oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 16. 06:43,  Ezüst szegély 74 komment

2016. április 16. 06:43 Határátkelő

Ezüst szegély

A mai poszt több szempontból is különleges. Különleges azért, mert szerzője, Kovács Gergely jelenleg Walesben dolgozik egy étteremben, és szabadidejében novellákat ír. Eredetileg nem ide szántam volna, hanem az oldalra (hiszen inkább egy érzést ragad meg, mintsem konkrétumokat), de annyira megérintett, hogy úgy gondoltam, hadd kerüljön ki ide is (szombaton talán elfér), annak ellenére, hogy a szerző blogján már megjelent. Remélem, nem bánjátok majd.

repulogep_szarnya_foto_pixabay_com_fuzz.jpg

„- Felhő – mutat az ég felé. – Mögötte van a napocska – és belefeledkezik a látványba. Hatalmas szürke esőfelhő bitorolja egymagában a délutáni égboltot, karimája élesen, ezüstösen ragyog, ahogy a nap a hátát masszírozza. Léna megbabonázva mered a fényébe, nagyon tetszik neki, aztán felém sandít, jutalma nem marad el, nahát, milyen okos kislány vagy. Mosolyogva teszi a többi a dicséret mellé, és már egy reklámszatyrot tanulmányoz önfeledten, de hazafelé fel-felpillant, ott van-e még az égen.

Úttesthez közeledünk, az egyik kezét én fogom, a másikat a húgom. Átellenben játszótér. Négy óra van, márciusi kora nyár, hazafelé tartunk a bölcsiből. Kellemes szűrt fényt ömlik szét az utcán, meleg van, pulóver is elég lett volna.

Zsibbad a szám, rájövök, hogy félórája szünet nélkül mosolygok – mindig ez van, ha az unokahúgommal vagyok. Áldott állapot. Kisimult arcom akkor gyűrődik megint ráncokba, mikor Léna eltűnik a mászóvár gyerekzsivajában. Anyja minden mozdulatát figyeli, fejben lép helyette is, ahogy a kicsi a lábait rakosgatja ügyesen.

Leülök a padra szélen, érzem, ahogy kiszippant valami ebből a békés dimenzióból. A felhőre pillantok, széle most tompábban fénylik, már nem Léna szemével nézem. Csak egy nagy rakás ormótlan vízpára, ami lecövekelt a nap előtt.

A szürkeség esszenciája, bántóan közönséges darab, híján a göndör játékosságnak, a távolt nyújtó titokzatosságnak, vihar előtti szívdobbanásnak. Nem is értem, mit rondít bele a makulátlan kékségbe, egy ostoba félreértés, makacs szennyeződés az utolsó napomon. Az utolsó délutánon – itthon.

Nem fontos, hová megyek – csak egy újabb tetszőleges fehér folt a térképen. Félek, de nincs más választásom, maradni még gyávább vagyok. Szűk lett a tér, alig egy lábujjhegynyi föld alattam, sajog a lábam, fárasztó a spicc. Mire megjövök, a saját hokedlimen gyúrhatom ki belőle a görcsöt. Addigra lehet, hogy a fiatalság leolvad az arcomról, kiizzadom a nagy rohanásban, de majd a szívem felfogja a kóbor cseppeket.

Jól kell gazdálkodni vele, akárcsak a szerencsével - heti egy sorsjegy, és kész, minden mást nekem kell intézni. Nem lesz könnyű, a bizonyosság szárazon roppan a derekamban, pedig még azt sem tudom, mi vár rám ott, ahová megyek.

Illetve dehogynem tudom. Képzeljék el az összes szóközt az eddig elmondottakban, gyúrják össze egy nagy gombóccá – na, oda megyek. Jobb, ha tudják, a szóközök is tudnak ordítani. Mondjuk az érzéstől, amit egy teniszlabda érezhet, amelyik egyik térfélen sem bír leesni. Pedig akarna, mindegy már hol, csak ne a hálóban.

Volt már, hogy odaát maradtam volna. De minden áttetszőnek, illúziónak bizonyult, mikor felé nyúltam. Persze lehet, hogy én váltam odaát légneművé. Arrafelé csalnak a gravitonok, minden könnyebb és ritkább.

Hazaérve megsűrűsödöm, megcsomósodom, ahogy belehelyezem magam a kontextusba, és egy darabig élvezem a görnyesztő súlyokat a vállamon. Félreértés ne essék, alighanem én vagyok csak ilyen gyagya. Csak nekem nem megy.

Még mindig nem tudom, vajon az ottani föld rossz, vagy én magom életképtelen, amit ültetnék. Kerül a siker, de ott legalább van mire fogni. Nem baj, én úgyis a mindenséggel mérem magam, legfeljebb csalok néhány centit.

Tipegő léptek, Léna jön hozzám, élményektől jóllakva, indulunk tovább. Nem sietünk, jólesik a lassúság, akár meditálni is tudnék. Vibrál a fény, ahogy szűri a felhő, békebeli a táj.

Az ábécé előtt fiatal lány cigizik, a szomszéd pékség illatos, egy részeg anyázik egykedvűen. Ide tartozom, itt nyer bennem értelmet minden tétovaság. És itt vagyok nagybácsi, a Skype-on csak egy hülyén vigyorgó kopasz folt.

Kézen fogva andalgunk, a húgom elkattint rólunk néhány képet. Jó lesz majd nézegetni. Azt már szerencsére senki sem kérdezgeti, mikor lesz nekem is gyerekem. Megspóroljuk a zavart csendet, mielőtt belekezdenék valamibe, amit én sem gondolok komolyan. Azért a bakancslistámról még nem húztam ki. Tolódik, ez van.

A húgom beszalad a boltba, Lénával kint pogácsázunk. Felteszem egy kör alakú, térdig érő emlékműre, talán a hős mártírok sem bánják a tündéri kis lábakat. Egymásra nevetünk, tudom, hogy ez megmarad, talán neki is, bár őt még óránként érik az új csodák.

Felmegyünk a lakásba, labdázunk, rajzolunk, rajzfilmet nézünk. Az ölembe ül, hátradől, nem mozdul, figyeli a mesét. Aztán a háromévesek határozottságával mondja, hogy maradjak. Méretes sóhaj reked belém, mielőtt megnyugtatom, nemsokára hazajövök. Ezzel, úgy tűnik, megelégszik, engem pedig furdal a lelkiismeret. Nekem nemsokára, neki viszont az egész hátralévő bölcsőde.

Az vigasztal, hogy nem lesz túl sok ideje rám gondolni ennek a kis örökmozgónak. Csak az én gerincem nyúlik, göcsörtös faágként áttör a fotelen, gyökeret eresztek az ötödik emelet vékony padlójába. Minden sejtem maradni akar, érzés és gondolat összecseng, elutazásom merénylet minden ellen, ami számít. Ez már tényleg az utolsó kör, emlékeztetem magam, ezt már féllábon is.

Reggel még félig alszom, mikor az anyja áthozza a szobámba egy búcsúpuszira. Megölelem, de már megy is, várják a felhők odakint. A húgom noszogatására megilletődve mondja: Jó utat, és már egyedül vagyok a szobában. A kinti hajnal beteges kíváncsisággal nézi, ahogy forgolódom – nem tudok visszaaludni.

Aztán már minden rutinszerűen, gépiesen megy, minden busz időben jön, jó helyem van a gépen, a folyosó mellett – már nem szoktam kifelé bámészkodni. Mellettem magyarul beszélnek, kedvesek, megkínálnak gumicukorral. Kis haladékot nyerek velük, a kötelező pff-már-megint-itt-ig.

Aztán mégis kinézek, egy kád higanyként borítja az ablakot a szürkeség. Ez a tegnapi felhő, megismerem a színéről. Lehetséges ez? Jön a stewardess egy nejlonzsákkal, nincs szemetem, tartson már ki néhány napig a rántott húsos szendvics. Hideget fúj a szellőző.

Akár szólhatnék is, hogy én itt kiszállok. Ide jöttem, megérkeztem. Úgy nézek a pilótafülke irányába, mintha arra kilátnék. Bizsereg a gerincem, mintha elszakadnék az üléstől. Könnyülök. Beszivárog a köd, csak a fejtámlák látszanak. Van rajtam kívül valaki ezen a gépen? És én itt vagyok egyáltalán?

Mellettem hortyognak, jó hallgatni. Lassan elrugaszkodunk a felhőtől, most valószínűleg a vakító karima birodalmában járunk. Nem látok különbséget. Léna, tündérvirágszál, nézz fel az égre! Meg van még az ezüst szegély? Ott van még a napocska mögötte? Hallom, ahogy nevetsz. Ott kell lennie, nem igaz? Hacsak el nem bújt ijedtében, hogy jövök.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

(Fotó: pixabay.com/Fuzz)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr108631320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.04.16. 07:38:31

Kipihent írás,de jò!

rumitom 2016.04.16. 09:04:29

fontos a csalad, akinek jo kapcsolata van talan a legfontosabb.
bar rettenet szerencses vagyok a sajat csaladommal, nagyon orulok hogy meg soha nem volt ilyen erzesem mint a szerzonek. fel labbal itt is ott is nem lehet tul jo.

SzZoole 2016.04.16. 10:05:07

2x probaltam elolvasni,sajnalom nem tudtam.Nem az en vilagom:(

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.04.16. 10:25:58

@Zoole[uk]: Nem vagy vele egyedül, beletelt némi időbe mire értelmezni tudtam.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.16. 10:37:53

Úgy látszik, hogy a novellákat nem igazán értékelik az előttem kommentelők. Mondjuk manapság a szépirodalom nem egy menő dolog...

SzZoole 2016.04.16. 10:41:19

@Csodabogár: azert rajtad csodalkozom egy kicsit mivel Te egy kifinomult,inteligens,vilagot latott,kulturalt kedvelo szinhazba jaro uriholgy vagy:)))

SzZoole 2016.04.16. 10:45:35

@ChristineK: nemhiaba,mi mar csak ilyen vedeki suttyok vagyunk:)))
Kivancsi vagyok a Londonerek velemenyere,vegulis Ök megis csak egy vilag varosban laknak,igaz csak a kulso permen:)))
Csak vicc volt.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.04.16. 11:02:59

@Online Távmunkás: Nincs semmi baj a szépirodalommal, megvan neki a maga helye a világban. Bár tény ahogy öregszem egyre türelmetlenebbül viszonyulok hozzá. Régen élveztem. Mára úgy vagyok vele jobb szeretem az egyenes beszédet, nem kell a süket rizsa.

@Zoole[uk]: Én viccen kívül vidéki vagyok, de a vidékiséget nem ettől érzem. A világirodalom nagyját bezabáltam úgy 17 éves koromra. Így harminc évvel később már egyszerűen jobban élvezem a kevésbé körmönfont írásokat.

tanato 2016.04.16. 11:05:13

@Online Távmunkás: A mai társadalom a matematika- és biológiazseniket tiszteli meg a sportteljesítményeket – egy tehetségesen verselő gyerek jó esetben érdekes különc, rosszabb esetben élhetetlen lúzer.

Igazad van sokat fordult a világ az irodalom és az irodalmárok megítélésben.

SzZoole 2016.04.16. 11:11:24

@ChristineK: en is videki vagyok,hiszen a varos village reszen lakom es elvezem:)))
A szep irodalmat en is fiatalon olvastam,mondjuk de Sade marki torteneteit.Most felnotten mar inkabb elvezni szeretem:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.16. 11:24:06

@Zoole[uk]: @ChristineK:
Az olyanokat én írni szoktam…
:))))))))))))

SzZoole 2016.04.16. 11:24:47

@ChristineK: az nem,de felkeltetted kivancsisagom es mar le is toltottem pdf-ben.
Mar az elso fejezet jol indul,koszi:)))

Akt erdekel itt van.

www.fortresscomm.hu/olvasoterem/irodalom/apollinaire_guillaume_tizenegyezer_vesszo.pdf

SzZoole 2016.04.16. 11:27:24

@diggerdriver: hat igen,van az a kor amikor mar csak az iras jut az embernek:)))

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.04.16. 11:28:41

@diggerdriver: Régebben én is, de pár éve elvonóra fogtam magam a témában.

@Zoole[uk]: Lesz gyomrod a folytatáshoz is? :))

DieNanny CH 2016.04.16. 11:33:19

@diggerdriver:

Á, mit kamuzol??? Árokásó létedre még a harmadik fejezetig sem tudnál eljutni!

;-)

DieNanny CH 2016.04.16. 11:34:23

Én amúgy csak sóhajtottam egyet, mert semmi novellázó kedvem nincs ma, de aztán mégis nekiláttam.

Bár jó írás, de nincs ehhez kedvem ma.

SzZoole 2016.04.16. 11:35:01

@ChristineK: majd ha elolvastam megmondom,mar a 7.oldalon jarok:)

DieNanny CH 2016.04.16. 11:39:28

@ChristineK:

Én most egy helyi kriminek kezdtem neki.

Annyira helyi, hogy az én járásomban játszódik! :-D
Nagyon jó, mert mikor a rendőrség épületéről ír, magam elé tudom képzelni. Vagy, mikor a gimi mögötti utcáról, ott is jártam, és pontosan tudom, mit lát a szereplő.
A lakóhelyének utcájában is jártam, és tudom, melyik társasházra gondol, és hogy ott mennyire van sötét és milyen a bejárati ajtó.

Oké, kicsit elapróztam, de szeretem az ilyen könyveket.
Egy osztrák krimit is olvastam, ami a bécsi Freud múzeumban játszódott. Anno csak ezért elmentem a múzeumba, hogy lássam a "tetthelyet".
:-)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.04.16. 11:46:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Megértelek. Én a filmek kapcsán vagyok így. Pl. a Kódjátszma - The Imitation Game a legtöbb utcai jelenetét itt forgatták nálunk az óvárosban. Meg kellet nézni a filmet hogy milyen lett. :) Könyvhöz még nem volt szerencsém ismerős terepről.

Muscari 2016.04.16. 12:04:28

@ChristineK: nekem sincs turelmem hozza. Nagyon szomoru, de a vilag nagy szepirodalmi muveit letudtam 20 eves koromig (lam, micsoda hasonlosag :-)), egyszeruen elkalandoznak a gondolataim kozben, nem tudok fokuszalni.
Bestsellereket olvasok, az utobbi evekben csak angolul, illetve bizonyos tudomanyos-ismeretterjeszto konyveket az engem erdeklo temakban.

Muscari 2016.04.16. 12:41:07

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ez tok jo :-)
En is szeretem a Londonban jatszodo filmeket, pont emiatt.

@ChristineK: majd megnezem, ugyan meg nem jartam nalatok, de igy majd lesz egy elkepzelesem legalabb.
Az Avengers tavaly megjelent reszet forgattak ott, ahol regebben laktunk, Colindale-ben. Honapokon keresztul lattam a buszrol, metrorol, epitettek egy varszeruseget, egy fel hidat, meg osszefustoltek az epuleteket is. Ja es volt ott egy jol ismert sarga villamos is, de a legdominansabb az a zold hatter volt. Robbanasokat is lehetett hallani neha.

Meg nem tudtam ravenni magam, hogy csak ezert megnezzem a filmet, mert egyebkent baromira nem erdekel :-)

2016.04.16. 12:42:50

"A szürkeség esszenciája, bántóan közönséges darab, híján a göndör játékosságnak, a távolt nyújtó titokzatosságnak, vihar előtti szívdobbanásnak. Nem is értem, mit rondít bele a makulátlan kékségbe, egy ostoba félreértés, makacs szennyeződés az utolsó napomon."

:D

Itt bevallom, hogy abbahagytam, de aztan felmentem a youtube-ra, es kerestem egy vegtelenitett zenei alafestest, majd ujra elolvastam elorol az egeszet, Szecsi Pal hangjan, tudjatok, van az a szam, ami ugy kezdodik, hogy "Talan emlekszel, utolso beszelgetesunket egy szaguldo mentoauto szirenaja szakitotta felbe, es en megijedtem..." vagy valami ilyesmi, es utana elkezd enekelni.

Igy amugy vegig lehet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.16. 12:48:08

@Zoole[uk]:
Fel kéne vennem már valami sztárallűrt.
Ami tetszene azt már Hugh Grant megtette.
George Michalét meghagyom más művészembereknek…
:))))))))))))
Nem marad más pornónovellákat fogok írni.
Mekkora bulvárhír lenne hogy Diggerdriver Kovival tárgyal.
:)))))))))))))))

Muscari 2016.04.16. 12:51:11

@mojyo: errol jut eszembe, tegnapi szomoru hir, meghalt a "Mind the gap" hangja:
www.bbc.co.uk/news/uk-england-manchester-36052363

Minden londoni jol ismeri ezt a hangot, de a felesegeet is. Ez a video roluk nagyon jo: www.youtube.com/watch?v=-QaIAEr-Wt0

2016.04.16. 12:55:07

@Online Távmunkás: Szerintem egy hobbinovella blogos fogadtatasarol nem erdemes melyenszanto kovetkezteteseket levonni a "szepirodalom"-rol ugy altalaban. :D

@tanato: Szerintem ez hulyeseg. Az emberek dijazzak a verseket, csak esetleg mar nem a magaskultura, hanem a popkultura keretei kozott, es tobbnyire rockzenevel egyutt. Konyveket is olvasnak, csak tobbnyire nem tul "ertekeseket", hanem peldaul krimiket, meg vampirregenyeket. Ennek az az oka, hogy az emberek a sajat eletukhoz kozel allo dolgokat keresik. Ha ugy altalaban a kozbeszedben mar nem jellemzoek a terjengos koltoi kepek, akkor a konyvekbol is ki fognak kopni. Az a velemenyem, hogy a tomegkultura minoseget az emberek eletenek a minosegevel erdemes javitani, persze nyilvan forditva is van valamennyi hatas, ez is ilyen 80/20 dolog.

Narina 2016.04.16. 13:14:24

@Zoole[uk]: Nem Londoner is valaszolhat?

tanato 2016.04.16. 13:18:44

@mojyo: Annyiból igaz hogy az ezelőtti mondjuk gyermekkorombéli KÖltő meg Író nagybetűvel volt írva és kiemelt figyelmet kapott/persze a kommunista rendszerek a nekik tetsző kultúrára mindig sokat áldoztak,pl. JÓzsef Attila a proletárköltő/ tehát a költő meg az író kiemelt ember mai szóval celeb volt akkor.
Ma viszont ha egy ifjú, versei eladásából vagy szépirodalmi könyvei kiadásából szeretne megélni azt tényleg lúzernek nézik.
de igazad van ez tényleg betudható a modern kor felgyorsult ritmusának is.
Az viszont igaz ha ma hasonló környezetben születne egy J.A.kaliberű költő mint anno tényleg drogos, intézeti később pszichiátriai vagy börtönlakó lenne,senki nem karolná fel a verseiért.

2016.04.16. 13:58:51

@tanato: Nem a modern kor "felgyorsult ritmusarol" beszelek, hanem a kultura demokratizalodasarol es a popkulturarol, mint olyanrol. Vagyis, a fiatalok irnak verseket, es konyveket is, csak esetleg nem a regebben egyetlen ismert, "elitista" modon, hogy csokolom, kozonseg, szeretnem kiadni a konyvemet, hanem peldaul a "fold alatti" klubokban adna elo, hogy nesze, itt van, vagy esetleg blogot irna, vagy Youtube-on zenelne.

"Az viszont igaz ha ma hasonló környezetben születne egy J.A.kaliberű költő mint anno tényleg drogos, intézeti később pszichiátriai vagy börtönlakó lenne,senki nem karolná fel a verseiért."

Vagy de, es hatalmas rocksztar lenne, mint peldaul a koztudottan erkolcsos eletu Rolling Stones tagjai, vagy milliardos rap karriert csinalna, mint a drogos, bortonlako 50 Cent. :D

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.04.16. 14:10:19

mindig is utaltam az oncrlu irodalmat... kit erdekel h xy mit gondolt amikor leirt ezt vagy azt...

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.04.16. 14:11:30

@ChristineK: egyet ertek. Idopazarlas iro olvaso reszerol is...

Csodabogár 2016.04.16. 14:13:06

@Zoole[uk]: Ennyire azt hiszem mégsem.

SzZoole 2016.04.16. 14:20:23

@Narina: viccelsz?
Te a vedeki Anglia egyik legszebb reszen laksz,ha sok mumajer Londoner meglatna Yarmouth partjat es a kornyeket,hugyozva rohananak oda lakni:)))

SzZoole 2016.04.16. 14:22:41

@Csodabogár: melyik resze nem igaz rad a felsorolasomban?

tanato 2016.04.16. 15:13:36

@mojyo: Amikről írsz, azok zenei ,zenészi karrierek nem irodalmiak.Most nyilván ennek van keletje ,nem a verseknek meg a prózáknak.A blogírás az más az működik prózában.
Az általad említettek is ha nem zenei vonalon "futnak" hanem prózában próbálkoztak volna az csőd lett volna.
A tehetségkutatók is döntő többségében zeneiek,nem irodalmiak.Ha olyanok volnának a kutya sem nézné őket így nem termelnének profitot.

Narina 2016.04.16. 15:21:03

@Zoole[uk]: Siman! Ott van meg Crommer is! Lanyom mar megint nyaggat, hogy menjunk, pedig nincs ket hete, hogy voltunk! Megihletne az embereket/ Raadasul, ha leszamitjuk a foutcat irgalmatlanul turhetetlen tomeg sincs. Mar van egy torzshelyunk is kajaldaba. Csak a hugyozas reszt kihagyhatnak, amugy van elado ingatlan azon a reszen, meg lattam kiado lakast is lehet menni. Norwich nem eleg nagy igy inkabb oda :) ;) :D

2016.04.16. 15:27:10

@tanato: Nem valaszthatod el a kettot (marmint a zenet es a kolteszetet), hiszen ugyanaz az embertipus ir ma zenet (vagy ahhoz szoveget) aki regebben verset, vagy prozat. Az, hogy ennek van most "keletje", az egyszeruen technologiai kerdes, regebben a kolteszet csak papiron jutott el az emberekhez, mert csak a nyomtatas volt tomegek szamara elerheto, a radioban is inkabb a felolvasas ment. Aztan a televizio es a felvevokeszulekek megvaltoztattak ezt es hallgathato formaban valtak fogyaszthatova a muveszi szoviragok. A koltoi venaval rendelkezo fiatalok pedig egyszeruen alkalmazkodtak ehhez, vagyis nem kulonul el a ketto.

FutureFry 2016.04.16. 15:37:44

@Muscari: Aranyos videó. RIP.
Nekem a “Mind the Gap”-ről minding az az oblivious[*] fazon ugrik be, aki a tube-on, az egyik “kanyarállomáson” az igencsak prominens rés átlépése közben, ezen bejelentést meghallva a következő költői kérdést tette fel magának (hangosan): “What gap?”

[*] nem tudom mi erre a jó magyar fordítás

Muscari 2016.04.16. 15:54:29

@FutureFry: a szotar feledekenyt ir, vagy hanyagot, de az ide nem nagyon illik.

P.Elliot 2016.04.16. 15:54:47

@Zoole[uk]: Engem meg lefarasztott meg olvasni is. Tulmagyarazza az erzeseit, minel nyakatekertebb mondatokkal. Egy iras nem ettol nagyon jo iras szerintem, sokkal kevesebb szoval tobbet lehet elmondani a belso erzesekrol, eleg hozza egy-egy szo ami kifejez mindent. Nem kell tulmagyarazni semmit...Na persze en nem vagyok kritikus, sem irodalmar en csak azt mondom ahogy magam erzem. Nekem nem jon be.
Az a Lena aranyos kislany lehet...

tanato 2016.04.16. 15:58:19

@mojyo: Abban igazad van hogy ha mostanában akar valaki "kiugrani" az zenei úton próbálkozik.Viszont egy J.A.-hoz hasonló környezetben felnövő fiatalnak esélye sincs ehhez mert a zenei pálya azért nem kis befektetést igényel/hangszerek,zeneoktatásban való részvétel stb./
Ha csak pénz nélkül verselgetne vagy prózában mondaná el érzéseit ,ebben fejezné ki tehetségét halálra van ítélve lúzer marad.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.16. 15:58:36

@mojyo: Az olyan kommenteken döbbentem meg, hogy nem értik vagy nem tudják végigolvasni, pedig ez egyáltalán nem egy bonyolult mű.
Arról, hogy az emberek mennyi és milyen könyvet olvasnak, érdemes megnézni az eladási statisztikákat...

tanato 2016.04.16. 16:03:36

@tanato: Neki egy lehetősége van:csinál valami "polgári"foglalkozást és mellette úgymond "másodállásban" műveli a költészetet vagy másféle művészetet.
Legjobb példánk nekünk erre Digger barátunk a gépkezelőből színpadi darabot író művésszé avanzsált bloggerünk.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.04.16. 16:05:10

Elolvastam és a középiskolai standard kérdés jutott eszembe: " mire gondolt az író?"
Már akkor is mindent megtettek, hogy a diák kiábránduljon az irodalomból. Nálam elérték.
:(
Bocs, de másnál maradok.

2016.04.16. 16:08:04

@tanato: "Viszont egy J.A.-hoz hasonló környezetben felnövő fiatalnak esélye sincs ehhez mert a zenei pálya azért nem kis befektetést igényel/hangszerek,zeneoktatásban való részvétel stb./"

Ne viccelj, szerinted 50 Cent jart zeneiskolaba? :D A popkultura (es a demokratizalt kulturafogyasztas) pont arrol szol, hogy barki, barmilyen hatterrel befuthat. Ennek az az ara, hogy rengeteg szemet kozul kell kivalogatni az ertekeset, de ebbol egyaltalan nem kovetkezik, hogy aki koltoi hajlamu, luzer marad, es egyaltalan nem torvenyszeru, hogy ha Jozsef Attila ma elne, ne lehetett volna sikeres.

@Online Távmunkás: Bonyolultnak nem bonyolult, de nem biztos, hogy erdekes is, vagy, hogy mindenki szamara elviselheto a stilusa. :D Az eladasi statisztikakkal azonban sajnos en sem tudok vitatkozni.

SzZoole 2016.04.16. 16:24:03

@Narina: Cromer-re gondolsz?
Ott nem jartam,még,de ami kesik nem mulik:)
A maps alapjan az is homokos partnak tunik mint Yarmouth.
Mi mar Isle of Weight hodoloi vagyunk,mar alig varom a nyarat,hogy mehesunk:)

FutureFry 2016.04.16. 16:30:20

@Muscari: Talán a “figyelmetlen”, esetleg “elbambult” a legideillőbb, de ezek sem adják át számomra a szó eredeti - ezen helyzetet/embert jó jellemző - tartalmát.

SzZoole 2016.04.16. 16:35:11

@P.Elliot: te es @Csodabogár: vagytok azok akiket leginkabb tisztelek ezen a blogon(nem a korotok miatt).
Erdekes,hogy mindketten tanult es kulturemberek vagytok es megsem jon be nektek ez a remekmu.

Szerintem tobb mindenkinek nem,csak nem akarjak még bantani a szerzot.

Aki erre jar,az vendegem egy frissen sult tepertös pogacsara.

kepkezelo.com/images/jo549rvwx5o5lvokgimz.jpeg

(Ki fogad velem,hogy digger erre fog jarni:)))

tanato 2016.04.16. 16:35:14

@mojyo: Attól is sok függ milyen a tágabb környezet,régió ország stb.Viszont a zene tényleg kell hozzá,erre van igény.remélem én is nem sok tehetség kallódik el a szegénységben drogban intézetekben pszichiátriákon börtönökben stb.

2016.04.16. 16:41:17

@tanato: Szinte biztosan kallodik el tehetseg, de ez a popkultura elott meginkabb igy volt, hiszen csak a "fosodor" letezett, raadasul az "erto" kozonseg is sokkal szukebb volt, akkor aztan plane kellett a jo iskola es a kapcsolatok. Jozsef Attila is sokkal inkabb mindennek ellenere lett sikeres, nem pedig altala.

P.Elliot 2016.04.16. 16:52:34

@Zoole[uk]: A kritika ha nem durvan mondjak akkor miert sertene a szerzot? Inkabb egy kis ramutatas hogy nem mindenkinek tetszik, hogy azok szerint hol hibazik, gondolkodjon el rajta, megfogadni nem szukseges de talan hasznos a jovore nezve ha megsem lennenek kelendok a muvei.

Ez a pogacsa sziven es gyomron utott....fel tudnam falni az egesz tallal. Eletemben egyszer volt olyan hogy elvesztettem a merteket hogy mennyit illik enni a kinalt sutemenybol es vagy 6 darab meggyel kevert piskotat ettem, olyat amilyen csak magas tudasu cukrasz tud es utanozni hiaba is probaltam, nem ment. Szerzoje nem volt hajlando megtanitani nekem a sutes modjat mert mas dologban megharagudott ram.

Diggger is bepakol a pogacsadbol gondolom, rettento jol nez ki, bolond lenne otthagyni.

tanato 2016.04.16. 16:58:10

@mojyo: Persze sokkal nehezebb volt az ő korában,még tehetségkutatók sem voltak.De az igaz hogy természettudományos érdeklődéssel,tehetséggel vagy sportban gyorsabban előrébb lehet jutni.Művészi vénával nehezebb,.

2016.04.16. 17:04:41

@tanato: Nekem mondod?! :D Mindazonaltal - mivel a mai korra tenyleg jellemzo a tomegfogyasztas - lehet alkalmazni a muveszi venat a muveszi venat igenylo, kreativ szakmakban, amelyek nem magasmuveszetet, hanem tomegtermekeket termelnek. Peldaul lehet, hogy egy rendkivuli fantaziaju regenyiro a regebbi korokban legfeljebb irodalmi lapokban, vagy konyvkiadoknal kellett, hogy kuncsorogjon, ma elmehet peldaul forgatokonyv-ironak is, TV-sorozatokhoz, vagy filmekhez... vagy egy ize, egy vizualis muvesz-szeruseg is elmehet peldaul egy kreativ ugynoksegbe photoshop-szolganak, vagy ilyesmi. Ezekben valoban nehezebb kielni a melyebb mondanivalot, viszont allitolag rendes karrierek ezek is :)

Csodabogár 2016.04.16. 17:07:30

@Zoole[uk]: "kifinomult" + "urihölgy" :-)

Shanarey 2016.04.16. 17:13:42

Hmm, ez egy kicsit mélyvíz volt, de tudok úszni.

@Zoole[uk]:

Nem szép dolog efféle képeket kirakni.(ez a nyomdai verzió, amit én gondolok erről, az nem az)
:-)
Mennék én is, de két gondom is van.
Nem tudom a címedet, és 6-ra megyek dolgozni.

Hari Seldon 2 2016.04.16. 17:38:15

@diggerdriver:
Hát írd meg:
Kanalas markoló, a homokrakodóval kezd. Beszáll a "partíba" a betonfecskendő...

SzZoole 2016.04.16. 18:08:33

@P.Elliot: ne is mond,csak 5 ettem meg,frissen,nyomja is gyomrom rendesen:)

SzZoole 2016.04.16. 18:10:57

@Shanarey: gyere,a kanyar utan a masodik haz balra a mienk,ha most indulsz,meg 6 elott ide ersz:)))

Shanarey 2016.04.16. 18:19:09

@Zoole[uk]:

Mondhatnám: @&###&@##><>###&#>.
De nem mondom, mert urizálok.
:-)

SzZoole 2016.04.16. 18:21:35

@Shanarey: pedig nem hazudtam,tenyleg a kanyar utan a masodik hazban lakunk:)))

DieNanny CH 2016.04.16. 18:35:42

@tanato:

Van egy újfajta ágazat - pontosabban, én úgy 1-2 éve tudok róla -, a Slam poetry.
Én még nem értettem meg a művészetet benne, de gondolom, egyszer eljutok odáig...
hu.wikipedia.org/wiki/Slam_poetry

jojó78. 2016.04.16. 20:09:08

@Zoole[uk]: Inkább Isle of Weight felé menet dobj be pár pogácsát Bordonba. :)))
Köszi

tanato 2016.04.16. 21:29:33

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Köszi az infót,ez tényleg érdekes,sajnos nem minden költői vénával megáldott embernek van muzikális vénája is egyben/szerintem Petőfinek,Aranynak és József Attilának sem volt/,hogy popzenészként érvényesüljön.

SzZoole 2016.04.16. 22:52:24

@jojó78.: azzal varnod kell nyarig:)

puhacica 2016.04.16. 23:14:09

@tanato: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @mojyo: a legjobb pelda szerintem a Punnany Massif. magyarok es nagyon jok.

nem volt ez a mai cucc rossz.

SzZoole 2016.04.16. 23:19:42

@diggerdriver: persze,mert tudtam,hogy josz

blackhairlady 2016.04.17. 00:41:55

@Muscari: milyen erdekes, mikozben olvasom a hozzaszolasodat, eppen az Avangerst nezzuk a tvben:))) nem tudtam, hogy ott forgattak.
A Spy c. Filmben pedig eleg jol latszik Budapest, illetve a jellegzetes balatoni part .

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása