oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 03. 06:43,  Kezdhettem az egészet elölről 62 komment

2016. április 03. 06:43 Határátkelő

Kezdhettem az egészet elölről

Munkásszállón eltöltött hónapok, nehézségek (és sok segítség), visszaköltözés Magyarországra, aztán egy újabb útnak indulás – tud bonyolult lenni egy határátkelő életet. Az eheti blogajánlóban a lassan öt éve Németországban élő Laci történetével is megismerkedhettek, emellett megnézzük, milyen egy szülés Hawaii-on, és folytatjuk a múlt héten megkezdett chilei látogatást is.

traunreut_foto_flodur63.jpg(Fotó: flodur63)
Kezdjük tehát Laci történetével, aki szívós, kitartó munkával építette fel az életét. A Frankfurti mesék blognak adott interjúban egyebek mellett beszélt a kezdetekről is.

„Traunreutban 2 éve élek, Németországban már régebb óta. Korábban laktam és dolgoztam Nürnberg környékén, a Bodeni-tónál, a holland határ mellett. Sőt, egy rövid ideig megpróbáltam Berlint is.

Goch-ból, amely a holland határ mellett fekszik, utólag azt mondom, hülye fejjel, de hazaköltöztem. Ott (Magyarországon – a szerk.) hamar kiderült, hogy nem megy az már nekem. Mindenáron vissza akartam jutni.

Mivel mindent feladtam, így kezdhettem az egészet elölről. Muszáj voltam olyan munkát keresni, ahol szállást is adnak. Korábban már dolgoztam így, de nagyon nem az én világom, ki nem állhatom…

Én vagyok, aki mindenkinek azt javasoltam, hogy ha teheti, irány külföld. Ehhez képest már jócskán a 30-as éveimben indultam neki. Miért? Mint szerintem mindenki: a pénz, az adósságcsapdák, a kilátástalanság miatt.

Egészen sokat tanultam, ehhez képest a legjobb keresetem megfelelt annak, amit most mondjuk 1-1,5 hét alatt keresek, és itt sem agysebész vagy atomfizikus vagyok. A másik oka pedig a rettenetes atmoszféra, ami Magyarországon van. A közhangulat, korrupció, mindenki utál mindent es mindenkit.

Ma már sokkal több mindent tudok az itteni lehetőségekről, nem egy lekorlátozott munkásszállós, vendégmunkás életem van, tényleg életvitelszerűen élek itt, ahogy szerettem volna. Albérletem, autóm van. Életbiztosításom, magánnyugdíj pénztáram, stb. Szóval, normálisan élek.

Ha nem tanultam volna németül, szerintem nem tartanék itt. A jelenlegi munkahelyemen pedig olyan embert kerestek, aki németül és magyarul is beszél. Eddig ez az a pont az i-n. A német kurzus és a jelenlegi munkahelyemen való kezdés között körülbelül másfél év telt el.

Eleve nem vendégmunkásként terveztem soha az itteni életet, hanem életvitelszerűen. Ebbe ugye a munkásszálló pont nem illik bele. Viszont elindulni nagyon máshogy nem tudsz.

Laktam többször is ilyen helyeken, nekem egyik rémisztőbb volt, mint a másik, de nem vagyunk egyformák. Vannak, akik nagyon jól elvannak ilyen helyen. Volt, hogy egy irodaházból kialakított helyen laktunk. Két szinten összesen 10!!! szoba, 30 ember, két fürdővel, két konyhával.

Ennyi ember közül száz százalék, hogy van igénytelen, alkoholista, balhés, és bocsánat, de nagyon sok IQ hiányos is. Na, én például ilyen emberekkel nemhogy együtt élni, de időt együtt tölteni is képtelen vagyok.

Jelenleg egy magas frekvenciás alkatrészeket gyártó cégnél dolgozom. Ahova olyan embert kerestek anno, aki magyarul és németül is beszél. Betanított munka vagy segédmunka. Mindegy. Messze nem azt csinálom, amit tanultam. De, ha itt akarok élni és dolgozni, akkor a büszkeségemet, - hogy én ennél magasabban kvalifikált vagyok – el kell felejteni. Nem mindig sikerül.” ;-)

A teljes interjút a Frankfurti mesék blogon olvashatjátok el.

A fehér emberek ilyen bőrszínnel születnek

Nem lehet azt állítani, hogy a Legfrissebb Hawaii Hömbölgések blog mostanság felettébb boldog szerzője nem adná meg a módját, hiszen több posztban is dokumentálta gyermeke születésének történetét – amihez ezúton is tiszta szívből gratulálok! Mi most a nagy napon csatlakozunk be az eseményekbe, de ajánlom figyelmetekbe az összes ezzel foglalkozó írását!

szules.jpg

„A szüléskor bent volt még két frissen végzett Nővérke, hogy gyűjtsék a tapasztalatot és tanuljanak (erről persze megkérdeztek minket is, és papírt is írtunk alá, hogy támogatjuk, hogy bent legyenek, esetleges vizsgálatot is végezzenek, de erre külön engedélyt kell kérniük az anyától).

Megszületett lányunk, és láttam, hogy a lányok összesúgnak és nagyon komoly az arckifejezésük. Valahogy ilyen mentális állapotban talán jobban észre is veszed a dolgokat, mindenesetre hallottam, ahogy finoman megkérdezték a szülésznőt, hogy „azonnal hívják-e a dokit, hisz a gyermek vérszegény, csontfehér, valami baj van-e”? Ekkor a rutinos főnővér csak annyit mondott mosolyogva, tudjátok abban a hangnemben, ami egy vadállatot is megnyugtat, hogy: „Nincs semmi gond. A fehér emberek ilyen bőrszínnel születnek”.

Igen, a nővérek mind helyiek voltak, alapból kreolak és úgy tűnik ez volt az első összefutásuk kaukázusi töpörtyűvel (ahogy megtudtam kb. az itt születő gyerekek 20%-a kaukázusi). Mindenesetre én felnyerítettem a nővér válaszán. Ugorjunk.

Folyamat vége felé behívták a szülő orvost is, hogy varrja össze amit, és ahogyan kell, miközben a töpörtyű az anya pocakján pihen, egészen addig, amíg valami ősi ösztöntől vezérelve rá nem rabolt a „kajaforrásra”.

Mindenki nagyon figyelte, hogy a doki hogyan dolgozik és kicsit feszült is lett a légkör, amit annyira nem csípek (max. horrorfilm nézés közben). A hangulat maradt ilyen egészen addig, amíg az új apa félcsöndesen meg nem jegyezte, hogy: „Doki, látom, nagy hévvel dolgozik, de ugye nem felejt el legalább egy lyukat hagyni a nagy fércelésben”. Pillanatnyi fagyott csönd, majd hirtelen mindenki nyerítve röhögni kezdett, még a doki is vigyorgott, mint a tejbetök. „Nem, nem fogja elfelejteni” – ígérte.

Jött a következő érdekes meglepetés. Amíg anyát „tisztába tették”, apa felöltöztethette az újszülöttet. Kedves XY géntársaim, a teremtés koronái. Első alkalommal, amikor idekerülsz, be leszel szarva, nem is akármennyire, mert úgy gondolod a pindúr törékeny és egy rossz lehelet problémát okozhat.

Ne aggódj! A természet azért elég „idiotensicher”-re tervezte az ügyet számolt azzal, hogy ott fogsz állni az öltöztető pult előtt, egy rugdalózóval a kezedben és az fog átfutni a fejeden, hogy „most mégis mi a ......... csináljak”?

Nagy levegő, gyorsan tervezd meg a folyamatot a fejedben, találd ki, hogy jobb kéz megy az „A” lyukba, jobb láb a „B” lyukba, és így tovább. Ne lepődj meg, a rendszer beépített riasztóval jön, ha gáz van „majd jelez”. Nem... hidd el, észre fogod venni. Meg azért a nővérkék is figyelik, hogy esetleg tudnak-e segíteni.

Ami a lényeg, hogy ha valami nem hajlik valamerre, azt ne erőltesd, és az a golyó v rizsszem alakú cucc, amin a szemek, orr és száj van, na, azt ne nagyon nyomkodd, nem fog dudálni. :) Ellenben beindítja a már korábban említett riasztó rendszert, amiért egy jegy levonás jár legalább a vizsga végén."

A teljes posztot itt olvashatjátok, szerintem nem jó ötlet kihagyni! :)

Az arisztokrácia kedvenc vándorhelye

Múlt héten már olvashattatok a The Beautiful Chile blog jóvoltából egy kis helyi kalandozásról, ami most folytatódik. Szó lesz San Antonióról, Cartagena híres tengerpartjáról, valamint Pablo Neruda házáról.

cartagena.jpg

„San Antonio területén már 13 000 évvel ezelőttről találtak lakott településre utaló nyomokat. Az inkák az 1400-as évek első felében értek ide, s mivel meggyűlt a bajuk már ekkor is az itteni nagyon kemény harcos indián népcsoportokkal, és a terület amolyan végvárnak számított a birodalomban, elengedhetetlen volt, hogy stabilizálják a területet. (...)

Az inkák nem úgy hódítottak, mint az európaiak. Soha nem a leigázás, szabadrablás, legkevésbé pedig a gyilkolás volt a céljuk. Az újonnan meghódított területek lakosai nem lettek rabszolgák, hanem teljes jogú állampolgáraivá váltak a birodalomnak. (...)

A városka különösebben nem nyűgözött le, amolyan jellegtelen kisváros, de nem is meglepő hisz 1985-ben egy földrengés miatt szinte a nulláról kellett talpra állnia. (...)

A következő úti célunk Cartagena városkája volt. Cartagena Chile egyik legfelkapottabb üdülővárosa, kb. 17 ezer lakossal. (...) Fénykorát a városka a XIX. század végén, XX. század elején élte, ekkorra a fővárosi arisztokráciának és a művészeknek, íróknak, költőknek lett afféle központja a település. Engem leginkább az itt-ott megbújó régi épületek, a hangulat nyűgözött le igazán. Őszintén szólva nem csodálom, hogy felfedezte magának a turizmus. :)

Azért persze ne gondoljátok, hogy ez maga a paradicsom. Chilében az óceán vize hideg, hisz a part mentén fut a Humboldt áramlat, mely az Antarktisz irányából hozza a fagyos víztömegeket.

Az óceán vizének hőmérséklete még főszezonban is ritkán haladja meg a 18-19 fokot, így én ezt fürdőzésre leginkább harcedzett rozmároknak ajánlanám. :)) Épp ma néztem rá a neten a vízhőmérsékletre (18 fokot ír) és még csak most lett vége a szezonnak. Szóval aki langymeleg tengervízre vágyik az ne Cartagenáról ábrándozzon. :)

A táj azonban lenyűgöző. Ahogy haladtunk végig az óceán mentén, de magasban, a dombok gerincén, festői kis falvak sorjáztak a domboldalakon. Gyönyörű ősfás környezet, csodálatos sziklás és homokos partok, a fák között megbúvó házak... igazi nyaralásra, üdülésre, pihenésre való vidék!”

A posztot persze most is érdemes elolvasni, mert rengeteg szuper kép (kajások is...) mellett az is kiderül, milyen Pablo Neruda háza.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Németország Chile Egyesült Államok Hawaii

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr218555576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.04.03. 06:55:46

Kár hogy már nincsenek inkák,csak dinkák,jò hely lehet Chile...

DieNanny CH 2016.04.03. 08:01:41

Az első posztot érdemes az eredeti oldalon elolvasni.

Jópofa az írás a szülésről is - viszont tudom (saját szememmel láttam), hogy a színesbőrű babák születésükkor ugyanúgy fehér-rózsaszín bőrrel születnek, csak később, a fenekük feletti fekete foltból kezd terjedni a sötétebb szín.
Ismerek kreol babákat is, akik így születtek. A hawaii-i babák mások?

Chile tényleg jó.

adg 2016.04.03. 09:28:51

Oh, mar megint ez a rettenetes atmoszfera...

A hawaii mokas, habar nem tudom, mennyivel sotetebb egy hawaii baba szuleteskor, mint egy magyar. Kivancsi lennek ra, olvasni lehet egy csomo marhasagot errol. Lattam par videot, ott a gyerek ugyan joval feherebb volt, mint az anya, de azert nem annyira fako, mint mondjuk az enyemek voltak. Szerintem errol lehet szo, egy helyi gyerek utan egy feher valoban kicsit sapadtabb.
Az orvos biztos most hallotta eloszor az osszevarros vicceket, csak en vagyok olyan szerencses, hogy mar ezerszer hallottam oket. Bar en mar egy halom szulesen "reszt vettem" :D

Chilet szivesen megneznem. Vagy legalabb a teljes posztot majd egy kicsit kesobb.

gabuschka 2016.04.03. 11:00:53

@diggerdriver: Gratulalok az interjuhoz, es a darabhoz is!!!

Shanarey 2016.04.03. 11:00:58

@diggerdriver:

Köszi Digger, én még nem olvastam.

Muscari 2016.04.03. 12:05:50

@diggerdriver: mar olvasom is, szuper, egy ujabb siker :-)

M. Péter 2016.04.03. 13:59:06

Antropológus köröket kivéve magyarul a kaukázusi mást jelent, mint amerikaiul a Caucasian. Ez utóbbi Igazából White Caucasian kellene, hogy legyen, és fehérbőrű embert jelent. A hawaiiak sem kreolok, legföljebb kreolbőrűek.

Golf2 2016.04.03. 14:58:43

@diggerdriver: "kiírhat magábòl mindent"...

Csodabogár 2016.04.03. 15:57:04

Mi történt itt? Tegnap eltünt vagy 200 hozzászólás, legalább is nálam. Ma is méla csend. Nem értem.

Chile biztos érdekes, sajnos kihagytam egész Délamerikát.

SzZoole 2016.04.03. 17:12:46

Gejza,lattad a rajtot?

Herr Géza 2016.04.03. 18:48:50

@Zoole[uk]: Láttam, nem kellett volna.... :((

SzZoole 2016.04.03. 18:53:07

@Herr Géza: lattad a riportot?
Lewis gratulacioja Niconak nem tunt tul oszintenek

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.04.03. 21:03:42

@Herr Géza: mi történt a rajtnál? hadd ne keressek rá :-D

mi ez a néma csend és hullaszag??

geeeteee 2016.04.03. 21:06:24

Sounds Cuba, smells like a trap checkbox booty so big no one can handle it. Well. To easy, myth busted :D

Csodabogár 2016.04.03. 21:14:53

@Zoole[uk]: Engem igen. Tegnap elmentem szinházba és úgy tűnik közben valamiből nagyon kimaradtam.

SzZoole 2016.04.03. 21:23:44

@Csodabogár: varjal,en a mai forma 1-es futam rajtjarol beszelek,az biztos erdekel?

**mimi** 2016.04.03. 21:23:44

@diggerdriver: most már én is olvastam;)

geeeteee 2016.04.03. 21:35:36

És a háttérben diszkréten a People are strange a Doorstól.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.03. 21:37:10

Köszi mindenkinek a pozitív véleményt. Még mindig tartom azt a véleményem hogy ez a HA blog és a kommentelőgárda közös sikere. Nélkületek nem jöhetett volna létre.

tanato 2016.04.03. 21:41:12

@diggerdriver: Gratulálok,én már a kezdetektől megmondtam kivel állunk szemben,jó megérzésem volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.03. 22:07:51

@tanato:
Kivel doki? Egy melóssal a sok közül aki holnap is megy és beül a gépbe mint 35éven át mindennap és teszi a dolgát.
Egy melós aki míg otthon volt hosszú éveken keresztül minden héten megvett egy újságot amiben most ő szerepel a családjával.

geeeteee 2016.04.03. 22:13:43

Neruda helyett meg Polanski ugrik be minduntalan. Persze vodkamartini.

tanato 2016.04.03. 22:17:23

@diggerdriver: Na szóval,voltak megérzéseim,más az hogy valaki mivel keresi a kenyerét,meg hogy mire van még huzalma tehetsége,mondhatnám mire van művészi vénája.

geeeteee 2016.04.03. 22:57:15

Eszembe jutott, a halál és lányka, aztán meg a Che? Én olyan szerelmes voltam Nancybe, húha. Sydne Rome, azok a kékre festett lábak.

geeeteee 2016.04.03. 22:57:20

Friedrichsfelde Ost -on szálltunk le, és ott voltak azok a szalagház tízemeletesek a Rhinstrassén a vietnámi vendégmunkásokkal, összevissza nyomkodták a liftgombokat a kis sárga kezeikkel, a megállótól vissza meg ott volt a medve a kirakatban, ilyen néven futott a kocsma az állatkertnél. Berlin '88

Csodabogár 2016.04.03. 23:03:40

@diggerdriver: Én már mikor szóltál megvettem az ujságot. Nagyon tetszett az interview. Meg kellene néznem a darabot.

Csodabogár 2016.04.03. 23:05:18

@diggerdriver: Azért az olvasottságod és az íráskészséged nem igazán fedi at átlagmelósról kialakult véleményt, mert nem is vagy egy átlag melós.

geeeteee 2016.04.04. 00:09:29

No worries mate. Bele bele botlok én is kotonszökevényekbe.Néha még borotválkozok is.

geeeteee 2016.04.04. 00:09:32

Várjál, várjál, várj már, a Mitropa magyarul sokkal jobb. UTASELLÁTÓ. Van még?

geeeteee 2016.04.04. 00:09:34

Csupafül, erre emlékeztek? Suttogok, Weinbrand, Mitropa? :D

Herr Géza 2016.04.04. 01:45:52

@Muscari: Hehehe, azt hiszem valamilyen tudatmódosítószer hatása alatt áll a kolléga... :))))

Golf2 2016.04.04. 07:08:48

@diggerdriver: Tényleg jòl "kiírsz" magadbòl mindent.

geeeteee 2016.04.04. 07:11:50

Ja, zehn Mark. Kalapács meg körző volt rajta. A gellérthegyes szabadságszobros népköztársaságos tízforintosról terjedt el akkoriban, hogy tiszta ezüst. Mind NDK-ban végezte, megvetted a legolcsóbb 50 pfenninges jegyet, az automata meg visszaadott kilencötvenet. Hét forint volt a keletnémet márka meg a nyugatnémet is. Toklandia. :D

geeeteee 2016.04.04. 07:12:15

@Muscari: Soha jobban. Grit Lehmannak hívták a kislányt. Prágás poszthoz majd lesz Zlata Bednarovám :D

geeeteee 2016.04.04. 07:12:42

@Herr Géza: A körülbelül általános mellől a szabadonválasztott opció. Körzeti orvososul hangzik, sosem voltam az. Drusza, Mitropa megvolt?

Taxomükke (UK) 2016.04.04. 07:53:22

@geeeteee: Kivancsi lennek a fejedre, amikor mindezt jozanul visszaolvasod.

Golf2 2016.04.04. 08:57:33

@geeeteee: Nem hiszem hogy ugyanannyi volt a kétféle márka.Én 1 a 6hoz emlékszem.Itthon még kb.20 forint volt a nyugati.

geeeteee 2016.04.04. 10:02:42

@Golf2: Jól emlékszel, húsz forint volt feketén. Az NDK-s bankokban meg 1:1 be ment. A keletnémet márka ugyanannyit ért mint a nyugatnémet, gyerek vagy.

geeeteee 2016.04.04. 10:03:01

@Taxomükke (UK): Bárcsak. Kétharmada át se megy. És nem hazudok. Mit tartanál kínosnak a helyemben? Mi nem frankó? Linkeljek fényképeket?

geeeteee 2016.04.04. 11:02:37

A kezdetekben egy halványkék nyolcötvenes Fiattal villogtam(?) Aztán vettem egy metálzöld C-Rekordot. Ilyen nagyszájú maradtam.

geeeteee 2016.04.04. 11:02:47

Mai napig megvannak az akkori árfolyamok. Amikor anyuci pocakot növesztett, akkor vettem a DM-et negyvenért, és nem győztem eleget venni, adhattam volna ötvenért is, 45-ért volt szabályos. Két és félezerrel a farmerdzsekizsebben a két sör két unikumot is csak egyszer kérted ki. A cseszneki parkolóban százezer nem volt elég egy buszra, negyedóra.

Herr Géza 2016.04.04. 11:38:05

@geeeteee: Te miröl beszélsz, ember? Milyen 9,50-et adott vissza az automata?? 10-es DDR-Mark soha nem volt fémpénzben.....

Herr Géza 2016.04.04. 11:46:47

@geeeteee: Na itt is van némi felejtés, kolléga... Az 1:1-es árfolyam soha nem volt szabad váltási árfolyam. A DDR polgárok válthattak korlátozott összegben (talán 3000 volt a keret..) 1:1-es árfolyamon, egyébként 1:3 volt a kurzus a fal "ledöntése" után. Ez utóbbi sem volt rossz, csak az volt a gond, hogy egy-két hét után már égen-földön nem lehetett NDK-márkát kapni sehol, mert a nagyban utazók komplett felvásárolták a banki és IBUSZ-os készleteket. (7 Ft.-ért kaptál 1 NDK márkát, amit 1:3-on váltva 21 Ft-ba jött ki a D-Mark, ami akkoriban feketén 50-60 Ft-ot ért. Nagyban milliomos biznisz volt.....)
No persze ismerösökön keresztül fel lehetett hajtani olyan helyieket, akiknek nem volt 3000 DDR márkájuk átváltani és átadták a keretüket, de az azért elég korlátozott és bizalmi biznisz volt...

Golf2 2016.04.04. 11:56:13

@geeeteee: Feketén volt 1 a 6hoz.Az ndk márka 4.84 forint volt amikor én kinnt dolgoztam. 1az 1hez senki nem számolta , 6ba volt utána vásárolhattam a dollárboltban.54 èves gyerek.

Herr Géza 2016.04.04. 12:12:36

@Herr Géza: Na, én is vénülök: a 15-59 éveseknek 4000 DDR márkát váltottak 1:1-ben, a 60 felettieknek 6000-et, a 15 év alattiaknak 2000-et. A többit pedig nem 1:3-ban, hanem 1:2-ben.... (pedig megesküdtem volna az 1:3-ra...) :))))

geeeteee 2016.04.04. 12:24:08

A szürreálisnak meg azóta nincs értelme amikor a szakszervezeti bizalmi felhangosította a Brazilt.

geeeteee 2016.04.04. 12:24:18

Bakker ingyen fent van a youtube-on, egy hétig evvel fogok világítani. youtu.be/XmSBtDLgBSQ

Aye aye 2016.04.04. 13:07:34

Nagyon jó blogok, érdemes volt bekukkantani! :D

geeeteee 2016.04.04. 13:15:20

@Herr Géza: Még a mosógépben is találok itt Ausztráliában:D Te is gyerek vagy.

geeeteee 2016.04.04. 13:15:21

Périferi is megmondta, hogy a kutyák ették meg a rétalapi kecskét,

Herr Géza 2016.04.04. 14:36:22

@geeeteee: Nem, a gyerek csak a Pari Mari mosógépébe tette a brazil lámpát.
:)))

DieNanny CH 2016.04.04. 18:26:08

@geeeteee: @Herr Géza:

Egy szót sem értek az eszmecserétekből...

geeeteee 2016.04.04. 22:07:39

Meg mered guglizni? :D

Herr Géza 2016.04.04. 23:04:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Miért, szerinted mi eszmét cserélünk??? :)))))))))))))))))

Fajankó 2016.04.05. 08:08:52

@Herr Géza: Ráadásul a Barca is...............

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása