oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. március 11. 06:41,  A gyávák maradnak Magyarországon? 323 komment

2016. március 11. 06:41 Határátkelő

A gyávák maradnak Magyarországon?

Azzal kezdeném, hogy nem így terveztem a pénteket, de a sors (pontosabban Orbán Viktor miniszterelnök) közbeszólt. Szó szerint. A kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén ugyanis mondott egy olyat, amit még mindig nem tudok értelmezni, de majd ti talán segítetek.

orban_viktor_mkik_2_foto_mti_koszticsak_szilard.jpg

Orbán Viktor az MKIK gazdasági évnyitóján mondott beszédet, amiben sok minden más mellett ejtett pár szót a fiatalok elvándorlásáról is. A miniszterelnök megjegyezte, nem lehet gátat szabni a fiatalok elmenetele elé.

„A legmozgékonyabb, legbátrabb fiatalokat nem lehet megakadályozni” abban, hogy külföldre menjenek, és ott dolgozzanak, tanuljanak – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: „bennünket sem lehetett, a kommunizmus alatt sem”.

A fiatalok ugyanis meg akarják ismerni a világot – tette hozzá a miniszterelnök, aki azt azért nem felejtette el megjegyezni, hogy a magyar fiatalok mások. Mint mondta, nem tudja, ez a vágy minden fiatalban benne van-e, de a magyarban biztos. (Segítek: benne van.)

A fonalat a magam részéről azon a ponton veszítettem el (és itt kérem a segítségeteket a megfejtésben), amikor Orbán Viktor azt mondta: a magyarok közül sem mindenki elég bátor (nyilván ahhoz, hogy külföldre menjen).

Szóval akkor mi a helyzet? Most akkor az az új mondás, hogy a határátkelők bátor és a korlátaikat feszegető, merész emberek, pláne a fiatalok? És aki nem megy el külföldre az mi? Gyáva?

Nem viccelek azzal, hogy nem teljesen értem ezt az egészet, mert az azért elég erős lenne, ha egy miniszterelnök legyávázna 9 millió embert, ugyanakkor ha az a bátor, aki elmegy, akkor minek nevezzük azokat, akik maradnak?

Béremelés nélkül nem megy

De hogy túllendüljek ezen, Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jó gazdaságpolitika kell ahhoz, hogy „idővel hazahozzuk őket”. A kormányfő szerint ehhez akkora béremelés kell, amekkorát a piac magától nem tud kitermelni.

Az ötlet elég sajátos, ugyanis a magyar kormány egy „bátor, de kockázatos” lépést tervez, ugyanis az Európai Unió által finoman szólva sem túl nagy lelkesedéssel fogadott, kedvezményesen adózott cafetéria rendszert (amit pont Brüsszel miatt kell megszüntetni) alakítanák át kettős bérrendszerré – de ebbe nem mennék bele bővebben, mert nem tartozik szorosan a témához.

Egy árulkodó lista

Inkább azon lenne érdemes elgondolkodni (ha már a fiatalok határátkeléséről van szó), hogy a Times Higher Education legfrissebb rangsora szerint nincs magyar a 200 legjobb európai egyetem között. Tehát nem a világ, hanem csak a kontinens legjobb felsőoktatási intézményeiről van szó.

A lista élvonalát egyébként a brit egyetemek uralják, olyannyira, hogy az első három helyen csak angliai intézmény található (sorrendben a University of Oxford, a University of Cambridge és az Imperial College London), majd becsúszott a zürichi Institute of Technology, de utána megint négy brit egyetem jön (a University College London, a London School of Economics and Political Science, a University of Edinburgh és a King’s College London). A legjobb tízbe még a svéd Karolinska Institute és a müncheni LMU fért be.

Általában véve is elmondható, hogy a legjobb 200 egyetem negyede (46!) az Egyesült Királyságban van, de azért nem lett volna lehetetlen felférni a listára, hiszen 22 ország képviselteti rajta magát. Azaz hiába a kissé talán elfogult lista, a lényegen (jelesül hogy magyar egyetem nincs rajta) ez nem nagyon változtat.

Hát talán ezért is mennek el a fiatalok.

Hosszú, tömött sorokban

Méghozzá nem is kevesen, hiszen a KSH legfrissebb (tavalyi) adatai szerint egyfelől folyamatosan nő a határátkelők száma, 2014-ben például már több mint 31 ezer ember döntött úgy, inkább külföldön próbálja meg folytatni az életét, ami csaknem másfélszerese a 2013-mas adatnak.

Többéves távlatban az arányok még inkább elgondolkodtatóak, hiszen a 31 500 ember (ez kb. Mosonmagyaróvár lakossága) csaknem hat és félszer annyi, mint 2009-ben.

A határátkelők 44 százaléka ráadásul 30 év alatti („bátor fiatal”), 77 százaléka pedig még nincs 40 éves. Többségük (54 százalék) férfi, közel kétharmaduk nőtlen. A célországok között Németország, az Egyesült Királyság, illetve Ausztria áll az első három helyen, ami nem meglepő.

Kevesebb nettó fizetés, hazautalási csúcs

Ha már itt tartunk, érdemes talán egy gondolat erejéig kitérni a piszkos anyagiakra is, hiszen szintén a Központi Statisztikai Hivatal szerint 80 ezer forinttal csökkent (!) a nettó éves jövedelem 2006 óta, így aztán nem csoda, hogy sokan veszik a kényszerű bátorságot és próbálnak meg külföldön boldogulni.

Ezzel párhuzamosan soha ennyi pénzt még nem utaltak haza a külföldön élő magyarok, mint 2014-ben. Már a gazdaság 3 százalékát adja az így Magyarországra érkező összeg, ami a KSH nemzeti számlái szerint elérte a 920 milliárd forintot (csupán az összehasonlítás végett, ez 43 milliárd forinttal több, mint a 2013-mas, és 236 milliárddal (!!) haladja meg a 2012-es utalások összegét).

Szóval a határátkelők ezek szerint nem csak bátrak, de elég erősen segítik a magyar gazdaságot is – így már nem is akkora csoda a miniszterelnöki dicséret.

Ödenburger kommentje olyan találó, hogy beteszem a poszt végére. Köszönet érte!

"Elment a madárka, üres a kalicka
Azt üzente vissza, visszajő tavaszra
Ha tavaszra nem jő, búzapirulásra
Ha még akkor sem jő, tudd meg sohasem jő

Madárkám, madárkám, csináltatok néked
Gyémántból kalickát, ezüstből padlócskát
Én es adok néked zsemlyecipót enned
Zsemlyecipót enned, muskotárbort innod

Nem szoktam, nem szoktam kalickában lakni
Kalickában lakni, padlócskán sétálni
Muskotárbort inni, zsemlyecipót enni,
Csak szoktam, csak szoktam zöld erdőben járni
Zöld erdőben járni, fenyőmagot enni
Fenyőmagot enni, gyöngyharmatot inni."

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr698464184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muscari 2016.03.12. 07:42:44

@diggerdriver: mi is így jártunk, mi nem haza szeretnénk menni, de az okok ugyanezek.

©________ 2016.03.12. 07:48:29

@Mrs. Clayton: szerintem a benefit olyan, amiert nem teszel. a nyugdíjert teszel, fizetsz evekig. biztosítás. szerintem ukban is

Nzoltan 2016.03.12. 08:21:09

Az egyetemi lista olyan mint az okj- papír. Semmiről nem szól. Csak legendárium.

chrisred 2016.03.12. 08:21:09

@peppapapa: Miért fontos, hogy ISKOLÁBAN tanulják? Nem tudná ő megismertetni velük?

chrisred 2016.03.12. 08:21:09

Ha igazán bátrak lennénk, akkor a nyolcvanas évek KISZ titkár nemzedékét már régen eltávolítottuk volna a hatalom közeléből.

Nzoltan 2016.03.12. 08:21:09

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ez így van. Bár én nem hiszek a szándékos elhülyítésban. (kivéve mondjuk a magyarbálint féle időszakot)

Nzoltan 2016.03.12. 08:21:09

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Jelenleg az ellenzék teljesen kontraproduktív (mondjuk mindig is az volt az elmúlt huszonöt évben). Elég csak a tanár-diák tüntetéseket nézni. A megegyezés egyáltalán nem célja a szakszervezeteknek. Mert politikusok irányítják.

Nzoltan 2016.03.12. 08:21:09

Különben mindig eszembe jut, hogy egy csomó keleti társadalom oktatási rendszerében egyáltalán nem idegen testi fenyítés. És ilyenkor elgondolkodom, hogy melyik a jobb. Az olcsó és végtelenül egyszerű büntetés, vagy egy butasimogató nagyon költséges és kétes hatékonyságú rendszer fenntartása.

chrisred 2016.03.12. 08:21:09

@tralalala: 2. Magyarországon nem létezik olyan, hogy bevándorlás, eltekintve a szomszédos országokban élő magyarok időnkénti hullámát, mint most az Ukrajnából érkezőket.

ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/c/c2/Share_of_non-nationals_in_the_resident_population%2C_1_January_2014_%28%25%29_YB15.png

A magyarok kivándorlása a nyugati országokba az ottani társadalmak mobilitásáról és egészséges alkalmazkodó képességéről árulkodik, míg a magyarországi nem létező bevándorlás ezek hiányáról.

Nzoltan 2016.03.12. 08:21:09

@Fekete Pestis: "az orbánék 2011ben a munkavállaók jogait megnyirbálták..."

Én erre azt mondanám, hogy a munkaerőpiaci igényekhez igazították. Amíg Ázsia diktálja a trendet, addíg bizony hozzájuk kell igazodnunk.

midnight coder 2016.03.12. 08:21:09

Azért aki a nagyon szar poroszos magyar iskolarendszert szidja, az gondoljon arra, hogy ő is ebben lett az, ami. És bár helyzeti hátrányban van - más anyanyelv, hiányzó szociális kapcsolatok - mégis fel tudja venni a versenyt az ott született polgárokkal a munkaerőpiacon, netán még meg is előzi őket.

Nzoltan 2016.03.12. 08:21:55

Jut eszembe, a cafeteria rendszer azért volt megreformálva, mert régebben egy külföldi cég nyúlta le az adókedvezmények egy részét. Ezt hozták haza az Erzsébet utalvánnyal. Akinek ez fáj, az a külföldi cég. Meg az általuk lefizetett politikusok.

Nzoltan 2016.03.12. 08:21:55

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Miért Orbántól várod a fizut? Én inkább azt kérdem, hogy hogy lehet az, hogy egy külföldi cég minimálbéren foglalkoztatja a dolgozóit itthon? Ha már a kormány annyira rossz és a nyugati multi olyan jó....

Nzoltan 2016.03.12. 08:21:55

"Szóval a határátkelők ezek szerint nem csak bátrak, de elég erősen segítik a magyar gazdaságot is – így már nem is akkora csoda a miniszterelnöki dicséret."

Pont mint Romániában tizen évvel ezelőtt. Azóta nem tudom mi a helyzet. Szerintem idővel elapad, ahogy nem lesz kinek hazaadni.

Nzoltan 2016.03.12. 08:48:35

@Mirjam2: Az oktatásnak a társadalomhoz kell igazodnia. Nem működik az itthon, ami mondjuk Németországban van. És egyre kevésbé fog. Az a mentalitás amit a német betelepültek hoztak magukkal kihalófélban van. Ha nincs meg a családi nem anyagi értelembe vett, hanem szellemi háttér, akkor ha az állam a fejetetejére áll és önti a pénzt az oktataásba, akkor sem lesz használható tudás. Próbáljon meg bárki waldorf iskolát nyitni egy borsodi elcigányosodott településen és az elért eredményeket hasonlítsa össze a budai kerületekben működő hasonló intézményekkel. Borítékolható lesz a különbség.
Vannak népcsoportok, ahol nincs tradícionálisan értéke annak a fajta tudásnak, amit mi annak értékesnak tartunk.

Jelentéktelen Hangya 2016.03.12. 08:50:10

Igazán elegáns húzás egy Orbánozós posztban 2006-tól nézni a nettó jövedelem alakulását.

2016.03.12. 09:09:44

@midnight coder: En egyetemre UKben jartam, az ottani vegzettsegemmel veszem fel a versenyt masokkal a munkaeropiacon. Termeszetesen a magyar altalanos- es kozepiskolai rendszerben lettem 'az, ami': tudat alatt allandoan attol rettego hogy leleplezodik, mit nem tudok, stb. Evekig tartott amig magabiztosan ki tudtam allni emberek ele beszelni (ezt ugye a magyar iskolakban nem tanitjak, ott tobbnyire akkor beszel a diak ha 'feleltetik', ami leginkabb a vallatashoz hasonlit), amig rajottem hogy nem ciki ha nem tudom valaminek a fovarosat vagy nem tudom kicsoda egy 'hires' ember es mikor szuletett, stb. Arra is felnottkent kellett rajonnom, hogy az eneklesben, rajzban, sportban nem az a lenyeg hogy 'jol' csinald hanem hogy elvezd magat a tevekenyseget - a magyar iskolakban ennek az ellenkezojerol probaljak meggyozni a tanulokat. Termeszetesen hasznalhato nyelvtudasom es szamitogep-felhasznaloi ismereteim sem a magyar iskolabol szarmaznak. Viszont a mai napig emlekszem egy egesz csomo versre amit bemagoltam, aminek 100% semmi ertelme nem volt, tobbnyire nem is ertettem hogy mirol szolnak.

HaCS 2016.03.12. 09:20:00

@Jelentéktelen Hangya:

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/hazteletszinv/hazteletszinv.pdf

5. oldal, ha évre lebontva kíváncsi vagy. A kivándorlókat ezen szempontból nem érdeklik a kormányok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.12. 09:20:23

@Th's child: No problem. Csak csodálkoztam rajta.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.12. 09:22:22

@pappito: :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2016.03.12. 09:33:11

@Mirjam2: nem te akarsz indiába költözni? ott van patkány elég sok :)

pappito · http://pappito.com 2016.03.12. 09:37:13

ja, látom megjött a falka, most ért csak oda az értesítő ? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.12. 09:38:55

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Magyarországon átminősítették segélynek. Alkotmányilag.
Más országokban járulék. Ami jár. A segély csak adható.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.12. 09:42:34

@Nzoltan:
Így van. Az ellenzék soha nem az ország érdekében dolgozott.
A kormány ELLENÉBEN.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.12. 09:45:20

@Nzoltan: A testi fenyítést nem az egyén tanulásának az érdekében kell alkalmazni hanem a TÖBBI diák tanulásának zavartalansága érdekében.

2016.03.12. 09:48:00

@Nzoltan: Pont ez az, hogy ami most Mo.on megy az allami iskolakban, az katasztrofa mert az oktatast az adott diakokra kene szabni, a kozponti iranyitas, kozpontilag kijelolt tankonyv es tananyag stb. a hatranyos helyzetueket meg sokkal hatranyosabb helyzetbe hozza. A 'poroszos' es Waldorfos oktatason kivul nagyon sokfele modell van meg, a 'nem poroszos' nem jelent automatikusan Waldorf-stilusut, sot. A poroszos megoldas pont a hatranyos helyzetu diakoknal a legkevesbe hatekony egyebkent. Ha valakinek nincsenek meg az otthonrol hozott alapjai, nem motivalt, problemai vannak amiktol nem tud koncentralni, akkor egy magolasra, fegyelemre, rengeteg hazi feladatra, megfelemlitesre alapozott rendszerben meg rosszabbul fog teljesiteni mint egy kreativabb, diak-kozpontubb, flexibilisebb rendszerben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.12. 09:50:31

@Nzoltan: Ugyanaz a külföldi cég külföldön is minimálbért fizet a dolgozóinak. A kérdés az hogy miért nem ér szart se a magyar minimálbér a nyugatihoz képest, és máris visszatértünk Orbánhoz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.12. 09:54:21

@Mirjam2: Ha számba veszem hogy mi maradt meg bennem az általános iskolából az nagyon lesújtó az otthoni iskolarendszerre nézve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.12. 09:56:03

@pappito: Meg. Az igazi hülyék mindig másnap jelennek meg. :))))))))))))))))))))))))))))))))))

2016.03.12. 10:16:34

@diggerdriver: Ezt en is eszrevettem! Ennek valami koze van a sokat emlegetett Index-cimlaphoz? En nem olvasom az Indexet szoval nem tudom hogy mukodik ez, de tenyleg mindig masnap tamadnak a zombik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.12. 10:18:04

@Mirjam2:
Másnap teszik ki címlapra? Én sem tudom nem olvasom.

©________ 2016.03.12. 10:19:13

@midnight coder: azert az nem veletlen, hogy kezdtem elvezni a tanulast, amikor magam valasztottam meg , miteshol tanulok.

2016.03.12. 10:22:36

@pappito: Messze nincsen annyira sok mint sokan gondoljak. Elofordul, de nem sokkal gyakrabban latni mint Londonban peldaul.

egysmás 2016.03.12. 10:41:13

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szerinted a testnevelés és a kényszermunka ugyanaz?

adg 2016.03.12. 10:46:48

@egysmás: nagy osszegben mernek veled fogadni, hogy a gyerekek tobbsege jobban elvezne a holapatolast, mint egy hagyomanyos tornaorat.

2016.03.12. 10:53:34

@adg: Igy van, es megtanultak volna egy hasznos dolgot.

pappito · http://pappito.com 2016.03.12. 10:55:07

@Mirjam2: másodkézből származó infóim vannak, saját tapasztalatom nincs ezügyben.

2016.03.12. 10:55:34

@diggerdriver: Ugy tunik igen. Legjobb lenne nem reagalni a zombikra mert ugyis ertelmetlen veluk vitatkozni, de neha nem tudom megallni...

Bal 2016.03.12. 11:11:08

@Babette©: Nem biztosítás, hanem generációs transzfer. A szüéeid nyugdíjáért teszel, nem a sajátodért.

2016.03.12. 11:15:00

@pappito: Nekem van, ezert mondom hogy annyira nem veszes a helyzet. Pl. Yangon sokkal rosszabb ilyen szempontbol. Es Londonban is elofordulnak eleg rendszeresen, nem kell Azsiaig menni.

Punxsutawney Mormota 2016.03.12. 11:15:14

@Mirjam2: Szerintem nem a módszertannal van a gond, hanem azzal az irgalmatlan mennyiségű, a való élettől elrugaszkodott, a mindennapokban használhatatlan tudásanyaggal, amit a kölykök fejébe próbálnak beleönteni "alapműveltség" címszó alatt.

egysmás 2016.03.12. 11:15:18

@adg: nem az ő dolguk a hólapátolás, levélsöprés, virágoskert-gyomlálás.

pappito · http://pappito.com 2016.03.12. 11:27:54

@Mirjam2: attól Indiában nem lesz kevesebb, hogy máshol is van, nemde?

DieNanny CH 2016.03.12. 11:29:56

@egysmás:

Valóban. Az óvodában se legyen napos. Micsoda dolog ez, egy gyerektől elvárni, hogy asztalt terítsen??? Sőt, utána letörölje???
Micsoda merénylet a kezük ellen, hogy abba öntözőkannát kényszerítünk, amivel öntözik a virágokat?
Iskolában a hetes? Letörölni a táblát???
Otthon nehogy megkérd, hogy vigye le a szemetet!!! Boltba menni???

Hiszen egyik sem az ő dolguk.

nemor 2016.03.12. 11:44:49

@egysmás: láttál te már élő gyereket? Elhajtani se tudnád, annyira szeretné csinálni azt, amit a felnőttek. És ez így van rendjén. Minden iskolában a karbantartó a legnépszerűbb tanár (ha nem mogorva).

adg 2016.03.12. 11:58:14

@nemor: ad abszurdum, meg is lehet oket kerdezni. Gyerekek, szeretnetek segiteni a Miska bacsinak havat lapatolni, vagy inkabb menjunk a terembe tornazni?

Kenyszermunka. Eszem all meg...

kardio1 2016.03.12. 12:29:56

Nem tudom, a más országokba költözött családoknak mennyire jött be a helyi iskolarendszer, én nem vagyok oda a franciaert. Amennyit látok belőle, hogy kevesebb a tenyanyag és elvileg a gondolkodásra ösztönöz (konkrét ismeretanyag nélkül nehéz gondolkozni), de a gyakorlatban a tanár elképzeléseinek visszaadasat várják el leginkább, ami nem vall nagy kreativitásfejlesztésre. Az iskolával sok a gond, rengeteget beszélnek róla. A jelen rendszer lefelé nivellal a nagy egyenlősdi miatt.

2016.03.12. 14:00:44

@peppapapa: A valóság viszont azt mutatja, hogy semmiféle haszonnal nem jár a 21. században bemagolni Jókai életét, meg József Attila verseit. Ez mondjuk elég sok mindenről elmondható, nemcsak a magyar irodalomról. Nem azt mondom, hogy szakbarbárt kell csinálni a gyerekből, de a magyar oktatási rendszer arra épül, hogy a gyerek két lábon járó lexikon legyen, aminek valójában semmi értelme, mert amit nem használunk napi rendszerességgel, azt elfelejtjük. Kíváncsi lennék azért arra, hogy mondjuk innen hány ember mondaná meg wiki nélkül, hogy Mikszáth mikor született. :)

2016.03.12. 14:05:50

@Nzoltan: Én hiszek benne. Mivel így sokkal könnyebben kontrollálható a nép. A "nyomor" meg csak rátesz egy lapáttal erre az egészre.

2016.03.12. 14:07:45

@Nzoltan: Szerintem nincsen olyan, hogy ellenzék meg kormánypárt. Színtiszta bábszínház ez az egész, amit beszopnak az emberek, és nem is kérdőjeleznek meg semmit.

2016.03.12. 14:12:05

@Nzoltan: Én nem tőle várom a jó fizut. Attól a rendszertől várnám, ahol nem kell a gatyámat is leadóznom. Aha, csak akkor viszont meg kellene szüntetni a felosztó-kirovó rendszert, meg a hatalmas korrupciót. Viszont a kettő együtt nem megy. Vagy elveszek mindenkitől, akitől csak tudok, és osztogatok meg szétlopom a közöst, vagy több pénzt hagyok az embereknél, viszont akkor nem lesz miből osztogatni, meg lopni. Nehéz ügy ez. A politikusok inkább az előbbiekben érdekeltek, nem csodálkozom.

blackhairlady 2016.03.12. 14:43:26

@Mirjam2: szerintem azert,mert HA masnap engedi csak be akommentjeiket,

egysmás 2016.03.12. 14:52:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: És még mit vársz el tőle?
A vécésikálást. ablakmosást, festést, vakolást, falazást?

Vannak dolgok, amik az üzemeltetőnek a feladatai!
Az üzemeltető végezze el a dolgát!

A gyerek nem azért lett iskolába küldve, hogy havat lapátoljon, a kormány pedig nem azért emelte meg a testnevelésórák számát, hogy legyen a gyereknek ideje havat lapátolni.

@nemor: dugni is szeretnének, meg narkózni is.
Viszont az nem feladatuk, hogy havat lapátoljanak, az viszont feladata az iskolának, hogy megtanítsa a gyereket arra, hogy van olyan dolog, ami az ő dolga, meg van olyan dolog, amihez nincs köze.
Meg az is feladata az iskolának, hogy rámutasson arra, hogy a hatalommal való visszaélés egyik formája -mint pl. a munkakörbe nem tartozó feladat ingyenes elvégeztetése- sem elfogadható.

Azért nem szabad a gyerekkel elvégeztetni ezeket a feladatokat, mert a gyerek nem tudja azt mondani, hogy a fenét, én ezt nem csinálom, mert nagyunk alul van a hierarchiában.
Gyakorlatilag lejjebb van, mint egy kutya.

2016.03.12. 15:38:56

@pappito: Nem, de mikor hallottad utoljara hogy valaki azt mondta, ne koltozz Londonba ha nem szereted a patkanyokat mert ott nagyon sok van? Indiaban, ha egy viszonylag modern hazban laksz, valoszinuleg nagyon ritkan fogsz patkanyt latni. Ugyanez jellemzo Londonban is. Indiaban viszonylag sok az eger, a (felig) vad kutya, es videken a majom. Patkany is elfordul, de mig pl. Yangonban napi szinten lattam, addig Indiaban siman el lehet tolteni honapokat anelkul hogy latnal egyet.

DocBulywood 2016.03.12. 15:41:33

"A kormányfő szerint ehhez akkora béremelés kell, amekkorát a piac magától nem tud kitermelni."

Ha a piac nem is, legalább saját maguknak bruttó 5 millió Ft / hóra emelték a fizetésüket. (Ez nettó 3 millió 325eFt). Pl Matelcsiét is sikerült ennyire felemelni, a nem piaci MÁV vezérét stb.

Sebaj, a proli rohadjon meg bruttó 140eFt-ból, ami állítólag a KSH szerinti statisztikából jött le.

Csak megsúgom, ennek a duplája is kevés, mert:
- fizess önkéntes nyugdíjpénztárat
- lakáshitelt
- tegyél félre nem várt azonnali kiadásra
- tarts el 1-2-3-x gyereket
- vegyél bérletet
- fizesd a közüzemi számláidat
- étkezz - kukából jó lesz, spórolhatsz
- ruházkodj - turkálót javaslok
- kulturálódj - színház, mozi, könyv

/- pia, cigi, krekk, herka, zene, empéhárom, elesdé - mert józanul nem lehet már élni, elég, ha a híradót megnézed, mik ki nem derülnek nap mint nap a fidesz által elkövetett gazdasági csalásokról, lopásokról, bűnökről, átjátszásokról és hazugságokról. /

tralalala 2016.03.12. 15:41:56

@diggerdriver: "Ott hibázik a dolog hogy te KÖLTSÉGKÉNT számolod a kivándorló embereket. Hidd el nem a munkanélküliek migrálnak. Azok lépnek le akik BEFIZETŐI az államkasszának."

Nem, nem azt mondtam, hogy MINDEN EGYES ember, aki lelép, az munkanélküli lenne, hanem azt, hogy aki lelép, és munkanélküli, azzal nem veszítünk sokat, sőt. Emberileg persze igen, mert biztos nagyon szeretjük a társaságát, de gazdaságilag nem.

"A logikád nagyon egyszerű. Költségként kimegy(hadd menjen), haszonként visszajön(hadd jöjjön)."

Nem, nem azt mondtam, hogy mindenki, aki kimegy, értéktelen, és mindenki, aki visszajön, sokkal értékesebb, hanem hogy HA valaki külföldi munkatapasztalattal hazajön, és azt itthon kamatoztatja, AKKOR az jó az itthon maradottaknak is.

"Teszerinted például az orvosok és nővérek is hadd menjenek hiszen csak költ rájuk az ország? "

Teszerinted ha ezt gondolom, akkor nincs értelme vitázni, mert ez esetben nyilvánvalóan nem az én álláspontom megértésére törekszel, hanem az én álláspontom eltorzítására. Hint: szerinted az orvosok és nővérek munkanélküliek, vagy nem végeznek hasznos munkát?

Bocs, nem tudom, hogy mi olyat mondtam, amitől ennyire nyilvánvalóan belém akarsz kötni meg kiforgatni a mondandómat, de fogd már vissza magad, ember. Azt nézd, amit írok, ne pedig azt, amit belelátsz.

tralalala 2016.03.12. 15:42:01

@chrisred: "Magyarországon nem létezik olyan, hogy bevándorlás"

Mondom, google, "migration rate of Hungary". Az ábra, amit linkeltél, értelmezhetetlen, eleve a számok oldalt mik? Százalék? Felteszem az össz népesség %-a. Másrészt hogyan van ez relációban azzal, amit írtam? Ha a Magyarországra bevándorlók aránya 4%-a az ország össznépességének, a kivándorlóké meg 3.5% (ha eddig 350k vándorolt ki, akkor az 3.5%), akkor az pozitív migrációs ráta.

De mondom, nem csoda, hogy beleköttök, ez itt ilyen vörös posztó, annyira szembemennek a tények a közhangulattal (pláne az ittenivel), hogy az emberek kötelességüknek érzik megpróbálni megcáfolni a tényeket.

2016.03.12. 15:42:23

@ladyamerica: Tenyleg, ez lehet a magyarazat.

2016.03.12. 15:56:22

@adg: Na ez az... Egyebkent mi a biztositek, hogy pl. lepcsozni szeretnenek 'testnevelesora' cimen? Mert ugy hallom, tornaterem hianyaban eleg gyakran igy toltik ki a testnevelesre szant idot.

tralalala 2016.03.12. 16:06:46

@egysmás: "És még mit vársz el tőle?
A vécésikálást. ablakmosást, festést, vakolást, falazást?"

Bocs de ez is ilyen "jaj jaj sírjunk" jellegű hozzászólás. Nyilván a gyereknek nem adunk olyan feladatot, amit könnyen el is szúrhat és annak következménye van (pl. kiönti a festéket, csupasz kézzel nyúl a wc-be, rosszul vakolja a falat).

Ezeket egy szintre hozni azzal, hogy pakolja el az asztalt maga után, nevetséges. Mellesleg egy gyerek munkájának az értéke igen megkérdőjelezhető, mert nagy eséllyel nem jól csinálja meg, felügyelni, javítani kell, stb.

Az ilyen munkáknak, hogy ki a napos, hetes, elpakolni, összegerebléyzni, nem az az értelme, hogy jól megspóroljuk a gondnok fizetését, hanem az, hogy a gyerekek ismerjék meg ezeket a munkafolyamatokat, ne vegyék alapértelmezettnek a rendezett környezetet, hanem lássák, hogy azért tenni kell és tenni is tudnak, és a többi.

Ezt irónai nélkül gyerekmunkának aposztrofálni szerintem csak az tudja, aki ebben ideológiailag érdekelt.

tralalala 2016.03.12. 16:07:08

@Mirjam2: "Legjobb lenne nem reagalni a zombikra mert ugyis ertelmetlen veluk vitatkozni,"

Szerintem kéne egy safe space, ahol biztonságban lehetnénk a más véleményektől meg a kritikáktól.

Mert azok, akik nem értenek velünk egyet, azok nem emberek, saját akarattal meg véleménnyel meg gondolatokkal, ó nem. Azok ott nyilván fizetett buta zombi trollok, akik csak nekünk akarnak rosszat, tehát akkor cselekszünk helyesen, ha teljesen ignoráljuk őket.

egysmás 2016.03.12. 16:07:16

@Mirjam2: Itt vigyorogsz, de amikor megsértődik a munkaadód, ha nem akarsz neki kávét főzni vagy takarítani, vagy céges bulira bevásárlást intézni, pedig szerinte annak bele kell férnie a munkádba, akkor az is jogos?

egysmás 2016.03.12. 16:41:31

@tralalala: A te hozzáállásod meg az a fajta hozzáállás, hogy "majd megmutatom a lusta, elkényeztetett gyereknek, hogy milyen az élet!"

Én nem azért küldöm az iskolába a gyereket, hogy havat lapátoljon.
Tényleg nem.
Ha havat kell lapátolnia iskola- és tanulóidőben, a tanár utasítására, akkor az állami gyerekmunka.
Ami lehetséges, meg minden, a nerbe ez is belefér, a szolgaképzés elengedhetetlen feltétele az, hogy a parancskövetésre és a cselekvésre szocializáljuk a gyereket, csak akkor mondjuk ki, hogy ez van.

Az a sunnyogást, amit képviselsz, azt egyszerűen nem bírom. Feláll tőle a szőr a hátamon.

kb. olyan, mint amikor az egyik kollégád verné a gyereket.

tralalala 2016.03.12. 16:41:46

Na zárom soraimat, mert rohadt idegesítő laggal fórumozni, mehet tovább a belterjes könnyed csevej, amit nem kell , hogy mindenféle csúnya ellenvélemény meg zavaró tény akadályozzon.

A poszternek csak annyit üzenek, hogy ha legközelebb valakire azt mondja, hogy milyen szép, remélem az illető azt válaszolja, hogy "igen, tehát hozzám képest te meg ronda vagy."

Kb. ez lenne parallell az "aki kimegy, az bátor, tehát aki otthon marad, az gyáva" eszmefuttatásra.

tralalala 2016.03.12. 16:41:50

@egysmás: Vagy pl. ha börtönben csicskáztatnak, arra se szólnál semmit? Ha szerinted a gyerekeknek nem árt, ha felgereblyéznek, akkor az ellen se lehet kifogásod, hogy a börtönben meg csicskátatnak! Nyilván!

a.te.ervelesi.hibad.hu/csuszos-lejto

Muscari 2016.03.12. 16:43:50

@diggerdriver: te is most lettél 18? :-))))

2016.03.12. 16:51:15

@tralalala: "Mert azok, akik nem értenek velünk egyet, azok nem emberek, saját akarattal meg véleménnyel meg gondolatokkal, ó nem. Azok ott nyilván fizetett buta zombi trollok, akik csak nekünk akarnak rosszat, tehát akkor cselekszünk helyesen, ha teljesen ignoráljuk őket."

Figyelembe véve a hívők értelmi szintjét, tényleg jobb, ha ignorál az ember. Mo.-n ugye alapvetően nem szabad semmit sem kritizálni, ami bármilyen kontextusban összefüggésbe hozható a hatalmon levő párttal. Ha az mszp van hatalmon, akkor fideszbuzi vagy, ha a fidesz van hatalmon, akkor meg mocskos liberós vagy. Más, alternatív útvonalak nem léteznek. Még azt is fontos megemlítenem, hogy ha a mi kutyánk kölyke lop, azzal minden a legnagyobb rendben van, míg ha az ellenség teszi ugyanezt, akkor vonuljon be tankokkal a Transparency International, és végre szűnjön meg a korrupció. Ezek az agymosott hívők nem veszik észre, hogy úgy rángatják őket a politikusok, mint a marionett bábukat a bábszínházban. Képesek lennének átharapni a másik torkát csak azért, mert a másik nem azt a pártot v. politikust favorizálja. Szóval erre tényleg csak egy dolgot lehet mondani. A magyar társadalom pontosan azt kapja, amit megérdemel. Nyilván van rengeteg értelmes ember is itthon, ők azonban általában mélyen hallgatnak és tűrik, hogy a hülye emberek helyettük is újra és újra megválasszák ezeket a selejtes pártokat.

Azt is imádom Mo.-n, hogyha szó éri a ház elejét, akkor nem a házat kell renoválni, hanem azt kell nevetségessé tenni, aki kritikát mer megfogalmazni.

chrisred 2016.03.12. 17:21:30

@tralalala: Nem a témába, hanem az állításba kötnek bele az emberek, mert amiről írsz, az nem létezik.

egysmás 2016.03.12. 17:21:49

@tralalala: Nem a csúszós lejtő, hanem arról van szó, hogy a gyereknek nincs joga megtagadni a munkát.
Ezt le is írtam.

A NAT-ban nincs benne a hólapátolás, levélgereblyézés, tehát nem KELL neki olyat csinálnia.
Kivéve, ha a tanár, az iskola, az állam, hatalmával visszaélve mégis elvégezteti a gyerekkel ezt a feladatot.

Magyarország egyik legnagyobb problémája az, hogy szívességek-informális elvárások-összekacsintások mentén működik a társadalom, a gyerekkel való hólapátoltatás pont ugyanez a vonal.

Mellesleg a csicskáztatott pont ugyanúgy tudja megtagadni a csicskáztatást, mint a gyerek.
Vagy a gyereknél egy kicsit jobban,, mert a bebörtönzöttnek van joga, jogorvoslati lehetősége, ellenben egy gyerekkel, akinek se jogai nincsenek, se jogorvoslati lehetősége.

Köldök_szösz 2016.03.12. 17:22:36

hát való igaz hogy megfelelő terv meg "táptalaj" nélkül nem nagyon van kedvem elfüstölni valahol külhonban az összes spórolt pénzem

nemor 2016.03.12. 18:07:32

@egysmás: kár, hogy nem mindjárt emberölést és rablást írtál a helyes kis csúsztatásodba :S

©________ 2016.03.12. 18:58:52

@Bal: nos, termeszetet tekintve kockazatkozosseg, vagyis biztositas.
Akarhogy nevezed.

Rébusz 2016.03.12. 20:50:09

Sok hűhó semmiért... Szerintem minden magyarul értő embernek átjön az, hogy mire gondol valaki (mindegy, hogy miniszter vagy sem), amikor azt mondja, hogy "nem elég bátor". A külföldre költözéshez, idegenben új élet kezdéséhez bátorság kell, de attól még nem lesz ánblokk gyáva senki, ha ezt nem akarja felvállalni és inkább marad. Mivel már "mindenki kimegy", engem már jó ideje az érdekelne, hányan jönnek vissza. Az, hogy a statisztika szerint hányan mentek ki, az messze nem azt mutatja, hogy hányan maradtak is kint.

laci_52 2016.03.12. 22:32:04

"A gyávák maradnak Magyarországon?"

Nem! Azok maradnak Magyarországon, akiket családi kötődéseik, magyarságtudatuk ide köt! Akik azt szeretnék, hogy meglevő vagy leendő gyerekeik is magyarok maradjanak! Azok, akik tudják, hogy külföldön már néhány hét után kibírhatatlan honvágyat éreznének!
Azok, akik vállalják a nehezebb megélhetést is azért, hogy biztosan magyarok maradjanak!

'76-ban kijutottam Nyugatra. Mindenki azt kérdezte a szüleimtől: "Ugye disszidál a Laci?" Azt válaszolták: "Nem!"

Jól látták, meg sem fordult a fejemben, hogy kint maradjak.

PannonBoy 2016.03.12. 23:29:30

Ez milyen szó már: "disszidál"? Ugh, förtelmes német eredetű szó, mellesleg nem menő. Az Y generáció nem szereti az efféle durva szavakat, mi költözünk, mozgunk az egyes országok között.
Élvezzük a határtalan Európát.

2016.03.13. 00:20:53

@laci_52: "Azok, akik vállalják a nehezebb megélhetést is azért, hogy biztosan magyarok maradjanak!"

Szóval aki kimegy, az nem marad magyar. De akkor mi lesz helyette? :D

kardio1 2016.03.13. 10:03:46

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nem, aki kimegy, nem lesz teljesen olyan, mint a választott országbeliek, de a gyerekei már jó eséllyel igen, az unokái meg bizonyosan.

2016.03.13. 11:13:12

@adg: Erre rá kellett keresnem. :)

@kardio1: Olvasd el, hogy mit írt.

kardio1 2016.03.13. 13:03:36

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: azért írtam, amit írtam, mert elolvastam a kommentjet. Abban szerepelt, hogy aki otthon marad, az azt szeretné, hogy a gyerekei is magyarok maradjanak. És ez igaz, hogy a külföldön felnőtt gyerekek, és különösen azok gyerekei már nem lesznek magyarok. Akinek ez nem elfogadható, az nem marad kinn végleg. Te egy korábbi mondatra reagáltál a fenti kommentben. Önmagában nézve azt a mondatot, jogosan felvethető a kérdésed.

2016.03.13. 17:06:28

@kardio1: Teljesen jogos, ugyanis nem fogod elveszíteni a magyar identitásodat csak azért, mert külföldre költöztél. Persze, elhiszem, hogy önigazolásnak remek, hogy miért maradjak inkább otthon... :D

kardio1 2016.03.13. 17:38:57

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: viszont az azért igaz, hogy az ember az évek során változik. Már nem tartozik úgy Magyarországhoz, mint mikor elindulni, és ha nem vigyáz, a két ország közötti senkifoldjen ragadhat identitásilag. Ha jól csinálja, akkor inkább kettős identitása alakul ki.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.13. 21:14:26

@pappito: hehe ez frappáns volt.
esős évszakban, amikor állandóan tele vannak a csatornák, eljönnek mindenhol. vagy ahol szeméthegyek vannak.
álljtólag Bp legendásan patkánymentes hely, és ezért sokk az átlag magyarnak nagyjból bárhol máshol, Európában is.
átlag nagyvárosban álltólag ugyanannyi a patkány, mint az ember. grrrr.
Yangon egyébként abban különbözik India általam látott részeitől, hogy hajnalonként felsöprik, kitakarítják a várost, fellocsolják a járdát. Bangkok szintén. Mirjam szerint meg Indiában nem ér térdig a szemét és nincsen emberi ürülék az utcán, de hát istenem, van ilyen.
ettől még bírom Mirjamot én is, de na... tényleg.
juteszembe, itt is vnnak egerek a padláson. lehet hallani, ahogy a dióval gurigáznak.

pappito · http://pappito.com 2016.03.13. 21:48:16

@Dragonlady (Bp, Hun): Bp tényleg legendásan patkánymentes mert évtizedek óta irtják őket durván, már a szockóban is így volt.

Mindenki mást lát/vesz észre egy helyből gondolom a rettenetesen változatos Indiára ez hatványozottan igaz, volt egy barátom aki elment Fijire és odavolt, hogy milyen csiribiri az egész, egy másik meg mutogatta a fényképeket, hogy mekkora szegénység van meg lerohadt putrikban laknak az emberkék. Mindkettő igaz.

Gondolom Indiában is van olyan hely, ahol nem találkozol ilyen élményekkel, meg van ahol azonnal elkapod a bilharziát, amint a lábad megérinti a reptér sarát :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.13. 22:11:04

@pappito:
mondjukj úgy, hogy aki Indiában nem veszi észre a szemét és szarhegyeket, az erősen elfogult :-) bár nyilván júliusban, a negyven fokban nemkicsit rásegített erre a szaghatás is. ennek ellenére nagy élmény volt, és kár lett volna kihagyni, de hát azt szoktam mondani, bárcsak meg lehetne nézni a gyönyörűszép helyeket úgy, hogy az embernek kimarad a körítés, főleg a kínkeserves utazás (pedig a vonat egyébként teljesen korrekt).
a yangoni patkányok egyébként legendásak :-) ugye nálam téglát kellett tenni a fürdőszobai lefolyóra, mert a féltéglát ellökték. a harmadik emeleten. de a vécében is felmásznak. van ilyen :-)
egyébként a szép tiszta rizsföldi patkány thaiföldön jó kis csemege. azért is vadásszák, hogy ne vonzza a kobrákat a földekre. na ez megint egy külön kategória.
tényleg, nálatok nincsenek mindenféle mérges pókok és stb mint odaát kenguruföldön? vagy nálatok mi a running joke arról, hogy miért nem szabad oda menni? maori fejvadászok?

pappito · http://pappito.com 2016.03.13. 22:23:01

@Dragonlady (Bp, Hun): ja, az elfogultság is benne van, tényleg, de amúgy is más mindenki nézőpontja. Én is elfogult vagyok NZ iránt, de amellett, hogy nincsenek szemét- és szarhegyek az utcán még van patkány (víz meg zöld van mindenfele) sajnos. Mondjuk én kettőt láttam eddig amióta itt élünk, de a munkahelyemen vannak csapdák kirakva, biztos nem véletlenül. Mondjuk a ház körül nem láttam, pedig ott a patak meg a reserve a ház mögött, elvileg ott kéne sertepertélniük.

Nálunk nincs mérges jószág, egy szál pók (katipo) van ami nagyot tud csípni, de az elég elszigetelten lakik, sose láttam olyat csak képen, és nem is ismerek senkit aki élőben találkozott volna vele. Akárhol elalhatsz az erdőben egy szál polifoamon, nem bánt semmi.
A maorik meg vagy hatvan-hetven éve nem esznek embert, ők mondták :) Itt a legsúlyosabb veszély ami az egyszeri embert fenyegeti az a leégés, csak sokan nem veszik komolyan, hogy kenni kell magad. Simán látni az utcán, hogy a csomagfutár kézbesítés után keni magát mielőtt a következő fuvart intézné, a mi kocsinjainkban is ott van a literes pumpás napzsír.
A running joke meg - mint minden birkában gazdag országban - a farmerek és a livestock szerelmi életének összefüggései :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.13. 22:41:45

@pappito:
ehhh a birkák. gondolhattam volna :-)

pappito · http://pappito.com 2016.03.13. 23:23:31

@Dragonlady (Bp, Hun): sajnos ez a sheepshagger dolog sem csak a miénk, kedves ozzi testvérkéinknél is fellelhető a folklórban :)

de hát ez csak egy ilyen félreeső kis uncsi zug :)

adg 2016.03.14. 02:14:46

@Dragonlady (Bp, Hun): nz egy unalmas hely, a termeszet meg ugy-ahogy kinez valahogy, de semmi izgalom. Alhatsz az erdoben egy polifoamon, a legnagyobb veszely, hogy radesik egy falevel.
Nem csoda, hogy egy csomo uj zelandi koltozik at rendes orszagokba, pl hozzank, ahol azert egy kicsivel kalandosabb az elet, tortenik valami. :)

Jelentéktelen Hangya 2016.03.16. 09:43:00

@HaCS: világos, csak annak a statisztikának hiszel, amit magad...

Nagy szerencse, hogy pont megtorpan az ábra 2013-nál, hiszen még a végén nem azt mutatná, amit kéne.

Tessék, itt egy másik, ami némileg jobban vonatkozik a poszt kifogásolt állítására ("kevesebb nettó fizetés"):

Az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete a nemzetgazdaságban (2008–)*:

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli030.html

neet 2016.05.18. 10:40:11

A ksh honnan tudja hányan mennek/jönnek a valóságban?
Én kb 20 éve mentem ki, angolul tanulni, világot látni. 2 év elég volt, hazajöttem, bár szuper volt, de sose akartam örökre kint maradni.
Sehol senki nem írta fel, h kint jártam, mikor mentem, mikor jöttem. Most áll vki a határon, és strigulázza bemondásra vagy hogy?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása