oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. február 14. 06:48,  Hét dolog, amit a határátkelés tanított meg 328 komment

2016. február 14. 06:48 Határátkelő

Hét dolog, amit a határátkelés tanított meg

Az eheti válogatásban ellátogatunk Ausztráliába, Indonéziába, miközben foglalkozunk egy kicsit azzal, hogy miért adnak egyre kevesebb állampolgárságot a svájciak, az ajánlottak között van két új blog is – szóval remélem, elég változatos étlapot tudok kínálni nektek!

ausztralia_tengerpart_foto_pixabay_com_holgi.jpg

Kezdjük Ausztráliával, hiszen a Grafoterápia blog szerzője lassan negyed éve élott, és úgy érezte, itt az ideje egy kis összegzésnek. Lássuk, hogyan látja valaki az új életét szűk három hónap után, méghozzá hét pontba szedve!

„Első napjaimon mondták, hogy Ausztrália mássá tesz, megváltoztat, majd meglátom. Én meg mondtam, hogy engem aztán nem, hiszen én vagyok a fasza gyerek, a világegyetem legerősebb nője, szóval nem kell a bullshit, majd még belőlem lesz rinyapicsa, még mit nem.

Aztán eltelt egy hónap és hupsz, ott találtam magam a puha padlószőnyegen feküdve, nyelve a könnyeimet, és azon gondolkodtam, mi a franc ez mert nem tudom, mit érzek, de nagyon rossz.

Azóta persze megfejtettem. Aki azért akar minél messzebb költözni, hogy összerakja, megtalálja önmagát, van egy rossz hírem: nem fog menni. Legalábbis nehezen. (…)

A szülőföldtől távol, ahol csakis te vagy és senki más, minden egyes problémád, félelmed és démonod nagyító alá kerül, és egyszerre szakad rád. Ez sok mindenre megtanít, ha kitartasz, és nyitott vagy megismerni önmagad.

1. Rájössz, nincs azzal baj, ha szétesel

Ne kövesd el azt a hibát, mint én, azaz ne nyomd el magadban azt, amit érzel. (…) A hangulatom hullámzik a mai napig, de már engedem és megengedem magamnak, hogy változzam szépen.

2. Megtanulod szeretni magad

Mekkora közhely, bleeeeh. Ám igaz. Ugyanis itt, a világ másik felén egyedül muszáj vagyok szeretni magamat, hiszen más nem nagyon van. És akár tetszik, akár nem, ezt végig kell csinálni, méghozzá önmagammal karöltve, így nem árt, ha a csapattagok jóban vannak egymással.

3. Megtanulod elfogadni a segítséget

Az óvatosság nem árt, de totál egyedül nem lehet boldogulni. Segítséggel van szállásom, állásom, ismerőseim. Ha megválogatod, kivel állsz szóba és kitől fogadsz el segítséget, nem lesz (nagy) baj.

4. Megtanulod értékelni, amid van

Az első pár hétben nem vészes a kevés cucc, mert olyan, mintha nyaralnál. Aztán vége a honeymoonnak és rájössz, hogy ez sincs, az sincs, amaz sincs, és ez nagyon kellemetlen tud lenni, főleg, ha nincs rá pénze az embernek. Nekem ez addig fel sem tűnt, amíg meg nem vettem az ágyamat.

5. Megtanulod, hogy ez egy más világ, más szabályokkal

Ha megdicsértek, vagy elismertek, akkor csak feszengtem, hogy ó, hát én nem, meg jajj, igazán semmiség, tényleg. Lassacskán megtanulok megköszönni és elfogadni minden ilyet, ez is az önszeretet és az egészséges önkép része.

6. Megtanulod kezelni a magányt

Ez talán az egyik legfontosabb dolog. Otthon magányosnak lenni más, mint egy teljesen távoli földrészen. Nem mondom, hogy nekem tökéletesen megy, de haladok. Hullámzik ez is.

7. Megtanulsz szeretni

Ez a legfontosabb. Kifejezett honvágyam egyébként nincsen, emberek, pillanatok hiányoznak csupán. Például anyukám, meg a haja illata, amikor megölelem. (…) Hogy tudom ezeket enyhíteni? Hát úgy, hogy mindenkinek tudtára adom, mennyire szeretem. És mintha az új környezetem számára is nyitottabb lennék.”

A teljes posztot itt találjátok, szerintem érdemes elolvasni! Ausztráliáról itt olvashattok bővebben.

(Fotó: pixabay.com/Holgi)

Indonéziában az élet

Ausztrália után most jöjjön Indonézia, és ismét egy új bloggal ismerkedhetünk meg. A 180 nap Indonézia szerzői (a címből adódóan nem meglepő) fél évre terveztek Indonéziába költözni, de két hónap után úgy gondolják, nem kizárt, hogy tovább maradnak. Lássuk, miért!

indonezia_foto_180napindonesia_blog_hu.jpg

„Eltelt két hónap, mióta megérkeztünk és kijelenthetjük, hogy minden várakozásunkat felülmúlta az itteni életünk alakulás. Mintha legalább fél éve itt élnénk, és azért használom az élnénk szót, mert nem egy hosszúra nyúlt nyaralást terveztünk és ennek fényében, próbálunk beilleszkedni.

A két hónap nem elég hosszú idő, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le, gondolhatnánk és biztos sokan így is gondolják. De a mi helyzetünk egy kicsit speciálisabb, illetve talán a helyszínnek és az itt élőknek is köszönhető. Nem a teljes ismeretlenségbe érkeztünk, voltunk már itt és ismertünk pár embert. (...)

Az élet itt nagyon kellemesen lassú és nyugodt. Nyilván köszönhető az újdonság varázsának és annak, hogy rengeteg időnk van, mert egyelőre a munkán csak gondolkozni tudunk.

Szociokulturális vízummal jöttünk, amivel nem tanácsos dolgozni, illetve üzletelésbe bonyolódni, ha kiderül, kitiltanak Indonéziából és ezt nagyon nem szeretnénk. Mivel időnk engedi és a költségek sem mondhatóak magasnak sokat utazunk és próbálunk minél több hasznos információt begyűjteni. (...)

Az már most látszik, hogy a felfogásunknak alapvetően meg kell változnia sok féle tekintetben. Már most sokat változott. Például az, hogy mi a fontos az életben.

indonezia_2_foto_180napindonesia_blog_hu.jpg

A pénz hajhászása, mint első számú cél nem jött be már egy ideje otthon sem és az itt élőknek nem ez az elsődleges, ami már szimpatikus. És nem arról van szó, hogy munkakerülő, lusta emberek vagyunk, illetve az indonéz emberek azok lennének, hanem hogy az élet rövid ahhoz, hogy csak erről szóljon. Legalábbis mi ezt gondoljuk és jó látni, hogy sokan gondolkodnak így.

Leginkább helyi emberekkel vagyunk körülvéve, sokat megtudtunk arról, hogyan élnek a hétköznapi emberek errefelé. Sok szívszorító történetet hallgattunk végig, ki honnan indult az életbe és milyen helyzetben próbált boldogulni.

Itt hamar felnőtté válnak az emberek, 20-25 éves srácok olyan sztorikat mesélnek az életükből, amikre nehéz bármit is mondani. Aki az ágyát adja el ahhoz, hogy suliba tudjon járni, a strandon alszik hónapokig, az utcán megtanul gitározni és angolul, annak nem szívesen mesélnék az én fiatal kori éveimről.

De sok olyan dologról is mesélnek, és ezeket boldogan hallgatjuk, hogy nekik mi a fontos az életben. Nem a nagy ház és a jó autó van a lista elején, hanem az hogy boldogak legyenek. És még ha az életkörülményeik nem is adnak rá okot, folyamatosan mosolyogva, énekelve próbálják élvezni az életet. Segítenek egymásnak és a rengeteg gyerekkel körülvéve egy hatalmas családnak tűnnek. (...)

Tiszta lappal kezdenénk az életünket, a fájó pont, hogy mindezt a családunktól és a barátainktól távol kell tegyük a világ másik felén. Mehettünk volna csak egy-két országgal arrébb és csatlakozhattunk volna ahhoz a ki tudja mennyi magyarhoz, akik ott próbálják újrakezdeni az életüket, vagy dolgoznak egyedül és küldik haza a pénzt a családnak. Onnan hamar haza tudnánk menni, nem 28 óra alatt.

De a felfogás ott is hasonló, mindenki csak a pénzt hajhássza. Akit ez boldoggá tesz, lelke rajta, de mint már írtam az élet rövid. Tudjuk, hogy itt is lesznek nehézségek és itt se fog az ölünkbe hullani csak úgy semmi.

A világ második legkorruptabb országában vagyunk. Mégis úgy érezzük boldogabb élet vár ránk itt, amit kicsit fáj leírni, de ez az igazság. Hogy ez sikerül-e, majd a sors és az idő eldönti.”

A teljes poszt rengeteg képpel itt érhető el, Indonéziáról pedig itt van még pár érdekes írás.

Svájc bekeményít

Svájc sokaknak az Ígéret Földje, és a jelek (pláne azok a fránya számok) arra mutatnak, maguk a svájciak ezt eléggé kezdik unni – hívja fel a figyelmet a Svájc és más blog.

svajci_utlevel_foto_swissemb_org.jpg

„A Svájc iránti érdeklődés töretlenül magas, mind a külföldi munkavállalók, mind a menekültek kedvelt célpontja, már amennyire a lehetőségek és a szabályozás megengedi.

Az elmúlt 10 évben azonban drasztikusan csökkent azok száma, akik megkapták a svájci állampolgárságot. Míg 2006-ban még 38.000 külföldi örvendhetett új - svájci - állampolgárságának, addig 2014-ben már csak 23.700-an. Ez nem kevesebb, mint 38%-os csökkenés.

Az állampolgársághoz való jutást a kantonok, ill. városok egyénileg szabályozzák, a szabályokat pedig igény - és alkotmány adta joguk - szerint változtatják.

Thunban 2008-ban, Bernben 2010-ben vezették be a nyelvvizsga-kötelezettséget. Baselben 2012 júliusa óta nemcsak szóbeli, hanem írásbeli nyelvvizsgát is kell tenniük az állampolgárságért folyamodóknak.

Amennyiben nem sikerül, korlátozás nélkül újra megkísérelhető a letétele, 180 frank ellenében. Zürich kanton 2015-ben csatlakozott a nyelvvizsgát kérők táborához. Mindenhol azonnali csökkenést tapasztaltak.

A migrációs hivatal vezetője tisztában van vele, hogy a nyelvvizsga sokak számára megugorhatatlan akadály. Ezen felül a több éves, átláthatatlan és drága eljárás is sokakat elriaszt. (...)

Február 28-én kerül sor a népszavazásra, melyben arról döntenek a Durchsetzungsinitiative-ről szavazók, hogy a bűncselekményt elkövető, Svájcban élő külföldieket utasítsák ki az országból.

Elemzők szerint a javaslat elfogadása nagyobb veszélyt jelent, mint azt sokan gondolnák. Pl. ha egy külföldi szülők Svájcban született gyermeke (secondo) elkövet valamilyen kisebb bűncselekményt, melyért csak pénzbírság jár, kiutasíthatják az országból.”

A teljes posztot itt találjátok, ha pedig Svájc érdekel, akkor ide érdemes kattintani.

(Fotó: swissemb.org)

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztrália Svájc Indonézia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr418387728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2016.02.14. 21:27:16

@Bredpitt Monika:
:-):-)

Vannak tanar ismeroseim, meseltek rola. -
Jo lehetett.

Sajnos, az egvilagon semmi nem fog tortenni.:-(

Bredpitt Monika 2016.02.14. 21:30:38

@Zoole[uk]: a poszt ota erosebb vagyok mint valaha

Bredpitt Monika 2016.02.14. 21:34:43

@diggerdriver: nem, sot a masodik utan amikor mar te sem birtad tovabb, inkabb azt mondtad, jobb ha nem irsz semmit,
te nem szoktal poszt irot bantani

Bredpitt Monika 2016.02.14. 21:36:47

@Babette©: szerintem meg fog, ha igy folytatja a kormany nagyon is fognak dolgok tortenni, de azt nem ok fogjak iranyitani

fhdgy 2016.02.14. 21:38:52

@Dragonlady (Bp, Hun): Hogy kinek könnyebb, a nőknek vagy a férfiaknak, egy érdekes kérdés.

Vannak életkorok, amikor a férfiaknak, vannak, amikor a nőknek.

Pl. szerintem a nyugdíba menést a nők könnyebben viselik.

A nők ilyenkor "jól elvannak" a lakásban, tesznek-vesznek-pakolnak stb., de lefoglalják magukat.

Sok férfi viszont nyugdíjasként nem tud magával mit kezdeni. Megszünt a rend az életében, nincsenek már célok és könnyen feladják. Nagyon sok férfi hal meg friss nyugdíjasként.

SzZoole 2016.02.14. 21:41:07

@Bredpitt Monika: na latod,csak koszonhetsz nekunk:)))
Mondtam mar,hogy anyakomplekszusom van?:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.14. 21:42:12

@Bredpitt Monika:
Valóban nem. Bár már előfordult.
Nálam a te posztodnál az verte ki a biztosítékot hogy az agyatlan tömeg azon a jelentéktelen pálinkázáson rugózott végig.
Az egy epizód volt semmi jelentősége. Ezen keresztül megbélyegezni valakit a bunkóság netovábbja és akkor még nem is említettem amit belemagyaráztak.
Képzeld el hogy írnék egy posztot és mellékesen megírnám hogy naponta háromszor körbehugyozom a gépet. Ami egyébként igaz.
Na azonnal ezen keresztül ítélnének meg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.14. 21:43:55

@fhdgy:
Ez bizony nagyon így van. Látod téged is ez a blog tart életben.
Ezek szerint mi életmentők vagyunk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.14. 21:45:15

@Zoole[uk]: Az van neked...
Húgyagykomplexusod.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

fhdgy 2016.02.14. 21:47:32

@diggerdriver: Veszélyes dolgot művelsz! Van egy közeli rokonom, aki kamionos és sokat jár Olaszországba. Az egyik céghez vittek árut és jó sokat kellett várni, a kollégája a kamion mellett könnyített magán. Három hónapra kitiltották a cégtől, nem vihetett oda árut.

Vagy az angolok nem ilyen kényesek?

fhdgy 2016.02.14. 21:52:57

@diggerdriver: Igen, van benne igazság!

Bár éltető számomra ez a blog, de nem kizárólagos. Ma is, este héttől kilencig skype-on keresztül dolgoztam, próbálom elérni, hogy egy programomat külföldön is értékesítsem.

Jövő héten is megyek egy dunántúli városba bemutatót tartani, hátha lesz valami alapon.

Szóval, még vannak céljaim, dolgozom, teszek értük, nem elégszem meg a sima nyugdíjas léttel.

Nagyon remélem, hogy nem lesz időm gyorsan meghalni! :-)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.14. 21:55:34

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "Miből gondolod, hogy ez ténylegesen így is van? Amit ide leírnak emberek, az úgy is van, és kész?"

Ez a kérdésed majd jusson eszedbe akkor is, amikor arról ír valaki, hogy kint minden sokkal jobb, sokkal szebb, sokkal értékesebb, mint itthon.

Bredpitt Monika 2016.02.14. 21:55:47

@Zoole[uk]: @diggerdriver: látom ti este vagytok formában, nekem aludnom kell, most már tényleg elvonulok

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.14. 21:55:57

@Herr Géza:
na én megint sunnyogtam és nem mertem ezt így ennyire, de látom, te már rég megírtad.
egyébként el nem hinnéd, hogy egyes szarrágók (bár tényleg nem általános!!) milyen szintre le tudnak menni azért, hogy ne kelljen pénzt költeni. végigstoppolja a szigeteket (oké, tegye, de szerintem ilyenkor az a minimum, hogy meghívod a sofőrt ebédre, kávére, cigire, és nem fordítva (!!!) ), meg a guesthouseban kikönyörgi, hogy hadd aludjon a padlón a lobbyban 3 dollárért (közben a szoba meg 10 dollár), összeáll a 10 dolláros szobában idegenekkel, aki aztán ha ellopja a cuccát és eltűnik, akkor a rendőrségen a tulajt hibáztatja két eltűnt pólóért, stb stb stb. (összesen kb két év volt, amit az iskolai szünetekben meg a sabbatical alkalmából utaztam és guesthouseokban laktam, nagyon szeretem egyébként ezt az élményt is, eszméletlen érdekes emberekkel lehet találkozni, a szarrágó kis nyomoronc elenéysző, de annál emlékezetesebb.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.14. 21:57:21

@fhdgy: Az angolok nem ilyen kényesek. Annak a fél méter sárnak meg mindegy. Amúgy nekem a traktorosiskolában kimondottan tanították hogy minden alkalommal szembefordulva a géppel mindig más helyen kell vizelni. A legkiválóbb alkalom a meglazult csavarok szivárgó csövek felfedezésére.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.14. 22:05:48

@fhdgy:
azért remélem, te vigyázol magadra, tudatosan figyelsz arra, hogy ne legyen kártyavár :-)
(ehhh soha nem fogok a kommentek végére jutni)

SzZoole 2016.02.14. 22:08:52

@diggerdriver: nem agyhugyko,te egyszerű:)))

SzZoole 2016.02.14. 22:10:59

@Bredpitt Monika: elmész Monix,nem is olyan rossz az,de egyedül:)))

fhdgy 2016.02.14. 22:11:37

@Dragonlady (Bp, Hun): Nekem egy dologban szerencsém van. Jövőre lesz 40 éve, hogy végeztem és azóta dolgozom és azóta is szeretem a szakmámat.

Még nyugdíjasként is, saját szórakozásomra is programozom. Úgy vagyok vele, hogy ha lesz belőle pénz, nagyon jó, ha nem lesz, akkor is jó, mert nem unatkoztam.

A lényeg, hogy legyen az embernek elfoglaltsága, legyen mit csinálnia, ne legyen az élete értelmetlen, céltalan.

Nekem ezt a programozás mind megadja.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.14. 22:13:26

@puhacica:
hagyd Cica. ők keménycsávók :-) ezvan.
egyébként szerintem egyedül sokkal könnyebben szétcsúszik az ember, mint ha felelős másokért és ott áll nyakig az adósságban stb. mert akkor könnyebb megtalálni, hogy kiért miért kell erősnek lenni, és erősnek is látszani.
de hát ez olyan egyértelmű.

blackhairlady 2016.02.14. 22:13:29

@fhdgy: szerintem te latod rosszul.Es pedig azert, mert ha valaki elgondolkozik, elmereng valamin, kicsit filozofalgat, ne adj isten ezt le is meri irni a sajat blogjaban (ne felejsd el, ez egy blog ajanlo volt ma, nem egy poszt ide a hataratkelore), akkor azt mar mindjart rinyalasnak veszed es gyengesegnek.

2016.02.14. 22:14:16

@tanato: Saját magukkal tolnak ki, már csak azért is, mert kiszolgáltatottak lesznek. Én elhiszem, hogy van az a nyomor, amitől még a nyelvtudás nélküli Anglia is jobb, de aki teheti, az tanulja meg az adott ország nyelvét. Szerintem ez így korrekt.

tanato 2016.02.14. 22:21:36

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Igazad van,de nagyon sok a tanulni lusta ember,csak a pénz kéne.

2016.02.14. 22:24:59

@A nagy kékség: Ilyet azért elég ritkán olvasni, szerencsére. Amúgy a kint minden szebb és jobb semmitől sem különbözik attól, amikor valaki azt próbálja bebizonyítani lelkesen a többségnek, hogy Mo.-n minden szebb és jobb, mint külföldön. :)) Tudjuk jól mindannyian, hogy mindkettő hazugság, és nincsen semmi alapja. Önigazolásnak hívják mindkettőt.

Ha valami jobban v. sokkal jobban működik, mint Mo.-n, akkor nem annak kellene az érvnek lenni, hogy Ukrajnában meg Burkina Faso-ban rosszabb a helyzet, mint nálunk, hanem félredobni a nagy arcot meg a gőgöt, és megnézni, hogy ők hogyan csinálják, miért működik náluk és átvenni legalább az alapokat. Nagyon sok mindenért lehet szidni az államot és a társadalmat, és rengeteg olyan dolog van köztük, amivel az "egyszerű" ember nem tud mit kezdeni.

Szeretném, hogy jobb meg élhetőbb legyen az ország, de már teljes mértékben feladtam a reménykedést. Ahogy digger mondta, aki tud, az lelép, a többiek meg próbálnak túlélni. Hogy kinek lesz igaza, azt nem tudom. De teljes mértékben nyilvánvaló, hogy országunk 0 jövőképet és perspektívát biztosít a többségnek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.14. 22:27:41

@Határátkelő: olyat is légyszi légyszi, hogy ha egy kommentre válaszolok, mint most épp neked, és szeretnék utána visszaugrani, és a te kommentedtől folytatni tovább a kommentolvasást, akkor nem lehet visszaugrani, csak ha előb b feltekerek, megint láthatóvá kérem az összes kommentet, nemcsak a legutolsó százat, majd letekerek, és kattintok a kommented linkjére újra.... ez pár hete / hónapja van csak így, régebben ilyenkor automatikusan betöltötte az összes kommentet és odaugrott, ahova kell. nagyon bosszantó, telefonról meg gyakorlatilag behajítom az egészet a sarokba kategóriás. köszi.

fhdgy 2016.02.14. 22:28:55

@ladyamerica: Én is szoktam gondolkodni, filózni. Néha ki is akadok.

De nem ez határozza meg az életem. Főleg nem fiatalon. Akkor annyi dolgom, annyi feladatom volt, hogy napi 48 óra sem lett volna elég.

Nekem is sok bajom volt a világgal, önmagammal is, de nem kürtöltem világgá. Csak azokkal osztottam meg, akik nagyon közel álltak hozzám. Vannak dolgok, amik csak "belső használatra" vannak.

fhdgy 2016.02.14. 22:32:50

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Azoknak az embereknek, akiknek az ország csak 0 jövőképet tud adni, az is jobb, sokkal jobb, ha nyelvtudás nélkül is, de neki vágnak egy másik világnak. A nyelvtudás jó, a nyelvtudás kell, de végszükség esetén nélküle is megy sok minden.

2016.02.14. 22:33:10

@tanato: Nekem a kollégáim többsége menne külföldre a jó pénzért, de nyelvet nem akarnak hozzá tanulni. Meg persze vannak az örök idealisták, akik nem látják, hogy Mo. egy igazi hullámvasúton száguldozik, de csak egy irányba, lefele. Fájdalmas lesz az ébredés.

puhacica 2016.02.14. 22:33:23

@tanato: nem tudom, mi tortenne. most igy gondolom, de ha benne lennek, lehet, hogy valtozna a hozzaallasom.

@Babette©: upsz, nekem inkabb marad gomb, tudod, nincs nekem annyi eszem, hogy ilyen reszleteket megertsek. :)

@Dragonlady (Bp, Hun): ja, beszeltunk Diggerrel es pont ezt dumaltuk, hogy ha felelosseget kell vallalnod masokert (is), akkor nagyobb esellyel tartasz ki. talan.

@fhdgy: "olyan miatt nyafog, ami nem is lenne probléma, ha ..." - neked. ezt mondtam korabban is. fogd mar fel kerlek, hogy nem vagyunk egyformak!!!

2016.02.14. 22:34:56

@fhdgy: Igen, vannak azok az élethelyzetek, amikor ténylegesen nincsen más választási lehetőség. De akkor ne kényszernek fogja fel az ember, hanem egy új lehetőségnek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.14. 22:38:20

@A nagy kékség:
szerinted mennyivel tisztességesebb valakit sunyin, félszavakkal, célzásokkal, ferdítésekkel, gondolatok szájába adásával, hátbatámadással, stb kezelni, mint egyszerűen lebunkózni, ha egyszer tényleg bunkó volt?
költői kérdés volt.
HÁ, köszönöm a türelmedet.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.14. 22:39:45

@puhacica: bocs, szépen lassan rágcsálom végig a kommenteket, mint a birkák a gyepet :-)

fhdgy 2016.02.14. 22:43:35

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ez egy nagyon bonyolult kérdéskör. A legtöbb ember szeret a jó kis megszokott világában mozogni. Vannak sokan, akik csak kényszer hatására képesek ebből kimozdulni. Tehát azt, hogy ki kell mozdulnia, kényszerként éli meg. Kell egy kis idő, amíg a kényszerérzetből kimászik és a lehetőség érzése kerekedik felül.

fhdgy 2016.02.14. 22:47:30

@puhacica: "Ejh, döntsd a tőkét, ne siránkozz,
ne szisszenj minden kis szilánkhoz!"

vagy

"Előtted a küzdés, előtted a pálya,
Az erőtlen csügged, az erős megállja."

puhacica 2016.02.14. 22:50:27

@Dragonlady (Bp, Hun): ja, neeem, telefonon beszeltunk. :)

---

nekem most az a legnagyobb problemam, hogy ejjel kijott rajtam valami korsag es olyan beteg vagyok, mint a kutya. foztem huslevest, ettem savanyukaposztat, multivitamint, lazcsillapitot es mezes fokhagymat. de ez jelenleg csak nekem problema, hiaba is sirnam tele a parnam, illetve az uramnak, mert budi vagyok a fokhagymatol. :(

fhdgy 2016.02.14. 22:55:53

@puhacica: Aki feladja, sohasem győzhet!

Egyébként én is takonykórral küzdök, már kettő hete. Rajtam kívül álló ok miatt alaposan megfáztam. Nem kellemes, de nem dől össze tőle a világ.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.14. 22:57:02

@puhacica: pálinkázni kellett volna :-D

feladás: én megmondtam :-)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.14. 23:00:21

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "Mo. egy igazi hullámvasúton száguldozik, de csak egy irányba, lefele"

Erről hadd meséljek gyorsan valamit.

Emlékszem, amikor annak idején a budapesti Dózsa György úton (a Városliget mellett) felszedték végre a gyalázatos minőségű kockaköveket, és kapott az út egy jó minőségű aszfalt útburkolatot. Sok emberrel beszéltem akkoriban, akik nem tudtak ennek örülni, hanem azt hangoztatták, hogy "jó, jó, ez kész van, de mi van a többivel?"

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy a hazai helyzet értékelése néha elég torz, ugyanis az emberek itthon főleg a rosszat akarják látni. Ez az alapmentalitás. Ha van 1 rész jó, és 3 rész rossz, akkor ők a 3 rész rosszra fognak koncentrálni, noha erőt pont az 1 rész jó adhatna nekik. Az állandó elégedetlenség nem vezet sehová, ugyanis ezek az emberek előbb-utóbb kint is csak a rosszra fognak figyelni, hiszen abból azért máshol is akad bőven.

Azt hiszem, hogy itt egy gyökeres szemléletváltás kéne. Na, ebben viszont én sem vagyok optimista. Nem hiszem, hogy az itthon élő magyarok megtanulják valaha is azt az egyszerű életfilozófiát, amit a kínaiak így mondanak: annak örülj, ami van, és ne azon búslakodj, ami nincs.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.14. 23:00:25

@Dragonlady (Bp, Hun): Én azt nem értettem a te megjegyzésedben, hogy miért kell lebunkózni (minősíteni) valakit, akinek más a véleménye, mint a tied.

Ennyi. Nem több.

puhacica 2016.02.14. 23:04:47

@fhdgy: nem kell nekem mindig gyoznom, minek pazaroljak energiat ertelmetlen dolgokba?
jobbulast!

@Dragonlady (Bp, Hun): ja, en is azt mondtam az uramnak, hogy kar, hogy nincs itthon palinka. :D
feladas: szellel szemben okos ember nem p.sal...

puhacica 2016.02.14. 23:05:38

@puhacica: *dolgokra, meg mielott...

SzZoole 2016.02.14. 23:12:10

@puhacica: nekem van kb. 3 liter,miert nem jartok erre?
Meg egyébként az ilyen korsagot jo ki kell izzadni,3-4 feles házi es utánna jol ki lepedoakrobatikazni:)))

2016.02.14. 23:17:09

@A nagy kékség: Ha lenne tényleges fejlődés (na nem a 90-es évekhez képest), akkor abszolút mértékben igazad is lenne. Az a baj, hogy az idealizmus önmagában édeskevés.

Adott egy ország, ahol kb. mindenki utál mindenkit, a politikusok kijátsszák egymás ellen a társadalom bizonyos rétegeit, és közben jót röhögnek a markukban. Oszd meg és uralkodj, tartja a népszerű közmondás. Ez a jelenséget nem lehet annyival elintézni, hogy a jót kell észrevenni. Tökéletesen mutatja az ország jövőjét a jelenlegi állapota (is).

Megteheted, hogy élsz a saját kis világodban, nem veszel semmiről sem tudomást, a politikát teljes mértékben kizárod az életedből, nem hagyod, hogy a szenny beférkőzzön az életedbe. De attól még az égvilágon semmi sem fog változni. Ha valakinek az a jó, hogy bedugja a fejét a homokba, és várja a csodát, hát lelke rajta. Nekem azonban ne kelljen ugyanúgy élnem, mint neki. És főleg ne várja el tőlem, hogy úgy éljek, mint ő...

Herr Géza 2016.02.14. 23:30:03

@**mimi**: :-) Hát az úgy van, hogy Babette megtalálta önmagát, így majd kicsattan az egészséges önbizalomtól, ezért a nagy B. Aztán meg arra is rájött, hogy ő egyedi és megismételhetetlen, na ezért meg a copyright.... :)))))))))))

2016.02.14. 23:32:52

@fhdgy: Szerintem az a gyorsnaszád eddig sem ment túl nagy sebességgel.

fhdgy 2016.02.14. 23:35:20

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: De, száguldott az, csak rossz irányba! Pont neki a zátonynak!

©________ 2016.02.14. 23:37:09

@Herr Géza: mindig nagy B voltam, nem ertelek benneteket.

Herr Géza 2016.02.14. 23:47:12

@Dragonlady (Bp, Hun): Huh, ma nagyon belehúztál. De veled vagyok... :))))))

Herr Géza 2016.02.14. 23:49:49

@Babette©: Szerintem is, de meg kellett valahogy magyarázni a miminek. Egyébként meg: keep smiling !!!!

fhdgy 2016.02.14. 23:53:06

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Egyszer olvastam egy történetet, a részletekre már nem emlékszem, csak a lényegre.

Egy angol vitorlás hadi hajó viharba került és az egyik matróz szólt a kapitánynak, hogy rossz felé mennek, mert zátonyra fognak futni.

A kapitány a matrózt felakasztatta a kapitányi tekintély dúrva megsértéséért.

Az akasztást azonnal végrehajtották, kis idő múlva a hajó zátonyra futott, senki sem menekült meg, csak a kapitányi tekintély.

Nem is tudom, hogy miről jutott eszembe és miért meséltem el.

blackhairlady 2016.02.15. 01:00:49

@fhdgy: de azt ertsd meg, hogy ezeknek az embereknek sem ez hatarozza meg az egesz eletuket. Eszukbe jut, leirjak aztan tovabb lepnek. Vagy felvetodik egy hasonlo tema mas blogon, forumon, elmondjak az o velemenyuket. De nem 7/24 sirankoznak.
A legnagyobb problemam a te gondolkodasoddal (ezzel kapcsolatban), hogy nem vagy kepes elfogadni azt, hogy nem mindenki ugy el ahogy te, nem mindenki ugy dolgozza fel a problemajat ahogy te.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.15. 06:54:58

@Sanyi9:

Szerintem olvasd el újra, hogy mit írtam...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.15. 07:37:08

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Én ugyan nem dugom a fejem a homokba, a csodára meg végképp nem várok. Viszont nem vagyok hajlandó állandóan zsörtölődni és elégedetlenkedni. Mert bár nagyon sok minden nincs rendben itthon, ez tagadhatatlan, azért vannak ám jó dolgok is, és én ezeknek tudok örülni. Nem nagy dolgokra gondolok, inkább egészen aprókra, amik mellett mások simán elrohannak. A hétköznapjaim rendben vannak (mondjuk tettem is azért, hogy így legyen), a munkámat örömmel végzem, jártam már lélegzetelállító helyeken, éltem már át nagy örömöket, imádom a feleségem, imádom az életem. Mi kell még?

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.02.15. 10:08:59

@A nagy kékség: Talan az hogy az élmények ne múlt időben legyenek...
Én most jarok...
Én most élvezem...
Én....
És ahol en lakom...ott a 4 útból 3 javítanak es egy marad holnapra...
Balestmentes vezetést...

Golf2 2016.02.15. 10:20:07

@tanato: Igen az utolsò vonattal mentem,és a legfiatalabb voltam.

puhacica 2016.02.15. 10:24:43

@Zoole[uk]: fekudni nincs energiam, nemhogy akrobatikazni :(

Taxomükke (UK) 2016.02.15. 10:55:38

@ChristineK: Ne viccelj, Cheshamben van a legujabb ugyfelem. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.15. 11:30:50

@Vityo641(AT): Köszi! Amúgy én egy szóval nem mondtam, hogy csak az emlékeimből élek, tehát nem kell már megint úgy beállítani a magyarországi életet, hogy aki itt marad, annak ma már nem jut semmi. Hogy mást ne mondjak, szeptemberben ismét visszatérünk egy rövid időre az Államokba (ezúttal édesanyámmal együtt), szóval nincs okunk a panaszra.

Taxomükke (UK) 2016.02.15. 12:20:26

@fhdgy: Mar ketszer megalltam, hogy szoljak erte, most mar muszaj vagyok: a "durva" rovid u.
Kiveve, ha naggyon duurva.
:))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.15. 14:38:28

@Bredpitt Monika: San Diego, aztán közel három hét a nyugati parton mindenfelé. Az út kicsit üzleti, kicsit családi (a feleségem révén). Az ötlet pedig úgy jött, hogy apumtól nemrég kellett végső búcsút vennünk, aztán arra gondoltam, hogy bepótolom, amit korábban elmulasztottam. Elviszem anyumat azokra a csodálatos helyekre, ahol nekünk már volt szerencsénk megfordulni, bár minden nem fog beleférni. Azt hiszem, hogy ez a minimum, amit megtehetek érte mindazért a szépért, amit tőle kaptam. De ha nem haragszol, ennél többet nem írnék a magánéletemről, mert van itt néhány hozzászóló, aki... Na, nem is folytatom. Érted így is. :)

Muscari 2016.02.15. 15:13:19

@puhacica: honnan ismersz ilyen jól, hogy tudod, hogy mi történt velem? :-)

Muscari 2016.02.15. 15:37:39

@ladyamerica: az enyém sörtésztában sült királyrákkal és tiramisuval várt este, sajnos dolgoztam, de így is nagyon jól sikerült a nap. Ő is tudja, hogy én mit szeretek :-)

tanato 2016.02.15. 17:10:38

@A nagy kékség: No ha rám gondoltál,tényleg azt állítom hogy egy "átlag" buszvezető,de mondhatnám hogy egy "átlag" magyar nem tud az USA-ban SZingapúrban stb. nyaralni,kirándulni heteken át családosan,kivéve ha vannak kint rokonai.Az "átlag" magyar jövedelem ezt nem teszi lehetővé.
És az is igaz aki ezt megteheti tényleg fölösleges neki külföldön dolgozni élni,hacsak nem kalandvágyból,szerelemből,kíváncsiságból stb.teszi.

blackhairlady 2016.02.15. 17:43:52

@Muscari: en is tiramisut csinaltam a ferjemnek :)))))

2016.02.15. 18:00:23

@tanato: +1000, teljesen egyetertek.

nemor 2016.02.15. 18:06:22

@ladyamerica: [[[én pacalt]]] [halkan súgja]

(életemben először. azt nem mondom, hogy utoljára is, de azt bátran kijelentem, hogy pont olyan szörnyű élmény volt, mint amilyennek elképzeltem :S)

Fajankó 2016.02.15. 20:59:35

@A nagy kékség:
.....nem a kemény mag a lényeg, nem vagy elég "vonalas".
Bár összefügg....

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.15. 21:20:44

@tanato: Írtam már, hogy nekem a kinti meló egyfajta vizsga volt. Megálltam a helyem ott is, nagyjából ennyi. Jó volt egy kicsit kimozdulni, más emberek között élni, megismerni idegen szokásokat, gyakorolni a nyelvet, tapasztalatot szerezni. De mi itthon sem élünk rosszul. Mindketten jól keresünk, hitel nincs, szóval csak a magyar közhangulattal kell néha megküzdenünk, de már megtanultunk nem foglalkozni azokkal az emberekkel, akik csak panaszkodni tudnak. Ettől függetlenül mélyen együtt érzek azokkal az emberekkel, akiket semmibe vesznek; a pedagógusokkal, az egészségügyi dolgozókkal. Ha tehetném, az ország minden pénzét átcsoportosítanám, hogy nekik is jusson végre, de ez sajnos nem rajtam múlik.

És igen, a feleségemnek élnek kint rokonai, ez nagyban megkönnyíti a helyzetet. Hat különböző államban vannak barátaink, így a szállás is meg van oldva, a repjegy is akciós (Delta Skymiles Program), és idén szeptemberben kocsit sem kell bérelnünk. Amúgy a Távol-Keleten is élnek közeli ismerősök (nem magyarok), így az ottani látogatásaink sem kerülnek sokba (a Távol-Kelet amúgy sem drága), de oda ritkábban látogatunk.

Szóval lehet mondani, hogy nekünk könnyű, de én inkább úgy mondanám, hogy nem olyan nehéz, mint másoknak. De azért minket sem vet fel a pénz, nem tartunk milliókat a párnahuzatban, és azért megnézzük, hogy mi kerül a kosárba.

blackhairlady 2016.02.15. 22:01:58

@nemor: en meg sosem foztem pacalt, de valahogy nem is vagyom ra. szerencsere ferj nem szereti, szerintem sargasagot kapna ha ele teszem:DDD
De a lenyeg, hogy mindenki azt adott es kapott aminek a masik orult:)

nemor 2016.02.15. 22:12:43

@ladyamerica: így van :)
Én csokifondüt kaptam:)))
Mondtam is az este, és erre bocs, de ti se cáfoltok rá, hogy tényleg elképesztően gasztrocentrikus nép vagyunk :)))

tanato 2016.02.15. 22:45:10

@A nagy kékség: Ti nagyon speciális helyzetben vagytok,a lakosság döntő többsége nincs ilyen előnyös helyzetben.

2016.02.15. 23:04:05

@A nagy kékség: "Mi kell még?"

Az, hogy túllépj a saját kis világodon, és rádöbbenj arra, hogy vannak olyanok is, akiknek meg ezek a dolgok máshol jönnek össze. Tudod, vannak olyan emberek is, akiknek hányhatnéka van az általános magyar mentalitástól (és mindabból ami ebből következik), és egy négyökrös szekérrel sem lehet visszatartani attól, hogy dobbantson. A pénzen kívül annyi minden fontos dolog van még, hogy az felsorolhatatlan.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.15. 23:07:06

@tanato: Ez attól függ, honnan nézed. A nyolc elemit végzett kézbesítő, aki egész életében a külvárosban biciklizik a házak között, valószínűleg rosszabbul él nálunk, de nekem van olyan ismerősöm itthon (egy marketinges srác), aki egyedül háromszor annyit visz haza, mint mi ketten együtt. Nem igazán látom értelmét ennek az egymás zsebében kotorászásnak, ugyanis a pénz nem minden. És ezt úgy mondom, hogy volt idő, amikor mi is választás elé voltunk állítva: a csekket fizessük be, vagy inkább főtt ételt együnk. Amúgy azt hiszem, hogy nekünk pont ez a szerencsénk. Voltunk már nagyon lent is, így nem száll el az agyunk attól, hogy most kicsit jobban szalad a szekér. Mert elég egy betegség, és máris borul minden. De hát ezt pont neked mondjam?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.15. 23:16:57

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ezt mondom én is: a pénz nem minden. Ami az "általános magyar mentalitást" illeti, szerintem ez így túl le van egyszerűsítve. Mit értesz ez alatt pontosan? Ugyanis mindannyian mások vagyunk (ez pont itt hangzik el a legtöbbször), szóval nem hiszem, hogy érdemes általánosítani. Mi a gond? Hogy az emberek fásultak, szomorúak, egykedvűek? Hogy eljutottak arra a pontra, hogy már a szar is le van szarva? Én ezt nap mint nap látom, a legtöbb utasom ilyen. És? Mit tudok tenni? Megmondom: igyekszem mosolyogni rájuk, hogy legalább addig érezzék jól magukat, amíg velem utaznak. Mást nem tehetek. Nem válthatom meg a világot, nem taszíthatom le a trónról a királyt. Ehhez én kevés vagyok. És ezzel szerintem más is így van. A legtöbben már beletörődtek a sorsukba, és ma már leszegett fejjel menetelnek előre. Hogy hová, azt ők sem tudják. De én ezért nem haragszom rájuk. Persze ha ártani akarnak nekem, az más. A primitív rosszindulatot ki nem állhatom. Szóval én megértelek, csak hát a te kommunikációd sem viszi sokkal előrébb a dolgokat.

2016.02.16. 00:03:35

@A nagy kékség: Leírtam már ötszázszor legalább, nem akarom újra és újra. Ha nem vagy vele tisztában, akkor úgyis falra hányt borsó az, amit mondok.

Nagyon jó meglátás. Nem válthatod meg a világot. Nos, én nem is akarom.

"A legtöbben már beletörődtek a sorsukba, és ma már leszegett fejjel menetelnek előre. Hogy hová, azt ők sem tudják."

Nem akarok velük menetelni a szakadékba.

A pénz nem minden. Bizony. Vannak olyan dolgok is, hogy jövőkép meg perspektíva.

blackhairlady 2016.02.16. 02:53:37

@nemor: igen, nekem is ez jutott eszembe:)) De hat egy finom etel bearanyozza a napot:)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.16. 06:49:39

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Érdekes. Én nem úgy látom, hogy szakadékba menetelek. A jövőkép pedig nem olyan dolog, hogy egyszer csak ott terem, hanem tenni kell érte. Szóval bárhogy próbálom, nem tudom beleélni magam a helyedbe, ugyanis nekem koránt sincs annyi bajom az országgal, mint neked, de ez nekem valószínűleg belülről jön. Lehet, hogy én vagyok végtelenül egyszerű, de én mindenhol jól tudom érezni magam. S bár nem ismerlek, azért tippelek: szerintem neked máshol is lenne problémád. Nem olyan, mint itthon, de lenne. Ne legyen igazam, és találd meg végre a boldogságod. Rád férne.

tanato 2016.02.16. 07:13:30

@A nagy kékség: Persze van akinek itthon is nagyon fut a szekér,meg tudnak nyaralni egzotikus helyeken horvátországi nyaralójuk van stb./Ezek a környezetemben legtöbbször nagyvállalkozók,régies nevén tőkések még régiesebben burzsujok/
De sajnos egy átlag magyar szakmunkás,értelmiségi vagy közalkalmazott család ehhez fényévnyire van.Persze még mindig jobb mint Ukrajnában vagy Törökországban.Az hogy a több százezer magyar fiatal lábbal szavaz nyugat felé azért jelent valamit,hisz a blog is éppen erről szól.Természetesen egy kevésbé jómódú család is lehet boldog pénzen kívüli okok miatt,egészséget,jó házasságot,gyermekeket nem lehet pénzért venni,ebben meg neked van igazad.De ez már egy másik történet,mert lehet boldogtalan egy szegény család is pénzen kívüli okok miatt meg egy gazdagabb is.Egészség,párkapcsolat,munkahelyi légkör stb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.16. 15:45:33

@adg: Apszolút jogos, ha nálad sikerült, küldd át ide, én a fején vernék keresztbe egy ácskapcsot...Minden egyes egérmozdításra, gördítésre előjön, majd újra eltűnik.Hogy rohadna meg a kiagyalója.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.16. 15:48:39

@Babette©: Hőőőha, mi történt, kisnaccsád visszatért az eredeti néven?A döbbenetes nikkkcunami után?
:-)))))))))))
Minek köszönhető ez?Vagy inkább volt az?

2016.02.16. 16:09:07

@A nagy kékség: Nem is kell, ugyanis nem hordod a cipőmet. Ahogyan én sem akarom a tiédet.

"A jövőkép pedig nem olyan dolog, hogy egyszer csak ott terem, hanem tenni kell érte."

Aha. Tegyél érte. Változtassál azon, hogy ne rohadjon szét az oktatás meg az eü. Kíváncsian várom, hogy mikor fogsz valamit felmutatni a témában. Addig meg persze maradnak az üres közhelyek.

2016.02.16. 16:13:36

@tanato: "Az hogy a több százezer magyar fiatal lábbal szavaz nyugat felé azért jelent valamit,hisz a blog is éppen erről szól."

Azt jelenti, hogy élhetetlen ez az ország, meg semmi jövőkép nincsen ebben az országban. Senkit sem érdekel, hogy hol rosszabb, engem más nyomora nem tesz boldogabb emberé.

©________ 2016.02.16. 16:18:22

@geegee: rajongok koveteltek a visszaterest :-D

tanato 2016.02.16. 16:32:08

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nemrégen két fiatal mentőápoló vándorolt ki egyikük Németországba másikuk Angliába.A dolog csak azért jelzésértékű mert mindkettő nagyon jobboldali Putyinhívő,cigány,zsidó ellenes,tavaly menekültellenes beállítottságú volt anno még mint gárdisták is meneteltek néhány éve.Na ha már ők is mennek az általuk addig nagyon leszólt nyugatra megélni az jelzésértékű.

2016.02.16. 17:11:05

@tanato: Mocskos hazaárulók. Itthon lenne a helyük.. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.17. 16:57:33

@Babette©: Hahoncs.Írtam vissza privátot, bár nem t'om, jól címeztem e.Emiatt itt is gratulálok a dologhoz, meg most már mindent értek... :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása