oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. február 09. 06:42,  Mit csinálnék másképp – Kaliforniában? 276 komment

2016. február 09. 06:42 Határátkelő

Mit csinálnék másképp – Kaliforniában?

Egy új sorozat indul útjára ma, melynek lényegét egyetlen kérdésben össze lehet foglalni: mai eszeddel mit tennél másként határátkelőként? Az ötletért Pamutot illeti a köszönet, én csak annyit tettem, hogy megkerestem pár rendszeres szerzőt / törzskommentelőt, hogy írják meg a tapasztalataikat – ami messze nem jelenti azt, hogy nem várok tőletek posztokat a témában, sőt! Szóval írjátok meg, ti mit csinálnátok másként (ami nem azt jelenti, hogy elsőre ne jól csináltátok, de az ember mindig tanul a mások és a saját sorsából is), a cím a megszokott hataratkeloKUKAChotmail.com. Az első írás Zsuzsáé, aki amerikai életkezdését gondolta újra ilyen szemmel.

szuletesnap_1.jpg

„Nemrég Határátkelő megkeresett egy ötlettel, miszerint jó lenne egy sorozatot indítani arról, hogy a már hosszabb ideje külföldön élők hogyan látják: a mai eszükkel és tapasztalataikkal, kiismerve az országot, hogyan kezdenének neki a külföldön élésnek.

Nos, bár ez nagyon sok mindentől – személyiség, ország, szűkebb és tágabb környezet stb. – függ, azért megpróbálok pár dolgot összeszedni, ami az én esetemben (Kalifornia, USA) talán általánosnak mondható.

Először is annyit el kell mondanom, hogy az én meggyőződésem az, hogy az életünkben minden okkal történik, legyen az negatív vagy pozitív dolog. Mindenből lehet tanulni.

Azt hiszem, az alapvetően optimista beállítottságomnak (és nem utolsó sorban a hitemnek) köszönhetem, hogy bár voltak az életemben buktatók, sikerült mindig valahogy átevickélnem rajtuk, és visszanézve mindig megállapítottam, hogy nem lennék ott, és az, aki vagyok a megélt tapasztalatok nélkül.

Ez szerintem alapvető hozzáállás, amikor az ember külföldre indul. Én annak idején - közel 10 évvel ezelőtt, amikor először merült fel, hogy Kaliforniába költözzem – valószínűleg az optimizmusomnak köszönhettem, hogy belevágtam a költözésbe a 13 és 5 éves lányaimmal.

Akkor már túl voltam egy rosszul sikerült kapcsolaton, és többektől megkaptam, hogy ne ugorjak megint bele az ismeretlenbe. Nos, én megtettem. Nem bántam meg.

Hogy a mai eszemmel mit csinálnék másképp? Elég nehéz rá válaszolni, de azért megpróbálom.

A nyelv

Először is, ha tehettem volna, már sokkal korábban elkezdtem volna angolul tanulni, méghozzá úgy, hogy – ha valaki megsúgta volna, hogy a tengerentúlon fogok kikötni – specifikusan az amerikai angolra hajtottam volna.

Sokan mondták már, csak ismételni tudom, a stabil nyelvtudás hatalmas előny, és nagy önbizalmat tud adni akkor, amikor egyébként az ember számára minden új. :)

Bár szerencsére jó középfokon beszéltem a nyelvet, sok fogalommal, helyi sajátossággal nem voltam tisztában. Így eleinte kicsit elveszettnek éreztem magam.

A hétköznapok

A hétköznapi élet megannyi részletével valamilyen szinten előzetesen megismerkedni talán az egyik leghasznosabb dolog, amit tehet az ember. Annak idején én sok mindenben a férjemre támaszkodtam, de ha kicsit „kutató munkát” végeztem volna előzetesen, talán hamarabb saját lábamra álltam volna.

Amerikában kocsi nélkül élni lehetséges, de nagyon nehéz. Ezért pl. a jogosítvány minél előbbi megszerzése is megfontolandó. Nekem a második év végére sikerült ez, addig bizony sokszor éreztem magam úgy, mint egy kisgyerek, aki ha valahova menni akar, akkor csak szülői segítséggel jut el bárhova (a biciklizés egy nagyon jó sport, imádom is, de bevásárláshoz, és mondjuk 10-20 km-nél messzebbre nem igazán ideális).

Mai eszemmel már megértem, miért akkora öröm szülőknek és gyerekeiknek egyaránt, mikor végre megkapja a gyerek a jogosítványt kb. 17-18 évesen. Mindkét félnek szabadságot jelent. A szülő taxisofőr szerepe jelentősen csökken, a gyerek is végre szabadnak érzi magát.

Álláskeresés

Amerika a lehetőségek hazája, ahogy a közhelyszámba menő mondás tartja. Azt hiszem, ezt jobban szem előtt tarthattam volna már a munkakeresésem elején. Na meg azt is, hogy itteni munkatapasztalat nélkül bizony nehéz állást kapni.

Ugyanakkor ha az embernek van egy ambíciója, egy álma, hogy mit szeretne csinálni, akkor kitartással és szorgalommal elérheti. Amikor először kezdtem munkát keresni, arra gondoltam, hogy mivel customer service területen dolgoztam Magyarországon is multiknál, itt is azt próbálom meg.

Hozzá kell tenni, hogy ez az a munka, amivel nemhogy Dunát, hanem Csendes-óceánt lehetne rekeszteni. Mégsem kaptam visszajelzést sehonnan, hiába küldtem el rengeteg helyre az önéletrajzom.

Ezután elkezdtem gondolkodni, vajon akkor most hogyan tovább... és oda jutottam, hogy én mindig nagyon szerettem nyelvet tanítani (tanárként végeztem, és sok magántanítványom is volt annak idején). Mi lenne, ha ezen a vonalon indulnék el?

Angolt mint idegen nyelvet (ESL) Amerikában sok helyen oktatnak, hiszen rengeteg a bevándorló. Igen ám, de 1. nem vagyok anyanyelvű (úgy gondoltam, ez hátrány, ma már tudom, hogy egyáltalán nem az), 2. nincs helyi tanári képesítésem. Nincs más hátra, mint elvégezni egy tanfolyamot, és bizonyítványt szerezni.

Amint ez sikerült, ismét ott voltam, hogy rendben, de még most sincs helyi tanítási tapasztalatom, ami nélkül viszont nehéz elhelyezkedni. De – és ezért hálás vagyok az itteni hagyományoknak – Amerika nagyra értékeli az önkéntes munkát! Nosza, akkor – befektetésként kell felfogni – menjünk el önkéntesnek!

Kb. 4 hónapot tanítottam egy központban, amely főleg friss emigránsok, legfőképp menekült státuszt kapott – nagyrészt idősebb – emberek oktatásával foglalkozott. Az ott töltött idő nagyon hasznos volt, és ennek (is) köszönhettem, hogy hamarosan sikerült egy kisebb főiskolán állást kapnom.

Mi a tanulság?

Mi a tanulság és divatos szóval „takeaway”? Ha külföldre költözünk

1. ne várjuk azt, hogy onnan folytatódik az életünk, ahol otthon abbahagytuk.

2. legyünk vele tisztában, hogy az új fejezet sok-sok tanulást, türelmet és kitartást igényel. Vegyük a fáradságot, és befektetésnek tekintsük a tanulást minden szinten. Meg fogja érni, sokszorosan térül vissza.

3. Valaki egyszer azt mondta: ne szégyelld az akcentusod, mert akinek van, azt jelenti, legalább két nyelven beszél! Erre érdemes nagyon gyakran emlékeztetnünk magunkat, mert – főleg a külföldi életünk első szakaszában – mindannyian megküzdünk ezzel az érzéssel.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Egyesült Államok mit csinálnék másképp

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr518371796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2016.02.09. 06:57:46

Hat az pont nincs benne , mit csinalna másként.

HardPötty 2016.02.09. 07:13:29

@Praliné.: ez az. Gondolkodtam én is hogy billentyűzetet ragadok, de annyira minimális, hogy mit csinálnék másként, hogy nem lenne elég egy posztra és főleg nem lenne érdekes. ☺
Meg nem is vagyok az a múlton merengős típus. ☺☺

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.09. 07:21:01

@Praliné.: "Először is, ha tehettem volna, már sokkal korábban elkezdtem volna angolul tanulni,"
.
.
.
Lehet, csak ennyi.
Nekem sem lesz sokkal több.
:)

adg 2016.02.09. 08:06:02

Nem Zsuzsi kapott ki a multkor, hogy vesszovel irta az "angolt, mint idegen nyelvet" kifejezest? Ugy latszik nem tanulta meg meg mindig... :DD
Bocsanat, nem birtam kihagyni.

Amugy nagyon jo, nagyon tetszik. Kulonosen, hogy kozepszintu nyelvtudassal ment, es most angolt tanit. Az onkentes munka sokszor nagyon hasznos. Parom nyelvtanulaskent csinalta, munkaert cserebe jobban elnezik a makogast, mindenki nyer. Bar penzert dolgozni azert jobb.

Szulok megkonnyebbulnek, mikor a gyerek vegre megkapja a jogsijat. Onnastol lehet aggodni, hogy normalisnak neveltuk, es remelhetoen nem nyirja ki magat az elso par evben, mielott megtanul vezetni. Es mar csak akkor kell taxizni, amikor epp vezetesre alkalmatlan. :)

Magam reszerol az akcentussal eletem vegeig meg fogok kuzdeni, ugy erzem.

Koszi.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.09. 08:20:16

Semmin sem változtatnék. Mármint semmi lényegesen sem.

Golf2 2016.02.09. 08:23:11

A "takeaway" -t a mekiben is mondják.Ott az a tanulság.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.02.09. 08:31:10

Jó írás szerintem. Köszönet érte.

A mit tennék másképp kérdésre első helyen nálam is a nyelvtanulás van. Nagyon hiányzik hogy intézményesített rendszerben vagy uram bocsá tanártól sosem tanultam az angolt. Ha visszamehetnék az időben akkor az úgy 12-13 éves koromra tenném és kibalhéznám otthon hogy igenis járhassak a külön angolra.

A másik amit másképp csinálnék az az hogy jóval előbb indulnék. Most teljesen máshol lennénk és máshol tartanánk ha hajlandó lettem volna előbb nekivágni.

LittleG (uk) 2016.02.09. 09:24:54

Dettó, hamarabb indulnék (de csak a mostani eszemmel, ha az akkorival jövök, amikor még nagyon nem akartam, katasztrofális lett volna valószínűleg) és még otthon megszerezném a jogsit. A családban sosem volt autó, se olyan, aki vezetni tudott volna, nem láttam értelmét. A szüleim bíztathattak volna, de gondolom ők sem látták értelmét :) Majd bénázok itt a harmadik ixen túl, sok pénzért... De legalább nem tűnök majd fel, itt sok a béna az utakon.
Volt otthon olyan ismerősöm, aki többnyire amerikai filmekből tanult angolul és alig van akcentusa... Bezzeg én majdhogynem tökéletesen tudtam a nyelvtant, meg sok szót is, amit ő nem, de az akcentusom.. Javult, mióta itt vagyok, de még messze nem az igazi. Nagyon messze :) Pláne, mikor fáradt vagyok, akkor szörnyű. És már a nyelvtant sem tudom úgy felmondani. A múltkor magyaráztam valakinek a present perfect-et, a megnevezés nélkül, és végig múlt időnek írtam körül. Majd gyorsan átfutottam tételesen az összes igeidőt és akkor esett le.. Mondjuk attól még sokkal jobban beszélek, mint mikor betéve fújtam az egészet :)
A kijövetel jól sikerült, azt nem csinálnám másképp. Hanem a kezdeti időszakban egy kedves, amúgy tényleg jószándékú, akkor már jó pár éve itt élő magyar tanácsát nem kellett volna megfogadnom. Most kb 3000 fonttal és két év pokollal lennék beljebb... De legalább már vége.
Még csak 3 éve vagyok itt, 10 év múlva biztos még jobban tudom majd, mit kellett volna másképp tenni :)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.09. 09:32:28

@adg:

Pedig egyszerű megtanulni, mikor nem kell a "mint" szó elé vessző. Akkor, ha a "mint" utáni része helyettesíthető a "-ként" verzióval.

Nagyobb mint én = Nagyobb énként = ennek semmi értelme, azaz KELL vessző = Nagyobb, mint én

Angol mint idegen nyelv = angol idegen nyelvként = ez értelmes és ugyanazt jelenti, azaz NEM KELL vessző = Angol mint idegen nyelv

Határátkelő 2016.02.09. 09:35:29

@adg: Kijavítottam, mielőtt megjelenik egy nyelvőr... :)

adg 2016.02.09. 09:40:44

@LittleG (uk): Mi volt a tanacs? Ha nem tul titkos.

@Határátkelő: Hu, megmentetted Zsuzsit. :)

LittleG (uk) 2016.02.09. 09:47:02

@adg: Hogy nyugodtan szedjem fel azt a fenyőfa agykeretet, amit a szomszéd kirakott, hogy már nem kell neki. Friss bevándorló ott spórol, ahol tud, ugye. Iszonyú nehezen kiírtható vendégek jöttek vele (nem véletlenül pakolták ki..), úgyhogy az ingyen ágykeret igen sokba került...
Merthogy sok blogot és fórumot elolvastam én előtte, de ilyen infóba sehol nem botlottam bele sajnos.

Csodabogár 2016.02.09. 10:11:37

@LittleG (uk): Látszik nem Amerikába vagy. Ott 2 éve a sajtó tele volt, hogy hogyan irtsunk "bed bug"-ot.:-)

A posztból semmi okosat nem tudtam kiolvasni. Nyelvtanulás természetes. Akcentus soha nem zavart. Los Angelesban 60 éve élő barátnőmet még mindig zavarja a sajátja, amit lehet, hogy csak ő hall.

LittleG (uk) 2016.02.09. 10:24:23

@Csodabogár: Most már én is profi vagyok benne. Azelőtt csak a vizi meg az orosz poloskáról hallottam. Ha nem undorodnék tőlük, nyitnék egy céget, annyi a kutyaütő. Ha tudnám, amit most, pár hónap alatt megszabadulhattunk volna tőlük. A szomorú, hogy ősztől betiltják (legalábbis itt) azt a szert, ami hatásos ellenük. Állítólag nem eléggé ártalmatlan emberekre, mármint a szer. A Mindenre Paracetamolt országában nem csodálkozom. A mottó valószínűleg Jöhet Bármi, Ami Nem Is Használ, Nem is Árt. Bár pont a Paracetamol az, ami viszonylag könnyen öl. Szóval nem csodálkozom, de nem értem... Ez is a kutlúrsokk egy része ? Hogy akárhonnan nézed, nem érted miért jó ez vagy az az adoptált ország működésében?

Mme.Brioche 2016.02.09. 10:46:52

Ha belegondolok min változtatnék... hát nem kéne egy egész poszt neki: semmin :-) minden jórészt várakozás szerint alakult.

(tán ha jóval előbb tudom, hogy egyszer úgy alakul a sorsom, hogy nem angol nyelvterületen kötök ki, hanem francián, amit addig álmomban nem gondoltam volna, akkor még a gimiben elkezdem tanulni az angol mellett)

Evain 2016.02.09. 10:52:45

Hmm, én sem sok mindenen változtatnék. Talán hamarabb lecseréltem volna a jogosítványomat helyire. De ez is inkább lustaság volt, semmi konkrét akadálya nem volt eddig. :)

Off
Ma hivatalos forrásból megtudhattam, hogy mi áll a holland nótorikus orrszívás hátterében.
On

HardPötty 2016.02.09. 11:00:02

@LittleG (uk): a paracetamol permet lehet ki is nyírná a poloskákat

LittleG (uk) 2016.02.09. 11:04:42

@HardPötty: Hogy ezt én miért nem olvastam sehol! :) A DDT óta nem volt sok hatásos szer ellenük. Lehet még senki nem próbálta ki és szabadalmaztatni lehetne, ha működik. De én inkább Lottózom, úgy kellemesebb meggazdagodni :) és kb ugyanakkora az esélye :P

Evain 2016.02.09. 11:09:41

@LittleG (uk): Az iskolai logopédustól végighallgattam az előadást, hogy ez alapvető dolog, mint az, hogy pisilni a vécébe pisilünk, és hogy nem fújunk orrot, hanem szívjuk. Mint ahogy pisilni is a vécébe kell. Ezt vagy ötször elmondta. Meg hogy végeztek valami felmérést, hogy egészségesebb szívni az orrot (azt nem tette hozzá, hogy minél egészségesebb. Az orrfolyásnál nyilván.).
A litánia végén lezártam a dolgot annyival, hogy ez eléggé kultúrális eltérés, és hogy erről nem vagyok hajlandó vitát nyitni.

adg 2016.02.09. 11:34:01

@Evain: azr a magyarazatot hallottam erre, hogy fujaskor konnyebben megy a cucc az uregekbe, ahol lerakodva gyulladast okozhat, szivaskor pedig pont segit onnan is kiaramlani az anyagnak. Majd ha jon erre egy fulo-orr-gigasz, akkor megszakerthetne nekunk.

@LittleG (uk): regi szep idok. Kollegiumban egyszer kiuteses lettem. A borgyogyo azt mondta, hogy csipes, noha en nem lattam kozepet. Volt rajtam kb huszmillio.
Mondtam neki, hogy a tobbieknek a szobaban nincs, mire nevetve kozolte, hogy majd lesz. Es igaza volt.
Akkor talaltuk meg, mikor parom felebredt arra, hogy maszik a laban. Szetnyomtam, es jellegzetes poloskaszaga volt. Ugye, mint az almale. :) ezrevel volak minden repedesben, kabelcsatora mogott, mindenhol.
De elsore kiirtottak. Nekunk mondtak, hogy huzzunk a francba 24 orara, es valamivel lefujtak oket. Kenytelenek voltunk vegigkocsmazni az ejszakat. Nem egyszeru am reggel 3-kor is nyitvalevo helyet talalni.

Evain 2016.02.09. 11:51:36

@adg: most már engem is kínoz az olthatatlan kíváncsiság, hogy miért tér el ennyire az orvosi gyakorlat Európa keleti és nyugati felén.
Bevallom, mi orrszívóztunk, a lányom simán magának is kiszívja.

Múltkor néztem én is ismeretterjesztőt az írtásáról, hát ott ilyen ágyuval verébre stílusban próbálkoztak: elsőre hideggel (már nem tudom milyen anyag volt, amivel fagyasztani próbálták, befújtak vele minden résbe. Aztán az egész házat amennyire tudták, hermetikusan lezárták, és felemelték a hőmérsékletet x fokra 24 órára. Ja, vegyszereztek is. Nehogy az is kimaradjon. :)

P.Elliot 2016.02.09. 11:54:11

Az angolt kellett volna jol felfejlesztenem mielott ide kijottem, ez biztos. Hirtelenul mast nem is tudok mert egeszen jo volt ugy az eletunk ahogy volt, a jogositvany akkoriban 73-ban allt valami 12 elmeleti kerdesbol vagy ilyesmi, csak a fo dolgokra szoritkozott/ furcsa hogy akkor sem volt tobb baleset mint most/, 10 perces gyakorlati vizsga odakinnt a forgalomban, barki megtanithatta az illetot, nem kertek hivatasos oktatot, / bar ezt azt hiszem most sem de jo neven veszik ha legalabb 2-3 orat vesz tole is mielott odamegy/ szoval nem volt nagy ugy letenni.
Nem tudom hogy mit csinalnek maskeppen de ha visszamennek a multba.
Mert most ahogy elnezem nagyon sok mindent maskeppen kellene csinalni, a mostani idok nehezebbek minden teren.Ha most mennek ki akkor nagyon sokmindent maskeppen csinalnek. Tanacsos lenne.

LittleG (uk) 2016.02.09. 11:54:22

@adg: Hm fura hogy egyszeri írtás elég volt. Valami jó erős szer lehetett, amit fejlett országok betiltanak... Anyósom nővér volt, míg nyugdíjba ment, ő javasolta, hogy el kéne menjünk pár napra és formolt kéne befújni a kulcslyukon, úgy fertőtlenítették a műtőket is és pár nap múlvára elpárolog és senkinek nem árt. Csak előtte pusztít el mindent, ami él. Én benne lettem volna, csak nem tudom hogy lehetett volna kivitelezni :) Másokat drog-, engem formolcsempészésért ültettek volna le :P
És még az egész éjszakás kocsmázást is beválltaltam volna :)

LittleG (uk) 2016.02.09. 11:58:14

@Evain: Körülöttem is szipognak néha bár nem olyan durván, hogy hallani ahogy visszefelé oson a turha-csík, de zsebkendőt is használnak többen is. Amit furcsállok, csak ritkán mondják, hogy egészségedre, mikor tüsszent valaki, a tüsszentő viszont elég gyakran kér bocsánatot utána..

gabuschka 2016.02.09. 12:02:06

@LittleG (uk): Ó te szegény!! Ez milyen rossz lehetett, főleg, hogy két évbe telt mire kiírtottad őket! :-(((

Tudom, hogy a HA nem selfhelp oldal, meg nem motivációs idézeteket oszt meg szerencsére, de Éva írása most jól jött, mert éppen abban a fázisban vagyok, hogy úgy érzem soha nem fogom a németet normálisan beszélni, és már angolul is felejtek el, és a melóhelyemtől is a hideg futkos a hátamon. (@Határátkelő: készítem az egy napom leírásáról a posztomat, ha kész lesz elküldöm!) Jó volt olvasni, hogy igen, kitartás-kitartás lesz ez még jobb is. :-)

adg 2016.02.09. 12:02:53

@LittleG (uk): hat nem tudom mivel fujtak be, de azota tikkel a szemem, folyik a nyalam es gorbe a nyakam. :D
Amugy leragasztottak a mi szobankat is, korbe az ablakokat, meg az ajtot kivulrol. Es nem csak a mienket, hanem az egesz strangot vegigfujtak, mert ezek a kis szemetek kepesek fel-le maszkalni.

Regi szep idok... Most be kell ernunk a csotanyokkal, de hat igy hol marad a vidamsag?

LittleG (uk) 2016.02.09. 12:25:19

@gabuschka: "Ó te szegény!! "
Köszi, 6 hónapja "tiszták" vagyunk :P. A vicces hogy a 90%-ukat végül mi magunk írtottuk ki, gőzmasinával, de az utója sehogy nem akart megszűnni, és sokadiknak ajánlott valaki egy céget, akik 3szor befújtak kemikáliával és huss. A srác aki kijött pont magyar volt :)
"Tudom, hogy a HA nem selfhelp oldal"
Mikor mi menni akartunk, Anglia egyáltalán nem szerepelt a lehetőségek közt, a HÁ-n vetették fel, kezdtem mélyebben utánanézni és tádám :)
Evainnak: az az ideális, hőkezelés és vegyszer kombó (a hőkezelés a leghatásosabb, 48 fok fölött 8 óra elég, de míg az egész ház mindenhol egyenletesen felmelegedett, kellhetett egy kis idő. -17 fok alatt 10 perc alatt kimúlnak, de kevésbé hideg is elég, ha hosszabban tart) A baj ezzel csak az, hogy a gőz vagy a fagy ugye csak azt a példányt öli meg, amit konkrétan elér. Ezért kell a lassan lebomló szer, mert ha később kimászik valahonnan, akkor se ússza meg.
Na, nem offolok tovább, amúgy sem szép emlék (bár annyiban nem off, hogy mit csináltam volna másképp illetve figyelemfelkeltés frissen jötteknek). Annyit még, hogy bár Amerika (ott is San Francisco és New York) és Anglia (főleg London) a legfertőzöttebbek állítólag, mindenhol előfordulnak, még Németországban is. Érdekes módon Romániában még csak nem is hallottam róluk. Bár anyukám mondta, hogy emlékszik hogy gyerekkorában volt a faluban. Ha az volt.
Egy tanács így összegzésül: ne vegyetek használtam olyan bútort, ami a hálószobában lehetett. Főleg ha igazi fa. Vagy át kell jól nézni, a neten vannak képek hogy milyen pöttyök az árulkodó jelek.
Német: szerintem csak úgy lesz tisztességes német nyelvtudás, ha az ember leül és szabályról szabályra bevágja a nyelvtant. Bevág egy szabályt, gyakorol, onnantól kezdve odafigyel, hogy azt jól mondja. Főleg a deklináció, főnév melléknévvel, mindenféle esetben. Na meg a szórend a mondatokban, igeragozás...
Ha valaki csak most vág bele, melegen ajánlom a VillámNémetet. Plusz mellé nyelvtant, az nem sok van benne.

Ginix 2016.02.09. 12:26:06

@adg: ugh, arrafelé is olyan hatalmas 15-20 centisek? a csótányok mármint.

LittleG (uk) 2016.02.09. 12:27:16

@adg: "de azota tikkel a szemem, folyik a nyalam es gorbe a nyakam. :D"
:))) valamit valamiért :P
Odahaza csotanyaink lettek, na azt is valami iszonytató büdössel kezelték és se hírük, se hamvuk nem volt többé. Pedig azt mondták, a csöveken visszamászhatnak (3, emeleti panel), de többet nem jöttek felénk se.

Evain 2016.02.09. 12:34:11

@LittleG (uk): Hát nekem egy (holland) kolléganőm szívja úgy az orrát, hogy hallani a turhát, de hálistennek nem sűrűn beteg. Esküszöm ezt sose fogom levetkőzni, hogy összeránduljak ha hallom, pedig ha valami, na EZ tényleg hozott kultúra...

Na, de eléggé szétoffoltam mára a topicot, elnézést OP-től, jó magyarosan kifejezve. Most húzok el mint libák vad.

P.Elliot 2016.02.09. 12:38:07

@LittleG (uk): A poloska problema az elmult 12 ev alatt jott fel az Usaban, azelott ilyenrol nem is hallottunk, illetve igen keves lehetett. Az indiaiakkal jott be ahogy feltetelezik mert ok nem olnek allatot es ezert nem is irtjak. panaszkodni viszont tudnak miatta, mikor az elso hirek a poloskakrol erkeztek, a teve kiszallt egy reklamaciohoz egy indiai csalad elt egy berelt lakasban egy lakotelepen es az oregasszony mutogatta a falon ahogy masztak hogy itt is van meg ott is es amikor megkerdeztek hogy miert nem oli meg legalabb azokat amiket lat, azt mondta hogy az eletet nem lehet kioltani, vagyis o nem teszi de azt elvarta volna hogy tegyenek erte, ne az o lelken szaradjon, valoszinu hogy ok hoztak at a borondjeikkel mert a landlord szerint soha nem volt ott poloska.
A turizmus ilyen teren is megteszi a hatasat sajnos.
Ugy hallottam hogy az irtsasa fagysztassal megy es 6 ezer dollar korul van.
Nem is kellene mas.

LittleG (uk) 2016.02.09. 12:49:35

@P.Elliot: Hát ez durva. Ezt a részét nem hallottam, hogy az indiaiaktól terjedt megint szét. A DDT-vel elég szépen kiirtották mindenfelé (amúgy múmia mellett is találtak, úgyhogy régóta társunk), állítólag a kilencvenes években szaporodtak megint el, részben az erősebb szerek betiltása miatt.
Az ágykeretet kirakó szomszédunk is indiai volt...
Ha minden kötél szakad, Alaszkába kell költözni, ott csak kinyitja az ember az ajtót, ablakot, aztán hadd végezze a természet a dolgát..

P.Elliot 2016.02.09. 12:55:43

@LittleG (uk): Gondolom mindenhol hatasos lenne csak kinyitni ajtot ablakot 24 orara telen csak hogy attol elfagynanak a futescsovek meg azonnal bekoltozne par fedezeket kereso egerke.

HardPötty 2016.02.09. 12:58:47

Off. Bocsi

Eltudná nekem magyarázni, miről beszél? Mert én tényleg nem értem.

P.Elliot 2016.02.09. 13:01:04

@LittleG (uk): Poloska volt Budapesten is a 70-es evekben meg elotte mert az ujsagok hirdetesi oldalain voltak ilyen szolgaltatasok hogy poloskairtas diszkrecioval meg ilyen hirdetesek tehat volt ahol volt, a haboru alatt, elott is volt, ezt a konyvekbol tudom.
Allitolag a peteket be lehet vinni a cipo talpan is es utana kikelnek. Nem tudom hogy igaz-e, nagyon remelem hogy nem.

Evain 2016.02.09. 13:01:07

@LittleG (uk): Na, ezt csak nem tudom megállni. A poloska széthurcolásáról mindig a kukoricabogár jut eszembe, ami a poloskai ipari (pontosabban mezőgazdasági) mértékű megfelelője. Eredendően egy Usából behurcolt kártevő, amit még Koszovó idején sikerült öntudatlanul globalizálni az amerikai légierőnek. Mivel a környező országok kukoricatermelése elég jelentős, terjedt is, mint a fene. Elképesztő, hogy a növszergyártók mit kaszáltak rajta, mert 5 év alatt egy országnyit terjedt északra, és egy olyan kártevő, ami nem csak lárva, de kifejlett egyed formájában is károsítja a kultúrát, és a gazdák gazdasági érdeke volt az irtás.

LittleG (uk) 2016.02.09. 13:05:17

@P.Elliot: Ezt csak viccnek szántam, nem hatásos, mert a kulcszó a "mindenhol"-on van, tehát a legkisebb zugban is le kell esnie a hőmérsékletnek mínusz nem tudom hányra , és tartósan úgy is kell maradnia, ami így nem történik meg. Pláne nem errefelé, nincs elég hideg.

P.Elliot 2016.02.09. 13:07:11

@LittleG (uk): De ez nem vicc mert egy kemeny teli napon meg is lehetne toluk igy szabadulni, itt legalabbis de a futescsovek meg a vizcsovek bannak. Plane Alaszkaban

Herr Géza 2016.02.09. 13:08:12

@HardPötty: "Miért is jó a Klik?" Erre nem lehet válaszolni, arra, hogy miért nem, már annál inkább...... :-)

HardPötty 2016.02.09. 13:10:05

@Herr Géza: pedig megmagyarázta. Csak nem èrtettem.

adg 2016.02.09. 13:11:33

@Ginix: nem, dehogyis. 20 centis csotany szerintem a vilagon nincs, legfeljebb a Natgeon. :)). Be sem ferje az ajto alatt. :)

Vannak olyan otthoni svabbogarak, meg meg ket fajta kisebb, de azok ritkabbak, es hat vannak az amerikai csotanyok, amik kb csibor meretuek, 3-5 cm, csak rosszabb a marketingjuk. Azokbol szerencsere nem tul sok van meg, meg ok inkabb a kertben elnek.

soad1221 2016.02.09. 13:16:55

@Határátkelő: úgy látom elkéstél... :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.09. 13:17:33

Az most nem fontos, hogy én mivel foglalkoztam San Diegóban, és az sem számít, hogy a feleségemnek mi dolga volt ott, de azért azt halkan megjegyezném, hogy a "napfényes Kaliforniának" vannak ám árnyoldalai is. Még az általam olyannyira szeretett San Franciscóban is (ami amúgy egy hihetetlenül magával ragadó város) előfordulhatnak olyan helyzetek, amiből egy rutintalan "határátkelő" nem keveredik ki sérülés nélkül. Szóval jó dolog ez a messziről álmodozás, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ott is emberek élnek, akik nemcsak kedvesek, hanem gyarlók is tudnak lenni.

Az amerikai angolról meg annyit, hogy szerintem az egyik legérthetőbb, s egyben a leglazább angol nyelvjárás. Legalábbis nekem ott soha nem okozott gondot a megértés, kivéve persze a néger szlenget, de az is inkább New York-ban jelentett problémát. Nyugat-Amerikában még az is szebben hangzik. :) Ha pedig valaki elég sok időt tölt ott, és hozzá szorgalmas is, akkor az indiánoktól is lehet tanulni (nyelvjárást, kultúrát), főleg Utah-ban és Arizonában, a Monument Valley térségében.

Din Serpahis 2016.02.09. 13:17:39

En a nemetet nyomatnam jobban, bar a rossebb tudja... Eddig minden kulfoldi munkahelyem angol nyelvu volt, de mivel Svajcban elunk, a kesobbi karrierlehetosegeim eleg szepen bovulnenek, ha tudnek olyan C1 szinten. (Most olyan B2 lehetek, fejlodik, de nem eleg gyorsan..)

Ebbol a szempontbol szamit a dolog, a hetkoznapi nyelvhasznalat az meg olyan, hogy bantusztanban is elhetnek, akkor se lenne tobb eselyem megtanulni :)

P.Elliot 2016.02.09. 13:18:18

@Evain: Na, ez az. Minden orszagbol mindenhova minden kepes terjedni. Ezert kell ellenorizni mindig minden bejovo arut, lehetoseget hogy ne terjedjen.
Nem most tortent de meg emlekszem hogy micsoda panik volt amikor Mexicobol ha jol emlekszem, nehany lada naranccsal bejott valami olyan legypete ami kepes tonkretenni a narancsfakat, illetve a gyumolcsot amibe a legy meg zolden nyomja bele a peteit vagy ilyesmi, azert a nehany ladaert millioszam vagtak ki a citrusfakat Kaliforniaban mert gyorsan terjedt.

adg 2016.02.09. 13:23:03

@soad1221: csak megeloztem az utanad jovot, elore kihuztam a meregfogat. Beket hoztam nektek, nyugalmat es szeretetet. :)

P.Elliot 2016.02.09. 13:24:13

@A nagy kékség: A neger szleng New Yorkban nem ertheto? Dehogyisnem. Voltal te a deli allamokban? Alabama, Missisipi, Georgia meg a tobbiek? Mert ha nem, azt hallgasd meg, nemcsak a feketek hanem meg a feherek mondanivalojara is jol oda kell figyelni hogy megertsd ha kicsit beljebb mesz a videki kis helyekre.
En imadom oket hallgatni....azokat a kitekert elnyujtott, elharapott mondatokat...

HardPötty 2016.02.09. 13:24:34

@A nagy kékség: nekem is érthetőbb az amerikai angol. Nem cifrázzák a mondanivalót. Az angol néha túl udvarias.
Tény, hogy viszont sok függ attól kivel beszél az ember.

Evain 2016.02.09. 13:27:01

@P.Elliot: Bár egyetértek veled, ez lenne az ideális, nem tudom elképzelni, hogy ilyen mértékű ellenőrzés kivitelezhető legyen. A kukoricabogár sem áruval jött át Európába. Mikor tudnád bármelyik ország milíciáját erre kötelezni? :)
Ide ugye kevés lenne sajnos az, hogy nem teheted be a lábad, ha nem fertőtleníted a gépet xy előírásnak megfelelően, mivel én hívtalak, hogy rendezd le a helyzetet (most durván leegyszerűsítve).

P.Elliot 2016.02.09. 13:33:06

Oda-vissza vannak ilyesmik orszagok, haborus csapatok kozott ugye te is tudod. Mindig volt, mindig lesz a jovoben is minden orszag kozott. Mivel politikaval nem szoktam foglalkozni es azon vitatkozni en csak a gazdasagi oldalat nezem a dolognak.
A bogarakkal nekem is van bajom mert megjelent tavaly a kertemben egy furcsa foltos bogar ami egyszeruen leragott minden kicsi fejlodo kivimet a szaranal, illetve abbol kiszivott minden erot, lepotyogott es igy tonkretette a termest holott nincs katonasag korulottem...

LittleG (uk) 2016.02.09. 13:34:53

@P.Elliot: Sajnos igaz. Meg a buszon leülsz és rádtapad., van rajtuk egy ilyen ragacsos bevonat, hogy tapadjanak. Vagy rádmászik egy és hazaviszed. Mozi, könyvtár, színház, turi bárhol ahol sok ember fordul meg. Szeretik a kárpitozott bútorokat, a fát és a régi könyveket. Ráadásul a pete az, amire a vegyszerek nem hatnak. Azért kell kétszer, háromszor ismételni a bepermetezést, hogy ami közben kikel, az is elpusztuljon. Kivéve ha adg-féle szerrel dolgoznak, ami után fű nem marad gondolom :) de olyan szer már legálisan biztos nincs forgalomban. A legtöbb ilyen irtócska növényi kártevőkre hatásos cuccot használ, ami csak arra jó, hogy ellenállóvá legyenenek (olyat csinálnak, laborban figyelték meg, hogy ha egy szer nem öli meg őket, ellenállóvá lesznek, pl lelassítják a saját metabolizmusukat vagy megvastagítják a páncéljukat, amin nem hatol át a hatóanyag. És ezt átadják az utódaiknak is, evolúció, ugye..)
Ha turiból vesz az ember ruhát, azt is 60 fokon kéne átmosni első használat előtt (48 elég lenne, de a mosógépek felénk vagy 40-et vagy 60-at tudnak). Nekem volt olyan takaró (nem turis, csak belementek) amiből a kicsikék csak egymás után kétszeri 60 fokos után mentek ki (szemüveggel a szememen, nagyítóval a kezemben és bányászlámpával a fejemen szórakoztam az átnézéssel...)

A petéket nehéz észrevenni, pár milliméter és tejszerű színű. Hosszúkás, mint egy rizsszem kicsiben. Beviheti hozzád egy látogató is. amúgy...Szerintem lehetetlen úgy élni, hogy biztosan kivédd, bele lehet dilizni. Nem nézheted át a cipőtalpad ahányszor belépsz a házba stb. Alapszabályokat betartva reménykedni lehet.
Vannak bed-bug monitorok, de a hatóanyag nélküli nem elég hatásos (a matrac végére ragasztod, ilyen barlangos izé, odacsalogatja lakni ezeket, de nálunk pl csak akkor mutatta ki, mikor még többen voltak), vagy van hatásos vegyszeres (valamit kibocsát, amitől nemcsak odamennek, de többet ki se tudnak mászni), csak drága. Egy töltet 5 napra elég azt hiszem, vagy ilyesmi és már nem tudom, azt hiszem vagy 50 font felénk. Ezt akkor érdemes bevetni, ha gyanítod, hogy ilyenek vannak nálatok, de nem találod őket. Ez megmutatja hogy tényleg vannak-e.
Ja, és a legnagyobb veszély hotelekben van. Onnan szépen össze lehet szedni. Még az ötcsillagosokban is. Sok "pest control" cégnek ilyen állandó szerződése van hotelekkel, kvázi éves bérlet, ahányszor kell, kimennek.
Van erről videó jutubon, hogy hogy kell átnézni hamar egy hotelszobát, mielőtt beleköltözöl, ha érdekel valakit, megkeresem.
Nálunk az is benne volt a buliban, hogy bedobozoltunk mindent (könyveket, apróbb tárgyakat, minden mozdíthatót pl) és elküldtük egy céghez, akik lefagyasztották a cuccainkat vagy felfűtötték, attól függően hogy mi mit bírt jobban. És csak akkor hoztuk vissza őket, mikor tiszta volt a terep. Fél évig béreldmagad raktárban voltak, mi meg egy nagyjából üres lakásban, ahol minden két hétben felgőzöltünk mindent... A ruhák zacskókban, mert azokat én is ki tudtam mosni 60 fokon, de hogy ne menjenek újra bele. Leírhatatlan, milyen érzés újra a csupasz polcra rakni a ruhákat, nem előbb zacskóba, szorosan lezárva.
Na ahhoz képest, hogy nem akartam belemenni, sikerült. Elevenednek fel az emlékek. Ha belépek otthon egy sötét szobába, mikor felgyújtom a villanyt most is az első reakcióm, hogy villámgyorsan szétnézek, rajta lehet kapni őket, a villanytól menekülnek. Ha piros foltot látok a lányomon, megpiszkálom neki azt kérdezem, viszket-e. Meg ilyenek.
Megelőzni nehezen lehet, de minél inkább az elején csap le rá az ember, úgy, ahogy kell, annál sikeresebb és gyorsabb a szabadulás. Nekünk hónapokba telt csak hogy rájöjjünk, mi van.

LittleG (uk) 2016.02.09. 13:37:01

@Evain: és ezek aztán eltűntek vagy még mindig tarolnak? én csak a kolorádóbogárról hallottam, meg láttam is, azt írtotta nyagyanyám... Azt hiszem az is Amerikából jött

P.Elliot 2016.02.09. 13:38:19

@HardPötty: Van itt egy politikai szakerto a teveben, a nevere nem emlekszem hogy valaha hallottam volna mert mindig tovabbkapcsolom ha meglatom. Angol, ugy is beszel, a fogai szorosan osszezarva, ugy szuri ki kozuluk a szot. Maga ez a zart fogsor amit mas angolnal ilyen mertekben meg nem is lattam idegesit, legszivesebben raszolnek ha hallana hogy hagyjal mar valami rest is a nyavajaba hogy jobban kijonnenek azok a szavak, ugy hangzik igy mint valami nyoges.
Nem is hiszem hogy valaha meg tudnam tanulni az angol-angol kiejtest. Minden tiszteletem annak aki igy tud beszelni es tanulta csak.

LittleG (uk) 2016.02.09. 13:40:18

@P.Elliot: gondolom ezért ugranak minden almára a határellenőrök Ausztráliában meg Új-Zélandon, jogosan

P.Elliot 2016.02.09. 13:43:56

@LittleG (uk): Uristen! Ott is? Ne is folytassuk mert mar viszketek meg hallani is.

P.Elliot 2016.02.09. 13:45:16

@LittleG (uk): Hat ti aztan tenyleg megszivtatok. Kivanom hogy a jovoben ilyen keruljon el benneteket.

LittleG (uk) 2016.02.09. 13:45:44

@P.Elliot: térjünk vissza az eredeti témához :)

jó volna más országokba költözőket is olvasni, biztos egészen más a lista egy olyannál, aki Tájföldre ment :)

Bár a nyelv tuti mindenhol vezeti a toplistát, logikus is mondjuk

Evain 2016.02.09. 13:48:19

@LittleG (uk): hogyne lennének. Csak mivel ez a nagyméretű mezőgazdasági termelést érinti, az egyszerű termelő nem sokat lát belőle. Pl ha a kert végében termeled a kukoricát, akkor nem zavar sokat, ha "hattyúnyakas" a szára, leszeded kézzel. Esetleg bosszankodsz, ha a termést is megrágja a bogár. Viszont többezer hektárnál már lényeges az, ha a gép nem tudja learatni a termést, mert elfeküdt, mert a lárva szétrágta a gyökérzetét, illetve jelentős terméscsökkenés az eredménye a kifejlett bogár tevékenységének.

Na, ennyit mára a tudomány és technika világából. :P

LittleG (uk) 2016.02.09. 13:48:30

@P.Elliot: köszi! olvastam egy fórumon, egy családnak 7 év után újra lett, és a nő írta, hogy másodjára már sokkal higgadtabban fogadta, ugye akkor már tudod mit hogy kell hamar..

Annak aki sokat alszik hotelben, van Amerikában egy PackTite vagy ilyesmi nevű hőláda, amibe mikor hazaérsz beteszed a bőröndödet és otthagyod vagy 8 órát. Az felfűti, úgyhogy ha valamit haza is vittél, nem fertőzöd meg a lakást.

P.Elliot 2016.02.09. 13:54:48

@LittleG (uk): Igen, terjunk az eredeti temahoz vissza bar pontosan azert nepszeru a HA hogy nincs kitiltva semmi tema ami elojon kozben, ismereteink is gyarapodnak ezaltal, pl ma nekem a poloska volt, van olyan hely ahol kizarolag arrol a temarol lehet beszelni amirol a topik szol, nem is beszelget csak nehany ember.
Persze, illik visszakanyarodni.
Hogy meg mit csinalnek maskeppen? Azonnal vettem volna mihelyt tehetem egy kicsi farmocskat mert nehany eve beleszerettem a foldmuvelesbe, a zoldsegtermelesbe meg a megszamolhatatlan mennyisegu viragokba, olyan helyet ahonnan kora tavasztol keso oszig el tudom arasztani a szobakat viragcsokrokkal mert annyira szeretem es itt nincs az ami otthon volt valaha a fiatal koromban hogy a piacrol mindig ugy tertunk haza hogy a szatyor tetejen ott lapult egy csokor virag is, idenynek megfelelo, itt draga, nincs igazi illata, a viragbolti jobbjara kulfoldrol jon vagy tavolabbi helyrol es illata sincs olyan. A farmon allatok nem lennenek csak novenyek.
Ha visszafordithatnam az idot akkor azt vettem volna nem hazat.

LittleG (uk) 2016.02.09. 13:56:36

@P.Elliot: egyszer kérdeztem angol kollégáimat, hogy szerintük melyik a legnehezebben érthető angol akcentus (úgy értettem, hogy anyanyelvi angol beszélőktől, skót, yorkshire-i, wales-i?). Azonnal rávágták hogy az indiai :)

Van egy kollégám, aki fehér, dél-afrikai, jól beszél angolul, de az indiaiakhoz hasonlóan úgy, mintha még lenne valami a szájában, mindkét oldalt. Szegény angolok sokszor visszakérdeznek, hogy mit is mondott.

Zsuzsi futólag említi a posztjában, hogy mint kiderült nem is hátrány frissen érkezettek tanításánál, ha nem angol a tanár anyanyelve, egyetértek.

Angol ismerősöm felesége magyar, ott volt a csaj szintén magyar, de angolul szinte alig tudó barátnője. A pasi amúgy nagyon kedves. Mondott valamit a barátnőnek, az nem értette, a feleség mondta a srácnak, hogy ismételje meg, mire a pasi, ugyanolyan gyorsan és fohai közt mormogva mondta el még egyszer :)

Ő nem tudott mit kezdeni azzal, hogy l a s s a n t a g o l t a n, szépen artikulálva :)

LittleG (uk) 2016.02.09. 14:01:23

@P.Elliot: "akkor azt vettem volna nem hazat. "

és akkor hol laknál? :)

offolás: ritkán van alkalmam itt lenni, írogatni, de többnyire elolvasom a napi cikket, sokszor a posztot csak átfutom (pl tegnap), de a kommentekben sokat tanaulok az offokból. Vagy szórakozom :)

Nagyon sok hasznos vagy érdekes infót találtam már itt, úgyhogy köszönöm :)

meg - persze részben, de - azt is, hogy most Angliából írogatok :) és nem Dániából vagy Németországból - amik szép és jó helyek, de mi jobban tettük, hogy idejöttünk. szóval köszi HÁ :)

P.Elliot 2016.02.09. 14:03:44

@LittleG (uk): Az indiai olyan selypitve beszel, ezer beszelo kozul is ki tudom szurni hogy melyik az indiai anelkul hogy az illetot latnam, nekik sem lehet egyszeru felvenni meg az amerikai angolt sem, kepzelem hogy az angol-angol milyen nehez lehet nekik.

P.Elliot 2016.02.09. 14:07:03

@LittleG (uk): Hogy hol laknek? A farmon. Itt minden farmon rendes csaladi hazak vannak es noha varosban lakok 10 perc autoutra mar vannak farmocskak. Azokbol kellett volna. Es akkoriban olcsok voltak, egy kicsi alig kerult volna tobb penzbe mint a haz amit vettunk. Van akinek van ugy farmja hogy nem csinal rajta semmit csak ott lakik es elvezi hogy nincs korulotte senki. Levagja a fuvet a haz korul es kesz.

LittleG (uk) 2016.02.09. 14:12:09

@P.Elliot: én nem érzem, hogy bármennyire is igyekeznének, mindegyik egyformán beszél. most vagy nem tudnak bár egy kicsit alakítani rajta, vagy nem akarnak

LittleG (uk) 2016.02.09. 14:12:41

@P.Elliot: jaa, ezt nem tudtam :) kíváncsi vagyok ez változik-e, egyelőre nagyon nem vonz az ilyesmi

Ginix 2016.02.09. 14:40:31

@adg: na megnéztem vonalzón, a 20 cm tényleg kicsit sok, de ecuadorban a 10-15 cm-eset is láttunk, a konyhában kellett harcolni vele és még repült is - uramatyám, még most is ráz a hideg - és a partvissal sokadik csapásra sem lehetett leteríteni. frankón értem, h miért ők a legesélyesebbek egy atomtámadás túlélésére, brrrr!!!

Evain 2016.02.09. 14:56:38

@LittleG (uk): szerintem ez olyan lehet, mint a Hunglish. Míg nem voltak anyanyelvű tanárok, nálunk is eléggé érdekes akcentust tanultak a tanulók, tehát eleve a hibásat adták tovább, és mivel hiányzott az anyanyelvi környezet, ezért meg is maradt. Nekem az indiai kollégám, aki kimondottan választékosan beszél angolul, de azzal a félreismerhetetlen akcentussal. Felesége dettó.

LittleG (uk) 2016.02.09. 15:08:41

@Evain: Erről jut eszembe, hogy egyszer egy sri lankai ismerősöm, aki élt Indiában mondta erről, hogy Indiában ugye így tanulják az angolt, de valaki próbálna is posh-oskodni, angol vagy amerikai akcentust felvenni, a többiek kicikiznék, lenéznék.

2016.02.09. 15:09:15

Az indiai (es hozzateszem, pakisztani) angol akcentus ugyanannyira 'angol' mint a skot vagy a del-afrikai; vilagszerte sok millioan beszelik, tobben mint a brit angolt peldaul. Nemcsak a kiejtes kulonbozik mas regiok angoljatol, hanem egyes szavak, sot nyelvtani elemek is. Megszokas kerdese hogy kinek melyik fajta angolt nehez megerteni. Nekem az indiai angol a legkonnyebb az osszes kozul, mert en indiaiaktol tanultam eloszor angolul beszelni Londonban, es a mai napig azt ertem a legkonnyebben.

Egyebkent a jellegzetes indiai akcentus a hindi / urdu anyanyelvuek akcentusa; akiknek del-indiai anyanyelvuk van (pl. malayalam) azok altalaban angolul is maskepp beszelnek, azt en is nehezen tudom kovetni mert nem vagyok hozzaszokva. Ettol meg, objektiven, semmivel nem erthetetlenebb mint a skot, del-afrikai stb. angol. Azt hiszem leirtam mar a jelenetet, amikor communication breakdown alakult ki az angol ferjem es egy del-afrikai no kozott egy partin mert a ferjem egyszeruen nem ertette hogy a no a 'humuszt' ajanlgatja az asztalrol :))). Nekem leesett, de nem voltam kepes forditani, nem tudtam volna tovabb visszatartani a nevetest ha megszolalok :)

LittleG (uk) 2016.02.09. 15:09:50

@Ginix: valahol olvastam, hogy fej nélkül is élnek tovább, csak egy idő után éhenhalnak...

2016.02.09. 15:13:44

@LittleG (uk): Hat eleg rohejes is :). Nem azert beszelnek ezzel a kiejtessel angolul mert 'igy tanitjak', hanem mert ez a termeszetes kiejtesuk, az anyanyelvuk miatt (hindi / egyeb). Rengeteg tanfolyam van ahol brit es amerikai kiejtessel tanitanak beszelni, ez foleg a call center dolgozoknak fontos. De vannak akik pl. az irodaban a tobbiekhez is fake amerikai akcentussal beszelnek, nagyon hangosan, mert azt gondoljak hogy ez a meno :). A tobbiek nem nyiltan, csak a hatuk mogott nevetik ki oket - legalabbis nekem ez a tapasztalatom. Meg az a vicces, amikor a fake akcentussal beszelo ember ideges lesz, es atvalt nagyon durva indiai akcentusra nagyon hirtelen a vita heveben...

LittleG (uk) 2016.02.09. 15:14:34

@Mirjam2: nekem is érthetőbb az indiai angol, mint a skót (nem tudom, melyik indiai angol :), de a dél-angol kollégáim hamarabb megértik a skótot, nem tudom, biztos azzal nőttek fel, hallották maguk körül, tévében, azért. pl. amire a kollégám visszakérdez a dél-afrikai sráctól, azt én értem. a skótot csak akkor, ha szép rendes csak van egy kis íz a kiejtésben. Ha hardcore skót, akkor jóformán semmit..

2016.02.09. 15:14:59

@A nagy kékség:

Én most csak hangosan gondolkodom, de nem az van-e, hogy a "New York-ban" az igazából kötőjel nélkül volna helyes, egy igazi művelt beszélőnek pedig illenék elgondolkodnia az ami/amely polémián is, hovatovább el tudom képzelni, hogy az a "gyarlók" az inkább "gyarlóak".

Sajnos ezek az élőbeszédben hallott pongyolaságok begyűrűznek már ide a kommentmezőbe is, ami engem elszomorít, valószínűleg téged is, és bár tök szívesen foglalkoznék a kommented érdemi részével, hiszen biztos nagyon érdekes, ezek után sajnos, sajnos, SAJNOS nem tudok. Ahogy Babits mondta József Attiláról, vannak emberek, akik maguk teszik lehetetlenné, hogy foglalkozzunk velük.

*insert insanity wolf meme here*

Csodabogár 2016.02.09. 15:33:52

@P.Elliot: Bizony volt. A hatvas évek eljén idegenvezető voltam. Az egyik, akkor jónak számító, szállodában jöttek a németek és mondták. Én persze nem tudtam mi az, igy gyorsan szótár után kaptam és hüledeztem. Persze szóltam, mi tovább utaztunk a csoporttal a szálodát meg ciánozták. Be kellett zárni 2-3 napra.
Anyám is árgus szemekkel figyelt mindig ha hazaértem valahonnan, bizony előfordult, hogy vittem haza poloskát, pl. a privát angol tanártól. Nem is mentem többet oda.

2016.02.09. 15:37:23

@LittleG (uk): Igy van, hozzaszokas kerdese. Nyilvan egy atlag angol jobban hozza van szokva a skothoz mint az indiaihoz / del-afrikaihoz. Persze skot es skot kozott is nagy kulonbsegek vannak, az enyhetol a nagyon 'hard core'-ig :)

blackhairlady 2016.02.09. 15:41:22

Zsuzsi, tetszett a poztod, szinte ugyanezt irtam volna en is:)

"Először is, ha tehettem volna, már sokkal korábban elkezdtem volna angolul tanulni,"

" Annak idején én sok mindenben a férjemre támaszkodtam, de ha kicsit „kutató munkát” végeztem volna előzetesen, talán hamarabb saját lábamra álltam volna."

"Ezért pl. a jogosítvány minél előbbi megszerzése is megfontolandó. Nekem a második év végére sikerült ez, addig bizony sokszor éreztem magam úgy, mint egy kisgyerek, aki ha valahova menni akar, akkor csak szülői segítséggel jut el bárhova "

"Azt hiszem, ezt jobban szem előtt tarthattam volna már a munkakeresésem elején. Na meg azt is, hogy itteni munkatapasztalat nélkül bizony nehéz állást kapni."

Csak mert paran nem talaltak a posztban mit csinalna maskent, segitsegul kimasoltam. 4 dolog, 4 nagyon fontos dolog.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 15:43:40

@adg: ajjaj, csak nem valami szabotor nyelvtan naci visszacsempeszte a vesszot, hogy megint bele lehessen kotni?:))) Pedig kenyesen ugyeltem ra, emlekezve a multkori leckere...
Na, reggeli keszulodes utan jovok vissza, addig is kellemes tarsalgast mindenkinek:)

2016.02.09. 15:43:54

Durvak ezek a horrorsztorik a poloskaval! :( En meg - tudomasom szerint - soha nem lattam poloskat, csotanyt annal tobbet. Egyszer befujtam valami szerrel Indiaban az (ablaktalan) szobamat oriascsotanyok ellen, nemcsak a csotanyokat nyirta ki hanem majdnem engem is! Egy nappal a fujas utan aludtam ott, reggelre nagyon beteg voltam, dolgozni se tudtam menni, olyan volt mintha megmergeztek volna. Nem tudom mi volt az a szer, Europaban nem engedelyeztek volna szerintem, de lenyeg hogy hatasos volt :)

Csodabogár 2016.02.09. 15:46:47

Már egyszer felvetettem itt az ikes igék mai használatát. Elárulhatná nekem egy nyelvtudós, hogy vajon elfogadott-e a manapság elharapódzott "eszek, iszok" változat. Nekem böki a szemem és a fülem is ha hallom. Nem kaptam választ.:-(

2016.02.09. 15:49:56

Nagyon szimpatikus a posztban amit az onkentes munkarol ir. Angliaban is igy van: ha megteheti valaki hogy onkentes alapon vegezze a munkat amivel el szeretne helyezkedni, jelentosen megnoveli az eselyeit hogy fizetett munkat talaljon ugyanazon a teruleten. Ez sok kivandorlonak megszivlelendo tanacs.

Mrs. Clayton 2016.02.09. 15:50:42

@LittleG (uk): persze h hamarabb megertik mert a skot akcentus csak olyan mint a szeged meg szoged a magyarban,ugyanigy egyebkent van a wikin egy tablazat h mit mivel kell behelyettesiteni, mint pl a fisht fesnek mondja, a cow meg kunak, de ha sokat hallgatod magadtol is rajossz, karacsony korul neztem egy regi sorozatot, a cime Still Game, irto vicces skot nyugdijasokrol szolt, a masodik epizod utan mar csak neha neztem ra a feliratra

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 15:52:19

@A nagy kékség: igy van, Kalifornia ket arcarol valamikor jo regen irtam is egy posztot. A klise tenyleg az ocean-palmafak-Beverly Hills-Hollywood kepre szukul le, mert a mediabol csak ez latszik. De ott van Skid Row a hajlektalanokkal, ott vannak a gang-ek, na meg ott vannak a Sierrak , meg squaw Valley, ahol teli olimpia volt, es sorolhatnam. Kalifornia az egyik legvaltozatosabb allam.

LittleG (uk) 2016.02.09. 15:55:35

@Mirjam2: Egy ismerősöm most arra gyúr, hogy annyira megtanuljon angolul, hogy el tudjon menni önkénteskedni valahova :) Pedig lehet meg is tehetné, egy kicsit már tud. Van valakinek valami tippje hogy merrefelé érdemes, ahol kicsit lehet beszélni is? Mert ha egy charity shopban hátul ruhát hajtogat, sok angolt nem fog használni, max míg megmondják neki, mit hova tegyen, az meg nem sok egy napra...

DieNanny CH 2016.02.09. 15:57:05

@svájci sapka (ch):

Nekem még ennyi sem. 120 órát tanultam előtte németül, semmi többet. Persze, egy aupair azért megy ki, hogy nyelvet tanuljon - tudom.

Én semmit nem csináltam volna másként.
Persze, ha a mostani eszemmel visszamennék 20 évet, akkor szinte mindent - de szerintem nem ez volt a kérdés. :-)))

LittleG (uk) 2016.02.09. 15:57:06

@Mrs. Clayton: köszi a tippet, rákeresek :)

Muscari 2016.02.09. 16:02:45

@Praliné.: valószínűleg semmit, kivéve a jobb nyelvtudást.

soad1221 2016.02.09. 16:04:40

@adg: hoppá-hoppá, időközben Te is Megváltó szerepre nyergeltél át? :)
mi lesz így a barátunkkal, konkurencia akadt..... ?!

2016.02.09. 16:06:46

@LittleG (uk): Ahhoz kapcsolodo munkat kene csinalnia, amilyen teruleten dolgozni akar. En mondjuk irodai munkat csinaltam, penzugyi asszisztens es hasonlok. Neki azt a teruletet kene megceloznia ahol kesobb el akar helyezkedni.

soad1221 2016.02.09. 16:06:51

@Th's child: jujjj, Te nagyon gonosz vagy ;)

Evain 2016.02.09. 16:06:51

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: érdekes, én a 20 évvel ezelőtti dolgaimat sem változtatnám meg. Szerintem a hibás döntésekre is szükségem volt ahhoz, hogy a mai énem kialakulhasson.

DieNanny CH 2016.02.09. 16:13:52

@BircaHang Média:

Köszi, ez hasznos! Az ilyenek jöhetnek bármikor!

DieNanny CH 2016.02.09. 16:15:05

@Evain:

Igen, amikor rászánom az időt, hogy végiggondoljam a dolgaimat, akkor ugyanilyen végkövetkeztetést vonok le én is... :-)

LittleG (uk) 2016.02.09. 16:18:41

@Mirjam2: Ez logikus, csak ahhoz, amit otthon csinált s amit majd szeretne, még évek kellenek, de addig is kéne valamit csinálni. Azt hiszem, ki kellene találja, mi az, amit szeretne is csinálni, de gyengébb nyelvtudás is elég hozzá.

DieNanny CH 2016.02.09. 16:20:08

@Evain:

A családomnál a 3 gyerek sem szeret orrot fújni! (Pedig a szüleik is az orrfújás mellett vannak.)
Valamelyiknek minden évben begyullad a füle. Jelenleg, 5 napja a 8 évesnek fáj, de annyira, hogy vasárnap ügyeletre kellett vinni. Azóta - oké, 2 napja - egy hangja nincs orrfújás ellen.
A két kicsivel még harcolnom kell.
Szóval, szerintem az orrfújás lényege, hogy a trutyi ne a fülben landoljon.

DieNanny CH 2016.02.09. 16:34:08

@P.Elliot:

Hogy legyen mindenkinek egy jó napja - ezt: -" a teve {=tévé} kiszallt egy reklamaciohoz " - így olvastam: - A teve {az állat} kiszállt egy reinkarnációhoz" - még passzol is az indiai környezethez...
:-)))

Mrs. Clayton 2016.02.09. 16:37:03

@LittleG (uk): nezd meg az elozmeny szeriakat is annak a cime Chewin' the fat

Taxomükke (UK) 2016.02.09. 16:43:24

@P.Elliot: Azt én is nagyon bírnám. És furcsa módon, annak dacára, hogy otthon 1-2 évet leszámítva mindig kertes családi házban laktunk, az utolsó 12 évben ráadásul hatalmas kert volt az igen nagy ház körül, most jól elvagyok itt a kvázi sorházi ingatlanban. (Azért kvázi, mert elvileg ikerház, de a garázs viszont érintkezik a szomszéd házzal, tehát a kutyasétáltatásból hazaérve a nappalin kell átcaplatnia a sáros lábú ebnek.)
Igaz, hogy nagyon csendes zsákutcában lakunk.

Taxomükke (UK) 2016.02.09. 16:48:03

@Taxomükke (UK): ... azaz csak kellene, de letöröljük meg lemossuk a lábát.
Amerikában vidéken nekem a hatalmas teraszok tetszettek, az itt nem nagyon van, legalábbis nem a hétköznapi halandóknak.

2016.02.09. 17:12:45

Nem depressziv egy kicsit ez a felhivas? :D Ugy ertem, ha semmit sem csinalnank maskepp, abbol nem fog sok poszt szuletni... de ha meg elkezdene mindenki irni, hogy hamarabb elkoltoztem volna vagy jobban megtanultam volna a nyelvet vagy hamarabb kezdtem volna tovabbtanulasba vagy vallalkozasba, esetleg megiscsak a Hufnager Pistahoz mentem volna felesegul, stb akkor az a poszt arrol fog szolni, hogy elsore milyen hulyek voltunk, es hogyan pazaroltuk el a fiatalsagunkat es a legszebb eveinket, es akkor meg jonnek az idiota kommentek is, hogy ugy kell nektek, londonimosogatok, ti csak ne nagyzoljatok a lepukkant retro kategorias Fiestaval a fenykepeken, es, hogy kivandorolni luzerseg, es akkor oda a blog propaganda-erteke, hat hogy fog igy penzt kuldeni a Soros?! Meggondoltad te ezt? :D

macamuca [IHUN] 2016.02.09. 17:58:20

@LittleG (uk):
Hardcore skót: hát ezzel vigasztalom én is magamat..., hogy ezért kemény megértenem a hallott szöveget. Szó se róla, roppant türelmesek, megismétlik többször is, de engem nagyon zavar, hogy olykor egy kukkot nem értek... Azért alakulok, csak a tempót találom lassúnak...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 18:03:49

@Golf2: "A "takeaway" -t a mekiben is mondják.Ott az a tanulság."
Ugy is mondjak? Nekem a takeout ugrott be. Nalunk inkabb a "to go" elterjedtebb.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 18:23:46

@Mirjam2: "ha megteheti valaki hogy onkentes alapon vegezze a munkat amivel el szeretne helyezkedni, jelentosen megnoveli az eselyeit hogy fizetett munkat talaljon ugyanazon a teruleten."

Pontosan ez a helyzet nalunk. Nagyobbik lanyom most vegzett (English major - na, erre azt mondjak itt is nehanyan, hogy "bufe-ruhatar' szak, vagy valami ilyesmi), es nekilatott munkat keresni. Tanitas kizarva, de akkor mit? Beadta jo par helyre az oneletrajzat (iroda munka), de persze sehonnan nem kapott valaszt. Nagyon el volt kenodve, mert a foiskolan kicsit tul optimistan festettek le neki a kepet, mondva, hogy angollal konnyu elhelyezkedni. (az teny, hogy a jo iraskeszseg nagyon jo pont, errol mindjart irok).
Szoval csaladi kupaktanacs utan - heureka! - jott az otlet, hogy valami tapasztalatot kene szerezni, hiszen anelkul nehez elhelyezkedni akarhol. (ez megint egy tyuk-tojas problema, hiszen hogy szerezzen tapasztalatot az ember, ha nem veszik fel...) Na de a lenyeg, hogy miutan egy onkentes munka weboldalra feliratkozott, maris jottek az ajanlatok. Igy alig 1 honap keresgeles utan most egy los angeles-i PR cegnel intern munkat csinal, es hasznalhatja a jo iraskeszseget :) Egyebkent ugy tunik, ez a terulet (PR) felfutoban van, es foleg a social media-ban publikalas nagyon eros. A lanyom most hasznalt veszi annak, hogy a foiskolan vett article writing orat :)

LittleG (uk) 2016.02.09. 18:51:14

@Zsuzsi65:felenk ugy kerdik a makibem, hogy eat in vagy take away?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 18:51:45

@A nagy kékség: "Az amerikai angolról meg annyit, hogy szerintem az egyik legérthetőbb, s egyben a leglazább angol nyelvjárás"

Ezzel en is egyetertek. Az amerikai akcentust mindig jobban megertettem, mint az angolt. Kiveve a delieket, ahogy Eliot is irta. De ahogy kezdett raallni a fulem, en is megszerettem, es most mar en is elvezettel hallgatom :)
Egyebkent nem is igazan a megertessel van a problema, hanem azzal, hogy ha az ember nincs tisztaban fogalmakkal, akkor hiaba erti magat a szot, ha nem tudja igazan, mit is takar. Erre utaltam, amikor a helyi sajatossagok felterkepezeserol irtam. Egy pelda:
Elso alkalommal vasarlas egyedul a szupermarketben: a penztaros lazan odaboki fizeteskor: cashback? Na, erre en, aki epp, hogy megtanultam, hogy is kezeljem a kartyaleolvasot, (kb. 10 evvel ezelott azert ez meg nem volt jellemzo Mo-n, igy idekoltozve bizony ujdonsag volt szamomra), a masodik visszakerdezes utan rajottem, hogy akkor most a kartyaleolvason valasszam azt, hogy akarok-e keszpenzt v. nem.
Szoval ilyen aprosagok azok, amiket jo megtanulni elore, hogy az ember ne erezze magat analfabetanak egy uj kornyezetben.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 18:52:54

@LittleG (uk): ertem, akkor ez egy angol kifejezes. Itt ez megy: "here or to go" - ez is jo pelda az amerikai angol egyszerusitesre :))

LittleG (uk) 2016.02.09. 18:53:43

@macamuca [IHUN]: Ne aggodj szerintem, az igencsak kemenydio...

LittleG (uk) 2016.02.09. 19:02:04

@Zsuzsi65: Nahat meg a meki se egyforma :) lattam egyszer errol egy musort, hogy ugyanaz a fajta menu nalatok sokkal nagyobb

blackhairlady 2016.02.09. 19:07:03

@Zsuzsi65: Az enyemek (mindketto, a gimis es a foiskolas is) creative writing orakat vettek fel, ok is abban biznak, hogy hasznat veszik majd kesobb. Nyugtass meg, hogy igy van :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 19:08:09

@adg: OFF: na most aztan jol betetted a bogarat a fulembe :))) csak nem hagyott nyugodni ez a vesszo-dolog :))) megneztem a doksit, amit atkuldtem HA-nak, es ott nem volt vesszo :))) ugye mondtam, hogy szabotazs tortent? :))) Vagy esetleg masik vesszo hiba is volt? Ajjajjjjj :)))))
ON

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 19:16:24

@ladyamerica: nagyon jol tettek, egy csomo allasnal jol jon a writing skills, ezt most latom a lanyom eseten. Ezt hangsulyozta egyebkent a foiskolas counselor is, marmint, hogy a jo iraskeszseg minden allasnal jol jon majd.

Mrs. Clayton 2016.02.09. 19:20:39

@mojyo: nem hogy depressziv de total ertelmetlen is, hiszen ertelmes ember nem sirankozik azon h mit kellett volna maskepp csinalni, hiszen amit csinalt nyilvan okkal csinalta
akkor ugy gondolta, h az a helyes, jo dontes
en inkabb azt kerdeznem h milyen eloremutato kovetkeztetesekre jutott a koltozessel kapcsolatban, annak van ertelme, mondjuk posztot irni belole, az mar kerdeses

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.09. 19:31:29

ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉS IGEEEEEEEEEEEEEEEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nyolc hónap szünet után ebben a percben elkezdődött a Diggerdrájver előadása az Örkény Színházban.
Ebben a hónapban két előadás, márciusban három és utána még sűrűbben.
Valamint meghívták az előadást a debreceni Deszka színházi fesztiválra.

2016.02.09. 19:55:19

@mojyo: @Mrs. Clayton:

No jó, de ezt csak nézhetjük kicsit megengedőbben is, nem? Hogy például mit csinálnék másképp, azaz milyen tanácsot adnék a korábbi énemmel azonos helyzetben levőknek.

Mondok két saját példát. Ha az ember világutazni megy, kössön biztosítást. És ha Thaiföldön utazik, ne vesztegessen időt arra, hogy a patkányok/csótányok/hangyák miatt parázik. Úgysem lehet kikerülni őket, viszont bajod meg nem lesz tőlük.

Látjátok, milyen pozitív vagyok? :)

2016.02.09. 19:55:19

@mojyo: @Mrs. Clayton:

No jó, de ezt csak nézhetjük kicsit megengedőbben is, nem? Hogy például mit csinálnék másképp, azaz milyen tanácsot adnék a korábbi énemmel azonos helyzetben levőknek.

Mondok két saját példát. Ha az ember világutazni megy, kössön biztosítást. És ha Thaiföldön utazik, ne vesztegessen időt arra, hogy a patkányok/csótányok/hangyák miatt parázik. Úgysem lehet kikerülni őket, viszont bajod meg nem lesz tőlük.

Látjátok, milyen pozitív vagyok? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.09. 20:10:21

Usákiában 17-18 évesen lehet már autót vezetni?
Nem az van, hogy 21 évesig kiskorú az illető?Vagy ez utóbbi csak alkohol vásárlásnál igaz?

Lehetőségek hazája...Hmm, szerintem Magyarország sokkal inkább a lehetőségek országa.
Egy szint felett lehet akármennyit rabolni, sikkasztani, lopni; következmények nélkül marad...
:-|
Persze, tudom, tudom, ez is csak hazaköpködés...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.09. 20:15:55

@BircaHang Média: Na, ez tök jó példa és rávezetés.Inkább ilyeneket írjál be, és ne olyat, hogy a gaz multik kitalicskázzák a pénzt az országból... :-)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.09. 20:17:27

@Th's child: Szégyellem magam, ugyanis igazad van. Valóban kötőjel nélkül kell írni. Köszönöm, hogy szóltál.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.09. 20:17:30

@P.Elliot: Nem, a déli államokban sajnos nem jártam, hacsak Floridát nem tekintjük annak mint a legdélibb államot. :)

Határátkelő 2016.02.09. 20:19:54

@mojyo: Szerintem nem erről szól. Egyszerűen az ember életében vannak olyan dolgok, amiket visszanézve másként csinálna. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy akkor rosszul csinálta, csak azt, hogy ha most csinálná megint, akkor másként talán még jobb lenne. Az ötlet nekem azért tetszett meg, mert ezzel esetleg segíthetünk olyanoknak, akik még csak most fontolgatják. Én semmi negatívat nem látok benne, sőt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 20:20:47

@geegee: "17-18 évesen lehet már autót vezetni?
Nem az van, hogy 21 évesig kiskorú az illető?Vagy ez utóbbi csak alkohol vásárlásnál igaz?"

Igen, ez egy erdekes, es kicsit ironikus dolog az USA-ban. Jogilag valoban 21 ev a felnott korhatar, de vannak dolgok, amelyek mar 21 ev alatt is engedelyezettek. Ilyen pl. a jogositvany. Hozza kell tenni, hogy bizonyos korlatozasok azert vannak (allamtol fuggoen), pl. bizonyos idoszakban (tobbnyire ejszaka) nem vezethet egyedul, ill. kiskoru nem utazhat vele, 0 alkohol tolerancia stb.

Herr Géza 2016.02.09. 20:22:29

@Zsuzsi65: Hát, az idő gyorsabban szalad, mint gondoljuk: a megboldogult Dunabank 1989.-ben adta ki első "országosan" használható hitelkártyáját (ami valójában debitkártya volt a számlához kapcsolt hitelkerettel), de a teljesen klasszikus magyar VISA és MC kártyák is már 1999. óta pörögnek, szóval 10 éve ezek már nagyon elterjedtek voltak....

Határátkelő 2016.02.09. 20:24:15

@gabuschka: Szuper, előre is köszi, és várom!

Határátkelő 2016.02.09. 20:25:25

@mojyo: Bakker, nem olvastalak végig... így jár az, aki kapkod. Hát igen, a gyíkemberek... de egyeztettem velük, és azt mondták, ilyen kisebb kilengések még beleférnek. :D

Herr Géza 2016.02.09. 20:29:26

@A nagy kékség: Kb. úgy, mint a saját blogod reklámja napokkal ezelőtt. De ha a te blogodból színdarab lesz, te is "reklámozhatod" azt itt, ha lesz rá érdeklődés. Diggerére volt/van.

2016.02.09. 20:33:45

@Th's child: @Határátkelő: Jolvanna, ertem en, csak vicceltem :) Vagyishat csak egy kicsit, csak a Sorossal, a tobbivel nem :D Mert az elso par komment az volt, hogy ok alig csinalnak maskent a dolgokat, abbol meg nem tudom, milyen hosszu posztot lehet irni :D Illetvemasresztpedig, vannak olyan tapasztalatok, amit meg nem lehet megsporolni, peldaul a megfelelo nyelvtudas es kultursokkra valo felkeszules mellett is erhetnek meglepetesek, amikbol muszaj, hogy magunk tanuljunk. Ami pedig tenyleg hulyeseg volt, es megbantuk, azt meg legszivesebben az elmenk legmelyebb fiokjaba sullyesztenenk, nem egy nyilvanos blogra :D Szoval en ilyen felhivas-hatekonysagi mutato alapon neztem a dologra, en egyszeruen csak nehezen tudom elkepzelni, hogy sokan irnanak erre, de az is igaz, hogy en speciel soha, semmilyet se irnek, akkor pedig minek kepzelgek barkirol is barmit! Be is fogtam, elnezest! :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 20:34:12

@Herr Géza:"teljesen klasszikus magyar VISA és MC kártyák is már 1999. óta pörögnek, szóval 10 éve ezek már nagyon elterjedtek voltak."

Ez teny, en emlekszem, hogy 1996-ban vagy 97-ben kellett szamlat nyitnom, mert a cegem onnantol kezdve szamlara utalta a fizetest. Akkor kaptam eloszor bankkartyat :) huh, de regen volt. De azert ha belegondolsz, mo-i viszonylatban a kartyahasznalat csak az utobbi 8-10 (?) evben lett altalanos, nem? Javitsatok ki, ha nem igy van. En pont abban az idoszakban koltoztem el otthonrol.
Nekem a leginkabb ujdonsag, es eltero dolog az volt, hogy itt a legtobb helyen te "kezeled" a kartyat (ertsd: te huzod le), kiveve mondjuk az ettermeket, ahol szepen beteszed a szamla melle, es a fizetos pincer olvassa le. Na, ez meg az otthoniakbol valt ki meghokkenest, mondva, hogy "es mi van, ha a pincer csal a kartyaval?" Erdekes, hogy az emberek fejeben szerintem ez itt fel sem merul...

Mrs. Clayton 2016.02.09. 20:43:18

@mojyo: nekem az jutott eszembe, hogy itt mindenki azt mondta, hogy mar korabban kellett volna menni, meg jobban kellett volna tudni a nyelvet, most akkor ezek az emberek elkezdtek vajon mittomen kinaiul tanulni, csak hogy megelozzek magukat 3 evvel? mert azert azt lassuk mar be, hogy utolag mindig okosabb az ember, de ettol fuggetlenul mindenki a legjobb dontest hozza meg egy adott pillanatban, senki sem tudja sem azt hogy mi lett volna, sem azt h mi lenne, ha mast dontene mint amit, mert ugye nem lat a jovobe
olyat meg megint nem mondhatunk, h ne menjen senki nyelvtudas nelkul sehova, mert vannak sokan akik anelkul is sikerre vittek, de azt se mondhatjuk, h minden 18 eves menjen kulfoldre vagy maradjon otthon
nincs altalanosan jo recept semmire es senkinek, mindenki es minden helyzet kulonbozo

2016.02.09. 20:59:14

@Mrs. Clayton: Hat erre mondtam, hogy vannak olyan dolgok, amiket nem lehet megsporolni, valamibol mindenkinek tanulni kell maguktol is. Az onreflexio termeszetesen nem hulyeseg, de ha valaki posztot is ir ebbol, az sokkal inkabb az irojanak lesz erdekes, mint az olvasonak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 20:59:57

@Mrs. Clayton: "olyat meg megint nem mondhatunk, h ne menjen senki nyelvtudas nelkul sehova, mert vannak sokan akik anelkul is sikerre vittek, "

hat, szerintem azert ezek az anekdotikus tortenetek a "0 nyelvtudassal mentem, megis milyen messzire jutottam" nem az esetek tobbsege. Ezek a tortenetek nem hangsulyozzak, hogy eleinte mennyire nehez volt, es mennyi kellemetlen helyzettel kellett megkuzdeniuk. Az rendben, hogy talpraesettseg, es egyeb szemelyisegjegyek miatt valoban sikerult nekik elerni valamit, de hozza kell tenni, hogy a nagy atlag azert nem ilyen...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.09. 21:07:15

@Csodabogár: Ezt úgy kell mondani, hogy "nekem hasogassa a füleimeket"... :D

2016.02.09. 21:08:19

@Zsuzsi65: De ez csak azert van, mert nem neztel eleg TED eloadast, ha lattal volna ilyeneket, tudhatnad, hogy ezek az anekdotak mind igazak ugy, ahogy vannak, mert a legnehezebb helyzet a legnagyobb ajandek a vilagon, mert megtanit szarbol is varat epiteni, es csak csinalni kell, felelem nelkul, es akkor el fog jonni a S.I.K.E.R.!!!! :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 21:10:52

@mojyo: haha, igaz! :) en mindig csak az ESL TED talk-okra keresek ra, mert azok lesson plan-nel egyutt vannak :))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 21:12:27

@mojyo: ezeket pl. mar mind tanitottam :))) tedxesl.com/ vannak koztuk egesz jok! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.09. 21:14:25

Ez a polos-téma egész érdekes volt.(Én bizony nem becézem a sok nyavajás lehallgatókészüléket...)
Nekünk szerencsére soha semmi ilyen állati dzsihádban nem volt részünk, (pedig kertes házban nőttem fel) csótányt is csak 30 évesen láttam először, egy kórházban...Azt is csak mások elmondása alapján ismertem fel, miszerint villanyfényre iszkolni kezdenek... :D

Illetve hangyagyák azok vannak, voltak a magyar lakásainkban, kb évente kétszer vonulnak.Az se zavarna, ha nem tökön-paszulyon át tennék ezt, hanem szépen elvágólag a fal tövében...
Meg voltak kullancsok is a szomszéd telken növő bokrokon, de azok nem jöttek be a lakásba.

Hogy mit csináltam volna másként, kijövetel előtt?Hmm, kb semmit, a nyelvtanuláson kívül...Illetve de, már sokkal hamarabb ki kellett volna jönni...
:-))))))

2016.02.09. 21:19:01

@Zsuzsi65: Fogalmam sincs, hogy mi az az ESL, de valoszinuleg nem is szeretnem tudni, nekem az ilyesmi egyertelmuen megart. :D

M. Péter 2016.02.09. 21:24:07

@Zsuzsi65: Az USA-ban sokmilliárdos üzlet a hitel- és debitkártyacsalás. A különbség az USA és Mo. között az, hogyha egy amerikai banknál bejelented, hogy valami csalás történt a kártyáddal, akkor azt általában elhiszik, és visszatérítik a pénzedet, ezzel szemben a magyar bank megpróbálja az ügyfélre hárítani a kárt.

Shanarey 2016.02.09. 21:24:41

Mit csinálnék másképp?

Jó kérdés. Szerintem mindenkinél van erre pár opció.

Orrfújás, vagy szívás. Az orrfújás elvileg jó megoldás, de a gyakorlatban ez nem mindig van így. Az orrszívás persze csúf dolog számunkra, mert másképp szocializálódtunk. Ám a lényeg ott van hogy aminek távoznia kell az távozik e avagy ahogy valaki már fentebb írta, a cucc felmegy az arcüregbe és onnan nem szeret kijönni, s ebben esetben csúnya vége lehet.
Tüsszentés után azért kérnek itt elnézést, mert talán tudják hogy egy átlagos tüsszentés, bacik millióit indíthatja útjára.

Ágyi poloska.

Sokat olvastam róla, mielőtt kitekeredtem, de eddig még nem találkoztam ezzel a problémával.

33621 2016.02.09. 21:54:07

@diggerdriver: Öcsi akkor azt meg nekem meg kellene néznem itthon! Majd írjál már róla hogy itt mikor fogják játszani!

33621 2016.02.09. 21:56:16

@Zsuzsi65: De csinos az a szőke fehérnép a képen ott középen!:-)

DorotkaB 2016.02.09. 21:57:08

@Mrs. Clayton: "olyat meg megint nem mondhatunk, h ne menjen senki nyelvtudas nelkul sehova"

Hát, épp ma tapasztaltam meg, hogy ezt még most is mennyire fontos hangsúlyozni, ahogy azt is, hogy felkészületlenül, B terv nélkül se menjen senki sehova...

A férjem egyik ismerőse ma felhívott, hogy a közeli városban a rendőrség egy huszonéves fiút talált, aki valószínűleg magyar és az égvilágon semmilyen idegen nyelven nem beszél. Bevitték a helyi karitászhoz, ott dolgozik ez az ismerős és így találtak meg engem, telefonon kellett megérdeklődnöm a fiútól, hogy kicsoda, micsoda és hogy került ide. Elég zavart volt, de annyit kihúztam belőle, hogy Németországból jött, ahol dolgozni akart, de valami nem stimmelt a munkával (gondolom nem fizették ki, vagy rabszolgamunka, erről nem volt hajlandó beszélni), így eljött, felült egy vonatra, ami végül itt kötött ki. Próbált segítséget szerezni, a magyar rendőrséget hívta fel... Azóta, ha minden igaz, a szülei már úton vannak és hazaviszik.

Attól tartok, hogy nagyon sok határátkelő története így végződik, engem megdöbbentett, hogy még ennyi cikk és figyelmeztetés után is van, aki úgy indul el – minimális nyelvtudás nélkül –, hogy semmilyen terve nincs vész esetére, még a nagykövetség számát sem menti el a telefonba. Ez az ember valószínűleg azt sem tudta, hogy hova tart az a vonat, amire felült.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.09. 22:02:35

@33621: Ugyan tegnap már kívántam boldog 89. születésnapot Bakter Úr de akkor most megint. Vén fasz:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Szóval meghívták az előadást a debreceni kortárs drámák fesztiváljára. Majd tudatni fogom mikor lesz.

©________ 2016.02.09. 22:03:34

@Evain: igazabol logikailag olyan, h hibas dontes nem letezik.

Valamiert akkor es ott igy dontottel, ezt lattad a legjobbnak. Mivel ugyanott lennel, ugyqnaz az ember, ugyanolyan korulmenyekkel, ugyannqzt a dontest hoznad. A legjobbat. Amit eloszor is.

Mrs. Clayton 2016.02.09. 22:04:38

@DorotkaB: es mibol gondolod h ez nem fog vele megismetlodni Mo-n? es ha megint felul egy vonatra es Nemetoban kot ki, akkor mi lesz? azert mert neked ez felelmetes, meg lehet h neki ok, es akkor?

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.09. 22:06:08

@P.Elliot: az elmúlt tíz évben gyakorlatilag kipusztult a "rendes" katicabogár és helyette valami hamis verzió van (másképpn pöttyös), és a tegnap vagy tegnapelőtt említett vékony sárga csigák is totálisan újak nekem, a rendes kövér "hagyományos" csiga szinte a fasorban sincs.
egybként nem szeretem a konteókat, de nyilván nem leet büntetlenül mindenfélét szállítani mindenfele.
adg is nylván tudna mesélni az ausztrálok nyúl"imádatáról"

©________ 2016.02.09. 22:06:43

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

A lenyeg, hogy ne legyen dugulas, lehessen orron at lelegezni, mert akkor szellozik at a homlok- es orrureg. Marpedig ha atszellozik, nem tudnak megelni benne a csunya anaerob bacik.
Miota megoperaltak az orrsovenyemet, es betartom ezt a szabalyt, nem voltam zold taknyos nathas.

Mrs. Clayton 2016.02.09. 22:10:46

@Zsuzsi65: ugyan mar, ha az eletet ennyire komolyan vennenk soha nem csinalnak semmit, mert mi lesz ha elesunk, szerintem az emberek legnagyobb hanyada kepes a tulelesre nehez korulmenyek kozott is, sot! az meg nagy naivitas, h majd en itt megmondom neked a tutit es te holnap majd uj munkahelyet fogsz keresni, mert en meg a tobbiek szerint neked ugy jobb lesz
de akkor ha ez itt ennyire komoly, akkor kezdj kinait tanulni, nekiallsz? ugye hogy nem, aztan majd ne ostorozd magad 10 ev mulva, mert en szoltam :-)

blackhairlady 2016.02.09. 22:11:03

@Zsuzsi65: Koszi, mondtam is nekik mindjart, persze a valasz az volt, hogy tudjuk, azert vettuk fel a tantargyat :DDD

DorotkaB 2016.02.09. 22:13:32

@Mrs. Clayton: Pont, hogy nem tűnt úgy, hogy neki ez ok... De azért nem volt gyengeelméjű, nem hiszem, hogy Magyarországon is ilyen helyzetbe sodorná magát. Ha igen, akkor orvosi segítségre van szüksége, nem jó tanácsra. Ilyen szintű felelőtlenség és tájékozatlanság nekem ijesztő, nem tehetek róla :(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 22:15:11

@mojyo: ESL = English as a Second Language :)

nemor 2016.02.09. 22:20:08

@Csodabogár: ma már hivatalosan igen, de még mindig sokan műveletlennek tartják azt, aki az ikes igék esetében is alanyi és tárgyas ragozást használ, az iktelen igék teljes analógiájára. Mi még az "emelik" szabályt tanultuk, otthon meg mindig azt hallottam, hogy "akik azt mondják, hogy iszok, meg eszek, azoknak elment az eszek".
Én a szigorú neveltetés ellenére és sok év után átálltam, jobban tetszik a tiszta logika. Lőrincze úr is jóváhagyta :)
Anyám még mindig felháborodik rajta. De ő nem olvas nyelvészeti cikkeket :P

blackhairlady 2016.02.09. 22:20:22

@Shanarey: Engem nagyon zavar az orrszivas, mar csak a hangja miatt is amit kiad az ember olyankor. Viszont eppen kilabaloban vagyok egy eros nathabol, a vegso fazisaban vagyok amikor az orrdugulast felvaltja a takonykor. Aztan amikor jo alaposan kifujom, hat meg en magam is hanyingert kapok annyira gusztustalan. Szerintem kiegyezhetunk abban, hogy egyik sem a gusztusos megoldas, de valamit kezdeni kell a folyadekkal:))))

SzZoole 2016.02.09. 22:21:11

@diggerdriver: en is udvozlom a csapatot,Attilanak meg jo egeszseget kivanok!

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.09. 22:22:39

elvesztettem a linkeket....
dehogynem kell oktatóhoz járni a vezetést tanulni itthon. megvan, hogy minimum hány órát.
egyszer én is benyaltam a bedbugot, Indonéziában. viszkettünk mind. jelentem, kurvára hatásos módszer, ha elsüllyed a hajó.... legalább azok a rohadt dögök is mind odavesztek!!!
azóta szerencsére nem, de már tudom, mire figyeljek.
viszont a macskák egyszer hazahozták a bolhákat. na azzal elvoltunk 3 hétig....
aki IELTS vizsgára készül, sürgősen tanulmányozza a mindenféle kiejtéseket!! akár filmek stb. én annó (hűűű már 10 éve volt) ausztrál csatornát néztem sokat, mert az volt a gyenge pontom. az indiai szerintem szépen érthető. a gettónéger és a nagyon durva skót, amivel nem tudok mit kezdeni, a brit és az amerikai nekem mostmár ugyanolyan természetes (mármint érteni). én semlegesen beszélek, amit senki nem tud sehova tenni. nagyon sok native tanárnak fogalma sincsen, hogyan beszéljen lassan, érthetően, tisztán, hétköznapi szavakkal.

nemor 2016.02.09. 22:24:37

@Dragonlady (Bp, Hun): az a Harlekin-katica. Mind máshogy pöttyös és mindenféle színe lehet. Kiszorítja a hétpettyest. Én mind megölöm, ha találok, csak a pirosakon előbb meg kell számolni a pöttyöket, nehogy jót nyírjak ki :S

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.09. 22:26:01

@Csodabogár: ami nekem mostanság szemet szúrt, hogy a mindenféle facebook csoportokban képtelenek a "fiatalok" (i.e. a többi anyuka) normálisan használni a -ban, -ben toldalékokat. -ba -be és kész. ez egy ideje tényleg elkenődik már a beszélt nyelvben, de az írott nyelvben eddig még megvolt rendesen....
ikes igéket én már nem érzem, hogyan is kellene :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.09. 22:29:02

@nemor: azaz, hallottam már a nevét, de nem jutott eszembe.

eszembe jutott, hogy amikor anyukám úszni ment a Balatonban, mindig kihalászta a vízből a katicákat és betette a hajába. és amikor kijött, mondta, hogy na keressetek meg 72 katicát. és tényleg ott nyüzsögtek és kiszedtük őket :-)
tavaly nyáron egy darab katicát se láttam. ok, mondjuk nem is úszkáltam a Balatonban, de emlékeim szerint nem volt olyan ritka dolog.
viszont nagyon sok a harkály a környéken, azt minden nap látok szinte.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 22:30:31

@M. Péter: "hogyha egy amerikai banknál bejelented, hogy valami csalás történt a kártyáddal, akkor azt általában elhiszik, és visszatérítik a pénzedet, ezzel szemben a magyar bank megpróbálja az ügyfélre hárítani a kárt."

Gondolom, ez logikusan kovetkezik abbol, hogy az USA-ban a bankok kozott is megy a konkurencia harc, es az uzletfelek termeszetesen olyan bankba teszik a penzuket, amelyik bankban megbiznak. Mo-n me'g nem fejlodott ki ilyen bank kultura...
Egyebkent a kartyarol eszembe jutott egy jo sztori, talan mar meseltem itt valamikor, de az ujszulottnek minden vicc uj alapon itt van meg egyszer:)
Szoval az oreg Toyota Camry-nket a ferjem soha nem zarja be (amerikai szokas), igy tortent meg, hogy (bizony, itt is elofordul :)), az ejszaka valaki elemelte. A dolog valoszinuleg inkabb azert tortent, mert raadasul a ferjem penztarcaja is ott volt az ulesen :)) Keszpenz nem igazan volt benne, de a bankkartyai igen.
Es ez volt a szerencsenk! Ugyanis reggel, mikor a ferjem nemcsak a kocsit, hanem a penztarcajat is elkezdte keresni, elso lepeskent betelefonalt a bankba, hogy letiltassa a kartyat. Az ugyintezo erre mondta neki, hogy by the way, volt valami tranzakcio rajta alig egy oraja, ami nem a megszokott helyrol tortent (a bank figyelemmel kiseri a tranzakciokat, es ha vmi gyanus nekik, fel szoktak hivni). Kiderult, a hely tolunk kb. masfel oranyira van, egy kaszino kornyeken. A ferjem elso reakcioja: na, akkor o most utanamegy az illetonek! Masodik reakcio: na jo, inkabb a rendoroket hivja fel. Igy is lett, a rendorok forro nyomon elindultak a kartya nyomaban, es hamarosan el is csiptek a ket tagot a kaszino parkolojaban, a penztarcatol eppen akkor akartak megszabadulni!
Happy ending: meg aznap visszakaptuk a kocsinkat, miutan leautoztunk erte kb. 50 merfoldre delre :)

2016.02.09. 22:31:54

@Zsuzsi65: Jaaa! Abbol nem eleg iskolaba jarni, mar TED is van hozza? :D

@nemor: Ez egy erdekes dolog, de en sose tanultam ilyen szinten a magyar nyelvtant, vagy pont ez a resz nem maradt meg, de en eskuszom iskola utan, felnottkent szembesultem az ikes igek E/1-es ragozasanak szabalyaval, en azt hittem, hogy az "iszok" az csak siman alanyi (iszok valamit) es az "iszom" a targyas (megiszom a kavet).

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.09. 22:34:34

@geegee: 18 évesen már mehetnek lövöldözni Afganisztánba, hazajöhetnek fél lábbal és PTSD-vel, de ahhoz még kicsik 21 éves korukig, hogy legálisan megigyanak egy sört :-) emlékeim szerint már 16 és fél évesen el lehet kezdeni vezetni tanulni? de erre valami sorozatból emlékszem csak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 22:35:32

@mojyo: "Jaaa! Abbol nem eleg iskolaba jarni, mar TED is van hozza? :D"

nem, ez kifejezetten az elfoglalt tanaroknak lett kitalalva, mint en, megsporolando egy kis idot, amit az oravazlat irasaval toltenek :)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.09. 22:38:21

@Herr Géza:
nekem Thaiföldön volt először kártyám, ott tanultam meg atm-et használni stb.
angol kollégám havonta hagyta el a kártyáját, mert megszokta, hogy Angliában először a kártyát löki ki a gép, utána a pénzt. Thaiföldön fordítva.
Indiában meg, ha nem tudtam volna előre, lehet, hogy szétrúgtam volna pár atm-et, miután benyomod a pint, kiköpi kártyát a gép, mintha elutasítaná, de csak nagyon előre visszaadja, utána kell bonyolítnai a tranzakciót, bepötyögni mennyi pénzt akarsz stb.

2016.02.09. 22:40:40

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez is erdekes, ezzel meg en forditva szoktam talalkozni, ovatos ujsagirok szoktak szerintem tulzottan is tartani a -ba -be hibatol, es ilyetenforman a bunkonak nezestol, es azt is -ban -bennel mondjak, ami hova kerdesre valaszol, utobbi idoben csomot olvastam olyat, hogy "iskolaban jarni" (egyszer gondolom sikerult :D), meg ilyeneket.

De a legrosszabbak az anglicizmusok begyuruzese es az angol kifejezesek szo-szerinti leforditasa magyarra, a "mintha nem lenne holnap", es hasonlok, bar ez meg hagyjan, en mar olyat is olvastam, hogy "bu-zas" (igen, ez a "fujolas" magyarra forditasa volt, az angol booing szobol, ha nem talaltad volna ki :D), de a legfelhaboritobb, valami hulye noi magazinban volt, a "Pan Peter-galler", azt hittem megorulok, magyarul nem is ismert az a mese, hogy Pan Peter, a gallert pedig bubigallernak hivjak, de sokkal egyszerubb leforditani a cikkeket angolrol, mint rendesen magyarul tudni. Ezek engem rettenetesen idegesitenek. :D

Mrs. Clayton 2016.02.09. 22:40:50

@DorotkaB: persze hogy rendben van, te majd nem igy dontesz hasonlo szituban, ezpersze nem jelenti azt, ha ugy dontenel nem sulne el jol, mert ugye amit nem probalsz nem is tudod h milyen, a masik fele, meg h miert hiszed h a srac felelotlen volt, es kulonben is, ha rabszolga volt akkor kimenekult? vegul hazajutott? a szavaidbol ugy tunik igen, akkor baj erte? olyan nagy azert nem...

merj elni, meghalni barki tud ;-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.09. 22:41:08

@Praliné.: Na most az a helyzet hogy nekem az vált be ha a megfázás vagy bármilyen takonykór esetén a kezdet kezdetén ha kell ha nem kifújom az orrom. Szinte percenként de a legelső gyanútól. Mostmár ott tartok hogy egy ilyen kór nálam néhány óra és vége.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.09. 22:47:32

@mojyo: hát én ezért is tartom magam ahhoz, hogy angolul olvasok meg nézek filmeket. magyarul csak a facebook csoportok, mert hát mégis a magyar realitásokban gyerekezik az ember.meg hát nem kellene elfelejteni angolul sem :-(

2016.02.09. 22:52:50

@Zsuzsi65: Ja az mas, akkor jo. Amugy en mar ultem vegig orat ugy, hogy a tanar benyomta a youtube-ot, ugyhogy szerintem nem is vagy lusta, ha ezt csak felkeszulesre hasznalod. :D

P.Elliot 2016.02.09. 22:57:05

@Dragonlady (Bp, Hun): Nekem itt nincsenek csigak, legfeljebb meztelen csiga ejszaka mert nappal nem latok, kart sem igazan okoznak. A katicakbol van nehany, probalom vedeni oket, eddig masfakta kartevom sem volt de tavaly megjelentek azok a kivipusztito dogok, iden muszaj lesz valamit tenni ellene.
Ja, az Ausztral nyul? Ugy remlik hogy nem is volt ott az osidokben csak betelepitettek, es szaporodtak....mint a nyulak, ugye.
Nem tudom hogy ott miert nem eszik oket. Bio, ingyen van ha van vadaszfegyver....
Hogy van a kisfiad? Gondolom mar tobb mindent tudogat...

P.Elliot 2016.02.09. 22:59:23

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Humoros, hehehe....van ugy hogy en is furcsa dolgokat olvasok ha egy pillantassal olvasom csak.

DorotkaB 2016.02.09. 23:02:08

@Mrs. Clayton: Nem, amennyit én tudok róla, az alapján nem érte komoly baj (bár sem telefon, sem pénz nem volt nála, ez azért elég gyanús), és már nem is fogja, most a karitásznál várja, hogy érte jöjjenek. Csak éppen este hatkor, szakadó esőben tökegyedül kóborolt egy cseh határmenti városban, valószínűleg azt sem tudta, hogy melyik országban van

Hát, nem tudom, abban igazad van, hogy amíg az ember nem próbálja ki a dolgokat, addig nem tudja meg, hogy jól vagy rosszul sülne-e el egy ilyen kaland, de azért szerintem van sokkal biztonságosabb módja is a kísérletezésnek. Vagy én vagyok ilyen begyöpösödött pesszimista, hogy minden esetre B terveket gyártok? :)

2016.02.09. 23:05:08

@Csodabogár: @nemor: @mojyo: @Dragonlady (Bp, Hun):

Ikes igék témakörben bircát érdemes megkérdezni, ha erre jár, nagyon izgalmasan beszél mindenről, ami nyelvi dolog.

Az ikes ragozás kikopóban van, legalábbis egyes alakjaiban (az E/3 alakok maradnak), és hiába szeretik a nyelvőrök ezt valami siralmas dolognak tartani, ma már maguk a nyelvőrök sem beszélnek (a saját szempontjukból) korrekten, például azt még talán mondaná az elvetemültebbje, hogy "innám valamit", de azt aligha, hogy "úgy aludnám egy keveset". Pedig az alszik is ikes, aztán mégis, el van tűnve, helló.

Birca kedves példája még a "könyörgöm", ami ellensznobságból eredhet, hiszen a könyörög meg nem ikes ige.

@mojyo:
"de sokkal egyszerubb leforditani a cikkeket angolrol, mint rendesen magyarul tudni. Ezek engem rettenetesen idegesitenek. "

Érdekes, én meg pont imádom az ilyeneket. Egyrészt gyakran nagyon érdekesek/szemléletesek a külföldi fordulatok is, másrészt ha tud lenni az a csinkos összekacsintás, hogy hohó, tudom ám, hogy a magyar még nem ilyen, de figyeljétek csak, miket mondok. Mert (szerintem) a magyarban mint ragozós nyelvben pont az a jó, hogy lehet összevissza tekergetni meg legózni, és nincs az sehol előírva, hogy pont olyan legóvárat kell építenem, mint mindenki másnak.
Mindaddig, amíg új dolgokat emelek be a nyelvbe, szerintem éppen hogy építem, nem rombolom. Toldalékoló nyelvek for president, ha tetszik érteni, hogy mondom. :)

P.Elliot 2016.02.09. 23:06:49

@Taxomükke (UK): A sorhazi lakasnak az elonye az hogy kevesebb ido kell karbantartani mert nincs udvara vagy ha van csak kis szeletke a haz elott. En szeretem az olyan lakast ahol ha ejjel eszembejut hogy most operat hallgatok jo hangosan akkor meg tudjam tenni. Most olyanban lakok mert nincs a szamban a szomszedsag de egy jokora farmot jobban el tudnek kepzelni. Ha lotton nyernek akkor teljesen biztos hogy vennek es lehet hogy tobbszaz acre-t vagy ezret, ki tudja, attol fugg hogy hol de ott is csak a novenyek es a viragok erdekelnenek meg az egyedullet luxusat elveznem.
Igen, itt nagy teraszok is vannak, sot ujabban az a divat hogy minel nagyobb es oda jol kipakolnak a grilltol kezdve mindenfelet ami a naplopashoz szukseges es hasznaljak. Iden en is kovel burkoltatok egy terasz reszt, nem nagy de nem is kicsi, pont eleg lesz.

nemor 2016.02.09. 23:07:24

@Dragonlady (Bp, Hun): a múltkor volt ez a deskriptív-preskriptív vita. Előbbiek szerint ez is helyes, sőt dzerintük mindig is az volt (mivel nem értelemzavaró). Mondjuk ez engem is nagyon zavar, de belátom, hogy nem vagyok következetes :)

2016.02.09. 23:08:31

Hogy egy kicsit reklámozzam a saját fordulataimat: nem az én kappatím (not my cup of tea), nem adom a repülő fakkot, beleteszem az effortot, csinálom a szenszet.

Én ezeket nagyon bírom.

P.Elliot 2016.02.09. 23:12:26

@Zsuzsi65: A farm allamokban mar 14 evesen is kapnak a gyerekek jogositvanyt hogy iskolaba jarjanak veluk, legalabbis regen ugy volt. Azok az oriasi farmok kozotti utakon semmi veszely nem volt, alig volt jarmu, azt hiszem volt valami kitetel hogy ejszaka nem vezethet meg meg valami de regen ilyen volt. Nem tudom most mi van. A lanyom 17 evesen kapott jogositvanyt.

nemor 2016.02.09. 23:13:06

@Th's child: meg kicsit megcselendzseled a mítingen a gájokat? ;)

2016.02.09. 23:14:40

@nemor: ebszolútli! sőt, abszolüma'.

2016.02.09. 23:15:57

@Th's child: Azzal a reszevel tulajdonkeppen egyet tudok erteni, hogy nincs eloirva, hogy hogyan kene jatszani a nyelvvel. A magyarba ujonnan bejovo kifejezesek, peldaul ez a "mintha nem lenne holnap", meg a "felugrani a vmilyen vonatra", amelyeknek nincsen konkret forditasuk, csak hasonlo megfelelojuk, azt el tudom viselni, ezt en sem tartom feltetlenul rombolasnak. A forditas hianya sem feltetlenul zavar, peldaul annak ellenere a "lozung" peldaul megfelelo forditas lenne a "bullshit" szora (ha mar a TED is elojott :D), utobbi szo szamomra peldaul kifejezetten ezeket az angolszasz teruletrol interneten keresztul beszivargo lozungokat jelenti, tehat - mivel nem csak a szo uj, hanem a jelentes is - elfogadhato a letjogosultsaga a magyar nyelvben. Deeee..... a fujolast, meg a bubigallert sem tudni magyarul.... az viszont irtozatosan fel tud idegesiteni, sajnalom.

2016.02.09. 23:16:51

@nemor:

És egyébként a viccet félretéve, amíg a nyelvtant magyarul használom, addig tényleg az van, hogy fogom az angol nyelvet, és belezabálom a magyarba. Mint amikor a némó nyomában a cápa megáll a kis hal mögött vigyorogva. A cápa a magyar, a kis hal az angol, és nem menekülhet, mert beépítem.

Ha fordítva lenne, tehát elkezdenék angol nyelvtan használni a magyar szavaim között, akkor lehetne tudni, itt valami error lesz.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 23:19:13

@P.Elliot: igen, pl. nalunk is eleg fiatalon meg lehet szerezni. Nalunk pl. ezek a szabalyok (DMV oldalrol kimasolva)
•15 1/2 years old: Must take driver's education to get a learner's permit. (magyaran ez a Kresz oktatas :)
•16 years old: Eligible for a provisional license (with completion of driver's education).
•17 1/2 years old: Allowed to apply for a provisional permit without taking driver's education.
•18 years old and older: Allowed to apply for a driver's license without getting a learner's permit.
Driver's Ed is required for all California teens between 15 1/2 years old and 17 1/2 years old. If you have reached the age of 17 1/2 years old, you may apply for your permit without having first taken a driver's education course, but it is strongly recommended that you go through a Driver's Ed program to fully prepare yourself for the road.

2016.02.09. 23:27:57

@Th's child: Uristen, te tenyleg igy beszelsz? Uristen :D Te ezeket komolyan igy hasznalod az eletben? D: Hat, nem akarlak offendolni, de en ezt azt hiszem csak masfel percig birnam elviselni... amugy nem a magyar nyelv miatt.... hanem... uristen... mert van ennek egy ilyen...oooo.... monumentalis harangveg vajbja, mar bocsanat! :D

nemor 2016.02.09. 23:28:14

@Th's child: nálunk ez fordítva indult és nagyon furcsa volt. Az egyetemen az egyik angoltanárunk azt mondta (mert baromi gátlásosak voltunk megszólalni), hogy gyakoroljunk úgy, hogy magyar mondatokba beletesszük a már ismert angol szavakat. Aztán ez majd szaporodik. Gondoltuk nem százas. De mivel valahogy mégiscsak haladni kellett, annyira meg nem tudtunk még jól, elkezdtük magunk közt próbálgatni. Kb. ez lett belőle, mint amiket írsz, aztán később persze javult a helyzet, tényleg átfordult, de nem annyira a szókincs, mint inkább a bátorság növekedése miatt. Ami persze utóbb már inkább pofátlanság lett:))

Mrs. Clayton 2016.02.09. 23:30:39

@DorotkaB: szerintem felnott emberek mindig el tudjak donteni, h nekik mi fer bele, meg mi nem, az h szerinted nem okes telo meg penz nelkul az euban nyelvtudas nelkul csamborogni, ez a te dontesed, de ettol ez meg masnak siman beleferhet, es ha te egyszer ilyen helyzetbe kerulsz nem biztos h feltetlen nagyon rosszul fogsz kijonni belole am, csak azert mert az eloiteleteid szerint ebbol csak valami rossz sulhet ki

lehet tul messzire megyek, de az eletnek semmi ertelme, amig tart elvezni kell, mi lehet a legrosszabb ami megtortenhet? mondjuk meghalunk, na de ez mindenkepp bekovetkezik
szerintem eltevedni europaban es valami karitasszal hazajutni semmikepp nem olyan tragikus, sot ez azt jelenti h barki nyugodtan elindulhat mert az eu baromi biztonsagos

pappito · http://pappito.com 2016.02.09. 23:37:02

@mojyo: én, ha valamit másképp csinálnék az az lenne, hogy nem ennyi idős fejjel találkozom először a bubigallér kifejezéssel, hanem megtanultam volna már évekkel azelőtt, hogy másik országba költözöm.
Minden másképp alakult volna...

33621 2016.02.09. 23:38:09

@diggerdriver: Köszönöm a jókívánságot! Tegnap nem nagyon neteztem így nem láttam! Az előadásra majd figyelek.

Mrs. Clayton 2016.02.09. 23:39:04

@mojyo: o, ne legyel mar ilyen, hany angol szo honosodott mar meg a magyarban, persz ma hulyen hangzik azt mondani, h nem teszek bele effortot, de azert szerintem te is intejura mesz ha behivnak, meg te is kompjutert hasznalsz stb

en ujabban egyebkent osszefutok olyan magyarokkal, akik 8-10 eve elnek Angliaban, na ok elo szoban is igy beszeltek, h nem teszek bele sok effortot, meg behivtak job interjura between tiz es 11 am, sot sokszor a lanyommal en is igy beszelek, nem tudok mit csinalni...

a ferjem egy kukkot nem tud magyarul, csak par szot, az szuleim meg meg annyit se angolul, kettejuk kozott tolmacsolni iszonyat erofeszites, es nem egyszer volt mar h fel sem tunt h anyamhoz angolul beszeltem, vagy a ferjemhez magyarul
tudom ez mas, de megis hasonlo
egyszer lehet eljon babel es mindenki erteni fogja a masikat, aztan majd eljon a zurzavar megint

2016.02.09. 23:40:28

@pappito: De te gondolom a "Pan Peter collart" sem ismered, vagy igen? Akkor meg nem mindegy, hogy magyarul, vagy angolul talalkozol egy noi ruhadarab jellemzovel, nem? :D De egy divatlap, vagyis bocsanat, egy internetes bulvarblog szerzoje azert vehetne a faradtsagot, hogy utananezzen, mirol is ir, nem?

pappito · http://pappito.com 2016.02.09. 23:42:56

@mojyo: a Pan Peter Collart se ismerem, viszont a Peter Pan Collart már hallottam :)

de most ki is gugliztam, hogy hogy néz ki, hogy okosodjak. (vagy okosodjam magam, ha már előjött a tárgyeset)

"internetes bulvarblog szerzoje azert vehetne a faradtsagot, hogy utananezzen, mirol is ir, nem?"

felröhögtem :)

2016.02.09. 23:47:14

@Mrs. Clayton: Igen, interjura megyek, de speciel nem kompjutert, hanem szamitogepet hasznalok :D Amugy mondtam mar, az idegen szavak ellen nincs kifogasom, tisztaban vagyok vele, hogy mennyit hasznalunk mar evszazadok ota.... de az ellen van, ha letezik ra teljesen pontos magyar megfelelo, es nem azt hasznaljak, mert nem tesznek bele eleg effortot. :D En is kevertem mar nyelvet elobeszedben, de en nagyon zavarba jottem tole, egyaltalan nem egyertelmu, hogy mindenki erti, amit mondok, mert itt peldaul nem beszelnek magyarul. :D Az, hogy az anglias magyaroknak sajat hibrid nyelvuk van, nem ujdonsag, ezek mindenhol kialakulnak, nem az a gaz, hanem amikor ez atszivarog az ujsagokba es a tobbiek hetkoznapi nyelvebe. Nekem ez nem tetszik.

pappito · http://pappito.com 2016.02.09. 23:48:37

a poloska az a BMSB?

Mert az ámerikában levő gyárainkból jövő cuccot mikroszkóppal nézegetik itten és le se engedik a hajóról, ha Brown Marmorated Stink Bug-ot vagy nyomait találják. Fumigáltatni se lehet, nem lehet kirakodni egyáltalán.

Amúgy is komoly biosecurity van, még szórólapot meg poloskaplakátot is kaptunk, hogy felismerjük az ellenséget, a raktárban a konténernyitás egy rémálom, be kell fújni a halált és aszalni mindent mittomén meddig mielőtt ki lehet pakolni a cuccost.
Aszondják ámerikában iszonyú nagy terület van megfertőzve.

www.stopbmsb.org/where-is-bmsb/state-by-state/

2016.02.09. 23:53:28

@pappito: Jolvanna, amit akartam mondani, hogy nem te vagy a celcsoport. :D Ha latod, akkor se tudtad volna angolul se (amig ki nem gugliztad), hogy ez amit latsz ez a Peter Pan collar, tehat nyilvan nem rajtad kerem szamon, hogy nem tudod, mi az, hogy bubigaller, de persze akkor nem tudom, hogy kin, mert a felrohoges is jogos. :D De engem akkor is zavar, hogy eltunnek az eredeti szavak, nem tudok mit csinalni, ilyen vagyok.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.09. 23:54:18

@mojyo: "Deeee..... a fujolast, meg a bubigallert sem tudni magyarul.... az viszont irtozatosan fel tud idegesiteni, sajnalom."

huh, en le vagyok maradva...mi az a bubigaller? :))) ez a bubi frizura es a galle'r kevereke? :))
Egyebkent - bar tudom, hogy ez csak amolyan mostani divat, meg angolszasz dolgok majmolasa, de engem ki tud uldozni a vilagbol, mikor latom a rengeteg angol kifejezest/szot a magyar mediaban, amire siman van magyar megfelelo, vagy mondjuk cask egy icipicit kene a cikkironak a fejet tornie, hogy talaljon ra forditast, csak lusta ra...

pappito · http://pappito.com 2016.02.10. 00:02:09

@mojyo: egy kicsit engem is zavar (pláne, hogy most már égető szükségét érzem, hogy a bubigallér szót mondatban használjam, de nem ebben :)

de a nyelv ilyen, változik, már nem mondjuk, hogy lajbi meg paszomány, mert senki nem visel ilyet, nem használunk mángorlót, mert minek, és nincs a fejünkön zsirardi (bár ezt én eléggé sajnálom amúgy). A mallba vagy a centerbe megyünk, nem komissiózni, és nappalinak híjjuk a szalont.
Plusz, sugar on top, Yung Wang Ping-et is úgy hívjuk Justin :)

Plusz a népek lusták és trehányok, szóval tetszik helyett lájkolnak meg mindenféle ilyer rémségeket művelnek, de kár belesírni a kiömlött tejbe...
:)

2016.02.10. 00:02:13

@Zsuzsi65: Hat ez kesz, en visszavonulok, hogy ennyi ember nem tudja, hogy a bubigaller = lekerekitett formaju galler, amugy a '60as evekben volt divat, a bubifrizuraval egyutt, de amugy speciel nekem sincsen semmi fogalmam, hogy honnan ered ez a szo, mert a nyomorult internetes bulvarblogok csak az amerikai verziot voltak kepesek leforditani, amely egy Pan Peter szinpadi eloadasatol eredeztette a galler eredetet, amelynek magyarul nyilvan semmi ertelme, ezert nem is irtak meg! :D

Mrs. Clayton 2016.02.10. 00:03:08

@mojyo: na de epp ezt mondom, eleinte idegenul hat, mint az effort, aztan olyan lesz mint az interju, aztan a panpeter galler meg soha nem ragad meg mert tul bonyesz

egyebkent nem hiszem el, ha te ket nyelvet hasznalsz egyszerre, h nem kevered, keptelenseg, nekem 5 ev utan az angol szavak annyira belegtek az agyamba h keptelen vagyok sokszor elvonatkoztatni, de ugyanigy a magyartol is

ezert szamomra annyira nem vicces amikor az andy vajnat karikirozzak h igy a ficsor meg ugy a badzset, mert igen en is idiotan erzem utolag magam, de nem vagyok kompjuter h mindent szeparljak az agyamban

pappito · http://pappito.com 2016.02.10. 00:03:32

@Zsuzsi65: mondjuk a fujolásban erősen igaza ban, a búzás az a kenyér...

na mindegy, engem nem nagyon zavar az ilyesmi amíg nincs értelemzavaró hatása

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.10. 00:06:28

@mojyo: na de latod, felig jo volt a megoldas, mert a bubifrizura az helyes tipp volt :))))
na akkor megint tanultunk valamit :)) ime: varroklub.blogspot.com/2011/11/bubigaller.html

pappito · http://pappito.com 2016.02.10. 00:09:18

@mojyo: hidd el nem azért nem tudjuk, hogy téged bosszantsunk, de nekem fiútesóm van, a hatvanas évek után születtem és gyakorlatilag teljesen indifferens számomra a női ruhadivat, szóval nem épült be a szókincsembe a bubigallér szó.

de azért jártam vidéken, szóval a titokzokni igen :)

Ezúttal szeretném megköszönni, hogy megismertetttél vele amúgy, tanultam valami újat.

Bubigallér (claudine néven is) Kicsi, laposan fekvő körgallér, mely általában fehér. Az 1920-as évek elején a női divat is átvette a gyerekdivatból, a fazont azonban már korábban is ismerték.
www.pinterest.com/krousty/col-claudine/ - bár nincs pinterest accountom és nem is tervezek csinálni, de itt van csomó vonatkozó kép

2016.02.10. 00:10:08

@pappito: Az, hogy a funkciojukkal egyutt kihalnak szavak, meg jonnek ujak, az mas teszta szerintem. A lajkolas uj funkcio, nem helyettesiti a tetsziket, a cipod tetszik, a fotot az interneten lajkolom. Mar mondtam, a lozung es a bullshit is elfer egymas mellett, nem ezzel van a gond, hanem az olyanokkal, amikre letezik ismert* magyar szo, mint az ominozus nyakmegoldas, csak mar nem merem kimondani, nehogy megvalaki megkerdezze, amirol en tokre aszittem**, hogy alapmuveltseg. :D

*jo, hat akkor errol megoszlanak a velemenyek inkabb. :D

**Amugy nekem is biztos idegesito a stilusom masvalaki szamara, mert en meg magyarul peldaul ilyen kommentekben legalabbis kiejtes alapjan szoktam leirni a dolgokat, peldaul aszittem, hogy micsinaltam, es ez nyilvan masnak olyan irritalo lehet, mint szamomra az angol kifejezesek, es elfogadom, ha ez alapjan valaki engem elkezd oltogatni, csak neha azert nekem is lehessen.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.10. 00:12:38

@Mrs. Clayton: "a ferjem egy kukkot nem tud magyarul, csak par szot, az szuleim meg meg annyit se angolul, kettejuk kozott tolmacsolni iszonyat erofeszites, es nem egyszer volt mar h fel sem tunt h anyamhoz angolul beszeltem, vagy a ferjemhez magyarul"

Haha, nalunk detto ugyanez a helyzet! :))) nalam is volt, hogy anyuhoz angolul kezdtem el beszelni, a ferjemnek meg magyarul valaszoltam, amikor skypolas kozben gyorsan kellett ide-oda valtani :))) Azt eszrevette mar valaki, hogy tobb ev utan a ket nyelv osszemosodik az agyban, es nem mindig tudatosul benned, melyik nyelven beszelsz? en tobbszor kaptam magam rajta...pl. elolvastam egy szoveget, es utana nem emlekeztem, hogy magyarul v. angolul olvastam :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.10. 00:13:27

@Mrs. Clayton: "a ferjem egy kukkot nem tud magyarul, csak par szot, az szuleim meg meg annyit se angolul, kettejuk kozott tolmacsolni iszonyat erofeszites, es nem egyszer volt mar h fel sem tunt h anyamhoz angolul beszeltem, vagy a ferjemhez magyarul"

Haha, nalunk detto ugyanez a helyzet! :))) nalam is volt, hogy anyuhoz angolul kezdtem el beszelni, a ferjemnek meg magyarul valaszoltam, amikor skypolas kozben gyorsan kellett ide-oda valtani :))) Azt eszrevette mar valaki, hogy tobb ev utan a ket nyelv osszemosodik az agyban, es nem mindig tudatosul benned, melyik nyelven beszelsz? en tobbszor kaptam magam rajta...pl. elolvastam egy szoveget, es utana nem emlekeztem, hogy magyarul v. angolul olvastam :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.10. 00:17:55

@Mrs. Clayton:" a ferjem egy kukkot nem tud magyarul, csak par szot, az szuleim meg meg annyit se angolul, kettejuk kozott tolmacsolni iszonyat erofeszites, es nem egyszer volt mar h fel sem tunt h anyamhoz angolul beszeltem, vagy a ferjemhez magyarul
tudom ez mas, de megis hasonlo"

Na, az elobb elszallt a valaszom...szoval nalunk is detto ugyanez van:)) foleg amikor skypolas kozben gyorsan kell ide-oda valtani :)
Akik evek ota hasznalnak 2 v. tobb nyelvet biztos tapasztaltak, hogy egy ido utan a nyelvek osszemosodnak az agyban. Nekem pl. volt olyan, hogy egy szoveget elolvastam, es utana nem emlekeztem, hogy angolul v. magyarul olvastam-e :)

2016.02.10. 00:18:00

@Mrs. Clayton: De keverem, de eszreveszem magamon es kb azonnal kapcsolok, a magyar csaladtagjaim elott ez ciki, hogy "maris elfelejtem a nyelvet", itt pedig ha magyarul hadarok veletlenul, nem ertik, tehat az se szerencses, tehat igyekszem megoldani. Az interju pedig olyan regota megvan, hogy nem is tudjuk mi volt elotte, de a fujolasra, meg arra a nyomorult gallerra van magyar szo, akkor... oooo... "nem lenne nagy effort" azt hasznalni, igaz? :D

2016.02.10. 00:18:53

@pappito: Nagyon szivesen! :D

blackhairlady 2016.02.10. 00:21:35

@P.Elliot: ha jol tudom 15 eves kortol vezethetnek itt ugy, hogy egy 21 ev feletti jogositvannyal rendelkezo mellette ul. 16-tol mar rendesen, legalisan lehet.

blackhairlady 2016.02.10. 00:24:31

@geegee: otthon sem kell emgvarni a nagykorusagot autovezeteshez szerintem.

21 evesen vasarolhatsz alkoholt es dohanyarut, 21 evesen szavazhatsz. Viszont 18 eves kortol lehet csatlakozni valamelyik fegyveres testulethez, ebben az esetben mar szavazhatsz 21 eves kor elott is, illetve alkoholt is fogyaszthatsz a korleten belul.

2016.02.10. 00:26:24

@mojyo:

Vigyázzunk ám, a lájk az egészen-egészen pontosan ugyanaz, mint a tetszik.

Egyébként az nem tudom, megvan-e (már nem konkrétan neked, hanem általában nekünk), hogy az új helyesírási szabályzat szerint az e-mail az mostantól ímél is. Bezony, ilyen történelmi időket élünk.

Ami pedig a hibrid beszédet illeti, szerintem is alap, hogy aki vegyes nyelvi környezetben mozog, az vegyesen beszél, én semmi rosszat nem látok benne, még csak sznobság sem kell hozzá szerintem. Pl. amikor thaiföldön éltem, tök természetes volt az ottani amerikaiakkal thai-angol vegyest beszélni, és nem hiszem, hogy bárki azt hinné, hogy azért csináltuk, mert a thai az menő.

Azt is gondolom (és ezt már konkrétan neked), hogy a másik nyelvhasználata felett őrködni meg az alapján ítélkezni, például hogy az illető túl sokat káromkodik, vagy nem ismeri az ikes igéket, vagy azt mondja, hogy "médiák", esetleg (mint esetünkben) angol szavakat is használ, nem annyira védhető álláspont. Oké, neked nem tetszik, én meg nem szeretem a banánfagyit. Vanka ilyenke.

De persze nem az első téma, amiben nem értünk egyet, úh tökmindegy. Most teszek ide egy tétova szmájlit, békülékenységből. :)

2016.02.10. 00:27:37

@Mrs. Clayton: Amugy nem ket nyelvet hasznalok egyszerre, hanem harmat-negyet, bar utobbi ketto valoban inkabb onszorgalom, magamhoz beszelek valtogatva ezeken, hogy ne felejtsem el, de amugy pont a keveredes ellen jot tesz szerintem, es allitolag a szellemi teljesitmenynek is jot tesz :D

Most viszont megyek aludni, mert ezt holnap is elvarjak, marmint a szellemi teljesitmenyt, mindenkitol elnezest kerek, hogy...ooo.... elteritettem a threadet! :D Ize, oo... aludjatok szorosan? :D

2016.02.10. 00:38:13

@Th's child: Hat szerintem a lajk nem ugyanaz, mint a tetszik, magyarul tobbnyire csak az interneten szoktunk lajkolni dolgokat, ami a valo vilagban tetszik, az csak tetszik, legalabbis en igy hasznalom. Amugy pedig azt mar eszrevettem, hogy te nagyon allergias vagy az itelkezesre es az akarmi feletti orkodesre, de en sosenem ezt csinalom, akkor sem, ha esetleg veletlenul ugy hangzik, en tenyleg nem, eskuszom, es most is csak azt mondtam, hogy az ilyen repulo fakkot, meg, hamar itt tartunk, hogy vanka ilyenke, en ezeket tenyleg nem birom elviselni, ezt azert lehet, ugye? :D Megigerem, hogy az en egyeni problemam marad, te pedig nezd el nekem, ha a dobbenettol neha kirobban belolem. :D

Akkor jo. Na de mostmar tenyleg szevasztok. :D

pappito · http://pappito.com 2016.02.10. 00:49:34

@mojyo: nem alhatok szorosan, mert a munkahelyemen vagyok :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.10. 00:57:23

@Dragonlady (Bp, Hun): Aham, hát ja.Nekem is fura az egész, de nekem lehet is, mert kívülálló vagyok... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.10. 00:59:37

@mojyo: Pedig valami ilyesmi az igazság, annyi biztos, hogy az alanyi és tárgyas ragozás eltér.Sokan vallják, hogy az eszek, iszok helyes, de azt is, hogy helytelen...Én nem foglalok állást, kb 30 éve tanultam, q rég volt, azóta már ki tudja hány változtatás volt, és különben is, lusta vagyok utánanézni... :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.10. 01:13:53

@pappito: "nem alhatok szorosan, mert a munkahelyemen vagyok :)"

jaja, mar csak mi maradtunk itt a nyugati felteken ebren :))) te meg mar a holnapi napot huzod eppen :))

macamuca [IHUN] 2016.02.10. 01:22:47

@pappito:
És szőrösen?
Próbáld meg.
Hátha. ....
:))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.10. 01:29:00

@ladyamerica: A jogsit el lehet kezdeni, talán le is lehet tenni, de nem akármire.Kismotorra, közepesre valszeg, autóra is talán, de nehézteherautóra, kamionra, buszra nem valószínű.Mármint 18 év alatt...

pappito · http://pappito.com 2016.02.10. 02:00:42

@macamuca [IHUN]: nem a szőrrel van ezeknek baja, hanem a horkolással :)

adg 2016.02.10. 04:28:26

@P.Elliot: igen, angolok hoztak magukkal, hogy legyen egy kis hazai. Lehessen nyulra vadaszni. Szerencse, hogy a rokat nem hoztak magukkal, vagy sikerult megfekezni idoben, nem tudom.

Es hogy miert nem eszik meg? Nezz ra a terkepre, es keresd meg a varosokat. A nehany tengerparti varos kivetelevel az egesz orszag ures, szinte senki nem lakik benne, es ugye akkora orszag, mint kb az usa alaszka nelkul. Hat ezert nem jarnak vadaszni.
Amugg egesz sikeresen kiirtottak oket, mar alig van. Igaz, mereggel.
Sajnos rament a par oshonos allat, mert a nyulak felsabaltak azt a keves zoldet eloluk.
Ugyanigy van a tevevel is, sokal nem tudjak, hogy ausztraliaban tobb teve el, mint mashol osszesen. Par eve ket milliot akartak kiirtani beloluk, nem tudom, mi lett a projektbol. Volt elotte kozvelemenykutatas is, hogy hajlandok-e az emberek megenni, de nem volt nagy lelkesedes. :)

A legrosszabb meg a nadbeka, del amerikabol hoztak be, hogy a cukornad kartevoit irtsa. Csak itt nincs ellensege, igy jol elszaporodott, es olyan mergezo, hogy egy krokodilt is meg tud olni. Mara szinte mindenhol van, tuzzel-vassal irtjak, a lakossagnak kotelessege megolni, ha talalkozik vele. Rendeznek neha hadjaratokat is, lancba allnak az emberek, es szedik ossze oket.

Hat ezert van ilyen szigoru karanten amugy. Es eredmeny is van, pl itt nincs parlagfu, pedig szinte az egesz vilagot meghoditotta. Es nincs olyan sarga-fekete darazs sem.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.10. 06:46:11

@Th's child:

A -ba/-be és a -ban/-ben UGYANAZ a beszélt nyelvben kb, 200 éve. Ma már csak a tagolt, odafigyelős, szótagolós beszédben van különbség.

Akik kritizálják a kettő összeolvadását, azok IS így mondják nornál sebességű beszédben!

Az ikes ragozás pedig: felszólító módban és feltételes módban kihalt a XX. században. Ma már az átlag magyar HIBÁSNAK hiszi az ikes ragozást, a művelt beszélő is. Csak egy példa: mindenki tegye feltételes módba azt, hogy "alszom", és felszólító módban azt, hogy "alszom" és "alszik". Aki megtette ezt, az rá fog döbbeni pár dologra.

Nagyon sok művelt magyar meg van győződve róla, hogy ő bizonys ikesen ragoz. Ezért kell a fenti gyakorlat... :-)

Ami pedig az ikes ragozást illeti kijelentő módban:
- többes számban sosem létezett,
- egyes szám 2. személyben eltűnt a középkorban.

Egyes szám 1. személyben pedig éppen most van kihalóban. A 30 évnél idősebb értelmiségiek használják jellemzően, bár ők se minden szónál. Míg a fiatal nemzedék szinte nem is használja, sőt láttam már olyat, hogy 20-éves hibának minősítette. Neki ez annyira archaikus volt már, hogy hibásnak tűnt.

Csak egyes szám 3. személyben marad meg biztosan, ott ma is aktív az ikes ragozás, még új szavak is keletkeznek.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.10. 06:46:16

@Csodabogár:

Ez attól függ, mi az alapállásod.

Az áltudományos nyelvművelés számára ez elfogadhatatatlan, de ez az irányzat nem logikus, inkoherens.

A tudományos nyelvészet számára meg nincs "helyes" és "helytelen".

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.10. 06:46:24

@geegee:

Pont az bizonyítja az ikes ragozás eltűnését, hogy a legtöbben keverik az alanyi/tárgyas ragozással. Pedig a kettőnek egymáshoz SEMMI köze.

Evain 2016.02.10. 09:00:23

@adg: hát belegondoltam, hogy mi lenne, ha néhány őshonos ausztrál állatka elszaporodna máshol. Pl a golden webweaver.
Na ez az, ami méreg nélkül is ölne, mert a puszta látványától szívszélhüdést kapnék. :D
A kígyókról nem is beszélve. :)

DieNanny CH 2016.02.10. 09:02:46

@mojyo:

Én sem vagyok tisztában ezekkel, viszont észrevettem egy érdekes dolgot (szerintem mindhárom helyes!):
"Nem tudok odanézni, éppen iszok!"
"Éppen iszom a kávémat!"
"Éppen kávét iszok!"

Szóval, ha mégsem helyes, én már nem tudok átszokni, az biztos...

DieNanny CH 2016.02.10. 09:17:36

@Mrs. Clayton:

Te, várjál, te más oldalról közelítesz!
Mert oké, hogy felnőtt ember el tudja dönteni - na, de ha felnőtt, akkor vállaljon felelősséget a tetteiért, és ha bajba kerül, ne arra akarjon apellálni, hogy majd lesz valaki, aki kimenti.

Mert, ha telefonnal, pénzzel indul, aztán kizsebelik, és úgy marad pácban, akkor persze, segítséget kérhet (bár fontos telefonszámokat egy felnőtt ember nem csak a telefonjában tárol külföldön!).

Én amúgy úgy veszem ki, hogy kicsit agyilag zokni lehet ez a srác...

DieNanny CH 2016.02.10. 09:23:48

@Mrs. Clayton:

Tegnap reggel, mikor a neveltjeimhez megérkeztem, az apa pont tejbegrízt főzött. 3,5 éves kérdezi az anyját svícerdüccsül, hogy kevergetheti-e. Anyja mondja, kérdezd meg apádat. Gyerek odamegy és franciául megkérdezi az apját (tud németül is az apa, de a családi nyelv francia).
Aztán kevergetés közben meg beszél hozzám - hochdeutsch-ul...
Nem tudom, hány évesen fogja elkezdeni a nyelvkeverést...
:-)))

DieNanny CH 2016.02.10. 09:26:41

@mojyo:

Annyira szörnyű fordítások vannak interneten, hogy nem tudom, hogyan engedik ki őket a világhálóra. Szörnyű!!!!
Ugyanis, ahhoz, hogy valaki jól tudjon fordítani magyarra, nem az idegen nyelvet kell tudnia jól hanem a magyart!!!
De sajnos ezt egyre kevesebben tudják.

DieNanny CH 2016.02.10. 09:34:36

@Zsuzsi65:

Ezzel én is így vagyok! Olvastam mondjuk egy cikket, tök érdekes volt, később mesélem valakinek, de már nem emlékszem, milyen nyelven olvastam. Vagy, üzletben valamilyen árucikk használati utasítását még Mo-on is automatikusan németül olvasom - aztán később kapcsolok, hogy mellette ott van magyarul...

DieNanny CH 2016.02.10. 09:43:22

@pappito:

Miii? Ott a nagy nyugaton (keleten) is olyan rosszul fizetnek, hogy éjszakázni is kell a megélhetéshez???
:-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.10. 09:48:48

Még egy jutott eszembe, a magazodas masszív visszaszorulasa. Most jött épp egy mail az egyik csomag küldő től h "csomagod megkezdte útját". 20 éve ebből még botrány lett volna. Talán emlékeztek h mikor bejott az IKEA és elkezdtek tegezodni az is botrány volt. Facebookon meg itt is online mindenhol alap már. De az esetek felében tegez a pénztáros, eladó is, a postasunk is. Engem egyébként nem zavar, a magyar olyan nyakatekertr módon magazodik, a gyerekeknek meg még mindig megy a formedveny tetszikeles. Én örülnék neki ha mindenki tegezodne magyarul és kész. (4 éve angolul írtam inkább a magyar követségnek emailt mert annyira nem tudtam megfogalmazni magyarul. Most egy kicsit könnyebb de hát 10 évig nem magazodtam senkivel. ...)

adg 2016.02.10. 09:52:01

@BircaHang Média: Sose mondok ban/ben helyett ba/be-t. Megyek a boltba, vagy vettem valamit a boltban. Teljesen elkulonul kiejtve is, ritkan hallom rosszul.

@Evain: Az a pok nalunk eleg elterjedt, semmi baj nincs vele, szerintem egesz mutatos. A kis sunyikat kevesbe szeretem, plane, ha merges. A golden orb legalabb nagy, eszreveszed a halojaban, nem akadsz bele.
Miert ezeket az allatokat nevezted meg? Kepzeld el, hogy mondjuk a koala vagy a wallabi terjedne el mashol. Nem jobb lenne? :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.10. 10:04:53

@BircaHang Média: haho, én a ban ben ÍRÁSAROL beszéltem, ez szerintem új jelenség viszonylag. A kiejtést azt tudom. Ilyenek h "sziasztok, nem tudja vki, h az állatkertbe van-e víziló". Az emberek negyede kb már így használja! engem bosszant. És öregnek érzem magam miatta :-(

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.10. 10:09:41

@adg:

Igen, mindenki ezt hiszi... :-)

Nézz magadról felvétel, ahol hosszasan beszélsz, s nagyon meg fogsz lepődni...

Van erről egy nyelvész vicc, ami egyébként IGAZ eset.
A felháborodott hallgató betelefonál a rádióba: "Borzasztó, hogy maguk hová süllyedtek. Az Önök bemondói, újságírói már a -ban/ben és -ba/-be közt se képesek különbséget tenni! Hát miféle bunkókat alkalmaznak maguk ott a rádióBA???".

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.10. 10:09:50

@mojyo: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

"Nem tudok odanézni, éppen iszok!" - ikes ige iktelenül ragozva
"Éppen iszom a kávémat!"- tárgyas ragozás
"Éppen kávét iszok!" - ikes ige iktelenül ragozva

Éppen az jelzi az ikes ragozás kihalását, a magyar anyanyelvi beszélők keveri az alanyi/tárgyas ragozással.

Pedig ez 2 egész más ügy.

Az alanyi/tárgyas ragozás NINCS kihalóban, minden magyar anyanyelvű következetesen használja, pl. SENKI se mondja azt, hogy:
- "Megcsinálok a házi feladatomat" - ez alanyi ragozás lenne tárgyas helyett,
vagy:
- "Megcsinálom egy feladatot" - ez tárgyas ragozás lenne alanyi helyett
ilyeneket élő magyar nem mond, minden magyar anyanyelvű tudja, hogy mikor kell alanyi, mikor tárgyas ragozás, s ezeket sosem keveri, sőt szükségét érzi a kettőnek.

Viszont az ikes ragozás kihalóban van, s pont az jelzi ezt, hogy a legtöbb magyar nem érzi mit jelent, keveri az alanyi/tárgyassal.

adg 2016.02.10. 10:14:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szerintem is, valami (lehet, csak pillanatnyi) kattanas. Ilyen elofordulhat sajnos...

adg 2016.02.10. 10:35:49

@BircaHang Média: sajnos nem szoktam felvenni a beszedeimet. :)

De akkor miert tunik fel, ha valaki rosszul mondja?

Evain 2016.02.10. 10:56:03

@adg: pedig fontolgattam, hogy leírom, hogy jó, a kolaa jöhet, sőt, a wombat még eszembe se jutott. :) Sőt, még a Kea is jöhet, mert az annyira vicces madár :)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.10. 11:13:15

@Dragonlady (Bp, Hun):

Az írás más kérdés.

A helyesírás nem demokratikus, hanem felülről adott diktatórikus intézkedés (bár persze így is hat rá a gyakorlat, éppen most lett az "árboc" "árbóc", mert szinte mindenki az utóbbit írta, pedig a helyes az előbbi volt, hát most a szabály is megváltozott).

A ly-t se ejti senki 300 éve (palóc nyelvjárást leszámítva), mégis írni kell a szabály szerint. Ugyanez a -ban/-ben.

adg 2016.02.10. 11:26:02

@BircaHang Média: ketlem. Azt mondod, mindenki ba/be-t mond. Kiveve, ha nagyon szotagol pl. Hha mindenki azt mondja, akkor miert tunik fel par embernel, hogy helytelenul mondta. Akar olyannal is, aki altalaban helyesen hasznalja, de egyszer elteveszti.
Nem szoktam oket megbelyegezni, beskatulyazni, nekem is megvannak a beszedhibaim, kuzdok vele eleget.

2016.02.10. 11:41:11

@BircaHang Média: Ertem, valahogy en is igy tudtam, sokaig tenyleg enis alanyi/targyasnak hittem, az ikes igeket tenyleg "nem erzem" annyira. Bar az igaz, hogy azt, hogy "alszok" meg ilyeneket, valoban szandekos stilisztikai bunkositaskepp szoktam mondani, ha muveltebbnek szeretnek latszani, akkor azert tudom erezni, ez erdekes, de meg sosem gondoltam igy bele. :D

2016.02.10. 12:14:02

@Dragonlady (Bp, Hun): Jaj ne, ne legyen altalanos a tegezodes... A tetszikelestol enis rosszul vagyok, de a magazodos dolgok jok tudnak lenni, a nyakatekert extra udvariassag kulonosen a frusztralt magyar mentalitassal egyutt jo, peldaul a karomkodasok, hogy legyen szives szopjon le, most komolyan megszabadulnal ezektol? :D Az egy dolog, hogy itt baratsagosak vagyunk egymassal es tegezodunk, de mas helyzetekben en kifejezetten kedvelem a magazodast :D

P.Elliot 2016.02.10. 13:20:53

@adg: Ausztraliaban teve? Most hallom eloszor. Hogy milyen oktato jellegu is ez a HA hozzaszolasok legtobbje.
Hol elnek a tevek? Vadon? Pedig az nem egy szapora allat ha jol sejtem. Mergezo bekak? Hogy milyen erdekeseket irsz!
Ami azt illeti itt is van eppen ellenseg, feketemedve eszakon, delen az alligator na meg kigyok. Aztan vannak aprobb dolgok is.
Igen tudom hogy Ausztralia nagy de keves a lakossaga a terulethez kepest de majd terjeszkedik.

Ginix 2016.02.10. 14:06:49

@mojyo: ó, erről eszembe jutott gyerekkoromból egy idős házaspár, akik magázták egymást és mikor veszekedtek, a néni azt mondta: "tivadarka, maga hülye!"

amúgy engem is zavar, amit említettél; a már meglévő szavak helyett az angolok használata, bár nem veszem fel, ha lustaságból v vicceskedésből használják, ld @Th's child példái. akkor bosszant, ha látványosan tudatlanság húzódik mögötte, mint még régen a tv újságban a "nézz vissza haraggal!" c film, bah!

gabuschka 2016.02.10. 14:09:15

@LittleG (uk):a két kommentem között dolgoznom kellett. :-) A némettanuláshoz fűznék annyit hozzá, hogy egyetértek a módszerrel, én is így csináltam. Nekem az a nehéz, bár gondolom ezzel nem vagyok egyedül, hogy ha tudok is egy szabályt jól, és szépen be is gyakoroltam, beszéd közben még mindig elbizonytalanodok, hogy hogyan is kell mondanom. Nekem a mumus a feltételes mód a németben, és pechemre sokat is kell használni. Kiakasztó a 'hatten müssen können' vagy 'wird gegessen werden' és egyéb hat kilométeres szókapcsolatok és mondatok helyes összeszerkesztése a fejemben kb egy századmásodperc alatt mielőtt kimondanám. De azzal nyugtatom magam mindig, hogy ha németül dolgozom, akkor rosszabb nem lesz a tudásom legalább. :-)

LittleG (uk) 2016.02.10. 14:16:18

@gabuschka: Nekem az a taktikám, hogy a nehezebb fordulatokat előbb összerakom fejben, ha meg nincs idő rá, mondom egyszerűbben - inkább beszéljek helyesen, mint komplikáltan de helytelenül. Ha már ilyenek aggasztanak, nagy baj nincs szerintem, idővel egyre cizelláltabb lesz az a tudás :)

LittleG (uk) 2016.02.10. 14:27:30

@Mrs. Clayton: Most nézek a Still Game-ből egy részt, és feliratozás a jutubon borzasztó vicces, egyszerűen nem tud mit kezdeni vele :)

www.youtube.com/watch?v=W6XN9iYQHHM

egyelőre értem is meg nem is, szerintem megnézem ugyanazt többször illetve kikeresem azt a wikis cikket hogy mit minek mondanak (egy párat tudok már :)

lehet valahol rendes felirattal nézni?

Mrs. Clayton 2016.02.10. 20:49:47

@LittleG (uk): en szerintem netflixen neztem, ott volt rendes felirat hozza, bar megjegyzem, h a bbc feliratai is sokszor elegge viccesek, sokszor hibas, de neha a feliratozo a dobbenetet is odairja, mint legutobb a nagyseggu hires no repper ferje nyilatkozatahoz, hogy szent szar ez mekkora baromsag mar, mivel azt mondta h o a legnagyobb elo rocklegenda :-)

ha nagyon kemeny skot akcentust akarsz es szeretned elvenni az egesztol a kedvedet, akkor nezz Frankie Boylet, en ot mar egesz jol megertem, viszont feszt olyan utalasai vannak a poenjaiban hires esetekre vagy szemelyekre, amikrol eletemben nem hallottam es az elkovetkezo 40-50 evem sem biztos h eleg lesz h mindrol halljak, igy ilyenkor atkapcsolok Russel Howardra, o legalabb angolul beszel es meg vicces is, mondjuk a ferjem szerint nem :-)

vagy ott van a Car Share sitcom az vicces is es ertheto is
meg a masik kedvencem a Man Down Greg Daviessel meg a szoke no Roisin Conaty is jo

LittleG (uk) 2016.02.11. 08:32:34

@Mrs. Clayton: Köszi a tippeket - te ajánlottad itt nemrég Frankie Boyle-t? mert rákerestem és tetszik :) találtam egy interjút, ahol Jimmy Car-ral beszélget, vagy 10 éve ismerik egymást, nagyon érdekes, hogy mennyire különbözik a hozzáállásuk (a szakmához), na mg a beszédük :)

tetszik

www.youtube.com/watch?v=XlZH-VmhSwE

mentem a többit is. nem elvenni akarom től a kedvem, hanem megtanulni megérteni :)

te Amerikában élsz ha kérdezhetem? vagy Skóciában? Az Outlandert is itt ajánlotta valaki, talán pont te?

rákeresek a többire is :) munkatársaim poénból a régi Rab C Nesbitt-eket ajánlották, az tényleg csak poénszinten jó a hozzám hasonlóknak, na abból tényleg öt perc szövegből értek 3 szót... Durva.

megkuksolom a többit is :) Russel Howard: ismertem a nevet, rákerestem, az arcot is, de nem tudtam társítani a kettőt és még nem nagyon néztem a srácot, meg fogom.

köszi a tippeket :)

Mrs. Clayton 2016.02.11. 09:06:54

@LittleG (uk): nagyon szivesen, az uttoro ahol tud segit :-)
jut eszembe, miert nem bbc iplayeren nezed ezeket, ott van rendes felirat es nincs reklam
egyebkent Angliaban lakom
ha a tortenelmi sorozatokat is szereted, akkor en epp a Last kingdomnak varom a kovetkezo szeriajat, iszonyat jo
vagy a sztori masik oldalat a vikingek felol bemutato Vikings is a nagy kedvencem

Taxomükke (UK) 2016.02.11. 11:35:43

@Zsuzsi65: "engem ki tud uldozni a vilagbol, mikor latom a rengeteg angol kifejezest/szot a magyar mediaban, amire siman van magyar megfelelo, vagy mondjuk cask egy icipicit kene a cikkironak a fejet tornie, hogy talaljon ra forditast, csak lusta ra..."

Bizony-bizony...

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.11. 20:19:07

@adg: egyébként a nagypapám pl hangsúlyosan hosszan mondja, bann, benn. nem tudom, hogy ez valami gyerekkori idomítás, tájszólás, vagy miért. jó rég feltűnt már, nem most. és tényleg hosszan mondja, nemcsak úgy "rendesen".

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.11. 20:22:00

@mojyo: bevallom nekem olyan szinten koncentrálni kell a elyes magázódási fordulatokra, mintha a portugál igeragozást kéne lefuttatni az agyamban egy helyes fordulathoz. amikor előre fogalmazom, mit fogok mondani, vagy áttekerem a kifejezést azért, ogy ne hangozzon olyan bénán a magázós része.... (bárcsak eszembe jutna egy példa) grrrrr.

Lőtéri Kutya 2016.02.11. 20:50:04

@adg: Mostanság a macskák irtásába fognak belekezdeni a hírek szerint, azok is túlszaporodtak. Erről hallottál már? www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2015/10/14/australia-defends-decision-to-put-down-2-million-feral-cats/

LittleG (uk) 2016.02.11. 23:46:58

@Mrs. Clayton: hm nem gondoltam volna, hogy ezek a régebbi sorozatok is fenn lennének, de majd megnézem

általában nem vagyok oda a történelmi filmekért, de pl. az Outlandert magába szippantott. Csak mivel másfél óráig néztem egy részt, leragadtam a 6. rész után, nem találok annyi szabadidőt egyben, csak egy kicsit nézni belőle meg kínzás :P

A Vikingek jó téma, voltam Vikingmúzeumban Dániában (emlékezetes, mert valahol ott veszítettük el a nem olcsó vonatjegyünket, amit aztán még egyszer meg kellett vegyünk...) amúgy klassz volt

szóval van már egy csomó terv, mit nézzek, csak időm legyen rá :)

adg 2016.02.12. 03:58:52

@Dragonlady (Bp, Hun): Mostmar tudjuk, ez stigmatizacio. Meg van mondva. :)

@Lőtéri Kutya: Ja, kivadult macskak. Irtjak oket egy ideje. Megolnek mindent, ami mozog. Ok is az angol macskamania reszekent jottek, aztan elleptek mindent. Lattam egy kis videot, egy ilyen macsat boncoltak, es 7 kulonbozo gyik maradeket talaltak benne. Komplett fajok tuntek el miattuk, mert az itteni allatok nincsenek felkeszulve a macskakra. Pl a keknyelvu skin, alig van mar belole. Ez egy nagyon tohonya, kifejezetten lassu gyik. Cammogva jar, nevetseges. :) Teljesen vedtelen a mcskaval szemben.

Probaljak a rendes hazimacskat is visszaszoritani, mert ugye nem lehet megakadalyozni, hogy vadasszon, hacsak nem folyton a lakasban van, de altalaban nincs.

A kivadult kutyak is komoly gond, helyenkent eleg sok van beloluk. Igazi veszely, nem olyan, mint a pok meg a krokodil. A kutya ellen nem tudsz felkeszulni igazan, es gyors es aggressziv, ha falkaban tamad, akkor meg a fegyvert is cseszheted. Ezeket is probaljak kiirtani.

Lőtéri Kutya 2016.02.19. 17:12:24

Ezek szerint ott is már csak akkor cselekszenek, amikor már kimutathatóan nagy a baj. Amit eddig Ausztráliáról olvastam, az alapján úgy tűnik már sokszor felborították az ottani ökoszisztémát a más kontinensekről behozott nem veszélyesnek tűnő állatokkal. Az ember sajnos ilyen, sokszor csak utólag okos.
A megvadult kutyákról az erdélyi biciklitúrák jutnak eszembe. Rendszerint szinte kivétel nélkül minden falu egyik vagy másik végén vannak legalább 4-5 egyedes kis "falkák", amelyek közül általában az egyik kisebb, fürgébb kutya szinte mindig utánunk szalad. Egyébként elég agresszívek, simán megkapják az embert, ezért gyorsan kell tekerni. Pedig szerintem ezek csak sima kóbor kutyák, vagy olyan háziállatok, amelyek nincsenek megkötve és kiszöknek. Viszont már ilyen kisebb csoportban is túl bátrak, és szemtelenek az emberrel, sok vadállattal ellentétben egyszerűen nem félnek az embertől. Ezért Erdélyben sem a medvétől, viperától, farkastól kell félni, hanem a kutyáktól, azok jelentik a valós(abb) veszélyt.

adg 2016.02.20. 10:14:36

@Lőtéri Kutya: nem teljesen. Ezek az allatok mar regen be lettek hurcolva, meg nehany noveny is. Ma mar pont ezek miatt nagyon szigoru szabalyok vannak. Meg saros cipot, sporteszkozt sem hozhatsz be, nem hogy uj allatot, novenyt. Igyekeznek vedeni a megmaradt elovilagot, megtisztitani az invaziv fajoktol es helyreallitani, amit lehet. Nem kis feladat, megis csak 7,5 millio km2. :)
Pl a mi varosunkban is probaljak kicserelni a behurcolt novenyeket a kozteruletekrol, pl a mahagonik jo reszet is kivagtak, es oshonosakkal potoljak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása