oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 31. 06:48,  A határátkelők öt típusa 118 komment

2016. január 31. 06:48 Határátkelő

A határátkelők öt típusa

A mai blogajánlóban lesz minden, mint a Fradi-kolbászban, kezdve a határátkelők tipizálásától (már amennyiben lehet ilyet tenni), egy meglehetősen kalandos Sydney-Melbourne úton át egészen egy kirgizisztáni időutazásig. Nem is húzom az időt, vágjunk bele!

Írd meg, hogyan telik egy napod, készíthetsz fotókat, akár videót is! A sorozat korábbi darabjait itt találod. Az írást a hataratkeloKUKAChotmail.com címre küldheted el. 

repuloter_1.jpg

Kezdjük a határátkelők típusaival, ugyanis a Nők külföldön oldal szerzője, Votisky Petra megpróbálta kategorizálni őket. Öt (plusz két) típust határozott meg, kíváncsi vagyok, egyetértetek-e vele.

„1. Menekülő

Ők azok, akik nem azért mennek el, mert az új ország annyira vonzó vagy kalandot keresnének, sokkal inkább a szülőhazájukat akarják otthagyni. Ez a legveszélyesebb oka a külföldre költözésnek, mert nagyon sokszor a problémát is viszik magukkal, ami miatt elmenekültek.

2. Kalandkereső

Ők azok, akik kalandvágyból költöznek hosszabb-rövidebb időre. Folyamatosan bennük van a boogie és mehetnékjük van. Általában valamilyen olyan országot választanak, ami nagyon eltér az otthontól. Ilyenek lehetnek Ázsia vagy Dél-Amerika országai. Igyekeznek megismerni a helyi kultúrát, megtanulni a helyi nyelvet és annyi élményt átélni külföldön, amennyit csak lehet.

3. Külföldre házasuló vagy párját kísérő

Ők azok, akik külföldi párjuk miatt költöznek idegen országba vagy magyar párjukat kísérik külföldre. A szerelem legyőzi a határokat, de a lángolás után derül ki, hogy valójában mennyire jön be az új ország. Ha a nő az, aki a szerelme miatt a költözést választja, akkor egy viszonylag korán jött gyerek megnehezítheti a beilleszkedését.

4. Világvándor

Ők azok, akiket bárhol le lehet pottyantani a Földön és mindenhol megtalálják a helyüket. Kicsit hasonlítanak a kalandkeresőhöz, mert könnyen beilleszkednek a helyi kultúrába, de nem feltétlenül céljuk, hogy újabb és újabb kalandokat éljenek át.

5. Klasszikus expat és expat-feleség

Ők azok, akiket a cégük küld külföldre 3-4-5 évre. Többnyire komoly támogatást kapnak a cégtől a költözéskor és a későbbiekben is. Gyakran egy egészen külön világban élnek az új országban, ami egy picit ország az országban.”

Ha érdekel, milyen két plusz kategóriát talált még a szerző, kattints az eredeti bejegyzésre!

Roadtrip Kempivel

Őszintén szólva kell némi kalandvágy ahhoz, hogy valaki egy frissen vásárolt 30 éves lakókocsival nekivágjon egy 1200 km-es Sydney-Melbourne útnak, de az A-Z Ausztrália blog szerzői kalandvágyó típusok, így vettek és vágtak (neki). A kalandok pedig nem kímélték őket.

ausztralia_cim.JPG

„Mivel korábban még sosem volt lakókocsink, az első kilométerek az esti forgalomban nem voltak éppen leányálomhoz hasonlatosak. Zoli minden idegszálával a sáv két szélét pásztázta, meg 5 másodpercenként próbált a középső visszapillantóba tekinteni, ahol is folyamatosan Kempi első panelje nézett vissza.

Kellett kis idő, mire megszokta, hogy nem visszafele kell nézegetni, hanem leginkább arra figyelni, hogy az Ezüst Nyíllal (a kombi Holdenünkkel) maradjon a sáv mértani közepén, mert akkor Kempi is benne marad a sávban mindkét oldalon.

Előzni meg nem nagyon kellett, mert azért 950 kg, az nem éppen pehelysúly, és v6-os motor ide vagy oda, viszonylag értelmetlen a piros lámpánál gyorsulási versenyre hívni akár egy 1.2-es Ford Fiestát is.

Úgyhogy szépen ahhoz is hozzá kellett szoknunk, hogy bizony nyugodtan számolhatunk egy jó 70-es átlagsebességgel. Valamit valamiért, nemhiába a házát magával cipelő csiga a lassúság mintaképe. (...)

Mindenesetre pár óra autózás után már késő éjjel megérkeztünk egyik, már korábban teszetelt szálláshelyünkre, egy tengerparti parkolóba Jervis Bay-ben. Óriási élmény volt, hogy végre nem kell a rengeteg cuccot az első ülésre pakolnunk, hogy a kocsi hátsó részében meg tudjunk ágyazni, hanem nemes egyszerűséggel hátravonultunk Kempibe, és fenséges körülmények között aludhattunk. (...)

Mystery bay után még egy kicsit autóztunk a következő napi szállásunkig. Pambula beach egy nagyjából 8 km hosszú mesés partszakasz. Bár mi még azt sem tudtuk, hogy ébren vagyunk-e vagy álmodunk, a szörfösök már természetesen bent lovagolták a hullámokat. (...)

Azért az hozzátartozik az estékhez, hogy kicsit elszámoltuk magunkat. Ugyanis bár volt egy nagyon meleg, kétszemélyes hálózsákunk Sydney-ben, de azt „nyár van, meleg van, minek vigyük magunkkal” felkiáltással szépen otthon hagytuk.

Aztán ahogy haladtunk délnek (ami itt ugye hidegebb éghajlatot jelent), kezdtük érezni, hogy ez bizony nagy hülyeség volt, ugyanis az éjszakák igen cidrikre sikerültek a max. 10-15 fokkal. Úgyhogy volt, hogy mind a két magunkkal hozott pulcsit fel kellett vennünk az alváshoz. (...)

ausztralia_cikk.JPG

Aztán amikor a legkevésbé számítottunk rá, elkezdődtek az igazi kalandok Kempivel. Úgy indult a dolog, hogy egy szűkös utcából kitolatva fedeztük fel, hogy tolatás közben nem fordul az egyik kerék Kempin, ami bizony az álmoskönyv szerint sem jó jel.

Másnap reggel pedig jobban szemrevételezve azt a bizonyos kereket látható volt, hogy nem éppen 90 fokot zár be az aszfalttal. Na, ez még kevésbé jó jel. És mindehhez hozzáadódott egy olyan igazi fémes súrlódáshang menet közben. Na, ennek már fele sem volt tréfa, lejjebb vettük az egyébként sem versenyautói sebességet, de még így is eléggé tartottunk attól, hogy valami nagyobb baja lesz a keréknek.

Már csak 70 km-re voltunk Melbourne-től, ahol az ottani ausztrál barátunk várt ránk, aki egészen véletlenül autószerelő, sőt egy autóalkatrész boltban dolgozik. Felhívtuk őt, hogy „Melbourne, van egy kis gond”, majd kis tanakodás után arra jutottunk, hogy valószínűleg a féktárcsa beállhatott a keréken, és az súrlódik folyamatosan.

Tanácsként annyit tudott mondani nekünk, hogy bár több milliós nézettséget lehet egy száguldó égő lakókocsi felvételével elérni a YouTube-on, de ha nem feltétlen vágyunk erre a hírnévre, akkor inkább 10-20 km-enként álljunk meg, és locsoljuk a kereket, hogy hűljön.

Ez azért elég macerás volt, mivel minden egyes ilyen megállónál 10-15 percet kellett állnunk, hogy vizet locsolva a fékekre eléggé vissza tudjuk hűteni a kereket."

A történet végét az eredeti posztban olvashatjátok el, annyit azért elárulok, hogy végül sikerült megérkezni Melbourne-be.

Időutazás a szovjet érába

Végezetül hadd ajánljak egy kis időutazást, méghozzá a David Around The World blog szerzője, Nomád Matyi segítségével (és képeivel), aki a kies Kirgizisztánban múlatja napjait, és szerencsére sokat fotózik. A most ajánlott posztjában is inkább a fotók a hangsúlyosak, szóval mindenképpen érdemes átkattintani.

kirgizisztan_cim.jpg

„Reggel a kazah konzulátuson kezdtem, ahova a biztonság kedvéért taxival mentem (kb. 400Ft-ért), és így még korán is értem oda. Onnan viszont visszafelé már gyalogoltam.

A Panfilov Park után pedig az Osh Bazár felé vettem az irányt, és útközben láttam a városházát, a Kirgizisztáni Nemzetközi Egyetemet, valamint beugrottam a Trekking Union of Kyrgyzstan irodájába, hogy egynapos Biskeken kívüli túrákról érdeklődjek. Ezen a héten, legalábbis péntekig, amíg itt vagyok, nem lesz semmilyen túrájuk.

kirgizisztan_cikk.jpg

Jaaaa, és a bazárba nem merészkedtem be, helyette a “Népi” (Narodnij) szupermarketben (ami egy lánc) vettem lagmant (ami elvileg kínai, de az ujgurok nemzeti étele is itt a régióban).”

Szóval ha még több érdekes képet akartok látni, kattintsatok ide!

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztrália Kirgizisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr158335990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.01.31. 07:29:06

Az első megint egy pszicho bla-bla.
:(
Szerencsére ott a 2. és a 3.
Cool. Mindegyik nagyon jó.
Köszi!
:)

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.31. 07:54:59

Az elsöhöz: az almodozoknak van meg egy alcsoportja, a sült galambra varok:-)))
A masodik: meg több kepet es irast kerek. Nem tudok elegge betelni ausztraliaval.
A harmadik: valahogy se eleje, se vege, pedig erdekes orszag.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.01.31. 08:07:24

@Der echte Weihnachtsmann: mert ki van ragadva a posztkörnyezetből ... de úgyis a képek a lényeg :D

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.31. 08:12:21

@NomádMatyi: tudom:-) mindig atkattintok a teljesen verziokra, mar csak a kepek miatt is.

Muscari 2016.01.31. 08:23:53

@NomádMatyi: elfelejtetted kijavítani, hogy can egy pár napot voltál Kirgizisztánban, nem ott élsz. Mielőtt valaki félreérti, bár szerintem már mindenki tudja, hogy a kies Kazahsztánban tengődsz :-)

Milyen a a lagman vagy micsoda?

©________ 2016.01.31. 08:24:18

@NomádMatyi: tudod, azert belegondolva borzongato, hogy tudsz teljesen ember nelkuli kepeket csinalni:-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.01.31. 08:28:27

@Der echte Weihnachtsmann: köszi :)

@Muscari: igen, az a következő posztban kerül említésre a blogon

(visszamenőleg csak ritkán és elgépeléseket szoktam, de lehet hogy akkor ezt most átírom)

@Praliné.: :D ... néha jobb ha nincsenek emberek körülötted (itt egyébként nem volt ilyen gond mint indiában, mármint hogy bámulnak vagy fényképeznek)

viszont niincs sok turista

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.31. 09:08:27

Az egyszerűbb kitántorgó-kategorizáció:
- 80 %: pénzért megy,
- 10 %: kalandvágyból,
- 10 %: családi okból,

DieNanny CH 2016.01.31. 09:08:39

Hát, ezek a "típusok" jó nagy hülyeség.
Most arra keresett választ - besorolást -, hogy miért ment ki, vagy hogy miért él kint?
Mert a '+1' -típus a már kint élőt minősíti, míg az előzőek az indulás miértjét. A '+2' -típus pedig még el sem indult.

DieNanny CH 2016.01.31. 09:11:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Ja, és én egyik csoportba sem tartozok.

A 2. poszt érdekes, a lakókocsis túra még praktikus is.
3., Dávid, tetszik a blogod!

adg 2016.01.31. 09:15:14

A+Z-eknek gratula a sikeres turahoz es a nyelvvizsgahoz. A lakokocsis parkolasrol ez a kep jutott eszembe, par honapja lottem.

kepkezelo.com/images/z58kfakep2wnhriv1678.jpeg

Nem egyszeru.

Matyi irasa meg hatravan, az elsovel nem tudok mit kezdeni.

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.31. 09:25:52

@adg: megjött, köszönöm szepen, nagyon klassz:-)))

nyuszigonosz 2016.01.31. 09:37:40

A mai blogajánló: az elsö az sajnos az üres szalma cséplése.

Ausztráliát lakókocsival bejárni, na az klassz dolog lehet, Néha nézem a tv-ben az Outbback Trucker -t, ahogy verik fel a port a piros földröl a végtelen hosszú teherkocsik, meg volt egy Ausztrália-járó doku sorozat egy fickóval, aki mindig halászott meg krokodilfarmja volt. èrdekes lehet ezt mind elöben látni, bejárni. Ilyenkor irigylem Ausztrál Darwin Gézát. Tudom, nem te húztad a lakókocsit, de ott van elötted a piros föld.

Matyi, nagyon jók a képek!
Érdekesek ezek a volt szovjet országok: monumetális építmények, hogy az ember hangyának érezze magát a sok betön között.

HardPötty 2016.01.31. 10:14:14

@BircaHang Média: hehe nem is rossz, bár a százalekok hasraütés szerűek, de igazság alapja több mint az 1. posztban lévő "Nők lapja" írásnak. ☺

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.01.31. 10:19:59

@nyuszigonosz: köszi! ... és a szobrok sem rosszak :D ... igazi szoborpark

2016.01.31. 10:21:58

@BircaHang Média: + 0 jövőkép. Mit érsz a pénzzel, ha körülötted minden egyre rosszabb színvonalú, az emberek frusztráltsága és irigysége pedig az "őrületbe" kerget?!

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.31. 10:26:58

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Mindenkinek mást jelent a jövőkép. A legtöbb ember számára csak egy dolgot jelent: pénzt.

zsuzsanka1949 2016.01.31. 10:40:00

@Praliné.: én is erre figyeltem fel.Két éve Párizsban egyetlen normális fotót nem tudtam csinálni,mert mindenhol kínai / nem japán!/ buszok és kínai csoportok voltak, az amúgy sem kevés őslakosok mellett

Herr Géza 2016.01.31. 10:58:51

@BircaHang Média: Aha. Gondolom komoly statisztikákkal tudod ezt alátámasztani. Szerintem meg:
Pénz: 47%
Családi okok: 9%
Kalandvágy: 21%
Egyéb: 23%
Cáfold meg, ha tudod.

DieNanny CH 2016.01.31. 11:35:36

@Herr Géza:

Nana, fél százalékot tévedtél!

2016.01.31. 11:47:15

Jo, a kategorizalos hulyesegeket hagyjuk, de odanezz, ooooo.... Regi lakokocsi <3 Kar, hogy a "kempizes" sajnos kiborito es nem birtam vegigolvasni :D Kirgizisztan viszont baromi jol nez ki, az egyik ismerosom is volt ott valami egyetemi tanulmanyuton, hasonlo kepeket csinalt o is, es hozott konyakot, amibol ittunk orosz oran. :D Egyszer majd en is eljutok ilyen helyekre.

Főgebra 2016.01.31. 12:19:45

@Herr Géza:
Szerintem a Pénz mint motivációs ok csak 46,12% és az Egyéb kategória pedig 23,88%! :-)
Szerintem!

a nagylevin 2016.01.31. 12:20:14

Az melyik típus, ha tökre megvan mindene, irigylésre méltó élettel bír, a közhangulat miatt mégis kimegy?

Herr Géza 2016.01.31. 12:27:26

@NomádMatyi: Jól tudom, hogy a kazah 100 tengés érmén Attila hun király pofilja vigyorog a kazahokra?

Herr Géza 2016.01.31. 12:29:37

@Főgebra: Igen, a 46,12-t fölfelé kerekítettem, hadd örüljön Birca. :))

adg 2016.01.31. 12:35:54

@Der echte Weihnachtsmann: Na akkor nem veszett el, mar kezdtem azt gondolni. Komoly darab, mi? :D

Herr Géza 2016.01.31. 12:44:12

@adg: Mi is megtudjuk miről van szó? Mardos a kíváncsiság... :D

2016.01.31. 12:45:17

@a nagylevin: Olyan kategória nem létezik... :)

adg 2016.01.31. 13:00:39

@nyuszigonosz: Tessek, itt van elotted is egy kicsi belole. Nem mind voros, mert most pl eleg zold, de van benne egy par regebbi kempinges kep is, meg vegyesen, omlesztve.

Vannak egyebkent tok jo tereplakokocsik. Magasabb epitesu, es eleg robosztus darabok, ugy huzzak oket a folduton 80-nal, mint az allat. Csak ugy porzik utanuk a fel vilag.
Meg vannak egesz meglepo darabok is, pickupra epitett satras erdekessegek, meg mindennel felszerelt, csak erre epitett kocsik, a platon a tuzhelytol a zuhanyig miden ott van. Jo buli, nagyon megy errefele a kempingezes.

photos.google.com/share/AF1QipNZhlWGLvo0ywjfjt7V3ejUsoHx4Pb00XCjVjBvrLWTpBHYq54-nmz8y1KSe-nnCQ?key=Q0kwRlJHS01pMmNCeUhhVmdEbE9Zbzd1TWFpUWpn

HardPötty 2016.01.31. 13:01:09

Oké százalèkot könnyű mondani, határozzátok meg pontos főben most.

adg 2016.01.31. 13:01:40

@Herr Géza: Hat csak arrol, hogy azt hittem, hogy elveszett. De szerencsere megsem. :D

DieNanny CH 2016.01.31. 13:13:13

@Herr Géza:

Asszem a krokiról, amit Blackhair is kapott.

@adg: Németország végül is messzebb van, mint California, nem?
:-D

Főgebra 2016.01.31. 13:13:58

@HardPötty:

Szeretném majd név szerint is, természetesen ABC-be rendezve!

HardPötty 2016.01.31. 13:15:34

Szerintem van egy 6. kategória is.
Aki nem tudja pontosan meghatározni miért jött el. Csak késztetést érzett. Ez egy vèkony de létező réteg. Tuti köztetek is van ilyen.
Bevallom megmozgattak anno az anyagiak, de pontosan nem tudom meghatározni miért vagyok itt ahol most. Talán féltem hogy olyan élet vár rám mint apukámra, aki végül végzett magával? Talán megilyedtem az otthoni kihívásoktól? Kalandvágy? Vagy csak több esélyt akartam a gyerekemnek mint amit a szülővárosom nyújtott nekem? Utáltam, hogy nem tudtam igazán hatással lenni a dolgokra és csak sodródtam? Vagy mi...? Nem tudom.
Minden egyben.
Nem tudom mièrt jöttem el és nem tudom miért szeretem Angliát minden bájával és hibájával együtt.
Nem tudom hogy hazatérek e. Nem tudom, hogy mit mondjak a fiamnak ha majd ezekről kérdez.
Egyet viszont jól tudok. Most alapvetően nyugodt vagyok. A problémák inkább kihívások. Az apró örömöket is maximálisan kiélvezem. Az álmaim már nem olyanok mint anno. Most minden elérhetőnek látszik. Egyre több a pipa a bizonyos bakancslistámon.
Melyik kategória vagyok?

Taxomükke (UK) 2016.01.31. 13:28:16

Én sem vagyok/mi sem vagyunk benne egyik kategóriában sem a felsorolatak közül.
Ezek amúgy is amolyan áltudományos megállapítások. Nem is hiszem, hogy ebből él a blogoló... Ki a túró fizetne ilyen okoskodásokért?

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.31. 13:28:24

@adg: szülinapomra utolag pont klassz ajandek lett.:-))))) de külön köszönöm azt a kb. 3 cccm-nyi eredeti, nyari ausztral levegöt ami a boritekban volt:-)))) azota se szellöztettem, nehogy kimenjen ebbe a hülye hideg ojropai levegöbe:-)))
Egyebkent az eber vamos hivatalnokainknal pihentebb egy darabig. Mint kiderült, nem tudtak mire velni a dolgot.

Herr Géza 2016.01.31. 13:28:44

@adg: Ezt én is levettem, de mi az, ami nem veszett el??? :D

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hát tudom én, hogy ő mit kapott??? :)))

adg 2016.01.31. 13:39:08

@Der echte Weihnachtsmann: Megvan, az a lenyeg. :))
Tavaszig ne nyiss ablakot, es akkor jo lesz. :)

@Herr Géza: hat a szilveszteri fonyeremeny kulcstartot. :)

nyuszigonosz 2016.01.31. 14:11:30

@adg: Köszönöm. Nagyon jó képek.

Sexual Harassment Panda 2016.01.31. 14:11:32

Az hogy lehet hogy 4300 Eurò bruttòbòl 2500-at kapok kèzhez??

Sanyi9 2016.01.31. 14:44:27

@BircaHang Média: hol adjak a penz? Ha elmondod, en szivesen odamennek. Tolem eddig mindenhol elvartak, hogy dolgozzak erte.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.01.31. 15:23:49

@Herr Géza: huhh, ez jó kérdés ... az utóbbi időben nem fordult meg 100-as a kezemben, de majd megnézem (amugy is minimális készpénzzel járkálok, néha még a 60 ft-os metrójegyre sincs készpénzem :D :D )

Herr Géza 2016.01.31. 16:07:02

@Der echte Weihnachtsmann: Yes, ez az.... Mennyit kóstál egy ilyen vajon?

Herr Géza 2016.01.31. 16:14:01

@Sexual Harassment Panda: Ezek az infók a fizetési papírodon is rajta vannak, csak jellemzően mindenféle idétlen rövidítésekkel jelölve...

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.31. 16:23:28

@Herr Géza: hat ez jo kerdes. Ebay-en talaltam €85,00-ert.
Fogalmam sincs, hogy ez jo ar-e.

Panda maci No.-ban van egyaltalan? Aztan akar lehet 6-os is. Attol szarabb nincsen.

SzZoole 2016.01.31. 16:30:33

Hurra,Djokovic 3-0 verte a Craybabyt,aki megint sirt

Sexual Harassment Panda 2016.01.31. 16:33:48

@Herr Géza: azèrt dobtam egy hàtast.
Nem igazàn tudom kibogozni, de nem feltètelezem h àtver a munkàltatò.
De sajnos igaz:4300bruttò =2590nettò

Herr Géza 2016.01.31. 16:48:26

@Sexual Harassment Panda: Ez persze csak az adóelőleg, lehet ám egy halom dolgot "leírni", amik miatt a tényleges adód ennél vélhetően kevesebb lesz, jövőre visszakapod a difit. Célszerű beizzítani egy adótanácsadót, vagy leigazolni a Lohnsteuerhilfeverein-hez. Évi tagdíj (fizetésfüggő, nálad olyan 100-200€ között lesz) fejében komplett megcsinálják a bevallásodat, felelősséget vállalnak érte és profin tudnak minden adócsökkentő lehetőséget. Jellemzően nagyon megéri, mert lényegesen több visszatérítést tudnak kihozni, mint az a tagdíj. Szinte minden kisvárosban, nagyobb faluban megtalálhatók...

Herr Géza 2016.01.31. 17:00:21

@Herr Géza: Ha meg ilyen havi bruttó mellett kapsz még esetleg 13. havi fizut, nyaralási pénzt is, akkor átléped a kötelező eü biztosítás határösszegét (évi 56.250 €), lehetsz privátbiztosított, amivel jobban jársz, ha fiatal vagy és egészséges... (Olcsóbb lesz a Krankenversicherungod, akár havi 100-assal is...).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.31. 17:01:10

@Zoole[uk]:
Húúúú. Úgy izgultam...

Kik ezek?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2016.01.31. 17:02:22

@Der echte Weihnachtsmann: Annyiért már nem kell, csak amolyan humornak kellett volna, mert a hivatalos nevem ugye nem géza... :)))))))))))

Herr Géza 2016.01.31. 17:20:58

@adg: Aha, krokis kulcstartó? 2 m-es kroki, orrában egy karikával ? Mekkora boríték kellett mar ahhoz? :D

©________ 2016.01.31. 17:38:12

@Sexual Harassment Panda: az attol fugg, hogy most epp hol vagy , pandus:-)

Herr Géza 2016.01.31. 17:46:37

@Der echte Weihnachtsmann: Khm, hadd ne mondjam mi volt az első tippem, amikor megláttam...:))))))))))))))))))))
Dögös. Szó szerint.
Köszi, most már minden világos...

Herr Géza 2016.01.31. 17:57:31

@Der echte Weihnachtsmann: A 6-os Steuerklasse már nincs önállóan, csak valamelyik másikkal kombinációban, ha a főálláson kívül van egy másod-/mellékállásod és csak arra vonatkozik a 6-os.

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.31. 18:01:17

@Herr Géza: na ezt nem is tudtam. Mondjuk ennyire nem foglalkozok vele. Most mar megint harmadik eve hogy nem csinaltam bevallast, lassan potolnom kell ezeket azt hiszem

Shanarey 2016.01.31. 18:47:34

1. poszt, nem éppen jól megfogalmazott gumicsont.

A poszt írójának világképe elég sanyarú lehet, ha ez jött ki belőle.
Ám, Birca ezt is jobban tudja, csak azok a fránya tények, már megint nem szerepelnek itt, hogy az ő igazát bizonyítsák.
Ebből levezethető, hogy a tények rasszisták, és nem szeretik a birkákat.
2. poszt., Na ezt én is kipróbálnám ha lenne olyan lakókocsim, s hozzá egy hathengeres batár.

3. poszt, nem éppen egy hű de vidám helynek tűnik, de majd biztos lesz itt valaki aki megmagyarázza, hogy az ott élők boldogsági mutatói, messze megelőzik a haldokló nyugat mértékét.

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.31. 19:06:49

@Herr Géza: Gejza, segits mar ennek a jo embernek! En sajnos nem tudok, mivel elhataroztam, hogy senkinek soha többet. Itt van a nemet es magyar Önéletrajz. Valszeg mindenhez ert. :-))))))))))))))))))))

Önéletrajz, nem kamu :D :D
Majn name ist Béla Schäfer. Ich kommen Ungari. Ich bin trokenbauer maken allesz hajcung vaser maler.
Ich bin aktundfirzig jare junge man. Majne frau pucfrau. Wir kuken wonung nix tajer. Gute arbajt gute geld wollen.
Ih gemakt 5 Kinder 3,4,7,11,12. Ungari sajze , venig geld können niks bezahlen warum ik arbajt kuke. Frau kommen auh keine geld. Ih möhte 3000 éuro und wonung nix zalen. Bite rufen kommen sofort.
Mit grosze respekt Béla
Önéletrajz, nem kamu :D :D
Majn nevem Béla schäfer. Magyar jöttem. Én vagyok trokenbauer maken allesz hajcung vaser festő.
Én vagyok aktundfirzig éves fiatalember. A feleségem pucfrau. Mi kuken tajer wonung nix. Jó arbajt jó pénzt akarok.
Ih gemaakt 5 gyermekek 3,4,7,11,12. magyar, röviddel sajze piknikek tud fizetni pénz miért ik arbajt kuke. Mrs. Gyere auh nincs pénz. Ih 3000 euró túlzás és wonung nix zalen. Kérem hívja azonnal jön.
Mit grosze respekt Béla

nyuszigonosz 2016.01.31. 19:12:38

@Der echte Weihnachtsmann: Ezt hol találtad?
Ez az eredeti magyar rész is?

©________ 2016.01.31. 19:14:31

@Der echte Weihnachtsmann: mi a bajod ezzel ? Megertetted?
Hat akk0r?

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.31. 19:21:49

@nyuszigonosz: whatsapp-en kaptam. Igy tudtam csak bemasolni.
Egymas utan volt a ket verzio. Az mondjuk lehet, hogy a nemet verziobol forditottak vissza magyarra.

@Praliné.: Tan te irtad? :-))))))))))))))
Holnap kezdhetsz nalunk.:-))))))

Shanarey 2016.01.31. 19:32:00

@Der echte Weihnachtsmann:

Facebookon van fenn egy fickó ezzel a névvel :-))

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.31. 19:42:08

@Shanarey: az könnyen lehet, en ismeretlen szamrol kaptam, valszeg ugy tovabbitotta valaki. Gondolom egyebkent hogy kamu a dolog, de ha a forditast nem is vesszük, mert guglival törtent, a hozzaallas sajnos nagyon sokak reszeröl tenyleg ilyen.
Egyebkent, senkit nem akarok megbantani, de röhögögörcsöt kaptam töle.

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.31. 19:44:45

@Der echte Weihnachtsmann: biztos hogy kamu, ilyet eppeszü ember nem ir.:-)))))))) (vagy megis?!?)

©________ 2016.01.31. 19:45:01

@Der echte Weihnachtsmann:

3000 euro plusz ingyer lakas?

Hetfoig megtanulok makken allesz hajzung vasser maler!!!

Shanarey 2016.01.31. 19:46:30

@Der echte Weihnachtsmann:

Én rá kerestem a névre és a gugli szerint ezzel a névvel létezik egy fickó Svájcban. A facebookos névre nem néztem rá. A Német nyelv, nem az én világom, de el tudom képzelni miért is vicces ez azoknak akik jól tolják a Német nyelvet. Szegény fickó, biztos kapja majd az ívet ezért. :-)

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.31. 19:48:00

@Praliné.: meg van egy par orad hogy "szakember" legyel.:-]))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.31. 19:50:22

Clickbait no thanks.
Foci (jaj nem foci hanem föci) tanárom mászkálta be így Ausztráliát. Mindig hozta a diavetitojet, mert ilyen öreg vagyok bakker, és mesélt, aztán feladta a könyvben a leckét. Najo azért ált arról mesélt ami lecke jött. Nagyon szerettük.
Dávid Samarkand, Bukhara? Képről nekem ezek nagyon tetszenek. Remélem maradsz még eleget a környéken.

©________ 2016.01.31. 19:51:26

@Der echte Weihnachtsmann: szerintem nezz be a szomszedba, van ott egy cv....

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.31. 19:51:36

@Shanarey: hat ha Svajc-ban lakik, akkor plussz komplett hülye. Ott a többszöröset keresheti meg az itteninek. Igaz a költseget is a többszörösere rugnak.

©________ 2016.01.31. 19:53:02

@Shanarey:

Valoban vicces. Nem iskolaban tanulta, hanem szoban menet kozben. Viszont megerteti magat. Es ez a lenyeg.

nyuszigonosz 2016.01.31. 20:09:29

@Praliné.: Persze, menet közben. A magyart is, csak azt még kevésbé sikerült valahogy menetközben megtanulni.

Herr Géza 2016.01.31. 20:18:09

@Der echte Weihnachtsmann:
Szasz Béla,
vazze mit küzdesz mán, az öt kölök után már így is kapol 1000 ájrót csp. havonta, csinálsz még párat, mán dógozni se köll. Vónung nix óccsó, de majd én segítek. Van nagy lakókocsi, odahúzzuk, ahova köll. Ára csak havi 500 ójró. Víz, fűtés nincs benne, de te írod, hogy tudol olyat csinálni (hájcung, vasser), na meg az is jó, hogy trokenbauer vagy, mert egy kicsit beázik. Meló meg majd csak lesz, ha nem, megyünk a cociális polgári hivatalba azt ott adnak segélyet is, sokat. Szóval, hívjál haver sósban, de vájberon, mert az menő most.
Csók: Sanyi, a Meló-Zaitarbejt Bt. GmbH-tól

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.31. 20:24:28

@Herr Géza: :-)))))))))))))))

Basszus, nem nyitunk egy "Arbeitnehmer Überlassung-ot" hülyere kereshetnenk magunkat.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.31. 20:26:36

@Sanyi9:

Dolgozni minden munkahelyen kell, de egyes helyeken ugyanazért többet fizetnek.

DieNanny CH 2016.01.31. 20:32:51

@Der echte Weihnachtsmann:

Hát, ha nem is ír ilyet, de ezt gondolja.
Bent vagyok néhány svájci csoportban, a legtöbben azt írják: "Nem tudok németül, de értek ehhez, meg ahhoz, segítsetek munkát találni!"
:-(

Herr Géza 2016.01.31. 20:49:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem, azt úgy szokták, hogy:

Nem tudok németül, de bármilyen melót elvállalok. Aki tud valamit, hívjon az xxxxx telószámon. Ja, kégli is kéne.

Ezt így szó szerint láttam az egyik honlap vonatkozó rovatában.

Herr Géza 2016.01.31. 20:51:45

@Der echte Weihnachtsmann: Jawohl. Benne lennék. Csak az a baj, hogy én már láttam nem egy ilyen önéletrajzot, és az a baj, hogy komolyan is gondolták....
Nagy az isten állatkertje. :)))))

nyuszigonosz 2016.01.31. 21:00:36

@Herr Géza: Mondjuk ha nekem most olyan cégem lenne, ahol ilyen melókra keresnék embert, nem a gyatra némettel lenne bajom. Inkább az egésszel úgy ahogy van.

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.31. 21:55:51

@Sexual Harassment Panda: aztan mit csinalsz ott Berchtesgaden-ben? Örzöd a "Sasfeszket"?:-)))))))

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.31. 22:07:37

@nyuszigonosz: ezt mondom en is. Ha mar legalabb ilyen szinten tudja a nyelvet, akkor mar jo. Legalabb csavarhuzo helyett nem kalapacsot fog hozni:-))))) (megtörtent!)
De a hozzaallas! Tenyleg fizetve volt a szallas, plusz ellatasra napi dij, plusz havi egy UT oda-vissza Mo.-ra. Igaz 3000 netto nem volt meg. De nem tetszett az "uriembernek" mert hat koszos lett a kis kacsoja.

**mimi** 2016.01.31. 22:16:02

Lebuktam...álmodozó vagyok

Sexual Harassment Panda 2016.01.31. 22:16:11

@Der echte Weihnachtsmann: egy szàllodàban konyhafőnök helyettes vagyok.
Nekem megfelel a pènz is, sztem 4300 nem rossz fizetès, mellè szàllàs ès teljes ellàtàs egy jelkèpes összegért. (160euro)

nyuszigonosz 2016.01.31. 22:21:48

@Der echte Weihnachtsmann: Na ez az, amit te is írsz.
Vannak, akiknek még az is bajuk, hogy egyáltalán dolgozni is kell. :-(

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.02.01. 01:02:03

@Shanarey: nem, nem néz ki vidámnak a hely az tény, és többnyire szegények az emberek ... persze gazdagok is vannak mint mindenhol

@Dragonlady (Bp, Hun): köszi! igyekszem ... márciusra tervezem Üzbegisztánt, csak az a fránya meghívólevél oda ... de 1-2 héten belül már több időm lesz hogy nekiálljak érdeklődni

Shanarey 2016.02.01. 07:45:11

@Praliné.:

Szerintem ez nem valódi, csak megfuttattak egy önéletrajzot a google fordítón többször oda vissza és ez az eredmény, s ennek örömére még létezik is ezen a néven valaki, akit majd piszkálnak emiatt.

@NomádMatyi:

Nem rád vonatkozott amit ott írtam.

Félre ne értsd, nem leszólni akartam a helyet, csak a kép olyan lehangoló, mert senki sincs ott.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.02.01. 07:47:36

@Shanarey: jajj dehogy ertem felre ... le is szolhatod a helyet nyugodtan, semmie rzelem nem fuz hozza :D

es szerintem eleg harmadikvilagba illik (joo, ez kicsit eros, de erted)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.01. 07:49:16

@Shanarey: ez tutira nem Google translate hanem valaki poenkodott. Gugli nem fog német szavakat magyar fonetikus kiejtéssel írni pl pucfrau vagy allesz.

Shanarey 2016.02.01. 07:57:05

@Dragonlady (Bp, Hun):

Én ezt úgy gondolom hogy ez teljesen egyedileg megírt, avagy a google fordító adta hozzá a keretet, és beleírtak, "javítottak" rajta.

Egy A4 es oldalt a google igen csúf módon fordít le, de egy egy mondat esetében elég jó a végeredmény. Átlag normális ember ilyet nem ad ki a kezéből, még ha tényleg buta mint a tök akkor sem. Ez egy paródia, s az a baj vele hogy ezen a néven létezik valaki.

Shanarey 2016.02.01. 07:58:29

@NomádMatyi:

Magyarországtól keletre, ez nem csoda. Lassan Magyarország is oda fog tartozni.

DieNanny CH 2016.02.01. 08:03:11

@Dragonlady (Bp, Hun):

Sajnos nem poén... Én már láttam olyan valódi bejegyzést, ahol valaki Cürik-et írt. (Zürich) :-(

Shanarey 2016.02.01. 08:07:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Itt rengeteg "Angol" bajlódik a helyesírással, s ha netán egy másik országból származó egyén nevét kell leírni, na az még akkor sem sikerül, a benne van az összes adatom a számítógépben, mert a CTRL+C- CTRL+V az bonyolult. Így kaptam egy hivatalos céges papíron, egy plusz h betűt.

Shanarey 2016.02.01. 11:12:17

@NomádMatyi:

Erről beszéltem, amikor mondtam, hogy Magyarország is harmadik világbeli ország lesz.

©________ 2016.02.01. 14:37:09

@Sexual Harassment Panda: szuper. Akkor ez jobban bevalt,mint Guernsey

©________ 2016.02.01. 14:38:31

@Shanarey:

Nem tudni, h ez konkretan valodi-e. De lehet az is.
Nyelveszetileg mindenesetre nagyon izgalmas..

©________ 2016.02.01. 14:44:54

@**mimi**: :-):-):-)
Megis mitol felsz? Ennel csak jobb lehet.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása