oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 05. 20:00,  Kétszázezer magyar fiatal külföldre tart? 7 komment

2016. január 05. 20:00 Határátkelő

Kétszázezer magyar fiatal külföldre tart?

Legalábbis ezt állítja az LMP, amely szerint idén a fiatalok folytatódó és erősödő elvándorlása lehet az egyik legsúlyosabb probléma. Emellett még két cikket ajánlunk a Határátkelő oldalról, az egyik arról szól, miért lehet sorsdöntő az idei év Nagy-Britanniában, míg a másik azt járja körül, mire mondta a dán kormányfő, hogy „ez nem örömteli pillanat”.

Ajánló a Határátkelő közösségi-információs oldal legfrissebb cikkeiből.

utlevel.jpg

Kezdjük Magyarországon, ahol az ellenzéki LMP ifjúsági szakszóvivője azt találta mondani, hogy idén akár 150-200 ezer fiatal is elhagyhatja az országot, így a kormányzati ciklus végére több mint egymillióan lesznek, akik tartósan „külföldre menekültek".

Kanász-Nagy Máté szerint a probléma nemcsak a fiatalokról és a legjobban képzettekről szól, hanem például egészségügyi dolgozókról, buszvezetőkről, kamionsofőrökről és szállodákban dolgozókról.

A teljes cikket itt találjátok.

Sorsdöntő lehet az idei év Nagy-Britanniában

Nyáron ugyanis minden bizonnyal jön az Európai Uniós bennmaradásról vagy kilépésről tartandó népszavazás, ami alapvetően határozhatja meg az ország jövőjét.

A népszavazás megtartására David Cameron miniszterelnök már a legutóbbi választás előtt ígéretet tett (pontosabban arra, hogy azt még 2017 előtt megrendezik). A tét nem kicsit, hiszen a brit uniós tagság jövőjéről lesz szó.

David Cameron azonban úgy tűnik, inkább arra használja a népszavazás kiírásának tényét, hogy néhány téren előzőleg engedményekre kényszerítse Brüsszelt, s jóllehet, ő maga a bennmaradás mellett van, hangsúlyozza, hogy engedmények biztosítása nélkül kétséges lehet a népszavazás pozitív eredménye – tudósít az InfoRádió.

Jelenleg elsősorban azt szeretné elérni Brüsszelben a brit kormányfő, hogy meghatározhassa: a tagországokból hány vendégmunkást fogad be, és azoknak milyen szociális juttatásokat nyújt. Mindemellett a brit közvélemény a menekültügy brüsszeli intézésével sem elégedett, az emberek tartanak a menekültek esetleges beözönlésétől.

Ennél többet a Határátkelő oldalon olvashattok a témában.

„Ez nem örömteli pillanat”

A dán miniszterelnök szerint nagyon nem lehet örülni annak, hogy országa hétfőn visszaállította a határellenőrzést a német határon. Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök, aki szerint az intézkedéssel Koppenhága a papírok nélkül érkező menedékkérőknek akarja útját állni.

A dán miniszterelnök már akkor értésre adta, hogy kormánya megteheti ezt a lépést, amikor Svédország bejelentette: okirat-ellenőrzést vezet be a dán határon.

„Jelentős következményekkel járhat Dániára nézve, ha más északi országok határellenőrzést vezetnek be. Ez növelheti a menedékkérelmek számát” - magyarázta a liberális miniszterelnök.

A dán-német határon egyelőre nem ellenőriznek mindenkit, csak szúrópróbaszerű vizsgálatokat végeznek. Az intézkedés egyelőre tíz napig marad érvényben, de meghosszabbítható.

Lars Lokke Rasmussen kiemelte, hogy a dánoknak és németeknek semmilyen fennakadásra nem kell számítaniuk. „Ha az Európai Unió nem képes megvédeni külső határait, akkor egyre több ország lesz kénytelen ideiglenesen visszaállítani a határellenőrzést” - magyarázta a politikus.

Svédország egyébként már novemberben ellenőrzést vezetett be az országot Dániával összekötő Öresund-hídon, valamint a dán és német kikötőkből érkező kompoknál, ám eddig az ellenőrzés nem volt általános, szintén csak szúrópróbaszerű, és nem mindenhol ellenőrizték az okmányokat, csak bizonyos belépési pontokon.

A teljes cikk itt érhető el, érdemes elolvasni!

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Dánia Nagy-Britannia hataratkelo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr588242478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LyukasBogrács 2016.01.05. 20:20:31

"a fiatalok folytatódó és erősödő elvándorlása lehet az egyik legsúlyosabb probléma"

Csak most vették észre? Ezek hol élnek? Valami elefántcsont-toronyban, ablakok nélkül, és elromlott a lift?

Shanarey 2016.01.05. 20:23:25

Gumicsont megint.

Értem én hogy uborkaszezon van, na de ennyire?

Palika Pál 2016.01.06. 04:28:01

ha az országban az elmúlt évtizedekben /is/ hatékonyabb lett volna az oktatás főleg nyelvoktatás szempontjából akkor nem csak a fiatalook vonulnának ki tömegesen,sokan a nyelvismeret hiánya miatt vannak csak itthon az idősebb korosztályból is

kronikas 2016.01.06. 07:33:49

Őszintén remélem, lesz az 500 000 is...joguk van tisztességes életre, lehetőségekre egyenes gerinccel.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.06. 12:30:32

Na, most akkor ezentúl napi két poszt lesz a sztenderd? :D

fhdgy 2016.01.06. 14:28:22

@geegee: én is kíváncsi vagyok a válaszra!

Határátkelő 2016.01.06. 19:40:56

@geegee: @fhdgy: Az a cél... miután a hataratkelo.com-ra úgyis elkészülnek az írások, gondoltam, újításként meg lehet próbálni. Ez inkább amolyan ízelítő, kedvcsináló, persze egyáltalán nem lenne baj, ha jó kis beszélgetések is kialakulnának itt (is).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása