oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 04. 06:49,  A magyar bürokrácia bugyrai, és egy találkozó 260 komment

2016. január 04. 06:49 Határátkelő

A magyar bürokrácia bugyrai, és egy találkozó

Mindig érdekes olvasni, miként élnek meg a már több éve külföldön élő határátkelők egy-egy ügyintézéssel dúsított hazalátogatást, hogyan csodálkoznak rá a csodás pillanatokra. Ez történt Diggerrel is, no és persze sok minden más a Magyarországon töltött tíz nap alatt. És igen, szó lesz a Határátkelő-találkozóról is…

Te is Magyarországon töltötted az ünnepeket? Hogyan élted meg a találkozásokat, ügyintézést, az otthon töltött időt? Milyen volt visszamenni? Ha van kedved, írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

csaladi_foto_vegere_1.jpgEgy családi fotó a darab bemutatójáról

„Ez a poszt tíz nap történéseit mondja el. Jót, rosszat, hivatali anomáliákat, családi örömöket és tragédiákat. Jellemrajzok családtagokról, barátokról és szösszenetek mindenről, ami eszembe jut és jó kiírni magamból.

Huszadikán késő este a reptéren a lányom várt és a barátja, aki ha ráért, engem hurcolászott, ha nem ért rá, kölcsönadta az autóját. Nagyon nagy köszönet érte.

Másnap első utunk a bicskei CBA lacikonyhájába vezetett, rántott hús hegyek vételezése céljából. Az otthon töltött idő gasztronómiai vezérfonala most a rántott hús volt.

Kevés helyen tudják jól csinálni, márpedig ott jól csinálják. VASTAG. A jó rántott hús VASTAG. Nem cipőtalppá klopfolt taplószáraz fűrészporízű frizbi. Szeretem a KFC csirkéjét, de az nem rántott hús. Az igazi panír ott kezdődik, hogy liszt-tojás-zsemlemorzsa.

Szóval magunkhoz vettünk egy jó adag schnitzelt és otthon betoltuk arcba. Megbékéltem a világ dolgaival.

Délután bementünk az Örkény Színházba. Az utcán mindjárt volt egy kis parkolóügyi bazmegelés. Az úgy történt, hogy találtunk parkolóhelyet, Jani beparkolt, én meg kérdem a közelgő parkolóőrt, hogy mennyi a díj? Azt mondja 440 forint egy órára. Maximum három órát lehet igénybe venni. Ok, mondom, hol lehet fizetni? Ott a parkolóautomata. Kérdem, hogy papírpénzt elfogad-e? Azt nem. Mondom, mi van??? Ha valaki parkolni akar, akkor tartson magánál 1320 Ft vasat? Igen. Köszbazdmeg.

Illetékes elvtársnak üzenném, hogy kitalálták már a papírpénzt elfogadó automatát. Ha pedig az árak szárnyalásával nem tud lépést tartani az érmeforgalom, akkor javasolnám az 500 forintos érme bevezetését. Szerencsére találtunk egy magánparkolót, ahol feleannyit fizettünk.

Színházban

Szóval bementünk a színház társalgójába ahol Bagossy Lacival a Diggerdrájver rendezőjével ültünk össze egy kis beszélgetésre. Ö egyébként egy igen figyelemreméltó ember, érdemes a Wikipédián utánanézni viselt dolgainak. 

A darabnak nagyon jellegzetes zenéje van. Ez a részlet talán visszaad belőle valamit. A Sonar együttes zenéje.

Kérdeztem tőle, hogy ki választotta és hogyan? Azt válaszolta, hogy sok zene meghallgatása után ő választotta, mert szerinte ez illik a darabhoz. Telitalálat. Ez a Laci fiú tud valamit, na...

Sajnos rossz hírt is mondott. A január 8-ra kiírt előadást Attila egészségi állapota miatt le kellett mondani. Tiszteletbeli diggerdrájver kollégámmal beszéltem telefonon, azt mondta, hogy nagyon bízik benne, hogy a január 28-ra kiírt előadást már meg tudják tartani. Nagyon drukkolok neki, hogy mielőbb felépüljön. Nekem azt az előadást látnom kell, így átíratom a repülőjegyet akkorra.

Közben befutott Pogány Judit, aki hozott két akkora kürtőskalácsot, hogy valószínűleg hajóárbocra tekerve sütötték meg. Finom friss fahéjas tészta. Találkoztam Bíró Krisztával, aki a darab premierje előtti Széljegyzet műsorvezetője volt és hajcsavaróval a hajában is elbűvölő személyiség.

Lacival még beszélgettünk blogról, színházról, menekültkérdésről, aztán hazaindultunk. A parkoló felé menve a Rumbach Sebestyén utcában hirtelen ötlettől vezérelve betértünk egy kávézóba. Az a fajta kávézó, ahol frissen pörkölt, frissen darált, frissen főzött kávét lehet fogyasztani nagyon hangulatos környezetben, nagyon kedves kiszolgálással körítve. Olyan kávét ittunk, hogy megint csak azt mondhatom, meg vagyok elégedve a világ dolgaival.

A bodzaszörp intézménye

Másnap a Trófea étterembe voltunk hivatalosak ebédre. A meghívást feleségem családjának doyenjétől, Gyuri bácsitól és Irénke nénitől kaptuk. Igazából a doyen szó nem fedi a lényeget. Ők az EGÉSZ család nagypapája és nagymamája.

Gyuri bácsi egy joviális öregúr, aki minden korosztállyal szót ért, Irénke nénit pedig tökéletesen leírta Fekete István a Tüskevár című regényében, mikor kitalálta Náncsi néni figuráját. Ők azok, akiktől nem lehet üres kézzel eljönni, akiknél a jó szó alaptartozék. Rendkívül művelt és széles látókörű emberek, akik nyolcvan felé közeledve is megőrizték szellemi frissességüket. Isten tartsa meg őket még sokáig jó erőben, egészségben.

Szóval a Trófeában is ráficcentem a rántott hús vonalra, borjúpaprikással kombinálva. Jelentem, hogy a rántott hús borjúpaprikás szaftjába tunkolva olyan gasztronómiai magasságokba visz, hogy ott már a szférák zenéjét hallod, ha pedig mindezt megfejeled a pölöskei bodzaszörp üveges szóda kombinációjának mértéktelen élvezetével, akkor már érzed, hogy az Isten nyúlt le érted és a mennybéli hurik csak neked adják elő hastáncukat.

Hogy apám szavaival éljek, a kínai császár sem eszik különbet. Ha azt mondom, hogy a bodzaszörp fogyasztását előnyben részesítem a sörnél, akkor világossá válik, hogy ital még ilyen dicséretet tőlem nem kapott.

A bürokrácia bugyrai

Másnap az okmányirodával kellett kezdenem a napot. Az hogy sorszám és végeláthatatlan várakozás, az nem lep meg. Hamarosan lejár a személyim és az útlevelem, újat kell csináltatni. Ha várni kell, akkor várni kell.

Hanem!!! De!!! A kutyaúristenit!!!

Bejutottam, leültem udvarias ügyintézés. „Kérem, fáradjon át a másik asztalhoz fénykép elkészítése céljából".

Átfáradtam. Aztán lefáradtam. Fél órát ültem egy furnérból tákolt bodegában, mert az a kib@szott kamera folyamatosan visszautasította a felvételkészítést csukott szemre hivatkozva.

Most tekintsünk el attól, hogy annál a kameránál egy húszforintos telefon is többre képes. Legjobban az ügyintézőket sajnálom, hogy a huszonegyedik században olyan eszközökkel dolgoznak, amihez képest már egy dagerrotípia is előrelépés.

De.

Nincs másik kamera, nincs másik program, nincs másik számítógép, nincs elérhető rendszergazda, nincs a közelben hozzáértő ember, nincs a kezelő ilyen helyzetekre kioktatva. Ez kész. Mit lehet erre mondani? Fél óra múlva jut el oda egy rendszer, hogy használható fényképet csináljon. Erről nincs több mondanivalóm.

A betegségek éve

Délután egy szomorú családi eseménynek kellett eleget tenni. Temetésre mentünk. Feleségem egy közeli rokonát temettük. Sajnos azt kell mondanom, hogy ez az év a rák éve volt.

Közeli családtagokat, barátokat, ismerősöket támadott meg és vitt magával ez a terrorista. Igen terroristának nevezem. Könyörtelen, alattomos terroristának, aki nem válogat, nem ismer se istent se embert csak gyilkol.

Pistáról, Katona Pistáról megemlékeznék néhány szó erejéig. Én jobbára családi ünnepeken, vagy disznóvágásokon találkoztam vele. Igazi társasági ember volt. Jó humorú, tájékozott beszélgetőtárs.

Máig szállóige a családban mikor valaki már jól belakva körbenézte az asztalt hogy mit egyen még akkor megszólalt „egyél még, ha nem tudod mi az elég”. :)))))).

Kiváló ács szakmunkásként élte le az életét. Igen, ő is olyan melós volt, aki olvas, aki művelődik, aki elgondolkodik az élet dolgain, aki észreveszi a hernyóból pillangóvá válás csodáját. Ötvenévesen kapta el először a rák. Akkor az orvosok adtak neki még tizenöt évet. A másodikat már nem tudták kivédeni. Hatvanöt évesen elment. Nyugodj Békében Pista.

A szenteste

Aztán elérkezett huszonnegyedike szenteste. Pontosabban előtte még a szentdél, mivel mi két helyen ünnepeljük a karácsonyt, és az ebédet a lányom prezentálta otthon. Igazán kitett magáért, volt minden. Halászlé, sült kacsa, párolt káposzta, sütemények.

Délután fadíszítés, majd irány anyósomékhoz, ahol igazi nagycsaládos, vacsorázós, ajándékozós szenteste volt. Másnap a szokásos családlátogatás, és minden olyasmi, amit a „Karácsony” című posztomban már megírtam.

A vasárnap barátok meglátogatásával telt. Minden évben meglátogatom barátomat és munkatársamat, aki jól megérdemelt nyugdíjas napjait tölti, és akivel évtizedeket dolgoztam együtt.

Utána egy olyan régi utcabeli barátnőmnél tettem tiszteletemet, aki még babakocsiban tologatott engem, csekély ötvenegy évvel ezelőtt, amikor még akkora voltam, mint egy kukoricacső. Na jó, egy ötkilós kukoricacső. :)))))

Ügyintézés – már megint

A hétfői nap megint hivatali ügyintézéssel kezdődött. Decemberben kaptam egy levelet a biztosítótól, hogy mennyi lesz az autóm biztosítási díja 2016-ban. Apró probléma, hogy én az autót 2015 januárjában leadtam a bontóba és kivonattam a forgalomból.

Mindenhova be lett adva a kivonásról szóló igazolás, de a biztosítónál, hogy hogy nem, tovább élt a biztosítás és egész évben vonták a díjat. Vinni kell egy másolatot a kivonásról, és akkor visszamenőleg visszaadják a pénzt.

OK, irány az okmányiroda. Alig másfél óra várakozás után sorra kerültem és mondom az ügyintéző hölgynek, hogy kéne nekem egy másolat a kivonásról. Aztán itt jött a következő párbeszéd, amitől az agyam ledobta az ékszíjat.

- Hol vonták ki az autót a forgalomból?

- Szigetszentmiklóson, ahol apósom intézte a kivonást.

- Látom a monitoron, hogy az autó ki van vonva, látom, hogy Szigetszentmiklóson vonták ki, de nem adhatok igazolást, mert azt csak a szigetszentmiklósi okmányiroda állíthatja ki.

- Míííííííí???

Tehát hogy még egyszer pontosítsunk: elvileg minden okmányirodában minden ügyet el lehet intézni. Hiszen ezért lett egy bicskei lakos autója Szigetszentmiklóson (apósom ott lakik a közelben) kivonva a forgalomból, de akár a személyi vagy útlevél is intézhető bárhol.

Minden adat látható bármelyik okmányiroda monitorján. Senki nem vitatja a kivonás megtörténtét, viszont igazolást csak ott adnak, ahol kivonták a forgalomból. Van egy számítógépes rendszer, ami adatokat tárol és az ország bármelyik hivatalában hozzáférhető. Jaaa, hogy nem ér semmit az egész??? Így jártál, bazdmeg.

Az ügyfélszolgálatos hölgy igazán segítőkész volt és azt mondta, hogy menjek át az önkormányzat adóosztályára, mert a súlyadó miatt ott is szerepelni kell a kivonás tényének. Átballagtam és azzal a lendülettel lepattantam a bezárt ajtóról, merthogy ügyfélfogadás majd januárban. Magyarország jobban teljesít.

Mit lehet erre mondani? Az okmányiroda munkatársainak ügyfélkezelése egyébként csillagos ötöst érdemel. Mind a fényképkészítési malőrnél, mind a járműügyintézésnél Bicskén, és később Szigetszentmiklóson a maximális udvariassággal, kedvességgel és segítőkészséggel találkoztam. Nem az ő hibájuk, hogy a rendszer még a kőkorszakban ragadt.

Volt még egy érdekes epizód ebben a tíz napban. Hazavittem a magyar SIM-kártyás telefonom, hogy azon beszéljek a otthoniakkal. Volt rajta néhány ezer forint.

Aztán úgy a nyolcadik nap táján egyszer csak beszélgetés közben beleszól valaki, hogy van még tizenöt másodpercem, és nincs tovább. Húha. Elszoktunk mi már ettől. Bizony el vagyunk kényeztetve telefonügyileg ott kint.

Megszoktuk, hogy kötök egy kétéves előfizetői szerződést, amivel annyi ingyenperc jár, hogy Zoli barátomnak felolvashatom a Háború és Békét, valamint annyi ingyen SMS, hogy a szomszédnak 160 karakterenként elküldhetem Lenin összes műveit. Tényleg. Meg is fogom tenni, hadd művelődjenek. :))))) Mindehhez korlátlan internethasználat jár korlátlan megosztással.

A Határátkelő-találkozó

Este pedig elérkezett a Határátkelő-találkozó. A tavalyi sikerén felbuzdulva idén is gondoltuk, hogy szervezni kéne egyet. Mivel senki nem vállalta, így rám maradt. December 23. volt a jelentkezési határidő, és 23.-án 23 óra 20 perckor is érkezett jelentkezés, sőt egy órával a találkozó megkezdése után, 28.-án este 6 órakor is jelentkezett valaki.

Volt olyan, aki írt, hogy jön, aztán mégse, aztán jön ha... aztán mégse. Így is jelen voltunk azért tizennyolcan. Érdekes, hogy jelenvolt néhány titokzatos figura, akik nem kommentelők, csak kívülről figyelők, vagy esetleg kommentelők, csak nem akarták felfedni magukat.

Féltem, hogy ők nem tudnak bekapcsolódni a beszélgetésbe, de alaptalan volt az aggodalmam, mert mindenhol a hosszú asztal mellett beszélgetőcsoportok alakultak ki.

Mikor odaértem Tanato már ott volt. A doki egy rendkívüli vitalitású joviális figura, aki bátran letagadhat tíz évet a korából. Őrá nagyon kíváncsi voltam, mert a blogomon aktív kommentelőként a menekültügyben azonos véleményen voltunk. Ő egy igazi humanista közösségi ember.

Aztán befutott 33621, akit ezen a nicknéven képtelen vagyok emlegetni, ezért a továbbiakban Peti lesz. Ő Debrecenből csak ezért a találkozóért utazott a fővárosba, ami szerintem egy óriási dolog. Következetesen öcsinek szólít engem, annak a három napnak az okán, amennyivel előbb született. Most mit mondjak erre? Petikém, nagy előny, hogy mire megszülettem én, addigra te már vagy hatszor összeszartad magad. :))))))))))))

Aztán jöttek sorra a vendégek. Jött Zsanett, akiről annyit tudunk, hogy Kínában tanult. Jó lenne, ha leírná kínai élményeit. Jött egy fiatal srác, aki Floridában lakik és mentőápolónak tanul.

Érkezett egy fiatal pár, akik csak olvassák a blogot, de nem kommentelnek. Felmerült a gyanú bennem, hogy a srác a Nagy Kékség, de ez a srác nem egy ideggóc. Ordított róla, hogy fát lehet a hátán vágni és soha nem húzná fel magát azon, ha valaki eldob egy csikket.

Befutott Articsóka a férjével. Hogy is jellemezhetném Zsuzsát? Talán úgy, hogy az Értelmező kéziszótárban a kedvesség, az aranyos, és a mosolygós szónál az ő neve szerepel. Ő és a feleségem egyébként évtizedekig egy munkahelyen dolgoztak. A férje is a mi kutyánk kölyke, egy jómunkásember, aki Németországban minősített hegesztőként dolgozik.

Jött még egy fiatal srác, aki néha szokott kommentelni és a legobszcénebb nicknévvel rendelkezik. Jelen volt még Sanz, a mi Sanzunk, aki minden korabeli lányra az asztalnál ráficcent. Egy nagyon jó humorú, jópofa fiú egyébként, csak az a típus, akire ha ránéz egy lány, akkor ő már berendezte a közös fürdőszobát. Kívánom neki, hogy találja meg az igazit.

Végül, de nem utolsósorban berobbant a Grazi Mészáros, Vitya családostul. Idomított családostul. A gyerekek, ha megkérdik őket, hány éves az apjuk, akkor kapásból rávágják, hogy 24. Ja. Most még csak fülenként, de lesz az foganként 24 is... :)))))))))))))))) Vitya egyébként olyan társaság motorja féle ürge, aki mellett nem lehet unatkozni.

Szóval öt órakor érkeztünk és fél tizenegykor mentünk haza, tehát sikeres és építő jellegű találkozó volt. A kaja sem volt elhanyagolható momentum, mert ahogy elnéztem, volt ott hagymás rostélyos, bécsi szelet, harcsapaprikás, marhapörkölt és minden egyéb.

Én csak szerényen egy sóletet ettem füstölt libamellel, töltött libanyakkal és tojással, aminek utána küldtem egy mákosgubát forró szilvalekvárral. Ha már zsidónegyedben lakok…”

UPDATE!!!

Időközben Viktor is írt pár sort a találkozóról, ezt ideillesztem. :)

Mi, a „grazi mészáros”, ahogy a Nagy ember aposztrofált és családja kb. este 6 - fél 7 körül értünk oda. Azért biztos az időpont, mert sajnos Tanatóval váltottuk egymást, Ő ment mi jöttünk - de legalább megismertem.

Ahogy beléptem, hazaértem. A főszervező ember, író, Barátom ült az ajtóval szemközt és a szemével fogadott mindenkit, és azért csak a szemével, mert már túl volt az által felsorolt kaja elfogyasztásával.

Ja, nem: a guba elfogyasztását láttam.

Még soha nem találkoztunk, de azt hiszem, egyből személyesen is barátok lettünk, mint ahogy Tanatóval, 33621-gyel és a többiekkel… Mondom, hazaértünk.

A feleségem Diggernével és Articsókával találta meg a hangot, és a pletyka vezérfonalát. Bocsi, csajok, biztos minden szó fontos volt, de tudjátok, ezek a hülye pasik úgyse értenek semmit.

Digger a fiammal is megtalálta a hangot, na, miről? Az építőiparról. A fiam technikumba jár, és a falazás már elég volt a közös témához.

Aztán jött a másik két kölyköcském is a férfitársasághoz. Beszéltünk, hallgattunk, ettünk, élveztük a közös hullámhosszt, és nem, nem lehet leírni milyen.

Egyszer ki kell próbálni.

Köszi, HÁ, köszi, Digger, köszi, Mindenki. Nagyon jól érzem magam veletek, köztetek!

A Csirkés

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr918234216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.04. 16:35:13

@Mrs Rumcajsz CA:
Amúgymeg szemüveges létemre mindkét okmányban a személyiben és útlevélben szemüveg nélküli kép lesz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.04. 16:38:02

@Mrs Rumcajsz CA:
Buta ember aki a havat lapátolja, a diót leveri, és a levelet összesöpri.
:)))))))))

nyuszigonosz 2016.01.04. 16:38:20

@diggerdriver: Jó posztot írtál, mint mindig, Digger.

Megyek én is megint havat lapátolni, mint a Télapó is ment.

©________ 2016.01.04. 16:40:33

@vityo641(AT): azt tudom, melyik jo.
lenovo yoga
a yoga 300 11colos, a yoga 500 14 colos.

tanato 2016.01.04. 16:51:19

@vityo641(AT): Én 4 órától hétig voltam ott.

Ginix 2016.01.04. 16:51:42

úgy szeretnék ott lenni a következőn, tök jó, h sikerült ennyien összejönnötök, mindenkinek búék meg a legjobbakat!

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.04. 16:55:25

@Mrs Rumcajsz CA: hehe, ide le az utcankba nem jön le a hokotro, ugyhogy ezt a szivast megusztam.
Erröl jut eszembe, itt a faluban egyaltalan nem jart kotro! Inkabb kitettek a falu szelere egy tablat, hogy " korlatozott teli szolgaltatok"
Leginkabb igy tudom leforditani, de a lenyege,hogy old meg a hoproblemat magad:-)

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.04. 16:58:05

@nyuszigonosz: annyira ereztem, hogy kell az elsö hetre szabadsag.
Minden evben ez van. Karacsonykor rövid ujju poloban, elsö munkanap meg tökig erö ho van.
Jeee ez rimel is:-))

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.04. 16:58:30

@tanato: bocsánat...
nekem akkor még összemosodott minden...
a kezdeti izgalom... a hazaérkezés öröme...
a találkozon való megjelenés...
a z hogy parkolot találtunk a kocsinknak...
szóvak igazad van...
és mivel 7 ig voltál , ezért is tudtunk pár szót váltani...

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2016.01.04. 17:02:39

A Visegrádi utcába vasárnap kell menni ügyet intézni, kutya sincs ott, mert nem feltételezi senki hogy nyitva van! Nekem új útlevél kellett, 5 perc alatt megvoltam amiben a fotózkodás is benne volt és egy hét múlva az útlevél is kész volt...

tanato 2016.01.04. 17:03:44

@vityo641(AT): SZóval jó volt az a lényeg

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.04. 17:05:00

@vityo641(AT): basszus, libabörös lettem, ahogy olvastam:-)
Mi is itthon töltjük hagyomanyosan az ünnepeket, de ezutan meg fogom azt csinalni, hogy arra a napra megveszem a repjegyeket oda, masnap meg vissza. Remelem lesz jövöre is. Illetve iden!

Mr Long 2016.01.04. 17:08:46

@Mrs Rumcajsz CA: Igen.
De azert ismeros meselte, hogy eleg kellemetlen elmagyarazni a kopasz csavonak, hogy a gep szerint belelog a haja a szemebe... Szerencsetlen ugyintezo meg csak probalkozni tud a gombnyomogatassal, hatha egyszer a gep szerencses csillagzat alatt fog allni es elfogadja a latvanyt...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.04. 17:14:48

@Mr Long (je suis orosz pilotak):
Várjámá…
Egyszer itt Londonban bementem egy fényképészhez igazolványképet csináltatni.
Se bodega se semmi.
Azt mondja álljon a fal elé.
Volt a helységben kb fél négyzetméter szabad falfelület.
Lefényképezett azt mondja a szemüveg kicsit tükröződött de photoshoppal eltüntette.
Ennyi.
Büdös mocskos halódó nyugat.
:))))))))))))))

macamuca [IHUN] 2016.01.04. 17:17:56

@P.Elliot:
Kocc. Hogy minél több kommentelőnek jusson/maradjon a tiedféle J.D.-ből, így a magamé-féle skót-félével.
Mindnyájótoknak búék egyúttal:)

nyuszigonosz 2016.01.04. 17:23:31

@Der echte Weihnachtsmann:
Ez van: dolgozni kell menni, akkor itt a hó. :-(

macamuca [IHUN] 2016.01.04. 17:26:44

@A nagy kékség:
Helyesbítenék: istenNŐt.
Márminthogy azt jáccik mucika.
Nekem elhiheted. De csakis nekem!!!!
:))))))))))))

Mr Long 2016.01.04. 17:28:33

@diggerdriver: Meglett a lenyeg... Nem "Mancika" tehet rola, hogy nem tud kepet csinalni, hanem a szoftver fejlesztoje, meg az aki atvette a szar rendszert. Kb annyi ertelme van szidni az ugyintezot, mint a teszkos arufeltoltot pesten miert nincsen a megszokott angol szeletelt kenyered a polcukon.

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.04. 17:30:17

@diggerdriver: varjal, majd ha mashol es maskepp mondjak, hogy alj a fal ele:-)))))))))))))
Csak wizz volt!
Tenyleg, hol van Zoole? Nem tud kiszallni a taxibol, annyira telezabalta magat.?:-))))))))

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.04. 17:34:27

@Der echte Weihnachtsmann:
szerintem kezd el most szervezni...
és mint opcio... te mondhatod meg a választható idöpontokat...
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.04. 17:48:32

@Mr Long (je suis orosz pilotak):
Eszembe sem jutott őt hibáztatni.
Sőt, egy végtelenül kedves segítőkész hölgy volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.04. 19:31:10

Hol van az indexen ez a poszt?

Az véletlen hogy tegnap belinkelek valamit Sass Flóráról és ma szóról szóra az jelenik meg az indexen?

2016.01.04. 19:33:23

@Mirjam2: Csak mert nekem most nincsen 500 ezrem, de 500 dollarom van, csak elfogadjak, vagy nem?

fhdgy 2016.01.04. 19:36:34

@Der echte Weihnachtsmann: erre is van egy szovjet történetem:

Hogyan agitálják a muzsikot, hogy lépjen be a kolhozba?

Eta kolhoz, eta falhoz!

fhdgy 2016.01.04. 19:42:50

@fhdgy: Mirjam! Ezt hogyan fogod tudni lefordítani férjednek?

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.04. 19:45:02

@fhdgy: :DDDDDDDD

Erröl az "eta"-rol nekem mindig Hofi (isten nyugosztalja) jut eszembe. " eta sto eta?"

FutureFry 2016.01.04. 20:02:44

@Herr Géza: "Vagy mi van az usákokkal, az ő mobildíjaikat ki finanszírozza?"

Mi, amerikaiak. Ha egy amerikai társaságnak van is külföldi érdekeltsége/leányvállalata (mondjuk a két legnagyobb amerikai mobil telefontársaságnak tudtommal nincs , a T-mobile-t meg pont a Németeké, itt is) az amerikai társasági adó relatíve magas volta miatt a külföldön termelt profitot általában jobban megéri külföldön tartani/befektetni. Egy másfél évvel ezelőtti Washington Times cikk szerint akkor több mint másfél billió (10^12) (!) dollárt (!) kp-t tartottak amerikán kívül amerikai vállalatok:
www.washingtontimes.com/news/2014/may/18/corporations-hoard-cash-overseas-away-from-high-us/

articsóka60 2016.01.04. 20:03:26

@P.Elliot: Kocc! Egészségedre!
Egyúttal minden kedves határátkelőnek és itthon maradottnak boldog 2016-ot kívánok!

articsóka60 2016.01.04. 20:03:29

@Csodabogár: Hiányoltalak is, reméltem hogy ott leszel a találkozón.
A nagy kékséget is szívesen megismertem volna. :)

FutureFry 2016.01.04. 20:06:32

@FutureFry: ... másfél billió (10^12) (!) dollár kp-t ...

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.04. 20:25:26

@diggerdriver: az utolso kep alapjan, ugylatom hinta is ott volt:-)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.04. 20:26:57

@Der echte Weihnachtsmann:
Nem tudom ki volt az az egyszálbélű aki azt ette:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.04. 20:27:07

@Der echte Weihnachtsmann: marmint az elsö eresztesböl.

Es most mar öleg lesz am:-)))))))))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.01.04. 20:34:45

@adg: 1000$-os utlevel?? Aranybol van vagy miaszosz? :)

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.04. 20:39:52

@diggerdriver: a masodik elsöje a harcsapaprikas? Vagy halaszle?
Most per pillanat ölni tudnak erte:-)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.04. 20:41:59

@Der echte Weihnachtsmann:
Halászlé.A Menzában Vitya evett harcsapaprikást túróscsuszával.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.01.04. 20:42:33

@adg: na, kozben haladok a kommentek olvasasaban, szoval mar ertem, miert kerult ennyibe az utlevel:)
En pont abba az idoszakba estem (2011 kornyeken), amikor meg nem letezett a kulfoldon elok lakcimkartyaja, csak le kellett adni a magyar igazolvanyokat. Kesobb, amikor a lanyaimnak akartam uj utlevelet csinaltatni, derult ki, hogy a "statuszunk nem rendezett"...volt is egy kis kavar belole, de a los angeles-i konzullal tortent sokszoros email valtas utan sikerult a lejart utlevelet meghosszabbittatni a gyerekeknek.
Azota sem csinaltattam lakcimkartyat, szerintem teljesen felesleges...

Shanarey 2016.01.04. 20:44:35

:-))

Ügyintézésről, csak annyit hogy a rendszer az ami szar, és annak az üzemeltetői. Az ügyintéző nem tud mit csinálni, mert ha a rendszer szar akkor fél óra próbálkozás után, következik a jöjjön vissza holnap című opció. Online segítség, rendszergazda aki bele néz mi a baj, nem divat, mert ez egy "üzembiztos" rendszer. Hát nem az. Nem beszélve arról hogy minimális fényképészeti alapismereteket netán bevehetnék a munkahelyi tréningbe.
Amikor én csináltattam az útlevelemet, a fénykép nem csak azért lett szörnyű, mert én vagyok rajta, hanem azért is, mert akit előttem fotóztak az egy kis termetű emberke volt, én meg nem vagyok az, így össze kellett hogy görnyedjek akkorára hogy a kamera és a fejem egy magasságban legyen. Mindezt azért mert az ügyintéző nem mert a kamerához nyúlni, mert akkor elromlik.

Belvárosi parkolás: Nos a régi ügyfeleim okán, nekem is megvan még a régi Magyar telefonszámom, ő sem mai gyerek, az idén lesz 19 éves. :-)) Nos ha be esz a fene a belvárosba akkor a régi T-akármi mobilszámommal is intézhetem, vagyis levonja az ottani egyenlegemből.Ez a mobilszám nekem feltöltős lett mielőtt kitekeredtem ide, de ez nem gond, neten keresztül lehet tölteni az Angol bank kártyámmal is.

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.04. 20:49:21

@diggerdriver: tudtam, ez csak is a csirkes lehetett:-))))))))))))

2016.01.04. 20:52:42

@fhdgy: Sehogy, feladtam! :) Raer meg megtanulni oroszul, ugy tudom csak lassankent araszolnak Putyinek a hanyatlo Nyugat fele. Bar ahogy kineznek a dolgok, lehet hogy pont a Kozel-Keleten fognak felszabaditani bennunket a hos orosz seregek, ha eppen velunk egy idoben jarnak arrafele.

Shanarey 2016.01.04. 20:53:59

Bircát, kéretik nem figyelembe venni, ő azért ír ide ostobaságokat hogy válaszokat generálon magának, mert enélkül nem tudja biztosan hogy él e még.

Ez a szebbik megfogalmazás arról amit ő itt csinál.

2016.01.04. 20:55:31

@Zsuzsi65: Sajnos nem felesleges a lakcimkartya ha barmilyen ugyet kell intezned Mo.on - sot, szukseges. A szemelyit kivaltja az utlevel, de a lakcimkartyat nem. Nekem is olyan lakcimkartyam van amin az van, 'kulfoldi cim'.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.04. 20:59:45

Haha, kösz a beszámolást.Jó lehetett, mentem volna én is, de már dec 14-én vissza kellett jönnünk.Talán majd jövőre.Vagy esetleg hátha Londonban, kellene oda is menni.Meg Berlinbe.Meg úgy amúgy kb. fél Európába mindenhova... :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.01.04. 21:04:31

@Mirjam2: Igen, hallottam, hogy bizonyos esetekben kell, bar a legtobb esetben az utlevel eleg. (meg kell neznem, mihez is kell pontosan)
Remelhetoleg nem lesz ra szukseg mostanaban, mert nem valoszinu, hogy a kozeljovoben megyunk haza latogatoba.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.04. 21:24:52

@adg: "ez egy 8500+km-es tura, plussz az ugyintezes, plussz a varakozas, kaja stb. Reggel mentuk, este jottunk."
A betyárját, nem tudom, mennyi lehet az egynapi max, de ez rekordgyanús távolság.
:-ooo

FutureFry 2016.01.04. 21:28:37

Apróbetűs megjegyzés: Az, hogy a rák egy “nem válogat”, statisztikailag nem teljesen állja meg a helyét. Pl. az ebben a bejegyzésben leírt “diéta” nem egy életbiztosítás ilyen szempontból (sem).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.04. 21:31:08

@FutureFry:
Ja azért lesznek rákosak kisgyerekek is mert harcsapaprikást esznek töltött libanyakkal.

FutureFry 2016.01.04. 21:37:23

@diggerdriver: Természetesen nem minden rákos eset van az étrend miatt.

yoce! 2016.01.04. 21:42:25

@vityo641(AT): tinydeal.com Nekem a telefonom van onnan. Más: A feleségemmel mi is a kezdetektől olvassuk a HA-t de komentelni csak én szoktam nagyon ritkán.

Golf2 2016.01.04. 21:55:53

Akkor vègül is az ételen kivűl csak 1 résztvevőről van kép a többiek inkognitòban voltak.

blackhairlady 2016.01.04. 22:04:22

@diggerdriver: Jo kis poszt volt, kar, hogy kb 0% az eselye, hogy en a karacsnyi idoszakban haza tudok menni. Pedig szinte mindenkivel szivesen talalkoznek:)
Legutoljara mikor otthon voltam, vegre elhataroztam, hogy en is visszaadom az irataimat. A holgy eloszor mergesen emgjegyezte, hogy miert eppen ma amikor a legtobb ugyfel van az okmanyirodaban, es kulonben sem tudja mit kellcsinalni. Aztan mikor mondtam neki, hogy en tudom es szivesen diktalom a szoveget amit irni kell, mivel egyszer mar megcsinaltuk a lanyomnak, megnyugodott, es 10 perc alatt vegeztunk, mosolyogva valtunk el egymastol. A kedvesseg csodakra kepes neha:))

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.04. 22:09:57

@diggerdriver:
Na...Hagyjuk mar azt a kurva harcspaprikast...
Durva jo volt...
Hallod télapó...???

FutureFry 2016.01.04. 22:12:15

@Zsuzsi65: @Mirjam2: Nekem van lakcím nélküli lakcímkártyám (amire semmi nincs lakcím gyanánt írva - még az sem, hogy "külföldi cím"). Már nem tudom, hogy mihez kellett és hogy készült így.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.04. 22:13:14

@diggerdriver: Ezt tolem kérdezed?
Nem én irtam...hogy ott van...
Olvass vissza...
:))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.04. 22:22:24

@vityo641(AT):
Valaki írta hogy kint van de olyankor megjelennek itt a hülyék, most meg csak mi vagyunk itt hülyének:))))))))))))))))))))))))))))))))))

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.04. 22:24:07

@diggerdriver:
Biztos hogy csak most?????
:)
Kérdezz meg egy két kommentelot...
Vagyis inkabb ne is...
:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.04. 23:16:46

@svájci sapka (ch): lehet választani, hog ykiküldjék-e vagy bemész érte. csakezekszerint pl van, ahol úgy kérdezik, hogy "hova küldjük?" és ebből azt gondolja az ember, hogy kiküldik és nincs más opció.
azért tudom, mert én bementem érte, mert még élénken él bennem, hogy 2005 magasságában az útlevelemet az idióta postás bedobta a postaládába, egy esős napon, pedig ajánlott levél volt ugye.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.04. 23:20:23

@DorotkaB: jelentlezz be. keress egy jobb hírű helyet, ha a tiétek annyira nem okés. ahol kormányablak (kormányhivatal) is van, az húzósabb. ha időpontra megy az ember, tényleg seperc alatt lezavarják. én tavaly csináltam, kb 10 perc volt tokkal vonóval fényképezéssel csekkbefizetéssel.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.04. 23:27:53

@Herr Géza: röhej :-( még a thai telekom is legalább 3x küld értesítést, hogy vigyázz, mindjárt lejár az egyenleged és a számod :-(

2016.01.04. 23:43:13

@Der echte Weihnachtsmann: :D nagyon praktikus, nyilvan olcsobb mint egesz teli hoeltakaritas lol

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.04. 23:48:16

@Dragonlady (Bp, Hun): Mivel van magyar SIM kártyám azt egy régi telefonba betéve használom ébresztőnek. Semmiféle beszélgetést nem folytatok vele, mindössze az otthoni bankszámlám számlamozgási SMS-eit kapom rajta. Az viszont ingyenes. Minden évben figyelnem kell hogy júniusban töltsek rá pénzt mert elveszik a rajta lévő pénz is meg szám is mint Gézának. A kutya se szól hogy intézkedj bazmeg mert lejár. Szóval mindig van rajta legalább 3000forint. Na ez ment le otthon vészes gyorsasággal. Ott is csak az utolsó 15 másodpercben figyelmeztettek hogy ennyi még van aztán szevasz. Mindezt nem panaszként mondom csak megállapított tényként. Azért írtam hogy mi itt el vagyunk kényeztetve telefonügyileg.

2016.01.04. 23:57:10

@diggerdriver: :D :D es a motorfutes ejszakara autoban? Van ahol meg ertelme is van ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.04. 23:59:28

@diggerdriver: értem én, én is el lettem kényeztetve, bár azért annyira nem, mint ti Angliában. itthon én a mobilnet áraitól vagyok kiborulva, végigneteztem fél ázsiát telefonról pl heti 400 ft korlátln csak lassú) verzióval. családbn a legjobb verzió, amit találtunk, egy sok év hűségpontos két éves hűségnyilatkozatos havi 11 ezerért asszem korlátlan telefonálós megoldás, de 3G ebben sincs. számmegtartási mizéria is ismerős nagyon :-(

P.Elliot 2016.01.05. 00:03:11

Nem tudtam visszajonni csak most. Akik koccintottak es az ital orokre itt fogja oket, hehehe,
Digger,
Vityo
Nagy kekseg
Mammamuca
Articsoka
Elliot.
Van meg az italbol, varom a koccintokat tovabbra is. Orulnek ha a regiek is visszajonnenek
Igazabol nagyon rendes tarsasag ez itt, kar hagyni egymast elmenni. Nagy Keksegnek kulon is orulok, ertekes tag ez itt, lam csak zsebre gyurte az ellenerzeset es meg tanulasi, illetve munka ajanlatot is hozott, ritka az ilyen a mai munkatlan vilagban, remelem lesz aki orul neki, en mar szoltam is egy netezonek akinek az unokaja munkalehetoseget keres.

[IMG]http://i68.tinypic.com/fa7voz.jpg[/IMG]

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 01:02:25

@Herr Géza: Én régóta mondom, hogy az internet- és a mobilszolgáltatók a leg-gyökerebbek a világon...És nem csak odahaza, idekint is.Biztos jó pár esetet tudnék írni a viselt dolgaikról, (otthon is, kint is...) de nekem is kedvencem a feltöltős egyenleg, amit szép lassan "megesz" a rendszer, így eliminálva az ügyfél pénzét.Nem is folytatom, mert csak obszcén és bulgáris szavak jutnak eszembe...

Bal 2016.01.05. 01:20:58

@btiborc: @TilosazA (UK): @Mrs Rumcajsz CA:

Na én kicsit beljebb járok Angliában lakva magyar lakást kiadni ügyben. Van pl. hivatalos írott NAV állásfoglalásom:

"A fentiek alapján nem zárható ki a külföldön bérelt ingatlan bérleti díjának levonása a bevételbol, ha az egyéb feltételek fennállnak. A bérleti jogviszony meglétét, illetve a bérleti díj összegét a bérleti szerzodéssel, a bérleti díj megfizetését tényét a bérbeadó magánszemély által kiállított számlával, vagy számviteli bizonylattal kell igazolni.
Tekintettel arra, hogy a fentiek nem mondanak ki konkrét igazolási formát, a bérleti díj megfizetésének igazolására a lakásbérleti szerzodés és a bérleti díj átutalását igazoló bankkivonat együttesen elégséges."

A módja az, hogy leköltségeled a kinti bérletet a magyar bevételből, és ha ellenőriznek, bemutatod a papírokat.

EHO-t egymillió éves bevétel felett kell csak, de ezt külföldön élve meg azért nem lell, mert EU-n belül máshol vagy biztosított. Ehhez ki kell kunyerálni egy A1-es nyomtatványt az HMRC-tól, na ez nekünk 6 hónapig tartott, az angol ügyintézés is tud röhej lenni. Ha az angol bérletedért kevesebbet fizetsz, ezt megúszhatod, mert eleve nincs nyereséged.

A vicc azonban az, hogy Angliában viszont adóznod kell a magyar bérlet bevétele után. A kettős adóztatási egyezmény angol részről trükkösen úgy van megfogalmazva, hogy a magyar adót levonhatod az angolból, azaz ha Mo-on nem adózol, akkor Angliában kell. Persze ha nem kéred ki az A1-et, nem valószínű, hogy rájönnek - bár épp mostanában csiripelik, hogy az adóhatóságok EU-n belül átjárhatóbbak lesznek, szóval kérdés hogy érdemes-e kockáztatni.

Herr Géza 2016.01.05. 01:26:15

@geegee: Hát tudod, úgy nagy királyság ám a piacon faszagyereknek lenni, hogy az ügyfeleid javát min. 2 évig köti a hűségszerződés és van egy három hónapos felmondási idő a végén, amit ha egyetlen nappal is elcseszel, akkor újabb egy évre meghosszabbítottad a szerződést. És erre a felmondási határidőre se jön ám figyelmeztető akármi, hanem az én szolgáltatómnál pl. vagy elő kellett kaparni az originál szerződést, vagy fel kellett hívni az ügyfélszolgálatot, mert a netes online ügyfélcentrumban alig átlátszó módon ez a dátum sehol nem szerepelt eddíg. Meg az is vidám, hogy ugyanezen az ügyfélcentrumon keresztül a szerződéseddel kapcsolatban bármit intézhetsz online, kivéve a szerződésfelmondást, amit csak telefonon, vagy levélben kezdeményezhetsz.
És én már végigpróbáltam pár szolgáltatót, ez a fenti volt még a legjobb a vevőkiszolgálás területén....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 01:53:41

@Herr Géza: Elhiszem, mondom, akasztófavirágok...Lexívesebben pics@nrúgnám mindet, de a HÁ-ra nem lehet kommentelni se füstjelekkel, se morzéval...
:D

blackhairlady 2016.01.05. 02:36:00

@diggerdriver: de ez domino vagy valami hasonlo ha masik szolgaltatonal vagy, nem?
Angliaban meg gondolom elofizetesesek vagytok, vagy ross,ul ertelmeztem amit irtal?
Nekem is dominos van, aztan mindig elfelejtem, hogy 1 ev a szavatossaga, vehetek ujat . Marmint otthon

2016.01.05. 07:09:02

@vityo641(AT): Aha, a poszt teljes egeszeben nem volt fent sztem csak a beharangozoja. Mikor letekersz van egy szurke hatteres resz az index2 ajanlojanak ott ajanlottak, a magyar burokracia cimmel ill h mivel kell szembesulnie egy Hataratkelonek ha hazajon ugyet intezni. Az a tartalom az ajanloban frissul legalabb egyszer naponta szal ma mar nem hiszem h ott lesz

2016.01.05. 07:50:00

@diggerdriver: aha, irtam a Grazi Meszaros kommentelo kartarsnak fentebb, hogy az index2 ajanlojaban volt

Cheap Charli 2016.01.05. 10:46:10

@Bal: Köszönöm.

És ezt hogy kell jelezni az adóhatóság felé (Mo-n)? Csak az éves adóbevallásban kell feltüntetni vagy valami extra dolog is van vele kapcsolatban. Bocsi, de én hiába voltam bent náluk értelmes valaszt nem tudtak adni. :D

Bal 2016.01.05. 16:36:55

@btiborc: nem, csak az éves bevallásban, beírod a bevételeid, és beírod költségként a külföldi bérlet díját. Ha behívnak ellenőrzésre, akkor bemutatod a szükséges papírokat. Extra teendőd csak akkor van, ha még így is nyereséges a magyar kiadás, mert akkor negyedévente előleget kell fizetned.

Az angol adóhatóság felé viszont self assessmentet kell kérni, és on-line lejelenteni a külföldi ingatlan után származó bevételt. Kivéve ha élsz a lehetőséggel, hogy külföldi jövedelmet úgy 50k font lefizetése ellenében bújtatod, de nem sok embernek lehet 50 millió Ft-ot meghaladó éves nyeresége magyar bérleményekből ...

Taxomükke (UK) 2016.01.06. 07:46:04

@geegee: "bulgaris" az milyen, birca karomkodik?
:))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása