oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. december 13. 06:46,  Hogyan gondolsz Magyarországra? 104 komment

2015. december 13. 06:46 Határátkelő

Hogyan gondolsz Magyarországra?

Vajon mennyire változik a magyarságunk, az országról alkotott képünk a külföldi tartózkodás hosszával? Másként gondolunk-e Magyarországra az idő teltével? Ezek a kérdések adják a heti blogajánló gerincét, emellett némi tanácsi is befért még az ausztriai ügyintézés kapcsán.

i_speak_hungarian_polo.jpg

A mai alapkérdésre az első választ bandi republic adja meg a Bezzeg a svédek blogon, ahol azt írja, hogy a magyarsághoz való viszonya tulajdonképpen folyamatosan változik a külföldön töltött évek számának növekedésével.

„Ez nem azt jelenti, hogy nem érzem magam már magyarnak, sőt belül az identitás csak erősödik a hosszú külföldi lét alatt. Az más kérdés, hogy a szeretett anyanyelvemen és a súlyos történelmi örökségeken kívül mit jelent még magyarnak lenni?

Most leginkább arra kívánok reflektálni, hogy az otthon (nekem van otthon és itthon) élő magyarok hogyan látnak engem és én milyen interakciókba keveredek velük. Ez elég érdekes hazai pályán is, de a legpikánsabb, amikor külföldön, egy harmadik országban találkozunk. Nagyon érdekesnek találom annak vizsgálatát, hogy ez miként hat vissza az önképemre. (...)

Nyáron lisztferihegyen éppen vártunk a konténerterminálban a boardingra, amikor a sorban mögöttem álló szimpatikus magyar házaspárral szóba elegyedtem, akik életükben először mentek Skandináviába, turisztikai céllal. Egy nagyobb jól szituált baráti társaság tagjai voltak, akik pár nap Stockholm után mentek tovább egy északi hajókirándulásra.

Elkezdtünk Stockholmról beszélgetni, mint utazók egymás közt, de hamar jött a kijózanító kérdés: 

-         Te stockholmi vagy?

-         Ööö - válaszoltam - I-igen, ha úgy vesszük.

Minden csak nézőpont kérdése, de azért ez egy olyan pillanat volt, amikor felfogtam, hogy valami megváltozott a státuszomat illetően.

Ennél is sokkal furcsább érzés volt a munkahelyem színeiben Svájcba utazni, ahol egy kétnapos tréningen vettem részt, melyen több országból érkeztek kollegák. Én képviseltem a stockholmi irodát, s egyben a nordic régiót. Többek között volt ott egy közép-vezető magyar kollegina is.

Már a meghívót böngészve nagyon megörültem neki, hogy jön, s gondoltam majd együtt vacsorázunk, s jól elbeszélgetünk arról, milyen az élet a pesti irodában, meg mi magyarok majd jól megtaláljuk a megoldást a világ súlyos problémáira.

Sajnos a találkozás kiábrándító volt. (...) Ebédszünetben a svájci kollegák feldobták a „mi van Magyarországon?!” témát a menekültáradat kapcsán, ami éppen akkor folyt a vízcsapból is.

Innen elkanyarodott a beszélgetés abba az irányba, hogy miért nem élek Magyarországon. Próbáltam elkerülni a politikai témákat. (...) Annyit említettem csak – ami teljesen igaz, de nem a teljes igazság -, hogy úgy vélem a gyermekemnek jobb lehetőségei vannak a jövőre nézve Svédországban.

Mindig ezt az olcsó bevándorló dumát mondom olyanoknak, akikkel nem elég közvetlen a kapcsolatom ahhoz, hogy többet mondjak a motivációimról – jobb a békesség alapon, könnyű a dolgot a gyerekre kenni. (...)

A nap folyamán addig árnyékként viselkedő magyar kollegina szeme a gyermekem jövőjéről tett hitvallásom hangoztatására szikrát szórt, a háta kiegyenesedett és azonnal, ellentmondást nem tűrő hangon a többi külföldi munkatárs előtt kijelentette, hogy:

-         Ez nem így van!

Mindenki hirtelen abbahagyta még a rágást is. Megfagyott a levegő egy pillanatra. A kellemetlen csendet végül én törtem meg, s csak annyit mondtam, hogy úgy látszik, ezzel kapcsolatban nem értünk egyet. Gyorsan lapoztunk is, a beszélgetés más mederben hömpölygött tovább.”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el, ha Svédország érdekel, akkor pedig itt érdemes keresgélni.

Minden Magyarországról szól

Még mindig a külföld és Magyarország, de egy teljesen más szempontból, egy teljesen más vélemény, méghozzá a Külföld retúr szerzőjétől.

jersey.jpg

„Minden hónapban haza kellene utaznom. Sőt! Otthon kellene élnem! Legalább fele olyan jómódban, mint amilyenben itt élek. Már régen ráébredtem, hogy minden kizárólag Magyarországról szól. Akinek nem tetszik, ne is olvassa tovább. Ez az én személyes meggyőződésem, és semmi sem változtathat rajta.

Mindegy mi történik és hova sodor az élet, a pillanat, amire minden nap várni fogok, a napsütésben pirosló háztetők tömegei, amint Budapest környékére ér a repülő.

Pontosan így történt a szeptemberi hazautazásomkor. A házak a gép alatt mint pirosló legó kockák kacsintgattak rám a mosolygós napfényben. Majd jöttek a zakatoló villamosok és a huzatos metró.

Izzadás a buszon az indián nyári melegben, délutáni beszélgetések a szülőkkel a kertben, kutya- és macska-masszírozás, ízetlen, üres fornetti-szerű sütemények és végtelen várakozás a fogorvosi rendelőben. (...)

Aztán eljött a visszautazás pillanata, ami mindig egy csettintésre elérkezik, s hopp, máris visszakerültem Jerseyre. (…) Amint visszaértem és Andy hazahozott a reptérről, egész éjszakás szalmonella-gyötrelem vette kezdetét. Az oly jól ismert borzadályos rosszulléttel. Folyadék ömlött belőlem mindenhonnan. A szüntelen, leírhatatlan hányinger bénultra kínzott… (Elképzelni sem merem, milyen lehet kolerában elhalálozni.)

Föladtam a számolást, hogy hányadjára történt már ugyanez velem, amikor Magyarországot kellett elhagynom. Másnap lázzal és aránylagos mozdulatlansággal feküdtem végig a napot.

Az ilyen jellegű betegség is lehet pszichoszomatikus??? Mert ha igen, nálam már biztosan az.”

A teljes poszt itt érhető el, érdemes elolvasni.

A gyors osztrák ügyintézés trükkjei

Az ügyintézés mindig kardinális kérdés, most Ausztriában veselkedünk neki a Bécsből jelentjük blog segítségével.

ausztria_becs_foto_pixabay_com_saarmaica.jpg(fotó: pixabay.com/saarmaica)

„A legendák alapján én is azzal számoltam, hogy nem lesz könnyű menet, de végül flottul ment minden, olyannyira, hogy pl. a családi pótlék a beadástól számítva egy hónapon belül, a különbözettel együtt a számlánkon volt.

Minden egyes ügyintézés előtt én is sokat jártam utána. Volt, hogy hiába tudtam, hányas számú Európai Uniós nyomtatvány kell, de nem értettem mindent, mert pl. elolvasva a rubrikáit, annak önmagában a világon semmi értelmét nem láttam.

Arról elfelejtettek tájékoztatni, pl. az adott osztrák hivatalban is, hogy nekik is van saját nyomtatványuk. Aztán az osztrák hivatalok honlapját böngészve, végül magam raktam össze a legót.

Itt is előfordult, hogy az ügyfélpultban épp egy morcos, vagy nem mindent pontosan tudó kolléga került, így először engem is elhajtottak. Ilyenkor jön az, hogy az ember kétségbeesetten megy a különböző netes fórumokra, ahol ugyan jönnek a segítő szándékú hozzászólások is, de rendre felbukkannak a segítő hiénák, akik ebből élnek. Tisztelet a kivételnek, akadnak korrektek is köztük, de ha valaki minimálisan tudja a nyelvet, akkor ilyen szolgáltatásra nem lesz szüksége. (...)

A sztorikat engedd el a füled mellett, mert nem fogod tudni pontosan, hogy az elbeszélőnél mi a háttér. A letelepedés igazolásához mást fognak tőle kérni, ha vállalkozó, mást a párjától, ha nem EU állampolgár, a családi pótlékhoz mást, ha a gyerek ovis, ha iskolás, ha otthon tanul, ha elváltak a szülők, stb. És nem tudod, hogy ő mit adott be pontosan és mit nem.

Ezer és egy variáció létezik, a Te esetedet, csak Te magad tudod. Elképzelhető, hogy a tied pont olyan speciális, hogy mégis szükséged van segítő, ügyintéző szakemberre, de mielőtt sok pénzt fizetnél neki, menj be magad az érintett hivatalhoz, és tisztázd, hogy a te helyzetedben milyen dokumentumot és milyen nyelven kérnek.

Ha már tudod, mi kell, várd össze az összes iratot magad, csak utána vidd be, különben jön a hiánypótlás. Ügyfélként meg kell érteni, attól semmivel nem vagy előbbre, ha hiányosan beviszel bárhova egy kérelmet. Semmit nem fogsz előbb megkapni.

Ezzel munkát csinálsz a hivatalnoknak, beadtad, átnézi, hiánypótlást ír, várja, hogy vidd, ami még hiányzik. Majd újra át kell néznie, újabb papírt kell gyártania, stb.. és ezzel a saját ügyed ügyintézési határidejét magad toltad ki még jobban.”

A teljes írás (részletes intéznivalókkal és tanácsokkal) itt érhető el, Ausztriáról itt olvashatsz még többet.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztria Svédország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr218168240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.12.13. 07:51:34

Minél messzebb vagyok,annál szebb.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.13. 09:00:49

Vannak komplexusos magyarok, s normális magyarok. Ennyi az egész.

A politikától való rögeszmés tartózkodás a komlexusos magyarok egyik fő ismertetőjele.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2015.12.13. 09:09:43

@bircaman szerkesztő maxval: szóval az a nem normális, aki a szerinted normálisokkal inkább már kerüli a politikai témákat?

rumitom 2015.12.13. 09:37:05

hehe, mig regebben meg elgondolkoztam a where are ya from-on, manapsag siman ravagom hogy hungary, budapest.
majd ha veletlenul magyarorszagrol kerdeznenek (kb 10%), jaaa, azt nem igazan tudom, mar 10 eve nem ott elek. igy igazat is mondok mindig, es magyarazkodnom sem kell.

2015.12.13. 09:41:47

@bircaman szerkesztő maxval: A magyar politika eléggé undorító. Nem csodálkozom rajta, hogy sokan teljes mértékben elzárkóznak tőle. Ha meg kint élsz, nem teljesen mindegy, hogy mi van itthon politikailag? Az már tényleg nagy baj, hogyha meghoztál egy ilyen komoly döntést, és nem tudod elengedni Mo.-t és a problémáit. Nem kell mérgezni az embernek magát csak azért kint is, mert itthon az természetesnek számít.

fhdgy 2015.12.13. 10:02:21

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Akárhol is élnék, nem tudna mindegy lenni, hogy mi van Magyarországon.

Lehet, hogy messzebbről nézve nem fájna annyira, de nem tudnék érzéketlen maradni. Bandirepublic által írt dolgok elgondolkodtattak és feltettem magamnak a kérdést, hogy igazából mi is fáj nekem?

Az, hogy anyagilag nem élünk, élhetünk úgy mint a Lajtától nyugatabbra, az egy dolog. Jó lenne, jó lenne, de igazából nekem nem az a problémám. Nem élek rosszul, de hű de jól sem, de elég jól ahhoz, hogy ezen ne kelljen siránkoznom. Az viszont már zavar, hogy tényleg sok embernek, önhibáján kívül, miben van része. Ha fokozzuk a dolgot, akkor még jobban zavar, hogy kilátástalan a helyzetük. Nem jut nekik más, csak a reménytelenség.

Az, hogy szegény ország vagyunk, megszoktuk, de hogy kezelhető a dolog, ha körülöttünk béke van, ha lassan is, de mások fejlődnek, nálunk pedig kvázi háború van? Legalább is a lelkekben?

©________ 2015.12.13. 10:37:09

a Külföld retúr elég irodalmira sikeredett...
majd karácsonykor elolvasom az egészet:)

2015.12.13. 10:43:31

@fhdgy: Szerintem az nagy baj, hogyha az ember nem képes elengedni bizonyos dolgokat. Általában a kiköltözés ötlete nem napok alatt születik meg, hanem komoly döntés következménye. Nem hiszem, hogy jót tesz az ember lelki világának az, hogy a számtalan új inger és megpróbáltatás mellett, még az ember azzal is mérgezi magát, amit Mo.-n közéletnek hívnak. Persze, nyilván attól még érdekelhet amúgy az ország sorsa, csak szerintem nem egészséges az, hogyha a kinti élet helyett azzal foglalkozik az ember, hogy mi van itthon. Másrészről, aki elmegy, az nyilván azt is érzi legbelül, hogy nem tudott változtatni azokon a dolgokon, amik őt személy szerint zavarták.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.13. 10:51:29

@bircaman szerkesztő maxval: "A politikától való rögeszmés tartózkodás a komlexusos magyarok egyik fő ismertetőjele."

Általában csendesen figyelem a gondolataidat, de erre reagálok, mert nem tudok egyetérteni vele.

Miért lenne "koplexusos" az, aki távol tartja magát a politikától?

Pont a politika az, ami mindent megmérgez. Van egy csomó dolog, amibe a látszat ellenére sincs beleszólásunk. Miért kéne feleslegesen felizgatni magunkat? Miért jó az nekünk, ha egész nap Szijjártó, Orbán, Gyurcsány, Habony jár a fejünkben? Miért jó az, ha hagyjuk, hogy a politika szétmarjon mindent, többek között az emberek egymás iránti viszonyát is?

Arról nem is beszélve, hogy sokan kifogásként használják a politikát. Ülnek a valagukon, semmit nem tesznek a saját életükért, majd mindenért a politikát és a politikusokat hibáztatják.

Szóval a politika nem embernek való műfaj. Minél kevesebbet foglalkozunk vele, annál nyugodtabb lesz az életünk. Szerintem.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.13. 10:51:29

@bandirepublic:

Miért kellene kerülni a közéletet? Ez abszurdum.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.13. 10:51:29

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

A lakóhely nem hat ki a politikai álláspontra.

A kitántorgott magyarok nem politikai okokból mentek el Mo-ról.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.13. 10:51:29

@rumitom:

Mit kellene magyarázkodni?

Engem sokszor kérdeznek. Pl. a múltkor megkérdezte valaki: a magyarok egyetértenek Orbánnal?

Én meg megmondtam az igazságot: 50 % egyetért vele, 20 % nem, 30 %-ot meg nem érdekli a téma. Mi ezen a magyarázkodás?

Aztán megkérdezte ugyanaz az ember: és aki egyetért vele, az miért teszi, s aki meg nem, az miért nem? Erre is adtam alapos választ.

Hol a probléma itt???

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.13. 10:52:07

@fhdgy: Azért azt tegyük hozzá, hogy ezt a "lelki háborút" sok ember magának köszönheti. Már megint a saját munkámat hozom fel példának. Nem lehet olyat tenni, hogy az mindenkinek jó legyen. Ha az egyik embernek segítek, a másik rögtön hőbörögni kezd. Itthon iszonyú önzőek az emberek. Elfogadás, szolidaritás, egymás iránti megértés; ezt mind felejtsd el.

Pedig lehetne másképp is csinálni. Csak rajtunk múlik, hogy akarunk-e végre emberek lenni, vagy megmaradunk a majmok szintjén.

fhdgy 2015.12.13. 11:05:06

@A nagy kékség: Amikor háborúról írtam, nem "Murphy háborúja" c. filmre gondoltam. Ez a film egy ember saját, már már esztelen, de valahol mégis érthető háborújáról szól.

Amire én gondoltam, az egy "egész ország" háborúja! Magyarországot támadják, mi harcolunk, mi megvédjük magunkat, stb.. Szóval, én egy háborús retorikáról beszélek, ami nagyon sok emberben már már háborús hisztériát okoz.

Kíváncsi leszek, hogy mikor kezdődnek majd úgy a "hadi tudósítások", hogy "a csapataink harcban állnak"?

fhdgy 2015.12.13. 11:18:22

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Persze, nagy baj lenne, ha emiatt diliházba kerülnék, de nem erről van szó.

Szerintem az is nagy baj, ha az ember úgy viszonyul a hazához, mint egy levetett, ócska, egyszerűen eldobható nagykabátra.

DieNanny CH 2015.12.13. 11:33:08

@A nagy kékség:

Van egy buszos sztorim. Pénteken történt.
Sz-ből mentem egy lassú busszal. Ugyanakkor minden utolsó iskolai napon indul egy busz, Bp-re, ami viszont gyors, 1 órával korábban van a fővárosban.
Néhány utas a sofőrt kérdezte, vajon megy-e a gyors, merthogy kivételesen az a péntek nem az utolsó nap volt, ugye, szombat is munkanap volt.
Sofőr nem tudta. Megkérdezte a helyi Volán-irodát. Ott azt mondták, nem megy. Utasok eléggé elszontyolodtak, az az 1 óra plusz elég rosszul jött.
Sofőr felhívta azt a pályaudvart, ahonnan a busz - ha megy - 1 órája már elindult. Az ottani forgalomirányító azt mondta, nem, nem indult el 1 órával korábban a busz, tehát Sz-ben sem lesz 5 perc múlva.
Nálunk már majdnem mindenki felszállt, erre valahogy arra csámborog egy hatalmas távolsági busz - kiderült, ez bizony a gyorsjárat... Sofőr még elintézte az utasoknak, hogy elfogadják a már megvett jegyeiket a másik buszon, így 5 perccel később indultunk ugyan, de behozta a lemaradást.

Tanulság: az indító buszpályaudvaron maga a forgalomirányító - vagy hogy hívják - sem végzi ésszel a munkáját, ha nem tudja, hogy adott-e indulási engedélyt egy busznak... Még jó, hogy nem vonatokat irányít. Mire kap akkor fizetést???

Ilyen apróságok azok, amik fel tudják húzni az ember agyát itthon.

(Nem neked címzem, csak éppen buszos sztori.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.13. 11:50:07

@A nagy kékség:
Nézd, én mikor ide kijöttem attól tartottam hogy a románokkal lesz a legtöbb bajom. Ugye a magyar néplélek leragadt ott hogy a román az szőröstalpú bocskoros cigány. Ez kúrva mélyen beivódott a köztudatba.
Na most a legtöbbet akik segítettek nekem azok a románok. A legsegítőkészebb, engem mint magyart megkülönböztetett figyelemmel és tisztelettel körülvevő emberek.
Nyoma sincs a kölcsönös utálatnak. Bármikor szóba került valami kényes téma mindig legyintettek és hozzátették hogy az politika.
SOHA nem volt konfliktusom velük.
Ezt azért mondom mert a politikát is lehet helyén kezelni.

fhdgy 2015.12.13. 12:11:33

@diggerdriver: Hasonló a tapasztalatom a szlovákokkal! A legsötétebb Meciar korszakban, ők is azt mondták, hogy mindig, minden magyarellenes tüntetésen azt a 150-200 elmeháborodottat mutatják a TV-ben, legyen a tüntetés Kassán, Pozsonyban, Besztercén stb.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.13. 12:23:04

@A nagy kékség:

A politika iránti érdeklődés azt jelenti érdekel minket a sorsunk. Miért jó, ha nem érdekel ez minket?

TX7AW 2015.12.13. 12:23:11

Eltöltöttem 7 évet külföldön, folyamatos erősebb-gyengébb honvággyal. Hazaköltöztem, honvágy a másik ország felé. Azért valahogy mégis lazábbnak érzem magam itt. Viszont azt is tudom, hogy ha a magyar valóság fél éven belül nem adja meg a megélhetésemet, és újra változtatni kell, akkor változtatni fogok. Az ember szerintem először eszik és alszik, utána lehet szenvelegni. (Ja, és ha szóba került, kifejezetten égett a bőr az arcomon odakint néha a magyar politika miatt.)

Főgebra 2015.12.13. 12:23:15

@fhdgy:
Elolvasásra és elgondolkodásra ajánlom háború ügyben:

orulunkvincent.blog.hu/2015/12/09/haborumegvonas

fhdgy 2015.12.13. 12:33:04

@Főgebra: Elolvastam. Hogy mit mondott a taktaharkányi fideszes Tongáról, tényleg nem érdekel. Viszont érdekel, hogy miért nem kapnak emberek időben fizetést, és kevesebbet, mint járna!

fhdgy 2015.12.13. 12:36:10

@TX7AW: Az odahonvágyat, vagy nevezzük elinnétvágynak, én is átéltem és átélem még ma is. Nagyon ismerős.

A magyar politikáról senkinek sem kell engem kérdezni, már önmagam előtt is ég a pofám!

TX7AW 2015.12.13. 13:07:54

@fhdgy: Szóval az odahonvágy sem múlik el. Jó tudni.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.13. 13:08:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ha ma délután leülnénk erről dumálni, holnap reggelig nem állnánk fel az asztal mellől, annyi ilyen sztorim van. :) A menetirányító diszpécserek ma már dilettáns pöcsfejek. Fogalmuk nincs róla, mi van az utcán. Tisztelet a kivételnek. Ha én a csuklós busszal minden olyan utcába behajtanék, amit a menetirányító egy terelés során kijelöl számomra, jövő karácsonyig sem kerülnék elő. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.13. 13:08:05

@diggerdriver: Persze hogy lehet. Kell (kellene) is, de itthon ez valamiért nem megy. Nézd csak meg a hírek alatti hozzászólásokat, vagy csak egy epizódot a Szomszédokból. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.13. 13:08:13

@bircaman szerkesztő maxval: De azért azt te is látod, ugye, hogy a politika Magyarországon eléggé eltorzította az emberek gondolkodását? "Testvér fordul testvér ellen." Ez itthon különösen igaz.

Az pedig inkább már bosszantó, hogy beszélgetni sem lehet emberekkel anélkül, hogy maximum a harmadik mondatba be ne kerüljön valami aktuálpolitikai megjegyzés. Szerintem ez már beteges.

Hari Seldon 2 2015.12.13. 13:15:18

A posztomban két éve mi is leginkább a gyerekek jövőjét jelöltük meg oknak. - Ami igaz is.
Persze, utána a beszélgetésban vita keveredett belőle, hogy mi is a többi ok. Mert azt el tudják fogadni, hogy "anyagi ok". A többit nem lehet elfogadni. Most akkor ezzel mit kezdjek? Nagyjából ezért egyet értek bandirepublic-al, ha indokokról kérdezi valaki. (ez nagyjából igaz, persze nem csak ez tartozik a teljes képhez)

P.Elliot 2015.12.13. 13:24:35

@diggerdriver: Egyetertek....en is tobbel talalkoztam itt, nagyon rendes emberek. Dolgosak, udvariasak...

P.Elliot 2015.12.13. 13:30:55

Hogy hogyan gondolok Magyarorszagra? Sajnalattal...
Nem tudom elkepzelni sem hogy mi lesz ott 20 ev mulva.

2015.12.13. 13:44:25

@bircaman szerkesztő maxval: "A kitántorgott magyarok nem politikai okokból mentek el Mo-ról."

A politikát össze szabad mosni a jövőképpel? Mert akkor az állításod nem állja meg a helyét.

2015.12.13. 13:53:39

@fhdgy: "Szerintem az is nagy baj, ha az ember úgy viszonyul a hazához, mint egy levetett, ócska, egyszerűen eldobható nagykabátra."

Mindenkinek mást jelent a "haza" fogalma, és bizony elképzelhető, hogy nem mindenki Mo.-t tartja a hazájának. Legalábbis nem abban az értelemben, ahogyan sokan elvárnák a másiktól.

33621 2015.12.13. 14:11:42

Egy kis Magyar nosztalgia!

Az Úttörő vasútról van szó.

Az állomások eredeti neve 'fölfelé' (ahonnan szolgálatba indultunk): Hűvösvölgy - Hárshegy - Ságvári-liget (szakaszhatár!) - János-hegy - Előre - Úttörőváros - Normafa (feltételes megállóhely) - Széchenyi-hegy
Amikor Úttörővasútból 'Gyermekvasút' lett, átneveztek néhány állomást is: így lett Ságvári-liget --> Szépjuhászné, Előre --> Virágvölgy, Úttörőváros --> Csillebérc...
A gyerekek 15 rajba (későbbi nevük 'csoport') lettek beosztva, mindennap egy másik adja a szolgálatot, tehát nem 15-18, hanem 15 naponként vannak szolgálatban. (Kivéve a nyári táborok idején, amikor 3 raj táborozott együtt, így 3 naponként volt a szolgálat is...)
A jegyek ára:
teljesárú vonaljegy = 3 Ft, a menettérti = 6 Ft.
gyermek vonaljegy = 1,50 a menettérti = 3 Ft
felnőtt szakaszjegy = 2 Ft
gyermek szakaszjegy = 1 Ft
Összehasonlításul:
Sport csokiszelet = 1 Ft
1 l normál (86 okt.) benzin = 3 Ft, szuper (92) = 4 Ft, extra (98) = 5 Ft
1 zsömle = 0,40 Ft
1 kg barna kenyér = 3 Ft, fehér kenyér = 3,60
1 kg sertéscomb = 39 Ft
1 l kimért tej = 3 Ft, pasztörizált (üveges) 3,60 Ft
ff televízió (Orion, Videoton) = 5-6.000 Ft
Danuvia 125 ccm motorkerékpár = 5.200 Ft
Trabant = 40.000, Wartburg = 68.000 Ft
egy érettségizett kezdő havi átlagfizetése = 1.200 - 1.600 Ft
Legalábbis 50 éve még így volt - és jó volt... ;-)

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.13. 14:20:14

@A nagy kékség:

Szélsőséges emberek mindenben vannak, de ez nem jelent semmit.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.13. 14:20:25

@P.Elliot: Mi lenne? Ugyanaz, mint 20 évvel ezelőtt. Citromarcú emberek, akik nem tudnak örülni semminek, akik mindenben a hibát keresik, és akik szerint mindenért valaki más a hibás. Ehhez társul még a már ma is tapasztalható gyűlölet; mindenki ellenségnek tartja a másikat. Fasza jövőkép. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.13. 14:20:31

@33621: Nemrég jártunk a Normafánál, és elsétáltunk a kisvasúthoz is. Tök aranyosak a kis kölykök. Nagy beleéléssel végzik a munkájukat.

Ha jól tudom, csak nagyon jó tanulók teljesíthetnek ott szolgálatot. Nekem annak idején esélyem sem lett volna bekerülni. :)

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.13. 14:20:46

@P.Elliot:

Ez nehéz kérdés.

Mo. jelenleg jó úton halad, ez tény. De hogy mi lesz 20 év múlva az nagyon sok mindentől függ, s a legkevésbé a magyaroktól.

Nekem van optimista és pesszimista verzióm is arról mi lesz 20 év múlva.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.13. 14:20:59

@diggerdriver:

Nekem még sosem volt bajom senkivel nemzetiségi alapon. Nem tudok egyetlen nemzetiséget se mondani, mellyel úgy általában bajom lett volna.

Pl. a legkeményebb kritikákat az amerikai politika ellen jellemzően színamerikai ismerősöktől szoktam hallani, s nem pl. oroszoktól.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.13. 14:21:09

@fhdgy:

Engem meg dicsérni szoktak az utóbbi időben, hogy lám, a magyarok fel mertek lázadni Brüsszel ellen, s lám, a magyaroknak Orbánjuk van, nem a nyugatnak mindenben alázatos vezetőjük.

Szóval minden attól függ, kikkel találkozol.

2015.12.13. 14:29:54

@bircaman szerkesztő maxval: Lófaszt. Nagyon is sok köze van a jövőképhez az anyagiakhoz.

DieNanny CH 2015.12.13. 14:33:35

@bircaman szerkesztő maxval:

"Anyagi okokból mennek el az emberek, ami nem azonos a jövőképpel."

Anyagi ok=kevés pénz.
Kevés pénz=nincs kaja=jövőre feldobom a bakancsom.
Ergo: anyagi ok=nincs jövőkép

Nem?

Golf2 2015.12.13. 14:50:02

@fhdgy: az eldobhatò kabátròl a szíjgyártò eldobott mellênye jutott eszembe...

Herr Géza 2015.12.13. 15:15:19

@bircaman szerkesztő maxval: Azért az is szexi, amikor a lengyelek úgy tüntetnek, hogy Varsó az nem Budapest.

2015.12.13. 15:25:18

@bircaman szerkesztő maxval: Gondolom, akkor is így tapsolnának, ha megkapnák a magyar adózási rendszert, meg a magyar korrupciót. Mondjuk ez nemcsak Orbán műve, ő csak folytatja az "elődjei" munkáját. :)

montroyal ( CAN qc) 2015.12.13. 16:30:44

ugy gondolok Mo-ra hogy ott nottem fel de mara 27 ev utan abszolut semmi nem kot oda ..foleg a gangster valtas utani eletnek nem voltam resszese es a valtozasoktol teljesen el vagyok hatarolodva ..turistakent ugy gondolom van annyi szep orszag is ...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.13. 16:44:45

@bircaman szerkesztő maxval: Én nem szélsőséges emberekről beszélek, hanem olyanokról, akik egy ilyen szürke vasárnap délután leülnek ebédelni, és három mondat után már az asztalt csapkodják, mert valaki volt szíves szóba hozni a napi politikát. És ez nem valami távoli, számunkra ismeretlen világban történik, hanem itt, Magyarországon.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.13. 16:44:49

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Hát, nem éppen... Ha ugyanis ez igaz lenne, akkor a világ teljes lakosságának azonnal Angliába, Hollandiába, Skandináviába, stb. kellene költöznie.

Kevered a magas életszínvonalt a jövőképpel.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.13. 16:44:54

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Ez csak akkor igaz, ha nyomor veszélye áll fenn. De ez nem igaz az átlagmagyarra.

Az ugyanis nem nyomor, ha valaki nem él olyan szinten, mint egy hollywwoodi filmbéli középosztálybeli.

mariann49 2015.12.13. 17:32:47

Talan ideillik a tortenet (szerintem biztosan) es hol mashol meselnem el, ha nem itt.
Csutortokon delutan a Ferihegyen varakoztam, mikor egy franciaul beszelo idosebb holgy megszolitott.
Azt vettem ki, az easyjettel fog repulni, es azt kerdezte, vajon melyik pult lesz a csomagfelveteles ehhez a jarathoz.
Annyit meg megtudtam, Parizsba repul, a jaratot meg is talaltam, de a check-in pult szama meg nem volt kiirva.
Miutan itt elakadtunk, odakisertem az informaciohoz (btw, jol el van dugva), es elmondtam az ott ulo fiatal holgynek, mi a gond.
En, sajnos, csak angolul beszelek, mondom, mire a holgy amolyan felre, a bajsza alatt dormogo stilusban megjegyzi: "hat en is!"
Azt most nem irom le, en mit dormogtem a bajszom alatt.
Mindez egy nemzetkozi repteren!
Na, ez nem fordulhatna elo Angliaban, az 100%. Es itt nem a franciaul nem beszelesre gondolok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.13. 17:56:04

@rumitom: de hát miért nem lehet úgy mondani, hogy I'm hungarian but I live in akárhol?

Első bloghoz: a halálom, amikor valaki meg akarja mondani, hogy én mit gondolok v érzek. Még csak nem is azt mondja h hülye vagy v nincs igazad, hanem hogy nem úgy van. Aaaaaaaaaaa! Ez sok á betű akart lenni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.12.13. 18:00:15

Nekem is van egy sztorim, igaz, ez a lanyommal tortent, de magyar tapasztalat...
3 honapos europai study abroad program utan a lanyom rokonokat latogatott meg Mo-n mielott hazautazna hozzank. A Munchen-Bp vonatra megvette a jegyet online, majd - miutan az egyik vonatot lekeste - sikerult a kovetkezore 50Eur fejeben vennie egy masik jegyet. Kapott rola egy papirt, amivel boldogan felszallt a vonatra, hogy most mar sima utja lesz Bp-ig.
Jott a kalauz, es kiderult, hogy a kapott papir csak igazolas volt az ujra booking-rol, de szerencsere az eredeti, online dokumentum ott volt a telefonjan, igy azt megmutatta, es a kalauz azt mondta, OK, es hogy majd ezt mutassa megint fel Ausztriaban. Ott is elfogadtak, hurra, most mar nincs sok hatra, gondolta a lanyom.
Jon a magyar kalauz Mosonmagyarovar elott: keri a jegyet, a lanyom mutatja a telefonjan a doksit. Mire a kalauz: ezt nem tudjuk elfogadni, csak dec. 13-tol. Szoval vagy vesz egy uj jegyet, vagy leszall Mosonmagyarovarnal...A lanyom hiaba mondta, hogy nemet, osztrak kalauz elfogadta, ez nem erdekelte a magyar kalauzt.
Ok, akkor leszall, es vesz jegyet. Mennyi ideig all a vonat Mosonmagyarovaron? A kalauz: 3 percig...WTF???
Erre a lanyom: ok, akkor fizet kartyaval itt a vonaton. Kalauz: nem lehet kartyaval fizetni, szoval akkor szalljon le! A lanyom, most mar nagyon ketsegbeesett arcot vaghatott, mert a kalauz nagy kegyesen mondta, hogy probalja meg a bufeseknel, hatha ott tudja hasznalni a kartyajat. A bufesekkel valahogy sikerult lerendezni a dolgot, igy 33Eur-ert kapott egy uj jegyet...Ezek utan a szigoru kalauz hirtelen nagyon kedves lett, es azt mondta, ha visszamegy Nemetorszagba, ott visszaigenyelheti a 33Eurt..megint WTF?????
Hat, azt hiszem, semmi nem valtozott a 40-50 ev alatt, a szocializmusban nevelkedett kalauzok ugyanolyan bunkok, es rugalmatlanok, mint evekkel ezelott.
Happy end: a fiatal kalauzok viszont kedvesek, mosolygosak,ahogy elmondta a lanyom, mivel tegnap utazott a Bp-Vac utvonalon:)

rumitom 2015.12.13. 18:29:03

@bircaman szerkesztő maxval: ezzel nincs problema, de ha a magyaroszagi esemenyeket en is csak a kulfoldi sajtobol ismerem es a kerdes pl pont a kerites epites kapcsan eleve egy negativ hangu erdeklodesben manifesztalodik, akkor igenis magyarazkodas lenne a reszemrol a tenyek teljes ismeretenek hianyaban akar elitelni az orszagot es vezetoseget, akar kiallni mellettuk.
mig az igazsaggal, hogy fogalmam sincs mert mar 10 eve nem elek ott mindenki elegedett :)

rumitom 2015.12.13. 18:39:49

@bircaman szerkesztő maxval: es aki kevesebbet keres kulfoldon mint magyarorszagon? :) vagy ilyen nem letezik a kepzelt statisztikaban?

Főgebra 2015.12.13. 18:40:54

Sajnos nem tudom az eredetét, de ide illik nagyon:

" A meggyőződés nagyobb ellensége a tényeknek és az igazságnak, mint a hazugság!"

rumitom 2015.12.13. 18:49:03

@Zsuzsi65: bar vonatos storym szerencsere nincs, (okmanyirodas annal tobb) az allami szolgaltato szektorban az ujabb generacio valahogy tudja "mosolyogva" is csinalni azt amit a 30 eve ott dolgozo evidently burned out kolleganak nem megy. ez persze mashol sincs maskepp, csak normalis helyen meg a burn out elott valtoztatnak az emberek. ha van mire…
es itt jonne kepbe az allami szerepvallalas pl felnottkepzes vagy ugy egyaltalan az eppkezlab es elerheto szakkepzes kapcsan.

2015.12.13. 18:49:32

@bircaman szerkesztő maxval: Aha. Mert ugye a több pénzből nem lehet többet félrerakni nyugdíjra, nem lehet belőle tartalékot képezni, és így tovább....

DieNanny CH 2015.12.13. 19:23:56

@bircaman szerkesztő maxval:

Hidd el, sokkal többen vannak azok, akik nem egy hollywoodi filmbéli középosztálybeli szintjén akarnak élni.
És nem átlagemberekről beszélek, hanem valódi, környezetemben élő emberekről, akiknek valóban nincs jövőképük.
Te jobb is, ha nem mondasz semmit, hiszen nem Mo-on élsz.

(És még mielőtt: ismerek jól élő családokat is Mo-on, tehát elfogadom, hogy lehet Mo-on jól is élni. De Birca nem fogadja el, hogy léteznek olyan emberek, akik rosszul élnek!)

montroyal ( CAN qc) 2015.12.13. 19:24:40

@diggerdriver: segítettek nekem azok a románok

.tobb cliensem van roman es egyik hozza a masikat , semmi problema veluk ... az ujhullamos magyarok, pedig majdnem elkerulnek ,mert nalam nem tudjak megcsinalni, hogy tartoznak majd eltunnek es legkozelebb egy masik helyre mennek ... nalam nem megy ,hogysajnos x osszeggel kevesebb van, majd holnap behozom ... vagy 5 barattal jon eleve belekotni a munkaba ,hogy kevesebbet fizessen ...ezek a magyar (roma ) okossagok nalam nem mennek ... en is onnan jottem ..

©________ 2015.12.13. 19:31:49

BREAKING NEWS!!!!!!!!

ezt képet most küldte zoleeeka!!!!
az imént fényképezte a reptérre menet!!
LEGYETEK NAGYON ÓVATOSAK AZ UTAKON!!!

4.bp.blogspot.com/-3LwTo0n86DQ/VmKFpERorXI/AAAAAAAAEA8/cBtFthlBag8/s640/12313810_963472277031968_6926817234149477023_n.jpg

montroyal ( CAN qc) 2015.12.13. 19:31:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ismerek jól élő családokat is Mo-on

en is . de ha melyre nezunk valahol van egy barat ismeros kapcsolat es igy mukodnek a dolgok . jol elnek valaki ) hatterrrel elindul sajat munkajaval szorgalmaval tehetsegevel jol él .. nem tudom elkepzelni megha azt is mondjak ... valahol kell egy szallnak lennie ..
ha valaki idegen orszagba egyedul megcsinalja ugyanazt , hogy jol eljen ,mukodjenek a dolgok, az igenis lehetseges .. pl én ...

©________ 2015.12.13. 19:38:09

OFF

pls help, hogyan kell ejteni azt, hogy : Ålandszigetek?

montroyal ( CAN qc) 2015.12.13. 19:46:45

csak egy példa hogy mukodnek a dolgok mashol ...

mert azt mar hallottam mashol is van corupcio, mutyi

megpiszkaltak az ujsagirok hofy egy cég aki munkahelyi parkolokba szerel fel elektromos auto toltokek , hatalmas allami dotaciot kap (mert ez a jovo a kornyezetvedelem) .... de hatalmas haszont tesz zsebre ... akkor minek neki az adofizetok penze !

masnap az illetekes minister nyilatkozott es megigerte megfogjak szuntetni ezt ellentmondo igazsagtalan allami dotaciot ..

biztos van itt is osszefonodas de nem lehet szemtelenul az emberek pofajaba rohogni , es vannak kovetkezmenyek ..

az angol kiralyno helytartojat itt bortonre itélték mert jogtalan es valotlan koltsegek teriteset vette fel ... es nem is milliokrol beszelunk csak pl utazas vacsora stb ..

Mrs. Clayton 2015.12.13. 19:54:11

@Praliné.: óland, de ha beirod a gugliba h pronunciation v megnezed wikin ott is megtalalod

rumitom 2015.12.13. 20:01:42

@montroyal ( CAN qc): igen ez egy jo pelda. K-eu a kovetkezmenyek nelkuli orszagok halmaza.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.12.13. 20:21:52

@Zsuzsi65: igen, ez kb. mindennapos történet a W-Bp vonalon. többek között ezen oknál fogva online jegyet (mobile) az oebb.at-n már nem vásárolhatsz pont e kiváló máv direktívák miatt - nem fogadják el az osztrák/német kalauz által kezelt jegyet, valamint ha nem lett volna jegykezelés, nincs eszközük érvényesíteni.
ha már jegyérvényesítés: osztrák kalauz dátumot pecsétel a jegyre, köszön, pecsétel 3 mp alatt, magyar kalauz aláír, vonatszámot ráír golyóstollal a mozgó vonaton kb. 10mp alatt. igen, háromszor annyi ideig tart számára a jegyellenőrzés, mint az osztrák kollégájának.
ebben benne van minden, amit a felívelő magyar jövő kínál: nagy büdös semmit.

jjoey 2015.12.13. 20:36:36

Egyszeruen, eloszor 4 evet nem voltam, hianyzott, jo volt itthon 7 evig, majd fel evig nem voltam es jo volt itthon 6 evig, majd 2 evig nem voltam es 1,5 birtam, majd majd 5 ev utan 11 honap kinszenvedes es megyek. Mindig jo volt jonni, nyugatrol, keletrol, mert jo itthon, mert van bpest, mert van balaton felvidek, stb. De most, ez a gyulolet, egyugyuseg, idiotizmus es dillettantizmus eleg volt. Kulfoldon kerultem a magyarokat, mert ott is egymas torkat szorongattak, de mostmar itthon is akkora a gyulolet, hogy ebbol eleg. Aki akar, lepjen ki a zuniobol es legyen szarul, nekem ez nem kell, europai vagyok, nem magyar. Jelentsen ez barmit is a zorbanhivoknek.

Grüezi mitenand 2015.12.13. 20:36:44

@Zsuzsi65:
Palya Bea "szerint" az arab kalauzok az igazik:
www.youtube.com/watch?v=O7IO0yrdv3k

(szerencsére vannak a magyar kultúrkincsnek olyan elemei, amire nyugodtan büszkék lehetünk - még ha a mai magyar politika kapcsán kevesen is érzik ugyanezt, sajnos okkal.)

2015.12.13. 21:10:44

@montroyal ( CAN qc): Azért ennyire nem fekete-fehér a világ. Kapcsolatok nélkül is lehet jól élni Mo.-n. Igaz, kell hozzá egy keresett, jól fizetett szakma. Vagy vállalkozol.

girind1 2015.12.13. 21:14:41

@diggerdriver: Itt meg egy szerb sráccal a "lesz, lesz lesz, csak azért is lesz" nótát énekeltük, és a románokkal akikkel találkoztam, mind csupa rendes ember . Ja és a kis közösségünkben van szerb és szlovák is, nincs semmi ellentét, és ez a jó, szóba sem kerül semmi történelmi sérelem, nincs értelme.

jjoey 2015.12.13. 21:15:20

@33621: csak ok rajonnek, ez hiba. Megtettek ezt anno, es a 81es dec 13i hadiallapot utan is. Mi meg nem, de talan egyszer megeljuk, hogy a felcsuti torpe nyirja a fuvet a stadionban, a kuszaszemu jegybankar meg epp visszalapot 1000mrd-ot a jegybankba, hogy csak ot ultessek le 10 evre, ne a csaladjat, azoktol szimplan csak vagyonelkobzasra iteljek.

blackhairlady 2015.12.13. 21:19:20

@Zsuzsi65: nem semmi sztori. De ugyesen megoldotta a lanyod:) ott fog karacsonyozni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.13. 21:25:12

@girind1:
Na ez az amit egy Magyarországon élőnek kúrva nehéz megértenie.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.12.13. 21:32:15

@ladyamerica: hat igen, jol jott az utazasi rutin, amit Europaban megszerzett:) kedden mar jon haza, igy itthon egyutt unnepelhetjuk a karacsonyt:) mar hianyzik neki a napos Kalifornia:)

Rich.mond 2015.12.13. 21:37:51

@diggerdriver: tényleg kurva nehéz megérteni, okostojás, ezt csak ti, britek érthetitek.

montroyal ( CAN qc) 2015.12.13. 21:59:25

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
es hogy a jol fizetett szakmaddal eppen Teged vegyenek fel vagy a vallalkozasoddal legyen munkad szerzodesed es fizessek is ki , ahhoz nem kell kapcsolat ismeretseg .. es mit tesz a konkurencia akiknek mar meg van ez ... jo szerencset aki a 0-rol probalkozik ...

én itt a varosnal kivaltottam egy engedelyt 30$-ert es kibereltem egy muhelyt az elso honap ingyen volt ... senkit nem ismertem es teljesen tudatlan voltam, zero klienturaval ...

blackhairlady 2015.12.13. 22:04:50

@Praliné.: nincs egy kicsit meg koran ehhez?:))

blackhairlady 2015.12.13. 22:07:50

@Zsuzsi65: ugye mire meg nem tanit egy viszonylag rovidebb kulfoldon tartozkodas is?:))
Nem csodalom, hogy hianyzik neki, pont az oszi, teli idoszakban sikerult neki Europaba mennie:)

2015.12.13. 22:09:36

@montroyal ( CAN qc): Kell hozzá nyelvtudás, meg munkatapasztalat, igen. Mint bárhol máshol a világon. Rengeteg olyan szakma van Mo.-n, amit a munkáltatók hajlandóak megfizetni, még annak ellenére is, hogy az állam leginkább azokat bünteti, akik dolgoznak, meg munkát adnak, magyarul, fenntartják ezt a kabaré országot. Attól még, hogy te a szakmádban nem tudsz érvényesülni itthon, az nem jelenti automatikusan azt is, hogy más sem tud boldogulni az életben, még hozzá Mo.-n.

Sok abszurd dolog van Mo.-n, de hogy nem lehet boldogulni, azért az erős csúsztatás. Mondom ezt úgy, hogy én pont nem azok közé tartozom, akik boldogulnak. :)

SzZoole 2015.12.13. 23:04:17

@Praliné.: valami qurva jo cuccot nyomhat ez a Zooleka ha ilyeneket tud fotozni vezetes kozben:)))

33621 2015.12.13. 23:24:04

@Praliné.: Hüle! :-)
Ez a Zoole mindig be visz valami hülyeségbe!

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.12.14. 00:25:32

Most mit mondjak?
56-ik voltam a gyere haza hülyegyerek listán.
Nem fértem bele a kétmillióért hazajövök és pöttyös túrórudit zabálva éjjenzem a Vezénylő tábornokot csapatba!

Úgy érzem ez is a Sor(o)s keze!!

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 08:09:49

@rumitom:

Én sem szoktam vitázni minden lehető alkalommal. Szóban kifejezetten ritkán teszem ezt.

Ha valaki határozott állásponttal kérdez és láthatóan értelmetlen vele a vita, akkor megjegyzem "van aki így látja, s van, aki másképp". Ha ezek után tovább kérdez, elmondom a 2 álláspont okát. Normális ember megérti ezt. Ha meg nem az, akkor lényegtelen az egész. Akkor se, ha az illető az ÉN álláspontomat támogatja! Személyes problémám ritkán van ilyesmi miatt.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 08:09:52

@rumitom:

"es aki kevesebbet keres kulfoldon mint magyarorszagon?"

Ez nem jellemző, mert a kitántorgók 95 %-a eleve gazdagabb országba megy. Aki meg máshová megy, az eleve nem szokott pofázni, s az nem is anyagi okokból kitántorgó.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 08:09:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Nézőpont kérdése.

Az átlagmagyar JÓL él, ezt szögezzük le. Viszont rosszabbul él sokkal, mint az extra szinten élő átlagnyugati.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.14. 08:26:02

@Rich.mond:
Ha ékírással írtad volna jobban megértem.

rumitom 2015.12.14. 08:43:03

@jjoey: mindig ugyanoda mentel vissza mikor nem magyarorszagon voltal?
Siman irhqtnal egy posztot ebbol ;)

Mr Long 2015.12.14. 09:14:26

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "Ha meg kint élsz, nem teljesen mindegy, hogy mi van itthon politikailag?"
Akkor miert jon fel allandoan az orbanisztran? Nem mindegy?

2015.12.14. 09:43:08

@bircaman szerkesztő maxval: Ha te mondod, akkor biztos úgy van. :)

Balt 2015.12.14. 09:47:44

@Herr Géza: Tegyük hozzá: a lengyel kisebbség. Sőt: a felelőtlen lengyel kisebbség, ha úgy tetszik, mert ezzel éppen magukra ( azaz nemcsak magukra, Lengyelországra) húzzák Mo. ellenségeit.

Ogorki (Megelhetesi kivandorlo | PL) 2015.12.14. 09:47:55

@33621: es mennyi lengyel ert szivbol egyet a "magyar uttal", az elkepeszto. Van olyan (lengyel) kollegam, aki szerint OV Europa megvaltoja. Elkepeszto.

A poszthoz: nem titkolom, hogy magyar vagyok (ha rakerdeznek), de nem is reklamozom. Egyebkent tok mas a viszonyom Magyarorszaggal (mint orszaggal), meg az elettel Magyarorszagon. Elobbit negyon szerete. Utobbi miatt jottem el.

Balt 2015.12.14. 09:48:12

@A nagy kékség: Gondolom, ez a távolságtartó nagatartás odáig nem terjed ki, hogy ne jönne haza választásokra. Főleg, ha frusztrárólag hat rá, hogy Svédországban nem tud.

Narina 2015.12.14. 12:15:55

@bircaman szerkesztő maxval: Akkor az enyem, hova tartozott? Erre azert roppant mod kivancsi lennek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása