oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. december 09. 06:46,  Gyere haza, fiatal - kicsit másképp 181 komment

2015. december 09. 06:46 Határátkelő

Gyere haza, fiatal - kicsit másképp

Rendkívül elégedett az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. a Gyere haza, fiatal program eddigi eredményeivel. Engem pedig annyira megfogott ez az elégedettség, hogy gondoltam, kicsit beszélgethetnénk ma erről, persze kissé messzebb tekintve. A szikár számok: 100 millió elköltött forint, 52, Magyarországra visszatérő fiatal és 2200 Facebook-követő. A kérdés csak az, lehet-e ezt jobban, vagy csak egyszerűen másként csinálni. Még az is lehet, hogy igen...

fiatal_boronddel_flickr_com_imorpheus_1.jpg

Először pár gondolat a program első (nem teljes) évéről, hiszen áprilisban indult a Gyere haza, fiatal, melynek keretében Nagy-Britanniából (azon belül is elsősorban Londonból) próbál meg a kormány hazacsábítani fiatalokat.

A nyolc hónap alatt összesen 52 fiatal tért vissza Magyarországra dolgozni, kihasználva a lakhatási, letelepedési támogatást és a megfelelő munkahely biztosítását.

A lebonyolító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (röviden és a továbbiakban: OFA) adatai alapján december elejéig 3500 fő regisztrálta magát a honlapjukon (apró trükk, hogy regisztráció nélkül nem nagyon lehet érdemi információt megtudni a programról), 412 fő töltötte ki a szükséges nyilatkozatokat, és 52-en tértek vissza Magyarországra.

A 125 partnercégnél összesen 1208 betöltetlen állás van, a Facebookon eddig 23 858 embert értek el, közülük 2199-en lájkolják az oldalt.

Az OFA az Index kérdésére azt írta, sokan érdeklődnek a program iránt más külföldi országokból is, és mivel a kísérleti program keretében 50 fő hazatérést vállalták, az eredeti célt már túl is teljesítették. Az OFA szerint „a program bővítésére láthatóan van igény", tehát számíthatunk arra, hogy az folytatódik más országokban is.

Mindenki másképp csinálja – de az írek biztosan

Ha azt vesszük, hogy fejenként 2 millió forintba került egy határátkelő magyar hazacsábítása, akkor merülhetnek fel bennünk kérdőjelek (bennem merülnek, őszintén szólva), és talán érdemes körülnézni, mások hogyan csinálják.

Tudom, sokszor példálózom itt az írekkel, de ez nem véletlen: egy Magyarországhoz sok szempontból hasonlító országról van szó, hatalmas tapasztalattal a migráció kezelésében.

Arról már nem is beszélve, hogy az írek rájöttek: sokkal hatékonyabb, ha megpróbálnak érdemi párbeszédet folytatni a külföldön élő (és sok esetben rendkívül sikeres, a szakmájukban elismert) írekkel, hiszen azok akár új ötletekkel, kezdeményezésekkel is előállhatnak.

Enda Kenny miniszterelnök például nemrégiben azt mondta, 2020-ig körülbelül 70 ezer (!!) ír tér majd haza, és jövőre lesz az első olyan év a gazdasági válság kezdete óta, hogy többen költöznek vissza, mint amennyien elmennek.

„Amit ezek az emberek hazahoznak magukkal, a tapasztalatuk, a tudásuk, és a magabiztosságuk – hatalmas lökést ad majd az ír üzleti életnek és a gazdaságnak” - fogalmazott nem is olyan régen, az Amerikai Kereskedelmi Kamara dublini hálaadásnapi rendezvényén.

Mi vonz haza?

Szintén a közelmúltban rendezték meg az ír határátkelők és az anyaország találkozóját, és nem kispályáztak, ott volt mindenki, aki számít. Például az Intel helyi első embere, Eamon Sinnott, aki szerint Írországban rengeteg fantasztikus lehetőség van a fiatal szakemberek előtt, ám ezeknek a lehetőségeknek „nem csak a szakmai és anyagi, hanem a kulturális és társadalmi elvárásaiknak is meg kell felelniük”.

Példaként azt hozta fel, hogy ha azt szeretnék, hogy az ír szakemberek hazatérjenek, akkor muszáj az adórendszert ennek megfelelően enyhíteni, különben nem tudnak meggyőző fizetést ajánlani nekik.

Nem mindenki értett ezzel egyet, a Cork-i Egyetem szakembere, Piaras Mac Éinrí, aki részt vett a határátkelők körében végzett felmérésben, azt mondta, gyakorlatilag senki sem említette a hazatérésről döntő tényezők között az adócsökkentést, annál inkább a munkahely minőségét, a karrierlehetőségeket, valamint az egészségügyi rendszert és az oktatást.

A Lonely Planet igazgatója, Noirin Hegarty szerint a legfontosabb hazavonzó tényező a család. Ő maga Ausztráliából költözött haza, mert azt akarta, hogy a gyerekei az ír oktatási rendszerben nőjenek fel. Noirin Hegarty azt is hozzátette, létfontosságú volt, hogy úgy alakították ki a rendszert, hogy az megkönnyítse a hazaköltözést.

Az oktatáson nagyon sok múlik

Az Ireland 2016 program igazgatója, John Concannon egyértelműen fogalmazott: ha az ország haza akarja vonzani a határátkelőket, egész egyszerűen a világ legjobb alapfokú oktatását kell létrehoznia, mert a felmérések szerint az iskolák minősége az egyik legerősebb motiváció a hazatérésre.

Jimmy Deenihan diaszpóraminiszter nemzeti párbeszédet sürgetett a külföldön élőkkel, hogy pontosan kiderüljön, milyen feltételeket kell Írországban megteremteni a hazatérésükhöz.

Az üzenet tehát egyértelmű: nem mindenféle anyagi támogatásokkal és programokkal lehet hazavonzani a határátkelőket, hanem azzal, ha olyan vállalkozói, adózási, társadalmi és főleg oktatási környezetet teremtenek a külföldön élőknek, aminek következtében azok komolyan fontolóra veszik a hazatérést.

Végül még egy (szerintem jellemző és fontos) vélemény, amit Niamh Bushnell, Dublin start-upokért felelős biztosa fogalmazott meg, aki 16 év New York után tért haza.

„Amikor megérkeztem Dublinba, rádöbbentem, milyen sok tapasztalat gyűlt itt össze, ugyanakkor arra is, milyen kicsik a léptékek. Nagyon könnyen előfordul még a hozzám hasonló, sokáig külföldön élt és sokat látott ír vállalkozókkal is, hogy a hazatéréskor átáll a gondolkodásuk egy kizárólag helyi nézőpontra. Muszáj bátorítanunk azokat, akik hazatérnek, hogy megtartsák a nemzetközi elvárásaikat, a nagy ötleteket és a világszerte meglévő kapcsolataikat, és így építsék a vállalkozásukat” – mondta Niamh Bushnell.

Nem elég a Túró Rudi

A poszt végén összefoglalnám, én mit szűrtem le az ír példából: a legfontosabb tanulság számomra az volt, hogy nem mindenféle kétes értékű programokkal kell megpróbálni hazahívni a határátkelőket, hanem olyan környezetet kell teremteni, ami elég jó ahhoz, hogy az emberek haza akarjanak térni.

Ehhez pedig nem elég a Túró Rudi, pár erre (mindenféle ösztönzők miatt) nyitott vállalat, és a nosztalgiakampány, hanem megfelelő üzleti és társadalmi környezet kell, különös tekintettel az oktatásra, és a nyitottságra a világ felé.

Amíg ez nincs, addig marad a fejenként két millió forintos, pár tucat embert elérő program.

(Fotó: flickr.com /iMorpheus)

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr668150636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HardPötty 2015.12.09. 06:55:47

Még mindig csak egy látszat intézkedésnek tartom. Választáskor majd mondhatják, hogy tettek lépést az ügyben. És nem értem miért lett Londonra korlátozva... A berlini fiatalok nem érnek annyit? Még azt hogy a fiatal korosztályra korlátozták talán lenyelem, de akkor miért nem már a középiskolásokat célozzák és ösztönzik arra, hogy ne külföldben gondolkodjanak. És ösztönzés terén most nem a felsőoktatás féle tanulmányi szerződéses zsarolást értem.

LittleG (uk) 2015.12.09. 06:56:30

ezt az 52 visszatért fiatalt meg kellene nézni/kérdezni 1 illetve évmúlva: meg vannak-e ellégedve a döntésükkel ill. még otthon vannak-e...

LittleG (uk) 2015.12.09. 06:57:16

@LittleG (uk): 1 ill. 5 év múlva akart lenni

Shanarey 2015.12.09. 07:32:21

@HardPötty:

@LittleG (uk):

Egyetértek a hozzászólásaitokkal.

Eme témához annyit még hogy ez a program és az a bizonyos gyerehaza oldal minősége és működése is bizonyítja hogy ez az intézkedés csak egy látszat intézkedés a kormány részéről. Szavazat szerzésre jó, de érdemi hatása nem lesz.

Nem tudom ki emlékszik a gyerehaza projekt góréjára, az oldal indulása után nem sokkal le is lépett Izraelbe mert oda kapott valami állást a kormánytól.
Pedig az elején hogy hirdette (ő is külföldön élt tanult), milyen jó volt hazajönni, és micsoda jó dolog itthon lenni élni és dolgozni.
:-)

Golf2 2015.12.09. 07:33:19

Mese(túròrudi)habbal.

Taxomükke (UK) 2015.12.09. 07:43:15

@Golf2: Elkestel.
Nem ezt varjuk toled.

HardPötty 2015.12.09. 07:45:25

@Shanarey: áhhh azt meglehet magyarázni. Nem lelépett hanem ő kivanküldetveállamérdekilegfontosmunkásemberlett.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.12.09. 07:47:31

Ok, itt is mindenki azt mondja, hogy hülyeség.
Alternatíva?

HardPötty 2015.12.09. 08:04:22

@svájci sapka (ch): a baj hogy a folyamatot a végén akarják megállítani.
Az oktatási rendszerünk kezd darabokra hullani. Csökken a színvonal ezzel együtt. A gazdaságunk nem élénkült meg igazán. Egyre nagyobbak az adóterhek és a gazdasági környezet is egyre instabilabb ami nem igazán vonza a tőkét. Az egészségügyi rendszerből a pénz elfolyik vagy inkább el sem jut. És ez csak pár általános megjegyzés. Egy negatív spirálon ülünk. A szakemberek vèleménye nem számít amíg azt hazudjàk maguknak a vezetők hogy minden okè. Az egyetlen alternatíva az hogy gyökeresen kell változtatni hogy évtizedek múlva az beérjen. Ez lett volna a feladat a rendszervàltás után. A több száz milliós és milliárdos látszatintézkedésekre elfolyt összeg bárhol máshol jobb helyen lett volna az állami költségvetésben. De hát teljesen normális nem hogy a tanáraink nem kapnak fizetést karácsony előtt mert a Klik nem tud fizetni. Hogy az orvosok elhúznak mert a korházakban nem tudnak megfelelően dolgozni az eszközhiány miatt. Stb. Bármi jobb alternatíva mint egy ilyen látszat sz@rság.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.09. 08:08:48

Kérem szépen, Magyarországon ha Orbán Viktor fingik egyet az is világraszóló siker.
Ott minden siker.
Ha elmennek az emberek az is, ha visszamennek az is.
Az ilyen program az eső után köpönyeg.
Nem visszacsábítani kell. Olyan országot csinálni hogy ne kelljen elmenni.
Ilyen egyszerű.
A dohányzásról sem leszokni kell.
Rá se szokni. Az könnyebb.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.12.09. 08:11:14

@HardPötty: Szerintem, ez nem ennyire fehér vagy fekete.
Én azt látom, hogy néha születnének jó intézkedések, de arra azonnal NEM a válasz (alterntíva nélkül).
Így elég nehéz.

Ogorki (Megelhetesi kivandorlo | PL) 2015.12.09. 08:13:58

"412 fő töltötte ki a szükséges nyilatkozatokat, és 52-en tértek vissza Magyarországra". Vegyunk egy optimista becslest es mondjuk azt, hogy felmillio magyar dolgozik kulfoldon es ennek legyen mondjuk a fele fiatal (250000). A kitoltok aranya tehat 0.001648. A hazateroke 0.000208.

100 millio forintert.

Ha ez siker, akkor tudni sem akarom, milyen lehet a kudarc. :(

Valoszinuleg egyebkent Sinnott es Mac Éinrí velemenye egyarant helytallo: a fizetes mennyisege, a munkahely minosege, a szocialis halo milyensege egyarant szerepet jatszik a hazateresben. Hegarty-val azonban nem ertek egyet: ha a csalad lenne a legfontosabb tenyezo, akkor megtarto tenyezonek is kellene lennie, azaz a kivandorlo eleve nem koltozne el. Maximum egy csaladtag tartos betegseget tudnam elkepzelni, ami motivalja a hazakoltozest.

Ahogyan@HardPötty is irta, a GyHF csak latszatmegoldas, leginkabb azokat vonzhatja haza (mind az otvenkettot), akik ilyen-olyan okokbol eppen akkor tartosan nem talaltak maguknak itthon munkat. Ugyanakkor azokra, akik az eletminoseg, a szocialis halo milyensege, a berszinvonal stb (ld fent) elol koltoztek ki, azok csak rohognek az egeszen.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.09. 08:14:04

A program célja nem a konkrét hazacsábítás, hanem a kérdés tudatosítása a társadalomban.

Egyébként meg úgyis mennek haza az emberek tömegesen, minden kampány nélkül.

DieNanny CH 2015.12.09. 08:14:09

Szeretnék abból az 52-ből legalább hárommal jövő ilyenkor egy riportot olvasni, hogy hogyan sikerült nekik az itthon maradás.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.09. 08:14:10

@Shanarey:

Ne csúsztass. Az illető magyar diplomata lett és az izraeli magyar követségre let kiküldve, ami nem ugyanaz, mint kitántorogni.

www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/IL/hu/Munkatarsak/

DieNanny CH 2015.12.09. 08:14:51

@LittleG (uk):

Ó, és csak most olvasom a kommenteket... :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.09. 08:18:56

Csak érdekességként mondom hogy a tavaji HA találkozón többsegben voltak akik 30év felett vándoroltak ki.

©________ 2015.12.09. 08:20:34

1.mivel 50 volt a cel, sikernek mondhato, mert elertek
2. Hogyan jutottak a penzhez, arrol senki nem beszel
3.milyen allasokrol van szo, arrol sem
4.mennyi fizetést kapnak arrol sem
5.hol laknak, arroll sem, es mennyiert
6.kik leptek a programba, mert biztosan nem a 2000euro felett kereseo letelepedettek, hanem akik amugy is jottek volna, olyan hintafelek, bar o is inkabb az osztrak munkanelkuli segelyt valasztotta
7.mennyi ido mulva mennek vissza

HardPötty 2015.12.09. 08:24:11

Én meg úgy latom:
Hogy csőtörés van nálam. Látom a bajt, de nem tudom kezelni. Szólok egy szakembernek. Kijön a csőszerelő és látja hogy ömlik a víz, de nem zárja el a csapot hanem betekeri egy ronggyal és követeli a pénzét valamin megígéri hogy holnap fixálja. Elveszi a pénzt és ha nem adom akkor jönnek a kopasz haverok. Màsnap jön és félig elzárja a csapot és a rongyot is fent hagyja. Aztmondja jó van ez így adjak pénzt és ha már itt van elvinné a laptopom és majd azon megnézi otthon hogy mas hogy csinálja. Elhúz és nem látom többé. Felhívom hogy akkor most mi lesz? Azt mondja mi lenne. Nem folyik már csak csöpög a rongyon át víz, késznek tekinti. Erre perrel fenyegetem stb. Kiröhög mert a bíró a haverja. Azt mondja hogy küld valakit aki cserélget a rongyor de fizetni kell annak is. Mondom ne küldjön. De nem lehet viszakozni mert kopognak a kopaszok az ajtón hogy rongyot cserélnének.

Igaz milyen bizar képtelen történet? Pedig ilyen barmolas megy magas szinten is. És amikor ebbe kezdesz anyagilag vagy szellemileg megroppani akkor elhúzol.

Shanarey 2015.12.09. 08:26:47

@HardPötty:

Persze, így is lehet mondani.

@bircaman szerkesztő maxval:

Örülök hogy ismét bebizonyítottad, a szövegértéseden van mit reszelni.

Mi ebben a csúsztatás? Az ahogy te ezt magyarázod. Mire fel kapta ezt az állást?

Shanarey 2015.12.09. 08:28:05

@diggerdriver:

Ne már, ilyen öregek lennénk ?
:-)

Muscari 2015.12.09. 08:30:46

@LittleG (uk): szerintem ezek jó része amúgy is haza akart menni, a honvágy miatt, vagy mert a család hiányzott, vagy mert itt csak mosogatott és úgy gondolta, hogy ott tud a szakmájában dolgozni.

Kíváncsi lennék arra, hogy ez az 52 ember mennyi időt töltött Londonban, mielőtt hazament, nem tudom, hogy mik voltak a feltételek.

Shanarey 2015.12.09. 08:31:07

@Praliné.:

Én arra lennék kíváncsi, hogy az az 52 ember hogyan is meséli ezt el, pár év múlva.
Na meg az is érdekel, hány hamburger sütő van közöttük.
:-)

HardPötty 2015.12.09. 08:33:01

De tudjàtok mit? Inkább fel sem húzom magam, mivel a program nem engem céloz. Nem tervezem a hazaköltözést. Aki haza megy azt megértem, nem beszélem le. Tényleg szorítok hogy megtalálják a számításaikat otthon, szorítok hogy valami làtványos és hasznos változás induljon el az országban.
Nagy levegő... pozitív életszemlélet ON.

LittleG (uk) 2015.12.09. 08:36:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ha ketten egymástól függetlenül ugyanazt mondják, akkor van benne valami :)

LittleG (uk) 2015.12.09. 08:39:32

@Muscari: hm, ha nem volt ott töltött idő kikötve, akkor simán megcsinálhatta valaki, hogy a felhívást látva gyorsan kiment, dolgozott egy kicsit, majd "engedte" magát hazacsábítani :)

Mr Long 2015.12.09. 08:50:59

@Praliné.: Barmilyen ceghez mehetnek dolgozni, nem csaka leszerzodot partnerekhez, akar magan uton szerzett melot is be lehet vonni a programba. Mivel a lakberedet (vagy egy reszet, nem tudom melyik) fizetik ott laksz, ahol akarsz.

Mr Long 2015.12.09. 08:52:02

Ezt az irrel valo osszehasonlitas miert kerul elo rendszeresen? Nincs mas pelda?

tanato 2015.12.09. 09:10:16

24.hu/belfold/2015/12/09/a-menekulteket-nem-lehet-europa-szelein-letelepiteni-ok-a-centrumba-vagynak/

A cikk azt feszegeti,hogy a kelet európai szakképzetlen mun kavállalók haza fognak térni mert a migránsoknak nevezett mostani bevándorlók elveszik előlük az ilyen jellegű betanított fizikai /szállodai takarító,kukás stb/munkákat,kevesebb bérért.

Mr Long 2015.12.09. 09:12:15

WTF...
Most neztem az itteni reghez tartozo postafiokom es "A mosogatas szakertoi"-tol kaptam email, elektroluy termekeket reklamozva. Ez valami HA barati kor? :)

Mr Long 2015.12.09. 09:13:41

@tanato: A teveben is volt egy riport errol, hogy a nemet bertomeg hogy soszlik meg a nemet munkavallalok vs menekultek kozt.

HardPötty 2015.12.09. 09:16:23

@tanato: ez sem feltètlen igaz. Ha most az Angol kormàny azt mondanà hogy kérem tessék hazamenni vagy kiszorulnèk az itteni munkaerőpiacról, akkor az A és B tervem alapján sem Mo felé mozdunék. Egyelőre az C (vészterv). Lehet mas is így gondolja. Szeretem Európát de el tudnàm hagyni ha kellene.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.09. 09:21:42

@HardPötty:

A nyugat szívó hatását képtelenség ellensúlyozni: Mo-nak nincs pénze arra, hogy osztrák fizetést adjon egy ápolónőnek például.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.09. 09:21:56

Az írek pont nem jó példa. Több tízmillió ír él világszerte, sokkal többen, mint az anyaországban. USA, Ausztrália, Kanada, UK; hogy csak a legnagyobb célpontokat említsem. Minden országban család, barátok, évtizedes közösségek. Ezek az írek soha nem fognak visszatérni a szigetre. Nem is lenne hova. Ha valaki járt már ott, az tudja, hogy még egy Magyarországnál is kisebb területű országról van szó. A főváros említésre sem méltó, a vidék pedig inkább a gazdálkodásról szól. Megvetette ugyan a lábát egy-két IT cég, de azok nem tudnának százezernyi (milliónyi) "hazatérő" írt foglalkoztatni, az egyéb szektorokat pedig ma már főleg a bevándorlók működtetik. Szóval Írország szerintem semmilyen tekintetben nem hasonlít Magyarországra.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.09. 09:22:20

@Shanarey:

Úgy teszel, mintha elletmondás lenne az illető korábbi álláspontja és mostani munkahelye között, pedig nem ez a helyzet. Ez a csúsztatás.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.09. 09:22:23

@Shanarey:

"Mire fel kapta ezt az állást?"

Amire mindenki más a külügyi állást.

Ana72 2015.12.09. 09:22:28

@HardPötty: a példa kiváló, jól írod le vele a helyzetet. Sajnos.

Ogorki (Megelhetesi kivandorlo | PL) 2015.12.09. 09:22:38

@tanato: hogyan lehet meg ennel is olcsobban dolgozni? Ugy ertem azok a "kelet európai szakképzetlen munkavállalók" mar igy is minimalberert dolgoznak, nem? Hogyan fognak tudni nekik a torvenyileg garantalt minimalis oradijnal (pl. UK) is kevesebbet adni?

kronikas 2015.12.09. 09:23:21

Majd B. barátunk mindjárt elmagyarázza, milyen jó is Orbanisztánban, milyen nagyszerű.. :-)

HardPötty 2015.12.09. 09:28:37

@kronikas: személy szerint én szeretem bircman véleményeit is. A stílusa... nem az én stílusom, de egy másik nézőpont mindig hasznos.

Shanarey 2015.12.09. 09:28:53

@Mr Long (je suis orosz pilotak):

Sajnos a HA nem ismeri az almát az almával analógiát.

De ami igazán vicces, az az hogy tegnap én belinkeltem egy írást erről az 52 hazatérős történetről, s mára poszt lett belőle.
pedig ez egy gumicsont megint.

Shanarey 2015.12.09. 09:32:40

@bircaman szerkesztő maxval:

Mesélj mit is tett érte, amíg külföldön élt tanult.

Ellentmondás van, hiszen ő volt a projekt "arca" és mégis lelépett igen gyorsan. ha 5-10 évvel később teszi ezt a kutyát nem érdekelné.

Határátkelő 2015.12.09. 09:42:35

@Shanarey: Nagyon nehéz hasonlót találni, egyelőre a szlovákok próbálkoznának valami hasonlóval, de az még sehol sincs, ha jól tudom. Az íreket azért választottam, mert nekik jóval nagyobb tapasztalatuk van ezen a téren, és nyilván (mint minden összehasonlítás) ez is sántít, de talán érdemes lenne megfontolni azt is, ahogyan ők látják.

A posztot eredetileg múlt szombatra terveztem, de aztán félretettem, azért jelent meg ma, mert tegnap kijött az Indexen ez a hír, és gondoltam, aktuális.

A cél az lett volna, hogy arról beszélgessünk, mi kellene ahhoz, hogy a határátkelők visszatérjenek. Éppen ezért szerintem a poszt második fele érdekesebb, az lenne a vitaindító.

Shanarey 2015.12.09. 09:48:18

@Határátkelő:

Oké, de ahogy már mások is leírták, az Írek és Magyarország, ebben a kategóriában nem összehasonlíthatók. Ahhoz hogy mi kellene hogy hazajöjjenek, vagy netán el se menjenek az emberek, az is lejárt lemez s ha jól emlékszem erről is volt már egy post itt.

Hari Seldon 2 2015.12.09. 10:02:51

"Nem mindenki értett ezzel egyet, a Cork-i Egyetem szakembere, Piaras Mac Éinrí, aki részt vett a határátkelők körében végzett felmérésben, azt mondta, gyakorlatilag senki sem említette a hazatérésről döntő tényezők között az adócsökkentést, annál inkább a munkahely minőségét, a karrierlehetőségeket, valamint az egészségügyi rendszert és az oktatást.

A Lonely Planet igazgatója, Noirin Hegarty szerint a legfontosabb hazavonzó tényező a család. Ő maga Ausztráliából költözött haza, mert azt akarta, hogy a gyerekei az ír oktatási rendszerben nőjenek fel. Noirin Hegarty azt is hozzátette, létfontosságú volt, hogy úgy alakították ki a rendszert, hogy az megkönnyítse a hazaköltözést."

Hogy is mondjam? Magyarországon épp az OKTATÁS minősége és állapota az egyik döntő tényező, hogy eljöjjön az ember.... - A másik az EGÉSZSÉGÜGY.
Na, ezután sok sikert.

Ogorki (Megelhetesi kivandorlo | PL) 2015.12.09. 10:08:40

@Határátkelő: sok vitalehetoseg azt hiszem nincs, az itteni kozonseg nagy resze szerintem egyetert veled abban, hogy "olyan környezetet kell teremteni, ami elég jó ahhoz, hogy az emberek haza akarjanak térni".

Legalabbis szerintem a HA kozonsegenek tobbsege pont a kornyezet miatt nincs otthon.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.09. 10:08:57

@Shanarey:

A Külügy politikai állás az egész világon. Szerencsésebb országokban a személyzet egy része marad kormánytól függetlenül (pl. Angliában ez a helyzet), csak a vezetői állások betöltői változnak a kormány változásakor. Az USA-ban más a helyzet: ott pl. a nagykövetek kötelezően lemondanak új elnök hivatalba lépésekor.

Mo-on 1989-ben szépen megtervezték, hogy a kormányzati apparátus szépen depolitizált lesz, s csak a legfelső vezetás fpg változni kormányváltáskor. De ezt csak az MDF tartotta be 1990-ben: akkor volt a legkevesebb kirúgás. Persze tegyük hozzá ennek objektív oka is volt: nem volt elég saját embere az MDF-nek akkor még.

Aztán az MSZP 1994-ben mindenkit kirúgott a minisztériumokból, legalsóbb szintig bezáróan, s azóta minden kormány ezt a "nemes" hagyományt követi.

Tristan fideszes ember, így kinevezték diplomatának, mi ebben a furcsa?

Shanarey 2015.12.09. 10:32:27

@bircaman szerkesztő maxval:

Az hogy ha már ennyire rajongsz értük, akkor te milyen állásra is ácsingózol, s főleg a válaszaiddal miért is beszélsz mellé.

A fickó volt az "alapító", és a reklám arc aki hazajött és hű de jó neki, majd két évvel később lelép, mert jobb ajánlat jött. Értem én hogy te nem érted, hiszen te politikus alkat vagy, mindig azt mondod, ahogy neked a legjobb.

Shanarey 2015.12.09. 10:34:07

@Ogorki (Megelhetesi kivandorlo | PL):

Emiatt írtam hogy ez gumicsont, mert túl sok alkalommal, és túl sokan taglaltuk, mi minden nem jó Magyarországon.

tanato 2015.12.09. 10:38:23

@Ogorki (Megelhetesi kivandorlo | PL): Talán ott lehet a kutya elásva hogy a 3.ik világbeli bevándorlók,mivel az egykori gyarmatokról jönnek,sokkal jobb angol,francia spanyol,holland stb nyelvismerettel rendelkeznek mint a kelet európaiak,és pl. kalauz,biztonsági őr sofőr állásoknál előnybe kerülnek még ugyanannyi bérnél is.

Herr Géza 2015.12.09. 10:41:41

@Praliné.:
8. Mibe kerül az Nagynemzeti Hazatérési Központ fenntartása, mert tudtommal nem kevesen föállásban foglakoznak ezzel a projekttel és ennek költsége jól gyaníthatóan nincs benne ebben a 100 misiben. Nem lepödnék meg, ha Jó magyar szokás szerint ennek az intézménynek is lenne minimum egy államtitkára, szolgálati A6-ossal, tokkal-vonóval. (Az meg külön vicc, hogy a hazacsábítottak között is volt olyan (nem egy), akinek ez a központ lett a munkahelye...)

Hari Seldon 2 2015.12.09. 10:47:31

Ha esetleg az oktatás és egészségügy pont indok a visszaköltözésre (lehetnek ilyen marslakók, miért ne?), akkor azért van még más is, például a gazdaság kilátásai:

index.hu/gazdasag/ado_es_koltsegvetes/2015/12/08/koltegvetes_kockazat_eu-s_penz/

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.12.09. 10:57:20

@bircaman szerkesztő maxval: Jól hangzik, csak így konkrétan csak pont a külügyre nem igaz.

Szíjjártó előtt mindig megvolt a folytonosság a diplomatáknál, mert tudták, hogy a pártszimpátiánál fontosabb a kapcsolati háló. Persze, fejeket cseréltek, volt, aki háttérbe szorult, volt aki előtérbe került egy váltás után, de ilyen léptékű tisztogatáshoz még csak hasonló se volt.

Ogorki (Megelhetesi kivandorlo | PL) 2015.12.09. 10:58:01

@tanato: akkor viszont igaz nem a szak-, de a mindenkeppen kepzettsegen mulik a dolog. Egy masik faktor lehet azonban az, hogy ki miota tartozkodik a fogado orszagban. Vagyis az ujonnan bevandorlok versenyeben lehet, hogy az egykori gyarmatok allampolgarai lesznek befutok, de ketlem, hogy egy huzamosabb ideje ott elo es dolgozo magyar helyett egy frissen betelepulot reszesitenenek elonyben (jojjon bar ex-gyarmati orszagbol).

Szoval szerintem ahelyett, hogy "a kelet európai szakképzetlen mun kavállalók haza fognak térni", inkabb az lesz, hogy a "frissen kitelepulni szandekozo szakkepzetlen munkavallalok" eleve hatranybol fognak indulni. Szoval szerintem csak esetlegesen lelassitani fogja tudni a helyzet a folyamatot, megforditani nem.

Persze majd elvalik. :)

tanato 2015.12.09. 11:05:18

@Ogorki (Megelhetesi kivandorlo | PL): Hát igen aki már több éve megvetette a lábát/és persze bejött neki/,aZ már biztosan nem jön vissza.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.09. 11:11:00

@Shanarey:

Magyar diplomataként követségi munkára menni nem lelépés, ezt te is tudod.

Nem rajongok senkiért.

Kétszer is megpróbáltam a Külügynél elhelyezkedni, egyszer se sikerült, most már idős is vagyok hozzá.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.09. 11:11:07

@Püspök utcai gombaszedő:

Dehogynem volt. A legnagyobb tisztogatás 1994-ben volt ezen a téren.

Hozzáteszem: alapvetően nem látok gondot abban, hogy kormányzati állásban kormányhű emberek vannak. Tulajdonképpen furcsának is találtam az 1989-es tervet ennek ellenkezőjére.

Sosem szoktak embereket egyszerre elküldeni a követségeken, azaz mindig megvan a folytonosság.

Shanarey 2015.12.09. 11:22:09

@bircaman szerkesztő maxval:

Mellébeszélsz, mielőtt megkapta ezt az állást hol is volt ő diplomata?

Herr Géza 2015.12.09. 11:30:30

@Shanarey: Hát a Nagynemzeti Hazatérési Központ nagykövete volt... Mit nem értesz??? :)))))

Shanarey 2015.12.09. 11:45:26

@Herr Géza:

Azt nem értem, Birca miért ugrott bele ebbe a "szerecsen mosdatásba"

Herr Géza 2015.12.09. 11:50:34

@Shanarey: Hát mert ö ilyen. Csak. :)))))

LyukasBogrács 2015.12.09. 11:50:53

" nyolc hónap alatt összesen 52 fiatal tért vissza Magyarországra dolgozni"

Es hanyan koltoztek el ? Es ami meg ennel is fontosabb: miert ?

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.09. 11:50:58

@Shanarey:

Ezen az alapon senki se lehetne diplomata sehol, hiszen első diplomata munkája előtt nem volt diplomata sehol.

Shanarey 2015.12.09. 12:15:22

@bircaman szerkesztő maxval:

Megint mellébeszélsz sebaj.

Diplomaták, nem az iskolapadból kerülnek elő, és az sem jellemző rájuk hogy hű de fiatalok. legalábbis Európában ez nem jellemző. Mellékesen mielőtt hülyeségeket beszélsz olvass utána mikor is indult ez a gyerehaza marhaság, mikor lépett ő le stb. A google a te barátod is (amíg meg nem tudja ki vagy) Amikor ez történt, én még Magyarországon éltem, s így volt alkalmam végignézni azt a sok marhaságot, amit összehordott, s azt is ahogy ezek után igen gyorsan lelépett.

Shanarey 2015.12.09. 12:22:55

@LyukasBogrács:

Ilyet, nem szabad kérdezni.
:-)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.09. 12:27:11

Edzés közben az jutott eszembe, hogy nem is a fiatalokat kéne hazacsábítani, hanem a tapasztalt középkorúakat (35-50). A fiatalokat pont abban kéne támogatni, hogy mehessenek, legalábbis hosszú távon ez hozna nagyobb hasznot.

Ha saját magamra gondolok, én pont abban az időszakban fejlődtem a legtöbbet (emberileg, szakmailag, morálisan), amikor nem voltam itthon. Számos kultúrát, szokást, nyelvjárást ismerhettem meg, megtanultam kicsit "nem magyarul" gondolkodni, érdekes emberekkel hozott össze a sors, és nem utolsósorban türelmesebb, nyugodtabb, higgadtabb lettem.

Ha mindez nem történik meg, akkor talán egy átlagos zsörtölődő magyar vált volna belőlem, aki mindenben csak a hibát keresi.

Szóval a világlátást kellene támogatni, és azokat az embereket kéne hazahívni, akiknek már van összehasonlítási alapjuk, és akik így tudják, hogy mit kéne itthon másképp csinálni, persze egyéni, nem pedig állami szinten.

Határátkelő 2015.12.09. 12:27:45

@Shanarey: Azért személyeskedni nem kell...

Shanarey 2015.12.09. 12:45:00

@Határátkelő:

Oké, csak érdekes hogy ő elméletekkel magyaráz a tények ellenében.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.12.09. 13:37:38

Anno 1998-ban szerveztem egy országos társadalmi vitát a "Fiatalok első lakáshoz jutűsűról". A Székesfehérvári és a Ferencvárosi Önkormányzatokon kívül országszerte mindenütt brutális sivatag volt azügyben, hogy egyáltalán tud-e valamit felmutatni a helyi önkormányzat lakáspolitikaként.

A magyarok kedvenc játéka a társadalompolitikában a társadalmi integráció terepein, hogy a különböző síkok a meggyújtott kannócú bombát dobálják oda vissza.

Az országos keretek drasztikus változtatása nélkül az önkormányzatok nem lehetnek címzettjei annak, hogy van-e lakásprogramjuk vagy szageénypolitikájuk vagy ifjúságpolitikájuk vagy középosztálypolitikájuk, mert a feladataik nőnek egy forráselvonásos időszakban. Ez egy nemrepülő repülő!

A családi kasszának neki címezni azt a kérdést, hogy ugyi aran drága bogárkám összegyűjtesz-e egy 60%-os önrészt egy bankihitelnek, ugyi aran drága bogárkám nem bánod ha lakáshitel kamatok megduplázódnak három év alatt és azt se bánod, ha a 10 milliós lakáshiteled 30 milliósra varázsolódik.... ja és ugyi nem felejtesz el tandíj szerű milliókat összegyűjteni a gyereked taníttatására... mert ez a homokzsákot az államkassza léghajója kihajítja a semmibe.

Ugye családi kassza Te majd elkapod! És megtartod a gyerekeidet az egyetemeken!

A Széksefgehérvári gyere haza program illuzionista társadalompolitika mert olyasmit mutogat ami kibdenagyon kellene, pl: BÉR, ELOSZTHATÓ ÖNKORMÁNYZATI LAKÁS, ÉS RENDSZERGONDOLKODÁS.

DE ILYENEK NINCSENEK!

A magyar bér nem óhajtja etalonnak tekinteni ezt a 350 bruttós szintet, mint amit ez a program kért a multiktól, hanem már ott tartunk hogy a huszon meg negyvenezer forintos rabszolgákat rakja be a magyar kannibalizmus mosogatni egy iskolai konyhába!

Hány 80 ezer forintos közalkalmazottnak nevezett rabszolgát kell leváltani egy 47 ezer Ft-os közmunkásrabszolgára hogy állami újraelosztással megszervezhessük, hogy állami ditációval a multik 350-es bruttót adhassanak 50 magyarnak?

Ez itten a rendszerlogika! De én mást tekintenék annak! Én a béralku országos és ágazati és helyi megerősítését. Mert az ettől való elzárkózás, a párbeszéd fórumok szétverése nem megerősíti a társadalmi integrációt hanem szétver mindent.

500 ezer embert menekült el eddig és 50-et hazahozunk ekkora költségen azért hogy a TV tudjon mit hazudni? !!!

Huncut ez a viktor gyerök!

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.09. 13:38:25

@Shanarey:

De, ez jellemző. A legtöbb diplomata huszonévesen kezdi. Inkább az a kivétel, aki később.

tsabus UAE 2015.12.09. 13:51:59

Gyere haza programnak nekem elég lenne, ha nem embernek látszó tárgyak irányítanák az országot...
444.hu/2015/12/08/magyar-politikus-reg-hazudott-akkorat-mint-retvari-bence

Mikkamak 2015.12.09. 14:44:05

Pont ez a pénzpocsékoló látszatprogram jutott eszembe amikor gyermekem felsőoktatásba való bejutását próbáltuk intézni.
Ő ugyanis 10 éves kora óta az USA-ban járt iskolába, de ragaszkodott hozzá, hogy egyetemre Magyarországon járhasson. A gimnáziumi eredményei alapján kint még jó nevű iskolába is bekerülhetett volna, de persze hallani sem akart ilyesmiről, mert ő Magyarországon...

Jó, nézzünk utána. Írjunk emaileket, leveleket, telefonálgassunk, hogy mi a teendő. Az elég gyorsan kiderült, hogy ugyan pár éve még az egyetemeket beleszólhattak abba, hogy kit vesznek fel, ez most már nincs. Felvi.hu van és minden azon keresztül zajlik. Persze a magyartól eltérő oktatási rendszerből származó bizonyítványokat értelmezni nem tudja, így az illető rögtön 0 pontról indul.

A személyes megkeresésekről pedig annyit, hogy volt ügyintéző aki 10 hónap elteltével válaszolt az emailre (igaz, elnézést kért), és a válasz a jogszabály bemásolása volt, a kérdésünkre nem válaszolt.

A kinti vizsgái emelt szintű érettséginek való minősítési kérelmet beadtuk februárban, választ kaptunk október végén (tehát akkor, amikor a gyerek mindenképpen évhalasztásra kényszerült volna).

Mázli az egészben, hogy kint is jelentkezett, magyarországi angol nyelvű képzésre. A felvételit végző (magyar) illető kiemelkedően tehetségesnek nyilvánította, majd legalább fél órán keresztül próbálta lebeszélni arról, hogy Magyarországra menjen egyetemre.

Tehát a magát 8 év külföldi élet után maximálisan magyarnak valló gyerek, akinek minden vágya az volt, hogy felnővén visszaköltözhessen Magyarországra jelenleg Magyarországon tanul ugyan, de méregdrága angol nyelvű tanfolyamon. Távlati tervei között már nemigen szerepel a magyarországi élet és már ott tart, hogy mégiscsak elmegy az egészségügyi vizsgálatra és ujjlenyomat vételre, hogy megkapja a Zöldkártyát, bár ez ellen eddig kézzel-lábbal tiltakozott, mert ugye ő Magyarországon....
Persze az ő hazacsábítására egy fillér közpénzt nem kellett volna elpocsékolni.

Peetee 2015.12.09. 15:01:34

Itt nem az volt a lényeg soha, hogy hány emberpalántát tudnak hazahívni. A lényeg az ,hogy sikerült 100millió közpénzt valakinek a zsebébe belemutyizni, aki ebből valamennyit visszatesz a pártkasszába. Minden más mellékes.

Bredpitt Monika 2015.12.09. 15:27:57

Én hazajöttem pedig nem kaptam támogatást (ja, bocsánat, sárga csekk, igen, azt leszámítva). De sárga csekk nélkül is boldog lennék, pedig a túró rudi nem is érdekel.

És nem is teszem feltételes módba, hiszen éltem itthon boldogan, akkor is amikor nem volt állásom és alig volt pénzem, de valahogy mégis boldog voltam és nem akartam innen elmenni. Amerika nem hiányzott hét évig, pedig milyen jó hely az, sokkal jobb mint Magyarország, ott még a hajléktalan is boldog. Ott minden happy.

Vannak még akik inkább turkálnak itthon a kukában, de legalább itthon vannak. Ilyen elvetemültek is vannak. Hülyék, idióták, jaj, dehogy, hazudnak, csak azt mondják, hogy jó itthon, pedig dehogy.

Alig várják, hogy mehessenek Amerikába ahol majd Donald Trump megmondja bemehetnek e (Mr. Trump én nem vagyom muszlim, mehetek?)

Csakhogy legyen ma egy kibic: Szeretlek Magyarország. Továbbra is. Mindig. Forever.

élhetetlen 2015.12.09. 15:32:22

@Ogorki (Megelhetesi kivandorlo | PL): Bocs, csak kicsit más. Ennyi pénzért, (plusz akik most arra kapják a fizetést, hogy ezt menedzselik), nem is azok jönnek haza, „akik ilyen-olyan okokbol eppen akkor tartosan nem talaltak maguknak itthon munkat”, hanem azok, akik kimentek, és rájöttek, hogy nem boldogulnak kint sem. Nagy haszon az országnak, ha visszajönnek. Megéri.

Netuddki. 2015.12.09. 15:32:28

Nem beszélgetni kell róla, hanem számonkérni az eftársakat mire költötték a 100 milkát! Szépen rakjanak ki minden számlát róla az oldalukra, aztán lehet belőle blogot írni.

Netuddki. 2015.12.09. 15:42:46

@Bredpitt Monika: @Mikkamak: Nem is arra van a 100 millió.
Legyen egy jól hangzó reklámkampány a fidesznek (közpénzből ugye), aztán pár 10 milkát kap valamelyik haver. Még csak a szándék sincs ott...

soad1221 2015.12.09. 15:50:44

@A nagy kékség: állj.... a 35-től már vki középkorú???
basszameg... :)

Bredpitt Monika 2015.12.09. 16:25:27

@Mikkamak: válaszoltak az emailedre? Na, ez az ami nekem itthon nem sikerül. Az email úgy látom itthon nem hivatalos kommunikácós forma.
Legalább volt haszna a válasznak úgy 10 hónap után?

Bredpitt Monika 2015.12.09. 16:26:50

@bértrollbosszantó_kovi1970: ezt tényleg nekem címezted?
Én annyira naív vagyok, hogy én tényleg elhiszem a szándék tisztaságát.

skye8 2015.12.09. 16:28:58

nem ertem mi a gond ezzel a kampannyal, mindenkinek szemelyes problemaja hogy hol szeret/akar elni. szerintem akik a kampany segitsegevel hazatertek mar elotte is terveztek a hazakoltozest, csak valoszinuleg nem volt meg az allas vagy a kezdotoke hogy otthon ujrakezdhessek. nagyon jo barataim Franciaorszagban elnek, orvos/epiteszmernok hazaspar, ok is tervezik hogy hazakoltoznek Romaniaba. nem mindenkinek jon be a kulfoldi 'multikulti' elet, nem ertem ezt miert olyan nehez elfogadni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.09. 16:50:31

@soad1221:
Az hát.
Vén trotty vagy…
:))))))))))))))

Hari Seldon 2 2015.12.09. 16:52:56

@skye8:
Semmi köze a külföldi életnek a multikultihoz, ha már ezt a szót használod. Vagy legalábbis nem kell hogy köze legyen.
Itt élsz (vagy ott, ahol éppen vagy) és nagyon jól érzrd magad, mert... (mindenkinek meg van a saját indoka erre)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.09. 16:54:48

@soad1221: Ha megélem a 70-et, már elégedett leszek, úgyhogy igen. A 35 az pont félúton van. :) Ja, és akkor már több van mögöttem, mint előttem. :)

Buchhalter 2015.12.09. 16:55:32

Na aktuális cikk.Lassan 6 hete ,hogy hazajöttünk magunktól is a nagy és csodálatos Németországból.Persze a párommal mi egy kölni migrációs központban melóztunk fejenként havi 945 €-t.Kint döbbentünk rá.hogy a szocmunkást kint se akarják nagyon megfizetni.Elég sok negatív tapasztalat ért minket és asszonykámnak se a hideg éghajlat se a helyi morál nem jött be.Hihetetlen hogy egy német városban mindenütt arabokba,négerekbe,oroszokba és még ki tudja mibe botlasz bele.Itthon ami fogadott minket : párom 3 napon belül talált szoc melót ,nettó 112 000 Ft.Huha!Én a másik szakmámban közgaszdász oldalon próbálkozom.15 állásinterjú és érdekesen bunkó de diplomával rendelkező seggfejekkel jó néhányszor találkoztam.Albérlet : lemondtunk a fővárosról inkább ingázunk.A helyi kisvárosban 70 000 Ft + rezsi.Sok ismerős munka nélkül , vagy eladósodva és reményvesztetten.Adtam magunknak pár hónapot.Ez a gyere haza kampány egy nagy foss már bocsánat.Először a lakhatási és anyagi dolgokat kéne megoldania a kormánynak.Elszörnyedtem,hogy még több kisbolt és kocsma meg étterem zárt be végleg míg kint voltunk 6 hónapot.Nem baj a turkálok úgy látom osztódással szaporodnak.Hülye magyar hordjad a nyugatiak levetett gönceit.Na jó ez kicsit ironikus volt.Kicsim a szemével szenvedett pár napja több mint 2 órát várt az SZTK-ban én a fülészeten csak jó 3 órát.Csupa jó dolog ,hogy hazajöttünk...

soad1221 2015.12.09. 17:01:02

@diggerdriver: mondod ezt Te???
matuzsálem.

soad1221 2015.12.09. 17:01:43

@A nagy kékség: akkor ezt lehet egyénileg módosítani?
én 100-al lennék elégedett, szóval szinte kölyök vagyok.. :D

skye8 2015.12.09. 17:18:59

@Hari Seldon 2: hat nem tudom, nekem otthon nem voltak muszlim vagy neger szomszedaim, indiai vagy pakisztani munkatarsaim, hogy csak egy peldat adjak.

Herr Géza 2015.12.09. 17:49:21

@Buchhalter: Ha már "kiteríted" a fizudat, akkor a teljesség kedvéért azt is tedd hozzá, hogy részmunkaidős állásról volt szó, ha nem tévedek... Mert a 945.- nettónak is karcsú 38 órás munkahéttől felfelé. :D

kronikas 2015.12.09. 18:10:39

@HardPötty: ok, de ha orbanisztán ennyire bejön neki.... miért nem ott él, dolgozik?

Buchhalter 2015.12.09. 18:10:47

@Herr Géza: egy szocmunkásnakcsak csak ennyit adnak!Járj utána!

nyuszigonosz 2015.12.09. 18:25:08

@Buchhalter: Te ugye olyan EU-s dolog keretében voltál szociális munkás ott elöre lekötött 6 hónapra?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.09. 18:40:33

@soad1221:
Nem. Örökifjú.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2015.12.09. 18:44:33

@Buchhalter: Annyira nem érdekel. Csak a korrekt tájékoztatás megkívánta volna. Mert panaszkodsz a következő mondatban, de ugye részmunkaidőben ez még "sok" pénz is lehet...
A minijobost is lehetne sajnálni, ha csak azt írja le, hogy 450 € a fizetése, de ha hozzáteszi, hogy ezt pl. havi 45 óráért kapja, akkor ugye más a leányzó fekvése.
Persze te dolgod.

Hari Seldon 2 2015.12.09. 18:52:43

@skye8:
Na, most jön a süketelés a muzulmánokról. Nekem sincs. Mindenki olyan lakhelyet választ, amit akar. Ha nem akar muzulmánok között élni (mondjuk mi sem), akkor olyan helyet keresünk. Ennyi. Mi sem élünk ott. Mondjuk Lorraine-ben eleve elég kevés van, lagalábbis felénk.
Itt elvileg 6-7% muzulmány van. Magyarországon menni a cigányok aránya? Ha már így ping-pongozunk a "hátrányos helyzetűek" mennyiségével? Na ugye. Ott is van multikulti, ha így vesszük. És sok ember ott sem tud "jobb helyen" élni.

Hari Seldon 2 2015.12.09. 18:55:02

@skye8:
Másrészt, néhány terrorista baromtól eltekintve az itteni muzulmánok sokkal jobb helyzetben vannak, mint a magyarországi cigányság.
Sőt akár magyar középosztály jó része is, ha a kormány által definiált középosztályt nézzük.

Shanarey 2015.12.09. 18:57:58

@LyukasBogrács:

Ne tőlem kérd, engem nem zavart a kérdésed.
Én csak nem akarok neked bajt.
:-)

@Bredpitt Monika:

444.hu/2015/11/06/hivatalos-a-magyar-onkormanyzatok-es-az-iskolak-nem-olvassak-el-az-emailjeiket

@skye8:

Nem a kampánnyal van gond, hanem azzal ami hiányzik belőle, vagyis a tényleges tenni akarás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.09. 19:04:14

Hogy az Isten bassza bele arccal a forró disznószarba azt a gyökeret amelyik odatette a képernyő aljára ezt a élőbolygó faszságot. Hogy lehet eltüntetni?

Shanarey 2015.12.09. 19:06:35

@diggerdriver:

Adbloc hirdetés blokkoló.

Shanarey 2015.12.09. 19:07:13

@diggerdriver:

Ha a blogodból akarod, onnan nem tudom hogy kell.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.09. 19:21:33

@Shanarey:
Küldj egy linket ahol le lehet tölteni. Köszi

Shanarey 2015.12.09. 19:26:57

@diggerdriver:

Ez arra jó hogy te ne lásd, de attól persze még ott lesz.

adblockplus.org/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.09. 19:29:40

@Shanarey:
Na ezt én is megtaláltam Viszont nem lehet letölteni. Felad egy ablakot az adbolck plus bővítmény hozzáadásához aztán semmi.

Bredpitt Monika 2015.12.09. 19:42:32

@Shanarey: koszi, en mar inkabb csak postan kuldok mindent, mar reg rajottem hogy nem nyitnak emailt

Bredpitt Monika 2015.12.09. 19:44:05

@diggerdriver: eloszor jot rohogtem, aztan jott a bolygo az en telomom is, most en is karomkodom

Buchhalter 2015.12.09. 20:01:04

@Herr Géza: sehol nem írtam ,hogy részmunkaidő!Heti 40 volt!Nem 38!Érthető???Néha öregem még a kákán is csómot keresel!Ne abból indulj ki hogy te mérnökként mennyit keresel!Sokan 1000 eut visznek haza!Ébredj már fel!Vége a nagy mani osztásnak@nyuszigonosz: igen 6 hónap volt amit lehetett volna hosszabbítani,de ennyi pénzért és hozzá rettentő rossz munkakörülmények miatt kihagytuk.Üzenem egy-két értetlenkedőnek : valakinek bejönnek a dolgok másoknak nem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.12.09. 20:01:35

@Bredpitt Monika: hat akkor fogjunk ossze, es gyurjuk le egyutt - ne a klimavaltozast, hanem ezt a bannert...nekem is itt van a telefonon...kicsit bosszanto tenyleg:)

Shanarey 2015.12.09. 20:03:52

@Bredpitt Monika:
@Zsuzsi65:

Telefonra is létezik az amit Diggernek linkeltem.

Taxomükke (UK) 2015.12.09. 20:07:19

@Shanarey: Nekem van adblockom, megis latszik...

skye8 2015.12.09. 20:09:20

@Hari Seldon 2: nem a 'jobb helyrol' van szo. mi kertvarosban elunk, szomszedaink tobbsege feher kanadai de jocskan akadnak negerek is a kozvetlen szomszedsagban,tolunk nem messze a highway tulso felen pedig sok kinai, azsiai csalad lakik. ez nem azt jelenti hogy rossz helyen elunk, az elozo tulaj pl. soha nem zarta be a hazat annyira nem jellemzo a bunozes a kornyeken. de en nem csak a lakohelyrol beszelek a multikulti kapcsan, hanem pl. hogy a munkahelyemen mennyi kulonbozo hatteru emberrel kerulok kapcsolatba, ami otthon egyszeruen nem tortent meg.

Herr Géza 2015.12.09. 20:09:59

@Shanarey: De szarik működni. IOS alatt az appot letölti, de se a Safarira, se a Chrome-ra nem tudom rátenni. Kalap szar. :))))

Herr Géza 2015.12.09. 20:12:02

@Taxomükke (UK): Ja, az indaPass nyomja a pofánkba, nehéz lesz lelőni....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.09. 20:17:31

Shanarey nekem megmutatta....
Sikerült.
Részleteket nem mondok.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2015.12.09. 20:25:57

Adblock ügyben, Andriodra tudom hogy működik PC re tudom hogy működik IOS és egyéb kategóriáról nem tudok semmit.

@diggerdriver:
Nem is emlékszel már rá, ha nem vetted be a Cavintont, kettőt, azért hogy el ne felejtsd bevenni.
:-)

M. Péter 2015.12.09. 20:31:01

@Shanarey: Ez a "felmérés" nem bizonyít semmit.

"A levelek olyan kódot tartalmaztak, ami visszajelzett, ha a címzett megnyitotta a mailjét."

Az ilyen trükköket általában a szpemmelők szokták használni, emiatt sok levelezőprogram és vírusírtó védi tőlük a felhasználót, és letiltja a kódot, vagy lehet, hogy az e-mailje ki lett szűrve mint levélszemét. Ha valaki esetleg szövegalapú levelezőt használ, akkor sem fog működni, szóval abból, hogy nem kapott automatikus visszajelzést, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Shanarey 2015.12.09. 20:39:35

@M. Péter:

S az hogy nem is válaszoltak, az sem bizonyít semmit?
Amúgy a saját tapasztalatom az hogy a felmérés nem csal.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.12.09. 20:59:30

@Buchhalter: Szocmunkás fizetés 112 ezer vagy tanárfizetés vagy pék vagy postás vagy akármi!

Nominálisan ugyan ez volt 15 éve is és azóta a kenyír az drágább lett, megmiegymás. Egy csöppet.

Bredpitt Monika 2015.12.09. 21:01:13

@Zsuzsi65: @Shanarey: ismerve magam a klimavaltozast hamarabb legyurom, mint ezt a bolygot a telefonrol

nyuszigonosz 2015.12.09. 21:03:16

@Buchhalter: Kösz a választ. Emlékeztem, hogy egyszer említetted, hogy valahogy így volt.

Sajnálom, hogy ilyen lett ez a meló. Mondjuk NRW-ben ( Észak Rajna Vesztfália) nem szeretnék élni, nem csodálkozom, hogy nem hosszabbítottátok meg az ottlétet, és ha még a munkakörülmények és a fizetés is rossz, akkor elmegy az ember kedve nagyon.

M. Péter 2015.12.09. 21:05:20

@Shanarey: Nem derült ki, hogy volt-e az e-mailben olyasmi, amire válaszolni is kellett volna.

Shanarey 2015.12.09. 21:09:47

@M. Péter:

miszterg.kinja.com/deutsch-tamasnak-szeretettel-ezert-nem-mukodik-ez-az-1740769392

Olvasd el az eredeti blogot ahol ez megjelent, és ott van a közepén, és a végén, az ami téged érdekel.

M. Péter 2015.12.09. 21:14:05

@Buchhalter: Ezért érdemesebb pl. vegyészmérnöknek tanulni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.09. 21:46:34

hát ha az oktatási rendszer az egyik legfontosabb szempont,,,, akkor hatalmas bukta az egész.
konkrétan ismerek olyanokat, akiknek az egyes számú érv vlt a kivándorlásra a magyar iskola.
egébként meg a magyar kormányzat meg arra is hülye már, hogy a spanyolviaszt feltalálja?
(költői kérdés volt.....)
(még nem olvastam a kommenteket.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.09. 22:08:22

@HardPötty:hova? (bocs, ha már kérdezte más is, sorban olvasok)

Muscari 2015.12.09. 22:11:13

@Buchhalter: nem tudtok angolul? Az en lanyom szocialis munkasnak tanul, neztem a fizeteseket es 30 font folott adnak orankent. Az azert nem rossz, en meg vagyok lepve, hogy ti olyan keveset kerestetek.

Azon kivul szerintem Magyarorszagon sokkal, de sokkal rosszabb szoc munkasnak lenni, mint Ny-Europaban, es nem csak a fizetesek miatt.
Eleg lehangolo, amit irsz, mi lesz, ha nem jon be Magyarorszag? Ujra nekiindultok?

Muscari 2015.12.09. 22:13:47

@Hari Seldon 2: a mi kozvetlen szomszedaink indiaiak. Olyan isteni illatok szoktak toluk jonni, gondoltam, egyszer majd atkopogok hozzajuk egy kis kostoloert :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.09. 22:15:08

@Határátkelő:
hogy mi kéne a visszatéréshez? hát nem ártana valami stabilitás. csak egy példát mondok, amikor kitalálták a kötelező óvodát, meg egyre nehezebb volt bekerülni bölcsödékbe, sokan családi napközibe fektették a pénzüket (csana). ezek perpill mivel állami feladatot visznek, kapnak valamennyi állami támogatást, plusz a szülők fizetnek is. most épp meglebegtették, hogy felszámolják a rendszert inkább mégis, ez is nem jó, legyenek inkább céges bölcsödék. az egy dolog, hogy nincs elég állami férőhely, a plafonról is gyerekek lógnak, úgy oldották meg a létszámkérdést, hogy törvényileg feljebb vitték a max létszámot, amit még szabad besuvasztani egy szobába, és kész - de ezzel most épp speciel egy csomó ember munkáját nullázzák le. vagy ha nem is, a lebegtetés is bőven elég. és persze nem az első és egyetlen eset. vállalkozzon itt meg fektessen be pénzt akinek két anyja van.
(trafikmutyitól kezdve a visszamenőleges hatályú törvényekig gondolom, mindenki tud ilyen brilliáns intézkedéseket felsorolni.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.09. 22:21:39

@bircaman szerkesztő maxval:
hm, családtagom 1990- 2010-ig volt meglehetősen magas rangú minisztériumi tisztviselő, egy rakás kollégájával egyetemben. volt olyan kormányváltás, nem is egyszer, ami helyettes államtitkári szintig nem mozdította el szakértő emberek tömegét (nyilván nem maradt ott mindenki).
2010 után söpört el mindent a politika.
szóval bocsi, ez most nem stimmel teljesen.

Muscari 2015.12.09. 22:24:12

@Shanarey: nekem van adblock, megis latszik. Mondjuk nem zavar, mert 16:9-es a monitorom, boven van rajta hely.

@skye8: nem ertelek, ez miert baj? En egyaltalan nem banom, hogy mindenfele hattaru emberrel dolgozom egyutt, sot. Van, hogy hoznak be kajat, az kulon elvezet a kulonbozo dolgokat megkostolni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.09. 22:24:13

@Püspök utcai gombaszedő: megelőztél. habár amit én írtam, az nem a külügy volt.

Shanarey 2015.12.09. 22:39:09

@Muscari:

Jobb egér kattintás az adblock ikonon, így kezdődik utána válaszd ki a megfelelő opciót, egy hirdetés blokkolása az oldalon, stb.

Muscari 2015.12.09. 22:42:46

@Shanarey: fantasztikus, koszi szepen!

Muscari 2015.12.09. 22:45:39

@Dragonlady (Bp, Hun): igen, ez a legnagyobb baj, a kiszamithatatlansag. En azt mondom, hogy vallalkozzon otthon, akinek HAT anyja van (ferjem szokta igy mondani :-))

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2015.12.09. 23:08:09

@Shanarey: Nem talaltam ilyen cikket a Sydsvenskan oldalon, de ha rakeresel a neten Moskosel varosra, akkor sem dob fel ilyen temaju cikket.
De egy ilyen esetet több medium is lehozna, megsem talaltam semmit.
Ugyhogy nagy esellyel kamu cikk, vagy pedig a gyikemberek elhallgatjak az igazsagot...

skye8 2015.12.09. 23:41:33

@Muscari: lol en egy szoval sem mondtam hogy baj, nem tudom hol olvastad ezt a kommentjeimben. arra probaltam ravilagitani hogy sokkal szinesebb, 'multikultibb' az itteni tarsadalom mint az otthoni.

Határátkelő 2015.12.09. 23:42:17

@Shanarey: @Bredpitt Monika: (és többek)

Éppenséggel én le tudom venni ezt az Élő bolygós logót innen, ha ennyire zavarja a mobilos változatot... :)

skye8 2015.12.09. 23:46:47

@Muscari: kajarol jut eszembe, kanadai ittletem elso 2 heteben egy kondominiumban eltem ahol a lakok tobbsege indiai volt es ejjel-nappal curryt foztek, a szagtol buzlott a folyoso. mindegy ez csupan egy kellemes emlek maradt :))

blackhairlady 2015.12.09. 23:52:12

@Mikkamak: milyen cimen kapna zoldkartyat?

Herr Géza 2015.12.09. 23:52:37

@Buchhalter: Na akkor álljunk meg még egy szóra. Mert látom, normálisan válaszolni még mindig nehezebb. Németországban ugye 8,50 a minimálbér. 160x8,50=1.360 bruttó. Annak a nettója minimum 1.038 ( ha még az egyházadót is levonom). Ráadásul itt nem szokás nettó fizukról beszélni, tehát feltételeztem, hogy bruttóról beszélsz. Akkor érted, hogy miért nem értem a panaszosan feltálalt 945-öt?
Ugye szociális munkást nem szoktak gonosz vállalkozók feketén alkalmazni, minimálbérnél kevesebbért. Annál inkább valószínű, hogy a téged alkalmazó intézmény közszolgálati tarifatáblázat (TVöD) szerint fizet. Annak a vonatkozó kezdő legalacsonyabb fizetési kategóriája a TVöD-SuE, E2 osztály 2.010 € bruttóval. Ha kommunális, vagy tartományi alkalmazásban álltál, akkor is a létező legalacsonyabb tarifaosztályban is minimum 1.671.- a bér (mondjuk ezt az intézményszolgák, takarítók, stb. kapják)
Ugye, hogy megvan minden alapom az általad írt összeg furcsállásához?
Ha meg valami EU-s projekt, gyakorlat, mittudomén mifene konstrukcióban voltatok itt, akkor megköszöntem volna az infót és nem lett volna több hozzáfűznivalóm.
Így továbbra sem tudom hogy kaphattatok ilyen kevés fizut, de akkor meg mondd azt, hogy nem kötöd az orromra. Oszt jónapot...
Igaz, te tálaltad a fizetésedet, nem kérdezte senki. Csak én meg utálom, ha valaki hamis vagy hiányos infókkal dobálózik.
És még mielőtt: nem vagyok főállású kekeckedő, de speciel a német közalkalmazotti tarifatáblázattal pont a napokban kellett a feleségem kapcsán foglalkoznom.

Grüezi mitenand 2015.12.09. 23:55:25

@Saman: nem akartam hinni a napokban a szememnek, amikor láttam, hogy a szociális szférában a nominálbérek(!) 2010 és 2014 között több mint 15%-kal csökkentek, 2014-ben a havi átlag már a 70 ezer Ft-ot sem érte el.
ez több, mint botrány. józan ész, gyere haza! (mindenki más meg fusson, amerre lát abból az országból, ahol ez a normális.)

félreértés ne essék, én nem a nyugati béreket kérem számon az országon, az szerintem is irreális lenne. de a bérarányokat, tendenciákat igenis számon kell kérni egy lecsúszó, elszegényedő, elnéptelenedő országban is. (persze nem nekem, hanem az ott élőknek. - nota bene: akiknek ez nyilván tetszik, hiszen a relatív többség továbbra is hangosan élteti a regnáló politikai vezetést.
szóval minden nagyon szép, minden nagyon jó. a sikertörténet töretlenül folytatódik.)

még egy megjegyzés a csökkenő (mit csökkenő, zuhanó!) szociális bérekhez: mindeközben szinte az összes szektor bérszintje növekedett, némelyik meglepően dinamikusan. főleg a versenyszféra, de a közszféra is jóval 0 feletti bérnövekedést tudhat magáénak.

még megdöbbentőbb a kép, ha nem csak 2010 és 2014 között nézzük a bérek változását, hanem 2008-as bázison. ehhez képest több mint 30 (harminc) százalékos a nominális bércsökkenés.
és ezek kérem a hivatalos ksh adatok, nem valami gerilla adatforrás: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli030.html
mindeközben persze volt némi infláció is, tehát a fizetés vásárlóértéke a hat évvel korábbinak alig több, mint a fele. kérdezem: ki az a józan, választási lehetőséggel bíró személy, aki ezt választja magának és a családjának?

közmunkások látják el a nyugdíjasotthonok lakóit, meg a drogfüggőket is??
még egyszer: szerintem ez több mint botrány.

2015.12.10. 00:03:23

@bircaman szerkesztő maxval: Ha demagóg akarnék lenni, akkor erre azt mondanám, hogy korrupcióra viszont mindig van pénz? :)))

Shanarey 2015.12.10. 00:27:11

@Muscari:

Szivesen.

@Bajen:

Köszönöm.
Nekem is ez volt a bajom hogy próbáltam rákeresni, de nem sikerült.

@Határátkelő:

Szerintem vedd le ha le tudod, mert a mobilos változat amúgy sem tökéletes, hát még ezzel, még úgysem. Én a mobilról leszoktam mert nem engedett beloggolni, vagyis nem fogadta el az azonosítómat és a jelszavamat.

Herr Géza 2015.12.10. 00:38:10

@Buchhalter: Az előbb nem olvastam már a Nyuszinak adott válaszodat, mert leverted a biztosítékot. Most már emlékszem, egy egyházi alapítványnak dolgoztatok. Na ja, azok sehol a világon nem arról híresek, hogy túlfizetik a dolgozókat. Szóval nem Németországot kéne szidni.
Viszont pechedre visszakerestem az első kommentjeid egyikét, amikoris 9'eurós órabérről meséltél, meg 4-es adóosztályról. Mellőzném a hosszú levezetést, de az ugyebár 1.085 nettót ad ki,ami megintcsak nem 945.-. Tudom, a 140 € különbség nem a világ, de mondjuk két hétvégi bevásárlás belefér 2 személyre.
Igen, tudom, hogy sokan dolgoznak 1000 eurókért a gazdaságban, jellemzően betanított, szakma nélküli melósok. De ők sem halnak éhen, 2x1000-ből (nettó) meg már tisztességesen meg lehet érni. És ugye az itt a minimálbér.
Most látod otthon te is mi várt rátok: oldd meg azt az életszínvonalat otthon 2 minimálbérből 70e+rezsis vidéki lakbérrel.

Herr Géza 2015.12.10. 00:39:01

@Határátkelő: Hát good morning.... :))))))

Taxomükke (UK) 2015.12.10. 08:01:33

@Herr Géza: Megijedt a forró disznószartól...
:)))))

fhdgy 2015.12.10. 08:04:56

A zemberek ezeregy ok miatt mennek el. Így ezeregy okot kellene megszüntetni. Ehhez az országban sem akarat, sem szándék nincs, a hozzáértésről már beszélni sem érdemes. Marad a pótcselekvés, meg az imádkozás, hogy ne menjenek el mégtöbben vagy jöjjenek haza. Én nem hiszek az imák erejében.

Bredpitt Monika 2015.12.10. 08:17:48

@Határátkelő: koszonjuk, micsoda erzes, eltunt a bolygo

Bredpitt Monika 2015.12.10. 08:20:15

@Herr Géza: miert tartott nekem ilyen sokaig rajonni, hogy neked milyen jo humorod van

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.10. 08:44:24

@Dragonlady (Bp, Hun):

Egyéni eset, nem jellemző. A furcsa az, hogy ennyi ideig maradhatott az illető több kormány alatt.

©________ 2015.12.10. 09:34:33

@Bajen: szia, nem ismerlek, de nem ismersz egy Pepét ott Svédországban?:)

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2015.12.10. 09:42:18

@Praliné.: Nem, de tul sok magyar el itt ahhoz hogy mindenkit ismerjek ;)

Herr Géza 2015.12.10. 09:49:14

@Bredpitt Monika: Mert mindig csak a Zolikával foglalkozol... Tiszta féltékeny vagyok.... :))))

©________ 2015.12.10. 10:24:13

@Bajen: én mindenkit megkérdezek:)

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.12.10. 11:42:14

@Herr Géza:
Mert Mónika egy monogám tipus...:)
Valszinuleg nem kedveli az ,,érett,, pasikat... :)

Herr Géza 2015.12.10. 12:01:40

@vityo641(AT): :)))) Hát Zolika se egy tinédzser már...:))))

Herr Géza 2015.12.10. 12:16:40

@vityo641(AT): Na olyan nekem tényleg nincs. Majd felragasztok valamit a gyerek készletéböl. :D

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.12.10. 12:43:31

@Herr Géza: Ahogy olvasgatlak...
Sok kérdést nem hagysz nyitva...:)

Bredpitt Monika 2015.12.10. 13:40:40

@Herr Géza: A Zolika fotóján egy gyönyörű tetko van, a tiéden meg egy banya? (már félve írom le, hogy mit látok, mivel már sikerült egy dinót kígyónak néznem) Szerinted melyik a szexibb?

Bredpitt Monika 2015.12.10. 13:45:31

@fhdgy: Haza is jönnek emberek. Én a múltkor egy játszóházban futottam haza a polgármesterünkkel. Odamentem és bemutatkoztam neki (már csak azért is hogy lássa a pofáját annak, aki írt neki és az összes képviselőnek egy jó hosszú levelet a cigány magyar ellentétről - rémlett neki valami) és beszélgettem vele, elmondtam neki, hogy én is hazajöttem, azt mondta, neki is van egy lánya, aki szintén visszajött, mert hiányzott neki Magyarország és nem találta jobbnak Írországot (ha jól emlékszem).

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.12.10. 13:53:46

@Bredpitt Monika: ....
...es a belső értékek...az mára már smafu...???:)

Bredpitt Monika 2015.12.10. 13:57:17

@vityo641(AT): Géza belső értékeire gondolsz?
várjunk, várjunk, vissza kell olvasnom vagy kétszáz hozzászólását, hogy lássam hol vannak a belső értékek

Herr Géza 2015.12.10. 14:47:46

@Bredpitt Monika: Neked ehhez vissza kell olvasni? Hát beszaroooook... Azt hittem triviális. :))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.10. 21:24:57

@bircaman szerkesztő maxval: mondom, hgy baromira nem egyedi eset volt, és nem egyetlen illetőről van szó, hanem a komplett szakértpi társaságról, osztályvezetőkig maradt mindenki kormányokon keresztül, csak a helyettes államtitkárok és felette cserélődtek. de mondjuk hülye vagyok én, hogy szabadidőmben itt győzködlek arról, amit a saját szememmel is láttam.

2015.12.11. 09:16:22

@bircaman szerkesztő maxval: Igen, azt mondjuk nem nehéz elhinnem. :)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.19. 10:19:30

Véleményem szerint pusztán kétmillió forinttal csak a lúzereket lehet hazacsábítani, illetve azokat, akik anélkül is valamiért hazatérnének.Idekint ez 2-3-4 havi fizetés max, utána otthon hogyan él meg a nettó 120 ezerből?
Illetve aki ennyiért már hazatér, annak otthon se volt rossz, (avagy csak nem volt eléggé...) akkor meg tök fölösleges volt határátkelni...
Na mindegy, nem akarom én senkinek se megmondani a frankót... (pedig lehet, hogy épp azt teszem? ) :D
Még nem olvastam a kommenteket, ha pont ugyanezt már más is megírta, akkor az azt jelenti hogy van valami igazság benne... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.19. 10:22:22

@diggerdriver: Jelentem, nekem sikerült...Mármint a rá se szokás... :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása