oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. november 07. 06:47,  Mit tehet a kisember? 480 komment

2015. november 07. 06:47 Határátkelő

Mit tehet a kisember?

„Gyere haza, és tegyél a változásért”, és „majd a hazatérő határátkelők megváltoztatják az országot”, és még sorolhatnánk azokat a mondatokat, amelyek rendszeresen elhangzanak elég sok helyen. De hogyan is működhetne ez a mindennapokban, egyáltalán, reális gondolat-e ez? Ezen töprengett el Digger, aki le is írta vitaindító gondolatait.

Ha van kedved, örökítsd meg egy napod (akár több, akár kevesebb szöveggel), ne habozz, készítés pár képet, írj mellé pár sort és küldd el a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!!

kubikusok_foto_escher_karoly.jpg

„Ez egy vitaindítónak szánt írás. Jártamban-keltemben sokszor sok helyről hallok egy népszerű felvetést. Magyarország jobbá tételéről van szó. Elhangzik rengeteg olyan mondat, hogy „a fejekben kell rendet tenni”, a „morálnak kell megváltozni”, meg „gyere haza és tegyél a változásért”, aztán „az embereknek kell megváltozni”, merthogy „meg kell változni az országnak”. Ilyen és ehhez hasonló kijelentések gyakran hangzanak el ilyen-olyan fórumokon.

Mit tehet a kisember? Kicsit nézzük meg ezt közelebbről. Soha senki a fenti kijelentés után még nem beszélt a hogyanról. Tegyük fel, hogy én, a melós Diggerdriver holnap hazaköltözök.

Én már láttam a szárnyaló építőipart, láttam az itteni emberek mentalitását, láttam a viszonylag élhető országot. Tehát mit és hogyan kéne tennem, hogy tízmillió ember megváltozzon?

Hogyan fogjak hozzá?

Például elmegyek egy szimpatikus párthoz (???), és felajánlom segítségemet. Merthogy jobbítani szeretnék. Ilyen világmegváltó emberek már az ántivilágban is voltak. Hogy működött ott? A párttitkár odament a hőzöngő melóshoz hogy „gyere közénk, elvtárs, lépj be a pártba és belülről reformáld meg a rendszert”.

Aztán mikor a palimadár megkapta a pártkönyvét, akkor hamar elmagyarázták neki, hogy mi az a pártfegyelem és mi jár a megszegőinek. Onnantól kezdve csak a bólogatás maradt neki. A mai pártok mások? Ugyan már…

Milyen más út marad? Tüntetés?  Igen, az járható út. Óriási sikere volt például az internetadó elleni demonstrációnak. Meg a… meg a… akárhogy visszagondolok, több nem jut eszembe. Az internetadót készségesen visszavonták, na, győzött a nép, ilyen egy igazi demokrácia. Aztán hoztak vagy három másik adót, amivel beszedik az internetadó többszörösét.

Szóval milyen úton induljak el? Dolgozzak, fizessek adót, legyek törvénytisztelő állampolgár és éljek példamutatóan?  Jaa, hogy mielőtt kimentem külföldre akkor is így éltem és senkinek nem jutott eszébe, hogy példát vegyen rólam. Ilyen példamutató élettel csúsztam egyre lejjebb.

Mit tehetek én, a kisember, hogy megváltozzon egy ország gondolkodásmódja? Hogy az állam ne fejőstehénnek nézze a vállalkozót, hogy a vállalkozó ne rabszolgának nézze az alkalmazottat és a melós ne burzsuj kizsákmányolót lásson a főnökében?

Én tudom azt, hogy milyen, mikor egy csapat a közös célért dolgozik és amikor a főnök partnernek tekinti a segédmunkást is. Tudom, mi az a pozitív inspiráció. Na most ezt a tudást kéne valahogy átültetni néhány millió ember fejébe. Már csak annyi kéne, hogy valaki elmondja, mi ennek a kivitelezési módja a gyakorlatban.

Menjek oda Quhetes Bélához és mondjam neki hogy

- Te, figyu, miért nem fizeted meg jobban Lakatos Stathamet?

- Én nagyon szívesen megfizetném, de ha neki adok 30 ezer forint fizetésemelést, akkor annak sokszorosát kell befizetnem az államkasszába. Nem a Statham pénzét sajnálom, hanem az államnak fizetendő sarcot.

Mit mond az állam?

- Ha nem szedek be, vagy nem kényszerítek ki annyi adót, akkor nincs hároméves GYES-GYED, akkor nincs korkedvezményes nyugdíj senkinek, akkor nincs  még olyan egészségügy vagy oktatás sem, amilyen most. Ja és természetesen nincs a seggem alatt Audi, meg a majdani unokáim jólétét is biztosító jövedelem. Nem fizetés, jövedelem. A fizetés minden állami alkalmazottnak a te adódból származik. Hidd el, az semmi. Nem tétel. Viszont ezen felül adsz nekem ennél jóval többet. LEHETŐSÉGET. A legnagyobb fizetésnél is többet ér, és jövedelmezőbb.

Hagyjuk a politikát, lépjünk tovább!

Mit tehet a kisember? Népszerű lózung, hogy fogjunk össze. Hogy közösen együtt tegyünk az országért. Rendben van, csak mondja meg valaki a mikéntjét. Milyen törvényes útja van? Négyévente mindenkinek megadatik nyolcmilliomod részben beleszólni a kormányzásba.

Törvénytelen úton? Hogyan? Puccsal, forradalommal vagy mivel? A magyar ember vesztésre van trenírozva. Koppánytól Dózsa Györgyön át az 56-os forradalomig Magyarországon hatalom elleni megmozdulás nem volt sikeres.

Több mint ezer év alatt a magyar ember olyan trenírozást kapott, mint Indiában a kígyóbűvölők kobrája. A kobra, mielőtt támad, felemelkedik, és bordáit kifeszítve felvesz egy támadóállást. Ha tovább ingerlik, odavág.

Ha ezt az ingerlést egy bottal csinálják, akkor természetesen minden marási kísérlet sikertelen. Ezt napokon keresztül szüntelenül elvégzik a kígyóval, egészen addig, míg kiölik belőle a támadási ingert.

Annyi marad neki, hogy feláll támadóállásba. Leveszik a kosaráról a fedelet, ő kiemelkedik és a furulyát az ingerlő botnak vélve annak mozgását leköveti, de nem vág oda.

A magyar ember pontosan ilyen tortúrán esett át több mint ezer éven keresztül. Minden szabadulási kísérlete kudarcba fulladt. Volt időszak, mikor még a just murmurandi, a morgás joga sem járt neki. Ma már igen.

Körülbelül úgy van vele, mint a viccben, mikor megkérdik a Bodri kutyát, hogy mikor volt jobb a kommunizmusban vagy most a demokráciában?

- A kommunizmusban öt méter hosszú láncon éltem, az étel viszont tizenöt méterre volt, ráadásul ha ugattam, megvertek. Most tizenhárom méter hosszú a láncom, az ételt még mindig nem érem el viszont ugathatok kedvemre.

Itt tartunk.

Egy taxissztrájk és következményei

Mit tehet a kisember? Volt egyszer egy taxissztrájk. Nincs még egy olyan közösség, amelyik olyan gyorsan elnyerte a lakosság szimpátiáját, mint a taxisok, és amelyik ugyanolyan gyorsan el is veszítette.

A kormányzat megtanulta, hogy apránként, kis lépésekkel kell irányítani a népet a rossz felé. Szépen óvatosan terelve észre sem veszi, hogy a nyakáig ér a szar, de ha lökdösik, azonnal betámaszt. Mekkora benzinár verte ki a biztosítékot akkor? Mennyi a benzin mai ára? Mekkora ugrással provokálták ki a sztrájkot és mekkora lépésekkel jutottak el a mai árig? Na, ugye.

Aki olvasott már tőlem építőipari írásokat, az tudja, hogy mindent megfigyelek, mindent dokumentálok és levonom a következtetéseket. Rengeteg újítást lehetne bevezetni az otthoni építőiparban, amitől hatékonyabb lenne. Én egyszerű melós létemre hogyan tudnám mindezt átültetni az otthoni gyakorlatba?

Már a törvényi szabályozások is mások a két országban. Ami az egyik helyen elfogadott gyakorlat, a másik helyen tilos. Tudok olyan dologról, aminek létjogosultsága óriási nagy Magyarországon és rendkívül kicsi Angliában, mégis Angliában vált gyakorlattá.

Tudok olyan piaci lehetőséget, amit megfelelő tőkével otthon sikerre lehetne vinni, óriási hasznot hozna. A mai világban ki kockáztatná a pénzét? Mindegy is, ettől nem változna meg tízmillió ember mentalitása.

Például tisztelni kéne a magántulajdont. Nem vinni el egy deszkát az építkezésről, mert az valakinek a tulajdona. Ez lenne az alap. Mit mond erre a dolgozó? - Majd ha megfizetsz, akkor nem lesz szükségem arra, hogy lopjak tőled.

A másik kérdés. Az állam tiszteli a magántulajdont? Hány ember vállalkozását, hány ember megélhetését tették már tönkre törvényi szabályozással?

Van tekintélye az államnak? Államtitkártól felfelé kit lehet hiteles embernek tekinteni? Mondjunk Magyarországon egyetlen embert, akit példaként lehet állítani a nép elé. Magas pozíciót betöltő vagy sikeres vállalkozást vezető embert.

Mit tehet a kisember? Lózungokat puffogtatni nagyon könnyű. Közhelyektől még nem változott meg senki gondolkodásmódja. Azt mindenki meg tudja állapítani, hogy valami nem jó. És? Innen hogyan tovább? Ha valaki a magyar embernek azt mondja, hogy ne rohanj neki a falnak, mert betörik a fejed, akkor kétszeres erővel rohan neki. Nehogymá’ más mondja meg…

Mi a fő probléma?

Az emberek elveszítették a jövőbe vetett hitüket és a vezetőikbe vetett hitüket. Az ország nem egységes és nem tud felsorakozni senki mögé. Ha most jönne egy karizmatikus vezető, annak sem hinnének. Ennyi ígéret után immunissá váltak az igazságra is. Elvették a nemzeti jelképeiket, nincs mi mögé odaállni.

A köztársasági elnöki pozíció egy közröhej, az egésznek az a hátránya hogy nincs előnye. Halkan kérdezem, hogy az a kitétel miszerint a Köztársasági Elnöknek a nemzet egységét kell megtestesíteni, mennyiben fedi a valóságot?

Mit tehet Diggerdriver, ha hazamenne? Gyanítom semmit. Elmenne dolgozni valahova, ahol keresne százötvenezer forintot és besavanyodva nosztalgiázna londoni éveiről.

Aztán felvetődik egy másik lényeges kérdés. Miért nekem vagy bárki más pórnépnek kéne megváltani a világot Magyarországon? Én élni akarom a magam életét. A kispolgári családapa életét. Nincs küldetéstudatom. Látom, hogy Magyarországon valami nem működik. És? Azt is meg tudom állapítani ha egy TV nem működik. A megjavítását mégis meghagyom másnak.

Mi a megoldás? Erre várom a válaszokat.”

Digger blogját itt érhetitek el.

(Fotó: Escher Károly) 

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vitaindító Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr28056430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.11.07. 06:49:34

Mit tehet a kisember János? Kinnmarad.

Golf2 2015.11.07. 07:08:17

Mit tehet a kisember János? Kinnmarad.

adg 2015.11.07. 07:14:32

Eloszor a fejekben kellene rendet tenni, hogy megvaltozzon az orszag erkolcsi moralitasa, ami elengedhetetlen szuksegesseg az igazan lenyegi valtozasokhoz. Jellegebol fakadoan ezek a szemnek lathatalanok, mert jol csak a szivevel lat az ember, es miutan meglatta mindenki a helyes peldaval eloljaro redisszidalo exkivandorlok eloremutato es remenytol sugarzo jovokepet, csak akkor koagulalodhat majd a megfelelo kritikus tomeg, mely raebred a valtozas szuksegessegenek elengedhetetlensegere, es megteszi az elso lepest, mely nagy ugras lesz a nemzetnek. Ez lesz a a pillanat, amikor az osszes verejtekes kuzdelem egy hatalmas pozitiv energia kepeben manifesztalodik. A tobbi csak bullshit.

puhacica 2015.11.07. 07:15:30

mindig csak a kifogas... :D

(komolyra forditva a szot, szerintem az a legnagyobb baj, hogy a civilek nincsenek elegen, illetve ha lennenek is, felulrol kinyirjak oket, nagyjabol tehetetlenek.)

33621 2015.11.07. 07:31:16

Most pont ezért tüntetnek Romániában is, ott is tele a hócipőjük a politikusokkal és elzavarnák legszívesebben az összest a hatalomból! Valamilyen civil de szakértői kormányzást szeretnének létrehozni, ahonnan a politikusok ki lennénék zárva a vezetésből!

2015.11.07. 07:39:36

Három opciót látok, nem hiszem, hogy lesz több.

Az egyik az, hogy bezárkózol a saját kis világodba, szinte semmiről sem veszel tudomást. Mondjuk ettől függetlenül egzisztenciád ugyanúgy nem lesz, ha nincsen jól fizető munkád, de most nem is ez a lényeg.

A másik az lenne, hogy megpróbálsz harcolni, mondani a környezetednek, hogy talán nem így kellene csinálni a dolgokat, ahogy jelenleg is mennek. Ezt tartom a legkevésbé érdemesnek, egy népet nem lehet megváltoztatni, lecserélni sem. Az adócsalás, a mutyi, az uram-bátyám rendszer nálunk alapnak számít. Meg az is, hogy segíccsen az állam mindenben.

A harmadik, ami a legdrasztikusabb, a külföldre vándorlás. Itt azért tegyünk különbséget aközött, hogy valaki csak a pénzért megy, aztán rohan is vissza, vagy pedig élni megy ki. Ők azok, akik azt mondják, hogy elég volt ebből az abszurd országból, és mégis azt is bevállalják, hogy adott esetben rosszabbul éljenek, mint itthon, de a lehetőségek mindenért kárpótolnak. Ha akarsz velük élni, persze.

A megoldás legelemibb lépései azért annyira nem nehezek. Jó lenne, ha az emberek megtanulnának emberként viselkedni a másikkal szemben is. Meg talán többet kellene gondolkodni, olvasni, nem mindent elhinni, amit hallunk. Ebből kellene következni annak, hogy olyan pártok legyenek, akik ígérgetéssel meg parasztvakítással nem tudnak választást nyerni. Persze, ezúttal is bilibe lóg a kezem.

adg 2015.11.07. 07:40:15

Nem igazan van megoldas.Majdnem mindegy, ki megy haza. Meg a sajat kis mikrokornyezetet sem nagyon fogja megvaltoztatni.Kis befolyasa biztos lesz, de semmi lenyeges.
Amugy szerintem elindult azert otthon is valami, eleg sok teren volt valtozas a gondolkodasban. Illetve most nem tudom, harom eve elszakadt a film, de akkor latszott valami.

Na mindegy, a remeny halt meg utoljara. Az se most volt. Megyek, es elerek valami valtozast a kertben, lenyirom a fuvet. A fu hosszat meg tudom befolyasolni. :)

Sanz 2015.11.07. 08:18:21

Csak 50000, változást akaró, egységbe tömörülő ember kell. Szerintem pár éven belül lesz ennek realitása, legalábbis azt tudom, hogy elég sok, a jövőben aktívan politizáló emberbe botlottam már bele Londonban. Szóval remény az van, csak szerintem még nem jött el a változás ideje... nem pusztult még le eléggé az ország, hogy az emberek változást akarjanak (a túlélésre játszás még egyelőre könnyebb mentális stratégia).

Muscari 2015.11.07. 08:23:06

@adg: erkölcsi mortalitást olvastam :-)

Szerintem az ország ezeréves történelméből kiindulva minden jobbítási kísérlet veszett fejsze nyele. Én csak azt akarom, hogy hagyjanak élni, nyugodtan, békében.

adg 2015.11.07. 08:34:39

@Muscari: Az sem lenne rossz, csak az sajnos nem tautologia. :)

2015.11.07. 08:37:58

@Sanz: "nem pusztult még le eléggé az ország, hogy az emberek változást akarjanak (a túlélésre játszás még egyelőre könnyebb mentális stratégia)."

Akkor még van remény... :S

fhdgy 2015.11.07. 08:47:39

Amit én látok, az általam megtapasztaltak alapján, hogy Mo. a 60-as évek második fele óta egy irányíthatatlan ország. Lehet, hogy már előtte is, és régóta is az, de mondom, én a saját tapasztalatomról beszélek.

Sokan még azt hihetik, hogy a Haynau és Bach-korszaknak nincs vége, mert valamiféle passzív ellenállásként élik meg az életüket. Sokszor megtapasztaltam, hogy ha a mindenkori kormány, még a Kádár rendszerben is, azt mondta, hogy arra, arra kell menni, akkor sok-sok ember nem mozdult semerre, ha mégis, akkor pont a másik irányba. Max. az erőszaknak engedett immel-ámmal, de az első adandó alkalommal ott bújt ki, ahol csak lehetett.

Ez a nagy rendszerváltásnak nevezett gengszter váltás után sem változott. Nagy bajnak tartom, hogy ezért "a zembereket" nem tudom elítélni. Sajnos, valahol igazuk, igazunk van. Ennyi átverés után, ki az a bolond, aki hinni mer?

Ez a legnagyobb probléma.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 08:48:36

@adg:
Igazad van elvtárs. Előre a XVIII. kongresszus határozatainak végrehajtásáért. Előre a XXVI. ötéves terv megvalósításáért.
Le a kólamámorban fetrengő hanyatló nyugattal.
Le az ürgebőrökkel.
Le az ürgékkel.
Éljenek és virágozzanak a térd alá érő szoknyák.
Hagyjuk meg a szexualitást a rothadó nyugat mákonyának.
kepkezelo.com/images/h048xk2akunh8udyegor.jpg
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 08:51:07

@Dragonlady (Bp, Hun):
Ez kurvajó:))))))))))))))))))))))))))
Az a vicc hogy szinte minden markolónak egyforma a kulcsa.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 08:51:57

@Sanz:
Csak 50000???
Kettő sincs aki a hogyanban egyetértene.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 08:54:39

@adg:
Nem, semmi nem változott.
Rendszeresen beszélek volt munkahelyeim dolgozóival. Az egyik az ország legnagyobb mélyépítő cége, a másik Budapest legnagyobb közműszolgáltatója.
MINDKÉT helyen csak rosszabb lett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 09:01:40

@fhdgy: Igen így van.
Sokszor hallom hogy rendszerváltáskor szétlopták az országot és hogy jól működő gyárakat bezártak.
A szétlopás még igaz is lehet, de mondjon nekem valaki világpiaci szempontból sikeres magyar terméket ami jelentős, hangsúlyozom JELENTŐS nemzetgazdasági bevételt tudott produkálni.
Valamit ami nyugati versenyben megállta a helyét.
Hagyjuk az olyan bődületes ostobaságokat hogy Ikarus meg Pannónia meg téliszalámi.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.07. 09:06:54

"A kommunizmusban öt méter hosszú láncon éltem, az étel viszont tizenöt méterre volt, ráadásul ha ugattam, megvertek. Most tizenhárom méter hosszú a láncom, az ételt még mindig nem érem el viszont ugathatok kedvemre."

Minden társadalomban van lánc. Ezért hívják társadalomban. Teljes szabadság csak a társadalomelőtti időkben volt, de azt senki sem akarná, mert túl sok a negatív oldala.

Ezt én írtam le régebben a különbségről a kommunizmus és a demokrácia között:
- a kommunizmusban oda van láncolva a kutyaházhoz, de kapsz enni, viszont megvernek, ha nem fogadsz szót,
- a demokráciábna szabadon járkálhatsz a kertben, s ha nem fogadsz szót, nem vernek meg, csak nem kapsz enni.

kronikas 2015.11.07. 09:07:37

Külföldre menve zárjuk az ajtónkat, félünk a lopástól - pedig máshol lehet a legszegényebb ember is inkább éhen hal, mintsem lopjon. Nálunk a vezetők természetesnek tartják hogy nagyban lopnak. A nép is természetesnek tartja, hogy a vezető lopós, rabló - és szereti. Mert ha ő nagyban lophat, akkor ő is kicsiben, amig tapsol a hatalomnak.

Orbanisztán rendszere ezt az alkut akarta, és kötötte meg elég sikeresen a magyar néppel. És ez az, ami egy népet lealjasit - hogy lelki korrupcióra lép. Nem veszi észre, a törvények direkt olyanok, tisztességesen, becsületesen ne lehessen megélni. Pedig a lelki korrupcióra nincs bocsánat. Mikor a hatalom elkezdi saját állampolgárai egy csoportját üldözni, a magyar nem kiáll mellettük, hanem tapsol vagy félrenéz. Kárörvend vagy azt mondja, ez nem az én dolgom. Amig ő sorra nem kerül csoportjával, és akkor döbbenten látja, őérte sem állnak ki, érte se szól senki. Maximum a jogvédők.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.07. 09:08:01

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

A negyedik opciót választják a magyarok: igyekeznek élni, s tudomásul venni a nagypolitika meghatározta korlátokat. Minden országban, mely nem nagyhatalom, ez a helyzet: külső kényszerek adják meg a korlátokat. Ezek ellen lehet beszélni, de tenni nemigen. A jó politikus az, aki képes ezeket a kereteket enyhén tágítani, a maximumot kihozni a helyzetből.

Ana72 2015.11.07. 09:08:23

az van, hogy mindenki eleve lemond arról, hogy változtatni lehessen. A morálon, a szokásokon, a felfogáson, a gondolkodásban, bármiben.
Vannak, akik pedig úgy látják, hogy kicsiben nem érdemes csinálni a változást, csak nagyban, és ha úgy nem lehet, ne csináljuk kicsiben se, mert úgyse lesz eredménye.
Én az utóbbival nem értek egyet. Én hiszek a példaadásban, ha én a saját mikrokörnyezetemben, életem vonatkozásaiban úgy élek, ahogy jó lenne, ha nagyban élhetnénk, és ezt a felfogást adom tovább magam körül, akkor kis lépésekkel, de lehetne változtatni, mert más is ha csak a saját életét úgy élné, ha csak a saját környezetében máskép csinálná, akkor - ilyen alulról jövő kezdeményezés formájában - lehetne elérni változást. Csak sajnos azt is belátom, hogy ez az út rendkívül macerás és bizonytalan, valamint legalább sokáig is tartana így megváltoztatni az országot.
Azonban, ha az egyéni szint mellett az oktatásban kerülne még ez igazán fókuszba, és valóban korszerű pedagógiai felfogás élhetne az iskolákban, és modellezhetővé válna a tanítás során sokminden, ami ma nem, vagy csak nagyon nehezen, akkor...talán akkor...
vagy nekem is belelógna a kezem a bilibe és felébrednék?
(azért vannak népek, ahol sikerült az ország helyzetét jelentősen megváltoztatni, az emberek gondolkodására hatni, pl. ilyen Finnország, na olyat itthon miért nem tudunk csinálni? igaz, ott is beletelt pár évtizedbe, de ez egy ilyen játék, nem megy egyik napról a másikra). És mondhattok bármit, csak azt ne, hogy naív vagyok. Azt már elég sokszor mondták, azt már tudom. Mégis volt, hogy nekem lett igazam :)

kronikas 2015.11.07. 09:08:37

Szerintem már végjáték van, a vetés beérik, már nincs lehetőség. Változás, jó irányba, nem lesz.

Hamvas Béla: "A fasizmus-bolsevizmus kísérlet a totális élethazugság megvalósítására. Az, amit mond, és az, amit tesz, egyetlen pontban sem érintkezik. Az európai idealizmus végső fázisa, a platonizmus utolsó fejezete, amikor az elmélet és a gyakorlat között az utolsó szál is elszakad. Amikor a szavak messze az élet fölött lebegnek, és semmi egyebek, mint realizálhatatlan eszmények, mert nem azért vannak, hogy megvalósuljanak, hanem, hogy hitványságot rejtsenek el. A fasizmus-bolsevizmus az eszményeket nem megvalósítandónak tartja, hanem bűncselekmények eltakarására szolgáló taktikának fogja fel"
Vö: orbán kereszténységre hivatkozása, polgár mint politikai termék.

"Ha valamely szellemi konstrukció az élet fölött lebeg, az élettel nem összekötve, mint különálló idea, anélkül, hogy az életet áthatná, nem pusztán üresség, nem semmi, nem indifferens spiritualitás. (Überbau.) Ilyen nincs. Az idea akkor már fedőelméletté válik, pszeudoszszá, amely a hazugságrendszer szerepét veszi át, és az életet démonizálja, vagyis megmérgezi.

Ezért a fasizmus-bolsevizmusban hivatalosan a szabadságot hirdetik, és az ember a valóságban úgy él, mint az elítélt." Hamvas Béla.

Vö. Orbán szabadságharcnak hirdetett izéjével.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.07. 09:08:47

@33621:

Ez abszurdum.

Egy ország vezetéséhez szakértők kellenek valóban, de ezek a szakértők a politikusok.

Ha valaki nem politikus, az ugyanúgy nem való egy ország vezetésére, mint ahogy a szakértő fogorvos sem alkalmas egy épület megtervezésére, mivel ehhez nem fogorvos, hanem építész kell.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.07. 09:09:45

Azért Magyarországon 150 ezer forintos keresettel már nem kéne annyira besavanyodva nosztalgiázni a londoni társbérleti életről, ahol sorba kellett állni, ha pisilni kellett, vagy ha éppen főzni támadt kedve a melósnak. Ezek szerint itthon mennyi fizetés kéne? Havi félmillió? És mire? A takarításra? A mosogatásra? Egy jó szakember bérét ne akarjuk már odaadni egy segédmunkásnak. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az itthoni bérszint rendben van (itt mindig az egészségügy jut eszembe, ami egyenesen gyalázatos), de azért figyeljünk az arányokra. Mert a szobabérlés mellé itthon sem kell ám csillagászati fizetés. Ezt csak azért írom, nehogy megint ráálljunk a "kint elég a szoba is, de itthon már saját lakás kell" vonalra.

De az igazi baj az, hogy a legtöbb ember szakmáról, politikáról, fizetésről beszél, pedig amikor azt mondja valaki, hogy "rendet kéne tenni a fejekben", akkor inkább az egymáshoz való viszonyra kéne gondolni. Arra, hogy lehet szegényen is boldog az ember, ha azt látja, hogy a többiek sem hülyültek meg teljesen, és a kisemeber odafigyel a másik kisemberre. Apró figyelmességekről beszélek, amiket pénzért nem lehet megvásárolni.

Gyanítom, hogy ezen a fórumon kisebbségben leszek ezzel a véleményemmel.

(Napközben csak telefonról tudok válaszolni, azon viszont egyszerűbb ékezetek nélkül írni. Előre is elnézést!)

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.07. 09:10:26

Köztársasági elnök?

Ez Mo-on olyan mint nálatok az Anglia Köztársaságban a köztársasági elnök: jelképes pozíció.

Persze Áder Jánosnak egy PICIT több a hatalma mint Windsor Erzsébetnek, ez tény, de a különbség nem nagy.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.07. 09:11:24

Törvénytelen úton lehet változtatni. Ez megesett már többször is a magyar történelemben, meg persze más országokban is.

De ehhez mindenképpen kell vagy hatalmas erőszak vagy a nép egyetértése.

Mivel egyik sincs, így marad a törvényes megoldás: választások.

DieNanny CH 2015.11.07. 09:30:28

Off

Boldog "Nagy Szocialista Októberi Forradalmat"!

:-)

Ez Digger belinkelt képéről jutott eszembe...
kepkezelo.com/images/h048xk2akunh8udyegor.jpg

DieNanny CH 2015.11.07. 09:38:10

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

"Egy ország vezetéséhez szakértők kellenek valóban, de ezek a szakértők a politikusok."

Hol tanulták a szakértelmet? Mert ahogy a fogorvos fogorvoslást tanul 5 évig, az építész meg építészetet 5 évig, a politikusoknak is van ilyen iskolájuk? Mert nem tudok róla. Azt tudom, hogy van olyan szak, hogy politológia - de ezt hány politikus végezte el?
Szóval, ebben tévedsz, hogy a politikusok mindegyike politikai szakértő. És tartom, hogy meg kell tőlük szabadulni. Mármint a nem-szakértőktől.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 10:02:05

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
Egy kis különbség azért van. Lehet hogy Erzsinek nincs hatalma de ő VALÓBAN egy ország egységét jelképezi és népszerűsége mutatja hogy a feladatának maradéktalanul eleget tesz.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.07. 10:04:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

A politológiának a politikussághoz ugyanúgy nincs közvetlen köze, mint a fociedzőségnek a focizáshoz.

A politológus elemző, nem gyakorló politikus.

Mint ahogy a zenekritikus sem feltétlenül zeneszerző.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.07. 10:04:36

@A nagy kékség:

A magyar bérszint teljesen igazságos, megfelel a magyar gazdaság szintjének. Ráadásul Mo-on nincsenek is elviselhetetlen jövedelmi különbségek, nem az történik, mint egyes arab országokban, hogy a felső és az alsó 10 % között 20-30-szoros különbség van.

A kommunizmus végén Mo-n a felső és az alsó 10 % között kb. 4-szeres különbség volt, mára ez felment kb. 8-szorosra. Ez rosszabb, mint Nyugat-Európa, ahol az átlag az 5-szörös szorzó (Skandináviában a legkisebb, ott olyan 3,5 körüli). Azt lehet mondani, hogy 10-ig ez még elfogadható szint.

Azaz nem igaz Mo-ra, hogy a nemzeti jövedelem nagy részét kevesek sajátítják el.

Tehát az igazi gond a gazdasági szint. Jelenleg Mo. a világátlag kb. másfélszeresén van, ami szép eredmény. Persze ezt az átlagmagyar kevésnek érzi,mert Nyugat-Európához hasonlít.

De mint ezt sokszor elmondtam már, ennek a szintnek a növeléséhez alkalmatlan az 1989-ben választott modell.

DieNanny CH 2015.11.07. 10:07:55

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

Hm. Kikerülted a válaszadást.
Mitől szakértők a politikusok?

DieNanny CH 2015.11.07. 10:09:38

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

Jó, akkor fordítsuk meg: tehát a fizetések megfelelnek a gazdasági szintnek. Akkor viszont az árak nem felelnek meg a magyar gazdaság szintjének! Hanem körülbelül a háromszorosai!

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.07. 10:21:45

@diggerdriver:

Ez nevetséges. Minek egy köztársaságba király? Értelmetlenség.

Ezen az alapon vezessük be a Fővarázsló címet, de úgy, hogy szögezzük le, hogy a valóságban nem varázsolhat, csak jelképesen képviseli a varázslatot.

Államfő azért van, hogy az állam feje legyen. Ezt "jelképesen" csinálni olyan, mintha én kijelenteném, hogy jelképesen fogorvos vagyok.

Az álkirályságok köztársaságok, álkirályaik egyetlen szerepe a pénzkidobás.

Király akkor kell, ha van valós hatalma. Ilyen Európában jelenleg alig 2 országban van.

Hozzáteszem: a parlament által választott jelképes köztársasági elnök UGYANOLYAN butaság. Már többször javasoltam: a mindenkori magyar kormányfő legyen egyben köztársasági elnök is. Így sokkal egyszerűbb, s sok százmilliót is meg lehetne spórolni vele.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.07. 10:21:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

A polizálásban: az ország vezetésében, a gyakorlati politikai lépések elfogadtatásában és képviselésében. Ez minden politikus dolga.

A jó politikus képes népszerű maradna. A nép mond mindig ítéletet: a választásokon.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.07. 10:22:07

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Az árakat már beleszámítottam. A fizetéseket természetesen mndig vásárlóerő szinten kell nézni, nem nomimálisan.

Mo. kb. Nyugat-Európa 40 %-os szintjén áll jelenleg.

Eleve vedd észre: az árak azonnal globalizálódnak, míg a bérek nem. De ennek oka már az EU kizsákmányoló jellegéből adódik.

nemor 2015.11.07. 10:22:42

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: tegnap részletesen végigolvastam az új kanadai kormányt (végzettség, tapasztalat vs tárca). Én valahogy így képzelem a szakértelmet politikusok esetében.
V.ö. ki hányas számú párttagkönyv tulajdonosa.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 10:33:15

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
OK. Mondd ezt el az angoloknak. Lehet hogy hülyék mégis mintha jobban működne az országuk mint például Bulgária.

adg 2015.11.07. 10:33:23

@diggerdriver: "ő VALÓBAN egy ország egységét jelképezi "
Egy? A fel vilag meghoditasanak jelkepe. Itt van a zsebemben is, a kepevel fizetunk. :D

Meg persze le az ugrebogrokkel es a makonnyal, legalabb ezen a nevezetes napon.
Es ha egyszer hazajonnel takaritani 150-ert, nem kellene nosztiznod a londoni tarsberleted utan, ahol sorba kellett alni a pisileshez, es egy hettel elore appointmentet kerni a nagyobb dolgokhoz a tizenket pakival kozoskodve. Mert itthon is tudnal berelni egy szobat. Meg talan fakacsa is van az ecserin. :))

adg 2015.11.07. 10:38:14

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: melyik az a ket orszag, es mekkora a hatalmuk?
Tudok par orszagot europaban, ahol lakik kiraly, de egyikrol sem gondoltam, hogy lenyegesen tobb hatalma lenne, mint mondjuk nekem. :)

2015.11.07. 10:38:42

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Tudom, minket a mocskos EU nem hagy érvényesülni. Az EU előtt meg a szovjetek voltak. A szovjetek előtt meg a nácik. Előttük meg a Habsburg birodalom. Ezt a végtelenségig lehetne folytatni. Az a baj, hogy attól semmi sem fog változni, hogy nézzük a saját köldökünket, és mindig másokra mutogatunk. Nyilván mi pár évszázados lemaradásban vagyunk minden téren a nyugathoz képest, de ez nem magyarázza azt, hogy miért is toporgunk egy helyben. Amikor már félig nem fog működni az ország, akkor is lesznek olyanok, akik majd azt mondják, hogy nem kell aggódni, hiszen mi nem tehetünk semmiről sem. :)

2015.11.07. 10:44:19

@Ana72: Az oktatást szándékosan teszik tönkre. Nem vagyok összeesküvés-elmélet hívő, de hogy direkt csinálják, abban biztos vagyok. Eü. ugyanez, csak pepitában. Fogalmam sincsen, hogy mit lehet ellene tenni. Beíratod a gyerekedet magániskolába, meg mész magánklinikára. Ha van rá pénzed.

©________ 2015.11.07. 10:47:09

Már ne is haragudj, de mit lehet ehhez hozzá tenni.

Szar posztot kéne írni, azon lehet vitázni.

Ius murmurandi (max jus, de nem just). <-- ezt nem írtam, hanem a fejemben élő auti jogászbogár:DDDD

©________ 2015.11.07. 10:50:57

@adg: @puhacica:

ott van az alapvető tévedés, hogy nem lehet megváltoztatni egy nép mentalitását.
még soha senkinek nem sikerült.

teljesen utópisztikus megoldást tudok elképzelni:
- az összes jelenlegi politikust eltakarítani szibériába örökre
- minden jelenlegi gazdasági dolgot lezárni, totál lenullázni minden állammal szembeni pénzügyi jogviszonyt.
- felkérni 5 fő 25-30 közötti fiatalt, hogy találják ki az adórendszert.

és még ekkor is szopni fogunk 5 évig.

adg 2015.11.07. 10:55:46

@Csupacsí: ajjajajj, ne mondd mar, hogy tenyleg szmajli kellett volna utana? :)))

-------
Ize, meg valaki komolyan vette esetleg?

2015.11.07. 10:57:14

@A nagy kékség: Neked JÁR a jó fizetés, alanyi jogon, ugye? :)

Nem kell fél millió forint egy takarítónak, de ne is nettó 90 ezret vigyen haza. Ha már esélytelen, hogy emelkedjenek a fizetések, akkor legalább kevesebbet kelljen adózni a munkavállalónak és a munkáltatónak is. Persze akkor meg ugye jönne az, hogy nem lehet fenntartani a jelenlegi nyugdíjasparadicsomot meg mutyiországot.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.07. 11:03:26

@diggerdriver:

Az angol életszínvonalra nulla hatással van az, hogy van egy felesleges álkirály az országban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.07. 11:03:41

@adg:

Liechenstein és Monaco. Ezek alkotmányos monarchiák. Ami - a közhiedelemmel ellentétben -.NEM azonos a parlamentáris monarchiával.

Liechenstein esete érdekes: sokáig parlamentáris monarchia volt, de a 2003-as népszavazáson visszaállították az alkotmányos monarchiát. A herceg kijelentette a népszavazás előtt, hogy nem akar a jövőben hatalomnélküli bohóc szerepet játszani, aki csak fogadásokat tart és sokat mosolyog, azaz ha nem kapja vissza a tényleges hatalmat, elhagyja az országot és önkéntes száműzetésre fog vonulni Bécsbe. Végül a nép kb. kétharmada megszavazta a herceg hatalmának visszállítását.

Abszolút monarchia: a törvényhozói és végrehajtói hatalom az örökletes monarcha kezében van, ezt a hatalmat csak a hagyományok korlátozzák - ilyen jelenleg 6 darab van a világon.

Alkotmányos monarchia:
– törvényhozói hatalom: a nép által közvetlenül választott törvényhozó testület és az örökletes monarcha államfő között megosztva
– végrehajtói hatalom: a törvényhozó testület által választott kormányfő és az örökletes monarcha államfő között megosztva
- ilyen jelenleg a világon 8 van.

Parlamentáris monarchia = de facto köztársaság:
– törvényhozói hatalom: a nép által közvetlenül választott törvényhozó testület kezében
– végrehajtói hatalom: a törvényhozó testület által választott kormányfő kezében
– államfő: örökletes monarcha, aki jelképes szerepet tölt be.
- ilyen jelenleg a világon 29 van.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.07. 11:03:45

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Nem a múltról beszélünk, hanem a jelenről. A történelmi hátrányok és előnyök adottak, ezeken nem lehet változtatni.

Csodabogár 2015.11.07. 11:06:37

Szerintem nem a hazatérőknek kellene itt elérni a változást. Első sorban akik itthon vannak és elégedetlenkednek, azoknak kellett volna már az előző választáson is kimutatni az elégedetlenségüket. Erre mi történt, az ország több mint fele nem kegyeskedett elfáradni szavazni, a kevéske maradék meg kétharmaddal megválasztotta azt ami most van. Akkor meg most mit akarunk???

Munkamorál. Itthon ez sajnos már rég ismeretlen fogalom. Én még vad Rákosi rendszerben kezdtem dolgozni, amikor terror alatt ugyan, de mindenki dolgozott rendesen. Nem voltam benne később, így nem tudom mikor kezdett fellazulni a dolog. Hazalátogatásaim alatt, 70-es évek közepétől, döbbentem tapasztaltam, hogy mindenki ráér munkaidőben mindenre, lopják a gyárat, haza hordják az iroda szereket és mindeközben a szemük se rebben.
A ma élő politikusok szülei már ebben a szellemben nőttek fel. Mit várhatunk a gyerekeiktől?
A rendszer váltás utáni kormányt még kintről figyeltem. Sajnos az első perctől kezdve kiklógott a lóláb. Rokon, barát, iskolatárs, mind nagy poziciókba kerültek. Senki nem törődött azzal, hogy szakmailag felkészült ember volt-e vagy sem. Sajnos egyik se volt az.

Megoldásra sajnos ötletem sincs, de választani mindig elmegyek. Hátha egyszer bejön valami jobb.

PS. Helyesírás elemzést nem kérek!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 11:09:29

@adg:
Én. Ugyanolyan komolyan válaszoltam:)))))))))))))))))))))))))))))))

2015.11.07. 11:12:12

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Aha. Akkor miért van az, hogy a jelent mindig a múltból eredezteti a többség? Mindig más a hibás. Ismerős dogma?

HardPötty 2015.11.07. 11:12:24

A változást lehet nem országon belül kellene kezdeni. Van itt egy nagy vízió az orrunk előtt. A nagy és egységes EU víziója. Kéne egy tényleg mindenben egységes unió. Egységes szabályok, pènznem, egységes fizetések,stb. Az unión belül elfogadni hogy az emberek jobbra balra elindulnak és "keverednek". De ez egy rohadt nagy vízió. Az Egyesült Amerikai Államok mintájára sosem lesz Egyesült Európai Államok. Ahhoz túlságosan széthúznak az egyes országok. És amíg nem mosódnak el teljesen a határok - ès nem csak a földrajzi határokra gondolok - és az országok közötti gazdasági különbségek, addig az emberek vándorolgatni fognak és nem feltétlen a hazájuk megváltásán fognak agyalni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 11:17:07

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
Nézd, az angol életszínvonalra nulla hatással van mondjuk a kultúra.
Mégis milliárdokat költenek rá.
A magyar életszínvonalra nulla hatással van a zászló, a kokárda, a Feszty körkép, a Millenniumi emlékmű, a Nobel díjas tudósok, a mondák és mesék, a Corvinák és még lehetne sorolni.
A te logikád szerint ezek ugyanolyan feleslegesek mint a király.
Nem csak kenyérrel él az ember.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 11:21:35

@HardPötty:
Nem a széthúzás a nagyobb baj. Inkább az észak-dél közötti különbség. Az igazi akadály ez.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 11:23:07

Kösz HA hogy utánajártál a kép eredetének.

fhdgy 2015.11.07. 11:36:32

@Csodabogár: Tapasztalatom alapján azt mondom, hogy "a zemberek" még a nyolcvanas évek első felében is viszonylag rendesen dolgoztak. A viszonylag rendesen alatt azt értem, hogy ha nem is a munkahelyen, de az életben! Ebben a témában főleg falusi tapasztalataim vannak, csak kisebb részben a városban lakókról.

Igaz, munkahelyen eldolgozgattak az emberek, ahogy a munkahely fizetgetett. Ez úgy nagyjából pariban volt. No, de a munkahelyen kívül! Az mindjárt más volt. Háztáji, maszek, VGMK, GMK stb.

Abban az időben azt láttam, hogy ugyan sok munkával, de a falun élő emberek tekintélyes része haladt. Azt mondom, hogy az az időszak volt a magyar vidék aranykora!

Sok embert ismertem, akik büszkék is voltak, hogy a magyar ember milyen szorgalmas, dolgos.

Igen, mondtam én, de én ezen egyetlen dologgal, egy pillanat alatt tudnék változtatni: dolgozz sokat, én meg majd elveszem!

A rohadt életbe! Valaki vagy gondolatolvasó volt vagy talán nem elég halkan motyogtam, meghallotta, ráérzett, a rossebb tudja, de megvalósították!

Azóta, valahogy nem csodálkozom, hogy sok ember azt mondja, hogy miért is dolgozna, ha úgy is elveszik???

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 11:53:54

@fhdgy:
Igazad van. Én abban az időben maszekban dolgoztam annyit mint itt a rendes munkaidőben. Csak most hatszor annyiért.

Sanz 2015.11.07. 12:00:41

Én csak a saját tanulmányaimat tudom idézni, amely során azt tanultuk, hogy miről szól a politika.
A politika 3 dologról szól:
1. A hatalom megszerzéséről
2. A hatalom megtartásáról
3. Az általad kívánt program megvalósításáról
Az életben rengeteg olyan kérdés van, amit ugyan racionális érvekkel alá lehet támasztani, mégis politikai döntést igénylő kérdésről van szó. Ilyen például a minimálbér. Jó dolog-e a minimálbér és ha igen, mekkora összegnek kell lennie? Kinek az érdekeit vegyük figyelembe, amikor ezt a politikai döntést meghozzuk, és miért? (Világos, hogy egy vállalkozó a magasabb várható profitért kisebb minimálbért szeretne, a dolgozója viszont minél magasabbat). Egy politikusnak pedig a fő célja, hogy megtartsa a hatalmát és ő hozhassa azt a politika döntést, amit ő és a választói jónak lát. Tehát nem a szakértői szempont a fontos, hanem az, hogy a választók mit akarnak. Ha a választó korlátolt, buta, és idegengyűlölő, akkor ilyen kormánya is lesz, ezen nem kell csodálkozni.

Másik gondolat:
Magyarországon nem azzal van a gond, hogy a politikusok lopnak, hanem azzal, hogy mindenki lop.
"Ügyeskedés", magyaráztam ezt a szót az angol kollégáknak, és nem értették. Mert a magyar kultúra része az, hogy csal mindenki (ahol tud), ezért nem kell csodálkozni, hogy a politikusok ugyanezt fogják csinálni. Amíg a társadalom nem gondolja azt, hogy a mindennapi csalás gáz, hogy nyitottnak és másokkal elfogadónak mutatkozni jó, és hogy a jövő kulcsa az önfejlesztés és a másoktól való tanulás, addig Magyarországon semmi nem fog történni.
Majd ha kitermelődik egy olyan generáció (talán azok, akik 2030-ban lesznek felnőttek), akik már láttak annyit a világból, hogy tudják és mondják, "ezt máshogy is lehet csinálni", majd ők fognak valamilyen változást kicsikarni össztársadalmi szinten.
Addig... hát... majd jön a Jobbik 2018-ban, jön az Európától való elszigetelődés, lesz egy kis polgárháború-féleség, aztán lehet újjáépíteni a romokból az országot.

Sanz 2015.11.07. 12:01:57

@HardPötty: Szerintem lesz Európai Egyesült Államok, csak kicsiben fogják kezdeni, német-francia-benelux államok öten összeállnak, és elkezdik. Mert muszáj lesz (máskülönben Európa teljesen leszakad majd gazdaságilag).

fhdgy 2015.11.07. 12:11:25

@diggerdriver: Akkor még számold hozzá kérlek, hogy maszekban akkor lehet, hogy hatszorost lehetett keresni mint munkahelyen.

Ne mondja nekem senki, hogy persze, a munkahelyen is rendesen kellett volna dolgozni.

Erre egy konkrét, saját esetemet mondom el: 1969-ben vagy 70-ben saját akaratomból gimnazistaként egy erdészetbe elmentem nyáron dolgozni, hogy egy kis pénzt keressek. A munka egyszerű volt: fejszével a kb. méteres darabokra fűrészelt papírfa kérgét le kellett hántani. Jó kondiban voltam, bírtam a munkát, pénzt akartam keresni, tehát hajtottam, hogy teljesítsek! Volt két idős munkatársam, akik csak csóválták a fejüket, hogy nem lesz ez jó gyerek! Nem értettem!

Aztán az élet megtanított! Ha egy nap kettő köbméter fáról hántottam le a kérget, akkor köbméterenként 90 Ft-t kaptam, tehát egy napra 180-at.

Ha hármat is megcsináltam, akkor köbméterenként már csak 60 Ft-t kaptam, tehát 3 X 60 = 180 alapon egy napra megint csak 180-at kaptam!

Kettő köbmétert még különösebb erőfeszítés nélkül meg lehett csinálni! Háromhoz már erősen neki kellett veselkedni!

Gyorsan megtanultam a dolgot: hülye vagyok én 180-ért többet dolgozni, mint mások???

DieNanny CH 2015.11.07. 12:16:03

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

"Ez minden politikus dolga."

Hát persze hogy ez. Te viszont azt mondtad, ők szakértők. Szakértőnek én azt hívom, akinek végzettsége van abból a szakból, és ráadásul még bizonyítani is tudja a szakértelmét a munkájával.
Mert onnan indult a beszélgetés, hogy el kell zavarni az összes politikust, amit te nem tartasz helyesnek, mivel ők szakértők.
Hát, nem úgy néz ki, hogy az elmúlt 20-25 évben szakértők lettek volna a politikusok.

adg 2015.11.07. 12:28:31

@diggerdriver: azt lattam. Majd irok meg ilyeneket mas posztokhoz is.

fhdgy 2015.11.07. 12:33:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szerintem igen is, az elmúlt 20-25 év magyar politikusai szakértők voltak!

A legnagyobb szakértelemmel látták el a feladatukat.

Ők tökéletes munkát végeztek! Te sem tudtál volna jobban meggazdagodni! Elhiszed?

Bal 2015.11.07. 12:40:35

@diggerdriver: @Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: @Sanz: @kronikas:

Digger kösz hogy megírtad, fontos írás.

Ami mindig kiborít ebben a témában, az az indítódból meg a hozzászólásokból is kijön: a legtöbben a politikát hibáztatják. Azt hiszitek, hogy ha valahogy lecserélnénk az elitet, akkor hirtelen minden megoldódna. Pedig nem. Nyilván a szabályozói környezet sokat számít, de nem ez a problémák gyökere. Megkockáztatom, hogy a politikusaink vannak olyan jók, mint Nyugaton, orbánostul, lopással együtt. Kiválóan leképzik a magyar társadalom igényeit és lehetőségeit, jól látják a problémákat, és próbálnak a maguk sokszor esetlen módján megoldásokat keresni. Nem az ellopott milliárdokon múlik, az többé-kevésbé mindenhol jelen van.

Sokat gondolkodtam már én is azon, mi a különbség Anglia és Magyarország között, mitől működik az egyik jobban, mint a másik. A szakirodalom middle income trap-nak ismeri a jelenséget. A magyarázat egyszerű: exportálható, világszínvonalú termékek kellenek. Ettől erős a német kkv, Angliában meg a pénzügyi szektor / ingatlan. Én egy olyan cégnek dolgozom itt Angliában, ami egy jobb évben alkalmazottanként nagyjából félmilliárd forintnyi bevételt termel, az utolsó titkárnőig bezárólag. Mert világszínvonalú termékünk van, amit az egész világon keresnek és fizetnek érte. Nyilván ki fogjuk tudni fizetni az aranyáron mért székházat, a beszállított plazmatévét, és az alkalmazottaknak is jut pénze húszfontos hajvágásra, és így a fodrásznak is karibi nyaralásra.

Ez még csak nem is mentalitás kérdése. A pénz és így a középosztály hiánya hozza magával a lecsúszástól rettegő kisvárosi fideszes szavazóbázist, akiket az ellenségkereső retorikával lehet leginkább megszólítani, satöbbi. Addig amíg nincs mit költeni, a szűkös erőforrások kitermelik a maguk társadalmi anomáliáit és demagóg politikusait. Ha hirtelen nyugati színvonalon működő gazdasága támadna Mo-nak, senki sem szavazna a fideszre. De akkor ők sem ugyanazok lennének.

Azt kérdezed, mivel tudnál hazaköltözőként változtatni? Azt is írtad: "tudok olyan piaci lehetőséget, amit megfelelő tőkével otthon sikerre lehetne vinni, óriási hasznot hozna. A mai világban ki kockáztatná a pénzét? Mindegy is, ettől nem változna meg tízmillió ember mentalitása."

Pedig de, pontosan ezzel tudnál változtatni. Ha tenni akarsz, menj haza, csináld meg a céget. Csinálj valamit, amit az egész világ megvesz, ezzel tehetsz a legtöbbet Mo-ért. Ha bejön, neked is be fog személyesen. Ügyes emberek kellenek, akik az otthoni versenyhátrány ellenére is képesek erre. Akik éltek kint, jobb eséllyel látták, hogyan fut egy működő vállalkozás, vannak ötleteik, beszélnek nyelveket, vannak kapcsolataik. A kormány ezerrel nyomja a különböző kockázati befektetéseket és céges banki hiteleket, ők is tudják, hogy ez a felemelkedés útja, könnyű lenne pénzt szerezni hozzá.

A know-how kialakítására a Nyugatnak sokkal több ideje volt. Illuzorikus volt azt hinni, hogy a rendszerváltás után huszonöt évvel ezt a különbséget be lehet hozni. Én látom a pozitív változást, vannak és lesznek magyar sikertörténetek, az EU-n belül jól is vagyunk pozícionálva hozzá. Csak az kell, hogy akinek van rá lehetősége, próbálja meg, akinek meg bejön, legyen jó értelemben vett lokálpatrióta, és ne vigye el a cégét pár százalékért cserébe.

adg 2015.11.07. 12:43:17

@Csupacsí: Szabad, csak furcsaltam, mert nem volt benne ket szo egymas utan, aminek ertelme lett volna. Meg a tegnapi erkolcsi moralitast is beletettem. :))
Sziberia amugy Moyjonak van felreteve, nem hiszem, hogy kerne a politikusaidat.
Mi alapjan valasztanak 5 fiatalt, akire rabiznad az adorendszer kidolgozasat?

Sanz 2015.11.07. 12:59:29

@Bal: "Ami mindig kiborít ebben a témában, az az indítódból meg a hozzászólásokból is kijön: a legtöbben a politikát hibáztatják. Azt hiszitek, hogy ha valahogy lecserélnénk az elitet, akkor hirtelen minden megoldódna. Pedig nem. Nyilván a szabályozói környezet sokat számít, de nem ez a problémák gyökere. Megkockáztatom, hogy a politikusaink vannak olyan jók, mint Nyugaton, orbánostul, lopással együtt. Kiválóan leképzik a magyar társadalom igényeit és lehetőségeit, jól látják a problémákat, és próbálnak a maguk sokszor esetlen módján megoldásokat keresni."

Így van, a társadalom igényei miatt olyan a politika, amilyen.

2015.11.07. 13:09:06

"Rengeteg újítást lehetne bevezetni az otthoni építőiparban, amitől hatékonyabb lenne. Én egyszerű melós létemre hogyan tudnám mindezt átültetni az otthoni gyakorlatba?"

Hat, peldaul keresni kell peldaul olyanvalakiket, aki nem csak mind egyszeru melos, hanem tervezok is vannak koztuk, meg ilyenek, es csinalni veluk egy komplett epitesi vallalkozast Magyarorszagon. Kozbeszerzesrol persze ne is almodjatok es abban is biztosak lehettek, hogy a magyarorszagi konkurrencia mindent meg fog tenni, hogy ellehetetlenitse az uj cegeteket, esetleg ugy lehet tulelni, hogy kompromittalodtok es leadjatok ti is a tiz szazalekot, hogy olyan munkahoz jussatok, amin keresztul tudjatok vegre demonstralni azt a tudast es szakertelmet, amit kulfoldon megszereztetek, vagyis pontosabban mindannak a toredeket ugyebar, mivel a munkahoz jutas feltetele az is volt, hogy a balfasz Pista cegevel is kellett, hogy szerzodjetek, aki miatt at kellett irni a tervek egy reszet. Ha viszont ezek utan eletben maradtok, es nem valtoztok meg teljesen, hanem megmarad a celtudatossag es a fokusz azon, amit a legelejen kitalaltok, hogy marpedig azokat a megoldasokat igenis el fogjatok hozni az orszagba, akkor elkepzelheto, hogy piacvezetok is lehettek elobb-utobb, persze csak ha a motivaciotok, a bankszamlatok, es az ep elmetek is tuleli a kezdeteket.

Hogy ez nektek megerne-e, az teljes mertekben a ti dontesetek. Ha van valami kuldetestudatod, ami miatt ugy gondolod, hogy ez a szelmalomharchoz hasonlito kemeny misszio az onmegvalositas, akkor hajra. De ha elsosorban a kispolgari let motival, akkor tenyleg maradj Angliaban.

2015.11.07. 13:15:31

@Bal: Pedig egy párszor már leírtam, hogy a politikusok csak tükröt tartanak a társadalom elé, meg hogy a népet nem lehet lecserélni, az emberek mentalitása és gondolkozásmódja nem fog megváltozni külső behatásra, és így tovább. Meg azt is, hogy a magyar politikus a magyar társadalomból kerül ki, nem pedig csak úgy kapjuk őket valahonnan. Ezek felismerése szuper dolog, de a helyzeten nem fog változtatni. Leírhatjuk holnap is, azután is, minden áldott nap.

Egy napon majd szeretnék csinálni vállalkozást. De nem itthon, ahol csalnod kell, és potenciális bűnözőkként kezelik az embert. Amire amúgy van alap, hiszen az egész rendszer úgy van megépítve, hogy kicsit te is legyél mocskos, és legyen mitől rettegned. A mutyi/urambátyám/korrupció triumvirátust, meg a hogyan b@sszuk át a másikat mini játékot nem is említem inkább, mert csak felmegy a vérnyomásom. Elvi okokból sem támogatnám még több pénzzel ezt a rendszert.

Ezektől függetlenül, aki akarja, csinálja itthon.

©________ 2015.11.07. 13:19:41

@adg:
"Mi alapjan valasztanak 5 fiatalt, akire rabiznad az adorendszer kidolgozasat?"

Teljesen tudományosan!

Random.

©________ 2015.11.07. 13:20:49

@mojyo:

csak két szó: nincs felvevőpiac

Sanz 2015.11.07. 13:23:24

@mojyo: Szerintem is kockázatos lehet otthon, főleg amiatt, amit leírtál, hogy a versenytársak egyből be akarnak állítani a sorba. Viszont biztosan vannak olyan területek - pl. az IT szektor ilyen -, ahol a konkurencia szűkössége miatt nem lenne ilyen helyzet, plusz más terméket állítasz elő (egyedi szellemi terméket), ahol nem ugyanazért a piacért versenyeztek.
De az angol vállalkozói környezet még mindig barátibb, kezdve a sok online ügyintézési lehetőségtől egészen a könnyebb és átláthatóbb adózásig.
Viszont egy esetben érdemes lehet Magyarországon vállalkozni: ha bérköltségen akarsz spórolni, és utána nemzetközi piacra eladni a terméked. Akkor megérheti a magyar vállalkozás.

fhdgy 2015.11.07. 13:25:09

@Bal: Erre a "Ha tenni akarsz, menj haza, csináld ..." dologra annyit tudok mondani, nem Téged akarlak bántani, hogy persze, ahogy Móricka elképzeli!

Megint csak konkrét, engem érintő példa: én is hazajöttem, bár nem a világot akartam megváltani, ha már itthon voltam, akkor gondoltam, csinálni is kellene valamit.

Nem voltam senki csókosa, remélhetőleg ellensége sem, talán nem is álltam senkinek az útjában.

Kettő barátommal írtunk egy programot, hogy egy bizonyos szolgáltatással foglalkozó cégeknek az milyen jó lesz, meg nekünk is, hisz kaphatunk egy kis pénzecskét.

Időközben ez a terület, ha nem is önként és dalolva, átment állambácsi "védőszárnyai alá". Az egyik cég ezek közül szerette volna alkalmazni a programunkat. Árról, meg ilyenről még szó sem volt, de jött a miniszteri ukáz, hogy nem használhatják a programunkat.

Ez 2013-ban volt. A cég ma is kőbaltás módszerrel dolgozik. Szó szerint papír-ceruza!!!

Ne haragudj rám, de ha valaki olyat mond, hogy "Ha tenni akarsz, menj haza, csináld ...", akkor nyeríteni támad kedvem, kínomban és nem jószántomból!

Bal 2015.11.07. 13:30:27

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "elvi okokból sem támogatnám még több pénzzel ezt a rendszert"

Ezzel "tegye más az első lépést, én nem fogom" mentalitással pont nem jutunk sehová. Nemzetkarakter, már Petőfi is írt erről verset.

2015.11.07. 13:37:24

@Bal: Teljes mertekben egyetertek, majdnem ugyanazt irtam, amit te, csak en beleszamitottam a "menj haza es csinald meg" reszbe a magyar valosagot is :D Sajnos ugyanis tobbszorosen nehez lenne a Magyarorszagon (tobbek kozt az altalad leirt okoknal fogva is) kialakult korulmenyek miatt bizonyos dolgokat megtenni, es aztan eletben tartani, es aztan meg sikerre is vinni, persze nem lehetetlen, ez teny.

"Sokat gondolkodtam már én is azon, mi a különbség Anglia és Magyarország között, mitől működik az egyik jobban, mint a másik. A szakirodalom middle income trap-nak ismeri a jelenséget. A magyarázat egyszerű: exportálható, világszínvonalú termékek kellenek. Ettől erős a német kkv, Angliában meg a pénzügyi szektor / ingatlan. "

Ez egy erdekes dolog, en egy olyan iparban mukodom kreativ tervezokent, amely Magyarorszagon marginalis szerepu, ha meg letezik egyaltalan. A szocializmusban letezett, es tobbnyire arra alapozodott meg az a "szakmai muhely", ahol en vegeztem, a szinvonalrol most ne beszelgessunk. :D Most mesterkepzesre jarok kulfoldon, egy olyan orszagban, ahol ez az ipar tulajdonkeppen kialakult, ez mar egy idezojelek nelkuli, vilagszinvonalu, vezeto szerepu szakmai muhely. A mesterkepzesen szinte mindenki mas orszagbol jott ide tanulni, ok haza is akarjak vinni az itt megszerzett tudast, nyilvan bennem is felvetodott a kerdes, hogy ezt en is megtehetnem-e, annak ellenere, hogy en mar evek ota itt elek, es a szerelmem is idevalosi. Igazabol fogalmam sincs. Egyreszt egyaltalan nem tartom elkepzelhetetlennek a tavoli jovoben, mivel azt gondolom, hogy Magyarorszag eroforrasok nelkul csakis es kizarolag a tudasban, kreativitasban, innovacioban tudna nemzetkozi szinten is ervenyesulni. Viszont, ha arra gondolok, hogy milyen volt az a "szakmai muhely", ahonnan en kikerultem, akkor elbizonytalanodom. :D Remelem ertheto.

Bal 2015.11.07. 13:39:23

@fhdgy: Öt cégből kábé egy fog működni, Nyugaton is. Hogy a tiéd konkrétan miért esett a négybe, nem igazán bizonyíték semmire.

Azzal egyetértek, hogy az állammal való üzletelés nem az a kimondott életbiztosítás. De az ilyen nem is igazán segít Mo-on, mert ez továbbra is csak az adófizetők pénzét osztja újra. Olyan cégek kellenének, amelyek a külföldön eladható értéket teremtenek.

fhdgy 2015.11.07. 13:57:51

@Bal: Azt hiszem, nem értetted, a lényeget biztosan nem!

Amikor, mi balga lelkek, elkezdtük a programozást, szó sem volt róla, hogy állambácsi ráteszi a mocskos kezét erre a területre. Arról sem volt szó, hogy nem egy cég vezérigazgatója jogosult dönteni arról, hogy használnak-e egy programot vagy sem. Arról sem volt szó, hogy azzal, hogy megcsináltuk a programot, egy miniszter szomszédjának az útjába kerülünk.

Semmiről nem volt szó, csak aztán mindenről szó lett orbanisztánban!

Hogy hogyan került ide a nyugaton is öt cégből egy cég, nem tudom, Elképzelésem van, de az általam leírtakhoz semmi köze! Egyébként meg az öt közül azon egy közé tartozom, aki túlélte!

Ha ezeket érted, akkor jó, ha nem, én nem tehetek róla!

Bal 2015.11.07. 14:34:05

@fhdgy: akkor szerinted mi a lényeg a történetedben? Hogyan cáfolja, vagy mi a köze van ahhoz az állításhoz, hogy a hazamenők úgy változtathatnak leginkább, ha (nem állami piacra termelő) céget építenek? Mert az elbátortalanító ijesztgetésen kívül mást nem nagyon látok benne.

Értem, hogy neked konkrétan ebben az ügyben betett a rendszer. Igen, Mo-on minden nehezebb, vállakozni is, és ebben benne vannak a sztorik is, amit írtál. De nem minden területet nyúl le az állam. Van arra is sok példa, hogy hazament és sikerült, én ismerek nem egy ilyet.

Egyébként mi volt ez a terület? Olyan sok nem volt, szerencsejáték, dohány, közműszolgáltatók, tévé, kamarák jutnak eszembe.

fhdgy 2015.11.07. 14:44:56

@Bal: A terület benne van a felsorolásodban!

Hogy nem akarok mindent elmondani, remélem megérted és tudod, hogy miért van!

Akkor most, az eddigiek fényében azt mondom, hogy a lényeg az, hogy nem csak nem lehet Mo.-on szabadon vállalkozni, egy piacgazdaság keretein belül, hanem még elmondani sem lehet a problémákat. Nem vagyok beszari alak, de időnként már hajnalban érkező fekete autókat vizionálok.

Jó, ez lehet, hogy túlzás, csak nem teljesen!!!

fhdgy 2015.11.07. 15:00:42

@Bal: Egyébként meg, vessém rám követ, de egy dolgot elárulok:

Ha én, ezek után, külföldre is termelni fogok, amit nagyon remélek, akkor az egyik első dolgom az lesz, hogy a vállalkozásomat is külföldre menekítem!

Tudom, aljas magyarellenes magyar leszek ettől, de akkor is, ha nem kell a munkám, akkor ne kelljenek az adóforintjaim se!!!

Ana72 2015.11.07. 15:08:02

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: igen, sztem is tudoatosan csinálják, de mindemellett a pedagógusok jó része se tartja vmi fontosnak, amíg a pedagógusképzésbe nem a legjobb jelentkezőket veszik fel, magas követelménnyel, addig nem is képeződnek majd tömegével a jó pedagógusok
@Csodabogár:
köszi.

Nem mellesleg, írják sokan, hogy hazavisznek az emberek a munkahelyükről ezt-azt... azért sajnos van, hogy ez fordítva szükséges, azaz otthonról vinni be...én pl. magamnak vettem és vittem be a munkahelyemre rendes széket, függönyt az ablakra, hangszórót a gépemhez (kell a hang sokszor a munkámhoz), íróeszközöket stb. 12 éve dolgozom itt, azóta számtalan dolgot magamnak kellett bevinnem, beszereznem, kifizetnem, és mindehhez idén januárig 114e volt a nettóm. Azóta meg 134e. Ja, és nem takarító vagyok...hanem PhD-val rendelkező egyetemi oktató (ezt most csak azért írom, az arányok érzékelhetők legyenek, hiszen nagykékségnek megint volt egy jó kis mondata a 150e és a melós kapcsán).

montroyal ( CAN qc) 2015.11.07. 15:50:16

visszafordithatatlan Mo sullyedese.. a mindenkori vezetes, meg aki hozzafér a husos fazékhoz kilopja ami meg maradt... mit tehet a kisember : adozik tomi masok zsebet es probal nem éhenhalni ..

hetiujsag.civilmultimedia.com/blog/magyarorszagot-kiraboltak/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

DieNanny CH 2015.11.07. 16:09:33

@Sanz:

Az IT szektorba tartozik a programok írása is, ugye?
Mert akkor kellene olyan vállalkozószellemű, aki ír a MÁV-nak egy programot, amivel online is lehet vonatjegyet venni Bp-Zürich között. Helyfoglalással, online fizetéssel, hogy magam nyomtatom a jegyet... Tele van a hócipőm a bénázásukkal! Nemzetközi busz- és repülőjegyet is lehet már venni, az otthoni becsekkolás is rutinmunka - egyedül a MÁV van lemaradva kb 30 évvel. Ugyanis összesen az országban kb 60 vasútállomáson lehet ilyen jegyet venni - személyesen!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 16:21:53

@Csupacsí:
Amire én rámozdulnék arra lenne piac mert megvan hozzá a törvényi szabályozás, csak senki sem tartja be a törvényt.
Pedig kúrva könnyű lenne betartatni. Ezt a törvényt biztos.

Csodabogár 2015.11.07. 16:26:14

@fhdgy: A falun mindig csodálkozom. Miért nincs manapság tisztességes zöldség és gyümölcs az üzletekben? Nem termelnek, nem szedik le a fáról? Az idén a közeli zöldésges feltünően szép árut árult. Elbeszélgettünk egyszer vele és dicsértük. Erre elárulta, hogy áttért és osztrákoktól veszi a zöldséget és a gyümölcsöt. Igaz kicsit dárgább, viszont viszik az embrek soha nem romlik semmi a nyakára. Én sirni tudnék, mikor kimegyek és Bécsben bemegyek, akár a Sparba és látom a kínálatot. Spar itthon is van, de ég és föld az árukinálat.

fhdgy 2015.11.07. 16:44:24

@Csodabogár: A falusi embereket alapvetően kettő ketegóriába lehet sorolni, a mondandóm szempontjából.

Vannak a dolgosok és vannak, akik haragban vannak a munkával. Most csak a dolgosokról akarok pár gondolatot. A hetvenes-nyolcvanas években a szülőfalumban nagyon sokan foglalkoztak gyümölcs termeléssel, jellemzően málnával. Komoly mennyiséget termeltek meg egy évben. Ma már gyakorlatilag nincs termelés.

Akkor, abban az időben stabilnak nevezhető volt a felvásárlás. Aztán eljutott odáig a dolog, hogy ugyan a málna a boltokban ezer Ft körül volt, de a termelőtől nem vette meg senki, vagy csak olyan áron, ami maximum csak azt biztosította volna, hogy a költségek visszajöjjenek, de a befektetett munka már ingyen lett volna. Amikor az párszor előfordult, egyszerűen kivágták a málnát.

Ha mást termelnek, az már jó, de sokan csak befűvesítették, időnként lekaszálják és annyi!

A dolgos emberek megtermelik azt, amire szükségük van, de felesleget már nem termelnek, mert egyszerűen félnek, hogy rájuk rohad az egész. Pl. minek fokhagymát termelni, a kínaival úgy sem lehet versenyezni. Én pedig nem értem, hogy hogyan lehet olcsóbb a Föld másik feléről ideszállítva is olcsóbb, mint itthon megtermelni. Szerintem ebben a kérdést pont pl. Spárnak kellene feltenni!

Főgebra 2015.11.07. 16:50:56

@fhdgy:
Arra is érdemes lenne egy-két szót vesztegetni, hogy miért is szokott le a falusi lakosság jelentős része nemhogy az árutermelő tevékenységről, de még a konyhakerti kertészkedésről is! A főzésről is!

fhdgy 2015.11.07. 17:10:09

@Főgebra: Az előbbi hozzászólásomban a dolgos emberekről írtam. Most is csak róluk!

Én azt tapasztalom, hogy a régiek még mindig főznek és konyhakertjük is van. A fiatalok már a főzés témájában is más tészta! Lehet, hogy nem is arról van szó, hogy leszoktak a főzésről, hanem arról, hogy meg sem tanultak főzni. Aki nem tud, az nem is szeret, tehát nem is fog főzni! Hogy ez miért van így? Ez már a gyereknevelés kérdésköre, legyen inkább egy másik blog témája, ebbe most nem mennék bele.

Aki nem főz, annak konyhakert sem kell, ez szerintem evidencia.

Ezzel nem akarom azt mondani, hogy ez mindenkire, kivétel nélkül vonatkozik, de egyre erősebb a tendencia.

Főzni is, konyhakertet művelni is munka. Erre nevelni kellene az ifjúságot, nem huszonéves koruktól egyik pllanatról a másikra elvárni. Ez egyszerűen nem megy!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 17:11:02

Nagyon érdekesek a mai hozzászólások.
Annyiban mindenképpen hogy semmire sem vezetnek és semmire nem kínálnak megoldást. A legbizarrabb az volt hogy alapítsak otthon céget.
Abban a vállalkozói környezetben a cégalapítás felér egy szado-mazó öngyilokkal.
Hogy az országban kialakult helyzet kinek a felelőssége, a politikáé vagy a zembereké esetleg a jugoszláv békaembereké az teljesen mindegy.
Kialakult egy helyzet és nem látszik a megoldás. Negyven év "közös" után nehéz elfogadni hogy valami valakié. Az ő tulajdona.
A másik hogy mi az ország produktuma. Az átkosban kőbalta volt. Most már autók, telefonok, mikroprocesszorok, és egyéb nyugaton versenyképes termékek. A kőbalta idejében volt négyszeres szorzó a nyugati fizetésekhez képest most van 5-6szoros szorzó.
Az embert, a KISEMBERT nem érdeklik a miértek. Ő most akar magának egy tisztes kispolgári életet. MOST.
Végre megadatott a lehetőség neki hogyha nem találja meg a saját országában akkor megkeresi máshol. Na de ettől még nem változik semmi az országban. Hazamennek a kitelepültek? És?
Mindannyian ismerünk olyat hogy visszament majd telepofával átkozódott hogy Angliába soha többet aztán most megint itt dolgozik.Ja hogy a szív az magyar de Deák helyett Erzsébet portréja valahogy vonzóbb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 17:14:15

@Főgebra:
Azt hogy a vidéki lakosság miért szokott le a konyhakert műveléséről azt tudjuk. A főzésről szerintem nem szokott le.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 17:17:03

@fhdgy:
A főzés és a konyhakert nem függ szorosan össze.

Csodabogár 2015.11.07. 17:23:20

@fhdgy: Pár évvel ezelőtt, volt valami extra nagy havazás. Napokig be volt a vidék egy része havazva. Mikor azt irta az ujság, hogy oda a katonság lánctalpas akármivel vitt kenyeret, a hajamat téptem. Én Pesten születtem és csak nagy városban éltem mindig, Már a szüleim is itt születtek, de ha arról van szó, bármikor sütök egy kenyeret. 1-2 kiló liszt van itthon, száritott élesztő is. Mi ebben a kunszt?
Szerintem nagyon könnyű azt mondani, hogy nem éri meg termelni. Itt a szomszédságomban is van termelői piac, ahová bárki hozhatná a termékeit eladni. Akik ott vannak, mind kereskedők. Nem akarok itélkezni, mert nem ismerem a helyzetet, de innen Pestről úgy tűnik, mintha totál leszoktak volna a munkáról.

2015.11.07. 17:24:14

@Bal: A sommás hülyeségeidet mondjuk megtarthatnád magadnak is.

fhdgy 2015.11.07. 17:29:41

@diggerdriver: Városban lehet, hogy nem túl szoros a kapcsolat, de falun szerintem meglehetősen.

Akinek falun van konyhakertje, az általában főz is, mert fel akarja használni a munkája eredményét.

Persze, arról is lehetne értekezni, hogy mi az, hogy főzni!

Jön hat nagyon kedves vendég:

1. ropi, chips, keksz, földimogyoró esetleg melegszendvics vagy hasonlók.

2. Húsleves, töltött csírke, túrós rétes, zserbó, képviselőfánk és hasonlók.

Kíváncsi lennék, hogy a jelenlevő hölgyek hány százaléka mondja azt, hogy ő feltétlenül a 2. pontba tartozó.

fhdgy 2015.11.07. 17:33:31

@Csodabogár: Alapjaiban egyetértek. Szerinted hány nő van ma Mo.-on, aki hagyományos módon tudna kenyeret készíteni?

Szerintem férfi több van, mert ők a pékek! :-)

Golf2 2015.11.07. 17:35:50

@fhdgy: Lehet hogy a 3as pontot választanákgyerekek menjünk étterembe...

DieNanny CH 2015.11.07. 17:42:46

@Csodabogár:

Ezt azoknak is meséld el, akik nagyhangon hirdetik, hogy Magyarország Európa éléskamrája.
Mert nem. Szinte alig lehet valamit öntözés nélkül termelni, permetezés nélkül meg pláne nem. És egyenletesen jó minőségű gyümölcsről, zöldségről sem tudok. (Amivel megegyezést lehetne kötni mondjuk a Sparral, hogy egy termelő minden évben a hozzá legközelebb eső üzletbe viszi a termékét. Mert nem biztos, hogy a szeptemberben megkötött üzlet hatására májusban valóban jó termés lesz.)

fhdgy 2015.11.07. 17:45:17

@Golf2: Hogy erre nem gondoltam!

Elárulom neked, hogy jópárszor én is meghívom a kedves ismerőseimet vendéglőbe, de az is megy, hogy én főzök nekik.

Igaz, ez csak akkor jöhet szóba, ha nem tegnap ettek pörköltet, mert nálam csak az jöhet szóba.

Jó dolog elmenni vendéglőbe is, de az otthoni főzöcskének is megvan a maga varázsa, mondom ezt férfi létemre, és akkor is, ha nálam a menű meglehetősen szűkös.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 17:47:05

@Csodabogár:
A kistermelők sokkal drágábban tudnak termelni mint a nagy gazdaságok. Itt Angliában a kistermelők piaca a farmer market. Nagyságrendekkel drágább mint bármelyik multi terméke.
A különbség az hogy itt van rá fizetőképes kereslet. Ez az ami hiányzik otthon.
A konyhakerti kártevőkről még nem is beszéltem. Az is súlyos probléma.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 17:50:06

@fhdgy: Tudod háztáji nélkül is lehet töltött csirkét csinálni és háztájival is lehet melegszendvics a vacsora.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 17:54:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Bizony ez így van. Sokaknál túlértékelt a magyar mezőgazdaság szerepe pedig alig tesz hozzá a nemzetgazdasághoz.
Ha a támogatásokat kivenném belőle még akkora sem lenne.
Legenda a jó magyar termőföld. Persze van belőle csak hangyafasznyi a szerepe Európai léptékben. Arról nem is beszélve hogy hol az aszály hol a belvíz viszi el a termést de hogy mindig bebaszik valami az tuti.

fhdgy 2015.11.07. 17:55:06

@Golf2: Kint voltam az erkélyen cigizni, közben egy, szerintem elég általános, variáció is eszembejutott: Gyerekek, milyen pizzát rendeljünk? :-)

Ana72 2015.11.07. 17:55:37

csak hogy a témához szorosan nem tartozó, ámde mégis ide illő tervet láthassátok:
www.origo.hu/sport/magyarfoci/20151107-oktatasi-torveny-nemzeti-kerettanterv-emmi-balogh-zoltan.html

fhdgy 2015.11.07. 17:57:06

@diggerdriver: Igen, lehet melegszendvics is, ha rettenetesen éhesen valahonnét hazaesnék. Vendégeket viszont nem várnék melegszenyóval, vagy nagyon nyomós okának kellene lennie!

fhdgy 2015.11.07. 18:03:33

@diggerdriver: európai mértékkel nézve nem rossz a magyar föld, csak különbséget kellene tenni a föld és a mezőgazdaság között.

Tudok országokat, akiknek rosszabb földjeik, de jobb mezőgazdaságuk van, és persze viszont.

macamuca [IHUN] 2015.11.07. 18:05:17

@Csodabogár:
Eme logikád alapján nem csak hófúvás idején elfogadhatatlan (=röstellni való, súlyos hibának, vagy simán lustasagnak tekintendő) az, hogy a kenyeret a boltból szerzi be valaki==nem o süti magának....
Vagy a szimpla hetkoznapokban okés, ha valaki nem tud kenyeret sütni es boltból /pékségből szerzi be, de veszhelyzetre legyen hozzávalója ÉS tudása is?
Vagy miért is ekkora szégyen, hogy ahova a hófúvás miatt nem tudott eljutni az áruszállító teherjarmu, oda katonai speckó jargannyal vittek alapvető!!!!! élelmiszert (kenyér, tej)?
Elég járatos vagyok a konyhában, szinte bármit elkészítek, komplikáltabb kajákat is, sütiket, tortákat, barmit. De kenyeret soha nem sütöttem. Tan azért, mert elég keveset eszek, azt meg megvettem. Pogácsák es társaik számolatlanul készültek a kezem alatt, de kenyér soha.
Javaslom, zárjuk be a peksegeket, oszt mingyá ' megtanulnak az éhesek kenyeret sütni. Ugyanigy az összes éttermet -miegymast, oszt főzni us megtanulnak. Meg a boltokat, piacokat=aki akar valamit, az termelje meg! Zöldség, gyümölcs, tej, tojás, hus, méz, stb: aki nem termeli/csinalja meg, az szégyellje magát, no és ne is egyén effélét.
Vissza a teljes önellátáshoz, mindenben.
Nah, hat kb ez a felfogás is megnehezíti a mo-i létezést. Hogy ha nem tudsz valamit, vagy nem akarsz, ha másként éled az életedet, ahogyan azt X szerint kellene, akkor finoman (vagy nyersebben) beszólnak es minősítenek, nem épp kedvezően.
Mert az enyémtől eltérő valami (info, szokás, kedvtelés, életmód, dtbstb) az nem jo. Mert az enyém jo. Emiatt teljesen jogos, ha negatívan minősítem.
No, amig ez az általános felfogás Mo-on, addig ott nem lesz változás, kicsi se, nemhogy lényegi. Amig az új, az ismerttől eltérő, a Másféle alapbol elítélendő a többség szerint, addig ki!!! változtatna?

Nekem meg 1 életem van, annak is a második felében jarok: ha negyven-egynéhány évig semmi nem változott a fejekben, miert higgyem, hogy majd mindjárt jooool megváltozik a felfogás?
Nem hiszem.
Feladtam, hogy hatni próbáljak a kornyezetemre. Immár csakis a sajat sorsomat probalom meg megváltoztatni.
A világmegváltást meghagyom a remenykedoknek...
.

2015.11.07. 18:10:56

@Ana72: Egy komment a sok közül:

"Miért nem egyből bázisugrást kell tanulniuk?"

Kész vagyok, meghaltam. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 18:11:16

@fhdgy:
Na pontosan erről beszélek. Én sem. Pedig nincs konyhakertem.

fhdgy 2015.11.07. 18:11:18

@Ana72: De, szorosan idetartozik! Tetszik, nem tetszik, ilyen országban élünk! Van még kérdés???

macamuca [IHUN] 2015.11.07. 18:13:45

@Csodabogár:
A konyhakerti termekesrol közben digger leírta a lényeget (termelési költségek, értékesítési!!! költségek, fizetokeoese!!! kereslet, termelési tényezők /időjárás, csapadék, stb/, meg a többi).
Jarj utana, hogy pontosan!!! mit is kellene tenned, ha házi terméket szeretnel eladni.... Ki tudja, lehet, hogy kedvet kapsz hozza.
Vagy megérted, miért csinaljak oly kevesen....
(megsugom, hogy Bp-én a nagybanin a házi termésként árult termények töredéke az....)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 18:17:31

@fhdgy:
Ez így van.Mit jelent a rosszabb mezőgazdaság? Például rosszabbak a termésátlagok. Ja hogy százszor több területük van és leszarják a termésátlagokat...
Van ilyen. Aztán van olyan is hogy a kősivatagban az izraeli kibuc tehene több tejet ad mint a magyar kövér legelőn makkoltatott marha.
Ilyen is van.
Európában minőségi élelmiszert nagy tömegben a franciák termelnek. A szentháromságból, a gabona-kukorica-napraforgó nagytömegű termelése lengyel privilégium. Összeurópai piacon a magyar mezőgazdaság jelentéktelen.

fhdgy 2015.11.07. 18:22:13

Kibeszéltük a konyhakerthez és az otthoni főzéshez való viszonyunkat. Csak egy kicsit kivetítem a dolgokat az élet többi területére, akkor már el kell gondolkodnom.

Szerintem a magyar lakosság közel felének csak döntés kérdése lenne a főzéshez és a konyhakerthez való viszonyulása.

De megszokta, úgy szokta meg, hát amíg rá nem kényszerítik, önként nem változtat.

Így van ez az élet egyéb területein is, nem szép, nem jó, nem vagyunk elégedettek, de valahogy majd csak eldagonyázunk!

macamuca [IHUN] 2015.11.07. 18:24:11

@Csodabogár:
A konyhakerti termekesrol közben digger leírta a lényeget (termelési költségek, értékesítési!!! költségek, fizetokeoese!!! kereslet, termelési tényezők /időjárás, csapadék, stb/, meg a többi).
Jarj utana, hogy pontosan!!! mit is kellene tenned, ha házi terméket szeretnel eladni.... Ki tudja, lehet, hogy kedvet kapsz hozza.
Vagy megérted, miért csinaljak oly kevesen....
(megsugom, hogy Bp-én a nagybanin a házi termésként árult termények töredéke az....)

fhdgy 2015.11.07. 18:24:35

@diggerdriver: Eredendően falusi gyerek vagyok, de úgy látszik valamiről nagyon lemaradtam!

A magyar kövér legelőn makkoltatott marha mennyi tejet is ad? Erről rohadtul lemaradtam! :-(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 18:32:09

@fhdgy:
Naponta annyiszor tíz liter amennyi a két évig biokukoricán hízlalt ridegen tartott mangalica hátaszalonnájának a vastagsága ujjban mérve.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.07. 18:32:46

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nekem nem "jar" a magas fizetes, hanem megdolgozom erte, raadadul nem kis felelosseg nyomja a vallamat nap mint nap. En kerek elnezest, hogy egy takarito kevesebbet keres, mint az, aki naponta tobb szaz ember eleteert es testi epsegeert felel. Egyebkent a takarito kint is kevesebbet keres, mint egy buszsofor, szoval ennek mar megint nincs semmi koze Magyarorszaghoz.

(Bocsi, hogy nincs ekezet. Telefonrol irok, es igy egyszerubb.)

Ana72 2015.11.07. 18:32:50

@fhdgy: hogyne. A gyerekeink focizni fognak, énekelni, erkölcsösen/vallásosan élni. Nem is lesz másra szükségük egész életükben. Minden, mi testnek, léleknek, kedélynek kell, meglesz. No more questions. :/

fhdgy 2015.11.07. 18:36:37

@diggerdriver: Kérlek, ne keverd teljesen össze az agyamat, istók zöccs, nem tudom követni! Homályosítson már fel valaki!!!

fhdgy 2015.11.07. 18:38:50

@Ana72: Tudod, ahhoz képest, hogy szlogenek szintjén tudásalapú társadalomról beszélünk, valahogy nekem nem tűnik jónak az irány! Csak nem én vagyok vak? Vagy uram bocsá' tudatlan, hogy nem értem?!

Ana72 2015.11.07. 18:43:42

@fhdgy: hát ja, attól függ, hogy kinek a szlogenjéről van szó, mert a tudásalapú társadalom az uniós szlogen...a hazai szlogen az a munkaalapú...
Szóval, döntsd el, hogy ha igen, akkor miért nem :)

fhdgy 2015.11.07. 18:55:20

@Ana72: Én azt látom, hogy az igen ( nem ) tisztelt vezetőink az izomagyúak csoportjába tartoznak. Nekik gondolkodni rettenetesen megerőltető. Kímélik is magukat rendesen.

Nagyon régen nem hallottam, hogy a matematika, fizika, kémia stb., összefoglalóan a reáltárgyak oktatásával kapcsolatban lett volna valami jobbító szándékuk. Nem csoda, nekik ez magas, mint tyúknak a ketteslétra!

A foci, az igen, az még megy valahogy. Hogy 1024.-ek vagyunk a ranglistán, őket nem zarvaja, hisz odáig még számolni sem tudnak, csak akkor, ha az elmutyizott milliárdokat számolják! Akkor még osztani is tudnak! Egymásnak!

2015.11.07. 19:02:24

@A nagy kékség: Más is megdolgozik a fizetéséért. Csak a nagy arcot nem értem, azért kérdeztem. Tudtommal a BKV nem versenyszféra, tehát örülj neki, hogy az átlagnál sokkal jobban megfizetnek az adófizetők pénzéből.

Szövegértelmezés sajnos még mindig nem megy, de sebaj, essünk neki még egyszer, hátha megérted. Nem az a probléma, hogy a takarító itthon nem annyit keres, mint te, hanem azzal van a probléma, hogy abból a fizetésből csak éhen halni lehet, és megalázó az emberre nézve.

De, az ország tehet róla, pontosabban az adórendszerünk. De egy mezei kétkezi munkás sem jut előrébb a minimálbértől valamennyivel magasabb fizetésből. Fogadd el, hogy az emberek nem akarnak csórók lenni, mert a szegénység minden, csak nem boldogság. Ilyenkor jön képbe a külföld.

fhdgy 2015.11.07. 19:09:38

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem lenézve a BKV buszsöfőröket, én jobban fizetném a távolsági buszsöfőröket, kamionsöfőröket stb. Sokkal keményebb dolog szerintem, mint Bp. utcáin 40-es, 50-es átlaggal kóricálni!

Fajankó 2015.11.07. 19:10:23

@Csodabogár:
"Pestről úgy tűnik, mintha totál leszoktak volna a munkáról."
Néhány szorgalmas pestinek le kéne menni megmutatni mi az a munka. Utána lustázni.

Főgebra 2015.11.07. 19:19:02

@fhdgy:
"A foci, az igen, az még megy valahogy. Hogy 1024.-ek vagyunk a ranglistán..."

De majd most! Kötelező tantárgy lesz az isikben a foci!!

macamuca [IHUN] 2015.11.07. 19:19:15

@A nagy kékség:
Mi a véleményed az orvosok, ápolók felelősségéről? Van akkora, mint a tied? No es a fizujuk? Nem a zsebbe dugott összegekről beszelek, hanem a berlapjukon szereplo osszegekrol!!
No es a tanitok, tanárok, ovonok felelőssége? Meg a fizujuk?
E két ágazat pontos összegű!! fizeteseit pontosan ismerem (nem hallomásból, hanem saját szemeimmel latva a berlapokat....).
Szoval szállj le a magas lóról es vedd eszre, hogy masok mennyit keresnek, mekkora felelősséget viselnek, Meddig tanultak mindezért es mire is elég ez a tudás (szakmai fejlődés) és jövedelem (megélhetési költségek + jövőtervezés).

Vagy hajtogathatod tovább, hogy a buszsoforok klasszul megelnek (mindenütt egyforma a fizu? Nem. De ettől még ismetelgetheted a bullshitjeidet....).

Fajankó 2015.11.07. 19:35:10

@macamuca [IHUN]:
" hogy a buszsoforok klasszul megelnek"
Főleg ha asszonypajtás kétszer annyit visz haza...

2015.11.07. 19:46:19

@fhdgy: Mindenkit jobban fizetni, szerintem ilyen csak a mesékben létezik. A fizetést is valakinek elő kell teremtenie, nem úgy megy az, hogy akkor holnaptól mindenki többet fog keresni. Vállalkozás esetén ki kell termelni, közszféra esetén meg ugye az adófizetők pénzéből fizetik az embereket. Ezekkel te is pontosabban tisztában vagy. Nemcsak az alacsony fizetésekkel van a gond, hanem hogy ugyanúgy minden adónemet bevasalnak a csórótól is, nemcsak a módosabbaktól. Csak a csóró jobban megérzi a kisebb fizetéséből. És ez ellen azok nem akarnak tenni, akiknek hatalmában állna. Mert ugye akkor megint kilyukadunk oda, hogy teljes reform kellene, viszont akkor nagyon sok inaktív rosszul járna, és azok akkor már nem rám fognak szavazni. Ez egy ördögi kör, és nem hiszem, hogy változni fog bármi is az elkövetkező évtizedekben.

2015.11.07. 19:49:22

@Fajankó: Nekem van személyes ismeretségemben több bkv-s is, és tényleg egyik sem keres kimondottan rosszul, sőt...

A bajok ott kezdődnek, amikor az egyszerű ember azt hiszi, hogy neki minden jár, a másiknak meg semmi.

Herr Géza 2015.11.07. 19:52:26

@Főgebra: Pont most hallottam a tervezetről. Első osztálytól kezdve, heti két órában, fiúknak és lányoknak is.
Eldobom az agyam.....

fhdgy 2015.11.07. 19:56:59

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Tudod. én csak azt karikíroztam vagy legalább is akartam, hogy a kék buszok sofőrjeinek mindenkinél több fizetés járna, mert ők ...

P.Elliot 2015.11.07. 20:08:45

@macamuca [IHUN]: Felreertetted Csodabogar hozzaszolasat, illetve velemenyet. O mindossze azt akarta szerintem mondani hogy manapsag a fiatalok, na meg a kozepkoruak kozul is jo nehanyan leszoktak arrol hogy ha valami nem ugy megy, tegyenek magukert es ne sirankozzanak.
Az a kenyersztori hogy miert nem sutottek maguknak ha nem volt a hofuvas miatt azon en is csodalkozom. Azt hiszem itt van az emberek egy reszenek a problemaja a mindennapi elettel hogy problemat megoldani nem tudnak, illetve nem veszik a faradtsagot. Mi az idosebb nemzedek igenis csodalkozik ezen hiszen ilyen esetben az en nemzedekem mar gyurta is volna meg a kenyernek valot vagy legalabbis zsemlet, kifli vagy pogacsa mert hogy kenyer nincs. Nem tudunk kenyeret sutni? Akkor is megprobalunk valami hasonlot osszedobni mert kell. Es ha enni akarunk ilyesmit akkor kesziteni kell de nem varni a joszerencset.
A kivagott malnabokrokon csodalkozom. Miert nem dolgoztak fel? Nem Veszik at? En azonnal nekialltam volna szorppe fozni amennyit csak tudok es kesobb eladni. Barmit mint kivagni. Odebb menni nehany varossal, ott bekopogtatni a hazakhoz es eladni. Olcsobban de hogy megis megerje. Ott leadni a zoldsegesnel. Beallitani ettermekbe, vevokort szerezve.
Amikor meg otthon laktam jott hozzank a lakotelepre egy ertelmes paraszember a kerti termenyeivel, tojassal es barmivel ha megrendelted tole. Felvette a megrendelest es hetente egyszer elhozott mindenkinek mindent, olcsobban is mint a piaci ar/ kozel volt egy nagy piac/, nagyon szep termekei voltak.
Nem igaz hogy nem lehet valamit kitalalni, nem lehet hogy az ember csak a seggen uljon es sirankozzon.
Hogy mit lehet tenni az orszagert? Amig az emberek igy fogjak fel hogy ugysem sikerul semmi addig semmit.
Kozepkoru ismerosom egy no szinten nem foz, itt eltek kinnt eveket, meg kotyvasztani is ritkan valamit mert nem tudott mert nem ert ra, nezte a tevet, aludt, 2 gyereke volt, nem is erdekelte. Otthon meg hozattak a kifozdebol. Valamivel kevesebb penzuk volt amikor hazamentek mint amennyivel kijottek pedig a ferje jol keresett.
Na, az ilyennel hiaba is probalnal orszagot epiteni ha meg a sajat eletet sem tudja megreformalni.
Nekem nagyanyam meg a rokonok eletmodja volt a pelda, naluk nem voltak elhagyott kertek, minden kis resze be volt vetve valamivel pedig nagyanyam egy nett, pedans kis no volt, rendezett frizura, ruzs, mindig nagyon jololtozott de a haboru utan megertette hogy az eletukre, penzukre vigyazni kell es igenis egy csokor petrezselyem is ertek ha nem kell erte penzt kiadni. Sokat tanultam tole problema megoldasokat is, ok nem ulbe tett kezzel vartak hogy valtozzon az elet...., amit csak lehetett valtoztattak.
Szoval Csodabogar tudja hogy mit beszel....o is hasonlot lathatott otthon.

Shanarey 2015.11.07. 20:19:51

Digger posztjára a válasz: Semmit.

Egy veréb nem csinál nyarat.

Ja, és 5000 "veréb" sem tud ilyet.

DieNanny CH 2015.11.07. 20:23:13

@fhdgy:

Hát, igen. Májusban itt volt anyukám, kikerekedett szemmel mesélte, hogy itt egy kiskertben mekkora és milyen szép zöldségeket látott, míg otthon a kertünkben vagy kőkemény a szárazságtól és nem lehet rotálni sem, vagy magas a talajvíz, hogy még a gumicsizma is bent ragad... Pedig szegény kánikulában már 5-kor felkelt locsolni, meg gazol mikor tud...

©________ 2015.11.07. 20:29:01

@diggerdriver:
Csak óvatosan, szakemberek is olvassák a kommenteket, ahelyett, hogy otthon föstögetnének:D vagy kiflit szállítanának:D

DieNanny CH 2015.11.07. 20:33:03

@P.Elliot:

Csak piacon szabad árulni. Házalni tilos.
Pár éve volt valami ügy, egy idős néni megkért valami utcában lakót, hogy ásson már ki neki egy gödröt.
Az adóhivatal megtudta, az ásó ember is kapott büntetést a fekete munkáért, meg a néni is a feketén foglalkoztatásért... (Adott neki talán ezer Ft-ot.)
Aki pl utcán tejet árul, az is bejelentett emberke, csak így csinálhatja. Gázos, szódás szintén. Ha számlát tud adni, minden rendben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.07. 20:41:00

@diggerdriver: Budapest legnagyobb közműszolgáltatója? -- esetleg a vízművek?
na azok kijárnak ide kb havonta, olyan kár, hogy a Dani még kicsi ahhoz, hogy igazán lelkesedjen egy markoló irányában.
nade ez is egy igazi magyar történet.
van egy elöregedett vízvezeték kicsit odébb, ami mindig elpattan ott, ahol a javított rész összeér az újjal. mindig jönnek, kiássák, kicserélnek kb 2 métert, betemetik és leaszfaltozzák a gödröt, aztán egy hónap múlva kezdődik előlről. a szakik szerint ők csak hibaelháríthatnak, saját hatáskörben nem cserélhetik ki a még hátralevő cirka 10 méter régesrégi vezetéket, azt az önkormányzatnak kéne megrendelnie mint felújítást, és másik brigád intézi. azért lassanként csak elér a csere az utca végére, de bakker ez milyen már. itt vannak ezek a csóró munkások és havonta újraássák kb ugyanazt a gödröt. múltkor már majdnem mondtam nekik, hogy ugyanmár nyugodtan berakhatják a zsákutca és a karbantartás tábláikat meg a kordont ide a kert végébe, szívesen megőrzöm nekik legközelebbig, ne kelljen hurcolászni.

Bal 2015.11.07. 20:45:13

@diggerdriver: nagyon sok cég él és létezik Magyarországon, szóval a dolog lehetséges a szembeszél ellenére is. Nem igaz, hogy mindenkinek öngyilkosság a környezet miatt, az csak kifogás.

Azt kérdezted, mivel tud egy hazaköltöző változtatni, megírtam. Nem való mindenkinek a rizikó meg a cégalapítás, nem is lehet minden területen megcsinálni. Lehet, hogy jól méred fel a lehetőségeid és maradsz. De azért ne csináljunk már úgy, mintha ez univerzálisan mindenkire érvényes volna. Aki képes rá, mert van működő ötlete, tőkéje és ereje hozzá, az igenis feljebb tudja húzni az országot.

Ha akarja.

Az autó meg telefon nem lesz attól az ország terméke, hogy az utolsó csavart ott húzzák meg. Legyártani valamit a mai világban rohadt könnyű. Kitalálni, finanszírozni, megtervezni, szállítani, vevőhöz eljuttatni meg rohadt nehéz, és az összes profit ott csapódik le, akik ezt a részt birtokolják.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.07. 20:45:31

Digger, jo poszt volt. Csak szokasodhoz hiven, ott b@szod el, hogy tulsagosan elfogult vagy a 'nyugatot' meltatva.
Itt nem azert nem viszik el a deszkat mert, olyan nagyon becsuletesek az emberek, hanem azert, mert men tudjak. A kicsi melosnak fizikalisan nincs ra lehetosege. Van ra penz es megteremtettek a leheto legteljesebb ellenorzest.
Mar az autopalyan szemetelo bigenel is mondani akartam, hogy ez itt nem a szabadsag fellegvara, hogy lehet szemeteni szabadon, hanem hogy szerencseje volt a csajnak...
Arra a kerdesre pedig, hogy mit tehet a kisember...., szerintem annyit hogy tulel, megprobalja megteremteni a lelki es testi boldogsagat.

Szerintem, ez itt a fontok es erzlmek harca.
Ahogy azt megosztottad magadrol, Te mar otthon is Test Driver voltal...
Szerintem a kerdes az, ahogy ahogy elottem is irtak, megelegszel-e a kispolgari lettel ITT, vagy akarsz-e valami tobbet?;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 20:45:41

@Shanarey:
Tudod, nekem ezzel nincs bajom. Semmit nem tehetünk. OK.
Na de akkor nem kell közhelyeket pufogtatni hogy így meg úgy kell megváltozni a gondolkodásnak.
Pofa lapos és mindenki boldogul ahol tud.

fhdgy 2015.11.07. 20:47:21

@P.Elliot: Abban igazad van, hogy azt emberek leszoktak dolgokról. Ennél a puszta ténynél érdekesebb lenne a magyarázat, hogy miért?

Erre kettő történet:

2002-ben választások voltak Németországban. Másnap megkérdeztem a német kollégámat, hogy ki győzött? Azt mondta, hogy nem tudja. Miért, nem voltál szavazni? De voltam! Akkor hogy hogy nem tudod, hogy ki győzött? Nem érdekel! De miért? Tudod, nekem se jobb, se rosszabb nem lesz, bárki is győzzön!

Igaza volt, nem lett rosszabb!

Magyarországi választások után megkérdeztem magyarországi barátomat, hogy no, mi van? Azt mondta, nem tudja, nem érdekli!
De miért? Tudod, nekem úgy sem lesz jobb.

Igaza lett, rosszabb lett!

Szóval, ezzel azt akarom mondani, hogy "a zemberek" nem hülyék! Csak tanulékonyak!

Pont ez a mostani politika célja!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 20:48:18

@Csupacsí:
:))))))))))))))))))))))))))))))))
Tehetnek egy kúrva nagy szivességet...

fhdgy 2015.11.07. 20:51:50

@Bal: Én csak azt szeretném tudni, ha ilyen lelkesen adod elő, hogy milyen jó lenne jobbítani az ország helyzetét, akkor Te mit teszel konkrétan a cél érdekében?

Nagyon komolyan kérdezem!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 20:51:57

@Dragonlady (Bp, Hun):
Pedig a szakiknak igazuk volt. Csak hibaelháríthatnak. Nem az ő hibájuk az előírások faszsága. Ugyanis a csőcsere alvállalkozói munka, annak minden áldásos hozadékával egyetemben ha érted mire gondolok.
:)))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 20:57:06

@Bal:
Na itt álljunk meg egy pillanatra. Az ország produktuma az a termék ami ott nyeri el végleges formáját. Igaz ez az autóra is meg a gyulai kolbászra is ami román disznóból készül.
Anglia ipara igen jelentős részben összeszerelő üzemekből áll.
Egyetlen saját angol tulajdonú jelentős cégről tudok, a JCB gyárról.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.07. 20:58:13

@diggerdriver: tudom h igazuk van, nyilván ők se élvezik h vasárnap este már megint ugyanazt a gödröt kell kiasni meg betemetni mint múltkor :-/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 21:00:13

@Simon Hasonmasa (Roch):
Ez nagyon nem így van. Az építőiparban dolgozom. Bármikor bármit vihetnék semmiféle ellenőrzés nincs sehol.
A csajnak sem szerencséje volt. Ez itt így szokás. Ott esik ki a kezükből a szemét ahol vannak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 21:01:16

@Simon Hasonmasa (Roch):
Igen, voltam tesztelő. Nemrég megtaláltam az akkori értékeléseimet lehet hogy kiteszem a blogomra.

2015.11.07. 21:01:51

@diggerdriver: "Semmit nem tehetünk."

Tudod jól, hogy ez azért erős kijelentés. Az, hogy 4 évenként lehet választani a sok bohócpárt közül, nos, az egy dolog, minden hozadékával együtt. De nekem senki se mondja azt, hogy ami nem a pénztől függ, az is miért megy ugyanolyan balkáni szinten... A közlekedési kultúra, az emberek egymáshoz való hozzáállása, ezek nem az anyagiaktól függenek. És még biztos lehetne számtalan példát hozni.

2015.11.07. 21:03:47

@fhdgy: És tényleg. Ebben is van valami. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 21:03:58

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Ja. Igazad van. Változtasd meg őket. Várom építő javaslataidat.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.07. 21:07:08

@diggerdriver:

Jartam mindkettonek a telephelyein JCB/Caterpilar tobbszor.
Mivel tudnak tobbet mint pl a hajdani Raba?

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.07. 21:08:39

@diggerdriver:
Na ne mar. Ez itt is buntetendo. Persze, kiesik...

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.07. 21:10:57

@diggerdriver:

Magam is voltam szamos epitkezesen, Azt tapasztaltam, hogy kulon oltozo kontenerek vannak + security es egy kapu, ahol ki es be mey mindenki. + ezer kamera. Nem egyszeru.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 21:11:03

@Simon Hasonmasa (Roch):
Körülbelül annyi a különbség mint a Lada és az Audi között.
Jaa, és a JCB/Cater az Audi mielőtt...
Ráadásul én a JCB-t a munkagépek között nem tartom a legjobbnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 21:13:53

@Simon Hasonmasa (Roch):
Hol büntetik? Mert itt nem az biztos.
Nem azt kérdeztem hol büntetendő hanem hogy hol büntetik.
Soha nem láttam hogy bárkire rászóltak volna szemetelés miatt. Olyat viszont többet is láttam hogy a rendőr elkobozta és kiöntötte az utcán piálók italát.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.07. 21:15:43

@diggerdriver:
OK, de ne a mai gepekkel hasonlitsd.
Abban az idoben a Rabak is jol teljesitettek... gondoo. Nem vagyok szakerto.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 21:15:45

@Simon Hasonmasa (Roch):
Ugyan. Itt semmi ilyesmi. Pedig megfordultam már vagy 30 építkezésen legalább.

fhdgy 2015.11.07. 21:16:15

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: A fidesz, az orbán fanok úgy is elmennek szavazni!

A választási rendszerünk meg olyan ( miért ? ), hogy ha csak egy ember menne el szavazni, a félbevágott alcsúti bányásztörpe, és magára szavazna, akkor nem hogy 2/3-a lenne, hanem egyenesen 100 %.

Mi lehet az ennél magasztosabb cél???

fhdgy 2015.11.07. 21:19:20

@Simon Hasonmasa (Roch): A "beszart az Ede" történetet ismered? Ha nem, javaslom Moldova könyvét a kamionosokról!

Kortünet!

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.07. 21:25:20

@diggerdriver:

Nos, ahol most vagyok azt latom, hogy a ceg belso embereinek a kocsijairol mindent tudnak. Mikor, hol, melyik ajtot nyitotta ki. Nincs +gazolaj fusi fuvar. Kirugas van.

Ana72 2015.11.07. 21:28:15

@macamuca [IHUN]: +1
mélyen és teljesen egyetértek!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 21:28:24

@Simon Hasonmasa (Roch):
Igen. A Rábák is jól teljesítettek. Meg az Ikarusok is. Meg a Dutrák is. Meg a Hofferek is.
Csak meg kéne nézni hogy a korabeli nyugati technika hol tartott akkor.
Ez egy 70-es évekbeli szocialista univerzális kotrógép:
kepkezelo.com/images/lyy1ofrvu1yy09bm8hq9.jpg

Ez pedig korabeli megfelelője:
kepkezelo.com/images/vpzzirrsgyr3p6ufgi4u.jpg

A gépek evolúcióját napjainkig jobb ha nem tudod.:))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 21:30:40

@fhdgy:
Igen, Az Ede volt a legintelligensebb kamion. Meglátta a dombot és megállt...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

fhdgy 2015.11.07. 21:32:52

@diggerdriver: Jó, tetszik! Ezt még nem hallottam, de megjegyzem!

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.07. 21:36:36

@diggerdriver:
Nem lehetsz olyan naiv, hogy azt gondolod hogy a UK-ben nem buntetik a szemetelest?...
Hol, ha nem itt:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 21:40:07

@Simon Hasonmasa (Roch):
Láttál már olyat akit megbüntettek szemetelésért?Hogy mi a törvény az egy dolog, de hogy a gyakorlatnak köze nincs hozzá az biztos.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.07. 21:43:08

@diggerdriver:

Pedig szeretnem tudni.
Csak azt akartam mondani, hogy semmi eztrat nem alttam a az emlitett telephelyeken....

fhdgy 2015.11.07. 21:49:29

@Simon Hasonmasa (Roch): Nos, akkor egy kicsit komolyabban!

A hatvanas évek végén, hetvenes években volt egy minőségi változás Mo.-on, amit akár minőségi ugrásnak is nevezhetnénk.

Edék is azért elég nagy változás volt mondjuk az IFÁ-khoz, ZIL-ek-hez, KAMAZ-ok-hoz képest.

A Videoton is csinált hírtelen jobb TV-éket, majd számítógépeket is.

Jobbak lettünk, de nem a rohadt kapitalistákhoz, hanem csak a szovjet elvtársakhoz, önmagunkhoz képest.

Ezt úgy kommunikálták, hogy a rohadt kapitalistáknak vége!

Magamat is beleértve, elég sok mindent beszoptunk ebből. Elhittük, mert szerettük volna elhinni.

Pl. a Videotonnak volt egy VT-16 nevű számítógépe a 80-as években. Sok szempontból verte az IBM PC-éket. Egy baj volt csak, nem volt kompatibilis. Ha a Vidi nagyobb tőke erőt képviselt volna mint az IBM, tökéletesen helyénvaló lett volna. Mert, az IBM volt az erősebb, így technika ide, technika oda, nem lehetett nyerő!

Emlékszel a "tovariscsi konyec" plakátokra? Lehet, hogy neked ez már történelem, én. pl. átéltem. Még nem voltak ( azóta vannak ? ) nyugati piacaink, de mi már qrva öntudatosan kirugtuk a tovarisokat.

Aztán csodálkoztunk, hogy a magyar gazdaság ott maradt piacok nélkül a nagy fene pusztában. Ezzel gyakorlatilag lenulláztuk a magyar gazdaságot. Mert: hiába a gyár, hiába a termék, ha nincs piac.

Szerintem ebből még mindig nem tértünk magunkhoz. Hogy mikor fogunk, nem tudom!

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.07. 21:50:07

@diggerdriver:
Hat, olyat meg otthon sem lattam akit megbuntettek a szemeteleset.

(Link helye:)))

SzZoole 2015.11.07. 21:53:51

@diggerdriver: @Simon Hasonmasa (Roch):
"Láttál már olyat akit megbüntettek szemetelésért?"
En vagyok az elo pelda ra,Heathrow -tol nem messze egy benzinkuton voltam es a kuton kivul az utcan cigiztem.Amikor vegeztem eltapostam a csikket Es indultam az autohoz amikor odajott hozzam 2 kozteres es megbuntettek £50-ra,egy cigicsikkert.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 21:57:33

@fhdgy:
Teljesen igazad van. Nekem van olyan plakátom.
A szovjet piac felrúgása az Antall kormány kapitális baklövése volt.
Mai napig nem tudom miért tartják Antallt olyan nagyra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 21:59:23

@Zoole[uk]:
Mekkora szerencsétlen fasz vagy:))))))))))))))))))))))))))))))))))
Itt ahol mindenki nemzeti sportnak tekinti a szemetelést megbüntetnek egy csikkért.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.11.07. 22:01:27

@diggerdriver: igazuk volt,mit tehettem volna....

fhdgy 2015.11.07. 22:01:51

@diggerdriver: Mert a hülyéknek hülye az isten!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.07. 22:02:08

hű a facebook a minap feldobott nekem valami ilyen kistermelőktől direktben rendelési izét, minden héten lehet zöldséges dobozt rendelni, aztán tojással is van valami ilyen "fogadj örökbe egy tyúkot" kezdeményezés, nem tudom, ezek hogy mennek.
a tesóm akkor szokott le a konyhakertről, amikor mindent felzabáltak a csigák. ilyen sárga házú dögök, amiket én 10 éve, mikor legutóbb itthon laktam, biztosan nem láttam, plusz irdatlan sok meztelen csiga. a meggy/cseresznye és a barackfákat megzabálja a tűzelhalás és a monília (erről már panaszkodtam itt), csak az a kurva dió él túl mindent. én mondjuk már egyébként azt sem értem alapból, hogy miért az a dísznövény, ami, és miért az a gaz, ami magától is megnő. milyen egyszerű lenne, ha azt hívnánk virágnak és szépnek, ami magától is nő mint a gaz, nem kell locsolgatni meg pátyolgatni :-) ja ez nem konyhakert, bocs.
a faterom testvére akkor hagyta abba a telket meg a gyümölcsfákat, amikor sokadszorra is szétrabolták a helyi menő csávók (khm) nemcsak a még nem is érett termést, hanem a lelakatolt sufnit (még a szerszámokat is elvitték, tudnám minek), ja és megmérgezték a kuytáját :-( ez már vagy 15 éve volt.
azt é se értem, miért kel kenyeretmeg tejet vinni egy elzárt településre, ok én se sütnék kenyeret, de azért kenyér meg tej nélkül csak nem hal már éhen az ember két napig, csak van otthon valami ennivaló, vagy lehet sütni mást. akinek tényleg semmi kaja nincs otthon, az egy dolog, bár az is hülyeség. ha egyáltalán semmi sincs, az ember mindig az egyik napról a másikra vásárol csak be. nálam mindig volt egy pár kiló száraztészta meg krumpli (meg a fagyasztóban fagyi), hogy ha mondjuk rámtör valami betegség és nem tudok vásárolni menni, akkor is legyen otthon ennivaló. amikor jött az árvíz, akkor is elég jól jött, asszem két és fél napig voltunk bezárva az utcába. bár tényleg jött akkor is a katasztrófavédelem és hoztak ivóvizet meg rizses-húsos pakkokat csónakkal, ha kellett valakinek. na az az árvíz egyébként tényleg hirtelen jött, reggel még iskolába mentünk, aztán ránktört egy óra alatt plusz két méter víz. nekem egyébként a szomszédom főzött spagettit akkor, mert miért ne. tiszta bulihangulat volt. csak a thaiok tudnak még egy árvízből is bulit csinálni. na de mostmár nagyon off lettem bocs :-)

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.07. 22:05:16

@Zoole[uk]:

Mert nem buntetted oket tekintettel;)

SzZoole 2015.11.07. 22:05:39

Nezi valaki az X factort?
Most kovetkezik az Ausztral Koncsita.....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 22:08:19

@Dragonlady (Bp, Hun):
Akkor elmondom miért kell egy elzárt településre MINDENÁRON kenyeret vinni. Azért mert minden település az ország része és nem hagyhatjuk magára. Ha kenyeret nem tudnak vinni akkor a mentő sem tud bemenni meg a tűzoltó sem. Ez nemcsak gyakorlati hanem elvi kérdés is. Bajban vannak, segíteni kell. Ilyen egyszerű.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 22:09:59

@Zoole[uk]:
Persze. Engem büntettek meg már Magyarországon autóban telefonálásért pedig minden hülye telefonál.

SzZoole 2015.11.07. 22:14:20

@Simon Hasonmasa (Roch): tudod mi volt az erdekes?A kut mellet van egy mektonaldsz es az Ir cigok lovasfogattal jartak oda,megalltak az ut szelen es a szokasukhoz hiven ahogy vegeztek ugy dobaltak szet a papirt etelmaradekot es a poharakat,kerdeztem a 2 tulbuzgot,hogy oket miert nem buntetik meg?Mire Ök,veluk nem tudunk mit kezdeni.....
Persze az officerek is cigok voltak,csak Ök original gipsylandrol szarmaztak:)

SzZoole 2015.11.07. 22:15:40

@diggerdriver: hogy lehettel ilyen szerencsetlen,hogy pont teged lattak meg:)))

fhdgy 2015.11.07. 22:15:50

@diggerdriver: Egy történet a 70-es évekből: Egy katonatisztet Marcaliba helyeztek és nem sokára ő adott ügyeletes tiszti szolgálatot. Pont akkor, amikor jött a nagy hó és elzárt településeket. Jött a telefon, hogy küldjenek katonai felmentőket két helyre ( ő így értette ). Telt, múlt az idő, de nem jött a felmentő sereg. Egy idő után újabb ingerült telefon a tanácselnöktől, hogy még mindig nem érkeztek meg a katonák!

Szegény katonatiszt: ő összeállított két csapatot, mondják meg, melyik az egyik hely, meg melyik a másik, és ő azonnal küldi őket.

Szegény feje nem tudta, hogy Marcali mellett van egy település, amit úgy hívnak, hogy Kéthely!

( No, ott lehetsz egyszerre két helyen )

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.07. 22:17:20

@diggerdriver: jaj, nem a segítéssel van a baj, legyen is nyitva az út, ha lehet, hanem hogy miért pont kenyeret, ezt a részt nem értettem, hogy jajj ha nem tudok sütni, meg ha mégse jut be az autó másfél napig, akkor mégis kenyér nélkül hogyan lehet túlélni addig.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.07. 22:22:57

@Zoole[uk]:
HUh, bad luck.
Erdekes ez itt. imadjak a lovas dolgokat:), de felismerni mar nehezen lehet oket. Csak a viselkedes ami beszedes.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.07. 22:25:16

@diggerdriver:

Nem, nem. Qrvara vedett kornyezetben vagy!

Hari Seldon 2 2015.11.07. 22:25:19

@diggerdriver:
Glaxo és AstraZeneca jelentősennagyobbak. Igaz ezek gyógyszer cégek. És az is igaz, hogy ezzel nagyjából kifújt a saját tulajdonú angol nagyvállalatok száma. (jó, biztos van még pár, de most hirtelen nekem is csak ennyi jutott eszembe)
Egyébként, köszi a kobrás idomítás leírását. Nem tudtam, hogy zajlik.

2015.11.07. 22:28:56

@Bal: Bizonyam. "Az autó meg telefon nem lesz attól az ország terméke, hogy az utolsó csavart ott húzzák meg. Legyártani valamit a mai világban rohadt könnyű. Kitalálni, finanszírozni, megtervezni, szállítani, vevőhöz eljuttatni meg rohadt nehéz, és az összes profit ott csapódik le, akik ezt a részt birtokolják." Egyetertunk, de ezt ne nekunk mondd, hanem azoknak, akik berendeztek Magyarorszagot az orokos osszeszerelouzem-szerepre, es buszkek is ra, hogy a "szakmai muhely"-eknek csufolt oktatasi intezmenyekben is erre a csicskaszerepre kondicionaljak az ereje teljeben levo jovo generaciot. :D

"Aki képes rá, mert van működő ötlete, tőkéje és ereje hozzá, az igenis feljebb tudja húzni az országot." Marmint ugyerted, hogy ha hagyjak egyaltalan ervenyesulni es vevok a mukodo otletere, akkor esetleg igen! :D Amugy pedig miert az egyes szam? Egy ember nem tud egyedul innovalni, a kozhiedelemmel ellentetben az otlet nem egy geniusz fejebol pattan ki szikra szeruen, mint a rajzfilmekben, hanem pont ugyanolyan sokemberes problemamegoldo munka utjan, mint minden mas. Hazavinni a tudast tehat csak tobbedmagunkkal lenne erdemes, szerintem. A masik, hogy olyan dolgok, amelyek Magyarorszagon mindig is alacsony szinvonalon voltak jelen, vagy semennyire, arra nagyon nehez igenyt, keresletet generalni, ugy pedig nehez felkelteni ra az erdeklodest, felepiteni moge az egesz szakmai hatteret, szemleletet, tudomanyt, kepzest, oktatast, attitudot. Ez nem kifogas amugy, ez a valosag :D Elfogadom, hogy nem lehetetlen, ez ketsegtelen, elhiszem, de azt is el kell fogadni, hogy akinek nem kuldetestudata van, hanem nyugalomban akar elni, esetleg a sajat gyerekei erdekeben akarja megorizni a lelki egeszseget, az nem akarja ezt az iszonyat sok munkat, esetleg kokemeny harcokat bevallalni egy nem igazan boritekolhato eredmenyert.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.07. 22:29:41

@Zoole[uk]:

Legutobbi elmenyem, egy pubban... szetzuztak, lelektak, stb... nagyon nagy gaz volt... kerdeztem a pultost, hogy akkor most mi van?
Jol fizeto vendegek - mondta diszkreten :)))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.07. 22:31:07

Es akkor az eredeti felvetesemre, miszerint itthon az emberek egymashoz valo viszonyat kene eloszor rendezni, a tobbsegnek az volt a valasza, hogy "mar nem erdekel". Nos, ez is egyfajta hozzaallas, bar a problemat nem oldja meg. Menekulni konnyebb, mint tenni valamit? Ezek szerint igen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 22:32:34

@Zoole[uk]:
Várjámá...
Péntek délután a legnagyobb csúcsforgalomban történt a Rákóczi úton. Az EMKE előtt állítottak meg és ott hatmillió ember előtt zsebből fizetve lekorrumpáltam őket négyezer forinttal. Nem zavarta őket hogy Budapest legforgalmasabb terén iszonyat tömeg előtt átadom nekik a pénzt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 22:34:40

@Dragonlady (Bp, Hun):
A kenyér a legalapvetőbb élelmiszer. A kenyér az élet. Tudod mi volt a búza régi neve?
ÉLET.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 22:36:50

@Hari Seldon 2:
Az igazsághoz hozzátartozik hogy azért biztonság kedvéért kitörik szerencsétlen állat méregfogát is.

2015.11.07. 22:37:32

@diggerdriver: Ez nem érv... :)))

Felnőtt embereket nem lehet megváltoztatni. A változás csak belülről történhet meg. Ezt meg te is tudod nagyon jól.

puhacica 2015.11.07. 22:40:42

@P.Elliot: "Mi az idosebb nemzedek igenis csodalkozik ezen hiszen ilyen esetben az en nemzedekem mar gyurta is volna meg a kenyernek valot vagy legalabbis zsemlet, kifli vagy pogacsa mert hogy kenyer nincs. Nem tudunk kenyeret sutni? Akkor is megprobalunk valami hasonlot osszedobni mert kell." - es szaladtatok is volna valamerre egy tehenert, mert hat tej is kell az ehes szajba. hat, hogy nincs otthon tehen, nem baj, megoldottatok volna, megprobaltatok volna vmi hasonlot megfejni...
es ez a nemfozes is. en fiatal vagyok, tudok fozni, jol is fozok, de: minek. kethetben egyszer ramjon, akkor csinalok vmi finomat, amugy meg beulunk vhova. miert vegyem el magunktol azt a keves egyutt toltheto, pihenesre, kikapcsolodasra fordithato idot a fozessel?
ez a miidosebbekbezzegtudjukatutit meg egyenesen kinyir, hat akkor jo nektek, oruljetek neki.

@fhdgy: es ha mar belekezdtem: en peldaul nem tartozok a kettes pontba. regebben oda tartoztam, aztan most meg nem. mert ahhoz, hogy husleves, toltott csirke, sutike, anyamkinja legyen, hajnalban kell kelni. stresszelek, hogy minden jo legyen, a hus puha legyen, a leves gyongyozzon, a teszta megkeljen, le ne egjen, epp idoben legyen kesz, ne huljon ki, a krem ne essen ossze, mutatos is legyen... es akkor mire asztalhoz ulnek a vendegek, pont annyira leszek faradt es ideges, hogy a "basszatok meg, egyetek" erzes kerulget. ha en vendeget fogadok, akkor azt szeretnem, hogy az egymassal toltott idore fordithassam az energiam, de ha mar a konyhaban elfustolom, mi marad nekik? es en sem a csirkeporkoltben merem a vendeglatoimat, annak orulok, hogy latom oket, aztan hogy ropit adnak vagy baranysultet, az mellekes.
ez alapjan nem lehet megitelni, hogy az ember dolgos vagy lusta. mert aki ugye ketteske es foz, na az igen... vagy nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 22:41:38

@A nagy kékség:
Na meséld el hogy te mit teszel és mire jutottál?
Az itteni tevékenységed eddig elég kontraproduktívra sikeredett.
Milyen eredményt tudsz felmutatni.
Nálad autentikusabb személyt nem lehet ebben a témában megkérdezni.
Tehát akkor "dizőz elvtársnő, mutassa be művészetét".

SzZoole 2015.11.07. 22:43:39

@Simon Hasonmasa (Roch): hat igen,ôk egy kulonleges allatfajtak...

2015.11.07. 22:44:44

@A nagy kékség: Hülyének is könnyebb lenni, mint esetleg használni azt a nagy rózsaszín valamit, amit agynak hívunk... :)))

Az emberek azért menekülnek (üldöznek amúgy bárkit is, lemaradtam volna valamiről?!), mert parasztok a honfitársai? Eddig azt hittem, hogy azért menekülnek, mert buták, és lusták tanulni. Ne zavarj össze, kérlek, már nem bírom követni.

2015.11.07. 22:45:03

@A nagy kékség: Hat nezd, az emberek tobbsege nem ujszulottkent, hanem felnott emberkent, tapasztalatokkal a hata mogott hagyta el az orszagot, es lehet, hogy megprobaltak, csak feladtak, mert kedvessegre is aggressziv valaszt kaptak, akkor persze, hogy nem erdekel mar senkit, ez nem menekules, hanem beletorodes. Ugyanolyan szomoru persze, de ertheto azert, nem?

SzZoole 2015.11.07. 22:46:46

@diggerdriver: Rakoczi uton?Hat miert csucsidoben jarsz qurvazni?:)))
Ettol cifrabb korumpalast tudnek irni....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 22:47:42

@puhacica:
Aztán mi lesz ha te leszel a "miidősebbektudjukatutit"?
Vajon akkor milyen lesz a romlott ifjúság?
:))))))))))))))))))))))))))))))

2015.11.07. 22:48:16

@diggerdriver: Mi ebben az állításban a közhely? Nem úgy van, ahogy írtam?

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.07. 22:48:46

@diggerdriver:

Mert, bar vallakozo vagy, de ez itt, ebben a formaban semmivel nem masabb mint egy munkavallalas. Egyuttmukodsz es van melo, vagy nem es szevasz,
Digger, Te semmit nem szabalyozol ebben a tortenetben... (ne erts felre, nem negativ.)
Elmesz dolgozni es kesz. ezert mondom a vedett kornyezetet.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.07. 22:51:26

@mojyo: Ez nekem csak azert santit, mert amikor valaki azt mondja, hogy "kint jobb", akkor nem teszi hozza, hogy o tulajdonkeppen csak beleult a keszbe, amiert masok harcoltak meg. Mas sikerevel konnyu dicsekedni.

P.Elliot 2015.11.07. 22:51:51

@fhdgy: Ismeros a tortenet. itt a teve csinalt az Obama valasztasok utan, elotte, kozben riportot a jarokelokkel es kerdezte hogy kire szavaz, szavazott vagy fog szavazni.
A kozepkoruak legtobbje megmondta hogy kire es miert, a feketek meg hogy majd meghozza jovot nekik Obama, viszont a fiatalok borszinre es nemzetisegre valo tekintettel szinte csak Obamara szavaztak es kozben a tovabbi faggatozasra meg az is kiderult hogy azt sem tudjak hogy ki lesz az alelnoke, a jelenlegi alelnokot sem tudtak hogy kicsoda, milyen programmal indul, a vilagon semmit nem tudtak csak azt hogy Obamara szavaznak mert az szimpatikus meg most az divat.... Ennyi. Hat ha a valaszto meg azt sem tudja hogy mi varhato el a jovendo elnoktol, meg korulbelul sem tudja hogy az mit hazudozik ossze mit nem akkor hogy lehet raszavazni?
Vagyis itt sem kulonbek, legalabbis a fiatalok....

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.07. 22:52:52

Csak hogy vilagos legyen. Vannak valaszaim, amik nem kerulnek ki. Meg mielott valaki azzal vadolna meg, hogy bunko vagyok. Egyesek kerdeznek (inkabb kotekednek), en valaszolnek, de nem lehet. Amugy miert is nem, kedves Hataratkelo?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.07. 22:52:57

@puhacica:
én az anyukás facebook csoportokbn látok olyanokat, akik azt mesélik, hogy mikor mennek a rokonok babanézőbe, akkor kvázi elvárják, hogy az anyuka 2-3-10 hetes baba mellett főzzön rájuk. vagy azt hiszik, hogy elvárják. néztem nagyokat, na most vagy nekem van különleges családom meg ismerőseim, vagy én vagyok abszolút érzéketlen az elvárásokra, de mondjk a többség még kérdezte is, hogy mit hozzon, és volt, akivel hozattam két kakaós csigát légyszi, mert dejó (csakazértse kenyeret). ez a halálom, az egyik, a mi kultúránkban, ez az etetés. bár szerintem a fiatalabbak (én is fiatal vagyok :-) )ezt már nem csinálják olyan kéynszeresen. amikor a régi legjobb barátnőm jött babanézőbe, akkor együtt sütöttünk palacsintát, pont mint ezerszer régesrégen, amikor még tényleg fiatalok voltunk.

SzZoole 2015.11.07. 22:55:35

@A nagy kékség: figyelj,en igazsag szerint egesz nap itthon voltam,de szandekosan nem szoltam hozza a temahoz,mert en ugy vagyok vele,hogy 6 eve egy ajtot bezartam es egy ujjat kinyitottam.

2015.11.07. 22:56:46

@A nagy kékség: "inkabb kotekednek"

Önkritika nem igazán van, mi? :-D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.07. 22:56:58

@diggerdriver: akkor úgy kérdezem, hogy ha be lennél havazva három napig, akkor nyígnál, hogy nincsen kenyér, miért nem lapátolják már ki a falut és hoznak kenyeret, vagy ennél helyette paprikáskrumplit / tojásrántottát / üres makarónit vagy amit találsz éppen otthon, mert hát kenyér nélkül nem lehet, és megáll az élet, és jajjajaj.

2015.11.07. 22:58:23

@Zoole[uk]: Őszintén mondd meg. Hogyan bírod, hogy nem Mo.-n élsz? Lelkileg ép vagy még?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 23:00:09

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
De. Úgy van ahogy Írtad. Attól még közhely.
Semmi konkrétum.
"belülről kell megváltozni"
Haggyadmá...

kardio1 2015.11.07. 23:02:49

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: szerintem az Árpád-hazi királyok alatt Magyarország nem volt lemaradva, a tatárjárás ellenére sem. Továbbá a XIV. század sem erről szólt. A török időszak viszont vetett.

puhacica 2015.11.07. 23:06:38

@A nagy kékség: hidd el, nem azok a valaszaid miatt vadolnak bunkosaggal, amik nem kerulnek ki.

@Dragonlady (Bp, Hun): mi is mindig mondjuk anyueknak, hogy ne fozzenek egy hadseregnek valot, de egyszer azt mondta, hogy o mast nem tud adni, orul, ha jol megtomhet bennunket, szoval ezt megertem. de en biztos, hogy nem varom el senkitol, nekem mas a prioritas. es ez talan tenyleg generacios dolog lehet, csak azt nem szeretem, mikor kijelentik, hogy melyik a jobb. hat kinek melyik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 23:07:52

@Zoole[uk]:
Nézd, én sem a világot akarom megváltani. Nincs küldetéstudatom.
Mindössze csak elegem lett a sok "rendetkelltenniafejekben" meg "belülrőlkellmegváltozni" lózungokkal.
Arra akartam a poszttal rámutatni hogy ilyen dumával tele van a padlás.

puhacica 2015.11.07. 23:10:07

@Dragonlady (Bp, Hun): ja, amikor tenyleg fiatal voltal, mi? te ven banya. :D holnap, ha itthon lennenk, asszem sutnenk palacsintat. hugom adott narancslekvart, menne bele. :)

2015.11.07. 23:12:03

@diggerdriver: A te válaszaid sem tartalmaznak semmi konkrétumot, szóval nem érzem magamat kellemetlenül. :P

SzZoole 2015.11.07. 23:12:31

@diggerdriver: nyugi,semmi bajom nem volt a posztodal,csak tudod nagyon jol,hogy nem fogok belemenni az ilyen adok-kapokba

puhacica 2015.11.07. 23:12:42

@diggerdriver: "Nézd, én sem a világot akarom megváltani." - a nagy menekules mellett mondjuk nem is nagyon maradna ra idod. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 23:12:53

@Dragonlady (Bp, Hun):
Nem érted. Ez elvi kérdés. Aki a kenyeret viszi el a faluba az életet viszi oda. Persze, senki nem hal éhen két nap alatt.
Valamikor csináltak erről egy filmet.
www.port.hu/simon_menyhert_szuletese/pls/w/films.film_page?i_film_id=10173

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 23:14:03

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Eléggé be van fordulva srác de még tartjuk benne a lelket.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

P.Elliot 2015.11.07. 23:17:33

@puhacica: En arra ertettem a nemfozest aki nem engedhetne meg maganak mert nem all ugy anyagilag. Egy szoval sem mondtam hogy mindenki fozzon de azt igen hogy ne varja a "kenyeret". illetve oldja meg a problemait, ne masra varjon....Te biztosan megengedheted hogy kinnt egyel, en is, de ha nem engedhetnem meg anyagilag akkor nem engednem meg hogy emiatt felboruljon a koltsegvetes es az anyagi helyzet, de van akit ez nem erdekel, illetve sirankozik utana.
Ami a vendegvarasi fozest illeti engem nem szokott felhuzni, holtfaradt sem vagyok utana mert jol megszervezem hogy minden elokeszitve, klappoljon a dolog, sot, orommel surgok-forgok a konyhan, necetve, abszolut nem varom holtfaradtan a vendegeket,mar probaltam egyszer Halaadas napon hozatni, / nem voltunk itthon csak elotte levo napon estunk be az ajton es mar elozoleg meghivtam a vendegeket. Megrendeltem a pulykat, a koriteseket, jol is neztek ki de az izuk messze nem volt olyan mint ami itthon keszult es valahogy elment ennek a csaladias unnepnek a hangulata a keszulodes nelkul. hogy csak odatettek az asztalra. Meg is fogadtam hogy maskor ilyet nem teszek, akkor inkabb kiviszem a vendegeket etterembe, bar az sem potolja a csaladi unnep otthoni hangulatat/ olyan is volt mar egyszer karacsony estejen hogy a nalam ragadt csalad nem tudott enni az ennivalokbol mert muszlimok voltak es valahogy nem olyan volt az ennivalo hogy ehettek volna belole, na akkor kivittuk oket mert nem akartam kirugni az ajton, nem tudhattak hogy ez nekunk unnep, az este. Soha olyan hangulattalan karacsony estenk nem volt/.
Szoval nekem nem borzaszto keszulni ra, ugy nem is ertem hogy mi a borzaszto benne? Mitol lehet elfaradni?
1-2 het mulva lesz nalam dinner party hogy potoljam az elmaradt Halloween-i partit/ ferjem betegsege miatt/, mar ott lapul a melyhutoben a 10 szelet filet mignon, eleve ugy vettem hogy sutesre kesz, szalonnaval korbetekerve, a korites egy nagy nulla dolog lesz, marmint konnyu, szepen formaba rakott, / fuszeres zold rizs, a hushoz illo martassal, sparga, elotte egy francias zold salata, lesz meg 2 fajta etel, rendes fozott hogy lehessen valogatni, az is elokeszitve, meg egy vegas vendeg is lesz annak is osszedobok valamit, suti a cukrasztol, mi van ezen nagy feladat?
A mai modern konyha kulonben is gyors eteleket foz, nem porkolttel vagy gulyassal varom, levest meg nem csinalok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 23:17:46

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Nekem semmilyen válaszom nincs. Én kérdéseket tettem fel.
Amikre nem jött értékelhető válasz.
Ezekre a kérdésekre nincs válasz. Ami nem baj csak a parasztvakítást hagyjuk már végre abba.

Herr Géza 2015.11.07. 23:18:18

@Simon Hasonmasa (Roch): Hát felénk nem így van. Az építkezéseken szinte semmilyen vagyonvédelem nincs, anyagot mindenki annyit vihetne, amennyit nem szégyell. Mégsem teszik (ha igen, biztos lehetsz benne, hogy kelet-európai az illető... Sajnos.). A cégek udvarai sokszor be sincsenek kerítve. Szerintem egész N.o.-ban nincs annyi éjjeliőr, mint Ózdon...
Így szocializálódtak. A magántulajdon fogalma mindenki számára ugyanazt jelenti. Plusz azt a pár deszkát, akármit a fizetésükből is gond nélkül meg tudják venni.
Ja, és még mielőtt akárki... Lopás, meg tolvaj itt is van természetesen. De nem az átlagpolgárok űzik ezt szinte sportként.

kardio1 2015.11.07. 23:19:18

@Csupacsí: akkor cseberbol vederbe esel, és még csak használható adorendszered se lesz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.07. 23:24:13

@Herr Géza:
Na ugyanez van itt is.
Semmi nincs elzárva az ott dolgozók elől de munka végeztével minden gépre felkerülnek a vandálellenes burkolatok és minden gép odateszi a kanalát a raktárak és a dízel tank ajtajába.

Csodabogár 2015.11.07. 23:24:30

@P.Elliot: Látszik, hogy téged is megfertőzött már ez a ronda kapitalista gondolkozásmód.:-))))
Igen, nálunk is az volt, hogy a nehézségeket valamilyen módon meg kell oldani. Akkoriban nem voltak segélyek meg különféle állami juttatások, legyen az egészségügy iskola vagy bármi. Magunkról kellett gondoskodni. Ezért nem volt nekem egy percig se nehézségem külföldön, mert ilyen az önsegítő gondolkozásmódon nöttem fel. Mikor dolgozni kezdtem és alig kerestem valamit, nem panaszkodhattam. Apám azt mondta, hogy most ez a munkád ezt kell tökéletesen megoldanod. Majd később kapsz több pénzt is. Ez vezetett később is mindig. Kis fizetésért is tisztességesen dolgozni, annak előbb utóbb meg lesz az eredménye.
Mikor haza jöttem, egy külföldi nőszervezetnél önkénteskedtem. Magyarok szóba se álltak velem, nem kellett nekik ingyen senki. Az volt a megfigyelésünk, hogy bármit javasoltunk, rögtön rávágták, hogy "nálunk ezt nem lehet". Egy pillanatig se gondolkoztak el valami féle megoldáson. Miután a többi nők mind külföldiek voltak, én próbáltam megmagyarázni a partnereknek, hogy ez igen rossz stratégia. Nem sok eredménnyel sajnos.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.07. 23:30:15

@diggerdriver: értem én, csak te elvi síkon mondod, én meg gyakorlatban, szerintem.

2015.11.07. 23:35:38

@diggerdriver: Ha te valamiben nem hiszel, nos, az a te dolgod. Csak ne hívd parasztvakításnak.

Magasabbak lesznek-e a fizetések, ha mindenki kicsivel jobban odafigyel a másikra? Nem, persze hogy nem. De viszont egy kicsivel mindenkinek jobb lenne az élete.

Nem tudom, hogy mi az a nagy ellenállás a részedről. Mintha ami pénzből nem eredeztethető, az is nem létezne.

Csodabogár 2015.11.07. 23:37:04

@puhacica: Már csak úgy fogadok el meghívásokat, hogy ha nem kell enni-inni. Tényleg keveset eszem és nem azért megxek valakihez, hogy ott egyek. Utána meg főjjön a fekem, hogy most vissza kell hívni és akkor mit is készítsek. Az egyszerüség kedvéért még egy rendes ebédlőasztalom sincs és ezt mindig hangsulyozom is. Én nagyon szeretek könyhában enni de az csak két személyes.

P.Elliot 2015.11.07. 23:39:58

@diggerdriver: Itt buntetik a szemetelest, foleg aol ki van irva hogy tilos. Amugy sem dobalnak el dolgokat, legalabbis jobbjara megkeresik a szazezer szemetestartaly kozul valamelyiket. a leghatasosabb megnevelo tablat valahol kozepnyugaton lattam de nem jut eszembe hogy melyik allam volt, szep nagy tabla mutatta az allamhataron meg bennt az utakon is hogy 1 ezer dollarig buntetik a szemetelest.
En meg olyan tiszta utakat nem is lattam sehol...

2015.11.07. 23:40:47

@kardio1: Sajnos, igen. Leírok valamit, majd a delikvens kitalálja, hogy én mit gondolok VALÓJÁBAN, és aztán arra reagál. Interneten mindenki azt lát bele a másik mondandójába, amit akar. Ilyenkor rövidre szoktam zárni az amúgy fantasztikusnak ígérkező eszmecserét.

Persze ez csak akkor jelent problémát, ha nem a delikvens mondatait forgatják ki. Mert akkor aztán elszabadul a pokol. :)))

Csodabogár 2015.11.07. 23:47:38

@P.Elliot: Engem se fárasztana, csak unom csinálni. Viszont magunknak majdnem minden nap főzök, mert azt szeretem amit magam csinálok. Ha éppen nincs kedvem vagy időm, akkor valami jó vendéglőbe megyünk, ahol olyanokat eszünk, amit itthon nemigen csinálok meg. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az ember ne essen kétségbe ha 2-3 napig nem tud vásárolni, hanem segítsen magán bármivel.
Nem szeretek ilyesmit emlegetni, de bele kellene gondolni mi volt régen. Mi pl. kb. 6 hetet ültünk a pincében 1944-45 telén, mert ostrom volt. Nem volt villany és viz is csak egy helyen csordogált jég hidegen persze. Azon kívűl, hogy a végén bejöttek az oroszok nincsenek rémes emlékeim erről az időszakról. A felnőttek hihetetlen fantáziával alkottak ebédet minden nap.
Ilyen természetesen nem lesz többet és ne is legyen. De bármikor bárhol lehet pl. egy természeti katasztrofa, amikor még a fast food éttermek is zárva maradnak!

P.Elliot 2015.11.07. 23:49:06

@Csodabogár: Itt Usaban is talalkoztam olyan kifogassal nehany embernel hogy nem lehet megcsinalni. Az hogy hogy kellene megcsinalni hogy megkerdeztek volna az nem hangzott el.
Igen, mikor idekerultunk mindent meg kellett csinalni, senkire nem tamaszkodhattunk, meg is csinaltuk, a nagymama sok jo tanacsa is elokerult, nagyon aktiv volt az oreglany. Errol meg az jut eszembe hogy nemcsak az otthoni peldak voltak jok hanem amikor kisgyerek voltam es elmentunk latogatoba valahova akkor ha nem volt ott gyerek akkor nem kuldtek ki vele jatszani hanem ott ultunk csendben, neman, jolnevelten, / adtak is volna ha nem/ ahova mondtak hogy uljunk le. De megsem volt unalmas mert hallgattuk a felnottek beszelgeteset jobb hijan es felszivtunk belole jo sokat hogy kirol mit beszelnek, hogy oldjak meg a dolgaikat, velemenyeket emberekrol, meg mi gyerekek is ereztuk hogy ki rosszindulatu, ki megbocsajto es miert, szoval sokat tanultunk minden teren attol a nemzedektol minden teren..

P.Elliot 2015.11.07. 23:58:14

@Csodabogár: En 49-ben szulettem de van bunker elmenyem. Ezt ugy ertem el hogy nem nagyon reg Virginiaban voltunk es megneztuk Wilson elnok emlekhazat ahol szuletett es mivel Amerikanak is koze lett az elso vilaghaboruhoz a haz pincejeben kialakitottak egy bunkert hogy a latogatonak mehmagyarazzak hogy az milyen volt,, sotet, kisse nedves pinceszagu falak, csak nehany kis gyertya pislakolt, kivulrol a fejunk felett lottek, a hangjatek olyan erossegu volt amilyen akkoriban lehetett, nem tul eros de eleg nagy ahhoz hogy a latogatot a frasz kerulgesse. Tokeletes kepet nyujtott a berendezes is, eleg gyorsan kijottem belole mert tulsagosan hiteles es ijeszto volt.
Azota meg tobb reszvettel gondolok azokra akiknek ezt at kellett elniuk.

Shanarey 2015.11.08. 00:03:59

@diggerdriver:

Semmit sem tehetünk ez így van. Sokan nem értik, de az embereknek maguk által kell megváltozni, nem mások sugallatára. Ami azt jelenti hogy az ország majd megváltozhat, ha leért a gödör aljára, és a lakosság rájön, másik irány kell és az a felfelé.

Antallt, én sem tartom sokra, és nem csak a továris plakátok miatt, hanem a vízlépcső miatt is mert abban az állapotban ahogy akkor, a vízlépcső állt, már a befejezés lett volna jobb döntés, nem az építkezés megszakítása, és a pereskedés, amely, végül nem vezetett sehová.

Herr Géza 2015.11.08. 00:12:43

@Hari Seldon 2: Azért nagyon elbagatellizáljátok az angol (termelő) cégeket. Csak egy pár a nagyobbakból: BP, BAT, Imperial Tobacco, Centrica, SABMiller, Diageo, BAE Systems, Reckitt Benckiser, Rolls Royce, Johnson Matthey, Unilever, Cadbury, stb.

kardio1 2015.11.08. 00:16:29

@diggerdriver: jött a kérdésedre válasz, csak nem illett bele az általad alkotott képbe. Ha úgyis úgy állsz hozzá, hogy nincs megoldás a kérdésedre, felesleges feltenni.

2015.11.08. 00:24:11

@puhacica: @P.Elliot: @Csodabogár:

Főzés meg egyebek témakörben nem tudom, előkerült-e mások kommentjében, de tényleg van egy generációs kérdés is, nevezetesen hogy megjelentek ezek a klasszikus fehérgalléros piperkőc munkák, amit például én is végzek. Ráadásul én az interneten dolgozom, bármikor nekiülhetek melózni, ha akarok és van rá energiám.

Mármost van nekem egy órabérem, ami egyébként nem olyan rettentő magas, de mégis: az enyém, és én szeretem, és van egy csomó dolog, amit nem csinálok miatta. Például ha egy termék valamivel olcsóbb egy másik boltban, de a másik bolt fél órára van, akkor osztok-szorzok, és valószínűleg ki fog jönni, hogy nekem nem éri meg oda elmennem (micsoda kontraszt ez a szépkorúakkal, ugye). Ugyanígy, én garantáltan nem vesződök takarítással, főzéssel, kiskerttel, hacsak nem az a hobbim, mert az egy hatékonytalan módja az időm felhasználásának, és állati szívesen fizetek vagyonokat taxira éjszaka, ha az órabéremhez mérten megéri.

Egyébként én szoktam főzni (igaz, hogy szarul, a csajom mindig fanyalog), amire Thaiföldön szoktam rá, mert nem bírtam az ottani kosztot. És ha behavazódnék, tuti mindig van otthon valami tészta alapvonalas szósszal, meg hé, ahol én vagyok, ott alkohol is mindig van, abban meg aztán van kalória, de egyébként is imádom a vidéki létet, és szerintem ha egyszer megállok az utazással, nekem konkrétan lesz kiskertem meg kotkodácsaim, de azért az még szerintem úgy van, hogy kenyeret sütni, varrni stb., és főleg ezeket mind megtanulni kifejezetten nem hatékony időtöltés egy mai embernek. Főleg nem, ha csak azokra az esetleges vészhelyzetekre kell, hogy mi lesz, ha behavazunk, vagy kitör egy vulkán vagy mittomén.

És nem lustaságból, hanem épp ellenkezőleg: soha senkinek nem javasolnám hogy 2015-ben tanuljon zoknit stoppolni, kosarat fonni vagy kutat fúrni (hacsak nem ez a hobbija), helyette tanuljon spanyolul, programozni, meg nézzen egy csomó macskás videót, jobban jár vele.

Remélem, nem voltam offenzív, nem ez volt a cél.

montroyal ( CAN qc) 2015.11.08. 00:45:53

akkor hogy valamit tegyek magyar kérdesben ma este tii magyarkodunk

www.hungariaclub.ca/

es jovore is sokat teszunk magyar ugyben ...ott leszunk

kanadavilaga.com/2015/11/01/a-montreali-magyarok-nagyasszonya-egyhazkozseg-2016-os-esemenyei/

P.Elliot 2015.11.08. 00:48:21

@Th's child: Csak az a baj ezzel a tanacsoddal hogy akikrol szo volt nemcsak zoknit stoppolni, / ilyet mar en sem csinaltam de anyam meg igen/, kutat furni nem tanul meg hanem spanyolul sem veszi a faradtsagot hogy tanuljon vagy programozni vagy olyan dolgokat amibol jobban tudna elni.
Idos korodra lesz kerted? Nekem most ezen a nyaron volt eloszor eletemben, ...zoldseges kert. Hogy en ezt hogy elveztem!

2015.11.08. 00:54:46

@P.Elliot:

"hanem spanyolul sem veszi a faradtsagot hogy tanuljon vagy programozni vagy olyan dolgokat amibol jobban tudna elni."

Igen, ez is egy létező probléma, ebben teljesen igazad van.

És én nagyon remélem, hogy nem csak idős koromra lesz kertem.:)

P.Elliot 2015.11.08. 00:56:43

@kardio1: Valami megoldas csak lenne persze...Te nem emlekezhetsz arra a Budapesti programra/ 60-70-es evek kozott, "Viragos Budapestert".
Hogy felhivtak a lakossag figyelmet, biztattak hogy szereljen fel viragladakat, szepitseg meg a hazaikat viraggal, had legyen szep Budapest. Benne volt a lakossag.
Mi is csinaltattunk 3 ablakba, a Kamaraerdorol hoztuk bele szatyorban a viragfoldet, gyonyoru volt.
Talan kellene egy peldamutato csoport, felhivas, normalis emberekbol akik valami ujat, valtozost hirdetnek es letojva a mai politikai helyzetet probalnak valami utmutatast adni, kidolgozni, beleszolni a politikai helyzetbe, kiverekedni hogy vatozzon minden. Tudom hogy ez csak elkepzeles de valahol csak el kellene indulni. Kicsiben eloszor, aztan tovabb-tovabb minden teren. En csak igy tudnam elkepzelni.

Bal 2015.11.08. 01:42:22

@mojyo: teljesen érthető. Kívánom, hogy bárhogy is választasz, sikerüljön.

skye8 2015.11.08. 01:45:44

Megkockaztatom azt a velemenyt, hogy a valtozast a fiatal generacio (a mostani 20-30 evesek) fogja kiharcolni, akarcsak Romaniaban. Eloszor is fel kell ismerni hogy a mutyizas, lopas stb hosszu tavon mindenkit megkarosit Es igenis ossze kell fogni hogy EZ megszunjon. Csodalkozom egyebkent hogy Mo-on nincsenek tuntetesek, zavargasok, a fiatalok nem vonulnak ki az utcara, ha annyira elhetetlen hely.

Bal 2015.11.08. 02:06:21

@fhdgy: annak, hogy én mit teszek az országért, semmi köze ahhoz a kérdéshez, hogy mit és hogyan tehetnénk úgy általában. Ez nem szemrehányóverseny, és amit írtam, nem azért írtam, hogy szégyelld magad. Nekem nagyjából közömbös, kinek milyen etikai rendszerben működik az élete, vagy hogy mit kezd vele, érez-e valami felelősséget az ország iránt. Az alapkérdés az volt, hogy *ha* akar valaki pozitívan változtatni otthon, mit tehet. Ha nem akar, a kérdés eleve értelmetlen.

De kérdésedre válaszolva, szeretnénk egy-két éven belül hazaköltözni, és én is lehet, hogy megpróbálkozom a saját céggel. Sok mindenen múlik majd. Ja és eddig úgy százmilliót lapátoltam haza, amivel az építőipari válság csúcsán munkát adtam vagy kéttucat éhenkórász felújítósnak. De mondom, az én helyzetem igazából tök mindegy a téma szempontjából. Nem az erkölcsi magas lóról beszélek, ha mégis úgy éreznéd, akkor valamiért magadra vetted a témát.

Bal 2015.11.08. 02:41:28

@diggerdriver: csak úgy száz évvel vagy elmaradva. A XXI. században a termék nem elsősorban fizikai tárgyakat jelent. Anglia gazdaságának töredéke az ipar, a többi szolgáltatás.

Illusztrációként, a JCB profitja tavalyelőtt 300m font volt. Az HSBC-é ugyanakkor meg 12200m (elég rossz éve volt). Érzed a negyvenszeres szorzót? És ez nem is a City, csak egyetlen bank. Anglia pénzügyi szolgáltatásokat exportál, meg a londoni ingatlanpiacot.

Megint másképp: veszel valami nagy értékű technikai cuccot, amin az áll, hogy Made in China. Megint jól elszörnyülködsz, hogy ma már senki más sem dolgozik, csak a kínaiak. Pedig ha megnéznéd, hogy az adó előtti ár hogy kerül szétosztásra, valami ilyet látnál:

- 10% amerikai és német mérnökökhöz vándorol, akik a szabadalmakat birtokolják és a terveket gyártják,
- 10% az orosz, ausztrál, brazil nyersanyaggyártókhoz,
- 30% az amerikai, norvég, hong-kongi befektetőkhöz, akik a pénzt adták,
- 10% gyártást szervező koreaiakhoz és japánokhoz,
- 10% a szállítmányozást, raktározást, terítést végző, mondjuk görög céghez,
-28% a marketinget, retailt adó láncokhoz.

A kis kínai, aki meghúzta a csavarokat, meg hazavisz mondjuk 2%-ot a családjának. Nna kb. ennyit jelent az a Made in China (vagy Hungary) felirat. Semmit.

Azaz hiába "állít elő" egy ország papíron csúcstermékeket, ne csodálkozon, hogy rabszolgasorban van, amíg a teljes lánc összes eleméből nem birtokol tisztességes mennyiséget. Márpedig ehhez új termékek kellenek, az alapjától indulva.

Bal 2015.11.08. 03:01:08

@mojyo: egyetértünk. Iszonyat nehéz felépíteni és működtetni egy vállalkozást, a magyar szembeszélben pedig különösen. Nyilván csak a legbátrabbak próbálják meg, és csak a legjobbaknak sikerül. Én nem hibáztatok senkit, ha azt mondja, ő ebbe bele se vág, neki nem éri meg. De ettől még igaz marad, hogy ezzel lehet hazatérőként a legnagyobb impaktot kifejteni.

Nem is feltétlen kell ehhez valami újkori Széchenyis nemzettudat. Mo-nak vannak előnyei: a munkaerő iszonyat olcsó, az infrastruktúra viszonylag jó, a földrajzi pozíció kiváló. Lehet, hogy lesz olyan is, akinek a számok is azt dobják ki, hogy érdemes. Csak elfogultság és fentebb is olvasható sértődés nélkül kell hozzáállni.

Ez azért is egyre nehezebb, mert a mai globalizált környezetben várhatóan minden feltételből lesz jobb. A cégek mobilisak, siker esetén a centrumok elszívják őket, így aztán a perifériának még nehezebb felépíteni valamit. De ha egy biznisz képes lemondani pár százalékról a nemzeti ügyért cserébe, akkor lehet belőle valami.

©________ 2015.11.08. 07:38:32

@Zoole[uk]: hat akkor en ezt a temat leutom: en vagyok az, akit a rendorok nem buntettek meg a lejart muszaki miatt, ellenben betoltak az automat, hogy tovabb tudjak menni.
Es meg az eso is esett.

©________ 2015.11.08. 07:40:52

@A nagy kékség: uu, mert harcolni meg beledogleni nemesebb, mi?

Hat nemesedjel, egeszsegedre.

©________ 2015.11.08. 07:46:43

@kardio1: akkor semmi nem valtozik:-D

kronikas 2015.11.08. 08:28:49

Hogy személyes válaszom miért az, semmit: orbánnál.okosabb.senki.nem.lehet.ott. Aki okosabb, tehetségesebb, az ellenség. Most intézik el a gimiket is, mert járműipari szakképzésbe akarják a fiatalokat terelni. Ami munkákat 10 év múlva robotok végzik. Fogalma nincs orbánnak a jelenről, ő sajnos digitális analfabéta. Ez az egyik szakterületem, van rálátásom, óriási robbanásszerű változás lesz. S ott a 3d nyomtatás is. Magyar kollégáim e tudása nem kellett otthon, most nyugaton ilyen projectekben vesznek részt. Óráról órára nőnek a lehetőségek. Sok váktozás lesz, s az ország ennek nagy vesztese lesz s a magyarországon nem kellett brilliáns agyú emberek sokszor e projectek kulcsembereis sok japán, nyugati, ázsiai cég már felkészült a tömegtermelésre e téren. Ez csak 1 terület, amiben jók lehettünk volna, otthon voltak e szakemberek, de a politikai irány ott nem engedte.

puhacica 2015.11.08. 08:30:23

@P.Elliot: errol a "felhangrol" beszeltem, errol a nem is tudom, mi faraszto/borzaszto benne lekezelesrol.
azert, mert valaki fiatal, nem biztos, hogy lusta is vagy tehetetlen. koztunk van legalabb jo 30 ev, de kepzeld, gyerekkoromban en is sokat ultem a felnottek mellett, szerettem hallgatni oket. sokat tanultam otthon, a mai napig en varrom fel a nadragjaimat, nem ijedek meg, ha leesik egy gomb, nokedlit is tudok szaggatni es kapalni is tudok. csak eppen nem akarok, mert az idomet hasznosabban akarom tolteni.

@Th's child: pont igy. :)

Főgebra 2015.11.08. 09:16:19

@Herr Géza:
Nem csak, hogy örülnek, de totál hülyére vagyunk véve!
Eddig ugye stabil bóvli volt a kategóriánk. most pozitív bóvlik lettünk!
Ez egy nagy előrelépés, csak az a kár, hogy még mindig befektetésre nem ajánlottak vagyunk!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 09:16:46

@kronikas: a.külföldre.költözött.magyaroknál.senki.nem.lehet.okosabb.itt. Aki okosabb, tehetségesebb, az ellenség.

SzZoole 2015.11.08. 09:22:01

@Csupacsí: akkor te valamit nagyon jol tudsz

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 09:28:09

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Semmiféle ellenállás nincs bennem. Én örülnék a legjobban ha látnék valami pozitív változást. Csak a hogyant mondja meg már végre valaki.
Nem azt a hogyant hogy "belülrőlkellmegváltozni", mert ez bullshit.
Azt mondja meg valaki hogy egy ország többségének a gondolkodásmódját hogyan lehet megváltoztatni.
Minden ország népére rásütnek többé-kevésbé igaz sztereotíoiákat.
Például az angolokra is. Viszont soha nem hallottam még hogy az angolok irigyek lennének. Vagy széthúzóak.
A dögöljönmegaszomszédteheneis mentalitást sem rájuk mondják.
Persze van sok egyéb rossz tulajdonságuk.
Szóval hogyan lehetne az emberek hozzáállását, gondolkodásmódját megváltoztatni.

Arra jutottam hogy célzott kormányzati propagandával lehetne eredményt elérni. A propaganda egy nagyon hatásos véleményformáló eszköz. Vegyük le róla a hozzátapadt negatív mázat. Ugye tudjuk hogy a göbbelsi propaganda milyen hatásos volt. Állatot csinált egy kúltúrnépből. Viszont összekovácsolta és felsorakoztatta őket egy ember mögé.
A háború után a kommunista propaganda hatására egy nép emberfeletti munkával felépítette az országot és ennek érdekében egységessé tette az ország lakosságát. Aztán utána jöttek a kommunista túlkapások de az már egy másik történet.
A propagandának óriási hatása van csak ki kéne próbálni végre jó célra használni.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 09:32:34

Kedves Határátkelő! Azt vettem észre, hogy bizonyos válaszaim nem kerülnek ki. Nem értem, hogy miért nem, de hát ez a te blogod, így azt teszel ki, amit te szeretnél.

Azt szeretném kérdezni, hogy feliratkozhatnék-e a VIP listára (vagy nem tudom, hogy pontosan mi a neve). Jó lenne, ha egy adott kérdésre azonnal tudnék reagálni, mert így néha nagyon kínos a szituáció.

Ha véletlenül olyat írok, ami ultra nagy gáz, azt utólag is ki tudod moderálni, illetve le is vehetsz arról a bizonyos listáról. Egyébként igyekszem nem átlépni azt a bizonyos határt, és csak az engem provokálókra reagálok én is kicsit durvábban, de a jövőben én ezeket az embereket figyelmen kívül fogom hagyni. Az jól látszik, hogy bármit írok, egyeseknek úgysem fog tetszeni, tehát velük nem is fogok feleslegesen vitatkozni.

Csak azért kérdem, mert van itt egy-két hozzászóló, akivel szívesen beszélgetnék, de elég nehéz ezt úgy megtenni, hogy nem lehetek biztos a véleményem megjelenésében.

Előre is köszönöm!

Határátkelő 2015.11.08. 09:39:28

@A nagy kékség:

Szia!

Ha van válaszod, ami nem kerül ki, az azért van, mert olyat tartalmaz, amely vagy személyében bánt másokat, vagy olyat tartalmaz, amit korábban már többször kifejtettél.

Megtisztelő, hogy szeretnél felkerülni a VIP-listára, de ezt egyelőre nem tartom jó ötletnek. Igyekszem amilyen gyorsan lehet beengedni a kommentjeidet - természetesen a fent vázoltak szellemében.

Köszönöm.

Határátkelő

adg 2015.11.08. 09:43:36

@A nagy kékség: Neha az otthoniaknak is vannak furcsa elkepzeleseik. Egyikuk pl ezt irta fentebb:
"Azért Magyarországon 150 ezer forintos keresettel már nem kéne annyira besavanyodva nosztalgiázni a londoni társbérleti életről, ahol sorba kellett állni, ha pisilni kellett, vagy ha éppen főzni támadt kedve a melósnak. Ezek szerint itthon mennyi fizetés kéne? Havi félmillió? És mire? A takarításra? A mosogatásra? Egy jó szakember bérét ne akarjuk már odaadni egy segédmunkásnak."

Pedig a poszter se nem mosogat, se nem takarit, meg csak nem is tarsberletben lakik, mitobb, szakmaja is van, es pont abbol el londonban.
De van, akiknek mindenrol ugyanaz jut eszukbe, es mind a pavlovi reflex, meghalljak, hogy london, es akkor az csak mosogatas-tarsberlet (max egy szoba)-nyomor-londonbanjoaszobadeitthonhazkell-felmilliotakaritasra-es a tobbi.

Es ha mar annyiszor emlegeted a buszsoforok felelosseget, tudtad, hogy mas szakmak is jarnak hasonlo vagy akar joval nagyobb kockazatokkal? Egy markolos is tud komoly bajt okozni, egy elnyesett gazvezetek, vagy a szomszedhoz kicsit kozelebb asott godor, leszakitott legvezetek, akarmi, egy 30-40 tonnas gep azert tud, meg ha nincs is a hata mogott 100 ember.Kerdezd meg a posztert, biztos tudna mutatni egy-ket peldat. En mar lattam markolot 9 meter mely godor aljan, amire raomlott a godor fala a fel utszelesseggel, egy viz fonyomovezetekkel es a fel varost kiszolgato teleommunikacios cuccokkal. Az nem a markolos hibaja volt mondjuk, de o is okozhatta volna. Ez egy tobb millio dollaros malor volt.

Hari Seldon 2 2015.11.08. 09:43:59

@Herr Géza:
Jó, én csak a nagyobb termelő cégeket írtam. Legalábbis olyat, ami angol tulajdonban van. A bagó cégek nem érdekelnek,ezért nem nagyon tudok róla írni. A pia cégek szintén.
A BP-ről most hallottam, hogy az amerikai bírságok miatt vegetál, meg egyébként sem klasszikus termelő cég, inkább bányaiparba sorolnám (de amúgy igazad van).
Unilever félig holland.
Hirtelen ezt találtam:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_manufacturing_companies_by_revenue
Itt nagyjából 4 5 brit zászló van...

fhdgy 2015.11.08. 09:48:55

@Bal: Nem személyéskedni akarok, csak vannak problémáim az általad leírtakkal.

Gondolkodom, két év múlva, talán, lehet, meg hasonlók! Ezek számomra a jövő ködébe vesző dolgok.

Meg már hazalapátoltál vagy százmilliót.

Lehet! Nem is vitatom.

Csak mivel az interneten sok mindent írnak, meg messziről jött ember ...

Lehetne kérni, hogy támaszd őket alá valamivel?

Csak azért, hogy a bizonyosság érzése legyen bennem, ne a kétségé!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 10:01:13

@P.Elliot:
Én nagyon szeretek itt élni de soha nem tagadtam hogy London legnagyobb negatívumai között a szemetelés előkelő helyen van.

2015.11.08. 10:05:29

@Shanarey: "Sokan nem értik, de az embereknek maguk által kell megváltozni, nem mások sugallatára."

Ugyanezt pofáztam egész nap. De Digger szerint ez parasztvakítás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 10:10:15

@Shanarey:
A gödör aljától még túl messze vagyunk. Az emberek maguktól nem fognak megváltozni. Ez a langymeleg posvány ami most van pont nem ösztönöz senkit.
Mindenki bezárkózott a saját világába és túlélésre játszik.

A vízlépcsőben mélységesen egyetértünk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 10:13:36

@Herr Géza:
Talán azért mert a mindennapokban kevésszer találkozunk brit produktummal, annak ellenére hogy minden termékükön hangsúlyosan ki van emelve ha hazai termék.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 10:13:38

@Határátkelő: Köszönöm a válaszodat! Megértem a döntésedet, de akkor próbálj meg erre mások esetében is odafigyelni, kérlek! Amikor valamelyik hozzászólásom "személyében bánt másokat", akkor az egy reakció arra, amikor valaki gúnyolódik rajtam, vagy az általam megfogalmazott véleményen. Én magamtól senkit nem bántanék. Szerintem te is látod, hogy van egy-két jelenlévő, aki a kákán is csomót keres, ha az én véleményemről van szó. Szerintem ez nem az én hibám.

Hogy egy-egy hozzászólásom önismétlés, az könnyen előfordulhat, de ennyi erővel ez az egész blog egy önismétlés, hiszen folyton ugyanazokat a köröket futjuk, amire nyilvánvalóan a reakciók is azonosak, vagy legalábbis nagyon hasonlóak lesznek. És akkor megint azt mondom, hogy ennyi erővel az összes hozzászólót ki lehetne moderálni, hiszen mindenki a saját világképe szerint fogalmazza meg rendre ugyanazt a véleményt.

Ha ez másoknál nem baj, akkor nálam miért az?

Na mindegy. Azért remélem, hogy igazságosan lesznek kezelve ezek a dolgok, és te is odafigyelsz majd arra (már amennyire ez az idődből kitelik), hogy másokkal se szaladhasson el a ló.

Kösz még egyszer!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 10:13:45

@adg: Én nyilván hazabeszélek, de természetesen tisztában vagyok azzal, hogy más szakmák is rejtenek veszélyeket.

Amikor a mosogatást és a szobabérlést emlegetem, azt azért teszem, mert tisztán látszik, hogy a külföldre költöző magyarok egy része milyen igazságtalanul állít fel egy igencsak hamis értékrendet, félrevezetve ezzel azokat is, akiknek nincs kinti tapasztalatuk. Itthon fasza meló kell, kint elég a mosogatás is. Itthon saját lakás kell, kint elég a szoba is. Ja, és persze a fizetést nem a helyi viszonyokhoz igazítja, hanem forintosítja, mert úgy kétségkívül jobban hangzik, miközben nem teszi hozzá, hogy bizonyos dolgok viszont piszok drágák kint, bár a magas lakásárakról, hála az égnek, egyre több szó esik, ami azért árnyalja a képet. Ilyenekre gondolok.

És az sem tetszik, amikor valaki a hazai magyarokat közönnyel vádolja, miközben ő maga sem tenne semmit a változásért, csak kintről okoskodik, hogy mit és hogyan kéne itthon másképp csinálni. Jó tanácsokkal tele van a padlás.

2015.11.08. 10:14:38

@diggerdriver: Ha az emberek nem jönnek rá maguktól arra, hogy ez a helyzet bizony nekem nem jó, nem vezet sehova, akkor mit ér a propaganda? Amúgy meg melyik hülye párt fog saját maga ellen propagandát csinálni? Vagy mire gondolsz jó propaganda alatt?

A nácikat meg hagyjuk. Ott nem kellett sokat agymosni. Az első vh. szégyene, valamint a nagy gazdasági világválság is erősen megtámogatta a felépülő rendszert.

adg 2015.11.08. 10:15:55

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Szerintem meg csak elbeszeltetek egymas mellett.
Az embereknek kell megvaltozni. Ez oke, igaz. De mitol es miert valtoznanak meg, mivel ered vagy eri el akarki, hogy megvaltozzanak.
Erre jon az, hogy belso inger hatasara.
Es az honnan? Szoval ez nem megoldasa a problemanak, nem tudsz rajta segiteni.

Igaz amit irsz, csak nem megoldas. Digger a megoldast szeretne hallani, a kis naiv, de ez nem az. Es ez a lenyeg, erre nincs egy ilyen megoldas. Legalabbis nem demokratikus keretek kozt. Ez idovel vagy javul, vagy nem.

©________ 2015.11.08. 10:17:05

@A nagy kékség:

"ikor valamelyik hozzászólásom "személyében bánt másokat", akkor az egy reakció arra, amikor valaki gúnyolódik rajtam, vagy az általam megfogalmazott véleményen. Én magamtól senkit nem bántanék."

Komolyan van keped ezt mondani, amikor gyakorlatilag mindenkit vegigsertegettel mar?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 10:23:33

@Csodabogár: @P.Elliot:
Tisztelem a Nagy Öregeket és én is szeretek nosztalgiázni de azért tudomásul kell venni hogy ami elmúlt az elmúlt.
A mi most van az nem feltétlenül rosszabb mint ami akkor volt.
Higgyétek el hogy egy néhány napos vagy hetes vészhelyzetben a mai fiatalok sem halnának éhen.
Az étkezésnek is átalakult a kultúrája, nem kapcsolódik szorosan a vendéglátáshoz.
Valamikor a vacsora az a nap fénypontja volt. Ma nem az. Számtalan egyéb dolog van ami fontosabb.
A fiatalok nem készen kapták a mai világot, a mai gondolkozásmódot a mai morált hanem ti, hangsúlyoznám TI teremtettétek meg a feltételeket hozzá. Aztán a mai fiatalság is ad egy örökséget a jövő nemzedéknek. Egy szellemi örökséget.

adg 2015.11.08. 10:23:55

@A nagy kékség: Na de ezt most konkretan ez a poszt kapcsan, konkretan a posztolot idezve emlitetted, es konkretan nem igaz.

"150 ezer forintos keresettel már nem kéne annyira besavanyodva nosztalgiázni a londoni társbérleti életről"
Az eleje konkret utalas a posztra, a vege meg kitalacio, es nem igaz.

" Ezek szerint itthon mennyi fizetés kéne? Havi félmillió? És mire? A takarításra? A mosogatásra? Egy jó szakember bérét ne akarjuk már odaadni egy segédmunkásnak."
Mert takarit? Mosogat? Honnan tudod, hogy nem jo szakember? Gondolod, hogy segedmunkas? Ezek nem altalanos kijelentesek, bar meg akkor is huzos lenne, hanem egyertelmu utalasok a posztra, abbol vett idezetekkel.

2015.11.08. 10:25:45

@A nagy kékség: Nekem csak az a furcsa, hogy azt a sok okos embert (aki itthon él), csak az zavarja, ha valaki kint mosogat (maradjunk ennél a példánál, hiszen mást amúgy sem lehet külföldön dolgozni). Ezek az emberek azonban sohasem emelik fel a szavukat, ha valaki itthon mosogat, és nem tud előrébb lépni az életben. Nem savanyú a szőlő esete áll fent? Mármint hogy ő tett valamit azért, hogy "boldoguljon". Amit persze itthon is meg lehet tenni, bizonyos keretek között.

"És az sem tetszik, amikor valaki a hazai magyarokat közönnyel vádolja, miközben ő maga sem tenne semmit a változásért, csak kintről okoskodik, hogy mit és hogyan kéne itthon másképp csinálni. Jó tanácsokkal tele van a padlás."

Múltkor meg azt mondtad, hogy a kintieknek kellene finoman ráhatni az itthon élőkre. Most már el kellene döntened, hogy a kint élők gonoszak-e vagy nem, utálni kell-e őket, vagy nem?

A kint élő addig jó, amíg utalja haza a lóvét. Viszont a kispadról ne ugasson bele a nagyok dolgába. Kb. ez a lényeg.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.08. 10:25:46

@Th's child: nálam van most olyan h bolti kakaós csiga és kakaós csiga from scratch közti átmenet a boltban vett fagyasztott tésztát gyorsan kinyujtani megtolteni kisutni. Ket bolti csiga árából lesz egész családnak elég tepsivel. A nyujtogatos ragadós rész nekem most ami ár vs idő összehasonlításban kiesik.

2015.11.08. 10:28:13

@adg: "Az embereknek kell megvaltozni. Ez oke, igaz. De mitol es miert valtoznanak meg, mivel ered vagy eri el akarki, hogy megvaltozzanak.
Erre jon az, hogy belso inger hatasara.
Es az honnan? Szoval ez nem megoldasa a problemanak, nem tudsz rajta segiteni."

Pontosan, belső inger hatására. Nem, nem tudok rajta segíteni. Én csak a saját életemért vagyok felelős, csak a saját életemet tudom megváltoztatni. Amíg erre nem jön rá magától a többség, addig marad minden úgy, ahogy eddig is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 10:32:56

@Bal:
Húha, ez egy teljesen új információ volt nekem. Értem amit mondasz és telesen új megvilágításba helyezi a dolgokat.
OK. Igazad van és egyetértek.
Már ezért érdemes volt megírni a posztot.

adg 2015.11.08. 10:41:35

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ezt mondom. Es ezt mondja digger is. Csak ez nem megoldas. Ez csak egy frazis, meg kell valtoznia a gondolkodasmodnak. Ja, meg. Es most?

2015.11.08. 10:46:02

@adg: Miért a másikon kértek olyasmit számon, amire nincsen befolyása? Mi abban az üres frázis, hogyha NEKEM valami nem jó az adott országban, rendszerben, akkor tegyek ellene valamit. Akár külföld, akár másik szakma, bármi. Csak ne kelljen hallgatni az állandó picsogást másoktól, hogy nekem milyen szar az életem.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 10:46:52

@adg: Erre a "mit tehetünk mi a változásért" témára hadd reagáljak egy egyszerű közlekedési példával.

Ha mindenki erőszakosan vezet, és senki nem enged sávot váltani senkit, az egy negatív spirál. Te nem engedtél ki, akkor legközelebb én sem engedek ki másokat, és rohadjon meg mindenki.

Viszont ugyanez működhet fordítva is. Kiteszem az irányjelzőt, és azt látom, hogy már az első (vagy maximum a második) autós lassít, hogy segítse a továbbhaladásomat. Tudja, hogy nekem is lehet fontos valami, nem csak neki. Ha ezt tapasztalom, akkor a következő sarkon én is előzékenyebb leszek egy másik autóssal, aki aztán a következő sarkon szintén előzékenyebb lesz mondjuk egy gyalogossal, és így tovább. Ez lenne a pozitív spirál, de ehhez le kell küzdeni azt a mérhetetlen nagy önzést, ami itthon sok embert jellemez.

A példát nyugodtan átültetheted az élet összes területére.

Én a magam részéről, bár sajnos még mindig nagyon sok tahóval hoz össze a sors, igyekszem a pozitív spirált építeni. A siker egyelőre váltakozó, de azért némi pozitív elmozdulást már tapasztalok, amiről a saját blogomon hamarosan írok is.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 10:46:52

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ne mosd össze a szavaimat, kérlek! Azért van némi különbség a "te, figyelj már ide, legközelebb legyél már egy kicsit udvariasabb a pénztárossal", és a "Magyarországon már csak éhen dögleni lehet, és aki csak teheti, lépjen le" között.

Én azt írtam: ha valaki azt tapasztalja, hogy kint ez vagy az jobban működik (ami így is van), akkor próbálja meg megértetni a hazai ismerőseivel (rokonokkal, barátokkal, haverokkal), hogy itthon is lehetne ezt másképp csinálni. Erről beszélek, amikor az emberek egymáshoz fűződő viszonyáról beszélek. Tisztelet, udvariasság, előzékenység.

A változást/változtatást kicsiben kell elkezdeni. És igenis, lehet hatni az emberekre. Nem mindenkire, de egyre többen éhesek a jóra. Ez alatt a magatartást értem, nem pedig az anyagiakat.

Főgebra 2015.11.08. 10:51:29

@diggerdriver:
Teljesen új?
A blogodon egyszer már végigzongoráztuk, hogy mit is jelent a hozzáadott érték és miért is kap keveset Kecskemét és miért kap sokat a Helmuth! Emlékezz!

Herr Géza 2015.11.08. 10:54:46

@Bal: Azért a JCB vs HSBC összehasonlításod enyhén szólva demagóg:
JCB - éves forgalom (2011): 3,37 Mrd EUR, alkalmazottak száma: kb. 10.000
HSBC - éves forgalom (2010): 146,5 Mrd USD, alkalmazottak száma: 266.000

Azért így már kicsit másképp néz ki a negyvenszeres profit...

2015.11.08. 10:57:29

@A nagy kékség: "Magyarországon már csak éhen dögleni lehet, és aki csak teheti, lépjen le" között."

Ez a te rögeszméd, nem tudok vele mit kezdeni. Mindenféle kilengés nélkül, nekem úgy tűnik, hogy jobban jár az ember, ha lelép. Na persze nem biztos, hogy anyagilag jobban fog járni, de viszont talán (ismétlem, talán) nem is fog annyi ideget megenni, mint itthon. A fejlettebb országokban működik az élni és élni hagyni hozzáállás. Problémák persze ott is vannak, hol nincsenek...

"Én azt írtam: ha valaki azt tapasztalja, hogy kint ez vagy az jobban működik (ami így is van), akkor próbálja meg megértetni a hazai ismerőseivel (rokonokkal, barátokkal, haverokkal), hogy itthon is lehetne ezt másképp csinálni. Erről beszélek, amikor az emberek egymáshoz fűződő viszonyáról beszélek. Tisztelet, udvariasság, előzékenység."

Ennek semmi értelme. Olyan embert nem lehet meggyőzni olyasmiről, amit ő saját maga nem tapasztalt meg. Mancikát nyugodtan próbáld meg győzködni arról, hogy ne dugdossa a borítékot az orvos zsebébe, ugyanúgy folytatni fogja továbbra is. És sajnos abban Diggernek igaza van, hogy nincsen már hite az embereknek. Nem hisznek abban, hogy jobb lehet bármi is, még az ő életükben bekövetkezik valami komoly változás.

"A változást/változtatást kicsiben kell elkezdeni. És igenis, lehet hatni az emberekre. Nem mindenkire, de egyre többen éhesek a jóra. Ez alatt a magatartást értem, nem pedig az anyagiakat."

Ha neked van erre időd (kivárni), akkor rendben. Fogadd el azonban, hogy másoknak is csak egy élete van, és nincsen idejük kivárni, hogy majd egyszer lesz valami változás. Az embereknek vannak vágyaik, meg álmaik, most akarnak jól élni, most akarják elérni a céljaikat, nem pedig egy bizonytalan időintervallumban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 10:58:37

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
A propaganda a leghatásosabb véleményformáló és vélemény átalakító eszköz. Mindenkihez eljut és tudat alatt is hat.
Számtalan eredményt tudnék sorolni ami a propaganda pozitív hatását mutatja. Elliot említette a "Virágozzuk fel Budapestet" mozgalmat. Aztán volt a "Tiszta udvar rendes ház" mozgalom.
Emlékszek a biztonsági öv kötelezővé tétele utáni propagandára.
A finneknél volt egyszer egy kormányzati propaganda mert sok volt a gyalogosgázolás az utak szélén. Éjjel nappal nyomta a tévé rádió hogy használjanak fényvisszaverő csíkokat a ruházaton. Nagyságrendekkel csökkent a gyalogosgázolás.
Vagy gondolj a választási propagandára.
Óriási lehetőségek vannak benne.
Jaa hogy a kormányzatnak nem érdeke...
Ebben igazad van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 11:00:04

@Főgebra:
Igen igazad van csak nem láttam a párhuzamot.
A kínai példa valósághűbb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 11:01:26

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Senkin nem kérünk számon semmit. Kérdéseket tettem fel és közhelyeket kaptam válaszul.

adg 2015.11.08. 11:02:20

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "Miért a másikon kértek olyasmit számon, amire nincsen befolyása?"

Na pont ez az. Te veszed ezt magadra. Ki kerte rajtad vagy akarkin szamon? En biztosan nem.
A poszt annyit kert, mutassa meg valaki a megoldast, mert csomo ember szajkozza, hogy "belulrol kell megvaltozni" meg a "fejben dol el" meg ilyenek, de ezek nem megoldasok, hanem ures frazisok. Lasd az elso kommentemet a poszt utan, az is jelent annyit. Legalabb ketten komolyan is vettek, vagy legalabbis asszocialtak rola valamire. :) Szerintem tobben amugy, csak nem akartak leidiotazni erte. :D

2015.11.08. 11:02:40

@diggerdriver: Oké, ebben igazad van. De szerintem túl sokat gondolsz a propaganda mögé (legyen + v. - előjelű). Mi fog változni akkor, ha leadják a tévében, hogy "Ön se legyen paraszt a másikkal"? Annyira életidegennek tűnik nekem ez az egész.

2015.11.08. 11:04:05

@diggerdriver: Kérdezni a világ legegyszerűbb dolga.

2015.11.08. 11:08:21

@adg: Nem vettem magamra, csak miért kellene olyasmit megválaszolnom, amire valójában ti sem tudtok semmi elfogadható választ adni. Amúgy meg ha bárki bármit is mond erre, az közhely, meg demagógia. Szóval ennek így tényleg nincsen az ég világon semmi értelme.

"A poszt annyit kert, mutassa meg valaki a megoldast, mert csomo ember szajkozza, hogy "belulrol kell megvaltozni" meg a "fejben dol el" meg ilyenek, de ezek nem megoldasok, hanem ures frazisok."

Van rá megoldás, apróbb lépésekben. Mármint ha olyasmikből indulunk ki, hogy az emberek úgy alapvetően másképp állnak hozzá bizonyos dolgokhoz, meg a másik emberhez is. Ez nem fog persze gazdag Mo.-t létrehozni, ahhoz ugye nagyon sok mindennek kellene változnia, amire a kisembernek nem sok befolyása van úgy általában. A mentalitás kurva nagy gond nálunk. Minden problémának az az alapja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 11:11:29

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Jó reklámmal mindent el lehet adni. Még morált is.
A tálaláson múlik minden.
Azt szokták mondani hogy a jó politikus az aki kiáll a tömeg elé mondja a magáét és mikor szembeköpik akkor letörli és folytatja tovább.
Nézd meg az Orbán kormány propagandáját. Te meg én meg még sokan nem hiszik el mégis elég volt a második kétharmadhoz nekik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 11:12:38

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Valóban. Ha viszont a kérdést sem teszi fel senki akkor a válaszon sem gondolkodik senki.

Csodabogár 2015.11.08. 11:17:46

@diggerdriver: Soha nem mondom, hogy ami most van az rosszabb mint ami volt, sőt. Rengeteg uj fantasztikus dolog van, ami az én fiatalságomban még nem volt. Magam is élvezem a tv-t, az internetet és módjával a mobiltelefont is.
Remélem, hogy soha többé semmilyen vészhelyzet nem fog adódni a világban. Viszont soha nem fogom megérteni, hogy akinek van kertje és eredetileg az életéhez tartozott a bármilyen élelmiszer megtermelése, az miért hagyott fel vele és miért esnek kétségbe azon emberek, hogy nincs az üzletben kenyér. Keveslem a probléma megoldó ösztönt az emberekben, Magyarországon. Kint ilyesmit soha nem tapasztaltam, mert ott az emberek mindig magukra voltak utalva.

Bal 2015.11.08. 11:18:46

@fhdgy: ezt mégis hogy gondolod, másoljam be a bankszámlakivonataim? :) És miért ez az érdeklődés, hogy én ki vagy mi vagyok? Azt értetted, hogy az, hogy én mit csinálok személyesen, semmit se változtat azon, amit leírtam?

Arról beszélgetünk, *ha* akar valamit csinálni, akkor mit tehet. Erről szól a poszt. Sehol nem írtam olyat, hogy kinek mit *kéne* csinálnia. Nem hiszem, hogy a saját tetteimmel kellene példát mutatni, vagy az valamiféle nyomatékot adna a mondókámhoz.

fhdgy 2015.11.08. 11:26:33

@Bal: Jó, hagyjuk! Már nem érdeklődöm a személyed iránt.

Azt hittem, komolyan beszélsz, de csak szokásos "magyarkodás" volt!

Részemről itt a pont!

Herr Géza 2015.11.08. 11:27:48

@Hari Seldon 2: Oké, nekem csak sovány volt az a háromcéges lista, de most meglepett, hogy mennyire nullává vált globális szinten a brit ipar. A listán 72. helyen jön az első brit cég, az is a gyógyszeriparban fut, ami azért külön világ ugye. Persze a mosogatóipar (:D) ide ugye nem számít be.....
Nem baj, én jó helyen vagyok (az első négyből kettő is német...). :)))))

Hari Seldon 2 2015.11.08. 11:31:53

@diggerdriver:
Látom nem fogytál ki a poénból így egy nap után.

Hari Seldon 2 2015.11.08. 11:37:45

@Herr Géza:
Ha-ha. Én már egy ideje mondom, hogy a bevándorlók, például épp diggerék pörgetik a brit gdp-t. Megy a bevándorló, mert milyen nyelven beszél? Angolul. Akkor hova menjen a szegény. Hát "Londonországba". Sokan mennek oda. Nő a fogyasztás. Nőnek az ingatlan árak. Növekszik a gdp.

Persze, azért van ott is sok pénz. A pénzügyi szektor természetesen más világ.
Természetesen nem vitatom, Bal által leírt százalékok nagyjából így néznek ki egy termék esetén.

De most előzőleg a saját tulajdonú brit termelő cégekről beszéltünk.

Hari Seldon 2 2015.11.08. 11:39:13

@Herr Géza:
Az AstraZeneca is félig svéd.

Bal 2015.11.08. 11:41:27

@Herr Géza: Semmi demagógiát nem látok ebben. Az illusztráció arról szólt, mekkora egy nagy angol ipari cég egy nagy angol szolgáltató céghez képest. A válasz az, hogy jó eséllyel sokkal-sokkal nagyobb.

Nyilván ez egy kiragadott példa a sok közül, és ezer sebből vérzik. De akkor nézzük mondjuk a wikit egy jobb összehasonlításért:

Agriculture: 0.6%
Construction: 6.4%
Production: 14.6%
Services: 78.4%

Persze constructionból is egy nagy részt is a szolgáltatások hajtanak irodaházakon, londoni felhőkarcolókon keresztül.

Létezik fontos angol ipar, hogyne, ott a Rolls Royce, az Airbus elemei, katonai megrendelések, vagy mikroelektronikában ott az ARM. De az angol gazdaság nem ettől az, ami. Az angol font nem elsősorban ettől keresett, hanem az alapkezelők számlaegyenlegétől, meg a kövér bónuszok miatt a Cityben. Márpedig nagyrészt a valutaarányok határozzák meg, hogy egy ország mennyit ér a világ szemében.

Nem véletlen, hogy Cameron se a brit iparért kampányol mostanság Brüsszelben ...

Bal 2015.11.08. 11:46:03

@fhdgy: nálad az összes pont. Amúgy mi az a "magyarkodás"? Vagy inkább ne is kérdezzem, hiszen már győztél? :)

Hari Seldon 2 2015.11.08. 11:51:50

@Bal:
Pont erről beszélgettünk.
Anglia a 70-es években leépítette az (saját) iparát, és átállt a szolgáltatásra.
Most úgy néz ki, hogy ez bejött nekik.
A mai gazdasági környezetben hasít a szolgáltatás, de nem lehet tudni a jövőben is mindig így lesz-e, vagy valami más irány lesz? - Esetleg egy kiegyensúlyozottabb gazdaság jobban fut-e?

svédnyugger 2015.11.08. 11:54:12

Azt még el kell, hogy ismerjük, mi is változunk a kivándorlás során. Pont ugyanolyanok voltunk, mint a többiek. Én pl. itt tanultam meg, hogy mi az az alázat. Azelött, mint minden magyar "okosabb" voltam mindenkinél. Mondjuk volt rá pár évem, hogy megtanuljam - a felnött életem nagy részét itt éltem le. Ehhez még hozzájött a svédekre jellemzô "jante lagen", ami kb azt fejezi ki, hogy ne hidd, hogy több vagy másoknál. Ezt el is várják, hogy ezek szerint viselkedj.

fhdgy 2015.11.08. 11:58:23

@Bal: Nem győztem, vesztettem! Egy illuzióval megint kevesebbem maradt!

Azt hittem, hogy Te konkrétan tettél is valamit, de bújkált bennem a kisördög, azért akartam valami meggyőzőbb dolgot.

Nem jött össze, győzött a kisördög.

Csak szavak, csak szép szavak, csak fellengzős szavak, csak révedeszve beszélünk szép dolgokról, cselekvés nélkül. Ez volt itt a magyarkodás!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 12:01:39

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "Fogadd el azonban, hogy másoknak is csak egy élete van, és nincsen idejük kivárni, hogy majd egyszer lesz valami változás."

A változás nem olyan dolog, ami egyszer csak "lesz". Mi magunk vagyunk a változás. Te, én, digger, akárki. Ezt próbáltam kifejezni.

Ez nem úgy működik, hogy senki ne legyen önző, miközben én önző maradok. Senki ne lökdösődjön a mozgólépcsőn, miközben én magam azt teszem. Senki ne legyen udvariatlan, miközben én az vagyok.

Az a baj, hogy ez egy meddő vita, mégpedig azért az, mert senki nem akarja vállalni a felelősséget. A legtöbben másra mutogatnak, másoktól várják a megoldást, miközben nem jönnek rá, hogy mindenki az egész része. Ez most így nagyon hülyén hangzik, rá is lehet legyinteni, pedig a lényeg ez.

Ha én kint azt látom, hogy az emberek türelmesebbek egymással, akkor tudom, hogy ez azért van, mert megtanultak türelmesnek lenni. Ilyen az alapvető berendezkedésük, így gondolkodnak, és mivel ez nem ördögtől való dolog, ezt itthon is meg lehetne tanulni. Akarat kérdése csupán. Ez az egyén szintjén dől el, hogy az adott személy túl tud-e lépni a saját önző érdekein, képes-e szolidáris lenni másokkal, van-e benne hajlandóság, hogy saját magán kívül másokra is odafigyeljen.

Én ilyen ember vagyok. Próbálok úgy élni, hogy ne ártsak másoknak (még véletlenül se), és inkább segítsem, semmint akadályozzam a körülöttem élőket. Én így élek, engem így neveltek. Ennek semmi köze ahhoz, hogy én most éppen havi nettó 250-et keresek. Én akkor is ilyen voltam, amikor a feleségemmel zsíros deszkán meg cukros kenyéren éltünk több hónapon át, és kitapétáztuk a frigó ajtaját sárga csekkekkel. Mert volt ilyen időszak is. Én akkor sem másokat hibáztattam, és akkor sem másoktól vártam, hogy legyen már valami változás.

Na, én erről nem akarok ennél többet írni. Így is sok volt.

svédnyugger 2015.11.08. 12:14:58

Nyáron is és két hete is voltam Bp-en. Nem panaszkodhatok a kedvesség, elôzékenység hiánya miatt. Lehet, hogy csak a koromnak szólt, de semmi incidensre nem emlékszem. Az egy más kérdés, hogy meg akartak lopni a mozgólépcsôn, de észrevettem idôben. Résen vagyok ám:) Viszont családi beszélgetés közben jött elô, hogy ugyanannyit fizetek a lakásért (víz, meleg, kertgondozás, mosoda fenntartás "underhåll" (nem jut eszembe magyarul), mint akik többen laknak ugyanilyen lakásban. Nehezen tudtam elmagyarázni, hogy ez bizonyos fokig kényelem, a lakóközösségnek spórolás (nem kell külön mérôberendezés) Viszont a lakógyûlésen a 90 éves is megszavazta, hogy a fibert vezessük be, pedig nincs számítógépe, de fel tudja fogni, hogy a lakása többet ér evvel. Szóval ezek a különbségek többek között.

2015.11.08. 12:27:34

@diggerdriver: Ebben sajnos megint igazad van. :(

Csokáv 2015.11.08. 12:29:14

Pedig az építőiparban pont hogy könnyű lenne hazavinni a tudást. Visszamész, csinálsz egy céget, könnyedén szerzel befektetőt, hiszen épp most helyezték kilátásba, hogy a "Jézusisten, menekülj"-ből felminősíthetik "Borzasztó" besorolásra Mo-t.

Utána, mivel te olyan szakmai fogásokat alkalmazol, mint más nem, a céged sokkal versenyképesebb a többinél, így a közbeszerzéseket könnyedén nyered...

/Szarkazmus off

tralalala 2015.11.08. 12:29:40

@A nagy kékség: Én nem szeretek itt kommentelni, mert laggal meg féloldalas moderával nem az igazi, de nagy örömmel olvasom a kommentjeidet.

Csodabogár 2015.11.08. 12:29:45

@svédnyugger: Nos ez az amitől én beteg lettem a svédeknél. Mindig csak szépen a nyáj közepén ballagni, csak nem kitünni, nem jobbnak vagy másnak lenni stb. Ezt definitiv nem nekem találták ki. De sok magyar volt és van ott, akik jól érzik magulat. Biztos bennem van a hiba, de nem bántam meg, hogy kitörtem és elmenekültem 7 év után.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 12:39:20

@Csokáv:
Szerinted a közbeszerzések megnyerése a versenyképességen múlik? Álmodj Királylány...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.11.08. 12:39:26

@A nagy kékség: Én azzal változtatok (a saját életemen), hogy megpróbálok elhúzni ebből az országból. Beláttam, hogy nem lesz változás, legalábbis nem a közeljövőben. Hatni szinte nem tudok semmire és senkire, tehát akkor marad ez az opció.

Viszont nem is várom el senkitől, hogy majd helyettem hozzon áldozatokat, mert nem kell áldozatot hozni, és nem kell áldozatnak sem lenni. Aki akar, maradjon, aki meg nem akar maradni, mert elege van, az meg menjen máshová. Csak az a sok energiát, amit sírásra fordítanak itthon az emberek, inkább olyasmibe öljék, amivel előrébb jutnak az életben.

Mondjuk az nem áldozat, hogy nem vagyok suttyó, szimplán jól neveltség kérdése az egész. Nem a pénztől függ.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 12:40:58

@tralalala:
Mi is nagy örömmel olvassuk a kommentjeit. Mindig megerősít benne hogy jó helyen vagyunk itt:))))))))))))))))))))))))

2015.11.08. 12:41:30

@Csodabogár: Te nem vagy "jobb" senkinél. De rosszabb sem. Mindannyian ugyanannyit érünk. Persze a jelenlegi profitorientált világban csak akkor vagy "valaki", ha tudsz villantani ingatlant, jó kocsit, és a többi...

svédnyugger 2015.11.08. 12:46:54

@Csodabogár: Nekem eddig bejött ez az ország, bár azt hiszem nagy változásoknak nézhetünk elébe, ami nem lesz pozitív. Itt is ki lehet tûnni, de azt másoknak kell észrevenni, nem neked hangoztatni.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.11.08. 12:50:38

ez a baj a demokraciaval. van ra mod, hogy valtoztass rajta, de az nem izgalmas. forradalmat csinalni az sokkal menobb. partot alapitani? ellensegemnek se kivanom. Szoval igaz, sajnos ez ilyen. @hataratkelo a kommentekbol, javaslatokbol majd irj egy osszefoglalot kerlek :)

svédnyugger 2015.11.08. 12:56:44

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nekem meg pont emiatt tetszik Svédország, itt nem divat a villogás.

tralalala 2015.11.08. 13:12:36

@Herr Géza: Az abszurd itt inkább az, hogy Magyaro. kb. ugyanolyan feltételekkel tud állampapírokat eladni, mint a több kategóriával felette lévő országok. A piac meg a "szakértők" véleménye csak ennyire van elszakadva egymástól.

Ja elnézést, ez tuti nem lesz engedve, hiszen ez offtopik politika, míg amire reagálok, az ádehogyis tökaktuális magyarországi események.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 13:13:17

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

"Aki akar, maradjon, aki meg nem akar maradni, mert elege van, az meg menjen máshová."

Én ugyanezt szoktam mondani azoknak a kollégáimnak, akik jó hangos megjegyzéseket tesznek az utasokra. Szerintem aki szolgáltat, az gyakoroljon szolgáltatói magatartást, vagy ha nem megy, akkor keressen más elfoglaltságot magának. Ez most megint csak egy buta példa a saját szakmámból, de nagyjából ez a helyzet az országgal is. Ha már nagyon nem megy, váltani kell.

Szerintem mi nagy vonalakban egy követ fújunk, csak olykor félreérted, amiket írok, és ilyenkor nekem rontasz, pedig az én mondanivalóm lényege nagyjából az, amit te is írsz, csak én más stílusban fogalmazok.

Kettőnk között talán az a különbség (legalábbis a leírtakból erre következtetek), hogy veled ellentétben én tudok hatni az emberekre, és mivel a sok szaron túl látok pozitív változást is, így én nem adom fel a reményt.

Nincs azzal semmi baj, ha menni akarsz. Legalább meglátod, hogy kint mi működik jobban (és miért), és azzal is szembesülsz majd, ami nemcsak itthon probléma, hanem kint is. Lesz összehasonlítási alapod, így az értékrended folyamatosan frissítve lesz. Az biztos, hogy rengeteget tapasztalatot össze lehet szedni kint, így én sok sikert kívánok neked ahhoz, hogy minden a terv szerint alakuljon.

Hangyász és bogarász 2015.11.08. 13:13:43

@Csokáv: "/Szarkazmus off"
Zarkazmusz Ende?

2015.11.08. 13:20:13

@A nagy kékség: "hogy veled ellentétben én tudok hatni az emberekre"

Ezt te sem hiszed el komolyan. Főleg nem úgy, ahogyan itt is teszed.

©________ 2015.11.08. 13:22:16

@A nagy kékség:
"Ha már nagyon nem megy, váltani kell."

Eddig az volt, hogy aki megy az áruló, és jöjjön haza változtatni.
(Ahogy te!)

Világosíts fel, ó, nagyuram, most akkor mit csináljunk, hogy megfeleljünk felségednek?

adg 2015.11.08. 13:22:32

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Szerinted teljesen hatastalanok a kommentjei? Azonnal kivalt mindenfele hatasokat barkibol. :))

M. Péter 2015.11.08. 13:35:16

@Hari Seldon 2: Az ipar aránya minden fejlett országban csökkent, az NSZK-ban, USA-ban, Franciaországban is, Az NSZK-ban néhány százalékkal magasabb volt az ipar aránya, mint az Egyesült Királyságban, és ez most is így van.

pamut 2015.11.08. 13:40:23

Nagyon jó, hiánypótló téma, tényleg ideje volt már leszámolni ezzel az illúzióval ami egy csomó ember fejébe beakadt.

Általában csípem digger posztjait, ez is jó, bár van pár része amit kissé másképp látok, a politikai elemzős részért kár, az olyannyira leegyszerűsítő hogy kár is volt belekezdeni, de ettől még a poszt összességében igaz: nem a kivándoroltak fogják megváltani Magyarországot.
Ez egy álom, vagy inkább önámítás, el kéne felejteni.

Sőt, senki nem fogja megváltani, ez is csak a hagyományos magyar csodavárás, meg kívülről jövő segítség-várás egy aktuális fejezete.

Aki kiment eleve nem azért ment ki hogy majd visszajöjjön, és attól hogy kiment nincs jobb helyzetben Magyarország szempontjából mint aki itt van még. Anyagilag saját helyzetét rendbe hozta, ennyi. A saját területén tud fejlődni, de Magyarország most nem azért nem fejlődik, mert a magyarok még nem láttak elektromos áramot vagy internetet, nem a know-how hiánya a fő probléma.

Hogy mi lenne a megoldás, azt nem tudom, illetve sokat lehetne erről írni, hangosan gondolkodni, de arra itt kevés a hely, meg nekem sincs időm.

Különösebb reményt nem látok, Magyarország tovább fog süllyedni, ahogy most is. A kivándorlók ezt a folyamatot nem hogy nem fordítják meg, de - akaratukon kívül - gyorsítják. Mert itt az ő munkaerejük, tudásuk, szavazatuk, és néhányuk esetleges közösségi aktivitásuk hiányzik. És a kivándorlás önmagát generáló, fokozó folyamat, lévén minél több embernek van valaki ismerőse-rokona kint, ők is annál könnyebben mennek ki, de pl. az egészségügy is arról szól, hogy az itt maradókra marad a kimentek munkája, azaz egyre fokozódik az amúgy is túlzott teher, ami még több orvost indít arra hogy kimenjen, és így tovább, és persze ettől az egészségügy egésze is romlik, ami egy újabb taszító tényező az itt élőknek.
Na de ez csak részlet, a lényeg hogy nem lesz itt semmi jó, legfeljebb azok maradnak itt akik nem tudnak helyt állni odakint, azaz ez egy szelekció, a jobbak kimennek, a rosszabbak maradnak vagy visszajönni kényszerülnek, romlik a humán tőke minősége.

Mr. Waszabi 2015.11.08. 13:43:21

Aztán mire megy az ember azzal, hogy ugathat? Egy normális országban jogai ÉS kötelezettségei vannak a kisembernek - na, itt jelenleg csak kötelezettségei vannak, jogai nincsenek. Mármint, amit gyakorolhatna is. Mert úgy van manipuilálva a jogrendszer. Nem mehetsz az AB-ra, ha nem tetszik valami, nem csinálhatsz népszavazást, így nem is vehetsz olyasmin részt. Gondosan vigyáznak az elvtársak arra, hogy semmi lényeges kérdésben ne gyakorolhasd eme jogodat.
Ha az uralkodó pártnak úgy tetszik, néha kiküldenek egy ún. nemzeti konzultációs kérdőívet, amire válaszolhatsz és slussz. Kötelezettséget nem ró se a parlamentre, se kormányra, szóval mókusvakítás, akár csak a szocreálban a választás a Hazafias Népfront és a Párt képviselőjelöltje között.
Nyilván olyat nem kérdeznek, hogy elégedett vagy-e azzal a szisztémával, amit ők kialakítottak, illetve a statsiztikákat is ők gyártják belőle, szóval végül is azt mondanak, amit akarnak. Költségvetést érintő kérdésekbe egyáltalán semmilyen beleszólásod nem lehet, nincs rá még elméleti lehetőséged sem - miközben intézkedéseik nyomán elszegényedik az ország, tőkéjét pedig feléli az állam. Igyekeznek elszakítani, elszigetelni azt a nemzetközi gazdaságtól, ez is azt a célt szolgálja, hogy itt éhbérért kiszolgáltatott rabszolgatársadalmat betonozzanak be hosszú időre.
Ennek jegyében a magángazdaságot szépen lefaragták/faragják, szétforgácsolták, a leértéktelenített piaci ágazatokat fillérekért államosítják, ahol azután természetesen pont ugyanúgy állampárti politika és a grémium vazallusai érvényesülnek, mint akár a hivatali vagy az oktatási rendszerben. Nem maradhat ugyanis olyan népréteg, amely kivonja magát a hatalom keze alól, nem függ tőle szorosan - s nyilván a magángazdaság egy jelentős része olyan hely volt korábban, ahol a teljesítmény számított, nem a párttagkönyv vagy a nekéje-nakája.
Nos, ennyi változás történt itt 5 év alatt. És ezek miatt ment el innen, aki elment. Egy különbség van ma a szocreálhoz képest - még szabadon utazhatsz, vándorolhatsz ki, vagy jöhetsz haza.
Az álságos etatizmus kényelmes tolvaj hivatalnokrétege mögé bújtatott ország- és nemzetrablás folyik. Első az állam és a jog - mármint így nevezik saját akaratukat, mert a jogot ők alkotják ugyebár -, így, ha fene fenét eszik is, ami adóbevételi tervet megszavaznak szűk grémiumban a maguk zsebének, azt be fogják vasalni bármi áron. Nagyjából, az itt élő, dolgozó, adózó emberek le vannak szarva.
Szóval, én nem látom, hogy aki mindezen ellehetetlenülés miatt ment el korábban, az miért jönne vissza - hisz, ha nem tudták megváltoztatni életük lehetőségeit itt korábban, akkor most, hogy sokkal kevesebb lehetőségük van erre, nos, most milyen reményekkel jönnének vissza? Semmi racionális ok nem támasztja alá ezt a vak reményt, ez legfeljebb a szeretnénk remélni kategória.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 13:49:25

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Én (más hozzászólókkal ellentétben) nem ezen a blogon élek. Itt csak kommentelek. Amit teszek az életben, az itt nem látható, így az sem, hogy igenis hatással vagyok a környezetemre. Jó hatással.

pamut 2015.11.08. 13:49:26

@Sanz:
"Csak 50000, változást akaró, egységbe tömörülő ember kell."

50 ezer? :DDDD

Ennyi soha nem volt, soha nem lesz :))) Ennyi még 1848-ban sem volt.

Szerencsére nem kell ennyi, ennek az ezred része is elég lenne: 50 fő.
Ha összeállna 50 tehetséges, okos, komoly ember, akik nagyjából egyet gondolnának, értenek a saját szakmájukhoz és a politikához, kitartóak és együttműködőek lennének, csinálnának egy komoly pártot, az pár év alatt megnőne és megnyerné a következő választást.
Ez a jó hír. A rossz hír hogy nincs ilyen 50 ember. Lelkes idealisták vannak, még többen is, de a politikához, hatékonysághoz, pártépítéshez és működtetéshez, a magyar viszonyokat jellemző háborús állapotokhoz, bozótharchoz nem értenek. Együttműködni csapatként nem tudnak, energiáik, akaratuk, lelkesedésük szétforgácsolódik, megsemmisül. Nyilván azért is mert a mostani pártok is tesznek érte hogy minden új próbálkozást még csírájában elfojtsanak, lejárassanak, szétziláljanak, de legyünk őszinték, nem csak ezen múlik. Még olyanból sincs 50 ember, akik elvi szinten egyetértenének abban mit kéne Magyarországgal csinálni, de olyanokból akik ezt képesek is lennének együtt kitartóan és hatékonyan képviselni, na ilyenekből meg pláne nincs 50.

Nem szívesen példálózom a fidesszel, mert egy borzalmas maffiapártnak tartom, de abban is maximum 50 ember van, a többi csak odacsapódott megélhetési. Illetve ott csak egy ember van, a nagyfőnök, de egyedül azért ő sem tudna mit tenni, a párt magja az pár tucat ember a fontos posztokon. Emberből tehát ennyi kéne csak a "jó oldalon", de nincs ennyi.

Amúgy nem csak ember kell meg politikai képesség, hanem pénz is, de az sincs.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 14:00:51

@Csupacsí: Mondtam én olyat valaha, hogy nem éri meg kimenni? Számtalanszor hangsúlyoztam, hogy rengeteg tapasztalatot lehet gyűjteni, és az embernek lesz összehasonlítási alapja. Ezek után minden szavad csak kötekedés. A stílusodat pedig inkább hagyjuk, az önmagát minősíti.

És mivel veled én többet egy szót nem akarok ezen a fórumon beszélgetni, így megkérem Határátkelőt, hogy ezt a hozzászólásomat mindenképpen tegye ki, mert akkor így Babette is tudni fogja, hogy miért nem válaszolok több kérdésére.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 14:01:07

@pamut: "...legfeljebb azok maradnak itt akik nem tudnak helyt állni odakint"

Ez meg milyen butaság? Az egész hozzászólásod csupa általánosítás, ami nem szól semmiről. Ennyi erővel elég lett volna leírnod azt a középszerű közhelyet, hogy az utolsó kapcsolja le a villanyt.

Na, nekem egyelőre elegem van ezekből az "itthon minden nagyon szar" típusú eszmecserékből.

pamut 2015.11.08. 14:04:53

@Sanz:
Bocs hogy megint neked válaszolok, nem pécéztelek ki, ez nem is neked szól hanem inkább általában azoknak akik ilyeneket gondolnak, mert sokan gondolnak erre (na meg nem fogok 350+ kommentet elolvasni, megragadtam nálad).

"csak szerintem még nem jött el a változás ideje... nem pusztult még le eléggé az ország, hogy az emberek változást akarjanak (a túlélésre játszás még egyelőre könnyebb mentális stratégia)"

Az ország bőven lepusztult. Ez már megvan. Több millió ember vergődik, küzd a túlélésért. Az országnak legalább a fele. Ha csak ezen múlna, akkor itt már forradalomnak kellett volna kitörnie. Nem tört ki semmi. Nem is fog.

A változáshoz kell remény, hogy sikerülhet, kell legalább egy karizmatikus vezető, aki arcot ad a változásnak és megszemélyesíti azt, és persze hiteles embernek kell lennie, kell egy hihető, hiteles üzenet, tartalom amiről elhiszik hogy megvalósítható, hogy meg is valósítják a hirdetői, és azt is elhiszik hogy tényleg érdemi változást hoz.

Meg még pár dolog biztos kell ami most nem jut eszembe.

Egy kész csomag kellene együtt, és persze az erő, hogy ez a csomag ellent tudjon állni a status quo védelmezőinek, akik most nagyon erősek és nagyon gazdagok, és totálisan uralják az egész országot és a végletekig elszántak hogy megőrizzék a pozíciójukat.

Szóval lepusztult ország van, változás nincs. Nem érdemes arra "várni" hogy ha majd még jobban lepusztult lesz az ország akkor majd történik valami. Nem történik semmi. 10-15 éve is ezt mondták, tessék pusztultunk le és most sincs semmi.

A túlélésre játszás nem "könnyebb" "stratégia", ez nem választás kérdése, ez kőkemény kényszer, és kicsit sem könnyű. Ezt csinálni kell és kész különben éhen halsz, ezt senki nem választja.
A szegénység önmagában erősebben fojtja el az embereket, az egész országot mint bármilyen hadsereg. Minél szegényebb, lepusztultabb egy ország annál könnyebb kontroll alatt tartani. A szegény embereket a szegénység kikészíti, felőrli, testileg és lelkileg is, teljesen kitölti az életüket és a gondolataikat a túlélésért folytatott harc. Pont ezért őket könnyebb manipulálni is, pl. kamu ellenségképekkel megetetni. Ők aztán nem fognak lázadni, az egyre vékonyodó, szinte már el is tűnt középosztály meg alsó-középosztály lázadna, de azok se képeske rá, meg gondosan meg vannak osztva ők is.

pamut 2015.11.08. 14:11:11

@A nagy kékség:
Nem azt írtam hogy "itthon minden nagyon szar", hanem hogy folyamatosan minden egyre szarabb.

Az meg tény hogy folyamatos a szelekció, nagyon sokan próbálnak kimenni, akinek sikerül kint marad, akinek nem az visszajön, azaz romlik az általános magyar humán erőforrás minősége. Mások ezt a folyamata másik végéről megközelítve "agyleszívásnak" hívják, lehet onnan is nézni, de ami onnan agyelszívás, az innen nézve az itt maradók csökkenő minősége.

Ami ott egy okos emberfővel több, az itt egy okos emberfővel kevesebb. Ami ott többlet, az itt hiány. Ez van, ezt nem lehet vitatni, Magyarország ezen a folyamaton folyamatosan veszít, nem is keveset hanem nagyon sokat.

Sajnálom hogy nem tetszik amit írtam, de konkrét ellenvetésed ezen az egy említésén túl nem volt, egyéb ellenérved sem volt, így érdemben nincs mire válaszolnom.

2015.11.08. 14:30:41

@adg: Ez mondjuk igaz.

2015.11.08. 14:37:12

@A nagy kékség: "Én (más hozzászólókkal ellentétben) nem ezen a blogon élek. Itt csak kommentelek."

Megint magas az a ló. :)

"Amit teszek az életben, az itt nem látható, így az sem, hogy igenis hatással vagyok a környezetemre. Jó hatással."

Remélem, hogy nem úgy csinálod, mint ahogy itt. Mert akkor csak egy frusztrált energiavámpír vagy az életben is.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 14:40:02

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Én tök normálisan szóltam hozzád, te pedig továbbra is burkoltan sértegetsz. Vagy itt ez a szint, amit meg kell ütni ahhoz, hogy a csapathoz tartozzak? Komolyan kérdem, mert ha igen, akkor inkább odébbállok.

fhdgy 2015.11.08. 15:13:40

@pamut: Ha egy kártékony valami ( legyen vírus, bacilus, egyéb kártevő ) túl mohó, azaz elpusztítja kb. 50 %-at annak, amin, akin élősködik, akkor azzal a saját sírját is megássa. Ez biológiai szabályszerüség, még a nagy járványokkal is így van.

Ma ( persze nem most kezdődött), a magyar társadalom egy élősködő siserehad áldozata. Egy nagyon is mohó siserehadé.

Ma már ezen áldozatoknak van egy plusz lehetősége, ami sokáig nem volt: el lehet menekülni. Ezt a folyamatot látjuk, nem kell sem bemutatni, sem magyarázni.

Mi lesz akkor, ha már csak olyan kevés áldozat marad, amin már élősködni sem érdemes? Az élősködők egymás ellen fordulnak.

Ez mikor következik be? Nem tudom, de be kell következnie.

Akkor talán lehet valami!

Herr Géza 2015.11.08. 15:14:38

@Bal: Jó, a demagógia szó nem odavaló, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy szimplán a profit abszolút értéke önmagában nem mond semmit. Mert ugye tiszta ügy, hogy ha pl. egy ötezerfős nagyvállalat profitja 50-szerese a Kovács és Fia Bt. profitjának, akkor az nem a nagyvállalatra nézve hízelgő.
Persze az alkalmazottak száma is csak egy tényező a sok közül.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 15:46:09

@fhdgy:
Ha már a biológiai hasonlatoknál tartunk akkor vigyük tovább a gondolatmenetet.
Amit te felvázoltál az a parazitizmus. A parazita még nem ismerte fel azt hogy előnyösebb számára a szimbiózis.
Na ez az amit nyugaton már régen felismertek.

élhetetlen 2015.11.08. 16:26:02

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Rendszeresen szoktál hülyeséget beszélni, de most magadat is túlszárnyaltad. „de ezek a szakértők a politikusok”. Egy fogász nem tud megtervezni egy épületet, ez igaz, de az hogy egy politikus ért a fogászathoz, az építészethez, az oktatáshoz, stb, az szerinted úgy van. Esetleg a politikus csak a hatalmi harcokhoz ért, és ha tisztességes, és az országa javát akarja, akkor nem pártkatonákkal, hanem szakértőkkel veszi körül magát, akik esetleg visszabeszélhetnek, és mindenki arról beszélhet, amihez ért, és abból még valami épeszű is születhetne? Ez abszurdum. Szerinted. Tudom, hogy veled nem érdemes beszélgetni, de ez most kijött belőlem.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 16:26:45

@pamut: Már megint.

"akinek sikerül kint marad, akinek nem az visszajön, azaz romlik az általános magyar humán erőforrás minősége"

Azt szokták mondani, hogy mindenki magából indul ki, úgyhogy most én is ezt fogom tenni.

Én egy jól képzett gépjárművezető vagyok, akit szeret a munkáltatója. Megbízható vagyok, balesetmentesen közlekedek, vigyázok az utasaimra, nem ugatok vissza senkinek, magas szinten szolgáltatok. Röviden: számíthatnak rám.

Ez így volt kint is. Úgy is mondhatnám, hogy nem hoztam szégyent a magyar területvezetőmre, akitől az ajánlólevelemet kaptam.

Hazajöttem, mert úgy alakultak a dolgok, hogy haza kellett jönnöm; tehát nem azért, mert "kint nem sikerült". A személyemmel (hogy a te szavaiddal éljek) nemhogy csökkent, hanem nőtt a hazai humánerőforrás minősége, mert még egy bitang erős nyelvtudást is magammal hoztam, plusz egy olyan pozitív életszemléletet, ami hasznára válik a munkáltatómnak is.

És én csak egy példa vagyok, márpedig ha egy van, akkor van több is.

Sajnálom, de továbbra is azt mondom, hogy a hozzászólásod csupa általánosítás.

martineden 2015.11.08. 16:27:25

@A nagy kékség: 250 ezer forint lehet az alapjövedelem Finnországban
Azaz 800 euró ingyenpénz járna mindenkinek a kormány tervei szerint. Hollandiában és Svájcban is pörög az ötlet.

élhetetlen 2015.11.08. 16:27:38

@Sanz: Na, hozzá nem értőként ezt mondtam húsz éve, addig bővítik az eu-t, amig az nagyok össze nem állnak valami működövé.

martineden 2015.11.08. 16:28:27

@Bal:,, Mo-nak vannak előnyei: a munkaerő iszonyat olcsó, az infrastruktúra viszonylag jó,"...Ez egyszeruen nem igaz,Pl hollandiaban a minmalber brutto 1400 Eur,a netto 1170.A munkaltato kiadasa 230 E ur.Magyarra forditva 351 ezer Ft kap kezhez a melos,a ceg befizet az allamnak cirka 69 ezer Ft..et.Magyarban ugyan ez<melos kap 330 ezret,az allamnak szinten be kell fizetned minimum 300 ezret.ilyen olyan jogcimen.Szerinted melyik az olcsobb?

Köldök_szösz 2015.11.08. 16:28:46

@A nagy kékség: ezt pont jókor mondod amikor pont az egekbe baszódnak folyamatosan az ingatlan árak, lakbérek.
150 ezer? Hát igen az az olyan minimum hogy evés, ivás, alvás, fűtés ilyenek mellett egy kevéske marad is talán, de vannak akiknek 47 ezerből kellene megélni, de ők biztos hülyék hogy nem tanultak meg minden blablabla.

Köldök_szösz 2015.11.08. 16:28:53

A változás itt olyan mintha a sivatagból akarnák óceánt csinálni egy vödör vízzel.

élhetetlen 2015.11.08. 16:29:47

@Bal: Kimondtad az igazat, ha nem is akartad. „De nem minden területet nyúl le az állam.” De, (függetlenül az esetleges hazatelepülőktől), meg tudod jósolni, hogy legközelebb mit nyúl le az állam? Szerinted kevés volt. Trafikügylet. Fogalmad sincs, hány hírlapárus ment tönkre, mert aki bement egy doboz cigiért, az esetleg vett egy lapot, de csak a lapért nem megy be. Itt, mellettem három dobta be a törülközőt három év alatt. A falusi kisboltokról ne is beszéljünk, csak a kenyérből, tejből nem él meg, bezárt, se tej, se kenyér, se cigi. Szerencsejáték. Nem egyszerűen betiltották, hanem előtte belógatták, hogy csak központi szerverről, ráköltött a tulaj több száz ezret, aztán tiltották be. Nyelviskolák, közműszolgáltató stb, és egy olyan kormánypárti megnyilatkozás, nem emlékszem, hogy ki volt, de azt találta volt mondani, hogy a fürdőszobám felújításához is olyat hívok, akit ismerek, azaz állami beruházás csak ismerősnek, legfeljebb erre írjuk ki a pályázatot. Mindezt úgy írtam, hogy nem vagyok érintett a versenyben.

pamut 2015.11.08. 16:52:53

@fhdgy: Igazából fogalmam sincs kikre vagy mikre gondolsz paraziták alatt. És bevallom: megkérdezni sem merem :)

Én nem nagyon tudok külső ellenségről vagy a magyarokat kívülről kizsákmányoló valamiről, maximum belső "parazitákról" tudok, ha már ezt a szót használod.
Mindenesetre én nem akarnám rátolni a felelősséget másokra, 25 éve a magunk urai vagyunk, és nem sokra vittük, és a kilátások sem rózsásak finoman szólva.

pamut 2015.11.08. 16:58:51

@diggerdriver: Köszi :)

Nagyon tetszett a posztodban a kígyós példa. Lopom :)

Ezt amúgy ha jól tudom a szakértők "tanult tehetetlenség"-nek hívják, a wikipédia ezt így írja le:
"Tanult tehetetlenség a pszichológiában az a mentális állapot, mely során az egyén az egymást követő kiszámíthatatlan negatív ingerek hatására feladja, hogy azokat megpróbálja elhárítani, még akkor is ha elkerülhetőek lennének, mert arra a meggyőződésre jut, hogy nem képes ezeket az averzív ingereket befolyásolni."

Igen, szerintem ez már nálunk nemzeti szintű állapot. Végül is jogos, 500 éve csak szívunk, veszítünk, az örök kudarc, a minden próbálkozás elbukása a történelmi tapasztalat, ami beivódott a kollektív tudatba, és ez lebénítja az egész nemzetet.

blackhairlady 2015.11.08. 17:01:34

Szerintem meg csak egy haboru valtoztatna meg az emberek hozzaallasat, amikor mindent az alapjaitol kellene ujja epiteni. Ezt en nem kivannam senkinek sem, inkabb maradjon a langyos pocsolya.

pamut 2015.11.08. 17:05:16

@A nagy kékség: Ezt nem rólad írtam, nem kell magadra venned. Nyilván vannak kivételek, nyilván van némi visszaszivárgás is, de az esetek bő 90%-ban az van amit írtam, amit pár kivétel nem ellensúlyoz.

Nem tudom hogy lehet nem észrevenni, hogy Magyarországról több százezer ember ment nyugatra, többségükben fiatalabbak és képzettebbek a magyar átlagnál (meg vállalkozókedvűbbek, ambiciózusabbak is nyilván), ez pedig automatikus azt jelenti, hogy az itt maradottak átlaga gyengébb minőséget jelent. Nem tudom másképp megfogalmazni, nem tudom mit írjak még neked, magadra venni nem kell, ez kifejezetten átlagról szól nem egyénekről.

©________ 2015.11.08. 17:09:06

@A nagy kékség:
Ahogy elnéztem, Babette még sosem tett fel neked kérdéseket.

És én sem.

fhdgy 2015.11.08. 17:09:13

@pamut: Én nem használtam azt a szót, hogy parazita, élősködők siserehadáról, igen arról beszéltem. Jó, persze szinonímákról van szó!

Külső ellenségről meg végképp nem beszéltem. Te nem tudsz elképzelni belső élősködőt? Vagy csak nem mered vagy csak adod az ártatlant?

Szerintem nagyon is tudod!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 17:35:11

@élhetetlen:
A politikus nem szakértő, igazad van.
A jó politikus annak a szakértője hogy megtalálja és a megfelelő pozícióba tegye a különböző területek szakértőit.
Na ez a nagy tudomány.

33621 2015.11.08. 17:52:43

@Csupacsí: Miért nem te vagy Babette?

Bal 2015.11.08. 18:03:41

@fhdgy: bocs, hogy nem vagyok elég jó Megváltó. Követtél már néhányat, gondolom ;)

www.youtube.com/watch?v=rHZN25yAPAo

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 18:16:40

Kedves Határátkelő! Ne haragudj, de nem értelek. Fentebb teljesen normálisan, emberi hangnemben szóltam Philosoraptorhoz, mire ő a válaszában már megint burkoltan sértegetett. Erre én reagáltam volna (szerintem semmi olyan nem volt a hozzászólásomban, ami miatt nem kerülhetett ki, mindössze rákérdeztem, hogy itt valóban erre a színvonalra van-e szükség), erre azt a válaszomat megint nem raktad ki. Miért nem? Mit ártok én azzal, ha válaszolok a kötekedésre? Vagy ha nem szeretnéd, hogy ilyen irányba haladjon tovább a beszélgetés (amit megértek), akkor miért nem szólsz rá az illetőre? Miért mondhat ő rám olyat, hogy "frusztrált energiavámpír" vagyok? És ha már ilyet állít, akkor arra én miért nem válaszolhatok? Miért nem hagyod folyni a beszélgetést? Azért ez még egyikünk részéről sem anyázás. Van, ami belefér. Én nem szoktam megsértődni (amúgy sem), csak időnként jó lenne, ha nem csak az egyoldalúságot támogatnád. Én (másokkal ellentétben) tényleg igyekszem betartani minden szabályt. Segíts egy kicsit rendbe tenni a dolgokat, kérlek! Köszönöm!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 18:16:49

@Csupacsí: Kedves Csupacsí! Tök egyszerű: én nem szólok hozzád, nem utalok rád a másokkal folytatott beszélgetésekben, nem teszek kétértelmű megjegyzést másoknak a személyedről; te nem szólsz hozzám, nem utalsz rám a másokkal folytatott beszélgetésekben, nem teszel kétértelmű megjegyzést másoknak a személyemről. Magyarul tiszteletben tartjuk azt, hogy mindketten másképp látjuk a világot, és úgy teszünk, mintha nem léteznénk egymás számára.

Szerintem ez nem bonyolult. Meg tudod tenni? Én igen.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 18:16:56

@pamut: "de az esetek bő 90%-ban az van amit írtam"

Ezt honnan veszed? Mármint ezt a sziklaszilárdnak hitt értéket? Tudod, mit kapok én itt, ha hasonlóan pongyolán merek fogalmazni?

Na mindegy. Te tudod, hogyan akarod látni (és láttatni) a dolgokat.

fhdgy 2015.11.08. 18:17:10

@Bal: Hithű ateista vagyok! És mint matematikus a tudományban hiszek, nem a megváltókban, főleg nem a hamisakban.

Bal 2015.11.08. 18:26:22

@fhdgy: én nem hazudtam neked semmiben. Ha neked valamilyen titokzatos személyes okból olyan emberek példái kellenek, akik már hazamentek és sikeres hi-tech céget alapítottak (és nem csak tervezik,mint én), ismerek ilyeneket. De nyilván nem fogom neked megadni a telefonszámukat.

Bal 2015.11.08. 18:28:10

@Herr Géza: a példa mondom a méretekről szólt. Profit helyett írhattam volna alkalmazottak számát is, a lényegen nem változtatna.

2015.11.08. 18:32:28

@A nagy kékség: Nem, abszolút nem. De te amúgy sem akarsz szektás lenni. Te különb vagy a többieknél, nem illenél bele a közösségbe. Ezt a műmártír baromságot meg ne erőltesd, nagyon gyenge. Tudod, aki nem kíván részese lenni egy fórumnak, vagy bármiféle internetes közösségnek, az szépen, csöndben távozik. Tudd be annak, hogy mindenki hülye rajtad kívül, könnyebb lesz így élni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.08. 18:38:20

@TrójaiVasParipa:
Igen, pontosan 30év szakmai gyakorlattal a hátam mögött 150ezer forint fizetéssel mondtam azt hogy kenjétek a hajatokra.

fhdgy 2015.11.08. 18:42:41

@Bal: Bocs, de én nem beszéltem semmi féle hazugságról.

Egyszerűen csak arról van szó, hogy olyan dolgokról beszéltél ( hogy mennyi pénzt lapátoltál haza, mennyi éhenkórásznak adtál ), hogy bár kétkedtem, és ezért azt kértem, hogy támaszd valamivel alá. Erre jöttél a bankszámlakivonatra való hivatkozással és hasonlókkal.

Csak szerettem volna, ha valami meggyőző érveléssel eloszlatod a kétkedésemet. Most meg már a hazugságoknál tartunk!

Ezt a metamorfózist már tényleg nem értem, tényleg ideje abbahagyni, mert csak belekeveredünk, mint macska a cérnába!

Bal 2015.11.08. 18:43:12

@martineden: az ekvivalens munkát, tehát a minimálbéreket hasonlítsd már össze, ne egy messze átlag feletti magyar fizetést a jelenlegi EURHUF szerint ekvivalenssel. A holland háromszázezer a lakhatásra és kajádra elég, a magyarból meg fenntartasz egy családot.

A magyar minimálbérre a számaid úgy néznek ki, hogy 220EUR nettó, 338EUR bruttó, 97EUR munkavállalói:

officina.hu/gazdasag/93-minimalber-2015

Hol van ez a holland 1170-1400-230-tól? Ha ugyanazt a terméket tudja a melósod előállítani, hol éri meg?

Na és persze Hollandiában, mint mindenhol Nyugaton brutálisan progresszív adózás van. Az én teljes adó per nettó fizetés rátám szerintem bőven 50% felett van itt Angliában.

Bal 2015.11.08. 18:46:51

@élhetetlen: Mint írtam, ez teljesen egyszerűen elkerülhető: külföldi piacra kell termelni, kint eladható terméket kell csinálni. Más nem is segít sokat, csak a tortát szeleteli újra.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 18:54:51

@TrójaiVasParipa: Induljunk ki abból, hogy ha valaki kiköltözik, és nem szakmunkát, hanem segédmunkát végez, akkor bizony kint sem lesz elég a fizetése egy önálló lakásra, tehát valószínűleg szobát kell bérelnie, azaz társbérletben kell gondolkodnia. Nem mondom, hogy mindenki ezt teszi, de az egyszerű matek elég gyorsan kiadja, hogy azért (egy keresettel számolva) a kinti minimálbérből sem lehet olyan nagyon ugrálni, már ami a lakhatást illeti. És akkor az egyéb járulékos kiadásokat még nem is említettem, ami (arányait tekintve) a legtöbbször szintén drágább, mint itthon.

Ezek után itthon se a lakásárakat és az önálló bérleményeket vegyük alapul, hanem a szobák árait, és ehhez képest nézzük meg, hogy mire elég az a nettó 150 ezer forint.

Bal 2015.11.08. 18:55:55

@fhdgy: nem értem, mit akarsz hallani. Azt értem, hogy szerinted kamuzok, de hogy hogyan tudnám ezt egy nyilvános fórumon "érveléssel" kizárni, arról halvány lila gőzöm sincs. Szerintem neked sem. Mit kéne ide beposztolnom? A munkaszerződéseket? A transferwise history-m? Vagy a házunk fotóját? Röhej.

Azt is írtam kábé háromszor, hogy az én személyemnek semmi köze ahhoz, amiről beszélünk, így aztán nem is vagyok túlságosan motivált bármit bizonygatni neked, mert ez a mondandóm érvényességén egyáltalán nem változtat. Amit láthatóan nem vagy képes megérteni.

Határátkelő 2015.11.08. 18:57:07

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: @A nagy kékség: Mi lenne, ha inkább nem foglalkoznátok egymással? Egyszerűbb lenne az élet mindenkinek.

Köszönöm.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 18:57:44

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Akkor hadd kérdezzem meg, hogy ennek az internetes közösségnek ez a színvonala? Vagy ez csak a te sajátod? Még mindig azt mondom, hogy én fentebb egy tök normális beszélgetést folytattam (volna) veled, de a nekem célzott válaszaid enyhén szólva is szint alattiak. Így nehéz együttműködni, és abban is biztos vagyok, hogy a te megjegyzéseid nem viszik előrébb a beszélgetést. Én elhiszem, hogy a tököd is kivan már a hazai helyzettel, és én a távozásodhoz sok sikert is kívántam, de azért nem kell állandóan kötekedni. Nem lehet, hogy kettőnk közül nem én vagyok "frusztrált energiavámpír", hanem te?

2015.11.08. 19:00:27

@Határátkelő: Végül is, ez a legegyszerűbb megoldás.

2015.11.08. 19:08:01

@A nagy kékség: Én viszont nem akarok veled beszélgetni, csak nem bírom elviselni, amikor valakiből csak ömlik és ömlik a sok faszság, és nem veszi észre magát. Aztán meg jól felháborodik, ha valaki szóvá meri tenni. Ezért mondtam korábban is, hogy te tökéletesen leképzed az otthoni átlagmagyart.

Figyelj, kettőnk közül nem én akarom megmondani a másiknak, hogy mit csináljon, hogyan csinálja, hogyan ne csinálja. Kettőnk közül nem én akarom mindenáron bebizonyítani, hogy aki kint él, az boldogtalan, szarul él, mindig suttyó bevándorló marad, és a többi. Felnőtt, értelmes ember eltudja fogadni a másik döntéseit, ha még azok esetleg rosszak is, ítélkezés nélkül.

Ha ezekkel a dolgokkal újat mondtam, akkor ideje lenne gyakorolni egy kis önkritikát.

Amúgy meg ígérem, többet nem reagálok a hülyeségeidre. Beszélgessél önmagaddal.

fhdgy 2015.11.08. 19:09:22

@Bal: Jó, elmondom, csak ne legyen belőle harag!

Ha azt írtad volna, hogy befektettél Mo. 100 milló forintot és nem azt, hogy lapátoltad haza a pénzt, ha azt írtad volna, hogy x embernek adtál munkát, megélhetést és nem azt, hogy éhenkórászokon segítettél, akkor sokkal hihetőbb lett volna a szöveged és sit venia verbo, nem tüntél volna nyeglének!

Így érthető vagyok?

©________ 2015.11.08. 19:15:21

@A nagy kékség:
Hajrá, csináld.
Egyben próbálj meg másokat nem elítélni, sem közvetetten sem közvetlenül, ne sértegesd őket, ne személyeskedj, ne sértődgess, és ne képzeld magad megmondóembernek, és pláne ne szalad az óvónénihez minden nap kétszer.
S ha egyszer nem szólsz hozzám, akkor ne tedd.
Én meg majd eldöntöm, mit teszek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.08. 19:26:02

@Ana72: ma olvastam a facebook falamon: a mai magyar foci erdményeit elnézve, a kötelező focioktatást össze kellene vonni a hittannal :-)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 19:37:53

@Határátkelő: Én is így gondolom, és a jövőben ehhez fogom tartani magam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.08. 19:43:12

@diggerdriver:
egyetértek.

gondolom, nem vagyok egyedül azzal, hogy ha az ember megengedheti magának, akkor inkább legyen a családjával, kicsi gyerekeivel vasárnap délelőtt a húsleves-rátott husi- krumplipüré szentháromság legyártása helyett,.
az én nagymamám akkora faxnit tudott csinálni ezekből minden kibatt hétvégén, hogy még mindig úgy _érzem_, habár már tudom tapasztalatból, hogy igaziból nem is olyan bonyolult összedobni egy ebédet, de ha az ember nagyon akarja, akkor kis erőfeszítéssel kollektív és permanens szenvedést lehet belőle csinálni.
egyébként még most 90 évesen is ragaszkodik a minden egyes vasárnap szenvedős főzéshez, pedig mindig utálta, és minden hétvégén megy a késdobálás anyukámmal, hogy nem fogad el segítséget, ő félig kihal az erőlködéstől, a kaja meg ehetetlen. ahelyett, hogy leülne a fiam mellé mesélni meg mondókázni félórát, és hagyná, hogy én főzzek. de 90 évesen már gondolom nem változik meg az ember, inkább még az utolsó pillanatig szenved még a kibaszott főzéssel is. nagyon nincs a helyén még mindig pár ilyen dolog ebben a kultúrában, és csak remélem, hogy a fiatalabbak már nem is így csinálják (de fogalmam sincs).
Thaiföldön a kedvenc dolgaim közé tartozik, hogy mivel nem adóztatják és szivatják szét a kisvállalkozókat, gyakorlatilag olcsóbb kifőzdében venni a kaját, mint főzni. a kertvárosokba menő főutak mentén kint vannak minden este akondérok meg fazekak, mindenki néhány dologra specializálódik csak, főz egy orbitális adag zöld curryt vagy sült csirkét, és viheted haza nejlonzacskóban. rendes curry szószt csinálni akkora pepecselős szívás, hogy szerintem már senki nem csinálja otthon. a profik meg ha már nekiállnak, lesz egy egész kondérral. totális win-win.

fhdgy 2015.11.08. 19:51:59

@Dragonlady (Bp, Hun): Huhú, tetszik, nagyon tetszik!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.08. 20:05:04

@Csodabogár: "Viszont soha nem fogom megérteni, hogy akinek van kertje és eredetileg az életéhez tartozott a bármilyen élelmiszer megtermelése, az miért hagyott fel vele"
mert ugyanannyiért megveszi a teszkóban, mint amennyibe kerül a mag meg az állandó locsolás, és akkor legalább nem kell vele szívni 35 fokban, vagy nem zabálják meg szüret előtt egy héttel a csigák. (mondjuk az más, ha valakinek nincs munkája, és amúgy is egész nap csak lógatja. de amikor a tesóm este 9-kor havi zárás után hazaesve locsolta a ribizliket, mert én már nem bírtam 9 hónapos hassal, akkor nem volt vicces, ja meg amikor a rohadni kezdő cseresznyét szedte le úgy, hogy én lentről világítottam neki zseblámpával. a gyermekágy végére ki is száradt a fele ribizlibokor, mert nem bírtuk, ki ezért, ki azért.)

DieNanny CH 2015.11.08. 20:18:29

Ó, hát mindenki itt van???

SzZoole 2015.11.08. 20:22:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: itt,itt es jo,hogy jottel mert megint dedosat jatszanak Es szukseg van egy igazi nannyre,aki rendet tesz koztuk,ugy hogy legyszives csinalj valamit:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.08. 20:23:40

@Zoole[uk]: az átlag dedós sokkal értelmesebb ennél :-D

SzZoole 2015.11.08. 20:38:44

@Dragonlady (Bp, Hun): valoban:)
Eddig azt hittem,hogy tolem gyagyasabb nem igen van ezen a blogon,de ugy latszik tevedtem:)))

puhacica 2015.11.08. 20:39:41

@A nagy kékség: igen, itt ez a szint. odebballsz?
(milyen csapathoz akarsz te tartozni? azokhoz, akik kulfoldon elnek vagy azokhoz, akik a blogon elik az eletuket. ugy hallottam, mindketto szanalmas cselekedet.)

montroyal ( CAN qc) 2015.11.08. 20:45:01

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Az oktatást szándékosan teszik tönkre. Nem vagyok összeesküvés-elmélet hívő, de hogy direkt csinálják, abban biztos vagyok. Eü. ugyanez, csak pepitában. Fogalmam sincsen, hogy mit lehet ellene tenni. Beíratod a gyerekedet magániskolába, meg mész magánklinikára. Ha van rá pénzed.

ez jo... akik tonkre teszik ( ok tehetnenek ellene )- nekik van penzuk maganiskolara es maganklinikara es lesz is mindig ..

montroyal ( CAN qc) 2015.11.08. 20:57:25

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Neked JÁR a jó fizetés, alanyi jogon, ugye?

jo fizeteshez valo jogot nem ertem mint pl egyszeru fizikai melos ... aki elvegezte az egyetemet kulombozo categoriaju magas fizetesekkel kell hogy kezdje ... mert o tanult erte neki az jar ..

fuggetlenul attol hogy hoz-e annyit vagy valamennyit a munkaja ... nem tudom elkepzelni hogy egy irodahazban dolgozo 2-3-5szaz dolgozo termel egyaltalan annyit amennyi neki jar . nem hiszem ,es hol a profit .. mibol van a magas fizetes , ami jar ..
na mindegy csak azt tudom en a fizetesre a bevetel 30-40 %tudom kifizetni ... de akkor ott a bevetel es azert nem csak az idot toltottuk el a muhelybe ...

2015.11.08. 20:58:57

@montroyal ( CAN qc): Ez így van. Micsoda paradoxon. Amúgy meg hidd el, Mo.-n is van az a réteg, aki megengedheti magának mindenből a jobbat, meg a drágábbat. És nem kell hozzá ismeretség, meg hátszél.

2015.11.08. 21:01:32

@montroyal ( CAN qc): Aki sokat tanult, fizessék is meg. Én azt mondom. A problémák ott kezdődnek, amikor a nem értelmiségiek meg nyugodtan éhen dögölhetnek, mert ők nem tanultak annyit (mármint egyetemen). Hiszen valaki szakmunkásként is lehet kiváló koponya. De itthon az sincsen megbecsülve.

DieNanny CH 2015.11.08. 21:04:34

@Zoole[uk]:

Oké, hozom a kerti slagot!
:-)

qkuc 2015.11.08. 21:13:54

@Nyugi van Kenobi: szétverni a fél várost ...

SzZoole 2015.11.08. 21:14:13

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nadpalca nincs,vagy kukorican terdeles estleg favonalzoval kormost kiosztani,mint a mi korunkban:)))

qkuc 2015.11.08. 21:18:21

@fhdgy: Mert csak és kizárólag a nő feladata a főzés mi? Bravó ...

fhdgy 2015.11.08. 21:24:49

@qkuc: Óh, igen! Ha többit is elolvastad volna, amit írtam, akkor tudhatnád, hogy én magam is főzök, még a vendégeimnek is, és én is igazi nő vagyok, csak egyessel kezdődök a személyi számom, meg katonának is kellett annak idején lennem, csak ne nőne állandóan ez a qrva szakáll, de ha már nő, akkor miért fehér és nem olyan szép fekete, mint Conchita Wursté, mert akkor én is olyan szép lehetnék!

De nyugi, a többi stimmel!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.08. 21:27:33

Én buszvezetőként inkább tartom magam egyszerű melósnak, mint értelmiséginek, mégis meg vagyok becsülve. Anyagilag is, erkölcsileg is. Nem mondanám, hogy az éhen döglés határán állok. És nem vagyok egyedül. Vannak itthon más "melósok" is, akik egész szép összegeket visznek haza.

Ezt csak azok kedvéért írtam, akik megállás nélkül azt hajtogatják, hogy Magyarországon melósként már csak éhen dögleni lehet.

2015.11.08. 21:30:02

Gyerekek, mit találtam. Idézek:

"A HA-n egy rakas unatkozo es maganyos luzer kommentel, erolkodnek nagyon hogy igazoljak a dontesuket, pl. hogy sok esetben biztos egzisztenciat hagytak maguk mogott azert, hogy kint takarithassanak vagy valami mas megalazo melot vegezzenek... egymast vakitjak, nogatjak hogy "gyere mar ki te is, neked is lesz kanaan". Takaritasbol, vazze, amikor itthon megvolt mindenuk. :-) Kint nem tudnak beilleszkedni, nincsenek barataik, csaladi elet nuku, a magyar kozossegbe se kapcsolodnak be, csak ugatnak naphosszat a HA-n (valszeg ezert nem ernek el semmit az eletbhen), gorcsosen bizonygatva, hogy milyen jo nekik, de ezt is addig amig el nem tunnek (valas, munkanelkuliseg, koltozes haza). Ezek alapjan senki ne vonjon le kovetkezteteseket, a posztiro hulye hogy egyaltalan felveszi ezt, mintha szamitana. Akik tenyleg jol erzik magukat kint vagy itthon azok el vannak foglalva azzal hogy elik es elvezik az eletuket. Szerintem is sok a kamu - ezeket a fent buzgon hazudozo szerkeszto irja, meg a valodi posztokhoz is olyan cimet tesz be sokszor ami provokativ trollmagnes es semmi koze a posztiro mondanivalojahoz. :-)"

Szeretném, ha a jövőben ehhez tartanátok magatokat.

montroyal ( CAN qc) 2015.11.08. 21:36:58

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Aki sokat tanult, fizessék is meg
nincs ezzel bajom csak tenyleg ér annyit a munkaja? , hoz annyit , vagy csak tanult, az jar neki ,es a dolgozo v adofizeto termelje meg azt a pénzt ..OK nem is filozok ezen .. engem csak annyit erint hogy az ilyen emberek fizessek csak meg az autojuk javitasat es ne ,haborodjanak fel hogy -ugyanmar hogy lehet ennyit kérni .. mert o 4 evvel tobbet tanult ( az adofizetok penzen )es most jar neki a magas fizetes merheto teljesitmeny nelkul az idot eltoltve az iroasztalnal .. az en munkamnak orara lebonthato erteke van es eredmenye ; kész a kocsi ..

fhdgy 2015.11.08. 21:39:23

@Zoole[uk]: Ez a kép nagyon jót tett a lelkemnek! Akármilyen randa is vagyok, így már gyönyörűnek látom magam!

martineden 2015.11.08. 21:41:09

@Bal: Nem a minimalbert hasonlitom ossze,hanem az akarmilyen berre rakodo terheket.Tehat mennyibe kerul a munkaltatonak.Hollandoknal a minimalber utan fizetendo 16.5 %,Magyarorszagon cirka 100%.Ez a nem mindegy.De ha nem hiszed ide masolom.. Egész pontosan:
Bruttó havi munkabér: 101.500 Ft
Szociális hozzájárulási adó: 27.405 Ft
Szakképzési hozzájárulás: 1.523 Ft
Munkaadó összes havi költsége: ****130.428 Ft****
(Itt befolyásoló tényező lehet, ha a munkavállaló olyan csoportba tartozik, akik után a munkáltató adókedvezményt kap.)

Csak tájékoztató jelleggel, mennyit vonnak még le a bruttó bérből, és mennyi jut ebből a zsebébe a munkavállalónak:
Munkaerő-piaci járulék (1,5%): 1.523 Ft
Egészségbiztosítási járulék (7%): 7.105 Ft
Nyugdíjjárulék (10%): 10.150 Ft
SZJA: 16.240 Ft
Havi összes nettó jövedelem: 66.483 Ft
(Ezeket befolyásolhatja a családi adókedvezmény.)
Tehat ha valaki 180 nettot kap,az mar boven annyiba kerul a munkaltatonak ,mintha hollandban dolgoztatna valakivel.Szoval egyaltalan nem olcso mar az elo munka magyarorszagon.

qkuc 2015.11.08. 21:41:27

@fhdgy: Mi szkúzi, de ezt te írtad:

"Kíváncsi lennék, hogy a jelenlevő hölgyek hány százaléka mondja azt, hogy ő feltétlenül a 2. pontba tartozó. "

Akkor talán a nő helyet,t használd az embert.

A főzéshez való viszonyod és elfojtott szexuális orientációd kb nem érdekel, :D, de ez speciel nem szerepelt a kommentedben, sem távolba látó, sem gondolatolvasó nem vagyok.

A kommentedre reagáltam, nem a gondolataidra, vagy tevékenységedre.

Golf2 2015.11.08. 21:47:47

Úgy látszott ma front van.Good night!

fhdgy 2015.11.08. 21:51:46

@qkuc: De zat írtam, hogy magam is főzök és erős a gyanúm, hogy tudtad, tudod, hogy férfi vagyok!

De ezen nem nem rágódom, még akkor sem, ha nincsenek szexuális aberrációim! Az, hogy én magam is főzök, az még nem az? Ugye?

2015.11.08. 21:52:35

@qkuc:

Lehet egyébként, hogy azért fogalmazott így, mert főképp hölgyek vettek részt az eszmecserében, amikor ez írta. De lehet, hogy tévedek, meg eleve bocsi, hogy belepofázok. :)

És fhdgy ne hagyd magad, vagyunk itt páran, akit igenis érdekel az elfojtott szexuális orientációd. ;)

Oké, befogom....

qkuc 2015.11.08. 21:54:20

@fhdgy: Hadd ne kelljen már a szájadba rágni, arra az adott kommentre reagáltam, és bocs, de nem tartom fejben a kedves kommentelő korát, nemét és elmebajait.

Vagy ez a minimál követelmény? Mert akkor kezdem összeollózni az enciklopédiát! A szakállas csaj fotóját rakjam a neved mellé, mint avatar?

qkuc 2015.11.08. 21:56:35

@Th's child: Minden lehetséges, de megjegyezném, azért hadd ne kelljen már ehhez mágikus kristálygömbbé avanzsálni, hogy utólag kimolyozzam a komment háttértörténetét.

Tiszta Poirot utánérzet.

Valahogy eszembe jutott mostanában miért inkább máshol cseszem el az időm, mint itt, :D.

fhdgy 2015.11.08. 22:07:13

@qkuc: Most őszintén, ki bántott? Én nem!

A főzés és a konyhakert művelés témában volt egy hosszú, többek részvételével folyó kommentsorozat. Te abból ragadtál egy elemet. Én ( hogy most bántsalak is kicsit, hogy utólag kiérdemeljem a letolást ) nem tehetek arról, hogy neked a 40-50 leütésnél több szöveg olvasása komoly megterhelést okoz. Talán ezért nem rám kellene mérgesnek lenned!

Ellentétben veled, én reggel elolvasom a teljes posztot, az összes addigi hozzászólást, nekem agyilag nem megterhelő, és csak utána írok kommentet, ha az egészhez úgy érzem, hogy van mondani valóm! Sőt, még az is gyakran előfordul, hogy a teljes posztot, vagy részeit újra elolvasom, mert én nem vagyok olyan vagány, hogy pár karakter alapján már mindent tudjak a posztról és a kommentekről.

fhdgy 2015.11.08. 22:10:27

@Zoole[uk]: Köszönöm, ez is tetszett! Már kezd egy jó kis gyüjteményem lenni.

qkuc 2015.11.08. 22:11:30

@fhdgy: Ja értem, tehát akkor szenteljem magam az ÖSSZES kommentnek, ismerjem mindenki életét keresztül és kasul és véletlenöl se egy adott kommentre reagáljak.

Fasza, hát nekem erre azért nincs időm, :). Tudod, van aki nemcsak itt éli az életét, :D.

Megjegyzem, én az egy darab kommentedre reagáltam. Nem tetszik? Akkor esetleg legközelebb fogalmazz másként.

Akinek gondja van és fújtat, mint a vadkan, az jelen esetben nem én vagyok, :D.

fhdgy 2015.11.08. 22:14:20

@Th's child: Részemről nincs harag, sőt nagyon jó kedvem van, pedig még alkoholt sem láttam ma. Igaz, a kaja, amit főztem magamnak, jól esett.

És vidáman megtehetem, hogy humorizálok!

Szeretem a humoros dolgokat és az sem zavar, ha esetleg "rajtam csattan". Ahhoz is kell egy kis humorérzék, hogy ne csak másokon köszörülje az ember a nyelvét!

fhdgy 2015.11.08. 22:16:48

@qkuc: Tudod, tényleg jó kedvem van! Sem a tiédet, sem a magamét nem akarom elrontani.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.08. 22:17:35

@Golf2: van. megdőlt a melegrekord Bp-en és szmog is van. migrén kerülget :-(

qkuc 2015.11.08. 22:27:28

@A nagy kékség: Tudod mit, inkább nem. Kellett nekem átnyálazni a kommenteket, látom a szokásos nevelés zajlott.

Bal 2015.11.08. 22:27:48

@fhdgy: értem, nem tetszik a stílusom, nevelni akarsz. Kicsit már késő.

qkuc 2015.11.08. 22:33:01

Hogy ON is legyek.

Majd amikor az a sok ember, aki teli tüdőből azt szajkózza, hogy „Gyere haza, és tegyél a változásért” esetleg előáll és példát mutat, neadjág megmutatja másoknak hogyan is kellene azt a változást csinálni, akkor esetleg oda is fogok figyelni a mondandójukra.

De ameddig az az elvárás, hogy mások álljanak ki értem, mindenki, csak ne én, addig nem igazán látom a lehetőségét a jól bejáratott helyben járáson való változtatásnak.

No meg, ha azt hisszük az a megoldás, hogy az egyik pártról át nyergelünk a másikra, akik ugyanabban "hisznek", akkor egy bazinagy illúziót kergetünk.

qkuc 2015.11.08. 22:38:42

No. és akkor folyjon a szokásos helyben járás, nevelőemberestül, mindenestül, :). Szerencsére a választás szabadsága létezik, amivel élni is lehet, :D. Majd amikor több moyjo-féle egyén és kevesebb nevelő típusú lesz itt, szóljatok, :D.

Bal 2015.11.08. 22:45:53

@martineden: ezeket a számokat megkapod az én linkemen is. De ebből hogy esett ki az neked, hogy 180 nettóért már Hollandiában is dolgoztathatnál?

A számaid szerint az ottani minimálbéres legalább 500e Ft-ba kerül havonta. A 180e Ft-os nettó munkavállaló Mo-on, még ha tegyük fel, 100%-os terhelés is van rajta, még mindig csak 360e Ft-ba kerül, ami az én számológépem szerint még mindig messze van 500 ezertől.

És 180 ezer Mo-on az ÁTLAGfizetés, nem a minimálbér! Azaz még mindig nem az ekvivalens munkaerőt hasonlítod össze. Ennyi pénzért nálunk már diplomás embert kaphatsz, nem nyolc általánost végzettet, vagy nyelvet se beszélő bevándorlót, mint ott a minimálbérért. Vajon a holland átlagfizetés mekkora, és azon vajon mekkora az adóteher? És mi a helyzet, ha mondjuk hi-tech melókról beszélünk, ami mondjuk a társadalom felső 1%-ba tartozó fizetéssel jár?

Tisztázásképp: ez nem arról szól, hogy milyen tuti tipp otthon cégezni, csak azt az állításom védem, hogy nálunk olcsó a munkaerő. Bizony az.

Bal 2015.11.08. 22:50:41

@qkuc: leírtuk fentebb, hogyan tudsz változtatni: gyere haza és alapíts sikeres céget, ami külföldre termel.

Csak ha tudsz és ha akarsz, nem kötelező.

SzZoole 2015.11.08. 23:01:19

@fhdgy: enyire szereted a fovajdat,hogy kepeket gyujtogetsz rola?:)))

qkuc 2015.11.08. 23:03:18

@Bal: Muahhahahahahha, a nap vicce. ellentétben veled, én örököltem egy céget, jelenleg minden pénzt megadnék azért, hogy megszabaduljak tőle és soha a büdös életben nem kívánok cégvezető, vagy tulajdonos lenni Magyarországon.

Mert sikeres céget alapítani így megy, varázsütésre! :D Sőt, egy céget felfuttatni, hogy sikeres legyen, az csak így csuklóból.

Hogyne.

Aztadurva! Melyik is a te példamutató céged? Kérlek, ha van üresedés szólj. Vagyis inkább ne! Tudod, van, aki azárt megy el, mert világot akar látni és nem igazán érdekli az otthoni agyhalál. Engem otthon sem igazán érdekelt és innen is nagyjából hidegen hagy ez a "változtassunk" vekengés. Tessék, változtass, előtted az út, mutasd a fényes ösvényt!

fhdgy 2015.11.08. 23:09:10

@Zoole[uk]: Most már van pár, de ezennel nagy kedvet kaptam hozzá!

Én pár képet tényleg szeretek, de őkelme, ha meglátná, lehet, hogy a klinikán kötne ki! Megint!

Bal 2015.11.08. 23:12:17

@qkuc: feljebb leírtuk, kiveséztük ezerszer, nem fogom a kedvedért újrakezdeni. Tömören: 1) igen, nem könnyű, de nem ez volt a kérdés, 2) nekem nincs cégem, de nem ez volt a kérdés. Hogy te személyesen meg lesz*rod Mo-ot, az meg ismételten nem tartozik a témához.

Gyk: a cikk címe "mit tehet a kisember?". Ez nem esik egybe egyikkel sem a következők közül:

1. "milyen nehéz, amit tehet a kisember?"
2. "te, kisember, mit teszel konkrétan?"
3. "mennyire nem érdekel téged Mo. jövője?"

Ezt a kommented majd próbáld akkor elsütni, amikor valamelyik ezek közül lesz műsoron.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.09. 06:26:30

@qkuc: Te nem szégyelled magad, hogy magyarként így beszélsz Magyarországról?

2015.11.09. 08:02:56

Ez jónak ígérkezik (tenyérdörzsölés).

Flame war 3...2...1...

:DDDD

2015.11.09. 10:42:38

@Bal: Azert ne legyunk ennyire szigoruak :D Az, hogy "mit tehet a kisember", nem csak elvi, vagy elmeleti kerdes, a gyakorlati megvalosulas megvizsgalasahoz pedig az olyan kerdeseket, mint a mennyire nehez, es mit tesznek az egyes kisemberek konkretan, vagy mennyire erdekli oket egyaltalan is erdemes feltenni, vagy akar meg is valaszolni :D

Bal 2015.11.09. 10:59:49

@mojyo: ez igaz. Akkor inkább úgy írom, ne ugassuk le fölényeskedve az alapkérdésre adott választ a másik háromra hivatkozva. Strawman argument.

tsabus UAE 2015.11.09. 11:33:42

Mit tehet a kisember ? Jelen esetben az a kérdés, hogy mit AKAR tenni a kisember.
Mostanra az a legszörnyűbb dolog, hogy a lehetőségek leépítése előtt már a reményt is elvette az emberektől a mostani rendszer. Mert tényleg vannak vállalkozók, akiknek becsületesen fut a szekér (nagyon kevesen és egyre kevesebben), és vannak emberek, akik nagyon európai módon viselkednek és személyes példájukkal próbálnak hatni másokra. A kivándorlás azonban nem elsősorban a gazdasági problémákra adott válasz, hanem a reménytelenségre.
Tehát, még egyszer, mit tehet a kisember ? Legyen vallásalapító és adjon hitet/reményt másoknak ! Mert éhezve, fáradtan, betegen, de hittel és reménnyel felépítették már párszor Magyarországot. Most viszont sokan - köztük én is - úgy gondolják, ezt már nem érdemes felépíteni...
Szóval, szerintem, csak ezt teheti a kisember. Pontosabban, egy közülük...
Tudom, ez magyaros csodavárásnak tűnik, pedig én és sokan mások nem várjuk ezt. Már nem. Mert eljöttem és nem tervezek visszamenni. Az egész "mi lesz Magyarországgal ?" kérdés olyan számomra, mint egy TV sorozat, ami nem éppen a kedvencem. Szabad perceimben néha odasandítok esetleg és vagy szörnyülködök, vagy bosszankodok, vagy röhögök egyet.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2015.11.09. 16:35:45

Digger tökéletesen leírta a 2015-ös magyarországot. Sajnos minden pontjával egyetértek.Attól tartok itt változás csak akkor lesz, ha valami nagyon komoly sokk éri a plebset. Márpedig az fájni fog. NAGYON. De attól tartok más út ennek az országnak már nincs azon kívül amit jár.

martineden 2015.11.09. 18:56:54

@Bal:,,A számaid szerint az ottani minimálbéres legalább 500e Ft-ba kerül havonta. A 180e Ft-os nettó munkavállaló Mo-on, még ha tegyük fel, 100%-os terhelés is van rajta,"..Nem ,a szamaim szerint 420 ezerben van,de ebbol a melos kezhez kap 350 ezret.Ezert huznak el kulfoldre dolgozni,es lassan nincs munkaero magyarorszagon.Pedig a multiknal mar ott is keresnek netto 210 ezret,de ez a munkaltatonak ugyanugy 420 ezerbe kerul.Ha a trendek igy folytatodnak,egyre nagyobb lessz a munkaerohiany Magyarorszagon (pl nemzotkozi sofor) es 250 -300 netto alatt nem lehet embert kapni,de ez mar a vallakozonak 600 ezres kiadas,a nyugati 400-420-al szemben.Remelem vegre megerted ,a szamok nem hazudnak.Egy ideig meg probaljak a nettot alacsonyan tartani,de rovid idon belul kenytelenek lesznek megemelni ha melost akarnak kapni es abban a pillanatban teljesen versenykeptelen lessz a magyar rablo model.

Bal 2015.11.10. 12:40:55

@martineden: 1630 euró teljes költséget írtál, ez 310 EURHUF-nál nekem 505e Ft. Ennyi egy minimálbéres holland teljes költsége a mv. felé.

Az ekvivalens magyar teljes költség 166e Ft. Akárhogy forgatom, a magyar minimálbéres harmadannyiba kerül.

A magyar átlagos jövedelem jelenleg 160-180e Ft:

444.hu/2015/07/22/7-abra-amibol-teljesen-nyilvanvalova-valik-hogy-miert-csoro-a-magyar/

"Remelem vegre megerted ,a szamok nem hazudnak."

Így van, a számok tényleg nem hazudnak.

martineden 2015.11.10. 22:00:10

@Bal: ,,1630 euró teljes költséget írtál, ez 310 EURHUF-nál nekem 505e Ft. Ennyi egy minimálbéres holland teljes költsége a mv. felé."...1400 Euro osszkoltsegrol irtam,300 Ft arnal 420 ezer.Minimalberert nem kapsz kepzett embert,egy nemzetkozi sofor minimum 300 nettot akar keresni,es az mar 600 ezerbe jon.Mit nem lehet ezen erteni,a szamok nem hazudnak.Minimalberert mar utcaseprot sem kapsz,nem egy sofort, szakacsot ,komuvest ,cnc marost.Ne a kozmunkasbol indulj ki.

Bal 2015.11.10. 22:50:04

@martineden: meguntam a változó számaid és megnéztem magamnak. Holland minimálbér 1507 EUR / hó:

www.government.nl/topics/minimum-wage/contents/amount-of-the-minimum-wage

Net kalkulátorral ez 1303 EUR / hó:

ttt-group.com/en/formulieren-en-documenten-2/bruto-netto-2

A gross salaryre az employer kb. 15-18%-ot fizet:

www.government.nl/topics/taxation-and-businesses/contents/salaries-tax-and-social-insurance-contributions

"Employers also remit employee insurance contributions. These contributions pay for the unemployment benefit scheme (WW), the invalidity insurance scheme (WAO) and the work and income (capacity for work) scheme (WIA). Employers do not withhold these contributions from their employees' salaries but pay them themselves."

www.uhy.com/employers-now-pay-average-employment-costs-worth-nearly-25-of-employees-salaries/
www.scribd.com/doc/17839104/Employer-Cost-in-Netherlands-2009#scribd

Azaz nettó 1303 EUR, és teljes céges költség e felett 445 EUR, azaz egy minimálbéres egy holland cégnek forintban havonta 541e Ft-ba kerül összesen. A magyarnak meg 166 ezerbe. Harmadannyi.

Láthatóan még mindig nem érted, hogy ha a holland MINIMÁLbérre hivatkozol, akkor ekvivalensen azt a magyar MINIMÁLbérrel kell összehasonlítani. A magyar ÁTLAGbért meg a holland ÁTLAGbérrel. Ennyiért kapsz ugyanannyira képzett munkaerőt mindkét országban. A holland átlagbér nem 1303 EUR. Többet nem írom le, ha még mindig nem érted, gondolkozz.

martineden 2015.11.10. 22:57:12

@Bal: ,,A magyar átlagos jövedelem jelenleg 160-180e Ft:"..ez a szam ami semmit nem mond.Tudod,hogy szamoljak az atlagot?A kozmunkas 47 ezre es a fidesz csokos havi hatmillioja adodik ossze es osztjak a resztvevok szamaval.Tehat semmit nem mond.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.11.11. 17:42:12

Jó volt.Én is merengtem már ilyen témán sokat, hogy nem igaz, hogy nincs egyetlen olyan politikus, vagy párt; aki nem akarja az országot kizsigerelni, aki tisztességesen áll a dolgokhoz, aki képzett, hogy rá lehessen bízni egy egész országot.Hogy lehet az, hogy évtizedek óta nem születik egyetlen ilyen formátumú ember sem...

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.11.12. 09:09:34

@geegee: egy ember az árral szemben tehetetlen. ajánlom a Rokonok c. filmet (Móricz Zsigmond regényét dolgozta filmre át Szabó István, Csányi Sándorral főszerepben).
az azóta eltelt 9 évben pedig egyértelműen romlott a helyzet Mo-on, pedig korábban sem volt rózsás.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.11.12. 10:05:44

tisztában vagyok vele, hogy pár nappal a poszt után már legfeljebb magamnak írok íde, de mégis.

digger szerint - a poszt végkövetkeztetése
"Az emberek elveszítették a jövőbe vetett hitüket és a vezetőikbe vetett hitüket. Az ország nem egységes és nem tud felsorakozni senki mögé."
egyrészt igaz a kijelentés. viszont tud ezen változtatni egy ember? nem, ezen nem tud.

én az egyik, ha nem a legfontosabb fő okát a problémának a felelősségvállalásban látom. egyszerűen a magyar emberek többsége mindig igyekszik kivonni magát a felelősség vagy döntési helyzetek alól - idézve a kobrás példát: igyekszik elkerülni az ütést - és miután tömegek állnak szótlanul, bármit meg lehet tenni ezzel a tömeggel.
ehhez szorosan kapcsolódó jelenség a "nekem jár" hozzáállás. példának okáért ott a 300 Ft-os vizitdíj esete: nem, 300 Ft-ot nem fizetek évenként háromszor sem, ellenben az teljesen rendben van, hogy egy műtét után borítékot nyújtok át az orvosnak. az is rendben van, hogy szőrén-szálán eltűnjön 3000 mrdFtnyi nyugdíj megtakarítás, hiszen ha nem látom és nem az én zsebemben van, nem fáj, nem érzem a veszteséget.
ugye innen indul az ügyeskedési manőverezés, hogy úgyis kitalálok valamit és majd jó lesz. nem, nagyon nem lesz jó sehogy.

ezek a veszteségek csak összeadódnak és előbb-utóbb benyújtják kamatostul a végösszeget. lesz majd meglepődés és természetesen a kevésbé tehetős köznép, illetve a már most többmillió nincstelen issza meg ennek legjobban a levét.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása