oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. október 22. 06:47,  Hatvan fölött keresek új hazát 123 komment

2015. október 22. 06:47 Határátkelő

Hatvan fölött keresek új hazát

Zsuzsanna még ugyan Magyarországon van, de nagyon elszántan készül arra, hogy a lánya után költözik Hollandiába. Ami külön megkapó a történetében, az az elszántság, és hogy próbál nem kapkodva, hanem a lehetőségeket végiggondolva dönteni. Talán ti is tudtok neki segíteni, ha mással nem, jó tanáccsal.

keukenhof.jpg(fotó: Evain)

„Hogyan jut el valaki oda, hogy 60 fölött új hazát keressen? Hosszú lesz, de talán tanulságos. 1969-ben érettségi után a Hungarotexnél helyezkedtem el. Ez egy ma már nem létező textil-külkereskedelmi vállalat volt.

Rövidesen férjhez mentem, majd jöttek a gyerekek. Két terhesség között munkahelyet váltottam, az OTP-hez kerültem. Jól éreztem magam az anyaszerepben, de két rossz házasság, négy gyerek után valami többre vágytam.

Hát nem lett belőle semmi. Egyedül, segítség nélkül csak úgy tudtam boldogulni, ha elveimet és munkámat feladva, teljesen másba fogok. Varrni kezdtem. A 90-es években ezzel nagyon jól lehetett keresni, ha azt veszem, hogy az OTP-től 3.900- forinttal jöttem el, varrással meg megkerestem havi 20 000-et (igaz, hogy 16-18 órai munkával).

Nem jelentettek be

Gyerektartást nem kaptam, mégsem szorultam segélyre, sőt még építkezni is kezdtem hitelből. A dolog hátulütője, hogy munkaadóim nemigen jelentettek be, vagy csak nagyon kis összeggel.

Nemigen foglalkoztam vele, az volt a lényeg, hogy volt munkám, saját házam, nevelni tudtam a gyerekeimet. Ki gondolt a nyugdíjra? Hát eljött. Nagyon hamar.

Közben gyermekeim felnőttek, elköltöztek, helyükbe vettem édesanyámat, aki Altzheimeres volt. 38 év munkaviszony után, mivel az utolsó 12 évet ápolási díjon töltöttem, lett 58 000 Ft nyugdíjam.

Édesanyám három éve meghalt, gyerekeim már nem élnek velem. Eleinte felszabadultnak éreztem magam. Semmiféle kötöttség, hurrá!!! Vége a 40 éve tartó önkéntes rabszolgaságnak, élhetem végre az életem. Elkezdtem nordic walkingozni, kutyasuliba jártam, kapcsolatokat teremtettem.

Milyen az élet pénz nélkül?

Télen felöltözve, 17 fokban fagyoskodtam, mert nem tudtam kifizetni a fűtésszámlát, étkezésemet az allergiás kutyához igazítottam, mert külön nem ment a két kutyának meg nekem, szóval zsigereimben éreztem, hogy tennem kell valamit, ha hátralévő 15-20 évemben nem akarok vegetálni.

Kisebbik lányom pár éve Hollandiába költözött. Többször meglátogattam, tetszett az éghajlat, az emberek kedvesek. Augusztusban épp a náluk történt látogatásról jöttem haza, óriási csőtörés fogadott.

Egyetlen éjszaka eldöntöttem, most vagy soha. Már nem köt ide semmi. Még aktív, egészséges, tanulékony vagyok. Árulni kezdtem a házat és elkezdtem tanulni az angolt.

Nyelvtanulás önerőből

Minden lehető online nyelvtanfolyamra beregisztráltam (lévén még nincsenek meg a forrásaim egy nyelvtanfolyamra) esténként 3-4 órát töltök azzal, hogy szövegeket fordítok, tanulok, s hogy a helyes kiejtést sajátítsam el, angol slágereket hallgatok, van ilyen program, ahol alá van írva a szöveg.

Közben minden lehető fórumra felmegyek, hogy képben legyek a holland jogszabályokkal, egészségbiztosítással, nyugdíjrendszerrel. Ugyanis, ha jól értelmezem, amennyiben sikerülne pár évet kinn dolgoznom, a magyar nyugdíj mellett jogosult lehetnék a holland minimál- illetve résznyugdíjra is. Örülnék, ha valaki hozzáértő ezt megerősítené, vagy megcáfolná.

Természetesen amint pénzhez jutok, tervezem egy szuperintenzív holland nyelvtanfolyam elvégzését is, mert igaz, hogy szinte mindenki beszéli az angolt, de a munkaadók jobban örülnek, ha valaki beszéli a hollandot is.

Nem táplálok hiú reményeket, tudom, hogy munka szempontjából kevés lehetőségem van. Ami szóba jöhet: képzettségem nincs, viszont sokéves gyakorlattal és óriási empátiával rendelkezem idősgondozás (főleg altzheimeres beteg), gyermekfelügyelet (autista gyermek felügyelete is) terén, de szakácsnői és virágkertész munkát is elvállalnék.

Sajnos bentlakásos munkát nem tudok vállalni, külön lakás bérlését tervezem, mivel ismerőseim lebeszélése ellenére két kolonccal a hátamon mennék. Van egy 14 éves allergiás westim és egy 2 éves kopóm, őket semmi pénzért nem hagynám itthon, így még egy fokkal nehezebb lesz. De bízom magamban, igenis meg fogom csinálni!

Jövő év tavaszára tervezem az akciót, (természetesen a házeladás függvényében), addig képezem magam. Jól jönne egy kis segítség, ilyenkor sajnálom, hogy az elmúlt években nem törekedtem párkapcsolatra, egy társsal könnyebb lenne. Aki tud bármilyen hasznos tanáccsal szolgálni, esetleg kint élő magyaroknál állást ajánlani, megköszönném. És drukkoljatok nekem!”

Ha te is hasonló helyzetben vagy, csatlakozz a határátkelők (nagy)szüleinek létrehozott csoporthoz, ahol beszélgethettek, tapasztalatot oszthattok meg egymással!

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr48010801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabus UAE 2015.10.22. 11:21:48

Gratula a talpraesettségért és a pozitív szemléletért !
De jó lenne, ha ezt a posztot anyukám írta volna ! (Egyébként, ő is Zuzsanna...)

TilosazA (UK) 2015.10.22. 11:24:26

@Kriszta D: Én nem javasoltam ilyet. De azért az ugye tiszta hogy a kutya nem gyerek? Mert pl. apám is kutyagyereknek hívja, meg anyósom is... Néha úgy érzem, komolyan is gondolják.

Kriszta D 2015.10.22. 11:31:38

@TilosazA (UK): Nyilvan a kutya az egy allat amit nem lehet es nem szabad gyerekhez hasonlitani. De ettol meg egy viszonylag ertelmes es erzo lenyrol van szo akitol az ember csak jot kap es aki csaladtag. A kutya nem egy ostoba haszonallat es nem is pluss jatekszer, hanem egy 10-17 evig tarto felelosseg.

wuaaa 2015.10.22. 11:39:30

@Kriszta D: Nyulam nekem is volt, tegnap vacsira. Szerencsére maradt belőle mára is.

Kriszta D 2015.10.22. 11:44:57

@wuaaa: Na én meg ezektől a reakcióktól kapok lábrázást. Hadd ne menjek bele részletekbe, csak megjegyezném hogy a nyúl NEM rágcsáló, és ha jól van tartva, ugyanolyan ragaszkodó, barátságos, kedves házállat tud lenni, mint a kutya. Hallgat a nevére, követi az embert mindenhova és igényli a simogatást meg a játékot. Kivéve, hogy kevesebb vele a gond, mert természetéből adódóan tiszta, szagtalan, hangtalan és nyugodtan szabadon lehet engedni a lakásban, nem tesz tönkre semmit. Csak a kábeleket kell elrejteni előle.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.22. 12:22:43

@Kriszta D: "A kutya nem egy ostoba haszonallat es nem is pluss jatekszer, hanem egy 10-17 evig tarto felelosseg."

Bárcsak mindenki így gondolná!
megnevelo.wordpress.com/2015/09/09/csaladtag/

Herr Géza 2015.10.22. 12:40:24

@Kriszta D: Hát azért tegyük hozzá, hogy az albérletpiacon frissen megjelenö (értsd referencia nélküli, munkahely nélküli) külföldinek két kutya igencsak megnehezíti a dolgát. Eleve szük a választék, abból kapásból kiesnek a háziállatot kimondottan tiltó hirdetések (amíg több a jelentkezö, nehéz lesz meggyözni a tulajt, hogy engedje meg mégis, föleg kettöt....).
Persze lehet (?), hogy Hollandiában lazább a helyzet.....

jewel79bp 2015.10.22. 13:45:56

Semmi probléma Hollandiában kutyával bérlakást találni. Nekem is két kutyám van, velük költöztünk. Amúgy valaki a repülőt javasolta a költöztetéshez, én viszont azt mondanám, menjenek autóval. Sokkal egyszerűbb, és az ember jóval több holmit tud magával vinni.
Én is a varrást/kézműveskedést javasolnám inkább munkának. A lányánál nem tud lakni az első időkben?

LittleG (uk) 2015.10.22. 14:16:40

@Kriszta D: "a holland allam automatikusan elkezdi neki fizetni, akarhol is van a vilagban, elete vegeeig - nekem tavaly kiszamoltak, egy ev munkaviszony utan kb. havi 300 euronal jart ez az osszeg"

ez nekem hihetetlenül hangzik... Anglia nemtomhányév után is csak kb 500 font nyugdíjat biztosít

LittleG (uk) 2015.10.22. 14:19:34

@Kriszta D: "a kutyaval koltozes es a kutya nelkuli koltozes kozott gyakorlatilag a vilagon semmi kulonbseg nincs"

attól függ, hova költözik az ember. Angliában (hasamra ütök) 10 albérletből 8-at nem adnak ki házikednvences jelentkezőnek.

LittleG (uk) 2015.10.22. 14:20:42

@Kriszta D: akkor itt van a házikedvenc elásva :) ott nincs padló, nem féltik. Itt szinte mindenhol padlószőnyeg van, féltik :)

Kriszta D 2015.10.22. 14:25:40

@jewel79bp: Nekem elég könnyen ment, ráböktem a lakásra hogy akkor ezt kivenném, amúgy van egy kutyánk. Nem volt vele semmi gond.

Én azért költöztem repülővel mert nem egyszerre történt a költözés, a többi cucc később érkezett a költöztető céggel. Autóm nincs, ők meg háztól házig hozták elfogadható áron, úgyhogy nekem így érte meg.

Kriszta D 2015.10.22. 14:28:44

@LittleG (uk): Angliába és Írországba állattal költözni úgy tudom más okból is külön téma, pl. úgy hallottam hogy nehezebb elintézni a papírmunkát és esetleg karanténba teszik az állatot mivel szigetország és rettenetesen félnek a behurcolható járványoktól. Mi csak a kontinensen mozgolódunk ide-oda, úgyhogy erről tudok nyilatkozni (és most pont Hollandiáról konkrétan) :)

vándor madár 2015.10.22. 14:31:04

@ Zsuzsa
Európába sehova nem mehetsz nyugdíjasként, mert ilyen kevés (magyar) nyugdíj sehol nem fedezi a létminimumot és nem kapsz sehol tartózkodási engedélyt.
europa.eu/youreurope/citizens/residence/worker-pensioner/rights-conditions/index_hu.htm

Ennek következtében csak munkavállalóként mehetsz ki. Én ezt nem tartom valami ördöngős és hatalmas lépésnek a te korodban sem, ugyanis a nyugdíjkorhatár már a legtöbb EU és társult országban elég magas, általában 65-67 év, úgyhogy te csak Mo-n vagy nyugdíjas, máshol ebben a korban még aktiv munkavállaló lennél. Sőt valószínű Mo-n is, mert gondolom valami kedvezménnyel mentél el nyugdíjba. Itt csak azt nem értem, hogy ha ilyen nehéz az anyagi helyzeted, akkor miért nem vállalsz otthon nyd. mellett munkát? Tudom vidéken sok helyen nincs még a fiatalabbaknak sem munkájuk, de több helyen pont olyan munkavállalókat keresnek, akik után nem kell annyi járulékot fizetni. Ha eleget dolgozol nyugdíjasként és fizetsz járulékot, kérheted a nyugdíj újraszámolását, ha minden igaz. Meg varrással is lehet pénzt keresni, de ez gondolom nem valami újság.

Nem ismerem a holland nyugdíjrendszert, de az EU oldalokon lehet tájékozódni róla. Nem értem, hogy a lányod miért nem tájékozódik róla pontosan, ha Hollandiában él? A félinformációkon és magyar gondolkodással falsul értelmezett információkon viszont jól el lehet hasalni, úgyhogy csak hivatalos és aktuális holland jogszbályoknak higgyél!
Egy biztos, ott is most már 67 év a nyugdíjkorhatár, úgyhogy még dolgozhatsz eleget. A nyugdíjjogosultsághoz 1 év járulékfizetés kell. DE!!! Nehogy azt gondold, hogy ha valaki ott egy évig fizette a járulékot és azáltal jogosult lesz öregségi nyugdíjra, akkor a minimálnyugdíj teljes összegét megkapja! Nem, szépen időarányosan, úgyhogy majd jár érte monjuk 20 euró. Ezt az összeget nem kell készpénznek venni, csak az arány miatt írtam.

Úgy nézem van néhány okos ország is Európában. Hollandia esetén nem érvényes a biztosítási idők összeadása igényjogosultság érvényesítése esetén, mert az EU jogszabályok szerint minimum 1 évet kell dolgozni ahhoz egy idegen országban, hogy egyáltalán számítson a biztosítási idő.

Sajnos azt gondolom, hogy Hollandiába nem fog menni az idősgondozás mindenféle szakképzettség nélkül, legalább is nem bejelentett nyugdíjas állásként.
Azt javaslom, hogy végezd el otthon a szocliális gondozó és ápoló képzést OKJ tanfolyamon és akkor van esélyed, bár az idő ketyeg. De van itt egy holland közvetítő, ezekkel én felvenném a kapcsolatot és megérdeklődném, hogy az életkor és a szakképzettség hiánya miatt lenne-e esélyem? És azt is megérdeklődném, hogy mi mennyibe kerül? Egyedül a közvetítésért nem kérhetnek pénzt, de pl. bármi felkészítésért igen.
aprohirdetesingyen.hu/kulfoldi-munka/4821298/hazi-apolo-allaslehetoseg-hollandia

Ahol én esélyt látok neked az Németország házi gondozóként. Vidéken nagyon sok nő ebből a munkából tartja el a családot. Egy hónap kint, egy hónap otthon, kapnak teljes ellátást és kb. 1300 eurót. Az otthoni időre semmit és szerintem nincsenek Németországban bejelentve sem, mert otthon fizetik a minimál TB-t.
Még Nagy-Britannia is szóba jöhet szintén házi gondozóként, amiről itt már többen írtak. Ha angolul tudsz valamit, akkor itt rúghatsz leginkább labdába, amennyiben nincs korhatárhoz kötve a munka. Ebben a két országban biztosan nincs semmiféle szakképzettséghez kötve ez a tevékenység.
A kutyák garantáltan nem mehetnek ilyen állásokra.
Ami pedig az angoltanulást illeti, az alapjában véve nagyon hasznos, de gondolod, hogy Hollandiában a 80-90 éves ápoltakkal te tudsz angolul kommunikálni? Varrásban szerintem csak az átalakítás menne, de az sem nyugdíjas állás, hanem magánvallálkozás, amit pénz nélkül nem lehet elindítani.
Sok szerencsét kívánok neked!

Muscari 2015.10.22. 14:33:37

@TilosazA (UK): @Kriszta D: a kutya a családban a gyerek helyét foglalja el. Lásd Dr. Csányi Vilmos : A kutyák szőrös gyerekek című könyvét.

A posztolónak pedig sok sikert és kitartást kívánok. Az idősgondozást és a varrást lehet párhuzamosan is csinálni, aztán majd meglátja, hogy hogyan alakul. A holland nyugdíjrendszer nagyvonalú, úgy látom, lehet, hogy nekünk is oda kellett volna inkább mennünk :-)

TilosazA (UK) 2015.10.22. 14:37:19

@Muscari: Szeretnék neked hinni, de apám soha nem foglalkozott annyit velünk mint a kutyájával... :D

Muscari 2015.10.22. 14:37:25

@LittleG (uk): hát bizony, erről Puhacica tudna mesélni. Mi sem tarthatmánk a mostani helyen állatot, külön rá is kérdeztem még a szerződéskötés előtt.

Shebelle 2015.10.22. 14:40:34

Kriszta D - Gratulálok! Igazán egyetértek a kutya és ember barátsága nem szűnhet meg azzal, ha valaki elköltözik valahová. Tényleg te vagy a nap hozzászólója! Én macskás vagyok de a kutyákat is kedvelem :) .....ha jól tudom repülőn utastérben 7kg-ig lehet szállítani háziállatot. Egyik barátnőmnek csivavaja van és össze-vissza repdes vele a világban :)

Muscari 2015.10.22. 15:04:37

@Kriszta D: mar nincs karanten, csak a veszettseg elleni oltasnak kell frissnek lennie, vagy valami ilyesmi. Itt nincs veszettseg, a rokak is szabadon maszkalnak a varosban :-)

@TilosazA (UK): nagyon eros kotodest en eddig azoktol lattam, akinek nem volt gyerekuk, csak kutya vagy macsek. Egyikojuket rettentoen megviselte, mikor a kutyaja meghalt, ugy gyaszolta, mint egy igazi csaladtagot.
Ha viszont valaki a gyerekei ele helyezi a haziallatot, az no comment :-(

zebrina 2015.10.22. 15:18:24

Kevés szó esik a leányzóról, ő nem tud segíteni? Vagy nem helyesli a kiutazást?

jewel79bp 2015.10.22. 15:47:12

Amit vándormadár írt nagyon igaz... azaz egy év munkaviszony után nem fogja senki megkapni a teljes nyugdíjat, csak részarányosan egy évnyit... amiből nem lehet megélni. Ha 60-67 éves koráig dolgozik, akkor 7 évnyit kell megkapni. A teljes minimum nyugdíjat 15-67 éves korig számolják, az a 100 %. Ebből jön részarányosan a Hollandiában legálisan, bejelentve töltött idő. Plusz ugye a magyar nyugdíj ugyanúgy részarányosan. Hollandiában lehet magánnyugdíjpénztárba is befizetni, de az is ugye csak arra a pár évre számolódik. Kérdés, hogy a biztosítónál meg-e lehet kötni ilyen rövid időre. Ha a lányánál lakna, a lánya tudna az adójából levonni bizonyos összeget, ha a mama nem dolgozik, de ezt egy adószakértővel kellene pontosan megbeszélni.

Csodabogár 2015.10.22. 16:54:49

@LittleG (uk): Nyilván nem mindegy, hogy mennyi a kereset az alatt az egy év alatt. Nem akartam ebbe beleszólni, de tavaly halt meg egy barátnőm, aki 14 év Hollandia után költözött át Svájcba és valami nevetséges kis összeget kapott havonta. Pontos öszegre nem emlékszem, de mélyen 300 alatt volt.

Herr Géza 2015.10.22. 17:50:20

Ha ez az "egy év melóért jár a komplett 300 € minimálnyugdíj" elmélet igaz lenne, akkor nem csak fél Kelet-Európa, de még a fél nyugat is ott tolongana Hollandiában.
Szóval ez úgy stimmel, hogy min. egy év munkaviszonnyal szerzel jogosultságot, de az ominózus (minimál)nyugdíjnak csak az időarányos része jár, ami lesz vagy 10-20 €.

nyuszigonosz 2015.10.22. 18:01:13

Hát én nemtudom, de aki tanácsot kér, az miért nincs saját maga itt?

puhacica 2015.10.22. 18:35:46

@Muscari: azert nem meseltem, mert a UK teljesen maskepp szabalyoz es fogalmam sincs, mi a helyzet Hollandiaban.

amugy meg: a macska nalunk is csaladtag, gyerek nincs, de ha a macska nem lenne, akkor se lenne, szoval nem gyerekpotlek. egyebkent is logikatlan az egesz, ha valaki nem akar gyereket, akkor semmi olyasmit se akar, ami potolja. vagy forditsuk meg! nem lehetne macskam, mert nagyon eros allergiam lenne. akkor majd szulnek egy gyereket, mert az potolja a macskat. micsoda hulyeseg, nem?

Csilla Csilla 2015.10.22. 18:39:32

AOW - Algemene Ouderdomswet: bázisnyugdíj. Az állam minden hónapban levon egy bizonyos összeget a fizetésböl. Amikor a dolgozó eléri a nyugdíjkorhatárt (ez 2015-ben 65 év és három hónap, de minden évben feljebbviszik, a cél a 67 éves nyugdíjkorhatár bevezetése), akkor kezdik neki ezt a bázisnyugdíjat folyósítani.
Werknemerspensioen - Emellett a legtöbb munkaadó tagja valamilyen kollektív nyugdíjpénztárnak (szektoronként különbözö pénztárak) és oda is minden hónapban befizetésre kerül egy bizonyos összeg. Ezt részben a munkaadó fizeti be, részben pedig a fizetésböl vonják le. Az hogy ezt mikortól kezdik kifizetni és hogy mekkora összeget, nagyban függ a nyugdíjpénztártól és hogy mi van a szerzödésben.
Pensioengat - Sajnos nagyon sokaknál fennáll ez a helyzet. Különbözö intenetes oldalakon ki lehet kalkulálni, hogy ha valaki nyugdíjba megy, akkor a fenti két összeg fedezi-e majd a megélhetését, az igényeit. Erre a célra érdemes mindenkinek külön takarékoskodnia, hogy öreg napjaira ne kerüljön bajba.

Ami a munkát illeti:
Sajnos kevés esélyt látok arra, hogy a topicindító az említett szakmákban el fog tudni helyezkedni. A legtöbb helyen képesítést kérnek.

Szerintem a lánya sokmindenben segíthet, ami a nyugdíjat, kutyákat stb. illeti.
Sok sikert a költözéshez! :)

vándor madár 2015.10.22. 18:39:40

@Csodabogár: Nem véletlen, hogy az ismerősöd olyan nevetséges összeget kapott, ha 50 év a biztosítási idő és az öregségi nyugdíj az idén 1111,55 euró egyedülállóknak. A 20 eurót nem véletlenül írtam oda. Nem pontos összeg, de ebből kell kiindulni. Lásd 16.oldal:
www.deutsche-rentenversicherung.de/cae/servlet/contentblob/232780/publicationFile/55169/19_meine_zeit_in_den_niederlanden.pdf

Ezek szerint a holland nyugdíj is több pillérből áll öszze, mint állami nyd, vállalati nyd és öngodoskodás, lád itt:
www.iopsweb.org/researchandworkingpapers/48238337.pdf
És akkor ez úgy néz ki a mi esetünkben, hogy aki ott rövid ideig volt biztosítva, az kap egy nevetséges állami nyugdíjat és aki ráadásul még olyan keveset is keresett, mint amit Zsuzsa ott keresni fog(na), az vállalati nyugdíjat is nagyon keveset fog kapni a biztosítási idő rövidsége és a kevés befizetés miatt és hogy öngoskodásra ebből a keresményből jut-e vagy egyéb faktorok azt még befolyásolják, pl. mekkora összeg befizetése esetén mekkora adókedvezmény jár, az kérdéses.

Ami előny mégis származna a dologből, hogy Zsuzsa a keresményből fenn tudná tartani magát az öregségi nyugdíjig, Hollandiában is kapna valamicske nyugdíjat, amit Mo-n biztosan nem fog már megkapni, ha dolgozik sem, a magyar nyugdíját össze tudja spórolni későbbi időkre és azért ne feledjük, hogy ha ott 5 évet lehúzott munkavállalóként, akkor maradhat és kaphat szociális juttatásokat is, legalább is a mostani EUs jogi helyzet szerint, mert az össznyugdíjból sem fog tudni ott megélni. Ha nem megy el, akkor Mo-n meg fog fagyni és éhen fog halni idősebb korában, mint kb. az a 150 ember évente akikkel ez megtörténik, hacsak a gyerekei nem támogatják. De Hollandiát vagy legalább is egy részét el fogja önteni egy szép napon a víz és akkor vissza lehet költözni a sok ezer hollanddal együtt Mo-ra, akik ott ez miatt vásárolnak ingatlant.

ZOH 2015.10.22. 18:39:46

@nyuszigonosz: nem biztos, hogy tud rola, hogy megjelent... nekem anno legalabb egy honappal kesobb tette ki HA, nem kaptam rola sehol ertesitest, csak veletlenul felfedeztem az Index-cimlapon :-)

ZOH 2015.10.22. 18:39:48

ez igen... Respekt es sok sikert!!!

Határátkelő 2015.10.22. 18:40:55

@ZOH: Természetesen tud róla, nem tudom, a tiéd mikor jelent meg, az első időszakban (értsd kb. az első év) nem mindig jeleztem, de azóta minden egyes alkalommal jelzem a szerzőnek, melyik nap jelenik meg a posztja.

Határátkelő 2015.10.22. 18:43:33

@nyuszigonosz: @ZOH: Egyébként a blog Facebook-oldalán tette ki, ott kértem tőle engedélyt a megjelentetésre, és jeleztem is, hogy ma fog megjelenni. Egyébként nem mindenki akar belefolyni a beszélgetésbe, sok szerző van, aki csak olvassa a hozzászólásokat, de ő nem kommentel, habár én általában szoktam javasolni, hogy legyen jelen, mert az mindig jót tesz a beszélgetésnek.

Határátkelő 2015.10.22. 20:16:53

Közben a szerző reagált pár kommentre a Facebookon, bemásolom ide.

Kedves kommentelők!

Elnézést, hogy itt, a Facebook oldalon válaszolok mindenkinek, de valamiért a blog oldalára nem tudok belépni és nem tudok kommentelni.

Lehetséges, hogy némely információ hiányos, vagy félreérthető volt részemről. Végigolvastam az összes kommentet, megpróbálok válaszolni.

1. A nyugdíjam mellett jelenleg is dolgozom, varrok. De ezt nem fogom tudni életem végéig csinálni, és itthon a nyugdíjam az évi kötelező kb.1000.-ft emelés kivételével már nemigen fog emelkedni.

2. Nem pénz nélkül fogok kimenni, írtam, hogy kiköltözésem a házeladás függvénye.

3. Lányomhoz nem szeretnék költözni. Semmi bajom vele, szeretem, ő is engem, de életmódbeli különbségek /pl.dohányzik,stb/ vannak köztünk, ami előbb-utóbb feszültséghez vezetne.

4. Szeretem a gyerekeimet, unokáimat, de jelenleg a westi és a kopó a családom, a westi mentett, nem hagyom őket magukra.

5. Nem tervezem a repülővel való költözést, kocsival fogok menni. Köszönöm a bíztató kommenteket és sok hasznos tanácsot is kaptam, főleg Kriszta D.-től, neki külön köszönöm.

nakivi 2015.10.22. 20:32:06

Fel vagyok háborodva, a jövőbeni határátkelőn, és a reakciókon is.
Adott itt egy ember, aki a kutyáján és a közeli családtagjain kívül a többiekért soha nem érzett annyi felelősséget, hogy neki (is) hozzá kellene járulnia a nyugdíjakhoz és az egészségügyi kiadásokhoz, azt csak fizessék az ostobák. Amikor ő ötödmagával 20 ezer Ft-ból élt, akkor a mérnök férjemmel (magam is az lennék) ketten kerestünk 6000 Ft-ot egy egész jónevű gyárban és 2 gyereket neveltünk, vagyis 4-en éltünk 6ezerből, és fizettünk minden járulékot (akkor esetleg lehetett volna félretenni a 20-asból). Azután a leendő határátkelő hosszú évekig a közösség jóvoltából (adóforintjainkból) ápolta az édesanyját. Most meg kevés a nyugdíj. Ha a hollandok is így gondolkodnának, ott is kevés lenne. Itthon is azért annyira kevés a nyugdíj és az egészségügyben dolgozók bére, mert a lakosság kb. 25% fizet, a többiek igyekeznek kibújni a kötelezettségek alól.Mi több, Zsuzsa most, 65 körül, nyelvtudás és szaktudás nélkül szeretne lui lekkerland Hollandiában rendes nyugdíjhoz jutni kb. a lehető legkisebb erőfeszítéssel. Ismervén némiképp a holland viszonyokat - mivel beszélek hollandul és angolul - és mivel annyira szerencsés vagyok, hogy már 14 éve jobban beleláthatok a hollandok életébe, azt gondolom, hogy a lottó ötös megnyerésére nagyobb esélye van, mint Hollandiában a reményeivel kecsegtető állást találni, ami hoz annyit a konyhára, hogy az adó is kifizethető belőle (legelőször ez, mert különben nincs nyugdíj), plusz az albérlet, plusz az adó a kutyák után, plusz hármuk megélhetése. Egyéb lehetősége még - szerintem - egy 80 körüli német vagy holland férjet találni, mint az írásból kiderül, az efféle kapcsolatok se voltak érdekesek eddig.

DieNanny CH 2015.10.22. 20:36:08

@nakivi:

Tudsz róla, hogy némely munkahelyen, ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy a valódi 8-10 órára legyen bejelentve, és abból vonjanak minden járulékot, akkor a munkaadó felmond neki? Tehát választhat: bejelentve 1 hónapig, bejelentés nélkül esetleg évekig...

Határátkelő 2015.10.22. 20:36:31

@nakivi: Nem tisztem megvédeni a posztolót, annyiban most mégis, hogy valamiért nem tudott regisztrálni. Csak annyit reagálnék a hozzászólásodra (ami bizonyos pontokon kissé túlságosan személyeskedő talán), hogy az, hogy a munkaadók nem jelentették be a munkavállalókat, nem feltétlenül a munkavállalók hibája volt, egyszerűen bizonyos helyzetekben sajnos ez így működött (és működik ma is).

A "lehető legkisebb erőfeszítéssel" kitétel a poszt ismeretében finoman szólva sem tűnik szerencsésnek, nekem nem úgy jött le a szerző, mint aki menekülne a munka elől, sőt.

"Azután a leendő határátkelő hosszú évekig a közösség jóvoltából (adóforintjainkból) ápolta az édesanyját." Erre pedig inkább nem mondanék semmit.

SzZoole 2015.10.22. 20:40:24

@puhacica: akkor mi hova vagyunk sorolva?Van egy lanyom es egy fiam egy macska es egy kutya.
Most ki potol kit/mit???

Muscari 2015.10.22. 20:46:01

@puhacica: ezt nem én találtam ki, nálam okosabbaktól olvastam. Nem akkora hülyeség szerintem, az emberben benne van az ösztön, hogy gondoskodjon valakiről. Ez lehet gyerek, kutya, macska, nyúl stb és ezek bármilyen kombinációja :-)

2015.10.22. 20:50:22

@diggerdriver: OFF - Ne haragudj hogy szakmai kerdesekkel zargatlak itt a HAn, de nem tudom most kapsz-e e-maileket vagy nem, gondoltam inkabb itt kerdezek. Komfortos tarsashazi lakast - ahol nincs kozponti futes - at lehet alakitani osszkomfortossa egyeni, lakas szinten? Vagy ezt csak az egesz hazban egyszerre lehetne? Biztosan hulye kerdes, de ilyen szinten nem vagyok kepben. Elore is koszonom a tanacsot!

ON

SzZoole 2015.10.22. 20:53:19

@nakivi: igazad van,biztos csak arra spekulal,hogy kifog egy '56-ban kiszakadt hazank fiat,azzal elveteti magat,elapolgatja par evig,aztan meg hoppa,hazam is van meg orokoltem is egy kisebb vagyont,en biztos vagyok benne,hogy ez a szandeka.

De nagy az Isten allatkertje......

puhacica 2015.10.22. 21:07:06

@Zoole[uk]: ti? az allatkertbe! :D (bocsanat, csak vicc volt, de nem tudtam kihagyni.)

@Muscari: az a resze a kommentnek nem elsosorban neked ment, de ha mar: az en ervkeszletem kifogyott, nekem nem potol a macskank semmit. alairom, hogy vannak olyanok, akikrol irtal, de talan nem en vagyok az egyetlen pelda az ellenkezojere. :)

nakivi 2015.10.22. 21:13:07

@Határátkelő: Lehetett volna vállalkozó is. Magam is vállalkozó vagyok több, mint 25 éve, önfoglalkoztató, és nem más bt-jében minimálbéren foglalkoztatott. Ez a lehetőség előtte is nyitva állt, varrást is lehet saját vállalkozásban csinálni.
Amint írja, most is varr. Kíváncsi lennék, adózik-e utána.

nakivi 2015.10.22. 21:13:18

@Határátkelő: Az utolsó mondathoz: az ápolási díjakat, nyugdíjat, rokkantnyugdíjat, stb. a befizetett járulékból fizetik, ez tény. Ez a mondat nem személyeskedés, hanem egy tény megállapítása. Ne legyünk álszentek. Ha senki nem fizeti a jóléti rendszereket, akkor nem is tarthatóak fenn. A holland rendszer azért működik jól, mert ott csaknem 100% fizeti.

SzZoole 2015.10.22. 21:14:20

@puhacica: koszi,biztam benned:)))

Határátkelő 2015.10.22. 21:17:10

@nakivi: Nem lesz mindenki vállalkozó. Szerintem inkább az a felháborító, ha kihasználják az emberek kiszolgáltatottságát és nem jelentik be őket. A kettő nem zárja ki egymást, de ha a törvények betartását várjuk el, akkor várjuk el mindenkitől.

Ami pedig az ápolási díjat illeti, azt azért ne felejtsük el, hogy az államnak (azaz az adófizetőknek) még mindig olcsóbb, ha a hozzátartozó otthon ápolja a magatehetetlen beteget, mint ha egy intézményben kellene ellátni. Ezt kvázi a rendszeren való élősködésnek beállítani - erre szerintem a személyeskedés nem túl erős kifejezés.

Muscari 2015.10.22. 21:37:22

@puhacica: elhiszem, hogy nem ez vezerel, de csaladtagkent szereted puhacicat, nem? En csak erre probaltam utalni :-)

puhacica 2015.10.22. 22:02:43

@Muscari: termeszetesen csaladtag, de nem igazan tudnam megfogalmazni, hogy milyen "pozicioba" helyettesitenem be, ha kellene. o a macskacsaladtag. :)

Muscari 2015.10.22. 22:09:31

@vándor madár: hm, erdekes, amit irsz, ez volt a az egyik leghasznosabb hozzaszolas, meg persze az elozo is.

Csodabogár 2015.10.22. 22:16:58

Teljesen megértem a kutyaszeretőket. Viszont egy egyedülálló embernek nagyon meg kellene gondolnia, hogy vállalhatja-e a felelőséget. Mi van ha pl. hirtelen valamiért kórházba kerül? Akkor mi lesz a kutyákkal? Vagy csak simán megbetegszik és nem képes kivinni és ellátni őket?
Ilyesmi persze fiatalabb koromban eszembe se jutott, de az idő multával kell erre is gondolni.
Ronda racionalista oldalam meg azt mondatja itt velem, hogy ha annyira rosszak az anyagi körülmények, akkor meggondolandó a két kutya eltartása, beteg kutya orvoslása stb.

Muscari 2015.10.22. 22:23:32

@Csodabogár: pont az egyedulallo embernek van a legnagyobb szuksege egy haziallatra. Bizonyitott teny, hogy azok az oregek, akiknek kutyajuk vagy macskajuk van hosszabb ideig elnek.

Ha kistestu a kutya, akkor nem eszik sokat, betegseg esetere meg biztositast kell rajuk kotni. Ha a gazdival tortenik valami, akkor termeszetesen segitsegre szorul, de ha jol ertettem, akkor Magyarorszagon is van harom gyereke meg unokai, lenne, aki segitsen.

ZOH 2015.10.22. 23:10:24

@Határátkelő: OK, ertem. En valamikor 2012 oszen irtam, lehet, hogy az meg a hoskor volt. :-)

nyuszigonosz 2015.10.22. 23:16:57

@Határátkelő: Igen, látom, itt volt / van a poszt író, csak regisztrációs probléma volt.

@ZOH: Ezek szeriint a te posztod még akkor volt, amikor a megjelenést még nem pontosan tudatta a Határátkelö.

2015.10.22. 23:21:57

@diggerdriver: Szia, nem tudom de megkerdezem holnap es megirom.

M. Péter 2015.10.22. 23:25:49

@Kriszta D: Állatútlevéllel simán megy a dolog.

adg 2015.10.23. 00:21:25

@Mirjam2: bocs, hogy belekotyogok, bar nem engem kerdeztel, de ha a kerdes tenyleg fontos, pl meg akarod venni a lakast, akkor azt javasolnam, hogy bizz meg egy epuletgepeszt. Elmegy, megnezi, es valaszol majd minden kerdesedre, esetleg varhato koltsegvonzatokkal egyutt.
Egybkent még ha technikailag le is lehet valasztani, nem biztos, hogy a tobbi lako belemegy. Csak egy hulye pelda: van harom lakas egy kozos rendszeren, ami harom lakasra van meretezve. Ha egy kivalik, akkor a masik kettonek ott marad a nyakan egy masfelszeresen tulmeretezett rendszer, ami - ez persze fugg az adott rendszertol is - esetleg marhara nem lesz gazdasgos. Nem biztos, hogy akarjak.
Ez eleg komplex kerdes lehet.

Herr Géza 2015.10.23. 00:37:43

@adg: Valamit félreértettél, nincs központi fűtés, azaz mindenki egyedileg oldja meg. Ilyen szempontból nincs feltétlenül közük hozzá. Persze ha társashazról van szó, akkor megint más lehet a helyzet.
@Mirjam2: a fő kérdések először, hogy eddig milyen fűtés volt, mi jöhet szóba (gáz bent van-e a lakásban, van-e kémény, milyen, mit lehet rákötni) ill. mi kell még az összkomforthoz, azokhoz mi adott (lefolyó, ilyesmi..). Mivel ezek nagy valószínűség szerint érintik a többi lakást is valamilyen módon, nagy az esély, hogy mégiscsak kell valamiféle együttműködés, jóváhagyás a többiektől. De tényleg az a legjobb, ha felfogadsz egy épületgépész tervezőt, aki tudni fogja mit kell csinálni és milyen "papírmunka" kell hozzá.

adg 2015.10.23. 00:40:59

@Herr Géza: ja, ugy volt, ugy van. Kovettem oket, talalkoztunk is parszor, elmutogattak a kocsit, meg meseltek is rola. Majd osszeszedem par gondolatba, ha lesz kis idom.

adg 2015.10.23. 00:50:16

@Herr Géza: valoban. A nincs szon atugrottam. Ettol fuggetlenul szerintem is egy temaban jartasabb szakembert erdemes megkerdezni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.23. 01:34:12

@Mirjam2: facebookn irt a m legyszi nézd meg majd fontos!

montroyal ( CAN qc) 2015.10.23. 05:21:05

es ahhoz mit szoltok Ti akik annyira tamogatjatok ezt a felelotlen kutya koltoztetest , tartast vallalva az osszes nehezsegeket hogy vajon az a kutyaknak jo lesz .. mert ha , ha talal valami lakast ( kutyaolat) es valamilyen munkat is ami utazassal tobb mint 8-10 orat vesz igenybe , mi lesz ez alatt a kutyakkal, bezarva egy lakasba .. es mit szolnak majd a szomszedok ( ja azt szarjuk le a mi Bébink fontosab a szomszedok nyugalmanal )@Zoole[uk]: tenyleg nagy az Isten allatkertje .. nekem Mo-on mindig volt kutyam versenyek kiallitasok iskola tenyesztes ... de mi van az ilyen emberek fejeben akik megnehezitik a maguk , kornyezetuk es kedvenc allatuk sorsat is ...
amikor kulfoldre koltoztem 2 napolyi mastifot adtam gyakorlatilag ajandekba (egy vagyont ertek de soha nem kuldtek a penzt utanam ) reszemrol kutyaval kulfoldre plane ha nem tudom a korulmenyeket biztositani --- Na neeeeee..

montroyal ( CAN qc) 2015.10.23. 05:33:07

@Zoole[uk]: azert sok holgyet ismerek akik Canadaba erkezve azonnal ferj vadasztba kezdenek .. pl most egy nemreg erkezett holgy kert meg segitsek neki itteni sitekre tarskereso hirdetest feladni ,de ismerek masik 3 not aki ram alllt, hogy itt tudjon maradni egesz addig amig meg nem tudtak, hogy mar egy holgynek sikerult ( amit nem banok sot orulok neki )
szoval van valami alap a feltetelezesnek ...

zsuzsanka1949 2015.10.23. 08:55:29

Végre sikerült újra regisztrálnom, tudok közvetlenül is válaszolni. Köszönöm az eddigi használható infókat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.23. 09:14:08

@Herr Géza:
Így igaz.
A fő kérdés az hogy van e gáz a lakásban saját merőóraval?
Ha van akkor nincs nagy probléma.

zsuzsanka1949 2015.10.23. 10:58:32

@montroyal ( CAN qc): Bár nem a legszerencsésebb dolog, de lakótelepen is tartanak dolgozó emberek kutyát, én viszont abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy családi házban lakom, kutyáim benti kutyák, de ki-be járással. A kopóval járok kutyasuliba, külföldön is léteznek sorházak minimális kerttel, kutyaajtóval, miért gondolod, hogy egy menhelyen, vagy új gazdánál " felejtve" jobb egy kutyának, mintha a gazdájával marad bármilyen körülmények között. /Lásd bizonyos hajléktalanok kutyáit, itt nem azokra gondolok, akik a kutyát adományszerzés céljára használják/. Nem vagyunk egyformák, állatszeretők között is vannak különbségek, én nem tudnék örülni az életnek ha nem lennének. Következő hozzászólásodra , és "nakivi"-nek is: Ha az elmúlt 23 évben nem törekedtem párkapcsolatra haszonszerzés céljából, akkor vénségemre már biztosan nem fogok.

hatar.comment 2015.10.23. 13:42:54

@nakivi: Én meg az ön hozzászólásán vagyok felháborodva. Ítélkezik, irigykedik. Na és ez a lesajnáló hangnem - megdöbbent a posztoló. Azt hinném, ha valaki ennyire belelát pld. a hollandok életébe, akkor azt a másfajta mentalitást is sikerül magáévá tenni. Hát tévedtem.
Számomra az jött le, hogy Zsuzsa nem ingyenélő, hanem dolgozott egész életében rendesen, vagy pedig ápolta édesanyját, ami kitesz egy három műszakos munkahelyet. Dícséret érte.
Remélem sikerült a terve. Amennyiben Hollandiában nem, úgy javaslom Angliát, ott óriási a kereslet az idősgondozói munkára.
Hajrá Zsuzsa! Sok sikert és kitartást. You can ... :)

vándor madár 2015.10.23. 13:43:15

@nakivi: "Amikor ő ötödmagával 20 ezer Ft-ból élt, akkor a mérnök férjemmel (magam is az lennék) ketten kerestünk 6000 Ft-ot egy egész jónevű gyárban és 2 gyereket neveltünk, vagyis 4-en éltünk 6ezerből, és fizettünk minden járulékot (akkor esetleg lehetett volna félretenni a 20-asból)."

Azon is igazán felháborodhat az ember, amit és ahogy írsz. Ajánlanám meg kellene próbálni 4 gyereket egyedül felnevelni Mo-n, ahol abban az időben semmiféle támogatást nem lehetett kapni. Na nem mintha manapság agyontámogatnának bárkit is, aki arra rászorul. Ha nem dolgozott volna annyit, mint az állat, hogy tudjon nekik enni adni, akkor elveszik a gyerekeit és beteszik az állami gondozásba.
Előttetek is nyitva állt a lehetőség másodállást vállalni. Voltak egyetemet végzett emberek, akik pl. eljártak vagont kirakni meg árkot ásni vagy kukoricát szedni és akkor is szokás volt már magánórákat adni.
A 90-es években, amiről Zsuzsa írt, nem 3000 Ft-ot keresett Mo-n egy mérnők, úgyhogy ez garantáltan nem stimmel. Én nem mondom, hogy nem igaz, de az 10-15 évvel korábban volt. Ja és arra a 200-300 Ft nyugdíjjárulékra, amit te akkkor olyan szorgalmasan befizettél, kapsz most vagy fogsz kapni havi 100.000+ nyugdíjat, amit egészen biztosan nem abból a pár százasból finanszíroznak, amit te akkor befizettél, hanem a mai adófizetők pénzéből.

LittleG (uk) 2015.10.23. 14:13:05

@zsuzsanka1949: welcome :)
írták páran: Hollandiát nem ismerem idősgondozás szempontjából, de Angliában nagy a kereslet rá és "képzetlenből" lehet lassan felfelé lépdelni

zsuzsanka1949 2015.10.23. 16:57:23

@LittleG (uk): nagyon köszönöm, most elsődleges célom az angol tanulása, de utána nézek egy OKJ-s tanfolyamnak is

zsuzsanka1949 2015.10.23. 17:10:08

@vándor madár: köszönöm, ez valóban így volt

igazságos 2015.10.23. 17:21:57

Én is mindenféle tanfolyam nélkül tanultam meg önerőből angolul, sosem jártam hosszabb időre külföldön, tanfolyamra meg sajnáltam kidobni a pénzt, sokak szerint mégis jól beszélem a nyelvet, azokhoz képest, akik itthon élnek. Megértetem magam az angolul beszélő emberekkel, nem kell kézzel-lábbal mutogatnom, ha segítséget kérnek.

Most már angolul nézek meg mindent, felirattal, angol alapokkal más nyelven is lehet tanulni.

Egyébként idősgondozáshoz nem kell referencia? Meg ismerni kellene a támogatási rendszert is (például, ha nyugdíjat kapsz itthon, de külföldön dolgozol, hogy adózol, van, ahol nem vállalhatsz munkát egy ideig)

A gond az, hogy a munkáltatók sara, hogy itt tart a nép még mindig, nem jelentenek be, nem annyira jelentenek be, nem legálisan dolgozol, nem lesz annyi a nyugdíjad....

Még mindig itt tartunk, ez a legnagyobb szégyen. Gáz. Leszokhatnának erről már a munkáltatók.

Mondjuk ennyi év ápolás mellett még mindig elég szép összeg a majd 60 ezer forint nyugdíj, tekintve, hogy semmit sem dolgoztál az elmúlt 12 évben, azt is nézzük, csak otthon voltál, tehát a poszter sem panaszkodhat annyira!

Tekintve, hogy más úgy kap ennyit, hogy dolgozott.

montroyal ( CAN qc) 2015.10.23. 18:07:56

@zsuzsanka1949: OK respect csak leirtam ez en gondolataimat , aggalyaimat de sok szerencset es konnyebb eletet kivanok

vuvuvu2 2015.10.23. 18:25:19

@Határátkelő:

Szóval nem a munkavállaló tehet arról, hogy nem jelentik be a munkáltatók? Szerintem elsősorban ők a felelősek. A 20 ezerből vállalkozóként is varrhatott volna és simán bejelenthette volna magát. MIndenkinek jogában áll olyan munkahelyet keresni ahol bejelentik.

Nem egy ilyen 60-as ügyeskedőt ismerek aki 60 felett is kénytelen dolgozni, mert évekig-évtizedekig ment az adó- és járulékcsalás a habzsi-dőzsi és pénzszórás mellett, ma meg sírás-pityogás, hogy milyen kevés a nyugdíj és 65 felett is dolgozni kell.

Hiába, van ugye az a mese a tücsökről meg a hangyáról, szerintem mindenki ismeri.

2015.10.23. 18:33:26

@vuvuvu2: Hiszed v. sem, sajnos sok esetben nincsen választási lehetősége az embernek. A feketén dolgoztatás ugyanúgy hozzátartozik a magyar valósághoz, mint a mutyi/korrupció/adócsalás triumvirátus.. Lehet ellenkezni, meg elítélni ezt a jelenséget, de attól még a rendszer szerves része. És lesz is.

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2015.10.23. 20:05:31

@LyukasBogrács: Én is így tudom, de talán írj az Emberi Erőforrás Minisztérium Ügyfélszolgálatára, korrekt és érthetően megfogalmazott választ fogsz kapni.

jewel79bp 2015.10.23. 20:32:34

@zsuzsanka1949: Az az egy probléma, hogy ugye egyedül tervezel élni. Van sorházi lakást, kerttel, amilyenre gondolsz, de azt egy keresetből nem igazán lehet kifizetni. Helytől függően a piaci árfolyamon a sorházi lakások 700 euró körül kezdődnek havonta. Lehet szociális bérlakásra pályázni, de ahhoz már itt kell élned, nem megy rögtön. Helytől függően akár hónapokat, éveket kell rá várni. A harmadik lehetőség a szobabérlés, közösen másokkal. Na ott okoz nehézséget a kutya.

DieNanny CH 2015.10.23. 21:24:29

@zsuzsanka1949:

A FB-n egy csoportban pont a minap írta valaki, hogy családi házból külföldi lakásba költözve a kutyák nem változtak meg. Vagyis, mindig ugattak. És a szomszédok megkérték az új lakót, hogy nagyon sürgősen tegyen ellene valamit.
Azok a kutyák, akik eleve lakásba születnek, megszokják a társadalmi és egyéb, falon túlról jövő zajokat, ezért nem ugatnak. Emiatt nehezebb dolgod lesz, de hajrá!

DieNanny CH 2015.10.23. 21:30:58

@igazságos:

"tekintve, hogy semmit sem dolgoztál az elmúlt 12 évben, azt is nézzük, csak otthon voltál,"

?????? CSAK??? otthon volt??? Ápolt! 7/24-ben!

tanár 40 2015.10.23. 21:47:51

Irigyelnivalóan bátor.

vándor madár 2015.10.23. 21:49:01

@igazságos: "Mondjuk ennyi év ápolás mellett még mindig elég szép összeg a majd 60 ezer forint nyugdíj, tekintve, hogy semmit sem dolgoztál az elmúlt 12 évben, azt is nézzük, csak otthon voltál, tehát a poszter sem panaszkodhat annyira!

Tekintve, hogy más úgy kap ennyit, hogy dolgozott."

Igen, mindenkinek jogában áll olyan munkahelyet keresni, ahol bejelentik, csak éppen nem biztos, hogy talál. Még ma sem, nem akkor. Ha nem tetszik, le is út, fel is út, vidéken meg főképp Aki egyedülálló és fiatal piacképes szakmával, az könnyen tud lépni, de más nem. És ennyi gyerekkel nem lehet csak úgy elköltözni mondjuk Pestre albérletbe.
Én azt hiszem, hogy itt egyesek nem tudják mit beszélnek. Méghogy igazságos, kész röhej.
Voltál te már csak úgy otthon, hogy "nem dolgoztál" akár 1 hónapot is, hogy egy idős, beteg, magatehetlen, szenilis személyt kellett 24 órában teljes egészében ellátnod? Tudod mi az, hogy Alzheimer? Biztosan nem, mert akkor nem lennél képes ekkora hülyeséget ideírni. Hálát adhat az összes szentnek az, aki ilyen munkába 12 év után nem hülyül bele saját maga is.
Nálunk otthon a szomszédságban tavaly agyvérzést kapott egy ember és miután teljesen magatehetetlenül kidobták a kórházból mindenféle terápia nélkül, az élettársának kell ápolnia. Szegény nő már egy idegroncs. A hatalmas ápolási díj huszonvalahány ezer forint, azt is kb. 6 hónap hercehurca után kapta meg és ha jól emlékszek, meghatározott időre, tehát hosszabbítgatni kell, mert terápia nélkül meg azzal együtt is krisztusi csodával a lebénult ember majd járni fog és egyedül elmegy a kórházba is. Nagy keservesen sikerült kiharcolni, hogy bekerülhet egy év otthonlét után két hét rehabilitációra a kórházba, de előtte való héten megvakult az egyik szemére, szintén kidobták egy nap alatt a kórházból, fuccs a pár nap nyugalomnak és az ember még agresszívebb és tehetetlenebb, mint volt. Ja és a férfi van a nő házában, semmilye sincs ötvenezer nyugdíjon kívül.

Egyébkén pedig egyáltalán nem értem ezeket a kicsinyes és irigykedő megnyilvánulásokat: otthon volt, nem csinált semmit, nem dolgozott, még pénzt is kapott, sőt nyugdíjat is a semmittevésre! Az ápolási díj az egy törvényes állami juttatás legalább is még idáig és ugyan úgy megilleti a rászorulókat, mint pl. a gyes.
Ami pedig a Mo-i általános helyzetet illeti ... Nálunk is van a tágabb családban olyan, aki a rendszerváltás után munkanélküli lett és azóta sincs munkája, csak itt-ott tudott rövid időre segédmunkákra elhelyezkedni, de szerencsére nemrégiben el tudott menni Németországba idősgondozásra és most már legalább nem éhezik és tud félretenni a későbbi ínséges időkre. Volt olyan idő, hogy mi adtunk neki enni meg pénzt tüzelőre, hogy meg ne fagyjon, meg az összes ruhát, cipőt, amit nélkülözni tudtam, pedig voltak szülei, testvérei, ismerősei, barátai, mégsem segített senki. Vannak élethelyzetek, amikor nincs helye a moralizálásnak meg észosztásnak, főleg nem olyanok részéről, akik nem jártak/járnak hasonló cipőben.
Annak pedig, hogy Mo-n immáron 25 éve ilyen áldatlan állapotok uralkodnak a munkaerőpiacon, annak egyes egyedül az állam az oka és felelőse. Én úgy megbüntetném a munkaadókat és kifizettetném velük az összes járulékokat meg béreket visszamenőleg is akár vagyonelkobzással, hogy örökre elmenne a kedvük a machinációktól. Nyilván oka van, hogy ezt nem teszik meg, sőt még a Munka Törvénykönyvét is az ő előnyükre írta át eme kormányunk. Aztán csodálkoznak, hogy már milliós nagyságrendben kivándorolnak az emberek, de vissza csak a fiatalok menjenek 35 éves korig, lásd "Gyere haza fiatal" program.

2015.10.24. 09:10:22

@vándor madár: Azért azt tegyük hozzá, hogy az egész rendszer arra épül, hogy adót csaljál, ha munkáltató v. egyéni vállalkozó vagy. Ha legálisan akarsz mindent intézni és fizetni, akkor nagyon sok pénzt kell termelnie a cégednek. Ezt pont egy olyan piacon elvárni, ahol -a terjesztett hazugságokkal szemben- nincsen fizetőképes kereslet, teljesen abszurd. Ezért a cégek ott spórolnak, ahol a legnagyobbak a kiadásaik. A munkavállalókon. Nem tisztem védeni a munkáltatókat, de az éremnek mindig két oldala van.

vándor madár 2015.10.24. 11:05:08

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Igazad van, hogy ez így működik, de nem lenne szükséges, hogy így működjön több okból sem.
Ha én valamiben vállalkozni akarok, akkor nem csak úgy hűbelebalázs módján ugrok neki, mint Mo-n ezt a többség teszi, hanem mérlegelem a körülményeket, felmérem a piacot, a lehetséges keresletet, a vállalkozásom helyét, az én lehetőségeimet, képességeimet és networkömet, tájékozódok az adók és járulékok mértékéről és annyi hitelt veszek fel, amit ki is tudok nyögni, lehetőleg szerényen kezdem, nem kidobok mindjárt az elején milliókat puccos irodákra, autókra meg mittudoménmire, legalább is én ezt tanultam igaz nem otthon. Azt tudnom kell az elején, hogy elbírja-e a vállalkozásom az alkalmazottak bérét s mennyi az a keresmény, amiből én meg tudok él, az elején főleg szerényen, aztán ha beindul a dolog, akkor lehet nyújtózkodni. És pont itt van a kutya elásva Mo-n. Nekem minden, a másik meg dögöljön meg. Ezért is kellett bevezetni a minimálbért Mo-n, mert az emberek ezrei rabszolgasorsban voltak. Másik országokban kézzel-lábbal tiltakoznak a minimálbér intézménye ellen, mert az letöri a béreket. Mo-n is, de a mentalitás miatt ez biztosít legalább valamiféle garanciát százezreknek. Én pl. 10 évvel ezelőtt akartam végeztetni egy munkát egy szakmunkás végzettségű emberrel. Majdnem hanyatt estem, mikor odaadta a kalkulációt. Én mindent nagyon jól kikalkuláltam saját magam laikusként is, csak az ő bérét nem. Közölte, hogy ha ő nem keres havi hatszáz ezret, akkor neki sem áll a munkáknak.Ha ebből a pénzből kifizette volna a két kisegítője járulékait a TB felé, még mindig maradt volna neki mondjuk ötszáz ezer, amiből Mo-n 10 évvel ezelőtt, de még ma is még rendes adózás után is jól vagy nagyon jól meg lehetett élni.

vándor madár 2015.10.24. 11:28:08

@zsuzsanka1949: Ha nem veszed zokon, én azért neked a házzal kapcsolatban valami mást tanácsolnék, mint a tervek szerint kinéz.
Én nem a ház árán mennék ki és abból költekeznék ott kint, főleg nem akarnék ott ilyen diszpozícióval házat bérelni, mert hirtelen nagyon sok pénz el tud úszni és lehet, hogy semmi nem úgy sül el, ahogy kellene és a végén még a kutyákkal együtt menhelyre kerülsz.
Semmi garancia arra, hogy ebben a korban találsz tartós munkát elegendő bérezéssel, nem lesznek nagyobb kiesések munkanélküliként, nem leszel beteg, nem történik egy baleset, nem lesznek váratlan kiadások otthon a családra, a kutyákra vagy mittudomén.
Én biztosan nem égetném fel ilyen körülményekkel Mo-n a hátteremet, mert előbb előfordulhat, hogy vissza kell jönni, mint az ember gondolná.
Én ha a házat el is adnám, akkor vennék az árából Mo-n valami piacképes helyen, mint pl. Bp, Győr, Sopron egy lakást, ha kicsit is és azt kiadnám. A pénz jó lesz tartaléknak a későbbi időkre és ha úgy alakulna, hogy haza kell jönni, akkor van hová.
Ezt nem javasolnám egy fiatalnak, mert neki pl. a ház ára indulótőke lehetne ott egy ingatlanban, ahova kivándorolt, de neked ebben a korban elég nagy hazárdírozás lesz magaddal szemben másként eljárni.
Én azért bármennyire szívenütős is (még most), utána néznék annak a lehetőségnek, hogyan tudnám elhelyezni a kutyákat egy rendes állatotthonba és fizetni az ellátásukat, pl. ilyen bottyanequus.com/, www.zakuszkatanya.hu/index.php?l=hu&m=kapcsolat

zsuzsanka1949 2015.10.24. 12:53:00

@igazságos: félreértetted, én dolgoztam előtte is, csak az 26 év volt, plusz az ápolási12 éve alatt is volt bedolgozói munkám, csak az aztán tényleg rabszolgamunka volt, mert amikor nem volt szezon, nem adtak munkát, és akkor járulékot sem fizettek utánam, hiába voltam hivatalosan bejelentve.Sokan talán nem is hallottak a megbízásos szerződésről. Na ez az igazi átverés. Azt hiszed, hogy be vagy jelentve, de amikor mondjuk baleset ér /engem például elütött egy autó/ akkor derül ki, hogy ez a fajta bejelentés csak az ingyenes orvosi ellátást fedezi, táppénzre nem jogosít.@vuvuvu2: te is elmentél egy pár dolog mellett. Amikor 1984-ben kiléptem az OTP-től 3.900.-ft-os jövedelemmel, azt azért tettem, mert négy gyerekkel egyedül maradtam. Nem a pénz volt kevés, hanem egész napos munka mellett, este 6 után már nem tudtam velük foglalkozni.Utána is dolgoztam rengeteget, volt, hogy napi 18 órát, de otthon, tudtam velük tanulni, stb. Akkor még!!! nem kellett adót fizetni, a járulék pedig minimális volt, és fizettem is. Ha a dőzsőlés kifejezésnél arra gondolsz. hogy 26 éve sem én, sem a gyerekeim nem voltunk nyaralni, csupán az utóbbi 3 éve megyek el néha egy-egy túrára a nordic walking csoporttl, akkor bizony rengeteget dőzsöltem. Aki meg nem ismeri, hogy milyen egy altzheimeres beteggel élni, állandó készenlétben, hogy mikor tesz kárt magában, vagy a lakásban/volt hogy felgyújtotta a konyhát/, az ne szóljon hozzá a témához, mert még a háziorvos is azt mondta, ha az ő anyja lenne, már beadta volna egy otthonba......Volt olyan időszk, amikor arra gondoltam, hogy feladom, de sosem voltam az a könnyen feladós típus. Több rossz döntésem volt az életben, például, amikor nem kezdtem el az egyetemet, pedig felvettek, helyette férjhez mentem egy alkoholistához, de a gyerekeimet a mai napig nem bánom. ...@vándor madár: neked köszönöm az emberi és hasznos információkat, egyébként én is gondoltam arra, amit javasolsz, hogy veszek egy kisebb lakást és kiadom, hogyha mégsem jön össze semmi, ne égessek fel mindent magam mögött.

neked

2015.10.24. 13:02:41

@vándor madár: Lopni sem kellene annyit a közösből, mégis megtörténik, újra és újra. Tehát, hogy mi a valóság, és mi lenne helyette a normális, az nálunk sajnos nem igazán akar összejönni. Abszurd dolgok annyira természetesek nálunk, hogy az elképesztő. Mindenki tudja, hogy miről beszélek. Az üzleti világban is ugyanúgy érvényesül a mutyi, a haverok, meg a korrupció, akárcsak az élet más területein. Ez persze teljes mértékben kontraproduktív, és garantálja a lassú, de folyamatos lecsúszást. Nem azt mondom, hogy a csehek v. a lengyelek, vagy a szlovének kánaánban élnek, de ott azért legalább valami látszatja van annak, hogy nem hátra fele akarnak lépni. Nincsen igény széles körben arra, hogy bármit is változzon. Ez van. Én már tudomásul vettem. Épp ezért nem is akarom leélni itt az életemet.

Az, hogy mindenki egy balatoni nyár alatt szeretne meggazdagodni (hogy egy közhellyel éljek), szintén nem a legjobb hozzáállás...

Azt nem állítom, hogy itthon lehetetlen vállalkozni, de hogy az állam ott gáncsol el, és hátráltat, ahol csak tud, az teljesen nyilvánvaló. Állandó a sírás, hogy miért nem vállalkoznak a magyarok. Pont ezért. Némelyik magyar v. magyar csapat olyan dolgokat kitalálnak, hogy az elképesztő. Innováció a köbön. Elég csak arra a srácra gondolni, ki kitalálta azt az átlátszó, szivacsos betont. Nem talált itthon befektetőt. Ha jól tudom, kiment Németországba, és eladta ott. Vagy akik megcsinálták azt a kis motort, amit be lehet dobni lego-ból épített járművekbe, és lehet vele mozgatni őket vele. Gondolom, ők sem véletlenül mentek ki Amerikába. Amit mi tudnánk adni a világnak, az is megy külföldre, vagy külföldi kézbe. :(

Ferdeszemüveg 2015.10.24. 13:10:59

@zsuzsanka1949: én Hollandiában élek, igaz, csak három éve, de azért már van némi rálátásom, és olvasok fórumokat is, ahol rengeteg kérdés-válasz is felmerült. Nem tudom, tagja vagy-e már, de lépj be a facebookon a hollandia magyarok, illetve a hivatalos ügyek hollandiában csoportba és olvasgass. Sok kérdésedre meg fogod találni a választ. A nyelvvel kapcsolatban, ha tényleg Hollandiában gondolkodsz, tedd félre az angolt és feküdj neki a hollandnak ezerrel. Itt mindenki beszél angolul, de melót már nagyon nehéz holland nélkül találni,és igen, az idősekkel meg kizárólag csak hollandul tudsz dolgozni. És igen, úgy tudom, hogy itt kell másnem ehgy honosított szakképzettség. Itteni képzésben ne gondolkodj, egy sima alapfokú pedikűrös tanfolyam is 1000+ eur. (apropó, ha ezt otthon elvégzed pl, ez jól kombinálható az idősgondozással). A nyugdíjjal kapcsban, a korábban említett 300 eur irreális. 50 év biztosított jogviszony után vagy jogosult az állami nyugdíj 100%ára, egyébként csak időarányosan. Tehát egy év munkával 2%-os jogosultságot szerzel, és az tényleg nem több havi 20-30 eurnál. A lakással kapcsolatban, szép az EU, de egyik ország sem szociális intézmény, hivatalosan itt is csak akkor tudsz letelepedni, ha biztosítva van a megélhetésed és/vagy van munkád. Azaz vagy valaki felelősséget vállal a megélhetésedért, vagy van munkád. Tehát lakást is úgy tudsz csak majd hivatalosan kivenni, ha a lányodnak elég a magas a fizuja, és ír neked egy ígérvény szerűséget, vagy a szerződésnél be kell mutatnod a munkaszerződésed, a bérnek természetesen fedeznie kell a bérleti díjat és a megélhetésedet is. Persze feketén is találhatsz lakást, de ebbe bele se megyek, átverhetnek, utcára kerülhetsz, nem regisztrálhatsz, stb. Ha nem vagy regisztrálva, nem kapcs BSN számot, ez gyakorlatilag az adószám, ami kell a hivatalos munkavállaláshoz (van időszakos adószám, de csak négy hónapra érvényes, utána regizni kell). És akkor a költségekről. A lakásárakat meg tudod nézni a pararius.nl-en vagy a funda.nl-en. Igen valóban a lakások legtöbbjét padló és minden nélkül adják ki. (kaal) Itt lehet valóban mindegy a kutya. De. Amikor egy ilyenbe beköltözöl, akkor kapásból számolhatsz pár ezer eur költséggel, a parketta, járólap, eszközök és bútorok beszerzése miatt. A szép az, hogy ha ilyen lakásba költözöl, ha egyszer eljössz onnan, fel is kell szedned minden, mert ugyanúgy kell visszaadni, ahogy megkaptad. Tehát bútorozottat lenne érdemes keresned, de ott meg sok helyen nem engedik a kutyát, pláne nem kettőt. Esetleg még olyan lakást nézz, ami gestoffeerd, azaz legalább a burkolat benne van. Bútort lehet olcsón szerezni. Szociális lakás felejtős, éveket kell itt élned és még úgyis éveket kellene várnod rá. Csak alap havi költségek pl: biztosítás 90-100 eur, kutyabiztosítás a fentebb írtak szerint 40 eur, lakásbérlés, rezsi kb 800 eur - NAGYON barátian számolva - kajaköltség mondjuk kb 500 eur, utazás... na igen, ha szerencséd van, bingával megoldod, de ha nem, arra is számolhatsz 50-100 eurt per hó és akkor még csak pár kilométert ingáztál-utaztál a lakhelyedtől. Ez így eddig 1500 eur körül állt meg, és az már több, mint a minimálbér. Remélem nem érted félre, véletlenül sem lelombozni szeretnélek, minden tiszteletem a lelkesedésedért és a tenni akarásodért, kívánom, hogy sikerüljön, és biztos vagyok benne, hogy fog is, csak azért írtam le ezeket, hogy kicsit reálisabban láss, és esetleg csiszolj még egy kicsit a terveken, készülj rá egy kicsit jobban, gondold át, mit tudsz még változtatni hogy jobb paraméterekkel indulj az új életben. Az Ausztria-Németország-Svájc betegápolás pl jó irány lehet, hátha találsz olyan bentlakásos vidéki helyet, ahova a kutyikat is viheted. De amíg nincs meg biztosan merre van az előre, én nem égetnék fel minden hidat magam mögött, mert itt egy otthon ház ára is gyorsan elrepül.

Ferdeszemüveg 2015.10.24. 13:29:37

@zsuzsanka1949: azt elfelejtettem, hogy ha szeretnél holland nyelvkönyveket, van egy pár és elküldöm, írj üzit.

zsuzsanka1949 2015.10.24. 13:31:34

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: az én kutyáim egyáltalán nem ugatnak lakásban. a westi, mivelhogy 14 éves és süket, azáltal, hogy nem érik a külvilág részéről ingerek, még séták alkalmával sem ugat. A kopó csak akkor ugat,ha a szomszéd kutyák, mondjuk egy idegen kutya utcán történő áthaladása miatt ugatnak, akkor ő is kiszalad és pár percig ugat, de nem jellemző.Ilyen probléma miatt nem aggódom. Azon kívül a kopó iskolázott, novemberben lesz két éves, már nem a mindent megrágcsáló kölyök korszakában van, és mióta ketten vannak, a szeparációs stressz miatt sem kell aggódnom, nagyon sokáig egyedül lehet hagyni őket.

zsuzsanka1949 2015.10.24. 13:40:44

@Ferdeszemüveg: nagyon köszönöm, eddig talán ezek voltak a leghasznosabb infók

Ferdeszemüveg 2015.10.24. 13:52:12

@zsuzsanka1949: nagyon szívesen :) tényleg javaslom, hogy lépj be a fészbúkos csoportokba, a feltöltött fájlok között is sok hasznos infót találsz.. Arra azért előre felkészítenélek, hogy ha kérdést teszel fel, sok jófej és segítőkész ember is reagál majd, de biztos előkerülnek mag a lehurrogók és a bunkók is, ezeket majd hagyd figyelmen kívül :) dehát ilyen mindenhol van.
@Határátkelő: légyszi töröld a fészbook csoportok nevét, ha probléma, véletlenül sem reklámozni szeretnék, csak sztem tényleg hasznos ott körülnéznie egy ide indulónak.

Nzoltan 2015.10.24. 13:52:31

Az egész nyugdíj úgy hülyeség, ahogy van. Öngondoskodásnak kellene lennie. Oldja meg mindenki úgy, ahogy akarja. Jelenleg a kevesebb befizető tartja el a sok potyázót. Mert a politikának szüksége van az igen széles nyugdíjas réteg szavazataira. Nem csak itt, külföldön is.

vándor madár 2015.10.24. 14:34:56

@Ferdeszemüveg: @Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Igen, én is ilyeneket tapasztalok, ezért nem tudom rászánni magam a végleges hazaköltözésre. Még mindig ott tartunk, hogy az emberek általában meg sem próbálják az egyenes utat járni, hanem mindenhez rögtön valami ismerős segítségét keresik vagy a borravalós utat választják.
Az ország javainak nagystílű lenyúlása minden szinten, az emberek semmibevétele szintén minden szinten, az irigység, a dögöljön meg a másik tehene elv is, egyszóval az össznépi mentalitás teljesen leamortizálja az országot.
Az ország mindenkori vezetőit sem a holdról küldték ránk, hanem a sorainkból kerültek ki és a tevékenységük illetve viselkedésük eklatáns példája annak, hogy mivé lesz az ember abban az országban, ha valamiféle hatalom birtokosa lehet (mások felett), amibe nincs beépítve a megfelelő kontroll.
A rendszerváltás után pl. lehetett volna létrehozni Mo-n is egy olyan típusú direkt demokráciával kombinált demokráciát is mint Svájcban van, de ez a hatalom beszűkítése és korlátozása hogyan egyeztethető össze a mentalitással?
Én ezek után valamiféle javulást csak úgy tudnék elképzelni, hogy a külföldön hosszabb ideig éltek és átformált mentalitással rendelkező emberek visszatérnek és megfelelő pozícióba is tudnak kerülni az államigazgatásban, de pont oda nem engedik be őket, mert tudják, hogy bomlasztanak. Én egyszer egy baleset miatt, ami miatt nem tudtam betölteni a poziciót, ahova mentem volna, hazamentem és jelentkeztem az államigazgatásban egy osztályvezetői pozícióra. Mikor elérkezett a nagy pillanat és odamentem, mindjárt megsúgta a titkárnő, pedig semmit sem kérdeztem, hogy egyedül én vagyok esélyes a posztra. Minden szépen és jól ment, pedig a főov. meg két másik ov. és a szemyélyzeti ov. kereszttűzében voltam, mikor utolsóként előállt a főosztályvezető a varázskérdéssel, hogy milyen gyakorlatom van a magyar közigazgatásban, mintha nem tudta volna, ott volt előtte az önéletrajzom meg előtte minden letisztázva a lekáderezéshez. Milyen lett volna? Semmilyen, mert már időtlen idők óta nem éltem ott és a betöltendő álláshoz végképp semmi szükség nem lett volna rá, viszont utólag felmérve a mentalitáshoz viszont igen. Abban a percben tudtam, hogy itt vége az el sem kezdett karrieremnek. Szintén utólag felmérve jobb is, mert úgyis kitört volna elég hamar a balhé. Én nem tudok úgy viszonyulni a dolgokhoz és nem is vagyok képes annyira megalkudni, ahogy elvárják, mert én attól, hogy hivatalosan az államot képviselem és a pozíciómat védem, nem tudom a szembenállók jogos érdekeit és emberi mivoltát nem nemlétezőnek tekinteni.
Arra azért ügyelnek az illetékesek, hogy időről időre hazahívjanak valakit, pl. egy kutatót, aki valamennyire ismert külföldön szakmai körökben és akkor őt elhalmozzák minden földi jóval meg kitűntetésekkel aztán őt mutogatják egy ideig példaként a médiában. Ami a személy elvhűséget jelenti az adott kormányhoz, ahhoz nem tudok hozzászólni, csak csendben reménykedek, hogy a kettőnek nincs egymáshoz köze.
A nagy kékség itt többször írt arról, hogy a kint lévőknek kellene az otthoni tartózkodásuk alatt pedagógiai módszerekkel az otthonlévőket rávezetni arra, mi lenne a helyes út vagy ezt vagy azt, hogyan kellene csinálni, hogy valami megváltozzon. Akár egy Makarenkó, erősen kétlem, hogy buszsofőr lenne. Amit erről mond, azt én nagyon is jónak tartom, csak az otthon élők pont ezt nem fogadják el és halálra vannak sértődve, hogy az, aki nem ott él nyolcvanezerből, az ne játssza az eszét és ne akarja megmondani a frankót, mikor ez már száz éve így van és mindig jó volt. Az nem számít, hogy pont így nem lehet manapság már egyről a kettőre jutni, de akkor se más mondja meg, főleg nem olyan, akinek otthon tán még annyija sem volt, mint nekik vagy jóval fiatalabb vagy egyáltalán.

vándor madár 2015.10.24. 16:05:43

@Ferdeszemüveg: Bocs, az előbbi bejegyzés nem neked ment, csak ezek szerint rossz gombot nyomtam meg.

2015.10.24. 16:22:18

@vándor madár: Ezek a folyamatok valószínűleg nem is fognak megváltozni a közeljövőben. Legalábbis én már nem hiszek benne.

zsuzsanka1949 2015.10.25. 09:03:18

@Ferdeszemüveg: köszönöm a felajánlást, de a neten elég jó online nyelvleckék vannak, januárban pedig egy normális nyelvtanfolyamra is elmegyek

nakivi 2015.10.25. 11:37:11

@vándor madár: Zsuzsa se a 90-es évekről beszél, hanem a 80-asról (3 évvel vagyok fiatalabb Zsuzsánál). 81-ben 3200,- Ft-ot kerestem.
Én két gyereket neveltem utána egyedül, a volt férjem munkanélküli lett, nem tudott fizetni, aztán súlyos scelosis multiplexe lett. (úgyhogy nem tudom, ki ítélkezett itt ismeretek nélkül)
Nem 2-300 Ft-ot fizettem be, 88-tól havonta több tízezret, sőt az utóbbi 10 évben bőven 100 ezer felett.
Nem irigykedem, én jó helyzetben vagyok, kemény munkámnak, befizetéseimnek és megtakarításaimnak köszönhetően.
A realitásokra akartam a figyelmet felhívni.
Kívánom az összes lelkes kommentelőnek, hogy majd idővel elgondolkodjon a semmi nyugdíján, ha eljön annak az ideje, mert a többségnek sikerült a maga "eszes" módján kibújnia a közteherviselés alól.

vándor madár 2015.10.26. 11:49:13

@nakivi: "Hát nem lett belőle semmi. Egyedül, segítség nélkül csak úgy tudtam boldogulni, ha elveimet és munkámat feladva, teljesen másba fogok. Varrni kezdtem. A 90-es években ezzel nagyon jól lehetett keresni, ha azt veszem, hogy az OTP-től 3.900- forinttal jöttem el, varrással meg megkerestem havi 20 000-et (igaz, hogy 16-18 órai munkával)."

vándor madár 2015.10.26. 13:21:55

@nakivi: Nem fizethettél be 1988-tól sem havonta több tízezer forintot nyugdíjjárulékra, mert akkortól a nyd. járulék pont 10%-volt, de még adóra sem, mert ahhoz százezreket kellett volna keresned, amikor még a tízezer is nagyon jó fizetés volt.
Itt nem mindenféle befizetésekről van szó, mert azoknak nincs semmiféle kihatása a nyugdíjra, amiről konkréten szó volt.
És amikor te 3.000 Ft-ot kerestél, akkor a nyugdíjjárulék nem volt még 10% sem, úgyhogy amit odaírtam, az nagyon is reális.
Ami pedig a férjedet illeti, nagyon sajnálom, de gondolom, hogy kapott rokkantnyugdíjat. 2 gyerek pedig nem 4 gyerek, bármennyire nehéz is akár egyel is boldogulni, ha az ember kilátástalan helyzetben van.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása