oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. szeptember 24. 06:48,  Gyászolom a hazámat - öt szakaszban 110 komment

2015. szeptember 24. 06:48 Határátkelő

Gyászolom a hazámat - öt szakaszban

A beilleszkedés, új otthonunk elfogadása nem is olyan egyszerű, mint elsőre (jellemzően Magyarországról) gondolná az ember. A kulturális sokk különböző állomásairól már többször is szó volt, komoly pszichológusok, szakemberek is írtak ide róla. Moholy mai írása szerintem kissé lazábban, humorral (is) közelíti meg a kérdést, de azért sok igazság is akad benne.

kultursokk_kep_universiablogs_net.jpg

1. Tagadás és izoláció

(Érzelmi bénultság, ürességérzet, zavaros gondolatok, közömbösség, a tények elutasítása)

Nem, nem és nem akarok az otthoniakra gondolni. Érdeklődő e-mailekre nem válaszolok, Skype-on gondosan beállítom az „invisible” állapotot, FB-t kerülöm, mint a tüzet. És valóban láthatatlanná akarok válni.

Persze, hogy elvagyok barátok és családtagok nélkül is. Van önbizalmam, intelligenciám az alkalmazkodáshoz. Menni fog ez. A telefonba összefüggéstelen baromságokkal próbálom megnyugtatni anyámat, hogy „Miiinden a legnagyobb rendben van velem”.

Boldognak kell lennem, hiszen lehetőségem nyílt egy másik nagyszerű országban élni. Neeem, nem hazátlan vagyok. Tudatosan választottam. Itt zöldebb a fű, kékebb az ég… csak ellenállhatatlanul párás lesz a szemem, ha a szomorú, nyálkásan ködös Duna melletti reggelekre gondolok. A köd belepi az agyamat, egyedül depizek az elsötétített szobában.

2. Harag, düh

(Érzelmek feltörése, bűnbakkeresés, bűntudat, szorongás, étvágytalanság, álmatlanság, mellkasi problémák.)

A fene a szépapáimat, hogy eldzsentrizték a jövőmet. A fene a (mindenkori) kormányba, mert nem oldotta meg a helyzetem. Nem volt felhőtlen gyermekkorom, ifjúságom éveit nyomasztotta a jövőtlenség céltalansága. Nem szülhettem meg a három királyfit és a három királylányt, akiket terveztem.

Fene, mert mások helyzete sem volt rózsásabb, különben nem fogyna a nemzet és jutott volna nekem is nyugdíj, és a fene, mert egyáltalán nem biztos, hogy elérném a bűvös korhatárt. Fejfájásomat körömrágással próbálom enyhíteni.

3. Alkudozás

(Egyezkedés a sorssal, Istennel /ízlés szerint/, kérdések boncolgatása.)

Ha nem lett volna Trianon… Ha az ország nem a szocialista oldalra kerül a második világháború rulettkerekén… Ha a Marshall segély… Ha nem úgy nevelnek, hogy Kádárra úgy tekintettem, mint cáratyuskára…

Ha az anyám gondoskodóbb lett volna, ha jobban figyelt volna rám… Ha az apám több pénzt keresett volna, ha tiszetletteljesebb példaképem lett volna… Ha a nagymamámnak kerekei lettek volna… Ha jártam volna Tótkomlóson... Ha háltam volna lópokrócon.

4. Tudatos emlékezés

(Intenzív gyász, racionálisabb szakasz, szép emlékek felidézése, elszakadást segítő azonosulás.)

Regisztráltam már minden létező fórumba: „Szeretlek Magyarország”, Magyarvagyok.hu, mert mi lennék más. Pinteresten Magyarország legszebb tájai albumot nyitok. A világ legszebb vidékei csakis a Kárpátok ölelő karjai között találhatók meg, na meg itt van a Föld szívcsakrája is, akármi legyen is az.

Gyerekeimet késő estig gyötröm a helyes magyar beszéddel. Mindennap három oldalt kell magyarul írniuk, hogy el ne felejtsék édes anyanyelvüket. Mit ne felejtsék! Szebben beszéljenek, mint Kudlik Júlia, helyesebben írjanak, mint Arató László!

Magyar mondataikból gondosan gyomlálom a be-becsúszó idegen szavakat: Nem fieldtrippen voltál fiam, hanem iskolai kiránduláson, de örülök, hogy használtad a sunscreent.

5. Elfogadás

(Az emlékekben tovább él a múlt, de a normális életvitel helyre áll, a veszteségérzet a továbbiakban már nem köti le az összes életenergiát. A szociális kapcsolatok megújulnak. A gyászoló az öt szakasz után új tapasztalatokkal megerősödve lezárja a gyászt.)

Van egy ország, ahol születtem, felnőttem. Fontos nekem, mert minden mondat az ő nyelvén cseng a fejemben, az ő mércéjével osztom a világot jóra, rosszra, fehérre, feketére. Kultúrája a bőrömbe tetoválódott, lemosni, eltakarni nem tudom, de nem is akarom.

Magyarnak születtem, azzá váltam és az is maradok életem végéig. Mint az almafa: mindegy hová hullik a gyümölcse, ismét almafa sarjad belőle akármelyik földrészen is kell gyökeret eresztenie.

Ha kérdezik „Where are you from?”, már nem könnybe lábadt szemmel nyüszögöm a választ. Nem kerülök eufórikus hangulatba, ha a kérdezőnek rémlik, hogy mintha lenne magyar felmenője, vagy látott már életében magyar embert. És nem próbálok azonnal magyar szavakat tanítani neki, mint a „koszi” vagy „Hoty vatty?”.

Már nem mondom el a gondosan összeállított gyorstalpaló Magyarország bemutatómat (létezik 5 és 15 perces változatban, illetve egész estés). Ha kérdezik, csak a lehető legegyszerűbben válaszolok: I am from Hungary. Magyar vagyok.”

(Kép: universiablogs.net)

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kultúrsokk Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr237814614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rumitom 2015.09.24. 08:07:55

Ki az a kudlik julia es arato laszlo?

puhacica 2015.09.24. 08:38:36

hogy mennyire nem vagyunk egyformak!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.24. 09:04:05

Nincsenek rendes posztok a postaládában? :-(

Golf2 2015.09.24. 09:14:03

@diggerdriver: Off: 580lovas szupertraktor teszt a mai totalcaron,téged biztos érdekel.ON

LittleG (uk) 2015.09.24. 09:15:56

"Szebben beszéljenek, mint Kudlik Júlia" a legjobb mondat a posztból :)

LittleG (uk) 2015.09.24. 09:19:51

@Zka: "Ma a rövid kommentek napja lesz?"

ja.

:)

Határátkelő 2015.09.24. 09:23:14

@Csupacsí: @Dragonlady (Bp, Hun): Nem értem, mi a bajotok a maival. Szerintem teljesen rendben van. Egyébként meg ti mikor írtatok utoljára posztot? Noha vannak, akik szentül meg vannak győződve róla, a posztokat nem én írom (és nem is egy titkos társaság), hanem TI. (És még az összes kommentelő sem én vagyok.) Szóval akkor hajrá!

LittleG (uk) 2015.09.24. 09:25:39

@Csupacsí: "nem lesz ma poszt?"
Ma lehet románul kell érteni a poszt/post szót: azt jelenti böjt. Ma nincs poszt, tehát post van :)
Bár attól is függ, mit értünk poszt alatt. Ez nem az a klasszikus határátkelős poszt. Egy iromány, szerintem poszt, van eleje meg vége. Amit felvázol, nálam sem így volt, a humora tetszik, igaz nincs messze a túlerőltetett poénoskodástól, de nálam még épp belefér - vannak benne (számomra) új poénok/vicces megfogalmazások.
***
Rumitom ezek szerint fiatalabb nálam :)

LittleG (uk) 2015.09.24. 09:29:30

@Határátkelő: "Egyébként meg ti mikor írtatok utoljára posztot? "
Azért ha beülök egy színházi előadásra és ott valami szerintem gyengét/nem igazi darabot adnak elő, és ezt szóvá is teszem, a válasz valószínűleg nem az lesz, hogy te mikor léptél utoljára erre a színpadra? tessék, csinálj jobbat. (azaz nem minden kommentelő egyben posztíró is, de attól még lehet véleménye, nem?)

Határátkelő 2015.09.24. 09:30:52

@LittleG (uk): Akár lehetne értelmes beszélgetést folytatni arról, hogy ki milyen fázisokon ment keresztül.

LittleG (uk) 2015.09.24. 09:36:55

@Határátkelő: "Akár lehetne értelmes beszélgetést folytatni arról, hogy ki milyen fázisokon ment keresztül. "
Igaz, nem is erről van szó. Csak ha a törzsvendég megszokta, hogy minden reggel finom túróstáska van a pékségben, ám egy reggel csak kapros-köménymagos sütit talál, fanyalogni fog. Aki meg a kapros-köménymagos sütit szereti, örülni :)

Határátkelő 2015.09.24. 09:41:44

@LittleG (uk): A hasonlatod ott sántít szerintem, hogy ha ugyanezt egy "közösségi" színházban teszi, ahol nem profi színészek állnak a színpadon, hanem olyanok írják, rendezik és játsszák el a darabot, akik ezt szabadidejükben csinálják, ráadásul a nézők között ott ülnek a szerzők is, akkor az más helyzet, mint ha egy profi színház profi előadását kritizálod. De hagyjuk, mert ez nem vezet sehova. Természetesen lehet kritizálni, ezzel semmi baj nincs, csak vannak napok, amikor az ember nehezebben viseli.

Arról most hadd ne beszéljek, hogy valaki vette a fáradtságot, összeszedte a gondolatait, megírta, elküldte - és erre azt kapja, hogy az írása semmit nem ér ("ma nem lesz poszt?")? Ez milyen? És ha ezt kapja, legközelebb miért írjon?

Lehet vele egyet nem érteni, vitatkozni, de semmibe venni más erőfeszítését szerintem nem túl szép gesztus.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.24. 09:47:27

Hát a gyász fázisai nem voltak nekem, az biztos. Az akkor inkább releváns, nem, ha az ember nem igazán önszántából megy el, hanem tényleg nincs választása. Továbbá az elkoltozest vissza lehet csinálni, a halált kevésbé, más a véglegessé g meg a belenyugvas szükségszerűsege.
Tegnap kszabadultam itthonról, örültem mint majom a farkanak, aztán úgy felbosszantottak a t-kom irodában, hogy ennyi elég is volt erre a hetre. Ugyhogy vegkepp nem relevans, hogy en mit erzek meg milyen visszajonni. (Kartyafuggetlen telefonban t-kom kartyaval nem megy az adatforgalom, mert nem, kesz. Öt másik orszagban ment, itt ne akarjak pénzt költeni. )

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.24. 09:50:27

@Határátkelő: igazad van és bocsánatot kérek.
Sokszor van egyébként olyan, hogy visszautasitasz bekuldott írást, hogy ez nem ide való stb, vagy írja át, bővítse ki? Hogy működik ez a szerkesztési folyamat?

Herr Géza 2015.09.24. 09:53:32

Én sem tudom, mi ez a nagy fanyalgás... Hatszor inkább ez, mint a tegnapi "megfogtam-életem pasiját-és homokban esküdtünk a tengerparton-porschéval-ugye milyen jó nekem" szörnyüség.
Klasszul összefoglalt egy személyes hangulatátalakulást, nem mindenkinél így müködött ez nyilván, de attól még tanulságos. A stílusa meg nekem kimondottan tetszett.

Határátkelő 2015.09.24. 09:57:19

@Dragonlady (Bp, Hun): Visszautasítani csak nagyon ritkán szoktam, mert általában elég kevés reménytelen írás érkezik. Arra azért akad példa, hogy javaslok némi bővítést, esetleg átírást, ha az tartalmi jellegű - éppen azért, mert már ismerem a kommentelőket... ;) ;)

LittleG (uk) 2015.09.24. 10:20:44

@Határátkelő: Értelek és nekem nem is volt nagyobb bajom az írással, szerintem poszt csak más :)
Kibicnek ugye semmi sem drága, kritizálni meg mindig könnyebb, mint alkotni... Az észt én is osztom, de pont mert mimóza vagyok és valószínűleg a szívemre vennék kommenteket, én sem írtam erre a felületre, pedig érlelődik. Talán jövőre :)

©________ 2015.09.24. 10:23:56

@Határátkelő: mi bajom a maival? miért, volt ma poszt?
:D

és mivel te én vagyok, az összes posztot én írtam:D

mit írjak neked vazsmegyéből határátkelésről, egy éve még bevásárolni se mentem át a határon:D

©________ 2015.09.24. 10:24:52

@LittleG (uk): ez nem poszt. ez egy komment.
hogy mit akart írni, azt nem tudtam megfejteni.
ettől még lehet jó. csak nekem nem jött át.

©________ 2015.09.24. 10:26:34

@Határátkelő: hát tudod, ilyen az élet Babolcsai néni. senki nem kap az első publikációjára Nobel díjat, még a tudományos életben sem.
én se kaptam az első sikeres vizsgámra doktori címet:D

TilosazA (UK) 2015.09.24. 10:30:37

Nekem sem így voltak az érzelmi dolgok. Nem gyászolom a hazám, mert ott van még, él és virul. És folyamatosan változik amíg nem vagyok ott, rá is csodálkozom minden évben.
Viszont ismerek olyat, aki megragadt a negyedik fázisban: minden magyar csak csodálatos lehet, és néptáncolni kell mert az magyar. Nekem a Tankcsapda vagy a Republic magyarabb. Tudja fene.

LittleG (uk) 2015.09.24. 10:34:06

@Csupacsí: miért? sok blog van, ahol a szerző különböző dolgokról filozofálgat, a kirakott szöveg az poszt.

LittleG (uk) 2015.09.24. 10:40:01

@TilosazA (UK): "Nem gyászolom a hazám, mert ott van még, él és virul."
Attól még lehetne gyászolni. A gyász lényege igazából nem az, hogy valaki meghalt, hanem a veszteség, ÉN elvesztettem valamit/valakit. Halál esetén végleg, ezért a gyász is mélyebb...

qkuc 2015.09.24. 10:55:03

Az elso 4 tipus esetebem nem boztos, hogy jo otlet volt kikoltozni. Az elso 2 tipus tagjait pedig anszlut mem ertem.

©________ 2015.09.24. 10:55:43

@LittleG (uk): nekem egy poszt legyen hosszú!:)

ezert szeretem Monika es Macamuca szövegeit. ők kommentben is kész posztot írnak:))

LittleG (uk) 2015.09.24. 10:58:22

@Csupacsí: "nekem egy poszt legyen hosszú!:)"
jaaa :) én is a hosszú posztokat szeretem :)

TilosazA (UK) 2015.09.24. 11:00:36

@LittleG (uk): Érdekes, hogy mennyire különbőzőképpen éljük meg ezeket a dolgokat. Néha engem is elkap ez az érzés, hogy "jaj, el kellett jönnöm" (elég ritkán), de alapjában véve a kiköltözésben nem a veszteséget élem élem meg, hanem a "nyereséget" az új hellyel. Ami amúgy fura, mert nem vagyok egy optimista alkat.

2015.09.24. 11:15:27

Ezt a posztot nehéz lesz bármivel is alulmúlni. Klisé az egész.

adg 2015.09.24. 11:16:53

Na igen, az elozoekben kifejtett velemenyem valoban kicsit rovidre sikerult.

Na szoval...

1. Tagadas es izolacio. Pont nem volt. Sosem tagadtam es nem izolaltam el magam senkitol. Elizolalodott magatol a nagyreszuk. Ezt sajnalom ugyan, de megertem es nem tudok mit tenni vele. Nem igazan lehet apolni minden kapcsolatot 15000 km-rol. A legszorosabbak megmaradtak, a tobbi elmulik lassankent.
Furcsa modon szuleimmel tobbet beszelek azota, pedig egy utcanyira laktunk egymastol. Apamban valami furcsa kuldetestudat munkal, minden hetvegen felhiv. Amig otthon voltunk, volt, hogy honapokig sem talalkoztunk. Meg a vegen kialakul koztunk valami normalis szulo-gyerek kapcsolat. Epp ideje lenne. :)
A baratok, ismerosok viszont elkopnak.

2. Nem volt harag, sem duh. Tudom az okot, ha haragszom, attol sem lesz jobb. Ez van. Adott volt egy szituacio, kerestunk ra egy megoldast, es most probaljuk a legjobbat kihozni belole. Mit segitene a duh, minek haragudjak. Inkabb leszarom az elozmenyeket, az mar elmult, most most van, meg elottunk a jovo, amig el nem pusztulunk. Ugyis az lesz a vege. Ha haragszom, akkor is.

3. Alkudozas. Ez osszefugg az elozovel. Ha nem lett volna valami, akkor maskepp lenne. Meg a nagyanyamnak ha kereke lett volna.

4. tudatos emlekezes. Na ez is kimaradt. Persze, van amikor valamirol eszembe jut valami regi emlek, de direkt nem szoktam eloszedni valami magyar dolgot es agyalni rajta. Van eleg gondolkodnivalom anelkul is. Nem regisztraltam sehova, erintolegesen figyelemmel kiserem a magyar hireket, mert vannak otthon rokonaim, akik elohozzak ugyis, Jobb nem teljesen bamban nezni rajuk, amugy is rosszul vagyok a gondolattol, hogy a masfel ol meretu kepernyojukon lavornyi fejjel, mint egy Nagy Testver nezek rajuk a falrol szkalypolas kozben. Meg hat nyilvan valamennyire erdekel is, mi zajlik otthon.
De az itteni hirek mar jobban izgat, es ez a tendencia, ugy latom. Tolodik a hangsuly.

5. elfogadas. Ez jo, ezzel kezdtem. Amikor eldontottuk, hogy eljovunk otthonrol, akkor el is fogadtam. Tudatosan keszultem ra.

Ettol persze voltak meg ilyen kis bevillanasok jo parszor, hogy "mijafaszt keresek en itt?", pl amikor becsben felszallt a repulo, vagy amikor Brisbaneben elbucsuztunk ket het nyaralas utan a baratainktol, el elindultunk ide, ahol mar tok egyedul voltunk.
Kijottunk a repterrol, es akkor megjottunk. Akkor volt a legerosebb, onnantol olyan egyedul voltunk a vilag vegen, mint az alkoholista a kis hulye bolygojan a kis hercegben.

Na akkor ez volt az en posztom mara, a fentiek alapjan. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.24. 11:18:41

@Herr Géza:
Így van, helyén kell kezelni a dolgokat.
Egy jó humorú fricska az egész.
Nekem tetszett.

firg_firg 2015.09.24. 11:26:35

"humorral (is) közelíti meg a kérdést,"

Remelem nem ment humoristanak.

Amugy ez mindenkinek mas. Van akinek van naszutas idoszak, van akinek nincs. Van aki szegyelli hogy a balkanrol jott, van akiben ez fel se merul. Van aki sirdogal hogy eljott, van aki fellelegzik. Stb stb stb.

London2009 2015.09.24. 11:42:36

Ez erdekes. Egyaltalan nem tudok ezekkel a fazisokkal azonosulni. Persze en kakukktojas vagyok mert nekem soha nem volt honvagyam egy percig sem. Viszonylag sokat logok magyarokkal es latom, hogy mennyien szomoruak itt es alig varjak, hogy vegleg hazakoltozzenek.
Jelenleg mondjuk mar eppen nagyon mennek haza, de csak azert mert fel eve nem lattam a csaladom. De vegul inkabb jon az egesz pereputty, ami nekem sokkal jobb. :D Tehat nekem az embereken kivul semmi sem tud hianyozni.
Ha mar fazisok, akkor en azt tudnam megemliteni, hogy az elejen mennyire oda voltam Londonert es imadtam mindent ami uj, mas es jobb volt. Mostanra meg annyira termeszetesse valt az egesz, hogy mar eszre sem veszek egy csomo mindent sajnos. De azt hiszem ez normalis, Budapestet is imadtam az elso evekben. Aztan ezek az erzesek lecsillapodtak es sokkal objektivebben tudom mar megitelni mindket varost. Latom a hibakat es az elonyoket is.

Muscari 2015.09.24. 12:23:29

@ChristineK: en se. Reszemrol semmifele gyaszfolyamat nem volt, meg harag se. Mi hideg fejjel dontottunk.

Muscari 2015.09.24. 12:32:41

@LittleG (uk): akkor legalabb irjunk sok kommentet. Regen volt idojarasjelentes.

London, napos, 17 fok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.24. 12:34:38

@qkuc: ezek nem típusok hanem a gyaszfolyamat fázisai pszichológia szerint

P.Elliot 2015.09.24. 12:44:56

En sosem ereztem ezt a sok fajdalmat amit a poszt iro leirt.
Erre mi nem ertunk ra. Fel kellett epiteni az eletunket. Kijovetel elott mar tudtuk hogy valoszinu teljesen alulrol kell kezdenunk, mosogatas, takaritas netan,ez a termeszetes foleg alig angollal de egyebkent sem vartuk a piros szonyeget, az lett volna a furcsa ha elenk teritik..
Az orszagot se hibaztattuk ahol sok mas honfitarsunk elt, megelt, mindenki ele az sem terithet piros szonyeget meg nem hibaztatni kell hanem tenni valamit hogy jobb legyen, tanulni, fejlodni, lehetosegeket keresni hiszen kulfoldon ezt csinalja minden hataratkelo.
Miert kellene nem beszelgetni az otthoniakkal es elzarkozni eloluk? Miert gondolja a topikolo hogy szegyenkezve kell elsuttogni hogy a Balkanrol jott, a bocsanatkereses suttogas eleve utmutato hogy ez szinte kinalja itt magat hogy le kell nezni mert maga is erzi hogy egy senki. Soha maskeppen mint vidaman mosolyogva nem mondtam meg hogy magyar vagyok es soha nem szabadkoztam hogy milyen hely az mert miert. Az is egy hely. Van amiben kulonb, vagy amiben nem.
A mas hely mindig kulonb, illetve mas, azert kell odamenni.
Emlekszem egyszer itt egy hegy tetejen/ Virginia allam/ a mellettem allo no akinek segitettem lecsavarni a vizes uvege kupakjat kerdezte hogy honnan jottunk. Mondtam neki hogy magyarok vagyunk es hogy milyen gyonyoru ez a volgy itt elottunk es hogy nalunk is vannak nagy hegyek, nem eppen ilyen magasak de ott alig jartam, nem furcsa? Azt mondta legyintve hogy ne is mondjam, O Kentuckybol van es a sajat allamat alig ismeri mert minden vakacioban masfele mennek, aztan ezen nevettunk hogy csodaljuk a masok allamat holott a mienk is szep csak fel kellene fedezni.
A posztolo miert nem fedezi fel a korulotte levo eletet, helyeket, probalna belekapcsolodni annak az orszagnak az eletebe ahova kerult?
Azt sem ertem hogy gyilkosan sulykolja a gyerekeibe a magyar nyelvet, ezzel netan azt a bizonytalansagot fogja megrogziteni a gyerekeben hogy o nem is annak az orszagnak a polgara ahol iskolaba jar, ahol fel fog noni hanem egy szamara mar alig ismert orszag huzza vissza ettol, illetve a szulok makacssaga. A gyerek mar az uj orszaghoz fog tartozni hacsak haza nem viszik kesobb, oda kellene belesimulnia.
Attol meg szeretheti Magyarorszagot, nem azon mulik hogy folyton kijavitjuk a beszedet.
Az en itt szuletett lanyom/ mar egy evtizede voltunk itt amikor szuletett/ is beszel magyarul meghozza igen jol, mindenfele tanitas nelkul mert ha azt a nyelvet is hallja otthon akkor automatikusan felszedi, nem kell vele gyotorni.
Nem tetszett a poszt mert mindent es mindenkit hibaztat kiveve sajat magat hogy mi lett volna ha....
Kit erdekel hogy mi lett volna! Azt kell nezni hogy mi van, mit lehet tenni, nem azt hogy masnak milyen az elete hanem probalni utolerni, megkozeliteni, na persze az sok munkaval, tanulassal jar es nincs ido kozben sirankozni.
Az illeto hatar atkelt. Forditsa az arcat az uj orszaga fele es ne hatrafele fordulva vadaskodjon hogy otet elkergettek.

LittleG (uk) 2015.09.24. 12:53:41

@Muscari: és a frizurád még mindig tart? :)

Muscari 2015.09.24. 13:04:47

@LittleG (uk): hat persze, mert megerdemlem :-)

skye8 2015.09.24. 13:21:38

Hajjaj I am from Hungary nem azt jelenti h. Mo-I vagyok? I am Hungarian mar mas tal teszta.kb.ennyi a mai poszthoz :D

Warlimont 2015.09.24. 13:27:18

Azt gondolom, aki valahonnan kintröl ide kommentel, posztot ir, vagy csak olvasva követi a blogot, az MIND kuzd valamilyen formaban a fentihez hasonlo erzelmi kerdesekkel, minimum eröt akar meriteni masok peldaibol. Vonatkozik en önmagamra is, teszem hozza önkritikusan. Mert ha olyan jo kint neked, mondom ezt annak aki most epp felhaborodott az elözöeken, hogy Magyarorszag meg ez az egesz mar nem szamit, akkor miert olvasol eppen egy kivandorlokrol, idegen kulturaban dolgozni kenytelenekröl szolo blogot? A blog gazdajanak meg ötletkent felvetnek egy közvelemenykutatast itt a neten, beikszelös kerdöiv, valami ilyesmivel: 1. Miert mentel ki? a. mindig erröl almodtam b. többre szerettem volna jutni c. az ehhalal es a szamlak elöl 2. Jo neked kint? a. igen, munka, baratok, penz, csalad, minden stimmel b. a penz jo, de amugy.... c. ha lenne sporolt penzem, mar nem ulnek itt. 3. Örökre kint akarsz maradni? a. igen, eletem legjobb döntese volt ide kijönni. b. kisse megszedem magam, es megyek haza. c. holnapra van a jegyem foglalva, addig meg kihuzom valahogy. 4. Milyen nyelven netezel többnyire szorakozaskent? a. magyarul b. az itteni orszag nyelven 5. Milyen kulturaju a baratod/baratnöd/hazastarsad, stb a. magyar mint en b. a helyi orszag kulturaja c. szinten bevandorlo de nem magyar d. nincs senkim csak a pornooldalak. 6. hetente hanyszor beszelsz vagy chatelsz valakivel otthonrol? a. nulla b. 1-3 alkalom c. naponta

LittleG (uk) 2015.09.24. 13:33:45

@Warlimont: "Mert ha olyan jo kint neked, mondom ezt annak aki most epp felhaborodott az elözöeken, hogy Magyarorszag meg ez az egesz mar nem szamit, akkor miert olvasol eppen egy kivandorlokrol, idegen kulturaban dolgozni kenytelenekröl szolo blogot?"

Erre nagyon hosszan is lehetne válaszolni, de én csak kommenteket írok, nem posztokat :)

A "kénytelenek" szót emelném ki, mert nem mindenki választja készerűségből a határátkelést. Mi sem pl. Persze volt benne többek között anyagi motiváció is, de ez csak egy része, önmagában nem lett volna elég, pláne nem ahhoz, hogy jól is érezzem magam.

Egy blogot olvasni azért is lehet, mert az embert érdekli, másoknak milyen a története, vagy okos infókat ment le magának egy-egy kommentből. És még sokféle okból...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.24. 14:00:28

@P.Elliot:
Félreértetted az egész posztot.
Ez senkinek nem az élete, ez egy görbe tükör.

P.Elliot 2015.09.24. 14:40:53

@Warlimont: Ez nekem szolt? Nem voltam a net kozeleben a beiras utan. Hogy miert olvasok hataratkelokrol? En mindenfelet olvasok. Es miert ne olvasnek? Magyar / is/ lennek vagy mi a fene, miert kellene leirnom az orszagot. Tolem meg nem hallottal olyat hogy szidtam volna vagy rosszakat irtam volna Magyarorszagrol.

Bredpitt Monika 2015.09.24. 14:52:51

Szerintem jó kis poszt volt. Ilyennek képzelem Digger darabját. Hangos gondolkodás.

A mai napban ezzel a kapcsolatban nekem az egyik legjobb mondatok P. Elliottól jöttek:

"En sosem ereztem ezt a sok fajdalmat amit a poszt iro leirt.
Erre mi nem ertunk ra. Fel kellett epiteni az eletunket."

Ez sokat elmond. Én pl. biztos, hogy azért is szenvedtem annyit, mert olyan munkám is volt, ahol nem voltam leterhelve, egész nap agyaltam a hülyeségeken......
Persze nem ilyen egyszerű, mert ez emberfüggő is. Én a honvágyam nem tudom leküzdeni hosszú időn keresztül. Ugyanakkor az is lehet, hgoy van egy olyan zuga a világnak ahonnan soha nem akarnék hazajönni....ki tudja.

A másik dolog amit érdekesnek tartok, hogy amikor elindulunk valahová a magyarul beszélő gyerekünkkel mennyit kell nyüstölnünk a magyar miatt. Szerintem azt nem szabadna megengedni, hogy totálisan átváltson a másik nyelvre, igenis használja azt a nyelvet amit anyanyelvnek hívnak.

Én viszont azt nem tudtam volna elképzelni, hogy még az öt nap suli után magyar iskolába is hurcoljam a gyerekem, ami elég messze is volt ráadásul, csak azért, hogy megtanulja hogy jöttek sorban a magyar királyok.

Volt olyan ember kint, aki egy másik államból képes volt a gyerekét átvinni New Brunswickba minden szombaton, mert nekik ez ennyire fontos volt. Én ezt is becsülöm, de én ezt biztos, hogy nem erőszakoltam volna rá a gyerekre.

Bredpitt Monika 2015.09.24. 14:54:41

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: gyere csak ki a ház elé! Van egy kis beszédünk (verekedés nem lesz).

A másik posztról beszélek, van egy két kérdésem.

LittleG (uk) 2015.09.24. 16:00:10

@Bredpitt Monika: Nálunk is van Magyariskola, régebben voltunk párszor és most megint megyünk, de főleg azért, hogy magyar társaságban legyen és másoktól is hallja a magyar nyelvet. Játékos folglalkozások vannak, a szülők addig egymással trécselhetnek, én szeretem. Ja, és csak minden második hétvégén, hetente azért sok lenne, minden héten csak egy hétvége van sajnos és azt kell beosztani mindenre :)

gabors 2015.09.24. 16:15:30

Erdekes valami ez a mai iras... (poszt ????)

De 25 ev utan mar nem tudom egyik pontot sem aterezni. A felsorolt, 5 pontba szedett, erzelem kupacok csak akkor lennenek ertelmezhetoek ha valami elethelyzetben lettek volna helyezve ...

Igy onmagukban semmit nem jelentenek szerintem....

Moholy42 2015.09.24. 16:26:30

Itt vagyok. Olvasom a hozzászólásokat.

Moholy42 2015.09.24. 16:26:30

Gyász => A gyászfolyamat akkor is felléphet, ha "elveszítesz" egy barátot, nem feltétlenül a halála okán. Gyász. Nem azért, mert Magyarország meghalt. Én veszítettem el. A nosztalgikus emlékképek ugye nem azonosak az "együttélés" folyamatával.

Ha valaki úgy gondolná, nem, nem sírok egésznap a sarokban a köldökömet nézve. Felfedezem új lakóhelyemt, igyekszem érteni a politikai/gazdasági összefüggéseket, csiszolom a nyelvtudásom a helyi nyelvhasználat szerint.

jewel79bp 2015.09.24. 16:44:14

@Moholy42: Nekem tetszett. Van egy legutolsó lépés szerintem, ami kimaradt: amikor tényleges, végleges otthon az új ország/új otthon, és amikor végleg az lesz a "haza megyek". Amikor nem azt mondod, "magyar vagyok", hanem azt, hogy "londoni".

Moholy42 2015.09.24. 16:56:48

@jewel79bp: Köszönöm. A gyász öt szakaszát nálam okosabb emberek találták ki, erre próbáltam ráhúzni saját kavargó érzéseimet. Ezért öt az öt szakasz. Valóban sok ember elérheti a "hatodik" szakaszt is. Ha elég fiatalok az asszimilálódáshoz, elég idő áll rendelkezésre (20-25 év..) Én még csak két éve élek külföldön és fiatalnak sem mondanám magam. Biztos, hogy be fogok illeszkedni, de nem hiszem, hogy valaha is kanadaiként fogok magamra gondolni.

LittleG (uk) 2015.09.24. 17:03:13

@jewel79bp: Miért ne lehetnél londoni magyar? Az hogy milyen nemzetiségű valaki, mindig is meghatározóbb, mint hogy épp hol él. Lehet holnap máshova költözik, de továbbra is magyar lesz.

Moholy42 2015.09.24. 18:23:45

@tavolirokon2: :D Te mindent megértettél.

macamuca [IHUN] 2015.09.24. 18:23:53

Hát a szövegértés sokaknak nem az erőssége, az fix...
A felsorolt pontok egy pszichologiai folyamat fokozatai-lépései, ezeket fogalmazta meg a posztolo a sajat szavaival, a saját megjegyzéseivel fűszerezve. Ebből adódik az ironikus stílus (ami egyúttal vélemény is adott magatartás -formáról, viselkedésről, reakcióról), és ebből adódik az a félreértés is sokaknál, hogy a felsoroltak a posztoló személyes érzései -reakciói.
Egyedül Dragonlady fogalmazta meg, hogy a pontok egy folyamat lépései. Csak o értette egyedul?......
Aztán.
Az itt kommentelők nagy része tudatosan készült arra, hogy máshol akar/fog élni (olymindegy, mi kesztette eme döntésre). Igy aztán nem csoda, ha a (z ironikusan megfogalmazott) leírt gyászfolyamat (gyász =veszteség) több (netan mindegyik) lépése kimaradt, vagy sokkal rövidebb ideig tartott, kevésbé intenzív volt = nem viselte meg túlságosan az egyént. Tehát ismeretlenek ezek az érzések ilyen intenzitással a kommentelők nagy része számára. Ez érthető, Node az már nem, hogy miért tartják sokan emiatt túlzásnak, vagy plane hihetetlennek azt, hogy ez létezik, meg hogy sokakat érint?? Azokra sem ártana gondolni, akik kényszerdontest hoztak a külföldre költözéssel: ha rajtuk múlik, sose költöznek másik ország a, de valami miatt rákényszerültek (ez a valami jellemzően a piszkos anyagiak: nincs munka, vagy van, pici fizuval, pár embernél a hitelek elszállt törlesztőrészlete borított mindent...).
Akad par ember kulfoldon, aki hanyatt-homlok menne vissza Mo-ra, HA a megélhetése biztosítva lenne. Ennek hiányában marad külföldön , és a posztban leírt érzésekkel kínlódik, akár hosdzu éveken át.
Tessék megpróbálni elképzelni ezt....

Tamas Szeip 2015.09.24. 18:33:27

Nem kell kimenni Angliába szolgának !

nyanyus 2015.09.24. 18:33:30

Beleképzeltem magamat a helyébe, és rögtön sírva fakadtam, de tényleg. SZörnyű lehet, hogy az embernek olyat kell tennie, ami ellen szinte zsigerből tiltakozik. De élni kell, az biztos, és a gyerekek jövője sem mindegy, hiszen itthon a kormány pont ezzel foglalkozik a legkevesebbet. Na meg az egészségüggyel, szóval meghallni lehet itthon, meg nyűglődni, de élni lehet, hogy távolabb jobb.

2015.09.24. 18:38:47

@Tamas Szeip: Igazad van. Mo.-n is lehetsz az.

montroyal ( CAN qc) 2015.09.24. 19:07:16

jo a post ... nem rovid , belefér az ebédidombe ..

probalom felfedezni azokat a részeket ami velem is megtortent ...

nem VOLT FB stb csak C64 de csak eladtam tok hulye voltam hozza . csak igazi levél volt..

az atkosbol jottem el elveztem mindent Bécsbe amit sose lattam otthon
szabad voltam .. na ez fontos mert ha haza megyek lecsuknak ... nem reszletezem ..
fiatal voltam eros (sportoltam) baratok ismerosok magyar roham a Mariafilfer str-n feketekereskedelem sok penz csajok bulik ...

nem az eletemet irom le csak az okok ami miatt szinte semmi sem
vonatkozott ram, szerettem ott lenni , jol kiismertem magam ott, 2 év eltelt es elfogadtak Kanadaba , ott a berendezkedes izgalmai lakas, 2 auto ,munka, felfedezni a helyi kirandulo helyeket , vasarlo helyeket szorakozo helyeket .rengeteg akkor erkezett magyar csalad, buli. buli hatan , kirandulasok egyutt , gyermekeink hasonlokoruak , ok sem unatkoztak vagy hianyoltak valamit ..

OK szetnezek a munka frontjan ..
vagyis a folytonos semmit tevést ugy csoportositom hogy az lazas tevekenysegnek lassék ,de semmikép ne fajuljon munkava .. csak a fonok meg ne tudja .. marmint a nejem ..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.09.24. 19:27:51

@Muscari: drukkolok, hogy a napos ido kitartson a het vegeig, a lanyom es par csoporttarsa most megy Londonba Ja, vegulis maradtak az Airbnb-nel, talaltak egy jo helyet, es hab a tortan, hogy a tulajnak vmi taxis vallalkozasa is van, igy a repterrol keso este nem kell bumlizniuk :)

qkuc 2015.09.24. 20:01:00

@Dragonlady (Bp, Hun): tökmindegy, típusokba is sorolhatók, mert valaki megreked bennük. De még mindig nem értem, emberek hogyan tudnak ilyn gondolatokkal létezni, :D.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.24. 21:22:35

m.hvg.hu/itthon/20150924_Megrenditoen_rossz_lett_a_magyar_diakok_s
Off: ennyit arról, amit a minap mondott itt valaki, hogy felesleges tanulni, mindent ki lehet guglizni.

2015.09.24. 22:00:53

@Határátkelő: Vagy legalabb offolni valami jobb temarol. :D

2015.09.24. 22:01:56

@Dragonlady (Bp, Hun): És képtelenek megírni egy ilyen semmi hírt is, helyesírási hiba nélkül. :DDD

jewel79bp 2015.09.24. 22:05:25

@LittleG (uk): Nekem mindig is fontosabb volt, hogy hol élek, mindig a lakóhelyemhez kezdtem kötődni, nem a nemzetiségemhez. Az utcákhoz, boltokhoz, de még a fákhoz is képes vagyok kötődni. Nyilván mások vagyunk. Most pl megyünk nyaralni Franciaországba. Levelezek a szállásadónkkal, és úgy határozom meg magam, hogy X család vagyunk Hollandiából. Bár a nevemen látszik, hogy nem holland, de sosem úgy fogok bemutatkozni, hogy mi vagyunk
a magyar család, hanem
úgy, hogy Hollandiából, x városból jöttünk.

TX7AW 2015.09.24. 22:08:59

A Tótkomlós/lópokróc a Dohár-féle Kis angol nyelvtanból toppant ide? :)

graphics 2015.09.24. 22:09:04

Sziasztok!

Az a véleményem, hogy aki ilyen mentalitású, az inkább maradjon, mert soha sem fog tudni kint élni.

Egyszer már eldöntötte, hogy elindul, nem? Persze, lehet utólag egy kissé elgondolkodni azon, hogy helyes volt-e vagy sem útnak indulni, de nem ilyen mélységekben, mint a jelenlegi poszt teszi. Gyanítom, hogy olyasvalaki írta, aki csak elképzelte, hogy milyen _lenne_, ha külföldön kellene élnie...

Nekem egyébként is annyi volt az új élmény, hogy ilyesmire időm sem maradt. Nem kerestem mindenáron a kalocsai paprikát meg a halászlét (bár nagyobb hipermarketekben beszerezhetők) és nem sajnálkoztam magamon. Helyette inkább: itt van egy probléma, meg kell oldani.

További szép napot mindenkinek!

Shanarey 2015.09.24. 22:19:17

Nincs ezzel a poszt-al semmi gond, emberek vagyunk, és szerencsére nem ugyanúgy kezeljük a problémákat.

Van aki így kezeli. Rend a lelke mindennek, vagyis pontokba kell szedni. Oké. Ám én rendetlen vagyok. Ha valaki megkérdezi honnan jöttem, akkor a válasz csak annyi hogy Magyar vagyok.

Sose leszek más, és sose akartam más lenni, mint Magyar. Aki olyan célokat kerget hogy ő Angol lesz, vagy Német stb. nos az hülye. Esélytelen. Állampolgárrá válni lehet, de ennél többet nem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.24. 22:23:17

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
a hvg online kiadása úgy készül, hogy még a helyesjrás-ellenőrző is le van tiltva, minden cikkben van legalább egy elgépelés is :-/
ettől függetlenül a hír releváns, telefonról nem tudtam más forrásból keresni, most meg már nagyon le vagyok lassulva és mindjárt alszom :-/

fhdgy 2015.09.24. 22:41:05

@Dragonlady (Bp, Hun): miért csodálkozunk a rossz eredmény miatt? Aki írta a cikket, számtanból egyes. Senki nem reklamál a számtani hülyeség miatt. Azt írja a cikk, hogy 34 indulóból 30.-ak lettenünk, vissza felé a negyedikek. Nézzük csak: a 34. vissza felé az első, 33. a második, 32. a harmadik, 31. a negyedik, a 30. az ötödik.

Akkor vissza felé hányadikak vagyunk? Nem tudunk ötig számolni, akkor mit nyavalygunk?

blackhairlady 2015.09.24. 23:14:30

Nekem szinte minden pontja megvolt a felsoroltaknak. Tetszett a humoros megfogalmazas:)
5 ev utan mar azert teljes bizonyossaggal tudom, hogy itt maradok, de bizony az elejen neha mentem volna haza tobbszor is. Ha angliaba koltozok, valoszinuleg havonta otthon lettem volna.
Ido meg mindig van gondolkodni a dolgainkon, hosszuak az ejszakak:(

2015.09.24. 23:41:04

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem adnak a minőségre. De mondjuk ez elmondható a többi online hírportálról.

TX7AW 2015.09.25. 00:03:12

@Moholy42: Nekem bejott a poszt, abszolut szorakoztatonak talaltam, koszi érte. :)

LittleG (uk) 2015.09.25. 00:28:45

@jewel79bp: régebben én is még a sarki kukához is ragaszkodtam és jó sokáig még a szülővárosomból sem voltam hajlandó elköltözni, aztán muszáj volt és meglepetten állapítottam meg, hogy nem csak túléltem, de egy év után jó is kezdett lenni (addig nagyon nem), aztán meg már nem költöztem volna vissza.

Mikor kijöttem, csak az a havasesős hideg péntek este a tökidegen és nem túl szép, nemműködő kandallós házban volt kétségbeejtő, mikor igazán, de úgy igazán rájöttem, átéreztem, hogy soha többet nem lesz az, amit most magam mögött hagytam és majd' fél évig nem fogom látni a lányom... (se senki mást egy darabig)

Akkor csak egy kívánságom lett volna, mindent visszacsináltam volna.. Viszont reggel már kisimulva ébredtem és a meleg takaró alól bámultam ki a nagypelyhű hóesésbe, amilyet itt azóta sem láttam.

Ezt leszámítva továbbra is szeretem a rutint, a megszokottat, de már tudnék váltani, ha velem van a családom meg a kacatjaim legalább egy része. Mind a cserepes zöld valamiból szakított ágacska, ami nem csak túlélte az utazást, de most is ott van a konyhaablakomban...

pappito · http://pappito.com 2015.09.25. 00:55:36

@Warlimont: "Azt gondolom, aki valahonnan kintröl ide kommentel, posztot ir, vagy csak olvasva követi a blogot, az MIND kuzd valamilyen formaban a fentihez hasonlo erzelmi kerdesekkel, minimum eröt akar meriteni masok peldaibol. Vonatkozik en önmagamra is"

azért mert rád vonatkizik még nem vonatkozik mindenkire

pappito · http://pappito.com 2015.09.25. 01:05:07

@Moholy42: az öt szakasz rendben van, de a gyászt nem választod, a határátkelést meg igen.
Mivel legtöbbünk nem gyászként éli meg, az egész görbe tükör nem mutat semmit.

Moholy42 2015.09.25. 01:33:32

@pappito: Köszönöm, hogy statisztikailag alátámasztva tisztáztad bennem ezt a zavart. Ha csak a magam fejével gondolkodom, még azt hittem volna, hogy a legtöbb ember gyászként éli meg a hazája elvesztését. Így ez a görbe tükör valóban nem mutat semmit. Én meg a statisztikai hiba vagyok, akinek meg mégis. A következő körben nyissunk szemantikai vitát, hogy lehet e nevezni egy (többek szerint nem is) posztot "görbe tükörnek".

pappito · http://pappito.com 2015.09.25. 01:36:49

"hazája elvesztését"

okké

Richard Xenos 2015.09.25. 09:32:22

Nem tudom, miért húzzátok le, nekem tetszett a post.

Majda 2015.09.25. 13:39:27

Akkor is vannak fázisok, ha valaki sokáig készülődik? Esetleg akkor a fázisok egy részét még otthon átéli és ettől azok nem is olyanok, vagy már költözés után ettől más lesz a folyamat, hogy már előtte egy részét "átélte", feldolgozta az ember?

2015.09.25. 14:04:27

@Moholy42: Ne haragudj, de az elmeleted kicsit serto azokra nezve akik eltek mar at valodi gyaszt. Nem tudom vesztettel-e mar el kozeli csaladtagot - en igen, es azt nem szabadon valasztottam, ezzel azt osszehasonlitani amikor valaki onkent ugy dont hogy masik orszagba koltozik, hat eleg furcsa. Mo. el es virul, barmikor odakoltozhetnek ha akarnek, a halott hozzatartozoimat meg nem kaphatom vissza. Egy orszag egyebkent sem egy szemely, mar ebbol a szempontbol nezve is fals az osszehasonlitas.

Egyebkent vagyunk ugy egy paran, foleg akik fiatalon hagytuk el Mo.ot, hogy masik orszagot erzunk hazanknak es nem Mo.ot.

Moholy42 2015.09.25. 17:25:00

Kákán a csomó, vagy a bizonyos szőrszál felnégyelése... Értem én.
Ha az a trendi a Határétkelőn, hogy "homokos tengerparton futunk a naplementében", majd írok olyat is. Vagyok ennyire konformista.
Szomjazom a virtuális vállveregetést.

Bredpitt Monika 2015.09.25. 17:31:08

@pappito: "Mivel legtöbbünk nem gyászként éli meg, az egész görbe tükör nem mutat semmit."

Én vagyok az, aki tényleg gyászként éltem meg, legalábbis utoljára. Én rájöttem, hogy csak úgy tudok megnyugodni, ha tudom hogy sokat hazajöhetek (ezért nem fogok odamenni ahol te vagy pl.).

Bredpitt Monika 2015.09.25. 17:33:08

@Majda: "Akkor is vannak fázisok, ha valaki sokáig készülődik? "

Ez attól függ mennyire sokáig készülődik. Ha túl sokáig, akkor lesznek fázisok, ezt is átéltem. Gyorsan döntsd el, ha meg akarod spórolni a fázisokat.

Bredpitt Monika 2015.09.25. 17:36:15

@LittleG (uk): te melyik országban vagy, ha nem titok?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.26. 00:32:05

@Bredpitt Monika: oda van neki írva a neve után, hogy uk..........

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.09.26. 16:37:20

Ez a pszichológiai modell a halál, azaz a közeli ismerősünk halála vagy a saját halálhírünk helyzetben megy végig sz emberen.

Nem kell mindent ráhúzni a kultúraváltás témára. Ott is van gyászmunka, de az nem ilyen.

Warlimont 2015.10.01. 10:20:41

Öröm latni, hogy itt minden kommentelönel minden a terv szerint halad megingasok nelkul. :) Elöben magam körul is latok böven "kemenycsavokat", akik mar allitolag a kisagyban fekudve is a sved himnuszt gugyögtek anno, es eletuk beteljesult alma volt ide kerulni, de azutan 1-2-3 sör utan mindig kiderul, hogy volt ott azert kuzdes az elejen böven, meg voltak nagy dilemmazasok. :) Aki azt allitja, hogy 30-40 ev utan csak egy megingas nelkuli vallranditas otthonhagyni az addigra mar idös szuleit, testvereit, baratait, minden gyerekkori emleket, stb az vagy hazudik önmaganak is, vagy.... A, inkabb ezt a felmondatot töröltem.

PiciJuci 2016.02.13. 12:29:56

Kedves Szerző! Nekem nagyon tetszett az írásod, jókat nevettem rajta. Szinte az összes szakasz megvolt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása