oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 18. 06:47,  Mi éri meg jobban: maradni vagy hazatérni? 535 komment

2015. augusztus 18. 06:47 Határátkelő

Mi éri meg jobban: maradni vagy hazatérni?

A döntés persze mindenkinek a sajátja, és mindenkinek magának kell kiszámolni, mi éri meg neki jobban. Mai szerzőnk, Balázs úgy matekozott, hogy neki megérte Anglia, mert szép pénzt tudott félretenni, de hazatérni is megéri majd, ha sikerül nyugodt életet biztosítani magának és leendő családjának.

toprenges_forras_startupstockphotos_com.jpg(forrás: Startup Stock Photo)

„Kezdjük a történetet 2008-ban. Egy vidéki megyeszékhelyről kerültem fel Budapestre, hogy megszerezzem a mester diplomámat és mellette dolgozzam. Volt már egy diplomám és 2 nyelvvizsgám, így hát munkát kerestem, azonban valahogy sohasem találkoztunk, hihetetlen pech szériám volt, 2008-ban beköszöntött a válság.

Egy évvel később már elkezdtek behívni a legnagyobb cégekhez (Morgan Stanley, MOL, KPMG, Beiersdorf stb.), de hiába jutottam be több körbe, munkát nem kaptam. Ez még a jobbik eset volt, mert felteszem, hogy létező állásokra hívtak be, de a hirdetések nagy részéről kiderült, hogy csak a HR-esek lövik el a költségvetésüket.

2010-ben megkaptam a diplomámat, de ott voltam munka és pénz nélkül, és mivel komoly párkapcsolatban voltam, nem akartam külföldre menni, ezért még próbálkoztam egy évet, már 110e Ft-ért is maradtam volna (voltam ilyen állásinterjún is), de az áttörés elmaradt.

Mivel a páromnak jó állása volt, ezért fel sem merült, hogy ő is jönne, a terv az volt, hogy kimegyek, gyűjtök egy kis pénzt / tapasztalatot, és hazajövök egy év múlva.

Irány az ismeretlen!

Nem volt más választásom, fejest ugrottam az ismeretlenbe. Már voltam Londonban 2008-2009-ben látogatóban és voltak ott barátaim, tudtam, hogy egyiküknél meghúzhatom magam az első pár napban.

Koffer bepakolva, volt nálam 1200 GBP, úgy voltam vele, hogy ez a minimum, hogy az ember kihúzza, ha nincs is melója két hónapig.

A dolog súlyánál fogva (új életet kezdeni egy bőrönddel, otthon hagyni a barátnőmet) a repülőtéren teljesen összeomlottam, bár ebben nagy szerepe volt annak is, hogy még két cég válaszára vártam az utolsó pillanatig, ha az egyik igent mondott volna, akkor maradtam volna kis hazámban, azonban ez nem következett be.

Amikor megérkeztem a reptérre, elmentem az ismerősömékhez, akik éppen lakást vettek és 10 napig maradtam a fölös szobájukban. Nagyon sokat segítettek nekem CV / motivációs levél írásában.

Már tőlük elkezdtem pályázgatni, azonban tudtam, hogy szeretnék élni a saját életüket, ezért átmentem a baráti társaságomhoz, akik mintegy 13-an költöztek ki 2008-ban, és egy nagy házban éltek együtt, köztük a barátom, akire mindenben számíthatok.

Kb. öt hétig voltam munkanélküli (már kezdtem kacérkodni a kávézókkal), még szerencsém volt, hogy ezen a tömegszálláson viszonylag olcsón laktam, bár a barátom single roomjában aludtam párnákon és egy szerszámos ládán 4 hétig, hát nem volt egyszerű. Ezután megint szerencsém volt, mert elment egy párocska és ketten beköltöztünk a double szobájukba.

A tömegszállásokról már biztosan mindenki sokat hallott, én csak annyit tennék hozzá, hogy aki teheti kerülje, nagyon ártalmas 30 évesen kollégiumi feelingben élni, de a lakásárak annyira elszálltak Londonban hogy szinte az egyetlen módja, hogy komolyabb összeget tegyél le rövid idő alatt, ezért tűrök még én is a 4 évem után, már külön szobában új párral, de erről később.

Ha a sors úgy akarja

Az ötödik héten csoda történt, a pár, akinél először megszálltam, talált nekem munkát. Volt náluk egy barát, akinek az öccsének a barátnője dolgozott egy magyar cégnél és az ő UK irodájuk keresett egy helyettest, mert a magyar kontakt csak egy évre jött és ment haza. Hát így kerültem a logisztikába.

Mint a helyzet is mutatja, ha a sors összefog, nincs az a helyzet, ami ne lenne megoldható, valamiért ez Magyarországon soha nem történt meg.

Elmentem az interjúra, és bár nem nyűgöztem le őket, felvettek, mert az előző magyar srác rendesen beajánlott, pedig nem is ismert. Ezért azóta is nagyon hálás vagyok. 18 ezer bruttó volt a kezdő bérem, ez megjegyzem még sokaknak most is csak álom.

Havi 2000 nettó fixszel

Szeretnék eloszlatni egy mítoszt. Nagyon sok embertől olvasom / hallottam, hogy havi 2e fontot keres. NETTÓ. Na már most, én most már team leader vagyok, ügyeltem, stb. és még mindig nem kerestem 2 ezer nettó fontot. A legtöbb ember örülne az 1200-nak is, mert bizony sok helyen még előbb az a kérdés, hogy megvan-e a 40 órád, vagy fizetik-e egyáltalán a szabadságot.

Szóval aki ennyit keres, az vagy éjszakai munkát csinál, bérgyilkos vagy a cityben dolgozik. De állítom, hogy sokan azt sem tudják, mennyit keresnek. Valamennyit, otthon meg jól hangzik a 2k!

A www.reed.co.uk oldalt tudom ajánlani, kb. a manager poziktól kapnál havi nettó 2k-t. :D

Miért nem mentem haza?

Vissza a történetemhez, minden adott volt, hogy 1-1,5 év után hazamenjek és immár tapasztalattal felvértezve rendes életet éljek. Ám ahogy azonban lenni szokott mindig történik valami. A barátnőm szakított velem (homályos indokok miatt, telefonon, 4,5 év után), ami nagyon lepadlózott.

Nem volt elég, hogy egy idegen környezetben vagyok teljesen talaj nélkül, az ember, akiben mindennél jobban bíztam, méltatlan módon elhagyott.

A padlóról elég sokára álltam fel, és bizonyos beidegződéseket még a mai napig nyögök, nem sok dolog van a vendégmunkás életben, ami alkalmas a gondolatok elterelésére.

Első generációs emigráló: Itt szeretnék beszélni arról, hogy az első generációs migránsok élete milyen nehéz, feláldozzák a mentális épségüket a jövő számára. Az ember, aki gyakorlatilag teljesen kiszakad az életéből, melyben 20-30 évet leélt, nem lesz sohasem teljesen boldog egy másik országban (persze vannak kivételek, valakinek pedig nincs más választása).

Az őrület ezernyi formáját lehet felismerni embereken, volt időm ezeket kifigyelni. Kezdve hogy például az emberek nagy része csak a munkájáról tud beszélni még a szabadidejében is, persze meg lehet érteni, hiszen az időd nagy részében dolgozol, és otthon vagy. Nem sok minden történik. Mindenki maga döntse el, hogy meghozza-e ezt az áldozatot vagy sem.

Mivel úgy jöttem ki, hogy 1-1,5 év múlva hazamegyek, ezért a mai napig hazakészülök (az őrület egy újabb példája :) ), de azóta sem jött ki a lépés, ma már egy nagy multinál vagyok csoportvezető, még mindig nem 2k-val :D. A mostani szerződésem csak 1 éves, szóval lehet, hogy jövőre eljön az én időm.

Miért akarok haza menni?

- Ha nem tömegszálláson élnék, ugyanannyi pénzt raknék el, mint otthon

- A családommal, barátaimmal akarok lenni, amíg egészségesek

- Én is egészségesebb mindennapokat tudok megélni (egy szép albérletben, közepes állással). Félreértés ne essék ez csak Budapesten és diplomás állással működik.

Minden egyénfüggő

Ha külföldre mész vagy hazaköltözöl, egyvalamit érts meg: minden az adott egyén helyzetétől függ. Lehet, hogy valaki diplomával mosogat, vagy érettségivel irodában dolgozik, bármi megtörténhet, de ha kitartó vagy, meglesz a gyümölcse, külföldön jobban, mint otthon.

Ha pedig úgy döntesz, hogy hazaköltözöl vagy otthon maradsz, számold ki / modellezd le, hogy neked mi éri meg?

Nekem megérte kijönni, mert egy kisebb vagyont raktam el, persze közben feláldoztam a legszebb éveimet egy tömegszálláson, de megéri majd haza is menni, mert immár multi tapasztalattal, saját házban, nyugodt életet élhetek, és biztosíthatok a leendő családomnak.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr847713548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virago_1000 2015.08.20. 19:27:00

@Mirjam2: erzsebet nem tesz semmit csak "van". Ezert nem lehet szidni.

Hatalma sincs neki semmi csak a latszat de ez nem is meglepo.

Galaxhopen [Swe] 2015.08.20. 19:48:02

@Virago_1000: Ezt viccnek szántad, gondolom. Hahaha... Úgy tűnik, neked teljesen megfelel, hogy minden valóságalap nélkül hangoztatsz dolgokat. Sőt a valóságot is kifordítod. No comment.

"Ha kell, megismetlem ujra & ujra: az ellentetek nem vonzzak egymast. "

Nem kell megismételned, mert szimplán butaság. Milyen ellentétek? Két különböző kultúrájú ember nem "ellentéte" egymásnak.

A végtelenül aranyos pakisztáni házaspár, akiknél laksz és nem akarsz elköltözni - ők is az ellentéteid? A kifacsart logikád szerint igen. Csak nehogy megtudják.

©________ 2015.08.20. 19:51:45

@Galaxhopen [Swe]: meg max is megirigyelhette volna...

Virago_1000 2015.08.20. 20:04:12

@Mirjam2: kerdezted miert nem megyek haza. Azert, mert amig fiatal vagyok, itt tobbet tudok sporolni. Ha lennenek gyerekek, mortgage, levelezon csinalnek diplomat stb. akkor ez egyenesen lehetetlen volna. Sporolok, ugy mint a posztiro, szarabb korulmenyek kozt elek atmenetileg mint otthon de par even belul lesz 2db hitelmentes lakasom/hazam. Egy magamnak 1 pedig kiadasra, mert azzal gondolom egyetertesz hogy mire te/en nyugdijasok leszunk a jelenlegi nyugdijrendszer osszeomlik. Ezert kell egy lakas anit kiadok hogy legyen mibol megelni. Ez az ongondoskodas formaja szamomra. Nem hiszek semmifele magannyugdijpenztarban hiszen barmikor ellophatjak a penzedet azt hazudva hogy csodbementek. Be akart a ceg leptetni engem is, ha en fizetek havi 90-t ok hozzatesznek 120-t. Ez egyfajta adomentes juttatas nalunk. De en lemondtam rola. Inkabb legyen 90el tobb a havi nettom. Rovidtavu gondolkodasnak tunik de lehet hogy te is hasonloan velekednel, miutan attanulmanyoznad a 75 oldalas Terms & conditions-t. Ezt az emberek 99%-a nem teszi meg. Osszefoglalnam a lenyeget belole: barmikor csodbemehetunk es semmiert nem vallalunk felelosseget.

Sorolnam a kulfoldi munkavallalas elonyeit (szamomra legalabbis roviden ezek):
- megismertem tobb uj kulturat sot baratsagokat is sikerult. Ennek nincs negativ hatasa.
- a hataratlepes mindenkeppen hozzaad a szemelyiseghez, az ujabb kulturak szokasok megismerese tagitja a latokort, a hataraim feszegetesere volt szukseg ahhoz hogy elinduljak. Megtapasztalhattam hogy allok helyt addig idegen korulmenyek kozt. Ez erositi a szemelyisegemet, onbizalmat ad. Kulfoldon szerzett szakmai tapasztalataimat hazam javara tudom kesobb forditani.
- megtanultam egy uj nyelvet. Tanfolyami korulmenyek kozt ez lehetetlen foleg nekem akinek a nyelverzeke rettenetes. Megertek minden akcentust, a nyoszorgo oreget eppugy mint a mormogo reszeget vagy a sivalkodo gyerekeket. Ez potolhatatlan es buszkeseg nelkul allithatom hogy jobban beszelem a nyelvet mint angoltanar aki itt volt max 1-2 honapot. Bar a kozepfoku nyelvizsgan valoszinuleg megbuknek. ( a nyelvben sokat segitett az hogy sokfelefajta emberrel talalkozok mint taxis). Taxis "karrierem" alatt megtanultam lecsillapitani akar hozongo embereket is. De anyanyelvi szinten valoszinuleg sosem leszek.
- tudok felretenni es sporolni. Ez mar nem az orszag hanem az en kemeny munkam erdeme. Bar itt tobbet lehet az teny ha nincs csaladod es feladsz az otthoni eletstilusbol foleg ami a lakhatast illeti. A sporolas legegyszerubb modja ha 2 allasod van es ezert nincs idod elkolteni a penzt :) most meg birom, 5 ev mulvameg mar nem fogom akarni csinalni csak inkabb a hasamat suttetni.

Nalam mar nincs lila kod angliat illetoen -nalad semlesz 8.5 ev utan- megis igy erzem bejott a dolog. Elsosorban az en erdemem ez es masodsorban az orszage.
De ha ures zsebbel kene hazamennem csalodasokkal telve mint sokaknak (ez valahogy noncs a statisztikakban) akkor is erdemes, mert legalabb megprobaltuk! Oreg korunkban ugyis csak arra fogunk emlekezni h megprobaltuk. Ha nem akkor meg sajnalkozni az elszalasztott lehetosegek miatt ami szerintem remes.

En kotelezove tennem a cserediaksagot.
Hajra hataratkelok kalandra fel. De ha csak a potencialis jobb anyagi korulmenyek inditanak utnak akkor inkabb bele se kezdjetek.

Virago_1000 2015.08.20. 20:05:24

@Galaxhopen [Swe]: nem naluk lakok ok csak a tulajok. Tudod en nem alltam szoba soha lehuzos ingatlanirodaval :)

Galaxhopen [Swe] 2015.08.20. 20:09:40

@Virago_1000: Már miért kellene tudnom?

Én max. azt hittem volna (már ha érdekelt volna), hogy te magad vagy az az ingatlaniroda...

Mondjuk van, aki magával sem áll szóba :-)

wuaaa 2015.08.20. 20:48:42

@Virago_1000: Kitartónak lenni igazán dicséretes, de széllel szemben pisálás esetén mégsem leszel elégedett az eredménnyel.

(néma vállveregetés)

..btw. érdekelne mit csinálsz főállásban..

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.20. 21:21:39

@Virago_1000:
Mirjam nem szorul arra, hogy szóivője legyen, de azért megteszem, többet élt már Londonban, mint 8.5 év, lakott vagy egy tucat helyen, mindenféle munkát csinált már kb csak halott német katona nem volt még, ott járt egyetemre.... ahogy az angolok mondják, szerintem, rossz fára ugatsz felfele.
mindemellett persze simán lehet, hogy neked másmilyen volt a határátkelés, mint neki, meg másoknak. és? nem vitatjuk el tőled. de más meg hadd gondolja már másképpen, na.
(én csak turista voltam Angliában eddig, nem tudok hozzászólni konkrétumokhoz, még mielőtt.)

qkuc 2015.08.20. 22:45:53

@blackhair-lady: Szombaton repülök a Smaragd szigetre, :).

pappito · http://pappito.com 2015.08.20. 22:47:34

@Virago_1000: "A csatlakozás óta évente átlagosan hétszer több pénz folyt be a magyar költségvetésbe, mint amennyit az adott évben Brüsszelnek kifizettünk. 2012 végén a magyar befizetések és az uniós támogatások egyenlege 5400 milliárd forint pozitívumot mutatott. A 2013-as adatok ezt az egyenleget 7000 milliárd forint fölé emelhetik."

maradjunk a tényeknél

pappito · http://pappito.com 2015.08.20. 22:50:18

@Virago_1000: "Az ado legnagyobb %-a pedig a soha vissza nem torlesztheto "allamadossag" fizetesere megy el. Az allamadossagot folyamatosan torlesztjuk, maganbankoknak. Ennek ellenere megis folyton csak novekszik. Miert? Hat mert uzsorakamatra van."

azthittem komolyan beszélgetünk, de ilyen kemtréles háttérhatalmas zöldségekkel inkább ne tegyük

málé mackó 2015.08.20. 23:17:37

@FutureFry: Londonban a keruleti onkormanyzatok szabjak meg a council tax merteket, a lakasok es hazak pedig meretuk szerint vannak besorolva. Mi Redbridge keruletben elunk kelet Londonban, D kategorias hazat berlunk, az eves council tax pedig £1390, 10 reszletre lebontva. Ez az osszeg betakarja az altalunk szemelyesen igenybevett haztartasi szemetszallitast, szelektiv szemet elszallitasat (a council biztositja a muanyag gyujto dobozokat erre a celra, ami az elokertben all) valamint a zold kerti hulladek elszallitasat. Utobbi a naptari ev 2/3-aban es karacsony utan rendszeres.
Ezen tul az onkormanyzati kiadasokat fedezi (tuzolto allomas fentartasa, kozterulet tisztitas). Mi egy kis kertvarosreszben elunk, ahol az emberek nem szemetelnek, de utcasepres az utcaban ket hetente van kb.
A mi 2 haloszobas, kb. 60 nm-es hazunk futese evi £1200-1400 (szolgaltato es homerseklet fuggo), a villany havi £35 korul van, a viz eves dija £300, a net kabel tv nelkul £30, a biztositasunk pedig evi £180. Ha lenne kabel tv, akkor az nettel kb. £50 lenne havonta, plusz tv license (eves dij kb. £300 lehet jelenleg).
Londonban, normalis kornyeken 2 haloszobas haz zsebkendonyi kerttel nem igazan van £1500 alatt. Havi lakhatas council taxszel es szamlakkal kb. £1700-£1900-tol/korul jon ki havonta, futesi igenytol fuggoen.

Virago_1000 2015.08.20. 23:18:56

@pappito: figyelj! Amikor elfogynak az ervek, akkor jon a vadaskodas az osszeeskuves elmeletekkel. Nos ez az ami utalok. Nem te vagy az elso.

Tenyszeru adat, hogy folyton novekszik az allamadossag? Igen. Teny az, hogy torlesztjuk folyamatosan? Igen. Ezt cafolni nem tudod.
Ebbol kovetkezik, hogy uzsorakamatra van. A "visszafizetes" egy modon lehetseges: ha elengedik.

Amit az unios penzekrol beirtal, azok a latszolagos tenyek. Azonban mint oly sokszor, az igazsag egy resze el van hallgatva. Gondolj csak arra, hogy a vamhatarokat le kellett bontani. Nezz utana, hogy ennek koszonhetoen mennyi beveteltol esik el a koltsegvetes, es rajossz, hogy a unios tagsag masszivan veszteseges.

Virago_1000 2015.08.20. 23:24:23

@málé mackó: "Havi lakhatas council taxszel es szamlakkal kb. £1700-£1900-tol/korul jon ki havonta, futesi igenytol fuggoen."
- normalis haz berlete londonban igen ennyi. Tegyukfel kiveszi 2 fo aki most erkezett, nekik a minimalber kb 2000. 100-200 marad. Ez meg kajara sem eleg.
Amikor en kijottem meg sokkal konnyebb volt, sporolni is lehetett.

pappito · http://pappito.com 2015.08.20. 23:49:59

@Virago_1000: " akkor jon a vadaskodas az osszeeskuves elmeletekkel."

mrá megbocsáss de a tények tagadása maga az összeeskövés elmélet, egy paraszthajszál választja el a telihod kővel való dobálásától

"Tenyszeru adat, hogy folyton novekszik az allamadossag? Igen. Teny az, hogy torlesztjuk folyamatosan? Igen. Ezt cafolni nem tudod."

nice try. az államadósság és az adósságszolgálat nem ugyanaz, de láthatólag nem sok fogalmad van arról amit beszélsz, így hagymázas feltételezések cáfolata nem az én feladatom.

" azok a latszolagos tenyek. a vamhatarokat le kellett bontani. Nezz utana, hogy ennek koszonhetoen mennyi beveteltol esik el a koltsegvetes,"

figyi, közölted, hogy Mo. több pénzt fizet be az úniónak, mint amennyit kap. ez tényszerűen nem igaz. miután a premisszáid hamisak, a konklúziód automatikusan nem lehet igaz.

A magyar állam a működési költségeinek egy részét hitelből fedezi, ezeket a hiteleket különböző feltételekkel tudja megszerezni (futamidő, kamat, minősítői besorolás) plusz bocsájt ki államkötvényeket, kincstárjegyet, amelyek után fizetési kötelezettsége keletkezik (kamat), meg vannak adóbevételei, meg mindenféle egyéb bevétele. Ha befejezné a hitelfelvételt, akkor elméletben a hitelei kifutnának egy idő után és a működését kizárólag a gazdaság teljesítőképességéből finanszírozná. Viszont nem hagyja abba, hanem folyton újabb hiteleket vesz fel, amelyeket részben igen rosszul költ el, amitől a gazdaság teljesítőképesége nem, vagy alig javul, ergo a nem hitelből származó bevételeinek aránya továbbra is alacsony marad, miközben az adósságszolgálati kötelezettségei nőnek.

itt egy cikk nemrégről: www.vg.hu/gazdasag/rekordon-az-allamadossag-453791

rossz fiskális és monetáris politika, szociális reformok elhanyagolása, ellátórendszerek alulfinanszírozottséga, és sokmilliárd forintnyi értelmetlen pazarlás évente, konstans szabadságharc valami ellen és már meg is van a recept, hogy miért hitelből kell gazdálkodni, miközben az eu tömi belénk a pénzt.

pappito · http://pappito.com 2015.08.20. 23:58:23

@Virago_1000: "ha a kiralysag es a kiralyi csalad fenntartasa nem hulyeseg, akkor nem tudom mi. Ok a leggazdagabb benfitesek, tobbe kerulnek, mint az orszag osszes benefitese egyuttveve. "

wrong.
royal family: 36 millió font/év
all benefits: 160 milliárd font/év

ez úgy hány nagyságrend tévedés? nem baj, hogy nem értesz valamihez, de egy szimpla factcheck azér bele kéne férjen, mielőtt állítasz valamit.

adg 2015.08.21. 00:17:48

@blackhair-lady: ez teljesen normalis szerintem. Itt nem tudom, hogy megy. En meg nem fizettem semmilyen helyi adot. Nincs sajat hazunk, es ugy tudom, a tulajnak kell ilyeneket fizetni.
Majd egyszer utana nezek. Pappitoval nagyjabol hasonlo allamot tartanank normalisnak, csak en belevennem a felsooktatast is.
Es ez termeszetesen egyutt jarna a leyegesen kisebb adokkal is.

adg 2015.08.21. 00:30:25

@Dragonlady (Bp, Hun): elvesziti. Mar az en idomben is ugy volt, hogy az allam fzetett x kreditet, aztan jonapot.
Ha elbuktad vagy extra dolgokat akartal tanulni, akkor fizetted. Ez valami atmeneti korszak volt meg, igy nem teljes arat kellett fizetni, inkabb csak hozzajarulast, ha jol emlekszem 8000 forintot kreditenkent. Volt evfolyamtarsam, aki rendesen fizetett, mert kicsuszott mindenbol.
Mas kerdes, hogy a vegen annyira kicsuszott, hogy vegul nem tudta elvegezni, mert a tanrend valtozasai miatt fokozatosan megszuntek a targyai, az ujak meg nem passzoltak a korabbi tanulmanyaihoz, igy kb ujra kellett volna kezdenie az egeszet.
Idaig el sem juthatott volna allamilag finanszirozva, mert akkor 15+1 felev volt elvegezni az egesz egyetemet, aztan hello.

Es hat ez mar nem most volt...

Kozben lehet, hogy valaki mar valaszolt erre, akkor bocs. Nem jutottam meg a kommentek vegere, csak nem akartam elfelejteni.

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 00:30:43

@adg: a felsőoktatás nem hiszem, hogy állami feladat lenne, az állami feladat vele kapcslatban az, hogy biztosítsd, hogy ne csak a gazdagok gyerekei járhassanak bele. erre pedig egy kamatmentes, állami kezelésű diákhitel program tökéletesen megfelel, van motiváció (fizettél érte, make the most of it) és mivel vissza kell fizetni, jobb elvégezni, mint alibizni.van komoly költségvetése az oktatási intézménynek, amiből tud jó előadókat hívni, kiváló felszerelést biztosítani, jó könyvtárat fenntartani, stb.
Ráadásul ez magasan tartja a megszerzett papír értékét, mert jó intézmények vannak, meg jó oktatás.
az állam pedig fókuszálhat az alapoktatás minőségének javítására az oktatásra szánt pénzből. aztán majd a kölyök eldönti, hogy akar-e egyetemre menni és ezzel jelentősen megnövelni az elhelyezkedési esélyeit és a várható keresetét.

Aki meg villanyszerelő akar lenni, annak nem kell fizetnie azt, hogy a szomszéd gyereke balneológus akar lenni. Ez sokkal igazságosabb és szociálisan érzékenyebb megoldás szerintem.

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 00:37:50

@adg: itt az ingatlan tulajdonosa fizet ingatlanadót, ebből fedezi az önkormányzat a városüzemeltetést és fejlesztést, ez biztosítja, hogy ingyen van a könyvtár mindenkinek, hogy 16 éves korig ingyenesek a tanácsi uszodák, hogy fel van festve a zebra és megy a közvilágítás, rendben vannak tartva a parkok, játszóterek, közösségi terek meg jobbára ez a fedezete a közlekedésfejlesztési beruházásoknak, stb.

de pl. a szemétszállítás nincs benne, azt mindenki maga fizeti (prepaid bags)

Muscari 2015.08.21. 00:42:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: akkor végképp nem értem, hogy mi a pének van még itt.

adg 2015.08.21. 01:04:19

@pappito: Az elejevel egyet ertek, akar az is egy megoldas, hogy az allam biztosit egy kamatmentes, lassan torlesztendo hitelszeruseget.

"Aki meg villanyszerelő akar lenni, annak nem kell fizetnie azt, hogy a szomszéd gyereke balneológus akar lenni"
Es aki balneologus akar lenni, az miert fizesse, hogy a szomszed gyereke villanyszerelo akar lenni? Adott esetben (sokesetben) egy rendes szakmunkas, technikus akar joval tobbet kereshet, mint egy diplomas. Pl egy jobb villanyszerelo, autoszerelo stb. siman megkeresi egy tanari fizetes tobbszoroset. Es akkor a tanarnak keszulo gyerek szulei fizessek a csemetejuk tandijat is, meg a villanyszerelo kepzeset is. Ez szerintem nem fair. De akar nezhetunk orvosokat is, sajnos nem mind van nagyon jol megfizetve, a kepzesuk meg horror penzbe kerul.
Azt meg szetvalogatni, hogy a fogorvos, a mittudomenmilyen IT-s, a kozgazdasz, a jogasz fizessen, a tanar, az anaszteziologus, az ovono meg a statikus meg ne, hat legalabbis nem egyszeru.
Ezt hogy oldanad meg? Tenyleg erdekel.

adg 2015.08.21. 01:14:41

@pappito: Szerintem a helyi adok itt is vannak, en, mint berlo, nem fizetek semmifele adot.
Ertelemszeruen a kocsi utan kell fizetni valamit, meg a villany/net/gaz amit fizetek. A vizert meg a szemetszallitasert nem en fizetek. Sot, ha jol remlik, az elso 500 m3 vizert nem kell fizetni. De ez nem 100%.

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 01:16:26

@adg: a szakiskolák most is pénzbe kerülnek, ha hegesztő akarsz lenni vagy villanyszerelő, akkor most is fizetned kell, szóval fedezi mindenki magának (nem tudom, hogy ilyesmire fel lehet-e venni képzési hitelt, de ha nem, akkor én kiterjeszteném a diákhitelt erre is)
Amit amúgy is csak akkor kell elkezdeni törleszteni, ha elkezdesz dolgozni és akkor se kell belehalni a részletekbe.

az orvosképzés meg ugyanolyan képzés, mint a bölcsészé meg a balneológusé, csak drágább. viszont a várható jövedelmed is magasabb, és lehet szerződni előre eü intézménnyel vagy szolgáltatóval, hogy ha részben fizetik a költségeid, akkor n évet letolsz náluk.

egyébként mindenki fizesse a saját képzését, ahogy fizeted a ruházkodásod meg a kajád meg a benzined. az egyetlen kivételkezelés szeintem a szociális rászorultság lehet, az ilyen halmozottan hátrányos gyerekek felsőoktatását (ha igénye és képessége van rá) érdemes a közösből állni, vagy legalább részben abból, hogy csak a pénzhiány miatt ne maradjon le vagy ki valaki.

Egyébként nem az állam dolga, ahogy nem az állam dolga, hogy megtanulj úszni vagy autót vezetni. Az állam dolga, hogy aki meg akar tanulni ilyesmit az egyenlő feltételek mellett tehesse.

Persze az állam érdeke közvetetten, hogy megtanulj úszni vagy ne dohányozz, vagy menjél sportolni vagy legyen felsőfokú végzettséged, így ezeket a dolgokat érdemes _ösztönöznie_ (költeni rá). De ezeke a dolgok az egyén felelősségei maradnak.

a nanny state rettenetesen drága zsákutca

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 01:18:39

@adg: hát bérlőként nem is a te dolgod, hogy ilyesmiket fizess szerintem
a szemétszállítást ki fizeti vagy hogy működik?

a víz meg változó, majd ha kevés lesz belőle, akkor fizetni kell érte :)

adg 2015.08.21. 01:46:53

@pappito: Nem tudom, ki fizeti a szemetet, en nem. Valoszinuleg a tulajnak szamlazzak, de el tudom kepzelni, hogy bele van a helyi adoba kalkulalva. Annal is inkabb, mert a varos gyujti a szemetet. Itt meg szocializmus van javaban. Csomo mindent a varos uzemeltet.

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 01:54:54

@adg: biztos benne van a landlordságban a szemétség is :)

az, hogy a város üzemeltet valamit még nem feltétlenül baj, ha rendesen és hatékonyan csinálja és szépen elszámol a polgárok felé és van transzparencia (és nem szociális elfekvőnek használja az intézményeit)

málé mackó 2015.08.21. 02:04:34

@Virago_1000: A kerdes nem arra vonatkozott, hogy ket frissen erkezo minimal beres hogy tarthat fent egy 2 haloszobas hazat. A kerdes az volt, hogy mennyi egy lakas/haz berleti dijan/veteli aran feluli kiadasa. Nem pedig az, hogy ezt ki nem engedheti meg maganak.
Eleve ahhoz, hogy kiberelj egy kecot egy jo varosreszben background check szukseges, ami felterkepezi az elmult eveket, plusz referenciat ker az elozo landlordtol es elvarja hogy legalabb a berleti dij 200%-a fixen bejojjon havonta.
Persze van mas lehetoseg is. Lehet lepukkant bunugyi feszekben is elni, privat landlorddal kisebb berleti dijjal. Am a council tax es a szamlak hasonloan alakulnak.
Egyenileg mindenki megtalalhatja a maga lakohelyet ebben az orszagban, a sajat anyagi vermerseklete szerint.

(Ennyi erovel hozhattal volna magyar peldat is. Pl. ket minimalberes sem tud egy fovarosi csinos kertvarosi hazban megelni a berleti dij+rezsin kivul. Ja, hogy fel sem merul ott?!)

blackhairlady 2015.08.21. 03:17:59

@qkuc: Sok sikert kivanok! Remelem majd elmenybeszamolsz egy kicsit :)
Vigyazz magadra!

blackhairlady 2015.08.21. 03:22:47

@adg: Szerintem is az, nagyon helyes, hogy mindenki hozza jarul az oktatashoz.
En csak nagyon csendben merem bevallani, hogy meg mindig tanulom ezt "az allam nem ad semmit" dolgot, koromnal fogva a szocializmus mely nyomokat hgyott bennem. :(

Virago_1000 2015.08.21. 06:52:06

@blackhair-lady: "meg mindig tanulom ezt "az allam nem ad semmit" 
- csak bizonyos kiveteleknek. Akiktol aztan cserebe este felned kell az utcan.

@málé mackó: "Lehet lepukkant bunugyi feszekben is elni, privat landlorddal kisebb berleti dijjal." - a privat landlord nem egyenlo lepukkant bunugyi feszek.

Azerr hoztam a minimalberes peldat mert a legtobb kifele keszulo bekalkulalja hogy javul az eletszinvonala (hiszen ezert indul neki vagy mifene). Viszont indulaskor az esetek tulnyomo tobbsegeben a realitas a minimalber, nyelvi akadalyok v egyeb miatt. Ebbol viszont csak tomegszallasra futja ami az otthoni viszonyokhoz kepest visszaeses.

A legtobb bevandorlo nem vallja be maganak sem h visszaesik az eletszinvonala legalabbis az elet egyes teruletein - altalaban a lakhatas. Csereben elmehet nyaralni.

Semmi sincs ingyen. Ebben az orszagban sem allitanak elo nagyobb erteket 8 ora alatt mint otthon egy melohelyen tehat akkor miert lenne a fizetes jelentosen tobb? (A tradicionalis angol lustasag es a vilag legerosebb szakszervezetei sem mozditanak elore)

FutureFry 2015.08.21. 08:03:37

@málé mackó: köszi, tehát kb. £200-£400 egy ilyen londoni (kertes) ház havi költsége (ha egyébként tehermentes is).

FutureFry 2015.08.21. 08:15:47

@pappito: Én speciel pl. nagyon szeretném ha nem egy helyi, gyakorlatilag monopóliummal rendelkező társaság nyújtana csak internetet, hanem lenne egy (helyi) adókból kiépített infrastruktúra, és azon versenyezhetnének a különböző profit-orientált szolgáltatók. Kb. úgy mint ahogy pl. a teherszállítók versenyezhetnek megrendelőkért az adókból fizetett utakon.

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 08:21:26

@FutureFry: ez teljesen valid elképzelés, ennek a kialakítása éppen zajlik itt, (fiber to the door project a korona menedzselésében: www.crownfibre.govt.nz/getting-ufb/rollout-timetable/ ) az infrastruktúra és az üzemeltetése független lesz a szolgáltatóktól, akik ugyanazon az autópályán versenyeznek majd a kuncsaftokért.

vannak alapszolgáltatások amiket nem vennék el az államtól, a tied pl. jó példa erre és ez nem mond ellent a minimális állam gondolatának

Galaxhopen [Swe] 2015.08.21. 08:39:32

@Virago_1000: A néhai Sir Arthur Conan Doyle szerint: "A legsúlyosabb hiba, ha a tények megismerése előtt kezdünk el elméleteket gyártani. Biztos, hogy a tényeket kezdjük majd el hozzáigazítani az elmélethez, pedig éppen fordítva kellene eljárni."

Nincs olyan érzésed - itt is, de gondolom, más összefüggésben is -, hogy ez a sok őrült mind szembemegy veled az autópályán? :-) Pedig nálad van a bölcsek köve. Bár én inkább csak nagy adag cinizmust és vad előítéletek halmazát látom...

adg 2015.08.21. 08:40:25

@pappito: "az infrastruktúra és az üzemeltetése független lesz a szolgáltatóktól, akik ugyanazon az autópályán versenyeznek majd a kuncsaftokért."

Azt hiszem, pont ez van nalunk. Van egy Nemzeti Szelessavu Halozat meg a ceg, ami uzemelteti. Behuzzak a drotot az ajtoig, felszerelik a kulso es belso dobozt, es aztan jonnek a szolgaltatok versenyezni.

Meg is kaptuk az ajanlatokat:
Telstra, mivel evek ota huseges ugyfelek vagyunk, havi 100 dollarert ajanlott nekunk valami nem tul hajde netet, meg telefont.
Optus: $90, 50mbps net, korlatlan, tv mindntudo set top boxszal, millio csatornaval, telefon, meg 10$ kedvezmeny a mobilszamlabol.
Ki is rugtuk a telstrat a francba, tekintettel a husegessegunkre. :)

Galaxhopen [Swe] 2015.08.21. 08:44:23

@FutureFry: @pappito: Pont én is ezt akartam írni, nálunk pont így működik a helyi fibernet (üvegszálas internet), hozzánk tavaly novemberben kötötték be. Van a városi "Open Network", akié a hálózat (a helyi energiaszolgáltató egyben), és kb. 12 internetszolgáltatóból lehet választani. Bármikor lehet váltani másik szolgáltatóra, ha úgy döntünk, általában 1 hónap a felmondási idő. Nem rossz dolog.

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 08:45:40

@Galaxhopen [Swe]: persze, hogy nem rossz, én is örülnék, ha már ideérnének vele, de még kb. egy év mire az üvegszálon fog jönni a zöld fény

©________ 2015.08.21. 08:48:14

@Virago_1000: a kiralyno ott olyan,mint y beteg nagymama. Lehet, hogy sokba kerul,de csaladtag es szeretik.
Nem fogjak utcara dobni, csak mert mar nem termel hasznot.

FutureFry 2015.08.21. 09:05:56

@pappito: @Galaxhopen [Swe]: Amerikában az ilyesmi konstukció gondolata is sokaknál eretnekségnek számít, sőt a kábel- és telefontársaságok a lobbizásaikkal még azt is elérték sok helyen, hogy az önkormányzati internet ("municipal broadband") egyenesen törvénytelen legyen. Sajnos a Google fiber még nem sok helyen elérhető (fiber.google.com)

Galaxhopen [Swe] 2015.08.21. 09:07:35

@pappito: Hát várni azt nekünk is kellett rá, szintén kb. ennyit. Addig csak egy elég alap mobilnetünk volt (kissé a világ végén vagyunk, térerő az udvaron is csak elvétve akad).

Galaxhopen [Swe] 2015.08.21. 09:21:20

@FutureFry: Persze gondolom, nem az épeszű mezei felhasználó szemében számít eretnekségnek... Mi (=egy picike falu) konkrétan megszavazhattuk a gyűlésen, hogy ezt a verziót választjuk-e, vagy az egyszolgáltatós-hagyományosat (ami kicsit olcsóbb lett volna), de egyöntetűen ez nyert. Most nagyban mennek itt a fejlesztések, támogatással, és tényleg a legkisebb falvakban is látni a táblákat, hogy hamarosan épül a fibernet.

FutureFry 2015.08.21. 10:00:39

@Galaxhopen [Swe]: Érdekes ez a mobil térerő: ha nincs elég, de van vezetékes internet, van szolgáltató aki (legtöbbször ingyen) ad egy mini-bázisállomást amin keresztül az Internetre kötve lehet mobiltelefonálni. GPS vevő van rajta, hogy ne lehessen máshol beüzemelni (pl. szélsőséges módon megpróbálni átvinni Európába, hogy ott is mobilozhasson az ember egy amerikai telefonnal/telefonszámmal). A szolgáltató ezzel a megoldással egyébként nagyon jól jár, mert megspórolja egy teljes bázisállomás kiépítését és az előfizető által fizetett Internetre hárítja a beszéd- és adatforgalmat (miközben érte perc- es adatdíjat ugyan úgy szed). Ráadásul idegenek telefonja is rákapcsolódhat erre a mini-bázisállomásra, amit nem lehet letiltani. Egyébként a telefon mutatja ha ilyen "toronyra" kacsolódott (esetleg - ha pl. butatelefonról van szó - tárcsázáskor ad valamilyen hangjelzést).

FutureFry 2015.08.21. 10:05:07

@Galaxhopen [Swe]: Persze azért létezik közpénzből való fejlesztés is, pl. még a válság után pumpáltak pár (sok?) helyen pénzt üvegszálas internetfejlesztésbe (mint gazdaságélénkítő infrastruktúrális beruházás). Nem meglepő módon az ilyen helyeken hirtelen a kábel- és telefonszolgáltatók is észbe kaptak és fejlesztettek, miközben más szolgáltatási területeiken 10 éve változatlan a (minimális) infrastruktúrájuk...

málé mackó 2015.08.21. 10:33:26

@Virago_1000: Londonban a privat landlord eleg ramaty varosresszel jar kez a kezben, csak nezz utana a bunugyi terkepen a helynek. Varj, segitek. Egy kelet londoni vasutallomason heti legalabb 2x-i rendor sorfal a delutani rush hoursban, heti hirharsonaban legalabb egy gyilkossag. Rengeteg privat landlordos es flatshares haz van arrafele. Mig egy-ket varosresszel odebb csak ugynoksegen keresztul berelheto ingatlanok vannak, es az utcak ranezesre is rendezettek. A bunugyi statisztikak is szofisztikaltak.

Galaxhopen [Swe] 2015.08.21. 11:31:31

@FutureFry: Itt is létezik ez a megoldás, mesélte valaki, hogy neki van ilyen kütyüje. Nem ismerem a részleteket, de nekünk mondjuk nem volt alapból vezetékes internetünk, csak most van, hogy bekötötték a fibert...

London2009 2015.08.21. 11:40:13

@Virago_1000: Birmingham. Ertem. Tobbszor voltam munka miatt es igy mar jobban ertem az angolokrol kialakult rossz velemenyedet, bar biztos vagyok benne, hogy azert Birminghamnek is vannak jobb reszei. Ha en ennyire rosszul ereznem magam valahol, biztos, hogy azonnal elkoltoznek onnan. Mondjuk nekem eszembe sem jutna nagyobb angol varosba koltozni. Egyik sem tetszett ahol voltam idaig (Manchester, Birmingham, Liverpool). Na es akkor a nem tetszettel visszafogott voltam.
A te taxidban gyujtott ra valaki? Az szep. Bar nem ertem ez miert Anglia specifikus. Ez barhol megtortenhet. Valamint gondolom nem minden heten fordul elo.
Egyebkent jol ismerem ezeket a torteneket, amikor az elsodleges cel a penzgyujtes, Anglia es az angolok szidasa pedig szinte mar kotelezo. Mint ahogy Mirjam is irta, en is azt erzem, hogy felesleges folytatnunk ezt a diskurzust, miutan annyira mas az eletszemleletunk, hogy egymas gyozkodese teljesen okafogyott.

2015.08.21. 11:55:28

@Kate Rainingman: A kiralyi csalad nagyon jelentos anyagi hasznot termel a brit gazdasagnak, becslesek szerint kb. ugyanannyit mint amit rajuk koltenek kozpenzbol: www.theatlantic.com/international/archive/2013/07/is-the-british-royal-family-worth-the-money/278052/

Ezen felul jelentos maganvagyonuk is van, tehat mindenfele allami tamogatas nelkul is nagyon gazdagok lennenek.

2015.08.21. 12:19:44

@Virago_1000: Nem akarlak megbantani, tenyleg annyira mas platformon vagyunk hogy elbeszelunk egymas mellett. En nem kategorizalom be az embereket mikor talalkozom veluk, nem azt nezem hogy lengyel vagy magyar, stb., magara az emberre mint egyenre reagalok, nem a szarmazasara vagy az etnikai csoportjara. Angliaban (Londonban) majdnem ketszer annyi ideig eltem mint te, es a ferjem egesz veletlenul pont Manchesterbol valo :), nekem nagyon mas velemenyem es tapasztalataim vannak az egesz regiorol mint neked.

Azt gondolom tudod hogy ha Magyarorszagon dolgoznal 'olcso taxi' kategoriaban - mert gondolom tudod hogy Angliaban az igazan fizetokepes reteg black cab-et hasznal, es / vagy autoja van, tehat sajnos sokszor a tarsadalom legalja hasznalja az olyan taxikat amilyet valoszinuleg te is vezetsz - akkor ott sem lennenek annyira jo tapasztalataid az utasokkal kapcsolatban.

Ami a 'vegyes parokat' illeti, a statisztikak nem tamasztjak ala a feltetelezesedet, lasd pl. www.independent.co.uk/news/uk/home-news/one-in-10-relationships-now-cross-racial-boundaries-9582976.html - '

Almost a tenth of couples in England and Wales involve two people of different ethnicities, according to census figures which reveal that society is becoming increasingly relaxed about mixed-race relationships.

In total, 2.3 million people are now living in inter-ethnic relationships. The proportion of all couples composed of people of different ethnic backgrounds has increased from 7 per cent in 2001 to 9 per cent in 2011'.

Ami az ingatlanvasarlos tervedet illeti, ez remelem hogy jo terv mert erdekes modon a ferjem es en egesz pontosan ugyanezt probaljuk csinalni :), ezert dolgozunk most a Kozel-Keleten. Tehat oszinten sok szerencset kivanok neked a terved megvalositasahoz. Ha pedig a latokorodet is tagitod idokozben - es az derul ki nekem az utolso kommentjeidbol hogy igen - akkor mar nemcsak anyagi, hanem emberi szempontbol is megerte neked az orszagvaltas.

2015.08.21. 12:50:38

@Galaxhopen [Swe]: Igy mar ertem hogy mit akartal mondani, es ebben a formaban egyet is ertek vele - peace :)

qkuc 2015.08.21. 12:51:50

@blackhair-lady: Naná, írok majd beszámolót (előfordulhat, hogy csak kiskörös levélben, :) ).

Nem passzol (és halk is a koncert felvétel), de szép és Sinead ír, :D. www.youtube.com/watch?v=_kfdnJV3J0E

2015.08.21. 12:53:42

@Kate Rainingman: En mindig mondom hogy Mo.on is ki kene talalni valami hasonlot. Pl. kezdjek el arulni Orban Viktor es csaladja kepet bogreken, kepeslapokon, asztalteritokon stb.! Kepzeld el mekkora bevetel lenne, lehet hogy pont erre az elenkitesre van szuksege a magyar gazdasagnak :)

©________ 2015.08.21. 13:45:18

@Mirjam2: azt hiszed feltalaltad a spanyolviaszt.:-)

Usdbe a gugliba, h orbanviktor festmeny, es lepodj meg.
(Telefonrol nem tudok linkelni)

LittleG (uk) 2015.08.21. 14:16:59

@Virago_1000: Vagy apuka épp munkában van...
És de, látom őket családostól is.

adg 2015.08.21. 15:02:40

@Mirjam2: "Valahogy szimpatikusabb Erzsebet kiralyno mint Orban Viktor"

Csak halkan tennem hozza, hogy orban angol "megfeleloje" nem a kiralyno es csaladja, hanem inkabb david cameron. :)

A kiralynonek manapsag viszonylag konnyu nepszerunek es szimpatikusnak lennie. Bar a nepszeruseggel orbannak sem sok problemaja van szerintem, de ez egy masik tortenet...

Virago_1000 2015.08.21. 17:12:35

@Mirjam2: "kiralyi csalad nagyon jelentos anyagi hasznot termel a brit gazdasagnak, becslesek szerint kb. ugyanannyit mint amit rajuk koltenek kozpenzbol:"
- tehat akkor nem termel semmit hanem 0 az egyenleg, nem? Alapiskola matematika.

"Ezen felul jelentos maganvagyonuk is van, tehat mindenfele allami tamogatas nelkul is nagyon gazdagok lennenek."
- a nep veren veriteken hiztak meg.

Virago_1000 2015.08.21. 17:29:24

@Mirjam2: "En mindig mondom hogy Mo.on is ki kene talalni valami hasonlot. Pl. kezdjek el arulni Orban Viktor es csaladja kepet bogreken, kepeslapokon, asztalteritokon stb."

Hogy uvoltenenek a liberalis kutyak, hogy diktatura. Igy is axt teszik. Az bezzeg nem dktatura h a kiralyno fejet kell neznem minden penzen...

@adg: orban nagyon karizmatikus ember. A jelenlegi magyar politikai palettan nala alkalmasabb vezeto nincs. Tegyuk hozza: sajnos.

adg 2015.08.21. 17:35:25

@Virago_1000: "a nep veren veriteken hiztak meg."
Ugyan mar, micsoda bolsevik duma ez kerem. Azert az uralkodas nem olyan egyszeru munka. Probaltad mar?? Termeszetes, hogy tisztessegesen megfizetik, kulonben ki vallalna el?

catnip cupcake 2015.08.21. 17:40:45

@qkuc: Én is kíváncsi vagyok az élménybeszámolódra (Írországban eddig csak turistaként jártam), szerintem egy publikus posztot is megérne (hint-hint :) )

Sok szerencsét az úthoz!

qkuc 2015.08.21. 21:30:53

@catnip cupcake: Kösz, :). Posztot abszolút nem ígérek ..., de valamilyen formában majd tömören beszámolok, ;).

2015.08.22. 14:09:28

@Virago_1000: Tenyleg borzalmas tetteket kovetett el a brit kiraly csalad, ezert is van hogy Nagy-Britannia egy szerencsetlen sorsu orszag, ahol mindenki nyomorog, mikozben a kiralyi csalad eli vilagat :)))

2015.08.22. 14:15:19

@adg: Orban Viktor, az angol miniszterelnokkel ellentetben, szemelyi kultuszt general, ezert hasonlitottam a kiralynohoz. Termeszetesen tudom mi a kulonbseg a politikusok es a kiralyi csalad kozott, de Mo.on mintha elmosodtak volna a hatarok az utobbi idoben. En egyebkent valodi, meggyozodeses royalista vagyok, abban hiszek hogy a royalista rendszer hatekonyabb es igazsagosabb mint a demokracia. Termeszetesen senkit nem erdekel hogy en mit hiszek, de ez a szemelyes velemenyem.

Virago_1000 2015.08.22. 14:16:05

@málé mackó: nem hiszem, hogy lenne osszefugges a privat landlord es a bunugyi statisztikak kozt.

2015.08.22. 14:19:24

@Kate Tae: Igen, ezekrol tudok, de az ilyesmi nem general az orszag szamara adobevetelt, mig az angol kiralyi csalad igen (es nyilvan az oket abrazolo kepeslapok csak a jeghegy csucsa). Az lenne az igazi ha pl. tele lennenek a budapesti hotelek, ettermek, mert az emberek a vilag minden tajarol ozonlenek hogy tanui legyenek O.V. legidosebb gyermeke eskuvojenek! :) De erre azt hiszem varnunk kell meg par evet.

2015.08.22. 14:23:23

@Mirjam2: en republikanus vagyok.
Nem ugralok azert, hogy egy nemet csalad az uralkodoja a UKnek.

Virago_1000 2015.08.22. 14:23:28

@adg: "micsoda bolsevik duma ez kerem"
- nem bolsevik duma, mert a bolsevikok is a nep veren hiztak meg. Az csak egy mese hogy nem voltak gazdagok, csak mashogy vettek el a nep munkajanak eredmenyet. By the way a kommunizmus es a kapitalizmus ugyanazon csoportok kreacioja. Mindket esetben a nep feletti totalis kontroll megszerzese a cel. Csak az eszkozok masok. A kapitalizmus hatekonyabb, fokent azert mert az emberek onkent hajtjak igaba a fejuket.

"Azert az uralkodas nem olyan egyszeru munka. Probaltad mar?? Termeszetes, hogy tisztessegesen megfizetik, kulonben ki vallalna el?"

- nem hiszem hogy nem tudod, hogy az angol kiralyno szerepe jelkepes, hasonloan az egyeb europaban meg letezo kiralyokehoz. Az uralkodasban kormanyzasban nem vesznek reszt. Csak disznek vannak. Legnagyobb bajom megis az, hogy valaki azert lesz merhetetlenul gazdag a 21. Sz-ban mert egy bizonyos csaladba szuletik.

2015.08.22. 14:25:05

@adg: tony blair is nepszeru volt, szerintem o artotta a legtobbet a UKnek.

2015.08.22. 14:27:15

@Virago_1000: " Legnagyobb bajom megis az, hogy valaki azert lesz merhetetlenul gazdag a 21. Sz-ban mert egy bizonyos csaladba szuletik."
Hat, ize.... A penzemet adjam a hitkozsegnek, nehogy a gyerekeim kapjak, vagy megis mit gondolsz?

Virago_1000 2015.08.22. 14:32:36

@Mirjam2: a kiralyi csaladhoz kepest igen, mindenki nyomorog. Ez vitathatatlan teny. Talan par milliardos kivetel, de ok dolgoznak is, hogy epitsek fenntartsak az uzleti birodalmukat.

"Tenyleg borzalmas tetteket kovetett el a brit kiraly csalad"
- igen tenyleg. Tobb ver tapad a kezukhoz, mint barmely mas uralkodoi hazhoz. Ha ezt nem ismered el akkor elevenitsd fel a tortenelembol tanultakat.

Csak egy nemregi kozvetlen pelda. A Falkland szigetekert vivott haboru Argentinaval tokeletesen analog azzal, ami jelenleg tortent Krimben, azzal a kivetellel hogy a Krimben kevesebb vert ontottak az oroszok. Mindket orszagban kiirtak a nepszavazast mindket orszagban a nep kinyilvanitotta akaratat megis Putyinra tekintenek ugy mint agresszor teljesen alaptalanul.

Egyeb haboruk kozvetett aldozatairol nem beszelek. Meg sosem emelte fel a hangjat a palesztin aldozatokert pl. A ki ralyno.

Virago_1000 2015.08.22. 14:35:41

@charlieharper: miert artott? Akkor meg nem laktam itt.

Egyebkent Margaret Tracher artott a legtobbet . Errol barmely angolt megkerdezhetsz. De ha meg sem kerdezed akkor is tiszta. M.T. azt muvelte nagyban amit otthon Bokros Lajos. Tonkretette a gazdasagot kevesek joleteert cserebe milliok kerultek a padlora.

Muscari 2015.08.22. 14:43:13

@Virago_1000: akkor te mi vagy, anarchista? Mert nekem úgy tűnik.

Muscari 2015.08.22. 14:44:32

@charlieharper: nyilván azt, hogy add a pénzed neki, virágom, virágomnak.

Muscari 2015.08.22. 14:48:10

@Virago_1000: ezt csak most láttam, te vitathatatlanul zseni vagy, komám. A szlovákot is meg tudod különböztetni a csehtől? Mert akkor leborulok előtted.

Virago_1000 2015.08.22. 14:59:15

@Mirjam2: "Orban Viktor, az angol miniszterelnokkel ellentetben, szemelyi kultuszt general, "

- ez egy allitas amire egyreszt semmi bizonyekod nincs.
A royalista rendszerrol hasonloan velekedek, mint te. Szerintem is jobb mint a demokracia. A royalista rendszerek felbomlasa es a liberalizmus, ertsd: szabadelvuseg terjedese mint filozofia a francia forradalom utan kezdodott, amikor a nemzetallamok kezdtek kialakulni. Ezzel egyidoben alakultak ki a kozponti bankok is (fokozatosan persze). A kiralyoknak szukseguk volt penzre es el voltak adosodva mar akkor is az orszagok, persze nem ilyen mertekben mint most, hiszen nem volt szocialis halo viszont kellett a penz a haborukra foleg, amit az adobevetelek keptelenek voltak fedezni. A kiralyok is maganbankoktol kaptak hitelt, azonban a kovetkezo kiraly mondhatta azt hogy nem fizetem vissza, hiszen nem en vettem fel. Es mondta is. Ebbol eleguk lett a bankardinasztiaknak, es tudtak nagyon jol hogy a nemzet sosem hal meg, ezert a vegtelensegig adossagban lehet tartani (uzsora)kamatokkal, ami csak nekik jo. Masreszt amig adossagban vannak addig fuggesben is vannak, tehat a hatalom centralizalhato. Ez meg is tortent. Forradalmakat generaltak, ( ne feledjuk eredmenyes forradalom sincs hitel nelkul) es elkergettek a kiralyokat. Nehany helyen megmaradt de csak jelkepesen, hatalmuk sehol sincs. Letrehoztak a parlamentaris demokraciat az oszd meg es uralkodj alapelvet kovetve. Hiszen mindegyik demokratikus orszagban ez megy, 2 valasztas kozti civakodas az egesz. A nep pedig a szabadsag illuziouljaban el es elhiszi h szabadon donthet a sorsa felol.**
A nemzetallamok letrejovetele ota az adossagok masszivan novekszenek evrol evre, de kulonosen a 20. Szazadban gyorsultak fel. (FederalReserveSystem) Lehetne irni a vegtelensegig errol. Egy szonak is 100 a vege: a nemzetallamok azert jottek letre, hogy orokos adossagteher altal ki legyenek szolgaltatva azoknak akiknek a kezeben a valodi hatalom van es ezaltal hatalmat gyakoroljanak. (ES ezek nem a politikusok sem nem a kiralyno) oda vissza mukodik a dolog.

Ezert irtam korabban azt, hogy az allamadossag kamu es hogy minden politikus hazaarulo aki ezt nem kialtja vilagga. Valami "furcsa" oknal fogva egyik sem tette meg, fuggetlenul attol hogy szelsojobb v szelsobal.

Virago_1000 2015.08.22. 15:00:13

@charlieharper: bocs, mi az urban legend? Melyik szolasomra reagaltal?

adg 2015.08.22. 15:01:06

@Mirjam2: "szemelyi kultuszt general"
En ezt egy picit arnyaltabban latom, talan kicsit azert is, mert jo par evet eltem magyarorszagon, amig o volt a minszterelnok, es nem csak ujsagokbol meg ismerosoktol tajekozodom. Ettol meg orban nem lesz sokkal szimpatikusabb szamomra, de nem is a patas ordogot latom benne, es vannak erdemei is. Sajnos eleg sok baromsaga is van, es jo erzeke van mindenfele faszokkal korulvenni magat. De nem akarok belemenni politikaba, ezt mar parszor megfogadtam.

"Termeszetesen senkit nem erdekel hogy en mit hiszek,"
Ez nem igaz. Engem is erdekel pl, altalaban. akar az angliai, nemetorszagi leirasaid, vagy pl amikor mostani lakhelyedrol irsz, az kifejezetten nagyon erdekel. Ezert tetszett a posztod is, szamomra az egy nagyon erdekes vilag, meg ha ott elni nem is szeretnek.

@Virago_1000: Ja, tudom mar, elfelejtettem a szmajlit... Szerinted komolyan gondoltam, amit leirtam?

@charlieharper: Hat ezt nem tudom, nem ismerem tony eredmenyeit kulonosebben. Azt viszont tudom, hogy a nepszeruseg es a hasznossag nem feltetlenul fugg ossze. Sot...

©________ 2015.08.22. 15:07:07

@Virago_1000:

"Tobb ver tapad a kezukhoz, mint barmely mas uralkodoi hazhoz."

Eskuszom te vagy max alruhaban, o szokott ilyen egetverol blodseget tenykent leirni.

Ugy megis, miben merik? Deciliterben vagy literben? Es ki jegyzi fel es hova? Az arpad haz hol all a sorban? Es a habsburgok?

Virago_1000 2015.08.22. 15:20:31

@Kate Tae: hany gyarmata volt az arpad haznak es hany a habsurgoknak? Ki irtotta ki az indianokat es miert vannak negerek amerikaban? Hogy kerultek oda?
Sorolhatnam a kerdeseket. Talan meg Polpot sem irtott ki annyi embert.
A koncentracios tabor is angol talalmany, del-afrikaban alkalmaztak eloszor.

Komolyan kerdezem te fel voltal mentve tortenelembol?

2015.08.22. 16:05:18

@charlieharper: Pont ez a jo a monarchiaban, hogy nem nemzeti alapon all. Szerintem a nemzetallamok kialakulasa nem tul pozitiv fejlemeny gazdasagi, tarsadalmi szempontbol. A 'nemzeti identitas' szerintem mestersegesen gerjesztett, eroltetett koncepcio.

2015.08.22. 16:08:23

@adg: En sem latom benne a patas ordogot, foleg mert ilyen szinten nem erdekel a dolog. Viszont viccesnek tartom ha egy magyar arrol panaszkodik hogy az angol kiralyi csalad adofizetok penzebol el, mikor Mo.on Orban csaladja es meg sok, hozzajuk hasonlo kaliberu ember el az adofizetok penzebol.

2015.08.22. 16:12:03

@adg: Ja es koszi amit a posztomrol irtal! :)

2015.08.22. 16:14:48

@charlieharper: A Tony Blair / Thatcher dologban teljesen egyetertunk... Sot Tony Blair sajnos az egesz vilagnak sokat artott, en azokkal ertek egyet akik szerint haborus bunoskent kene elitelni, bar az is csak egy ures gesztus lenne, the damage is done.

málé mackó 2015.08.22. 17:34:18

@Virago_1000: Biztos Angliaban elsz, hogy nem tudod mi a kulonbseg?
Private landlordnak letesz a berlo x honapot, es azzal megelegszik legtobbszor feluletes hatter ellenorzessel. Ellenben egy ugynokseg levesz minden terhet a tulajdonosrol, cserebe alapos background checket is csinal a leendo berlorol.
Dontsd el magad, hogy a kezdo erkezonkon kivul kinek nincs ellenorizheto es megbizhato helyi penzugyi tortenete, es miert.

Virago_1000 2015.08.22. 17:46:24

@Mirjam2: orban es hasonlo kaliberuek az adofizetok penzebol elnek igen. De cserebe o(k) az orszag vezetoi. Tehat tesznek erte valamit. Az angol kiralyi csalad nem vesz reszt az orszag vezeteseben. Semmit nem csinalnak csak vannak. Mikor olvastad h panaszkodom David Cameron es a hivatala ellen?

Virago_1000 2015.08.22. 17:48:08

@Mirjam2: churchillt is el kellett volna havorus bunoskent itelni. De ugye o a gyztes oldalon volt. Obamat szinten, de o inkabb Nobel-bekedijat kapott. Ennyit errol.

Virago_1000 2015.08.22. 17:53:15

@málé mackó: eletemben nem mentem ingatlanirodahoz, mert sokkal dragabb rajtuk keresztul berelni. Igen, levesz terhet a tulaj vallarol. De en egyelore berlo vagyok. Tehat az az oldala erdekel. Vagyis hogy olcsobb legyen. 6 eve lakom a jelenlegi hazban, soha semmi gond nem volt.

©________ 2015.08.22. 19:31:53

@Virago_1000: hu csezmeg, mekkora pokhendi alak vag .menn i koze vana gyarmatoknak ahhoz, h ki menn it verontott?
Inkabb linkeld be a verontas meroszamat meg nyilvantartasat a kijelentesedhez, mert igy csak log a levegoben.

málé mackó 2015.08.22. 20:48:44

@Virago_1000: OK, elvezd az eleted es kivanom hogy legy boldog a lakhelyeden. Peace!

Virago_1000 2015.08.22. 23:00:06

@Kate Tae: az a koze, hogy minden gyarmat megszerzese es fenntartasa verontassal jart. Valamint az angolok voltak a legnagyobb rabszolgatartok. De kar ezt magyarazni neked, hiszen amilyen ostoba vagy ugysem jut el a tudatodig.

©________ 2015.08.23. 10:04:04

@Virago_1000: es neked mindjart igazad lesz, amint elkezdesz szemelyeskedni.

Melyik vagy a haromnagyokos kozul?

Virago_1000 2015.08.23. 10:27:14

@Kate Tae: "hu csezmeg, mekkora pokhendi alak vag" ki is szemelyeskedett eloszor?

©________ 2015.08.23. 10:36:29

@Virago_1000:

Te: hataratkelo.blog.hu/2015/08/18/mi_eri_meg_jobban_maradni_vagy_hazaterni/full_commentlist/1#c27858266

En itt befejeztem veled.

Legkozelebb akkor reagalok, amikor belinekeled a forrast a verfurdok mertekenek nyilvantartasarol.

Határátkelő 2015.08.23. 11:08:38

@Virago_1000: @Blaha Lujza: Gondoltam, hátha nem kell szólni, de mégis kell. Szóval akkor szólok, hogy ezt fejezzétek be. Köszönöm.

©________ 2015.08.23. 11:28:21

@Határátkelő: irod mindezt azok utan, h befejeztem. Kemeny vagy, hallode.

Virago_1000 2015.08.31. 16:40:03

@Mirjam2: Szia Mirjam! Meg csak most valaszolok a vegyes parokra vonatkozoan. A multkor atfutottam a cikket, es most is at akartam, idezni is akartam belole, hogy megmutassam, hogy az en elmeletemet tamasztja ala, nem pedig a tied. De "valami" oknal fogva nem talalhato. Eltavolitotta az Independent szerkesztosege, "valami" "megmagyarazhatatlan" okbol.
Ime belinkelek neked egy tanulmanyt a temaban: 

www.psychology.uwo.ca/faculty/rushtonpdfs/Genetic%20Similarity%201989.pdf.

A vegyes parok elenyeszo kisebbsegben vannak az azonos rasszbol, kulturalis kozegbol szarmazo parbol. 
Az emberek hasonlo rassz, szocialis, kulturalis hatteru part keresnek, alapvetoen (!), ugyan vannak, es lesznek is kivetelek, de ez nem azt jelenti, hogy a fenti allitas nem igaz nagy altalanossagban. 
Ennek oka az, hogy ketfele, implicit (melyen belul levo, tudatalatti modul) es explicit (tanult) informaciofeldolgozas letezik. Az elobbi egy gepiesen mukodo folyamat, legnyilvanvalobb pelda a mukodesere az arcfelismeres. Felismered akaratodon kivul egy baratodat. Ennek az implicit modulnak van koze az etnocentrikussaghoz is, tobb mechanizmus letezik, ami miatt a sajat fajtankat preferaljuk a parvalasztas teren. Az emberek hajlamosak hozzajuk hasonlokkal szocializalodni.
Az explicit informaciofeldolgozas erofeszitessel jar, es iranyitott. Elmenknek ez a resze fogad be kulturalis hatasokat, de pl a matematiaki feladatoknal is ezt hasznaljuk. Ha a fosodratu mediabol olyanokat hallunk, hogy a massag jo, a keveredes kivanatos, aki ezt ellenzi, az egy primitiv neonaci, akkor ez az explicit informacio osszetuzesbe kerul az implicit modullal, ami arra osztokel, hogy hozzank hasonlokkal tarsuljunk, igaz ez meg a liberalisabbakra is, csak ok ezt fel sem fedezik magukban, vagy ha igen, be sem valljak, mert az "rasszizmus lenne", de implicit megis igy cselekszenek.

Egy tovabbi bizonyitek erre a kutatas, amit a Princeton egyetemen vegeztek:

www.researchgate.net/publication/7868101_Ironic_effects_of_racial_bias_during_interracial_interactions

A kutatas lenyege az volt, hogy feher embereknek feketekrol mutattak kepeket, es kozben az agyhullamokat vizsgaltak MRI-vel. A hirtelen reakcio negativ volt (ez volt az implicit reakcio), aztan kis ido mulva a negativ reakcio csokkent (ekkor lepett az explicit reakcio), vagyis a celiranyos gondolkodasra tett tudatos erofeszites. Ez annak a jele, hogy az agy azzal kuzd, hogy ne gondoljon negativ gondolatokat. Vagyis a tudat ekkor ebred ra (egy kis ido mulva) hogyel kell folytani a "rasszista" gondolatokat.

Az explicit informaciofeldolgozas konnyen valhat manipulacio aldozatava, persze akik gyakorlatban is talalkoznak a mas kulturakkal, azok mar nem nagyon manipulalhatoak.

 www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/10770563/Babies-show-racial-bias-study-finds.html

Kozismert, hogy mar a kisbaba, vagy kisgyerek korban is a sajat rasszukhoz vonzodunk,  ez kamaszkorig fokozatosan eltunik, mert a gyerekek megtanuljak (hisen erre vannak koncicionalva az agyuk explicit reszenek befolyasolasaval), hogy az etnocentrikussag "elitelendo" es "koros". Mindekozben, implicit modon, inkabb a sajat kulturajukbol keresnek part maguknak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása