oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 18. 06:47,  Mi éri meg jobban: maradni vagy hazatérni? 535 komment

2015. augusztus 18. 06:47 Határátkelő

Mi éri meg jobban: maradni vagy hazatérni?

A döntés persze mindenkinek a sajátja, és mindenkinek magának kell kiszámolni, mi éri meg neki jobban. Mai szerzőnk, Balázs úgy matekozott, hogy neki megérte Anglia, mert szép pénzt tudott félretenni, de hazatérni is megéri majd, ha sikerül nyugodt életet biztosítani magának és leendő családjának.

toprenges_forras_startupstockphotos_com.jpg(forrás: Startup Stock Photo)

„Kezdjük a történetet 2008-ban. Egy vidéki megyeszékhelyről kerültem fel Budapestre, hogy megszerezzem a mester diplomámat és mellette dolgozzam. Volt már egy diplomám és 2 nyelvvizsgám, így hát munkát kerestem, azonban valahogy sohasem találkoztunk, hihetetlen pech szériám volt, 2008-ban beköszöntött a válság.

Egy évvel később már elkezdtek behívni a legnagyobb cégekhez (Morgan Stanley, MOL, KPMG, Beiersdorf stb.), de hiába jutottam be több körbe, munkát nem kaptam. Ez még a jobbik eset volt, mert felteszem, hogy létező állásokra hívtak be, de a hirdetések nagy részéről kiderült, hogy csak a HR-esek lövik el a költségvetésüket.

2010-ben megkaptam a diplomámat, de ott voltam munka és pénz nélkül, és mivel komoly párkapcsolatban voltam, nem akartam külföldre menni, ezért még próbálkoztam egy évet, már 110e Ft-ért is maradtam volna (voltam ilyen állásinterjún is), de az áttörés elmaradt.

Mivel a páromnak jó állása volt, ezért fel sem merült, hogy ő is jönne, a terv az volt, hogy kimegyek, gyűjtök egy kis pénzt / tapasztalatot, és hazajövök egy év múlva.

Irány az ismeretlen!

Nem volt más választásom, fejest ugrottam az ismeretlenbe. Már voltam Londonban 2008-2009-ben látogatóban és voltak ott barátaim, tudtam, hogy egyiküknél meghúzhatom magam az első pár napban.

Koffer bepakolva, volt nálam 1200 GBP, úgy voltam vele, hogy ez a minimum, hogy az ember kihúzza, ha nincs is melója két hónapig.

A dolog súlyánál fogva (új életet kezdeni egy bőrönddel, otthon hagyni a barátnőmet) a repülőtéren teljesen összeomlottam, bár ebben nagy szerepe volt annak is, hogy még két cég válaszára vártam az utolsó pillanatig, ha az egyik igent mondott volna, akkor maradtam volna kis hazámban, azonban ez nem következett be.

Amikor megérkeztem a reptérre, elmentem az ismerősömékhez, akik éppen lakást vettek és 10 napig maradtam a fölös szobájukban. Nagyon sokat segítettek nekem CV / motivációs levél írásában.

Már tőlük elkezdtem pályázgatni, azonban tudtam, hogy szeretnék élni a saját életüket, ezért átmentem a baráti társaságomhoz, akik mintegy 13-an költöztek ki 2008-ban, és egy nagy házban éltek együtt, köztük a barátom, akire mindenben számíthatok.

Kb. öt hétig voltam munkanélküli (már kezdtem kacérkodni a kávézókkal), még szerencsém volt, hogy ezen a tömegszálláson viszonylag olcsón laktam, bár a barátom single roomjában aludtam párnákon és egy szerszámos ládán 4 hétig, hát nem volt egyszerű. Ezután megint szerencsém volt, mert elment egy párocska és ketten beköltöztünk a double szobájukba.

A tömegszállásokról már biztosan mindenki sokat hallott, én csak annyit tennék hozzá, hogy aki teheti kerülje, nagyon ártalmas 30 évesen kollégiumi feelingben élni, de a lakásárak annyira elszálltak Londonban hogy szinte az egyetlen módja, hogy komolyabb összeget tegyél le rövid idő alatt, ezért tűrök még én is a 4 évem után, már külön szobában új párral, de erről később.

Ha a sors úgy akarja

Az ötödik héten csoda történt, a pár, akinél először megszálltam, talált nekem munkát. Volt náluk egy barát, akinek az öccsének a barátnője dolgozott egy magyar cégnél és az ő UK irodájuk keresett egy helyettest, mert a magyar kontakt csak egy évre jött és ment haza. Hát így kerültem a logisztikába.

Mint a helyzet is mutatja, ha a sors összefog, nincs az a helyzet, ami ne lenne megoldható, valamiért ez Magyarországon soha nem történt meg.

Elmentem az interjúra, és bár nem nyűgöztem le őket, felvettek, mert az előző magyar srác rendesen beajánlott, pedig nem is ismert. Ezért azóta is nagyon hálás vagyok. 18 ezer bruttó volt a kezdő bérem, ez megjegyzem még sokaknak most is csak álom.

Havi 2000 nettó fixszel

Szeretnék eloszlatni egy mítoszt. Nagyon sok embertől olvasom / hallottam, hogy havi 2e fontot keres. NETTÓ. Na már most, én most már team leader vagyok, ügyeltem, stb. és még mindig nem kerestem 2 ezer nettó fontot. A legtöbb ember örülne az 1200-nak is, mert bizony sok helyen még előbb az a kérdés, hogy megvan-e a 40 órád, vagy fizetik-e egyáltalán a szabadságot.

Szóval aki ennyit keres, az vagy éjszakai munkát csinál, bérgyilkos vagy a cityben dolgozik. De állítom, hogy sokan azt sem tudják, mennyit keresnek. Valamennyit, otthon meg jól hangzik a 2k!

A www.reed.co.uk oldalt tudom ajánlani, kb. a manager poziktól kapnál havi nettó 2k-t. :D

Miért nem mentem haza?

Vissza a történetemhez, minden adott volt, hogy 1-1,5 év után hazamenjek és immár tapasztalattal felvértezve rendes életet éljek. Ám ahogy azonban lenni szokott mindig történik valami. A barátnőm szakított velem (homályos indokok miatt, telefonon, 4,5 év után), ami nagyon lepadlózott.

Nem volt elég, hogy egy idegen környezetben vagyok teljesen talaj nélkül, az ember, akiben mindennél jobban bíztam, méltatlan módon elhagyott.

A padlóról elég sokára álltam fel, és bizonyos beidegződéseket még a mai napig nyögök, nem sok dolog van a vendégmunkás életben, ami alkalmas a gondolatok elterelésére.

Első generációs emigráló: Itt szeretnék beszélni arról, hogy az első generációs migránsok élete milyen nehéz, feláldozzák a mentális épségüket a jövő számára. Az ember, aki gyakorlatilag teljesen kiszakad az életéből, melyben 20-30 évet leélt, nem lesz sohasem teljesen boldog egy másik országban (persze vannak kivételek, valakinek pedig nincs más választása).

Az őrület ezernyi formáját lehet felismerni embereken, volt időm ezeket kifigyelni. Kezdve hogy például az emberek nagy része csak a munkájáról tud beszélni még a szabadidejében is, persze meg lehet érteni, hiszen az időd nagy részében dolgozol, és otthon vagy. Nem sok minden történik. Mindenki maga döntse el, hogy meghozza-e ezt az áldozatot vagy sem.

Mivel úgy jöttem ki, hogy 1-1,5 év múlva hazamegyek, ezért a mai napig hazakészülök (az őrület egy újabb példája :) ), de azóta sem jött ki a lépés, ma már egy nagy multinál vagyok csoportvezető, még mindig nem 2k-val :D. A mostani szerződésem csak 1 éves, szóval lehet, hogy jövőre eljön az én időm.

Miért akarok haza menni?

- Ha nem tömegszálláson élnék, ugyanannyi pénzt raknék el, mint otthon

- A családommal, barátaimmal akarok lenni, amíg egészségesek

- Én is egészségesebb mindennapokat tudok megélni (egy szép albérletben, közepes állással). Félreértés ne essék ez csak Budapesten és diplomás állással működik.

Minden egyénfüggő

Ha külföldre mész vagy hazaköltözöl, egyvalamit érts meg: minden az adott egyén helyzetétől függ. Lehet, hogy valaki diplomával mosogat, vagy érettségivel irodában dolgozik, bármi megtörténhet, de ha kitartó vagy, meglesz a gyümölcse, külföldön jobban, mint otthon.

Ha pedig úgy döntesz, hogy hazaköltözöl vagy otthon maradsz, számold ki / modellezd le, hogy neked mi éri meg?

Nekem megérte kijönni, mert egy kisebb vagyont raktam el, persze közben feláldoztam a legszebb éveimet egy tömegszálláson, de megéri majd haza is menni, mert immár multi tapasztalattal, saját házban, nyugodt életet élhetek, és biztosíthatok a leendő családomnak.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr187713548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 07:01:24

Nem rossz írás csak sok ellentmondás van benne.

Golf2 2015.08.18. 07:05:55

Rémesek ezek a barátnők hogy nem tudnak meglenni egyedül és ukmukfuf méltatlanul szakítanak...

Mme Seldon 2015.08.18. 07:21:47

Hm. Mit szól az új párja a ködös visszaköltözési tervhez?
4 év alatt azért valószínűleg lett volna lehetősége kitörni a tömegszállásból.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.18. 07:32:50

Anyagi kérdés ez tisztán.

A szerző helyesen ítéli meg a helyzetet. A kulcsmondata: "Ha nem tömegszálláson élnék, ugyanannyi pénzt raknék el, mint otthon." - igen, ez a legtöbb kitántorgó helyzete. Csak azért spórol, mert lecsökkentette életszínvonalát. Kérdés: ennek mi értelme?

Pontosan ezért fog egyre inkább növekedni a hazatérés.

A Fidesz okos. Vajon gondolkozott valaki azon, hogy miért pont mostanában indult be az egyébként vicces és abszurd GYERE HAZA kampány? Hát azért, mert mostanában fog sok kitántorgott rádöbbenni, hogy nem éri meg kint lenni. Aztán ezt majd a kampány eredményeként lehet szépen elkönyvelni. Ennyi az egész.

Mivel olyan országban vagyok, ahonnan sokkal korábban és sokkal nagy mértékben ment a kitántorgás, a tapasztalatom nagy. Mo-on hasonló lesz. Nem a kitántorgás lesz a fő téma, hanem a folytonos mozgás.

Azaz marad a nyugat szokásos agyelszívó módszere. Csak azok fognak tényleg kint maradni, akik rendelkeznek olyan tudással, melyet a nyugatnak megér megfizteni busásan.

Az átlag mosogató, takarító, gyerekvigyázó, stb. meg rádöbben: sosem lesz gazdag nyugaton. Azaz marad a kalandvágy, a folytonos ide-oda mozgás.

adg 2015.08.18. 07:40:42

Az a baj ezekkel a posztokkal, hogy sokat altalanositanak. :)

Pl a sajat helyzetet es erzeseit lazan kivetiti mindenkire ervenyes alapigazsagkent.

Nem volt rossz amugy, de bekereteztetni sem fogom. Négyes alá

"A dolog súlyánál fogva (...) összeomlottam"
Nem a sulyanal fogva, hanem a sulya alatt.
Minden omlas valaminek a sulya alatt szokott bekovetkezni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 07:53:58

@adg:
Ja. Pontosan tudja mennyit fog megtakarítani otthon holott nem talált állást 110ezerért sem.
A 2000fontról a duma meg egyszerűen hülyeség.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.18. 08:03:25

Hm...
Nem tudom mennyit lehet keresni UK-ban, de a mókusvakítást jól leírta.
:D
Én is gyakran találkozok vele itt.

Golf2 2015.08.18. 08:06:02

@diggerdriver: 3000nettò is simán felmarkolhatò.

HardPötty 2015.08.18. 08:07:09

Úhh ma csak két mondatig jutottam (nem a szerző hibája) úgyhogy helyettem is írjatok valami tuti kommentet.

libanya 2015.08.18. 08:13:35

Sziasztok, jó reggelt! Régi olvasója vagyok a blognak, (még) Magyarországról. Most nem bírom ki, hogy ne szóljak hozzá. Nem értem a posztoló szemléletét. Ha van pénz, tényleg minden van? Nekem van lakásom, tudom nevelni a gyerekeimet, utazgatunk is, mégis időnként - egyre gyakrabban - fuldoklom az országban.A kiszolgáltatottságtól és a kiszámíthatatlanságtól. Majd hazajön és a szép házból elviszi a gyerekét az egyre inkább átnevelőintézetté alakuló iskolába, majd bejuttatja egy egyetemre, ahol egyre több doktori címet és professzori állást haveri alapon osztogatnak, majd elbúcsúzik tőle egy reptéren, hogy ő is első generációs migráns legyen? Persze azt értem, hogy a családdal akar lenni.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.18. 08:31:13

@libanya: Szia libanya. Latom nincs tul jo velemenyed Mo.-rol... de nem tudom van-e kulfoldi tapasztalatod. Lehet hogy otthonrol kecsegteto de hidd el mashol sincs kolbaszbol a kerites :).
Nem, en nem koltoznek haza, de nem mindenki jon be az elet idegenben.

fhdgy 2015.08.18. 08:32:28

Nekem a kérdéseim Balázshoz: milyen diploma és milyen kettő nyelvből milyen nyelvvizsga kell ahhoz, hogy egy kb. 30-as fiatal egy évig ne kapjon munkát Budapesten?

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.18. 08:38:14

Nekem nagyon tetszett a cikk mert kozvetlen es eletszeru.
Az elejen meg drukkoltam, hogy hatha megmarad a parkapcsolat, de igazabol a szakitason nincs mit csodalkozni: a nonek ferfi kell, es nem par 100 vagy 1000 km-el odebb. Ha otthagytad hat igy tortent. Ez nem feltetlen rossz, lehet hogy nem o volt az igazi, de ha ratalalsz, vigyazz ra.

@diggerdriver: @Golf2: Ez a 2K kicsit berogzodese a sracnak pedig nincs benne semmi misztikussag, csak egy szam. Es bizony sokan ennek a tobbszoroset teszik zsebre. Addig jo mig elegedett azzal ahol van, de ha tenyleg ambiciozus foleg mester diplomaval es 3 nyelvvel.. haaaat, en nem allnek meg itt.
Mar a cityben a penzugyi szferaban szerintem nincs 40K alatti KEZDO fizetes bankoknal.
En pl 2K-t csak lakasra szantam volna mert alatta nem talaltam elfogadhatot :). Persze en csaladdal vagyok.

Shebelle 2015.08.18. 08:38:28

Remélem sikerül kitörtnie a posztírónak, mert még 4,5 év után is szinte ugyanott van saját elmondása szerint is. Sokat is általánosít sajnos, mint pénzügyileg, mint lelkileg. Ha pozitív változást szeretne, akkor valamin neki is változtatnia kell, mert valamit nem jól csinál, szerintem. És a netto 2000 nem is annyira lehetetlen....., és még egy diploma sem kell hozzá, nem még hogy kettő....
Sok sikert kívánok, remélem magáratalál! :)

macamuca [IHUN] 2015.08.18. 08:58:39

Jo reggelt.
A posztolonak is.
Ideje lenne felebrednie....
Álmodott valamit, a zílet közbeszólt, durván, de o tovabb almodik.
Csak szólok, hogy a zílet feszt kozbeszol=ha csökkenteni szeretné (teljesen nullára redukálni lehetetlen) a kapott maflasok szamat es erejét, akkor nem ártana ébren kalkulalni, számolni...
Minden rosszindulat nelkul írom-mondom.
Amugy koszi, 44 ev utan kiszakadva a korábbi életemből mentálisan rendben vagyok, nem tomegszallason nyomorgok, pontosan tudom, mennyit keresek, félretenni is tudok, pedig logisztikus létemre a minimalbertol picit tobb pénzért takarítok. Ok, nem Londonban, de Aberdeen is piszok draga, elhiheted. (a nemrég tárgyalt lakasarakhoz: bezony itt sem ritka az 500-600 ezer fontba kerülő kecó.... közlekedés, étel, szórakozás.... Ja, ez utóbbira is koltok, talan ez is hozzájárul ahhoz, hogy mentálisan rendben vagyok: nem a multat siratva tévedek egy álomszépnek tervezett (!!!) jövőbe, hanem a jelenben élek. Élek, nem vegetálok.... Probald ki. Csak a kaland kedvéért....)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.18. 09:00:07

index.hu/kulfold/2015/08/14/polkorrekt_sved_ragtapaszon_rohog_dania/

Bazz, jó dolgukban nem tudnak már mit kitalálni... :D

A vicc jutott eszembe az írás olvasatakor, miszerint legyen mindenki kék! A buszban meg világoskékek előre, sötétkékek hátra!

2015.08.18. 09:01:34

"Ha külföldre mész vagy hazaköltözöl, egyvalamit érts meg: minden az adott egyén helyzetétől függ. "

Szerintem ez a lenyeg. Es pont emiatt egyentol fugg, kinek mi a jo dontes. Ahogy olvastam a posztot, en biztos vagyok benne, hogy neki a hazateres a jobb dontes.

bpetya75 2015.08.18. 09:25:04

@Ödenburger [Hu/At]:

Én is így érzem. A poszt alapján neki csak a pénz szempontjából jött be Anglia, az pedig nem elég emberhez méltó életet élni. Ha van hová visszatérnie, jobban teszi, ha mihamarabb hazajön. Itthon aztán kiderül, hogy vágyálmokat kerget, vagy valóban működik az elképzelése.

Warlimont 2015.08.18. 09:30:12

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

"Azaz marad a nyugat szokásos agyelszívó módszere. Csak azok fognak tényleg kint maradni, akik rendelkeznek olyan tudással, melyet a nyugatnak megér megfizteni busásan.

Az átlag mosogató, takarító, gyerekvigyázó, stb. meg rádöbben: sosem lesz gazdag nyugaton. Azaz marad a kalandvágy, a folytonos ide-oda mozgás."

Az ezzel a baj, hogy Afrikabol, Azsiabol napi szinten özönlenek a muzulmanok, mindenmunkatelvallalok tipusu kepzetlen emberböl egyre több lesz. Aki az idejet mondjuk 25 eves koraig nem tanulassal tölti valamilyen nemzetközileg piackepes szakma fele haladva, hanem rosszul ertelmezett kalandvagybol bolyong a vilagban mosogatoteknötöl mosogatoteknöig, az jo esellyel tartosan megszivja, de minimum nehez dolga lesz.

bpetya75 2015.08.18. 09:30:20

@geegee:

Ez végtelenül szánalmas. Az mondjuk tetszik, hogy a dánok kiröhögik őket. Ez a görcsös antirasszizmus pont olyan destruktív dolog, mint a rasszizmus.

Mr Long 2015.08.18. 09:33:50

Tanulni kell valai szakmat es akkor lesz munka itt is. Igaz a fizu szar, de sok allas van Mon.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.08.18. 09:37:21

Paran mar leirtak, de nekem is muszaj hogy a havi netto 2K Londonban a palyakezdo fizu. Furcsa hogy a master diplomas logisztikus ezt nem eri el. Es igen, a hatar a csillagos eg, ennek a tobbszoroset is meg lehet keresni (es el is lehet kolteni).

Btw a havi netto 2K kb. 31K brutto per ev: m.thesalarycalculator.co.uk

Lehet reeden v barhol keresgelni, szerintem ez nem ritka ...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.08.18. 09:40:04

Én is tanúsíthatom hogy nem kell két diploma hogy havi nettó 2k-t keressen valaki. Mezei kétkezi szakember is kereshet ennyit. Persze ehhez kell hogy jó legyen a szakmájában és hogy olyan munkahelyet találjon ahol erre igény is van.

A tömegszállásról meg...csak tudni kell jó helyen keresgélni. Lehet találni sok elfogadható szintű osztott szállást. Vaaagy ki lehet költözni Londonból és ott ugyanazért a pénzért még saját lakásra is futhatja.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.08.18. 09:43:49

@Ödenburger [Hu/At]: nem biztos hogy MOn sokkal jobban elne, ha ott is csak minimalber kozeli munkat talalna (ha egyaltalan talalna, ugy tunik ez a kikoltozes elott sem ment neki)

bpetya75 2015.08.18. 09:57:22

@Flamy (fat cat wannabe):

A posztból az derül ki, hogy most nem él, hanem nyomorog. Ha fizikailag nem is feltétlenül, de lelkileg mindenképpen. Szerintem akkor is jobban jár, ha a semmire hazajön, hogy majd itthon talál magának lehetőséget. Ha bejön neki, akkor királyság, ha meg nem, akkor legalább le tud számolni a vágyálmaival, és már a beilleszkedés szándékával tud visszamenni.

Golf2 2015.08.18. 10:19:31

@macamuca [IHUN]: Nagyferò is megmondta:8 òra munka...

Warlimont 2015.08.18. 10:21:01

@bpetya75: "Ez végtelenül szánalmas. Az mondjuk tetszik, hogy a dánok kiröhögik őket. Ez a görcsös antirasszizmus pont olyan destruktív dolog, mint a rasszizmus."

Ez egy ördögi kör. A sved lelek azon alapul, hogy kerulik a konfliktust (mondjuk a hatterben erösen sunyik), mindenki mindig latszolag mosolyog es udvarias, amivel könnyu visszaelni gatlastalan embereknek. Ha egy nagy hangu blogger, jogvedo, akarki bedob valami nagy baromsagot, mondjuk most ezzel az örult sebtapasz ötlettel, akkor mit tehet a sved dönteshozo akit megceloztak? 1. Beleallhat a konfliktusba, es felvallalja, hogy ez hulyeseg es nemet mond. Ettöl persze a sajto kikezdi, cimlapokra kerul, rasszista lesz, stb. vegul jo esellyel elveszti a jol fizetö vezetöi allasat, vagy politikuskent kiesik a körböl. Nyilvan nem akarja. Ezert tehat 2. ugy tesz, mintha igazat adna, tamogatja es ezzel legalizalja az ötletet, es vedi sajat magat.

Meggyözödesem, hogy az egyes svedek, az "utca embere" döntö többsege nem ert ezekkel a dolgokkal egyet, söt magaval a bevandorlassal sem, de a sodras viszi öket elöre.

libanya 2015.08.18. 10:21:08

@Andras125: Tényleg nincs jó véleményem/tapasztalatom. És nem anyagi okok miatt, ilyen szempontból egy (alsó) középosztálybeli életet élek. Abba nem tudok belenyugodni, ami az iskolákkal történik, meg az egészségügyben, meg a rokkantakkal stb, de leginkább az a mérhetetlen közöny aggaszt, amivel ezt az emberek szemlélik. A posztban az nem tetszik, hogy csak a fizetés körül forog, ami persze sokmindent megold, de egy ember életminősége ennél összetettebb. Mellesleg, ha megvan a fizu, és mégis tömegszállás éveken át, akkor minek? A külföldi életről nincsenek rózsaszín álmaim, ahhoz már koros vagyok, de biztos rosszban maradni nem szeretnék, mert ahhoz még fiatal.

MacGuyver84 2015.08.18. 10:21:31

@diggerdriver: a posztot sajnos nem tudtam módositani mielőtt megjelent. A 2k-s rész természetesen a parasztvakitásnak szól. Persze hogy vannak akik annyit keresnek: managerek, szakmunkások, vállalkozók, nehézmunkagép kezelők stb, de ez csak a magyar vendégmunkások 5-10%-a.

Más: Olyan logisztikai ágban dolgozom ami otthon nem is nagyon létezik. Úgy gondolom hogy jól keresek, aki tud olyan helyet ahol supervisorként 31k-t adnak az kérem jelezze...:D

@bpetya75: És igazad van hogy nyomorgok. Lelki értelemben mindenképpen. A munka nagyon kevés ahhoz hogy az ember minden reggel felkeljen, életben tartsa.

Valószinüleg el kell követnem a saját hibámat a haza menetellel, mert különben nem fogok róla tudni letenni.

Amúgy pedig a világ hihetetlen módon felgyorsult. Haza lehet menni aztán fél év után visszajönni.

A szerző

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.18. 10:26:01

@Andras125: apropó szakítás:
Az ifjú házasok beszélgetnek.
- Vedd tudomásul - mondja a férj -, hogy nem leszek papucsférj. Ezért hétfőn fociedzésre járok, kedden sörözés a kollégákkal, szerdán póker a haverokkal, péntek este pedig az ügetőn leszek.
- Semmi gond - válaszol a menyecske. - Te pedig vedd tudomásul, hogy itthon minden este kilenckor kefélés lesz, ha itthon vagy, ha nem.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.08.18. 10:34:20

@bpetya75: ha tenyleg ugy erzi hogy az erzelmi nyomorgasanak London az oka akkor igen. En csak arrol nem vagyok meggyozve hogy tenyleg London a root cause.

pinkunicorn (UK) 2015.08.18. 10:39:45

Nekem van egy olyan erzesem, hogy a posztolo onigazolni probal ezzel az irassal.

£18k ketlem hogy barkinek is alomfizetes lenne, (de meg abbol is siman berelsz magadnak egy sajat szobat havi £500-ert, vagy kevesebbert)

Amugy rengeteg embert (nem csak magyarokat) ismerek itt a UK-ben, akik az Oystert pennyre pontosan toltik, osztott szobaban laknak idegenekkel, kajara is csak annyit koltenek, amennyit eppen muszaj - es amikor hazamennek, egybol haz, auto (aztan annyi is az osszesporolt penznek), meg hogy Anglia mennyire egy kegyetlen orszag. Soha nem ertettem ezt a nyomorgas-szindromat.

bpetya75 2015.08.18. 10:39:49

@Warlimont:

Ezzel a mentalitással saját magukat állítják falhoz. Persze ha nekik jó végignézni ahogy széthullik az országuk, akkor hajrá. Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy trendi röhögni Max haldokló nyugatos vízióin, pedig ezek alapján van benne valami.

@MacGuyver84:

Az mondjuk javítana az esélyeiden, ha nem eleve hibát elkövetni jönnél vissza ;-)

Van azért példa rá, hogy vissza lehet jönni többé-kevésbé előkészített pályára is. A mostani nyomorodat szerintem az idézte elő, hogy évek óta ideiglenesen Angliában állomásozóként élsz. Úgy szerintem nincs sok értelme hazajönni, hogy eleve a csalódás a célod ("Valószinüleg el kell követnem a saját hibámat a haza menetellel, mert különben nem fogok róla tudni letenni."). Ha hazajössz, akkor akard, hogy jó legyen, úgy lehet, hogy sikerül. Nyilván nem a hidak felégetéséről beszélek, mert ha teljes az elkötelezettséged a hazatelepülés iránt, akkor se biztos, hogy menni fog, akkor meg jól jön, ha van hová újra elmenni.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.08.18. 10:41:13

@MacGuyver84: van valami forras az 5-10%os becslesedre?

pappito · http://pappito.com 2015.08.18. 10:52:04

": Itt szeretnék beszélni arról, hogy az első generációs migránsok élete milyen nehéz, feláldozzák a mentális épségüket a jövő számára. Az ember, aki gyakorlatilag teljesen kiszakad az életéből, melyben 20-30 évet leélt, nem lesz sohasem teljesen boldog egy másik országban "

hát izé. ez egy baromság. én itten ha körülnézek nem látom,hogy az emberek feláldozták volna a mentális épségüket, és nem csak a magyar barátaim nem, hanem a mindenféle más náció barát sem, meg a kollégáim javarésze is első gen. bev. és nem tűnnek lélekben és/vagy mentálisan rokkantnak. Én sem érzem magam annak, és megkérdeztem a nejem, ő se.

Másrészt. A kedves poszt-toló saját döntése volt, hogy lead az életszínvonalából és lemegy kutyába, majd aztán jön a bezzeg visszamenve meg saját ház meg multis tapasztalat... hát ismét izé

ha azért ment ki, hogy megkeresse egy ház árát (ami persze tök valid nincs ezzel baj) akkor ne nyafogjon, hogy páriaként él. Ő akarta.
Ha meg lélekben kiüresedett és csak a munkáért kel fel, akkor nyilván nem vette észre, hogy a világ egyik legmozgalmasabb városában él, ahol elbaszott mennyiségű lehetősége van, kultúra, klubok, hobbik, történelem, helyek, amit az ember csak ki bír találni, ahhoz talál ott társat és lehetőséget. Ha ott nem, akkor sehol.

bpetya75 2015.08.18. 10:54:46

@Flamy (fat cat wannabe):

Én nem láttam a posztban, hogy Londonra fogná. Azt írja le, hogy ő hogyan éli meg az ottlétet.

©________ 2015.08.18. 10:57:55

@MacGuyver84: nem zsebedben turkalas, csak logisztikai kivancsisag, 2 ev tanulas es munkanelkuliseg utan mibol volt 1200 fontod kimenni?

adg 2015.08.18. 11:11:51

@Kate Hà Bè: en meg csak kivancsisagbol szinten, ez tenyleg erdekel teged? :)

puhacica 2015.08.18. 11:27:15

na. a munkatarsaim nagyobbik resze igy el. magyar vagy spanyol, litvan vagy francia, tokmindegy. es akkor allnak ertetlenul, mikor azt valaszolom, hogy nem tervezunk hazamenni. meg hogy de jo nekem, hogy sajat furdoszobam van, amit nem hasznal meg tiz ember. es lesnek, hogy itt voltunk, azt csinaltuk... nagy ketto, hogy valaki elni jott ide, valaki meg sporolni. nalunk csomoan a szabadnapjukat is bent toltik, mert nekik ez a csaladjuk. es persze, hogy a munkarol beszelnek, kedves poszter. nincs mas nekik, mirol beszelnenek. elhiszem, hogy ebbe bele lehet rokkanni mentalisan. de ugye felnott emberek vagyunk, el tudjuk donteni, mit akarunk.

Virago_1000 2015.08.18. 11:30:54

@diggerdriver: "A 2000fontról a duma meg egyszerűen hülyeség."

- mi a hulyeseg benne? Tenyleg kivancsi vagyok. En tapasztalatom ugyan nem vag egybe a posztoloval de a tobbsege, akit ismerek, igen, fuggetlenul attol hogy angol vagy nem angol.

London2009 2015.08.18. 11:36:11

Az utobbi idoben egyre tobbet vagyok ismet magyarok tarsasagaban es bar nyilvan nem ismerem a posztolot, pontosan latom magam elott. Mindig ledobbent (bar nem tudom miert), hogy a tobbseg hasonlo mentalitassal el itt, mint o. Ez mar ott elkezdodik, hogy mindenfele terv nelkul “kijonnek Londonba” es “mindent elvallalok”, “barhol elalszom”, “van egy ismerosom, aki azt mondta”, “minden kezdet nehez” az ossz informacio, amivel rendelkeznek. A legtobb magyar szamara ahogy irja, a 18k egy abszolut alom kezdofizetes. Ott szerintem a kezdofizetesen volt a hangsuly, nem a 18k-n. A legnagyobb baj az, hogy altalaban nehezen tornek ki ebbol a kezdo helyzetbol. Mint ahogy ennel a sracnal is, 4 ev utan is maradt a tomegszallas, raadasul lehet, hogy magyarokkal, kozepszintu nyelvtudas (ezt csak feltetelezem), magyar barati kor, buskomor hangulat stb.
Bar nekem mar az furcsa, hogy nem talalt Magyarorszagon allast. Irta, hogy nem volt szerencses idoszaka, de az egy ev nagyon sok. Amit a 2k-rol ir is valosag. Tenyleg a kezdofizetes a Cityben olyan 35-40k korul van, de ez a legtobb magyarnak alom marad. Nem tudom, hogy ennek mi az oka, de tenyleg annyi a diplomaval rendelkezo magyar felszogalo, hogy az elkepeszto. Egyebkent az en elmeletem erre a harmatgyenge nyelvtudas, de lehet, hogy nagyot tevedek.
Ez a hazavagyodas is az ismeroseim 90%-nal megvan. Mar ilyen feher hollonak szamitok, akinek remek itt es nem vagyodik haza. Meg a magas fizetessel, lakassal, barati korrel rendelkezo ismeroseim is hazavagyodnak. Allandoan feljon ez a tema. Csalad, baratok, parkapcsolat altalaban az okai, amiert ugy erzik, hogy otthon minden jobb lenne. El is kezdtek szallingozni hazavele. Max baratunk ezt jol latja.

tsabus UAE 2015.08.18. 11:44:06

Csak halovány elképzeléseim voltak arról, hogy kik lehetnek a "Gyere haza fiatal" kampány célcsoportja. Erre tessék ! Itt a válasz a posztban !

sellőlány 2015.08.18. 11:51:20

Mindenki igazi élettere az, ahol önazonosnak érzi magát. Ha valakinek az az önazonosság, hogy kiszáll egy számára fenntarthatatlan vagy felvállalhatatlan helyzetből és külföldre megy, ahol munkát vállal. Ha boldog attól, hogy ugyan se kutyája-macskája, eleinte vagy akár tartósan is egy ócska szálláson nyomorog, de tele tudja vásárolni a kosarát 3for2 cuccokkal, nem nyomja semmi hitel a vállát vagy csak pusztán azt csinálhatja, amit itthon nem tudott, akkor annak megérte. Ha valaki boldog attól, hogy a tudása külföldön 5-10x annyit ér, mint itthon, és kint sokkal több lehetősége van önmegvalósulni a boldog életre, annak pláne megérte. De aki sosem tud igazán elszakadni attól, azoktól, akikhez tartozik, ahol otthon érzi magát, arra nem lehet azért követ vetni, mert itthon a helye. És biztos vagyok benne, hogy angliai tapasztalat, a folyékony nyelvtudás, a külföldi rendszerek ismerete itthon is érni fog valamit. Mégha az ember többet izzad érte, több adót is fizet, és mérhetetlenül lehangoló néha az itteni munkaközeg demotiváló mivolta, akkor is napi kapcsolatban van mindazzal, ami neki az otthont jelenti. Én drukkolok neked @MacGuyver84 !

Virago_1000 2015.08.18. 11:59:58

@Golf2: " 3000nettò is simán felmarkolhatò."
Kinek, hol milyen szakmaban? Varom a valaszt.

Mert azert valljuk be nem ez az atlag meg Londonban sem. Hogy a megelhetes koltsegeirol ne is beszeljek mar. Csak az ilyen allitasokkal (csusztatasokkal) az a gond hogy az otthon levo, kifele keszulo honfitarsainkat felrevezeted. 3000 nettot a kintlevo magyarok kis (<5%) keres. Tehat ne altalanositsunk, ne vezessunk felre. Ennyi erovel azt is irhattad volna hogy siman lehetsz.miniszterelnok is.

sellőlány 2015.08.18. 12:03:37

@London2009: Jól látod, ezzel csak egy probléma van. Aki külföldön berendezkedett és a jobb élethez hozzászokott, az már nem tud teljesen visszailleszkedni ide, akkor se, ha egy sokkal magasabb életszínvonalon élhetne, mint azelőtt élt vagy kint élhetne. Nagy dilemma ez. Ha itthon nincs kapcsolatrendszer, simli, adócsalás, rohadt nehéz átlagon felül élni (és az átlagot nevezzük nettó 200K forintot keresőnek). Ezzel már nem mindenki tud azonosulni, aki a nyugati világban lehúzott jólétben pár évet.

Kiég3tt 2015.08.18. 12:05:17

A poszt remekbeazabott, es nagyon tetszett foleg azert mert voltak benne gondolatok, amik bennem is erlelodtek de nem folgalmazodtak meg es voltak vitaindito gondolatok is.
A hozzaszolasokat nem sikerult elolvasnom, ha esetleg mar korabban emlitettek: Anglia nem egyenlo Londonnal, barmilyen hihetetlen is, de ez az igazsag. Azert a penzert amiert az ember egy szobat berel azert videken mar egy ketszobas hazat lehet berelni anglia minden elonyevel es london minden hatranya nelkul. Mi pl. Imadjuk Lancashire-t. Lehet mondani, h a fizuk, lehetosegek kevesebbek, de ez nen szuksegszeruen igaz es meg ezek ellenere is sztem marginalisan jobb eletminoseget lehet elerni. Uff en beszeltem.

sellőlány 2015.08.18. 12:05:33

@sellőlány: nettó 200K forint alatti bért keresőnek

esban 2015.08.18. 12:10:48

Sosem ertettem ezt a fajta hozzaallast, amit a posztolo is kepvisel.

Szamomra egyertelmu, hogy Angliaban a lakhatasom tekinteteben le kell adnom az otthoni eletszinvonalambol, de ha barmi masbol le kene adnom azonnal csomagolnek. Ha az ember eletre sem idot, sem penzt nem aldoz, miert csodalkozik hogy nincsen neki elete?

Teljesen altalanos az is, azok a magyarok akik nem hajlandoak penzt kolteni es csak a sporolt penz lebeg a szemuk elott, csodalkoznak, hogy nincsenek helyi ismeroseik. Persze, mert a helyi ismerossel menni kell a pubba, meg vacsorazni, meg loversenyre, meg mindenfele egyeb penzbe kerulo szocialis esemenyre. Ha ezekre nem aldozunk az tok jo, egyeni dontes, de akkor miert sirunk, hogy a 13 magyar lakotarson kivul nincsen senkink?

Kiég3tt 2015.08.18. 12:11:21

@Andras125: Nekem is az volt az erzesem amig rendszeresen olvastam a kommenteket, mint a szerzonek, h sokan felfele kerekitettek a bereket, vagy a bruttot nettonak gondoltak... vagy elfelejtettek hozzatenni, h tuloraval stb, stb... szoval magamban nemegyszer elosztottam az ertekeket kb 2vel ☺

fhdgy 2015.08.18. 12:12:15

@sellőlány: Nekem volt olyan személyes tapasztatatom,hogy Mo.-on gyanakvással néztek rám, amikor munkát kerestem, öt évi németországi munka után. Nekem inkább fekete pont volt az életrajzomban a külföldi tapasztalat. Nem tudom, hogy csak én éreztem így vagy másnak is van ilyen vagy hasoló tapasztalata.

London2009 2015.08.18. 12:12:22

@sellőlány: Szerintem sem lenne olyan konnyu ez a visszailleszkedes. Mondjuk en magamrol peldaul azt gondolom, hogy vissza tudnek illeszkedni, de biztos, hogy az elejen nagyon nehezen menne. Azt is el tudom kepzelni, hogy vegul hiaba lenne meg Magyarorszagon is mindenem, visszavagyodnek. Bar en kezdetektol erre rendezkedtem be. Mindig is elvagyodtam Magyarorszagrol.

P.Elliot 2015.08.18. 12:14:15

@Kate Hà Bè: Adhattak a szulei, a baratno, ez mar tenyleg a zsebbe turkalas kategoria.

Virago_1000 2015.08.18. 12:14:21

@libanya: "majd bejuttatja egy egyetemre, ahol egyre több doktori címet és professzori állást haveri alapon osztogatnak"

- talan tapasztalatbol beszelsz? Feltetelezhetoen nem, akkor meg milyen alapon vadolsz hamisan masokat?

"Nekem van lakásom, "
- nyugi, angliaban nem lesz.

"tudom nevelni a gyerekeimet, utazgatunk is, mégis időnként - egyre gyakrabban - fuldoklom az országban.A kiszolgáltatottságtól és a kiszámíthatatlanságtól. "

- mindket orszag kapitalista, tehat a rendszer lenyegebol adodoan bizonytalan. Nem ertem miert lenne barmi kulonbseg. Anglia allamadossaga a a GDP aranyaban magasabb, mint a magyar.

Virago_1000 2015.08.18. 12:15:29

@ChristineK: te mit dolgozol ha nem vagyok indiszkret?

Tapsi75 2015.08.18. 12:15:41

A londoni atlagfizetest azt nem tudom, de oxfordshireben az atlagkereset 26k. Ebben ugyan mindenki benne van, és nincs szarmazasra lebontva, de akinek egy darab hivatalos munkahelyen ennél több a fizetése, az ebben a megyében átlag fölött keres. Ez kb 1500 nettó.

Kiég3tt 2015.08.18. 12:16:07

@Kate Hà Bè: pedig ez pont az. Nincs kozunk hozza. Volt es kesz.
Az osszeg nem akkora, h. Questor ugybol jojjon...
Vagy a NAV is olvassa a hataratkelot?

London2009 2015.08.18. 12:16:15

@esban: Nem kell leadni! Pont ez a lenyeg! A kezdetekben nyilvan mas a helyzet, mig az ember megveti a labat. De utana ez valtozik es kell is, hogy valtozzon! Nekem az egyik legfontosabb, hogy ha hazamegyek akkor szep kornyezetben legyek es szeressek mindent magam korul. Nekem a jelenlegi londoni lakasom a legkedvesebb az osszes hely kozul (beleertve a szuloi hazat), ahol valaha is eltem.

esban 2015.08.18. 12:18:00

@sellőlány: En azt sem ertem, miert cisnalunk ugy, mintha netto 200K megszerzese olyan hudenehez lenne. Az osszes Pesti multi es SSC ennel tobbet ad a palyakezdoknek. Ami kell hozza: 1db barmilyen diploma +felsofoku angol. Mo-n ahol ingyen el lehet vegezni barmilyen foiskolat levelezon, nehogymar ezt nehezebb legyen elerni, vagy tobb aldozat kelljen erte hozni, mint Angliaban a semmibol eljutni egy normalis meloba tobb ev szivas utan, mint az itt olvasott sikersztori tobbsege.

Lunacica 2015.08.18. 12:18:44

bocsi de nekem ez jutott rola eszembe / remelem jol illesztettem be a kepet/

aki+nyavajog+de+nem+változtat&rlz=1C5CHFA_enGB563GB563&espv=2&biw=1040&bih=548&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIzcr8xbOyxwIVECrbCh2rtAkW#imgrc=MoKU2OiXD-FALM%3A

London2009 2015.08.18. 12:19:30

@esban: +1. Azert a 200k netto meg palyakezdokent ezelott 6 evvel (amikor en kijottem) is alap ber volt Budapesten.

esban 2015.08.18. 12:21:16

@London2009: Hat nem tudom, en otthon csalad reven lakber nelkul tudok lakni egyedul egy lakasban. Nem nagyon latom magam elott azt a pontot, mikor kb 1000 fontot egyedul ki tudok adni egy sajat lakas berlesere. Persze, ha lenne parom akivel kozosen berlunk mar mindjart mas lenne a helyzet. Tomegszallas nem az en mufajom, de azert most is 3 idegennel berlek egy 4 szobasat.

Virago_1000 2015.08.18. 12:22:04

@Mr Long: magyarorszagon rettenetes a szakemberhiany. Ezert fogok en is visszamenni, 4-5 ev mulva tervezem. Tavaly voltam otthon szakkozepes osztalytalalkozon. Semelyik volt osztalytarsam sem keres 400k alatt netto. IT szakteruleten van a tobbseg.

@Flamy (fat cat wannabe): "Paran mar leirtak, de nekem is muszaj hogy a havi netto 2K Londonban a palyakezdo fizu"

- reszigazsag, mert nem irtad le, hogy milyen szakteruleten. Es azt sem, hogy ugyanitt egy 1.5 szobas lakast berelni 1.5k. Marad 500 font a megelhetesre, hat eleg sovany.

London2009 2015.08.18. 12:30:17

@esban: studio esetleg? Mindig studiot bereltem, mig egyedulallo voltam. Bar tudom, hogy szerencsem volt veluk, mert a legutolso 750 font volt szamlakkal egyutt es sajat terasza volt, teljesen felujitott, a Piccadilly vonalan. A tomegszallasokban is vannak azert jobbak. Ha van sajat furdod es kevesen vagytok, akkor azert nem a vilag vege. Ha nincs parod jelenleg, akkor meg plane nem szamit.

sellőlány 2015.08.18. 12:31:15

@fhdgy: Gindolom ez is szakma és pozíciófüggő. Nekem mindig pozitívumnak számított a külföldi tapasztalat és nyelvtudás.

Muscari 2015.08.18. 12:33:25

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: nem lesz gazdag vs nincs munkaja
Tehat marad, mert otthon egyaltalan nem talalna semmit.
Kulonben meg el kell menni Londonbol videkre, a lakhatasi koltsegek egybol megfelezodnek es maris jobban megeri.

fhdgy 2015.08.18. 12:33:59

@sellőlány: én programozóként éltem át, Te milyen szakmában?

esban 2015.08.18. 12:39:25

@London2009: Majd :) En most meg csak gyakornokkent vagy itt, ket het mulva jar le az egy eves szerzodesem. Utana haza fogok koltozni amig befejezem az egyetemet (=megirom a szakdogat) Aztan utana jon az elesben munkakereses meg lakas. Ahogy neztem 25-32 korul realis a kezdo eves fizu a szakmamban, abbol azert meg studiora nem biztos hogy koltenek. Az biztos, hogy ilyen fizetes mellett mar en suit az alap. Aztan meglatjuk, a hosszu tavu terveim meg nem kobe vesettek, de 2-3-4 ev tapasztalattal mar 35-50 koruli fizu is elerheto, ami azert mar megeri. Egyebkent abszolult nem kellene hogy borzaszto legyen mikor 2-3-4 ember egyutt lakik, de sajnos ezzel nincs sok szerencsem, borzalmas lakotarsakat tudok kifogni.

sellőlány 2015.08.18. 12:40:47

@London2009: Igen, ez a köztes állapot a lehető legnehezebb az egészben. Amikor kint még nincs igazán otthon, itthon meg már nem. Az olyan itthoni bevált antidemokratikus intézkedésekkel szembesülni, mint amikor félodalasan odabiggyesztenek egy 30as táblát az 70 km/h órás szakaszra és ezután kiküldenek egy 90e Ft-os csekket, vagy hazajönni arra, hogy két ellenőr bejelentés nélkül matat a gázóraszekrényben, mert "vélt" méréseltérésre gyanakszanak, az elég sokkoló tud lenni. És még folytathatnám a sort. :-)

Muscari 2015.08.18. 12:41:11

Nekem tetszett a poszt, mindig csodaltam azokat az embereket, akik ekkora lemondasra kepesek azert, hogy sporoljanak.
Lehet, hogy ha en is 25 lennek megint akkor en is ugy gondolnam, hogy erdemes, de most mar inkabb elni akarok.

A lengyelek csinaljak tomegevel ezt, en ismerek tobbet is, akik otthon lassan epitgetik a hazukat, ujitjak fel a lakast, amit az itt megsporolt penzbol vettek.

Ha az ember 30 alatti, van sajat lakasa, multis tapasztala es nyelveket beszel, akkor lehet eselye egy jobb allasra Pesten, amibol azert megel.

Ugye, hogy a tavkapcsolat nem mindig mukodik? Az is lehet, hogy a mar meglevo problemakat hozta felszinre a tavolsag, en nem sajnalnam a posztolo helyeben.

Mikorra tervezik vajon a hazamenetelt? Mik az uj baratno tervei?

Virago_1000 2015.08.18. 12:43:17

@bpetya75: szerintem h ne nyomorogjon valaki, alapfeltetel egy normalis keco. Nos valljuk be oszinten, a magyarorszagon megszokott atlag lakas szinvonalat ha akarod tartani Uk-ban, akkor multimilliomos kell legyel (itteni mercevel). Nyilvan ez szemelyes preferencia kerdese de nekem pl a (nagy) kert letelemem. Itt uk-ban ez kivitelezhetetlen. Ha olyan hazat szeretnek berelni amiben szulettem es felnottem azt meg 4k-s fizetesbol sem engedhetnem meg. Ha pedig venni szeretnek, az 800-900k. Ki engedhet meg itt maganak 800-900k hazat? A felso osztaly. Es otthon? A szuleim. Akiknek meg erettsegijuk sincs....
Es akkor nem beszeltunk arrol hogy milyen ocska az angol hazak kivitelezese.

@libanya: "Mellesleg, ha megvan a fizu, és mégis tömegszállás éveken át, akkor minek?"
- azert mert mashogy nem lehet felretenni csak egyik naprol a masikra elni. Viszont ez utobbiert nem erdemes kijonni mert ez otthon is siman kivitelezheto.

esban 2015.08.18. 12:43:31

Hagyjuk mar ezt a Londonbol kikoltozol es lakaskoltseg egybol megfelezodik temat.

Sussexben lakom es a lakasarak ugyan valamivel olcsobbak de kozel sem a fele. Hasonlo a helyzet Surrey, Essex, Hampshire kornyeken is.

P.Elliot 2015.08.18. 12:45:39

En azert megertem a posztolot. Az a tipusu ember akinek nem jo egyedul lenni, egy komoly am szakitassal vegzodo kapcsolat utan meg meg az edzettebb lelkek is a padlon kotnenek ki.
Megneznek barkit hogy ilyen szituacioban milyen onbizalommal, frissen es uj utakat keresve kezdene ujra. Ido kell kiheverni. Meg egy uj baratno.
Az hogy tomegszallason lakik, Istenem, ott emberek vannak legalabb korulotte es ha mast nem is de lehet szolni egymashoz, kicsit szamitani egymasra, a posztolo nem olyan alkatu szerintem aki imadna az egyedulletet. Maga egy lakasban.
Az meg hogy kozben inkabb sporolt, az is nagyon rendjen van mert ha ugy erzi hogy hazamegy akkor legalabb otthon legyen konnyebb a hazvasarlas.
A baratno utan nem erdemes busulni, jobban megszivta volna ha ez hazassagban tortenik es netan mar gyerek is van akit a feleseg szinten magaval visz..
Abban egyetertek amit valaki itt irt hogy ki kell mozdulni emberek koze. Valami klubfelek, netan kis nehany oras ingyenes munka valami segito szervezetnel emelhetne az onbizalmat, masfele terelhetne a gondolatait. Baratokat talalhatna.
Na meg egy uj baratno. Nem kell feltetlenul angolra gondolni hiszen hany es hany magyar lany van kinnt hasonlo problemaval azzal legalabb haza is lehet netan terni ha komollya fordul a kapcsolat.
Sok szerencset neki!

sellőlány 2015.08.18. 12:49:03

@esban: Hidd el, még mindig több a kereslet, mint a kínálat, még multis pozíciókra is. Tapasztalataim szerint SOSEM a pályakezdőt választják ki, hanem aki már dolgozott hasonló pozíción, ha pedig még többdiplomás is és nyelveket beszél, az további előny. Felsővezetői pozíciót network nélkül itthon nem szedsz csak úgy össze. Max. ha külföldi vagy, lehetőleg nyugat-európai. De 200K alatt én a nem diplomás tömegeket értem (bár sokan közülük még ennek is örülnének), mert ők vannak többen. Külföldön az ő munkájuk többet ér, mint itthon. Egy diplomásnak szerintem önmegvalósítás szempontjából külföldön szerintem nehezebb a helyzete.

London2009 2015.08.18. 12:53:05

@Virago_1000: ne haragudj, de ez egyaltalan nem igy van, amit irsz. Nekunk szuper kis kertunk van itt Londonban, otthon meg erkelyem sem volt. Ok, Budapest belvarosaban laktam. Rengeteg kertvarosi resz van Londonban, ahol szuper csaladoknak elni. Nem csak 8-900k-ert lehet hazat venni. Dehogyis! Nezz szet Del-Kelet London szep reszein es meg fogsz lepodni. A szuleid haza meg feltetelesem, hogy videken van... Ha tevednek, akkor elnezest.

Muscari 2015.08.18. 12:58:18

@svájci sapka (ch): eleg realisan leirta a helyzetet. Nem art a dolgokat tisztaba tenni, mert sokan pofara eshetnek.

Persze lehet jobban keresni, de ahhoz mar kell valami szaktudas is, betanitott munkanal az 1200 font mar jonak szamit.

Mielott kijottunk en is hallottam olyat az angoltanaromtol, hogy allitolag a regebben vele egy lepcsohazban lako srac vagohidon segedmunkaskent 2000 fontot keres. Mar akkor is hihetetlennek tunt, kint elve meg egyenesen a mese kategoriaba tettem.

Demi78 2015.08.18. 12:59:00

@sellőlány: Hozzaszolnek en is: a visszailleszkedes szerintem ugyanolyan nehez, mint a kimenetel, mindkettonek megvannak a nehezsegei. Ha kimesz: bizonytalansag munkafronton, hol fogunk lakni, messze a csalad, de zaporoznak az elmenyek (aki csak penzert megy ki, annak ez mindegy), hazafele szinten bizonytalansag, a csalad kozel van, szallas is van, elmeny nem sok. 0:0.

Mi is 4 ev utan kezdunk el gondolkodni a jovon, gyerekvallalas es hazvasarlassal egybekotott letelepedes hol tortenjen? Itt (FR), ahol beert az eddigi tanulas, munkakereses, baratkereses vagy otthon, hogy a csaladot ne szakitsuk el az esetleges unokaktol? Melyik a fontosabb?

Warlimont 2015.08.18. 12:59:16

@pappito: ": Itt szeretnék beszélni arról, hogy az első generációs migránsok élete milyen nehéz, feláldozzák a mentális épségüket a jövő számára. Az ember, aki gyakorlatilag teljesen kiszakad az életéből, melyben 20-30 évet leélt, nem lesz sohasem teljesen boldog egy másik országban "
hát izé. ez egy baromság. én itten ha körülnézek nem látom,hogy az emberek feláldozták volna a mentális épségüket."

Pedig ez nem baromsag. A "mentalis epseg" kifejezes azert igy tulzas persze, mert megörulesröl azert nincs szo, de lelkileg szerintem sem jo a kulföldi elet, es annal kevesbe, minnel kesöbb, azaz több magyar hatterrel jössz ki. 3. evemet kezdve is borzaszto nehez a visszautazas napja otthonrol ide nyaron, pedig anyagilag tökeletes eletunk van, szo szerint barmit megvehetunk. Ez az itteni project teljesen arrol szol, hogy a penz (=megvehetö dolgok) boldogit-e es meddig, de 40 evesen, magyar gyerekkorral es fiatalsaggal a hatam mögött en mar sose leszek sved. Mert amugy hiaba beszelek jol, az anyanyelvi szintu arnyalatok nincsenek meg, es amikor magyarul szinesen elöadok egy sztorit viccesen otthon, svedul ugyanez nem ugyanugy nez ki. Olyan emberek között vagy, akiken mas verzioju op.rendszer fut, mas nekik a fontos, mas nekik a vicces, mas filmeken-sorozatokon nöttek itt fel amikre felszavakkal tudnak utalni, stb. Pelda aktualisan, mi itt fentebb szörnyulködunk, meg nevetunk a rasszista sebtapaszon, de ezeknek itt tenyleg ez az problema, es ha te nem igy erzed, akkor kaveszunetes beszelgetesben könnyen magadra maradsz munkahelyen,vagy bölcsen elhallgatod a velemenyed, de belul akkor is azt erzed, hogy ezek itt hulyek, es akkor ezzel maris huztal egy ujabb kis lelki hatart magad köre. Az unnepeik nem a te unnepeid, amik nemzetköziek, azokat is mas szokassal unneplik, amire lehet ugy tenni, hogy eljatszom, hogy nekem ez az ö verziojuk jobban tetszik, de valojaban nem, hanem ugy tetszik, ahogy anno otthon a szuleimtöl is lattam. Az idöjaras is komoly tema, mert most eppen jo az idö, de lassan indul az ösz, amikor nem viccelek, folyamatosan esik az esö megallas nelkul honapokon at, minden szurke, es a hazba nonstop beszorulni akkor is depresszios, ha bent 2 meteres tv-d van, es minden penzert megvehetö cucc.

Es a jövö szamara felaldozas megjegyzes is stimmel, mert latom a gyerekeimen, hogy mi összehasonlitgatunk, ök meg igen jol elvannak az iskolaban, es mivel szinte nincs magyar összehasonlitasuk, igy minden, amit latnak-hallanak-kapnak, az a referenciapont nekik.

2015.08.18. 12:59:18

"Az őrület ezernyi formáját lehet felismerni embereken, volt időm ezeket kifigyelni."

Na, meselj.

adg 2015.08.18. 12:59:22

@sellőlány: miert nehezebb a diplomasnak? Milyen diplomasra gondolsz? Mindenfelere?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.18. 13:02:32

@Muscari: Ez így van, csak sajnos sokan elhiszik a városi legendákat. Naponta szembesülök vele, amikor egy segédmunkás olyan bért mond, amennyit egy jól képzett (diplomás) helyi sem keres.
:(
Egymást hülyítik.

©________ 2015.08.18. 13:05:45

@adg: ja ez ilyen kis autisztikus beütés, a filmekben se értem, miből élnek a nagy kalandok közepette:)))))
múltkor is volt egy, csávó panaszkodott, hogy egy fillérje meg semmije sincs, a következő kép meg az, hogy autóba ül, és elindul chicagoba. szóval ez nekem magas, hallode:)

de nem ér visszakérdezni, ugyanis a múltkor az egész blog egész törzsközönsége azt bizonygatta nekem, hogy a boldogság egyedüli forrása csakis a pénz, ugye, emlékszünk? ;)

Mr Long 2015.08.18. 13:06:10

@fhdgy: Asszonynak tanarkent is elony volt a kulfoldi tapasztalat :) Magamrol nem is beszelek.

Muscari 2015.08.18. 13:08:28

@fhdgy: frissdiplomâs volt, tapasztalat nélkül.

Virago_1000 2015.08.18. 13:09:16

@MacGuyver84: ", de ez csak a magyar vendégmunkások 5-10%-a"
- itt van az igazsag leirva.

Kivanomtiszta szivbol; hogy talald meg a szamitasaidat, barhol is legyel a vilagban.

©________ 2015.08.18. 13:12:16

@mojyo: mármint akik kimennek és megőrülnek? ;D

Muscari 2015.08.18. 13:12:40

@Shebelle: nem ugyanott van, mar egy kisebb vagyont tett felre.

pappito · http://pappito.com 2015.08.18. 13:12:53

@esban: akkora plusz egy, mint a ház

Mr Long 2015.08.18. 13:12:54

@sellőlány: "Felsővezetői pozíciót network nélkül itthon nem szedsz csak úgy össze. " Szerintem kint sem...

sellőlány 2015.08.18. 13:16:18

@adg: Csak saját és ismerősök tapasztalatára tudok hagyatkozni. Mérnöki ill. kreatív munkaterület. Szóval az ember 30 körül vagy felett, itthoni menedzseri pozícióból, adott hely, jogszabály, rendszer- ill. szoftverismerettel, 5+ tapasztalattal megpályáz munkákat külföldön (itthon keres 250-350K-t). Kint a helyi 5+ év tapasztalat számít, a helyi rendszerek ismerete, más szoftverekkel. Azaz nem felelek meg, teljesen jogosan. Elutasítanak, jó esetben felajánlanak egy kezdő vagy telhesen más pozíciót, nettó 1200-1400 euróért vagy hasonló arányú fontért. Ez önmagamhoz képest 2-3 év hátrányt jelent, megélhetésben pedig ugyanennyit hátrányt jelent az itthoni szinthez képest. 30 körül ez teljesen okés, ha valaki bevállaja, 40 körül nem az. Tudom, hogy van egy csomó ellenpélda, sokan írtak is ide tapasztalatokat, de az első évek beilleszkedési fázisát szinte mindenki megszenvedi. Kérdés, hogy kinek mennyire rossz a saját maga által megítélt helyzete ahhoz, hogy bevállalja ezt a váltást.

tanato 2015.08.18. 13:16:46

@Warlimont: Nagyon sokan éppen a gyermekeik jövője miatt vállalják a külföldön élés nehézségeit.Egy idő után bizony fontosabb nekünk a gyermekeink jövője mint a saját jólétünk mentálisan vagy fizikálisan.

Muscari 2015.08.18. 13:16:54

@bpetya75: elkerulte a figyelmedet, hogy a nyomorgast o valasztotta, mert lakasra vagy hazra gyujt. Ezt otthon aligha tudna megtenni, en meg sehol sem tudnam, mert erre alkalmatlan vagyok, Ezert csodalom a posztolot, remelem nem kell tul sokaig csinalnia mar.

sellőlány 2015.08.18. 13:17:43

@Mr Long: Többnyire ott sem, de nagyobb az esély. :-) Erre is van tapasztalat, főleg HR és marketing vonalon.

Muscari 2015.08.18. 13:23:01

@MacGuyver84: de jo, hogy itt vagy, raadasul nagyon szimpatikus a hozzaallasod. Kivanom, hogy talald meg a szamitasodat, akar itt Londonban, akar otthon.

2015.08.18. 13:23:54

@Kate Hà Bè: Aham, peldaul, en sajnos nem tudok nyilatkozni mert en igy szulettem, igy erdekel, hogy milyen lehet a kimenesbe megorulni. :D

Mr Long 2015.08.18. 13:26:51

@sellőlány: Harminc korul pont ugyan ugy nem okes. Ott keyd el kiesni egy fizu a csaladalapitas miatt, pont akkor kell ezerrel a penz.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.18. 13:28:00

@Warlimont:

Nem biztos, hogy ez így van.

A mai labilis viszonyok között nehéz piacképes tudást szerezni, ugyanis nem lehet tudni mi lesz pár év múlva piacképes.

Nem úgy van, mint korábban, amikor 20-30 évre előre lehet szervezni.

Amikor pályát kellett választanom - ez a 80-as évek közepe - nekem azt mondta mindenki, a bölcsész kiváló szakma, a nyelvtudás aranyat ér. S igen, akkor ez így volt, pl. a külker cégek kapkodtak a nyelvet tudó bölcsészek iránt, aztán kiképezték őket, sőt kiemelt esetekben elküldték őket levelezőn elvégezni a közgázt is.

Aztán mire elvégeztem, a világ megváltozott, már nem kellettek a bölcsészek, hirtelen ők lettek az értelmiség alja. Manapság a bölcsészek vagy fordítanak vagy elmennek ügyfélszolgának.

Muscari 2015.08.18. 13:28:59

@tsabus [UK]: megsem lehetnek olyan sokan, ha aprilis ota mindossze 11 ember ment haza a program kereteben:-)

bpetya75 2015.08.18. 13:32:04

@Muscari:

Nem kerülte el a figyelmemet. Csak a szokásos "Mo-on se lesz jobb" mantrára reagáltam. Ugyanis meggyőződésem, hogy jobb lesz neki, ha hazajön. Vagy azért, mert itthon megtalálja a számítását és teljes életet élhet, vagy azért, mert rájön, hogy annyira mégsem jó neki itthon, és akkor már eleve nem kuporgatni, hanem élni megy újra ki, hogy ott éljen teljes életet.

pamut 2015.08.18. 13:32:45

Érdekes és inspiráló írás.

Azért az kurva mázli ha valaki magyar összekötőként kap állást valahol...

Azt meg nem értem hogy ha valaki teamleader, az hogy van még mindig tömegszállásra szorulva. Ez így nem stimmel valahogy, maguk az angolok sem tömegszálláson élnek, noha többségük nem teamleader.

sellőlány 2015.08.18. 13:33:46

@Mr Long: Én a 70-es generációból jövök, 30 körül ez már nekem sem fért bele, akkor haza is jöttem. De a 80-as ismerőseim nagy része pont most próbálja megtalálni önmagát valahol a nagyvilágban, és gyerekvállásra még egyáltalán nem gondolnak.

adg 2015.08.18. 13:34:00

@Kate Hà Bè: "a múltkor az egész blog egész törzsközönsége azt bizonygatta nekem, hogy a boldogság egyedüli forrása csakis a pénz"
Mondd, hogy nem voltam koztuk, kulonben csodalkozni fogok. :)

Amugy a nincs penzem erost relativ kifejezes. Altalaban nincs _eleg_ penzem, valamihez, amit szeretnek. En igy ertem legalabbis.

tsabus UAE 2015.08.18. 13:34:05

@Muscari: Nem is mondtam, hogy sokan lennének. A poszt szerzőjének viszont pont megfelelne egy ilyen lehetőség - szerintem.

esban 2015.08.18. 13:34:06

@sellőlány: Pusztan azt akartam erzekeltetni, hogyha valaki jobb/kenyelmesebb eletre vagyik, a diploma megszerzese Magyarorszagon gyakorlatilag nemi idoraforditason kivul semmibe nem kerul. (Persze ez nem minden diplomara igaz, de azert csak talalunk egyet amit levelezo kepzesben lehet vegezni.)

catnip cupcake 2015.08.18. 13:34:22

@esban: hát igen, délen nem lesz sokkal olcsóbb a lakhatás, mert London még mindig könnyen megközelíthető munka szempontból.

Lancashire és hasonlók más tészta, északabbra minden olcsóbb, de munka sincs annyi, mint délen (hacsak nem lakik valaki egy nagyváros vonzáskörzetében). A közszférában (NHS, council) ugyan elég sok ember dolgozik, de ott is leépítések vannak.

pamut 2015.08.18. 13:34:33

@Golf2: Ez a 3k azt hiszem sokakat érdekelne, hogy mégis hogyan :) Írnál rá példát?

@Virago_1000: Az IT-seknek már rég rá kellett volna döbbenniük hogy nagyon nem átlagemberek, valahol az orvosokkal és atomfizikusokkal vannak egy szinten, egy IT-s példa korántsem általánosítható.

Mr Long 2015.08.18. 13:37:48

@pamut: Az IT-sok nagyresze nem akkora adu, hogy atlag felett legyenek kezelve. Az mas, hogy sajnos ugy kezelik oket.

bpetya75 2015.08.18. 13:38:22

@tanato:

Olvasd el, hogy ő miket tapasztal a svédeknél. Nem vagyok biztos benne, hogy a gyerekek jövője szempontjából az olyan hű de jó kilátásokat ígér.

Virago_1000 2015.08.18. 13:41:09

@alasse11: "akik az Oystert pennyre pontosan toltik, osztott szobaban laknak idegenekkel, kajara is csak annyit koltenek, amennyit eppen muszaj - es amikor hazamennek, egybol haz, auto (aztan annyi is az osszesporolt penznek), meg hogy Anglia mennyire egy kegyetlen orszag. Soha nem ertettem ezt a nyomorgas-szindromat."

- mashogy nem jonne ossze a sajat haz, auto stb. Aki pedig hosszu tavra tervez ittmaradni es ezert nem sporol, kuporog, hanem "el", annak mindezek soha nem adatnak meg. Most ne erts felre kerlek mert nagy altalanossagban beszelek, nyilvan van egy 5-10% kivetel.

pamut 2015.08.18. 13:41:19

@Mr Long:
Szerintem sem akkora aduk, de most túlfizetik őket, ez van, ráadásul ez így is marad mert az IT jó része hiányszakma. A lényeg hogy aki IT-s az alapból világútlevéllel rendelkezik mert az egy nemzetközi szakma, és még alaposan ki is tömik, szóval amikor az átlagról meg a realitásról van szó akkor nem tartom komolynak az IT-s példákat. Az egy szűk kaszt, mint az orvosoké.

LittleG (uk) 2015.08.18. 13:41:56

@Golf2: Kissé irritálnak azok a hozzászólások, amik afelől biztosítják a nagyérdeműt, hogy ha értesz valamihez, 2-3000 nettót keresel. Nekem nem ez a tapasztalatom, és azért nem egy annyira szűk körre alapozom. Londonban is marha jó szerintem a 3000 nettó. Én úgy fogalmaznék, hogy ha értesz valamihez, ami azért még nem a nagyon jól fizetett katrgória, csak ilyen különböző szakmák, akkor többnyire kb 1200-1800 közt van a havi nettó, helytől és szakmától függően (délen több) Londonon kívül. Vagy órabér szintjén 9-14 font közt (ez bruttó).

catnip cupcake 2015.08.18. 13:42:08

@sellőlány: +1

Nagy általánosságban igaz az, hogy lejjebb kell adni az elvárásokból, ha külföldre megy az ember. Ez van akinek azt jelenti, hogy mosogat egy étteremben, másnak azt, hogy a nagynevű multinál végzett, átlagon felül fizetett munkája helyett egy néhány fős kis "garázscéghez" megy, valamivel a UK átlag alatti fizetésért. Az utóbbi példa vagyok én:)

Muscari 2015.08.18. 13:42:56

@Virago_1000: " Semelyik volt osztalytarsam sem keres 400k alatt netto." Azert azt te is tudod, hogy ez nem az atlag... Es ujra leirom, nem lehet mindenki IT-s, mert akkor ki gyogyit meg, ha beteg vagy, ki tanitja a gyerekedet, ki szolgal ki a boltban es meg folytathatnam a vegtelensegig. Nekik miert kell nyomorogniuk?

pamut 2015.08.18. 13:44:14

@LittleG (uk): hány % jön le a bruttóból mire nettó lesz? mondjuk az ilyen 9-14 fontos sávban?

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.18. 13:44:30

@Kiég3tt: szerintem onamitas, de lehet osztogatni :).
En azt szoktam szamolni ami a szamlamra jon vagyis a koltheto bevetel (disposable income) szorostul-borostul. Azaz fizetes+bonusz+'ceges tamogatas'+egyeb penzbeni tamogatasok. A nem penzbenit nem szamolom hozza de nyomon kovetem mint pl. egeszseg biztositas, eletbiztositas, telo, kocsi, nyugdij befizetesek, stb.
Csak nem teszem kozze mert tiltja a szerzodesem. A masik oldalrol meg mar tul vagyok azon hogy masok zsebeben turkaljak inkabb az en igenyeimhez merem :P.

Muscari 2015.08.18. 13:48:42

@tsabus [UK]: ez igaz, meg kene probalnia. Azt tudod, hogya aprogram kereteben kinalt allasok tobbsege Szekesfehervaron van? Ez sokaknal problema lehet.

sellőlány 2015.08.18. 13:49:22

@esban: Ez azért nem egészen így van. És ne a könyvtár-etika szakot vegyük alapnak :-), hanem a közgáz, műszaki, orvosi irányt. Tandíjmentességet csak bizonyos átlag felett lehet elérni, ahhoz meg tanulni kell. Ha nincs meg az átlag, a féléves tandíj 120e körül kezdődik.

catnip cupcake 2015.08.18. 13:50:44

@pamut: 20%, aztán kb 42k éves bruttó fölött már 40%; a legfelső sáv 45%
Az éves adómentes bruttó jövedelem határa £10,600, csak az efölötti rész adózik.
Itt lehet nézelődni és számolgatni: www.listentotaxman.com/

sellőlány 2015.08.18. 13:51:04

@catnip cupcake: Na igen, pontosan rád gondoltam. :-) Téged mi vitt itthonról el, és vitt oda?

Muscari 2015.08.18. 13:53:06

@Virago_1000: bocs, a szuleid mikor vettek vagy epitettek azt a hazat? Ha most indulnanak nullarol, akkor is meg tudnak maguknak engedni? Tudod, almat ne a kortevel.

©________ 2015.08.18. 13:54:28

@adg: lehet, hogy épp nem voltál jelen, mert nem volt kivétel. akkor kezdtem helikopterré változni.

ezek szerint neked valójában nincs olyan, hogy nincs pénzed. örülj neki.
a nincs az nincset jelent.

epa.oszk.hu/00000/00022/00019/00423.htm

sellőlány 2015.08.18. 13:54:52

@Demi78: Én, mint más-más helyzetekből visszatérő, nem látom élménytelennek az itteni életem. Ha valaki jól kamatoztatja a külföldi tapasztalatait, jól forgatja az ismereteit, ugyanúgy megteheti, hogy utazzon, élje az életét, ahogy külföldön is, mégha hiányoznak is néha a kinti "jódoldok" és bosszantanak az itteni rosszak. Kívánom, hogyha hazajöttök, nektek sikerüljön!

Muscari 2015.08.18. 13:54:55

@esban: jo, nem mindegy, hogy hova koltozol. Pl Coventry-ben egy olyan lakas, amiben mi lakunk Londonban kb feleannyi, es az nem a vilag vege

tsabus UAE 2015.08.18. 13:54:59

@Muscari: Jajmá ! De ott van a "zanyafőd" és nem kell tömegszálláson lakni ! :-D

fhdgy 2015.08.18. 13:55:12

@Mr Long: megint az lenne a kérdésem, hogy milyen szakmában?

Én azt láttam, hogy a magyar munkáltatók féltek a külföldi tapasztalattal rendelkezőtől. Többször mondták is, hogy túlképzett vagyok ( vagy mellébeszéltek ), gondolkodtam is, hogy írok magamnak olyan életrajzot, amiből az jönne le, hogy analfabéta vagyok.

pinkunicorn (UK) 2015.08.18. 13:56:54

@Virago_1000: Mi baratommal ketten berlunk egy ketszobas kertes hazat Wandsworthben £1400 per hoert. Szamlakkal egyutt £800 per ho per fo. Fel ora alatt bent vagyok munkaban vonattal (Victoria / St James's Park)

Amit mi berlunk, az egy un. "period conversion" - a mi lakasunk ara (2009-ben adtak el ennyiert) £320.000 es a felettunk levo szinten kertes ketszobase (ami 2012-ben kelt el) £385.000. Nem mondom, hogy occco-occo, de azert lehet nem £900.000-ert hazat venni, ha akarsz.
Ketlem ennek ellenere, hogy a felso 5-10%-ban lennenk

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.18. 13:57:00

@sellőlány:

Kapcsolatrendszer nélkül mindenhol nehéz érvényesülni.

Egy netes ismerősöm írta nemrég: a 100 legnagyobb német cég igazgatótanacsában 2 % azok aránya, akik "kívülről" kerültek be, azaz a szüleik nem voltak felsőosztálybeliek.

Az meg, hogy van korrupció (ami nyugaton is van) nem érdekli a kisembert, mert életét nem befolyásolja. Mert XY kisembert hogyan érinti az, hogy Orbán haverja megnyert egy állami megrendelést, amit normál körülmények között nem nyert volna meg soha? Sehogy.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.18. 13:57:49

@London2009:

Itt a Sötét Balkán Kellős Közepén ugyanez már lejátszódott.

Eleinte még az is megvolt, ami most van Mo-on politikailag: azaz az ellenzék vádolta a kormánypártot, hogy miatta mennek el az emberek. Ami demagógia, mert nem a kormány miatt mennek el az emberek.

Aztán megnyugodott a helyzet, már senkit sem foglalkoztat az ügy politikailag.

S az emberek kétharmada nem marad kint tartósan. Folyamatosan vannak kintántorgó szerencselovagok, aztán húznak vissza, miután rájöttek, hogy nem lesz a mosogatói fizetésből hollywoodi házuk, sőt még olyan lakásuk sem lesz, ami otthon van!

Kezdték a kitántorgók értékelni a hazájukat, már nem gondolják, hogy a hazájuk a Pokol feneke, ahonnan mindenkinek menekülnie kell - bárhová, csak messze onnan! Pl. az addig mélyen lenézett otthoni szar kis panellakás kezd értékké válni, miután Londonban 8-admagával élt egy lyukban, hatalmas bérleti díjat fizetve.

Mo-on mindez kb. 15 év késéssel megy végbe.

Még 5 év és már nem lesz belpolitikai kérdés a kitántorgás, sőt természetes lesz, hogy sokan megpróbálják a kinti életet, s sokan meg visszatérnek. Már nem lesz "szégyen" se hazatérni. Ez Mo-on még így van, sokan szégyellik, mert úgy hiszik: kudarcot vallottak azzal, hogy nem lettek gazdagok nyugaton.

Cormorant 2015.08.18. 13:58:02

Nem ismerem Angliát, de a posztoló hozzáállása érdekes. Ezt megerősítik a kommentek is.
Én is egyetemet végeztem, de nem a szakmámban dolgozom. Az egyetem nekem egyetlen tapasztalatot adott, megtanultam beszerezni az információt! Véleményem szerint a posztoló ennek a képességnek van híján, bezárva éli az életét és elfogadja a pillanatnyi valóságot tényként.
Holott egy egyetemet végzett és ráadásul külföldre távozott embertől pont azt várnám el, hogy a jég hátán is megél és előrehalad.
Én nem tudom, hogy Londonban hányK az elérhető netto bér, de az az érzésem, hogy a posztoló beskatulyázta saját magát, elfogadta a dolgokat és visszavágyik a pihe-puha melegbe, ahol a fiatalkorát eltöltötte - de az már nem létezik!
Nos ezzel a hozzáállással sem Londonban, sem Mo-n nem viszi semmire. Hazamegy és ugyanúgy csak elfogadja majd a sorsát.
Ilyen hozzáállással mindenhol csak vegetálni fog, mert a megtakarított pénze hihetetlenül gyorsan fog elúszni. Az általa írtak alapján feltételezem, hogy nem befekteti, hanem a kényelmi szükségleteire költi, lakást, kocsit vesz. A fenntartására pedig nem lesz elég az otthon megkeresett pénze!
Meg kell tanulni, hogy mások annyira becsülnek téged, amennyire te becsülöd saját magadat!

adg 2015.08.18. 13:58:50

@sellőlány: sejtettem, hogy ilyesmire gondolsz. Ez igy is van nagyjabol szerintem is sok esetben. De nem diplomasoknal is lehetnek hasonlo helyzetek, nekik is meg kell szokni a mas kornyezetet, egyebeket. Jo, nem feltetlenul mosogatasra gondolok, de pl egy gazszerelo nem biztos, hogy kevesebb ujdonsaggal talalkozik egy nagyon mas orszagban, mint egy valamilyen (milyen?) mernok.

En sose probaltam még - ezt leszamitva - mas orszagban ujrakezdeni. Az itteni tapasztalatom meg nem relevans, mert tul nagy mazlim volt az indulasnal, es ez nem jellemzo normalisan.
Mindenesetre hagytak egy kis idot, hogy kitapasztaljam a helyi szokasokat, megismerjem a programokat, es lehetett kerdezni barmikor ezekkel kapcsolatban. (Is) Latok mas, hasonlo peldakat is. Nem csinalnak belole nagy ugyet, ha a szakmai tudasod megvan, es latjak a kepesseget benned, hogy a kulonbseget felszivd hamar. Meg inkabb erdekes is volt, hogy "mi" maskepp csinalunk dolgokat "ott".
De ez csak az en peldam. Szerintem ez nem volt bonyolult, biztos vagyok benne, hogy pl egy apolononek tobbet kell tanulnia, hogy belefollyon az idegen szokasokba. Neki meg a nyelv is fontosabb.

pamut 2015.08.18. 13:59:00

@catnip cupcake:
Köszi, ezek szerint 14 fontos órabérnél már pont kijön a havi 2k nettó.
30 napos hónappal számolva 22 munkanap van. Napi 8 óra melóval számolva, akkor: 22*8*14= 2.464. Ebből lejön 20% = 490.
31 napos hónapban erre még rájön egy munkanap (8*14=112), tehát átlagosan kijön a nettó 2k.

P.Elliot 2015.08.18. 13:59:09

@Kate Hà Bè: Hat valamennyi is penz kell a boldogsaghoz, meg ha valakit valami dolog tesz igazan boldogga akkor penz is kell valoszinuleg ahhoz a bizonyos dologhoz.
Penz nelkul nem lehet elni.
Az amit irtal hogy valaki azt mondta hogy nincs penze, ennek ellenere kocsiba ult es elment Chickagoba, ebben semmi furcsa nincs. Kocsija itt mindenkinek van szinte mert anelkul egy lepest se tudsz venni, egy regebbi fajtat akkor is tudsz szerezni ha alig van penzed, a benzin olcso, most itt nalunk olyan 2.60$ korul van gallonja, vagyis 1 dollar sincs literje. Mondok valami furcsat. Nincs penzed? Koldulj, hehehe, lattam mar ilyet.
Utazgatasaink soran egyszer egy bekoto uton ami a nagy utba futott ezert egy pillanatra meg kellett allni, allt egy nagyon rendezett ruhaju pasas, olyan 40-es, szemet lesutve, / igazan latszott hogy kellemetlenul erzi magat/ penzt kert, illetve a tablat tartott. Bar az utcalakok itt nincsnek igazabol lepusztulv / kiveve a kabito es alkohol mamorban fetrengot/a de ennel a pasasnal latszott hogy nem az, illetve nemregiben valt azza, talan csak eppen ma, hogy segitseget kert, elkepzeltem hogy elvesztette a kocsijat valamiert es nem tud dolgozni menni vagy kirugtak otthonrol,nincs egy fillerje sem, szoval a lassito autok is igy erezhettek mert mindeki adott, mi is, szerintem 100 dollart orak alatt osszeszedett vagy meg elobb, par nap alatt volt egy ezrese amin mar tudott kocsit is venni es elutazhatott oda ahova akart vagy ahol ugy erezte ujrakezdheti az eletet.
Masfele meg a koldusok dolga is itt, az amerikai meg adakozo fajta.
Ha a koldusnak van humorerzeke akkor tobbet is kap mint amit remelt. A vilagot bejarta az a tabla amit egy koldus tartogatott a kezeben valahol egy strand bejaratanal....Magyarul ugy hangzott hogy "Mit hazudjak, sorre kell"......A nevetes azonnal megnyitotta a penztarcakat.

catnip cupcake 2015.08.18. 13:59:32

@sellőlány: Volt némi kalandvágy is benne, mindig vonzódtam Angliához. A nyelv miatt is adott volt, mert angol szakos voltam. De a fő ok az otthoni környezet és mentalitás volt, amiből elegünk lett és szerettünk volna kikerülni belőle.

Ezenkívül a munkahelyi lehetőségek is eléggé limitáltak voltak. Nekem a "nagynevű multi" után nem nagyon lett volna lehetőségem továbblépni az akkori területemen, a páromnak úgyszintén nem volt szakmai előrelépés, ráadásul az ő munkaterülete (szociális szféra) amúgy sem a magas fizetésekről híres.

Warlimont 2015.08.18. 14:01:57

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "A mai labilis viszonyok között nehéz piacképes tudást szerezni, ugyanis nem lehet tudni mi lesz pár év múlva piacképes."

Ertem, hogy mit mondasz, es igazad van, az elet lutri, a dolgok valtoznak. Regen mindenki loval jart, ma mar patkolokovacsra kicsi az igeny, ellenben kell rengeteg autoszerelö. Az viszont biztos, hogy aki tartosan a londoni takaritasban, mosogatasban, stb veli megtalalni a jövöt, es otthon minden es mindenki szar, az rossz nyomon jar fiatalon.
Es vannak azert lathato tendenciak, pl orvosi egyetemet elvegezni ritka stresszes 6 ev 18-24 között, de azutan visszajön, mert amig ember van a földön, addig kicsit is ertelmes orvos sose hal ehen, mint ahogy azt is meg merem josolni, hogy a muszaki-informatikai vonal is böven felfele szall, nem lefele.

NapiMix - napimix.blog.hu 2015.08.18. 14:02:18

Sziasztok!

A havi 2K nettorol nekem is van velemenyem. csatolakozok a tobbiekhez akik irtak hogy nem lehetetlen. Sot. En IT-s vagyok es videken megkapom a 2000 nettot. ezt 1.5 ev kint let utan kaptam meg, De ismerek olyat is aki apolokent meg tobbet keres.
A 2000 netto azaz 30.000 font / ev egy belepo szint ha valakinek van diplomaja ami azt jelenti hogy barhol el az ember angilaban ha 30000 font alatt keres es van par ev talapasztalata akkor alulfizetett. A magasabb fizetest -emelest-angliaban kerni kell nem adjak maguktol oda ha nem keri az ember de a ha jol dolozik valaki es igazi tudast mtat fel akkor meg ennek tobb is elkepzelheto. En az IT-s fizeteseket ismerem es egyaltalan nem ritka videken a 40.000 font / ev. (kb 2500 netto) Londonban a 50.000. Nem kell hozza manager-nek lenni. Efelett a fizetes nettoban nehezen no mert no az ado is. Persze ha szaktudast nem igenylo munkat vallal valaki akkor nem fog soha sokkal tobbet kapni mint a minimalber. Aki meg szakmunkat vallal havi 1000 korul az meg magara vessen es keressen jobb melot. Van. meg kell talalni.

esban 2015.08.18. 14:02:48

@sellőlány: konyvtar-etika szakkal is ugyanugy felvesznek a fent emlitett multikba ugyfelszolganak, jo fizetesert, barati munkaidokkel.
Kozgaz levelezon abszolult vegezheto, muszaki orvosi nyilvan nem nagyon.
"Tandíjmentességet csak bizonyos átlag felett lehet elérni, ahhoz meg tanulni kell."
Tanulashoz nem kell mas csak ido es szorgalom, aki nem akar tanulni az gondolom diplomat sem szeretne szerezni. Ha nincs meg az atlag, vegtelen szamu lehetoseggel lehet elni ujra megprobalni.

Itt szamomra arrol van szo, hogy valakik (tomegesen) 25 evesen rajonnek 'oh shit, evekig tanultam valamit amivel semmire nem megyek a munkaero piacon'. Most akkor ket dolgot tehet az ember, elmegy Londonba mosogatni, es bizik benne hogy majd valahogy bejon az elet, vagy vegiggondolja a lehetosegeit es gyorsban uj szakmat tanul/bedolgozza magat egy ceghez ahol kitanitjak stb otthon. Mind a ketto ut ugyanolyan nehez es lemondasokkal jar. En azt latom es nem teljesen ertem, hogy valamiert az emberek konnyebben adnak lejjebb az eletszinvonalukbol ha kulfoldon elnek, mint otthon.

A mi generacionknak eleg nehez, pont azert amit Birca fentebb leirt, nagyon gyorsan valtozik a piac, es aki nem rendelkezik a kivaltsagos szakmak egyikvel annak meg kell tanulnia gyorsan alkalmazkodni, es idonkent lejebb adni/ helyszint valtoztatni.

fhdgy 2015.08.18. 14:03:01

@Muscari: sok ismerősöm gyereke már egyetem alatt, negyed-, ötödévben felajánlott munkahellyel rendelkezett, jellemzően műszaki területen. Tehát a "pályakezdő" nem magyarázat. A szak lehet a döntő, szerintem.

M. Péter 2015.08.18. 14:05:00

@esban: Az Egyesült Királyságban pedig évi 25-30000 font között van a természettudományos vagy mérnöki szakon végzett friss diplomások atlagfizetése.

pappito · http://pappito.com 2015.08.18. 14:06:21

@Warlimont: komolyan, elköltözöl felnőtt fejjel egy másik környezetbe és ott más dolgok vannak? jé.
ha nem érzed jól magad menjél oda ahol jól érzed magad. az óceán közepén lakunk, mesélj az esőről...
de te nem tudtad előre, hogy ott esik? mert én igen, olvastam az internetekben, hogy itt milyen az idő. mindig sandán nézek arra aki az időjárást hibáztatja, mintha nem lenne kurva egyértelmű mire számithat az ember.

nem leszek svéd, és? elvárja valaki? max te saját magadtól, az egész világ tele van olyanokkal, akik vidáman leélik az életüket anélkül, hogy helyiekké akarnak válni (pl. ázs első gen.bev sok ilyen) nekik nincs ez a görcsös középeuróai megfelelési kényszerük.

szóval vagy nem ott vagy ahol igazából lenned kéne, vagy van valami más probléma ott csak könnyebb a bevándorlóságot hibáztatni...

én, és még sokan itt a blogon meg a környezetemben nem laktak tömegszálláson, nem felezték le az életszínvonalukat (sőt) lépegetnek a kis céljuk felé.

persze lehet, hogy csak az a különbség, hogy én itt akartam élni, idejöttem és itt élek, nem járkálok Mo-ra, a helyi életemet élem a helyi problémáimmal és örömeimmel, én akartam mindezt, megkaptam/elértem, ha panaszkodni kezdenék mindenki hülyének nézne.
Ha nem érezném jól magam, mennék máshova az egész pereputtyal.

ez a mentális egészség meg önáltatás. hovágyad van, menjél haza. nekem nincs.

Muscari 2015.08.18. 14:06:23

@Warlimont: szerintem ez inkabb beallitottsag kerdese. Aki tarsasagi ember, annak jobban hianyoznak az otthoni baratok, kapcsolatok, de aki jol elvan a szuk csaladdal, az az uj helyen sem erzi magat maganyosnak vagy idegennek.

Mi negyven folott sem erezzuk magunkat idegennek itt es lassan egy barati kor is alakulgat, a gyerekeknekmeg persze meg konnyebben megy minden.

sellőlány 2015.08.18. 14:08:15

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Ebben nincs köztünk véleménykülönbség. Amire reflektáltam, ti. az átlagon felüli kereset, amit itt "könnyű" megkeresni, az havi nettó 200K felett van. Ekkora keresetnél az ember többnyire középvezető (és már sokszor ehhez protekció kell, de legalább network) , 500 felett felsővezető. Digger ezt a UK-ben lazán összekotorja két hét alatt. :-)

esban 2015.08.18. 14:13:38

@M. Péter: Ezt melyik hozzaszolasomra irtad, vagy hol irtam maskepp?

adg 2015.08.18. 14:14:34

@P.Elliot: "Chickago"
Ez meg mi ez? Valami regi csirketelep? :))

Sanz 2015.08.18. 14:14:42

Három dolog a posthoz:

1. Annyiban részben igaza van a posztírónak, hogy sok ember nem szokott évi bruttó 30 ezer fölött (havi 2000 font / hó nettó) felett keresni, kivéve akkor, ha olyan szakmában dolgozik, ahol ezek normális fizetések. IT-ban és pénzügyben tényleg lehet 35-40 ezres kezdő fizetéseket kapni, aki tapasztaltabb (30-35 évesek), az 50-60 ezret is megkeres, mint specialista. Szóval ha ő nem olyan szektorban van, ahol magasak a junior fizetések, akkor tényleg nehezen fog a bűvös nettó 2000 fölött keresni.

2. Egyedül nehéz külföldön élni. Ennyi. Akár tömegszálláson él, akár egyedül bérel egy palotát. Pénztől függetlenül az a helyzet, hogy csak magadra számíthatsz, egy mentálisan nagyon megterhelő érzés. Szerintem ha ez megváltozik a posztolónál, akkor minden tekintetben jobban lesz.

3. Én eddig pont az ellenkezőjét láttam a hazatérésnek; akinek jó szakmája van, az otthon is boldogul, ezért hazatér (külföldi tapasztalattal több pénzt elkérhet és otthon jobb életszínvonala lesz), akinek viszont nincs piacképes tudása, az marad a UK-ben, és élvezi, hogy a nettó 100 ezer Ft-os éhbére helyett itt nettó 1500-ból tökéletesen elvan, megtakarít, utazgat és hasonlók.
De akkor úgy tűnik, az én elméletem is téves, vagyis mindig változó, hogy ki marad.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 14:16:00

Azért ne misztifikáljuk már túl ezt a London vidék ellentétet.
A vidéknek pontosan annyi az előnye Londonnal szemben mint amennyi Londonnak a vidékkel szemben.
Mindenki azt dícséri ahol él.
Számtalan hátrányát tudnám sorolni a vidéknek meg Londonnak.
A különbség mindössze annyi hogy az előnyök hátrányok nem ugyanazok.
Már az összehasonlítás sem korrekt.

ex-dr. vuk 2015.08.18. 14:16:21

"Szóval aki ennyit keres, az vagy éjszakai munkát csinál, bérgyilkos vagy a cityben dolgozik."

Vagy olyan szakmaban .. szoftverfejlesztonek a 2k netto az NAGYON KEVES, az 3000 korul kezdodik szerintem, hatar pedig a csillagos eg (ha contractor vagy).

Demi78 2015.08.18. 14:16:32

@sellőlány: Koszonom, de egyelore meg csak gondolkodas szintjen vagyunk. Az elmenytelenseget nem ugy ertettem, hogy MO unalmas lenne:), csak nekem otthon kicsit minden ellaposodott. Ezert is jottunk ki 10 ev Budapest utan, korbenezni a vilagban, otthon is, itt is viszonylagos joletben voltunk / vagyunk, lakas, utazgatas stb, de valahogy most jobban megtalaltam a helyem (es ez 37 evesen szamit!), mint otthon. Ha teszem azt a fel csaladom kikoltozne ide, masodpercig nem gondolkodnek. Persze Magyarorszaghoz millio szal kot, de az itteni egyre erosebb. Kivancsi lennek, hogy ki hogy eli meg a csaladi kapcsolatokban az eltavolodas erzeset. Nalunk ez egyre durvabb, egyre nehezebb hazalatogatni es visszajonni. Szetszakad az ember...:)

MacGuyver84 2015.08.18. 14:16:52

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: félreértés ne essék, hihetetlenül hálás vagyok azért amit itt átéltem, a post nem panaszkodás, én ezeket a döntéseket hoztam meg és vállalom, más máshogyan csinálná. Ez a szakasz az életemben nem tart már sokáig és az ember csak a jóra emlékszik....
megint csak döntés hogy az ember elpubozza a pénzét vagy sem, voltam pubban nem adott túl sokat az életembe.
az egyetem pedig arra készitett fel hogy minél gyorsabban tanuljak új dolgokat, ezt azóta is hasznositom.
A másik hogy nem fogok arra hazamenni hogy otthon dagonyázzak. Jó életet akarok élni, ha erre nem látok esélyt akkor maradok.
És volt egy hozzászóló aki irta hogy otthon is tudnék nullát irni, az nem kunszt....Igaza van, pontosan ezért döntöttem úgy ahogyan.
@Muscari: Szivesen ;)
@Kate Hà Bè: a kezdőtőke megléte tényleg részlet kérdés, kölcsön is kérhetten volna. ami azonban érdekesebb hogy ahhoz képest már 200e Ft-tal több kellnene a kezdőtőkéhez.
@P.Elliot: köszönöm
@sellőlány: köszönöm a jó kivánságokat. nagyon reálisan látod a dolgokat, főleg a lelki dolgokat. Sokan pl nem tudják hogy a hazatérés nagyobb lelki teher mint a kimenetel. de már ennek is van szakirodalma.
@Muscari: a távkapcsolatnak elvileg muködnie kellene elvégre ha erős a kapcsolat akkor kibirja, napjainkban ezer nagyobb stressz van, mint hogy egy évig 3 havonta találkoztok. Ez eltört....

Az új párom nagyon jól van, magyar és együtt tervezünk.

Kicsit nehezen viseli hogy havonta újra kell terveznünk a terveinket, na de azt hiszem hogy ez érthető....:)

M. Péter 2015.08.18. 14:18:11

@catnip cupcake: Amikor néhány hónapja utánanáztem, akkor tizedszázalékra ugyanannyi volt a munkanélküliség Északnyugat-Angliában és Londonban. Londontól távolabb esetleg havi 500 fontért már lehet egy rendes lakást is bérelni, nem csak egy szobát.

tanato 2015.08.18. 14:27:11

@bpetya75: Na azért ezek még csak jósolgatások hogy eliszlámosodik Svédország.Per pillanat még több lehetősége van anyagilag és egyebekben is/pl. svéd állampolgárság és útlevél/egy ott felcseperedőnek kelet_Európával szemben.

P.Elliot 2015.08.18. 14:28:50

@adg: Hehehe....jol van na, elirtam. Ilyenkor reggel sokszor vagyok feluletes az irasban mert mindig sietek valahova. Most eppen az orvoshoz ellenorzesre...Nemigazan van idom atolvasni csak megnyomom a gombot.

sellőlány 2015.08.18. 14:29:45

@Demi78: Akkor ez a kérdés nagyjából el is dőlt. :-) Mi is ezzel küzdünk folyamatosan, mi itthon, fél család Angliában, másik Hollandiában, de itthon élünk jelenleg a hozzánk leginkább önazonos módon. Persze kacsintgatunk különböző lehetőségek felé, de az valszeg nem Európa lenne, és nem is a szakmáinkhoz kötődő tapasztalat, hanem a belső határaink feszegetése.:-)

adg 2015.08.18. 14:33:56

@Kate Hà Bè: Nem, a legtobb esetnem nem azt jelenti. Abba meg kar lenne belemenni, hogy nekem van-e, volt-e. Volt az eletunknek meglehetosen ketsegbeejto szakasza, de en mindig ugy voltam vele, hogy meg van mit enni, sokaknak meg rosszabb, szoval ez van, majd lesz valahogy. Es itt vissza lehet kanyarodni az elozo kerdesedhez, a penz boldogito hatasara.

London2009 2015.08.18. 14:49:37

@Cormorant: szivembol szoltal! Remekul megfogalmaztad! +1

Flamy (fat cat wannabe) 2015.08.18. 14:53:11

@Virago_1000: a londoni median fizetes 34k felett van, tehat a London-ban elok tobb mint fele biztosan tobbet keres mint netto 2K. Az albi arakrol persze hogy nem irtam mert az sokkal erosebb szorast mutat, pl az altalad irt 1500 eleg felsokategorias belvarosi keco.

Forras a median fizurol: www.cityam.com/206242/where-can-you-earn-most-uk-pay-london-much-higher-any-other-part-uk

bpetya75 2015.08.18. 14:54:01

@adg:

Szívemből szóltál. Tecc!

@tanato:

Ha a saját helyzetünket nézem, akkor teljesen esélytelen lenne, hogy külföldön pár éven belül eljussunk odáig, hogy olyan lehetőségeket biztosítsunk a gyerekeknek, amiket most tudunk. Pedig nem luxusról van szó, de ahogy olvasgattam erre-arra, a művészeti nevelésnek mindenütt ára van.

tanato 2015.08.18. 15:00:37

@bpetya75: Na jó,de ezek hosszú távú dolgok,rövid távon nyilván a megszorítások dominálnának.Végül is a lányaid majd eldöntik később hogy merre lépjenek.

LittleG (uk) 2015.08.18. 15:03:21

@Muscari: "es az nem a vilag vege"
de már majdnem :) hozzáteszem, nekem

bpetya75 2015.08.18. 15:05:26

@tanato:

Így van. Ha ők máshol akarnak majd élni, akkor majd megoldják. Mi itthon tudunk a legtöbbet segíteni nekik abban, hogy a megfelelő képességek birtokába kerüljenek, amikkel aztán megállhatják a helyüket az életben, bárhol is élik azt.

2015.08.18. 15:09:48

@bpetya75: Mi az, hogy muveszeti neveles amugy?

LittleG (uk) 2015.08.18. 15:20:48

@adg: "Ez meg mi ez? Valami regi csirketelep?"
:)) vagy csajszik gyűjtőhelye :)

bpetya75 2015.08.18. 15:22:05

@mojyo:

Zene, tánc, képzőművészet. Nyilván más is lehet, nekem most ez jutott eszembe.

Warlimont 2015.08.18. 15:22:13

@bpetya75: "@tanato: Olvasd el, hogy ő miket tapasztal a svédeknél. Nem vagyok biztos benne, hogy a gyerekek jövője szempontjából az olyan hű de jó kilátásokat ígér."

A sved sztori elöadhato ketfelekeppen: nagy önbizalommal sikertörtenetkent, de elöadhato nagyon kritikusan is, ES mindket verzio igaz a maga modjan. Barhol van az ember, köt egy csomo kompromisszumot, es 100% csak jo hely nincs. Valtoznak a sajat szempontjaid is az evek soran. Ha nalunk felmerul, hogy hazaköltözes, (eddig) mindig az a vege, hogy jo itt nekunk, mashol mas es rosszabb kompromisszumokat kene kötni, plusz a gyerekeknek jobb itt. Nekem szemely szerint nem jön be a sved tarsadalom alapmentalitasa, szerintem az atlag sved sokszor sunyin mumosolyog es nem öszinten beszelget, szeretik egymast a masik hata mögött feljelentgetni munkahelyen (a csucs a mufajban: egy kolleganö ÖNMAGA ellen irt feljelentest a fönökenek!!) de meg lehetett tanulni egyuttelni veluk. Es par ev utan erdekes jelenseg, ha egy sved elfogad, beenged a körön belulre, akkor a legjobb kollega, barat lehet belöle, akkor mar nem kamuzik, kiderul, hogy ö is ember nem csak egy vigyorgasra beprogramozott robot, stb.

London2009 2015.08.18. 15:26:45

@Demi78: Ezt en nem ertem egyszeruen, hogy miert kellene szetszakadni? Azt hiszem Pamut irta feljebb, hogy itt eli az eletet es itt vannak baratai, problemai. Ezert nem ertem ezt a szetszakadast en sem, egy ido utan az allando hazautazgatasok fenntarthatatlanna valnak. Nalam azt hiszem a fordulopont akkor volt, amikor eloszor nem mentem haza Karacsonyra. Bar azota bevezettem, hogy egy advent hetvegere azert hazaugrunk. De nekem egyaltalan nem hianyzik a karacsonyi repteri orulet, a repulojegy arak, az otthoni kenyszer eves es az egesz rohanas amiatt, hogy par napot Magyarorszagon legyek, azert mert epp Karacsony van. Altalaban mindig van valami esemeny, ami miatt hazaugrom egy parszor az evben. De iden peldaul meg csak egyszer voltam es meg egyszer megyek talan. Folyamatosan vannak latogatoim es a szuleim is jonnek sokszor, neha akar hetekre. Eszem agaban sincs szetszakadni.

2015.08.18. 15:26:50

@bpetya75: Koszonom szepen, bar arrol volt egy halvany sejtesem, hogy nagyjabol milyen muveszetek leteznek :D Azt kerdeztem, hogy muveszeti neveles mit jelent? Muveszeti palyara nevel-e, vagy nem ennyire konkret, egyszeruen csak a muveszetek bevonasaval tortenik az altalanos eletre neveles, vagy valami mast takar ez a kifejezes?

bpetya75 2015.08.18. 15:33:14

@Warlimont:

Ez már csak ilyen. A fény együtt jár az árnyékkal. Itt is, ott is ;-)

@mojyo:

Ja! Így már értem a kérdést. Tökéletesen megfogalmaztad: "egyszeruen csak a muveszetek bevonasaval tortenik az altalanos eletre neveles".

Most pl faluszínházi bemutatóra készülnek a csajok. Bárd utcai lányok-fiúk címen adják elő ma este a na melyik Molnár Ferenc mű adaptációját? ;-) Egy kaposvári színésznő (Varga Zsuzsa) rendezi őket. 4-6 szemközti beszélgetésben Zsuzsa elmondta, hogy több gyereknek majdhogynem terápiás céllal ad célzottan szerepet. Nagyon sokat tud segíteni nekik a színpadi játék is.

Ladislav 2015.08.18. 15:39:47

Tetszett a poszt, különösen a lelki vonal ismertetése, mert általában csak a pénzt szokták emlegetni.
Mint fentebb is írták néhányan, sokan, a legtöbb ismerősöm is, akik már régóta kint vannak vidékre költöztek, ahol normálisabb életet tudnak élni.
A saját ministatisztikám szerint, a hosszú évek óta kint dolgozó ismerőseimnek kb. 20%-a jött haza, hazatelepedési szándékkal. Szép lassan ezeknek a 3/4-e "visszaszállingózott". Tavaly hazajött egy haverom a feleségével, sok év után, 2 gyerekkel, hogy itthon fognak élni. Háznézés, kerti bulik többször is, majd csak az unokatestvérétől hallom, hogy nyár elején visszamentek, de már úgy, hogy nem lesz többet hazanézegetés.
Akik 1-2 évet, vagy kevesebbet töltöttek kint, azoknak egy része nem tudott kint megragadni, például a munkaerőpiacon, azok itthon is maradnak, nem akarnak visszamenni és szidják az angolokat, vagy egyszerűen annyi elég volt néhányuknak.
Hangsúlyozom, a saját ismerettségi körömben.

David Vetala 2015.08.18. 15:53:28

Tapasztalatom szerint ez eleg jol meri a londoni ITs fizukat: www.itjobswatch.co.uk/jobs/london/developer.do
Ha contractorkodik valaki akkor kb a duplaja...

Demi78 2015.08.18. 15:53:38

@London2009: teljesen igazat adok Neked, a karacsonyi dolgoktol nekem is a hocipom tele van, rohanas, draga, kotelezo.
Hogy jobban ertheto legyen a helyzetunk: a hazaugras nalunk nem jatszik, ket napra vagyunk MO-tol, FR delnyugati reszen. Autoval 21 ora az ut, repulo+vonat stb komboval is tobb mint egy nap es - mivel nem vagyunk milliardosok - 600-700 euro minden hazalatogatas (csak az ut), ami nyilvan nem annyira lenyeges info, de az ember szamol vele.
A csalad neha kijon hozzank nyaralni (leven, hogy szigeten lakunk), neha nem. Sokat utaznak egyebkent, ketszer-haromszor egy-ket hetet buszos verzioval, Gorog, Romania, Bulgaria, de valahogy nem errefele, egyik csalad sem. Erre biztos van valami pszichologia magyarazat, nem ertek hozza, mernok vagyok:). Parom egyeduli lanygyerek, a szulei elvaltak, de megbekeltek szerintem azzal, hogy itt kinn vagyunk, sot talan kicsit buszkek is. Az egyeduli problemat a nagymamaja jelenti, aki tok egyedul van otthon, a falubol nem mozdult ki 20 eve. Hetvenpar eves, remelem el meg 20 evet, de parom nagy felelosseget erez iranta, ki nem mondott kerdeskent mindig ott van a levegoben a "mikor jovunk haza".
Hala az egnek eddig 4 ev alatt nem volt semmilyen tragedia, problema, ami miatt haza kellett mennunk. De mint tudjuk, egyszer minden eljon (nagyszuleim 85-86 evesek) es vegkepp fogalmam sincs, mi tortenik akkor, mi van, ha szukseg lesz rank, mi meg kinn sutetjuk a hasunkat a napon.
El tudnank itt kinn eldegelni, munka, szorf, alberlet, haverok stb, de mar rohadtul szeretnenk csaladot alapitani, hogy is mondta itt valaki? "Lehorgonyozni". Karacsonyt mar toltottunk kulon, kettot is. Nem volt szabi. Reszemrol elvoltam, csaladom se nyuglodott, nalunk ez nem akkor gond, de paromek ezt nagyon komolyan veszik.
A szetszakadast pedig inkabb parom eli meg, en kevesbe. Realisan nezve, itt jobb, mint otthon, plane egy gyereknek, francia-magyar anyanyelv, 16 evesen kettos allampolgarsag. De hogy valaszthatod el az unokat a csalad tobbi reszetol?

©________ 2015.08.18. 15:53:38

@MacGuyver84: már úgy érted, ha most mennél ki?

©________ 2015.08.18. 15:54:47

@adg: asszem, írok neked privibe, múltkor úgyis kérdeztél valamit, amire szintén ott válaszolnék, csak előbb eszembe jut, mi volt az.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 15:59:56

@LittleG (uk):
Azt is számold bele hogy az építőiparban az átlag a havi 200 óra.
Én most napi 8.5öt dolgozom és ebből kétszer fél óra a szünet de ez kivétel.
9-10 óra az átlag.

Muscari 2015.08.18. 16:03:18

@Demi78: csak nem Korzikán éltek? Az nagyon király lehet, nem akarsz bővebb írni, egy posztot mondjuk?

2015.08.18. 16:11:09

@bpetya75: Ertem, akkor mar ertem, koszonom szepen. Azert kerdeztem, mert majdnem megijedtem, hogy konkret muveszeti oktatasrol van szo, es tapasztalataim szerint nem feltetlenul elony az eletben, ha ez magyarorszagi eredetu :D De sejtettem, hogy inkabb valami mas, altalanosabb dologrol lehet szo, ezert rakerdeztem a biztonsag kedveert. :D

Virago_1000 2015.08.18. 16:13:34

@London2009: nem haragszom. Nincs miert :) szuleim haza is videken van, ezt is eltalaltad. Viszont allitasaidat hiszem ha latom. Tessek mellekelj be par ingatlanhirdetest, hogy eloszlasd a ketelyeket.
Merem allitani hogy olyan szinvonalu, meretu kerttel rendelkezo haz mint szuleime, nemcsak londonban de videken is, nincs meg 600k alatt (cca 120 m2, 1000 m2 kert).

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.18. 16:16:52

@Warlimont:

Persze, van pár ilyen szakma, de ezek valóban csak pár szakma.

Demi78 2015.08.18. 16:16:59

@Muscari: Nem Korzika, Oleron szigete La Rochelle alatt. Egy posztot mar keszulok irni, csak ossze kene foglalni valahogy a negy evet ugy, hogy ne 10 oldal legyen es mindenki csak atfussa.:)

London2009 2015.08.18. 16:20:41

@Virago_1000: az egyetlen dolog amiert nem linkelem be, mert szombaton megyunk megnezni :P
350k es hatalmas kerttel! Borzalmas allapotban van. Mondjuk mi direkt ilyenekre utazunk. Tehat meg ra lehet szamolni minimum 50k-t. Az elozo hazunkat is teljesen felujittattuk, ugyhogy van mar tapasztalatunk benne szerencsere. Tehat 400k. 3 halo+kert. Szombat utan kuldok linket.

London2009 2015.08.18. 16:29:53

@Demi78: Eloszor is, en azt gondoltam, hogy lany vagy…masodszor pedig azt, hogy UK-ben elsz te is. Igy mar erthetobb. Viszont szetszakadni akkor sem kell. Bar tudom, hogy maga az a tudat segit, hogy most itt fel4 van, de ha akarmi tortenne, ami miatt haza kellene rohannom, meg valoszinuleg elernem a 7 oras gepet, de legrosszabb esetben a 8 orasat, az tuti. Tehat estere otthon is lennek. Az azert furcsa lenne, ha 2 napnyi utazasra lennek a csaladomtol es emiatt latogatoink is alig lennenek. 4 ev viszonylag hosszu ido. Ha ennyi ido utan is igy ereztek, akkor elkepzelheto, hogy ez sosem valtozna. Az en nagymamaim 92 es 93 evesek. Gyakran felhivom oket es a szuleim alllandoan latogatjak oket. Ha Budapesten laknek sem tudnam oket gyakran meglatogatni. Bar nyilvan gyakrabban, mint most, viszont az eletuket akkor sem tudnam megoldani, vagy megvaltoztatni. Mondjuk azt nem igazan ertem, hogy a csaladalapitasba miert nem vagtok bele ha ennyire szeretnetek mar. A gyereknek mig kicsi, nem teljesen mindegy, hogy hol van? Ez inkabb akkor erdekesebb, ha mar iskolaba keszul vagy tevedek?

Muscari 2015.08.18. 16:31:43

@Demi78: hát akkor igyekezz, engem nagyon érdekel :-)

London2009 2015.08.18. 16:32:55

@Virago_1000: www.zoopla.co.uk/for-sale/details/37823968?search_identifier=10249807e8be65a0bf8827ccfafd965b#XlmX35w1AjYUzeSw.97
Tessek, egy alternativa. Erre meg olyan sokat kolteni sem kellene. Nekem a szivem csucske Eltham, de a baratomnak ez tul messze van a varostol...nekunk ez azert nem opcio. Reszemrol en koltoznek holnap!

Virago_1000 2015.08.18. 16:39:43

@Muscari: "betanitott munkanal az 1200 font mar jonak szamit."
- igy igaz. Es a bevandorlok 60-70%-a ilyet vegez - ugyanugy ertekes reszei ok is a tarsadalomnak. Kozepes nyelvtudas hianyaban nem is jut mas. Na es ennyibol Londonban nehez megelni - nem konnyebb semmivel mint bp-n. Szoval kifele torekvo honfitarsaim gondoljatok es esszeruen dontsetek.
Kozepes nyelvtudas apropo: meg egy frissen kijott angoltanar sem erti rogton az elo nyelvet, es az akcentusokat tehat neki sincs a tudasa ilyen szinten - eleinte. Kb fel evig.

Demi78 2015.08.18. 16:42:25

@Muscari: rendben, idot szakitok ra:)

Demi78 2015.08.18. 16:42:28

@London2009:
Fiu. :D Nagyszulokkel beszelunk, persze, en hetente hivom oket, mindig vasarnap, varjak is, szulokkel minden masodik/harmadik nap, tesom meg facebookon. Olvastam egyszer valahol, hogy a gyakori kapcsolattartas ilyen esetekben nem jo, mert az ember tul kozelnek erzi a csaladot magahoz ugy, hogy kozben messze vannak es ez csaloka lehet, de ez pszi maszlag inkabb.

Erdekes, mondtad ezt az ennyi ido utan is ezt erezzuk dolgot. Nem volt igy jo ideig, ket ev koltoztunk el eszakrol delre (Isten hozott az Isten hata mogott forditott verzioja:) ) es itt nagyon megtalaltuk azt, amire ember vagyhat, legalabbis amire mi vagytunk es eszervekkel nezve marhasag lenne itthagyni. Csak mostanra ugymond kitomboltuk magunkat, mindenunk megvan (jo, nem kell kacsalabon forgo palotara es hummerre gondolni) es lepni kene elore. Hogy az elore merre van, arrol fogalmam sincs, de vmi hianyzik es gyanitom, hogy ezt a csaladnak tudjuk be. Hogy a csalad mint felmeno vagy utod, ez meg nem tiszta:). Na de ne keseregjunk, majd lesz valahogy, sanyaru ember semmiben sem latja meg a jot, jon a munkaido vege es a hullamok!!!:D

London2009 2015.08.18. 16:46:40

@Demi78: Az en parom nagy szorfos, szerintem csereljunk. Ti kozelebb lesztek a csaladhoz, o meg megkapja a hullamokat. Win-win! Nekem meg mindegy, mert en mindenhol jol erzem magam (kis tulzassal persze). :D

©________ 2015.08.18. 17:08:53

@Demi78: én a 10 oldalra szavazok:)

London2009 2015.08.18. 17:13:40

@Demi78: Oleron!!! Imadom Oleront!! Ahhh...

esban 2015.08.18. 17:14:51

@London2009: Jajj, ez nagyon szep kivulrol, de hogy en mennyire behanyok az angol lakberendezestol. A full padloszonyegezessel is ki lehet kergetni a vilagbol.

London2009 2015.08.18. 17:24:40

@esban: lattal mar padloszonyeget konyhaban illetve furdoszobaban? Szerintem az mar tenyleg az ilyen elmeroggyanas kategoria. Meg is kerdeztem az anyosomat, hogy ez megis hogyan es miert? Azt mondta, hogy ezelott 30-40 evvel ez volt es semmi mas. Nem ugy volt, mint ma, hogy szazfele csempe meg padlo, laminalt padlo kozul lehet valasztani. Tehat az egyszerubb embereknek maradt a szonyegpadlo es kb csak a gazdagabbak engedhettek meg az egyeb burkolatot...De azert szerencsere ma mar ez eleg kirivo eset, hogy a tizeneves padloszonyeg virit a furdoben, de en mar ilyet is lattam!! De altalanossagban ezt a szonyegpadlo maniat eleg nehez kiverni a fejekbol...de azert az ujabb lakasoknal, illetve amiket normalisan ujitanak fel mar eltunedezoben van, csak ugy, mint a kulon hideg meleg vices csap...

2015.08.18. 17:30:20

@MacGuyver84: 'az időd nagy részében dolgozol, és otthon vagy. Nem sok minden történik'

Nem bantani akarlak, de fiatal, egeszseges ember vagy es Londonban nem sok minden tortenik veled? Lehet hogy benned van a hiba :). En nemreg toltottem egy honapot Londonban, szabadsagon voltam, de igy sem volt egy szabad percem sem, vegig azzal a problemaval kuzdottem hogy a szamtalan lehetseges program kozul melyiket valasszam. Hihetetlenul sok mindent lehet Londonban csinalni a szabadidodben, es ami meg jobb, hogy ezeknek a programoknak a jo resze ingyenes vagy egy atlagos ottani fizetesbol elerheto.

Ami a 'tomegszallast' illeti: szinten atlagos fizetesbol biztosan elkoltozhetnel ha nem is onallo lakasba, de legalabb egy olyanba ahol legfeljebb egy masik emberrel kell osztoznod, ami azert mar nem az elviselhetetlen kategoria a legtobb ember szamara. Ha nem erzed jol magad a jelenlegi helyzetedben, minden eszkozod megvan ra hogy valtoztass.

A Magyarorszagra koltozest a helyedben meggondolnam, kiveve ha allasajanlatod van onnan. Nem fog jol kinezni az oneletrajzodon egy brit munkaado szempontjabol hogy ok nelkul felmondtal, aztan fel ev mulva megint munkat keresel. Erre minimum valami nagyon jo es hiheto magyarazatot kene kitalalni hogy hasonlo allast tudjal talalni a jovoben. Ha nem epited tudatosan a karrieredet, akkor tenyleg nem szamithatsz az atlagosnal magasabb jovedelemre a kesobbiekben.

2015.08.18. 17:40:56

@London2009: Uristen. :D Egyszer olvastam egy konyvet egy angol szerzotol a csunyasagrol, eleg jol osszefoglalta, hogy miert olyan fura az angol izles, es miert alakult ki egy annyira ..ooo... "sajatos" esztetika, amilyen a vilagon mashol nincsen :D

sellőlány 2015.08.18. 17:47:15

@fhdgy: Bocs, csak most láttam a válaszod. Belsőépítészeti+nyelvi diploma az alap, ebből lettem retail project manager. Magyarul kiskereskedelmi felületek tervezése és projekt koordinációja a költségkiírástól az esetleges tendereztetésen keresztül az engedélyezésekig és átadásig. Főleg multikkal, vagy multiknak dolgozva, mikor milyen jogviszonyban. (A másik szakmám a gyógyászat irányba indult, sokat tanultam, sokféle papírom vagy, UK-re akkreditált is, de választanom kellett, és egyelőre nyert a tervezés.)

esban 2015.08.18. 17:53:16

@mojyo: miert, miert? hol milyen konyv? tudniakarommost

Demi78 2015.08.18. 17:54:31

@London2009: Nem, koszonom, Anglia tele van:), itt ebben a regioban pedig mi alkotjuk a magyarokrol az elso es remelhetoleg pozitiv velemenyt, ami nem kis es egyben hàlàs feladat... De ha Ti erre jartok, irj, szorfozni el lehet menni egesz evben!

Bellagio 2015.08.18. 17:54:43

Jelenleg milyen multiceges munka van Budapesten netto 2 millioert? Annyiert hazamennek.

esban 2015.08.18. 17:55:13

@London2009: lattam hat, hat nem tudom, szegenyek-e lenne tortenelmileg a padloszonyeg? eskuszom inkabb a puszta beton.

London2009 2015.08.18. 17:55:17

@mojyo: Amugy azert altalanositani nem szabad…nekem egy csomo angol dolog nagyon tetszik. A vintage style, a videki angol stilus, made.com, Cathy Kidston es meg sorolni tudnam. Biztos tudod mire gondolok. Van egy csomo jo pelda is. De jah, van egy ket erdekes elkepzelesuk a lakberendezesrol neha. Bar mondjuk a magyarorszagi videki kockahazaknak is nagy baratja vagyok. Felul feher, alul barna. A haz tok mindegy, hogy milyen, csak nagyobb legyen, mint a szomszede…lamberia, mozaik kocka, zold mosdokagylo, hofeherke fogkrem szinu fal…tovabb is van mondjam meg? :D

London2009 2015.08.18. 17:56:03

@esban: konyhaban csikos padloszonyeg, jo nagy zsir foltokkal! Az a tuti!

sellőlány 2015.08.18. 18:05:28

@adg: Teljesen igazad van. Amit kicsit bánok, hogy jó tíz éve nem próbáltam meg a tengerentúlon, nagyon foglalkoztatott Ausztrália pl., hogy ott mit érne a tudományom. Angliát, Olaszo-t próbáltam, csalódás volt, Itthon épp jól mentek a dolgok (2001-2003) aztán történt egy családi tragédia, nem mehettem. Később kíváncsiságból pályáztam az EU-n belül több országba (2007 Hollandia), de be kellett látnom, nagyon szűk szegmensben dolgozom és nagyon konkrét, helyi adottságokon alapul az elvárásrendszer. És az országváltás szinte mindig visszalépést hozott volna az életminőség rovására.

esban 2015.08.18. 18:06:22

@London2009: en abszolult a skandinav stilus hive vagyok es a nagy tagas vagy legalabb tagasnak tuno, konnyen tisztithato, ures de semmikepp sem tulzsufolt, vilagos tereket kedvelem. Nehez dolgom van Angliaban :)

MacGuyver84 2015.08.18. 18:11:50

@Mirjam2: Köszönöm a jó tanácsokat.
ha szabadságon vagyok én is tudok mit csinálni de az időm nagy részében 9-17:30-ig a munkahelyemen vagyok, azután már nem nagyon van kedvem még bemenni a belvárosba ötös zónából.
A másik meg hogy London világváros. OK. Aki a vidámpark mellett a lakik az nem megy minden héten a vidámparkba sőt herótja van tőle.... :) Az ingyenes programokhoz szabadidő kell, a többi meg elég sokba kerül....Pl szeretnék meccsre járni de oda például nincsen elérhető jegy.

A szallast lerendeztem már magamban, tudom hogy miért lakom ott, ellentétben másokkal, szóval valamit valamiért.

Voltak interjúim otthon az idő alatt amit itt voltam és a családegyesités kártya mindig nyerő. Szóval ettől nem félek.

London2009 2015.08.18. 18:14:41

@esban: az enyem is a skandinav! Kuldjek elotte utana kepeket? :)

bpetya75 2015.08.18. 18:15:52

@mojyo:

Én azért hallottam jó néhány világhírű magyar zenészről ;-)

Virago_1000 2015.08.18. 18:32:05

@pamut: "Azt meg nem értem hogy ha valaki teamleader, az hogy van még mindig tömegszállásra szorulva. Ez így nem stimmel valahogy, maguk az angolok sem tömegszálláson élnek, noha többségük nem teamleader."

- mert nem gyujtogetnek semmire, szorjak a penzt 1-1 hetvegi buliban, nyaralason, ittott. Magyarul egyik naprol a masikra elnek, tele kreditkartyakkal. Amugy meg egyaltalan nem valosaagtol elrugaszkodott dolog h egy szupermarketben a teamleader tomegszallason el. Erre futja neki ugyanis.

Virago_1000 2015.08.18. 18:40:20

@pamut: ", egy IT-s példa korántsem általánosítható."
- ez igy igaz. Viszont akkor nem ITs fizetest kellene hasonlitgatni (ezt kerlek me vedd magadra, masok tettek) az otthoni 180-200 bruttoval. Hanem az itteni itst az otthonival, az itteni minimalbert az otthonival. Akkor mindjart mas am a leanyzo fekvese es mindjart kiderul hogy az itteni minimalberbol csak tomegszallason lehet nyomorogni, az otthoni minimalberbol ugyanez, az itteni ITs fizetesbol - ami 2500-3000 netto korul van - mar szepen meg lehet elni. Na de otthon is am a netto 400bol. Tehat eletkorulmenyeket tekintve, de meg az anyagi oldalt is nezve ki merem jelenteni hogy semmi kulonbseg nincs - amennyiben a fovarosban elsz.

2015.08.18. 18:43:55

@MacGuyver84: 15 evet eltem Londonban, a 9-tol 5.30-ig tarto munkaido baratsagosnak tunik, en is laktam tobbek kozott az 5-os zonaban (Edgware), megis mindig volt idom es energiam arra hogy a munkan kivul mast is csinaljak (azzal egyutt is hogy ket egyetemi kepzest full time munka mellett vegeztem el). Peldaul rendszeresen nem mentem rogton haza munka utan, hanem meg elmentem beulni valahova baratokkal, vagy valamilyen programra, es utana mentem haza, igy a rush hour-t is elkerultem. Sok muzeum pl. hetente egy nap kesoig van nyitva.

2015.08.18. 18:49:04

@MacGuyver84: Ja es nem ugy gondoltam hogy Mo.on nem fogsz munkat kapni, hanem lehet hogy Angliaban nem lesz egyszeru hasonlo munkat talalni mint ami most van, ha lesz egy tobb honapos lyuk a CV-den. Persze lehet hogy szerencses leszel, de nem garantalt.

Virago_1000 2015.08.18. 19:03:52

@catnip cupcake: "Nagy általánosságban igaz az, hogy lejjebb kell adni az elvárásokból, ha külföldre megy az ember. "
+1
Leadta a kommentelok 95%-a is. Persze vannak olyan sznobok, hogy ezt sosem valljak be sajat maguknak sem. En legalabb oszinten nezek a tukorbe. Lehet hogy jobban keres de ocskabb kajak/ lakas stb. Hazautazaskor aztan lehet menozni az eves sporolas aran. Pedig semmi sincs ingyen, ami az egyik oldalon pozitiv az a masikon negativ.

Virago_1000 2015.08.18. 19:18:29

@Muscari: ".. Es ujra leirom, nem lehet mindenki IT-s, mert akkor ki gyogyit meg, ha beteg vagy, ki tanitja a gyerekedet, ki szolgal ki a boltban es meg folytathatnam a vegtelensegig. Nekik miert kell nyomorogniuk?"
- teljesen egyetertek. Tudom h a 400k otthon nem az atlag. Azt viszont remelem te is tudod, hogy az altalad felsorolt szakmakban az angolok sem keresnek olyan jol, hogy vidaman lebecolhassanak.

@pamut: az ado kb 25%. Ez eddig hu de jol hangzik szemben a magyar 40-45-tel. Az afa 20% Igenam, de van council tax amit a lako v berlo fizet a lakas utan (cca 1000/ev) aztan road tax valamint az.adonak tekintheto autobiztositas ami atlagosan 10x-ese a magyarnak. A fizetes korantsem. Az ovodak fizetosek. Ha szinvonalas oktatast akarsz a gyereknek az.a maganiskola, 8-10k evente. A felsooktatas durvan fizetos, 9k min. (Allamilag szabalyozott) stb stb lehetne sorolni a vegtelensegig, ha erdekel kerdezz batran

Mme Seldon 2015.08.18. 19:32:17

@Demi78:
Üdv ÉK-Franciaországból! Várom az oleroni posztot.
Mi három kisgyerekkel jöttünk ki két éve, és a nagyszülőkkel folyamatos skype-kapcsolatban vagyunk. Nálunk szerencsésebbek a repülő-lehetőségek, mivel Brüsszel Charleroi 2,5-3 órányira van (úgy értem, autóval, busszal inkább 4,5 óra) és onnan naponta 3 fapados járat van,így mi is elég sűrűn megyünk és a nagyszülők is kb kéthavonta jönnek.

FutureFry 2015.08.18. 19:32:37

@adg: @P.Elliot:
Egy tanulmány szerint, ha a jövedelmet nézzük akkor (Amerikában) évi kb. $75K/fő az élettel való átalános elégedettség tetőpontja*. Persze itt nem is az összeg a lényeg (hiszen a tanulmány is jópár éves már, és az USA-n belül is igencsak helyfüggő, hogy pl. mennyi a lakhatás költsége), hanem az, hogy van egy bizonyos (nem elérhetetlen) összeg ami felett a további már nem “boldogítja” a legtöbb embert. A szupergazdagokat pedig szerintem (egy két kivételt leszámítva) meg inkább a verseny- és hatalomvágy hajtja, nem a boldogságkeresés.

*content.time.com/time/magazine/article/0,9171,2019628,00.html

Virago_1000 2015.08.18. 19:36:01

@alasse11: mekkora a kert es a lakas?
Eleve az hogy en hazrol beszeltem 1000 m2 kerttel ami bizony a 7-800K kategoria.

@Muscari: a szuleim a szociban epitettek a hazat. Ok hogy ne almat kortevel, de ha te nekem azt mondod hogy uk fizetesbol konnyebb itt ugyanolyan (!!!!) felszereltsegu szinvonalu lakast/ hazat venni mint magyar fizetesbol otthon akkor minimum nevetogorcsot kapok de vissza is.kerdezek, hogy miert lakik itt az emberek sokkal nagyobb %a berlemenyben elete vegeig mint otthon.

DieNanny CH 2015.08.18. 19:36:01

@London2009:

Jé, de fura, hogy az alaprajz szerint a földszinten nincs wc...

DieNanny CH 2015.08.18. 19:42:38

@London2009:

Tudom, nem engem kérdeztél, de feliratkozhatok a "magán-lakberendezői tanácsok" - listádra? Nagyon érdekel!

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.18. 19:49:58

@Virago_1000:

Elveszed a remenyt a neptol:)
Egyebkent egyet ertek.

2015.08.18. 20:00:13

@esban: @London2009: Alapvetoen az a gondolat, hogy a kevesebb tobb, illetve az egyszeruseg = elegancia Europaban egy kifejezetten modernista, elitellenes otlet ("le a draga, viragos tapetakkal! ha csak a feher falat tudja megengedni maganak a tobbseg, akkor eljen sokaig a feher fal!" stb.), ez a kozeposztaly megszilardulasaval lett hihetetlen nepszeru, ezen belul is a skandinavok lettek a bajnokai (a Tavol-Keleten is valami ilyesmi volt a motivacio amugy csak a buddhizmus segitett abban, hogy 500 evvel korabban vegbemenjen ez az egesz). Viszont Angliaban nem nagyon tudott meghonosodni, ennek az elsodleges oka az lehet, hogy ok nem igazan dobaltak ki az arisztokraciat, lehet, hogy azert gyuloletes szamukra az "egalite, fraternite" elv, mert francia (:D), de valojaban inkabb arrol lehet szo, hogy nem ereztek ennek szukseget, forradalom helyett feltalaltak a kapitalizmust, es igy barkibol lehetett olyan gazdag, mint a nemesekbol, vagyis nem alulrol, hanem felulrol nyitottak ki a tarsadalmi ajtokat, igy a viragos tapetak es a draganak tuno reszletekkel ellatott dolgok orokke kivanatosak maradtak, sosem valtak gyulolt ellensegekke. Meg az idealista arts'n'craftsosok is a gotikus (!) gyokerekhez akartak visszaterni (Mackintosh kivetelevel, o kacsingatott egyedul Japanra, de o nem angol volt, hanem skot :D). Szoval ez valahogy igy maradt. Erre meg ratesz pluszban egy jokora lapattal, hogy semennyire sem vizualis alapokon nyugszik a kulturajuk, szinte minden szempontbol verbalisan gondolkodnak, csodalatos iroik, koltoik, filmjeik vannak, az angol humor, es a brit zene a legjobb a vilagon de rendkivuli modon alulprezentalja magat az egesz angolszasz kultura az osszes vizualis teruleten, es a muveszetekkel kapcsolatban is inkabb a mugyujtes, a birtoklas ervenyesul, ami szinten ilyen viktorianus, kapitalista eredetu dolog, es nem annyira a konkret vizualis kulturahoz valo hozzaallasukat tukrozi. Hogy ennek mi az oka, azt nem tudom, de ez van. Ez nem itelkezes amugy, meg semmikeppen sem fikazas, csak egy ilyen letezo dolog.

Bredpitt Monika 2015.08.18. 20:05:45

A fentiek ismereteben jol dontesz ha hazamesz.
Egyebkent is.
I love Hungary.
Most meg aztan foleg. Itt 92 fok van, most fogunk felszallni nemsoka a New Jersey repterrol, otthon meg latom 22 fok korul van.
ekkora mazlit.
hajra hazaterok!!!!!

Virago_1000 2015.08.18. 20:07:20

@Simon Hasonmasa (Roch): dehogy veszem el :) csak en legalabb bemutatom a dolgok masik oldalat is. Amit az itteni torzskommentelok szeretnek elhallgatni. Talan onigazolas keppen, nem tudom.

Amit viszont biztosan tudok, az az hogy a legnagyobb anglia-istenito kommenteloknek es altalanossagban veve, a kinti magyaroknak a jo 70%a haza fog koltozni. Ha elobb nem akkor a nyugdijas evekre mert az itteni allami nyugdij ehenhalasra eleg, a magannyugdijpenztarak csodot mondhatnak barmikor es oda a penzed. Ha nincs hozzatartozod aki gondoskodjon rolad bajban leszel. Itt az oregek otthona havi 3-4 k. A legtobb bentlako ezt ugy tudja fedezni h eladja a hazat. Nem sokkal azutan h epp hogy csak visszatorlesztette a mortgaget.
Hat csak en gondolom ugy h ez nevetseges?

M. Péter 2015.08.18. 20:07:23

@Flamy (fat cat wannabe): A 34000 font Belső-Londonra vonatkozik, egész Londonra 28000-re emlékezem. Az igazán hasznos az lenne, ha azt is mutatnák, hogy a magasabb londoni átlagbérnek milyen részben oka az, hogy ugyanolyan munkaért mennyivel lehet többet kapni Londonban, és mennyire az, hogy magasabb a jól fizetett munkák aránya.

fhdgy 2015.08.18. 20:14:16

@sellőlány: a belsőépítészet az művészet, ott számomra minden lehetséges, mert nekem idegen világ.

Muscari 2015.08.18. 20:14:39

@Virago_1000: Gondoltam, az enyémek is akkorh építkeztek.
Hol mondtam én olyat, hogy itt könnyű lakást venni?

Muscari 2015.08.18. 20:18:14

@Virago_1000: egy nővér vagy tanár sokkal magasabb színvonalon tud itt élni, mint otthon. Persze nem lesznek gazdagok, de nem is az a céljuk.

M. Péter 2015.08.18. 20:22:17

@Virago_1000: Nincs road tax, már 1937-ben eltörölték.

Muscari 2015.08.18. 20:29:13

@Virago_1000: de, konnyebb. Foleg, ha valaki otthon nem kap munkat, vagy olyan szferaban dolgozik. Egy rokonom gyerekgondozo es 90 ezer forintot visz haza. Sajat hazban lakik, megis alig tud megelni.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.18. 20:31:13

@Warlimont:

Teljesen ertem amirol beszelsz. Nem mindenki erti, de nem baj ez. Sokszor elgondolkodom, hogy miert van az hogy nem ertem Oket. Erdekes, hogy pl., a kelet-europai nepeket vagy van egy nigeriai kollegam, meg a gesztusaikat/rezduleseiket is ertem.
Lehet, hogy Max tudna a valaszt?

2015.08.18. 20:36:06

@bpetya75: En is, bar nem tudom ennek mi koze ahhoz amit mondtam. Nem a magyar oktatast fikaztam, nem kell mindent annak venni :D Egyszeruen azt allapitottam meg, hogy nemzetkozi karrier szempontjabol elonyosebb a nemzetkozi oktatasban reszt venni, ez azert nem annyira vitathato. :D

Muscari 2015.08.18. 20:37:49

@MacGuyver84: es a hetvegek? Akkor is dolgozol?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 20:38:12

@Simon Hasonmasa (Roch): @Virago_1000:
Szeretem mikor megmondjátok milyen szar nekem.
Biztos igazatok van.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.18. 20:42:08

@diggerdriver:

Nem szandekom. Azt kerdeztem, ismersz-e, nyilvan magyar szakmunkasokat, akik pl viz-gaz-villany-komuves, stb 2k nettot keresnek itt,

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 20:42:38

@Simon Hasonmasa (Roch):
Olyat aki havi 2000-ret keres sokat. Nem feltétlenül magyarokat de vannak ismerőseim akik megkeresik. Buszsofőr, villanyszerelő, stb...

FutureFry 2015.08.18. 20:44:59

@London2009: Kíváncsi lennék mennyi egy ilyesmi háznak (tehermentesen, tehát kölcsön nélkül) a körülbelüli havi "költsége", azaz:
- adó(k?) (council tax?)
- közművek (telefon/TV/internet, víz/csatorna, villany, gáz)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 20:46:14

@Simon Hasonmasa (Roch):
Na itt álljunk meg. Az építőipar jól fizet. Az általad felsoroltak közül bármelyik megkeresi azt a pénzt. Ja hogy magyarok nem jönnek az építőiparba? Az ő bajuk...
Azt kéne látnotok hogy nem a lehetőség hiányzik. jelenleg 170 font a napidíjam. 20% az adóelőleg amiből majd még kapok vissza jócskán. Számolj.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.18. 20:47:07

@diggerdriver:

Akkor OK. Mert en nem igazan. Nekem egy lengyel ismerosom van aki gazszerelo. Itt kepezte at magat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 20:49:33

@Simon Hasonmasa (Roch):
Nézd, nekem az építőiparra van rálátásom.Na most azért ez nem egy elhanyagolhatóan jelentéktelen iparág. Hogy ide miért nem jönnek magyarok az nekem is rejtély.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.18. 20:51:11

@diggerdriver:

Te sem atlag vagy. Rohadt sok gepkezelo van az EU-ban, miert nem ozonlenek?

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.18. 20:52:29

@diggerdriver:

Jaja, lemaradtam.
De nem csak a magyarokrol van szo. Ugyes voltal, szerencsed volt. Van az ugy. becsuld meg.

Herr Géza 2015.08.18. 20:52:59

@Virago_1000: Nem tudom hanyadik éves osztálytalálkozód volt, de ez a "semelyik osztálytársam nem keres nettó 400k alatt" már bocsáttassék meg, de ugyanolyan vakítás, amit te itt sok emberröl feltételezel. Azért 600+ bruttó még az otthoni IT-ban sem átlagfizu és ugye nem tölem fogod megtudni, hogy IT-s és IT-s szakterületek között, multi vs.kisvállalkozás, vidék vs. Bp. között ugyebár brutális eltérések lehetnek. Az osztálytalálkozók meg már csak olyanok, hogy megy ezerrel a licit, ki lett nagyobb ász, és ha az osztály Hülyepistije benyögi, hogy ö nettó x-et keres (ami már felfelé van "kerekítve"...), akkor mindenki magába száll és adott esetben élböl duplázza a sajátját, "nehogymá' kevesebbet mondjak, mint az a hülyegyerek". Szóval, ha hirtelen be is kéne mutatni az utolsó bérpapírt, sokan rendesen vörösednének....
Ajánlom figyelmedbe pl. ezt a cikket:
www.hwsw.hu/hirek/53291/hwsw-hup-microsoft-fejleszto-kutatas-fizetes.html
(Pl.: nettó 400 fölött még a felsöfokú müszaki végzettségü szoftverfejlesztöknek is kevesebb, mint 40%-a keres...) És tudtommal a szoftverfejlesztök nem a gyengébb fizetésü IT-sek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 20:55:38

@Simon Hasonmasa (Roch):
Miért nem vagyok átlag?Nem lesz nekem sem mindig ennyi a bérem, most szerencsés vagyok. A legalsó gépkezelő órabér most 15font óránként. Iszonyatos gépkezelő hiány van. Naponta kapok 5-10 ajánlatot. Minden nap.
Sok Kelet Európai gépkezelő van. Román, albán, litván főképp.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 20:58:28

@Simon Hasonmasa (Roch):
Azt azért el kell mondani hogy ennyi pénzt nem adnak szar munkáért.
Nagyon profinak kell lenni és nagyon oda kell tennem magam minden nap.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.18. 21:04:25

@diggerdriver:

Jokor voltal jo helyen. Neked sikerult. Ez super, de amint latod azert ez keveseknek.
...es most is, mert az agazatod meg mindig felfutoban van.
Neked sikerult, vannak masok is k-europaiak, de azert nem ez a jellemzo.
A tobbseg itt minimal beret huzza 2-3 muszakban es remenykedik.

Herr Géza 2015.08.18. 21:04:56

@Virago_1000: "Amit viszont biztosan tudok, az az hogy a legnagyobb anglia-istenito kommenteloknek es altalanossagban veve, a kinti magyaroknak a jo 70%a haza fog koltozni"
Mi vagy te? Jövöbelátó?? Biztosan tudod... WTF!?
Nyugdíj? Öregek otthona? Mi a különbség? Az otthoni állami nyugdíjból jól lehet élni? Nem (ha lesz még addigra egyáltalán.) Az öregek otthonát hány magyar nyugdíjas tudja a nyugdíjából megfizetni? Ott is a gyerekek terhe lesz, vagy szintén rámegy a lakás.
Te is "önigazolsz".....

Virago_1000 2015.08.18. 21:07:14

@diggerdriver: otthon sajat nagy HAZban eltel. Itt?
Tobb mindent itt sem veszel. Majd azert kivancsi leszek, mennyire revidealod a velemenyedet, ha a fiad egyetemre akarna menni es nem tudsz neki anyagilag segiteni.

Az pedig h "jo" vagy sem, belulrol fakad. Nem anyagiak fuggvenye.

Muscari 2015.08.18. 21:09:45

@Virago_1000: hihi, nem tervezunk itt maradni nyugdijas eveinkben, az igaz, ennek legfobb oka az idojaras. Viszont nem haza megyunk majd, hanem valahova a Foldkozi-tenger partjara. Az otthoni lakas csak a worse case scenario :-)

Figyusz, sok mindenben igazad van, de van egy olyan reteg, akinek otthon egyaltan nem volt munkaja. Na, nekik az itteni minimalber is sokkal jobb annal, ami otthon volt. Foleg csaladok kicsi gyerekkel, frissen vegzettek vagy idosebb, negyvenes-otvenesek, akiket az otthoni munkaeropiacon mar leirtak.

Persze ha valaki hosszu evekig beleragad a londoni minimalberes-tomegszallasos dologba es nem keresi a kitoresi lehetoseget, akar felfele, akar oldalra lepve, az megerdemli a sorsat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 21:10:59

@Virago_1000:
A saját tehermentes házamnak a rezsije pont úgy aránylott a fizetésemhez mint ennek a lakásnak az egész havi összköltsége.
Ilyen szempontból ugyanott vagyok.
Ott heten éltünk 70nm-en itt hárman 50nm-en..
Hogy a maradékból mire telik azt talán nem részletezném.

Muscari 2015.08.18. 21:11:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: sok ilyen haz van, ez egy tipikus alaprajz. Az egyik neni azert koltozott be az otthonba, mert otthon nem tudta hasznalni mar a vecet, mert az az emeleten van.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.18. 21:13:37

@diggerdriver:

...es errol szol ez a poszt. Hogy azt amit pl otthon hagytal, vagy otthon megvan es amit itt penzt megcsinalsz, megeri-e.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 21:13:54

@Simon Hasonmasa (Roch): @Virago_1000:
Egyébként a legnagyobb ütőkártya ami az országváltás mellett szól az mindenképp a kiszámíthatóság.
Otthon ha valaki elveszti a munkáját bedől a família.
Itt a legrosszabb esetben is néhány napon belül dolgozok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 21:16:34

@Simon Hasonmasa (Roch):
Nézd, nekem meggyőződésem, és úgy látom hogy a legtöbb embernek megéri. Mégis keveseknél nyom ez olyan sokat a latban.
A járulékos előnyök sokkal meghatározóbbak.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.18. 21:17:36

@diggerdriver:

Szamomra a legnsgyobb utokartya a tapasztalat.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.18. 21:21:07

@diggerdriver:

Azt nem latod szerintem, hogy az ellenvelemenyek nem penzrol szolnak. Vannak dolgok amik penzben nem merhetok, de kifejezetten javithatjak az ember eletminoseget. Persze fontos a penz is.
Szerintem ezek a posztok, ez is arrol szol.

Virago_1000 2015.08.18. 21:21:09

@diggerdriver: buszsofor 2000 netto? Hiszem ha latom. ( Egyeb szakmunkas siman.) Birminghamben brutto 1300-1400, de londonban 4szer dragabb az alberlet. A tobbirol nem beszelek tudod jol ugyis.

@Simon Hasonmasa (Roch):
Nekem meg a magyar ismeeosom kepezte at magat cnc-re kozgazdaszbol. Tudod azt kell csinalni amire kereslet van.

Masreszt engedd meg hogy megvedjem diggerdrivert. Utalom hallani hogy szerencses vagy, jokor voltal jo helyen stb. Ez szimplan nem igaz. A sikerert mindenhol a vilagon kemenyen meg kell dolgozni.

@Herr Géza: igen igazad van. A nyugdijasok helyzete otthon is nyomorusagos. En nem azt mondtam egy szoval sem hogy otthon jo hanem hogy itt sem (lesz) jobb, minden ellenkezo hireszteles ellenere.

Csak hogy felvilagositsalak, az angol kozeposztaly is koltozik melegebb tajakra, pl spanyolorszag nagyon nepszeru, de kelet-eu is felfutoban, mert szeretnek emberhez meltoan leelni a hatralevo eveiket, ami Angliaban egyre nehezebb.

2015.08.18. 21:22:23

@Virago_1000: En nem latom miert lenne ez nevetseges. Rengeteg brit nyugdijas el pl. Spanyolorszagban, Thaifoldon. Az igaz hogy az otthonok dragak, de magas szinvonalu ellatast kapnak cserebe a lakok. A legrosszabb esetben az allam mindenkeppen gondoskodik rola hogy fedel legyen az oregek feje felett, mig Magyarorszagon szo szerint kitehetnek az utcara idos korodban ha nincs eleg penzed.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 21:25:32

@Simon Hasonmasa (Roch):
Mint láttad az előző kommentem én sem a pénzről beszélek.
Londonban ha egy alap pénzed megvan akkor a város a pénzen felül ad egy olyan életminőséget amit nem lehet összehasonlítani azzal a kisvárossal ahonnan jöttem. Mintha mondjuk valaki Mátészalkáról felköltözik Budapestre. Ott sem a pénz adja az életminőség javulást.

2015.08.18. 21:27:25

@Virago_1000: Na pont ezt irtam... Ezzel nem ertem hogyan bizonyitod azt hogy a brit nyugdijasoknak nehez az eletuk. Biztosan sok magyar nyugdijas is szeretne Spanyolorszagba koltozni, vagy Magyarorszagon tobb mint otszaz font nyugdijbol elni havonta (ami a brit alapnyugdij) de ugy tudom nem ez a jellemzo a magyar nyugdijasok nagy tobbsegere.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.18. 21:29:50

@Virago_1000:

Persze, nem vitatom, hogy nagyon magas szinten dolgozik, de nyilvan volt ismeros aki segitette. Erre mondom, hogy szerencses. Ha ez nincs, most O is targoncazhatna 7 fontert 3 muszakban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 21:29:51

@Virago_1000:
Rosszul vagy tájékoztatva.
A buszsofőrök négyféle órabért kapnak, napszaktól és a hét napjainak függvényében. Ha egy buszsofőr csak nappal dolgozik hétfőtől péntekig akkor kap 1600 fontot például. Viszont ilyen nincs.
Mind a négy tarifára be vannak osztva és az átlag olyan 2300-2700ig attól függően milyen beosztásból volt több.

Virago_1000 2015.08.18. 21:30:17

@Muscari: ugye tudtam en :) tehat mint minden angoll aki megengedheti koltoztok delre, egy olcsobb, emberhez meltobb helyre. Sok sikert es kitartast!

"de van egy olyan reteg, akinek otthon egyaltan nem volt munkaja. Na, nekik az itteni minimalber is sokkal jobb annal, ami otthon volt. "
- jaja nagyon eletszeru am, hogy akinek otthon nincs meloja, az felretesz, hogy legyen kezdotokeje az indulashoz, aztan elindul es talal barmilyen munkat egy totalisan idegen kornyezetben. Aha.

@diggerdriver: "Itt a legrosszabb esetben is néhány napon belül dolgozok." - te. De nem mindenki gepkezelo am es az epitoipar sincs folyton felfutoban. Ez az orszag semmivel sem kiszamithatobb. De miert is lenne? Hiszen kapitalista eppugy, parlamentaris demokracia eppugy stb stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 21:31:54

@Simon Hasonmasa (Roch):
Semmilyen ismerősöm nem volt, aki munkához segített volna. Alignyelvtudással saját erőből jutottam idáig. Egyéb dolgokban valóban volt aki segített de pont munkával kapcsolatban nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 21:33:57

@Virago_1000:
Azért erre nagy összegben ne fogadjál:))))))))))))))))))))))))))))))))

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.18. 21:38:41

@diggerdriver:

Gratulalok.
Szerencses vagy, mert ugy is fogalmazhatnek, hogy kerulhettel volna olyan helyre is, pl Midland vagy Skocia reszei ahol nincs epitoipar. Van egy-ket warehouse meg esetleg mezogazdasag.

Taxomükke (UK) 2015.08.18. 21:42:36

@diggerdriver: Én inkább nem is reagáltam a beírásaira...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 21:42:57

@Simon Hasonmasa (Roch):
Tudod mi az érdekes? Londonban lakom mert ott van munka és magas órabér. Erre jelenleg a legmagasabb bért Londontól 80kilométerre egy vidéki kisvárosban kapom. De mondom ez egy kivételes eset.

2015.08.18. 21:47:05

@Virago_1000: Miert kene Diggernek anyagilag segiteni a fianak, ha egyetemre akar menni? Nekem nem segitettek anyagilag, emiatt Mo.on nem tudtam egyetemre menni, viszont UK-ben egy sokkal jobb egyetemre jartam mint ahova Mo.on jarhattam volna, es mindent en fizettem, a sajat keresetembol. A legtobb diaktarsam dolgozott. Nem kell elore semmit fizetni, ki lehet fizetni a tandijat a kesobbi fizetesbol. Raadasul ha folyekonyan beszel angolul egy fiatal, akkor rengeteg lehetosege van, pl. Skandinaviaban is vegezheti az egyetemet ahol sokkal kevesebb a tandij mint Angliaban, vagy kaphat osztondijat amerikai egyetemekre, stb.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.18. 21:52:46

@diggerdriver:

:))) OK, csak vicc volt.
Persze, miert ne lehetne. Nem Te szervezed...
Csak azt akartam mondani, hogy nem mindegy az, hogy a kitantorgo hova kerul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.18. 21:57:24

@Simon Hasonmasa (Roch):
Ez igaz. Azért a szerencsét némi profizmussal megtámogatni ajánlott opció:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Tegyük fel hogy otthon a gépkezelő ranglétrán a 80%-ot elértem harminc év alatt.
Ide kijöttem és visszaestem 40%-ra. Egyszerűen a különböző szokások előírások és magának az építőiparnak a felépítése miatt.
Négy év alatt sikerült megint felkapaszkodnom.

2015.08.18. 21:58:23

@Virago_1000: Teljesen eletszeru. Nekem nem volt semmim mikor Londonba koltoztem, au pairkent mentem, a csalad fizette az osszes koltsegemet. Az utolso penzemet a repulojegyre koltottem. Angliaban egyertelmuen konnyebb rovid ido alatt valamilyen munkat talalni mint Mo.on, illetve ha egy ideje ott el az ember, munkanelkuli segelyre es tamogatasokra is jogosult, ami sokkal tobbre eleg mint Mo .on a segelyek. Nyilvan Angliaban sem 'gazdag' mindenki, de engem sehogy sem tudsz meggyozni rola hogy nem magasabb az atlag eletszinvonal, nem jobb a letbiztonsag, mint Mo.on.

MacGuyver84 2015.08.18. 22:07:04

@Kate Hà Bè: Igen és ez csak az árfolyam különbözet miatt. 1200GBP még mindig elég kezdésnek ha beszélsz angolul.

@Warlimont: szivemből szóltál. az időjárást még nem is emlitettem mert allitólag nem nagy szerepet játszik az ember boldogságában de ezt eddig még nem tudtam felfogni. Az idei nyár itt a szüke ötven árnyalata és mindjárt itt az ősz....Persze jól esik az embernek a napsütés.

Az megőrülést szándékosan eltúloztam, örülök hogy értetted.

Azokról egyébként nem is szóltam akik kijönnek és pár hét/hónap múlva haza mennek. Őket is ide sorolom, csak ők hamar lemodellezik hogy lehet megtörnének a súly alatt.

@Muscari: a hétvégém szabad, amióta kijöttem. De ugyebár az élet nagy része mindennapok, hétvégén is tüsténkedni kell.
Meg persze a párommal is programokat tervezünk.
Egyébként sokan nem is tudják de például Londonban el lehet felejteni hogy heti két napot együtt töltötök. Mi szerencsések vagyunk mert legalább a vasárnapunk közös szabadnap, de ismerek olyanokat is akik csak este pacsiznak, vendéglátásban dolgoznak. Szóval tessék megbecsülni a közös szabadnapokat!!!

2015.08.18. 22:09:32

@diggerdriver: Tenyleg, ez eszembe se jutott. Es raadasul van ott egypar igen jo egyetem.

Muscari 2015.08.18. 22:18:37

@diggerdriver: lehet, hogy nemsoka lesz meg egy magyar :-)

Muscari 2015.08.18. 22:27:13

@MacGuyver84: hajjaj, a kozos szabadnap nagy kincs, az biztos :-)
Mi most vasarnap kirandulni fogunk a eppingi erdobe, itt ajanlottak a blogon. Remelem jo ido lesz, mert piknikezni akarunk. Ha szerettek setalni akkor tudok nekte meg egy-ket helyet ajanlani.

Muscari 2015.08.18. 22:36:28

@diggerdriver: tudod azt te :-) Lassan, de biztosan halad az illeto.

Muscari 2015.08.18. 22:40:47

@Virago_1000: ezt csak most lattam. A lanyomat most vettek fel az egyetemre. Kapott hitelt, ami ugyan rengeteg penznek tunik, de a visszafizetesi konstrukcio nagyon jo, nem fog belehalni. Mellette dolgozik mar mar majdnem egy eve, meg haza is ad a keresetebol, nem latom, hogy mit kene neki segiteni.

Galaxhopen [Swe] 2015.08.18. 22:42:48

@Warlimont: "Mert amugy hiaba beszelek jol, az anyanyelvi szintu arnyalatok nincsenek meg, es amikor magyarul szinesen elöadok egy sztorit viccesen otthon, svedul ugyanez nem ugyanugy nez ki. Olyan emberek között vagy, akiken mas verzioju op.rendszer fut, mas nekik a fontos, mas nekik a vicces, mas filmeken-sorozatokon nöttek itt fel amikre felszavakkal tudnak utalni, stb. "

Ezt az egészet nagyon, nagyon jól definiáltad, ezer köszönet érte!!! Abszolút egyet tudok érteni. És ezt szerintem jópáran félreértették, mert ez nem jelenti azt, hogy "ajjaj, be rémes Svédországban lakni". Én igenis nagyon szeretek itt élni, de igenis vannak ezek a kulturális különbségek. Pont.

...amik szerintem mindenhol megvannak, max. egyes határátkelők bagatellizálják a jelentőségét. Persze, ezt is meg lehet szokni, mint az időjárást vagy bármi mást. De számomra igenis hozzátartozik a teljes képhez, hogy van, amit talán soha nem tanulunk meg és emiatt néha kicsit(?) vacakul fogjuk magunkat érezni, a jövőben is. De közel sem annyira, hogy hazahúzzunk Mo.-ra, mondjuk Márton lúd hátán :-)))

Ui.: És igen, jelentkezem, nekem mentálisan nagy terheim voltak az első 3 évben (de erről már írtam részletesen, nem ismétlem magamat). Biztosan benne volt ez is vastagon, no meg más is.

Fajankó 2015.08.18. 22:52:50

@pappito: " nem járkálok Mo-ra,"

Csak magyar oldalakra, de oda sűrűn.......

MacGuyver84 2015.08.18. 23:00:25

@Muscari: jöhetnek az ötletek, előre is köszi

2015.08.18. 23:04:22

@Galaxhopen [Swe]: Azt nem ertem, hogy miert kell masok neveben beszelni. Te es meg nehanyan leirtatok hogy megviselt benneteket lelkileg az hogy masik orszagba koltoztetek - ez a ti tortenetetek, jo hogy leirtatok, ez is hozza tartozik a teljes kephez stb. Viszont vannak joparan olyanok mint en, akiket pedig egyaltalan nem viselt meg lelkileg az orszagvaltas, akik jobban be tudtak illleszkedni egy masik orszagban mint ott ahol szulettek.

sellőlány 2015.08.18. 23:27:34

@fhdgy: 10-20% művészet, a többi kőkemény anyagismeret, számolás, tervezés, szervezés, főleg ha ember közületi vagy üzleti felületeket vállal, mert ott a határidő és az engedélyek beszerzése elég nagy nyomás. Olaszországban ez nem külön műfaj, hanem az építészet egyik ága és itthon is ebbe az irányba tendál. Ami nem összekeverendő az okj-s 1-2 év alatt megszerezhető lakberendező végzettséggel.

OwL 2015.08.19. 00:02:38

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "... miért pont mostanában indult be az egyébként vicces és abszurd GYERE HAZA kampány? Hát azért, mert mostanában fog sok kitántorgott rádöbbenni, hogy nem éri meg kint lenni."
"Az átlag mosogató, takarító, gyerekvigyázó, stb. meg rádöbben: sosem lesz gazdag nyugaton."

Miért döbbennénk rá hogy nem éri meg kint lenni? Mindig is megérte és még néhány évtizedig meg is fogja érni. Az hogy tömegszállás vagy külön lakás teljesen mindegy, mert egyik esetben csak 2x, jobb esetben 4-5x annyi pénzt teszel félre mint otthon HA VAN MUNKÁD, de otthon nincs munkád, vagy ha van lassan semennyit nem teszel félre... :)

Nyugaton meg lehet gazdagodni. A takarítónak is. Pl a párom takarít amíg tanulja a nyelvet, így most havi 1400-1500 fontot keres, el ne kezdjétek sajnálni miatta... Otthon 90 E Ft -ot keresett sokkal gázabb munkával, mivel főiskolai végzettségét sehol nem méltatták. 2-3 év múlva ha akarunk haza megyünk és hitel mentes ház, autó várhat otthon, némi lekötött pénz tartaléknak vagy vállalkozáshoz. Ez az otthoni viszonyokhoz képest igenis gazdagság.

kék madár 2015.08.19. 00:50:34

@mojyo: "Hogy ennek mi az oka, azt nem tudom, de ez van"
qrva jol leirtad, hogy miert van, 100% right on, ezt nem tudom, minek tetted hozza. egyedul az arts and craft-os resszel vitatkoznek.

pappito · http://pappito.com 2015.08.19. 00:50:59

@Virago_1000: "csak en legalabb bemutatom a dolgok masik oldalat is. Amit az itteni torzskommentelok szeretnek elhallgatni. Talan onigazolas keppen, nem tudom."

hát persze, hinta

" a kinti magyaroknak a jo 70%a haza fog koltozni. Ha elobb nem akkor a nyugdijas evekre mert az itteni allami nyugdij ehenhalasra eleg, a magannyugdijpenztarak csodot mondhatnak barmikor es oda a penzed. Hat csak en gondolom ugy h ez nevetseges?"

nézd, a legtöbb kiköltöző aki lehúz külföldön pár vagy pártíz évet, jó eséllyel nem lesz jogosult a magyar nyugdíjra, vagy hát a magyar nyugdíj már most is elég nevetséges, szóval nem egy jövőkép arra bazírozni. a magánnyugdíjak csődöt mondhatnak, vagy elveheti az állam a már meglévő megtakarításaidat egy csettintéssel, megzsarolva, hogy ha nem adod oda a pénzed nem leszel jogosult a nyugdíjra...

persze, lehet, hogy ilyen eu-s bigyóval összeszámolják a ledolgozott éveidet és kimatekoznak valami nyugdíjat, de azért ez a 70% egy kicsit nagyívű elképzelés szerintem.

pappito · http://pappito.com 2015.08.19. 01:14:07

@Simon Hasonmasa (Roch): "Csak azt akartam mondani, hogy nem mindegy az, hogy a kitantorgo hova kerul."

a kitántorgó nem kerül, hanem megy, magától. nem kilökik a buszból valahol és akkor ott kell élnie és munkát találnia. Ráadásul egy kitántorgó egy kufferral sokkal mobilisabb, mint bárki más, ha át kell költözni a szomszéd városba vagy megyébe, a munka után akkor megy. Amikor meg bejáratódik, eltelik egykét év, utána már keres melót ott ahol lakni akar. Ezek a dolgok nem csak úgy megtörténnek az emberrel, nem véletlenül került fel a segge a repcsire.

Virago_1000 2015.08.19. 01:30:09

@diggerdriver: elkepesztoen sokat tanultam en is. A komfortzonambol kileptem - talan ideje lenne ujra hiszen itt is komfortosan erzem ma magam. A szemelyisegem pozitivan fejlodott, megismertem egy uj kulturat, megalltam a helyem egy idegen orszagban...stb stb. Es mindez a fo oka annak, hogy barkit batoritok mindenkit, h jojjon jojjon.
Hiszem es vallom h a kulfoldi munkavegzes, egy v tobb idegen kultura megismerese jobb emberre tesz. Tehat megeri.
Azonban azt is vallom, hogy csupancsak a jobb fizetesert nem eri meg elindulni, kiveve ha nincs meg csaladod. Mert a fizetes annyival nem jobb, akinek itt jobb, mint az atlag, annak otthonnis lenne mit a tejbe apritani.

Virago_1000 2015.08.19. 01:41:50

@Warlimont: "Az viszont biztos, hogy aki tartosan a londoni takaritasban, mosogatasban, stb veli megtalalni a jövöt, es otthon minden es mindenki szar, az rossz nyomon jar fiatalon. "
- nem tudom elmondani szavakban mennyire egyetertek. Ugyanis ezeket a munkakat 30 felett mar nemigen tudod csinalni. Siman csak nem birod a hajtast. Na es szeretnel is valami konolyabbat. Az addigi munkatapasztalatod teljesseggel haszontalan. Ott leszel 30 evesen palyakezdokent. Nem tul szep kilatasok. Es megis a kivandorlok tobbsege ezt csinalja a valtoztatas legkisebb igenye nelkul, evekig, sok esetben diplomaval, mindenfele jovokep nelkul.

Galaxhopen [Swe] 2015.08.19. 01:43:01

@Mirjam2:

a) nem beszélek mások nevében, ezért is írtam, hogy "szerintem" meg "számomra"

b) viszont azért írtam azt, amit, mert megörültem, hogy valaki más nagyon jól meg tudott valamit fogalmazni (itt) Svédországról, amit én biztosan nem tudtam volna

c) a kulturális különbségek megléte - ugye egyetértünk? - szimplán ténykérdés

d) "Viszont vannak joparan olyanok mint en, akiket pedig egyaltalan nem viselt meg lelkileg az orszagvaltas, akik jobban be tudtak illleszkedni egy masik orszagban mint ott ahol szulettek." - akkor viszont már én sem szeretném, hogy a nevemben - és mások nevében - ezt kijelentsd :-) Ill. a "jobban" helyett max. a "gyorsabban" jelzőt használnám: nem gondolom, hogy akinek kultúrsokkosabbra sikerül a kezdeti időszak, az már le is írhatja magát a többi határátkelővel szemben... Köszönöm szépen, én elég jól beilleszkedettnek tartom magamat.

pappito · http://pappito.com 2015.08.19. 02:16:58

@Virago_1000: "Ugyanis ezeket a munkakat 30 felett mar nemigen tudod csinalni."

ahhoz képest valaki megcsinálja ezeket a munkákat is Mo-n, főleg ott, ahol nincs más. lehet, hgy három műszakban húst csomagolni nem egy életcél, de sok helye még ez sincs.
tán itt is volt poszt erről jó régen
hogy a mostani semmihez képest a hollandiai húscsomagolás is kurvára jó alternatíva, mindegy hogy szerinted vagy szerintem melyik ország mennyire jó hely amúgy.

Virago_1000 2015.08.19. 02:25:14

@Mirjam2: "mig Magyarorszagon szo szerint kitehetnek az utcara idos korodban ha nincs eleg penzed."
- nem igaz. Van ra torveny, nezz utana.
Masreszt aki itt ki bir fizetni 3-4 k-t az idos ellatasert, az a felso 20% -hoz tartozik. Az otthonok szinvonala? Tenyleg top de ennyiert legyen is.

Mikor vegezted az egyetemet?

Mert ettol is fugg. A tandij egysegesen 9k evente. Ha unios orszagbol vagy. Ha nem, elmaszhat 15ig. Aztan erre rajon a megelhetes. Ha komolyan veszed/komoly szak akkor nincs idod fulltime munkara. A student hostel 100-110 /hetente. Egyeb kerdes?
Az egyetlen lehetoseg a diakhitel. Csak en tartom abnormalisnak h egy fiatal az eletet 30-40k adossaggal kezdi?
Otthon szabadon kezdheted. Otthon van esely kitorni a szegeny de tehetseges gyereknek is. Pl en v ocsem. Itt nem lett volna. Nem kotelezo hinned nekem. Nezd meg inkabb a BBC altal keszitett dokumentumfilmet a temarol. Youtuben fentvan.

"
Skandinaviaban is vegezheti az egyetemet ahol sokkal kevesebb a tandij mint Angliaban, vagy kaphat osztondijat amerikai egyetemekre, stb."

Es kepzeld meg magyarorszagon is hiszen minden jelentos egyetemunkon van angol nyelvu szak. Amennyiben orvosnak tanul, meg a tudasa is tobbet er, mert a magyar orvoskepzes kenterbe veri az angolt.

Virago_1000 2015.08.19. 02:30:26

@diggerdriver:
"
skót egyetemek meg tök ingyenesek."

Tevedni meltoztatol.

@Mirjam2: "illetve ha egy ideje ott el az ember, munkanelkuli segelyre es tamogatasokra is jogosult, ami sokkal tobbre eleg mint Mo .on a segelyek"
- SAJNOS. ez igaz ezert sok is az eloskodo.

Virago_1000 2015.08.19. 02:36:49

@Muscari: " de a visszafizetesi konstrukcio nagyon jo, nem fog belehalni."
- kamatmentes?
Otthon miert ingyenes a diploma? Csak nem azert mert az allam akar invesztalni a jovobe?
Es aztan a fiatalok itt kotnek ki az ingyen szerzett diplomaval ( en is koztuk), kinek jo ez? Anglianak mert mindenfele befektetes nelkul kap keszen tapasztalt szakembereket. Felfoghathuk ugy is hogy modernkori gyarmatositas. Mert vegulis kizsakmanyolas, amit nyer, azt a masim orszag veszti.

Virago_1000 2015.08.19. 02:46:43

: .@Galaxhopen [Swe]: warlimont kollega nagyin jol leirta a kulturalis kulonbsegekvol adodo beilleszkedesi nehezsegeket. Pontosan ez az oka, hogy sosem ertem meg, mikent johetnek letre egyaltalan parkapcsolatok kulonbozo nemzetiseguek kozt.

pappito · http://pappito.com 2015.08.19. 02:58:42

@Virago_1000: nálunk kamatmentes a student loan ha itt élsz az országban (és jogosult vagy diákhitelre)

az meg, hogy fizetni kell a felsőoktatásért szerintem teljesen normális. te akarsz tanulni valamit, ami érdekel, és/vagy később jobb keresetet biztosít majd, stb. szóval nem biztos, hogy az adófizetőkkel kell megfizettetni, ha te vegyész akarsz lenni vagy klasszika-filológiát akarsz tanulni. igen, bele kell feccölni pénzt, amit majd később tudsz kivenni, de ez mindennel így van.

Ráadásul ha te fizetsz az oktatásodért, nem lehet mondani, hogy az ingyen szerzett diplomáddal elmész az országból hörr-hörr.

Ami már csak azért is érdekes, mert az aki Mo-n marad egy olyan diplomával amivel sehova sem tud elmenni dolgozni, az pont úgy ablakon kidobott pénz volt, mint egy olyan diploma költségei amelynek a gazdája lelép az országból. De otthon munkanélkülinek vagy betanított munkásnak lenni egy bölcsészdipliomával az ok, akkor a kidobott pénz mintha nem is lenne kidobva...

©________ 2015.08.19. 06:45:17

@Virago_1000:

"Otthon miert ingyenes a diploma? "

Az ełso...
Amugy kb 30eżèr a tankonyv...
Orvosin duplája

bpetya75 2015.08.19. 07:08:11

@mojyo:

Most letúlérzékenyeztél? Na gyerek ki a hóra, jáccuk le! :-P

Nem kötözködésből, hanem mert tényleg nem értem a dolgot: Hol lehet nemzetközi művészeti oktatásban részesülni? Az angol, német, francia mennyivel nemzetközibb, mint a magyar? Azt, hogy innovatívabb, azt a legtöbb szak tekintetében elfogadom, bár pont a művészetek esetében nem vagyok benne biztos. De hogy maga a képzés nemzetközibb?

bpetya75 2015.08.19. 07:10:12

@Virago_1000:

"mikent johetnek letre egyaltalan parkapcsolatok kulonbozo nemzetiseguek kozt"

Ha a különbözőségeket nem idegenségnek, hanem érdekességnek, újdonságnak élik meg mondjuk, illetve a különbségek mellett van néhány fontos dolog, amiben hasonlóak, akkor miért is ne?

tanato 2015.08.19. 07:26:47

@Virago_1000: A magyarországi angol és német nyelvű orvosképzés egyáltalán nem ingyenes,sőt.
Egyébként a kisebbik lányom gyógyszerészhallgató,de még ingyenesen is havi 100 alatt nem lehet megúszni,albérlet,utazás,költőpénz ,könyvek stb.

tanato 2015.08.19. 07:28:09

@bpetya75: AQzért valamelyiknek fontos tudni a másik nyelvét,vagy mindkettőnek egy közvetítőnyelvet alaposan.

tanato 2015.08.19. 07:40:40

@pappito: dehogyí fog 70%.Most még úgy gondolják persze,de mire nyugdíjasok lesznek okafogyottá válik a költözés,mivel a barátok ismerősök,közeli rokonok addigra vagy kihalnak,vagy már teljesen elfelejtődnek.Eleve ha magyarországi szülők elhunynak,a hazalátogatások radikálisan csökkennek,esetlegessé válnak.

fhdgy 2015.08.19. 07:43:57

@sellőlány: az a 10-20 % nekem épp elég sok, abban az értelemben, hogy belőlem pont annyi hiányzik. Tanulhatnám ítéletnapig, akkor is hiányozna.

Pont tegnap történt, hogy itt volt nálam egy volt kollégám, barátom, hogy megbeszéljuk egy általam írt program "felöltöztetését". Én megírtam egy programot Androidra. Ez funkcionálisan működik. Ő pedig olyan külsőt ad neki, amitől szép is lesz, nemcsak működő.

Neki van érzéke a "felöltöztetéshez", nekem meg nincs.

Fontos a belbecs, de a külcsin sem hanyagolható el. A lényeg, hogy egyedül nem boldogulnék.

tanato 2015.08.19. 07:44:30

@bpetya75: Már írtam példának,amíg volt külföldieknek magyar nyelvű képzés az orvosin,rengetegen létesítettek párkapcsolatot magyar/főleg lánnyal,mert fiúk jöttek/személlyel a külföldi hallgatók,aminek jelentős része házassággal végződött.Amióta a külföldiek angol vagy német nyelven végzik az egyetemet alig-alig van erre példa.A nyelvi kommunikáció hiánya miatt.

2015.08.19. 08:23:17

@Virago_1000: Persze, a Youtube-rol jobban meg fogom tudni hogy velem pl. mi tortent, mint a sajat eletembol :). 2004-ben kezdtem az egyetemet, mert azelott Mo. nem volt EU-tag. Tudom hogy mennyi a tandij, eppen van a csaladban valaki aki nemsokara egyetemre keszul Angliaban. Egy fillert sem kell elore fizetni, es kesobb csak akkor kezdenek el levonni par szazalekot ha elert a fizetesed evi tobb mint 20 ezer fontot. En full time dolgoztam, hetvegi ejjeli muszakban, igy volt idom het kozben egy 'komoly' egyetemre jarni Londonban, es sajat studiolakast bereltem. Magyarorszagon eselyem nem volt, szuloi tamogatas nelkul, alberletben, 18 evesen szo szerint megelni is alig tudtam, nemhogy egyetemre menni.

2015.08.19. 08:26:22

@Virago_1000: Sajnos vagy nem sajnos, viszont teny hogy vannak segelyek es ezert nagyobb a letbiztonsag, foleg egy kisebb keresetu ember szamara, mint Mo.on. Nem mindenki orvos vagy IT-s, sok embernek ez is szempont, hogy nem lesz egyik naprol a masikra hajlektalan, nincstelen, ha elvesziti a munkajat.

2015.08.19. 08:32:09

@Galaxhopen [Swe]: Ezt irtad: 'De számomra igenis hozzátartozik a teljes képhez, hogy van, amit talán soha nem tanulunk meg és emiatt néha kicsit(?) vacakul fogjuk magunkat érezni, a jövőben is.'

'tanulunk meg', 'magunkat'. Ha magadrol beszelsz, akkor nem ertem, miert hasznalsz tobbes szamot. Kulturalis kulonbseg persze hogy van. Hozzam pl. az angol kultura sokkal kozelebb all mint a magyar, ez mar kezdettol fogva igy volt. Pl. mindig is halalra idegesitett Mo.on hogy szemelyes kerdeseket kerdeznek az emberek, panaszkodnak, stb. A brit mentalitas sokkal kozelebb all hozzam.

LittleG (uk) 2015.08.19. 09:16:11

@mojyo: "Egyszer olvastam egy konyvet egy angol szerzotol a csunyasagrol, eleg jol osszefoglalta, hogy miert olyan fura az angol izles"
véletlenül nem emlékszel címre vagy szerzőre?

Virago_1000 2015.08.19. 10:54:10

@pappito: "az meg, hogy fizetni kell a felsőoktatásért szerintem teljesen normális"

- te fizettel a diplomadert? (Nem tudom van-e)
Szerintem pedig igenis allja az allam! A bortonviseltek jelenleg tobbe kerulnek mint a diakok. (/nap/fo) Angliaban is. Szerintem inkabb nekik kene fizetni a fogvatartasuk koltsegeit . Erdekes kerdes h mi a fontosabb egy nemzetnek: bedektetni oktatasba, vagy wellness korulmenyeket biztositani bunozoknek. Ezt egy politikus sem lepi meg miert?

Galaxhopen [Swe] 2015.08.19. 10:54:51

@Mirjam2: Figyelj, úgy értelmezed, ahogy akarod. Ha nem inged, ne vedd magadra. Tényleg nem szeretném, hogy ezen lovagoljunk.

Abból a szempontból viszont egy cipőben járunk (úgy értem, te meg én :-)) ), hogy az itteni (ezesetben: svéd) kultúrát én is sokkal jobban magaménak érzem. Merthogy nagyok sok pozitívum is van ám (megintcsak szerintem). Itt is megvan, hogy teret engednek neked, nem szólnak bele az életedbe, aztán meg sokkal nagyobb szabadságfoka van az embereknek úgy általában, azt tapasztalom, stb...

Amit én ki szerettem volna hangsúlyozni, az csak annyi, hogy vannak ezek az ilyen-olyan bevándorlós élmények, amik néha felmerülnek (már akinél ugye, hmmm), de az mérleg nyilván ettől még teljesen pozitív tud maradni. Vagy mondhatnám azt is, hogy aki azt állítja, hogy az - akárhol élt - élete csupa öröm és boldogság, soha semmi probléma, az egy kicsit(?) gyanús :-) Mármint izé, nekem.

2015.08.19. 11:02:11

@Galaxhopen [Swe]: Sehol, senkinek nem csupa orom es boldogsag az elete, nekem is van egy csomo problemam, de pl. az egyik legjobb dolog ami tortent velem az eletemben az az volt hogy Angliaba koltoztem. Semmilyen lelki torest nem okozott nekem ez, pont ellenkezoleg. Es nem hiszem hogy egyedul lennek ezzel.

pappito · http://pappito.com 2015.08.19. 11:05:47

@Virago_1000: igen, fizettem az iskolámért és dolgoztam, hogy ki tudjam fizetni

amíg valaki nem szociálisan hátrányos helyzetű, addig lesz kedves megkeresni az oktatása árát, vagy vegyen fel diákhitelt, vagy szerezzen ösztöndíjat. a hátrányos helyzetűeknek adjon az állam támogatást, hogy ne a pnzen múljon

a börtönös összevetésed meg értelmezhetetlen a kontextusban

2015.08.19. 11:06:46

@Virago_1000: Talan azert nem lepik meg mert a legtobb brit nem ert veled egyet. En sem ertek veled egyet. Szerintem teljesen fair hogy fizetni kell az oktatasert, en fizettem, fizetek most is, eppen egy MA-kepzest csinalok angol egyetemen es hatezer font a tandij. Nekem megeri. A bunozoknek pedig nem biztositanak wellness korulmenyeket, szerintem normalis az hogy emberi korulmenyeket biztositanak a bortonben, mert akik ott vannak, azok is emberek es nem kell oket megalazni azert mert bortonben vannak. A buntetes a szabadsaguktol valo megfosztas, nem az hogy embertelen korulmenyek kozott tartjak oket fogva, mint pl. Mo.on.

Galaxhopen [Swe] 2015.08.19. 11:09:17

@Virago_1000: "warlimont kollega nagyin jol leirta a kulturalis kulonbsegekvol adodo beilleszkedesi nehezsegeket. Pontosan ez az oka, hogy sosem ertem meg, mikent johetnek letre egyaltalan parkapcsolatok kulonbozo nemzetiseguek kozt. "

Egyrészt egy frissen összejött, különböző nemzetiségű pár valószínűleg nem olvassa az említett kommentet, talán ez lehet az egyik oka :-)))

Másrészt nemcsak hogy létrejönnek, de igenis nagyon jól tudnak működni. Minden ember egyedi eset, ennyi. A szerelem meg nem egy logikus dolog, szó szerint nem ismer határokat :-)

A beilleszkedés más tészta. Annyiféle verzió van, rengeteg esetben az adott ország egyik félnek sem a szülőhazája pl. De olvastam olyan interjút is, ahol a svéd férj évekig szuperül érezte magát Bp.-n, majd Stockholmba költözve a magyar feleség totál kiakadt a svéd kultúrától, ami szerinte nincs is... (Hogy pl. a svédek nem fertőtlenítik túlzottan a babacuccokat vagy a svéd anyós nem érzi feladatának, hogy a látogatási idejét házimunkával töltse.)

Azonos nemzetiségűeknél is előfordul hüledezés, miszerint az illetők nem is illenek össze, stb. Vannak esetek, ahol ugyan jól indul a kapcsolat, de csúnya vége lesz. Ha az azonos állampolgárság bármire is garancia lenne...

puhacica 2015.08.19. 11:10:26

@Virago_1000: na akkor en most visszaadom a remenyt a nepnek. :) igenis meg lehet elni Londonban ebbol a penzbol. persze nem egyedul. de ha egy par jon ki, nincs gond. studiolakas, etterem hetente 1-2 alkalommal, nyaralas, muszaki cikkek, pub... sporolni is lehet, igaz, nem sokat. de azt az elejen el kell donteni, hogy mi a cel es ahhoz igazitani az igenyeket. mint ahogy a poszter is tette. csak altalanositani nem szabad.

London2009 2015.08.19. 11:14:39

@FutureFry: ezt egesz pontosan meg tudom neked mondani, mert mi hasonloban lakunk es mi is Greenwich Councilhoz tartozunk. Durvan 400 font. Ebbol durvan 200 a council tax es a service charge, 35 a viz, gazzal megy nalunk a melegviz es a futes ez havi lebontasban olyan 70 font, villany 40, internet, tv, telefon 25.

2015.08.19. 11:18:17

@kék madár: Es miert vitatkoznal az arts&craftsos resszel? :)

@bpetya75: Az angol, nemet, francia egyetemekben az a jobb muveszeti oktatas szempontjabol, hogy kevesbe vannak elszigetelve az ugynevezett piactol, azok a tervezoirodak, design cegek, akik a tehetseget hasznositjak, inkabb ezekben az orszagokban talalhatoak, a muveszeti fesztivalok, peldaul a Berlini Biennale vagy hasonlok inkabb ezekben az orszagokban talalhatoak, es a mugyujtok is ide figyelnek inkabb. Ez nem jelenti azt, hogy magyar egyetemekrol lehetetlenseg ide eljutni, csak nehezebb. Ez az egyik, a masik a szemleletmodbeli kulonbsegek, vegyel meg egy magyar tervezografikus evkonyvet es hasonlitsd ossze egy tetszoleges masik orszagbelivel, ha talalsz meg egy olyat a magyaron kivul, ami a konyvbe bevalogato zsuri bemutatasaval kezdodik, akkor revidealom a sajat nezeteimet, de addig nem :D Amugy ezekhez kepest olcso a magyar oktatas, a szinvonal pedig okes, ez teny, csak ugy mondom. Ez nem Magyarorszag, vagy a szemelyed ellen iranyul, es tiszteletre melto amugy amit csinaltok a csaladoddal, en is egy sokgeneracios ertelmisegi csaladbol jovok ahol a muveszet szeretetere neveltek, de ennek is megvan a hatranya amugy, mert innen csak ugy lehet lazadni, hogy igenytelen punkzenet kezdtem el hallgatni, es erdekelni kezdett a foci. Szoval meg barmi lehet, gondoltam szolok elore. :D

London2009 2015.08.19. 11:19:59

@Demi78: a vegen meg szavadon foglak es megjelenunk a deszkakkal nalatok! :)

London2009 2015.08.19. 11:27:57

@mojyo: ez nagyon erdekes volt, erre meg ilyen formaban nem is gondoltam, koszi.

Galaxhopen [Swe] 2015.08.19. 11:33:11

@Mirjam2: "de pl. az egyik legjobb dolog ami tortent velem az eletemben az az volt hogy Angliaba koltoztem. Semmilyen lelki torest nem okozott nekem ez, pont ellenkezoleg. Es nem hiszem hogy egyedul lennek ezzel."

Én is azt írtam a sztorimban, hogy nem bánok semmit. És ez abszolút így is van. Az, hogy átmentem dolgokon, az sokat hozzáadott az életemhez. Remélem, ez lejött.

Ugyanakkor egyetlen szóval sem állítottam, hogy a határátkelés kötelező része valamiféle "lelki törés" elszenvedése. Ha ezt olvastad ki valamelyik mondatomból, azt furcsállanám.

Az, hogy warlimont írására reagáltam (miszerint jól jellemzett kulturális jelenségeket) és hogy nekem milyen volt a svédországi indulásom (enyhén szólva is rögös), az kb. az alma hasonlítása a körtéhez. Valamiért sokszorosan alá akarod húzni, hogy te nem vagy ilyen. Oké :-) Mivel ugye nem vagyunk egyformák...

De persze nincs garancia senkinél, hogy ha eddig elkerülte pl. a depresszió (akármilyen okból kifolyólag - lehet az akár örömtelinek hitt események következmény is, pl. nyugdíjazás!), akkor már élete végéig immunis marad. Ez is tény, amit én is nagyon sokáig tagadtam. Kényelmesebb azt hinni, hogy csak "másokkal" történhet ilyesmi. Pláne azt hinni, hogy "mentális gyengeség", "nem is igazi betegség", stb. Senkibe nem beszélek bele semmit, de jelenleg olyan szinten agyonhallgatott a téma, hogy sokan túl későn kapnak segítséget. Érdemes utánaolvasni, ennyi.

Virago_1000 2015.08.19. 11:43:15

@bpetya75: "
Ha a különbözőségeket nem idegenségnek, hanem érdekességnek, újdonságnak élik meg mondjuk, illetve a különbségek mellett van néhány fontos dolog, amiben hasonlóak, akkor miért is ne?"

Azert, mert az a mondas, hogy az ellentetek vonzzak egymast, egy jo nagy hulyeseg. Csak nezz korul, a parok max 5-10 %-a vegyes szarmazik vegyes rasszbol, meg az eroltetett multikulti ellenere is.

@tanato: a kepzes nem teljesen ingyenes tudom. De a fizetesekhez aranyositva sokkalsokkal olcsobb mint angliaban, ezzel gondolom nem vitatkozol. Es eppen ezert egy szegeny de tehetseges fiatal kitoresi eselyei otthon sokkal jobbak.

",mivel a barátok ismerősök,közeli rokonok addigra vagy kihalnak,vagy már teljesen elfelejtődnek"

- kivanom, hogy legyen igazi baratod. Aztan majd megtapasztalod, hogy nem igy van.

2015.08.19. 11:48:35

@Galaxhopen [Swe]: Nem gondolom hogy csak masoknak lehetnek mentalis problemaik, nekem is voltak, vannak, lesznek. Viszont kimondottan irritalonak tartom a posztban, es a te kommentedben is (abban amire reagaltam) az arra valo utalast hogy mindenkinek kivetel nelkul lelki problemakat okoz ha masik orszagba koltozik. Ez egyszeruen nem igaz. Sok esetben pont forditva van, sok ember mentalis egeszsegenek jot tesz az orszagvaltas. En nem elem meg problemakent hogy 'mas' vagyok kulfoldon, reszben azert mert Magyarorszagon mindig is 'furcsanak' szamitottam, olyan egyszeru okok miatt belyegeztek engem es a csaladtagjaimat, barataimat 'masnak' mint pl. vegetarianus dieta. Nekem sokkal jobb kulfoldon 'masnak' lenni, mint abban az orszagban ahol szulettem.

2015.08.19. 11:53:36

@Virago_1000: 'egy szegeny de tehetseges fiatal kitoresi eselyei otthon sokkal jobbak'

Nem.

Ami a kapcsolatokat illeti, nekem egyik komoly partnerem sem volt magyar, emiatt nem voltunk egymasnak az 'ellentetei'. A nemzetiseg messze nem az egyetlen dolog ami hasonlosag lehet ket ember kozott: mas dolgok sokkal jobban szamitanak, pl. egyeniseg, csaladi hatter, erdeklodesi kor, ertekrend, vallas, eletforma stb.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.19. 12:22:47

@Mirjam2: Bingo. Ha az ember misfit, akkor erre sokszor jobb terep egy másik ország.
Vannak online ismerősök joparan, akik pl azért (is) mentek ill maradnak Angliában, mert kilométerekkel jobbak a kilatasaik az autista / downos / hallássérült gyerekeiknek.
Erről sokat tudnék írni személyeset is, ahogyan te is. Nem kell, hogy feltétlen fogyatékos v beteg kell hogy legyen az ember ahhoz, hogy kinezzek.

2015.08.19. 12:37:10

@Dragonlady (Bp, Hun): Igy van, es kulonosen Mo.on nem volt nehez misfitnek lenni mikor ott eltem (nem tudom azota mennyit valtozott a helyzet)...

2015.08.19. 12:38:04

@Mirjam2: Mar ugy ertem, hogy nem sok kellett ahhoz, hogy 'kilogjon a sorbol' valaki.

Virago_1000 2015.08.19. 13:50:35

@pappito: "vagy vegyen fel diákhitelt" - akar hatranyos helyzetu akar nem, csak en tartom abnormalisnak, hogy egy fiatal massziv adossaggal kezdje az eletet? Kinek az erdeke ez, es kinek jo?

Galaxhopen [Swe] 2015.08.19. 14:03:12

@Mirjam2: "Viszont kimondottan irritalonak tartom a posztban, es a te kommentedben is (abban amire reagaltam) az arra valo utalast hogy mindenkinek kivetel nelkul lelki problemakat okoz ha masik orszagba koltozik."

Úgy látom, ezt akarod belém látni, de én speciel soha nem írtam ilyet. Pláne nem olyat - bármiről is írtam eddig! - hogy "mindenkinek kivétel nélkül". Kicsit furcsa érzés, hogy már szinte jobban tudod, mit érzek és mire gondolok, remélem, ez azért nincs így :-)

Amúgy jópár itt élő magyart - és máshonnan idevándoroltat - ismerek és akár hiszed, akár nem: egyiket sem a pszichiátriáról :-) Szóval miért is írtam volna le olyat, ami egyszerűen ellentmond a tapasztalataimnak? Mi lenne ezzel a célom? Komolyan.

De a _kockázat_ az benne van, igen. Egy emigrálás nem kis dolog, túl nagy falat is lehet lelkileg (sokszor nem derül ki, mert inkább vetítenek a delikvensek, mennyire jól is vannak - vagy ott van még a "savanyú a szőlő"-effektus).

Ugyanakkor egyértelmű, hogy ha mondjuk maradok Mo.-n és rámszakad pár dolog egyszerre (pl. munkanélküliség, betegség, haláleset a családban, stb.), akkor simán ugyanezeket a tüneteket tudtam volna produkálni országhatáron belül is. Ugye ez világos?

Az én történetem egy az ezermillió közül. Velem _ez_ történt. Tökmindegy, hogy velem pont Svédországban történt meg. Nem akartam általánosítani - nem is tettem(!).

De én vagyok az az icipici figura, aki a mákszemnyi zászlóját lengeti, hogy "emberek! vigyázzatok!". Kockáztatva azt, hogy dilisnek, mentálisan labilisnak, bolondnak nevezik vagy kinevetik. És icipicit rosszul esik, hogy erre azt kapom vissza, hogy irritáló vagyok (szerencsére nem mindenkitől).

Hasonló megtörténhet másokkal is. Meg is történik, sajnos. Sokan nem ilyen szerencsések, mint én. Esetleg nem élik túl a dolgot. Ha egy embernek tudok segíteni, már nem volt hiába. Nem öncélúan írogatok ám itt.

Számold össze, hányan mertek ilyen problémákról írni a Határátkelőn (vagy akár máshol is). Tényleg én lennék a nyomasztó többség, aki a már a csapból is folyik?...ha igen, bocs.

"sok ember mentalis egeszsegenek jot tesz az orszagvaltas. En nem elem meg problemakent hogy 'mas' vagyok kulfoldon, reszben azert mert Magyarorszagon mindig is 'furcsanak' szamitottam"

IGEN, én is sokkal jobban érzem itt most magamat, mint anno Mo.-n (ahol azért 34 évet eltöltöttem) ill. ott én is kilógtam a sorból pár dolog miatt, amikért itt senki nem vet rám követ. Például bipolárisnak lenni is kisebb stigma itt - de még mindig stigma.

tanato 2015.08.19. 14:48:17

@Virago_1000: sajnos ha nem jársz haza sűrűn a szülők halála után,tényleg elfelejtődnek a régi ismerőseid,de legalábbis annyira el hogy a családi ismerősi kapcsolatok miatt nem lesz érdemes mondjuk 70 éves korban repatriálni.

FutureFry 2015.08.19. 15:50:31

@London2009: Köszi. Még egy pár kérdés:
- Mire fel számítanak "service charge"-ot?
- Szemétszállítás a fent említett havi ~£400-ban benne van?
- A biztosítás (ha valakinek kell vagy akar) az kb mennyi lenne?

Csak a kíváncsiság (pl. összehasonlítás más országokkal) vezérel, és az ilyen dolgokat nem olyan egyszerű kiguglizni (ha egyáltalán lehet). Jó lenne egy website ahol az ilyesmi egy térképen országokra/területre lebontva megtalálható lenne...

blackhairlady 2015.08.19. 16:38:52

@bpetya75: "Ha a különbözőségeket nem idegenségnek, hanem érdekességnek, újdonságnak élik meg mondjuk, illetve a különbségek mellett van néhány fontos dolog, amiben hasonlóak, akkor miért is ne?"

Ezt de szepen leirtad Petya!

bpetya75 2015.08.19. 18:33:56

@tanato:

Jogos észrevétel.

@mojyo:

"mert innen csak ugy lehet lazadni, hogy igenytelen punkzenet kezdtem el hallgatni, es erdekelni kezdett a foci. Szoval meg barmi lehet, gondoltam szolok elore. :D"

Kedves tőled :-D

Egyébként már vannak jelek. Néha megengedjük a 12 évesnek, hogy szörfözgessen a tévén. Legnagyobb megdöbbenésemre többször is egy olyan műsornál kötött ki, ahol kanadai kamionmentőket mutatnak be munka közben. Kicsit sem lányos műsor ;-)

@Virago_1000:

Felénk még annyi sem. De attól, mert ritka, még működhet.

@blackhair-lady:

Egy költő veszett el bennem, szerencsére jó mélyen ;-)

skye8 2015.08.19. 18:54:25

Sok sikert a posztolonak, en a helyeben nem kinlodnek londonban.ha 4 ev utan sem sikerult megszeretni, nem latok tul sok eselyt a jovoben sem. Az hasznos lett volna ha poszter jobban kifejti, miert nem tud beilleszkedni.ja hogy tomegszallason lakik Es megtudtuk kb. mennyi a fizetese, ez onmagaban nem mond semmit arrol hogy mikent Eli meg a londoni hetkoznapokat.

London2009 2015.08.19. 19:16:13

@FutureFry: tudom, hogy kisse ciki, de nem tudom pontosan mire van a service charge. De talan property maintenance es abban van az elotted levo jarda, meg a szemet talan. Nem tudom. Majd utana nezek! 21 fontot fizetunk biztositasra amit szinten elfelejtettem beleszamolni es az house es content insurance 9k-ig, a biciklikkel, szorfdeszkakkal meg az elektronikus kutyukkel.

DieNanny CH 2015.08.19. 19:16:52

@FutureFry:

"Jó lenne egy website ahol az ilyesmi egy térképen országokra/területre lebontva megtalálható lenne..."

Valójában, itt a HÁ-n már elkezdtünk valami ilyesmit, íme:
docs.google.com/spreadsheets/d/1DNAW9Fi-WgOkz3AlU-rwnPZAkZexyPO2R6EojFSbFXA/edit?pli=1#gid=1192505420

London2009 2015.08.19. 19:21:11

@FutureFry: na marmint a szemetszallitas az benne van ebben. Azt nem fizetjuk kulon.

Virago_1000 2015.08.19. 19:39:25

@Mirjam2: "mas dolgok sokkal jobban szamitanak, pl. egyeniseg, csaladi hatter, erdeklodesi kor, ertekrend, vallas, eletforma stb" - azonban ha a nemzetiseg kulonbozo, akkor a kozos pont valoszinusege ezekben a kerdesekben hatvanyozottan kisebb.

Az, hogy magyar fiuval nem sikerult komoly kapcsolatot kialakitanod, valahonnan nezve nem kis kudarc.

Virago_1000 2015.08.19. 19:52:16

@London2009: es szemeteszsakokban rakjatok ki a az utcara?

A lenezett "keleten" 25 eve vannak.mar muanyag kukak videken is.

Anglia pedig uszik a mocsokban, (elsosorban a varosok), persze ez foleg az atlag angolok ertelmi szintjenek koszonheto hiszen eldobalnak mindent, a szemetet kidobjak az ablakon stb. Az ember gyomra kifordul egy nagyvaros mellekutcajan vagy a nem tul elegans reszen.setalva. Rettenetesen nemtorodom, hanyag, ignorans emberek. Megfigyeleseim szerint a diplomasok sem kivetelek. Mindennapos latvany a futkarozo patkanyok meg nappal is, a belvarosokban elo roka populaciorol ne is beszeljunk. Vagy tengerhez kozeli varosokban a siralyok. Ezek az allatok mind az eldobalt a szemetbol lakmaroznak.

Az emberekre visszaterve, nos az meg az altaluk lenezett bulgariaban sem fordul elo hogy kerdezes nelkul ragyujtanak a taxiban, beleokadnak, es meg nekik all feljebb, eldobaljak a sorosdobozokat, kidontik a piat, beletapossak a szonyegbe a kajat stb stb. Az atlag angol ertelmi szinvonala bizony itt van, 600 kmre a beka segge alatt, ahol meg a vakondnak is reflektor kell.

FutureFry 2015.08.19. 20:13:37

@London2009: Köszönöm az információt.

DieNanny CH 2015.08.19. 20:19:19

@Virago_1000:

"Az, hogy magyar fiuval nem sikerult komoly kapcsolatot kialakitanod, valahonnan nezve nem kis kudarc."

????????
Te komolyan, nemzetiség szerint rangsorolod az embereket????

2015.08.19. 20:47:51

@Virago_1000:

Vallott nekem a Nyulak-szigete
Regék halk éjén. Ime, a titok:
Királyi atyja klastromba veté
Legendák szűzét, fehér Margitot.

Álom-leány volt: egy fojtott sikoly.
Ájulva hullt egy durva szó miatt.
S robogtak a királyi udvaron
Hajrázó, vad, bozontos férfiak.

Nyugatról várt sokáig valakit.
Nem vadbajszú, lármás, mokány nagyúr,
Dalos, törékeny, halk fiú legyen,
Asszonyos, kósza, könnyes trubadúr.

Már régen várt s megbénult szive.
Zúgott a vár, prüszkölő kún lovak
Hátán érkeztek hetyke magyarok.
Ő nem jött: egy csöndes álom-lovag.

Ő nem járt a Duna táján soha,
Egy halk dalu és halk csókú legény.
És Jézusnak áldozák Margitot,
Ki ott halt meg a Nyulak-szigetén.

FutureFry 2015.08.19. 20:50:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Köszi - engem inkább a lakás/ház után fizetendő adó/járulék/közmű érdekelne ilyen területszintű lebontásban. Azaz az amit akkor is fizetnie kell a tulajnak (lakónak) ha egyébként tehermentes a lakás/ház. Pl. Amerikában (bár ez államonként eléggé változó) csak az adó összege egy (helyileg átlagosnak számító) házon sokszáz dollár lehet havonta, és az ilyesmibe nem szokott a közműdíj (pl. víz/szemétszállítás) beleszámítani (bár lehetséges). Ez hasonló mértékű (vagy talán kicsit több) mint a @London2009: által írt összegek. Viszont (úgy tűnik a council tax-al ellentétben?) a legtöbb helyen az adó alapját képző FMV-t ("Fair Market Value") legalább pár évente újraszámolják, így az adó mértéke hosszútávon egy kifizetett háznál is jelentősen nőhet (persze ez megint állam- és megye/városfüggő).

2015.08.20. 07:29:10

@Virago_1000: Ja, tenyleg oriasi kudarc hogy nem tudtam komoly kapcsolatot kialakitani valaki olyannal mint te peldaul :))). Ez az eletem legnagyobb kudarca, tenyleg :) (az, hogy meg sem probaltam, meg ennel is sokkal nagyobb kudarc nyilvan :)))

2015.08.20. 07:31:51

@Virago_1000: Egyet nem ertek. Ha Angliaban minden rosszabb mint Mo.on, tele van ignorans emberekkel, mocsokkal, akkor te minek elsz ott? Ezt az egyet tenyleg nem ertem.

2015.08.20. 07:44:53

@Galaxhopen [Swe]: Mar ideztem fentebb a kommentedbol, tobbes szamban beszeltel, ez valoban ugy hangzott mintha mindenkire vonatkozna amit irtal - bar valoban lehet hogy a posztot vetitettem ki rad, amiben voltak olyan mondatok mint pl. 'az első generációs migránsok élete milyen nehéz, feláldozzák a mentális épségüket a jövő számára', ez nekem erosen ugy hangzik hogy altalanosit a szerzo. Belatom hogy nem te irtad a posztot, es lehet hogy nem altalanositani akartal, de a tobbes szam ilyen esetekben erosen felrevezeto.

Egyebkent teljesen egyetertek veled abban hogy nem sokan irnak nyiltan a mentalis problemaikrol - es ez altalanossagban igaz, nemcsak a kivandorlassal kapcsolatban, hanem pl. hasonlo tema a szules utani depresszio, stb. Tehat hianypotlo es jo dolog szerintem hogy felvallaltad ami veled tortent.

pappito · http://pappito.com 2015.08.20. 08:17:51

@Virago_1000: a kedves diák érdeke, ha nem akarod hogy a gyereked adóssággal kezdje, fizesd ki a tandíját. de én nem akarom kifizetni a te gyereked tandíját

Virago_1000 2015.08.20. 09:25:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: hol lattal tolem rangsorolast?
Idezd vissza legyszives.

Vegyes parokat nagyon keveset latsz az utcan pont az altalam fentebb emlitett okok miatt?

Virago_1000 2015.08.20. 09:27:29

@pappito: hanem mit akarsz, hogy mire koltsek az adodat? Sorolj fel jobb celokat, valamint sorold hogy szerinted mire koltik az adodat!

adg 2015.08.20. 09:54:51

@pappito: Annyi baromsagra koltenek az odobol. A magam reszerol sokkal szivesebben fizetnem a te (vagy barki) gyereked oktatasanak ram eso reszet, mint egy csomo okorseget.

Abbol nagy gond nem lesz, ha tobben tanulnak. Esetleg olyanok is, akik nehezebben engedhetik meg maguknak, vagy olyan szakra mennenek, ami mellett nagyon nehez munkat vallalni, stb.

Szerintem az ugy oke, ha az elso diplomaig fizeti az allam, mondjuk a normal kepzesi idotartamra.

Ha tovabbgorgetjuk a kerdest, miert fizessunk masok altalanos iskolai tanulasaert, plane, ha nekem nincs is gyerekem pl.
Az oktatas jo befektetes, jo az allamnak is, es nekem is jobb, ha tobb tanult, kepzett ember vesz korul. Ket stadion, vagy par km autopalya, idiota beruhazasok arabol, vagy a haveroknak szetfolyo penzekbol, mindenfele kozpenzekbol tamogatott rendezvenyek arabol boven tellene ra, es jobban megterulne valoszinuszeg.

Megtalanam ra a forrast, ha odaengednenek. Lehet, hogy a nyugdijamat is megsporolnam az allamnak, mert azonnal kinyirnanak. :-)

Demi78 2015.08.20. 10:03:38

@London2009: az jo... irsz a sacojarnackukacgmailpontcom ra egy levelet vmi elerhetoseggel? koszonom!

2015.08.20. 10:11:29

@adg: Bizonyos kor felett az egyennek kene felelosseget vallalnia azert hogy egy bizonyos befektetes megeri-e vagy nem. A magas szinvonalu felsooktatas nagyon draga. Magyarorszagon egy egesz csomo ember van (vagy volt regebben, nem tudom meg mindig igy van-e) akik eveket toltenek azzal hogy nem tul intenziven tanulgatnak egy egyetemen, kozben a szuleikkel laknak, par kreditet vesznek fel egy tanevben, stb. Aztan mikor sok ev mulva vegre lediplomaznak, gyakran nem tudnak az elvarasaiknak megfelelo munkat talalni. Ez nem hiszem hogy erdeke a tarsadalomnak.

tanato 2015.08.20. 10:14:33

@Mirjam2: Ez elég gyakori sok kint élő kommentelőnél/nem csak ezen a blogon/Én ugyan kint vagyok családostul.nem vagyok hülye hogy negyedannyi pénzért otthon csináljam ugyanazt.meg azért a gyereknek is jobb ha tud egy két világnyelvet anyanyelvi szinten/de Mo. szuper hely,a kormány nagyon jól dolgozik,nem is értem miért verik félre a harangot.Pl. az említett orvosi blogon amire jószerivel csak a gyűlölködők mertek íren menekültügyben az egyik Svédben dolgozó kollégám volt majd a legagresszívabb,hogy merem én bírálni a kampányt meg a kerítést,inkább menjek keletre a "pátyolgatott"menekültjeimmel együtt.Én visszaírtam hogy akkor minek vagy kint a 3 gyerekeddel együtt több éve,nyugat felé.

adg 2015.08.20. 10:16:06

@Mirjam2: Ez valoban nem erdeke, de en ezt irtam: "Szerintem az ugy oke, ha az _elso diplomaig_ fizeti az allam, mondjuk a _normal kepzesi idotartamra_. "

Tehat egy egyetem eseten ot evig fizeti az allam, aztan fizetheted magadnak.

Es fenntartom, hogy jobb befektetes mint az a sok baromsag, amit vidaman fizet az allam, holott csak kidobott penz.

tanato 2015.08.20. 10:16:29

@Mirjam2: jelenleg egy tárgyat max 3.szor lehet felvenni,utána végleg eltanácsolják az illetőt.15 félévnél többet meg semmiképp nem finanszíroz az állam.Szigorítottak.

pappito · http://pappito.com 2015.08.20. 10:29:22

@Virago_1000: miután nem hiszem a nanny state-ben, amely nem működésének Mo kiváló példája, valószínűleg nagyon eltér a véleményünk abban, hogy mi állami feladat és mi nem.

Én a minimális, egyszerű államban hiszek, amely egyértelmű játékszabályokat szab és azokat be is tartatja, egyformán, mindenkivel, kb. a jelenlegi államot üzemeltető alkalmazott egyharmadával. Az állam gondoskodjon a közbiztonságról, közös infrastruktúráról, őrizze a kulturális értékeket (mojzeum, stb) biztosítson egyformán jó minőségű alapoktatást mindenkinek, és mivel Mo-n szentségtörés már a gondolat is, hogy valaki maga fizesse meg az eü ellátását, biztosítson mindenkinek jó minőségű eü ellátást - ezt a lukszust megengedhetné magának az ország, ha amúgy visszavágná az álami működést (és persze befejezné ezeket a stadion faszságokat meg andivajna miliárdokkal való kitömését, stb.) és a szinte teljesen elmebeteg adó és járulékrendszert. Tartsa fenn a határvédelmet meg a nemzeti parkokat meg a kötelező minimumot, egyébként meg csihadjon.

Tartson fenn az állam egyetemet, ha akar, de aki odajár az fizessen, a felsőoktatás nem alapjog és nem jár.

A valós szociális rászorultságot ismerje fel és tegyen meg mindent a felzárkóztatásért ill a lemaradókért.

De nem az állam dolga a rezsicsöki meg a fővárosi nagycirkusz üzemeltetése meg az állampolgárok fosztogatása. Az állam hagyja békén a polgárokat, azok meg fogadják el, hogy semmi nincs ingyen, minden pénzbe kerül és valakinek állni kell a cehhet.

tudom, hogy ezek nem népszerű nézetek, de az a jó, hogy Mo nem az én adómból pocsékol

London2009 2015.08.20. 10:33:08

@Virago_1000: nem tudom ezt a szemeteszsak dolgot honnan vetted!
3 kukank van. Egyikbol a tartalom megy a komposztaloba, aztan van egy normalis meg egy ujrahasznosithato. Ezeket a kukakat a council adja es jon ertuk keddenkent. Remelem ez megnyugtatott.
Sajnalom, hogy ilyen elmenyeid vannak. Angliaban meg soha nem lattam patkanyt, Budapesten, annal tobbet. Nem tudom, hogy te merre es kikkel jarsz, de nekem ilyen elmenyeim egyaltalan nincsenek. Ha valaki ragyujtana egy taxiban, ott allna meg a taxi azonnal. Ne haragudj, de ezt elkepzelni sem tudom. Ha meg valami baleset tortenik benne, akkor lehet a tisztitasra kifizetni a tobb szaz fontot.
Ha ilyen elmenyek ernek, akkor nem jo helyen mozogsz, javaslom, hogy koltozz masik orszagba, de legalabbis masik kornyekre, ahol nincs patkany meg igenytelen tomegek.

London2009 2015.08.20. 10:36:02

@Mirjam2: igy van! Teljesen egyetertek. A nemzetiseg szamomra is huszadrangu dolog egy kapcsolatban.

©________ 2015.08.20. 10:36:56

@tanato: nalunk 12felev.
Es van egy 6 elegtelenes hatar is, ami azt jelenti, hogy max ket felev alatt kimerited a vizsgalehetosegeket.
Utana elbocsatanak

pappito · http://pappito.com 2015.08.20. 10:39:06

@adg: "Annyi baromsagra koltenek az odobol. A magam reszerol sokkal szivesebben fizetnem a te (vagy barki) gyereked oktatasanak ram eso reszet, mint egy csomo okorseget."

ez kedves tőled, de a felsőoktatás fizetőssége és a stadion meg a kisvasút nem ugyanaz. a felsőoktatás fontos, csak így egyrészt nem sokat ér, másrészt feneketlen kút és ami a legnagyobb baj, nincs rajta a térképen.

2015.08.20. 10:42:10

@adg: En Angliaban nem erzem ugy hogy hulyesegekre kolti az allam az adopenzt. Ha lehetne rola szavazni, en arra szavaznek hogy fizetos legyen a felsooktatas, nekem szimpatikus az a konstrukcio hogy tudatositjak az emberekben, mennyibe kerul az oktatasuk, hogy nem ingyen van. Angliaban nem kell elore semmit fizetni, utolag vonjak le a penzt a fizetesbol. Ha valaki ugy gondolja hogy amit tanul, nem fog jol fizeto szakmahoz vezetni, az szerintem inkabb ne tanuljon, vagy csak akkor ha olyan helyzetben van hogy anyagilag megengedheti maganak hogy a hobbijara jelentos osszeget koltson.

London2009 2015.08.20. 10:42:56

@pappito: nagyon igaz es teljesen egyetertek. Nekem is pont egy ilyen allam lenne az idealis.

2015.08.20. 10:48:02

@tanato: Ez szerintem egy lepes a jo iranyba. A brit egyetemen ahova en jartam megszabtak hogy hany tantargyat kell felvenni felevenkent (extrat lehetett, de kevesebbet nem) es bukas eseten csak egyszer lehetett ismetelni, azt is csak korulmenyesen. Halasztani maximum egy evet lehetett, nagyon indokolt esetben, dokumentumokkal kellett alatamasztani hogy miert nem tudja az illeto elvegezni a kovetkezo evet es ezt egy bizottsag elbiralta. Ja es tandij volt mar akkor is, de ettol fuggetlenul mindenkeppen azt akartak elerni hogy az eloirt ido alatt mindenki elvegezze a kepzest, vagy otthagyja, ha nem neki valo, minel elobb.

London2009 2015.08.20. 11:01:59

@Mirjam2: na mondjuk ehhez azert azt is hozza kell tenni, hogy itt nem arrol szol az egyetem, hogy hol tegyenek keresztbe a diaknak. Bar biztos egyetem valogatja otthon is, de en jogra jartam es en borzalomkent eltem meg. Egy eletre megutaltattak velem az egeszet.

London2009 2015.08.20. 11:04:42

@Mirjam2: Nekem meg azert is szimpatikusabb ez a kinti rendszer, mivel pont emiatt, hogy az egyetem kemeny penzbe kerul, a diakok ketszer is meggondoljak, hogy belekezdjenek e. Ha valaki peldaul ingatlanugynok vagy ugyfelszolgalatos lesz (most mondtam valamit) nem elvaras a diploma, mert minek, majd beletanul. Mig Magyarorszagon egy recepcios munkahoz is lassan mar felsofoku vegzettseg kell.

2015.08.20. 11:27:05

@London2009: Igen, teljesen egyetertek mindket kommenteddel. Az biztos hogy a tanarok UK-ben altalanossagban nehezen tudnak keresztbe tenni a diaknak. Nekem konkretan egy tanarom volt aki utalt, es finoman jelezte hogy ha jot akarok magamnak, ne jarjak tovabb a kurzusara. Ennek ellenere maradtam, a vizsgamra a leheto legalacsonyabb pontszamot kaptam amivel meg at lehetett menni bukas nelkul. A mostani eszemmel mar nem maradnek a kurzuson, megtanultam inkabb elkerulni az ilyen helyzeteket, nem eri meg - tehat ilyen szempontbol halas vagyok neki, vegulis az oktatas fiatal korban reszben arrol is szol hogy megtanuljuk az ilyen helyzeteket kezelni (hiszen munkahelyen is elofordul hasonlo).

De ez tenyleg kivetel volt, szinte minden mas tanartol segitokeszseget tapasztaltam / tapasztalok. Es termeszetesen minden kurzus utan keri az egyetem a hallgatok velemenyet nevtelenul, es ezt komolyan is veszik, nem nagyon engedheti meg a tanar maganak hogy feleslegesen megnehezitse a diakok eletet.

DieNanny CH 2015.08.20. 11:48:01

@Virago_1000:

Akkor beidézem megint:

"Az, hogy magyar fiuval nem sikerult komoly kapcsolatot kialakitanod, valahonnan nezve nem kis kudarc."

Kudarcnak látod, hogy M.-nek magyar fiúval nem volt komoly kapcsolata. Emiatt vontam le a következtetést, hogy te így osztályozol: merthogy kihangsúlyoztad: magyar.

Akkor, szeretném, ha megmagyaráznád: miért fontos, hogy egy külföldön élő magyar nőnek legyen magyar fiúval is kialakított komoly kapcsolata?

London2009 2015.08.20. 13:12:41

@Mirjam2: Ja es nekem sem volt magyar fickom 21 eves korom ota. Biztos velem is komoly gondok vannak es igazi kudarc valoban! :D

2015.08.20. 13:46:25

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Engem eleve nem a 'fiuk' erdekelnek, a ferfiak esetleg :)

2015.08.20. 13:47:08

@London2009: Luzerek vagyunk, egyutt kell elnunk ezzel a tudattal :)))

Muscari 2015.08.20. 14:08:29

@Virago_1000: honnan tudod egy párról megállapítani, hogy vegyes, ha mindketten fehér bőrűek?

Muscari 2015.08.20. 14:24:57

@Mirjam2: bár az én férjem magyar, de mi még otthon ismerkedtünk meg és nagyon egyetértek veletek.
Ha jól beszélsz egy nyelvet az már nem lesz akadálya annak, hogy megtaláld a párodat, legyen az bármilyen nemzetiségű vagy színű. Millió vegyes párt ismerek, ennek a virágnak szerintem ugyanaz a baja, mint H-nak és ezért a lányokat hibáztatja. Vagy ha lány, akkor a fiúkat, mert most így hirtelen nem tudom eldönteni.

qkuc 2015.08.20. 15:04:34

@Virago_1000: Az a nettó 400 e Ft sem "átlagos" kezdő bér az IT szektorban itthon, csak mondom. Legalább akkora parasztvakítás, mint a 2K font Londonban nem IT területen ...

LittleG (uk) 2015.08.20. 15:08:10

@Virago_1000: kézenfogva megy az utcán egy szlovák csaj meg egy bolgár srác. Épp nem szólalnak meg, mikor elmennek melletted. Rájössz, hogy vegyes pár? Nem. Akkor meg honnan tudod hogy keveset látni belőlük az utcán?

Vagy csak az ér. ahol a testi jegyek ezt elárulják? Kínai csaj afrikai sráccal?

Amúgy meg én nagyon sok fehér anyukát látok színesbőrű gyerekkel. Ki lehet találni apuka milyen?

A korai hozzászólásaid szimpatikusak voltak, a későbbiek az én ízlésemnek túl általánosítóak, kategorizálók..

Virago_1000 2015.08.20. 15:25:36

@pappito: @adg: +1

Meglepodik az ember neha de az ado 2. legnagyobb resze az unionak befizetett tagdij es egyeb dolgok. Aminek egy toredeket kapja vissza az orszag palyazatok utjan, mar ha nyer. Es a mediaban van pofajuk ugy feltuntetni, hogy az unio tamogat!! A siralmas pedig az hogy felnott, ertelmes, gondolkozo emberek ezt be is veszik.

Az ado legnagyobb %-a pedig a soha vissza nem torlesztheto "allamadossag" fizetesere megy el. Az allamadossagot folyamatosan torlesztjuk, maganbankoknak. Ennek ellenere megis folyton csak novekszik. Miert? Hat mert uzsorakamatra van. Az egyetlen megoldas az lenne ha megtagadnak a fizeteset. Amelyik part v.kormany ezt.nem tagadja meg az szimplan hazaarulo. Erdekes modon megis teljes az egyetertes ebben a temaban legyen akar szelsobal szelsojobb v liberalis. Es wz a fo ok amiert meg soha eletemben nem szavaztam de ha igy megy tovabb nem is fogok.

Virago_1000 2015.08.20. 15:28:49

@Mirjam2: "Aztan mikor sok ev mulva vegre lediplomaznak, gyakran nem tudnak az elvarasaiknak megfelelo munkat talalni. Ez nem hiszem hogy erdeke a tarsadalomnak."

De meg mindig inkabb ez mint wellness hotel korulmenyeket biztositani bortotoltelekeknek (szaraz kenyer es lejart szavatossagu etel helyett) valamint soha be nem illeszkedo kisebbsegi nepcsoportok soha veget nem ero segelyeztetesere kolteni a penzt.

2015.08.20. 16:27:29

@Virago_1000: Mar leirtam fentebb hogy mit gondolok az altalad elkepzelt wellness-korulmenyekrol, de latom nem szeretsz olvasni, csak irni. Elegge merev kategoriakban gondolkodsz az eletrol, nem tudod pl. elkepzelni hogy te is es a hozzatartozoid is kerulhetnek bortonbe, szorulhatnak segelyekre, pedig de. En nem magyarazok neked tovabb, 'life will teach you'. Az biztos hogy pl. kozotted es kozottem nagyobb gondolkodasbeli szakadek van mint kozottem es egy kalahari bushman kozott :)

2015.08.20. 16:30:55

@Muscari: O egy magyar 'fiu' :)

London2009 2015.08.20. 16:43:26

@Mirjam2: ennel szebben ezt en sem mondhattam volna. Legjobban a kalahari bushmanos parhuzammal tudok azonosulni! :D

Virago_1000 2015.08.20. 16:56:38

@pappito: en is boldog lennek, ha pl nem kene fizetnem (=kidobnom) penzt az NI re. Viszont szivesen fizetnek privat klinikan ha kell, es igyekeznek egeszsegesen elni. 20000 fontot fizettem be miota itt vagyok. Es csak egyszer mentem orvoshoz. Egyszer kellett volna segitseg. Az NHS cserbenhagyott es csunyan megalazott. A magyar doktoroknak koszonhetoen ma sportolok futok biciklizek, az nhs-nek koszonhetoen ma kerekesszekesben tologatnanak. Itt olvashatod a tortenetemet:
hataratkelo.blog.hu/2014/09/22/pokoljaras_az_angol_egeszsegugyben

Virago_1000 2015.08.20. 17:07:17

@Mirjam2: kettonk vilaglatasa kozt valoban mely a szakadek. De nem olyan mely, mint a szakadek koztem es a politikai korrektseg kozt.
Ha jol tevedek, a liberalis iranyvonalat kepviseled. En viszon a velemeny nyilt szabadsagaert szallok sikra.

London2009 2015.08.20. 17:20:21

@Virago_1000: Emlekszem erre a cikkre! Borzalmas. Orulok neki, hogy meggyogyultal. Ugy veszem ki a cikk alapjan, hogy Manchesterben elsz. Igy mar sok minden erthetobb. Koltozz el! Komolyan mondom!
Azt meg jobb nem kiszamolni, hogy mennyit vonnak le az NI-ra. De ha ez megnyugtat, en sokkal de sokkal tobbet fizettem mar be, mint 20k font! :S

London2009 2015.08.20. 17:22:10

@Virago_1000: zaroljelben megjegyzem, hogy a liberalis nezetek pont, hogy teljes osszhangban vannak a szabad velemenynyilvanitassal! :D

Virago_1000 2015.08.20. 17:24:21

@Muscari: azt hogy azonos borszinu, de kulonbozo nemzetisegu, meg lehet allapitani ranezesre. Csak probald ki. Persze evek gyakorlata kell hozza. Csak figyeld meg az embereket.
En 90% esellyel meg tudok kulonboztetni egy lengyelt a magyartol, ugy hogy nem szolal meg. Az arcvonasok, oltozkodes viszont arulkodo.

Virago_1000 2015.08.20. 17:28:36

@London2009: eppen hogy nem, mert a liberalizmus a politikai korrektsegre torekszik ami pedig a szabad velemeny tokeletes ellentete.

Tenyleg meggyogyultam, koszonom.

London2009 2015.08.20. 17:33:54

@Virago_1000: Ezt nem tudom honnan veszed! De hagyjuk is, ebbe ne menjunk szerintem bele. Ha nekem nem hiszel, hasznald legalabb a wikit.

A liberalizmus különböző formái nagyon különböző politikai megoldásokat kínálhatnak, de néhány dologban általában egyetértenek, mint például a gondolkodás és szólás kiterjedt szabadságában, a jogállamban, a gondolatok szabad áramlásában, a magántulajdonban, a szabadpiacban, a kormányzat átláthatóságában, és - más ideológiákkal együtt - a szabad választásokban.

hu.wikipedia.org/wiki/Liberalizmus

Na de ez a lenyeg, hogy meggyogyultal! :)

DieNanny CH 2015.08.20. 17:46:17

@Muscari:

Fiú. Emlékeztek, ő írta a posztot az angol egészségügyről, ahol nem törődtek vele, emiatt hazament meggyógyítani magát.

2015.08.20. 17:58:09

@Virago_1000: Jaaaj, es most meg le is liberalisoztal! :))) Ha mar ennyire erdekel, elmondom hogy politikailag konzervativ gondolkodasu ember vagyok. Konzervativizmus nem egyenlo azzal hogy valakit idegesitenek a 'vegyes' parok es azt akarja hogy szaraz kenyeret egyenek a 'bortontoltelekek'. Neked feltunt mar hogy kenyszeresen kategoriakba probalod tenni az embereket? Pl. muszaj tudnod hogy valaki 'lengyel', 'magyar', 'liberalis', 'konzervativ' stb. Ha csak ilyen zart kategoriakban vagy kepes gondolkodni, pont a lenyeget nem veszed eszre, pl. azt hogy az elet egy komplex dolog, szinte semmi sem fekete-feher. Es egeszen biztosan tobbrol szol mint a magyar balliberalis-jobboldali megosztottsag.

Virago_1000 2015.08.20. 18:09:36

@LittleG (uk): "Amúgy meg én nagyon sok fehér anyukát látok színesbőrű gyerekkel. Ki lehet találni apuka milyen?"

Es azt, hogy hol vannak az apukak? Miert nem a latod oket a csaladdal? Talan azert, mert sokkal nagyobb az eselye, hogy a kulonbozo kulturakbol szarmazo kapcsolat felbomlik. Hosszu tavon a kulturalis kulonbsegek taszitova valnak amint a rozsaszin kod elszall.
Es ki issza meg a levet az egesznek? Az artatlan gyerekek. Nagyon kozeli peldakat tudnek mondani.

blackhairlady 2015.08.20. 18:12:37

@adg: Nalunk az is fizet adot az iskolai korzetnek akinek nincs gyereke. Ez az ado kimondottam a helyi korzeti iskolakra fordithato csak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.20. 18:19:30

@Mirjam2: lehet, hogy mondták már mások, már nem lehet a végtelenségig ingyen újabb éveket elkezdeni és krediteket felvenni, és ez így is van jól. továbbá elég radikálisan lecsökkentették az államilag támogatott férőhelyeket. nem tudom, mennyire rugalmas a dolog, pl ha bukdácsol, elveszíti-e az államilag finanszírozott helyet.

blackhairlady 2015.08.20. 18:20:27

@qkuc: Mizujs veled? Merre vagy? Meg itthon vagy mar a Nagy Nyugaton?

2015.08.20. 18:28:49

@Dragonlady (Bp, Hun): Igen, koszi az infot, ez jo irany. Mondjuk az sem lenne baj ha az ilyen modon megsporolt adopenzt ertelmes dolgokra koltene a magyar kormany...

Virago_1000 2015.08.20. 18:43:15

@Mirjam2: "En Angliaban nem erzem ugy hogy hulyesegekre kolti az allam az adopenzt."
- ha a kiralysag es a kiralyi csalad fenntartasa nem hulyeseg, akkor nem tudom mi. Ok a leggazdagabb benfitesek, tobbe kerulnek, mint az orszag osszes benefitese egyuttveve.

De ez meg mindig semmi. Nyogjuk az adokat, mit gondolsz mekkora teher a bank bailout? Mekkora teher az unionak fizetett penz, mekkora teher a kamu allamadossag torlesztese? Meg mindig ugy gondolod hogy az angol kormany nem kolti rossz celra az adodat? Sajnos fel kell vilagositsalak, az adonk 80%a rossz celra megy orszagtol fuggetlenul.

Virago_1000 2015.08.20. 18:48:58

@Mirjam2: igen kategorizalok, hiszen ha megismersz valamit / valakit, onkentelenul is a korabban megismertekhez hasonlitod.

Engem a vegyes parok nem idegesitenek, hol irtam ezt? Csak azt irtam hogy nem mukodnek ezek a kapcsolatok elethossziglan ( nyilvan van kivetel, de ritka) es hogy az ellentetek NEM vonzzak egymast egy parkapcsolatban, ezert van az, hogy meg egy sokfele kulturat tartalmazo varosban, mint pl London is csak elvetve (ertsd: max 5%) latsz " vegyes " parokat.

2015.08.20. 18:49:06

@Virago_1000: Hat nekunk tenyleg nem sok kozos pontunk van, en pont hogy royalista vagyok :). Valahogy szimpatikusabb Erzsebet kiralyno mint Orban Viktor, de ez csak az en fura izlesemnek tudhato be, don't mind me...

Galaxhopen [Swe] 2015.08.20. 18:51:06

@Mirjam2: "bar valoban lehet hogy a posztot vetitettem ki rad, amiben voltak olyan mondatok mint pl. 'az első generációs migránsok élete milyen nehéz, feláldozzák a mentális épségüket a jövő számára', ez nekem erosen ugy hangzik hogy altalanosit a szerzo. Belatom hogy nem te irtad a posztot, es lehet hogy nem altalanositani akartal, de a tobbes szam ilyen esetekben erosen felrevezeto. "

Valóban lehet, hogy ezt kivetítetted rám :-) Az idézett mondat szerintem is súlyos általánosítás és nyugodtan ki merem jelenteni, hogy szimplán nem igaz - és ha már így esett, el is határolódnék tőle. (És vegyük hozzá pl. csak a második generációs bevándorlók kérdését, sokat olvasok róla, hogy nekik sem könnyű ám.)

A szerző ugyan nem részletezte, hogy ő mit ért "mentális épség" vagy éppen a megfigyelt "az őrület ezernyi formája" alatt, pedig érdekes lett volna. Mert ugye nincs is olyan ember aki teljesen normális... És hát egy nem igazán működő, majd megszakadó távkapcsolat nyilván szintén nem segít az embernek, "aki gyakorlatilag teljesen kiszakad az életéből, melyben 20-30 évet leélt".

És hogy egy ilyen valaki "nem lesz sohasem teljesen boldog egy másik országban (persze vannak kivételek, valakinek pedig nincs más választása)" - abszolút nem így tapasztaltam, nem gondolom, hogy ezt bárkinek is el kellene hinnie. Ugyanakkor tetszik az utolsó kitétel, csak alkalmazni nehéz: legyünk boldogok, hiszen nincs más választásunk :-) Egy példa szintén jó lett volna erre...

©________ 2015.08.20. 19:05:38

@Virago_1000:

Ezt nem hiszem el. Ezt te tenyleg leirtad?

Galaxhopen [Swe] 2015.08.20. 19:08:50

@Virago_1000: "Es azt, hogy hol vannak az apukak? Miert nem a latod oket a csaladdal? Talan azert, mert sokkal nagyobb az eselye, hogy a kulonbozo kulturakbol szarmazo kapcsolat felbomlik. "

Hát mit mondjak, tényleg tudományosan alátámasztod a dolgot, szinte látom az általad készített reprezentatív kutatásokat, a világ minden országából persze :-)

Én csak a mezei, empirikus tapasztalataimat tudom megosztani, miszerint keverednek itten a népek rendesen és köszönik, jól vannak. A gyerekek is, remekül. Egy brazil ismerősöm pl. most várja második gyermekét a svéd barátjától. Magyar barátnőm is régóta együtt van a svéd sambojával. Nemrég találkoztunk egy belga nővel, négy gyereke és két unokája van (szintén svéd férj). Satöbbi.

Biztos a tudatlanság teszi.

Ui.: Idézzük már be ide a magyar válási statisztikákat is:
"2000-es évek: 1000 házasságkötésre 562 válás jut."
(biztos a sok bevándorló...ja, vagy mégsem?)

©________ 2015.08.20. 19:10:18

@Dragonlady (Bp, Hun): igen, el.

Viszont a dolog nem egyiranyu, ha valaki koltsegteriteses jol tanul, o is atkerulhet allamilag tamogatottba.

Galaxhopen [Swe] 2015.08.20. 19:12:13

@Kate Rainingman: Jah, én is erre reagáltam az imént. Alacsony vérnyomásúaknak ajánlott bejegyzés, tényleg.

Virago_1000 2015.08.20. 19:17:16

@London2009: " meg azert is szimpatikusabb ez a kinti rendszer, mivel pont emiatt, hogy az egyetem kemeny penzbe kerul, a diakok ketszer is meggondoljak, hogy belekezdjenek e"
- nem ertek egyet, mert inkabb kezdjen bele a diak, a tanulasnak, ismeretszerzesnek nincs negativ oldala. A latokor tagul, igenis nyissunk ki minden kaput.

"Angliaban meg soha nem lattam patkanyt" - mert nem mozogsz az ejszakaban. Londoban is sok van beloluk egyebkent, volt alkalmam talalkozni veluk, pedig evente max 2-3 szor megyek oda. Rokat nem lattam, Birminghamben ok is rendszeres vendegek, egyik baratom vadasz, lenne mit loni neki, de otthon a mezon kevesebb van mint itt a belvarosban.

"Ha valaki ragyujtana egy taxiban, ott allna meg a taxi azonnal" - en is megtettem. (Masodallasban taxizok) tudod ez egy olyan munka ami nagyon jo kepet ad a tarsadalomrol mivel sok es mindenfele tarsadalmi statuszu kulturaju emberrel talalkozok. Es beszelgetek is veluk. Eppen ezert azt hiszem hogy jobban ismerem oket nalad, a gondjukat problemaikat, tudom hogy ketszinuek es rasszistak, leneznek minket bevandorlokat de a szemedbe sosem mondjak.
Es amit most irok, azert lehet hogy moderalva leszek de nem erdekel, mert nem rasszizmus hanem tapasztalat. Az angolok az esetek 60-70%- ban adnak borravalot. Az azsiaiak sosem de semmi gond, ez nem elvaras. A gond szinte kizarolag a negerekkel van. Allandoan alkudoznak a viteldijt illetoen, meg az intelligensek is. Eddig kb 10x tortent meg velem, hogy utas a fuvar vegen kiugrott es elszaladt fizetes nelkul. Mind a 10 esetben neger, jobb nem utanmenni es balhet generalni amiben ugyis vesztek 5-10 fontert. Ezen rossz tapasztalatok alapjan nalam a negereknek elore kell fizetni. Persze van koztuk is normalis akitol ugy itelem meg hogy az, attol nem kerek elore. Hidd el bizonyos ido utan te is jo emberismerove valnal. Es tudod mit? A negerek tobbsege keres nelkul adja is elore a penzt mert tudjak h mas taxisok is toluk elore kerik.
A masik eszrevetel: rettenetesen elterjedt a drog. A drogosok taxival mennek anyagert mert igy alegkisebb a lebukas eselye. Szinte nincs ember a korosztalyunkban aki minimum ne fuvezett volna de az elso kokain tripen is tul van mar a 30%.
Es a rendorseg nem tesz semmit.

Virago_1000 2015.08.20. 19:23:32

@London2009: mondod h koltozzek el. Hat nem fordult meg a fejemben, pedig az angol videk egyenesen gyonyoru. De lehetosegek es munka itt van. Van egy foallasom, amirol nem is almodtam volna 5 eve, enyem a vilag legjobb landlordja, egy vegtelenul aranyos pakisztani hazaspar (ilyen landlordrol meg otthon sem almodhatok) es van kert, nagy shed ami nekem fontos, enyhen a piaci ar alatt.

Virago_1000 2015.08.20. 19:25:31

@Galaxhopen [Swe]: latod? Ha meg az azonos kulturaju paroknal is tobb mint 50% a valasok aranya, akkor mennyi lehet az ellenkezoknel?

Ha kell, megismetlem ujra & ujra: az ellentetek nem vonzzak egymast.

Virago_1000 2015.08.20. 19:27:00

@Mirjam2: erzsebet nem tesz semmit csak "van". Ezert nem lehet szidni.

Hatalma sincs neki semmi csak a latszat de ez nem is meglepo.

Galaxhopen [Swe] 2015.08.20. 19:48:02

@Virago_1000: Ezt viccnek szántad, gondolom. Hahaha... Úgy tűnik, neked teljesen megfelel, hogy minden valóságalap nélkül hangoztatsz dolgokat. Sőt a valóságot is kifordítod. No comment.

"Ha kell, megismetlem ujra & ujra: az ellentetek nem vonzzak egymast. "

Nem kell megismételned, mert szimplán butaság. Milyen ellentétek? Két különböző kultúrájú ember nem "ellentéte" egymásnak.

A végtelenül aranyos pakisztáni házaspár, akiknél laksz és nem akarsz elköltözni - ők is az ellentéteid? A kifacsart logikád szerint igen. Csak nehogy megtudják.

©________ 2015.08.20. 19:51:45

@Galaxhopen [Swe]: meg max is megirigyelhette volna...

Virago_1000 2015.08.20. 20:04:12

@Mirjam2: kerdezted miert nem megyek haza. Azert, mert amig fiatal vagyok, itt tobbet tudok sporolni. Ha lennenek gyerekek, mortgage, levelezon csinalnek diplomat stb. akkor ez egyenesen lehetetlen volna. Sporolok, ugy mint a posztiro, szarabb korulmenyek kozt elek atmenetileg mint otthon de par even belul lesz 2db hitelmentes lakasom/hazam. Egy magamnak 1 pedig kiadasra, mert azzal gondolom egyetertesz hogy mire te/en nyugdijasok leszunk a jelenlegi nyugdijrendszer osszeomlik. Ezert kell egy lakas anit kiadok hogy legyen mibol megelni. Ez az ongondoskodas formaja szamomra. Nem hiszek semmifele magannyugdijpenztarban hiszen barmikor ellophatjak a penzedet azt hazudva hogy csodbementek. Be akart a ceg leptetni engem is, ha en fizetek havi 90-t ok hozzatesznek 120-t. Ez egyfajta adomentes juttatas nalunk. De en lemondtam rola. Inkabb legyen 90el tobb a havi nettom. Rovidtavu gondolkodasnak tunik de lehet hogy te is hasonloan velekednel, miutan attanulmanyoznad a 75 oldalas Terms & conditions-t. Ezt az emberek 99%-a nem teszi meg. Osszefoglalnam a lenyeget belole: barmikor csodbemehetunk es semmiert nem vallalunk felelosseget.

Sorolnam a kulfoldi munkavallalas elonyeit (szamomra legalabbis roviden ezek):
- megismertem tobb uj kulturat sot baratsagokat is sikerult. Ennek nincs negativ hatasa.
- a hataratlepes mindenkeppen hozzaad a szemelyiseghez, az ujabb kulturak szokasok megismerese tagitja a latokort, a hataraim feszegetesere volt szukseg ahhoz hogy elinduljak. Megtapasztalhattam hogy allok helyt addig idegen korulmenyek kozt. Ez erositi a szemelyisegemet, onbizalmat ad. Kulfoldon szerzett szakmai tapasztalataimat hazam javara tudom kesobb forditani.
- megtanultam egy uj nyelvet. Tanfolyami korulmenyek kozt ez lehetetlen foleg nekem akinek a nyelverzeke rettenetes. Megertek minden akcentust, a nyoszorgo oreget eppugy mint a mormogo reszeget vagy a sivalkodo gyerekeket. Ez potolhatatlan es buszkeseg nelkul allithatom hogy jobban beszelem a nyelvet mint angoltanar aki itt volt max 1-2 honapot. Bar a kozepfoku nyelvizsgan valoszinuleg megbuknek. ( a nyelvben sokat segitett az hogy sokfelefajta emberrel talalkozok mint taxis). Taxis "karrierem" alatt megtanultam lecsillapitani akar hozongo embereket is. De anyanyelvi szinten valoszinuleg sosem leszek.
- tudok felretenni es sporolni. Ez mar nem az orszag hanem az en kemeny munkam erdeme. Bar itt tobbet lehet az teny ha nincs csaladod es feladsz az otthoni eletstilusbol foleg ami a lakhatast illeti. A sporolas legegyszerubb modja ha 2 allasod van es ezert nincs idod elkolteni a penzt :) most meg birom, 5 ev mulvameg mar nem fogom akarni csinalni csak inkabb a hasamat suttetni.

Nalam mar nincs lila kod angliat illetoen -nalad semlesz 8.5 ev utan- megis igy erzem bejott a dolog. Elsosorban az en erdemem ez es masodsorban az orszage.
De ha ures zsebbel kene hazamennem csalodasokkal telve mint sokaknak (ez valahogy noncs a statisztikakban) akkor is erdemes, mert legalabb megprobaltuk! Oreg korunkban ugyis csak arra fogunk emlekezni h megprobaltuk. Ha nem akkor meg sajnalkozni az elszalasztott lehetosegek miatt ami szerintem remes.

En kotelezove tennem a cserediaksagot.
Hajra hataratkelok kalandra fel. De ha csak a potencialis jobb anyagi korulmenyek inditanak utnak akkor inkabb bele se kezdjetek.

Virago_1000 2015.08.20. 20:05:24

@Galaxhopen [Swe]: nem naluk lakok ok csak a tulajok. Tudod en nem alltam szoba soha lehuzos ingatlanirodaval :)

Galaxhopen [Swe] 2015.08.20. 20:09:40

@Virago_1000: Már miért kellene tudnom?

Én max. azt hittem volna (már ha érdekelt volna), hogy te magad vagy az az ingatlaniroda...

Mondjuk van, aki magával sem áll szóba :-)

wuaaa 2015.08.20. 20:48:42

@Virago_1000: Kitartónak lenni igazán dicséretes, de széllel szemben pisálás esetén mégsem leszel elégedett az eredménnyel.

(néma vállveregetés)

..btw. érdekelne mit csinálsz főállásban..

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.20. 21:21:39

@Virago_1000:
Mirjam nem szorul arra, hogy szóivője legyen, de azért megteszem, többet élt már Londonban, mint 8.5 év, lakott vagy egy tucat helyen, mindenféle munkát csinált már kb csak halott német katona nem volt még, ott járt egyetemre.... ahogy az angolok mondják, szerintem, rossz fára ugatsz felfele.
mindemellett persze simán lehet, hogy neked másmilyen volt a határátkelés, mint neki, meg másoknak. és? nem vitatjuk el tőled. de más meg hadd gondolja már másképpen, na.
(én csak turista voltam Angliában eddig, nem tudok hozzászólni konkrétumokhoz, még mielőtt.)

qkuc 2015.08.20. 22:45:53

@blackhair-lady: Szombaton repülök a Smaragd szigetre, :).

pappito · http://pappito.com 2015.08.20. 22:47:34

@Virago_1000: "A csatlakozás óta évente átlagosan hétszer több pénz folyt be a magyar költségvetésbe, mint amennyit az adott évben Brüsszelnek kifizettünk. 2012 végén a magyar befizetések és az uniós támogatások egyenlege 5400 milliárd forint pozitívumot mutatott. A 2013-as adatok ezt az egyenleget 7000 milliárd forint fölé emelhetik."

maradjunk a tényeknél

pappito · http://pappito.com 2015.08.20. 22:50:18

@Virago_1000: "Az ado legnagyobb %-a pedig a soha vissza nem torlesztheto "allamadossag" fizetesere megy el. Az allamadossagot folyamatosan torlesztjuk, maganbankoknak. Ennek ellenere megis folyton csak novekszik. Miert? Hat mert uzsorakamatra van."

azthittem komolyan beszélgetünk, de ilyen kemtréles háttérhatalmas zöldségekkel inkább ne tegyük

málé mackó 2015.08.20. 23:17:37

@FutureFry: Londonban a keruleti onkormanyzatok szabjak meg a council tax merteket, a lakasok es hazak pedig meretuk szerint vannak besorolva. Mi Redbridge keruletben elunk kelet Londonban, D kategorias hazat berlunk, az eves council tax pedig £1390, 10 reszletre lebontva. Ez az osszeg betakarja az altalunk szemelyesen igenybevett haztartasi szemetszallitast, szelektiv szemet elszallitasat (a council biztositja a muanyag gyujto dobozokat erre a celra, ami az elokertben all) valamint a zold kerti hulladek elszallitasat. Utobbi a naptari ev 2/3-aban es karacsony utan rendszeres.
Ezen tul az onkormanyzati kiadasokat fedezi (tuzolto allomas fentartasa, kozterulet tisztitas). Mi egy kis kertvarosreszben elunk, ahol az emberek nem szemetelnek, de utcasepres az utcaban ket hetente van kb.
A mi 2 haloszobas, kb. 60 nm-es hazunk futese evi £1200-1400 (szolgaltato es homerseklet fuggo), a villany havi £35 korul van, a viz eves dija £300, a net kabel tv nelkul £30, a biztositasunk pedig evi £180. Ha lenne kabel tv, akkor az nettel kb. £50 lenne havonta, plusz tv license (eves dij kb. £300 lehet jelenleg).
Londonban, normalis kornyeken 2 haloszobas haz zsebkendonyi kerttel nem igazan van £1500 alatt. Havi lakhatas council taxszel es szamlakkal kb. £1700-£1900-tol/korul jon ki havonta, futesi igenytol fuggoen.

Virago_1000 2015.08.20. 23:18:56

@pappito: figyelj! Amikor elfogynak az ervek, akkor jon a vadaskodas az osszeeskuves elmeletekkel. Nos ez az ami utalok. Nem te vagy az elso.

Tenyszeru adat, hogy folyton novekszik az allamadossag? Igen. Teny az, hogy torlesztjuk folyamatosan? Igen. Ezt cafolni nem tudod.
Ebbol kovetkezik, hogy uzsorakamatra van. A "visszafizetes" egy modon lehetseges: ha elengedik.

Amit az unios penzekrol beirtal, azok a latszolagos tenyek. Azonban mint oly sokszor, az igazsag egy resze el van hallgatva. Gondolj csak arra, hogy a vamhatarokat le kellett bontani. Nezz utana, hogy ennek koszonhetoen mennyi beveteltol esik el a koltsegvetes, es rajossz, hogy a unios tagsag masszivan veszteseges.

Virago_1000 2015.08.20. 23:24:23

@málé mackó: "Havi lakhatas council taxszel es szamlakkal kb. £1700-£1900-tol/korul jon ki havonta, futesi igenytol fuggoen."
- normalis haz berlete londonban igen ennyi. Tegyukfel kiveszi 2 fo aki most erkezett, nekik a minimalber kb 2000. 100-200 marad. Ez meg kajara sem eleg.
Amikor en kijottem meg sokkal konnyebb volt, sporolni is lehetett.

pappito · http://pappito.com 2015.08.20. 23:49:59

@Virago_1000: " akkor jon a vadaskodas az osszeeskuves elmeletekkel."

mrá megbocsáss de a tények tagadása maga az összeeskövés elmélet, egy paraszthajszál választja el a telihod kővel való dobálásától

"Tenyszeru adat, hogy folyton novekszik az allamadossag? Igen. Teny az, hogy torlesztjuk folyamatosan? Igen. Ezt cafolni nem tudod."

nice try. az államadósság és az adósságszolgálat nem ugyanaz, de láthatólag nem sok fogalmad van arról amit beszélsz, így hagymázas feltételezések cáfolata nem az én feladatom.

" azok a latszolagos tenyek. a vamhatarokat le kellett bontani. Nezz utana, hogy ennek koszonhetoen mennyi beveteltol esik el a koltsegvetes,"

figyi, közölted, hogy Mo. több pénzt fizet be az úniónak, mint amennyit kap. ez tényszerűen nem igaz. miután a premisszáid hamisak, a konklúziód automatikusan nem lehet igaz.

A magyar állam a működési költségeinek egy részét hitelből fedezi, ezeket a hiteleket különböző feltételekkel tudja megszerezni (futamidő, kamat, minősítői besorolás) plusz bocsájt ki államkötvényeket, kincstárjegyet, amelyek után fizetési kötelezettsége keletkezik (kamat), meg vannak adóbevételei, meg mindenféle egyéb bevétele. Ha befejezné a hitelfelvételt, akkor elméletben a hitelei kifutnának egy idő után és a működését kizárólag a gazdaság teljesítőképességéből finanszírozná. Viszont nem hagyja abba, hanem folyton újabb hiteleket vesz fel, amelyeket részben igen rosszul költ el, amitől a gazdaság teljesítőképesége nem, vagy alig javul, ergo a nem hitelből származó bevételeinek aránya továbbra is alacsony marad, miközben az adósságszolgálati kötelezettségei nőnek.

itt egy cikk nemrégről: www.vg.hu/gazdasag/rekordon-az-allamadossag-453791

rossz fiskális és monetáris politika, szociális reformok elhanyagolása, ellátórendszerek alulfinanszírozottséga, és sokmilliárd forintnyi értelmetlen pazarlás évente, konstans szabadságharc valami ellen és már meg is van a recept, hogy miért hitelből kell gazdálkodni, miközben az eu tömi belénk a pénzt.

pappito · http://pappito.com 2015.08.20. 23:58:23

@Virago_1000: "ha a kiralysag es a kiralyi csalad fenntartasa nem hulyeseg, akkor nem tudom mi. Ok a leggazdagabb benfitesek, tobbe kerulnek, mint az orszag osszes benefitese egyuttveve. "

wrong.
royal family: 36 millió font/év
all benefits: 160 milliárd font/év

ez úgy hány nagyságrend tévedés? nem baj, hogy nem értesz valamihez, de egy szimpla factcheck azér bele kéne férjen, mielőtt állítasz valamit.

adg 2015.08.21. 00:17:48

@blackhair-lady: ez teljesen normalis szerintem. Itt nem tudom, hogy megy. En meg nem fizettem semmilyen helyi adot. Nincs sajat hazunk, es ugy tudom, a tulajnak kell ilyeneket fizetni.
Majd egyszer utana nezek. Pappitoval nagyjabol hasonlo allamot tartanank normalisnak, csak en belevennem a felsooktatast is.
Es ez termeszetesen egyutt jarna a leyegesen kisebb adokkal is.

adg 2015.08.21. 00:30:25

@Dragonlady (Bp, Hun): elvesziti. Mar az en idomben is ugy volt, hogy az allam fzetett x kreditet, aztan jonapot.
Ha elbuktad vagy extra dolgokat akartal tanulni, akkor fizetted. Ez valami atmeneti korszak volt meg, igy nem teljes arat kellett fizetni, inkabb csak hozzajarulast, ha jol emlekszem 8000 forintot kreditenkent. Volt evfolyamtarsam, aki rendesen fizetett, mert kicsuszott mindenbol.
Mas kerdes, hogy a vegen annyira kicsuszott, hogy vegul nem tudta elvegezni, mert a tanrend valtozasai miatt fokozatosan megszuntek a targyai, az ujak meg nem passzoltak a korabbi tanulmanyaihoz, igy kb ujra kellett volna kezdenie az egeszet.
Idaig el sem juthatott volna allamilag finanszirozva, mert akkor 15+1 felev volt elvegezni az egesz egyetemet, aztan hello.

Es hat ez mar nem most volt...

Kozben lehet, hogy valaki mar valaszolt erre, akkor bocs. Nem jutottam meg a kommentek vegere, csak nem akartam elfelejteni.

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 00:30:43

@adg: a felsőoktatás nem hiszem, hogy állami feladat lenne, az állami feladat vele kapcslatban az, hogy biztosítsd, hogy ne csak a gazdagok gyerekei járhassanak bele. erre pedig egy kamatmentes, állami kezelésű diákhitel program tökéletesen megfelel, van motiváció (fizettél érte, make the most of it) és mivel vissza kell fizetni, jobb elvégezni, mint alibizni.van komoly költségvetése az oktatási intézménynek, amiből tud jó előadókat hívni, kiváló felszerelést biztosítani, jó könyvtárat fenntartani, stb.
Ráadásul ez magasan tartja a megszerzett papír értékét, mert jó intézmények vannak, meg jó oktatás.
az állam pedig fókuszálhat az alapoktatás minőségének javítására az oktatásra szánt pénzből. aztán majd a kölyök eldönti, hogy akar-e egyetemre menni és ezzel jelentősen megnövelni az elhelyezkedési esélyeit és a várható keresetét.

Aki meg villanyszerelő akar lenni, annak nem kell fizetnie azt, hogy a szomszéd gyereke balneológus akar lenni. Ez sokkal igazságosabb és szociálisan érzékenyebb megoldás szerintem.

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 00:37:50

@adg: itt az ingatlan tulajdonosa fizet ingatlanadót, ebből fedezi az önkormányzat a városüzemeltetést és fejlesztést, ez biztosítja, hogy ingyen van a könyvtár mindenkinek, hogy 16 éves korig ingyenesek a tanácsi uszodák, hogy fel van festve a zebra és megy a közvilágítás, rendben vannak tartva a parkok, játszóterek, közösségi terek meg jobbára ez a fedezete a közlekedésfejlesztési beruházásoknak, stb.

de pl. a szemétszállítás nincs benne, azt mindenki maga fizeti (prepaid bags)

Muscari 2015.08.21. 00:42:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: akkor végképp nem értem, hogy mi a pének van még itt.

adg 2015.08.21. 01:04:19

@pappito: Az elejevel egyet ertek, akar az is egy megoldas, hogy az allam biztosit egy kamatmentes, lassan torlesztendo hitelszeruseget.

"Aki meg villanyszerelő akar lenni, annak nem kell fizetnie azt, hogy a szomszéd gyereke balneológus akar lenni"
Es aki balneologus akar lenni, az miert fizesse, hogy a szomszed gyereke villanyszerelo akar lenni? Adott esetben (sokesetben) egy rendes szakmunkas, technikus akar joval tobbet kereshet, mint egy diplomas. Pl egy jobb villanyszerelo, autoszerelo stb. siman megkeresi egy tanari fizetes tobbszoroset. Es akkor a tanarnak keszulo gyerek szulei fizessek a csemetejuk tandijat is, meg a villanyszerelo kepzeset is. Ez szerintem nem fair. De akar nezhetunk orvosokat is, sajnos nem mind van nagyon jol megfizetve, a kepzesuk meg horror penzbe kerul.
Azt meg szetvalogatni, hogy a fogorvos, a mittudomenmilyen IT-s, a kozgazdasz, a jogasz fizessen, a tanar, az anaszteziologus, az ovono meg a statikus meg ne, hat legalabbis nem egyszeru.
Ezt hogy oldanad meg? Tenyleg erdekel.

adg 2015.08.21. 01:14:41

@pappito: Szerintem a helyi adok itt is vannak, en, mint berlo, nem fizetek semmifele adot.
Ertelemszeruen a kocsi utan kell fizetni valamit, meg a villany/net/gaz amit fizetek. A vizert meg a szemetszallitasert nem en fizetek. Sot, ha jol remlik, az elso 500 m3 vizert nem kell fizetni. De ez nem 100%.

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 01:16:26

@adg: a szakiskolák most is pénzbe kerülnek, ha hegesztő akarsz lenni vagy villanyszerelő, akkor most is fizetned kell, szóval fedezi mindenki magának (nem tudom, hogy ilyesmire fel lehet-e venni képzési hitelt, de ha nem, akkor én kiterjeszteném a diákhitelt erre is)
Amit amúgy is csak akkor kell elkezdeni törleszteni, ha elkezdesz dolgozni és akkor se kell belehalni a részletekbe.

az orvosképzés meg ugyanolyan képzés, mint a bölcsészé meg a balneológusé, csak drágább. viszont a várható jövedelmed is magasabb, és lehet szerződni előre eü intézménnyel vagy szolgáltatóval, hogy ha részben fizetik a költségeid, akkor n évet letolsz náluk.

egyébként mindenki fizesse a saját képzését, ahogy fizeted a ruházkodásod meg a kajád meg a benzined. az egyetlen kivételkezelés szeintem a szociális rászorultság lehet, az ilyen halmozottan hátrányos gyerekek felsőoktatását (ha igénye és képessége van rá) érdemes a közösből állni, vagy legalább részben abból, hogy csak a pénzhiány miatt ne maradjon le vagy ki valaki.

Egyébként nem az állam dolga, ahogy nem az állam dolga, hogy megtanulj úszni vagy autót vezetni. Az állam dolga, hogy aki meg akar tanulni ilyesmit az egyenlő feltételek mellett tehesse.

Persze az állam érdeke közvetetten, hogy megtanulj úszni vagy ne dohányozz, vagy menjél sportolni vagy legyen felsőfokú végzettséged, így ezeket a dolgokat érdemes _ösztönöznie_ (költeni rá). De ezeke a dolgok az egyén felelősségei maradnak.

a nanny state rettenetesen drága zsákutca

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 01:18:39

@adg: hát bérlőként nem is a te dolgod, hogy ilyesmiket fizess szerintem
a szemétszállítást ki fizeti vagy hogy működik?

a víz meg változó, majd ha kevés lesz belőle, akkor fizetni kell érte :)

adg 2015.08.21. 01:46:53

@pappito: Nem tudom, ki fizeti a szemetet, en nem. Valoszinuleg a tulajnak szamlazzak, de el tudom kepzelni, hogy bele van a helyi adoba kalkulalva. Annal is inkabb, mert a varos gyujti a szemetet. Itt meg szocializmus van javaban. Csomo mindent a varos uzemeltet.

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 01:54:54

@adg: biztos benne van a landlordságban a szemétség is :)

az, hogy a város üzemeltet valamit még nem feltétlenül baj, ha rendesen és hatékonyan csinálja és szépen elszámol a polgárok felé és van transzparencia (és nem szociális elfekvőnek használja az intézményeit)

málé mackó 2015.08.21. 02:04:34

@Virago_1000: A kerdes nem arra vonatkozott, hogy ket frissen erkezo minimal beres hogy tarthat fent egy 2 haloszobas hazat. A kerdes az volt, hogy mennyi egy lakas/haz berleti dijan/veteli aran feluli kiadasa. Nem pedig az, hogy ezt ki nem engedheti meg maganak.
Eleve ahhoz, hogy kiberelj egy kecot egy jo varosreszben background check szukseges, ami felterkepezi az elmult eveket, plusz referenciat ker az elozo landlordtol es elvarja hogy legalabb a berleti dij 200%-a fixen bejojjon havonta.
Persze van mas lehetoseg is. Lehet lepukkant bunugyi feszekben is elni, privat landlorddal kisebb berleti dijjal. Am a council tax es a szamlak hasonloan alakulnak.
Egyenileg mindenki megtalalhatja a maga lakohelyet ebben az orszagban, a sajat anyagi vermerseklete szerint.

(Ennyi erovel hozhattal volna magyar peldat is. Pl. ket minimalberes sem tud egy fovarosi csinos kertvarosi hazban megelni a berleti dij+rezsin kivul. Ja, hogy fel sem merul ott?!)

blackhairlady 2015.08.21. 03:17:59

@qkuc: Sok sikert kivanok! Remelem majd elmenybeszamolsz egy kicsit :)
Vigyazz magadra!

blackhairlady 2015.08.21. 03:22:47

@adg: Szerintem is az, nagyon helyes, hogy mindenki hozza jarul az oktatashoz.
En csak nagyon csendben merem bevallani, hogy meg mindig tanulom ezt "az allam nem ad semmit" dolgot, koromnal fogva a szocializmus mely nyomokat hgyott bennem. :(

Virago_1000 2015.08.21. 06:52:06

@blackhair-lady: "meg mindig tanulom ezt "az allam nem ad semmit" 
- csak bizonyos kiveteleknek. Akiktol aztan cserebe este felned kell az utcan.

@málé mackó: "Lehet lepukkant bunugyi feszekben is elni, privat landlorddal kisebb berleti dijjal." - a privat landlord nem egyenlo lepukkant bunugyi feszek.

Azerr hoztam a minimalberes peldat mert a legtobb kifele keszulo bekalkulalja hogy javul az eletszinvonala (hiszen ezert indul neki vagy mifene). Viszont indulaskor az esetek tulnyomo tobbsegeben a realitas a minimalber, nyelvi akadalyok v egyeb miatt. Ebbol viszont csak tomegszallasra futja ami az otthoni viszonyokhoz kepest visszaeses.

A legtobb bevandorlo nem vallja be maganak sem h visszaesik az eletszinvonala legalabbis az elet egyes teruletein - altalaban a lakhatas. Csereben elmehet nyaralni.

Semmi sincs ingyen. Ebben az orszagban sem allitanak elo nagyobb erteket 8 ora alatt mint otthon egy melohelyen tehat akkor miert lenne a fizetes jelentosen tobb? (A tradicionalis angol lustasag es a vilag legerosebb szakszervezetei sem mozditanak elore)

FutureFry 2015.08.21. 08:03:37

@málé mackó: köszi, tehát kb. £200-£400 egy ilyen londoni (kertes) ház havi költsége (ha egyébként tehermentes is).

FutureFry 2015.08.21. 08:15:47

@pappito: Én speciel pl. nagyon szeretném ha nem egy helyi, gyakorlatilag monopóliummal rendelkező társaság nyújtana csak internetet, hanem lenne egy (helyi) adókból kiépített infrastruktúra, és azon versenyezhetnének a különböző profit-orientált szolgáltatók. Kb. úgy mint ahogy pl. a teherszállítók versenyezhetnek megrendelőkért az adókból fizetett utakon.

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 08:21:26

@FutureFry: ez teljesen valid elképzelés, ennek a kialakítása éppen zajlik itt, (fiber to the door project a korona menedzselésében: www.crownfibre.govt.nz/getting-ufb/rollout-timetable/ ) az infrastruktúra és az üzemeltetése független lesz a szolgáltatóktól, akik ugyanazon az autópályán versenyeznek majd a kuncsaftokért.

vannak alapszolgáltatások amiket nem vennék el az államtól, a tied pl. jó példa erre és ez nem mond ellent a minimális állam gondolatának

Galaxhopen [Swe] 2015.08.21. 08:39:32

@Virago_1000: A néhai Sir Arthur Conan Doyle szerint: "A legsúlyosabb hiba, ha a tények megismerése előtt kezdünk el elméleteket gyártani. Biztos, hogy a tényeket kezdjük majd el hozzáigazítani az elmélethez, pedig éppen fordítva kellene eljárni."

Nincs olyan érzésed - itt is, de gondolom, más összefüggésben is -, hogy ez a sok őrült mind szembemegy veled az autópályán? :-) Pedig nálad van a bölcsek köve. Bár én inkább csak nagy adag cinizmust és vad előítéletek halmazát látom...

adg 2015.08.21. 08:40:25

@pappito: "az infrastruktúra és az üzemeltetése független lesz a szolgáltatóktól, akik ugyanazon az autópályán versenyeznek majd a kuncsaftokért."

Azt hiszem, pont ez van nalunk. Van egy Nemzeti Szelessavu Halozat meg a ceg, ami uzemelteti. Behuzzak a drotot az ajtoig, felszerelik a kulso es belso dobozt, es aztan jonnek a szolgaltatok versenyezni.

Meg is kaptuk az ajanlatokat:
Telstra, mivel evek ota huseges ugyfelek vagyunk, havi 100 dollarert ajanlott nekunk valami nem tul hajde netet, meg telefont.
Optus: $90, 50mbps net, korlatlan, tv mindntudo set top boxszal, millio csatornaval, telefon, meg 10$ kedvezmeny a mobilszamlabol.
Ki is rugtuk a telstrat a francba, tekintettel a husegessegunkre. :)

Galaxhopen [Swe] 2015.08.21. 08:44:23

@FutureFry: @pappito: Pont én is ezt akartam írni, nálunk pont így működik a helyi fibernet (üvegszálas internet), hozzánk tavaly novemberben kötötték be. Van a városi "Open Network", akié a hálózat (a helyi energiaszolgáltató egyben), és kb. 12 internetszolgáltatóból lehet választani. Bármikor lehet váltani másik szolgáltatóra, ha úgy döntünk, általában 1 hónap a felmondási idő. Nem rossz dolog.

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 08:45:40

@Galaxhopen [Swe]: persze, hogy nem rossz, én is örülnék, ha már ideérnének vele, de még kb. egy év mire az üvegszálon fog jönni a zöld fény

©________ 2015.08.21. 08:48:14

@Virago_1000: a kiralyno ott olyan,mint y beteg nagymama. Lehet, hogy sokba kerul,de csaladtag es szeretik.
Nem fogjak utcara dobni, csak mert mar nem termel hasznot.

FutureFry 2015.08.21. 09:05:56

@pappito: @Galaxhopen [Swe]: Amerikában az ilyesmi konstukció gondolata is sokaknál eretnekségnek számít, sőt a kábel- és telefontársaságok a lobbizásaikkal még azt is elérték sok helyen, hogy az önkormányzati internet ("municipal broadband") egyenesen törvénytelen legyen. Sajnos a Google fiber még nem sok helyen elérhető (fiber.google.com)

Galaxhopen [Swe] 2015.08.21. 09:07:35

@pappito: Hát várni azt nekünk is kellett rá, szintén kb. ennyit. Addig csak egy elég alap mobilnetünk volt (kissé a világ végén vagyunk, térerő az udvaron is csak elvétve akad).

Galaxhopen [Swe] 2015.08.21. 09:21:20

@FutureFry: Persze gondolom, nem az épeszű mezei felhasználó szemében számít eretnekségnek... Mi (=egy picike falu) konkrétan megszavazhattuk a gyűlésen, hogy ezt a verziót választjuk-e, vagy az egyszolgáltatós-hagyományosat (ami kicsit olcsóbb lett volna), de egyöntetűen ez nyert. Most nagyban mennek itt a fejlesztések, támogatással, és tényleg a legkisebb falvakban is látni a táblákat, hogy hamarosan épül a fibernet.

FutureFry 2015.08.21. 10:00:39

@Galaxhopen [Swe]: Érdekes ez a mobil térerő: ha nincs elég, de van vezetékes internet, van szolgáltató aki (legtöbbször ingyen) ad egy mini-bázisállomást amin keresztül az Internetre kötve lehet mobiltelefonálni. GPS vevő van rajta, hogy ne lehessen máshol beüzemelni (pl. szélsőséges módon megpróbálni átvinni Európába, hogy ott is mobilozhasson az ember egy amerikai telefonnal/telefonszámmal). A szolgáltató ezzel a megoldással egyébként nagyon jól jár, mert megspórolja egy teljes bázisállomás kiépítését és az előfizető által fizetett Internetre hárítja a beszéd- és adatforgalmat (miközben érte perc- es adatdíjat ugyan úgy szed). Ráadásul idegenek telefonja is rákapcsolódhat erre a mini-bázisállomásra, amit nem lehet letiltani. Egyébként a telefon mutatja ha ilyen "toronyra" kacsolódott (esetleg - ha pl. butatelefonról van szó - tárcsázáskor ad valamilyen hangjelzést).

FutureFry 2015.08.21. 10:05:07

@Galaxhopen [Swe]: Persze azért létezik közpénzből való fejlesztés is, pl. még a válság után pumpáltak pár (sok?) helyen pénzt üvegszálas internetfejlesztésbe (mint gazdaságélénkítő infrastruktúrális beruházás). Nem meglepő módon az ilyen helyeken hirtelen a kábel- és telefonszolgáltatók is észbe kaptak és fejlesztettek, miközben más szolgáltatási területeiken 10 éve változatlan a (minimális) infrastruktúrájuk...

málé mackó 2015.08.21. 10:33:26

@Virago_1000: Londonban a privat landlord eleg ramaty varosresszel jar kez a kezben, csak nezz utana a bunugyi terkepen a helynek. Varj, segitek. Egy kelet londoni vasutallomason heti legalabb 2x-i rendor sorfal a delutani rush hoursban, heti hirharsonaban legalabb egy gyilkossag. Rengeteg privat landlordos es flatshares haz van arrafele. Mig egy-ket varosresszel odebb csak ugynoksegen keresztul berelheto ingatlanok vannak, es az utcak ranezesre is rendezettek. A bunugyi statisztikak is szofisztikaltak.

Galaxhopen [Swe] 2015.08.21. 11:31:31

@FutureFry: Itt is létezik ez a megoldás, mesélte valaki, hogy neki van ilyen kütyüje. Nem ismerem a részleteket, de nekünk mondjuk nem volt alapból vezetékes internetünk, csak most van, hogy bekötötték a fibert...

London2009 2015.08.21. 11:40:13

@Virago_1000: Birmingham. Ertem. Tobbszor voltam munka miatt es igy mar jobban ertem az angolokrol kialakult rossz velemenyedet, bar biztos vagyok benne, hogy azert Birminghamnek is vannak jobb reszei. Ha en ennyire rosszul ereznem magam valahol, biztos, hogy azonnal elkoltoznek onnan. Mondjuk nekem eszembe sem jutna nagyobb angol varosba koltozni. Egyik sem tetszett ahol voltam idaig (Manchester, Birmingham, Liverpool). Na es akkor a nem tetszettel visszafogott voltam.
A te taxidban gyujtott ra valaki? Az szep. Bar nem ertem ez miert Anglia specifikus. Ez barhol megtortenhet. Valamint gondolom nem minden heten fordul elo.
Egyebkent jol ismerem ezeket a torteneket, amikor az elsodleges cel a penzgyujtes, Anglia es az angolok szidasa pedig szinte mar kotelezo. Mint ahogy Mirjam is irta, en is azt erzem, hogy felesleges folytatnunk ezt a diskurzust, miutan annyira mas az eletszemleletunk, hogy egymas gyozkodese teljesen okafogyott.

2015.08.21. 11:55:28

@Kate Rainingman: A kiralyi csalad nagyon jelentos anyagi hasznot termel a brit gazdasagnak, becslesek szerint kb. ugyanannyit mint amit rajuk koltenek kozpenzbol: www.theatlantic.com/international/archive/2013/07/is-the-british-royal-family-worth-the-money/278052/

Ezen felul jelentos maganvagyonuk is van, tehat mindenfele allami tamogatas nelkul is nagyon gazdagok lennenek.

2015.08.21. 12:19:44

@Virago_1000: Nem akarlak megbantani, tenyleg annyira mas platformon vagyunk hogy elbeszelunk egymas mellett. En nem kategorizalom be az embereket mikor talalkozom veluk, nem azt nezem hogy lengyel vagy magyar, stb., magara az emberre mint egyenre reagalok, nem a szarmazasara vagy az etnikai csoportjara. Angliaban (Londonban) majdnem ketszer annyi ideig eltem mint te, es a ferjem egesz veletlenul pont Manchesterbol valo :), nekem nagyon mas velemenyem es tapasztalataim vannak az egesz regiorol mint neked.

Azt gondolom tudod hogy ha Magyarorszagon dolgoznal 'olcso taxi' kategoriaban - mert gondolom tudod hogy Angliaban az igazan fizetokepes reteg black cab-et hasznal, es / vagy autoja van, tehat sajnos sokszor a tarsadalom legalja hasznalja az olyan taxikat amilyet valoszinuleg te is vezetsz - akkor ott sem lennenek annyira jo tapasztalataid az utasokkal kapcsolatban.

Ami a 'vegyes parokat' illeti, a statisztikak nem tamasztjak ala a feltetelezesedet, lasd pl. www.independent.co.uk/news/uk/home-news/one-in-10-relationships-now-cross-racial-boundaries-9582976.html - '

Almost a tenth of couples in England and Wales involve two people of different ethnicities, according to census figures which reveal that society is becoming increasingly relaxed about mixed-race relationships.

In total, 2.3 million people are now living in inter-ethnic relationships. The proportion of all couples composed of people of different ethnic backgrounds has increased from 7 per cent in 2001 to 9 per cent in 2011'.

Ami az ingatlanvasarlos tervedet illeti, ez remelem hogy jo terv mert erdekes modon a ferjem es en egesz pontosan ugyanezt probaljuk csinalni :), ezert dolgozunk most a Kozel-Keleten. Tehat oszinten sok szerencset kivanok neked a terved megvalositasahoz. Ha pedig a latokorodet is tagitod idokozben - es az derul ki nekem az utolso kommentjeidbol hogy igen - akkor mar nemcsak anyagi, hanem emberi szempontbol is megerte neked az orszagvaltas.

2015.08.21. 12:50:38

@Galaxhopen [Swe]: Igy mar ertem hogy mit akartal mondani, es ebben a formaban egyet is ertek vele - peace :)

qkuc 2015.08.21. 12:51:50

@blackhair-lady: Naná, írok majd beszámolót (előfordulhat, hogy csak kiskörös levélben, :) ).

Nem passzol (és halk is a koncert felvétel), de szép és Sinead ír, :D. www.youtube.com/watch?v=_kfdnJV3J0E

2015.08.21. 12:53:42

@Kate Rainingman: En mindig mondom hogy Mo.on is ki kene talalni valami hasonlot. Pl. kezdjek el arulni Orban Viktor es csaladja kepet bogreken, kepeslapokon, asztalteritokon stb.! Kepzeld el mekkora bevetel lenne, lehet hogy pont erre az elenkitesre van szuksege a magyar gazdasagnak :)

©________ 2015.08.21. 13:45:18

@Mirjam2: azt hiszed feltalaltad a spanyolviaszt.:-)

Usdbe a gugliba, h orbanviktor festmeny, es lepodj meg.
(Telefonrol nem tudok linkelni)

LittleG (uk) 2015.08.21. 14:16:59

@Virago_1000: Vagy apuka épp munkában van...
És de, látom őket családostól is.

adg 2015.08.21. 15:02:40

@Mirjam2: "Valahogy szimpatikusabb Erzsebet kiralyno mint Orban Viktor"

Csak halkan tennem hozza, hogy orban angol "megfeleloje" nem a kiralyno es csaladja, hanem inkabb david cameron. :)

A kiralynonek manapsag viszonylag konnyu nepszerunek es szimpatikusnak lennie. Bar a nepszeruseggel orbannak sem sok problemaja van szerintem, de ez egy masik tortenet...

Virago_1000 2015.08.21. 17:12:35

@Mirjam2: "kiralyi csalad nagyon jelentos anyagi hasznot termel a brit gazdasagnak, becslesek szerint kb. ugyanannyit mint amit rajuk koltenek kozpenzbol:"
- tehat akkor nem termel semmit hanem 0 az egyenleg, nem? Alapiskola matematika.

"Ezen felul jelentos maganvagyonuk is van, tehat mindenfele allami tamogatas nelkul is nagyon gazdagok lennenek."
- a nep veren veriteken hiztak meg.

Virago_1000 2015.08.21. 17:29:24

@Mirjam2: "En mindig mondom hogy Mo.on is ki kene talalni valami hasonlot. Pl. kezdjek el arulni Orban Viktor es csaladja kepet bogreken, kepeslapokon, asztalteritokon stb."

Hogy uvoltenenek a liberalis kutyak, hogy diktatura. Igy is axt teszik. Az bezzeg nem dktatura h a kiralyno fejet kell neznem minden penzen...

@adg: orban nagyon karizmatikus ember. A jelenlegi magyar politikai palettan nala alkalmasabb vezeto nincs. Tegyuk hozza: sajnos.

adg 2015.08.21. 17:35:25

@Virago_1000: "a nep veren veriteken hiztak meg."
Ugyan mar, micsoda bolsevik duma ez kerem. Azert az uralkodas nem olyan egyszeru munka. Probaltad mar?? Termeszetes, hogy tisztessegesen megfizetik, kulonben ki vallalna el?

catnip cupcake 2015.08.21. 17:40:45

@qkuc: Én is kíváncsi vagyok az élménybeszámolódra (Írországban eddig csak turistaként jártam), szerintem egy publikus posztot is megérne (hint-hint :) )

Sok szerencsét az úthoz!

qkuc 2015.08.21. 21:30:53

@catnip cupcake: Kösz, :). Posztot abszolút nem ígérek ..., de valamilyen formában majd tömören beszámolok, ;).

2015.08.22. 14:09:28

@Virago_1000: Tenyleg borzalmas tetteket kovetett el a brit kiraly csalad, ezert is van hogy Nagy-Britannia egy szerencsetlen sorsu orszag, ahol mindenki nyomorog, mikozben a kiralyi csalad eli vilagat :)))

2015.08.22. 14:15:19

@adg: Orban Viktor, az angol miniszterelnokkel ellentetben, szemelyi kultuszt general, ezert hasonlitottam a kiralynohoz. Termeszetesen tudom mi a kulonbseg a politikusok es a kiralyi csalad kozott, de Mo.on mintha elmosodtak volna a hatarok az utobbi idoben. En egyebkent valodi, meggyozodeses royalista vagyok, abban hiszek hogy a royalista rendszer hatekonyabb es igazsagosabb mint a demokracia. Termeszetesen senkit nem erdekel hogy en mit hiszek, de ez a szemelyes velemenyem.

Virago_1000 2015.08.22. 14:16:05

@málé mackó: nem hiszem, hogy lenne osszefugges a privat landlord es a bunugyi statisztikak kozt.

2015.08.22. 14:19:24

@Kate Tae: Igen, ezekrol tudok, de az ilyesmi nem general az orszag szamara adobevetelt, mig az angol kiralyi csalad igen (es nyilvan az oket abrazolo kepeslapok csak a jeghegy csucsa). Az lenne az igazi ha pl. tele lennenek a budapesti hotelek, ettermek, mert az emberek a vilag minden tajarol ozonlenek hogy tanui legyenek O.V. legidosebb gyermeke eskuvojenek! :) De erre azt hiszem varnunk kell meg par evet.

2015.08.22. 14:23:23

@Mirjam2: en republikanus vagyok.
Nem ugralok azert, hogy egy nemet csalad az uralkodoja a UKnek.

Virago_1000 2015.08.22. 14:23:28

@adg: "micsoda bolsevik duma ez kerem"
- nem bolsevik duma, mert a bolsevikok is a nep veren hiztak meg. Az csak egy mese hogy nem voltak gazdagok, csak mashogy vettek el a nep munkajanak eredmenyet. By the way a kommunizmus es a kapitalizmus ugyanazon csoportok kreacioja. Mindket esetben a nep feletti totalis kontroll megszerzese a cel. Csak az eszkozok masok. A kapitalizmus hatekonyabb, fokent azert mert az emberek onkent hajtjak igaba a fejuket.

"Azert az uralkodas nem olyan egyszeru munka. Probaltad mar?? Termeszetes, hogy tisztessegesen megfizetik, kulonben ki vallalna el?"

- nem hiszem hogy nem tudod, hogy az angol kiralyno szerepe jelkepes, hasonloan az egyeb europaban meg letezo kiralyokehoz. Az uralkodasban kormanyzasban nem vesznek reszt. Csak disznek vannak. Legnagyobb bajom megis az, hogy valaki azert lesz merhetetlenul gazdag a 21. Sz-ban mert egy bizonyos csaladba szuletik.

2015.08.22. 14:25:05

@adg: tony blair is nepszeru volt, szerintem o artotta a legtobbet a UKnek.

2015.08.22. 14:27:15

@Virago_1000: " Legnagyobb bajom megis az, hogy valaki azert lesz merhetetlenul gazdag a 21. Sz-ban mert egy bizonyos csaladba szuletik."
Hat, ize.... A penzemet adjam a hitkozsegnek, nehogy a gyerekeim kapjak, vagy megis mit gondolsz?

Virago_1000 2015.08.22. 14:32:36

@Mirjam2: a kiralyi csaladhoz kepest igen, mindenki nyomorog. Ez vitathatatlan teny. Talan par milliardos kivetel, de ok dolgoznak is, hogy epitsek fenntartsak az uzleti birodalmukat.

"Tenyleg borzalmas tetteket kovetett el a brit kiraly csalad"
- igen tenyleg. Tobb ver tapad a kezukhoz, mint barmely mas uralkodoi hazhoz. Ha ezt nem ismered el akkor elevenitsd fel a tortenelembol tanultakat.

Csak egy nemregi kozvetlen pelda. A Falkland szigetekert vivott haboru Argentinaval tokeletesen analog azzal, ami jelenleg tortent Krimben, azzal a kivetellel hogy a Krimben kevesebb vert ontottak az oroszok. Mindket orszagban kiirtak a nepszavazast mindket orszagban a nep kinyilvanitotta akaratat megis Putyinra tekintenek ugy mint agresszor teljesen alaptalanul.

Egyeb haboruk kozvetett aldozatairol nem beszelek. Meg sosem emelte fel a hangjat a palesztin aldozatokert pl. A ki ralyno.

Virago_1000 2015.08.22. 14:35:41

@charlieharper: miert artott? Akkor meg nem laktam itt.

Egyebkent Margaret Tracher artott a legtobbet . Errol barmely angolt megkerdezhetsz. De ha meg sem kerdezed akkor is tiszta. M.T. azt muvelte nagyban amit otthon Bokros Lajos. Tonkretette a gazdasagot kevesek joleteert cserebe milliok kerultek a padlora.

Muscari 2015.08.22. 14:43:13

@Virago_1000: akkor te mi vagy, anarchista? Mert nekem úgy tűnik.

Muscari 2015.08.22. 14:44:32

@charlieharper: nyilván azt, hogy add a pénzed neki, virágom, virágomnak.

Muscari 2015.08.22. 14:48:10

@Virago_1000: ezt csak most láttam, te vitathatatlanul zseni vagy, komám. A szlovákot is meg tudod különböztetni a csehtől? Mert akkor leborulok előtted.

Virago_1000 2015.08.22. 14:59:15

@Mirjam2: "Orban Viktor, az angol miniszterelnokkel ellentetben, szemelyi kultuszt general, "

- ez egy allitas amire egyreszt semmi bizonyekod nincs.
A royalista rendszerrol hasonloan velekedek, mint te. Szerintem is jobb mint a demokracia. A royalista rendszerek felbomlasa es a liberalizmus, ertsd: szabadelvuseg terjedese mint filozofia a francia forradalom utan kezdodott, amikor a nemzetallamok kezdtek kialakulni. Ezzel egyidoben alakultak ki a kozponti bankok is (fokozatosan persze). A kiralyoknak szukseguk volt penzre es el voltak adosodva mar akkor is az orszagok, persze nem ilyen mertekben mint most, hiszen nem volt szocialis halo viszont kellett a penz a haborukra foleg, amit az adobevetelek keptelenek voltak fedezni. A kiralyok is maganbankoktol kaptak hitelt, azonban a kovetkezo kiraly mondhatta azt hogy nem fizetem vissza, hiszen nem en vettem fel. Es mondta is. Ebbol eleguk lett a bankardinasztiaknak, es tudtak nagyon jol hogy a nemzet sosem hal meg, ezert a vegtelensegig adossagban lehet tartani (uzsora)kamatokkal, ami csak nekik jo. Masreszt amig adossagban vannak addig fuggesben is vannak, tehat a hatalom centralizalhato. Ez meg is tortent. Forradalmakat generaltak, ( ne feledjuk eredmenyes forradalom sincs hitel nelkul) es elkergettek a kiralyokat. Nehany helyen megmaradt de csak jelkepesen, hatalmuk sehol sincs. Letrehoztak a parlamentaris demokraciat az oszd meg es uralkodj alapelvet kovetve. Hiszen mindegyik demokratikus orszagban ez megy, 2 valasztas kozti civakodas az egesz. A nep pedig a szabadsag illuziouljaban el es elhiszi h szabadon donthet a sorsa felol.**
A nemzetallamok letrejovetele ota az adossagok masszivan novekszenek evrol evre, de kulonosen a 20. Szazadban gyorsultak fel. (FederalReserveSystem) Lehetne irni a vegtelensegig errol. Egy szonak is 100 a vege: a nemzetallamok azert jottek letre, hogy orokos adossagteher altal ki legyenek szolgaltatva azoknak akiknek a kezeben a valodi hatalom van es ezaltal hatalmat gyakoroljanak. (ES ezek nem a politikusok sem nem a kiralyno) oda vissza mukodik a dolog.

Ezert irtam korabban azt, hogy az allamadossag kamu es hogy minden politikus hazaarulo aki ezt nem kialtja vilagga. Valami "furcsa" oknal fogva egyik sem tette meg, fuggetlenul attol hogy szelsojobb v szelsobal.

Virago_1000 2015.08.22. 15:00:13

@charlieharper: bocs, mi az urban legend? Melyik szolasomra reagaltal?

adg 2015.08.22. 15:01:06

@Mirjam2: "szemelyi kultuszt general"
En ezt egy picit arnyaltabban latom, talan kicsit azert is, mert jo par evet eltem magyarorszagon, amig o volt a minszterelnok, es nem csak ujsagokbol meg ismerosoktol tajekozodom. Ettol meg orban nem lesz sokkal szimpatikusabb szamomra, de nem is a patas ordogot latom benne, es vannak erdemei is. Sajnos eleg sok baromsaga is van, es jo erzeke van mindenfele faszokkal korulvenni magat. De nem akarok belemenni politikaba, ezt mar parszor megfogadtam.

"Termeszetesen senkit nem erdekel hogy en mit hiszek,"
Ez nem igaz. Engem is erdekel pl, altalaban. akar az angliai, nemetorszagi leirasaid, vagy pl amikor mostani lakhelyedrol irsz, az kifejezetten nagyon erdekel. Ezert tetszett a posztod is, szamomra az egy nagyon erdekes vilag, meg ha ott elni nem is szeretnek.

@Virago_1000: Ja, tudom mar, elfelejtettem a szmajlit... Szerinted komolyan gondoltam, amit leirtam?

@charlieharper: Hat ezt nem tudom, nem ismerem tony eredmenyeit kulonosebben. Azt viszont tudom, hogy a nepszeruseg es a hasznossag nem feltetlenul fugg ossze. Sot...

©________ 2015.08.22. 15:07:07

@Virago_1000:

"Tobb ver tapad a kezukhoz, mint barmely mas uralkodoi hazhoz."

Eskuszom te vagy max alruhaban, o szokott ilyen egetverol blodseget tenykent leirni.

Ugy megis, miben merik? Deciliterben vagy literben? Es ki jegyzi fel es hova? Az arpad haz hol all a sorban? Es a habsburgok?

Virago_1000 2015.08.22. 15:20:31

@Kate Tae: hany gyarmata volt az arpad haznak es hany a habsurgoknak? Ki irtotta ki az indianokat es miert vannak negerek amerikaban? Hogy kerultek oda?
Sorolhatnam a kerdeseket. Talan meg Polpot sem irtott ki annyi embert.
A koncentracios tabor is angol talalmany, del-afrikaban alkalmaztak eloszor.

Komolyan kerdezem te fel voltal mentve tortenelembol?

2015.08.22. 16:05:18

@charlieharper: Pont ez a jo a monarchiaban, hogy nem nemzeti alapon all. Szerintem a nemzetallamok kialakulasa nem tul pozitiv fejlemeny gazdasagi, tarsadalmi szempontbol. A 'nemzeti identitas' szerintem mestersegesen gerjesztett, eroltetett koncepcio.

2015.08.22. 16:08:23

@adg: En sem latom benne a patas ordogot, foleg mert ilyen szinten nem erdekel a dolog. Viszont viccesnek tartom ha egy magyar arrol panaszkodik hogy az angol kiralyi csalad adofizetok penzebol el, mikor Mo.on Orban csaladja es meg sok, hozzajuk hasonlo kaliberu ember el az adofizetok penzebol.

2015.08.22. 16:12:03

@adg: Ja es koszi amit a posztomrol irtal! :)

2015.08.22. 16:14:48

@charlieharper: A Tony Blair / Thatcher dologban teljesen egyetertunk... Sot Tony Blair sajnos az egesz vilagnak sokat artott, en azokkal ertek egyet akik szerint haborus bunoskent kene elitelni, bar az is csak egy ures gesztus lenne, the damage is done.

málé mackó 2015.08.22. 17:34:18

@Virago_1000: Biztos Angliaban elsz, hogy nem tudod mi a kulonbseg?
Private landlordnak letesz a berlo x honapot, es azzal megelegszik legtobbszor feluletes hatter ellenorzessel. Ellenben egy ugynokseg levesz minden terhet a tulajdonosrol, cserebe alapos background checket is csinal a leendo berlorol.
Dontsd el magad, hogy a kezdo erkezonkon kivul kinek nincs ellenorizheto es megbizhato helyi penzugyi tortenete, es miert.

Virago_1000 2015.08.22. 17:46:24

@Mirjam2: orban es hasonlo kaliberuek az adofizetok penzebol elnek igen. De cserebe o(k) az orszag vezetoi. Tehat tesznek erte valamit. Az angol kiralyi csalad nem vesz reszt az orszag vezeteseben. Semmit nem csinalnak csak vannak. Mikor olvastad h panaszkodom David Cameron es a hivatala ellen?

Virago_1000 2015.08.22. 17:48:08

@Mirjam2: churchillt is el kellett volna havorus bunoskent itelni. De ugye o a gyztes oldalon volt. Obamat szinten, de o inkabb Nobel-bekedijat kapott. Ennyit errol.

Virago_1000 2015.08.22. 17:53:15

@málé mackó: eletemben nem mentem ingatlanirodahoz, mert sokkal dragabb rajtuk keresztul berelni. Igen, levesz terhet a tulaj vallarol. De en egyelore berlo vagyok. Tehat az az oldala erdekel. Vagyis hogy olcsobb legyen. 6 eve lakom a jelenlegi hazban, soha semmi gond nem volt.

©________ 2015.08.22. 19:31:53

@Virago_1000: hu csezmeg, mekkora pokhendi alak vag .menn i koze vana gyarmatoknak ahhoz, h ki menn it verontott?
Inkabb linkeld be a verontas meroszamat meg nyilvantartasat a kijelentesedhez, mert igy csak log a levegoben.

málé mackó 2015.08.22. 20:48:44

@Virago_1000: OK, elvezd az eleted es kivanom hogy legy boldog a lakhelyeden. Peace!

Virago_1000 2015.08.22. 23:00:06

@Kate Tae: az a koze, hogy minden gyarmat megszerzese es fenntartasa verontassal jart. Valamint az angolok voltak a legnagyobb rabszolgatartok. De kar ezt magyarazni neked, hiszen amilyen ostoba vagy ugysem jut el a tudatodig.

©________ 2015.08.23. 10:04:04

@Virago_1000: es neked mindjart igazad lesz, amint elkezdesz szemelyeskedni.

Melyik vagy a haromnagyokos kozul?

Virago_1000 2015.08.23. 10:27:14

@Kate Tae: "hu csezmeg, mekkora pokhendi alak vag" ki is szemelyeskedett eloszor?

©________ 2015.08.23. 10:36:29

@Virago_1000:

Te: hataratkelo.blog.hu/2015/08/18/mi_eri_meg_jobban_maradni_vagy_hazaterni/full_commentlist/1#c27858266

En itt befejeztem veled.

Legkozelebb akkor reagalok, amikor belinekeled a forrast a verfurdok mertekenek nyilvantartasarol.

Határátkelő 2015.08.23. 11:08:38

@Virago_1000: @Blaha Lujza: Gondoltam, hátha nem kell szólni, de mégis kell. Szóval akkor szólok, hogy ezt fejezzétek be. Köszönöm.

©________ 2015.08.23. 11:28:21

@Határátkelő: irod mindezt azok utan, h befejeztem. Kemeny vagy, hallode.

Virago_1000 2015.08.31. 16:40:03

@Mirjam2: Szia Mirjam! Meg csak most valaszolok a vegyes parokra vonatkozoan. A multkor atfutottam a cikket, es most is at akartam, idezni is akartam belole, hogy megmutassam, hogy az en elmeletemet tamasztja ala, nem pedig a tied. De "valami" oknal fogva nem talalhato. Eltavolitotta az Independent szerkesztosege, "valami" "megmagyarazhatatlan" okbol.
Ime belinkelek neked egy tanulmanyt a temaban: 

www.psychology.uwo.ca/faculty/rushtonpdfs/Genetic%20Similarity%201989.pdf.

A vegyes parok elenyeszo kisebbsegben vannak az azonos rasszbol, kulturalis kozegbol szarmazo parbol. 
Az emberek hasonlo rassz, szocialis, kulturalis hatteru part keresnek, alapvetoen (!), ugyan vannak, es lesznek is kivetelek, de ez nem azt jelenti, hogy a fenti allitas nem igaz nagy altalanossagban. 
Ennek oka az, hogy ketfele, implicit (melyen belul levo, tudatalatti modul) es explicit (tanult) informaciofeldolgozas letezik. Az elobbi egy gepiesen mukodo folyamat, legnyilvanvalobb pelda a mukodesere az arcfelismeres. Felismered akaratodon kivul egy baratodat. Ennek az implicit modulnak van koze az etnocentrikussaghoz is, tobb mechanizmus letezik, ami miatt a sajat fajtankat preferaljuk a parvalasztas teren. Az emberek hajlamosak hozzajuk hasonlokkal szocializalodni.
Az explicit informaciofeldolgozas erofeszitessel jar, es iranyitott. Elmenknek ez a resze fogad be kulturalis hatasokat, de pl a matematiaki feladatoknal is ezt hasznaljuk. Ha a fosodratu mediabol olyanokat hallunk, hogy a massag jo, a keveredes kivanatos, aki ezt ellenzi, az egy primitiv neonaci, akkor ez az explicit informacio osszetuzesbe kerul az implicit modullal, ami arra osztokel, hogy hozzank hasonlokkal tarsuljunk, igaz ez meg a liberalisabbakra is, csak ok ezt fel sem fedezik magukban, vagy ha igen, be sem valljak, mert az "rasszizmus lenne", de implicit megis igy cselekszenek.

Egy tovabbi bizonyitek erre a kutatas, amit a Princeton egyetemen vegeztek:

www.researchgate.net/publication/7868101_Ironic_effects_of_racial_bias_during_interracial_interactions

A kutatas lenyege az volt, hogy feher embereknek feketekrol mutattak kepeket, es kozben az agyhullamokat vizsgaltak MRI-vel. A hirtelen reakcio negativ volt (ez volt az implicit reakcio), aztan kis ido mulva a negativ reakcio csokkent (ekkor lepett az explicit reakcio), vagyis a celiranyos gondolkodasra tett tudatos erofeszites. Ez annak a jele, hogy az agy azzal kuzd, hogy ne gondoljon negativ gondolatokat. Vagyis a tudat ekkor ebred ra (egy kis ido mulva) hogyel kell folytani a "rasszista" gondolatokat.

Az explicit informaciofeldolgozas konnyen valhat manipulacio aldozatava, persze akik gyakorlatban is talalkoznak a mas kulturakkal, azok mar nem nagyon manipulalhatoak.

 www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/10770563/Babies-show-racial-bias-study-finds.html

Kozismert, hogy mar a kisbaba, vagy kisgyerek korban is a sajat rasszukhoz vonzodunk,  ez kamaszkorig fokozatosan eltunik, mert a gyerekek megtanuljak (hisen erre vannak koncicionalva az agyuk explicit reszenek befolyasolasaval), hogy az etnocentrikussag "elitelendo" es "koros". Mindekozben, implicit modon, inkabb a sajat kulturajukbol keresnek part maguknak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása