oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 10. 06:45,  Emlékké váltunk egymásnak 181 komment

2015. június 10. 06:45 Határátkelő

Emlékké váltunk egymásnak

Mert hát egy idő után mégis csak úgy történik az, hogy az idő megszépíti az emlékeket (ahogyan mai szerzőnk, Rita szerintem találóan írja: a boltos néni „rohadt megjegyzései” is „vicces csipkelődéssé” alakulnak), és az ember igazán akkor szembesül a valósággal, ami látogatóba hazamegy. A poszt a Magyarország és én pályázatra érkezett.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet.

visegrad_foto_flickr_com_roger.jpg(fotó: flickr.com / Roger)

„Szülőhaza, anyaföld, vagy, ahogy itt mondják Heimatland, egy egyszerű szó, de ahányszor hangosan kimondom, a vállamból indul egy borzongás, ami felszalad egészen a szememig bele a könnycsatornámba és egy könnycsepp formájában gördül le.

Mert teljesen mindegy hol él az ember, vagy milyen politikai helyzet van otthon, örökre ez marad A HAZA csupa nagybetűvel! Mindenki hallotta a már a mondást, szőrös is vagy, sz@ros is vagy, mégis csak az enyém vagy. Nekem ez mutatja leginkább, hogy mit érzek Magyarország iránt. De azt még mindig nem tudom, ez a vállból induló borzongás minek, kinek szól.

Mert persze hiányzik a családom, de amikor még Magyarországon laktam sem találkoztunk sokat, inkább telefonon beszéltünk, a barátok akkor is elfoglaltak voltak bár kéthetente azért összefutottunk. Ez a két dolog hiányzik talán a legjobban.

A hiány és a valóság

Olyan napokon, mikor minden elromlik és csak egy jó fröccsre vágysz a sarki bisztróban, rádöbbensz, hogy nem csak ez hiányzik. Hanem minden apró dolog, hogy ismered a villamos csilingelését, hogy tudod, melyik hegyet látod és ismered az eső illatát, mert még annak is más illata van otthon.

Ezeken a napokon, hiányzik még a boltos néni is, aki nem volt mindig kedves, de az elmúlt időben a „rohadt megjegyzései” csak „vicces csipkelődéssé” változtak.

Majd mikor hazamész, mert már elviselhetetlen lesz, hogy még a boltos néni is hiányzik, pláne az anyukád, és átléped a határt remegő gyomorral, sőt szinte megcsókolod az anyaföldet és olyan boldogan mondod ki „Itthon vagyok”. De reggel felkel a nap és sajnos már nem azt látod, mint amit akkor képzeltél mikor több ezer vagy több száz kilométerre voltál otthonról. Ez már itt a valóság…

Ahol a szüleid 40 évig dolgoznak, majd olyan kevés nyugdíjat kapnak, hogy addig kell tovább csinálniuk, amíg bírják erővel, vagy ahol a fiatalok jövője kilátástalan, ezért lépten-nyomon olyanba botlasz, aki hallotta, hogy „ott kinn németbe az utcaseprő 2000€-t keres” és jönne ő is.

Vagy amikor boldogan sétálsz hazafelé a „saját városodban”, ahol mindenkit ismersz, de kirabolnak úgy, hogy senki nem mer közbelépni, sőt azt mondják, még jól jártál, mert nem vertek össze.

Akkor még nem beszéltünk az „ősmagyarokról”, akik szemében Te „magyarellenes” „menekült” vagy, mert egy jobb élet reményében elhagytad a hazád. Ezek után mikor beülsz az autóba vagy a repülőre és az indulást követően visszanézel, azért még elindul a válladból a borzongás, hogy aztán az arcodon gördüljön tovább.

Mert hiába olyanok a politikusok amilyenek, az emberek szegények és persze egyre aljasabbak a másikkal, de akkor is ez A HAZA. Mert amit itt tanult az ember azt fogja továbbadni, ez az az értékrend, ami örökre alapul szolgál majd mindennek.

Mindent ehhez hasonlítasz majd

Bármerre jár is az ember mindig mindent ehhez fog hasonlítani, ha folyót lát az olyan lesz, mint a Duna, ha hegyet, akkor Badacsonyra, vagy a Bükkre fog hasonlítani. Mert amit gyerekkorban tapasztaltál az örökre megmarad.

Ezek azok az emlékek, amik éltetni fogják benned azt az érzést, hogy magyar vagyok. Emiatt szállsz majd vitába azzal, aki leszólja az országod úgy, hogy csak a BBC-ről tud ezt-azt róla.

Minden és mindenki változik és az elmúlt 3,5 évben mióta csak nyaralni és telelni járok vissza sok minden változott. Emlékké vált volna az a HAZA, amit csak csupa nagybetűvel szabad leírni? Emlék, ami ha elég távoli, sokkal csillogóbb és modernebb?

Sajnos azt kell mondjam, ez történt az elmúlt majd 4 évben, emlékké váltunk egymásnak egy szép emlék. Én is másképp emlékszem rá és Ő is rám, de ez így van rendjén, változik minden és talán egyszer újra azt fogom érezni ha HAZAmegyek, mint az elején, mikor még nem tudtam, hogy a honvágy és a távolság mindent megszépít.

Mikor még nem volt nehéz kérdés az, hogy mi hiányzik, mert akkor még tudtam azt, hogy hiányzik az a bizonyos gyümölcslé, amit csak otthon lehet kapni vagy a Túró Rudi. Ma már inkább érzések és érzelmek hiányoznak, amiket sokkal nehezebb szavakba önteni.

És az örök kérdés, hogy visszamennék-e. Most azt mondom nem, de soha ne mondd, hogy soha. Amióta ezen az íráson gondolkodom, azóta az agyam hátsó részében Ady Endre Föl földobott kő című verse jár.

„…Messze tornyokat látogat sorba,

Szédül, elbusong s lehull a porba,

Amelyből vétetett.

Mindig elvágyik s nem menekülhet,

Magyar vágyakkal, melyek elülnek

S fölhorgadnak megint.

Tied vagyok én nagy haragomban,

Nagy hűtlenségben, szerelmes gondban

Szomorúan magyar…”

Ez a három versszak jellemzi legjobban, hogy hogyan vagyunk mi most egymással, Magyarország és Én!"

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr997530594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soad1221 2015.06.10. 14:22:44

@Bebbi: az én véleményem, hogy a bevándorlás kérdéssel kell foglalkozni, EU-s szinten (mert ha visszaküldik is Mo-ra, mi akadályozza meg őket abban, hogy újra elmenjenek oda?), mert ez alapvetően nem egy nemzeti, hanem EU probléma...

A magyar kampány meg a jobbikról szól.. nem tudok másra gondolni, egész egyszerűen nincs más haszna, minthogy a jobbik elől elvenni egy aktuális demagóg témát, nehogy újabb szavazatokat nyerjen.. ilyen volt a halálbüntetés is, ma már kuss van róla, és ha egy embert megkérdezel, akkor ezt orbánhoz, fideszhez köti, a jobbikot meg sem említi...

Muscari 2015.06.10. 14:26:33

@Dragonlady (Bp, Hun): vigyázz, mert te is kikapsz! Egyben vagy még?

Bebbi 2015.06.10. 14:30:40

@diggerdriver: Akkor varom, hogy miert nem jok es mik a jobbak. :-) En is tudom, hogy nem a legjobbak, de kiindulasi alapnak talan tekinthetok, amiket finomitva el lehet jutni jobb megfogalmazasokhoz. Szoval, varom az otleteket.

soad1221 2015.06.10. 14:31:01

@Réka ‎: igazat adok abban, hogy foglalkozni kell vele. persze, Mo ne várja meg míg itt is gond lesz, oké.. más kérdés, hogy mi váltja ki, hogy itt akarjanak maradni...
Ami a gondom, hogy nem látom, hogy a kormány a kampányt leszámítva milyen úton jár ebben... mert nagyjából semmilyenen.. annyi a kézzelfogható ötlet, hogy valamilyen módon le kell zárni a déli határt (ugye: "nem lesz kerítés, csak nem engedjük be őket" ?????) meg legyen nemzeti kézben a döntés a bevándorlásról - oké, de ez alatt pontosan mit értünk?

Úgyhogy az egyetlen ami miatt a kormány jó úton jár: elvesz a jobbiktól egy éppen feljövőben lévő témát, ami szavazatot érhet...

Muscari 2015.06.10. 14:32:27

@Bebbi: azt vettem észre, hogy sajnos már a magyar sajtóban is összemossák ezeket a fogalmakat, meg mindenhol. Réka meg én is felemeltük már a szavumkat itt, mert igenis különbsévet kell tenni.
Itt annyival jobb csak a helyzet, hogy néha hozzáteszik, hogy EU migrants, ja rólunk van sxó, de a Calais-i csőczelék ugyanúgy migrants, mint mi.

Bebbi 2015.06.10. 14:32:43

@soad1221: Konnyen lehet, hogy igy van. A magyar politikai jatszmakba nagyon nem latok bele, csak azt latom, hogy tobbek kozott itt is komoly konfliktusokat tudnak okozni a nem kivanatos kulfoldiek. A kerdes inkabb az, hogy ki mikent definialja a nem kivanatost. En azt utalom, amikor alszent modon valaki azt modja, hogy olyan nincsen. Hat, szerintem meg van. Hogy politikailag korrekt-e vagy sem, az egy mas dolog.

soad1221 2015.06.10. 14:36:21

@diggerdriver: nem egy tudományosan megalapozott lista ez, de mi is a gondod vele?
nagyjából fedi a lehetséges okokat...

firg_firg 2015.06.10. 14:36:58

@Ödenburger [Hu/At]: Figyi, az elmult hat evben voltak durvabb dolgok is a mostani "idegenellenes plakatozasnal", pl
nyugijpenztarak felszamolasa, alkotmany, mediatorveny, valasztasi torveny, brokerbotrany, trafikozas, kitiltasi ugy, vasarnapi nyitvatartas, stbstbstb.

Akkor a nep le se szarta a dolgokat. Volt par gyenge tuntetes es annyi. Plakatfestegetes, penzgyujtes, polgari engedetlenseg, mint ami most van, fel se merult.

Nem hiszem hogy a pirezeket is utalo orszagban, par tetves sziriai menekult miatt ennyire beragnanak a nepek mint most. Inkabb arrol van szo hogy ez mar az utolso cseppek egyike a poharban. Hogy konkretan menekultek, meg idegenellenesseg, kapcsan borult ki a bili az masodlagos.

Muscari 2015.06.10. 14:39:41

@Ödenburger [Hu/At]: itt nem voltak plakátok, se hirdeyések, semmi, nem volt mit leszaggstni. Az ilyen újságok, mint pl Daily Mail sxoktak csak cikkezni. Én legalábbis nem találkoztam bevándorló ellenességgel máshol.

soad1221 2015.06.10. 14:42:06

@Bebbi: Nem tudom Te hol élsz, gondolom egyik olyan országban ami érintett.
Mo nem érintett (még)
Azzal egyetértek, hogy ez sok problémát szül, és kezdeni kell valamit, de egyébként sem egyszerűsíthető le ennyire, mert vannak országok, ahol a gyarmatokról származók 2-3-ik generációs leszármazottai jelentik a gondot - ők meg hát nem bevándorlók..
A magyar plakátok a magyaroknak szólnak egyértelműen... nem vagyunk ezzel egyedül, több országban is vannak ilyen kampányok...
De valódi kézzel fogható és értékelhető ötlet még nem merült fel sehol...

Bebbi 2015.06.10. 14:44:01

@soad1221: Svajcban elek, itt ugye kb. 20% a kulfoldiek aranya, magunkat is beleertve. :-) Szoval, itt azert ez nem csak egy elmeleti problema.

soad1221 2015.06.10. 14:44:52

@firg_firg: nem lesz ebből komoly hátránya a fidesznek, sőt, valamelyest javít majd a helyzetén...
a fidesz valójában a netadón bukott sokat, az volt az egyetlen ami komoly kárt okozott... még a kitiltási ügy sem, pedig az is napirenden volt egy darabig...
Ezzel most picit nyerhet...

2015.06.10. 14:45:50

@Réka ‎:

"A plakátkampány egy része nagyon ciki. De ez részletkérdés szerintem, a dolog egészét nézve szerintem helyes úton jár a kormány ebben a kérdésben."

Milyen úton jár a kormány ebben a kérdésben?
Én csak marhaságokról olvasok, meg közben megy egy kampány, ami (gondolom) arra jó, hogy jobbról előzzék a jobbikot. Egyetlen épkézláb gondolatot nem hallottam még a kormányból megszólalóktól -- ettől még lehet, hogy vannak ilyen gondolataik, szóval ha te már hallottál ilyet, pls mondd.

(Abban persze igazad van, hog valamilyen álláspontot ki kellene alakítani a kérdésben, szerintem ezt senki sem vitatja.)

Egyébként megvan még a 23 millió román munkavállalós kampány? Szerintem ugyanaz a patkányság mindkettő, csak pepitában.

soad1221 2015.06.10. 14:45:51

@Bebbi: ok, rendben van, Svájcot kihagytam, igazából csak 4-5-öt írtam, a teljesség igénye nélkül :)

soad1221 2015.06.10. 14:46:51

@Th's child: ezt a kommentet köszönöm :)

Bebbi 2015.06.10. 14:47:24

@diggerdriver: OK! :-) Addig is jo munkat, lassan nekem is mennem kell.

2015.06.10. 14:56:43

@soad1221:

Illetve a felsooktatasi "reform" kiserleteken buktak meg nagyon sokat...

Muscari 2015.06.10. 14:57:54

@Mr Long (UK): az itt élő angol zsidók is szoktak citromos teát inni, húsos ételkl után :-)

Tudom, hogy ez csak egy példa volt, de ezt szerintem kevesen tudják, azért írtam csak le.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.10. 15:00:42

@soad1221: @Th's child: ez a kormány már nem egy, alapjában korrekt gondolatot nagyon szarul kivitelezett, illetve valós problémákra hangzatos és üres lózungokat puffogtatott. Nem lepne meg, ha ismét ez történne, a problémát meglátták ugyan, de a plakátkampány nem sok jóval kecsegtet a megoldást, konstruktív ötleteket illetően. A déli határ lezárása elméletileg megint jó ötlet, de kérdés, hogyan kivitelezhető a gyakorlatban.
Mondjuk a leszaggatósok sem nagyon tolonganak a jobb megoldásokkal, sziporkázó ellenérvekkel, szóval...

2015.06.10. 15:07:48

@Muscari:

Meg egyebkent is, az egesz brit valasztas a bevandorloktol volt hangos, legalabbis a magyar es osztrak sajto azzal volt tele, hogy eppen melyik brit part akarja jobban szigoritani a bevandorlast, es ezt kb. ilyen naponta egymasra licitalunk szinten nyomtak...

Mr Long 2015.06.10. 15:22:24

@Ödenburger [Hu/At]: Az a baj szerintem, hogy mig az ukip a sajat szavazoi neveben kiabal, addig a fidesz az orszag neveben nyilatkozik (raadasul feljogositva erre...)

2015.06.10. 15:29:06

@Mr Long (UK):

De mint tudjuk, Mo-on ugy altalanossagban is igaz 2010 ota, hogy a kormany propaganda = kozpenzbol finanszirozott Fidesz propaganda. Es mint ilyen egyaltalan nem ter a brit, az osztrak, vagy barmelyik masik orszag partjainak a kampanyatol.

Mr Long 2015.06.10. 15:38:51

@Ödenburger [Hu/At]: Azt tudom, hogy a kormany es a part nem valik el es bajnak tartom.

soad1221 2015.06.10. 15:40:25

@Ödenburger [Hu/At]: az is, de szerintem közel sem volt akkora... de tény, az se tett jót, a többit gyakorlatilag meg sem érezte (talán még a kitiltás, de az nagyon egybefolyt a netadóval, és abban még csak meghátrálni sem kellett a végén...)
a plakátok meg semmivel sem jobbak - annyi a különbség, hogy őket valóban érinti a probléma (a plakátok és a megoldási ötletek meg szintén ugyanazon a szinten vannak...)

@Réka ‎: még véletlenül sem tartom jobbnak a plakátszaggatást... egy primitív tettre egy másik primitívvel reagálni.... háááát....
az egyetlen ami a mémek közül tetszett , az volt amit belinkeltem, a többi a saskabaré szintjén mozog, mint általában... :)
a déli határ lezárása? nem tudom, hogyan és nem tudom mire lenne jó... de legyen, csak halljak egy fokkal értelmesebb megoldást annál, hogy "egyszerűen nem engedjük be őket". megkéri szépen, hogy forduljon vissza? és ha azt mondja, hogy ő háborús övezetből menekül?
nem is tudom, a probléma felvetése még jogos (bár nem égető Mo-n), de hogy ilyen szinten demagóg megnyilvánulások legyenek... mindegy arra tényleg jó, hogy a jobbiknak nem sok szó jut a témában :)

Mr Long 2015.06.10. 15:41:06

@Ödenburger [Hu/At]: Veletlenul elkuldtem (rohadt tapikepernyo a telon...) Egy ukip kinyilatkoztatas annyit er, mint a jobbike, de egy fideszes mar az orszag neveben tortenik.

Narina 2015.06.10. 15:44:28

@Muscari: Szerintem nem viccnek szanta. ;)

Narina 2015.06.10. 15:44:34

@Ödenburger [Hu/At]: Meg vallom en sem talalkoztam ilyennel! Se szoban se irasban. Beszelnek rola, de ezt nem erzem a boromon.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.10. 15:44:41

@tanato: Na és? Miért kellene bármely országnak tűrnie beilleszkedni nem akaró magyarokat?

soad1221 2015.06.10. 15:57:17

@maxval bircaman szerkesztő: de. csak mi is a megelőzés ebben? illetve mi a megelőzésre az ötlet.
én egy szóval nem mondtam, hogy ne is beszéljünk róla, ilyen gond nincs, minden bevándorló jó és széplélek...
azt mondtam:
1. Mo nem érintett
2. ami most megy, semmi másra nem jó, mint a jobbik elől témát elvenni.. megoldási javaslat nincs.

tanato 2015.06.10. 16:20:55

@Ödenburger [Hu/At]: KÖSZI A LINKET,a miskolci plakátról én is tudtam a többiről nem.-

tanato 2015.06.10. 16:24:48

@maxval bircaman szerkesztő: Oké,ti bulgárok már megoldottátok a kérdést,drótkerítés és nincs muszlim áradat. Kérdés:BG-ban van sorkatonaság,sorhatárőrség mint anno MO.on?Kik működtetik ott a műszaki zárat?Mennyire eredményes a zár?.NÓgrádi szerint nagyon hatásos.

firg_firg 2015.06.10. 16:36:39

@Ödenburger [Hu/At]: pedig Mon buszkek az emigransokra.
Belölük lesznek a Nobel dijasok meg a gazdag amerikai nagybacsik nagynenik akik ragot hoznak ajandekba.

Narina 2015.06.10. 16:42:06

@maxval bircaman szerkesztő: Csak a sajatjaba tessek beszelni Birca ur! Bar olyan lusta es erzeketlen nem akarok lenni mint nemelyik angol, de en spec igyekszem alkalmazkodni!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.10. 16:42:29

@soad1221: szerintem a legelső lépés, számon tartani, hogy egy adott pillanatban kik tartózkodnak az országban és miért. A schengeni országok ezt már eleve bukták. Megoldásom nekem sincs, illetve tetszik az ausztrál modell: menedéket adnak a migránsoknak, de semmi többet, talán Pápuával meg Nauruval szerződtek és ott létesítettek táborokat. Ezáltal menedéket adnak azoknak, akik valóban menekülnek és békére, biztonságra van szükségük, és elütik a szociális ellátórendszertől a benefitekre utazó kalandorokat.
Nem tagadom, hogy rengeteg migráns nyomós okból indul útnak, sőt a nagy többségük biztosan dolgos, derék ember, de nem látom jó megoldásnak, hogy ennyien akarjanak Európában boldogulni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.10. 17:08:54

@tanato: Nincs sorkatonai szolgálat. A határőrség működteti.

Muscari 2015.06.10. 18:13:05

@Ödenburger [Hu/At]: jó, de ez a választási kampány volt. Én esküszöm egy db plakátot nem láttam, pedig mozhok a városban.
Eleve a tizede óriásplakát nincs itt, mint otthon,.

szalka240 2015.06.10. 18:18:38

@Réka ‎: Pedig már megmondta a kormány februárban, hogy elég volt csak meglebegtetni az illegális határátlépők fogva tartásának ötletét és gyakorlatilag meg is szűnt az illegális határátlépés.
Akkor most ez miért is nem működik? Talán azért, mert februárban a németek több száz határőrt vezényeltek ki a szerb-magyar határra. Minden szerb határőrbrigádba beraktak egy németet, és a szerbek elkezdték végezni a munkájukat. Őrízték a határt, és nem engedték át kenőpénz fejében az embereket. Csak mindez valahogy kimaradt a magyarországi híradókból.
Szóval ha a magyar oldalon lenne rendes határőrség, az jelentősen javíthatna a helyzeten.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.10. 18:22:51

@Muscari: ezt a kerdest nagyon szereti:-):-):-):-):-)

M. Péter 2015.06.10. 18:59:28

@Ödenburger [Hu/At]: Az furgon kifejezetten az illegálisokat célozta meg, a UKIP plakátja meg csak egy párté volt, nem pedig kormánypropaganda.

M. Péter 2015.06.10. 19:04:38

@maxval bircaman szerkesztő: Az EU-n belül, ha valaki dolgozik vagy egyéb uniós jogcímen tartózkodik egy másik országban, nem kötelezhető beilleszkedésre.

M. Péter 2015.06.10. 19:27:42

@Ödenburger [Hu/At]: Igazából a fő téma a költségvetés volt, de ez persze külföldön nem annyira érdekes. A konzervatívokon kívül mindegyik másik párt azt ígérte, hogy véget vet a nadrágszíj-összehúzásnak és többet költ egészségügyre és oktatásra, persze kevés konkrétumot mondtak arról, hogy honnan lesz több pénz, legfeljebb annyit, hogy majd jól megadóztatják a gazdagokat.

2015.06.10. 19:49:09

@Muscari: @M. Péter:

Nezzetek, en azt gondolom, hogy oriasplakattal, vagy radio/tv/ujsag/egyeb reklammal, esetleg valasztasi beszedekkel hergelik az embereket, az teljesen mindegy, a lenyeg, hogy hergelik oket. Es ebbol a szempontbol sok europai orszag, tobbek kozt Anglia es Svajc is, olyan bevandorlasellenes kampanyokon van tul, hogy a magyar kormany meg mindig csak vigyazban jelenthet nekik. A britek ugye konkretan az EU-n beluli!!! bevandorlas korlatazast probaljak elerni, es emiatt fenyegetnek kilepessel!!

Ezzel nem azt mondom, hogy jo, amit a Fidesz Mo-on muvel, csak azt, hogy egyebkent meg egesz Europaban, sot nagyjabol a Fold szerencsesebb fejlodesu orszagaiban mindenhol ez megy. Nagyon keves kivetel van, sajnos.

Tovabbra is azt gondolom, hogy komoly gondok vannak Mo-on, hatarozottan sodrodunk egy allamszocializmus fele, ahol az allam maganeleti szintem is bele probal folyni az emberek eletebe, es mindent ellenorizni probalnak. Es ez a gond, nem az ilyen halalbunteteses meg bevandorlos gumicsontok. Lehet ezeken ragodni, de az igazi problema az, amikor az allam elveheti a magannyugdijadat, politikai/ideologiai alapon megszabhatja, hogy ki es mit tanithat az egyetemen, a kozepiskolaban es lassan mar az ovodaban is, amikor ha valaki el szeretne adni egy festmenyt, es ha nem tudja a magyar allam megvenni (egyaltalan mi a f@xnak a magyar allamnak festmeny???), akkor elveszi mas modszerekkel a tulajdonostol, amikor allami megrendelest csak ugy kaphatsz, ha "haver" vagy, es sorolhatnam, hogy hol es milyen modon serul a maganszfera Mo-on. Szerintem ezek a gondok, es ezeket az EU is le...ja telibe, a fontos a halalbuntetes es a nemzeti konzultacio. Az, hogy komplett egyetemi kutatomuhelyeket es szakokat lehetetlenitenek el politikai okokbol, az egyetem gyakorlatilag ataltak kezivezerlesre a kancellari rendszer ota, az nem zavarja az EU-t. Az, hogy a teljes magyar kozigazgatas az Orban Viktor asztalarol van kezivezerelve, az nem zavarja az EU-t. Az hogy a teljes magyar gazdasag lassan ugy mukodik, mintha az orszagot a Cosa Nostra iranyitana, es aki nem tejel eleget vagy nem barat, az konnyen megutheti a bokajat, az nem zavarja az EU-t. Az, hogy napi szinten hogyan gazol at a polgarai maganeleten a magyar allam, az hogy hogyan probalja a sajat ideologiai droidjaiva nevelni az orszag lakossagat, az nem zavarja. Mert kellenek a Fideszes szavaztok a Neppartnak. Majd jol eliteljuk a halalbuntetes miatt, amirol o is bevallotta, hogy gumicsont, ugyhogy abbol ugysem lesz semmi baj, majd jol kihatral es kesz, minden marad a regibe. Mi eliteltuk, de nem bantottuk, o meg majd adja tovabbra is a szavazatokat, amikor kell...

Hagyjuk... Es ugyanez megy Ausztriaval kapcsolatosan is egy csomo ugyben... Szinjatek az egesz EU, csak azt nem ertem, hogy meg ertelemesebb emberek is miert ragodnak a nyilvanvalo gumicsontokon, ezzel is segitve Viktort es rendszeret...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.10. 19:58:25

@Bebbi: Na akkor próbáljuk tisztába tenni ezt a dolgot.
A Wikipédia szerint a migráció lakosságmozgást jelent. Maragjunk is ennél Be és kivándorlást ÖSSZESSÉGÉBEN.
Ennek vannak aztán fokozatai. Mint a politikai menekült(emmigráns) vagy gazdasági kivándorló vagy benefitért kivándorló.
A politikai menekült nagyjából egyértelmű. Az egy másik dolog hogy az átkosban a Magyarországi gazdasági kivándorlók politikai menekültnek mondták magukat. Valójában igen kevés volt a valóban politikai okból menekül ember.
A gazdasági kivándorló nem a segélyért vándorol ki. Gazdasági okokból, vagyis egyszerűen jobban akar élni.
Ezeken kívül vannak a segélyen élősködők.

Van egy egészen külön kategória a menedékes vagy menedéket kérő.Ők valamilyen okból csak időlegesen tartózkodnak másik országban, amint az ok megszűnik visszamennek. nagyon sok bosnyák menedékes volt Magyarországon a délszláv háború alatt és gyakorlatilag mind visszament. Vagy szerbek akik a háborús sorkatonai szolgálat miatt jöttek ide.

2015.06.10. 20:01:00

@Ödenburger [Hu/At]: Miért kellene az EU-nak beleszólnia egy ország belügyeibe? Ha ez bekövetkezne, akkor meg azon menne a sírás, hogy Brüsszelből ne akarják megmondani, hogy a magyarok mit tehetnek és mit nem... :DDD

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.10. 20:22:46

@Muscari: Daninak nem tetszett a vihar, de megnyugodott. Orulok, hogy az ultrahangon nem latszik, hogy o is bevandorlo. Addig jo neki. Mint lattuk jan 1-jen, egy ujszulottet is "lehet" miert gyulolni. Tudom, hogy itt nyugtatni szoktatok, hogy nem ugy van az stb, de a mostani aljas szarkavaras lattan nem vagyok optimista. (Es igen, tudom h van sulyos globalis migracios problema, amit meg kell oldani, csak nem latom, h egy gyuloletkampany mit old meg.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.10. 20:31:40

@Ödenburger [Hu/At]: jo kerdesek, es engem is zavar, hogy az EU pont azokba a dolgokba nem folyik bele, amibe kellene. Egy kis ejnyebejnye es minden megy tovabb.

2015.06.10. 20:52:53

@firg_firg:

Semmit nem vizsgal, pont az tortenik, amit fentebb irtam, megy a szinjatek a halalbuntetes es nemzeti konzultacio korul. Es majd lesz nagy es hatranyos hatraarc mindket temaban, es az EU eloadhatja, hogy jol megfekezte az Orbant, es minden marad a regiben, Orban meg tovabb epitgeti az illiberalis magyar demokraciajat... Az EU meg jol befogta a biralok szajat, kozben meg orul, hogy nem kell foglalkoznia Mo-al, mert a gazdasag egyelore stabil, a tobbi meg ugysem igazan erdekli oket. Legfeljebb neha el kell jatszani, hogy igen...

2015.06.10. 20:53:45

@Ödenburger [Hu/At]:

hatranyos hatraarc = latvanyos hatraarc

2015.06.10. 21:04:43

@Ödenburger [Hu/At]: A végén még eljutunk oda, hogy az EU-nak kellene Mo.-n rendet tennie. Ez lenne a magyar társadalom feladata, nem gondolod? :)

2015.06.10. 21:08:52

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

En nem azt mondtam, hogy az EU-nak kellene rendet tennie Mo-on. Hanem azt, hogy nem kellene asszisztalnia Orbannak azzal, hogy tovabb csinalja a mesterseges felhajtast az Orban gumicsontjai korul. Ha mar foglalkozni akarnak valamivel, akkor foglalkozzanak az erdemi dolgokkal. Vagy akkor hagyjak a francba az egeszet, mert azzal, amit most csinalnak, csak az Orban kottajabol jatszanak. Es meggyozodesem, hogy nem veletlenul. Jol megrendezett szinjatek az egesz, amin mindenki csak nyer, es minden megy szepen a maga utjan tovabb.

2015.06.10. 21:26:00

@Ödenburger [Hu/At]: Értem. :)

A népen kívül mindenki nyer ebben az országban, ez nem újdonság.

Muscari 2015.06.10. 22:11:16

@Ödenburger [Hu/At]: sok igazsag van abban, amit irtal, az Europai neppart soha semmiert nem itelte el Mo-t, a Bizottsag is csak odamondogat neha. Azt csinalnak amit akarnak, hiaba diktatorozta le Juncker a Viktatort.

Bredpitt Monika 2015.06.10. 22:16:01

Most meselte egy ismerosom, hogy a kollagaja Cegledrol jar be dolgozni Budapest re, par napja a voanaton ket kocsi teljesen tele volt fekete menekultekkel.
Kommentar nelkul irom.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.10. 22:16:18

@M. Péter:

Еz így igaz, de nem is EU-n belüli szabad mozgásról van itt szó.

Taxomükke (UK) 2015.06.10. 22:31:36

@tanato: Nem irom ala, mert eleve a megszolitas nem stimmel... meg hogy tisztelt? Talan inkabb hazug tolvaj hazaarulo.

Taxomükke (UK) 2015.06.10. 22:36:11

@skaven: "a faszik nagy resze emellett pocakos, az emberek szarul neznek ki. stb stb."
A faszikat nem neztem, de a csajok jol neztek ki, foleg a 31 fokban, ahhoz illoen oltozve...

pappito · http://pappito.com 2015.06.10. 23:07:41

" Heimatland, egy egyszerű szó, de ahányszor hangosan kimondom, a vállamból indul egy borzongás, ami felszalad egészen a szememig bele a könnycsatornámba és egy könnycsepp formájában gördül le."

miva? én most kipróbáltam, kimondtam, hogy heimatland de nem kezdett tikkelni a fejem

"Mindenki hallotta a már a mondást, szőrös is vagy, sz@ros is vagy, mégis csak az enyém vagy"

én ezt még sosem hallottam

"Bármerre jár is az ember mindig mindent ehhez fog hasonlítani, ha folyót lát az olyan lesz, mint a Duna, ha hegyet, akkor Badacsonyra, vagy a Bükkre fog hasonlítani. Mert amit gyerekkorban tapasztaltál az örökre megmarad."

már miért hasonlítana az ember minden folyót a dunához? komolyan, mivan?

2015.06.10. 23:24:10

@Muscari: De mit kellene tenniük? Melyik ország hadserege vonuljon be Mo.-ra?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.10. 23:25:07

Hóbortos holland hipszterek holiday-e hazánkban, hajdanán... :D

index.hu/nagykep/2015/04/12/budapest_a_toltott_paprika_es_a_noi_fodraszatok_paradicsoma/

Ők is határt keltek át, de aztán meg vissza...

tanato 2015.06.10. 23:25:21

@Bredpitt Monika: Azok nem menekültek voltak szerintem.Jelenleg a Szegedi Orvosi Egyetemen majd 200 nigériai hallgató van.Valószínűleg Pestre mentek a vonattal ami Cegléden is átmegy.Jelnleg Pesten éppen Afrikai Kulturális napok vannak ,lehet éppen oda mentek/afrikai tánc, zene előadások,ételbemutatók dobshow,kiállítások./Pénteken én is megyek megnézem a showt.

M. Péter 2015.06.11. 00:41:10

@maxval bircaman szerkesztő: A konzultáció és a plakátok nem tesznek különbséget, az összes bevándorló ellen hergelnek. Egy, mondjuk, Romániából jobb munkáért Magyarországra költöző személy pedig megélhetési bevándorló.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.11. 01:14:42

@pappito: ok, akkor nemcsak velem van a baj, en is pont ezeknel akadtam meg, de arra fogtam, h alapbol morcos vagyok ma

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.11. 01:15:53

@M. Péter: akkor en is megelhetesi bevandorlo voltam Burmaban?

pappito · http://pappito.com 2015.06.11. 02:08:16

@Dragonlady (Bp, Hun): én alapból nem lettem, de aztán beértem a gyárba, reggeli közben elolvastam a magyar hireket és azóta már morcos vagyok :)

na, ebéd

Bredpitt Monika 2015.06.11. 06:12:12

@tanato: koszi az infot, ezert is irtam kommentar nelkul, utananezek,

pappito · http://pappito.com 2015.06.11. 06:19:06

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: hát szerintem ez nem annyira vicces, de hát nem is új folyamat

a légierő szig.mon. csökken pedig békeidő van, nincs tank, nincs helikopter, igazából ügyes logisztikával egy bármilyen ellenséges csapatnak meg tudná a honvédelem tisztítani az utakat, hogy gyorsabban a fővárosba érjenek, nehogy kihűljön a fogadásra gyorsan főzött finom ebéd

hogy ez okos dolog-e az legyen a honvédelmi miniszter úr problémája

DieNanny CH 2015.06.11. 08:05:54

@pappito:

Na, pontosan ezért voltam tanácstalan, hogy mégis, hogyan tudnék szavazni? Az én érzéseimet még egy fél mondat sem fedi ebben a posztban.
Annyi csak, hogy köszönöm, hogy megírta, de nem érintett meg egyáltalán.
Én nem hasonlítgatok semmihez. Úgy élem át az élményeimet, ahogy jönnek, magukban.
Szóval... csak értetlenkedni tudok.

M. Péter 2015.06.11. 09:03:00

@Dragonlady (Bp, Hun): Ha megélhetési célból mentél oda, akkor igen.

Bredpitt Monika 2015.06.11. 13:53:58

@tanato: Köszi, megnéztem. Holnap pont ott van dolgom, ha jól emlékszem ott van a Főtáv egyik irodája.
Dél Afrika nagy álmom .

tanato 2015.06.11. 15:03:49

@Bredpitt Monika: Igen érdemes szerintem is megnézni.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.11. 15:49:11

@Bredpitt Monika: Dél Afrika nagy álmom

akkor én most mirol almodjak nagyot ..:-))

turistanak szerettem . nem élnek ott..

montroyal ( CAN qc) 2015.06.11. 16:06:41

@tanato: FIDESZ

menekult ugy,( megvedjuk a magyaroknak a munkat .. ami nem is volt) halal buntetes , odaB@..nk Unionak, IMF-nek megvedjuk a magyar foldet (szetosszuk magunk kozott) ===szavazatszerzes, agymosas , azt mondunk igerunk , amit hallani akarnak , es megvezetjuk a szegeny népet akik az orrukig se latnak ( a gazdagok ugy is velunk vannak hisz ok politkai kapcsolat utjan lettek azok )... es hogy meglegyen a 2 harmad manipulaljuk a torvenyeket is nem csak az emberek agyat ...

utanna szarjunk le mindent mi vagyunk a kiralyok es tomjuk a zsebunket , meg a haveroket ,rokonoket ....

na ezert lesznek meg 20+ evig hatalmon es folytatjak a szabadrablast .. es barki mas sem tudna kajat adni a népnek a szetrabolt ures éleskamrabol ..

2015.06.11. 18:20:05

@pappito: Persze, hogy nem az. Inkább sírni lehet rajta.

Bredpitt Monika 2015.06.12. 14:32:21

@montroyal ( CAN qc): Van ott egy Hermanus nevű város. Ott vannak a bálnák, állítólag kiülsz egy étterem teraszára és bálnákat látsz a vízben. Na, ezért repülnék akárhány órát.

De már azzal is beérném, ha én lennék a képen a delfin mellett és nem Te.

Bredpitt Monika 2015.06.12. 14:38:12

@tanato: Nagyon szomorú. Nem leszünk most itthon egy darabig, de ha hazajöttem megint elkezdek véleményt nyilvánítani a politikusok felé. Majd meglátjuk mennyi haszna lesz.
Az az igazság, hogy én először nem tartottam rossz ötletnek a nemzeti konzultációt, ha már itt van az a papír ne vesztegessük el, visszaküldtem az elsőt, de amikor ezt az újat megláttam valahogy az volt az érzésem, hogy már a kérdésekkel is a választ adták a szánkba.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.13. 03:28:40

@Bredpitt Monika: De már azzal is beérném, ha én lennék a képen a delfin mellett és nem Te.

és miert nem mellettem a delfin helyett???:-))

Bredpitt Monika 2015.06.14. 15:33:04

@montroyal ( CAN qc): Csak vigyazz mit beszelsz, nincs olyan messze az a Kanada, felrepulok am !!!!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása