oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 27. 06:42,  Mi van azzal, aki többet akar? 394 komment

2015. május 27. 06:42 Határátkelő

Mi van azzal, aki többet akar?

A mai poszt legalább annyira szól Hollandiáról, mint Magyarországról (holott a Magyarország és én pályázatra érkezett), ami pedig külön érdekesnek és elgondolkodtatónak találtam benne, hogy mennyire az apró dolgok tudnak hiányozni: a kedvenc étterem, a fodrász, egy jó csapat. (A képekért köszönet a szerzőnek, Györgyinek!)

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet.

tulipan.jpgKeukenhof - tulipánkert. Ez nekünk Hollandia: színes, vidám és maximálisan nyugalmat áraszt.

„Előrebocsájtom, hogy az írásom kifejezetten szubjektívebb lesz, hiszen nincs még egy éve, hogy kiköltöztem, úgyhogy a kivándorlás-pszichológia szerint én még az eufória szakaszában tartok, annak ellenére, hogy természetesen voltak, sőt vannak is hullámvölgyek.

Sokaktól megkaptuk a kérdést annak idején, hogy minek jövünk ki: mindkettőnknek jó, bejelentett munkája volt, viszonylag stabil munkahelyen (amúgy melyik munkahely stabil manapság?), jó pozíciók, átlagon felüli fizetéssel, nem volt svájci frank lakáshitelünk, sőt saját lakásunk is volt.

Ha csupán az anyagiakról van szó, valóban teljesen jogos a kérdés. Sőt tévedés ne essék, mindketten nagyon szeretjük Magyarországot is, de elsősorban, mint földrajzi fogalmat, nem pedig, mint gazdasági és társadalmi közösséget.

Imádom Budapestet, a pörgést, az éjszakai életet, a jó éttermeket, végigutazni a 2-es villamos vonalán, az éjszakai látképet. Imádtam túrázni a nem túl magas, de azért néha igencsak kihívást jelentő hegyekben. És valójában szeretem a magyar embereket is. Persze az utakon bunkón vezetnek, néha át akarnak vágni, sokan irigyek, de engem nem nagyon értek atrocitások, és egy mosoly bármikor segített.

A jövő és a gyomorgörcs

Amit viszont nem tudtunk elviselni, az a gyomorgörcs, ami elfogott minket, ahogy egy picit is a próbáltunk a jövőbe tekinteni. Szerintünk nem haladnak túl jó irányba a dolgok, legyen az akár az egészségügy hálátlan témája, az oktatás, amiben egyáltalán nem szeretném, hogy a leendő gyerekeim részt vegyenek, és egyáltalán a keleti nyitás vs. Európai Unió kérdéskörtől is kiráz a hideg.

Nem is olyan régen még én is úgy gondoltam, hogy aki akar Magyarországon boldogulni, az tud, viszont sajnos azt tapasztalom, hogy az a gazdasági olló, ami a 90-es években közelített Nyugat-Európához, az a 2000-es évektől egyre nagyobb ütemben nyílik szét. És ha már adott a lehetőség, hogy ugyanakkora befektetett energiával jelentősen jobb életet és lehetőségeket teremtsek magamnak, akkor miért is hagyjam ki?

Másfelől pedig sajnos az is nagy igazság, hogy kicsi az ország, kicsi potenciállal: az építőiparban a kis cégeknél a szakmai előrejutás szinte lehetetlen; a tulajdonosok rettegnek, hogy felelősséget delegáljanak a beosztottaiknak, de a multis környezetben sem rózsásabb a helyzet: a felettem levő szinten két nő volt, mindkettő 40 körül, két gyerekkel, tehát még arra sem volt esély, hogy szülni menjenek, nemhogy nyugdíjba.

Két hullámban jöttünk el

Úgyhogy a hosszú bevezető után úgy döntöttünk, hogy távozunk, mégpedig Hollandiába. Nem mennék most bele a részletekbe, hogy milyen szempontokat mérlegeltünk, mert az is megér egy külön posztot, de alapvetően egy jól prosperáló, toleráns, európai országot kerestünk.

Két hullámban vándoroltunk ki: első körben a párom ment, és ahogy meglett a munkahelye, mondtam fel és jöttem ki én is. Jelenleg még egy fizetésből élünk, ugyanis, amiből nem voltunk hajlandóak engedni, az a munka minősége.

Mindketten szép eredményeket értünk már el Magyarországon; nem voltunk / vagyunk hajlandóak a legaljáról elkezdeni. Nem mondom, hogy ez egyszerű, de közel sem lehetetlen.

Párom mérnök, ő 3 hónap alatt talált abszolút szakmájának és szintjének megfelelő munkát (sőt jóval nagyobb felelősségi körrel, mint Magyarországon). Én közgazdászként 7 hónapja keresem a munkát (ezek a hullámvölgyek, amiről korábban beszéltem, de ha tudod, hogy mit miért csinálsz, és a szemed előtt lebeg a cél, akkor azért sokkal könnyebb).

bringa.jpgMindenféle színű, korú biciklik táskákkal, kosarakkal, gyereküléssel vagy éppen virágokkal feldíszítve, mint ez. Hollandiában az egy főre eső biciklik száma 3 fölött van: ez az első számú közlekedési eszköz. 

Hozzáteszem, itt egy fizetésből megélni, nem olyan, mint Magyarországon: normális lakás, kaja, belföldi utazások, sőt adott esetben még egy-két kis külföldi hosszú hétvége is belefér.

Egy ismerős pár, szintén gazdasági végzettséggel, hasonló szenioritású pozíciót kerestek annak idején: nekik 1 év alatt sikerült. Mielőtt belevágtunk, én ezt kicsit soknak tartottam, de úgy tűnik, hogy tényleg ez a reális.

A lényeg, hogy jól érezzék magukat

Hollandia egyébként minden tekintetben hozta az elvárásainkat; amit azért szeretnék kiemelni, az a nyelv. Angolul még az egyszeri gázszerelő is beszél és viszonylag sok munkahelyhez (vezetői pozíciókhoz is) elegendő az angol, viszont ha az ember tényleg hosszú távon tervezi és szeretne beintegrálódni, akkor mindenképpen javaslom a holland nyelv elsajátítását.

Tetszik az egészségügyi és magánbiztosítási rendszer, a szép, igényes kórházak, az, hogy az orvos partnerként tekint rád, és hogy alapvetően te felelsz a testedért. Tetszenek az emberek: egyszerűen lazák.

Ha valaki a nagy fenekével is a legújabb divatot akarja követni, megteheti: vannak cuccok a méretében, és senki nem nézi ki, ha miniszoknyát húz, és utána abban biciklizik.

Összességében talán pont emiatt a hollandok borzasztóan öltöznek, de egyszerűen az a lényeg, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, nem az, hogy mindenféle elvárásnak megfeleljenek.

ferfizokni_bolt.jpgAz biztos, hogy a hollandok őrülten öltözködnek. Ez itt egy férfizokni bolt. 

Jó hely arra is, hogy ha esetleg voltak, levetkőzd az előítéleteidet más rasszokkal szemben: én együtt járok edzeni feketékkel, arabokkal, az edzőm egy kis azeri figura – tök jó a csapat!

Tetszik a közlekedés: gyors, tiszta vonatok, borzasztóan kiterjedt hálózattal, ha mondjuk egy másik városba akarsz menni és persze a bicikli a nem is feltétlenül olyan rövid távokra.

A gasztronómia

Tetszik az élelmiszer választék: a kaja ugyanannyiba kerül, viszont a minősége sokkal jobb. Jó példa, hogy bár nem vagyok egy konyhatündér, Magyarországon halálba frusztrált, hogy csak „cipőtalp” csirkét tudtam sütni vagy sok esetben a csirke inkább főtt, mint sült, mert annyi vizet eresztett. Aztán itt kiderült, hogy nem bennem volt a hiba…

Óriási kínálat van a nemzetközi, keleti vagy éppen dél-amerikai alapanyagokból, fűszerekből, amiket Magyarországon csak a delikát boltokban kapsz meg arany áron; itt minden szupermarket polcán fent vannak (és egyébként magyar Hertz kolbászt is kapni, ha éppen azt kívánnám meg).

És sajnos itt jöttem rá, hogy a magyar borok otthon túl vannak árazva. :) Míg otthon egy közepes bor minimum 1 600-1 800 forintba kerül, itt a polcok tele vannak isteni finom spanyol borokkal 3-4 euróért. Magyar borral egyszer sem találkoztam.

kaja_3.jpgSajnos Hollandiában kevés étterem van (Amszterdam azért erős kivétel) és még nem is találkoztunk kiemelkedően jóval. Ellenben drágák. A frikandel sült krumplival viszont tipikus holland étel, és krumplis bódét viszont minden sarkon találsz. 

Ami hiányzik

Hiányozni elsősorban személyes dolgok hiányoznak. Hiányzik a kedvenc éttermünk, a Pata Negra. Itt alapvetően nincs túl sok jó étterem, ebben Magyarország, főleg az utóbbi években abszolút jobban teljesít.

Hiányzik a fodrászom (ő mondjuk már inkább Bécsből hiányzik, mint Magyarországról, mert ő is lelépett); minden alkalommal meg kell küzdeni, hogy ne sárga hajat csináljanak szőke helyett. És hiányzik a kettlebell-es csapatom.

Kifejezetten sokat törtük a fejünket, hogy mi az, ami még hiányzik Magyarországról, de az az igazság, hogy nem nagyon van ilyen. Annyi téliszalámit, túró rudit, tokaji bort, amire igényünk van, kapunk a látogatóba érkező magyar barátainktól.

A barátokkal, családdal szinte gyakrabban tartjuk a kapcsolatot, mint amikor Magyarországon éltünk, hála a Facebooknak, Viber-nek, Skype-nak. És az az igazság, hogy a családtagok már most Európa különböző országaiban élnek, de egyre több barátunk is a kivándorlás mellett dönt.

Magyarként beilleszkedni

Szégyen, nem szégyen, egyikünknek sincs honvágya. Abszolút nem találkoztunk azzal, amivel mindenki riogatott, hogy mi itt csak bevándorlók leszünk, mindig ki fognak minket innen nézni.

Természetesen sokat dolgozunk azon, hogy beintegrálódjunk, azért ez nem megy magától: többé-kevésbé hollandul beszélünk, részt veszünk a helyi eseményeken vagy éppen felvettük a helyi szokásokat, úgy, mint a biciklizést és az ebédre szendvicsevést. De ettől még abszolút magyarnak érezzük magunkat. Teljesen természetesnek érezzük, hogy nekünk van itthon és otthon is.

Itt látunk egy kiszámítható jövőt, amihez nem kell ügyeskedni, hanem normális munkával meg tudjuk teremteni magunknak, amire szükségünk van; legyen az alantas materialista javak megszerzése, :) vagy akár a leendő gyerekeknek nívós, európai szintű oktatása vagy éppen előtakarékosság a nyugodt nyugdíjas évekre.

És nem tervezünk visszatérni. Még nyugdíjas korunkra sem. Minek? Az itt felhalmozott pénzből, ha semmittevésre vágyok, akkor Spanyolországban is lehetek nyugdíjas a tengerparton…”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Hollandia Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr277494378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.27. 07:12:45

Nekem nagyon tetszett a poszt,szepen leirja az erzeseket,amiket akkor erez valaki,amikor oda kerül,ahol az ö helye van.Abban lehet mondjuk valami,hogy igy az elsö even tul a posztolo meg az euforia allapotaban van,de szerintem mindezen tul is erezheti jol magat Hollandiaban..Sajat tapasztalat,en is amikor megerkeztem elsö alkalommal ide Franciahonba( akkor meg csak par napra), akkor ereztem ugy,hogy hazaerkeztem.Szoval szerintem letezö jelenseg es nem irhato minden alkalommal a rozsaszin szemüveg szamlajara.
Hollandiat egyebkent szemelyesen meg nem volt alkalmam megtapasztalni,de ferjem elt ott 2-3 evet es ö is imadta,azota is rajongoja,minden alkalommal örül ha epp oda kell munkaügyben mennie.(Amszterdam a kedvence).
Summa summarum: remek poszt volt,posternek es kedves parjanak sok sikert es minden jot kivanok a tovabbiakban is!

2015.05.27. 07:40:14

"Mi van azzal, aki többet akar?"
Annak semmi sem lesz eleg.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 07:42:14

aztán hogy szólítsuk a posztolót?:)

2015.05.27. 07:42:35

Azzal egyutt is, hogy az alaptetelevel egyetertek, hogy Mo-on eleg ketseges, hogy mit hoz a jovo, es emiatt tervezni is gyakorlatilag lehetetlen, nagy nem tetszett. Foleg az ilyenek miatt: "a felettem levő szinten két nő volt, mindkettő 40 körül, két gyerekkel, tehát még arra sem volt esély, hogy szülni menjenek, nemhogy nyugdíjba." Hat baszki, akkor menjel el masik ceghez dolgozni, kisanyam!! Ugyanis a ket feletted levo ember valszeg megdolgozott, hogy negyveneves korara oda jusson, szol egy kis huszoneves ne irogasson ilyeneket. Ha pedig 2 gyerek mellett tudott kozepvezetoi szintre jutni, akkor kulon dicseret erte!

Illetve: "Ha valaki a nagy fenekével is a legújabb divatot akarja követni, megteheti: vannak cuccok a méretében, és senki nem nézi ki, ha miniszoknyát húz, és utána abban biciklizik." Anelkul, hogy barkit is megserteni szandekoznek, maradjunk annyiba, hogy mindenki ismerje a korlatait, en sem hordok izompolot...

Szoval a poszterinatol kicsit nyiladozott a bicska a zsembembe. Attol meg biztos vagyok benne, hogy Hollandia jo hely, voltam is tobbszor, de az a poszt ugy ahogy van, nem tetszett!

2015.05.27. 07:46:29

@~~Babette~~:

Erre lenne tobb tippem is, de a HA egyenkent is kitiltana mindert...

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.27. 07:49:12

@Cascabel: en ezt nem irtam volna le igy...miert baj az,ha valakinek többre van igenye,mint az atlagnak? Szerintem sokan epp emiatt lepnek le Magyarorszagrol ( föleg akik a postolohoz hasonlo helyzetböl indulnak),mert nem eleg nekik az a minimum vagy közepszerüseg.Szerintem ez nem baj..ez viszi elöre az embert.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.27. 07:49:27

Hm, fogalmam sincs Hollandiáról. A lényeg, hogy jól érzi magát.
:)
Jók a képek is. Köszi.
Egy apróság: egy magyar közepes bort ne hasonlítsunk egy spanyol asztali borral. Egy minőségi spanyol bor nem 3-4 euró.

Taxomükke (UK) 2015.05.27. 07:50:27

Jo fogalmazas, de tartalmilag nem szimpatikus...

rumitom 2015.05.27. 08:16:45

Ezek lennenek a racionalisnak mondott ervek a koltozes mellett.
Aztan az ember idosebb lesz, 10en eve van tavol, a szulok megoregednek, es az erzesek is valtoznak, szentimentalisabba valnak stb.
Jo poszt ez, a valtozatossag gyonyorkodtet, sok evvel ezelotti magamra ismerek

@Cascabel: :)

2015.05.27. 08:24:56

@~~Babette~~:

Szerintem kamu. Egyertelmuen a baloldali ellenzek sablonjaira, szovegeire epit, az meg kulon vicces, hogy Gyurcsanyt allitja szembe Orbannal, mint amerika-parti politikust, amikor nyilvanvaloan, ha van amerika parti politikus, aki nem a Fidesz atlantista vonalat erositi, akkor az a Bajnai (volt). Rajtuk kivul a teljes baloldal es a jobbik is a Putyin tenyerebol eszik, csakugy, mint a Fidesz jelenlegi fontos emberei.

Ha tippelnem kellene, akkor szerintem a Gyurcsany fele tarsasag ujabb szanalmas akcioja, es a stilus is illik hozzajuk (a csaladban biztosan van meg par AVH-s kezikonyv).

2015.05.27. 08:30:05

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):
"Szerintem ez nem baj..ez viszi elöre az embert."
Hova elore? Komolyan kerdem. A vilagbekehez, az orok szeretethez, az orok boldogsaghoz? Vagy a Marsra? Vagy az orok elethez? Hova?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.27. 08:33:46

"az a gazdasági olló, ami a 90-es években közelített Nyugat-Európához, az a 2000-es évektől egyre nagyobb ütemben nyílik szét"

Nem. Sosem volt közeledés. A szintkülönbség ugyanaz ma is és 15 éve és 25 éve is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.27. 08:33:55

"Angolul még az egyszeri gázszerelő is beszél"

Tegyük ehhez hozzá:
- a két nyelv egymás nagyon közeli rokona,
- kötelező iskolai tárgy az angol.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.27. 08:34:08

"Itt látunk egy kiszámítható jövőt, amihez nem kell ügyeskedni, hanem normális munkával meg tudjuk teremteni magunknak, amire szükségünk van; legyen az alantas materialista javak megszerzése, :) vagy akár a leendő gyerekeknek nívós, európai szintű oktatása vagy éppen előtakarékosság a nyugodt nyugdíjas évekre."

Ez természetes. Aki elköltözik a világ egyik leggazdagabb államába, s ott átlagpolgárrá integrálódik, az maga is nagyon gazdag lesz, ami "kiszámítható" jövőt ad.

Magyarul: aki gazdag, annak nincsenek pénzgondjai.

Határátkelő 2015.05.27. 08:37:03

@~~Babette~~: Jaj, ez az én hibám, véletlenül kimaradt a neve. Rögtön pótolom!

Ulysses99 2015.05.27. 08:39:51

A poszttal és a tartalmával semmi gond, a mondatok mögött elsejlő személyiség viszont tényleg nem annyira szimpatikus.
Valahogy olyan benyomásom van róla (már említett 2 kolléganő okán pl.), hogy természetesnek veszi, hogy neki minden jár.

Golf2 2015.05.27. 08:58:31

Ott még a fű is jobb...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 09:00:58

@Ödenburger [Hu/At]: cococo, mondhatta volna akar a nagy melleket is. Probalj meg Magyarorszagon E-nel nagyobb kosarmeretu melltartot venni, hat ritka pillantasoknak leszel kisgazdaja. Es ekkora melle nem csak a szilikonos macaknak van.

En spec orulok, hogy itt UK-ben azert vannak a meretemben is ruhak. Es nem azert , mert dagadt lennek, hanem mert magas vagyok es meg a mellem is nagy. ( es aki azt hiszi ez dicsekves, szivesen odaadnam par napra, hogy akkor hordjad , nesze )

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 09:02:25

@Buchhalter: "Sőt ,hazafele elmentünk egy Holland Lidlbe vásárolni és nekünk drágábbra jött ki minden átszámítva." Kerdes, mire szamitasz at. Forintra? Vagy ottani atlagkereset alapjan szazalekra?

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.27. 09:03:04

@Buchhalter: Nem is ertem miert kell rögtön lehuzni,ha valaki jol erzi magat valahol.A posterina amugy szerintem nem köpködött Magyarorszagra.( Szandekosan nem haza-t irtam.).Az meg had ne legyen mar baj,ha tenyleg jol elvannak es kvazi befogadta öket a közösseg.Miert kell mindig ezt a "Soha nem leszel mas csak idegen" szöveget nyomatni,nem ertem...Persze,lehet hogy valahol több idöbe kerül,mire befogadjak az embert,valahol kevesebbe..Az idö telik,a helyzet meg majd alakul...

adg 2015.05.27. 09:06:42

Nyelvtanilag oke, a tordelese es a sziluettje is renden van. Szep betutipust hasznalt. Az illusztracio kulon kiemelendo.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.27. 09:07:53

@Buchhalter: Es egyebkent,miert kell mindig mindent atszamitgatni,hogy mennyibe kerül...Ezen az alapon ha en itt elmegyek bevasarolni es atszamitom az arakat,hat mondhatnam hogy ez a Franciahon de szar hely,mennyire draga,ennyi meg ennyi atszamitva...( Egyebkent tenyleg draga hely,de ez nekünk mondjuk a nemet arakhoz valo különbsegben csapodik le-havi nagybevasarlast mar megeri Kehlben megejteni,meg a benzinköltseggel együtt is-amugy kb. 30km tölünk,tehat nem egy nagy ut).
Ez az atszamitosdi szerintem hülyeseg..ha atszamolnam a nyaralasunk vagy egyes "luxuscikkek" arat,hat,lehet sikoltoznek...:D Az elejen volt nekem is ilyen heppem,de aztan leszoktam rola.

qkuc 2015.05.27. 09:09:39

@Ulysses99: valahogy nekem sem túl szimpatikus a posztoló ....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 09:10:20

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): En sem ertem. Ha valaki mar egy rossz szot is meg mer emliteni Magyarorszagrol, egyeek szerint mar hazafele kopkod.

Ha ez alapjan en kopkodok mindenfele, mert biza iszonyat idegesit, hogy ejjel ferihegyre erkezve elvileg nem lehet csaka buszsofornel jegyet kapni - mi van ha napijegy kene?! - mert elvileg automata nicns a repteren ( Van, de a bkk weboldala rosszul irta, az alapjan nem volt, bkk ugyfelszolgalat szerint nem volt, aztan mikor utaztam vissza UK-be, lattam, hogy megis van) . Vagy hogy a 200-as busz olyan helyen tesz le, hogy cigolheted a borondod a lepcson fel Kobanyan, aminek a tetejen ott strazsalnak az orkok, nehogy mar haladjon a sor, vagy hogy alig talalni nyilvanos wc-t Budapesten, na mindegy. De ugyanigy kopkodok "haza" ide is, mikor "verem az asztalt" a GP-nel, hogy jogom van tudni a verkepemet, hogy a korai uh egy mehen kivuli utan, hasi fajdalom eseten nem ugy kene hogy mukodjon, hogy 3 hetig semmit nem hallok feloluk, mikozben hetente a nyakukra jarok mi van mar.....

Na...
Most hogy midnezt leirtam, azt kell mondjam, az, hogy valaki felsorolja a negativumokat, az meg nem kopkodes. A kopkodes a "minden sz.r Magyarorszagon" , de ezt a posztban nem latom.

qkuc 2015.05.27. 09:14:15

@Golf2: ha arra a fűre gondolsz, akkor az lehet tényleg jobb, :D

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.27. 09:16:34

@tildy[UK]: Igy igaz ahogy leirtad.Mondataidban foglaltakra reagalva:remelem az uh kerdes megoldodott es a pocaklakoddal minden rendben es jol vagytok. :)

Az meg hogy az ember szovatesz dolgokat,az meg nem köpködes,ez is igaz...Tegnap akkor mi is ide haza köpködtünk ferjurammal,mert az adohatosag picit megviccelt minket es nem akkor vonta le a penzt,amikor igerve volt...megoldodik ez is majd,mint minden mas.azert illettük öket 1-2 szep szoval igy a fogunk között-ferj franciaul,en magyarul...:)

qkuc 2015.05.27. 09:18:15

@Buchhalter: Mondd te félsz vagy frusztrált vagy, hogy még a kommentjeidben is kiabálsz? Hiánycikk lesz lassan a világon a felkiáltójel, mert mind a kommentjeidben szerepel.

Egyébiránt pont annyira vagy szimpatikus, mint a posztoló. Nem igazán ... /szorri, kikívánkozó személyes vélemény/

A Mirjamos részt kihagyhattad volna, nem éppen etikus.

qkuc 2015.05.27. 09:20:36

A posztról vagy jót vagy semmit. Asszem ez a mai a semmi kategóriába esik ....

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.27. 09:20:40

@qkuc: ezt mindig elsüti...szamtalanszor volt mar ra pelda.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.27. 09:24:39

@tildy[UK]:

De az. A világ leggazdagabb államaiban az átlagpolgár gazdag.

Te most ugyanazt igyekszed mondani, mint Hinta, csak kicsit lájtosabb verzióban.

Az amit a magyar "tisztes, normál" szintnek hisz nyugaton, az a valóságban gazdagság.

A definíció nagyon egyszerű.

Mélyszegény = képtelen kielégíteni biológiai szükségleteit. Magyarul: éhezik, nincs hol laknia, nem tud az időjárásnak megfelelően öltözni.

Szegény = a biológiai szükségletei ki vannak elégítve, de minden másban nélkülöz. Magyarul: csakis olcsó élelmiszereket tud fogyasztani, van hol laknia, de a lakás nem elég kényelmes, nem fázik, nem jár meztelenül, de a ruháit erősen elhasznált állapotban hordja.

Szerény szint = a biológiai szükségletei mind ki vannak rendesen elégítve, de másra nem jut pénz, a szociális szükségleteit ritkán képes kielégíteni. Magyarul: étel, ruha, lakás van megfelelő szinten, de nemigen tud színházba/moziba járni, étteremben étkezni, nyaralni menni, lecserélni a berendezést újra.

Emelt szint = képes kielégíteni biológiai és szociális szükségleteit, de nem tud ezek fedezése után pénzt megtakarítani. Magyarul: nem kell semmiben szűkölködnie, pont erre elég a jövedelme, de megtakarítani már nem tud.

Gazdag szint = képes kielégíteni biológiai és szociális szükségleteit, s képes pénzt felhalmozni ezek kielégítés után. Magyarul: nem kell semmiben szűkölködnie, s még marad is felesleges pénze.

Az átlag etióp a mélyszegény szinten van. Az átlag holland meg a gazdag szinten. Az átlag magyar meg valahol a szerény és az emelt szint között.

tanato 2015.05.27. 09:24:58

@qkuc: Főleg hogy Mirjam nincs itt,nem tud reagálni.Lehet nem is jön vissza,legalábbis azt írta nemrégen csak átmeneti állapot nála a kommentelés itt.

2015.05.27. 09:26:00

@tildy[UK]:
"az atlag az sosem gazdag.... "
Mi az, hogy "gazdag"? Birca szerint " aki gazdag, annak nincsenek pénzgondjai". Annak vannak am igazan! En atlag alatti proli vagyok, ezert nincsenek penzgondjaim: ha penz kell, csinalok magamnak, az az elmegyek dolgozni. Ecceru, nem?

"Rám vár a föld minden tája, kék az ég, enyém a nyár,
Nem gyűjtök családi házra, család rám sehol se vár.
Nincs gondom haszonra, kárra, lógok, mint gyümölcs a fán,
Csavargok, zenélek, akárhogy megélek,
Szerencse ragyog le rám," :)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 09:26:21

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Persze, megoldodott. Bementem az A&E-re, hogy faj a hasam, terhes vagyok, es az elozo terhessegem mehen kivuli volt. Na ott a doktorno mar rogton benntartott. Csak zavart, mert az A&E sokkal tobbe faj az adofizetoknek, mintha a GP-nel normalisan vegeztek volna a dolgukat.

Amugy a kismano azota mar a 8. honapot kezdi, szetrugja az oldalam belulrol, hogy egyem azt a tunder kis szivet :D:D:D

Határátkelő 2015.05.27. 09:28:08

@tanato: @qkuc: Igazatok van, ki is vettem a kommentet. Egyébként is gyanúsan emlékeztet engem valakire a jóember...

fhdgy 2015.05.27. 09:28:13

@Cascabel: Ez volt a Hattyúdalod???

qkuc 2015.05.27. 09:31:28

@Cascabel: A posztoló is ezt csinálta, nem? :D

qkuc 2015.05.27. 09:33:07

@Határátkelő: Ha gondolod vedd ki az enyémet is, végülis az sem volt éppen felebaráti, :D.De úgy napok óta érlelődött ez már bennem ....

2015.05.27. 09:38:50

@Cascabel:
Off:
"Csavargok, zenélek, akárhogy megélek"
Most akarok venni egy accordiont (www.roland.ca/products/fr-18_diatonic/) hogy megtanuljak harmonikazni es utcai zenesz lehessek. Ilyen peldaul:
www.youtube.com/watch?v=KKn8xooTysw :)))
On

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 09:39:59

@maxval bircaman szerkesztő: A tisztes normal megelhetest nem fair gadagsagnak beallitani. Az kene hogy legyen a median. no?

tanato 2015.05.27. 09:42:34

@Határátkelő: Igen tényleg gyanús a hasonlóság.

wuaaa 2015.05.27. 09:50:46

@maxval bircaman szerkesztő: Hogy is volt az a sztorid az étteremben a holland fiúk-lányok .... ? Már olyan rég nem olvastam..
:D

Golf2 2015.05.27. 09:58:23

@Cascabel: a villa negrát is lebontották:)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.27. 09:58:29

@tildy[UK]:

Igen, kellene, de nem az.

NEM elegendő a bolygó gazdagsága ahhoz, hogy mindenki a mai nyugati átlagember szintjén éljen.

Ha teljes egyenlőségben élne az emberiség, akkor nagyjából a jelenlegi bolgár-román szinten élne mindenki, azaz ROSSZABBUL a jelenlegi magyar szintnél. Hozzáteszem: ennek a világ 70 %-a örülne, mert ők jelenleg rosszabbul élnek ennél.

tableno 2015.05.27. 10:02:51

@Ödenburger [Hu/At]: bár nekem sem tetszett annyira a poszt, a 40 éves főnökök problémáját megértem. Az a baj, hogy közgazdász területen Magyarországon eléggé telített a szakma, és szinte lehetetlen céget váltani úgy, hogy feljebb kerüljél (sőt, a váltás legtöbbször visszacsúszással jár). Ezért cégen belül is szinte csak kihalásos alapon lehet előrejutni, mert az összes főnök görcsösen kapaszkodik a székébe. Az én kivándorlásomnak is ez volt az egyik fő oka.

kék madár 2015.05.27. 10:05:00

@tildy[UK]: "Es nem azert , mert dagadt lennek, hanem mert magas vagyok es meg a mellem is nagy"

ez igy leirva azert nehez hova tenni, en tobbnyire lefagyok es elolvasom meg parszor

Kriszta D 2015.05.27. 10:06:37

Amszterdamban tudok nagyon jo fodraszt ajanlani :)

A posztolonak sok sikert, Hollandia szamomra a legelhetobb orszag volt eddig. Ott valahogy minden olyan normalis...

wuaaa 2015.05.27. 10:18:41

@tableno: Azért azt még mindig nem értem, miért van mindenkinek olyan irányú ambíciója, hogy akármilyen szir-szar vezető beosztásba kerülhessen csak legyen már végre legalább egy beosztottja...

Hari Seldon 2 2015.05.27. 10:20:09

@Ödenburger [Hu/At]:
Talán mert "sablon", attól még lehet igaz. - Ja, és ettől függetlenül még természetesen lehet kamu a dolog...
(Az hogy az USA posztkommunista diktátorként emlegeti? - Még az unióban is ez a beszéd járja, lassan már nem csak a háttérben, még a Junkers is ezzel "poénkodik" a nyilvánosság előtt, szóval nem lehet annyira távol a valóságtól, hogy a háttérben így kezelik)

fhdgy 2015.05.27. 10:22:37

@wuaaa [nor]: Szerintem nagyon egyszerű válasz. Mo.-on olyan, hogy szakmai karrier nem létezik. Ha karriert akarsz, vezetőnek kell lenned. Egy kiváló szakember anyagi, erkölcsi megbecsülése sehol sincs egy rissz-rossz vezetőéhez képest. Láttál már Mo.-on olyat, hogy pl. egy kiváló tervező mérnök többet keressen mint a főnöke???

Csodabogár 2015.05.27. 10:26:53

Van egy igen egyszerü tippem fodrásszal kapcsolatban. Az ember lánya elmegy egy DM szerü üzletbe és kinézi a neki tetsző hajfestéket. Leírás van hozzá, pofon egyszerüen meg lehet oldani otthon a dolgot.
Svájcban olyan csillagászati áron fodrászoltak, hogy amit lehetett magunk csináltunk. Ráadásul a fodrász is 9-5. dolgozott, amit elég nehéz volt összeegyeztetni a munkaidővel. Tulóra csusztatásból jártam fodrászhoz kéthavonta, mert hajat vágni nem tudok.

Csodabogár 2015.05.27. 10:30:16

@qkuc: Nekem se, mert soha nem tudtam volna hónapokat otthon ülni és várni a megálmodott állásra. Lehet dolgozni valamit, ami esetleg rangon aluli és keresni a megfelelő állást.
Természetesen mindenki azt csinál amit akar, de nekem nem szimpatikus.

2015.05.27. 10:30:40

@fhdgy:

Ez azert igy nem igaz. Nagyon sok multinal van szakmai karrier is. Van olyan ismerosom pl. az egyik mobilszolgaltatonal, aki IT teruleten kiemelt szakember, beosztott csoporttag, csoportvezetovel es osztalyvezetovel a feje felett, am mivel senoir expert besorolasa van, igy osztalybvezetoi fizetest es juttatasokat kap. De ehhez tenyleg a toppon kell lenni az adott szakteruleten, nem eleg csak siman jonak lenni, es hat ez bizony nem konnyu...

2015.05.27. 10:32:10

@tildy[UK]:

cococo, de nem azt mondta, hanem kiemelte a miniszoknyaban biciklizest...

2015.05.27. 10:35:11

@tableno:

Most komolyan, meg kellene ertenem, hogy valaki azert utalja a fonokeit, mert 40 evesek, es o huszonevesen szeretne a helyukre kerulni?? Erre inkabb nem reagalnek... Nekem eleg sok kozgazdasz ismerosom van, plane hogy en is lehuztam 2 evet a rakpart pesti oldalan, de senki nem panaszkott arra, hogy a 40 eves fonokok miatt nincs karrierlehetosege... Ez nekem enyhen szolva is eleg gaznak hangzik...

2015.05.27. 10:41:49

@fhdgy:

cegnevek nem irnak, de ahol en dolgoztam, nagyjabol mindenhol volt hasonlo lehetoseg. Es nem csak ITban, de meg a konyvviteli osztalyon is, pl. Ismerek pl. kiemelt adozasi szakertot, aki meg csak nem is Bp-en dolgozik, igaz o is multinal.

tableno 2015.05.27. 10:44:58

@wuaaa [nor]: a közgaszdász szakma pedig pont erről szól. Ezen meglepődni olyan, mint azon csodálkozni, hogy a sebész operálni akar, lehetőleg önállóan.

2015.05.27. 10:45:34

@Ödenburger [Hu/At]:

Elnezest csak mar megint munka kozben kommentelek gyorsan, igy eleg sok az elutes, abba is hagyom....

szoval: cegnevek nem irnak = cegnevet nem irnek

pappito · http://pappito.com 2015.05.27. 10:46:13

@svájci sapka (ch): egy közepes bor se 1800 forint. amit 1800 forintért kapsz az vagy nem közepes vagy nem bor...

bpetya75 2015.05.27. 10:47:29

@Ödenburger [Hu/At]:

Az első verzió sokkal érdekesebben hangzott :-P

tnt 2015.05.27. 10:47:33

"Sőt tévedés ne essék, mindketten nagyon szeretjük Magyarországot is, de elsősorban, mint földrajzi fogalmat, nem pedig, mint gazdasági és társadalmi közösséget."

Ezt abszolút nem gondolnám "köpködésnek".

Elég világos a vélemény... szóval aki itt minden szubjektív írást "hazaköpködésnek" minősít főként külföldön élve akkor felmerül az emberben, hogy egy ilyen nagy hazafi (pl.: Buchhalter) miért nem itthon/otthon magyarisztánban védi hőn szeretett hazáját?

Gazdasági társadalmi közösségként abszolút érthető, ha a poszterina nem kedveli az országot és ezt meglehetősen kulturáltan le is írta.... szubjektív vélemény... erre jönnek a hazafiak akik minősítenek... kicsit farizeusnak hat ... főként külföldről..

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.27. 10:47:42

@Cascabel:

Nyilván nem abszurd igényekre gondolok.

Mint egy görög ismerős, akinek van lakása Athénben, háza Rodoszon és Cipruson, plusz háza Barbadoson és egy lakása Londonban. Panaszkodott, hogy pénzgondjai vannak, a jövedelme a harmadára esett, s kénytelen lesz eladni a londoni lakást.

Nem ilyen típusú "pénzgondokra" gondoltam.

Ulysses99 2015.05.27. 10:47:46

@qkuc:
De ez már legyen a mi bajunk. :)

Nigro notanda lapillo 2015.05.27. 10:47:49

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): +1 a befogadàs amùgy is nagy mértékben függ a befogadàst kérô magatartàsàtól, hozzààllàsàtól.

pappito · http://pappito.com 2015.05.27. 10:48:35

@maxval bircaman szerkesztő: "- kötelező iskolai tárgy az angol."

az orosz is az volt nekünk, aztán mégse tud senki

wuaaa 2015.05.27. 10:53:40

@Csodabogár: Szerintem az is fennállhat, hogy azért esett pont Hollandiára a választás, mert ebben a felállásban a mérnök pasi lesz a fő kereső, a nő meg csak el lesz majd valahogy. Ott ezt meg lehet tenni, sőt, normálisnak is mondható, hiszen ott a nők kb. tíz százalékának van full-time állása, és csak minden negyedik nő keres annyit, amennyiből anyagilag független lehetne. Na most a posztoló közgazdász ugye, és határozottan nem az a munkakeresési filozófiája, hogy bármilyen holland referencia jobb lehet mint a semmi, hogy egy megfelelő álláshoz jusson idővel. Csak nekem áll össze a kép?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.27. 10:55:07

@tildy[UK]: :DDD! Es tegyuk hozza, ha kozepmagas, sportos alkat vagy, akkor sincs normalis cucc...
Mintha minden kinai varrodaban csapott vallu, pocakos europai noket vizionalna maga ele a fonok...

wuaaa 2015.05.27. 10:55:21

@tableno: Ja, bocs, hogy ilyen hülye vagyok.

Hari Seldon 2 2015.05.27. 10:55:39

„Amit viszont nem tudtunk elviselni, az a gyomorgörcs, ami elfogott minket, ahogy egy picit is a próbáltunk a jövőbe tekinteni. Szerintünk nem haladnak túl jó irányba a dolgok, legyen az akár az egészségügy hálátlan témája, az oktatás, amiben egyáltalán nem szeretném, hogy a leendő gyerekeim részt vegyenek, és egyáltalán a keleti nyitás vs. Európai Unió kérdéskörtől is kiráz a hideg.”

Meg sok más dolog, de az oktatás tényleg fontos.

„Nem is olyan régen még én is úgy gondoltam, hogy aki akar Magyarországon boldogulni, az tud, viszont sajnos azt tapasztalom, hogy az a gazdasági olló, ami a 90-es években közelített Nyugat-Európához, az a 2000-es évektől egyre nagyobb ütemben nyílik szét. És ha már adott a lehetőség, hogy ugyanakkora befektetett energiával jelentősen jobb életet és lehetőségeket teremtsek magamnak, akkor miért is hagyjam ki?”

Ez igaz. Magyarországon a leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti különbség hasonló mint nálunk, pedig ott 1990-től van kapitalizmus.

„Úgyhogy a hosszú bevezető után úgy döntöttünk, hogy távozunk, mégpedig Hollandiába. Nem mennék most bele a részletekbe, hogy milyen szempontokat mérlegeltünk, mert az is megér egy külön posztot, de alapvetően egy jól prosperáló, toleráns, európai országot kerestünk.”

Nálunk is versenyben volt.

„Hozzáteszem, itt egy fizetésből megélni, nem olyan, mint Magyarországon: normális lakás, kaja, belföldi utazások, sőt adott esetben még egy-két kis külföldi hosszú hétvége is belefér.”

Ez így van. Nálunk is ez a felállás. Hétvégén gyakorlatilag mindig máshol vagyunk.
„És sajnos itt jöttem rá, hogy a magyar borok otthon túl vannak árazva. :) Míg otthon egy közepes bor minimum 1 600-1 800 forintba kerül, itt a polcok tele vannak isteni finom spanyol borokkal 3-4 euróért. Magyar borral egyszer sem találkoztam.”

Ezt nem tudom, gyakorlatilag nem iszom alkoholt.

„Hiányzik a fodrászom (ő mondjuk már inkább Bécsből hiányzik, mint Magyarországról, mert ő is lelépett); minden alkalommal meg kell küzdeni, hogy ne sárga hajat csináljanak szőke helyett. És hiányzik a kettlebell-es csapatom.”

Mi a fene az a kettlebell?

„Szégyen, nem szégyen, egyikünknek sincs honvágya. Abszolút nem találkoztunk azzal, amivel mindenki riogatott, hogy mi itt csak bevándorlók leszünk, mindig ki fognak minket innen nézni.”

Ez egy közhelyes marhaság. Persze, ha valaki nagy arccal minden nap értekezni akar Magyarországról, azt hamar elhajtják, de az nem a fogadó ország hibája.

„Itt látunk egy kiszámítható jövőt, amihez nem kell ügyeskedni, hanem normális munkával meg tudjuk teremteni magunknak, amire szükségünk van; legyen az alantas materialista javak megszerzése, :) vagy akár a leendő gyerekeknek nívós, európai szintű oktatása vagy éppen előtakarékosság a nyugodt nyugdíjas évekre.”

Fontos dolgot említ. Itt gyakorlatilag egy keresetből kuporgatás nélkül lehet annyit félrerakni, mint Magyarországon a kettőnk keresete. Ez a gyerekek és a nyugdíj miatt nagyon fontos.

tableno 2015.05.27. 10:55:59

@Ödenburger [Hu/At]: sehol nem írta, hogy utálná őket. Csak azt mondja, hogy nem lát előrejutási lehetőséget.

bpetya75 2015.05.27. 10:56:09

@wuaaa [nor]:

Ajajj! Veszélyes vizeken evezel ám. Ugye tudod? ;-)

Hari Seldon 2 2015.05.27. 10:58:41

@maxval bircaman szerkesztő:
"Tegyük ehhez hozzá:
- a két nyelv egymás nagyon közeli rokona,
- kötelező iskolai tárgy az angol. "

OK. Nálunk is kötelező volt az orosz...Aztán ki tud oroszul? Kb senki, illetve talán te Birca.

Hari Seldon 2 2015.05.27. 11:02:16

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):
Nekünk meg megéri Luxembourgban tankolni. Ilyen előnye van, ha valaki a határszélen él. :-)
Ott a benzin 1,25 körül van most, és a gázolaj 1,09 volt a múlt héten.

wuaaa 2015.05.27. 11:04:08

@bpetya75: Tudom, de neked nem az jött le a posztból, hogy a megfelelő fodrász hiánya nagyobb gond mint az, hogy nincs munka? :)) Tegyük hozzá, ott ez tényleg így van és valahol csak el kell kezdeni a beilleszkedést, nem? :D

2015.05.27. 11:06:15

@tableno:

Figyu, ha valaki huszonevesen azert nem lat elorejutasi lehetoseget, mert a cegnel ahol eppen dolgozik, van ket 40 ev koruli fonoke, akkor az eloszor is assa el magat jo melyre, majd inkabb tenyleg menjen vilagga. Ezzel a hozzaallassal soha sehol nem is lesz elorejutasi lehetosege... Szerintem. Ugyanis ahhoz ambicio es sok munka kell, a lehetosegek kihasznalasa es rugalmassag, marpedig ez alapjan neki nagyjabol az ambicion kivul egyik sincs meg, ha ezt barmennyire komolyan gondolja.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 11:12:30

@zöldeketbeszélek: @kék madár: Hat persze, aki elter az atlagtol az mar igy jart. (ez a kepem scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/1453262_10153253337454286_8073400657572609555_n.jpg?oh=7e9d401a31ae8bd2688900a435ba310e&oe=55C061B7
28 hetes terhesen keszult. Oke, van rajtam felesleg, de ezzel a merettel ( meg az alapmeretemmel - 18, vagy 46 magyar meretezes szerint) en mar alig kapok Magyarorszagon ruhat)

@Ödenburger [Hu/At]: igen. En spec szeretem, hogy nem szolnak be, hogy nem az utso divat szerint oltozom, hanem olyanba, amit szeretek. Ezek melle hozzatennem, hogy mar az en mereteimnel is Magyarorszagon kb a nagyidivat van (azaz bo mindenutt) , es helyesnek tartom, hogy ezeka nok is szeretnenek felvenni pl miniszoknyat, vagy kisse szukebb ruhat, nem pedig bo holmikat, amitol meg nagyobb lesz ami amugyis nagy.

wuaaa 2015.05.27. 11:15:27

@Hari Seldon 2: "Mi a fene az a kettlebell?"

Szégyen-nem szégyen, én is úgy googliztam ki.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 11:15:48

@fhdgy: Egyetertek. Meg hatranyosabb ha nokent vagy ferfias szakmaban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 11:17:26

@wuaaa [nor]: Nagyon jo sporteszkoz, otntottvas suly. Szuperul megdolgoztatja az ember izmait. Ha roviden es romoren le szeretnem irni, akkor egy nagy vasgolyo, fogantyuval, amit lobalni kell.

2015.05.27. 11:19:32

@tildy[UK]:

Pedig te is dolgoztal az egyik ilyen multinal Pesten, ahol ez egyaltalan nem volt gond, es tele volt a ceg kiemelt expertekkel... (mint ezt korabban tisztaztuk...)

**mimi** 2015.05.27. 11:21:21

@bpetya75:
bizony bizony!!! nekem is egyből ez ugrott be :))))))

**mimi** 2015.05.27. 11:22:49

@tildy[UK]:
és azt kiabállni, hogy...." tündi bündi ég a retikülöd?" :)))

tableno 2015.05.27. 11:24:23

@Ödenburger [Hu/At]: ezt is tette. Majd az idő megmondja, hogy igaza volt-e.

wuaaa 2015.05.27. 11:26:37

@tildy[UK]: Ismerem a tornateremből, csak nem tudtam, hogy így hívják. Meg azt hittem ez valami csapatjáték, mivel a poszterina csapatot emlegetett.

bpetya75 2015.05.27. 11:30:07

@wuaaa [nor]:

Nem elemeztem ki magam, hogy miért nem tetszett, csak érzésből nyomtam egy dislike-ot, de ez teljesen jogos észrevétel.

@**mimi**:

Ugyehogyugye ;-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.05.27. 11:37:18

"az írásom kifejezetten szubjektívebb lesz, hiszen nincs még egy éve, hogy kiköltöztem"

Ilyen rövid idő után természetes a szubjektivitás . A friss bevándorlókra jellemző az, hogy rekordidő alatt kiismerik a helyiek szokásait. Akkoriban én is beleestem ebbe a hibába, szerencsére elég hamar (?) kigyógyultam belőle.

Az pedig, hogy valaki nem enged a negyvennyolcból, azaz a szakmából, egyéni választás kérdése. (Legfeljebb lassabban "halmozódik a semmittevésre szánt pénz".)
:-)

tnt 2015.05.27. 11:37:41

@Hari Seldon 2: ott a pont...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.27. 11:37:48

@Hari Seldon 2:

Az oroszt nem volt hol használni. Az angolt meg van hol. A magyar iskolákban az oroszt szinte holt nyelvként tanították. Ráadásul a tankönyvek tele voltak ideológiai szövegekkel.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.27. 11:38:07

@Ödenburger [Hu/At]:

Mindenhol Kelet-Európában a multik a legjobb munkahelyek, ez mindenképpen le kell szögezni. Egész más ügy persze a gazdasági hasznosságuk, de munkahelyként mindenképpen a legjobbak:
- többet fizetnek,
- nem szoktak a fizetést terhelő adóval trükközni,
- betartják a munkaidőt,
- nem tagadják meg a szabadságot és a betegállományt,
- nem találnak ki teljesíthetetlen követelményeket,
- igyekeznek nem megalázni a dolgozókat.

Persze vannak negatívumok is:
- csapatszellemet erősítő baromságok, tímbildingezés, hasonlók,
- mesterkélt jó hangulat,
- ragaszkodás abszurd, helyileg értelmetlen szabályokhoz, mert a "központ" 15 ezer km-re az irodától így döntött".

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.27. 11:38:15

@Hari Seldon 2:

"Mi a fene az a kettlebell?"

Kettlebel? Angolul: cattle bell, azaz csordaharang.

Amikor a bircák kimennek étkezni a rétre, van rajtuk egy harang. Így aztán az őket őrző bernáthegyi hallja, ha túl messzire poroszkált egy birca, s heves ugatással felhívja figyelmét, térjen haza.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 11:51:41

@Ödenburger [Hu/At]: igy van. Jo reszuk ferfi.

@maxval bircaman szerkesztő: Nekem az a multi, amirol Ödenburger ir fizuban visszalepes volt, tanulasban mondjuk nem , csak epp fejlesztogyakornoknak vettek fel, es bar imadtam a csapatot/munkam, amint szigoritottak a gyakornokok foglalkoztatasan, kitettek.
Sosem fogom amugy azt a csapatot feledni, se a business application csapatot, se a mobil alkalmazas csapatot. Nagy kar, hogy nem maradhattam.

Mondjuk 3 napon belul lett allasom.

Hari Seldon 2 2015.05.27. 11:54:10

@wuaaa [nor]:
Aha. Ezek szerint ő valami fittness-lady?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 11:58:00

@Ödenburger [Hu/At]: Mas multinal is voltam, ott viszont nem annyira szakmai alapon volt az elomenetel. Teny es valo amirol beszelunk, az szakmaisag, es szakmai elorejutas teren abszolut elvonal volt.

Taxomükke (UK) 2015.05.27. 12:01:08

@maxval bircaman szerkesztő: Lehet, hogy nekünk is valami hasonló kéne. Megkongatnák otthon a HÁ-harangot, és mindenki szépen hazamenne.
Kivéve, aki már kiírta magát a nemzetből.

esban 2015.05.27. 12:05:07

@tildy[UK]: +1, 183 centis nokent eletemben eloszor Angliaban sikerult vennem teljesen kenyelmes es mindenhol jo meretu farmert (meg aztan meg 3at :) ). imdaom hogy mindenhol van tall kollekcio. Otthon szenvedtem.

Buchhalter 2015.05.27. 12:05:07

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): te egy kicsit értelmezd azt amit elolvasol.Én csak arra reagáltam,hogy olcsóbb mint Magyarország ami nem igaz.Cirka ezt írta.És nem a kereset arányokról volt szó.Ha ilyen jól megy neked a világ adjak egy bankszámlaszámot?Tildy te is értelmezd a poszter szövegét.Szerintem negatív vot az otthoni dolgokkal kapcsolatban és ezt más is véleményezte.Na csá emberek.

2015.05.27. 12:06:24

@tildy[UK]:

Igen, en a mai napig azt gondolom, hogy munkaltatokent Mo. egyik legjobb munkahelye. Nem konnyu bekerulni, abban viszont biztos vagyok, hogy a szakmai eloremenetelnel abszolut lenyegtelen, hogy no vagy-e vagy ferfi. Mar csak azert is, mert a vezetoseg sem magyar, es hoztak magukkal az otthoni mentalitast ilyen teren.

qkuc 2015.05.27. 12:09:28

Hm, előmenetel ... Biztosan furcsa, de engem ez a karrier lépcsős bakugrás nem nagyon érdekelt, vezető nem szeretnék lenni, max áramot és autót vezetek és pont. A szakmai már más kérdés, az eddigi munkahely váltás mind a "vágyott szakma" felé történt és a következő is annak érdekében fog, :).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.27. 12:11:01

ismét beigazolódik az axióma, miszerint aki crossfit-et edz, az adott beszélgetésen belül előbb vagy utóbb megemlíti (kettlebell + csapat egyértelműen crossfit). Minap láttam egy memet, aszongya: ha valaki vegán és crossfitezik, vajon melyiket említi meg először? :D

qkuc 2015.05.27. 12:14:48

@Réka ‎: ez most valami trendi dolog, :D? mint a lépésszámlálós csodaóra, amivel versenyeznek ki sétál többet? ez a kettő folyik az arckönyv csapból mostanában, :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.27. 12:15:22

Érdekes hogy amikor a HA meghirdette a pályázatot én teljesen félreértettem a kiírást.
Nem gondoltam hogy posztot kell írni holott szinte mindenki azt írt.

Hari Seldon 2 2015.05.27. 12:20:23

@tnt:
Melyik írásomra gondolsz? - Nem tudom visszanézni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.27. 12:20:56

@qkuc: igen, kb. mint a gluténmentes tömegpszichózis :))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 12:32:15

@Buchhalter:

Akkor olvasd el ezt megegyszer:

"Ha csupán az anyagiakról van szó, valóban teljesen jogos a kérdés. Sőt tévedés ne essék, mindketten nagyon szeretjük Magyarországot is, de elsősorban, mint földrajzi fogalmat, nem pedig, mint gazdasági és társadalmi közösséget.

Imádom Budapestet, a pörgést, az éjszakai életet, a jó éttermeket, végigutazni a 2-es villamos vonalán, az éjszakai látképet. Imádtam túrázni a nem túl magas, de azért néha igencsak kihívást jelentő hegyekben. És valójában szeretem a magyar embereket is. Persze az utakon bunkón vezetnek, néha át akarnak vágni, sokan irigyek, de engem nem nagyon értek atrocitások, és egy mosoly bármikor segített.

A jövő és a gyomorgörcs

Amit viszont nem tudtunk elviselni, az a gyomorgörcs, ami elfogott minket, ahogy egy picit is a próbáltunk a jövőbe tekinteni. Szerintünk nem haladnak túl jó irányba a dolgok, legyen az akár az egészségügy hálátlan témája, az oktatás, amiben egyáltalán nem szeretném, hogy a leendő gyerekeim részt vegyenek, és egyáltalán a keleti nyitás vs. Európai Unió kérdéskörtől is kiráz a hideg."

Nekem is vannak ambivalens erzeseim Magyarorszaggal. imadom a tokaji bort, a magyar eteleket, Szegedet, es meg sok dolgot. Es rengeteg olyan dolog van, amitol kiraz a hideg, legutobb pl a mi sosem voltunk multikulti megszolalasatol "kedvenc emberunknek".

Mondja ezt pl olyannak, akinek jasz , kun , meg tot es felvideki ver is csorgedez az ereiben. Na ilyenkor felszalad az a bizonyos szemoldok....

Egyebkent tenyleg van par dolog, ami joval olcsobb hollandiaban, vagy itt.

pl. 8 fontert veszemitt a pisztacio kilojat... Magayrorszagon mennyi is? www.lacsiboltja.hu/termek/524.Aro_pisztacia_1_kg

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 12:35:03

@Réka ‎: Azert a glutenmentes "tomegpszihozist" erdemes lenne komolyan venni.

Az aki glutenerzekeny, nem jokedveben az. Eleg komolyan kell venni, legalabb annyira mint a mogyoroallergiat. Tenyleg nem vicc, es nem, egy kis falatot sem ehet glutenos cuccbol, kulonben nagyon durva tunetei vannak.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.27. 12:36:25

@Hari Seldon 2: Olvastam mar valahol mashol is.Nekem tetszik az elgondolas,persze ezt csak halkan mondom en nem vagyok szakertö a temaban.Az biztos,hogy Strasbourgban mar van jonehany epület ahol kert van a tetön,söt az egyik haz ugy van kialakitva,hogy a kert függölegesen,a haz falan van megcsinalva.Közelröl meg nem lattam,csak az utrol,de jol fest.
A multkor fedeztem fel hogy a közeli bevasarloközpont parkoloja mellett a tetön szinten kert van kialakitva.
Szoval szerintem eddig is volt mar erre pelda es most majd kiterjesztik.Az idezett cikknel mar csak a hozzaszolasok erdekesebbek,ismet felmerült az ejszaka-napelem problema.:D

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.27. 12:38:11

@tildy[UK]: szerintem felesleges magyaraznod neki,nem erdekli ez a fajta megközelites.Arra mar nem is reagalok amit nekem cimzett.

firg_firg 2015.05.27. 12:38:32

@maxval bircaman szerkesztő: tul sok az ember, mert szaporodnak mint allat afrikaban, azsiaban meg del amerikaban.
Ha kevesebb lenne, akkor elegendoek lennenek a bolygo eroforrasai egy gazdagabb elethez.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 12:40:49

@Ödenburger [Hu/At]:
"mindenki ismerje a korlatait"

mire tetszik gondolni? hogy nincs a boltban 4xl-es miniszoknya? majd varr magának.
tudod, mindenki azt csinál, amit akar.
te meg becsukhatod szemed, nyuszikám:)

firg_firg 2015.05.27. 12:41:06

@wuaaa [nor]: alkalmazottkent akkor van esely annyi zsozsot keresni hogy legyen haz, lakas, torlesztes, kocsi, utazas, sporolas. Jo a kocsi sokszor ceges, de az hiszik hogy az ovek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 12:41:40

@Ödenburger [Hu/At]: azt nem tudom, hogy kié, tippem sincs, csak gyanús, hogy ennyire félreeső helyen jelent meg...

London2009 2015.05.27. 12:41:43

Gyakran erzem azt, hogy ha valaki nem azt irja, hogy mennyire megkuzdott es milyen nehez is a sarki viragarus neni nelkul elni, akkor kapja a negativ kommenteket ezrevel. Teljesen tudok azzal azonosulni amit a posztolo erez. Hasonlo korulmenyeket hagytam ott en is, mint o. Annyi a kulonbseg, hogy en nem partnerrel, hanem egyedul koltoztem. Viszont sajat lakast, jo munkahelyet adtam fel a bizonytalanert. Teljesen megertem a 40-es fonok problemajat is. Nem azzal van kulonben sem a gondja, hogy 40 eves a fonoke, hanem azzal, hogy elkepzelheto, hogy a fonoke marad addig, amig nyugdijba nem megy. Kevesebb demotivalo dolog van annal, mint olyan munkahelyen dolgozni, ahol nincs elorelepesi lehetoseg.
Nekem sem hianyzik az otthoni oktatasi, egeszsegugyi vagy nyugdijrendszer jovoje egy percig sem. A csaladommal jobb a kapcsolatom, mint valaha. A munkam lehetoseget ad a fejlodesre, tovabblepesre. Nekem a hobbim az utazas, amit a jelenlegi fizetesembol megengedhetek magamnak. Nekem ez mindennel tobbet er.
Ugyhogy nekem egyaltalan nem az jott le, hogy a posztolo szemelyisege ellenszenves lenne. Szerintem intelligens, vicces es ket labbal a foldon all. Remelem talal munkat hamarosan!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.27. 12:43:51

@tildy[UK]: kicsit túlreagálod, a gluténintoleranciát jól és közelről ismerem, ugyanakkor ez a kór a lakosság kevesebb mint 1%-át érinti, ehhez képest az LCHF-diétánál is populárisabb. Szóval tömegpszichózis.

firg_firg 2015.05.27. 12:43:55

@Ödenburger [Hu/At]: Pedig sok cegnel az van, hogy a 90-2000 kozotti generacio beult a zsiros helyekre es ott is maradnak, az elorejutas meg nehez (de nem lehetetlen) de van amikor konnyebb valtani melot/orszagot mint maradni es kibekkelni mire valami esetleg lesz.

qkuc 2015.05.27. 12:44:08

@wuaaa [nor]: Mondd, hogy nem csőbombát, :D.

Hari Seldon 2 2015.05.27. 12:46:38

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):
Régen Magyarországon is volt pár olyan ház, amire borostyán vagy más növény volt felfuttatva. Ami amellett, hogy látványos, nyáron szuper hűvös, mert hőt von el, a növény. Valóságban 5-6 fokkal is hűvösebb van egy ilyen házban, minden bűvésztrükk nélkül. Aztán egy időben jöttek azzal a marhasággal, hogy felmegy rá az egér. Persze nem megy. És ha akarna is, ott a rágcsáló irtó... :-)
A növény tető meg egyenesen felülről szigetel. - Nem voltak hülyék a hobbitok, na...

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 12:49:04

@Csodabogár: hát én ezt csinálom ....(=kvasok) éve, és nem könnyű...mire találsz egy jót, kivonják, aztán keresheted újra a megfelelőt...
ha elcseszted, mert pl. csirkeszínű lett a hajad, gondolkodhatsz, hogyan hozd helyre...

firg_firg 2015.05.27. 12:53:34

Osszefoglalom:
- no
- fiatal
- festett szoke
- karrierista, "fonok akar lenni", raer kivarni a jo allast
- gyerektelen, "mernok" pasival
- hianyzik a fodrasza meg a kettlebell "csapata"
- borozgat, utazgat
- megvan Mo nelkul

Nem tudom miert verte ki a biztositekot sokaknal, egyik sem bun se nem tartos allapot, es az sem elvaras hogy nektek szimpatikus legyen.

Leirta hogy neki milyen azt annyi, ez a blog ilyen. Savanyu a szolo.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.27. 12:54:59

@Hari Seldon 2:Hasonlo jo tulajdonsaggal birtak a regi valyoghazak is,amennyire en tudom..speciel anyukamek hetvegi haza valyog es ott a legnagyobb nyari kanikulaban is kellemes klima honol,mig telen nem kell tul sokat füteni ha esetleg ott vannak es megis jo idö van.kb. 3 eve telen volt,hogy sokaig nem voltak lenn,nem volt befütve,aggodott is anyukam a telelesre berakott leanderek miatt..Nos,aggodalma alaptalan volt: benn a hazban minusz 2 fok volt,amikor mentek,pedig elötte valo napokban odakinn tomboltak a minuszok.Szoval a leanderek megusztak...:)

2015.05.27. 13:08:07

@~~Babette~~:

Vagy vagyok akkora g.ci, hogy mutogatva hangosan rohogok rajta, mondvan, hogy mindenki azt csinal, amit akar, nem? ;)

wuaaa 2015.05.27. 13:10:59

@firg_firg: Miért lenne savanyú a szőlő? Sem mérnök pasit nem akarok, sem szőke nő nem akarok lenni, sem főnök, sem kolomptornász.

tnt 2015.05.27. 13:11:22

@maxval bircaman szerkesztő:

ez ebben a formában így nem igaz ill. súlyos kiegészítésre szorul....

"Mindenhol Kelet-Európában a multik a legjobb munkahelyek, ez mindenképpen le kell szögezni. Egész más ügy persze a gazdasági hasznosságuk, de munkahelyként mindenképpen a legjobbak:
.......
.......
- betartják a munkaidőt,
- nem tagadják meg a szabadságot és a betegállományt,
- nem találnak ki teljesíthetetlen követelményeket,
- igyekeznek nem megalázni a dolgozókat."

nl_eni 2015.05.27. 13:11:45

A nők munkavállalásáról Hollandiában: www.voxeu.org/article/why-dutch-women-work-part-time

Jó dolog, hogy egy jobbacska fizetésből elvan az egész család, és nem szűkölködnek, de ettől még úgy gondolom szomorú, hogy a kiköltözés után sok nő a sokadik év után is otthon ragad, jobb esetben részmunkaidőben dolgozik, de gyakorlatilag parkolópályára kerül. Ez sajnos még Hollandiában is gond. Persze csak akkor, ha anyunak nem ez volt a leánykori álma, mert ha ez, akkor rendben van. Csakhogy jellemzően nem ez. Az általunk ismert családokban férj-feleség is felsőfokú diplomás, otthon volt munkájuk stb., itt a férfi dolgozik, anyu pedig jellemzően megnyeri a háztartást. Van kiút persze, csak hosszú az alagút, és itt sem virít a fény a végén.

tnt 2015.05.27. 13:11:53

@Hari Seldon 2: a hosszú írásodra gondoltam, amit bekezdésenként kommenteltél elég tárgyilagosan és korrekten nem pedig fikázósan...

nl_eni 2015.05.27. 13:12:20

@London2009: Sajnos lassan mindenki ellenszenves, aki nem illeszkedik az átlagelképzeléshez:
Ha nem muszájból vált országot, ha nincs lakáskölcsöne, ha véletlenül vagy tudatosan jó szakmát választott, ha ezzel külföldön viszonylag jól érvényesül és sorolhatnám. Ha mindez véletlenül egyszerre jönne össze, akkor bújjon a föld alá. Akkor meg se szólaljon, mert neki mindez ingyen van, és nagyképű és véletlenül sem szimpatikus. Mivel szinte csak a megszenvedett munka látszik,
az az érzése támad az embernek, hogy kelet a nyugat cselédpiaca. És részben igen, részben pedig nem. Jó, helyüket külföldön is jól megtaláló szakemberek tömegei is mennek nyugatra, csak ők jellemzően a statisztikákban jelennek meg, és ritkábban olvasunk róluk, tőlük. Mert a sikerről lassan ciki lett beszélni.

2015.05.27. 13:18:54

@firg_firg:

Lehet velem van a baj, de en huszonevesen egyszerre dolgoztam es meg volt mellette masodallasban egy vallalkozasom, buliztam es elhittem, hogy en leszek az uj billgejtsz. Es eszembe nem jutott volna amiatt sirankozni, hogy 40 eves fonokeim vannak. Egyreszt mert elhittem, hogy barmire kepes vagyok, amit szeretnek elerni. Es nem ertem az ilyen embereket, egyszeruen idegesitenek. Foleg, amikor ezt amolyan "az a problema Mo-on" cimszoval adjak elo. Nem, ha ez problema (egyebkent nem az), ez mindenhol problema, mashol is lehet 40 eves fonokod 2 gyerekkel, ez egyaltalan nem magyar specialitas.

firg_firg 2015.05.27. 13:22:24

@wuaaa [nor]: " Sem mérnök pasit nem akarok, sem szőke nő nem akarok lenni, sem főnök, sem kolomptornász."

Biztos? Tudat alatt se?

bpetya75 2015.05.27. 13:22:39

@London2009:

Bennem meg egyre erősebb az az érzés, hogy ha valaki kritikát fogalmaz meg egy ilyen poszttal kapcsolatban, ahogy mondjuk itt wuaaa vagy Ödenburger tették, akkor jó páran roppant fontosnak érzik, hogy "megvédjék" a posztolót. Pedig semmi durvát nem írtak, csak a véleményüknek adtak hangot. Ugye nem csak tapsikolni lehet?

bpetya75 2015.05.27. 13:24:02

@Ödenburger [Hu/At]:

Ezek szerint nem csak én éreztem magamban anno világmegváltó potenciált :-D

firg_firg 2015.05.27. 13:29:41

@Ödenburger [Hu/At]: Nincs veled baj, de mint irtam, kozgazdaszek ugy nottek fel, hogy 90-2000 kozott sokan konnyen gyors karriert csinaltak, managerek lettek jo penzert es mar maradnak is nyugdijas korukig, akkor is ha inkompetensek.

A fiatalokat meg frusztralja hogy nincs se gyors karrier se kiraly diplomas fizu sima beosztottkent, azok az idok elmultak. Vagy beletorodnek, vagy vallakoznak vagy kulfoldre mennek.

tnt 2015.05.27. 13:34:34

@bpetya75: igaz nem nekem lett címezve a kommented amire most megjegyzést tennék... azonban akár pro akár kontra a vélemény nem árt szalonképesen ... és tolerálva... ugyanis minden részlet nem ismert senkinek ezzel szemben a prejudikáció pedig eléggé sok... és mindenki ugye a te általad említett személyek is a maguk élethelyzetének megfelelően ítélik meg...

ezt csak azért gondoltam megjegyezni mert én bár nem "tapsikolok", de a poszterinával valamennyire rokonszenvezem...

wuaaa 2015.05.27. 13:35:27

@firg_firg: ..háááát.... :DD
Na de félreértés ne essék, én örülök, hogy jól érzik magukat Hollandiában és nem rosszul Mo.-n.

bpetya75 2015.05.27. 13:38:57

@tnt:

Általánosságban igazad van, de itt, konkrétan náluk sehol nem találok szalonképtelenséget. Leírták, hogy nekik mi nem szimpatikus a posztban és/vagy a posztoló hozzáállásában. Mi ezzel a baj?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 13:40:09

@Réka ‎: Haaat, en nem lattam, hogy valaki dietaszeruen tolna - eleve hulyeseg lenne, magasabb a szenhidrattartalma, mint a normal eteleknek , nekem pl. tuzes vas kategoria - ellenben tudok par emberrol, akinek tenyleg ilyen betegsege van.

@nl_eni: \Ez szomoru, en spec orommel jovok majd vissza a szakmamba dolgozni, nem tudnek evekig otthon ulnia gyerekkel.

A masik irasodhoz: sokan nem latjaka befektett munkat, csaka gyumolcset. Mert neked konnyu, mert - es itt hosszu felsorolas kovetkezik. Azt nem nezik, hogy tudatos tervezes, es meg igy is ugy erzi az ember, hogy sehol sincs.

@~~Babette~~: Ugyanez ervenyes a melltartora is? SPec nem tudok varrni -szeretnek megtanulni, de meg nem tudok - ezert csak arra tudok hagyatkozni, ami a boltban van. Es rendszeresen van, hogy nem er be a bluz. Vagy kicsi a nadrag. A szembecsukassal egyetertek :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.27. 13:44:33

@firg_firg: " tul sok az ember, mert szaporodnak mint allat afrikaban, azsiaban meg del amerikaban."

ja, így már érthető a fehéremberes fixációd is, most már minden tiszta

qkuc 2015.05.27. 13:58:34

@bpetya75: Csatlakozva a kommenthez megjegyezném, hadd ne kelljen mind a 7 milliárd embert kedvelnem. Nekem a hölgy hozzáállása, vagy attitűdje minden csak nem szimpatikus, :). Akkor sem lenne az, ha itthon maradt volna ...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.27. 14:03:38

@Csodabogár: nem mindenki tud boltból venni, az én hajamban pl. annyi a réz tónus, hogy minden picit vöröses festéktől élénk muroksárga lett a hajam. A fodrász viszont ehhez igazodva ki tudott keverni egy szép tizianvörös árnyalatot, ami nagyon jól mutatott. Jelenleg nem festem, de nemsokára elszaporodnak az ősz hajszálak annyira, hogy ismét sor kerül rá és akkor ismét fodrásznál fogok festetni, a Ronald McDonald lookot elkerülendő :)

2015.05.27. 14:05:59

@Réka ‎:

"muroksárga" azt hittem a murok csak nalunk murok... :)

2015.05.27. 14:07:35

@maxval bircaman szerkesztő: Erdekes dolog, szerinted ez amugy orok allapot? Marmint, hogy a bolygo nem eleg az emberek magas szinvonalu eletenek biztositasahoz? Szerinted ez nem valtozhat? Peldaul, tudom, hogy ez a Hinta szerint peldaul nem normalis, de ha senki sem eszik mindennap hust, az meg nem eletszinvonal-csokkenes, viszont kevesebb teher a mezogazdasag szamara es igy tobb embernek jutna rendes etel, nem? Vagy peldaul, tessek, egy hipotetikus kerdes egy lougrassal elorebb: szerinted, ha a technologia odaig fejlodik, hogy nem lesz szukseg emberi robotmunkara, ugy ertem, nem Bangladesben fogjak ehberert megvarrni a ruhakat, hanem robotok, az szerinted emelni fogja az eletszinvonalat, vagy sem? Egyfelol ugye az nem jo, hogy a gepek elveszik a munkat az ember elol, masreszt viszont, ilyen munkat senki sem szeretne vegezni, csak megelhetsi kenyszerbol... es mire ez (marmint, a teljes automatizalas) megtortenhet, remelhetoleg minden orszag felismeri az igenyt az oktatasba fektetesbe, es az emberek helyette vegezhetnek magasabban fizeto, okosabb munkat, tobb lesz az igeny az innovaciora mivel a robotok arra keptelenek, cserebe a ruhak olcsobbak lesznek, es ok is meg tudjak fizetni. Szoval szerinted, a technologiai fejlodes szerinted nem valtoztathat azon a helyzeten, hogy a bolygo eroforrasai nem elegek ahhoz, hogy az emberek rajta a nyugatihoz hasonlo szinvonalon eljenek? Komolyan erdekel, nem csak a te velemenyed, mindenkiere kivancsi vagyok ezzel kapcsolatban, ugyis mondhatnank, hogy ma nincs kedvem dolgozni :D

@wuaaa [nor]: "kolomptornász" << ez egyszeruen csodalatos :D

qkuc 2015.05.27. 14:23:42

@tnt: Hm, szerintem eléggé szalonképesen tolmácsolta ma mindenki a véleményét. Ha nem gond, nem egy MTA székfoglalói szintű beszédben fejezném ki pl. a sajátomat.

Minden és mindenki nem tetszhet, ez van.

Ellenben ha ez a "hangnem" neked "erős", akkor mi egy párhuzamos univerzumban élünk, mert relatíve a kommentelők kiemelkednek a net pöcegödréből, ami a stílust és vélemény formálást illeti ...

fhdgy 2015.05.27. 14:24:26

@mojyo: A robotok és emberek által végzett munkához: a robotoknak nem kellene, nem kell elvenni az emberek munkáját. Az nem lenne jó, ha az embereknek nem kellene dolgozniuk, de az sem jó, ha az embereknek kell robotolniuk. Valami középutat kellene találni. Dolgozzanak a robotok éjjel nappal, a hét mind a hét napján, az emberek meg mondjuk napi 4 órát. Van egy utópisztikus elképzelésem is: az embereknek napi 6 óra munka kettő héten át, majd kettő hét pihi. Előbb-utóbb elérünk oda a technikai fejlődésben, hogy ez műszakilag megvalósítható. Hogy agyilag mikor, azt nem tudom. A rémálmom, hogy a munkaképes emberek mondjuk 10 %- robotol napi 8 órában, heti öt napot, a 90 % meg munkanélküli segélyen tengődik. Sőt, a munkanélküliek romlásba döntik a társadalmat.

2015.05.27. 14:28:19

@fhdgy: De de de.... en arrol beszeltem, hogy a robotok csak a robotmunkat vegzik el az emberek helyett, annak meg orulnenenek az emberek, nem? Ez nem azt jelenti, hogy az embereknek egyaltalan ne kellene dolgozniuk, hanem, hogy okosabb munkat is vegezhetetnek, tobben tervezhetnek meg azt a ruhat, amit megvarr az automata varrogep, illetve valakinek be is kell azt programoznia, stb stb... a robotokat az emberekkel egyenranguva tenni a munkahelyen szerintem hibas dolog...

wuaaa 2015.05.27. 14:31:05

@mojyo: Tőled az elismerést tényleg nagyra becsülöm, de a fele @adg [Au, Darwin]: -nek jár, amiért a kolompot ő hozta.. :))

bpetya75 2015.05.27. 14:31:30

@qkuc:

Ez szerintem teljesen szalonképes volt. Meg részemről egyetértős is ;-)

@mojyo:

Az általad vázolt elképzelés szerintem eléggé energia és nyersanyagigényes dolog. A Naprendszer gyarmatosítása nélkül nehezen tudom elképzelni a materiális részét. Emberi oldalról viszont teljesen elképzelhetetlennek tartom. Technikai fejlettségben túlságosan megelőztük a mentális, erkölcsi fejlettségünket. Utóbbi tekintetben az elmúlt pár ezer évben nem hinném, hogy voltak mélyreható változások, csak egy vékony civilizációs máz került ránk.

firg_firg 2015.05.27. 14:38:57

@pappito: Ezt le lehet tudni egy beszolassal, de attol a tulnepesedes meg problema marad.

Amugy meg ugymond "foldrajzi fogalmakrol" irtam. Az meg teny hogy nem eu-ban, eszak amerikaban es nem is lent ott feletek el es szaporodik az emberiseg tobbsege, fuggetlenul borszintol, kulturatol, orszagtol. A tenyek meg makacs dolgok. Nem kell ezt rasszizmussal osszemosni.

nl_eni 2015.05.27. 14:40:09

@bpetya75: Természetesen, nem kell tapsikolni, főként nem kritikátlanul mindenhez, de hurrogni sem kell mindenhez. És jelenségek is vannak, nem csak személyes történetek. A posztírót gondolom a legtöbben nem ismerjük, így őt védeni vagy rá hurrogni, elég béna dolog egyetlen posztja alapján.

Din Serpahis 2015.05.27. 14:40:09

@Ödenburger [Hu/At]: De sok szempontbol igen, magyar specialitas. A problema valahol a rendszervaltas kornyeken keresendo, amikor a cegek menedzsmentjet, az akkori ifju titanokkal toltottek be, a regieket meg elzavartak sok esetben.

Emiatt most az van, hogy a teljes vezetoi reteg sok esetben egy korcsoportban osszpontosul, nincs meg az, mint mondjuk nyugaton, hogy az idos managerek folyamatosan kopnak ki, nyilnak az uj pozik, es lehet felfele lepegetni a rangletran.

A masik az a jelenseg, ami foleg videki varosokra jellemzo, ahol ha valaki talal egy ertelmes allast, foggal korommel ragaszkodik hozza, emiatt a termeszetes fluktuacio is felejtos.

En egy olyan cegnel dolgoztam 9 evig (szinten videk) ahol ezido alatt egy(!!) felfele lepes nem tortent, hala a fenti ket tenyezo kombinaciojanak.

tnt 2015.05.27. 14:40:09

@qkuc: bpetya75 írására a "tapsikolás" miatt írtam amit írtam.... ő is megjegyezte, hogy idézem "Általánosságban igazad van".... én nem is konkrétan írtam az egész kommentemet ... olvasd vissza...

a konkrétum pedig ez volt: "ezt csak azért gondoltam megjegyezni mert én bár nem "tapsikolok", de a poszterinával valamennyire rokonszenvezem..."

örülök, hogy mindenkinek minden nem tetszik... ezt maximálisan támogatom... ennek jó hangot is adni... normális hangnemben...

nem, köszönöm aggódásod nem erős nem vagyok nebáncsvirágszál... csak általánosságban ezt is megjegyeztem ... mert akadt rá példa... és valóban reszpekt a többségnek akik ez így teszik normálisan bármilyen univerzumban is közlekednek ... szóval felesleges túlrugózni...

tnt 2015.05.27. 14:40:18

@qkuc: ammyi kiegészítés, hogy 1-et értettünk bpetya-val... általánosságokban... ami jó és konkrétan a posztot illetően nekem rokonszenvesebb a poszterina írása neki kevésbé ... ebben nem ill. talán részben értettünk 1-et aminek méginkább örülök.. mert normálisan fejezte ki mindkettőnk...

tnt 2015.05.27. 14:40:23

@bpetya75: semmi baj... persze nem volt szélsőséges odamondogatás... bár ez ugye egyéni ingerküszöb kérdése.... max az, hogy mindjárt köpködésnek minősült némelyeknél...
röviden..

GERI87 2015.05.27. 14:44:34

@tildy[UK]:

"a mi sosem voltunk multikulti megszolalasatol "kedvenc emberunknek".

Mondja ezt pl olyannak, akinek jasz , kun , meg tot es felvideki ver is csorgedez az ereiben. Na ilyenkor felszalad az a bizonyos szemoldok.... "

Látom sokan nem tudják értelmezni ezt a dolgot.

Orbánnak igaza van abban hogy MO mint állam, a modern korban, a XIX.sz-tól kezdve NEM volt "multikulti", hivatalosan már akkor is 'magyar nemzetállamként' volt definiálva az ország, függetlenül attól hogy a lakosság fele nemzetiségi volt, a kisebbségek nem voltak egyenrangúak a magyarsággal. A magyar volt a hivatalos nyelv, kizárólag a magyar nemzet adta a vezető réteget és a magyar nemzeti érdekek voltak egyben az államérdekek is!
Egyedül a horvátok rendelkeztek "belső államisággal" autonóm területtel, de ott meg ők nyomták el a többi kisebbséget....beleértve a magyar nyelvhasználatot is!

A társadalom persze multikulturális volt itt-ott, voltak vegyes házasságok, főleg a vegyes lakosságú etnikai határterületeken, ismertk egymás nyelvét, szokásait, de volt ahol csak "egymás mellett éltek" az emberek nem volt nyelvi, kultúrális keveredés pl a ruszinok és joddis zsidók között.
De folyamatosan jelenlévő erős asszimiláció is volt.

A "multikulturális állam" azt jelenti hogy egyik nemzet, etnikum sem kerekedik a másik fölé, nem nyomja el a többit, nem korlátozza, nincs állami hivatalos szándék a kisebbségek beolvasztására, az etnikumok együttműködnek, olykor rendelkeznek saját befolyással, területtel, autonómiával stb Ilyen állam pl Kanada.

MO-ág utoljára a nemzeti ébredés előtt volt ilyen.
De akkor az állam szerepe, az egyén életében való jelenléte is kisebb volt. Maga a magyarság is "kisebbség" volt a H.-birodalommal szemben.

Orbánnak - tetszik, nem tetszik - igaza van abban hogy a modern Magyar Állam sosem volt multikulti és töredkedett a homogenitásra, a magyar jellegre!
Ez persze elég nagy hiba volt, de attól még tény.
Trianon óta pedig a kisebbségek száma minimális, MO-on ma is homogén nemzetállamnak tekinthető 80-90%-os magyar aránnyal.

Az hogy rengeteg embernek voltak/vannak kisebbségi felmenői az SEMMIT nem jelent, mert ez az egyén identitásának NEM része a hétköznapi életben, max egy 'adat' egy érdekesség: nem beszéli azon ősök nyelvét, nem ismeri a kultúráját, szokásait nem tartja meg....semmi kapcsolata nincs vele....stb.

2015.05.27. 14:45:12

@wuaaa [nor]: Ja, azt nem is lattam, nembaj, igy egyben toled jott :D

@bpetya75: Hmm... Azzal egyetertek, hogy nem vagyunk eleg okosak az "okos" technologiankhoz, de az energia igeny elkepzelheto, hogy megoldhato megujulokbol, es nyersanyagbol is van ilyen mar, a femeket ujra lehet hasznositani, raadasul sok helyen igyekeznek cserelni oket, illetve rengeteg uj muanyag keszul peldaul olyan novenyekbol, amiket konnyu ujra telepiteni, tehat ebben is van egy ugyanolyan innovacio, mint az automatizalasban. Szoval, ilyen esetben nem tartod elkepzelhetonek, hogy felnovunk hozza erkolcsileg es mentalisan is? Ebben amugy en sem hiszek, csak kerdem. :D

fhdgy 2015.05.27. 14:45:59

@mojyo: Vegyünk egy lapátos embert és egy csodavezérlésű árokásot, csak a példa kedvéért. Ebben a kombinációban egy ilyen gép, már majdnem robot, a vezetőjével együtt több tucat lapátos ember munkáját elvégzi. Digger erről biztos tudna mesélni. A jelenlegi helyzet, hogy a robot dolgozik, meg a vezetője is, a több tucatnak meg nincs munkája, munkanélküli segélyen teng-leng. Ezt én a társadalom szempontjából nagyon károsnak tartom.

Ha nincs szükség annyi lapátosra, mert a gép elvégzi, akkor ne kelljen napi nyolc órát dolgozni, 65-67 éves korukig az embereknek, hanem engedjünk másokat is odaférni a munkához.

Vannak emberek, akiknek többet kell dolgozni annál, amennyit szeretnének, mások meg ki vannak rekesztve. A kirekesztettek egy idő után, nem meglepő módon, elvesztik a hitüket, hogy ők is emberek és megindul a társadalom lassú, de biztos hanyatlása.

Szerintem a munkát is igazságosabba és főleg logikusabban kellene elosztani. Nos, szerintem agyilag még nem tartunk itt.

Muscari 2015.05.27. 14:48:50

@tildy[UK]: hihi, mekünk is van méretproblémánk, főleg a lányomnak, csak mi nem találunk elég kicsit :-) Ő hatos, jóformán csak a H&M-ben és a Nextben tud vásárolni, otthon már nem is tudom, hogy hol, mióta nincs Jeans Club.
Én a M&S-nel szoktam azzal szembesülni, hogy a legkisebb ruha, amit találok 12_es, a kis méretek hamar elfogynak. Jó, ha a cuccok 10%-ából van rám való.

Otthon volt egy nagyon jó üzlet, Broadway NY néven, ott mintha minden ruhát rám szabtak volna. Sajnos már bezárt, aUK-ben meg nincsen üzletük. Német cég egyébként.

montroyal ( CAN qc) 2015.05.27. 14:54:32

@Cascabel: @Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):

igenyek ??a magyar mentalitast rogton kiszurtam , ami fontos ; oltozkodes , hianyzik a fodrasz, etterem ..szoval hogy nezek ki hogy jelenek meg .. es nem valalunk el akarmit dolgozni . meg elorelepes lehetoseg legyen ..

na nincs ebbe semmi rossz legyenek igenyeik es legyen szerencsejuk

2015.05.27. 14:57:00

@fhdgy: De szerinted az nem lenne egeszsegesebb, ha lapatos ember helyett arokasogep-szerelo mernok kellene, hogy legyen valaki? Tovabbra is azt erzem, nem tudsz elszakadni attol, hogy a robot es az ember egyenrangu munkat vegezzen, de en nem errol beszelek, hanem arrol, hogy azokat az emberi rabszolgakat, akik most muszajbol asnak arkot vagy varrnak ruhat, azokat valtsak ki a robotok, es ezek a felszabaditott rabszolgak uljenek be az iskolapadba, es kepezzek tovabb magukat, peldaul arra, hogy meg tudjak szerelni az elromlott robotokat, vagy barmi masra, hogy innovaljanak, feltalaljanak uj dolgokat? Ebben az esetben az emberek nagy tobbsege lehetne diplomas, kepzett, okos ember, akinek az onbecsulese is jobb helyzetben van, hiszen nem lennenek olyanok, akik rabszolgamunkat vegeznek. Ez szerinted nem fedi azt, amit te is szeretnel? (ti. "a munka igazsagosabb es logikusabb elosztasa")

fhdgy 2015.05.27. 14:59:42

@GERI87: "Egyedül a horvátok rendelkeztek "belső államisággal" autonóm területtel". Tudomásom szerint Horvátország külön királyság volt. Saját törvényekkel, jogrenddel stb. stb. Csak egy dologban voltunk közösek: a király személyében. Mi magyarok sem szeretjük, ha Ausztria részének titulálnak bennünket. A magyar királyság magyar királyság volt és nem osztrák császárság!

London2009 2015.05.27. 15:08:18

@bpetya75: nem csak tapsikolni lehet, de nem kell beleolvasni olyat a posztba, ami nincs is benne... Peldaul, hogy utalja a 40 eves fonoket es o amugy is munka nelkul szeretett volna odajutni es kiturni oket stb stb...tiszta rohej.

fhdgy 2015.05.27. 15:08:21

@mojyo: Én azt írtam, hogy az árokásógép és a vezetője. Tehát a vezetőt nem tekintem robotnak és nem is teszek egyenlőséget az ember és a robot közé ( számítógépprogramozó vagyok, hidd el különbséget teszek a gép és az ember között ). Erről is beszélgethetünk, de a mondandóm szempontjából a fő lényeg az, hogy az emberiség eljutott odáig ( főleg a modern társadalmakra gondolok ), hogy ad enni azoknak is, akinek nincs munkája, vagyis nem alkalmazzuk azt az elvet, hogy aki nem dolgozik, ne is egyék ( ez most szerintem humánus ). Ez jó, de tovább kellene lépni. Ne legyenek dolgozók és kirekesztettek, hogy újra mondhassuk, hogy aki nem dolgozik ( bár képes lenne rá ), az ne is egyék.

bpetya75 2015.05.27. 15:09:47

@mojyo:

"ezek a felszabaditott rabszolgak uljenek be az iskolapadba, es kepezzek tovabb magukat"

Ez szerintem nem működik. Poppertől (vagy Müllertől? mindig keverem őket) olvastam egyszer egy kérdés-választ. "Szerinted miért kellett a zsidóknak 40 évig bolyonganiuk a sivatagban? Hát hogy kihaljon a rabszolga nemzedék!"

Akit rabszolga varrónőnek nevelnek, az csak egészen kivételes esetben tud varrógépszerelővé avanzsálni.

tableno 2015.05.27. 15:11:22

@Din Serpahis: igen, pontosan erről beszélek.

qkuc 2015.05.27. 15:15:29

@mojyo: Hm, igazából két kérdés merült fel bennem: a Föld jelenlegi lakossága esetén jutna minden árokásórobotgép szerelőnek munka? Mindenki át képezhető lenne-e ilyen jellegű munkákra?

Mindkettő kapcsán vannak kétségeim ...

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 15:18:03

@Ödenburger [Hu/At]:
persze.
mindenki úgy égeti magát, ahogy tudja ;D

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 15:19:24

@tnt: najó, hát dolgozott a nokiánál meg egy ssc-ben, abból gondolja ;D

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 15:20:22

@nl_eni: "felsőfokú diplomás"

a nem felsőfokú az milyen?

adg 2015.05.27. 15:21:17

@mojyo: kis problema, hogy a potencialis gepeszmernokok, feltalalok es egyeb okos diplomasok valamint az arokasok halmaza eleg kis unioval rendelkezik.
Hiaba ulteted be a segedmunkasok nagy reszet a godorbol az iskolapadba.

Amugy abbol a szempontbol mukodhetne a dolog, hogy a felszabadulo embereket kepezve ertelmesebb munkat is vegezhetnenek. Az nem igaz, nem tudom ki emlitette, hogy a felszabaditott rabszolgaid segelyre mennek. Eloszor lehet, de ez nem lenne egy rovid folyamat, szoval nem olyan drasztikus ez a segelyremenes.
A digger gepevel kivaltott 200 melos talal mas munkat, digger meg tud jatszani a kis szemefenyevel a homokozoban. Kar lenne elvenni az oromet. :)
Igy volt az ipari forradalomnal is. Hirelen lett egy csomo munka nelkul maradt ember, de ok idovel ujra belefolytak a munka vilagaba.

bpetya75 2015.05.27. 15:21:50

@tnt:

Nem tisztem védeni a srácokat, meg nem is szorulnak rám, de az egyéni érzékenységgel kapcsolatban az a véleményem, hogy ha ennyi nem fér bele, akkor piszkosul hamar eljutunk odáig, hogy "Nagyon szép, nagyon jó... Miről beszélgessünk?" Ha a fősodorral ellentétes véleményt ki kell herélni és át kell polírozni, hogy szalonképesnek minősüljön, akkor nincs értelme az egésznek. Vitatkozni csak úgy lehet valamiről, ha bizonyos alapelvek betartása mellett őszintén és egyenesen kimondhatja a véleményét mindenki.

@London2009:

Másold már be ezt a részt légy szíves (gyanítom Ödenburger első hozzászólására gondolsz), mert szerintem pont azt csinálod, amit számon kérsz máson. Ugyanis az ellenkezőjét írta annak, amit neki tulajdonítasz: Azt, hogy a 40-es két gyerekes megdolgozott azért, hogy ott legyen, ő meg ne ugráljon, hanem váltson, ha nem tetszik.

2015.05.27. 15:21:52

@fhdgy: Jah, akkor en ertettelek felre, bar ennek viszont nincs sok koze ahhoz, amit en kerdeztem az automatizalassal kapcsolatban. :) Szerintem mindig lesz olyan, aki nem tud dolgozni, es oket nem kellene ehezni hagyni azert. Az persze szerintem is jo lenne, ha minel kevesebben lennenek kirekesztve a munka vilagabol, de szerintem erre valo az oktatas.

@bpetya75: Huh, ezzel viszont semennyire sem ertek egyet, mindenkit lehet kepezni, mindenki kepes a fejlodesre, ez az egyik. Igen, munkaigenyes, emberekkel kell hozza foglalkozni, sokat, es erdemben, ezert az oktatasban is hasonlo fejlodesnek kellene lejatszodnia, hogy erre kepes legyen.

A masik, hogy ezt a rabszolgafelszabaditast en nem egy hirtelen folyamatkent kepzelem el, hanem a robotok fokozatos alkalmazasaval, eloszor csak egy-ket munkafolyamatra, szoval ugy kepzelem, hogy ez generaciokon keresztul fog lezajlani, marmint a teljes automatizalas bevezetese, mar ha eljutunk ide persze. Szoval az emberek fokozatosan fognak kiszorulni a gyarakbol, es kenyszerulnek kepezniuk magukat, nem egybol robotprogramozonak, hanem, aki eloszor szorult ki egy automata gombfelvarro gep miatt, azt beengedni az iskolaba, hogy peldaul vallalkozo skilleket tanuljon, hogy legyen eleg penze, hogy az o gyereke mar rendes egyetemre jarhasson, ahol lehet, hogy akar robot programozast is tanulhat. En legalabbis igy kepzelem, de lehet, hogy ez az egesz hipotezis, csupan @maxval felvetesere reagaltam, hogy nem eleg a bolygo a magas szinvonalhoz, es tovabbra is kerdem, hogy, bar jelenleg szerintem is ez van, ha ilyen lehetne a jovo, akkor ez nem valtozhat-e? :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 15:23:07

@tildy[UK]: rendszeresen? szóval találsz olyat, ami beér?
kicsi nadrág? vagy inkább rövid?
értede;D

fhdgy 2015.05.27. 15:23:11

@qkuc: Hogy kinek miért nem jut munka, erre egy történet: egy vízműnél egy öregebb hálózatépítő szaki, munkahelyi ártalmak következtében reumával, mozgásszervi panaszokkal már menni is alig bírt, szerett volna inkább rokkantnyugdíba menni, mert már annyira elhasználódott. Nem, nem mehetett, csúszva-mászva dolgoznia kellett. Huszonéves, életerős férfiak meg munkanélküli segélyen a kocsmában félkilós, félkarú súlyzókkal gyakorlatoztak egész nap. Normális?

bpetya75 2015.05.27. 15:25:26

@adg [Au, Darwin]:

"Igy volt az ipari forradalomnal is. Hirelen lett egy csomo munka nelkul maradt ember, de ok idovel ujra belefolytak a munka vilagaba. "

Persze, mert akkor volt még tér, amit be lehetett lakni. Most már nincs. Illetve Földanyánkat elhagyva találhatunk, de az még egy jó darabig nem az árokásók által továbbképzéssel elérhető szintnek fog játszani.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 15:26:05

@nl_eni: Junckert se ismerem, mégis megvan a véleményem róla, hogy pofozgat más államfőket*.

* mégha némelyik meg is érdemli

2015.05.27. 15:27:15

@qkuc: Az elso jogos kerdes, hogy jutna-e munka mindenkinek, bar szerintem minel bonyolultabb gepeket hasznalunk, annal inkabb kell a munka. Az atkepzesrol most irtam, es ez @adg [Au, Darwin]: kerdesere is valasz, hogy szerintem ezt nem ilyen hirtelen folyamatkent kell elkepzelni, tehat elmeletben mindenki atkepezhetove valna, de ehhez valoszinuleg legalabb annyi tanart es oktatot is kellene szerezni, ez igaz. :D

2015.05.27. 15:28:21

@bpetya75: Hulyeseg, urbanizalni kell a kertvarosokat, es maris lesz eleg ter. :D

fhdgy 2015.05.27. 15:30:12

@adg [Au, Darwin]: Hogy hogyan folytak bele a munkavilágába, az azért elgondolkoztató. Most Mo.-on ( állítólag ) 7.8 % a munkanélküliség. Erről a 7.8-ról legyen mindenkinek az a véleménye, amit szeretne. Én csak azt mondom, hogy hiszi a piszi! Ez azt is jelenti, hogy vannak térségek, ahol egy faluban a polgármesteren, postáson kívül kis túlzással mindenki munkanélküli.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 15:30:32

@Muscari: mindig is szerettem volna, ha ilyen problémáim vannak:DDD

tnt 2015.05.27. 15:30:48

@bpetya75: ebben sincs vita köztünk le is írtam... többször...

tnt 2015.05.27. 15:32:39

@~~Babette~~: ja akkor értem bár ott is hasonlóan működnek szerintem a dolgok ... mivel szélesebb merítés ill. tapasztalatok alapján írtam amit írtam...:-)

adg 2015.05.27. 15:33:12

@nl_eni: sajnos csak abbol lehet kiindulni, amit a posztolo elarul magatol, a tortenetebol. Arrol lehet velemenyt mondani. Az nem jatszik, hogy nem ismerjuk az egyeb korulmenyeket. Ez van, erre lehet velemenyt formalni.

Ha veszek egy konyvet, arrol sem ugy alakitom ki a velemenyemet, hogy megismerkedek az iroval, egyutt elunk par evet, jo alaposan megismerem a korulmenyeit, es akkor elmondhatom, hogy ez a konyv szar. Vagy kivalo. Vagy olyan semmilyen.

A hangnemen persze lehetne idonkent csiszolni, de itt meg eleg istenes a nyelvezet.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 15:33:30

@mojyo: kell kitalálni újakat. ahogy eddig mindig történt.

GERI87 2015.05.27. 15:34:01

@~~Babette~~:

Magyarország, csak a franc se írja ki mindig:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 15:35:12

@~~Babette~~: Rovid. De azert itt talalni. A hosszu szoknyak is rendszeresen tul rovidek, labszarkozepig ernek. De otthon a tobbi merettel is gond van, 44-es meret folott mintha feher hollo lennel.

2015.05.27. 15:35:21

@fhdgy: Hat igen, ez hulyeseg, de pont errol beszelek, hogy az eleteros ferfiakat a kocsmabol ki lehetett volna kepezni, hogy helyettesitsek a halozatepito szakit, csakhogy ehhez a munkaltatonak el kellett volna fogadnia, hogy a kocsmabol kirangatott fiatal meg evekig nem lesz olyan jo, mint a nyugdijazott kollega volt, es lehet, hogy penzt is kellett volna koltenie a tovabbkepzesere, ezt pedig nem tudta, vagy nem akarta. Ez szerintem is sulyos problema amugy, nekem is problemat jelent a tovabblepes a karrierben, mert nincsen a portfoliomban olyan dolog, amit a kiszemelt munkahelyen csinalnak, betanitani pedig nem ernek ra. :D Ezert fogok elmenni amugy ujra egyetemre akkor is ha mar nem is vagyok olyan fiatal, csak egy kicsit. :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 15:35:31

@GERI87: érteni értettem, csak azt nem értettem, hogy miért ilyen randán írtad.
mint amikor józsi az úthengerrel leírja, hogy 3-rom.

qkuc 2015.05.27. 15:36:12

@fhdgy: És ennek mi köze van az automatizáláshoz és annak elméleti kérdéseihez, amiket feltettem moyjo-nak?

Csak érdeklődnék, mert nem tudom bepásszintani abba kontextusba.

bpetya75 2015.05.27. 15:36:12

@mojyo:

Nehezen tudom elképzelni, hogy egy gyárból fokozatosan szoruljanak ki az emberek az automatizálás következtében. Ha egy gép beválik, akkor mindenki repül, akinek átvette a munkáját, néhány gépész pedig jön, hogy felügyelje a gépeket. Olyan értelemben nyilván fokozatos, vagy inkább szakaszos lesz a dolog, hogy nem egyszerre kerül utcára minden gyár minden betanított munkása, de elég nagy tömegekben. Akik évekig, évtizedekig efféle munkákat végeztek, azok nem hiszem, hogy tömegesen kvalifikáltabbá tudnak válni. Ez nem csupán képzés kérdése (bár szerintem már ott megbukik az elképzelés), hanem a képzendők hozzáállásának függvénye is. Ha valakivel fél élete során droidként bántak, azt a halálon kívül csak valami csoda tudja megváltani a nyomorultságtól.

Lehet, túl öreg vagyok már...

bpetya75 2015.05.27. 15:37:56

@mojyo:

Meg lebetonozni a sivatagokat, és kolonizálni az Antarktiszt ;-)

bpetya75 2015.05.27. 15:39:45

@tnt:

Oké

@~~Babette~~:

Így van. Bár ennek hátterében szerintem többnyire az lehet, hogy nem hiszi el, hogy több is járhat neki annál, amiben addig volt. Nem is lehet a szemére vetni, hiszen nincs miért hinnie benne...

fhdgy 2015.05.27. 15:40:59

@qkuc: Azt kérdezted, hogy jutna-e munka nekik. Ha nem akarom, akkor nem jut, ha akarom, akkor jut. Ha elengedem az öreg szakit, akkor jut annak, akinek eddig nem jutott. Az öreg szaki is boldog lenne, meg az új dolgozó is, de ez most nem így működik.

2015.05.27. 15:42:08

@bpetya75: De de de... egy gyarban nem egyetlen munkafolyamat van, hanem rengeteg. A robotok pedig tobbnyire egyre lesznek beallitva. Az igaz, hogy ha bevalik egy gep, akkor mindenki repul, de csak abbol a munkafolyamatbol, amire a gepet terveztek. Igy gondolom, hogy fokozatos lesz a kiszorulas.

Abban pedig tovabbra sem hiszek, hogy ha valaki droid munkat vegzett akkor az droidkent is fog magara gondolni amig vilag a vilag, lehet, hogy mashoz is ert, vagy van ra keszsege, csak a droidsagert kapott penzt, lasd, londoni mosogatok ;)

adg 2015.05.27. 15:42:40

@mojyo: pont ezt mondtam, hogy ez egy hosszabb folyamat lenne, es volna ideje ezeknek az embereknek mashol felszivodni.
De sajnos az altalanossagban elmondhato, hogy mindenkinel van egy szint, ameddig kepezheto. Igen ritka az, hogy egy kubikust avgy egy bangladesi vartonot atkepezzel gepeszmernokke vagy c sillagassza.
Ez visszafele is megvan, a legtobb kvantumfizikus csapnivalo arokaso lenne. :D

2015.05.27. 15:43:30

@bpetya75: Az Antarktisz amugy jo otlet, foleg ha a globalis felmelegedes kovetkezteben lakhato lesz :D

qkuc 2015.05.27. 15:44:52

@fhdgy: Kizártnak tartom, hogy 7 milliárd árokásógépszerelő szükség lesz, ennek a töredékére igen. Plusz, nem lehet mindenki árokásógépszerelő, valakiben pedig a tudás/tehetség nincs meg.

2015.05.27. 15:45:08

@adg [Au, Darwin]: Igen ez igaz. En se mondtam, hogy a bangladesi varronokbol lennenek a varrogepszerelok, de a gyermekeikbol mar lehetne, szerintem.

Csodabogár 2015.05.27. 15:46:16

@firg_firg: Azért kiváncsi lennék mi lenne szerinted a megoldás. Dolgozik valaki valahol 15 évet és elér egy poziciót 40 éves kora körűl. Aztán gyorsan menjen nyugdíjba vagy akassza fel magát, hogy a huszonéves előre törhessen?

fhdgy 2015.05.27. 15:46:26

@mojyo: Azt hiszem, hogy már értjük egymást. Munkát kell adni az embereknek, akár azon az "áron" is, hogy másoknak ne legyen kötelező sokat dolgozni. Ne csak az ennivaló elosztásába vigyünk humánumot, hanem a munka elosztásába is. Ehhez agyilag még nem vagyunk elég érettek. A műszaki fejlődés előrébb jár, mint a szellemi. Idővel talán fejlődünk ezen a területen is.

adg 2015.05.27. 15:49:40

@fhdgy: statisztikak... Tudod, amelyiket en hamisitottam.

De mondjuk egy kis falu nem feltetlenul relevans itt. Altalanossagban is megfigyelheto, hogy vannak szakmak, amik kihalnak, es masok meg letrejonnek. A kihalo szakmakbol atszivarognak az emberek a tobbibe.
Ma mar alig van kubikus, hogy peldanal maradjunk, nincs lampaoltogato, sokkal kevesebb a fa, hol vannak mar az arato es cseplo emberek...
Nyilvan mojyo alma sem egy szep reggelre valosulna meg.

fhdgy 2015.05.27. 15:50:34

@qkuc: "Vegyünk egy lapátos embert és egy csodavezérlésű árokásot, csak a példa kedvéért." Ezzel kezdtem. A példa kedvéért tudnál-e pár ezer foglalkozást behelyettesíteni a "lapátos ember", illetve gépet, robotot a csodavezérlésű árokásó gép helyére?

2015.05.27. 15:51:04

@fhdgy: Igen, egyetertek, valoban ertjuk egymast mostmar. :) Ebben szerintem a munkaltatokak is kellene aldozatot vallalniuk es befektetniuk a sajat dolgozoikba es kepezni oket, erre is vonatkozik a rabszolga-felszabaditas, ugy is lehet erteni, hogy a leendo munkavallalokra is kepezheto eroforraskent gondoljanak, ne csak arra az egy feladatra vegyek fel, amire nekik eppen akkor, rovid tavon szukseguk van. Arra majd jonnek a robotok :D

2015.05.27. 15:52:34

@adg [Au, Darwin]: Azt nem mondanam, hogy ez az almom, csak, hogy ez a jelenleg zajlo trendekbol kovetkeztetheto jelenseg leheto legpozitivabb kimenetele. :D

Csodabogár 2015.05.27. 15:52:36

@nl_eni: Ráadásul ha otthon marad, soha az életben nem fogja megtanulni a nyelvet. Pedig ha végleg letelepszik valaki valahol, akkor "muszáj". Tolmácsoltam már 30 éve egy országban lakó nőnek, aki megözvegyült, majd kórházba került és nem igazán tudott értekezni az orvosokkal, pedig amugy igen művelt volt és beszélt 3 másik nyelvet.

fhdgy 2015.05.27. 15:53:17

@adg [Au, Darwin]: Igen, se mojyo, se az én álmom nem egy pillanat műve. Szemlélet váltás kell, ehhez pedig lehet, hogy generációk.

GERI87 2015.05.27. 15:55:44

@fhdgy:

"Tudomásom szerint Horvátország külön királyság volt.
Csak egy dologban voltunk közösek: a király személyében."

Nem, ez egy tévedés, jogilag több volt ennél főleg 1526 előtt...gyakorlatig tartományok voltak. Külön horvát királyt sem koronáztak. A 'királyság' elevezés egy cím volt. A Habsburg birodalmon belül is, gyakorlati államiság és jelentőség nélkül.
De korszakonként változott a dolog. pl 1848 után 67-ig külön kezelték MO-tól, a centralista felfogás miatt.
De Pozsonyban mindig voltak horvát és szlavón küldöttek.
Aztán 1867 után reálunió volt, ami gyakorlatilag széleskörű autonómiát jelentett, az osztrák befolyás megszűnt teljesen.

Változó, zavaros az egész horvát-magyar kapcsolati rendszer, amibe az állandóan központosítani akaró Habsburgok is bekavartak.
De ott van pl Szlavónia esete is ami magyar területből (Szerémség, Drávántúl) lett kialakítva 1699 után ezért más volt a helyzete, vagy Erdély és a Részek kérdése...
Ráadásul a mai modern államiság nem hasonlítható a korábbi évszázadokhoz, ahol a király, dinasztia személye és rendek közötti kapcsolatok, kiváltság volt a lényeges és döntő.

"Mi magyarok sem szeretjük, ha Ausztria részének titulálnak bennünket. A magyar királyság magyar királyság volt és nem osztrák császárság! "

Az Osztrák Császárság 1804 óta létezik, és 1867-ig MO-is része volt, változó belső önállósággal.
67 óta meg dualista rendszer, kvázi reálunió állt fenn.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 15:56:34

@bpetya75: nos, átment a kezeim alatt többszáz ember, és nem ezt tapasztaltam.

GERI87 2015.05.27. 15:57:23

@~~Babette~~:

Hülyén néz ki tudom, de hát a megszokás...

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 15:58:06

@fhdgy: sőt, a korhatár emelésével egyre inkább nem.

adg 2015.05.27. 15:58:13

@~~Babette~~: km-er, ez az en kedvencem. Sosem ertettem miert jo.
De ki tudok talalni magam is ilyeneket, pl BTKá, na, hogy tetszik? :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 16:00:40

@GERI87: csúnyafiú. majd átszoktatlak.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 16:01:14

@adg [Au, Darwin]: hehe. a "megyek polgárjogból vizsgázni" azért jobb....

adg 2015.05.27. 16:03:05

@fhdgy: a magam reszerol a te almod nagyon tetszik. El birnam viselni, ha ketszer annyian lennenk az irodaban, es ez nem azt eredmenyezne, hogy akkor ketszer annyi munkat csinalunk, hanem hogy feleannyit dolgozunk. Mondjuk szerda deltol hetvege van. Ha ehhez meg egy kis fizetesemeles is jarna, az eleg jo lenne.

fhdgy 2015.05.27. 16:08:29

@mojyo: Még egy kiegészítés: Engem a gép-robot vagy ember mint dolgozó viszonya régóta foglalkoztat. Előre bocsátom, hogy nem vagyok gépromboló. Régen egy közösségben mindenki, apraja-nagyja is, köteles volt dolgozni, mert a közösség éhen halt volna. Ma, ha megfeketedünk, 8 órás munkanap és 65-67 éves nyugdíjkorhattár mellett, akkor sem tudunk mindenkinek munkát adni. Úgy értem, legalább annak, akiben van hajlandóság dolgozni.

Előbb-utóbb csökkenteni kellene a munkaidőt ( órában, években ), hogy mindenkinek juthasson munka. Mi történik most? Emeljük a nyugdíjkorhatárt, mert nincs pénz nyugdíjra. Munkanélküli segélyre, szociális segélyre, mitbánoménmilyen segélyre van? Hangsúlyozom, nem a tényleg rászorulóktól sajnálom. De a léhűtőktől, naplopóktól, élősködőkről nagyon.

Másik oldalról erkölcstelennek tartom, hogy a tisztességes emberek indokolatlanul sok élősködőt, léhűtőt kénytelenek eltartani. Ezeket az ellentmondásokat kellene valahogy feloldani.

**mimi** 2015.05.27. 16:12:11

@Muscari:
te most dicsekszel ? :))))) :P

firg_firg 2015.05.27. 16:16:57

@Csodabogár: Csak nem vezeto beosztasu munkavallalo vagy? :)))))

Komolyra forditva:

1) A huszonevesek lassak realisan hogy az elorejutas es a gyors karrier nem alanyi jog, nem "jar", es nem lesz fonok mindekibol.

2) Munkaidot tekintve a "fonok" ne dolgozzon kevesebbet mint a beosztottak.

3) A "fonok" vs beosztott keresete kozott ne legyen a kulonbseg nagyobb 50%-nal. Ne legyen a junior - senior - teamlead / kutyafasza manager fizuk kozott 3x-4x-5x kulonbseg. Ergo, mindenki keressen jol :))) Egybol csokkene a motivacio es a kenyszer az eloreleptetesre.

Vonakotzik ez a vezerigazgatoi fizukra is. Le kene torni oket, mert nincs akkora hozzaadott ertekuk ami indokolja.

Mondjuk ennek nem sok realitasat latom Mo-n.

BernadettSzaboo 2015.05.27. 16:17:26

Tetszik az írás, mi is itt élünk. Ti merre laktok? Jó lenne vhogy felvenni a kapcsolatot.

London2009 2015.05.27. 16:26:18

@bpetya75: teljesen feleslegesen vetted magadra az elso kommentemet, miutan nem neked szolt elsosorban. Na tovabbi szep napot!

qkuc 2015.05.27. 16:33:48

@fhdgy: Be. Robotok mellett kevesebb humán erőforrás fog kelleni. Tehát mit csinálnak azok, akikre nincs szükség? Szappanbuborékot fognak fújni? MI az a tevékenység, ami fel tud szippantani ennyi embert és az nem "rabszolga" munka?

fhdgy 2015.05.27. 16:42:27

@GERI87: Volt horvát korona, horvát országgyűlés ( szábor ) és volt olyan magyar király, akit a horvát koronával is megkoronáztak. A horvát követek nem horvát követek voltak, hanem a horvát országgyűlés követei, ez egy kis különbség. A magyar országgyűlés nem hozott törvényeket Horvátországra, arra ott volt a horvát szábor. Ezeket hosszasan lehetne folytatni.

fhdgy 2015.05.27. 16:45:26

@qkuc: Majd, ha a munkát más elvek szerint osztják el egy még modernebb társadalomban, akkor nem lesz gond.

qkuc 2015.05.27. 16:46:17

@fhdgy: És mi lenne az a más elv? Mindenki dolgozik a seemiért 1 órát per hét?

2015.05.27. 16:48:22

@qkuc: Szerintem az nem feltetlenul igaz, hogy kevesebb ember fog kelleni, mert a robotokkal egyutt peldaul megno az igeny arra, hogy robotokat fejlesszenek, karbantartsanak, sot, osszerakjanak, ujitsanak, azokat is lehet meghatekonyabba, meg kevesbe kornyezetszennyezobbe tenni, stb. Ezekhez megno a materialis, es az energia igeny, tehat elmehetnek dolgozni a nyersanyag, vagy a villamosenergia iparban. OK, ez lehet, hogy meg igy sem annyi, mint amennyi varronot kiszoritottak a robotok, de ha igy megis tobb ruhat lehet csinalni, es olcsobban, akkor lehet, hogy kell tobb ruhatervezo peldaul. Aztan van a szolgaltatoipar, ha az emberek peldaul megsporolnak egy kis penzt a ruhan, tobbet jarnak el peldaul kavezoba, etterembe, illetve megnohet az igeny valami masra, amit meg most nem latunk, hogy mi, de elkepzelheto, hogy felszivja az embereket. Regen, amikor az elso futoszalagok megjelentek, senki sem tudta, mi lesz azokkal, akik kiszorultak a gyarakbol, de akkor meg nem volt peldaul minosegbiztositas es marketing, es hasonlok :)

qkuc 2015.05.27. 16:49:09

OFF

utazgatok.hu/peter/1035/vilagkoruli-ut-los-angeles-elet/

Lehet az USA-ban turista vízummal dolgozni? Avagy a fiatalember feketemunkás lehetett?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.27. 16:53:53

@~~Babette~~: Tudom, röhejesen hangzik, de én szaladnék kipróbálni.Nagyon nem értem, mi ez az istenverte túlhájpolás az eredeti sushi körül..Sima hal rizzsel.Meg kicsit körbetekerve valami szixalaggal...Na mindegy, nagyobb bajom sose legyen...
:D

nl_eni 2015.05.27. 16:54:57

@~~Babette~~: nem, nem Junkert ismered, hanem egy viselkedésformát, amiről jó esetben meg tudod mondani, hogy abban téged mi zavar

nl_eni 2015.05.27. 16:55:11

@montroyal ( CAN qc): találkoztam én a fordítottjával is, amikor jó szakmával, tapasztalattal alullicitálnak. Erős a hit, hogy külföldön alul kell kezdeni, és ez akkor is szabály, ha már nagyon sokat tettél le az asztalra. Aki többre is hivatott, az ne adja alább! Ehhez persze nagy önismeret és valódi tudás kell, de hogy ez megvan-e vagy sem, azt elég nehéz kívülről, kevés infóból megtippelni.

nl_eni 2015.05.27. 16:55:16

@~~Babette~~: a cukrászi és asztalosi diploma is diploma úgy gondolom

montroyal ( CAN qc) 2015.05.27. 16:56:04

@maxval bircaman szerkesztő: "Angolul még az egyszeri gázszerelő is beszél"

de attol még nem lesz Mészaros Lorinc ..

qkuc 2015.05.27. 16:56:13

@mojyo: na minőségbiztosítókból biztos sok kell, bár most sem tudom mit csinálnak időnként a vérünk szívásán túl, :D.

nl_eni 2015.05.27. 16:57:41

@adg [Au, Darwin]: "csak abbol lehet kiindulni, amit a posztolo elarul magatol, a tortenetebol. Arrol lehet velemenyt mondani."

"Ha veszek egy konyvet, arrol sem ugy alakitom ki a velemenyemet, hogy megismerkedek az iroval, egyutt elunk par evet, jo alaposan megismerem a korulmenyeit, es akkor elmondhatom, hogy ez a konyv szar. Vagy kivalo. Vagy olyan semmilyen."

Nos itt nem az írás, mint olyan kapott értékelést, és nem konkrétan az, amit leírt tartalmilag (tehát se nem a hogyan, se nem a mi) hanem a szerző. Én úgy gondolnám rendben lévőnek ezt, hogy ha elmondanám, "mért bánt engem az", "miért nem tetszik nekem, hogy" ezt és ezt mondja a szerző, és érveket hoznék. Minden egyéb csak egy ismeretlen személy minősítgetése, ami minden csak nem konstruktív.

Stefi Schneider 2015.05.27. 16:57:50

En is itt tolom Amszterdamban mar 13 eve, nekem meg most is tetszik. Van itt eleg szeretni valo dolog az "euforia" elmultaval is. A hollandok egyszeru, vidam emberek, es annak ellenere hogy a vilag egyik leggazdagabb orszaga, a rongyrazas csak marginalisan letezo fogalom. A lehetosegek eleg jok, beilleszkedni sem lehetetlen, bar azert idovel jobb ha az ember megtanul hollandul ha komolyan gyokeret akar ereszteni itt. Mondjuk akkor karrier lehetosegek nincsenek mint Londonban, viszont sokkal lazabb es nyugisabb az elet. Azonkivul barmikor hazamesz akar egy hetvegere, hiszen semmivel nem vagy messzebb Budapesttol, mint mondjuk egy kanadai vagy orosz aki a sajat orszagan belul atkoltozott a szomszed varosba. Hollandia FTW

Velemenyem szerint.... 2015.05.27. 16:58:01

A cikk komoly dolgokat pedzeget. Kicsit az a szomszédos ország ugrik be, amelyből egy időben minden normális ember lelépett és egy időben az ő hazautalt pénzük jelentették a gazdaság egyik fő forrását.

Leginkább ijesztő a sok félművelt fotelhuszár, aki már nem tapasztalta meg az átkost rendszert, és nem érti mennyi mindent köszönhetünk annak hogy már nem a keleti hatalmak diktálnak nálunk, és minden józan érvet vagy erkölcsi normát félretéve szurkolnak a saját javuk ellen.

nl_eni 2015.05.27. 16:58:10

@Csodabogár: jaaaa, én nem az akarat hiányát látom itt, hanem a lehetőségek hiányát, sajnos. Reprezentatív felmérésem nincs, de amit magam körül látok, az inkább egy csomó otthon ragadt nő, akik többre is képesek lennének, többet is akarnának, de a dolog valahogy úgy alakul...
Van még hova fejlődni nyugatabbra is :(

LadyGy 2015.05.27. 16:58:38

Sziasztok, a poszt író vagyok.
Nagyon örülök, hogy sokaknak tetszik az írásom :)

Megfogadtam, hogy nem folyok bele a kommentekbe, de nem bírom ki :)

Csak egy kérdés a legnagyobb port kavaró részhez: amúgy ki mondta, hogy huszonéves vagyok? :)

Egyrészt nem huszonéves vagyok, másrészt középvezetői pozícióból jöttem el, amihez elég keményen kellett melóznom. Miért is baj, hogy többet akarok? (Ááááá, most vontam magamra a kommentelők haragját, hogy ennyi idősen miért a karrieremmel foglalkozom, miért nem szültem már 3 gyereket?)

Szóval ebbe a vitába nem fogok belemenni, mert van aki megérti van aki nem; a két halmaz nem meggyőzhető. :)
Peace

@BernadettSzaboo Almereben élünk, tényleg jó lenne felvenni a kapcsolatot :)

montroyal ( CAN qc) 2015.05.27. 17:00:46

@nl_eni: nekem nincs bajom vele csak ez a fodrasz meg mibe oltozunk , hogy megyunk ki az utcara ,.. mindenki megnéz... .. ez tipikusan magyar ..

wuaaa 2015.05.27. 17:02:12

Istenem, hagyjuk már ezt a gépek elveszik az ember munkáját maszlagot... Majd ha a kurvák a guminőgyár előtt fognak tüntetni, majd akkor vegyük elő újra... :)))

2015.05.27. 17:06:45

@wuaaa [nor]: Te ma nagyon formaban vagy :)

wuaaa 2015.05.27. 17:08:03

@mojyo: Előfordul, ha nem vigyázok... :)

Irbisz 2015.05.27. 17:08:26

"Sokaktól megkaptuk a kérdést annak idején, hogy minek jövünk ki: mindkettőnknek jó, bejelentett munkája volt, viszonylag stabil munkahelyen (amúgy melyik munkahely stabil manapság?), jó pozíciók, átlagon felüli fizetéssel, nem volt svájci frank lakáshitelünk, sőt saját lakásunk is volt."

Mi is ilyen feltetelek mellett döntöttünk a kimenetel mellett, mi is megkaptuk ezeket a kerdeseket, de föleg a szülöktöl- munkatarsaktol sokkal kevesbe, inkabb gratulaltak, es többnyire azt mondtak nagyon jol tesszük.
Ez azert elgondolkoztato, s jo indikatora, hogy a többseg mikent velekdik a hazai lehetösegekröl, jövöbeli kilatasokrol, vagy inkabb kilatastalansagrol.
Es a döntesben masszivan benne volt a posztiro "A jövő és a gyomorgörcs" gondolata.

A különbseg annyi volt, hogy mivel van ket gyerek, az ö erdekekük nem fikcio volt, hanem olyan teny, ami meggyorsitotta a döntest, tovabba mi egybe költöztünk mind a negyen, butorokkal, jatekokkal, mindenestül, mert engem kint vart az uj munkahely, ez azert nem tipikus.

A kicsi raadasul pont most van iskolakezdes elött, szerencsere ö mar nem otthon kezd bele az oskolaba. A nagyobbik meg mazlista, relativ jo jegyei voltak otthon, az integracios akarki meg az altala ajanlott iskola vezetöje azt javasoltak, hogy az angoltudasa az jo, de kell a nemet is, igy egy nyolchonapos altaluk szervezett intenziv nyelvtanfolyam beszamit a 8. evfolyamnak, utana kezdhet gimnaziumba rögtön.

blackhairlady 2015.05.27. 17:36:33

@Muscari: Itt nalunk van a 0-tol a huszonvalahnyasig, mindenfele, divatos . itt van a ruhazkodas paradicsoma:) Raadasul nagyon olcsok, 15 $-nal ritkan koltok tobbetegy felsore, esetleg csak a farmerra ami olyan 30 koruli (amelyik fazont en szeretem), de azt meg nem veszek olyan gyakran. Termeszetesen ezek nem a kiemelt markak, azok itt is "jo" arban vanank:)

montroyal ( CAN qc) 2015.05.27. 17:38:43

off
de az amsterdami scamrol

szeretem nezni a Scam city musort , most volt Amsterdamrol es a biciklikkel kapcsolatban .. mert ugye sok a bicaj ... na most a biciklis pasi nekimegy a kiszemelt turistanak , a kezeben egy whiskys uveg , amit az utkozesnel leejt .. oriasi kiabalast rendez hogy a turista jott neki es a 30 euro uvegje osszetort, azonnal fizessek ki az italat ... es sokan a bekesseg miatt inkabb odaadnak 20-30 eurot ... es a pasi megy egy masik uvegert amiben ki tudja mi van .. ..

blackhairlady 2015.05.27. 17:39:29

@tildy[UK]: A minap megalltam a kismama bolt elott, es eszembe jutottal:) Olyan klassz kismamaruhak voltak a kirakatban, nadragos es szoknyas is, pont a te mereteidben szerintem, biztos neked is tetszettek volna.

2015.05.27. 17:44:52

@firg_firg:

"tul sok az ember, mert szaporodnak mint allat afrikaban, azsiaban meg del amerikaban."

Azért ez elég furkó megfogalmazás volt, azt el kell ismerned.

@GERI87: @tildy[UK]:

Nem konkrétan nektek válaszolva, csak a multikultival kapcsolatban.

Biztos nem én vagyok az első, aki észreveszi, hogy mennyire fura, hogy ez a bevándorlóellenes szöveg mo-n hozza a szavazatokat, nem? Úgy értem, kivándorolt most gazdaságilag párszázezer emberünk, vagyis gyakorlatilag mindenki ismer személyesen legalább egy gazdasági bevándorlót (felőlünk nézve kivándorlót, persze), és nem vagyunk mi olyan rossz emberek azért.
Vagyis azt várná az ember, hogy az átlag magyar választó ilyenkor megtorpan egy pillanatra, hogy na várgyál csak, mit mond ez az én kisunokámról/sógoromról/unokatestvéremről?

Ehhez képest ezek mégis népszerű felvetések. Meghökkentő, mi, magyarok milyen kitartóan utáljuk a pirézeket.
s2.quickmeme.com/img/34/34bde2c7eac4b12fec8ebfad5b806f0f5c12f2f7493fd40ca2e01f5d6c84901e.jpg

Más. Off.
Szoktuk itt megvitatni, hogy mi számít éhezésnek.
444.hu/2015/05/27/200-millioval-kevesebb-ember-ehezik-ma-mint-25-evvel-ezelott/

Nem akarok provokálni senkit, de érdemes megnézni, ez a FAO milyen fogalmakkal dolgozik. Szerintük az az éhezés, ha az ember legalább 1 évig nem tudja fedezni a napi energiaszükségletét.
www.fao.org/hunger/glossary/en/

blackhairlady 2015.05.27. 17:46:28

@mojyo: Nana, en nem engedek a fejem fole meg tobb emeletet huzni. Maradjanak a varosban a varosiak, oldjak emg a problemaikat:)))

2015.05.27. 17:48:33

@LadyGy:

Annyira naivnak tűnt az egész, ezért gondoltam, hogy huszonéves vagy. De meg ne haragudj, de középvezetői pozícióból nem huszonévesen még inkább gázul hangzik ez az egész 40 éves főnökeim vannak siránkozás.... Szerintem. Ami meg a miniszknyás biciklizést illeti, szintén fenntartom, hogy szerintem mindenki ismerje a korlátait, és ne tegye ki embertársait olyannak, amit ők nem szívesen élnének át... Ismét csak szerintem.

A gyerek témát meg nem tudom honnan szeded, itt legjobb tudomásom szerint senki nem szokott ezen rugòzni... Ha van, van, ha nincs, nincs, teljesen a te dolgod.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.27. 18:04:29

@nl_eni: ez a kommnet a 15:50-es időpontjával szépen beállt a 16:53-as időpontú kommentek közé...Ez hogy a rákba lehetséges???

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.27. 18:07:22

én nem értem, ez mitől volt pályázati poszt? sima határátkelős történet.
érdemes elolvasni a kommenteket?

blackhairlady 2015.05.27. 18:07:23

@mojyo: Az a baj, hogy az oktatas, kepzes penzbe kerul, annak az arat meg senki nem akarja fizetni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.27. 18:13:29

@montroyal ( CAN qc): Jééé, ez érdekes, ilyet még nem hallottam.Meg olyat se, hogy valaki viszkizés közben biciklizik.Vagy fordítva.De kreatív "élelmesség", az biztos... :D
De nem szabad meglepődni semmin manapság.

2015.05.27. 18:14:26

@Dragonlady (Bp, Hun): Mindenkeppen, irtunk egy sci-fit a robotokrol es az Antarktisz gyarmatositasarol, szerintem tok jo lett.

@blackhair-lady: Hat igen, mert nem azonnal latjak az eredmenyet, hanem olyasmi ami csak evek mulva terul meg, ezert nem mernek ra kiadni penzt, pedig szerintem ez ostobasag.

Hari Seldon 2 2015.05.27. 18:18:10

OFF:

444.hu/2015/05/27/200-millioval-kevesebb-ember-ehezik-ma-mint-25-evvel-ezelott/

Persze aki pesszimista, továbbra is talál valamit amin tud búsongani. Újabb 25 év múlva is talál majd valami adatot, amin lehet "aggódni".

ON

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.27. 18:18:11

@Th's child: Haha, furkó... :D
Pedig valahol igaza van.Az a baj, hogy a túlnépesedés télleg a lexegényebb régiókban a legmagasabb.Pedig az ember pont fordítva gondolná logikusnak: szegény helyen lakom, nem szülök, vagy csak egyet vs. gazdag helyen élek, szülök akár ötöt is, mert belefér.Miért nem így működik...?

GERI87 2015.05.27. 18:20:52

@fhdgy:

"és volt olyan magyar király, akit a horvát koronával is megkoronáztak."

Ja, kb 900 éve és azóta se...
A két ország reálunióját jól jelezte, hogy külön horvát királykoronázást nem tartottak. A magyar uralkodók a Szent Koronával történt koronázással egyúttal Horvátország urai is lettek. De önálló horvát udvartartást nem vezettek, egy államvezetésük és egy királyi tanácsuk volt. A horvát anyanyelvű főnemesek így a Magyar Királyság előkelői közé tartoztak, noha Horvátországban külön rendet alkottak.

"A horvát követek nem horvát követek voltak, hanem a horvát országgyűlés követei, ez egy kis különbség."

Senki nem mondta hogy a magyar állam szerves része volt, egy nagy autonómiával rendelkező 'társország' volt.
A viszony mint mondtam változott pl a XVI.sz-tól Horvátország - és vele együtt Szlavónia - török elleni védelmét osztrák főkapitány vette át, ők pénzelték, majd később a Habsburgok maguk nevezték ki a bánt a hatályos törvények ellenére.
Szlavónia pedig mint írtam is, bonyolultabb, mert területe áthelyeződött, státusukat nem rendezték, és az osztrákok külön igazgatták őket. Bár 1746-ban némileg "visszakerültek" hozzánk, képviselőik a horvát tartománygyűlésekre is eljártak:
"az országgyűlés kimondja, hogy ha e megyékre a (horvát) bán hatósága ki is terjesztetik, azok ezután is Magyarország megyéinek tekintessenek s a magyar országgyűlésre Ő Felsége által mindig meghívassanak." Ami azután 1848-ig meg is történt.

Még régebben pedig:
"Szlavónia területén, mint a magyar állam jogrendjének alávetet területen, a magyar jog uralkodott, nemesei a magyar országgyűlésen jelentek meg, később követeit megyénként küldte. Közigazgatása a magyar országgyűlésen hozott törvények szerint vezettetett; igazságszolgáltatásra pedig Zágrábban mint fővárosban volt másod folyamodású törvényszéke (a horvát báni tábla Kninben székelt) amelytől a föllebbezések a magy. kir. curiához kerültek."

A viszonyok egyáltalán nem két egyenrangú és független állam képét mutatják, ráadásul szoros kapcsolat és érdekek voltak.
Horvátországra is pár példa:

-Egy 1606 törvény megerősítette az 1439 és az 1492 törvénycikket hogy a király, bánná csak született magyart nevezhet ki.
-1767: Mária Terézia horvát helytartótanácsot állított föl, amiért a horvát szábor a magyar rendeket kérte a sérelem orvoslására. A tanács alkotmányellenes volt, mert a Szentkorona országaiban csak az országgyűlés állíthatott föl hatóságot. 1779-ben meg is szüntették.
-II. Lipót: 1791-ben illír udvari kancelláriát állított föl, élére a magyar Balassa Ferencet nevezte ki, de a magyar országyűlés követelésére 1792-ben a kancelláriát föloszlatta.
-1790-91: Skerlécz Miklós zágrábi főispán kijelentette: „elhatároztuk, hogy fölbonthatatlan kötelékkel kapcsoljuk magunkat Mo-hoz”
És még lehetne sorolni...

"A magyar országgyűlés nem hozott törvényeket Horvátországra,"

Ez sem igaz, Szlavóniára sem, főleg nem '67 után, Horvát-Szlavónország önkormányzata a belügyi igazgatásra, az igazságügyre és a vallás- és közoktatásügyre terjedt ki. Közös ügy a védrendszer és hadkötelezettséget illető törvényhozás, pénzügy, adórendszer megállapítása, az egyenes és közvetett adók megajánlása, iparügy...

GERI87 2015.05.27. 18:25:06

@Th's child:

"Biztos nem én vagyok az első, aki észreveszi, hogy mennyire fura, hogy ez a bevándorlóellenes szöveg mo-n hozza a szavazatokat, nem? "

Pont ma kaptam meg a 'bevándorlásról és terrorizmusról' szóló kérdőívet.
Elmebaj, erre költik a pénzt.
Demagóg hülye kérdésekkel van tele.

qkuc 2015.05.27. 18:32:40

@wuaaa [nor]: Na most ha ez bekövetkezuk, feltételezhetem majd, hogy te voltál az eszmei ötlet gazda? :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 18:34:14

@nl_eni: hát pont ezt mondom: őt sem ismerem.

mario27 2015.05.27. 18:34:18

Nagyon rövid leszek. Honvágy ide vagy oda, Magyarország egy élhetetlen ország, amitől féltem az utódaimat, főleg a nagyon szemét kormánya miatt. Menekülnék én innen, de a felmenőimről való gondoskodás napi kötelessége itt tart, Kapacitálom utódaimat, meneküljenek egy jobb, és élhetőbb világba, inkább én látogatnám őket időről időre, mintsem szenvedjenek generációkon keresztül....
Ma magyarnak lenni Európában inkább szégyen, mint büszkeség, és ez nem a nép, nem az egyén, nem a nemzet miatt van, hanem azok miatt, akik mindenhatóként el akarják játszani a nemzet szerepét. Undorító......

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 18:35:40

@Th's child: Na igen, az is b.ssza a csorom, hogy fogalmuk sincs - vagy pont hogy van, es ezert keverik direkt- a fogalmakrol, kii szamit migransnak, mit jelent a migrans szo, mit jelent a menekult, es hogy a bevandorlo != menekult, max reszhalmaza a menekult abevandorloknak, es hogy nemcsak a menekult lehet gazdasagi bevandorlo, hanem a finn , vagy az amerikai nyugdijas is Magyarorszagra ( ok valoszinuleg nem menekultek:) ) es meg lehetne sorolni.

@GERI87: En anno leiratkoztam ugyfelkapun ilyen hulyesegekrol, elvileg meg sem kapom - ha igen, akkor visszaeltek az adataimmal - szoval ha valaki nem akar ilyet kapni, irany az ugyfelkapu :

444.hu/2015/05/23/ezt-kell-tennie-ha-soha-tobbet-nem-akar-levelet-kapni-orban-viktortol/

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 18:37:13

@LadyGy: de mondjuk festett szőke az vagy, ugye?:D

qkuc 2015.05.27. 18:37:20

@Velemenyem szerint....: Ú, ez aztán a nagyon építő jellegű hozzászólás, azta, :D.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 18:38:33

@blackhair-lady: ne is mondd. Jol bevasaroltam kinn LEvi's gatyakbol:D
AMugy picit tan elter a meretezes, most ababa miatt 20as ruhakba ferek csak be.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.27. 18:39:03

@Dragonlady (Bp, Hun): nem, csak szenvedtünk, hogy meglegyen a napi minimum.

blackhairlady 2015.05.27. 18:40:13

@mojyo: Szerintem is ostobasag, sajnos mindenki azonnal megterulo befektetest akar. na msot az oktatas az enm ilyen.

blackhairlady 2015.05.27. 18:41:57

@geegee: Mert nem tud megelozesre kolteni. Aztan meg ha teherbe esik, nincs penze elvetetni (vagy meggyozodesbol nem teszi).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.27. 18:43:05

@fhdgy:
sokévvel ezelőtt két ismerősöm mesélt efféle munka+ fizetés redukálós eljárást.
az egyikük egy olasz mentőtiszt volt, náluk negyedével csökkentették a munkaórákat és a fizetést is. ő főként a téli hónapokban ment szabadságra és dk-ázsiában lógott valami beachen, miközben otthon kiadta a lakását és felfüggesztette az autója biztosítását.
a másik egy német pszichológus csaj volt, náluk is az volt a megállapodás, hogy évente 3 hónap szabadság, fizetés is ennek megfelelően csökken. valami nagy kórhzban vagy szanatóriumban dolgozott, és ezt a megegyezést tákolták össze a kollektívával, hogy ne kelljen senkit se kitenni az állásából. ő több kisebb részletben vette ki a szabadságát, és szintén szeretett utazni (Balin találkoztam vele jó 12 éve tán).
egyébként két évig most tulajdonképp nekem is ilyen állásom volt, nyáron 10 hét fizetésnélküli szabadság tulajdonképpen, és felvettek helyettünk summer camp-re olyanokat, akik meg direkt ezt akarták csinálni. előző iskolámban hiába könyörögtem valami hasonlóért, a totális kimerültség is volt az oka annak, hogy nem bírtam ott tovább. ha az ember napi 9-10 órában ledarálja magát 9 hónapon keresztül, akkor kell minimum 2 hónap totális OFF. nekem legalábbis
sok ismerősöm van itt is, pl pénzügyi szektorban, akik inkább lemondanának a fizetésük egy részéről, ha nem kellene napi 10-12+ órában húzni az igát, hanem igenis haza lehetne menni du 5-kor. a részmunkaidős állások helyzete még mindig olyan, hogy nem éri meg a munkáltatónak, pedig végülis nem lenne mindegy, hogy a könyvelőcégnél Icuka visz 20 ügyfelet, vagy Marika és Jolán is 10-10-et? vagy a szupermarketben hány órán át huzogatja valaki a vonalkódokat? ok, értem, hogy errefele manapság túlórákból se lehet megélni. de szerintem is fontos lenne, hogy ésszerűbben legyen elosztva a munka, és ne az legyen, hogy a fele nép semmit se csinál, a másik fele meg ájulásig dolgozik :-/

fhdgy 2015.05.27. 18:50:43

@GERI87: Personál unióban voltunk, Horvátország társország volt és nem tartmány. A mai Szlavónia nem volt része. Apám jussán szlavóniai magyar vagyok. A horvátok ehhez a kérdéshez úgy viszonyulnak velünk szemben,mint mi a magyar királysággal kapcsolatban az osztrákokkal szemben. Mi is tiltakozunk az ellen,hogy osztrák tartomány lettünk volna.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.27. 18:57:04

@mojyo:

"Marmint, hogy a bolygo nem eleg az emberek magas szinvonalu eletenek biztositasahoz?"

Igen.

"Szerinted ez nem valtozhat?"

Változhat,

"Vagy peldaul, tessek, egy hipotetikus kerdes egy lougrassal elorebb: szerinted, ha a technologia odaig fejlodik, hogy nem lesz szukseg emberi robotmunkara, ugy ertem, nem Bangladesben fogjak ehberert megvarrni a ruhakat, hanem robotok, az szerinted emelni fogja az eletszinvonalat, vagy sem?"

Ez nem egyértelmű. Sok mindentől függ ez.

"Szoval szerinted, a technologiai fejlodes szerinted nem valtoztathat azon a helyzeten, hogy a bolygo eroforrasai nem elegek ahhoz, hogy az emberek rajta a nyugatihoz hasonlo szinvonalon eljenek?"

De, ezen változtathat a technológia.

fhdgy 2015.05.27. 18:57:24

@Dragonlady (Bp, Hun): Igen, ez van. Amiről én ábrándozom, az a jövő zenéje. Kb. mint a napi nyolc óra munka,ötnapos munkahéttel kb. száz évvel ezelőtt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.27. 19:00:48

@esban: en meg az ellenkezo veglet voltam, en is imadom, hogy nalunk meg van "petite" kollekcio mindenhol (a 157 cm-nek es 49 kg-nak :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.27. 19:03:08

@tildy[UK]:
köszi! :-)

"Adatszolgáltatás letiltása a személyiadat-és lakcímnyilvántartásból' típusú ügyét xxxxxxxx ügyszámon érkeztettük és az ügy intézése megkezdődött. A kérelemben foglaltak érvényesítésének kezdő időpontjáról az Ön által megadott e-mail címen, illetve postai úton is értesítjük."

és bazmeg erről a letiltásról is küldenek egy levelet? az agyam eldobom. email miért nem elég? hányadik században vagyunk??
ááááá.

(ok, jó dolog ez az ügyfélkapu....
de az anyasági segély, családi pótlék, és a gyes igénylése közül miért kell kettőt továbbra is úgy intézni (már nem emlékszem, melyik kettőt), hogy az ember kinyomtatja, lefénymásolja, és sorbanáll a hivatalban?
szóval lenne még mit csiszolni rajta.)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.27. 19:07:20

@tildy[UK]: a problema csak az, hogy a tenyleg gluten erzekenyek mellett egy csomo ember csak divatbol csinalja...a gluten free- vegan - organic kvazi egy sznoberia lett...Ezt nezzetek meg, halali:)) www.youtube.com/watch?v=Oht9AEq1798 (How to become gluten intolerant) :DDD

2015.05.27. 19:08:29

@blackhair-lady: Igen ez pont az ellenkezoje annak, amirol beszelgettunk ma, hogy mennyire fontos az oktatas, es ez annyira frusztralo, hogy ez a mindent azonnal mentalitas mennyire karos az emberek elorelepesi lehetosegeire, es megis mindenhol ez van.

Most mondok egy szemelyes peldat, csak megvaltoztatom a szakmat, hogy ne legyen megsem tul szemelyes. Szoval, en egy tipikus Y-generacios fiatal vagyok, tudod, ilyen urbanus hipszter akik benne vannak a hiradoban azzal, hogy vagy munkanelkuliek, vagy annyira keveset keresnek, hogy kenyeren es vizen elnek, stb. :D Szoval, emogott a jelenseg mogott is ez a mentalitas all, hogy nem foglalkoznak a fiatalok tovabbkepzesevel, betanitasaval. Igyekszem elmagyarazni, szoval, mondjuk, hogy videozassal foglalkozom (nem azzal amugy, de lenyegtelen.), szoval en nem vagyok egy nagy szam, lelkesedesbol kezdtem hulyeskedni a kameraval tinikoromban, aztan csinaltam nehany ingyen videoklipet fuggetlen zenekaroknak, elvegeztem egy egyetemet, es most is tovabbra is video klipeket csinalok, egy egyszeru kisvallalkozasban alkalmaznak sajnos csak reszmunkaidoben, mert csak igy jott ossze, de amugy nem rossz, igy is sokat tanulok, gyujtom a tapasztalatot, es kihasznalom a szabadidomet, igyekszem boviteni a portfoliot, peldaul fiktiv sorreklamokat is csinaltam poenbol, meg ilyesmiket, abban bizva, hogy majd tovabblephetek. Mivel a jelenlegi munkahelyemen nincs lehetoseg tovabblepesre, igyekszem rengeteg meghirdetett allasra jelentkezni. A videos allaslehetosegek nagy reszet reklamugynoksegek hirdetik meg, akik konkret reklamokhoz keresnek embert, es, bar kreativnak tartjak magukat, csakis es kizarolag arra az egy feladatra keresik az embert, ami mondjuk, hogy a legtobb esetben bank es penzugyi szolgaltatas reklamja. Nos, ilyen nincsen a portfoliomban, bar van sok mas, ami mutatja, hogy en ertek a videozashoz, sok jo otletem van, es az eszkozoket is tudom hasznalni, de mivel pont az nincsen, ami nekik kell, igy tobbnyire nem hivnak sehova, sot, mivel van mas vegzettsegem is, ez a porfogogyarto, es abban is van felmutathato munkam is, lehet, hogy tulsagosan szerteagazonak tunik az, amit csinalok, es egyszeruen keptelen befogadni, nem tud az altala elkepzelt sablon-munkara illeszteni, es fel tolem. Egy normalis vilagban ezt jutalmaznak, latnak bennem a potencialt, es elonynek szamitana, hogy valaki sokfelekepp gondolkodik es sokmindenen tud dolgozni, de nekik bank-reklam-gyarto-videos kell, es en nem az vagyok, es kesz, itt befejezodtek a lehetosegeim. :( Nagyjabol fel nap alatt meg tudnam tanulni, hogy mik a bank-reklamok specialis kovetelmenyei amugy, de nekik erre nincsen idejuk. Hat, kapjatokbeafaszomat. :D Szoval, sok ev probalkozas es sajat szakallamra valo ingyendolgozas utan ugy dontottem, hogy eladosodom, es befizetek egy mesterkepzesre, amit igyekeznek persze a jelenlegi munkam mellett csinalni, hogy ebbol kijojjek. Lakashitelrol, gyerekrol, meg egyeb, ilyen kertvarosi hivsagokrol majd csak ezek utan almodhatok, de addigra mar tulleszek a 30-on :(

Szoval nem konnyu, na. :D

2015.05.27. 19:12:46

@maxval bircaman szerkesztő: Nahat, milyen szukszavu valasz, de azert koszonom szepen, amugy a tobbiekkel is megtargyaltuk ezt nar es gyarmatositottuk az Antarktiszt is, most megyek Hollywoodba, hogy eladjam a sztorit. :D

**mimi** 2015.05.27. 19:15:37

@mojyo:
bizony nem könnyű...értelmezni se :))))
akkor most a mesterképzésed a porfogógyártásból, vagy a videózásból lesz?

GERI87 2015.05.27. 19:18:24

@tildy[UK]:

Köszi.
Megfontolandó...csak előbb kell ügyfélkapu.

2015.05.27. 19:21:02

@**mimi**: Az egyikbol! :D A lenyeg a tovabbkepzes, a szakmai kapcsolatepites, illetve, hogy uj munkakkal gazdagitsam az archivumot. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.27. 19:24:26

@qkuc: LEGALISAN NEM lehet turista vizummal dolgozni az USA-ban.

blackhairlady 2015.05.27. 19:25:13

@tildy[UK]: Az otthonihoz mindenkeppen elter a meretezes, es az a jo, hogy egy hosszusaghoz tobb derekszelesseget is lehet talalni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.27. 19:26:41

index.hu/tudomany/tortenelem/2015/05/27/a_stasi_a_sajatjakent_kezelte_a_balatont/

Hehh, m*cskos, r*hadt Stasi, hogy jussanak mind a kénköves pokol fenekére...

Veinahcman, Géza úr, és a többiek: titeket mennyire b@$zogattak ezek a veb-huszárok odakint, akkoriban?Meséljetek, ha van mit, kösz.

blackhairlady 2015.05.27. 19:29:01

@tildy[UK]: Csak ugy eszembe jutott, hogy amikor az amerikai bankkartyakrol beszlgettunk, nem igazan ertettem, hogy mi a problemad a lehuzossal, tegnap jottem ra, amikor ittartozkodasom ota eloszor kertek a penztarnal, hogy ne lehuzzam hanem alulrol dugjam be a kartyat. Ez lenne az a csipes megoldas ami nalatok van?
Mostanaban egy ujabb kerdes jott be fizeteskor, nem csak azt kerdezi hogy OK-e az osszeg, es hogy credit vagy debit, de minden alkalommal erdeklodik, akakrok valakit penzzel tamogatni. Mire fizetesre kerul a sor, minimum 5 kerdesre kell igennel vagy nemmel szavaznom:))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.27. 19:30:31

@mario27: Vigyázz, itt ilyet egy ideje nem szabad kimondani, leírni. A társaság egy része hiperérzékeny a "hazaköpködésre", hiába is igaz, amit írsz... :-(

blackhairlady 2015.05.27. 19:31:02

@Zsuzsi65: Akkor mi tenyleg ikrek vagyunk Zsuzsi, most mar utana kell jarni a csaladfanknak:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.27. 19:33:47

@blackhair-lady: Hát nem tudom, mi amikor még nem akartunk gyereket, ingyen is megoldottuk, hogy ne akadjon be. Most had ne írjak praktikákat... :D
Ez nem indok, csak akarat kérdése.Ha nekünk sikerült, másoknak is összejön...persze kell hozzá a megfelelő hozzáállás.

GERI87 2015.05.27. 19:34:16

@mojyo:

"es mire ez (marmint, a teljes automatizalas) megtortenhet, "

Ha, megtörténik, bár kétséges hogy mitől terjedne el mindenhol, hiszen bizonyára az ehhez szükséges technológiát nyugaton fogják létrehozni, kifejleszteni hogy ne kelljen olcsó munkaerő végett a harmadik világban termeltetni (bár annak nyersanyagára szükség lesz).
Tehát ott mitől jelenne meg minden iparágban? Csak úgy ingyen nem adják oda, na meg ha pont a robotizálás miatt nincs szükség az ő munkájukra akkor nem is tudják megfizetni azt és annak termékeit, mert nincs miből!

qkuc 2015.05.27. 19:35:36

@Zsuzsi65: valahogy éreztem én, hogy kilóg a sztoriban a lóláb, :D

blackhairlady 2015.05.27. 19:37:11

@mojyo: Na ez nem semmi volt, hogy pestiesen, urbanusan fogalmazzak:) Sok sikert a mesterkepzeshez, aztan ne csuggedj, eljon meg a pokolban lakas ideje (a.k.a. kertvaros):DDD
Sajnos sokszor tenyleg szuk latokoruek vagyunk, magamon is tapasztalom idonkent:((

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 19:43:14

@blackhair-lady: igen. Jóval biztonságosabb, mint a magnescsik, ráadásul errefelé nem szokás 'elvinni' a bankkártyát pl étteremben, mindig szem előtt van.

Kandabula 2015.05.27. 20:09:24

Amikor arról döntöttek, hogy nem kell Euró, végleges leszakadásunkról is döntöttek.

Andy73 2015.05.27. 20:09:51

Nekem ez a szöveg megint túlságosan papírízű, iskolás szöveg, nem nagyon hihető. A fogalmazási feladatot nagy nehezen megoldottad, de én csak egy négyest adnék rá. A szokásos panelek megvannak, de legközelebb csiszoljatok még rajta, hogy életszerűbb legyen.
És akkor talán hatásosabb is lesz, még többen fognak lelépni, aztán majd meglepődnek, hogy mégsem fenékig tejfel nyugaton sem az élet, pláne egy idegennek..

"Természetesen sokat dolgozunk azon, hogy beintegrálódjunk, azért ez nem megy magától: többé-kevésbé hollandul beszélünk"

Na persze, egy év után, úgy, hogy nem is dolgozol és így nem is nagyon mozogsz hollandok között, a párod meg állítólag angolul is boldogul a munkájában.

Andy73 2015.05.27. 20:10:14

Most látom csak, hogy előzetesen moderálják a kommenteket, vagyis válogatnak köztük. Így nem hinném, hogy megjelentetik azt a véleményem, hogy ez az egész szöveg csak kitaláció, amelynek feltehetően az a célja, hogy minél több embert az ország elhagyására bírjon.

Andy73 2015.05.27. 20:10:20

OK. Látom, nem kell a kritika, nem jelentetitek meg a kommentemet. Most már biztos, hogy kamu a poszt. Ennyit a blog és az index komolyságáról. Nagyon nem lep meg a dolog, igazából kár a szót és az időt rá fecsérelni.

Határátkelő 2015.05.27. 20:15:33

@Andy73: Próbálkozz holnap is. Ajánlom még figyelmedbe azt a panelt is, mely szerint én írom egyedül az összes posztot (ennek továbbfejlesztett változata, hogy én is kommentelek egyedül).

2015.05.27. 20:29:08

@blackhair-lady: Hat, kertvarosban sosem fogok lakni, az biztos! :D En csak ugy mondtam, hogy megcsak nem is opcio, de ez nem jelenti azt, hogy vagyom ra. :D

Azt meg nem tudom, hogy mit csinalok, ha a mesterkepzes sem jon ossze... bar remelem, hogy az azert mar csak... de ha megsem, akkor nem tudom mi lesz, lehet, hogy visszamegyek Magyarorszagra kozmunkasnak, vagy nem tudom :D Najo, ezzel meg viccelnem sem kene. :(

qkuc 2015.05.27. 20:30:41

@mojyo: Akkor betanítlak infomókusnak, :D.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.27. 20:34:51

OFF
index.hu/kultur/2015/05/23/a_magyarok_vegre_felhagytak_fosztogato_szokasaikkal/
egy olyan projektről szól, amiben más országok történelemkönyveit vizsgálják, hogy mit írnak Magyarországról. érdekes.

2015.05.27. 20:37:43

@qkuc: Siman! Rendben, megbeszeltuk, koszonom szepen. :D

blackhairlady 2015.05.27. 20:45:22

@tildy[UK]: Itt mindig elviszik, valahogy senkinek enm fordul meg a fejeben, hogy visszaelhetnek vele. En is furcsan neztem eloszor, de mas felfogas, mas mentalitas.

blackhairlady 2015.05.27. 20:48:01

@mojyo: Megtalalod a helyes utat, en a kommentjeid alapjan nem feltelek, hogy elkallodsz a kozmunka zegzugaiban:)

wuaaa 2015.05.27. 20:50:53

@mojyo: Közmunkás?? Ugyanmár...annyi más lehetőség lenne olyan téren, ahol nagyot alkothatnál. Pl. pártlogótervezés, kampányfilm, válaszási szórólap, stadionalapkődizájn...

2015.05.27. 20:57:17

@blackhair-lady: Hat meg barmi lehet, ha semmi sem jon ossze, szerintem raszokom a tomenyre vagy a crackre vagy a heroinra, vagy mindharomra egyszerre. :D

@wuaaa [nor]: Ja tenyleg :D Bar ahhoz nem kell C-tipus atvilagitason atesni? Akkor megtalaljak, hogy ide jartam kommentelni, az nem kizaro ok? :D

Amugy erdekes a mai nap, ha vegigolvasom, miket kommenteltem, optimistan indult, hogy robotok, meg mindenkinek lesz munkaja es minden olcso lesz, de csak sikerult eljutni a crackfuggosegig, ez am a magyarsag. :D

firg_firg 2015.05.27. 21:01:30

@Th's child: Rendben. Legkozelebb majd szofisztikaltabb leszek, hogy ne zavarja az izlesrendorseg viraglelket a valosag.

firg_firg 2015.05.27. 21:04:54

@wuaaa [nor]: Tegnap Derrick volt a teveben, pornofilmet forgattak es a Sascha Hehn szerepelt benne.

blackhairlady 2015.05.27. 21:13:43

@mojyo: Vagy ongyilkossagkepepn kikoltozol egy lakoparkba:))))

wuaaa 2015.05.27. 21:16:46

@firg_firg: :D ..értékes információ volt ez, de attól tartok nem sikerült eltalálni a megfelelő címzettet, vagy talán a megfelelő fórumot sem.. :)))

Taxomükke (UK) 2015.05.27. 21:23:34

@Határátkelő: Ne tegyel ugy, mintha ez nem lenne igaz.

..

Na tessek, megint magamban beszelgetek.

qkuc 2015.05.27. 21:38:28

@wuaaa [nor]: :D :D :D /bocs, de ezen sírva kacagok ...., :D/

wuaaa 2015.05.27. 21:40:50

@mojyo: Mondjuk én eddig is azt hittem néha, hogy már elérted ezt a fázist, mert láttam én már olyan kommentet itt tőled, amit rántotthús hatására nem lehetett volna összehozni... :))

wuaaa 2015.05.27. 21:46:17

@qkuc: Nyugodtan, csak rajta! De! Képzeld el, hogy ha ez neked ment volna... ..még jó, hogy itt senki sem ismer személyesen..bakker.. :D

2015.05.27. 21:52:34

@wuaaa [nor]: Hat ugye, ez attol is fugg, hany napos volt az a rantotthus es miota volt a hutoben... :D

Egy kicsit azert az szomoru, hogy meg a Magyarorszagrol lelepett emberek tobbsegetol annyira tavol all az ilyesfajta szellemi szabadsag, hogy mar az is gyanus, ha valaki egy kicsit szokatlanabb asszociacokra kepes, ha pedig meg a kertvarosba sem vagyik, akkor plane erthetetlen! :D Pedig az en szemszogembol nem is en vagyok a drogos punkmuvesz, hanem ti vagytok mind megfaradt kispolgarok! :D

qkuc 2015.05.27. 21:57:25

@mojyo: Ugyan már, crack ... Intravénás pálinka, :D. Egyébként is kellenek az egyéniségek, ;).

wuaaa 2015.05.27. 21:58:29

@mojyo: Én nagyon örülök annak, hogy itt színesíted a mindennapokat ! Rántotthússal vagy anélkül, teljesen mindegy.. :)

2015.05.27. 22:09:49

@qkuc: @wuaaa [nor]: En is szeretlek benneteket! <3 :D

LadyGy 2015.05.27. 22:11:29

@Ödenburger [Hu/At]:

Sajnos ez nem naívság és nem is nagyon siránkozás, hanem igazából csak tény :) A háttérben húzódó okokat mások már elég jól leírták, nem szeretném ismételni, viszont ha nem azt várom, hogy a sült hal a számba repüljön, akkor nekem kell lépnem, mint ahogy ezt meg is tettem. Annak, hogy ez egy külföldre költözésben valósult meg, számos oka van, lásd a posztot :)

A miniszoknyáról nem szeretnék vitatkozni; nekem tetszik, hogy itt nem néznek rád furán, ha bármit is veszel fel. Tök bolondul öltöznek néha; nekem ez vicces, neked nem, ez aztán tényleg szubjektív :)

@~~Babette~~:

A festett szőkét abszolút vállalom :)

blackhairlady 2015.05.27. 22:13:35

@tildy[UK]: Igy van. Csak hat egy orszag sem a turistak miatt alakit ki szokasokat:)

Muscari 2015.05.27. 22:26:47

@~~Babette~~: hat kinek milyen problemaja van ugye. A gyermekem nincs 150 centi es melle 42 kilo. Most beteg volt egy hetig, nem tudott enni, hat mar elkezdtem aggodni, hogy teljesen eltunik. Egyebkent nem sovany, aranyos a testalkata, mindketten eleg vekony es konnyu csontokkal rendelkezunk, az is sokat szamit.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.27. 23:26:25

@qkuc: hat igen, ez az "utazgatunk, kozben dolgozgatunk egy kicsit" valahogy too good to be true :) A kommentek pedig vagy 1. tul naiv emberektol szarmaznak 2. ennyire teves kep el a fejekben az USA-rol :)

kék madár 2015.05.27. 23:41:39

@blackhair-lady: mennyire vagytok viz alatt? A kepek alapjan mar mindenki kajakkal jar kozertbe :(

kék madár 2015.05.27. 23:43:27

@Zsuzsi65: "LEGALISAN NEM lehet turista vizummal dolgozni az USA-ban"
de lehet :) csak rohadtul nem szabad

2015.05.27. 23:47:16

@firg_firg:

Hát, a viráglelkűséget is meg kell csinálnia valakinek, és egyébként nem beszólni akartam, párdon, ha úgy tűnt.

Ami pedig a valóságot illeti, azért ez egy árnyaltabb kép szerintem, mint amit mondasz. Persze, per pillanat a fejlődő országokban nagyobb a szaporulat.

Viszont kíváncsiságból rákerestem a wikipedian, a kiegyezéskor 4,4 millió magyar volt, ezt sikerült a második világháborúig meg2,5-szerezni, mindezt úgy, hogy volt közben egy első világháború (mínusz fél milla), spanyolnátha (mínusz 100k, főleg fiatalok), a nagy kitántorgás (pár száz ezer, szintén fiatalok), és letoltak évi 100+ k illegális abortuszt, és minden ötödik csecsemő meghalt. (Az adatok teljes pontosságáért nem felelek, 5 perc guglizás után jöttek.)

Szóval éppenséggel mi is úgy szaporodtunk, mintha nem volna holnap. Ha az ember ránéz egy népsűrűségi térképre, európa tök sűrű, mi magyarok is tők sűrűek vagyunk, szóval azt mondani, hogy a túlnépesedés oka márpedig a harmadik világ, eléggé véleményes.

Fel lehet tételezni, hogy egyszerűen csak fáziskésésben vannak (akárcsak, mondjuk, a környezetszennyezéssel), és hamarosan remélhetőleg ők is felhagynak vele. Nem köll annyi csecsemő, na, ebben tökéletesen egyetértünk.

kék madár 2015.05.27. 23:53:57

@Muscari: ma nagyon sok szo van a mellekrol. A Tildynek se kicsi de az, hogy a gyerekednek 42 kilos(!), hat nem tudom nem irtam-e el az url-t vagy mi lett ebbol a hataratkelobol : )

wuaaa 2015.05.28. 00:03:01

@kék madár: Mikor sikerült megértenem, arra voltam kíváncsi, hogy rajtam kívül még ki... :)

kék madár 2015.05.28. 00:04:40

@wuaaa [nor]: akkor mind a ketten megrekedtunk a fejlodesben :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.28. 00:15:29

@firg_firg: "Ezt le lehet tudni egy beszolassal, de attol a tulnepesedes meg problema marad."

tru sztori, és ha ezt a tőgyparaszt rasszizmus nem oldja meg, akkor semmi

pappito · http://pappito.com 2015.05.28. 00:38:58

@mojyo: sajnos ha nem lesz kurvahideg akkor is sivatagi szárazság lesz, valami 160mm csapadék van ott évente, kevesebb, mmint a Góbi sivatagban, pedig az se egy akvapark :)

adg 2015.05.28. 00:47:05

@blackhair-lady: szerintem egy olyan szemlelet is van mogotte, hogy oriasi a gyermekhalandosag es a felnottek is hullanak, mint a legyek (afrikaban elsosorban) es csak nagyszamu utoddal lehet a fennmaradast biztositani.
Csak ugye mostanaban javul az egeszsegugy arrafele is, meg talan kaja is tobb van, es tobben megmaradnak.

Ez amugy ilyen termeszetes dolog. Az allatoknal is igy megy, az egernek millio kolyke van, mert csak par eli meg a felnottkort, az oroszlannak meg...
Ezzel persze nem akarom leegerezni az afrikaiakar. :)

adg 2015.05.28. 00:49:17

@bpetya75: Kidisszidal kulfoldre? Hogy stiilszeruek maradjunk. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.28. 00:57:33

@wuaaa [nor]: @kék madár: ha mar igy rakerdeztetek, en is megbotlottam rajta :-) tul sokat volt a facebook falamon a mult heti szoptatos balhe, alighanem

Herr Géza 2015.05.28. 01:25:57

@geegee: Óhajod parancs. Minket (engem) abszolút békén hagytak, soha semmi jelét nem tapasztaltam , hogy "rajtam lennének". Pedig provokáltuk őket rendesen: az én időmben volt pl. nagy sláger éppen Udo Lindenberg Sonderzug nach Pankow c. dala, ami rendesen kifigurázta Honeckert, így természetesen az NDK-ban vastagon be volt tiltva. Na nálunk ugye naphosszat a nyugatnémet rádió szólt, amikor jött a nóta már csavartuk is fel a hangerőt csutkára, ajtó-ablak meg nyitva... Csak a csoporttársaink szaladtak rémülten, hogy psssssszt... :)))
A tranzitautópályán meg a pihenőnél folyamatosan zizegett a bozótos a sok stasis megfigyelőtől, mert ugye a keleti meg a nyugati német nem kontaktolhatott egymással. Egyszer megindult felém (DDR-rendszámú kocsival voltam) egy nyugatnémet kamionból kiszálló fazon (csak valamit kérdezni akart....), már szaladtak is ketten felém a bozótból, hogy ácsi-ácsi. Jó paraszt stílusban üvöltve igazoltattak, de amikor meglátták a magyar útlevelemet, visszaváltottak magukhoz mérten kultúremberbe és az útlevélbe bele sem nézve további jó utat kívántak..... :)))
Persze akta biztos volt rólam is (a csoportban pontosan tudtuk ki a besúgó, ill. egyet biztosan tudtunk, lehetett akár több is), gondoltam is, hogy egyszer kikérem az aktámat én is a Gauck-Behörde-től, biztos jókat lehetne a viselt dolgaimon röhögni...
Mindenesetre a ténykedésüket, ha magunkon nem is, de a csoporttársainkon, haverjainkon, bőven tapasztaltuk. Volt nem egy srác/csaj, aki az egyik nap még jött suliba, másnap már nem és a cuccaikért a koleszbe magukat rokonoknak valló hatóságszagú figurák jöttek el. Ilyenkor legtöbbször a bizalmas infócsatornákon keresztül kiderült, hogy ők maguk, testvérük, szüleik dobbantottak, vagy megpróbáltak dobbantani az NSZK-ba. Vagy sokan odáig sem jutottak el, mert valahogy kiderült a szándékuk. Ilyenkor (mármint, ha nem sikerült a lelépés) kóter járt, de ha családtag próbálkozott, már akkor is kinyeshettek az egyetemről, ha csak feltételezték, hogy tudhattál a szándékáról.

FutureFry 2015.05.28. 01:34:09

@Ödenburger [Hu/At]:
“Ami meg a miniszknyás biciklizést illeti, szintén fenntartom, hogy szerintem mindenki ismerje a korlátait, és ne tegye ki embertársait olyannak, amit ők nem szívesen élnének át…”
Akkor nehogy véletlenül Seattle “Fremont” kerületébe vetődjél a jövő hónapban (nyári napforduló környéken) - esetleg csak csukott szemmel (igaz ott nincs miniszoknya úgyhogy lehet nem zavarna):
blog.seattlepi.com/thebigblog/2013/06/20/why-seattle-has-the-best-naked-bike-ride-in-the-world/#13417101=0

FutureFry 2015.05.28. 01:35:38

@~~Babette~~:
Amerikai? Lásd: “High School Diploma”

pappito · http://pappito.com 2015.05.28. 01:39:16

@geegee: "Az a baj, hogy a túlnépesedés télleg a lexegényebb régiókban a legmagasabb.Pedig az ember pont fordítva gondolná logikusnak: szegény helyen lakom, nem szülök, vagy csak egyet vs. gazdag helyen élek, szülök akár ötöt is, mert belefér.Miért nem így működik...?"

részben mert gazdag fejjel gondolkodsz, részben pedig azért, mert nem tudod értelmezni azokat a körülményeket amelyekben ezek a nagyon szaporodó népek élnek, mert természetesnek veszed, hogy van/lesz öregségi nyugdíjad, nagyon nagy eséllyel felnő az utódod még akkor is ha valami betegséggel születik, van eü ellátásod, van szociális háló alattad, nyitva állnak a tanulási lehetőségek és a munkaidőd mondjuk 5-20%-a megteremti a családod havi kajájának fedezetét és ebből egészséges táplálékot tudsz vásárolni, van lehetőséged előtakarékoskodni arra az időre amikor majd már nem tudsz/akarsz dolgozni, stb.

így nem vagy rászorulva, hogy sok gyereked legyen (nem kényszer a sok gyerek, hanem a szabad döntésed), akik majd gondodat viselik, akik a családba hozzák a pénzt, nem magukra költik és mondjuk ha csinálsz 8 gyereket és a bilharziás víz/törzsi villongások/hadurak/eü ellátás hiánya/időjárási anomália/vallás következményei lemorzsolja a készlet felét, még mindig számíthatsz 4 gyerekre aki ellát/eltart amikor már nem tudsz dolgozni. Plusz a tanulási lehetőségek hiánya miatt mondjuk a delikvensek nem ismerik a prevenciós lehetőségeket, (vagy nem telik rá, vagy nem használhatják őket vallási okból vagy akár csak nem elérhetőek ezek mindenkinek, mint neked vagy nekem)

Privilegizált helyzetben vagy, és ezt szeretnéd a gyeremekeidnek is megteremteni és erre lehetőséged is van. Azoknak a népeknek ezek a fentiek nem állnak rendelkezésre, az egyetlen mód, hogy növeljék a túlélési esélyeiket, hogy nagyobb kisközösségeket csinálnak, amelyek jobban tudnak alkalmazkodni a körülményekhez.

Persze ettől még lehet nyugodtan utálni és hibáztatni ezeket a népeket, de nem könnyű elfogadhatóan alátámasztani a dolgot :)

Amúgy az életszínvonal javulása mindenhol kevesebb gyereket okoz.

FutureFry 2015.05.28. 01:45:00

@blackhair-lady: @Muscari: @tildy[UK]: @Zsuzsi65:
A boltokban (legalább is Amerikában és Nagy Britanniában) a ruhaméretek (főleg a női) az idővel változnak, a.k.a. “vanity sizing”. Ezért van már duplanullás, sőt egyes ruhatervezőknél negatív méret is…
en.wikipedia.org/wiki/Vanity_sizing

kék madár 2015.05.28. 01:46:50

@FutureFry: mar megint Seattle-t emlegeted, nemi helyismerettel. gyanus ez nekem!

FutureFry 2015.05.28. 02:11:37

@blackhair-lady: @geegee: @adg [Au, Darwin]:

"Aztan meg ha teherbe esik, nincs penze elvetetni (vagy meggyozodesbol nem teszi)."

Több amerikai államban (törvény alapján) a gyógyszerész/kórházi alkalmazott/stb. “lelkiismereti/vallási” okokra hivatkozva _megtagadhatja_ (!) bizonyos fogamzásgátló (vagy esemény utáni) tabletták kiadását. Ha a delikvens “szerencsés” esetleg van pl. másik gyógyszerész vagy gyógyszertár ahol nem utasítják vissza a vényt…

FutureFry 2015.05.28. 02:14:03

@kék madár: Lehet oda szoktam járni nyári napéjegyenlőségkor biciklizni?

FutureFry 2015.05.28. 02:17:24

@kék madár: "nemi helyismerettel."
Ékezetek, please! Vagy esetleg ez valamiféle utalás? Mint @Muscari: “A gyermekem nincs 150 centi es melle 42 kilo.” beszólása.

FutureFry 2015.05.28. 02:37:35

@tildy[UK]: @blackhair-lady:
"Jóval biztonságosabb, mint a magnescsik"

Nem az amerikai módón lévő használata, mert itt nem “chip&pin” hanem csak “chip”.

bpetya75 2015.05.28. 06:50:51

@adg [Au, Darwin]:

"Ezt lehet még alul űberolni?" Hofi

Másik kedvencem a ledegradál.

firg_firg 2015.05.28. 08:59:37

@pappito: :))))) Latom elkonyveltel rasszistanak. Ha neked igy jobb, akkor rendben, a nickemet nem zavarja.

firg_firg 2015.05.28. 09:27:23

@Th's child: Egyetertunk. Europaban is volt egy boom idoszak miutan javult az elelmezes es az egeszsegugy. A nepsuruseg egy dolog, de ovatosan vele, Kina pl terulet/lakos szerint messze van a lista tetejetol, erdemesebb regiokat es a novekedes merteket nezni. A mostani boom nem az EUbol jon.

A lenyeg meg egyszeru, a nepesseg novekedes adott termeles mellett csokkenti az egy fore juto javak mennyiseget, vagyis noveli a szegenyseget, mint EU-ban a zselleresedeskor.

@pappito: hogy afrikaban eheznek? a kozel keleten meg vallasi haboruk vannak? Ennek ellenere ott no legjobban a nepesseg. Nem kell csodalkozni ha a csorok meg csorobbak lesznek. Es ez borsziol fuggetlen.

en.wikipedia.org/wiki/Population_growth

qkuc 2015.05.28. 10:05:47

@FutureFry: Nahát, mik ki nem derülnek, :D. Mondanám, hogy kérek róla egy fotót, de izé ........ :D

pappito · http://pappito.com 2015.05.28. 11:57:56

@firg_firg: én nem könyvellek téged sehova, te csinálod, nekem nincs semmi közöm hozzá

blackhairlady 2015.05.28. 14:49:54

@kék madár: Nagyjabol igy nezett ki. most mar kicsit konszolidalodott a helyzet.

blackhairlady 2015.05.28. 14:51:46

@kék madár: Sok minden belefer ebbe a blogba, en pont ezert szeretem. Arviz, tengerpart, napelem, autok, testalkat, konyvek, szoval nagy a paletta:)

blackhairlady 2015.05.28. 14:53:41

@adg [Au, Darwin]: Igen, ebben igazad lehet. Szoval osszetettebb problema ez mint ahogy elso nekifutasra gondoljuk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.28. 19:27:31

@Herr Géza: Köszönöm a választ.Haha, akkor jókat trollkodhattatok, ezekkel a férgekkel, helyes...Rohadék egy korszak lehetett, rengeteget olvasok a témában, amit csak lehet, legfőképpen a falas dolgokat.Mi csak egyszer jártunk a VEB-országban, a 80-as évek közepe táján, kis tök tízéves voltam, de anyámék már meséltek dolgokat.Talán csak egy-két napot voltunk, a többi Cseszlovákia volt.Na az is egy jó kis banda volt... :-(
A keletnémetekről csak annyi emlékem maradt, hogy magyar zsebbel is egész olcsó volt minden, amit lehetett kapni, még a hétforintos ddr-márka-árfolyam mellett is.
"Szép" volt, "jó" volt, de a legjobb, hogy elmúlt... :-|

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.28. 19:37:50

@pappito: Na, hát ezt szépen összefoglaltad... de nem nagyon lehet belekötni... :-)
Én valahogy úgy vagyok vele, hogy szerintem, ha ott élnék, se vállalnék ezer gyereket, azért azoknak enni-innivalót, ruházatot, felügyeletet biztosítani, tetőt a fejük fölé, valami tanítást biztosítani, kb lehetetlenségnek tűnik.És nem, én bizony nem várnám, hogy eltartson a gyerekem, gyerekeim; a gyerek mindig a saját gyereke felé "hálálja" meg a felnevelést.És szerintem így van ez rendjén.Szóval valszeg én biza nem szülném tele a putrit, ha nincs semmilyen szinten garantálva a jövőjük.És élnék, ameddig élnék, bele tudnék törődni.
Nem utálom egyébként ezeket a népeket, inkább csak megütközöm rajtuk.De más, te, vagy ők persze gondolkodhatnak másképpen, nincsen ezzel baj.

M. Péter 2015.05.28. 20:00:01

@FutureFry: A chipet akkor sem tudják úgy lemásolni, mint a mágnescsíkot.

FutureFry 2015.05.28. 20:41:05

@M. Péter: Igen, biztonságos_abb_ mint a mágnescsík, de nem annyira mint ha PIN-t is kérnének hozzá (pl. a pincér elviheti, és lehúzhatja kétszer). Egyébként meg amíg mágnescsík is van rajta, addig lehet azt másolni. Bár a “bedugós” helyeken - gondolom éppen ezért - nem fogadják el a mágnecsíkkal való fizetést, ha a kártya egyébkén chip-es (kellene, hogy legyen). Remélem ez az info nem a mágnescsíkon van rajta… (vagy ha igen akkor valamilyen nem hamisítható módon).

pappito · http://pappito.com 2015.05.28. 23:43:39

@geegee: "Én valahogy úgy vagyok vele, hogy szerintem, ha ott élnék, se vállalnék ezer gyereket, azért azoknak enni-innivalót, ruházatot, felügyeletet biztosítani, tetőt a fejük fölé, valami tanítást biztosítani, kb lehetetlenségnek tűnik."

Mondom én, hogy túl gazdag fejjel gondolkodsz :)

"És nem, én bizony nem várnám, hogy eltartson a gyerekem, gyerekeim; a gyerek mindig a saját gyereke felé "hálálja" meg a felnevelést."

Ezt könnyű kijelenteni egy olyan helyről ahol a munkád ellenértékéből megy kontribúció a társadalomba, amiből van eü meg nyugdíj meg munkanélküli segély, stb.

"És szerintem így van ez rendjén.Szóval valszeg én biza nem szülném tele a putrit, ha nincs semmilyen szinten garantálva a jövőjük.És élnék, ameddig élnék, bele tudnék törődni."

Persze, de ezt úgy mondod, hogy mögötted álltak a szüleid, a társadalom, szociális ellátórendszerek, elérhető oktatás, ez mind-mind formált téged valamilyenné, azok az emberek nem is feltétlenül érzékelik a körülményeiket szegényesnek vagy elmaradottnak, ők nem tudnak a te fejeddel gondolkodni, az állam mint entitás képe teljesen más a számukra.

Félre ne érts, én nem gondolom, hogy a te gondolkodásod hibás vagy rossz lenne, én pont ugyanúgy gondolom, inkább legyen egy gyerekem, de az kapjon meg mindent, mint tíz éhező. De ezt én pont ahogy te, a kivételezett helyzetemből mondom, ahol nem a túlélés egyik feltételeként kényszer a sok gyerek, hanem ahol megengedhetjük magunknak, hogy csak kettő legyen, nem kényszírítenek vallási előírások, társadalmi elvárások, stb. tehát van döntési lehetőségem. Nekik nincs, vagy alig.

Amúgy nehogy azt hidd, hogy az általad értelmezhetetlen gondolkodás olyan messze volt, száz éve Mo-n is a szegénysorsúak is csináltak 8-10 kölköt, amiből jó esetben hat megélt, de kiházasítani így se mindig sikerült őket.

Egyébként ott van a másik véglet, aki a jóléti társadalmakban csniál 10 gyereket, eltartani mondjuk tudna hármat, és elvárja, hogy a társadalom fedezze a másik hét megélhetését és ellátását. De ez messzire vezet, és ez nyilván nem olyan döntéshelyzet, mint afrikában.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 06:18:31

@FutureFry:

nem kell hagyni, h elvigyek. pont

nem,az info nem a mágnes csíkban van,hanem a bank rendszerében .
acsikban ( es a chipben) csak kodolt azonosito adatok vannak.

FutureFry 2015.05.29. 07:24:16

@~~Babette~~:
"nem kell hagyni, h elvigyek. pont"
Ez sok amerikai étteremben nem opció.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 08:08:03

@FutureFry: nem tudom,amerikában hogyan van, de itthon is volt olyan, hogy nem opció, én meg mondtam, hogy márpedig de, és bekísértem a pincért a konyhába.

FutureFry 2015.05.29. 08:23:20

@~~Babette~~: Itt az sem feltétlenül (lenne) megoldás, mert a borravalót (amit a nyomtatott/aláírt számlára kézzel írok rá) utólag adják hozzá (amikor már sem én sem a kártyám nincs ott). Azaz bizalmi alapú a rendszer.

Evain 2015.05.29. 10:27:55

@FutureFry: Szerintem ezért szoktak rá a hollandok arra, hogy a pultnál fizetnek. Étteremben is. Itt évek óta nincs más mágnescsík, de csak Pinnel lehet a csipet is használni.

Herr Géza 2015.05.29. 19:38:07

@geegee: Igen, olcsó volt, de a hangsúly azon van, hogy "ami volt". Amikor én kimentem, éppen devizára volt szükségük, ezért kiárusították az országot, ami azt jelentette pl., hogy hónapok nem volt sertéshús, vaj, meg egy csomó ilyen alapcucc. Helyette a boltok polcai tele voltak pl. bolgár uborkakonzervvel, hogy hát mégse legyenek üresen. Vidám volt a túlélés, és mindez 81-82.-ben.

kék madár 2015.05.29. 20:07:34

@blackhair-lady: belefer, de bizonyos temakorok mar az izgatas kategoria :)

GERI87 2015.06.02. 17:11:28

@fhdgy:

"Personál unióban voltunk,"

Perszonálunió.
Nem ismered a perszonálunió és reálunió közti különbséget az a baj.

hu.wikipedia.org/wiki/Re%C3%A1luni%C3%B3

www.kislexikon.hu/realunio.html

A magyar horvát viszony is "erősen decentralizált egységes állam"-ot eredményezett, amire példa pl Erdély is vagy a délvidéki bánságok.

"Horvátország társország volt és nem tartmány."

Jogköre idővel szélesedett, változott ahogy írtam is, de volt idő amikor hogy kvázi "tartomány" volt: a megyék felett állt a báni szervezet.
A 'társország' XIX.sz-i szóhasználat.

"A mai Szlavónia nem volt része. "

Persze hogy nem.
A XVIII.sz előtt a mai Szlavónia a magyar állam szerves része volt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása