oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 17. 06:45,  A vezér nagyhangú ember legyen 140 komment

2015. május 17. 06:45 Határátkelő

A vezér nagyhangú ember legyen

Június elején parlamenti választás lesz Törökországban, rengeteg érdekességgel, például azzal, hogy ott a legmagasabb a világon a bejutási küszöb. Szóval a heti blogajánlóban foglalkozunk ezzel, aztán szó lesz egy szupervárosról is, valamint annak polgármesteréről, akinek be van akadva a drága, viszont értelmetlen kötöttpályás közlekedés (ami nem a 4-es metró), végül beiktatunk egy guami kirándulást is némi kávéválsággal fűszerezve.

torok_valasztas_darwinek.jpg(fotó: Darwinek)

De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük Törökországgal az Isztambul.infó blog segítségével, akiket sokat és érdekesen posztolnak onnan. Például a június 7-én esedékes választásról.

„Jelenleg a parlamentbe 550 képviselő kerülhet be. Ez a szám eléggé ingadozott az elmúlt évtizedekben. Néha 610-en is voltak, míg máskor 399-en. 2007-ben ezt fixálták 550-ben. De előtte is többször volt már 550. A fixálás pedig nem jelenti azt, hogy ne lehetne ezen változtatni valamikor a jövőben. Úgy tűnik, hogy ez az 550 egy ideális szám.

Ez a szám természetesen a lakosság alapján áll össze. A népesebb területek több képviselőt küldhetnek. Isztambultól pl. 85 képviselő kerülhet majd be a parlamentbe. Isztambul egyébként 3 részre van osztva, és összesen 8 millióan szavazhatnak.

Ahhoz, hogy egy párt egyáltalán indulhasson, ahhoz minden körzetben kell jelöltet indítania, azaz 550 emberre van szüksége. Ami azt jelenti, hogy a kicsi pártok kénytelenek a teljes rokonságukat listára állítani, ha egyáltalán indulni akarnak.

Pártokban pedig nincs hiány. Idén 20 (húsz!) párt fog a választásokon indulni. Ha jól számoltam összesen 32 párt van az országban (azaz 12 pártnál nem sikerült a sógorékat rábeszélni).

Mindez azért érdekes, mert a parlamentbe jutás küszöbe roppant magas: 10%. Ez a világon a legmagasabb küszöb. És nemhogy a kicsi pártoknak, de még a közepeseknek sincs esélyük bejutni. (...)

Mindebből az látszik logikusnak, hogy érdemes lenne a pártoknak összefogni, legalább a kicsiknek, de az ilyen a legritkább esetben történik a törököknél. Az elemzők azt mondják, hogy régebben azért nem történtek lényeges változások, mert a parlamentbe bejutott pártok mindig csak vitatkoztak. (...)

A törökök szeretik, ha a vezérük, ki a reményeik szerint a következő választást megnyeri, nagyhangú ember. Ha meg mégse nyer, akkor is legalább a parlamentben tudjuk kiabálni. Ha pedig még a parlamentbe se jut be, akkor a parlament előtt legyen akkora hangja, hogy azzal még a benti ülést is megzavarja.

Azt mondják, ennek történelmi hátterei vannak. Hiszen a vezérnek túl kellett kiabálnia az ágyúdörgések hangját. Ma ugyanez a helyzet, csak éppen a pár utcával odébb dudáló kamionokat kell túlharsogni. (...)

Mindenkinek van egy titkos receptje, hogy miként tudja végigkiabálni ezt a több hónapos kampány körutat. A Kalan D most összeszedte, kinek mi a csodafegyvere."

Ezt a poént viszont itt már nem lövöm le, szóval ha tudni szeretnétek, kinek mi a csodafegyvere, azt az eredeti posztban olvashatjátok el ide kattintva

Egy igazi szuperváros

Auckland Supercity 2010 novemberében jött létre, amikor a várost alkotó önkormányzatokat egy nagy szervezetté vonták össze. Erről írt Pappito, akinek posztjából az is kiderült, valamiért az ottani polgármesternek be van kattanva a semmit meg nem oldó, de legalább drága vasútvonal.

auckland.jpg

„Az eredeti elképzelés lényege, hogy az összevont önkormányzatok működése kevesebb tanácsi dolgozóval olcsóbb és hatékonyabb lesz, megvalósul az átfogó jogharmonizáció, egységesek lesznek az igénybe vehető közszolgáltatások, gyorsabban és jobban fognak működni a közművek, közlekedés és a beruházások és minden átláthatóbb lesz. (...)

A Supercity születésének következményei szép lassan érződni kezdődtek, drágult a víz, emelkedett az ingatlanadó és drágult a közlekedés, és jött a polgármester úr fixa ideája az ún. City Rail Link. Ez egy nagyon hasznos városi vasútvonal, amire a városnak nincsen pénze, ellenben nem sok mindent oldana meg.

A város tömegközlekedése sok kívánnivalót hagy maga után és a kötöttpályás megoldások komoly segítséget jelenthetnek, ugyanakkor iszonyat pénzbe kerülnek, és a város anyagi helyzete korántsem rózsás, az elmúlt években komoly hiteleket vett fel a tanács, hogy finanszírozni tudja a beruházásokat és a város napi üzemeltetését.

Ráadásul a városszerkezet sem fog hirtelen megváltozni és hatékony tömegközlekedést nem nagyon lehet csinálni egy faluban (mármint ésszerű költséggel), márpedig Auckland, a kis belvárost leszámítva egy álmos kertváros, ráadásul van egy szűkület a közepén (Auckland Isthmus) amivel nem sok mindent lehet kezdeni, plusz átszeli a várost az autópálya, ami nem csak átmenő, hanem városi forgalmat is szállít. (...)

A közösségi közlekedés fejlesztéséhez szükséges pénzt előteremtéséhez a polgármester három lehetőséget vázolt fel:

- az autópálya városi szakaszának fizetőssé tétele (két dollár/autópályahasználat)

- extra helyi adó az üzemanyagra

- ingatlanadó emelése három és fél százalékkal tíz éven keresztül

Miután az első két lehetőséget a kormány nem engedte meglépni, maradt az ingatlanadó emelése. A 2013-as polgármester-választás ígérete az volt, hogy a ciklusban nem emelkedik az ingatlanadó 2.5%-nál többel évente. Ehhez képest kijött a tanács döntése, amely átlagosan 9.5%-os ingatlanadó emelést hoz a következő évtől, de a város egyes részein ez 15-16% is lehet.”

Akit érdekelnek a részletek, az ide kattintva olvashat tovább.

Kávéválság és a véres kard

Végezetül irány Hawaii, egészen pontosan most Guam, mert oda küldték (minden ellenkezése ellenére és munkaügyben) a Legfrissebb Hawaii Hömbölgések blog szerzőjét. Nézzük, mit tapasztalt!

kave_edar.jpg(fotó: Edar)

„A sziget az elszigeteltsége miatt ritkán kap profi szakértőket, és kevesen utaznak ide az USA-ból, kevesen utazhatnak ide az USA-ból. Valahogy - és ezt nem teljesen tudom elfogadni - úgy tekintenek a szigetvilágra, és ebbe beleértem Hawaii-t is, hogy aki ide jön dolgozni az úgyis üdülni jön és nem fog dolgozni, ezért inkább nem küldünk senkit, meg amúgy is drága. Így eshet meg, hogy programok futhatnak 5 évekig komolyabb felügyelet nélkül. (…)

Körbehordoznak, mint egy véres kardot... Meg a jópofizás... na, az annyira nekem nem jön be. Valahogy mindig új munkahelyen érzem magam (ami részben igaz is), amivel nincs is gond, ha mondjuk a lényeget is megmutatják, mint pl: hol a kávégép, a szódagép, és a helyi bisztró. Mert a fénymásoló, meg a tárgyalóterem, na az konkrétan hidegen hagy.

Nem is beszélve arról, hogy elvesz az ember életéből legalább fél napot, és amikor már a 20. hamuarcú titkárnővel találkozol, akinek az arcára van írva, hogy ugyan már hagyják a dolgát csinálni... na, annak nem sok értelmét látom.

Épp az irodákat jártuk be éppen (talán a negyedik emeletet) amikor is már-már kezdtem dülöngélni mivel aznap még kávét nem nagyon láttam és az időeltolódás azért rendesen oda tud csapni az ember szervezetének.

Finoman megkérdeztem, hogy ’oszt a csicsedli evő feketeleves masina hol é van e hő?’ és jött az első sokk. EEEEEEEZ ESZMÉLETLEN... szerencséjük, hogy nem volt semmiféle szúró-vágó eszköz a kezem közelében, amikor bemutattak a főnöknek, akinek az a remek ötlete támadt, hogy a kávé az egészségtelen, és a túlsúly elleni küzdelem részeként, KITILTJA AZ IRODÁBÓL. A KÁVÉT...

Itt hagyok némi szüntetet... Elszámolok tízig... NINCS KÁVÉ AZ ÉPÜLETBEN... (...) 

Itt félévente van értékelés, és ha kávézol, akkor „nem vagy csapatjátékos” címmel vannak megzsarolva a népek... hát... mit mondjak... időbe tellett, amíg elhittem.”

Azt, hogy a munkát akadályozó kávéválságnak milyen megoldása lett (mert lett!), az eredeti posztban olvashatjátok el!

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Új-Zéland Törökország Egyesült Államok Guam

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr387465916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muscari 2015.05.17. 15:14:56

@tanato: teljesen egyetértek +1

2015.05.17. 15:16:56

@diggerdriver: Tudtommal zsidókat, -nagy mennyiségben- a nácik gyilkoltak le. Szóval nem is értem, hogy miért kellene az egész világnak szenvednie emiatt. Az amerikaiak szenvednek amiatt, hogy az elődeik kiirtották a teljes bennszülött lakosságot? Ugyan már...

tanato 2015.05.17. 15:24:25

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Én itt csak történelmi tárgyú filmeket ajánlok.Amiben ez a magyar film unicum az a Sonderkommandó téma,erről még játékfilm nem készült.Sokan azt sem tudják mi volt ez a kommandó.

2015.05.17. 15:32:06

@tanato: "Sokan azt sem tudják mi volt ez a kommandó."

Elég nagy baj.

tanato 2015.05.17. 15:36:01

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Persze akit érdekel a történelem az általában tudja,de ha ezt a filmet megnézi más is az is tudni fogja.

Golf2 2015.05.17. 15:44:14

Új munkahelyen a kávégép lényeges? Jé

wuaaa 2015.05.17. 15:46:26

@qkuc: Viccelsz?? Saját termosz? :D Legutóbb mikor kávét hoztak a cégbe, fél raklap jött. Úgy derékig értek a kartondobozok. Ez elképzelhetetlen itt, hogy a drága kollégáim ne jussanak hozzá az általuk olyannyira imádott "asfaltsaft"-hoz...( ahogy én hívom, nem ok nélkül...). :))

qkuc 2015.05.17. 16:01:13

@wuaaa [nor]: Valaki a kávézóba is a saját kis termoszkáját (ezt a bögre alakút tetővel) viszi, hogy abba adják a "szert", :D.

M. Péter 2015.05.17. 16:18:05

Hawaiiban termesztik is a kávét, ezért még furcsább, hogy tiltják.

2015.05.17. 16:18:09

@qkuc: Ja, az szerintem csak sima kornyezetkimeles, hogy ha elvitelre lesz akkor ne hasznaljon el papirpoharat. A kavezok is aruljak a sajat termoszaikat ilyen celbol, hogy legkozelebb abba kerd. Kb mintha azzal a viragos szocreal etelhordoval mennel a kinaiba vagy a mekibe vagy akarmilyen gyorsetterembe. Valoban van egyfajta ironikus baja, de szerintem jopofa dolog, egy fokkal jobb, mintha az otthon lefott zaccos kavet / borsofozeleket vinne el es pocsolyazna vele az irodaban, de annal is jobb, mint mindennap papirbol enni es utana eldobalni, vagy muanyagbol enni, amibol a melegtol kioldodik a sok szar.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.17. 16:30:18

@tanato: @Muscari: Ok és okozat keverése ez. A nyugat sajátos történelmi körülmények miatt lett gazdag. A mai szint pedig elsősorban a világ kizsákmányolásából ered. A nyugat exportálta a rendszer problémáit külföldre és ezt az állapotot erővel fenntartotta. Ma a hanyatlás oka éppen az hogy már egyre kevésbé képes erre.
Lásd a Líbia elleni agressziót, s annak eredményét a menekültválságot.

wuaaa 2015.05.17. 16:59:32

@qkuc: Jaaa, ilyen van itt is a Statoil benzinkutakon, minden év elején új dizájnú bögre (termosz), ha azt megveszed, akkor egész évben bejárhatsz ingyen kávéra vele.. :)

blackhairlady 2015.05.17. 17:44:27

@pappito: Nalunk ugyanigy van az ingatlan ado, becsult ertek alapjan, es valoban nincs koze a piaci arhoz.

blackhairlady 2015.05.17. 17:45:01

@zöldeketbeszélek: Eskuszom te jutottal eszembe amikor a kaves sztorit olvastam:)

blackhairlady 2015.05.17. 17:57:15

@mojyo: Az igzi szocreal az az aluminium etelhordo:D

GERI87 2015.05.17. 18:01:50

@maxval bircaman szerkesztő:

"Hiszen a nyugat jóléte nem a nyugati társadalmi rendszer eredménye."

Dehogynem, ennél nagyobb hülyeséget nem is mondhattál volna:)

"A nyugat sajátos történelmi körülmények miatt lett gazdag."

A nyugat azért lett gazdag mert ott voltak meg a feltételek ahhoz hogy később ez a kultúra és gazdaság uralja a világot.
Ott alakult ki az a társadalmi fejlődés ami megteremtette a piacgazdaságot, demokráciát.
Hogy ennek mi volt az oka? Nyilván a földrajz is meg egy sor egyéb dolog, de a lényegen ez nem változtat.

"A mai szint pedig elsősorban a világ kizsákmányolásából ered."

Ilyen a világ, az erősebb birka baszik.
-A nyugat ért el olyan szintet hogy eljutott a világ minden tájára és uralma alá hajtotta. Természetes hát hogy ők diktálnak, nem a busmanok...
-Ha a nyugat nem gyarmatosít vagy napjainkban nem hozza el a technológiáját hogy azzal gyárts, szolgáltass pl neki...akkor helyette semmi nincs, "csak a középkor".
A fél világ még ma is feudális, törzsi szinten makogna vagy épp mint Kína, Japán, India a saját kis világában élne burokban...
Afrika, Amerika kőbaltás törzseiről nem is beszélve.

"A nyugat exportálta a rendszer problémáit külföldre"

A demokrácia és főleg a liberális demokrácia idegen sok kultúrától, ezrét nem működik, ezért nem működik nálunk sem...
Ez nem a demokrácia hibája hanem az alapanyagé és amit demokrácia néven abból kihoztak...

Shanarey 2015.05.17. 19:20:49

Isztambul, egy gyönyörű város lehetne ha a lakosságot elküldik nyaralni. A Törökök ingadoznak, a három lehetőség között, és mindig van köztük valaki aki másképp gondolja. A három lehetőség közül az első az iszlám állam, a másik a balkán típusú állam, a harmadik a nyugati típus, de ennek hívei manapság örülnek ha megússzák a börtönt, emiatt érdemi politizálásra nincs idejük.

Birca pedig törökország szakértő lett mert végignézte a Szulejmán című Török TV sorozatot.

Én nem lettem az pedig végig néztem az Ezelt, ami szintén egy Török TV sorozat volt.

Kávé mánia, egy fontos dolog annak aki kávé függő. Én, nem vagyok az.

Utolsó kávémat 2006 szeptemberében ittam, amikor egy igen hosszú és macerás nap végén kiderült hogy este 9-ig oda kell érnem Pécsre, mert az egyik ügyfelem egy bizonyos nagy cég egyik irodájában történt némi malőr, emiatt seggre ült a riasztó. Ugyanis egy IQ 70-es önmagát villanyszerelőnek képzelő egyed belenyúlt a tutiba, és emiatt egy marék fogyasztó, számítógépek, nyomtatók is elszálltak. S ha már arra járok vigyem magammal a csere számítógépeket és egyebeket az elfüstölt példányok helyett. Na amikor onnan jöttem visszafelé akkor kellett a kávé.

tanato 2015.05.17. 19:55:03

@GERI87: Pontosan,erről van szó.

tanato 2015.05.17. 19:57:24

@maxval bircaman szerkesztő: Még azért ne temessük,a kommunisták már eltemették,azután meg ők tűntek el begyűrődve a nyugat alá.

2015.05.17. 20:20:21

@Shanarey: "Birca pedig törökország szakértő lett mert végignézte a Szulejmán című Török TV sorozatot.

Én nem lettem az pedig végig néztem az Ezelt, ami szintén egy Török TV sorozat volt."

:DDD

2015.05.17. 20:29:38

@Shanarey: Nem mindennapi teljesítmény. :D

tanato 2015.05.17. 20:36:06

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem tudom BG:-ben lement e már a sorozat?Itthon még a közepénél sem tartunk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.17. 21:26:31

@tanato:
Itt nem erről van szó.
Egy tragédia menedzseléséről van szó.
A zsidók jól csinálják. Mindenki más meg szarul.
A németek legalább megcsinálták saját Sztalingrád filmjüket. Elképesztő ütős film.
A magyarok Sorstalanságot csinálnak meg Sault.
Érzed a különbséget?
Hol hallasz az örmény genocidiumról? A kambodzsai népírtásról? A ruandai öldöklésről? Ezeket hogyan menedzselik a holokauszthoz képest? Sehogy. A nankingi mészárlás? Sznte senki nem tud róla.

tanato 2015.05.17. 21:53:06

@diggerdriver: Nem-nem,pl az oroszok meg az USA is kiválóan menedzseli a saját háborús filmjeit.Mi nem jól az biztos.Alig alig van történelmi kosztümös kalandfilmünk.talán a Tizedes meg a többiek.De ugye 40 évig elnyomott vesztesek voltunk nyilván nem lehetett objektív háborús filmet csinálni.Azóta persze lehetne.De a Sorstalanság azért magyar történet mindenképpen.A Sault nem láttam,az előzetesből meg nem derül ki hogy magyar zsidóról van e szó.A többi népirtásról is vannak azért filmek.Gyilkos mezők ,Hotel Ruanda Musza Dagh.de kétségtelen nem annyira ismertek.

qkuc 2015.05.17. 21:55:33

@diggerdriver: Őőőő. egészen pontosan a ruandai "polgárháborúról" igencsak sok film készült, ebből kettő, amit még ajánlok is: Szövetség az ördöggel, Hotel Ruanda.

Meglepne, ha az örmény népirtásról, Nankingról ne hallottak volna az emberek, vagy akár Kambodzsáról.

2015.05.17. 22:08:47

@diggerdriver: Én egy olyan Sztálingrádot ismerek, amit az oroszok csináltak. Lehet, hogy két különböző filmről beszélünk?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.17. 22:27:56

@tanato:@qkuc:
Szerintetek hány film, és könyv foglalkozik a holokauszttal és a többiről amit tudunk hogyan aránylik ezekhez?

nyuszigonosz 2015.05.17. 22:28:10

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

A német Vilsmaier rendezte film: Sztálingrád cimmel, az 1993-as - na azt láttam én, és van egy új Sztálingrád címü film 2013-ból Bondarcsuk rendezésében, gondolom ezt láttad te.

GERI87 2015.05.17. 22:32:52

@tanato:

Nincs se pénz, se szándék.
Mondjuk a mai színészeinket elnézve jobb is, úgy is csak ripacskodnának meg merengenének a semmibe egy óráig...

"De a Sorstalanság azért magyar történet mindenképpen"

Magyar zsidó történet.
A 'Napfény ízéhez' hasonlóan, ami azt is mutatja be hogy a zsidók magyarosodása végül kudarccal végződött.
A magyar közönség szerintem nem vevő erre, mármint hogy állandóan "bűnös" szerepével szembesítsék, ahhoz túl feldolgozatlan a saját nemzeti tragédiája is.
Persze ami a magyar zsidókkal történt az is a nemzet tragédiája (nem tudta/akarta integrálni őket), de a többség ezt már kívülről nézi...

Személy szerint már a tököm tele van a témával, az orosz német stb nézőpontú filmek újdonságként hatnak legalább.

adg 2015.05.17. 22:53:53

@diggerdriver: de legalabb utalod, o meg szereti.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.17. 23:00:18

@adg [Au, Darwin]:
De még mennyire utálom.
Viszont nincs más lehetőség.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.18. 02:24:19

@adg [Au, Darwin]: Hej Adégé, ezek vannak nálatok is?

velvet.hu/elet/2015/05/17/oposszumcsalad_elt_a_no_szekrenyeben/

Kurv@ jó arc, ahogy taxizza a kölköket a hátán...
:-)))

pappito · http://pappito.com 2015.05.18. 03:33:22

@geegee: hát... nálunk irtani kell őket, mert szaporodnak és sok kárt csinálnak (nincs ragadozójuk)
minél többet ütsz el, annál jobb.

asszem adg-éknél vigyázni kell rájuk.

FutureFry 2015.05.18. 05:08:20

@M. Péter: Sőt teát is - most vettem (éppen arra jártam) "loose leaf" kiszerelésben (mi ennek a magyar megfelelője?), így "csak" kb $7-re jön ki egy csésze...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 06:21:05

@GERI87:

Se a demokrácia, se a liberalizmus nem hoz létre jólétet.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 06:21:06

@tanato:

A kommunizmus egy téves ideológia alapján temetett, mi meg tények alapján.

kék madár 2015.05.18. 07:06:33

@maxval bircaman szerkesztő: "Se a demokrácia, se a liberalizmus nem hoz létre jólétet."
akkor az az 500+ millio ember aki liberalis demokraciaban es joletben el, csak bemeselte maganak?

tanato 2015.05.18. 07:13:48

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Sőt van eg y olyan is amit az amerikaiak.Ellenség a kapuknál címmel.

tanato 2015.05.18. 07:16:16

@diggerdriver: Valószínűleg azért mert a Holokauszt az úgymond civilizált világban történt a magukat fejlettnek tartó államokban.

tanato 2015.05.18. 07:17:35

@maxval bircaman szerkesztő: Tények még nincsenek csak hipotézise.-A tények jelenleg még a nyugat elsődleges szerepét bizonyítják,főleg életszínvonalban és demokráciában.

pappito · http://pappito.com 2015.05.18. 07:23:40

@kék madár: hagyd már, azt elefejti a kedves putyinista, hogy ilyen egetverő marhaságokat csak ott lehet irkálni ahol az a nyavajás néprohasztó demokrácia megadja garantálja a jogot pl. a szólásszabadsághoz :)

kék madár 2015.05.18. 07:26:17

@maxval bircaman szerkesztő: mi az oka?
@pappito: egyszer hadd kerdezzem mar meg tole, hogy megtudjam mennyire eros az anyag :)

tanato 2015.05.18. 07:35:20

@GERI87: Természetesen a holokauszt magyar történelem is a maga félmilla honfitársunk halottjával,viszont a vh. után megszállt elnyomott ország lettünk újabb Trianonnal,ezért az minket jobban lázba hoz ez is igaz.Főleg hogy a Kádár rendszerben tudatosan el volt nyomva a magyarságérzetünk szemben a szomszéd szocialista országok nacionalizmusával.Ezért sokan úgy vannak a holokauszt filmekkel,inkább más témát dolgoznánk fel.
Kétségtelen ezzel le vagyunk maradva.Nincsenek magyar történelmi témájú játékfilmek,sorozatok.Szégyen hogy a mohácsi csatáról játékfilmes feldolgozást először a SZulejmán című török sorozatban láttam pl.Pedig 25 éve ez már nem volna tiltólistán.De ennek semmi köze e holokauszthoz,ez már a magyar filmes média bűne.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 08:46:58

@kék madár: @tanato:

Mit szólnál, ha valaki azt állítaná: az iszlám jólétet okoz.

Majd amikor hitetlenkednél, sorolni kezdené, hogy Brunei, Omán, Kuvait, Bahrein, Katar, EAE.

Ugye vicces lenne?

Na, ugyanilyen vicces azt állítani, hogy a nyugati államok jólétének oka a liberalizmus.

Mondok mindjárt pár elismerten liberális demokráciát: Zöld-foki-szigetek, Ghána, India, Mongólia, Szamoa, Vanuatu, Tuvalu. Mindegyikben az életszínvonal a magyar ALATT van. Miért nem hoz pl. Ghánába nyugat-európai életszínvonalat a liberalizmus?

Válasz: ugyanazért, amiért az iszlám nem hoz nyugat-európai életszínvonalat Afganisztánba és Jemenbe.

Mert nem az iszlám, ill. a liberalizmus a jólét oka.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 08:47:33

@pappito:

Pedig tény: Oroszország történelmében jelenleg a legmagasabb az átlagember életszínvonala, s most először van stabil módon szólásszabadság. (1917-ben is volt pár hónapig, februártól novemberig, de ezt a pár hónapot nem nevezhetjük stabil állapotnak.)

Putyin beállt hokizni... :-) bleacherreport.com/articles/2466982-vladimir-putin-scores-8-goals-during-hockey-game-with-former-nhl-players

tanato 2015.05.18. 08:49:53

@maxval bircaman szerkesztő: Nem ám hanem a gazdasági hatalom,ami az általad említetteknél olajalapú,viszont az európaiaknál meg évszázados tudás és szervezőképesség alapú.

tanato 2015.05.18. 09:01:24

@maxval bircaman szerkesztő: Az az ország ahol a még élő első embernek mellszobrot állítanak,az eddigi gyakorlat szerint mind megbukott.Tegnap mutatták a TV-ben Putyin mellszobrát Péterváron.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 09:06:53

@tanato:

Én alapvetően szeretem a zsidó holokauszt filmeket, de a téma manapság már jobban túl van lihegve, mint a SZU-ban volt a II. világháborús szovjet győzelem.

Én szovjet iskolában érettségiztem, s 5 évet jártam oda, s amikor minden áldott ünnepségen ugyanarról volt szó, s minden tanterem falán ugyanaz a téma volt, s a folyósokon is ugyanarról voltak képek, az ember viszketni kezdett. Pedig kifejezetten örülök, hogy vesztett Hitler, azaz nem vagyok az ellenfél oldalán, de amikor valamit túlzásba visznek, az kezd idegesítő lenne.

A mai Oroszországban pl. ugyanez a téma sokkal emerközelebbin van kezelve. Még a háborús filmek is mások már: nem a közhelyek vannak benne, hanem a realitás. A kedvenc háborús orosz filmemben pl. vannak kenyeret osztó náci megszállók, meg barbár szovjetek is, mert ez volt a valóság. S nem csak hős oroszok vannak a filmben, hanem kolaboránsok is, akik rosszabbak a németeknél. S az átlagember, aki csak megpróbált túlélni mind a szovjet, mind a náci rend alatt. S mindemellett a film tökéletesen hazafias orosz film. A valósággal sokkal jobban lehet védeni egy álláspontot.

Nem emlékszem, de egy híres ember mondása volt "Egy igaz elméletre a legnagyobb veszélyt az jelenti, amikor megjelennek az elmélet fanatikus hívei, akik hazugságokkal kezdik védeni azt.".

kék madár 2015.05.18. 09:15:21

@maxval bircaman szerkesztő: csak a kerdesemre nem sikerult valaszolnod, csak ossze-vissza csapongsz irrelevans teruleteken, de nyilvan nem volt veletlen, azokra a kerdeskre amikbol nem az jon ki ami neked tetszik meg sose valaszoltal. Hagyjuk

GERI87 2015.05.18. 09:33:57

@maxval bircaman szerkesztő:

A demokráciának és a liberalizmusnak ugyanazok a feltételei mint a jólétnek: polgárosodott jogállam.
Ahol erre törekednek, e felé tartanak ott a jólétre is nagyobb esély van, ugyanazok az alapok és alapfelfogás kell hozzá.

A többi speciális eset:
Amikor egy ország az olajból vagy különleges helyzetéből adódóan gazdagszik meg.
(Az olajállamokban így is sok a külföldi vendégmunkás, akik nem "jóléti" bérét dolgoznak).

GERI87 2015.05.18. 09:43:26

@maxval bircaman szerkesztő:

"Zöld-foki-szigetek, Ghána, India, Mongólia, Szamoa, Vanuatu, Tuvalu."

Ja, papíron talán egyeznek pl az USA-val.
De a gyakorlatban meg más a társadalom szerkezete, összetétele...

tanato 2015.05.18. 09:49:20

@maxval bircaman szerkesztő: Sajnos ezek az orosz filmek már itthon nem elérhetőek.Pedig megnézném őket.

M. Péter 2015.05.18. 10:07:24

@maxval bircaman szerkesztő: Ugye ismered a régi viccet:
Mi a különbség Magyarország és Amerika között?
Mo.-n szólásszabadság van, Amerikában szólás utáni szabadság is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 10:59:02

@M. Péter:

De az orosz humor most is a régi egyébként.

Politikai oldaltól függetlenül.

S hogy lásd, hogy a jó humort szeretem, akkor is, ha velem ellentétes álláspontot véd, íme egy Putyin-ellenes vicc, a múlt héten olvastam egy orosz ellenzéki honlapon:

Putyin egészségügyi reformot tervez. Ezentúl a kórházakban Szent György szalagot (fekete-narancs sávos szalag, az orosz katonai győzelmeket jelképezi, tavaly hirtelen nagyon elterjedt Krím kapcsán, az én bircaavatárom is ezt hordja a fején) fognak mutatni a súlyos betegeknek. Aki mégsem gyógyul meg tőle, az fasiszta és Washington ügynöke.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 10:59:16

@M. Péter:

Ez régi orosz vicc, de nem a mai helyzetre vonatkozik.

Nézz orosz médiákat, meg fogsz lepődni. Éppen tegnapelőtt néztem meg az egyik neves orosz tévés politikai vitaműsort. Ezek Oroszországban nem nyugati stílusban menő 20-30 perces műsorszámok, hanem orosz módra gigantikusak. Ez is két és fél órás! Nyugaton elképzelhetetlen lenne ilyen hosszú műsor, de Oroszországban az átlagembert érdekli nagyon a közélet, ezért az ilyen műsorok simán elmennek.

Ez a csütörtöki adás: www.youtube.com/watch?v=rwTbGIWkQdc - itt is a vitázók közül ketten Putyin-ellenes ellenzékiek (és persze a többi vitázó sem mind Putyin pártjából van, hanem más pártokból is), az egyik olyanokat mondogat, hogy "nem mindenki dől be a jelenleg Oroszországot fogva tartó általános őrületnek", meg Putyin demagógiájáról beszél. S ez nem valamilyen regionális, nyugatról finanszírozott ellenzéki csatorna, melyet a jövő héten Putyin be fog tiltani, hanem az orosz központi állami televízió első, azaz legnézettebb csatornája.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 11:00:09

@GERI87:

"Az olajállamokban így is sok a külföldi vendégmunkás, akik nem "jóléti" bérét dolgoznak)"

Én is ezt írtam. Ott belül van a gyarmat, míg a nyugatnak külföldön voltak a gyarmatai. De tök ugyanaz egyébként.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 11:00:12

@tanato:

Internet - letöltés. Mit gondolsz én honnan szerzek meg fimeket? Ha a Hollywood által monopolizált, de facto cenzúrázott hivatalos csatornákra hagyatkoznék, szinte semmi érdekesebbet nem tudnék megnézni.

A Leviafánt is csak azért lehetett megtalálni e csatornákon, mert ki lett kiáltva "demokrata", "Putyin-ellenes" filmnek. Persze az, hogy a filmet az orosz állami filmalap finanszírozta, az elkerülte sokak figyelmét...

A legjobb torrent oldalak Oroszországban vannak, gyakorlatilag minden megvan.

Persze a legtöbb orosz filmhez nincs felirat, ez tény. De ismertebb filmeknél ez is van. Angol felirat van jellemzően.

GERI87 2015.05.18. 11:20:16

@maxval bircaman szerkesztő:

Az számít hogy a demokráciának, liberalizmusnak, kapitalizmusnak van e alapja és ha igen milyen az.
Ha egy társadalom "fejben" el jut oda hogy demokráciát épít - és nem rákényszerítik, "ajándékba kapja" mint mi - akkor meglesz az alapja a jólétnek is. Ellenkező esetben nem tud vele mit kezdeni.
Nyilván arról beszélek, hogy akkor eredményes a dolog, amikor egy ország, nép maga épít önszántából jogállamot, demokráciát...mert belátja, érti hogy működik, ami volt nyugaton is...és nem arról amikor elmegy Joe és fegyverrel elviszi a demokráciát a busmanokhoz, akik egy szál pöcsben csak pislognak hogy mit akar ez itt...
A rendszer számít, a rendszer és annak alapja.
Azért nem érted, mert tipikusan K-európaiké mentalitással gondolod át: "azért gazdagok mert kizsákmányolnak másokat, mi semmit nem csinálunk másképp, vagy rosszabbul, csak azért vagyunk szegényebbek mert nekik ezt dobta a gép, nekünk meg ezt.."
Ez a hajdani jobbágyi mentalitásból ered.
Errefelé parasztok éltek, ott meg polgárok.

GERI87 2015.05.18. 11:21:15

@maxval bircaman szerkesztő:

"a nyugatnak külföldön voltak a gyarmatai."

Na és miért nekik voltak? Ez a lényeg.
Ezt nem érted...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 12:04:54

@GERI87:

Bár demokrata vagyok, nem gondolom, hogy a demokrácia lenne az egyetlen út.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.18. 12:15:39

@pappito: Sajnálnám ütni őket.Persze értem, amit írsz...

GERI87 2015.05.18. 12:38:18

@maxval bircaman szerkesztő:

Nem véletlen. Ahogy semelyik birodalom, kultúra terjeszkedés nem volt véletlen. Nyilván földrajzi előnyök miatt is így alakult, de alapvetően belső okai voltak.

"nem gondolom, hogy a demokrácia lenne az egyetlen út. "

Nem az egyetlen út, de az egyetlen amely a legszélesebb társadalmi rétegek számára teszi lehetővé a boldogulást és leginkább a teljesítmény számít. A gyakorlatban persze eleve előnnyel vagy hátránnyal születsz, legyen az egzisztenciális, genetikai vagy egyéb...de jogilag itt biztosítják leginkább hogy ez kevésbé számítson.

Minden más rendszerben vannak eleve 'jogilag' is előnnyel/hátránnyal indulók: vallás, faj, származás, nem stb szerint...ez csak akkor jó ha a "megfelelő" csoportnak a tagja vagy.

Persze kritika mindegyik oldalt érheti, ahogy erről beszélünk is állandóan.
Az egyik nem hoz ekkora jólétet és széles társadalmi szabadságot, állandó összeomlások lehetőségének hordozója, a másik meg lehet hogy marginális kisebbségek, álproblémák gyűrűjében reked és a többségi kultúra dominanciájának hiánya, gyengesége, túlzott toleranciája miatt fogja kiszorítani valami más.
De ez még a jövő..
Az elmúlt évszázadokban az egyre szabadabb piacú kapitalizmus és a liberális demokrácia felé haladtunk és vele technikai fejlődés és sosem látott jólét köszöntött be.
Most ezek a tények.

GERI87 2015.05.18. 12:57:51

@maxval bircaman szerkesztő:

Én is gyakran kritizálom a 'liberális demokráciák/nyugat' deviáns elfajzott baromságait, de veled ellentétben én úgy gondolom ezek nem a rendszer szükségszerű velejárói, (bár lehet hogy a jövő nem engem igazol, vagy a végeredmény szempontjából mindegy...) legalábbis korrigálni és felülemelkedni lehetne ezeken.....más rendszerek meg elnyomják, elfojtják, üldözik amit te is szeretnél. De a valódi oka ezeknek az emberi hülyeség, gyarlóság.
Szerinted erre meg a vallási erkölcs, útmutatás a megoldás, szerintem meg nincs rá más megoldás, csak ha ignoráljuk és nem hagyjuk intézményi/társadalmi szinten teret nyerni őket: és ez nem 'nemliberális' modell, nem kell mindig a másik végletbe esni! Ez szimplán józan ész kérdése, a liberális nem azt jelenti hogy "minden szarnak, mozgalomnak, lobbinak teret engedni".

adg 2015.05.18. 12:58:02

@geegee: van. Nem kell ugyan irtani, de nem ritka. Nekunk is van a kertben, idonkent a teton maszkal ejjel. Azt nem szeretjuk, mert hangos. Meg amikor ellopja a felerett mangot, akkor sem szeretjuk.
De amugy jopofa. A parkokban odajon kozel, lehet etetni.

@pappito: nem tudom, hogy vedett-e, de nem kell elutni oket, nincs olyan sok. Wallabykat szoktak tomegevel elutni estenkent.

tableno 2015.05.18. 13:08:14

@maxval bircaman szerkesztő: Ghánát nem Nyugat-Európával, hanem a szomszédos, nemliberális és nemdemokratikus országokkal kell összehasonlítani. Mindjárt kiderül, hogy Ghána messze a legjobb hely azon a környéken. Hoppá, lehet hogy a Nagy Maxval tévedett?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 13:57:13

@tableno:

Ha igaz lenne, hogy a liberalizmus és a demokrácia jólétet okoz, akkor ennek látszadnia kellene. Ellenkező esetben ez olyan mint a mese a kőlevesről.

tableno 2015.05.18. 14:51:37

@maxval bircaman szerkesztő: de hát épp ez az, hogy látszik!!! Ha hasonló adottságú demokratikus és nemdemokratikus országokat hasonlítasz össze, az esetek nagy részében a demokratikusban nagyobb a jólét!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 15:30:46

@tableno:

Még ez sem igaz.

Kína és India kiinduló helyzet azonos.

India demokrácia, Kína diktatúra. Ma a kínai életszínvonal az indiai 3-szorosa. A különbség akkora arányaiban mind Mo. és Ausztria.

tableno 2015.05.18. 15:40:30

@maxval bircaman szerkesztő: megint csúsztatsz. Kína és India teljesen más kultúra, más államberendezkedés, más történelmi hagyományok. India és Pakisztán kiinduló helyzete azonos. India demokrácia, Pakisztán diktatúra. Melyik a sikeresebb?

GERI87 2015.05.18. 15:59:34

@maxval bircaman szerkesztő:

És mi fizeti a kínai életszínvonalt?
A liberális demokráciák olcsó munkaerő igénye...ami olyan nekik mint az araboknak az olaj:) Akkor végső soron mitől sikeres Kína?:) na ugye...
Amíg nem nyitottak gazdaságilag, sehol nem volt ez..de ma is százmilliók élnek szegénységben.

tableno 2015.05.18. 16:12:44

@maxval bircaman szerkesztő: Kínát inkább a liberális és demokratikus Tajvannal hasonlítsd össze!

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.18. 16:58:31

@tableno: demer? ugy mar nem jon ki....

:-)

tableno 2015.05.18. 17:12:15

@~~Babette~~: Jogos! :)

Akkor inkább maradjunk az olyan értelmes összehasonlításoknál, mint Ghána vs Szingapúr. Vagy Üzbegisztán vs Svájc. Ja, az nem jó, mert ott a Nyugat győz... :)

Igaz Barát 2015.05.18. 19:01:48

@tableno: @~~Babette~~: Azt hiszem, meggyőztétek, mert csendben maradt :D

FutureFry 2015.05.18. 19:14:00

@Igaz Barát: Lehet, megvárja míg Oroszország behozza/lehagyja az EU-t életszínvonalban, hogy legyen mivel érvelnie.

2015.05.18. 19:38:38

@tanato: Az a film nem túl realisztikus...

2015.05.18. 19:41:46

@maxval bircaman szerkesztő: Oroszország hol lenne kőolaj és földgáz nélkül?

tableno 2015.05.18. 20:00:57

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: és Oroszország még így sem teljesít valami fényesen életszínvonalban, ha a hasonló mérettel, természeti adottságokkal és ásványkinccsel rendelkező Kanadához hasonlítjuk...

2015.05.18. 20:27:53

@tableno: Az a lényeg, hogy az orosz még sohasem élt olyan magas életszínvonalon, mint most. Azért én megkérdeznék erről pár átlag oroszt is, csak a biztonság kedvéért.

tableno 2015.05.18. 20:39:47

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: a dolgnak ahhoz is lehet némi köze, hogy az orosz ember még soha nem élt demokráciában (Jelcin alatt sem)...

2015.05.18. 21:09:14

@tableno: Nem is fog a közeljövőben.

FutureFry 2015.05.18. 22:55:39

@tableno: Tudvalevőleg Kanada a gyarmatai kizsákmányolásából gazdagodott meg...

2015.05.19. 03:17:35

@GERI87:
"Nyilván arról beszélek, hogy akkor eredményes a dolog, amikor egy ország, nép maga épít önszántából jogállamot, demokráciát...mert belátja, érti hogy működik, ami volt nyugaton is...és nem arról amikor elmegy Joe és fegyverrel elviszi a demokráciát a busmanokhoz, "
Japanba es Nemetorszagba Joe szo szerint fegyverrel vitte el a demokraciat:)

2015.05.19. 03:23:38

@tableno:
" Kínát inkább a liberális és demokratikus Tajvannal hasonlítsd össze! "
Liberalis es demokratikus Taiwan:) Viccelsz ugye?:)

tableno 2015.05.19. 07:13:24

@Cascabel: nem viccelek. Tajvan már rég demokrácia, szerintem te le vagy maradva úgy 30 évvel...

GERI87 2015.05.19. 11:04:12

@Cascabel:

"Japanba es Nemetorszagba Joe szo szerint fegyverrel vitte el a demokraciat:) "

Németország már a XIX.sz-tól demokrácia volt, a '33-'45 közötti időszakot leszámítva.
Japánban szintén XIX.sz-ban jelent meg, a mai formájában '45 után létezik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása