oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 17. 06:46,  Mihez kezdenének a pártok a határátkelőkkel? 277 komment

2015. április 17. 06:46 Határátkelő

Mihez kezdenének a pártok a határátkelőkkel?

Alig pár hét van már csak hátra a brit parlamenti választásig, a héten már minden jelentősebb (és pár kevésbé jelentős) párt előállt a programjával. Most abszolút közszolgálatilag megnézzük, ki mit mond a bevándorlással kapcsolatban, azaz mire számíthatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok ha adott párt alakíthat kormányt. (Közben mindenkit emlékeztetnék a tegnap indult Magyarország és én pályázatra, amiről részleteket itt olvashattok.)

nagy-britannia_uk_border.jpg

Konzervatívok

Kezdjük a 2010 óta hatalmon lévő torykkal, akiket az elmúlt években elég sok kritika ért a folyamatosan növekvő bevándorlás miatt (noha a legutóbbi választás előtt számottevő csökkenést ígértek).

David Cameron most azt mondja, az uniós tagállamokból érkezőknek négy évet kellene várniuk, hogy igénybe vehessék a különböző kedvezményeket és segélyeket, legyen az adózás, vagy éppen lakhatási hozzájárulás.

Ha a konzervatívok kormányon maradnak, akkor a jövőben nem vehetnék igénybe a családi pótlékot azok, akiknek a gyerekei nem az Egyesült Királyságban élnek, aki pedig fél éven belül nem talál munkát, annak el kellene hagynia az országot.

Közben az Európai Unióval is komoly tárgyalásokat folytatna a szabad munkaerő-áramlás megváltoztatásáról, ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy akár időlegesen maximálnák a befogadható migránsok számát. Tárgyalnának arról is, hogy a jelenleginél gyorsabban kiutasíthassák a külföldi bűnelkövetőket és megakadályozhassák, hogy ismét az országba lépjenek.

A nagyobbik kormánypárt továbbra is céljának tartja, hogy évi 100 ezer alá húzza le a nettó bevándorlók számát (jelenleg ez 243 ezer).

Címszavakban

- Az uniós határátkelőknek négy évet kell várniuk a kedvezmények, segélyek igénybevételére
- A jövőben nem vehetnék igénybe a családi pótlékot azok, akiknek a gyerekei nem az Egyesült Királyságban élnek
- Évi 100 ezer fő alá szorítanák a nettó bevándorlást
- Tárgyalások Brüsszellel a szabad munkaerő-áramlás szabályainak megváltoztatásáról

Munkáspárt

Tegye fel a kezét, akit meglep, hogy a Munkáspárt is „felszállt a vonatra” és az erősebb határőrizet mellett érvel, és az alacsonyan képzett munkaerő jelentős korlátozását tervezi, ugyanakkor a képzett munkavállalókat és az egyetemistákat szívesen fogadná.

A jelenleg ellenzékben lévő párt betiltaná a csak külföldieket közvetítő munkaerő-közvetítőket, és növelné az illegális migránsokat alkalmazók büntetését.

Címszavakban

- Ezer fővel növelné a határokon szolgálatot teljesítők létszámát
- Korlátozná az Európai Unión kívülről érkező munkavállalók számát
- Büntetendővé tenné a határátkelők kihasználását, ami ráadásul elveszi a munkalehetőséget a britek elől
- Az uniós határátkelőknek két évet kell várniuk a kedvezmények, segélyek igénybevételére

Liberáldemokraták

A kisebbik kormánypárt csak annak adna munkanélküli-segélyt, akinek előtte felmérték az angoltudását. A nem megfelelő szinten lévők csak akkor kapnának segélyt, ha nyelvtanfolyamon vennének részt. A Libdemek emellett úgy vélik, az uniós határátkelőknek is „ki kell érdemelniük”, hogy jogosultak legyenek a különböző segélyekre és juttatásokra.

A párt ismét bevezetné a határokon a kilépés ellenőrzését, hogy a kormány képben legyen, kiknek járt le a vízumuk.

A pártra sokan úgy tekintenek, mint amelyik kisebbik koalíciós partnerként tory és munkáspárti győzelem esetén is kormányra kerülhet, erről Nick Clegg elnök (és jelenlegi kormányfő-helyettes) azt mondta, előbbi esetben a szívet, utóbbi esetben az észt vinnék az együttműködésbe. Azaz semmi sincs kizárva.

Címszavakban

- Visszaállítanak a határellenőrzést ki- és belépés esetén is
- Véget vetne a korlátozás nélküli fogva tartásnak az illegális határátkelők esetében
- Kötelezővé tennék az angol nyelv ismeretét a munkanélküli segély folyósításáért
- A jövőben nem vehetnék igénybe a családi pótlékot azok, akiknek a gyerekei nem az Egyesült Királyságban élnek

UKIP

A Függetlenségi Párt gyakorlatilag megalakulása óta a határátkelők elleni fellépéssel (és az EU-ellenességgel) határozza meg magát, így nem csoda, hogy választási programjában is kiemelt szerep jut a témának.

A UKIP ausztrál típusú pontrendszert vezetne be, így válogatná ki azokat a külföldi munkavállalókat, akik az ország hasznára lehetnek, legyenek akár uniós ország polgárai, vagy EU-n kívüliek.

A párt 50 ezer főre csökkentené az éves nettó bevándorlás mértékét (most ugye ennek az ötszöröse), és 2500 fővel növelné a határokon szolgálatot teljesítők létszámát. (Ha már határőrizet: a brit útlevéllel rendelkezők elsőbbséget élveznének a be- és kilépéskor.)

A UKIP szigorú nyelvi teszteket vezetne be az állandó letelepedésre vágyók körében, és kilépne a Dublini-szerződésből, ami azt jelenti, hogy mérlegelés nélkül hazaküldené az illegális bevándorlókat.

A szigorítás nem vonatkozna azokra, akik már jelenleg is jogszerűen élnek, dolgoznak vagy tanulnak az Egyesült Királyságban.

Címszavakban

- Az ausztrálhoz hasonlító pontrendszer a képzett határátkelők kiválogatására
- Évi 50 ezer főre csökkentett nettó bevándorlás
- Öt évre eltiltaná a bevándorlástól a képzetlen munkaerót
- Az uniós határátkelőknek öt évet kell várniuk a kedvezmények, segélyek igénybevételére

SNP

A Skót Nemzeti Párt elemzők szerint könnyen a mérleg nyelvét jelentheti, valószínűleg a Munkáspárt oldalán, így hiába van elsősorban helyi jelentősége, könnyen hozhatja úgy a politika, hogy ők döntenek majd.

Az SNP speciel kanadai típusú bevándorlási politikát szeretne, amivel természetesen a párt is a magasan képzett határátkelőket célozná. Emellett azt szeretnék, ha a skótok maguk dönthetnének az őket érintő migrációs ügyekben.

Címszavakban

- A bevándorlási szabályokat a skót gazdaság igényeinek megfelelően alakítaná át
- A skót egyetemeken végzett külföldi hallgatók meghatározott ideig dolgozhassanak Skóciában
- A végcél a független Skócia a saját, kanadai típusú bevándorlási rendszerével

Zöldek

A zöldek folyamatosan építenék le a brit határőrizetet. A több mint öt éve Nagy-Britanniában élő illegális bevándorlók maradhatnának, kivétel, ha súlyosan veszélyeztetik a közbiztonságot. A menedékkérők a jelenleginél több jogot kapnának.

Címszavakban

- Eltörölnék a külföldi egyetemi hallgatókat érintő korlátozásokat
- Eltörölnék azt a szabályt, amely szerint a házaspárok Nagy-Britanniában élő felének megfelelő jövedelemmel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a párja, családja csatlakozhasson hozzá (unión kívüliek esetében)
- Több jogot adna a menedékkérőknek
- Nem kedveznének a megfelelő anyagi háttérrel vagy szakképzettséggel rendelkezőknek

Plaid Cymru

A walesi pártról viszonylag kevesebbet hallani, és aligha valószínű, hogy komoly szerepet játszanának a választást követően. A Plaid Cymru mindenesetre ellenzi a pontozáson alapuló bevándorlási rendszert, ellenben támogatja a menedékkérőket a walesi munkavállalásban addig is, amíg a státuszukról szóló döntésre várnak.

Címszavakban

- Létrehozná a Walesi Bevándorlási Szolgálatot, amely listát állítanak fel a hiányszakmákról, így biztosítva, hogy a helyi igényeknek megfelelő munkaerő érkezzen
- Több erőforrást biztosítana a határátkelők integrációjára
- Walest a háború és erőszak elől menekülők menedékévé tenné

Összességében a sok különböző tervből nekem annyi mindenképpen lejött, hogy valamilyen szigorításra számítani kell (hiszen reálisan nézve vagy a Konzervatívok vagy a Munkáspárt lesz a leendő kormány meghatározó ereje, és mindketten éveket váratnák a határátkelőket a kedvezmények, segélyek igénybevételével), és ugyan Nagy-Britannia uniós tagsága szerintem nem lehet kérdéses (a UKIP-on kívül erről senki nem beszél komolyan, népszavazás ide vagy oda), a szigorúbb feltételekkel alighanem mindenkinek számolnia kell, aki a szigetországban képzeli el a jövőjét.

(Az összeállítás a BBC két szuper összefoglalója alapján készült. Ezeket itt és itt olvashatjátok el.)

A moderálási alapelveket itt találod.

Ne felejtsétek el a Magyarország és én pályázatot sem, amiről minden fontos részletet ide kattintva olvashattok!

Játsszunk egy kicsit: nektek melyik párt programja a legszimpatikusabb?

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: választás tory UKIP Nagy-Britannia Green Munkáspárt SNP Libdem Plaid Cymru

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr277374224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2015.04.17. 08:31:31

Már mondom egy ideje: a nagyon könnyű EU-n belüli mozgás időszaka a végét járja. Előbb-utóbb az összes népszerű célországban szigorítások várhatók. Aki úgy gondolkodik, hogy "még várok egy-két évet, aztán határátkelek", nagyot kockáztat.

Golf2 2015.04.17. 08:35:05

Nem semmi hogy minden második határátkelős az ukip-re szavaz.Végül is ők már kinn -vannak...

Golf2 2015.04.17. 08:35:05

Legalábbis az előbb még 50százalék volt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.17. 08:35:12

A segélyek korlátozása úniós állampolgárok számára ellentmond az EU-elveknek. Úgyszintén az úniós bevándorlás BÁRMILYEN szabályozása. Azaz ez az EU-ból való kilépés programja valójában.

tableno 2015.04.17. 08:57:20

@maxval bircaman szerkesztő: tévedés. Az EU szabályai állandóan (bár lassan) változnak. Ha elegen akarják ugyanazt, mint az angolok, a szabályozás alkalmazkodni fog.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.17. 09:13:27

@tableno:

Persze, ez is lehetséges elvileg, de mivel ehhez teljes konszenzus kell, gyakorlatilag kizárt, hogy ebben változás lehetne. 28 országnak kellene egyetértenie, köztük olyanoknak, melyeknek KOMOLY hasznot hoz az, hogy munkanélküli állampolgáraik külföldön vállalnak munkát. Lásd Románia, Bulgária, a balti államok, Lengyelország, Horvátország. Mo. ebben nem is érintett jelenleg, mert Mo-ról jelentősen kisebb a kitántorgás.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.17. 09:13:40

Érdemes lett volna hozzátenni a cikkhez, hogy a brit választási rendszer nagyon más, mint a magyar. Az UK-ban csak egyéni körzetek vannak, nincs se lista, se kompenzáció. Így az egyes pártok országos népszerűsége alig van közvetlen kapcsolatban az elnyert mandátumok arányával.

Például - most ennek utána is néztem, nem fejből mondom - a liberálisok a szavazatok 23 %-ával a mandátumok 9 %-át nyerték el, míg a munkáspártiak a szavazatok 29 %-ával a mandátumok 40 %-át.

Sokkal jobban torzít, mint a magyar rendszer.

DonTintoretto 2015.04.17. 09:15:50

@Golf2: Nézd, én bár nem őket klikkeltem be, de szerintem ez nem csak a "mi már kint vagyunk" kérdése. Nem mindenkit zárnának ki, a jól képzett munkaerőt például nem. (legalábbis ez a propaganda, ha jól értem)

tanato 2015.04.17. 09:28:44

@tableno: Jól mondod,egy ideje én is azt érzem,meg írtam is ide néhányszor hogy vége az "aranykornak" visszajön a 2004 előtti állapot,igaz nem hirtelen hanem évek alatt szép lassan.Utazhatunk szabadon a világban megkötés nélkül,de munkát csak nagyon korlátozottan vállalhatunk majd.Marad az au-pairkedés/mivel nem számít munkaviszonynak/ a külföldre házasodás,az óceánjárói munka meg a feketemunka turistavízummal ami nem jár betegbiztosítással meg esetleges nyugati nyugdíj ígéretével.,csak a lebukás és a kitoloncolás kockázatával. Vége lesz a nincs itthon munkám,fogom magam kimegyek pincérkedni típusú határátkelésnek.A HÁ blog is retroblog lesz,aktualitását fogja veszteni.Sajnos.Ez az országunknak is rossz lesz,mert nem tudja leshuntölni az elégedetlen fiatalokat,meg csökken a hazautalás.

tanato 2015.04.17. 09:33:59

@DonTintoretto: Na ilyen legrosszabb esetben szerintem a mi már úgyis kint vagyunk nem lesz mindenkire védőhatású,csak azokra akik 100%-ban jogilag az adott célországhoz fognak tartozni.És ez vonatkozni fog a jól képzettekre is valszeg.2004 előtt egy magyar szakorvos ugyanúgy nem tudott szabadon munkát vállalni pl. Angliában mint egy pincér.Ha egyszer zár lesz/reméljük nem/az mindenkire fog vonatkozni.

DonTintoretto 2015.04.17. 09:38:30

@tanato: Persze, hogy a szakorvos sem tudna szabadon munkát vállalni, át kéne esnie gondolom valami olyasmi elbíráláson, mint pl Ausztráliában. Valahogy el kell bíráni, hogy van-e rá a szükség.

Persze sok féle lehetőség van. EU-n belül marad a szabad vándorlás, ellenben EU-n kívülről csak a képzettek beengedése, ez is egy lehetőség.

Majd meglátjuk. Remélem megszerzem a francia állampolgárságot, mielőtt az FN hatalomra jut :)

tanato 2015.04.17. 09:41:19

@DonTintoretto: Erről van szó,aki nem lesz állampolgár,az kétes hogy maradhat e majd.De ez mondom a legrosszabb vízió.Remélem sosem jön el.

DonTintoretto 2015.04.17. 09:44:59

@tanato: Kétes, a mondanivalóm lényge, hogy aki az UKIP-ra klikkelt itt és képzett munkavállaló, az gondolkodhat úgy, hogy elege van a beáramló leszakadt tömegekből, és ezért örülne, ha csak a képzett munkavállalók jöhetnének/maradhatnának. Tisztában léve azzal, hogy ezzel neki is meg kell mérettetnie.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.04.17. 09:59:06

Hogy ne csak politika legyen:
A cikk címe az Origo címlapján: "Amikor még Londonban több volt a szamár, mint a magyar"
toochee.reblog.hu/london-utcain-1876-1877

Itt még mindig több. :)))

tanato 2015.04.17. 10:01:12

@DonTintoretto: Ez nagyon igaz minden állam a képzett munkavállalók beáramlásának örülne Magyarország is,a többinek meg fel is út le is út.De azért legyen olyan is aki a nemszeretem munkát elvégzi helyettünk,szemetes,mosogató,mezőgazdasági nehéz fizikai munka,gyerekfelvigyázás,háztartási munka,idősgondozás stb.Szóval azért fából vaskarika is van benne,mert kellene a képzetlen is ezen munkák elvégzésére.Mondjuk a gyerekvigyázást, háztartási munkát megoldják a nyugatiak az au-pairekkel ideiglenes kétéves vízummal a letelepedés ígérete nélkül,de hogyan tudják majd a többi "büdös"munkát elvégeztetni másokkal,ha nem lesz szabad mozgás,ott is pl. a mezőgazdaságban au.-pair vízum lesz?

DonTintoretto 2015.04.17. 10:08:58

@tanato: A probléma jogos. Ellenben ha erre most egy kissé ironikus, nonpolkorrekt választ adnék, még az internetről is letiltanának :) De szerintem Európa pár generációra megoldotta magának, hogy legyenek erre megfelelő tömegek, már amennyiben kevesebb segély és több elvárás lesz.

Golf2 2015.04.17. 10:20:00

@DonTintoretto: szerintem durva hogy 1 külföldi a külföldiek ellen szavaz...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.17. 10:20:00

@tanato:

Jelenlegi formájában úgysem tartható az EU, szóval az egész kérdés tök mindegy. Másod- és harmadrendű kérdésekben megy az ádáz vita, sokszor álvita, miközben az elsőrendű alapkérdésekben vannak súlyos szakadékok az álláspontokban. S jellemzően ez nem a periféria sara, hanem a centrumé. Az EU belső magja nem hajlandó semmit se áldozni az EU-ra, miközben az előnyöket maximálisan élvezi. Csak idő kérdése a végleges leomlás, csak ez is amolyan brüsszeli módon, azaz lassan, szánalmasan fog menni.

Szóval azt lehet mondani: ha egy kelet-európai szeretne nyugaton dolgozni, annak érdemes sietnie, mert nem biztos, hogy ugyanez meg tudja tenni 2020-ban is, alig 5 év múlva. (Nyilván itt nem gondolok valamelyik keresett szakmájú emberre, mert azoknak az EU előtt is biztos munkahelyük volt nyugaton. s ezután is lesz.)

DonTintoretto 2015.04.17. 10:29:00

@Golf2: Azt is durvának tartanád, ha nyugdíjas egy olyan pártra szavazna, aki növelné a nyugdíjkorhatárt és csökkentené a nyugdíjasok kedvezményét?

tanato 2015.04.17. 10:30:01

@maxval bircaman szerkesztő: Így van,jól látod,sajnos jelenleg én is a rosszabbik forgatókönyv felé hajlok az eszemmel,miközben a szívemmel a jelenlegi szabad mozgású EU-t szeretném látni az örökkévalóságig.De a keresett szakmájú embereknek is sokkal nehezebb lesz belépni a gazdag államok munkaerőpiacára.Gondolok én itt pl. egy szakorvos/vagy mérnök/ többfordulós nyelvi és szakmai különbözeti vizsgáztatására,ami már a küldő országban élők közül sokakat el fog riasztani az indulástól.Úgy mint 20 éve.Akkor is mentek a szakorvosok pl. de akkor csepegés üzemmódban,most meg ugye csurgás üzemmódban.

Din Serpahis 2015.04.17. 10:40:11

@tanato: Ez teljesen nonszensz, ugyanis a nyugati allamok gazdasaga a bevandorlas nelkul fel perc alatt bedolne.
Nezzuk meg az IT-t. Becsben, a cegnel, ahol dolgoztam, a munkavallalok cirka 3/4-e bevandorlo volt. Itt Svajcban a 30 projekttag kozott van mutatoba 1 svajci.

Honnan tudnak oket potolni?

DieNanny CH 2015.04.17. 10:43:47

@Golf2:

Szerintem ez hasonló ahhoz, hogy: miért barátkozzam csak azért valakivel, mert magyar? --> miért fogadjak el bárkit, csak azért, mert külföldi?
Ha otthonomnak érzek egy országot, ahol élek, akkor a javát akarom, ezért megnézem, mely emberek szolgálják a javát. Mint ahogy a Mo-on élőknek is tele van a hócipőjük a képzetlen, munkanélküli családtagokkal - akikről @Tanato ír sokat - akik csak használják az ingyenes tb-t, de nem fizetnek bele.
Legyen szelektálás. Szelektáljanak engem is akár, hiszen ez is beletartozik. Ha szeretem az országomat, nyelvvizsgával bizonyítom, hogy tudom a nyelvét. Képzem magam, stb, amiket elvárnak.

tanato 2015.04.17. 10:46:21

@Din Serpahis: Jó kérdés,de itt most úgy látom a politika Felül fogja írni a józan észt,mint annyiszor a történelem folyamán.

tanato 2015.04.17. 10:47:52

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Jogos amit írsz,bizonyosan lesz szelektálás,csak az sajnos a fűnyíró elv alapján a dolgozni akaró leendő bevándorlókat is el fogja kaszálni.

qkuc 2015.04.17. 10:48:04

@tanato: Aztán majd lobbiznak a cégek és fordítanak egyet azokon a szigorú szabályokon, ld. Kanada, új bevándorlási rendszere.

tanato 2015.04.17. 10:51:43

@qkuc: Jogos,keresik majd a kiskapukat,hogy a megfelelő szakszemélyzethez jussanak.

rezsöatya 2015.04.17. 11:01:55

@tanato: namarmost, a gyerek felugyelet, idoagondozas nem eppen kepzetlen munkaero kategoria.

"minden állam a képzett munkavállalók beáramlásának örülne Magyarország is"

Ez sem igy van! Pont ezert vandorolnak ki Mo-rol a kepzett emberek.

Lasd felsooktatasunk helyzetet:

youtu.be/qgqWbYb3ZcU

tanato 2015.04.17. 11:06:12

@rezsöatya: HÁát,az au-pairek nem éppen szakképzett lányok.A fogadó országban megvan viszont az előnyük,hogy nem kell nekik fizetést adni csak zsebpénzt,nem jogosultak nyugdíjra,meg ha lejár az aupair vízumuk haza lehet zsuppolni őket.

rezsöatya 2015.04.17. 11:09:43

@tanato: nem arrol irok, kik valojaban, hanem hogy kiknek kellene lenniuk. Ugye miniszterek (sot, "álamfők") kozott is van kepzetlen... :-P

Golf2 2015.04.17. 11:10:32

@DonTintoretto: hát az is a saját fajtájával cseszne ki

Golf2 2015.04.17. 11:10:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: de tėged is befogadtak csak korábban

Din Serpahis 2015.04.17. 11:10:42

@tanato: Ugyan, dehogy. Nezd meg Svajcot - itt ugye megszavaztak a nepek, hogy valamit szigoritani kell a bevandorlason. A kormany ehhez kepest egyelore nem csinal semmit, az idot huzzak, meg mindenfele kiskapukat keresnek.

Ami bevandorlas fronton megy az europai politikaban, az zomeben parasztvakitas.

Din Serpahis 2015.04.17. 11:10:51

@tanato: Na most, ha megnezed pl svajcot, itt eleg eros szelektalas van, nincs is tele a varos muszlimokkal meg mindenfele gyanus elemmel.

Mindezek ellenere az orszag lakosainak 20 szazaleka bevandorlo...Aki dolgozni akar es talal is maganak munkat, azt siman beengedik, viszont nincs az az eloskodes mint amit UK-ben meg a Svedeknel mondjuk levagnak sokan. Teljesen jo ez igy.

tanato 2015.04.17. 11:12:51

@rezsöatya: Mo.on meg fokozottan érvényes hogy a józan észt felülírja a politika.

tanato 2015.04.17. 11:14:14

@Din Serpahis: Jogos,de SVájc nincs is benne az Unióban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.17. 11:15:51

Asszem lassan az Úká is be fog záródni a határátkelők elől, úgy mint az Usa, Kanada, Ausztrália.Ha meg viszont az únióban is elkezdődik ez a tendencia, akkor itt nem fog megállni, a többi "jól menő" ország is előbb-utóbb becsukja a kapuit.Csak idő kérdése.Szerintem.Svédoszágnak is kéne ilyen aussi pontrendszeres szűrőnek lennie, mint egy falat kenyér...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.17. 11:17:05

@tableno: Esküszöm, nem láttam még a kommentedet, mikor írtam az enyémet.Ha látom, be se gépelem.
Szóval hezitálók, gondolkozók, igyeksön van...

DonTintoretto 2015.04.17. 11:17:27

@Golf2: Tetszik a válaszod, mert konzisztenciát mutat.

Ugyanakkor ki dönti el, hogy az egyén kivel vállal közösséget? Nyugdíjas a nyugdíjassal vagy az ország hosszú távú érdekeit szem előtt tartó polgár a hasonszőrű társaival?

Egy képzett mérnök kivel vállaljon közösséget? A többi képzett mérnökkel vagy külföldiként bármilyen háttérrel rendelkező külföldivel?

Szerintem mindenkinek a maga joga eldönteni és nincs helyes vagy helytelen döntés.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.17. 11:22:47

@rezsöatya: szakmája válogatja, mindenhol azt olvasom évek óta, hogy hatalmas informatikus hiány van itthon. A béreken is látszik.

DieNanny CH 2015.04.17. 11:33:19

@rezsöatya:

Ez a videó (előadás) döbbenetes! :-(((

rezsöatya 2015.04.17. 11:33:27

@Zka: hiany az van (pl. orvosokbol is), de itt jon az, amit @tanato: irt, hogy a politika felulirja a jozan eszt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.17. 11:34:12

@Golf2: Szerintem meg nem durva.Én is így szavaztam.Elég volt a csőcsele-beilleszkedni nem akaró-csürhe népségből, akik még az állam által ingyenesen adott segálylakásokból is válogatni akarnak.
Hátalóf@szt, mama.Illetve ámbokk (unblock) a muszlimok ellen vagyok, ők egyszerűen nem valók Európába.Most biztos jól benépszerűtlenedtem sokaknál, de ez van.

DieNanny CH 2015.04.17. 11:36:11

@Golf2:

Ha nem kaptam volna munkát, 3 hónappal később el kellett volna mennem. És azért kaptam munkát, mert jó a nyelvtudásom (a nyelvvizsgapapírom csak hab volt a tortán), valamint, mert szakképzett vagyok.
És nem EUs országban vagyok, tehát itt még szigorúbbak a feltételek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.17. 11:39:31

@qkuc: Új?Mihez képest új?Én ott tartok, hogy nagyjából kb senkit nem fogadnak, esetleg a lángelme-kategóriát, hiányszakmákban...

coeris 2015.04.17. 11:39:51

@rezsöatya: koszonom, ez erdekes volt nagyon. Bizonyos szempontbol tenyleg kicsit demagog volt, ahogy az eloado mondta, de szerintem a kozhangulatot jol jellemzi. Nekem ott volt tavaly a diploma utan az otthoni doktori, kutatoi palya kiteritve, hogy erre tessek tovabb, de a berek es az egyeb korulmenyek miatt azt mondtam, hogy kosz, nem, megprobalom kulfodon. Szerencsere bejott.

Ennek ellenere szerintem Magyarorszag orulne a kepzett munkaero bearamlasanak, akarmennyire is nem ezt kommunikalja, csak eppen kitermelni nem hajlando maganak...

Hogy ontopic is legyek: szerintem annyira keves a konkret adat a bevandorlas minden hatasarol egyben, hogy nehez eldonteni, hogy tenyleg jo-e, ha igen kinek, kik a vesztesek es hogy milyen regulaciora szorul. Valahogy ugy erzem az egesz az erzelmi szinten mozog inkabb. Raadasul, EU-n belul legalabbis mindenkeppen, erdemes lenne ketiranybol nezni a dolgot, mert akik bevandorolnak, azok valahonnan eljottek. Ennek valoszinuleg mindket oldalon van pozitiv meg negativ hatasa, es pont ezert lenne jo egy egyseges platform (EU), ahol osszehangoltan lehet errol egyeztetni es szabalyozni. De hat ugye nem ezt latjuk.

rezsöatya 2015.04.17. 11:40:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
"Ha draganak talalod az oktatast, probald ki a tudatlansagot!"

Hat ezt tesszuk ma! - mondta a professzor...

:-(

M. Péter 2015.04.17. 11:43:02

@tanato: De ugyanúgy van a munkaerő szabad mozgásáról egyezmény, aztán megszavazták, hogy legyen korlát, bár konkrét törvényt még nem hoztak.

Sanyi9 2015.04.17. 12:11:30

@Din Serpahis: Melyik varos Svajcban nincs tele muszlimokkal? Svajcban a muszlimok aranya (5.7%) magasabb, mint peldaul UKban, Svedorszagban vagy Nemetorszagban.

qkuc 2015.04.17. 12:13:10

@geegee: Nem annyira lehetetlen, :). www.cic.gc.ca/english/express-entry/index.asp

Azért ha az állam is segít munkát keresni, az nem egy rossz dolog, persze nagyon még nincsenek vélemények és tapasztalatok pl. a Job bankon keresztüli történő állások kapcsán, egyelőre én kivárok.

Golf2 2015.04.17. 12:14:48

@DonTintoretto: mėg ha 1szūletett brit ágálna az ok de bevándorlò a bevándorlò ellen

Igaz Barát 2015.04.17. 12:18:49

@Golf2:
Tehát te úgy gondolod, hogy egy bevándorló, aki kemény, becsületes munkával bedolgozta magát egy országba, hozzájárulva a gazdasághoz mind munkáját, mind adóját tekintve, annak kutya kötelessége eltartani azokat a bevándorlókat, akik csak a segélyért mennek ugyanebbe az országba?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.17. 12:49:41

eduline.hu/kozoktatas/2015/4/17/hajszine_miatt_tiltottak_ki_egy_lanyt_a_gim_H2XVUO
ha már Anglia, kitiltottak egy diáklányt az iskolából az élénk vörös haja miatt. ami magától olyan, nem festett....
komolyan, az ember mindig azt gondolja, hogy a l'art pour l'art hülyeség kategóriában nincs már lejjebb, de mindig van.

Golf2 2015.04.17. 12:49:49

@Igaz Barát: nem. De bizza az ōslakosokra a bevándorlòkėrdėst.Nem csak a sumákokat akarják elhajtani az a baj.

DieNanny CH 2015.04.17. 12:57:08

@Golf2:

Ha jogom van szavazni, mint egy őslakosnak, miért ne élnék a jogaimmal?

Igaz Barát 2015.04.17. 13:02:58

@Golf2: Pedig ezt mondod. Bevándorló vagy, hát tűrd el, hogy a dologtalan semmirekellőkkel kerülj egy kategóriába.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.17. 13:06:15

@tableno: az az unió végét jelentené, hiszen a szabad mozgás és munkavállalás az unió alapelve, gyakorlatilag azt jelentené a megszüntetése, mintha usa-ban az államok közt nem lehetne szabadon mászkálni
(oké, hogy föderáció és unió nem ugyanaz, de a téma szempontjából igen)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.17. 13:17:34

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

"Ha jogom van szavazni, mint egy őslakosnak, miért ne élnék a jogaimmal?"

Pontosan így van.

Ez pont ugyanaz, mint a két magyar szélsőség viszonya a döntéshozatalhoz.

A ballibek szerint a határontúli új magyar állampolgárok húzzák meg magukat, s örüljenek, hogy meg vannak tűrve, s a legjobb, ha erősen szégyellik magukat, amikor pl. szavaznak. (Az igazság kedvéért hozzátenném, ez azért nem minden ballibre igaz, mert pl. Bajnaiék ebben a kérdésben kifejezetten a Fidesszel értettek egyet.)

A jobbikosok szerint meg a magyarországi nem-magyar kisebbségek örüljenek, hogy az ősieket az ország befogadta, s most ne "ugráljanak". Pl. állítólag "árulás" volt, hogy a XVII. században befogadott menekült szerbek utódai 150-200 évvel később a magyarok ellen fordultak. (Nem az, hiszen csak saját érdekeiket védték, amihez minden joguk megvolt.)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.17. 13:18:02

@rezsöatya: az hagyján, de veled álmodtam.....részleteket én sem tudok.

kardio1 2015.04.17. 13:52:48

@DonTintoretto: Az FN a maghrebieket akarja Franciaorszàgon kivül làtni, nem a magyarokat. Ne aggodj emiatt!

DonTintoretto 2015.04.17. 13:56:29

@kardio1: Köszi, nem aggódom, csak iróniának szántam :) Meg aztán úgyis keresett a szakmám. :)

Az viszont tényleg elgondolkodtat, hogy én vajon 3 vagy 5 év után pályázhatok az állampolgárságra. Van egy Budapesten kiállított de egy francia egyetem által is aláírt DEUG-öm (francia alapmérnöki diploma...), no majd hamarosan utánajárok. De ha bárkinek van bármi hasznos infója, azt köszönettel veszem.

kardio1 2015.04.17. 14:02:21

@Golf2: En sem tàmogatom a kltùraidegen bevàndorlàst, sem a segélyeken logni akarok bevàndorlàsàt, pedig nem vagyok született francia. Van ez igy, nem meglepô. Màrcsak azért sem, mert senki sem akarja, hogy ingyenélôkkel vegyék egy kalap alà, noha becsületesen dolgozik.

kardio1 2015.04.17. 14:06:41

@DonTintoretto: Az a kérdés, hogy a diplomàdat francia felsôoktatàsi intézmény àllitotta-e ki, vagy hogy ilyennek fogadjàk-e el. Ez esetben nem kell öt év, hanem elég 2 évi franciaorszàgi tartozkodàs:

Réduction de la durée
La durée de résidence habituelle en France est réduite à 2 ans dans les cas suivants :

si vous avez accompli avec succès 2 années d'études en vue de l'obtention d'un diplôme délivré par un établissement d'enseignement supérieur français,

si vous contribuez au rayonnement de la France,

si vous présentez un parcours exceptionnel d'intégration (activités ou actions accomplies dans les domaines civique, scientifique, économique, culturel ou sportif).

Dispense de durée minimum
Vous n'êtes pas soumis à la condition de résidence habituelle de 5 ans, si vous vous trouvez dans l'une des situations suivantes :

avoir accompli des services militaires dans l'armée française, avoir contracté, en temps de guerre, un engagement volontaire dans les armées françaises ou alliées,

avoir rendu des services exceptionnels à la France (dans ce cas, le décret de naturalisation intervient après avis du Conseil d'État sur rapport motivé du ministre compétent),

avoir obtenu le statut de réfugié en France,

avoir le français comme langue maternelle ou avoir suivi une scolarisation d'au moins 5 ans dans un établissement enseignant en langue française dans un État dont la langue officielle ou l'une des langues officielles est le français.

DonTintoretto 2015.04.17. 14:17:21

@kardio1: Oh, köszönöm szépen.

Igazából továbbra sem vagyok benne biztos. Az én papíromon ez áll:

"Ce certificat d'études universitaires de niveau L2 déllivré conjointement par la BME et l'INSA de Rennes dans le cadre de la Filière Francophone de BME"

Kiállítva ugye a két egyetem által, de Magyarországon volt a képzés (plusz 3 hónap stage Franciaországban)... Igazából az elfogadását és az elutasítását is meg tudnám indokolni. Szóval szerintem megpróbálom majd ezzel is.

2015.04.17. 14:46:25

@kardio1: Doki, akkor te is orulsz a hurnek, hogy Husvet hetvegen 10000 maghrebi es sziriai menekult erte el Europa partjait? Elsosorban muszlimok.
Az egyik hajorol a muszlimok a tengerbe hajitottak nehany keresztenyt.
Ez a nagy humanitarussag lesz Europa veszte.

A poszthoz.... a skotok fogjak egesz Angliat zsarolni pitianer dolgokkal. Sokkal jobb lett volna, ha levallnak. Sajnos a neverendumot nem szavaztak meg. A remeny, hogy allitolag lesz meg a skot levallasrol (pup a hatunkon) szavazas a jovoben.

2015.04.17. 14:47:49

@kardio1: az utolso para alapjan en is kerhetem az allampolgarsagot :)))

ganjagym 2015.04.17. 15:04:19

@Golf2: senki nem szavaz a'kulfoldiek' ellen. de latastol-vakulasig dolgozva, vert izzadva (ok, nemileg tulzo igy) boldogulo csaladfenntartokent roppant frusztralo nezni az ingyenelo retegeket. a UK bennszulottek egy jelentos reteget sajnos raszoktatta a politika az eloskodesre, semmi szukseg ujabb piocakra az allami ellatorendszereken. ha valaki kapni akar a kozosbol, adjon is bele. tudod, szep dolog a jog, a juss, de kotelesseg is van a vilagon. most kuldte el facebookon egy angol haverom a UKIP manifestot (www.ukip.org/ukip_manifesto_summary, ill a video verzio:www.telegraph.co.uk/news/politics/ukip/11540032/lection-2015-Ukip-manifesto-in-90-seconds.html), teljesen korrekt (ok, demagog, dehat mindenki demagog). (bar en az EU-bol valo kilepest egy alkufolyamat inditasakent ertelmeznek szivem szerint)

pasztasuta 2015.04.17. 16:00:55

@charlieharper: a Frontex foigazgatoja mar marciusban mondta, hogy informacioik szerint 500ezer-1millio menekult keszul elindulni Libiabol Europaba. Es tenyleg: naponta tobbszazan erkeznek, van hogy ezer folott is. Mivel mar az osszes befogado kozpont tultelitett, most urgently probalnak szallast talalni es elosztani oket a regionek kozott. Lombardia es Veneto kormanyzoi ket napja beintettek a belugyminiszternek, hogy 0 helyet hajlandoak biztositani a menekultek elszallasolasara..

Mr Long 2015.04.17. 16:08:45

@Golf2: A kulfoldi egy altala idealisnak tartott orszag MELETT szavaz, mint egy nem kulfoldi. Az idealis meg egyeni izles kerdese, de mivel utalom a tokfozeleket, mindenki bekaphatja, aki szereti...

2015.04.17. 16:31:52

@tanato: Mezogazdasagi idenymunkakra mar regen letezik UK-ben egy specialis vizum, nem tudom hogy meg mindig van-e, de minden tovabbi nelkul bevezethetnek ujra. Az pedig mar csak legenda hogy a helyiek nem vegeznek 'alantas' munkat; foleg a gazdasagi valsag ota szuletett briteket is lehet talalni minden munkakorben. Es meg sokkal tobben lennenek ha nem lenne az hogy gyakorlatilag diszkriminaljak oket a munkaadok, pl. szivesebben vesznek fel gyarakba lengyeleket mert jobban ki lehet oket hasznalni mint a briteket.

2015.04.17. 16:40:09

@ganjagym: +1000, teljesen igy latom en is.

tanato 2015.04.17. 16:48:05

@Mirjam2: Igen valszeg ez lesz,egy speciális "au-pair" vízum lesz fizikai munkásoknak amivel csak ideiglenesen lehet majd dolgozni,de letelepedni nem,akárcsak az Öböl mellett az ázsiai munkásoknak.

2015.04.17. 16:52:58

@Golf2: A szuletett brit allampolgarok nagyon jelentos resze masodik vagy tobbedik generacios bevandorlo. Akkor nekik sincs 'joguk' a UKIP-re szavazni? Kinek van? Megjegyzem hogy a UKIP jelenlegi vezetoje a francia hugenottak leszarmazottja es a felesege nemet, tehat a te logikadat kovetve lehet hogy o meg a felesege sem szavazhatnanak a 'bevandorlok ellen'.

2015.04.17. 16:59:44

@tanato: Nem, ez kifejezetten mezogazdasagi munkara valo vizum volt, az au pair meg a fizikai munka teljesen mas. Mondom, nem nehez ugy altalaban fizikai munkara briteket talalni. A mezogazdasagi munkara azert kellett kulon behozni embereket mert ez idenymunka es a semmi kozepen, videken kell lakni hozza, erre pedig valoban nem hajlando a britek tobbsege mivel nem erne meg nekik.

A kozel-keleten teljesen mas a helyzet, az ottani allamok nem akarjak hogy barki is hivatalosan letelepedjen es allampolgarsagot kapjon ott, kepzettsegtol es szarmazastol fuggetlenul. A 'vendegmunkasok' jelentos resze arab, de pl. hiaba sziriai orvos valaki, akkor sem adnak neki allampolgarsagot mert teljesen maskepp kezelik ezeket a kerdeseket mint a nyugati allamok.

tanato 2015.04.17. 16:59:56

@Mirjam2: Én min denképpen sajnálom ha így lesz,mert vége a szabadság érzetének,hogy fogom magam és munkát vállalok valahol az Unióban/pl. van egy főiskolai diplomám,álláslehetőségem nincs,viszont tudok angolul ezért elmegyek pincérkedni Londonba/.Én úgy nőttem fel,hogy belülről voltunk bezárva, most meg majd kivülről leszünk.,ha bejön ez.Retroblog lesz a HÁ ,aktualitását fogja veszíteni.

tanato 2015.04.17. 17:04:57

@Mirjam2: Az au-pairt csak azért írtam macskakörmök közt persze hogy az sem adott letelepedési engedélyt,csak ideiglenes tartózkodást.Ez a legkényelmesebb a fogadó államnak,nem kell a szociális gondokkal bajlódni,ha öreg és beteg lesz az "au.-pair" munkás,haza lehet zsuppolni.Viszont az "aljamunka"el lesz végezve.És ezt nem csak Angliára értem.Így lesz az a többi gazdag államban is ha először elkezdi az egyik.Vége a dalnak.

P.Elliot 2015.04.17. 17:14:56

@Mirjam2: Vegre valaki aki belatja hogy a helyiek is elvegeznenek mindenfele alantasabb munkat, nincs szukseg kulfoldrol hozatni ra embert. Eleg regen elek Usaban ahhoz hogy visszaemlekezzek ra hogy regen bizony semmi szukseg nem volt senkire, a hazaiak ellattak mindent. Megfelelo fizetesert persze amit meg is kaptak mert a gazdagek illetve a vallalatok megertettek hogy meg kell oket fizetni rendesen. Erre megjelentek az illegalis dolgozok, jol letortek a bereket, raszoktattak a munkaadot arra hogy keresse az olcsojanosokat, / foleg a Pedrokat/, nem torodve azzal hogy igy a hazaiaknak nem lesz munkaja, tonkremegy bele az orszag, visszafordithatatlan folyamatot ideznek elo. Ma mar ha egy ember dolgozik csak a csaladban akkor abbol nem tudjak fenntartani magukat, illetve hazat sosem vesznek, plusz amig regen meg voltak becsulve az alantas munkakorben dolgozok is mert itt sosem volt lenezve senki azert mert mit dolgozik, most azert mar nem olyan termeszetes hogy xy wc-t pucol egesz eleteben, ez a munkaja, es persze ez illegalis mert amerikai nem fogja olyan keves penzert elvegezniEzt az egesz "a hazaiak nem vegzik el, muszaj kulfoldrol hozatni embert" ocska suket dumat vilagszerte a gazdagok talaltak ki. Egy szo sem igaz belole.
Vissza kell allitani a regi rendes fizeteseket es lesz hazai palyan is mindenre ember. Minden orszagban.
Amerika egyebkent szivesen fogadott mindig is legalis bevandorlot, mindenfele munkakorben es most is azt tenne ha nem ozonlottek volna el a mexicoiak az orszagot. 30 milliora teszik a szamukat es mindennap szazaval jonnek ujak es nem is akarnak tenni erte semmit.
A multkori elnokvalasztasnal volt egy fekete elnokjelolt aki azt talalta mondani hogy keritest vegig a hataron, villanyt bele, kiirni angol es spanyol nyelven is hogy mi tortenik ha felmaszik ra valaki erre ugy nekiesetek hogy nem gyozott szabadkozni hogy csak trefabol mondta. Pedig csak egyeszuen igy kepzelte megoldani hogy ide tobbet papir nelkul nem johet at senki. Kesz!
Ki is esett a versenybol.

P.Elliot 2015.04.17. 17:20:42

@Mirjam2: A mezogazdasagi munkak annyira gepesitve vannak mar manapsag hogy nagyon keves ember kell hozza. Mar nem asnak, kapalnak kezzel, elvegzik a gepek egyetlen ora alatt 100 ember egy heti munkajat vagy tobbet. Mindenre van ember csak fizessek meg oket rendesen, Plusz vegyek le a segelyeket es maris indulnak a kozsegelyes dolgozok is dolgozni mert enni kell.

2015.04.17. 17:35:57

@tanato: En tovabbra is azt gondolom hogy nem lesznek a kozeljovoben ilyen korlatozasok, valoszinuleg evekig nem, lehet hogy azutan sem. Pedig jobb lenne a briteknek pl. ha korlatoznak a bevandorlast, de szerintem nem fogjak.

Taxomükke (UK) 2015.04.17. 17:37:02

@ganjagym: Szerintem is elsősorban az ingyenélő, munkakerülő angolokat kéne kipaterolni Angliából.

tanato 2015.04.17. 17:38:58

@Mirjam2: Világos a briteknek jobb volna,de hogy mikor és egyáltALÁN lesz e belőle valami azt majd a jövő eldönti.Ha lesz, a volt szovjet blocknak bizonyosan rosszabbul fog menni mint most.Több munkanélküli lesz és kevesebb keményvaluta.

ganjagym 2015.04.17. 17:49:56

@Taxomükke:
sajnos azzal nem lehet kozbeszedet tematizalni, plane valasztast nyerni. nincsen cenzus, a Benefit Street lakoi is valasztanak:(

masreszt mindenki szuletik valahova, s joga van semmittevonek, naploponak, a tarsadalom eloskodojenek lenni a sajat 'hazajaban', de csak ott. hogy a tarsadalom mihez kezd vele, az mas kerdes.

de a bevandorlas uzlet. nyerni akar a migrans, miert lenne baj, hogy a befogado orszag is szeretne profitot a befogadottbol?

2015.04.17. 18:01:55

@P.Elliot: En ezt mar tobbszor irtam, de nem nagyon nepszeru velemeny itt a forumon :). Az angolok is elmennenek es el is mennek barmilyen munkat elvegezni, viszont most mar sokszor diszkriminaljak oket a sajat orszagukban. Pl. hallottam egy riportot egy angol csajjal aki hotelben dolgozott de felmondott mert rajta kivul mindenki litvan volt, nem beszeltek angolul o meg litvanul nem beszelt, es a litvan nok egy csomo olyan dolgot elturtek a szinten litvan menedzsertol amit o nem turt el, pl. fogdosta oket a pasi de a tobbi no vagy azt gondolta hogy ez normalis, vagy feltettek az allasukat es nem mertek szolni semmit. Ezt ugye angol noi dolgozokkal nem lehetne megcsinalni. A fizetesek pedig ezekben a munkakorokben evek ota lefele mennek, mert a bevandorloknak meg mindig megeri, a helyieknek pedig igy mar nem. Aztan a vegen rasutik az angolokra hogy ingyenelok. Pedig sok esetben csak annyirol van szo hogy egy angolnak nem eri meg minimalberert evekig nehez munkat vegezni azert hogy a vegen osszegyujtson mondjuk 20 ezer fontot, mert azzal sem fog semmire menni Angliaban, Litvaniaban meg hazat vesz belole valaki, igy nyilvan jobban motivalva van hogy keves penzert sokat dolgozzon.

Tapsi75 2015.04.17. 18:05:32

Csak jelzem, hogy senki nem azt mondta szavazzunk a bevándorlók ellen. Mindösszesen annyit, hogy a mostaninál egy kicsit jobban meg kellene szurni a bevándorlókat, pl aki nem akar dolgozni, arra nem kíváncsiak. Segélyért ne álljon sorban. Aki "csak" dolgozni akar, es hajlandó egy kicsit angolul is beszélni, az jöhet. Azert ez nem olyan nagy keres, ha mar Anglia az ország neve...

P.Elliot 2015.04.17. 18:14:27

@Mirjam2: Ezt mar en is eszrevettem hogy nemigazan hiszi el senki hogy igy van pedig igaz.
Semmi baj azzal hogy az emberek hataratkelnek mert minden orszag tud fogadni bizonyos mennyisegu embert, foleg hogy a szuletesek szama lecsokkent. De ugy tegye hogy fizesse meg a bevandorlokat rendesen hogy azok fel tudjak epiteni az eletuket, tudjanak hazat venni es nem eppen csak megelnek. Inkabb kevesebb embert fogadjanak be de azoknak biztositsak a jovot. A minosegi jovot.
Meg hat otthon is, nem elvandorolni kell mert muszaj hanem az asztalra csapni hogy itt nincs jovo, komoly reformot kernek orszagon belul.
Nem igaz hogy nem lehetne megrendezni visszahozni orszagon belul a munkahelyket, beinditani a termelest, kirakni az orszagbol a nagy haszonleszivo vallalatokat, es az elelmiszer aruhazakat is. Azok sem maguk termelnek hanem veszik valahonnan ahol olcso, miert nem csinalnak otthon is ilyet, akar allamit es a haszon nem menne ki az orszagbol.
En nem vagyok kozgazdasz de tuti hogy gatyaba raznam az orszagot egyszeru de hatasos beosztasi es termelesi fogasokkal. Persze, mindenrol el kellene az utolso fillerig szamolni, semmi zsebtoltogetes....
Miert nem lehet tenni valamit?

wuaaa 2015.04.17. 18:45:56

Nem tudom, melyik másik nyugat-európai országban dolgoztatnak annyi odavándoroltat minimálbéren mint Angliában.
És pont őket zavarja legjobban a sok bevándorló?

2015.04.17. 18:58:47

@wuaaa [nor]: Bocsi, nem 'dolgoztatjak' oket, az illetok szabad akaratukbol dontottek ugy hogy Angliaba koltoznek es minimalberert dolgoznak, nem az angolok hurcoltak be oket. Valoszinuleg nagyon keves orszagban kap annyi szocialis tamogatast egy minimalberen elo ember mint Angliaban.

2015.04.17. 19:01:12

@P.Elliot: Teljesen egyetertek veled, de biztosan jonnek majd az okosok akik megmagyarazzak hogy rosszul gondoljuk :)

wuaaa 2015.04.17. 19:11:44

@Mirjam2: A többi országba is szabad akaratukból mentek a határátkelők, valahogy mégis sikerül többet adni nekik a minimálbérnél.

tanato 2015.04.17. 19:16:35

@tanato: Érdekesek a kommentek is.

wuaaa 2015.04.17. 19:25:51

@tanato: Érdekes hír. De mégis, mi a terv? Kormánygéppel hozni szíriából a menekülteket ?

szarkafarka 2015.04.17. 19:29:51

@geegee:

...erzed hogy kire fogok szavazni majd legközelebb ? ? ? (kar hogy most megusztak az ujravalasztast egy latszat megallapodassal) mert az a töketlenseg ami itt megy mar (az EU-migrantokkal) az botrany a felsöfokon...

tanato 2015.04.17. 19:34:39

@wuaaa [nor]: Nem tudom,de valamit tényleg kell csinálni,teljesen elöregedünk.

2015.04.17. 19:45:49

@wuaaa [nor]: Tenyleg, szegeny bevandorlok, verzik ertuk a szivem. Miert is nem azokba az orszagokba vandorolnak be ahol minimalbernel tobbet adnanak nekik? Vagy miert nem talalnak minimalbernel tobbet fizeto munkat Angliaban? Nyilvan a gonosz angolok hibaja :)

M. Péter 2015.04.17. 19:47:20

@wuaaa [nor]: Ezt valami adattal is alá tudod támasztani?

2015.04.17. 19:48:55

Hibáztatják őket? :)

qkuc 2015.04.17. 19:53:32

@P.Elliot: Rész OFF

Lassan több lesz ott az indiai, mint a mexikói, :D.

qkuc 2015.04.17. 19:55:51

@tanato: ki a frász akar ide vándorolni? a kínaiakon kívül? :)

Mr Long 2015.04.17. 19:56:04

@Mirjam2: Volt itt ismerosom felvetelin gyari munkara. Egyedul volt nem angol. Szoval dolgoznanak ok is ;)

wuaaa 2015.04.17. 19:58:50

@Mirjam2: @M. Péter: Nem szájkaratézni járok ide. Nagy ritkán leírom a véleményemet. Leírtam. Talán nem kellett volna. Részemről ennyi.

M. Péter 2015.04.17. 19:59:35

@P.Elliot: Ennek ellenére az USA-ban még mindig van kb. 2,5 millió mezőgazdasági munkás, kb. fele illegális. Az amerikaiak sem lelkesednek a tűző napon végezett nehéz fizikai munkáért. A sérülékeny gyümölcsök szedését a belátható időn belül nem fogják gépesíteni.

2015.04.17. 20:10:58

@DonTintoretto: Mondj egy olyan nyugat-európai országot, akinek a segédmunkás kell, és nem a mérnök meg az orvos. Nincsen új a Nap alatt. Az elit jöhet, a "selejt" (szerintük) meg maradjon szépen otthon. Az angolok nagyon elbaszták az osztogató szociális rendszerüket, persze, hogy sok naplopó ment oda, plusz gyártottak pár gyereket is, mert az állam úgyis eltartja őket. Túlnő a fejükön a probléma, most már késő oltani a tüzet. Vezessék be a kvótát, de attól még mi fog változni? A segélyesek hirtelen megváltoznak, és elmennek dolgozni? :)

2015.04.17. 20:13:12

@Golf2: Számomra is felfoghatatlan. Tudathasadás, vagy mi...

2015.04.17. 20:15:26

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szavaznál egy olyan pártra, ami mondjuk 3 év múlva kirakna az országból?

2015.04.17. 20:17:58

@geegee: Szegény svédek. Ők is jól elbaszták a bevándorlási politikájukat.... :(

2015.04.17. 20:18:54

@Zka: Ahogy mérnökből is meg orvosból is. Ha sok mérnök és orvos lenne, az is látszana béreken.... :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.17. 20:28:21

@Mirjam2:

Amikor a pártvezér tavaly BG-ban járt, lebeszélni a bolgárokat és a cigányokat az Angliába való kitántorgásról, interjút adott egy bolgár csatornának.

Ott a riportternő rá is kérdezett "az Ön neve nem tűnik angolnak", mire a pártvezér elmondta, hogy ő francia származású, azaz ebből is látható, az UKIP-nek nem a bevándorlókkal van baja, hanem csak az élősködő bevándorlókkal, s természetesen szívesen lát dolgozni akaró bolgárokat Angliában.

Sanz 2015.04.17. 20:36:26

@Mirjam2: Szeretnék a bérrel kapcsolatos részére reagálni a kommentednek (vagyis hogy az alacsonyan képzettek fizetése csökken a UK-ben a bevándorlás hatására). Ezt már sokan leírták közgazdászok, hogy a segély és a munkabér közti alacsony összeg (marginális órabér) értéke az, ami eltántorít embereket a munkától.
Példa: 1 havi segély 600 font, 1 havi munkabér (160 órányi munka) 920 font --> 920-600 = 320/160 = 2 font / óra.
2 font / óráért én se kellnék ki az ágyból és szedném a meggyet.
Egyszerűen át kell alakítani a segélyezési rendszert (a hosszabb távú munkanélküliséget leszorítván átképzéssel és hasonlókkal)... mert más megoldás nincs, a jelenlegi helyzetben igenis nem fogja megérni egy csomó embernek dolgozni.

qkuc 2015.04.17. 20:37:50

- Büntetendővé tenné a határátkelők kihasználását, ami ráadásul elveszi a munkalehetőséget a britek elől.

Nem értem, hogy ez miért nincs így jelenleg.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.17. 20:50:12

@Tapsi75: en balga meg azt hittem, Nagy-Britannia.

DieNanny CH 2015.04.17. 21:02:19

@Philosoraptor:

Kritériumok vannak, hogy ki maradhat. (Munka, nyelvtudás, adózás.) Ha ennek megfelelek, miért raknának ki?

M. Péter 2015.04.17. 21:23:56

@~~Babette~~: Igazából pedig Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága. :)

tanato 2015.04.17. 21:26:57

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Mert nem vagy svájci állampolgár,így nem lennél 100% védve ha egy szélsőséges bevándorlóellenes párt jutna hatalomra.

tanato 2015.04.17. 21:29:29

@qkuc: Romániai cigányok,rengetegen jönnek idénymunkára aztán itt felejtik magukat télire is.Sok sok gyerekkel,akik magyarul sem tudnak.Volt hogy az apa tolmácsolt nálam a gyerekének aki beteg volt és csak románul/meg cigányul/ értett.

tanato 2015.04.17. 21:33:44

@Philosoraptor: A selejt maradjon otthon,de legyen azért aki a nemszeretem munkát elvégzi.Nehéz testi munka, mg. idénymunka,köztisztaság háztartási munka gyerekfelügyelet,idősgondozás stb.

ganjagym 2015.04.17. 22:00:17

@wuaaa [nor]: a rabszolgasag mar regen vegert, inn a UK-ben sokkal elobb, mint mashol. Senki nem dolgoztat senkit. Ha nem teszik a ber, lehet menni mashova, a halal becses kis fasz.ra.. Ennyi.

ganjagym 2015.04.17. 22:05:36

@wuaaa [nor]: az (angol) allam nem jotekonysagi intezmeny/charity/caritas/chevra kadisha/ egyeb. ha termelsz GDP-t, barmi merheto hasznot, legy udvozolve ezen esos (hahahaha) szigeteken, minden egyeb esetben, kerunk tisztelettel, vegyel jegyet a kovetkezo repulore vissza ahonnan jottel (vagy kapaszkodj vissza egy kamion kipufogojara, sorry)

morsels (törölt) 2015.04.17. 22:08:28

@tanato:
Most nem azert, de ez a hozzaszolasod legalabb olyan 'demagog', mint amikkel nem ertesz egyet.

Sanz hozzaszolasaban van a 'titok' nyitja. Vagy legalabbis egy resze a kirakos jateknak.
Az angolok a sajat joleti allamuk rendszerebe dolnek bele, mint egy kardba akkor, amikor egyreszt a sajat 'selejtjuket' (ertsd ugy, hogy a munkaero piacra valo kepessug eselye nagyon alacsony) olyan mertekben tamogatjak, hogy alacsony beru munkak elvegzesehez a bevonasuk gyakorlatilag ertelemetlen, mert a szocialis segelyekbol is meg tudnak elni.

Namost az, hogy sokan ezt a bevandorlok (pontosabban mas orszagokbol lehetoseget keresok) ezt kihasznaljak, az egyszeru gazdasagi problemara valo megoldas.

A hiba ott van, amikor mar csoportok csak az angol szocialis ellatasra alapoznak, mert igy az eleve nehezen fenntarthato szocialis halo nem gazdasagi segitseget, hanem a halora nehezulo nyomast kap.

Szoval itt nem arrol van szo, hogy az 'angol' (vagy amerikai, vagy masok) nem akarjak elvegezni a munkat, hanem vannak olyan tarsadalmi jelensegek, amik most, a nagy szintu 'nepvandorlas' miatt kerultek felszinre.

ganjagym 2015.04.17. 22:09:00

@maxval bircaman szerkesztő: ja, bolgar orvosok szivesen latottak. legalabb van kivel elcelodni, mert mindig osszeverodnek cigiszunetre (!!!) (meg a nok is!!!) a korhazi epulet sarkanal. veluk tartanak meg a gorogok is (nok is!!!)

2015.04.17. 22:15:02

@Sanz: Szerintem messze nem ilyen egyszeru ez. Nem akarom hosszan kifejteni, de az a lenyeg hogy egy brit ember aki ertheto modon UK-ben szeretne ingatlant venni es csaladot alapitani, nem fog tudni versenyezni munkaberben valakivel aki egy olyan orszagbol jon, es oda szandekozik visszamenni, ahol par ezer fontert lehet ingatlant venni es a megelhetesi koltsegek az angliai koltsegek toredeke. Egy ilyen embernek megeri par evig akar tomegszallason lakni, rossz korulmenyek kozott napi tiz orat hajtani minimalberert hogy megalapozzon egy sokkal jobb eletszinvonalat egy masik orszagban. Egy britnek nem eri meg, es erre szerintem nem az a valasz hogy akkor meg a 600 font segelyt is vonjuk meg tole, amibol egyebkent is csak vegetalni lehet UK-ben. Ez olyan mintha a magyarokat azzal probalnad munkara osztonozni hogy vannak kinaiak akik napi egy tal rizsert is elvallalnak a munkat.

KoNor_engineer 2015.04.17. 22:17:04

Szerintem az európaiak legnagyobb hibája, hogy túl humánusak. Ha a bevándorló/menekült nem tanúsít kellő alázatot a fogadó ország és annak lakossága iránt, akkor ki kell toloncolni. Jah, hogy a hazájában lövöldöznek...és? Viselkedett volna normális, európai értékrend szerint.
Amit külföldön (Németország) tapasztaltam: az ázsiaiakkal semmi probléma (nálam ázsiai az összes, aki nem indiai), az indiaiakkal sem volt problémám és az arabokkal sem (arab nálam Marokkótól Izraelen át Afganisztánig mindenki, függetlenül attól, hogy szunnita, síita vagy zsidó vallást követ).

Illetve egy fontos megjegyzés: mindegyikük legalább egy egyetemi végzettséggel rendelkezett. Szóval nem a bőrszíntől meg a vallástól függ, hogy megkéselnek-e az utcán, hanem a szocializációs környezettől és az oktatás minőségétől.

Ha már beengedünk valakit az EU területére, akkor legalább a necces alakokat szűrjük ki és tartsuk meg azokat, akik hasznot hoznak a társadalom számára, ne pedig nyakló nélkül jöjjön, aki csak tud/akar. Ez tisztán politikai döntés kérdése, viszont a politikus azért van, hogy az ezzel járó imidzs vesztést/megbélyegzéseket elviselje.

tanato 2015.04.17. 22:21:18

@morsels: Minél gazdagabb egy ország annál kevésbé akarják elvégezni a monoton,nehéz vagy piszkos fizikai munkát az ott élők.Lásd. pl. Öböl menti olajállamok.

morsels (törölt) 2015.04.17. 22:25:10

@tanato:
Az obol menti orszagok egeszen mas kategoria, mint az europai bevandorlassal foglalkozo elemezesek.
Ebben talaln egyetertunk, hisz az obol menti orszagok nem is ismerik a bevandorlas kifejezest.
Ok gyakorlatilag modern rabszolgatartok, ha mar hasonlitani kell oket valamihez.

morsels (törölt) 2015.04.17. 22:27:14

@morsels:
Ja es az is fontos, hogy az europaba ozonlo menekulteket nem kene az europan beluli szabad koltozessel, munkavallalassal, egyebbel osszehasonlitani.
Mert a ketto teljesen mas, nem lehet egy kalap ala venni es egyutt kezelni.

ganjagym 2015.04.17. 22:28:48

@tanato: a szaudi olajcigok egy mas katagoria.
az angol tarsadalmat jol atlatom, otvenhatos magyaroktol volt spitfire-pilotakon at vegyes hazassagokbol szarmazo ujszulottekig, orvostol a ruzoltoig, volt katonaig, vallakozo epitoipari munkasig mindenkit latok. egyre tobben talalnak vissza a munka rogos, de becsuletes vilagaba. politikai akarat is van ra. mukodni fog, nem holnap, de talan holnap utan.

rezsöatya 2015.04.17. 22:32:45

@tanato: erdekes az allaspontod. "nemszeretem munka"... hmm...

Ma mar masodszor kategorizalod negativan pl. az idosgondozast. Egeszsegugyi besorolas, kozel van az apolonoi, noveri munkahoz...
Furcsan hangzik egy orvos szajabol..

ganjagym 2015.04.17. 22:40:17

@morsels: bocsanat, ebbol ugy nez ki, mint ha a ciganysagrol lenne dehonesztalo velemenyem. pedig nem. 30% volt a kornyekunkon az aranyuk, veluk dumaltam, verekedtem, bandaztam, szeretkeztem (nyilvan nemileg adjusztalando),stb., kritikaval illetni ezt a szivemnek oly kedves nepet, kvazi-testvereimet, egy dolog.
de.
hmmm.
a szalafista ideologiat az olajcsapjuk fedezekebol rakos daganatkent szetspriccelo szaudiakrol, az arab vilag elnyomasanak fo feleloserol, a foldre szallt ordogrol, kerlek, hadd ne legyenek kedves szavaim.
utalom oket, int a budos szart.
tobbet errrol a temarol nem irok, asszem ez is tul sok volt.

2015.04.17. 22:44:11

@ganjagym: We are on the same page :). Ennel tobbet en sem irok rola, foleg miutan mar te leirtal mindent amit gondoltam...

morsels (törölt) 2015.04.17. 22:47:24

@Mirjam2:
Nezd, ez abbol a szempontbol viszonylag egyszeru, hogy a kereslet, kinalat es a lehetoseg milyen pontokat nyit adott orszag gazdasagi eleteben.
Peldaul nem volt veletlen, hogy a legtobb telefonos tech-support olyan orszagokba lett kiadva, ahol a munkaber joval alacsonyabb volt, mint ahol maga a szolgaltatas el lett adva. Tipikus kapitalista megkozelites, ezert volt az, hogy amikor mondjuk felhivtak az UK Samsung tech-support szamat, akkor nagy valoszinuseggel egy nehezen ertheto, indiai akcentussal beszelo szemely valaszolt, akinek tobbnyire lila goze nem volt arrol, hogy mi a bajod.

Nyilvanvalo modon az idosgondozast nem lehet hasonlo modon 'outsourcingolni', raadasul Europan belul megnyiltak a hatarok es a szabad mozgas eredmenyekepp az olcso(bb) dolgozok mentek helybe elvegezni a munkat.

Namost hosszabb tavon ennek az elonye az, hogy a kulonbozo orszagok eletszinvonala elvileg kozeliteni fog, aminek a hatranya az, hogy azok az orszagok, ahova sokan mennek 'olcson', ideiglenesen egyfajta visszaesest tapasztalnak.

Az igazi problema nem is itt van igazabol, mert ha az adott orszag szocialis haloja megengedi, akkor a torzslakosokat kulonosebben nem zavarja egyreszt, masreszt a befizetesekbol tudjak finanszirozni az adott halot.

A baj akkor van, amikor erre a szocialis halora nehezedik olyan nyomas, amit az mar nem bir el es az adott EU szabalyok szerint nem is nyulhatnak a szabad vandorlas kerdesehez.
Es ez nem csak (persze ez is resze az egesznek) az miatt van, hogy a brit viszonyokhoz kepest olcsobban lehet munkakeresokhoz jutni, hanem azert, mert a szocialis halot keresok jelennek meg nagy tomegben, hirtelen.

De ez egeszen mas problemakor, mint amirol te hozol fel.
Szerintem.

morsels (törölt) 2015.04.17. 22:49:00

@ganjagym:
Na es ehhez jott jott a 'cigo' jelzo?

morsels (törölt) 2015.04.17. 22:50:50

@ganjagym:
Ugy ertem, hogy nezd, nekem kulonosebben nem okoz problemat, ha leirod a velemenyed a szaudiakrol, nade miert 'olajcigo'?
Mintha sugallni akarnal valamit, amirol nem vagyok egeszen biztos, hogy mi az.

Taxomükke (UK) 2015.04.17. 23:03:54

@ganjagym: Jó, persze, csak vicceltem (félig...).
:)))

DieNanny CH 2015.04.17. 23:04:19

@tanato:

Igen ám, de ott indult a beszélgetés, hogy melyik pártra szavaznék. És a fenti pártok közül egyiknél sem olvastam fűnyíróelvet.

ganjagym 2015.04.17. 23:11:02

@morsels: bocs meg egyszer.
en teljesen biztos vagyok benne, mit miert irok. tudod, a ciganysag hires arrol, hogy a pillanatban el. mint en, amikor nagyobb penzhez jutok, felhivom a tesoimat, s omlik a palesz, konyak, pezsgo, kevesbe hig lesz a froccs, s hireteln mndenki haver.
na most. hibas voltam a hasonlitasban. mert a ciganyok sosem csinalnanak a szaudi ordogi tervhez hasonlot. a palesztin tesoikat tudatosan szarban furdetik, hogy felmutathassak a vilagnak, hogy Izrael milyen gonosz. atmossak az agyukat mindenfele szarral.
de mondom, a temat inkabb hanyagolom, mert konnyen elvisz a szenvedelyes lelekm egy bizonyos iranyba.

a 'cigo' kifejezes, mit szeretettel alkalmaznak a neten ciganyellenes, rasszista elemek, nalam max jatek a nyelvvel. nem kenyerem a PC, szerintem poenkodjunk egymason, borunk szinen, az azzal asszocialodott toposzokkal, a nemi szerepekkel, stb, s nevessunk egy jot kozosen. s az (a nevetes) feloldja a kulonbozosegeket, a felelmeket, a fajdalmakat.

nu,szep joeccakat kedves tesoim

tanato 2015.04.17. 23:16:13

@rezsöatya: Márpedig a házi öreg gondozás bizony sokszor piszkos,monoton,gyakran nehéz, emelgetős nemszeretem munka.Ez nem kórházi szaknővéri munka.Ezt bizony a gazdagabb országokban sokszor a szegényebb országokból jövők csinálják.Itthon persze saját magunk.Magad uram ha szolgád nincsen.alapon.

ganjagym 2015.04.17. 23:22:05

@morsels:
plusz vagy 8 eve a netes magyar nyelvem elszakadt a fosodortol.

meg ugy altalaban,sosem taroztam bele.

ha eloveszek egy sziket, felnyitom a hofehereket, a cigot, a fekat, a vagottszemut, nos, ugyanaz a piros ver, barna szar, meg amugy foleg rozsaszin (barna, sarga, stb:))) egyeb szovetek lakozik benne.

testverek vagyunk, ugyanazok vagyunk. egymasban elunk. egymas nelkuk nem lehetnenk.

nu, miszticizmusbol eleg ez mara. olelek,- csokolok mindenikt (majdnem)

tanato 2015.04.17. 23:26:06

@morsels: Azn Öböl menti államokat csak arra hoztam fel,ha egy ország gazdag,a lakói szívesen végeztetik el a nemszeretem munkát másokkal.De hozhatom példának azt is hogy egy gazdag ház lakói bejárónőt,kertészt,bébisintért,idősgondozót alkalmaznak,a fárasztó,meg nehéz ház körüli munka elvégzésére,a szegényebb háztulajdonosok meg mindent maguk csinálnak a ház körül.Így van ez bizony a szegény meg gazdag országok közti munkamegosztás területén is.

FutureFry 2015.04.17. 23:34:34

@Mirjam2: @wuaaa [nor]: Nagyon leegyszerűsítve, véleményem szerint, a minimálbérnek fedeznie kéne az "elfogadható minimális szintű" lakhatáshoz/megélhetéshez szükséges költségeket. Mert ha nem, és a különbséget a szociális támogatás fedezi akkor tulajdonképpen az adófizetők azokat a munkaadókat/vállalatokat támogatják akik nem fizetnek eleget.

Persze, az "elfogadható minimális szintű" egy elég nehezen definiálható gumikategória (családosokról nem is beszélve), de SZVSZ pl. jó alap egy kétszobás lakás bérlése úgy hogy a havi (bruttó) fixetés max. 30%-a megy el rá. Ez manapság amerikában egyik államban sem valósul meg:
nlihc.org/sites/default/files/oor/OOR2014_MW-Map.pdf
Nem találtam hasonló grafikont a megelőző évtizedekből, de valószínűsítem, hogy a 70-es évekig még volt olyan állam ami megfelelt volna ennek a kritériumnak. Kiváncsi lennék egy összehasonlításra Európából.

Mrs. Clayton 2015.04.17. 23:55:12

@tanato: ugyan mar, ezt ugy mondod mintha akkora tapasztalatod lenne ebben vagy annyi kulfoldit ismernel
Pl Nptonban konkretan varolista van onkentes novereknek annyian akarjak csinalni es nem csak k- europaiak
De en konkretan ismetek olyat aki onkentes takarito rakos betegek mellett es o sem k-europai hanem helyi
Teged rendszeresen ki kell javitanom mert valami olyan teves elkepzelesed van a nyugati atlagemberrol h az felelmetes. Ertem h a magyar mainstream media ezt tolja de azert te tanultabb vagy annal h ne neznel ki egy kicsit a napellenzo alol. Van olyan szinten angol ismerosom aki 3 mellekallast is vallal csak h legyen nyugdija uj kocsit tudjon venni stb ezert szorolapozik es egyeb alja munkakat csinal.

2015.04.18. 00:12:19

@tanato: Az a baj, hogy ott sem akar mindenki dolgozni. És ezt eddig hagyták az angolok. Most pedig szembesültek a következményekkel.

morsels (törölt) 2015.04.18. 00:13:32

@ganjagym:
Nem PC okbol kerdeztelek, csak nem ertettem a szaudi-cigo parhuzamot.
Mondjuk most sem ertem igazan... persze talalgathatnek, de pont azert kerdeztelek, mert nem akarok talalgatni :-)

morsels (törölt) 2015.04.18. 00:15:14

@ganjagym:
Ja, hogy mar 8 eve elszakadtal a fosodortol.
Az mas :-)

2015.04.18. 00:15:31

@morsels: "Tartson el" mindenkit Európa csak azért, mert máshol háború és éhínség van? Mondod ugye ezt abból az országból, ahová legálisan kurva kemény bekerülni, menekültként meg kb. esélytelen?

2015.04.18. 00:18:46

@rezsöatya: Nem hiszem, hogy az idősgondozás "lélekemelő" munka lenne. Szerintem erre írta, hogy nemszeretem munka. Arra születni kell, másrészt sokaknak nem is vonzó az a pálya, és én megértem, hogy miért nem.

morsels (törölt) 2015.04.18. 00:25:13

@tanato:
Erre nem is tudok mit mondani.
Szerintem olyan dolgokat hasonlitasz ossze, amik alapvetoen masok.
Az olajban gazdag arab orszagok, emiratusok gazdasagi alapja egeszen mas, mint a nyugat-europai orszagoke egyreszt, masreszt a tarsadalmi berendezkedesukbol adodo szocialis halo ossze sem hasonlithato azzal, amit te peldanak hozol fel.

A gazdagabb orszag...
Te alapvetoen ugy inditasz, hogy kihasznaljak a szegenyebb regiokat, kulonbozo modon. Egyfajta modernkori gyarmatositas tortenik. Ez konnyen lehet, de ez meg mindig nagyon messze van attol, amit az obol orszagok csinalnak.

De tegyuk fel, hogy egyszeruen valamifele egyensulyba kerules tortenik. Egyreszrol ugye a lemaradt keletnek fel kell zarkoznia a fejlett nyugathoz, masreszt meg a fejlett nyugat nem tudja tartani az adott szinvonalat... az egyensuly valahol kozepen lesz.

ganjagym 2015.04.18. 00:32:32

@morsels: ja, elofordul velem, hogy a viz kiver, mer arra ebredek, hogy az asszony lukabol kis szoros, szines elolenyek dulongenek elo, es 'health and safety' regulationsra figyelmeztetnek. na, akkor elgondokozom , hogy valamit nagyon rosszul csinalok...

morsels (törölt) 2015.04.18. 00:34:37

@Philosoraptor:
En egy szoval nem mondtam ilyet, nem is utaltam ilyesmire.
Amit mar joval regebben is irtam az az, hogy minden orszag kepes adott mennyisegu menekultet felszivni.... nyilvanvalo modon Europa egyszeruen tulterhelt lett ebbol a szempontbol, amivel ha a politikusok nem foglalkoznak, akkor a szelsojobb erosodni fog. Ez egyszeru matematika, nem kell hozza nagy esz.

Az europan belul torteni nepvandorlas, ami a szabad koltozes es munkavallalasbol adodik, meg egyszeruen azert okoz problemat, mert bar maga a lehetoseg mindenki szamara hasznos valamilyen formaban, a kulonbozo orszagok tarsadalmi berendezkedese olyan mertekben kulonbozik egymastol, hogy ebben a mertekben, amik most vannak, komoly problemakat okoznak. Gyakorlatilag olyan jelensegeket hoztak felszinre, olyan problemak, feszultsegek jelentkeztek,amik egyertelmuen a globalis atrendezodes reszei es eddig senki nem is gondold rajuk.
Ugy ertem, hogy ezektol elvileg el tud zarkozni egy orszag (mondjuk UK), de csak ideiglenesen.
A vilagbol nem tudja kizarni magat senki. Annak resze lesz.

morsels (törölt) 2015.04.18. 00:38:18

@ganjagym:
Azt hiszem most kene azt mondanom, hogy te tenyleg kurva vicces vagy.
Ganjacigo?
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.18. 00:41:42

@qkuc: kösz, elraktam a linket nehezebb időkre... :-)

morsels (törölt) 2015.04.18. 00:45:54

@morsels:
Ja ha valaki nem tudna, akkor a ganja egy szleng a marijuanara.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.18. 00:53:17

@maxval bircaman szerkesztő: " jobbikosok szerint meg a magyarországi nem-magyar kisebbségek örüljenek, hogy az ősieket az ország befogadta, s most ne "ugráljanak". Pl. állítólag "árulás" volt, hogy a XVII. században befogadott menekült szerbek utódai 150-200 évvel később a magyarok ellen fordultak. (Nem az, hiszen csak saját érdekeiket védték, amihez minden joguk megvolt.)"

Hát pedig én konkrétan ezt mondom.Be se kellett volna fogadni őket...Ebből lett Trianon.
És pont ettől félek, hogy ez majd jól megismétlődik Európában is.Befogadják a németek, a britek a svédek, a franciák ezt a sok Európába nem való kétes fekát, cigót; azok jól teleszülik a térségüket, felerősödnek, függetlenednek, "önrendelkeznek", stb, és jól hátbaszúrják, megfojtják 2-300 év múlva a befogadó nemzetüket... :-(
És sajnos lehet, hogy nem is kell olyan sokat várni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.18. 00:54:19

Volt valami ilyesmi mondás, hogy Adj szállást a tótnak, kiver a házadból.Nyilván nem véletlenül, meg alaptalanul született...

morsels (törölt) 2015.04.18. 01:03:16

@geegee:
"Be se kellett volna fogadni őket...Ebből lett Trianon."

:-)
wtf?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.18. 01:03:32

@pasztasuta: Asztaqrva...Lassan kiépül egy szép, erős, magas kerítés-rendszer a komplett európai riviérák mentén.Olyan mint Melillában, meg Ceutában, csak ott a szárazföld felé ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.18. 01:04:17

@morsels: Jó, persze, eltelt közben 200 év, ahogy Max is állítja...

P.Elliot 2015.04.18. 01:05:33

@M. Péter: A serulekeny gyumolcsoket nem tudjak gepesiteni?
Nezd csak ezt meg.

www.youtube.com/watch?v=DUgPvLagRH8

www.youtube.com/watch?v=bt73GOk4JRY

www.youtube.com/watch?v=tJhVHgfQMxU

Igy "szedik" a meggyet, cseresznyet, oszibarackot, malnat, afonyat, mindent.
Kell hozza egy traktorvezeto, maximum nehany ember es egyetlen nap alatt holdakrol szedik le. Es ne felejtsd el hogy manapsag a farm munka nem olyan holtkoszos valami es nem is olyan pokoli nehez. A gep leszedi, van amelyik pl. a malnanal mar rekeszekbe rakja. 5 ev es a fejlesztett kiadas mar vezeto nelkul fog mukodni, sot talan mar el is viszi a begyujtobe, leadja a masik robotnak aki szamlat kuld a farm webjere, a gep hazabaktat, beall a helyere, embert nem lat.
Igaz hogy Europaban meg nincs ennyire gepesitve mindenhol de majd lesz. Es akkor meg kevesebb munkaja lesz a mezogazdasagi dolgozonak.

P.Elliot 2015.04.18. 01:17:37

@tanato: Itt Usaban a segedapolonok csinaljak a piszkos munkat ami azert nem olyan veszes mert van hozza mindenfele segedeszkoz, gumikesztyu, eldobhato felnott pelenka, sot meg emelo szerkezet is ha netan olyan nehez. Egyik baratnom oregotthonban dolgozik, / amerikai/, szereti ezt a munkat, szereti apolgatni az oregeket, nem is mindegyik szorul pelenkara de azt mondja hogy az sem nem veszes. Agyban le is mossa oket aki fekvo, nem olyan palya ahol iszonyodnak tole. Itt legalabbis nem. Hozzaallas kerdese is meg persze rengeteget szamit hogy mindenfele segedeszkoz van hozza.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.04.18. 01:24:24

Érdekes lenne szálanként végig elemeznmi az egyes javaslat területeket történeti szempontból.

Engem a jogfosztott / kirekesztett - szociális státusz körüli ügyek érdekelnének különösen.

Tapasztalataim szerint az első évben UK-ben nincsenek szociális jogai az ide érkezőknek, azaz a Job Center vagy a Councolk által kezelt House and Benefit rendszer nem áll szóba a frissen ide érkezettekkel,

Arról is olvastam, hogy Németország ad gyermek ellátási támogatásokat arra a jogalapra hivatkozva, hogy a gyermek létezik, de a Brit jog nem ismeri el technikailag a nem az országban a szülővel lévő gyereket. Az eddigi rendszerek olyanok, hogy számukra az a gyerek, aki nincs itt a szülővel, az nem is létezik!

Még amikor szegénységi küszöb ügyben megnézi egy-egy szervezet, hogy milyen anyagi háttere van egy szociális krízisben lévőnek akkor sem kérdé, hogy van-e gyereke vagy hogy fizet-e gyerektartást. A rendszer vak akar lenni erre és ezt meg is teszi! Pusztán azt a kérdést teszik fel az itteni rendszer, hogy van-e itt nevelt gyerek vagy itt nevelt gyerekre fizetett gyerektartás.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.18. 01:33:38

@Philosoraptor: Hát el.És még mindig nincs nyoma sem, hogy legyen valami változás...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.18. 02:01:13

@Jess G: Mi az a Npton?Asszem, már többször is láttam leírva tőled.Ha lehet tudni... :-)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.04.18. 02:07:59

Egy szélsesebb nézőpont az lenne, ha nem csak a költségvetés és a helyi szociális rendszerek védeleme szempontból faggatnánk a pártprogramokat, hanem ezeknek a rendszereknek belső logikáit és másik kapcsolódó rendszerknek a belső logikáit néznénk együtt.

A vendéglátó iparban a munkaerő kihasználtság hektikus, Az éttermek , szállodák, gyorséttermek, vagy a munkaerőkölcsönző ügynökségek a heti 80 óra 40 óra 20 óra 0 óra közötti skálán össze vissza tologatják az emberi erőforrást kényük kedvük szerint. Ha jól tudom, az idei Queen Speach-ben felszólalt az uralakodó a 0 órás munkaszerződés gyakorlata ellen. Ez itt egy társadalmi vita rituálé! Egy ilyen témamegjelölő felvetést a kormánynak és a politikai pártoknak kötelező feldolgozni az itteni közéleti normák szerint!

A minimálbér itt órabér alapú, tehát lényegében a szociális biztonság nem garantált attól, hogy van valakinek munkája. Túl kevés óraszám esetén, ami az itteni rendszerben heti 16 óra, meglehet, hogy a megélhetési küszöb alatti jövedelmet jelent!

A vendéglátó ipar hektikus munkahelyein klaszikusan bevándorlók teljesítenek! Ágazati rendszerkérdésként is meg kellene hogy jelenjen ez a kérdés, hiszen az alacsony órabérrel fizetett, piaci csúcsrapörgés időszakok után a bevándorlók és kifejezetten a frissen érkezett bevándorlókat rakja parkoló pályára a rendszer!

Az ágazati párbeszédeknek monitorizniuk kellene, hogy a bevándorlók hogyan befolyásolják az adott ágazat munkaerőpiacát és az is kérdés, hogy az ágazatokon kívüli szélesesebb munkaerőpiacon milyen hatást vált ki! Az a munkaszervezetknek egy belső újraelosztási logikája, hogy rengeteg alacsonyan fizetett termelésben résztvevő biztosítja a magas manager fizetéseket. A béralku gyakorta olyan piaramis a szervezetekben, hogy a munkaszervezet törekszik arra, a maximális rugalmasságot vívja ki magának a munkavállaló biztonságával szemben és áralkuban is igyekszik a minimálbér környékére vagy az alá letolni a munkabért.

A zéró összegű játszmákról szóló John Nash / Neumann János féle modell itt ad rálátást arra, hogy a munkaszervezetben mi a dinamika ebben az alkuban és arra is, hogy béralkunak milyen társadalmi ára van!, ha a megélhetés költségeit megnézzük!

Londonban a magas lakhatási költségek, magas utazási költségek, estén kb heti 200 Fontba kerül a megélhetés. Az előbb említett 16 órás minmálbér, csak 104 Font! Ha bekövetkezik az, hogy támogatásokra jogosult bejelentkezik a munkanélküli elltásába, akkor 140 Font körüli támogatást kap.

Ez a rendszer kalkulál azzal, hogy a hiányzó részt a felhalmozott tartalékokból pótolja az illető.

Az is egy érdekes sztori, hogy a hivatalok gyakorta 2-3 hónapos késéssel fizetik ki ezeket, tehát akinek nincsenek tőketartlékai, azok messze kerüljék el ezeket és inkább váltsanak munkahelyet!

A munkaerőpiac számos ágazatban kínálja fel ezt a magas kiszolgáltatottság + alacsony bér konstellációt! Ráadásul a megélhetési költségek inflációja ebben a fogyasztói kosárban óriási volt. A jóléti társdalom modell kialakulása idején állítólag a mostani helyzethez képest sok esetben tizede volt a mostaninak a lakhatási költség! A vendégmunkások tehát nemcsak bevételekkel vannak jelen, hanem fogyasztói is bizonyos piacoknak és szociális krízis esetén támogatottja a szociális ellátó rendszereknek!

Ezeknek a rendszereknek vannak kapcsolódási pontjai!

Olyan nemzetközi rendszerek is össze lettek kötve az EU mint közös keret miatt, hogy olyan országokból, ahol nincsen semmilyen bérpolitika vagy lakáspolitika és a szociális rendszerek is inkább a vicc, mint a lét-biztonság garanciája körbe tartoznak, egy keretbe kerültek.

Tehát a bevándorlás kérdés körültekintő vizsgálódásába a nemzetközi tőkeáramlástól kezdve, a periféra országok szociális krízisein, államadósság csapdáján túl, egészen a predátor társadalmak korrupciójáig sokminden kapcsolódó ügyet figyelemmel kellene kísérni, ahhoz, hogy teljes képet kajunk.

Az EU-ban hallani sem akarnak EU minimálbérről! Az EU-s polgárok szabadon választhatnak, hogy átköltöznek-e egy olyan országból, ahol nincsen lakáspolitika és nem is lesz egy olyan országba hol van ilyen.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.04.18. 02:22:18

Van egy olyan mégszélesebb nézőpont is, ami ide kívánkozik.

A Liszaboni Egyezményben az EU a teljes foglalkoztatottság célkitűzést fogalmazta meg elvárásként az egyes tagországoknak és figyelmünkbe ajánlotta, hogy az információs társadalom / tudástársadalom területeken különösen fejlesztenünk illene a versenyképességünket!

Nagy Britannia számára a nyelvtanulás, a nemzetközi integráció, a kutatás-fejlesztés és az IT olyan óriási területek, amelyek más országokkal összehasonlítva is extra lehetőségeket adnak munkaerőpiaci fejlesztésekre!

Mekkora az itt tartózkodók körében a nyevtanulás miatt itt dolgozók aránya?

Hányan vannak, akik élvezik a kultúraváltást és időnként átköltöznek egy másik országba? Mekkora a tuti ideiglenesen itt tartózkodók aránya? És ehhez képest mekkora a gazdasági és háborús menekülteké?

Milyen képet kapunk erről az áramlásról, ha az eltérő modernizációs szintek egymásra hatása nézőpontból tekintünk erre a kérdésre?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.18. 02:37:14

@P.Elliot: Ez de q jó volt, kösz.
Én meg ilyet találtam:

www.youtube.com/watch?v=YKu6xwJptkc

itt meg mutatják a magozást is, 5. perctől...

Fantasztikus, sose hittem volna, hogy ilyen "kényes" gyümölcsöket így lehet szüretelni...

Akkor meg végképp nem értem, hogy a cseresznye, meggy miért kerül tízszer annyiba itt kint a svédeknél, mint Magyarországon.Aszittem, hogy az élőmunka-árkülönbsége okozza.De hát itt nincs is szinte élőmunka...(Más egyéb "európai" gyümölcs "csak" 2-3x annyiba kerül, azt még elfogadom valahogy...)

www.youtube.com/watch?v=eqMo5SXV3EE

itt bezzeg az epret kézzel szedik, ez bizony nemszeretem munka... :D
Viszont van magyar felirat is, nosza, határátkelést tervező "mosogatójelöltek", itt a választási lehetőség... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.18. 02:41:45

@P.Elliot: Hát ez az, ha van pénz a feltételek megteremtésére.Csak hogy Magyarországon a húgyszagú kórtermekben (légkondícionálás?szagelszívás?az mi?) még a munkavállalónak kéne vennie a fizetésből a gumikesztyűt, amivel dolgozik...És ez is még csak a felszín kapargatása...A klozetpapír beszerzése, logisztikája is problémát okoz.De azért a magyar egészségügy jobban teljesít...persze, a fekete-afrikainál, talán...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.18. 03:08:06

@diggerdriver: Asztakib@szott... ezt nem tudtam, hogy _ennyire_ durva volt ott a helyzet...

Azt csináltam volna velük, amiket ők műveltek a saját népükkel...
Elképzelhetetlen.Ezekhez képest Hitler, Dzsugasvili, Tito, Kádár, Ceasusescu és az egész káeurópai "dicső banda" együttesen is csak kis Miska.Mondhatni, kutyaf@sza...
:-oooo

P.Elliot 2015.04.18. 03:08:54

@geegee: Tenyleg klassz meg latni is. Ez a meggymagozas meg egeszen elbuvolt. Az ilyesmi gepekre szokta mondani a ferjem hogy ha tudnad hogy mennyi gondolkodas kell amire egy ilyen gepet megterveznek. Persze, el tudom kepzelni.
Szoval csak azt akartam mondani hogy mar a mezogazdasagbol is szorulnak kifele az emberek a gepek miatt. Arrol nem is beszelve hogy arra a farm foldek fele szinte semmifele munkalehetoseg nincs az amerikaiaknak tehat ezeket a allitolag "megvetett" munkakat nagyonis szivesen elvegeznek. Orszagjarasom soran lattam kis falvakat sokszaz kilometeren at nem volt egy nagyobb varos, akik ott laktak nem is tudom hogy mit tudtak dolgozni, mifele munkat kaphattak.
Persze hogy nagy a kozfelhaborodas hogy nem alljak utjat az illegalis bearamlasnak.

P.Elliot 2015.04.18. 03:13:46

@geegee: Igen, de en tanatonak irtam hogy nem megvetett munka, itt legalabbis. Sot! Rengeteg volunter is van, ingyen.

P.Elliot 2015.04.18. 03:17:40

@geegee: Ja, meg csak annyit hogy igen, van penz a minosegi egeszsegugyre. De nagyon sokba kerul a biztositas mindenkinek.
Mi most nyugdijban fizetunk nagyjabol 500 dollart kettonkre az "ingyenes" allami nyugdijas ellatas melle. Ez a kiegeszito mert ez utobbi csak 80%-ig fizeti.
Szoval meg kell fizetnunk a sok segedanyagot.

montroyal ( CAN qc) 2015.04.18. 03:56:13

@P.Elliot: koszi ... 2-2 sajnos hosszabbitas de barmi lehet még ...

a Devilsnek nem sikerult az iden bejutni de a 2 new yorki csapat bent van ...

montroyal ( CAN qc) 2015.04.18. 04:25:54

@montroyal ( CAN qc):

click es indul a video a mostani gyoztes gol ..

2015.04.18. 05:04:13

@Saman:
Az egyik legkitunobb hozzaszolas es osszefoglalas a temaval kapcsolatban amit eddig olvastam. Gratula!!!!!!!!
(el is mentem, felhaszalom majd az erveimnel, ha szukseg lesz ra) :)))

2015.04.18. 05:17:27

@montroyal ( CAN qc):
Nem akarok unnepronto lenni, de sohasem ertettem meg, hogy lehet egy sporttal igy azonosulni, elvezni, raadasul a fotelbol:) Nekem a "Panem et circenses" jut rola mindig eszembe:

"Roman politicians passed laws in 140 B.C. to keep the votes of poorer citizens, by introducing a grain dole: giving out cheap food and entertainment, "bread and circuses", became the most effective way to rise to power."
"… Already long ago, from when we sold our vote to no man, the People have abdicated our duties; for the People who once upon a time handed out military command, high civil office, legions — everything, now restrains itself and anxiously hopes for just two things: bread and circuses"
Ha mast nem is, de ezt nagyon megtanultak a politikusok az utobbi 2000 evben.
(eletemben nem neztem meg sportrendezvenyt sem eloben, sem TV-ben onszantambol)

FutureFry 2015.04.18. 05:26:16

@qkuc: Éppen most indítottak egy pert egy indiai-központú IT konzultációs cég ellen diszkrimináció miatt, mert Amerikában előnyben részesítette a felvételnél (pl. H1-B vízum szponzorálásnál) a dél-ázsiai (főleg indiai) származásúakat, és aránytalanul sokat alkalmazott belőlük:
www.computerworld.com/article/2910327/it-workers-lawsuit-accuses-tata-of-discrimination.html

2015.04.18. 06:05:35

Off:
Ket erdekes cikk e-konyveket kedveloknek:
ekonyvolvaso.blog.hu/2015/02/20/re-poszt_a_nyul_urege
ekonyvolvaso.blog.hu/2015/04/10/re-poszt_hab_a_tortan

Ettol fuggetlenul nagyon jo es hasznos az egesz blog:
ekonyvolvaso.blog.hu/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.18. 07:37:50

@geegee:
Nézz utána még a nankingi mészárlásnak, vagy a ruandainak.
Mind mind a világ szégyene.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.18. 07:42:17

@geegee: @P.Elliot:
Óriási hiba a gépesítést felelőssé tenni a munkanélküliségért.
Nincs közük egymáshoz.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.18. 07:52:30

@geegee:

Trianon alapja a török hódítás valójában.

A Jagellók korában Mo-on még stabil 80 %-os magyar többség volt, s a 20 %-nyi kisebbség zöme a határvidékeken volt: horvátok, szlovákok, ruszinok. Egyedül a románok voltak egész Erdélyben már akkor is, de még messze nem többséget alkotva.

Aztán jött a török pusztítás, s egy sor terület szinte lakatlan maradt. Nem volt elég magyar ezek újratelepítésére, így jöttek az idegenek. A betelepítés sikeres volt, de Mo. lakosságának már csak 30 % volt magyar a XVIII. sz. közepére.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.18. 08:30:06

@P.Elliot:

1.az meggy es barack szarra torik potyogas kozben
2. a metszest nem fogjak tudni gepesiteni

DieNanny CH 2015.04.18. 08:59:23

@maxval bircaman szerkesztő:

Viszont akkor ma, a 21. sz.-ban ki számít magyarnak? Aki a 17. századig vissza tudja vezetni a családfáját Mo. területére? Mert akkor a mai Mo lakosságának - számításod szerint - csak a 30%-a magyar. Nem?

Amúgy ez egy olyan vitatéma, amit én rendkívül lényegtelennek tartok...

DieNanny CH 2015.04.18. 09:02:36

@~~Babette~~:

Szerintem az alma, szőlő is... Amit egészben való fogyasztásra szánunk, azt csak és kizárólag kézzel lehet szedni...
Ehhez való robotok a mi életünkben még nem lesznek...

tanato 2015.04.18. 09:16:28

@Jess G: Nincs tapasztalatom,de azért tudom hogy idősgondozónak,bébisintérnek,bejárónőnek,au-pairnak,nem nyugatról keletre,hanem fordítva mennek az emberek.Csak az én kicsi városomból van egy csomó nyugatra kijáró idősgondozó/főleg középkorú vagy friss nyugdíjas nők/ au-pair meg még több/ők nyilván fiatal lányok/.Fordítva meg egy sincs.tehát nem kell ezt túlragozni,ezek tények ez a világ rendje.Vannak fejlett gazdag nyugat államok meg vagyunk m,i frissen sült uniós de szegény volt második világbáli szovjet blockos államok.

tanato 2015.04.18. 09:18:18

@P.Elliot: Öregotthonban kicsit más,az napi 8 óra munka utána hazamegy a gondozó.Házi bentlakós idősgondozásnál más a helyzet,ott 24 óra a készenlét.Meg a munka is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.18. 09:27:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Тévedés. Az számít magyarnak, akinek magyar az identitása. Származástól függetlenül.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.18. 09:27:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

"Mert akkor a mai Mo lakosságának - számításod szerint - csak a 30%-a magyar. Nem?"

Nem.

tanato 2015.04.18. 09:29:18

@morsels: Természetesen nem ugyanaz a nyugat európában élő kelet európai nemszeretem munkát végzők helyzete mint az Öbölben dolgozó dél ázsiai majdnem rabszolgamunkások helyzete,de azért nagy vonalakban van átfedés/Mint amit írtam,gazdagabb tehetős háztartások alkalmaznak külső munkaerőt a ház körüli teendők/takarítás,kerti munka,főzés vasalás,gyerekvigyázás,idősápolás stb./ellátására szerte a világon,a szegényebb háztartások tagja meg maguk végzik ugyanezeket a tevékenységeket./Ez ilyen egyszerű.
Ami bonyolulttá teszi az a mostani bevándorlási helyzet,mert átvitt értelemben a kelet európai " házi segítség"-nek szociális és nyugdíj ellátás is jár ami megterheli a fogadó államokat.,és emiatt nemtetszésüknek adnak hangot.

Muscari 2015.04.18. 10:20:16

@P.Elliot: itt egy kis tévedés van. A videókon, amit beraktál feldolgozásra szánt gyümölcsöt szednek.

Friiss fogyasztásra mindenhol kézzel takarítanak be, egyenesen a ládákba/dobozokba szedve a gyümölcsöt. Leesve ugyanis kissé összetörik, ami a feldolgozásnál nem gond, na de elszállítani a világ másik végére, az nem megy.

A szőlő szüretelése elég jól gépesítve van, de vannak termelők, akik direkt kézzel szüretelnek pl és így állítanak elő magas minőségű bort.
Szóval a kézi mezőgazdasági munkát nem kell temetni még.

Muscari 2015.04.18. 10:25:24

@geegee: van élőmunka, lásd a PElliotnak írt válaszomat. Itt is nagyon drága a cseresznye pl, de jó messziről is kell hozni.
Ott nálatok az áfonyán és a málnán kívül mi terem meg?

2015.04.18. 11:11:14

@morsels: "A vilagbol nem tudja kizarni magat senki. Annak resze lesz."

Ausztrália, Új-Zéland, és Kanada megtudta tenni. Ide sorolhatjuk végső soron az USA-t is, mert oda sem könnyű bekerülni legális úton. Azt mondod, senki sem tudja kizárni magát. Én pont az ellenkezőjét látom. Az általam említett országok nagyon is megszűrik, hogy kint engednek be. Ezzel nincsen semmi baj, csak akkor ne mondjuk azt, hogy mindenki egyformán kiveszi a részét a menekült áradatból, mert ez nyilvánvaló hazugság.

2015.04.18. 11:15:13

@geegee: Nehogy az legyen, mint az angoloknál. Mert akkor aztán tényleg borítékolható, hogy ott is lesznek társadalmi feszültségek előbb v. utóbb, és a szokásos szélsőséges erők támogatottsága.

2015.04.18. 11:19:32

@Philosoraptor: a szokásos szélsőséges erők támogatottsága is nőni fog.

pasztasuta 2015.04.18. 11:38:04

@geegee: északon már annyira nem divat a pc-skedés, most olvastam a padovai polgármester nyilatkozatát, miszerint: "A padovai többség azért választott meg, hogy a padovaiak polgármestere legyek és nem azért hogy afrikai vagy ázsiai fiatalok vakációját szervezzem. Ezt a szerepet úgy értelmezem, mint egy családapa, és mint ilyen mindenekelőtt a családomat vagyok hivatott megvédeni. Nem fogom a kormány által meghagyott korlátozott erőforrásaink egy részét az illegális bevándorlók eltartására áldozni (...)"

Muscari 2015.04.18. 11:51:19

@pasztasuta: Nagyon pocsék helyzet van ott nálatok, nem is tudom, hogy mit lehetne tenni. Lehet nem kéne már több menekültet befogadni. Ehhez Afrika ki fog ürülni és mindenki Európába fog menekülni? Nem lehet végtelen számú embert befogadni, abba tönkre fogunk menni.

pasztasuta 2015.04.18. 12:29:38

@Muscari: Ez azért a valóságban nem úgy megy, hogy beballag a líbiai/eritreai/szíriai a határállomásra, és akkor a határőr megcsóválja a fejét, és azt mondja, sajnos telt ház van, lehet hazamenni.

Ebből Európa lelkiismereti kérdést csinált, hogy aki a tengeren bajba jut, azt nem szabad cserben hagyni. Olaszország viszont, úgy érzi, hogy Európa meg őt hagyja cserben.

Nagyon nehéz helyzet, ráadásul egy ilyen országban, ahol már enélkül is csillió probléma vár megoldásra.

P.Elliot 2015.04.18. 12:54:05

@diggerdriver: Magyarazd meg hogy miert nem a gepesites miatt van munkanelkuliseg. A szocialista vilagban mas volt, lehetett volna, a gepek tettek az eletet konyebbe az embereknek, tobb lett a szabadido amit sokminden masra lehetett forditani. De amikor egyetlen ember kezeben a terulet, gepesit es nem vesz fel tobbe sok embert vagy nehanyat akkor nem a gepesites a felelos hogy a tobbi munka nelkul maradt? A fejlodes nem allhat meg, tudom, raadasul nagyon szeretem a gepeket munka kozben latni, legyen az barmilyen, de legyunk csak oszintek, szinte minden teruleten az van hogy munka nelkul maradt emberek vannak a gepesites miatt. a gazdag meg nem fog nekik uj munkat adni helyette, a sorsuk sem igazan erdekli.

P.Elliot 2015.04.18. 13:10:11

@Muscari: Nem, uzletbe is igy megy egy keves kivetellel. Ugyanis, sajnos nem eleg eretten szedik le, kemenyebb, nem serul ha lerazzak. Persze epret nem lehet mert az serulekeny de mar lattam a youtubon egy japan ceget ahol a gep szemenkent szedi es erzekeli hogy melyik az erett. Hidd el, nem cel tobbe sehol foglalkoztatni a mezogazdasagban senkit ha nem muszaj.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.18. 14:54:05

@P.Elliot:
Nézd, vegyük példának az egyik legjobban gépesített területet az építőipart.
Sokkal több ember dolgozik most az építőiparban mint a gépesítés előtt.
Miért?
Azért mert a kézi munka mindig drága volt.
Abban az időben az emberek többsége felhúzott sajátkezűleg egy vályogházat mint hogy építtetett volna.
Ma megveszik mert meg TUDJÁK venni. A gépesítés olcsóvá teszi az előállított terméket és felépít egy fogyasztói társadalmat ami munkaerő igényt generál.

diggerdriver.blog.hu/2013/05/26/gepek_az_ember_ellen

qkuc 2015.04.18. 14:58:12

@FutureFry: Gyanítom hasonló arányok vannak a többi indiai eredetű IT cégnél ... Oké, nem tudjuk a H1B-t menny indiai kapja, de a fórumokon szinte csak elük találkozhatsz. Közben meg rengeteg cikk szól arról, hogy ezek a cégek erősen kizsákmányolják a munkavállalóikat, erősen letörve béreket.

montroyal ( CAN qc) 2015.04.18. 14:59:46

@Cascabel: a play off egeszen mas ,nagyon intenz , gyors ,minden korongért veresen megharcolnak ,mert nem lehet mecset veszteni ... ev kozben nagyon ritkan nezem .. es korcsolyazni biztos tudok csak még jégen nem probaltam ... ulnek en a lelaton is de 500-1000$egy jegy es 10 perc alat teladjak az osszeset nalunk ..
feletek is nagy lehet a laz ... Calgary- Vancouver.. van izgalom

2015.04.18. 15:01:13

@tanato: Abban igazad van hogy az au pair es bentlakasos idosgondozoi munkat nagyreszt - nem kizarolag - kulfoldiek latjak el nyugati orszagokban, de ez fokent a bentlakasos elem miatt van, nem feltetlenul azert mert a helyiek nem vegeznek el a munkat. Inkabb az valoszinu hogy a sajat csaladjukkal laknak egyutt vagy szobat berelnek baratokkal, nem szeretnenek a munkaadoval egyutt lakni. Au pair munkat viszont rengeteg nyugati fiatal is vallal, pl. angolok USA-ban, franciak UK-ben stb. Megeri nekik mivel megismernek egy masik kulturat es / vagy nyelvet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.18. 15:04:58

@P.Elliot:
A cél az hogy az ember munkáját megkönnyítsék.
A mezőgazdasági munka nehéz munka. Senki sem sírja vissza a kézzelaratást. Néhány év múlva senki sem fogja visszasírni a narancsszedést vagy eperszedést.
A hajdani kézzel arató summásbrigádok is találtak munkát a kombájnok megjelenése után is.
A munkahelyteremtés politikai feladat.
A piacok megszerzésével kezdődik. Például úgy hogy alapítanak egy Európai Uniót. Vagy Egyesült Államokat.
Ahol nagy a munkanélküliség ott mindig kicsi a piac.

2015.04.18. 15:13:33

@tanato: En azokkal ertek egyet akik azt irtak neked hogy a kozel-keleti 'vendegmunkasok' helyzete teljesen mas mint a nyugati orszagokba bevandorloke, ezeket nem lehet osszehasonlitani, valojaban nincs atfedes. Teljesen masok a viszonyok. Nem tudom igy par sorban leirni hogy mire gondolok, barmi amit irnek leegyszerusites lenne... Valami olyasmirol van szo hogy nem csak a 'piszkos' munkat akarjak a kozel-keletiek kulfoldiekkel vegeztetni, hanem altalaban a munkat. Nagyon leegyszerusitve, a munka szerintuk nagyjabol egy olyan dolog amit kulfoldiek csinalnak, a helyieknek meg az a dolguk hogy iranyitsak a dolgozokat (dolgozo = kulfoldi, fuggetlenul attol hogy pl. takarito, orvos vagy tanar). Ez leegyszerusites, de kb. ez van. Es kicsit sem erdekuk a helyieknek hogy megvaltozzon ez a helyzet, eppen ezert nagyon eles hatarvonalat huznak maguk kozott es a kulfoldiek kozott, a ket kategoria szinte atjarhatatlan.

P.Elliot 2015.04.18. 15:20:39

@diggerdriver: Ebben teljesen egyetertek hogy a munkahely teremtes politikai feladat. Lenne! Ha torodnenek eleget vele.
Meg a vallalatokat nem engednek kimenni orszagon kivul. Illetve menjen csak mert az o vallalata. De megmondanam hogy a termeket ide nem hozod vissza az biztos vagy akkora adot teszunk ra hogy nem fogja neked megerni. Itt meg mindig van penz vasarolni, hatalmas penzeket lehet vesziteni azzal ha nem engednek az eladast.
Meg a regi idokben, mondjuk 20 evvel ezelott, nem voltak ocska kinai termekek, meg kellett fizetni sokszor tizszeresen mindent. Lassan lehetett csak osszeszedni a haztartasba dolgokat de azoknak minosege volt! Hihetetlenul sokaig jo volt. Es itt gyartottak, volt munka es penz ra vasarolgatni. Volt egy 25 eves mosogepem, van egy maig hasznalatos tobb mint 30 eves aprito gepem, az utolso teve ami nem lapteve itt a hazban a regi gyerekszobaban van, meg mukodik elmult 20 eves, Sharp tipus, szerelot sosem latott, a nagy fali tevenket mar 4 eves koraban lecsereltuk mert a javitasa tobb lett volna mint cserelni.
En igenis visszasirom azt a regi kevesebb cuccal de minosegivel valo eletet es azt hogy olyan nem volt hogy ne talalj munkat. Igaz hogy kozsegenyen voltak emberek, foleg feketek akik 3 generacion at csak szedtek a penzt de arra is jutott. Mindenre jutott. Pusztan azert mert minden vallalat idehaza volt. Az egesz vilagot az kavarta meg hogy minden munkat kivittek mert gazdagek meg gazdagabbak akartak lenni, az emberek tobbe nem erdekeltek oket.

P.Elliot 2015.04.18. 15:26:37

@Mirjam2: Ismerek innen a netrol egy not aki magyar, arab ferje van, sosem arulta el hogy melyik orszagbeli, egy darabig Magyarorszagon laktak, aztan vandoroltak jobb munka utan. A ferfi mernok, tobb arab orszagban voltak dolgozni, most Dubaiban vannak mar nehany eve es a ferfit elegge lenezik. Pedig az is arab, iskolazott de megis. A no irta hogy ugy kezelik neha mint egy rongyot, marmint a dirigalas meg minden, teljesen kulfoldinek szamit. Ezen csodalkoztam hogy dehat o is arab! Miert kezelik le. Es nem hiszem hogy a feleseg miatt. A kislanyaik erzik hogy nem tartoznak oda, a kisebbiknek a kepebe is vagtak az iskolban. Nem tudom a fiucskat, az meg csak 6 eves hogy annak milyen a tapasztalata.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.18. 15:28:43

@P.Elliot:
Nézd, te visszasírod a 20évvel ezelőttet. Akik akkor voltak öregek ugyanúgy visszasírták a 20évvel azelőttet, és ez így megy generációkon keresztül egészen a kőkorszakig.
Közben nem vesszük észre hogy nem azt sírjuk vissza ami akkor volt hanem az akkori fiatalságunkat.
Persze. A Sharp TV működik. Igaz a képminősége fingban sincs egy modern TV-hez meg a nyújtott szolgáltatása sem viszont akkor voltunk fiatalok.

P.Elliot 2015.04.18. 15:35:39

@diggerdriver: El kell mennem majd este valaszolok...

2015.04.18. 15:42:43

@P.Elliot: Igen, a tobbi arabot is lenezik, az egyiptomiakat kulonosen, konnyen lehet hogy egyiptomi a ferj. Egyebkent nem tudom az Emiratusokban hogy van, de nalunk csak a helyiek jarhatnak allami iskolaba es csak ok hasznalhatjak az allami korhazakat.

Muscari 2015.04.18. 15:44:46

@P.Elliot: az a japan technologia meg nagyon draga lehet, Magyarorszagon meg biztosan el fog telni egy kis ido, hogy bevezessek.

Az itteni mezogazdasagrol nem tudok valami sokat, az amerikairol plane nem, de Magyarorszagon biztosan nem takaritanak be friss fogyasztasra geppel. Nem olyan a minoseg. Legalabbis ot evvel ezelott meg igy volt, mikor az egyetemen tanultam :-)

tanato 2015.04.18. 15:45:08

@diggerdriver: Ez jogos, pl. 80 éves apósom is visszasírja a régi időket,de biztosan nem a szeneskályhát amikor mindennap fel kellett vinni a harmadikra a pincéből a szenet,vissza meg a hamut. Nem is bírná.Így most csak be kell kapcsolni a gázt.Egy gombnyomás és már meleg van.Persze akkor volt fiatal,jó erőben,azt szeretné újra,de vetít és minden jó volt ami akkor volt

tanato 2015.04.18. 15:47:39

@P.Elliot: Szerintem jemeni volt a férje,Nagy átlagban az én fiatalságom idején az itt tanuló, innen nősülő arabok több mint fele jemeni volt,utána következett a szíriai,utána a hontalan palesztin,és csak nagyon kis részben szudáni,egyiptomi,algériai.

GERI87 2015.04.18. 15:47:43

Valójában csak a 'nem európaiakat' kell korlátozni valamilyen formában.
Az európaiakat meg engedni, korlátlanul, úgy sincs olyan gazdasági környezet K-Európában ami ennyi embert el tudna tartani...és ez csak feszültséget szül, növeli a munkanélküliséget ami a szélsőséges/antikapitalista pártoknak kedvez és de-stabilizál...akkor már "csapoljuk le"....a nyugat pedig meneküljön meg az újabb arab és török inváziótól, ha már elöregszik és megfelelő munkaerőt teremteni önmagában nem képes...

tanato 2015.04.18. 15:54:09

@Mirjam2: Ez jogos, az öbölbeliek valóban a munkát adják át a külföldieknek úgy am block, az orvostól a maidig.A nyugatiak meg csak a magasan képzett külföldiekre vadásznak,meg a szakképzetlen munkaerőre a nemszeretem munkákra,a kettő köztire nem annyira.De itt ugye bekavar a szabad munkaerő vándorlás és borul minden,jönnek minden szakmából.

Muscari 2015.04.18. 15:58:19

@diggerdriver: az a tendencia, legalabbis Nyugaton, hogy a GDP egyre nagyobb reszet adjak a szolgaltatasok. tehat a termelesben egyre kevesebb embert foglalkoztatnak, azert eltolodik az arany a szolgaltatasok fele. Emiatt lehet szomorkodni, de inkabb alkalmazkodni kellene. Ez az, ami otthon nem igazan megy :-(

A mezogazdasaggal az is a baj, hogy akinak sok foldje van, az hajlamos a kis elomunka igenyu gabonafeleket termeszteni a nagy elomunka igenyu es szaktudast igenylo kerteszeti termekekkel szemben.
Ott aztan tenyleg alig kell munkaero, hogy az ember felszantson, permetezzen, learasson akar tobbezer ha gabonat is. A szuvenciok is nagyban torzitjak a piacot, ennek ellenere nagyon sok az Europan kivuli import gyumolcs es zoldseg. Hogy az miert olcsobb? Egyertelmuen azert, mert ott olcsobb a munkaero. Nem hiszem, hogy Marokkoban szuperrobotokkal szednek a paprikat.

Amerikabn maskepp mukodik egy kicsit a dolog, (nagyon szivesen belelatnek kulonben), mert ott nincsenek szubvenciok, nem ugy, mint az EU-ban. Teljesen piaci alapon mukodik a mezogazdasag is, mint akarmelyik mas iparag, de mivel azt nem ismerem, nem tudom osszehasonlitani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.18. 16:03:27

@Muscari:
Teljesen igazad van. A piac a szolgáltatások irányába tolódik el.

Ebben is igazad van. Ma gyakorlatilag nem ismernek mást Magyarországon mint a búza-kukorica-napraforgó szentháromságot.

Azt azért nem szabadna elfelejteni hogy az amerikai farmer ugyan nem kap támogatást de az energiaköltsége negyede az európai parasztnak. Nagyjából kiegyenlíti egymást.

én a feri meg a bíró imre 2015.04.18. 16:05:57

@FutureFry:
az usa minimalber kb. 1000 eur. az eu-ban tobb mint 200 millio ember olyan orszagban el, ahol ennek kozel masfelszerese az iranyado mertek (nemeto, anglia, franciao., ...). meg persze masik 100-150 millio olyan orszagban, ahol az 500 eurot sem eri el a minimalber.
persze, PPS-ben merve mar joval kisebbek a kulonbsegek.

felteszem, hogy az usaban joval kisebb kulonbsegek vannak a minimalberben, mint az euban. eu minimalberek:
ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Minimum_wages,_January_2015_%28%C2%B9%29_%28EUR_per_month%29_YB15_II.png

az eu-ban a lakossag 11%-a el olyan haztartasban, ahol a lakhatási koltsegek meghaladjak az osszjovedelem 40%-at.

egy masik adat (2013) szerint az EUban a haztartasok a rendelkezesre allo jovedelem atlag 22,2%-at koltik lakhatasi koltsegekre. az egyfos haztartasok eseteben ez az arany 32,2%.
appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_mded01&lang=en
vagy
appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do

*********
egyebkent az altalad javasolt definiciot tulzo elvarasnak tartom: szerintem nem "elvarhato", hogy egy EGYFOS haztartas 2+ szobas lakast tudjon fenntartani a jovedelmenek harmadabol.
a szokasos definicio a "megengedheto" lakhatasi koltsegekre az, hogy azok ne haladjak meg a haztartas rendelkezesere allo jovedelem 30%-at.
szerintem az elvarhato meret az felnottenkent max. 1 haloszoba.

affordability:
www.portaldahabitacao.pt/opencms/export/sites/ihru/pt/ihru/docs/relacoes_internacionais/CECODHAS_ObservatoryBriefing_Housing_Affordability_2012_revised.pdf

svédnyugger 2015.04.18. 16:05:58

A fejlôdést nem lehet megállítani, ezt kellene figyelembe venni annak aki ha elvégzett valamilyen iskolát, azt hinné, hogy ez elég egy életre. A kétkezi munka ideje lejárt, viszont váltani tudni kell, mert a gépek amik elvégzik a robotmunkát újabb munkát teremtenek. Ezeket meg kell tervezni, a használatukhoz is újabb ismeretek kellenek. Ezért nem értem pl. M.o iskolapolitikáját. Nem kimondottan a jövôre készít elô.
A másik oldalról nézve, a bevándorlás nem az un. alacsonyabbrendû munka elvégzésére kellene irányulnia, ezért (maradjunk Svédországnál) 100ezer bevándorlóból, jó ha 10ezer kap munkát, a többi további 90ezer segélyre szorul. Itt nem jellemzô a munkaerô bevándorlás. Az is kb. 10%-os. Ez utóbbival nincs is probléma, bár az építôipar jajgat a bérleszorítások miatt.

GERI87 2015.04.18. 16:07:13

@P.Elliot:

"Az egesz vilagot az kavarta meg hogy minden munkat kivittek mert gazdagek meg gazdagabbak akartak lenni, az emberek tobbe nem erdekeltek oket."

Én nem félek attól hogy minden gépesítve lesz, ha csökken a fizikai munkára az igény akkor ott lesz a szolgáltató szektor...az más kérdés hogy ehhez nem mindenki képes alkalmazkodni, pl nálunk is tömegek vannak akik már elvesztek piaci szempontból, őket el kell tartani...MO-ág ezért óriási hátrányban van és lesz.

2015.04.18. 16:16:39

@tanato: Igen, igy valahogy. A Kozel-Keleten egyszeruen nincs 'hagyomanya' a munkanak, vagyis a nyugati ertelemben vett munkanak. Az olaj felfedezese elott a lakossag donto tobbsege irastudatlan nomad volt, az akkori munkakra vagy nincsen mar szukseg, vagy nehez fizikai munka amit ma mar vendegmunkasok csinalnak (pl. datolyatermesztes, allattartas). En azt veszem eszre hogy a helyiek nagy reszenek alapveto elkepzelese sincsen arrol hogy mibol all a legtobb 'modern' munka, es olyan a hozzaallasuk ami akkor is lehetetlenne tenne a munkavegzest ha megprobalnak... Persze mint mindig, ebben is vannak kivetelek.

GERI87 2015.04.18. 16:21:20

@svédnyugger:

"A fejlôdést nem lehet megállítani, ezt kellene figyelembe venni annak aki ha elvégzett valamilyen iskolát, azt hinné, hogy ez elég egy életre."

Azért nem kell "beszarni":), ma is leélheti az életét valaki egy szakmával pl kőművesként, asztalosként, fodrászként stb itt nem kell gyökeres technológiai váltásra számítani - ráadásul ez nem is képzetlen fizikai munka (ami gépesítve lesz egyre inkább..) hanem szolgáltatás - az igények persze változnak és ehhez alkalmazkodni kell...de ez mindig is így volt, ez nem új.
Persze amennyire "kényelmes" annyira kiszolgáltatott is ez a réteg, a fizetése, keresete a környezetétől (ország, lakosság életszinvonalal) is nagyban függ, nem csak a teljesítményétől...
Elhiszem hogy van olyan ágazat ahol 3 évente gyakorlatilag "elévül a tudás" és újra kell tanulni/tanulni kell, de ez nem általános azért...

2015.04.18. 16:31:43

@diggerdriver: Ugyanez elmondható az országváltásról is...

2015.04.18. 16:33:57

@Mirjam2: Ez is mutatja, hogy hol lennének olaj nélkül... Amúgy mi lesz velük, ha elfogy az olaj?

wuaaa 2015.04.18. 16:37:39

@P.Elliot: Erről, hogy a gépek miatt nem lesz az embereknek munkájuk, nekem az jut az eszembe, amikor a múlt században valamikor kiszámolták hogy 30 éven belül Párizst belepi a lószar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.18. 16:42:15

@Mirjam2:
Én ezt úgy szoktam mondani hogy az nem munka alapú társadalom.
Teljesen igazad van.

FutureFry 2015.04.18. 17:02:12

@qkuc: Elméletileg a H-1B vízumhoz olyan fizetség jár mint ami egy helyinek (“prevailing wage”, ez az LCA része). De igaz, hogy ezt elég könnyű kijátszania a munkaadónak (pl. a pozíció “személyreszabásával”), és nem túl gyakori az ezzel kapcsolatos számonkérés az állami szervek részéről (ha van ilyen egyáltalán). Ráadásul - mivel (ahogy már megtárgyaltuk) a H-1B konkrét munkaadóhoz köt, azaz nehéz vele váltani - a legtöbb ilyen munkaerő “nem ugrál”, azaz tényleg kevésbé reklamálnak a bérek/körülmények miatt, amit a helyi munkavállalók “ellen” a cég ki tud használni.

Egyébként, ha már bérek: A megélhetési költségekről van még egy elég jónak tűnő oldal, amit múltkor nem említettem:
livingwage.mit.edu/

Talán @adg [Au, Darwin]: -t is érdekelheti, és @kék madár: sem tud annyira “belekötni” (legalább is szakmai alapon) mert nem GIS/térkép hanem csak táblázatokba foglalt számok (nem is olyan látványos, mint a múltkori, de azért valószínű hasznos).

2015.04.18. 17:10:44

@diggerdriver: 'Nem munka alapu tarsadalom', ez tetszik! :)

2015.04.18. 17:15:37

@Philosoraptor: A, nem fog az elfogyni meg nagyon-nagyon sokaig. Utana meg ki tudja mi lesz, lehet hogy addigra kicsit osszeszedik magukat bar ezt oszinten szolva nehez most elhinni, de par generacio alatt szinte barmi megtortenhet.

FutureFry 2015.04.18. 17:22:08

@Muscari: @diggerdriver:
Az amerikai farmer nagyon is kap támogatást, lásd:
en.wikipedia.org/wiki/Agricultural_subsidy#United_States

"The United States currently pays around $20 billion per year to farmers in direct subsidies as "farm income stabilization" via U.S. farm bills."

qkuc 2015.04.18. 17:24:38

@FutureFry: Köszi, jól jön, :). A cikkekből az jön le, hogy a H1B jelenlegi formájában elég sokszor a visszaélések melegágya, valahogy az egész rendszert kellene megreformálni és új alapokra rakni.

M. Péter 2015.04.18. 17:27:45

@Muscari: Az USA-ban is vannak mezőgazdasági támogatások és kvóták. Ausztráliában és Új-Zélandon van leginkább piaci alapon a mezőgazdaság.

wuaaa 2015.04.18. 17:29:23

@Philosoraptor: "...mi lesz velük, ha elfogy az olaj?"

Nos,...úgy néz ki erre már ők is gondoltak..
www.icd.gov.ae/

qkuc 2015.04.18. 17:31:50

@P.Elliot: Sharp, atyaég, senki se vegyen Sharpot, semmilyen gyártmányukat sem, ha jót akar magának ...

Az a gond, hogy a nagyvállalatok fújják a passzát szelet, melyik nyugati állam mer neki nemet mondani és korlátok közé szorítani? Az egyetlen dolog,a miért riszpekt jár a mostani kormánynak, hogy egyelőre ellenáll pl. a Monsanto nyomulásának, de vajon meddig? És akkor ez csak egyetlen vállalat a több csillióból ...

2015.04.18. 17:41:23

@diggerdriver:
"Azt azért nem szabadna elfelejteni hogy az amerikai farmer ugyan nem kap támogatást de az energiaköltsége negyede az európai parasztnak. Nagyjából kiegyenlíti egymást. "

Taxpayers Turn U.S. Farmers Into Fat Cats With Subsidies:
www.bloomberg.com/news/articles/2013-09-09/farmers-boost-revenue-sowing-subsidies-for-crop-insurance

en.wikipedia.org/wiki/Agricultural_subsidy
"The United States currently pays around $20 billion per year to farmers in direct subsidies as "farm income stabilization"[12][13][14] via U.S. farm bills."
"In 2010, the EU spent €57 billion on agricultural development, of which €39 billion was spent on direct subsidies."

2015.04.18. 17:47:47

@FutureFry:
De egyre gondoltunk:)
Peldaul a mg.-i gepekbe valo uzemanyag is olcsobb (tamogatott) a benzinkuti arnal Kanadaban. A farmerekre kedvezmenyes adotorvenyek vonatkoznak, stb. Az USA-ban is.

2015.04.18. 17:52:30

@P.Elliot:
"meg mukodik elmult 20 eves, Sharp tipus, szerelot sosem latott"
Azert ha jobban megnezned, latnad, hogy az a tv "Made in Mexiko". 20-40 eve a legtobb fogyasztasi elektronikus eszkoz ott keszult, ott szereltek ossze.

qkuc 2015.04.18. 18:14:43

@Muscari: Sőt, Kínában a méhpusztulás miatt kézzel (!) porozzák helyenként a gyümölcsfákat. Szórakoztató munka lehet ...

2015.04.18. 18:17:44

@wuaaa [nor]: Meg fognak élni a turizmusból? :)

2015.04.18. 18:20:08

@qkuc: Szóval te is láttad azt a bizonyos dokumentumfilmet... :)

qkuc 2015.04.18. 18:33:58

@Philosoraptor: Ha A vállalat címűről van szó, akkor igen, :).

wuaaa 2015.04.18. 19:23:15

@Philosoraptor: Turizmus? Rágd át jobban magad a befektetéseiken.. :)

Muscari 2015.04.18. 20:28:40

@FutureFry: nahat, koszi, ezt nem tudtam. Azt is latom, hogy meg mindig termesztenek gyapotot is, az is meglepett.

Muscari 2015.04.18. 20:31:06

@qkuc: mint a kukorica cimerezes :-) Nalam egy kicsit idosebbek meg csinaltak epitotaborban.

svédnyugger 2015.04.18. 20:48:34

@GERI87:
Hát én itt a 35 év alatt még nem találkoztam olyan értelemben asztalossal, mint M.o-on. Van persze sok, de gyárakban foglalkoztatják ôket. Hidd el a legmodernebb teknologiával, mert a kétkezi munka megfizethetetlen.
Kômûves van egy-kettô, de a házak zöme (villák) fából készülnek, a kômûves inkább csak kandallók, grillek készítésével foglalkoznak, ezért is van kevés belôlük. A fodrászok kutyaütôk itt, kivéve néhány szalont a nagyvárosokban.

DieNanny CH 2015.04.18. 21:05:58

@Mirjam2:

Ezen én is gondolkodtam, míg Ausztriában aupair-kedtem, hogy ott van a sok osztrák munkanélküli fiatal, de egyik sem menne el osztrák családhoz.
Bezzeg, Franciao-ba, Olaszba stb már igen. Honfitársaknál dolgozni megalázó?

DieNanny CH 2015.04.18. 21:17:25

@GERI87:

Hát, bár laikus vagyok, de a kőműves-asztalos-fodrász szakmákba sem lehet belebetonozódni...
Újfajta építőanyagok, hőszigetelési rendszerek, egzotikus fák, amiknek másfajta a kezelési és feldolgozási módszerük, és a fodrászom is évente jár továbbképzésekre meg vizsgákra...
Amúgy a kommented elgondolkodtatott, hogy van egyáltalán olyan szakma, amit 20 év múlva ugyanúgy kell csinálni?

2015.04.18. 21:29:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem, nem megalazo, de egyszeruen nem eri meg nekik. Az au pair elsosorban nem munka hanem egy lehetoseg arra hogy mas nyelveket, kulturakat megismerjen az ember vagy megvesse a labat egy uj orszagban, mint en pl. a UK-ben vagy te a nemet nyelvteruleten. Az au pair nem egy karrier, nem lehet benne penzt felretenni, igy semmi ertelme annak hogy valaki a sajat orszagaban csinalja es pl. 1-2 ev utan ugyanott tartson mint ahol elkezdte.

DieNanny CH 2015.04.18. 22:05:50

@Mirjam2:

Ez oké, de munkanélküliként 1-2 év múlva még hátrébb tart, mert esetleg felélte a tartalékait, vagy a családja nyakán élt...

GERI87 2015.04.18. 23:30:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @svédnyugger:

A továbbképzés és az új technológiák alkalmazása egy mindig is létező dolog volt.
Nem tartom ezt olyan dolognak ami új jelenség és a XXI.századra és az "információ alapú társadalomra" lett jellemző csak és eddig nem létezett...
Az "életfogytig való tanulás" divatos szlogenje alatt ennél szerintem többet értenek, de hogy a szakmák többsége nem fog "5 évente" kihalni és gyökeresen megváltozni, átalakulni abban biztos vagyok...

"van egyáltalán olyan szakma, amit 20 év múlva ugyanúgy kell csinálni? "

Hát abban biztos vagyok hogy itt a munkához, szakmákhoz való hozzáállás 20 év múlva is ugyanolyan lesz...úgyhogy, igen:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.19. 00:18:51

@Cascabel: a mezogazda itthon is kedvezo aron kapja a gazolajat.

tanato 2015.04.19. 08:59:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:@Mirjam2: Mert nemszeretem munka kategória,persze hogy osztrák osztráknál nem csinálja.A kulturális csereprogram is csak félig igaz,nyugat-nyugat között lehetséges,de globálisan nem,hisz akkor kelet európában is volnának nyugati au.-pairek.Kelet.nyugati viszonylatban nem erről van szó,ott bizony arról hogy a szegény elvégzi a gazdagnak a nemszeretem munkát

2015.04.19. 09:18:34

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ok nyilvan megengedhetik maguknak hogy munkanelkuliek legyenek, nem szorulnak ra hogy au pairkent egy idegen csalad hazaban lakjanak. En sem csinaltam volna ha lett volna mas valasztasom.

2015.04.19. 09:20:17

@tanato: Igen, en is pontosan igy latom.

tanato 2015.04.19. 12:15:00

@Mirjam2: www.nyest.hu/hirek/a-magyarok-emigransok-es-kesz

Érdekesség neked,a nyugatiak expatnak hívják magukat ha másutt dolgoznak,másokra viszont az emigráns szót használják,állítólag így felsőbbrendűnek érik magukat.

GERI87 2015.04.19. 13:03:21

@tanato:

-Expat, "kivándorló" az "aki tőlünk elmegy/ha én elmegyek külföldre dolgozni".
-Emigráns, bevándorló "aki hozzánk jön/ha más szülőföldjén kívülre megy dolgozni".
Nem felsőbbrendűség kérdése ez.

Vagyis viszonyítási pont kérdése az egész és valószínűleg az életszínvonal emelkedése is egy fontos tényező ami emigránssá tesz valakit.
Aki ugyanolyan vagy rosszabb körülmények közé megy (és "közénk" tartozik) az expat...

Az újságírók/közvélemény már megint egy gumicsonton rágódnak...

Bal 2015.04.29. 06:19:18

Én szavazhatok és fogok is a konzikra. Állampolgárként már nem izgat a bevándorlókérdés, azonban hogy ki mennyit hagy a zsebemben, az igen. Cameronék gáláns ígéretet tettek a 40%-os határ 50k-ra emelésével, a labour meg elvenne. A labourból egyetlen előny az lenne, hogy katalizálnák az ingatlanpiac rég esedékes zuhanását, így talán lenne értelme ingatlanba fektetni. A toryk meg csak fújnák tovább a lufit.

kék madár 2015.04.29. 06:56:54

@GERI87: a kulonbseg a szemleletben/szandekban van: az expat nem akar beilleszkedni, letelepedni, atmenetileg koltozik valahova, mig az emigrans vegleges dontest hoz - nem csak dolgozik.
Jellemzoen az expat kikuldetesben van.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása