oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 12. 06:53,  A gazdagok játszótere 90 komment

2015. április 12. 06:53 Határátkelő

A gazdagok játszótere

Ezen a héten próbáltam igen változatos posztokat keresni a blogajánlóba, remélve, hogy mindenki talál köztük kedvére valót. Így aztán ellátogatunk Svájcba, piacra megyünk Londonban és vonatozunk Thaiföldön.

st_moritz.JPG

Kezdjük rögtön Svájcban, méghozzá St. Moritzban, ahová a Svájc és más blog szerzője látogatott el. (Sajnos egy régi kedvencem, az Élet St. Moritzban egy ideje már nem frissül.) Nézzük, mit tapasztalt a gazdagok játszóterén!

„St. Moritz a világ legismertebb üdülőhelyei közé tartozik, a turizmus és a téli sportok bölcsője. Mint ilyet panorámavonattal is meg lehet közelíteni. Mi is ezt az opciót választottuk.

A hagyományos SBB/Rhätische Bahn Bernina Express-ének 2 vagonja szinte a plafon közepéig felfutó panorámaablakokkal rendelkező panorámakocsi. Ezekbe kötelező a helyjegy vásárlása, amit a vonaton is meg lehet tenni, közvetlenül a kalauznál (novembertől áprilisig 10, nyáron 14 frank). (...)

Az Albula / Bernina hegyi vasútvonal a vasútépítés aranykorát idéző technikai remekmű, és mint ilyen, a 3. vasútvonalként 2008 óta az UNESCO világörökség része.

Az Albula szakasz Thusis és St. Moritz között húzódik. Thusis 697, míg St. Moritz 1774 méterrrel helyezkedik el a tengerszint felett, ami már sejteti, hogy az egykori vasútépítőknek (tervezőknek és kivitelezőknek egyaránt) nem volt könnyű dolga. Az akkori viszonyokhoz képest mesterművet hoztak létre, ami máig fogalomszámba megy. (...)

A ferde torony helyi elnevezése Schiefer Turm, a város egyik legjellemzőbb nevezetessége, ami a 12. században épült, de 1890-ben nagyrészt lerombolt St. Mauritius templom megmaradt tornya. 33 méter magas, dőlésszöge 5,5 fok, nagyobb, mint a pisai ferde toronyé (ami szintén a 12. században épült, 55 méter magas, dőlésszöge az 1990-es években szintén 5,5 fok volt, de mára már csak 3,9 fok). A torony mellett egy apró kis sírkert található. (...)

Azt is olvastam, hogy annyi bunda sehol nem jön szembe az emberrel, mint St. Moritzban és azt kell mondjam, ezt sem tudom cáfolni. Még a csizmák is valódi szőrmével voltak kívülről borítva sok ember lábán. A bundások tartozéka általában egy kistermetű, élő bundás volt, egy öleb személyében. (...)

Természetesen téli sportok is űzhetőek itt. A síelést talán említenem sem kell, van azonban egy másik sport, amit viszont igen. St. Moritz (Dorf és Bad) a St. Mortizersee (tó) partján fekszik. Ez a tó a hely magas fekvésének köszönhetően telente befagy és több neves sporteseménynek is helyszínéül szolgál.

Ennek köszönhetően érkezésünkkor egy darabig kétségbeesetten kerestem, hogy vajon hol lehet a tó, mire végül rájöttem, hogy be van fagyva (a webkamera tanúsága szerint még ma is be van fagyva).

Ez azért nem tűnt fel azonnal, mert másnap kezdődött a nagyhírű White Turf lovas verseny, aminek a teljes installációja, azaz a versenypálya, a kilátók, a versenyzők és a szponzorok sátrai szinte teljesen beborították a tó jegét. Összesen 200 tonnányi anyagról van szó! Ehhez minimum 30 cm-esnek kell lennie a jégnek. (...)

Összességében nem voltam elragadtatva St. Moritztól, a hatalmas szállodáktól, a nem túl szép épületektől, a városon áthaladó erős forgalomtól. Nekem sokkal szimpatikusabb Zermatt (Wallis kantonban, a Matterhorn lábánál), ahová autók be sem hajthatnak, tele van régi fa épületekkel és a rengeteg turista ellenére is nyugodt, békés település.”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el, ráadásul képeket is nézegethettek St. Moritzról!

Hiányzik a magyar piac

A gazdagok téli Paradicsoma utána váltsunk a tavaszra, mégpedig Londonban, ahol most a hétvégén pazar idő kényeztette a brit főváros lakóit. Ilyenkor sok mindent lehet csinálni, például piacra menni, mint azt a London Budapest Metro blog szerzője is tette nemrégiben.

london_borough_market.JPG

„Én szeretem a piacot. S bár Londonban mindent, de mindent meg lehet venni, valami mégis hibádzik. Itt is van market, persze hogy van, meg is látogattam párat.

A két legközelebbi a Borough Market és a Blackheath-i Farmers' Market. Aki a Vásárcsarnokot turistásnak tartja, az a Borough-tól Temzének rohan. A választék mennyei, a német kézműves sajttortától a baklavás gyönyörtálon át a friss halig és termelői sajtig van MINDEN.

Reggel 9-kor már mozdulni nem lehet a fényképezőgépektől, az áruk fenségesek és egy kisebb ország GDP-jét otthagyjuk a szombati bevásárlásra. Kérem itt az ambiance-t is meg kell fizetni, nos, ha valaki hangulatosnak találja a vasúti felüljáró alá bezsuppasztott, mocskos kis standvárost, legyen az akár fiatalos és ötletes, akkor ki ne hagyja. Klassz, de nekem ez nem Piac, inkább életérzés-közért módos gasztromajmoknak.

Aztán ha csakazértis ragaszkodunk az ízes, ehető nyersanyaghoz, elevickélhetünk valamelyik őstermelő piacra, kedves eladók közé (nem, itt nem ugatnak ránk, hogy „Majd én szedem a gombát!”). Mindegyiken van süteményes, virágos, kenyeres, zöldség, aminek lennie kell.

Még az árak sem vágnak földhöz, igen, húzós, de ha órabérrel számolgatunk, a Lehelen sem olcsóbb a nagybaniról összetarhált földes áru, pedig mi agrárország lennénk, vagy mi.

A bibi? Ha csak nincs mázlink és a sarkon lakunk, bumlizhatunk a nagyvárosban egy órát meg vissza, a hét egyetlen egy napján vannak nyitva néhány óra erejéig, a választék pedig a menüminimumot kielégítő, igaz, legalább szezonális és nem a Tescót tömjük vele.

Harmadik alternatíva a Portobello Road-os, lewishami, stb piacok, ezek az utca porába kitett asztalok arc árusokkal, ahol potom pénzért tömhetjük meg a banyatankot egy tál/egy font almával, répával. Chile, Kamerun meg Laosz a származási hely, dobtam a kukába az almát, olyan rossz volt, de mondom, ez is van.”

Természetesen ebben az esetben is erősen ajánlom a teljes posztot elolvasásra, akit érdekel, ide kattintva teheti meg.

Vonatozni Thaiföldön

Végezetül egy teljesen más földrész és más téma, méghozzá Thaiföld és egy kis vonatozás a Végtelen… talán blognak hála. Kiderül, hogy a vasúti közlekedés nagyon olcsó (ez mondjuk annyira nem lep meg), ellenben nem rosszabb a minősége, mint a magyar vonatoké (erről pedig egyelőre nem tudtam eldönteni, hogy dicséretnek számít-e…). A viccet félretéve, lássuk, milyen is vonatra pattanni Thaiföldön!

thaifold_vonat.jpg

„Vicces, hogy mennyien megdöbbennek a thai ismerőseim közül, hogy vonatozunk. Szégyenkeznek a vonatjaik állapotán. Én meg nem értem, mi a baj. (...) Még a késések sem voltak számottevőek! A hosszú utakon nem is késtünk.

Az éjszakai járatok meg kifejezetten kényelmesek, a kalauzok kedvesen felébresztenek, mielőtt le kell szállnod. Egyébként csinos kis egyenruhában vannak, ezek szerint amolyan megbecsült munka lehet itt a vonaton dolgozni. És van folyamatos takarítás is, szóval kosz sincs. (...)

Néhány helyen légkondi is van, de ventillátor mindig. Van első, második és harmadosztály is és mintha az állójegyeket is kiosztanák… de ez nem biztos, csak meglepődve tapasztaltuk, hogy annyira sokan állnak a vonaton.

És a nénikék folyton jönnek, árulnak enni, innivalót, kávét. Van egyébként a vasúttársaságnak is nagyon olcsó melegétel szervize, egy menüről tudsz rendelni, mikor felszállsz a vonatra, aztán hozzák is melegen, frissen. (...)

Hua Lampong, a bangkoki pályaudvar pedig kifejezetten szórakoztató hely! Itt, mint valami gőzösök füstölnek a vonatok. A nagy téren összegyűlnek az emberek és a földre telepednek, itt várják a vonatukat. (...)

Nagyon szép helyeken mennek a vonatok és néha igazán furcsa helyzetek között is. Van például sok olyan rész, ahol annyira körbevették a kis bódék a vonatsíneket, hogy a sín maga az utca, így köré épülnek a piacok. Szóval érdemes nézelődni!”

Tegyétek ti is ezt az eredeti posztban (itt érhetitek el), mert nem csak jóval bővebb leírást találtok, de képeket is nézegethettek!

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló London Svájc Thaiföld Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr627358870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2015.04.12. 07:46:40

Ha, az a thaifoldi piac...
Marha jo, mar tudom mit olvasok ma este. :)

Golf2 2015.04.12. 07:57:31

"arc árusokkal, ahol potom pénzért tömhetjük meg a banyatankot"
érthetetlen szleng.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.04.12. 09:20:26

Érdekes válogatás volt köszönet érte! Legalább már azt is tudom ha netán valaha még a szakmámban akarnék dolgozni akkor Alaszka és Szibéria mellett St. Moritz is szóbajöhet. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.12. 09:37:54

@Golf2:
A banyatank az a kétkerekű kocsi amit idősebbek szoktak húzni bevásárláskor. Én Schwarzmüller utánfutónak szoktam hívni.

2015.04.12. 10:04:35

Jo valogatas, azon kicsit meglepodtem hogy a vonat ugyanolyan volt Thaifoldon mint Mo.on, aztan neztem a kepeket a blogon es tenyleg hasonloan nez ki. Gondolom a masodosztaly felel meg a magyar masodosztalynak minosegben kb.? En ezek szerint a harmadosztalyon utaztam mikor ott voltam, szo szerint fapados volt :) kepfeltoltes.hu/150412/Train1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Nem volt vele semmi gond, de par ora utan mar nagyon szerettem volna leszallni. Azt tanacsolom mindenkinek hogy ha ilyenen utazik, mindenkeppen vigyen magaval parnat :)

2015.04.12. 10:06:15

@diggerdriver: Koszi az infot, ezt en sem tudtam. Most mar csak arra vagyok (mersekelten) kivancsi, kik vagy mik azok az 'arc arusok'.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.12. 10:09:51

Dalston Market. Az piac, nem a Borough Market.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.12. 10:12:44

Mi anno rendszeresen itt vasaroltuk be a gyumolcsot. Kiloszamra. Es nem a kukaban vegeztek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.12. 10:15:13

@Mirjam2:
Karakteres figurák. Vagy kinézetre vagy viselkedésre.

2015.04.12. 10:17:22

@tildy[UK]: Igen, a legtobb ember biztosan nem a Borough Marketre megy hetvegi bevasarlas celjabol :). Egyebkent az mintha kimaradt volna a beszamolobol (de lehet hogy nem, csak a nyelvezetet nehezen tudtam ertelmezni) hogy sok kornyeken lehet olcson friss zoldseget es gyumolcsot kapni a sarki boltban, tulajdonkeppen ezek sarki zoldsegesek, sokszor szeles valasztekkal.

2015.04.12. 10:20:04

@diggerdriver: Koszi, ezt meg nem hallottam. Mikor legkozelebb Mo.ra megyek, ugy tunik magyarrol magyarra fordito tolmacsra lesz szuksegem.

2015.04.12. 10:24:51

Ilyenre gondoltam, nekem ez tobbnyire eleg szokott lenni, pedig mi sok zoldseget es gyumolcsot eszunk: s3-media1.fl.yelpassets.com/bphoto/w4vmMYmhx3HHCgYNOcupGA/l.jpg

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.12. 10:26:03

@Mirjam2: jaja, szerencsere egyik ilyennel szerzem be rebdszeresen a normalis paprika( ertsd nem edes , gejl pritaminpaprika, hanem normalis tv paprika ) adagom! :)

2015.04.12. 10:36:03

@tildy[UK]: Ez lengyel zoldseges? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.12. 10:39:47

@Mirjam2: török, de tavaly volt meg magyar polc is naluk, gyermelyi tesztaval, piroska szorppel.

Egyedul a hegyes eros zoldpaprika, amit hianyolok naluk, na az nincs.

2015.04.12. 10:55:07

@tildy[UK]: Tudom melyikre gondolsz, van ahol lehet kapni, en azt hiszem indiai zoldsegesnel szoktam venni.

SzZoole 2015.04.12. 11:14:08

@tildy[UK]:
Majus 7.-en,milyen valasztas lesz meg a Cameron es Miliband csatajan kivul?
Ugyanis kaptunk poll card-ot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.12. 11:14:15

@tildy[UK]:
Én meg pont azt szeretem mert nem erős.
Felénk mindenhol lehet kapni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.12. 11:22:11

@diggerdriver: de anak ugy mi ertelme van?! en szeretem a csiposet.

@Zoole[uk]: onkormanyzati. Azon szavazhatunk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.12. 11:25:16

@tildy[UK]:
Én is szeretem de csak mértékkel.
Az a hegyes zöldpaprika amiről ha levágsz egy hajszálvékony csíkot és a fejed tetejét is csípi az nekem nem nyerő.

Giddy Lamb 2015.04.12. 11:29:38

@Mirjam2: Ezek szerint nem utaztál még Bangkok-Chiang Mai viszonylaton másodosztályon. Egyszer mindenképp próbáld ki. A steward figyelmes, megágyaz, kiszolgál, ébreszt, stb. az ágynemű makulátlan, friss, jó párnával, tea és kaja is jó.

2015.04.12. 11:41:25

@Giddy Lamb: Nem panaszkodtam. Annyit mondtam, hogy gondolom a posztolo masodosztalyrol irt, en meg harmadosztalyon utaztam. Akkor ezek szerint jol gondoltam. Egyebkent en szemely szerint nem szeretem az ejszakai vonatutakat, inkabb a repulore szavazok, foleg miota egyszer nagyon regen kirabolt ket fiatal angol csaj egy Horvatorszag es Budapest kozott kozlekedo ejjeli vonaton :(. Vagyis nem volt igazi rablas, csak kiuritettek a penztarcamat amig aludtam.

SzZoole 2015.04.12. 11:42:49

@tildy[UK]: Ertem,szoval az is most lesz,pedig mar kezdtem orulni,hogy valamilyen csoda folytan allampolgarok lettunk:)))

SzZoole 2015.04.12. 11:44:51

Hogy a fenebe lehet ebbol a kis ablakbol ujra nagy ablakot csinalni.

Igaz Barát 2015.04.12. 12:39:50

@Zoole[uk]: Mobilnézetben? Ott nekem is összement.

puhacica 2015.04.12. 12:43:16

amerikas magyarok! lenne egy kerdesem. van valaki, aki kozremukodne egy napszemuveg megszerzeseben? 20 dollar a napgep, webshopbol rendelheto, de 50 dollar a szallitas. :( ha van koztetek vallalkozo szellem, azzal felvennem a kapcsolatot privatban. koszi!

SzZoole 2015.04.12. 12:43:42

@Igaz Barát: Nem.Teljes nezetben ment ossze.

P.Elliot 2015.04.12. 12:47:26

En imadom a piacokat, Ha modom van ra mindig megnezem oket kulfoldon is. Idehaza a farmer piacra is jarok, illetve a bolhapiac egy reszen pakolnak ki de csak olyantol vasarolok aki tudom hogy sajat farmja van, nem viszontelado. Van egy oreg ficko, Isten eltesse a kor legvegso hataraig, oklomnyi oszibarackjai vannak, kisebbek is, nagy magas vesszo kosarankent arulja, meg sosem mertem le hogy mennyi a sulya, es az uzleti negyed aran.
Fan erett, szaftos, leveses, izes, csodalatos. Meg sem varom hogy hazaerjek mar a kocsiban nekiesek.
Almat is arul de az ujabban nem olyan jo. Mintha a fak kioregedve vesztenenek a gyumolcs jo izebol. Ujabban van egy lengyel-jugoszlav farmer aki magyar paprikat is termel, o is kosarankent adja.
Tetszik az a vonatsin melletti piac. Megneznem.
Kulfoldon csak az bant ilyenkor hogy ugy vennek a nyersanyagbol es megfoznem de hol? A hetelben? Igy inkabb csak csodalom oket.

Giddy Lamb 2015.04.12. 12:51:49

@Zoole[uk]: Ilyen velem is előfordult már jéghideg vízben. Olyankor csak azt lehet olvasni rajta, hogy Vitéz Nagybányai Róza

P.Elliot 2015.04.12. 12:56:57

@puhacica: Adj egy email cimet megbeszelesre, itt van privat uzenet, irni tudok de nem tudom hogy a valasz hogy jon, mi jelzi, vagy ilyesmi.
Add meg a webshop nevet. A szallitas egyebkent kulfoldre igen draga, majd megkerdezem a postan. En mar regen ezert nem kuldok kulfoldre semmit mert felhaborito az ara, szoval ne lepodj meg, bar 50 dollar valoban nagyon sok.
Ugy gondolod hogy szallitsak ide hozzam es en postazzam oda?
Szivesen segitek ha tudok bar mar regen nem volt effele csomagkuldesi gyakorlatom.

Igaz Barát 2015.04.12. 12:57:41

@Zoole[uk]: Múltnap valaki erre olyan megoldást javasolt, hogy a beviteli mező jobb alsó sarkát mozgatva próbálj a méreten változtatni. Telefonon mondjuk nekem ez nem vált be, de a notebook-on működik.
Vagy tedd meleg vízbe. :D

P.Elliot 2015.04.12. 13:02:50

@Zoole[uk]: Nekem is eltolodott valamelyik nap de valaki elmagyarazta. Az egeret leviszed a jobb sarokba, lenyomva tartod rajta a bal oldali "keresot". igy mondjak? Es kezded szethuzni a boxot. Sajnos a hozzaszolas utan visszamegy kicsire de ez legyen a legkevesebb.

puhacica 2015.04.12. 13:03:45

@P.Elliot: igen, pont erre gondoltam, koszi a valaszt! :) irok neked privatot, arra az e-mailcimedre fogsz kapni egy levelet, amivel itt a blogon regisztraltal. arra csak valaszolnod kell, en tuti megkapom, mert csak egy mailcimem van, amit nem irnek ki ide.

SzZoole 2015.04.12. 13:06:05

@Igaz Barát: @P.Elliot:
A telefonon nincs gond,ott maradt a nagy ablak.
En nem pc.-t hasznalok,hanem tab-ot.Azon nem tudok olyan modon valtoztatni.

P.Elliot 2015.04.12. 13:10:28

@Mirjam2:
Ket fiatal norol nem kepzelne el az ember, mi? En meg olyat is olvastam hogy altato gazt fujtak be valahol Lengyelorszagban egy vonatfulkeben es megkopasztottak az utasokat.
Meg valaki itt irta egy blogon hogy Spanyolorszagban egy berelt szobaban valami szep villaszeru hazban arra ebredtek reggel hogy minden penzuk es utleveluk eltunt, zajra konnyen felebredo szemelyek, ott is valami hasonlo sztori lehetett.
Legjobb a penzt es az utlevelet valami nagyon lehetetlen helyen tartani.

P.Elliot 2015.04.12. 13:11:23

@puhacica: Jo! Nekem is csak egyetlen email cimem van, ezert nem irom ki ide.

P.Elliot 2015.04.12. 13:16:51

@Zoole[uk]: Keresd ki a tegnapelotti vagy mikori posztbol ezt a kedves fickot aki elmagyarazta es kuldj neki uzenetet, biztosan lesz otlete erre is ami neked van.
Regen olyan jo volt hogy nem mozgott az ablak, talan kozpontilag HA is meg tudna csinaltatni.

Giddy Lamb 2015.04.12. 13:21:35

@P.Elliot: olyan apartmanban kell megszállni, ahol van konyha. Volt olyan. hogy egy kardhal steak miatt alig értem el a repülőt, mert nem bírtam ellenállni neki a piacon, az indulás előtt pár órával pakolás helyett sûtögettem...

2015.04.12. 13:22:49

@P.Elliot: Pontosan, gyanutlan voltam, ket angol csaj volt, az egyetemrol beszelgettunk ahova jartak (allitolag...), gondolom Europaban utazgattak nyaron es igy fedeztek az utikoltseget.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.12. 13:24:47

@Giddy Lamb: azt en is nagyon szeretem. De penz stb csak bezart lelakatolt packsafe kis hatizsakban mert tenyleg sose lehet tudni.

P.Elliot 2015.04.12. 13:34:32

@Giddy Lamb: Kulfoldon azert nem akarnek fozogetni, kiveve ha sokat lennek egyhelyben.
De az biztos hogy latni olyan nyersanyagokat hogy az ember vagyik a konyhaja utan.

P.Elliot 2015.04.12. 13:36:08

@Mirjam2: Mocsok kis alakok lehettek. Ezek toljak el aztan a bizalmat hogy az ember mar nem hisz senkinek.

P.Elliot 2015.04.12. 13:41:49

@Dragonlady (Bp, Hun): Valamikor egyszer valahol lattam egy rendes borovet amit nem ugy lehetett lekapcsolni mint a rendeset hanem pont forditva, es a belso reszen volt egy kis cipzar ami mogott ott lapult a penz bennt az ovben osszetekerve.
Nem tudom arulnak-e meg ilyesmit de nagyon praktikus volt. Itt orszagon belul meg sosem loptak meg sehol, persze utazasnal a nyakamban van a hosszufulu taskam, csak kezben levot nem viszek, es nagy tomegben azert rajta a szemem. Azon mindig is csodalkoztam hogy a ferfiak konnyed mozdulattal csusztatjak be a tarcajukat a farzsebbe / a ferjem is/ es nem torodnek vele tobbe.

Giddy Lamb 2015.04.12. 14:29:26

@P.Elliot: ezek szerint Te vágyakozó típus vagy.
Nekem az a program része, hogy reggel kimegyek a helyi piacra bevásárolok és ismerkedek a helyiekkel, azt eszem amit ők stb.
Egy óra alatt friss alapanyagokból csodát lehet csinálni, ahelyett, hogy a turista csapdákból posztolgatok és tolom fel a képeket a fácséra...

qkuc 2015.04.12. 14:56:51

@Mirjam2: Szólj és segítek tolmácsolni, ha itthon jársz, :D.

qkuc 2015.04.12. 15:02:29

@P.Elliot: Hát aparthotelbe/apartmanba kell menni és akkor lehet főzni, :). Én már nem szeretem a hoteleket ... (lehet sose szerettem, :D).

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.12. 15:47:10

@puhacica: hogyan lehet valakinek egyetlen cime? es minden szar odamegy??

Hari Seldon 2 2015.04.12. 16:45:40

Nagyon vicces a tahiföld-i vonat. Ahogy jön a vonat a piacosok szépen felszedik a cuccukat, és arrébb rakják, de éppen csak annyira, hogy egy gyufa beférjen a sátor és a mozdony széle közé, aztán ha elmegy mindenki vissza a sínre.
Azért, ha egy sátorponyva beakadna, szépen magával vinné a piacot, árustól emberestöl. Úgy látszik őket ez a lehetőség nem zavarja...

Shanarey 2015.04.12. 17:48:10

@Golf2:

A mondat fogalmazása volt rossz.
"arc árusokkal, ahol potom pénzért tömhetjük meg a banyatankot"

Így jobb szerintem: Árus arcokkal,ahol potom pénzért tömhetjük meg a banyatankot.

montroyal ( CAN qc) 2015.04.12. 18:02:50

off

tegnap este jol szorakoztunk a magyar cserkesz balon ... es a tombolan megnyertuk a FONYEREMENYT!!!( a jegyek ara a gyerekek Mo-i taborozasara megy)

szoval egy hét mexicoba ezek kozul a szallodak kozul valaszthatunk 2 evig ervenyes .

www.grupovidanta.com/organization;jsessionid=0D00DFDF63EE8F06AB0BFAB021A1B2CC

ut , kaja, pia nincs benne ..tax, takaritas sincs

hat?? nyertunk valamit???

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.12. 18:05:34

Svájc:

Bundás gazdag p!cs@ vs állatvédő

-Tudja maga, hogy hány állatot kellett megölni ezért a bundáért??
-Tudja maga, hogy hány állattal kellett nekem lefeküdnöm ezért a bundáért??

És hát jah, a svájci vasút egy fogalom lehet, meg azok a tájak is, amin keresztülmegy.
Egyszer fel fogok ülni egy ilyen hegyi volnalra, az q isten, anélkül nem halok meg... :D

A londonit kihagytam.

A tahiföldi (írjuk már le legalább egyszer, helyesen... :-))))))))))) ) vonatról simán elhiszem, hogy van olyan jó mint a magyar, ráadásul filérekért...A magyarnál minden csak jobb lehet.Tudom, hazaköpködés, és pontosan az! :D
Már 8 évvel ezelőtt is egy drága, de legalább jó sz@r szolgáltatás volt, az Intercici vonatokat leszámítva.
Otthon inkább stoppolnék ha utaznom kellene.Nem zoknit, autót...

Ja, és Bangkokban a sok pénzintézet (Nemzeti Bang, Kereskedelmi Bang, Hipóbang, gangbang, ja ez utolsó neeem...)
milyen betéti kamatot fizet? :-))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.12. 18:07:03

Ja, még annyit, hogy a tahiföldi vonat kereke nem blankolja meg a hagymaszálak végeit?Vagy pont ez a lényeg,ez egyben egy kiemelt szolgáltatás a vevőnek, hogy otthon már csak ennie kell? :D

2015.04.12. 18:07:27

@qkuc: Elore is koszi :)

wuaaa 2015.04.12. 18:12:15

@tanato: Sajnos csak a csütörtöki poszt megjelenése után bukkantam egy - szerintem - érdekes adatra. Mégpedig arra, miszerint Szlovákiából 2014-ben 134 ezer ember távozott külföldre dolgozni, igaz ebben a számban a szezonálisan dolgozók is benne vannak, akik pár hónapra mentek csak el. De valahogy még így is gyanús, hogy a durván kétszer annyi lakosú Magyarországról 32 ezren lennének csak, függetlenül attól, hogy melyik országban élőknek jobb vagy rosszabb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.12. 18:14:54

@adg [Au, Darwin]: Hej Adégé!

pangea.blog.hu/2014/04/20/ausztralia_sugarzo_szive

Óvatosan túrázzatok errefelé...
Vágom, hogy ez van egy 1700 km is tőletek, de sosem árt az óvatosság... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.12. 18:16:28

@diggerdriver: :-)))))))))))))))))
Loller. :D
Ismert még a nyugdíjasszekér elnevezés is.

2015.04.12. 18:18:08

@P.Elliot: Vannak nagyon kenyelmes ovek amiket a ruhan belul lehet hordani, egyaltalan nem latszik kivulrol. Mar hosszu evek ota csak ilyennel utazok, a horvat kaland meg nagyon az utazasi karrierem elejen tortent. Az en ferjem is szokta a hatso zsebebe tenni a penztarcajat, de mar annyiszor kertem hogy ne csinalja, altalaban a bekesseg kedveert elteszi kevesbe lathato helyre (legalabbis ha en is ott vagyok...).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.12. 18:19:47

@Mirjam2: Előfordul az ilyesmi.Nekünk is kellett tolmács, mikor az asszonnyal összejöttem.Ő az erdélyi szlenget beszélte (majó, fuszulyka, leerh, berbécs, stb) én meg a bunkó pestit...Kellett köztünk legyen, aki fordít... :-)))

2015.04.12. 18:27:29

@montroyal ( CAN qc): Ez igen, gratulalok! Remelem el tudtok menni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.12. 18:33:12

@P.Elliot: Hát azt elhiszem.Bálnahere méretű őszibarack rulez! Én is úgy enném, hogy a fülemen jönne vissza...:D
Jaj de q módon hiányzik...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.12. 18:35:07

@Giddy Lamb: Háppersze... :D
Amúgy meg Vitéz Nagybányai Horthy Miklós őkormányzóságának matróza, mi?
Szerényebben azért... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.12. 18:40:38

@P.Elliot: Nemtom, én ha ilyen éjszakai vonattal utaznék, hétszentség, hogy bezárkóznék lánccal, lakattal stb, ami nem a gyári ajtószerkezet.Egy nagy lószerszámot fog oda bárki is bemászkálni, amíg alszom.Már ha egyáltalán van pl egyszemélyes fülke.Vagy maximum a családommal utaznék együtt.
Komphajókon szoktam előfordulni éjszakánként hazautazáskor, de ott se merek egymagam elaludni sehol...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.12. 18:49:22

@montroyal ( CAN qc): Magyarországon is voltak régebben ilyesmi esetek, igaz, talán nem tombolán.De kb senki se tudta igénybevenni, mert az utazás, kaja, takarítás költségét már nem bírták kifizetni magyar fizetésből...Hát milyen nyeremény az ilyen??
Mintha aszondanám, nyertél egy autót, de kaszni meg motor az nincs benne...Hát de jó fejek...

Taxomükke (UK) 2015.04.12. 18:54:17

@montroyal ( CAN qc): Nem nyertetek semmit, egy csomó pénzetekbe fog kerülni.
Kivéve, ha eleve pont oda akartatok menni, akkor talán egy picit spóroltok.
Talán.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.04.12. 18:56:56

@geegee: És tudja maga, hogy ez melyik filmben volt? :-))))
HA! Az élet St. Moritzban blog tulaja Zsékettő mintha azt mondta volna kb 1éve, hogy ätteszi a székhelyét Olaszorszägba.(Profilja szerint aktiv, legutobbi bejelentkezése az erotikus munka blogon volt. :-))) )

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.04.12. 19:00:48

@geegee: Nekem még 100ezer évvel ezelött mondta 1kaller, miutän a kabinokba bejött, hogy jol zärkozzunk be, hogy kb xart sem ér, mert a tolvajoknak ugyanolyan kulcsuk van a fülkékhez, mint a kalleroknak. :-(
A sväjci blog amugy nagyon jo, én olvastam egy idöben.

2015.04.12. 19:15:20

@geegee: Vigyazz, en is igy indultam el a lejton. Mikor Londonba koltoztem, meg a magyar-invazio elott, egyetlen magyart ismertem meg, tortenetesen egy erdelyi lanyt, azota is a legjobb baratnom. De evekig csak vele beszeltem magyarul. Mikor vegul visszalatogattam Pestre, a regi barataim halalra rohogtek magukat, idejetmult pesti szlengben beszeltem erdelyivel keverve :)

qkuc 2015.04.12. 19:58:36

@geegee: majó, fuszulyka, leerh, berbécs

Akkor gyújts mán világosságot a fejemben, hgy ezek mi a szöszt jelentenek, :D. Nekem a vajdasági rokonok szoktak fejtőröket adni ... (pl. patika, az nem gyógyszertár náluk), :D.

M. Péter 2015.04.12. 20:09:21

@qkuc: Fuszulyka=bab, de ez nem szleng, és nem csak Erdélyben használják.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.12. 20:40:33

@qkuc: ler=suto
berbecs=birka
----
gugli szerint a majo az a triko

P.Elliot 2015.04.12. 21:44:17

@~~Babette~~: Szerintem egyszeru es igy nem kell megnezni mas email cimeket. Spameket soha nem bontok fel, ez nalam szabaly, nem erdekel semmi amit el akarnak adni vagy ontik a hulye es nem hulye uzleti dolgaikat. Evente talan 10 olyan jon ott amit fel is bontok mert tudom honnan jon. Emailekben is, ha nem ismeros a nev akkor haromnegyed reszben mar torlom is, nem erdekel hogy kicsoda. Ha topikrol jon akkor jelezze nekem elotte.
Facebookon nem vagyok fennt es mashol sem, nehany topikban beszelgetek csak meg benezek egy-ket masik honlapra.
Ennyi nekem tobb mint sok.

P.Elliot 2015.04.12. 21:47:13

@Giddy Lamb: ezen mar en is gondolkodtam hogy ugy kene mindenutt elni mint a helyieknek. Csakhogy ha megindulok akkor nem allok meg egy helyen, a kivancsisag hajt tovabb. Meg az elet rovid, a latnivalo sok. Majd ha faradt leszek mar utazni akkor en is ezt csinalom mint te.
Egy-egy hely nyakara telepszek.

qkuc 2015.04.12. 21:51:40

@M. Péter: @Igaz Barát: @~~Babette~~: Köszkösz mindegyikőtöknek, :)))). Patika = cipő, családi viccek alapjául szolgált, :D.

P.Elliot 2015.04.12. 21:52:40

@montroyal ( CAN qc): Gratulalok. Bar en nem szeretem az ilyet hogy csak hotelt sorsolnak, inkabb jobban jon akar egy szereny kis hetvege.
Hat akkor csak kutassatok hogy hova mennetek, ugyelj hogy nehogy ilyen-olyan tax, micsoda ugy felvigye az arat hogy vegul kiderul hogy azert mar kaptatok volna hotelt barhol. Eleg ravasz az ilyen dolog bar a magyar rendezveny nem hiszem hogy egetne magat ha ilyen lenne. Merre akartok menni? Mivel Kanadabol telen erdemes meglogni, probald arra rogziteni.
Kepzeld el a feher forro homokot es a napfenyt amikor otthon meg lehet dogleni a hidegtol.

P.Elliot 2015.04.12. 21:56:10

@Mirjam2: En ezt ugy vedem ki ha tudom persze hogy probalok egyaltalan nem szlengel beszelni, na kepzeld csak el hogy 40 ev utan en hogy beszelnek. Bar oszinten szolva akkor is a normal szavakkal beszeltem, nem is emlekszem hirtelenul hogy miket mondtak az emberek egymasnak.

nyuszigonosz 2015.04.12. 21:57:10

@montroyal ( CAN qc): Most én nem akarok ünneprontó lenni, de azthiszem ti egy pénzkiadási lehetöséget nyertetek. :-)
Szóval olyat, hogy: "nézd, itt van, de föleg fizesd ki."

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.12. 21:59:46

@Naschkatze (Mostindien / CH): Én viccre emléxem, filmre nem, de attól még lehet.

A zárat épp azért írtam, hogy nem a gyári tartozéka legyen az ajtónak, hanem lánc és lakat.Ahhoz biztos nincs kulcsa másnak...

@Mirjam2: Hehehe, elhiszem... :D

@qkuc: A majó az atlétatrikó, a lerh az meg a villanytűzhely.Bár van ilyen nevű István is, aki zeneszerző volt, Demjén Rózsika néninek írt dalokat... :D
Egyébként meg gúgle a barátod, biztos hogy ad találatot a képkereső.

Illetve az ultmáté megoldás a TeCsőről:

www.youtube.com/watch?v=AKV0PS1SGlk

Kezicsókolom! :-)))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.12. 22:07:30

@~~Babette~~: Nem hibáztatlak... :D

A vadmarhája...hogy tele lehet már a töke...

qkuc 2015.04.12. 22:12:13

@geegee: Tudom, hogy gugli a rendelkezésemre áll, de lustaság fél egészség és én teljesen egészséges vagyok, ;). :D

montroyal ( CAN qc) 2015.04.12. 22:25:39

@nyuszigonosz(D) ESTP: @P.Elliot: @Taxomükke: @geegee: @Mirjam2:

a dijjal semmi baj egy holgy ajanlotta fel timeshareét , a gyujtes tenylega gyerekeknek megy ...

adij ? termeszetesen utana neztunk all inclube majdnem kevesebbe kerulne , csak ezek tenyleg 5 csillagos luxus helyek ... a foidenybe csak a repjegy majdnem annyi mint egy allinclu ... es az kenyelmesebb is ..
a tripadvisoron csupa jo velemenyek vannak ezekrol a szallodakrol a kerdes csak hogy kell-e nekunk 5 csillagos luxus szalloda ...eddig 2x voltam szep de dog unalom, a snobok nem vegyulnek .. az olcso helyeken vannak fiatalok van buli ,sport, elet ..
a lanyomek tavaly voltak Los Cabosba 5 csillagosba .. szerették.. megtartom nekik karacsonyi ajandekba ... persze a boritekba kell tennnem $$$$ is :-)))))

33621 2015.04.12. 22:34:05

Történelmi határátkelés, Hollandok Magyarországot fotózva az akkori 1975-évben! Érdekes fotók. Az IFA-s a csúcs!

index.hu/nagykep/2015/04/12/budapest_a_toltott_paprika_es_a_noi_fodraszatok_paradicsoma/

2015.04.26. 12:36:17

én is sajnálom, hogy nem tudtam folytatni a blogot. Akkoriban napi 9 munkaórámból 8 fizetett pihenő volt, mai napig örülök, hogy akkoriban belefogtam :)

Egész korrekt cikket írt a blogger, van pár hiányosság, de nem mennék bele.

A bundás divat ellen mindne télen megpróbálnak állatvédők plakátokkal kampányolni és teliszórták vele a falut. Nem tudom mit értek el vele, leszámítva, h a reklámcég kaszált egy zsírosat :D A farkasok még sosem sírtak a bárányok halála miatt...

Naschkatze :)) Te kémek k(r)émje :D

Igen, érik a déli világ...Most egyelőre Lugano a cél, elég volt a Zunterlandból. Zürich kicsit csalódás, de lehet, hogy én misztifikáltam túl. Ez egy megyeszékhely magyar viszonylatban...A villamos kb. annyira fontos, hogy akinek nincs görkorija, az is átérjen 20 perc alatt a városon :D

Kurvajó a suli (travel agent), totál bennem van a bugi, úgyhogy újra és újra feltúrom a HA posztjait infók után kutatva. Ez a blog egy aranybánya egy utazásszervezőnek :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása