oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 05. 06:50,  Most nem tervezünk, csak élünk 185 komment

2015. április 05. 06:50 Határátkelő

Most nem tervezünk, csak élünk

Érdekes keverék lesz a mai blogajánló. Az egyik írásban egy olyan családot ismerhetünk meg, akik fogták magukat és egy hajón nekivágtak a nagyvilágnak. Aztán (ha már vállalkozó kedv) lesz egy kis elmélkedés arról, vajon vállalják-e magyarok a felelősséget saját sorsukért, végül megismerhettek egy ehhez kapcsolód kezdeményezést, amit én jó szívvel támogatok. (Közben hadd hívjam fel a figyelmeteket, hogy már érkeznek a húsvéti rövid írások, képek, de várom még őket akár a terített asztalról, akár az érdekes helyi szokásokról – küldjétek őket a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!)

hajon_csalad.jpg(fotó: familyofftosail.blogspot.hu) 

Kezdjük tehát azzal a négyfős családdal (Tomi, az apa, Orsi, az anya és két gyerek, Marci és Rozi), akik gondoltak egyet, és hajóval jó pár hónapra maguk mögött hagyták magyarországi életüket. Kalandjaikról a The Székelys are off to sail blogon számolnak be.

„Orsolyával az elmúlt három-négy évben a csődbe ment családi vállalkozásaink és bedőlt hiteleink romjait próbáltuk takarítgatni, másrészt a hajunknál fogva kirángatni magunkat a mocsárból, és megtalálni, hogy merre van az előre. Azt mindketten éreztük, hogy a korábbiakhoz hasonló lendülettel és lelkesedéssel nem tudnánk, ezért nem is szeretnénk újraépíteni a csőd előtti életünket, úgyhogy adott volt – és most is az – a nagy kérdés, hogy mihez kezdjünk magunkkal? (...)

Újraalapozás ez kapcsolati szempontból is. Sokkal többet beszélünk meg a gyerekekről, kezdjük levetni a passzív agresszív viselkedési mintáinkat. Sokkal többet nevetünk. Én személy szerint sokkal relaxáltabbnak érzem a kapcsolatunkat és magamat is. Sok mindenben nem értünk teljesen egyet és vannak magányos pillanataink, de ez már nem zavar. (...)

Az otthoni logisztika legnagyobb részét Orsolya csinálta… volt listánk… több is. Külön a hajóval kapcsolatos dolgokról, otthoni elintéznivalókról, bevásárló listák, csomagoló listák és a véghajrában nagyjából az utolsó másfél - két hét alatt mentünk végig ezeken.

A szüleim orvosok, úgyhogy a gyógyszercsomag összeállításában és az oltások intézésében ők segítettek. A hajón tényleg sokkal kevesebb a hely, mint otthon volt, úgyhogy próbáltuk csak a legszükségesebbeket magunkkal vinni, de így is megtöltöttünk egy kisebb utánfutót, bár a cucc nagy része kaja volt, főleg tartós élelmiszerek, sok tészta, rizs, Orsolya által készített befőttek, lekvárok, meg vittünk vagy 30kg friss almát is a szüleim kertjéből.

Ruhából szerintem egyikünk sem hozott többet, mint amennyit egy két hetes nyaralásra vinne az ember, de az én esetemben még ez is soknak bizonyult: a cuccok fele még egyszer sem volt rajtam mióta elindultunk. Szerszámok, konyhai eszközök voltak a hajón, ezekből csak néhány kedvencet hoztunk magunkkal. (...)

Nincs kiszámítható, biztos bevételünk, se felélhető tartalékaink, úgyhogy a pénzkérdés néha egy kicsit frusztráló, bár az elmúlt 4 évben otthon is ebben éltünk, úgyhogy kezdjük megszokni.

Orsolyának a marketing cégből megmaradt egy ügyfele, tőlük jön néha egy két megrendelés, amit Orsolya havi pár napos távmunkával tud teljesíteni. Az út elején a finanszírozásába Gál Józsiék is besegítettek a Challenge büdzséjéből, és nekem is van egy partnerem, akitől néha csurran-cseppen valami. Ezen kívül a szüleim is sokat segítenek, nagyon bőkezű karácsonyi és szülinapi „adományok” érkeztek tőlük.

De összességében nem dőzsölünk, sőt, nagyon oda kell figyelni, hogy mire mennyit költünk, mennyit vagyunk kikötőben és mennyit horgonyon. Váratlan kiadásokra nem igen vagyunk felkészülve. Miután Agadirban 100 eurót fizettünk a vitorlavarrónak, 20 euróval a zsebünkben indultunk el a Kanári-szigetekre… nagy volt az öröm, amikor láttuk, hogy az utunk alatt megérkezett Orsolya számlájára a családi pótlék.

Szintén nagyon fájdalmas volt, amikor pl. egy új akksit kellett vennünk 80 euróért. Azt viszont fontos tudni, hogy amit a"normál" szárazföldi létben képtelen vagy kikerülni, egy hosszabb nyílt tengeri menetnél a pénz mennyire nem része az életednek. (...)

Most nem tervezünk, csak élünk. Azért jó lenne még ilyeneket megélni, de jó lenne az otthoniakkal is együtt lenni.”

Az eredeti bejegyzés (ami tulajdonképpen egy interjú) ennél jóval hosszabb és feltétlenül érdemes elolvasni!

A magyar mindig mindenért mást okol

Mai második ajánlatom egy meglehetősen provokatív írás, méghozzá arról, miért keresünk mindig kibúvókat és keressük esetleges sikertelenségeink okait másban. Az írás a Van holnap oldalon jelent meg.

forditva_a_lovon.jpg

„Nőjünk már fel! és vállaljuk már a felelősséget saját sorsunkért! A magyar nép soha semmiért nem vállalja a felelősséget. Ha valaki sikert ér el, akkor az azért, mert apu alátette vagy mert szerencséje volt. (Külső körülményt jelöl meg az illető.) Ellenben ő maga azért szegény, mert szintén a külső körülmények áldozata. (...)

Lehet azon is sírni egész életben, hogy másnak mennyivel könnyebb, mert a szülő segített. És? Akkor most én sírjak, mert nem Bruce Willis fia vagyok? Nyilván, nekem is könnyebb lenne. Ideje lenne már megérteni, az életben NINCS EGYENLŐSÉG! Valaki ide születik, valaki oda: ebből a helyzetből kell indulni és kész! (...)

A legtöbbet elhangzott hárító kijelentés, miszerint pénzből lehet pénzt csinálni. Oké. Ez igaz is. Nyilván könnyebb, ha van induló tőke, pláne ha sok.

Azonban, írjon már nekem valaki 10 milliárd forintra egy üzleti tervet! Annyira elolvasnám azon pesszimisták üzleti tervét, akik szerint a pénz elég! Csak úgy kíváncsiságból, mivel foglalkozna a cég? Hol lenne a gyár? Miért? Milyen módon oldaná meg a logisztikát? (...) A kesergő magyarok 100%-a csődbe vinné a 10 milliárdos vállalkozást a harmadik hónapban, mert ott jönne rá, hm, ehhez csak kell ám érteni. Fejben ott kell lenni napi 16 órán át, és át kell látni mindent. (...)

Értem, hogy a magyar ember szeretne többet keresni, csak azt nem értem, miért nem tesznek ezért? Aki pitiáner pénzért elvállal egy munkát, ne másban keresse már a hibát! És ne a vállalkozót okolja már.

A vállalkozó nem azért kockáztatja mindenét, hogy a dolgozót hizlalja, aki semmi felelősséget nem vállal a tulajdonos által befektetett pénz után. Fordítsuk meg: hány dolgozó vállalná, hogy ha a vállalkozó csődbe megy, akkor beszáll a veszteségébe? Ezt már egy dolgozó sem vállalná. De a nyereségből minden dolgozó igényt tart jókora summára.

Csak egy példa. Ha van 10 dolgozód, akiknek adsz havi nettó 100 ezret, ez neked havi 200 ezerbe kerül a járulékokkal együtt. Vagyis havi 2 millió, évi 24 millió forint csak a dolgozóid fizetése, és még nem beszéltünk az egyéb adókról! Egy vállalkozásban MINDIG a dolgozók bére jelenti az egyik legnagyobb költséget. (...)

Ha a magyar kiállna saját jogaiért, mint az osztrák, a munkaadó kénytelen volna magasabb bért fizetni! Nekem volt olyan főnököm, akinek azt mondtam, vagy ezt megadja, vagy megyek: és megadta, ugyanis tudta, hogy én meg tudom csinálni a munkát normálisan, ellentétben rengeteg emberrel, akik hatalmas pénzt akarnak kapni, de alkalmatlanok a legegyszerűbb feladatokra is.

A magyar ember mindig mindenért mást vádol. És mindig mindent mástól vár el. A magyar ember jelszava: adjál! Az osztrák ember jelszava: megteremtem magamnak.”

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok el.

Magyar vevők és magyar vállalkozók külföldön

Ha már a vállalkozásnál tartunk, hadd ajánljam a figyelmetekbe Svájci S(ch)apka legutóbbi posztját is. Ő egy szerintem érdekes ötlettel állt elő, Svájcban élő magyar vállalkozókat mutatna be, ebben szeretnék segíteni neki – ráadásul érdekes dolgokat is írt, melyek némileg rímelnek az előzőekben ajánlott cikkre is.

svajc_epitkezes_1.jpg

„Mi magyarok (tisztelet a kivételnek!), már csak azért sem megyünk be, vásárolunk, veszünk igénybe egy magyar szolgáltatást, mert az vagy
- kontár,
- vagy rosszul dolgozik,
- vagy drága,
de az biztos, hogy átver bennünket.
:(

A magam részéről nagyon sajnálom, hogy ez a tévképzet alakult ki. Ahogy elnézem, az teljesen természetes, hogy a török, török boltba jár, az olasz pedig olasz étterembe.

Mi miért nem?

Tisztában vagyok, hogy vannak csalók, nem korrekt / hozzá nem értő vállalkozók is, de úgy gondolom, hogy aki évek óta dolgozik, arra fentiek nem érvényesek, hisz kicsi ez az ország, elmegy a hír.

Legalábbis, remélem.

Azt nem is értem, hogy miért kellene olcsóbbnak lennie egy vállalkozónak, amikor itt él, itt szerzi be az alapanyagot, itt adózik, stb? Csak azért, mert magyar?”

A teljes írást itt olvashatjátok el.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr267340106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Határátkelő 2015.04.05. 20:46:47

@maxval bircaman szerkesztő: A moderátor azért törli, mert eléggé unja, hogy kommentjeid jelentős része arról szól, milyen csodálatos hely Oroszország és hogyan hanyatlik a nyugat. Ezt a sokadik alkalom után kénytelen vagyok trollkodásnak minősíteni (és remélem, csak ennyi van mögötte). A saját blogodon, vagy máshol nyugodtan folytasd a propagandát, de ez nem az a hely. Tehát amennyiben a poszthoz szólsz hozzá, azzal semmi gond, de kicsit már unalmas (és átlátszó), ahogyan minden nap megpróbálod terelni a beszélgetést az általad megfelelőnek tartott irányba és mindig találsz egy-két embert, aki reagál rá.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.05. 21:07:34

@Határátkelő:

Érdekes módon a 20-szor több nyugatimádó kommentekkel semmi gondod...azok mehetnek...

Egyébként a törölt hozzászólásom nem Oroszországról szólt. De mindegy, a törlés csak azt jelzi félsz a szavaimtól...

2015.04.05. 21:17:41

@maxval bircaman szerkesztő:

"Semmi különös nem történt Észtországban."

Igen, persze. Mi mást írhatnék erre. :)

bxf 2015.04.05. 21:32:17

Haaat, en magyarkent megjelentem heti rendszeresseggel egy magyar cukraszdaban, meg anno Floridaban.

Sajnos egy evvel a cukraszda megnyitasa utan fedeztem fel, hogy leteztek, igy csak nehany honapig koltozesem elott volt lehetosegem elvezni az igen jo minosegu sutijeiket (a csoporttarsaim is ujjongtam, ha visszafele meglatogattam oket magyar sutis dobozzal a kezemben). Meg uj (nem magyar!) kuncsaftokat is vittem nekik...

Azonban... a masodik vagy a harmadik latogatasom utan, mikor eppen nem voltak sokan a kis uzletben (ahol eppen csak megfordulni lehetett), beszedbe elegyedtem a holggyel... Bar ne tettem volna! Az a gyulolet, az az utalat... es fokent magyarok irant, amit erzett, az leirhatatlan volt. Nyilvan lehet honfitarsaink tarsasagat nem keresni, azt hittem, hogy mar ez eleg, de hogy ezen vannak olyanok, akik meg tul is tesznek...

Egy pelda:

fennallasanak egy eves evfordulojat unnepelte a cukraszda. Az odajaroknak meghivot nyujtott at a holgy (amikor en eloszor megerkeztem, mar az esemeny megtortent hetekkel elotte). Nekem arrol panaszkodott, hogy a meghivottak meg olyanokat is hoztak, akik nem csak, hogy nem fordultak meg soha az uzleteben, hanem meg csak nem is magyarok voltak.

Gondolom (REMELEM), hogy a fentiek olvastan NEM lepodtok meg, hogy a cukraszda nem elte tul fennallasanak 2. evfordulojat...

Ez am az "uzleti" szemlelet! Eloszor, ha magyarkent uzletet nyitnek az USA-ban, akkor nem arra specializalodnek, hogy kizarolag magyarokat lassak el, es meg veletlenul sem sertodnek meg, ha egy nem magyar is beteved az uzletembe (ami egyebkent nem is egy frekventalt helyen volt, es egy olyan reszenek Floridaban, ami a magyarok zomenek is minimum egy oras vezetesbe kerult... en erre kepes voltam, hogy $30-$50 kozott koltsek havonta, de nem azert, mert magyar volt, hanem azert, jokat sutott). Aztan, mi lehetne annal nagyobb marketing, ha minden meghivott elhoz 1-2 uj embert egy partira?

Kedveskeim, a szemlelettel van baj. A magyar bolt (az USA-ban) nem arra hivatott, hogy kizarolag magyarokat szolgaljon ki. Ezen mar tul kellene lepni. Meg sokat irhatnak a sztorirol...

Kulonben nalunk Houstonban van egy egeszen jo cukraszda, ahol perzsa a cukrasz, es magyar sutiket arul. A magyarok csak egymas kozott passzoljak a cimuket, de en az elso pillanattol kezdve a torzsvendeguk vagyok... A ficko minden egyes alkalommal magyarul udvozol (allitolag elt nehany evet Mo-n), es odajon egy kis 1-2 perces csevejre. Ket kezemen meg tudom szamolni, hogy az elmult evek alatt hany ismerosom vittem oda (olasz, francia, perzsa, torok, afrikaiak, mexikoi, mas del-amerikaiak, nna es persze amerikaiak vagy eppen mas magyarok). Mindenkit szivesen lat az illeto! Es nem! Nem perzsak elsosorban az ugyfelei...

Boldog Husvetot!

bxf 2015.04.05. 22:37:09

Beleolvastam nehany fenti kommentbe is, de mielott meg elfelejtem: tulajdonkeppen mi a lenyege az elso cikkreszletnek? Nem mentem a honlapjukra, de a hajokazasbol hogyan lehet hitelt torleszteni? Itt elvesztettem a fonalat.

Nem, nem fanyalgok a hajokazas miatt, mert sajnos a nehany alkalommal, amikor hajora ultem, minden "tengeri beteg" lettem. Floridaban ha 10x kimentem az ocean partjra a 4 ev alatt... Houstonban max. 5x voltam a 10 ev alatt, amikor idelatogato ismeroseim vittem. Tudom, hogy furcsa, de en nem vagyok kulonosebben oda a strandolaser :-( [a kirandulas a hegyekben sokkal inkabb jellemzo, vegulis nem hiaba a Matra a bovebb hazam...)

A "nyugatimadasra" hadd regaljak egy kicsit: ok, 16. eve nyomom az ipart az USA-ban, ketszer mar szavaztam is amerikai elnokre, imadom a masodik hazam, de latom a gyengeit is. Fogok errol blogolni es acsarkodni? Nem! Nem fogok sirankozni egy orszagrol, ami lehetoseget adott, hogy itt eljem az eletem, hogy jajjj, mit adnak a gyereknek enni az iskolaban, amikor Mo-n meg annyit sem. Edesapam mindig azt valaszolta, amikor a leves felett fintorogtam, hogy 'Etiopiaban a gyerekek meg eheznek'. Igy tessek ezt felfogni.

S ha mar "nyugatimadat", itt nem arrol van szo, hogy - az esetemben - hogy mi hasra vagyunk esve a "nyugat" (vagy eppen az USA) elott, hanem arrol, hogy valamennyire latjuk a pozitivumokat itten, amit Mo-n is meg lehetne valositani.

Es egy ok a sok kozul, hogy miert nem acsarkodom az USA-ra: mert senki nem piszkit a sajat feszkebe. Nyilvan kozvetlen ismeroseimmel sokkal tobbet osztok meg, negativumot is, mint egy blogon ismeretlenul irva, de az nem azt jelenti, hogy 24/7/365-bol all az eletem, ha panaszkodasra kerul a sor.

Oroszorszagrol pedig annyit, hogy oroszul anyanyelvi szinten beszelo orosz es kazah ismeroseimtol tudom, hogy a hatalmas alomvilagban bizony tombol az alkoholizmus, a droghasznalat, az egeszsegugyben meg az egyszer hasznalatos injekcios tu is ritka, hogy az emberek kolcsont kernek ismerosoktol vagy banktol, hogy az aramszamlajukat fizessek... es nem utolsosorban a volt szovjet koztarsasagbol az Oroszorszagba munkat keresni erkezo "bevandorlokat" bizony eroteljesen diszkriminaljak, fizikalisan bantalmazzak es haza is vagjak.

Ennyit az a'lomtarsadalomrol.

GERI87 2015.04.05. 22:51:38

@maxval bircaman szerkesztő:

"az osztrák fizetések azért magasabbak a magyaroknál, mert ott az átlagember nem hajlandó kevés pénzért dolgozni."

Igen, ez baromság.
Valójában"nem kell" alacsony bérért dolgoznia..
Az egyszeri "melósok" azért keresnek többet mert akinek szolgáltatást nyújtanak az szintén többet keres, így ez feltornázza az árakat/bővíti a keresletet és ezzel a béreket is.
Illetve a termelési ágazat, technológia magasabb szintű hatékonyabb.

"...Nyugaton a teljes alkatrész kicserélése a divat, nem a javítás. "

Általában véve ez nem igaz, ott is rengeteg cég, vállalkozás épül az újrahasznosításra és a javításra, használt cuccokra.
Bizonyára több az olyan aki cseréltet vagy újat vesz, de nem mindenki.

"Így lassan elpárolog a szaktudás.
Nagyon sok szakmában ez történik. "

A szaktudás innen párolog el, oda!

"Ausztria részese volt a nyugat virágkorának, amikor az egyszerű ember is luxusszinten élhetett. Ez volt a 60-as és 70-es évek időszaka. Azóta megy le ez ott is. "

Max a szociális kiadások nőttek, voltak válságok (meg lesznek is) de folyamatos és állandó hanyatlásról beszélni necces...pont hogy MO-ágon romlott az átlagember életszintvonala a Kádár korszakhoz képest, persze annak nem volt semmi valós gazdasági alapja...
Mindenhol azt olvasni, hallani hogy pl a 90-es évek volt az igazán jólét időszaka nyugaton...szóval zuhanásról szó sincs.

GERI87 2015.04.05. 23:14:19

@maxval bircaman szerkesztő:

"Ha Mo. a vasfüggöny másik oldalára került volna a háború után, Mo-on is magasabb lett volna az életszínvonal. Ismét tisztán geopolitikai okokból. "

Na és mennyivel?
Azelőtt sem voltunk nyugati szinten...

A mentalitásbeli, (munka-)kultúrális különbségek miatt.

Nézd meg a mediterrán országokat, hol tartanak most!
Hiába kerültek a "jó oldalra" nem tudtak vele igazán élni, nem érték el az észak-nyugati szintet és most a Jobbik, Fidesz szinten lévő, hülye pártokkal, kormányokkal próbálkoznak.

A dualizmusban is kb olasz szintig jutottunk, milliós kivándorlók mellett...akiket a piac nem szívott fel...a politikában akkor is voltak "mamelukok", akik legszívesebben visszabújtak volna Attila seggébe...az "a keresztény úri középosztály" meg a nyugati polgári értékrend, demokrácia helyett a nemesség külsőségeinek átvételével és a pozícióinak védelmével foganatosodott és ócsárolta azokat akik (nyugatról hozott) verseny és teljesítmény alapon lettek sikeres (pl zsidók) és kikezdték ezt...

Nem lett volna itt egycsapásra osztrák jólét, nem volt meg hozzá akkor sem az alap, erről nem a szocializmus tehet több évszázados probléma ez...

Könnyen lehet hogy '45 után is az "épült" volna mint most '89 után...és 25 év múlva hasonló bajokkal küzdenénk...vagy jött volna egy katonai junta...

bxf 2015.04.05. 23:15:08

Nehany gondolat miutan megiscsak a vegere ertem a kommenteknek (nem volt sok ma, gondolom, hogy Husvetre valo tekintettel):

1. Alkatreszcsere: Az autom egyik kerekeben a csapaggyal volt vaami problema. Bevittem a szervizbe, kicsreltek, $380, meg meg is mutattak. Napra pontosan egy evre ra, ugyanaz a zaj. Ezuttal mas helyre mentem. Kicsereltek, $180 (igen, $200-zal kevesebb). Kerdem a szerelot, eredeti csapagy volt, mondja, hogy igen. Keresemre megmutatta. Fele akkora volt, mint az elozo helyen mutattak. Ugye... gondoltak, hogy hulye no, ugy sem ert a csapagyakhoz... Egy evvel ezelott kerdeztem, hogy bezsirozzak (emlekszem, hogy Atyam mindig zsirozta), mire mondtak, hogy kicserelik teljesen. Hat igy csereltek ki... Gondolom, hogy zsiroztak, egy evig el is ment. Szoval, ha javitas, akkor szakertemmel, ha meg nem megy, akkor csereljek ki inkabb.

Kulonben a "fogyasztoi tarsadalomban" mar nincs alkatresz csereberere annyi lehetoseg, mint regebben volt... pl. a TV-m elektrodaja is kiegett, persze, hogy ujat kellett venni, a csere helyett...

2. Korrigalas: a cukiban 30-50 kozott koltottem HETENTE (plusz heti 1-1 ora oda-vissza benzinpenz, nem nagy ugy mondjuk).

3. Latom, hogy a masodik cikk keveseknek nyerte meg tetszeset, de nekem kifejezetten tetszik. Miert is?
A 90-es evek legelejen, Edesapam az akkor mar kozel egy evtizede futo - helyi allami szinek alatt futo - uzemet kepes volt maganvallalkozassa alapitani. Nullarol inditott a 80-as evekben, veszteseggel, es szakertelem nelkul. Meg a 90-es eveknel sem tartottunk, amikor evi HET MILLIO FORINT tiszta nyereseget folyatott be (munkaber, kozmudijak, stb. kifizetese utan). Az akkori vezetoseg szerint ez "tisztessegtelen" nyeresegnek szamitott, igy az akkori konyveles a nyereseget tobb veszteseges uzemag kozott osztotta el. O meg leshetett az orra ele, hogy a 'reggel 6-kor mar nem vagyok otthon, este 6-kor meg nem vagyok otthon, kozben 5 megyet is megjartam' munkajat meg kezfogassal sem halaltak, az anyagiakat meg feletjsd el. Nna, ennek vetett a 90-es evek elejen veget, amikor magancegge alakult. Sajat epuletet vett meg... mivel a karpotlasi jegyeket sajnos az akkori vezetoseg nem fogadta el (de kiadta) es menet kozben szepen csokkent az erteke (gyakorlatilag 1 millio Ft-ja volt 1990-ben a csaladomnak karpotlasi jegyekbol, ami elegge gyorsan nullazodott), igy sajat megtakaritott keszpenzbol szenvedte ki a csaladom az epulet arat, hogy az Apamnak legyen munkahelye (hja, es meg 15 embernek mellesleg), ill. megtarthassa az ipari jellegu uzemet, vagyis magyaran a feje felol a tetot senki ne vegye el.

Menet kozben az allam hozott egy olyan rendelkezest, ami az uzem bevetelet rogton a felere redukalta, ill. megjelentek az addig kedves erdeklodok, ezuttal versenyfelkent.

Hogy tovabb varialjuk az eletet, maganvallalkozokent a 12 ev alatt (Edesapam halalaig) ketszer teljesen lenullazodott a ceg, par honapig munka sem volt, de a nehany alkalmazott tovabbra is kapta a fizeteset.

Persze innen-onnan a rivalisoktol feljelentesek is jottek (nehogy azt higgye mar valaki, hogy csak a kommunizmusban b@sztattak az embert...), szoval zajlott az elet.

Ekozben igyekeztem en munkat vallalni a 6 ev egyetem alatt, hogy minel tobb (anyagi) terhet vegyek le a Szuleim vallarol.

S ha mar munkavallalok... el nem tudom mondani, hogy hany alkalommal szondazassal kezdte Apam a napot, mert egyes dolgozoi "beszityozva" jelentek meg... Ilyen emberekre persze szallitast nem lehetett bizni. El nem tudom mondani, hogy hany alkalommal bocsajtott meg, betegszabadsaggal kuldte haza a fickot, aki egyebkent jo munkaero volt (ha nem volt reszeg), amig egyszer betelt a pohar. Nna, innen kezdve rohadt goreny volt a csaladom.

Aztan teltek-multak az evek, es megjelentek ezek az emberek ozvegy Edesanyam lakasan igazolast kerve, hogy bizony kozel 20 evet dolgoztak Edesapam iranyitasa alatt (igen! be voltak jelentve!), Anyukam pedig keszsegesen segitett. Ekkor ragtam be, hogy miert? Amikor baj volt, akkor nem alltak ki Edesapam mellett (ugyanugy ahogyan a masodik cikkreszletben az iro leirta), de ilyenkor jo a Csaladom, igaz? Mondtam hogy ha hazaerkezem, az elso dolgom az lesz, hogy az osszes ceges papirt bevagom a kalyha es agyo!

El nem tudom mondani, hogy a helyi bank hany alkalommal vagta at a Szuleim vallalkozasat ugy, hogy olyan atutalasokat fizetett ki elore es/vagy jogtalanul, amit nem engedelyeztek a Szuleim pusztan azert, mert a kervenyezo az ismeretsegi korebe tartozott...

Szoval, ha vallalkozas: kiskomam, legyel a magad ura! Tolem senki nem fog munkat kapni, ahogyan en sem varom el, hogy munkavallalokent mas "szarnyai" alatt dolgozzak (szerencsere a szakmam nem olyan).

Ha maganvallalkozo vagy, keszulj fel, hogy 1. lehet, hogy Edesapam egy szombat reggel 7 orakor erkezett 20 perces telefonbeszelgetesevel megkereste az akkori rezidensi EVES fizetesem tizszereset, de a telefonod ejjel-nappal fog csorogni, szombaton reggel 7-kor sem kimelve teged, s ha szallitani kell valamit AZONNAL, akkor a

bxf 2015.04.05. 23:39:13

munkavallalod nem fog bejonni, meg a szomszed utcabol sem, nem hogy egy masik telepulesrol, hogy AZONNAL szallitson. Te (maganvallalkozo) leszel az, aki beul a kisteherauto kormanya moge es (GPS nelkul akkoriban) elvezetsz a cimre. Terveztel arra a szombatra valamit? Felejtsd el!

2. A 'reggel 6-kor mar nincs otthon, este 6-kor meg nincs otthon' ezuttan reggel 5-tol kezdodik es este 8-10-kor er veget. A het minden napjan. Ha ne adj Isten otthon vagy, es aludni probalsz, ne csodalkozz, ha masnap a hazastarsad megkerdi, hogy mit szamoltal almodban, mert beszeltel, es az ujjaddal szamokat irtal.

3. Ha mindezt megerte a hazastarsad, akkor o is a cegben volt (nekem az utobbi evekben a Szuleim mar egyutt dolgoztak a cegben).

4. Ha a 3. pont igaz, akkor legyen min. 2 autod, mert a hazastarsadnak is idonkent bele kell szallni a szallitasba, a konyvelohoz szaladni, a kocsikat muszakiztatni vinni, stb. stb. Mer' ugye egy szep hetvegi verofenyes reggelen a piacra keszulve, lehet hogy eppen 2 azonnal megrendeles fut be...

S ha azt hiszitek, hogy a magyar munkahoz valo mentalitas csak most ilyen sz@r, hat akkor javaslom, hogy kerdezzetek meg nehany embert, aki a 90-es evektol (evekben) mar vallalkozott... az alkoholfogyasztas napirenden volt, a dolgozok tomegesen mentek betegszabira ha jott egy unnep (holott elobb elengedtek oket, pl. mint most Husvet elott penteken sokakat), ha a gyerek ballagott, ha a gyerek iskolaba ment az elso napon, ha a nyaron szabira akartak menni (nem, nem a szabadsagot hasznaltak), ha a keritest kellett festeni, vagy egyaltalan szimplan ha "csak" nem volt eppen kedvuk dolgozni...

Szoval, a masodik cikkben irtakkal SZAZ SZAZALEKBAN egyetertek, es merem is vallalni a velemenyem, mert elsokezben lattam, hogy a Szuleim mit eltek at naponta!

Es ezert cserebe? dolgozoktol jovo utalat, folyamatosan novekedo adoterhek, munkaberemeles kovetelesek (ugy hogy indulaskor az Apam egy evig nem tudott fizetest kivenni maganak...csak papiron kapott... Anyam fizetesebol eltunk, aki akkor meg nem a cegben dolgozott, es en elso eves orvostanhallgato voltam)...
es hogy a dolog jo oldalarol is szo essek:
SOHA egy budos petek kolcsont nem vettek fel. Sem a ceghez, sem a csaladi haz vasarlasahoz, sem a lakasom vasarlasahoz, sem autovasarlashoz. A mai napig sem... Inkabb emberek jottek hozzank. Keregetni... A munkaberelolegrol ne is beszeljunk... ugy, hogy meg osztalekot is kaptak...

Nevezzetek meg egy munkahelyet, amely ELORE fizeti ki a bereteket... nna, errol ennyit...

Ugyhogy amennyiben a maganvallalkozokat kritizalni tetszenek, ahogyan a cikk is irta, tessek egybe nekifogni, aztan a felfogas mindjart valtozni fog!

S ha azt hiszed, hogy ha majd vallalkozol, akkor a kovetkezo nap majd dol a penz... amibol aztan fizetheted a munkabereket, az uzemanyagot, a kozuzemi dijakat, az adot, stb. ... hat ebredj fel!

Mar a 80-as evekben is Edesapam naponta beult a kocsijaba es tobb megyet megjart, felkeresett uzemeket, gyarakat, vallalkozasokat, hogy pusztan behajtsa a tartozast. Nem. Nem verolegenyekkel tette. Hanem szep szoval, viragcsokorral es bonbonnal az admisztratornak, a berszamfejtonek, stb. Igy is voltak olyanok, akik 3 honap utan fizettek (miutan az aratas utan a Tsz. megkapta a buza arat) vagy eppenseggel 1 evvel kesobb. Addig pedig az embereket is kellett fizetni!

Nagyon tetszett, amit P. Elliot irt: ez tenyleg igaz az amerikai gazdagokra...

Nos, mi kozel nem alltunk a milliardos fogalmahoz (bar nehany millio az nem keves penz volt akkor), de az en Szuleimmel egyszer mentunk kulfoldre nyaralni, Edesapammal ketten egyszer Becsbe egy rovid bevasarloutra, ill. kisebb kornyekbeli fel napos kirandulasokat tettunk. Halala elott nehany evvel vadgazdalkodasba kezdett es erdeszkedesbe, mint hobbi (nem, nem penzert, hanem mert megengedhette es szerette csinalni)... addig viszont evente bizony orvostanhallgatokent- orvoskent is mehettem a cukorrepa es mas foldekre kapalni (amit Szuleim mellekallaskent uztek), hogy legyen penzunk. Hja, meg pesti lakasom (igaz, a kapalast hajnali 5-kor majdnem sotetsegben kezdve, nem irigyelte senki).

Agronomus nagyapam volt, 82 eves koraig aktivan dolgozott. Ha most kellene vallalkoznom, en foldmuvelesbe, novenytermesztesbe es allattenyesztesbe fognek bele. A sikeret az sem bizonyithatja jobban, hogy az egyik tanitvanya, aki a szarnyai alatt nott fel annak idejen, a mai napig sikeres Tsz-t vezet, igaz az idojaras kiszamithatatlansaga miatt egyszer nyeresre, maskor vesztesre all a dolog...

A temahoz sok mindent tudnek hozzaadni, de mar igy is rengeteget irtam- igaz, mostanaban ritkan olvastam a HA-t.

Meg annyit, hogy "apuci" kinek segit es kinek nem. Edesapam 13 eves koratol az ozvegy edesanyja nevelte. Szuleim nem voltak diplomasak, tehat engem senki nem tolt be a gimibe, de az orvosira sem felveteliztek helyettem.

Miert nem lehet egyszeruen csak elismerni, hogy vannak emberek, akik tehetseggel, szorgalommal es kitartassal vihetik valamire?!

montroyal ( CAN qc) 2015.04.06. 00:21:57

@GERI87: ott is rengeteg cég, vállalkozás épül az újrahasznosításra és a javításra, használt cuccokra.

a csere akkor is csere ha ujra csereljuk vagy rebuiltra ..
nem javitjuk meg helybe a hibas alkatreszt ..

idoben nem is eri meg dragabb lenne sokszor ..

M. Péter 2015.04.06. 01:11:23

A magyar gyámügy mit szól ahhoz, ha valaki csak úgy elindul a gyerekekkel hajózni a világ körül?

morsels (törölt) 2015.04.06. 02:28:06

@M. Péter:
familyofftosail.blogspot.hu/2015/03/megint-benne-vagyunk.html#more
"Érdekes módon, ami az intézményeket illeti, nem kellett megküzdeni senkivel. Szinte hiányérzetem volt. Telefonáltam a védőnőnek, kérvényeztük Marci magántanulóságát az adott tanévre, bejelentettük írásban, hogy Rozi nem megy oviba már ebben a nevelési évben és kész. "

Ja, egyebkent meg olvastam mindent, az osszes hozzaszolast is es minden tetszett, mindenkinek igaza van.

P.Elliot 2015.04.06. 03:16:33

@bxf: Azon tunodok hogy ezt mire irtad hogy hogy allnak az amerikai gazdagok a dolgokhoz. Melyik hozzaszolasom? Hol? Itt ebben e topikban?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.06. 05:14:20

@Muscari: Semmi értelme nincs, ne keress benne.Egyszerűen a cső végére kell szerelni egy golyós csapot (tudod, a kék, amit csak 90 fokba tudsz kinyitni), kinyitod, ömlik, lzárod, mexünik.Minden ettől eltérő tartályos baromság csak bonyolítja a dolgot.Ennek ellenére ez a mai trend, hogy tartályos a vécé...De hogy mi a faxnak, valszeg senki se tudja...

bxf 2015.04.06. 05:30:06

@P.Elliot:

" A ferjem valahai fonoke aki milliomos volt, / sajat lassan, takarekosan kiepitett vallalkozasabol/ azt egy polo es farmeren kivul nem lathattad mas ruhaban, kiveve ha uzleti partnereket vart, volt hogy meg arra sem oltozott fel, felesegevel egy szereny etteremben ettek, eleg kis lakasban laktak mert minek nagyobb kettojuknek. Volt mibol kolteni de csak arra adtak ki penzt amire ugy gondoltak kell. "

ISMEROS?

Nagyon sok amerikai milliomosra altalanosithato (sot! milliardosra is!)

montroyal ( CAN qc) 2015.04.06. 06:18:03

@bxf: nem tudom ki hagyni, elmondok egy tuti tippet ,hogyan lehetsz milliomos ... be kell fektetni Mo-on a penzt lehetoleg az allami vezetok altal tamogatott broker ceghez ... ja es ez csak akkor mukodik ha elotte milliardos voltal ...:-)))

bxf 2015.04.06. 06:43:26

@montroyal ( CAN qc): Aaa, nekem is van egy. Igaz, az kicsiben megy... viszont kicsi a rizikoja...

Honapokkal ezelott az angliai magyarok kapcsan lattam nehany kis youtube videot, hogy nehanyan hogyan csinaltak karriert...

Aztan veletlenul elojott valakinek a videoja, ahol az illeto arrol szamolt be, hogy bizony-bizony, ezek az emberek mas magyarok lehuzasabol gazdagodtak meg. Kivettek egy hazat alberletbe, es tobbszoros aron adtak ki magyaroknak, es raadasul sokkal tobbnek, mint amennyien normalisan elfertek volna egy szobaban, ugy aludtak, mint a heringek.

Bakker, hogy ez nekem eddig nem jutott eszembe :-))) Ehhez meg egyetemet sem kellett vegeznem (Edesapam mindig azt mondta, hogy 'olyan egyszeru ez, mint az 1x1, meg "guminaziumi" erettsegit sem igenyel' - viccesen mondta a guminaziumot...)

Ismertem szemelyesen olyat a 90-es evekben aki ovodakban-iskolakban felajanlotta, hogy csoportkepeket csinal. Elore begyujtotte a penzt (milliokat), aztan szepen megpattant az USA-ba. Azota sem mert hazamenni... Itt hazassag utjan probalt zoldkartyahoz jutni, aztan mikor arra kerult a sor, hogy a zoldkartyas feleseg allampolgarsagi vizsgat tegyen, kiderult, hogy a no meg el sem valt az elozo KET ferjetol, es o a harmadik. Muhaha.
Eletmuveszek minden szinten :-)

bxf 2015.04.06. 06:45:55

@montroyal ( CAN qc): Egyebkent koszi a tippet, ha a lakasom, hazaim es a foldeket nezem, en mar a 90-es ev kozepetol milliomos voltam :-))) az ingatlanok erteke pedig azota csak nott. Nem is gazdasagi (vagy eppen politikai) menekultkent erkeztem az USA-ba, otthon sem ment annyira rosszul (igaz, a fenekem ledolgoztam erte), persze nem is eltunk nagylabon egyaltalan.

kék madár 2015.04.06. 07:04:18

@Határátkelő: ". Ezt a sokadik alkalom után kénytelen vagyok trollkodásnak minősíteni (és remélem, csak ennyi van mögötte)."

szerintem ez mar messze nem trollkodas, ez szemelyisegzavar, de ha megse, az osszes tobbi valtozat ennel sokkal ijesztobb. Ez a fajta szemlelet es tortenelemhamisitas kb, olyan szinten veszelyes, mintha az orvos a jobb labat amputalna a bal helyett....lab - lab.. Erre mondta John Olvier, hogy tenyeken nem erdemes vagy szabad senkivel vitatkozni, ez egyszeruen hulyites es agymosas, nyomaiban se general ertelmes tarsalgast, eszmecseret, Persze nalam nemcsak ez, hanem a meleggyalazas vagja ki a biztositekot, 2015-ben

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.06. 07:04:36

@GERI87:

Ezt itt nem tudom megválaszolni neked. Majd kérdezd meg máshol. Lásd HÁ fenti kommentjét. Annak nem látom értelmét, hogy válaszoljak részletesen, majd törölve legyen amit leírtam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.06. 08:32:49

@geegee:
Nekem otthon olyan van. Soha nem romlott még el.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.06. 08:56:04

@kék madár:

Sosem gyaláztam, se meleget, se hideget.

Valószínűleg nem tudsz idézni tőlem egyetlen ilyen hozzászólást se, csak beszélsz a levegőbe.

Történelemhamisítás? Hol?

Határátkelő 2015.04.06. 08:57:17

@kék madár: @maxval bircaman szerkesztő: Olyan gyorsan fejezzétek ezt be, mintha el sem kezdtétek volna. Nem érdekel senkinek a pszichológiai profilja, miként nyilván másokat sem. Ezt beszéljétek meg máshol. Köszönöm.

Zoltán Mátyus 2015.04.06. 10:19:47

Érdekes, a magukat jobbosnak vallókat azzal szokták tromfolni, hogy itt már nincs is magyar. Viszont mikor negatív kontextusba kell helyezni, akkor rögtön lesz "magyar nép". Tessék mojdani bácsi, akkor Frölich Jóbejtje és Mohácsi Viktójiája is rá lehet húzni ezen negatív jelzőket vagy csak azokra, akik DNS vizsgálattal bizonyítják, hogy rokonságban vannak valamelyik honfoglaláskori sírban található csontvázzal? Hmm.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.06. 10:19:59

@Határátkelő:

Egyre mocskosabb vagy... Kezd fogyni a türelmem, pedig türelmes ember vagyok.

Pontosan mit is kezdtem el? Vagy a személyes támadásra való VÁLASZ is személyes támadásnak számít nálatok?

Én értem, hogy nézeteim nem tetszenek neked, de ez nem indok alaptalan vádaskodásra ellenem.

Szóval majd akkor írd ezt nekem, ha ÉN támadtam meg valakit. Addig a támadó és az áldozat összemosása eléggé gusztustalan hozzáállás.

Kb. mintha látnád, hogy egy tolvaj éppen lop valakitől, mire odakiabálnál a tolvaj és az áldozat felé, hogy "ezt lopás dolgot azonnal hagyjátok abba!".

Ezen gondolkodj el.

Már az is gyomorforgató, hogy állítólag a blog apolitikus, mégis cenzúrázol, mégpedig csak a neked nem tetsző álláspontokat, de ez amit most csinálsz, már tényleg túlmegy az elemi tisztesség határán.

Így lassan egy leszel a sok ballib cenzorblog közül. Biztos, hogy ezt akarod?

Nyugodtan töröld ezt a hozzászólást, de gondolkozz el rajta.

kék madár 2015.04.06. 10:28:51

@Határátkelő: ehhez a legutobbihoz mar hozza se tudok szolni, inkabb tenyleg teszek egy parnapos levezeto kort. Meg annyira se irigyellek. : (

Határátkelő 2015.04.06. 10:31:58

@maxval bircaman szerkesztő: Nem értem, miről beszélsz. Szerintem teljesen félreérted. Éppen azt jeleztem, hogy nem akarom, hogy valamilyen személyeskedés kezdődjön el (speciel ebben az esetben pont ellened), erre nekem esel. Valamit nagyon félreértettél. Mikor vádaskodtam ellened? (Nem, nem várok választ, mert nem vagyok hajlandó ebbe az utcába belemenni, Szerintem maximális türelemmel és jóindulattal vagyok.)

Elemi tisztességet pedig leszel szíves nem emlegetni, mert dühös leszek.

Most egyszer és mindenkorra leszögezem (és többet NEM VAGYOK HAJLANDÓ ERRŐL BESZÉLNI): minden egyes poszthoz hajlandó voltam eddig beengedni a TE POLITIKAI VÉLEMÉNYEDET TÜKRÖZŐ kommentjeidet, akkor is, amikor a semmiből jött és nyilvánvalóan az volt a célja, hogy az általad kívánt irányba terelje a beszélgetést. Nem vagyok teljesen hülye, pontosan látom, mire megy ki a játék, de beengedtem, mert nem sértett senkit.

Azt most teljesen egyértelműen leszögezem, hogy nem vagyok hajlandó kitenni a blogot annak, hogy a te folyamatosan ismételgetett politikai krédód határozza meg a hangnemet és a tematikát. Nem azért, mert egyetértek veled, avagy sem, hanem azért, mert ez a blog nem erről szól. Nagyon gyakran Te hozod be ide a politikát, és ennek én nem akarok teret adni, pontosan azért, mert ez nem egy politikai blog.

Amennyiben az adott poszthoz kívánsz hozzászólni, annak természetesen semmi akadálya, ezeket a kommentjeidet eddig is beengedtem, de azt nem fogom eltűrni, hogy állandósuljon az egyébként végtelenül unalmas "melyik politikai rendszer haldoklik és melyik szuper" tematika.

tanato 2015.04.06. 11:13:18

@maxval bircaman szerkesztő: Birca te egy nagyon jó fej vagy intelligens sok mindenhez értesz,de ez nem POLITIKAI blog.Ez kivándorló blog.

P.Elliot 2015.04.06. 11:33:12

@bxf: Igen, mar ertem...Igy van, valoban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.06. 11:47:02

@Határátkelő:

Tisztességtelen dolog azt vádolni személyeskedéssel, aki ELLEN személyeskedtek. Erre utaltam.

Mivel a neked tetsző politikai kommenteket nem törlöd, nem igaz, hogy a blog nem politikai.

Egyébként az én törölt kommentem válasz volt egy konkrét kérdésre. Azaz nem igaz, hogy bármit eltereltem volna,

De ismétlen: nekem SEMMI kifogásom az ellen, hogy x irányzat mellett teszed le magadat és ennek kritikáját nem engeded, ez a te dolgod, jogod van hozzá. De akkor ne mondd, hogy apolitikus a blog.

Ismerek keresztény csoportot a FB-on, ahol MINDEN keresztényellenes hozzászólást törölnek, a hozzászólót meg letiltják. A csoport poitikája "nem vitázunk keresztényellenes állásponttal". Ez nyíltan így van, senki nem titkolja, ez így oké. De mit szólnál hozzá, ha a csoport magát eközben szabad vitacsoportként hirdetné?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.06. 11:47:05

@tanato:

Ha így lenne, nem lennének állandóan politikai kommentek.

2015.04.06. 12:12:33

@maxval bircaman szerkesztő: Aminek a nagyobbik részét te generálod.... :) Azért aközött szerintem különbséget kellene tenni, hogy néha valaki elmondja a véleményét, vagy összekapcsolja a hazai csodás politikai elitet hazánk csodálatos gazdasági teljesítményével, meg aközött, hogy a hozzászólásai 90%-a politikai eredetűek.

GERI87 2015.04.06. 12:57:34

@maxval bircaman szerkesztő:

"majd törölve legyen amit leírtam. "

Nem hiszem hogy törölnék...

@montroyal ( CAN qc):

Valóban, a gyártástechnológia miatt nem éri meg úgy gyártani sokszor hogy cserélhető legyen az alkatrész.

De ez érthető a gyártó abban érdekelt hogy újat vegyél, a használthoz neki semmi köze.

Én nem látom ezt akkora problémának.
Az ár és a minőség sok esetben javult.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.06. 13:13:34

@diggerdriver: Nekünk is, szintén nem.De hát az túl egyszerű...Bezzg idekint csak a tartályos.De elgalább a tartály a fajansz háta mögött zömmel, nem a plafonon, hogy még szerelni se lehessen...Ehh...

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.06. 13:38:18

@bxf: miert ne lehetne az az uzleti koncepcioja, h csak magyaroknak arul? o dolga.

most olvastam, h mindenkinek joga van hulyenek lenni

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.06. 13:52:26

@GERI87: mi abban a logikus gyartastechnologia, hogy egy porszivomotort legyartanak, osszeszerelnek, majd bele"heggesztenek" egy muanyag dobozba, hogy csak egyben lehessen cserelni, amikor csak csapagy vagy szenkefe baja van?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.06. 14:08:29

@GERI87:

Ez nem hit kérdése. Tegnap már megválaszoltam ezt, s törölve lett.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.06. 14:08:32

@tanato:

Mi a gond ezzel? Ez nem csak egy kivándorlási tanácsadó blog szerintem.

GERI87 2015.04.06. 15:28:05

@~~Babette~~:

"egy porszivomotort legyartanak, osszeszerelnek, majd bele"heggesztenek" egy muanyag dobozba, "

Mert pl lehet hogy így olcsóbb az összeszerelés!
Fognak rajta X összeget, ami többmillió darab esetén már jelentős tétel és mint mondtam őket nem feltétlenül érdekli hogy 10 év múlva majd emiatt te bajlódsz vele és nincs pénzed arra hogy újat vegyél....hisz ők "új" termékeket forgalmaznak, nem érdekli őket, na meg ha a vásárlóközönségük, célcsoportjuk 5 évente új porszívót vesz és addig a többségük nem romlik el, akkor számukra a probléma nem létezik.

tanato 2015.04.06. 15:29:56

@maxval bircaman szerkesztő: Nem tanácsadó blog, hanem a már kint élők mondják el tapasztalataikat,néha persze van benne politika,de nem szabad politikai bloggá válnia.

GERI87 2015.04.06. 15:31:11

@maxval bircaman szerkesztő:

Mert "úgy" válaszoltál. Nem tudom.

GERI87 2015.04.06. 15:33:08

@~~Babette~~:

"hogy csak egyben lehessen cserelni, amikor csak csapagy vagy szenkefe baja van? "

Idő és pénz.
Ha emiatt X darabbal többet lehet adott idő alatt gyártani, vagy 1 művelettel, munkaállomással, emberrel stb. kevesebb kell akkor nekik az nyereség...

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.06. 15:34:55

@GERI87: 10 nem erdekelne.
1! egy! EGY! a porszivo 40 e volt, a motorcsere 18.
erdekelje! mert en nem mostanaban fogok samsung termeket venni, abban biztosak lehetnek.
meg se csinaltattam volna, ha lett volna 40 ezrem uj porszivora.

GERI87 2015.04.06. 15:42:54

@~~Babette~~:

Ha valóban sok porszívó romlana el 1 éven belül akkor hidd el átterveznék, ők sem akarnak emiatt vásárlót veszíteni.

"meg se csinaltattam volna, ha lett volna 40 ezrem uj porszivora. "

Másnak meg van:) és lehet ők vannak többen, akik az "újporszívó vásárlók" zömét adják. Mi nem vagyunk elsődleges célcsoport.

GERI87 2015.04.06. 15:45:20

@~~Babette~~:

?
Hosszútávon is.
A hosszabb munkafolyamat, több ember, drágább összeszerelés viszi a pénzt.
Egy porszívót meg nem 30 évre terveznek.
Biztos van statisztikájuk hogy a vásárlóik mittomén 5 évente vesznek újat....

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.06. 16:27:23

@GERI87: gondolod, h tobben vannak?
azert ez nem egy atlagos porszivo ar

nem veletlenul lehet kapni 10ezer alatti tesco sajatmarkast meg vincit...

GERI87 2015.04.06. 16:43:10

@~~Babette~~:

"azert ez nem egy atlagos porszivo ar"

-Most általában véve beszéltem a porszívókról (meg amúgy a termékek "szerelhet(etlen)őségének" okairól).

-Valószínűleg ami drágább az valamivel(ben) jobb is, tehát peched volt hogy beszart.

-Nyugaton a 40 ezer nem sok.
Gondolom az "újporszívó vásárlók" többsége nem errefelé van...

"nem veletlenul lehet kapni 10ezer alatti tesco sajatmarkast meg vincit... "

Ha félsz hogy gyakran elromlik akkor vegyél olcsót, ami helyett azonnal tudsz venni másikat.
Bár tapasztalataim szerint nem érdemes olcsó cuccokkal vacakolni.

Amúgy garancia nem volt rá?

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.06. 16:57:53

@GERI87: ebben a kategoriaban ez volt a legolcsobb. vizszuros. szivem szerint kaerchert vettem volna.

garancia? kulon tortenet. az alap garancia 1 ev.
ra 2 napra kezdett bogni. rakerdeztem, meltanyossagbol nem tennenek-e kivetelt, a markaszerviz nemmel valaszolt, a samsung sehogy. boltkozolte, h neten kellett volna regisztralni a plusz 1 evert. mondjuk ha vasarlaskor mondta volna, tobbre megyek vele.
duhomben szetteptem a papirt.
fogyasztovedelem szerint rendben van, h regisztraciohoz kotik a plusz eveket. (szerintem amugy nem, ha nem nem eleg feltuno az erre valo felhivas)
kozben elvittem szerelohoz, nem vallalta sufnituningban sem.
mikor meglett ra a penz, a markaszerviz kozolte, hogy megis 2 ev a garancia, csak vigyem a szamlat.

aha.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.06. 16:59:03

@GERI87:

Tehát válaszoljak úgy, hogy az NE tükrözze a véleményemet? Ennek mi értelme lenne?

Quercus a favágó 2015.04.06. 17:02:41

@maxval bircaman szerkesztő:

Van annak valami kézzelfogható értelme Max, hogy itt harcolsz?

empoftla 2015.04.06. 17:15:55

@maxval bircaman szerkesztő: Válaszolj a saját fórumodon - ott kimondhatod (ha csak nem szűröd magad ott is)

NorthPier 2015.04.06. 17:17:39

@GERI87: Marhára nem stimmel az a tíz év. Én nagyjából évente egyet fogyasztok 108 négyzetméteren.

bxf 2015.04.06. 17:21:03

@~~Babette~~: Muhaha, igaz!!! :-)

Egyebkent erdekes, hogy az elmult 15 ev alatt mennyi minden valtozott az USA-ban. 2001-ben vettem egy porszivot ($10), rizsfozot ($7), vasalot ($7) es piritost ($7). A K-mart-bol mindet. A mai napig mukodnek. Pedig akkor is mar minden (vagy a legtobb) elektronikus dolgot Kinaban keszitettek.

Ujabban viszont a toaster ovent ket evente kell cserelnem. Nem egy nagy ugy, $20 darabja.

GERI87 2015.04.06. 17:50:28

@NorthPier:

Én meg nem:) A porszívónk legalább 7 éve megvan, a TV-k meg már több mint 10 évet bírt...
A 10 év csak példa volt...

GERI87 2015.04.06. 17:51:25

@maxval bircaman szerkesztő:

Általában nem "cenzúráznak" nem tudom most mi a baj.

montroyal ( CAN qc) 2015.04.06. 17:52:02

@bxf: ezt a lakas kiadast én mar 88-ban megcsinaltam Bécsben 6 lakasom volt ( a tulajt csak az erdekelt egy ember fizesse az osszaeset) es én ejszaka /fo adtam ki 2-3-4 szemelynek .. mentsegemre szoljon nem nagyon volt normal becsuletes ember ott csak seftelok , tolvajok, kurvak, tancosnok ... es akkor még mind illegalba..

na ezert gazdag USA , a gazdagok mint Te odaviszik a penzuket :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.06. 17:54:22

@bxf: erdekes dolog ez, most elgondolkodtam, es a legtobb ilyen cuccom 13-14 eves, es semmi baja.

GERI87 2015.04.06. 17:57:48

@~~Babette~~:

"megis 2 ev a garancia, csak vigyem a szamlat."

Na látod. Tehát felesleges áttervezni, 2 éven belül csere, utána vegyél másikat:)

GERI87 2015.04.06. 18:07:29

@~~Babette~~:

Most szart be a TV-nk, tízen akárhány éves, valószínűleg nem cserélhető, javítható benne amit kéne, de más ennyi idő alatt vagy 3 TV-t vett mert "3D,4D, HD, digi, netes, szélesvásznú, lapos stb" .
Szóval kiszolgálta az idejét.
Régen több havi fizetés volt egy alap TV - a kisebb, talán még drágább is - és komplett szakma épült a javításukra, ma 20-30-ért vehetsz egyet...
A legújabbak persze most is többszázezer, de régen olcsóbb nem volt...

bxf 2015.04.06. 18:11:25

@montroyal ( CAN qc):

1986-ban, meg gyerekkent en is voltam Becsben csak roviden szetnezni (Edesapammal), van fogalmam rola, hogy milyen magyarok voltak akkor kint. Emlekszem, talan a Praternel vartak a turistabuszokra a fullajtarok, aztan egymassal kaptak hajba a mit sem sejto kuncsaftokon. Volt egy magyar bolt, Dudas volt a neve, elegge tisztesseges volt (velunk), legalabbis ami akkor nekunk kellett, azt mi megkaptuk es viszlat.

Egy evvel kesobb mar egyedul mentem, visszagondolva, nem is ertem hogyan engedtek at a hataron egy 18 even alulit, aki egyedul utazott. Akkor terkep nelkul barangoltam Becsben es nagyon elveztem.

Aztan egy nagy ugras, menet kozben az egyetemet befejeztem, es 1996-ban erkeztem ismet Becsbe. Dudas boltja mar nem letezett... Teljesen mas volt a helyen. De tiz ev elteltevel erezheto pozitiv valtozason ment at a varos... a mai napig visszajarok, ha Mo-ra megyek, mert a becsi eleterzes, ulni egy vasarnap delelott egy kavezo teraszan es az embereket bamulni, akik olyan kiegyensulyozottak, mint talan sehol mashol, ahol leri az emberek arckifejezeserol, oltozkodeserol, stb. a jolet... szoval, az egy nagyon jo erzes.

Egyetemi eveimre visszaemlekezve, akkor lattam eloszor anorexia nervosas beteget. Bementunk a korterembe es a lepedo alatt lattunk ket nagy dombot. Nna, azok voltak a szilikonmellek, a beteg meg volt 38 kilo... Becsben volt tancosno...

Aztan nehany evvel kesobb egy drug addict-et sodort az elet az utamba, 45 kilo volt. Vasaggyal egyutt. Elmondasa szerint havi 180-200 ezer Ft-ot koltott drogra. A 90-es evek elejen havi 200 ruppot kiszorni azert nem volt semmi... O is Becsben dolgozott... tancosno... hm... volt...

Szoval, van elkepzelesem (nem kizarolag az elbeszelesekre hivatkozva), hogy a 80-as/90-es evekben a magyarok mit mukodtek Becsben.

Az egyetlen normalis (szakmaval biro) magyar akit Becsbol ismerek a volt gimis osztalytarsam (tanitokepzot vegzett), aki a 90-es evek vegen ment a ferjevel (kozgazdasz) es azota is ott elnek es dolgoznak. Igaz, a lany nem a szakmajaban dolgozik, hanem a ferje cegenek. Egyebkent o meselte, hogy az osztrak allampolgarsagitol nagyon be voltak tojva, aztan kb. gimi elso ev nemettanulasa eleg volt ra (mi angolos osztaly voltunk).

Nem tartom magam gazdagnak, szerintem nem is voltunk azok, de ha ma a milliokrol irtal, akkor olyan ertelemben, en, mint nagyon sok, tehermentes lakassal/hazzal rendelkezo ember Mo-n, milliomos vagyok. Nem nagyon, csak kicsit. Talan, ha mindenem penzze tennem otthon (ami soha nem fog megtortenni), egy szereny houstoni lakasra valot a Med Centerben ossze lehetne kaparni, amit aztan kiadhatnek :-))) Mellesleg az USA-ban a "sublet"-et nagyon sok helyen torveny tiltja. Tehat nincs olyan, hogy delegalsz, vagyis kiveszel lakast es tovabb kiadod (ennek ellenere itt is csinaljak).

bxf 2015.04.06. 18:14:42

@~~Babette~~: en a muszaki cikkeimen azt vettem eszre, hogy amit az utobbi 10 evben vasaroltam, gyengebb minoseguek.

Van pl. kis TV-m videoval ellatva, 2001-ben vettem, a mai napig is mukodik. Van desktopom is 2001-bol, a mi napig is megy (bar lassu). Sot! Meg a 2001-es computer chair is totalisan ujnak nez ki (igaz, azota a butorok szinehez igazitva, vettem egy barna szinu borfotelt is 5 evvel ezelott, az is turi meg a nyustolest).

GERI87 2015.04.06. 18:28:32

@bxf:

"az utobbi 10 evben vasaroltam, gyengebb minoseguek."

Lehet van alapja valaminél, de vigyázz, az utóbb 50 évben szerintem mindenre rámondták hogy "a maiak szarok, bezzeg a régebbi jobb volt":)

empoftla 2015.04.06. 18:30:09

@maxval bircaman szerkesztő: Ahogy nézem, sajnos valami miatt nem olyan népszerű a blogod, pedig “szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató”

Quercus a favágó 2015.04.06. 18:30:48

@maxval bircaman szerkesztő:

Ellent kell, hogy mondjak Max barátom. Ezen a blogon nincs. Itt ahhoz már rendesen ki lett szelektálva az úri közönség. Arról már nem beszélve, amint egy pár perce írtam neked a blogomon,
Orbán ugyan azon gazembereket szolgálja, mint az elődei. Csak a módszer új. És amint az eredmények mutatják, az új módszer bevált.

Aki tenni akar valamit Magyarországért, annak a semmiből kell fölépítenie az "erőt".

FutureFry 2015.04.06. 18:43:53

@bxf: "Egy evvel kesobb mar egyedul mentem, visszagondolva, nem is ertem hogyan engedtek at a hataron egy 18 even alulit, aki egyedul utazott. "

A világútlévél megadása kiskorúaknál tudtommal (akkor is) szülői engedélyhez volt kötött (tehát implicit módon ők engedik meg a kiskorúnak az utazást). Az meg, hogy mennyire fiatalt visz el egy cég egyedül (pl. Máv, repülő) és milyen feltételekkel az egy másik dolog. Én pl. ennél fiatalabban is repültem egyedül anno, meg mentem át - az akkor még nagyon is éles - keletnémet-nyugatnémet határon többször is (igaz, nem mindig teljesen problémamentesen, de ahhoz a koromnak nem volt köze).

empoftla 2015.04.06. 18:50:39

@maxval bircaman szerkesztő: Igen, valószínűleg sokakra hatottál.

bxf 2015.04.06. 18:59:22

@FutureFry: arra utaltam, hogy senki nem gondolta, hogy disszidalni akarnek.

DieNanny CH 2015.04.06. 19:15:07

@geegee:

Nem azért tartályos, hogy nagyobb legyen a víz tömege, és így biztosabban öblítse a sz*rt? Mondjuk ha csak kinyitnám a csapot, annak nem lenne elég ereje. Én erre gondolok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.06. 19:25:24

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hát most jót kérdeztél, nem tudom.Nekünk, ahol lakásokban megfordulunk Magyarországon, saját, meg (nagy)szülőknél; ott mindenhol olyan rössel jön a víz, hogy nincs esélye a gittnek ellenálnia...Igaz, földszinten lévő lakások mind...

montroyal ( CAN qc) 2015.04.06. 19:37:57

@bxf: ja ... boldog béke idok .. en 2 évet huztam le Bécsben ... nem az Udvhadsaregben ...drogot a mai napig nem lattam de anabolik,stereoid gyorszereket en is arultam a gyurosoknak ..

2015.04.06. 19:46:42

@empoftla: Majd megint leírja, hogy privát üzenetekben bombázzák őt a nap 24 órájában, és alig bír rájuk válaszolni. Kicsit élénk a fantáziája. :)

qkuc 2015.04.06. 20:13:01

@bxf: Ez így van, pedig arra még valamennyire ügyelnek a gyártók, hogy a minőségibb vacakok kerülnek a világ jobbik felére, felénk meg időnként már az "ipari hulladék" jön.

pappito · http://pappito.com 2015.04.07. 06:48:56

elolvastam a hajós család blogjának nagyját

Egyrészt hajókázni jó, persze. De.

Egy kölcsönhajóval (ami beázik meg lerohad folyton, akármekkora vitorlásfélisten is építette) amit nem kellett megvenni (nem vagyok tisztában az árakkal, de kis guglizás után olyan százezer dollár környékére saccolok minimum)

miközben a családi támogatások tologatják a szekeret

miközben ezo-bio-öko anyuka, akinek még a waldorf is börtön, deschoolingozza a gyerekét

miközben a nagy ökotudatosságról elmélkedik, a burger kingben esznek a kölykök csomószor

fillérről fillérre élnek, de az iskola a sátán szellemében nevelődő gyerekek tableteket kapnak

nekem ez az egész tele van ellentmondással, és a szerző folyamatosan nyűglődő stílusa is lassan az idegeimre megy, már rég csak a hajók miatt olvasom.
de nem értem sem őket igazán, sem azt, hogy - a belátom szokatlan - sztori mit keres itt, ők nem lépték át a határt, csak kivitték a tengerre a córeszt. én ebben semmi hősiest vagy ilyesmit nem látok, sem azt, hogy ez a kaland hogyan fogja megoldani a bedőlő vállalkozásokat, rájuk rogyó hiteleket, stb.

Persze a gyerekek biztos profitálnak belőle valahogy áttételesen, vagy se, ki tudja?

ehh, nem értem, pedig ismerek hajósokat

qkuc 2015.04.07. 10:32:36

@pappito: Hasonló vélemény fogalmazódott meg bennem is. Felelőtlenség, amit művelnek ...

marczinorso 2015.04.08. 20:48:20

@pappito: köszi, hogy elolvastad a blog nagyját. sajnálom, hogy nem találtad meg a skatulyát, amibe beletehetsz bennünket. biztos ismered a mondást: ahol élet van, ott ellentmondás van.
ami a hajót illeti, rosszul értetted. az equator egy nagyon masszívra épített krúzerhajó. a beázás, a "lerohadás" a helyzet része és éppen ez a lényeg, hogy ezeket kell tudni kezelni, nem lehet a szerelőt hívni.
ami a gyerekeket illeti, szerinted mit profitálnak abból, hogy egy félévet a szüleikkel vannak a világban barangolva, jóval több figyelmet kapva mint amit egy mókuskerékben taposó szülőtől kaphatnának?
amúgy én sem értem, mit keresünk itt.

marczinorso 2015.04.12. 10:53:08

@NIKI LAURA: lehet többféleképpen is vitorlázni. mi, amikor mód van rá, horgonyzóhelyeken éjszakázunk, ami nem kerül pénzbe. december közepétől január közepéig pl. majdnem 0 forint volt a lakhatásunk (azért majdnem, mert vízért, meg a szél elől időnként bementünk a városi kikötőbe, 10 euro/éjszakáért).
a hajó nagyon fel van szerelve pótalkatrészekkel, ebben szerencsések vagyunk. a szerelés pedig - a cikkben is volt erről szó - Tomi feladata, aki több éven keresztül készült erre. (és jól felkészült, bár én biztosan elfogult vagyok :))
ami a "20 euroval a zsebünkben"-t illeti, a kép úgy teljes, hogy a hajó meg volt tankolva, azaz volt biztonsági tartalékunk arra az esetre, ha nincs szél, be tudtunk állni a következő kikötőbe, tudtunk motort indítani, ha fogytán volt az áram az akkumulátorokban.
ez a teljes(ebb) kép. sajnálom, hogy neked csak az a félmondat ragadta meg a figyelmedet, ami, kiemelve a teljes szövegből, eléggé messze jár a valóságtól.

marczinorso 2015.04.12. 10:53:09

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: bennem is felmerült, hogy ha megengednék maguknak a családok ezt a "luxust", sokkal békésebb és élhetőbb hely lenne Magyarország. köszönet a kommentedért.

marczinorso 2015.04.12. 10:54:25

@~~Babette~~: azt mondd meg nekik, ha minden áron tanácsot szeretnél adni, hogy ha valamennyire stabilizálták magukat, és már nem akarják ugyanazt az útvonalat követni, akkor adjanak időt maguknak, hogy kitalálják, merre van az arra, mi a legjobb módja annak, hogy elégedett életet éljenek.
sajnálom, hogy nem ment át az üzenet. pl. ez:
"Amikor bedőltek a cégek, elkezdett felerősödni ez az érzés, és egyre inkább előtérbe került az „egy életünk van, mikor, ha nem most” gondolata. Persze, bedőlt hitelekkel, munka nélkül, döglődő cégekkel ez eleinte elég kilátástalan vágyakozásnak tűnt, de sehogy sem tudta másfelé terelni a gondolatait. Aztán két-három éve komolyabban is elkezdtek azon agyalni, hogy lehetne megvalósítani mindezt." - ebből az is kiderülhetett, hogy több éve tervezzük és elég sok munkánk van ebben az utazásban.

marczinorso 2015.04.12. 10:58:11

@ChristineK: mi nem vágtunk bele vakon.
"Aztán két-három éve komolyabban is elkezdtek azon agyalni, hogy lehetne megvalósítani mindezt." Legalább két év alapos felkészüléssel vágtunk bele. Ebben benne volt nagyon sok olvasás, tanulás, Tomi inaskodása a hajóüzemben és még rengeteg minden.
Persze, nem biztos, hogy ezért áll égnek tőlünk a hajad :).

marczinorso 2015.04.12. 11:26:10

@Ödenburger [Hu/At]: köszönjük! (a kommentedet és a szelet is :))

marczinorso 2015.04.12. 11:27:46

@Der echte Weihnachtsmann: sajnálom, ha rossz érzéseket keltettünk benned pusztán azzal, hogy igyekszünk mindent megtenni, amit tudunk azért, hogy boldogan éljünk míg meg nem halunk.

marczinorso 2015.04.12. 11:32:22

@geegee: nem kockáztattuk a mindennapi betevőt és nem áll romokban a családunk élete. szünetet adtunk magunknak, hogy kitaláljuk merre van az előre.
persze nem vagyunk egyformák. ez a sokszínűség fajunk túlélésének az egyik záloga. őszintén remélem, hogy ez így is marad. (de ez már nem ide tartozik.)

marczinorso 2015.04.12. 11:36:00

@Muscari: sajnálom, hogy így érzel. nincsen devizahitelünk, nem száguld lefele a vállalkozásunk, stb. de nem ez a lényeg, gondolom.

marczinorso 2015.04.12. 11:38:42

@P.Elliot: lehet, hogy a válaszok, amiket keresel nem a mi kérdéseinkre válaszolnak. lehet, hogy mi teljesen mást kérdezünk, mint amit te elvársz tőlünk...
köszönöm, hogy olvasod a blogot és keresed a válaszokat.

marczinorso 2015.04.12. 11:44:44

@Csodabogár: ha jól értem a kommentedet, akkor te abból indulsz ki, hogy az életet meg kell tervezni, aztán meg jól le kell élni a tervezettet. nos, mi nem vagyunk ennyire tervezős népek. hagyunk egy kis teret a csodáknak is :).
komolyra fordítva: az inkubáció megvan? mi azt gondoljuk, hogy az nagyon fontos része a jó tervnek.

P.Elliot 2015.04.12. 13:49:41

@marczinorso: A valaszokbol latszik hogy aki nem tapsotl nektek ehhez a vallalkozashoz azt sertodotten kell helyreutasitani. Nem, nem valik a gyerekek elonyere hogy kiszakitva a gyerektarsak es iskolak vilagabol megcsavarogtassatok mert nem hiszem hogy sokat profitalnanak abbol hogy ti ott hajoztok es be vannak zarva a hajo ketrecebe.
Jo utazast nekik, en tovabbra is sajnalom oket mert ez nem eletforma egy gyereknek.

marczinorso 2015.04.13. 16:36:46

@P.Elliot: nem, sértődött nem vagyok. az elítélő hozzászólások sommássága, alultájékozottsága, stílusa, negatív érzelmekkel telítettsége felkavart először. amiért azt választottam, hogy válaszolok - minden hozzászólásra egyébként - az éppen az volt, hogy az első reakcióm után azt gondoltam, hogy talán a párbeszéd egy út a közös minimum, a tisztelet megtalálásához. köszönöm, hogy ebben partner vagy. (tényleg)
mi lett volna az a reakció, amire nem gondold azt, hogy sértődött vagyok? álljak ki és szórjak hamut a fejemre? mert néhány kommentelő nem olvassa el a cikket, csak leírja az első zsigeri reakcióját? vagy hogy lehet ezt korrekt módon kezelni?
ami a gyerekek profitját illeti, mindannyian - kivétel nélkül - a belőlünk kihozható maximumot próbáljuk adni a gyerekeinknek. nekünk ennyire telik. egyébként nincsenek bezárva, természetesen, és ez egy elég jól hozzáférhető információ a cikkben idézett forrásokból. és igen, ez a hozzáfűznivalód fájdalmasan érint. igazságtalannak, bántónak érzem. nincs szükségem a beleegyezésedre, hogy kivegyük őket az iskolából, de örülnék, ha elhinnéd így látatlanban, hogy a gyerekeinknek a legjobbat akarjuk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása