oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 22. 06:45,  Amikor elfogyott a Nap 158 komment

2015. március 22. 06:45 Határátkelő

Amikor elfogyott a Nap

Már ígérgetem itt a napfogyatkozásos posztot tegnapelőtt óta, így ideje beváltanom az ígéretemet, különösen, mert többen is küldtetek szuper képeket. A megszokottól eltérően többen is érkezett Magyarországról, aminek örülök. Úgyhogy nézzük, ki, hogy látta, milyen megoldásokkal igyekezett láthatóvá tenni ezt a nem mindennapi csillagászati jelenséget. (Így ma a megszokott blogajánlót egy kicsit formabontjuk.)

budapest_krisz9.jpg

Az elsők legyenek CJKrisz képei, aki amatőr csillagász, így elküldte a jelenség egész folyamatát, amit örömmel osztok meg az alábbi galériában.

„Én ugyan (még) nem vagyok igazi határátkelő, így a napfogyatkozást Magyarországról, egészen pontosan Veresegyházról néztem, illetve fotóztam. Mivel amatőrcsillagász vagyok, így ez nekem/nekünk egy igazi ünnep. Mellékelek párat a képekből, amiket távcsövön keresztül fényképeztem. Az egyik képen látható maga a távcső egy része is, ott egy hegesztőüvegen keresztül látszik a kicsorbult Nap.

budapest_krisz1.jpg

Egy másikon pedig egy közönséges tésztaszűrővel csináltam ún. camera obscura-t.

budapest_krisz2.jpg

Az kis lyukakon áthaladó napfény egy sík felületre leképezi a Nap tükrözött képét. Mivel a tésztaszűrőn sok a lyuk, így sok kis Napot képezett le. :) Egyszerű, de nagyszerű fizikai jelenség.”

Szintén Budapestről küldött képet Jodie.

budapest_jodie.jpg

És BB.

Krakkóban Karola egészen sajátos módon szűrte meg a látványt.

krakko_karola.jpg

Aztán induljunk el nyugatra, igaz a jelenség inkább onnan érkezett felénk. Péter Münchenből küldött fotót, utcaképekkel fűszerezve. „Szóval München, 10:40 CET, Maximilianstr. Karl-Scharnagl-Ring.”

Nagy-Britannia is több képpel képviselteti magát. Jöjjön először Anglia, ahonnan Kata küldött képet.

anglia_burry.jpg

„Kapva az alkalmon, mellékelem a nem biztos, hogy értékelhető fotóm a napfogyatkozásról. A helyszín Anglia, azon belül is Bury (Greater Manchester). Spanyol kollégám hívta fel figyelmem, hogy itt az idő, álljunk fel, és a monitor helyett kicsit bámuljuk az eget. Sajnos - amint az a fotón is látszik - a felhős időjárás próbára tett bennünket (Angliában ugye ez nem ritka), így az teljes "gyűrűt" sajnos nem láthattuk.”

Sheila Skóciából, Edinburghból küldte a fotókat, ahogy a gyerekeivel figyelték meg a jelenséget. „Csodaszép élményben és látványban volt részünk, az idő is kegyes volt és végigkísérhettük élőben az egész napfogyatkozást.”


Aberdeenből Macamuca képei: „Az elsőn az "érkező" Hold által takart Nap, a másodikon pedig a "távozóban" lévő Hold alól előbukkanó Nap látható. Elég felhős volt az ég, bújkált a Nap, később bezzeg feltámadt a szél és szétszórta a felhőket.”

aberdee_macamuca.jpg

aberdeen_macamuca2.jpg

Kornélia Isle of Wight-ról inkább nem látta, mint látta a napfogyatkozást a felhők miatt.
„A napfogyatkozás tiszteletére - kizárólag a délelőtti órákra - Isle of Wight (a képen konkrétan Wootton Bridge) sűrű felhőbe burkolózott. Na, talán majd 2026-ban összejön valami szebb is...”

isle_of_wight_kornelia.jpg

Írország Cork megye Charleville 9 óra 26 perc Esik az eső, nem látszik a nap, de olyan sötét van mint alkonyatkor. Pedig 90%-körüli itt a napfogyatkozás, kár hogy a felhők eltakarják. – írta Mónika.

irorszag_cork_charleville_moni.jpg

Végül, de nem utolsó sorban egy fotó északról, Névtelentől. „Munkába menés előtt csináltam a képet (s mivel későn értem haza, így most küldöm csak el, ha még nem késő). A kép Dél-Svédország keleti csücskében készült. Erősen felhős volt, de pont kivillant valamennyire a nap.”

svedorszag_nevtelen.jpg

 A moderálási alapelveket itt találod. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: csillagászat napfogyatkozás Magyarország Németország Anglia Svédország Krakkó Skócia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr317290067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CJKrisz 2015.03.22. 17:29:31

@Buff A Ló: Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy ne figyelmeztessenek és ne hívják fel a figyelmet a biztonságos megfigyelésre. Ez teljesen ok. A baj azzal van, akkor túllihegik a dolgot, ijesztgetik, már-már megfélemlítik az embereket. No meg azzal, amikor teljesen hozzá nem értő nyilatkozik úgy, mint szakértő. Régen, ha a TV-ben nyilatkozott valaki, akkor egyértelmű és nyilvánvaló volt, hogy nyilatkozás = hozzáértés. Ma ez már sajnos nagyon nem így van, boldog-boldogtalannak belenyomják az arcába a mikrofont és elmondja a mondókáját, a TV-ben leadják, látja 2 millió ember és az emberek fejében továbbra is az van, hogy nyilatkozás = hozzáértés. És 2 millió embernek az arcába nyomják, hogy az ívhegesztéshez használt hegesztőüveg nem szűri ki az UV sugarakat. Persze ez nem olyan dolog, amit mindenkinek tudnia kell, de butaságot ne terjesszenek már. Vagy mondhatnám azt a példát is, amikor kb. 2-3 éve két munkás karbantartási munkálatok közben meghalt a Borsodchemnél, mert idézem "mérgező nitrogéngázt lélegetek be". No, akkor vissza általános iskola negyedik osztályba környezetismeret órára. A földi légkör hány százaléka is az a mérgező nitrogéngáz? 78! Naponta köbméterszám lélegezzük be azt a mérgező nitrogént. Persze, ha az ember csak nitrogént lélegzik be, akkor megfullad, de a nitrogén ettől még nem mérgező. Viszont 2 millió emberhez jutott el a rossz információ egy felkészületlen riporter által (na meg az által is, aki ellenőrizte a riportot leadás előtt), hogy a nitrogén az bizony egy mérgező gáz, fujj, le vele.

Shanarey 2015.03.22. 17:31:03

A képek jók.

A hisztériára meg csak annyit, hogy így butul el a társadalom.
Jó is az, főleg a politikusoknak. Ebből lesz a tuti szavazóbázis.

1999-ben Balatonlellén voltam a családdal és akkor ott végig néztem. A mostanit át aludtam, mert éjszakás vagyok.

@montroyal ( CAN qc):

kepfeltoltes.hu/140511/scottish_summer_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

CJKrisz 2015.03.22. 17:31:52

@Zoole[uk]: Szerencséd, hogy csak vicc volt! :))) Az asztrológusokat, meg a hasonszőrű sarlatánokat ütjük, ahol érjük. :)

CJKrisz 2015.03.22. 17:33:46

@montroyal ( CAN qc): Felétek valóban nem akar kitavaszodni. Kb. 2 hete egy michigan-i barátom írta, hogy reggel -32 fok (Celsius!) volt náluk. Mondtam is neki, hogy bakker, költözz Alaszkába, ott csak -8 van. :)

DieNanny CH 2015.03.22. 17:37:26

@Zoole[uk]:

Hát ehhez még a számmisztikusok is hozzászólhatnak! :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.03.22. 17:45:38

@Shanarey(England) ISTP: hasonlo de nem ugyanaz mert nalunk nyaron tenyleg vannak +30 feletti hetek es akkor az osszes air condi , ventilator kifogy az uzletekbol ..
@CJKrisz: ma reggel -24 volt a windchill factorral... tavaly voltunk Alaskaba .. lehet oda kellene koltozni ..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.22. 18:03:56

@CJKrisz:
Igazad van. A szenzáció a lényeg.
Ugyanilyen félretájékoztatás és habverés zajlik a hobbiállatok tartásánál is.
Nem volt 50 madárpókom 37 fajtából. Előadhatnám hogy a családom milyen életveszélyben élt évekig stb...
Az igazság az hogy semmivel sem volt veszélyesebb mint néhány tengerimalac tartása.
Rendszeresen kiszöktek, aztán néhány nap vagy hét múlva előjöttek és senkit sem bántottak.
Pedig volt közöttük olyan is (Pterinichilus Murinus) aminek a marása esetén néhány nap intenzív osztály kinézett volna de soha semmi probléma nem volt.
Azt meg tudjuk hogyha találnak valahol egy döglött madárpókot akkor tv rádio kivonul...

Shanarey 2015.03.22. 18:04:16

@montroyal ( CAN qc):

Ezért van az utolsó mondatban az hogy próbálja Spanyolországon.

CJKrisz 2015.03.22. 18:19:01

@diggerdriver: Jánosom, te mindig meg tudsz lepni valamivel!
1. Fogalmam nem volt róla, hogy te tartottál pókokat.
2. Nincsenek női mellek a neved melletti képen! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.22. 18:21:16

@CJKrisz:
1. Nem kérdezted:)))))))))))))))
2. Kiutálták innen a csöcsöket.

SzZoole 2015.03.22. 18:26:45

@CJKrisz: Persze,hogy csak vicceltem,en nem hiszek az ilyen baromsagokban.
(Ha gondolod privatban megirhatod a horoszkopom:)))))

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem,szam misztikusok meg nem kerestek,de van otthon egy barratom aki auto boltos es mar evek ota hozza jartam vasarolni.
A balesetem utan otthon voltam es beneztem hozza.Latta rajtam,hogy valami nincs rendbe velem es elmondtam neki,hogy mi tortent velem.A felesege is hallota a tortenetet es a szomszed helysegbol elougorva,szinte nekem eset,hogy mondjak el mindent,hogy mire emlekszem,mitt lattam,milyen erzes volt oda at,lattam e magam kivulrol stb.stb.mert,hogy Ok ezzel a temaval nagyon komolyan foglalkoznak.Ilyenkor szoktam azt mondani,hogy bocs,de nem emlekszem semmire:)))

puhacica 2015.03.22. 18:28:39

@~~Babette~~: el ne hidd, mi mar reg megjartuk a bankot 2x is, mire a nagy medve elobujt a barlangjabol. :) nem nagyon setalgattunk, mert mindjart kezdek melozni. :(

CJKrisz 2015.03.22. 18:29:45

@diggerdriver: Hmm, valóban nem tettem fel így soha azt a kérdést, hogy "te, nem tartasz otthon olyan pókokat, amik akkorák, hogy ha elengeded őket az erdőben, akkor hazahoznak egy szarvast?". :)

CJKrisz 2015.03.22. 18:33:40

@puhacica: Éjszakásként kezdtél bele a kinti munkába? Nem irigyellek. Mondjuk a csillagokat én is csak éjszaka tudom lesni, de más a munka, meg más a kedvtelés. Kivétel digger. :) Őt irigylem is azért, hogy az a munkája, ami a hobbija, kedvtelése, stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.22. 18:35:25

@puhacica:
Jól van:))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Szeretem a jó riposztot.
Azt is mondd el hogy soha nem láttál még ilyen idegesnek.

CJKrisz 2015.03.22. 18:35:26

@Zoole[uk]: Ne tetézd! :))) Egyébként nem szokatlan, hogy nekem szegezik a kérdést, hogy tudok-e csillagjósolni, amikor megtudják, hogy csillagászkodom. Ilyenkor kell elmagyaráznom, hogy amit én csinálok, az nem asztrológia, hanem asztronómia.

puhacica 2015.03.22. 18:35:35

@CJKrisz: leginkabb azt tudnam mondani, hogy minden nap masmilyenes vagyok...

puhacica 2015.03.22. 18:37:04

@diggerdriver: ja, nem is mertem bemenni, gondoltam, felapritod a csavot tuzifanak. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.22. 18:38:22

@CJKrisz:
Nézd, a pók a legideálisabb hobbiállat.
Nem hangos, nem tollazik, nem szőrözik, nem kell neki vizet cserélni, kis helyen elfér, ritkán eszik, és ha levágod 8 sonkája van.
:))))))))))))))))))))))))))))))

CJKrisz 2015.03.22. 18:40:22

@puhacica: Az se sokkal jobb. De a lényeg, hogy legyen valami! Lesz az jobb is idővel, kitartás!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.22. 18:40:32

@Shanarey(England) ISTP: szinten Balatonlelle, akkor van itt vki, aki ugyanazt latta, mint en :-D

CJKrisz 2015.03.22. 18:46:27

@diggerdriver: Ezekben mindben van ráció! :) Régebben voltak halaim, azokat tisztítani kellett, de legalább nem zajongtak. Volt hörcsögöm, az meg éjszaka tekert abban a mókuskerék biszbaszban, ami nyikorgott, mindegy mit csináltam vele. Így nem lehetett aludni tőle. Szóval a pók tényleg jobb az általad is említett okok miatt. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.22. 18:47:13

@puhacica:
Közel jártam hozzá.
Érdekes módon mégis megcsinálta amit kértem.

SzZoole 2015.03.22. 18:47:53

@CJKrisz: 'asztronómia',mi?Ez jo:)
Csak megegy kerdes,ha megjatszom azokat a misztikus szamokat a lotto,menyi eselyem van a nyeresre?:))))

CJKrisz 2015.03.22. 18:52:46

Nem tudom, de megjátsszuk mindeetten és ha nyerek, viszem az egészet, ha te nyersz, megfelezzük! :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.22. 18:52:46

@CJKrisz:
Ráadásul érdekesek, színesek, szépek.
Egy Avicularia Versicolor az valami elképesztően szép.
De a Brachipelma Emília is.
Nem mind nagy. Csodaszép színű de kistermetű 3-4cm nagyságú a Cyclosternum Fasciatum.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.22. 18:58:11

@Shanarey(England) ISTP: mi is? nekunk florida kozelebb van .. oda le lehet autozni .. na majd jovo télen ...

Shanarey 2015.03.22. 19:10:22

@montroyal ( CAN qc):

Dehogy. Csak a Britekre vonatkozik a Spanyolországi javaslat.

blackhairlady 2015.03.22. 19:13:50

@Mme Seldon: 1999.-ben volt egy azt hiszem teljes napfogyatkozas. Akkor epult a hazunk, egy csomo ember dolgozott eppen, mindenki hozta a kis speci szemuveget es egyutt neztuk a napfogyatkozast. emlekezetes maradt:)

blackhairlady 2015.03.22. 19:14:29

En szemely szerint mindenkinek koszonom a kepeket, nagyon jok, egytol egyig.

Taxomükke (UK) 2015.03.22. 19:17:49

@Zoole[uk]: 50% eselyed van.
Vagy nyersz, vagy nem.

blackhairlady 2015.03.22. 19:19:38

@CJKrisz: Kaposvaron a foteren szakemberekkel nezhettek vegig a jelenseget, kozben magayrazatot is kaptak a gyerekek, felnottek egyarant, meg sos sok erdekesseget.

blackhairlady 2015.03.22. 19:21:01

@pasztasuta: Akkor az is egy fajta fogyatkozas volt, vegul is:)

blackhairlady 2015.03.22. 19:23:10

@CJKrisz: Szomoru. Azert en drukkolok nektek, hogy megtorjetek a jeget, es hangot adjatok a mediakban is.

SzZoole 2015.03.22. 19:31:54

@Taxomükke: De,ha egy szelvenyt is vennek akkor talan none az eselyem:)))

CJKrisz 2015.03.22. 19:31:54

@blackhair-lady: Szerintem az lett volna az ideális, ha mindenhol hasonlóképpen zajlik.

blackhairlady 2015.03.22. 19:41:20

@CJKrisz: Jaj mar, mit vagy ugy kiakadva, csak ket betu kulonbseg:DDD

CJKrisz 2015.03.22. 19:45:45

@blackhair-lady: Igazából a teológus és a geológus között is csak egy betű a differencia, mégis, a különbség ég és föld - szó szerint. :)

Shanarey 2015.03.22. 19:56:26

@blackhair-lady:

Gödön van szobra, vagy Szobon van gödre

nyuszigonosz 2015.03.22. 20:02:47

@Shanarey(England) ISTP: :-) Na, pont ez a betü-különbség. @CJKrisz: Meg ez is. :-)

pasztasuta 2015.03.22. 20:23:35

@blackhair-lady: Úgy ahogy mondod, voltak ilyen cikk címek meg hashtag is. :D Erre felé nagyon különleges esemény, az unokáimnak is mesélni fogom.
Amúgy van 6 államtitkár, akik már hosszú idő óta gyanúsítottak, ők most megerősítették, hogy nem kell félni, ők nem fognak lemondani. :D

Gery87 2015.03.22. 20:33:23

Én elaludtam ezt az egészet, mikor felkeltem láttam hogy "félhomály van, szar borús az ég"...úgyhogy aludtam tovább:)
Később jutott eszembe hogy van valami részleges napfogyatkozás, de mivel az Indexen főoldalon kaptam el a hírt, nem vettem komolyan.."úgy is valami alig látható semmilyen dolog lesz"
Később meg nem találtam a hegesztőpajzsot és amúgy is vége volt.
Nem baj 99-ben láttam egy teljeset.

werecke 2015.03.22. 20:33:26

Hogyhogy a civilek nem tiktakoztak? Nekogy már a hatalom megmondja NEKÜNK hogy mikor és hogyan nézzünk a napba...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.22. 20:34:46

@CJKrisz: koszonom. ezek kozul melyik volt hasonlo a mostanihoz, sot, sotetebb?
delelott volt, arra emlekszem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.22. 20:40:02

@Der echte Weihnachtsmann: pedig en is szoktam ilyet.
pl ha egy mod van ra, nem nezek oscar dijas filmeket:-)

blackhairlady 2015.03.22. 20:40:46

@pasztasuta: Akor az olasz nep fellelegezhet:(

Shanarey 2015.03.22. 20:49:48

@diggerdriver:

Hinnye, de agresszív vagy :-)

Nem akarod elmesélni ?

CJKrisz 2015.03.22. 20:50:34

@~~Babette~~: A '82. december 15-i a legvalószínűbb. Az kb. 50%-os volt (a pénteki kb. 60%-os innen Mo-ról) és a délelőtti órákban volt 9-10 óra magasságában. A '82. januárit elnéztem, akkor nem volt nálunk, elnézést. A '83-as pedig alig 5%-os volt, az biztosan nem lehetett.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.22. 21:00:52

@33621: ez kedves toled, de en nem vagyok idevalosi.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.22. 21:04:25

@CJKrisz: erdekes, sokkal yotetebbre emlekszem, mint a mostani. most latszottak az arnyekok.
de mondjuk akkor meg kicsi voltam.
az volt kicsit most verfagyaszto, hogy minden arnyek latszott, a villanyvezetekek egyesevel, es vastag arnyekuk volt

CJKrisz 2015.03.22. 21:16:33

@~~Babette~~: Én olyan 35-40%-os fázis környékén figyeltem fel arra, hogy tompábbak a színek, de nem olyan, mintha fátyolfelhős lenne az ég, hanem egyszerűen csak kevesebb a fény a megszokottnál. A villanyvezetékek valóban vastagabb, de halványabb árnyékot vetettek.

qkuc 2015.03.22. 21:40:32

@CJKrisz: Skywatcher! :) Nekem is az van, csak 102/600-as. Sajnos ez már a hegyekbe csak serpákkal viszem fel kategória, az állvánnyal "dögnehéz".

qkuc 2015.03.22. 21:41:13

@pasztasuta: Az ritkább, mint a fehér holló, :D.

qkuc 2015.03.22. 21:44:57

@Mme Seldon: Mi megpróbáljuk, de az emberi hülyeséggel szembeszállni esélytelen küzdelem ...

CJKrisz 2015.03.22. 22:07:22

@qkuc: Pedig az egy nagyon jó utazótávcső! Nem foglal túl sok helyet és egy hátizsákba be lehet pakolni, főleg, ha EQ3-as mechanika van hozzá. EQ5-tel már neccesebb, ahhoz kell egy plusz kézitáska is. Ezt én is csak kocsival viszem bárhová is kelljen menni.

pasztasuta 2015.03.22. 22:10:00

@qkuc: és az egészet a firenzei ügyészség leplezte le, most mondd meg, remélem benne lesz a történelem könyvekben, hogy én ott voltam! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.23. 00:31:24

@CJKrisz: Én mást kérdeznék.Ha már március és csillagászati szenzáció, akkor szerintem sokkal nagyobb durranás volt a magyarországi sarkifény-megfigyelés...Ha jól tudom, kategóriákkal ritkább ez a jelenség itthon.Lehet akár 80-100 év is két ilyen esemény közt.(Valami cikkben ezt olvastam) Vélemény?
Én erre a témára vagyok rákattanva, na persze csak úgy háztartási szinten, de imádom, várom, sasolom a szezont, ha csak lehet.Háromszor már sikerült látni saját szemmel, de ez még mindig nagyon kevés... :-)))

M. Péter 2015.03.23. 00:53:39

Itt felhős volt, de azért időnként lehetett látni a napot a felhőkön át, semmi védőszemüveg nem kellett. A legjobban azok jártak, akik az easyjet reykjavíki járatán voltak:
www.dailymail.co.uk/news/article-3003759/Millions-preparing-time-watch-eclipse-disruption-country-Britons-set-eclipse-century.html

P.Elliot 2015.03.23. 01:11:31

Van itt meg valaki a kepernyo elott es amerikabol aki nekem tudna tanacsot adni?
Most hivott valaki telefonon, egy illegalisan itt tartozkodo magyar no aki ferjhez szeretne menni valakihez aki amerikai allampolgar/ ,magyar/, es akinek keves a jovedelme es ezert allitolag szponzort keres aki alair neki/ ki tudja mit, nem tudta vilagosan megmagyarazni/ mert hogy a ferje keves jovedelme miatt nem adhatja be a papirokat majd a zoldkartyara. Letezik ilyen? Mert ilyet nem hallottam, allitolag az sem eleg ha a no dolgozni fog ezutan hivatalosan. A szponzort ez a kis no bennem remeli/ valaha segitettem neki dolgokban/ de en semmi ketes dologba nem megyek bele. Gondoltam megkerdezem hogy hatha tudja valaki hogy ez micsoda szabaly. Annyit mondtam csak neki hogy megkerdezem az embereket itt-ott, addig is az ugyvedje aki ezt mondta kuldje el a papirokat hogy had lassam hogy mik a szponzor kotelezettsegei. Szivesen segitek barkin de ugy nem hogy en igyam a levet. Meg az is megfordult a fejemben hogy esetleg emiatt meg a ferjert is felelos leszek?
Van valakinek valami tudomanya hogy ez a sztori itt micsoda?

montroyal ( CAN qc) 2015.03.23. 01:33:51

@P.Elliot: nalunk a ferj a sponzor 3 evig, o a felelos mindenert mindent biztositania kell , anyagilag is ...viszont uj szabaly, hogy 2 evig kotelezoek ,bizonyitottan egyuttelni , ha nem visszavonhatjak a PR-t

nem tudom hogy van nalatok de ne keveredj bele ne irj ala semmit ..

P.Elliot 2015.03.23. 01:46:00

@montroyal ( CAN qc): De mi az hogy a ferj mellett a feleseget masnak kell szponzoralni? Letezik ilyen?

M. Péter 2015.03.23. 01:47:24

@P.Elliot: Ha szponzorálod, azzal vállalod, hogyha bármilyen means tested benefitet kap, azt az összeget a kormány tőled visszakövetelheti. Ebben a Medicaid is benne van, vagyis adott esetben az egészségügyi ellátását is fizetheted. Magánvéleményem az, hogy ne írd alá.

P.Elliot 2015.03.23. 01:51:11

@M. Péter: Koszi! Hat nem! Nem is tudom hogy hogy jutott eszebe ilyet kerni barkitol. Egy helyes kis szerencsetlen no aki keresi a boldogulasa utjat, semmi rossz nincs benne. De masok esetleges karan ilyet nem lehet!
Meg mindig nem ertem hogy ha ferje van akkor miert kell a szponzor barkinek?

montroyal ( CAN qc) 2015.03.23. 02:21:45

@P.Elliot: USAban nem tudom... nalunk ilyen nincs .. az biztos a sponzorrol behajtanak minden koltseget ... lakas elelem ruha betegseg stb ..

P.Elliot 2015.03.23. 02:28:15

@montroyal ( CAN qc): Koszi! Ennyi eleg is nekem, szoba sem johet semmifele alairas. Az elobb az jutott eszembe hogy talan a jovendobeli ferj nem akar felelosseget vallalni aztan probalja atruhazni masra.
Na majd holnap felhivom a not es megmondom hogy nem jarhato ut ez senkinel...

blackhairlady 2015.03.23. 02:48:50

@P.Elliot: Szerintem azert mert nincs annyi bevetele a ferjenek amennyi a no eltartasahoz szukseges. ez egy meghatarozott osszeg, nem tudom a pontos szamokat, de ha ez alatt van a ferj keresete, akkor nem elegseges.
Nagyon rizikos dolog masokert felelosseget vallani, en nem mernem megkockaztatni, hogy idos koromra elveszitsem amit nehez munkaval osszeszedtem evtizedek alatt. Raadasul az emberek valtoznak, lehet, hogy most kedves, aranyos, aztan ha nem ugy mennek a dolgai akkor majd nem lesz az.
Gonold at alaposan mielott esetleg igent mondanal.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.23. 03:06:28

@blackhair-lady: emberek valtoznak, lehet, hogy most kedves, aranyos, aztan ha nem ugy mennek a dolgai akkor majd nem lesz az.

nekem volt ilyen esetem , egy dolgozomnak inteztem mindent amikor megkapta a papirjait, otthagyott is uzente ,hogy kezdhetem fizetni a lakasat ... szerencsere ez mas forma volt es voltak pontjaim nekem is, birosagra mentem de rogton magatol elrendezodott amikor az idezest megkapta ...

puhacica 2015.03.23. 03:27:15

@CJKrisz: koszi! :)

@diggerdriver: en meg mehetek vissza, mert elbactuk az online regisztraciom. :(

P.Elliot 2015.03.23. 04:29:24

@blackhair-lady: Szoval ezert? Neked is koszonom hogy irtal, nem, semmikeppen nem fogok belemenni ilyesmibe...

2015.03.23. 07:10:26

@P.Elliot: Angliaban ugy van hogy ha kulfoldrol akarsz hazastarsat behozni (vagy letelepedesi engedelyt kapni a hazastarsnak UK-ben) akkor bizonyitani kell hogy a brit felnek van egy minimum jovedelme (ez magasabb a minimalbernel) es van hol lakniuk stb. Ha ez nincs meg, nem telepedhet le a hazastars, akkor sem ha pl. sok eve hazasokkent eltek kulfoldon es kozos gyerekeik vannak. Hogy mas vallalhat-e szponzori szerepet azt nem tudom, de en soha, semmikeppen nem mennek bele ilyesmibe. Rossz ragondolni hogy milyen helyzetek adodhatnanak ebbol.

CJKrisz 2015.03.23. 07:54:23

@geegee: A sarki fénnyel kapcsolatban több buktató is van. Abba a parttalan vitába ne menjünk bele, hogy melyik a szebb jelenség, a sarki fény, vagy a napfogyatkozás mert ez kb. olyan lenne, mint megmondani, hogy a piros, vagy a zöld szín e a szebb. :) Szubjektív, embere válogatja. Abban viszont megegyezhetünk, hogy Magyarország földrajzi szélességéről az Aurora Borealis, azaz a sarki fény sajnos nem különösebben látványos. Hovatovább könnyen összekeverhető a fényszennyezéssel, ezért városból szinte lehetetlen megfigyelni. A másik dolog, hogy nem lehet hosszabb távon előrejelezni, nincs az, hogy na, majd 5 év múlva lesz sarki fény, nézze mindenki. Amikor pedig látszik tőlünk is a jelenség, akkor már késő kiadni a riasztást, mert mire eljut mindenkihez, addig le is cseng. Mi telefonon szoktuk riasztani egymást, hogy te, nézd az aktivitási térképet (services.swpc.noaa.gov/images/aurora-forecast-northern-hemisphere.png) hogy vöröslik, lehet, hogy sarki fény lesz nemsokára, figyeld az északi horizontot! És ilyenkor az ember szépen kibattyog olyan helyre, ahonnan jó az északi kilátás és figyel, esetleg fényképez, mert a fotón sokszor előjön az is, amit szabad szemmel nem látunk, mert olyan halvány. Az esetek többségében sajnos nem elég erős az aktivitás ahhoz, hogy tőlünk is látható legyen az Aurora. De azért közel sem annyira ritka jelenség, hogy csak 80-100 évente legyen látható tőlünk. Sarki fényt tőlünk legnagyobb eséllyel a 11 éves naptevékenységi ciklus maximumai környékén láthatunk. Láttunk 2003 novemberében, akkor épp maximum volt, de 2008-ban és 2009-ben is történt sikeres Aurora megfigyelés hazánkból (pedig akkor minimum volt), bár mindkettő olyan gyengusz volt, hogy csak fényképeken lehetett beazonosítani. Meg volt most március 17-én este egy kisebb sarki fényünk, ami közel sem volt a 2003-ashoz. Egyébként ezt is eléggé felkapta a média, mert tényleg elég harmatos volt a dolog, a megjelent képek és a látható valóság köszönő viszonyban sincs egymással, alig-alig lehetett csak kivenni valamilyen szokatlan, vöröses derengést az északi horizont közelében, a városlakók nem is látták. A 2003-ast volt, aki a lánchídról figyelte meg Budapest fényözönében. Persze akik fent élnek nagyon északon (vagy lent nagyon délen), azoknak megszokott jelenség a sarki fény, Tromsø-ből heti rendszerességgel látni, szerintem már unják is. :) És ott sokkal látványosabb, mint Magyarországról, hiszen szinte az ember feje felett zajlik az egész, nem a horizont közelében.
Ezzel szemben a napfogyatkozások előrejelezhetőek, mindenki által megfigyelhetőek, nem igényel sötét, vidéki égboltot, tehát fel lehet rá hívni előre a figyelmet. Én magam is háromszor láttam eddig Aurorát, de egyszer szeretnék elutazni Norvégia északi részére egy "igazi" sarki fény látványáért. Meg egyszer a déli féltekére is, hogy láthassam a déli égbolt csillagait is, de ez már egy másik történet. :)

CJKrisz 2015.03.23. 07:55:56

@CJKrisz: Bocsánat, a link végéről törölje mindenki a zárójelet, akkor jó lesz!

CJKrisz 2015.03.23. 08:05:58

Egy honfitársunknak csak sikerült elcsípnie a totalitást a Spitzbergákról.
www.csillagaszat.hu/a-het-kepe/teljes-napfogyatkozas-a-spitzbergakon/

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.23. 09:42:53

@CJKrisz: a sarki feny egyebkent pontosan mi es hogyhogy tolunk os latszik ?

adg 2015.03.23. 09:54:25

@33621: Valoban eleg ismert, Victoria Bitter, innen a VB. Kozepes sor, sokkal jobbak is vannak.
Az en kedvencem a dr Tim, es a One fifty lashes. Utobbinak eleg fura neve van, foleg mikor a kocsmaban kered, de szerintem tok jo sor. Megvan a nevadasi tortenete Nem szokott megromlani. :)

P.Elliot 2015.03.23. 10:13:39

@Mirjam2: Koszonom. Valoszinu hogy itt is igy van, azert van ez a szituacio. Nem, eszembe sincs ilyenbe belemenni. Szivesen segitettem volna neki de ilyen aron keptelenseg...

CJKrisz 2015.03.23. 10:15:35

A sarki fény a Napból érkező töltött részecskék és a földi légkörben levő atomok interakciójának terméke. A Föld mágneses tere megvéd minket földlakókat a világűrből érkező hatások jó részétől, így a Napból érkező töltött részecskéktől is. A Nap azonban egy elég nyugtalan jószág, fortyog, pöfékel, időnként még robbangat is a felszínén. Ilyen felszíni robbanás során történik a fent említett koronakidobódás, melynek során s Napot a Föld tömegének akár több százszorosát kitevő mennyiségű anyag robban le és indul el a világűrbe. A mi múlt heti sarki fényünk ebből a kidobódásból alakult ki (7mp-nél).
www.youtube.com/watch?v=jkH1Zz1xNYg
Amikor ilyen nagy sebességgel (másodpercenként akár 1000km-ről beszélünk!) érkeznek ezek a töltött részecskék, akkor eltorzítják a Föld mágneses terét, annyira, hogy ezen részecskék egy része eléri a földi légkört is, ahol ütköznek az ott levő molekulákkal, ionizálják őket és a felszabaduló energia fény formájában jelenik meg. Ezt látjuk mi sarki fényként. A mi földrajzi szélességünkről (vagy még délebbre is) akkor látszik, amikor az említett töltött részecskék nagyon sokan vannak és a sebességük is nagyobb, mint 1000km/s. Ilyenkor annyira eltorzulnak a Föld mágneses erővonalai, hogy a sarkkör környékén önmagukba is visszazáródnak és akár még Észak-Afrikából is lehet sarki fényt látni, de van feljegyzés az 1800-as évekből, hogy az Egyenlítőnél is látni lehetett, annyira erős volt. Az ilyen erős napviharok képesek arra, hogy megzavarják a földi áramellátást, vagy távközlést, mert a töltött résecskék egyszerűen "kiütik" a manapság használt érzékeny elektronikákat. 1989-ben egy napvihar alkalmával fél Kanada áram nélkül maradt, állítólag sok helyen szikráztak a villanyvezetékek, rázott a telefon.
Itt egy elég szemléletes rövid videó a mechanizmusról:
www.youtube.com/watch?v=q6IrvZbJWgE

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.03.23. 14:02:10

Napfogyatkozás

Fogyó Nap az égen repül,
S kiharapott, mint az Apple.
Emberiség nézi s vakul,
Kérdezgetvén egymást: Na, cool?

- Kisangyalom, ne nézz oda!
- Jaj, ne parázz! Olyan hercig!
Sajnos nem tart ez a csoda
Sem tovább, mint harminc percig!

„Ez nem csoda, hanem a keményen dolgozó kisemberek számára tudományos alapossággal megtervezett Nemzeti Nép… ööö… illetve Napfogyatkozás! Eredetileg vasárnap délre akartuk tenni, a mise és a focimeccs közé, de előzetes hatástanulmányunk szerint a családok olyankor inkább együtt ebédelnek.” /Napsarlóssy Kalapács, napfogyatkozási szakállamtitkár/

„Ez a népfogyatkozás egy Frady… ööö… illetve freudi elszólás lehetett, ugyanis én épp a napfogyatkozás idején jelentkeztem be első londoni munkahelyemre, a chelsea-i csokigyárba, ahol az itt egyre nagyobb létszámban élő magyarok számára fogunk futószalagon Túró Rudit gyártani.” /Dr. Hatványi Huba, ex-kutatóorvos és betanított csokigyári futószalagmunkás/

„Persze, égen repülő kiharapott Nap mint Apple logó, mi?! Hej, de nagy szerencsém, hogy ezt a kretén klapanciát már nem kellett megérnem!” /néhai Steve Jobs, a Magyarországról egykor kitántorgó állástalan almaipari előkóstoló Állások Pista unokája/

„Mi a mankótlan ménkű ez?! Mi ez a vért izzadó kínrímek kedvéért ragyavert anglicizmusba hanyatló penetráns gyengeelméjűség?! Anyámnak meghagytam, hogy csak nap- és hegesztőszemüvegen keresztül olvashatja el ennek az első napvilágot látása óta agyi vakságban szenvedő kis hercig paragépnek a papírra vetett nyáladzásait! Ha valakinek el kéne magyaráznom, mi a katarzis, azt mondanám, hogy a Frady művek keltette hatás ellenkezője. Elnézést a szóviccért, de ennek a rímmutánsnak minden strófája katastrófa!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Frady Endrétől kaptuk a fenti borzalmat. A repül-Apple rímpárért jár a piros pont (a modoros hercigért meg a fekete).” /Stöckert Gábor, az index.hu szerkesztője/

„Ja, az a Nap volt, amiből kifejeltem egy darabot?” Sebaj, ha akarom, akkor visszanő!” /Chuck Norris/

„A páratlan természeti jelenség páros rímekkel történő megragadása, a magyar és angol szavak rímként való összecsengetése, a modern és az archaikus szavak együtt szerepeltetése olyan feszültséget kelt, mely csak egy Frady versben képes kisülni. Ez egy igazi irodalmi rövidzárlat! Hétfőre egy ötösért meg lehet tanulni!” /Struccmann Stilárné Ajtonyi Antagonisztika, középiskolai magyartanár és OKJ-s villanyszerelő/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/03/napfogyatkozas_20.html

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.23. 17:05:58

@Frady Endre: Hahaa, igen, igen.FTC rajongó Endre... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.23. 17:13:45

@~~Babette~~: indafoto.hu/geegee/image/7334713-4d665eb7/273939

Itt van amit CJKrisz mond.Jön a Napból a cucc, de az egyenlítőnél elterelődik a mágneses védőháló miatt.Viszont a pólusoknál nem záródnak ezek az erővonalak, ezért közte be tud jutni, kör alakban.Az egyenlítő és a pólusok közt meg olyan ilyen is- olyan is a helyzet... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.23. 17:32:47

@CJKrisz: Köszönöm a válaszod.Egyetértek veled, nekem is az tűnik fel, hogy akármilyen előrejelző oldal állítja magáról, az bizony mind utólag-jelzés.És épp ez adja a dolog sava-borsát, hogy gyakorlatilag előrejelezhetetlen.Sajnos télleg nincs az, hogy 3 év múlva jön és írja be mindenki a naptárba... ::D
Én a szpészvedört szoktam még nézni a noaa mellett, illetve volt egy grafikonos k-index-kijelző is.A cme-ket legalább télleg jelzik és onnantól van egy-két nap, végső soron ez is valami...
Ami viszont mellette szól, hogy simán sokkal hosszabb ideig tart.
Viszont ezt nem tudtam, hogy Magyaroroszágról is megfigyelhető téllegesen.Tudsz erről linkelni valami galériát?Marhára érdekelne ez a Lánchidas, pl.
És hát igen, Tromsőben tuti, hogy unják az egészet, valszeg akkor fotóznak, amikor nincs... :D

Itt nekünk Stockholm közelében jónak ígérkezik a helyünk, a valóságban meg alig látni, mert rengetegszer van felhő.Egyszer azért sikerült, illetve éltünk két évet a svéd sarkvidéki régióban, ott is volt 2 alkalom.Arrafelé Abisko kisvárosát ajánlom, valamiért elég nagy szokott lenni a megfigyelhetőségi esély.Van is egy aurora néző állomás az egyik hegyen.De Észak-Norvégiát sem szabad kihagyni, az amúgy is egy csoda... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.23. 17:41:16

@CJKrisz: Illetve még egy kérdés, hogy a magyarországi auróra észlelés megörökítéséhez kell valamilyen spéci fényképező, vagy elég egy kutyaközönséges, állványra rakott dslr meg egy fényerősebb obi?Vagy ti a távcsöves verzióval nyomjátok?
A Laborc utcai ojjektumban szoktál néha előfordulni?Mert ott laktam 35 évig, egy pár számmal följebb.Érdekes, hogy az az idő alatt egyszer se jutottam be a távcsőhöz, csak utána, mikor már elköltöztem a szüleiméktől...
Hopp, ez nem is csak egy kérdés volt... :D
Örültem, hogy összetalálkoztam valakivel, akivel ezeket a dolgokat meg lehet beszélni. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.23. 17:54:28

@CJKrisz: És ami még irgalmatlanul bosszanja a csőrömet, hogy az usákoknál sokkalta délebbre, akár az öt-tónál is gyakran van ződ fény.Pedig az a délkör átvetítve Európára, kb a spanyol-fhanszia riviéra.Az anyjuk p..ját! :-)))
Hiába, Amerikának nagy az érdekérvényesítő képessége, ezt is el tudja intézni... :-)))))))))))))
(Tudom, hogy le van csúszva a tényleges mágneses északi pólus, és ettől van az egész; de hogy miért épp arrafelé "csúszott le" a Föld feje búbjáról, az nem lehet vita tárgya... :D :D )

CJKrisz 2015.03.23. 18:11:03

@geegee: Igen a szpészvödör is meglehetősen jó oldal, gyakran nézegetem azt is, pont a k-index miatt, abból lehet következtetni az esélyekre. Eddig még nem sok alkalommal jött be, bár határeset volt mindig az érték. Mi álltunk hozzá túl optimistán. :)
Stockholmból (legalábbis a külvárosi részből, lehetőleg távol a fényektől) a múlt heti biztosan látszódott. Volt barátnőm Helsinki mellett Vantaa-ban lakik, őt riasztottam is, hogy nézze. Kiment a várostól kissé északra egy erdős-mezős részre és onnan élvezte a látványt, telefonon közvetítette a látványt. :) Igaz, hogy Stockholm egy picivel délebbre van, de annyira vészesen nem.
Igen, van egy galéria a 2003-asról.
www.mcse.hu/galeria/mcse-galeria/nggallery/asztrofotok-1/sarki-feny-magyarorszag-folott/page/1
Nem tudom, hogy a lánchidas benne van-e, vagy hogy fotózta-e az illető, de hogy beszámolt róla, hogy látta, az biztos. Az én képeim a 13. oldalon kezdődnek (épp a legutolsó az enyém azon az oldalon) és a 14. oldalon van még pár tőlem származó. Sajnos pont kölcsönadtam valakinek a fotóállványomat, így kézből kellett fotóznom, ezért mozdultak be annyira. Az emeleti tetőablak keretéhez támasztottam csak a gépet.
Norvégiát nem szeretném kihagyni az életemből. Motorral szeretnék elmenni oda. Igazi motoros kemény magnak való célpont Nordkapp. Talán majd egyszer. Csak hát ugye idő, meg főleg pénz...

CJKrisz 2015.03.23. 18:22:51

@geegee: Ááá, semmi extra nem kell, akár egy közönséges kompakt gép is jó hozzá, a lényeg, hogy tudjon exponálni legalább 15-20mp-et. Ja, meg egy fotóállvány kell, de ez egyértelmű. A lehető legkisebb zoom-ra kell állítani, hogy jó nagy legyen a látószög, manual módban a legnagyobbra kell venni a rekesznyílást, hogy minél több fény menjen keresztül rajta. Be kell állítani az érzékenységet ISO400-ra, vagy ha nem zajos a kép, akkor ISO800-ra, és megküldeni 15-20mp-es expóval. Ennyi kell neki. Ha van egy jobb DSLR géped, azzal csak még jobb képeket tudsz csinálni, de az eljárás ugyanaz, mint amit fentebb írtam. A DSLR azért is jobb, mert akár ISO800-on is képes relatíve zajmentes képet csinálni 15-20mp-es expóval, míg a legtöbb kompakt már ISO400-nál is nagyon zajos képet csinál hosszú expozícióval. DSLR-nél is elég a sima alapobjektív (vagy ha mondjuk 18-55mm zoom van, akkor olyan 25-30mm-re állítani, mert 18-nál torzak lesznek a csillagok a képek szélein. Szóval látható, hogy semmi turpisság nincs a dologban. :)
Igen, szoktam megfordulni a Laborc utcában, épp márc. 14-én voltam utoljára. Bár nincs messze tőlem, mert kb. 30km, de évente csak 3-4 alkalommal jutok el sajnos.

CJKrisz 2015.03.23. 18:31:05

@geegee: Én is épp ezen bosszankodtam pár napja. Hogy már ebben is feléjük billent a mérleg nyelve. Viszont kitavaszodni nem akar arrafelé és tavaly is ez volt, esett annyi hó, mint a dög. :D
Ezt a timelapse videót Iowa középnyugati részéről készítette a figura a március 17-i sarki fényről:
www.extremeinstability.com/2015-3-17a1.mp4
Északi szélesség 42. fok, könyörgöm. Róma szélessége és olyan sarki fény van, mint az állat. Hát igen, annyit jelent, hogy feléjük billen a mágneses pólus.

Buff A Ló 2015.03.23. 18:45:37

@~~Babette~~: nekem kicsit olyan érzésem van ezeknél a napfogyatkozásoknál, mintha a styxen túl járnék, a túlvilágon. fémesebbek a színek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.29. 07:30:55

@CJKrisz: q szépek, izmos látvány lehetett, kösz.Kár hogy nincs feltüntetve, hogy melyik kép hol készült.
Azt nem tudom, miért tartották ezt ilyen titokban?Mert hogy marhára nem harsogta a média, úgy mint pl a mostanit...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.29. 07:32:16

@CJKrisz: Hehh, motorral Nordkapp...Hát ja, az nagyon nem volna rossz... Még innen tőlünk se :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.29. 07:35:14

@CJKrisz: na, akkor okés a dolog, ez vili.Sajnos még amikor volt szerencsém a fényhez, akkor nem volt még állványom, mostanában meg, mikor már van, fény nincs...Ilyen az én mázlim.
:D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása