oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 16. 06:42,  Ilyen volt a nagyvilág a nemzeti ünnepen – Európa 163 komment

2015. március 16. 06:42 Határátkelő

Ilyen volt a nagyvilág a nemzeti ünnepen – Európa

Pár napja eszembe jutott, mi lenne, ha megkérnélek Titeket, küldjetek képet március 15-ről. Nem kellett ünnepinek lennie (bár akadt ilyen is), a cél az volt, hogy ragadjunk meg egy pillanatot, vagy csak egy hangulatot a nemzeti ünnepen, mutassuk meg, milyen sokfelé élünk a világban és milyen szép is tud lenni ez. A kísérlet elképesztően sikerült.

dw3.jpg

Olyannyira elképesztően, hogy levélben, kommentben és a Facebookon 25 országból (!!) közel 100 kép (!!) érkezett (vasárnap többet mentettem, mint Szécsi Zoltán fénykorában a magyar vízilabda-válogatott kapujában…), úgyhogy úgy döntöttem, nem zúdítom rátok egyben az egészet, hanem két poszt lesz. Az egyik Európát, a másik a világ többi részét mutatja meg. Ma tehát az első részt olvashatjátok (és főleg nézhetitek meg) – lássuk tehát, milyen is volt március 15-e Európa országaiban!

Németország

Németországban indítunk, ahonnan kitartó kommentelő barátunk, Der echte Weihnachtsmann írt. A nyitóképen is az ő fotója látható, az ebédük március 15. tiszteletére. Felhívnám a figyelmet a nemzeti színű baconre, ami akár alternatív kokárda is lehetne…

Bad Tennstedt, az egykori vár keleti kapuja. Ez egy kisváros. Nekem már majdnem túl nagy. Vagyunk kb. 2500-an.

bad_tennstedt_nemetorszag.jpg

A szanatórium melletti park. Eltévedt szegény.

dw2.jpg

És akkor már maradjunk is Németországban, a következő galériában is onnan érkező képek szerepelnek.

Ausztria

Ausztria sok részéből küldtetek fotókat, Kapruntól Weerbergig, a következő galériában ezeket nézhetitek meg.

Svájc

Sok kép érkezett Svájcból is, kezdjük Zitával, aki a fotója mellé egy kis történetet is leírt: „Ma van az Öcsém születésnapja, 36 éves lett. Amikor kicsi volt, azt hitte, hogy miatta lobogózzák fel az utcákat, ezt a mai napig minden március 15-én felemlegetjük neki. :) Már több mint 7 éve Írországban él, én pedig Svájcban, így ma, amikor muffint sütöttünk, ezt külön neki dekoráltuk ki, és el is fújtuk rajta a gyertyát, miközben kívántunk neki valamit mindannyian. Ez a mi kis ünnepünk, boldog szülinapot, Fecó! :)

svajc.jpg

A tortáról jut eszembe, Krisztina is tortás képet küldött, igaz, ő Svájcban egy brazil szülinapon volt vasárnap - hol máshol... :)

svajc_brazil_szulinap.jpg

Edina a szokásos vasárnapi délutáni programjáról küldött fotót, ami igazi multikulti szórakozás, ha jól vettem ki a szavaiból: „Nem túl izgalmas és nem is túl minőségi kép, de gondoltam elküldöm. A szokásos vasárnap délutáni program (kivéve persze, ha dolgozom) touch rugby Zürichben (14:00 Waffenplatz, ha valakit érdekel) svájci, francia, ausztrál, új-zélandi, ír, angol és olasz barátokkal.”

edina_touch.jpg

Attila Neuchatelből küldött négy képet, a feladat: megkeresni a kokárdákat!

És ha Svájc, akkor természetesen nem maradhat ki Svájci Sapka sem, ők az év első grillezésével ünnepelték a kokárdás ünnepet: „Az időjárás megtréfált bennünket, de délutánra megkönyörült rajtunk, kisütött a nap.”

Ebéd és veteményezés

Ha már az előbb az ebédnél tartottunk, maradjunk is témánál: Tanato egy ünnepi ebéd előkészületének képeit küldte. Ez egy hagyományosan gyülekezeti márc. 15.-i ebéd, már vagy 40 éve hagyomány az itteni református gyülekezetben.

Blackhair-lady pedig a tavasz tiszteletére veteményezett egy jót…

Hollandia

Európai kalandozásunkba egy fotó erejéig iktassuk be a hollandiai Terschellinget, ahonnan László ezt írta: „Bár nekem egész nap meló volt, ennek ellenére a Nemzeti dal járt fejemben, énekeltem...”

terschelling_hollandia.jpg

 

Skandinávia

Kanyarodjunk észak felé, és irány Skandinávia, azon belül is először Dánia, ahonnan ketten is küldtek jó sok képet. Szaktanár az első, aki Koppenhágában („ahol vasárnap a szél sem fúj” – mint írta mellé) fotózta a következő galéria képeit.

Ennike Koppenhágából és Christianiából küldte a képeit: „ott és a környékén készítettem telefonos fotókat. Semmi tehetségem nincs hozzá, így a minőség olyan, amilyen. A szándék megvolt.” :-)

Éva a finnországi Espoóban fényképezett.

espoo_finnorszag.jpg

Aztán jöjjön pár svédországi kép: az első Göteborgból Tomastól:

goteborg_svedo.jpg

Majd Tamarától Stockholm kertvárosából:

stockholm_svedo.jpg

stockholm_svedo_tavasz.jpg

És ha már Skandinávia, ne maradjon ki Norvégia sem, Éva a Byglands fjordot örökítette meg 2015. március 15-én

byglands_fjord_norvegia.jpg

Aisa pedig Bergent, szintén Norvégiában.

bergen_norvegia.jpg

Spanyolország

Kanyarodjunk dél felé, már csak a meleg miatt sem árt az. Kezdjük Spanyolországgal.

Lilla tulajdonképpen „határeset” hiszen délután éppen repülőn ült Zaragozából Frankfurtba tartva: „Én a kora délutánt repüléssel töltöttem, a képen éppen távolodunk Barcelonától, úton haza Frankfurtba, miután Zaragozában voltunk pár napot egy forgatás miatt”.

repulon.jpg

Olaszország

Olaszországban (még közelebbről: Firenzében) nem nehéz piros-fehér-zöld képet készíteni :), Pasztasutának legalábbis sikerült: „Budapest 2.0: a képen a Kossuth szobor, a Szent István Bazilika és pár nemzetiszínű csecse-becse látható. Már Einstein is megmondta: a képzelőerő fontosabb, mint a tudás.” ;)

firenze_olaszorszag.jpg

Kissé más hangulatú Viktória képe, aki a dél-tiroli Toblach-ban lőtte ezt a meglehetősen havas, telet idéző tájat. Azért szép…

tolbach_del-tirol_olaszorszag.jpg

Franciaország

Franciaországból a Seldon-család Mme fele küldte a képet: „Strasbourgban voltam konferencián, és a hotel itt volt. (Kis március 15-i hangulat.)”.

petofi_strasbourg_2.jpg

petofi_strasbourg_1.jpg

Anglia

Valószínűleg senkit sem lep meg, hogy Angliából is egész sok kép érkezett, Jessica családjában például az anyák napjáról szólt március 15. (mert hogy Angliában most van). „A lányom lepett meg az ablakban lévő lufival és virággal. Az utcában sem történt semmi érdekes, pont, mint egy faluban. Nem volt se sör, se virsli, se felvonulás. S. érdeklődve kérdezte, hogy mit fotózok annyira, majd megjelent a konyhaablakban egy zseblámpával a szájába világítva, mert hogy szellemjárta cottage-ban lakunk. Szerinte. :-) Boldog anyák napját mindenkinek!”

Következzen még pár angliai kép, akad bennük London, Jersey, Warrington… Elsőként Anikótól, Graysből „egy csendes, esős, borús vasárnap délután a nappali ablakából”.

És még két kép, amelyek későn érkeztek, de Angliában készültek. Anna Londonban magyar barátokkal fogyasztott magyar ebédet.

london_magyar_ebed.jpg

Viktória pedig egy igazán mókás közlekedési táblát küldött, fő az óvatosság. Yardley Hastings, Northamptonshire, Egyesült Királyság.

yardley_hastings_northamptonshire_uk.jpg

Skócia

Sheila a skóciai Edinburgh-ból lepett meg egy fényképpel.

edinburgh_skocia.jpg

Szintén a skóciai Aberdeenből küldte el képeit macamuca, aki egyrészt a kikötői kilátást örökítette meg, illetve sétáját a helyi tavaszi vásáron. 

macamuca1.jpg

macamuca2.jpg

Írország

Kisrumpfnak különleges nap március 15.: „ideérkezésem napja március 15-re esett, így privát évfordulót is ünneplek, de a kenyereimet a piacon lóherével díszítettem az írek örömére”.

iro_kenyerek.jpg

A következő kép egészen csodálatos tájat ábrázol, Rumi volt olyan szerencsés, hogy vasárnap itt járhatott: „Itt március 17. Szent Patrik napja, ezért Dublin zöldben és turistákban úszik. A helyiek inkább a városon kívül tartózkodnak. Egy dublini kép biztos tipikusabb lett volna, de én ma itt voltam, így erről tudtam képet csinálni”. Mit mondjak, a magam részéről nem bánom…

irorszag_rumi.jpg

Még egy már Szt. Patrik napját előkészítő kép Alexandrától, Corkból, derűs hangulatban.

cork_irorszag.jpg

De azért Dublin sem maradhat ki, Kriszta jóvoltából.

dublin.jpg

A nap végére a környező országokból is egész szép "termés" érkezett.

Lengyelország

Karola Krakkóból küldött képet, még éppen 15.-én.

krakko_lengyelorszag.jpg

Szlovénia

Sara pedig egy festői vízesésről: Slap Virje, Pluznából, Szlovéniából. 

slap_virje_pluzna_szlovenia.jpg

 

Csehország

A végére hagytam Gábor képét a csehországi Svetből, a „világ tetejéről”. Ha ennyit mondhatok, számomra a világ teteje inkább a kép előterében látható…

svet_csehorszag.jpg

Ez volt tehát az első rész, holnap Európán kívülre kalandozunk, ígérem, lesz néhány egészen egzotikus helyszín is!

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: fotó március 15 Olaszország Magyarország Ausztria Németország Dánia Anglia Svájc Finnország Spanyolország Norvégia Franciaország Svédország Nagy-Britannia Csehország Hollandia Skócia Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr957273785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackhairlady 2015.03.16. 14:14:34

@rezsöatya: Es feletted volt a beka segge?:))

blackhairlady 2015.03.16. 14:17:56

@Dragonlady (Bp, Hun): Tehat minden ev marcius 15.-en leveszed rola?:DD
Na latod, nem minden olyan szornyu otthon:)

Szaktanár 2015.03.16. 14:30:52

@admin, köszi, h kiraktad a képeket. Nem túl izgalmasak sajnos, de mint írtam, itt CPH-ban alapból nem történik olyan nagyon sok minden, vasárnap délelőtt meg aztán végképp kihalt a város. Azért van a helynek egy izgalmasabb arca is, de ahhoz be kéne menni a központba, és más időpontban kell fotókat készíteni :)

@Ennike, te aztán bátor vagy, h Christianian belül fényképezel :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.16. 14:31:49

@blackhair-lady: naná, különben mi benne a poén??! :-)

én elvagyok a magam kis beszűkült világában. nem kell dolgozni menni, minden reggel hétkor csúcsforgalomban bkv-n taposódni, vagy nem kell állást keresni, jobb albérletet keresni, mobilt venni, bankszámlát nyitni, ni-számot intézni stb. de azért lehetne már jobb idő, pl ezer év, mire megszárad a mosott ruha. meg úgy kikötném már a függőágyat a kertben két fa közé. (ma olyan 12 fok van.)

qkuc 2015.03.16. 14:32:55

@blackhair-lady: Tényleg? Azt azért megnézném, :D.

blackhairlady 2015.03.16. 14:49:08

@Dragonlady (Bp, Hun): :)
Igen, ebben igazad van, nem vagy benne teljesen a mokuskerekben, igy egyszerubb.
Megnyugtatlak, itt mar reg tavasznak kene lenni, es szombaton volt eloszor jo ido. Na jo, volt mar par nap elszortan februar ota, de osszefuggo klassz tavasz meg ezidaig nem. Vegre a hetre mar 20 fok feletti himersegletet josolnak.
@qkuc: En inkabb nem ha egy mod van ra:D

blackhairlady 2015.03.16. 14:50:12

Svajci sapka most felingerelt a grilles cuccaival, igy en is bepacolom a hozzavalokat azt hiszem.

qkuc 2015.03.16. 14:53:00

@blackhair-lady: és ez mennyire "normális", hogy relatíve "hideg" van? Azt hittem ott még télen is 20 fokkal pörköl a nap ...

Herr Géza 2015.03.16. 15:02:24

@Der echte Weihnachtsmann: Hát ha Merkel vs Orbán, akkor inkább maradnék....

Herr Géza 2015.03.16. 15:03:53

@blackhair-lady: Hihi, akkor nem én vagyok az egyetlen ??? :D

Herr Géza 2015.03.16. 15:05:56

@Herr Géza: Főleg hogy rövidujjú pólóban dzsesszelek éppen....

blackhairlady 2015.03.16. 15:15:18

@qkuc: elvileg ugy kene lennie, de lagalabbis 10 fok felett, ehhez kepest eleg sokszor volt 0 fok korul is a homerseklet.
De ahogy elneztem, az egesz vilag maskepp mukodik mint kellene az idojaras teren

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.16. 15:17:57

@Herr Géza: hol dzsesszelsz te rövidben? Bent kandallo mellett?:D

Nekem mar összefagytak a g.....im. Igaz egesz nap kinti munkam van.

nyuszigonosz 2015.03.16. 16:39:32

@Der echte Weihnachtsmann: Ma meleg van, Télapó! Süt a nap Németország szebb részein. :-)

Ennike (DK) 2015.03.16. 17:07:29

@Szaktanár: en is meglepodtem magamon...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.16. 17:09:43

@blackhair-lady:

Ne viccelj. Nem szakadhat el. Csak a központ egyetértésével, mint bármely más állam vagy terület.

Az eddigi sikeres elszakadások mind Washington engedélyével történtek.

Mint ahogy a státuszváltozáshoz is kell központi döntés.

A jelenlegi státuszok, kicsit leegyszerűsítve:
- bekebelezett, szervezett terület: ez azt jelenti teljes mértékben érvényes az amerikai jogrend (pl. aki ott születik, az állampolgár lesz) és ki van építve a közigazgatás, ez az 50 állam és a főváros,
- bekebelezett, szervezetlen terület: ez azt jelenti teljes mértékben érvényes az amerikai jogrend (pl. aki ott
születik, az állampolgár lesz), de nincs kiépítve a közigazgatás,ez egy darab sziget jelenleg, Palmyra,
- bekebelezetlen, szervezett terület: ez azt jelenti, az amerikai jogrend csak részlegesen hatályos, de ki van építve a közigazgatás,
- bekebelezetlen, szervezetlen terület: ez azt jelenti, hogy se teljes amerikai jogrend, de közigazgatás, ezek jellemzően állandó lakosság nélküli területek, ahol csak katonaság van vagy az se, pl. a Midway-szigetek.

Bekebelezett, szervezett terület még sosem szakadt el sikeresen. Az erre való utolsó próbálkozást (konföderáció) Washington leverte katonai erővel.

Bekebelezetlen terület viszont már szakadt el több alkalommal is.

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.16. 17:30:06

@nyuszigonosz(D) ESTP: AZ teny, hogy sütött söt meg mindig süt a nap, de itt a hömerö nem 8 fok föle. Plusz meg van hozza kurva hideg szel.
Ugye nem azt akarod mondani, hogy Bayern a szebb tajakhoz tartozik.:-))))))))))))))))))

blackhairlady 2015.03.16. 17:31:30

@maxval bircaman szerkesztő: Erre csak azt tudom irni, hogy nezz uana.

nyuszigonosz 2015.03.16. 17:34:37

@Der echte Weihnachtsmann: De, pont azt akartam mondani. :-)))

A délután 12 fok, szikrázó napsütés és nem volt szél.

Szaktanár 2015.03.16. 17:36:30

@Ennike (DK): azért csak óvatosan kattintgass, nehogy elbukd a telefonod :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.16. 17:44:31

@nyuszigonosz(D) ESTP: ahh, nem jartal meg nalunk:-))))))

De a hetvegere, meg jövö hetre, ott is lemegy a hömerseklet a beka segge ala. Legalabbis hozzank -5 °C-t is josolnak.

Muscari 2015.03.16. 17:48:25

@Herr Géza: csatlakozom, a szlovén vízesés a legszebb. Gyönyörű ország, az biztos.

Ami a tegnapi napot illeti, mi ünnepeltünk, többszörösen is. Az otthonban két néninek is születésnapja volt, ettünk tortát.

Ráadásul Angliában tegnap volt anyák napja, így én is kaptam ajándékot :-)

A forradalomra nem sok időm volt gondolni sajnos, meg fényképeim sincsenek, de nagyon jól éreztem magam.

Herr Géza 2015.03.16. 18:19:41

@Der echte Weihnachtsmann: @nyuszigonosz(D) ESTP: Az mind bakfitty. Schwabenland, du. 19,5°C, szikrázó napsütés, nix szél. (A Taft meg akkor minek?) :))))))

Herr Géza 2015.03.16. 18:22:57

@Muscari: Ezek az angolok tényleg fordítva vannak bekötve: anyák napja márciusban.... :)))

blackhairlady 2015.03.16. 18:35:01

@Muscari: Jessica is megemlitette ezt a mezeskalacs hazikos kepenel, el is csodalkoztam:) Marmint az anyak napjat.
Akkor boldog Anyak napjat kivanok minden angliaban elo Hataratkelo anyukanak!:)

rezsöatya 2015.03.16. 19:00:23

@Herr Géza: viszont van rendes apak napja!

Muscari 2015.03.16. 19:10:00

@blackhair-lady: köszönöm szépen. Nálatok mikor van anyák napja?

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.16. 19:17:43

@blackhair-lady: ja, 14 perc alatt lett egy felhasznaloneve es jelszava,
most mar nem is olyan szornyu itthon, megis maradok:-P

Shanarey 2015.03.16. 19:18:47

Március 15, tegnap volt, az biztos.
Eme jeles ünnepre való tekintet nélkül, korán felébredtem ( reggel 9 kor) és nem sokkal később meglátogattam a fodrászt. Az eredményt nem közlöm.
:-)
Kokárdám tizenéve nincs, Ungárische zászlóm dettó.
Este pedig melóztam.

Olvasnivaló a számok tengeréből:

hvg.hu/gazdasag/20150316_Majdnem_szegednyi_magyar_tavozott_Nemetor

Angol teszt ha valakit érdekel:

Nagyon elvetemült szavakra kérdez rá.

vocabulary.ugent.be/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.16. 19:41:29

Még a kommentek előtt:

A dél-tiroli város neve véletlenül nem Toblach? (Gyk: Dobiacco...) Vagy annak nincsen "értelme"?
:-)))))))))

Magyar képek nem is lesznek?Az már túl snassz? :D

Mi éppen itthon vagyunk, vasárnap Köcskemét mellett a Nyíri erdőben volt egy kis Szabadságharc újratöltve,
ágyúzással, lovasrohamokkal, szuronyosok bemutatójával, kis népi tánccal, gulyáslevessel, jó időben, szóval
kellemes volt.Majd kirakom a saját blogomra...

Klasszak a beküldött fotók is, a hegyvidéket nagyon irigylem... :D

szöüke koula 2015.03.16. 20:02:15

célország választásához remek világtérképek kivándorlóknak:

blog.tagesanzeiger.ch/nevermindthemarkets/index.php/33995/die-welt-in-15-grafiken/

- hol mekkora a cigaretta csempészet aránya (kanada??)

- (csak európa) hol, mennyi az évi napsütéses órák száma (vannak érdekes foltok,
pl. ki gondolta, hogy zürichben többszázzal kevesebb, mint egyes délsvéd területeken?
vagy hogy közép-németországban alacsonyabb, mint észak- vagy délnémeto.-ban?)

- 1000 főre jutó plasztikai sebészeti beavatkozások száma :)

- hány hét "gyes" van az egyes országokban?
(188 ország közül 8-ban nincs egyáltalán, az egyik közülük az USA,
ázsia nagy részén is kevesebb mint 14 hetet adnak)

- hány éves életkorban kopulálnak először a pógárok (átlag)
(itt is meglepett india és kína, de a skandináv és ausztrál szokások is)

- melyik országban mekkora az egyenlőtlenség (látványosan mutatja, hogy a kapitalista "nyugat" a legegalitáriusabb (a legkommunistább :) ))

- két érdekes táblázat is mutatja, hogy kína mekkorát nőtt gazdaságilag 2000 után egy évtized alatt (bár mindenki tudja, azért megdöbbentőek az arányok a világfogyasztáson, -felhasználáson belül
- pl. a világ összes vasérc-importjának egyötödéről a kétharmadára jött fel)

(a cikk német nyelvű, de a térképfeliratok angolul vannak)

M. Péter 2015.03.16. 20:07:57

@Muscari: @Herr Géza: Az brit anyák napja igazából Mothering Sunday volt eredetileg. A hagyomány az volt, hogy a nagyböjt 4. vasárnapján az emberek a plébániatemplomuk helyett a szákesegyházba vagy más, nagyobb templomba mentek misére, ez volt a mother church. Nagyon jelentős nap volt. még a szolgák is szabadnapot kaptak. en.wikipedia.org/wiki/Mothering_Sunday

Határátkelő 2015.03.16. 20:08:50

@szöüke koula: holnapra kiteszem a cikket és a térképet a hataratkelo.com-ra. idézném a kommented is. köszi a témát! :-)

nyuszigonosz 2015.03.16. 20:19:34

@Der echte Weihnachtsmann: A héten még marad a szép idö, söt még több napfény és még melegebb is lesz. Aztán meg megy a hideg Baden-Württembergbe. :-)
@Herr Géza: A Télapó mondta, hogy jön a hideg, szerintem oda megy a hideg, ahol most túl meleg van. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.16. 20:20:43

@Der echte Weihnachtsmann:
Ti is ilyen csórók vagytok?
Mi is.
Csak zöldpenészes sajt jut valami Rockford vagy mi.
Mosogatóbérből csak erre telik...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.16. 20:36:59

@tanato: Bizony, a Vázaloppet, nem könnyű verseny.Olvasom, hogy kiba meleg van/volt, azért ez is döbbenet.Már a skandináv tél se a régi, az sem teljesít jól...Tapasztaltuk mink is.

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.16. 20:39:52

@diggerdriver: latod, latod! Megmondta mindenki: nincsen kolbaszbol a kerites, hanem peneszböl van. Ebböl is latszik, hogy rohad a nyugat. Mosogatni meg menj el Daniaba, akkor te is röhöghetsz a mernökeinken:-)))))))))))))))))

De mi lesz igy a markoloval ? :-))))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.03.16. 20:45:19

@blackhair-lady: en is szeretem ezeket a fotos posztokat:) a mostanirol talan mar lemaradtam, pedig egyik kedvenc helyunkon voltunk marc.15-en.Eszembe is jutott, hogy ennel klasszabb helyen nem is lehetne unnepelni ezt a napot:) Catalina szigetre mentunk (LA-tol kb. 1 oras hajout csak) ahol a ferjem minden evben ilyenkor fut egy maratont. Iden szokatlanul meleg volt ( 28-30c korul), a kisebbik lanyom nagyon sajnalta, hogy nem vittunk furdoruhat:)

piroscipocske 2015.03.16. 20:50:08

Nagyon klassz képek, köszi mindenkinek! :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.16. 20:50:29

@nyuszigonosz(D) ESTP: tuti, hogy megint hetvegere szarik be az idö. :-(
Igazi "fönökidö" lesz.

nyuszigonosz 2015.03.16. 20:52:54

@Der echte Weihnachtsmann: Az. :-(
Ez majd mindig így van: a szép idö akkor van, amikor dolgozni kell.
Hát még jó, hogy én szoktam a hétvégén is dolgozni, de általában akkor, ha véletlenül az idö is szép. :-(

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.16. 20:56:31

Igy a vegere halkan megjegyeznem, hogy androidon nem tudtam megnezni a kepeket, mert nem lehetett becsukni a keptarat.
a masodik utan eluntam az url torolgetest.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.03.16. 21:03:07

@~~Babette~~: nekem 63% a mar osszesitett (jobol kivonva a rossz)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.16. 21:12:25

@Zsuzsi65: nekem nem volt benne rossz:-)

@Shanarey(England) ISTP: Na akkor tok buszke vagyok. Mar csak beszelni kell megtanulni:-):-)

blackhairlady 2015.03.16. 21:13:20

@Muscari: Most meg kellett neznem, mert nem tudtam:))
Majus 10. a google szerint.

blackhairlady 2015.03.16. 21:20:49

@Zsuzsi65: Igen, lattam a kepeket, es innen is gratulalnek kedves ferjuradnak, oriasi teljesitmeny!:) Szerintem meg nem kestel le, mert holnap lesz Eurapan kivuli nap, lehet, hogy Hataratkelo meg be tud biggyeszteni a megjelenes elott. Erdemes lenne, mert szuper kepek:)

Herr Géza 2015.03.16. 21:27:40

@rezsöatya: Az nálunk is van, és mekkora buli !!!!

qkuc 2015.03.16. 21:27:48

@Shanarey(England) ISTP: Nohát földi, akkor üdv itthon, :D. Milyen volt a hepaj, érdemes kimenni a nyíri erdőbe csak ezért?

SzZoole 2015.03.16. 21:37:08

@Shanarey(England) ISTP: en ezt az értékelést kaptam
"This is the level of a medium proficiency second language speaker."

Shanarey 2015.03.16. 21:37:12

@qkuc:

Nyíri erdőt, én még sosem láttam.
:-))
Ez azt hiszem mellé ment, én nem vagyok Magyarországon.
Ángilus földön, annak is a közepe felé vagyis középföldénél Northhamptonshire-ben megtalálsz.

Sacc / kb az én kommentem alatti kommentre (Geegee)
Akartál válaszolni

qkuc 2015.03.16. 21:42:41

@Shanarey(England) ISTP: Szkúzi, gegegenek ment volna, :).

Herr Géza 2015.03.16. 21:44:07

@~~Babette~~: K.jó... A pihentagyúak :)))))))))))

Shanarey 2015.03.16. 21:44:10

@qkuc:

Ugyan már, a ló is megbotlik, pedig nem ember.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.16. 21:44:36

@blackhair-lady:

Nézzek utána a néphiedelmeknek? Igen, tudom, hogy van egy ilyen néphiedelem, de semmi alapja.

SzZoole 2015.03.16. 21:49:21

@Shanarey(England) ISTP: na akkor nem sokára megyek feletek a konyvelom ott lakik Northhamptonban

kardio1 2015.03.16. 21:51:36

@diggerdriver: Nicsak, te is szereted a roquefort-ot? Angliàban rockfordnak irjàk? Màr semmin nem lepôdök meg az àngliusoknàl, amiàta Zooletôl tudom; hogy Dunquerque-t Dunkirknek irjàk :))
Itt sok jofajta sajt van; de Gaulle-nak volt egy mondàsa, miszerint "hogyan lehet egy népet kormànyozni, amely még sajtbol is ennyit ismer?"...

kardio1 2015.03.16. 21:52:18

lepôdök=lepôdöm.

Shanarey 2015.03.16. 21:55:35

@Zoole[uk]:

Szerdán én is arra járok, de nem a könyvelődhöz megyek :-)

SzZoole 2015.03.16. 22:03:20

@kardio1: latod doki,erre mondjak,hogy a hulyetol is lehet tanulni:)))

Egyébként itt is roquefort cheese-nek hivjak.

SzZoole 2015.03.16. 22:04:18

@Shanarey(England) ISTP: tényleg érdekes lenne ha egy konyvelonk lenne:)

szöüke koula 2015.03.16. 22:06:33

interkulturális és nyelvi karambol ausztriában

milyen nyelven szabad a diákoknak a Vienna Business Schoolban beszélni?
mostantól csak ékes német hivatali nyelven!
az igazgatónő ugyanis megtiltotta a többi nyelv használatát, miután egy macedón takarító meg egy albán diák egy szóváltás során a saját anyanyelvén szidta a másik felmenőit. ennek egy török diáklány is fültanúja volt, aki érintve és "megszégyenítve" érezte magát, s panaszra ment.

ezért (? - a szerk. :) ) mostantól saját szüleikkel is csak németül telefonálhatnak a hallgatók az iskolában - kivéve, ha egy erre a célra szolgáló helyiséget felkeresnek.

az új szabályozás néhányakban felháborodást keltett, s most balhé van a tiltakozók által "rasszistának" tartott regula miatt.

kurier.at/chronik/niederoesterreich/aufregung-an-schule-ist-nur-deutsch-erlaubt/119.818.888
diepresse.com/home/bildung/schule/4686636/Wirbel-um-Deutschpflicht-an-Modlinger-Schule

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.03.16. 22:19:31

@blackhair-lady: Koszi, atadom. Ha lesz idom, kuldok par lepet HA-nek, hatha beteszi oket :)

szöüke koula 2015.03.16. 22:34:35

@Shanarey(England) ISTP:
köszi, jópofa!

70% - 3% = 67%

másodszorra jobb lesz? ;)

M. Péter 2015.03.16. 22:42:56

@kardio1: A város eredeti neve a flamand eredetetű Dunkirk.

2015.03.16. 22:49:54

@kardio1: A franciák tudnak élni. Jó konyha, jó borok, jó nők. :D

szöüke koula 2015.03.16. 22:53:43

@szöüke koula:
azért ezeket a teszteket túl komolyan nem érdemes venni. a metodikát elolvasva, megfontolva és taktikusabban válaszolgatva másodjára már 93-10=83 jött ki...

pedig lehet, hogy alig ismerünk pár szót, csak egy viszonylag jó műszer van bennünk, ami segít az álszavakat felismerni. :)

33621 2015.03.16. 22:55:32

@Shanarey(England) ISTP: A lányom 51%-ra csinálta meg.

kardio1 2015.03.16. 23:06:16

@M. Péter: A vàros valoban flamand eredetû, és Duinkerk vagy Duun-kerke volt kezdetben, ami dûne-templomot jelent. A Dunkirk angol szo, nem flamand.
@Philosoraptor: hàt igen! :) Ebben azért van nemi hasonlosàg velünk, magyarokkal, az àltalad felsorolt hàrom tényezô nekünk is alapvetô:)

adg 2015.03.16. 23:14:53

@Herr Géza: dania vagy novegia? Ugyanmar, ugyanaz. Nyirkos megfazos ido, furcsa karattyolas. :)
Valojaban meg csak daniaban voltam, norvegiaban nem. De tetszett, bar csak 4 nap volt osszesen.

Most gondold el, hogy akkor a dan mernokok hogy rohoghetnek a nemet mosogatok fizetesen? A beluk is kifordul kozben. :)))

adg 2015.03.16. 23:18:02

@geegee: volt egy kollegam, aki mindig fozott a nyiri erdoben, igy mentunk mi is. Kis kaja, kirandulas, pavatoll gyujtes, jol elvoltunk mindig. Bar ilyen programokra nem emlekszem. Biztos lekestuk. Az jellemzo lenne rank. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.16. 23:21:15

@kardio1:
Hippodrom...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kardio1 2015.03.16. 23:24:17

@diggerdriver: A Bresse Bleu sajtot is ismered? Ha nem, probàld ki, ha tudod! En Magyarorszàgon is làttam, biztosan lehet Angliàban is kapni. Ez egy kékpenészes làgysajt, kombinàlja a két sajtféle elônyeit, nagyon finom!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.16. 23:27:22

@kardio1:
Ettem már hasonlót.
A másik kedvencem a Camam Berta és ettem már olyat ami kívül fehérpenészes volt belül zöldpenészes és lágy.
A nevét nem tudom.

33621 2015.03.16. 23:49:28

Sokan még most sem hiszik el hogy még mindig a vonat az erősebb! A Burmai menekültek sem igazán hitték el, vagy nem ismerték a KRESZ-t!

index.hu/kulfold/2015/03/16/erre_egyik_trainspotter_sem_szamitott/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.17. 00:28:11

@tanato: Húú, kösz, ez jó vóót. :-)
Hellyel-közzel okésak az adatok nekem.
Elraktam könyvjelzőkbe, majd még szemezgetem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.17. 00:32:57

@qkuc: Na, akkor magamra veszem... :D

Legutóbb 10 éve voltam, meg most, el lehet nézgelódni.Nekünk mondjuk az egyik tüzér közeli barátunk, így mondjuk plusz értéke is van a dolognak.

Amúgy a füldiségről: én 35 évig bunkó pesti voltam, na jó, bunkó budai.Asszony nagyváradi, hát hol ismerkedtünk, meg hova jártam udvarolni?Köcskefalvára, háppersze, logikus... :-))
(Ott dolgozott, neki volt lakása, nekem meg autóm...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.17. 00:36:17

@adg [Au, Darwin]: Mi is csak kétszer voltunk, sz'al nincs nagy tapasztalat.Az ágyú hangja, robaja megfésülte a kétcentis hajamat...
:-)))))))))))))
Pedig oldalt álltam.

FutureFry 2015.03.17. 01:37:53

@szöüke koula: "hány hét "gyes" van az egyes országokban? (188 ország közül 8-ban nincs egyáltalán, az egyik közülük az USA ...)"

Egy pár államban (pl. California) azért létezik törvényileg a fizetett "gyes":
upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/3b/Paid_maternity_leave_by_state.jpg

kék madár 2015.03.17. 06:36:47

@szöüke koula: kiveve a there are more people living inside this circle-t ami sok szempontbol torzit, kezdve a vetulettol, ilyen terkep nem letezik.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.17. 06:52:21

@szöüke koula: a masodika kamuzasok kiszuresere van:-):-):-):-)

qkuc 2015.03.17. 10:47:32

@geegee: Nocsak, azért az nem semmi, hogy Kecsón jött össze a lamúr. Akkor még van remény nekem is, :D.

kék madár 2015.03.17. 17:21:17

@blackhair-lady: maxval mindent jobban tud, ha az Allamokban elne, akkor se venne rola tudomast, hogyha a texasiak megszavaznak az elszakadast, siman at tudnak verni. De szerinte ez nephiedelem.

szöüke koula 2015.03.17. 18:44:20

@~~Babette~~: ez világos, de ez a teszt nem igazán a szókincset teszteli, hanem annak képességét, hogy egy szóról eldöntsük, létezik-e vagy sem.
az hogy egyszer 67, másszor meg 83%-ot hoz ki (nettó értékek), azt is jelzi, hogy mennyire pontos. ráadásul a szavaknak jó részéről tudom, hogy van olyan, de azt nem, hogy mit jelent (még körülbelül se). ez nem szókincs, és nem szókincsteszt, csak egy gyenge próbálkozás egy fogalom operacionalizálására.

blackhairlady 2015.03.17. 21:30:07

@kék madár: Legyen az, igazabol nincs jelentosege:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.17. 23:46:59

@qkuc: Ezt nem tudhatom, de hajrá, hajrá... :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása