oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 13. 06:47,  Londonban landoltunk 737 komment

2015. március 13. 06:47 Határátkelő

Londonban landoltunk

Aki szokta olvasni a posztokon kívül a kommenteket is, az alighanem átérzi, miért különleges a mai poszt. Szerzője ugyanis puhacica, akinek össznépileg szurkoltunk és szurkolunk itt a határátkeléséhez. Most megírta és képekkel is illusztrálta az elindulást és a megérkezést, Bonapartéstól, Londonostól. Én nagy élvezettel olvastam, remélem, ti is így tesztek majd!

cim_london.jpg

„Írtam már korábban arról, milyen jó is Magyarországon élni. Álommunka álommunkahelyen, jó fizetés, boldog élet, örömbódottá’, mi kell még. Semmi több, csak hogy ez így is maradjon. De nem maradt.

Egyre több stressz, bizonytalanság és kifizetetlen számla gyűlt fel, munkából hazafelé mindennapos volt az őrjöngés. Szentendre határáig általában kidühöngtük magunkat a kocsiban, így mire hazaértünk, nem volt gondunk másra, mint a vacsoránkra, többre nem is maradt energiánk, néha arra se.

Aztán egy nap nem volt dühöngés, csak egy kijelentés az uram részéről: menjünk. Nem is értettem, mit akar, régebben volt olyan, hogy munka után kocsikáztunk, amerre vitt az út, arra mentünk. Kérdeztem is, hova akar menni. Hát Angliába. Ahamm.

Megbeszéltük, hogy a tavaszi évadot még végigcsináljuk, gyűjtjük a pénzt, nyáron felkészülünk a nagy utazásra és szeptemberben költözünk. Aztán a munkahelyünkön annyi minden megváltozott, hogy nem láttuk értelmét maradni.

Ezekről nem beszélhetek, titoktartási nyilatkozatot írtam alá, lényeg a lényeg, jelenleg is több mint egymillió forint tartozása van felénk a volt munkáltatónknak. December 16-án jeleztük a vezetés felé, hogy január 5-én írásban is felmondunk.

Nem mi voltunk az elsők, lényegében addigra mindenki felmondott néhány kivétellel. Mikor február 4-én aláírtuk a papírokat, semmi szomorúság nem volt bennünk. Nem volt ki/mi miatt szomorúnak lennünk.

Tettünk-vettünk

Meghirdettük a Passatot, az első jelentkező el is vitte, egy fiatal rendőré lett, ilyen kocsi volt az álma. Hát... a miénk is. Megsirattam. A főbérlőnknek jeleztük, hogy saaaaaajnos kirúgtak minket, ezért nagyon örülnénk, ha eltekintene a szerződésben foglaltaktól és visszaadná a kauciónkat. A felét megkaptuk, rendes volt az öreg.

A bútoraink egy részét hazavittük az Alföldre, másik részét az uramékhoz a Dunakanyarba, a kacatjaim jó részét pedig elajándékoztam. Mit mondjak, Murphy is megérkezett a pakoláshoz, beszart a kisteher, amivel költöztünk volna, így két személyautóval és egy utánfutóval pakoltunk, este kilencig. Akkor átadtuk a kulcsokat, kocsiba ültünk és irány Pest, egy volt kollégánk legénylakása. Vasárnap este érkeztünk, csütörtök reggel nyolckor indultunk tovább, Londonba.

Lakást kerestünk, utaztunk

December közepétől folyamatosan lógtam a neten, kismillió telefonszámot felhívtam, kerestem a szobát, ahol elkezdhetjük az új életünket. Eszembe se jutott lakásban gondolkodni, referencia és angliai előélet nélkül, macskával totál esélytelennek tűnt a dolog.

Közel két hónap alatt kb. fél Magyarországot kiköltöztethettem volna Londonba, annyi kiadó szoba van, de macskával költözni, na, azt ne akarj! Egy-két pozitív választ kaptam: van engedély kisállatra, de épp nincs üres szoba, telefonáljak indulás előtt egy héttel.

ajto_1.jpg

No, itt bele is keveredtem a szervezésbe, mint majom a hózentrógerbe, mert ha nincs lakás, nem tudok fuvart szervezni, viszont amíg nincs fuvar, nem tudom, mikor van az utazás előtti hét.

Már ott tartottunk, hogy nincs mese, az uram előrejön, keres valami szobát, aztán én és a kis puhacica jövünk utána, amikor is kaptam egy üzenetet egy segítőkész Határátkelőtől, miszerint úgy néz ki, van egy lakás, ami ha nekünk is jó, az ügynöknek meg mi vagyunk jók, akkor mindenkinek jó. Jó lett. (Azért a popedlimet a földhöz vertem párszor örömömben, hogy micsoda mocskos mázlisták vagyunk!)

Rögvest lefoglaltam a fuvart is. A szállítóhoz szintén ajánlás útján jutottam el, egy hölgy adta meg az elérhetőségét, aki korábban hat (!) macskával költözött Londonba. Ha olvassa, ezer hála neki is!

Költözni próbáltunk macskával

Lakás

Mikor már lepattantam négyszázhetvenkilencezerötszázhuszonkettő helyről, megkérdeztem, hogy árulják már el, ha aláírom a szerződést, hogy ugyanolyan állapotban adom vissza a szobát, mint ahogy átvettem, miért nem költözhetünk macskával, akkor jött a logikus válasz. Sokan allergiásak a macskaszőrre, ha kiköltözünk, speciális takarítókat kell hívni utánunk, ez a szolgáltatás pedig nagyon drága, így inkább szóba se állnak a macskás népekkel. OK, megértettem. Keresünk tovább. Végül minket talált meg a lehetőség, mint ahogy azt fentebb írtam.

Utazás

Négy olyan fuvarozót találtam, akik úgy hirdetik magukat a neten, gazdit kisállatostól, csomagostól, egy autóban költöztetnek. A négyből egyről kiderült, hogy csaló, egy megírta, hogy csak a raktérben utazhat a macska, mert figyelj!, szállni fog a szőr a kocsiban, egy válaszolt, hogy elviszik a macskát és a motyót, mi meg menjünk, ahogy akarunk, miközben kiemelten hirdette az oldalán, hogy állatot csak és kizárólag gazdival együtt visznek, a negyedikre meg már nem emlékszem, de ott is volt valami bibi.

Ezért aztán végső elkeseredésemben utánanéztem a repülős szállításnak. Nos, a Lufthansa utaztat egyedül a fedélzeten kisállatokat az EU-n belül, velük óccsóé’ elrepül kiscica-kiskutya bárhova, kivéve Nagy-Britannia.

Ide csak speciális teherszállítmányként hozható be állat légi úton, minket a repülőtéren egy cicareptetéssel foglalkozó szállítmányozó céghez irányítottak. Öt kg-os macskára biztosítással, szállító boxszal, kísérettel, britiservéjzzel a költség négyszázhúszezer jó magyar forint. Maradtunk a szárazföldön.

mokus.jpg

Dokumentumok

Kisállatútlevél – a fénykép opcionális. :) Ebbe felvezeti a doki az állat, a gazdi és a saját adatait. Chip kötelező. Veszettség elleni oltás kötelező, az utazás napján legalább huszonegy naposnak kell lennie. Féreghajtás szintén kötelező, a vámellenőrzésnél legalább huszonnégy órásnak kell lennie a kezelésnek, de nem lehet több hetvenkét órásnál, azt hiszem.

Nyugtatót puhacica nem kapott, a doki azt mondta, stresszhelyzetben eleve kiszámíthatatlan a hatás, és ha épp a kompon üti ki, amikor egyedül kell hagyni, meg is fulladhat egy rossz mozdulat miatt. Az útlevél kilencezerbe került, a chip ötbe, az oltás, féreghajtás ára az állat méretétől függ. A vámnál tizennyolc eurót kellett fizetnünk, hogy a macskasegget áthozhassuk. Persze macskástól.

Elindultunk

19-én reggel nyolckor indultunk a Keletitől, a fuvarozók pontosak voltak, kedvesek, rugalmasak, rekordidő alatt, pénteken hajnalban ötkor már párnára hajtottuk a fejünket. Összesen háromszázötven fontot fizettünk, ebben benne volt a mi kettőnk fuvardíja, a macskáé és százharminc kg hamubasült pogácsáé.

Bonaparte gyűlöl utazni, általában végignyekergi az utat, de most nagyon ügyes volt. Elmeséltük neki az utazás elején, hogy mi vár rá, és hogy most nem szabad nyekeregni. (Persze mi se tudtuk, mi vár rá, azt se, hogy ránk mi vár, de valamit mondani kellett neki.) Hang nélkül utazta végig a távot, de azért látszott rajta, hogy ki van akadva.

A végén, mikor vissza kellett rakni a dobozába, nekem kellett belehajtogatni, nem is volt észnél. De mi se. Mikor dél körül felébredtünk, mondtam is az uramnak, hogy ki kellene menni, megnézni a házat, mert nem emlékszem rá, hogy is néz ki.

Megérkeztünk

A lakás, ahol most vagyunk, átmeneti. Picike, tetőtéri szoba konyhasarokkal, közös fürdőszobával. Hármunk részére tökéletesen elég. Dobozokból, zsákokból élünk, míg át nem költözünk az épp felújítás alatt lévő másikba. Ez még egy-két hét.

buckingham.jpg

A városrész, ahol lakunk, elképesztő. Pörgő, nyüzsgő, mégis otthonos, olyan, mint egy élettel teli kisváros. Első nap „a segítőnk” családja eljött velünk, körbeidegenvezettek minket a környéken, megmutatták, mit, hol érdemes venni, csinálni, megkötni, lemondani…

Sikerült még aznap telefonkártyát beszerezni, az O2-nél vettünk feltöltőkártyát. Először a Threehez mentünk, de ott már nem adtak feltöltős SIM-et, mindenképp szerződni kellett volna, bankszámla nélkül viszont ez halott ügy.

A hétvégén aztán volt még vásárlás, szájtátás, segítség innen is, onnan is, arcokat kötöttünk nickekhez, utaztunk emeletes busszal, ettünk paradicsomos húsgombócot, hétfőn pedig irány a bank és a számlanyitás.

Ez olyan jól ment, hogy pár óra alatt végeztünk is, mindenhonnan rendkívül bűbájosan hajtottak el bennünket melegebb éghajlatra. Nyolc-tíz bankban jártunk, mindenütt kellett volna legalább egy hivatalos levél, közüzemi számla, ami a nevünkön és a címünkön van.

Hiába vittük a bérleti szerződést, nem fogadták el, mert nem ügynökségen keresztül béreltünk. Volt, ahol azt kifogásolták, hogy nem fejléces a papír. Végül a HSBC-ben kitalálták, hogy ha a council tax billt bevisszük a landlord által írt kísérőlevéllel, akkor megnyitják a számlát.

busz_2.jpg

Örültünk, mint majom a farkának, időpontot is kaptunk másnapra, meg is jelentünk, Valencia rettenet kedvesen felvette az adatainkat, majd megkérdezte, hogy akkor mennyi is a rendszeres jövedelmünk.

Hát bazz, ott lefagytam egy pillanatra, mivel addigra kb. háromszor mondtuk el, hogy épp munkát keresünk, de van nálunk kp, azt beraknánk, hogy ne a fiókban őrizgessük az összes vagyonunkat.

Na, akkor gyorsan összeült egy kupaktanács, megtárgyalták, hogy ha x összeg a bérleti díjunk és van nálunk x*4 pénz, akkor az bizony kevés lesz, sorry, jöjjünk vissza, ha találtunk munkát.

Itt én elengedtem a bankszámlanyitást, majd lesz számlánk, ha lesz munkánk, vagy ha megkapjuk az NI számról a levelet. Ez négy-hat hét múlva várható, ma voltunk interjún, pikk-pakk túl voltunk rajta, csak az útlevelünkre volt szükség. (Múlt héten kértünk időpontot, akkor megmondták, hova és mikorra menjünk. Levél nem jött, pedig állítólag kiküldték, mint kiderült, rossz címre.)

Megkérdezték, honnan jöttünk, házasok vagyunk-e, mióta vagyunk itt, hogyan találtuk az albérletet, mit szeretnénk itt csinálni, aztán csók. Míg várakoztam, hallgattam a többieket. Nagyon segítőkész volt az összes ügyintéző, volt egy srác, egy kukkot nem beszélt angolul, odahívtak egy csajt, aki már túl volt az interjún, hogy tolmácsoljon neki. Egy másik hapsi valahogy így beszélt az interjúalanyhoz, hogy az értse is: ven did jú örrájv?

 

katedralis_2_1.jpg

Hát itt tartunk most. Megy a munkakeresés is ezerrel, nem válogatunk, az a cél, hogy minél hamarabb dolgozhassunk. Ezzel kapcsolatban is megkeresett egy HÁ kommentelő, sőt egy másiktól is kaptam tippeket, meg most, hogy belegondolok, egy harmadiktól is, szóval meg se tudom számolni, ki mindenki bábáskodott az itteni „újjászületésünknél”.

Nem lehetek eléggé hálás ezeknek az embereknek, akik így vagy úgy a segítségünkre voltak a kezdeteknél. Neveket nem sorolok, nehogy valakit kifelejtsek, de innen is csókoltatom mindannyiukat.

Kellemesen csalódtunk

Sztereotípiák. Egyetlen egy jött be, London tényleg nagyon koszos. Szívfájdító látni a sok eldobált hulladékot, gondozatlan előkerteket. De ez legyen a legnagyobb baj. Nézzük akkor!

Itt mindenki mosolyog. Igen. Az, akinek dolga mosolyogni. Itt se mászkálnak az emberek szélesvásznú, hatvannégyfogas vigyorral az arcukon. De a pénztáros, az ügyintéző, a biztonsági őr, a pincér igenis mosolyog. Hogy azért, mert ez a munkaköri kötelessége, vagy azért, mert ilyen az alaptermészete, engem nem érdekel. Viszont sokkal jobban tetszik, mint azt hallgatni otthon, hogy a fejem felett arról beszélget a két pénztáros a CBA-ban, hogy mikor voltak utoljára pössenteni.

london_allo.jpg

Itt mindig esik az eső. Igen. Meg a jég is. Úgy öt percig. Aztán meg kisüt a nap. Szerintem ez az ötperces évszakok országa.

Itt minden kaja rossz. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az esetek többségében nem kell megsóznom az ételt. De ennyi, amitől borzasztó az itteni menü. Változatos, különleges, minden van és még annál is több. Igen, TúróRudi is. Bár engem jobban foglalkoztat a lédús, puha, édes mangó.

Itt minden lakás hideg és penészes. Igen. Kivéve, amelyik nem. Amiben lakunk, nem az. Amelyikbe átköltözünk majd, az sem az. Biztos nem ez a két száraz lakás van csak az országban.

london.jpg

Itt sok a fekete meg az indiai. Igen. Meg az albán, a török, a román, a lengyel. Ja, és a magyar. Csak két példa a multikulti jegyében: első este megállt mellettünk egy Mercedes (nem Zoole volt az, nyugi!), kérdezi egy indiai(nak kinéző) figura, hogy merre van az állomás. Magyaráz neki az uram, én közbekotyogtam magyarul, mire a hapsi: Are you Hungarians?! KÖSZÖNÖÖÖÖM!!! És elhajtott. Másnap a boltban egy tagbaszakadt fekete fazon telefonált, magyarul.

Folytathatnám napestig. Ez az ország más. Könnyebb itt élni, az biztos. De azért a költözés előtti héten majdnem minden nap sírva fakadtam. Mióta eldöntöttük, hogy eljövünk, búcsúzkodtam. Nem a hétköznapoktól, hanem a rakparttól, az Alföldtől, a macskaköves utcáktól, a Pilistől, mindentől, ami addig szerves része volt az életemnek, amit szeretek. Az emlékeimtől.

Viszont az is igaz, hogy mióta itt vagyunk, annyit röhögünk, hogy néha fáj a hasunk és folynak a könnyeink. A kedvenceim az emeletes buszok és a mókusok. Viccesek és kész. Meg a számomra felismerhetetlen nyelven beszélő férfi, aki a majd’ órás utazást végigdumálja mellettünk levegővétel nélkül.

kacsak.jpg

És gyönyörű csoki gyerekeket látok, meg cuki zsidó kisfiúkat színes kipákkal a fejükön. Színházi sminkben közlekedő nőt, lehetetlen frizurákat, jelmezszerű ruhákat, ezerféle embert. Minden sarkon vár egy új meglepetés, egy kapu, egy homlokzat, egy kert... idővel itt is lesznek emlékeim.

Ja, és a kutyák tényleg nem ugatnak.

(Ha valaki kéri, minden rendelkezésemre álló információt megadok a fuvarozó cégekről, légi szállításról, pár kisállatos házhoz is van kontaktom. Sok segítséget kaptam, hátha én is tudok adni valamit másoknak.

A bejegyzésnek lesz folytatása is, majd amikor már kicsit letisztultak a dolgok, lesz munkánk és nem a nászutas időszakot éljük, kíváncsian várom én is, mit írok majd akkor.)”

piccadilly.jpg

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr367264193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs. Clayton 2015.03.14. 00:34:10

@blackhair-lady: egy bizonyos osszeget fele fele aranyban rakunk egy kulon a kiadasokra letrehozott szamlara plusz mindkettonknek vannak kulon kiadasai az marad a sajat kulon-kulon szamlan
De a vege igy is ugy is az lesz h minden penzunk felett en diszponalok mert o keresi en meg koltom-beosztom. Szoval igy mindenkinek jo.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.14. 00:41:17

@blackhair-lady: Na, hát magyarítja mindenki, ahogy tudja... :-)

blackhairlady 2015.03.14. 00:42:20

@Jess G: Te, mondtam hogy nem kell valaszolnod:)

blackhairlady 2015.03.14. 00:44:03

@geegee: Apukam nevezte el Lidinek, a tesco meg Teso volt, meg voltak emg ilyen atalakitasai, mi meg atvettuk tole, persze csak ha egymas kozt beszelgettunk:)

montroyal ( CAN qc) 2015.03.14. 00:45:37

@blackhair-lady: biztos ,de ha egy cipoje is van, az markas kell hogy legyen ...kedvencem, amikor arrol meselnek ,hogy amikor felszallnak a buszra ,mindenki megnezi miben vannak ... vagy ha kiszall a kocsibol ... meg még egy tiszteletkort is tesz az auto korul hogy mindenkinek legyen ideje megcsodalni milyen kocsibol szallt ki .. na sorolhatnam ezeket a magyar szokasokat .. OK xx eve jottem el de sokat jartam latogatoba ...

ugy latom a villantas minden szinten megy nem csak pénz kérdés..

blackhairlady 2015.03.14. 01:08:27

@montroyal ( CAN qc): Hat erre fele nem nagyon lognek ki a sorbol, nem keltnek feltunest:)

montroyal ( CAN qc) 2015.03.14. 01:37:53

na azt vard meg ... arrol volt szo ha gazdag lennél ...

montroyal ( CAN qc) 2015.03.14. 02:01:21

@blackhair-lady: csak vard meg hogy feltunest keltesz-e ... majd ha gazdag leszel , még most nem tudhatod :-)

blackhairlady 2015.03.14. 02:09:21

@montroyal ( CAN qc): Ja, ertem:) akkor erre azt irnam, hogy inkabb most logok ki a sorbol, hogy nem "markas" cuccaim vannak:)

2015.03.14. 02:29:45

@Taxomükke: Ennek a háromnegyede diákmunka volt. :D De amúgy az vagyok. Ha nem jön be valami, akkor továbbállok.

2015.03.14. 02:31:22

@blackhair-lady: 2006, ha jól emlékszem.

2015.03.14. 02:36:38

@puhacica:

Héé, szuper volt a poszt, és gratula! :)

KanáriHajni 2015.03.14. 04:54:19

Melyik a Bredpitt Mónika posztja, elárulja valaki? (Kíváncsi lettem.) Köszi!

Quercus a favágó 2015.03.14. 07:17:13

Ez az igazi szégyen Magyarországra nézve. Így is lehet ezt csinálni.

"A román hírügynökségek tudni vélik, hogy Valcovot gyanúsítottként hallgatták ki, mégpedig olyan törvénytelen cselekményekkel kapcsolatban, amelyeket még tárcavezetői kinevezése előtt, Slatina város polgármestereként követett el.

Valcov, a kormányzó Szociáldemokrata Párt tagja korábban két cikluson át vezette a Románia déli részén fekvő települést, ezt követően pedig szenátornak választották. A pénzügyi tárcát a decemberi kormányátalakítás során kapta meg.

A román korrupcióellenes hatóság az utóbbi hónapokban számos politikus ellen, valamint Victor Ponta kormányfő sógorával, egy prominens bíróval és a nagyváradi görög katolikus püspökkel szemben indított eljárást. Az ország 2012-ben megválasztott törvényhozóinak nagyjából hét százalékát ítélték el vagy vonták eljárás alá korrupció miatt.

Tavaly a DNA rekordszámú magas rangú politikus, 9 törvényhozó és 12 volt vagy jelenlegi kormánytag ellen indított nyomozást. A szervezet tavaly minden korábbi csúcsát megdöntötte: egy év alatt több mint 1000 vádlottat küldött bíróság elé, köztük 35 bírót és ügyészt."

kék madár 2015.03.14. 07:44:26

@puhacica:
ha eleged van a 5 guys-bol gondolj arra, hogy 10 ev mulva mennyire jobban hangzik majd kezdesnek mint egy unalmas iroda

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.14. 08:09:40

@geegee: a plusz betuket meg x-eknel teszed felre?:-)

DieNanny CH 2015.03.14. 08:38:57

@mojyo:

Bizony, ezek az "akármik" nagyon jól jönnek óvodai barkácsoláshoz.
Pl, van az a fém vállfa, amit a tisztítókban adnak, mikor elhozod a ruhát. Na, azt egy kicsit széthúzva, egy fehér nylon harisnyát ráhúzva, majd temperával egy részét megfestve, készen van a Mikulás-fej. Vattából pompom a sapicsúcsra, és kész!
(Nem tudom, mennyire érthető a leírásom...) Ausztriában csinálták ezt az óvodában.
Éljenek a kacatok!
De összekarcolt cd-lemezekre színes gyöngyöket ragasztani, meg üvegdarabkákat, fellógatni, aztán milyen jól mutat napfényben!
:-D

**mimi** 2015.03.14. 08:39:09

@KanáriHajni:

ez a 3. poszt, vannak benne utalások az előzőekre, megtalálod :)

hataratkelo.blog.hu/2014/10/16/dontottunk_amerika_vagy_magyarorszag_ii_resz

2015.03.14. 08:45:43

@morsels: Five Big Guys! :) (De ez mar tenyleg vicc volt!)

puhacica 2015.03.14. 08:49:03

@montroyal ( CAN qc): furcsa, en mas szemszogbol nezem ezt az egy cipoje van de az legalabb markas dolgot. volt, amikor ugyanez volt a szituacio nalam is. nekem azert volt fontos, mert ha mar csak egy parra futotta, akkor szerintem nem art, ha az jo minosegu es tartos, ezt pedig egy markas cipo inkabb garantalja mint egy piacon vett.

@diggerdriver: ki en! mindent kiirok! :D

@kék madár: ja, majd ha az elso milliom torteneterol meselek. :D

@k3y: :)

@Th's child: koszi! (irhatnal valamit a blogodba, mindig nezem, hogy van-e uj poszt.) :)

@blackhair-lady: surgosen potold! :)

2015.03.14. 08:51:06

@puhacica: Na pont ez tetszik a kepeidben, ahogy elkaptad a hely hangulatat. Nem is tipikus 'turista'-kepek az biztos. Lehet hogy rohejesen hangzik, de en vettem kepeslapokat Londonrol mielott idejottunk es kiraktam oket a falra hogy emlekeztessenek Londonra, de messze nem talaltam olyan jo kepeket mint a tieid. Koszi az infot a geprol, egyelore meg nem sokat ertek belole de meg fogom probalni ertelmezni :) (egyelore nem tudom meg mi az objektiv meg ezek de tervezem hogy beleasom magam a temaba :)).

2015.03.14. 08:57:46

@blackhair-lady: Nem, oszinten szolva nem erdekel az egeszseges taplalkozas. Azert eszek salatakat es hasonlokat mert ezeket szeretem. Ezen kivul allergias vagyok a kazeinre ezert muszaj kerulnom a tejtermekeket. Viszont a ferjem kicsit health food fanatic (nem teljesen, lattam mar sokkal rosszabbat is, de valamennyire... :))) szoval foleg miatta kepben vagyok azzal hogy az egeszseges eletmod magazinok jelenlegi allasa szerint eppen mi szamit egeszsegesnek.

2015.03.14. 09:04:21

@Naschkatze (Mostindien / CH): Miutan atlagban 2-3 evente fordulok meg Mo.on par napra es kivetel nelkul mindig rohanok mert azert vagyok ott hogy ugyeket intezzek, maximum annyit szoktam reagalni ami ahhoz szukseges hogy megszerezzem az objektumot amit kineztem. Jelen esetben vegulis megkaptam a salatat miutan sikerult meggyoznom a holgyet hogy az nekem kell es fennallnak a szukseges anyagi feltetelek a tranzakcio kivitelezesehez :).

adg 2015.03.14. 09:20:46

@morsels: ne erezd magad egyedul, hogy nem tudtgad mi a big4. Nekem ez jutott eszembe: www.big4.com.au
Ez egy kempinglanc. Csodalkoztam is rajta, hogy kerult ez elo. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.14. 09:25:22

@puhacica:
:))))))))))))))))))))))))))))))
Inkább cuccoljatok lefelé 9-re ott vagyok
:)))))))))))))))))))))))))))))))

rezsöatya 2015.03.14. 09:28:10

Csak vigyorgok itt (UK)... hajnal ota ugat egy kutya a szomszedban!
Engem nem zavar, mert szeretem a kutyakat, csak amikor olvasom, hogy az angol kutyak nem ugatnak... hehe!

DEHOGYNEM! :-)))

új élet kezdetén 2015.03.14. 09:35:25

@morsels: Draga Morsels, kemeny vagy, bar ez csak a megkovesedett pancel (?). De: egy kedves poszthoz alig illet a fiatalok szonyegbombazasa.
Ha nincs Max, te helyettesited pepitaban. Fogadjunk, a fiaddal maskepp megy ez): esetleg ffiklimax lehet meg...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 09:35:25

@GERI87: @tanato:

A politikai hatalom nem lesz a cáré, de fontos szerepe lehet egy ortodox cárnak. Semmiképpen sem nyugati parlamentáris monarchia lesz ez, ahol a király egyetlen feladata, hogy pandát simogasson a bulvársajtóban.

adg 2015.03.14. 09:41:52

@puhacica: gratulalok, ez hamar meglett. Nem is tudtam rola. Sok sikert, jo szamlanyitast! :)

eagles 2015.03.14. 09:45:55

@rezsöatya:

Az csak magyar szomszéd lehet,magyar kutyával. Az angol kutya nem ugat, hanem mosolyog.

rezsöatya 2015.03.14. 10:04:44

@eagles: sot, tovabbmegyek! Ahol dolgozom, ott is van kutya. Egy szep barna labrador. Ugat is rendesen...!
Amugy a kutyaknak ez a dolguk. Beszelgetnek... :-P

2015.03.14. 11:05:38

@~~Babette~~: Én élményeket vennék. Beutaznám a világot, kipróbálnék egy csomó drága és extrém sportot, és így tovább... :)

tanato 2015.03.14. 11:55:04

@Philosoraptor: Előtted az élet Raptor,ezeket még mind megcsinálhatod.

tanato 2015.03.14. 11:56:04

@maxval bircaman szerkesztő: Na erre kíváncsi leszek,Putyin meg a Cár együtt mire jutnak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.14. 12:44:46

@mojyo:
hű, milyen sok türelmed van neked. nem szeretnél egy babysitter állást jövőre? :-))))
nem kell átérezni meg átélni semmit, amit mások mesélnek az érzéseikről meg élményeikről meg a világukról.
még megérteni sem, ha nagyon nem megy.
de nem piszkálni meg leszólni a másikat, amíg engem nem érint hátrányosan az élete, gondolatai, érzései, világa, vagy nem ő kezdi az orrom alá dörgölést....
na ebbe olyan sokszor belebukunk mind :-(

2015.03.14. 12:53:59

@tanato: Nem tartom valószínűnek, hogy gazdag leszek. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.14. 12:58:03

@rezsöatya:
nekem olyan meglepő, mekkora nagyon kuss van itt külPesten. vannak kutyák, ugató kutyák, de általában akkor esnek csak neki a kerítésszaggatásnak, ha valaki épp elmegy a ház előtt. autók alig. madárcsicsergés meg macskanyávogás :-)
mondjuk gondolom, simán elég egyetlen vonyító vadállat, hogy lázbahozza az egész környékbeli kompániát, aztán egész éjjel licitáljanak.

ja és még az tűnt fel, hogy megállnak az autók, ha át akarok menni a túloldalra. nééézem is, hogy hülyék ezek, nem jön utána semmi, megvárom én, átmegyek utána, hol a gond. nem kell kamikáze mozdulattal beugrani a sűrűjébe a forgalomnak. át is gondoltam gyorsan mégegyszer, hogy meg kéne tanulni (megint rendesen) vezetni. nem biztos, hogy az én ázsiai reflex reakcióim megfelelőek lennének.

szóval megintcsak, ki honnan is jött.

ja, mégegy off, thai cserediák Magyarországon:
www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/a_thaifoldi_lany_bangkokbol_erkezett_megyenkbe_s_imadja_a_magyar_mentalitast_-_fotok/2417953/

tanato 2015.03.14. 13:00:20

@Philosoraptor: Itthon biztosan nem tudod ezen céljaidat megvalósítani az valószínű.

2015.03.14. 13:06:48

@Dragonlady (Bp, Hun): Hat en igyekszem mindig turelemmel allni mindenkihez, foleg az interneten. :D Amugy igazad van, ha nem megy, nem kell megerteni semmit, de ez ugye csak ugy derul ki, ha neha beszelgetunk, ezert is hivjak ugyis, hogy eszmecsere, azt hiszem :D Hat mindegy, megprobaltam, nem jott ossze, nembanom. :D

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hat igen, aki gyerekekkel foglalkozik, az tudja, hogy az nem kacat, hanem nyersanyag. :D Amugy ertheto a leirasod. A teljesen, egyenesre szethuzott drot vallfa amugy lefolyotisztitonak is nagyon jo :D

tanato 2015.03.14. 13:19:24

@Dragonlady (Bp, Hun): Köszi a cikket a THAI KISLÁNYRÓL..valahogy így kéne csinálni államilag is,támogatni a csereprogramokat,mindenképpen jó hogy azért ez irányba haladunk ha döcögve is.

2015.03.14. 13:24:30

@tanato: Ebből a fizetésből biztosan nem. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.14. 13:29:37

@tanato:
volt pár éve valami thai film, amiben Kodály-ösztöndíjat akartak nyerni a diákok-szereplők (nem emlékszem már egyáltalán részletekre), valahogy ezzel kapcsolatban ragadt meg pár emberben arrafele pár dolog egyébként.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.14. 14:32:15

@adg [Au, Darwin]: te, mit lehet tudni vanuaturol? Nagy a baj?

adg 2015.03.14. 15:16:13

@~~Babette~~: nem nagyon neztem ma hireket. Annyit tudok, hogy van par halott, ami biztos, meg jo par masik, ami meg nem megerositett. De nem csak vanuatun, hanem a kornyezo szigeteken is. Nem tudom, hogy port villat mennyire erintette.
A kovetkezo allomas lehet uj kaledonia, az meg nagyobb gond lehet, ha telibe kapjak.
Es meg akar uj zeland tetejet is elerheti. A csapjai mar most is elernek odaig. Majd holnap utanajarok.
Ez az egyik legerosebb vihar, ami valaha volt. Volt ahol fel meter eso esett egy nap. Szoval nem is csak a szel pusztit.

morsels (törölt) 2015.03.14. 15:18:52

@~~Babette~~:
Gyanitom osszekevert shaktival :-)

morsels (törölt) 2015.03.14. 15:20:13

@Dragonlady (Bp, Hun):
Nem neztem en le senkit.
Csak volt egy WTF moment (tudod, amilyen neked is szokott lenni :-)), hogy az kemeny volt, hogy a kacatokat (a kacat szo sem tolem szarmazik) otthon kellett hagyni.

De mindegy, gondolom tok feleslegesen irtam ezt is.

morsels (törölt) 2015.03.14. 15:23:43

@adg [Au, Darwin]:
Tuleltem.
Bar nehez ejszakam volt, telesirtam a parnam, nem tudtam aludni :-)

blackhairlady 2015.03.14. 15:24:00

@Philosoraptor: En is Es mindezt markas cuccokban:)))))))))
Bocsi, ertelek am, nem akarok kotozkodni:))

adg 2015.03.14. 15:26:13

@~~Babette~~: eleg aktivra sikerult most a szezon vege. Ilyenkor mar vege kellene lassan lennie a hurrikanszezonnak. Ehhez kepest ket hete ketto is volt nalunk is, most megint van ket kisebb egyszerre, meg ez a nagy nem tul messze, szoval eleg porgosen zarodik a szezon. Ez szokatlan.
Mar a multkori ket hurrikannal is azt mondtak, hogy otven eve nem volt ilyen keson. Raadasul jo erosek is voltak, ez egyik 5-os, mint a vanuatui, a masik meg 4-es. A mostani ketto kisebb, talan 2-es mindketto.
Kollegam felt is, hogy nem jut haza brisbanebe, mert az itteni hurrikantol esetleg nem engedik felszallni, vagy ha igen, akkor meg a queenslanditol nem engedik leszallni. Vegul valoban nem ert haz, de nem ez miatt, hanem valami olajfolyas miatt nem szallt fel a gepe, csak masnap reggel. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 15:44:54

@tanato:

Semmi gond nem lesz. A politikai vezető Putyin, a szellemi meg a cár.

Egy ortodox cártól nem kell meglepetésekre számítani. Egyébként a belinkelt videóban Dmitrij nagyherceg éppen azt magyarázza, hogy a nyugatnak vége, s a jövőben Oroszországon kívül csak két nagyhatalom lesz: India és Kína.

GERI87 2015.03.14. 15:45:33

@maxval bircaman szerkesztő:

Ha nem lesz politikai hatalma akkor bizony ugyanolyan szerepe lesz mint nyugati társainak..

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.03.14. 15:45:52

Izgalmas és tanulságos leírás. Sokat tanultam belőle. Én is/mi is erősen gondolkodunk a határátlépésen, és már eddig is sokat tanultam erről a blogról, de ez most valóban más volt. Köszönöm!

FutureFry 2015.03.14. 16:07:27

@Dragonlady (Bp, Hun): @morsels:
"Big 5 Sporting Goods" - sport és szabadidő áruház ami leginkább az USA nyugati államaiban található meg

2015.03.14. 16:08:52

@mojyo:
" A teljesen, egyenesre szethuzott drot vallfa amugy lefolyotisztitonak is nagyon jo "
Kocsiban bennfelejtett kulcs eseten is hasznos az ajto kinyitasanal. Az ablakot le kell kicsit fesziteni es a vallfa kampos vegevel ki lehet az ajtot nyitni:)

FutureFry 2015.03.14. 16:10:16

@puhacica: "mikor meghallotta, hogy magyar vagyok, úgy köszönt el, hogy puszi."
Már volt itt a blogon, de most megint ideillik:
www.youtube.com/watch?v=rKmG8fWW7nQ

FutureFry 2015.03.14. 16:16:47

@qkuc: Remélem még egy darabig az EU-ban elfogadják a lehúzós kártyákat, mert az USA-ban még mindig csak ilyet adnak. És jó lenne vele fizetni Európában is. Bár talán az év végére kiadják a chip-es kártyákat is (sok boltban látom, hogy a leolvasókat már cserélik). Igaz állítólag nem "chip and pin" lesz csak "chip" PIN nélkül (vagy aláírással?). Persze általában $25-$50-ig már most is csak "lehúzni" kell (aláírás és bármi más nélkül). Az aláírás egyébként is nagyon biztonságos - főleg az érintőképernyőn olvashatatlan...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.14. 16:25:33

@adg [Au, Darwin]: annyit mondott be a radio, hogy atlag 200 km/h a szel, de voltak 350-es szellokesek is.
de semmi tovabbi reszletet.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.14. 16:26:44

@morsels: ezt nem ertem.
en csak azt mondom, hogy a simon says-zel jatszik szojatekot, tegye helyesen.

morsels (törölt) 2015.03.14. 16:40:31

@~~Babette~~:

Ezt irta:

"NIKI LAURA 2015.03.13. 21:50:03
@morsels: kihagytad az angol szavakat,ezeket- tobbnyire- odabiggyeszted a mondataid ele-vagy moge- mintha frankoznad az angol(?)tudasod,ezzel nemi nyomatekot- elismerest adva szavaidnak:)...gondolod,itt csak te beszelhetsz idegen nyelven?

En oda irnam a helyedbe ezutan: " Morsels say"!:)

Ps: mikor tavaly nyaron idejottel a blogra- emlekszem- iszonyu nyelvcsapasok kozepette szoltal hozza az altalunk irott dolgokhoz.
Azota megerosodtel,batrabb lettel:)"

Ebbol a Simon says a legkevesebb. Pont ezert nem is tettem szova.

kék madár 2015.03.14. 17:51:22

@maxval bircaman szerkesztő: "a nyugatnak vége"
az orosz, kinai es indiai programozok, tudosok, orvosok, mernokok, egyetemi tanarok is mind ezt magyarazzak nekem itt az USAban, es mind fejvesztve rohan haza. Ja azt nem. Szeretnek meg vegignezni ahogy a nyugat szetrohad.

kék madár 2015.03.14. 17:51:32

random birca bolcsesseg generator #234589:
a fold lapos. Ezt onnan tudom, hogy leesnenk rola, ha gombolyu lenne.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.14. 19:56:21

@blackhair-lady: Nekem az Tecsó, a jutub meg Tecső...Nem szabad keverni... :D
A Ósan meg Madaras Tecsó.

Illetve a nagy áruháztulajdonos-zenészek nevei, ha már itt tartunk:

Billy AUCHAN
LIDL Richard
ALDI Meola
Gá-SPAR Laci...

:-))))))))))))))))

Volt már itt, asszem én is írtam, de nem lehet eléxer ismételni...
:D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.14. 20:36:10

the big five megfejtése:
- egyrészt az az öt afrikai állat
- másrészt meg az az öt fő pszichológiai vonás, amit egymástól függetlennek találtak a kutatók (minden más tényezőnél találtak korrelációkat). amnnyire képben vagyok, ez egy nagyon alaposan kutatott és széles körben elfogadott modell mára, ha nincs is kőbe vésve. (openness, conscientiousness, extraversion, agreeableness, neuroticism az öt fő vonás)
en.wikipedia.org/wiki/Big_Five_personality_traits

GERI87 2015.03.14. 21:35:29

@maxval bircaman szerkesztő:

"s a jövőben Oroszországon kívül csak két nagyhatalom lesz: India és Kína. "

:)
És miből fogja Oroszország ezt a nagyhatalmiságot megteremteni?
Kína egy feltörekvő, nagy, népes állam, Oroszországnál nagyobb bevételekkel és jobb elhelyezkedéssel...még is a közelébe sincs az USA-nak katonailag, (a kínaiak fele csóró, tehát szükségtelen is gazda(g)ságilag összehasonlítani Amerikával, EU-val) épp most akar "regionális hatalommá válni", amit az USA meg nagyon nem enged neki....tehát látható kinek mekkora ráhatása van a világra.

Emlékeztetnélek hogy Kína és Oroszország már régebben is próbált a méretével, lakosságszámával, múltjával 'nagyhatalmaskodni' és nem nagyon jött be már akkor sem...
A fél világon átutaztatott balti flotta meg a "gonosz varázslatok (ágyúzás) ellen kirakott éjjeli edény" már akkor sem volt túl hatékony:)

morsels (törölt) 2015.03.14. 22:03:50

@Dragonlady (Bp, Hun):
Az a Briggs-Myers lesz (marmint az ujabb) es 16 tipus van :-)

www.truity.com/view/types

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.14. 22:14:46

@morsels:
a wikipédiás link leírja, hogy a big five közül melyik négy fedi le a Briggs-Myers négy faktorának melyikét.

morsels (törölt) 2015.03.14. 22:17:00

@Dragonlady (Bp, Hun):
Szerintem lehetne tovabb egyszerusiteni.
:-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.14. 22:21:39

@morsels:
ezt a modellt statisztikai módszrekkel hozták létre, nem véleményből, szerintem elég meggyőző és masszív kutatási háttér van mögötte.
de nem szeretnék vitatkozni, mert annyira nem értek hozzá.

vajon van the big 6 is valamire? :-)

tanato 2015.03.14. 22:26:27

@maxval bircaman szerkesztő: Na erre azért aludjunk még néhányat.Várjuk meg amíg az orosz elit nem Svájcban hanem Moszkvában fog szülni.

Szilvana1[Bucks, UK] 2015.03.15. 01:37:10

@PannonBoy: "az ACCA olyan könyvelői képesítés, ami az utolsó részben kettéválik és egyik irányzat az a könyvelőirodákba, míg a másik a nagyvállalatok számára állít elő könyvelőket"
ez így nem teljesen igaz. A két legismertebb nemzetközi könyvelői képesítés az ACCA és a CIMA. Az előbbi inkább financial accounting míg a CIMA management accounting. De tény, hogy az ACCA sokkal flexibilisebb, és azt elfogadják mindkét ágazatban. Az utolsó részben nem ketté válik, hanem opcionális, hogy milyen vizsgákat teszel. Tehetsz egy ilyet és egy olyat, ha akarod. Még soha nem láttam ACCA allashirdetest ahol külön kikötötték volna hogy milyen vizsgákat várnak el. De mint mindenhol, itt is a munkatapasztalat a mérvadó. Ha évekig dolgoztál mint auditor vagy könyvelő irodában, akkor pl. nem minden cég kap majd utánad, mert egyszerűen nem elég széleskörű a tapasztalat.

adg 2015.03.15. 03:39:55

@~~Babette~~: igen, egy 5-os cyclon ekkora szellel jar, gyakorlatilag kivedhetetlen, csak a menedekhelyeken erdemes atveszelni, vagy elmenni a francba addig. Ez ugye vanuatun nem jatszik, mert kicsi, de ha darwin fele jonne egy 5-os, mi biztos elkennenk addig egyet kempingezni katherinebe.

Na mindegy, ahogy olvastam elegge megszovtak, port vila lakohazainak 90%-a megserult, vagy elpusztult, es ez ugye a fovaros. A kisebb falvak kozul tobb teljesen elpusztult, 8 halott biztos, de meg tobbet varnak, ha kiderul, mi volt videken.
Itt egy iis bbc link: m.bbc.com/news/world-asia-31892872

@FutureFry: ugyan itt elegge terjednek mar a chipes meg a paypass kartyak is, de pl az amex kartyak meg mindig csak magnescsikosak. Az enyem kegalabbis az. De legalabb mostmar pinkod kell hozza. Még alairos volt, amikor kaptam, te mult evben betiltottak az alairos kartyakat, ugyhogy kerni kellett hozza egy pint.
Szerencsere a csekkek is kezdenek kikopni a forgalombol. Ideje mar.

FutureFry 2015.03.15. 05:52:01

@adg [Au, Darwin]: Érdekes, hogy nagyon régen (10-15 évvel ezelőtt) már volt itt némely amex kártyány chip - igaz nem a mostani szabványos EMV, hanem más (valami NFC chip, ha jól emlékszem) - aztán pár éve lekerült róla...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.15. 07:35:32

@morsels: igen, a jelenlegii kormanyunk is ezen dolgozik.

Doromby 2015.03.15. 11:31:05

WOWWW<br /> Mindennap a 29-essel utazom :)
Ráadásul decemberben jöttem én is ki.

Szép ez a világ csak meg kell szokni.
Remélem sikerülni fog nektek!

qkuc 2015.03.16. 09:13:08

@FutureFry: Nem vezették ki/nem kapcsolták le sem a POS, sem az ATM terminálokon a csíkolvasót (oké egy-két extrém helyen van ez a paypass only ezek szerint), pont emiatt, mert oké, hogy az EU már chipezik, de a világ többi fele nem. Így viszont nincs értelme a mágnescsíkos chip kártyának, mert a csíkon rajta vannak az adatok. Hacsak azóta ki nem találták, hogy "üresen" marad a mágnescsík, de nem hiszem. Ahol lehet egyébként, érdemes a chipet használni, mert a mágnescsíkról nem egy nagy bűvészet lelopni a kártyaadatokat és klónozni.

Btw.: nem néztem meg, de szerintem még az EU országok közül nem fejezte be mindenki az átállást, ebben az elsők között voltunk. HOgy pár év múlva mi lesz, az egy jó kérdés.

qkuc 2015.03.16. 11:15:21

@Flamy: Ennek utánanézek, köszi.

FutureFry 2015.03.16. 16:23:14

@qkuc: Köszi az infót. Pár éve amikor legutoljára Európában jártam általában (még?) nem volt gond a lehúzóssal. Pl. Magyarországon a SPAR-ban (ahol a blokkot kellett aláírni, mint egy étteremben (érintőképernyős aláírással Európában nem találkoztam)). Viszont Londonban a Szent Pál Székesegyháznál a jegyautomata csak chip-es kártyát fogadott (volna) el. Szerencsére volt egy másik bejáratnál nyitvalévő pénztár is ahol a mágnescsíkossal is lehetett fizetni.

puhacica 2015.03.18. 16:55:35

@új élet kezdetén: ahhoz nem kell nagyon hozzaertonek lenni, hogy tudjuk, tragikomedia, ami ott megy. elso kanyarban jot rohogtem az egeszen, de azert ha belegondolok, hogy min megy keresztul az ember egy ilyen helyzetben... inkabb sirni lenne kedvem. :(

puhacica 2015.03.18. 17:08:55

@Aye aye: kuldtem neked uzenetet, remelem, megkaptad. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.18. 19:18:59

@puhacica:
Azért elgondolkodtam a dolog szürrealitásán.
Milliárdokért csinálnak egy TV-t teletömik senkiháziakkal csilliárdos fizetésért akik amatőrökkel csinálnak egy adást ami összeomlik mikor Magyarország két legprofibb vágója itt van a szomszédban Londonban és a szakmájukon kívül dolgozik annyiért amennyiért profi módon megcsinálták volna a vágást.
Ennél szürreálisabbat Dali se tudna festeni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.18. 20:06:34

mondjuk amit én olvastam, abból az jött le, hogy volt kb 4 napjuk megtanulni a teljesen vadiúj nagyon profi felszerelést.... nem biztos, hogy azoknak a hibája, akik ott ülnek (najó, annyiban igen, hogy bevállalnak egy ilyen állást), inkább azok a főmarhák, akik ezt mindenáron keresztül akarták verni ilyen rövid idő alatt.
az megvan, hogy aki nem tud beszélni, az ne legyen képernyőn, meg a hetente háromszor csütörtökre se mentség igazán az új felszerelés, meg az agymosottságra, meg a hülyeséget beszélésre....

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.03.23. 08:49:15

Hello. Tetszik a cikk. Jol leirja a koltozkodes rogos utjat es az elso benyomasokat Londonban. En valoszinuleg juliusban koltozok ugyhogy ha van valami tanacsod szivesen veszem. Foleg lakaskeresessel kapcsolatban es hogy milyuen kornyekre erdemes koltozni. Nekem es paromnak nincs kisallatunk ugyhogy ennyivel konyebb lesz. Szerencsere olyan kivaltsagos helyzetben vagyok hogy a ceg kuld Londonba es a kulonbozo administracios dolgokban nagy segitseget fog nyujtani (gondolom).
Nagyon sok sikert kivanok nektek es varom a cikk folytatasat, a sikersztorit!

lilla004 2015.03.25. 09:56:50

Kedves puhacica! :)

Szurkolok, remélem minden úgy fog alakulni, ahogy azt ti szeretnétek. Én és a párom jövőre tervezzük a kiköltözést, remélem mi is ilyen pozitívan fogjuk venni az akadályokat, mint ti.

Üdv.:
Lilla

puhacica 2015.04.21. 13:26:51

@Andras125: köszönöm szépen, úgy legyen! :) írtam egy privát megkeresésre egy listát, elküldöm neked. és sok sikert nektek is!

@lilla004: köszi szépen! pozitívan kell hozzáállni, nekimenni és csinálni, akkor jó lesz minden. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása