oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 08. 06:50,  A cár, a malac és a busz 153 komment

2015. március 08. 06:50 Határátkelő

A cár, a malac és a busz

Az eheti blogajánlóban lesz minden, mint a moziban, utazunk buszon Indonéziában, ellátogatunk egy kis orosz faluba, amely zseniális ötlettel tette magát híressé, végül egy rövid bejegyzés erejéig visszatérünk még a Menjek/Maradjak londoni epizódjához.

jakarta_busz.jpg

Először Indonéziába látogatunk el, méghozzá a Végtelen talán blog segítségével. Kiderül, milyen logika mentén (a nők védelmében!) kell külön utazni a két nemnek a buszon, illetve mely esetekben lehet keveredés.

„A buszra szállás egyébként is érdekes, mert minden út kb. hatsávos és gyaloghídon lehet átmenni az egyik oldalról a másikra és néha lehet a két sáv közé menni, ahol egy kis bódéban várni a buszt.

Ami aztán jön is, gyakran és fürgén, de irtó rozogán és az egész olyan furcsa, mert valahogy a busz aljában lehet a motor, ezért az ajtajai úgy egy méterre vannak a földtől és lám, mi is olyan magasan vagyunk, mert, míg előtte észre sem vettem, de ugyanolyan magasan vagyunk a kis fémbodegában. Ki van ez találva!

A busz hangja irtózatos, zörög, zötyög, pont, mint a thai, de talán rosszabb, mert itt, Indonéziában minden egy kicsivel rosszabb állapotban van. No és mikor felszállunk, én megyek előre és balra veszem az irányt, ott megállok három férfi előtt, akik egyesével ugrálnak fel, hogy átadják a helyet.

Mindjárt leszállunk, így maradok inkább állva és így pont a szemem elé kerülnek azok a kis aranyos rajzocskák, amik a buszokon lenni szoktak, hogy mit nem szabad és mit ajánlatos. (...)

Thaiföldön már különösképpen megkedveltem ezeket a jeleket, mert van ott látható, hogy az állapotos néni és a kisgyerek mellett hogy add át a helyed a szerzeteseknek, sőt, a vonaton külön padjaik vannak a narancssárga lepedőbe öltözött, mezítlábas szerzeteseknek és a repülőn is ott mehetnek be ahol a repülőgép személyzet.

No, itt lássuk csak mi a helyzet, van nénike, akinek át kell adni a helyet és nem szabad hangosan zenét hallgatni, és meghúzni a lányok szoknyáját… MI?

- Mi ez, Kikki? Mit jelent ez a rajz?

- Hát, hogy nem szabad zaklatni a nőket – magyarázza határozottan és én harsányan nevetek, amin nem csak ő lepődik meg, hanem az összes körülöttünk álló férfi, akik árgus szemekkel néztek eddig is.

- Még jó hogy nem szabad…- mondom bocsánatkérően – de hogy ezt ki kell írni…

- Csak itt van ez, a férfirészlegen – válaszolja magyarázatképpen Kikki.

- Férfi részlegen? – gyanakodva körülnézek, és akkor látom, hogy csak férfiak vannak körülöttünk, sötét bőrű, sötét arcú, kíváncsi tekintetű férfiak, akik hol lopva, hol kendőzetlenül bámulnak. (Hoppá! Talán épp amiatt, hogy rajtunk nincs kendő).

- Igen, ez a férfi részleg. Te ide kanyarodtál, amikor felszálltunk. Itt csak férfiak vannak.

- Dehát miért nem mondtad? Akkor menjünk át…

- Nem kell. A nők általában a busz elejében vannak, de oda nem mehet férfi. Viszont a busz hátsó részébe jöhet nő, ha nem fér el az első részben. Viszont fordítva semmiképp. Így védik a nőket! – mondja és én próbálom érteni a lényeget, de nemigen megy.”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el.

A cár és a malac

Indonézia után jóval hidegebb vidékre utazunk, méghozzá Oroszországba, márpedig ha Oroszország, akkor Káma-túra blog. Legutóbbi posztjukban egy érdekes kirándulás történetét mesélik el, amiből az is kiderül, milyen kevés elég ahhoz, hogy egy leleményes település turistaattrakciót varázsoljon magából.

oroszorszag.JPG

„Félnapos kirándulásunk helyszíne Jaksur-Bodja volt, ahová az egyetem buszával vittek el minket. A falu kb. 40 percnyi autóútra fekszik Izsevszktől északra, a Glazovba vezető főúton.

Jaksur egyetlen dologról nevezetes: 1824. október 23-án néhány órára megállt itt I. Sándor cár, hogy lovakat cseréljen, miközben Izsevszkbe igyekezett gyárlátogatásra. Ezt a jelentéktelen eseményt viszont a falu maximálisan kihasználta arra, hogy saját imázst építsen belőle.

Buszunkkal egyenesen a kis főtérre érkeztünk, ahol kiszállva valami furcsa acélinstalláció látványa tárult elénk, de mielőtt még tökéletesen értelmezni tudtuk volna a művet, egy katonai maskarába öltözött fickó a hasára lógó kihangosító készülék segítségével üdvözölt minket, és I. Sándor cár néven mutatkozott be.

Ettől a pillanattól kezdve egy perc nyugtunk se volt, Sándor cár folyamatosan instruált minket, mintha tényleg az alattvalói lennénk, és vagy 20 perces tárlatvezetést tartott az egyébként maximum 100 m2-es kis terecskén. (...)

Kis félkörbe álltunk, hogy megcsodálhassuk a bőséget és gyerekáldást hozó malackát. Ahhoz, hogy a kis állatka kifejthesse jótékony hatását, meg kellett volna lovagolni őt. Páran meg is tették, bár nekem nehezen ment bele a fejembe, hogy a -15 fokos bronz malacon való üldögélés hogyan hat pozitívan a termékenységre. Na, mindegy, ezen ne akadjunk fenn! (...)

Mindezek után azt hittem, hogy a kijárati kapuval szemben lévő Vkúsznüj Dom közértben folytatódik a tárlatvezetés, vagy egyenesen az emeleti Orosz Mezőgazdasági Bankba terelnek minket, hogy ízibe’ nyissunk egy bankszámlát Sándor cár tiszteletére. Szerencsére ilyen nem történt, csak az elmaradhatatlan közös fotózkodás volt hátra a hintóval és a cárral.”

No és még egy csomó minden, amiről az eredeti posztban olvashattok ide kattintva.

Nem burkolt propagandafilm

Végezetül még egy ajánló erejéig térjünk vissza a Menjek/Maradjak londoni epizódjához (ami a napokban lett teljes egészében elérhető az Indavideón, miként arról mi is beszámoltunk), méghozzá ezúttal inkább filmes szemmel megközelítve a Filmkocka blog interpretálásában.

menjek_maradjak.jpg

„New Yorkra és Londonra is a „beszélő fejek”, valamint a „saját közegében való mutatás” a jellemzőek, de mivel mindkét esetében kiváló a fényképezés, remekül jellemzik a nagyvárosokat a különböző utcai életképek, time-lapse-felvételek, és általában véve nagyon jó a szerkesztés, sem képileg, sem tartalmilag nem válik unalmassá, és persze demagóggá sem, annál is inkább, mert néhány szereplő a forgatás óta visszaköltözött Magyarországra, szóval szó sincs arról, hogy ösztönöznék, bátorítanák, rábeszélnék az embereket, hogy „jöjjetek ti is!”. Épp ellenkezőleg, a szereplők őszintén beszélnek a nehézségeikről - de a sikereikről is.

Szakmai és személyes okok egyaránt elhangzanak, viszont egyetlen szóval sem említik a hazai politikai palettát, nem szidják a rendszert, sem senkit és semmit, vagyis az alkotók nem valamiféle burkolt propagandafilmeket készítettek, pedig a témában simán benne lett volna ennek a lehetősége.

Néhány spontánnak szánt párbeszéd szemmel láthatóan meg van rendezve, de alapjában véve minden megszólaló hiteles személyiség, jókat és elgondolkodtató dolgokat mondanak. Különösen megható Niki azon jelenete, melyben Radnóti Miklós Nem tudhatom... című verséből idéz. (…)

Sajnos az utóbbi időben jelentősen növekszik azok száma, akik a nyugodtabb közhangulat, az élhetőbb környezet, a biztos megélhetés reménye és a kiszámítható jövőkép miatt kerekedtek fel, ez pedig sokkal komolyabb problémát jelent a „kibocsátó” országok számára, mint azt a kormányok valaha hajlandóak volnának beismerni.

A gazdasági elvándorlás egy tünet, ami olyan gondokra hívja fel a figyelmet, melyeket nem szabad a szőnyeg alá söpörni. Persze ettől meg lehet tenni (és meg is teszik), de ez csak rövidtávon jelent „megoldást”, néhány évtized múlva viszont rendkívül komoly gazdasági és társadalmi problémákat fog okozni.”

Minden továbbit a Filmkocka blogon olvashattok el.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló London Oroszország Anglia Nagy-Britannia Indonézia Menjek/Maradjak

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr717248541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2015.03.08. 06:58:46

Na akkor elsokent megragadom az alkalmat es minden kedves holgy kommenttarsamnak nemzetkozi nonap alkalmabol boldog nonapot kivanok

rezsöatya 2015.03.08. 07:00:06

"...néhány órára megállt itt I. Sándor cár, hogy lovakat cseréljen..."

Az megvan?

Sziberiai vasutvonal. All a vonat jo ideje a hidegben. A kalauz elorekiabal a mozdonyvezetonek:
- miert alluuuunk?
- mozdonyt cserelüüünk!
- miééért?
- vodkáááéért!

rezsöatya 2015.03.08. 07:03:13

@Zoole[uk]: elkestel.... montroyal mar korabban megtette...!

Sebaj! Masodiknak lenni nem szegyen...!

SzZoole 2015.03.08. 07:04:44

Monty meg tegnap megtette de nőnap ma van:)

rezsöatya 2015.03.08. 07:07:16

@Zoole[uk]: ma volt az! 00:01-kor... :-P

NIKI LAURA 2015.03.08. 07:25:45

@Zoole[uk]: ez nem kommunista unnep,mint pl Nov 7?

adg 2015.03.08. 07:25:46

En meg jol el is felejtettem az egesz nonaposdit... Na majd jovore. Vegulis senki nem hianyolta szerencsere, meg hat csak 4 no van a csaladban. :D

Hey Puhacica Londonbol! Itt azt mondjak, hogy jo volt a film, fasza anyag kepileg is, meg mindenhogy, neked meg nem tetszett. Hogy van ez? Tessek feloldani az ellentmondast, plane, hogy nekem sem tetszett. :))

---------------
Az elsonel erdekes a racsodalkozas az elet apro csodaira, pl hogy a peron olyan magasan van, mint a busz ajtaja. Ez egyebkent egy hulye megoldas, nem lehet akarmilyen buszt beallitani arra a korre.
Amugy nem rosz bejevyzes, mas vilag, az biztos.

A ruszkik meg egy harmadik. A telepules nevezetessege, hogy megallt egyszer a car 200 eve pisalni, amikor ment valahova. Es erre tudnak epiteni. Ugyes! Roppant ugyes.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.08. 07:35:56

O, de jo kis posztot raktam ma ki. Bocs, hogy harmadik ajanlonak csak erre telt.
:-):-):-):-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.08. 07:36:28

Jajjaj.az h Jakartaban milyen a buszhelyzet, az meg veletlen sem en bloc Indonezia....

rezsöatya 2015.03.08. 07:40:43

@adg [Au, Darwin]: a busz elso kerekei legrugosak, mint a regi citroeneke. Amikor megall, "leereszkedik". Wheelchairrel, troley-val konnyeden be lehet gurulni...

rezsöatya 2015.03.08. 07:49:15

@adg [Au, Darwin]: ja, en masrol beszelek... sorry. De koran van es nem aludtam.... :-)

adg 2015.03.08. 08:04:44

@rezsöatya: igen, ezt tudom. De ezek mar ilyen uj hullamos huncutsagok. Regen ugye volt a lepcso, vagy a magasitott peron. :)
Plane, hogy ilyen alacsonypadlos jarmuvek se nagyon voltak meg.

Gyanitom, a jakartai buszok sem a legujabb modellek, mi lehet akkor meg a kis eldugott vilagvegi indonez kocerajokban. Szerintem meg csoros buszok karacsonyfanak oltoztetve, meg teherautok szekekkel. :D

adg 2015.03.08. 08:06:14

@rezsöatya: koran van meg aludni... :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.08. 08:07:05

Jo reggelt mindenkinek, boldog Nönapot minden kedves erintettnek.

Jok azok a jelek a buszon. Föleg a nem nezünk a szonya ala.
Hat ez kiraly.

Quercus a favágó 2015.03.08. 08:11:06

@rezsöatya:

"koran van es nem aludtam"

Éjjeli őr vagy?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.08. 08:13:18

@NIKI LAURA:

De, kommunista ünnep.

Hivatalos ünneppé a SZU tette. S onnan terjedt el a kommunista mozgalomban az egész világban.

Azóta elvesztette ezt az ideológiai jelentését, de ma is szinte csak volt-kommunista államokban ünnepnap. Van ahol nagyon nagy ünnep (pl, Oroszországban), s van, ahol csak egyesek ünneplik, pl. Csehországban a baloldal ünnpeli, a jobboldal nem.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.08. 08:39:49

@Zoole[uk]: @rezsöatya: koszonom ... Zoli az ezust is szepen csillog lenyeg eljenek a holgyek ...

most megyek aludni nagyot magyarbuliztunk ... eszem iszom dinom-danom tanc... jaj a labaim ..

tanato 2015.03.08. 09:01:12

@maxval bircaman szerkesztő: @tableno: Eredetileg nem,de mint a május 1-re rátenyereltek a szovjetek.

tanato 2015.03.08. 09:10:27

Ma meg már nemzetközivé lett mint a világ az egykori komm.nótában.Itthon minden munkahelyen felköszöntik a nőket,meg családon belül is.Én is megvettem már az ajándékokat a nődolgozóimnak meg a család nőtagjainak.

Ezúton is minden kedves posterinának és kommentelő hölgynek BOldog NŐnapot kívánok!

2015.03.08. 09:32:17

Menjek/Maradjak New York-i része tényleg nagyon jó volt, de a londoni kicsit kevésbé. Londonban sokkal szélesebb palettáról válogathatták volna össze az embereket. Ha máshol nem is, de ott biztos lett volna elég nagy merítési lehetőség.

Technikailag amúgy tetszett a film, jól volt összerakva. Az kifejezetten jól ki volt találva, hogy ne csapjon át propagandafilmmé. Nem éleződött ki arra, hogy otthon miért szar, és el kell jönni (bár szerintem így van, és én nem győzöm hangoztatni!!!). :)))

puhacica 2015.03.08. 09:39:36

@Zoole[uk]: neked pedig boldog nemzetkozi Zoltan napot!

@adg [Au, Darwin]: szerintem a kritikus es en nem ugyanazt a filmet neztuk. erdekes, valtozatos... olyan sablonos volt, alig vartam, hogy vege legyen. :(

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.08. 09:42:11

@tableno:

De, bizony az. A XX. század elejei szocialista munkámozgalom találta ki, s aztán a SZU terjesztette el.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.08. 09:42:19

@tanato:

Nem.

Egyébként május 1. is eredetileg kommunista ünnep. Csak mivel abból a korból még, amikor a későbbi kommunisták és szocdemek együtt voltak, így nem volt csak kommunista jellege.

Míg márciu 8. nemigen volt sosem szocdem ünnep.

Taxomükke (UK) 2015.03.08. 09:43:57

Isten éltesse a nőket!
Boldog névnapot a Zoliknak!
:)))))))))

Taxomükke (UK) 2015.03.08. 09:48:21

Amúgy szerintem borzasztóan szánalmas arra hivatkozva nem felköszönteni a nőket, hogy a kommunisták találták ki a nemzetközi nőnapot.
Mindenki hozhat véletlenül jó rendelkezést vagy törvényt, még a komcsik is, még - ad absurdum - a fidesz is.

2015.03.08. 09:49:02

Nonap: nem tudom hogy szocialista unnep-e, most visszagondoltam es nekem utoljara egy torok fiu adott viragot nonapra Londonban, neki egyebkent hatso szandekai voltak :) de tudott a nonaprol pedig soha nem elt szocialista orszagban szoval ebbol gondolom hogy nem szocialista unnep. UK-ben mindenesetre nem igazan elterjedt.

Kicsit unom mar hogy mindenki a Menjek/Maradjak filmrol beszel, en nem tudom megnezni mert minden Indavideo le van nalunk tiltva az erkolcstelen tartalom miatt :), illetve nem tudom mi miatt de a cenzura letiltotta oket. Van valahol valami szoveges osszefoglalo? Azt mar latom hogy szerepel benne egy lapdancer! Az amerikai reszt lattam, az viszonylag erdekes volt (kiveve hogy a nyafogos nevrokonom idegesitett benne, viszont a srac nagyon szimpi volt :))).

Indonez busz: ebben semmi egyedi vagy kulonleges nincs, kulon resz van a noknek hogy ne kelljen idegen ferfiakkal osszenyomodva utazniuk, ez vilagszerte elegge elterjedt megoldas, nyugati orszagokban nem alkalmazzak de egyszer mar komolyan felmerult Londonban is par evvel ezelott a javaslat hogy vezessenek be csak noknek fenntartott kocsit a metron.

pasztasuta 2015.03.08. 09:52:54

@puhacica: "sem képileg, sem tartalmilag nem válik unalmassá". Aha. Akkor a filmhez képest az én életemről lehetne egy wall street farkasa 2t csinálni.. :)))

fhdgy 2015.03.08. 10:09:12

@maxval bircaman szerkesztő: 1886 május 1. Chicagó, mond neked valamit? Vagy szerinted az már kommunizmus volt?

tanato 2015.03.08. 10:11:35

@maxval bircaman szerkesztő: Május 1. és március 8.-a is eredetileg munkásmozgalmi ünnep volt és nyugaton "találták föl".A kommunisták meg rátelepedtek,mint a munkásosztály egészére.Kisajátították.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.08. 10:11:51

@Mirjam2: A nyafogós névrokonodról jutott eszembe: írtam már, hogy a neved mit jelent albánul? Mir = jó, jól, jam = vagyok. Hogy is érezhetnéd magad Nőnapon? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.08. 10:16:48

@Dragonlady (Bp, Hun):
Nem tudom miért de neked elhiszem:))))))))))))))))))))))))

adg 2015.03.08. 10:26:14

@puhacica: Mar az elejen furcsan neztem, hogy varjak a buszt, meg ulnek rajta, meg hazamegy, meg kijon az ajton, meg ilyenek tortennek. Aztan ott akadtam ki, amikor mutogatta a csavo, hogy a konyhaban hogy dolgozik, a fonokasszonya meg meselte, hogy milyen jo, mert nem kell neki megmondani, hogy mennyit tegyen oda, hanem eltalalja csak ugy. Hat fantasztikus, mik vannak Londonban? Most mondd meg!
Aztan jott a gyerek a bringaval, es percekig magyarazta a semmit, es kikapcsoltam.

Quercus a favágó 2015.03.08. 10:31:57

Az 1889-es párizsi II. Internacionálén határoztak úgy, hogy a chicagói események kapcsán 1890 május 1-én a szakszervezetek, és egyéb munkásszervezetek mindenütt vonuljanak föl a 8 órás munkaidő bevezetése érdekében, illetve a nemzetközi szolidaritás kifejezéseként. Ez olyan jól sikerült, hogy 1891-ben május elsejét hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánították.

Egyébként május 1. keresztyén ünnep is. ezen a napon ünneplik Szent Józsefet, Jézus édesapját, aki a munkások védőszentje.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.08. 10:38:58

@Zoole[uk]:
Csúszik a nyúl a fagyon, Zoli napja ma vagyon.
Ahány göröngy van a fagyon annyi ménkű csapjon agyon.
Elmondtam a versemet nyald ki a s-----et.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.03.08. 10:44:03

@rezsöatya: Igen, ez a néhány órás lócsere jól hangzik. Lehet hogy a szomszéd szttyepén fogták be a lovakat és ahhoz kellett ennyi idő.
I. Sándor cárnak lenni pöpec kis állás.

qkuc 2015.03.08. 10:55:41

Ismerősömet idézve, a mai napot egy mondatban összefoglalva: boldog nőnapot a Zoltánoknak!

:D

Btw. uraim, köszönjük a köszöntést, ;).

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.08. 11:05:56

@Suvahe Sokarizsa:

Hatalomra kerülésének körülményei picit csúnyák: részt vett a saját apját meggyilkoló puccsban.

Persze nagy uralkodó volt aztán, ez tény.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.08. 11:05:56

@QUERCUS:

Pontosan. Ezértt mondtam: ez baloldali ünnep, nem csak kommunista. Amikor ünnep lett, még nem volt szocdem/komcsi elkülönölés, az későbbi fejlemény.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.03.08. 11:05:56

@adg [Au, Darwin]: "A telepules nevezetessege, hogy megallt egyszer a car 200 eve pisalni, amikor ment valahova. Es erre tudnak epiteni. Ugyes! Roppant ugyes."

Ugye, ugye! Ezt több magyar falu bevezethetné az idegenforgalom növelésére a közmunkaprogramban. Kellemesebb Kossuthnak lenni közgazdasági végzettséggel, mint ugyanezzel gereblyézni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.08. 11:06:09

@maxval bircaman szerkesztő:
Forras wikipedia ( tudom)
"A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

A nemzetközi nőnap létrehozói szerint az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.

Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin.

A nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével a nők emancipációjának kérdése is egyre inkább előtérbe került: 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség)[1] első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van. Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot, február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.

A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

§A nőnap Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.

A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál."

**mimi** 2015.03.08. 11:10:43

@Zoole[uk]:
Zolika Téged meg isten éltessen a névnapodon! :)

qkuc 2015.03.08. 11:28:33

@Mirjam2: Egyelőre csak a Ney Yorkost tudom prezentálni a juhtubuson keresztül: www.youtube.com/channel/UCl-M0rSntM-YIA-mfs-iq9w

Quercus a favágó 2015.03.08. 11:31:56

@Zoole[uk]:

"Azért találták fel, - emeljünk kalapot! -
Régi bölcs atyáink hajdan a névnapot:
Máskép a szeretet közülünk kihalna;
Máskép a halandó, nem lévén alkalma,
Sohasem óhajtná embertársa javát, -
És akkor az élet nem érne egy kovát."

Arany János

Boldog névnapot, Zolika!

qkuc 2015.03.08. 11:35:29

@qkuc: Ja látom írtad, hogy azt láttad.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.08. 12:12:32

akkor én is beállok a sorba és boldog nőnapot kívánok minden hölgy kommentelő társunknak

és boldog névnapot a Zoltánoknak

@Mirjam2: miért merült fel a javaslat Londonban?

a sok dementor miatt? (szeretném leszögezni, hogy nem én találtam ki ezt a szót, hanem az Emirates fedélzetén hallottam egy kedves honfitársunktól amikor szálltunk le a gépről Dubai-ban)

egy elkülönítés lenne az európai, és tágabb értelemben a nyugati "kultúra" szégyene és talán vége szerény véleményem szerint

Muscari 2015.03.08. 12:21:16

Kedves fiúk, köszönöm a jókívánságokat a többi nőtársam nevében is :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.08. 12:36:00

@DavidT: kretének mindenhol vannak, ahol tömeg van, a pesti vagy a londoni vagy akármelyik metróban is előfordulnak azok a perverzek, akik tapogatnak, simulnak, a farkukat dörzsölik másokhoz, beszólogatnak, stb. ez nem egy muszlim aberráció.
de egyébként nekem se tetszene, ha mondjuk egy indonéz turistablogon az lenne a szombati kisszínes, hogy a pesti villamosokon cigánybandák által betanított négy-ötéves kisgyerekek zsebelik ki a népet.
az se esik jól, amikor valami ismerős jön thaiföldre, és muszáj elmondani neki, hogy mi minden a tipikus átverések, amikkel a zöldfülűeket megtalálják.
de én ilyen kis érzékeny lélek vagyok, és közben még bele is gabalyodtam abba, hogy mit akartam mondani.
juteszembe, aki itt boldognőnapozik, az remélem, már megfőzött, elmosogatott mára.

@adg [Au, Darwin]: világvégi indonéz kisvárosokban nincs tömegközlekedés :-) vannak riksák, ilyen-olyan taxik, bemo néven futó guglin megcsodálható cuccok, millió variáció. városok között sok helyen privát autókba lehet beszállni fix árért, ezek működnek gyakorlatilag elég megbízható tömegközlekedésként.

adg 2015.03.08. 12:40:19

Kedves lanyok, ha mar elfelejtettem itthon a nonapot, (nem tehetek rola, nem szolt senki :D) legalabb nektek kuldok egy kis viragot:
kepkezelo.com/images/3el9z5zlpua9ypm8vpi.jpg

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.08. 12:41:17

@Dragonlady (Bp, Hun): persze hogy vannak kretének mindenhol

egyfelől tehát érteném a "szegregálást", másfelől, ez a szegregáció még intézményesíti is a kreténeket, hiszen az egyenlő a beismeréssel hogy nem tudnak mit kezdeni a problémával

és ezzel a szétválasztással soha a büdös életben nem jut el egy olyan szintre a társadalom, hogy ne kelljen szétválasztani (ami az ideális eset ... legalábbis európai szemszögből)

adg 2015.03.08. 12:53:18

@Dragonlady (Bp, Hun): Valami ilyesmi csodakra gondoltam: aphs.worldnomads.com/jambopablo/34820/1f_Yogyakarta_Public_Bus.jpg
De akkor lehet, hogy ezzel is tulbecsultem a tomegkozlekedest. :)

Meg kene mar nezni egyszer. Na majd ha a kolykok onellatokak lesznek, vagy eleg nagyok ilyen utakhoz. Meg 10-12 ev, es szabadulunk. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.08. 12:54:21

@DavidT: elvben értem, persze. akkor viszont az kellene, hogy ha pl egy buszon valaki elkezd kiabálni valakivel, aki beszólt neki vagy nyúlkál, vagy egyszerűen csak részeg és undorító, akkor a többiek ne kussolva nézzenek át az egész jeleneten, a vezetőt is beleértve, hanem verjék be az orrát az illetőnek, vagy legalább rugdossák le a buszról. amiket a témában olvas az ember mostanság, az viszont kb az ellenkezője ennek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.08. 12:56:53

@adg [Au, Darwin]: ja, Jogja mondjuk nem világvégi kisváros :-) ott pont van mindenféle, elég rendes új buszok is. de ez egyébként egy szép tipikus darab Indonéziában, sok helyen ilyesmik járnak városok között is.

P.Elliot 2015.03.08. 13:06:23

Boldog nevnapot a Zoliknak es koszonom a nonapi koszontest mindenkinek.
A ferjemmel egyebkent nonapon ismerkedtunk meg, o szokott ra figyelmezetni mert sosem emlekszem ra.
Mindjart felkeltem es kiviszem reggelizni valahova ha mar mindig ennyire az eszeben tartja!

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.08. 13:09:57

Én is csatlakozom: minden Zoltánnak boldog névnapot (különösképpen annak, akiről tudjuk, hogy Zoltán :)), és én is köszönöm a nőnapi jókívánságokat!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.08. 13:10:29

@DavidT:
"hiszen az egyenlő a beismeréssel hogy nem tudnak mit kezdeni a problémával"
az se sokkal jobb, mikor úgy csinálunk, mintha sehol se lenne az égvilágon semmi probléma. a minap szavazta le a parlament az istanbuli egyezmény ratifikálását.
www.hir24.hu/belfold/2015/03/03/nem-szavaztak-meg-a-nok-elleni-eroszak-visszaszoritasarol-szolo-egyezmenyt/
ebben a cikkben van egy szép kis összefoglaló parlamenti képviselők megnyilvánulásairól is, a vak komondoros esettől kezdve.
ezzel egyébként, még mielőtt valaki belémköt, egy szóval se mondom, hogy bárhol Ázsiában jobb a helyzet, sőt, de azért egy EU tagállamtól az ember hadd várjon már el európai normákat, vagy legalább valami őszinte igényt a fejlődésre és a dolgok jobbá tételére.

P.Elliot 2015.03.08. 13:17:54

@Dragonlady (Bp, Hun): Mint mar emlitettem volt egy indonez csalad baratunk, nagyon sok szep kepet mutattak a lakohelyukrol, kellemes, orokvidam emberek voltak, muszlimok, mikor nalunk kerdeztem a vacsoranal hogy mit isznak, a ferfi azt mondta hogy sort! Ugy tudtam hogy azok nem isznak alkoholt, neztem is egy nagyot de a ferfi nevetve mondta hogy o katolikus volt valaha, a felesege miatt/ gondolom ez lehetett a hazassagi kikotes/ tert at es o igenis iszik sort neha, mast nemigen, a feleseg nem ugy latszott hogy akadalyozta volna ezt a szokast nala.
Mar visszamentek Indoneziaba mert a ferfi azt mondta hogy otet a kormany kuldte ki tanulni az egyetemre, / valami specialis varosfejleszto vagy milyen dolgot es nem lenne tanacsos neki nem visszamenni, nem merne megkockaztatni pedig nagyon szerettek itt lenni. Rendes fizetest kaptak otthonrol plusz a ferfi mint vendegtanar tanitott is az egyetemen reszben, mar nem emlekszem hogy mit. Tanult es tanitott. A feleseg meg elment egy cukasz boltba kiszolgalni, angolul alig tudott de szerettek ott mint mondta. A fizetesere nem volt szukseg de azt mondta hogy otthon megbolondul egyedul lenni amig a ferje tanul es tanit, a ket gyerek egezz nap iskolaban,, szereti ha emberek vannak korulotte.

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.08. 13:22:39

@Zoole[uk]: Zolee bacsi! Iszok az egeszsegedre egy szilvoriumot. Isten eltessen neved napja alkalmabol.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.08. 13:22:53

@Dragonlady (Bp, Hun): "aki itt boldognőnapozik, az remélem, már megfőzött, elmosogatott mára.:
Jó meglátás, bár szerintem az itt kommentelő urak - kevés kivétellel - nem a koszos atlétában tv előtt tespedő, anyut a konyhába visszakergető kategóriából kerülnek ki :)
Mi mindig megosztozunk az ilyesmin, sőt ha szigorúan számon tartanánk, talán én maradnék alul valamicskével. De hálistennek nem tartjuk. :D igaz nem is lettem ma felköszöntve, de nem is hiányzik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.08. 13:25:41

@adg [Au, Darwin]:
Az élet akkor kezdődik mikor a gyerekek kirepültek és a kutya is megdöglött...
:))))))))))))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2015.03.08. 13:29:42

@Dragonlady (Bp, Hun):

Nem tudok főzni. Igaz nem is boldog nőnapoztam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.08. 13:29:54

@P.Elliot:
Indonéziában egyébként valóban nem házasodhatnak össze különböző vallású emberek.

@Réka ‎:
egyébként persze, én se így képzelem el az itt kommentelő pasikat. de sose lehet tudni. mondjuk aki olyan, arról meg pont lepattan bármi beszólás.
erről jut eszembe, " boldog nőnapot drágám! ma pihenj csak, nem kell megcsinálnod semmit. majd... majd megcsinálod holnap."

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Margaret_Hamilton.gif
ezt meg a programozó csajok brigádjának, meg mindenkinek, akit érdekel.
Margaret Hamilton főprogramozó, az Apollo 11 holdraszálló moduljának a kódjával. állítólag ő találta ki a "software engineer" szót. akkoriban nők voltak a programozók, mert ez afféle lepasszolnivaló, lenézett munka volt.

P.Elliot 2015.03.08. 13:37:28

@diggerdriver: Igen, egy kotetlen resze bizony annal kezdodik!
A gyerekem mar onallo de a nyakamon egy macska, / ketto, de csak egy ragaszkodik 10 korommel hozzam/ aki miatt nem kotetlen az elet mert ezek bele tudjak sulykolni az emberekbe a lelkiismeret furdalast, nem hagyjak igazan szabadnal lenni.
Amikor eloszor mentunk el kirandulni, utazni a gyerek nelkul akkor olyan kicsit ures, tetova volt az egesz, hianyzott a korunkbol. A masodiknal halvanyabban, utana meg mar nem is ereztuk, szabadok voltunk mint a madar. Vagyis a szolasmondasban sok igazsag van!
Majd meglatod ha a fiad eloszor jelenti ki hogy nem megy veletek hanem a baratnojevel inkabb!

P.Elliot 2015.03.08. 13:39:58

@QUERCUS: Itt nem is unnep a nonap! A teve bizonytalanul megemliti hogy nemzetkozi nonap van ma de nem erdekel senkit, nem terjedt el hogy mindenki unnepelje.

2015.03.08. 13:40:35

@snygg panda: "Technikailag amúgy tetszett a film, jól volt összerakva. Az kifejezetten jól ki volt találva, hogy ne csapjon át propagandafilmmé. Nem éleződött ki arra, hogy otthon miért szar, és el kell jönni (bár szerintem így van, és én nem győzöm hangoztatni!!!). :)))"

Ne tedd, mert ilyet itt nem szabad. Csak dicsérni szabad, ellenkező esetben hazaköpködsz. Bocsi. :(

Quercus a favágó 2015.03.08. 13:45:43

@P.Elliot:

Én alapból utálok minden "ünnepet". Soha nem tartom pl. a születés-, vagy névnapokat, a de karácsonykor, vagy húsvétkor is dolgozni szoktam, ha lehet.
Most meg külső körletes vagyok.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.08. 13:53:18

@Dragonlady (Bp, Hun): ebben (is) egyetértünk

szégyen hogy leszavazták meg hogy ilyeneket mondanak

de hát ki mondta hogy Európa vagyunk? ez itt Ázsia kérem szépen

P.Elliot 2015.03.08. 13:53:58

@QUERCUS: En meg szeretem az unnepeket, a felhajtast is , / de nem ugy hogy halalra dolgozzam magamat/, az hogy a hetkoznapokat megtorhetem.
A karacsony csillogasat, a husvet jacint illatat es a szines ebedloasztalt, a Haladas napi vidamsagot a z asztalnal, a szuletesnapos ettermi unnepleseket, szoval en szeretem az unnepeket!
Amit ki nem allhatok az a punkosd vasarnapja amit a ferjem mindig emleget hogy milyen jo hangulata van ezen a napon. Hogy ott a levegoben. Itt ezt nem unneplik, otthon mi sem unnepeltuk gyerekkoromban, nem tudom aterezni hogy mitol lenne kulonleges, de ugy tunik neki igen! Talan kene neki szervezni valamit, majd megkerdezem hogy akarja-e ezt a napot hogy csaladi unnepnek nyilvanitsuk, addig legalabbis amig el. Vagy utana is! Apa napja, emleknap, hangulat nap!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.08. 14:00:50

@DavidT: ja, Ázsiából is sikerül szépen beújítani mindent, ami szar, ami meg éppen jó, azt még véletlenül sem. de hát ki van meglepve.

SzZoole 2015.03.08. 14:00:54

Huhh,restellem magam amirt szet offoltam a mai posztot.
HA esedezem bocsanatodert ezert a tettemert.
Nem magyarazkodas kepp,de akkor ertem haza egy kozel 20 oras shift utan es elsore jo otletnek tunt,hogy koszonthetem a holgyeket.
A jo kivansagokat meg koszonom mindenkinek:)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.08. 14:02:07

@Dragonlady (Bp, Hun): hát nem tudom hogy ázsiában mi a jó, de amugy jaa

drnapene 2015.03.08. 14:06:10

Jelentem a férjem korán reggel virágért mennt, felköszöntötték a fiúk a család csajait, ebédet megfőzte, most Star Wars - A Jedi visszatér + a kedvenc csokim= boldog kis családom körében. Alles gut! ;-)

P.Elliot 2015.03.08. 14:10:31

Tenyleg, irjunk csak a posztrol. Ami az orosz falut illeti, jol tettek hogy kihasznaltak a car pihenojet, utanozni kell, otthon is!
A turista mindenre kaphato, minden okorsegre befizet ha az jol van talalva, elo a tortenelem konyvet es atkutatni hogy kit lehet elohuzni aki valami mozgast, penzt hoz a videkbe.
Ha nincs ilyen akkor nagy fozo fesztivalt csapni vagy orszagos disznotort tartani, meg a fustoles napjat ahol kostolo, vasarlas es kolbasz puha kenyerrel meg fott csulok,vagy a termenyek napjat ahol a turistara lehet sozni mindent, aki nem lesz becsapva mert jol erzi magat, feldobodik, teleeszi magat es visz haza. Az aznapi hangulatot mindenkeppen es az emleket hogy ide maskor is erdemes eljonni!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.08. 14:11:17

@DavidT: ain't gonna rise to the bait :-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.08. 14:15:05

@Dragonlady (Bp, Hun): :P

no bait here, no need to answer ... just wondered :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.08. 14:18:42

@DavidT: még fiatal vagy, még sokmindent láthatsz ;-)

2015.03.08. 14:22:49

@Philosoraptor:

Kíváncsi lennék hány kiköltözött mondaná, hogy a magyarországi állapotok hozzájárultak a döntéséhez. Hm... kb. úgy 100%? :)

Ez annyira evidens és magától értetődő, hogy nem is azt kérdezném, hogy volt-e valami, ami miatt eljöttél, hanem rögtön azt kérdezném, hogy mi volt az oka, hogy eljöttél. Az miért haza köpködés, ha leírja valaki a negatív véleményét Mo-ról, vagy konkrétan azt, hogy ő miért döntött a költözés mellett?

Muscari 2015.03.08. 14:23:28

@Zoole[uk]: és persze boldog névnapot kívánok neked, Montinak, meg a többi Zolinak is, akik rejtőzködnek :-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.08. 14:25:02

@Dragonlady (Bp, Hun): igazad legyen :)

de elsősorban egy lakatlan karib-tengeri szigetet szeretnék látni valami luxus villával ahova el/visszavonulhatok :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.08. 14:27:22

Minden Zoltán nevű hölgykommentelőnek kellemes ünnepeket kívánok! www.youtube.com/watch?v=g3dcg7Zc2-I

szöüke koula 2015.03.08. 14:27:22

@P.Elliot: "Ami az orosz falut illeti, jol tettek hogy kihasznaltak a car pihenojet, utanozni kell, otthon is!"

folyamatban van. cárunk már van hozzá.
felcsúton szerintem lesz rövidesen kultusz is, ha minden úgy folytatódik, mint eddig...

P.Elliot 2015.03.08. 14:29:25

@szöüke koula: Akkor mehettek arrafele kirandulni, csodalni! Sajnos!
Na mentem, unnepelni....

Muscari 2015.03.08. 14:30:43

@pasztasuta: jól nyomjátok, lányok :-))) Szerintem is uncsi volt, majdnem elaludtam rajta.

Ki ment vissza közülük, tudja valaki? Hol lehetett erről hallani?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.08. 14:35:25

@charlieharper: @Dragonlady (Bp, Hun):

"you might as well give it to a lady because they are more capable"

jajj, gyenge mentés ... a honatyáinktól származó idézetek csak egy fokkal enyhébbek

de hát mondom, Ázsia ez is, az is ... keleti nyitás, nesze nektek

2015.03.08. 14:35:31

@Muscari:

Arra én is kíváncsi lennék, hogy ki ment vissza? :)

2015.03.08. 14:38:16

@VPBA: Ez jo, nem tudtam, koszi! Megiscsak jobb mint a multkor emlegetett Dr. Lovasz Nemetorszagban :)

Taxomükke (UK) 2015.03.08. 14:42:20

@Dragonlady (Bp, Hun): Neked fozzon es mosogasson a sajat pasid!
:)
A remelkedesed erto fulekre talalt, en eljottem a zasszonnyal allatkertbe, most pedig beultunk ebedelni.
Ez igy jo?

2015.03.08. 14:49:41

@Réka ‎: Nekem is ez a megoldas a szimpatikus, es szerencsere nalunk is igy van itthon, a hazimunka nem 'noi munka' - engem nagyon irritalna ha valaki a 365-bol egy napon nagy kegyesen megcsinalna hogy aztan a tobbi 364 napon ram hagyja... Persze biztosan van akinek ez mukodik, nekem / nekunk nem mukodne.

2015.03.08. 15:21:17

@Réka ‎:

Kedves Réka! Nagyon szépek a fotóid! Megkérdezhetem milyen gépet használsz? :)))

pasztasuta 2015.03.08. 16:35:20

@Muscari: valahol mintha azt olvastam volna, hogy a kínai "orvos" hazament, de bevallom, annyira nem estem neki a témának, bőven elég volt a film..

2015.03.08. 16:41:59

@snygg panda:
"Kíváncsi lennék hány kiköltözött mondaná, hogy a magyarországi állapotok hozzájárultak a döntéséhez. Hm... kb. úgy 100%? :) "
Csak 99.99 %:) En kalandvagybol disszidaltam, semmi koze nem volt a magyarorszagi allapotokhoz, pedig akkor meg erosen dult az un. szocializmus.

SzZoole 2015.03.08. 16:52:14

@Taxomükke: es a nejed egyedül fog hazamenni?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.08. 16:55:44

@Taxomükke: hát azt vele kellene lecsekkolni. viszont mér gondoltam, hogy te nő vagy?!
az én pasim 11615 kilométerre van, ő kifejezetten jobban takarít és mosogat, mint én, a főzés szerintem döntetlen.

@pasztasuta: a végén mondta, hogy hazament, meg valamelyik másik pasi is.

@Mirjam2: persze, ez szerintem is így normális, csak hogy ha valaki ezen a napon ennyire "ünnepelni" akar, akkor pláne.

Taxomükke (UK) 2015.03.08. 16:56:11

@Zoole[uk]: Teeee! Neszójjábe, mert itt vagyunk a közeletekben!
:)))))))

Taxomükke (UK) 2015.03.08. 16:58:47

@Dragonlady (Bp, Hun): Miért? Ha nô volnék, talán nem lehetne feleségem?
Biztos azért gondoltad, mert ápoló voltam... vagy mert olyan megértô vagyok a nôkkel.
:))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.08. 16:59:02

@charlieharper: ez egy nagyon régi szöveg, szerintem simán lehet, hogy poénnak gondolták, csak rosszul jött ki.
egyébként ha jól emlékszem, Indiában a mosás, mármint akik másoknak pénzért mosnak, az kifejezetten férfimunka.
(tudom, megvan, másik országról volt szó.)

SzZoole 2015.03.08. 17:01:19

@Taxomükke: en meg a ti kozeletekben T5
En be megyek hozzatok kávézni,ti meg menyetek be hozzánk:)

Taxomükke (UK) 2015.03.08. 17:15:49

@Zoole[uk]: OK, de nalunk elmentek otthonrol.
:)))))

SzZoole 2015.03.08. 17:18:00

@Taxomükke: tudom.
A nejed visszament az állatkertbe,mert ott felejtette a majmot:)))

articsóka60 2015.03.08. 17:22:31

@Muscari: a számból vetted ki a szót. :-) Én is köszönöm mindannyiunk nevében a nőnapi köszöntést és boldog névnapot a Zoliknak, bármilyen nicknéven kommenteljenek is itt!
@P.Elliot: nálunk, a "rezedaszagú kisfalumban" , na jó városomban erre már rájöttek, pár éve már van Böllérfesztivál, meg Görhöny Fesztivál (ez a krumpli egyik álneve népiesen) mostmár egészen nemzetközi hepaj lett belőle. Itt is megállt egyszer a királynő, ezért van Royal Station fogadónk, de minden Sissyvel kapcsolatos dolgot elhappolt előlünk Gödöllő.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.08. 17:35:33

@tanato: ott csuszik el az emberekben, hogy azt hiszik, hogy a munkasmozgalom egyenlo az orosz kommunista munkasokkal.

pasztasuta 2015.03.08. 17:47:41

@Dragonlady (Bp, Hun): nahát, pedig esküszöm végignéztem, valszeg az agyam már nyomott egy shift+delete-t.

2015.03.08. 18:31:49

@rezsöatya:
Ejha, azt hittem űrhajót.

blackhairlady 2015.03.08. 18:32:29

@Dragonlady (Bp, Hun): Engem felkoszontott a ferjem, de a konyhaba nem engedem be munka celjabol:) Viszont isteni hagymas krumplissalatat, rantott csirkemellet, rantott halat es rantott sajtot foztem az "unnep" alkalmabol:DDD
Takaritani sem engedem. En meg oskovulet vagyok, es nalunk o szerel, en csinalom a "hazi munkat":))
De egyebkent mindenki csinalja megegyezes szerint, akkor nincs durcizas es felhantorgatas.

blackhairlady 2015.03.08. 18:34:53

@montroyal ( CAN qc): @Zoole[uk]: Boldog nevnapot nektek!
Es termeszetesen minden rejtozkodo Zoltannak:)

blackhairlady 2015.03.08. 18:35:59

@Taxomükke: Bevallom, en is nonek gondoltalak. De igy meg szimpatikusabbb vagy:)

blackhairlady 2015.03.08. 18:39:34

@blackhair-lady: Na, kicsit sokkk lett a "b" betu:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.08. 18:42:01

@P.Elliot:
Tudod én már túl vagyok rajta sok évvel, mikor a fiam hazahozta az első nőjét.
Másnap reggel megyek ki a konyhába, gyerek szintén jön, mondom "levarrtad?".
"Le"
"Jól van"
:)))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2015.03.08. 18:49:17

@Taxomükke: @blackhair-lady: @qkuc: @Muscari: @P.Elliot: @VPBA:

koszonom a nevnapi jokivansagokat ..

es a holgyeknek tovabbi jo nevnapozast ... es ma ne csinaljatok semmit csak lazuljatok unnepeljetek.. (marad még eleg nap az évbol )

tanato 2015.03.08. 18:55:57

@~~Babette~~: Igen,pedig a szovjet kommunisták csak kisajátították a nemzetközi munkásmozgalmat, így lejáratták az egészet,mert a világ meg a sztálinizmussal ,a diktatúrával azonosította a munkások jogos követeléseit és ünnepeit május 1, március 8./nők egyenjogúsítása,8 óra munka tisztességes bér stb./

tanato 2015.03.08. 19:00:31

@maxval bircaman szerkesztő: Nem,a szovjet sztalinista diktatúra telepedett rá a nőnapra és úgy általában a nemzetközi munkásmozgalomra,mintha az Lenin és Sztálin agyában született volna meg.Ezért később ezen ünnepket orosz ünnepekként azonosították sokfelé/PL.itthon is sokan/

qkuc 2015.03.08. 19:11:28

@Dragonlady (Bp, Hun): Ha már ..., :D. A "computer science" első éllovasa többek között szintén egy hölgy, Ada Lovelace volt: en.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace :)

tanato 2015.03.08. 19:16:42

@Mirjam2: Na arrafelé ugye a házimunkát nők végzik,csak nem a háziasszony hanem a külföldi maidek nagy általánosságban.Hogy UK-ban ez hogy van azt nem tudom milyen a megosztás, férj,feleség,au pair ,milyen százalékban viszik a háztartást,erről te tudsz nyilatkozni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.08. 19:26:28

@qkuc: köszi, ezek mindig érdekes történetek

montroyal ( CAN qc) 2015.03.08. 19:26:32

@diggerdriver: persze ha valakinek a lanyaval tortenne .. nem ugyanaz a reakcio ... ha a fiam minden not megdug a faluban arra buszke vagyok ... de ha a lanyomat mindenki ....

2015.03.08. 19:38:09

@snygg panda: Kérdezd meg birkaembert és Quercus bácsit. Ők majd megideologizálják a kérdésedet.

2015.03.08. 19:38:14

@tanato: Mi kb. felesben csinaljuk, nincs ilyen kulon hogy 'noi munka', nem csinaltam tobb millio emberre kiterjedo felmerest de azt hiszem ez elegge altalanos UK-ben, legalabbis azok kozott akiket mi ismerunk. Viszont jelenleg hetente egyszer egy csapat pakisztani pasi kitakaritja a lakast, ez nagyon jol jon mert nagyon keves szabadidonk van iden.

2015.03.08. 19:41:18

@Dragonlady (Bp, Hun): Penzert valoban ferfiak szoktak mosni Indiaban, ez gondolom egyreszt azert van mert a kezzel mosas nagy tetelben eleg nehez fizikai munka, masreszt hazakhoz kell jarniuk es lehet hogy ez annyira nem lenne megfelelo noknek.

tanato 2015.03.08. 19:41:31

@Mirjam2: Ez így demokratikus, a feles munka,persze országonként és háztartásonként nagyon különböző.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.08. 19:43:48

@montroyal ( CAN qc):
Lányom is van.
Rúgtam már ki udvarlót.
Ismerem minden oldalát a témának...

33621 2015.03.08. 20:35:31

Sok boldog nőnapot minden hölgynek! Sok boldog névnapot minden Zolinak! A nőnaphoz és a munkához hozzászólva, a nőnapi és esetleges vasárnapi munkavégzésről beszélve, a feleségemnek ha minden igaz, egy darabig ma van az utolsó vasárnap délutáni műszakja a kereskedelemben! Csak nehogy úgy járjunk mit a Horvátok hogy a korlátozás csak nyolc hónapig élt. Lehet náluk azért nem volt ennyi kiskapu a nyitva tartással kapcsolatban, és ezért nem tetszett a népnek, vagy a kereskedőknek. Állítólag nagyon visszaesett a forgalmuk és ezért változtatták meg a törvényt vissza állítva a vasárnapi nyitvatartásit.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.03.08. 20:49:06

Lehet mär OFF-olni? :-)
Igaz, ez inkäbb a tegnapihoz lenne jo.
www.fastcocreate.com/3028402/to-encourage-holiday-sex-that-results-in-babies-a-danish-campaign-offers-ovulation-discount#1
A 7es képröl Bircanak nem ér kommentelni! :-)
ON

Taxomükke (UK) 2015.03.08. 20:52:50

@blackhair-lady: @Dragonlady (Bp, Hun): @pasztasuta: @~~Babette~~: @Mirjam2: és többi hölgyek, lányok, asszonyok, akiket most nem győzök felsorolni: ha van kedvetek és időtök, olvassatok bele Taxomükkéné blogjába: elmentemszerencsetprobalniangliaba.blog.hu
A fiúknak sem tilos.

Határátkelő 2015.03.08. 21:58:05

@Taxomükke: Esetleg ide nem szeretne írni? Meg felvenném a szemlézhető blogok listájára is. :)

Határátkelő 2015.03.08. 22:05:54

Ha érdekel titeket, akkor egy kis vidámító videó vasárnap estére.

hataratkelo.blog.hu/2015/03/08/ime_a_het_videoja

Taxomükke (UK) 2015.03.08. 22:24:02

@Határátkelő: Nem hiszem, még szétszednék a kommentelők, én meg mit kezdjek egy darabokban lévő feleséggel?
Amúgy neked már elküldtem ugyanezt a linket legalább egy éve...

P.Elliot 2015.03.09. 00:03:30

@articsóka60: Na latod! A te rezedaszagu kis falucskadban tudtak hogy mi a teendo.
Nagyon furcsa a krumpli neve, sosem hallottam es sosem talaltam volna ki!
Sok szerencset nektek!

P.Elliot 2015.03.09. 00:08:22

@diggerdriver: Neked 2 fiad van? Azt hittem hogy egy felnott lanyod es egy kisfiad!
Hogy erzi magat a kisfiu odakinnt? Pont jokor kerult ki. Meg eleg kicsi volt hogy belesimuljon az orszagba, ott talaljon gyerekkori baratokat akik majd felnottkoraig elkiserik meg utana is.
O is ugy szereti, erti a gepeket mint az apukaja?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 08:16:46

@tanato:

Ez abszurd hozzáállás.

Bár a munkásmozgalom még Marx előtt elindult (pl. Angliában) és volt a munkásmozgalomnak mindigis egy nem-baloldali része (pl. német keresztényszocializmus), butaság lenne tagadni, hogy a XIX. sz. második felében a munkásmozgalom legnagyobb része marxista lett.

Az, hogy a szocialisták és a kommunisták aztán összevesztek és különváltak (már Marx után), nem jelenti az, hogy ezt a különválást a múltba is vissza kellene vezetni.

A közös örökség pedig ugyanúgy a szocialistáké, mint a kommunistáké. Sőt, még az anarchistáké is részben, bár ő már Marx idejében szembefordultak a többiekkel.

Szóval Lenin és Sztálin nem sajátított ki semmit. Nem lehet azt kisajátítani, ami eleve az övéké.

puhacica 2015.03.09. 08:42:56

@pasztasuta: hat kb errol van szo. :D

@adg [Au, Darwin]: az eleje az egy atlagosan elinditott doku, szereplok bemutatasa kulonbozo szituaciokban. csak az a bibi, hogy vegig ilyen tul atlagos maradt.

@Muscari: a stablista utan van egy-egy mini skype interju a szereplokkel, ott meselnek a hogyantovabbrol.
jo tanacs! soha ne alljatok fel azonnal az utolso kocka utan, mert a stablista csodakat kepes rejtegetni! :)

fhdgy 2015.03.09. 09:52:53

@maxval bircaman szerkesztő: "Egyébként május 1. is eredetileg kommunista ünnep." mit lehet ezen újra és újra elolvasni? A chicágói munkások "eredetileg" nem hiszem, hogy kommunisták voltak. Vagy neked már mindenki kommunista, aki emberi életet akar élni és küzd is érte? Mivel a kommunista ma szitokszó is, ez azt jelentené, hogy nem is ember, aki nem csak robotolni akar, hanem élni is? Ha ez igaz lenne, akkor a határátkelők is "mocsko kommunisták", mert élni is akarnak, nem csak "beszélő szerszámok" akarnak lenni? Nem hiszem, nem hiszem és újra csak nem hiszem!!!

DieNanny CH 2015.03.09. 18:25:04

@puhacica:

"jo tanacs! soha ne alljatok fel azonnal az utolso kocka utan, mert a stablista csodakat kepes rejtegetni! :)"

Na, pont ezért, mióta az eszemet tudom, moziba mindig a sor közepére veszek jegyet! Hogy mikor már mindenkinek mehetnékje van, nekem ne kelljen felállnom, hanem az utolsó pillanatig ülve maradhassak. Úgy 6-7 éve Ausztriában a barátnőmmel néztük meg a 7 szamuráj, vagy melyik filmet (Tom Cruise), ott csak kb 10-en voltunk a nézőtéren, de a gépész szólt már ránk, jó lenne, ha mennénk, mert lekési a buszát... :-D

blackhairlady 2015.03.09. 18:38:38

@puhacica: En 2 hete szombaton neztem meg a Kingsmant. Es persze felalltam amikor elinudlt a szereplo felsorolas. Es a lepcsorol neztem meg (sokakkal egyutt) a film utolso par percet:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 18:47:23

@P.Elliot:
Igen van egy felnőtt fiam is.
A kisebbik mivel 6évesen került ki akcentus nélkül beszéli a magyart és az angolt is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása