oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 07. 06:49,  Bezzeg az írek 221 komment

2015. március 07. 06:49 Határátkelő

Bezzeg az írek

Az ír kormány úgy döntött, megpróbálja hazahívni a határátkelőit, de nem csak a szavak és a Túró Rudi szintjén, hanem konkrét programot kidolgozva. Az elképzelést már be is mutatta a kormány. Szerintetek a magyar kormánynak mit kellene tennie?

egyesult_allamok_new_york_little_ireland.jpgNew Yorkban hagyományosan nagy az ír közösség. Hazacsábíthatók?

A 2000-es évek elején komoly erőre kapott ír gazdaságot a 2008-as válság roppantotta meg, aminek egyenes következményeként az azt megelőző években lassan hazaszállingózó határátkelők ismét nekivágtak. Olyannyira, hogy 2010 óta 160 ezer 24 év alatti ír fiatal vándorolt el.

Az ír kormány most úgy érezte, itt az ideje hazacsábítani a külföldre költözötteket, ám Dublinban azt is gondolták, nem csak szövegelnének, hanem tennének is azért, hogy a diaszpórában élők és a jól képzett fiatalok hazatérjenek.

Global Irish

Az új program része egy tanácsadó oldal (a Global Irish), valamint egy olyan médiaalap, amely a külföldön élők bemutatását segítené a sajtóban. Szó van arról is, hogy adókedvezményeket adnának a hazatérőknek, és az is benne van a pakliban, hogy szavazati jogot kapnának a külföldön élők is (közülük ugye sokan második generációsok).

Az írek a nagypolitika szintjén is léptek, például tavaly létrehozták a diaszpórával foglalkozó miniszter posztját. Ennek vezetője, Jimmy Deenihan szerint körülbelül egymillió aktív munkakorú ír él külföldön, azaz a lakosság több mint egyötöde vándorolt ki.

Az Írország és diaszpórája közötti kapcsolatot „a bizalomra, megbecsülésre és kölcsönösségre” kell építeni – fogalmaz a dokumentum, amely egyúttal meghatározza azokat a kulcsfontosságú pontokat is, melyekkel a kormány össze kívánja kötni az ír határátkelőket, elismeri, mekkora értéket jelentenek Írország számára és támogatja azokat, akik külföldön segítségre szorulnak. Hasonló kezdeményezés egyébként volt már 2002-ben is.

Pusztító hatás

A program bemutatóján Enda Kenny miniszterelnök azt mondta, a kormány diaszpóra-politikájának egyik központi eleme a határátkelők hazatérésének bátorítása.

„Az emigráció pusztító hatással van a gazdaságunkra, hiszen tehetséget és energiát veszítünk. Szükségünk van itthon ezekre az emberekre, és szeretettel várjuk őket” – jelentette ki a Taoiseach, hozzátéve, hogy reményei szerint 2016-ban már többen térnek haza, mint amennyien elmennek (ilyenre egyébként az elmúlt hét évben nem volt példa).

Az ír kormány egyébként nem csak a hazatérést próbálja meg ösztönözni, hanem (figyelembe véve a realitásokat) megpróbálja összekapcsolni a különböző országokban szétszóródott ír közösségeket is. Ennek érdekében olyan sport, kulturális, irodalmi és nyelvi eseményeket rendeznek majd, melyek segítik a kapcsolattartást.

Emellett a gazdasági életben is próbálnak kapcsolatokat építeni az ír szakemberek és vállalatok között. Hogy ez ne csak duma maradjon, novemberben immár negyedik alkalommal rendezik majd meg Global Irish Economic Forum nevű gazdasági tanácskozást.

Ehhez valami hasonlót szerveznek a nem gazdasági területen dolgozó ír határátkelőknek és közösségi vezetőknek is. Júniusban tartják meg az első átfogó civil konferenciát (a program nevével fémjelzett Global Irish Civic Forum lesz ez), ahová bárki elmehet, és elmondhatja véleményét a határátkelésről és a kihívásokról.

Támogatások és kérdések

A kormány már eddig sem tétlenkedett, a külföldön élőkkel foglalkozó 470 szervezetet összesen 126 millió euróval támogatta az elmúlt 10 évben, ők összesen 30 országgal tartják a kapcsolatot.

A program részeként összesen 11,6 millió eurót különítenek el csak idén, ehhez jöhet még egymillió euró, mellyel a diaszpórával kapcsolatot felvevő településeket segítenék – írja az Irish Times.

Kérdéseim is akadnak, méghozzá a következők: szerintetek mit kellene tennie a magyar kormánynak, hogy valahogyan összekapcsolja a határátkelőket, mire lenne szükség ahhoz, hogy ti visszatérjetek Magyarországra, illetve (és ez már a harmadik kérdés), mit tehetne egy olyan civil kezdeményezés, mint a Határátkelő, hogy összekapcsolja a külföldön élő magyarokat?

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr177245225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.07. 20:24:25

@P.Elliot: amig fel nem no egy uj vezeto generacio akik atveszik a mar jol kidolgozott, jol mukodo szerepet, egyszer mar

fel fog noni egy masik generecio!! ... a mostaniak, gyerekei, vejei baratok gyerekei .. Nem lesz maskepp ! mint ahogy a mostaniak is valahol politikai v gazdasagi elodok leszarmazottjai ...

elszamoltatas soha nem lesz, ez abszolut be van biztositva, védve ... ha lenne valami , par hazat kocsit tudnanak elvenni az sok sok milliard biztonsagba lesz soha vissza nem szall Mo-ra

de ha barki jonne utanuk , olyan szart venne at ,hogy nem tudna mit kezdeni vele , nem tudna a semmibol jobbletet varazsolni .. tehat maradna csak a megszoritasok aremelesek szegenyseg elegedetlenseg .. es akkor meg a FIDESZt is visszasirnak ..

vagyis a lopasokkal azt is biztositjak hogy nelkuluk egy mas kormany legyen igazan szarba ..

nincs mas alternativa beallni a sorba mint annak idejen a partba .. vagy HA

GERI87 2015.03.07. 20:32:59

@mojyo:

"de ez a jelenseg azert a szerencsesebb idokre is jellemzo volt."

Persze, de ahhoz képest már jelentéktelenebb.

"Raadasul ha az oseiktol ezt tanultak, hogy ez a megoldas, akkor szerintem nem sokat tud ez ellen tenni egyik kormany sem. "

Az ír gazdaság 20 év óta inkább nő mint csökken..
A 70-es évek óta nő a népesség, a bevándorlás jelentős, visszavándorlás is van, és a nyugati országok közül itt az egyik legjelentősebb a természetes népességnövekedés, a népesség 21%-a 14 éven aluli (nálunk 14%)stb.
Ez inkább biztató.

qkuc 2015.03.07. 20:41:45

@polkupyörä: :( olyan messze vagyunk ettől ...

P.Elliot 2015.03.07. 20:56:27

@montroyal ( CAN qc): Ez olyan dolog mintha azt mondanak hogy egy csalad haztartasa osszeomlott, tele vannak adossaggal, rendbe kell hozni mert csusznak lefele. Be kell osztani ami van, visszavagni dolgokat amig rendbe nem jon vagy kulon jovedelemre szert tesznek, de majd eljon az ido de addig szigoruan tartani kell a csaladnak magat a koltsegveteshez, tilos hozzanyulni, ellopni belole, masra hasznalni fel. Az allamhaztartas ugyanezen az alapon mukodik. Bevetel, beosztas! Ha megis kolcson is kell, azt is torleszteni, uj utakat keresni osszefogassal hogy minel elobb lemenjen az adossag es utana jobb lesz az elet, lehet felfejlodni.
Egyszeruen nem igaz hogy az orszag ;lakosaibol nem lehet talalni olyan tisztakezu, vezetoket, nem mindenki gazember, akikre nem lehet rabizni ezt a feladatot de kulfoldi jol megfizetett szakertokkel akik kidolgozzak hogy hogy es megszuntetik a husos fazek letet, a zsebeket is levarrjak. Es kikepeznek egy uj magyarokbol allo jovendo, szinten tisztakezu bandat akiknek celjuk hogy fenttartsak a helyzetet, az allampolgarokkal nem lesz baj mert mindenki orulni fog ha jobban mennek a dolgok, ebben biztos vagyok.
Nem igaz hogy nem lehet megcsinalni!

Lovely jubbly 2015.03.07. 21:05:40

Pont most jutottunk a férjemmel arra az elhatározásra, hogy visszaköltözünk Írországba, ha minden jól alakul, akkor talán nyáron már ott leszün! Remélem találunk munkát, fogalmam sincs a mmunkalehetőségekről egyelőre... Főleg hogy rural Ireland a cél :-) 2006-ban amikor még ott éltem, minden szép és jó volt, pont a válság előtt jöttünk át a UK-be. (A kommenteket még nem olvastam.)

Taxomükke (UK) 2015.03.07. 21:10:02

@Shanarey(England) ISTP: " Volt egyszer egy mondás:- Reszkess a Görögöktől, ha olajággal közelednek."
Ajándékkal közelednek, nem olajággal: "Timeo danaos et dona ferentes", mint az köztudomású.
Max mindjárt igazolja.
;)

Taxomükke (UK) 2015.03.07. 21:15:27

@Taxomükke: Ja, az kimaradt: nem "reszkess", hanem "félek" a görögöktől.
Minden más stimmel.
:)

Shanarey 2015.03.07. 21:17:47

@Taxomükke:

Több helyen olvastam, és mindig másképp, nekem épp ez tetszett

Max, nem teszi, mert ő ignorálja a kérdéseimet.
Mivel a válasz kényelmetlen, hazudni nem akar így ignorál.

:-))

2015.03.07. 21:19:50

@maxval bircaman szerkesztő: Ugye azt te sem gondolod komolyan, hogy Mo. nem tudna másokkal versenyezni pl. a gépjárműgyártásban? Vagy a turizmusban? Vagy IT-ben? És még lehetne sorolni nagyon sok mindent. Van egy országunk, aminek jók az adottságai, és van biztosan egy csomó okos magyar is, aki tudná, hogy mit kellene kezdeni, merre kellene elindulni. Mert ez az egy helyben toporgás azt fogja eredményezni, hogy még többen fognak elhúzni, aztán szépen összedől az egész, mint egy kártyavár. És akkor majd a sok szektás birka meg politikus megtapsolhatja magát.

Köcsög EU, 2004 előtt is szabotálták már, hogy a magyarok nehogy jól éljenek, mert akkor aztán eljönne az apokalipszis. Csak megelőztelek, mert tudom, hogy ez a standard válasz. Csak arról elfelejtkezel, hogy az eu-t az emberek szavazták meg, és 1989 és 2004 között eltelt pár év. Amit lehetett volna arra is használni, hogy megerősítsék a magyar kkv-t, meg a meghalt ipart újraélesszék, és akkor lehet, hogy nem kellett volna annyi multit Mo.-ra engedni. Kétségkívül sok adót fizetnek be, de vitatható, hogy hány vállalkozást tesznek tönkre az üzletpolitikájukkal.

2015.03.07. 21:27:38

@geegee: Mondhattam volna azt is, mindegy. Minap olvastam, hogy Svédországnak 0,3 % a költségvetési hiánya. Most erre egy magyar mit tud mondani? :) Max. tátogni tud.

2015.03.07. 21:32:31

@P.Elliot: Nyilván. A mostani politikusok nem hagynák ám annyiban, hogy bárki is kitúrja őket. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.07. 21:32:48

@Taxomükke:

Valami trojai falovas a tortenet,
ott mondja a ......(nemtommostki), h felek a gorogoktol, megha ajandekkal jonnek is.

2015.03.07. 21:34:49

@maxval bircaman szerkesztő: Viszont fejlődik a gazdaságuk. És nemcsak papíron (mint Mo.-nak), hanem ténylegesen. Ha esetleg még nem is élnek jobban, de bízhatnak a jövőben. Mo.-n nincsen értelme bízni a jövőben, mert nincsen jövőd...

P.Elliot 2015.03.07. 21:36:14

@Philosoraptor: Arra valo egy oket elsopro nepharag!

2015.03.07. 21:36:20

@GERI87: Hat egyreszt nem neveznem jelentektelennek, masreszt nekem nem kell magyaraznod, hogy Irorszag jobban teljesit, en nem vagyok ir, nem engem kell visszacsabitani, de amugy tokre hiszek neked :D Csakhat erted, ha egyszer az ir problemamegoldas inkabb az, hogy inkabb hataratkelnek a jobb lehetosegekert, akkor ez nem fog azert megvaltozni szerintem, azert, mert a kormany kedvezo lepeseket tesz. Lehet, hogy most majd nehanyan hazaternek, majd megint jon egy valsag es megint lelepnek, ez mar csak ilyen, masoknak az insegben az jutott, hogy osszeszoritott fogakkal turtek es maradnak inkabb, nekik viszont megadatott a lehetoseg, hogy mobilisak legyenek es ez szerintem nem annyira valtoztathato. Szerintem. Ahogyan a magyarokon se a kormany fog segiteni, vagy legalabbis nem attol kellene varni.

LyukasBogrács 2015.03.07. 21:38:20

”szerintetek mit kellene tennie a magyar kormánynak, hogy ti visszatérjetek Magyarországra,”

Azonnal le kell mondania, de elotte vissza kell allitania az Alkotmanybirosag jogkoret, visszafizetni az elzabralt nyugvagyont, megszuntetni a kulonadokat, utdijat, tranzakcios illeteket...

2015.03.07. 21:40:08

@tsabus [UK]: Ezt elképzeltem, és jót is röhögtem rajta. :D

2015.03.07. 21:44:12

@Cascabel: Ühüm. És tudjuk ennek az okát is. Pablo Escobar önzetlenül cselekedett, és nem azért, hogy az emberek "szeressék". :)))

Taxomükke (UK) 2015.03.07. 21:45:28

@Shanarey(England) ISTP: @~~Babette~~: Vergilius: Aeneis.
Biztosan lehet más változatokat olvasni, de ez a helyes (szó szerinti) fordítás.
Laokoon mondta a mű szerint Trója falai előtt.
Az olajág a béke jele, nem ajándék.

2015.03.07. 21:50:16

@P.Elliot: Ahhoz a társadalom tagjainak nem szektákba kellene tömörülni, hanem rájönni, hogy széthúzással nem érthető el semmi tartós változás, és nem fog eljönni egy jobb ország.

P.Elliot 2015.03.07. 21:57:39

@Philosoraptor: De nem fog, ugye? Akkor mi lesz megis a jovo?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.07. 22:14:04

@polkupyörä: Na kérem, itt ez volt a kulcsmondat, be is lehet zárni az egész blogot...

Plusz százezer.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.07. 22:16:59

@montroyal ( CAN qc): Így van, ez is igaz.Ezért mondjuk mi, határátkeltek, hogy nincs jövő odahaza...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.03.07. 22:18:00

@svájci sapka (ch): + nem tudom häny ezer! :-)
@Philosoraptor: Szerinted mäshol nem azok nyernek, akik a "legjobban" hazudnak? :-))) Amugy egyetértek.
@macamuca [IHUN]: Férjem szerint el kéne törölni a jövedelemadot, és följebb (B+ hovä? kérdeztem) kéne vinni az ÁFÁ-t. Az alapvetö (föleg az egészséges) élelmiszereknél meg lejebb. Kezdetnek az orvosoknak normälis bérezést, hogy ne legyenek "räkényszerülve" a hälapénzre. És igy toväbb, hogy beinduljon a fogyasztäs. Kolléganömmel pär napja megoldottuk az egészségügyet is. :-) Az ö megoldäsa brutäl drasztikus lett volna, én enyhitettem rajta, és igy összehoztuk a végsö megoldäst. Kb fél ora utän közöltük, hogy akkor ezt is megoldottuk, mi legyen a következö? :-))) Ha ilyen egyszerü lenne...
Az a baj, hogy a "megoldäs" -minél inkäbb halasztodik- annäl inkäbb olyan drasztikusnak kéne lennie, hogy azt semmilyen formäban nem lehetne az emberek torkän "lenyomni"... :-(
@VPBA:
:-))))))
@DavidT: Én csak attol félek(nék), hogy ök is függnének idövel... mert azért az szerintem egy hiu rozsaszin länyregényäbränd, hogy a politikusok, a politika bärmitöl is független (lenne)...$@tsabus [UK]: "...egy néhány tonnás bombát telepítenének a parlamentbe és ünnepélyes keretek között, a képviselők/közjogi méltóságok 100%-os részvétele mellett detonálnák." - A kolléganömnek is (többek között) kb ez volt az ötlete. :-)))
@~~Babette~~: :-)))))
@P.Elliot: Itt van egy hasonlo müsor az egyik adon. (Raus aus den Schulden) Csak tudod, ez nehéz folyamat. Mert ehhez aztän tényleg le kell csupaszitani a seggedet...és ez az, amit az emberek nem akarnak, és a végsökig elmennek, hogy ne kelljen beismerni a hülyeségüket. :-(
Mi probältunk csalädon belül, és nem ment. Addig OK, amig tolom a lét haza, de még véletlenül se kérdezzem meg, hogy miért, és hogy hogyan is lehetne jobbä tenni. Kicsiben kb ugyanaz megy, mint nagyban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.07. 22:18:18

@diggerdriver:
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.03.07. 22:19:01

@Cascabel: " A polgárháború csak 1 évig tartott".

A párom jót röhögött ezen.

Becopizom a Wikipédiát magyarul:

"Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
Az IRA (1922-1969) szervezetet az Egyesült Királyságban illegális terrorszervezetként tartották számon[3] Írországban ezzel szemben legális szervezetként tekintettek rájuk.[4] Az Amerikai Egyesült Államokban sem tartották terrorszervezetnek az IRA-t.

Az IRA (Irish Republican Army) az Ír függetlenségi háborúban (1919-1921) harcolt. Az Ideiglenes Ír Köztársasági Hadsereg (Provisional Irish Republican Army) az Ír Köztársasági Hadsereg (1922-1969) folytatásának tartja magát, nevében a provisional szó ideiglenest jelent, utalva arra, hogy addig marad fenn a szervezet, míg a „két Írország” nem egyesül az általuk elképzelt formában.

2005. július 28-án az IRA vezetőtanácsa (nemzetközi meglepetésre) bejelentette, hogy felhagy fegyveres akcióival, feloszlatja katonai szárnyát és ezentúl „kizárólag békés módszerekkel, tisztán politikai úton és demokratikus programok révén akar küzdeni politikai célkitűzéseik megvalósításáért.”[5]"

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.07. 22:24:59

@P.Elliot: Hát pedig látod, lassan idestova 30 éve nem sikerült találni senkit.Én sem értem, de úgy látszik ez van.Én arra gondolok, hogy ha valaki az elején "tisztakezű" is, mire felemelkedik középszintre már vagy belefásul, vagy a többiek elkorrumpálják, megfenyegetik, megzsarolják, hogy ne legyen rájuk nézve veszélyes.Esetleg csak szimplán elteszik láb alól.Mint a mostani moszkvai eset.Vagy valami ilyesmi.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.07. 22:26:51

@P.Elliot: Nem igaz hogy nem lehet megcsinalni!

nem lehet... de en kicsi vagyok, de akik a nagyok azok tesznek rola hogy ne lehessen .. es naluk lesz a penz es a hatalom ... jo az elkepzelesed hasonlatod .. de ott a hires magyar mentalitas .. a csalad peldanak ?lesznek akik nem birjak ,vagy akarjak a kozos aldozatot( 25+ éve arrol papolnak , majd jobb lesz x ev mulva )
pl a nemzeti adossag 2-3x szerese amit mar kiloptak potlhatatlan visszafordthatatlan ..

es kik lesznek a jovo generacio kepzett szakemberei ... mint Rachelka es a ferje , Rogan Lazar gyerekek ...es a mas husosfazekhoz kozeliek gyermekei mert ok mennek a draga legjobb egyetemekre es nekik lesz lehetoseguk vegzettseguk csaladi ,barati tehetseguk alapjan a legjobb helyekre bekerulni .. a komcsik is azert tudtak ilyen jol atmenteni a hatalmukat mert ugye ok voltak az egyetemeken ok voltak a kepzettek stb
ha olyan forradalom lenne mint Romaniaban es felhuznanak parat a lampavasakra akkor se tudnak a kart visszaforditani, amit csinaltak ,visszaszerezni a bebetonozott, ellopott ertekeket es az o soraibol barataikbol ,csaladjaikbol, kerulnenek ki a jovo emberei... ugye mindig kiderul ,hogy a veresszaju antikomcsik csaladjaban buzlik valami ... ugyanugy az mszp-fideszes gazemberek magjai is menthetetlenul el vannak vetve tobb generacioval elore ...

na ebbe semmi jogom, erdekem belefolyni ,kritizalni ,velemenyt nyilvanitani .... nem is tudom miert foglalkozok ezzel ...

inkabb lazulunk ma este

www.facebook.com/photo.php?fbid=10200197217250276&set=gm.1546532858941681&type=1&theater

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.07. 22:28:32

@Lovely jubbly: Haha, ez aranyos, de szerintem nem pont rátok gondolt az ír kormány.. :-)))))))))

Természetesen ha született ír állampolgár vagy, akkor mindent visszavonok, de aki így ír magyarul... :-)))

Nehogy megharagudj, csak vicc vót... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.07. 22:31:57

@Philosoraptor: Na ezt nem tudtam.De a határátkelési politikájuk az rettenetes.Bár inkább a túl jóhiszemű, naiv lenne a jó kifejezés...
Valaki fel kéne rázza őket egy kicsikét.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.07. 22:39:30

@Saman: "2005. július 28-án az IRA vezetőtanácsa (nemzetközi meglepetésre) bejelentette, hogy felhagy fegyveres akcióival, feloszlatja katonai szárnyát és ezentúl „kizárólag békés módszerekkel, tisztán politikai úton és demokratikus programok révén akar küzdeni politikai célkitűzéseik megvalósításáért.”[5]"

Szerintem az is a háttérben állhatott, hogy a Videotonnál befejezték a Super Color televíziók gyártását...
:-)))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2015.03.07. 22:55:05

Na és hogy hová is kellene telepíteni azt a sok léhűtő harácsoló majmot a parlamentből?

Ide:

444.hu/2015/03/07/szo-bennszakad-hang-fennakad-akadalymentesitett-jurtatabort-adtak-at-cserkeszolon/

GERI87 2015.03.07. 23:00:05

@mojyo:

Nekem is mindegy. Csak felvázoltam hogy a lehetőségeik jobbak az anyaországnak mint nálunk. Van mit felmutatniuk, mert az utóbbi 20 év sikeres volt, nálunk meg nem.

"egyreszt nem neveznem jelentektelennek"

Persze az igaz, hogy egy írnek a kiterjedt diaszpóra és a nyelv miatt sokkal könnyebb eleve is dobbantani...
Azért nem mindegy hogy a lakosság 1-2%-a lép le, ideiglenesen vagy tartósan, vagy 20-25%-a mint régen:)

GERI87 2015.03.07. 23:00:05

@Philosoraptor:

Persze, MO-ág az olcsó munkaerővel tudna versenyezni, de nem a nyugattal, hanem a környező országokkal. Viszont ha így folytatjuk, hozzájuk képest is tovább nő a szakadék...
Amúgy meg igaza van Bircanak, aki elmegy azt nem hatja meg hogy van X új gépsori összeszerelő állás, X adókedvezmény, meg uniós pénzből felújított történelmi negyed...
A potenciális visszatelepülőknek is az kell mint egy cégnek, hosszú távú tervezési lehetőség, kölcsönös bizalom, stabilitás stb.
A jelenlegi garnitúra akármit is mond: hiteltelen.

2015.03.07. 23:01:43

@Saman:
Osszetevesztessz fogalmakat, kevered a polgarhaborut a fuggetlensegi haboruval. Az elso (Irish Civil War) 1922 juniusatol 1923 majusaig tartott, amikor irek harcoltak egymas ellen. Te 40 evig tarto polgarhaborut emlitettel, erre valasztoltam azt, hogy az csak 1 evig tartott. Az IRA a brit megszallas ellen harcolt, ami inkabb a fuggetlensegi haboru fogalmaba tartozik, nem pedig a polgarhaborueba.

Éirinn go Brách! :)))))

M. Péter 2015.03.07. 23:06:53

@Saman: "Írországban ezzel szemben legális szervezetként tekintettek rájuk.[4] " A hivatkozásban meg az van, hogy "McDowell insists IRA will remain illegal".

montroyal ( CAN qc) 2015.03.08. 00:01:48

Boldog Nonapot kivanok minden holgy ismerosomnek ... es akiket nem ismerek azoknak is.. egesz evben ..:-)

www.youtube.com/watch?v=aMPHO-jyNmU&fb_action_ids=817637338317929&fb_action_types=og.shares

2015.03.08. 00:14:51

@P.Elliot: Mi lenne? Egyre rosszabb lesz a helyzet. Ezt elsősorban majd azok fogják megérezni, akik dolgoznak. Aztán amikor már nem lesz annyi dolgozó, hogy eltartsa ezt az állami vízfejet és a felosztó-kirovó rendszert, akkor már azok is érezni fogják, akik nyugdíjra és segélyre jogosultak. Merthogy valószínűleg egyik sem lesz, vagy csak annyi, hogy vehetsz belőle kötelet és kereshetsz egy szimpatikus diófát. Azt mondja itt mindenki, hogy nagyon jó dolog, hogy a magyarok kimennek dolgozni és világot látni, de abba nem gondolnak bele, hogy az a sok lóvé, amit leszívott volna tőlük az állam adóban, hiányozni fog x éven belül a költségvetésből. És akkor majd jönnek az újabb adók, hogy a felszínen tartsák a jelenlegi rendszert. És természetesen az adózó meg a vállalkozások fogják állni a számlát. Azt nem tudom, hogy az egészségügy előbb omlik-e össze, mint amit felvázoltam, de valószínűleg előbb-utóbb az is be fog majd következni. Nagyon egyszerű a helyzet, sok idős orvosnak nem lesz utánpótlása, ha majd meghalnak. Mert akinek van egy kis esze, az nyelvet tanul, és elmegy egy olyan országba, ahol nemcsak hogy jobban fizetik, de a munkakörülmények is sokkal emberibbek, mint itthon. Az ápolónővéreknél pedig ugyanez a helyzet. Ők is a tartópillérei az egészségügynek, nélkülük nem működne semmi sem. És valószínűleg azok fognak csak maradni, akiknek nincsen lehetőségük kimenni. De ők sem élnek örökké, és nem terhelhetőek a végtelenségig. Anyám csak 47 éves, de már majdnem lehúzott 30 évet az eü.-ben, és már most el van használva. Valamikor neki is el kellene menni nyugdíjba, és nagyon kétséges, hogy lesz-e utánpótlás. A fiatalok nem olyan hülyék, mint amilyennek sokan beállítják. Látják, hogy nincsen értelme kitanulni eü.-s szakmát itthon. Annyi pénzt megtudnak keresni máshol is, és nem kell embereket kimosdatni a saját ürülékükből.

Arra leszek kíváncsi, hogy lesz-e egyáltalán állami ellátás mondjuk 15 év múlva, vagy csak azok fognak ellátásban részesülni, akik pénzesek (magánkórházak).

montroyal ( CAN qc) 2015.03.08. 00:15:28

@Zoole[uk]: na arra is iszunk .. boldog nevnapot Zoliknak !!!

2015.03.08. 00:16:57

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ha ez így van, akkor más (akár környező) országok miért is tartanak előrébb, mint mi?

2015.03.08. 00:18:36

@geegee: Az más kérdés, hogy tönkreteszik az országukat.

SzZoole 2015.03.08. 00:22:51

@montroyal ( CAN qc): igyál helyetem is:)))
En meg dolgozok:(

2015.03.08. 00:24:23

@GERI87: Miért az olcsó munkaerővel kell versenyeznünk? Kína nem mutatja meg, hogy mi az ára annak a fajta gazdasági iránynak? Miért nem adjuk el az eszünket, mint az észtek például? Jah, hiányzik hozzá a színvonalas oktatás, meg az akarat. Meg kell nézni Dél-Koreát, hogy honnan indultak és hova jutottak pár évtized alatt. Elképesztő. Oktatás és szélessávú internet.

Mo. számára is lehetett volna lehetőséget csinálni, ha van akarat a politikusok és a társadalom részéről is. De már késő. Jó pár generáció kell ahhoz, hogy beérjen egy jó oktatási reform. Abban meg eddig nem volt köszönet, bármit is barkácsoltak rajta.

2015.03.08. 00:25:52

@Shanarey(England) ISTP: Kommunisták, mégis mit vársz? :)))

polkupyörä 2015.03.08. 00:59:11

@GERI87 tökéletesen egyetértek.
Amit megtanul az ember egy többé-kevésbé tisztességesen működő liberális demokráciában éléstől, hogy ad1: semmi nincs ingyen viszont a kemény munka kifizetődő; ad2: mindent előre meg kell tervezni a nyaralástól a nyugdíjig, viszont utána egészen simán mennek a dolgok.
Hogy a bánatba bírja ezek után az ember elviselni, hogy abba is beleszól a vezetés, hogy mikor végzem a heti bevásárlást nem beszélve az összes egyenlőtlenségről (közbeszerzés, anyámkínja).
Még valami: nem az a baj, hogy félmillió magyar dolgozik külföldön, hanem hogy sokan közülünk hosszú évek óta, nem egy-két éves a rotálódás. Pl. nekem egyelőre nincs családom, akármikor összepakolok és bye bye London, de ha lenne, akkor kétszer is meggondolnám, milyen oktatási rendszert választok stb. Nem tudom, képesek vagyunk-e (igen, én is, ti is) változtatni a rendszeren mielőtt végleg kintragadunk. Erre szerintem már rég nem elég elmenni szavazni négyévente viszont ki akarja aktivistáskodással tölteni az életét, amikor annyi sokkal értelmesebb dolgot lehet csinálni.

P.Elliot 2015.03.08. 01:42:03

@Philosoraptor: Hidegrazo amit leirtal es nem hiszem hogy rosszul latnad!
De mi lesz a jovo? Kihalnak a nyugdijasok, ehenhalnak a mar segelyt sem kapo emberek, a java elhuz valamerre, maradnak akiknek jobban megy, es ennyi az egesz? Vagy jonnek lepusztult orszagokbol akiknek meg ez is jovo, ott elni?
Elkepzelni sem tudom a jovot!

adg 2015.03.08. 01:50:19

@tanato: komoly csusztatas, hogy a legtobben igy jonnek, a kommentek eleje meg egy kabare. Letelepedesi kotveny 3 millioert??? Baromsag. Mendemonrak, marhasagok es legendak. Blikk szinvonal.

Az a baj, hogy van egy csomo ugynokseg, akik diakvizumokra vannak szakosodva, es jutalekot kapnak az iskolaktol. Igy aztan egy csomo mindenkinek telebeszelik a fejet hulyesegekkel, beallitva a diakvizumot, mint egy jo es egyszeru modjat a letelepedesnek.
De a diakvizum diakoknak valo, es nagyon nagy szivas lehet belole, ha valaki letelepedni akar vele.

Ezert is irtam a multkor egy kis kiegeszitest az itt megjelent irashoz, ami szinten diakvizumon keresztuli kijutast mutatta be.

Csaladdal meg egyenesen ongyilkossag, ha nincs tobb tiz millio forint a zzebben. Normalis munkat nem kapsz diakkent, es semmire sem vagy jogosult. Raadasul amig diak vagy, az esetleges szakmai gyakorlatiod is elolvad, mert az ugy van meghatarozva, hogy az utobbi y evben x evet dolgoztal a szakmadban full time. Diakkent meg csak fel idot dolgozhatsz.
A cikkben emlitett fizetes epp tobb a minimalbernel, kb meki meg arufeltolto szint. Sydneyben semmire sem eleg.

Nagyon veszelyes a diakvizum, ha maradni akarsz. Mi sosem vagtunk volna bele. Vagy rendes vizum, vagy usa.

blackhairlady 2015.03.08. 02:19:37

@Naschkatze (Mostindien / CH): Egys szar nap utan felviditottal:)) Eszmeletlen jo kepek, es a cimek is nagyon talaloak:DDD

Shanarey 2015.03.08. 02:46:02

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Az 5. 6. és a 9. kép ha nem is pontosan így de nálam is játszott, mindkét gyerek okán.
:-)
Erről, sokat tudnék mesélni, de ez nem az az oldal.
Ahol pedig lehetne, na olyan helyre nem megyek.
:-)

rezsöatya 2015.03.08. 04:46:53

@Shanarey(England) ISTP: nyugodtan meselj... figyelmeeen hallgatjuk e hajnali oran... :-)
TE IS OFFOLHATSZ!!! :-)))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.08. 08:12:56

@Philosoraptor:

E versenyzés alapja az alacsonyabb bérek. Ezt akarod?

Ez az a modell, mely nem jött be.

Váltani kellene. De nem lehet a nyugat miatt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.08. 08:13:04

@Philosoraptor:

Ezt mondták évekig Szlovéniáról is. Mára kiderült: nem igaz.

Ha annyira jó lenne Észtországban, miért sokkal nagyobb az elvándorlás, mint Mo-ról?

Quercus a favágó 2015.03.08. 08:25:15

@maxval bircaman szerkesztő:

Az EU bedobta a gumicsontot a periféria országainak: ki hány százalékban tudja megelőzni a másikat, különböző mutatókban. Így legalább nem foglalkoznak azzal az emberek, hogy közben a centrumországokhoz képest tovább nőtt a szakadék.
Észtország nem a centrumországokat érte utol, hanem a cseheket, a szlovéneket, meg bennünket. És itt meg is fog állni.
Az EU szerkezete, működési mechanizmusa a rossz. És ez így is marad, mert a centrumnak ez az érdeke.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.08. 08:44:10

@QUERCUS:

Igen, én is így látom.

S tegyük hozzá: Észtország eleve a leggazdagabb volt a SZU-n belül is már.

Szóval akik szerint Észtország a helyes példa, majd akkor szóljanak, ha megközeleti Észtország a finn szintet ezzel a módszerrel.

Quercus a favágó 2015.03.08. 08:49:36

@P.Elliot:

Amit itt "összefoglalt" neked a liberális mag, az jó esetben is az okozat. Az okokról meg nem beszélnek. Egyrészt azért, mert arról fogalmuk nincs, másrészt azért, mert ha van, akkor meg a magyarázat nem kedvükre való.

tanato 2015.03.08. 08:57:54

@adg [Au, Darwin]: Köszi az infót.Sajnos így terjednek a hamis hírek.Aztán meg bedőlnek neki,mint itt NOrbinak anno.

2015.03.08. 09:15:37

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ennél azért többről van szó. :)

2015.03.08. 09:18:38

@P.Elliot: Valahogy úgy. Vagy valami hasonló fog lejátszódni. Banánköztársaság is lehet akár az ország, ki tudja. Nem tudom, hogy akik pl. bevándorolnak a harmadik világból, azok letelepednek-e, vagy csak ugródeszkának használják Mo.-t.

2015.03.08. 09:21:04

@maxval bircaman szerkesztő: Most mondom, hogy kivel akarunk versenyezni. Ha nem tudunk eladni semmit a világpiacon, mert nem termelünk, akkor marad az olcsó munkaerő. Pont arról beszéltem, hogy nem ezzel kellett volna versenyezni, mert vannak nagyobb halak is nálunk ilyen tekintetben.

2015.03.08. 09:21:49

@maxval bircaman szerkesztő: Nem tudom. Esetleg azért, mert a magyar nehezebb vándorol el, mint az észt?

2015.03.08. 09:30:47

@QUERCUS: Azért, mert végtelenül egybites gondolkodás, hogy mindenről a köcsögeu meg a zsidók tehetnek. Természetesen a magyarok sohasem tehetnek semmiről, mindig egyszerűbb másokat hibáztatni a saját elrontott dolgainkért. A magyar társadalom elhitte, hogy 89 után majd más lesz, és nem tette lapátra az összes akkori politikust. Ez egy nagy hiba volt, aminek most már lehet látni az eredményét. 2004-ben léptünk be az eu-ba, gondolom, már előtte is a nyugat ármánykodásai miatt nem tudtunk egyről a kettőre lépni..

De ha ti ilyen nagy szakértők vagytok birkaemberrel együtt, akkor leírhatnátok, hogy szerintetek mit kellett volna tenni, hogy jussunk valahova. Mert az valahogy mindig lemarad. :(

Fajankó 2015.03.08. 09:42:14

Kedves HA!

Tegnap volt egy link egy határátkelős filmről, most meg nem találom.
Tudnál segíteni?

Határátkelő 2015.03.08. 09:44:55

@Fajankó: Melyikre gondolsz? A Menjek / Maradjak: London-ra?

Quercus a favágó 2015.03.08. 10:04:41

@maxval bircaman szerkesztő:

Mondjuk a finnek nem a legjobb példa. A finn gazdaság mai napig jelentősen függ Oroszországtól. Ha az oroszok fölszisszennek, a finnek jajgatnak. Persze az is igaz, hogy a finn "gazdasági csoda" jelentős mértékben a Szovjetunióhoz/Oroszországhoz fűződő "különleges viszonyra épült.
Na meg az északi országok közül a finnek azok, akik elkövették az a hibát, hogy bevezették az eurót. Igaz a skandinávok a mai napig a balti államokhoz sorolják Finnországot.
Ami a balti államokat illeti, érthető a nagyfokú orosz ellenesség. Az persze egy más kérdés, rosszul gondolják, hogy majd az EU, meg az USA "megvédi" őket Oroszországtól. Egy lófaszt mama. Ahhoz ők nagyon kicsik. Ha a geopolitikai érdekek úgy kívánják, simán be fogják őket áldozni. Mint 1940-ben.

kopaszállat 2015.03.08. 11:05:56

Ahhoz, hogy igazán szeretettel várjunk vissza Benneteket, először használjatok ékezetes, magyar billentyűzetet.

adg 2015.03.08. 11:22:55

@kopaszállat: Oke, legyen ez a jel. Majd ha ekezetes billentyut hasznalunk, azt jeleti, hogy szeretnenk, hogy kopasz allatok szeretettel varjanak bennunket. Igy jo?
Amugy csodalom, hogy ezen mulik a szereteted, eleg megalapozottnak tunik.

Addig is olvasd el a kommenteket, es szamold meg, hanyan is akarnak hazamenni jelen korulmenyek mellett.

Beszelj audi80 haveroddal is, jol kijonnetek egymassal.

Szia

Herr Géza 2015.03.08. 11:32:53

@kopaszállat: Köszi barátom a hasznos tanácsaidat. Tudod mit kicsifiú: Te engem ne várjál vissza se szívesen, se sehogy.. Ha vissza akarnék menni, akkor meg pont nem fog érdekelni, hogy mit szólsz hozzá.
Kösz, Te Nagy Magyar Hazaffy és Nyelvtanár.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.08. 12:17:55

muhaha, majd ekezeteket fogok keresgelni a telefonomon.

P.Elliot 2015.03.08. 12:21:52

@kopaszállat: Nem hiszem hogy a szeretedre tartanank igenyt ha az ekezet a kikotes!

M. Péter 2015.03.08. 13:27:25

@Dragonlady (Bp, Hun): Telefonon, legalábbis androidos telefonon, pont egyszerűbb magyarul ékezetes betűkkel írni, mint számítógépen nem magyar nyelvű billentyűzettel.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.08. 13:36:54

@M. Péter: nekem thai laptop billentyűzetem van, de én akár full kínaival is tudok magyarul gépelni magyar billentyűzetkiosztással, semmi gond. a telefonon (androidos, de persze angolul fut) viszont az alap kiosztáson nincsenek ott az ékezetes betűk, csak akkor, ha átkapcsolom a szimbólumos oldalra. se a telefonomat, se a laptopomat nem vagyok hajlandó magyarra átállítani (mármint a windowst, vagy a menüt), mert nem tudom elviselni, ahogyan csikorognak magyarul nekem ezek a tech szavak. így szoktam már meg. lehet, hogy angol telefonra is lehet magyar kiosztást tenni, ahogy a laptopra sikerült, de nem érdekel, a telefon csak kutyafuttában kommunikálásra van, nem regényt írni. akinek nem tetszik, hogy nincs ékezet, ugorjon.

M. Péter 2015.03.08. 14:23:14

@Dragonlady (Bp, Hun): Simán lehet több billentyűzet között váltani.

polkupyörä 2015.03.08. 14:27:22

@Philosoraptor: naná, hogy a szembenézés lenne az első (és legfontosabb) lépés a társadalom önismerete felé, de amikor a különböző oldalakra felsorakozott emberek abban sem képesek egyetérteni, hogy milyen színű a narancs (szigorúan a gyümölcs) akkor ez azért elég reménytelen.
Nekem az a kérdésem, hogy személy szerint én mit tudok változtatni, és nem sokra jutottam. Pláne partvonalon túlról.
Pedig nem ártana végre kitalálni, mitől magyar a magyar (rém különlegesnek hisszük magunkat, holott kívülről nézve pont nem azok az erényeink - szalámi, paprika, Nobel díjasok...- mint amit folyton lobogtatnánk), mitől lehet vonzó Magyarországon élni bárkinek, akinek úri kedve ezt diktálja, és aki szeretné a saját tehetségét/kultúráját hozzáadni az országéhoz.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.03.08. 14:55:52

@Cascabel: Én nem ragaszkodom a polgárháború titulushoz. Legyen úgy ahogy a történészek állítják és 21-ben polgárháború volt az azóta eltelt időszakban pedig függetlenségi harc megy.

Az én hozzáadásom annyi volt a történethez, hogy a 1984-es tűzszünet előtti időszakot beutaltam a "veszett fejsze nyele" kategóriába. Nem örülnek annak az általam 40 évnek titulált, valójában az első világháborúig visszanyúló időszaknak. Gyakorlatilag a II. világháború után ugye kiépül 10-20 év alatt a jóléti társadalom /magas minimálbérre és magas foglalkoztatottságra épülő/ rendszere. De náluk nem.

Azért nem mert ölik egymást. egy JOBBIk MIÉP szerű ideológus érdekcsoport meghatározza azt a 40 évet és ez az ami 84 után megfordul. Leszállnak arról a döglött hintalóról, hogy na akkor mi lösz az anyafölddel. Konstatálják, hogy már minden család tele van menekülő emigránsokkal, szétszakadt családokkal. Elegük lett a káosz generálásból.

A 84 utáni EU pénzekre masszívan támaszkodó folyamat a leglátványosabb gazdasági társadalmi integrációs sikereket tudja felmutatni!

Azt már kifejtettem korábban, hogy mitől "tudás társadalom" irányú az ő modernizációs pályájuk. És mitől jó tükör nekünk.

A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe pontosan tudta, hogy a betonba öntött pénzeknek nincsen vagy alig van gazdasági felzárkózás hozadéka. Könnyű pénz volt nekik a KÖZGÉP / Stabag bendőiben eltüntteni a magyar modernizációt.

Ennek ugye most láttuk a médiabirodalaom összeomlása című fejezetét, amikor Simicska úr kifejtette, hogy esetleg ő lesz az első "baszk típusú terrorizmus" áldozat, ha azok, akiknek a fogantatásánál női kromoszómák bevonódása nem feltételezhető, esetleg annyira haragszank rá, mint ő rájuk.

Muscari 2015.03.08. 16:27:18

@M. Péter: igy van. En most a nagy szamitogeprol vagyok (mi igy hivjuk az asztali gepet) A telefonomon viszont fent van a Swift key, ami magyarul is tok jol "tud", nem nehez vele irni.

Igy hat a telefonrol ekezettel kommentelek, a rendes szamitogeprol meg igy.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.08. 16:39:03

@M. Péter: túl macerás, nem érdekel, hogy a telefonomon megszakértsem a témát. anélkül is utálatos dolog pötyögni rajta. a laptopról meg leszedtem a többféle billentyűzetkiosztást, mert idegesített, hogy automatikusan váltogatja magát.

Muscari 2015.03.08. 16:44:13

@Dragonlady (Bp, Hun): a swiftkey azert jo, mert egyszerre tudod hasznalni a nyelveket, nem kell valtogatni. En mar nagyon megkedveltem,

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.08. 17:54:43

@kopaszállat: es masodszor?

Amugy a magyar helyesiras szabalyai szerint a benneteket kis bè.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.08. 17:57:12

@M. Péter: hat te, a telefonom WP, a ta let android, de mindketton magyar billent uzet van, de ez csak az y es a z helyet hatarozza meg, az ekezeteket hosszas gombnyomassal lehet elovarazsolni.

Akinek nem tetszik az ekezetnelkuliseg, nem olvassa:-)

blackhairlady 2015.03.08. 18:45:19

@Muscari: Es nem kevered ossze a betuket? Marmint emlekszel pontosan, hogy hova nyuljal amikor ekezetes betut akarsz? es utana konnyen visszavaltasz az angol billentyuzetre? En azert nem hasznalom a magyart, mert sokkal tobbet hibazok gepelesnel, vagy figeylem a billentyuzetet, es haromszor annyi idobe kerul megirni.
Vagy egyszeruen csak lusta vagyok:)

GERI87 2015.03.08. 19:26:24

@Philosoraptor:

Hát meg is válaszoltad magadnak:)
Senki nem akarta hogy másképp legyen.

@polkupyörä:

"viszont ki akarja aktivistáskodással tölteni az életét, amikor annyi sokkal értelmesebb dolgot lehet csinálni. "

Ez így van.
Amúgy sem jó mindenki politikusnak, hiába látja jól a helyzetet...

Először el kell jönnie egy mélypontnak ami után már nem akarnak az emberek "kikerülő manővert" és rászánják magukat arra hogy ne magukra gondoljanak hanem a jövőre.
Akkor fognak az ilyen politikára egyáltalán figyelni, addig veszett fejsze nyele...

@maxval bircaman szerkesztő:

"Ez az a modell, mely nem jött be.
Váltani kellene. De nem lehet a nyugat miatt. "

És mire kéne váltani?
SEMMI nincs itt amit tudás és szakértelem HELYETT "pénzre, jólétre" lehetne váltani mint az oroszoknál az energiahódozók...

Észtország (meg a 3 visegrádi ország és a további 2 balti állam) megelőzött már minket és ők alacsonyabb szintről jöttek.
Szlovénia meg mindig is jobb volt.

2015.03.08. 19:31:48

@polkupyörä: Sokat tudnának segíteni magukon az emberek, ha rájönnének, hogy bizonyos szintű összefogás nélkül semmi sem fog változni. De ehelyett inkább acsarkodnak, a magyar politikusok meg jót röhögnek a sok hülyén. :)

2015.03.08. 19:33:30

@GERI87: Nem "baj", ennek is lesz majd következménye...

GERI87 2015.03.08. 20:00:40

@maxval bircaman szerkesztő:

"Szóval akik szerint Észtország a helyes példa, majd akkor szóljanak, ha megközeleti Észtország a finn szintet ezzel a módszerrel. "

És szerinted a finnek mivel érték el a jelenlegi szintjüket?
Nem a "különutaskodással".
Egy a XIX.sz-ban még elmaradott, nem túl jó adottságokkal rendelkező északi országból a jó oktatási rendszer, a változó feltételekhez való állandó és gyors alkalmazkodás, a folyamatosan intenzív külkereskedelem, a helyi adottságokból kiinduló szakosodás csinált fejlett, tudásalapú gazdaságot, amit évtizedeken átívelően végigvittek.
Észtország inkább e felé tart mint MO-ág.

nemor 2015.03.09. 10:56:27

@P.Elliot: Itt van leírva (vérfagyasztóan): Spiró György: Feleségverseny.

Mr Long 2015.03.09. 13:05:01

@adg [Au, Darwin]: Ahhoz kepest, hogy kiiratkoztal eleg nagy "gravitacioval" birsz a nem kiiratkozottak szamara :DDDDD

adg 2015.03.09. 13:13:51

@Mr Long (UK): Teged sem var vissza szeretettel a kopasz allat, nincsenek ekezeteid.
En azota is ezen pityergek, hogy ilyen kopasz allatok nem szeretnek... :(( hupp-hupp

Meg polo sem szeret. Szar az elet. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása