oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 02. 06:41,  Nehogy rossz irányba változzatok 743 komment

2015. március 02. 06:41 Határátkelő

Nehogy rossz irányba változzatok

A mai poszt azért elgondolkoztató, mert felhívja a figyelmet arra, mennyire félrevezethet minket az, ha egy-két esetből általánosítunk. Ezért arra kérlek titeket, ti se általánosítsatok Luna írása nyomán, ugyanakkor (bár a poszt nagy részével a magam részéről nem értek egyet) vannak benne megfontolandó részek is.

buzafold.jpg

„Én itthon élek, Magyarország egyik városában és egy apró történetet szeretnék megosztani veletek.

Akármilyen posztot olvasok olyantól, aki külföldre költözött, szinte mindenki elmondja, hogy mennyivel másabb a közhangulat, az emberek mentalitása, az életminőség, mint itthon. Másabb, értsd: jobb, barátságosabb, tisztább, emberibb... és még sorolhatnám.

Az ember, ha ilyet hall csak ámul és bámul, hogy nahát, a magyar vajon tényleg ennyire depressziós-mogorva nép lenne? Én nem érzem magam annak. Persze vannak kisebb-nagyobb gondjaink néha, de hát kinek nincsenek?

Kevés kis fizetésünkből tudunk félretenni nyaralásra pénzt, van egy autónk, eljárunk néha-néha színházba-moziba, és a családi ünnepek alkalmával van úgy, hogy házhoz rendeljük az ünnepi ebédet.

Nem vagyunk gazdagok, csupán ezekre a dolgokra spórolunk, amin lehet. Nagy társasági életünk nincs, de eddig sem volt. Egy-két baráttal találkozunk, de mindenki a saját életét éli, kevesebb idő jut találkákra, kisgyerekkel, várandósan, esküvő előtt, válás után.

Nem érzem magam boldogtalannak

Itt van a családom, akiket imádok, és akikkel mindig számíthatunk egymásra. Nem érzem, hogy bármiben is hiányt szenvednék: persze, néha jó lenne csak egy picit többet keresni, csak egy picit közelebb lenni a tengerhez, egy kicsit körülnézni másfelé hogyan élnek. Jobb lenne nagyobb közbiztonság, jobb iskola, ha majd nagyobb lesz a kicsi, jobb egészségügyi ellátás.

Na de rátérek a mondandóm lényegére, mert a bevezetésből talán ennyi elég volt.

Szóval, ha azt hallom, hogy valahol az embert ennyi pozitív benyomás éri, akkor az őt is jó irányban fogja megváltoztatni. Nos, nekem egy olyan közeli ismerősöm (a barát szó talán nem állja meg a helyét) van, aki Angliában éli az életét, és akivel tartom a kapcsolatot.

Na, vele pont ellenkezőleg történt.

Egyszerű családból ment ki, inkább még a nehezebb körülmények közt élők közé soroltam volna. A nyári nagy kaland volt, egy hétvége a Balcsin, egy jó kis mozi vagy az egy év alatt összespórolt Horvátországi hosszú hétvége, társasúttal.

Örült az apróságoknak, pár kedves szónak, szülinapkor egy képeslapnak egy doboz csokival. Aztán kiment Angliába. Ismerős magyar családhoz, szállás tele hűtővel, kölcsönkocsi, állás, - és nem mosogatás vagy takarítás - minden készen várta. Ő persze erre már másként emlékszik, azt állítja, milyen keservesen járta be ő a létra minden egyes fokát, mire végre elért oda, ahol most tart.

Hát, most éppen ott tart, hogy minden jövedelem nélkül éldegél a kiemelkedően jól kereső, szintén magyar férje mellett, aki a segítő család barátja. Félreértés ne essék, ezzel nincs semmi baj. Szeretik egymást, szépen nevelgeti otthon a kislányaikat és rendben tartja a házat.

„Nem nyaralás, csak egy rövid pihenés a tengeren”

Az a lány, aki egykor vígan nyalta a fagyit a Balaton partján, most azt írja, „Megyünk a Maldívra, mert szükségem van egy kis pihenésre”; „Meggyőztem, hogy menjünk Olaszba, mert nekem hiányzik a hó. Amúgy is mindig ki akartam próbálni, milyen síelni”; „Jaj, a férjem jachtján voltunk, hát de mit csináljak egy hétig egy hajón, hát baromi uncsi volt”; „A férjem családjával kell Új-Zélandra mennem gondold el, semmi kedvem hozzá”; „Á, az nem nyaralás lesz, csak egy rövid pihenés a tengeren”…és akkor talán itt be is fejezném…

Mielőtt azt a választ kapnám, hogy irigy vagyok, nem, egyáltalán nem. Én is voltam olyan szerencsés, hogy utazgattam, és fogok is még, ha a kisfiunk egy kicsit nagyobb lesz. Nem vágyom, és soha nem is vágytam nagy gazdagságra. Én is megtaláltam a páromat, akivel boldogan nevelgetjük a világ legcsodálatosabb kisfiúját.

Na, de az a stílus, amiben képes megnyilatkozni, az azért tényleg bicskanyitogató. Panaszkodik, hogy neki már nincsenek meg az itthoni barátai, mert mind irigyek, mert azt hiszik, jól megy neki, pedig hát ő megmondja őszintén, nincs ám kolbászból a kerítés, és én nem is sejtem, ő mennyit nélkülözik. De Angliában mindenki mosolyog és kedves és... és… és…. Miközben otthon minden és mindenki sz*r. Mindezt az új, négy szobás lakás nappalijából, teljesen őszintén, a Skype kamerájába.

Nyolc év alatt sikerült szereznie egy csomó magyar barátot, magyar fodrászt, magyar éttermet, magyar ételeket áruló boltot, magyar játszóházat a lányoknak és magyar fogorvost… az egész olyan, mintha nem is ott élne, hanem egy darabka Magyarországon, Angliában. Persze, gondolom, mindenki próbálja felidézni az otthon ízeit, próbál az anyanyelvén társalogni, ha van kivel, hogy legalább az ne hiányozzon.

De ő olyan magas lóról beszél a puszta ténytől, hogy külföldön él, hogy az már sértő. Pedig szerintem ez önmagában még nem érdem, csak egy döntés. Hogy jó vagy rossz, azt az idő majd igazolja mindenkinek, aki ezt az utat választotta.

Megfekszi a gyomromat

Ezzel persze nem panaszfalat szeretnék nyitni, nem akarok senkit megsérteni. Csak arra szeretném felhívni – ezen személyes tapasztalat és több poszt olvasása után - a figyelmet, hogy csupán az, hogy valaki kivándorolt, nem ad okot arra, hogy lenézze az itt maradtakat, hogy azt mondja itt MINDENKI mogorva, rosszindulatú, depressziós és ideges, hogy irigységről meg magyar mentalitásról beszéljen.

Persze, vannak szebb helyek, kedvesebb emberek, finomabb ételek, jobb fizetés. Nem vagyok vak, tudom, hogy mennek itthon a dolgok. De ez a fajta utálat, - nem is utálat, de egy ide illő szó sem jut eszembe - már nekem is megfekszi a gyomromat.

Persze feltételezem, vagyis remélem, nem ez a nagy átlag és nem ez alapján kívánok véleményt alkotni a külföldi magyarokról. Nem általánosítok, csupán annyit szeretnék mondani, nehogy rossz irányba változzatok, ha szerencsés helyzetbe kerültök egy jól fizető állással, egy jó párkapcsolattal, vagy puszta szerencsével, mert az itthoniak nem irigyek lesznek, hanem csalódottak és kiábrándultak.

Aztán, mikor visszamentek, egymást kérdezgetik majd, hogy hova lett az a lelkes és kíváncsi fiatal, akivel együtt söröztek a Duna-parton, és pár éve sírva, tele izgalommal és félelemmel szállt fel a repülőre. Soha ne felejtsétek el, hogy kik vagytok és honnan indultatok, mert lehet, hogy anyagi jólétben éltek majd a határon túl… de az akkor is fájni fog, ha azt kérdi a családod, mi lett veled lányom/fiam… és már nem várnak a barátok idehaza.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr227230447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2015.03.02. 06:56:14

Tokeletes. Talan annyit tennek hozza, hogy meg csak meg sem tanult angolul a baratno. Akkor minden klisse fel lenne sorolva.

Amugy a problema valos, van ember, aki hajlamos ilyen valtozasra. De a tobbseg szerintem azert normalis.

tanato 2015.03.02. 07:18:11

@adg [Au, Darwin]: Csak két gondolat ilyenkor reggel:valószínű úgy ment ki hogy nem tudott angolul és még most sem perfekt,hogy mindig csak magyarokkal közösködik,és férjet is magyart választott kint..Második gondolat.Svájci sapkával is egyetértek,ahhoz hogy egy magyar lány arra utazzon hogy gazadag férjet fogjon nem kell feltétlenül disszidálnia.ha itthon talál egy ugyanilyen anyagi kaliberű férfit magának,ugyanezt elmondhatja,Maldív szigetek,síelés bazi nagy ház,nem kell munkahelyre járni dolgozni stb.,talán a férj Új-zélandi rokonsága kivételével.Ezt egy magyar politikailag a kormányhoz korrekt jó felső kapcsolatokkal rendelkező magyar nagyvállalkozó itthon is meg tudja adni a nejének.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.02. 07:18:21

A helyzet az, hogy inkabb te erzed magad kevesebbnek, Luna. Az o mostani inerciarendszereben ezek normalis dolgok, neked a balaton, neki a maldiv. Csak te vagy keptelen elfogadni, hogy van mas kornyezet, mas problema a vilagon, mint a tied, mint a mienk itthon.

Ndm, attol, hog kulfoldre megy valaki, nem tortenik mesebeli csoda, ugyanugy vannak problemak, csak mas jelleguek.

A magyarorszagi let nem vigilia, aminek a vegen eljon a megvaltas.
Ez is egy elet, meg az is egy elet.

A helyzet az, hogy te vagy irigy.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.02. 07:19:17

@tanato: bocs, denem kellenek ehhez kormanykapcsolatok.

tableno 2015.03.02. 07:20:52

Tiszta szerencse, hogy Magyarországon nincsenek maguktól elszállt sznobok. Olyan csak az emigránsok között fordul elő.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.02. 07:28:08

Otthon afféle "vállalkozói negyedben" laktunk. A szomszédaim igazi nagymenők voltak.
Engem lenéztek, mert nem volt kertészem.
:D
Időközben eljöttünk, ők meg a válságkor csúnyán beborultak, anyagilag nullára futottak.
Pár éve, amikor hazamentünk, azt mondja a szomszéd: "milyen rossz látni, hogy nektek ilyen jó a kedvetek".
Hm...

2015.03.02. 07:31:15

A barátnő valószínű egy alacsony társadalmi rétegből került ki, ahol nagyobb a hajlam arra, hogy elfelejtse honnan jött. Ilyen is van. De ez a jelenség otthon is megfigyelhető azoknál, akiknek jobbra fordul az élete a korábbihoz képest.

Elég sok magyart ismerek, akik külföldön élnek, de konkrétan egy család van, akikre illik a fenti leírás. A többiek "normálisak" maradtak.

Mellesleg nekem az még mindig nyaralás, ha Magyarországon elmehetek a Balatonhoz, mert imádom. Annak ellenére, hogy járunk távoli helyekre is nyaralni/telelni.

Shebelle 2015.03.02. 07:31:58

@tableno: Így van! Mint ahogy,bárhol a világban. :) Iyen egyszerű... , és ha ezt valaki nehezményezi, nem különb a másiknál..., más-más világ.

tableno 2015.03.02. 07:32:24

@~~Babette~~: mondjuk tény, ha valakinek kint bejön az élet, akkor jobban teszi, ha az otthoniak egy része elől titkolja a sikereit. Különben hamar megkapja, hogy "hogy hova lett az a lelkes és kíváncsi fiatal, akivel együtt söröztek a Duna-parton". Néha még a panaszkodás hiánya is nagyképűségnek van elkönyvelve... 

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 07:36:51

Kora regel ez most nem hianyzott....Az igaz hogy vannak benne megfontolando reszek,de mint szinten "csak " haztartasbeli nö,kikerem magamnak azt a lenezest ami mondjuk az emliett "baratnö" fele arad a postbol.Igaz,mi a Maldivra nem jarunk,es jachtja sincs a ferjemnek,de azert egesz sok helyre eljutunk, es sajnos valoban vannak olyan emberek akiknek ez csipi a szemet...teszem hozza en itt nem vagyok magyarokkal körülveve,nem magyar a fogorvosom,söt a fodraszom sem-bar most epp nincs fodraszom.. :)
Abban igaza van a posternek hogy vannak akikre rossz hatassal van ha jobb anyagi körülmenyek köze kerülnek,de abban nincs igaza,hogy ilyen csak az emigransok közt fordul elö..
Ne haragudjatok meg,es a poster sem, ha bunko leszek,de en ha valaki hasonlokkal jönne nekem mint a poster fenn( volt aki megkostolt a tavalyi nyaralas utan),egy percet nem haboznek,küldenem oda ahova valo..es küldtem is.Es amit a legjobban utalok meg az ilyen emberek szajabol: " Persze,neked könnyü,nem kell semmit csinalnod..".. Persze hogy nem..a gyerekek önmagukat nevelik es a haztartas is magat teszi rendbe..ja es persze a ferjem is folyton itthon van..( ez utobbi csak utopia,sajnos..föleg telen...).
Szoval ennyi a velemenyem a postrol...Nem irok többet,mert erre a temara ugrok mint bika a vörös kendöre..nem akarok senkit megbantani es magamat sem kellemetlen helyzetbe hozni.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 07:38:17

@tableno: köszönöm hogy megfogalmaztad a lenyeget...nekem mar "elszallt az agyam", nem ment a szabatos fogalmazas.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.02. 07:38:57

@tableno: nem kell ehhez kulfoldre menni.
az emberek hajlamosak csak azt latni, amiben jobb vagy sikeresebb vagy naluk, arra irigyek,
azt keptelenek elkepzelni, hogy mit szenvedtel azert, hogy odajuss.

Nem egyszer megkaptam mar, hogy "szerencsed volt". Es akkor en meg csak nem is a kormanykozeli maldivszigetes vallalkozo vagyok, csam vannak kisebb sikereim. De azt senkit nem erdekel, hany napon volt ures a penztarcam, meg mennyit ejszakaztam, meg hany vasafnapot toltottem munkaval, mig ok kirandjltak meg mozibamentek.

Elore latom, miket fogok hallani, amikor vegre kiirom a nevem ele, hogy dr.....

tanato 2015.03.02. 07:41:42

@~~Babette~~: Azért nem árt egy jó rokon vagy régi iskolatárs aki már "fent" van.Ugyanis ilyenkor a vállalkozó könnyebben kap állami vagy önkormányzati megrendelést.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 07:42:46

@snygg panda: van igazsag abban amit irsz..az ram is igaz hogy szeretnem elfelejteni azt hogy honnan es miböl erkeztem ide ( nem sajnaltatni szeretnem magam,de tenyleg kemeny evek vannak mögöttem es a 7 eves lanyom mögött is),de ez nalam abban nyilvanul meg,hogy nem beszelek es regi dolgokrol es nem gondolkozom rajtuk,meg hasonlok...nem abban hogy ocsarolom azokat,akik meg ott maradtak..marcsak azert sem,mert attol hogy ott maradtak,ök masok.es emiatt ugye teljesen mas elethelyzet.Diplomatikusan azt szoktam mondani ha valaki felhozza ( magyarok,akar egy magyarorszagi latogatas soran) a regi eletemet,hogy elmult,nem szeretnek beszelni rola, es ha nagyon forszirozza,akkor azt,hogy a legrosszabb ellensegemnek sem kivanom hogy at kelljen elnie az elmult X evet...

tableno 2015.03.02. 07:44:06

@~~Babette~~: na igen. Egy dolog, ami Nyugaton nagyon kellemesen meglepett, hogy itt általában az emberek tudnak örülni más sikerének. Amitől mindkét fél hangulata jobb lesz, win-win.

macamuca [IHUN] 2015.03.02. 07:46:41

Kint élő nő elégedett az életével.
Állításod szerint te is elégedett vagy.
Te bicskanyitogatónak tartod/érzed a stílusát. Miért is tartod vele akkor a kapcsolatot??? Hiszen irigy nem vagy .... de zavar nagyon a stílusa. Tán szeretsz felháborodni? Á, te nem vagy irigy.....

Dehogynem.

Ja, es bár tényleg van ilyen is, aki igy viselkedik, mint a posztban emlitett nő , honnan veszed, hogy mindenki ilyen??? Most mondjam azt, hogy minden Mo-on élő olyan, mint te vagy? Nem mondom, mert nem igaz. Nem zavar ám Mindenkit, ha kikerült ismerőse sokkal jobban él, az sem, ha fennhordja az orrát. Vagy elfogadja, vagy megszakítja a kapcsolatot a fennhéjázóvá vált ismerőssel.
Ezen elgondolkodhatnal: te miért tartod mégis a kapcsolatot a teged zavaró stílusú ismerősöddel??....

tanato 2015.03.02. 07:48:30

@snygg panda: Ezt akartam mondani pont,a rongyrázáshoz nem kell disszidálni.Nem is egy szegény környezetből jövő eü.szakdolgozó hölgyet ismerek,akik feleségül mentek igen jól kereső magas beosztású orvoshoz a munkahelyük révén,és gyakorlatilag elfelejtették a múltat.Pl. csizmát az egyik nem vesz ha már annak ára 50 ezer alatt van,Balatonnál csak a Club Tihany jön szóba,a téli egzotikus trópusi telelés nem maradhat ki,nagy ház bejárónő alap stb.

tableno 2015.03.02. 07:49:15

@tableno: egyébként én ennek a posztnak is örülök, mert igen fontos és jellemző problémát feszeget, még ha nem is túl jóindulatúan...

Quercus a favágó 2015.03.02. 07:53:05

Magyarországon az úgynevezett "újgazdag" réteg a "deviza alapú" kölcsönök felfutásával ugrott meg látványosan. Ahogy az bedőlt, bedőltek az újgazdagok is. Ma már csak azok a vállalkozások maradhatnak talpon, akik rendelkeznek kapcsolatokkal. Megrendelést, munkát ugyan is gyakorlatilag csak az állam tud adni. De nem akárkinek. Haverok, korrupció nélkül nincs munka. Kivéve ha valaki még meg tud élni az egyre csökkenő lakossági megrendelésekből.

Shebelle 2015.03.02. 07:55:30

@Kozsdine Szegedi Krisztina: Én is egyetértek veled. Nekem is eldurran(t) az agyam, ha valaki minősíti a háztartásbeli nőket/férfiakat. Bár nálam is csak egyszer teheti/tehette meg az illető. S az a legfurcsább,h. legtöbször a nők teszik, és nem a féfriak....

A cikkírója egyfolytában azt hangoztatja, hogy ő nem olyan,mint ahogy a többieket általában beállítják odahaza, hát szerintem meg pontosan olyan, ha ennyire fáj neki a másik "mássága". Mert szerintem ha otthon maradt is volna hölgy, akkor is megváltozott volna, a saját ifjuságához képest, mert kevesen maradunk ugyanannak...

tanato 2015.03.02. 07:58:13

@Kozsdine Szegedi Krisztina: A Nyugaton élő magyar htb. nőkre itthon nagyon haragszanak,de felejtsd.Azokról mind azt gondolják hogy érdekből férjhez menő dolgozni lusta de költekezni szerető üresfejű HP.-k.Ezen elveknek itt a blogon Hinta és TÖkfőzelék nevű nickek voltak a nagy szószólói.Szerencsére már egyik sincs itt.Egyébként ott Fr.-ben egy magyar középosztálybeli/pl. orvos én főleg abból ismerek néhányat ott/feleségei tényleg nem járnak dolgozni munkahelyre/ de ez ott teljesen elfogadott,erre nincs anyagi kényszer szerencsére.Persze aki ezt tudja itthon Mo.-on azok közül sokan rígyek és dühösek emiatt.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.02. 07:58:45

@tanato: persze, de ne essunk abba ademagog hibaba, hogy csak igy lehet sikeres vallalkozo valaki.
ahhoz boven eleg, ha valaki kellokepp gatlastalan, kellokeppen csal adot, vagy eppen jokor volt jo helyen pl a privatizaciokor,
vagy eppen jo csaladi hatterrel meg tud lovagolni egy divathullamot pl bio biszbaszok.

tanato 2015.03.02. 07:59:53

@tanato: Bocs természetesen ne felejtsd.

tanato 2015.03.02. 08:01:36

@~~Babette~~: Lehet sikeres pol. kapcsolatok nélkül is,de azért amúgy sokkal könyebb.Pl. EU. pénzek elosztása.

rezsöatya 2015.03.02. 08:03:10

@macamuca [IHUN]: azert tartja, mert azert kivancsi!
(miert vesznek az emberek olyan magazinokat, amelyekben un. "celebek" maganeleterol olvashatnak pletykakat?)

Valaki irta fentebb, hogy aki otthon is olyan volt, az alapvetoen nem valtozik meg. Persze, itt konnyebben elerheto egy tablet (huha!), vagy egy mercedesz. Es?

Otthon sem erdekelt, masnak milye van. Nekem harom klassz gyerekem, most meg mar ket unokam is, nekem ezek a fontosak.

@~~Babette~~: -nek igaza van abban, hogy azt sosem nezik az emberek, hogy amit elert, amogott mennyi munka fekszik. Vagy tehetseg...

csőcsere 2015.03.02. 08:05:05

Megértem a posztolót. És nem is szükséges külföldre menni, hogy ezt a kognitív disszonanciát megláthassa az ember.

Agglomerációból költöztem Bp egyik legszebb részére és mindenki azzal jött, hogy "de ez most mennyivel jobb, mint az volt, ugye?" Én meg csak azt mondtam, hogy ott is szerettem lakni és itt is szeretek lakni. Szeretettel gondolok vissza azokra az időkre, miközben itt is szeretek élni és élvezem az előnyeit.
Volt, aki velünk egy időben költözött és utána visszafelé szidta a régi helyet, ahol élt.

Poszternek: lehet így is, meg lehet úgy is, végül is, mindenki magának fabrikálja a saját sorsát, vagy a poklát, nem? :-)

tanato 2015.03.02. 08:06:06

@Shebelle: Személye válogatja,van olyan hölgy akit tökéletesen kielégít a a háztartás és gyermeknevelés,más meg nem érzi magát egyenrangúnak a férjével ha ő maga nem jár munkahelyre dolgozni.Kétségtelen az első változatara nagyobb esély van Nyugaton egy bizonyos szint felett.ami jóval alacsonyabb mint K-Európában.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 08:07:29

@Shebelle: Utolso bekezdesed is nagyon igaz...rengeteget valtoztunk fiatalkori önmagunkhoz kepest..sajat eletemböl pelda erre: altalanos iskolai osztalytarsaimat enyhen szolva is a gaz kategoriaba soroltam a velül töltött 8 ev alatt es persze ök sem kimeltek engem-kitünö,eminens tanulo voltam,meg kicsit mas mint ök...Erdekes,felnöttünk,sokan csaladot alapitottunk-sokan külföldön-ugy mint en es egyre masra talaltuk meg egymast a facebook-on es egyeb helyeken es olykor egesz jol elbeszelgetünk..:)
Ellenpelda: olyan emberek,akik pedig az "elözö eletemben" ugymond szerettek es kvazi barataimkent tekinthettem rajuk,miutan kijöttem es megvaltoztak a dolgok,azota szoba sem allnak velem es ha megis,hat abban nincs köszönet.Rengeteg embert nemes egyszerüseggel en töröltem a közössegi oldalakrol es rajöttem,nincs ertelme vitazni senkivel.Amiatt meg aztan nem fogom szegyellni magam hogy haztartasbeli nökent,2 tünderi gyerek anyukajakent en teremtem meg a ferjem amugy eleg stresszes melojahoz a hatterorszagot-mi megfogadtuk.együtt sirunk,együtt nevetünk es ezt tartjuk is..:) A "de jo neked,bezzeg te,stb.." szöveg amutomatikus törlest von maga utan... :D

pasztasuta 2015.03.02. 08:09:06

Aha, szóval hétfő van, azért kösz HÀ hogy emlékeztettél... :D

Más: küldjetekegyyachtotSTOPvagylegalábbamaldivszigetekrevigyenelvalakiSTOPméghósincsolaszbanSTOPhogyszerezzekígyörömetaposztolónak

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 08:09:31

Neofita betegség a neve. Mint a vallásban, amikor az új hívő mindenkinél többnek érzi magát.

Normális embereknél elmúlik.

Ugyanez a kitántorgóknál.

2015.03.02. 08:10:07

Ezt most nem kifejezetten a posztolóra értem (mert nekem átjött a mondanivalója), hanem úgy általánosságban:

Megfigyeltem, hogy amióta megindult ez a nagy kivándorlási hullám Magyarországról, ezzel egyenesen arányosan nő az otthoni irigykedés és egyfajta lenézés. Véleményem szerint ezzel csak a saját frusztrációjukat próbálják levezetni és sikertelenségüket magyarázni. Néhány őszinte ember elismerte nekem, hogy kurva nagy dolognak tartja, hogy elköltöztünk, és a nulláról újra kezdtük, és pláne még be is jött a dolog és sikeresek vagyunk. Ezt nagyon-nagyon sokan nem merik vagy nem akarják megtenni. Persze irigykedni tudnak otthon, de saját lépésekhez már nem elég tökösek. Ha véletlenül összefutok ezekkel, akkor általában csak méla undorral hallgatom, hogy tobzódnak az otthoni fosban.

Ez már nem kapcsolódik szorosan a poszthoz, csak leírom a félreértések elkerülése végett: nekünk jó állásunk volt otthon és volt egy elég jónak mondható egzisztenciánk. Ami miatt eljöttünk az az otthoni többségi mentalitás, a provincializmus, szűklátókörűség, földhözragadt gondolkodás, irigykedés, birkaság, és még sorolhatnám...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.02. 08:13:45

@~~Babette~~: vagy esetleg csak tényleg ért ahhoz, amit csinál. Ez is tipikus magyar gondolkodás, hogy csak lopva meg csalva lehet sikeresnek lenni.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 08:16:01

@tanato: köszönöm jol összeszedett soraidat,en is hasonlokeppen gondolom..orvosokat en itt nem ismerek ( nem ertelmisegi körökben mozgok),a körülöttem elö francia csaladok egy reszeben a gyermekek mar nagyok,es az anyuka igy mar dolgozik-egyikük-öt mar baratnömkent emlitem,azert is ment vissza dolgozni,mert nagyon szereti a munkajat-apolonö egyebkent.A csaladok mas reszeben anyuka otthon maradt es közölük sok gyerekfelügyelettel jarul hozza a csaladi kasszahoz.Nekünk meg azert kicsik a gyerekek es a ferjem munkaja miatt is jobb megoldasnak tünt itthon maradni-eleg kaotikus a munkabeosztasa olykor,meg az igazsag az ö nyugodtabb igy ,hogy en itthon vagyok es rendezem a dolgokat-ez addig mig a fiam is el nem eri a 6-7 evet,valoszinüleg igy is marad.Masreszt es ezt a ferjemre büszken mondom-specialis szakterület az öve es mivel a cegen belül is vannak specialis feladatai,igy a fizetese valamennyire meghaladja az itteni atlagfizeteseket.Igy igazabol anyagi szempontbol nem feltetlenül fontos hogy munkaba alljak-söt a kiadasok-dada,bölcsöde,stb. lehet lerontanak a merleget...

adg 2015.03.02. 08:19:51

@tanato: nem feltetlenul kell ehhez politikai kapcsolat. Egy igazan egzotikus nyaralast is ki lehet hozni luxuskorulmenyek kozt nehany millabol, de akkor ki vannak nyalva. Ezt egy jo eros, de meg kulonosebb politikai kapcsolatok nelkul elerheto fizetesbol meg lehet oldani ket-harom evente, ha valakinek ez a fontos.

Modok ket peldat, volt fonokomek minden evben eltapsolnak 1-1,5 m ft-ot nyaralasra, telelesre. Lett szep nagy hazuk, marha igenyesen, nehany kisebb lakas befektetesnek, normalis autojuk (azert nem bentley), megtakaritasuk, egy par fôs cege van. A titok: jo szakma, huszonharminc ev eleg kemeny munka, messze nem nyolc ora, kis szerencse idonkent. Ohne politikai vagy alvilagi kapcsolat, csak ez olyan nepszeru, hogy aki jobban keres az atlagnal az vagy maffiozo, vagy fideszes, vagy 2in1.

Masik ismeros banknal it-s teruleten kb kozepvezetoi pozicioban. Hogy ez pontosan mit jelent, azt nem tudom, de nem politikai allas, raadasul gyuloli a fideszt. De jo helyen bereltek egy jo nagy hazat, mert nem akartak venni, valamint szinte minden evre jutott valami erdekesebb nyaralas, pl egy kis szafarizas afrikaban, vagy hasonlok.

Jo, a jacht az mar mas kategoria. Persze nem tudjuk, mit ert a szerzo jacht alatt, valami komolyabb motorcsonakot, vagy egy 60 meteres luxushajot. Mindenesetre tengerparti nyugati varosokban nem szokas hasraesni egy jachttol, itt is van egy csomo, tobb kikoto is van a varosban tele veluk. Egy kisebb hajo egy jobb auto ara kb. Marpedig egy auto sem a jolet csucsa azert nyugaton.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 08:21:22

@snygg panda: maximalisan egyet kell ertsek a leirtakkal,annak ellenere hogy en a masik veglet vagyok-2 eve a vegsö elkeseredes stadiumaban indultam el,egy allasajanlattal a zsebemben,akkor meg a lanyomat anyukam gondjaira bizva egy kis idöre..nos es akkor jött az,ami miatt Magyarorszagrol sokan meg tudnanak fojtani: megjelent a kepben A FERFI, ( igen,azota mar a ferjem es a klonja itt sertepertel a jarokaban mellettem),lebeszelt a melorol ( ami amugy annal a cegnel lett volna ahol ö is dolgozik) es kezet-szeivet nyujtotta nekem.Elfogadtam es ezzel a vilag 180 fokot fordult.Soha,de soha nem tudok majd elegge halas lenni neki,amiert 2 ember eletet megmentette es jobba tette.Ennyi a törtenetem röviden.

2015.03.02. 08:24:06

Látom, kapja rendesen az ívet a posztíró. Pedig maga a jelenség, hogy valaki pusztán attól, hogy sikerült lelépnie Mo-ról, többnek érzi magát, mint az itthon maradottak, sajnos nagyon is létezik. Én is belefutottam már jópár hasonlóba. No nem Sopronban, mert ott már lassan az a sikk, ha valaki itthon dolgozik. :)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 08:27:03

@Ödenburger [Hu/At]: Persze,letezik a jelenseg,ezt egyikünk sem tagadja...de sokszor amilyen az adjonisten,olyan a fogadjisten.Persze vannak kirivo dolgok mindket oldalon..

2015.03.02. 08:28:03

@Kozsdine Szegedi Krisztina:
Örülök a sikerednek és a boldogságod, komolyan! :) Én jobban szeretem az ilyen pozitív dolgokat hallani, az otthoni irigykedéseken meg már inkább csak mosolygok.

rezsöatya 2015.03.02. 08:29:19

@pasztasuta: nem tudsz oromet szerezni, hiszen olaszba' vagy! :-)

2015.03.02. 08:29:32

@Ödenburger [Hu/At]:
Én már azelőtt is többnek éreztem magam, hogy leléptem volna. Pont ez volt a lelépés egyik oka! :))) Tudsz követni? :)))))

tanato 2015.03.02. 08:32:59

@adg [Au, Darwin]: vannak foglakozások ahol nem feltétlenül fontos a jó kapcsolat a fentlévőkkel/Színész,zenész,pilóta vezető állású orvos stb./de a vállalkozói szférában nagyon fontos az állami,ök.-i megrendelések és az uniós pénzek elosztása miatt.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 08:39:16

@snygg panda: Nagyon köszönöm kedves soraidat, es en is kivanok Neked minden jot! :) Egyebkent is jobban szeretem a pozitiv törteneteket mint az irigykedest..azon viszont elgondolkodtam epp a napokban,hogy regebben sem voltam irigy meg rosszindulatu, de miota nekem is egyszerübb az eletem es jobban elünk,jobban es öszintebben tudok örülni masok sikereinek.Föleg akkor tudok nagyon örülni,amikor Magyarorszagon maradt ismerösöknek jön össze valami-pl.regen tervezett utazas,gyerek,esküvö,stb...epp ma nezegettem egy magyarorszagi ismerös hazaspar kepeit-epp tropusi telelesen vannak.. :) Öröm volt nezni a kepeket,amugy tudom hogy ök egesz evben kemenyen dolgoznak,mondtam is a ferjemnek,tök jo erzes hogy masok is lathatjak azt a csodat amit en mar lattam a Karib tengernel...Szoval azt akartam ebböl kihozni,hogy lehet sokszor nem is irigysegböl fakad az amit mi annak veszünk,hanem a remenytelensegböl,a körülmenyekböl...persze van amikor tenyleg csak szintiszta irigyseg az egesz,semmi mas.

tanato 2015.03.02. 08:40:52

@Kozsdine Szegedi Krisztina: Igen,sajnos mint már sokszor beszéltünk róla itt is,ha egy feleség nincs rászorulva a munkahelyre férje jobb anyagi helyzete miatt,az már itthon vörös posztó döntő többségben.Nem is lehet itthonról igazán felfogni hogy ez kint áltaLÁNOSAN ELFOGADOTT ÉS NEM VÁLT KI ELLENÉRZÉST.Ha meg ne adj isten még van a kint élő magyar feleségnek bejárónője au-pairje,vagy 3.-ik világbéli estén cselédje is van az már végképp abszurdum,azt már nem is merik bevallani a kint élők még a régi barátnőknek sem.

articsóka60 2015.03.02. 08:44:58

Egy kis korai OFF:
A lányom most szállt le Németországban megkezdeni új, remélhetőleg boldog életét. A gyomrom egy görcs, sírok és nevetek egyszerre, remélem ő nem fog megváltozni.
Bocsi, de muszáj volt leírnom!
ON.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 08:45:09

@~~Babette~~:

A rendszerváltás utáni gazdag réteg alapvetően 5 részre volt osztható: maszekok, kiszolgálók, komcsik, korruptak, sikeremberek.

A maszekok voltak azok, akik a kommunizmusban szereztek vagyont. A nagy többségük nem tudott alkalmazkodni az új rendhez, visszasüllyedt a pórnép közé.

A kiszolgálók a bejövő, hódító nyugati tőke embereiként tettek szert vagyonra. Nagy részük alkalmazott maradt.

A komcsik a Kádár-kori gazdasági-pénzügyi nomenklatúra azon emberei, akik pozíciójukat pénzre tudták váltani az új helyzetben.

A korruptak azok, akik az új rendbeli politikai kapcsolatokat tudták kamatoztatni.

A sikeremberek meg azok, akiknek volt valamilyen szerencsés ötletük.

Persze az egyes kategóriák között nincs éles választóvonal.

A kiszolgálók és a komcsik szövetséget kötöttek egymással 1989-ben, ők határozták meg a magyar gazdaságot. Majd lassan felnőttek hozzájuk a korruptak.

Politikailag eredetileg a "baloldalon" voltak a kiszolgálók és a komcsik,míg a "jobboldalon" a maszekok és a sikeremberek. Mivel a baloldal ereje a többszöröse volt a jobboldalénak, a jobboldal is szövetséget kötött a baloldali elittel.

Mára nem létezik az elitben politikai ellentét. Nyilván minden pártnak megvannak a saját korruptjai, de ezt leszámítva ma már az elit kiáll bármilyen kormány mögött

Golf2 2015.03.02. 08:45:24

a kinnti eltartott nő nyafog az itteni meg irigykedik...

2015.03.02. 08:46:30

@tanato:
Magyarországon arra büszkék az emberek, hogy szar és nehéz az életük. Ott - többek között - mártírkodni is nagy divat.

Ahelyett, hogy arra törekednének, hogy közösen könnyebbé tegyék, megváltoztassák az életüket! Áh, sosem értettem ezt!

Szilvana1[Bucks, UK] 2015.03.02. 08:48:19

Hétfő reggeli ébresztő. Felnyomja a vérnyomást rendesen.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 08:50:13

@tanato: Igen,ezt nagyon jol összefoglaltad,ujra csak ezt tudom irni.Nekem mondjuk egyenlöre egyik sincs, de mar igy is vannak olyan dolgok neha amiket egyszerüsitve vagy lebutitva mondok el az otthon maradottaknak,mert bar engem szetcsap a lelkesedes,ök lehet hülyenek neznenek..es ilyen dolgok sokszor nem csak vidam temaban fordulnak elö..legutobbi ilyen dolog-amit csak lebutitva mondtam el meg a csaladnak is- egy orvosi bevatkozas mult honapban.Nem neveznem meg a dolgot most itt konkretan ( szeretnem mihamar elfelejteni,mert eleg fajdalmasan erintett lelkileg is),legyen eleg annyi,hogy az adott problemat a protokoll szerint Magyarorszagon kizarolag mütettel orvosoltak volna,itt pedig alapbol mas megoldast javasoltak,ami bevalt es müködött,es meggyogyultam.Eddig is nagyon meg voltam elegedve az itteni orvosokkal,beleertve a haziorvosomat is,de ezek utan örökke halas leszek nekik.Konkretan ez pl. a strasbourgi Hopital de Hautepierre. Szoval annyi,hogy amikor ezt az otthonmaradotaknak meseltem,erösen lebutitva adtam elö es nem dicsertem sem a korhazat,sem az orvosokat,mert akkor sem igazan hittek el a dolgokat,amikor a fiamat szültem-szinten ebben a korhazban.Nekem az ilyen dolgok is elmenyek,es az is szamit hogy az emberhez egy-eyg ilyen nehez dolog ( jelentös esemeny) kapcsan hogy allnak hozza.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.02. 08:51:33

@snygg panda: jaja, ezt annyira utálom. Mindig megy a nyilvános egymás alá licitálás, hogy ki keres keresebbet, ki él szarabbul. Gyakran hozzáböfögik azt is, hogy kitől kellene elvenni a pénzt, hogy nekik több legyen. Mindig tudják, ki miatt szegények, de az sosem önmaguk. Annyira rokonszenves :D

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 08:52:26

@articsóka60: Sok sikert es minden jot kivanok a lanyodnak! Irnam hogy a szomszedbol ( Franciahon),de azert vannak tavolsagok itt is! :)MIndenesetre sok sikert megegyszer! :)Neked pedig kitartast hogy elviseld a hianyat...a kezdet mindenkinek nehez...anyukam is tudna meselni...

rezsöatya 2015.03.02. 08:54:29

@articsóka60: Sok sikert neki!

Ismerem ezt az erzest. Sok evvel ezelott ateltem a lanyommal ugyanezt. Nem valtozott. Tobb lett.

Sütemény1975 2015.03.02. 08:56:11

Tetszett az iras! Van benne igazsag, meg akkor is, ha tobbseg nem ilyen.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 08:57:53

@Szilvana1[Bucks, UK]: nekem is ilyen erzesem volt...föleg hogy közben a kavemat kortyolgattam.

Taxomükke (UK) 2015.03.02. 08:58:00

@tanato: "A Nyugaton élő magyar htb. nőkre itthon nagyon haragszanak..."
Valamint a határátkelő kommentelői közül is sokan.

Taxomükke (UK) 2015.03.02. 09:02:22

@articsóka60: Sok sikert és boldogságot neki, és az téged is nyugodtabbá, boldogabbá tesz majd!

2015.03.02. 09:02:49

@Zka:
Igen, az önsajnáltatásnál csak a felelősséghárítás megy jobban a magyaroknak! :D

A mindenkori kormány mindig gonosz, ők a hibásak minden rosszért... Ilyenkor megkérdezem, hogy "de hát ezeket is legitim úton választotta a magyar nép, nem?". Erre már általában nem jön válasz.

Ebben a felüllicitálásban a kedvencem a mondvacsinált túlóra volt anno. :D Minden nap úgy indult a munkahelyen, hogy majdnem mindenki bemondta nagy panaszkodva, hogy mennyit túlórázott előző este. Aztán ez odáig fajult, hogy egyesek már szombaton és vasárnap is bejártak "dolgozni", külön engedélyt kérve a vezetőségtől!!! :D Hát ez kész, mondom, ez a nép menthetetlen. :)))

Itt Svédországban egyszer maradtam 15 perccel tovább. Az akkor már távozó főnököm kiguvadt szemmel benézett az irodámba és megkérdezte, hogy "Te mit csinálsz még itt!?". Na ennyit a kamu túlórákról - gondoltam. :)

2015.03.02. 09:06:49

@snygg panda:

Hogyne Neo, te vagy a kiválasztott!! ;)

tanato 2015.03.02. 09:07:10

@Taxomükke: Igen erről a témáról már az origós időkben is nagyon sokat vitatkoztunk itt a blogon.Én is egy ilyen vita során kezdtem el itt kommentelni még 2011 november elején.Egy Dubai-ban élő magyar hölgy írt egy posztot erről a témáról.aki éppen arról gondolkodott kit vegyen fel otthonába háztartási segítségnek.Na kapott rendesen a kommentelőktől.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 09:07:24

@snygg panda: ferjemeknel elöfordul eleg gyakran a tulora ( irtam fentebb hogy eleg specialis a munkaterülete),de az mindig honoralva van,van kiveheti kesöbb...most a teli idöszakban amugyis rengeteg a munkaja,igy tulorazik is szivbaj nelkül.de a szeme elött mar a nyaralas lebeg; tavaly is abbol a penzböl mentünk el nyaralni...tavasztol azert mar elöfordul mjd,hogy öket is hazazavarja a fönök idöben..penteken pl. delben! :)

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.03.02. 09:07:35

Én szívesen megnézném, miképp reagálna Luna, ha egy reggel két Maldívra szóló repjegyet találna a postaládájában. Gondolom odaadná a híd alatt csövező hajléktalanoknak...
Aztán két hónap véletlenül kiderülne, hogy az Angliába került barátnő küldte a jegyeket...
Egyébként az van, hogy ha kint felviszi Isten a dolgodat és beszélsz erről = nagyképű köcsög paraszt vagy
Ha pedig nem beszélsz erről = akkor is...

Shebelle 2015.03.02. 09:10:04

@articsóka60: A változás nem feltétlen rossz. Nem kell félni tőle :) szerintem. Mivel a lányod hozott egy bátor döntést, már ezzel is változott valamit!
Én az tapasztalom, hogy általában a külföndön dolgozó ismerőseim alapban nem változtak(természetesn az alap személyiségi jegyekre utalo), de igenis változtak. Bátrabbak, mernek döntéseket hozni és ebből következik h. "kockáztatni" is , van önbizalmuk, türelmük, kedvesebbek, elnézőbbek és keményebbek, edzettebbek, és előfordul h. néha már nem értik h. a másik azitthon maradt miért nem mer dönteni,változtatni. Szerencsés vagyok h. nem futottam bele olyanba aki nagyképűvé vált volna, bár ha igen, az sem zavarna,előfordul.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 09:10:06

@tanato: Igen,csak arra nem gondoltak az ekezök,hogy arrafele tök termeszetes hogy van haztartasi alkalmazottja az embernek...nekünk is szoba került mas kulturkör ferjem munkaja miatt ( szerettek volna elöleptetni,de vegül a gyerekek miatt nem vallaltuk a költözest,szeretnenk ha itt nönenek fel Franciaorszagban), es ott bizony nekem is jutott volna 1-2 alkalmazott..nem tudom milyen erzes lehet,hat elsöre en nem örültem neki annyira...

tanato 2015.03.02. 09:10:16

@Golf2: Ez jó,van benne valami.

2015.03.02. 09:11:44

@Ödenburger [Hu/At]:
Francba, tudtam, hogy a kék tablettát kellett volna bevennem! :)

HardPötty 2015.03.02. 09:13:41

Ajjajj. Én most voltam a Maldiv szigeteken. Hamarosan beszámolni szeretnek a blogomon. Aggódnom kellene? Hát ne má'!
Sokat dolgoztam érte. 15 éves korom óta az álmom volt, de összehoztuk a feleségemmel. Akkor most egy sznobköcsög határátkelővé válok emiatt?

tanato 2015.03.02. 09:13:54

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Na,mentetek volna a trópusokra?Én nem hagytam volna ki a helyedben.A cselédekkel kapcsolatban meg azt gondolom a kezdeti idegenkedés után néhány hónap múlva elfogadtad volna a helyi szokásokat,mint a többi más trópusi országokban élő magyar nő.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 09:17:13

Eszembe jutott közben megvalami: ferjem szokta mondani az Ilyen " Nektek ott könnyü,meg mekkora luxus,meg stb..." szöveggel jövö (szerencsere egyre ritkabban elöfordulo) embereknek: ez nem luxus,ez a közeposztalyi elet,ami Magyarorszagon kihalt..ez lenne a normal eletszinvolnal egy olyan csaladnal,ahol mindenki teszi a dolgat,dolgoznak,gyereket nevelnek.Ezt szoktam mondnai a 7 eves lanyomnak is,amikor kicsit elgondolkodik a 2 orszag különbsegein-5 eves koraig elt Magyarorszagon,szerencsere mar tökeletesen beilleszkedett ide-szoval azt szoktam mondani neki,hogy igazabol ez nem luxus,es nem xtra,ennek igy kellene müködni mindenütt.

2015.03.02. 09:17:44

Ha valakit esetleg érdekel, a Romanians are coming második része is fent van a YouTube-on:

www.youtube.com/watch?v=ugbUpnY-s4k&sns

2015.03.02. 09:18:44

@Suvahe Sokarizsa:
Látom a magyar lónak külföldön sincs közepe.

A posztoló egy szélsőséges megnyilvánulást írt le. Nem attól lesz valaki szar arc, ha jobban él és érdekesebb helyeken tud nyaralni, hanem ahogy ezt előadja, ill. ahogy a pénz megváltoztatja a személyiségét.

A külföldi jólétedről úgyis lehet nyilatkozni, hogy az ne legyen bántó, sértő azok számára, akik ezt esetleg nem tudják megengedni maguknak. Én nem titkolom az egzotikus nyaralásainkat, de nem úgy állítok be Magyarországra, hogy "óó g..i, de unom már a Karib-tengert".

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 09:21:21

@tanato: Igen,olyba tünt,hogy ferjemet kinevezik egy uj pozicioba (a ceg ahol dolgozik terjeszkedik), es bizony orszagvaltas lett volna belöle...epp 2015-re datalva...de akkor mar varandos voltam a fiammal es belegondoltunk,hogy alig egy eves lenne a valtas idejen...meg sok volt a kerdöjel..szoval nem valtottunk..nem bantuk meg,szeretünk itt elni.Szerencsere ferjem helye a cegnel tovabbra is biztos,es itt is nyiltak meg neki uj lehetösegek.A tropusok meg a nyaralas idejere korlatozodnak.Egyenlöre...mert a kesöbbiek soran nem zarjuk ki a valtast,de csak majd ha a gyerekek mar felnöttek.

Hari Seldon 2 2015.03.02. 09:25:55

„Az ember, ha ilyet hall csak ámul és bámul, hogy nahát, a magyar vajon tényleg ennyire depressziós-mogorva nép lenne? Én nem érzem magam annak. Persze vannak kisebb-nagyobb gondjaink néha, de hát kinek nincsenek?”

Ugye, az a kérdés, hogy ki ki hogy definiálja a kisebb-nagyobb gondot.

„Kevés kis fizetésünkből tudunk félretenni nyaralásra pénzt, van egy autónk, eljárunk néha-néha színházba-moziba, és a családi ünnepek alkalmával van úgy, hogy házhoz rendeljük az ünnepi ebédet.”

Na látod, másnál a félrerakás nem ezt jelenti, hanem azt, hogy ki-ki esetleg havonta x száz vagy ezer Eurót rakjon félre. a fent eseményeken túl. Mondjuk nyugdíjra.

„Nem vagyunk gazdagok, csupán ezekre a dolgokra spórolunk, amin lehet. „

Érzékelhető spórolás nélkül.

„Nem érzem, hogy bármiben is hiányt szenvednék: persze, néha jó lenne csak egy picit többet keresni, csak egy picit közelebb lenni a tengerhez, egy kicsit körülnézni másfelé hogyan élnek. Jobb lenne nagyobb közbiztonság, jobb iskola, ha majd nagyobb lesz a kicsi, jobb egészségügyi ellátás.”

Közelebb a tengerhez. Tényleg jó lehet, ha persze nincs hőség.
Jobb iskola? Az tényleg jobb lesz. Egészségügy? Na, az meg főleg jobb lesz.

„Hát, most éppen ott tart, hogy minden jövedelem nélkül éldegél a kiemelkedően jól kereső, szintén magyar férje mellett, aki a segítő család barátja. Félreértés ne essék, ezzel nincs semmi baj. Szeretik egymást, szépen nevelgeti otthon a kislányaikat és rendben tartja a házat.”

Most ezzel mi a baj eddig? A gyereknevelés, és ház fenntartása nem munka?

„Az a lány, aki egykor vígan nyalta a fagyit a Balaton partján, most azt írja, „Megyünk a Maldívra, mert szükségem van egy kis pihenésre”; „Meggyőztem, hogy menjünk Olaszba, mert nekem hiányzik a hó. Amúgy is mindig ki akartam próbálni, milyen síelni”; „Jaj, a férjem jachtján voltunk, hát de mit csináljak egy hétig egy hajón, hát baromi uncsi volt”; „A férjem családjával kell Új-Zélandra mennem gondold el, semmi kedvem hozzá”; „Á, az nem nyaralás lesz, csak egy rövid pihenés a tengeren”…és akkor talán itt be is fejezném…”

Ebben egyetértek. Elszaladt vele a ló. Valószínű nem volt felkészülve a változásra. És nem tervezte meg előre ezt.

„Na, de az a stílus, amiben képes megnyilatkozni, az azért tényleg bicskanyitogató. Panaszkodik, hogy neki már nincsenek meg az itthoni barátai, mert mind irigyek, mert azt hiszik, jól megy neki, pedig hát ő megmondja őszintén, nincs ám kolbászból a kerítés, és én nem is sejtem, ő mennyit nélkülözik.”

Ez így tényleg gáz, de erről nem Anglia tehet, hanem a személyisége. Nem volt felkészülve erre, ezért most kompenzál, vagy valami ilyesmi. Erre Andalúz tudna pontos meghatározást adni.

„Persze, vannak szebb helyek, kedvesebb emberek, finomabb ételek, jobb fizetés.”

Hát vannak szebb helyek, és finomabb ételek
(Angliáról nem tudok ez ügyben nyilatkozni… :-) )

„Aztán, mikor visszamentek, egymást kérdezgetik majd, hogy hova lett az a lelkes és kíváncsi fiatal, akivel együtt söröztek a Duna-parton, és pár éve sírva, tele izgalommal és félelemmel szállt fel a repülőre.”

Ez könnyű, nem voltan soha haverkodós/barátkozós típus, és „gyakorlatilag” soha nem söröztem. Elindulás után meg egy folyamatos kaland, eddig.

Hari Seldon 2 2015.03.02. 09:28:20

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):

"Az igaz hogy vannak benne megfontolando reszek,de mint szinten "csak " haztartasbeli nö,kikerem magamnak azt a lenezest ami mondjuk az emliett "baratnö" fele arad a postbol."

Igazad van. Csatlakozom hozzád, mint "háztartásbeli férj".
Egy gyerekcsapattal azért van dolog.

tanato 2015.03.02. 09:30:36

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Kétségtelen nem rossz nyaralni a trópusokon,de azért ott élni az érdekesebb lett volna.Persze kisgyermekkel rizikósabb.na de majd később ,azért nem kell megvárni a 18 évüket szerintem már iskolás kortól nekik is hasznos a trópusi világ felfedezése.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.02. 09:33:29

Nekem sosem voltak Magyarorszagon olyan hudenagy igazi baratsagaim. 1-2 volt, az meg is maradt.

Amugy most neztem Dragonlady kepeit Azsiarol, es emlekszem, mikor a bolgar nyaralasom utan onnet szines-vidam Budapestre vissatertem. Ami fogadott a szurkeseg, a bezartsag. Ha beugrasz egy romkocsmaba, ott mar mas a hangulat, de sajnos amugy sok a fanyar arc.

Es meg valami: lehet te ezt belerugasnak, leszolasnak latod, en csak annyit ajanlok, csinalj emberekrol csoportkepet, es csinalj szinelemzest rajta. Feketes, szurkes, komor szineket fogsz talalni.

Vannak ott csodalatos dolgok, es csodalatos emberek:) De nagyon sok dolog velejeig romlott ( Stadionra van penz, akadalymentesitesre egy palyaudvaron, vagy kozeleben : 0)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.02. 09:36:55

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Nekem az a furcsa, hogy neked nem hianyzik az onmegvalositas?

A gyerekeknek meg azert van ket szuloje, hogy mindketto kivegye a reszet a dologbol.

Ne ugorj nekem, ez csak egy velemeny.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 09:37:59

@Hari Seldon 2: bar nekem " csak " 2 gyerek ( ha jol tudom,nektek 3), de neha meg igy is visitani tudnek...es igen,neha azert hianyzik a munka,föleg azert,mert eddigi eletemben meg soha nem volt arra lehetösegem,hogy ennyi idöt itthon töltsek..(epp a multkor szamoltam,juniusban mar 2eve lesz hogy "csak" haztartasbeli vagyok). Meg egyebkent is,a haztartas nem csak a gyerekekböl all...pont ez a adja a nehezseget....mert ha csak vagy haztartas vagy csak gyerekezes..az mar ugy egyszerüb...de mixelve....:) :) :) Adodnak erdekes helyzetek,föleg amikor mondjuk ferjuram egy hetig csak virtualisan van jelen az eletünkben ( Europa különbözö pontjairol bejelentkezve), es közben itthon azert menjen flottul-frankon minden...volt mar hogy visszakivankoztam gondolatban a penztarosi melomhoz.... :D

Hari Seldon 2 2015.03.02. 09:41:14

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):
"Amiatt meg aztan nem fogom szegyellni magam hogy haztartasbeli nökent,2 tünderi gyerek anyukajakent en teremtem meg a ferjem amugy eleg stresszes melojahoz a hatterorszagot-mi megfogadtuk.együtt sirunk,együtt nevetünk es ezt tartjuk is..:)"

Teljesen igazad van, földi. Kemény meló ez.
A gyereket már születésétől kezdve nevelni kell,de úgy, hogy ne vegye észre. Fel kell kelteni az érdeklődését a világ felé, de utána csak óvatosan "terelgetni".
(Ha valaki akkor jön rá, hogy nevelni kellene a gyereket, amikor már kamasz, annak már annyi)

Hari Seldon 2 2015.03.02. 09:45:44

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):
Nálunk is elég komoly dolog megszervezni azt, hogy én mikor állak munkába. Az időbeosztás körülményes. Fogadni kéne nunu-t, vagy valakit, pár órára. Annak a díja elvinné a fél fizetésemet. Három gyerekre? Simán.
Johanna most úgy néz ki januárig maradhat a bölcsiben. nyáron a nagyokat valószínű (ha lehetséges) átvisszük egy másik óvodába. Meg kell szervezni, hogy mind a három egy helyre járjon. Utána talán megoldható a nunu.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 09:46:05

@tildy[UK]: Lehet felreethetöen fogalmaztam,ne haragudj ha nem jött at.Ferjem is kiveszi a reszet az itthoni dolgokbol.Igy teli idöszakban amikor nincs kiküldetese,es a kesö delutant-estet itthon tölti,föz,mosogat es a fiunkat is rendszeresen ö teszi le aludni,meg van amikor ejszaka is ö kel föl hozza.A tavaszi-nyari idöszak specialisabb,mert sok kiküldetese van,olyankor kevesebbet van itthon,de azert akkor is kiveszi a reszet a munkabol.Az önmegvalositas egyenlöre nem hianyzik.Eleg sokat voltam egyedül,mielött a ferjemet megismertem ( 5 evig egyedül neveltem a lanyom),es kikerültem ide,dolgoztam meg küzdöttem eleget,de egyedül...most kicsit kielvezem hogy nem minden az en nyakamban van.Soha nem volt lehetösegem meg haztartasbelikent tevekenykedni,most ezt is megtehetem.Ertelemszerüen,ahogy majd a fiam is nagyobb lesz es több idöm jut magamra,belelendülök majd ujra a dolgokba.Elöször is nemi nyelviskola sem artana,mert bar sokat tanultam franciabol miota itt vagyok ( 2 eve),azert meg van mit.A masik az,hogy itt ahol lakunk,a közlekedes leginkabb autoval megoldhato..nos egyenlöre egy autonk van,tehat vennünk kell majd meg egyet,ha en is mocorogni akarok.A masik ehet,hogy bar van jogsim,vezetesi gyakorlatom nem sok,tehat ez is fejlesztesre szorul.Ha ezek megvannak,utan mar lehet barmi..közben Xavier nö majd..

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 09:50:16

@Hari Seldon 2: nalunk is hasonloak a megfontolasok...a nunu nalunk is sok penz elvinne, a masik meg az,hogy itt a faluban 6 nunu van,de mindenki fullon..tavaly kerdezgettük vegig öket,hogy mi a helyzet,de azt mondtak hogy 2 gyereket mar egyikük sem tud vallalni..egyikükhöz pl. meg a közeli varosbol is hordanak gyereket-szoval ott sem lehet jobb a helyzet.Bölcsöden is gondolkodunk Xaviernek-Strasbourgban ha talalnank jot,az jo is lenne,igy nemi idöm felszabadulna nyelviskolara.Mondjuk meg igy is marad a kocsi meg a vezetes-problema-ha jol emlekszem Mme Seldon is itt tanult meg ujra vezetni...?

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2015.03.02. 09:50:25

Sajnos sokan így változnak. Csak egy példa a mi életünkből. Feleségem megkérdezte egy facebook csoportban karácsony előtt, hogy volt-e már valaki, aki Németországból hozott karácsonyfát, mert úgyis mentünk vásárolni, és ha találtunk volna valamit, hoztunk volna, de nem tudtuk, hogy a határon szívóznak-e miatta. Na, azt a fröcsögést, amit egyik itteni anyuka előadott, hogy mi mit képzelünk, hogy itt élünk, és nem Svájcban költjük a fizetésünket, milyen parasztok vagyunk, hogy nem az itteni gazdaságot erősítjük, stb-stb. Látásból ismertem a hölgyeményt, köszönni sem volt hajlandó, lesajnálva nézett az X3-asából a mi, (még) magyar rendszámos Kiánkra. Sajnos vannak ilyenek mindenhol, el kell őket kerülni.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 09:54:18

@tanato: ha esetleg hamarabb lesz lehetöseg mint a gyerekek 18 eves kora,tuti megfontoljuk majd...Nagy vagyunk egyszer a tropusokon elni,de nem mindenaron.

Din Serpahis 2015.03.02. 09:55:25

Aaaa, nagyon megertem a posztolot... tavaly, nem sokkal azutan, hogy kijottem, volt szerencsem osszefutni egy 56os magyar fazonnal, hat azt a nagyarcu omlengest, amit az eloadott svajcrol...broaf.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 09:55:25

@snygg panda:

A 90-es évek elején volt szokás bolgár kitántorgóknál, hogy új lakóhelyükön megkeresték a legnagyobb házat, aztán az előtt lefényképezték magukat. Így lett "az új kis házunk" típusú fénykép.

További fontos kellékek:
- a kint született gyereket NEM tanítani a szülők nyelvére, "mert felesleges, úgysem fogja tudni használni",
- hazalátogatáskor minden 3, mondatban elgondolkodni "sajnos erre a szóra nem emlékszem bolgárul",
- igyekezni enyhe idegen akcentust begyakolni a tükör elött más bolgárokkal való beszélgetés esetére,
- sok "nálatok így, nálunk úgy" típusú mondatot mondani, mindig aláhúzva hogy "nálunk" még a rossz is jó.

ruslanski 2015.03.02. 09:55:25

Angliába kitántorgott barátnőt valószínűleg otthon sem a magas IQ meg EQ jellemezte... de ebből általánosítani igen nagy hiba lenne. A külföldi lét alapesetben épphogy úgy formálja át az embert, hogy árnyaltabban és igen, kicsit alázatosabban is viszonyul a világ dolgaihoz. Kedves Topikindító, a magyar helyzet viszont olyan, amilyen és egyre olyanabb. Te szerencsésnek mondhatod magad, mert összetartó, stabil családod van. Élvezd, amíg tudod és ne is gondolj arra, hogy sokan nem vagyunk ilyen mázlisták és külföldön próbálunk a gyerekeinknek jobb jövőt teremteni, esetleg család nélkül. Az általánosításokat felejtsd el: a barátnőd kicsit egyszerű, kicsit ostobácska, és semmiképpen nem a nagy átlag.

ocso79 2015.03.02. 09:55:25

@tanato: jol teszik.Mit gondoltal azert megy ki hogy ha hazajon a Kinai boltbol oltozkodjon pfffff

Csodabogár 2015.03.02. 09:55:25

@tanato: Nem vagyok se irigy se dühös. Viszont nem tudom ésszel felfogni, nő létemre, hogy egy értelmes felnőtt nő, hogy tud éveket otthon tötyögéssel eltölteni. Ez nálam szellemi igénytelenséget jelent, de persze vannak ilyenek is és tőlem nyugodtan meglehetnek otthon. Legalább nem veszik el a helyet olyanoktól, akik dolgoznának.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.03.02. 09:55:25

@HardPötty: Persze hogy az vagy! Véletlenül se írjál erről a nyaralásodról, még a végén ezeket a képeket látva fog a takaró alatt élvezkedni valamelyik irigyed...;-)

articsóka60 2015.03.02. 09:55:46

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): @rezsöatya: @Taxomükke: @Shebelle: Köszönöm szépen a kedves szavakat, bíztatást, rám fér! Most muszáj dolgoznom (egy pettyet szét vagyok csúszva :-( ) de este jövök vissza.

bxf 2015.03.02. 09:58:22

Az Angliaban elo magyar baratnovel annyiban egyet ertek,hogy otthon tenyleg mogorvabbak az emberek es a zome allandoan panaszkodik (tokmindegy, hogy mirol, valamirol biztosan!). Meg fanyalog... pl.x "csak" azert nem lett orvos, mert... vagy x "csak" azert nem ment Amerikaba, mert... (nna az ilyen ismeroseket leptetni kell).

Egyebkent nem mindenkit vart (kolcson)auto es allas, teli hutoszekreny - a pontossag kedveert... nagyon sokan inmaguknak kellett megteremteni mindent...

A masik oldal viszont, hogy Mo-n oszintebbek az emberek, es jobban el lehet veluk beszelgetni (ha eppen nem a fizetesrol, politikarol, egeszsegrol, munkahelyrol, szomszedrol, etc. panaszkodnak).

Reszemrol az asszimilalodas egyik fo lepese, hogy az ember megprobal a kornyezeteben baratokat keresni (mast, mint magyart). Az elmult 15-16 ev alatt szam szerint egyre (1) redukaltam a magyar ismeroseim szamat, azzal is 3-4 alkalommal beszelek evente (ill. nehany aki a FB-on ram ir, kizarolag segitsegkeres celjabol). Magyar orvoshoz nem jarok, de nem is keresek. Kicsit paradox, hogy panaszkodik a magyarsagrol, de magyar (?) ferje van es magyar orvoshoz/etterembe stb. jar.

Nagyon sokat nem kell a nyaralasnak/haznak/auto tipusanak tulajdonitani. Aki kulfoldon el, az tudja, hogy ezek mogott sok esetben bankkolcson vagy kreditkartya(n levo adossag) van. Megboldogult aposom szerette hangoztatni a kocsijara mutogatva, hogy "ez ki van fizetve" :-) (otthon pedig a Szuleim SOHA nem vettek fel kolcsont, de meg bankkartyajuk sem volt - haz, lakas, stb. minden keszpenzzel lett fizetve, igaz, nem voltak fancy nyaralasok sem).

S ha mar a fenti cikk: nem tudom, hogy ti is eszrevettetek, de a FB-on mindenki a hatalmas pozitiv oldalt mutogatja, kivalo hazassag, a gyerek egy kisebb zseni, stb. Aztan amikor az ember megkapirgalja a felszint, kiderul, hogy az egyik hazastars menet kozben "atvagta" a masikat, nyogve fizetik a kolcsont (de azert razzak a rongyot), a gyerek meg hiaba mutogatni a karateversenyen kapott 2. helyezeset, ha matekbol bukasra all :-)

Eszrevettem mar, hogy valaki felrakott egy posztot pl. egy angliai utazasrol, mire a masik (Mo-n elo volt gimis oszt.tarsa) egy ora mulva reagalt, hogy "Mi ugyan sok helyre nem jutunk el, de..." - eppen ilyenek miatt, nem "kovetem" egyetlen ismerosom sem a FB-on, mert hanyingerem van az ilyen emberektol (igen, ettol a poszttol is!).

Nnna, errol ennyit.

A fenti egyik kommenthez a htb. anyucikrol: nekem teljesen mindegy, hogy Mo-n vagy a vilag barmelyik orszagaban elnek, en nem csipem oket. Allandoan panaszkodnak, hogy milyen nehez az eletuk (mer' a gyereket az iskolaba kell vinni, aztan a jatszoterre vagy eppen uszni, vagy eppen ja'jjj blogolni/kommentelni kell stb.). Regebben mondtam az egyik itteni magyar nonek, hogy legalabb csinaljon egy master degreet, vagy menjen vissza fel allasba dolgozni, hogy a SAJAT onbecsuleset novelje... (ezt egyebkent tobb magyar is javasolta neki az elmult evek alatt) Persze beragott, hogy akkor ki viszi a gyereket iskolaba reggel, stb. Majd meglepodott, amikor 18 evi hazassag utan a kedves amerikai ferjenek elege lett, hogy 14 eve csak o huzta az igat egyedul, es hiaba kerte szamtalanszor anyucit, hogy tegyen mar o is valamit bele a kozosbe (a gyerek iskolaba cipelesen, meg a baratnokkel allandoan a telefonon logason kivul...), az mindig kihuzta magat. Most esett pofara, ,mert a faszi elvalt tole, es befiatalitott egy energikus, diplomas, ertelmes novel... a mostmar volt feleseg meg kozel 50 evesen azt sem tudja, hogy hova kapkodjon.

Szoval, ez a haztartasbeliseg elobb-utobb visszaut.

Itt megkezdodott a hetfo, legyen szep hetetek!

Es ahogyan az elso komment irta en sem ertem pontosan, hogy ez a poszt mit keres a HA-n, mert a hataratkeleshez koze nincs... ezenkivul a 'savanyu a szolo' tipikus formaja... szerintem nagyon sokan HA beszelnek a nyelvet es lenne egy kompetitiv fizetest ajanlo szakmajuk, diplomajuk, mar regen kulfoldrol kommentelnenek.

bxf 2015.03.02. 10:00:28

Addendum:

A posztot bekuldo is ekes peldaja, hogy amirol csak lehet, igenis otthon panaszkodnak. Most oszinten, mennyiben befolyasolja az eletet, nyugdijat, stb. hogy az Angliaban elo baratno hol nyaral eppen? Ha nem tetszik, akkor nem kell Skypezni az illetovel.

Plain and simple.

Hari Seldon 2 2015.03.02. 10:00:36

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):
Büszke is vagyok rá.
El tud menni a lakástól a kórházig.
Ne nevess!
Ez nem vicc. Nagyon sokat gyakorol.
20 év óta nem ült volán mögött, és hát hogy finoman fejezzem ki magam, nekem több érzékem van az autóhoz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 10:01:52

még nem olvastam végig a kommenteket, csak azt szeretném gyorsan kérdezni, hogy egyébként vajon Möszjő Sheldont hányan láblógató semmitevőzik le? vagy inkább ő szokott lenni a nemzeti hős?

2015.03.02. 10:04:48

@maxval bircaman szerkesztő:

Ez kemény! De jót nevettem rajta! :D

Főleg azért, mert az alul sorolt magatartásokat megfigyeltem néhány külföldön élő "elszállt" magyarnál is. Feláll a szőr a hátamon a "Nálunk Svédbe" kezdetű mondatoktól! :)

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.03.02. 10:04:51

@snygg panda: Példával szemléltetem az előző kommentemet:

Példa 1:
- Szia! Honnan jössz?
- Maldívról.
- Köcsög paraszt.

Példa 2:
- Szia! Honnan jössz?
- Boltból.
- Köcsög paraszt.

Mondjuk azt még nem tudom, hogy a "Vettem egy kiló kenyeret a maldívi boltban" milyen reakciót vált ki, de majd megírom, ha lesz szerencsém átélni.

Asszonypajti 2015.03.02. 10:04:51

Kedvest Posztoló!
Több helyen is találva érzem magam...itthon vagyok a gyerekkel 2 éve, (semmi nem indokolja, hiszen e hónapban már 6 éves lesz) heti 3x kérdezik meg tőlem, hogy dolgozom-e már? És miért nem? Milyen kuka a férjem, hogy eltart! Amíg otthon éltem, volt bölcsőde és adtuk-vettük a gyereket a buszmegállóban, de szó szerint. Folyton beteg volt, nem tudott kakilni stb... Most nyugodtan élünk, idén kezdi az iskolát, de a nyelv még gondot okoz, foglalkozni kell vele! Most van türelmem, most van időm, most van pénzünk, hogy ezt megtegyük. Szeretnék már én is újra munkába állni, emberek között lenni! A másik! A magyar mentalitás, amiért le kellett lépnünk: magunkon éreztük, hogy már semmi sem jó, hogy morgunk, hogy irigykedünk, ingerültek vagyunk de mi nem akartuk ezt. Ha hazamegyünk mindig ugyanazok a kérdések: de ugye nem jó ott? Hát mit lehet erre mondani? Nem könnyű...(általában ezt szoktam) A jóra senki nem kíváncsi, panaszkodni meg nem tudok. Értem, hogy mit írsz tudom, hogy nem bántó volt a szándék. Egymás cipőjébe nagyon nehéz beleképzelni magunkat.

Shebelle 2015.03.02. 10:06:05

@Hari Seldon 2: Mit is takar a nunu? AMúgy nem lenne jobb opcio egy baby sitter? Csak kérdezem, nem értek hozzá.... Talán olcsobb is,nem?! Az csak harmada lenne az ottani minimálbérnek?! Bár lehet tévedek....., csak informative érdekel....

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 10:06:17

@Hari Seldon 2: Elhiszem hogy büszke vagy ra, meg is erdemli.En 10 eve nem vezettem,es kicsit tartok töle,de muszaj lesz ujra felvennem a ritmust,mert itt mifelenk auto nelkül eleg nehezkes.Szerencsere ferjecskem elfuvaroz ha valahova menni kell,meg a menökes dolgokat delutanra-estere meg hetvegere tesszük,de akkor is muszaj lesz ebben önallosodnom,hogy akkor se alljon meg az elet ha apjuk 1-2 hetig Europat jarja..

bxf 2015.03.02. 10:07:15

@Csodabogár: PONTOSAN! En valahogy egyetlen ilyen htb.-vel sem tudok egy sikon lenni. Nem vagyok partner a hallgatasban, amikor arrol panaszkodnak, hogy pl. a gyerek kutyagumiba lepett, es egy oran keresztul pucoltak a cipojet, vagy hasonlo htb. anyukakkal vitattak meg egy mozifilmet, es arrol sirankozott, hogy nem ertettek vele egyet.

SZELLEMI IGENYTELENSEG. Nagyon jol megfogalmaztad.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 10:07:57

@Asszonypajti: soraidat akar en is irhattam volna,lehet fentebbi hozzaszolasiamban fel is tünik ez-az töredekekben...

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 10:09:59

@Dragonlady (Bp, Hun): nem tudom,öt hanyan,en mar kaptam meg a " lablogato semmitnemcsinalo" cimet..es meg enyhen fogalmaztam...kaptam ettöl mar durvabbat is....es minö meglepö,Magyarorszagrol...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 10:10:23

@articsóka60: minden jót a lányodnak! kapott már ajánlatokat, vagy most kell elkezdenie keresgélni?

2015.03.02. 10:14:35

@Suvahe Sokarizsa:
Az elsőt még csak értem, mivel a "Maldívról" így önmagában nekem olyan, mint a '90-es években az "Olaszba vótunk nyaraani". :)

Na de a második!?!?!? :D Ez megtörtént eseten alapul vagy csak úgy írtad??? :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.02. 10:15:46

@snygg panda: Ez régen is így volt, nem csak most. Annak idején a kivándorlási hullámnál is így volt, de a „kurva nagy dolognak tartja, hogy elköltöztünk, és a nulláról újra kezdtük, és pláne még be is jött a dolog és sikeresek vagyunk”-ból sokan csak azt látják, hogy sikeresek vagytok, az hogy mi volt mögötte, amíg idáig jutottatok, azt nem. Nem is láthatják, mert elképzelni sem tudják.
Szerintem azonban a legnagyobb baj, hogy az emberek többsége bedől az ilyen demagóg szövegenek, hogy a haza, meg a közösség mindenek fölött való. (Ja, hogy a politikusoknak is élniük kell valamiből.) Ez egyszerűen nem igaz. Mindannyian önzőek vagyunk és ezért a legjobbat akarjuk magunknak. Ezért nem tudtam soha elfogadni ezt az Isten, Haza, Család szöveget. Nálam másképpen van a sorrend: Isten, Család, Haza. Van, akiknél az első hiányzik, de ez mindenkinek magánügye. De ne áltassuk magunkat azzal, hogy a haza előrébb való, mint a gyerek, társ, család. Még ha sokkal könnyebb ezáltal önigazolást találni bizonyos dolgokra.

tableno 2015.03.02. 10:17:08

Mondjuk az még érdekes, hogy nekem sok otthoni ismerősöm nagyobb lábon él, mint én: szebb lakásban/házban lakik, jobb autót vezet, sielni jár, stb. Holott pontosan tudom, hogy a mi jövedelmünk az övékének a 3 vagy 4-szerese. Néha elgondolkodom, miért van ez...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.02. 10:17:30

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): ahh oké, kisbaba, most látom már. Az más kicsit , mint a haztartasbeliség.

Gyes, gyed, vagy maternity leave inkább.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 10:17:52

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): azt el tudom képzelni, hogy téged piszkálnak, de ha egy pasi marad otthon a 1-2-3-akárhány gyerekkel, vajon ő is megkapja? vagy akkor ő a körberöhögött papucs, stb?
én egyébként óvónő (is) vagyok/ voltam (nem az a végzettségem, de csináltam). annyi mindent láttam a 8 év alatt. nekem akárki akármit mond, nemnomális egy háromévest reggel fél nyolctól este fél hatig becseszni egy harminc fős csoportba, amíg a szülők önmegvalósítnak (vagy, persze, összekaparják minimálbéres állásban a kenyérrevalót). szerintem az lenne a normális és az ideális, ha minden család megengedhetné magának, hogy amíg a gyerek iskolás nem lesz, addig az egyik szülő félállásban dolgozhasson (vagy kevesebbet, ha szeretne), töltsön időt a gyerekeivel is, ne úgy nőjenek, mint a gazok. de most lehet, hogy ezért én is kapni fogok :-)

adg 2015.03.02. 10:19:31

@tanato: "de a vállalkozói szférában nagyon fontos az állami,ök.-i megrendelések és az uniós pénzek elosztása miatt."

Igen. Ez egy eleg elterjedt tevedes. Komolyabb beruhazasok eseten valoban igy van. A fovallakozora elsosorban. Nyilvan gipsz jakab nem fog megnyerni egy komplett autopalya tendert minden hatszel nelkul
Na de aki megnyeri, az tovabbpalyaztatja az alvallakozokat, es az a fovallakozo penze lesz mar, nem a tularazott csokosokat fogja csak kivalasztani. Lehet olyan is koztuk persze.

Nezd, a mi cegunk eleg sok kozbeszerzeses munkan dolgozott, a hosszu evek alatt egy olyan (amugy eleg kicsi) munkank volt, amit azert kaptunk, mert a fovallakozo kikototte, hogy csak velunk hajlando dolgozni.
Volt egy rakas onkormanyzati munkank. Altalaban ugy zajlott, hogy valaki megnyerte az egeszet egyben. Vagy megkapta, raszabtak, stb, ahogy tetszik, ez nem a mi dolgunk volt.
Majd a nyertes kiirt egy tendert. Erre jelentkeztunk, es ha jo ar/ertek aranyt adtunk, akkor nyertunk, egyebkent meg nem. Ezek lehettek onkormanyzati, vagy allami beruhazasok is. Es mi csak egy alvallakozo voltunk.
Ne gondold, hogy kulonosebb hatszel kell pl egy iskolafelujitas gepeszeti terveinek elkeszitesehez. Par szazezer forintos munka. Vagy magahoz a gepeszeti kivitelezeshez, vagy a foldmunkakhoz, vagy akarmihez. Ez egy nepszeru elkepzeles, mert ezt latja a legtobb ember. Autopalya, vegyepszer, strabag, politikus ugyvedi irodaja, stb. Ez a jeghegy csucsa. Persze a nagyobb penz az oveke, de rengeteg vallakozo van meg ott.
Egy jo foldmunkakkal foglalkozo ceget ismerek szemelyesen is, nehany kotro, colopozogep, kb 20 ember max. Tudod milyen jol jovedelmez? Nem kell politikai hatter, jol dolgozik, jo arakon vallakozik, es mint alvallakozo, ennyi eleg. Boven mehetne evente a maldivra par hetre. Uj autot nem akkor vesz, amikor osszejott ra a penz, es megkapta a hitelt.

Eu penzek leosztasa. Ez is altalanositas, milyen hatszel kell egy tarsashaz hoszigetelesehez, nyilaszarocserjehez, vagy meg ezernyi mas dologhoz.

Szoval a lenyeg, hogy nem csak a nagyvallakozok vannak, es az altalam emlitett, kb havi 1-2m jovedelem lentebb is elerheto (es a jo hatszeleseknek nem is ennyi jut, hanem boven sokkal tobb), bunozes nelkul is. Persze ugy konnyebb. :) teny, hogy ebbol nem lesz rolls meg jacht az adrian, sajat lakas new yorkban meg masfel kg gyemany ekszer a 70 evvel fiatalabb onzetlen szerelmemnek balint napra, de mar ez a szint is erost csipi a szemet a legtobb embernek, mert a nagytobbsegnek elerhetetlen meses vagyon. Sajnos. Pedig csak egy nem rossz ny europai fizetes.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.03.02. 10:20:42

@bxf: Én egy energikus, diplomás, értelmes htb anyuci vagyok. Most éppen kommentelek, mert még nem járt le a mosógép, a krumpli meg szeret egyedül főni a gázon.

Mme.Brioche 2015.03.02. 10:21:07

Valahogy ez a hozzáállás benne van a magyarokban a határátkelők irányába, és sokkal rosszabbat képzelnek bele, mint amilyen. Biztos sokan lesznek önteltek és nagyzolók, de a többség biztos nem, pontosan a nehézségek miatt, amin át kellett menniük, a legtöbben alázatot tanulnak, nem nagyképűsködést. Arra meg hadd legyen már egy kicsit büszke az ember, amit véghezvitt egyedül, minden segítség nélkül, ne kelljen már emiatt rosszul éreznie magát.

Annyira rosszul esik, ha ilyeneket kapunk, főleg ha mondjuk a családtól jön, és nem távoli ismerősöktől. Mi tudatosan el akartuk kerülni a látszatát is, hogy esetleg nagyzolni kezdjünk, és tényleg, szinte napi kapcsolatban vagyunk a családunkkal, pontosan tudják, hogy még mindig megvan az a 26 éves kocsink, amivel kijöttünk, és utána is csak egy használtat vettünk, nincs jachtunk, nem utazgatunk "Maldívra" meg ilyen helyekre, csak rövid kirándulásokra országon belül, külföldre szinte csak Magyarországra megyünk, mert mindig halálosan megsértődnek, ha átlépjük az országhatárt és nem Magyarország a célunk, direkt soha nem is mondjuk meg mennyit keresünk, ne legyen belőle irigység.
És ennek ellenére mikor legutóbb otthon voltunk, és megmondtuk a családnak, hogy idén hotelben akarunk aludni, akkor olyan hangon mondta az egyik családtag, hogy "ahhhha... persze megértem, az orvosuraságoknak már nem elég jó a családnál aludni, derogál nekik, értem." Annyira rosszul esett ez nekem, hogy majdnem elbőgtem magam. Ráadásul egy olyan családtagtól, akitől sose vártam volna ilyet. Hát nehogy már én érezzem magam egy szemét alaknak, mert az év egyetlen "nyaralásán" nem akarunk egy hat négyzetméteres szobában aludni egy darab szimpla ágyon ketten, több mint egy hétig, hanem egy kényelmes hotelban pihenni.
Azóta is bennem maradt ez a tüske, és nem tudom kirázni magamból ezt a rossz érzést, pedig a kérdéses családtagnak később le is esett, hogy mit mondott, és bocsánatot kért, de ezek szerint egész komolyan, reflexszerűen ezt gondolják rólunk. Szomorú. Pocsékul éreztem magam az egész utazás alatt.

puhacica 2015.03.02. 10:21:58

"Aztán kiment Angliába. Ismerős magyar családhoz, szállás tele hűtővel, kölcsönkocsi, állás, - és nem mosogatás vagy takarítás - minden készen várta. Ő persze erre már másként emlékszik, azt állítja, milyen keservesen járta be ő a létra minden egyes fokát, mire végre elért oda, ahol most tart." - mert biztos vegig ott voltal vele es lattad, hogy zajlott az elete ebben az idoszakban. sot, gondolom az erzeseit te is erezted, pont ugy, ahogy o.

a masik. olyan sztereotipiakkal elnek otthon emberek errol az orszagrol, amiknek kozuk sincs a valosaghoz.
mindig esik az eso. tegnap terdig jartuk a labunkat, szikrazo napsutesben turistaskodtunk. de ha esik is, nem fogsz ket perc alatt ronggya azni.
szar a kaja. semmivel se szarabb mint otthon. magyarul van minden, de olyan is, amirol eddig fogalmam se volt. a gyomberes mangos sajtnak hamar fuggojeve lehet valni.
itt mindenki mosolyog. kurvara nem. az mosolyog, akinek az a dolga. a penztaros, az ugyintezo. es pontosan latod rajtuk, hogy azert mosolyognak, mert mondjuk messzirol kiszurtak a fules sapkam, mert ilyen az alaptermeszetuk, vagy mert ez a munkakori kotelesseguk. engem egyik se zavar, jobb az osszes verzio annal, hogy elzavarnak a sorbol, mert oda nem lehet allni, aztan meg mindenki mast kiszolgalnak.
itt minden lakas hideg es peneszes. amiben mi lakunk, az epp szaraz es meleg. tudom, oriasi szerencsenk volt, de nem hiszem, hogy egesz Angliaban ez az egyetlen normalis klimaju lakas.

na mindegy, egy het utan nem leszek profeta, de azert csak leirom mar, amit eddig tapasztaltam.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.02. 10:25:36

@Dragonlady (Bp, Hun): Teljesen egyetértek Veled. Egyszer hallottam valahol, majd az ott élők megerősítenek, hogy holland nők nyilatkozták, hogy ők nem azért szülnek gyereket, hogy az óvoda nevelje őket. Ezáltal nem is nagyon adják óvodába a gyerekeiket.
Meg még az is eszembe jutott, hogy annak idején egy ismerős, aki ezeket a Noni termékeket forgalmazta, forszírozta, hogy fogyasszam én is, mert hogy mennyivel egészségesebb, erősebb leszek tőle, és akkor többet bírok majd dolgozni. Ember, azért dolgozzak többet, hogy megvehessem drága pénzen ezeket a "varázsszereket", hogy aztán még többet dolgozhassak....Mellesleg ők sem voltak egészségesebbek tőle, de ezzel már nem akartam őket szembesíteni.

Hari Seldon 2 2015.03.02. 10:25:43

@tildy[UK]:
Hány éves gyerekkel, elfogadható neked? És hány gyerekekkel?
Kettő múlt a legkisebb, az még jó? Három gyerek, az még jó? Bízom pozitív válaszodban... :-)

pasztasuta 2015.03.02. 10:26:25

@rezsöatya: az oromoszerzest ugy ertettem, hogy igazolni a teziset. :))

Amikor tolem megkerdezik baratok, rokonok, hogy: Es jo kint ugye? (konkretan latom rajtuk hogy szeretnek hallani, hogy kulfoldon minden szupi, es akkor elkezdhetnek a 'Hja, itthon bezzeg milyen nehez sorunk van'-t) En erre csak annyit szoktam mondani hogy mas. Aztan ha erdeklik a reszletek, belemehetunk, es hasonlitgathatunk, en elmondom a jot is meg a rosszat is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 10:27:05

@tildy[UK]: naigen. színmániás vagyok. itt most kb annyi szín van, hogy a szomszédban nő egy bokor ibolya... a szürkeség 50 árnyalata nekem nem szín :-)
és akárki akármit mond, igenis búvalbaszottak az emberek itt. én is az voltam mindig a tél végén, nincs ebben semmi csoda, csak annyi, hogy szegények még mindig élnek és vonszolják magukat valahogy.

Shebelle 2015.03.02. 10:29:17

@Hari Seldon 2: Megtudlak érteni. És elismerésem. Hasonlóan voltam én is a vezetéssel, '90-ben kismotorra és traktorra és 92-ben(18évesen) pedig autora szereztem meg a jogsit,kb.másél évet vezettem utána, majd 15 év után vettem pár (három) órát un.kondicionáló vezetést és azota ismét a volán mögött vagyok folyamatosan(ennek már 7éve), igaz sokat segitett ebben az automata váltó, amit csak ajánlani tudok!!! :)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 10:31:48

@tildy[UK]: nem a gyerekek eletkoratol tettük függöve a dolgot egyebkent....hanem attol hogy nekik meg nekünk is igy jo.Valoszinüleg akkor sem mentem volna el teljes allasban dolgozni itt,ha nem lettem volna egyböl varandos a fiammal.Nem lett volna korrekt a lanyommal szemben,hogy egyböl lepasszoljuk egy idegen orszagban..Es valoszinü,hogy a fiam 6-8 eves koraig mindenkepp itthon leszek,max.reszmunkaidö jöhet szamitasba.Es barmiy meglepö,a ferjem is nyugodtabb igy hogy en itthon vagyok,neki ez sokat szamit es ertekeli a munkamat.( Föleg olyan napok utan,amikor ö van a gyerekekkel,mint pl.a mult heten amikor 2 napot korhazban voltam.).

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 10:33:43

@Shebelle: szerintem en is igy leszek vele,nehany ora vetele utan ( ez majd nyaron esedekes),tuti a volan möge pattanok..es minö veletlen,a ferjem is azt mondta,lehet egyszerübb lenne egy automata valtos kisauto nekem... :)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 10:35:19

@Dragonlady (Bp, Hun): a ferjem anelkül is megkapta ezt a jelzöt,hogy napokig vigyazott volna a gyerekekre...pusztan azert,mert hamar felesegül vett es minö borzalom,a lanyomat a nevere vette es sajatjakent szereti meg neveli...

tableno 2015.03.02. 10:35:53

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): mint minden férfi, aki már próbálta, én is tanúsíthatom, hogy kisgyerekekkel otthon lenni és háztartást vezetni bitang nehéz meló!

qkuc 2015.03.02. 10:37:26

@pasztasuta: GyerehazaSTOPTisztakalandleszMeglásdSTOPMaldívSzigetek??STOPLejártlemezválasszmástSTOP

:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.02. 10:37:33

@tanato: de miért pont a feleség? Szerintem nagyon kemény dolog kiszolgaltatottnak lenni. Valószínűleg én nehezen is fogom viselni mentálisan azt a 9-12 homapot, amikor így lesz hamarosan.

Annak ellenére mondom ezt, hogy volt 3 ev, mikor csak az en fizetesemből éltünk.

Nem voltam, sose eltartott, nem szeretnék sokáig az lenni. Az nem én vagyok.

Kriszta D 2015.03.02. 10:38:23

@~~Babette~~: 'Nem egyszer megkaptam mar, hogy "szerencsed volt". ' - Milyen ismerős! Én ÁLLANDÓAN ezt hallom, ahányszor hazamegyek, de tényleg mindenkitől! Nyilván mindenhez kell szerencse is, de nekem ezt kb. úgy mondják, mintha én világ életemben csak nyugodtan üldögéltem volna a szerencsét várva, amíg az el nem jött és az ölembe nem pottyant minden...

Amikor viszont valami rossz történik, akkor meg a 'látod-látod, kellett neked elmenni, itthagyni a szép hazádat ahol mindened megvolt...?' a jellemző szólam.

Hát én igazából nem szoktam vitatkozni, higgyen mindenki amit akar :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 10:39:21

@Asszonypajti: na ez a másik, ha elköltözik a család egy másik országba, akkor szerintem a kicsi (bölcsis, óvodás) gyerekeknek még nagyobb szükségük lehet arra az állandóságra és érzelmi biztonságra, amit a szüleik nyújtanak, ha már egyszer minden más lett körülöttük (nyelv, otthon, emberek, esetleg ételek, időjárás, még a játszótér is.... minden más).

Mme.Brioche 2015.03.02. 10:42:03

@tildy[UK]: miért gondolod, hogy az az önmegvalósítás, ha az ember 8-10 órát melózik valahol? :-))
én kizárólag azóta tudok önmegvalósítani, amióta háztartásbeli vagyok, tanultam egy rakás új dolgot, új hobbijaim lettek, rengeteget olvasok, kiélem a kreativitásomat, és mindezek mellett olyan magas szintre helyeztem a háztartást, ami már komoly kihívás a számomra, és imádom, és ki tudok teljesedni benne. Ha dolgozni járnék, akkor folyton fáradt lennék, maradna a szimpla takarítás, valami kis főzés, bolti termékek vásárlása, bolti kenyér, bolti felvágott, bolti tisztálkodószerek, semmi olyanra nem lenne időm, amit szeretek, és amit egészségesnek érzek, csak melóznék napestig, és ami a legrosszabb, alig találkoznék a férjemmel is.

2015.03.02. 10:42:04

@VPBA:
Igen, a rengeteg munkát és erőfeszítést hajlamosak elfelejteni. Csak a zsebünkben akarnak turkálni, hogy vajon mink van. De, hogy az miből lett, az már nem érdekli őket.

Nálam a sorrend: Család, munka, hobbi. :) Isten nincs benne, mert nem vagyok vallásos, pedig erősen próbáltak annak nevelni. A haza szintén nincs benne, mert Magyarországot nem tartom szorosan a hazámnak. Semmilyen formában nem tudtam azonosulni a rossz értelemben vett magyar mentalitással, azzal a visszamaradott szűklátókörűséggel, demagógiával, folytonos felelősséghárítással stb. Nekem a haza (vagy inkább bármilyen közösség) azt jelenti, hogy azonos gondolkodású és értékrendű emberekkel vagyok együtt; a közösség az, ahová szívesen teszek be, mert szívesen veszem, amit onnan kapok - bármilyen értelemben. Hát ez Magyarországra nagyon-nagyon nem volt igaz.

qkuc 2015.03.02. 10:42:24

@articsóka60: Nem hinném, sok szerencsét a gyermeknek, :).

Shebelle 2015.03.02. 10:42:52

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): :) nagyon jó ötlet! És ne félj, menni fog! S aztán már keresni fogod az alkalmat hogy végre vezethess :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 10:44:24

@puhacica: ezért napsütésért irigyellek :-)))) bár mintha éppen itt is sütne.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 10:47:30

@tildy[UK]: szerintem nagyon rossz szó ide az, hogy "eltartott". még ha szó szerint az is. sajnálom, hogy a "függés" neked ekkora lelki traumát okoz :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 10:49:46

ja és ha tudtam volna, hogy ez a Maldív akkora fless még mindig, hát nem hagytam volna ki. az, hogy Raja Ampat sokkal jobb hely snorkelling meg trópusi paradicsom kategóriában, senkit nem érdekel, mivel senki nem ismeri, még csak villogni se tudok vele :-D

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 10:51:39

@tildy[UK]: persze,ezt mindenki maskepp erzi es gondolja...nekem is voltak hasonlo erzeseim,amig meg nem ismertem a ferjemet...akkor hirtelen helyükre kerültek a dolgok.Igy kerek a vilag..mondjuk en vilageletemben önallo es pörgös voltam,igy kicsit feltem a valtastol,de vegül megtalaltam a helyem.Meg nyugodt vagyok,mert igy a gyermekeimnek is jo,meg a ferjemnek is es en sem vagyok 3fele szakadva...rosszabb napok azert persze itt is vannak....Azert ahogy a fiam nö,meg egyszerübb lesz a helyzet es na majd akkor egy felallassal meg kerekebb lesz a vilag.Felre ne ertsd,igy sincs baj,föleg hogy a ferjem is nagyon meg van elegedve ezzel a felallassal es nagyon büszke arra,milyen klassz sütiket sütök,miket krealok a konyhaban.

2015.03.02. 10:54:02

@brioche:
Én erre annyit mondok, hogy hanyagold az ilyen rokonokat és kedves barátokat.

Nálam is eljött az a pont, hogy az otthoniak közül kiderült, hogy ki az, aki őszintén örül a sikeremnek és ugyanúgy tudok vele találkozni, mint azelőtt, és ki az, akiből előjött az irigység és a rosszindulat. Ilyen "lehúzós" emberekre nincs szükségünk, ezeket le kell pattintani. Akkor is, ha közeli rokon.

Az én módszerem/reakcióm a magyarországi faggatózásra már csak annyi, hogy mosolygok és "köszi, megvagyunk" kijelentéssel tovább is lépek ezen a témán. F.sznak van kedve belemenni a magyarázkodásba...

2015.03.02. 10:56:17

@Dragonlady (Bp, Hun):

Raja Ampat, ezt felírtam! Képen jól néz ki! :)

qkuc 2015.03.02. 10:57:07

Ú, ez a sok túlkompenzálás nem kellett volna a posztba ... Ettől egészen más "íze" lett a történetnek. Legalábbis nekem.

jewel79bp 2015.03.02. 10:57:33

Pár éve érzem úgy, hogy egyre kevésbé értem a magyarországi magyarokat. Pedig én is olvasom a híreket, nézem a magyar tévét, úgy érzem, képben vagyok, de mégsem... Egy távbarátságot különböző értékrenddel fenntartani nem lehet. Illetve felesleges szerintem. Amúgy én is ücsörögtem Dunaparton 16 évesen, örültem az egy pár márkás cipőmnek, mert többre nem futotta - de én ezt a tizenéves lét diszkrét bájaként jellemezném. Vélhetően 36 évesen már nem ugyanaz foglalkoztat, mint 20 éve. Talán a posztoló mellett is csak szimplán elsuhant az idő, csak ő ezt nem akarja észrevenni.

Asszonypajti 2015.03.02. 10:59:09

Kozsdine Krisztina (Alsace,France):
Ápolónő vagyok, szeretem az embereket, a pörgést a mozgalmas műszakokat. Egyszerűen az a helyzet, hogy megváltozott minden körülöttünk. A lányom 4 éves volt, mikor kiköltöztünk (Ausztria), egy stresszes, rohanós, minden szempontból zavaros életvitelből. A gyerek hosszú ideig ki sem mert mozdulni itthonról, egy évig óvodába sem kerültünk be. Most egy fél éve jár közösségbe, lassan kinyílik a világ, vannak már itt barátaink, magyarok és osztrákok is. Nem mindenkinek megy egyforma gyorsan a beilleszkedés, a biztonságérzet kialakulása. Nekem megér annyit, hogy itthon legyek, támogassam, ne rögtön 8 órát legyen az oviban stb..A nagyobbakkal voltam már főállású anyuka, ők már felnőttek és nem bántam meg az otthon töltött éveket. Ez nem akadályozott meg abban, hogy szakmát tanuljak és fejlődjek mellettük. Ezek az évek a legfontosabbak! Munkám során sokszor volt dolgom hajléktalanokkal, idősekkel sokat tanulhatunk tőlük! Akik sosem sajnálták az időt a gyerekeikre, azok nem maradtak egyedül, ez a tapasztalatom. Fontos ez az időszak és sajnos hamar elmúlik majd. Szóval kitartás! Dolgozhatsz még eleget.

qkuc 2015.03.02. 11:01:07

@maxval bircaman szerkesztő: Háháháh, ezen a nagybácsi is mindig hangosan nevetett, amikor jött haza nem olyan rég (max 3 év) kinn élő magyarokkal és ahogy akcentussal, törve igyekeztek már beszélni a magyart, :D. Meg mindig becsúszott a you know ...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.02. 11:07:51

@snygg panda: Igen, én is pontosan így látom. Mondjuk, mi speciális helyzetben vagyunk, mert Albánia nem az a tipikus úti cél. :) Ezért bennünket inkább sajnálnak, de mi ennek örülünk, mert van az a mondás, hogy addig jó, amíg sajnálnak, addig sem irigykednek. Márpedig az Mo-on nagyon megy.

qkuc 2015.03.02. 11:10:19

@Dragonlady (Bp, Hun): Szerintem fölösleges bármelyik felet láblógázónak hívni, :). Mindenkinek lehet véleménye, de ennyi.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 11:10:59

@snygg panda: búvárkodsz? búvárok szerint egybehangzóan a legjobb a világon, vagy esetleg még van pár hely, ami ugyanilyen jó. én sajnos csak pipával, de így is fantasztikus volt. egyébként nekem a Maldív így képekről nem jön be :-)))) én így vagyok sznob :-))))

Mme.Brioche 2015.03.02. 11:11:06

@snygg panda: a hanyagolás nem megoldás, van olyan közeli rokonsági fok, amit nem lehet hanyagolni, vagy figyelmen kívül hagyni. Marad a leszerelés. Egyébként mi is ezt a "köszi megvagyunk" leszerelési módszert alkalmazzuk :-)

Badeni_lakos 2015.03.02. 11:11:36

Sziasztok!

Bocsi az OFF ért, de nagyon szeretnék vmit kérdezni!

Melyik városban a legkellemesebb élni, ha az ember IT dev. üzleti elemző ként tengetné külföldön az életét?

London, Berlin, vagy Lausanne (CH)?

(szempontok:
Ne legyen smog, Se sok ingázás (össz. napi max. 1 óra)
Szép épületek, szép tiszta utcák ahol jó lakni.
Pezsgő kulturális élet, sok-sok alternatíva szórakozási lehetőség
Szép természet, ahol ki lehet kapcsolni / feltöltődni.
Barátnőnek idegenforgalomban munkalehetőség)

Köszi a válaszokat! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 11:13:15

@qkuc: ja, hát végülis az is vélemény, hogy valaki egy láblógató semmittevő aranyásó :-)

2015.03.02. 11:13:40

@VPBA:
Él rokonom Albániában (vagyis majdnem ott) és imádja! :)

qkuc 2015.03.02. 11:15:10

@VPBA: Az a gond, hogy még itthon is sokan csak ennyit látnak, a sikert. Nem hánytorgatom volt kedves kommentelőnket, de a törzsközönség javarésze keményen megdolgozott/tanult/stb., hogy itt, vagy külföldön boldoguljon valamennyire.

Egyébként ezt én is végig szoktam hallgatni, hogy jajj de könnyű neked, stb. Pont le szoktam tojni, de azért valamennyire bosszantó ...

pasztasuta 2015.03.02. 11:15:38

@qkuc: najoSTOPjoleszazujzelandirokonisSTOPnemvagyokentelhetetlenSTOP

:D

tableno 2015.03.02. 11:15:40

@Badeni_lakos: Mindenképpen Lausanne, ez nem is kérdés.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.02. 11:16:29

@articsóka60:
Sok sikert és boldog életet kívánok a lányodnak.
Ne aggódj rendben lesz minden.

2015.03.02. 11:17:00

@Dragonlady (Bp, Hun):

Neeem, de a snorkeling-ot imádom, ezért szeretem az ilyen jellegű helyeket!

2015.03.02. 11:18:34

@brioche (FR):

Megértem. Én ebben radikális vagyok, akár a rokonsággal szemben is. Ha valami vagy valaki nem tetszik, akkor elküldöm a f...ba, akár milyen közeli rokon is legyen. A tereléssel inkább csak megelőzöm az ilyen konfliktust. :)

tableno 2015.03.02. 11:18:38

@qkuc: Én még soha életemben nem találkoztam olyan kivándorolt magyarral, aki akcentussal beszélt volna (még 56-ossal sem!). Pedig kíváncsi lennék rá, milyen az...

qkuc 2015.03.02. 11:19:17

@Dragonlady (Bp, Hun): Az, de ne felejtsük el, hogy sokan fehér-fekete univerzumban élnek és nem érdemes ezeket a bullshiteket magunkra venni.

Annyival többről szól(na) az élet, mint az ilyen véleményekkel való foglalkozás, :D.

Én azt gondolom, hogy 7 milliárd humánerőforrás létezik ezen a bolygón, mind nem gondolhatjuk/érezhetjük ugyanazt, láthatjuk ugyanúgy a világot, :).

Személy szerint úgy gondolom, hogy különböző helyzetek és megoldások vannak, pozitív és negatív hatásokkal, de hogy én leszóljak valakit, mert otthon marad. Miért? Lehet ő ebben teljesedik és mondjuk az én munkámtól lenne rosszul. Nem húzhatjuk rá másokra a saját kis skatulyáinkat.

qkuc 2015.03.02. 11:20:24

@pasztasuta: STOPkiválóSTOPvigyélmagaddal!STOPéljenavilágbéke

:D

tanato 2015.03.02. 11:20:31

@adg [Au, Darwin]: Jó volna ha igazad volna akkor nagyon szépen fejlődnénk,mindig a legjobb legügyesebb cég nyerné a megrendeléseket.de ezt még a szűk környezetemben sem látom pedig egy kisvárosban élek.csak azt látom hogy komolyabb megrendeléseket a polgármester régi ismerőse rokona,vagy a helyi politikai elit rokonsága,ismerősei kapják meg az EU.-támogatásokkal együtt.Nyilván nem a kisvállalkozó fodrászról,suszterről,varrónőről beszélek,akik lakossági megrendelésekből élnek.

tanato 2015.03.02. 11:21:42

@tableno: Van pedig néhány akinek érezni a beszédén hogy sok.sok évet külföldön élt.

2015.03.02. 11:22:02

@qkuc:

Érdekes, hogy a '45-ös és az '56-os emigráns ismerőseimnek is ugyanez a tapasztalata. A hibát talán mégis a magyar népben kell keresni.

De, hogy ne tűnjek már ennyire magyargyűlölőnek, a kelet-európai ismerőseim megnyugtattak, hogy ez ugyanígy működik Bulgáriától Lettországig mindenhol. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 11:24:25

@qkuc: lehet, hogy itt valami félreértés van, én egyébként csak azt a kérdést vetettem fel, hogy vajon amikor egy férfi / apa otthonmarad a háztartással és a három gyerkkel, ő is megkapja-e ezeket a láblógatós beszólásokat?

nekem a thai és a burmai kollégáim egyébként visszajöttek teljes vagy majdnem teljes állásba 2 hónappal gyerekszülés után. ja, mert ha a nagymama vigyáz is a gyerekre egész nap, biztos utána szegényke már átalussza az éjszakát és nincsen semmi gond, a háztartás is pofonegyszerű és gyakorlatilag megcsinálja magát :-( nagyon sajnáltam őket, hullák voltak, aludtak az íróasztaluknál, amikor éppen nem órán voltak. nagymamám is hasonlókat mesélt az ötvenes évekből. szerintem ez teljesen nemnormális. persze nekik nem volt más választásuk, kellett a pénz.

qkuc 2015.03.02. 11:24:47

@tableno: :D Ez még a régi szép időkben volt MALÉV-Delta Budapest-New York vonalon. Erős amerikai akcentus (szerintem texasi volt) ráhúzva beszédre, you know minden 4. szó után, nem jut eszembe a szó 3 év kinnlét után, ilyesmik voltak. És innen települt ki, nem ott született (ezt is végighallgathattam, a komplett életutat és osztást az otthon élő magyarok felé, pedig eskü nem érdekelt, :D).

Hari Seldon 2 2015.03.02. 11:26:54

@Badeni_lakos:
Én a három közül csak Londonban voltam. Viszont a kritériumok nem elegendőek így sem semmire.
Egyrészt: Ki akar kiköltözni? Magyar? Akar-e viszonylag sűrűn, Magyarországra menni? (különböző okai vannak, rokoni, stb...)
Milyen nyelvet beszél (az angolon kívül)?

Látatlanba, ha viszonylag sűrűn menne Magyarországra, és szereti a szép tájakat. Akkor Lausanne jó hely lehet.
ha szükséges hirtelen akkor autóval is meg lehet járni 12 óra alatt (ha elkerüli müncheni körgyűrűt) a Lausanne Budapest távot. És a baseli repülőtérről megy Easyjet Budapestre.

Mme.Brioche 2015.03.02. 11:27:17

@tableno: merht nam talalkozhtal megh a nagybatyamekkal, akikh husz ev Kanada utan nem birhnak kimondani egy tisztessheges... ehem... ehm.. sentencet sem magyarhul...

Bezzeg a férjem nagybátyja, aki még '48-ben jött ki Franciaországba kamaszkorában(!) hogy behazudja magát a légióba (még nem volt elég idős hozzá ugyanis), és később francia felesége lett, francia egyetemen tanul, és nem hallott magyar szót évtizedekig sem jóformán, a mai napig tiszta irodalmi magyart beszél :-))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.02. 11:27:42

@snygg panda: Nacsak, hol, mit jelent a majdnem ott?

qkuc 2015.03.02. 11:27:46

@snygg panda: Szerintem se magyar sajátosság ez, erre szoktam azt mondani, hogy irigykedők/rosszindulatú emberek/gyökerek mindenhol vannak ..., :D.

tableno 2015.03.02. 11:27:56

@tanato: Biztos, de én még nem találkoztam ilyennel. Pedig egyszer még Soros Györggyel is kávéztam, és ő is teljesen kiválóan beszélte a magyart... :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.02. 11:30:21

@Hari Seldon 2: 2 eves gyerekkelnincs gond.
De az otthoni 3 eves gyes-gyedet , foleg 3 gyerek eseten az kb 9 ev kieses tuti nem birnam.

@brioche (FR): tudod en imadoma munkam. Akar munkahelyen csinalom, akar otthon, szeretek programozni.

"mellett olyan magas szintre helyeztem a háztartást, ami már komoly kihívás a számomra, és imádom, és ki tudok teljesedni benne. "
Na ez engem nem kot le. Mitobb abszolut nem vagyok idealis felesegnek valo, mert ki nem allhatom az ilyen munkakat. Az alkotas lekot, de takaritas, mosas, pakolas nem az en vilagom . ( Fozni/sutni mondjuk szeretek, meg tudok is, de parom ezerszer jobb benne, lasd pisztacias bejgli esete :D))

@Dragonlady (Bp, Hun): Lehet rossz szo, nekem megis igy erzodik. Szeretek a sajat labamon allni, es valamennyire buszke is vagyok arra, hogy pl. azt az utat, amit tavaly nyaron csinaltam, nem finanszirozta senki, onmagamon kivul. Se szulok, se parom.

Valoszinuleg 9 honapig en leszek otthon, utana 3 honapig parom, kesobb tavolrol dolgozva felvaltva. De evekig biztos nem menne reszemrol, pszichesen annyira megvisel mar par nap is.

tableno 2015.03.02. 11:31:11

@snygg panda: Hát, pedig onnan mostanában inkább elfele mennek az emberek...

2015.03.02. 11:32:30

@qkuc:
Így van.

De hagy folytassam kicsit az előző fonalat a kelet-európai országokkal kapcsolatban: én itt Nyugat-Európában szembesültem azzal, hogy Európa határa bizony valóban az Olaszország-Ausztria-Németország tengelyen húzódik, hiába óhajtja másként gondolni többek között a magyarok többsége is. :(

qkuc 2015.03.02. 11:32:39

@Dragonlady (Bp, Hun): Könnyen lehet, nekem még vasárnap van sajnos, vagyis nem igazán sikerült még felébredni, csak úgy csinálok, :D.

Egyébként nem tudom, szerintem megkapják a maguk sok kis negatív jelzőit a GYES-en lévő apák. Ennél még keményebb beszólásokat is. De ez csak szűk keresztmetszetű véleményösszeszűrés az ismeretségi körömből (nem reprezentatív a minta, :D).

qkuc 2015.03.02. 11:33:58

OFF

Valaki találja fel az önrendbentartó lakást/háztartást. Hálás lennék érte, :D.

(Utálok takarítani és van az az összeg, amiért ezt másra fogom bízni.)

2015.03.02. 11:34:07

@tableno:

Hát igen, de ugye minden relatív.

A magyar orvos Németországba megy, a német orvos Svédországba, a svéd Norvégiába, a norvég meg Amerikába vagy Afrikába... :)

tanato 2015.03.02. 11:34:18

@tableno: persze kiválóan beszélik,de néhány mondat után meg szoktam kérdezni,honnan jött és eddig 90%-ban ráhibáztam a korábbi külföldi életre.Volt köztük francia akcentussal beszélő nő,angol akcenttel beszélő idős ember,jellegzetes szlávos lágy akcentussal beszélő volt szovjet polgár,volt egyszer egy nő akinél éreztem valami nagyon enyhe eltérést, aztán kiderült hogy Tel-Avivban élt sokáig.Persze sokan sikkből direkt németesre vagy angolosra veszik a figurát sok idegen szóval tűzdelve.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.03.02. 11:34:38

@snygg panda: Ez egy kedves történet. Akihez nem fűz mélyebb személyes viszony, azzal nem állok le diskurálni. Valahogy így:

- Szia! Honnan jössz?
- Boltból.
- Nem úgy értem, tudom hogy kint vagytok meg minden, ugye?
- Igen.
- Nem vagy valami bőbeszédű bazmeg. Ne parasztkodj már! Mi van, már nem akarsz leereszkedni közénk? Ne légy már köcsög!
- Nem.
- Köcsög paraszt.

És ennyi. Amúgy a legjobb rólam szóló történetek mindig itthon születtek, mások szájából. Jó lenne ha igazak is lennének, mert pl. gazdag, öreg faszim még nem volt, de izgalmasnak hangzik...
Így aztán apámon, anyámon kívül másnak nem "maldívozok".

svédnyugger 2015.03.02. 11:34:38

Talán a barátnô viselkedése kis törlesztés a szerényebb, talán akkoriban lenézett "szegény" származása miatt? Nem tudom, csak eszembe jutott.

Golf2 2015.03.02. 11:34:38

@Badeni_lakos: Ha pezseg akkor Lausanne,ha Lausanne nem pezseg akkor Berlin.London felejtős.

Golf2 2015.03.02. 11:34:38

Úristen az összes nő itt van ma,és próbálja menteni a menthetőt.

Alick 2015.03.02. 11:34:38

Affektálás... de ismerek olyat, aki utál világot látni (gyerekkorában túl sok herce-hurca volt különféle országok között).

Golf2 2015.03.02. 11:34:38

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Xavier érdekes név a franciáknál bár 1 magyar vezetéknévvel fura (pl Tóth Xavier)...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.02. 11:36:38

@snygg panda: fura, onnan menekülnek a népek a mindent átható mutyi miatt.

Sanz 2015.03.02. 11:36:57

Most ha elvonatkoztatunk attól, hogy irigykedik-e a posztoló vagy sem, akkor igenis abban igaza van, hogy előfordulhat az, hogy valaki kevésbé tud örülni dolgoknak, mint korábban. Ez teljesen normális jelenség, de tény, hogy zavaró tud lenni, mind a befogadók számára (régi barátai), mind saját maga számára. Én tapasztaltam hasonlót a kiköltözésem után (hogy az apróságoknak kevésbé vagyok képes örülni), szóval nem meglepő az ilyesmi.

@Badeni_lakos: London drága, de ha jól választasz lakóhelyet, akkor megoldható a rövid ingázás. Viszont élhetőség szempontjából elvileg Berlin jobb (ha nem gond, hogy nem angolul beszélnek).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 11:37:29

@brioche (FR): @tableno:
nahát, és az nem lehet, hogy az embereknek az agyában másképpen működnek a nyelvek? ahogyan másképpen tanulunk, másképpen felejtünk is? ok, nyilván vannak ilyen affektálós majmok, de ha valaki mondjuk érettségi után került ki 1990 táján, utána nem olvasott vagy hallgatott magyar híreket, és soha nem is kerültek bele a szókincsébe bizonyos szavak, mint mondjuk önkormányzat, apeh, vagy akár a villalakó, az nem fog tudni ilyenekről társalogni. aki 10 évig csak másik nyelven beszél, magyarul senkivel, az is keresni fogja a szavakat. hetekig én is keresem, amikor jön ki hozzám valaki látogatóba, vagy most, mert még mindig az angolra van ráállva az agyam, sajnos egyre kevésbé. - mellesleg erre az angol anyanyelvű angoltanár kollégáim is szoktak panaszkodni, illetve egy kicsit hasonlóra, hogy az embernek a választékosabb szókincse egyszerűen inaktiválódik, mert annyira nincs alkalom használni a gyerekek és a nem anyanyelvű kollégák között, éveken át. muszáj mindig olvasni és filmeket nézni, hoigy az embernek aktív maradjon a szókincse. - én soha nem olvasok magyarul, direkt, nekem a magyar mehet a levesbe, ha akar, az angollal több vesztenivalóm van. most is csak angolul fogok olvasni és filmeket nézni, és nem érdekel, ha keresgélem a magyar szavakat. az angolt is keresgélni kell sokszor :-(

Mme.Brioche 2015.03.02. 11:37:36

@tildy[UK]: én megértem, hogy téged a munkád köt le, én meg a saját munkámat tekintem munkának, az köt le. Boldog vagyok tőle, és igazából nem érdekel ki mit gondol róla, csak mindig megüti a szemem, amikor valaki degradálóan beszél más élemódjáról. Mi szükség van erre? Én nem értek a programozáshoz, és nem is tudnám valószínűleg megszeretni, de nem jutna eszembe pikírt kis megjegyzéseket tenni, hogy milyen fura, ha egy nő nem háztartásbeli, hanem programozó. Ha az vagy, az vagy, tök jó, szükség van programozókra, és nagyon szerencsés vagy, hogy a hobbid egyben a munkád. Nekem meg a saját hobbim a munkám. :-))

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 11:39:31

@Golf2: a fiatalur teljes keresztneve: Francois-Xavier... es a vezetkneve sem az echte magyaros vezeteknev...igy szerencsere passzol hozza..es meg nagyobb szerencse hogy a lanyomnak sem igazan magyaros a keresztneve,igy mindenkinek jobb.

2015.03.02. 11:39:52

@Zka:
Jáááj, mindig csak az a rohadt mutyi! Hofi Géza mondta, hogy "korrupció az, amiből téged kihagynak". :D

tableno 2015.03.02. 11:40:08

@Golf2: Varnus Xavér pl van.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.02. 11:42:10

@snygg panda: Értem. A koszovói magyarokat nem ismerjük, de az Albániában élőket szinte egytől-egyig, mivel nagyon kevesen vannak.

Badeni_lakos 2015.03.02. 11:42:40

@tableno: köszi a választ! :)

@Hari Seldon 2: angolon kívül a németet, magabiztosan.
(persze nem a 'Schwiizerdütsch', azt még munka mellett kéne tanulni...)
de a munkavégzés angolul. kényelmesebb lenne angolul!

Namost Lausanne, az Francia nyelvterület nem? Szép nyelv, kétségtelen, de én a németbe tettem éveket, azon beszélek folyékonyan. Beszélnek ott németül? vagy angolul el lehet ott boldogulni?

Basel ből megy BP-re Easyjet??
Nagyon jó! Mert nem szeretek 10-12 órát kocsiban zötykölődni. se vezetni, se utasként.

Londonban olyan rossz az időjárás, meg semmi természeti szépség sincs?? hát akkor hova mennek ott kirándulni az emberek? aktívan feltöltődni, kikapcsolódni?

tableno 2015.03.02. 11:43:08

@Dragonlady (Bp, Hun): Lehet, nem tudom. Én csak azt mondom, hogy az én hosszú ideje külföldön élő magyar ismerőseimnek nincs akcentusa. Nekem sincs. Pedig 10 éve nem beszélek sokat magyarul.

tableno 2015.03.02. 11:44:27

@Badeni_lakos: Lausann francia nyelvű, tehát mindenképp meg kell majd tanulni, bár szerintem eleinte angolul is el lehet majd boldogulni. A német arrafelé felejtős.

2015.03.02. 11:45:29

@Dragonlady (Bp, Hun):

Az affektáló majmokat én is gyűlölöm, de az általad leírt jelenség abszolút létezik. Én magamon is észreveszem, hogy megkopott a magyarom, pedig feleségemmel magyarul beszélünk, otthoniakkal magyarul tartom a kapcsolatot, és az ilyen blogokon is magyarul trollkodok sokak örömére. :)))

Eddig azon erőlködtem, hogy minél jobban megtanuljak svédül, most már arra kell figyelnem, hogy szinten tartsam a magyar és angol tudásom. :S

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 11:47:09

@tildy[UK]:
így értem. és jó, hogy a te szakmádban lehet részmunkaidő meg ha muszáj, otthonról munka is alkalmanként, pl ha beteg a gyerek, nem? ezt irigylem :-)
én vagyok egyébként a megtestesült anti házitündér. :-))) de azt is tudom magamról, hogy egy iskolai teljes állás után nekem este CSEND kell, embert látni és hallani nem akarok, annyira leszív és másfél embert kíván eleve. hát meglátjuk, mi fog ebből kisülni. most még bele se akarok gondolni. rohadt mázli, vagy mi, hogy pár évre elég a pénzem perpill, legalább olyan kényszer nem lesz, hogy zombi fejjel is dolgoznom kell, mert különben éhenhalunk.

tableno 2015.03.02. 11:47:28

@Badeni_lakos: London remek város, szép is és nagyon érdekes. De természeti látványosságokkal nemigen van ellátva (pláne Lausanne-hoz képest, ami egy gyönyörű hegyekkel körbevett tó partján található). Szép parkok vannak Londonban is, Angliában meg lehet jókat kirándulni, de messzebb kell menni hozzá.

tanato 2015.03.02. 11:47:29

@tableno: Nagyon személyfüggő.Én előéletemből fakadóan nagyon sok külföldit/egyetemistákat/ hallottam színmagyarul beszélni,de arabos akcentussal, spanyolos akcentussal,etióp akcentussal,koreai akcenttel stb.Volt akinél nem is tudtam megkülönböztetni hogy nem színmagyar,csak amikor mondta hogy szíriai pl.de van aki 40 év után is arab akcenttel beszél.Nagyon személyfüggő dolgok ezek.

Badeni_lakos 2015.03.02. 11:47:52

@Golf2: @Sanz: értem, köszi a tippet.

Tehát Lausanne egy izgalmas város lehet, ezt jó tudni.

Berlin is jó! Persze h pezsgő kult. meg éjszakai élet,
csak nincsenek természetes szépségei. (kirándulni) és esős!
és Kelet-Berlin nagyon csúnya, nem tetszik.
(ami tetszik benne, az a francia rész: Charlottenburg. ott gyönyörűek az épületek, a parkok minden. Csak nagyon-nagyon drága lakni.)

SzZoole 2015.03.02. 11:47:55

En megertem,hogy a posztolo mirol beszel.
Mi is kihoztunk egy rendkivul hatranyos kislanyt eretsegi utan magunkhoz,aki a lanyom gyerekkori baratnoje volt.Volt!!!
Otthoni helyzete;szoba konyha regi tipusu valyoghaz(putriban lakott es romaszarmazasu)a hazban csak elektromosag volt,vizet az utcai nyomos kutrol hordjak,telen a nagy hidegben a jo indulatu szomszedoktol,futeni pedig az onkormanyzattol kapott faval tuzeltek.Apja anyja ,eletuk erejeben levo szegeny munkanelkuliek.Az asztalon tobbszor volt kannasbor meg sodort cigi,mint ennivalo.
Megsajnaltuk a kislanyt es felkaroltuk.Eletem egyik legrosszabb dontese volt.
Miutan kijott 2 nap utan munkahelye(nem minamalberes takaritoi/mosogatoi) bankszamlaja,igazolt lakcime volt.Semmire nem kellet koltenie.
Egy het utan elszallt a kislany.
A otthoni baratnoievel(akik otthon segitettek)ugy beszelt mint a kutyaval skypon/telefonon keresztul.Razta a rongyott,hogy O napi 18000 ezer forintot keres es,hogy milyen jo dolga van kint.
Egy ido utan elkezdett a mi fejunkre noni.
Hazudott,becsapott,tobbszor atkutatta a lakasunkat es meglopott minket.A lanyomat le kurvazta,a fiamal,nejemel undokult viselkedett,beszelt.
Folyamatosan hazudott az otthoni baratainak,amit persze nekem mindig vissza mondtak es kerdezgettek,hogy igaz e.
Akkor telt be a pohar amikor az egyik baratjat ki akarta hozni a mi nyakunkra,hogy majd ezek a hulyek neked is segiteni fognak.
Segitetunk.
1 hetet adtam neki,hogy elkoltozzon,ahova akar.
Irhatnek Meg reszleteket,de az eleg bicskanyitogato lenne.
Akkor megfogadtam,hogy soha tobbe senkinek semmit.Amit persze nem nem tartok be.

Masik reszere is tudok peldat.
Ismerek egy magyar csaladott,hasonlo tortenettel.
A srac mar nagyon regen itt ell londonban,pontosabban Watfordban.Jo meno epitesi vallakozo es egy jo forgalma boltot is uzemel.
5-6 eve O is kihozott egy magyar janyt akin segiteni akart.Ezt a janyt is betendezett szoba tele huto es munka varta.semmire nem volt gondja.Azota ez jany szult neki egy kisjanyt es semmire nincs gondja.kisertetiesen hasonlit a story a mai posztra.A barati kore is csak szinte magyarokbol all.
Neha,ha be tevedek a boltjukba(nagyon ritkan)velem csak azert beszelget es kinal meg kaveval mart S Class-al jarok es a ruhaim nagyresze 'A'betus olasz marka.
Szoval ezzel csak azt akartam mondani,hogy en megertem azt amit a posztolo irt.Nem az irigyseg beszel belole,csak azt akarta sugalni,hogy az aki elotte otthon szereny korulmenyek kozt elt keves penzbol,azt hogy megtudja valtoztatni az olebe hullot szerencse.
Szerintem.
En termeszetesen megkoszonom a kavet es nem fogadnom el.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 11:49:55

@snygg panda: I thought I was an easterner, turns out I'm a westerner :-) ezt egy szerb évfolyamtársam mondta, aki Kazahsztánba meg arrafele járt tanárjelölteknek, aztán később mikor dr lett, PhD hallgatóknak kurzusokat tartani. aztán nekem is kiderült, minden csak nézőpont kérdése :-))))

Mme.Brioche 2015.03.02. 11:49:59

@Dragonlady (Bp, Hun): elfogadnám, amit mondasz, ha ez illene rájuk, de ők már nem friss érettségizők voltak amikor kimentek, mindketten magyarok, otthon magyarul beszélnek, a gyerekükkel is, és Torontóban egy magyar közösségben landoltak, szinte csak magyar barátaik vannak, és hetente telefonálnak haza, és gyakran utaznak Magyarországra. Ők tipikusan affaktálásból nem bírnak rendesen beszélni, kábé egy évvel a kiköltözésük után már így beszéltek.

Na meg más a szókincs, és más a kiejtés.

Nyilván, én is keresgélem néha a szavakat, és még csak nem is a választékosabbakat, hanem pont az egyszerűbbeket, jellemzően pont a zöldségek neve nem szokott eszembe jutni soha, mert azokat a mindennapokban csak franciául használom. De attól még a kiejtésem nem változott tíz év alatt sem, egy kicsit sem.

tableno 2015.03.02. 11:51:42

@Badeni_lakos: Életminőség szempontjából sem London, sem Berlin nem ér fel Svájchoz. Más a helyzet akkor, ha gyermektelen fiatal vagy, és vonz a pörgés, meg a buli. Akkor Svájc kissé unalmas, London és Berlin pedig ideális.

pasztasuta 2015.03.02. 11:52:19

@qkuc: sajnosnemvihetlekSTOPkinekfogokakkorpanaszkodniSTOPeskifogirigykedniSTOPdeneaggodjSTOPegyszernekedislehetmajdszerencsedSTOPlegyturelemmelSTOP

:D

qkuc 2015.03.02. 11:54:45

@tableno: Szerintem ezeknek a "színészeknek" sincs, ez egyfajta műsor/kábítás a többieknek. Én legalábbis ezt szűrtem le, :D.

tableno 2015.03.02. 11:56:19

@qkuc: Igen, szerintem is. És ugye egy Sorosnak nincs szüksége ilyesmire, tehát nem is akcentusozik... :)

Badeni_lakos 2015.03.02. 11:57:21

@tableno: köszi a választ!

Tehát London izgalmas, érdekes, jó választás,
de kirándulni a friss levegőn nem lehet csak úgy,
ahhoz kb. fél napot utazik az ember, h a természetbe kijusson.

Értem. köszi a tippet! :)
azért van egy dilemma, London nagyon nagyon izgalmas, eseményteli hely, de majd meglátjuk. Eldöntöm egyénileg. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 11:57:42

@Golf2: azt hittem, a magadfajta konzervatívéknál a nőnek a konyhában meg a gyerek mellett a helye amúgy is. (vagy tényleg ott, de emellett automatikusan úgyis megkapja, hogy csak láblógat, ezt úgysem lehet megúszni?)

@Suvahe Sokarizsa: benéztem a blogodba. tetszik.

tableno 2015.03.02. 11:57:47

@Dragonlady (Bp, Hun): Sőt, Japánban akkor is "westerner" vagy, ha Kínábol jöttél! :))

qkuc 2015.03.02. 11:58:06

@pasztasuta: köszönömigazánSTOPerzemafelémáradószeretetetSTOPszmájliSTOPváromapanaszkodástSTOPképekkelFELKIÁLTÓJELSTOPmaradakkorPortugáliaazisjóleszSTOP

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 12:01:36

@tableno: akcentusom nekem sincs. a szavakat szoktam keresgélni. szerintem egyébként a tévében affektál mindenki BORZALMASAN. nem is értem. az emberek nem úgy beszélnek. nem is nézek tévét, de azért egyszer végignyomkodtam, hátha valamelyik kábeltévé angolul van, de nincs.

Badeni_lakos 2015.03.02. 12:03:52

@tableno: Igen, meg a barátnőm lehetőségeit is figyelembe kell majd venni. Neki turisztika-vendéglátás, angol B2, német inkább B1 a tevékenységi profilja. Valahogy úgyis megtaláljuk majd az optimális választást. :)

Köszi még egyszer az infókat! Szép napot mindenkinek!

adg 2015.03.02. 12:06:01

@tanato: "Jó volna ha igazad volna"
Koszonom szepen.

Termeszetesen en sem a fodraszrol beszeltem.
De akkor ezek szerint nyilvanvaloan kivalo politikai kapcsolatokkal rendelkeztunk budapesttol a kisebb nagyobb telepulesekig mindenhol. Ahogy a korulottunk levo hasonlo kaliberu cegek is, meg a konkurenciaink is, akik idonkent elszedtek elolunk a munkat egy kicsit jobb ajanlattal.

Csak a lenyeget nem lattad annak, amit irtam. Hogy a komolyabb (ez relativ) beruhazast megnyeri egy csokos, majd tovabb adja az alvallakozoknak a legtobb esetben. Ez meg ettol korrupcio, de azt ugye te is latod, hogy az nem lehet igaz, hogy allami, eu, onk beruhazason CSAK csokosok dolgozhatnak.
Hogy kepzeled a folyamatot magat? Polgi leul a fovallakozo haverral, meg az epitesz haverral, meg a statikus haverral, meg .....acs, burkolo, festo,....haverral. (?)
Turot. Leul a fovallakozo haverral, megszulik az arat, haver megnyeri a palyazatot, az meg majd tovabbadja a munkat az alvallakozoinak. Az az alvallakozo kapja, aki jobb ajanlatot tesz. Igy marad a havernak tobb penze, amibol halas lehet a segitsegert.
Mas lehet a helyzet, ha a haver cege betakarja a teljes beruhazast, de ez joval ritkabb, inkabb kisebb projektek eseten van, azt meg hamarabb atengedik a nem havernak, hogy megmaradjon a tisztasag latszata. Plane nagyobb telepuleseken.

Ez kb igy mukodik, hidd el nekem.

qkuc 2015.03.02. 12:09:34

@Badeni_lakos: Majd azért írd meg mire jutottatok, érdekel, :D.

Én is elkezdtem aktívabban venni ezt a menni kérdést, meglátjuk mi sül ki belőle, :D.

**mimi** 2015.03.02. 12:10:14

@puhacica:
te még ifjú titán vagy...ne oszd már itt az észt :))))) (csak viccelek)

én is akarok menni a Maldívra...akkor most köcsög vagyok? vagy csak leszek?

Mr Long 2015.03.02. 12:10:36

Remelem holnap pjon egy ellenposzt, ami megmagyarazza, hogy minden magyar rosszindulatu es hulye. Persze mindez majd egy magyar tollabol szarmazik...

**mimi** 2015.03.02. 12:12:32

@Dragonlady (Bp, Hun):
na erről a raja Ampatról ha lehetne bővebben ...:)

Hari Seldon 2 2015.03.02. 12:13:08

@Badeni_lakos:
Ja, hogy rólad volt szó. Nem vettem le. (vagy nem figyeltem)
Lausanne elvileg olimpiai város, tehát elég nemzetközi lehet, illetve közel van Genf is, ami szintén elég nemzetközi hely. Feltételezem sok expat van ott is, ezért könnyel lehet boldogulni.

Ezzel kapcsolatban van érdekes élményünk: pont most szombaton, a gyerekekkel elmentünk Luxembourg-ba.
Az is elég nemzetközi, a Grund részen (lent a folyóparton) vannak angol jellegű éttermek. Belépve Mme Seldon automatikusan angolul szólalt meg. Később jöttünk rá, hogy annyira angolos, hogy az embernek először az ugrik be. Szóval fura volt.
Szerintem hasonló lehetőségek Lausanne-ben is vannak.

Sütemény1975 2015.03.02. 12:16:33

@~~Babette~~: pont ilyen kommentet vartam nyilvanvalo, hogy irigy a poszterina, mi masert irta volna le?
Vagy nem.

svédnyugger 2015.03.02. 12:21:54

Bizony 34 évi svédországi életem során rengeteg új fogalommal, új kifejezéssel nem találkoztam a magyarban, így ezeket nem is tudom magyarul, mégsem mondják ismerôseim, hogy nem beszélek jól magyarul és semmi accentem nincs, viszont pici fiam, aki 47 éves és gyerekként jött velem, bár tud magyarul, de van egy kis idegen hanghordozása, valamint a visszaható igékkel bírkózik rendületlenül. 20 éves kora óta jóformán csak velem beszélt magyarul, azért ez érthetô nem?

dr. trafik nomac 2015.03.02. 12:21:54

Valahol igaza van a posztolonak is, de ha az embernek van penze, vagy olyan korulmenyek kozott van ahol van penz, es ahol annyiert megy a masik varosba vonattal, mint a Ibizara repulovel, ott nem kell egy utazasnak nagyobb feneket keriteni mint mag az a teny, hogy ossze kell csomagoljak, meg lehet tenyleg unatkozni fogok, mert nem az van, hogy 2 evbe egyszer megyek el a Matraba osszeszorulo gyomorral, hogy vajon lesz-e kisbolt a kornyeket, amibol tudok fozni olcson. Szoval attol, hogy nagykepunek tunik, valojaban nem az, csak mas korulmenyek kozott el.

MM989 2015.03.02. 12:21:54

Otthon az a baj, hogy azt veszik normálisnak, és természetesnek, ahogyan ők élnek (ezzel nincs is baj). Aztán hazamész, urambocsá' mertél venni egy jobb kocsit, meg pár göncöt, ami nem kínais és emberien áll rajtad, aztán megkapod, hogy na, hazajöttetek flancolni. Aztán meghallgatod Orbánt meg a Simicskát, meg a mindenfélét, amire te ne válaszolj, mert hát, nálatok fut a szekér, temáreztnemérted. Nem hát, hogy érteném, most, hogy már tudom fizetni az albérletem, és nem 3000 Ft-ért tankolok a kúton, szellemi fogyatékos vagyok és lövésem sincs a témához. Aztán jön az "aztánveletekmivan". Semmi, megvagyunk, meló van melóval. Kocsi megy? Megy, persze. Ja hát lehetett ára,mondják, ennyi pénzért menjen is. Ilyenkor már kifutnék a világból. Nyaralni mentek? Mennénk igen, semmi extra, Olaszország vagy ilyesmi, még nem tudjuk. Válasz: ja, jó nektek, mi örülünk ha hó végére marad valami, nemhogy nyaralás... Kösz, most megint én vagyok a paraszt, hogy el merek menni valahová.
Összegezve: máshogy élsz külföldön, mint otthon. Nem vagyunk gazdagok, de belefér egy-egy nyaralás, önállóan élünk. Ha hazamegyek, jobb, ha befogom a szám, mert bármit mondok: nagyképű vagyok, felvágok, elfelejtettem honnan indultam. Kérdés: ki ne változna meg, ha évekig más környezet, más emberek, más mentalitás veszi körbe? Hogy tudnám elfelejteni, hogy honnan jöttem, amikor az miatt jöttem el?

Golf2 2015.03.02. 12:21:55

@maxval bircaman szerkesztő: Akkor elitnek kell hívni az erkölcsileg legalját? A napraforgókat? Akkor min csodálkozunk,akkor itt sose lesz változás.

Kellermann 2015.03.02. 12:22:23

Helló Mindenkinek!

Nem olvastam végig a cikket (nevezzük így ha nem baj) és kommentekre pedig egyszerűen most nem volt időm, de ami már a cikk elején szemet szúrt nekem, az az, hogy maga a cikk írója is leírja, hogy ugyan ő nem nagyravágyó, "szinte" kevéssel is beéri és ezután jön a lényeg, hogy persze jobb lenne itt is az élet ha pl: egy kicsit többet kereshetne, nagyobb közbiztonság lenne, jobb iskolák és jobb egészségügyi ellátás a többit már meg sem említem. Még mielőtt leírnám a véleményemet hangsúlyozni kívánom, hogy a véleményem nem a cikk írója ellen irányul, a véleményét tiszteletben tartom, de ettől még azt gondolom, hogy amit leírt abból egyértelműen kitűnik, hogy csak az élhetőbb élethez való lényeges dolgok vagy lehetőségek nincsenek meg ebben az országban. Ezek nélkül nincs miről beszélni, s talán ezért sem olvastam végig az egészet. A legnagyobb megelégedés mellett is spórolni kell mindennel amivel lehet olyan egyszerű és olcsón megoldható dolgokra, mint pl az évi egyszeri nyaralás, mozi-színház, netán utazgatás, családi ünnepek. Akkor miről is beszélünk? Arról hogy van egy kaszt amibe belekényszerülsz, vagy kényszerítenek és ez az anyagi lehetőségeid, és ezzel ki vagy pipálva. Onnan ha egyáltalán lehetséges, csak nagyon nehezen tudsz kitörni (itt nem számítottam bele a gazdag rokont, mecénást stb szindróma) segítség nélkül vagy egyáltalán. Miután minden pénzbe kerül mennyi lehetőséget kapsz arra, hogy jobb életet teremts magadnak, teljesen törvényesen csak bérből, fizetésből és az átlagot tekintve?? Ezek a dolgok nagyon szubjektívek, mindenkinél más és más élethelyzet van, ezért nem szeretnék senkit megbántani, vagy kritizálni félre ne értse senki. Egyszerűen azt mondom gáz ez az egész. Még talán annyi, hogy sajnos a magyar egy olyan fajta, akinek nincsenek meg azok az alapok amelyek a magatartását vagy a modorát de talán még a felfogását is már emberek számára elfogadhatóvá tenné. TISZTELET A KEVÉS KIVÉTELNEK!!!! Bízom benne, hogy megfelelően csomagoltam a véleményemet. Köszönöm a türelmet! Minden jót kívánok mindenkinek.

Mr Long 2015.03.02. 12:23:21

@MM989: Minek beszelsz olyan emberrek, akire nem vagy kivancsi?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 12:24:13

@**mimi**:
azt majd megszavazzuk itt, hogy köcsög-e vagy :-)
akkor felírom, hogy Miminek a blogban Raja Ampat jön, szerintem úgysem volt még, csak pár kép.
a pasim is mindig ezen nyifog, hogy menne vissza. van ott pár önkéntes szervezet, lehetne koszt-kvártélyért angolt tanítani pl. de van malária, meg "kicsikét" messze a civilizáció, ezért félnék nagyon elvinni a Minidragont pár évig, de egyébként szerintem óvodás-kisiskolás gyereknek ott felnőni a parton rohangálva nagyon klassz lehet.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.02. 12:27:22

@snygg panda: Ki kell, hogy ábrándítsalak. :) Itt nem így van. Valahogy ez a nép ösztönösen érzi, hogy sokkal jobb örülni egymás sikerének, mint irigynek lenni rá, mert ez viszi előre a dolgokat. És mennyivel jobb ilyen mentalitású emberek között élni. Éppen ezért, itt a gazdagra sem irigyek, hanem azt gondolják, talán ő fog munkát adni a gyereknek/rokonnak stb. Az a tipikus eset, hogy amikor a szomszédom háza előtt Porsche áll, az én házam is többet ér...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 12:28:27

@MM989: szerintem ehhez még csak külföldre se kell költözni, hogy aki akar, jól beszóljon az ember autójára, nyaralására, akármire ..... max így könnyebben talál az illető témát és ürügyet.

2015.03.02. 12:30:43

@VPBA:
Örülök, ha ez esetben nem volt igazam! :)

Herr Géza 2015.03.02. 12:40:56

@pasztasuta: :D Azért hó ügyben javasolnám meglátogatni az ország északi részén fekvö kisebb-nagyobb "dombokat"... :))) Tudod a svájciak meg az osztrákok oda szokták átkotorni a náluk fölös mennyiségben elöforduló havat... :)))))))))

adg 2015.03.02. 12:41:33

@Dragonlady (Bp, Hun): Ha digitalis adas van, ami ugye eleg valoszinu, akkor jo esellyel lehet nyelvet valtoztatni bizonyos csatornakon, nyilvan a kulfoldi eredetu produkciok eseten.

Herr Géza 2015.03.02. 12:43:48

@Ödenburger [Hu/At]: :))))) Ez jó: Sopronban már az a menö, aki "megengedheti magának" még azt is, hogy otthon dolgozzon.... :)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 12:43:58

@adg [Au, Darwin]: ezt én is így tudtam, de még nem sikerült megszakérteni a témát, állítólag nem lett átállítva, mert éppen aznap voltak itt a betörők, és amikor jött a kábelcég.... mittomén, itt elvesztettem a fonalat :-)

qkuc 2015.03.02. 12:44:46

@svédnyugger: Itt azokról volt szó, akik itthon születtek, innen mentek ki és 2-3 év alatt már "akcentusuk van", meg felejtenek.

Amit én egyfajta vakításnak értelmezek, :D. Tehát nem rólad és a fiadról volt, vagy a hasonszőrűekről volt szó. Legalábbis én nem "rátok" gondoltam, :D.

marczy 2015.03.02. 12:45:30

A kitántorgott magyarok közül nagyon soknak a pofamérete két-három számmal nagyobb lett az itthon maradottakhoz képest, és ezt pont akkor tapasztaltam, amikor épp magam is hosszabb időre elhagytam az országot.
Egy lehúzó, pesszimista, pláne egyúttal hatalommániás családi légkörből kikerülve sajnos az ember ilyenné válik.

Tisztelet a kivételnek, akiket normálisan neveltek, mert az ilyenek tudják, hogy a másik emberrel is nyugodtan bánhatnak úgy, ahogy az ő szüleik bántak velük, az ilyen "szelíd harcosok" sokkal több mindent keresztül tudnak vinni, el tudnak érni, mint mások fölényeskedéssel, pökhendiséggel, ad abszurdum erőszakkal. Az ilyeneket napestig ölelgetné az ember, és elsírná nekik mindazt, ami nyomja a szívét. (Az ebbe a kategóriába tartozó emberkék nagyobb részének életében azért valamilyen szerepet játszott a hit.)
A Magyarországról kitántorgottaknál az ilyen elég ritka, a többség határon túli. (A kint született már másmilyen.) Ausztriában az oda szakadt bajorok és dél-európaiak között találtam sok ilyet. Az osztrákok közül a vorarlbergi olyan volt, mint a jégcsap, a burgenlandi sokkal aranyosabb.

Herr Géza 2015.03.02. 12:45:33

@articsóka60: Várjuk a posztot (töle is)... Sok sikert neki !!!

Kicsivagyokszekrealloken 2015.03.02. 12:45:39

felettebb erdekes hogy en 6 eve elek kulfoldon, ugyanazok a barataim mint amikor eljottem, es nem sopankodnak, hogy merre voltam nyaralni januarban, hanem velem orulnek.
es igen, fajo szivvel kell leirnom, de a magyar kozhangulat sz.r. de ezt a posztolo sosem fogja meglatni. ahhoz messzebb kell menni az orszagtol es nem csak 2 hetre.... es ez nem fikazas. sot. a szivem szakad meg erte. mert lehet, hogy en is szivesebben elnek otthon. de akkor nem ereznem azt hogy ELEM az eletem, max tulelem. egy darabig....

Herr Géza 2015.03.02. 12:48:44

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Áááá, ilyet nem szabad mondani... Tudod nyugaton minden orvos, szakmunkás, mérnök, stb. csonthülye, csak mi magyarok vagyunk a f@szagyerekek. :))))))))))))

2015.03.02. 12:50:03

Ertem. Tehat a poszterina nem irigy, de telesirja az internetet, hogy az ismerose az FBn nem panaszkodik a csirkefarhat ararol, hanem inkabb a nyaralasrol vagy hajozasrol posztolgat.
Hat bizony, a nyilvanos irott vagy verbalis 24/7 panaszkodas az erosen kelet-europai kulturalis szokas. Bolgarok, oroszok, magyarok.
A kedves poszterina beszelgessen egy haifai csaladdal, akinek a hazat egy scud raketa eltalalta. Megis kevesebbet fog panaszkodni, mint egy nem ehezo kelet-europai.

NYi kollegam legnagyobb gondja az volt Londonban, hogy a ceges lakast Mayfairben kapta a Loulou-val, londoni elit club, szemben. Egyik ejszaka nem tudott aludni, mert Mick Jagger ott unnepelte a 70.-et es a paparazzik fenyarban usztattak a kornyeket es a lakasat. Masik ejszaka meg valami masik hiresseg ment. A hetvegei mindig el voltak szurva. A poszterinatol mit kapott volna a kollegam?!

adg 2015.03.02. 12:50:36

@Dragonlady (Bp, Hun): "állítólag nem lett átállítva, mert éppen aznap voltak itt a betörők, és amikor jött a kábelcég.... "

Ez nagyon jo. :DD
Nem tudom mi nem lett atallitva, meg hogy befolyasoltak a betorok a kabelceget, mindenesetre ez egy utos erv. :)

Nyomkodd vegig a taviranyitot, hatha megtalalod. Persze csak ha nem vittek el a kabelceges betorokok.

Herr Géza 2015.03.02. 12:51:53

@HardPötty: Igen !!! :)))) Hogy miért nem ettek meg a kannibálok.... Ja, hogy ott nincsenek is kannibálok ? :)))))))))

**mimi** 2015.03.02. 12:52:27

@Herr Géza:
és akkor ki a helikopter??? :)

tsabus UAE 2015.03.02. 12:54:38

Pár napja, a FB-on megosztottuk, hogy kivetettük a horgonyt és vettünk egy házat Angliában. A közeli barátaink mind gratuláltak, priviben képeket kértek, sokan ígérték, hogy majd meglátogatnak. Teljesen meghatott, hogy velünk együtt örültek. Nem annak, hogy házat vettünk, hanem annak, ami ezen túlmutat: új fejezetet kezdtünk az életünkben. Nagyon örültem a reakciójuknak.
Aztán kaptam 3-4 beszámolót tőlük, hogy amikor találkoztak más ismerőseinkkel, azok azzal nyitottak, hogy "Láttad ? Ezek a gyökerek a FB-on nagyképűsködnek, mert Angliában vannak és telik új házra !"
Szóval, kedves távolabbi ismerőseink (+Luna) ! Változzatok jó irányba !

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 12:55:51

@adg [Au, Darwin]: szerintem valami olyasmi lehet az összefüggés, hogy aznap jöttek volna a kábelesek átállítani mindent digitálisra, amikor betörtek, és ezért a rendőrségi helyszínelők voltak itt, aztán a kábelesek meg nem jöttek vissza, és mindenki csak legyintett rá, mert nem fontos annyira a digitális.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.02. 12:57:37

@brioche (FR): és ez így van jól.:)

Addig semmi gond nincs, ameddig az ember boldog, akarmilyen helyzetben is van.

qkuc 2015.03.02. 12:58:59

@charlieharper: Miért nem ment át partizni Mickkel? :D

2015.03.02. 13:02:37

Ez mar megint ilyen erzelemposzt... Mint az indulatos orvos meg ezek... Nem nagyon lehet levalasztani a posztban szereplo vagy az azt iro szemelyiseget az abban megjeleno tartalomrol, a szemelyeskedest meg tiltja a moderacios szabalyzat, tehat nincs mirol beszelni, en ma nem tudok jonni kommentelni, vagy csak offolast :D

Szoval ertitek, en tokre elhiszem a posztolonak, hogy vannak ilyenek, es, hogy ez nagyon zavarja, de ezzel mi micsinaljunk? :D

Herr Géza 2015.03.02. 13:02:57

@tableno: Miért, miért ? Mert otthon minden SOKKAL olcsóbb... :))))))))

2015.03.02. 13:07:42

@mojyo: ez a tortenet He said she said kategoria. A batatno meg ki tudna mit mondana a poszterinarol, azon kivul, hogy "kosz, hogy telesirtad velem a netet".
A facebookos palyafutasom rovid ideig tartott. Akkor szedtem le magam, amikor az egyik baratom a reggeli szendvicserol osztott meg fotot. Nem, semmi extra nem volt a szendvics. Kommunikacios ingere volt. Engem meg ezek nem erdekelnek.

rumitom 2015.03.02. 13:07:47

@tanato: ennek a tarsadalmi nyomasnak sajnos van visszahatasa is.
Magyar par, ferj kulfold 100k+ fizetes. Asszony jon utana de nem akar eltartott lenni, de barmit is dolgozna csak feszultseg mert a ffi fezetese tobb mint eleg, raadasul eleg flexibilis a munkaja, meg tud homeofficolni is. No megkozelitoleg sem tud ilyen munkat, foleg hogy vendeglatos vegzettsege es tapasztalata van es szalloda/etterem manager is bena idokben dolgozik.
A no nem karrierista de a magyarorszagrol erkezo baratnoi nyomas nem engedi h elvezze az "eltartottsag" szabadsagat

2015.03.02. 13:08:50

@qkuc: nem erezte volna jol magat. Nem szokott feher port £20-ossal szivogatni az orraba

2015.03.02. 13:08:58

@charlieharper: Melyik cegnel osztogatnak ilyen lakasokat ha megszabadkerdezni? :D

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 13:10:29

@Herr Géza: elkepzeltem mar parszor....meg azt is hogy küldenem el Hintat oda ahova valo...csak ugy finoman nöiesen.jelenlegi lelkiallapotomban föleg.( Sajnos kicsit inegrült vagyok a mult havi betegeskedes meg korhaz ota)...Hullottak az ismeröseim facebook-on is...es meg fognak is,az tuti.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.02. 13:11:07

Nincsen baj ezzel a poszttal, igaza van.Sajnos sok emberre jellemző ez.Úgy hívják, elsznobosodás.Összetalálkozik valaki gazdag jól menő másikkal, "beleszeret" (kíváncsi vagyok Montroyal bá kommentjeire... :-))) ) és teljesen kifordul önmagából. (A mócsingos rész lesz kifelé...)
De ehhez nem kell feltétlenül határátkelni, odahaza is működhet, csak esetleg ritkább.A közmondást tudnám még idézni: akinek nem ilyen a jelleme az ugorgyon, akinek viszont hasonló, az kezdjen el öltözködni de gyorsan... :D

Herr Géza 2015.03.02. 13:12:03

@adg [Au, Darwin]: Na azért sokfelé folytatódik ám a buli lefelé is... A fövállalkozó a "kapcsolataival" elhozza a melót, de a visszaosztásnál annak a középvezetönek, aki majd az alvállalkozót választja ki már nem jut ám semmi, mert ö kisnyúl a pakliban, tehát ö ugyanezt a játékot a "nagyoktól" eltanulva folytatja tovább. Olyan nagyon aggódnia sem kell, mert ha kiderül, (és a szükséges bennfentes infót ügyesen bespájzolta), már a fönökeinek sem lesz érdeke (és föleg erkölcsi alapja, na persze az meg kit érdekel...), hogy megbuktassák. Így megy ez kérem manapság.... (pontosabban: így is.)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 13:14:39

@Herr Géza: es mi van a magyar mernökökkel??? :D :D Ez esetben le kellene hülyezni a ferjemet...vagy mi.... :D :D ( Bar ö nem teljesen mernök...mindegy,hosszu lenne..es mar nem teljesen magyar...18 ev hosszu idö mar külföldön...) Szoval hosszu sztori..majd egyszer lehet megirom..vagy ö megirja...

Herr Géza 2015.03.02. 13:15:50

@brioche (FR): Nálunk csak a nagyon szük család tudja, hogy házat építünk, a többieknek az az infó, hogy csak másik béreltbe költözünk... Pont az ilyen megjegyzések miatt. Pedig engem hidegen hagyna, de engedtem a nejem "komfortérzetének".... :))

Ladislav 2015.03.02. 13:17:28

Én értem, hogy mit akart érzékeltetni a posztoló.
Kiment a vele hasonló körülmények között élő "barátnő" és a korábbi viszonylagos nélkülözés helyett, már magasabb színvonalon él. Emiatt, pontosabban az igen jelentős jövedelembeli és élet-színvonalbeli különbség miatt, a "barátnőnek" már más jellegű problémái vannak, mint voltak korábban. Ezért már nem tudja egyikőjük sem átérezni teljesen a másik problémáit. A "barátnő" kiszakadt a magyar átlagvalóságból és a kint eltöltött 8 év alatt kezdi elfelejteni, hogy honnan jött, legalábbis a poszt alapján ezt feltételezem, és a régi, itthoni dolgok sem szépültek meg kellő mértékben, az idő múlása ellenére. Valamint érthető okokból már nem vágyódik vissza a szülőföldjére és nem csak jó emlékei vannak Magyarországgal kapcsolatban, ezért a negatív megítélés.
Megoldás:
1. Elfogadni, hogy ez már nem fog változni, legalábbis jobb valószínűleg nem lesz.
2. Elmondani a "barátnőnek", hogy ne beszéljen az életéről, az átlagos napjairól.
3. Kimenni és ottani átlag életszínvonalon élni, vagy karriert csinálni.
Nem olvastam el a kommenteket, ezért, ha valaki ugyanezt írta, akkor bocs az ismétlésért.

SzZoole 2015.03.02. 13:18:37

@Herr Géza: Szuk csalad,mi???
Meg az internet felvilaga:)))

Herr Géza 2015.03.02. 13:19:01

@puhacica: "...tudom, oriasi szerencsenk volt..." Naná. Mert szerencséje általában annak van, aki mindent megtett érte és nem a szerencsét várta....

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 13:22:16

@Herr Géza: igaz amit irsz,de sokak szerint ez nem igy van...na aztan azokat meggyözni...nekem is sokan mondtak hogy "makom volt"... igen...beismerem..meg azt is hogy elötte eget-földet megmozgattam hogy vegre törtenjen mar valami,mert meg egy evet nem birtam volna ott vegicsinalni es a lanyomat is biztonsagban akartam tudni mire iskolaskorba er.

qkuc 2015.03.02. 13:25:55

@charlieharper: Azt nem mondtam, hogy kövesse is a lokál hagyományait, :D.

Tényleg, melyik ez a cég? Költözöm máris, :D.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.02. 13:27:20

@Zka: nyilvan lehet ugy is.
egy csomo pelda van arra is, pl a c vitamin meg a rubik kkocka

o, varj csak...

puhacica 2015.03.02. 13:28:06

@articsóka60: szurkolok a lanyodnak! :)

veled vegul mi ujsag? erintettek az allasod a valtozasok? remelem, minden rendben van!

P.Elliot 2015.03.02. 13:31:54

A posztolo csoret piszkalja hogy a masik milyen szerencses volt, ennyi csak csupan....
Hogy en mennyi ilyen dologgal talalkoztam eletem folyaman! Ha valaki otthon a 60-70-es evekben megszedte magat valamivel, / orvosnak fizettek akkor is halapenzt meg termeszetbeli dolgokat es nem muszabol hanem megerdemelte, akkoriban az orvosok is sokkal tobbet foglalkoztak a betegekkel mint ma,valahogy tul sem voltak hajszolva/, ha valaki haztaji termelest folyatott es eladta, foleg ha fizetosebb dolgot, ha valakinek sajat uzlete volt, szovel ezzel azzal, azt furcsa modon nem irigyelte senki, tudomasul vettek hogy ezeknek jol megy es ennyi!
De most, szinte keresik a kanalat es a vizet hogy ledugjak a torkukon. Nagyon regen elek kinnt de megvan a kapcsolatom a rokonsaggal, nekem panaszkodnak egymasrol, ismerosokrol, mar alig merem felhivni oket mert a szavamba vagva folyik a szo, a panasz, a rosszindulatu megjegyzes hogy ezek-azok milyenek, es ok milyen szerencsetlenek es hogy kar tamogatni xy-t mert nem erdemlik meg, / azt hogy sulyosan beteg gyerek van a csaladban xy -eknal, azt egyik sem veszi figyelembe, segiteni sem szoktak nekik es amikor megkerem ra oket akkor azt mondjak hogy mindenkinek megvan a maga baja, mindenki foglalkozzon a magaeval es nem ertik hogy miert nem vagyok hajlando oket is tamogatni.
Ez a lany akirol szo van hogy elfelejtette a "gyokereit", valoszinu hogy inkabb arrol van szo hogy megszokta az uj csaladjanal hogy beszeljen dolgokrol, nyaralasrol, elfelejtette hogy otthon jobb ha hallgat errol. En mar evek ota nem beszelek az otthoniaknak hogy hol voltam, merre nyaraltunk, altalaban minel kevesebbet magunkrol, csak vonalakban mert voros poszto lenne. Mar csak egyetlen csaladdal tartom a kapcsolatot, es az xy akivel meg a lanyom is fogja mert kell mogejuk valaki.
Az evek folyaman sok rokont kihozattam nyaralni, a tartosan beteg gyereket ketszer is kulon, meg a szulokkel is, annyira jo volt latni hogy hogy orulnek, milyen pihenten mentek haza, a tobbi nem is tud rola hogy mennyit voltak kinnt, nem derult ki mert milyen furcsa, nem latogatjak oket, nehogy segiteni kelljen, / nem penzben/.
A baratokbol mar szinte alig van, azok is elhidegultek valahogy, nem baj, vannak helyettuk itteniek.
Az itteni nem regen kijott magyarok kozott sokkal kevesebb az irigyseg. Valahogy megertettek hogy ok is tudnak haladni feljebb ha dolgoznak, a plusz munka utani fizetes is nagy osztonzo.
Igen, talan otthon ez a sirankozo, vadaskodo legkor, piszkalodas a remenytelensegbol van bar aki igazan munkat akar talalni az tud, ket otthoni rokonom is van aki elvesztette a munkajat de mindent elvallalnak, ket ferfi, segitenek a haz korul, a kertekben amikor kell, szerelgetnek ezt-azt, ,mar egeszen komoly koruk van akik folyton visszhivjak oket mindenert/ osszedolgoznak/, ha kell kocsival orvoshoz visznek barkit, elvallaljak a kutyat amig nyaralni megy a gazda, levagjak a fuvet, barmit! Olyan nincs amit ne csinalnanak meg, nagyon jol megy nekik mint mondtak.
Pedig mind a ketto irodaban dolgozott es nagyon szeretik most ezt a mozgos, szerintuk vidam eletet.
Itt is az el meg rendesen aki nem ul a feneken sirankozva hanem tesz is valamit magaert. De legalabb megprobalja.
Vagy kivandorol.....barmit, de nem varni a sult galambot.

tableno 2015.03.02. 13:36:30

@Herr Géza: ja, különösen az Audi meg a lapostévé... :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.02. 13:36:39

@tildy[UK]: onmegvalositas? Nem tudtad, hogy egy nonek fel kell aldoznia magat a csaladert??

Dr. Trebitsch 2015.03.02. 13:37:02

A poszt-tolóval ellentétben én hálás vagyok a gazdagságból nyafogó, yachton unatkozó embertársaimnak, mert arra emlékeztetnek, mennyire fölösleges hajtani és kielégítetlenül vágyakozni olyan dolgok után, amitől cseppet sem leszek elégedettebb. Bőven van mit ennem, az autóm öreg, de minden reggel beindul, kettőnknek a három szoba még sok is, de a harmadikban néha megszállnak otthonról jövő barátok, mert még megvannak, és az ágyat olyan emberrel osztom meg, akivel szeretjük egymást.

Sajnáljam magam, mert sose lesz yachtom, amin unatkozhatok?

Közben meg persze értem, mert én sem gondolkodtam mindig így, volt a múltamban devizahitel, részletre vásárolt kocsi, saját ház, meg egy csomó kellék, amiről azt gondoltam, hogy szükségem van rá, pedig dehogy. Még azért is hálás vagyok, hogy bedőlt a korábbi életem, lehet, hogy sosem tanultam volna meg, mi az, ami tényleg fontos.

posterina 2015.03.02. 13:39:34

Eddig szinte az összes posztot elolvastam.. néha bele néztem a hozzászólásokba is. A posztoló most elkondolkodtatott. Érdekes , hogy hogyan látják az otthoniak a kinti embereket. Már írtam én is ide kétszer és kaptam hideget meleget. Szerencsére barátokra is leltem. Van akivel azóta már volt szerencsém találkozni is. A lényeg, hogy nekem meg vannak az otthoni barátaim. Igyekszem figyelni rájuk, és a családomra is. Sokszor nehéz az idő eltolódás miatt is. Őszintén a különbségek miatt is. Igen dolgozom . Néha sokat is. Tradicionális háztartás vezető is vagyok. De a kölünbségek miatt .... Úgy értem pont ez az a poszt amiről az apukám is beszélt. Velük őszintén beszélek arról, mikor hova megyünk. Mim van stb.. Mert nem szeretnék nagyzolónak , beképzeltnek tünni az otthon maradt barátaim szemében. Értem én hogy mi megy otthon. Van akivel napi szinten beszélgetek, van akivel heti. Viszont igyekszem inkább őket meghallgatni, vagy az én életemből, a picit hétköznapibbat találni. Tudom hogy nem irigyek. Viszont valahogy mégis kerülöm a témát. És néha tanácstalan vagyok.

adg 2015.03.02. 13:46:54

@Herr Géza: Ez gondolom az egesz nagy beruhazasok jellemzoje inkabb.
A beszelgetes amugy onnan indult ki, hogy csak nagyon jo politikai hatterrel lehet otthon olyan eletszinvonalat elerni, ami fedezi az egzotikus nyaralasokat, stb-t.
Szerintem meg nem, mert kisebb, am sikeres cegek vezetoi is elerhetik ezt, mint amilyen pl az a ceg volt, ahol en dolgoztam, vagy nehany ismeros ceg a kozelben. De bizonyos szektorokban sima alkalmazottak is, valami magasabb pozicioban.
Az igazan komoly hatszelesek meg messze nem ez a szint, sokkal nagyobban jatszanak.
Nekunk sosem kellett fizetnunk, hogy megkapjunk egy munkat. Adtunk ajanlatot, aztan vagy nyert, vagy nem.
Tudom, hogy ilyet nem illik errefele mondani, de korrupcio meg kulonosebb csalas, sikkasztas nelkul is lehet jol keresni magyarorszagon (Ez nem neked szol). Csak ez sajnos tul keves embernek adatik meg. Es altalaban irdatlan munka is van mogotte.

"Nálunk csak a nagyon szük család tudja, hogy házat építünk"
Ugyan mar, meg en is tudom, pedig itt vagyok a vilag vegen. :DD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.02. 13:50:20

@tildy[UK]: "Es meg valami: lehet te ezt belerugasnak, leszolasnak latod, en csak annyit ajanlok, csinalj emberekrol csoportkepet, es csinalj szinelemzest rajta. Feketes, szurkes, komor szineket fogsz talalni."

Na ez egy nagyon érdekes dolog.Én is szoktam figyelgetni az emberek ruházatát, amerre megfordulok.Pontosabban azok színeit.Magyarországon vannak színesebb ruhák.De pl Nagyváradon, vagy akár az itteni kokeró többségű bevándorlóvárosokban (közelkeleti, szomál, stb jelenlét) viszont egyértelműen dominál a fekete szín.Fekete nagdág, fekete kabát, fekete sapka, fekete arc, az egész ember fekete, lehet még a lelke is.A téli ruházatra különösen jellemző ez.Nagyon furcsa.Az itteni bennszülöttek már hajlandóak szép színes ruhákban mászkálni, pedig a segélyeseknek is van pénze rendesen...A nyelvsuliban is az összes arab bevándorlónak legalább szifonja volt.

pasztasuta 2015.03.02. 13:50:51

@Herr Géza: jaj kosz hogy szoltal! :D ugy ertettem, hogy hiaba vagyok olaszba' itt speciel meg ho sincs (halaistennek egyebkent ). na de tudom, hogy tudod, hogy tudom.. :))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.02. 13:51:13

@~~Babette~~: vannak sikeres magyar cégek és termékek, lehet jó munkáért jó pénzt kapni itthon is, de ha te direkt nem akarod így gondolni, akkor azon nem tudok segíteni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.02. 13:57:06

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): "@Hari Seldon 2: bar nekem " csak " 2 gyerek ( ha jol tudom,nektek 3), de neha meg igy is visitani tudnek..."
Nekünk csak egy van, de néha attól az egytől is falra mászok... Bróhaha, figyeled, itt is bejön a korábban említett egymás alá ígérgetés...
:-))))))))))))))))))))))))))))

Ki van nehezebb helyzetben... :D

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 13:58:57

@geegee: igen,ettöl neha nehez megszabadulni...:) Ahogy anyukam mondana: "mindenkinek a maga keresztje".. .. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.02. 14:00:46

@maxval bircaman szerkesztő: Atyavilág, a bolgárok rosszabbak, mint a magyarok? :-))))
Már legalább is ilyen téren...

Mr Long 2015.03.02. 14:02:11

@charlieharper: Jah, ugy hallottam az £50-os a meno :)
Csak vicceltem! (by Zolee)

2015.03.02. 14:03:43

En már nem is merek otthon mondani semmit, mert akármit mondasz felhasználják ellened.
a sajat fiam is nagyképünek tartott amikor meséltem valamit. Aztán mióta velem él rájött hogy nem.

svédnyugger 2015.03.02. 14:03:43

@qkuc:
Nem a beírásodra reagáltam, csak úgy általánosságban, minél többet élünk kint és nincs napi élôbeszéd kapcsolatunk, annál többet bakizunk a magyarban. A felgyorsult világban, a teknika fejlôdésével már nem is próbálják magyaríta a szavakat, mindenkinek az angol megfelelôje ugrik be, bárhol is él a világban.

lüke 2015.03.02. 14:03:43

Nyelvek másként működnek,a magyar keresi,a frnancia nyeri,az angol csinálja s a német megszolgálja a pénzt,a bért
Mar ez a mentalitas más!

Golf2 2015.03.02. 14:03:43

@tableno: Varnus Xavér pl van Hát nem is magyar név egyik se.

EmyArn 2015.03.02. 14:03:43

@~~Babette~~: Abszolut egyet ertek ezzel.
Amugy az otthoni baratok nagy resze ugy parolog el, hogy nem talalkoztok minden nap, es igy elhalvanyodik a dolog. A kovetkezo reteg akkor kopik el, mikor meselsz nekik arrol, hogy milyen az elet egy masik orszagban, es irigyek, igazabol ok nelkul, csak furcsa nekik... Es vegul csak az igaz baratok maradnak, akiknek nem szamit, hogy hol elsz, csak tudjatok egymasrol, tartsatok a kapcsolatot, es minden oke. Es egyszercsak azon kapod magad, hogy 100 ismerosod kozul mar csak 2-3 kivancsi rad par honap utan. Meg jo, hogy mar nem vagy az a lelkes valaki, mint aki voltal kikoltozeskor... Mindemellett meg kell kuzdeni a honvaggyal, ami mindenkit utoler elobb-utobb, es hogy a csaladoddal max Skype-on tudsz beszelni es lemaradsz mindenfele csaladi esemenyrol. Persze ezek utan ki az isten fagyizna vidaman a Balaton parton abban a 2 hetben, amit otthon tolt evente... Mindenki valtozik a koltozessel, ennyi. De ezt azok nem tudjak elkepzelni, akik nem esnek at rajta, ugyhogy talan felesleges is ecsetelni...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 14:04:24

@charlieharper:

Ezt bircahang.org/orulet-okai/ azután írtam, miután napokig figyeltem egy nagyon régi haverom ámokfutását a FB-on.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 14:04:24

@charlieharper:

Sőt, BG-ban gyanús dolog nem panaszkodni.

Aki azt mondja a "hogy vagy?" kérdésre, hogy "jól", az már nem kóser válasz, mert mi az, hogy valaki jól van, ez abszurdum. Miért nincsenek panaszai? Semmi baja? Biztos milliókat lopott a rohadék, azért van jól!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 14:04:24

@charlieharper:

Te nagyon pórias körökben forgolódsz...

A nagymenők 500-euróssal szívnak, s aztán elégetik a bankjegyet.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 14:04:25

@Ladislav:

Ami a szintet illeti, figyelembe kell venni a helyi szokásokat is.

Pl. még a kommunizmusban is az volt a szokás, hogy a kiküldöttek felesége NEM dolgozik bizonyos szint felett.

Sőt, diplomata beosztásban eleve tilos is dolgozni helyi munkahelyen, ez maximum a magyar követségen belül volt lehetséges, arra meg rossz szemmel néztek: lásd, a férjnek nem elég a magas fizetés, még a feleségét is bedugta állásba.

Bár az apám nem volt sosem diplomata, de diplomata státusza volt (egyébként ez volt a legjpbb kombináció: a diplomata státusz előnyeit élvezte, de hátrányaiban nem vett részt). S teljesen természetes volt, hogy anyám nem dolgozik, viszont besegít INGYEN apám feladatkörébe: azaz hivatalos vendégeket fogad, intézi az ezzel kapcsolatos feladatokat, eljár fogadásokra, kapcsolatot tart, más külföldi és fontos helyi házastársakkal, stb.

Eleve sosem küldtek ki embert egy bizonyos beosztás felett feleség nélkül. Pontosan emiatt.

Akkoriban egy diplomata rangú magyar kiküldött kb. annyit keresett, mint Mo-n egy miniszterhelyettes, sőt magasabb rang esetében, mint egy miniszter, azaz magyar szemmel SOKAT. S elvárás volt az aktív feleség,

Golf2 2015.03.02. 14:04:25

Off: Frei Tamás oldala: ennyire nem volt kínos magyarnak lenni.
Mint most! (Ezt érzi Miamiban)
Valószínűleg még a kommunizmus idején sem.
Itt tartunk? On.

qkuc 2015.03.02. 14:04:46

@posterina: "Mert nem szeretnék nagyzolónak , beképzeltnek tünni az otthon maradt barátaim szemében."

Ehhez nem kell külföldön lenni, :). Szerintem a barátságok "milyensége, mélysége" is egy tényező.

Mr Long 2015.03.02. 14:05:25

@adg [Au, Darwin]: "Tudom, hogy ilyet nem illik errefele mondani, de korrupcio meg kulonosebb csalas, sikkasztas nelkul is lehet jol keresni magyarorszagon"

Jaj a kiiratkozott fejenallo megmondoember hogy tudja osztani az eszt! :DDDDDDDDDD
Tanyermosogatasbol otthun van-e iphone, meg spanyol nyaralas, vagy nincs? Ezek nelkul nem is ember az ember!

2015.03.02. 14:08:40

@Zoole[uk]:

Ehhez nem kell külföldre menni, Zoli. Ez itthon is így működik. Ha valaki egy fokkal följebb lép a vélt, vagy valós társadalmi ranglétrán, na onnantól kezdve már nem szívesen ismeri meg az "alatta" levőket. Még azokat sem, akik esetleg hozzájárultak ahhoz, hogy följebb kerüljön. Vannak olyanok, akik még arra is veszik a fáradságot, hogy visszalépve megtapossák azokat a kezeket, amik az előrejutásban segédkeztek.
A gond akkor szokott lenni, mikor megtörik a "lendület", és a versenyző elkezd visszafelé csúszni. Na akkor van aztán, hiszti, harag, mert senki nem nyújt kezet, hogy megállítsa a zuhanásban.
De sok ilyet láttam/látok.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 14:08:40

@geegee:

Hozzá kell tenni: azóta normalizálódott a helyzet.

Amikor a kitántorgás tömeges, ezzel el is veszti báját, s megszűnik a vele kapcsolatos sznobság is.

Ma már úgy lehet bolgár társaságban felvágni, hogy valaki elmondja, ő még sosem élt, dolgozott külföldön, s nem is tervezi ezt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 14:08:43

@Golf2:
ó, akkor a magyarságból kiiratkozási együtthatóba bele kell számolnom azt is, hogy magyar nevet vagy nem ad-e a kivándorló a gyerekeinek. egyre bonyolultabb az egész.
(a Dániel magyar név? csak lecsekkolnám a biztonság kedvéért.)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.02. 14:10:35

@Golf2: jaj, Tomikának feltűnési viszketegsége van, ennyi az egész. Nyilván aki figyeli a magyar eseményeket az cikinek tarthatja az országot, de vajon hány ilyen van? 1% se? Kb ennyire kell komolyanvenni Tomikát, ő egy médiakurva a legrosszabb fajtából.

Mr Long 2015.03.02. 14:12:23

@Dragonlady (Bp, Hun): Valaszthatsz! Lehet Attila, Istvan, vagy Matyas. Mas nevet nem lehet adni a magyar gyereknek!!!

Mr Long 2015.03.02. 14:14:24

@Zka: Jaj, Tompika es a nagyzolasa... KEdvencem tole az orosz milliardos eloszobajanak a bemutatasa: "Es ez es ez meg csak az eloszoba!" Meg a szerinte oriasi japan talalmany a furdoszobaban, a futott tukor, ami nem parasodik... Kb enyi esze van.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.02. 14:16:05

@Zka: ki mondta, h nem lehet? Csak azert ez a gauss also szelen helyezkedik el szamszeruen. A legalson.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 14:17:20

@Mr Long (UK):
nocsak, a Viktor sem lenne elég magyar? :-D

tableno 2015.03.02. 14:20:53

@Dragonlady (Bp, Hun): A Dániel-lel vigyázz, mert héber eredetű! :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.02. 14:22:01

@lüke: Az albán is nyeri, ugyanaz a szavuk van a nyerni és a pénzt keresni-re. :) Egyébként igazuk van, nem? Minden egyes fillér, amit a munkádért kapsz kész nyeremény, nem?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 14:22:17

@svédnyugger:

Amit leírsz, az természetes jelenség.

Nem erre utaltam. Hanem arra, hogy kimegy valaki, a helyi nyelvet nem is tudja még jól, de elkezd látványosan felejteni magyarul.

P.Elliot 2015.03.02. 14:22:17

@tableno: Rengeteg nev heber eredetu de az nem erdekel senkit! Azert nem nezik zsidonak mert mindenfele vallasu ember viseli ezt a nevet.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 14:22:32

@Golf2:

Az elit a felső réteg. Itt gazdasági értelemben.

A gazdasági elit SEHOL sem azonos az erkölcsi magasságokkal. Mo-on miért lenne az?

Itt pl. érdekes a gazdasági elit rétegződése. Nagyjából 5 csoport állapítható meg. A csoportosítás alapja a vagyon származása.

Az egyik csoport a maffiózóké. Ezek azok, akik bűncselekményekkel teremtették meg vállalkozásuk alapjuk, nem értve ide a fehérgalléros bűncselekményeket. Magyarul: ezek valódi, igazi bűnözők, akik rablásból, lopásból, zsarolásból, védelmi pénzek szedéséből szerezték a pénzüket, jellemzően a 90-es évek első felében, majd ezt a pénzt nem az ebben a körökben szokásos módon eldorbézolták, hanem befektették.

A másik csoport a komcsiké. Ezek azok az ex-kommunista funkcionáriusok, akik az előző rendszerbeli politikai és/vagy gazdasági pozíciójukat sikeresen konvertálták a rendszerváltozás után pénzügyi tőkévé. Ide tartoznak azok is, akik a 90-es években sikeresen részt vettek különböző pénzügyi korrupciós ügyletekben, melyekhez ex-kommunista pozíciójuk révén fértek hozzá.

A harmadik csoport a külföldi befektetőké. Ez világos, mit jelent.

A negyedik csoport az önerőből lett tőkéseké. Magyarul: a semmiből valamibe belekezdtek és szerencsével, ügyességgel sikeresek lettek, majd tőkéssé váltak.

Az ötödik csoport Magyarországon ismeretlen, ez a reprivatizálók csoportja. Ezek azok, akik a rendszerváltás után visszakapták saját vagy őseik vagyonát, ami a kommunizmus alatt államosítva lett. Bulgáriában ugyanis a rendszerváltozás után gyakorlatilag minden államosított vagyon vissza lett adva az eredeti tulajdonosoknak vagy azok örököseinek. Ők tehát az 1944 előtti tőkésosztály gyerekei és unokái.

Sokáig gyűjtöttem tapasztalatokat vajon milyen az egyes csoportok hozzáállása a társadalomhoz, s elsősorban saját alkalmazottjaihoz.

A legnegatívabb csoport a reprivatizálók csoportja. Annyira, hogy a modern bolgár nyelv ki is találta rájuk a „реститутка“ (szó szerint restituáló) szót, ami nem véletlenül a „проститутка“ (prostituált) szóra rímel. Ez a csoport úgy érzi mindenki hibás azért, hogy a negyvenes években a hatalom elvette a családi vagyont, s ezt igyekszik is megbosszúlni a mai embereken, jellemzően saját alkalmazottjain. Jellemzők: a piaci szint alatti bérek, abszurd elvárások, fizetetlen túlórázás, az emberek kirúgása bármikor, antihumánus hozzáállás. A reprivatizáló komolyan hiszi, hogy az alkalmazott erkölcsi alapon köteles a cég érdekeit nézni akár szabadidejében is, bármilyen külön anyagi jutalmazás nélkül.

A következő, kicsit pozitívabb csoport a maffiózóké. Ő sem gondolja, hogy nagyon meg kellene fizetni az embereket, de nincsenek túlzó elvárásai sem. Abból indul ki ez a típusú munkaadó, hogy mindenki bűnöző mint ő, így az alkalmazott majd úgyis lopni fog, kiegészíti a fizetését, s ezt el is nézi neki bizonyos szintig. Amolyan betyárbecsület: én is másoktól loptam a pénzemet, szóval te is lophatsz tőlem, ha nem viszed túlzásba.

Középen van a külföldi befektető. Ő jellemzően megfizeti a túlórát, de keveset fizet, az embereket lenézi. Meg van győződve róla, hogy ő külföldiként felsőbbrendű emberfajta. Ezt azzal is kifejezi, hogy a nyelvet nem hajlandó tanulni, de ha meg is tanulja, akkor sem hajlandó használni. Ő egy magasabb rendű faj, akinek mások az igényei, mint a bennszülött pórnépnek.

A komcsi tőkés pozitívabb. Ő legbelül a lelkében máig szégyelli, hogy vagyona van, igyekszik ezt valahogy maga előtt is leplezni. Ennek jele, hogy embereivel igyekszik haverkodni, sokszor színpadiasan barátkozni. Mintha ő valamiféle brigádvezető lenne egy kommunista gyárban és nem ő lenne a tulaj. Ha mondjuk építési vállalkozó az illető, akkor ő az az ember, aki hirtelen beöltözik munkaruhába, majd elmegy kalapácsolni 15 percre, így mutatva, hogy ő is „egyszerű munkásember”.

Persze a legjobb tőkés az aki önerőből lett az. Ő az egyetlen aki megérti a kapitalizmus alapját: hogy az alkalmazott azért jött dolgozni, mert ez az anyagi érdeke, így haverkodás, műbarátkozás helyett az embereit igyekszik anyagilag érdekeltté tenni a munkában.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 14:23:07

@Dragonlady (Bp, Hun): akkor en mar akkor sem voltam magyar.amikor a lanyomat megszültem meg Magyarorszagon...abszolut nem magyar a neve...:) A fiamnak meg mar tudatosan adtunk francia nevet,leven hogy itt kepzeljük el az eletünket a tovabbiakban...iden ferjuramnak indul az allampolgarsag-projekt....

Hari Seldon 2 2015.03.02. 14:23:50

@charlieharper:
Haifáig is elrepülnek Gázából a scudok?!?

tableno 2015.03.02. 14:25:21

@Hari Seldon 2: Gázából nem, de Libanonból igen.

P.Elliot 2015.03.02. 14:25:26

@Mr Long (UK): Mi van a Corvin vagy Korvin nevvel? Nekem orulten tetszik! Kulonleges, komoly szep nev! mindenhol megallja a helyet.

Hari Seldon 2 2015.03.02. 14:27:46

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):
Most már aztán írd meg!
Annyit csepegtettél itt, mint egy új film trailer-je...

Hari Seldon 2 2015.03.02. 14:31:37

@Dr. Trebitsch:
1. Miért gondolod, hogy a yacht-on csak unatkozni lehet?

2. Miért gondolod, hogy ha nincs yacht-od nem fogsz időnként unatkozni?

Hari Seldon 2 2015.03.02. 14:32:19

@tableno:
Hopp, igaz.
Nekem is beugrott, miután elküldtem.

Hari Seldon 2 2015.03.02. 14:33:58

@adg [Au, Darwin]:
Teljesen OFF, csak neked:
Két napja válaszoltam, hogy ,miért kerültünk abba az óvodába.
ON

SzZoole 2015.03.02. 14:34:29

@djcs: Latod,en nem felejtettem el honnan jottem/kezdtem.
Otthon sem voltunk csorok,volt munkank,hitelmentes hazunk es autonk.Az autom,Toyota avensis,Meg Meg van a batyamnak adtam,csak ugy,pedig en milliokert vettem.
Itt sem vagyunk azok van kulon autonk ,egy kicsi a nejemnek es egy nagy,termeszetesen nekem,azzal dolgozok.Mindkettonknek van rendes munkaja,Igaz a hazat meg bereljuk,igen hazat irtam nem szobat,de nagyon azon vagyunk,hogy vegyunk egyet.

egy igazi barom vagy mária 2015.03.02. 14:35:01

Nem lát itt senki némi ellentmondást?
"éldegél a kiemelkedően jól kereső, szintén magyar férje mellett,"
"Jaj, a férjem jachtján voltunk, hát de mit csináljak egy hétig egy hajón, hát baromi uncsi volt”

Szóval nálam nem jön össze a négyszobás lakás meg a jacht

Hari Seldon 2 2015.03.02. 14:35:08

@geegee:
OK.
Ha betlire játszunk, akkor te nyertél.

2015.03.02. 14:38:43

@maxval bircaman szerkesztő: nem. Nem. Az a Russian style. Mint a jobb es bal karon egy-egy Rolex. De csak a sarga aranyfajta.
Az oroszok miert vesznek meg a sarga aranyert? Ny-Europa es E-Amerika a feher arany/platinumot preferalja.

tableno 2015.03.02. 14:40:05

@Hari Seldon 2: ha betlire játszunk, akkor Hinta nyert. Per definitionem.

2015.03.02. 14:41:06

@Dragonlady (Bp, Hun): szegeny kisfiu. Fel-indonez, tradicionalis heber nevvel.... eselyt sem adsz neki.

Izraelben az ilyen tradicionalis nevekrol mindenki azt hinne, hogy 50-60 eves az illeto. Annak a korosztalynak van bibliai neve elsosorban.

SzZoole 2015.03.02. 14:43:18

@tableno: Nagyvaloszinuseggel a kint elo baratno mondatait masolta be es ertelmezte rosszul,nem baj van ilyen,nem vagyunk egyformak:)

2015.03.02. 14:44:17

@Hari Seldon 2: mi szoktunk vitorlasozni, vagyis "yachtozni"
Termeszetes RYA tag vagyok, royal yachting association, ok adjak ki a vitorlas engedelyeket.
Nem tudom egy vitorlason hogy lehet unatkozni. Rengeteg a munka vele, meg akkor is, ha uj.

adg 2015.03.02. 14:46:33

@Mr Long (UK): ezert a harmas szokapcsolatert jarna valami dij, majd gondolkodom rajta. :DD Nagyon jo.

Tudtommal az istvan es a matyas nem magyar eredetu. Mi van az elod, arpad, almos, vagy pl koppany er, vagy az illiberalis nev? :)

@Dragonlady (Bp, Hun): ha igazan magyaros nevet akarsz, akkor nevezd el a fiadat valami 30 eves nemet also-kozep kategorias auto utan. Javasolnam az audi80-at, vagy a golf2 vagy, hat erted, valami tenyleg magyarosat. Ez a lenyeg. Persze lesz, aki ezek utan is kiszurja a turpissagot, de hat ez van.

SzZoole 2015.03.02. 14:46:38

@tableno: Hintarol jut eszembe.Digger figyelt fel ra az indas video kommentjei kozt.Mas nickel ott is elo adta a szokasos szofosasat a nyugaton elnyomott kelet europai melosok helyzeterol.

blackhairlady 2015.03.02. 14:47:05

@articsóka60: Nagyon sok sikert es boldogsagot kivanok a lanyodnak! :)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 14:51:41

@Hari Seldon 2: nem tudom hog megirom e valaha...nehezen viselem a kritikat,es nem szeretem ha bantanak.Nem vagyunk egyformak,valakinek lehet nem jön be az ahogy en ide kijöttem es ahogy itt elek.Tündermesekent szoktam jellemezni,de szerencsere azota volt mar 1-2 hasonlo ( mas emberekkel,ugy ertem),ezert mar kicsit kevesbe van lelkiismeretfurdalasom,vagy hogy is nevezzem.Nagyon nehez körülmenyekböl erkeztem ide,kellett nemi idö mire helyükre kerültek aa dolgok-ez talan meg most is zajlik,de egyszer tuti helyükre kerülnek a kirakosjatek darabjai.Az igazsag az,hogy valamilyen szinten nagyon de nagyon szeretnem elfelejteni azt hogy honnan es miböl erkeztem.Azt soha nem fogom letagadni hogy Magyarorszagon születtem,de ezen kivül semmi.( Szüleim es csalad nehany tagja meg ott elnek,ök mar nem is mozdulnak szerintem,de ez megint mas teszta).Ez itt mas vilag.En tiszta lappal erkeztem ide,uj eletet kezdtem,es nem is szandekszom visszaterni.Persze evente egyszer rokonlatogatas ilyesmi belefer,meg is tesszük,de ennyi.Kaptam mar emiatt hideget-meleget,de nem erdekel.Ferjemmel ebben( is) egyetertünk,ö mar cirka 18 eve eljött Magyarorszagrol es öt sem nagyon köti oda semmi mar.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 14:53:11

@Zoole[uk]: remelem ide nem talal vissza...nem szeretnek udvariatlan es nöietlen lenni.

P.Elliot 2015.03.02. 14:53:40

@charlieharper: Amerika meg tele van Daniel nevvel,...nem zsidokkal. Divat nev! Mar 20 evvel ezelott is divat volt, most meg jobban.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.02. 14:55:44

szeretnem tudni a baratno mereteit , silikonokat is beleertve .. azert nem gondolom ,hogy az ilyen betalalashoz csak szerencse kell .. tudatosan ra kell allni tudni kell ,kit kell meglatni (termeszetesen elotte informalodni) es kit nem ... azutan johet az igaz nagybetus SZERELEM ...

2015.03.02. 14:56:08

@Hari Seldon 2: @tableno:
Gazabol nem Scud raketakat lonek, hanem Qassam tipusuakat. Ezek lenyegeben atalakitott tuzersegi lovedekek, eredetileg sororozatvetokben hasznaltak (Katyusa, Grad) Hatotavolsaguk 5-16 km, 5-20 kg robbanofejjel. A Scud raketa kicsit mas (sokkal dragabb, ballisztikus, 180-1000 km hatotavolsagu) a palesztinoknak nincs olyan.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 14:56:44

@P.Elliot: A Neoton Familianak is van egy dala,a cime: Visszater Daniel a hadseregböl....ha jol tudom,Amerikaban is elöadtak anno.... :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 14:57:46

@charlieharper: Magyarországon a Dániel stabilan top10-es név már vagy egy évtizede, asszem még olyan év is volt, hogy a legnépszerűbb név lett (legtöbb abban az évben született kisfiú kapta). szerintem nincsen zsidó felhangja egyáltalán manapság.

(nekem az szempont, hogy magyarul, angolul meg indonéz "keresztényül" is értelmezhető név legyen, eddig egyszerűen nemigen találtam még mást a listára, ami tetszik is, de ha van valakinek ötlete, ne kíméljen.)

P.Elliot 2015.03.02. 14:57:53

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Nem hiszem hogy ismerem de majd rakeresek a youtube-on.

Herr Géza 2015.03.02. 14:58:18

@Zoole[uk]: Na az "internet félvilága" más kérdés. Ha itt vki köpköd emiatt, majd visszaköpködök. A rokonoknál azért nem ilyen egyszerü a képlet (a nejem szerint... Én ott is visszaköpködnék :D).

2015.03.02. 14:58:50

Off: itt a link a Euronews-on megjelent riporthoz amirol tegnap irtam, 'Hungarian exodus': www.euronews.com/2015/02/27/london-calling-why-home-loving-hungarians-are-flocking-to-british-capital/

ZOH 2015.03.02. 14:59:07

Szeretnék férfioldalról is hozzátenni a HTB-témához: mi Magyarországon is az én egy fizetésemből (vállalkozói bevételemből) éltünk és most Németországban is az én egy fizetésemből élünk: ez nekem is jó érzés, nem csak a feleségemnek. Szerintem egy férfiember overall performance index-éhez hozzátartozik az is, ha képes egyedül eltartani a családját. Nem szó szerint persze, de képletesen mindig "kihúzom magam", ha szóba kerül a téma, büszke vagyok arra, hogy nem vagyunk rászorulva a második fizetésre. Nyilván lennének előnyei a havi plusz x eurónak, de hátrányai is, és per pill egyszerűen jobb így nekünk (legalábbis így gondoljuk). Lehet, hogy később majd máshogy lesz, hát akkor majd máshogy lesz.

Golf2 2015.03.02. 14:59:07

@maxval bircaman szerkesztő: Köszi az alapos infót! És nyugaton vajon kikből áll a gazd.elit? Ott hány csoportból?

bystander 2015.03.02. 14:59:07

@egy igazi barom vagy mária:
Miert nem jon ossze a negyszobas lakas a jachttal? Egyreszt valszeg negy halost ertett, masreszt ha nem is- Londonban milliokba (font) kerulnek egy normalisabb helyen a lakasok. Sot rengeteg exkluziv helyen normalis halando nem is vehet lakast/apartmant , egyszeruen meg sem hirdetik, fuggetlen , hogy van-e £50 milliod vagy sem.

Persze mashol lehet £300k- ert kiskastelyt kapni, altalaban a semmi kozepen. Itt is ugy van mint mindenutt - location, location, location.

Golf2 2015.03.02. 14:59:07

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): tudatosan adtunk francia nevet... Vajon 1 német,angol,francia és még sorolhatnám ha ideköltözne Pestre akár örökre,adna e magyar nevet a saját német,angol,francia gyerekének? Ez csak 1 kérdés,elnézést!

egy igazi barom vagy mária 2015.03.02. 14:59:07

@tableno: Lehet, hogy én értem félre, de egy jacht nálam az valami ilyesmi:
robinsonandtoler.com/wp-content/uploads/2013/12/Yacht.jpg

Na, ennek az ára pár millió dollár, és jellemzően nem a "kiemelkedő fizetésűek" veszik főleg nem a bevándorlók, hanem kőgazdag arisztokraták, szaudi hercegek meg orosz oligarchák.
De azoknak nem 4 szobás lakásuk van, hanem villáik.

Ha meg valami kis vitorláson voltak, akkor az tényleg szopás egy hétig.

A lényeg az, hogy a jó felkapaszkodott szokáshoz híven túloz a hölgy.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 14:59:38

@P.Elliot: rendben..nekem is csak halvanyan remlett emlekeimben,csak a multkor nosztalgiaztam ( lanyomnak mutogattam a regi zeneket) es akkor hallgattam meg.

adg 2015.03.02. 15:00:09

@puhacica: "masik. olyan sztereotipiakkal elnek otthon emberek errol az orszagrol, amiknek kozuk sincs a valosaghoz.
mindig esik az eso. tegnap terdig jartuk a labunkat, szikrazo napsutesben turistaskodtunk. ...
szar a kaja. semmivel se szarabb mint otthon. magyarul van minden, de olyan is, amirol eddig fogalmam se volt. a gyomberes mangos sajtnak hamar fuggojeve lehet valni."

Na varj, ez meg csak a demo program. Ne orulj te ott annyira, lesz meg esos ido, szar kaja, es idovel minden haz megpeneszedik.

Ezt a gyomberes mangos sajt viszont ki kene probalni, itt meg nem lattam, lehet magamnak kell megcsinalni. Ha mar van a kertben mango is meg gyomber is. :) majd osszekeverem reszelt sajttal, oszt meg is van.

2015.03.02. 15:03:01

@P.Elliot:
A kanadai franciaknal is nepszeru nev a Daniel. Dolgoztam olyan cegnel, ahol 6 quebeci volt es negynek volt a neve Daniel:))

2015.03.02. 15:06:13

@P.Elliot: tudom. De o Keletre megy.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 15:06:37

@Golf2: nem tudom.Lehet hogy nem,de lehet igen...attol is függ szerintem,kire milylen hatast tesz az adott orszag.Mi nem szerettünk volna magyar nevet adni a fiunknak,leven hogy ö itt született es valoszinüleg itt is fog felnöni.Fentebbi szösszeneteimben olvashattad, hogy nem igazan jo szivvel gondolok Magyarorszagra.Ez szerintem önmagaban eleg hozza hogy ne magyar nevet adjak a gyereknek.Ha egyszer itt fog felnöni ( franciakent),akkor minek belyegezzem meg???

2015.03.02. 15:07:18

@charlieharper: En nem ismerek egyetlen zsidot sem, de egy csomo Danielt, iskolabol peldaul, tehat velem egyidosek (huszonevesek). Teljesen magyaros vezeteknevekkel is, peldaul Kovacs vagy Szabo, vagy Fekete vagy Feher, meg ilyenek, meg tenyleg a James Bond szinesz az nem Daniel Craig? :D Szerintem a bibliai nevek teljesen elfogadottak mindenfele zsido vagy kereszteny alapokra epult orszagban, ateistak es felindonezek kozott is :)

2015.03.02. 15:08:55

@egy igazi barom vagy mária: angolul yachtnak.mindunk mindenfele pici vitorlast is. Nekem us az van es a yacht besorolasban van.
a nagyobb vitorlasokhoz , tapasztalatom szerint 30foot felett, minimum 2 fo kell aki iranyit, vitorlat bont, stb. Ott nem tud unatkozni az asszony.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 15:09:45

@mojyo: Jol tudod,James Bond-ot Daniel Craig jatszotta. Most jut eszembe: Daniel nev itt is hasznalatos: fiam keresztapjat pl. pont igy hivjak...... :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.02. 15:10:13

@lüke: Hú, ez érdekesen hangzik.Jó lenne egy ilyesmi poszt is, ami ezt taglalja...Hogy nyelvtanilag mi hogy fejlődött a különféle országokban.

mojoking77 2015.03.02. 15:10:43

A haronegyedenel feladtam. Valaki ossze tudna foglalni?
Bal-bla-bla, mar nem egy csoro kis picsa, aki volt amikor kiment, bla-bla-bla, de rohadt kocsog, hogy nem maradt meg a kaptafanal, bla-bla....
Jol latom, vagy a vegen magahoz tert a lelkem?

HardPötty 2015.03.02. 15:11:35

Miért nem foglalkozik mindenki a saját dolgával amúgy? :) Sokkal egyszerűbb úgy minden. Amióta megtanultam a saját ügyeimmel foglalkozni kb a középiskola vége felé... , azóta mások problémái nem nyomják a vállam.

tableno 2015.03.02. 15:12:05

@egy igazi barom vagy mária: gondolom, valami kisebb kommersz "yachtról" lehet szó. Egy négyszobás londoni lakás ára meg simán lehet millió fontos tétel.

2015.03.02. 15:12:16

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):
"es mar nem teljesen magyar...18 ev hosszu idö mar külföldön"

Ezt valahogy nem ertem:) Esetleg kioperaltatta a magyar genjeit?:) Hogy ez nekem nem jutott eszembe!:) 32 ev utan is magyar maradtam, nem tellett genatultetesre:(

tableno 2015.03.02. 15:14:30

@Golf2: nekem a latin-amerikai feleségem ragaszkodott hozzá, hogy a gyerekünknek igazi magyar nevet adjunk, pedig nem is ott élünk...

mojoking77 2015.03.02. 15:17:35

@HardPötty: @Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): OK, koszonom. Csak tudnam miert faj ez egy masik embernek? Csinalja o is, es akkor nincs vele semmi gond. az elso par bekezdes (ameddig el birtam olvasni) 100% szintiszta irigyseg volt, ugy az igazi jomagyar formabol. Ezt nem biztos, hogy le kellett volna kozolni. En is irtam anno, akkor is kaptam hideget, meleget (bar az utobbit kikertem magamnak), de az legalab egy adot helyrol szolt, es nem irtam levelet a bloggazdanak, csak, hogy kiirhasssam magambol, mekkora sz#$r ember is vagyok...

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 15:18:15

@Cascabel: nem,nem operaltatta ki a magyar genjeit...:) Bar lehet volt idöszak amikor szerette volna... :) Nem erzi mar magat magyarnak igazan,bar velem mondjuk magyarul beszel,meg vannak magyar ismerösei,de volt olyan idöszaka amikor joideig nem jart Magyarorszagon.Amennyire en latom rajta ( meg ö is igy latja magat) mar atvette az itteni dolgokat,szokasokat,gondolkodasmodot,stb...ezt nehez megfogalmazni.Es mondom,iden mar az allampolgarsag ügyintezes jön neki...bar ezt mar megtehettes volna akar 2 evvel ezelött is,de a munkaja miatt nem igazan volt ideje meg lehetösege.

P.Elliot 2015.03.02. 15:18:16

@mojoking77:
Hehehe...ez jo volt! Tomor, vilagos, nem szorult hosszu ecsetelesre es megis ertjuk!

Quercus a favágó 2015.03.02. 15:18:34

@mojoking77:

"Jol latom, vagy a vegen magahoz tert a lelkem?"

Vagy magához nyúlt.

firg_firg 2015.03.02. 15:19:39

A problema valos, de ennek semmi koze ahoz hogy valaki kulfoldon el -e vagy itthon.

Van aki Mo-n is hajlamos arra hogy berendezze a kirakat eletet, szines kepekkel es latszat dolgokkal, amit aztan mutogathat Facebookon, hogy az o elete csupa moka es kacagas.

Hat nem. Nem kell ennek felulni.

Herr Géza 2015.03.02. 15:20:29

@ZOH: "Lehet, hogy később majd máshogy lesz, hát akkor majd máshogy lesz."
Szívemböl szóltál.... :)))
De ez az "overall performance index" is tetszik... Saját termés, vagy hozott anyag ??? Mondjuk tök mindegy... :)))))))))))

P.Elliot 2015.03.02. 15:20:42

@tableno: Ha nem titok, melyik orszagbol valo a feleseged? A latin amerikai nok nagyon szepek tudnak lenni, jot tesz a gyereknek a verkeveredes!

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 15:22:21

@tableno: nem vagyunk egyformak,igy kerek a vilag.Hugom peldaul a parjaval most Nemetorszagban el es dolgozik,közel 3 eve mar,de ö peldaul ugy tervezi,ferjhez menni es gyereket nevelni csak Magyarorszagon fog.Mindenkinek mas jön be.

adg 2015.03.02. 15:22:27

@Hari Seldon 2: igen, lattam. Nem akartam vitat belole. Hasonlo cipoben meg tobb gyerekkel is tudtam a fontosabb adatokat a gyerekek iskolairol. Nem is egy helyre jartak a nagyobb korkulonbseg miatt. Mondjuk nalunk a fenntarto nem volt kerdes, tudtuk, hogy allami, de igen alaposan utanajartunk az ertekeleseiknek, milyen tanaraik vannak, milyen az etnikai arany, a technikai felszereltseg, stb. Az etnikai aranynak nem is kellett, mert elso helyeken hirdetik, hogy kikbol hany szazalek van. (Gyerekek egymas kozott az iskolaban: szia, te a testvere vagy annak a csajnak? Igen, honnan godoltad? Hat, hogy mostanaban jelentetek meg mindketten, es rajtatok kivul nem nagyon latok mas szoket a suliban. ) Kesobb jott egy holland kislany is. Az nem is szoke volt, hanem feher.

De nem vagyunk egyformak, meg becsuszhatnak veletlenek, csak furcsaltam a dolgot. Bennem felmerult volna a kerdes elore, ha ilyen gondjaim lenne ek ezzel, mint neked, meg ha megsem, a beiratkozasnal vittem volna mashova. De szerintem nem fognak kart tenni a lanyokban. :) Lanyok, ugye?

Herr Géza 2015.03.02. 15:24:54

@charlieharper: Pont a rádióban cikizték itt ma az orosz gazdagékat:
1. Ki az, aki a síeléshez 20k €-ért vásárol be sícuccost, majd lazán a szállodában hagyja a végén, mondván: "nehogymá' hazacígöljem ezt a sok sz@rt" ?
2. Menö bárban 15k-ért rendel übermenö pezsgöt, majd kólával keverve issza ???
Nyert: orosz újmilliomos... :)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.02. 15:25:45

@Hari Seldon 2: :-)))))

De télleg nem tudom, néha, hogy mi a bánatot csinálnák, ha 3 ilyen imposztorunk lenne...? Valszeg szép csendben kihullana a hajunk és OPNI-szökevénnyé válnánk... :D

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 15:29:17

@geegee: :-))) En is szoktam mondani a ferjemnek hogy dupla adag hajfestek kell.... :) :) :)

mojoking77 2015.03.02. 15:30:44

@Herr Géza: pezsgot???
Bor lesz az, de semmi gond.
A kedvencem AF first class Charles De Gaulle- Johannesburg.
Elottem megerkezet az orosz csalad. Apu (kb 50, kopaszodo kopcos,inkabb kover), anyu (max 25 ev, 105/E, szajfeltoltes stb stb), kislany (kb 10 eves), dada (elso osztaly meg mindig), ennek ellenere a kislanyra kulon stewardes felugyelt, mig az autotol elertek az ulesig, (valoszinuleg elotte a lounge-ban is, nem figyeltem meg oket), aki ezert 200 Eurot kaptt kp-ben aputol... :)
K eleg is volt beloluk...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.02. 15:30:52

@montroyal ( CAN qc): Áááááááááááá, háháháháh, az ötös lottómat tudnám így...
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2015.03.02. 15:32:04

@geegee: "...és teljesen kifordul önmagából. (A mócsingos rész lesz kifelé...)"
Nagy tüzijáték van ma itt...:)))) Mindenki ennyire kipihente magát a hétvégén ???
:)))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.02. 15:34:59

@Cascabel: Jaja, volt erről egy jó kis cikk asszem az Indexen.És hogy az izraeliek kifejlesztették a Vaskupola rendszert, ami kilövi ezeket a házilag eszkábált Kasszam rakétákat, de csak akkor, ha lakott területre esne.Fantasztikus.Taglalta még azt is a cikk, hogy az Usákok segítenek pénzelni a fejlesztést, cserébe az éles használatból eredő tapasztalatokért.Nyilván valamit valamiért.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 15:36:57

@charlieharper: óó, juteszembe, nekem a vezetéknevem is német eredetű. anyámé szláv. ez mennyi mínusz? vagy hol tudnám lecserélni?? HELP!

Golf2 2015.03.02. 15:38:12

Én biztos nem hívnám krokodil dundinak a gyereket még a világ végén se!

qkuc 2015.03.02. 15:38:12

@Herr Géza: Annyira, hogy felpeckelem a szemhéjam és elcsoszogok egy vödör kávéért. Pedig nem élek általában ezzel a bűnös löttyel, :D.

blackhairlady 2015.03.02. 15:38:35

@tildy[UK]: Nekem nem hianyzik. Nem mindenkinek hianyzik.

peacefroggg 2015.03.02. 15:39:39

@Badeni_lakos: Genfből is megy Budapestre fapados, azt hiszem az is Easyjet, és Genf közelebb van Lausanne-hoz, mint Basel... ha még nem nem modta volna senki

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 15:40:03

@Almandin: nem,nem francia.

@qkuc: en is epp most ittam egy bögrevel..

tableno 2015.03.02. 15:40:17

@Golf2: az, de nem ettől. Inkább az a helyzet, hogy tetszenek neki az "egzotikus" magyar nevek.

Herr Géza 2015.03.02. 15:40:52

@mojoking77: Én is lestem a lukon, mert sokmindent megértem (és megittam) már, de a pezsgö kólával még nekem is új....(grrrrrr...)
Ugyanakkor 15ezres pezsgöröl már többször hallottam, de 15ezres borról még nem (mármint bárban ennyiért felszolgálva...).

A néhai NDK-ban volt nagy divat (mivel elsösorban hót geil bolgár vörösborokat lehetett kapni), hogy ha meghívtuk a lányokat egy Egri Bikavérre, amolyan "igyatok már egy rendes vörösbort is" jelszóval, akkor fintorogtak, hogy fúj, savanyú és az elvetemültebbje kristálycukorral itta..... A kóla ahhoz képest már teljesen polgári megoldás volt....:D

qkuc 2015.03.02. 15:42:10

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Virtuális csészikém emelem koccintásra. *kacsint*

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 15:47:30

@charlieharper: __royal__ yachting association, mi? :-)))) ez ám az igazi felvágás :-)

mojoking77 2015.03.02. 15:47:30

@Herr Géza: "5ezres borról még nem (mármint bárban ennyiért felszolgálva...)."
Marmint Euroban?

www.bbr.com/products-939685-2001-vosne-romanee-cros-parentoux-1er-domaine-henri-jayer

Es ez nagyker, nem etterem.

A legrondabb dolog, amit a vilagon eddig lattam egy uveg Petrus volt a LaFayette borosztalyan, 55000 Euroert... :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 15:48:16

@mojoking77: na azt se szeretném véletlen leverni a polcról a bótban.

mojoking77 2015.03.02. 15:50:00

@Dragonlady (Bp, Hun): Gondoltam ra :) De nem volt menekulesi ut sehol... :)

blackhairlady 2015.03.02. 15:50:08

@Csodabogár: Nem vagyunk egyformak. En nem ereztem tottyogesnek azt, hogy itthon voltam (vagyok).
Nagyon jo erzes volt, hogy mindharom gyerekem minden sportversenyen, fellepesen ott lehettem, nem kellett reggeltol keso estig az iskolaban lenniuk, mert autoval haza tudtam hozni oket, majd vissza edzesre, probara, nem maradtam le semmilyen programukrol, es ok sem maradtak le programokrol csak azert mert nem ertem ra elvinni oket. Nekem ez sokkal tobbet jelentett mint hogy konyvelgessek egy cegnek.
De nem is kell megerteni egyebkent, csak egyszeruen el kell fogadni, hogy vannak ilyen emberek is.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 15:52:00

@Dragonlady (Bp, Hun): az ilyen helyeken en is indig ovatosan közlekedem es a lanyom kezet sem engedem el.... :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.02. 15:53:28

@Dragonlady (Bp, Hun): Nekem a BKV tetszett, mint olyan, ilyen jelentéssel hogy Brit Királyi Vizirendőrség...
:-))))))))))

Her Majesty's Waterpolice...? :D

2015.03.02. 15:57:18

@tableno:
Az exemnek is szep magyar nevet adtak Kanadaban - Emoke -, amit o nagyon utalt:( Meg is valtoztatta, miutan elvalt tolem:) (abbol gondolom, mert sehol sem talalom ilyen nevvel az interneten) Az ex sogorom neve Levente. O buszke volt ra:)
Az itt elo (Oaxaca) kanadai magyar haverom kissebbik fianak a neve Lacika. Tipikus fekete haju, fekete szemu, sotet boru mexikoi kisgyerek, akinek a neve nem Jose, hanem Laszlo:)
Valaki emlitette (azt hiszem Dragonlady) hogy milyen jo, szabad eletuk van a tropusokon a gyerekeknek. Ebben teljesen egyetertek. Nagyon irigyelem az itt felnovo gyerekeket, pedig nekem is csodalatos, kalandokban gazdag gyerekkorom volt Magyarorszagon.

qkuc 2015.03.02. 15:57:49

@blackhair-lady: "De nem is kell megerteni egyebkent, csak egyszeruen el kell fogadni, hogy vannak ilyen emberek is."

Bizooony, :).

2015.03.02. 15:58:53

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez valoban nem normalis, foleg annak a tukreben hogy ezekben a csaladokban jellemzoen a nok vegeznek minden haztartasi munkat. Ahol tavaly dolgoztam ott ket het szulesi szabadsag volt. Egyszer egyutt voltunk beosztva vizsgat felugyelni egy egyiptomi kolleganovel, kb. harom hete szuletett az otodik gyereke es mar vissza kellett jonnie dolgozni. Mondtam neki hogy uljon le mert mindjart osszeesik, erre elaludt szegeny fel percen belul a szeken :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.02. 15:59:13

@mojoking77: Na, elmennek a p!csába, ennyi pénzt egy szar üveg lőréért... :D

És az milyen extra lehúzás, hogy a 6x150 cl másfélszer többe kerül, mint a 12x75cl, ami ugye mennyiségben ugyanaz...
Sznobság csimborasszója, aki ezt kifizeti, az meg is érdemli....
Mindenféle értelemben... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.02. 16:03:06

@Cascabel: Az Emőke az szerintem erősen szekszista név...
Legalább is nekem folyton a kebel jut róla eszembe...Emlőke...
:-))))))))))))))

Elnézést...

mojoking77 2015.03.02. 16:03:12

@geegee: Meg bizony. Anno, jo par eve, amikor kint eltem, kavartam egy nem kis vihart az egyik indexes forumon, mert el mertem mondani, hogy szereny velemenyem szerint a francia borok (elso sorban a bordeux-iak) mennyire borzasztoan tularazottak, es mennyire nem erik meg az arukat (gyakorlatilag 50 euro alatt nagyon ritkan lehet igazan elmenyszamba meno bort kapni. Nem mondom, hogy a vilag osszes tobbi komoly bortermelo orszagaban ez mar a csucskategoria belepo szintje) . Kb 250-en szoltak hozza nem egeszen 15 perc alatt, es kb egyontetuen kuldtek el a jo anyamba... :)))

qkuc 2015.03.02. 16:03:54

@geegee: Mit tud ez a szőlőszármazék ennyi pénzért? :D Még ha előbukkanna belőle a Magic Mike komplett szereplőgárdája minden egyes kortynál, akkor is túlzás lenne ez az ár.

tableno 2015.03.02. 16:04:05

@Cascabel: Hát mi is adtunk a kicsinek egy "nemzetközi" második keresztnevet is, arra az esetre, ha a magyar később nem tetszene neki...

tsabus UAE 2015.03.02. 16:04:56

@Dragonlady (Bp, Hun): Kötöny, vagy Vazul már smafu ? :-)

tableno 2015.03.02. 16:05:15

@geegee: valószínű egyébként, hogy tényleg ez az eredete...

2015.03.02. 16:05:19

@~~Babette~~:
"Elore latom, miket fogok hallani, amikor vegre kiirom a nevem ele, hogy dr..... "
Tegnap olvastam ezt a cikket:
mandiner.blog.hu/2015/02/26/geller_balazs_sullyed_az_ugyvedi_szakma_szinvonala

mojoking77 2015.03.02. 16:07:39

@qkuc: Befektetes nehany embernek. A Petrus egy tove jelenleg 15 es 20 000 Euro korul mozog. Es ez messze nem jelenti, hogy az a to ki is fog hajtani. Nagyon nagy bolt ez par embernek, a szinten fent emlitett Petrus uveget uresen visszaveszik kb 3-400 euroert, hogy ne tudjak a hamisitok megszerezni a sorozatszammal egyutt... :)

2015.03.02. 16:11:37

@Dragonlady (Bp, Hun): Persze, ez tejlesen normalis dolog, en gyakran keresem a szavakat magyarul, foleg beszedben. Egy egesz csomo olyan szo is van amit csak angolul tudok, ez termeszetes.

blackhairlady 2015.03.02. 16:12:56

@tildy[UK]: Jo, hogy ti megtudjatok oldani a tavolrol dolgozast, de nagyon sok munkaban ez lehetetlen.
Egyebkent nincs azzal semmi baj, hogy te ilyen vagy, csak vannak amasmilyenek is, azokkla se legyen semmi baj.

mojoking77 2015.03.02. 16:15:13

@Mirjam2: "Egy egesz csomo olyan szo is van amit csak angolul tudok, ez termeszetes."
Nono... Mindezt hany ev kulfold utan?

En tiznel jarok, de elvetve egyszer egyszer jarunk igy (legutobb a treshold-nak kerestuk vagy fel percig), es borzasztoan zavar. Termeszetesnek semmi kep sem gondolnam, es ne ertsd megsertve magad ezert, de inkabb a lustasagra fognam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 16:18:17

@Cascabel: na mondjuk ehhez nem kell a trópusokra menni, azért szerintem ahol sok természet, kis falu/összetartó közösség van, és ki lehet engedni a gyerekeket " bandázni" (oké, nem a mínisz húszban....), az nagyon jó lehet. de hát annó még mi is egy csomót mászkáltunk így kisiskolás koromban, pedig én pesti vagyok, manapság meg ki engedi el a hatéves gyerekét akár egyedül iskolába vagy a haverokkal csatangolni errefele? utálok ilyen öregnek lenni, és ilyen szörnyűeket mondani, de megváltozott a világ :-(

Herr Géza 2015.03.02. 16:20:43

@mojoking77: 15 ezer volt az az "5ezer". Az meg több, mint az 55k font/12.....
De mindegy is. Tudom, hogy van bor még ennél sokkal drágábban is, de ugye az már inkább "befektetés", mintsem hogy egy bárban felszolgálnák. Ellenben itt N.o.-ban is tudok pár olyan mega "in" helyet, ahol bizony van az itallapon francia pezsgö 15 ezerért (€ !) és a pincér szemrebbenés nélkül ki is bontja, söt még csak nem is évi egy-két "flakon" fogy belöle...Na de kólával ??? Brrrrrrrrrrr.
Igen, van az orosz újgazdagoknak egy rétege, aki semmivel sem különb, mint a 90-es évek magyar hasonszörü rétege volt a suhogós dzsoggingszerkóval, a bunkofonnal, meg a kilós aranyfuksszal. Csak a dimenziók másak, na meg a dzsogging már nem menö, a bunkofon meg minimum gyémántokkal kirakott, vagy aranyozott legyen.... :)))

P.Elliot 2015.03.02. 16:21:57

@Herr Géza: Nekem is savanyu es rossz izu az Egri bikaver! Az uzleti!
Mert ittam en a 70-es evekben Egerben egy szolosgazda borat aki kihozta a kirandulo turabuszokhoz a sajat termeset, nem is adta dragabban mint az uzleti. Adott kostolot, picit, pillanatokon belul elkelt az osszes cucca, indult haza masik szallitmanyert, azt mondta hogy o minden borat a turistaknak adja el. Ha ittal valaha csodalatosan finom bort! Megcsak rokona sem volt az uzletinek, azota ahhoz merek minden vorosbort! Hat nem talaltam azota sem olyat.
Es nemcsak veletlen volt mert itt Usaban orszagjaras kozben is hozok bort kis termeloktol, a bolti itt sem er nyomaba sem, ajandekoba is szoktam, egy elmeny olyanokat iszogatni.
Meg az antialkoholista ferjem is bele szokott kostolni...Nem inni, csak kostolni..Nem szereti az alkohol izet.

blackhairlady 2015.03.02. 16:22:30

@Dragonlady (Bp, Hun): "I thought I was an easterner, turns out I'm a westerner :-)"

Ez nagyon tetszik:)

2015.03.02. 16:23:27

@Dragonlady (Bp, Hun): mit fogsz csinalni, ha megis lanyod lesz es nem fiad?
Ha jol tudom Svajcban kell 2 nevet megadni a szules elott, arra az esetre, ha az ultrahang megis tevedett.

mojoking77 2015.03.02. 16:24:17

@Herr Géza: jaja... Es epp ugy nem is igazan eletbiztositas milliardosnak lenni.
Most fuzogetem asszonykamat, hogy ha nem is jon ossze melo a kozeljovoben arra fele, legalabb egy hetre huzzunk mar el valamikor egy Moszkva-Szent Petervar turara. Igazabol egy Transsziberiai vasutut lenne az igazi, de mar az is kissebb csoda lenne, ha a fent emlitett turara ra tudnam venni.. :))

2015.03.02. 16:24:22

@mojoking77: Lustasag, ha-ha :). 18 eves koromban hagytam el Mo.ot, van egy csomo olyan szo amit nem tanultam meg magyarul csak angolul, tenyleg iszonyu lusta vagyok. Egyebkent ha mar mindenkeppen evekben kell szamolni akkor joval tobb mint tiz ev. De nem ez a lenyeg, hanem hogy vannak olyan szavak amiket csak egy nyelven tanulsz meg es az nem feltetlenul az anyanyelved, ennek semmi koze a lustasaghoz.

2015.03.02. 16:26:02

@mojoking77: a sajat mintam szerint a 20-30 eve kivandorolt kanadai magyarok beszelik es irjak legjobban a magyar nyelvet. Marmint a disszidensek kozott.

blackhairlady 2015.03.02. 16:26:48

@brioche (FR): Mi a gyerekekkel direkt beszelunk ugy, hogy angol szavakat magyar mondatba, magyar ragozassal. Szerintunk vicces:))) Persze csak egymas kozott, bar van nehany szo ami az istener se akar eszembe jutni, pl. a hajlektalan, vagy a halak nevei (otthon nem igen ettunk semmilyet, itt gyakorlatilag azon elunk), meg van meg nehany. Nem nagykepusegbol. (valoszinuleg az Alzheimer miatt:DD)

blackhairlady 2015.03.02. 16:27:57

@brioche (FR): Ja, es nekem mar sem a mayar, sem az angol kiejtesem enm fog valtozni:)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.02. 16:28:15

@Mirjam2: igazat kell adjak,ezt most tapasztalom a lanyomon.Amit itt megtanul az iskolaban,magyarul nem mindig tudja elmondani.

mojoking77 2015.03.02. 16:29:22

@Mirjam2: Let it be...
Tobb esetben felhoztam mar peldanak erre egy interjut, talan a Vitray csinalta Szilard Leoval, es az oregnek nem hogy nem okozott gondot a magyar, de meg egy gramm akcentust sem szedett fel az alatt a kozel 40 ev alatt miota kint elt. O mondta, hogy minden fejben dol el, es ha valaki ott lusta, az mindenhol meglatszik.. En azota is igyekszem ehez tartani magam... :)
Persze,semmi kozom hozza, meg kulonben is ,ki vagyok en, hogy latatlanban itletet mondjak barki felett is..

Taxomükke (UK) 2015.03.02. 16:31:46

@Csodabogár: "...egy értelmes felnőtt nő hogy tud éveket otthon tötyögéssel eltölteni. Ez nálam szellemi igénytelenséget jelent..."
Na ja. Otthon nyilván csak ül és a mónikasót nézi. Viszont egy irodában vagy egyéb munkahelyen kizárólag a kedves, jóindulatú és fölöttébb intelligens munkatársakkal folytat magasröptű beszélgetéseket.
Így gondolod?
Vagy te mitől vagy olyan "igényes" szellemileg?

blackhairlady 2015.03.02. 16:32:06

@Dragonlady (Bp, Hun): Itt is affektalnak a tv-ben, a hiradokban, szerintem ezt kulon tanitjak nekik.:))

mojoking77 2015.03.02. 16:33:02

@blackhair-lady: " Mi a gyerekekkel direkt beszelunk ugy, hogy angol szavakat magyar mondatba, magyar ragozassal"
Nagyon kedves baratomek voltak otthon tavaly, hosszu ido utan, eleg messzirol, ket kissraccal.
Uldogelunk, beszelgetunk, a kolykok persze rohangalnak fol le a lakasban.
Anyu raszol az idosebbre, mire a valasz:
-De hat a Dominik is futting, nem en.. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 16:33:48

@geegee: emlékeim szerint nem véletlen, hogy az jut eszedbe, mellesleg nekem is, mert abból származik. (rákerestem, emő azaz emlő+ke, "anyatejjel táplált csecsemő".)

@mojoking77: az mér lustaság, ha Mirjam teszemazt 15 év London után, angol férjjel és 99%-ban nem magyar ismerősökkel, meg a családdal esetleg hézagosan kapcsolatot tartva, nem fut utána annak, hoyg hogy hívják magyarul a piacon talált trópusi gyümölcsöt, az apeh mire változtatta éppen a nevét, vagy az aktuális szlengben melyik híresség neve köznevesült (simicskázni meg habonykodik). vagy esetleg olyan szavak, mint az ügyfélkapu, amik simán azután keletkeztek, hogy az ember elköltözött onnan. izé, innen.
- najó, egyébként nem akarok az ő nevében beszélni, én perpill elég jól képben vagyok hétköznapi nyelvben, mert olvasok a neten magyarul híreket, de mégis ami mindenképpen jobban megy angolul, és nehezen magyarul, azok egyrészt a szakmai dolgok (pedagógia, tanításmódszertan) - de ezzel szerintem majdnem mindenki így van, aki már többet dolgozott kint, vagy ott tanult bele a szakmájába. plusz még minden más is, ami "nem hétköznapi" téma (történelem, tudomány, orvosi dolgok - most a terhességgel kapcsolatos szavak is - mert ezeket is angolul tanultam gimiben, vagy mostanság angolul néztem utána, plusz az ismeretterjesztő csatornák stb mind angolul). szóval sokmindenről könnyebben és szívesebben eltársalognék angolul, magyarul meg bele kellene rázódni. ez van. szerintem ez így normális.

blackhairlady 2015.03.02. 16:33:59

@qkuc: Megfertozodtel itt a blogon?:)

blackhairlady 2015.03.02. 16:35:19

@**mimi**: Az akaras meg nem kocsogseg:)))
En Key Westre akarok menni. De nem akarok kocsog lenni, igy maradok a hideg Houstonban:(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.02. 16:35:28

@blackhair-lady: ez nekem annyira fura. Tény, hogy nehezen tudom beleélni más helyzetébe magam.
Tény és való, számomra a Maslow piramis ezen eleme fontos helyen van, enélkül úgy érezném, nincs valodi értelme az életemnek.

Sajnos az írásbeli kommunikacio meg másképp adja vissza....

2015.03.02. 16:35:45

@charlieharper:
Thanks Charlie!:)
(a 20-30 eve disszidalt kanadai magyarok neveben is)
@Mirjam2:
Az epitoipari, nyomdaszati, geofizikai es szamitogepes szakszavakat en is csak angolul tudom. A magyar megfelelojuk idegennek hangzik, nem is hasznalom oket. Angolul konnyebb, ugy szoktam meg, ugy tanultam.

Taxomükke (UK) 2015.03.02. 16:36:05

@Asszonypajti: Az a lényeg, hogy neked és a férjednek egyaránt megfeleljen a jelenlegi felállás és feladatmegosztás.
Mások véleményére tegyél jó magasról.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 16:36:43

@mojoking77: hajam szála égnek állt pár hete, mikor egy jóbarátom két éves két hónapos kislányát hallgattam, persze ő még kicsike, szövegel megállás nélkül, és olyna lazán keveri a 3 nyelvet, hogy azt kisbaltával se lehetne szétszedni. tudom, normális fázis, és szerintem nagyon jól fog menni neki, de iszonyú vicces meg egy kicsit rémisztő volt hallgatni. :-)

blackhairlady 2015.03.02. 16:37:58

@svédnyugger: Az en legkisebb geyrekemnek az igekotokkel vannak problemai.

2015.03.02. 16:38:23

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez a jo a szexizmusban, you can't win. Ha nem csinal fizetett munkat a no az gaz. Ha fizetett munkat csinal az is gaz mert elhanyagolja a gyerekeket meg a haztartast (ez egyebkent sincs legalabb 3-5-6 gyereke). A lenyeg a lenyeg: a nok a hibasak. Egyszeru vilagnezet, elonye hogy nem kell gondolkodni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 16:38:27

@charlieharper: akkor visszaváltom :-) (lánynevem mindig is volt. de szerintem is fiú, nemcsak az ultrahang szerint. majd meglátjuk :-) )

mojoking77 2015.03.02. 16:40:09

@blackhair-lady: Key West egy eleg nagy rakas .....
Na jo, azert nem, de kozel 3 oran keresztul utazni, csak hogy lass 5 regi hazat, meg egy darab kifestett kovet, amire ra van irva, hogy ez amerika legdelebbi pontja es kuba 80 merfold... Hat, juhhej..
Akkor mar inkabb eszak Florida, Daytona Beach, vagy Orlando, esetleg South Beach, ha nem zavar, hogy korultted mindenki fekete, es tobb kulo arannyal rohangasznak a fiatalok, es persze szigoruan Rolls-al, Bentley-vel, es Ferrari/Lamborghini-vel....

Herr Géza 2015.03.02. 16:43:26

@mojoking77: A néhai SZU még nekem is kimaradt, bár nekem van még pótolnivalóm egyéb égtájak felé is...:)) Ellenben egy ismerös német nyugdíjas házaspár tavaly volt egy egyhónapos hajóúton: le a Dunán a Fekete-tengerig, majd onnan másik hajóval fel a Dnyeperen a jó ég tudja meddig és oda meg vissza voltak az élményektöl......

tableno 2015.03.02. 16:44:05

@mojoking77: "es tobb kulo arannyal rohangasznak a fiatalok, es persze szigoruan Rolls-al, Bentley-vel, es Ferrari/Lamborghini-vel.... " - engem ez egyáltalán nem zavarna, feltéve, ha én is azzal rohangászhatok! :)

mojoking77 2015.03.02. 16:49:10

@Herr Géza: Gondolom. Nekem is van egy ket elvetemultebb kolegam. Az egyik megcsinalta kb 15 eve felesegevel, a BP-Moszkva repulovel, majd Moszkva-Vlagyivosztok transsziberiai vasuttal, Vlagyivosztok-Tokio luxushajoval (allitolag a legtobb csili vili luxushajot kenterbe verik szolgaltatasban az oroszok), majd repulo ismet Sydney-ig, ott par nap, tovabb LA, onnan autoval at Miami-ba. ahonnan vissza Pestre repulovel... :)
A legszebb, hogy ez az egesz mindenestul nem volt kettejuknek 1.5 millio. Plusz masfel honap

blackhairlady 2015.03.02. 16:49:30

@charlieharper: Itt is mindenkinek kommunikacios ingere van:)

Mar megfigyeltem, ez a kaja dolog igen sok embert zavar. Pedig pont olyan ez mint amikor valaki az uj autojat (vagy auto vagyait), hajojat, hazat, haziallatjat posztolja. Buszke ra, hogy ellatja a csaladot, ennyi, nem kell tobbet belekepzelni.

2015.03.02. 16:49:54

@mojoking77: Nekem sem 'okoz gondot a magyar', de hozok egy peldat: Mo.on nem igazan inteztem banki ugyeket - nem tudom te mennyire merultel el ilyenekben 18 eves korod elott. Hogyan tudnam a fejemben eldonteni hogy marpedig magyarul fogom hasznalni a bankolassal kapcsolatos szavakat, ha egyszeruen nem tudom oket? Es ez meg csak egy mindennapi dolog, arrol meg nem beszeltem hogy tanultam angolul egy egesz csomo szakszot, pl. konyvelessel, tarsadalomtudomanyokkal kapcsolatosakat. Ezeknek soha nem hallottam a megfelelojet magyarul. Ennek semmi koze az akarathoz, a nyelv egy tanult dolog, ha csak egy nyelven tanulsz meg egy szot akkor nem fogod tudni egy masik nyelven csak azert mert fejben eldontotted hogy marpedig te tudni akarod.

A masik meg az hogy mivel angolul gondolkodom es angolbol kell leforditanom magamban mindent magyarra ha magyarul akarok beszelni, termeszetesen sokszor elofordul hogy nem jut eszembe a szo es gondolkodnom kell. Hiaba akarom magyarul mondani ha egyszeruen nem jut eszembe. Nyelvtanarkent latom hogy mennyire nem csak akarat kerdese hogy hogyan tudnak emberek kulonbozo nyelveket hasznalni. Az anyanyelv nem kulonbozik annyira mas tanult nyelvektol, azt is megtanultuk egyszer, felejteni is lehet, meg uj szavakat is lehet rajta tanulni.

mojoking77 2015.03.02. 16:50:51

@tableno: Egy Camaro/challenger/mustangot megkapsz kb $50-60/napert full biztositassal. A szornyu az, amikor megerkezel a camaroddal mondjuk a South Beachre, es az addig osszeszedett magabiztossagod kb 5 sec alatt olvad le rolad mivel ott az nepauto...

blackhairlady 2015.03.02. 16:52:55

Nekem az a tapasztalatom, hogy oda-vissza mukodik ez a lenezes, sajnalat, irigyseg, stb... Mindegyik oldalt tapasztalom, de ez Magyarorszagon is ugyanigy megvan, nem kell ehhez kulfoldre menni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.02. 17:05:52

@Mirjam2: erről eszembe jutott egy vicces helyzet minapról. A játékban, amit mostanában nyomok, beléptem egy magyar klánba, és a minap csatlakozott hozzám egy tag, hogy játsszunk együtt. Tökre megörültem, de törtem is a fejem rendesen, hogy vajon hogy fogom a részleteket megbeszélni vele, hiszen a játék maga angolul van de ezek a magyar gyerekek biztosan mindent magyarítottak meg meglesz a közös tolvajnyelvük, és én égek majd mint a reichstag, hogy nem tudom a magyar szavakat.. erre elkezd nekem írogatni, hogy "miért ezt a bow-t használod" meg "nekem is van egy ilyen ringem", szóval a probléma megoldotta saját magát :D az egyetlen magyarított szó, amit használt, az a "kari", na erre azért - nagy vihogva - hamar rájöttem, hogy "karaktert" takar :D

blackhairlady 2015.03.02. 17:12:00

@Dragonlady (Bp, Hun): Az nem fog bezavarni, hogy otthon ekezettel lehet csak anyakonyvezni? nem tudom, csak kerdezem.
az en kedvenc fiu nevem a Roland:)

tableno 2015.03.02. 17:12:12

@mojoking77: megoldás: Trabant. Azzal biztosan kitűnsz a tömegből! :))

tableno 2015.03.02. 17:13:11

@blackhair-lady: Ha a gyerek legalább egyik szülője külföldi, akkor lehet ékezet nélkül, illetve külföldi írásmóddal is!

ZOH 2015.03.02. 17:14:50

@Herr Géza: fogalmam sincs :-) valószínű én is úgy olvastam valahol. De ezek szerint "átjött", az a lényeg. :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.02. 17:15:46

@blackhair-lady: érdekes.... A maslow piramisnak ez lenne pedig a csúcsa, igaz nehezen tudom más helyébe képzelni magam, de nekem tényleg fura, ha valakinek ez nem hiányzik.

Tke 2015.03.02. 17:17:40

A poszt nagyon jó, meg is mozgatott sokakat:)
Komoly nyereség a kivándorlás okozta fájdalomban, ha az affekta úri lányok vagy a rövidemlékezetűek lelépnek.

blackhairlady 2015.03.02. 17:18:30

@HardPötty: "Amióta megtanultam a saját ügyeimmel foglalkozni , azóta mások problémái nem nyomják a vállam."

Ezt a mottot magameva teszem matol:)

2015.03.02. 17:19:26

@Réka ‎: Igen, az ilyen helyzetekre gondoltam :)

tableno 2015.03.02. 17:19:39

@tildy[UK]: Az önmegvalósítás nem mindenkinek a munkát jelenti.

blackhairlady 2015.03.02. 17:21:03

@tableno: Mert neki az az egzotikus:)
Az en amerikai ferjem pedig orosz nevet adott a gyerekunknek. az elso otletet elvetettem, emrt az magyarul nagyon csunyan hangzik (szerintem!), a masodikkal egyetertettem, igy magyar amerikai allampolgarnak orosz neve van:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.02. 17:22:05

@tableno: nem feltétlenül munkára értettem ám:) Hobbira, sportra, bármire.

tableno 2015.03.02. 17:25:03

@blackhair-lady: Így van! Mondta is, hogy az ő gyereke ne legyen valami parasztos José vagy Pablo... :)

2015.03.02. 17:25:10

@tableno: Ez igaz, de azert ugy a legjobb, hogy penzt kapunk erte, nem? :D

blackhairlady 2015.03.02. 17:28:53

@mojoking77: Ah, szoval elso osztalyon utazgatunk, mi? Jol megy ott neked kulfoldon:)))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.02. 17:29:14

@mojoking77: es gyakorlatilag utazassal toltottek az egeszet, hat tok izgi tenyleg, egy hajorol nezni a hullamokat, meg repulorol a felhoket:-P

tableno 2015.03.02. 17:29:46

@blackhair-lady: Biztosan elfelejtette már, honnét jött!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.02. 17:30:26

@tableno: Akár, de az egy resze csak, azon felul tobbre is. Elobb utobb kirepulnek a gyerekek, akkor mi marad, ha azon felul nincs ami tenylegesen, szivvel-lelekkel lekotne az embert?

tableno 2015.03.02. 17:31:36

@tildy[UK]: Azért hidd el, a gyerekek uszkve 25 évig rendesen lekötik az embert... :)

Taxomükke (UK) 2015.03.02. 17:31:42

@blackhair-lady: A múlt héten betévedtünk egy kifőzdébe - legalábbis pont úgy nézett ki, mint otthon Csepelen a gyárral szembeni kajálda, hát biz' Isten majdnem pacalt kértem a pultostól.
Szóval mi tagadás, kiposztoltam a gusztusos és hatalmas adagról készített fotót a facebookra, 10 perc múlva megkaptam, hogy dehát mirelit!
Pedig B+ nem is, akkor (február végéről beszélünk) hajnalban szedték a pub kiskertjében a borsót, aztán szűzleányok könnyei fölött párolták, mindezt tokkal-vonóval öt fontért!!!
:))))))))))))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.02. 17:31:52

@mojoking77: Csorikam elegge elhizott lehetett 25 evesen, ha 105E kell neki. :D:D:D
(105: mell alatti kormeret, E: ehhez kepest mennyi a kulonbseg.)

2015.03.02. 17:33:08

@blackhair-lady: Az orosz nevek olyan szepek :) A lanynevek is de a fiuuuuk jajj, egy Kuzmin vagy egy Arkagyij ettol elolvadok :D

De a kelta / ir nevek is olyan szepek, barcsak Roisin lehetnek vagy Aisling, vagy valami hasonlo csoda... :D

Ez a ket nyelv a legszebb a vilagon szerintem es ezek a nevek <3

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.02. 17:33:48

@tableno: na de az a fajfenntartas resze. Nem gondolsz pl azokra, akiknek nincs gyerekekuk, mad nem lesz, vagy nem akarnak, akkor nekik mi maradna?:)

Taxomükke (UK) 2015.03.02. 17:34:02

@Réka ‎: A kisebbik fiam is így beszél az otthoni haverjaival, amikor játszanak. A múltkor rászóltam, hogy használjon már magyar szavakat, erre felhomályosított, hogy mindenki így beszél a játékosok közül, nem csak ő, aki speciel Angliából nyomja. :)))))))))

tableno 2015.03.02. 17:34:31

@mojyo: A legjobbak a Trifilij meg a Pavszikahij. És persze az Akakij Akakijevics.

tableno 2015.03.02. 17:35:54

@tildy[UK]: Nekik majd lesz más. De itt konkrétan @blackhair-lady esetéről beszélünk.

blackhairlady 2015.03.02. 17:38:32

@mojoking77: Na kb errol beszeltem, es ilyenkor jokat rohogunk:))
Vgay amikor a ferjem mondja nekem, hog " I imadlak the mostest!":DDD

montroyal ( CAN qc) 2015.03.02. 17:40:18

egy pasi meg Kim Kardashian hojotorottek lesznek egy lakatlan szigeten , mindenuk megvan a hajorol ,semmiben nincs hiany ... es sex sex allandoan ... egyszer a pasi szomorkodik , Kim megkerdezi
- mibaj van
mire a pasi- Tudod nagyon hianyzik Joe baratom sokat beszelgettunk vacsoraztunk egyutt, megtenned hogy beoltozol ferfi ruhaba van itt albajusz is es ugy vacsoraznank mintha Te lennel Joe

OK meg is van beszelgetnek a pasi egyszer csak
_tudod Joe baratom kit dugok én mindennap ? Hat Kim Kardashian!!!!

az a tanulsagha a vilag legjobb dolga is tortenik velunk azt vaki kell hogy tudja

na igy lehet az a baratno ...

qkuc 2015.03.02. 17:40:49

@blackhair-lady: Igen. Bár a legnehezebb opciót választottam a lehetőségek közül, :D.

Igazából egy db életem van és meg szeretném tapasztalni milyen máshol lenni, még ha csak egy kicsit is, :).

qkuc 2015.03.02. 17:41:34

OFF

Kinek milyen rémtörténetei vannak itthon, külföldön ténykedő Big4 cégekkel? Minden vélemény érdekel, :).

ON

svédnyugger 2015.03.02. 17:42:18

@Dragonlady (Bp, Hun): a Dániel szép név és lehet, hogy belöle is herceg lesz? (pl. Prins Daniel Svédország)
@Cascabel: Az, hogy ki milyennek tartja magát kicsit függvénye, hogy mennyivel van tisztában az ôseivel, Én lehetnék akkor elôször is német, aztán horvát, majd egy ismeretlen ág valószínüleg magyar. Inkább azt mondom Budapesti születésû vagyok.

blackhairlady 2015.03.02. 17:47:14

@tildy[UK]: Tudom, es ertelek is. Csak tenyleg vagyunk paran, akinek ez nem okoz akkora gondot, pusztan csak azert, mert igy szeretjuk az eletunket. Lehet, hogy ezerszer jobban ereztem magam az otthon toltot idokben, mint az az amber aki nap mint nap undorral emnt be a munkahelyere. te es meg enhanyan szerencsesek vagytok, hogy ratalaltatok a hivatasotokra, sajnos nem mindenkinek jutott jo melo:(
Egybkent en is dolgozom, reszmunkaidoben, mar amikor nem beteg eppen a gyerek. Raadasul iskolaban, konyvtarban, ami mar reggel a belepeskor melengeti a lelkemet:)

Eszembe jutott errol a beszelgetesrol amikor mondtad, hogy a parod soha nem szeretne az USAba latogatni, mert eliteli az orszagot. Akkor, abban a pillanatban en sem ertettem ezt meg, mer engem mint turista nem igen erdekel az orszag politikai hovatartozasa, inkabb csak a termeszeti szepsegek (a letelepedes az mas), aztan rajottem, hogy milyen jogon vonom en ketsegbe mas elvi kerdeseit? Ha o ugy latja jonak, akkor nem megy oda. arra kolti a penzet amire akarja.

Na, szoval remelem, hogy szep es egeszseges gyerkocotok szuletik, es megoldjatok majd, hogy vele is legyetek es a munka is megmaradjon:)

2015.03.02. 17:48:46

@tableno: Viccelgetsz itt, pedig en komolyan gondoltam :D Talan csak az olaszoknal olyan elterjedt a Valentino, amennyire a Valentin az oroszoknal, szerintem ez is tok szep, de mondjuk nekem ilyen echte pesticigany izlesem van, meg szerencse, hogy van egy normalis fium, aki biztosan nem engedne, hogy a gyerekunket Bonifacnak, vagy valami hasonlonak anyakonyvezzem ha egyszer tenyleg lesz :D

montroyal ( CAN qc) 2015.03.02. 17:49:46

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):

jo a torteneted ... jo lenne ha a nejem is olvasna .... mar a halara nezve ..

a kulombseg nekunk nincs kis gyerekunk es neki dolgoznia kell ..nem a $ miatt ... csak az elveim... amugy az o penze a napi 4-6 ora munkaval semmire sem lenne eleg , hogy jol elunk tulajdonkeppen az en keresetembol van .. de az otthon ulest soha nem engednem meg ... es ebbe nem jatszik bele hogy 16 evvel fiatalabb es nagyon csinos ...

tableno 2015.03.02. 17:51:19

@montroyal ( CAN qc): Na ebben bizony van sok igazság... Bár én Kim Kardashiant akkor sem biztos, ha ő lenne az utolsó nő a Földön...

blackhairlady 2015.03.02. 17:51:50

@mojoking77: Valoszinuleg az emlekek miatt. Ott volt a naszutam tizensok eve:)
Daytonat is szerettem, jo volt a feelingje (figyeled a szohasznalatot?:D) ahogy a truckkal (platos kocsi?:))))beparkoltunk a strandra, es a plarol kajaltunk. Reg volt, igaz se volt.

blackhairlady 2015.03.02. 17:52:27

@mojoking77: Ja, es en enm 3 orat utaztam hanem 23-at Vagy tobbet:)

qkuc 2015.03.02. 17:55:22

@mojoking77: Jól van már, jól van már. Azért el tudnám verni az időm újra ott, :D. St. Augustine-ért utaznál sok órát? :D

A legjobb az az egyik spanyol "erőd" volt, kis kunyhó 4 személyre ... Ja meg a 40 millió szúnyg, vagy légy vagy mi tenyészik arrafelé a mocsárvilágban.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.02. 17:56:33

@adg [Au, Darwin]: jacht az mar mas kategoria
nem a jachtot irigylem mert osszetudunk szedni v reszletre venni egy kozepeset hasznaltan .. de azt irigylem hogy ki tudjak hasznalni (aki)
mert nem kell nekik 8-5ig munkaba menni kulomben a kovetkezo honapi szamlakat nem tudjak fizetni ..

blackhairlady 2015.03.02. 17:58:03

@tableno: Erdekes, 15 eve ezt elutasitottak nekunk. Angol helyesirassal szerettuk volna anyakonyvezni a gyereket, de nem lehetett. igy most mindenki sz-nek ejti az s-t.

tableno 2015.03.02. 17:59:23

@blackhair-lady: Régen nem lehetett, de már igen.

blackhairlady 2015.03.02. 17:59:56

@tableno: Na na, vigyazz, zek mar gyakori magayr nevek:)))

qkuc 2015.03.02. 18:01:39

@tableno: Jahajj, van, ahol még tovább is ..., :D.

tanato 2015.03.02. 18:03:38

@adg [Au, Darwin]: Oké,elhiszem persze hogy lehet saját erőből,szorgalommal is vállalkozást építeni,csak sokkal könnyebb hátszéllel.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.02. 18:05:11

@tableno: OK ... behelyettesithesz egy mas nevet .... :-)

tanato 2015.03.02. 18:08:44

@rumitom: Kommunista örökség, ha nem dolgozik "úrinő",tehát ellenség.Írtam már itt is hogy nem sikk bevallani az egzotikus utazások mellett azt sem ha egy kintre került magyar nőnek bejárónője vagy 3.-k világban élőnél cselédje van.Az a sikk hogy mindent én csinálok egyedül.

tanato 2015.03.02. 18:14:28

@Dragonlady (Bp, Hun): Nálunk a nagyapám Dániel,egyik nagybátyám szintén Dániel,neki nincs fia de a testvérének fia szintén Dani és nemrégen született a bátyám negyedik unokája aki szintén Dániel

mojoking77 2015.03.02. 18:21:46

@blackhair-lady: Hat, one and only lehetoseg volt nekem is.:)
Banta 100 000 merfoldem, de maximalisan megerte az egesz.
Persze a realitas a premium economy, nagyritkan a business.
Ha sajat magam intezem akkor meg a veszkijarat az economy-n :)))
@~~Babette~~: Na latod, ezert vagy te no.. :) A felesegem detto ugyanez, mar egy ket napos road trip-tol is kepes napokra bevagni a hisztit, hogy o nem ezert jott. (Sydney-Brisbane, a haromnegyedet vegig hisztizte... Tenyleg erdekelt.. :)))

tableno 2015.03.02. 18:22:34

@tanato: igen, ez sajnos máig így van. Arra a nőre is sokan néznek ferde szemmel otthon, aki bejárónőt tart, akkor is, ha ő maga amúgy főállásban dolgozik.

qkuc 2015.03.02. 18:22:39

Na, látom Los Angelesben áll a bál ...

tanato 2015.03.02. 18:24:41

@tableno: A szellemi változáshoz ki kell halnia az utolsó nemzedéknek is akik még a szoci rendszerben nőttek fel.

mojoking77 2015.03.02. 18:26:23

@blackhair-lady: Nekem az volt a csucs az egesz floridai utazasom soran, mikor kiultem a motorhaztetore a parton, elottem a hullamok, epp ment le a nap, es lassan jottek a sracok ejszakai szorfozni....
Pedig voltunk szebb helyeken, Key West fele s van egy csomo szenzacios kis sziget, a Universal Studios is maximalisan megerte azt a napot, amit ott toltottunk, meg hogy a partrol konkretan mentunk a repterre, es haza, de a csucs ott fent Daytona Beach-en volt, a rengeteg redneck es a kb 4-500 chopper tarsasagaban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.02. 18:31:22

@tableno: illetve akkor is, ha külföldi a születési anyakönyvi kivonat. Így lesz a Lewis Lewis Magyarországon is.

blackhairlady 2015.03.02. 18:37:02

@Taxomükke: De hat latszott a kepen, hogy mirelit, meg a kepernyo is fagyos volt::))))))))

blackhairlady 2015.03.02. 18:38:24

@mojyo: Na ezek a fiu nevek kellenek nekem, szulok vagy meg harmat, hogy elnevezhessem oket:)
Nekunk lanynev kellett, a fiu amerikai nevet kapott volna, mint ahogy kapni is fog sajat magatol:)

qkuc 2015.03.02. 18:44:15

@blackhair-lady: Köszönöm, :). Meglátjuk mire jutok, egyelőre nem számítok csodára, nyáron levizsgázom mindkét certből, ami azért feldobná az önéletrajzom. Májusban a C terv eredménye is kiderül, bár nagyjából úgy kezelem, hogy nem nyertem a lottón, :D.

**mimi** 2015.03.02. 18:48:33

atyaég...mennyi komment...nem bírom elolvasni...
mindenki felpörgött mára????

blackhairlady 2015.03.02. 18:49:31

@mojoking77: Nekem is oriasi elmeny volt a platon ucsorogni, es nezni az oceant. A legkisebb talan 1 eves volt meg menni sem tudott, de ment volna a vizbe, a ket nagyobb meg megorult a latvanytol teljesen. Es igen a Universal studio is nagy elmeny volt, es az is, hogy elhagytam a ket nagy gyereket a Disenyben. Hirtelen 25 evet oregedtem. Se telefen, se angol tudas, kepzelheted. aztan ok csak szepen nezelodtek az egyik bolt kirakata elott;(
De ez mar key West utan volt 3 evvel.

qkuc 2015.03.02. 18:51:06

@**mimi**: valamivel el kellett töltnei a munkaidőt ... :D

mojoking77 2015.03.02. 18:51:15

@blackhair-lady: Iszonyu sznobizmus, tudom de en is igy voltam vele. Felesegemnek el sem mertem mondani mennyibe kerult valojaban (100 000 merfold egy economy jegy ara Budapest Sydeny kozt). Es meg lehetett is volna fokozni a dolgot, ha nem a repteren upgrade-elek hanem elore. Mindegy, emleknek igy is megmarad.. :)

blackhairlady 2015.03.02. 18:51:59

@tildy[UK]: Nem voltam mindig ilyen, biztosan oregszem:) De koszi! Nem nehez azokkal akiket alapvetoen kedvelek:)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 18:52:12

@tableno:

Amerikai protestánsok körében egyre népszerűbb az ortodoxia - egyes protestáns felekezetek liberalizálódása miatt sok hívő új utat keres, s ezek egy része az ortodoxiát találja meg.

Na most, őket újra kell keresztelni, mert az eredeti keresztségüket nem minden esetben tekintjük érvényesnek. (S néha a hivatalosan érvényesen keresztelteket is újrakeresztelik egyes túlbuzgó papok.)

Na, de kell keresztnév is.

Ha az embere neve John, Charles, Jack, vagy valami más keresztény név, akkor nincs gond. De ha nem keresztény neve van, pl. Donald, Ronald, Spencer, stb,. akkor kell egy plusz név is a keresztelőn.

Na most, az új hívők mindig túlbuzgók, így sokan igyekeznek valami extrém egzotikus nevet találni maguknak. Az egyik top név a Barszanufiusz - annyira egzotikus, hogy még Görögországban is röhögnek rajta,

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 18:52:15

@tableno:

Elég azt mondani, hogy valamelyik Mo-on hivatalosan elismert kisebbséghez tartozol, s már nem vonatkozik rád a magyar utónév szabályzat.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 18:52:20

@blackhair-lady:

A magyarul tanulűű netes ausztrál gyerek most éppen dalokat próbál leírni hallás alapján www.youtube.com/watch?v=4VC-pfW8ueU

blackhairlady 2015.03.02. 18:52:54

@qkuc: Zoldkartya? Jonnel szivesen vagy csak egy a sok kozul?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.02. 18:55:25

@mojoking77: @qkuc: Ááááá, állatság az egész.Majd biztos elhiszem, azok a szőlőszemek csakis előre kiszámított, 68 fokban kapott napsugártól érlelődtek és csakis a legexkluzívabb ásványvízzel voltak locsolva...Lóf@szt.
Egy üveg borért nem adunk több ezer eurót, esetleg max néhány százat.De már annak is főzni, mosni, gyereket nevelni kell tudnia...
:D

mojoking77 2015.03.02. 18:55:43

@blackhair-lady: Es gondolom borzasztoan nem ertettek, hogy minek idegeskedsz, hisok vegig megvoltak :))
Na, a vegen kiderul, hogy mi voltunk/vagyunk a sznobok, akikrol a cikk szol... :)))

blackhairlady 2015.03.02. 18:57:14

@mojoking77: Mi is utazhattunk volna egyszer a ferjemmel ide az USAba, a ceg fizette volna (az ovet mindig fizeti, elso osztalyt), de inkabb atraktuk sima egyszeri mezeire, igy ketszer tudtunk jonni abban az evben.

mojoking77 2015.03.02. 18:59:23

@geegee: Hat, en eddig max 150 Eurot adtam ki egy uveg boert, de az is rengeteg (ajandek is volt mind a ketto). Otthon talan 25000Ft volt acsucs ez most fog valtozni, mivel iden nem szimplan adakozni fogok valamilyen szervezetnek, hanem egy boraukciora fogok menni, szeptemberben, ha minden jol jon ossze.. :))

blackhairlady 2015.03.02. 19:01:00

@mojoking77: Pontosan, nem ertettek, hogy miert sirok, es miert ideges a neveloapjuk. Nekik ott a bolt elott megallt az ido:)

Latod, ha most ezt egy otthoni rokonnak meseled, aki szegeny 80ezerbol el meg havonta, akkor a hajat tepi, hogy ez micsoda pezpazarlas. Mi meg itt szepen nosztalgiazunk a floridai elmenyeinken. Ezert is keskeny a mezsgye az "elmondom az elmenyeimet" es "dicsekszem egy kicsiket" kozott.

qkuc 2015.03.02. 19:03:04

@blackhair-lady: Én mennék szívesen, :).A lottót is ezért húztam be, hátha. Esélyt annak is kell adni, még ha eléggé vékonyka is, :D.

qkuc 2015.03.02. 19:04:21

@geegee: (és ha kiderül, hogy lőre a termék nem bor, na az még kellemetlen) A borsznobok bitcoinja ezek a túlárazott szörnyek ..., :D.

mojoking77 2015.03.02. 19:07:19

@blackhair-lady: Igen, de ezek az elmenyek rengeteg energiat tudnak vissza adni, mar csak azzal is, hogy felidezed oket. Persze, hogy szerencse is kell hozza, nem is keves, de nehogy mar rosszul kelljen erezni magunkat miatta. Igen sajnalom, akik nem tehetik meg, es igen pont ezert is adakozok X osszeget evente (tavaly elmaradt sajnos, ugyhogy iden duplan kell), mert tudom, hogy masoknak nem adatik ez meg. Szuleim 58/59 evesek voltak, mikor eloszor ultek repulon (mondjuk ez egy Budapest-Johannesburg volt), addig nem tehettek meg, pedig soha nem eltunk szegenyen igazan.Nekik mas volt a prioritas addig...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.02. 19:09:35

@mojoking77:
1. Nem hisztizek
2. Nem ezt mondtam.

Van annak baja, ha csak utazik az ember, pl szivesen vegigmennek az orient expresszel, vagy keresztul autoznam az usa-t.
de ennyi megallot beletenni, hogy gyakorlatilag az ido felet olyan helyen toltod utazassal,ahonnan nem latsz semmit, es csak parnapra all meg az ember, az nem nekem valo.

Azert bocs, ha maskent gondolom, szerintem azt meg szabad.

mojoking77 2015.03.02. 19:12:59

@~~Babette~~: Szo se rola, felreertettel.
En azt akartam leirni, hogy egy road trip a nok 90%-nak elvezhetetlen baromsag, ami csak arrolszol, hogy ulsz egy autoban/hajon/vonaton es nezed az elhlado tajat, vagy vezetsz. Vagy a kettot egyutt.
Minden himsovinizmus nelkul, a himnemu egyedek ezt altalaban kimondottan elvezetes idotoltesnek tartjak.. :))

2015.03.02. 19:24:43

@blackhair-lady: Ugye? :D Ha esetleg szulni faraszto volna, irjal konyvet aminek igy hivjak a foszereploit :D Szerintem az Ilja is nagyon szep meg a becezesek is, foleg, amik a-ra vegzodnek, pl Kuzma, meg Misa, meg Szasa... en utalom ezt az angolos-amerikais "ie"-zest a nevek vegen, pl, Johnnie, meg Mikie meg ilyen gagyie. :D Az irben is azok tetszenek amiknek nem szokvanyos vegzodese van, pl Darragh, ezek olyan joook :)

2015.03.02. 19:27:57

@maxval bircaman szerkesztő: "Az egyik top név a Barszanufiusz - annyira egzotikus, hogy még Görögországban is röhögnek rajta,"

Jaj, pedig nekem ez tetszik, kar, hogy tenyleg vicces. :D

**mimi** 2015.03.02. 19:38:49

@qkuc:
hubakker...hogy erre nem is gondoltam:)))))

P.Elliot 2015.03.02. 19:45:12

@qkuc: St. Augustine a ferjem kedvenc varosa Floridaban. Olyan nincs hogy legalabb nehany orara ne allnank meg arrafelet menet-jovet..
El tudnek lakni arrafele...

qkuc 2015.03.02. 19:51:00

@P.Elliot: Nekem is tetszett, az kevésbé, hogy a régi épületeket lebontották, vagy lefestették rózsaszínre! :))) Ott a környékén van Fort Matanzas, egyszer érdemes megnézni. De kiröhögöm őket azért a Fort jelzőért még mindig, :).

P.Elliot 2015.03.02. 19:53:29

@mojoking77: Ram ez nem vonatkozik mert imadom a road trippeket. Nincs annal elvezetesebb mint ulni a kocsiban, azt jobban szeretem mint a vonatot mert ha valami erdekel akkor egyszeruen megallok es megnezem. Meg kozben a taj, hosszu nyugis beszelgetesek, tervek, emlekek, megbeszelni valok kozben. Latni ugy "egyben" az orszagot, nem repulozni mert annal csak megerkezni lehet hirtelenul valahova, nincs atmenet....
Es mennyi erdekes embert latni utkozben, szoba is elegyedni ezzel-azzal, foleg turistahelyeken vagy a hotel halljaban reggel indulas elott, vagy este meg lemenni kicsit korulnezni.
Aki egyedul utazik az szivesen mesel, baratkozik, informaciot ad, szoval klassz. A legklasszabb dolog a vilagon bevagni magunkat a kocsiba es megindulni....
Alig varom a jo idot hogy mehessek!...

blackhairlady 2015.03.02. 19:54:16

@qkuc: Igy van, remelem osszejon valami izgalmas hely es munka:)

blackhairlady 2015.03.02. 19:59:32

@mojyo: Ok, mar el is kezdtem a konyvem, lejegyzeteltem a neveket a kommentedbol:)) Csak meg enm tudom, hogy egy rozsaszin leanyregen vagy egy veres zombi apokalipszis legeyn a fo vonal:) na de majd adja magat.
Egyebkent a ferjem Anasztaziat szeretett volna, mert angolul kimondva gyonyoru, de magyarul, hat nem akartam kitolni szegeny gyerekkel.

P.Elliot 2015.03.02. 19:59:42

@qkuc: En akkor voltam itt amikor valamit unnepeltek a varnal, evfordulo vagy ilyesmi es ingyen volt a belepo. Kellemes meglepetes volt.
Az egyik agyuban ott fennt a teton megbotlottam mert hatraltam a fenykepezogeppel es hanyattestem rajta, meg jo hogy a ferjem ott allt es elkapott!
Nagyon tetszett a rovid bemutato filmecske hogy annakidejen hogy volt, akkor eloszor hallottam pontos magyarazatot hogy az agyugolyokat amikor kilovik hogy es milyen iranyban hogy fedjek egymast, ha ott agyuztak akkor egyszeruen nem volt res amin atjutott volna az ellenseg, igen jo hadi mernokok lehettek arrafele.
Tetszett az egesz hely. Az ovaros resz is, nagyon sokszor jartunk arra.

blackhairlady 2015.03.02. 20:02:02

@mojoking77: Pedig en sokszor rosszul erzem magam amikor meselek embereknek a regebbi nyaralasainkrol:(

En is szeretem a road tripeket, emrt akkor lehet a legjobbakat beszelgetni. Mindenre van ido, meg lehet valtani a vilagot:)
A motorozasainkat imadtam a legjobban. Amikor Svajcban megcsapott a teheszarszag, an az volt am a kultursokk:DDD

mojoking77 2015.03.02. 20:05:16

@blackhair-lady: :))
Bernben onnan tudod hogy megjott a tavasz, hogy az egesz varost "ellepi" a tehenszarszag :))))
Huh, de nem szerettem ott lenni. Pedig anyagilag a legnagyobb hibamat kovettem el, mikor nemet mondtam egy allassajanlatukra. Most mar keso banat.

qkuc 2015.03.02. 20:05:59

@P.Elliot: Szerintem Florida legjobb helye Key West mellett. Orlando sem volt rossz, de az egy modern nagy város (az up side down múzeum viszont vicces, meg a Ripley's believe it or not, :D). Sajnos a mexikói öböl felőli részen nem sok helyre jutottunk el.

De amit imádok Floridában, mész-mész a narancs ültetvények között és a semmi kellős közepén ott egy elnökökről, Fehér Házról szóló múzeum, :D. Vagy Cypress Garden és Silver Springs, a természet "lágy" öle. De még Everglades is tetszett, csak azok a csípős dögök ne lennének ott, meg a krokik, :D.

Ami megtréfált, az az utak táblázása a nagyvárosokon keresztül, amikor csak egy tenyérnyi táblán van az út száma meg egy nyíl ..., :D.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 20:06:32

@mojoking77:

Ma már kezd kihalni az "új orosz" típus. Putyin alatt vissza lettek nyesve, ma már csak maradványok vannak. De a 90-es években még lehetett gyakran találkozni a típussal.

Kb. ez:
- 45 éves 160 cm magas, 110 kg súlyú férfi, kopaszra borotválva,,1 kilós arany kereszttel nyakban, plusz 5-6 gyűrű az ujjain,
- 20 éves, 190 cm magas, 40 kg-os nő, dupla szilikon mellel, derékig érő aranyszőke hajjal,
- elkényeztetett üvöltő kisgyerek, dadussal, aki szintén szilikonmellű, 190 cm magas, de már kiöregedett 30 éves,
- tolmács: ugyanaz a kinézet, mint a dadus,
- két testőr, 210 cm magasság, 150 kg, a trópusi déli napsütésben is fekete öltönyben és nyakkendőben járnak, s a csuklójukra van bilincselve egy-egy diplomatatáska, kiscsizmát hordanak félcipő helyett (ott tartanak egy-egy kést, hátha kifogy a lőszer).

En123 2015.03.02. 20:06:32

Egyszer mar én is küldtem hasonló megjegyzést határátkelőnek ezekről a tipikus magyar kispolgarokrol meg én is kaptam mar beszámolót dél Afrikában az egyik ilyen kispolgártol hogy bezzeg ő mennyivel jobban el. Nekik csak ennyi a világ es csak attól érzik magukat jobban ha a mellettük ülőknek nincs ami neki csak azt nem tudjak hogy a világ ennél sokkal nagyobb. Olyan igazi tipik magyar kispolgárok akkor is ha jachton nyaralnak :)

Baszod Béla 2015.03.02. 20:06:32

Ezt a poszt pont teged minosit, szuk latokoru, sajnalkozo otthon ragadt honfitarsam!

mojoking77 2015.03.02. 20:07:37

@P.Elliot: @blackhair-lady: Hat, eletem draga szerelme a masik 90%-ot erositi de rendesen. Pedig csak Europara lenne vagy 5-6 atlag ket hetes utvonalam, olyan helyekre, ahol meg nem jartam/jartunk.
Egyedul egy teljes Olaszorszag tura tudta felvillanyozni, arra meg (mar csak azert se) eddig en nem mondtam igent :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.03.02. 20:13:03

@Dragonlady (Bp, Hun): Tudod, az varázslatos, amikor a téli szürkeség, csupasz, barna, szürke bokrok, fák, kiszáradt, kisárgult fű között egyszer csak előbújnak a nárciszok, jácintok, tulipánok, amikor a júdásfa, az aranyvessző, a díszalmák, a bangiták kivirulnak. Nézd, milyen szépek már most a borbolyák érzékeny, finom, éppen kibomló friss, zöld rügyei. Hallgasd a bolondos cinegék zenebonáját :).

puhacica 2015.03.02. 20:13:39

@adg [Au, Darwin]: :D jol van, varok turelemmel.

ez a sajt valami kurvajo, pedig nem az orultdraga kategoria. semleges izu kemeny sajtba vannak beleapplikalva az aszalt gyumidarabkak. van meg piros bogyos, barackos es mindenfele fuszeres izu is. vegig fogom kostolni mindet, csak megvarom az elso fizetesem, most meg a nagy sporolas idoszaka tart. :)

mojoking77 2015.03.02. 20:14:41

@maxval bircaman szerkesztő: Azert vannak meg egy paran, csak most mar nem latod az aranyat a nyakukban,nincs szukseguk tolmacsra, a testorjeiket meg inkabb a Moszadtol berlik.
Jo pelda az elofordulasi helyeikre a parizsi LaFayette, ahol ha nincs epp sale season, csak ok, a kinai es az arab milliomosok lofralnak, mig az asszony/gyerek elkolt egy kozepes belvarosi ujepitesu lakas arat...

puhacica 2015.03.02. 20:15:40

@Dragonlady (Bp, Hun): "bar mintha" - :) ilyen itt is van, az 5perces evszakok orszagaban. :D

tableno 2015.03.02. 20:16:18

Na, ismét egy közpénzből otthon kellemesen éldegélő "kormánypárti értelmiségi", aki jól megaszondja, miért szar nekünk, kitántorgóknak!

mandiner.hu/cikk/20150302_bencsik_gabor_hol_a_boldogsag_mostanaban#comment3713194

Shanarey 2015.03.02. 20:17:19

Ez a poszt, vicces, és elkeserítő, mert valaki aki nem "irigy" leszól valakit aki pöffeszkedik. Az aki nem irigy, az mégis az, de nem tud róla, a poszt alanya, sokak számára ismerős, ehhez nem kell országot váltani.

Ha odáig süllyednék, hogy olyan sokat keresek hogy otthon ülhessen az gyermekem anyukája, munka helyett, hát engem nem zavarna, de ehhez egy olyan társ kell, akivel ez megoldható, és nem követi el azt a hibát, amit, valaki már egyszer elkövetett az életem során.

@Réka ‎:

Csak nem WOW-ozol?
:-)

puhacica 2015.03.02. 20:19:37

@**mimi**: jol van, be is fogtam. :)

@Herr Géza: nagyon remelem, hogy igazad van. :)

2015.03.02. 20:20:43

@blackhair-lady: Oh pedig az tenyleg nagyon szep nev, nekem is az az egyik kedvencem :D Meg a Nagyezsda, ez a ketto a legszebb szerintem, meg a Lena is szep, az rovid legalabb :D

Most mar jo sok szereplod van, es termeszetesen a zombis-apokalipszises vonalra szavazok :D

qkuc 2015.03.02. 20:23:48

@tableno: Fizikailag fájdalmat okozott beleolvasni ebbe a cikkbe ... Itthon élőként is.

tableno 2015.03.02. 20:23:49

@mojyo: én kiegyeznék egy zombiapokalipszis-leányregény kombóval, rózsaszínű de félig elrohadt zombi-unikornisokkal!

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.02. 20:27:44

@mojoking77: mit ertettem azon felre, hogy gyakorlatilag egyenlosegjelet tettel kozem es a hisztizo feleseged koze?

mojoking77 2015.03.02. 20:29:09

@~~Babette~~: Most is azt csinalod :)))))

2015.03.02. 20:29:42

@tableno: Hat az is lehet, de ha mar ugyis orosz neveket kapnak a szereplok, jatszodhatna egy karantenba zart Miami nyaralotelepen oligarchak kozott :D

blackhairlady 2015.03.02. 20:29:53

@qkuc: Nekem tetszettek az ut mellett napozo krokodilok is (vagy aligatorok, nekem egykutya:)

bxf 2015.03.02. 20:30:13

@Suvahe Sokarizsa: Mast is csinalsz egyebkent fozes, mosas es a kommenteles mellett? Nna errol beszeltem, amikor egyetertettem valakivel, aki a szellemi igenytelensegrol irt. 22 eves korara Mo-n nagyon sok a diplomas (najo, ha sokaig lotyognek, akkor 25), nincs ebben semmi kulonos. De utana is van elet es tovabbkepzes! Sokaknak azzal megy a napja, hogy a gyereket viszi iskolaba, sportversenyre, foz, mos, kommentel. SOK MAS NO ezt FOALLASU munkahely mellett csinalja meg.

Akkor most lehet a htb-beli munkankra buszkenek lenni!

A dolce vita egyszer veget er...

blackhairlady 2015.03.02. 20:32:04

@zöldeketbeszélek: Jaj de szepn leirtad! Eppen ma reggel mondtam a lanyomnak, hogy milyen jo lenen mar a rugyeket latni a fan. Viszont a madarkainknak be nem all a csoruk:)

qkuc 2015.03.02. 20:33:24

@blackhair-lady: Nekem ezek ugyanazok, táskák és cipők lesznek belőlük, :D.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 20:35:08

@blackhair-lady: szerintem nem zavar be annyira az ékezet, a vezetéknévben is van amúgy is. ha az ékezet is benéz mint kritérium, akkor gyakorlatilag semmi normális fiúnevet nem találok, ami ugyanaz mind3 nyelven. lánynév bezzeg lenne elég hatosikreknek is.

@zöldeketbeszélek: te mit szívsz? :-)

blackhairlady 2015.03.02. 20:35:43

@mojyo: Natasa lett vegul is:)

En is inkabb a zombissat gondoltam, de lanyregenyeshez meg kutakodok valami francias vonalon:DDD

qkuc 2015.03.02. 20:36:29

@Dragonlady (Bp, Hun): nem tudom mit tol, de küldjön nekem is ..., :D.

blackhairlady 2015.03.02. 20:37:30

@qkuc: Elvileg tudom a kulonbseget, a gyakorlatban meg nem erdekel:))

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.02. 20:40:34

@blackhair-lady: a zombishoz tudok egy jelenetet ajanlani, ma ejjel azt almodtam

(Ne is kerdezd....)

tableno 2015.03.02. 20:41:25

@bxf: na azok a nők azok, akik 35 éves korukra 50-nek néznek ki. Kivéve, ha apuci is egyenlően besegít, akkor működik a dolog.

P.Elliot 2015.03.02. 20:44:07

@qkuc: En a kokuszpalmaktol meg a narancsultetvenyektol tudok elolvadni...meg a bougonvilletol, / biztosan rosszul irom/. Meg a naplemente a tengerparon. Meg egy csomo mas. Nekunk van foldunk a tulso felen Floridanak, kozel Ft. Meyers-hez, nem nagy, epiteni akartunk oda aztan meggondoltuk. Majd a gyerekunk kezd vele valamit.
Es jokat lehet kajalni utkozben, nagyon valtozatos a kinalat, valaha megjobban az volt, mara ott is lecsokkent minden.
Tudod hogy Ket West fele van egy vizalatti hotel? Sok sok eve mar!. Egyszer ugy gondoltuk hogy megszallunk egy ejszakat hogy lassuk a tenger elovilagat/ az ablakokbol fenysugar vilagitja meg korbe a tengeralatti reszt, agybol is lehetne bamulni, gondoltuk radodjuk a penzt egy ejszakara, akkoriban valami 450 dollar vagy ilyesmi volt. Hat nem engedtek le csak buvar vizsgaval, nem komollyal csak hogy megis tudd hogy nehogy baj legyen. Persze nem volt es kirugtak, hehehe...
Jo kis hely az a Florida, annyi mindent lehet latni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.02. 20:50:40

@puhacica:
Ez jóóóóóóó...
...és ezt egy egyhetes bevándorló mondja.
Tökéletes.:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.03.02. 20:51:31

@bxf: Mondjuk nulláról megtanulni Középfölde hobbitnyelvét tanár nélkül, és utána középfokú nyelvvizsgázni. Két főzelékkavargatás között három igekötős ige...két szoptatás között három melléknévragozás...
Gyerekkoromban tehenekre vigyáztam, nem lesz nehéz Maldív után Kispöcsömpöröntyősön elfoglalni korábbi társadalmi pozíciómat...
Csak én nem fogok mutogatni a tehenekre...

2015.03.02. 20:54:29

@blackhair-lady: Jaj igen a Natasa is nagyon szep nev :) De amugy @tablenonak igaza van, hogy otvozheto a ket stilus, peldaul ilyen Twilight-szeru lanyregeny, csak vampirok helyett zombikkal... :D De ha gigamegasiker lesz es megfilmesitik, kerunk reszesedest! :D

A francia nevek is szepek amugy, csak az az unalmas amikor a fiuknak ien, a lanyoknak meg ienne vagy iette a vege, peldaul Lucien-Lucienne, Julien-Juliette, Antoine-Antoinette, blabla :D De az Arsene es a Benoit azok szep fiunevek. Arsene Wengerrol jut eszembe, hogy az egyik uj kedvenc zombis filmem, a Goal of the Dead is francia :D

tableno 2015.03.02. 20:57:49

@mojyo: ez valami focis-zombis?

qkuc 2015.03.02. 20:58:33

@P.Elliot: Ó, a kaja. Még mindig nem tudom mi lehetett pontosan abban a töltött és kirántott rákpáncélban de isteni volt, :D. Ilyen lokál kiskoszos vendéglő, kék-fehér kockás műanyag terítővel, tiszta otthon éreztem magam, :D.

Azt a hotelt megnézném, de búvár vizsgám nekem sincs, :D. Asszem Nassauban volt olyan hotel, amninek minusz akárhanyadik szintje a tengerbe épült (de lehet rosszul emlékszem). Mondjuk a Bahamák a nagyon relaxált embereknek való ..., :D.

Ja igen, az öböl menti tengerpart a pálmafákkal, az mellbevágóan szép volt.

Merre voltatok még Floridában? Még oda el szeretnék menni, de akkor már olyat néznék meg, amit eddig nem láttam, :).

micsoda? 2015.03.02. 20:59:24

Pechje van a posztírónak, hogy ilyen közeli ismerőse van. A határátkelőn inkább a reális tapasztalatokat olvasom. Igen, lazábban élnek, sőt kiszámíthatóbban, a külföldi nyaralás is emlegetett, de még nem éreztem belőle olyan dicsekvő stílust, mint amit itt olvastam.
Nagyon helyes, hogy elégedett a posztoló, és nem nyafog. Valószínű akik elmentek azok sem kívántak volna többet, de nekik nem jutott. Nem várták meg a "Magyarország jobban teljesít" eredményét, mert akkor más késő lenne:)

Shanarey 2015.03.02. 21:01:02

@mojyo:

Arsene Lupin, neked nem mond semmit, te túl fiatal vagy.
:-)

**mimi** 2015.03.02. 21:01:05

@~~Babette~~:
ez naggyon jóóóóóó:)))

blackhairlady 2015.03.02. 21:02:03

@~~Babette~~: Na, meselj...:)))
Ha sikeres lesz a sztori, esetleg kaphatsz par szazalekot belole:D

blackhairlady 2015.03.02. 21:05:55

@mojyo: Ok, ti is kaptok belole, mare tudom, hogy nagy siker lesz:)

Az Arzen az nem mergezo?:D

A ket nagy gyerekemnek is francia nevuk van. legalabbis azt hiszem:)) Bar egyre gyakoribbak otthon is.

blackhairlady 2015.03.02. 21:07:33

@qkuc: Szerintem rakhus volt benne, jol befuszerezve.

nyuszigonosz 2015.03.02. 21:09:26

@Shanarey(England) ISTP: Jé, az Arsene Lupin-t azt én ismerem. :-)
Na, most elárultam magam, hogy nem huszonéves vagyok. :-)

P.Elliot 2015.03.02. 21:09:49

@qkuc: Igazabol mindenfele, kiveve Pensacola fele nem voltunk. Valahogy nem tetszett a neve, / van ilyen/ vagy mas, mindig kikerultuk hogy majd maskor. Atjartuk keresztul kasul, azt a dolgot imadom legjobban hogy megindulunk egy atszelo uton, aztan vissza egy masikon, mennyi erdekes dolog is van arrafele!
Miami Beach az ahova tobbe nem teszem be a labam. Meg 20 eve is szep volt, a viz attetszo, kineztem a kagylot a viz felett es lebuktam erte. Utoljara vagy 8 eve voltam, sargas piszkos szinu a viz, homalyos, mindent, meg a hoteleket elvalaszto kis parkokat is beepitettek lakasokka, az emeletes hazak miatt mar levego es napfeny sincs rendesen. Egy tomegnyomor a regi tagas szellos hely utan. Soha tobbe nem akarom latni, maradjon meg annak aminek evekig volt a szemunkben.. Valaha gyonyoru volt!

blackhairlady 2015.03.02. 21:10:16

@qkuc: marmint crab nem shrimp (nekem magayrul ezek mind rak, sot meg a lobster is)

qkuc 2015.03.02. 21:12:16

@blackhair-lady: Igen, azt vágom, de a fűszereket nem, :). Nagyon finom volt, valami enyhe paprikás cucc, de a többi fűszert nem ismertem fel sajnos ...

bxf 2015.03.02. 21:14:12

@tableno: EGYENLOSEG! Te mondtad! Apuci 50 ezerrel dolgozott, hogy anyuci reszet is behozza. Anyucinak is egyenloen be kell segiteni a csaladi kasszaba (nem csak foallaskodni a haztartasban)...

Az ismerosom egyebkent 14 even keresztul azt nem tudta a hatalmas haztartasbeli hazirendjebe beiktatni, hogy rendszeresen a gymbe jarjon, aztan kiakadt, amikor apuci beszolt neki, hogy 20 kilot jo lenne mar lefogyni... raadasul az evek folyaman a faszi inkabb nem jott el egy orvosi rendezvenyre sem. Ha megis betolta a kepet, akkor 10 perc alatt kezet fogott mindenkivel, aztan mar huztak is el. Annyira szegyelte anyucit mutogatni (aki egyebkent lassan 50, es ugy nez ki, mintha pontosan lassan 50 lenne - a hatalmas 4 ezer dollaros "arcvasalas" (nem vicc!) utan, a fekete haj kiszokitese utan, ill. most hogy elvalt, ha jol hallottam mar volt egy kis zsirleszivas, meg "mommy-makeover" 18 ezerert (keso banat!), az uj terepjaro sem segitett sokat :-)

Elnezest, de az en Szuleim latastol Mikulasig dolgoztak. Harom ev gyes anno megvolt nalunk is, aztan nyomas vissza dolgozni, mert ez volt az elet. Ha te maskent eled az eleted, sok szerencset, de ahogyan jogod van az eleted ugy elni, ahogyan akarod, nekem is jogom van nem tisztelni ezt az eletformat, mert semmivel sem vagyok rosszabb, mert en nem otthon lotyogtem.

Olvastam fentebb, hogy valakinek a gyereke az oviban nem tudott "kakilni", de konyorgom: a gyerek csak az oviban eszik vagy esetleg otthon is? Szoval, ne az ovodat (iskolat) hibaztassuk mar mindenert (foleg ha valaki otthon mereszti azt a bizonyos testreszet).

A fenti htb. (mara allaskereso, legalabbis amint a felesegtartas veget er... mert nem kapott annyit, mint elgondolta) ismerosom sok esetben amikor telefonon hivott, mindig igy inditott: 'tartsd, most huzok be X gyorsetterem ele..." aztan mar rendelte is a menuket (mindezt azutan, hogy a gyereket a sulibol felvette). Jo kis haztartasbeli az ilyen, aki gyorsettermi kajaval keszul fel (ill. az iskolaban megvasarolt menu van reggelire es ebedre a gyereknek).

Azt hiszem, hogy a nem tul felemelo velemenyem mara le is zarom a haztartasbeliekrol. Nagyon nem kell senkinek magat torni a valasszal, mert nagyon pici fogalmam van rola, hogy mit jelent, es batran kijelenthetem, hogy siman lehet logisztikazni a krumplifozest meg a mosast, stb. foallas mellett itt (is).

Ahogyan fentebb irtam, a dolce vita holgyeim egyszer veget er. A sajat onbecsulesetek vegett (ha mar masert nem) tessek egy ujabb diplomat vagy szakkepzest elvegezni menet kozben. Lehet ervelni, hogy valaki 35 evesnek nez ki 35 evesen, vagy 35 evesnek 50 evesen, esetleg forditva. Ez csak egy ideig szamit. A ferfiak szivehez egy darabig vezet a hasan az ut (egy darabig mas testreszen), de az agyrol (AGY - ekezet nelkul) mindenki elfeledkezik. Ertelmes ferfi buszke a szep felesegre, de meg buszkebb az ertelmes, szep felesegre :-)

A mostanra elvalt lassan 50-es ismerosom hiaba bombaz orvosokat, ugyvedeket a leveleivel (mer' hogy miatta jutott oda a ferje, ahol most van [klinikai igazgato Washington DC kornyeken] - persze arra nem gondolt, hogy residency sokkal konnyebb egyedul, mint valakivel, aki allandoan sapitozik), meg hogy orvosfeleseg volt, tudja hogyan kell viselkedni egy tarsasagban. Amikor meghallottak, hogy 14 evig mast sem csinalt, mint htb. volt, a hatalmas match.com levelezes meg is akadt... (es a volt feleseggel, akitol elvaltak, vagy - az egyik eseteben - elhunyt, azzal hasonlitottak ossze... elegge lesujto volt szegenykenek...)

Tschuss. Var a krumplifozes. Hold on! Nem a krumplifozes!
A munka :-(

Taxomükke (UK) 2015.03.02. 21:14:42

@svédnyugger: "Inkább azt mondom Budapesti születésû vagyok."
Én mindig lenézett voltam csepeli létemre, pestinek vidéki, vidékinek pesti. :)))))))))))))))
Múltkor itt (mármint Angliában) magyaráztam valakinek, hogy mi magyarok közép-európainak szeretjük mondani magunkat, nem kelet-európainak, bár ez itt csak politikai fogalomként létezik, egy hétköznapi angol azt sem tudja, létezik Közép-Európa. :))))

qkuc 2015.03.02. 21:15:05

@P.Elliot: Miami nem vonz ... Nagy modern város, bár biztos találnék benne megnézni valót, de valahogy nem jön be. Ki is hagytuk minden alkalommal, :D.

Fort Lauderdale-nek a neve tetszik, meg Tampa, :). A rokonunk mászkált még sokat Floridában, önkéntes turista segítő vagy mi a fene volt Leesburg közelében.

2015.03.02. 21:17:10

@Shanarey(England) ISTP: De mond, fiatalnak fiatal vagyok de olvasni, tajekozodni azert volt mar egy kis idom, nem kell egybol leirni! :D

@blackhair-lady: Az Arsene az oroszok kozott is letezo nev, Arszenyij valtozatban hasznalatos (de a vegyjele ugyanaz :D) Tessek, egy ujabb szereplo, nagyon gyulik az a reszesedes :D

Az igaz, hogy a magyarok kozt is kezdenek elterjedni a francias nevek, pl Ivett, meg ilyesmik. (Vagyis en is csak gondolom, hogy Yvette francia eredetu?)

@tableno: Iiiigen, es nagyon vicces... Nagyon jo kis film, keresd meg tenyleg :) Szerintem nagyon keves film van a focirol, igazan jo pedig meg annal is kevesebb, de ez egy ilyen gyongyszem!

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.02. 21:17:49

@blackhair-lady: uu, fel kellett kelnem,nehogy tovabb almodjam, meg sosemalmodtam ilyen rettegoset

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.02. 21:21:29

@bxf: mi bajod az 50 eves nokkel?

De oszinten

Shanarey 2015.03.02. 21:24:11

@mojyo:

Oké.
:-)
Eme főhőssel az a bizonyos sorozat igen régen ment a Magyar TV-ben, s hogy milyen régen, azt azzal is jelezhetem hogy akkoriban csak egy csatorna volt.

Taxomükke (UK) 2015.03.02. 21:25:54

@nyuszigonosz(D) ESTP: "Jé, az Arsene Lupin-t azt én ismerem. :-)
Na, most elárultam magam, hogy nem huszonéves vagyok."

Én még Maigret felügyelőt is...

tableno 2015.03.02. 21:26:10

@bxf: mielőtt nagyon félreértenél, én egy olyan apuci vagyok, akinek a felesége főállásban dolgozik, és igyekszünk 50-50 alapon beosztani az otthoni teendőket. Úgyhogy tanúsíthatom, sokszor jóval könnyebb és kevésbé stresszes egy nap az irodában, mint otthon a gyerekekkel (plusz mosás-főzés-takarítás ugye). Ráadásul az is igaz, hogy Nyugaton a gyerekfelügyelet horribilis költségei miatt sokszor anyagilag sem éri meg egy kisgyerekes anyának a meló. Az enyém is elsősorban azért dolgozik, mert szereti amit csinál, nem azért, mert így jobban jönnénk ki anyagilag. Abban egyetértek, hogy iskoláskorú gyerekeknél már nem feltétlenül jó otthon csücsülni.

Giddy Lamb 2015.03.02. 21:26:39

@Dragonlady (Bp, Hun): "(nekem az szempont, hogy magyarul, angolul meg indonéz "keresztényül" is értelmezhető név legyen, eddig egyszerűen nemigen találtam még mást a listára, ami tetszik is, de ha van valakinek ötlete, ne kíméljen.)"

A Jakab nem tetszik? Jakobus sok van Floresen és Hollandiában, a Jacob se annyira gáz, mint elsőre hangzik:)))
Bónuszként még német nyelvterületen is elfogadott (Leiter Jakab)...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 21:27:19

@micsoda?: ma láttam egy Magyarország jobban teljesít hűtőmágnest. tényleg jól mehetnek itt a dolgok, ha már hűtőmágnes is lett belőle. - de lehet, hogy mikor legközelebb arra járok, véletlen el fog tűnni :-D

Taxomükke (UK) 2015.03.02. 21:27:58

@bxf: Te aztán imádod megmondani a tutit. :)))

tableno 2015.03.02. 21:29:15

@mojyo: focista zombis filmet nem nagy kunszt forgatni. Elég felvenni egy tetszőleges NB1-es mérkőzést... :)

2015.03.02. 21:31:55

@Shanarey(England) ISTP: Nem tudom melyik "az a bizonyos" sorozat, ehhez lehet tenyleg fiatal vagyok :D De az erdeti regenyhos kismillio formaban megjelent, mar az unokaja (Lupin III, a japan mangahos) is eleg regi figura :)

nyuszigonosz 2015.03.02. 21:32:45

@Taxomükke: " Én még Maigret felügyelőt is... "

és azt is. :-)
Milyen jók is voltak a Maigret filmek valamikor! Meg pár történetet könyv alakban is olvastam George Simenon-tól.

2015.03.02. 21:34:17

@tableno: Igen igen, minden magyar kritika ugyanezt mondta a filmrol, hogy a zombik elegge olyanok mint a magyar foci, halottnak halott, de meg rugkapal, igy eleg erthetetlen, hogy miert csak egy ilyen filmet csinaltak eddig a temaban :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 21:34:21

@Giddy Lamb: köszi a tippet, de másképp kell írni angolul, indonézül meg magyarul, és nagyon másképp is ejteni, szóval az ilyenek alapból kiesnek. (egyébként az András lenne a favorit nevem, ha ilyesmi kis variálások beleférnének.) de majd lehet, hogy megszavaztatom a HÁ kommentelőit :-)

mojoking77 2015.03.02. 21:35:19

@Dragonlady (Bp, Hun): Dominik, Nimrod, Marcel ?
Igy elsore.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.02. 21:36:05

Na szóval...

Ez egy nagyon jó poszt. Rendkívül jól megírva, tényleg kifogástalan.
Igaza van Tablenónak meg HA-nak, a jelenség van, létezik beszélni kell róla. A hozzászólások száma is alátámasztja.

DE...

A sznob rongyrázásnak is van egy ellentéte ami legalább olyan gyomorforgató.
A szemforgató álszerénység. Mint például ez:
"Kevés kis fizetésünkből tudunk félretenni nyaralásra pénzt, van egy autónk, eljárunk néha-néha színházba-moziba, és a családi ünnepek alkalmával van úgy, hogy házhoz rendeljük az ünnepi ebédet.
Nem vagyunk gazdagok, csupán ezekre a dolgokra spórolunk, amin lehet."
Ez a két mondat tökéletes magyarországi megfelelője annak amit ostoroz.
Ez a nívó pontosan pariban van az általa kifogásolt nívóval, illetve hogy azt ott kimondja a hölgyike na de ezt meg a posztoló mondja ki ugyanúgy.
Ahhoz a középosztályhoz tartoznak ami gyakorlatilag megszűnt Magyarországon és a többség csak álmodik róla.
Ugyanaz mint mikor az újgazdag mondja hogy "csak egy rozzant hároméves X5-öm van.
Vagy amit az egyik otthoni TV műsorban láttam hogy a celeb meghívja magához a még celebebbeket és a balatonparti kacsalábonforgó pucerájába és így fogadja őket "legyetek üdvözölve szerény hajlékomban".
Anyád...

Más téma.
Az ember akaratán kívül is kerül kényelmetlen helyzetekbe.
Emlékszem, mikor kijöttünk ide hoztunk elég pénzt.
Mégis, érthető okokból mi voltunk a legszegényebb, templom egerei. Negyven penny-s paradicsomos húsgombócokon éltünk és minden fillért meggondoltunk mire költsük. Gazdag szegények voltunk.
Emlékszem, mikor a turistaszállón laktunk és a sógornőm ott volt recepciós és a bárban fizetett egy sört milyen kényelmetlenül éreztem magam.
Aztán később mikor jobbra fordult sorunk és már tudtam segíteni néhány embernek akkor én tapasztaltam meg hogy más érzi kellemetlenül magát ha fizetek neki.
Teljesen megértem, én is átestem rajta.
Nem tudom mi a megoldás a kényelmetlen helyzet feloldására, talán azt tudnám üzenni minden olyannak aki a jövőben igénybe veszi a segítségemet hogy hasonló segítségben részesítsék a majdan hozzájuk fordulókat.
Nekem ez elég.

SzZoole 2015.03.02. 21:36:09

@Shanarey(England) ISTP:
@mojyo: anime rajongó szerintem,ahoz meg mi vagyunk öregek :)
A gyerekekel végig néztem Inuyasat es YoYo Hakusot,legalább 3x

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 21:39:10

@mojoking77: köszi, jegyzetelek.
egyébként nem szeretnék itt halálra untatni mindenkit, bocs a mai nagyon OFFért, már megint, lehet privátban is írni, köszönöm :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.02. 21:39:42

@Shanarey(England) ISTP:
A segédje nevére is emlékszel? :)))))))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 21:41:00

@diggerdriver: erre mondják az angolok, hogy "spot on". nagyon ott volt ez a válasz.

mojoking77 2015.03.02. 21:44:08

@Dragonlady (Bp, Hun): Semmi gond. Amugy amiket ki kell szurni, az a Gy, Cs, Sz, (a felesegem Szilvia, a jo eletbe nem kepesek az ostoba amerikai, ausztral ismerosok megerteni),Zs, Ly, es a hosszu maganhangzok (bar azok elhalnak idovel). Jo a Miklos is, bar abbol Mike lesz, Attila, esetleg a Zoltan, bar az A ott ismodosul.. Fene se tudja. Nevezzetek Gergelynek, abba minden angol nyelvu beleorul :))

Shanarey 2015.03.02. 21:47:15

@Zoole[uk]:

A fiamnál, a Sötét víz kalózai volt az amit rongyosra nézett (VHS kazetta) A lányom az aki anime ügyben nyomul most főleg, de arról én már lemaradtam. Ráadásul ő most a véres gyilkolós animéket szereti (naná, hiszen iskolába jár)
:-)))))

S ami igaz az igaz, az anime tányérszemű főhősei, és a gonoszok, na meg a percekig szemben állnak egymással és semmi sem történik csak a zene megy és hol az egyik pofát hol a másikat mutatják. Ez jó volt a Volt egyszer egy vadnyugat című filmben, de itt kissé nevetséges. persze nem minden szereplő tányérszemű, manapság ez már nem divat.

qkuc 2015.03.02. 21:47:36

@Zoole[uk]: Gyáhh, hát tessék rendes animét nézni, ne olyat, ami kicsiknek készült, :D.

qkuc 2015.03.02. 21:48:38

@Shanarey(England) ISTP: Nézzétek meg a Wolf's Raint ... Bááár, nem ajánlom 16 éves kor alatt. A sztori nagyon jó, a zene fenomenális, sok papírzsepi kell a végéhez.

SzZoole 2015.03.02. 21:50:23

@Shanarey(England) ISTP: amiket írtam az vereszombisszellemesgyilkolos rajzfilmek.
Nekem tetszettek :)

micsoda? 2015.03.02. 21:50:25

Tapasztalatból mondom, hogy nehéz látni a szülőnek, ahogy vergődik a gyereke a maradás, és az elmenés dilemmáján. Nem talál olyan munkát amire a jövőjét építhetné, de szereti az otthonát, a családját.
Nem csoda, ha külföldre megy, és hazalátogatva látszik rajta a büszkeség, hogy mert lépni. Van aki ezt dicsekvésnek látja, én nem.

Giddy Lamb 2015.03.02. 21:50:25

@Dragonlady (Bp, Hun): Nehéz Veled...
Akkor nevezd Floresnek, magyarul Flóris
ha ez sem tetszik legyen esetleg Liliomfi:))

qkuc 2015.03.02. 21:52:13

@Zoole[uk]: Már akkor tudtam, amikor rákattintottam a küldés gombra, hogy ez a téma felmerül ... Hibáztam! :D

SzZoole 2015.03.02. 21:55:07

@qkuc: miert?
Az is felnőtteknek szoló mese:)))

qkuc 2015.03.02. 21:56:39

@Zoole[uk]: Végülis igen ... (én hülye, :D).

mojoking77 2015.03.02. 21:57:42

@Shanarey(England) ISTP: Javallom kezdj el animeket nezni, lehet lesz nagy bamulas kifele az arcokbol.
En 38 multam, egy eve kezdtem el nezegetni, van egy ket olyan, amktol konkretan le fog esni az allad. Magyarorszagon a Dragon Ballz-al azonositjak a legtobbzor, pedig ez kb mint amikor a Volt egyszer egy vadnyugatot a Gyozike show-val azonositjak...
En ezzel kezdtem (meglepo kornyezettudatositas, es tarsadalomkritika)
www.imdb.com/title/tt0087544/?ref_=chttp_tt_200

Ha tetszett, akkor johet o (a vilag legdurvabb haboruellenes alkotasa, a Schindler szombati matine hozza kepest., Szigoruan a kolkok nelkul nezd, ha nem akarod orakig nyugtatni oket az elso 15 perc utan):
www.imdb.com/title/tt0095327/?ref_=chttp_tt_68
Ha ez utan magadhoz tertel, szerintem mar fogod tudni mit keress. Ghibli a varazsszo amugy...

tableno 2015.03.02. 21:59:26

@mojoking77: óbazz... Én ezen konkrétan zokogtam, férfi létemre...

qkuc 2015.03.02. 22:05:19

@tableno: Ghibli ... Örök "szerelem", csepegtetem a 8 éves unokahugicába is, neki egyelőre A vándolró palota és Totoro a favorit.

Annyi jó anime van, a Haibane Renmei végét is végigbőgtem ... Azt is ajánlom jó szívvel.

Zolee-nak meg a Neon Genesis Evangeliont, :D.

mojoking77 2015.03.02. 22:06:28

@tableno: Hat nem volt konnyu megallni az teny, es nem csak a "nagyjelenet" alatt, hanem sokszor elotte is. Irta egy forumon egy csaj, hogy elozo nap latta, es tejesen ahatasa alatt van. En visszairtam, hogy baj van, mert en mar egy eve ,es meg mindig...
:)
Nekem amugy 38 evet kellett varni, hogy rendesen megkonyezzek egy filmet, es termeszetesen egy mese volt. Nem tudom mennyire ismert egy ausztral gyurmafilm, a Mary es Max. Ket fele ember van, az egyik ot perc mulva kikapcsolja, a masik meg mint en is teljesen a hatasa ala kerul nagyon hosszu idore.. :)
Bocs az off-ert

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 22:09:23

@diggerdriver: hát hogy nagyon ott van, telitalálat. ahogy írtam utána rögtön magyarul is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.02. 22:09:43

@Giddy Lamb:
Igen.
Vén vagy mint az országút:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2015.03.02. 22:14:23

@diggerdriver:
Hogy teljesen igazad van, egyetert, like, 1000+
:-)

Egyebkent szerintem is igazad van.
Szerintem is igaza van a poszt irojanak, hogy megemliti, hogy valamikor a tolcseres fagylalt volt a nyaralas csucspontja a Balatonon, most meg mar panaszkodik, hogy hat a Maldiv szigetek...

2015.03.02. 22:17:27

@Zoole[uk]: Nem vagyok anime rajongo, vagyis szeretem, es nezek parat, de egy igazi rajongo nalam sokkal tobbet latott egeszen biztosan :) Japan-rajongo viszont vagyok, ezt vallalom :D

@Shanarey(England) ISTP: "na meg a percekig szemben állnak egymással és semmi sem történik csak a zene megy és hol az egyik pofát hol a másikat mutatják. Ez jó volt a Volt egyszer egy vadnyugat című filmben, de itt kissé nevetséges." :D Ez egy tokeletes leirasa annak, hogy hogyan latjak a nyugatiak az RPG-t (role playing game, vagyis szerepjatek)... Fogalmam sincs, hogy miert, de a japanok imadjak ezt... Ilyenkor, amikor ezt latod, hogy csak allnak szemben egymassal, esetleg alladoan szajalnak mikozben kuzdenek egymassal, valojaban az ilyen jatekokat utanozzak filmen, vagyis ezek mukodnek ugy, hogy "az en szornyemnek 5000 rugalmassag-pontja van, ami megveri a te 3000 erosseg-pontodat, legyoztelek most, te rohadek, muhahaha" :D Meg en sem jottem ra, hogy mi benne akkora szam, hogy mindennek eszerint kelljen mukodnie... :D Lehet, hogy a harcmuveszetbol ered, hogy a hagyomanyos kuzdelemhez is igy allnak hozza es akkor ez csak egy ilyen osi parbajozasnak a popkulturalis manifesztacioja ez az egesz jelenseg :D

Hari Seldon 2 2015.03.02. 22:24:04

@bxf:
"Azt hiszem, hogy a nem tul felemelo velemenyem mara le is zarom a haztartasbeliekrol. Nagyon nem kell senkinek magat torni a valasszal, mert nagyon pici fogalmam van rola, hogy mit jelent,"

OK. Gondoltam, hogy van róla fogalmad.
És persze én is el tudom képzelni Peggy Bundy "élőben".

blackhairlady 2015.03.02. 22:29:04

@mojyo: Azert ne ebbol tervezd a kovetkezo nyaralasodat:)

blackhairlady 2015.03.02. 22:29:58

@qkuc: Na azt en sem tudom. Bar lehet, hogy van recept a neten. De gondolom otthon nem sokra mennel vele:D

blackhairlady 2015.03.02. 22:33:00

@~~Babette~~: Akkor inkabb ne meseld el, felejtsd el gyrosan:( Ma este gondolj valami szepre:)

qkuc 2015.03.02. 22:40:32

@blackhair-lady: Azért ha belébotlasz, küldd csak el. Van egy egész jó herkentyűzde Budaörsön, mindenféle tengeri szörny kapható, tarisznyarák is ha jól rémlik.

Muscari 2015.03.02. 22:44:42

@articsóka60: szia, veled orulunk es aggodunk egyszerre :-)

Irtam emailt, nezd majd meg.

blackhairlady 2015.03.02. 22:50:27

@qkuc: www.jfolse.com/recipes/vegetables/entree09.htm

itt van egy

Kerss ra, hogy crab meat Shrimp Stuffing vagy valami ilyesmi

2015.03.02. 22:56:32

@tableno: Vagy Tudor, az Angliaban kifejezetten arisztokratanak szamit, nem? ;)

**mimi** 2015.03.02. 22:56:44

@tableno:
nekem van egy Vidor nevű ismerősöm....:)
Olyan vidoros:))))

2015.03.02. 22:59:27

@**mimi**: En meg rengeteg Morgot ismerek :D

**mimi** 2015.03.02. 23:02:36

@mojyo:
azt könnyű:))))
na de egy Vidort.....:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 23:02:46

@**mimi**: ha örökli a parlagfűallergiát, akkor átiratjuk Hapcira :-)

Giddy Lamb 2015.03.02. 23:27:54

@diggerdriver: "Vén vagy mint az országút:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))"

Vagy az apámnak az általánosban ugyanolyan sildes sapkája volt, mint a filmben az eredetinek, ezért az osztálytársai elnevezték Gronyárnak...
Én meg kérdeztem tőle, hogy a haverjai miért hívják így, mit jelent ez?

Giddy Lamb 2015.03.02. 23:27:54

@blackhair-lady: "Bar lehet, hogy van recept a neten. De gondolom otthon nem sokra mennel vele:D"

Élő tarisznyarákot nem gond venni Mo-on sem, a többi alapanyag pedig adott. Homár is van élő + a LIDL-ben fagyasztott is, ezek alap dolgok, minden országban elérhetőek. www.lidl.hu/hu/2908.htm

www.foodnetwork.com/recipes/paula-deen/crab-cakes-recipe.html

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.03.03. 00:15:28

@bxf:" En valahogy egyetlen ilyen htb.-vel sem tudok egy sikon lenni. ...
SZELLEMI IGENYTELENSEG. Nagyon jol megfogalmaztad"

Azert ezzel kicsit vitatkoznek, es felhivnam a figyelmet az altalanositas csapdajanak veszelyere:)
Vannak olyan HTB anyukak, akik pl. home schooling miatt maradnak otthon a gyerek(ek)kel, es egyaltalan nem jellemzo rajuk, hogy szellemileg igenytelenek lennenek, sot! (ismerek szemelyesen parat). tehat a kep itt is, mint mindenhol sokkal arnyaltabb, mint amilyennek kivulrol latszik.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.03.03. 00:21:41

@brioche (FR): "miért gondolod, hogy az az önmegvalósítás, ha az ember 8-10 órát melózik valahol? :-))"

Ezt en sem ertettem soha:)) nem lehet, hogy ez me'g valami regi beidegzodes bennunk? mert az "otthon ulo" feleseg csakis valami burzsuj dolog, csak lebzsel stb. stb. Bezzeg a kemenyen dolgozo, "karriert" epito no, az ugye "onmegvalosit" :))
Ahogy te is irtad, akar egy HTB is "onmegvalosithat" :) Sot, talan me'g tobb lehetosege van ra :)

Ferike333 2015.03.03. 00:36:43

Érdekes problémafelvetés, és szerzője is érthetően írja, hogy ez inkább egy személyes rossztapasztalaton alapszik, mintsem általánosítana. Kis irígységet érzek azért, amit, hogy most én is nagy kliséket mondjak, sok más emberben is érzek otthon. Na de hát én is szívesen mennék a Maldívra...

Tanulok, majd elkezdtem dolgozni mellette. Aztán dőltek az ezer eurók, mi meg ugyan ritka jól éltünk otthon is, de a korábbi havi 20.000 zsebpénz után azt sem tudtam, hova tegyek ennyit. Persze hamar megtanulja az ember, aztán valamelyest lecseng a dolog. Nekem volt, hogy komolyan meg kellett erőltetnem magam, hogy visszaszálljak a földre (legalábbis saját magam így éreztem, sose mondta senki), így el tudom képzelni, hogy van olyan, aki csak elszáll és valahol csak kilométerekkel a föld fölött orbitál. Az otthoniak meg ezt nyilván nem értik. Másak az életkörülményeink, másak a problémáink és másak a céljaink. Akik ezt belátják, megértenek, megmaradnak nekem.

Ahhoz, hogy valakit viszont a barátai ne várjanak otthon, több kell. Vagy nem voltak sose barátok, vagy az illető változott tényleg nagyon sokat rossz irányba, vagy a szerző él enyhe túlzással. Néhány "barát" lekopik, a többivel a kapcsolat meg az új helyzetre való tekintettel átalakul. Én ha 4-5 napra hazaszédelgek, az 4-5 nap 0-24 család-barátok-család-barátok. Én is jól érzem magam velük, ők is velem, aludni majd ráérek otthon (=külföldön). Legnagyobb bajom, ha valakire nem marad időm, pedig szeretném.

Ezek az én problémáim. Az hogy épp nem a kistarcsai kórházba visznek, hanem esetleg az új-zélandiba, valamint, hogy nem az hatvani, hanem a luxemburgi önkormányzattal vívok végeláthatatlan csatákat az utóbbi időben, hadd legyen nekem ugyanolyan probléma, mint másnak Tarcsa vagy Hatvan. De azért őszintén remélem, az én hátam mögött senki sem arról csámcsog, hogy na bezzeg én onnan is csak a betegségről tudok beszélni, meg itt is csak bajom van mindennel.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.03.03. 00:54:40

@Taxomükke: "@bxf: Te aztán imádod megmondani a tutit. :))) "

OK, megnyugodtam, hogy nem csak en ereztem igy :))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.03. 01:01:57

@bxf:

"Azt hiszem, hogy a nem tul felemelo velemenyem mara le is zarom a haztartasbeliekrol. Nagyon nem kell senkinek magat torni a valasszal, mert nagyon pici fogalmam van rola, hogy mit jelent, es batran kijelenthetem, hogy siman lehet logisztikazni a krumplifozest meg a mosast, stb. foallas mellett itt (is)."

Erre azt mondom, hogy a fozes NEM CSAK az asszony dolga. Sokan beleesnek abba a hibaba, hogy onkent magukra veszik, aztan meg megy a hiszti, hogy de hat en mindent megcsinalok....

Nem. Nem kell.

Nekem napok ota parom foz kajat, minden este. Tegnap mondjuk en keszitettem neki vacsorat, de a mai ebedem, vacsoram es a holnapi ebedem is o keszitette el . ( mondjuk lefozte a thai green currymrol a kokusztejet, de ez legyen alegnagyobb baj :D:D)

Penteken ugyanis kiderult, hogy a terhessegi diabeteszem kicsit komolyabb, napi szinten inzulinoznom kell magam. PErsze atestem azon, hogy baszki miert pont en, aki szemet kajanak tartja a mekis kajakat, aki hasonloan velekedik a keszetelekrol -mirjam, sajnos bejott a megerzesem, tenyleg azok, a rengeteg feldolgozott elelmiszerben iszonyat magas a szenhidrat- de kezdme lassan megszokni.

Dieta+ inzulin. Remeljuk mikor a kis Lala megerkezik, elmulik majd. De addig csirke kb csirkevel, sok zoldseggel, keves elore feldolgozott anyaggal.

Bar van feldolgozatlan elelmiszer a boltokban, de egyszeruen elozonlik a polcokat az egeszsegtelen cuccok. Azt hiszed a fat free yoghurt jo? Hat valami csak kell bele, hogy "teste" legyen, hat persze, joval magasabb (kb a duplaja) a szenhidrattartalma a normalenak.

Namindegy, mara kinyafogtam magam.

blackhairlady 2015.03.03. 01:24:29

@Giddy Lamb: Valoban, a Lidleben altalaban vannak ilyen finomsagok, bar a kis varosomban en a Matchben szoktam neha shrimpet venni. Viszont tarisznyarakra nem emlekszem, bar az is igaz, hogy nem is kerestem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.03. 01:31:03

Dragonlady : nekem egy idoben kedvencem volt a Noel, de fiunevekbol mindig is jol alltunk, meg valogatni is tudtunk.

Szoval Endre, Noel, Attila, Kevin, Darren, Daniel , Gabor pl nekem bejonnek.

blackhairlady 2015.03.03. 01:34:01

@tildy[UK]: Oh szegeny, sajnalom:(
Azert a sok zoldseggel is vigyazz, mert a legtobben nagyon magas a szenhidrat. En mar kivulrol fujom a fo elelmiszerek szenhidrat szazalekait, a ferjem egy idoben csinalta ezt a dietat.
Cukor pedig szinte mindenben van, amirol nem gondolnad abba is.
Erdemes minden elelmiszer utmutatojat elolvasni, mert igencsak emglepodik az ember az osszetevokon.es foleg a serving sizeot, mert nem az egesz dobozra, flakonra, stb... vonatkoznak a szazalekok.
A husokban egyebkent semmi szenhidrat nincs, ehetsz masfajtat is nem csak csirket (persze csak ha szereted).
Erdemes atolvasni az Atkins dieta utmutatojat, ott talalsz tablazatot, hogy mibe mennyi cokor, szenhidrat van. persze ne csinald azt a dietat, mert nem hiszem, hogy jot tenne a picinek, de azert lehet latni, hogy mit kell igazan kerulni.

blackhairlady 2015.03.03. 01:35:54

@tildy[UK]: En is emglepodtem a joghurt szenhidrat es cukor tartalman. De itt lehet kapni low carbohydrate joghurtot, ami nagyon finom.

blackhairlady 2015.03.03. 01:37:36

@tildy[UK]: Ket kozeli ismerosom kisfianak is Noel a neve.
A Patrik is eleg enmzetkozies.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.03. 01:38:44

@blackhair-lady: Szerencsere nem csipazom a zoldsegek jo reszet, igy a paprikan, a zoldbabon, a retek, iceberg salata, cekla, uborka , hagyma kombon kivul keves amit megeszek. Repa pl teljesne kziart, brokkolis karfiol is max heti egyszer.

Disznot nem eszek, ha nem muszaj, max feketeerdo sonkakent. Halat regen ettem, de mostanaban nem birom a szagat.

Szoval marad a csirke meg marha, illetve a tobbinel keves szenhidrat.

Tudom sajnos, hogy mindenben van, kell is a szervezetnek, csak nem mindegy mennyi.

blackhairlady 2015.03.03. 01:52:07

@tildy[UK]: A sonkak nagy reszeben is van cukor, nagyon meg kell nezni a tajekoztatot.
Mi sem eszunk disznot, mert itt nem finom, illetve nekunk nem finom. Pedig nagyon olcso.

Herr Géza 2015.03.03. 01:56:28

@tildy[UK]: Akkor én nagyon befutó lennék nálatok: ebböl kettö a nevemben, a harmadik meg az öcsémé.... :))))))))))))))

blackhairlady 2015.03.03. 02:02:36

@Herr Géza: Nincs is Geza a felsorolasban:))

Herr Géza 2015.03.03. 02:08:01

@blackhair-lady: a Géza csak terelés ..... :D

2015.03.03. 05:48:06

@diggerdriver: +1, teljesen igaz, arrol nem beszelve mikor hozzateszik (mint a posztolo is) hogy 'en sosem akartam gazdag lenni'. Na most egyreszt mi szamit gazdagnak, masreszt ha akart volna 'gazdag' lenni az illeto akkor lehetett volna? Ha megnyerne a lottot akkor kiosztana a szegenyek kozott azonnal az osszes penzt? Na ugye hogy nem... Akkor meg mirol beszelunk, miert kene nekunk felneznunk ra mert o 'soha nem akart gazdag lenni'... Oke, nekem sem az az eletcelom hogy 'gazdag' legyek, de azert nem art ha van penze az embernek, nem leszek magamra attol buszke mert nem akarok 'gazdag' lenni.

2015.03.03. 05:54:01

@tableno: 'Abban egyetértek, hogy iskoláskorú gyerekeknél már nem feltétlenül jó otthon csücsülni.'

Kiveve azokat akik home schooling-ot csinalnak. Nekem volt ilyen ismerosom Londonban, 3 gyerekkel siman a legjobb valasztas volt es annyira jol tanultak a gyerekek hogy kozepiskolas korukra osztondijat kaptak egy draga maganiskolaba mind a harman. Ugy tudom Amerikaban elegge elterjedt a home schooling, es majdnem mindig az anya vallalja ezt a feladatot. Persze vannak akik azt hiszik hogy a tanitas sem munka, mindenki meg tudja csinalni :(

2015.03.03. 06:00:05

@Dragonlady (Bp, Hun): Az ekezet nem szamit nemzetkozileg, az en nevemben is van ekezet es senkit nem erdekel semmilyen hivatalos ugynel, teljesen irrelevans, meg soha senki nem emlitette.

2015.03.03. 06:05:20

@tildy[UK]: Sajnalom hogy igy alakult, nagyon remelem hogy visszaall normalisra szules utan. Nem kotozkodesbol, de gondolom tudod hogy nem minden elore csomagolt kajaban van szenhidrat, attol fugg mit veszel, csakugy mint barmilyen mas etelnel. Kivancsi lennek hogy terhesseg elott is magas volt-e glukoz szinted. En rendszeresen ellenorzom az enyemet es egyelore nem magas, de mindannyiunkra rafer hogy egeszsegesebben eljunk, en pl. az utobbi idoben nagyon keveset mozgok es pont nemreg dontottem el hogy muszaj lesz ezen valtoztatni. A mozgas is hatassal van a glukoz-szintre, nemcsak a taplalkozas. Termeszetesen a terhesseg egeszen kulon kategoria, tudom hogy sokaknak felmegy a glukoz-szintje sajnos.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 06:29:40

@Dragonlady (Bp, Hun): Hahaha, köszönöm, eszembe se jutott rákeresni...Pedig valaki szintén írta korábban...Aszittem, csak énnekem forognak a gondolataim a cicik után.
:-))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 06:40:29

@mojoking77: Érdekes lehet ez a transszibér vasútvonal.Van is egy ilyen blog, valami plackart a neve.Csak az aggasztana engem, hogy a faxnak van kedve egy 40 fős vagonban utazni, illetve aludni szeparálatlanul.Erősen félnék, hogy éjszaka közben eltűnne ez meg az.A ruszkik valahogy nem arról híresek, hogy tisztelnék nagyon a magántulajdont.
Vagy létezik valamilyen kulturáltabb formája is ennek?Hogy mondjuk egy háromágyas fülkében csak én meg a családom utazik?

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 07:12:44

@Dragonlady (Bp, Hun): jezus, multkorvoltunk egy helyen, az egesz hutojuk tele volt narancssarga hutomagnesekkel. Nem tudtamlevenni rola a szemem.

Pedig amugy normalisoknak neznek ki

tanato 2015.03.03. 07:31:03

@bxf: A férfiaknak egy darabig a hasán egy darabig más testrészén egy darabig meg az eszén vezet az út,mint írod..Nem létezik hogy ugyanazon nő legyen szexuálisan vonzó,jól tudjon főzni, és tanult értelmes is legyen ?

Quercus a favágó 2015.03.03. 07:52:22

@diggerdriver:

Ez nálam is így működik. A különbség csak annyi, hogy akiken segítettem, akiknek tippeket, tanácsokat adtam,mint erdész, azok elég jó pénz kerestek ezen, én meg maradtam a templom egere.

Quercus a favágó 2015.03.03. 07:54:32

@tanato:

"Nem létezik hogy ugyanazon nő legyen szexuálisan vonzó, jól tudjon főzni, és tanult értelmes is legyen ?"

De. Csak egy ilyen történet mindig úgy ér véget: itt a vége, fuss el véle.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.03. 08:27:39

@Shanarey(England) ISTP: nem, de Blizzard: Diablo 3 :)
@geegee: 1. osztályon 2 fős kupéban utazol. Néztem én is, nem olyan vészes az ára.
@QUERCUS: a párom szerint létezik egy ilyen hölgy a személyemben... és mivel ő is vonzó, értelmes és istenien főz, ki vagyok én, hogy ellentmondjak neki?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 08:27:45

@blackhair-lady: Szinesztézia! :-))))
Eutanázia! :-))))

Ezek is mind-mind gyönyörű női nevek...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 08:29:36

@Réka ‎: Hmm.Az már úgy nem rossz.Hát majd egyszer talán.De a legizgalmasabb az mégiscsak kocsival lenne, valami nagy dög terepjáróval.Csak úgy nagyon magára marad az ember.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.03. 08:39:09

na ja, én leginkább az ember- és egyéb rablóktól félnék. Pedig jó volna pont ahogy mondod, egy szibériai road trip, meg mondjuk Kirgizisztán, onnan csodálatos tákjakat láttam.
De talán Kanadában biztonságosabb lenne egy ilyen kaland :)

svédnyugger 2015.03.03. 08:51:44

@tanato: Nemcsak hogy létezik, de minden jóképû, nobeldíjvárományos, szórakoztató, gazdag, romantikus, lovagias férfit meg is illet. Nektek meg coki!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.03. 08:56:17

@Mirjam2: Eddig az osszesben volt, amit neztem. Sot sajtban, kefirben, kb mindenben van.

Amugy nem tudom, hogy magas volt-e. Nyaron a mutetnel csak szoltak volna, ha igen. Vagy nem, ki tudja, decemberben vagy januarban se szoltak, ha en nem kerdek ra most.

Utoljara kb 5 eve neztem otthon, akkor normal volt.

Hari Seldon 2 2015.03.03. 09:06:18

@Mirjam2:
+1
És azt is hozzáteszem, hogy MINDENKI gazdag akar lenni. Legfeljebb "elnyomja magában", vagy nem meri nyilvánosan kijelenteni, mert az nem comme il faut.

Kérdés, persze, hogy kinek mi a gazdagság szintje.

Van egy olyan mondás, hogy "mindenki a saját szintjén nyomorog".

Hari Seldon 2 2015.03.03. 09:08:54

@Mirjam2:
Nem munka? Ha azt az összeget ki kéne fizetni egy magántanárnak, mindjárt kiszámlázna 2500 Eurot- Fontot Dollárt. Mindjárt "munkának minősülne"...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 09:21:21

@geegee: meg a Leokadia is,
de azt kozben kivettek az engedelyezett nevek kozul.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 09:22:35

@mojoking77: Én inkább maradok ennél a Ghiblinél...

en.wikipedia.org/wiki/Maserati_Ghibli

:-))
A lavórszemű rajzfilmeket meg én bizony mesének nézem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 09:25:07

@~~Babette~~: Jaaaaj, azt kifelejtettem, köszönöm...
Pincés Leokádia versmondólány... :D

mojoking77 2015.03.03. 09:31:19

@geegee: :) Majd rajossz. Nincs ezzel semmi gond, mindenkiben megvannak azok a gatak, amik foleg gyermekkoraban ragadtak ra.
Leginkabba 70'es evek masodik feleben szuletettek szamara tunik az egesz vilaga az animenek valamifele pocsekul megrajzolt, csak az elmebeteg japanok altal felfoghato es megertheto hulladeknak, amit a mai fiatalok is csak azert neznek, hogy majmoljak a japanokat, de igazabol ok sem ertenek semmit belole.
Csak veszitesz, ha ragaszkodsz hozzajuk, de ugyan ki vagyok en, hogy iteletet mondjak

qkuc 2015.03.03. 10:11:17

@geegee: Ó mester, pedig a Grave of the fireflies elég kemény dráma ... Igazából nem rajzfilm európai értelemben véve.

Szerintem pár tetszene, ami nem a kicsiknek készült, :).

Herr Géza 2015.03.03. 12:00:05

@Mirjam2: Én sem foglalkozok az ékezettel a nevemben, nem is erölködök vele. Ellenben a feleségem amolyan kis következetes, "csakazértis" kökeményen használja a hosszú "ö"-t. A különbözö cégek meg hivatalok "komolyságát" meg azon méri, hogy le próbálják-e követni a helyes írásmódot. Meglepö módon egyre többen megteszik.... :)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 12:04:55

@mojoking77: Nálam a mese az, ami nem valóság.Pl a scifi is az, a Star Wars, vagy a Gyűrűk ura.
Nem utasítom el végső soron ezt a japán rajzfilmkultuszt, de egyelőre nem vitt még rá a lélek.Lehet, majd később fog, ki tudja.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 12:06:38

@qkuc: Az a baj, eleve nem tudom, hogy mi készül kicsiknek és mi nem...De majd esetleg belekukanntok ezekbe, amiket itt írtatok.
Létezik ezekhez felirat?

qkuc 2015.03.03. 12:20:59

@geegee: Igen, plusz egy része szinkronos is, :). Nem kell erőltetni a szemet, :D.

mojoking77 2015.03.03. 12:38:09

@geegee: Inkabb azt mondanam, hogy fiataloknak mar erdekes lehet, mert esetleg fel is tudjak fogni, mi a mogottes mondanivalo. Hulyen hangzik europai gondolkodassal, de ezek a mesek sokkal inkabb elgondolkodtatnak, mint siman "szorakoztatnak". Nagyon furcsa, de nem is rejtik el a mogottes tartalmat, es szinte kivetel nelkul fontos tarsadalmi problemakat vesznek elo. Kb 7-8 -at lattam, (imdb Top 250), azok kozul egy volt, amit a kisgyerekek is elvezni tudnak, pont azt utaltam a legjobban (www.imdb.com/title/tt0096283/?ref_=fn_al_tt_3). Ne ezzel kezd semmikep se, mert felnottkent egy eletre megutalod az egesz mufajt, minket meg neveletlen jelzokkel fogsz illetni. Amiket emlitettunk, azokat inkabb egyedul nezd meg, esetleg paroddal, ha nyitott az uj elmenyekre (filmes tekintetben :)). Utana ugyis fogod latni, mi az amit a kolkok is elveznenek.

P.Elliot 2015.03.03. 13:00:36

@qkuc: En eleg sok japan rajzfilmet lattam es meglepodtem hogy mennyire sok van ami rendkivul jo, elgondolkodtato, volt amelyiken meg konnyeztem is, / igazan nem szokasom/, volt amelyiket nem is igazan ertettem, illetve azt szurtem le belole hogy a japanok nem szerelmesek hanem a szerelembe szerelmesek, neha vagy sokszor csak a tudat eleg hogy van valaki aki a balvany de nem kell feltetlenul megkaparintani, eleg almodozni rola...
A felnott lanyom aki szereti az ilyesmit es eljar a nagy bemutatokra az minden uj filmet megnezet velem, van ami tetszik, van ami nem, van ami a mai napig az eszembe jar es bizony sokszor feler egy normal filmmel , sot egy romantikus tortenet nem olyan nyalas, erzelgos, valahogy igazibb mint a normal film emberi szereplokkel....
Szerintem van jovoje a rajzfilm, felnotteknek is!

qkuc 2015.03.03. 13:01:33

@geegee: Sztem egész jókat ajánlottak a többiek, de bedobok mág párat a levesbe, :D.

Amit én neked (és a gyereknek nem) ajánlok:
Wolf's Rain
Haibane Renmei
Ghost in the Shell - összes, :D, a zenéje is iszonyat jó, főleg a GITS 2-nek
Animatrix
Akira
Gankutsuou - Modern Monte Christo feldolgozás, szerettem és nincs hepiend ...
Neon Genesis Evangelion (bááár ennek a végét szerintemmég az alkotó sem érti ..., de addig nagyon pörgős kis sorozat)
Nauszikaa - Ghibli
Mononoke Hime/A vadon hercegnője - Ghibli
Laputa - Ghibli
Szél támad - Ghibli
Planetes

2015.03.03. 14:04:56

@mojoking77: +1, @P.Elliot: +1, @qkuc: +1.

Mindenkinek igaza van, a japan rajzfilmekben tenyleg az a legjobb, hogy rendes tortenetuk van, es nem debilek :D En utalom a 3D-s cgi-os szar amerikai animacios filmeket, egy volt nagyon jo, a Paranorman, azert, mert azok a figurak is 3D nyomtatoval meg voltak csinalva, hogy stop-motion gyurmafilm szeru legyen, es ettol sokkal kulonlegesebb vizualis vilaga volt, mint a tobbi ilyen szarnak, meg a sztorija is aranyos volt :)

A japanok viszont erzekenyek, es ez a figyelem es erzekenyseg tenyleg minden rajzfilmben megjelenik, es megtoltik az ember lelket es gazdagok leszunk tole belul ha ilyeneket nezunk :D

P.Elliot 2015.03.03. 14:27:10

@mojyo: Ez az utolso mondat nagyon tetszett! Szazas pontot adnek ra! Igen! Pontosan meghataroztad!

articsóka60 2015.03.03. 14:52:49

@Dragonlady (Bp, Hun): @Herr Géza: @Muscari: @diggerdriver: @qkuc: @Hari Seldon 2: @blackhair-lady: Bocs, hogy csak most jelentkezem, tegnap behalt a tabletem. Tehát mindenkinek nagyon köszönöm a jókívánságokat a gyerek nevében is! Egészen meg volt hatódva, hogy ennyi kedves ismeretlen ismerős gondolt rá. Tehát jelentem szerencsésen megérkezett, már tegnap intézték a papírjait, konkrét állásra ment (az interjún őt választotta a német főnök) tervek szerint hosszú távra. Eddig mindennel (szállással, környékkel, kajával) meg van elégedve. Ma reggel már kezdett dolgozni, szerencsére Skype-n esténként tudjuk tartani a kapcsolatot. Én pedig már izgulhatok a férjem után a lányom miatt is, de ez így van rendjén, mert erősnek kell lenni, ha az ember (és lánya) jutni akar valamire amire itthon nem volt módja. Mégegyszer köszönöm a bíztatást mindenkinek. :)

catnip cupcake 2015.03.03. 14:53:07

@geegee: erről a "Hófehér" jut eszembe és I. (Egetverő) Arrogancia :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 15:11:09

@catnip cupcake: vegra valaki ismeri!!!
ezert most kapsz egy konyokpuszit:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 15:12:06

@articsóka60: ugy veszem, hog veletlen hagytal ki;)

catnip cupcake 2015.03.03. 15:27:34

@~~Babette~~:
:D
Még hogy ismerem?! Megvan DVD-n... igaz, régen láttam. A párom annyira nem lelkesedik az efféle groteszk történetekért, a Belleville Rendezvous a békalevest főző öreglányokkal sem jött be neki:)

blackhairlady 2015.03.03. 15:33:20

@qkuc: Nekem egy rajzfilm volt amiert kepes voltam hetvegen koran reggel a TV ele ulni (felnott fejjel:D), Az elsullyedt vilagok. A zeneje meg az egyik legjobb rajzfilm zene.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 15:35:39

@qkuc: Nekem sajnos kell a felirat, mert nem hallok rendesen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 15:38:01

@mojoking77: Értem.Hát majd ha egyszer úgy adja ki, akkor megnézek/megnézünk egy ilyet.A kölöknek van elég mesecsatorna.Kösz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 15:40:27

@catnip cupcake: :D
Igen, lehetne még valszeg sokáig folytatni...

qkuc 2015.03.03. 15:51:20

@blackhair-lady: Az egy nagyon jó sorozat volt és érdekes, egyszer szeretném végre látni a végét. Sokáig nem is tudtam, hogy 2 évados volt ..., :). Megvettem dvd-n magyarul, csak neki kéne ülni végre, :D.

Apropó, az igaz, hogy Los Angelesben esett a hó?!

qkuc 2015.03.03. 15:52:22

@catnip cupcake: Utolsó oroszlánszagú Leó már smafu? :D

blackhairlady 2015.03.03. 17:21:07

@qkuc: Majd megkeresem en is es ujra nezem:)

Ugy tunik igaz, bar nem hallottam rola, de most rakerestem:

pix11.com/2015/03/02/snow-coats-huntington-beach-and-los-angeles-residents-lose-it-on-twitter/

blackhairlady 2015.03.03. 17:22:57

@qkuc: Nalunk is rohadt hideg van, emg mindig telikabatban jarok, es itt van mar marcius. Esik a kod, szutyok szurke ido, migren, teljesen lehangolo:( De legalabb 3 het mulva jon a fiam 3 honapra, az felvidit:)

2015.03.03. 17:31:40

@~~Babette~~: enis ismerem, enis kerek konyokpuszit :D Az abszolut kedvenc magyar rajzfilmem (vagyis az egyik, a Sarkany es Papucs a masik... aki ezt ismeri, az tolem kap konyokpuszit :D)

A nick már létezik válassz másikat 2015.03.03. 19:27:53

@Hari Seldon 2: ez körülbelül annyira igaz, mint az, hogy minden férfi célja az, hogy az összes elérhető nőt magáévá tegye.

A nick már létezik válassz másikat 2015.03.03. 19:27:54

@Herr Géza: akkor a német amazon nagyon komolytalan cég.
a múltkor rendeltem tőlük, "csomagpontos" kézbesítéssel. külön kihangsúlyozták, hogy nagyon pontosan ugyanazt a nevet írjam, ami az igazolványban van. erre a visszaigazolásban és a csomagon az ő helyén egy kérdőjel szerepelt. :)
még jó, hogy egyáltalán nem olyan merevek a németek, amilyennek sokan leírják őket. az átadásnál a fickó szóra se méltatta, mosolyogva, szó nélkül elfogadta a hosszú ő-t az amazon kérdőjele helyett.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 21:20:27

@mojyo: hat akkor ebbol a korbol kimaradok:-)

Kaksi Kapitány 2015.03.08. 12:56:57

Index2-n botlottam bele, nem nagyon követem a blogot manapság.

Magamon azt tapasztaltam hogy nem lenézem, de valahogy sajnálom azokat akik átlagemberként ottgon tengődnek és fogalmuk sincs mennyire más egy jóléti országban élni.

Persze ott a másik oldal is, a régi baráti kör, család, stb... hiánya. Ez is teljesen igaz. Ha nem lenne ilyen egészségtelen a munkahelyi közeg és az általános morál, egy jó állással sztem szívesebben élnék otthon.

De ezek a beszólások tipikusan a felvágós, hű de jó nekem külföldön te csóró magyar senki típusú kategóriába tartoznak.

Sőt odáig merészkednék hogy csak egy üresfejű megjátszós buta liba posztolgathat ilyeneket, aki az addigi frusztrált életét akarja kompenzálni az ilyen megjegyzésekkel.

További szépet...

Hanastazia 2015.03.08. 16:27:47

Nos, a tapasztalataim szerint, mint szegényebb családból származó, eléggé a magyarokra jellemző az, hogy minél több a pénz, annál jobban lenézőek azokkal szemben, akiknek kevesebb van - kivétel persze mindig akad.
Ahhoz nem kell kimenni külföldre, hogy a sok pénztől lenézővé váljon az ember. És a legszomorúbb, hogy én ezt csak otthon látom. Mint 6 éve Németországban élő, az itteni tapasztalatom az, hogy itt a gazdagok teljesen egyenrangúan kezelik a szegényebb körülmények között élőket is.
Voltam Londonban egy hetet nemrég, ott az volt a meglátásom, hogy a legtöbb magyar, aki ott dolgozik, az vmilyen étteremben felszolgál, pultos vagy hotel recepciós (teljesen mindegy hogy van-e felsőfokú végzettsége vagy nincs, jobb munkája a legkevesebbnek van). Heti 6-7 napban napi 10-12 órában dolgoznak, hogy a kis lepukkant szállásukat meg tudják fizetni, amit 4-5 másik külföldivel osztanak meg, mert elképesztő drága ott a lakhatás. De amikor haza látogatnak egy hétre, akkor ott királyként élnek és ezt a benyomást is akarják kelteni, hiszen az ő fizetésükhöz képest a falusi kocsmaárak nevetségesek.
A külföldön élő magyarok nagy részére pedig valóban az a jellemző, hogy csak magyarokkal lógnak, magyar fodrászuk van, stb. Ennek az oka pedig sokkal inkább az, hogy egyszerűen nem tudnak beilleszkedni az adott kultúrába és nem is találnak magyarokon kívül barátokat.
Én például itt nem is barátkozom itt magyarokkal. Az elején próbálkoztam, de miután az első pár kérdésükben mindig benne volt a "hol dolgozol és mennyit keresel", leszoktam a velük való ismerkedésről. Ha pedig elmesélem vkinek, hogy én Németországban jártam egyetemre, akkor mindig az rá a reakció, hogy akkor biztos jó tehetős szüleid vannak, hogy ezt megengedhetik maguknak, pedig erről szó sincs.
És valóban sokkal jobb a hangulat külföldön, az emberek barátságosabbak és kevésbé irigyek! Mert valóban nagyon irigyek otthon - ez a tapasztalatom a saját családomon belül is - . Sokoszor már el sem merem mondani az otthoniaknak, hogy megyek nyaralni, mert állandóan csak azt hallom, hogy nekem aztán nagyon jól megy...
Ha haza megyek, az első amit hallok, hogy mindenki csak panaszkodik - buszsofőr, taxisofőr, és mindenki, akivel csak szóba egyedek - bocs, de nem vagyok rá kíváncsi, nekem is meg van a saját bajom, és nem traktálom vele az első szembe jövőt.
Szeretek haza menni, az otthoni barátaimmal találkozni, de nem kell 24 óra ahhoz, hogy tudjam, nem is dönthettem volna jobban, mint külföldre költözni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása