oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 23. 06:56,  Meló tigrisek és pingvinek szomszédságában 404 komment

2015. február 23. 06:56 Határátkelő

Meló tigrisek és pingvinek szomszédságában

A mai posztban egy már ismert szerzőpáros női tagja, Cinkapanka írta meg Londonba érkezésének, munkakeresésének igen változatos és eseménydús történetét. Disneybolt és London Zoo, egészen különleges színhelyeket járhatunk vele végig, méghozzá belülről. (Aki szeretné korábbi írásaikat is felidézni, az lakáskeresésükről megteheti itt, Franky tapasztalatairól a brit vasútnál pedig itt és itt olvashattok.)

zoo10.jpg

„Gondoltam én is megosztom a történetem. Párom már megtette, ő az akit megcsapott a vasút szele. :)

Ott kezdeném, hogy mindig is szerettem utazni. Már iskolás koromban is, ha csak tudtam mentem a táborokba legyen szó csak 1 napos kirándulásról vagy olaszországi cserediák programról, a főiskola alatt pedig sikerült kijutnom egy amerikai táborba dolgozni. Szerencsére a családom támogatott ebben. Mondjuk volt kitől örökölni, a nagyszüleim is folyton utaztak, anyukám pedig dolgozott Ausztriában és Izraelben is.

Mint azt korábban említettem én a párom miatt költöztem Londonba. Otthon jó és biztos munkám volt, előrelépési lehetőséggel. Egy logisztikai cégnél dolgoztam mondhatni irodai mindenesként. Iktattam, számláztam, konténert hozattam fel Koperből . . . szerettem a munkám. De hát a szerelem közbeszólt így pakoltam és költöztem.

Munkakeresés online és gyalog

2012. március 18-án érkeztem Londonba, kedvesem már várt a reptéren. Irány az albérlet. Berendezkedés, másnap pedig kezdődhetett a munkakeresés. Rögtön elkezdtem intézkedni, kértem időpontot NI számra ( kaptam is a következő hétre, majd levélben pár nap múlva meg is érkezett ), nyitottunk számlaszámot és kezdődhetett a munkakeresés amit először online intéztem, kellett egy kis idő, de végül rájöttem, hogy ez nálam most nem működik, így a szokásos önéletrajz kinyomtat x példányban és séta a városban kombinációt választottam. Első munkahelyemet így szereztem, egy gyógyszertárban takarítottam napi 2 órában hétfőtől péntekig. Úgy voltam vele, hogy a semminél több, majd lesz ennél jobb is.

Ezt persze azért elég hamar megelégeltem és elkezdtem gondolkodni, hogy mi az, amit szívesen csinálnék. Mivel eléggé kutyamániás vagyok az angolok pedig szintén, ezért jó pár olyan bolt van, ahol különböző termékek vannak házi kedvenceknek, szóval miért ne lehetnék eladó az egyikben? Google barátommal nekiálltam kikeresni a londoni kutyusboltokat, kicsit leszűkítettem a kört, majd kb. 30-at lebombáztam az önéletrajzommal és kísérőlevelemmel. A legtöbbtől soha nem jött válasz, néhány azért küldött egy elutasító levelet, majd csodák csodájára 1 azaz egy cég felhívott, hogy ők épp keresnek valakit menjek interjúra.

Pár nappal később megvolt a beszélgetés, majd következett 2 próbanap, és felvettek. Azt mondták részmunkaidő, heti 3 nap, de később lehet teljes munkaidő is. Ici-pici kis bolt volt, hátul egy kutyakozmetikával Regent's Park mellett. Nagyon szerettem, de sajnos 1 hónap múlva fel kellett ébrednem az álomból, kiderült ugyanis, hogy a kollega, akinek a helyét én töltöttem be csak beteg volt és kellett valaki, aki fedezi ezt az időszakot. Igazából hálás vagyok, hiszen felvett, és ez is segített oda jutni, ahol most vagyok, de akkor persze nagyon rosszul esett.

Meseboltban órabéren

Ezután jött majdnem 2 hónap szünet mire találtam valamit. Egyik nap a szokásos cv + séta utamon voltam mikor megláttam az Oxford Street-en a Disney boltot. Mivel szinte kívülről fújom majd az összes mesét így be kellett mennem körbenézni, és ha már ott voltam megkérdeztem van-e felvétel. Volt. Rögtön kitöltöttem a jelentkezési lapot, délután pedig hívtak is interjúra. Pár nap múlva visszamentem a csoportos interjúra és rá pár napra hívtak, hogy felajánlanak egy 8 órás szerződést. Természetesen igent mondtam, habár a 8 órás szerződés nekem azt jelentette, hogy napi 8 óra, na, náluk ez heti 8 órát jelentett. De mindegy, lesz lehetőség túlórára és különben is jön majd a karácsony, akkor pedig lesz munka bőven. Karácsonyi kisegítőnek vettek fel, azzal az ígérettel, hogy ha jól dolgozom, akkor január végétől átvesznek állandó szerződéssel. Így maradtam.

 

Teltek-múltak a hónapok, túléltem a karácsonyi tömeget, a munkát szerettem, a kollegák jó fejek voltak, szereztem néhány nagyon jó barátot is. Közben párommal saját albérletbe költöztünk, a család is gyarapodott egy négylábúval. :) Eltelt 1 év, még egy karácsonyt túléltem :), de jöttek a gondok. Először is, amíg megvolt a heti átlag 32 órám addig jól voltam (megjegyzem nem minimálbért fizettek, ezért elég volt ez az óraszám is), de sajnos visszavágtak belőle és alapból csak heti 20-at adtak, úgy kellett mindig összekuporgatnom az óráimat, kérdezgetni kinek mit kell fedezni. Az időbeosztásunk is elég pocsék volt. Volt, hogy heti 6 napot 6 különböző műszakban töltöttem, vagy hogy 2 hétig nem volt egy szabadnapom sem. Előrelépésre sem láttam lehetőséget, ráadásul a kismillió felesleges szabályuk az agyamra ment, úgyhogy éreztem innen mennem kell.

Kioszk kilátással a pingvinekre

Ismét állatos vonalon gondolkodtam, így megint küldözgettem az önéletrajzom és jelentkeztem online a különböző helyekre (legyen az macska kávézó, menhely vagy szafari park), így találtam egyik nap egy Seasonal Sales Assistant (nyári kisegítő) állást a londoni állatkert honlapján. Szombati nap volt, a határidő meg péntek 5 óra. Úgy voltam vele, hogy próba cseresznye, kitöltöm, elküldöm. Később jött a hívás, hogy mehetek interjúra. Itt is csoportos volt. Már le is tettem az egészről mikor egyik nap kirándulni voltunk a párommal, mikor a vonaton ülve megcsörrent a telefon és felajánlottak egy 30 órás szerződést (szintén nem minimálbér és van lehetőség túlórára). Úgyhogy március vége felé örömmel kezdtem az új munkahelyemen. A londoni állatkert ajándékboltjában.

6 kisebb-nagyobb bolt van a területen, valamelyik csak egy kis kunyhó, másik pedig rendes méret, egy idő után mindenkinél kialakul melyik a kedvenc. Az enyémek: Tiger Territory (kicsi, de egyik oldalán végig nyitott bolt szép rálátással a tigrisekre), Penguin Beach (kis kunyhó, de jó a kilátás pingvin ügyileg) és Reptile Kiosk (szintén csak egy kunyhó, ami csak nasit árul, de szinte mindig nyüzsi van és akkor repül az idő). Év közben kb. 10 emberrel tudják is vinni, de nyárra felvesznek kb. 10-15 kisegítőt. Aztán mikor lecseng a nyári szünet még megtartanak néhány embert a szerződéses óraszámmal novemberig, aztán talán januárig, de már csak nagyon minimális óraszámmal, a január általában elég csendes, így csak az állandók vannak, majd tavasszal ismét kezdődik elölről.

Szóval a nyaram az állatkertben telt, illetve Carnaby Street-en ugyanis az állatkert nyitott egy ideiglenes boltot, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az ázsiai oroszlánt fenyegető veszélyekre, illetve az egyéb természetvédelmi projektre, amit az állatkert végez szerte a világon. Volt, hogy egyik nap itt-másik nap ott volt a beosztásom. Érdekes volt bemutatni egy másik oldalát is a munkáltatómnak.

Szeptember 8-ig szólt a szerződésem, de meghosszabbították novemberig, 2 hónapig még fellélegezhettem. Ez persze nem azt jelenti, hogy ültem a babérjaimon, nekiálltam keresgélni, ugyanis ha utána is maradok már csak 12 órás szerződésem lett volna, ami nekem nem elég, ráadásul a karácsonyi héten teljesen elérhetőnek kellett volna lennem. Ilyen feltételek mellett nehéz lett volna másik részmunkaidős állást találnom. Mivel Londonban általában szeptember-októberben valamint február-március környékén a legkönnyebb munkát találni úgy voltam vele, hogy a karácsonyt bárhol túlélem, aztán majd tavasszal keresek valami normálisat.

Mivel 2 menedzser az Oxford streeti Disneytől átment egy másik üzletbe (és őket szerettem) így megkérdeztem visszamehetek-e, csak a karácsonyi időszakra és igent mondtak, viszont csak 12 órás szerződéssel. Körbefutottam az önéletrajzommal a plázát (Westfield, White City), ahol a bolt volt és mázlim volt, felvettek egy papír-írószer-ajándékboltba. Így heti 12 órában Disney, 24-26 órában pedig Paperchase. Karácsony végeztével Paperchase azt mondta szeretnék, ha maradnék, megtanítanak nyitni-zárni, kicsit több felelősség. Természetesen igent mondtam és nagyon boldog voltam, leszámítva a zárás dolgot, nem nagyon rajongok a maradjunk bent este fél 11-ig dologért, de az üzletet szeretem és a kollegák is rendesek.

Igen ám, de kaptam egy e-mailt az állatkerttől, hogy szeretnék ha visszamennék a mostani szezonra is. Gondolkodtam egy keveset és elfogadtam. Tudom, hogy egyeseknek ez furán hangzik, hogy egy kvázi biztos, állandó szerződéses állást hagyok ott egy ideiglenesért (augusztus végéig szól a szerződésem), de egyrészt ott jobban érzem magam, másrészt a fizetés is jobb és max. este 7-ig dolgozom.

Viszonyításképp: hogy ugyanazt a pénzt megkeressem a mostani helyen, havi 40 órával többet kéne dolgoznom és heti 3-4 alkalommal zárni. Úgyhogy a fekete csinirucit lecserélem zöld pólóra és irány vissza fagyit és szuvenírt árulni. Nem mondom, hogy ezt szeretném csinálni egész életemben, de most jól érzem magam ebben is. És ha már bent vagyok, legalább elsőként értesülök a meghirdetett pozíciókról. Pingvin vagy bagolygondozó például bármikor szívesen lennék, de a szurikáta is a gyengéim közé tartozik. :)

zoo19.jpg

Nem tudom mit hoz a jövő, de derűs vagyok

Összegzésképpen annyit, hogy én jól érzem magam és egyáltalán nem bántam meg, hogy kiköltöztem. Sokkal nyugodtabb vagyok, mint otthon és biztonságban érzem magam. Nem esek kétségbe egy szerződés lejárta miatt, mert tudom, hogy max 2 héten belül lesz másik munkám. Itt is vannak barátaink és igen, a család és az otthoni barátok hiányoznak, de vagy mi megyünk haza vagy ők jönnek látogatóba. Ha valaki tényleg fontos nekünk, akkor teszünk azért, hogy ne hanyagoljuk el egymást.

Nem tudom, mit hoz a jövő, de derűs vagyok. Tervek persze vannak, mindenképp szeretnék tanulni valamit, már csak rá kéne jönnöm mit, de még csak 30 leszek, idő mint a tenger. Valamint jó lenne majd kiköltözni Londonból valami cuki kertvárosi részre, de azért elérhető távolságra a várostól; még egy kutty is tervben van, elvégre kell egy kistestvér a már meglévőnek; és persze utazni is szeretnénk, amit azért eddig elég jól teljesítünk. Ha csak tehetjük nyakunkba kapjuk a várost, vagy felugrunk egy vonatra és irány kirándulni. Tehát lényegében öröm & boldogság, mi jól vagyunk, szeretünk itt élni."

A moderálási alapelveket itt találod. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr437205345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soad1221 2015.02.24. 12:25:43

@adg [Au, Darwin]: na de ez az, hogy ez itthon sem napi téma.. néha ráugranak a fajvédők meg a jogvédők és akkor megy a szájkarate, meg nyilván előfordul rendelőben, iskolában, kocsmában meg bárhol néhány zsidózó barom, de én nem tudom így hirtelen mikor hallottam utoljára egy kiadós zsidózást vagy cigányozást...

márhogy a jobbikon kívül, de az nem ér, Le Pen Fro-ban is van, de ettől egész Fro még talán nem antiszemita :)

adg 2015.02.24. 12:30:25

@soad1221: Ja, a napi az egy kis koltoi tulzas volt. De a lenyeg atment, ugy latom. :) Ez a marha nagy veszedelem inkabb csak a politikusok es ujsagirok fejeben el. Halas tema...

adg 2015.02.24. 12:31:26

Izé, hálás téma. Nem halas, annak nincs ertelme ebben a kontextusban. :)

soad1221 2015.02.24. 12:41:50

@adg [Au, Darwin]: ja persze értettem is, hogy napi az nem napi igazából.. és igazából :D

Sok minden miatt értem, ha vki elmegy ebből az országból, na de pont az antiszemitizmust nem. Meg úgy egyáltalán, hogy a (fizikai) biztonságérzet... Lehet, hogy van olyan hely, ahol ebből a szempontból még jobb, de Mo minden híreszteléssel szemben rohadt biztonságos hely a világban. Bp VIII.ker. Diószeghy Sámuel u. az egyik legrázósabb hely... na ott is tök simán tudok végig sétálni félelem nélkül....

soad1221 2015.02.24. 12:42:47

@adg [Au, Darwin]: mondjuk rendes pecás ember bármikor át tud térni a halakra is :)

2015.02.24. 12:44:29

@Mr Long (UK): Igen, ez a civilizalt viselkedes lenyege, hogy lehet hogy pl. arra gondol valaki hogy be szeretne verni fejemet egy baltaval de egyreszt nem teszi meg, masreszt nem mondja el, legalabbis nem nekem. Nem tudom te tenyleg szeretnel-e olyan vilagban elni ahol mindenki mindent elmond ami eszebe jut; en nem. Felolem nyugodtan lehet valaki antiszemita fejben vagy otthon a csaladi es barati korben, csak nyilvanos helyen ne ossza meg, nekem mar ennyi is eleg lenne. Sajnos ez Mo.on tul nagy elvaras, es nem hiszem hogy ettol a magyarok 'nyiltak es oszintek' lennenek. En szeretek ugy dolgozni jonni pl. hogy 100% biztos vagyok benne, egyik munkatarsam sem fog rassziszta vicceket meselni vagy megjegyzeseket tenni. Ha a maganeleteben ezt teszi az engem a legkevesbe sem erdekel.

2015.02.24. 12:50:14

@soad1221: Lehet hogy nincs kulonbseg mert Franciaorszagban is nyiltan zsidoznak peldaul, nemreg lattuk az errol keszult videot - www.youtube.com/watch?v=AltyhmrIFgo. Szerencsere UK-ben, Nemetorszagban, es sok mas helyen nem fordulhatna ez elo, vagy ha elofordul, kirivo esetnek szamit, nem normalis, megszokott dolognak.

soad1221 2015.02.24. 12:54:41

@Mirjam2: elhiszem, hogy Te így tapasztaltad, de hidd el, hogy az nem volt általános. Én tényleg nem emlékszem, hogy bárhol, akár a munkahelyemet, akár kocsmát, akár rendelőt, boltot, vagy bármilyen helyet tudnák mondani, ahol hallottam volna évekre visszamenőleg rasszista megjegyzést.
A legutóbbi a január 1-én született baba alkalmából a jobbikos fasz köszöntője volt, amire azt gondolom nem picit kapott az arcába...
De az emberek a mindennapi életben nem azok.

2015.02.24. 12:54:58

@Turchi: Tenyleg, ha szerinted felsobbrenduek a szovegeim, ne olvasd oket :). Szerintem az 'felsobbrendu szoveg' pl. hogy azt irod, te ertelmes emberekkel talalkozol ezert nem tapasztaltal zsidozast. En sajnos tapasztaltam es nem hinnem hogy ez az en hibam lenne ami elkerulheto lett volna ha ertelmes emberekkel baratkoztam volna - barcsak ennyire egyszeru lenne a helyzet, de nem az.

2015.02.24. 12:57:22

@soad1221: Ha a korulotted levo emberek nem azok, az szuper. Biztosan csak en voltam nagyon balszerencses (meg sokan masok akiket ismerek). Azert ha tenyleg erdekel, probalj meg egyszer pl. vallasos zsidok (tehat lathatoan 'zsidok') tarsasagaban maszkalni nyilvanos helyen egy ideig, aztan majd megbeszelhetjuk mennyire altalanos pl. a zsidozas a mindennapi eletben.

2015.02.24. 12:59:28

@Dragonlady (Bp, Hun): Valami program kellett volna a konvertalasahoz ami nekem nincs - mindegy mar begepeltem, de rohadt unalmas volt, kozben probaltam itt kikapcsolodni a blogon de latom nem mindenki kikapcsolodni jar ide :))). Most vegre lejart a munkaidom, megyek haza...

soad1221 2015.02.24. 12:59:30

@Mirjam2: igen, pont ezt mondom: ott is itt is kirívó eset..
a tömeges megítélése ezeknek egyértelműen negatív, nem általánosan elfogadott.
Mo-n a cigányokkal szemben létezik valós ellenérzés, ez általánosítható. A zsidókkal szemben nem. Nekem pont Anglia és Németország nincs meg, Ausztria és Franciaországban kb ugyanez van.
Franciaország azért jó példa, mert ott sem általános a zsidózás, de a törökökkel és az arabokkal van. Mint nálunk a cigányokkal. Ott kb szó szerint egyezik ami itt elhangzik a cigányokkal kapcsolatban, csak ott arab van sok, nem cigány.

soad1221 2015.02.24. 13:06:54

@Mirjam2: nem fogok tudni zsidók helyében (vagy úgy egyáltalán bárkinek) a helyében lenni, így én inkább érintett emberek véleményét szoktam megkérdezni. Azt pedig hallottam mindenfélét... Velem egyezőt is, meg a Tiéddel is egyezőt, úgyhogy marad a saját tapasztalat... :)

tanato 2015.02.24. 13:47:06

@adg [Au, Darwin]: Igen van ilyen, többség elleni gyűlöletkeltés is,meg rasszista támadás is.Szerencsére olyan gyilkos rasszista támadások mint Nyugaton nincsenek,de nincs is annyi muzulmán lakosságunk mint nekik.itthon inkább a szóbeli agresszió létezik,az viszont van bőven.

tanato 2015.02.24. 13:51:35

@adg [Au, Darwin]: Na azért Ozzi-ban meg a z őslakókkal szemben van nem is kevés előítélet./lusták,munkakerülőek,tanulatlanok,alkoholisták,segélyre hajtanak./

tanato 2015.02.24. 13:56:02

@soad1221: @Mirjam2: A zsidókkal szemben szóbeli agresszió azért érzékelhetőbb mert ők ún.nem látható kisebbség szemben a romákkal.Ezért egy társaságban vagy nyilvános helyen gyakrabban előfordul hogy ez a verbális agresszió egy zsidó származású személy jelenlétében zajlik. mivel az agresszor nem tudja hogy zsidók is vannak ott.Cigányokkal egy társaságban cigányozni azért ez nem valószínű mert kapna az illető visszavágást,akár a pofájába is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.24. 14:44:39

@~~Babette~~: Hármashatárhegy...bocsáss meg, néha túl hülye vagyok...
:-))))))))))))))

soad1221 2015.02.24. 14:47:51

@tanato: létezik, de nem több, mint bármelyik szabadon választott nyugati országban. + Mo-n leginkább a szóbeli agresszió van, fizikai nem, ami nyugaton szintén jócskán van. Nyilván lehet rangsorolni, de ebben nem szerepel tragikusan Mo., sőt ha a fizikai inzultusokkal együtt nézzük még jobb is, mint az átlag...
Persze, az aki érintett, annak 1 eset is sok ez nyilvánvaló, de a beszélgetés a mindennapi, tömeges rasszizmusból indult, ami Mo-n egyáltalán nem jellemző. Egyszerűen állítom, hogy Mo nem antiszemita. Van sok hibája, de ez nem az.
Sajnálom, ha nektek más a tapasztalatotok..

2015.02.24. 14:49:44

@Mirjam2: Mennyit vagy te otthon hogy annyit tapasztaltál? Merthogy úgy beszélsz mintha otthon laknál. Bár a köztünk lévő pár száz év korkülönbségre nem vagyok büszke, főleg hogy én vagyok az öregebb, meg az egy állapot, nem erény, de talán nem nézem le az embereket úgy mint te általában mert más a véleményük, ezért normálisak vesznek körül. 45 évet laktam otthon. Azt hiszem ez meggyőző lehet páraknak. Ha ez felsőbbrendűség hogy akkor bevállalom hogy ennyi idő alatt nem kellett ezzel a témával mint kizáró ok foglalkozni hogy azért kell elmennem mert itt rasszisták az emberek. Azt a pár utcai tahót ne veszem bele az átlagba, ők mindenhol ott vannak. Minden vitában olyan arroganciával lépsz fel mintha legalábbis az életed múlna rajta. Ezt az öregebb bölcsessége mondatja velem. Van rasszizmus mindenhol. A szintjük nem egyforma, de hogy azért ne tudnék élni Mo-n mert rasszisták az emberek? A külföldre kiköltözők közül többen be is vállalják hogy ők bizony azok. Akkor ott nincs? Mindenesetre a politikusaik valszeg értelmesebbek mint a mieink. Remélhetőleg itt már kimerítettem a válaszadás lehetőségét de ha mégsem, akkor így jártam. Eddig is csak azért olvastalak mert érdekes helyen élsz, de az általad képviselt örökös hadakozással, rosszindulattal, ellenségeskedéssel nem tudok mit kezdeni. Igazad van, jobb ha nem olvaslak. Kivéve ha megszólítasz. Megjegyzem ezt a fajta fanatikus elkötelezettséget bizonyos dolgok iránt már más is észrevette.

tanato 2015.02.24. 15:21:41

@soad1221: Nyílt antiszemitizmus nincs,csak burkolt,de az viszont előjön többször nyilvános helyen is.Nyilván nem akkora mértékű hogy emigrálni keljen miatta,de azért néha zavaró.

soad1221 2015.02.24. 15:22:58

@tanato: @Mirjam2: Mellesleg amiben valóban nagy a gond ilyen esélyegyenlőség témában: az lehetne mondjuk a mozgássérültek jogai, a kismamák és más sok terület is van még, ahol a problémák valósak, csak nem annyira beszélnek róla. Vagy ha igen, akkor sem a lényegről, sem a megoldásról, csak sápítozás megy..
De az antiszemitizmus hálás téma, azt bárki felemeli, függetlenül, hogy ez általában véve mekkora probléma

adg 2015.02.24. 15:23:33

@tanato: Ennek ellenere ez tabutema, es meg nem hallottam tarsasagban elokerulni.
Amikor a buszon mattreszegen uvoltve utik egymast, akkor neha rosszalloan neznek rajuk a tobbiek. Sot, neha nem engedi fel oket a sofor a buszra, mert olyan allapotban vannak.

Jonak mondod amugy, itt elek koztuk, naponta utazom veluk, lepem at oket a bolt bejaratanal, kerulgetem a szemetuket amerre ucsorognek, es hallgatom az orjongesuket. Ezt nem olvasod roluk surun. :) Itt elnek a legtobben a fovarosok kozul, 6-8% abo van a varosban, de ha darwint elhagyjuk, az allam lakoinak tobbseget is ok teszik ki, par tizezer ember.

Ennek ellenere nem altalanositanek, mert megismertem egy-ket tok normalisat is mar. Ezert betudom annak, hogy elbant veluk a valtozas, nem tudtak alkalmazkodni, es ezt nem is kellett volna eroltetni. Ez igy marhasag volt.
A valtoztatas pedig pont a mai pc vilag miatt szinte lehetelen, ha a tobb segelyen es az ujabb bocsanatkeresen kivul valakinek ertelmes otlete tamad, akkor azonnal rasszistava valik. Igy csak borzaszto ovatosan, apro lepesekben lehet haladni veluk, de van nemi remeny helyenkent. De nem a varosokban, akik itt elnek, elveszett lelkek, szinte mind. A dry communitykban (No alcohol) elok a legnormalisabbak ismereroseim szerint. Az egyik veluk lakott egy ideig ilyen helyen, a masik tanar volt. Ahol van alkohol, ott meg allatkert van. Nem veletlen volt nekik betiltva mindenhol, csak hat szemelyisegi jog meg rasszizmus ugye. igy most sokkal jobb, tenyleg.

Az idosebbek, 50+ meg a gyerekek biztatobbak, ertelmesebbek. Az idosebbeket meg kenyszeritettek iskolaba jarni, igy klasszisokkal ertelmesebbek a fiataloknal. A gyerekeknek meg most kell suliba jarni, mert kulonben nincs segely. A gyerekeinknek volt par abo osztalytarsa, tok normalisak, teljesen belefertek az osztalykepbe. Ebbol azt vettem le, hogy a fo problema az volt, hogy a szemelyisegi meg tradicionalis meg egyeb hiperszuper jogokra hivatkozva evtizedekig azt csinaltak, amit akartak, ha nem jartak suliba, akkor nem jartak, ha oltek egymast, akkor az is jo, meg barmit csinaltak, akkor az csodalatos, es nyomtak oket penzzel meg mindennel. Ezzel tettek igazan tonkre azt a generaciot. Most, hogy a miniszterelnokunk is abo (! sok rasszista eloiteletes megszavazta, ha nem is ot, de a partot, melynek eros emberekent meg tudta puccsolni elodjet), valtozik a helyzet, kimondta, hogy ez a pc banasmod egy baromsag. Az alkoholt meg jobban korlatozni kell, a veszelyes csaladokbol meg igenis ki kell szakitani a gyerekeket. O is rasszista.

Szoval a jelzoid jo resze sajnos igaz egy eleg nagy reszukre, de en megsem hallottam eddig soha, hogy valaki ezen hoborogne, vagy ezt hozna fel problemanak, hogy mert az abok.

tanato 2015.02.24. 15:28:37

@soad1221: Pl.én református presbiter vagyok,de nagyon rosszul éreztem magam amikor a szószékről az egyik/mára már szerencsére elhelyezték a városból/lelkész a neológokat és az ortodoxokat szidta bár nem használta a zsidó kifejezést.
Meg amikor a püspök fia szintén lelkész rekesszük ki őket mielőtt ők rekesztenek ki kijelentéseket tett nyilvánosan.A kurucinfón,amit viszont sokan olvasnak még mindig írnak zsidó bűnözésről is.

tanato 2015.02.24. 15:32:29

@adg [Au, Darwin]: Minden országnak megvannak a problémás kisebbségeik.Vagy őshonosak mint nálatok vagy az amerikai kontinensen,vagy bevándorlók,régiek mint k-Európában,vagy újak mint Nyugaton.És ez a helyzet magában hozza az előítéletek kialakulását sajnos.

adg 2015.02.24. 15:36:18

@soad1221: "a mozgássérültek jogai"
A mozgasserulteknek es egyeb serulteknek volt (van?) egy eleg komoly program, aminek kereteben kb az osszes kozintezmenyt akadalymentesse tettek, valamint uj kozforgalmu epuletek csak akadalymentesek lehetnek ma mar. A kozlekedesben meg volna egy ket aprosag. :)

"a kismamák" A mi korhazunkban otthon, a nogyogyaszati utrahang labor, vagy mi az elotti varoterembol rekesztettek le a dohanyzo reszt, egy eloteret. A kismamak dohanyfustben ulve vartak a sorukra, mert az ajtot altalaban nem nyitottak ki a hideg/meleg/huzat miatt. Remelem, azota megoldodott, ez 6-7 eve volt.

tanato 2015.02.24. 15:38:46

@soad1221: Na látod ez igaz a fogyatékosok beilleszkedése segítése,egyáltalán elfogadása tényleg nagy gond itthon.Ettól függetlenül persze létezik a rasszizmus is,mindkét dolog sajnos összefügg a társadalom általános toleranciájával.

adg 2015.02.24. 15:42:01

@tanato: "És ez a helyzet magában hozza az előítéletek kialakulását sajnos."
De hat pont arrol irtam egy esszet az elobb, hogy nem ezt tapasztalom...

Pedig tapasztalhatnam, es nem csodalkoznek rajta.
Bennem tobb eloitelet alakult ki nagyon hamar mint a kornyezetemben elo ozikban, azota is kuzdok a visszaszoritasan. Es szerintem - magamat ismerve - tok jol haladok. Itt egyebkent nem tudom, ki a kisebbseg, a 160000 darwini tobb mint 80 naciobol all ossze. Megcsak azt sem mondanam, hogy a feherek vannak tobben.

Quercus a favágó 2015.02.24. 15:42:35

Na úgy látom a reggeli szösszenetem fölkavarta egy kicsit az állóvizet. Helyes. Válaszolni meg azok válaszoltak, akiktől ezt vártam. Azokon meg jót röhögtem. Köszönet érte. Már jobb lett a napom.

tanato 2015.02.24. 15:43:29

@adg [Au, Darwin]: A foglalkoztatásban vannak nagyon komoly problémák,egy tulaj simán leráz egy mozgássérült jelentkezőt akkor is ha nincs más,csakúgy mint egy cigányt.Mert mint mondtam közös tőről fakad az intiolerancia

tanato 2015.02.24. 15:45:46

@adg [Au, Darwin]: Persze Ausztrália azért egy fejlett civilizált állam.Én régebben azért olvastam hogy nem volt azért ez mindig így, az abókkal szemben ez a toleráns viselkedés.

tanato 2015.02.24. 15:48:05

@QUERCUS: Kicsit off a téma,de azért nem annyira,MIVEL ITT SOKAN TÖBB ÁLLAMOT MEGJÁRTAK és van összehasonlítási alapjuk rasszizmus ügyben.

soad1221 2015.02.24. 15:50:21

@tanato: no egyrészt, én pont a vallások miatt lettem ateista és nem annak ellenére... :)
Tehát az én világnézetemben a vallási csoportosulás már egyfajta kirekesztés a többiekkel szemben, de ebbe ne menjünk bele mélyebben, nem ez a fórum az ahol ezt kitárgyaljuk... :) A lényege az, hogy a szószékről prédikáló személy számomra nem a hiteles többséget takarja, bár van ilyen személy akit ismerek és nagyon kedvelek, annak ellenére, hogy a világképünk biztosan nem egyezik. Na ő tuti nem fogalmaz így..
Megjegyzem talán nem véletlen, hogy áthelyezték, talán nem csak a Te füledet bántotta. Talán a többség fülét szintúgy bántotta. És ha így volt, akkor az szerintem engem igazol. Valóban vannak ilyen személyek, mindig is lesz, ez nem jó de lesz. A többség, azonban kiveti magából, így az ő véleménye nagyon nem általánosítható... persze nem tudom, hogy így volt-e, de így látatlanban van rá némi sansz...

A kurucinfót légyszi ne hozd példának, ez kb olyan, hogy de hát megírták a Népszavában is... :) Az egy politikai média, USA-ban működik, ezért lelőhetetlen, egyértelműen egy szűk réteg a célközönség. Van még a hídfő.net, azt az oroszok működtetik. mást hirtelen nem tudok, de nyilván van még pár ilyen. Azonban ezek nem meghatározók, egyszerűen politikailag motivált bűncselekményeket követnek el időről-időre,
Az országra ne húzzuk rá a kurucinfót meg a jobbikot se...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.24. 15:51:03

@Mirjam2: emlékszem nagyon régről egy zsidó anyuka blogjára, aki azt írta, bőven elég, ha "csak" annyi az antiszemitizmus, hogy "csak" minden tízezredik járókelő köpi le a tradicionális zsidó öltözékben járó férjét (Bp-en), mondjuk hetente egyszer. ettől még a túlnyomó többség normális, de az az elenyésző elmebeteg kisebbség is túl sok.

adg 2015.02.24. 15:53:59

@tanato: Jelen idoben irtad.

"A foglalkoztatásban vannak nagyon komoly problémák,egy tulaj simán leráz egy mozgássérült jelentkezőt akkor is ha nincs más,csakúgy mint egy cigányt"
Ez sajnos teljesen igaz. Itt lenne az allamnak nagyobb feladata.
Nalunk az osszes allami, tanacsi stb allashirdetesben benne van, hogy aboriginal and/or torres straight islandi jelentkezok elonyben, persze ha megfelel a felteteleknek.

tanato 2015.02.24. 16:00:50

@adg [Au, Darwin]: Mint mondtam ahol te élsz az azért egy igen erősen fejlett civilizált állam.vannak azért itthon is már próbálkozások,de fényévekre le vagyunk maradva mint úgy általában.

soad1221 2015.02.24. 16:00:56

@adg [Au, Darwin]: igen. a közintézmények akadálymentesítése valóban létezik. ismerek ilyen akadálymentesített okmányirodát.
a lejtése majd' 45°-os...
Gondolom 2in1, szerették volna meglepni őket némi extrémsport lehetőséggel.. :)
De ne legyek igazságtalan tényleg törekednek rá...
A kismamák helyzete semmit nem változik. A parkoló autók, járdák kiépítése, bárhol... nem feltétlenül szempont, hogy pl a babakocsival hogyan lehet közlekedni - ez már visszamegy a mozgássérültekre is...

És akkor át is lehet kötni, hogy mi van, ha vki szeretni előbb-utóbb visszamenni dolgozni milyen esélyei vannak, mert hát az állam ebben nem vesz részt túl aktívan...

tanato 2015.02.24. 16:02:23

@soad1221: Mo. természetesen nem antiszemita állam,de vannak erősen antiszemita megnyilvánulások a mindennapi életben.

2015.02.24. 16:02:57

@Dragonlady (Bp, Hun): Aki embereket köpköd, netán gyerekeket, mindkettőben volt részünk, nem feltétlen vallási megfontolásból teszi hanem mert bunkó paraszt. Persze aki vallásos annak 1 atrocitás is sok. Mi pl. nem vagyunk azok, mégis kaptunk a jóból. Azért javaslom az ilyen helyzetekre hogy ne menjenek el mellette szó nélkül. Én pl. akkor feljelentést tettem és volt is következménye, pedig még csak vallási háttér sem volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.24. 16:06:24

@tanato:
a mozgássérültek és egyéb megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására még mindig jár járulékkedvezmény?

@soad1221:
sztk, nőgyógyászat 3. emelet, lift nincs. nem tudom hirtelen, a reumatológia meg vajon a negyediken van? és a törött kezek-lábak gipszelése az ötödiken? ezt is kitalálta valaki.
lehet, hogy jobb ám, ha semmi jóra nem számítok, mert így max kellemes meglepetésekben lesz majd részem :-)

2015.02.24. 16:07:30

@adg [Au, Darwin]: Mo-n is van valamilyen törvény a mozgássérültek közlekedésének biztosítására, hát...megnézném hogy Pesten a Nagyvárad téren azt a pár 100 lépcsőt hogyan teszik meg, mert ott bizony nincs semmi akadálymentesítés. Mindig attól féltem hogy babakocsistól, gyerekestől fogok lezuhanni a lépcsőn, főleg hogy 1-2 kedves utastárs még meg is lökött. De mondhatnám az Ecseri metrót is meg még egy csomót.

soad1221 2015.02.24. 16:10:23

@tanato: egy tőről fakad, igen, de az antiszemitizmussal szemben igenis van komoly szembenállás Mo-n, alapvetően nem antiszemita ország Mo.
Szerintem a cigány kisebbség, a mozgássérültek, a kismamák (mint kisebbség?????) sokkal több hátrányt szenvednek mind állami szinten, mind a társadalom megítélésében.

@Dragonlady (Bp, Hun): ez sajnálatos, ha így van, vagy így volt. De nem ez a kérdés, hogy van-e hetente 1 gyökér, aki leköpi, hanem a többi 9 hogyan viszonyul ehhez. HA a többi 9 úgy viszonyul, hogy nekem mindegy, nem engem köpött le, akkor baj van.
Ha úgy, hogy bazdmeg mit köpködsz te kretén, akkor minden ok Nem fogja vigasztalni azt, akit leköptek, de előbb-utóbb a kretén nem fog köpni, talán meg is érti, hogy miért nem jó ez, a gyereke meg nem fogja látni a köpködést, számára már ez nem lesz természetes...
Ez a 2 véglet egyik sem lesz sosem, de én azt gondolom Mo-n többségben vannak akik azt mondják, hogy csak ne köpködjön a kretén. Ezért nem antiszemita az ország Mo.
máshol nagyobb bajok vannak

montroyal ( CAN qc) 2015.02.24. 16:12:32

@Mirjam2: @soad1221: @tanato: tisztazok valamit semmi bajom a vilag zsidoival vallasukkal (legjobb klienseim ) a bajom izrael katonai agressziojaval civilek oldoklesevel, bombazasaval van ... annal is nagyobb disznosag, hogy meg is magyarazzak es aki nem ert egyet az antiszemita ... az agymosast meg hagyjuk 2 izraeli katona eltunt(?) ezert ... ezert tobb hetig bombaztak a civil lakossagot .. ja azok terroristak .. a gyerekek is ... nem csak pajzsnak hasznaljak oket a terroristak .. azok a hibasak .. na jo nem folytatom nem az en dolgom .. tulajdonkeppen most boszorkany oldozes van a muslinok ellen .. ez van .. nem kedvenceim de ok is emberek .. ha nem lennenek milyen kepzeletbeli ellenseget talalnanak ki a $$$$-ert ..
Mirjam nem volt zsido terror tamadas Kanadaban de kanadai tamadas, akcio bombazas eles harcok mindig vannak mas orszagokban .. azok a kanadai fegyverek emberi eleteket oltanak ki !!! 10000kmre Kanadatol ...

2015.02.24. 16:16:49

@Dragonlady (Bp, Hun): Ezek nem 'elmebetegek' hanem teljesen hetkoznapi emberek. Az elmult tobb mint tizenot evben nincsen tapasztalatom - meg mielott megint belemkot valaki - de azelott az volt a helyzet hogy ha tradicionalis zsido ruhaban jart valaki, vagy egyszeruen csak nagyon 'zsidos' kulseje volt, akkor teljesen atlagos, hetkoznapi dolog volt hogy Pesten beszoltak, utanakiabaltak az emberek. Nem csak ferfiaknak, hanem gyerekes csaladoknak is peldaul, siman. Es mit csinalnak ilyenkor a tobbiek? Semmit, egyetlen olyan tapasztalatom sem volt hogy barki szova tette volna a jarokelok kozul. Ez UK-ben szinte elkepzelhetetlen, ha megis megtortenik, annyira szokatlan lenne hogy valoszinuleg feljelentest tenne az aldozat a rendorsegen. Mo.on senki sem tesz feljelentest mert mindennapos eset, es attol is tartanak az aldozatok, joggal, hogy a rendorok is antiszemitak.

Világpolgár2012 2015.02.24. 16:19:39

@~~Babette~~:
Így van, nem fogják kinézni :)

2015.02.24. 16:19:42

@montroyal ( CAN qc): Oke, ez egy komplex tema, tudom rolad hogy nincs bajod a zsidokkal stb. Az Izrael temaba inkabb nem megyek bele mert messzire vezetne es ugysem oldjuk meg a kerdest, en csak Kanadara gondoltam mikor az elozo kommentemet irtam.

soad1221 2015.02.24. 16:20:17

@Dragonlady (Bp, Hun): jár, de az lószar, nem szempont egy átlag magyar cégnél, mert a dupláját spórolja meg úgy, hogy nincs teljes összegre bejelentve... és akkor már nincs szükség a kisebb teljesítményt nyújtó mozgássérültre..
szóval szart sem ér, ennél komolyabb kellene.
pl, ha két mozgássérült foglakoztatása olcsóbb lenne a cégnek, mint 1 fő nem mozgássérült, tehát gyakorlatilag adómentesen tudná őket foglalkoztatni. plusz kapna pénzt a munkahely kialakításra is, mert mondjuk egy 20 főt foglalkoztató kis magyar cégnél, ahol cca 2-3 milliós beruházás szükséges, hogy akadálymentes legyen a környezet, ott még a jó hozzáállással sincs esély arra hogy felvegyék..

meg ezt nyugodtan ráhúzhatjuk a kismamák újrafoglalkoztatására is. mondjuk 2 kismama foglalkoztatása 4-4 órában legyen olcsóbb ugyanazért a bérért, mint 1 fő foglalkoztatása...
szóval ilyenekkel sokat tehetne az állam, és rögtön változna az "otthon ülő anyukák" megítélése...

A szülészet kialakítások meg hát gyönyörűek.. :) azok komolyan az extrémsportok kedvelőinek valók helyenként...

adg 2015.02.24. 16:22:16

@Turchi: igen, ezt magyarorszagra irtam, csak nem derult ki belole. Itt minden akadalymentes. Rengeteg akadalymentesitesi munkank volt magyarorszagon, regebbi epuletek atalakitasa akadalymentesse.
Nyilvan nem lett mind atalakitva meg, de azert ebben volt fejlodes. A kozlemedesben is volna meg mit javitani, es ahogy tanato mondta, a munkaugyi fronton.

Világpolgár2012 2015.02.24. 16:22:55

@Cinkapanka:
Én 35 évesen kezdtem újra tanulni és nem néznek ki a korom miatt, főleg itt Londonban. Én meg azért húztam ilyen sokáig, mert kényelmes munkahelyem volt és jól is kerestem. Aztán rájöttem, hogy még legalább 30 évig dolgoznom kell (meg akarok is) és azt akarok csinálni, amit igazán szeretek, még ha ez a felismerés egy kicsit később is jött, mint másoknak. Szóval, hajrá!

2015.02.24. 16:25:17

@soad1221: Nem mondom tovabb mert ugyis mindenki, erthetoen, csak a sajat tapasztalatanak hisz, de maradjunk annyiban hogy a Mo.on toltott kevesebb mint husz evem alatt rendszeresen kerultem olyan helyzetekbe mikor tarsasagban, iskolaban, munkahelyen antiszemita viccek vagy mas, nyiltan zsidoellenes megjegyzesek hangzanak el es mindenki nevet vagy legalabbis nem mond ellent. Ez UK-ben, Nemetorszagban, es remenyeim szerint sok mas orszagban elkepzelhetetlen lenne. Lehet hogy masnak ez nem fontos de nekem igen, ez pl. az egyik ok amiert nem koltoznek vissza Mo.ra.

adg 2015.02.24. 16:28:42

@Dragonlady (Bp, Hun): melyik ez a korhaz?? A baleseti meg a surgossegi meg a 10.-en van?

soad1221 2015.02.24. 16:29:29

@montroyal ( CAN qc): na ez egy nagyon más téma..
Valószínű sok mindenben egyet is tudunk érteni, de ennek a mindennapi atrocitásokhoz semmi közi nincs.

@Mirjam2: látod ezzel vitatkozom. 10 évvel ezelőtt sem volt ez általános és teljesen elfogadott jelenség. Sajnálatos, ha ezt konkrétan így tapasztaltad, de nem volt ez mindenhol így.
Abban egyetértünk, hogy a többiek reakciója határozza meg. Biztos vagyok benne, hogy ilyen egyértelmű helyzet esetén akár szóban, akár fizikailag is lesz aki a zsidó ember védelmében közbelép.
Sokkal kevésbé segítenek babakocsit levinni egy kismamának, vagy segítenek át egy vakot, stb...
sokkal kevésbé lépnek közbe a szomszédok, ha gyilkolják az asszonyt, stb..

1000 másik téma van amiben általában véve is Mo nagyon intoleráns, de nem a zsidók megítélése a legrosszabb. Nyugathoz képest semmivel sem rosszabb.
Egyébként azzal egyetértek, hogy ez mind összefügg, ha az egyikben van előrelépés, az tudja húzni a többi témát is...

soad1221 2015.02.24. 16:34:45

@Mirjam2: elhiszem, hogy tapasztaltad, ezt nem is vitattam.
Nekem is volt ilyen tapasztalatom, hogy egyértelműen rasszista szándékkal volt kapott vki megjegyzést, amire fél percen belül kapott az illető 10 olyan mondatot, hogy olyan mértékben szégyenült meg, hogy szerintem rájött, hogy tényleg hülye volt. de legalább elkussolt..
Nem tudok mit mondani, nekem mázlim volt a környezetemmel, neked nem..
De az országra és az emberekre ezt nem lehet ráhúzni szerintem

soad1221 2015.02.24. 16:38:08

@Mirjam2: ja és de igen, fontos. Az, hogy én ilyet nem tapasztalok, attól még fontos. Évekre kell visszagondolnom, most így hirtelen ami eszembe jutott ilyen, a fenti témában, az 6 éve volt.
6 év alatt nem hallottam ilyet. és nem azért mert nem fontos. Ellenben napi szinten minden megállónál tapasztaltam, és tapasztalom, hogy egy babakocsis anyukához senki nem megy oda segíteni.
Pontosabban nem én tapasztalom apuka lévén, de mondhatjuk úgy, hogy biztos forrásból tudom :)

soad1221 2015.02.24. 16:55:37

@adg [Au, Darwin]: egyébként nálatok nem az éjjel közepe van? hát, hogy fogsz Te így dolgozni, ha itt blogolsz??? :)

tanato 2015.02.24. 16:58:47

@Dragonlady (Bp, Hun): Bizonyos munkahelyeknél igen,sőt vannak direkt ilyen személyeket foglalkoztató cégek is.,

tanato 2015.02.24. 17:06:27

@Mirjam2: Ez sajnos így van,tényleg vannak nyíltan antiszemita megjegyzések,társaSÁGBAN munkahelyen iskolában stb.Aki nem ért egyet az meg csöndben marad kussol.De a kismamának sem segítenek a lépcsőn úgy nagy átlagban az is biztos.Meg a szomszéd gyilkolásba sem szólnak bele.

soad1221 2015.02.24. 17:08:18

@Mirjam2: egyébként a viccek azért sokszor túl vannak lihegve, vannak jócskán olyan viccek, amik senkit sem sértenek..

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.24. 17:08:23

@soad1221: iagazd van, de mondjuk én biztos, hogy nem kötnék bele egy ilyen agresszív állatba, aki mondjuk leköp mást. najó, felmérném a méreteit :-) de félnék, hogy esetleg mondjuk előkap egy rugós bicskát, ilyesmi.

2015.02.24. 17:11:46

@Turchi: Figyelj, most hogy igy kielemezted az egyenisegemet, hadd mondjak en is valamit :). Nekem vicces ahogy megjelensz itt es elkezdesz dramaian szemelyiseget elemezni egy nyilvanos internetes forumon, azzal adva nyomatekot a mondandodnak hogy 'masok is eszrevettek' hogy en ilyen meg ilyen vagyok es ezentul nem fogod olvasni a kommentjeimet :))), stb. Ugyanezt csinaltad a Diggerrel a multkor mint ma velem; en is csak bekesen irogattam es hozzad se szoltam ma reggel, erre megjelensz es elkezded felduhodve elmondani hogy mit gondolsz rolam stb. Amit Digger kapcsan eloadtal itt az is enyhen szolva vicces volt, dramaian beirsz hogy nem mentel el a talalkozora mert latatlanban eldontotted hogy neked mennyire nem szimpatikus stb. Ez annyira felesleges szemelyeskedes, nem errol kene szolnia egy nyilvanos internetes forumnak hogy egymas egyeniseget elemezgetjuk. Legalabbis hogy engem a te velemenyed az en egyenisegemrol nem erdekel, az biztos. Ha nem tetszenek a kommentjeim, ne olvasd oket, ennyi.

Quercus a favágó 2015.02.24. 17:12:01

@tanato:

Egy szót nem szóltam a rasszizmusról, Doki. Az antiszemitizmusról fejtettem ki a véleményem, illetve arról, szerintem miért nem antiszemitizmus az, ami ma Magyarországon van. Leírtam, le lett véve, és jött a hiszti, hogy ez itt ne. De úgy látom, erről csak nekem kell kussolni. Mert azóta vagy száz kommeten keresztül ez a téma. Hiába, már nem szeret a bloggazda csaj. Hogy hogyan fogom ezt kiheverni.......

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.24. 17:13:25

@soad1221: hát nincs köztünk vita ezzel kapcsolatban, az biztos :-(

@tanato: ez egyszerűen az a jelenség, nem, hogy mindenki csak néz ki a fejéből, a maga dolgával van elfoglalva, a többi ember meg akár fel is fordulhat?
nem tudom, vidéken mi a helyzet perpill, van benne egy nagy adag abból a tipikus nagyvárosi elidegenedésből, szerintem.

soad1221 2015.02.24. 17:24:32

@Dragonlady (Bp, Hun): ez nyilván helyzet függő, egy várandós anyuka mellett én is biztos bátrabb vagyok :)
de félretéve a viccet, az agresszív állattal aki 2 m-es rohadt erős, és kifejezetten agresszív, azzal jó eséllyel senki nem fog leállni, de valószínű hívnak rendőrt. A rendőr, nem fogja őt hagyni, csak azért mert már az öltözékén látszik, hogy zsidó az áldozata.

A kérdés az, ha a teljesen jól szituált ember normál viselkedéssel és küllemmel, egyszerűen leköp, beszól egy rabbinak, na ott mellette hogyan viselkednek az emberek?!
És ez az amire azt mondom, hogy többségben lennének azok, akik a védelmére kelnek.
Ahogyan ez nem olyan régen, néhány éve sajnos meg is történt.
Megjegyzem úgy emlékszem vmikor Berlinben van Münchenben is volt ugyanilyen...

Másik része a társaságban: ez mindenkinél értelemszerűen egyedi, az én környezetemben ilyen nincs. Burokban élek, ez van :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.24. 17:28:11

@QUERCUS:

Ne aggódj, tőlem is törlődött kb. 10 hozzászólás.

soad1221 2015.02.24. 17:34:22

@QUERCUS: igazán nem akarlak megzavarni, de nem az antiszemita résznél szólt a bloggazda, hanem az összeesküvéses elméleteknél, nem? :)

tanato 2015.02.24. 17:34:33

@QUERCUS: Csaj?Honnan tudod?Ismered?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.24. 17:35:49

@soad1221:
ugyanmár, a részletek teljesen mellékesek :-/

Quercus a favágó 2015.02.24. 17:39:35

@maxval bircaman szerkesztő:

Gondoltam. Mi ugye egy páran nem férünk bele a képbe. Ahogyan a hülyegyerek mondta, rajtunk röhögnek. Téged pl. cenzúrázni kell. Mert a Te mondandód nem felel meg a bloggazda kényes ízlésének. A mordorország, a fosország, a mindenenhisztizek, a többezerkilométerről osztom az ész, mondom meg az itthon élőknek a tutit, na azzal semmi gond.

Liberális szólásszabadság.

soad1221 2015.02.24. 17:40:43

@soad1221: na megnéztem, mindkét eset 2012-ben volt, a bp-i esetében a rendőrség el is kapta a támadót....
és Berlinben történt a német eset, ott nagyon súlyosan megverték, és a kislányát életveszélyesen megfenyegették.
@Mirjam2: bocs, csak te idézted Németországot... biztos vagyok benne, hogy No. sem antiszemita.ahogy Mo sem az.
Mindkét eset megítélése kb ugyanazt váltotta ki a sajtóból, hivatalos megnyilatkozásokból.

Quercus a favágó 2015.02.24. 17:41:53

@soad1221:

Rosszul emlékszel. Én az összeesküvés elméletről sem beszéltem. De ha valaki arról beszél, akkor mi van? Kijönnek a pattanások egyeseken? Kenjék be azzal a zölddel.

Quercus a favágó 2015.02.24. 17:43:24

@tanato:

Doki. Három ember van ezen a blogon, aki szerintem tudja kicsoda a HA. Az egyik Te vagy. Ja én vagyok a negyedik.

soad1221 2015.02.24. 17:45:21

@Dragonlady (Bp, Hun): ez igaz :)
@QUERCUS: figyi, nem tudom olvastad-e akommentjeim, de nem mindig áramvonalasak az én véleményeim sem. És "osztom az észt bp-ről", védem Mo-t, amiben igazságtalanul támadják, meg ilyesmi.
Ja, és egyetlen kommentem nem lett még törölve...
most akkor mi is van?
Nem lehet, hogy a bloggazda szeretne néhány témát mellőzni a blogján, és emiatt szól, vannak bizonyos kommentek, amik az ő ízlésén túl mennek, és azt törli?
Ez nem a közTV, hogy mindennek meg kell jelennie (és ójajjjj, de messze vagyunk ettől :)), ez egy blog, ahol az jelenik meg, amit a diktatórikus bloggazda szeretne, ez egy ilyen dolog...

soad1221 2015.02.24. 17:48:05

@Határátkelő: @QUERCUS: ezekre a kommentekre nézz vissza szerintem...

De mindegy az előbb leírtam a véleményem

soad1221 2015.02.24. 17:49:42

@QUERCUS: szóval mindegy, is hogyan emlékszem, és nem tudom, hogy HA pattanásos lesz-e. És ha kimoderál Téged, akkor Te az leszel? Ha engem fog, én azért túl fogom élni, pl hamarabb indulok haza.. :)

tanato 2015.02.24. 17:50:45

@QUERCUS: Én?Honnan tudnám?legfeljebb sejtem.

Quercus a favágó 2015.02.24. 17:52:53

@soad1221:

Akinek nem tetszik az övétől eltérő vélemény, az ne csináljon blog. Főleg olyat ne, mint a HA. És főleg ne nevezze magát liberálisnak. Mert nem az.

Quercus a favágó 2015.02.24. 17:55:18

@soad1221:

Persze. Sőt belső vérzést kapok a rémülettől. Úgy ismernek.

soad1221 2015.02.24. 17:57:59

@QUERCUS: ezt alogikai kapcsolatot nem ertem. Miért ne csináljon blogot,főleg ilyet?
a liberalist igen arra nem kell válasz

soad1221 2015.02.24. 17:59:18

@QUERCUS: na akkor? Minek a hiszti?

tanato 2015.02.24. 18:00:02

www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20150224-terrorista-vagy-ellenallo-sagvari-endre-vitatott-szemelye.html

Egy Magyar Zsidó élete és halála a viták kereszttüzében.Aki szereti a történelmet olvassa el.Most akarják megvonni Ságvári nevet a híres szegedi gimnáziumtól.

soad1221 2015.02.24. 18:04:26

@tanato: ez nem ér, nem a zsidó származása miatt van a cirkusz

2015.02.24. 18:05:12

@Mirjam2: A személyiséged annyira nem érdekel hogy még ki is elemezzem. A drámai jellemzés nem az én műfajom. Igen, másoknak is van véleménye rólad, mint ahogy rólam is. Ez sosem volt titkos. A békés írogatás csak addig a stílusod amíg valaki nem mond ellen. Megjelenek? Hát mit csináljak? Mindenki idejön és olvas vagy ír. Hogy kellene másképpen megjelennem? Feldühödtem volna? Nem vettem észre, talán inkább te. Digger más téma volt, de ha te egy kalap alá veszed, tegyed. Neked az személyeskedés ha valaki más véleményen van? Érdekes. Akkor itt majdnem mindenki személyeskedik ezek szerint. Bezzeg ha megjelenek reggel miközben békésen levelezgetsz és azt írom hogy mennyire egyetértek veled akkor most nem lenne semmi bajod és nem vennéd személyeskedésnek sem. És bizony még a szakemberek is megerősítenek abban hogy az írás alapján eldönthető ki szimpatikus és ki nem, kivel akarok találkozni és kivel nem. Mi ebben a vicces? Szereted a drámai szót miközben állítólag én viselkedem drámaian. Hogy mi a felesleges és mi nem azt majd én eldöntöm. Neked sokkal több személyeskedő vitád volt már itt mint nekem, mégsem elemeztem ki a személyiségedet. Általában az első szóváltásnál elhúzom a csíkot veled ellentétben, kivétel most, így már csak számszakilag sem vitatkozom és személyeskedem annyit mint te. Bár most is azt mondom, az ellenvélemény nem személyeskedés. Ünnepélyesen ígéretet teszek hogy nem szólok hozzád amíg nem szólítasz meg. Ezt amúgy már írtam.

tanato 2015.02.24. 18:10:55

@soad1221: De azért még érdekes téma és van a cikkben a 2. vh előtti magyar zsidóságról is néhány adalék.

2015.02.24. 18:11:03

@QUERCUS: . "A mordorország, a fosország, a mindenenhisztizek, a többezerkilométerről osztom az ész, mondom meg az itthon élőknek a tutit, na azzal semmi gond."

Jól van, csak kibukott belőled, hogy mi a bajod. Továbbra is rossz helyen jársz, ha te ennek az ellenkezőjét szeretnéd olvasni. A Gyerehaza.org és a szeretlekmagyarország a neked való weboldal, ott a hozzád hasonlókkal tudnál találkozni, és végre kevésbé lennél frusztrált és elnyomott (haha :DDD). Hisztizni meg te szoktál, sokkal kevesebben fikázzák Mo.-t, mint ahogy beállítod. :)

soad1221 2015.02.24. 18:15:15

@tanato: haja,egyébként tényleg az és kösz a linket :)
Csak jól osszekapcsoltam...

M. Péter 2015.02.24. 18:40:53

@maxval bircaman szerkesztő: De csak a jelenlévő képviselők 2/3-a kell hozzá, elég, ha az ellenzékből hiányzik valaki.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.24. 18:56:22

@geegee: nem bocsátok, nem haragszom, csak nem értettem:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.24. 18:59:11

@tanato: nyilván ezt is akkor érzi az ember, hogy mekkora, , a rasszizmussal egyetemben, ha elszenvedője.

mondjuk tőlem nem lenne hiteles, hogy kijelentsem, hogy nálunk nem verik, vagy nem zaklatják pl a négereket.
(még ha elég sokkal voltam kapcsolatban is...)
(nem olyanban)

Quercus a favágó 2015.02.24. 19:19:54

@M. Péter:

Rosszul tudod. A választási törvény módosításához a megválasztott képviselők kétharmada kell. Vagyis 133 szavazat.

33621 2015.02.24. 19:48:21

@~~Babette~~: Na pont a krumpli érdekes. Egy 5kg neccel 400Ft, kilóra meg fajtától függöen 120-150Ft. Nagyváradon meg kimérősen 1,5 RON azaz 1,5x 68,55 forint!

2015.02.24. 20:05:46

@QUERCUS: Szóltam HÁ bácsinak/néninek (kinek mi), hogy fegyelmezzen meg, mert elszaladt veled a paci. Ahogy én sem személyeskedek azóta, amióta büntetést kaptam, úgy te sem fogsz, mert nem vagy te semmivel sem több nálam, hiába hiszed az ellenkezőjét.

Amúgy nyugodtan eltolhatnád a biciklit, a saját blogodon mindig leírod, hogy milyen szar a HÁ megint, meg már elköszöntél tizenötször, aztán még mindig itt vagy. :)))

Quercus a favágó 2015.02.24. 20:23:57

@Philosoraptor:

Olvasod a blogomat kicsihuszár? Nagyszerű! Rád fér. Legalább okosodsz.

2015.02.24. 20:31:47

@QUERCUS: Merész kijelentés ez pont tőled. Mármint az okosodás. :)

adg 2015.02.24. 23:19:29

@soad1221: de az volt, ezt is mar csak reggel olvastam.
Amig erdekes volt a tema, addig kivartam. Sajnos ismet csalodni kellett, hozhatok fel barmire barmilyen, az eredeti allitast ketsegbe vono peldat, egy ahhoz nem kapcsolodo fel mondattal le van soporve.
Szoval megertettem, magyarorszagon tombol a rasszizmus es az antiszemitizmus, az utcan meg rendszeresen lekopik a zsido oltozetu embereket, es mar elore rettegni kell, hogy mi lesz a sok eloiteletes balkani kozt. Ez van. Pont. En ugyan meg csak ket eve jottem el, es eleg sok helyen eltem az orszagban, de ezt sehol sem tapasztaltam. Gondolom, ha mar en is huszoneve itt laknek, akkor tudnam jobban. Na mindegy, ertelmesebb vitat vartam. Legkozelebb...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 06:04:33

@QUERCUS:

A magyar alkotmányjogban négyféle parlamenti többség van:
- egyszerű feles többség: a jelemlévő képviselők többsége: ez kell szinte mindenhez,,
- minősített feles többség: az összes képviselő többsége: ez csak kormány megválasztásához/buktatásához kell,
- minősített egyszerú kétharmados többség: ez kell pl. a "kétharmados" törvényekhez,
,- minősített teljes kétharmados többség: az összes képviselő kétharmada: ez gyakorlatilag csak alkotmányozáshoz kell.

Quercus a favágó 2015.02.25. 07:40:31

@M. Péter: @maxval bircaman szerkesztő:

Ezt én is így tudom. Viszont a magyar sajtó napok óta arról cikkezik, hogy a kétharmad elvesztésével a Fidesz elveszítette a lehetőségét a választási törvény módosítására is. Azt nem tudom, hogy ezt honnan vették. Persze lehet, hogy úgy gondolják, egy ilyen szavazáson minden képviselő jelen lenne. Na úgy igaz.

2015.02.25. 12:31:04

@Turchi: Ezt most lattam... Szerintem probald meg logikusan vegiggondolni a helyzetet mielott erzelmileg reagalsz. En tegnap reggel annak a megfelelojevel inditottam hogy 'az en kedvenc szinem a szurke es irritalnak azok akik azt mondjak hogy mindenki utalja a szurke szint', erre te kb. azt irtad hogy 'akkor biztosan en is irritallak mert en igenis utalom a szurket, tudd meg hogy a kedvenc szinem a kek'. Itt nem arrol van szo hogy ki ertett velem egyet, nem lehet azzal egyeterteni vagy nem egyeterteni hogy valaki szereti a szurket, vagy hogy valaki nem a penz miatt ment el Mo.rol. Ez nem egyetertes kerdese. Viszont teljesen ertelmetlen volt amit irtal, ezert reagaltam negativan. Ha azt irtad volna hogy pl. 'hat igen, nem sokan szeretik a szurket, az en kedvencem pl. a kek', akkor kb. azt irtam volna hogy 'valoban, a kek is nagyon szep szin' vagy valami ilyesmit.

Ami a szemelyeskedest illeti, szerintem nezz utana hogy mit jelent. Az a szemelyeskedes hogy pl. azt irtad nekem, 'talán nem nézem le az embereket úgy mint te általában mert más a véleményük, ezért normálisak vesznek körül'. En is nagyon konnyen irhatnek neked vagy masnak hasonlo megjegyzeseket de nem teszem.

Egyebkent nagyon elegedett vagyok azokkal az emberekkel akik jelenleg korulvesznek, mind a munkahelyemen, mind a maganeletemben. Ugy tudom a te kommentjeidbol hogy ez rolad nem igazan mondhato el, bar az utobbi nem hiszem hogy a te hibad. Mikor regen Mo.on antiszemita megjegyzeseket tettek a velem utazo, ortodox zsido ismeroseimre pl. a 6-os villamoson az szerintem nem azert volt mert en lenezem az embereket.

2015.02.25. 12:52:55

@Mirjam2: Na már kezdtem örülni hogy befejezted, de hát ma is kell történnie valaminek. A neten ismeretlen emberekkel szemben nem reagálok érzelmi alapon. A szürke színről írt hülyeséged ha megengeded inkább átugrom, annyi időm nincs. Az hogy értelmetlen volt-e amit írtam azt szerencsére nem te döntöd el. Szerinted értelmetlen, szerintem nem. A személyeskedés fogalmával azt hiszem te jobban tisztában vagy, most is ezt csinálod ezzel a levéllel, meg már az első levélváltásnál is. Vannak fogalmak amiket ismerek anélkül is hogy utánanéznék. Bármilyen meglepő. Az érdekes hogy azt írod, elégedett vagy a környezeteddel mikor múltkor ecsetelted hogy mennyire utálod a helyet ahol vagy és állandóan zaklatnak mint nőt, még a munkahelyeden is. Érdekes ha neked ez az elégedettség. Az hogy egyszer régen megjegyzést tett valaki a villamoson az ismerősödre az mindennek nevezhető csak nem általánosnak. Ha még mindig válaszkényszered van kíméljük meg a blogot ettől az épületes és sehova sem vezető köpködéstől.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása