oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 04. 06:44,  Élet a világ végén 363 komment

2015. február 04. 06:44 Határátkelő

Élet a világ végén

Ha létezik világvége, akkor a skóciai Shetland elég közel lehet hozzá, hiszen a Feröer-szigetek – Norvégia – Skócia ölelésében található szigetcsoport „fővárosában” is csak 7000-en élnek. Persze, hogy itt is van / volt magyar, úgyhogy ma következzen Gyengetölcsér rengeteg képpel illusztrált írása. Kezdjük rögtön azzal, hogy miként kerül valaki éppen Shetlandra?

30_clickimin_leisure_centre_es_a_loch.jpgClickimin Leisure Centre és a Loch

„Mivel nem akartam az összes megtakarított pénzemet elkótyavetyélni az első pár hónapban, amíg munkát keresek a UK-ben, úgy döntöttem, hogy megpróbálok az interneten, Magyarországról találni egyet. Az Anyworkanywhere oldalon nézelődtem.

Azt tudtam, hogy az Egyesült Királyságba akarok menni, de fogalmam sem volt, hogy melyik varos lenne a legjobb. Így csukott szemmel ráböktem a térképre, így a Shetland-szigetek lett az otthonom.

Küldtem emailt a kiválasztott szállodának, gondoltam, hogy majd esetleg 3-4 hét múlva válaszolnak, de a válasz már 3 óra múlva megérkezett: mikor tudnék kezdeni? Szerintem már másnap mehettem volna, de 4 hetet mondtam, hogy az otthoni dolgaimat el tudjam intézni.

A hotel amúgy nagy kockázatot nem vállalt, a megérkezésem után hallottam, hogy volt olyan jelentkező, aki saját maga szerint jól beszélt angolul, így látatlanban felvették recepciósnak (ehhez kell a relatíve legnagyobb angoltudás), de a gyakorlatban nem vált be, így áttették pincérnek, gondolom, rám is ez a sors várt volna, ha nem rázódok bele gyorsan a helyi skót angolba.

Recepciósként egy hotelben

2008 májusában érkeztem Lerwick-be, a Shetland-szigetek „fővárosába” (lakosság: 7000 fő). Úgy gondoltam, hogy a nyelvtudásommal nem lesz gond, mert korábban már két évet eltöltöttem Londonban au-pair-ként, és ez idő alatt megtanultam angolul.

Végül is a nyelvvel nem is volt gond, pár hét után belerázódtam az ottani nyelvjárásba, bár a külsőbb szigeteken élők akcentusát nem mindig értettem, például volt egy, Bressay szigetéről telefonáló hölgy, akinek a beszédéből semmit nem értettem, így próbáltam a számokra koncentrálni, hányadikán érkezik, hány napra és hány főre, ez működött.

Egy hotelben dolgoztam recepciósként, reggel 7-15 és délután 15-23-ig tartó beosztásban. Eleinte heti 2 szabadnapom volt, de viszonylag hamar rájöttem, hogy a sziget nem a szórakozási lehetőségek bő tárháza, így kértem a tulajdonost, hogy hadd dolgozzak 6 napot.

Néhány héttel ezután beiratkoztam a helyi főiskolára könyvelést tanulni, de akkor már nem lehetett visszacsinálni az 5 napos hetet, így 10 hónapon át az egyetlen szabadnapomat, plusz még egy fél napot a suliban töltöttem. A tanfolyamért nem kellett fizetnem, azt a skót kormány támogatta. A tananyagot is ingyen biztosították.

Bár a főiskola épülete nem egy Oxford vagy Cambridge, de ezek a konténerek mindennel fel voltak szerelve: légkondi (szigorúan 18 fokra állítva, kabátban és kesztyűben üldögéltem az órákon), wi-fi, minden teremben számítógépek, kivetítő, büfé, stb.

Miután korábban már jártam (nyelv)iskolába az Egyesült Királyságban, nem lepődtem meg, hogy milyen jófejek a tanárok, volt, hogy pluszórát kértem az egyiktől, mert nagyon nem ment a fejembe a tananyag, és a többiek is mindig segítőkészek voltak.

1_60.jpgIgen, ez a college

A szállás

A hotel biztosította a szállást, heti, ha jól emlékszem, 30 font körüli összegért (amit a keresetünkből vontak automatikusan) egy 4 szobás házban laktunk négyen.

Volt még másik 3 staff accommodation is, az egyik a mellettünk lévő, a mienkkel teljesen megegyező kialakítású ház, amit az ázsiai pincérsrác állandó főzőcskézése miatt permanens kínai kajaszag lengett be, de pl. a legnagyobban volt olyan, hogy 13-an laktak, igaz, nem 4 szobában, hanem talán 8-ban.

Amikor dolgoztunk, kaját is kaptunk, de nekem elég egyhangú volt, így előfordult, amikor inkább sajátot vittem, mert hiába adtak steak-et (nem adtak), ha mindennap azt eszed, unalmassá válik.

Az első hotel egy pici, 34 szobás hely volt egy köpésre a tengertől, bár Shetlandon elég nehéz olyan helyet találni, ami nem a tenger mellett van, miután elég keskeny sziget (Lerwickben 8-10 perc alatt átbicikliztem egyik partról a másikra és nem vagyok egy Lance Armstrong).

Sikerült a legforgalmasabb időszakot (május vége) választanom a kiköltözésre, így nem volt más választásom, gyorsan bele kellett tanulnom a vendégek kiszolgálásába.

A téli időszak ezzel szemben nagyon csendes, voltak olyan napok, amikor egy vendég se volt a hotelben, pedig addigra már áttettek a nagyobb, 64 szobás szállodába, ami 2 perc sétára volt a szállástól. De így legalább tudtam tanulni.

2_a_kocka_alaku_shetland_hotel_a_szobambol_bal_oldalon_a_hajoallomas.jpgA kocka alakú Shetland Hotel a szobámból, bal oldalon a hajóállomás

Hogyan juthatunk el ide?

Shetlandot kétféleképpen lehet megközelíteni: hajóval Aberdeenből, ez kb. 12 óra, este 7-kor indul és reggel 7-re ér oda, kabint lehet vásárolni, de nem kötelező.

Amikor először utaztam vele, a bárban aludtam az üléseken, utána inkább kifizettem a kb. 20 fontnyi ágyat. Igényeltem olyan kártyát is, amivel shetlandi rezidenskent jogosult voltam olcsóbb hajó- és repülőjegyre is.

A másik lehetőség a repülő: Glasgowból, Edinburghból es Aberdeenből, alkalmanként azt hiszem Invernessből is indultak járatok, ezek 1-1.5 órás utak, és egy pici, 30 üléses, propelleres, hangos gépen zajlanak. Talán nyáron van Londonból közvetlen járat is néhányszor egy héten.

cim_utan_ezzel_repultunk_edinburgh-bol_ennel_a_pontnal_akartam_visszafordulni.jpgEzzel repültünk Edinburghból, ennél a pontnál akartam visszafordulni

cim_5.jpgA repülőtér...

Gyorsétterem nincs, kínai van

Ha nagyon rossz volt az idő, ami néhányszor előfordult, akkor napokig nem volt se hajó, se repülő, és ezzel együtt ellátmány sem. Ilyenkor kiürültek az üzletek polcai, egy alkalomra emlékszem, amikor katonai repülő hozott kaját néhány nap után, hogy a szigetlakok ne a birkákat nyírják le/ki.

Mivel ide mindent hozatni kell, az árak jellemzően magasabbak, mint a main island-en. Nincs McDonalds, semmilyen gyorsétkezde nincs, egyszerűen nem éri meg arra a pár 10 ezer emberre.

Viszont van kínai étterem, kettő is (ez amolyan Adidas-os történet, ha igaz: a kínai éttermek tulajai unokatestvérek, vagy legalábbis rokonok, de összevesztek és így lett egy étteremből kettő), egy nepáli, olasz, meg biztos másfajta is, van csontkovács, bababolt, fogorvos, posta, 3 bank, kis könyvesbolt, és ultramodern szabadidőközpont.

Igazából minden van, ami kell, mozit állítólag a színházban csinálnak, kivetítővel, de ez 4 éve volt, ha jól tudom, vannak tervek igazi mozi építésére is.

Egy idő után azonban én úgy éreztem, hogy muszáj elmennem valahova, ami nem Shetland, fojtogató a bezártság érzése, hogy bármerre indulsz, vízbe botlasz, nagyon sok helyi lakos is pár havonta átugrott Aberdeenbe pár napra, volt, akinek a KFC hiányzott, és vissza is hozott a rántott csirkéből; volt, aki a rendes méretű és választékú boltokat hiányolta, vagy csak el akart menekülni a nagy szárazföldre.

A magyarázat: az olaj

Shetland az olajból gazdagodott meg, ez a magyarázat arra, hogy a sportközpont olyan modern, amilyen, sőt, meg a kisebb, 3000 fős falvakban is olyat láttam, ami Budapesten is ha nem is luxusszámba menne, de mindenki elégedetten csettintene.

Az olajkitermelés annyiban érintett minket, hotelben dolgozókat, hogy amikor rosszra fordult az időjárás, jellemzően télen, akkor evakuálni kellett a platformokon dolgozókat, több száz embert, akiket a sziget szállodáiban szállásoltak el.

Mindig gyomorgörcsöm volt, amikor ők jöttek, egyszerre csak megjelenik 100 marcona pasas, és mindig van valaki, akinek nem jó a kétágyas szoba, neki egyágyas kell, amit nem engedélyez a cég, ezt saját maguknak kellene fizetniük, fizetni érte nem akarnak, így jöttek a történetek a hasmenésről meg a vírusról, meg a hányásról.

Mivel kiszabadultak a bezártságból, hiába nem ihattak hivatalosan, mindig berúgtak, és néha randalíroztak is. De akit ittasan kaptak a platformra való visszainduláskor, azt simán kirúgták.

A halászok és a bezártság

Természetesen rengeteg halászhajó is működik errefelé, ők sem mindig győztesen kerülnek ki a természettel vívott harcból. Egyszer megszállt nálunk valaki, aki hajón dolgozott, és valószínűleg belebolondult a bezártságba, mert az ügynök, aki hozta, azt mondta, hogy esett az eső, nagyon rossz idő volt a hajón, a pasi meg kiment ablakot mosni. Ezek után egy éjszakára hozzánk jött.

Éjszaka kísértett a hotelben, mászkált fel-alá, amivel a frászt hozta a vendégekre, és mivel egy 120 fős rendezvény volt, akadt jópár ember. Reggel már fél 10-kor lent volt a recepción (bár a taxi 10 30-ra volt megszervezve), és a kulcsát kereste, mondván, George-nál, az ügynöknél van.

Mondtam, hogy az nem valószínű, de ő erősködött, hogy „George mindent tud a kulcsról”. Ha nem féltem volna tőle, röhögtem volna, de elég nagydarab ember volt, és nagyon ijesztő volt ez a teljes koordinálatlanság, és összeszedetlenség, vártam, mikor robban fel.

Majd eltűnt. Fél 11-kor megjött a taxi, hogy vigye a reptérre, hívtam a szobáját, semmi válasz. Egy manager (nő) kopogott az ajtaján, mondta, hogy mindjárt jön, bár ekkorra már félig le volt vetkőzve. Tíz perccel később természetesen nem jött.

Megint telefonáltam neki, mondta, hogy köszöni, jön. Újabb 10 perc után én mentem kopogni, de be voltak gyújtva a rakétáim, ha esetleg menekülnöm kell. Olyan óvatosan nyitotta ki az ajtót, mint egy horrorfilmben, attól tartva, hogy most fogja megtámadni egy zombi, de aztán jött utánam. Mire a folyosó végére értem, eltűnt. Mindeközben többször beszéltem a taxissal, aki békésen olvasgatott, és nem izgatta magát, hogy a fuvar már 40 percet késik.

Végül felhívtam az ügynököt, hogy nem tudjuk kicsalogatni nemhogy a hotelből, de még a folyosóra se. Neki sikerült, de kérte, hogy nézzünk körül a szobájában, mert a muki óráját a folyosón találta meg. A takarítók egy nagy zacskóval leptek meg minket így Mikulás után, plusz a személyes iratokkal, pénzzel. Megint csörögtem az ügynöknek, aki kissé rezignáltan vette tudomásul a dolgot, majd közölte, hogy amúgy is mennie kell a reptérre, összeszedni a pasit, mert ott is műsorozott és a biztonságiak le akarják tartóztatni.

3_este_11_orai_vilagossag_munka_utan.jpgEste 11 órai világosság munka után

Az időjárásról

Shetlandon mindig fúj a szél. Mindig. Két nyarat töltöttem ott, mind a két nyáron felment egész 20 fokig a hőmérséklet, de mázlim volt, mindenki azt mondta, hogy ez a kettő volt évek / évtizedek óta a legmelegebb.

A szigeteket úgy reklámozzák, hogy egy nap alatt mind a négy évszakot megtapasztalhatja az odalátogató, és ez így is van. Percenként változhat, esőből hó, majd napsütés simán elképzelhető 10 percen belül.

A legrosszabb, amikor esik az eső és fúj a szél (a szél mindig fúj, ugye, teljesen máshogy kell öltözködni, mint otthon), nemegyszer mire hazaértem a hotelből (2 perc séta), nyakig vizes lettem, hiába volt rajtam kapucni, sál, sapka, kesztyű, a hátamon folyt az eső, mert az itt vízszintesen esik.

A Shetland-szigetek több mint száz szigetből áll, de ebből csak olyan 15 lakott. Gyakran bizonyos látványosságok úgy hirdetik magukat, hogy a „legészakibb sziget”, „legészakibb kocsma”, vagy a „legészakibb postahivatal”, sőt, van legészakibb buszmegálló is Unst szigetén (sajnos ide nem jutottam el, ezt a képet loptam a netről), ez mindig ilyen csicsásan fel van díszítve.

12_5.jpg(fotó)

Nőnek öltözött férfiak

Az egyik, ha nem a legnagyobb ünnep Shetlandon az Up-Helly-Aa, minden év januárjának utolsó keddjén tartják az 1880-as évek óta. A karácsonyi időszak végét ünneplik vele, és az összes szálloda és B&B megtelik erre a pár napra, a világ minden tájáról, még Ausztráliából is jönnek turisták megnézni.

Az előkészületek már előző februárban elkezdődnek, megépítik a hajót, amit az est csúcspontján felgyújtanak. De még az égetés előtt különböző csapatok (squads) beöltöznek hagyományos viking, vagy csak simán vicces hacukákba és fáklyás felvonulást tartanak, ez sötétedés után indul (a közvilágítást is lekapcsolják), át a városon.

Majd egy központi helyen (amikor én kint voltam, ez a játszótér volt, nem tudom, hogy ez állandó helyszín-e vagy minden évben változik) a felvonulók (guizers) a Guizer Jarl (a kijelölt vezető) jelére fáklyáikat a hajóra hajítják.

A felvonuláson csak férfiak vehetnek részt, a diszkrimináció ellentételezéseként a hajóégetés után ők szórakoztatják a nőket, időseket és gyerekeket a hall-okban, vagyis ahol elég nagy a hely ahhoz, hogy pár perces kis mókás előadásokat tartsanak. Ilyenkor meglepően sok férfi öltözik nőnek, és a helyiek szerint ezt egy kicsit túlságosan is élvezik.

Nekem viszonylag korán haza kellett mennem erről a buliról, mert másnap reggel 7-től dolgoztam, de még akkor is ment a parti a kompkikötő termében, messzire elhallatszott a kiszűrődő zene és kurjongatás.

18_2.jpg

Szerencsére elég sok helyre eljutottam a szigeteken az ottlétem másfél éve alatt, következzen ezekből egy válogatás.

St. Ninian’s Island

Magán a szigeten a birkákon kívül nincs sok látnivaló, de csak akkor tud az ember átsétálni, ha apály van.

Mavis Grind

Ez az a hely, ahol az Északi-tenger és az Atlanti-óceán a legközelebb van egymáshoz. Állítólag át lehet dobni egy követ az egyikből a másikba, ezt én megcáfolnám. Lehet, hogy légvonalban „csak” 300 méter van a kettő között, de ki az, aki 300 métert átdob (pedig én kézilabdáztam)? Másrészt, egy kisebb hely is közbeékelődött, így megnézném azt, aki ezt abszolválja.

22_marvis_grind.jpg(Mavis Grind - fotó)

Érdekesség még, legalábbis nekem az volt, ahogyan ezek a kis öblök az úton ki lettek alakítva: mivel „vidéken”, azaz a városokon kívül egysávos utak vannak, a szembejövő autós ide húzódik, amíg a másik el nem megy mellette. De ez engem a Kis Hercegre emlékeztetett, amikor a kígyó lenyelte az elefántot.

23_1.jpg

Ronas Hill Shetland legmagasabb pontja, olyan 450 méter. :) Itt kezdődik a tundra, és amerre a szem ellát, mindenhol pirosas színű gránitkövek/sziklák hevernek.

24_ronas_hill.jpgRonas Hill

Az az izé a távolban Yell szigete, ide sajnos már nem jutottam el.

25_yell.jpg

26_1.jpg

Kajakozás közben

Korábban párszor már kajakoztam a Tiszán, de ez azért más volt, amikor lenéztem, vagy a lapátot megmerítettem a vízben, több száz medúza úszkált körülöttem, mindig láttunk fókát, rengeteg madarat, gyönyörű helyeken jártunk.

Utólag belegondolva már nem biztos, hogy kimerészkednék, egy ottani barátom írt pár évvel az elköltözésem után, hogy egy közös ismerősünk eltűnt kajakozás közben, pedig ő gyakorlott volt, nem olyan kis kezdő, mint én. Azt hiszem, végül napokkal később megtalálták a holttestét.

27_1.jpg

Itt olyanok is elképzelhetőek, hogy például amikor a reptérről mentem haza Lerwickbe, a buszvezető első szóra hazavitt, pedig a buszvégállomáson túl laktam, így megspórolt nekem fél óra sétát / taxiutat a bőrönddel.

28_1.jpgA helyi Westend

A shetlandiak ugyan skótok, de akikkel én találkoztam, azok mind shetlandinak vallották magukat, sőt a szigeteknek saját zászlajuk is van. Korábban Norvégiához tartozott ez a terület, így a shetlandi zászló a skandináv és a skót ötvözete: skót színek skandináv mintán.

29_shetland_zaszlo.jpg

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Skócia Shetland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr497133679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2015.02.04. 06:51:12

Csak az elso mondatoknal jarok,de Feroer islands Dania,milyen Skocia?
Annyi jut meg eszembe,hogy mikor legi,v vizi felelosseg biztositast kotottem,mindig kockazat kizarasok kozott volt Feroer.

NIKI LAURA 2015.02.04. 06:55:18

@NIKI LAURA: ...ja,hogy kozeleben van,Shetland.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.04. 07:20:14

ez tenyleg a vilagvege ... de nagyon jok a kepek es nekem tetszik a hely

persze nem ott lakni, ahhoz tenyleg tul elzart es kicsi

puhacica 2015.02.04. 07:38:54

nahat, nekem meg ez az utobbi idok egyik legjobb irasa. a kis herceges pelda nagyon tetszett! :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.02.04. 07:39:10

Ez jó volt! A sok képért külön köszönet. Ez a hely tökéletes ha valaki regényt akar írni. Esetleg börtönnek, ha a kontinensen lévők megteltek. :)

rezsöatya 2015.02.04. 07:39:47

Tetszett!
Az is, hogy Gyengetölcser szabadidejeben jarta a kornyeket, mert Skocia gyonyoru es mindig tartogat meglepetest. A buszmegallo csucs!
Az idojaras tenyleg olyan, amilyennek leirta, "percenként változhat, esőből hó, majd napsütés simán elképzelhető 10 percen belül"
Sikerult befejezni a foiskolat? Ez lett a valtas oka? Remelem hallunk meg rolad!

Skocia mindig a kedvencem marad, Highlanden dolgoztam egy evig es vissza is akarok terni egyszer...
Vagy tobbszor...

kepfeltoltes.hu/150204/20120601_162353_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.04. 07:43:50

ez tényleg nagyon jó volt!
egy ismerősm járt arra az Up Helly Aa alkalmából, élete egyik legjobb élményeként emlegette, viszont azt mondta, a kompút horror volt, egész éjjel dobálta a vihar a hajót, és halálfélelme volt. nem akarnám megnézni, mekkora hullám meg szél kell ekkora hajók dobálásához....

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.02.04. 07:52:25

Szerintem is az utóbbi idők legrokonszenvesebb írása. Megnézném magamnak Shetlandot, de előbb Svalbard, az még istenhátamögöttibb és hidegebb :)
Skócia nálunk is tervben van.

Taxomükke (UK) 2015.02.04. 07:54:33

Feröer persze nem Dania, hanem onallo orszag, de mindegy.
Remelem, a hozzaszolasok nem a kisherceg korul fognak eszkalalodni. Bar szerintem igen.
Nekem tetszett a poszt, nagyon jok a kepek, erdekes, vad termeszet, jofej emberekkel.

pappito · http://pappito.com 2015.02.04. 08:03:12

klassz volt, kösz, hogy megosztottad velünk

én ellennék ilyen helyen simán (ha van net) de az állandó szar időt nehezen viselném. meg a nejem kinyírna :)

de nyuggernek jó lehet lenni ott

2015.02.04. 08:03:57

Tetszett a poszt, köszi, hogy megosztottad.

Der echte Weihnachtsmann 2015.02.04. 08:06:11

Na ez a nekem valo hely. Itt eleldegelnek szepen, nyugiban. Hianyozna a francnak a MC.
Nagyon klasz poszt.
De mi van az iskolaval? Befejezte? Most merre van?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.04. 08:09:06

Hinnye azannyát de jó kis poszt.
Igazi ismeretterjesztő határátkelő írás.
Megint többek lettünk ma.
Gratulálok.

Jaaa és ráadásul jól írsz.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.04. 08:13:54

Jó írás, a nicknéven külön röhögtem :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.04. 08:14:30

@Taxomükke: hogy én mennyire utálom a kisherceget (ez jó lesz témaindítónak? :D)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.04. 08:36:06

Nem is emlékszem mikor volt utoljára valami szívemhez közeli helyről egy igazi jó, bemutató leírás. Nagyon hiányzott már valami jó. Ez most végre az volt! :)

@Taxomükke: Yes and no. Alapvetően hivatalosan, jogilag Dánia része, de a gyakorlatban valóban majdnem teljesen autonómok, saját nyelvvel, közigazgatással, zászlóval stb., akárcsak Grönland. De tény hogy papíron Dánia része.

@Réka ‎: És a vicc az, hogy Svalbardon is él egy magyar csaj már sok-sok éve! :) Ma már tényleg nem lehet elmenni olyan eldugott szegletébe a világnak, hogy ne találkoznál magyarral. Én már azon se lepődnék meg Nuuk-ban sétálgatva, ha valaki hangosan bazdmegolna a piacon, miközben a meglőtt lundák áráról alkudozik a helyi inuitokkal. :)

nyuszigonosz 2015.02.04. 08:46:12

Poszt jó, képek nagyon szépek.
Eddig csak pár a Shetland szigeteken játszódó krimit olvastam, ennyi volt a "háttértudásom" plusz pár dokumentum film.
Ezért is jött jól ez a poszt.

Shebelle 2015.02.04. 08:50:22

Remek poszt! Nekem is tetszett és tényleg jól írsz!
Nagyon szép hely, bár az állandó szél engem kikészítene, és ami feltűnt,h.nincsenek fák!? A Ronas Hillnél te vagy a képen? Csak kérdem....
...írhatnél majd még...

Muscari 2015.02.04. 08:57:08

Azta, ez aztán a kaland! Jó buli lehetett, bár felteszem másfél év elég volt :-)

Elmennék én is, mint turista, de ott élni, hát, ahhoz nagyon sokat kéne, hogy fizessenek. Azt az időjárást nem nekem találták ki. Remélem megtudjuk azt is, hogy mi történt később Gyengyetölcsérrel (aki ezek szerint nem Gyengetölcs :-))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.04. 09:04:17

Csak ismételni tudom az előttem szólókat.
:)
Nagyon jó írás, remek fotókkal.
Köszönjük.
Felírtam a bakancslistámra.
:)

Golf2 2015.02.04. 09:06:01

nagyon érdekes story és hely,talpraesett posztoló!

Din Serpahis 2015.02.04. 09:06:01

Nagyon jo kis iras! Shetland nalam a priorizalt uticelok kozott van Feroerrel egyutt :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.04. 09:06:29

@Taxomükke:

"Feröer persze nem Dania, hanem onallo orszag, de mindegy."

Ez tévedés. Feröre Dánia RÉSZE, annak autonóm területe. Nem önálló ország, de még külbirtok se. Mint ahogy Grönland.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.04. 09:06:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Ezt úgy nevezik, hogy egyenlőtlen szövetség. A dán neve Rigsfællesskabet.

A lényeg az, hogy egy ország van (Dánia), de ez három részből áll: az anyaország (a kontinentális Dánia), Feröer, Grönland.

A törvényhozó hatalom az EGÉSZ TERÜLETEN a koppenhágai parlamenté (melybe Grönland és Feröer is választ képviselőt), a végrahajtó hatalom pedig a koppenhágai kormányé.

Viszont a központi hatalom autonómiát adott Feröernek és Grönlandnak sok téren (Grönlandnak többet). Így van mindkét területen saját parlament és kormány is, komoly joghatósággal.

Gyakorlatilag a külügyet, a hadügyet, a pénzügyet, s az igazságszolgáltatási rendszert leszámítva mindent a helyi hatóság dönt el. Sőt, még külügyekbe is van beleszólása a helyieknek, pl. így lépett ki Grönland az EU-ból 1985-ben. (Feröer meg eleve be se lépett 1973-ban, amikor Dánia EU-tag lett.) A NATO esetében viszont nincs joguk a helyieknek dönteni, ott az egész ország tag.

Egyébként hasonló rendszer van Hollandiában, csak ott nem 3, hanem 5 részből áll a szövetség.

Sütemény1975 2015.02.04. 09:06:34

Szuper poszt, koszonjuk! Ezer eve szeretnek eljutni ide. Mondjuk kaphatnek ide fuvart :))

rezsöatya 2015.02.04. 09:11:09

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
" Nuuk-ban sétálgatva, ha valaki hangosan bazdmegolna a piacon,..."

Áááh, az olyanok nem mennek Eszakra!
:D

DieNanny CH 2015.02.04. 09:11:11

Hű, nagyon tetszik. Nagyon szép környék.

2015.02.04. 09:16:01

Ez tenyleg egy kivetelesen jo poszt. A buszmegallo nagyon bejon nekem, ha ott elnek szerintem soha nem szallnek fel a buszra, maradnek a megalloban! (Mas kerdes hogy nem elnek olyan helyen ami a 'legeszakibb', de azert jo tudni hogy van ilyen buszmegallojuk.)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.02.04. 09:16:12

Áhá, szóval egy ilyen helyre kell recisnek akarni menni és már látatlanban meg is van a poszt. Vannak képek, juhéj , bár minden poszt így lenne illusztrálva.
"mert hiába adtak steak-et (nem adtak), ha mindennap azt eszed, unalmassá válik" A semmit én is elég hamar megunnám.:))
Tudom, divat manapság, de ezek az időben való távmegadások számomra továbbra is értlemezhetetlenek (Amerika-hatás?), nagyon szubjektív.
Különben nagyon jól egybekapott bemutatás!

DieNanny CH 2015.02.04. 09:16:15

@Shebelle:

Jé, tényleg! Nincsenek fák! De akkor mit égettek azon az ünnepségen? :-)

**mimi** 2015.02.04. 09:25:42

de jó írás, nagyon érdekes !!! :) köszönet érte, no meg a jó képekért!
De azért tényleg a világ vége.....
Lesz folytatás is??? Azóta hol vagy mi történt??

**mimi** 2015.02.04. 09:26:42

@Shebelle:
nem hiszem, hogy ő lenne a képen...én arra következtettem a posztból, hogy nő...:)

Shebelle 2015.02.04. 09:28:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: lehet h. ezért nincsenek: :D

nem negativ kritikának szántam, csak érdeklődtem, én nagy fa fan vagyok, hát ez van! :)

Shebelle 2015.02.04. 09:30:33

@**mimi**: csak bepróbálkoztam naaa,
amugy én nem tudtam eldönteni,én 65%ra szavazok h. pasi, de nem mintha számitana....

**mimi** 2015.02.04. 09:32:42

@Shebelle:
hát én csak ebből gondoltam...

"Úgy gondoltam, hogy a nyelvtudásommal nem lesz gond, mert korábban már két évet eltöltöttem Londonban au-pair-ként, és ez idő alatt megtanultam angolul."

de tulképpen mindegy is :))))))
hisz egy férfi is lehet gyerek vigyázó :))

Bluely 2015.02.04. 09:34:58

Nagyon jó poszt. Engem a kaják is érdekelnének, hogy mik a helyi jellegzetességek.

Taxomükke (UK) 2015.02.04. 09:36:55

@maxval bircaman szerkesztő: Na, akkor ezt eltevesztettem.
Hala Istennek rad mindig lehet szamitani.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.02.04. 09:44:27

@Shebelle: vigyázni kell, megsértődik a sziget, ha fátlant kiáltasz rá! Valószínű, hogy fa fel sem tudna nevelkedni ott, mert még kölökkorában kitekerné nyakát egy strong szellő. Felnőtt fáét mégúgy. Vagy csak nem része a kultúrájuknak. Mostmár én is kíváncsi vagyok. Szerintem is nő (lány) a posztoló, a fogalmazási fordulatok miatt, zavart pasitól félés miatt is (aki felé nem volt túl sok tisztelettel, már így magában, belülről, de ezt lehet, hogy csak én látom bele).

Flamy (fat cat wannabe) 2015.02.04. 09:48:45

@ChristineK: Kepzelem ha Orwell Jura helyett itt fejezte volna be az 1984-et... Biztos meg vidamabb lett volna :)

Bredpitt Monika 2015.02.04. 09:52:43

Most meg is nézem kíváncsiságból mennyibe kerül egy jegy. Mióta hazajöttem most akarnék megint kalandozni valahová. Köszönjük a beszámolót.
Én tíz napig voltam a barátnőmmel Skóciában és találkoztunk egy pár fiatal Shetlandról érkezett sráccal, akik hozzánk csapódtak a bárban, kértük őket , hogy beszéljenek a saját otthoni nyelvükön egymás között. Dőltünk a röhögéstől, egy szót nem értettünk. Nekem Skócia az egyik kedvencem, gyönyörű hely és kellemes csalódás volt, hogy a "skót" skótok nem is olyan "skótok", sőt minket több helyen meghivtak egy italra (és ellenszolgáltatást sem vártak - emiatt csalódottak voltunk). Egyik helyen megkérdezték tőlünk,( ha jól emlékszem Invernessben) honnan jöttünk, mondtuk honnan, mi is megkérdeztük azt mondták mi meg a Vörös Kakasból. Nagyon jó fejek. Az angolokat nem lehetett nagyon emlegetni, úgy tűnt őket nem szeretik.

Bredpitt Monika 2015.02.04. 10:01:01

Megakadtam a repjegy vásárlásnál, valaki segítsen már, három helyet ír ki Lerwickhez LSI Anglia, Sumburgh Airport LSI, Tingwall Airport LWK. próbálkozom tovább.

2015.02.04. 10:03:30

Ritkán irigykedem az itteni írások miatt, de most egy kicsit.

Régóta szeretnék már eltölteni shetlandon egy kis időt, csak ne volna olyan mocsok drága.

Jó poszt.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.02.04. 10:04:49

Nagyon jó poszt, hosszú idő után végre valami igazán érdekes!! A képekért külön köszönet, borzasztóan szép hely ( ugye a szél miatt..)! Jó lenne megnezni egyszer.

NIKI LAURA 2015.02.04. 10:05:02

En mindig kerestem a valaszt,vajon a vilag mostoha helyeire miert mennek az emberek?.. A penz se jobb,mint pl Anglia
...es mennek,meg Falklandra is,ahol ugyanugy szel,hideg,eso es sok birka.

Nekem 3x annyi penzt mondtak,ha kanadai Airdrie- bol felmegyek Fort Mc Muray- be( szinten Alberta), aztan az itt reg latott Cascabel olvtars mondta,hogy ne legyek hulye,-40 fok a normal..( aztan O ment arrafele dolgozni)

Apropo,Canada....Keresek egy korabbi posztot,vita volt hogy ki irta az eredetit,vegul kiderult hogy "Tom Bobb " irta,de eltunt!
Torolted HA?

Bredpitt Monika 2015.02.04. 10:05:05

Jaj, jaj, odáig jutottam, két átszállással július 2-9 ig 141.700 forint.
Nem megyek Shetland szigetére. Lerwick LSI a reptér. Jó helyen járok kedves Gyengetölcsér? Üdv, most hol vagy helyileg?

rezsöatya 2015.02.04. 10:07:08

@Bredpitt Monika: LSI -t ird be.
Nezem, Londonbol British Airways mar 65 £-ert elvisz.

Taxomükke (UK) 2015.02.04. 10:14:22

@rezsöatya: 65 font egy irányba, igaz? A legolcsóbb retúrjegyet 127 fontért találtam.

Taxomükke (UK) 2015.02.04. 10:16:46

@rezsöatya: Sőt, tévedtem, 126 font EGY útra.

Bredpitt Monika 2015.02.04. 10:20:15

@rezsöatya: Köszi, közben már én is megnéeztem, már látod biztos. Jó drága. Mi újság a ködös Albionban? Vagy nem ködös most. Most van egy barátnőm Dél Angliában valahol munkaügyben, én most oda is elmennék. Én most sok helyre elmennék, ez a poszt meghozta az utazási vágyat.

gyengetölcser 2015.02.04. 10:21:11

@rezsöatya: a valtas oka a szerelem volt:) Igaz, amugy is koltoztem volna picit kesobb, valami melegebb eghajlatra (mint pl. Belfast:)). Azt a kurzust befejeztem, ez egy HNC (Higher National Certificate) volt, es elkezdtem a HND-t (Higher Natioanl Diploma) is, de aztan a koltozes kozbeszolt.

soad1221 2015.02.04. 10:21:26

Hűűű, ez nagyon jó volt :)

gyengetölcser 2015.02.04. 10:22:46

@Dragonlady (now in Thailand): vannak a youtube-on videok a hajoutrol rossz idoben, nekem egyszer sem volt ilyen horrorban reszem, amig vizszintesen fekszem, es nem mozgatom a fejem, nagy bajom nem lehet:)

Taxomükke (UK) 2015.02.04. 10:23:09

@Bredpitt Monika: "Mi újság a ködös Albionban?"
2012 szeptembere óta vagyok Angliában. Szerintem azóta kábé kétszer volt köd (legalábbis amerre én jártam), néhány órán át, de akkor sem sűrű, átláthatatlan.
Sőt, azt is elárulom, hogy nagyjából ugyanannyi mm csapadék esik éves szinten Budapesten, mint Londonban.

gyengetölcser 2015.02.04. 10:24:02

Ja, es koszonom HA-nak az ekezetek bebiggyeszteset!

gyengetölcser 2015.02.04. 10:25:41

@pappito: net van, nem tudom mennyire jo, mert a hotel nem volt hajlando nekunk a hazba bevezettetni, de szerencsere wifikozelben voltunk, igy a szallodatol loptuk a jelet... Lehet, hogy azota valtozott, de akkor napi £5-ot kertek a netert a vendegektol, ami mar akkor is rohejesen sok penz volt.

gyengetölcser 2015.02.04. 10:27:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: olvastam korabban a Skocia-szeretetedrol, igy remeltem, hogy tetszeni fog:)

gyengetölcser 2015.02.04. 10:28:52

@Shebelle: jol latod, nincsenek fak, nem maradnak meg a nagy szelben, vagy nem tudom. Ez is hianyzott egy ido utan. Aztan valami eldugott volgyben belefutottam parba, hat ugy orultem!

gyengetölcser 2015.02.04. 10:30:26

@Sütemény1975: nem emlekszem, hogy lattam volna egyetlen kamiont is az utakon ott, sot, vonat sincs, de ha hajoskapitany szeretnel lenni, akkor nagyobb az eselyed:)

Bredpitt Monika 2015.02.04. 10:34:01

@Taxomükke: Köszi az infot. Én csak Londonban jártam, első nap esett, egy malaclopóban besétáltam egy trafikszerű üzletbe és kértem egy esernyőt. A srác egész végig, amíg az üzletben voltam röhögött rajtam. És senkinek nem volt esernyője. Nem tudom miért gondoljuk, hogy köd van Angliában. Nekem esőben is tetszett, aztán három napig sütött a nap. Skóciában is kifogtuk a napsütést. Üdv.

Mrs. Clayton 2015.02.04. 10:34:01

@Bredpitt Monika: hat hogy Inverness mennyire jo hely, azon vitatkoznek, habar en nem voltam meg ott, de S. onnan valosi, sok baratja lakik a mai napig ott, epp 2 napja meselte, hogy valami Celtic-Akarki mittomen milyen meccs volt, a baratja ment haza, erre egy kisebb csoport csak ugy elagyabugyaltaa ploja miatt
az occse is ott lakik, vele is nem egyszer megesett mar hogy amikor atgyalogolt volna a baratnojehez az ut tuloldalara tizeneves fiatallanyok tamadtak meg brahibol
S.szt Inverness a csocselek varosa, habar korulotte gyonyoru minden

gyengetölcser 2015.02.04. 10:34:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: hat ez egy jo kerdes... Nem tudom, lehet, hogy minden evben felaldoznak egy fabol epitett hazat, vagy valakinek a hajojat??

Quercus a favágó 2015.02.04. 10:35:16

Nincs fa? Na itt sem élnék. Pedig az nagyon tetszik, hogy alig lézeng ott egy pár ember. Bár nekem még az a pár ezer is sok.

gyengetölcser 2015.02.04. 10:36:04

@**mimi**: irhatok a kesobbiekrol majd, most Eszak-Irorszagban elek, itt is utazgatok, itt az az izgalom, amikor "gyanus csomag" miatt lezarjak az autopalyat...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.04. 10:36:10

@Zka: ja, valaki megmutathatná neki, hogy hogyan javítsa ki a bloghun, mert meg csak gyengetölcs van:D

gyengetölcser 2015.02.04. 10:37:39

@**mimi**: nem en vagyok a kepen, hanem egy baratom, o az, aki allandoan elrangatott kirandulni, hiaba mondtam, hogy tanulnom kell, vagy nincs kedvem menni, mindig azt mondta, hogy de ez kozel van, 2-3 ora mulva mar itthon is leszunk. Tulajdonkeppen neki koszonheto a sok elmeny:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.04. 10:38:07

@Shebelle: @Kellemes Zérókomponista: Több szerencsétlen dolog együttállása kellett ahhoz, hogy eltűnjenek a fák arról a környékről (Izland, Feröer, Shetland, stb.).

- Ezek nagyon fiatal szigetek Európához képest. Pár millió évesek csak, míg Európa több milliárd. Ráadásul Izlandról csak párszázezer éve olvadtak le a gleccserek. Ez földtörténetileg szinte elhanyagolhatóan rövid idő. Kevesebb idejük volt "befásodni" az ember megjelenése előtt.
- A vulkanikus kőzet és a szél+eső állandó eróziója nem sokat segít a "fásodásban".
- A vikingek a hajóikat és házaikat is fából építették. Rengeteget kivágtak emiatt. Plusz ugye többynire birkát tartottak, ami zokszó nélkül megeszik a kis fákat cserjekorukban ha nincsenek körbekerítve. Akkoriban meg az erdőgazdálkodás nem volt egy felkapott sztárszakma. A kereskedelem, halászat és fosztogatás jobban fizetett még 1000 évvel ezelőtt...

Sagakból és leírásokból tudjuk hogy a vikingek megérkezésekor voltak még fák arrafelé (Feröert leszámítva, ott már az elejétől fogva hozott anygaból és uszadékfából dolgoztak).

Szóval a természet sem a fák malmára hajtja a fizet, de mi vittük be a végső ütést meg a birkák.
Mostanában kezdik újra fásítani pl. Izlandot. Úgy néz ki, hogy a fenyők bírni fogják megfelelő erdőgazdálkodás mellett, de azért még jópár évtized mire újra fenyvesek lesznek azon a vidéken. :)

gyengetölcser 2015.02.04. 10:38:20

@Shebelle: hihi, alul pasi vagyok, felul no :D

Bredpitt Monika 2015.02.04. 10:38:46

@Jess G: Az az igazság, hogy nem emlékszem pontosan melyik város volt, de ha már a focit említed, láttad a Huligánok c. filmet, nagyon jó?. Ijesztő amit írsz, de elhiszem , hogy valós probléma, tudva mi volt a filmben.

Bredpitt Monika 2015.02.04. 10:40:36

@gyengetölcs: Jó a humorod, nekem meg állást kéne keresnem nem itt ücsörögni, de most tényleg jó volt olvasni ezt a posztot.

gyengetölcser 2015.02.04. 10:41:49

@Bluely: kajakrol nem nagyon tudok beszamolni, a birka biztos nepszeru (bocs, max), meg ettem, azaz probalkoztam haggis-szal, amit digger is probalt, de az alakja alapjan azt gondoltam, hogy chicken nuggets, joizuen beleharaptam, es majd' elhanytam magam, soha tobbet!
Meg persze tengeri kutyuk, de en azokat sem szeretem, de hat ilyen aprosagokra nem gondoltam, amikor odakoltoztem:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.04. 10:42:23

azért ez a max 20 fok számomra elég riasztó...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.04. 10:43:43

Skócia jöhet mindig minden mennyiségben. Élni, dolgozni már nem mennék vissza, de attól még marad a szerelem. Kirándulni bármikor, bármerre. Jó a poszt, klassz képekkel.
/ Na jó, nem nyalok tovább, mindjárt a m@g sz@ ál leszek/ :-XOXO

gyengetölcser 2015.02.04. 10:43:55

@Bredpitt Monika: Sumburgh lesz az, Tingwall az pici (igen, meg kisebb, mint Sumburgh), oda nem mennek jaratok foldi halandoknak, azaz a platformokon dolgozoknak igen.

Mrs. Clayton 2015.02.04. 10:45:54

@Bredpitt Monika: lattam, ahogyan S. Invernessrol egy-ket sztorit meselt kb olyan figurak lakhatnak ott, penz nem nagyon van, szorakozni kikapcsolodni nincs mit, ezert isznak es verekednek, kb ennyiben merul ki minden

gyengetölcser 2015.02.04. 10:46:05

@Bredpitt Monika: hat igen, nem olcso a jegy sajnos, nem is lehet csak ugy hazaugrani onnan, bar ha Aberdeen-bol hajoval mesz, akkor talan olcsobb, csak hosszabb. Most Eszak-Irorszagban hajtom az igat, itt kb. 3 fokkal jobb a homerseklet.

gyengetölcser 2015.02.04. 10:48:31

@QUERCUS: akkor koltozhetnel az egyik kisebb szigetre, ahol csak par szaz, esetleg par tizen laknak es repulovel jar az a nehany gyerek (repulesi ido: 4 perc) a szomszedos szigetre iskolaba:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.04. 10:49:22

@gyengetölcs: mi a különbség a haggis és a májashurka között? néztem receptet és tök hasonlónak tűnik.

Bredpitt Monika 2015.02.04. 10:49:25

@gyengetölcs: Apukám és felesége most kérdezték hogy van e kedvünk elmenni velük két hetes Írországi kirándulásra. Kérdésem, aki Skóciát látta lesz e valami különbség, nekem úgy tűnik, hogy egyforma nagyjából, van e valami jó link szálláskeresésre, ha erre tudsz válaszolni megköszönném nagyon. Üdv.

SzZoole 2015.02.04. 10:49:39

Na vegre egy igazi klasszikus hataratkelos iras,koszonet erte.
Meg tobb ilyet HA.

SzZoole 2015.02.04. 10:52:44

@Babette .: Az egyik disznobol a masik birkabol keszul.A majashurkat disznobelbe,mig a haggist birkagyomorba toltik.
A majashurkat eheto,finom,mig a haggis budos es ehetetlen.
Szamomra legalabbis.

gyengetölcser 2015.02.04. 10:54:26

@Babette .: tessek, kijavitottam:) amugy nem tudom, miert hagytam le az ER-t az elejen...

gyengetölcser 2015.02.04. 10:55:58

@Bredpitt Monika: koszi, sok sikert a munkakeresesben! :)

Taxomükke (UK) 2015.02.04. 10:56:52

@rezsöatya: Ezt a 65 fontos árat hol találtad? Én nem látok ilyet sehol, csak a dupláját meg még többet...
@QUERCUS: Akkor menj Svédországba. Ott van fa bőven, és ha a megfelelő helyre mész, akkor ember nem nagyon lesz.
Egy alkalommal, amikor Rättvikben voltunk egy barátunknál, elvitt a közelbe egy kilátóhoz, és megmutogatta, hogy mi van délre, keletre és nyugatra, majd észak felé mutatott, és azt mondta: Arra pedig több száz kilométeren keresztül csak a vadon van.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.04. 10:57:22

@gyengetölcs: Így van! :)

@Babette .: Tök ugyanaz. Nálunk szokott lenni a céges kantinban néha, egy az egyben ugyanolyan az íze, mint az otthoni májas hurkának. Persze ez is attól függ, hogy hol hogyan készítik. Az autentikus mondjuk gyomorba van töltve (olyat nem kóstoltam, de azért nyilván az nagyon más... Gondolom megkapja ezt a pacalos langyos zsírba áztatott frottírtörülközős "lecsengést"), de szerintem olyat ma már max. csak étteremben kapsz, többnyire itt is csak simán műbelezik. A töltelék meg kiköpött (nem szó szerint! Bár néha úgy néz ki...) májashurka. :)

Akinek a véres hurka hiányzik, az meg vadászhat black puddingot.

gyengetölcser 2015.02.04. 10:57:48

@Babette .: nem tudom, mi a kulonbseg, de a majashurkat siman megeszem, de ez a haggis valami nyalkas-nyulos gusztustalan valami volt, persze az is siman elkepzelheto, hogy rosszul csinaltak a konyhan:)

rezsöatya 2015.02.04. 10:58:35

@gyengetölcser: na, azert! A szerelem okan erdemes valtani! :-)

rezsöatya 2015.02.04. 10:59:35

@gyengetölcser: van, akinek izlett itt...

;-P

Sütemény1975 2015.02.04. 11:01:28

@gyengetölcser: valahogy szallitjak az arut a kikotobol. legalabb teherautonak kell lennie a szigeten :)

Hari Seldon 2 2015.02.04. 11:01:40

Jó írás, és informatív.
De, semmiképpen nem mennék oda.
Ha valamit az életben ki nem állhatok, az a szél.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.04. 11:02:23

@gyengetölcser: én se tudom, de több hónapig gondolkoztam, mit jelenthet a neved.
ezt még egyszer leverem rajtad
:D

gyengetölcser 2015.02.04. 11:05:22

@Bredpitt Monika: Irorszag talan kevesbe vad, mint Skocia (bar en csak Shetlandon voltam), de eleg hasonlo. Irirszag eleg nagy, Cork delen, Giant's Causeway eszakon, kozte meg 8 oranyi vezetes:)
Ha olyasmire gondolsz, hogy kifejezetten ir szallodakra specializalodott oldal, arrol nem tudok, gondolom Trivago, Booking.com es tarsai jok?

gyengetölcser 2015.02.04. 11:07:08

@Babette .: igy legalabb az agysejtjeid aktivak maradtak :D

**mimi** 2015.02.04. 11:13:17

@Babette .:
ez engem is érdekel...sose felejtem el, elsőre félre is olvastam...(akkor még gyengetölcs volt) :)))

gyengetölcser 2015.02.04. 11:16:36

@**mimi**: a tolcser onnan jott, hogy terdmutet utan szep kek konnyitett gipszet kaptam, ami ugy nezett ki, mint egy tolcser, a barataim pedig elkezdtek tolcserlabunak hivni...:)

Quercus a favágó 2015.02.04. 11:17:32

@Taxomükke:

Mennék én oda is. Kifejezetten díjaznám az olyan helyet/munkát, ahol egyedül kell lenni. Csak ahhoz nyelvet/nyelveket kellene beszélni. De inkább elolvasok 100 jogszabályt, mint egy oldalt egy nyelvkönyvben. Egyszerűen nem tudom rávenni magam még arra a kurva németre sem.

NIKI LAURA 2015.02.04. 11:31:02

@QUERCUS: epp ezert sose fogod vinni semmire,5 ev mulva is itt fogsz sirni.( nincs harag!)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.04. 11:31:45

@Bredpitt Monika:

Szeretnék megmagyarázni egy népszerű félreértést.

Amikor az emberek "skót" nyelvről beszélnek, a nagy helyzet az, hogy ez jelenthet 3 különböző dolgot.

Egyrészt, ez jelentheti az angol nyelv valamely skóciai nyelvjárását. Azaz skóciai angol. Melynek vannak sajátosságai, ezeket meg lehet nézni bárhol, ahol az angol nyelvjárásait írják el. Lásd pl. ezt www.bl.uk/learning/langlit/sounds/ hanganyagokkal. Ezt beszéli az átlag skót, kivéve amikor direkt "hivatalos" akar lenni és áttér a sztendert angolra.

Másrészt, ez jelentheti a kelta skót nyelvet (gael), mely az angolnak csak távoli rokona, nem germán nyelv, mint az angol. Erősen kihalóban lévő nyelv ez, kevesen beszélik Skóciában, s még kevesebben anyanyelvként, bár ilyen is van, állítólag van pár tízezer skót anyanyelvű ember Skóciában. De Skóciában sok az ilyen nyelvű felirat, mert kb. 40 éve hivatalosan igyekeznek a nyelvbe újra életet lehelni. Lásd a BBC skót nyelvű oldalát www.bbc.co.uk/alba/ - látható, ez egy nagyon más nyelv.

Eddig oké, ezt a kettőt minden művelt ember szokta tudni.

De van egy harmadik skót nyelv is, ez az angol közeli rokona, eredetileg ez volt Skócia fő nyelve, de az Angliával való egyesülés után az angol gyakorlatilag kiszorította. Mára senkinek se az anyanyelve, de sokan beszélik valamilyen szinten második nyelvként. Lásd pl. a www.lallans.co.uk/ honlapot, látható, ez egy angolhoz közeli nyelv.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.04. 11:34:28

@QUERCUS:

"olyan helyet/munkát, ahol egyedül kell lenni. Csak ahhoz nyelvet/nyelveket kellene beszélni"

KIVEL beszélnél?

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.02.04. 11:47:57

@NIKI LAURA: aszinktront, szakadékot kívánnak csökkenteni belső világukhoz minél közelebb eső környezet megválasztásával: introvertált személyiség borúsabb vidéket. Átmenetileg, lélekrendezőnek én is el tudom képzelni, hosszútávon nem. Meg ahogy írták is, bizonyos munkák esetén a szellemi termelékenység kulcsfontosságú, van, ami beachparty közepette nem megy.
@Babette .: ez jóó. Erről jut eszembe: aki kint él az magyarul gondolkodik, beszél magában?

gyengetölcser 2015.02.04. 11:54:55

@Kellemes Zérókomponista: en mar angolul gondolkodom, magamban mindket nyelven beszelek, neha mondok olyanokat, hogy "black es white" vagy "miert won't you do this?", es van par magyar szo, mindig ugyanazok, amik sose jutnak eszembe magyarul, pl: mushroom, oven. Es mar angolrol forditok magyarra, pl. a seatbelt-et meg kellett neznem a szotarban, mert csak az jutott eszembe, hogy ov, az nem, hogy biztonsagi. Es ezeken a csalad mindig rohog, amikor otthon vagyok es szivatnak:)

Quercus a favágó 2015.02.04. 11:58:28

@NIKI LAURA:

Valószínűleg így lesz.

@Babette .:

Az erdész munka pl. általában egyemberes. Ha kint laksz az erdőben egy erdészházban, lehet, hogy napokig egyedül vagy. De ettől függetlenül kommunikálnod kell a főnökeiddel, a kollégákkal, a boltossal, az orvossal, a postással, stb. A munkáddal kapcsolatos írásos anyagokat el kell tudni olvasni.
Így értettem.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.02.04. 12:07:13

@gyengetölcser: jaja, ez nálam is vegyesen volt. Akaratlanul is tartja az ember magát belülről, de a beérkező szociális élmények, hangok meg csak az új nyelven jönnek, így kialakul egy mix. A közérdek(lődés) szűnni nem akaró pressziója miatt meg kell, hogy kérdezzem, végülis milyen nemű vagy?
@NagyságosSodalisO [eng]: fákk jú.:))
@QUERCUS: ne érezd magad rosszul a német miatt, másra vagyunk kondícionálva.

nyuszigonosz 2015.02.04. 12:08:03

@Kellemes Zérókomponista: Nem magyarul. Igaz, olyankor, ha valakivel magyarul beszélek, akkor idölegesen. Vagy amikor valakinek magyarul írok.
Bár még olyankor sem minden magyarul jut eszembe.
Viszont igyekszem a magyar beszédbe csak magyar szavakat használni, nekem eléggé visszatetszö, amikor valaki 1-2-3 év külföld után már csak "külfödiül" tud. :-)

2015.02.04. 12:11:34

Nagyon jo a poszt. Tokeletesen leirta a pokol definiciohat:
Unalmas tipikus skot taj, fa nelkul
Pocsek idojaras
SKot kaja
Skotok a tarsasag. Ezt meg lehetne fokozni nehany irrel

Esetleg egy bortont tudok elkepzelni egy ilyen szigeten. Meg or sem kell, nem tudnak megszokni

Megnezem most Digger blogjan, hogy mi lett a Dania vs Nemetorszagi verdict.

gyengetölcser 2015.02.04. 12:28:43

@nyuszigonosz(D) ESTP: ezen en is ki vagyok akadva, bar a posztban pont nem latszik, mert abban van egy-ket angol szo/kifejezes, kinosan ugyelek ra, hogy csak magyar szavakat hasznaljak. Olvasom egy Magyarorszagon elo magyar blogjat, es olyanokat ir, hogy editalok, felall a szor a hatamon.

Quercus a favágó 2015.02.04. 12:51:13

@diggerdriver:

Haladsz, haladsz, de azért még sokat kell gyúrnod, ha olyan szép akarsz lenni,mint a Gellyza.

bpetya75 2015.02.04. 12:58:53

@QUERCUS:

Ahol komolyan veszik a munkavédelmi előírásokat, ott nem egyemberes munka. Te tudod a legjobban, hogy bármi előfordulhat. Sima erdőkerülőként is ott maradhat az ember, nem hogy termelésben.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.02.04. 13:00:15

@**mimi**: tudtam én.:)
@gyengetölcser: 3 fajtáját látom a jelenségnek:
- indokolatlanul sok alkalommal applikál magyarított angol expressziönöket, feldobandó a textet - idétlen, vagány akar lenni vagy kockatinédzser
- nagy sebességgel tódul be a köznyelvünkbe az angol, így mértékkel lehet általános jellegű is a megjelenülése - elfogadott, "modern"
- a buta: kamerát camera-nak írja, a buszt básznak mondja magyar kontextusban, dedikált kommunikációban (pl. levélírás) is szétbogozhatatlanul keverednek a nyelvek, sosem tudta az anyanyelvét sem elfogadhatóan, de szentül hiszi, hogy a két féltudás most majd egy tiszteletreméltó egésszé áll össze, toldalékok hangrendjét már a lehető legritkábban találja el, a hibát is erénynek érzi, állítja be - bosszantó, preztizst akar kivívni a magyarfelejtéssel, újhazája fennnséges nyelvének segítségével, amin igazából mindenki csak röhög vagy borzad.

Quercus a favágó 2015.02.04. 13:02:33

@bpetya75:

Konkrétan a klasszikus erdész munkára gondoltam, nem a fakitermelésre. Bár én az esetek többségében azt is egyedül csinálom.

2015.02.04. 13:11:44

Hat ez kiraly volt, vegre egy rendes sztori, sok-sok gyonyoru keppel! Shetlandnal mar csak Orkney jobb, annal meg mar csak Feroer, annal meg mar csak Izland, annal meg mar csak Gronland, annal meg mar csak az Antarktisz, annal meg mar csak Sziberia. :D

@charlieharper: "Nagyon jo a poszt. Tokeletesen leirta a pokol definiciohat:
Unalmas tipikus skot taj, fa nelkul
Pocsek idojaras
SKot kaja
Skotok a tarsasag. Ezt meg lehetne fokozni nehany irrel"

Ezen egesz nap kuncogni fogok :D Sot, elkepzellek ahogy ezt irod a videki birtokodrol kockas papucsban mint egy igazi zsembes angol oregur, legalabbis roluk tudnam leginkabb elkepzelni ezt a velemenyt a skotokrol :D Nagyon jo :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 13:22:17

Egész végig a kedvenc Shetland-pónikra vártam :(. Egyet sem simogatott meg a posztoló :)?

soad1221 2015.02.04. 13:22:28

@mojyo: na most akkor jobb vagy hidegebb? :)

bpetya75 2015.02.04. 13:24:24

@QUERCUS:

Olvastam korábban, hogy egyedül dolgozol, azért írtam. Nem tudom, pontosan mit értesz klasszikus erdész munkán, én tervezőként nem járhatok olyan nagyon messze tőle szerintem. 2,5 éve majdnem megmurdaltam egy lódarázs miatt. Azon múlott, hogy tudtam szólni kollégának, aki 10 percen belül ott volt értem és elvitt orvoshoz. De egy kifordult boka is veszélyes lehet ha egy vízmosás alján sikerül kikötni miatta. Nem csak a fűrész miatt veszélyes ez a munka ;-)

2015.02.04. 13:33:39

@soad1221: Ja, nincs exkluzio, sot, a jo es a hideg az nalam majdnem teljesen megegyezik, csak legyen internet es melegviz, a tobbit viszem en :D

Quercus a favágó 2015.02.04. 13:34:58

@bpetya75:

Ez igaz, de ettől függetlenül melléd, meg az erdész kollégák mellé sem adnak kísérőt.
De a mondandóm eredeti lényege az volt, hogy engem nem zavarna egy külföldi munkában, ha emberektől távol, egyedül kellene dolgoznom. Ettől függetlenül, az adott ország nyelvét "illene" beszélnem. Engem ugyan is nem érdekel a multikulti, a város, a társaság. Ami érdekel, az az, hogy végre fizessék már meg, ha tisztességesen, szaktudással dolgozom.

2015.02.04. 13:40:20

@QUERCUS: nem portugalul tanulsz az azorihoz?

@mojyo: pedig mar egy udeje egy oceannal arrebb ulok a beton dzsungel kozepen. Most itt is hideg van, sot allitolag volt flash freeze is tegnap. Abbol mi a beton tengerben nem sokat erzekeltunk.

gyengetölcser 2015.02.04. 13:42:18

@Kellemes Zérókomponista: az elso leirason picit el kellett gondolkodjak :D

Sütemény1975 2015.02.04. 13:57:30

@rezsöatya: sajnos nem nyitja meg nekem a kepet :(
Legfeljebb hozok haza a hires poni lovaikbol parat :)

soad1221 2015.02.04. 13:58:54

@mojyo: hááááát. nem is a hideg zárja ki a jót, de egy szibéria, meg antarktisz max rövid távon... persze tudja fene, lehet, hogy megszoknám :) vagy csak odafagynék és nem lenne választásom.. :)

Herr Géza 2015.02.04. 14:09:57

@NagyságosSodalisO [eng]: Valld be azon nyomban, hogy azt a buszmegállót te szponzoráltad, "lakberendezted", vagy vmi titkos ottani hódolód neked rendezte be... :))))))))

Herr Géza 2015.02.04. 14:10:40

@QUERCUS: Ó, köszi a bókot !!! :D

Quercus a favágó 2015.02.04. 14:13:03

@charlieharper:

Az mondjuk könnyebben menne. Meg az olasz, vagy a spanyol is.
Azori meg egy álom. De majd fölébredek.

2015.02.04. 14:20:02

@soad1221: Az Antarktisz az tenyleg kemeny lehet de en kiprobalnek ott egy evet, vagy legalabbis egy olyan idotavot amiben tel is van meg nyar is, csakhogy tudjam mi a kulonbseg. :D 6 honap ejszakarol mar van fogalmam, csak a vege fele gaz, a tarsasagi elet hianya / dogunalom az nehezebb lehet az Antarktiszon... Sziberiaban viszont van azert civilizacio (mar amennyire annak szamit :D), raadasul oroszoul beszel, szoval nem tudom mi a gond? Ja igen, hogy meg lehet fagyni... :D Hat, fel kell oltozni, meg be kell futeni. :D

@gyengetölcser: :)))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.04. 14:22:27

@Herr Géza: Hehe, hát bevallom sajnos nem. :-))
De nekem is ez jutott eszembe először. Felröhögtem !!! :-XO

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.04. 14:23:35

@zöldeketbeszélek: már hogyne simogatott volna, ahogyan Németországban megsimogatják a németjuhászokat, Franciaországban meg a franciasalátát....

rezsöatya 2015.02.04. 14:25:41

@Babette .: meg svajcban a svaci sapkat...

Quercus a favágó 2015.02.04. 14:28:20

@Babette .:

Úgy látom, Digger szerepére pályázol.

2015.02.04. 14:30:10

@rezsöatya: Ezek a highland bocik szerintem nem annyira cukik, vagyis a te kepeden igen, de egyszer lattunk egy kurvanagy bikat, szerencsere eleg messzirul szurtuk ki, hogy szabadon legeleszik es minket bamul, ugyhogy visszafordultunk :D A ponik aranyosak, de aminek szarva van az felelmetes, akkor is, ha emos :D

tsabus UAE 2015.02.04. 14:31:39

Tetszett a poszt ! Érdekes hely, amit szívesen meglátogatnék, de elképzelni se tudnám ott egy átlagos napomat, ottani lakosként.

2015.02.04. 14:34:54

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ez nagyon erdekes volt, maskor is irjal ilyeneket, jo? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 14:42:15

A kommentek előtt:
Köszi, jó vót.Én valahogy szeretem az ilyen világvégi, isten háta megetti helyeket. :-)
Az állandóan fújó kiszabott szél is ismerős.
Megnéztem a guglimapszon, hol is van pontosan.Tök jó, fjordos, cafrangos a riviérája.Szokott ződ fény lenni néha?
Azt se értem, hogy néhány tízezer emberre hogy a vérbe nem éri meg főzőcskézni...Ekkora ott a jólét a cégek részéről? :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 14:45:06

@Réka ‎: Húú, bakker, Svalbard nekem is a bögyömben van. :-)

gyengetölcser 2015.02.04. 14:47:28

@tsabus [UK]: elmesz dolgozni, aztan kocsma, vagy fallabda heti 3-4-5x :) esetleg tollaslabda?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 14:47:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Igen, igen... :-))))
Ezért mondom mindig, hogy világnyelv a magyar... :D

**mimi** 2015.02.04. 15:07:53

@gyengetölcser:

ez olyan kis...kis...tüncibünci volt:)))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.04. 15:08:19

@puhacica:
Okvetlen beszélnünk kell este.
Nagyon fontos.

**mimi** 2015.02.04. 15:09:52

@diggerdriver:
ezmegmiez...beteg vagy??????????
az avatarod miatt...:))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.04. 15:11:01

OFF tudom, kórháztéma lefutott, d ez akkor is érdekea
www.theguardian.com/news/2015/feb/04/welcome-to-the-most-corrupt-nation-in-europe-ukraine
a kijevi onkológiai kórházon keresztül mutatja be a korrupt rendszert (miközben a fejesek túlárazott műszereket vesznek a saját cégeiken keresztül, és szétrabolják az amúgy is aulinanszírozott rendszert, a rákos gyerekek szülei durván fizetnek reményért, hogy egyáltalán legyen elég gyógyszer stb a kórházban - ismerős?).
nem kell már sokat csúszni a politikai rendszerrel, hogy nálunk is ilyen állapotok legyenek....

Herr Géza 2015.02.04. 15:12:40

@charlieharper: :))) Simán bebizonyítja bárkinek, hogy N.o. Nyugat-Európa legszakadtabb állama (na bölcsen kiveszi a pakliból a görögöket meg a spanyolokat :)) ) és a német mérnökök a dán mosogatói fizukról álmodnak. Ha a hülyeség fájna, sikítozva rohangálna 24/24 müszakban...:))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.04. 15:25:46

@**mimi**:
Mi bajod azzal a sukár fiatalenberrel?
Kemény férfias macsó...

**mimi** 2015.02.04. 15:26:33

@diggerdriver:
heheheeeeee
na arról nekem más fogalmam van :))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.04. 15:29:36

.

(bocs, csak veszkődik a bloghu)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 15:29:39

@Babette .: Nahát Babett, én nagyon bírom a lovakat, minden állatvásáron/kiállításon órákig 'pacizok', szóval a németjuhászokat meg a franciasalátát hagyom inkább...viszont tényleg híresek a shetlandi pónik, kb. mint Andalúziában az andalúz lovak a gyönyörű, hullámos sörényükkel. Vagy a shire, az óriás söröskocsis ló. Vagy a fehér connemarák Írországban....

gyengetölcser 2015.02.04. 15:33:14

@**mimi**: ugye? Mar csak a kardigan hianyzik roluk :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 15:33:54

@QUERCUS: Hogy rohadnának meg...
Persze, balesetmegelőzés, az.A lónak a f@sza.
Pénzbehajtás!Semmi más...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 15:34:10

@QUERCUS: ugyan már, Babett okos nő, nem tenne ilyet :). (És tudja, hogy nem sértődök meg ennyitől.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 15:36:31

@Babette .: Jesszus, megtaláltam az eredeti hirdetést :))))!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 15:37:09

@**mimi**: Jaja, Digger, mi van veled?
Ugye nem komoly a helyzet...
Kijövetel is lesz?
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.04. 15:37:50

@zöldeketbeszélek: ezeket a hosszú szőröseket felénk így hívják. de másfelé is, csak keress rá a guglin.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 15:38:59

@diggerdriver: Az jaja.Valami tyúkmellű 140-centis dalia lehet... :D
És mi van eléje írva?Nehéz olvasni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 15:40:57

@mojyo: @gyengetölcser: A kardigános pacikat nem tudom megnyitni, de a táncoló shetik nagyon ott vannak :)))!

SzZoole 2015.02.04. 15:42:33

@geegee: "És mi van eléje írva?Nehéz olvasni."
Biztos,hogy akarod tudni?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 15:43:16

@Babette .: Na most már értem. Viszonylag fiatal fajta és persze a hosszú szőre miatt is rögtön látható, hogy Shire is van benne:

www.lovasok.hu/index.php?i=8599

Bluely 2015.02.04. 15:46:47

@gyengetölcser: Nagyon köszi. A herkentyűket imádom és egyszer biztos megkóstolnám a gusztustalanságokat is. :-D

2015.02.04. 15:56:54

@zöldeketbeszélek: Oh de kar... na varj, megkerestem az eredeti sztorit, a puloveres pacik ugyanis egy Visit Scotland kampany resze volt par eve, itt van tobb kep es video is :)

www.visitscotland.com/blog/scotland/shetland-ponies-in-cardigans/

Igy jo mar ugye? :D

**mimi** 2015.02.04. 16:04:19

@geegee:
hmmmmmm...izé...most nem merek elmozdulni a gép elől...nehogy lemaradjak valamiről...:)))))

**mimi** 2015.02.04. 16:06:00

@gyengetölcser: @mojyo:
nem értettem a kardigánt...de mojyo linkjétől felvilágosultam...

Quercus a favágó 2015.02.04. 16:07:28

@geegee:

Mondjuk szépnek nem szép a csávó, de lehet, hogy állásos.
Várjá......nem állásosnak se állásos.
Akkor viszont gavallér. Tuti.

P.Elliot 2015.02.04. 16:15:30

@mojyo:
@geegee: En is szeretem a vilagvegi helyeket! A szel is ismeros de azt azert nem igazan tudnam ertekelni. En meg a lehetetlen helyeken is tudnek valamifele kertet csinalni, a szel ellen valahogy vedofalazni, na majd en megmutatnam hogy nem lenne korulottem csak a kopar fu!
A sik terulet mindig nagyon vonzott, jobban mint a hegyek! Szeretek messze nezni meg hogy a fejem felett akadaly nelkul lathassam az egboltot!
Szoval el tudnek ott tolteni egy kis idot!

P.Elliot 2015.02.04. 16:18:03

@mojyo: Edesek ezek a puloveres lovak. Sapka, sal is kene, hehehe..
A poszt nagyon jo, regen elveztem ugy leirast mint most!

rezsöatya 2015.02.04. 16:21:27

@mojyo: miert ne bamult volna? Azert ritkan latnak arrafele embert. De artalmatlanok! Volt, hogy megalltak elottem, kiszalltam es egy oraig kertem oket, hogy lecci, menjetek arrebb... de csak bamultak, bamultak... kikerulni ugye nem lehetett az egysavos uton...

kepfeltoltes.hu/150204/20120720_211845-1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

gyengetölcser 2015.02.04. 16:23:08

@Bluely: most megtalaltam, ezt irtam korabban a skot (nem shetlandi) gasztronomiarol:
A skot konyha remekei:

es ez utan kovetkezne egy ures lapokbol allo konyv...

Na, ennel azert tobbet irok rola, de az nem lesz hizelgo.

Szoval, eddig olyan haromfele kajat kapunk/kaphato a hotelben:

1. tobbfele zoldseg (altalaban repa, kaposzta, porehagyma, gomba, csicseriborso, stb.) tejszinnel, ez az un. Cream of Akarmi leves

2. lasd mint fent, csak kevesebb level, plusz hallal, ledaralva, akkor valami trutymo keletkezik belole.

3. Fott marha, parolt repa, parolt kaposzta, egyeb parolt vackok, mindez valami huslevel leontve. Ez utobbit ugy hetente 4x kapjuk. Ma is, tegnap is, lassan kezdem ugy erezni magam, mint egy robot, minden nap ugyanaz. Ma annyira fellazadtam (mert amugy baromi lazados tipus vagyok), meg hanyingerem volt tole, hogy a hust meg se ettem, ment a kukaba az egesz. Arrol nem beszelve, hogy altalaban azt kapjuk, ami megmarad elozo nap(ok)rol, a szele megszaradt, a krumpli osszeesett, a karikara vagott repa szelei felfele pondorodnek, mint a soknapos parizsi.

gyengetölcser 2015.02.04. 16:28:26

meg ilyen erdekessegeket talaltam az iromanyaimban Shetlandrol:
-Az egyik sziget, Foula ami a többitől kissé nyugatra helyezkedik el, lakói meg mindig a Julianusz naptárat használjak, ma (július 24-én) ott július 11-et írnak

-van shetlandi sor: img.photobucket.com/albums/v330/squaylor/blog/nbeer1.jpg

-az egyik helyi finomsag a puffin poo, magyarul lundakaki, de ez egy edesseg, belga kókuszos csoki mályvacukorral

-Shetland adja Skócia kagylótermésének több, mint 50%-át

2015.02.04. 16:31:00

@P.Elliot:
Sziberiat kiveve talan, ezek a videkek kifejezetten hegyesek egyebkent, de Gronlandon meg az Antarktiszon lehetseges olyan "messze" nezni, hogy letrejon a total perspektivavesztes de ez nem a siksag miatt van, hanem a "whiteout".

Nem tudom, milyen kiskertet lehet ilyen korulmenyek kozott csinalni viszont, de sok sikert hozza :D Ez csak felig szarkasztikus, ha sikerul, enis megcsinalom es akkor ott lakhatok ahol csak szeretnek. :D Bar a modern technologiaval fedett helyen nagyjabol mindent lehet, allitolag meg az urben is novesztenek valami zoldet, ugyhogy hajra. :D

SzZoole 2015.02.04. 16:34:17

Total off,Maxnak kulonosen ajanlom,jobb mint a leggings

youtu.be/YQ643U7ccpM

En behaltam a rohogestol

2015.02.04. 16:35:18

@rezsöatya: De de de de.... ezek "rendes", hazi tehenek, annak meg szarvai voltak, mint az elozo kepeden, es az egy olyan igazi bika volt, nagyobbnak nezett ki mint az autonk, legalabbis messzirol. Nem vagyok bocipszichologus, de szerintem kifejezetten "ugy" bamult minket, en nem tudom, mennyit lehetett volna vele beszelgetni. :D

Quercus a favágó 2015.02.04. 16:45:47

@gyengetölcser:

Kagylót nem eszem. Az én ételem legyen halott.

P.Elliot 2015.02.04. 16:58:42

@mojyo:
Ne becsulj le ami a kerteket illeti, a mai napig nem hiszi el senki hogy itt New Jerseyben kinnt a talajban kiwi novenyem van. Tavaly kellett volna a metszes miatt valaki szakerto mert nem mertem hozzanyulni/ hayward kiwi, olyan amit az uzlet arul/, bemondattam a New Jersey radioban, annak a tanacsado kertesze azt mondta hogy olyan nincs hogy ezen az eghajlaton megterem a kiwi, telallo lesz az, a minikiwi. Mondtam hogy nem, ez az igazi! Erre megis ugy mondta be hogy minikiwihez keresek valakit! Persze jelentkezo senki!
Nekilattam en megkopasztani a felesleges agakat, sikerult a viragzo agakbol is levagnom jocskan mert meg nem volt rajta rugy es nemigazan tudtam hogy mit vagok.
Porzo nem volt, csak az anyavirag nyilt ki! Kutatas mesterseges porzas utan, egy kertesz adott telefonszamot egy North Carolinai kiwi termesztohoz! Az oreg ott is azt mondta hogy olyan nincs hogy itt fennt kiwi, neki 3 egymast koveto evben elfagyott az ultetvenye es o jocskan delre van. Port nem tudott adni mert mar leviragzott, de tovabbadott valakinek akinek volt, igy kaptam tole, beporoztam, megjelentek a kicsi kiwik es akkor eltoltam az egeszet mert megtragyaztam , nem tudvan hogy ha megfogant a kiwi akkor nem szabad mert lepotyognak. Meg is tettek! Fokeppen azert sajnaltam mert szerettem volna idevonszolni a szakerto kerteszt aki meg egyetemen is eload, mutatoba.
Igaz, lehet az is azt mondta volna amit az oreg hogy ha ez igaz akkor zold ujjam van, ahogy mondjak!
Pedig nem csak valahogy jol van itt vedve minden noveny, van odakinnt telallo bananom, volt 3 evig palmam csak egy jegszakadas megolte, de a banan istenverte modon elszaporodott, meg sok apro dolog aminek nem lenne szabad megelnie kinnt de nekem valahogy sikerul.
Szoval lenne nekem kertem azert lehetetlenebb helyeken is!

P.Elliot 2015.02.04. 17:01:07

@mojyo: Dakotaban azert lattam nagyon sik videkeket ahol csak a buza vagy kukorica tablak voltak ezer meg ezer miles-okon keresztul, felettem az egbolt, olyan rohano felhokkel amit azelott nem lattam, meg volt is bennem nemi bizonytalansag hogy csak nem tornado elojele?
De szep is a sik videk!

Bluely 2015.02.04. 17:04:52

@gyengetölcser: Vettem. :-D Akkor maradok a fenekemen és örülök, hogy jó kajákat eszem. :-D

2015.02.04. 17:05:40

@P.Elliot: Nem becsultelek le egyaltalan, teged nem ismerlek, csak nehany ilyen fagyos tajat :) De ez egy nagyon jo sztori, tenyleg megneznem, mi tudnal tenni a permafroszton, lehet, neked az is sikerulne. (Ha nem is kiwivel, az lehet talan megdoglene :D)

puhacica 2015.02.04. 17:11:07

@diggerdriver: ok. fel 7-re hazaerek, itteni ido szerint. kuldd el a szamod e-mailben es felhivlak skype-rol, ha igy jo neked is. nincs baj, ugye?

gyengetölcser 2015.02.04. 17:13:13

@QUERCUS: ebben egyetertunk :) es kicsit sem veres (ekezet az elso e-n:)

puhacica 2015.02.04. 17:14:53

@puhacica: mondjuk, ha baj lenne, nyilvan nem engem keresnel. :)

P.Elliot 2015.02.04. 17:17:51

@mojyo:
Sok fugg a novenyvedelemtol....a talajtakarastol! Bar ezek a kiwik semmivel nincsenek vedve vagy takarva, most jeg van az agaikon eleg jocskan mert most ilyen az ido de nem lesz bajuk. Most 4 evesek, a 2 fiu iden mar viragozni fog bar van meg porzo porom a melyhutoben!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.04. 17:19:06

@puhacica:
Nincs baj.
Te küldd el a számod emailben mert én ingyen hívlak

gyengetölcser 2015.02.04. 17:40:00

@zöldeketbeszélek: en is szeretnek ilyen pulcsit, de sajnos rajtam is igy allna :D

Ladislav 2015.02.04. 17:44:48

Nagyon jó volt a poszt és tetszettek a fényképek is!

Quercus a favágó 2015.02.04. 18:00:47

@zöldeketbeszélek:

Boccs, de most nem érek rá bővebben kifejteni. Digger blogján hinta tarja a frontot. Gyors zuhany, sör, takarmány bespajzolva, kandalló megpakolva, aztán hajrá.
Az asszony is tett célzásokat valami szexre, de mondtam neki, most, mikor hinta gerjedelmi állapotban van? Viccelsz anyukám?

2015.02.04. 18:02:58

Off: tudom hogy sokan utaljak a statisztikakat, de gondoltam erdekelhet itt par embert hogy uj szamitasok szerint sokkal tobb penzt utalnak Mo.ra az onnan kivandorolt magyarok mint amit eddig gondoltak (allitolag majdnem a GDP 3%-a): 444.hu/2015/02/04/a-magyar-gazdasag-meg-jobban-hasonlit-az-albanra-mint-ahogy-eddig-hittuk/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 18:14:09

Huhh, most látom csak ezt a taivani repülőkatasztrófát, erősen asztaqrv@ kategóriás...Szerintem arrafelé távol keleten mostanában ne üljön fel senki repülőre, kis túlzással több esik le, mint ahány épségben leszáll...
:-ooooooooooooooo

RIP a szerencsétlenül jártaknak...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 18:17:46

@P.Elliot: A német riviérán vannak ilyen 3 oldalról zárt, egy oldalról nyitott kabinok, ahol lehet napzani...Szóval ott is megoldják.Neked is biztos sikerülne, nagyjából csak elég deszka kérdése az egész... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 18:21:24

bakiparade.postr.hu/a-kuzdelem-kozepebe-hajtott-az-autos

Figyelitek, hogy a birca hogy lebontja a fél autó elejét, egy tukkolással? Aztabetyár...
:-))))))))))))))

A shetlandi bircák is ilyen vaddisznók vajon? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 18:27:50

rewrite.origos.hu/s/img/i/1502/20150203a-vilag-leglustabb-macskaja.gif

Ja, és ennek is a q anyját, rohadt lusta dögje...
:-))))))))))))))
De biztosan puha ő is... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 18:28:55

Mi van, mindenki alszik, fél órája nem írt senki...Csak én szedek itt Béres cseppet?

P.Elliot 2015.02.04. 18:38:54

@gegee:
Nem alszanak csak nincs mibe belekotni, hehehe....
A posztolo olyan jokat es formasan irt hogy nem lehet belekotni semmibe!
Helyeselni meg faraszto, / most csak humorizalok/!

SzZoole 2015.02.04. 18:39:13

@Herr Géza: Szerinted ha Max megnezi,neki is fog tetszeni?:)))

tanato 2015.02.04. 18:42:20

http://vs.hu/magazin/osszes/el-kellett-jonnom-hogy-valaha-lakasom-lehessen-magyarorszagon-0204?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=eletmod#!s87

Egy kis Svájc

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.04. 18:42:45

@geegee: mindenki a Diggernél hintázik.
komolyan, nem értem, kétszáznyolcvanhamradszor is ugyanazt magyarázzák neki....

P.Elliot 2015.02.04. 18:42:54

@geegee: En is ilyesmire gondoltam!

tanato 2015.02.04. 18:42:54

http://vs.hu/magazin/osszes/el-kellett-jonnom-hogy-valaha-lakasom-lehessen-magyarorszagon-0204?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=eletmod#!s87

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 18:44:42

@gyengetölcser: Jó az a kőkarám. Gondolom, nyersanyag van bőven :))).
Nekem nagyon tetszik ez a hely, de a szelet nehezen viselném el hosszú távon. Azért turistaként eltöltenék ott pár hetet.

SzZoole 2015.02.04. 19:01:06

@Dragonlady (now in Thailand): Hat hallod beneztem oda,tiszta kabare az egesz mar a hasamat fogom a nevetestol.A legjobban az tetszet,hogy itt Londonban azert nem lehet kutyaugatast hallani mert a gazdag drogozzak a kutyaikat:)))

Quercus a favágó 2015.02.04. 19:01:40

@maxval bircaman szerkesztő:

Te Max! Nézz má' rá a Digger blogjára. Értetlenkednek ott egy páran hintával kapcsolatban. Kéne nekik egy kis kapaszkodó.

SzZoole 2015.02.04. 19:02:05

@geegee: Hagyd madarat,van most neki eleg baja.....

SzZoole 2015.02.04. 19:04:29

@QUERCUS: Olyan,mint a bekebeli '80-as evekben egy szilveszteri kabare musor:)))
Mintha ossze jott volna Markos-Nadas,Hofi es Sas Joska:)))

tanato 2015.02.04. 19:05:24

http://vs.hu/magazin/osszes/el-kellett-jonnom-hogy-valaha-lakasom-lehessen-magyarorszagon-0204?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=eletmod#!s92

2015.02.04. 19:08:45

@Dragonlady (now in Thailand): Most jutottam a vegere annak a cikknek amit belinkeltel az ukran egeszsegugyi helyzetrol, nagyon tanulsagos es egyben nagyon szomoru olvasmany. Sajnos van egy olyan rossz erzesem hogy Mo. errefele tart jelenleg.

M. Péter 2015.02.04. 19:08:54

@charlieharper: Jó hely az a Shetland, ha valaki szeret madarakat nézni.

2015.02.04. 19:11:44

@gyengetölcser: Nagyon szimpatikus hogy ilyen pozitivan allsz hozza a dolgokhoz es nem aldozatkent latod / lattatod magadat mint sokan masok.

SzZoole 2015.02.04. 19:11:58

@tanato: Doki probald ujra megegyszer,mert meg most sem mukodni az a link:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.04. 19:13:22

@Zoole[uk]: te, szerintem itt is drogozzák a kutyákat, mert habár minden tele van kóbor kutyával, de nincs visszhangozó környék. csak azt nem tudom, hogy ha nagyrészben gazdátlan kutyák, akkor ki drogozza őket. biztos valami kormányzati összeesküvés, ezektől a katonáktól minden kitelik. (vagy itt is megeszik azt a kutyát, amelyik túl sokat ugat. vagy ki tudja. sötét dolgok ezek.)

Quercus a favágó 2015.02.04. 19:14:48

@Zoole[uk]:

http://vs.hu/magazin/osszes/el-kellett-jonnom-hogy-valaha-lakasom-lehessen-magyarorszagon-0204#!s71

SzZoole 2015.02.04. 19:17:42

@QUERCUS: Ugy latom a Te linked sem akar mukodni..
Lehet blokoljak a netet otthon?:)))

Quercus a favágó 2015.02.04. 19:19:59

@Zoole[uk]:

Írd be vaze a gugliba, hogy vs, oszt jónapot.

tanato 2015.02.04. 19:20:00

nem működik alink,pedig jó acikk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.04. 19:22:13

@Zoole[uk]: ja, egyébként én is erre gondoltam :-) ha a benti kutyák nem idegbetegek, akkor a kóbor kutyák se heccelik őket meg egymást. kuss van. de mindig viccesebb valami összeesküvés-elmélet :-)
vajon Shetlandon ugatnak a kutyák?
viszont itt a barátnőméknek van egy tüzelő macskájuk éppen. na amit ezek rendeznek minden éjjel pár napja, az kezd az idegeimre menni, csodálom, hogy a szomszédok még nem rendeztek jelenetet. :-)

SzZoole 2015.02.04. 19:22:53

@QUERCUS:
@tanato:
Mi mar azert hajtunk,hogy itt legyen:)))

2015.02.04. 19:25:34

@tanato: Erdekes cikk, mondjuk van benne egy-ket fura dolog (nekem), peldaul 28 eves no azt 'varta volna' hogy ennyi idosen lakasa es csaladja lesz... Ezt nagyon sok nyugat-europai fiatal is hiaba 'varja', ez is resze a tipikus magyar kesergesnek, hogy vannak ezek a tulzott elvarasok es ha nem jon ossze, nyafognak hogy errol is az Orban Viktor tehet (nyilvan tulzas de talan tudod mire gondolok).

Az is erdekes hogy azt mondja az egyik riportalany, naluk az evfolyam fele rogton diplomaszerzes utan elment kulfoldre dolgozni (akar gyorsetterembe is stb.), de akkor tenyleg felmerul a kerdes hogy mi a csudanak vegeztek el 'ingyen' az egyetemet ha vegig tudtak hogy pl. tortenelem-foldrajz szakos diplomaval nem terveznek Mo.on dolgozni, mashol meg hasznosithatatlan az ilyen vegzettseg? Es akkor egyesek meg a lelepo orvosok miatt panaszkodnak - nem hiszem hogy a tanarkepzes pl. sokkal olcsobb lenne.

Azt a reszt meg vegkepp nem tudom hova tenni hogy a lany szerint megkerdezik randevun hogy ugye svajci ferjet akar mert kelet-europai... Eleg fura emberekkel randevuzhat ez a no, lehet hogy meg kene probalni mashol ismerkedni :)

kardio1 2015.02.04. 19:28:39

@QUERCUS: A kagylot nem csak nyersen, hanem megfôzve, csôben sütve is eheted pl.

2015.02.04. 19:32:03

@Dragonlady (now in Thailand): 'vagy itt is megeszik azt a kutyát, amelyik túl sokat ugat. vagy ki tudja. sötét dolgok ezek.'

Ezen mar percek ota hangosan nevetek, ha nem hagyom abba lehet hogy be fog drogozni a ferjem, mar igy is eleg furan nez ram :)))

Bredpitt Monika 2015.02.04. 19:34:18

@**mimi**: Szia Mimi, hát, nem tudom mi az a PÜ. Puszi

SzZoole 2015.02.04. 19:35:33

@Dragonlady (now in Thailand): Itt tenyleg sok fele kutyak vannak.A lanyom baratnojenek 2 bullmastiff 2 Yorkshire terrier es 1 angolkopoja + macska,teljes a harmoniaban elnek se egy ugatas se egy nyavogast nem hallatnak.
Biztos ugatnak ott a kutyak,mert azt a sok birkat es marhat csak tereli valami:)
A macskat ne is emlisd.A mi macskank is jany volt valamikor.Kb. 6-7 honapos lehetett,mikor rajott az elso tuzeles,hivtuk a dokit es csak 5 hettel kesobb kaptunk idopontot a mutetre.
Az idiota macska Meg 1 hetig tuzelt,1 hetig szunet,aztan egy het mulva ujra rajott.Szerencsetlesegunkre az 5 hetbol 3 hetet tuzelt es csak kettot nem.Ejszakankent csak fulldugoval tudtam aludni.

gyengetölcser 2015.02.04. 19:39:53

@P.Elliot: elnezest kerek, legkozelebb majd irok bele valami nagyon megosztot, igerem:)

Bredpitt Monika 2015.02.04. 19:42:27

@maxval bircaman szerkesztő: Köszönöm a magyarázatot. Én nem mondtam, hogy művelt vagyok. Üdv

rezsöatya 2015.02.04. 19:44:11

@Zoole[uk]: @tanato: nekem mukodik (UK/ t-mobile szolgaltato)

**mimi** 2015.02.04. 19:45:08

@Bredpitt Monika:
privát üzenet :)))))))))

nézz be abba a fiókodba, amivel itt regisztráltál...ott lesz:))

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.04. 19:46:04

@zöldeketbeszélek: te meg tudod,mennyire rohogok,amikor ezeket irom.

gyengetölcser 2015.02.04. 19:46:24

@zöldeketbeszélek: a szel nem rossz, hamar megszaritja a ruhat, kiveve Shetlandon, mert a partol hozza a szel a kis vizcseppeket (ez nem a tudomanyos magyarazat, de en igy gondolom), meg ugye minden nap esik majdnem, volt olyan, hogy kiteregettem az udvaron, bementem, elkezdett esni, mire kiertem, szarra azott minden. Masnap megint meprobaltam, ugyanez lejatszodott, aztan 3. nap is, es akkor meguntam a kintre teregetest, mert mar nem volt ruham es meztelenul dolgoztam (na jo, ez nem igaz:)

gyengetölcser 2015.02.04. 19:47:24

@Mirjam2: es mar evekkel ezelott volt, azota megkeseredett ember lettem:)

SzZoole 2015.02.04. 19:49:39

@rezsöatya: Ez erdekes a telefonomon nekem is mukodik(O2) a tabon nem,ki erti ezt....

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.04. 19:53:09

@P.Elliot: a kivi fagyturo.
Metszeni ugy kell,akogy a futorozsat ,szolot meg a tusketlen szedret. A fo ag maradjon megmeterig amilyen magasra akarod futtatni, utana kell vizszintesre hajtani, es a fo agok novo agak lesznek a termok.
ebben a forumban tudsz kerdezni gyakorlott kivi tartoktol
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9107936

2015.02.04. 20:06:25

@gyengetölcser: Ja ertem! Hat sokan szeretnenek ilyen megkeseredettek lenni mint te... :)

nyuszigonosz 2015.02.04. 20:07:49

@geegee: Igen, mert ott is mindig fúj a szél.

www.google.de/search?q=strandkorb&newwindow=1&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=pW3SVLrGOfOR7AbjtICQBg&ved=0CGoQsAQ&biw=1073&bih=747

A híreket csak most tudtam nézni, de ez a repülö szerencsétlenség! Huh!

A lusta macska, az óriási! :-)))))

rezsöatya 2015.02.04. 20:20:19

@NIKI LAURA: miert vagy ugy feldulva?

16 oras muszak. 110 £ orankent. Es valoszinu, vegigműti a 16 orat, hiszen azert hivjak be helyettesiteni, mert szukseg van ra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 20:27:20

@mojyo: annyira jok, el tudom kepzelni a lanyom szobajanak falan :-).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 20:33:06

@Babette .: Hat ha a szmajliktol nem irtoznal annyira, mas is tudna ;-).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 20:35:39

@gyengetölcser: Irorszagban nekem is mindennapos manko volt a szaritogep a mosokonyhaban. Akartam kerdezni h a szallodas munkat szakmabelikent kerested? (Bocs ha mar felmerult a kerdes)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 20:39:51

@Mirjam2: plane felmerul, h akkor mar eleve miert nem vegeztek olyan szakot, amivel kulfoldon nem mosogatassal kell kezdeniuk?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 20:51:05

@nyuszigonosz(D) ESTP: milyen krimi jatsodhat egyilyen helyen? A verbirka megkattan es atharapja a kardiganos poni torkat, a gazdajuk meg eltunteti a tetemeket, melyet vegul a komprol vesznek eszre az elbirzadt turistak :-D?

gyengetölcser 2015.02.04. 20:57:23

@zöldeketbeszélek: nem, otthon tanarkent dolgoztam, meg elotte egy biztonsagtechnikai cegnel, de biztosra akartam menni, meg itt szallast is biztositottak, ket legy egy csapasra!

2015.02.04. 20:58:55

@zöldeketbeszélek: Na ez az... Ennel meg annak is tobb ertelme lenne ha valamilyen gyakorlatias dolgot tanulna az illeto amit hasznositani lehet kulfoldon, vagy kesobb Mo.on (mert nem tudom elkepzelni hogy nagyon sokat fog erni a foldrajz-tori diploma ha pl. ot ev mosogatas utan visszamegy megis Mo.ra). De nem akarok okoskodni, nem az en eletem, csak azert jegyeztem meg mert az orvosoknak sokan felrojak hogy hany millio forintert tanultak ha elhagyjak az orszagot.

puhacica 2015.02.04. 20:59:15

@geegee: persze hogy puha! nem latod a pihepuha cicabelet? :D

MagyarJoe 2015.02.04. 21:02:20

udvozlet a posztolonak. Belfastban is mindig fuj a szel es esik az eso... de legalabb vannak fak :) sok sikert a tovabb tanulashoz

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.04. 21:06:34

Ajánljon valaki egy jó routert. Csak egy lakáson belül kell szétszórni a cuccot.
Ebayról venném.

nyuszigonosz 2015.02.04. 21:07:20

@zöldeketbeszélek: Nem, egyáltalán nem ilyenek. :-)

Érdekes, igazi krimik, helyenként vérfagyasztó részekkel.
Pl. Ann Cleeves írt négy "évszak" krimit - tél, tavasz, nyár, és ösz, szóval egy évszak -egy krimi a Shetland szigetek valamelyikén játszódik. Ezek mind jók.

A krimiírok szeretik a szigeteket. Mert ugye bárki lehet a gyilkos a végén. :-) Föleg ha még az idö is éppen rossz és nem tud senki sem komppal, sem hajóval sem repülögéppel eltünni.

Meg hát olyan ködös, elhagyatott helyeken, ezek ideális krimi színhelyek.

**mimi** 2015.02.04. 21:07:22

@zöldeketbeszélek:
ebben van valami...én is csak sejtettem....:)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.04. 21:14:50

@zöldeketbeszélek: hát igen...néha rámjön, hogy a könyvekben sincs szmájli, mégis érti őket az olvasó.

2015.02.04. 21:30:40

@nyuszigonosz(D) ESTP: Volt egy krimisorozat is a TV-ben ami Shetlandon jatszodott, az volt a cime, hogy Shetland (nagyon kreativ :D)

Nekem nem tetszett mert egyaltalan nem volt olyan "sokkolo", az, hogy egy ilyen helyen gyilkossag tortent es csak ugy hullottak az emberek mint a New Yorki Harlemben levo sztorikban kb, tokre nem kezeltek kulonlegesnek a helyszint, nem is neztem, igy nem tudom, hogy ki lett vegul a tettes a vegen, de legalabb nem irok spoilert.

Most pont egy masik sorozatrol aradoztam azon a TV-s blogon, ami meg Svalbardon jatszodik, az viszont nagyon nagyon tetszik!

Herr Géza 2015.02.04. 21:40:22

@Zoole[uk]: Már gyakorolja a mozdulatokat.... :DDD

kardio1 2015.02.04. 21:47:28

@rezsöatya: Valoszinûleg nem mût, ha jol làttam, emergency roomrol volt szo. A többi stimmel. Itt is vannak helyettesitéssel foglalkozo orvosok. Joval többet kapnak egy napért, mint a stàtuszban lévôk, az altatoorvosok kb. 600 eurot naponta.

SzZoole 2015.02.04. 21:49:21

@Herr Géza: Te lattad mar hogy nez ki Max?
Kb mint Te,ha nem nagyobb darab es Meg erosen borostas is hozza.Na most kepzeld el,hogy Max egy olyan forro naciban vegig tancol az utcan:)))

nyuszigonosz 2015.02.04. 21:56:41

@mojyo: Azt nem ismerem.

A tv-ben a svéd krimiket szeretem, van ameliyk Gotlandon játszódik ( Maria Wern) de általában jók a svéd krimik . Meg utoljára egy norvég krimi sorozatot néztem, csak a címére nem emlékszem.
De jók az Izland krimik is: kedvenc íróím onnan: Yrsa Sigurdardottir ( bár az a könyve, amit a héten olvastam el, hát abban pont nagyon lassan bontakozott ki az érdekes történet)
Meg Arnaldur Indridason de van még jó pár északi krimiíró.
Sokszor a krimibe a történetbe beleszöve egy egy régi északi viking monda.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 21:58:34

@tanato: Vajon mér' nem kattintható...?Illetve kattintható, csak nem történik semmi...Hová lett a szövegről a hiperlink...?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 21:59:53

@Zoole[uk]: Be kell másolni a címsorba, ha máshogy nem megy...

2015.02.04. 22:01:43

@nyuszigonosz(D) ESTP: Nahat ez izgalmas lehet, jok lehetnek azok a viking mondak. :) En nem olvasok krimiket egyaltalan, csak a TV-ben latom neha, es akkor megnezek ezt-azt, de ilyen sokfelet nem ismerek .

nyuszigonosz 2015.02.04. 22:05:40

@mojyo: Én szeretem a krimiket, csak már végtelenül válogatós lettem.
Nehéz igazi jó krimit találni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 22:11:51

@puhacica: Jó hát persze, sprőd macskával még nem találkoztam...
Drótszőrű kék perzsa...
:-))))))))))))))))))

SzZoole 2015.02.04. 22:12:13

@geegee: A telefonon meg tudtam nyitni.

Muscari 2015.02.04. 22:14:33

@QUERCUS: csak az osztrigát eszik nyersen, a többit főzve vagy sütve. Mindegyik nagyon finom!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 22:15:37

@diggerdriver: Nem akarok belevau, de nem eccerűbb műszaki boltból?Még gari is van rá, hiánytalan, meg support is akad...
De persze te tudod.Jelentősen olcsóbb ebayon?Bár legutóbb még 10 e forint se volt a márkás, újonnan.Na mindegy.
Típusokat kereshetsz magyar tech-honlapokon is, biztos nem árulnak mást odakint se.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 22:17:28

@Zoole[uk]: Az a homáros videó valami katasztrófa volt.Mi a bánat köze van ahhoz a reklámhoz?Valami pénzügyi szolgáltatás, ha jól olvastam...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 22:19:31

@nyuszigonosz(D) ESTP: Tudod, ez is a jó kis sötét, hideg téli esték miatt van.A november 28-ról március 2-re virradó éjszakán van idő ilyeneket írogatni.A jónép másik fele meg autókat tuningol...
:-)

SzZoole 2015.02.04. 22:20:36

@geegee: Ja,olyasmi.Gyors kolcson szeru.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 22:20:49

@Zoole[uk]: Megy az pécén is, be kell másolni a linket a böngésző címsorába.De télleg érdekes, hogy ilyen különbözően működik...

kardio1 2015.02.04. 22:22:18

@Muscari: Van màs kagylo is, amit nyersen is esznek, és az osztrigànak is van sütött vàltozata néhàny, de a javarésze valoban ùgy kerül fogyasztàsra a kagyloknak és az osztrigàknak, ahogy irtad.
Te szereted az osztrigàt?

SzZoole 2015.02.04. 22:24:05

@geegee: Nem szeretem a PC-t,kenyelmetlen.A kanapen elfekudve a tab + telefon combo kenyelmesebb:))

Muscari 2015.02.04. 22:25:01

@P.Elliot: azért nagyon ügyes vagy, hallod :-) Terem azóta már a kivi?

nyuszigonosz 2015.02.04. 22:26:56

@geegee: Gondoltam is, hogy valamivel el kell magukat foglalniuk. :-)

Muscari 2015.02.04. 22:27:56

@kardio1: imádom! Meg a fekete kagylót is.
Horvátországban szoktunk szedni, egyszer egy hét alatt ettünk fejenként vagy huszat, mind saját szüretelés volt.

Te szereted? Vagy veszélyes szerinted (Hepatitis)?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 22:35:43

a vs-es cikkhez:

Azért nagy kábulat ez a Svájc, ha még az 5 napos munkahetet se kell végigmelózni, és úgy is félretesz ennyit.
Magyar gyes: na ez a másik, hogy inkább hazamegy, otthon lóg az asszony 3 évet, kiesik a szakmából, a körforgásból, stb.
Ahelyett, hogy pár hónap után, szépen lassan visszaállna a rendes kerékvágásba.As védeknél simán lehet 4-6-7 órákban is dolgozni, fura lenne ha Svájcban nem.

A skype nem pótol egy közös vásárlást a barátnőddel.Nabazz+ ez igen.Az már smafu ugye, hogy a 6000 céháefből kb minden második héten hazaugorhat a delikvens a wiccerrel, vagy akár kocsival is, hogy a barátnővel vásárolgasson.Ehh...

Mosási idő: nem lehet privát mosógépet használni a lakásban???

kardio1 2015.02.04. 22:48:07

@Muscari: Persze, hogy szeretem. A tenger gyümölcsei közül egyedül a tengeri csigàk (bulot, bigorneau) nem jönnek be, noha azokat fôzve szokàs enni.

morsels (törölt) 2015.02.04. 23:16:09

@Muscari:
Mondjuk az oysert sem muszaj nyersen enni.
Oyster Rockefeller, vagy Cajun deep fried oysters.

A kulonbseg az, hogy csak az oystert lehet nyersen enni, a tobbit (mussels) nem.

kardio1 2015.02.04. 23:20:08

@morsels: A legutolso mondatoddal nem tudok egyetérteni; vannak màs kagylok is, amiket itt nyersen lehet enni, pl. ha tenger gyümölcsei tàlat rendelsz az étteremben, nemcsak az osztriga nyers rajta.

morsels (törölt) 2015.02.04. 23:25:10

@kardio1:
Elhiszem, de akkor azt nem ismerem :-)
Marmint az is shellfish?

rezsöatya 2015.02.04. 23:39:37

@a zajtó kzáródnak: Erdekes. En akarmilyen allathoz - kobor kutyahoz is - odamegyek, semelyik nem akar bantani. Szerintem megerzik a bekes szandekot. A fent emlitett fekete tehenekkel is jol elbeszelgettem... csak azert tartott a meggyozesuk sokaig, mert akkor meg nem volt eleg jo a skot akcentusom...! :D

Amugy tetszik, amikor az allatok "fellazadnak"...! Miert hisszuk azt, hogy mi uraljuk a Foldet?

youtu.be/wAXJmUqlnUw

gyengetölcser 2015.02.04. 23:44:46

@MagyarJoe: köszönöm, igen, Belfast is szeles, mint Mónika:)

P.Elliot 2015.02.04. 23:47:40

@Babette .: Mar kerdeztem de nem vilagos a dolog, inkabb keresnek aki ert hozza!
Ugy gondolom hogy ki fogom irni a hirdetest a kinai boltokban, ott jobban van ra esely hogy talalok valakit!
Ha nem, akkor megint nekiesek magam. Igazabol nem szamit ha nem terem sokat, ugyis csak az erdekessegeert tartom. a foldem sem valami jo. De szep egeszsegesek! 3 lany es 2 fiu.

P.Elliot 2015.02.04. 23:49:05

@Muscari:
Meg fiatal noveny de tavaly mar termett csak fiatalon ledobta a termest mert megtragyaztam akkor amikor mar nem lett volna szabad. Majd iden figyelmesebb leszek...

2015.02.04. 23:52:13

@gyengetölcser: Iiiigennnnn.... Egesz Europaban egyszerre mutattak be, enis lattam, nagyon jonak tunik, igaz? :D

gyengetölcser 2015.02.04. 23:55:06

@mojyo: igen, holnap második rész, mi lesz a malaccal az MRI masinaban, ez a kulcskérdés:)

2015.02.05. 00:00:22

@gyengetölcser: Haha, szerintem az mar reg doglott, es zombi, es az a mammuttetem vagymicsoda terjeszti a korsagot, legalabbis nekem ez az elmeletem, majd meglatjuk igaz-e :D

MagyarJoe 2015.02.05. 00:01:17

@gyengetölcser: amugy Belfastban rengeteg a magyar vendeglatos mostanaban. ma a Nationalban voltunk es probaltuk kitalalni ki honnan van en magyar sracra tippeltem de nem mertuk megkerdezni

montroyal ( CAN qc) 2015.02.05. 01:07:17

@QUERCUS: Kagylót nem eszem. Az én ételem legyen halott.

tokeletesen halottak sokfele izben jol fuszerezve es addig hozzak a tele tanyert amig birod .. a Mussels & fries ... -nal nezzed

ottavio.ca/images/ottavio_menuENG.pdf

ha erre jarsz elviszlek oda :-)

FutureFry 2015.02.05. 05:10:51

@P.Elliot: @mojyo:
Már belinkeltem egyszer, az igazi lapos vidék Saskatchewan:
www.youtube.com/watch?v=X9xI5lOQCSY

Hari Seldon 2 2015.02.05. 07:18:16

@charlieharper:
Nagyon jól összefoglaltad :-)

tanato 2015.02.05. 07:34:40

http://vs.hu/magazin/osszes/el-kellett-jonnom-hogy-valaha-lakasom-lehessen-magyarorszagon-0204?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=eletmod#!s92

tanato 2015.02.05. 07:35:08

http://vs.hu/magazin/osszes/el-kellett-jonnom-hogy-valaha-lakasom-lehessen-magyarorszagon-0204?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=eletmod#!s92

Quercus a favágó 2015.02.05. 07:40:35

@montroyal ( CAN qc):

"
ha erre jarsz elviszlek oda :-)"

Kösz, de ahhoz, hogy én arra járjak, legalább 1000 évig kellene élnünk mindkettőnknek. Akkor talán lenne rá esély.

tanato 2015.02.05. 07:41:01

Rz nem megy,úgy látszik az én gépemmel van baj.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.05. 07:42:24

@P.Elliot: azt a forumot elolvasod, mindent tudni fogsz:-)

tanato 2015.02.05. 07:52:37

Na ez meg átment,akkor a cikkel volt a probléma,talán.

Muscari 2015.02.05. 07:54:14

@kardio1: meg sosem ettem ilyen tenger gyümölcsei tálat... Gondolom Franciaországba kéne érte menni, mert ahol eddig jártam sehol sem szerepelt az étlapon.

tanato 2015.02.05. 07:54:50

@tanato: Oké ez is átment.Akkor jó.

DieNanny CH 2015.02.05. 08:04:59

@geegee:

"Mosási idő: nem lehet privát mosógépet használni a lakásban???"

Ezt társasháza válogatja. Vannak még a régi típusúak, ahol a földszint van kőből, téglából, a többi fából.
A háztulaj fél, hogy ha az ember fent mos, a pára tönkreteszi a fát.
Van, ahol nem jó a zajszigetelés, és hogy megelőzzék a 'háborúkat', ezért nem engedik.
De pl 2 éve épült a közelben egy nagyon szép társasház, ott már nincs mosókonyha, hanem a lakáson belül a vízcsatlakozási lehetőség, mosógép nélkül.
A pótcsaládomnál pl minden lakásnak saját mosó-és szárítógépe van, de szintén a pincében. Képzelj el egy nagy helyiséget, körbe kis fülkékkel - mint az intézmények wc-i - az ajtón zárral. Ezek mögött vannak a gépek, a lakás saját áram-és vízhálózatára van kötve, így mindenki a saját fogyasztását fizeti.

Az előzőekben csak bérelt lakásokról beszéltem!!!
De tudok saját lakásos házról is, ahol szintenként van mosókonyha, így csak 2 család használja.

csoio csagasz 2015.02.05. 08:10:59

"Ha nagyon rossz volt az idő, ami néhányszor előfordult, akkor napokig nem volt se hajó, se repülő, és ezzel együtt ellátmány sem. Ilyenkor kiürültek az üzletek polcai,"

És 3 nap után már levágják a birkákat?

Ez valami vicc? 2-3 hetet a kamrából elvagyok.

DieNanny CH 2015.02.05. 08:12:55

@csoio csagasz:

Lehet, ők is elvannak 2-3 hetet a kamrából, miután kiürítették a boltok polcait...

Shebelle 2015.02.05. 08:34:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @gyengetölcser: @Kellemes Zérókomponista: Bocsi mindenkitől tegnap elkelltett huznom, dolog volt :) Köszönöm a válaszokat, ...ja és tölcsér valahogy ilyesmi válaszra számitottam :)
A fákhoz visszatérve(nem volt időm elolvasni az összes hozzászolást), sejtettem hogy az időjárási viszonyok is közrejátszanak na meg az ember(bennük még soha nem "csalódtam") , de az furcsa számomra, hogy szinte igény sincs rá?! hisz az kordába tudná tartani illetve terelni a szelet/oorkánokat persze a megfelelő magasságú,gyökérzetű stb. na nem filozom tovább....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.05. 09:01:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Aham, értem.Ez mondjuk okés.Mármint a fa épület és a néhány A.
Mosókonyha itt is van a svédeknél, ismerem a rendszert, van is belőle sok helyen anyázás, nem tartják az órarendet, bent marad a ruha stb...De a nagy társasházak itt vazsbetonból vannak, ott nem érdekes a pára.Illetve az a legkevesebb gond.De lehet egyénenként is külön mosógép, ha megoldható a vízrendszerre csatlakozás.Én a régi lakásunkban mosogatógépet is üzemeltettem, pedig nem volt csőcsonk, kialakítani pedig kb 3 új mosogatógép árárba került volna, és még hajlandó se volt rá a házkezelő cég...Gardena csatlakozóval kapta a bemenő vizet a vízcsapról, a kimenő meg szintén a mosogatóba távozott, olyan mopsógépes visszahajló csővel ráakasztva...Mekk-Elek megoldás volt, de üzemelt f@szán, és aki látta csodájára járt...
:-)))))))

Használt mosogatógép meg volt fillérekért.

gyengetölcser 2015.02.05. 10:11:48

@mojyo: szerintem is a mammut a tettes, vagy a diszno mammutfertozest kapott es vaddiszno lett es amokfut?:)

gyengetölcser 2015.02.05. 10:13:45

@MagyarJoe: hallottam, hogy sok magyar van itt (azt nem tudom, hol dolgoznak), de en nem sokkal talalkozom, biztos nem megyek etterembe eleget:)

gyengetölcser 2015.02.05. 10:17:03

@csoio csagasz: en kenyerre, tejre, ilyenekre gondoltam. Nalunk 4-unkre volt egy pici huto, szerinted abba mennyit lehetett pakolni? Es a fagyaszto resze nem mukodott.

micsoda? 2015.02.05. 16:21:40

Érdekes, többségünknek nagyon ismeretlen helyről jó leírás, és sok fotó. Aranyos a buszváró. Amit nem adott meg a természet, az ember megteremti. Itt például a nagy semmibe, vidám színeset:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.05. 17:00:25

@nyuszigonosz(D) ESTP: Csak vicceltem, a skandináv krimiket én is szeretem (oké, Shetland nem Skandinávia) és azok is sokszor elhagyatott, pár száz lelkes falvacskákban játszódnak :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.05. 17:02:40

@Babette .: Igazad van, na de az olvasó nem pofázik vissza, vagy ha igen, azt te már nem hallod, ha pedig megsértődne, teszel rá magasból, ha egyáltalán megtudod. Itt meg...hát a reakció azonnali :).

Mme.Brioche 2015.02.05. 23:23:38

Max 20 fok nyáron, és ilyen mondabéli táj? ez a nekem való hely! Szinte várom mikor cammog elő egy troll a kanyarból :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása