oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 04. 06:44,  Élet a világ végén 363 komment

2015. február 04. 06:44 Határátkelő

Élet a világ végén

Ha létezik világvége, akkor a skóciai Shetland elég közel lehet hozzá, hiszen a Feröer-szigetek – Norvégia – Skócia ölelésében található szigetcsoport „fővárosában” is csak 7000-en élnek. Persze, hogy itt is van / volt magyar, úgyhogy ma következzen Gyengetölcsér rengeteg képpel illusztrált írása. Kezdjük rögtön azzal, hogy miként kerül valaki éppen Shetlandra?

30_clickimin_leisure_centre_es_a_loch.jpgClickimin Leisure Centre és a Loch

„Mivel nem akartam az összes megtakarított pénzemet elkótyavetyélni az első pár hónapban, amíg munkát keresek a UK-ben, úgy döntöttem, hogy megpróbálok az interneten, Magyarországról találni egyet. Az Anyworkanywhere oldalon nézelődtem.

Azt tudtam, hogy az Egyesült Királyságba akarok menni, de fogalmam sem volt, hogy melyik varos lenne a legjobb. Így csukott szemmel ráböktem a térképre, így a Shetland-szigetek lett az otthonom.

Küldtem emailt a kiválasztott szállodának, gondoltam, hogy majd esetleg 3-4 hét múlva válaszolnak, de a válasz már 3 óra múlva megérkezett: mikor tudnék kezdeni? Szerintem már másnap mehettem volna, de 4 hetet mondtam, hogy az otthoni dolgaimat el tudjam intézni.

A hotel amúgy nagy kockázatot nem vállalt, a megérkezésem után hallottam, hogy volt olyan jelentkező, aki saját maga szerint jól beszélt angolul, így látatlanban felvették recepciósnak (ehhez kell a relatíve legnagyobb angoltudás), de a gyakorlatban nem vált be, így áttették pincérnek, gondolom, rám is ez a sors várt volna, ha nem rázódok bele gyorsan a helyi skót angolba.

Recepciósként egy hotelben

2008 májusában érkeztem Lerwick-be, a Shetland-szigetek „fővárosába” (lakosság: 7000 fő). Úgy gondoltam, hogy a nyelvtudásommal nem lesz gond, mert korábban már két évet eltöltöttem Londonban au-pair-ként, és ez idő alatt megtanultam angolul.

Végül is a nyelvvel nem is volt gond, pár hét után belerázódtam az ottani nyelvjárásba, bár a külsőbb szigeteken élők akcentusát nem mindig értettem, például volt egy, Bressay szigetéről telefonáló hölgy, akinek a beszédéből semmit nem értettem, így próbáltam a számokra koncentrálni, hányadikán érkezik, hány napra és hány főre, ez működött.

Egy hotelben dolgoztam recepciósként, reggel 7-15 és délután 15-23-ig tartó beosztásban. Eleinte heti 2 szabadnapom volt, de viszonylag hamar rájöttem, hogy a sziget nem a szórakozási lehetőségek bő tárháza, így kértem a tulajdonost, hogy hadd dolgozzak 6 napot.

Néhány héttel ezután beiratkoztam a helyi főiskolára könyvelést tanulni, de akkor már nem lehetett visszacsinálni az 5 napos hetet, így 10 hónapon át az egyetlen szabadnapomat, plusz még egy fél napot a suliban töltöttem. A tanfolyamért nem kellett fizetnem, azt a skót kormány támogatta. A tananyagot is ingyen biztosították.

Bár a főiskola épülete nem egy Oxford vagy Cambridge, de ezek a konténerek mindennel fel voltak szerelve: légkondi (szigorúan 18 fokra állítva, kabátban és kesztyűben üldögéltem az órákon), wi-fi, minden teremben számítógépek, kivetítő, büfé, stb.

Miután korábban már jártam (nyelv)iskolába az Egyesült Királyságban, nem lepődtem meg, hogy milyen jófejek a tanárok, volt, hogy pluszórát kértem az egyiktől, mert nagyon nem ment a fejembe a tananyag, és a többiek is mindig segítőkészek voltak.

1_60.jpgIgen, ez a college

A szállás

A hotel biztosította a szállást, heti, ha jól emlékszem, 30 font körüli összegért (amit a keresetünkből vontak automatikusan) egy 4 szobás házban laktunk négyen.

Volt még másik 3 staff accommodation is, az egyik a mellettünk lévő, a mienkkel teljesen megegyező kialakítású ház, amit az ázsiai pincérsrác állandó főzőcskézése miatt permanens kínai kajaszag lengett be, de pl. a legnagyobban volt olyan, hogy 13-an laktak, igaz, nem 4 szobában, hanem talán 8-ban.

Amikor dolgoztunk, kaját is kaptunk, de nekem elég egyhangú volt, így előfordult, amikor inkább sajátot vittem, mert hiába adtak steak-et (nem adtak), ha mindennap azt eszed, unalmassá válik.

Az első hotel egy pici, 34 szobás hely volt egy köpésre a tengertől, bár Shetlandon elég nehéz olyan helyet találni, ami nem a tenger mellett van, miután elég keskeny sziget (Lerwickben 8-10 perc alatt átbicikliztem egyik partról a másikra és nem vagyok egy Lance Armstrong).

Sikerült a legforgalmasabb időszakot (május vége) választanom a kiköltözésre, így nem volt más választásom, gyorsan bele kellett tanulnom a vendégek kiszolgálásába.

A téli időszak ezzel szemben nagyon csendes, voltak olyan napok, amikor egy vendég se volt a hotelben, pedig addigra már áttettek a nagyobb, 64 szobás szállodába, ami 2 perc sétára volt a szállástól. De így legalább tudtam tanulni.

2_a_kocka_alaku_shetland_hotel_a_szobambol_bal_oldalon_a_hajoallomas.jpgA kocka alakú Shetland Hotel a szobámból, bal oldalon a hajóállomás

Hogyan juthatunk el ide?

Shetlandot kétféleképpen lehet megközelíteni: hajóval Aberdeenből, ez kb. 12 óra, este 7-kor indul és reggel 7-re ér oda, kabint lehet vásárolni, de nem kötelező.

Amikor először utaztam vele, a bárban aludtam az üléseken, utána inkább kifizettem a kb. 20 fontnyi ágyat. Igényeltem olyan kártyát is, amivel shetlandi rezidenskent jogosult voltam olcsóbb hajó- és repülőjegyre is.

A másik lehetőség a repülő: Glasgowból, Edinburghból es Aberdeenből, alkalmanként azt hiszem Invernessből is indultak járatok, ezek 1-1.5 órás utak, és egy pici, 30 üléses, propelleres, hangos gépen zajlanak. Talán nyáron van Londonból közvetlen járat is néhányszor egy héten.

cim_utan_ezzel_repultunk_edinburgh-bol_ennel_a_pontnal_akartam_visszafordulni.jpgEzzel repültünk Edinburghból, ennél a pontnál akartam visszafordulni

cim_5.jpgA repülőtér...

Gyorsétterem nincs, kínai van

Ha nagyon rossz volt az idő, ami néhányszor előfordult, akkor napokig nem volt se hajó, se repülő, és ezzel együtt ellátmány sem. Ilyenkor kiürültek az üzletek polcai, egy alkalomra emlékszem, amikor katonai repülő hozott kaját néhány nap után, hogy a szigetlakok ne a birkákat nyírják le/ki.

Mivel ide mindent hozatni kell, az árak jellemzően magasabbak, mint a main island-en. Nincs McDonalds, semmilyen gyorsétkezde nincs, egyszerűen nem éri meg arra a pár 10 ezer emberre.

Viszont van kínai étterem, kettő is (ez amolyan Adidas-os történet, ha igaz: a kínai éttermek tulajai unokatestvérek, vagy legalábbis rokonok, de összevesztek és így lett egy étteremből kettő), egy nepáli, olasz, meg biztos másfajta is, van csontkovács, bababolt, fogorvos, posta, 3 bank, kis könyvesbolt, és ultramodern szabadidőközpont.

Igazából minden van, ami kell, mozit állítólag a színházban csinálnak, kivetítővel, de ez 4 éve volt, ha jól tudom, vannak tervek igazi mozi építésére is.

Egy idő után azonban én úgy éreztem, hogy muszáj elmennem valahova, ami nem Shetland, fojtogató a bezártság érzése, hogy bármerre indulsz, vízbe botlasz, nagyon sok helyi lakos is pár havonta átugrott Aberdeenbe pár napra, volt, akinek a KFC hiányzott, és vissza is hozott a rántott csirkéből; volt, aki a rendes méretű és választékú boltokat hiányolta, vagy csak el akart menekülni a nagy szárazföldre.

A magyarázat: az olaj

Shetland az olajból gazdagodott meg, ez a magyarázat arra, hogy a sportközpont olyan modern, amilyen, sőt, meg a kisebb, 3000 fős falvakban is olyat láttam, ami Budapesten is ha nem is luxusszámba menne, de mindenki elégedetten csettintene.

Az olajkitermelés annyiban érintett minket, hotelben dolgozókat, hogy amikor rosszra fordult az időjárás, jellemzően télen, akkor evakuálni kellett a platformokon dolgozókat, több száz embert, akiket a sziget szállodáiban szállásoltak el.

Mindig gyomorgörcsöm volt, amikor ők jöttek, egyszerre csak megjelenik 100 marcona pasas, és mindig van valaki, akinek nem jó a kétágyas szoba, neki egyágyas kell, amit nem engedélyez a cég, ezt saját maguknak kellene fizetniük, fizetni érte nem akarnak, így jöttek a történetek a hasmenésről meg a vírusról, meg a hányásról.

Mivel kiszabadultak a bezártságból, hiába nem ihattak hivatalosan, mindig berúgtak, és néha randalíroztak is. De akit ittasan kaptak a platformra való visszainduláskor, azt simán kirúgták.

A halászok és a bezártság

Természetesen rengeteg halászhajó is működik errefelé, ők sem mindig győztesen kerülnek ki a természettel vívott harcból. Egyszer megszállt nálunk valaki, aki hajón dolgozott, és valószínűleg belebolondult a bezártságba, mert az ügynök, aki hozta, azt mondta, hogy esett az eső, nagyon rossz idő volt a hajón, a pasi meg kiment ablakot mosni. Ezek után egy éjszakára hozzánk jött.

Éjszaka kísértett a hotelben, mászkált fel-alá, amivel a frászt hozta a vendégekre, és mivel egy 120 fős rendezvény volt, akadt jópár ember. Reggel már fél 10-kor lent volt a recepción (bár a taxi 10 30-ra volt megszervezve), és a kulcsát kereste, mondván, George-nál, az ügynöknél van.

Mondtam, hogy az nem valószínű, de ő erősködött, hogy „George mindent tud a kulcsról”. Ha nem féltem volna tőle, röhögtem volna, de elég nagydarab ember volt, és nagyon ijesztő volt ez a teljes koordinálatlanság, és összeszedetlenség, vártam, mikor robban fel.

Majd eltűnt. Fél 11-kor megjött a taxi, hogy vigye a reptérre, hívtam a szobáját, semmi válasz. Egy manager (nő) kopogott az ajtaján, mondta, hogy mindjárt jön, bár ekkorra már félig le volt vetkőzve. Tíz perccel később természetesen nem jött.

Megint telefonáltam neki, mondta, hogy köszöni, jön. Újabb 10 perc után én mentem kopogni, de be voltak gyújtva a rakétáim, ha esetleg menekülnöm kell. Olyan óvatosan nyitotta ki az ajtót, mint egy horrorfilmben, attól tartva, hogy most fogja megtámadni egy zombi, de aztán jött utánam. Mire a folyosó végére értem, eltűnt. Mindeközben többször beszéltem a taxissal, aki békésen olvasgatott, és nem izgatta magát, hogy a fuvar már 40 percet késik.

Végül felhívtam az ügynököt, hogy nem tudjuk kicsalogatni nemhogy a hotelből, de még a folyosóra se. Neki sikerült, de kérte, hogy nézzünk körül a szobájában, mert a muki óráját a folyosón találta meg. A takarítók egy nagy zacskóval leptek meg minket így Mikulás után, plusz a személyes iratokkal, pénzzel. Megint csörögtem az ügynöknek, aki kissé rezignáltan vette tudomásul a dolgot, majd közölte, hogy amúgy is mennie kell a reptérre, összeszedni a pasit, mert ott is műsorozott és a biztonságiak le akarják tartóztatni.

3_este_11_orai_vilagossag_munka_utan.jpgEste 11 órai világosság munka után

Az időjárásról

Shetlandon mindig fúj a szél. Mindig. Két nyarat töltöttem ott, mind a két nyáron felment egész 20 fokig a hőmérséklet, de mázlim volt, mindenki azt mondta, hogy ez a kettő volt évek / évtizedek óta a legmelegebb.

A szigeteket úgy reklámozzák, hogy egy nap alatt mind a négy évszakot megtapasztalhatja az odalátogató, és ez így is van. Percenként változhat, esőből hó, majd napsütés simán elképzelhető 10 percen belül.

A legrosszabb, amikor esik az eső és fúj a szél (a szél mindig fúj, ugye, teljesen máshogy kell öltözködni, mint otthon), nemegyszer mire hazaértem a hotelből (2 perc séta), nyakig vizes lettem, hiába volt rajtam kapucni, sál, sapka, kesztyű, a hátamon folyt az eső, mert az itt vízszintesen esik.

A Shetland-szigetek több mint száz szigetből áll, de ebből csak olyan 15 lakott. Gyakran bizonyos látványosságok úgy hirdetik magukat, hogy a „legészakibb sziget”, „legészakibb kocsma”, vagy a „legészakibb postahivatal”, sőt, van legészakibb buszmegálló is Unst szigetén (sajnos ide nem jutottam el, ezt a képet loptam a netről), ez mindig ilyen csicsásan fel van díszítve.

12_5.jpg(fotó)

Nőnek öltözött férfiak

Az egyik, ha nem a legnagyobb ünnep Shetlandon az Up-Helly-Aa, minden év januárjának utolsó keddjén tartják az 1880-as évek óta. A karácsonyi időszak végét ünneplik vele, és az összes szálloda és B&B megtelik erre a pár napra, a világ minden tájáról, még Ausztráliából is jönnek turisták megnézni.

Az előkészületek már előző februárban elkezdődnek, megépítik a hajót, amit az est csúcspontján felgyújtanak. De még az égetés előtt különböző csapatok (squads) beöltöznek hagyományos viking, vagy csak simán vicces hacukákba és fáklyás felvonulást tartanak, ez sötétedés után indul (a közvilágítást is lekapcsolják), át a városon.

Majd egy központi helyen (amikor én kint voltam, ez a játszótér volt, nem tudom, hogy ez állandó helyszín-e vagy minden évben változik) a felvonulók (guizers) a Guizer Jarl (a kijelölt vezető) jelére fáklyáikat a hajóra hajítják.

A felvonuláson csak férfiak vehetnek részt, a diszkrimináció ellentételezéseként a hajóégetés után ők szórakoztatják a nőket, időseket és gyerekeket a hall-okban, vagyis ahol elég nagy a hely ahhoz, hogy pár perces kis mókás előadásokat tartsanak. Ilyenkor meglepően sok férfi öltözik nőnek, és a helyiek szerint ezt egy kicsit túlságosan is élvezik.

Nekem viszonylag korán haza kellett mennem erről a buliról, mert másnap reggel 7-től dolgoztam, de még akkor is ment a parti a kompkikötő termében, messzire elhallatszott a kiszűrődő zene és kurjongatás.

18_2.jpg

Szerencsére elég sok helyre eljutottam a szigeteken az ottlétem másfél éve alatt, következzen ezekből egy válogatás.

St. Ninian’s Island

Magán a szigeten a birkákon kívül nincs sok látnivaló, de csak akkor tud az ember átsétálni, ha apály van.

Mavis Grind

Ez az a hely, ahol az Északi-tenger és az Atlanti-óceán a legközelebb van egymáshoz. Állítólag át lehet dobni egy követ az egyikből a másikba, ezt én megcáfolnám. Lehet, hogy légvonalban „csak” 300 méter van a kettő között, de ki az, aki 300 métert átdob (pedig én kézilabdáztam)? Másrészt, egy kisebb hely is közbeékelődött, így megnézném azt, aki ezt abszolválja.

22_marvis_grind.jpg(Mavis Grind - fotó)

Érdekesség még, legalábbis nekem az volt, ahogyan ezek a kis öblök az úton ki lettek alakítva: mivel „vidéken”, azaz a városokon kívül egysávos utak vannak, a szembejövő autós ide húzódik, amíg a másik el nem megy mellette. De ez engem a Kis Hercegre emlékeztetett, amikor a kígyó lenyelte az elefántot.

23_1.jpg

Ronas Hill Shetland legmagasabb pontja, olyan 450 méter. :) Itt kezdődik a tundra, és amerre a szem ellát, mindenhol pirosas színű gránitkövek/sziklák hevernek.

24_ronas_hill.jpgRonas Hill

Az az izé a távolban Yell szigete, ide sajnos már nem jutottam el.

25_yell.jpg

26_1.jpg

Kajakozás közben

Korábban párszor már kajakoztam a Tiszán, de ez azért más volt, amikor lenéztem, vagy a lapátot megmerítettem a vízben, több száz medúza úszkált körülöttem, mindig láttunk fókát, rengeteg madarat, gyönyörű helyeken jártunk.

Utólag belegondolva már nem biztos, hogy kimerészkednék, egy ottani barátom írt pár évvel az elköltözésem után, hogy egy közös ismerősünk eltűnt kajakozás közben, pedig ő gyakorlott volt, nem olyan kis kezdő, mint én. Azt hiszem, végül napokkal később megtalálták a holttestét.

27_1.jpg

Itt olyanok is elképzelhetőek, hogy például amikor a reptérről mentem haza Lerwickbe, a buszvezető első szóra hazavitt, pedig a buszvégállomáson túl laktam, így megspórolt nekem fél óra sétát / taxiutat a bőrönddel.

28_1.jpgA helyi Westend

A shetlandiak ugyan skótok, de akikkel én találkoztam, azok mind shetlandinak vallották magukat, sőt a szigeteknek saját zászlajuk is van. Korábban Norvégiához tartozott ez a terület, így a shetlandi zászló a skandináv és a skót ötvözete: skót színek skandináv mintán.

29_shetland_zaszlo.jpg

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Skócia Shetland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr867133679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyengetölcser 2015.02.04. 19:46:24

@zöldeketbeszélek: a szel nem rossz, hamar megszaritja a ruhat, kiveve Shetlandon, mert a partol hozza a szel a kis vizcseppeket (ez nem a tudomanyos magyarazat, de en igy gondolom), meg ugye minden nap esik majdnem, volt olyan, hogy kiteregettem az udvaron, bementem, elkezdett esni, mire kiertem, szarra azott minden. Masnap megint meprobaltam, ugyanez lejatszodott, aztan 3. nap is, es akkor meguntam a kintre teregetest, mert mar nem volt ruham es meztelenul dolgoztam (na jo, ez nem igaz:)

gyengetölcser 2015.02.04. 19:47:24

@Mirjam2: es mar evekkel ezelott volt, azota megkeseredett ember lettem:)

SzZoole 2015.02.04. 19:49:39

@rezsöatya: Ez erdekes a telefonomon nekem is mukodik(O2) a tabon nem,ki erti ezt....

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.04. 19:53:09

@P.Elliot: a kivi fagyturo.
Metszeni ugy kell,akogy a futorozsat ,szolot meg a tusketlen szedret. A fo ag maradjon megmeterig amilyen magasra akarod futtatni, utana kell vizszintesre hajtani, es a fo agok novo agak lesznek a termok.
ebben a forumban tudsz kerdezni gyakorlott kivi tartoktol
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9107936

2015.02.04. 20:06:25

@gyengetölcser: Ja ertem! Hat sokan szeretnenek ilyen megkeseredettek lenni mint te... :)

nyuszigonosz 2015.02.04. 20:07:49

@geegee: Igen, mert ott is mindig fúj a szél.

www.google.de/search?q=strandkorb&newwindow=1&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=pW3SVLrGOfOR7AbjtICQBg&ved=0CGoQsAQ&biw=1073&bih=747

A híreket csak most tudtam nézni, de ez a repülö szerencsétlenség! Huh!

A lusta macska, az óriási! :-)))))

rezsöatya 2015.02.04. 20:20:19

@NIKI LAURA: miert vagy ugy feldulva?

16 oras muszak. 110 £ orankent. Es valoszinu, vegigműti a 16 orat, hiszen azert hivjak be helyettesiteni, mert szukseg van ra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 20:27:20

@mojyo: annyira jok, el tudom kepzelni a lanyom szobajanak falan :-).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 20:33:06

@Babette .: Hat ha a szmajliktol nem irtoznal annyira, mas is tudna ;-).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 20:35:39

@gyengetölcser: Irorszagban nekem is mindennapos manko volt a szaritogep a mosokonyhaban. Akartam kerdezni h a szallodas munkat szakmabelikent kerested? (Bocs ha mar felmerult a kerdes)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 20:39:51

@Mirjam2: plane felmerul, h akkor mar eleve miert nem vegeztek olyan szakot, amivel kulfoldon nem mosogatassal kell kezdeniuk?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.04. 20:51:05

@nyuszigonosz(D) ESTP: milyen krimi jatsodhat egyilyen helyen? A verbirka megkattan es atharapja a kardiganos poni torkat, a gazdajuk meg eltunteti a tetemeket, melyet vegul a komprol vesznek eszre az elbirzadt turistak :-D?

gyengetölcser 2015.02.04. 20:57:23

@zöldeketbeszélek: nem, otthon tanarkent dolgoztam, meg elotte egy biztonsagtechnikai cegnel, de biztosra akartam menni, meg itt szallast is biztositottak, ket legy egy csapasra!

2015.02.04. 20:58:55

@zöldeketbeszélek: Na ez az... Ennel meg annak is tobb ertelme lenne ha valamilyen gyakorlatias dolgot tanulna az illeto amit hasznositani lehet kulfoldon, vagy kesobb Mo.on (mert nem tudom elkepzelni hogy nagyon sokat fog erni a foldrajz-tori diploma ha pl. ot ev mosogatas utan visszamegy megis Mo.ra). De nem akarok okoskodni, nem az en eletem, csak azert jegyeztem meg mert az orvosoknak sokan felrojak hogy hany millio forintert tanultak ha elhagyjak az orszagot.

puhacica 2015.02.04. 20:59:15

@geegee: persze hogy puha! nem latod a pihepuha cicabelet? :D

MagyarJoe 2015.02.04. 21:02:20

udvozlet a posztolonak. Belfastban is mindig fuj a szel es esik az eso... de legalabb vannak fak :) sok sikert a tovabb tanulashoz

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.04. 21:06:34

Ajánljon valaki egy jó routert. Csak egy lakáson belül kell szétszórni a cuccot.
Ebayról venném.

nyuszigonosz 2015.02.04. 21:07:20

@zöldeketbeszélek: Nem, egyáltalán nem ilyenek. :-)

Érdekes, igazi krimik, helyenként vérfagyasztó részekkel.
Pl. Ann Cleeves írt négy "évszak" krimit - tél, tavasz, nyár, és ösz, szóval egy évszak -egy krimi a Shetland szigetek valamelyikén játszódik. Ezek mind jók.

A krimiírok szeretik a szigeteket. Mert ugye bárki lehet a gyilkos a végén. :-) Föleg ha még az idö is éppen rossz és nem tud senki sem komppal, sem hajóval sem repülögéppel eltünni.

Meg hát olyan ködös, elhagyatott helyeken, ezek ideális krimi színhelyek.

**mimi** 2015.02.04. 21:07:22

@zöldeketbeszélek:
ebben van valami...én is csak sejtettem....:)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.04. 21:14:50

@zöldeketbeszélek: hát igen...néha rámjön, hogy a könyvekben sincs szmájli, mégis érti őket az olvasó.

2015.02.04. 21:30:40

@nyuszigonosz(D) ESTP: Volt egy krimisorozat is a TV-ben ami Shetlandon jatszodott, az volt a cime, hogy Shetland (nagyon kreativ :D)

Nekem nem tetszett mert egyaltalan nem volt olyan "sokkolo", az, hogy egy ilyen helyen gyilkossag tortent es csak ugy hullottak az emberek mint a New Yorki Harlemben levo sztorikban kb, tokre nem kezeltek kulonlegesnek a helyszint, nem is neztem, igy nem tudom, hogy ki lett vegul a tettes a vegen, de legalabb nem irok spoilert.

Most pont egy masik sorozatrol aradoztam azon a TV-s blogon, ami meg Svalbardon jatszodik, az viszont nagyon nagyon tetszik!

Herr Géza 2015.02.04. 21:40:22

@Zoole[uk]: Már gyakorolja a mozdulatokat.... :DDD

kardio1 2015.02.04. 21:47:28

@rezsöatya: Valoszinûleg nem mût, ha jol làttam, emergency roomrol volt szo. A többi stimmel. Itt is vannak helyettesitéssel foglalkozo orvosok. Joval többet kapnak egy napért, mint a stàtuszban lévôk, az altatoorvosok kb. 600 eurot naponta.

SzZoole 2015.02.04. 21:49:21

@Herr Géza: Te lattad mar hogy nez ki Max?
Kb mint Te,ha nem nagyobb darab es Meg erosen borostas is hozza.Na most kepzeld el,hogy Max egy olyan forro naciban vegig tancol az utcan:)))

nyuszigonosz 2015.02.04. 21:56:41

@mojyo: Azt nem ismerem.

A tv-ben a svéd krimiket szeretem, van ameliyk Gotlandon játszódik ( Maria Wern) de általában jók a svéd krimik . Meg utoljára egy norvég krimi sorozatot néztem, csak a címére nem emlékszem.
De jók az Izland krimik is: kedvenc íróím onnan: Yrsa Sigurdardottir ( bár az a könyve, amit a héten olvastam el, hát abban pont nagyon lassan bontakozott ki az érdekes történet)
Meg Arnaldur Indridason de van még jó pár északi krimiíró.
Sokszor a krimibe a történetbe beleszöve egy egy régi északi viking monda.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 21:58:34

@tanato: Vajon mér' nem kattintható...?Illetve kattintható, csak nem történik semmi...Hová lett a szövegről a hiperlink...?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 21:59:53

@Zoole[uk]: Be kell másolni a címsorba, ha máshogy nem megy...

2015.02.04. 22:01:43

@nyuszigonosz(D) ESTP: Nahat ez izgalmas lehet, jok lehetnek azok a viking mondak. :) En nem olvasok krimiket egyaltalan, csak a TV-ben latom neha, es akkor megnezek ezt-azt, de ilyen sokfelet nem ismerek .

nyuszigonosz 2015.02.04. 22:05:40

@mojyo: Én szeretem a krimiket, csak már végtelenül válogatós lettem.
Nehéz igazi jó krimit találni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 22:11:51

@puhacica: Jó hát persze, sprőd macskával még nem találkoztam...
Drótszőrű kék perzsa...
:-))))))))))))))))))

SzZoole 2015.02.04. 22:12:13

@geegee: A telefonon meg tudtam nyitni.

Muscari 2015.02.04. 22:14:33

@QUERCUS: csak az osztrigát eszik nyersen, a többit főzve vagy sütve. Mindegyik nagyon finom!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 22:15:37

@diggerdriver: Nem akarok belevau, de nem eccerűbb műszaki boltból?Még gari is van rá, hiánytalan, meg support is akad...
De persze te tudod.Jelentősen olcsóbb ebayon?Bár legutóbb még 10 e forint se volt a márkás, újonnan.Na mindegy.
Típusokat kereshetsz magyar tech-honlapokon is, biztos nem árulnak mást odakint se.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 22:17:28

@Zoole[uk]: Az a homáros videó valami katasztrófa volt.Mi a bánat köze van ahhoz a reklámhoz?Valami pénzügyi szolgáltatás, ha jól olvastam...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 22:19:31

@nyuszigonosz(D) ESTP: Tudod, ez is a jó kis sötét, hideg téli esték miatt van.A november 28-ról március 2-re virradó éjszakán van idő ilyeneket írogatni.A jónép másik fele meg autókat tuningol...
:-)

SzZoole 2015.02.04. 22:20:36

@geegee: Ja,olyasmi.Gyors kolcson szeru.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 22:20:49

@Zoole[uk]: Megy az pécén is, be kell másolni a linket a böngésző címsorába.De télleg érdekes, hogy ilyen különbözően működik...

kardio1 2015.02.04. 22:22:18

@Muscari: Van màs kagylo is, amit nyersen is esznek, és az osztrigànak is van sütött vàltozata néhàny, de a javarésze valoban ùgy kerül fogyasztàsra a kagyloknak és az osztrigàknak, ahogy irtad.
Te szereted az osztrigàt?

SzZoole 2015.02.04. 22:24:05

@geegee: Nem szeretem a PC-t,kenyelmetlen.A kanapen elfekudve a tab + telefon combo kenyelmesebb:))

Muscari 2015.02.04. 22:25:01

@P.Elliot: azért nagyon ügyes vagy, hallod :-) Terem azóta már a kivi?

nyuszigonosz 2015.02.04. 22:26:56

@geegee: Gondoltam is, hogy valamivel el kell magukat foglalniuk. :-)

Muscari 2015.02.04. 22:27:56

@kardio1: imádom! Meg a fekete kagylót is.
Horvátországban szoktunk szedni, egyszer egy hét alatt ettünk fejenként vagy huszat, mind saját szüretelés volt.

Te szereted? Vagy veszélyes szerinted (Hepatitis)?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.04. 22:35:43

a vs-es cikkhez:

Azért nagy kábulat ez a Svájc, ha még az 5 napos munkahetet se kell végigmelózni, és úgy is félretesz ennyit.
Magyar gyes: na ez a másik, hogy inkább hazamegy, otthon lóg az asszony 3 évet, kiesik a szakmából, a körforgásból, stb.
Ahelyett, hogy pár hónap után, szépen lassan visszaállna a rendes kerékvágásba.As védeknél simán lehet 4-6-7 órákban is dolgozni, fura lenne ha Svájcban nem.

A skype nem pótol egy közös vásárlást a barátnőddel.Nabazz+ ez igen.Az már smafu ugye, hogy a 6000 céháefből kb minden második héten hazaugorhat a delikvens a wiccerrel, vagy akár kocsival is, hogy a barátnővel vásárolgasson.Ehh...

Mosási idő: nem lehet privát mosógépet használni a lakásban???

kardio1 2015.02.04. 22:48:07

@Muscari: Persze, hogy szeretem. A tenger gyümölcsei közül egyedül a tengeri csigàk (bulot, bigorneau) nem jönnek be, noha azokat fôzve szokàs enni.

morsels (törölt) 2015.02.04. 23:16:09

@Muscari:
Mondjuk az oysert sem muszaj nyersen enni.
Oyster Rockefeller, vagy Cajun deep fried oysters.

A kulonbseg az, hogy csak az oystert lehet nyersen enni, a tobbit (mussels) nem.

kardio1 2015.02.04. 23:20:08

@morsels: A legutolso mondatoddal nem tudok egyetérteni; vannak màs kagylok is, amiket itt nyersen lehet enni, pl. ha tenger gyümölcsei tàlat rendelsz az étteremben, nemcsak az osztriga nyers rajta.

morsels (törölt) 2015.02.04. 23:25:10

@kardio1:
Elhiszem, de akkor azt nem ismerem :-)
Marmint az is shellfish?

rezsöatya 2015.02.04. 23:39:37

@a zajtó kzáródnak: Erdekes. En akarmilyen allathoz - kobor kutyahoz is - odamegyek, semelyik nem akar bantani. Szerintem megerzik a bekes szandekot. A fent emlitett fekete tehenekkel is jol elbeszelgettem... csak azert tartott a meggyozesuk sokaig, mert akkor meg nem volt eleg jo a skot akcentusom...! :D

Amugy tetszik, amikor az allatok "fellazadnak"...! Miert hisszuk azt, hogy mi uraljuk a Foldet?

youtu.be/wAXJmUqlnUw

gyengetölcser 2015.02.04. 23:44:46

@MagyarJoe: köszönöm, igen, Belfast is szeles, mint Mónika:)

P.Elliot 2015.02.04. 23:47:40

@Babette .: Mar kerdeztem de nem vilagos a dolog, inkabb keresnek aki ert hozza!
Ugy gondolom hogy ki fogom irni a hirdetest a kinai boltokban, ott jobban van ra esely hogy talalok valakit!
Ha nem, akkor megint nekiesek magam. Igazabol nem szamit ha nem terem sokat, ugyis csak az erdekessegeert tartom. a foldem sem valami jo. De szep egeszsegesek! 3 lany es 2 fiu.

P.Elliot 2015.02.04. 23:49:05

@Muscari:
Meg fiatal noveny de tavaly mar termett csak fiatalon ledobta a termest mert megtragyaztam akkor amikor mar nem lett volna szabad. Majd iden figyelmesebb leszek...

2015.02.04. 23:52:13

@gyengetölcser: Iiiigennnnn.... Egesz Europaban egyszerre mutattak be, enis lattam, nagyon jonak tunik, igaz? :D

gyengetölcser 2015.02.04. 23:55:06

@mojyo: igen, holnap második rész, mi lesz a malaccal az MRI masinaban, ez a kulcskérdés:)

2015.02.05. 00:00:22

@gyengetölcser: Haha, szerintem az mar reg doglott, es zombi, es az a mammuttetem vagymicsoda terjeszti a korsagot, legalabbis nekem ez az elmeletem, majd meglatjuk igaz-e :D

MagyarJoe 2015.02.05. 00:01:17

@gyengetölcser: amugy Belfastban rengeteg a magyar vendeglatos mostanaban. ma a Nationalban voltunk es probaltuk kitalalni ki honnan van en magyar sracra tippeltem de nem mertuk megkerdezni

montroyal ( CAN qc) 2015.02.05. 01:07:17

@QUERCUS: Kagylót nem eszem. Az én ételem legyen halott.

tokeletesen halottak sokfele izben jol fuszerezve es addig hozzak a tele tanyert amig birod .. a Mussels & fries ... -nal nezzed

ottavio.ca/images/ottavio_menuENG.pdf

ha erre jarsz elviszlek oda :-)

FutureFry 2015.02.05. 05:10:51

@P.Elliot: @mojyo:
Már belinkeltem egyszer, az igazi lapos vidék Saskatchewan:
www.youtube.com/watch?v=X9xI5lOQCSY

Hari Seldon 2 2015.02.05. 07:18:16

@charlieharper:
Nagyon jól összefoglaltad :-)

tanato 2015.02.05. 07:34:40

http://vs.hu/magazin/osszes/el-kellett-jonnom-hogy-valaha-lakasom-lehessen-magyarorszagon-0204?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=eletmod#!s92

tanato 2015.02.05. 07:35:08

http://vs.hu/magazin/osszes/el-kellett-jonnom-hogy-valaha-lakasom-lehessen-magyarorszagon-0204?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=eletmod#!s92

Quercus a favágó 2015.02.05. 07:40:35

@montroyal ( CAN qc):

"
ha erre jarsz elviszlek oda :-)"

Kösz, de ahhoz, hogy én arra járjak, legalább 1000 évig kellene élnünk mindkettőnknek. Akkor talán lenne rá esély.

tanato 2015.02.05. 07:41:01

Rz nem megy,úgy látszik az én gépemmel van baj.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.05. 07:42:24

@P.Elliot: azt a forumot elolvasod, mindent tudni fogsz:-)

tanato 2015.02.05. 07:52:37

Na ez meg átment,akkor a cikkel volt a probléma,talán.

Muscari 2015.02.05. 07:54:14

@kardio1: meg sosem ettem ilyen tenger gyümölcsei tálat... Gondolom Franciaországba kéne érte menni, mert ahol eddig jártam sehol sem szerepelt az étlapon.

tanato 2015.02.05. 07:54:50

@tanato: Oké ez is átment.Akkor jó.

DieNanny CH 2015.02.05. 08:04:59

@geegee:

"Mosási idő: nem lehet privát mosógépet használni a lakásban???"

Ezt társasháza válogatja. Vannak még a régi típusúak, ahol a földszint van kőből, téglából, a többi fából.
A háztulaj fél, hogy ha az ember fent mos, a pára tönkreteszi a fát.
Van, ahol nem jó a zajszigetelés, és hogy megelőzzék a 'háborúkat', ezért nem engedik.
De pl 2 éve épült a közelben egy nagyon szép társasház, ott már nincs mosókonyha, hanem a lakáson belül a vízcsatlakozási lehetőség, mosógép nélkül.
A pótcsaládomnál pl minden lakásnak saját mosó-és szárítógépe van, de szintén a pincében. Képzelj el egy nagy helyiséget, körbe kis fülkékkel - mint az intézmények wc-i - az ajtón zárral. Ezek mögött vannak a gépek, a lakás saját áram-és vízhálózatára van kötve, így mindenki a saját fogyasztását fizeti.

Az előzőekben csak bérelt lakásokról beszéltem!!!
De tudok saját lakásos házról is, ahol szintenként van mosókonyha, így csak 2 család használja.

csoio csagasz 2015.02.05. 08:10:59

"Ha nagyon rossz volt az idő, ami néhányszor előfordult, akkor napokig nem volt se hajó, se repülő, és ezzel együtt ellátmány sem. Ilyenkor kiürültek az üzletek polcai,"

És 3 nap után már levágják a birkákat?

Ez valami vicc? 2-3 hetet a kamrából elvagyok.

DieNanny CH 2015.02.05. 08:12:55

@csoio csagasz:

Lehet, ők is elvannak 2-3 hetet a kamrából, miután kiürítették a boltok polcait...

Shebelle 2015.02.05. 08:34:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @gyengetölcser: @Kellemes Zérókomponista: Bocsi mindenkitől tegnap elkelltett huznom, dolog volt :) Köszönöm a válaszokat, ...ja és tölcsér valahogy ilyesmi válaszra számitottam :)
A fákhoz visszatérve(nem volt időm elolvasni az összes hozzászolást), sejtettem hogy az időjárási viszonyok is közrejátszanak na meg az ember(bennük még soha nem "csalódtam") , de az furcsa számomra, hogy szinte igény sincs rá?! hisz az kordába tudná tartani illetve terelni a szelet/oorkánokat persze a megfelelő magasságú,gyökérzetű stb. na nem filozom tovább....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.05. 09:01:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Aham, értem.Ez mondjuk okés.Mármint a fa épület és a néhány A.
Mosókonyha itt is van a svédeknél, ismerem a rendszert, van is belőle sok helyen anyázás, nem tartják az órarendet, bent marad a ruha stb...De a nagy társasházak itt vazsbetonból vannak, ott nem érdekes a pára.Illetve az a legkevesebb gond.De lehet egyénenként is külön mosógép, ha megoldható a vízrendszerre csatlakozás.Én a régi lakásunkban mosogatógépet is üzemeltettem, pedig nem volt csőcsonk, kialakítani pedig kb 3 új mosogatógép árárba került volna, és még hajlandó se volt rá a házkezelő cég...Gardena csatlakozóval kapta a bemenő vizet a vízcsapról, a kimenő meg szintén a mosogatóba távozott, olyan mopsógépes visszahajló csővel ráakasztva...Mekk-Elek megoldás volt, de üzemelt f@szán, és aki látta csodájára járt...
:-)))))))

Használt mosogatógép meg volt fillérekért.

gyengetölcser 2015.02.05. 10:11:48

@mojyo: szerintem is a mammut a tettes, vagy a diszno mammutfertozest kapott es vaddiszno lett es amokfut?:)

gyengetölcser 2015.02.05. 10:13:45

@MagyarJoe: hallottam, hogy sok magyar van itt (azt nem tudom, hol dolgoznak), de en nem sokkal talalkozom, biztos nem megyek etterembe eleget:)

gyengetölcser 2015.02.05. 10:17:03

@csoio csagasz: en kenyerre, tejre, ilyenekre gondoltam. Nalunk 4-unkre volt egy pici huto, szerinted abba mennyit lehetett pakolni? Es a fagyaszto resze nem mukodott.

micsoda? 2015.02.05. 16:21:40

Érdekes, többségünknek nagyon ismeretlen helyről jó leírás, és sok fotó. Aranyos a buszváró. Amit nem adott meg a természet, az ember megteremti. Itt például a nagy semmibe, vidám színeset:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.05. 17:00:25

@nyuszigonosz(D) ESTP: Csak vicceltem, a skandináv krimiket én is szeretem (oké, Shetland nem Skandinávia) és azok is sokszor elhagyatott, pár száz lelkes falvacskákban játszódnak :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.05. 17:02:40

@Babette .: Igazad van, na de az olvasó nem pofázik vissza, vagy ha igen, azt te már nem hallod, ha pedig megsértődne, teszel rá magasból, ha egyáltalán megtudod. Itt meg...hát a reakció azonnali :).

Mme.Brioche 2015.02.05. 23:23:38

Max 20 fok nyáron, és ilyen mondabéli táj? ez a nekem való hely! Szinte várom mikor cammog elő egy troll a kanyarból :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása