oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 22. 06:47,  Én itt sírtam, ő pedig ott 564 komment

2015. január 22. 06:47 Határátkelő

Én itt sírtam, ő pedig ott

Nagyon nehéz bármit is írni Dóri története elé, kicsit haboztam is, hogy közreadjam-e, annyira személyes történet. Ugyanakkor rávilágít sok mindenre, a brit egészségügy folyamataira (és ezzel nem állítom azt, hogy Magyarországon, vagy Németországban mondjuk másként történt volna, ami történt, és ez nyilván orvos- és kórházfüggő is), arra, mennyire nehéz messze lenni a szülőtől egy válságos helyzetben és még sok minden másra. Mielőtt belevágnánk, felhívom mindenki figyelmét, hogy egy nagyon kemény történet következik (és azt is külön kérem, hogy a kommentekben legyetek a szokásosnál kicsit kíméletesebbek).

szuloszoba.jpg

„Londonban élünk már majdnem 15 éve. Itt született a lányunk, aki lassan 6 éves lesz. Gondoltam, megosztok veletek pár gondolatot az itteni dolgokról. Például a szülésről.

Az első terhességem 2008 januárjában fogant meg. Nagyon örültünk neki! Nem igazán dolgoztam, inkább öregeknek segítettem be, pontosan azért, nehogy gond legyen. Nem árultuk el senkinek a nagy újságot…

Már megkaptam a levelet a kórházból a 12 hetes ultrahangra. Oda és vissza voltam! A 11. héten kezdtem el pecsételni. Még aznap délután el is mentem a háziorvosomhoz, (rosszul tettem, nem oda kellett volna!!), aki nyugodtan közölte, hogy „óóó, első szülés, ez normális, nem lesz semmi gond!!!”. Így hazajöttem.

Másnap már barnás váladékszerű jött belőlem, mire hazaértem az egyik nénitől. Ekkor már nagyon megijedtem, és újra elkövettem egy hibát, ismét elmentem a háziorvoshoz, aki szinte rám förmedt, hogy mondta már, ez normális, de ha mégis begörcsölnék, vagy véreznék, menjek kórházba.

Baj van, jöjjön értem

Sírva jöttem haza, de figyelgettem, és hol volt, hol nem. Éjszaka arra keltem, hogy ráz a hideg, vacogtam… Kicsit éreztem, hogy csipogat a hasam. A párom reggel elment dolgozni, alig indult el, amikor kimentem a WC-re, és véreztem. Remegő kézzel és sírva hívtam, hogy szerintem baj van, jöjjön értem. Bedobtam pár dolgot egy táskába és bementünk egy kórházba.

Pont húsvét péntekje volt. Mentünk a sürgősségire, a párom elmondta, mi a baj, és mondták, üljünk le. Ekkor már betét volt alattam. A páromnak el kellett mennie, mert nem tudta felhívni a munkaadóját, hogy elmagyarázza neki, mi történt.

Így egyedül, zokogva ültem és vártam, hogy beszólítson valaki. De senki sem jött… elmentem WC-re és ekkor már „ömlött” belőlem a vér. A pulthoz mentem, és már ordítottam, hogy ilyet nem csinálhatnak, folyik a vér belőlem. Ekkor azt mondták, hogy mindjárt hívnak egy orvost.

Jött is egy kis doktornő, pár évvel lehetett idősebb nálam. Mondta, menjek utána, a fél kórházon és lépcsőkön kellett keresztül mennem „egyedül”. Ezután bevitt egy ultrahangra, ahol közölték, hogy mivel húsvét van, nincsenek bent az orvosok.

Először rendes hasi ultrahangot csinált, hatalmas volt a csönd, csak a könnyeim potyogását lehetett hallani. Aztán közölte, így nem lát semmit, csinálhat-e hüvelyi ultrahangot. Majd közölte, nem találja a babát, sem a szívhangot. Ekkor egy világ dőlt össze bennem, zokogtam…

Közölte, lehet, hogy semmi baj, 3 nap múlva lesz újra orvos, addig menjek haza, hátha minden rendben lesz, csak pihenjek. Hozzáteszem, hogy ömlött belőlem a vér.

Mintha megszűnt volna létezni a világ

Zokogás közben hívtam a párom, hogy baj van, jöjjön értem. Hazafelé a kocsiban már hánytam, amint hazaértünk lefeküdtem, de alig telt el 10 perc, begörcsöltem, és amikor a WC-re mentem, még jobban véreztem, és alvadt vér darabok jöttek ki belőlem.

Nagyon megrémültem, kiabáltam a páromnak, hogy hívja a mentőket. Jöttek is gyorsan, akkor már nagy fájásaim voltak. A sírástól megszólalni sem tudtam, hordágyon tettek a mentőbe, ahol a fájásoktól egyfolytában hánytam és remegtem.

A párom arcára és vele kapcsolatban szinte semmire sem emlékszem. Mintha megszűnt volna létezni a világ, csak azon járt az eszem, hogy mi történhet… és hogy istenem, nem akarom elveszíteni a babámat…

Mire a kórházba értünk, nagyon erős fájásaim voltak. Persze még ott is várni kellett, mivel nem volt orvos. De én csak egyre koncentráltam, hogy a babámnak nem legyen semmi baja.

Majd megvizsgált egy doktornő, és közölte, a baba meghalt, és ha nem jön ki minden egy darabban hamarosan, akkor műteni kell. Hát nem tudom, kiben omlott össze már egy világ, de úgy éreztem, a világ összes fájdalma bennem van… szörnyű érzés volt, és még most is könnyes szemmel írok róla, pedig lassan 9 éve történt.

Nem sokkal ezután jött a doktornő egy speciális fogóval és elkezdett mindent kiszedni belőlem. A végén megkérdezte, szeretném-e látni a babát, vagy megtudni, milyen nemű volt. Azt hittem, rosszul hallok! De nem, majd a végén odaadott egy papírt, amin az állt, hogy szeretném-e elvinni és eltemetni, vagy a kórháznak adom, akik megnézik, mi történhetett, aztán „megsemmisítik”. Ezt az érzést nem tudom szavakba foglalni. A páromnak mondtam, ő írja alá, mert én felfogni sem tudom, mi történt itt pár óra alatt.

Majd közölték, sikeres volt minden, nem kell műtét, és ne aggódjak, itt Angliában ez minden 5. nővel megesik, és még fiatal vagyok, hat hónap és újra próbálkozhatunk. Ezek voltak a bíztató szavak. Majd feltoltak a szülészetre, ahol sírtak az újszülött kisbabák! Én pedig egy külön teremben voltam egyedül, ahová a párom elkísérhetett, de nem maradhatott ott.

Hazament, én pedig ott maradtam egyedül a sötétben (mert már lámpaoltás volt), egész éjszaka csak sírtam és kerestem az okot. Miért történt ez? Mit csináltam rosszul? De válasz nem jött, csak nővérek, akik mindig mondták, ne sírjak, majd legközelebb…

Másnap elhagyhattam a kórházat, ezek után jött a mély depresszió, és az, hogy anyukámnak meg kellett magyarázni, előző este miért nem kerestem Skype-on. Én itt sírtam, ő pedig ott.

Mindketten magunkat vádoltuk

A párom munkába temette magát, nem beszéltünk a történtekről. Ő magát vádolta, én pedig magamat. De egyikünk hibája sem volt, és nem is derült ki soha, mi is történt. Az adott erőt, hogy lehet, betegen született volna. El kellett engednem, ami nagyon nehéz és fájó volt. Igaz, nem 8-9 hónaposan történt mindez, csak 3, de egy anya számára ez ugyanolyan fájó érzés, amit soha senki sem tud feledtetni.

Aztán megszületett a lányom, azt is leírom, ha gondoljátok, az egy sokkal jobb történet. :) Remélem, nem veszitek rossz néven, hogy leírtam mindezt, de talán más vigaszra lel vagy erőt kap, hogy nincs egyedül, mással is megesnek ezek a dolgok. De van kiút és sikerülhet!”

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr607093155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macamuca [IHUN] 2015.01.22. 07:19:17

Jo reggelt.

Kemeny tortenet, az igaz, de semmi helye ezen a blogon.
1: a terhesseg korai szakaszaban
a: gyakori a veteles
b: ha elindult a folyamat (barmi volt is a kivalto ok), nem lehet megallitani=olymindegy, hogy van-e orvos, vagy nincs... és vegkepp mindegy, hogy melyik orszagban tortenik.
2: hogy erzelmileg nagyon megviseli a kismamat, az is teljesen ertheto, ezert nagyon nem mindegy, hogy az eu.-i ellatas soran milyen emberi (!!, nem szakmai!) hozzaallast/viselkedest tapasztal. Kemeny kimondani, de ha a leirtakkal ellentetben sokkal embersegesebb, kozvetlenebb, stbstb banasmodban reszesul, akkor is elvetelt volna. Meg ha ezt nehez is elfogadni, de a veteles, a veszteseg az, ami erzelmileg kiboritotta, ezt a veszteseget nem tudja feldolgozni évek ota, és nem a korhazi szemelyzet rideg banasmodjat.

Szoval, ennek az egesz sztorinak semmi koze a hataratkeleshez.
Akkor megis miert kellett kozreadni???
Vagy ha en is megirom egy mo.-i korhazi keservemet (a benulasos tuneteket ""produkalo"" 7 eves lanyomrol, gyerekorvossal+korhazi ellato orvossal egyetemben), akkor az is hataratkelos sztori lesz, ami igencsak kemeny???

Nem ertem....

macamuca [IHUN] 2015.01.22. 07:23:09

(de megirhatom a sajat veteleseim tortenetet is... az egyik tan a fentebbi sztorinal is ""kemenyebb""....)

(bocs, nem akarom bantani a szerzot, értem, hogy kiboritotta a tortenes, azt viszont nem ertem, hogy 9 ev alatt sem volt kepes feldolgozni.... és vegkepp nem ertem, hogy hogyan kerul a tortenete erre a blogra...)

Sanyi9 2015.01.22. 07:23:31

Ennek mi koze van a hataratkeleshez?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.22. 07:27:35

Jujjj, ezt nagyon nem kellett volna...
:(
Egyrészt nagyon nem idevaló, másrészt ilyen részletességgel...
Khm...

Harmadrészt, valóban szomorú, de előfordul.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.22. 07:29:54

@macamuca [IHUN]: Csatlakozom.
"Elengedni", "vádaskodni" ?
Egy 11 hetes terhességnél?
Nem értem.

Quercus a favágó 2015.01.22. 07:32:05

Úgy látom. ha másban nem is, az eü ellátásban már "utolértük" Angliát. A magyar egészségügyet sikerült erre a szintre lesüllyeszteni.

Sanyi9 2015.01.22. 07:33:27

Amugy hogy lehet ellenorizni, hogy ezt peldaul nem Norbi/Birca/Saman/Hinta irta viccbol?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.01.22. 07:37:16

Kemény történet, való igaz. De én sem igazán érzem hogy ez egy Határátkelős sztori lenne. Ettől függetlenül, mint történetkedvelő ember, érdeklődve olvastam. Főleg mivel nekem is van egy ilyen kezdetű történetem, igaz annak más lett a vége.
E történet kapcsán bennem leginkább egy nagy HA merült fel. Mi lett volna ha? Ha egyből kórházba kerül? Ha van orvos a kórházban? Vagy ha mondjuk otthon vannak vajon akkor másképp alakult volna a vége? Ki tudja?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 07:44:03

öööö, én se értem.
egyébként meg tényleg végigcsináltunk ilyesmit páran. itt a blogon is néhányan az elmúlt pár évben. én meg még két kolléganőm egy éven belül speciel épp Yangonban, illetve én ott féltem, átjöttem ide. sajnos nem ritkaság. és egyébként meg sajnos jobb lenne többet beszélni róla. hogy ne legyen akkora sokk meg váratlan, amikor megtörténik az emberrel. de akkor se igazán határátkelős nekem se :-/

rezsöatya 2015.01.22. 07:46:16

"Aztán megszületett a lányom..."
Nos, ennek kell igazan orulni!

@macamuca [IHUN]: igy van! A tortenet orszagfuggetlen!

@QUERCUS: ez igy, ebben a formaban nem igaz (vannak orvosok a csaladomban, meg mielott...!)!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 07:52:25

Ez egy szomorú határátkelős epizód.
Ilyen is kell ide néha.

NIKI LAURA 2015.01.22. 08:03:59

@NIKI LAURA: upsz,
Hat most hibaztam,mert vegig kellett volna olvasnom.

Szomoru tortenet.Nem tudom,tokeletes orvosi ellatas mellett is ez tortent volna?!
Ez hihetelen,hogy husvetkor nincs ugyeletes orvos...

Az elozo kommentemet a HA kerem torolje!

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.01.22. 08:05:22

Elsö körben szeretnem leszögezni,együtterzek a poszterinaval, ugyanakkor azt mondom en is,mint elöttem mar paran,hogy 1,korai szakaszban valoban gyakori a veteles, 2, azt igazabol nem tuti hogy meg lehet allitani 3, lehet nem is erdemes,mert nem veletlen a dolog,valoszinüleg eletkeptelen vagy beteg lenne a magzat. A törtenet szempontjabol teljesen irrelevens,hogy hol törtent,ugyenez megeshetett volna Magyarorszagon ( pl. Miskolc Megyei Korhaz vagy epp itt a Hautepierre-ben is), az emberi banasmod persze nem mindegy ebben az esetben sem,de szakmailag nem tudom mit lehetett volna meg tenni.
Masodik körben meg azt kell mondjam,nem idevalo a törtenet,a vegkifejlet szempontjabol teljesen irrelevans hogy mindez hol törtent.Akkor volna idevalo,ha az egeszsegügy helyzetet boncolgatnank...de azt meg nem erdemes,sok a szubjektiv elem benne,nem mindenkinek ugyanaz a jo.
Vegezetül pedig kivanok a poszterinanak minden jot,es kivanom hogy egyszer fajdalom nelkül tudjon visszatekinteni,elfelejteni ugysem tudja soha.

Határátkelő 2015.01.22. 08:10:24

Őszintén szólva éreztem, hogy ilyen kommentek lesznek az elején, ugyanakkor azt gondoltam, szolgál némi tanulsággal és bepillantással a brit egészségügy működésébe. Igen, lehet, hogy hasonlóképp történt volna Magyarországon, vagy Németországban is, ugyanakkor én azt gondoltam, hogy elgondolkodtató, ahogyan a brit egészségügy hozzááll egy ilyen helyzethez.

Ezért tartottam érdekesnek és idevalónak.

NIKI LAURA 2015.01.22. 08:14:24

Sajnos,rengeteg fugg a szerencsetol...na meg pl nemetorszagban attol,ki milyen biztositast fizet.

Mig Angliaban v pl Kanada,Albertaban alanyi jogon,ingyenes az orvosi ellatas,addig Nemet v Del afikaban csak a biztositas szamit.

Van olyan nemet ismerosom( ma mar nyugdijas tanar) hogy kizarolag a foorvos v professzor vizsgalja.

Sok fugg a szerencsetol is.
Itthon,egy professzor volt a dokink,mikor 95- ben a lanyom szuletett.
Na ja,csak hamarabb " jott" es a prof epp ST Coronaba sielt.
Igy maradt az ugyeletes orvos.Persze,a gazsi nagy reszet igy O kapta,de ez mar egy masik tortenet...

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.01.22. 08:16:40

@Határátkelő: Erre ujra csak azt tudom irni,nem biztos,hogy brit eü-rendszer specifikuma a dolog...megcsak abban sem vagyok biztos hogy magyar specialitas....nehez ügy mindenkepp,marcsak ha az emberi oldalat( marmint a szemelyzet hozzaallasat) nezzük akkor is.Ilyen helyzetben szerencsere nem voltam,szoval összehasonlitasi alapom ilyen szinten nincs.Amit ehez tudok merni( szamomra ugyanakkora sokk volt),hogy a lanyomat 32.heten szültem meg annak idejen Magyarorszagon.Nem pocskondiaznam le egyertelmüen a korhazat,de visszatekintve mind emberileg,mind szakmailag voltak bizony hianyossagok.De mint fentebb irtam,sok minden szubjektiv.( Egyebkent a lanyom azota makkegeszseges,vagany kiscsajja cseperedett,de en ezt nem az orvosoknak tulajdonitom ( kivetel egy doktornö)).

Határátkelő 2015.01.22. 08:18:38

@Kozsdine Szegedi Krisztina: Nem is mondtam, hogy az, sőt. Éppen azért tartottam tanulságosnak (ha egyáltalán ez a jó szó rá) a történetet, mert nagyon egyedi és megtörténhetett volna természetesen máshol is. Ugyanakkor szerintem árnyalja is azt a képet, ami mondjuk Magyarországon a nyugati kórházakról, ellátásról él.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.22. 08:20:39

@Határátkelő: "brit egészségügy hozzááll egy ilyen helyzethez."
Mit kellett volna csinálni?
Ha egy vetélés elindul, mindegy, hogy ott van-e az orvos.
Másrészről, látva pl. ahogy itt is működik a dolog, mi egy kicsit túlmisztifikáljuk ezt a szülés témát.

Kiég3tt 2015.01.22. 08:26:52

Koszonjuk a bizalmat, igen szivesen olvasnank a lanyod szuleteserol.
Engem kifejezetten erdekel, h Angliaban hogyan mukodik a rendszer, nemcsak a szulesig de mondjuk addig, mig az anya vissza nem ter a munkaba. Te ezt hogyan elted at, mennyire tamogatott/nem tamogatott az angol szocialis rendszer, amirol az angolok azt hiszik, h csak azert jovunk, h kihasznaljuk.
Ami a korabbi posztolok velemenyet illeti, azok inkabb HA-nak szolo biralatok, kerlek veletlenul se vedd magadra.

Quercus a favágó 2015.01.22. 08:27:15

@rezsöatya:

Nem az orvosokra, a szakszemélyzetre gondolta atya, hanem a feltételekre, a körülményekre. Az,hogy a magyar eü még nem omlott teljesen össze, az az ott dolgozóknak köszönhető.
Az már itthon is a világ legtermészetesebb dolga, hogy hétvégi, ünnepnapi ügyeletben rezidensek, vagy fiatal,minimális tapasztalattal rendelkező orvosok dolgoznak. Márpedig ha valahová kellene tapasztalat, szakmai múlt, az szerintem a sürgősségi ellátás. Egerben pár hete "köszönt el" gyakorlatilag a teljes sürgősségi osztály.
De pl. már ott tartunk, hogy Magyarországon háziorvostan szakorvosi szakképesítés nélkül is lehet valaki háziorvos. elég, ha pl. csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek- és ifjúságpszichiátriai,

2015.01.22. 08:27:34

@macamuca [IHUN]: Írnál inkább arról, hogy milyen kint az élet. Jó lenne, ha vetítenél már egy kicsit haza az itthon élőknek. ;)

Quercus a favágó 2015.01.22. 08:28:58

folytatás

. ..szülészet-nőgyógyász, stb. végzettsége van. A patológust kihagyták. Nem értem miért.

2015.01.22. 08:29:51

@QUERCUS: Ne aggódj, előbb-utóbb össze fog omlani, csak idő kérdése. De igazából nem gond, mert ebben az országban úgyis az a cél, hogy dolgozd ki a beledet (adózzál minél többet), aztán halj meg a nyugdíj előtt. :)

Kiég3tt 2015.01.22. 08:31:04

@Kiég3tt: kommentelok velemenyet akartam irni

Határátkelő 2015.01.22. 08:32:18

@svájci sapka (ch): Nem vagyok orvos, de azért vérző várandós nőt hazaküldeni... húsvétkor nincs bent orvos... nekem ezek elég erős dolgok.

2015.01.22. 08:32:43

@Dragonlady (now in Thailand): Teljesen egyetertek azzal hogy errol a jelensegrol tobbet kene beszelni (hogy itt a blogon vagy mashol, az mas kerdes...), szamomra is ugy derult ki hogy milyen gyakori ez hogy ket baratnommel is megtortent az elso terhesseguk soran, kulonben fogalmam sem lenne a temarol. En is ugy tudom hogy ha mar elkezdodott a folyamat, szinte semmit nem lehet csinalni orvosilag, kiveve hogy mindent eltavolitanak (amit megtettek a posztolo eseteben) mert komoly komplikaciokhoz vezethet ha ez nem tortenik meg.

Meg valamit hozzatennek a poszthoz, lehet hogy emiatt erzeketlen anyagias baromnak fogtok titulalni, de szerintem pont az ilyen helyzetekben fontos hogy lehetoleg legyen annyi penze az embernek amibol maganorvost tud fizetni, vagy maganbiztositasa. Nyilvan ez nem opcio ha eppen sulyos baleseted volt mert akkor tenyleg az allami egeszsegugyre vagy utalva, de pl. en ebben az esetben - veteles, pont husveti szunet alatt, nem latnak el a surgossegin, erzelmileg ki vagy borulva - rakoltottem volna parszaz fontot, ha tehetem, hogy maganklinikara menjek. Tudom hogy 'draga', de egy atlagos fizetes mellett belefer az a parszaz font, nem minden nap vetel el az ember, es igen, a maganklinika pont azt a pluszt nyujtja hogy garantaltan kedvesek, azonnal ellatnak, stb.

Ha pedig olyan helyzetben van valaki hogy ezt nem engedheti meg maganak, akkor sajnos valamilyen szinten el kell fogadni hogy egy allami egeszsegugyi ellatas nem mindig lesz tokeletes, sajnos elofordulhat hogy tulterhelt a rendszer. Ez persze nem mentseg a beteg teljes elhanyagolasara, de a fent leirt esetben vegulis ellattak a posztolot annak ellenere hogy sajat bevallasa szerint nem fizetett adot ebben az idoben. Ezt nem ugy ertem hogy megerdemli a rossz banasmodot mivel nem volt penze, de sajnos teny hogy az egeszsegugyi ellatas vegso soron nem ingyen van, es azert nincs eleg orvos az ugyeleten peldaul mert nincs penz a munkaberukre (Angliaban nem dolgoznak fillerekert az orvosok mint Mo.on). Osszehasonlitaskeppen: az egyik baratnom privat csinaltatta meg azt a beavatkozast amit a posztolo leir (mikor eltavolitjak a bent maradt reszeket) es ugy emlekszem kb. ezer fontot fizetett erte. Neki ez a sajat valasztasa volt (az hogy maganban csinaltassa) es meg tudta engedni maganak, de a posztolo eseteben ezt a beavatkozast 'ingyen' kapta az NHS-tol, pedig nekik is nyilvan kb. ezer fontba kerult de ezt az adofizetok alltak.

Shebelle 2015.01.22. 08:33:43

Sajnálom a posztírót, és megértem. Nekem is van két iylesmi tapasztalatom....
Azokkal vagyok egy véleményen, akik szerint ez a cikk nem a határátkelőre való. Ez nem Dóri hibája.

macamuca [IHUN] 2015.01.22. 08:33:45

@diggerdriver:
Üdv :))

@Philosoraptor:
most eppen itthon vetitek :DD, hetfon megyek vissza.
Ha minden igaz, mire visszamegyek, lesz normalis netem, laptop beszerzese folyamatban van == elharulnak lassan a zakadályok az iras elol (telon valahogy nem az igazi a posztiras-stbstb).
Szoval, turelem vetitest terem :)))))))))))))))))

2015.01.22. 08:39:44

@Határátkelő: Miert,hogyan alltak hozza? Mashol mit tudtak volna csinalni, azon kivul hogy gyorsabban elvegzik a vizsgalatokat (vegul ugyanazzal az eredmennyel)? Ha nem kuldik haza hanem a korhazban verzik tovabb, az miert lett volna jobb neki? Ket baratnommel tortent hasonlo (az egyik Mo.on, a masik Angliaban), oket sem tartottak bent a korhazban egyik helyen sem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.22. 08:41:54

@Határátkelő: Itt is (Svájc) hazaküldték a barátnőmet. Aztán visszamentünk, és akkor fogták csak ott.
:)
Mindenhol más előírások vannak.
Ráadásul, vannak olyan helyzetek, amikor el kell dönteni, hogy szükséges-e az azonnali beavatkozás vagy sem. Ebben az esetben nem ítélte annak (egy orvos sem látnok).
Másrészt, azt sem tudjuk, hogy az írónak milyen biztosítása volt.
Ugye, az sem mindegy...

2015.01.22. 08:44:30

@svájci sapka (ch): Kiderul a cikkbol hogy nem volt biztositasa. Azt irja hogy nem volt bejelentett munkahelye, tehat hacsak nem fizette maga utan onkent a jarulekokat (ha igen akkor elnezest), akkor szerintem nem volt biztositva. UK-ben az NHS gyakorlatilag alanyi jogon ellat, foleg ha ott laksz. Viszont eppen emiatt elegge tulterheltek, es azert az orvosok munkabere meg a korhazi ellatas nem ket filler.

Határátkelő 2015.01.22. 08:46:10

@Mirjam2: Nem tudok mást mondani, mint feljebb. Szerintem Magyarországon sokakban él egy (egyébként szerintem hamis) kép a nyugati egészségügyről. A mai poszt nekem azt mutatta meg, hogy ott sincs mindig bent orvos, ott is előfordul, hogy hazaküldenek egy vérző beteget, ott is előfordul, hogy a háziorvos talán jobban is odafigyelhetne. Ezért éreztem úgy, hogy idevaló. Ha szerinted nem, akkor sem nagyon tudok már mit tenni, akkor muszáj lesz másról beszélgetni... :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.22. 08:47:06

@Mirjam2: Köszi. Ezen valahogy átsiklottam.
Így pláne nem meglepő.
Ok, hogy alanyi jogon jár, de nyilván "más" az ellátás, aki normálisan tejel érte.
Nem?
Nálunk is így működik. Minél jobb a biztosítás, úgy emelkedik az ellátás minősége.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 08:47:26

@Mirjam2:
ezek nagyon jó szempontok, és érdemes beszélni ezekről a dolgokról is.
nyilván minden országban lesznek az állami ellátásnak nagyon gyenge pontjai, és ezekkel tisztában kell lenni.
úgy tudom, nagyon sokszor Magyarországon is már magánba kell menni, ha az ember azt akarja, hogy gyorsan ellássák. de lehet, hogy tévedek. nem tudom, a vetélésre mi a protokoll, szerintem nem tudnak mást csinálni, mint hazaküldeni az embert, és kivárni, mi lesz a vége, kell-e a műtét, vagy anélkül is rendben. de majd kijavítanak az orvosok, ha hülyeséget beszélek.
érdemes észnél lenni a magán biztosítás esetén, hogy a terhesség benne van-e. mert általában a forgorvos meg a terhssség nincs, ezekre külön biztosítás kell - szerintem ez máshol is így van. én bebuktam, annyiszor mondták nekem, hogy úgyse fog összejönni, hogy nem fizettem ki ezért a dupla éves díjat. pedig nagyon kellett volna.

macamuca [IHUN] 2015.01.22. 08:48:13

@Határátkelő:
"Nem vagyok orvos, de azért vérző várandós nőt hazaküldeni... húsvétkor nincs bent orvos... nekem ezek elég erős dolgok."

Igen, eros dolgok.
Megtortenik barmelyik orszagban==nem UK-""szokas"". Még Mo.-on is megtortenik. Miert nem itteni sztorit közöltel? Irjak? Van ettol durvabb is....
Ha nem kuldik haza, akkor is elvetel. Akkor azt irja meg, hogy milyen lelkiismeretes ellatasban reszesült, meg hogy mennyire egyutterzoek voltak, stb? És akkor az lesz a ""jellemzo"" az ottani eu.-re??
Ugye, hogy nem.

A törtenet nem a brit eu.-rol szol, hanem arrol, hogy egy no 9 éve képtelen feldolgozni az elso terhessege elveszteset (a veteles helyszinetol és körülményeitol függetlenül).
Ez kemeny dolog, emberileg és nokent megertem, hogy iszonyatosan megviselte a dolog, ugyanakkor azt is latom, hogy a törtenet nem a hataratkeléssel kapcsolatos dologról szól (=ezert nincs helye itt szerintem), és hogy 9 év nagyon hosszu idő=ha keves volt a törtentek feldolgozasahoz (=meg mindig ennyire elenken él benne mindaz, ami törtent), akkor ott gond van. És ez nem bantas, szurkalodas, stb akar lenni reszemrol. Szinte mindenki veszitett mar el szamara fontos szerettét: tessek belegondolni, hogy a halaleset utan 9 évvel mennyire valtozott meg a fajdalom. Élenken él, vagy tompul? (mondom ezt ugy, hogy Anyumat 19 évesen temettem el....).

Nem idevalo sztori, és ez nem bantas, kérlek, ne akard bemagyarazni egyik ""kifogasolonak" sem.
A megjelenés helyet kifogásolni nem jelenti azt, hogy emberileg érzéketlen a kifogasolo személy...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.22. 08:51:31

@Dragonlady (now in Thailand): Otthon nagyon sok privát intézmény lett az utóbbi években. Az ellátás minőségéhez képest nem is drága az ellátás.
Én csak ide járok, és maximálisan elégedett vagyok.
Megjegyzem, sokan az államiba tologatják a borítékokat, miközben ha elmennének privátba, lehet kevesebbe kerülne.
:)

2015.01.22. 08:51:33

@Határátkelő: En pont nem mondtam hogy nem idevalo a poszt, sot sokakkal ellentetben ugy erzem hogy igen, pont amiatt amit irsz. Sokakban hamis kep el, ami szerintem a szocializmus miatt alakult ki Mo.on; ugy nezett ki hogy az oktatas, egeszsegugyi ellatas 'ingyen' van, 'jar' az embereknek. Pedig nem - ezek draga dolgok amik penzbe kerulnek. Az 'ingyenes' allami egeszsegugy Angliaban soha nem lesz tokeletes - meg a sokkal dragabb maganellatas sem lehet az sehol, hibak mindig lesznek, de a maganellatas termeszetesen kevesbe tulterhelt mint az allami, illetve azt kapod amiert fizetsz, tehat ha pl. korhazban szeretnel maradni es hajlando vagy fizetni erte akkor semmi gond. A posztolo eseteben - elnezest ha ezzel megsertem valakinek az erzeseit, de ez az igazsag - ugy itelte meg a szakember hogy a korhazi ellatas nem segitene rajta, es mivel ez az ellatas nagyon draga, nem biztositottak neki csak azert mert ettol jobban erezte volna magat.

2015.01.22. 08:53:25

@svájci sapka (ch): De, pont ezt mondom. De biztosan jonnek majd azok akik leirjak hogy milyen erzeketlen vagyok no letemre...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.22. 08:55:08

@Mirjam2: Ez nem érzéketlenség kérdése.
:)
Vannak a tények. Azt meg el kell fogadni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 08:57:37

@Határátkelő: szerintem nicns olyan, hogy "nyugati egészségügy". van francia, meg svéd, meg brit, meg... you get the picture. az NHS-ről azért köztudott, hoyg mvel alanyi jogon jár az ellátás, nagyon túlterheltek, és ezért nehéz tényleg eljutni odáig, hogy az emberre ránézzen orvos, viszont ha az embernek komoly baja van, akkor rendesen ellátják. na ha ezt én is tudom innen, úgy hogy csak turistaként voltam Angliában eddig, akkor szerintem nemárt, ha képben van, aki ott lakik, és úgy készül.
persze én se szeretnék érzéketlen lenni (nem is vagyok), meg áldozathibáztatni, meg ilyenek....
de egyszerűen legyen ez a történet tanulság, van mit levonni belőle, megbeszélni, megvitatni, akárkinek, nemcsak angliásoknak.

2015.01.22. 09:04:36

@Dragonlady (now in Thailand): Igen, ebben igazad van, a fogorvos es a terhesseg sokszor nincs benne. Ha megjelenik Tildy, esetleg o fog tudni errol tobbet mondani, mert ugy tudom neki volt privat biztositasa UK-ben mikor hasonlo tortent vele de megis az NHS-nel kotott ki. NHS korhazban tenyleg varni kell a surgossegin es rangsoroljak a betegeket aszerint hogy milyen sulyos az eset. Ha nem itelik sulyosnak akkor sajnos nem ritka hogy orakat kell varni. Gondolom ugy mukodik hogy pl. unnepek alatt csak nagyobb korhazakban van orvos, es a sulyos eseteket atiranyitjak oda. Velem egyszer azt csinaltak (sokkal kevesbe volt sulyos az esetem mint a posztoloe) hogy azt mondtak, ezzel itt nem tudnak foglalkozni, de kezembe nyomtak egy terkepet a legkozelebbi korhazhoz ahol volt megfelelo szakember es szoltak nekik hogy utban vagyok, igy nem kellett megint vegigcsinalnom a regisztraciot.

Egyebkent sokan panaszkodnak hogy pl. szulesnel nincs eleg orvos az allami korhazakban (marpedig majdnem mindenki ott szul, privatban szulni iszonyu draga lenne UK-ben), az egyik baratnom pont szilveszter ejjel szulte a masodik gyereket es mar megszuletett mire odaert az orvos, nagy szerencsejuk volt hogy nem volt komplikacio. Meg egy novert sem talaltak, pedig a ferje osszevissza rohangalt az epuletben es kerte hogy kuldjenek valakit. Utolag azt mondta a baratnom hogy barcsak otthon maradt volna mert legalabb az anyosa tudott volna segiteni neki (indiai csalad).

Határátkelő 2015.01.22. 09:11:29

@macamuca [IHUN]: Félreérted, én nem próbáltam "bemagyarázni" semmit, egyszerűen leírtam a szempontjaimat, mivel felmerült, és gondoltam, válaszolok rá.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.22. 09:11:53

@Határátkelő:

Na igen, ez a lényeg.

Lásd a dolog politikai oldalát. A magyar nyugatimádó ballibek egyik legnagyobb tévedése, hogy a fokozott migrációs hajlam őket erősíti, hiszen a buta magyar elmegy nyugatra, ott meglátja a paradicsomi viszonyokat, ezért aztán otthon majd jól támogatni fogja a nyugatbarát erőket, s erre fogja rávenni rokonait, barátait is.

Nos, a dolog pont fordítva szokott történni. Elmegy a magyar, aki addig idealizálta a nyugatot, de legalábbis voltak erős reményei, hogy ott minden sokkal jobb. Aztán rádöbben: a különbségek korántsem akkorák. A végeredmény: a hazáját is reálisabban kezdi ezek után szemlélni. S nagyot röhög aztán a nyugatot vakon imádó magyarokon.

Errefelé, a sötét Balkánon, ez még fokozottabban jelentkezett. Az ország sokkal jobban el volt zárva a nyugattól, így a vak nyugatimádat is sokkal nagyobb volt. Az átlagember a 90-es évek elején itt nevetséges dolgokban hitt a nyugattal kapcsolatban. Az átlagember komolyan hitte, hogy a nyugati rendszer az kb. olyan, mint egy hollywoodi zenés film. S mivel sokkal nagyobb volt amigráció, mint Mo-on, a kijózanódás is sokkal drasztikusabban jelentkezett.

2015.01.22. 09:16:54

@maxval bircaman szerkesztő: 'Lásd a dolog politikai oldalát.'

Muszaj? Nem akarlak megfosztani a szolasszabadsagodtol, csak jelzem, hogy ez nem feltetlenul egy politikai temaju poszt.

2015.01.22. 09:17:27

@macamuca [IHUN]: Na jól van. Tudod, hogyha nem fogod teljesíteni a kötelességed, akkor számon foglak kérni. :D Már régen olvastam, hogy a rothadó nyugaton minden az öledbe hullik, és még dolgozni sem kell érte.

2015.01.22. 09:19:34

@maxval bircaman szerkesztő: Bezzeg, ha Oroszország felé tekintenénk, látnánk, hogy ott milyen jó élni, milyen jó ott az eü. Igaz? :)

2015.01.22. 09:23:42

@maxval bircaman szerkesztő: Ha mar politizalunk: ezert koltoznek haza a bolgarok tomegesen Bulgariaba, mert kijozanodtak a nagy Nyugat-imadatbol? Es ezert nem hagyja el tobb kepzett bolgar fiatal az orszagot, vagy ha megis, akkor azonnal hazarohannak mikor szembesulnek a nyugati valosaggal? A nyugati propaganda azt sugallja hogy tobb millio bolgar hagyta el vegleg az orszagot es tavozott a halodo Nyugatra, de jol sejtem hogy te a szinfalak moge latsz?

Quercus a favágó 2015.01.22. 09:25:48

@Határátkelő:

" akkor muszáj lesz másról beszélgetni... :) "

Na most aztán nem vethetsz semmit Max szemére. Te mondtad......

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.22. 09:31:37

@Mirjam2:

Pedig ez a lényeg itt.

Hozzáteszem: szinte minden politikai kérdés.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.22. 09:31:38

@Mirjam2:

Amiért nem kell fizetni közvetlenül, az ingyen van. Ez így van szerte a világon.

Az, hogy közvetve mindenért fizetni kell, az egész más kérdés.

macamuca [IHUN] 2015.01.22. 09:31:39

@Határátkelő:
"Őszintén szólva éreztem, hogy ilyen kommentek lesznek az elején, ..."
Nekem ez a megfogalmazas azt sugallja, hogy szerinted a posztot kifogasolo kommentek mondjuk ugy, hogy negatívak. A felvezetoben kért kimeletesseggel egyutt nekem az az erzesem, mintha sajnalkozo, egyutterzo kommenteket vartal/remeltel volna, majd jottek a kifogasolo kommentek, melyek mellozik a vártakat...
Holott korrekt megfogalmazasokat olvasok masoktol is, egyutterzes is érezheto.
De aki ilyen makacsul ragaszkodik a fajdalmahoz, a fajdalmas emlékéhez, annak mindez hiaba. Nem a brit eü. miatt vetelt el, de a rideg banasmod miatt lehet azt hibaztatni. És ez igy szerintem finoman szolva is csusztatas.... Hiszen 20 évvel ezelőtt még nagyon mas volt a magyar eü. állapota, én megis elveteltem, kisse horrorisztikus körülmények között... akkor abbol lehet következtetni az akkori eü.-s állapotokra?? Szerintem nem. De szerinted a leirt sztori alkalmas arra, hogy a brit eü.-állapotokrol velemenyt formaljunk.... Szerintem meg nem alkalmas ra. Bocs, de siman hangulatkeltesre jo ez az iras. Ha ""tudod"", hogy sokakban tévképzetek élnek a nyugati orvosi ellátasrol, akkor azt is tudnod kell(ene), hogy egy ilyen iras utan a nyugati ellatast latatlanban (!!) klassznak tarto olvaso mifele következteteseket fog levonni. Téveseket. Ezert csusztatasra alkalmas az iras. A tajekozott olvaso meg nem hiszi azt, hogy nyugati orszagokban minden szuper és klassz és heppi az eü.-ben, ugyanis nem az efféle erősen szubjektiv és alapvetoen tulzo elvarasokbol adodo keserves csalodasokon alapulo személyes sztorikbol tajekozodik....
Az orvos/apolo nem tevedhetetlen és nem mindenhato. Semelyik orszagban sem. Akkor sem, ha a tajekozatlan paciensnek efféle elvarasai vannak. Így egy ilyen sztori alkalmatlan adott orszag eu. ellatasanak megitelesere.
Szerintem.

macamuca [IHUN] 2015.01.22. 09:32:31

nah, eleeg is volt belolem ennyi, meg sok is :))
mentem ugyintezni, tovabbi szep napot nektek :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 09:38:40

@macamuca [IHUN]: jó látni téged, remélem, hamarosan sokkal többet is :-)

Mrs. Clayton 2015.01.22. 09:41:25

@Határátkelő: nyilvan volt bent valamilyen orvos, orvos nelkul meg talan afrikaban sincs korhaz, viszont itt szakorvost csak a legvegso esetben latsz, nagyon szepen kiepitett hierarchiaja van a novereknek es jellemzoen ok latnak el, vagy kezelnek, orvos gyakorlatilag a mutetre van, nem ultrahang nezegetesre

Quercus a favágó 2015.01.22. 09:43:40

@Dragonlady (now in Thailand):

Na ezzel kapcsolatban kíváncsi lennék Charlei véleményére is.....DDD

2015.01.22. 09:49:35

@Határátkelő:

"Szerintem Magyarországon sokakban él egy (egyébként szerintem hamis) kép a nyugati egészségügyről."

Szerintem az alapveto gond, hogy nincs olyan, hogy nugati egeszsegugy. Orszagok vannak, kulonbozo szintu ellatasokkal. Ausztriaban pl. jelentosen magasabb szinvonalu az egeszsegugyi ellatas, mint Magyarorszagon, ezt tapasztalatbol irom. Ugyanakkor eddig akarhany Angliaban elo ismerosommel beszeltem, mindenki azt mondta, hogy kint vagy fizet a ceg (esetleg te) extra biztositast, vagy inkabb ne legyel kint beteg. Ha meg az vagy, lazasan is inkabb ulj repulore es gyere haza, amig mozogni tudsz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 09:51:26

pedig keleten is milyen szépen állnak a dolgok :-/
hvg.hu/vilag/20150122_Zsufolt_villamosmegallora_lottek_Ukrajnab
de pakolhatnékom lett...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 09:52:09

Jó reggelt Sanyikáim ! :-DDD

Sajnálattal közlöm veletek , hogy ma is sokk' leszek!
Gondoltam csak szólok! :-DD

Poszthoz:

Hát ez egy igen szomorú, sajnálatos történet.
Határátkelős vonzata konkrétan az, hogy Londonban, Angliában történt, egy ott 15 éve élő családban.
Nekem érdekes volt, informatív.
Nyilvánvalóan a mai poszttól nem fogunk kapni Nino, JC , rent, és bankszámlanyitásra vonatkozó tanácsokat. Kaptunk már és majd kapunk még máskor.
Majd legközelebb.
Remélem a kedves posztoló azóta már jól van.

Quercus a favágó 2015.01.22. 09:53:51

@NagyságosSodalisO [eng]:

Béláim, nem Sanyikáim, ha kérhetném. D

rezsöatya 2015.01.22. 09:55:19

@NagyságosSodalisO [eng]: hat epp ez az! Jol van, van egy egeszseges lanya, de kesereg. Azaz nincs jol...

Hari Seldon 2 2015.01.22. 09:57:08

@Határátkelő:
Igen. Nekem is az volt a furcsa, hogy nincs behívós orvos, vagy valami.
Amúgy pedig ez nem a posztoló hibája.
ÉS, Always Look on the Bright Side of Life. Később megszületett a kislánya. EZ a fontos!

rezsöatya 2015.01.22. 09:57:52

@QUERCUS: en mar rakerdeztem erre.
Egy kedves, erzelmileg dus kommentelotarsunk irta, hogy mi, kommentelok egyutt nem erunk annyit, mint a Sanyi lo bore. Erre utalt sodalisO...

2015.01.22. 10:00:07

@maxval bircaman szerkesztő: Szerintem amiert valaki penzt fizetett es enelkul nem valosult volna meg az penzbe kerul, amiert senki nem fizetett es megis elerheto az ingyen van. Pl. kisgyerek mosolya legtobb esetben az utobbi kategoriaba tartozik. 'For everything else, there's MasterCard' :). Hiaba 'nem fizetunk' a korhazban, adott esetben ok pontosan meg tudnak mondani hogy az adott szolgaltatas mennyibe kerult, es meg is kapjak erte a penzt, ha nem kozvetlenul a felhasznalotol, akkor a biztositotol vagy az allamtol. Az 'ingyenes', az mas.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 10:00:08

@QUERCUS: Az egy másik film és történet.....mi a Sanyi ló bőrének lenyúzott változatai' c titulust nyertük el anno....egyik kedves patás társunktól.:-DDD

Quercus a favágó 2015.01.22. 10:03:32

@rezsöatya: @NagyságosSodalisO [eng]:

Hát nekem már mondtak olyat is, hogy anyám félrelépésének gyümölcse vagyok. Ehhez képest a lúbőr minőségi ugrás.

2015.01.22. 10:07:18

@Jess G: Igy van, es tegyuk hozza hogy a legtobb nover diplomas UK-ben, en legalabbis igy tudom. Legalabb annyira megbizok bennuk mint az orvosokban (persze vannak olyan helyzetek ahol tenyleg orvosra van szukseg).

qkuc 2015.01.22. 10:07:41

@NagyságosSodalisO [eng]: Meséled el mit tolsz reggelire, :D.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 10:07:57

Én nem vagyok orvos, de megmondom, mi történt: a természet kiszelektálta, gyenge volt, beteg volt, nem volt életképes. Ez így történt volna bármilyen orosi ellátás mellett is, mert ők sem istenek.

Itt inkább az emberi hozzáállással volt gond.

Hari Seldon 2 2015.01.22. 10:09:11

@Philosoraptor:
Sajnos, az orvosképzés is egyre távolabb kerül a nyugati szinttől. Az oka, nem a butaság, hanem a pénzhiány itt is. Ha nincsenek olyan oktató eszközök, amikkel például az új diagnosztikai módszereket lehet tanulni, akkor a hallgató NEM fogja megtanulni (az már jó, ha legfeljebb hall róla). Ennél fogva az új kikerülő orvosok egyre kevésbé lesznek felkészültek, a következő lépésben (évek múlva) meg majd ők fogják oktatni a következő generációt, azzal a tudással amit már sajnos ők sem tudtak megtanulni. Folyassam?
(a következő generáció még inkább le lesz maradva az új módszereket illetően, és így tovább... stb...)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 10:09:31

@Hari Seldon 2:
ez nálatok hogy ment volna, kíváncsi vagyok.
rosszul gondoljuk-e, hogy ilyenkor úgysincs igazán mit csinálni, és "normális", hogy hazaküldik az embert.
gondolom, életveszélyben Angliában is akad behívós orvos.... legalábbis remélem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 10:10:47

@Határátkelő: Annyi a különbség, hogy itthon befektették volna a kórházba, és pont ugyanez történt volna.

Nem idevaló történet, szerintem sem.
Közben úgy éreztem, a praxisblogon vagyok.

2015.01.22. 10:11:11

@Dragonlady (now in Thailand): Nem kell bedolni a nyugati propagandanak! Siman lehet hogy alhir. Olvasd inkabb a Magyar Nemzetet :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 10:11:22

@Hari Seldon 2: ja, egyébként tudom, hogy a Mme az orvos, csak gondoltam, tolmácsolsz akár :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 10:12:09

@qkuc: Hát, kérésed számomra parancs! :-D
Abált szalonna, főtt füstölt császár, kis ropogós kovászolt kenyér, zöldhagyma, retek, trapPista,teja,kis libatöpörtő maradékkal.
Ezzel délig elleszek:Xo

qkuc 2015.01.22. 10:16:45

@NagyságosSodalisO [eng]: Jézus ereje, azt hittem valami vidámító gomba vagy ilyesmi. Irigylem a kicsattanó jókedved, már 10:15 van itt és még mindig bootolok, :D.

DieNanny CH 2015.01.22. 10:17:00

Kommentek előtt: Nagyon szomorú, senkinek sem kívánom, de ez egy másfajta bloghoz tartozó téma.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.22. 10:21:27

@Mirjam2:

Köszönöm a sok kérdést.

"Ha mar politizalunk: ezert koltoznek haza a bolgarok tomegesen Bulgariaba, mert kijozanodtak a nagy Nyugat-imadatbol?"

Sok ok van. S aki marad nyugaton, az is kijózanodik a nyugatimádatból.

"Es ezert nem hagyja el tobb kepzett bolgar fiatal az orszagot, vagy ha megis, akkor azonnal hazarohannak mikor szembesulnek a nyugati valosaggal?"

Aki manapság elmegy, az már racionális okból teszi, nem vak nyugatimádatból. A 90-es években ez még nem így volt. Nem maga az elmenés a baj, hanem annak oka.

Sokszor elmondtam: a világlátás pozitívum, sok hasznot hoz az országnak. Persze, ha túllép egy mértéket, már a negatív oldal kezd jelentkezni.

"A nyugati propaganda azt sugallja hogy tobb millio bolgar hagyta el vegleg az orszagot es tavozott a halodo Nyugatra, de jol sejtem hogy te a szinfalak moge latsz?"

Kb. 2 millióval csökkent a lakosság 25 év alatt, ez egy tényszerű adat. Kivándorolt 4 millió, visszajött a fele.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.22. 10:21:27

@Dragonlady (now in Thailand):

Ha a galíciai neonácik és a kijevista erők nem mérséklik magukat, Oroszország még a tavasz előtt kénytelen lesz
humanitárus beavatkozást végrehajtani Ukrajna keleti részén.

Ennek része repüléstilalmi övezet kijelelőlése, azaz mindenkit aki berepül az övezetbe, le fog lőni az orosz légvédelem figyelmeztetés nélkül. Ezen kívül szükséges lesz egy szárazföldi határvonal biztosítása is, mely mögül az kijevista erők összes fegyveres ereje ki lesz vezetve.

Jelenleg látható: az ukrán-kijevista erők képtelenek nyílt harcban legyőzni a kelet-ukrán partizámozgalmat, így a
polgári lakosság elleni nyílt terrorral próbálkoznak. Ezt sokáig nem fogja ölbe tett kézzel nézni Oroszország.

A múlt héten mondta az egyik donyecki partizánparancsnok: "ha a kijevi hunta sokat beszél még Donyeck felszabadításáról, esetleg majd mi fogjuk felszabadítani Kijevet".

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 10:22:01

@Hari Seldon 2: köszi, jó lenne egy-két orvos is ma is, remélem, be tudnak nézni.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 10:22:26

@qkuc: hehe, figyi, a jókedv is ugyanannyi fáradtsága kerül mint szomorú disznószarnak lenni. Akkor már miért ne a jobbikat válasszam?
..vidámító gomba:-)) ez cuki...várj..tegnapelőtt gombapaprikás volt galcsival, lehet attól van ? Úgy maradtam ?! Lol..:-)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.01.22. 10:22:42

@Dragonlady (now in Thailand): ne haragudj hogy belekotnyeleskedek a kerdesbe amit raadasul nem nekem cimeztel.Abszolut nem ilyen szituacioban voltam,de sürgös helyzet volt,ezert merek irni,mondjuk itt en voltam a szenvedö alany.Szoval a terhessegem utolso heteben volt egy nap amikor nagyon rosszul lettem,deltöl mar görcsöltem türhetetlenül,ugyanakkor viszont a fiam onnantol kezdve meg sem mozdult,pedig mindent bevetettem,zuhany,kave,csoki,hasonfekves...semmi nem hasznalt.Mivel delutan 5-re mar nagyon rosszul voltam es be is panikoltam,hivtam a ferjem,hogy siessen haza melobol,meg hivja a nögyogyaszt is fel.Doki azt mondta,ne hozza menjünk,hanem egyenesen a korhazba,az ambulanciara.Ez olyan este 7 körül törtent, meg.Ahogy meglattak a pocakomat,egyböl gyorsan elvettek a papirjaimat es küldtek fel a szüleszetre (ott is ambulancia),par percet vartunk,aztan mar vizsgaltak is.Szerencsere semmi baj nem volt,csak a kislegeny lusta napot tartott,meg mar elkezdte berakni a fejet iranyba,de vegül 3 napot tartottak benn megfigyelesen,ezalatt kb. 4-5 orankent ctg es napi 1 uh szerepelt a " menüben".3 nap utan hazajöttem,aztan követkeö het elejen ujbol bekerültem,de par kalandos nap utan akkor mar vilagra jött a fiam.En abszolut meg voltam elegedve az ellatassal,bar a 2.heten volt nemi hisztim,amikor az inditjuk a szülest-megsem inditjuk volt teriteken es a csaszar szoba sem került,pedig 4 kilora saccoltak a fiamat.( Vegül 4,10 kg-val,51 cm-vel erös orvosi segitseggel latta meg a napvilagot).Bocsanat ha tul reszletes voltam,csak szemleltetni szerettem volna az itteni dolgokat,beteg szemmel.

qkuc 2015.01.22. 10:24:53

@NagyságosSodalisO [eng]: :D :D :D Asszem benyaltam az influenzát és ez a rendkívül ocsmány idő sem pörget túl, :D.

De azért remélem nem haragutál meg rám a kis tréfámért, :).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 10:25:56

@Dragonlady (now in Thailand): Figyi , csajszikám, nekem anno azt javasolták a tapasztaltabb anyukák, hogy terhesen mások rémtörténeteit ne hallgassam meg.....Nem akarok neked tanácsokat adni, de ne ijesztgesd magad el előre....
Szülésről , terhességről bármikor bárki tud horrorisztikus sztorikat mesélni....:-(

Skog 2015.01.22. 10:27:32

Sorry, a poszt szerintem sem idevaló, de ettöl még elfér itt.

A feleségem 4 terhességéböl kettönél pecsételt, egyszer konrétan vérzett(barna folyás), megijedtünk(naná). Nögyógyásznönk felhív, ö nyugtat, de ha akarjuk menjünk be a kórházba Lainz, Bécs, Ausztria. Na minket onnan zavartak haza. A lány él és makkegészséges. 10. hét körül lehetett.
Sógornöm Angliában szült hármat, na ott is voltak izgalmas jelenetek. Pro und contra.
Olyan mint nyugati egészségügy, nincs. Nem is volt, soha.
Olyan, hogy osztrák még csak, csak van, de kórház és kórház között Bécsben is lehet nagy a különbség. Orvos és orvos között is. Ez szerintem, majd mindenhol így van.

qkuc 2015.01.22. 10:28:06

@maxval bircaman szerkesztő: Partizán mozgalom ..., hát persze ...

rezsöatya 2015.01.22. 10:28:44

@QUERCUS: hát pedig a gyumolcs egeszsegesebb...! :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 10:28:54

@qkuc: Ne viccelj, ilyenért aki megharagszik, az egy hisztis picsa!:-Ddd
Én meg ugye köztudottan nem vagyok az, mindenki megmondhassa asztat ! :))
Na legyél jobban, ögyél sok 1000-es C-t, igyál kisüstit, gyúccsál rá, az segít /hehe/, mög tejateja:-)) Ja mög feküggyé, né dógozzá! :-Xo
Jobbulást.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.01.22. 10:29:06

@NagyságosSodalisO [eng]: ebben maximalisan igazad van.Annyit meg hozza hogy az anyukanal senki nem erzi jobban hogy baj van benn.Es nekem speciel ezt itt a nögyogyaszom is mondta,meg az ambulancian is mondtak,hogy ha barmi ketelyem,rossz erzesem van,faj valami,inkabb 2-szer menjek be feleslegesen vagy hivjam a növert feleslegesen mintsem egyszer legyen baj.

TilosazA (UK) 2015.01.22. 10:30:32

Nem tudom, korábban írták-e, de itt Angliában más a szemléletmód orvos/nővér ügyben. A nővérek sokkal jobban meg vannak becsülve, sokkal több beavatkozást, csinálnak, nem csak ágyneműt húznak, ágytálat cserélnek, és infúziót kötnek be. Több beteget látnak, nagyobb a gyakorlatuk. Emiatt nem is akkora tragédia, ha "csak" egy nővér vizsgál meg, lehet hogy jobban ellát mint egy orvos tenné, mert több esetet látott.
Nekem úgy tűnik, hogy a probléma nagy része abból adódott, ahogy a posztoló megélte a történetet, lelkileg összeomlott, és teljesen kiakadt. Pl. honnan kellett volna tudnia a recepciósnak a váróban, hogy belőle ömlik a vér, ha kívülről semmi jele nincs, és nem is mondja? És erre elkezd üvölteni a váróterem közepén... Nagyon rossz lehetett, teljesen megértem, de így nem csodálom, hogy nem sikerült 9 év alatt feldolgozni, ha csak felelősöket keresünk, főleg olyan dologért, amiről senki nem tehet.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 10:31:19

@QUERCUS: figyusz, gyümölcs, lóbőr vagy féreg, mindegy az csak egészség legyen!!! :-DDDDDD

**mimi** 2015.01.22. 10:33:28

Nagyon szomorú történet....sajnálom a Dórit, hogy ezen át kellett mennie (és mindenki mást, aki hasonlóan elszenvedte a vetélést).
Azt hiszem annyiban tartozik ide, hogy mindez Angliában történt vele, és nekem az az érzésem az írását olvasva, hogy benne van az, hogy talán Mo-n nem ez, és nem így történik vele....ott a ha...és lehet ezért sem képes feldolgozni 9 év után sem.
Kívánom neki,hogy sok örömet találjon a megszületett kislányával!

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 10:34:44

@NagyságosSodalisO [eng]:
"nem baj, ha beteg, csak egészséges legyen"

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.01.22. 10:35:08

@TilosazA (UK): ez nekem is furcsa volt itt ,hogy a növerek mennyivel több dolgot csinalnak,nem is beszelve a szülesznökröl...mondjuk nekem vegül orvos is volt benn,mert komplikacio adodott,de ha ez a gubanc nem lett volna,akkor szimplan 2 szülesznö lett volna csak benn.Abbol az egyik közben egy masik szobaban is szülest vezetett,meg drukkolt is,hogy kettönk közül ki szül meg hamarabb...:) Aznap amugy 2-ös fronthatas volt es a szüleszeten kaotikus allapotok uralkodtak,de a szemelyzet mximalisan allta a sarat.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 10:36:23

@**mimi**: "mindez Angliában történt vele"
cseszki, mimi, egyszer leestem a buszról afrikában, és hiába volt biztosításom, fizetni kellett volna az ellátásért, ezért egy nőgyógyász látott el ideiglenesen, míg haza nem jöttünk. írjak belőle posztot?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 10:37:58

@**mimi**: De komolyan, emlékszem amikor én terhes voltam 1872-ben, ültem az orvosi rendelőben és a többi anyuka egymást ijesztgette, mindenféle vetélős, császáros, véres,darabokban kiszedős sztorikkal.....Majd frászt kaptam.....
Nem szabad ezeket meghallani sem....
Pozitívan előre, nyöveszteni a kismacsekot odabent, élvezni a pocakosság előnyeit, buszon ülőhely stb, apu többet takarít, annyit ehet amennyit akar, lehet kívános, a család rohan főtt kukoricáért Kecskemétre....szóval....csak előre .. sztem.:-D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 10:39:15

@Babette .: khm, ez most...konkrétan kitől idézted ? Vagy hogy mi?

Quercus a favágó 2015.01.22. 10:39:24

@NagyságosSodalisO [eng]:

"Szülésről , terhességről bármikor bárki tud horrorisztikus sztorikat mesélni"

Meg a katonaságról, már aki volt.

Egyébként terhesen minden nő gyönyörű, szerintem.

**mimi** 2015.01.22. 10:40:39

@Babette .:
nem így értettem...
arra gondolok, hogy benne van az az érzés, hogy ha nem Anglia, hanem itthon Mo, akkor talán nem így történik...erre akartam kilyukadni, nem vagyok elég érthető...:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 10:41:44

@QUERCUS: "..Egyébként terhesen minden nő gyönyörű, szerintem."

ebben nekem egy kivétel van csak....ha nem 4 mázsa az illető..:-D

**mimi** 2015.01.22. 10:42:10

@QUERCUS:
én bálnának érzetem magam...és kövezzetek meg, de nem szerettem terhesnek lenni

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 10:43:33

@Kozsdine Szegedi Krisztina:
köszi, hogy leírtad.

@NagyságosSodalisO [eng]: hope for the best, prepare for the worst :-)
egyébként sokat lehet tanulni a horrorsztorikból, hogy pl mivel kapcsolatban érdemes észnél lenni, mire kell odafigyelni.

2015.01.22. 10:53:27

@TilosazA (UK): Igaz amit a noverekrol irsz, es abban is igazad van hogy meg kell probalni nyugodtan beszelni a szemelyzettel; ez persze nagyon nehez lehet ha krizishelyzetben erzi magat az ember. Nekem az a tapasztalatom UK-ben hogy a legcelravezetobb ha az ember nyugodtan, hatarozottan 'kovetelozik', foleg az egeszsegugyben, azaz inzisztal hogy marpedig ot igenis meg kell vizsgalni, akar eltulozza a szimptomakat (kulonosen mikor a recepciossal vagy a haziorvossal, a 'gatekeeper'-ekkel beszel), nem adja fel, de ugyanakkor nem 'akad ki' latvanyosan mert a nyilt erzelmekre, agressziora nagyon rosszul reagalnak a britek. Persze mindez a posztolot nem vigasztalja, es kivulallokent konnyu okosnak lenni.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 10:53:48

@Dragonlady (now in Thailand): Persze, én megértelek, első terhességnél minden infó jól jön..még a negatív tapasztalat is...Csak sokat ne hallgass meg belőlük, ha észreveszed , hogy elkezdtél parázni' akkor Stop!! .-DD

SzZoole 2015.01.22. 10:53:49

@Babette .:
"Én nem vagyok orvos, de megmondom, mi történt: a természet kiszelektálta, gyenge volt, beteg volt, nem volt életképes. Ez így történt volna bármilyen orosi ellátás mellett is, mert ők sem istenek.

Itt inkább az emberi hozzáállással volt gond."

Huu de nagyon igazad van.A termeszet tudja a dolgat,de nagyon.
Egy par hete,mikor en is errol irtam,tobb embertol megkaptam a magamet,meg HA is figyelmeztettet,hogy ezt itt fejezem be.
En 2x eltem at ugyanezt.1x az elso nejemel aki 26 hetes terhes volt es ugyez tortent velei is,mint a poszterinaval,serult volt a gyerek.
Masodszor a masodik nejemel tortent ugyanez,csak akkor 13-14 hetes terhes volt es harmadik terhesegnel,szinten serult volt a gyerek.
Mindkettot eleg nehez volt,nagyon meg viselt meg engem is.Akkor mi is az okokat kerestuk,de az ido mullasaval belattuk,hogy a termeszet elvegezte a dolgat es ez igy van jol.
A posztban leirtak alapjan semmi kulombseget nem latok a Mo. es az angliai el latasok koszt,ugyanez tortent otthon is mint itt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.22. 10:58:31

@qkuc:

Partizán, gerilla, terrorista, szabadságharcos. Jogilag: nem-reguláris fegyveres erő.

Az meg, hogy kinek ki gonosz terrrorista és ki bátor szabadságharcos, az mindig csak szubjektív hozzáállás
kérdése. Nézőpont kérdése.

Alapvetően ez mindig mennyiségi kérdés. Ha kimegyünk mi letten lövöldözni az utcára és meghirdetjük a követeléseinket, akkor jön 10 rendőr és elvisz minket a fogdába. Ha sikeresen elsáncoljuk magunkat, s ellenállást tanúsítunk, akkor már nem 10 rendőr jön, hanem valamilyen terrorelhárító egység. Ha a terrorelhárító egység nem bír velünk, onnantól már a kérdés katonaivá válik, s jön a hadsereg. Ha a hadsereg se bír velünk, akkor ez már politikai kérdéssé válik, s mi pedig immár nem-reguláris hadviselő fél leszünk, s vonatkozni fog ránk a hadijog is.

Nyilván mindne hatalom minden ilyen ellenállást először szimpla bűnügyként igyekszik kezelni, s csak akkor megy magasabb szintre, ha a hatalom nem bír el az ellenállással.

Amikor George Washington is társai a XVIII. sz. végén megszegték a hatályos jogrendet a mai USA területén, először a hatóság bűnözőkként kezelte őket. Aztán jött a katonai erő. Aztán meg a britek egyszerűen kénytelen voltak elfogadni az új helyzetet, mikor a katonai megoldás sem hozott eredményt.

Ilyen az emberi történelem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 10:59:02

@NagyságosSodalisO [eng]: ó én egyfolytában parázok. életemben nem voltam még ilyen szarul, és gyanítom, lesz ennél még sokkal rosszabb is (még csak 18 hetes ma). ha valami KDNP-s nekem azzal jön, hogy "de hát ez nem teher", pofán lesz vágva. :-/
de egyébként értem, mit mondasz és miért :-)

TilosazA (UK) 2015.01.22. 11:00:27

@Mirjam2: Sokszor azt érzem, hogy a nyugodtság kulcsa az, ha tudod, mi folyik körülötted. Hogy pl. hogy működik, az orvosi ellátás, ha beszélsz angolul...ha nem keresel külön nőgyógyászt Angliában, vagy gyerekorvost pl. mert tudod, hogy normál esetben ilyen nincs. Még ma is rengeteg ilyen beírást látok facebookon, hogy "ki tud magyar nőgyógyászt, magyar gyerekorvost, fogorvost..." A stressz nagy részét meg lehetne spórolni, ha előre tájékozódik az ember. De ugyanez van Mo-n is, ha tudod, hogy a főnővér zsebébe kell 20ezer forint ahhoz, hogy ne a romákkal kerülj egy szobába nyolcadmagaddal, akkor máris egy nagy stresszfaktort kilőttél... (Megtörtént eset sajnos..)

qkuc 2015.01.22. 11:03:44

@maxval bircaman szerkesztő: A nem reguláris erőkben azért kételkednék. Attól, hogy az egyenruhán nincsen rangjelzés és felségjelzés az nem jelenti azt, hogy nem reguláris erő avatkozik be egy másik ország belügyeibe.

rezsöatya 2015.01.22. 11:05:03

@NagyságosSodalisO [eng]: ez igaz a repuloutra is... elotte ne nezzunk katasztrofa filmeket... :D

SzZoole 2015.01.22. 11:06:35

@TilosazA (UK): Nagyon igazad van.
Nekem 4 het korhazi tapasztalatom,igaz balest miatt,6 nap koma a tobbire emlekszem.A muteteket nyilvan szakorvos csinalta,a csuklomat 2x,a koponyamat 1x,a lepem es a tudomet meg osszeferceltek mert kilyukadt.
Orvost csak a reggeli viziteknel lattam,minden egyebet a noverek csinaltak,szinte mindent.
Nagyon mas a rendszer itt,mint Mo-on.

2015.01.22. 11:13:54

@Dragonlady (now in Thailand): Oket is megfertozte a nyugati propaganda. De nem vesztegetem az idomet, Max mar elmagyarazta reszletesen fentebb...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 11:24:42

@NagyságosSodalisO [eng]: felénk így mondják:D

1872-ben szültél?
figyeld meg, a vége az lesz, hogy egyedül maradsz, mint a hegylakó a 400 éves osztálytalálkozón:DDD
(loptam a poént:D)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 11:25:21

@**mimi**: de ez csak érzés. mert 99,9999999999%, hogy nem.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.22. 11:25:37

@qkuc:

Komolyan elhiszed azt a nyugati propagandát, hogy a kelet-ukrán lakosság valójában imádja a kijevi hatalmat, s az egyetlen ok a harcokra, hogy Oroszország közvetve bevatkozik?

Ez kb. ugyanaz a verzió, amit a franciák mondogattak 50 éve Algériáról: mindenki támogatja a francia uralmat, csak az a pár gonosz terrorista balhézik.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.22. 11:25:37

S itt a hír ismét a legendás francia sajtószabadságról, melyben a gúny korlátlan, s ez része a francia identitásnak: media.mandiner.hu/cikk/20150122_kifigurazta_a_charlie_hebdot_a_kamasz_letartoztattak

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 11:27:52

@**mimi**: pedig az milyen jó volt. nem kell figyelni minden hónapban, tampont nem venni, mindenki körülötted ugrál, azt enni, amit akarsz, gumi nélkül dugni, mennyei mennyország, királynőség:)
amikor megszülsz, mindez megváltozik, a király/nő a kiságyban, téged meg lefokoznak szolgarobottá.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 11:29:08

@maxval bircaman szerkesztő: ez kedves tőled,
de ma takarodnom kell innen, különben holnap megbukok.
(mondjuk szerintem amúgy is, nem bírom a bullshit szöveget)

SzZoole 2015.01.22. 11:33:47

@Babette .: Ez mar hanyadik eved,mikor fejezed be az egyetemet?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 11:35:26

@Zoole[uk]: utolsó. ez az utolsó előtti vizsgám, utána szakdoli és államvizsga...
totál ki vagyok merülve

SzZoole 2015.01.22. 11:38:16

@Babette .: Hat az sem lesz egy konnyu menet,de kitartas kommenttarsno,mar latni a fenyt az alagut vegen:)))

2015.01.22. 11:46:22

@maxval bircaman szerkesztő: Koszonom a valaszt, nem gondoltam volna hogy 2 millioan visszakoltoztek, utananezek ha lesz idom.

**mimi** 2015.01.22. 11:46:50

@Babette .:
nem biztos, hogy szült, csak terhes volt...nekem is feltünt a 72, de gondoltam elírás...

dedeeeee.....bálna...majd keresek képeket :)

amikor megszülsz, mindez megváltozik, a király/nő a kiságyban, téged meg lefokoznak szolgarobottá......mondasz valamit :))))))))

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 11:47:12

Üdv mindenkinek. Minden nap olvasom a határátkelőt meg a hozzászólásokat. De én nem nagyon szoktam hozzászólni, nem vagyok az a típus, Ezt a posztot viszont nem hagyhatom szó nélkül. Szerintem ide tartozik a poszt és egy agyonhallgatott témát érint. Ez a 26-dik évem az egészségügyben ebből 15 év Magyarországon. Majd Svájc, Svédország és Norvégia. A hiedelmekkel ellentétben a "pusztuló" magyar egészségügy JOBB mint a külföldi. Lehet hogy Magyarországon 16-an vannak egy kórterembe, lehet hogy a WC,zuhany rangon aluli, lehet hogy nincsenek csillogó csoda gépek, csak azok a hülye eü. dolgozók vannak ( orvosok, nővérek ) akik éhbérért húzzák az igát, akik soha sem küldték volna haza ezt a nőt. Lehet hogy egy magyar kórházban ugyan úgy elvetélt volna ( azért vannak gyógyszerek ilyen esetben ) de nem érezte volna azt hogy magára van hagyva. Mert ezt csinálták vele. A körzetorvos azért mert nem állt a szakmája csúcsán ( finoman fogalmazva ) a kórház meg az elégtelen rendszer miatt. Mi az hogy nincs orvos? Azért Magyarországon mindig van ügyeletes kórház, vagy orvos. A hozzáállásról meg ne is beszéljünk. Itt külföldön 16.30-kor kiesik a szike az emberek kezéből mert lejárt a munkaidő. Ami roppant kényelmes nekem is, de azért elgondolkodom néha hogy mit csinál az a beteg aki két évet ( ennyi a várakozás nálunk ) várt a műtétjére majd ( amikor az első műtét megcsúszik ás eldöntik hogy a következő nem fér bele a munkaidőbe ) közlik vele hogy elmarad a műtétje, ja de kiesett a sorból úgyhogy kezdheti előröl a várakozást... ( ez nem vicc ) Na? Ez a nagy külföldi egészségügy. Csillogó gépek, szuper kórtermek, az emberség a béka segge alatt, a szakmai tudás meg vagy meg van vagy nincs meg. Svájc egész jó volt. Svédország siralmas. Norvégia? A Norvég orvosok igen nagy százaléka Magyarországon tanult, úgyhogy van szakmai tudásuk.Lehet hogy megint hazabeszélek de a Magyar orvosin az a szokás hogy az első két évben kegyetlenül kiszórják azt aki nem tanulja meg az alapokat. És ez így jó. Az emberélet nem játék. Úgyhogy innen a kellemes jól fizető külföldi egészségügyből küldöm üdvözletem és minden tiszteletem azoknak a Magyar eü. dolgozóknak akik még húzzák az igát. Nektek pedig azt kívánom hogy ne legyetek betegek és ne kelljen a csillogás mögött beteg emberként a külföld nemtörődöm embertelenségével szembe találkoznotok. ( Tisztelet a kivételnek mert biztos van ilyen bár szerintem elenyésző. )

**mimi** 2015.01.22. 11:48:57

@Babette .:
gyerek is ki van...8-ból 6 vizsga kipipálva, 1 halasztva februárra, 1 meg jövőre...szerencsére erre 2-re nem épül semmi, de nagyon elfáradt....sejtem te is mennyire...

SzZoole 2015.01.22. 11:49:42

@Babette .:
"gumi nélkül dugni"

Micsoda vulgaris megfogalmazas ez kerem szepen ?

A fogamzasgatlasra specialisen kifejlesztett termekel hasznalata nelkul,testi kapcsolatot letesiteni oromszerzes celjabol:))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 11:49:47

@**mimi**: a 72? tényleg? feltűnt?
:DDDDDDDDDD
elolvasnád még egyszer, hátha más is feltűnik?:D

**mimi** 2015.01.22. 11:54:43

@Babette .:
elolvastam.....
a kismacska és a főtt kukorica tűnt még fel...:)))

jól válaszoltam ??? :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 11:55:04

@**mimi**: volt egy félévem, amikor 12-t csináltam, többet felvéve előre, számítottam arra, hogy mostanra kimerülök.
na azt soha többet...nem voltam normális.
1 maradt májusra, ezt a mostanit nem tolnám odáig, ha már most a fejembe tettem (amennyire lehet), másrészt meg sose tudni, milyen agybaja van a tanárnak, nem akarnám kockáztatni a félév csúszást....
még pont beleesem abba a szegmensbe, aki megkapja nyelvvizsga nélkül a diplomát, de ez csak most érvényes.
és nem akarok nyelvvizsgázni, mert nem tudok, de ebbe most nem mennék bele, már meséltem erről

**mimi** 2015.01.22. 11:56:02

@Babette .:
bakker...és harmadszorra megtaláltam!!!!! :)))))))))))))))))))))

2015.01.22. 11:56:26

@maxval bircaman szerkesztő: Gondolom azert tartoztattak le mivel a rajz egy konkret eroszakos cselekmenyre / gyilkossagra utal ami a kozelmultban tortent (az eredeti rajzzal ellentetben). Szemely szerint en nagyon viccesnek es talalonak latom a srac rajzat es nagy hibanak tartom hogy letartoztattak erte, bar az is kiderul a cikkbol hogy vegul a letartoztatason kivul nem lett mas jogi kovetkezmenye, de akkor is tulreagalas a rendorseg reszerol.

**mimi** 2015.01.22. 11:57:51

@Babette .:
örülök, hogy itt vagy...de nem mennél inkább tanulni??? :))

ez a gyerek dolog érdekel...én azt hittem, hogy nem szültél még...majd egyszer...ha lesz kedved...

Sanz 2015.01.22. 12:00:33

A történet rávilágít arra, hogy az egészségügy egy random, lutri rendszer (mármint az ingyenes egészségügy).
Az angoloknál már ki is mutatták, hogy péntek-szombati operációk után 44-82%-kal nagyobb a mortalitás a hétfői operációkhoz képest.
(www.nhs.uk/news/2013/05May/Pages/End-of-week-surgery-has-higher-death-risk.aspx)
És azért kicsit durva az, hogy az orvosok között valószínűleg szakértelemben kisebb a különbség, és kvázi inkább az dönti el (statisztikailag) az sorsod, hogy melyik nap operálnak.

2015.01.22. 12:05:39

@sbeax: Nem akarok kotozkodni, de ez nezopont kerdese hogy jobb lenne-e ha kevesbe sulyos eseteket ott tartananak a korhazban. Peldaul ha en nagyon beteg lennek, akkor nem szeretnek meg 15 masik emberrel egy korteremben lenni mert tele van a korhaz mert mindenkit ott tartanak. A tobb orvos helyett, akik halapenzt varnak mert nem tudjak oket megfizetni, inkabb a kevesebb de jobban fizetett orvost vagy kepzettebb apolonoket valasztanam. Szoval ezektol amiket leirtal nem jobb a magyar egeszsegugy, csak mas mint pl. a brit. Az meg szubjektiv hogy ki szerint melyik a jobb. Pl. nekem a privat szferam nagyon fontos, ezert ha nem tudnak rajtam segiteni amugy se (mint a posztolo eseteben), akkor szazszor inkabb szeretnek hazamenni es ott atelni a fajdalmat mint egy korhazban. A posztolo reszben azert kapott sokkot szerintem mert nem az o elvarasainak megfeleloen lattak el, nem azt kapta amit Mo.on megszokott, ez nem azt jelenti hogy maga a rendszer rossz.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.22. 12:05:52

@Mirjam2:

Ez az egész 25-éves időszakra értendő. Összesen elment 4 millió, a fele meg visszajött. Nem úgy kell elképzelni, hogy egyszerre. Természetesen az sem ritka, hogy valaki többször ment ide-oda.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 12:08:51

@Mirjam2: Nem biztos hogy nem lehetett rajta segíteni. Még az elején. Vannak infuziók. Legalább megpróbálhatták volna.

DieNanny CH 2015.01.22. 12:13:11

@sbeax:

Infúzióval bent tartani az elhalt magzatot? - legalábbis, nekem az jött le, hogy már el volt halva. De majd a hozzáértők kijavítanak.

2015.01.22. 12:13:52

@maxval bircaman szerkesztő: Talaltam egy tavalyi cikket ami szerint tenyleg jelentos visszaaramlas van Bulgariaba es Romaniaba, legalabbis Nemetorszagbol: www.thelocal.de/20140224/thousands-bulgarians-and-romanias-leave-germany-each-month. Persze az okokat nem tudjuk (nem tudtak megelni; nem tetszett nekik; egyeb ok?).

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 12:14:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igen a végén már el volt halva. De amikor el kezdett pecsételni talán még volt remény.

2015.01.22. 12:17:28

@maxval bircaman szerkesztő: Persze, en is igy ertettem, valoszinuleg rosszul fogalmaztam.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 12:20:14

@sbeax: +1 .-D
Na ezért majd kapsz a szádra, és jól elmagyarázzák mekkora Sanyi vagy te is ! :-DDDDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 12:20:52

@NagyságosSodalisO [eng]:
Tisztelt Nagyságos asszony.
Kérem ne vegye magára a Sanyiló bőrének értékére tett utalásom.
Kéremszépen annak VAN értéke.
Véleményem szerint az öné közel sem ér annyit.
Tengermély tisztelettel javasolnám mértékegységnek a lyukas garast,
... na jó barátságunkra tekintettel úriember leszek, a fabatkát.

:))))))))))))))

2015.01.22. 12:22:24

@sbeax: Ha messzemeno kovetkezteteseket akarnank levonni a brit egeszsegugyre vonatkozolag, akkor nem ebbol az egyedi esetbol kene kiindulni, hanem statisztikakat vizsgalni arrol hogy melyik orszagokban mekkora esellyel vetelnek el az ott elo nok. En nem vagyok orvos vagy nover, annyit tudok hogy mind a ket baratnomet hazakuldtek akik hasonlo helyzetben voltak, az egyiket Mo.on, a masikat Londonban; az utobbi az NHS korhaz utan maganorvoshoz is elment es ott is csak annyit mondtak neki a vizsgalat utan hogy pihenjen otthon es hatha megmarad a gyerek (sajnos nem maradt meg).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 12:22:45

@sbeax: Igen vannak bizony, millió kisbaba úgy jött világra, hogy ilyen és hasonló dolgokkal próbáltak segíteni. van amikor sikerül, van amikor meg nem.
Unokahúgom pl, ikerterhes, 10 hetes, pecsételgetett, megkapta azt amit kellett ennek megfelelően, most teljesen jól van, minden ok. De persze szerencséje is volt, mert a probléma nem volt túl komoly vagy veszélyes. jelzés volt amire időben figyeltek.

mariann49 2015.01.22. 12:27:38

Ha 2008-ban tortent, az nem 9 ev, csak 7.
De mindegy is, nem nagyon relevans az angliai helyzet megitelesere valami, ami 7 eve tortent.
Persze, lehet, hogy semmi sem valtozott.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.22. 12:27:38

@Mirjam2:

Ez mindegy, a lényeg az, hogy nem igaz a liberális propaganda a korlátlan szabadságról.

A valóság: korlátlan a szabadság akkor ha az a MI érdekeinket szolgálja.

Erről egy 70-es évekbeli orosz vicc jut eszembe.

Beszélget egy amerikai és egy szovjet:
- Nálunk a jogrend biztosítja a szólásszabadságot - mondja az amerikai.
- Nálunk is - mondja a szovjet.
- Tényleg? - csodálkozik az amerikai.
- Tényleg. Viszont a szovjet jogrend nem biztosítja a szólás utáni szabadságot, ha valaki rosszul szólalt meg -

mondja a szovjet.

Még egy:
- Mi a hasonlóság az aknamentesítő szakember és az újságíró között a Szovjetúnióban?
- Mindkettő csak egyszer tévedhet.

S még egy:
- Lehet-e a Szovjetúnióban a Pártot kritizálni?
- Lehet, de ez olyasmi, mint az oroszlán seggének a nyalása: nem túl nagy élvezet, viszont roppant veszélyes.

2015.01.22. 12:31:39

@sbeax: +1
A pecsételés kezdetén nem csináltak UH-t a terhesnek, ezért nem lehet tudni hogy a magzat élt-e. Nekem 12 éves a fiam és ilyen előzményekkel és az otthoni orvosok segítségével sikerült megtartani és egészséges. Nincs semmi koromoszóma, vagy egyéb eltérése, azon kívül hogy allergiás, de az meg rengeteg embernek van. A tünetek kezdeténél azonnal kórház, magnézium, kétféle infúzió, pedig már 3 perces fájásaim voltak ami a szülés elindulását jelenti, csak az volt a gond hogy olyan kicsi volt még hogyha idő előtt megszületik, nincs esély az életben maradásra. Igen, a korai időszakban gyakori a vetélés, erre fel kell készülni, de az orvosnak sem lehet félvállról venni. Ha mindent megtett az orvos és mégis vetélés lesz, akkor a beteg sem fog kiabálni, legfeljebb magába roskad egy időre. Magyarországon soha nem küldtek haza ilyen jellegű panasszal. Igaz hogy máshol meg nem szültem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 12:35:01

@maxval bircaman szerkesztő: És azokat hogy várták, hogy fogadták otthon, akik visszatértek?Lúzer vesztesként, vagy tapasztalt megváltóként, aki hazahozza a nyugati mentalitást?
Javult e ennyi "világlátott" embertől a bolgár gazdaság, politikai élet, stb?Találtak- ezek az emberek könnyen munkát?

rezsöatya 2015.01.22. 12:39:18

@sbeax: +1

Dolgoztam egeszsegugyben itt (UK), hazi betegapolokent (is).
Suru beosztasom volt, egy nap 15 kliens. Mennem kellett volna a kovetkezo helyre, de nem erkezett meg (kesett) a district nurse kotescserere, mozgasserult beteget ketten kellett volna, hogy emeljunk. Betelefonaltam a managernek, hogy maradnek egy tiz percet, annyit varhat a kovetkezo paciens... nem engedtek, mert not your business, az egy masik ceg... aznap nem volt cserelve a kotes a fekelyes betegnek... ennyit a humanumrol...

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 12:40:43

@Mirjam2: Nem ismerem a brit egészségügyet csak másik három országot. De a poszterina írása alapján gondoltam beszúrom a saját véleményem ami ugyan csak szubjektív. Ez pedig az eddig tapasztaltak alapján az hogy külföldön az egészségügy munka és nem hivatás.Mindenki döntse el maga hogy ez jó vagy rossz.

2015.01.22. 12:40:54

@Mirjam2: Ha nagy a baj akkor nem marad meg semmilyen kezelés hatására. De akiknél nem olyan nagy a baj, ami ugye kívülről nem látszik, netán sokadik próbálkozás vagy lombik, vagy utolsó esélyes a teherbeesés kor, vagy saját betegség alapján, ott azért jól jön a korai segítség.

2015.01.22. 12:41:17

@Hari Seldon 2: Természetesen, ha nincsen erőforrás (pénz), akkor silányabb lesz az oktatási színvonal. Ahogy ez lejátszódik a közép- és felsőoktatásban is. Azért jó ezekből az ágakból pénzt elvonni, mert rövidebb távon nem is látszik az "eredménye". Ezért szeretik a politikusok ezeket "megreformálni". A jövő az oktatásban van, de Mo.-n pont az ellenkező irányba megyünk, mert minél több műveletlen/tájékozatlan van egy országban, annál könnyebb választást nyerni.

London2009 2015.01.22. 12:41:25

Ennek a cikknek egyaltalan nincs helye itt a blogon es semmilyen kepet nem ad a brit egeszsegugyrol ami kulonben is szazszor jobb, mint a hire. Legalabbis nekem ezek a tapasztalalataim. Egyszeruen nem ertem ezt a mai cikket. Eszem megall. Na szep napot mindenkinek!

Quercus a favágó 2015.01.22. 12:52:03

@geegee:

Egy ismerősöm 14 évig dolgozott Németországban. Ha jól tudom,ács és asztalos a szakmája. Aztán a megfelelő anyagi háttérrel hazajött, és vállalkozni kezdett. Amibe belebukott. Most már ott tart, hogy alig van pénze, de miután már közel van a hatvanhoz, és gyakorlatilag tönkrementek a lábai(tipikus ács betegség), visszamenni sem tud.
Hogy miért bukott meg a vállalkozása, azt nem tudom, de ahogy kiveszem a szavaiból, elfelejtette, hová jött vissza. Miután nem élt 14 évig itthon, úgy gondolta, ennyi idő elég volt Magyarországnak arra, hogy olyan vállalkozói környezet alakuljon ki mint a németeknél. Tévedett.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.22. 12:52:27

@Mirjam2:

Talán már írtam erről tavaly itt.

Erről a témáról nagyon sok a tapasztalatom, mert eddig mindig tele voltam ilyen kollégákkal eddigi

munkahelyeimen.

A jellemző okok, kb. gyakorisági sorrendben:
- gazdagodni ment ki, de még az alsó középosztályi szint se jött össze,
- a szakmájában akart dolgozni, ez külföldön nem jött össze, így inkább visszajött a kevesebb fizetés ellenére is,
- nem bírta az idegen szokásokat, éghajlatot, nyelvet, stb.,
- sikerült egy kis pénzt összegyűjteni, ami külföldön nem elég semmire, viszont otthon lakást tud venni belőle,
- gyerek született, s nem akarta, hogy a gyerekből külföldi legyen,
- hiányzott az otthoni kultúra,
- megbetegedett az otthoni családtag, akit nincs ki gondozzon,
- vállalkozott külföldön, csődbe ment.

S minden egyes esetben az eredeti tervektől és a későbbi gondolatoktól függ, hogy a visszatért ember kudarcnak vagy sikernek tekinti, hogy visszatért haza. Talán azt mondanám: fele-fele az arány.

2015.01.22. 12:58:31

@sbeax: Mindenhol vannak olyan emberek, akik nem abba a szakmába valók, amit választottak. De az tény, hogyha ki vagy szolgáltatva, akkor kicsit érzékenyebben fog érinteni, hogy nem emberként beszélnek veled.

Teljesen le vannak terhelve sok esetben a kórházi nővérek, nem is tudom, hogy egy nővérre hány beteg jut, de baromi sok. Arról meg még szó sem esett, hogy mennyit keresnek... Nem baj, ha hivatás a végzettségük, csak ne ezzel magyarázzuk meg nekik, hogy azért keresnek olyan keveset. Vagy mint sok cinikus ember szokta mondani, miért nem tanult más helyette. Az ilyen embereket hagynám megrohadni egyedül a kórházban.

rezsöatya 2015.01.22. 13:03:42

@diggerdriver: Mondd, te hazhoz jossz a pofonert? Nem akarok Don Quijote lovag lenni, de surgosen fejezd be a nok lealazasanak megprobalasat! Hiaba teszel hozza ugymond "udvarias" szavakat, az hogy valaki "lyukas garast er", az bizony szemelyeskedes!

Ld.: Moderalasi alapelvek 3. pont.

(Nem kell valaszolj, sot megkerlek ra, hogy lakat...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 13:07:55

@QUERCUS: Simán elhiszem, én is ilyeneket hallok, olvasok.Azért is kérdeztem Birkától, hogy ott náluk milyen a helyzet, pl ehhez képest.Remélem, válaszol.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 13:13:53

@geegee: pecsételő vérzés, vérezgetés, a petesejt beágyazódása a méhfalba, néha okoz ilyet....erre vannak kiváló gyógyszerek

Sütemény1975 2015.01.22. 13:20:51

@macamuca [IHUN]:
"De szerinted a leirt sztori alkalmas arra, hogy a brit eü.-állapotokrol velemenyt formaljunk...."
Nem lattam, hogy HA ilyet irt volna. Mindossze arnyalni akarta a kepet.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 13:21:43

@geegee: nem erős vérzés, csak mondjuk mint egy csomó kövér esőcsepp. beágyazódáskor, vagy később vetélés kezdetének a jele lehet. amikor a neten utánatúrtam, azt találtam, hogy a legtöbb terhesség alatt előfordul néhányszor, és ha nem durvul el, akkor nem jelent semmit.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.22. 13:23:15

@geegee:

"És azokat hogy várták, hogy fogadták otthon, akik visszatértek?Lúzer vesztesként, vagy tapasztalt megváltóként,

aki hazahozza a nyugati mentalitást?"

Lúzerként. Azok, akik nem voltak sosem külföldön így látják (kb. "biztos hülye, ezért nem ért el semmit"). Azok

viszont, akik már voltak, nem így álltak hozzá.

"Javult e ennyi "világlátott" embertől a bolgár gazdaság, politikai élet, stb?"

Igen, hatalmasat.

A szellemi tapasztalat és a tudás (pl. nyelvek) óriásit segítettek.

A politikában a haszon az, hogy megszűnt a korábbi csodavárás, azaz a demagógia sokkal kevésbé sikeres, mint

korábban. Az átlagember nagyon szkeptikus lett. Sajnos ez egy dologban nem látszik: a nagy többség nem veszi

észre a manipulációt, dehát ez nyugaton is így van, azaz ezt nem lehet nyugaton megtanulni.

Ami a nyugatról visszajött politikusokat illeti, nekik viszont senki sem hisz. Ugyanis 2001-ben egy olyan párt nyert a választásokon, mert tele volt ex-emigránsokkal.

A bolgár politikai élet a magyar mögött mozog kb. 6-8 évvel egyébként. Most még abban a szakaszban vagyunk, hogy van egy réteg, mely még hisz abban, hogy a nyugat másolása eredményt hozhat. Csökkent ez a réteg, de még van - nagyobb, mint Mo-on.

"Találtak- ezek az emberek könnyen munkát?"

Azok akik megtanultak valamilyen nyelvet jól, igen.

Quercus a favágó 2015.01.22. 13:24:25

Akkor szerintem most váltsunk, és elemezzük ki a végbéltükrözést.

SzZoole 2015.01.22. 13:27:43

@Sütemény1975: Mi tortent veletek magyar kamionosokal,regebben naponta 4-5 kamionost lattam az utakon,most meg jo ha hetente latok annyit,uborka szezon van?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 13:30:02

@QUERCUS: áhh, kedvenc témám, és még a Géza által ajánlott lábgomba sem került terítékre...na húzzunk bele akkor ! :-DDDD

SzZoole 2015.01.22. 13:33:48

@QUERCUS: Vagy az is nagy kerdes,hogy ha jol berugsz es mar a majat is kihanyta az ember,akkor miert van minden hanyadekban sargarepa darabok,hol ott nem is evett az ember repat:)

Quercus a favágó 2015.01.22. 13:36:32

@Zoole[uk]:

Ha beélesítik az EKÁER-t, lehet, hogy még kevesebbet fogsz látni.

Igaz Barát 2015.01.22. 13:36:54

@Zoole[uk]: Erre megvan a tudományos magyarázat. Brit tudósok megállapították, hogy gyerekkorunkban olyan sok répát ettünk, hogy az kitart életünk végéig.

Quercus a favágó 2015.01.22. 13:38:49

@Zoole[uk]:

Hát nem tudom......én italtól nem tudok beteg lenni. Egyrészt, mert napi 1 sör a normám, másrészt, ha nagy ritkán belehúzok, akkor sem vagyok beteg.

SzZoole 2015.01.22. 13:39:57

Vagy azt is kivesezhetjuk,hogy kinek mennyire kellemes/kellemetlen egy prosztata vizsgalat(ami ugye beallitotsag kerdese)mondjuk ha a vizsgalatott vegzo urulogus egy 2 meter 10 centis afrikabol szarmazo,szivlapat meretu kezekel rendelkezo orvos.

Sütemény1975 2015.01.22. 13:41:25

@Zoole[uk]: en ugyanannyit jarok ide mint eddig :) a januar mondjuk pangos idoszak. bar ezt cafolja, hogy tegnap mikor atjottem, a doveri sor vege 50 kmre volt a kikototol :) kicsit felgyultek a sracok :)

SzZoole 2015.01.22. 13:42:08

@QUERCUS: Nem akarok tudatlanak tunni,de mi az a EKÁER?

Sütemény1975 2015.01.22. 13:42:30

@QUERCUS: mar mukodik. Legalabbis mi rendesen kapjuk a szamokat.

SzZoole 2015.01.22. 13:44:32

@Igaz Barát: Ja,hogy erre nem gondoltam,akkor mar meg is van a magyarazat ra:)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 13:47:27

Kis off..:-DD

Amúgy csak szólok, bárkinek, bármilyen jellegű kérdése van irányomban, vagy valamiben bizonytalan, kérdezzen nyugodtan itt,ha tudok , szívesen válaszolok.

2015.01.22. 13:49:07

@QUERCUS: A noi szakasztol ma nem merek kommentet olvasni.

Az osztrak poszt alatt a Jess rozsaszin dominatrix majdnem kabatjat taglaltak 100+ kommenten keresztul; megveszem/nem veszem meg, mert a szomszednak/kolleganonek is olyanja van. Utana meg a melltartoikat.
Akkor mit rendeznek ma egy szules/veteles poszt alatt?

SzZoole 2015.01.22. 13:49:08

@Sütemény1975: 50 km?
Akkor az M20 vegig van veluk?

Quercus a favágó 2015.01.22. 13:51:45

@Zoole[uk]:

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer.

Ha többet akarsz tudni róla, a neten utánanézhetsz, de szerintem jobban jársz, ha ledőlsz az asszonnyal, vagy berúgsz. Mindkettő hasznosabb elfoglaltság.

2015.01.22. 13:52:10

@Dragonlady (now in Thailand): figyelj. Miert kerdezi meg allandoan egy terhes no az osszes ferfi ismerosetol, hogy "Do I look big?"
Es ami teljesen visszatetszo, hogy miert sertodik meg, amikor valaszolnak neki?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 13:52:53

@charlieharper: hehe:-DDDD
....nemááárrr, Charlie, főztünk is , ettünk is, utána elmentünk a 'bótba , vettünk ezt-azt....jó,igaz, gatya, férfizokni nem volt benne...:-DD

SzZoole 2015.01.22. 13:53:15

@charlieharper: +1
Tegnap este viszonylag koran vegeztem,fel 11,hat igen hamar at olvastam a kommenteket,mert nagyreszt csak gorgetni kellet.

Quercus a favágó 2015.01.22. 13:53:41

@charlieharper:

"Akkor mit rendeznek ma egy szules/veteles poszt alatt?"

Egy szóval tudok válaszolni: patakvér.

SzZoole 2015.01.22. 13:55:38

@QUERCUS: Hat,meg ez is erdekfeszitobb,mint a feher/sarga/barna pecsetes bugyogo:)

2015.01.22. 13:57:58

@sbeax: nagyon jo, hogy irtal es remelem leszel itt maskor is.
Habar en nagyon nem vagyok jo velemennyel a brit egeszsegugyrol, de azert elmondom neked, hogy amit otthon csinaltak a nagymamammal az minden volt, csak nem "hivatas".

Azt tudni kell, hogy az NHS a 12 het alatti terhesseget igazabol olyan semmibe nem veszi. Majd a "termeszet elintezi". Igazabol csak afolott foglalkoznak a nokkel. Sot igazabol 20 het felett, amikor mar nem az "Early Pregnancy" reszbe soroljak oket. Utana teljesen mas az ellatas, meg az allamiban is.
Az, hogy ne lett volna orvos, azt nem hiszem. Valoszinuleg o nem latta, mert az eletmento esetekkel volt elfoglalva. Az, hogy a holgy vetelt az szomoru, de nem eletmento. A sonographer, aki ultrahangozott, az meg nyilvan nem volt kepzett. A kepzetteket meg nem fogjak egy korai terhes no miatt elrangatni a szuloszobabol. Tudom, hogy neki ez nem vigasz, de mint irtam a 20 het felettieknek elsobbseguk van es nem fognak onnan orvost elrangatni.

Egyebkent ez teny, hogy a terhessegek 1/4-e veteles, nem csak a UK-ben, hanem global szinten. Sajnos ez ilyen. Holdra megyunk es a Marsra, de a hibas kromoszomat, amitol elmegy a baba nem tudjuk megmenteni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 13:58:07

@charlieharper:
remélem, jól vagytok mind.
én is női szakasz vagyok, azért elolvasod a választ?
szóval nekem fogalmam sincs, én kb magamat se ismerem meg a tükörben alapesetben, és különben se érdekel, hogy nézek ki. viszont annyit hánytam, hgy eddig fogytam 8 kilót (ezt megmérik mindig, azért tudom). szóval szerintem én egy darabig még biztos nem fogok ilyet kérdezni. majd ha igen, akkor beszámolok :-)

2015.01.22. 14:01:05

@NagyságosSodalisO [eng]: az nem fozes volt. Az olasz konyha dicserete, az minden, de nem fozes.
A risotto sem gasztronomia.

Valaszoltam egyebkent, de jott "undelivered". Nem tudtam kovetni, hogy atment -e vegulis.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 14:01:30

@Igaz Barát:
Véleményem szerint nagyonhülyevagy:))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 14:04:28

@Zoole[uk]:
Na most ha ezt a beállítottság dolgot kifejtenéd bővebben...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 14:05:01

ja és egyébként mindenkinek egyszerűbb lenne, ha a gyerek a teszkóban zacskóban teremne, mint a csirkék, de ha már nem, akkor szerintem kicsit érdekes finnyázni.
ennek a témának is nagyon sokat ártott az agyonhallgatás, hogy kb suttogva lehetett csak beszélni róla még akár húsz éve is.
nem csak abból áll az élet, hogy jókat dug az ember, kitárgyalja a technikákat, meg elröhög a "pornóméretű" mellméreteken. ja mert ezek már "szalonképesek" voltak húsz éve is.

2015.01.22. 14:05:38

@maxval bircaman szerkesztő: Ez szamomra nagyon erdekes info, koszi hogy leirtad.

Igaz Barát 2015.01.22. 14:05:41

@diggerdriver: Köszönöm elismerő szavaidat, de tudod, igyekszik az ember. :)

SzZoole 2015.01.22. 14:06:04

@charlieharper: Azert bele olvastam 1-2 kommentbe a 100+-bol,repkedtek a aruhaz es marka nevek,ja meg az arak is(ami ugye az uj moderalasi szabalyok szerint engedely nelkuli reklamnak szamit)
Szegeny hinta €120 farmerjan hetekig ment a diskurzus.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 14:07:37

@charlieharper: ha itt próbáltál neki privátot küldeni, valamiért felborult a rendszer, én a spam-ből szedtem ki ma miinden HÁ-t, még akár ilyen undelivered is lehet az egyik ilyen csavar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 14:07:59

@charlieharper:
Jobb ha nem tudod.
Már pecsételnek:))))))))))
A többit már beágyazták.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 14:10:31

@charlieharper: minek kéne megmenteni egy hibás kromoszómájú gyereket?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 14:10:41

@charlieharper: átjött .válasz is megy mindjárt.
@Zoole[uk]: vagyunk ezzel még jó páran így más napokon:-D

...."Hat,meg ez is erdekfeszitobb,mint a feher/sarga/barna pecsetes bugyogo:).."
..vagy a kondenzcsíkos alsógatya, hát igen...ez is lehet egy jó téma trágya...upsz tárgya:-D
@Dragonlady (now in Thailand): :-Xo

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 14:10:59

@Zoole[uk]:
a reklám nem azt jelenti, amikor a sajátját reklámozza az ember, hogy van szállítócége / farmerokat varr otthon, és azt akarja itt eladni? én így értelmeztem. egyébként meg információcsere, tanácsadás volt. vagy akkor az is reklám, ha valaki a Santander bankot meg az AIS telefontásaságot ajánlja az újonnan érkezők figyelmébe.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 14:12:27

@charlieharper:
Nem mindegy mit válaszolsz.
Mond neki azt hogy no, you are skinny.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 14:15:31

@Zoole[uk]:
Mivan nem tetszik a nyáltenger? :))))))))))))
Szánjunk egy napot a Mercedesre.
Nem bánod meg.

SzZoole 2015.01.22. 14:16:01

@diggerdriver: Hatarozottan nem!!!
Mert amit irnek rola az a joizles hatarat surolna:)

tsabus UAE 2015.01.22. 14:18:14

@NagyságosSodalisO [eng]: Mivel a poszt nem érintett meg (vagy igen, csak nem akarok ebbe belemenni), azt hittem, várhatok megint holnapig, valami érdekesebbre.
Aztán a Te hozzászólásod lett számomra a mai nap katartikus élménye ! Áldassék a neved ! :-DDD

SzZoole 2015.01.22. 14:19:26

@NagyságosSodalisO [eng]: Hianyosak az ismereteid a ferfi alsonemu targyaban,ezert kiegeszitenem,ha nem veszed sertesnek;
Abban igazad van,hogy hatul kondeszcsikos,elol viszont vonal kodos:)))

SzZoole 2015.01.22. 14:20:52

@Dragonlady (now in Thailand): Sok fele keppen lehetne ertelmezni,de nem is komolyan irtam,amit irtam,csak humorizalni probaltam:)))

2015.01.22. 14:21:23

@Turchi: Elhiszem, bar lehet hogy az orvos / nover el tudja donteni hogy mikor erdemes beavatkozni es mikor nem. Pl. a baratnomnek annak ellenere nem ajanlottak kezelest hogy 'keresett volna rajta' a korhaz mert magankorhazban volt. De tenyleg nem vagyok orvos, nem ertek hozza.

2015.01.22. 14:21:33

@diggerdriver: ah, nem. Erre nincs jo valasz. Ez beugratos kerdes. Legjobb diplomatikusan nem valaszolni. Azzal nem vagy perelheto.
@Babette .: ez filozofiai kerdes, amire most nincs idom. Az embriologia sokat fejlodott

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 14:23:08

@Zoole[uk]:
Jó, értem én.
Ha olyan autóm lenne naponta orális kontaktusba lépnék a kipufogójával:))))

tsabus UAE 2015.01.22. 14:23:21

@maxval bircaman szerkesztő: Istenem, de sok ilyet olvastam már ! Ez nyugodtan elhangozhatott volna egy korabeli német, vagy szovjet filmhíradóban. Tényleg nem kellene történelmet tanítani - úgyse tanul belőle senki...

2015.01.22. 14:23:38

@Dragonlady (now in Thailand): kosz, jol a korulmenyekhez kepest.
Lassan te meg mesz vissza Europaba?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 14:27:13

@tsabus [UK]: Hehe :-DD
@Zoole[uk]: Nem ismersz elég jól, láttam már ilyet is és olyat is amiben nem volt se csík, se lenyomat. :-DD

SzZoole 2015.01.22. 14:28:01

@diggerdriver: nem igazán akarok abban a tengerben sodrodni;)))
Arról nem beszélni kell,hanem élvezni:)))

SzZoole 2015.01.22. 14:29:09

@charlieharper: van ra jo válasz;drágám,te ugy tetszel ahogy vagy:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 14:29:25

@charlieharper:
Perelhető vagy pörölhető?
Nem mindegy. Az előbbi jobb:))))))))

SzZoole 2015.01.22. 14:30:07

@diggerdriver: melyikel,a jobb vagy a baloldalival:)))

2015.01.22. 14:32:06

@Babette .: Nem kell, bár ezen is vagy vita van. Én a nemre szavazok. Viszont amíg nincs megállapítva hogy van-e kromoszóma rendellenesség, addig nem kellene úgy kezelni, mintha nem lenne, azaz nem foglalkozni vele. Az első időszak viszonylag sok vetélése nem mindig kromoszóma rendellenesség. Ha az, akkor meg később is kiderülhet és még mindig lehet tenni ellene. Már aki akar. Ha engem úgy kezeltek volna mint a poszt béli hölgyet, ma nem lenne gyerekem. És a koromnál fogva később sem. Függetlenül a magyar egészségügy minden bajától, állami kórházban kaptam meg mindent ahhoz hogy egészséges babám legyen, aki nélkül az életem el sem tudom képzelni. Minden orvosnak tudom a nevét, mindenkivel tartom a kapcsolatot akik segítettek akkor. Örök hálám. És azzal is tisztában vagyok hogy nem volt mindenki ilyen szerencsés.

SzZoole 2015.01.22. 14:32:47

@NagyságosSodalisO [eng]: igazad van,van ilyen is meg olyan is,mint ahogy a bugyogokban is,van ami szépen csúszik meg van olyan ami tepozaras;)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 14:33:23

@Zoole[uk]:
Kettő van? Azzal már a 69 is menne:))))))))

2015.01.22. 14:37:58

@Mirjam2: Én sem vagyok profi a témában, minden helyzet más. AZ otthoni álláspont szerint ha a gyerek szívhangja mérhető és nem látszik feltűnő elváltozás, mindent meg kell tenni a megmentéséért. A szívhang pedig elég korán hallatszik, látszik. Erősen vérző beteget nem küldenek haza még akkor sem ha nem terhes. 5-6. lombik után meg pláne nem, hiszen azért sokat tettek hogy létrejöjjön a terhesség, minthogy hagyják sorsára. Amúgy meg orvos függő, ki hogyan reagál.

Shebelle 2015.01.22. 14:39:35

@**mimi**: Gratulálok és sok sikert a tövábbi vizsgához! Nekünk 14 vizsga van/volt ebben a félévben.Szoval akkor nem csak mi tartjuk ezt soknak...Mi eléggé speci helyzetben vagyunk,mivel kirendelt szak, hogy a suli határozza meg a tárgyakat és azt is hogy mikor vizsgázunk, ebben a félévben mindegyik tárgybol csak egyszer lehet vizsgázni,szerencsére 10 vizsga már megvan, holnap lesz kettő, de már annyira besokaltam hogy alig tanulok,csak olvasok,kimerült az egész csoport is.:(

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 14:39:44

@charlieharper: elég lassan, nem sietek, én itt jobban érzem magam, az a helyzet :-/

SzZoole 2015.01.22. 14:40:29

@diggerdriver: kettő bizony es meg csak kormos sem leszel tőle,mert mar ez blue tec motoros;)))

Drbibi 2015.01.22. 14:42:03

@sbeax: Jaj, de jó!

Végre valaki leírja, hogy a magyar egészségügy igenis ér valamit, sőt többet, még ha haldoklik is...

Szomorú történet, egy vetélés sosem szép. Itthon gyorsabban, egyszerűbben "túlesett" volna rajta, mert sajnos, elég jól látszik, ennek a sztorinak nem volt más kimenetele. jó meg rossz orvosok itt is vannak, csak más a hozzáállás, mint ott.

Én még a hazai oldalt gyarapítom, ki tudja, meddig...

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 14:43:29

@charlieharper: Nem konkrétan erről az esetről ( terhesség és ellátása ) írtam hanem ennek kapcsán írtam meg a véleményem, ami lehet hogy negatív, de örülök annak is ha valakinek pozitív. Nem rossz indulatból állnak hozzá a dolgokhoz másképp, egész egyszerűen fel sem merül bennük hogy másképp is lehetne csinálni, mert nem ismernek mást. Nem mondom azt hogy Magyarországon minden rendben van. Sőt! Nagyon nincs rendben. De amikor már a hetedik bőrt is lenyúzták rólad és túlórázol a semmiért akkor valamivel meg kell indokolni, hogy miért állsz ott. És erre az a válasz azért mert beteget nem hagyunk ott. Valamire büszkének kell lenni a nyomorba is. És ha már semmi más nem maradt akkor az emberségükre büszkék az eü.dolgozók. Aztán kijössz a nagy nyugatra, a csillogó gépek közé és mint írtam ki esik minden a kezükből fél négykor, roló lehúz. Hogy ott még ül egy beteg? Majd jön holnap vagy ha baja van akkor megy a sürgősségire. Ez is egy megoldás. És nem sírom vissza a túlórákat. De valahogy ezt az elfordítom a fejem és hazamegyek hozzáállást nehezen veszi be a gyomrom. Hangsúlyozom a Magyar sem volt jobb. A középutat kellene megtalálni.

Shebelle 2015.01.22. 14:53:29

@charlieharper: Én nem kérdeztem meg :D , de izsonyatosan ronda, és hatalmas terhes nő voltam,terhesség előtt 45kg,mikor szülni mentem22évesn meg 82kg, öt nap mulva miután kiengedtek a korházból 60, aztán egy évre rá 48kg,ugy hogy nem csináltam semmi különöset. Sajnos most 63kg életmót miatt és főleg a hormonháztartásom miatt....,
Azért sértődnek meg a terhes nők bármire is jobban, mert érzékenyebbek ebben az állapotban. Az egyik percben meg minden oké, aztán meg jön a sírás-roham :D De ezt több filmben is szemléltették már. Elég ilyesztő is tud lenni egy terhesség,főleg az első. Remélem sikerült minden kérdésedre válaszolnom :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 15:00:30

@charlieharper: remélem átment, ha lesz időd pls kukk rá...

SzZoole 2015.01.22. 15:03:11

@Shebelle: "Azért sértődnek meg a terhes nők bármire is jobban, mert érzékenyebbek ebben az állapotban. Az egyik percben meg minden oké, aztán meg jön a sírás-roham "
Meg kivanosabbak is,szerencsére:)

2015.01.22. 15:13:08

@Turchi: Igen, nyilvan ez egy extrem helyzet ha 5-6. lombikrol van szo; UK-ben nagy valoszinuseggel ez mindenkeppen csak ugy fordulhatna elo ha maganorvoshoz jarna az ember mivel nem hiszem hogy az allami egeszsegugy finansziroz ennyi probalkozast, ebben az esetben pedig a maganorvosat hivna az illeto ha valami problema lenne.

2015.01.22. 15:17:26

@sbeax: Nem akarlak bantani de szerintem nagyon idealizalod a helyzetet Mo.on, en nagyon nem ezt az emberseges hozzaallast tapasztaltam. Eddig mindenhol a vilagon normalisabb hozzaallast tapasztaltam emberileg - atlagban, egyeni kivetelek persze vannak! - orvosoktol es noverektol mint Mo.on. Azzal pedig egyetertek hogy a munkaido lejartakor fejezzek be a munkat, kiveve extrem eseteket, pl. ne hagyjanak valakit a mutoasztalon felig befejezve mert eppen lejart a munkaido, de ez Nyugaton sem fordul elo.

Shebelle 2015.01.22. 15:19:29

@Zoole[uk]: minden fokozottaban működik :D

Mrs. Clayton 2015.01.22. 15:20:26

@charlieharper: varjal ma nagy ingatlan businessben vagyok es rakattantam a cottegeokra

www.primelocation.com/to-rent/details/35121684#5SqcDitFWbhj2stL.97
ebben ha jol emlekszem nincs en-suit, de van garazs es rendes konyha

www.jackson-stops.co.uk/cgi-bin/properties/summary-details.pl?propID=23182
ebben van en-suit de nincs garazs es pici a konyha
es tavolabb is van mint az elozo
hozzateszem mindket falu elegge jo kornyek

ez jobb tema?

Sütemény1975 2015.01.22. 15:24:34

@Zoole[uk]: Maidstone-nal volt lezarva az M20, kb odaig alltak, kisebb-nagyobb megszakitasokkal.

SzZoole 2015.01.22. 15:30:50

@Sütemény1975: azt hittem ott út munkák miatt van torlódás

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 15:32:17

@Mirjam2:" ne hagyjanak valakit a mutoasztalon felig befejezve mert eppen lejart a munkaido" Háát... Egy 20 órás műtétnél Magyarországon váltják egymást az orvosok de megcsinálják. Svédben jött a munkaidő vége úgyhogy bekötözték a beteget kivitték az intenzívre és egy éjszakát altatták majd másnap behozták és befejeztük a műtétet. És ez teljesen természetes volt. Persze meg lehet csinálni de én azért nem akarnék 20 óra helyett 30-at vagy 40-et aludni mert valakinek lejárt a munkaideje. Erről beszélek.Apróságok? Inkább nem ragozom mert aki nem bennfentes azt nem szeretném végleg elriasztani aki meg az az úgyis mindent tud. Nem mondom azt hogy rossz a külföldi egészségügy. Csak nem ugyan az a hozzáállás.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.22. 15:38:03

@tsabus [UK]:

Az emberi történelem ismétlődik, ezért ismerős. Örökös a harc.

A nyugat elbízta magát, amikor tavaly agressziót követett el az ukrán nép ellen. S most jött a pofáraesés.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.22. 15:38:03

@diggerdriver:

A pap és a rabbi szomszédok. Nem igazán szeretik egymást.

Egyik nap látja a rabbi, hogy a pap fűlocsolás közben lespricceli a rabbi autóját.

Másnap odamegy a pap kocsijához, lefekszik mögé és reszelni kezd.

A pap odaszalad:
- Te mit művelsz itt?
- Tegnap te megkeresztelted az én kocsimat, én meg most körülmetéltem a tiédet.

2015.01.22. 15:39:26

@sbeax: Hat nekem meg az nem volt aprosag hogy Mo.on hanyszor alaztak meg engem es kozeli rokonaimat a magyar allami egeszsegugyben. Nekem nagyon rossz tapasztalataim voltak es pont a hozzaallassal kapcsolatban - szamomra ez olyanannyira nem volt aprosag hogy soha nem mennek meg egyszer magyar allami egeszsegugyi intezmeny kozelebe, kiveve ha eletveszelyrol lenne szo. Nyilvan mindenkinek masok a tapasztalatai, posztolonak volt par rossz tapasztalata UK-ben, nekem nagyon sok, nagyon rossz Mo.on.

Quercus a favágó 2015.01.22. 15:57:24

@charlieharper:

Egyébként meg lehetett tudni Jess hozzászólásaiból érdekes dolgot is. Pl. hogy Angliában vannak olyan női fehérnemű boltok, ahol vibrátorokat is árulnak.

Erről jut eszembe. Fiatalkoromban volt egy barátom,aki útépítésen dolgozott lapvibrátorral. A munka után még órákig rezgett a keze. Mit mondjak, a lányok imádták.

edina. 2015.01.22. 16:03:24

Ez egy nagyon szomoru tortenet, de ebbol nem lehet altalanositani. En nogyogyaszati problemaval kerultem korhazba Kingstonba es az a ket napos elmeny eltorolte az evekig tarto Magyarorszagon tortent traumakat szomomra, magyar korhazakban. Annyira kedves es figyelmes volt velem mindenki, hogy nem akartam elhinni h ilyen van!
Viszont - soha nem szulnek es jarnek allami nogyogyihoz korhazba, sem itt, sem Mo-n. Sajnalom azokat, akik nem engedhetik meg maguknak a magankorhazat. (Tegyuk hozza h angliai fizetesbol nem egy burzsuj dolog £1500 kifizetni Pesthidegkúton egy szulesert es az azt megelozo vizsgalatokert.)

Új élet 2015.01.22. 16:13:13

Szep napot mindenkinek!
En lennek a "cikk" iroja.Ugy latom kaptam hideget meleget egyarant.
Eloszor is leszogeznem ,hogy erre az oldalra veletlenul talatam.Eppen azt keresgeltem ,hogy milyen a nemetorszagi egeszsegugy es itt talatam egy cikket es gondoltam en is leirom itt mik a tapasztalataim.szoval foggalmam sem volt mirol szol ez az oldal szoval ezert elnezest kerek.Nem tudtam ,hogy ferfiak is olvasni fogjak!
Olyan noknek szantam akik voltak hasnonlo helyzetben....
Na de mindegy!
Aztan igen elirtam a 9 evet!Sorry!
Majd folyatnam azokkal amiket olvastam nagyjabol.
-Nem ezen kesergek evek ota,csak azt mondom hogy egy husvet sem telik el ,hogy eszembe ne jusson.Tudom ,hogy termeszetes "szelektacio" job ha egy beteg egyerek megsem szuletik.....de ezt cask az erti meg aki vegigment egy ilyenen.Es nem is vartam el,hogy esetleg egy ferfi megerte az erzest mert nem fogja!
-Itt nem a penzrol volt szo vagy politikarol!Fiatal voltam mindenfele csalad ,rokoni tamogatas nelkul.Fogalmam sem volt mi az amit jol csinalok mi az amit nem.Most mar tudom.Mar nem jarok hazi orvoshoz.Ha valami bajunk van egybol korhazba megyunk.
-Nem akartam ilyen harsanyan fogalmazni de az angol egeszsegugy igenis szar!Semmit sem er!14 evem alatt semmilyen jo tapasztalatom nem volt!Pl:a lanyomnak folyamatosan full gyulladasa volt es hiaba vittem haziorvoshoz nem csinalt vele semmit.Lazas volt,sirt hogy fajt erre kozolte o nem lat semmit.Bevittem a korhazba ott egybol mondtak ,hogy mero gyulladas a fule es rogton kezelesbe vettek.A paromnak tuszon mandala gyulladasa volt elment korhazaba,kivarta a 3 orat majd kozoltek nincs bent orvos ok nem tudnak gyuladas csokkentot felirni menjen at masik korhazba.Valamint tobszor fordult elo ,hogy barmi bajunk volt ra Google-zot!Az szerintetek orvos akkor???Es meg tudnam folyatni a felsorolast....Ezert mi hazajarunk fogaszatra,nogyogyaszhoz..........
-Igy tudva ,igen igazatok van ,hogy talan nem illik ide a "cikk"de nem konkretan igy szantam ezert elnezest kerek,de egy kis kepet ad az itten ellatasrol,a korhazrol,hogy mennyire "szivetelenek",nem segitokeszek......

Tobben irtatok a tamogatasokat,szules utani dolgokat.
Mi nem azert vagyunk itt hogy felvegyuk a tamogatasokat es eljunk mint hal a vizben.Azt vesszuk fel ami "kotelezo".
Mikor megszuletett a lanyom kaptunk egyszeri szulesi tamogatast ha jol emlekszem £200 volt.Majd felajanlottak hogy nyitnak neki szamlat £250-tal.ezt elutasitottuk,vagyis nem kertuk.Tovabba vehetnek fel tamogatast a lakasra amibel lakunk mivel csak a parom dolgozik ami azt jelenti,hogy vagy a teljes alberletet vagy az 50-80% fizetnek.Mi ezt sem tettuk,viszont a sogornom aki 2 gyereket egyedul nevel neki fizetik a teljes haz arat £1250.En kapom a csaladit ami £56 hetente es mivel a parom dolgozik igy utana kapok kb havi £200-ot.
-Regen konnyu volt itt az elet de most mar sok a bevandorlo mindenfelol,nem szeretik mar a kulfoldieket annyira.Kevesebb a munka ,sokba kerul az alberlet,az etel sem a legolcsobb ha egy kicsit minosegibb etelt szeretnel.
-Az iskolaba harcolni kell a gyereknek a helyert.En mar 1 evvel elotte beirtattam.De ha csak ugy "beesel" az orszagba akkor a legrosszabb iskolakba teszik be a gyereket mert csak ott van hely.A kovetelmeny szerintem sehol nincs az otthonihoz.Igaz itt 5 evesen kezdik a sulit.
Iratm arrol hogyan jottunk ki es irok majd a lanyom szuleteserol,valamint hogyan latom az itteni helyzetet es miert koltozunk hamarosan masik orszagba.Persze csak az olvassa akit erdekel.
Azert koszonom az egyutterzo komment-ket a tobbit ami nem igazan nekem szolt nem vettem figyelembe.
Szep napot mindenkinek!

Pogacsa73 2015.01.22. 16:13:24

Szia Dòri!
Nem tudom olvasod-e majd a hozzàszòlàsomat...velem hasonlò törtènt csak mèg itt Mo.-on közel 10 ève.
Soha nem fogom elfelejteni...
Az èn babàm rendesen időre megszūletett de nagyon nehezen (mint kèsőbb kiderult az orvos mèg rèszeg volt ) majd 17 òra mùlva "ismeretlen" okok miatt meghalt.
Viszont azòta van 3 egèszsèges gyermekem :)
Minden jòt Nektek!:-)

tapsiful1 2015.01.22. 16:16:42

Nem akarom hergelni az erzelmeket, es a kommenteket sem olvastam vegig egy par elson kivul, lehet mar irta valaki.

A tortenet szomoru. Nem az alapeset, hanem ahogy a posztolot "ridegen" kezeltek. Az elmondottak alapjan nem lett volna mas kimenetel, barmit csinalnak, de elmagyarazhattak volna neki, mi is tortenik, es mi varhato. Rossz idozites, persze, mert szabadnap volt, keves ember, sok beteg a surgossegin.

Es itt sem tartottak volna bent, hanem mondjuk rogton huvelyi ultrahang, nincs szivhang, haza, betetek, ha szedeleg, jojjon korabban vissza, de igyon sok vizet, ha addig elvetel, OK, ha nem, masnapra itt az idopont, jelentkezni kell "kaparasra" (bocs, de talan ez a legerthetobb szo. Nem MUTET, kismutet, de aneszteziaval.

Ami santikal, (es ha tenyleg igy volt, akkor gaz, de szerintem lehet, hogy a posztolo emlekszik igy ennyi ev utan).

Egy 11 hetes baba kb 5-20 forintos kozotti meretu. Az egesz egy tenyer kozepen elfer.

Nem latszik a neme (meg 16 hetesen sem mindig evidens UH-on, hat meg 11 hetesen!), hacsak mikroszkoppal nem nezegetik, de meg ugy sem egyertelmu.

NEM AJANLJAK fel hazavinni "eltemetni". (mit, egy szovetdarabot?) A neme pathologiai vizsgalattal megallapithato, genetikailag megvizsgaljak, lehetett-e a gyakoribb kromoszoma elvaltozasok nala, es milyen a nemi kromoszoma. Ezt megkapja a beteg, ha keri az orvosatol, de inkabb csak megbeszelik, hogy nem volt nagy elvaltozas a kromoszomakon, tehat nem kell felni a masodik terhessegtol.

Nalunk ugy van, hogy hazamegy az anyuka, ha mar verzik, es ha ejszaka "kipottyan" egy nagyobb szovetdarab, azt behozhatja szovettanra, megprobalnak valaszt keresni a miertre. Masnap mutet, ugye, vagy aznap, napszaktol fuggoen. Ambulanter.

Ha meg csak pecsetel, es van szivhang, a baba meg megmaradhat. Pihenest ajanlanak. Nagy erokkel nem kuzdenek erte, mert onnantol a maradek 7 honap mindenkinek extra stressz, hogy nem-e egy eletkeptelen babat probalunk eletben tartani. Tehat itt is rahagyjak a "termeszetre".

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 16:21:33

@Mirjam2: Talán félreértettük egymást. Én nem arról beszéltem hogy Magyarországon udvariasak, mosolygósak a beteggel, hogy rövidek a várólisták, hogy nem alázzák meg a betegeket. Tudom hogy megy ez, dolgoztam benne. Akadnak egyenesen bunkó módon viselkedők is. Ez külföldön nem nagyon fordul elő, én még nem találkoztam bunkó módon viselkedő eü. dolgozóval külföldön. Viszont Magyarországon akármilyen bunkó az a nővér/orvos azért ellátja a beteget. Vegyünk egy példát. Fáj a fogad. Elmész Magyarországon a rendelőbe de csak fél négyre érsz oda. Vége a rendelésnek. A fáradt asszisztens ( aki mellékesen szeretne hazamenni ) megkérdezi miért jöttél. Elmondod. Erre bepöccen és rád kiabál: Nem tudott volna előbb jönni. Akkor üljön le és várjon. Te meg ülsz kint egyedül sírdogálsz a fájdalom miatt is meg amiatt is hogy milyen bunkó volt az illető, aztán... 10 perc múlva behívnak és ellátnak. Ugyan ez külföldön. Kijön a mosolygós asszisztens megkérdezi udvariasan hogy mi a problémád, majd ugyan azzal az udvarias mosollyal közli hogy vége van a munkaidőnek és menj az ügyeletre. Te pedig kezdheted keresni fájós foggal ,feldagadt arccal hogy hol az ügyelet ( lehet hogy a város másik végében, nem baj van taxi meg rengeteg pénzed... ha szerencséd van nem vagy egyedül... van aki elvigyen ) csak éppen a kutyát nem érdekli hogy mi bajod van. Az hogy beteg vagy, hogy hogyan jutsz el az ügyeletre ez mind a te magánügyed. Nem mondom azt hogy a Magyar jobb. Mind a kettőnek van előnye és hátránya. Engem a személytelenség döbbentett meg. Mint írtam itt kint ez munka és nem hivatás. Elhagyja a mutató a fél négyet és kibújok a szerepemből nem vagyok tovább orvos/nővér. Nagyon kényelmes, de nem mindig érzem magam jól ettől.

Határátkelő 2015.01.22. 16:27:39

@Új élet: Szerintem nem kell elnézést kérned azért, mert ez a történet szerepel itt. Ha valakit "hibáztatni" lehet az én vagyok, ha szerkesztőként kitettem. Én azonban úgy gondoltam, hogy bár nem gyakori téma a blogon a szülés, de mint láttad is volt azért már rá példa, szerintem helye van itt.

Egyébként pedig más kórházi történetek, élmények szerepeltek már és a szülés (sajnos a vetélés), gyerekvállalás, az ezzel kapcsolatos tapasztalatok éppen olyan részei a külföldi életnek, külföldre költözésnek, mint bármi más, hiszen ha ilyesmi ott történik, akkor ott kell végigcsinálni, és biztosan van, aki számára tanulsággal szolgálhat. És reméljük, hogy ahogy minden egészségügyi rendszerben vannak, akiknek jobb tapasztalatai is vannak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 16:33:55

na most végképp nem akarok érzéketlennek tűnni.... de nem kellene összemosni azt, hogy mi történik, ha a vérzés és a görcs a 10, 20, vagy 30. héten kezdődik, mit lehet egyáltalán tenni, mennyi orvosi felügyeletre van szükség, és mik a kilátások.

FutureFry 2015.01.22. 16:37:35

@Mirjam2: "... azaz inzisztal hogy marpedig ot igenis meg kell vizsgalni, akar eltulozza a szimptomakat ..."
Idevágó (bár amerikai) "stand-up" :
www.youtube.com/watch?v=cP4zgb9H3Cg#t=180
(de az szerintem az elejétől is érdemes végignézni)

DieNanny CH 2015.01.22. 16:40:40

@Jess G:

A régi angol házaknál nagyon érdekesnek és romantikusnak találom, hogy az ablakokat ahogy esik, úgy puffan alapon helyezik el. Nincs két egyforma sem méretben, sem párkánymagasságban. Na, de milyen lakni bennük?

tapsiful1 2015.01.22. 16:42:10

@Dragonlady (now in Thailand):
Egyetertek, teljesen mas 10-20,30 hetes terhessegnel minden, Az "eltemetes" hogy merulhet fel 11 hetesen?. Ilyenkor meg naponta mas meretuek, de het elejen meg csak kb 5 forintos meretu. Hogy johetett szoba, hogy "haza akarja-e vinni eltemetni?" vagy "megnezni, milyen nemu?"

Valahogy santikal ez a resze.

A veteles NAGYON gyakori. Fiuk eseteben meg meg annal is gyakoribb :-). Alig van no, akinek nem lett volna, ha igazan tobb gyerekre "osszpontosit"/tervez. Lehet, hogy nem is tud rola, mert korai, es olyan, mint egy "elkesett menzesz".

Na mindegy, nem akarok reszletekbe menni. Gondolom mindenkinek eleg ennyi.

TilosazA (UK) 2015.01.22. 16:42:45

@sbeax: Hogy Magyarországon ellátnak?! Nem mesélem el újra, hogy miért halt meg anyukám, és egy másik rokonom is. Ellátnak, persze. Tegye fel a kezét akinek kapott már rokona tüdőgyulladást a huzatos folyóson, mert le sem tojták órákig, vagy fertőződött el sebe, mert nem cseréltek rajta kötést.
Bocs, de ezen nagyon kiakadtam. Persze, ellátnak, minden kórház más és más. Anyukámnak nem volt szerencséje... meg nekem sem, mert nélküle töltöttem a fél gyerekkoromat.
@Új élet: Londonban éltek? Nekem az itteni orvosokkal és kórházzal jó tapasztalataim voltak, de ez Manchester.

2015.01.22. 16:43:24

@sbeax: Mindenkinek masok a szempontjai, en azt szeretem ha normalisak velem es nem alaznak meg, sokkal inkabb legyenek kedvesek es normalisak meg akkor is ha kesobb latnak el, mint hogy azonnal ellassanak de bunkon es 16 agyas korteremben kelljen fekudnom stb. Egyebkent pedig nem hiszem hogy a magyar allami egeszsegugyben gyorsabban ellatnak mint barhol Nyugat-Europaban. Reszemrol, ahogy fentebb is irtam, soha nem mennek meg egyszer allami egeszsegugyi intezmeny kozelebe, kiveve eletveszelyt, mert engem nem az erdekel hogy mennyi diplomaja van az orvosnak es milyen szakszeru ha kezeles kozben az emberi meltosagomban alaz meg szuksegtelenul. Felolem megtarthatja az osszes diplomajat, en inkabb tobbet varok egy normalisabb hozzaallasu orvosra vagy noverre.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 16:46:09

@Mirjam2: Mindenki másképp gondolkodik és érez. Nem vagyunk egyformák és ez így van jól.

2015.01.22. 16:46:28

@tapsiful1: 'Az "eltemetes" hogy merulhet fel 11 hetesen?'

Ez a resz nekem is rogton feltunt, de gondoltam nem kotozkodok feleslegesen.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 16:47:23

@Új élet: Szia !
Nem kell magyarázkodnod, főleg nem elnézést kérnek. A magam nevében, köszönöm, hogy megosztottad a történeted velem.

Szomorú dolog ami történt veled,de biztosan kárpótol , hogy egészséges gyermeked van.
Bárkinek jól jöhet a te személyes tapasztalatod is, semmi sincs hiába. A jó dolgok akkor történnek, amikor a saját életünkből mások merítenek jót. :-)

Mi nők tudjuk miről beszélsz. Többnyire. Véleményem szerint megértésre, együttérzésre, figyelemre jobbára tőlünk számíthattál.
A negatív, beszólogató kommentekkel itt, ezen az oldalon nem kell foglalkozni.
Te szolgáltattál nekünk mára egy témát, amiről lehet beszélgetni, cserébe tartozunk annyival, hogy civilizált emberek módjára reagálunk .
Aki ennek nem tud eleget tenni, azzal már nincs is miről beszélned....ugord át..-D

HÁ tette ki az írásodat, az ő felelőssége a népének kenyeret adni.

Így lesz meg az egyensúly, holnap lesz cirkusz, akinek meg nem tetszik a holnapi majd kap mellé kenyeret!

Jók legyetek, vigyázz magadra!

2015.01.22. 16:52:38

@sbeax: Ez oke, csak kategorikusan kijelenteni hogy a magyar egeszsegugy 'jobb' mint a nyugat-europai szerintem nem helyes, mivel nem objektiven jobb, csak a te egyeni szempontrendszered szerint. Az enyem szerint az NHS sokkal de sokkal jobb mint a magyar allami egeszsegugy, eg es fold a kulonbseg. De belatom hogy ezek az en egyeni szempontjaim. Objektiv szempontok szerint pedig (pl. halalozasi arany bizonyos betegsegekben, stb.) ugy tudom a nyugat-europai rendszerek jobbnak szamitanak mint a magyar, arrol nem beszelve hogy Nyugaton nincsen halapenz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 16:53:44

@tapsiful1:
ebben teljesen igazad van, nem hiszem, hogy Angliában másképpen lenne.....
bár bizots vannak kisebb különbségek, hoyg mikortól számít pontosan halvaszületésnek.
sajnos pár éve volt egy kollégám, akinél valamikor a 20-22. hét körül élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenességet találtak, és ők még két vagy három hetet vártak csak azért, hogy akkor már kikaphassák és eltemethessék a nagyon várt első gyereket. és a nő bejött minden nap dolgozni, és még élt és mozgott a magzat, de nem lehetett volna megmenteni, miután megszületik.
ezek azért szerintem nagyobbat ütnek, mint egy tizedik hetes vetélés.
és nyilván az is számít, ha tudod, hogy nem tehetsz semmiről, nem a te hibád, nem is más hibája, egyszerűen csak nem történhetett másképpen.

2015.01.22. 17:05:47

@FutureFry: Jaj ez nagyon jo, bar nem tudom hogy illik-e itt ma nyilvanosan nevetni a forumon, de most neztem vegig es halalra rohogtem magam - 'how would you rate your pain?' :)

Hari Seldon 2 2015.01.22. 17:13:32

@charlieharper:
Szia. Ha már itt vagy: ugye ti jól vagytok?

2015.01.22. 17:13:49

@tapsiful1: doki, nalunk a 12hetes ultrahangon megmondtak a gyerekek nemet. Ikrekre. NYC-ben, gondolom akkor 11 hetre is meg tudjak mondani, ha mar kiszedtek.

Amikor ez a holgy elkezdett nagyon verezni, onnan egyertelmu volt, de ugy tudom akkorra mar a magzat halott. A temetesi reszt en sem ertem.

Amit itt a masik holgy mond, hogy a 20 oras mutetet felbehagyjak, mert lejar az orvis ideje es a beteget tovabbaltatjak masnapig, az nekem annyi helyen problemas, hogy el sem tudom kezdeni.

Hari Seldon 2 2015.01.22. 17:19:32

@Drbibi:
Igen, egyenlőre küzd mint malac a jégen. De ha nincs pénz a legújabb vizsgálati módszereket megtanulni, egyszerűen azért, mert nincs rá pénz, akkor szakmailag is "lemarad" (hiába akarja elhitetni magával, hogy nem) az évek folyamán. 5-10 év a diagnosztikában behozhatatlan hátrányba kerül(het).

Persze, most az angol EÜ-ről volt szó példaként, amiről nekünk sincs jó véleményünk. (Ezért (is) jöttünk Franciaországba... :-) )

2015.01.22. 17:22:40

@Új élet: Nem akarok meg jobban belegazolni a lelkedbe mert biztosan nehez volt a tortenetedet megirni, de azt azert hadd mondjam el hogy mivel ez az internet es nem egy noi kavezo Szaud Arabiaban :), nyilvanvalo volt hogy nem csak nok fogjak olvasni a posztot. A ferfiak neveben is kikernem magamnak azt a feltetelezest hogy 'ok ezt ugysem erthetik'; ok is emberbol vannak es peldaul ha a ferjem olvasta volna ezt a posztot, oszinten szolva sokkal szimpatetikusabban allt volna hozza mint en.

Sajnalom hogy nektek rossz tapasztalataitok voltak az NHS-szel. En kb. annyi ideig eltem UK-ben mint ti, nekem szerencsere sok jo tapasztalatom volt nehany kevesbe jo mellett. Ami azt illeti hogy Google-n nez utana valaminek az orvos: ezt az en haziorvosom is csinalta es nekem kimondottan szimpatikus. Az orvostudomany folyamatosan valtozik, nem lehet mindig arra hagyatkozni amit az orvosi egyetemen megtanult valaki. Az orvosok nem mindenhatoak vagy mindentudoak, ez is csak egy szakma mint barmi mas, viszont nekem tetszik hogy probalnak informalodni arrol amit nem tudnak vagy amiben nem biztosak, ahelyett hogy eljatszanak elottem a magabiztos orvost aki mindent tud.

2015.01.22. 17:23:10

@Hari Seldon 2: igen, kosz. Mar a finish line-ban vagyunk

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 17:24:10

@Mirjam2: Nem azt írtam hogy a magyar jobb, úgy nagy egészében. Rengeteg hibája van.
De!
Arról beszéltem amit itt írt is valaki egy hozzászólásában hogy a cikk íróját magyarországon meg ultrahangozták volna,és ha van szívhang, kórházba és infúzió, ha nincs akkor elmondják neki esetleg mi várható. Ezzel szemben az UK-ban nem ezt tette az orvos. Legyintett rá. Azt már soha sem tudjuk meg hogy a megfelelő kezeléssel meg maradt volna-e a baba...
És ez az amiről beszélek az udvarias mosoly mögé rejtett nem törödömségről ami fel fel tűnik a külföldi egészségügyben itt is ott is. Persze ebből az átlag ember ( ha szerencséje van ) semmit sem vesz észre, és nem is kell hogy észre vegyen. De nekem feltűnik. Mindazon által örülök hogy neked tetszik az az eü. szolgáltatás ott ahol élsz. Ez fontos.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 17:28:31

@charlieharper: Az első alkalomnál én sem kaptam levegőt de nekik a szemük sem rebbent. Mert ezt itt így szokás. Ők meg azt nem értették hogy én min csodálkozom.

Mrs. Clayton 2015.01.22. 17:28:54

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: fogalmam nincs a masodikat holnap megyek megnezni az elsot vasarnap, oszinten szolva en modern parti vagyok, de S. meg imadja az ilyen regi dolgokat, amiknek szerinte meg van lelkuk,
en egyhez ragaszkodom, h ne gaz helyen legyen mert ott nem fogok lakni, ezert is keresunk inkabb falvakat

2015.01.22. 17:31:23

@charlieharper: @tapsiful1: Talaltam magyarazatot a temetesre:

www.miscarriageassociation.org.uk/information/management-of-miscarriage/after-the-miscarriage/

'For babies who die during pregnancy before 24 weeks, (...) there is no law that governs what happens to these babies. After a late miscarriage, most hospitals offer a simple funeral and either burial or cremation. Some hospitals offer this for all babies, no matter how early the loss and whether or not there is a fully formed body.'

FutureFry 2015.01.22. 17:33:23

@Mirjam2: Igen. Mondjuk nekem ez a 1-10-ig tartó skála a fájdalom megnevezésére mindig is egy talány volt (pont ahogy azt a videóban előadja BR). Ilyet Magyarországon vagy Angliában sohasem kérdeztek tőlem viszont Amerikában gyakran (az ER-ban szinte mindig). Na jó most ez úgy hangzik, mintha sűrűn járnék ilyen helyeken, pedig nem is…

tapsiful1 2015.01.22. 17:36:47

@charlieharper:
"doki, nalunk a 12hetes ultrahangon megmondtak a gyerekek nemet. Ikrekre. NYC-ben, gondolom akkor 11 hetre is meg tudjak mondani, ha mar kiszedtek."

A baba neme megallapithato mar "6" hetesen is, de csak szovetbol. Ezert is probaljak szovettanon elemezgetni a kromoszomakat.

A legujabb ultrahangok 12-13 hetesen tippelhetnek a nemre, de meg 16 hetesen, sima ultrahanggal sem mindig 100%osan lehet tudni. Biztos itt is van, akinek elso utlrahangon egyet mondtak, masodikon masikat. Azert 11 hetesen meg lehetetlen jelenleg.
A "nemmegallapito" ultrahang ezert jelenleg 18-20 hetesen megy.

Lanyokra leginkabb ugy tippelnek a korai high-tech UHon, hogy nem latjak a kukit. Attol meg nem biztos, hogy nincs, vagy nem lesz ott kesobb.

Ha latjak, vagy gondoljak, hogy igen, akkor fiu.

Ne felejtsd el, hogy az embriobol mekkora sebesseggel no a magzat. Egy het alatt oriasit, aranyaiban, tehat 11 hetrol 13ra, sokat, mondjuk 22-24 hetihez kepest. Pedig ugyanugy 2 het.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 17:41:05

@Mirjam2:
ezt nem gondoltam volna, tényleg más a protokoll mindenhol. akkor gondolom, egy angolnak, aki éppen magyar kórházban vetél el, az a hatalmas sokk és feldolgozhatatlan trauma akár, hogy nem kérdeznek tőle ilyet, és mondjuk ez alapján mondhatja embertelennek az egész rendszert.
de hát ki mondta, hogy könnyű ez az egész határátkelő műfaj. észnél kell lenni és készülni akár ilyesmikre is, ha másképp nem lehet, lélekben :-(

2015.01.22. 17:43:43

@sbeax: Igen, ebben teljesen egyetertunk, fontos hogy valaki tobbe-kevesbe meg legyen elegedve az egeszsegugyi ellatassal ott ahol el mert az eletnek egy meghatarozo resze, elobb-utobb szinte mindenki ra lesz utalva. Jelenleg a Kozel-Keleten vagyunk, itt annyira nem jo az ellatas atlagban, az allami borzalmas, de szerencsere pont a lakasunktol tiz percre gyalog van egy nagyon jo szinvonalu maganklinika.

tapsiful1 2015.01.22. 17:49:11

A masik aprosag, hogy ugye utolso mensesbol szamit a terhesseg ideje, de valojaban 1-2 het is akar lehet, elteresben, hogy pontosan mennyi hetes/napos a baba, ezert, bar "12 hetes" ultrahangon voltal, nem biztos, hogy nem volt az valojaban 12 het es 5 nap, mondjuk ami nagyon szamit ilyenkor.

Erdekes, ahogy hataratkelos blogon elbeszelgetunk a szuleszeti nuanszokon :-)))

Mirjam, koszi a referenciat, ugy latszik, Angliaban felmerul a szovetdarabok hazi "eltemetese". Ez itt nem jellemzo.

Amiota minden patikaban siman kaphato a terhessegi teszt, sokkal tobb veteles van. Pedig nem, csak nagyanyaink-anyaink nem is tudtak rola, hogy terhesek voltak, hanem hogy csak egy kicsit tobbet gorcsoltek, meg kesett (mar akinek rendszeres volt addig, mert az sem mindig igaz), meg tobb verrog volt. Most mar 3 nap keses utan mindenki tudja, hogy terhes, ami jo is, de rossz is, mert a 6 het alatt mar elindulnak az erzelmi dolgok, a kotodes, es aztan nehez tullepni a tortenteken.
Elore kell nezni, es az egeszseges gyerekre figyelni. Es hinni abban, hogy ennek igy kellett lenni.

"Valtoztatni, amin tudunk,
Elfogadni, amin nem, es
tudni a ketto kozott a kulonbseget".

2015.01.22. 17:49:41

@Dragonlady (now in Thailand): UK-ben tobbnyire nagyon vigyaznak az ilyenekkel mert sok kulonbozo vallasu ember van kulonbozo szokasokkal. Pl. a hinduknal nagyon fontos a mehlepeny megorzese a szules utan. Az biztos hogy talan akkor erzi az ember leginkabb hogy 'idegenben' van ha krizishelyzetben nem ugy viszonyulnak hozza ahogy azt o szeretne vagy megszokta, biztosan en is igy lennek vele. Pl. pont ma meselte az egyik kolleganom hogy mikor Tuneziaban tanitott, harom hetig korhazban volt dengue lazzal es borzalmas elmeny volt mert a szemelyzet nem beszelt angolul, o meg semmilyen mas nyelven nem beszel, es nagyon megviselte hogy egy ilyen kiszolgaltatott helyzetben nem tudott kommunikalni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 17:53:11

@charlieharper: én a természet pártján vagyok. nem kell erre időt szánni, nem vagyok meggyőzhető.
:)

puhacica 2015.01.22. 17:55:20

@Új élet: elnezest kerned nem kell semmikepp, hiszen a bloggazda dontott a poszt megosztasa mellett, az o blogja, az o "felelossege" - bocs, nem talaltam jobb szot. ugyanakkor fel se tudom fogni, hogyan kuldhettel el egy ennyire szemelyes tortenetet valahova, amirol azt se tudod, mirol szol.
mindenesetre sok boldogsagot, egeszseget kivanok nektek!

gregaba 2015.01.22. 18:00:07

@Új élet: Szia, részvétem a 9 évvel ezelőtt történtekért.

Többször írtad, h nem dolgozol és nem is dolgoztál kinn, a férjed tartja el a 3 fős családot. Kíváncsiságból kérdezem, h. nem is kerestél munkát, vagy kerestél csak nem lett? És a havi kb 400 fontos támogatásodnak mi a háttere?

(Ezeket nem rosszindulatból kérdem, csak érdekelnek a kinti viszonyok, táppénz stb.)

tanato 2015.01.22. 18:05:07

@Határátkelő: Nagyon jó hogy beraktad a posztot, az eü.mindenkit érint akár akarja akár nem,ezért hálás téma minden blogban.Meg szerencsére most már előjött több orvos kolléga is aki hozzászól az adott témához.Ez mindenképpen szerencsés,mert két oldala van ugye minden pénzérmének. Egyedül Andalúz túnt el őt hiányolom.Kellene viszont egy szülész is ide a csapatba,rengeteg ugye az ezzel kapcsolatos hozzászólás,téma.

Új élet 2015.01.22. 18:16:47

Igen ,Londonban elunk.
Es tobben irtatok ,hogy 11 hetes magzatot temetni....
Ha lentebb szetneztek valaki linket egy szoveget ahol leirjak mi tortenik az ilyen magzatokkal.
Es igen sajnos az orrom ala nyomtak a papirt hogy irjam ala mi tortenjen a magzattal.....
De lepjunk tul a "cikken" van egy egeszseges 5 eves nagylanyom!Aki szep,okos 2 nyelven beszel,ir es olvas.

tanato 2015.01.22. 18:23:04

@Új élet: Ha nem titok melyik harmadik országba készültök költözni?Csak nem a Közel-Keletre mint Mirjamék?

tapsiful1 2015.01.22. 18:25:43

@tanato:
Egyetertek, ez a poszt annyiban "hataratkelos", hogy aki fontolgatja a lepest, es elindul egyedul, mondjuk, nyelvtudas nelkul, vagy akar azzal, de ilyen erzelmi tortenete lesz, ki segit neki? Mert a ...-i szomszed, nem biztos, hogy egyaltalan megerti, hogy baj van. Aztan lehet Skype-n probalkozni megerto fulekre talalni, meg olelo karokra.

Egyedul elindulnak sokan kenyszerbol, ne-adj-Isten baleset lesz, hova megy, kihez fordul? Mondjak neki, hogy a GP-hez kell, ott meg mas a rendszer, meg sem ertik egymast. Vegre bejut a surgossegre, aztan foggal-korommel mondhatja, hogy mi a baja, es hogy 10 eve kivettek a lepet pl. Fontos info, de ha nem tudja elmondani? Hazakuldik, mikozben lehet, szeptikus mar, mert gyengebb az immunrendszer.

En masik oldalrol latom, mennyire frusztralo, hogy latom, hogy beteg, de semmi infom nincs rola, es esetleg olyan beteg mar, hogy nem is beszel. Nincs kit hivjak, nincs rokon, senki.

Szoval, meg egeszsegessel is tortenhetnek dolgok, tudni kell, mi legyen ilyenkor, felkeszulni valamelyest, kabatban telefonszamok, akiket lehet hivni infoert, esetleg baratokat, ezek eletmento dolgok lehetnek.

Mar emlitettem, betegen nagyon ki vagy szolgaltatva. Ha nincs, aki erzelmileg-testileg melletted van, ugy duplan foldhoz vag egy banalis eset is. Es sulyos meg eletbe is kerulhet.

2015.01.22. 18:26:15

@sbeax: Szaud Arabia. Es te hol elsz mostanaban?

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 18:29:02

@Mirjam2: Norvégia és Magyaország között. Norvégiában dolgozom időszakosan, amikor meg nem dolgozom akkor hazamegyek.

Új élet 2015.01.22. 18:30:03

gregorik
Ez nem azt jelenti hogy 14 eve nem dolgoztam itt semmit.Kb.6 evig voltunk au-pair-ek a parommal,csaladoknal eltunk.Aztan visszajottunk videkrol Londonba ahol a parom maganvallalkozo lett en pedig idosokhez mentem takaritani,,beszelgetni,vasarolni veluk.amit nagyon szerettem mert ok nagyon halasak voltak barmi segitsegert.Aztan ezutan az eset utan 6 honap mulva ujra terhes lettem es persze ezek utan mar nem dolgoztam.Mire a lanyom 3 eves lett,kezdodott az ovi de csak 3 oraba vettek fel.Igy nem sok ertelmet lattuk annak ,hogy visszamenjek akarhova is dolgozni mert vagy beteg volt a gyerek vagy szunet volt....Most ,hogy mar iskolaba jar ugy tobb idom van.De igy is 9-re viszem es 3-ra mar ott kell ertuk lenni.De itt nem igazan akarnak igy alkalmazni,hogy most nem tudok dolgozni mert 2 hetes szunet van,most lazas a gyerek,most hazakuldtek mert....Szoval igy nehez,es az utazat nem is irom mire elbuszozok valahova legalabb fel-1 ora.Sajnos nem el kint senkink aki eltudna vinni,vagy hazahozni a sulibol.Annak ,hogy felvegyek egy vad idegent aki vigyaz a gyerekemre en pedig azert dolgozok ,hogy kifizessem ot ennek ismet nem sok ertelme van.A parom jobban szereti ha en intezem a gyerek dolgait,tanulok vele itthon,megcsinalom a haztartasi dolgokat.Nem konnyu de ha minden jol megy ev vegen orszagot valltunk es talan kicsit konnyebb lesz!
Szep estet mindenkinek!

tanato 2015.01.22. 18:30:18

@sbeax: Na azt próbálnám meg! A rendelési idő utolsó percében valakit hazaküldeni mert lejár a munkaidő.Akármilyen banális több hetes panasszal jön/és ez mindennapos a hazai orvosi gyakorlatban,sokan így kerülik ki a várakozást.Valszeg már másnap benne volnék a helyi újságban,micsoda szemét disznó vagyok.Ezért aztán általában fél-egy órával mindig később megyünk el mint a hivatalos zárás.A takarítónők már ott verik az ajtót hogy lépjünk már,mert ők is mennének haza.

Új élet 2015.01.22. 18:31:43

Nemetorszag lesz a 3.orszag ha minden jol megy.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 18:33:01

Bocsi most látom hogy kétszer ment el.

tanato 2015.01.22. 18:36:39

@tapsiful1: Nyelvtudás nélkül külföldön betegnek lenni az egy rémálom lehet.Nekem is gond egy magyarul nem tudó beteggel kommunikálni.Néha azért előfordul,aktivitizünk,mutogatunk,/románok oroszok esetében/

tanato 2015.01.22. 18:37:21

@sbeax: Na mire gondolsz?Természetesen Magyarország,háziorvosi rendelő.

tanato 2015.01.22. 18:39:50

@Új élet: Jöttök hazafelé Mo. irányába?A Közel-keletre azért gondoltam,mert van jóegynéhány ismerősöm aki néhány év angliai munka ,élet után valamelyik gazdag arab olajállamban köt ki immáron tökéletes angoltudás és angol papírok birtokában.

tanato 2015.01.22. 18:43:08

vital.hu/csaszarmetszes-brazil

Na még egy kis határátkelős szülészeti érdekesség.nem tudom a brazíliai magyar lányok akik régebben itt voltak olvasnak e még minket.

2015.01.22. 18:46:12

@tapsiful1: Lehet hogy en tul ovatos vagyok, de minden uj orszagban azzal kezdem hogy beleteszem a telefonomba a mentok szamat, tajekozodom az egeszsegugyi ellatasrol - hogy mukodik, hol van a legkozelebbi orvos, korhaz. Ha van haziorvos akkor elmegyek hozza bejelentkezni / megismerkedni vele, meg mielott beteg lennek. Angliaban eletemben eloszor ugy mentem orvoshoz (mikor meg alig tudtam angolul) hogy az osszes fontos szot kiszotaraztam es felirtam egy papirra, majd probaltam a papir segitsegevel osszehozni a valaszt a doki kerdeseire. A vegen egyszeruen elkerte tolem a papirt, elolvasta, majd annak alapjan felirt egy gyogyszert :). Azota is mindig papirral megyek ha olyan orszagban vagyok pl. ahol a patikus vagy az orvos varhatoan nem beszel folyekonyan angolul; segit nekik ha leirva latjak a fontos szavakat, gyogyszerek neveit.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 18:49:31

@tanato: Erről beszéltem. És ez sem jó. Sőt nagyon kellemetlen. Sokkal könnyebb lenne kiszólni hogy akkor mára ennyi volt akinek nincs nagy baja az próbálkozzon holnap akinek meg nagy baja van az menjen a ügyeletre. Mert itt kint körülbelül ez megy.
A kérdés csak az hogy ez mennyire emberséges? Hogyan szelektáljon az ember? Álljon ki és mondja azt: Ki az aki meg akar halni az még bejöhet a többi jöjjön holnap? Vagy hagyja az ember hogy lenyúzzák róla az akárhanyadik bőrt is mert orvos? Mert Magyarországon meg ez megy. Azt hiszem erre nincs jó válasz.

2015.01.22. 18:54:46

@sbeax: Erdekes, volt itt a forumon meg valaki aki pont igy csinalta, vagy te voltal? Esetleg gyakori dolog ez magyar egeszsegugyi dolgozoknal (par honap Skandinavia, par honap Magyarorszag)?

Új élet 2015.01.22. 18:57:27

Igen,mar nem messze leszunk a hazanktol:-)
Onnan konnyebb lesz hazamenni.Innen nehez.Ugy cask akkor tudunk ha szunet van.Akkora mindig draga a jegy.Kocsival hosszu es nem is olcsobb.Talan igy konyebb lesz es az otthoniak is megtudnak minket jobban latogatni:-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 18:58:52

@sbeax: Hadd kérdezzem meg, te hogy látod, a mostani szituációdból, szakmailag jelent-e neked fejlődést, előrelépést? Vagy már sok újat /legfeljebb mást, másként / nem tudsz magadba szívni, látsz valamit ami kihívás lehet számodra még , ami inspirál?

tapsiful1 2015.01.22. 18:59:24

@Mirjam2:
Nem lehet tul ovatosnak lenni az egeszseggel kapcsolatban.

Eleg rossz helyen, rossz idoben lenni, es megvan a baj.

Mindig legyen nalatok "in case of emergency" (Surgos esetben) kezdetu papircetli, ahol le van irva, ki vagy, milyen gyogyszereket szedsz (ha igen), ha nem az is, mire allergias,, mi a kronikus bajod (ha van) ha nincs, "overall healthy" megteszi , es kit hivjanak tovabbi infoert.

DieNanny CH 2015.01.22. 19:00:21

@Jess G:

Számomra még az is fontos lenne, hogy lehessen benne minimum 25 fokra fűteni! Tehát nagy legyen a radiátor, ne vékonyak a falak, és illeszkedjenek az ablakszárnyak. De én ilyen fázós vagyok...
Kár, hogy nincsenek a képek között alaprajzok. Azok érdekelnének leginkább régi házaknál.
Jó nézegetést!

2015.01.22. 19:00:23

@tanato: @sbeax: Szerintem abszolut tiszteletlenseg az orvossal szemben hogy elvarja valaki hogy munkaido utan ellassa. Ha tenyleg veszhelyzetrol van szo, akkor az ugyeletre kell menni. Angliaban eszebe sem jutna senkinek a haziorvosahoz menni a munkaido lejarta utan, be sem engednek. Ez igy normalis szerintem. Milyen embersegrol van szo? Az orvosi munka ugyanolyan mint barmi mas, ha vege a munkaidonek akkor vege. Vagy az orvos nem ember, nincs joga maganelethez? Peldaul a gyerekeert ki fog elmenni az iskolaba, stb.?

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 19:02:06

@Mirjam2: Lehet hogy rám emlékszel. Megírtam a történetem három felvonásban. Azt nem tudom mennyire gyakori hogy valaki így él, de hallottam híreket hogy sokan vannak és ismerek egy pár magyar egészségügyist is aki Norvégba ingázik. A Norvégoknak van pénzük ( eddig még bár az olaj ára most olcsó ) így meg tudják fizetni a bérdolgozókat. Kialakult egy rendszer náluk ami erre épít mivel így a kórháznak nem kell járulékot fizetni a dolgozója után mivel nem az ő alkalmazottja hanem egy közvetítő irodáé.

2015.01.22. 19:10:16

@sbeax: Dehogynincs ra jo valasz, idopontot kell kerni, mint a legtobb orszagban, kiveve ha surgossegi eset, akkor meg az ezzel foglalkozo ugyeletre kell menni. Mi ezzel a gond? Mo.on csak ugy be lehet setalni idopont nelkul barmelyik orvoshoz?

2015.01.22. 19:11:41

@sbeax: Igen, rad emlekeztem! Nagyon jok voltak a posztjaid. Azt hiszem irtad hogy egy ideig nem voltal jol, remelem javult a helyzet.

2015.01.22. 19:14:06

@tapsiful1: Koszi a tippeket, eddig nem hordtam ilyen cetlit de most fogok csinalni egyet magamnak, egyet a ferjemnek.

DieNanny CH 2015.01.22. 19:15:31

@Mirjam2:

Háziorvoshoz - nálam - igen. Nincs időpont. Szakorvoshoz van,de még sosem kerültem be időpont szerint (általában sokkal később). Mikor az ultrahang rendelés 8-kor kezdődik, a doki meg belibeg fél 9-kor, kávésbögrével a kezében, akkor gondolom látod, mi a helyzet. És ráadásul egy hatalmas SZTK-ról van szó,20-féle szakrendeléssel, meg egynapos sebészettel... Tehát nem csak egy kis eldugott ultrahangozás. :-(((

Ja, persze Mo-ról beszélek!

2015.01.22. 19:22:00

@Új élet: Annak alapjan amit Angliarol irtal azt hiszem hogy jobban fogod erezni magad Nemetorszagban (felteve hogy beszelsz, vagy gyorsan megtanulsz, nemetul). Az iskolarendszer nagyon hasonlo a magyarhoz, magasabbak a kovetelmenyek mint Angliaban. Az allami egeszsegugyi ellatas az en limitalt tapasztalataim alapjan (egy evet eltem Nemetorszagban) sokkal jobb mint az NHS, viszont fizetni kell erte mindenkinek, nem ugy mukodik mint Angliaban ahol szinte automatikusan hasznalhatod az egeszsegugyet ha ott laksz. Ha a ferjednek lesz teljes idos bejelentett munkaja, akkor azon keresztul az egesz csalad biztositva lesz.

2015.01.22. 19:27:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Mar kezdtem csodalkozni hogy Svajcban ilyen lazan mennek a dolgok :). Sem Nemetorszagban, sem Angliaban, sem itt nem tudtam haziorvoshoz menni idopont nelkul, es pl. Angliaban sokszor nem konnyu idopontot kapni. Az indiai faluban ahol laktam ott volt az a rendszer hogy nem volt idopont a haziorvosnal, csak bement az ember rendelesi ido alatt es vart, de az az orvos is minden tovabbi nelkul bezart ha vege volt a rendelesi idonek vagy eppen kozbejott valami.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 19:40:47

Némi tanácsot kérnék egy ismerősöm részére.
Magyar hölgyről van szó aki együtt él egy nigériai állampolgárral.
Nemrég született közös gyerek akit az apa nevére vett. Elkövették azt a hibát hogy nem az anya nevére anyakönyvezték.
Most az van hogy az apának lejárt a vízuma viszont az anya így nem utazhat sehova a gyerekkel.
Azt mondták hogy akár 10év is eltelhet a másik vízumig.
Ennyi információm van.
Mi a megoldás?
Ha elveszi feleségül mi változik és milyen hamar?

montroyal ( CAN qc) 2015.01.22. 19:52:49

@QUERCUS: munka után még órákig rezgett a keze. Mit mondjak, a lányok imádták.

lehet de levest biztos nem tudott enni ...:-)

2015.01.22. 19:54:15

@diggerdriver: Bevandorlasi jogban jaratos tanacsadohoz kell fordulniuk, mert a konkret helyzet ismerete nelkul senki nem fog tudni tanacsot adni (pl. milyen vizuma volt eddig, lejart-e mar vagy le fog jarni, a lejarat elott jelentkezett-e ujra es milyenre). Ha ossze tudnak es akarnak hazasodni, akkor az megoldas lenne mindenre, kiveve ha az anya mar brit allampolgar is a magyar mellett. Paradox modon brit allampolgarokat kevesebb jog illeti meg ilyen helyzetben Angliaban mint mas EU-allampolgarokat. EU allampolgar hazastarsakent az apa barmeddig elhet, dolgozhat legalisan UK-ben (legalabbis igy volt meg par evvel ezelott, de tenyleg jogasztol kell megkerdezni mielott barmilyen dontest hoznak).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 19:56:11

@Mirjam2:
Az anya csak magyar állampolgár.
Ha elveszi feleségül azonnal megilleti minden jog ami az EU tagokat?

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 20:02:29

@Mirjam2:Nem akartam részletezni de akkor elmondom hogy velem mi történt a nagy szuper svéd egészségügyben. Infulenzás lettem fogadtak is a háziorvosnál mert erre a betegségre van kitaposott ösvény. Egy hónapig tartott. Mire jobban lettem el kezdem hányni mint a lakodalmas kutya. Egyedül voltam kint. Azt hittem a halálomon vagyok. Komolyan. Betámolyogtam a sürgősségire ahol este 9-től hajnal 2-ig vártam az orvosra. Jött az orvos megvizsgált majd azt mondta nem tudja mi bajom van konzultálnia kell a felettesével. Elment majd hajnal 5-kor visszajött és közölte hogy hazamehetek mert szerinte kutyabajom. Haza támolyogtam. Másnap betámolyogtam dolgozni. Dolgoztam két hetet közben folyamatosan hányinger kerülgetett. Mondtam hogy nem vagyok jól. Hívtam a körzetit ahol a három éves főiskolát végzet "udvarias" nővérek döntik el mennyire vagyok beteg, mikorra kapok időpontot a doktorhoz. Az én tüneteimre azt mondták 6 hét múlva van időpont. Addig dolgoztam félholtan. A körzetorvos elküldött egy hasi CT-re, aminek az eredményét nem tudatják a beteggel. Szerencsére én abban a kórházban dolgoztam így egy orvos segítségével meg tudtam nézni az eredményt. Negatív lett. Minden rendben. A leleten nincs orvos aláírás( ez még fontos lesz ) Nem is hívtak vissza a rendelőbe. De én továbbra is rosszul voltam. Erre kitalálták a kollégáim hogy kétoldali munkaundorom van. A főnököm nagyon kedves volt és elküldött pszichologushoz. Az három beszélgetés után megállapította hogy nem szinlelek beteg vagyok. Mivel ez egy komplex cég volt és volt orvosuk átküldött hozzá. Az orvos azt javasolta ne hagyjam magam. Menjek a sürgősségire megint. Elmentem megint kivártam a fél napot ( mert ugye nem vérzett akarom lábam stb.) ilyen titokzatos betegségekre nincsenek felkészülve.Ezek után megajánlották a gyomortükrözést. 2 hét várakozási idő. De a csövet nem tudtam lenyelni.Jó akkor altatásban 3 hónap várakozási idő. Közben állandó hányinger fogyás. Vissza a körzetorvoshoz újabb 6 hét várakozás után csak a karjait tárogatta ő nem tudja mi bajom a várakozást nem gyorsíthatja meg. Mondom neki 20 kilót fogytam ( mondjuk volt miből ) a válasz: Nagyon jó. Vissza a pszihiáternél lévő orvoshoz akinek megesett a szíve rajtam és ki írt
betegállományba a vizsgálat elvégzéséig. Ekkor már ki jött az anyukám. Már csak feküdni voltam képes. A vizsgálat elött 3 nappal hívtak hogy Calici van az osztályon lezárták ezért elmarad az időpontom. Mondom akkor mikor lesz a vizsgálat? Ja, ... kiestem a sorból várjak három hónapot. Beszóltam a kórházba az osztályvezető orvosnak aki átszólt és lett egy helyem egy héttel később. Ezt megtudták a kolléganőim és felhívtak hogy én milyen szemét vagyok hogy protekciót kérek mert ez itt kint nem így működik. Eljött a nagy nap. Vérétel vizsgálat. Majd amikor felébredtem közölték hogy nem találtak a gyomromba semmi furcsát szerintük egészséges vagyok menjek haza. Ekkor már 30kg minusznál tartottam. És haza is mentem Magyarországra. Felhívtunk egy magánklinikát ahol 2 nap múlva volt hely. Vérvétel altalás ébredés és azonnal be a kórházba mert súlyos az egész vastagbélre kiterjedő gyulladásom van. Elmondták hogy már a vérételnél látták hogy nagy a baj.Pár nappal előtte a másik kórházban nem látták, vagy ez nem tartozott a tárgyhoz így elfordították a fejüket? Meg kaptam a kezelést " a szar magyar egészségügyben" igen. Visszamentem svédbe, és már két hónapja dolgoztam amikor a körzetorvos felhívott hogy most véleményezte egy rtg.orvos a CT-met és valamit látnak be tudnék-e fáradni. Körberöhögtem. Aztán megírtam az illetékes hivatalnak a kálváriámat, feljelentettem az egész bagázst erre kaptam egy udvarias levelet a hivataltól amiben az állt hogy jobb lesz nekem ha csöndben maradok. MINDENT, MINDENT meg letett volna oldani egy kis odafigyeléssel egy kis emberséggel.Mert ha olyan rossz a vér eredmény mennyibe került volna előkészíteni?Ha már dugják a csövet felülről az a tízperc nem fér bele alulról is? Nem mert eddig terjedünk itt kint. És ezt látom nap mint nap. Bár a Norvégok egy fokkal jobbak. A rendszer jobban működik náluk, és mint mondtam igen nagy százalékuk tanult Magyarországon.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 20:03:42

Ez most hosszú lett bocsi de azt hiszem most már értitek hogy miről beszélek..

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 20:10:33

@sbeax: Húúú, hallod ez nagyon durva.... kicsiben ugyanilyenbe futottam bele a UK-ban.
Mondjuk most is itthon gyógykezeltettem magam....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 20:11:45

@Kozsdine Szegedi Krisztina: hahaha, na persze. Rogton ra lehet jonni, ilyen tipikusan itt a UK-ben van. Annyira tipikus minden egyes mozzanata a leirasnak, hogy az mar faj.

Nem, otthon ilyen azert nem tortenik meg, hogyha bemesz verzessel, akkor hazazavarnak. Ott lehet benezik a bajod, de azert ilyen nem jellemzo.
Bar, ami a Margit korhazat illeti, ahol a belgyogyasz a masik belgyogyaszati osztalyra bizta a dontest, felvesznek-e, emrt gyalog mentem be.... Na mindegy.

Igen, valoszinuleg megmenteni nem tudtak volna. De azert ebbol komolyabb baj is lehetett volna.
Lasd az en nyari esetem, mikor a mehen kivuli terhessegem ugyanilyen hanyag modon kezeltek.
Kedden iszonyat gorcs, de aztan jobb lett, szerdan bementem A&E-re, oke, tenyleg terhes vagyok, pentekre kaptam UH idopontot. Penteken reggel ketret gornyedve jottem vissza a Liverpool streettol stratfordba, ahova mar odarendeltem a parom, akivel megint az A&E-n kotottem ki, addigra mar kisse jobb volt, doki szerint 7/2 a fajdalom, tenyleg jobban vagyok ennyi. Hemoglobin nem esett le ( tobbszoros verado vagyok, nem veletlen nem kottyan meg egy kis veszteseg) , 2-kor van uh, addig varunk.
Vervetel, utana kis szedules, na az volt az a pillanat , mikor komolyan kezdtek foglalkozni velem.

2-kor uh, behivnak meg egy doktort, o jaj, ez mehen kivuli, petevezeto szetrobbanva, hasuregben ver. Delutan mutenek. Aha, ahogyan azt Moricka elkepzeli. Mivel relative nem hagytam el magam, es jott kozben egy akutt vakbeles is, a mutetem atrakva masnapra, 11 orara.

600 ml ver volt a hasuregben. Akar ott is maradhattam volna.... Bal petevezeto banta, de ennyi.
Hala egnek.

Azota ujbol babat varok, ujra "elvezem" az nhs-t, ami azt jelenti, hogy a korelozmeny ( veteles, mehen kivuli) miatt elvileg veszelyeztetett lennek ( otthon az is vagyok) , itt 3 hetig vartam korai uh-ra (1 het varakozas gp-re, aki kert idopontot, majd ket hetig senki nem keresett utana, es azota se) , miutan mar nem vartam tovabb, es bementem az A&E-re megint, hogy nekem marpedig nezzek meg, nem akarom a jobboldalt is elveszteni. Huztaka szajukat persze, de kozben nekem meg fajt a hasam, nem nagyon, de majdnem meg en ereztem rosszul magam, hogy ilyesmihez kell folyamodnom.

Szerencsere a dokino latta az elozmenyt, es o kerte, maradjak benn ejszakara(csutortok) , mert walk-inben csak hetfore lenne idopont, es ha gond van, akkor az mar lehet akar keso is ( lehet megijedtek a nyari eset miatt)

Na szoval ezek utan eldontottem, Magyarorszagon is jarok terhesgondozasra. Maganorvosokhoz persze, mert eddig csak jo tapasztalatom volt otthon privat ellatassal. A normal tb-st inkabb kihagynam.

Otthon veszelyeztett terhes vagyok, itt nem igazan. -8 dioptrias volt a lezeres mutet elott a szemem, a szem formaja meg nem valtozik, evente kell szemfenekvizsgalatot is vegeztetnem. Normal szules eseten akar meg is vakulhatok, de ezt megfeleloen kellene kezelni. Ebobl otthon csaszar lenne, es bar a termeszetes szules hive vagyok, azert talan ertheto , hogy feltem a szemem vilagat, es jo lenne, ha ezt megvizsgalnak itt, mehet-e ugy. Eddig nem ugy tunik, hogy foglalkoznanak vele.

Itt amugy az elso uh 12 hetesen van. Valaki orul ennek, szerintem viszont pont a posztban levo eset is lehet kizarhato lenne egy korabbi uh-val. Vagy az en esetemben aggodjak 12 hetig, ugyan megint mehen kivuli-e? Amit megakadalyozni ugyan nem lehet, de talan az idoben torteno felismeressel a petevezetek megmentheto.

Azt mar eszrevettem itt, hogy akkor vesznek komolyan kb az orvosnal, ha mar majdnem a halalodon vagy, addig nem.
Szoval nagyon is raismerni az NHS fele hozzallasra a fenti posztban, megha egyeseknek tul reszletes is.

Amugy 13. hetben vagyok, 80% , hogy fiu, es egeszseges. :) Fura atelni, elso baba lesz.

montroyal ( CAN qc) 2015.01.22. 20:12:42

@sbeax: én még nem találkoztam bunkó módon viselkedő eü. dolgozóval külföldön.

én igen ... egyik leghiresebb szivsebesz az egyik legnagyobb korhazba .. nem lett kesz az autoja megmutattam neki azert mert sokkal tobb munka van rajta meg egy napot kell dolgozni a szar 500-as mercijen ... mondtam neki 200$ tobb lesz ...masnap odahozta az ugyvedjet(!) es agyon fenyegetve odavagtak az asztalomra az egynapi munka arat es oruljek neki ... az ember milliokat keres de neki mas egy darab szar es ingyen kell hogy dolgozzon neki ..

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.22. 20:20:33

@montroyal ( CAN qc): Én arra értettem hogy a betegekkel nem beszélnek így, az egy más tészta hogy munkaidőn kívül hogy viselkednek. Ehhez nem fűzök kommentárt nyilvánosan. -)

2015.01.22. 20:32:13

Huh, ez tenyleg kemeny sztori volt, meg jo, hogy oda lett irva a vegere, hogy szuletett ezutan egeszseges gyerek. Sajnalom, ez nagyon szomoru :(

Elolvastam par kommentet, amiben reszletezve van sok masik remtortenet, es ugy dontottem, becsukom mara az internetet, en szornyen fobias vagyok, nekem ez nagyok sok :(

Masok kifogasoltak, hogy idevalo-e ez a sztori, de szerintem, bar a veteles felett erzett szomorusag az barhol szornyu, az igenis idetartozik, hogy milyen erzes idegennyelven uvolteni az erdekeidert. Problema eseten en is Magyarorszagra mennek maganrendelesre, nem feltetlenul a remtortenek miatt, hanem egyszeruen jobban ugyerzem, hogy az anyanyelvemen jobban ertik a problemamat, akkor is, ha perfektul es akcentus nelkul beszelek mas nyelvet, akkor is van egy ilyen mentalis tavolsag, legalabbis nekem. Meg a Google-ben is magyarul keresek egeszsegugyi problemarol, pedig mast sosem ugy szoktam.

Na mindegy. Amugy szerintem az egeszsegugy minden orszagban "egyforma", ez idejozelben van, mert nem szo szerint, hanem ugy ertem, hogy egyforman lehet rosszat es jot is hallani mindenhonnan, hiszen ha meggyogyitanak, akkor jo lesz a tapasztalatod, ha nem tudnak, akkor nyilvan szornyu. Elvetelni, betegnek lenni mindig es mindenhol szar dolog, es nagyon soktol fugg, hogy sikerul-e meggyogyulni vagy sem. Szerintem osszehasonlitani nagyon nehez ezeket, csak rengetegfele statisztikak, pontos, osszegyujtott alapos infok alapjan lehet talan kideriteni, hol van a legnagyobb esely meggyogyulni valamilyen helyzetbol. :( A legjobb persze megorizni az egeszseget ahogyan csak lehet. Ez most nyilvan nem a posztolorol szol, hanem a remtortenekrol jutott eszembe ezt leirni.

Na mindegy, en tenyleg nem birom ezeket, azt a Praxist se olvasom en ehhez gyenge idegzetu vagyok ugyhogy leptem, mindenkinek jobbulast es szerencses gyerekvarast kivanok az osszes HA-s kismamanak :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 20:33:05

@Új élet: Erdemes elmondani , hogy a Sure Start Maternity Grant csak akkor jar, ha keves a beveteled. Ez egy egyszeri 500 font az elso babanal.
A babakotveny szerusegrol meg nem is tudok, es nem is talalom sehol.

2015.01.22. 20:35:46

@sbeax: Tudom hogy nem fog tetszeni a valaszom, de most kb. azt irtad le hogy mi a kulonbseg a sved allami es a magyar magan egeszsegugy kozott. Ezt a temat mar rengetegszer korbejartuk a blogon ugyhogy nem megyek bele meg egyszer, de lenyeg hogy a sved magannal lenne fair az osszehasonlitas. A magyar magan orvosi ellatas tenyleg nagyon jo tud lenni, nekem is jo tapasztalataim voltak (ugyanigy jo tapasztalatok az angol magan, a szaudi magan es az indiai magan orvosi ellatassal). Mindenesetre orulok hogy vegul kiderult mi a baj es remelem mar sokkal jobban vagy azota.

blackhairlady 2015.01.22. 20:36:39

@NagyságosSodalisO [eng]: Ugye hogy milyen jo offolni?:)))
Pedig emlekszem am, hogy amikor meg dolgoztal es igen elfoglalt voltal, havonta egyszer beneztel, es konstataltad, hogy mar megint nem lehet normalisan olvasni a kommenteket, mert tele van offolva, nem lehet kivalogatni a relevans infokat. Aztan most meg jon a turogomboc problema, ruha, kaja:) Ugye azert nem olyan rossz dolog ez ezen a blogon:)))))
(Ne hogy megsertodj!:D)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 20:41:03

@Mirjam2: Hat, nekem az itteni maa tapasztalatom inkabb vegyes. Van pozitiv es megha nem is negativ de inkabb negativba hajlo is.

2015.01.22. 20:41:33

@tildy[UK]: Gratulalok a babahoz, biztosan nagyon izgatottak vagytok :)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 20:42:27

@blackhair-lady: Te engem nem tudsz megsérteni! :-DD
Ez eztán is így lesz, ha visszaállok dolgozni, sokak örömére nem leszek sokk!!! :-DD
Havonta, két havonta benézek és csodák csodájára ugyanilyen jól fogom magam érezni, és persze, hogy nem fogok végig olvasni max. 20 kommentet.
Most viszont , hogy itthon töltöm az évi rendes , jólmegérdemeltet', lett valós képem mit fogok mulasztani! :-DDDDDDDDDDDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 20:43:09

@blackhair-lady: Meg ne kérdezd meddig vagyok szabin??? :-DDD

Határátkelő 2015.01.22. 20:47:10

@sbeax: Ma itt írtál kb. két posztot... :) Nem lenne kedved összefésülni ezeket egy (vagy két...) egésszé? Szerintem jó lenne, nem tűnne el.

2015.01.22. 20:50:45

@tildy[UK]: Ugy erted UK-ben? Nekem maganfogorvossal voltak Londonban negativ tapasztalataim, egyet probaltam ki miutan vegigjartam rengeteg NHS fogorvost (egyik rosszabb mint a masik), azota messze elkerulom a UK fogorvosokat, mindegy hogy magan vagy allami. Viszont a masfele maganorvosokkal jo tapasztalataim voltak, de ezek limitaltak mert annyira draga, nem tudom megengedni magamnak rendszeresen.

qkuc 2015.01.22. 20:51:17

@sbeax: Na innentől kezdve nem fikázom a hazai ellátást azt hiszem ...

SzZoole 2015.01.22. 20:54:01

@Határátkelő: "Nem lenne kedved összefésülni ezeket "
Kevered a kommenteloket,a fodrász az @NagyságosSodalisO [eng]:
@sbeax: egészségügyi dolgozó:)))

2015.01.22. 20:54:11

@mojyo: +1, tenyleg nem erdemes osszehasonlitani, annyira kulonbozo tapasztalatok vannak a helyzettol, vegkimeneteltol, szereploktol fuggoen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 20:54:34

@Mirjam2: Igen, ugy ertem. 2 helyen voltam eddig, ebbola csontkovacs kevesbe volt hatasos.

Koszi.:) Erdekes a helyzet meg, nem igazan tudatosult. Marmitn azon kivul, hogy huzodik, feszul a hasam, illetve durva reflux es emesztesi gond van, egyelore meg fura, mert nem igazan erzem, csak uh-n latom. Biztos majd kesobb , mikor mar mozdul, erezhetobb lesz.
fura, fura felfogni az egeszet. Nagyon uj meg, szinte el sem hiszem.

qkuc 2015.01.22. 20:56:25

@Mirjam2: Eddigi tapasztalataim alapján azért állami szolgáltatás keretein belül magasabb hatásfokkal láttak el eddig ... Ez a sztori elég kemény svédiából.

Btw.: a magyar magánklinikákból és ellátásból is van pocsék, szegény apám tudna erről mesélni, ha még élne ...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 21:00:33

@diggerdriver: na ezt mondjad meg egyszer, miert nem mehet az anya a gyerekevel sehova?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 21:01:39

@tildy[UK]: o, mar csak par het, es elkezd lubickolni a halacskA:-)

2015.01.22. 21:05:11

@diggerdriver: Eloszor is, kerdes hogy el tudja-e venni felesegul, megvannak-e ehhez a jogi feltetelek, a megfelelo papirok mindket reszrol. Ha igen, akkor ugy tudom a hazassag utan szabadon elhet es dolgozhat a pasi a UK-ben es valoszinuleg utazhat a Schengeni ovezeten belul. Regen ugy volt hogy kellett jelentkezni egy papirra (EEA family permit: www.gov.uk/family-permit) ami ezeket a jogokat bizonyitja, ezt automatikusan megadtak ha minden papirod rendben volt. Olyan emberrol is hallottam aki hazassag nelkul jelentkezett, egyutteles alapjan, es megkapta, de ezt tenyleg csak hallomasbol tudom es lehet hogy nem igaz. Az a lenyeg hogy mielott ekkora dontest hoznak (hazassag stb.), konzultalni kene egy erre szakosodott jogasszal (immigration lawyer).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 21:09:10

@Babette .:
Mert állítólag a pasi nevére anyakönyvezték és csak együtt utazhatnak viszont a pasinak nincs vizuma.
Én nem értek hozzá csak ezeket tudom.

2015.01.22. 21:09:49

@diggerdriver: Megneztem, azt irja hogy akkor is lehet ugyanerre a papirra jelentkezni ha nincsenek osszehazasodva de akkor nem garantaljak hogy megkapja, mig ha hazasok akkor gyakorlatilag garantalt. De talan megkapnak egyutteles alapjan is mivel kozos gyerekuk van. Meg egyszer, ehhez tapasztalt jogasz tanacsa kene.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 21:10:37

@Mirjam2:
Azt a linket kérhetném mégegyszer?
Nekem nem talál semmit.

2015.01.22. 21:16:36

@diggerdriver: Minden a UK Visas and Immigration honlapjan van: www.gov.uk/government/organisations/uk-visas-and-immigration; www.gov.uk/apply-for-a-uk-residence-card. De lehet hogy felreertjuk egymast. En ugy ertettem hogy a UK vizuma jar le a pasinak. Lehet hogy te ugy erted, van UK vizuma csak Schengeni vizuma nincs igy nem hagyhatja el UK-t, vagy? A gyerek nem tud nigeriai utlevelet kapni, aztan vizumot az anyan keresztul?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 21:18:04

@Mirjam2:
Az UK vízuma jár le sose volt schengeni vízuma

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 21:35:13

@diggerdriver: ez hulyeseg igy. Ez max annyit jelent, hogy tett apasagi nyilatkozatot.
Az anyuka oda utazik, ahova akar, es ha apu utan akar, akkor nyilvan apu bele fog egyezni, hogy a gyerek utazhasson...

2015.01.22. 21:35:37

@diggerdriver: Akkor jol gondoltam. Remelem meg azelott lepnek valamit mielott lejar a vizuma. En a helyukben azonnal korbekerdeznem a ficko ismeroseit hogy ki tud egy megbizhato immigration lawyer-t es megbeszelnem vele az opciokat.

2015.01.22. 21:38:51

@Dragonlady (now in Thailand): Talaltam egy erdekes infot a multkori beszelgetesunkkel kapcsolatban (EU-n kivuli csaladtagok behozatala). Most nem tudom kifejteni, de mindent leirnak ebben a cikkben: www.bbc.com/news/uk-23029195. ('The Britons leaving the UK to get their relatives in')

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 21:39:48

@Babette .:
Az apa beadta az útlevelét a vízumkérelemhez.
A gyerek addig nem utazhat amíg nincs saját útlevele. Viszont a sajt útlevélhez kell az apa útlevele ami akkor lesz ha vízumot kap.
Ezt most mondták.

bxf 2015.01.22. 21:39:49

Rettenetes. Teljesen aterzem a fajdalmat (miscarriage). Egy pici pozitivumot (ha lehet igy nevezni) hadd adjak a posztiro szamara: a legtobb vetelesnek oka a kromoszoma rendellenesseg. Sajnos azt kell, hogy mondjam, barmennyire is szivszorito, de talan jobb igy, mint egy szuletesi rendellenesseggel szuletett gyermeket nevelni (legalabbis a sajat esetem igy eltem meg). Attol tartok, hogy ha az elso percben szakorvos latja, akkor sem lehetett volna a terhesseget megmenteni. A beteget mindig ugy probaljak nyugtatni, hogy meg fiatal es van lehetosege, ahogyan a posztolo eseteben szerencsere igy is tortent.

Az ilyen esetekben a haziorvost ki kell iktatni, mindig irany az ER.
Az meglepett, hogy (hozzaerto) orvos nem volt bent. Amikor a specialis fogos (gondolom, hogy a D&C-re utalt, ami dilation & curettage) reszhez ertem (csajok, nem tudom, hogy ti hogy reagaltatok), komolyan mondom osszeszoritottam a... labaim... mert olvasasra elborzadtam. Ugy tunik, hogy incomplete veteles volt, ezert kellett a D&C. Nem tudom, hogy ezt hogyan csinaljak a nogyogyaszok, de amennyire jol emlekszem, nem kell "fogozni" mindig, hanem egy tablettat (misoprostol) szoktak adni (nem vagyok szulesz-nogyogyasz, ugyhogy ebben tevedhetek). Picit humanusabbnak tunik szamomra, mint a D&C.
Az is meglepett, hogy a magzati szivhangot nem halljak, a beteg verzik, de azert hazakuldik, amikor nem tudjak, hogy a veteles befejezodott vagy tart meg, de nem ment vegbe teljesen (complete vs. incomplete). Fertozesveszely? Kiverzes/Anemia? - senkinek nem fordult meg a fejeben.

Nekem anno azt mondtak, hogy veteles utan 2-3 teljes ciklus utan lehet ujra probalkozni :-)

Aztan, egy igen fontos pontot vet fel a posztiro. Ezt anno az I-es Noi (Baross utcai) Klinikan Papp Professzor Ur is mindig mondogatta nekunk: a vetelesen atesett noket nem szabad olyan szobaba tenni, ahol szulesre keszulo/frissen szult kismamak/anyukak fekszenek, mert az tovabb fokozza a veteles miatt bent fekvo no depressziojat.

Mar regota fogalmazodik bennem a kerdes:
azok, akik kulfoldon elnek es nem beszelik az adott orszag nyelvet folyekonyan (Caveat: amit te folyekonynak gondolsz, es amit ok, az ket kulonbozo fogalom lehet), voltak-e mar olyan helyzetbe, hogy egeszsegugyi ellatohoz (haziorvos, korhaz, stb.) kellett menni es ugy ereztek, hogy a nyelvtudasuk (vagy annak hianya) miatt lekezeloen bantak veluk?

A posztiro 15 eve el Angliaban, tehat a fenti eset idejeben 7-8 eve. Probalom megerteni, hogy az erzeketlenseg oka (pl. tudni akarja-e a baba nemet vagy sem) az tisztan azert tortent, mert alapbol ilyen az ellatas/ellato vagy esetleg az akcentusa/nyelvtudasa miatt? Esetleg a ketto egyvelege?

Most pedig leborulok az amerikai fold nagysaga elott, megkoszonve, hogy nekem az elmult 15-16 ev alatt csak normalis orvosokkal/egeszsegugyi szemelyzettel sikerult talalkoznom (igaz, nem sok esetben mentem orvoshoz), akik mindig tisztessegesen beszeltek velem es kezeltek.

Most neztem meg az adatokat, es valoban 20%-a a terhessegeknek vetelessel vegzodik (igaz, ez amerikai adat), tehat a minden 5. no megjegyzes az igaz volt (bar nem hiszem, hogy a posztirot akkor ez megnyugtatta). Magyar adatnak 6%-ot talaltam.

A tortenetnek, mint mindegyiknek tanulsaga van:

1. Verzel terhesseg alatt? Irany az ER - felejtsd el a haziorvost.
2. Ha lehet, olyan korhazat vegyel celba, amelynek van szuleszeti-nogyogyaszati osztalya (nem csak rendelese), mert ott orvosnak is kell lennie.
3. Ha lazad van, akkor nem fog artani egy kis antibiotikumos kezeles. Orvos fogja elrendelni.
4. Eroteljes verzes eseten vert kell venni komplett vizsgalatra (complete blood count, CBC), az anemia kizarasa (vagy megerositese) miatt.
5. Meg kell kerdezni, hogy van-e lehetoseg gyogyszeresen befejezni a vetelest (ha incomplete, es menthetetlen), a D&C (amit koznyelven "kaparas"-nak hivnak) helyett. Ha nincs, akkor remelhetoleg gondoskodnak fajdalomcsillapitasrol, ill. kesobb nyugtato felirasarol.
6. Amennyiben bent fogjak a beteget (nalunk nem tartjak bent 24 oranal tovabb), akkor meg kell kerdezni, hogy van-e olyan reszlege/szobaja az osztalynak/korhaznak, ahol nem kismamakkal/anyukakkal zarjak ossze.

Ido hianyaban ma ennyit. Nem olvastam egyetlen fenti kommentet sem, ezert ha valamit ismetlek, utolag is elnezest.

2015.01.22. 21:41:03

@diggerdriver: De ha lejarat elott jelentkezett uj vizumert akkor oke. Ha nem akkor mindenkeppen es azonnal immigration lawyer, ilyenkor azt sem tudom hogy ossze tudnak-e egyaltalan hazasodni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 21:42:06

@diggerdriver: eztnehezemre esik elhinni, hogy nem eleg az apa beleegyezese....mirjam?

tanato 2015.01.22. 21:42:09

@Mirjam2: Így van,de itthon ez nem érdekes hogy bent maradunk munkaidőn túl,orvos nővér egyéb dolgozó.

Új élet 2015.01.22. 21:42:17

tildy[UK]
Eloszor szamlat szerettek volna nyitni neki azt hiszem £250-tal de mi ezt nem kertuk igy valami kotvenyekbe tettek neki ezt a £250 de mi nem is foglalkoztunk vele.1 papirt kuldtek rola meg evekkel ezelott,ezert nem is emlekszem ra.Ami jar a gyerekre(child benefit,c.tax credit)ezeket kapjuk csak.

2015.01.22. 21:42:43

@diggerdriver: Ezt most lattam. Ha beadott uj vizumkerelmet akkor az nem tarthat par honapnal tovabb amig elbiraljak. Osszehazasodni sem tudnak utlevel nelkul.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 21:43:57

@diggerdriver: hol anyakonyveztek a gyereket?milyen allampolgarsagu?
Lehet,h anyu mao-n tudneki hozzajarulo nyilatkozattal utlevelet kerni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 21:45:58

@Babette .:
A Magyar Nagykövetségen mondták hogy a gyerek útleveléhez mindkét szülő és minkét útlevél kell.

@Mirjam2: Elméletileg néhány hónap de van aki évek óta vár rá.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 21:48:12

@diggerdriver: hetvegen utananezek...most nincsra agykapacitasom...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 21:48:28

@Babette .: Itt anyakönyvezték de nem tudom milyen állampolgárságú.
Az a lényeg hogy az apa elismerte apaságát és innen mindkét fél kell mindenhez.

DieNanny CH 2015.01.22. 21:48:46

@diggerdriver:

Tudom, csak belebeszélek, de: miért feltétele egy gyerek útlevél jogosultságának, hogy a szülőnek van-e útlevele? Nem elég ahhoz bármilyen arcképes igazolvány?

Igazán nem értek hozzá, bocs, ha hülyeséget kérdezek! (Hiszen gyerek utazhat idegennel is, ha az idegen meg van hatalmazva.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 21:52:00

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Mert a követségen ezt mondták.
Utazhat meghatalmazott kísérővel de saját okmány mindenképp kell.
Amúgy honnan tudnák ki a gyerek?

Quercus a favágó 2015.01.22. 22:09:17

@diggerdriver:

Ha itthon anyakönyvezték a gyereket, akkor magyar állampolgár. Ha magyar állampolgár, akkor az EGT országokba utazhat személy igazolvánnyal. Kiskorú is igényelhet személyit. Ehhez ha jól tudom elég az anya személyazonosságát igazoló okirat.. Az útlevélkérelem esetén kell az apa hozzájáruló nyilatkozata. Ilyet magyar konzul előtt is tehet.
Az új PTK. már nem köti mindkét szülő beleegyezéséhez a gyerek külföldi utazását, kivéve, ha az huzamosabb időre, vagy letelepedésre irányul.

Quercus a favágó 2015.01.22. 22:31:23

@diggerdriver:

Amíg nem anyakönyvezik a gyereket itthon, addig nem magyar állampolgár. Amíg nem magyar állampolgár nem kaphat sem személy igazolványt, sem útlevelet.

Quercus a favágó 2015.01.22. 22:35:34

@diggerdriver:

A konzulátuson is lehet intézni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.22. 22:43:26

@QUERCUS:
Igen de mivel az apja elismerte a gyereket ezért kell az ő útlevele is. Az meg nincs.

Quercus a favágó 2015.01.22. 22:58:04

@diggerdriver:

Már nem igazán tudom követni a dolgot, álmos vagyok. Csak egy gondolat. Emlékeim szerint egy terhesség átlag 9 hónapig tart. Ez még komótos tempóban is elég az ügyintézéshez. Persze lehet a dolgot az utolsó utáni pillanatra is halasztani, annak, aki nem szereti az egyszerű megoldásokat.

blackhairlady 2015.01.22. 23:00:21

@NagyságosSodalisO [eng]: Nem kerdezem mert figyelek, jegyzetelek:)))
Ugye, minden csak nezopont kerdese:D

M. Péter 2015.01.22. 23:01:07

@QUERCUS: "Születésével a magyar állampolgár gyermeke magyar állampolgár." Az más tészta, hogy anyakönyveztetés nélkül nem lesz papírja a magyar állampolgárságáról.

nyuszigonosz 2015.01.22. 23:04:07

@diggerdriver: Digger, elnézést, hogy beleszólok, de: elmentek a magyar konzulátosra és ott kérdezték meg, hogy most mit tudnak csinálni?
Mert a gyerek anyja magyar, gondolom a neve valahol fel van tüntetve valamilyen papíron a gyerek születésekor. És hát ez alapján a konzulátus segítseget kell, hogy tudjon nyújtani - azért vannak!!! - a magyar állampolgár anyának és a kicsinek.
A gyerek apja útlevelével meg hát törödjön a gyerek apja, a saját konzulátosán keresztül.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 23:04:08

@diggerdriver:

VI., A születés hazai anyakönyvezéséhez a következők szükségesek:
Lista a követelmények ellenőrzéséhez (a részletek a továbbiakban olvashatók):
1. Eredeti születési anyakönyvi kivonat
2. a.) Szülők magyar házassági anyakönyvi kivonata vagy
b.) Teljes hatályú apai elismerő vagy
c.) Külföldi házassági anyakönyvi kivonat és anyakönyvezési kérelem
3. Adatlap (kérelem nyomtatvány)
4. Szülők állampolgárságának igazolása
5. Adatlap személyi adat- és lakcímnyilvántartásba történő felvételhez
a.) Kérelem Magyarországon élő magyar állampolgárként nyilvántartásba vételhez (ha a
nyilvántartásba vételt külföldön élő magyar állampolgárként kérik, úgy arról az
anyakönyvezési kérelem nyomtatvány 8. pontjában kell nyilatkozni!). Konzuli díj
7. Saját névre megcímzett válaszboríték (postai benyújtás esetén – ha útlevél kérelmet is
beadnak, akkor 2 db megcímzett boríték)
8. Ha útlevelet is kérnek a gyermeknek, kérjük olvassák el a honlapon az útlevelekre
vonatkozó részt!

http://www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/626002DB-58B8-4BB1-BD6A-F12B306D94EE/0/Születésanyakönyvezése141031.pdf

En itt nem latom, hogy az apukatol kernek az utlevelet...

Az utlevel kerelemnel sem.

M. Péter 2015.01.22. 23:07:42

@diggerdriver: Mi az, hogy " nem az anya nevére anyakönyvezték"? Az anya mindenképpen benne van az anyakönyvben, az más kérdés, hogy kinek van szülői felügyeleti joga. Hol vannak? Angliában, Magyarországon, Nigériában?

M. Péter 2015.01.22. 23:09:56

@tildy[UK]: "4. Szülők állampolgárságának igazolása" Itt lehet a probléma, ha valakinek nincs útlevele vagy személyi igazolványa.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 23:12:59

@M. Péter: De errol szerintem az illetohoz tartozo kovetseg is ki tud allitani hivatalos papirt, nem? Es az mondjuk egy brit jogsival , vagy egyeb fenykepes dokumentummal miert nem eleg?

M. Péter 2015.01.22. 23:18:03

@tildy[UK]: A jogosítvány nem bizonyítja az állampolgárságot.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 23:24:07

@M. Péter: Viszont fenykepes igazolvany, ami mar az emlitett nigeriai nagykovetsegi papirral egyutt eppen igazolhat allapolgarsagot. Azt nem irtam sehiol, hogy az igazol allampolgarsagot, csak azt, hogy masik hivatalos papirral egyutt epp lehet elfogadhato, ha nagyon kekedkednek es ragaszkodnaka fenykepes igazolvanyhoz ( ami szinten nincs leirva, hogy elvart lenne, nekik allampolgarsag igazolas kell. Ha azt egy nagykovetseg igazolja, az miert nem eleg?)

vazzup 2015.01.22. 23:28:52

@sbeax: de van, ha nagyon beteg vagy es surgos es a rendes napi munkaidon kivul van mar, vagy annak kozeleben, akkor irany a surgossegi, mert _erre_talaltak_ki_. Csak Magyarorszagon az embereket elfelejtettek domesztikalni. ;)

Mrs. Clayton 2015.01.22. 23:30:31

@tildy[UK]: azt nem latom, hogy ervenyes fenykepes igazolvannyal kell igazolnia magat, egy lejart utlevel meg alkalmas arra, h a szemelyt igazolja, max a hatar atlepesere nem jogosit
de ez a story tul sok sebbol verzik, igy en nem is mennek jobban bele

Mrs. Clayton 2015.01.22. 23:36:57

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ez tok erdekes, Mo-n mi is 24-30 fokot tartottunk telen a hazban mert kulonben megfagytam, itt nalam 20, S-nel 19 fok van, de ott bekapcsolom a kandallot, mert az mar tenyleg huvos nekem
multkor jottem haza es 25 fokot csinalt a lanyom, nem kaptam levegot olyan meleg volt, szoval abszolut elszoktam a nagyon melegtol, 20 fok a kellemes nekem
egyebkent ezek a regi hazak eszmeletlen vastag faluak, az latszik is a kepen

morsels (törölt) 2015.01.22. 23:51:02

@Jess G:
Miert verzik tobb sebbol?
A csaj talalkozott egy nigeriai sraccal, akinek lejart (vagy most jar le) a vizuma es gyerekuk szuletett.
Egy angol korhazban kiallitottak egy szuletesi bizonyitvanyt, ahol a nigeriai apa fel van tuntetve.

Innen indul a tortenet.

pappito · http://pappito.com 2015.01.22. 23:55:55

@Mirjam2: "Ez oke, csak kategorikusan kijelenteni hogy a magyar egeszsegugy 'jobb' mint a nyugat-europai szerintem nem helyes, mivel nem objektiven jobb, csak a te egyeni szempontrendszered szerint. Az enyem szerint az NHS sokkal de sokkal jobb mint a magyar allami egeszsegugy, eg es fold a kulonbseg. De belatom hogy ezek az en egyeni szempontjaim. Objektiv szempontok szerint pedig (pl. halalozasi arany bizonyos betegsegekben, stb.) ugy tudom a nyugat-europai rendszerek jobbnak szamitanak mint a magyar, arrol nem beszelve hogy Nyugaton nincsen halapenz."

ehhez még tegyük hozzá, hogy sajnos Mo-n is előfordult nem egy esetben, hogy a beteget elküldték, nem fogadták, aztán ennek mindenféle következményei lettek (pl. halál). Most gyorsan rágugliztam a "nem fogadták a beteget" és a "hazaküldték a beteget"-re és van ám találat bőven. Még olyan is, hogy a mentőhelikopterrel érkező súlyos sérültet küldözgették ide-oda.
Nyilván ebben az is szerepet játszik, hogy a firkászok ebből tudnak cikket írni, abból nem nagyon lehet, hogy gizi néni bement, kivették a vakbelét, majd hazament. De azért a "büszkeség a nyomorban" elég visszás megjegyzés, lehet, hogy a nagy orvosi öntudat és eü böszkeség megvolt a nyolcvanas években (a kútvölgyiben, hehe) de a kilencvenes és kétezres évekre ezzel valószínűleg csak az orvosok rokonai találkoznak gyakran. Aki nem tud borítékozni az meg soha.

Arról nem is beszélve, hogy a privacy, mint olyan egyszerűen nem létezik a magyar egészségügyben, vagyis pont ott nem, ahol a kedves polgár a leginkább kiszolgáltatott.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az eü dolgozók nagy része nem rohadtul alulfizetett, nem dolgozik szar körülmények között és nincs túlterhelve, de ez nem az érem másik oldala, ezek a dolgok összefüggenek. Egy rosszul működtetett, rossz rendszerben próbál túlélni a beteg is meg az orvos is, ennek papírforma szerint csak rossz kimenetele lehet.

Lehet, hogy az orvosin nem istenképzést kéne tartani, hanem tanulni olyan helyektől, ahol jobban működnek a dolgok.

pappito · http://pappito.com 2015.01.22. 23:59:51

@Mirjam2: "A ferfiak neveben is kikernem magamnak azt a feltetelezest hogy 'ok ezt ugysem erthetik'; ok is emberbol vannak "

tru dat!

blackhairlady 2015.01.23. 00:00:20

@vazzup: mi urgent care_be megyunk inkabb mert a copay ugyanannyi mint a family dokinal, a surgossegi meg haromszor annyi. Persze tudom, otthon ilyen nincs, de fizetni sem kell.

pappito · http://pappito.com 2015.01.23. 00:01:48

@sbeax: "És ez az amiről beszélek az udvarias mosoly mögé rejtett nem törödömségről ami fel fel tűnik a külföldi egészségügyben itt is ott is"

Ezt Mo-n tudják udvarias mosoly nélkül is. Sőt.

vazzup 2015.01.23. 00:05:28

@pappito: az en edesapam is ugy halt meg, hogy elotte meg azert hazakuldtek, hogy ha rosszabbodik, akkor jojjon vissza. Visszament, befektettek, masnap reggelre el is ment. Nem tudom, hogy tudtak volna segiteni rajta. S ez mar soha nem is fog kiderulni.

Magyar kozegeszsegugy. Igen, az, ami miatt a gatyamat is leadoztam otthon.

Mrs. Clayton 2015.01.23. 00:05:58

@morsels: jo, nem pont a verzik a legjobb kifejezes, de nem tudok pozitivan nyilatkozni, es negativan meg nem akartam es foleg eleg eros prekoncepcioim vannak, ami vagy ugy van vagy nincs, de az eddigieket olvasva, sztem nem tevedek

morsels (törölt) 2015.01.23. 00:13:37

@Jess G:
Prekoncepciok?
Azt hittem, hogy az valami artalmas dolog.
:-)

Mrs. Clayton 2015.01.23. 00:20:05

@morsels: hat passz, mikor hogy ugye, en szeretem hinni, h jol latom a dolgokat mar elso olvasatra is es a fel nem tart dolgok moge is kepes vagyok belatni, de ez bizonyara csak a bizonytalansagom miatt mint onvedelmi reflex alakult ki :-)

morsels (törölt) 2015.01.23. 00:22:53

@Jess G:
Namost egy magyar lanynak egy nigeriai sractol szuletik egy gyereke, akit anyakonyveznek angliaban.
Mit latsz a dolgok mogott?

Mrs. Clayton 2015.01.23. 00:39:16

@morsels: ha csak ennyit tudnek, akkor semmit, de mint ismeretes ennel kicsit tobbet tudunk, igaz hallomasbol, szoval konnyen lehet, h nem is ugy van
de volt itt egyszer egy anyuka, akinek magyar apatol szuletett gyereke Angliaban, ott is hasonlo volt a gond mint itt, es hogy hogy nem de kiderult h nem is pont ugy volt mint anyuka mondta, hanem ugy ahogy en veltem
sokszor vigyazni kell azzal, h egyes emberek mit ertenek meg a korulottuk zajlo esemenyekbol, mert attol h az anyanyelvukon beszelnek hozzajuk meg nem biztos, h fel is fognak mindent, vagy epp helyesen kovetkeztetnek az elhangzottakbol a kovetkezmenyekre vagy arra h azutan mi kovetkezik, mit kel tenni, vagy a hatosag mit fog tenni

Muscari 2015.01.23. 01:10:09

@sbeax: ezt olvasd el és érezd, hogy milyen szerencsës vagy. koczyblogja.blog.hu/2015/01/22/a_magyar_egeszsegugy_es_a_fekelyes_belgyulladas_szenvedesem_tortenete#more7096465

Így a nap végére annyit írnék, hogy remélem a posztoló már tényleg jobban van, örüljön a szép kislányának ezeket a dolgokat meg próbálja elfelejteni.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2015.01.23. 01:37:31

@Muscari: Köszönöm. Ettől jobban érzem magam. Na nem a szerencse miatt hanem hogy nem vagyok egyedül. A dühöm is csökkent. Igaz hogy hibáztak ebben abban a kintiek de talán ez a betegség olyan amit nem olyan könnyű felfedezni. Pedig csak egy tükrözés az egész.De hát arra nem küldenek el rutinszerűen.Mennyi beteg ember lenne ha a béltükrözést mindenkinek alapjáratban megcsinálnák:-)
jó éjszakát mindenkinek

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.23. 03:52:54

@NagyságosSodalisO [eng]: Néha nekem is van ilyen, ha nem érek ki idejében a klozetbe, akkor én is belepecsételgetek a gatyába.Én mondjuk féknyomnak, vagy vonalkódnak hívom...
:-)))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.23. 03:58:50

@maxval bircaman szerkesztő: Kösz a válaszokat.Nekem úgy tűnik ezekből, hogy a bolgárok vannak inkább a magyarok előtt...
Szerintem Magyarországon semmiféle pozitív hozadéka nincs/nem lenne egy ilyen hazatántorgási trendnek.Persze igaz, nem is volt még ilyen méretű...Bár 89-után azért lehetett valamennyi, 56-osok, vagy leszármazottjaik.De nem tudom, mekkora létszám volt.Szóval fene tudja.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.23. 04:05:05

@Sütemény1975: Ja, ha jársz még erre.Miért van ez az egész, hogy ilyen szinten sz*patják a kamionosokat?És mindha bármilyen két ország tetszőleges határán ezt látnám, vagy rosszul látom?Gondolom, a cégeknek és az ügyfeleknek is kurva sok kárt, időveszteséget okoznak ezzel, nem?Nem lehetne ezt az irgalmatlan sorállást felgyorsítani?Mondjuk több ember csinálná?
Azért ez marha idegesítő lehet., pár száz, maximum ezer km-enként 1-2-3 napot állni.Ráadásul gondolom, sose tudni előre, hogy meddig tart.

montroyal ( CAN qc) 2015.01.23. 04:09:14

@sbeax: ja ertettem ... a munkajuk soran .... viszont barki lehet bunko a munkajan kivul is

@Mirjam2: Osszehazasodni sem tudnak utlevel nelkul.

én sem tudtam osszehazasodni azzal a holgyel aki Mo-rol jott es az emigracio gyanusnak talalta es elvettek az utlevelet a szuletesi bizonyitvanayaval egyutt es kituztek az idopontot amikor vissza kell ternie es csak a repuloteren kapta meg az okmanyokat ... senki nem hazasitott ossze minket azok nelkul se allami se egyhazi se notary ..
nem is baj felig kamu lett volna, mert nem szandekoztunk orokre egyutt maradni ..18 eves volt ... en 36 .... viszont volt egy szep 3 honapom ...:-)

montroyal ( CAN qc) 2015.01.23. 04:33:36

off de egeszsegugybol ..
a tartomanyi egeszsegugyi miniszter haboruba van az orvosokkal ez a gonosz azt akarja, hogy dolgozzanak (?) pl ma a hirekben csaladiorvos csoprtok ( vallalkozas) agyon dolgozzak magukat ..nincs eleg orvos a betegeknek .. az orvosok atlagba 160 nap korul dolgoznak egy evben ... pl egy ilyen orvosi cabinet 60 (!) orat van nyitva hetenkent ! 4 (!!) orvos dolgozik ott..es ez a gonosz miniszter megakarja vonni a tobb szazezres(millios?) allami tamogatas 30%-at buntetesbol...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.23. 05:28:03

@Mirjam2:
bennem egyébként el se merült, hogy létezhet olyan ország, ahol az orvosok nem beszélnek jól angolul - lehet, hogy a napi politikát nem tudnám megvitatni velük, de az orvosi dolgokat mind tökéletesen tudják. Thaiföldön és Indonéziában is az orvosok beszélnek a legjobban angolul, Burmáról nem is beszélve, nekik egy jó részük Angliában tanult legalább pár évet. na én ezért nem szoktam félni legalább ettől a részétől.
Magyarországon is már kötelező az angol nekik, 15 éve is az volt, persze a korábbi generációkon ez nem valószínű hogy segít. fogalmam sincs, otthon mekkora nehézséget okozna angolul lerendezni valamit. azon tudom, hogy kiakadtam, hogy ha valaki angolul akar szülni az egyik magánklinikán, akkor felszámolnak neki pluszban 1OO ezret, na ez igazán WTF élmény nekem, nem tudnak az orvosok angolul és tolmács kell, vagy ennyivel többe kerül nekik angolul megszólalni? ez szerintem szégyen.
ja deviszontegyébként amikor olyan kommunikációs akadály van, amit nem tudok áthidalni, akkor a zsebemben a telefon, a google translate elég hülyeségeket tud csinálni, de még mindig jobb, mint barkochbázni, hogy gyomor vagy lép vagy máj (vagy melyik nap megy a komp, vay mi baja van a lerobbant motornak).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.23. 05:47:46

@bxf: ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a tablettás vetélést a KDNP / Fidesz keresztény lobbi kb 2 éve lelőtte, nem engedélyezett ez a tabletta Magyarországon, amelyik privát klinika csinálta, azt is ellehetetlenítették. (amennyire képben vagyok, nemcsak missed ab befejezésére használják 8-9 hétig máshol, hanem művi abortuszra is, és ez volt a bajuk, annak ellenére, hogy Mo-n legális az abortusz, de úgy voltak vele, hogy szenvedjenek csak a nők, és nem számít, hogy van statisztikailag már bizonyítottan biztonságosabb módszer.)
nemrég, pár hete, megint előkerült a téma, mert valami Eu-s szabályt megváltoztattak ezzel kapcsolatban, úgyhogy megint reménykednek, hogy nem fogja tudni betiltani a hatóság újra / továbbra is, de erről csak egyszer olvastam valamit nemrég, aztán azóta kuss van a témában.
Angliában és más nyugati országokban persze működnie kellene annak, amit mondasz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.23. 05:57:57

@vazzup: naigen, nekem is ez a bajom - fair lenne, nagyjából, ha szar az egészségügy, vagy csak fizetős az ellátás (magán), vagy hathónapos várólisták vannak - ha közben nem vonnák le az emberek fél fizetését adóra, járulékokra, ilyen-olyan jogcímen, aztán olykor cserbenhagyják alaposan.
amennyire követem a dolgokat, Mo-n drámaian romlanak az állapotok az orvoshiány és a szektor krónikus pénzhiánya miatt. lehet, hogy a mi régi, 5-8-1O-15 éves történeteink nem is relevánsak már igazán.
ha jól emlékszem az angliás posztokból, arrafele sokkal alacsonyabbak az adó/járulék terhek. akkor viszont bele kéne verni az egyszeri bevándorló fejébe, hogy ennek mi az ára, és legyen magánbiztosítása, mertkülönben tényleg csak az jár neki, ami a befizetett járulékai mögött a "fedezet".

bxf 2015.01.23. 06:23:41

@Dragonlady (now in Thailand): Passz, nem kovetem nyomon a magyar esemenyeket mar regota, mert idonkent felhuzom magam az logikatlan intezkedeseken. A KDNP-ban akkor csalodtam, amikor kezdtek beolvadni... megvan a velemenyem roluk, de inkabb nem, mert nem lenni lady-szeru :-) Egyebkent egyikkel sem szimpatizalok, ha szavazni kotelezo lenne, akkor sem tudnek kire.

Evekkel ezelott, amikor az USA-ban nehany nagyobb munkahely ugy dontott, hogy nem fizetik a fogamzasgatlo (mod)szerek biztositasat a dolgozoinak, megmozdult nehany nomozgalom es azt panaszoltak, hogy a republikanusok (meg me'g az atyauristen is) haborut hirdettek a noi nem ellen. Van benne igazsag, de szerintem ezek a (sokszor tulzottan is feminista, es sajnos ferfigyulolo) mozgalmak atestek a lo tulso oldalara. Az igazsag valahol a ketto kozott van.

Aztan van a Planned Parenthood, ami fogamzasgatlasi modszerekkel foglalkozik, ill. abortusszal. Biztos lattatok a TV-ben, olvastatok, ez az a ceg, aminek az eves koltsegveteset rendszeresen alavagjak, ill. nehany elmebeteg meg az abortuszt vegzo orvosokat is zaklatja (ill. gyilkolja). Regebben olvastam szuleszek honlapjan, hogy specifikusan megjeloltek, hogy nem vegeznek abortuszt...

Amiota a HA orvosi jellegu (foleg Angliabol irt) cikkeit olvasgatom (ill. egy masik blog Mo-n megtortent valos vagy krealt eseteit), mindig eszembe jut, hogy en ritka szerencses vagyok (es valamennyire a csaladom is, hogy innen azert tudom menedzselni az ugyeiket), mert az eletem egyik legrosszabb pillanataban a leheto legjobb helyen dolgoztam, eltem es kezeltek, egy vilagszerte az onkologiajarol hires intezmenyben, es a vegere jol alakultak a dolgok (ertsd pl. a mutetet akkor csinaltak, amikor azt mondtam, hogy raerek - nem vicc -, a szovettan meg aznap megvolt, nem 4-6 het mulva, mert mar patologus sem maradt Mo-n, stb.). Ugy ereztem, mintha egy futoszalagon haladtam volna, itt-ott elvettek, hozzaadtak, megvitattak, stb. Nekem kizarolag jo tapasztalatom van Houstonnal (elotte meg orvosnal nemigen jartam az USA-ban). Szerintem Angliaban mar reg szivtam volna ha a harom evvel ezelotti dolog ott tortenik meg velem... Tudom, hogy az USA-t csak szidni szokas, foleg az eu-i biztositas miatt, de meg mindig ugy talalom, hogy itt sokkal egyszerubb az ember bajait intezni, mint otthon (vagy eppen Angliaban), itt tenyleg azon vannak, hogy a beteg erdeket nezzek (biztos vannak kivetelek, nekem viszont ez a szemelyes tapasztalatom).

Egyet ilyenkor mindig gyorsan hozzateszek: a magyar fogorvosok paratlanok es verhetetlenek legyen barmirol szo.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.23. 07:36:01

@QUERCUS:
Erre nem tudok mást mondani mint hogy igazad van de nem én vagyok a nigériai apa:)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.23. 07:39:06

@tildy[UK]:
4pont.
Ha nincs útlevele mivel igazolja az állampolgárságát?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.23. 07:49:52

Köszönöm mindenki tanácdát az ügyben de én sem tudok több információt.
Majd még próbálok többet szerezni.
Köszönöm az ő nevükben is.

articsóka60 2015.01.23. 08:01:16

Sziasztok újra itt a blogon, jó itt lenni köztetek ismét. Tegnap jöttem haza a kórházból, ott nem volt internet. Még friss az élmény, volt jó és rossz is vegyesen. Mindenesetre ebben a csóróságban is rögtön csináltak UH-t, meg CT-t is szombaton éjszaka! A nővérek rengeteget dolgoznak, és bár nem mindegyik úgy bánik a betegekkel ahogy kéne, de vannak köztük lelkiismeretesek is. A mosdókban áldatlan állapotok vannak, pedig az nem igazán pénz kérdése ( a Hypo még mindíg olcsó ) :)
A poszthoz: szomorú történet, de azért jó lett a vége, megszületett az egészséges kislánya poszterinának. Remélem jól sikerül a költözés és jobban fogják magukat érezni választott új hazájukban közelebb a régihez.
@NagyságosSodalisO: jól emlékszem, régebben te írtad hogy szoktad nézni a tv-ben a Dal c. műsort? Szombaton kezdődik!

Mérges 1234 2015.01.23. 08:01:23

Ne de ennek a cikknek semmi köze a határátkelőhöz, ez magyarországon is épp így történt volna.

Nincs ebben semmi látnivaló.

lavór 2015.01.23. 08:02:23

Mentő nincs Angliában?

cnt 2015.01.23. 08:02:28

Németországgal nekünk ezek szerint szerencsénk van. Lekopogom.

ariete 2015.01.23. 08:02:31

Szólásszabadság... na ja.

soarvány 2015.01.23. 08:02:33

Most új módi van, miszerint korlátozni kell a migrációt Angliába, erre mit tesz isten előnytelen cikkek jelennek meg az angliai közegészségügyi állapotoktól. Ez már az n. ilyen témájú cikk.
5-6 évvel ezelőtt a magyar blogmédiában 'deszarittélni' 'bezzegakülföld' cikkek mentek.
Nahát szerkesztő úr...

ariete 2015.01.23. 08:02:37

Megragadom az alkalmat és kéréssel fordulok az igen tisztelt külföldre kivándorolt magyar fiatalsághoz, melynek 90% a jobb élet, magasabb kereset, jobb egészségügyi ellátás reményében vándorolt ki.
Legyenek szívesek végig bátran viselni az áttelepüléssel járó nehézségeket és "örömöket". Több itthon dolgozni és élni szerető orvos kollégámmal kérem, ne "tiszteljenek" már meg a "hűségükkel" , irántunk érzett (vagy visszatért!) bizalmukkal, amikor se TAJ szám, se hagyományos hála(pénz), csak úgy ingázás közben elintézni lenne kedvük az egészségügyi problémáikat...
Engem, szép magyar szóval szólva, kurvára nem hat meg, hogy valaki fikázva a magyar egészségügyet, kimegy, felszáll a rózsaszín köd és látja az angol valóságot és "megtisztel" ügyeletben.
Angol "magyarok"! Élvezzétek a nyugati élet szépségeit teljességükben! Vagy ha már mégis jók vagyunk nektek mi, itthon maradottak, ne felejtsétek berakni a borítékba akár azt az angol fontocskát... mert tudjátok a kinti kollégáink a 10X-sét keresik ám!.. ;)

Határátkelő 2015.01.23. 08:04:25

@ariete: Köszönöm az értékes hozzászólást.

Határátkelő 2015.01.23. 08:07:01

@ariete: Tisztelt "doktor úr"! Tegye már meg, hogy TAJ-szám hiányában nem látja el az Önhöz forduló betegeket a magyar adófizetők pénzén. Akinek pedig van magyarországi TAJ-száma, azt lássa el tisztességgel. Nem olyan bonyolult ez...

Határátkelő 2015.01.23. 08:07:45

@soarvány: És van n. számú másfajta poszt is, mert ez már csak egy ilyen hely.

Üdvözlettel

David Cameron

tanato 2015.01.23. 08:18:13

@Határátkelő: Ezt nem hiszem hogy orvos írta.

kék madár 2015.01.23. 08:24:37

@ariete: ha kicsit ellentmondasos is amit irsz, de van alapja. Nyilvan talalkoztni magyarokkal akik azt a szemleletet kepviselik amirol irsz. Ez a tipus, mindenhol elegedetlen, mindenhol valami / valaki mast dicser, hogy senki ne erezze jol magat a kornyezeteben.
Ahogy HA irta, te is csak rontasz rajtuk, ha biztositas nelkul kezeled oket.

tanato 2015.01.23. 08:30:03

@Határátkelő: Ezt nem hiszem hogy orvos írta.

Mr Long 2015.01.23. 08:32:00

@ariete: "amikor se TAJ szám, se hagyományos hála(pénz)"
Na nem lehetne csak az egyik? Ha van tajszam minek a halapenz?

Sütemény1975 2015.01.23. 08:53:18

@geegee: jah, ez messze nem rendszeres. most az alagut muszaki hibaja miatt van kaosz egyebkent lehet haladni mindenhol az eu teruleten belul. ha kilepsz, tehat vam es hatar van, akkor ott lehet hosszabb varokozasra szamitani. Szerencsere nem en jarok arra :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.23. 08:54:58

@diggerdriver: bemeny a sajat kovetsegere, es ker onnet papirt. Azzal. Valamilyen adata csak van, vagy lejart utlevel, vagy egyeb, nem?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.23. 08:59:04

@Dragonlady (now in Thailand): A maganbiztositas se fedez mindent. Nekem van, aztan most kb kitorolhetem vele, ezt epp (az uh-t sem) nem fedezi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.23. 09:04:26

@ariete: Taj szam nelkul csak surgossegi esetben lathato ela beteg, kulonben nem, ennek nemzetkozi egyezmenyeka hattere, tehat ilyen esetben kutya kotelessege az orvosnak ellatnia.

Maganorvos meg ne firtassa miert jar az ember ott, nem is szoktak.

Határátkelő 2015.01.23. 09:59:07

@tanato: Én sem. Azért tettem idézőjelbe. :)

Muscari 2015.01.23. 10:26:44

@articsóka60: szia, örülök, hogy már jobban vagy, el se tudtam képzelni, hogy hova tűntél. Nagyon sajnálom, hogy kiújult a betegséged, tartsd be a diétát amennyire csak lehet. Írok majd email csak most 12 órát dolgozom egy nap, így semmire nincs időm, csak ha szabad vagyok.

2015.01.23. 10:30:24

@diggerdriver: 'nem én vagyok a nigériai apa:)))))))'

Ez biztos? Kezdesz te nekem gyanus lenni :). Ugy tunik hogy a magyar kovetseg (szokas szerint) nem tul segitokesz, biztosan van erre valami megoldas. A csaladnak termeszetesen elore kellett volna gondolkodnia de ezt nem tettek meg, most mar mindegy. En a helyukben felkeresnek egy immigration lawyer-t aki hivatalosan fel tudja venni a kapcsolatot a magyar nagykovetseggel, irni tud egy hivatalos levelet hogy az ervenyes utlevel hianyaban ezt es ezt a dokumentumot (pl. regi utlevel, okmanyok amik azt bizonyitjak hogy azert nincs utlevel mert folyamatban van a vizumkerelem stb.) el kell fogadniuk. Mert gyakorlatilag csak szivatja oket a nagykovetseg, ha akarnak, kiallithatnak az utlevelet. Ezt remelhetoleg meg fogjak tenni ha a jogasz nyomast gyakorol rajuk, persze ez penzbe fog kerulni, de nem hiszem hogy tul sokba, talan parszaz font. Mivel ugy tunik hogy nagyon nincsenek kepben a sajat lehetosegeiket illetoen, mindenkeppen kene ilyen immigration lawyer-rel konzultalni arrol hogy hogyan tovabb. Mivel EU allampolgar a pasi elettarsa es gyereke, nem kene evekig varnia egy vizumra (mondjuk most mar lehet hogy keso hogy beadtak a kerelmet), sokkal egyszerubben es olcsobban is meg lehet oldani de ezt majd az immigration lawyer elmondja.

2015.01.23. 10:32:32

@Határátkelő: Most mar vegkepp lebuktattad magad :)))

2015.01.23. 10:35:11

@tanato: @Határátkelő: En siman elhiszem hogy @ariete: orvos, ti miert nem? Ha nem kotne a szigoru kommentelesi illemkodex ezen az oldalon, szivesen megirnam neki mit csinaljon a kivandorloktol kapott halapenz kotegekkel...

2015.01.23. 10:39:13

@lavór: Es ott ahol te laksz, ott nem tudnak olvasni? Vilagosan leirta a posztban hogy vegul mentot hivtak, igy kerult vissza a korhazba.

tanato 2015.01.23. 10:48:51

@Mirjam2: Szerintem nem az a stílusa alapján,inkább provokátor.Lehetséges hogy eü.-dolgozó,esetleg ügyeleten dolgozó nővér vagy asszisztens az igen aki találkozik külföldi betegekkel.

labirintus1 2015.01.23. 10:50:02

@Határátkelő: Szerintem, ennek nem sok köze van az egészségügyhöz vagy a határátkeléshez.

Én pl. Belgiumban élek és itt mindenkivel közlik, hogy a terhességek kb. 20%-a vetéléssel végződik még a 12. hét előtt. Ilyenkor a természet "javít" valamilyen hibát és nincs mit tenni. És ez a sajnálatos esemény legtöbbször simán rendeződik, nincs szükség semmilyen orvosi beavatkozásra.

Pont emiatt nem is drámázzák túl a dolgot és benne van a köztudatban, hogy sajnos történik ilyen. És valószínűleg ezért viszonylag könnyen túl is teszik magukat a dolgon.

Ezzel szemben Magyarországon még mindig az a kép él az emberekben, hogy az orvos mindenható és ő majd "megmenti" az embriót.

marczy 2015.01.23. 10:51:00

Az angol állami egészségügyi ellátás Nyugat-Európa egyik leggyengébbje, ezen nem nagyon van mit vitatkozni!
Amikor egy Czink Melinda (igen, a teniszező) majdnem belehal egy vakbélgyulladásba, szerintem nincs miről beszélni... (a WTA is hibázott, na de ami utána jött...)
Németország, Belgium, Skandinávia... ezek fényévekkel jobbak.

2015.01.23. 10:51:00

@ariete: Tisztelt "orvos" úr/Hölgy!

Ugyan, magyarázza már el, hogy ügyeletben miért lát el nem sürgősségi esetet? Hogyan látja el, ha nem tudja rögzíteni a rendszerben, TAJ szám hiányában? Ha ellátta, miért nem kap hálapénzt? Ha orvosi esküje alapján, akkor miért vár el hálapénzt????

lavór 2015.01.23. 10:55:57

@Mirjam2:

Akkor a többi nyafogás minek? Itthon sem fogad minden kórház, sőt a fogadott orvosok a legtöbbször véletlenül nem érnek rá a szülés levezetésére sem... Ügyelet, mentő... Nem kell feleslegesen rohangálni.

benőjenő 2015.01.23. 10:56:17

Ez egy vetélés szomorú története. Sok rosszat hallani az angol egészségügyről (nem csak mostanában, úgy alapjáraton), az tényleg fura, hogy húsvétkor nincs bent orvos, de nem hiszem, hogy ez itthon nagyon másként történt volna. Azzal a különbséggel, hogy itthon nem igazán szokták felajánlani azt a lehetőséget az anyáknak, hogy elbúcsúzhassanak a magzatuktól, vagy akár el is temethessék. Csak simán "veszélyes hulladékként" vagy egészségügyi hulladékként megsemmisítik. Illetve hát kórháza válogatja. Legalábbis régebben így volt, nem tudom a protokoll változott-e már. Kéne, mert ahogy a posztoló is írja, az anyának érzésre mindegy, hogy 8 hónaposan, 3 hónaposan, vagy születés után veszíti el a babáját.

Határátkelő 2015.01.23. 10:56:41

@lavór: Gratulálok az érzékeny, emberi hozzászólásodhoz.

Mr Long 2015.01.23. 11:04:41

@marczy: "Amikor egy Czink Melinda (igen, a teniszező) majdnem belehal egy vakbélgyulladásba" Mert Kis Jenoert nem lett volna kar?

lavór 2015.01.23. 11:17:18

@Határátkelő:

Ennek semmi köze az érzékenységhez. Sőt, azonnal mentőt kellett volna hívnia. Nem még toporogni, össze-vissza kapkodni.

kayaibrahim 2015.01.23. 12:52:43

Gondolom azért került ide ez a történet, mert külföldön távol a családtól és a barátoktól sokkal rosszabb betegnek lenni.
Én csak influenzás voltam, de az is nagyon rossz volt egyedül, idegenben.

2015.01.23. 13:05:43

@bxf: UKben szigoru protokolt kovetnek. 12 het alatt a termeszetre bizzak.

2015.01.23. 13:11:43

@diggerdriver: @Mirjam2: szerintem anyuka is keveri a dolgokat. A UK anyakonyvin rajta van gondolom az anya es az apa. Hazassag nelkul az apa egyedul nem tud anyakonyvezni a UKben.
A magyar anyakonyvihez, ami kell az utlevelhez, meg gondolom kerik az apat, mert 1) rajta van a UKn 2) nem hazasok. A masodik pontban nem vagyok biztos, mi mindig kozosen mentunk mindenhova anyakonyveztetni
Az apa az azonossagat az utlevellel igazolja, akkor is, ha lejart.
Ha nincs utlevel, mert a Home Office bevonta, akkor gondolom deportalas alatt van az apuka.

2015.01.23. 13:18:09

@tanato: Konnyen lehet hogy igazad van. Koszi a linket; igen, meghalt ma hajnalban, 90 eves volt, eppen most van a temetes.

2015.01.23. 13:21:19

@charlieharper: Szerintem arrol van szo hogy az ervenyes utlevelet be kellett kuldenie a Home Office-hez amig elbiraljak a vizumkerelmet. Sajnos elofordul hogy honapokig ul rajta a Home Office es ez sulyos problemakat tud okozni, pl. szulo halalosan beteg es az illeto nem hagyhatja el az orszagot. Lejart utlevele lehet hogy van, lehet hogy nincs (meg az is lehet hogy azt is be kellett kuldeni a Home Office-nak).

blackhairlady 2015.01.23. 13:22:36

@articsóka60: En is irtam, es mar nagyon varom :)
Orulok, hogy jol vagy!:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.23. 13:24:30

@articsóka60: Sziaaa, milyen volt a koncert ?? Remélem buliztál egy jót! :-D <3

Gbrl 2015.01.23. 13:42:25

Ez egy borzasztóan fájdalmas történet, amelyben a legelviselhetetlenebb az effektív történés mellett a másik ember részvétlensége, amely csak megnehezít, vagy feldolgozhatatlanná tesz. Kis hazánkban is van ilyen. A 12.hétre meghalt magzat kontroll ultrahangjához végigváratják az anyukát a később érkezett, de protekciós nagy hasú hahotázó kismamákkal, majd a vizsgálatra bemenvén a vizsgálóban tereferélő doktornő és egyéb munkatársak vidám kacaja után mosolyogva konstatálva a tényt, hát, megerősíthető, amit a nőgyógyász mondott. Ha kicsit suicid hajlamú az ember, akkor ezután helyben a negyedikről ugrik ki

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2015.01.23. 13:42:53

460-ik kommentelőként biztos nem mondok már újat, nem kétlem, h más is írta már amit én fogok de azért néhány gondolat:

Először is nagyon sajnálatos a történet, őszintén mondom kicsit megkönnyeztem a dolgot, de azért nem kerek ez a sztori és nem biztos, h messzemenő következtetéseket kell belőle levonni. Tudom, h az angol eü.- elég fura a mi szokásainkhoz képest, olvastam is már róla, személyes ismerősök is meséltek átélt kalandokról, de:

- A sztori 9 éve volt a poszter szerint, 9 év nagy idő, ki tudja mi van most, h működik a dolog.
- Nem derült ki, h miért ment el a baba. Az, h elment sajnálatos, de nyilván oka volt és nem az, h nem volt azonnal egy doki. Azért nem mondja már senki, h ott fekszik vki az ágyban, végignézik, h meghal aztán 3 napra rá megjön az orvos, aki majd aláírja a papírt, h ja, bocs ez most nem sikerült.
- Nyugodjon meg mindenki itt sem sokkal jobb a helyzet, sőt, minél távolabb vagy egy nagyvárostól v. kórháztól annál rosszabb. Persze, ha van pénzed és a terhesség alatt tolod a lóvét a dokinak, megbeszéled, h nála fogsz szülni akkor ott a telefonszám, hívhatod éjjel nappal, be fog menni, csak a végén a borítékot ne felejtsd el. (és elnézést minden orvostól, eü. dolgozótól aki nem ilyen, de azért na...)
- Ja és még vmi. Tényleg nem akarok okoskodni, meg kibicnek semmi sem drága pláne ilyen időtávból, de feltűnt, h mikor várta a babát szép nyugodtan készült a szülésre. Már annyira nem is dolgozgatott, kímélte magát, azaz nem úgy tűnik, mintha bármi fontos dolog lett volna a babaváráson kívül, gondolom azért járt bent a kórházban, találkozott orvosokkal, volt egyfajta benyomása arról, h hogy is lesz ez az egész milyenek a körülmények. Ha annyira nem volt jó szerintem simán hazajöhetett volna szülni, nem volt kötelező kint. Nekem szült kint ismerősöm, semmi baj nem volt.

Még1x mondom, nem szeretném elbagatelizálni a dolgot és a sztori szomorú, de nem hiszem, h az eredmény kizárólag az angol eü miatt történt. Legalábbis nekem úgy tűnik, h ez sajnos elkerülhetetlen volt és semmi nem garantálja, h itthon más lett volna a végkifejlet.

articsóka60 2015.01.23. 13:43:39

@blackhair-lady: jövő héten már megyek dolgozni, majd megnézem a próbákat. Szerintem az érdekesebb, mint maga az élő adás, érdekes végig kísérni hogy áll össze a műsor. Engem még a műszaki dolgok is érdekelnek (kamerák, világítás, hangosítás) a rendezői elképzelés szóval az egész nyüzsi. Biztos jó lesz.

2015.01.23. 13:54:00

@klarky: +1, konstruktiv hozzaszolas.

2015.01.23. 13:57:21

@bxf: Teljesen igaz amit a magyar fogaszatrol irsz, hihetetlenul jo es a minoseghez kepest olcso. Nem veletlenul jarnak oda a britek meg a nemetek is tomegesen.

2015.01.23. 14:02:32

@Dragonlady (now in Thailand): Pedig egy csomo orszagban nem beszelnek (jol) az orvosok angolul. Persze a volt angol gyarmatok kivetelek, de pl. ugy tudom hogy Kinaban (ami a vilag eleg nagy reszet fedi le), Del-Amerikaban stb. nem szokatlan hogy egyaltalan nem beszel az orvos angolul. Nemetorszagban is nemetul folyekonyan beszelo ismerossel mentem haziorvoshoz es bizony szukseg is volt ra: sem az en nemetem, sem a doki angolja nem lett volna eleg arra hogy normalisan kommunikaljunk.

2015.01.23. 14:07:38

@Dragonlady (now in Thailand): Angliaban van ez a tablettas megoldas, ugy tudom hogy odaadjak, elmondjak hogy hogy mukodik es hazakuldenek vele hogy intezd el magadnak. Ha a poszterrel ezt csinaltak volna, termeszetesen meg sokkal jobban kiakadt volna hogy mennyire magara hagyta a szemet brit egeszsegugy... Pedig ez tenyleg egy kulturalis dolog, a penzugyi megfontolasok mellett. A privacy fontos sok embernek Angliaban, ha en lennek ilyen helyzetben, sokkal inkabb szeretnem egyedul feldolgozni a privat szferamban mint egy korhazban.

Mercel 2015.01.23. 14:15:10

Ez nagyon kemény.
Talán még a méltán anyázott hazai egészségügyi állapotokat is alulmúlja.
Számomra az volt a nagyon durva (magán a történésen kívül), hogy mindez 9 éve történt. Azt hallottam mostanában többektől, hogy egyre gázosabb a helyzet Angliában egészségügyi téren, de ezekszerint ez nem a probléma nem mai dolog.
Mindenestre riasztó lehet azok számára akik egy jobb élet reményében húznának el.

articsóka60 2015.01.23. 15:07:43

@NagyságosSodalisO [eng]: Fantasztikus buli volt, rég táncoltam ennyit fájt is utána a lábam (de megérte). Rengetegen voltunk minden korosztályból, egészen fiatalok is kívülről fújták a nótákat a mi korunkbeliek meg szenzációsan "rockiztak". Azért a férjemuram nagyon hiányzott.

Alick 2015.01.23. 15:07:51

@Határátkelő: Svédországban élő rokonaim is meséltek saját tapasztalatokon alapuló horror sztorikat az ottani egészségügyi ellátásról... persze nemcsak ilyenek voltak.

Noti 100% 2015.01.23. 16:05:38

Szomorú történet, sok embernek van ilyen tragédiája, nem értem ezt miért kell itt megosztani?????
Csak csendben jegyzem meg, én a gyerek apja helyében ott maradtam volna, nem lett volna se isten se ember, semmilyen munkaadó akiért ott hagyom, még ha fegyvert fogtak volna a fejemhez se... már csak ezért se írtam volna le ezt a történetet....

blackhairlady 2015.01.23. 16:10:29

@articsóka60: Engem is erdekelnek az ilyen dolgok. Egyszer a kaposvari szinhazban az ugyelo fiu felvitt mindet meg a zsinorpadlasra is, teljesen fuggoleges vasletran masztunk fel, a tetejerol jol lattuk a rengetek rudat meg zsinort, vastag koteg femkoteleket (van ilyen szo?:DD), aztan meg tok sotetseg. A szinpadrol elpakoltak, es lekapcsoltak a villanyt. vak sotetben botorkaltunk le, 20 centis tusarokban, csini ruhaban. Eletem egyik legnagyobb elmenye volt. Bejartuk az oltozoket is, a pincet, nem hasznalt raktaszobakat, igazi felfedezo tura volt.
Engem valahogy vonzanak a pincek, padlasok, mindig valami titkot latok bennuk, a falak mogott:D
Jo lesz neked. Majd irjal rola legyszi!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.23. 17:16:13

@sbeax: Hahh, kurv@durva...Hát ja, mi is megtapasztaltuk már, hogy közel se tökéletes itt a rendszer.De ugyanez érvényes Magyarországra is, ott sem jobb semmi.Nem akarok senkit védeni, de amit te kaptál, jobb szolgáltatást, az is csak maximum a magánkórház miatt van...Magánkórházakról odahaza nekünk is szuper véleményünk van, az államiakról már kevésbé...Ott maximum a szerencse miatt lehet csak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.23. 17:37:08

@Sütemény1975: Akkor lehet, hogy csak régiek az élményeim.Kösz és soxerencsét.

négyzet 2015.01.23. 18:04:15

Most ezt elolvastam, de minek...
Nem akarok senkit megbántani, de ennek a posztnak nem igazán itt volna a helye, szerintem. Semmi köze a határátkeléshez, Angliához. Nem olvastam a kommenteket, de gondolom más is leírta már: ez akárhol megtörténhetett volna, ugyanígy vetélt volna el Magyarországon, és ugyanolyan rossz lett volna látni a kismamákat a szülészeten, meg a síró kisbabákat.
Azt hittem, lesz benne valami plusz, de nem volt.

négyzet 2015.01.23. 18:20:13

És ahogy a posztoló maga is írta: az ilyen vetélések oka legnagyobb részt valamilyen súlyos genetikai hiba, amit a szervezet észrevesz, és ezért löki ki a magzatot, mielőtt betegen fejlődne tovább. Ez tudható, ha valaki utánaolvas, de Magyarországon a nép még mindig azt hiszi, hogy az orvos csodadoktor, írjon fel még gyógyszert, még csináljon valamit... miközben lehet, hogy semmi értelme. A terhességek olyan 70%-a vetéléssel végződik, csak ennek a 70%-nak nagy része még akkor következik be, mielőtt a terhességről bárki egyáltalán tudomást szerezne, kisebb része történik később, és az esetek nagy részében nincs semmi külső ok (megerőltetés vagy hasonló). Ezek a testünk "korrekciói".

ariete 2015.01.23. 19:01:59

@Könnyen elkaptuk, uram!: most nagyon rám pirított.... Máris lelkiismeret furdalás gyötör... Hogy merészelek ellátni nem ügyeleti esetet ügyeletben, megtoldom közkórházban közadón (közalkalmazott vagyok fix bérrel=600 Eu) ?
Tudja, esete válogatja. Korrupt vagyok, mint mindenki, maga is, nehogy letagadja.. :) Az egész magyar Eü rendszer ezen áll, nélküle bukik. A hálapénzen. Mert a gyerekemnek én is meg szeretném adni legalább a fodrász gyerek színvonalát.
És az a tapasztalat, hogy aki pofátlanul bejön nem ügyeleti üggyel, az általában mindenkit lenéz, semmibe vesz, neki jár az ellátás, ebben hisz. És nem ad semmit. Viszont simán feljelent a betegjogi képviselőnél... ;)
Az "angoljaink" pedig többnyire rájön, hogy kint az orvost tisztelni kell, mert hiány van belőle. és Jól megváratják mindenhol. És ugyanolyan "xarul" operálnak mint az itthoniak. Tehát megéri hazajönni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.23. 19:43:21

@négyzet: gondolom ránézésre el tudod dönteni egy vérzés oka méhen kívüli vagy normál terhesség(UK-ben az első új a 12. héten van).Előbbinél konkrétan életveszélyben van az anya, utóbbinál csak lehet. Persze, nem fogjak tudni egyik esetben sem az embrió t, csak nagyon nem mindegy, belehal-e az anya vagy nem.
Nálam mikor az első eszlelestol számítva 4., az orvosnak történt jelzés utáni 3. napon felnyitottak, már konkrétan totál szetrepedt a petevezetekem. Ha azonnal kivizsgalnak, talán menthető lett volna. UK.

négyzet 2015.01.23. 21:28:29

@tildy[UK]: Ezt most mire írtad? Mit tudok ránézésre megállapítani? Ki mondott ilyet? Arról beszéltem, hogy ez ugyanúgy bárhol történhetett volna, semmi köze UK-hez. A te eseted is történhetett volna Mo-n is, nagyon sok ilyen van... A méhen kívülihez a magyarországi uh első időpont is sokszor késő.

bxf 2015.01.23. 22:38:52

@ariete: IGEN! IGEN! IGEN! En ugyan nem gazdasagi (vagy politikai) menekultkent erkeztem az USA-ba, de teljesen egyetertek! Ezert is mindig fizetek a fogorvosnal, mint a katonatiszt. Sokszor mondja, hogy semmibe nem kerul, en meg mondom, hogy mindennek van ara, az egeszsegnek is, ugyhogy mondjon egy szamot. Mindezt azutan, miutan megpakolva erkezem, es mar kb. az otezredik parfumcsomagot kapja tolem (meg az asszisztensnoje is).

Emlekszem meg, amikor mellekallasban ugyeltem az egyik gazdag keruletben, es egy amerikai magyar becsodult olyan ellatast kerve, amihez szakrendelobe kellett kuldeni (gondolom, hogy sporolni akart rajtunk), mindehhez meg azt mondta a vegen, hogy "rendeljen egy texit" (igen, texit, nem taxit :-))) "Torve" a magyart, mert abban a pillanatban ha valaki hazaerkezik, hirtelen torni kezdi a magyart... Sokszor eszembe jut az eset, es mindig megfogadom, hogy en soha nem leszek olyan.

Eszrevehetoen volt egy hullam, amikor megerkezett a magyarsag Angliaba, elkezdte a magyar egeszsegugyet szapulni. Telt-mult az ido, es ahogyan az emberek idosodnek, egeszsegugyi problemak is felszinre kerulnek, aztan rajottek, hogy ott sem kerek minden. Eddig azt mondtak, hogy az ertelmes orvosok mar reg elmentek, aki otthon maradt az sz.r, aztan csak rajonnek idovek, hogy megsem ugy van.

Apropo, az orvoskivandorlassal sok orvoskollega jol jart otthon, mert "megkaptak" a kivandoroltak betegeit. Maganba :-))) Ismerek olyan neurologust, ill. kardiologust szukebb hazamban, aki havi egymilliot kaszal csak a maganrendeleseben... Egyebkent teljesen egyetertek arietevel, ugyhogy tessenek adakozni a magyar egeszsegugynek. Vannak olyan szakmak amelyek egyaltalan nem megfizetettek, de ugye aki hozzaszokott a 'fizetem a tb-t, ezert minden ingyen van', azt nehez meggyozni Anglia utan (holott tb-t haza mar nem fizet).

bxf 2015.01.23. 22:44:18

@Határátkelő: Teljesen mindegy, hogy az ugyeletbe erkezonek van TAJ szama vagy sincs. Ha beteg, akkor el kell latni, nincs mese. Nem a TAJ szamra eskudtunk fel anno...

articsóka60 2015.01.23. 22:47:33

@Muscari: várom a leveled. örülök hogy márr dolgozol.

2015.01.23. 22:52:03

@bxf: Let me get this straight, most te itt orvoskent nyiltan tamogatod a halapenz rendszeret? Vagy felreertettem valamit?

tanato 2015.01.23. 22:58:48

@Mirjam2: Ariete nem orvos véleményem szerint,de bxf-et is felültette.Még hogy ügyeleti ellátásban mellékes,extrém ritka.Bár régebben amikor mér BXF itthon lakott jobban előfordult.De mostanában főleg háziorvosi ügyeletben meg kórházi sürgősségin egyáltalán nem jellemző,kivételes eset.Műtétes kórházi osztályokon jellemző + szülészet de az más kategória.

bxf 2015.01.23. 23:06:19

@Mr Long (UK): Van TAJ szam, nincs halapenz, es gondolom, hogy nincs TB-fizetes? Elkepeszto.

Elnezest, de en amilyen ritkan hazalatogatok, mindig kotelessegemnek erzem, hogy fizessek (mar haziorvoshoz regota nem jarok, miutan az ittenivel nagyon elegedett vagyok, de a fogorvosnal fel evre elore bejelentkezem).

@lavór: Ugyelet??? Te sem dolgoztal egy percet sem az egeszsegugyben! Mit tud egy sima orvosi ugyelet egy kezdodo vetelessel csinalni?! Mento??? A mento arra jo, hogy ingyentaxi legyen (SAJNOS!). Anno ultem mentoauton (mellekallasban is, nem csak hatodeveskent), es elegge bosszanto, hogy x emberek pl. szuleshez 2-3-4..-6 oras fajasok utan hivnak mentot, mert a korhaz a varos masik szelen van... Ingyentaxikent kezelik a mentot (vetelessel en nem talalkoztam, amihez mentot hivtak volna, de foallasu es hosszabb ideje mentozoknek mas lehet a tapasztalata). Szulesz-nogyogyasz szakorvost kell latni. Itt eszembe jut a sztori, hogy a baratnom, aki hosszu evek ota a szakmabeli, hajnali 3-kor is felkel a 4 gyereke mellol a betegekhez (megy neki a szeker, megtehetne, hogy nem), de ezt egy angol maganorvos vajon megteszi-e?

Egyebkent a mentot nem szules levezetesere talaltak ki...

@kayaibrahim: en meg az onkologiai rendelesen ucsorogtem honapokon at. Ketszer a mutoben is. Szerencsere a coping mechanism-usom eleg jo, a Netflix besegitett :-))

bxf 2015.01.24. 00:09:00

@Mirjam2: Nem. En azt tamogatom, hogy ha valaki nem fizet tb-t es otthon igenybe akar venni egy szolgaltatast, akkor fizessen erte (en is azt teszem). Ha okosan csinalja az ember, akkor szepen benyujthatja az eu-i szamlakat, amit az itteni biztosito megterit. Volt mar olyan tolmacs, aki a segitsegem kerte egy beavatkozas angolra valo forditasahoz, igy biztosan tudom, hogy lehetseges. Mielott meg a kerdes felmerul: nem, soha nem kertem az itteni biztosito segitseget, hogy megteritse a fogtomesekre kifizetett darabonkenti kb. 4-5 ezer Ft-ot, ami testverek kozott sem tobb, mint $25/fog. Nem vagyok kisstilu.

Az eljenzesem annak szolt, hogy a kivandorlok zome radobbent, hogy a magyar eu megsem olyan sz.r, foleg most hogy van mivel osszehasonlitani.

Fentebb irtam, nekem mindegy lenne, hogy van a betegnek TAJ szama/kartyaja vagy sem, mert en nem a TAJ szamra eskudtem fel anno.

De! Szerintem minden orvosnak vannak sztorijai, hogy milyen betegek latogatjak meg a legkeptelebb indokokkal (2 hete faj a feje/foga, 3 hettel ezelott giliszta volt a szekleteben, stb.), lehetoleg hajnali 2 magassagaban. Mer' ha mar ugyis lehuztad az egesz napot a korhazban, mit neked hajnali 2, ugyis 24-ben ugyelsz, igaz? Remelem, hogy eljon az ido Mo-n, amikor az ugyeleti rendszeren valtoztatnak es max. 12-ben lehet majd ugyelni (probalj meg kedves maradni a 24. atdolgozott ora utan). Az ugyeleti mellekallasom (egyik budapesti keruletben) egyik kedvenc tortenete az volt, amikor mondtuk a "betegnek", hogy a haziorvos tud csak papirt adni, mire azt valaszolta, hogy 'de ott sorban kell allni' (vagyis varakozni kell). Szoval, igen. Ebbol a szempontbol viszont egyetertek arietevel, fuggetlenul attol, hogy orvos vagy sem, az ilyen 'beteget' nem szivesen latja el az ember (gondolom, hogy ehhez meg hozzajon, hogy hatalmas arccal kozli, hogy most volt 2 perce bejonni, mert Angliaban/USA-ban stb. dolgozik).

Ismetelten, fuggetlenul attol, hogy ariete orvos vagy sem, abban is van igazsag, hogy a nem surgossegi esetet nem kellene (korhazi) ugyeleti idoben ellatni, menjen a haziorvoshoz/szakrendelobe. Utobbiba sokszor elojegyzes kell, de ha en az USA-bol fel tudom venni a telefont es felhivni a fogorvost a rendelesi idejeben bejelentkezni honapokkal elotte, akkor masnak sem fog leszakadni a karja (foleg ha nincs 6-7 oras idoelteres).

Halapenz ismet, mivel nagyon friss a dolog: egyik hozzatartozom (aki Mo-n el, van TAJ szama/kartyaja, fizet tb-t stb.) nehany hete van korhazban. Utazni most nem tudok marcius kozepeig, de jovo heten mar haza is mehet :-) Beszelek a kezeloorvossal heti szinten egy-ket alkalommal telefonon, (szerintem anno meg egy koliban is laktunk, es nem, nem azzal inditott a csaladom, hogy 'orvos a gyerek'), es elegge tisztesseges. Nekem nem esett nehezemre a heti 10 ruppot (< $40/het) betolni (vagyis a csaladom segitsegevel a zsebebe "csusztatni"), neki pedig nem esett nehezere elvenni (mondjuk en orvostol/egeszsegugyi dolgozotol, ill. azok hozzatartozoitol soha nem fogadtam el... kozben valtoztak az idok, es gondolom, hogy a hozzaallas is) - Emiatt egyaltalan nem neheztelek, kulonben nem adtam volna. Koszonom szepen, hogy nem minden egeszsegugyi dolgozo hagyta el Mo-t, es akik meg maradtak, azok probaljak tisztessegesen vegezni a munkajukat mindannak ellenere, hogy jobbrol-balrol gyomrozzak oket. Igy hogy ismet visszaterjek a kerdesed megvalaszolasara, igen, ebben az esetben tamogatom (tamogattam) a halapenzt (annak ellenere, hogy en a halapenzbol egy fillert sem latok, fogok latni, de anno otthoni gyakorlo orvoskent sem sokat lattam, mert olyan szakmaban dolgoztam, ami hiresen nem halapenzes). Szerintem tisztesseges volt a hozzaallasa (anelkul, hogy tudott volna rolam), engem pedig heti $40 nem vagott a foldhoz es ez a minimum, hogy megkoszonjem (ill. ajandekkosarral a szemelyezetnek - volt szerencsem az egyetem alatt segednoverkedni, tudom, hogy szamukra ez egyfajta erkolcsi elismeres).

Tehat kedves Mirjam, hogy osszegezzem a fentieket es ujabb tamadasoknak tegyem ki magam: igen, en tamogatom a halapenzt. Annak idejen en alig lattam barmit is belole, s mivel hangyafaroknyi eselyet latom, hogy Mo-n valaha is praktizaljak, nem is fogok. Igy az en zsebembe egy forint sem fog erkezni. Tovabba, ha barmelyik hozzatartozom korhazba kerul, mentot hiv, stb., en a magam reszerol a legtobbet probalom megtenni, hogy a legjobb ellatast kapja meg (Isten hata mogott, videken nincsenek fancy korhazak), egyuttal megkoszonve az egeszsegugyi szemelyzet (orvos/apolo/stb.) munkajat, hogy embertelen korulmenyek kozott, tamadasokkal korulveve, tartjak otthon a frontot es tovabbra is tisztessegesen probaljak a munkajukat vegezni.

Tamogatom, hogy aki otthon nem fizet tb-t, az fizessen a szolgaltatasert, legyen az szakrendelo vagy haziorvos, stb. (nem, ne halapenzt!).

Meginkabb tamogatom az EU-szintu fizetest a Mo-n dolgozo magyar egeszsegugyi szemelyzetnek, es akkor majd megszunik (?) a kivandorlas (es a halapenzre sem lesz senki raszorulva).

articsóka60 2015.01.24. 00:35:52

@Babette .: Szia neked is! :) Sikerült az utolsó vizsgád?

bxf 2015.01.24. 00:37:36

@labirintus1: Pontosan! Fentebb en is irtam, hogy 20%-a vetelessel vegzodik, ezt az USA-ban is elmondjak elore (magyar adatnak 6%-ot talaltam).

Megmondom oszinten a sajatomat nem eltem at ilyen kritikusan, masnap ment az elet tovabb. Persze, engem kemenyebb fabol faragtak :-)

S ha mar egy szuleszeti-nogyogyaszati tema jott fel: soha nem ertettem, hogy egy menopausan atesett no, foleg aki mar szult, miert eli meg olyan kritikusan a meheltavolitast (hysterectomy). Arrol nem is beszelek, hogy a "kipakoltak" kifejezestol forog a gyomrom.

A fentieket inkabb a magyarok koreben figyeltem meg. Van az USA-ban is jocskan drama, de veteles es meheltavolitas miatt itt nem szoktak panaszkodni.

Most mar tobb orvosi (vagy USA-hoz kapcsolodo) temat legyszi ezen a heten neee... az elmult napokban a szabadidom a HA olvasasaval toltottem :-)))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.24. 06:11:20

@négyzet: csak azt mondom, Magyarorszagon kicsit komolyabban veszik ezt az esetet. Volt vetelesem ott, vérzés jelentkezese utáni nap már a kórházban voltam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.24. 06:28:47

@négyzet: illetve most ,hogy mindkét helyen járok teterhesgondozasra (UK nhs, Magyarorszagon magán) szintén látom a különbséget. Itt meg sem kérdezték a szemem(-8 dioptria, amit ugyan megműtöttek, de a szem alakja nem változott, rendszeres szemfenekvizsgalatra kell évente jarnojarnom) ott szinte rögtön. Itt ilyen egészségügyi múlttal nem vagyok veszelyeztetett, ott igen.

Szóval na, szerintem itt néha félvállról veszik a dolgokat.

lavór 2015.01.24. 07:14:12

@bxf:

Szóval, vesztettél már el így gyereket? Mert én igen. Így jól tudom, hogy nemhogy a percek számítanak, hanem a másodpercek is, ha komolyabb a baj. Sokszor nem a gyerek életben maradása csak a tét, az anya életéért kell küzdeni. (Ugorj be a Bakáts téri Anyavédelmi Központba!)

Spontán vetélés volt és lesz is.

Nagyon örülök, ha csúcsforgalomban olyan sebességgel át tudsz menni egy városon, ahogy azt egy szirénázó mentő megteszi. És a kísérőd orvos is.

2015.01.24. 07:56:33

@bxf: Azzal inditasz hogy pl. UK-ben rajonnek az emberek hogy nem szar a magyar egeszsegugy, aztan leirod hogy miert szar a magyar egeszsegugy a UK-hez kepest, csak persze ezt eszre sem veszed, pl. azert mert nem ismered a UK egeszsegugyet. Az altalad leirt esetek - beteg megjelenik az ugyeleten rohejes 'tunetekkel' ejjel haromkor - soha nem fordulhatnanak elo UK-ben, mivel eloszor a recepciossal talalkozol aki megkerdezi mi bajod van es voltal-e mar ezzel a haziorvosodnal - ez az elso kerdese. Mivel minden computerizalva van, rogton utana is tud nezni ki a haziorvosod. Ha a valasz 'nem', akkor azonnal azt mondjak hogy kerj idopontot a haziorvosodnal, es ez a beszelgetes vege. Meg ha azt is mondod hogy voltal mar ott de nem itelik surgosnek az esetedet, akkor is minden tovabbi nelkul hazakuldenek. Ezen kivul van egy nagyon jo dolog az NHS-en amit mindenkinek ajanlani tudok (azon tul hogy online rengeteg nagyon hasznos es kozertheto tanacs is elerheto a weboldalukon): van egy napi 24 oraban elerheto orvosi segelyvonal ahol kepzett noverek valaszolnak a kerdeseidre, szukseg eseten orvossal is beszelhetsz, es ha ugy itelik meg a beszelgetes alapjan hogy nagyon sulyos es surgos az eset, akar mentot is hivhatnak, vagy tanacsoljak hogy menj be a legkozelebbi ugyeletre; ha nem ennyire sulyos, akkor tanacsot adnak. Tehat nem, Angliaban nem fordulhat elo az amit irsz hogy az ugyeletes orvos kiakad mert az 'anglias magyarok' vagy masok mindenfele komolytalan panaszokkal keresik fel.

Halapenzes eset: nem voltal kepes a rokonodnak magankorhazat talalni ahol nem az orvosok zsebebe kell dugdosni a tizezreseket, hanem van egy nyilvanos tarifa es mindenki normalisan, emberi korulmenyek kozott a kasszanal fizet es szamlat kap? Es te erre meg buszke is vagy? Hat mar maskor is mondtam, es most is mondom, hogy ha te lennel az egyetlen orvos a Foldon, akkor sem mennek hozzad, dugdossa mas a zsebedbe a tizezreseket - errol ennyit.

Csak zarojelben jegyzem meg, meg mielott kiforgatod a szavaimat, hogy nagy erteket helyezek a jo minosegu orvosi kezelesre, ez az egyike a nehany dolognak az eletben amire nem sajnalom a penzt es egesz eletemben nagy osszegeket fizettem - a jovedelmemhez kepest - orvosi kezelesre, maganbiztositas illetve maganorvosoknal munkadij formajaban. Felfoghatatlan szamomra, hogy mikor annyi kituno maganfogaszat letezik Magyarorszagon ahol ki van teve a falra a tarifa, eszerint fizethetsz es szamlat kaphatsz, te inkabb elkezdesz alkudozni a fogorvossal mint a piaci kofaval hogy mennyivel tartozol, stb. Ha ezt azert csinalod hogy parezer forintot megsporolj, akkor nem tudom ki a kisstilu, a te szavaiddal elve... 4-5 ezer forint Mo.on is nagyon olcsonak szamit fogtomesre, en meg biztosan nem fizettem 10 ezer forintnal kevesebbet pedig evekkel ezelott voltam utoljara, de az a parezer forint nekem nem szamit, inkabb elmegyek a maganrendelobe es kifizetem mint hogy nekialljak valahol alkudozni. Az alkudozassal egyebkent semmi bajom nincs, eltem Indiaban, kifejezetten szeretek pl. boltokban alkudozni, de pont mikor orvoshoz megyek az nem az a helyzet amikor normalis ember alkudozni szeretne hogy 'mondjon egy szamot' stb. Ha te, orvos letedre, nem is erted hogy ezzel mi a gond, arra mar nem lehet mit mondani, en annyit tudok mondani ra hogy orulok hogy nem az en orvosom vagy.

tanato 2015.01.24. 11:00:46

@bxf: @Mirjam2: A hálapénz nem támogatható semmilyen formában mert előbb utúbb belecsúszik a korrupcióba,,előnyszerzésre mással szemben.A vizitdíj az igen az jó volt mert számlára ment és minden ügyeleti eset után 1000 ft-ot fizetett a beteg nappal meg 300-ftot.de sajnos a jelenlegi vezetés/akkor még ellenzékben/elnépszavaztatta,így ez sosem jön vissza a legalitás ,marad a szürke zóna.Béremelés meg úgysem lesz az eü.-ben normális csak toldozgatás,mert az eü. itthon sosem,lesz prioritás.

tanato 2015.01.24. 11:09:57

@bxf: Ügyeleti indokolatlan eseteim hajnali 3 kor nekem is vannak tucatszámra.3 hete fáj a térdem,sír a gyerek mitől,? lesett a ragasztás a sebemről de nincs itthon ragasztószalagom stb.Ingyen van tehát lehet velünk szórakozni.Kinti magyaroktól egyébként időnként már kérek pénzt,írok számlát és mondom neki hogy számolja el a kinti biztosítójával.Persze ha van érvényes TAJ száma akkor nem ,akárhány éve él kint.Orvos közvetlen hozzátartozója és orvos közti hálapénz az nem becsületes,sosem fogadom el,én sem szoktam adni ,de ajándékcsomagot azt igen azt adok is/pl. két gyermekem születésekor/ meg elfogadom is./Én főleg ilyen esetben alkoholos italt szokta kapni./

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.24. 11:26:17

@bxf: ha jól sejtem, Magyarországon is fizetni kell _utólag_ azért a kezelésért, ha nincsen vagy nem érvényes a tb. csak éppen nem hajítanak ki ellátás nélkül. azt ugyan nem tudom, milyen hatékonyan tudják behajtani a tartozást később, de biztosan nem az van, hogy elvileg nem is kell fizetni.

2015.01.24. 11:38:37

@tanato: Pontosan, az egyetlen normalis es civilizalt megoldas az hogy valamilyen elore meghatarozott es regularizalt formaban fizet az ember a szolgaltatasert - hiszen az egeszsegugyi ellatas szolgaltatas, nem barati segitsegnyujtas vagy hasonlo. Annak tukreben amit irsz - ejjel haromkor komolytalan panaszokkal keresnek fel emberek - Mo.on nagyon is indokolt lenne bevezetni a vizitdijat. Ha az emberek tobbsege ehelyett inkabb halapenzt fizet vagy fogad el, hat az nyilvan elarul valamit ezeknek az embereknek a gondolkodasarol.

2015.01.24. 11:45:09

@tanato: Egyebkent csak nezek mint a moziban mikor olvasom a kommentjeidet, sosem gondoltam volna hogy ilyen letezik, a betegek idopont nelkul bemennek hozzad munkaido vegen, meg ejjel haromkor mert eppen akkor jutott eszukbe, hihetetlen. Meg ilyenrol nem hallottam es el sem tudtam volna kepzelni. Egyszeruen nem ertem hogy miert olyan a rendszer hogy ez elofordulhat, mikor nehany nagyon egyszeru dologgal meg lehetne valtoztatni, pl. idopont-keres a haziorvosnal es hatekony recepcio az ugyeleten. A felhasznalok reszerol pedig vegkepp nem ertem; nekem eszembe sem jutott volna hogy komolytalan panasszal orvoshoz forduljon valaki barmikor, hat meg ejjel haromkor. Egyesek nagyon unatkoznak, vagy nem tudom hogy tortenhet ez.

2015.01.24. 11:50:22

@Dragonlady (now in Thailand): Mondjuk en ebben az esetben nem is ertem a 'kihajitas ellatas nelkul' fogalmat. Miert, ha bemesz a fodraszhoz es kozlod hogy nincs penzed de surgos hajvagasra lenne szukseged (eletbevagoan fontos, allasinterjura mesz es ehen halsz ha nem kapod meg) akkor 'embersegbol' levagjak a hajadat, vagy 'kihajitanak'? Szerintem ha megkernek hogy gyere vissza majd amikor fizetni tudsz, az nem 'kihajitas', csak normalis viselkedes. Miert lenne ez maskepp az egeszsegugyben? Nyilvan vannak extrem esetek amikor embertelensegnek tunhet ha penzt kernek eloszor (pl. komoly baleset, kozvetlen eletveszely), de meg az ilyen esetekben is teljesen ertheto ha utolag megprobalnak minden eszkozzel penzt behajtani, hiszen a kezeles sem ingyen van.

tanato 2015.01.24. 11:54:34

@Dragonlady (now in Thailand): Nem tudják szerintem legtöbb esetben behajtani,egTAJ kártya nélküli román vendégmunkás esetén biztosan nem.Mint ahogyan anno Hagyma írta az USA-ban sem tudják a nincstelen mexikói illegális vendégmunkás kórházi kezelésének díját behajtani utólag Mexikóból.

tanato 2015.01.24. 11:57:07

@Mirjam2: Régen elmentél már itthonról azért nem ismered már iz itthon eü.viszonyokat.Tényleg elképesztő dolgok vannak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.24. 12:02:11

@Mirjam2: sürgősségi esetre gondoltam, nyilván nem hajítják ki az utcára az embert perforált vakbéllel vagy amikor éppen elvérzik, ha nincsen biztosítása / külföldi, akkor sem. hanem utólag próbálják rendezni a számlát. legalábbis remélem, hogy még mindig így van.
habár volt itt egy kommentelő pár éve, már nem emlékszem biztosan, ki, csak tippem van, aki úgy ment háziorvoshoz otthon, hogy tudta, hogy nem élet-halál, de fontos, nincsen tb-je, kifizeti ő az ellátást, csak kapjon egy számlát, hogy mit kell, és egyszerűen a rendszer ezzel a dologgal nem tudott mit kezdeni, nem volt olyan, hogy nem magyarországi biztosított az illető, de ok, kifizeti a kezelés és a gyógyszer teljes árát. na nekem ettől akkor égnek állt a hajam. nem tudom, ilyen esetben most mi van, menjen a külföldön biztosított ember magánba mondjuk egy egyszerű ciprofloxacin recept vagy hasonló miatt? nekem ez is nonszensz.

bxf 2015.01.24. 12:09:24

@lavór: ???

@Mirjam2: miert kotozkodsz velem mindig? Az angol egeszsegugyet az itteni leirasokbol ismerem (szerencsere), de ahogyan elnezem, nem valami fenyes. A magyar egeszsegugyet tizedannyira nem szidtam (pedig joval tobb ralatasom van, mint a posztolok sokasaganak), talan ez elkerulte a figyelmed. Nehany posztoloval ellentetben ugyanis en nem az vagyok, aki kiteszi az orszagbol a labat, es maris azt hirdeti mindenhol, hogy Mo. milyen sz.r.

Nem azt irtam, hogy a magyar orvos kiakad, mert az 'anglias magyarok' mindenfele panasszal felkeresik (ne forgasd ki a szavam), hanem azt, hogy hiaba van TAJ szamuk/kartyajuk, otthon tb-t nem fizetnek, kritizaljak a magyar egeszsegugyet, de amikor raszorulnak, mert a hires Angliaban (vagy akarhol) nem latjak el oket ugy, ahogyan azt elkepzelik (mar ne is haragudj, de a HA-s posztokbol nem az jon le, hogy mindenki elegedett, persze lehet hogy te kivetel vagy, de akkor miert is hagytad el Angliat?!), akkor mennek haza. Ha nem maganorvoshoz mennek, akkor a lenezett allamiba, ahol tovabbra is ingyenes ellatast varnak el, mikozben - ISMETLEM - tb-t nem fizetnek (igen, kornyezetemben van nehany, aki ezt csinalja, ne probalj kijavitani). Nincs ez igy jol. Ha nem fizetnek tb-t, tessenek a szolgaltatasert fizetni. S ha mar halapenz, belegondolt mar valaki, hogy mi a kulonbseg a maganorvos es a korhazas/szakrendelos -esetleg halapenzes- kozott? (mondjuk a szakrendelos nemigen lat halapenzt) Nna? Elarulom! Az arlista... Ha szulovarosomban kardiologushoz akarsz menni a szakrendelobe, hat honap mulva ad idopontot. De ha surgos, akkor jovo heten mehetsz a maganrendelojebe. 12 ezerert. Es itt jon a lenyeg: vervetelre, EKG-ra, stb. (az o eseteben) a korhazba/szakrendelobe fog visszakuldeni...

"Hat mar maskor is mondtam, es most is mondom, hogy ha te lennel az egyetlen orvos a Foldon, akkor sem mennek hozzad, dugdossa mas a zsebedbe a tizezreseket - errol ennyit. "

Nem tudom, hogy mikor mondtad maskor, mert sikeresen ignoraltam a fellengzos Mrs. Know-it-All posztjaid tokmindegy, hogy melyik orszaghoz vagy temahoz szoltal hozza. De ne aggodj, nem vagyok a halapenzre raszorulva, foleg nem a tiedre. S mivel a rokonomrol nem tudhatod, hogy milyen osztalyon fekszik (pl. onkologiai magankorhazat meg nem lattam Mo-n mindenhol, mert tudod, Mo. nem csak Bp-bol all, hanem a videkbol is...), igy nem csak feleslegesen fikaztad, de elegge azt elegge tetu modon is tetted (nyugtass meg, hogy nem az USA-ban szivod a levegot). A halapenzzel kapcsolatban pedig: ha utnek szaladj el, ha adnak, fogadd el - szoval, ha tisztessegesen bannak az emberrel, akkor en nem sajnalom. Nem ertem, hogy ez miert faj neked, foleg ha nem a te zsebed banja. Az is talan elkerulte a figyelmed, hogy az en szakmam Mo-n nem kifejezetten halapenzes volt, ill. nem fogok soha mar Mo-n praktizalni, tehat nem leszek senkinek a zsozsojara raszorulva (repeat: a tiedre biztosan nem).

"te inkabb elkezdesz alkudozni a fogorvossal mint a piaci kofaval hogy mennyivel tartozol, stb."

Ezt hol olvastad, hogy en alkudoztam a fogorvossal??? neked vagy szemesz kell, vagy a napi nyugtatod meg nem vetted be... PMS vagy menopausa? Dontsd el te. Mar ne is haragudj... de azert ez a vadaskodas mar tobb a semminel! Mivel gimnazista korom ota ismer a fogorvosom, sokszor azt mondja, hogy nem tartozom semmivel (foleg ha nincs mit a fogaimon dolgozni, az esetek zomeben; tomes pedig utoljara kb. 6 eve volt, es ez videk, tehat nem 10 ezreket ker egy tomesert - amennyiben ezert fajlaltad a 4-5 ezer Ft-ot - es ennek ellenere aranykeze van ). En kerem, hogy mondjon egy osszeget azzal a jelszoval, hogy "semmi sincs ingyen, foleg az egeszseg nem". Elegedett vagy?

Latom, azert tanato-nak sikerult benyalni, mer' ugye azt neked nehez elkepzelni, hogy a betegek komolytalan panaszokkal keresik fel az orvost hajnali 3-kor. Szegeny te.

A kozeljovoben legy szives ignorald a posztjaim (ahogyan en is eddig tettem a tieiddel, mert az angol egeszsegugyes hozzaszolasaidban jocskan volt mire reagalni, de visszafogtam magam). Nem tudom, hogy mi valtotta ki benned az ellenem erzett gyuloletet, de azt hiszem, hogy ez egyre inkabb kolcsonos lesz. Orulok, hogy nem kell veled foglalkoznom, mint beteggel, es sajnalom azt a kollegat, aki valaha is a kezelesebe fog venni egy ilyen allandoan kotozkodo, alkalmatlankodo, okoskodo noszemelyt.

@tanato: erre irtam, hogy meginkabb az EU-s fizetest az eu-i szemelyzetnek! ERVENYES TAJ-szam (zold! nem piros!): ezen van a hangsuly! Errol beszeltem en is: Ha a tb-t pedig nem fizetik, tessek a szolgaltatasokert fizetni.

S ha mar a halapenz: nem emlekszem, hogy a HA-n olvastam vagy mas blogon, de az egyik -talan- skandinav orszagban elo orvos irta, hogy mennyivel jobb halapenz nelkul (egyetertek)... Jo lenne a halapenzt az orvosok szemszogebol is megvizsgalni. A kedves beteg vagy hozzatartozo azt hiszi, hogy kifizet x osszeget (legyen az alacsony vagy magas), es utana mar a lakasan is hivogathatja az orvost ejfelkor.

bxf 2015.01.24. 12:27:25

@tanato: azelott is voltak, csak aki egy percet sem toltott az eu-ben, annak elkepzelhetetlen, es mast sem tud csinalni, mint habzo szajjal ocsmarolni. Vagy hazugnak nevez, hogy az ilyen betegeket nem veszed komolyan, vagy mentegetodzik, hogy o ezt el sem tudta kepzelni. A 300 Ft-os vizitdij pedig olyan ellenszenvet szult, hogy sokan tizesekben-huszasokban szamoltak ki a haziorvosnal szandekosan szivatva, igy aztan elobb-utobb odajutott a HO., hogy azt mondta kossz, nem kell (ezt egy bp-i peremkeruletben dolgozo ismerosom meselte egy itteni kongresszuson, hetente "becsorgott" a bankba a sok aproval :-(). Van meg nehany "gyongyszem", ahogyan gondolom, hogy Neked meg tobb, es meg frissebb.

@Dragonlady (now in Thailand): nem fognak Mo-n elhajtani egyetlen surgossegi esetet sem (feltetelezve, hogy felismerik). A behajtas pedig szinte lehetetlen. Ez regebben is igy volt (nem csak roman vendegmunkasok eseteben), most sincs maskent, csak eppen most annyi a kulonbseg, hogy meg tobb behajthatatlan tartozas van...
Receptet kulfoldon is lehet iratni :-) ciprofloxacint pedig nem fognak bemondasra felirni anelkul, hogy meg ne vizsgalnak a beteget, a betegvizsgalat pedig szamlakoteles lehet ervenytelen (tb-t nem fizeto) TAJ eseteben.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.24. 12:41:25

@bxf: Itthoni szuperjó háziorvosomat, időnként helyettesíti egy szintén szuper kis doktornő.
Ő mesélte el, hogy 6 hónapot volt kint Angliában, egy félszigeten dolgozott. Fél évig bírta tovább nem, hazajött. Nem is akar vissza menni.
Ő s ezt mondta, folyamatosan itthon azt hallja a betegektől, hogy milyen szar a magyar egészségügy.....

/miközben mindig, mindenhol, tömve vannak a várók, itthon ráérnek betegek lenni, minden szarral rohannak az orvoshoz, ahogy tanató is írja/
...Ő erre azt mondja, el kell menni, és megtapasztalni betegség esetén az ellátási formákat......ha nincs összehasonlítási alapja a betegeknek, könnyen dobálóznak mindennemű minősítéssel.

2015.01.24. 12:47:11

@Mirjam2: @Dragonlady (now in Thailand): @bxf:
Akkor most en is beleugatok. A szuleim/nagyszuleim reven usmerem a magyar eut. A sajat peldamon meg a csaladomen keresztul ismerem az amerikait (boston es nyc), a britet es valamennyire a del-afrikait. Az utibbirol nem irok, mert irni csak a maganrol lehetne.

Az, hogy a brit surgossegire nem engednek csak surgos esetet, az NEM igaz. Ugyanis nem kotelezo a recepciosnak elmondani a bajt es nem is szoktak az orrara kotni.
Ultem en ott, mikozben hallgattam, hogy a kedves beteg korom lenoves vagy labgomba miatt ment ejszaka az A&E-re.
Es a mindenfele statisztika szerint az A&En (surgossegi, ugyelet) azert van 4 oras varakozas mert a sok beteg nem hajlando a haziorvoshoz menni a csip-csupp ugyeikkel.
Az orvosok meg nem hajtjak el, hogy marpedig ezzel a GPhez.

A magankkrhazakrol UKban. Ott sincs mindegyik felszerelve londonon kivul. Ami a Cambridgesireit illeti, ha komolyabb komplikacio van a magankorhazban az operacio alatt, viszi is at azonnal a mento a pacienst az NHSbe.

Magyarorszagon tudtommal igazi magankorhaz nincs. Volt a Telki, amit bezartak.
Most epitenek egyet, ugy tudom. A tobbj, ami van, az is foleg Bp-n, az rendelo. Muteni nem fognak.
Mri meg CT meg labor mar van magan, de klinika effektive nincs. Aki meg kis helyen van, videken, aanak meg marad az SzTK.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.24. 12:50:55

@bxf:
arra gonndoltam konkrétan, hogy X. Maris londoni mosogató éppen hazamegy nyáron két hétre és felfázik, akkor menjen magánorvoshoz egy ilyen egyszerű kis izével, mert a háziorvos nem tudja lekönyvelni azt, hogy kezelés x ezer forint, a gyógyszer teljes áron meg y ezer forint, nem kell mások adójából ellátás, csak az, hogy a teljes áron hozzáférjen mégis az ember az állami egészségügyhöz. emlékeim szerint ez pár éve még lekönyvelhetetlen volt, valamelyik családtag tb-jére tudta végülis az orvos elsumákolni, hiába NEM ezt akarta volna az egyébként tisztességes Maris.
egyébként meg hogy a fenébe ne írnának fel ciprot vizsgálat nélkül, háziorvos nem kérdez háromnál többet ilyen alapesetben, ki-be 3 perc, miközben kint még vár 80 másik beteg. nekem ilyen tapasztalatom volt. pulmonológus évekig nem vizsált újra, semmit, csak 3 havonta újraírta a gyógyszereket, ÉVEKIG. (asztmára.) anyám ment be ráborítani az asztalt, hogy ezt hogy gondolja, kb 3 év után. (még kiskorú voltam és kellőképpen megfélemlítve persze.)
ja, és azért a ciprót mondom, mert ezt én már konkrétan ismerem, hála a jó égnek, itt csak úgy odaadják a gyógyszertárban ezt is, kisebb ételmérgezésre meg arra a bizonyos felfázásra becsúszik nekem évente 1-2 kúra. nyugi, tudom, hogy terhesen pont ezt nem szabad, és egyébként is utánaolvasok mindennek, a gyógyszerinterakcióknak is. ha nagyobb bajom van, kérek labort a family doctornál, vagy kifaggatom a gyógyszerészt, hogy ő mit ajánl, majd utánanézek magam is. de jó, hogy a kisebb dolgokkal nem kell sorbanállnom a betegek között meg feleslegesen rabolni az orvos idejét.
jó is, hogy emlékeztetsz, mi mindent kell még esetleg összeszednem itt a gyógyszertárból, mert odaadják recept nélkül (pl a Ventolint is, ami szerencsére most kb évente 3x kell csak, amikor befulladok pl macska miatt, habár otthon úgyis elég hamar rosszabbodni fog az állapotom, és tényleg orvos lesz belőle, aki remélhetőleg ezúttal meg is vizsgál, ha már MUSZÁJ odamenni), vagy mert annyival olcsóbb.
lehet kötözködni ezzel a rendszerrel is, de ennek is megvannak egyébként az előnyei.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.24. 12:55:13

@bxf: EZEKUTÁN LÉGYSZI NEKEM NE IS VÁLASZOLJ, bicskanyitogatóan arrogáns a stílusod, és direkt félrebeszélsz és kiforgatod mások szavait.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.24. 13:11:31

@charlieharper:
köszi.
szerintem mindenféle kisműtétet csinálnak magánban, de igazad van, sokmindent nem fognak.
juteszembe, erről még nem volt szó, alighanem nagyon nem véletlen, hogy milliós (! utánanéztem, tényleg) nagyságredben jönnek Thaiföldre (és Indiába, Mexikóba... van pár kisebb desztináció is) műttetni, kezeltetni magukat nyugat-európai és amerikai betegek (+ közel-keletiek is), akik nem akarnak otthon hat hónapot vagy egy évet várni nem sürgős, nem életmentő, de az életminőséget javító kezelésre / műtétre, és inkább kifizetik itt teljes áron, vagy nem is tudom hogyan de lerendezik a biztosítójukkal. (meg persze vannak, akik plasztikai műtétre stb jönnek.)
ahogyan Angliából nemcsak a magyarok mászkálnak Pestre magán fogorvoshoz, hanem angolok elég nagy számban is.

2015.01.24. 13:13:19

@charlieharper: De van magankorhaz Mo.on, ismerosomet nemreg magankorhazban mutottek videken, ugy tudom par ezer fontba kerult (azt mondta, kb. masfel millio forint). Rakkal kapcsolatos mutet volt, az osszes utokezelest (kemo- es sugarterapia) is ott vegzik.

Az NHS-en nem tudom hol voltal ahol a recepcios nem kerdezte mi bajod van, engem mindig reszletesen kikerdeztek, foleg azt hogy a haziorvosomnal voltam-e mar ugyanezzel stb. Ha azt valaszoltam volna hogy 'nem mondom meg', nem tudom hogy reagaltak volna, de nem hiszem hogy pozitiven. Nem lattam hogy labgombaval ulnenek ott betegek, ellenben ultek mar mellettem (orakig) torott karral, labbol kiallo nagy fadarabbal, es latvanyosan fulladozva.

2015.01.24. 13:21:48

@bxf: Nem kotozkodok veled, csak felhaboritonak tartom amiket irsz. Ennyi.

tanato 2015.01.24. 13:22:55

@Mirjam2: Olyan magánkórház nincs mint a Telki volt,teljesen felszerelt m inden osztállyal.Kisebb intézmények vannak spéci dolgok elvégzésére,de teljes magánegészségügy A-tól Z-ig az nincs.Ahhoz kicsi és szegény ország vagyunk.

2015.01.24. 13:26:21

@Dragonlady (now in Thailand): igy van. Oriasi business az eu
@Mirjam2: nalunk a Walk Inben es az A&En is nagy betukkel ki volt rakva, hogy nem vagy koteles a recepciosnak megmondani a bajodat. Es a varoban ulve tapasztaltam, hogy tobbnyire nem is mondtak meg.
furcsa, mert par napja volt az I dexen vagy calami mason, hogy epitik Mo elso teljeskoru magankorhazat.
Olyat tudok, hogy egy allami korhazban van maganresz, londonban is ilyen a Guy's, de teljeskoru magankorhazrol meg nem hallottam az ex-Telkin kivul.

bxf 2015.01.24. 13:31:01

@NagyságosSodalisO [eng]: Nincsen elsokezbol tapasztalatom az angol egeszegugyrol (szerencsere), de tobb evfolyamtarsam dolgozik ott, toluk hallok sztorikat. Idonkent felroppen egy-egy angliai hir, pl. hogy az agytumoros harmincas ferfi, ill. egy angol orvosno nem kapott kemot, stb. mert az un. postcode lottery alapjan nem volt jogosult ra... (en altalaban az onkologiaval kapcsolatos hireket figyelem) - mielott meg valaki letamad, hogy azt sem tudom, milyen az angol egeszsegugy, itt vannak a hivatkozasok:

www.dailymail.co.uk/news/article-2140952/Doctor-fought-NHS-tirelessly-postcode-lottery-pioneering-cancer-treatment-loses-battle-life.html

healthunlocked.com/lungcancer/posts/35747/postcode-lottery-for-lung-cancer-patients

www.mirror.co.uk/news/uk-news/former-soldier-loses-out-in-cancer-96488

www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141126185150.htm

Aztan itt volt egy fiatal lany, akit nogyogyaszatra nem kuldtek tovabb, majd elorehaladott stadiumu mehnyakrakkal diagnosztizaltak. Amikor ezt olvastam, nem akartam elhinni, hogy meg szurest sem vegeznek 25 ev alatt (egy Angliaban nogyogyaszkent dolgozo evf.tarsam aztan megerositette). Es ez az az Anglia, ahol Doll es Peto elsokent leirta a dohanyzas es a tudorak kapcsolatat az 50-es evekben - SZEGYEN (OK, a harmincas evekben mar a nemetek is sejtettek, de aztan a klinikai kutatasokra szant osszegeket masra koltottek... ezert ok soha nem kapnak kreditet).

www.mirror.co.uk/news/uk-news/sophie-jones-teenager-died-cervical-3251079

Ehhez kepest, engem egy penteki napon diagnosztizaltak, miutan kora delutanra osszeszedtem magam, bementem dolgozni, felhivtam a fonokom (sebesz), o pedig mar ugy hivott vissza, hogy hetfo reggel 8-ra volt idopontom egy masik sebesszel, aki mellkasi tumorokra specializalodott. Szerdara kaptam MRI-t (kedden mar elozetesen dolgom volt, amit nem tudtam lemondani, mert eloadast kellett tartanom). Ha az utcarol setaltam volna be, akkor 3 hettel kesobbre lett volna idopont. Ez az amerikai tapasztalatom.

Ugyanezen a penteki napon, este munka utan e-maileztem az egyik kedves mentoromnak, hogy mi a helyzet. Amikor szombat reggel felebredtem, mar valasz vart, hogy Skypen akar velem beszelni. Az elso kerdese az volt, hogy mikor megyek, mert a repteren var, es mar megyunk is az onkologiara. Nyilvanvaloan ismeretseg kell, de egy hasonlo cipoben jaro ismerosom 2 heten belul a "Kekgolyoban" volt (videkrol).

A fentiek ismereteben, kossz szepen, nem kerek az angol egeszsegugybol. Jo nekem az amerikai is. Masfel kilometerre.

Nem baj az, ha van osszehasonlitasi alap... remelhetoleg jobban meg fogjak a magyar eu-t becsulni.

@Dragonlady (now in Thailand): ??? Nem tudom, hogy mi nyitogatta ki a bicskat a zsebedben, mert szerintem semmi olyat nem irtam, a smiley-kat pedig nem szeretem kitenni. Elnezest, ha felreertheto voltam. A felrebeszelesbe pedig ne menjunk inkabb bele... Hogy egy orvos hogyan praktizal, azt nem donthetem el, foleg ha mar regebb ota ismer egy beteget, ill. az folyamatosan szed egy gyogyszert (pl. vernyomascsokkentot, stb., de az antiobiotikum mar bocsanat, nem a folyamatosan szedett gyogyszerek koze tartozik). En biztosan megvizsgalnek mindenkit, mielott antibiotikumot felirok. Igen, nekem is volt mar 65 beteg (szamoltam, 65 volt) egy "muszakban", de nem kerestem a shortcut-ot. Ez a "csak egy recept kell" nem mindenkinel mukodik. De keresed parancs, semmi gond.

@charlieharper: Nehany eve lattam egy hireket egy magankorhazrol talan az egyik budai keruletben, de ott is csak olyan muteteket vegeztek, ami max. egy ejszakas bennmaradast igenyel.

Aztan van egy erosen vitatott onkologiai terapiat ajanlo ceg (szandekosan nem nevezem meg), amelynek van intezmenye Mo-n es Mexikoban, de inkabb nem nyilatkozom (az USA-ban nem praktizalhatnak).

Oriasi tevedes, hogy az amerikai betegeknek honapokat kellene varni nem eletmento mutetekre. Plasztikai mutetre Mexikoba, Costa Ricaba vagy a Dominikai Koztarsasagba mennek altalaban (India tul messze van, azonkivul vitatott a higienia. Ha a nemet akarja valaki megvaltoztatni, akkor Thaifoldre megy eloszor. Ezek a mutetek az USA-ban is leteznek, csak 2x-3x annyiba kerulnek, ill. tobb honapos hormonterapiara kotelezik a betegek, amelyet sokan meg akarnak sporolni, ezert mennek kulfoldre.
Ha alternativ kezeles utan nez valaki (altalaban onkologiai betegek), akkor a zome Mexikoba megy (mint tudjuk Deri Janos is anno... errol ennyit).
Van meg az un. gyogyszerturizmus, a new englandi ismeroseim Kanadaba mennek, az arizonaiak pedig Mexikoba :-)

@Mirjam2: IGNORALD. Mondtam mar. Most is kotozkodsz, csak nem veszed eszre, mert annyira az alaptermeszeted. Pl. charlieharper-rel. A recepcios sehol a vilagon nem kerdi meg, hogy mi a bajod...mert 1. nincs a munkakori leirasaban, 2. nincs arra kikepezve, 3. patient privacy, vagyis semmi koze hozza, 4. es egyebkent sem ert hozza. Ha van onkologiai magankorhaz Mo-n, akkor nyomjal be egy linket. Ez sem tortent meg eddig.

2015.01.24. 13:32:06

@tanato: igy van. Az Uzsokinak is van "magan szarnya", ellenben a gepek, amikkel mutenek es a muto, mind SzTK. Annyiban mas, hogy jobbak es szebbek a szobak es fizetsz. Az orvosi es noveri garda es az eletmento felszereles viszont ugyanaz. Ezt en nem hivnam magankorhaznak.

2015.01.24. 13:32:29

@bxf: Ja es hogy a szemelyeskedo kerdesedre valaszoljak: nem azert hagytuk el Angliat mert nem voltunk elegedettek az orvosi ellatassal, hanem mert ingatlanra gyujtunk penzt. Egeszen biztosan nem azert jottunk ide mert a szaudi orvosi ellatas jobb mint a brit. Egyebkent nem jobb, hanem fenyevekkel rosszabb. A jobbfajta maganklinikak hozzak jobb esetben az NHS-hez hasonlo szinvonalat.

Muscari 2015.01.24. 13:33:56

@Mirjam2: recepció??? Àllami rendelésen recepcióval itt találkoztam először, de otthon a magánrendeléseken sem gyakori. A nőgyogyóm pl egymaga volt, meg a legtöbb fogorvonak is, csak asszisztense van.

Te nem élted át, hogy milyen cirkusz volt a vizitdíj körül, az már veszett fejsze nyele.

2015.01.24. 13:38:15

@charlieharper: Ha erdekel privatban megadom a klinika adatait ahol az ismerosomet mutottek es kezeltek Mo.on. Eleg sokszor voltam Londonban Walk-In Centerben, kulonbozoekben, mindenhol azzal kezdtek hogy mindenkit kikerdezett a recepcios, sokszor elegge hatarozott stilusban, javasolva hogy keressek fel masnap inkabb a haziorvosukat. Sehol sem lattam olyan jelet hogy nem kerdezhetnek, igaz hogy nem is kerestem, lehet hogy volt. De mindenki valaszolt a recepcios kerdeseire.

2015.01.24. 13:41:14

@bxf: De megkerdezi, Angliaban. Hiaba irod le oriasi betukkel hogy nem kerdezi meg, akkor is tevedsz. Egyebkent meg tok felesleges agresszivnek lenni, csak szolok.

tanato 2015.01.24. 13:41:26

@charlieharper: Pontosan ez nem magánellátás hanem hibrid,balkáni.

2015.01.24. 13:42:46

@bxf: UKben megkerdezi a recepcios, hogy miert jottel, de nem vagy koteles valaszolni ra.
Mielott teljesen leirjuk az NHSt, azert vannak ott nagy koponyak is. Megiscsak nekik koszonhetjuk az IVFt pl es meg egy rakas mas dolgot embriologiaban is es masban.
Az teny, hogy most roluk is huzzak le a 7.bort is, mint a magyar eu-rol. Es ugye kaptak 3millio plussz k-europait (lakossag 5%-a) 10 ev alatt, viszont plussz korhazakat es orvosokat nem kaptak.

2015.01.24. 13:44:52

@tanato: Feltetelezem hogy minden nincs abban a korhazban ahol az ismerosom volt, pl. surgossegi osztaly gondolom nincs. De nekem ugy mondtak el az esetet hogy a rakkal kapcsolatos mutetje es az utokezelesek is a korhazban tortentek / tortennek, es modernebb technologiaval mint ami az allami korhazban van.

tanato 2015.01.24. 13:45:41

@bxf: Vizitdíj:Tényleg nagy ellenszenvet szült,mivel nem voltak szokva ahhoz hogy hivatalosan fizetni kell az ellátásért.Erre játszott rá az akkori ellenzék.A hálapénzhez voltak szokva mi ugye nem kötelező viszont ha danak sokmindent elvárnak érte.Ez így kellemesebb.Persze az elszegényedéssel sokat vesztett jelentőségéből kevesebbszer adnak és kevesebbet is.De mindenképpen romboló hatású,balkáni.egyébként nem tudom Albániába lés BG-ben higy működik,erről még nem írtak ide az ottanaik.Nyilván nincsnek még abban a betegeskedő isdősebb jkorban.

tanato 2015.01.24. 13:50:54

@Mirjam2: Na szóval én igazi magánkórháznak azt tartom ahol a gyermekosztálytól a gerontológiáig minden van és teljesen elkülönül az állami finanszirozásútól.Szeméslyzetében is persze nincsenek átfedések az áéllamival.

2015.01.24. 13:52:52

@Muscari: Ahol en voltam maganrendelesen Mo.on ott mindenhol volt recepcio. El sem tudom kepzelni hogy csak ugy ott uldogeljen az orvos egyszal magaban.

2015.01.24. 13:56:37

@tanato: Hat ilyen magankorhaz, ahol egy helyen van minden, nagyon keves orszagban van szerintem, ugy tudom meg UK-ben sem (azt hiszem ott nincs pl. magan surgossegi) de lehet hogy tevedek. Itt Szaudiban konkretan azert vannak teljesen komplett magankorhazak amik elkulonulnek az allamitol mert elvileg az allamiban csak allampolgarokat latnak el, a tobbieknek kotelezo privatot hasznalni (es persze a lakossagnak kb. a harmada nem allampolgar).

bxf 2015.01.24. 14:07:01

@Mirjam2: tudod mi az a koltoi kerdes?

Ne haragudj, de ki is kezdte kostolgatni a masikat? (ismet koltoi kerdes)

Ahogyan korabban irtam: legy szives ignorald a posztjaim innentol kezdve (a szemuveg pedig esedekes lesz, mert nem hasznaltam "oriasi betuket" - smiley nelkul).

Mostmar latom, hogy a sracok miert figyelmeztettek, amikor legeloszor posztoltam, hogy vigyazzak itt nehany ...emberrel.

@tanato:
Egyelore csak ezt talaltam:
telkiegeszsegcentrum.hu/onkologia-1
drmarron.hu/onkologia

Biztos van meg tobb is, de nem keresek tovabb. Ahogyan sejtheto volt, egynapos sebeszeti beavatkozasokrol van szo.

@charlieharper: nem irtam le (lasd Doll & Peto), de a magyar rendszert (es az amerikait) sokkal kezelhetobbnek talalom. Az USA-ban egyetemeken tanitjak, hogy a megelozes kevesebb, mint tizedannyiba kerul, mint a kezeles, de ez az elv latszik, hogy ez nem minden esetben gyakorlott az angol eu-ben (lasd angol mehnyakrakos cikk egy korabbi hozzaszolasomban). Aztan, ugyancsak Angliaban tevekenykedett Wakefield. A hirhedt MMR vakcina-autizmus cikke ota eltelt ~17 ev, de a pusztitas, amit vegzett, azota sem szunt meg (ossze lehet hasonlitani az angliai es a magyar jarvanyok gyakorisagat). Minden nemzet buszke lehet valamire (nalunk pl. Semmelweis, hogy csak egy nevet emlitsek), de en azt korantsem az adott egeszsegugyi rendszernek tulajdonitanam, hanem az adott idoszakban az adott orszagban tevekenykedo feltalaloknak.

*****************

Itt kitort a szombat reggeli laz, igy elkoszonok. Tovabbi jo vitazgatast az angol egeszsegugyrol meg a recepciosakrol.

2015.01.24. 14:13:29

@bxf: Bocsi de ez az internet, nem te dontod el hogy ki 'szol hozzad' es ki nem, kiveve a sajat privat blogodon vagy Facebookodon. Tudtam nagyon jol hogy ilyen agressziven fogsz reagalni a kommentemre, de ugy dontottem nem hagyom szo nelkul amiket a halapenzzel kapcsolatban irtal. A jovoben szurd nyugodtan a kommentjeimet, de azt nem tilthatod meg nekem hogy reagaljak a tieidre. En nem vagyok erzekeny lelek, igy az agressziv / szemelyeskedo stilusod nem riaszt el attol hogy leirjam a velemenyemet ha jonak latom.

2015.01.24. 14:21:16

@Muscari: Egyebkent most hogy gondolkozom, egyszer voltam Mo.on (Pesten) surgossegin es ott is az elso egy recepcio volt ahol megkerdeztek mi tortent es leirtak az adataimat stb., nem csak ugy leultem es vartam a dokira. Indiaban is volt mindket korhazban recepcio ahol voltam, es ott is megkerdeztek hogy mi tortent, sot meg is nezte a recepcios a kezemet legutobb mert az ujjammal volt a problema. Nem is ertem hogy hogyan lehetne maskepp, hiszen rangsorolni kell a betegeket aszerint hogy mennyire surgos az eset, nem? Ezt pedig hogyan lehetne ha az orvoson kivul senki nem kerdezne meg miert vagy ott? Nyilvan egy szakrendeles mas, de surgossegin muszaj hogy legyen ilyen rendszer szerintem ahol elmondod miert vagy ott, meg mielott orvos latna (kiveve ha eppen szabad az orvos es azonnal el tudod mondani neki mi a gond).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.24. 14:37:19

@Mirjam2: én Mo-n nem voltam még kórházban hála a jó égnek, de olyanra errefele itt nem emlékszem, hogy először ne egy admin dolgozó vagy nővér kérdezné meg, mi bajom van, mit szeretnék, mennyire sürgős, fáj-e valami perpill. szakrendelésen is ez van, nemcsak az időpont számít, ott is lehetnek sürgős esetek. a sürgősségin is egy nővér vette fel a komplett anamnézist, mielőtt látott volna orvos, ő már a kitöltött papírt kapta meg, amit előtte láthatóan átfutott. itt valamiért a mániájuk, hogy mindig mérnek vérnyomást és lázat, még a fogorvosnál is (gondolom, ha nagyon magas, akkor pl ki van lőve bizonyos érzéstelenítés, vagy ilyesmi?)

FutureFry 2015.01.24. 15:40:23

@bxf: @tanato: @charlieharper: @Mirjam2: belenyúlok a darázsfészekbe: Az USA-ban a legdrágább az egészségügyi ellátás, de (relative) nem is a legjobb, sőt:

www.forbes.com/sites/danmunro/2014/06/16/u-s-healthcare-ranked-dead-last-compared-to-10-other-countries/

For this year’s survey on overall health care, The Commonwealth Fund ranked the U.S. dead last .

1. United Kingdom
2. Switzerland
3. Sweden
4. Australia
5. Germany & Netherlands (tied)
7. New Zealand & Norway (tied)
9. France
10. Canada
11. United States

M. Péter 2015.01.24. 17:19:52

Hogy a kanadai egészságügyről is írjunk valami jót: www.winnipegfreepress.com/local/brian-sinclair-a-victim-of-stereotyping-247205991.html
Brian Sinclair 34 (harmincnégy) órát volt az orvosi ügyeleten, senki nem vizsgálta meg. Ott halt meg, becslések szerint már 7 órája halott volt, mire valaki észrevette, hogy meghalt.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.24. 20:55:55

@Mirjam2: Én épp 2 hete voltam hétvégén ugyanilyen helyen, saját bőrömön tapasztalhattam meg a halszálkás esetemmel, és a gyógyszerallergiás reakciómmal mi a jelenlegi helyzet. Egyikkel kisváros hétvégi ügyeletén, másikkal megye székhely,klinika /utóbb kiderült nem is oda tartozok lakóhely szerint, ennek ellenére elláttak/, sürgősségi osztálya.....

De erről már annyiszor írtunk....kinek milyen esete, függően a várostól, az ellátó intézménytől, az ügyelő orvos, asszisztencia milyenségétől ...teljesen és abszolút szubjektív ....győzködhetjük itt egymást...ha nekem jó, és emberi leg maximálisnak értékelhető tapasztalataim vannak, nos, engem a a kutya ........a sem fog meggyőzni az ellenkezőjéről..majd én meggyőzöm magam , ha nem lesz szerencsém és beleszaladok valami, selejt , hulladék emberbe, aki hanyag , és flegma, szarházi módon fog ellátni...Majd akkor én is elhiszem...
És fordítva is ugyanez a helyzet...Győzködhetek én, olyat aki alig maradt életben, vagy trehány, szemét kritikán aluli ellátást kapott.....

Próbáljunk meg közeledni és elfogadni.. és befogadni :-)

blackhairlady 2015.01.25. 04:03:19

@NagyságosSodalisO [eng]: Pontosan! Nehez meggyozni valakit aki elegedett volt eddig, es azt is aki nem.
Nekem mindenfele tapasztalatom volt otthon is (videk, megyeszekhely), es itt Houstonban is. Sajnos itt is volt rossz is. A lanyom is mar a foldon fetrengett a vesegyulladasaval mire behivyak a surgossegin. azota csak urgent carebe megyunk ha a haziorvos munkaidejen kivul beteg valaki. Viszont az onkologiaa mar masnap reggelre kaptam idopontot. Igaz, itt meg olyan vizsgalatokat is elszamoltak ami nem is tortent meg.
Otthon pedig fel eve tortent, anyukamnak eltort a combcsontja, a batyam akart adnmi penzt, mert keso este kellett muteni, nem fogadta el, azt mondta, hogy a neni jo kezekben lesz anelkul is.
Szoval igen, van ilyen is, olyan is.

blackhairlady 2015.01.25. 04:07:30

@blackhair-lady: Ja, es itt a recepcion csak az adatokat veszik fel, nev, cim, SS number, a nover az aki eloszor felveszi a korismet es a erdeklodik a problema felol, vernyomast, hot mer, az orvos pedig utana jon mar amikor minden adat felveve.
Otthon soha sehol nem talalkoztam recepcioval, sem haziorvosnal, sem korhazban, sehol. Igaz, surgossegin nem jartam soha. Mindehol szepen kivartuk a sorunkat. Az idopont keres is csak az utobbi evekben kezdett elterjedni. Persze ezek csak az en sajat tapasztalataim, masnak biztosan masok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.25. 08:01:21

na és ettől aztán meg tényleg jobb lesz most az otthoni egészségügy, ahogy elnézem (és amit a hozzáértők mondanak), kb annyi koncepció van benne, mint mikor a részeg favágó kimegy az erdőbe és random elkezd csapkodni
nol.hu/belfold/vagnak-faragnak-elbocsatanak-1511843
(8-1O ezer embert raknak ki, és így próbálják megoldani a szektor krónikus alulfinanszírozottságát.)

2015.01.25. 08:54:41

@Dragonlady (now in Thailand): A korhazban ahova most jarunk a surgossegi osztalyon van a recepciosok hata mogott a falon egy tajekoztato nagy betukkel, amin reszletesen le van irva hogy mi szerint sorolnak be nagyon vagy kevesbe surgos esetnek, egy 1-5 skalan. A multkor egy helyi pasi elkezdett hangosan vitatkozni hogy az o felesegenek magasabb szamot kellett volna adni mert laza is van :). Hiaba, neha a kevesebb informacio tobb lenne...

2015.01.25. 08:56:13

@FutureFry: Nem tudom mi alapjan allitjak ossze az ilyen listakat. Az nem tudom hogy jott ki nekik hogy a nemet rosszabb mint a brit.

2015.01.25. 08:59:08

@NagyságosSodalisO [eng]: Annak orulok hogy szakszeruen ellattak, most mar csak azt szeretnem tudni hogy fizetsz-e Mo.on TB-t, vagy adtal-e legalabb halapenzt ahogy az anglias magyaroknak illik, vagy ha egyiket sem, akkor hogyan nem sul le a kepedrol a bor? :))) (Termeszetesen, mielott meg barki megsertodne, csak vicc volt!)

2015.01.25. 09:00:28

@Mirjam2: @NagyságosSodalisO [eng]: Ja vagy az is lehet hogy az EU-s egeszsegbiztositasi kartyadat hasznaltad, amit pont az ilyen esetekre talaltak ki?

2015.01.25. 09:02:40

@blackhair-lady: Ezen meglepodtem mert pont a napokban linkelt be nekem valaki egy amerikai stand-up komikust aki arra epitette fel a viccet hogy a surgossegin megkerdezik, 'how do you rate your pain' egy 1-10 skalan. De gondolom hogy nagy orszagrol van szo, biztosan mas szokasok vannak kulonbozo helyeken.

tanato 2015.01.25. 10:40:20

@NagyságosSodalisO [eng]: Akkor csalsz,mert elvileg EU_n belül egyszerre több államban nem fizethetsz,Persze mások is így csinálják ,törvényellenesen.Úgysem ellenőrzi senki,annál hanyagabb a magyar TB.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 10:55:20

@tanato: csalok? Lehet, nekem a haziorvosom javasolta...inkabb fizessek 2 helyre, ezert meg soha senkit nem baszlatott a NAV.....
Utolag kiderult, jol teszem, az egeszsegem fontos, es az is, hogy ha beteg vagyok, ellatast kapjak.

tanato 2015.01.25. 11:09:54

@NagyságosSodalisO [eng]: Jól mondta,csalsz de nem hiszem hogy valaha is bárki fel fog rá figyelni.

Muscari 2015.01.25. 11:22:14

@Mirjam2: de bizony a kisebb rendelőkben így van. A fogorvosnál, ahova járok, ott van, de ott több orvos van, nem csak egy. A réginek csak asszisztense volt, meg mindegyiknek, aki nem mással osztozott hanem egyedül rendelt. Szerintem ki se tudták volna egyedül gazdálkodni a recepciós bérét. A nőgyógyásznak még csak asszisztense sem volt, egyszál magában ült, egy rákszűrést 9000-ért csinált négy éve. Vidéken, ahol régen laktam, a nőgyógyász felesége szemész volt, közös volt a váró, mindkettőjük rendelője a házuk aljában volt kialakítva. Szintén recepció nélkül. Soroljam még? :-)

Muscari 2015.01.25. 11:31:54

@Mirjam2: ja, a kórházakban van betegirányítás, csak azt én sosem hívtam recepciónak, mert itt betegfelvétel a neve, innen a félreértés. A háziorvosi rendelőben vagy hétvégi ügyeleten viszont nincs semmi ilyesmi, még nagyvárosokban sem.

2015.01.25. 11:34:05

@Muscari: Elhiszem, nem mondtam hogy nincs ilyen, csak en szemely szerint nem lattam meg. Bar most hogy mondod, az indiai falusi doktornak akihez jartam is csak egy asszisztense volt, igaz hogy abba a pici szobaba be se fert volna egy recepcios :)

2015.01.25. 11:41:55

@Muscari: Lehet hogy betegfelvetelnek hivjak magyarul, en arra gondoltam mikor bemesz es valaki leirja az adataidat, megkerdezi mi tortent, stb. Ilyen sok eve volt Bp.en egy nagy korhazban a Keletinel mikor nekem balesetem volt. Mashol nem tudom mi van, mar nem emlekszem, bar most hogy mondod, tenyleg nem volt regen a haziorvosnal senki Mo.on, csak vartunk a 'varoban' es egyszer csak bementunk az orvoshoz kozvetlenul. Ilyen helyzetben nem voltam azota sem sehol mashol, mindenhol volt recepcio es / vagy betegfelvetel mas orszagokban illetve Mo.on maganorvosnal ahol voltam. Magyar allami egeszsegugyi intezmenyben nem voltam mar lassan husz eve, lehet hogy nem tudom mit hagyok ki!

2015.01.25. 11:49:12

@NagyságosSodalisO [eng]: Technikailag valoban csalsz, gyakorlatilag a helyedben en is ugyanezt csinalnam (ugy ertem ha hasznalni szeretnem a magyar allami egeszsegugyet). Elvileg a UK biztositasod alapjan el kene latniuk surgos esetben Mo.on ha kivaltod az EU egeszsegbiztositasi kartyat, Nemetorszagban ezt nekem minden tovabbi nelkul elfogadtak (tiz eurot kellett fizetnem), de hallottam hogy Mo.on sok orvos nem tud vele mit kezdeni.

2015.01.25. 11:57:55

@tanato: Elegge vicces poszt, ugy tunik az iro azt varta hogy kosz lesz, betegek haldokolnak a folyosokon es senki nem beszel angolul a 'fejletlen Azsiaban', aztan jol meglepodott :). Egyebkent ez nem hiszem hogy vilagviszonylatban luxus kategorianak szamit, csak kb. normalisnak, foleg magankorhaz eseteben. Tegnap pont fogorvosnal voltam, azon nevettem hogy itt ugye kulon van a noi varo, es a noi resz tele volt illatgyertyakkal es lila fenyekkel, a pasi resz meg teljesen steril es vegyszerszagu :))). Mivel imadom az illatgyertyakat es a lila fenyeket, igy nagyon orultem hogy nem a pasi-reszben kellett varnom. Egyebkent itt is kisergetnek a mosolygos asszisztensek, es termeszetesen mindenki kivaloan beszel angolul (mindez a magan-fogorvosnal).

Muscari 2015.01.25. 13:04:04

@Mirjam2: na akkor ezt megbeszéltük :-)

Ha állami rendelésre akarsz menni, akkor ajánlom egy alföldi kisváros háziorvosát, nagyon lelkiismeretes, biztosan te is hallottál már róla. Tanatónak hívják :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 13:04:14

@Mirjam2: Természetesen megvan az Eu biztosítási kártyám, de pont a vitás esetek elkerülése miatt fizetem az itthoni Tb-t továbbra is.nem egyértelmű a helyzet, elméletileg van rá szabályozás mégsem működik.

Btw. A dokim azt mondta ezért még senkit nem büntettek meg.:-D Inkább duplán menjen be a pénz , azt itthon nagyon szeretik! :-))

tanato 2015.01.25. 13:11:20

@NagyságosSodalisO [eng]: Tényleg nem büntettek még meg senkit,de csak hanyagságból mert nem figyelnek rá.

blackhairlady 2015.01.25. 15:51:27

@Mirjam2: Persze, megkerdezik, de nem a recepcios hanem a nurse. A recepcios csak a kezedbe nyomja a kitoltendoket , beirja a gepbe, aztan varsz. Legalabbis abban a korhazban ahol mi voltunk. Elkepzelheto, hogy mashol mas a protokol.

blackhairlady 2015.01.25. 15:54:25

@Muscari: Szegeny, van neki eleg betege, meg tobb munkat akarsz rasozni?:)))))))))))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása