oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 30. 06:47,  Négy történet a honvágyról 261 komment

2014. december 30. 06:47 Határátkelő

Négy történet a honvágyról

Ilyenkor, ünnepek idején talán erősebben tör ránk a honvágy is, hiszen a karácsonynál szorosabb családi ünnep csak kevés akad. Úgyhogy arra gondoltam, ma beszélgethetnénk arról, ki hogyan éli meg az év végét, különösen azok, akik valami miatt nem tudtak (vagy akartak) hazalátogatni.

irorszag_honvagy_brian_cummins_es_felesege.jpg

Mindez arról jutott az eszembe, hogy minap belebotlottam egy cikkbe, amelyen külföldöm élő írek meséltek minderről. Úgyhogy legyen ez a kiindulópontunk, aztán meglátjuk, merre kanyarodik a beszélgetés fonala.

1. „Megtanultam, hogy ne karácsonyként gondoljak rá”

A 30 éves Luke Cutliffe Sydneyben él és dolgozik, mint HR-tanácsadó és az elmúlt öt karácsonyból négyet a családjától távol töltött. A karácsonya Ausztráliában a Bondi Beachen és némi tengeri herkentyű elfogyasztásával telik, szilveszterkor pedig a tűzijátékot nézi.

„Vannak határátkelők, akik szeretik a sydney-i karácsonyt, és vannak, akik utálják. Más. Az ausztrálok számára a nyári vakációt jelenti, a legtöbben a hónap nagy részét szabadságon töltik. Megtanultam, hogy ne karácsonyként gondoljak rá, csak egyszerűen a nyár kezdeteként.

Az otthoni karácsonyi készülődés látványa felébreszti bennem a honvágyat, a bevásárlások képei, a hideg idő, a pubok az ismerősök Facebook-oldalán. Minden ott van egy hétbe sűrítve, ami hiányzik Írországból: a család, a barátok, Dublin és a szünet. Ezt az áldozatot hozod meg a határátkeléssel.

Könnyű úgy érezni, hogy elmulasztod a karácsonyt, amikor az időjárás és a kultúra más, az emberek hajlamosak ezeket a különbségeket okolni. Engem viszont arra emlékeztetnek, hogy felnőttem.”

2. „Semmihez sem fogható érzés otthon karácsonyozni”

Rachel Healy Vancuverben él, és marketingmenedzserként dolgozik. A 31 éves nő immár öt éve lakik a kanadai városban párjával, Simonnal, és karácsonyaikat hol Dublinban és Dundalkban, hol Kanadában töltötték.

„Míg az első pár évben az újdonság erejével hat (és vicces is) látni, ahogyan más kultúrák a karácsonyt ünneplik – általában sokkal józanabb végkifejlettel, mint az írek -, semmihez sem fogható érzés a családod körében tölteni az ünnepeket.

Az egyetlen problémát friss házasként hazatérve az a kellemetlen beszélgetés jelenti számunkra, amit a szüleinkkel kell lefolytatnunk arról, hogy kinél töltjük a karácsonyt. A kérdés azért igazán akkor lesz majd nehezen megválaszolható, ha lesznek gyerekeink is.”

3. „Különleges ajándékot viszünk haza”

A nyitóképen látható, 32 éves Brian Cummins angolt tanít Abu Dzabiban (és mellette az abudhabipaddy.com alapítója) és idén nagy ajándékkal érkezett haza karácsonykor a feleségével, hiszen vitték magukkal a 11 hetes (!) fiukat, Daithít.

„Az elmúlt években sokat vágyakoztam a forralt borra, az éjféli misére, az ajándékbontogatásra, a hideg levegőre, a jó hangulatra, a kártyázásra, egy-két pohár sörre, és a találkozásra a családdal, a barátokkal. Most viszont, hasonlóan oly sok, az ünnepekre hazatérő szerencsés párhoz, megpróbáljuk majd a lehető legjobban elosztani az időt a családlátogatások és a barátokkal való találkozások között.

A legnehezebb pillanat az lesz, amikor elkezdjük összecsomagolni a bőröndöket, hogy egy pár hónapra ismét itt hagyjuk a családot, és a barátokat.”

4. „Gyűlölöm a reptéri búcsúzkodást”

Brian Delaney általános iskolai tanárként dolgozik Londonban, szóval nincs is olyan messze Írországtól – gondolnánk mi, ő azonban másként érzi. Különösen, hogy az év nagy részében a nővére és családja a skóciai Edinburghban, szülei az írországi Kildare-ben élnek, míg ő a brit fővárosban keresi a kenyérre valót.

„Karácsony az egyetlen olyan időszaka az évnek, amikor mind együtt vagyunk. Hazafelé tartva imádom a reptéri hangulatot, gyakran futok bele más, szintén hazatartó határátkelőkbe. Szeretek Dublinban az érkezési oldalon mászkálni, és aztán hatalmas ölelést kapva találkozni az édesanyámmal. Szeretem azt, ahogyan közeledek a szülővárosom, Athy felé, látom a fényeket a téren és a Barrow-híd lámpáit visszatükröződni a folyó vizén.

Aztán elérkezik Újév napja, és vele a félelem, mert tudom, hogy el kell kezdeni csomagolni, és visszamenni Angliába. Utálom a reptérre vezető autózást, és a búcsúölelést, ami mintha örökké tartana. Semmivel sem lett könnyebb, pedig már tíz éve Londonban élek.”

Eddig a négy rövid történet, kíváncsi vagyok ti hogyan éltétek, élitek meg ezeket a napokat - ha sikerült hazalátogatnotok, ha nem.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália London Anglia Kanada Nagy-Britannia Írország Egyesült Arab Emirátusok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr917020973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.Elliot 2014.12.31. 09:03:09

@geegee: Ne panaszkodj, neked tehetosebb szuleid voltak ha tudtak adni legalabb egy hasznalt kocsit. Mi nagyon de nagyon szerenyen eltunk, autorol a csalad megcsak nem is almodhatott, / 49-ben szulettem/.
Itt az Usaban ha nem szorod a penzt hanem beosztod es tudod hogy hol er veget a takarod, ha nem akarsz masnak latszani mint ami vagy a fizetesi kategoriadhoz akkor azert tudsz felretenni, plane ha meg a kijoveteled elejen meg vallalsz kis masodallast is es azt egyszeruen felreteszed, nem koltod el, akkor sokmindenre jut am, 2 boronddel jottunk ki, 2 hetre valo penzunk volt, / kolcson, vissza kellett fizetni amit meg is tettunk a szervezetnek, amig fizetest kaptunk, szinte minimum orabert, aztan lassan kezdett jobban menni, / lasd a fentieket/, a ferjem tudott mernoki munkat kapni de meg evekig csak nagyon keves fizetessel de rapotoltunk, dolgoztunk extraban, olcso kis szorakozasaink voltak akkoriban, kirandulgattunk, tengerre jartunk furodni, ingyenes koncerteket hallgattunk es nem vettunk meg minden vackot, szepen kivartuk hogy jobban menjen, fiatalok voltunk, vidamak, bizakodok, ennyi eleg is volt nekunk.
Ez a modszer bevalt, az elso kocsinkat reszletre vettuk, / mindig ujat vettunk/a masodikat is, a harmadikat, negyediket es a mostanit mar egyben kifizettuk mert elore osszeraktuk ra a penzt. Ha valaki meggondoltan kolt es el akkor eleg gondtalan nyugdijaskort mondhat itt magaenak, sokat utazunk. Erre probaltuk ravezetni a gyerekunket is hogy lehet kolteni, sot hulyesegekre is szorni neha de csak ha nem lep at egy hatart. Hat nem tudom mennyit fogad meg belole de van penze, rendszeresen rak felre. Egyebkent az en generaciombeli amerikaiak is hasonloan eltek mint mi! Beosztassal! De latnad csak a maiakat! Azt a penzszorast! Es foleg azoknal akiknek nincs is mibol! De akinek van, az is tekozol! Ferjem munkatarsa mernok, a felesege orvos, maganrendelovel! Egy fillerjuk nincs mint mondjak, / az amerikai alapbol oszinte, a negativ dolgokat is konnyeden kozlik magukrol/ csak adossaguk, rettento draga haz, kocsik, napi szinten etterem, jobbfelek, otthon sosem esznek es foznek, evente tobbszor nyaralas, maganiskola a gyerekeknek es nincs egy fillerjuk sem. Borzaszto! Persze nem mind ilyen, a legtobbje azert rendesen beossza de mar a regi meggondolt eletnek nem sok nyoma van sajnos.

P.Elliot 2014.12.31. 09:03:09

@P.Elliot: Rosszul irtam, a gimisek fele sajat kocsijaval jar az iskolaba.....persze, dolgozni is..

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.31. 09:03:38

@tanato:

Nemigen volt ilyen.

A lengyelországi zsidók szinte mind jiddis anyanyelvűek voltak. S lengyelek még azok sem voltak, akiknek esetleg lengyel volt az anyanyelve.

A magyarországi zsidó asszimiláció arrafelé szinte teljesen ismeretlen volt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.31. 09:03:38

@geegee:

Lehet elvileg, de nagyon ritka. Manapság meshet, vannak ilyenek, de korábban ez nagyon nem volt jellemző.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.31. 09:32:42

@P.Elliot: igy mar ertheto az auto, nem tudtam h az usa-ban eltek. De egyebkent komolyan gondolom, h 16-17 eves fiataloknak nem adnek a feneke ala autot. Hiaba ernek fizikalisan korabban, minden mas tekintetben kolykok. Persze, vannak kivetelek. Ami atevet illeti, a passzivitas miatt tartom veszelyesnek. Ha azt irtad volna, h a gyerek 12 evesen kapott egy sajat laptopot nettel, haaaaat o_O....

tanato 2014.12.31. 09:52:00

@Muscari: FO.-Nosat írunk sokat,de keverőset azt nemigen.

tanato 2014.12.31. 09:56:06

@maxval bircaman szerkesztő: Na én az anyanyelvre értettem,nem azt hogy ki minek tartja magát.Van ugye magyar cigány is meg román cigány meg szlovák cigány is anyanyelv szerint,de attól ők még cigánynak tartják magukat és követik az ősi hagyományokat.

tanato 2014.12.31. 09:59:14

@Philosoraptor: Köszi a dubai videót,az első részt láttam még csak.KÜldök én is egwww.youtube.com/watch?v=NhgAMfN5eTUyet igaz csak a szomszédból.

tanato 2014.12.31. 10:03:33

@geegee: @Philosoraptor: Jogos, nekem is az az érzésem hogy a nem túl távoli jövőben vége a szabad világnak a szabad költözködésnek.Túl sok az erre utaló hír.Akkor csak retró lesz már a HÁ-blog.Bár szívem szerint ez sose következzék be,de szagos a dolog egyre inkább.

2014.12.31. 10:24:37

@zöldeketbeszélek: Szerintem te szivinfarktust kapnal Szaudiban elso nap, itt 12 ev koruli fiuk mar siman vezetnek, tobbek kozott terepjarokat :). Az is igaz hogy a vilagon az egyik legmagasabb a kozuti balesetek aranya.

Hari Seldon 2 2014.12.31. 10:30:42

@kardio1:
"En is gondoltam, amikor egy arab orvos érkezett az osztàlra, hogy innetôl jo vilàg köszönt rànk (persze csak kizàrolag ebbôl a szempontbol), de még ez sem jött be, nem vallàsos muzulmàny a lelkem."

Na látod, nem vallásos. Ez pedig jó, nem? Ez az első lépés, hogy beolvadjanak az európai kultúrába. Nem lehet egy muzulmán világból érkezett egyik napról a másikra buzgó katolikus. Meg különben sem cél ez. Nyilván egy európai tárasadalomban egy ateistát/vallástalant egyszerűbb befogadni, mint egy vallásos bigott muzulmánt.
Következő lépés, hogy az ő gyerekei is részt vesznek az iskolai mikulás ünnepségen. És szokásuk (nem a vallásuk) de szokásuk része lesz a gyerekeknek szóló Pere Noel-ezés. Így hígul fel lépésről lépésre a muzulmán vallás.

Persze ez még hosszú út (legalább 20-30 év), de mint tudod, ez ügyben optimista vagyok. Majd 20-30 év múlva eldöntjük, hogy kinek lett igaza.

Ha egy kritikus tömeget elér a dolog magától felgyorsul. Az kell hozzá, hogy mint Zidane nyilvánosan kijelenti magáról, hogy nem vallásos. Ezt többen követik.
Továbbá fontos lenne a getók felszámolása. Szerintem ez a legnehezebb.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.31. 11:34:01

@tanato:

Anyanyelvre se igaz. Csak a II. vh. óta léteznek lengyel anyanyelvű zsidók.

Isaac Bashevis Singernek van egy novellája, melyben a varsói zsidó tinédzser közli apájával, hogy be akar iratkozni lengyel nyelvtanfolyamra. Mire az apa "az minek neked? nemsokára itt a Messiás, te meg hülyeségekre pazarolnád az időt?".

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.31. 11:52:39

@Mirjam2: hat az tuti. es ha egy gyerek okoz balesetet, milyen kovetkezmenyekkel jar arra feletek?

Muscari 2014.12.31. 11:57:12

@wuaaa [nor]: ezt most nem értem, ki gyōzte meg magát? Elég sok minden van, amit otthon lehet kapni, itt meg nem. Most pl kávéfőzőbe keresek gumit, egy kotyogóshoz, amit itt vettem, éz még az Amazonon és az ebay-en sincs megfelelő méretű. Magyarországon viszont van.

különben kösz, hogy lehülyéztél.

Muscari 2014.12.31. 12:04:59

@FutureFry: úgy látom, hogy ez a gyógyszertár néhány speciális dologgal foglalkozik, nem is minden orvos ott fel receptet hozzájuk, van egy külön listájuk az orvosokról. Azt már el sem merem képzelni, hogy mennyibe kerülnek a gyógyszereik.
Az mindenesetre jó hír, hogy legalább Amerikában elterjedt ez a fajta gyógyszerkészítés.

adg 2014.12.31. 12:07:26

@zöldeketbeszélek: Na ezt valahogy igy kepzelem el:
- az aldozat szaudi ferfi: gyereket lecsukjak, felnegyelik, es szolnak a szuleinek, hogy ejnye
- Az aldozat szaudi no: gyereket megkerik, legkozelebb legyen ovatosabb
- Az aldozat bevandorlo: ki se megy a rendor, senkit nem erdekel a dolog. Apa lemosatja a kocsit a cseleddel.
- A gyerek bevandorlo: kivegzik nyilvanosan, es kiutasitjak az orszagbol
- A gyerek lany: öö, hagyjuk.

(Nem, nem gondoltam komolyan, fogalmam sincs valojaban. :D )

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.31. 12:13:19

@adg [Au, Darwin]: én arra tippelnék, hogy attól függ, a sofőr családja mennyit tud kártérítésnek fizetni az áldozat családjának.
de mostmár engem is érdekel.

Muscari 2014.12.31. 12:16:27

@zöldeketbeszélek: nem tudsz mit csinálni, mára már nagyot változott a világ. A mi gyerekeinknek teljesen más a gyerekkora, mint a miénk volt, nekünk kell alkalmazkodni, nem forgathatjuk vissza az időt.

Ismertem olyan családot, ahol nincs tévé egyáltalán. Dvd meg számítógép az van. Sajnos már több, mint tíz éve nem találkoztunk, akkor a gyerekek még ovisok voltak, ma már kamaszok. Nagyon kíváncsi lennék rá, hogy a gyerekek ezt hogy élték meg illetve hogy mennyit számítógépeznek.

Muscari 2014.12.31. 12:24:34

@zöldeketbeszélek: én 17 évesen elmentem tanfolyamra, kikönyörögtem a szüleimtől. Igaz, akkor még nem volt ekkora anyagi megterhelés. A szüleimnek akkor még nem volt kocsija, az exemét vezettem néha.
A fiam is elkezdte egyszer, még otthon, de nem fejezte be sajnos. A mai napig sajnálom, szerintem a jogosítvány egy nagyon hasznos dolog, nem luxus.

Persze ha attól félsz, hogy a gyerek majd száguldozik az autóval és összetöri magát, azt megértem, de szerintem nem a tiltás a megoldás.

Muscari 2014.12.31. 12:27:23

@tanato: bocsi, de nem értem :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.31. 12:27:24

@Muscari: szerintem egyáltalán nem ritkaság (Magyarországon sem), hogy nincsen tévé egy családban, vagy nem néznek egyáltalán csatornákat, csak DVD-t, letöltött cuccokat.

Muscari 2014.12.31. 12:29:58

@Dragonlady (now in Indonesia): én ezt az egyetlen családot ismertem. A gyerekek összes iskolatársának volt, meg a rokonságban is. Lehet, hogy más körökben mozogtunk :-)

Ne menj messze, nemsokára küldök neked egy videót.

Muscari 2014.12.31. 12:32:50

@Dragonlady (now in Indonesia): engem is érdekelne, de most elolvasom a mai poszot inkább :-)

2014.12.31. 12:58:45

@tanato: Nincs mit, nézd meg mindegyiket szép sorban. :) Nagyon érdekesek a történetek, meg amit mondanak. Kár, hogy ezekből nincsen ilyen egész estés film hosszúságú alkotás.

Ezt a videót még nem láttam, meglesem, köszi.

2014.12.31. 13:00:09

@tanato: Elképzelhető. Vagy pedig lesz eu-ban is pontrendszer... Ami mondjuk pont szembemenne az eu-s irányelvekkel.

adg 2014.12.31. 13:00:13

@zöldeketbeszélek: Allitolag 17-20 eves kor korul a legkonnyebb megtanulni vezetni. Ilyenkor ernek ra leginkabb, es meg ott van a szulo is, aki tud segiteni. Kesobb egyre kevesebb idod is van erre, meg egyre nehezebb is. Szerintem nem baj ha 17 evesen lehet jogsija a gyereknek, a baj az, ha a szulo nem tanitja tovabb, nem segiti, hanem magara hagyja a hulye haverokkal.

Kis erdekessegkeppen, itt talan 16 evesen lehet jogsit szerezni. Szerintem 17 de a lanyom szerint 16, nekem mindegy, neki nem, mert mar nagyon vezethetneke van. Eloszor egy tanulo jogsit kapsz par evre, es ha minden oke, akkor kapod meg az igazit.
Nem kell vezetes tanfolyamra menni, meg rutin vizsgara, szulo is megtanithat vezetni, es vizsgazhatsz a sajat kocsiddal, a haverodeval, vagy akarmivel. A tanulo jogsi kemeny megkotesekkel is jar, pl meg kihangositoval sem telefonalhatsz, es a legsulyosabb, nem lehet vezetni, ha ittal. :)

2014.12.31. 13:03:08

@Muscari: A jogsi nemhogy luxus, hanem alapkövetelmény nagyon sok munkahelyen. Rengeteg munkáról maradtam le amiatt, mert nincsen jogsim...

tanato 2014.12.31. 13:10:04

@Philosoraptor: Akármilyen szigorítás lesz,az már nem az a szabadság lesz ami most van.Akkor pedig tényleg szép álom és emlék lesz a 2004-től pontosabban 2011-től a zárásig eltelt időszak.

P.Elliot 2014.12.31. 13:11:56

@zöldeketbeszélek: Nem feltetlenul korfuggo hogy egy fiatal gyerek hogy vezet. Aki vadul az akkor is ugy fog ha felnott, eleg ilyet latok. Itt nincs annyi fiatal okozta baleset mint ahogy a lakossag szamat nezzuk, ennek az oka foleg abban keresendo hogy siman elveszik a jogositvanyat valamennyi idore, es a sracnak nincs kedve ahhoz hogy kocsi nelkul maradjon. Inni csak 21 ev utan lehet, ha meg netan ivott is akkor felejtsuk el a vezetest nagyon, nagyon hosszu idore, szoval meggondolando. A lanyokkal nincs baj, meg gyorshajtas sincs ugy altalaban. Egyebkent itt van mas allamokban, foleg farm allamokban hogy mar 14 evesen is kapsz jogositvanyt mert oriasi tavolsagok vannak, a varosok is messze egymastol, meg a falvak is, a forgalom kicsi, nincs balesetveszely, a gyerek megtanul jol vezetni. Az utakon egyebkent, varoson, falun egyforman, nagyon udvariasak egymassal a vezetok, nincs szokasban hogy lesoporjunk akarkit az utrol, azonnal beengednek ha jelzed, karomkodo, oklot mutato vezeto szinte nincs, dudaval surgeto is alig, a rendorok is nagyon figyelnek es helyreteszik a meghulyult vezetot. A lanyomnak soha nem volt semmifele buntetese, a baratjanak sem, meg egy gyorshajtasa sem. Vagyis tenyleg nem korfuggo hogy mikor kaphatja meg a jogositvanyt. En meg a 14 evest is el tudom kepzelni hogy rendesen vezessen akar forgalomban is. Valaki irta nekem Magyarorszagrol hogy a szomszedjanak a 8 eves kisfia vezette az apja kamionjat, jobban mondva hatralva vitte befele az udvarba, az apa az auto elott iranyitotta, dirigalta hogy most jobbra kicsit/ szuk volt a hely/, most balra, egyenesen, most allj, indits megint, a par osszeverodott nezonek a haja szalai alltak az egnek de a gyerek hibatlanul hatravitte az autot. Hehehe...Ma az a kisfiu mar felnott, az apja Tuzep telepet vezeti vagy mit, eletre neveltek! Erdekes lenne ha itt valaki jelentkezne hogy o volt az a kisfiu!

tanato 2014.12.31. 13:12:39

@Muscari: Ja a FO-NO-s.Az már egy előre összekevert oldat vagy krém vagy por és csak az adagolását írjuk rá a receptre meg a nevét.Nem én állítom össze különböző hatóanyagokból.

Muscari 2014.12.31. 13:13:00

@Philosoraptor: pontosan. a fiam karosszerias, es nincs jogsija. szerinted milyen eselyei vannak? Nagyon sok helyen kell, de legalabbis elony, ha van.

@tanato: hogy mi az a "FO.-Nosat"

Muscari 2014.12.31. 13:21:04

@P.Elliot: nagyon nagy a szulok felelossege, erre sajnos tudok egy szomoru peldat. Anyu es apu is szeret gyorshajtani, ertem ezalatt a 160 km/orat kozuton, a biztonsagi ovet meg nem hasznalja egyik sem. Nagylanyuknak is lesz jogsija, sokat is vezet, termeszetesen o is szaguldozik es nem hasznalja az ovet, mindezt a szulok jovahagyasaval. Aztan egyszer nem tudott szegenykem megallni egy vasuti atjaro elott, beleszallt az ott eppen elhalado vonatba. Husz eves volt.

Azota mar eltelt jopar ev, nagyon sokat szigorodtak a buntetesek is, de latjatok egy szuloi pelda is lehet rossz, nem csak a baratok vihetnek bele hulyesegbe.

2014.12.31. 13:22:11

@tanato: Ezzel azokat fogják megszívatni, akik még nem mentek ki, de mennének.

2014.12.31. 13:23:22

@Muscari: Az biztos, hogy nem árt, ha van. :)

Muscari 2014.12.31. 13:24:25

@tanato: igen, ezt nem ertettem, de erre gondoltam, hogy viszonylag sokat talalkoztam vele otthon.

Minek a roviditese a FO NO?

P.Elliot 2014.12.31. 13:45:49

@Muscari: Hat ha a szulo maga leha akkor tenyleg gyorsan megvan a baj mert a gyerek azt hiszi hogy igy kell! Na itt nem vezetne biztonsagi ov nelkul mert igen gyorsan kiszurnak! A kocsim, / egyszeru Ford Focus/ ha nem kapcsolom be magamat akkor az elso meterek utan uvoltve sipolni kezd hogy elfelejtetted, nem probaltam de lehet hogy le is allna ha nem potolnam a hianyossagot.
Nagyon sajnalom azt a 20 evest, a szulok okoztak a halalat, vajon aterzik-e? Igen, a szulonek peldat kell mutatni a vezetesben. Szegeny kislany!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.31. 13:54:27

@rezsöatya: Haha, ez mondjuk igaz.Gengszterváltó... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.31. 14:02:16

@zöldeketbeszélek: "piros dobozod junoszty. "

H()HOcTb... :-))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.31. 14:05:44

@P.Elliot: Oké, de az én Wartungom, a te általad vásárolt új autónak a négy kerekének értékét sem érte, pénzben kifejezve...
:-)))
Meg nálatok kábé a fűnyírókban van akkora motor, mint a Wartburgban...Csak az összehasonlítás véget...Na de mindegy is, össze nem lehet hasonlítani egyik helyet, kort se a másikkal.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.31. 14:07:20

@maxval bircaman szerkesztő: De hát miért?A 2 vh-ban hány százezer lengyel zsidót hurcoltak el?Vagy ez szerinted mind kamu volt?

Muscari 2014.12.31. 14:31:26

@geegee: szerintem ugy ertette, hogy ma mar nincsenek lengyel zsidok, mert szinte senki nem elte tul kozuluk. Legalabbis en igy tudom, ott mukodott legjobban a Holocaust :-(

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.31. 14:51:46

@geegee:

Lengyelországi zsidót, nem lengyel zsidót. A lengyel és a zsidó az 2 külön nép, s kettős identitás nemigen létezett.

blackhairlady 2014.12.31. 14:54:27

@P.Elliot: Pontosan leirtad az itteni vezetesi, kozlekedesi moralt. Dudaszot csak akkor hallok ha valaki bealudt a zoldnel es figyelmeztetoleg egy aprot radudalnak. Persze gondolom NYcity kivetel ezalol:))

tanato 2014.12.31. 14:56:39

@Muscari: Formula Normales,ez egy könyv is benne több száz összetevős készítménnyel,ezek közül lehet válogatni.

tanato 2014.12.31. 14:58:57

@Philosoraptor: Jól látod azol akik most még gyerekek ők fognak szívni a szigorítások miatt.Bennragadnak MO,-on esetleg akaratuk ellenére is,mint ahogy a blog törzsközössége is bentragadt volna ha nincs 2004 illetve 2011

tanato 2014.12.31. 15:01:32

@maxval bircaman szerkesztő: Akkor ez tényleg speciális hiszen amarikai zsidó magyar zsidó,román ,bolgár,görög zsidó jemeni,marokkói zsidó pl. létező fogalom.Nem is beszélve az oroszajkúakról.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.31. 15:18:27

@Muscari:

Valójában nem. Lengyel területen "csak" 90 %-os volt az irtási arány, ami meglepő, lévén az német irányítás alatt volt. Gondolj csak a gettófelkelésre. Ha mindenkit kiirtottak volna, nem lehetett volna a lázadás sem.

A 3 független balti államban viszont 95 % feletti volt ez az arány, a helyi vezetés szorgalmasabb volt a németeknél is.

Még magában Németországban is "csak" 90 % lett kiirtva. Hozzáteszem: a mai zsidók többsége Németországban nem őshonos, hanem bevándorolt, elsősorban a SZU-ból.

Európában a háború alatt még a náci szövetségesek és megszállt területek között sem volt azonos a zsidókkal szembeni politika.

A legrosszabb arányok Németországon és a közvetlen német iránuítású területeken kívül Szlovákiában, Mo-n, Hollandiában volt, 80 % körül, leszámítva a már említetteket.

Romániában 50 % körül volt ez.

A SZU-ban kb. 30 %, pedig a legtöbb ottani zsidó a német megszállás alá került részeken élt.

A főszövetséges Olaszország pedig nem is üldözte a zsidókat 1943-ig, így ott 20 % körüli az arány.

A nem-hivatalos néci szövetséges Spanyolországban meg 0 %, Franco - bár nem nagyon kedvelt egyébként a zsidókat - egyetlen zsidót se adott ki Hitlernek.

S a legjobb arány Dánia, Bulgária és Albánia. Dániában a zsidók 95 %-át átmenekítették Svédországba, BG-ban "csak" a külföldi zsidókat adták át a németeknek, a bolgár állampolgárságúakat nem, s Albánia a rekorder: ott el lett szabotálva az egész folyamat, így senki sem halt meg.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.31. 15:18:41

@tanato:

Eleve csak egyes európai országokban létezik az, hogy a zsidó nem számít kisebbségnek.

Pl. a Balkánon, Oroszországban, s sok más helyen a zsidó az mindig kisebbség.

A "magyar zsidó" ugyanis legtöbbször azt jelenti: magyar, aki zsidó is. Nos, ez máshol nem így van. BG-ban ilyen pl. nem létezik: vagy bolgár vagy zsidó az ember. A "bolgár zsidó" maximum nyelvet jelent, de nem nemzetiséget.

Lengyelországban még nyelvi téren sem volt asszimiláció. Olyannyire, hogy a legtöbb ottani zsidó nem is beszélt lengyelül.

2014.12.31. 15:28:07

@P.Elliot:
" Itt nincs annyi fiatal okozta baleset mint ahogy a lakossag szamat nezzuk,"

Young people ages 15-24 represent only 14% of the U.S. population. However, they account for 30% ($19 billion) of the total costs of motor vehicle injuries among males and 28% ($7 billion) of the total costs of motor vehicle injuries among females.*

* www.cdc.gov/motorvehiclesafety/teen_drivers/teendrivers_factsheet.html

tanato 2014.12.31. 15:39:55

@maxval bircaman szerkesztő: Na ezt nem tudtam,köszi az infót.

FutureFry 2014.12.31. 16:07:40

@Cascabel: Valami hasonló statisztikát én is be akartam linkelni mert ugyebár nem véletlenül van jelentős felár 25 év alatti vezetőknél a biztosítóknál meg az autókölcsönzőknél (ha egyáltalán adnak autót)

leprecHaUN 2014.12.31. 16:07:52

Mi elso evben hazamentunk a gyerekekkel ket hetre. Soha tobbet nem fog elofordulni. Egyreszt a legdragabbak a repjegyek a karacsonyi idoszakra, masreszt az egesz otthon toltott ido egy rohanas volt, nem igazi karacsony. Mindenki azzal nyustolt, hogy mikor megyunk, miert nem ott vagyunk eppen.

Szamomra a karacsony azt jelenti, hogy a szuk csaladdal kozosen - apa, anya, gyerekek - toltjuk az idot a kandallo elott, kibontjuk az ajandekokat, sutunk-fozunk, eszunk, pihenunk.

Felesegemnek jobban hianyzik a csaladja, testvere, keresztlanyunk es anyukaja. En viszont magamnak valo vagyok, a szuk csaladon kivul senkit nem viselek el hosszutavon (egy-ket oranal tovabb). Testverem nincsen, szuleimmel beszelunk Skype-n, faszbukon az ismerosoket is letudom, es ez engem tokeletesen kielegit, sot, neha a Skype sessionok is tul hosszunak tunnek, foleg amikor mar csak nezzuk egymast es igazi mondanivalonk nincs is, mert mindent megbeszeltunk mar.

Honvagyam nincsen, barhova szivesebben utazom, mint Magyarorszagra. Azt hiszem a nyarakat is atszervezzuk, mert elegem volt abbol, hogy az a ket-harom het amit egy evben kapok azzal telik, hogy a csaladot jarjuk korbe. Egy het otthon, ket het valahol mindentol tavol.

Ahogy oregszem mar sajat magamat is egyre kevesbe viselem el. :) Es mindenhol jo, de legjobb sehol. ;)

Muscari 2014.12.31. 16:23:23

@maxval bircaman szerkesztő: ez erdekes volt, sajnos Mo. eleg rossz helyen szerepel ezen a listan.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.31. 16:29:49

@Muscari:

Így igaz. Mo-on az irtási arány 99 %-os volt Budapestet leszámítva, legalábbis ez volt a szándék. Az, hogy kevesebb lett - csak 80 % körüli - annak köszönhető, hogy a németek a munkaképes, egészséges zsidókat nem ölték meg, hanem őket munkatáborba vitték.

Tulajdonképpen csak Bp-en nem volt irtás. Igen, voltak a Dunába lövések és egyéb dolgok a nyilasok alatt, de ez alig 4-5 ezer embert érintett (a maximális becslés sem több 20 ezernél), ami nevetséges szám a Horthy alatt deportáltak számához képest.

Muscari 2014.12.31. 16:32:03

@Cascabel: szia, te meg elsz? Boldog ujevet kivanok Neked!

kardio1 2014.12.31. 16:42:45

@charlieharper: Itt is sok minden megy interneten, de az alsosoknàl még nemigen.

kardio1 2014.12.31. 16:44:50

@Muscari: A gyerekeim igencsak kamaszok, annak is a végefelé :) De nagyon szeretnek olvasni, az egyik kedvenc pl. Jane Austen és a Brontë nôvérek àltal irt regények is népszerûek. Nem tipikus ez a mai vilàgban, tudom.

kardio1 2014.12.31. 16:47:57

@P.Elliot: Szerintem nagyon egyéni, ki mikor kezd kamaszodni, és hogyan teszi azt. Az olvasott történetnek megvan az az elônye a TV-ben làtotthoz képest, hogy az ember a sajàt szàja ize szerint képzeli el a dolgokat és nem egy elôre megràgott valamit kap, eszed-nem eszed, ez van alapon.

kardio1 2014.12.31. 16:57:42

@Hari Seldon 2: Làtom, te örök opitmista vagy. :) Akirôl beszéltem, félig palesztin, félig jordàniai arab, Romàniàban és itt jàrt egyetemre, 30 éve itt él, francia a felesége és a gyerekei nem tudnak arabul. Nem egy tipikus példa. De azért ôt sem kell félteni, hasonlo a stilusa, mint a turistàkra mindent ràsozni akaro bazàri kereskedôknek, és persze mindent ô tud a legjobban. Szerinte.
Jobban kijövök egy olyan arab belgyogyàsszal, aki szemmel làthatoan gyakorolja a vallàsàt.
Màsfelôl, ha a keresztény ünnepek egyfajta "érezzük jol egymàst, gyerekek" happeninggé higulnak, nem tartom pozitivnak. En legalàbbis.

2014.12.31. 17:02:12

@tanato: Rossz ebbe belegondolni is, nemhogy átélni. Mert azt azért elképzelhetőnek tartom, hogy nem mindenki akar itt élni pár évtized múlva...

2014.12.31. 17:13:38

@Dragonlady (now in Indonesia): Nekem pl. soha nem volt TV-m, ugy ertem 18 eves korom ota, most van hosszu evek ota eloszor TV-nk mert a 'serviced apartment'-ben adott, de csak kb. 10 percre kapcsoljuk be naponta hogy hireket nezzunk. Ha nezni akarok valamit, internetet hasznalok vagy esetleg DVD-t.

2014.12.31. 17:18:37

@zöldeketbeszélek: Elvileg 18 eves kor alatt nem lehet vezetni. Nekem nincs errol szemelyes tapasztalatom, de mondtak hogy ha gyerek okoz balesetet, akkor mire odaer a rendorseg (ez orakba szokott telni) addigra a gyerek apja is odaer es megeskuszik hogy o vezette az autot :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.31. 17:38:34

mindenkitol bocs, hogy nem reagalok, de nagyon kinlodok a teloval...nem tolti be a valaszokat, nem reagal a valaszgombra, kidob...grrrrrr

tanato 2014.12.31. 17:41:49

@kardio1: Na az e betűt elfelejtettem,igaz régen forgattam már a könyvet.

kardio1 2014.12.31. 17:45:15

@Philosoraptor: A mùltkori kérdésem felett elsiklottàl? Màrmint arrol, hogy mik a terveid a külföldre költözést illetôen.

tanato 2014.12.31. 17:46:08

@Philosoraptor: Nagyon valószínű,hogy akkor is sokan mennének/ha lehetene/kifelé.Na de hátha jóra fordulnak a dolgok.

tanato 2014.12.31. 17:57:59

@maxval bircaman szerkesztő:A MUSZ a horthysta munkaszolgálat intézménye.A munkaképes zsidó férfilakosság jelentős részét behívták katonai egyenruhás munkaszolgálatra,így őket nem adták át a német koncentrációs táborok részére.Ugyan a MUSZ-ban nagyon kegyetlenül bántak a behívottakkal,nagy volt a halálozás is,de direkt nem ölték meg őket,így nagy részük életben maradt.
Érdekesség hogy a MUSZ intézményét a Rákosi rendszerben elővették és az un. osztályidegen személyekkel töltötték fel./kulákok, volt tisztviselők,egyházi személyek stb./A bánásmód is hasonlóan durva volt mint Horthyéknál.

tanato 2014.12.31. 17:59:47

@kardio1: Ez jogos,még nem árulta el a kiköltözés pontos idejét,biztos meglepinek szánja.

Mme Seldon 2014.12.31. 18:39:32

@kardio1:
"Màsfelôl, ha a keresztény ünnepek egyfajta "érezzük jol egymàst, gyerekek" happeninggé higulnak, nem tartom pozitivnak. En legalàbbis."

Nekem semmi kifogásom, beleszólásom, közöm, hogy te hogy éled meg a Karácsonyt. Mindenki úgy éli meg a saját köreiben ahogy akarja.

És itt a lényeg: az arab is egyre inkább "élje meg" valahogy/akárhogy (kezdetben akárcsak úgy hogy a gyerek óvodai szerepélse révén).
Így csökken a muzulmán identitás, ami veszélyeztetné az európai civilizációt.

Hari Seldon 2 2014.12.31. 18:40:15

@kardio1:
Természetesen én sokkal rosszabbnak tartom, ha vallásos arabok maradnak. Mert azt lenne a cél, hogy pont az a vallás ne kerüljön túlsúlyra Európában. A te kollégád pedig, lehet, hogy rossz természetű, de sokkal inkább kompatibilis az európai társadalommal, mint a vallásos. - Mert a aki valásás bármikor bekattanhat a "lányom nélkül soha" című film rá a példa (tudom, szélsőséges példa, de szélsőséges van azért pár akik most az IS soraiban harcolnak és itt nőttek fel) . Ha egy tömegben vannak a vallásos muzulmánok akkor úgymond, "egymást hülyítik" (hergelik).
Ezért is írtam, hogy az egyik legfontosabb, hogy felszámolják a gettókat.
Másrészt meg én, mint harcos Dawknig-ista, csak üdvözölni tudom, hogy rohamosan terjed az ateizmus. Ez mutatja, hogy az emberiségnek van szellemi evoúciója is.

Mme Seldon sülei egyszer beszélgettek erről a Csányi Vilmossal, és ő mesélte, hogy az embernek az egyik agyfélteke a racionális gondolkodást irányítja, a másik a spirituálisat, és ha a gyereket kiskorában úgy nevelik (akár jószándékból) hogy ezt a két féltekét szétválasztják, akkor az soha az életben nem lesz képes arra, hogy a racionális gondolkodása felülkerekedjen a spirituálison. (én még gondolkozom rajta, keresek még más megoldást is rá...)

Muscari 2014.12.31. 18:41:05

@kardio1: akkor biztosan lanyok :-)
Nagyon szigoru apanak kepzellek el most:-)

Szerintem is jobb olvasni, en szoktam is rendszeresen gyerekkorom ota, de a gyerekek kozul csak a lanyom olvas rendszeresen, a fiam sajnos diszlexias. Rengeteg szulot hallottam mar panaszkodni emiatt, nem konnyu dolog ravenni oket az olvasasra.

Boldog uj evet neked es a csaladodnak is!

Hari Seldon 2 2014.12.31. 18:42:22

@kardio1:
Bocs, az előbbi Mme Seldon-os bejegyzés tőlem jött.
(gondolom rájöttél, mert ebben a témában én szoktam írogatni)

Ez a hülye gép időnként átkapcsol.

Muscari 2014.12.31. 18:47:13

@Hari Seldon 2: +1

Hogy kerultek aposodek kapcsolatba Csanyival? Nagyon tisztelem az oreget, sok okos dolgot irt mar. Ha rajossz a megoldasra szolj, kivancsi vagyok ra :-)

Hari Seldon 2 2014.12.31. 18:55:40

@Muscari:
Nem tudom, mióta ismerik.
Én 2003 december 29-én ismerkedtem meg Mme Seldonnal (most két napja voltunk cukrázdában megünnepelni a 11-ik évfordulőnkat)
, én akkor már így volt.

Hari Seldon 2 2014.12.31. 19:00:30

@kardio1: @Muscari:

Még mielőtt elfelejtem a nagy szilveszterezés közben:

Boldog Új Évet!

Illetve természtesen minden fórumozónak (én nem fórumozónak)

Hari Seldon 2 2014.12.31. 19:03:05

@Muscari:
Nem akarom idén már hergelni Kardiot, (úgyis mindig húzzúk egymást)

De jövőre csinálhatnánk egy ateista fórumot a rendes honlapon.

DieNanny CH 2014.12.31. 19:39:34

@P.Elliot:

Én is 12 éves korom óta vezetek. Mindig, mikor a telkünkre mentünk, kukoricaföldek között vezetett az út, apukám mindig átadta a kormányt.
Mikor ezt egy családomnál az anyuka hallotta, égnek állt a haja, hogy ez micsoda felelőtlenség, mert mi lett volna, ha valaki megsérül. Én meg tudtam, hogy olyan egyszerűen nem fordulhatott volna elő. Apukám ismert, tudta, milyen felelősségtudó vagyok...
Szóval, elhiszem, hogy van, aki nem érti. (Amit nem értek... :-))

kardio1 2014.12.31. 19:50:02

@Hari Seldon 2: Persze tudom, hogy Mme Seldon is te voltàl! :)
Màsrészt szerintem nincs tùl tàg meritésed, mert az ateizmus nemigen terjed. Pl. Amerikàbol is csak azt làtjuk a filmek stb. révén, amit a nagyvàrosi liberàlis felfogàs mutat, holott az amerikaiak többsége kisvàrosi, vallàsos, sokszor igen konzervativ ember. En nem ellenzem, hogy csinàlj egy ateista forumot, végülis az is egy vallàs -te abban hiszel, hogy nincs Isten. :))
Egyébként szerintem a hit és a tudomàny nagyon jol megfér egymàssal, nem ugyanaz a tàrgyuk. Nekem soha nem okozott ez problémàt.

Örülök, hogy te is baràti csipkelôdésnek veszed "pengevàltàsainkat". Boldog ùjesztendôt nektek, és persze minden forumozonak! :))

kardio1 2014.12.31. 19:51:49

@Muscari: Most lebuktam :)
Egyébként nem szoktam szijat hasitani a hàtukbol! :)) Nem vagyok én olyan szigorù...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.31. 19:57:37

@tanato:

Egy érdekesség.

BG-ban mindig volt MUSZ, egészen a sorkötelesség megszüntetéséig. A kommunizmus előtt hivatalosan, aztán rejtetten. A hivatalos neve "munkahaderő" volt. A cigányokat, törököket, s az iszlám vallású bolgárokat csak ide hívták be sorkatonai szolgálatra. Plusz időnként a büntetett előéletű bolgárokat is oda tették.

Az a röhej, hogy manapság ennek az értékelése pozitív, különösen a cigányok között. Ugyanis a munkaszolgálat miatt szinte minden cigány szakmát kapott sorkatonai szolgálata alatt: kőműves, festő-mázoló, vízvezetékszerelő, stb. Ami a mai helyzethez képest (semmilyen szakma) kifejezetten előnyös volt.

kardio1 2014.12.31. 19:58:25

@Hari Seldon 2: Még annyit, hogy a cél az kellene legyen, hogy az iszlàm ne kerüljön tùlsùlyba Europàban...
A szélsôségesek pedig sokszor nem az "àtlagos" vallàsgyakorlok közül kerülnek ki, hanem gyakran a vallàstalanok közül, akik ott talàlnak fogodzot. Valamiféle spirituàlis igény többnyire benne van az emberben, és ha csak a materiàlis vilàgot kinàlod, nem feltétlenül töltöd be az ûrt. Gondolj pl. arra a fiatal normandiai ôshonos franciàra, aki az EI kivégzôs videoin is szerepelt a hohérok közt.
Na, abbahagyom, és idén màr nem beszélek ilyen, a hangulathoz nem illô témàkrol :)

Hogy töltitek a ma estét?

2014.12.31. 20:04:11

@kardio1: Nem siklottam el, csak szimplán már kitárgyaltuk. A Hollandiában végezhető munka tart x hónapig, azalatt fogok x mennyiségű pénzt keresni. Nem tudom, hogy pontosan mennyi ideig van szükség a munkámra, és azért mennyi kavicsot fogok kapni. Alapvetően nem nehéz dolog megoldani a kijutást, hiszen szinte mindent intéznek helyettem. Tételezzük fel, hogy minden fasza, kijutok, lehúzom azt az x időt, amennyit kell, tele leszek pénzzel (:D), utána jön majd a kérdés, hogy hogyan tovább. Habár a pénzem valószínűleg meglesz, de én nem vagyok abban biztos, hogy angolban is ott leszek a szeren. Szóval akár elképzelhető, hogy hazajövök ismét dolgozni, hogy legyen időm angolból jobban felkészülni. Attól nem félek, hogy elherdálnám a pénzemet, mert alapvetően szarrágó tudok lenni, ha a költekezésről van szó. Mindent megveszek, amire szükségem van, de azért alapvetően spórolós vagyok, és ez látszik a vásárlási szokásaimon is (nézem az akciókat, fejből tudom, hogy mi mennyiért éri meg, szakmai ártalom :DDD). Dióhéjban ennyi. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szarok Angliától, mert nagyon is. Az egy magasabb szint, és azért elég drága kirándulás lenne eltapsolni mondjuk 1 milliót pár hónapra, a semmiért.

2014.12.31. 20:08:19

@Muscari: "Rengeteg szulot hallottam mar panaszkodni emiatt, nem konnyu dolog ravenni oket az olvasasra."

A tévhittel ellentétben az sem számít, hogy mit lát a gyerek. Nekem a szüleim sosem voltak könyvfalók, én mégis az lettem. Érdekes, hogy nekem annyira rosszul ment az olvasás, hogy csak első osztály végén (nyári szünetben) tanultam meg olvasni, az is igazi kínszenvedés volt. Azóta persze biztos, hogy 200 könyvön már túl vagyok. Jó hobbi, meg műveltebb is lesz tőle az ember.

kardio1 2014.12.31. 20:10:16

@Philosoraptor: Arra emlékeztem, hogy Hollandiàban fogsz valamennyi ideig dolgozni, hogy az Angliàhoz szükséges kezdôtôkét összegyûjtsed. Arra voltam inkàbb kivàncsi, megvan-e màr, mikor mész Hollandiàba? A Hollandoknàl angolul kell kommunikàlnod, ugye? Az azért segiteni fog a nyelvi fejlôdésben, nem is kicsit. Gelukkig Nieuw Jaar! :))

tanato 2014.12.31. 20:33:44

@maxval bircaman szerkesztő: Tényleg érdekes,mert MO.-on 56 után már nem volt ilyen.Bár azért az un.megbízhatatlan elemeket építőszázadokba vezényelték,de hivatalosan nekik is volt fegyverük.

2014.12.31. 20:38:29

@kardio1: Remélhetőleg nyáron. Angolul kell beszélni, így így.

kardio1 2014.12.31. 20:41:13

@Philosoraptor: Kez- és làbtörést a hollandiai kànikulàban! :)

FutureFry 2014.12.31. 20:59:47

@kardio1:
Ez az "ateizmus is vallás"-ra már írtam egyszer: "Az ateizmus úgy vallás ahogy az önmegtartóztatás egy szexuális pozíció" (ala Bill Maher - akinek a műsorában egyébként visszatérő vendég Richard Dawkins). Én @Hari Seldon 2: -vel értek egyet: azaz remélem az emberiség majd felnő, és elmúlik a vallásos korszaka. Igen (sajnos) Amerika (még) túl vallásos, pl. felmérések szerint többen szavaznának zsidó, muszlim vagy meleg jelöltre mint egy ateistára:
www.gallup.com/poll/155285/Atheists-Muslims-Bias-Presidential-Candidates.aspx

Azért lassan változik a helyzet, és nő a nem-vallásosok száma (főleg a fiatalok körében):
www.pewforum.org/2012/10/09/nones-on-the-rise/

Remélhetőleg ez a tendencia folytatódik...

FutureFry 2014.12.31. 21:02:17

A fenti @FutureFry: válaszom @Hari Seldon 2: -nek és @kardio1: -nak ment (nem tudom miért nem "linkelődött" a nevük).

kardio1 2014.12.31. 21:15:41

@FutureFry: Azért irtam, hogy az ateizmus is egyfajta vallàs, mert az aiteistàk a maguk meggyôzôdését legalàbb olyan hévvel és meggyôzôdéssel hirdetik és terjesztik, mint a vallàsosak. Egyébként az ateistàk arànya még igy is csak 2% Amerikàban.

FutureFry 2014.12.31. 21:31:50

@kardio1: Persze, van egy pár "harcos" ateista (pl. Dawkins) de azért a hittérítő Mormon vagy Jehova tanuja az általános (én ezekbe szoktam belefutni - azaz ők belém, nem pedig az ateista változatba (ami egy oximoron lenne)).

És igen, az ateisták aránya nagyon alacsony az USA-ban, de a hosszútávú tendencia a lényeg (és nem csak az ateista, de az agnosztikus, vagy nem-vallásos, stb. körökéi is).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.01. 02:35:21

@Jess G: En vitorlanal siman el tudom kepzelni, de mar reg volt, 15 eve repultem utoljara vele.

FutureFry 2015.01.01. 03:08:31

@Muscari:
Köszi. Egyébként Angliában (és általában Európában) a "klub" kicsit nagyobb tagsággal bír.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása