oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 05. 07:45,  Másik tempót vesz fel az életünk 166 komment

2014. december 05. 07:45 Határátkelő

Másik tempót vesz fel az életünk

Manapság egy külföldön tanulni vagy munkatapasztalatot szerezni vágyó fiatalnak a lehetőségeket elnézve nincs különösebben nehéz dolga. Az Európai Unió kifejezetten egyetemistáknak szóló mobilitási programjával a (most már) Erasmus+ -szal például akár három évet is kint tölthet felsőfokú tanulmányai alatt külföldi egyetemeken vagy szakmai gyakorlaton. (Az alapképzésben, mesterképzésen, phd alatt.) 1987 óta 3 millió fiatal vett részt a programban, 33 országban. A Tempus Közalapítvány rendezvényén Nagyházi Annával, az Erasmus Student Network (ESN) oktatási referensével beszélgetett a Határátkelő. Elsősorban saját Erasmusos élményeiről, a kulturális sokkról, és az azt tompító, kiutazás előtti interkulturális tréningekről kérdeztük.

erasmus_logo.jpg

Az Erasmuson belül a legnépszerűbb célországok Németország, Franciaország, Ausztria és az Egyesült Királyság. Ha valaki egy évig van kint, akár fele időben tanulhat, a másik felében pedig bonyolíthatja a szakmai gyakorlatát is, így kihasználva az időt.

A külföldi tapasztalat és az ezzel együtt járó (általában valóban használható) nyelvtudás komoly előnyt jelent a munkaerő-piacon Magyarországon is, és nyilván akkor sem hátrány, ha valaki külföldön akar elindulni. Arra is léteznek számítások, hogy erasmusos babák is komoly létszámban születtek már a program keretében kialakult nemzetközi párkapcsolatokból.

Nagyházi Anna Finnországban (Lappföldön) töltötte az Erasmus-félévet, mert bele szeretett volna pillantani a példaértékű finn oktatási rendszerbe. Manapság pedig ő is próbál segíteni társainak a diákszervezeten keresztül, amely 37 országban, 430 egyetemmel épített ki kapcsolatot. Az ott dolgozó csoportok vesznek részt az ESN munkájában.

Nem voltál felkészülve a kulturális sokkra?

Ehhez hozzájárult, hogy akkor még nem tudtam, hogy létezik egy olyan diákszervezet, aki segíteni tudna a felkészülésben. Gondoltam, hogy leendő Erasmus-hallgatóként saját magamnak kell felderítenem az országot, magamat kell készítgetnem arra, hogy nagyon meg fog változni az életem.

Meg is éreztem az információk hiányából eredő tudáshiányt, így a saját káromon tanultam, és már kinti segítséggel sikerült beilleszkednem és a lehetőségeket kihasználnom.

Mik voltak a konkrét élmények a kulturális sokkal kapcsolatban? Mit szeretnél, hogy a másoknak ne kelljen saját bőrükön megtapasztalniuk?

Inkább nagyon nagy meglepődések voltak, talán furcsán hangzik, de például az, hogy milyen nagyon-nagyon hideg volt, mínusz 32 fokban mentem ki a reptérről, és olyat még nem éreztem, az a fajta fázás és hideg itt nincsen.

Aztán hasonló meglepetés a finnek mentalitása volt, nagyon zárkózott, nagyon nyugodt nemzet, kell nekik idő, amíg feloldódnak és közel kerülnek az emberhez és barátként kezelik. Én egy nagyon közvetlen ember vagyok, ezért ez nekem sokáig jelentett problémát, hogy miért nem beszélget velem, miért nem jön oda, miért nem úgy reagál, de aztán ezt is megszoktam, megtanultam kezelni. Egy picit én is visszább vettem talán a saját közvetlenségemből, hogy a két fejlődési irány valahol találkozzon.

Amit én nagyon szeretnék és próbálok is átadni a most induló hallgatóknak, az az hogy ne korlátozza le őket, hogy magyarként hogyan is jelenjenek meg külföldön. Nem egyszer tapasztaltuk, hogy visszahúzódóak, nem büszkék arra, hogy honnan jöttek. Mi az arany középútra próbáljuk őket terelni, hogy ne is kérkedjenek azzal, hogy ők magyarok, de ne is titkolják.

A másik, hogy az első pillanattól meg kell ragadni minden lehetőséget, nem az van, hogy megérkeztem és egy napot pihenek, hanem menni kell, ismerkedni, utazni, sétálni. Igazából sokan próbálnak időt hagyni maguknak arra, hogy meg tudják szokni a környezetet, be tudjanak illeszkedni, de ez pont a tevékenységek segítségével működik, a szálláson üldögélve nem megy. Érdemes kihasználni, ha már a repülőn találkozik egy erasmusos kollégával, akkor kezdjen el ismerkedni, kezdje el megélni magát az élményt.

Ez az idő nem is olyan hosszú, ha belegondolunk? (Az átlag 5.5 hónap, a lehetséges kint töltött idő 2-12 hónap. - a szerk.) Mit lehet ennyi idő alatt elsajátítani egy kultúrából, nyilván a tanulmányokon felül?

Persze nem hullámvölgyektől mentes ez az időszak, a honvágy is nagyon gyakran előjöhet, erre is próbáljuk a hallgatókat felkészíteni, hogy nem lesz ott anya, apa, és valószínűleg fognak hiányozni. Ez egyébként valahol jó érzés is, hogy az ember felismeri, hogy vannak emberek, akiket hiányol. Tudatosságra próbáljuk őket rádöbbenteni, de erre igazából utólag ébred rá leginkább az ember, hogy milyen sokat kapott, amikor olyan helyzetekkel találkozik már itthon, amit tapasztalatai birtokában már sokkal könnyebben kezel és old meg, mint korábban.

2-3 hónap a minimális tartózkodás, de az 5 hónap is kicsit olyan mintha félbemaradna valami. Mi azt szoktuk ajánlani, hogyha elkezdenek egy tanévet, mondjuk szeptemberben valahol, akkor lehetőleg hosszabbítsanak a második félévre, mert úgy zárul le szépen egy Erasmus év, úgy van meg a kerete.

A hazatérésem után úgy gondoltam, hogy kell, hogy legyen nálunk is erasmusos diákszervezet. Debrecenben (Anna a Debreceni Egyetem hallgatója – a szerk.) már egészen aktívan tevékenykedtek, így hozzájuk csatlakoztam.

Azóta nagyon intenzív munka részese vagyok, és ez nagyon jó érzés, mert minden egyes szemeszter végén és elején újra megélem a saját Erasmus-tapasztalataimat, de mindig egy kicsit több is vagyok, ahogy látom a hazamenő és érkező diákokat.

Ahogy telnek az évek, az ember arra is vágyik, hogy a kulisszák mögé lásson, hogy lássa, hogy hasznos tevékenységet végez, nem feltétlenül látványosan, mégis úgy, ami a szervezet működésének minőségét meghatározza. Most már országos és nemzetközi szinten is tevékenykedem.

Egymást fejlesztjük, ösztönözzük 37 országból, hogy együtt tegyünk valamit közösen, és egy idő után a kulturális különbségek, a sztereotípiák a munkában való együttműködésben eltűnnek.

Annak idején hogyan értesültél a programról és most mit tesztek annak érdekében, hogy a diákok tudjanak róla?

Nálunk Debrecenben egy nagyon erős promóció van, gyakorlatilag már a gólyatábortól kezdve. Úgy vezetjük fel, hogy van az Erasmus-program, amire mindenkinek érdemes elmenni, nagyon-nagyon jó és nagyon szeretjük, és természetesen kapcsolódik hozzá a kísérőszervezete, az ESN. A hallgatók gyakorlatilag az első hivatalos naptól tisztában vannak a program létezésével. A többi egyetemen is hasonló módon próbálják bevonni az új hallgatókat.

A külföldi hallgatók is segítenek a többiek elérésében, mert az a tapasztalatunk, hogy a nekik szervezett rendezvények bevonzzák a magyarokat is. Nemzetközi szinten még professzionálisabb a működés, különböző felmérések, konferenciák vannak. Az Európai Bizottsággal is szoros az együttműködésünk, ami szintén vonzerőt jelent, hiszen minél relevánsabb egy szervezet, annál többen érdeklődnek iránta.

Nagyon jó az ESN nemzetközi promóciós csapata, így a különböző projektjeinknek annyira hatásos egy-egy videója, képanyaga, hogy akár a szülők generációja is felfigyel rá. Magyarországon ez sajnos annyira még nem jellemző.

A felkészítések már rendszerszerűen működnek?

Már második alkalommal szervezünk tréninget a Debreceni Egyetemmel és egyéb irodákkal szoros együttműködésben. A hallgatóknak meghirdeti az egyetem ezt a háromnapos felkészítést, ahol mind a három nap különböző témákban kapnak felvilágosítást, bátorítást és támogatást.

Mi a nemzetközi sokszínűség felé próbáljuk őket orientálni, miközben természetesen a szakmai és a hivatalos dolgokról is kapnak tájékoztatót. Fontos a pszichés felkészültség és az önismeret is.

Sok mindent megtud önmagáról az ember egy ilyen félév alatt?

Amint kilépünk a komfortzónánkból, és ahogy megszűnnek körülöttünk létezni a minket meghatározó emberek, kicsit semmilyennek, könnyen alakíthatónak érzi magát az ember. Ugyanakkor végre az új közösségnek, ahová bekerülök, olyan képet tudok adni magamról, amit maximálisan én alakítok ki. Természetesen a családi, szülői értékek meghatároznak minket, de a konkrét személyek elmaradnak.

Az Erasmus elején van pár nap egyedüllét (én nem azt a módszert követtem, amit most próbálok átadni, hanem hagytam magamnak néhány napot az elmélkedésre), amikor nagyon sok minden feljön. Nagyon hamar észrevesszük, hogy mitől félünk: attól, hogy egyedül maradunk; hogy nem értenek meg; hogy elveszek; hogy nem fogok jól kijönni a lakótársammal; vagy hogy esetleg még kollégiumot sem találok – ezek nagyon konkrét félelmek, és jó, ha az ember ezekkel szembesül, így nem is ér rá valami elvont dologtól szorongani. Ez egy nagyon hasznos folyamat.

Mi lendített át ezen az állapoton?

Az, hogy jártassá válik az ember az idegen közegben. Amikor már tudom, hol van a bolt, az egyetem, a gyakorlóiskola, ahová tanítani járok, amikor összefutok a folyosón ismerős emberekkel – szóval nekem a megszokás és a helyismeret segített nagyon sokat. Valamint az, amikor az ember túl tud lendülni a korábbi, otthoni problémáim, félelmeim és rájön, hogy most más közegben van, ahol ezek nem számítanak. Mások a problémáink, ezek szerint kezdünk élni, és mire hazatérünk, addigra az előző (általában nem annyira súlyos, inkább csak fiatal felnőttkori) problémák jobb esetben megszűntek, és egy másik lendületet, tempót vesz fel az életünk, amivel aztán az itthoni dolgok könnyebbek.

Négy év távlatából visszanézve, mit adott neked ez a program?

Nagyon sok kapcsolatot és igényt arra, hogy az ember ne csak a saját országán belül gondolkodjon, mert az nem elegendő. Sokkal több élményt és benyomást tud szerezni, ha nyitott szemmel jár, és határok nélkül gondolkodik Európában. Ezeknek a kapcsolatoknak a megőrzés és ápolása nagyon-nagyon fontos. A mai napig jönnek újabb ismeretségek és kapcsolatok, de van néhány olyan erasmusos barátság, amit az ember nem szeretne elveszíteni.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás Magyarország Erasmus Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr626958363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2014.12.05. 07:56:31

Ááááh! Mar megint nem tudtam hozzaszolni (telorol nyomom), mert ma reggel Babette voltam... most meg mar varnak a kecskeim...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.05. 08:04:15

Szerintem ez nagyon jó lehetőség a fiatalok számára.
Nyelvgyakorlás, kapcsolatok, önállósodás.
Mindenkinek el kellene menni egy kis időre.

Mi annak idején mehettünk Moszkvába, ha voltak jó kapcsolatok a pártnál.
:D

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.05. 08:33:27

@svájci sapka (ch): Egyetértek. Egy ilyen lehetőség az első igazi határátkelés egy fiatal életében, csak nyerhet vele, és tényleg kár, hogy a mi időnkben ilyen még nem volt.

Muscari 2014.12.05. 08:41:12

@svájci sapka (ch): nem kellett jó kapcsolat. Tudok olyan emberekről, akik simán nyertek felvételt orosz egyetemekre, minden hátszél nélkül. Annyi volt, hogy katonai kollégiumba jártak, de más ismerettségük nem volt. Persze voltak kint pártfunkcionáriusok gyerekei is, de nem csak ők.

A kollégium meg rosszabb volt, mint a múltkori posztban szereplő képen, télen meg lehetett fagyni, azt mesélték.

Az Erasmust sajnos sokszor úgy használják, mint valami csereüdültetést. Haverok, buli, Fanta.

DieNanny CH 2014.12.05. 08:44:04

Tényleg jó lehetőség. Visszagondolva, én levelezőn végeztem a fősulit (még csak nem is egyetemet...) - tehát Erasmusra csak és kizárólag nappali tagozatos egyetemisták jelentkezhetnek?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.05. 08:45:09

@Muscari: Na jó, az más. Én nem jártam katonai suliba.
:)
Egy évfolyamtársam tanult kint, a papája volt a párttitkár.
:D

tanato 2014.12.05. 09:01:12

@Muscari: Sokan voltak szovjetbeli egyetemeken,de voltak Berlinben Prágában,Varsóban,Szófiában,de még néhányan Kínában is akkoriban magyar hallgatók.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.05. 09:17:20

@tanato: Igen, pl. a mi orosz tanárunk is Moszkvában végzett vörös diplomával, szigorú is volt, aztán mégse tudta belénk verni az oroszt úgy, ahogyan szerette volna. :)

tanato 2014.12.05. 09:27:30

@VPBA: sajnos az ott végzettek egy részét a KGB beszervezte anno.Viszont a kint végzettek jó része azután itthon nagyon jó állásokat kapott.Előny volt a szovjet diploma.

Herr Géza 2014.12.05. 09:27:32

"....Aztán hasonló meglepetés a finnek mentalitása volt, nagyon zárkózott, nagyon nyugodt nemzet, ..."

Kedvenc példám a Forma 1-es Kimi Räikkönen. A riporter örjöngve, kiabálva kérdezi kb. 20 mondatban, hogy "hogyan sikerült,milyen élmény volt megelözni x.y.-t.."
Kimi faarccal válaszol:
- Jó.
Pont, és megy tovább.... :))))))

Herr Géza 2014.12.05. 09:29:57

@tanato: Meg még nagyon sokfelé.... Gondoltátok volna, hogy 1981.-ben még a belgrádi egyetemre is volt ösztöndíjas tanulási lehetöség???

tanato 2014.12.05. 09:42:53

@Herr Géza: Ez tényleg érdekes mert akkor Jugó még félig nyugatnak számított.

Herr Géza 2014.12.05. 09:48:49

@svájci sapka (ch): A jó kapcsolat max. a moszkvai diplomata-szakra kellett (meg Belgrádba...) Különben sima szakirányú felvételi + nyelvi felvételi (amin már elég volt, ha csak be tudtál mutatkozni...).
A szaktárgyak alapján rangsoroltak, az egy adott szakra felvehetök száma meg volt határozva (pl. a "népgazdaság" igényei alapján), és ha többen jelentkeztek egy helyre, akkor elsö sorban a szakmai felvételi döntött, majd ha még mindig többen jutottak volna egy helyre, akkor a nyelv. Persze a nullás nyelvtudás kitünö felvételi mellett is kizáró ok volt (az NDK-s ill. szovjet egyetemeknél). A cseh, lengyel, jugó egyetemeknél nem volt alapkövetelmény az adott ország nyelve, ök egy vagy két éves nyelvi intenzívvel indítottak. Viszont ezekben az országokban csak néhány hely volt, jellemzöen valami nagyon speckó szakirányban.
Az ilyen felvételi automatikusan állami ösztöndíjat jelentett, cserébe az ösztöndíjat biztosító minisztérium területén kellett utána dolgozni 5 évig (elvileg).

Herr Géza 2014.12.05. 09:52:46

@tanato: Bizony, ha jól rémlik 1981.-ben két hely volt valami zenével kapcsolatos szakra. Az egyik befutó a Kicskovics Antal fia volt.....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 10:14:28

Ez az Erasmus az az ahol mindennap elsöhányásig kell inni és kötelezö megtanulni hangszeren játszani?

tanato 2014.12.05. 10:19:01

@diggerdriver: Az nem,az amiről beszélsz az a magyarországi gólyatábor.

tanato 2014.12.05. 10:20:00

@Herr Géza: Hát persze az már a "szabad" világ volt, onnan már bármikor le lehetett lépni Olaszország irányába.

Golf2 2014.12.05. 10:20:51

@Herr Géza: na de sag mir mal hudöfákiz Kricskovics?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.05. 10:22:12

@diggerdriver: Halihó! Most néztem, hogy a tegnapelőtti posztnál milyen jó kis beszélgetést generáltál a hazafiságról. Kár, hogy nem voltunk... Vannak jó meglátásaid, erről majd még beszélgethetünk, csak most nem akarok offolni.

pasztasuta 2014.12.05. 10:23:41

Aranyos ez az interju, de kicsit tul van nekem ez misztifikalva. A legtobb erasmusos akivel en eddig talalkoztam annak ez az idoszak a haverok-buli-fanta tengely korul mozgott, ami persze nem baj, csak attol meg nem erdemes tobbnek gondolni, mint ami. Az erasmusos barataim nagy resze nem is irja bele a cv-jebe, hogy erasmussal volt itt meg ott, csak szepen kulfoldi tanulmanyok xy egyetemkent tunteti fel, mert tudja, hogy a munkaado nem venne komolyan... Nyilvan vannak kivetelek, az is lehet, hogy orszag fuggo (pl delen buli van, eszakon meg tanulas) de nekem ez a tapasztalatom.

OFF: ha pentek akkor sztrajk. gyanusak nekem ezek az olaszok, hogy mindig hetfore meg pentekre esnek ezek a sztrajkok...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 10:28:17

@tanato:
Aha. Az erasmusos babák meg szüznemzéssel lesznek mi?
:))))))))))

Hari Seldon 2 2014.12.05. 10:31:31

@rezsöatya:
Nagyon jó. Szerintem csináljunk egy listát, hogy mikor kivel cserélünk. Ez legalább vicces lenne:
Bejelentkezünk, és egyből leírjuk, hogy valójában XY vagyok csak megint hiba van a Mártrix-ban...
A nap végén meg összegzünk, hogy ki kinek mit válaszolt, és szépen összeveszünk, mármint mindenki mindenkivel... :-)

Kriszta D 2014.12.05. 10:37:26

@diggerdriver: igen és mindenki az Oasistól a Wonderwallt énekli ÁLLLANDÓAN.:D

Kriszta D 2014.12.05. 10:44:26

@pasztasuta: lehet, hogy én csak a kivételeket ismerem, de pl. én több olyanról tudok, aki az Erasmust pont arra használta, hogy tanuljon (pl. ott kutatta a diplomamunkájához a témát, vagy járt olyan előadásokra, amikre otthon nem volt lehetősége, stb.), illetve pár olyat is, akik aztán 'ottfejeltették' magukat a külföldi egyetemen...

Mondjuk azt a pár erasmusos hónapot én is pont ugródeszkának használtam a további külföldi kalandozásokhoz.

Persze a bulika a diáklét szerves része, kinek milyen mennyiségben és minőségben...

tanato 2014.12.05. 10:49:24

@diggerdriver: Na bulizni azért az Erasmuson is szoktak a diákok,sőt mi több anno még mi is az átkos kommunista rendszerben,ez hozzátartozik a diákélethez meg az az életkorhoz.

pasztasuta 2014.12.05. 11:03:36

@Kriszta D: Jaj, nem bantasbol irtam amit irtam, csak, hogy nekem ez a tapasztalatom. :) Jo hir, hogy van aki ertelmesen hasznalja fel ezt az idoszakot. Te hol voltal erasmuson?

Kriszta D 2014.12.05. 11:08:30

@pasztasuta: Nem vettem bántásnak :) És tény, hogy itt is jelent már meg olyan cikk, amiből másféle következtetéseket lehet levonni :P (Anna Bognaro, ha jól amlékszem...?)

Én UK-ben voltam - talán ezért nem is tűnt fel, hogy nagyon bulizósak lennének az Erasmusosok, mert ott a helyiek bőven túltettek ebben mindenkin...

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.05. 11:09:12

@svájci sapka (ch):

Attól függ melyik korról beszélünk.

A 60-as években még kellett jó kapcsolat az ösztöndíjhöz, apám mesélte. Ő nagyon akart volna menni Moszkvába tanulni 1962-ben, miután elvégezte az egyetemet Bp-en, de nem sikerült elintéznie. Hozzáteszem: ezzel én jól jártam, mert ha sikerült volna elintéznie, nem ment volna el dolgoznia oda, ahová elment dolgozni, s a már ott dolgozó anyámmal sosem ismerkedett volna meg, azaz én most nem léteznék.

A 80-as években már TÖBB volt a hely, mint a jelentkező a "baráti" országok ösztöndíjas helyeire. Konkrétan tudom, hogy pl. BG-ban volt 50 hely magyar ösztöndíjra, s alig a fele volt betöltve. Gyakorlatilag semmi sem kellett az ösztöndíjhoz emiatt, sima sikeres felvételi vagy már meglévő egyetemi jogviszony vagy fogadási szándék a külföldi egyetemről elég volt.

Most a MAGYAR ösztöndíjakról beszélek, ezeket a magyar állam fizette. Persze voltak külföldi ösztöndíjak is, ezeket a fogadó állam adta. S létezett a vicces "egyéni ösztöndíjas" kategória is, ez azt jelentette: mehet az emberke tanulni, de nem kap ösztöndíjat.

Én "egyéni ösztöndíjas" voltam Bulgáriában 1987-1990 között. Aztán egyszer beszólt nekem a magyar követség kulturális tanácsosa, hogy nincs-e kedvem kapni a követségtől havi 120 USA-dollárt. Én mondtam, hogy van hozzá kedvem. Erre mondta: akkor töltsek ki egy magyar állami ösztöndíj kérelmet. Kitöltöttem, egy hónap múlva szóltak, hogy most már magyar állami ösztöndíjas vagyok, s kaptam 1991-1992 között havi 120 dollárt. Akkoriban a bolgár átlagfizetés 50 dollár volt, szóval nem is volt ez olyan rossz...

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.05. 11:09:12

@Herr Géza:

Ugyanez volt a magyar egyetemeken is. Nem kellett magyarul tudni. Volt egy 2-éves előkészítő nyelvi felkészítés, így az átlag egyetemista 7 évre jött: 2 év előképző nyelvi intézet + 5 év egyetem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 11:18:26

@tanato:
Na. Én is ezt mondtam.
Véletlenül sem ítélném el a résztvevőket.
Teljesen rendben van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 11:21:30

Csak én vagyok olyan hülye hogy itt erasmusolok már három éve és még nem tudom a nyelvet?
:)))))))))))

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.05. 11:28:19

@Muscari:

Gyerekkori magyar haverom Kubából Moszkvában felvételizett. Ott fel is vették volna, de ő nem akart ott maradni a hideg miatt (ez nem vicc, ez volt az ok), viszont Bp-en ugyanazzal a pontszámmal meg nem vették fel. A gyerek egyébként hosszú évekig élt Kubában mint kiküldött-gyerek (többet, mint én), s teljesen kubaivá lett, azt hiszem, a hideg elleni irtózás is innen jött. Aztán elment valami előkészítő tanfolyamra, de megint nem sikerült a felvételi.

Megunta az egészet, vett magának 5000 dollárért egy amerikai feleséget (a 80-as évek végén ez volt az ár), kapott zöldkártyát, s letelepedett Floridában, kubaiak között. Amint meglett az állampolgársága, elvált az álfeleségtől, elvett egy kubai csajt most már igazi feleségnek, s máig boldogan él.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.05. 11:28:19

@diggerdriver:

Ahhoz, hogy lányokkal erasmusolj nem feltétlenül szükséges a nyelvtudás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 11:32:04

@maxval birca hozzászóló:
Micsodaaaaaa?
A leglényegesebb...
:))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 11:39:05

@diggerdriver: és könyvet írni róla.
és eladni brad pittnek......ja nem, az a másik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 11:40:17

@rezsöatya: ne örülj neki, mostanában nem olyan jó nekem lenni...

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 11:42:39

@diggerdriver: azért a biliárdfelszerelésed ne hagyd otthon.

rezsöatya 2014.12.05. 11:47:44

@diggerdriver: igen. Csak te! :-)))

(Bocs, magas labda volt, nem lehetett kihagyni!)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 12:00:36

@rezsöatya:
Direkt neked adtam fel...
:)))))))))))))))

Nem kívánok neked rosszat csak soha ne tudjál zoknit cserélni...
:)))))))))))))))))))

puhacica 2014.12.05. 12:19:59

két dolgot bánok a tanulmányaimmal kapcsolatban. az egyik, hogy nem mentem kéttannyelvű gimibe, a másik meg, hogy nem tudtam fősuli alatt eltölteni egy fél évet se erasmusos diákként. (nem volt rá pénzem. :( )

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.05. 12:25:30

@pasztasuta: de nem kötelező inni meg bulizni, nem? ha valaki tényleg tanulni akar Erasmus alatt, gondolom, nem ütközik különösebb nehézségekbe? :-)
kár, hogy a "mi időnkben" még nagyon nem voltak ilyen lehetőségek.

2014.12.05. 12:55:15

Ez egy nagyon jo dolog szerintem is, ha idosebb lennek, biztosan mentem volna Moszkvaba en is, de nem igy jott ki :)

Kar, hogy arrol nem esik szo, hogy az ERASMUS-nak van egy testvere is amugy, LEONARDO-nak hivjak es szakmai gyakorlatra szol, persze kevesbe nepszeru mert a helyet a hallgatonak kell felkutatnia tokegyedul, igy nem annyira a bulizasrol szol, cserebe viszont a dolgozasrol, ami jol mutat a CV-ben es nemutolsosorban nem esik ki fel ev a diplomahoz vezeto utbol, ami nekem nagyon fontos volt, mivel en egy turelmetlen f*sz vagyok, de ha valakinek ketyeg a diakhitel, akkor meg plane. :D Ilyenisvan, csaxolok, etc.

pasztasuta 2014.12.05. 13:02:59

@Dragonlady (now in Indonesia): Biztos lehet, persze. :) En amugy csak kivulallokent tudok rola velemenyt mondani (nyilvanvaloan kompetensebb az aki reszt vevokent mondja el az elmenyeit), kulfoldon iratkoztam be egyetemre, kozben dolgoztam, erasmusra pedig, mint puhacica irta, nekem se lett volna penzem, de nem is hianyzott. :)
"Mi idonkben"? Varjal csak te mennyi is vagy mert az "en idomben" mar volt. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.05. 13:11:26

@pasztasuta: múlt évezred :-( nem tudom, mióta van Erasmus, nekünk akkor ott még nem volt. volt ugyan egy kétoldalú egyetemi ösztöndíjprogram (? valszeg az volt), amivel _mindenki_ kijutott Lisszabonba, egy hónapra vagy egy évre. kivéve engem, mert valamiért nagyon utálta a fejem a tanszékvezető. azóta se tudom, mi bajuk volt velem :-)

tényleg, AIESEC van még? az egyik volt évfolyamtársam koordinálta évekig a közgázon, azért jutott eszembe.

rezsöatya 2014.12.05. 13:27:08

@diggerdriver: Egyik labamon fekete, a masikon meg barna van. Nem tudom kicserelni, mert otthon egy ugyanilyen par van...!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 13:39:59

@rezsöatya:
Jaaa hogy egyébként sem cserélsz soha....
:))))))))))

Mme Seldon 2014.12.05. 13:47:51

A '90-es években a SOTE-n nyári szakmai gyakorlatra lehetett menni Európában gyakorlatilag bárhová.
így voltam szülészet gyakorlaton Bécsben (a német nyelvtudás nem volt feltétel, de azt megtanultam, hogy "Drücken Sie bitte" :) és belgyógyászat gyakorlaton Rómában (ahol apácák által vezetett kollégiumban laktam, és este 10 után nem lehetett hazamenni).
Ez kórházi gyakorlat, tehát a hallgatóra van bízva, hogy mit és mennyire akar megtanulni a gyakorlatban. Bécsben nagy nemzetközi medikus-élet volt, Róma is elég bulizós volt, de azért elvárták, hogy a kórházba bejárjunk (Aki Szicíliába ment, mesélte, hogy első nap azt mondták, hogy ne nagyon zavarogjon, menjen inkább strandra és a hónap végén jelentkezzen az aláírásért :)

Hari Seldon 2 2014.12.05. 13:57:11

Megint OFF:

Elindult az Orion! Sikeres a start!
index.hu/tudomany/2014/12/05/az_raketa_boldog_a_nasa_keszulodik/

Nagy éve ez az űrhajózásnak!

ON

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.05. 14:15:52

@mojyo: en leonardoztam meg 2004-ben. Mindent a tanszek intezett, nekem csak a repjegyet kellett megvennem. Es benne is van a cv-ben :-).

2014.12.05. 14:34:44

@Hari Seldon 2:
"Nagy éve ez az űrhajózásnak! "
Ilyen hirek hallatan Glenda Collins - It's Hard To Belive It c. szama jut eszembe mindig:
www.youtube.com/watch?v=qgGleHSekqY

“how can they spend a million on a rocket head….when there is a million people in need of bread”.

Minden korszaknak megvannak az aktualis Hintai:)))

2014.12.05. 14:55:50

@zöldeketbeszélek: Nahat, akkor ez is egyetem/tanszek/egyeb fuggo, nekunk magunknak kellett mindent, persze a penzt azert ok adtak szerencsere. :D

pasztasuta 2014.12.05. 15:25:53

@Dragonlady (now in Indonesia): mult evezred...akkor vegulis egykoruak vagyunk :)))

33621 2014.12.05. 15:48:16

Itt van hogy miért kellett meghalni a háromgyerekes magyar nőnek, Abu-Dzabiban!

www.origo.hu/itthon/20141205-azert-oltek-meg-ibolyat-mert-kulfoldi-volt.html#

FutureFry 2014.12.05. 15:59:19

@Mme Seldon: @Dragonlady (now in Indonesia): @tanato:
Az EU csatlakozás előtt (de a rendszerváltás után) volt egy ösztöndílprogram amiben sok magyar felsőoktatási intézmény részt vett: a TEMPUS:
eacea.ec.europa.eu/tempus/programme/history_tempus_en.php

Herr Géza 2014.12.05. 15:59:48

@Golf2: Hányás vagy?? Akkor megbocsájtható. Idén volt 85 éves, a Fáklya Nemzetiségi Táncegyüttes alapítója és 55 (!) éve vezetője, koreográfusa, Európa-szerte elimert művész, stb.
:)))
Persze lehet, hogy ma már én is rácsodálkoznék a nevére, ha nem lettem volna a fiával együtt katona...és haver.

FutureFry 2014.12.05. 16:00:55

@FutureFry: ... ösztöndíjprogram ... (nem ösztöndeal program)

Herr Géza 2014.12.05. 16:01:25

@Herr Géza: Bocs, a kib...tt helyesírásjavító: "Hányás= Hanyas...

2014.12.05. 16:03:52

@Herr Géza: DDDD, bocs de ez nagyon jól jött ki
Hányás vagy DDDD

2014.12.05. 16:05:45

@Dragonlady (now in Indonesia): AIESEC van, en pont Yangonban talalkoztam az ottani kepviselojukkel nemreg :). Egyebkent tole hallottam eletemben eloszor errol a programrol.

Herr Géza 2014.12.05. 16:46:37

@Turchi: Szegény @Golf2: biztos lehidalt, amikor olvasta, pedig tényleg eszembe nem volt bántani.... :DD

@Golf2: Megbocsájtasz ??? :))

Herr Géza 2014.12.05. 17:16:13

@maxval birca hozzászóló:
"A 80-as években már TÖBB volt a hely, mint a jelentkező a "baráti" országok ösztöndíjas helyeire."
Ez pontosan így volt (mondjuk szerepet játszott benne az is, hogy a Ratkó korszak gyerekgyártási "láza" után a mi korosztályunk egyfajta negatív csúcs volt. Az 50 BG ösztöndíjas helyet úgy tudom elképzelni, hogy az 5 évfolyamon összesen. Úgy lehet. A legtöbb hely toronymagasan a SZU-ban volt, utána jött az NDK, majd nagy szünet és a cseh, lengyel, bolgár fronton max. 5-10 helyet hirdettek meg egy évben. Na meg ugye Jugó a maga 1-3 helyével. Én kubai ösztöndíjra nem emlékszem, de lehet, hogy volt. Meg olyanról sem tudtam, hogy a fogadó ország ad ösztöndíjat. Miért is, ott akart volna tartani?? Mert ha a palimadár utána hazamegy, akkor nem egy nagy buli elötte évekig ösztöndíjat adni neki.
Egyébként sokan csak "buliból" jelentkeztek külföldre, afféle próbafelvételiként. Nekünk ugyanis februárban már megvolt a felvételi, március elején már tudtuk is, hogy fölvettek-e. Ha igen, akkor az érettségi, meg a teljes 2. félév negyedikben már csak laza bohóckodás volt, hiszen már semmi tétje nem volt. A felvételi tárgyakból már nem kellett érettségizni sem, a többi tárgyat meg nagy ívben lesz@rhattuk, mert "öt már úgyis fölvették" alapon a kettes-hármast akkor is megadta a többi tanár, ha az ember az érettségi vizsgán elmondta a nevét, meg az adott tárgyról két mondatot.
Szóval ment a Hawaii-dízsi, miközben a többiek stresszeltek az érettségire.
Ja, és ha jó lett a szakmai felvételi és mégsem akart kimenni, vagy az adott szakra mégsem fért be, akkor az ember kérhette annak a beszámítását magyar egyetemhez, ha meg nem lett jó, akkor magyar egyetemre a rendes felvételinél lehetett még egyszer próbálkozni. Szóval nemigen volt vele vesztenivaló. :)))

Mme Seldon 2014.12.05. 17:20:13

@FutureFry:
TEMPUS, igen, ez nem jutott eszembe. De a SOTE-nek ezen kívül is voltak/vannak csereprogramjai,

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.05. 17:38:52

OFF

Erdei valóságsó!

pontu.eenet.ee/player/siga.html

Webkamera egy észt erdőben, a kajáltatóhely fölött.
Épp most vaddisznaj varacskolás megy...

Inkább ezt nézze mindenki, mint a vv7-et...
:-)))

ON

Hari Seldon 2 2014.12.05. 17:45:44

Megint OFF-al jelentkezek:

Sikeresen leszállt az Orion!
Hurrá!

ON

Herr Géza 2014.12.05. 17:49:08

@diggerdriver: Föööönök! Találtam neked egy király mobiltelót:

www.notebooksbilliger.de/caterpillar+cat+b15q+silber?nbb=nl.20141205.Smartphones&wt_cc3=14&emst=Rha6qvjzsZ_714402_1177560_263

Ennél - ha nem tetszik valami - bajban lennél a lánctalppal való "javítással". :DDDDDD

nyuszigonosz 2014.12.05. 18:02:35

@Herr Géza: Tegnap hallottam, hogy nálatok elöírás lett minden új ház építésénél fedett biciklitárolót is ( legalább 2 biciklire) a ház mellé rakni. Ez most tényleg így van?

Herr Géza 2014.12.05. 18:21:10

@nyuszigonosz(D) ESTP: Mármint hogy érted, hogy nálunk? BW?
Nem tudok róla. Most van benn az ép.engedélykérelmünk, elözetesen egyeztettem velük, de csak a szokványos két kocsibeálló kellett.

nyuszigonosz 2014.12.05. 18:28:17

@Herr Géza: Igen, BW. A zöldek találták ki, és hogy elöírás lett. Mutatták is, hogy hogy kell majd kinéznie.
Meg állítólag BW-ben az is elöírás lett, hogy ha valaki cseréli a fütést, akkor köteles napelemet is felszereltetni, még akkor is, ha az adott tetö erre nem megfelelö. Ugye akkor legyen Dachsanierung és kész. Ha van rá, haa hincs.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.05. 18:47:14

aki meg kerekesszékes, vagy mittudomén, az csessze meg, max a fűnyíróját teszi oda, vagy a kétkerekűje saját verzióját?
lábrázást kapok, amikor ilyen szinten belemásznak mindenbe, jódolgukban. fingani hánytól hányig szabad?
(és mivan, kocsibeálló is _kell_ kettő? vakoknak is? vagy gondoljon a következő lakóra, aki majd esetleg 40 év múlva költözik oda? vagy mi?)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.05. 19:07:53

Az országok, ahová elég nehéz a határátkelés:

index.hu/nagykep/2014/11/19/mikronemzetek/

Szuper írás, végig röhögtem rajta... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.05. 19:38:05

@geegee: köszi, tényleg nagyon jópofa. főleg az egyenruhák :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 19:49:52

@geegee:
Ez kúrva jóóóó:)))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 19:53:22

@Herr Géza:
Ez jó.
Úgyis most a hétvégén akarok új telefont venni.

Te Géza most akkor patthelyzet esete forog fenn?
Egy nyomorult adathordozót sem lehet mindenféle hókuszpókusz nélkül csatlakoztatni a retinádkifolyikolyanélesakép ipadra?

településmérnök 2014.12.05. 20:00:26

3 db Erasmus-szal a hátam mögött azt szeretném veletek megosztani, hogy sajnos nem csak kizárólag a diákokra jellemző kinti tanulmányok nem komolyan vevése, hanem a fogadó egyetem sem áll mindig a helyzet magaslatán. Legutóbbi kalandom 2 hétre szorítkozott mikor is kiderült, hogy az egyetem nem rendelkezik angol nyelvű tantervvel a külföldi diákoknak. Gondolkodás nélkül repültem haza, mivel tanulni akartam nem részegedni. Persze ezzel jól megszívtam, mert a repjegyekre és a szállásra elköltött 150 ezere ft-ot fizethettem vissza saját szebből!

Herr Géza 2014.12.05. 20:01:47

@nyuszigonosz(D) ESTP: Ez egyelőre csak a zöldek újabb agybaja, ötlete, ha átment volna, biztos hallottam volna már.... Az a Dachsanierung téma meg teljesen máshogy van: ha hozzá kell nyúlni a tetőhöz (pld. idén a nagy jégverés kapcsán emlegették sűrűn), akkor egyúttal a most érvényes hőszigetelési szabványoknak is meg kell feleltetni. (Cserében meg azt is kell tudni, hogy igen bőkezű támogatásokat, roppant kedvezményes kölcsönöket lehet hozzá szerezni.) Semmiféle napelem nem kötelező, ezt nem is tervezik, a zöldek is csak azt akarják elérni, hogy ezentúl semmiféle engedélyezési/bejelentési kötelezettség ne legyen. Szóval egy kicsit túl van ez lihegve....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.05. 20:02:26

@pasztasuta: @Dragonlady (now in Indonesia): @diggerdriver: @nyuszigonosz(D) ESTP:

:D
Esküszöm, ha nyernék a lottón egy kis gempát, csinálnék én is valami miniállamot...Hatalmas poén. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 20:04:30

@geegee: nem lottó kell hozzá, hanem hitel. csak nézd meg Mao-t:DDDD

pasztasuta 2014.12.05. 20:05:12

@geegee: Azert remelem akkor majd a Hataratkelosok elonyt fognak elvezni, amikor a miniszteri poziciokra berkezo cv-k kozul valogatsz... :D

Mrs. Clayton 2014.12.05. 20:08:01

@településmérnök: akkor ennyi erobol epp maradhattal volna par sorre, konyvet lehet olvasni attol meg

nyuszigonosz 2014.12.05. 20:08:08

@Herr Géza: Azért is kérdeztem, mert nekem olyan különösnek tünt. Gondoltam, die spinnen doch im Ländle. :-)

@geegee: Majd ha államot alapítsz, akkor szólj, :-) Biztosan szükséged lesz tanácsadóra, miniszterre... valami hasonló jólfizetett pozícióra jelentkeznék aztán. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 20:19:54

@geegee:
Összedobjuk?
:)))))))))))))))))))))))))))))))
Egy feltétellel.
Csak Indiában alapíthatod:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2014.12.05. 20:20:44

@diggerdriver: Hát ez az. Elvileg dehogynem lehet, nálad valami egyedi probléma van, amiben ilyen messziről nem nagyon tudok segíteni.
Viszont a többi az műxik (Dropbox, Google Drive, stb.)....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 20:27:33

@Herr Géza:
Figyu, van 150giga képem. Ha hazamegyek ezekből akarok mutogatni. Na most a dropbox például 2giga. Nagy szar.
Az icloudba múltkor vettem tárhelyet csak éppen kezelni nem tudtam.
Most ott tartunk hogy van egy vezeték nélküli kiválóan működő szerkezetem meg három vezetékes ami közül egyiket sem ismeri fel ez a szar.
Nincs egy nyomorult app amivel lehetne csatlakoztatni őket?

településmérnök 2014.12.05. 20:36:34

@Jess G: Építész szakon ez máshogy van, nincs mit olvasni. Az otthoni képzésem pedig színvonalas, ha már a kinti egyetem nem volt az, akkor inkább jöttem vissza azonnal. A legsajnálatosabb az, hogy az adott egyetem jó nevű, csak éppen szartak rá a külföldiekre. Ez nagyon szomorú szerintem, és a mai napig nem értem, hogy kerülhettek be az Erasmus programba.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.05. 20:43:20

@pasztasuta: @Babette .: @nyuszigonosz(D) ESTP: @diggerdriver:Nyitott vagyok mindenre, talán Indiára kevésbé.Bár ha megoldható egy Taj Mahal szerű országház, hát nagy duzzogva... :D
Csak először jöjjön össze a lelló.

nyuszigonosz 2014.12.05. 20:46:37

@településmérnök: Ez hol volt?
Nem, én nem készülök ilyen helyekre, de aki esetleg most szeretne menni vagy indul, annak biztosan jól jönne az információ.

Herr Géza 2014.12.05. 20:51:00

@Dragonlady (now in Indonesia): Azért ne Ázsiával hasonlítsd össze az itteni életet...
Ez a szabály csak a családi házakra vonatkozik, ráadásul település- és építési övezettől függően. Alapágon egy ilyen környéken házanként két autó tuti. Ha az mind az utcán parkolna, akkor ott nemigen lehetne már közlekedni. Ezért előírják, hogy biztosítanod kell a saját telken való parkolást. Ezt azért minmálszinten egy megfelelő méretű salakozott területtel ill. pl. 2x2 nyomtávnyi távolságban elhelyezett taposókővel is ki lehet elégíteni.... Szóval azért nem parkolóházról beszélünk.
Ja, és hidd el a tolószékesnek méginkább van autója (ha az állapota megengedi), mint az egészségesnek. Vagy a családtagjának. Vagy mindkettőjüknek....
Nem árt, ha az ember egy ilyen szabály hátterét, okát, lényegét ismeri, mielőtt farkast kiált. :)))))

Herr Géza 2014.12.05. 20:59:37

@diggerdriver: 150 Giga ???? Az összes rokonod menekülni fog előled, ember.... Mellesleg milyen vezeték nélküli meg vezetékes "szerkezeteid" vannak? Az SD kártyát miért nem ismeri fel a Camera Kit ? Arra van ugyanis kitalálva... Nem lehet, hogy mégiscsak valami formattálási probléma van?

Muscari 2014.12.05. 21:21:05

@diggerdriver: szerintem igaza van Gézának, az rengeteg kép. Szerintem válogass össze 2 gigányit és tedd fel a dropboxra. Mindenből egy kicsit, a legjobb, legérdekesebb képeket.Ha fél órát nézegeted mindenkivel az bőven elég lesz. Szerintem.

Herr Géza 2014.12.05. 21:26:58

@diggerdriver: Nu pakagyí....

www.alexanderwilde.com/2013/02/bilder-auf-dem-ipad-von-einem-usb-stick-importieren/

Itt egy videó, angolul van ne ijedj(?) meg, majd max. a paki lakótársaid lefordítják.... :)))))))))

USB sticket FAT32 formátumban formattálni, csak a DCIM elnevezésű mappa legyen rajta, abba a képeket a korábban leírtak szerint (pont nyolc karakterből álló nevű, .jpg fájlok. Mennie kell, vazze....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 21:34:20

@Muscari:
Nem értitek.
Ennyiből VÁLOGATOK.
Az építész barátomnak is máshonnét a családnak is máshonnét.
Mindet akarom betárazni de szabadon válogatnék ha lehet ilyen kérésem egy fogyatékos almához.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 21:47:13

@Herr Géza:
Azt hittem mutat is valamit.
Aztán hogyan kell formittálni?

2014.12.05. 21:47:53

Nagy hiba kiengedni a fiatalokat a rohadó nyugatra, mert még megtapasztalják, hogy nem mindenhol olyan az élet, mint a mindannyiunk által mélyen szeretett Mo.-n. Maradjon mindenki a seggén, nekünk kell felvirágoztatni ezt az országot, vérünket és izzadtságunkat adva. Hajrá fiatalok! :DD

Herr Géza 2014.12.05. 22:03:02

@diggerdriver: Van Windows-os laptopod, PC-d, ugye. Stickedli bele (ne azt, amin a képek vannak, és szerintem max. 32 GB-os legyen...) Explorer-ben stickre kattint jobb gombbal, felugró ablakban "Format...", majd a Filesystem-nél megnézni, hogy FAT32 van-e beállítva, ha nem arra átállítani. Alul pipa a Quickformat kockába és go....Utána stick megnyit, új mappa létrehozása DCIM névvel. Ezután ebbe bemásolod a képeket, ha kell átnevezed, ahogy már írtam. Utána menni fog....

Herr Géza 2014.12.05. 22:05:07

@Herr Géza: Ja, ez persze Windows7-re értendő, ha 8-asod van, akkor passz, de a funkció ott is megvan, csak nem tudom hol, mert azt nem igazán ismerem.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.05. 22:07:22

@diggerdriver: qrrvaélet de utálom a bloghu mobilos felületét!
Amit te szerrtnél csinálni, arra a számítógép a válasz. A tablet nem más, mint egy túldimenzionált telefon, az Apple esetében telefonfunkció nélkül.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.05. 22:09:09

@bloghumobil te meg mi a tökömert leptetsz be masik nickkel es aztan toltod ujra az oldalt ismet a rossz nickkel amikor valtani akarok a sajatomra! Idiota gyoker!!!

Herr Géza 2014.12.05. 22:13:23

@diggerdriver: Megnéztem a készletet. Az USB-s harddisk-eket nem fogja tudni így kezelni szerintem. Tehát akkor a képeidet ki kell másolni az elözök szerint elökészített USB-Stick-ekre (ha ragaszkodsz mind a 150 GB képhez, akkor biza kell a 32-esböl 5 db).
Látom teljesen profi IT-s vagy (:D), így csak halkan mondanám, hogy vigyázz, a formatálásnál törlöd az összes cuccot a stickröl (rá is kérdez ugyan a program), és új, szüz stickeknél is érdemes megcsinálni, mert sokszor vannak rajta mindenféle segédprogramok. Csak az az egy mappa legyen rajta, a DCIM, semmi más...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 22:14:32

@Herr Géza:
Ok Géza várjál mert ki kell másolnom a számítógépre a sticket. Utána csinálom.

Herr Géza 2014.12.05. 22:16:39

@diggerdriver: A bipra és a Kingston mindkettö "hagyományos" USB harddisk ugye ?? Mert írtál valami vezeték nélküli kütyüröl is....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 22:25:08

@Réka ‎:
Nálam mindig probléma volt a blog.hu-val.
Mostanában még több.
Először is számtalanszor kiléptet. az még nem lenne baj de nem enged visszalépni.
Akkor át kell váltanom asztali nézetre és onnan kommentelni egyet.
Akkor már visszaválthatom mobilnézetre és ideig óráig benntart.
Azt minden kommentelés előtt meg kell néznem hogy a saját nevemen vagyok mert egyre gyakrabban más vagyok.
Ha más neve alatt írok kommentet az küldéskor elveszik.
Ha meg akarom nézni ki mire reagált akkor ráütve a nevére csak akkor adja ki azonnal ha az utolsó oldalon van.
Ha az előző oldalak valamelyikén akkor elsőre csak a blog aznapi főcímét adja ki. Vissza kell mennem és mégegyszer ráütni a névre akor már megmutatja a hivatkozást.
Viszont oda soha nem visz vissza ahol utoljára abbahagytam az olvasást.
A linkeknél ugyanez van kivéve a youtube linkjét.
Ha mondjuk a harmadik oldalon megnézek egy linket azt bezárva az utolsó oldalra visz ahonnan vissza kell keresni hol tartottam utoljára.
Innen is üdvözlöm a blog IT-seinek anyukáját.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 22:28:30

@Herr Géza: Az a vezeték nélküli kütyü.
A kingston.
Bekapcsolom beledugom a f.. nem, a biprát és a tablet vagy a PC vagy a telefonom hálózatai között megkeresem a Digger hálózatot és rácsatlakozok.
A tabletre és a telefonra le van töltve a MobiLelite app. Azon megnézhetem a képeim.
A bipra 200gigás.
Ez a vezeték nélküli cucc.

Herr Géza 2014.12.05. 22:33:01

@diggerdriver: Akkor most én lassultam be... Akkor minek ez a bénázás az USB-stick - ipad mini kombónál? Vagy te nem azt hívod tabletnak ??? (:D)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 22:43:44

@Herr Géza:
Azért mert kell egy vezetékes megoldás is a biztonság kedvéért.
Például ha lemerül a kingston.
Igazából a fő bajom az hogy van egy egekig sztárolt kúrva drága szerkezet és a legalapvetőbb legpitiánerebb dolgot nem tudja.
Ez olyan mintha vennék egy drága autót és nem lenne benne index. Minden kanyarban kézzel kéne jelezni merre akarok menni.
Egyszerűen nem tudom felfogni.
Na de most komolyan az ma egy különleges eljárás hogy vezetékkel összekötve egy adathordozóval megnézzem a tartalmát?
Egy ötvenfontos fostalicska tudja ezt.

Keleti Szél 2014.12.05. 22:53:37

@Dragonlady (now in Indonesia):
Én azon csodálkoztam, hogy nálunk a mélygarázsban mozgássérült motorkerékpár-parkolóhely is van. Pedig hát, miért is ne motorozhatna valaki, attól, hogy mozgássérült.

Ma meg egy egylábú bácsi jött velem szemben reggel az utcán, rövidujjúban, pedig annyira már nincs meleg így decemberben. Két botja is volt, azzal lökte magát. Ugyanis görkorcsolyázva jött. :)

rekafoto 2014.12.05. 22:53:37

@diggerdriver: amit te szeretnél, arra a számítógép a válasz. A tablet nem más, mint egy túldimenzionált telefon, az Apple esetében telefonfunkció nélkül.

Muscari 2014.12.05. 23:08:41

@diggerdriver: Digger, nekem pont ugyanígy müxik (vagy inkább nem müxik) a telefonon. Én már átálltam arra, hogy mindig a teljes nézetet olvasom, mert a mobiloson a kommentelés szörnyű.

Néha azért így is előfordul, hogy visszavált mobil nézetre, aztán meg ott akar maradni. Ilyenkor a telefon újraindítása szokott segíteni.

településmérnök 2014.12.05. 23:10:00

@nyuszigonosz(D) ESTP: Yildiz Technical University, Istanbul, Turkey. Elvileg a dobogós helyezett a török műszaki egyetemek sorában, amit nem is kétlek, biztos színvonalas a helyieknek, de az építészeti kar semmivel nem készült számunkra, pedig azt nem lehet mondani, hogy kevesen voltunk, és majd megoldjuk valahogy helyzet lett volna, mivel a legnépszerűbb szakot képviseltük az erasmus diákok körében a magunk 30+ főjével.

Herr Géza 2014.12.05. 23:14:28

@diggerdriver:
"Egy ötvenfontos fostalicska tudja ezt."
Ja, csak minek. Nem véletlenül akarsz a képekkel te is egy retinakijelzős fostalicskán prezentálva díszelegni. Az meg egy kicsit drágább ... Mondjuk mindenki tudja, hogy az apple cuccok egy viszonylag zárt , de könnyen kezelhető, jó minőségű, üzembiztos, ám drága világot képviselnek. Ha valaki másra fekteti a hangsúlyt, az vegyen óccsó fostalicskát...

nyuszigonosz 2014.12.05. 23:14:54

@településmérnök: Köszönöm a választ.
Remélhetöleg segít másoknak.
Meg sajnálom, mert Istanbul nagyon szép és érdekes, - jó az egyetemeket nem ismerem ott, csak a városban jártam - kár, hogy így nem lett az ott tanulásból semmi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 23:29:36

@Herr Géza:
Értékelem az igyekezetedet Gézám de mindent úgy csináltam. ahogy mondtad.
Egy nyomorult képet tettem a DCIM mappába 1-es névvel és semmi eredmény.

Fene tudja...
Én azért nem örülnék egy könnyen kezelhető(kérdőjel hegyek) jó minőségű(igaz) üzembiztos(igaz) drága(hajajj) Mercedesnek amin nincs index.

Furos 2014.12.05. 23:45:26

@diggerdriver: Jancsibacsi mondtam hogy ne vegyel megragott almat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 23:57:49

@Furos:
Mindent ki kell próbálni az életben.

településmérnök 2014.12.06. 00:05:12

@nyuszigonosz(D) ESTP: Szépnek biztos szép, nem tudom. Ott voltam földrajzilag, de az ügyintézés miatt nem jutott idő megnézni a várost és hirtelen kellett hazautaznom, szóval építészként nem láttam se a kék mecsetet, se a topkapi palotát, hagia sophiát se semmit. Kész tragédia. Évek óta gondolkozom, hogy meg írjam külföldi kalandjaimat, mely összesen 4 országot ölel fel, lehet egyszer rászánom magam. Mellesleg alapból nem is otthon járok egyetemre, lehet ez is megérne egy külön posztot, csak tudod a tanulmányok miatti külföldön élés, még ha években is mérhető az nem nem olyan általános téma, ami a blog profiljába vágna.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.06. 00:35:54

Digger, nem tudom, hogy pontosan mit és mire használsz; de ha tééleg ennyi képet, adatot akarsz hurcolni magaddal, akkor lehet hogy télleg jobb egy notebook.Azokban simán van 500 gigás, 1-2 terás vinyó, ott rogyásig elférsz.Vannak kicsi méretűek is, 10-12 collosak, alig nagyobb mint egy tablet.Persze akksiteljesítményben valszeg kevesebbet tudnak, de ha nem a mező közepén akarod mutogatni, használni az adatokat, akkor bőven jó lehet,legfeljebb sűrűbben kell tölteni.Persze nem aszondom, hogy vedd meg az ötödik mobileszközt, de esetleg a következő az lehet már ilyen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.06. 00:36:55

@diggerdriver: Digger, nem tudom, hogy pontosan mit és mire használsz; de ha tééleg ennyi képet, adatot akarsz hurcolni magaddal, akkor lehet hogy télleg jobb egy notebook.Azokban simán van 500 gigás, 1-2 terás vinyó, ott rogyásig elférsz.Vannak kicsi méretűek is, 10-12 collosak, alig nagyobb mint egy tablet.Persze akksiteljesítményben valszeg kevesebbet tudnak, de ha nem a mező közepén akarod mutogatni, használni az adatokat, akkor bőven jó lehet,legfeljebb sűrűbben kell tölteni.Persze nem aszondom, hogy vedd meg az ötödik mobileszközt, de esetleg a következő az lehet már ilyen.

Beírom a nevedre linkelve is, hogy jelezzen az értesítő.

Herr Géza 2014.12.06. 02:02:06

@diggerdriver: 1-es névvel ???? WTF??? Írtam vala: a fájlnév 8 karakterből álljon, és ".jpg" végű legyen, azaz pl. "DigiKep1.jpg" ?!!! Brrrrrrr..... :))))))))

2014.12.06. 09:47:46

@geegee: Abszolut, nekem ez van, kis meretu notebook. Konnyu, hordozhato, de ugyanolyan alapveto funkciokkal mint egy nagyobb szamitogep / laptop. Pont jo adattarolasra, napi munkara, e-mailre, forumozasra stb. Tabletek szerintem leginkabb filmnezesre, fenykepezesre stb. idealisak, kiegeszitesnek egy szamitogephez, nem szamitogep helyett.

2014.12.06. 09:50:31

@településmérnök: Szerintem nagyon sokakat erdekel a Mo.on kivuli egyetemi tanulmanyok temaja, irhatnal errol ha raersz.

nyuszigonosz 2014.12.06. 10:09:57

@településmérnök: Szerintem az is blog témája, ha valaki külföldön tanul. Engem érdekelne. Meg gondolom sok mindenki mást is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.06. 11:21:49

@Mirjam2: Apszolut egyetértek, a tablet egy sokadik játék, gyakorlatilag.A kisméretű notebook meg jó lehet bárkinek, főleg, ha nem olyan lapátkezű, mint én... :-) De még akkor is játszhat egy filléres usb-s normál billentyű hozzákötése.
Az ipadon meg lehet hagymát aprítani, komolyan láttam valami idétlen videóban, ahogy az öreg berakja utána a mosogatógépbe... :-)))

DieNanny CH 2014.12.06. 11:35:55

@geegee:

Kb tavaly beszéltünk itt arról, hogy egy horvát sziget úgyis eladó, azt megvennénk, és a HÁ-sok alapíthatnának ott egy miniállamot. Tök jó lenne! :-D

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.06. 11:37:58

@Herr Géza: itthon is kötelező már a parkoló építése

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.06. 11:40:18

@diggerdriver:
"át kell váltanom asztali nézetre"

neked hagyja? szerencsés ember.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.06. 11:43:18

@Herr Géza: meg még a neve se lehet akármilyen? bakker.

DieNanny CH 2014.12.06. 12:19:11

@diggerdriver:

(Én nem értek hozzá, meg tényleg nem akarok belekotyogni, meg még azt sem értem, tulajdonképpen mi a problémád: de nagyon sok gép 64 gigánál többet nem képes felismerni. Lehet, ez a gond. És lehet, Géza is erről beszélt a 32 gigával. Mert pl tv-k, dvd-lejátszók, ahol van usb csatlakozó, oda külső merevlemezt nem érdemes csatlakoztatni, mert azok minimum 250 gigásak. Még egyszer bocs a belekottyért.)

DieNanny CH 2014.12.06. 12:21:48

@vityo641(AT):

Én meg nyithatnék családi napközit... Építési szakemberek is vannak. Olajfúró mérnökök. Fodrászunk. Tanáraink. Orvosok. Ápolók. Mi kell még???
:-DDDD

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.06. 13:47:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
mi kell még? a két legalapvetőbb: kurva és jogász.
persze külön:DD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.06. 17:06:17

@Herr Géza:
Kipróbáltam úgy is és semmi eredmény.
Ok Géza köszi mindent de ebből már nem lesz énekeshalott.
Most van három vezetékes kártyaolvasóm amit nem tudok használni.
Abban segítsél légyszives hogy az ebayen hol találok olyan átváltót ami female ipad mini és male mini USB.
Vagyis ha már megvettem akkor vagy a telefonhoz vagy a PC-hez átalakítanám olvasóvá de nem tudom hogy milyen néven keressem az ebayen.
Köszi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.06. 17:10:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Egyetlen egy képet sem képes kezelni a rohadék.
Kiderült hogy én vagyok fordítva bekötve.
Akarok valami alapvetőt a pénzemért.
Nem jött össze.
Az a problémám hogy minden autóban van szivargyújtó amivel bármit lehet tölteni.
Na most én vettem egy drága autót és nincs benne szivargyújtó.
Mielőtt megvettem én természetesnek gondoltam hogy minden autóban van szivargyújtó.
Hiba volt.

Herr Géza 2014.12.06. 17:47:26

@diggerdriver: Erre gondolsz maestro?

www.meintrendyhandy.de/shop/lightning-buchse-micro-usb-stecker-109150p.html

Ha telefonba akarod dugni, akkor az nem mini-, hanem micro-USB...

Herr Géza 2014.12.06. 17:50:04

@Herr Géza: Ha nem találsz felétek ilyesmit szólj, megveszem neked aztán a logisztika már nem gond..:)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.06. 18:31:56

@Furos:
Mééé? Értesz hozzá?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2014.12.06. 20:10:56

@diggerdriver: Ez az, ott ilyet nem találtam.

Quercus a favágó 2014.12.06. 20:14:22

@Herr Géza:

Te Gejza. Nem lehet erre a kütyüre joystick-ot szerelni? Megoldódna Digger problemája.

Furos 2014.12.06. 20:28:36

@diggerdriver: Alltam mar olyan mellett aki ivott a sorombol :)

Herr Géza 2014.12.06. 20:35:52

@QUERCUS: Már keresem neki... :))))))

DieNanny CH 2014.12.07. 07:41:45

@Babette .:

Ejnye-bejnye! Lenézed a művelt jogászokat? ... Ööö, Izé... kurvákat?
:-DDD

DieNanny CH 2014.12.07. 07:45:30

@diggerdriver:

Nem a képek nagyságára gondolok, hanem magára a külső merevlemez nagyságára. Vagyis "befogadóképességére". Hogy azt nem képes felismerni a géped.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.07. 10:46:18

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Jaaa.
A HDD 200giga
A pendrive 8giga
Acard 4giga

Egyiket sem ismeri fel.

Keleti Szél 2014.12.07. 12:41:23

@Dragonlady (now in Indonesia):
Ezt már elszúrtátok, elüldöztétek a melósokat!
Most aztán életetek végéig koszos tányérból kell a nyers húst ennetek! Most majd megtudjátok, hol lakik a melósok istene!
;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.07. 12:52:13

@Keleti Szél: tudok én tüzet rakni, ha muszáj, a tányérokat meg lenyalja a kutya
avagy lehetne egy kommunális mosogatógép, ahol be lenne osztva, hogy én mondjuk minden kedden délután fél négykor kerülök sorra.

Keleti Szél 2014.12.07. 13:11:48

@Dragonlady (now in Indonesia): Nem, nem. Nem érted.
Sőt úgy látszik nem fogott rajtad a hónapokon át áradó okítás sem arról, hogy melyik réteg nélkül működésképtelen a társadalom.
Hiába raknál tüzet, ha egyszer nincs aki megforgassa a húst! ;)

Úrzöröm 2014.12.09. 20:30:00

,,Manapság egy külföldön tanulni vagy munkatapasztalatot szerezni vágyó fiatalnak a lehetőségeket elnézve nincs különösebben nehéz dolga."

Ne dobálózzunk ilyesmivel olyan könnyen. Az ösztöndíjak a kint tartózkodásnak jó ha a felét takarják. A szakmai gyakorlatok, pedig általában nonprofit szervezeteknél letöltendőek (legalábbis tudományos vonalon). Persze Közép-Kelet-Európában is vannak csereegyezmények, de ott is az "nyer" aki Budapestre vagy Prágába tud eljutni.
A rendes külföldi tanulásról és munkavállalásról persze nem lehet ilyen általánosságokat írni, de sokan tudják itt, hogy országot váltani nem kevés pénzzel jár.
Más szóval, De! nehéz dolga van, egy átlagos mai fiatalnak ha külföldön töri a fejét.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása