oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 23. 06:41,  Ilyen a tokiói BuBi 176 komment

2014. november 23. 06:41 Határátkelő

Ilyen a tokiói BuBi

Az eheti blogajánló középpontjában a közlekedés áll, egyrészt betekinthetünk abba, milyen is a Tokióban nemrégiben indult közösségi biciklis rendszer (meglepetés: nem tökéletes), valamint befejezzük a müncheni tömegközlekedés bemutatását. A harmadik poszt Manilába visz minket, ahol egy magyar nővér segíti a rászoruló fiatalokat, nem akármilyen sikerrel.

BuBi Tokióban.jpg

A közösségi bringázás korszakát éljük, nemrégiben Budapesten, most pedig Tokióban is elindult a rendszer. A japán BuBiról a Tokyo reloaded blog számolt be, természetesen személyes tapasztalatok alapján. Ami számomra meglepő volt, hogy a rendszer messze nem tökéletes, külföldiként például már a regisztráció sem egyszerű – és ezzel át is adom a szót az eredeti posztnak.

„Egy röpke óra alatt sikerült regisztrálnom, mindeközben megadva az összes elképzelhető személyes adatomat, jószerivel csak a párthovatartozásomat és a szexuális orientációmat nem akarták tudni, de hát sebaj, már bevallottam mindent ezerszer, szerintem már azt is tudják rólam, amit még én sem...

A jó hír viszont az, hogy a rendszer nevetségesen olcsó; havi 1000 yenért, mondjuk 5 metrójegy vagy egy rövid taxiút ára, 1 hónapig rogyásig használhatom, amennyiben nem lépem túl a nemzetközi standardnak tűnő 30 percet. Utána sem veszélyes; további megkezdett 30 percenként 100 yen.

Ha megvan a regisztráció, még nem nyertünk, bicikli is kellene... Szerencsére volt egy jó magyarázó tábla, ahol előzékenyen kiírták angolul, hogy mit magyaráznak el - japánul. Sok szerencsét, turisták...! (…)

Ahhoz, hogy kapjak egy kódot, amivel kivehetek egy bringát, be kell logolni egy weboldalra. Igen, weboldalra, olyan jófajta klasszikusra, amibe be kell nagyítani az okostelefonon, hogy el tudjam olvasni, mit is akar. Ráadásul, a belogoláskor a virtuális keyboard pont eltakarja azt, amit írok, szóval sakk-matt. Szerencsére levittem az iPadot is, für alle Fälle, így valahogy sikerült a mutatvány. Vagy lehet, hogy hálásnak kellene lennem, hogy laptop nem kellett hozzá?

Tokióban úgy cirka félmillió forintos hibrid biciklik állnak az utcán, közösségi használatra. I love this country, mondaná az amerikai, de azért én is kellően meg vagyok illetődve.”

Aki az eredeti posztra kíváncsi, képekkel és egyéb információkkal, az ne habozzon, ide kattintva elolvashatja az egész történetet.

A müncheni tömegközlekedés

Pár hete már elkezdtük a müncheni tömegközlekedés bemutatását, és mivel a Gixx-web blog most megírta a második felét, nem hagyhattam ki én sem, elvégre így lesz teljes a kép.

München DB automata.jpg

A Ringek

Münchenben (és bizonyára sok más nagyvárosban is a világon, például Londonban is) a tarifarendszert a gyűrűs szakaszhatár rendszer alapján állították fel.

A németek annyira komolyan vették a “Ring” jelentését, hogy szó szerint alkottak egy olyan térképet, amin az egyes gyűrűk valóban körként vannak ábrázolva. A valóságban persze ezek a gyűrűk inkább hasonlítanak egy furcsa, amőba-szerű lényhez, mint szabályos körhöz. (...)

Münchenben 16 gyűrű van, és ezek is még négy darab négyes csoportokba vannak sorolva. (...) Az 1-4 Ring ez az úgynevezett Inneraum. Egyes jegy- és bérletfajták egyszerűen csak így hivatkoznak rá, szóval akinek csak München határain belül van dolga, annak elég csak az Inneraum-ra figyelnie.

Az 1-8 Ring is külön nevet kapott: München XXL. Alapból az 1-8 Ringre szimpla jegyet venni nem olcsó mulatság, pláne, ha többedmagunkkal utaznánk piknikezni valahova a város környéki pihenőhelyek valamelyikére. Ezt megkönnyítendő találták ki a München XXL napi jegyet, de ennek jóságairól kicsivel lejjebb majd még írok.

Az 5-16 Ring az Außenraum, vagyis minden, ami nem az Inneraum…

Az 1-16 Ring a Gesamtnetz, vagyis a teljes hálózat. (...)

Jegy- és bérletfajták

Tulajdonképpen, ha minden igényt kielégítően akarnék írni a jegyekről, akkor egyszerűbb lenne, ha csinálnék egy hivatalos magyar változatot az MVV teljes honlapjáról, ugyanis elképesztően sok fajta jegy és bérlet létezik attól függően, hogy kinek és mire van szüksége.

Heti- és havi bérletek

A bérlet itt tulajdonképpen hosszabb érvényességű jegyek, nem sokban különböznek a napi jegyektől. Természetesen ebből is többféle létezik, nézzük először a klasszikust.

Az IsarCard kapható heti és havi kiszerelésben is. A hetijegy hét egymást követő napon érvényes, a havijegy a vásárlás napjától a következő hónapnak ugyanazon a napján 12 óráig. Plusz adalék, hogy bérlet tulajdonosa hétköznapokon reggel 6 és 9 óra közötti csúcsforgalmat leszámítva bármikor vihet magával 3 db, 6-14 év közötti gyermeket. (...)

Van egy IsarCard9Uhr fantázianevű változata a bérletnek, ami eleve csak a már említett csúcsforgalmi időszakon kívül érvényes. (...) És hogy a szociális támogatás is meglegyen, itt van az IsarCard60, ami tök ugyanaz, mint az előző, csak ezt 60 évnél idősebbek vásárolhatják meg jelentős kedvezménnyel. (...)

Az összecsukható mini kerékpárokra nem kell jegyet venni, a normál kerékpárokra egy egészen bagatell, 2,50€-s jegyet kell venni, ami egy egész napra és a teljes hálózatra érvényes.

Az éves bérlet

Ha mindeddig nem fogtuk volna fel, hogy mekkora királyság itt a tömegközlekedés, akkor utolsóként írok a legeslegjobb dologról. Bár a jegyárak nem a magyar zsebekre vannak kitalálva, de bizton állíthatom, hogy minden centjét megéri. Rengeteg a kedvezmény, amit bárki emberfia igénybe vehet.

Ha még ez sem lenne elég, akkor itt van az éves bérlet. (...) Aki éves bérletre regisztrál, annak alapból jár az a kedvezmény, hogy 10-et fizet és 12-őt kap. Már ami a hónapokat érinti.

Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen kedvezmény csak akkor jár, ha az éves bérletet egy összegben kifizetjük. Hát nem. Lehet kérni ugyanis havi fizetést is, ami azért sokkal könnyebb, és kvázi ugyanaz, mintha magunk vennénk meg a bérletet minden hónapban. (...)

Hátrányok

Összességében a rendszer működik és hatékony. Persze vannak hibái, és néha egy apró probléma hatalmas zavarokat tud okozni: például ha baleset miatt a Stammstrecke forgalma teljesen leáll, akkor az a rengeteg utas, aki S-Bahn-nal jár dolgozni – magamat is beleértve – a nyugati oldalon többnyire csak Pasing-ig vagy Laim-ig, a keleti oldalon meg csak az Ostbahnhof-ig tud eljutni, és ott át kell szállnia buszra / villamosra / metróra.

Na most egy átlagos hétköznapi reggelen, amikor egy háromszerelvényes S-Bahnon alsó hangon 1500 ember utazik, akkor el lehet képzelni mi van Pasingnál, ahova négy S-Bahn vonal is befut, vagyis minden 5 percben jön egy. Olyankor a 19-es villamos a tolakodás, és puffogások melegágya – mindamellett, hogy a nagy többség türelemmel és méltósággal viseli a kialakult helyzetet.

További gondot okoz a pont a mostanság több ízben is megtapasztalt vasutas szakszervezetek sztrájkja, ami erősen kihat az S-Bahn-ra is, elképesztő járatkiesést okozva.”

Noha elég hosszan idéztem a posztból, ez természetesen messze nem adja ki a teljes képet, így mielőtt bárki nekiállna a hiányosságokat számon kérni, előbb olvassa el az eredeti (az itteninél jóval részletesebb) posztot ide kattintva.

Az élet iskolája

Végül valami egészen más (hogy klasszikust idézzünk), és nem csak földrajzilag. A Fülöp-szigetekről szóló legjobb magyar blog, a 90 millió fülöpke ugyanis egy ott élő magyar nővért mutat be – nem akármilyen életutat ismerhettek meg!

Edit nővér.jpg

„Manilai magyarok találkozóján szereztem tudomást arról, hogy él kint egy magyar nővér, aki nővértársaival együtt annak szenteli az életét, hogy adjon egy esélyt azoknak, akikről a legtöbben már lemondtak vagy még inkább lemondanának.

Olyan tinédzser korú fiúknak segítenek, akik fiatalságuk ellenére konfliktusba kerültek a törvénnyel - emiatt még a börtönt is megjárták - továbbá olyan fiatal lányoknak, akiket bántalmaztak vagy elhanyagoltak. (...)

Edit nővér lengyel és francia nővértársaival, francia és osztrák önkéntes segítőkkel és körülbelül 12 filippinó alkalmazottal - szociális munkásokkal, pszichológusokkal - dolgozik együtt.

Két programot hoztak létre közösen, az „Élet iskoláját” a lányok számára és a Marcel Van „Második Esély” programot a fiúk számára, hogy még egy lehetőséget kapjanak az élettől és a társadalomtól. (...)

Edit nővér 21 éves koráig Magyarországon élt, ápolónőnek akart tanulni, helyette vak és mozgás sérült gyerekekkel foglalkozott, ám Isten útjai kifürkészhetetlenek és a Nyolcboldogság Közösségen keresztül Franciaországba került egy 5 hónapos képzésre.

Az 5 hónap végül 5 évre hízott, mely 5 év alatt AIDS-es fiatalokkal foglalkozott egy kolostorban - ezek a fiatalok meghalni mentek oda. Ott ismerkedett meg Sophie nővérrel, aki Új-Kaledóniában teljesített szolgálatot és a Fülöp-szigetekre készült, hogy ott alapítson egy missziót.

Edit nővér – aki soha nem akarta elhagyni Magyarországot – 5 év franciaországi szolgálat után jelentkezett Sophie nővér fülöp-szigeteki missziójába, mert az AIDS-es fiatalok ápolása közben elhívást kezdett érezni.

Lelki vezetője csak úgy engedte el, hogy megígértette vele, ha egyszer kimegy, onnan már nem jön többé vissza, addig teljesít szolgálatot, amíg csak bír - erre azért volt szükség, hogy pszichológiailag felkészítse a kitartásra, de természetesen, ha nagyon akart, visszajöhetett volna. Bár nem volt könnyű elhagyni Európát ez az ígérete segítette abban, hogy a végsőkig kitartson. (...)

A programokba a fiatalok szüleit is bevonják és havi képzést, lelki vezetést tartanak nekik, hogy segítsék őket is a gyerekeik megértésében és a családi légkör pozitív irányba történő megváltoztatásában.

Tapasztalatik alapján jól látszik, hogy minél aktívabb egy szülő annál nagyobb esély van rá, hogy a gyerekük eredményesebben fog visszailleszkedni a társadalomba és tanulmányait is elvégzi.”

Aki Edit nővér teljes történetét elolvasná (és én mondom, megéri!), az ide kattintva teheti meg.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Németország Fülöp-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr166923963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.11.23. 07:18:21

Múltkor Spanyolországban voltam. Ott is van bubi. Nem kölcsönöztem, csak arra emlékszem, hogy a kaució mindössze 27 euró volt.
Münchben sem tömegközlekedtem, de nagyon hasznos írás.
Azt tudja valaki mikor fejeződik be a város feltúrása?
:)
Edit nővér előtt le a kalappal.
:)

2014.11.23. 07:23:31

Nagyon jo valogatas, igaz hogy a muncheni tomegkozlekedesrol szemely szerint mar igy is sokkal tobbet tudok mint szeretnek :(de biztosan sokaknak hasznos. A tokioi es manilai poszt viszont egyarant nagyon erdekes szamomra, persze ket teljesen kulonbozo szempontbol.

2014.11.23. 07:26:11

@svájci sapka (ch): Mas nagyvarosokban is van biciklikolcsonzo rendszer, pl. Londonban es Parizsban. Munchenben pedig szinte mindenkinek van sajat biciklije, hihetetlenul nepszeru a biciklizes. Sokan jarnak biciklivel nemcsak iskolaba de munkaba is.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.11.23. 07:27:38

@Mirjam2: Itt Svájcban is mindenki kerekezik. Illetve én nem.
:)

adg 2014.11.23. 07:32:49

Le a kalappal az Edit noverek elott. A poszt is nagyon jo.

A tokioi bringas sztori is tetszik, kar, hogy minden japannak 3 fule meg ket farka fog noni fukushima miatt. :D kulon tetszik, hogy kiirjak angolul, hogy mi lesz a tablan japanul.
Az ilyenekrol mindig eszembe jut kollegam, aki ugyesen felkeszult nemet kerdesekkel nyaralas elott. Hol van ez, hol van, es marha boldog volt, hogy megertettek a makogasat. Csak aztan ugye valaszoltak is, azzal meg nem tudott mit kezdeni. :)

Muscari 2014.11.23. 07:41:51

Edit nővérről először azt hittem, hogy ápolónő, később esett le, hogy apáca. Le a kalappal az elhivatottsága előtt, nem lehet könnyű.

A müncheni tarifarandszer még a londoninál is bonyolultabbnak tűnik. Nem tudom, hogy mekkora a város, de nekem ez kicsit túlzásnak tűnik.

A biciklikkel kapcsolatban nekem is úgy tűnik, hogy a 30 perc a nemzetközi standard. Mikor először használtam nem olvastam el rendesen a feltételeket, használtam egy fél napot, mire észrevettem, hogy ez nekem nyolc fontomba került.

Muscari 2014.11.23. 07:44:47

@adg [Au, Darwin]: hát igen, a válaszokat is érteni kéne. Jó kis sztori lehetett :-)

fhdgy 2014.11.23. 08:48:29

Csak megjegyzem, hogy nem Inneraum, hanem Innenraum!

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.23. 08:48:59

Nálunk a közlekedés sokkal egyszerűbb. Veszel egy jegyet és használod többször. A lebukás esélye 5 %, szóval nagyon megéri.

Korábban vettem bérletet (ára a teljes hálózatra havi 7500 Ft), de rájöttem: felesleges pénzkidobás.

fhdgy 2014.11.23. 09:29:31

A müncheni tarifarendszer elsőre tényleg bonyolultnak látszik. Kell egy kis idő, amíg megérti az ember, utána már roppant logikus. Aki már pár napot ott van, érdemes elmélyedni benne, mert nagyon sokat lehet spórolni, ha jól használják. A nagyobb U-Bahn, S-Bahn megállókban van információs szolgálat, érdemes tőlük tanácsot kérni. Nagyon segítő készek és tényleg az utazóközönség érdekét nézik, hogy a lehető legolcsóbb módon utazhasson az ember. Pl., ha van egy napi jegyem München belső részére, de hírtelen rájövök, hogy azon túl is szeretnék utazni, nem kell teljesen új jegyet venni, elég, ha veszek egy kiegészítő jegyet.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.23. 09:29:37

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Dehogy. Éljünk a körülmények korlátaival, racionálisan. Ez a piac törvénye.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.23. 09:29:54

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

ha havi 200 dollárból élsz és nem 3 ezer frankból, akkor muszáj trükközni.

fhdgy 2014.11.23. 09:30:25

@Muscari: Nem azért bonyolult a rendszer, hogy őrületbe kergessék az embert, hanem hogy a drágasága ellenére is olcsó lehessen. Pl. Budapesten olcsóbb egy jegy, de összességében mégis drágább. Hogyan? Nagyon egyszerű: itt, ha csak egy megállót akarok menni, akkor kell egy jegyet vennem. Ott, ha egy irányba megyek, ha jól emlékszem, egy óra időtartamban, többször is megszakíthatom az utat. Ekkor már összességében olcsóbb. Vagy pl. ott van partnerjegy. Öt ember együtt utazhat vele, lényegesen olcsóbb, mint ötször egy. Érdekesség, hogy nagyszülő, gyerek, unoka esetén még az öt fős korlátozás sem érvényes. Az árat és a szolgáltatást összehasonlítva megint egy érdekes kép rajzolódik ki! Budapest négy metró kb. kettőmillió lakosra, München kb. 1.5 millióra U-Bahn,S-Bahn együtt majd húsz, hisz a város területén az S-Bahnok U-Bahnként funkcionálnak. Ez olyan, mintha Budapest esetén lenne Gödöllő-Törökszentmiklós HÉV, ami Budapest város területén a föld alatt lenne.

DieNanny CH 2014.11.23. 09:48:21

@fhdgy:

Bár én Bécset ismerem, ott is hasonlóan logikus a rendszer. Bár nem zónák vannak, ugyanis Bécs határán belül az 1 zóna. És a vonatokra ekkor érvényes a bécsi jegy. Mert ott is a vonatok átmennek Bécsen, de a föld alatt.
Amit én ott használtam, az az ún. 8 napos jegy. 8 bármilyen, akár nem egymást követő napon használható. Hosszúkás jegy, 8 sorral. Bedugod a gépbe, rápecsételi a dátumot és a megálló nevét. Egy másik napon ezt a sort behajtod, így a kettes számú sor lesz a papírcsík végén, így ha bedugod a gépbe, erre az üres sorra pecsétel.
Vannak szakaszjegyek, ezek - ha jól emlékszem - 2 megállóra érvényesek.
Azt meg már mondani sem kell, hogy Bécsben olcsóbb az éves bérlet, mint Pesten... (365 euro.)

rezsöatya 2014.11.23. 09:54:16

@házelőtthinta: Nem muszaj! Akarmilyen szegeny az ember, akarmennyire nincs semmije, egy dolog marad neki: a becsulete!

2014.11.23. 10:07:16

@fhdgy: 'Csak megjegyzem, hogy nem Inneraum, hanem Innenraum!'

Lehet hogy az autentikus bajor kiejtest probalta visszaadni a szerzo :)

2014.11.23. 10:14:39

Off

Tudom hogy sokunkat erdekel az anyanyelv / nyelvtanulas tema, ma talaltam egy erdekes cikket a Guardian cimu angol napilapban ezzel kapcsolatban: www.theguardian.com/education/2014/nov/20/lost-first-languages-leave-permanent-mark-on-the-brain-new-study-reveals

A cikk egy kutatasrol szol aminek a kereteben kinai gyerekeket vizsgaltak akik egyeves koruk korul hagytak el Kinat es kanadai hazasparok adoptaltak oket akik nem beszeltek kinaiul, tehat a gyerekek sem tanultak meg ezt a nyelvet. Viszont annak ellenere hogy nem tudtak kinaiul, kepesek voltak felismerni a kulonbseget a hangok kozott (amire nem kinai anyanyelvuek es / vagy akik nem beszelnek kinaiul, nem kepesek), tehat konnyebben tanultak volna meg a nyelvet mint masok.

On

qkuc 2014.11.23. 10:21:21

Ajj, kedvenc DB Bahn automatám, hányszor szivatott már meg, I'm lovin' it, :))).

fhdgy 2014.11.23. 10:24:24

@Mirjam2: Lehet, de írásban más a helyzet. Nem állnék ki egy helyesírási versenyre, de engem nagyon zavar, ha Mo.-on valaki még írásban sem tud különbséget tenni a -ban,-ben és a -ba, -be között. Az ominózus "Inneraum"-ban az zavart, hogy többször is egymás után volt, tehát elütés kizárva!

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.23. 10:47:23

@Mirjam2: én is :) imádtam amikor a Stammstrecke rendszeresen beállt

múltkor is említettem azt hiszem, hogy ez a nagyon "központosított" közlekedés sem jó

nekem dél-müncheni külvárosból kellett járnom szintén dél-müncheni külvárosba, de azt csak a Stammstrecke-n keresztül tudtam megvalósítani

@qkuc: megszivatott? mi történt?

rezsöatya 2014.11.23. 12:02:22

@fhdgy: vannak ilyen tervek, hogy a szentedrei hevet osszekotik a soroksarival, de a negyes metro epiteset tapasztalva a most szuletett unokam sem fogja latni...
"Kedvencem"a multbol (Mo) a csaladi jegy, ami ket szulo-ket gyerekre volt ervenyes, en egyedul neveltem a harom gyermekemet, na ez a variacio (egy felnott-harom gyerek) mar meghaladta a penztaros/szolgaltato/intezmeny stb. ertelmi es ertelmezesi kepesseget...

Taxomükke (UK) 2014.11.23. 12:10:39

@maxval birca hozzászóló: Az utóbbi időben egyre csökken az ázsiód a szememben...

DieNanny CH 2014.11.23. 12:23:33

@Mirjam2:

OFF

A hatásotokra - te, meg még valaki írta -, megnéztem a Papírsárkányok (Kite Runner) filmet. Volt szó ugye egy 'hazari' gyerekről, akit csak képen láttak. Az a kérdésem, ez olyan kaszt-szerűség? És hogyan lehet ezt egy fényképről megállapítani?

DieNanny CH 2014.11.23. 12:28:53

@Mirjam2:

Hát, szerintem ez minden gyereknél megvan. Vagyis, hogy elejét vegyem az 'általánosítás!' témakörnek: a legkisebb neveltem ugye 4 hónaposan került a kezeim közé. :-)
Amikor magyarul beszéltem hozzá, tágra nyitotta a szemét, és jobban figyelt. Tehát észrevette, hogy máshogy beszélek vele, mint a szülei. A szülei otthon franciául beszélnek, a legnagyobb gyerek meg svícrdüccs-ül; a középső még anno nem tudott beszélni.
Azért emeltem ki, hogy franciát hallott, mert ennek a nyelvnek a hangjai - zs, meg ilyenek - közelebb állnak a magyarhoz, mint a svájci.

Ladislav 2014.11.23. 12:30:54

Érdekes posztok voltak.
"Lelki vezetője csak úgy engedte el, hogy megígértette vele, ha egyszer kimegy, onnan már nem jön többé vissza, addig teljesít szolgálatot, amíg csak bír - erre azért volt szükség, hogy pszichológiailag felkészítse a kitartásra, de természetesen, ha nagyon akart, visszajöhetett volna. Bár nem volt könnyű elhagyni Európát ez az ígérete segítette abban, hogy a végsőkig kitartson."
Egy Magyarországot szerető, lelkiismeretes emberrel megígértetni, hogy "ha egyszer kimegy, onnan már nem jön vissza többé", szerintem nem tisztességes. A lelki vezető a saját életéről döntsön így.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.23. 12:36:07

@rezsöatya:
Hubazmeg ez ütött:))))))))))))))))))))))))))))

A szabál az szabál...

Három szoba-két gyerek-négy kerék

adg 2014.11.23. 13:17:39

@Ladislav: "A lelki vezető a saját életéről döntsön így."
Eleg meredeknek hangzik.
A lenyege az, hogy csak akkor vallaja ezt el, hogyha egesz biztosan kitart mellette, mert nem jo osszevissza cserelgetni ilyen hivatast betolto embereket.
Nyilvan nem kell szo szerint erteni, ha valamiert megis feladta vlna, akkor sem dolt volna ra a vilag. A lenyeg csak annyi, hogy nagyon elszant legyen a cel erdekeben, es ha ketsegei vannak, akkor ne menjen, megy mas helyette. Szerintem rendben van ez igy.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.23. 13:39:02

@Mirjam2:

Ezen már én is gondolkoztam: van-e a nyelveknél genetikai tudat. Tudományosan a mainstream vélemény az, hogy nincs, de én is erősen hajlok arra, hogy van.

**mimi** 2014.11.23. 14:08:54

Edit nővéré max. tiszteletem

**mimi** 2014.11.23. 14:11:58

Lógni meg a mi korunkban már nagyon ciki...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.23. 14:17:26

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: a hazara egy etnikai csoport Pakisztánban, Afganisztánban és Iránban. nem tudni pontosan, honnan származnak, a legendák szerint Dzsingisz kánra vezetik vssza magkat, és ezt nyelvileg, kulturálisan és genetikailag is alátámasztották részben a közelmúltban.
gondolom, akik ott élnek, ránézésre tudják a különbséget a mindenféle etnikai csoportok között.
(jó, hogy említettétek a könyvet, szokás szerint sok év (4?6?) után már nem emlékszem olyan könyvekre se, amik pedig nagyon tetszettek, és simán újra tudom őket olvasni úgy, hogy majdnem minden teljesen új. a filmet nem láttam, pár csalódás után nem nézek meg semmit filmen, amit előtte könyvben már olvastam, nagyon meg tud zavarni, hogy mindent másképpen képzeltem el.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.23. 14:20:31

@maxval birca hozzászóló: az nem lehet, hogy a születés előtt, az utolsó pár hónapban hallotta az anyját beszélni?
emlékeim szerint azt simán kimutatták már, hogy megismerik az anyjuk hangját a gyerekek rögtön születés után.
szóval akkor ki kellene próbálni ugyanezt a cirkuszt donor petesejtekkel is. genetika vs anyaméhben hallott hangok.
hm?

adg 2014.11.23. 14:57:57

@Dragonlady (now in Indonesia): "az nem lehet, hogy a születés előtt, az utolsó pár hónapban hallotta az anyját beszélni?"

Nem is csak a szuletes elott. "kinai gyerekeket vizsgaltak akik egyeves koruk korul hagytak el Kinat"
Bar en el tudok kepzelni mindent, de gondolom, nem valami suketszobaban, vagy dobozban tartottak oket egy evig. Ennyi idosen van gyerek, aki beszel mar, meg ha nem is tul szofisztikaltan.
A genetikai okot lehetne vizsgalni mar eleve kulfoldon szuletett, nem kinai anyanyelvu/elso nyelvu, de teljesen kinai szarmazasu szulokkel, akik pl csak angolul beszelnek.
Nekem volt egy kinai kollegam, a csaladja 5. generacio ota el Darwinban, a felesege is hasonlo parameterekkel rendelkezik, es noha beszelnek mandarinul, az angol az elso nyelvuk. Idealis alanyok lennenek.

De ilyen gondolatok csak felve jutnak eszembe, mert a multkor is kikaptam rasszizmus miatt, amikor az a velemenyem tamadt, hogy afrikaiaknak sokszor van egy foleg rajuk jellemzo hangszine. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.23. 15:09:56

@maxval birca hozzászóló:
Az a helyzet Max hogyha egy pozitív vagy semleges tulajdonságra rámondjuk hogy genetikailag kódolt akkor onnan egy lépés ugyanezt kimondani negatív tulajdonságokról.
Ez olyan "amiről nem beszélünk az nincs" álláspont.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.23. 15:13:43

@adg [Au, Darwin]:
Ilyet mondtál?
Én miért nem olvastam?
Megvédtelek volna.
Itt az összes feketének teljesen egyforma hangja van. Aki hallotta már Fekete Pákót beszélni az hallotta az összes feketét.

DieNanny CH 2014.11.23. 15:15:42

@Dragonlady (now in Indonesia):

Köszi! A könyv-film dologgal én is így vagyok. Ezt a könyvet nem olvastam, de filmben rendkívül megrendítő.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.23. 15:16:19

@adg [Au, Darwin]: na látod az egyéves "részlet" felett elsiklottam.
pedig ez akkor nem is új, ilyeneket már régesrég (najó, egyetem alatt) is olvastam.
ha valaki genetikai öröség párti - akkor egy ilyen örökbefogadott kínai-kanadai gyereknek a kínai lenne a genetikus nyelvi öröksége, mármint amit majd ő maga továbbad a saját gyerekeinek, annak ellenére, hogy ő maga egy pöttyet se beszél vagy ért kínaiul? na valahogy én ebben nem hiszek. az adott nyelv hangjaira való érzékenység pár hónapos korban kezd kialakulni, és megmarad néhány évig.
na mindegy, elszórakoznak a tudósok, egészségükre.

DieNanny CH 2014.11.23. 15:18:15

@diggerdriver:

Ez tök fura, mert én szinte csak feliratozva nézek sorozatokat, és sokszor oda sem nézve tudom, éppen melyik fekete színész beszél. Bár, nekem jó a hallásom, lehet összefügg.

2014.11.23. 15:27:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem, a 'hazara' az egy nepcsoport, genetikailag kulonboznek az afganoktol es maskepp neznek ki, azsiai vonasaik vannak. Teljesen mas mint a kasztrendszer. A kasztrendszer vallasi / kulturalis eredetu es nincs benne genetikai elem; nem lehet kulso alapjan megmondani hogy milyen kaszthoz tartozik valaki. Mint minden hasonlat, ez sem pontos, de a 'hazara' csoport helyzete kb. olyan Afganisztanban mint a ciganyoke Mo.on.

2014.11.23. 15:31:59

@Dragonlady (now in Indonesia): Most lattam hogy mar valaszoltal Nanny-nek... Igen, a hazarak maskepp neznek ki mint az afganok vagy pakisztaniak, pl. vagott szemuk es 'nyomott' orruk van.

adg 2014.11.23. 15:34:13

@diggerdriver: De olvastad, meg bele is kapcsolodtal szerintem, ha jol emlekszem, hogy az afroamerikai enekesnoket is legtobbszor a jellegzetes hangjuk miatt szeretik, ha nem is mindet. (Nem elsosorban a ma divatosakra gondolok, hanem olyan igazi enekesekre)
Valaki talan emlitette, hogy pl Ella Fitzgeraldot akarki meghallja, es 1000%-osan tudja, hogy milyen szarmazasu, akkor is, ha sosem ismerte, latta.
Az volt a vegeremeny, hogy nem a szarmazasuk miatt olyan a hangjuk, hanem mert olyan kornyezetben nottek fel, ahol ugy beszeltek, mert ez segitette elo a tulelest a gettoban, vagy valami hasonlo. Itt kiszalltam a temabol, ehhez mar nem tudtam hozzaszolni. En csak egy egyszeru statikus vagyok, kerem, nem ertek en ilyenekhez. :) (Azert kivancsi lennek, ha egy vietnami kislany none fel Harlemben, o is ugy enekelne vajon? Vagy forditva.)

@Dragonlady (now in Indonesia): "elszórakoznak a tudósok, egészségükre." En azon szoktam csodalkozni, hogy mennyi kutato van, aki remekul megel abbol, hogy ilyesmi temakat kutat ev(tized)eken keresztul. Es ez meg csak nem is olyan durva, de vannak olyan kutatasok, hogy szerintem ember nem latja ertelmet, de valaki csak finanszirozza.

2014.11.23. 15:38:21

@Dragonlady (now in Indonesia): A cikkben szereplo kutatasnal fel sem merult a genetika kerdese, kizarolag abbol indultak ki hogy milyen hatassal volt a gyerekek agyara hogy az eletuk elso egy eveben kinaiul beszeltek korulottuk. Genetikarol nem volt szo. Szerintem sem uj felfedezes, de par napja jelent meg a cikk errol az uj kutatasrol es belinkeltem mert erdekesnek talaltam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.23. 15:40:07

@adg [Au, Darwin]:
Nem emlékszem.
Cserháti Zsuzsa például tipikus fekete hangú énekesnő volt.

Mrs. Clayton 2014.11.23. 15:41:52

@Mirjam2: bocs h szobahozom, de lattad ezeket a cikkeket?
index.hu/belfold/2014/11/21/itt_vannak_a_rendorseg_uj_buliellenes_spotjai/
index.hu/belfold/2014/11/23/nem_a_no_hibaja_ha_megeroszakoljak/
ezek utan mondja barki h Magyarorszagon rend van a fejekben zaklatas es eroszak kerdeseben

2014.11.23. 15:42:04

@fhdgy: Take it easy, es war nur ein Witz! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.23. 15:42:26

@adg [Au, Darwin]: és ez még annyira nem is értelmetlen kutatás, vannak aztán tényleg olyanok is....

@Mirjam2: nem ez a cikk vetette fel a genetikát, hanem kedvenc Birkánk. ezért is írtam az anyaméhben hallás dolgot. mert nemcsak genetika lehet, ha tényleg születés után rögtön máshova vitt gyerekekről van (lett volna) szó. (őt te szűröd, ugye?)
én is olvastam a témát pár napja, ismered az IFL science oldalt? nagyon érdekes dolgokat tolnak ki nekem a facebook falra minden nap.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.23. 15:43:33

@Jess G: hát ettől én is dobtam egy hátast :-/

2014.11.23. 15:46:42

@Jess G: Nem lattam, de el tudom kepzelni... Mindenesetre en a multkor nemasagi fogadalmat tettem a temaban es ehhez tartom magam. A jovo nemzedeke harcoljon ki maganak jobb helyzetet a magyar tarsadalomban ha akar, en labbal szavaztam, ezen tul minden duma felesleges reszemrol.

2014.11.23. 15:50:45

@Dragonlady (now in Indonesia): Ja, koszi hogy megmagyaraztad... Igen, lebuktam, szurom :). El nem tudtam kepzelni honnan jon a genetikai vonal. Termeszetesen mondanom sem kell hogy nem hiszek a genetikai ervekben. Ezt az IFL Science oldalt nem ismertem, de most nezem, nagyon jo, koszi! Jelenleg gyujtom az ilyen jellegu tanulmanyokat az MA miatt.

Keleti Szél 2014.11.23. 15:53:23

@adg [Au, Darwin]:
"Es ez meg csak nem is olyan durva, de vannak olyan kutatasok, hogy szerintem ember nem latja ertelmet, de valaki csak finanszirozza."

Még szerencse, hogy nem mindenki a bolygó leaszfaltozásával, bedeszkázásával van elfoglalva. Szerintem ezek a kutatók sokkal kevésbé ártalmasak, mint az átlagember (hát még ha az átlagmérnökhöz hasonlítanánk).

(Mondhatnám azt is, hogy az alapkutatások nagy részéről egy mérnök se mondaná meg, hogy ebből valaha majd gennyesre keresi magát néhány multi és sokezer mérnök fogja a mindennapokban használni. Sőt, valószínűleg jelentős részükre ez nem is igaz. Viszont arra a kevésre, amire meg mégis, még nem sikerült megfelelő szűrőfeltételt találni.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.23. 15:56:50

@Mirjam2: tudod már, milyen témát szeretnél kutatni (majd) a diplomamunkádhoz?
bár segíteni nem tudok kb semmit.... amikor én jártam egyetemre, még minden papíron volt, épphogy létezett az internet.... és persze az akkori legújabb szakirodalom is elavult azóta.... de attól még érdekel :-)
a coursera-n csináltam nemrég egy diszlexia kurzust, annyira jó, hogy vannak manapság már ilyen lehetőségek is!
tudom, hogy utálod, hogy teljes munkaidő mellett még online egyetem is, de biztos nagyon érdekes dolgokat tanulsz, és egy kicsit irigyellek is :-)

Ladislav 2014.11.23. 15:57:23

@adg [Au, Darwin]: Igazad van. Ezt a részét át sem gondoltam... :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.23. 16:03:15

@Keleti Szél: azért nem kell mindjárt a másik végletbe esni....
ok, ilyesmi kutatásnak lehet simán haszna később az orvoslásban.
ami nekem teljesen magas, az pl a "perzsa-mongol kapcsolatok a 16. században magyar utazók levelezésének tükrében", vagy a "csótányfajták összehasonlító morfológiája".
miközben abban igazad van, hogy simán itt a globális felmelegedés, fajok kipusztulása, ökológiai katasztrófák, és kb mindenki szarik rá, carpe diem, stb stb (ebben egyetértünk.)

2014.11.23. 16:03:55

@diggerdriver: A cikkben ismertetett tanulmany arrol szol hogy az agy kesobb is felismeri a hangokat amiket csecsemokorban hallott. Az 'orientalis' nyelvekben, tehat pl. kinai, thai stb., nagyon fontos az egyes hangok kozotti kulonbseg, a szo jelentese ezektol fugg. Felnottkent nagyon nehez ezeket megtanulni mert sok ember egyszeruen nem erzekeli a hangok kozotti kulonbseget. Pl. mikor nemreg Thaifoldon voltam es probaltam thai szavakat tanulni, teljesen remenytelen volt az egesz... Mondtak egy szot, en megismeteltem, erre mondtak hogy nem, ez nem igy van hanem - es megismeteltek a szot, en meg egyszeruen semmi kulonbseget nem hallottam az en verziom meg az o verziojuk kozott. Szamukra viszont teljesen kulonbozo hangokat ejtettem mint kellett volna.

A tanulmanyt vegzo kutatok kinai szavakat olvastak azoknak a gyerekeknek akikhez egyeves korukig kinaiul beszeltek aztan elfelejtettek a nyelvet, es olyanoknak akiknek semmi kapcsolatuk nem volt a kinai nyelvvel. Az agyuk vizsgalataval kimutattak hogy az elso csoport agya felismerte az egyes hangok kozotti kulonbseget, mig a masodik csoporte nem. Ebbol az kovetkezik hogy azok akikhez egyeves korukig kinaiul beszeltek, felnottkent konnyebben tanulnanak meg kinaiul mint azok akikhez soha nem beszeltek kinaiul.

2014.11.23. 16:10:04

@adg [Au, Darwin]: Pont hogy ilyen csoportokat vizsgaltak es hasonlitottak ossze a tanulmanyban. Mar megbantam hogy belinkeltem... Nem kene az en egy mondatos osszefoglalomra hivatkozni; beszelsz angolul, ha erdekel a tema, olvasd el az eredetit. Pont hogy racafol az osszes ilyen faji / genetikai alapu elmeletre. Egyebkent rengeteg olyan tanulmanyt vegeztek mar mint amilyenre utalsz, nezz utana ha raersz. Semmilyen tudomanyos kutatas nem tamasztja ala azt hogy genetikai alapon konnyebben vagy nehezebben tanulna meg valaki egy nyelvet.

2014.11.23. 16:13:18

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Jo, de pl. azt is meg tudod mondani hallas alapjan hogy bajor ember beszel vagy eszak-nemet, es ez nem attol van mert genetikailag kulonbozik a ket csoport.

adg 2014.11.23. 16:15:07

@Keleti Szél: koszonom kedves szavaidat. Ez igy van a kutatasok jo reszenel valoban, hegyeket kell megmozgatni egy szem gyemantert, ami ertelmet ad a tobbinek.
Azonban megis vannak olyan kutatasok, tanulmanyok, amiknel meglehetosen nehez latni, hogy hogyan fog megterulni. Pl itt van nehany:

"Balra dőlve kisebbnek tűnik az Eiffel-torony" című tanulmány

A levegőbe porlasztott vaszabi ideális sűrűségének
meghatározásáért, mellyel az alvó emberek felébreszthetőek tűz vagy más vészhelyzet esetén, ill. ez alapján a vaszabi-riasztó berendezés kifejlesztéséért.

Annak bemutatásáért, hogy a luxusautók tilosban parkolásának problémája megoldható azzal, ha áthatjuk rajtuk egy tankkal.

a mindennapi életben milyen esetben sóhajtanak fel az emberek.

melyben rámutatnak, hogy nincs bizonyíték a ragályos ásításra a Fekete-teknősöknél.

Keleti Szél 2014.11.23. 16:17:16

@Mirjam2:
"Az 'orientalis' nyelvekben, tehat pl. kinai, thai stb., nagyon fontos az egyes hangok kozotti kulonbseg"

A hangok közötti különbség minden nyelvben fontos. A tonális nyelvekben viszont a hanglejtés is nagyon lényeges, egész más jelentéssel ruházza fel ugyanazt a hangsort:
www.youtube.com/watch?v=JNsb9agMCJE

A négy tónus: 1. magas szinttartó; 2. magas emelkedő; 3. eső-emelkedő; 4. eső. ... A tónusok szekvencián belül módosítólag hathatnak egymásra, például két egymást követő 3. tónusból az első 2. tónussá változik, a 3. tónus egy intonációs csoporton belül bármelyik másik tónus előtt elveszíti az emelkedő kontúrját, csak a mély ereszkedő szakasza marad meg. A közhiedelemmel ellentétben a kínaiban csakúgy, mint bármelyik másik tonális nyelvben, szerepet kap a nagyobb egységek felett átívelő frázis- és mondatintonáció is; ennek dallamvonulata az egyes szótagok tónusával együtt adja a tényleges dallamkontúrt.

2014.11.23. 16:17:22

@Dragonlady (now in Indonesia): Tenyleg nagyon erdekes, barcsak tobb idom lenne ra! Kezd filozofiai iranyba elmenni a dolog, eppen schema theory-rol kene irnom, ahelyett hogy itt logok a forumon :). A diplomamunkamat 'language and power' (nyelv es hatalom - de furan hangzik...) temabol szeretnem irni, noi es ferfi nyelvhasznalat kulonbozosegere koncentralva. Oreg kutya nem tanul uj trukkoket, maradok a kaptafanal :).

2014.11.23. 16:18:17

@Dragonlady (now in Indonesia): Most lattalak FB-on, mindjart valaszolok...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.23. 16:20:24

@adg [Au, Darwin]: ezek jobbak, mint az enyémek :-)
ja és nekem a másik szemétrevaló dolog, bocs, az a marketing.
mármint az a része, hogy hogyan basszuk át az embereket. milyen illat legyen a levegőben meg milyen színű fal meg hova rkjuk a pénztárnál a cukorkákat, hogy az emberek minél több olyan dolgot vegyenek, amit igaziból nem is akarnak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.23. 16:25:53

@Keleti Szél: szerintem erre gondolt Mirjam is, csak nem tudta, hogyan mondja magyarul a "tone" kifejezést.

2014.11.23. 16:27:21

@adg [Au, Darwin]: ez a ""Balra dőlve kisebbnek tűnik az Eiffel-torony" című tanulmány" ugye minimum PhD temakor volt?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.23. 16:37:43

@Mirjam2:

Szerintem a kínaival nem a hangok a gondok. hanem a tónusok. Nem igazán az a baj, hogy a kínai hangjai annyira különlegesek lennének európai szempontból (nem azok), a nagy gond a tónusok szoktak lenni.

Eleve minden nem-tonális nyelv beszélője számára nagyon nagy gond minden tonális nyelv. (Fordítva nincs probléma. A tonális nyelv beszélője egyszerűen megtanulja, hogy a nem-tonális nyelvekben csak mondatszinten vannak tónusok, de hangszinten csak semleges tónus van.) Ez teljesen idegen dolog, s marha sok gyakorlást igényel.

A kínaiban "csak" 4 tónus van, a vietnámiban 6, az nehezebb.

Vietnámit tanuló magyartól hallottam: 1 év kellett, hogy egyáltalán felismerje rendesen a 6 tónust, még 1, hogy utánozni tudja őket.

adg 2014.11.23. 16:43:03

@Mirjam2: megtenned, hogy elolvasog megegyszer, amit irtam? (Vagy azt is irhatnam, hogy beszelsz magyarul, olvasd el amit irtam, ne csak az elso nehany meglatott szobol alkoss velemenyt) Az egy dolog, hogy - ahogy Dragonlady irta - birka is reszt vett a temaban, es az en valaszom is ahhoz kotodik, de pont a genetikai okot tartottam benne hulyesegnek, pont ahogy te is irtad. Meg javasoltam is szerintem korrekt vizsgalati modszert, ha valaki genetikai okbol akarna megkozeliteni a kerdest.

Jol gondolom, hogy en valami rasszista skatulyaban vagyok elhelyezve, ez mar nem az elso ilyen eset volt. Van onnan kiut? ;)

qkuc 2014.11.23. 16:54:09

@DavidToth: Elsőre még sosem sikerült jegyet kipréselni belőle, :D.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.23. 17:03:13

Azért érdekelne egy magyarázat az ásítás ragadósságára.
vagy 30éve a Deltában volt egy kisfilm ami ezt vizsgálta.
egy bekötött szemű embert bevezettek egy szobába és leültették.
Egy másikat ugyanígy leültettek neki háttal.
Mikor az egyik ásított, ásított a másik is. Nem is tudtak egymásról.
Akkor hogy is van ez?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.23. 17:04:58

@qkuc: érdekes, ez hogy történhetett?

@adg [Au, Darwin]: el kell szomorítsalak ... abból nincs kiút :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.23. 17:05:48

@adg [Au, Darwin]:
Ne szégyelld hogy rasszista vagy, én se szégyellem.
Mi legalább őszinték vagyunk.
:)))))))))))))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.23. 17:05:59

@maxval birca hozzászóló: Mirjam szűr téged, bár nem tudom, értesítéseket ilyen esetben kap-e az ember.

a vietnámit nem tudom, a kínai 4 tone azért nehezebb, mint a thai 5, mert annyira sűrűn le van fedve jelentésekkel minden lehetségs szótag minden lehetséges tone-ja kínaiul, thaiul pedig sokkal kevésbé, így van valamennyi redundancia. egy kínai kb soha nem fog megérteni, ha rossz tone-nal mondasz valamit, mert rögtön mást jelent minden egyes szótag, thaiok sokkal nagyobb eséllyel megértik, mert esetleg csak minden 3. szótag jelent valami teljesen mást, plusz vannak 3-4 szótagos szavak is, nemcsak 1-2 szótagosak. ne köss belém, saját tapasztalat, és különben is elmegyek aludni mindjárt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.23. 17:10:07

@adg [Au, Darwin]: szerintem az ment félre, hogy Mirjam szűri Birkát, és ettől érthetetlenek lettek a genetikai dolgokra vonatkozó utalások, hogy egyáltalán honnan jöttek.
nekem tiszta volt, hogy mit mondasz
:-(
sajnálom a félreértéseket, idéznem kellett volna, hogy mire reagálok, hogy ne induljon az egész téma félreértéssel.

qkuc 2014.11.23. 17:15:05

@diggerdriver: Engem az is érdekelne, hogy mi az ásítás funkciója egészen pontosan, :).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.23. 17:24:39

@qkuc: emlékeim szerint az agy oxigénellátásának növelésével lehet valami kapcsolatban, de lehet, hoyg ez csak legenda, és azóta már vannak újabb tudományos eredmények

Keleti Szél 2014.11.23. 17:31:28

@adg [Au, Darwin]:
A legnagyobb horderejű alapkutatásoknál szinte soha nem látni, hogy fog megtérülni, ezért ezt a tényt mint indikátort ignorálhatjuk. A saját fogyatékosságunk, hogy nem látjuk előre a hasznát.
Pl. Ignobel-díjas volt a "lábszagos" kutatás, ami ma életeket ment:
Néha még az is megesik, hogy a körberöhögött Ignobel-díjas kutatás életeket ment, mint az a 2006-ban jutalmazott tanulmány, ami az emberi lábszag és a különféle sajtok illata közti összefüggéseket boncolgatta - aztán moszkitócsapdák fejlesztésében használták fel nagy sikerrel Afrika maláriával fertőzött területein.
index.hu/tudomany/brittudosok/2012/09/22/lofarokfizika_es_a_doglott_hal_agyhullamai/

2014.11.23. 17:48:34

@adg [Au, Darwin]: @Dragonlady (now in Indonesia): @QUERCUS: Hu, de belebonyolodtunk! :) Tenyleg nem ertettem, vagy felreertettem, az egesz genetikai vonalat. Elnezest ha megsertettem valakit. Sajnos nincs lelkierom hozza hogy B. kommentjeit elolvassam, rovid az elet, meg dolgoznom is kene ma stb. Inkabb leszallok a genetika / fajelmelet temarol :)

2014.11.23. 17:50:48

@Keleti Szél: Igen, teljesen igazad van, tonusok es nem hangok. Lusta voltam rendesen kifejteni / utananezni. Koszi hogy leirtad.

Quercus a favágó 2014.11.23. 17:58:14

@Mirjam2:

Őszintén? Fogalmam nincs, miről van szó.

2014.11.23. 18:15:10

@Jess G: Tudom hogy csak jelkepes a dolog, de talan ez is tobb a semminel: ala lehet irni egy online peticiot a 'hirdetesek' ellen. En alairtam. Link: www.peticiok.com/a_rendorseg_az_elkovetot_szolitsa_meg_videoiban

2014.11.23. 18:16:53

@QUERCUS: Nem maradtal le semmirol :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.23. 18:24:41

@qkuc:
Ezt tudom. Az ásítás egy nagy levegővétel.
Az elaludni akaró szervezet így próbál több oxigénhez jutni.

pasztasuta 2014.11.23. 19:02:29

@QUERCUS: Megnéztem a tegnapi dubajos videód, és mivel ma úgyis közlekedj okosan poszt van, szeretném hozzáfűzni, hogy nem kell olyan messzire menni, ha az ember olyan országra vágyik ahol nincs common sense a közlekedési járművek használatakor: az olaszoknak (többek közt az) sem tűnik logikusnak, hogy előbb a leszállók, aztán a felszállók következnek. A múltkor épp megint tank módjára áthaladt rajtam egy nő, miközben szálltam volna le (a leszállásra kijelölt ajtón), erre kérdeztem tőle tök kedvesen, hogy bocsánat leszállhatok? Hát, nem kellett volna... Üvöltve tudtomra adta, hogy mégis mit képzelek, hát ott van másik két ajtó (felszállásra kijelölt ajtók), miért kötekszem vele, és egyébként is álljak már arrébb mert akadályozom a felszállásban. Akartam neki javasolni, hogy szinyóra ugyan igyon már meg egy jó kamilla teát, de asszem akkor már tényleg az ükunokáimig előremenőleg megátkozott volna...
Olaszország én így szeretlek! :)))

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.23. 19:13:35

@diggerdriver: na ez azért nem teljesen igaz... :-D. Bár valóban nagyon hasonló.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.23. 19:16:04

@Sütemény1975:
Megmondom úgy ahogy van kezd elmenni a kedvem az ilyen hozzászólásoktól.
Ötven évem alatt megtanultam egy bizonyos ismeretmennyiséget és rendre kiderül hogy az már túlhaladott és nem érvényes.
Ha holnap beírom hogy az oposszumnak kétágú pénisze van akkor azonnal keres valaki egy tudományosan alátámasztott cikket hogy márpedig egyágú a fasza.
Számtalanszor bebizonyosodott már hogy az újabb kutatások sincsenek kőbe vésve mert holnap jön egy mégújabb és ki lehet dobni minden azelőttit.
Valamikor régen a közlekedésbiztonsági szakemberek teljes mellszélességgel kiálltak a 10-2 órás kormányfogás mellett.
Tudományosan alátámasztották és vizsgakérdés volt meg egyébkén is mindenkitől megkövetelték.
Minő csoda, hogy most ugyanazok a szakemberek ugyanolyan vehemenciával kiállnak a 9-3 órás kormányfogás mellett.
Merthogy tudományosan alátámasztották hogy az a jó.
Mi lesz a ha a következő tudományos vizsgálat kimutatja hogy a 6-12 órás kormányfogás az egyedül üdvözítő?
Szóval most mi öregek dobjunk ki mindent amit tudunk és csakis kizárólag az internetre hagyatkozva kételkedés nélkül fogadjunk el mindent, mert az internet szent és sérthetetlen?
Az 1x1 az még mindig kettő vagy már tudományosan kimutatták hogy 3?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.23. 19:18:15

@petrasp:
Persze, túloztam de az én botfülemnek teljesen egyforma.

2014.11.23. 19:29:11

@diggerdriver: 'Számtalanszor bebizonyosodott már hogy az újabb kutatások sincsenek kőbe vésve mert holnap jön egy mégújabb és ki lehet dobni minden azelőttit.'

Ez annyira igaz... En az 'egeszseges etelek' temakoreben szoktam megfigyelni, kb. minden evben kiderul hogy van valami etel amit semmikeppen sem szabad fogyasztani vagy mindenkeppen muszaj, aztan sokszor ennek az ellenkezojet is bebizonyitjak par even belul.

Taxomükke (UK) 2014.11.23. 19:42:08

@qkuc: Az ásítás tudomásom szerint egy görcsös, mély lélegzetvétel.
Nem csak unalom esetén, hanem feszült figyelem esetén is ásíthat előbb-utóbb az ember (amikor lélegzetét visszafojtva figyel).

Taxomükke (UK) 2014.11.23. 19:44:37

@Mirjam2: @diggerdriver: Én az ilyen megállapításokat már régóta semmibe veszem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.23. 19:44:49

@Taxomükke:
Látom te sem haladsz a tudománnyal.
A legközelebbi tudományos vizsgálat ki fogja mutatni hogy az orgazmus egyik fajtája.

Herr Géza 2014.11.23. 19:48:31

OFF.
Mai biciklitúrámon láttam, nem lehetett kihagyni.

Müszaki vénájú pajtásoknak:

kepfeltoltes.hu/view/141123/Csatorna_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Találós kérdés, melyik a helyes válasz?
1. A bádogos végre kiélte mindig elfojtott müvészi hajlamait...
2. (szakmai): Felméréses meló volt, ahány könyököt a tervezö kiírt, azt be kellett építeni. Hát megoldották...

:))))))))

ON.

rezsöatya 2014.11.23. 19:49:23

@diggerdriver: azt pl. olvastad, hogy a husgolyok mennyire artalmasak? :D
Tudomanyosan kimutattak!!!

rezsöatya 2014.11.23. 19:52:20

@Herr Géza: 3. A lezudulo esoviz sebesseget igy fekezik...
4. Csak.

qkuc 2014.11.23. 20:02:45

@diggerdriver: @Taxomükke: Köszönöm a válaszokat, :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.23. 20:03:23

@rezsöatya:
Igen. Tudom.
Éppen ezért az egészségem érdekében nagy lépést tettem előre.
Áttértem a Morrisons bolognai szószos húsgolyójára.
Ez már minőségi termék nem 40penny.
68.

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2014.11.23. 20:03:47

@Mirjam2:

A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.

Hippokratész

Quercus a favágó 2014.11.23. 20:05:31

@diggerdriver:

Ja, ha órabér emelést kaptál, úgy könnyű dőzsölni.

Muscari 2014.11.23. 20:06:53

@Dragonlady (now in Indonesia): a legvadabb, amiről hallottam az egy olyan diplomamunka volt, amit valaki az angol női baseball (vagy rugby) csapattagok speciális szóhasználatáról írt. Szerintem itt emlegette valaki a blogon.

Hari Seldon 2 2014.11.23. 20:09:09

@diggerdriver:
Igaz. De éppen az viszi előre a világot, hogy időnként újabb és újabb információkból kiindulva változtatni tudunk az álláspontunkon. Ha nem tudnánk, még most is a fán lennénk.
Pont az ilyen önkorrekció hiánya miatt álltak be a közel keleti társadalmak. Szóval én ezt a változási képességet jónak tartom.

qkuc 2014.11.23. 20:09:58

@Dragonlady (now in Indonesia): Természetesen neked is köszi, sárkányos hölgy, ;).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.23. 20:14:03

@QUERCUS:
Bizony így van:)))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.23. 20:16:43

@Hari Seldon 2:
Igen, ez is teljesen elfogadható álláspont.
A világ dolga az hogy haladjon.
Csak úgy tud haladni ha változik.
Most akkor villás fasza van az oposszumnak vagy nem?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2014.11.23. 20:19:24

@Keleti Szél: nem akarlak megbántani, de ebből egy szót sem értettem.

Muscari 2014.11.23. 20:22:00

@maxval birca hozzászóló: elárulnád, hogy mi pontosan a tónus? Hátha akkor jobban értem.

Herr Géza 2014.11.23. 20:24:36

@rezsöatya: Könnyesre röhögtem magam.... :)))))))))

Muscari 2014.11.23. 20:27:47

@rezsöatya: igen, ezt ismerem, zseni volt, aki ezt így levezette :-)

Keleti Szél 2014.11.23. 20:35:51

@diggerdriver:
Van egy mondás arról, hogy pesszimista az, aki hatévesen megtudta, hogy nincs télapó, és ezt azóta se tudta kiheverni.
Az emberek nagy része hasonlóképp nehezen tudja kiheverni, hogy amit tanítottak neki az iskolában, az nem kőbe vésett igazság, s a világról alkotott ismereteink szükségképpen töredékesek, hipotetikusak, gyakran tévesek.
Aki az örök igazságokkal szemben elvárt igénnyel közelít a tudományos állításokhoz, az nézegessen inkább képeskönyveket. :)
Vagy forduljon a vallásokhoz, ott megkapja, amit szeretne.

Erről jut eszembe, az iszlámról, ideológiákról új nézőpontból beszél Dennett:
www.ted.com/talks/dan_dennett_on_dangerous_memes/transcript?language=en#t-778209

"Szóval az erdőben vannak, vagy a legelőn, és látják, hogy egy hangya egy fűszálon mászik felfelé. Felmászik a tetejére, és leesik, és felmászik, leesik, felmászik.. próbál a fűszál tetején maradni. Mit művel ez a hangya? Miért csinálja? Milyen célt próbál ez a hangya elérni azzal, hogy felmászik a fűszálra? Mi jó van benne a hangyának? A válasz az, hogy semmi. Nincs semmi jó benne a hangyának. Akkor meg miért csinálja? Csak egy kis flúgosság? Igen, az. Egy lándzsás métely. Ez apró agyi féreg. Egy élősködő agyi féregnek kell eljutnia egy birka vagy egy tehén gyomrába, ahhoz, hogy folytathassa az életét. A lazacok árral szemben úsznak, hogy az ívóhelyeikhez jussanak, a lándzsásmételyek hangyákat irányítanak, bemásznak az agyába és felfelé vezetik a fűszálon, mint egy összkerékmeghajtású terepjárót. Tehát a hangyának semmi jó sincs benne. A hangya agyát eltérítette egy agyi élősködő, öngyilkos viselkedésre kényszerítve őt. Eléggé ijesztő.

Történhet ilyesmi egy emberrel? Persze ez az egész inkább valaki más érdekében történik, mintsem valaki saját szaporodási sikeressége miatt. Nos, talán már önöknek is feltűnt, hogy az Iszlám "megadást" jelent, vagy "saját érdekünk alárendelését Allah akaratának". Ideológiák azok - nem férgek -, amik eltérítik az agyunkat. Azt állítom-e, hogy a világ népessége bizonyos kisebbségének agyát élősködő ideológiák térítették el? Nem. Ennél rosszabb a helyzet. A legtöbb emberét. (Nevetés) Számos ideológiáért meg lehet halni. Szabadságért, ha New Hampshire-ből jöttek. (Nevetés) Törvényesség. Igazság. Kommunizmus. Számos ember adta életét a kommunizmusért, és számos ember adta életét a kapitalizmusért. És sokan a katolicizmusért. És sokan az Iszlámért. Ez csak néhány azon ideológiák közül, amelyekért életeket áldoznak fel. Ezek fertőzőek."

Keleti Szél 2014.11.23. 20:35:55

@Muscari: Nem bántottál meg. Olvasd el a teljes wikipedia bejegyzést, hátha az segít: hu.wikipedia.org/wiki/Mandarin_nyelv
De a videót biztos nem nézted meg, mert abból egy csapásra megértenéd, mi a hanglejtés (tónus).

Muscari 2014.11.23. 20:45:06

@Keleti Szél: nem néztem meg valóban, szarakodik a telefonom és nem játssza le a videókat. Így a videós linkeket már automatikusan átugrom, mert ritkán vagyok rendes számítógépről. Belinkeled még egyszer, hogy ne kelljen keresgélni, most kivételesen meg tudom majd nézni.

Muscari 2014.11.23. 20:53:15

@Keleti Szél: megtalaltam, megneztem es mar ertem.
En legutobb egy koreai srac nevet probaltam kiejteni, Jeongil-nak hivjak. Se nekem, se egy olasz lanynak nem sikerult jol, abban maratunk, hogy John-nak hivjuk inkabb.

Hari Seldon 2 2014.11.23. 21:05:52

@diggerdriver:
Ezt még meg kell vizsgálni. Egy önként jelentkezőt kérek, aki megnézi, lefényképezi, megvizsgálja... Biztos nagy tolongás lesz!

Hari Seldon 2 2014.11.23. 21:14:19

@Keleti Szél:
Nagyon jó. Mindig örülök, hogyha a társaságban valaki bedob egy komoly témát is. Ez is ilyen. Ezért is jó a mi társaságunk... :-)

Muscari 2014.11.23. 21:18:35

@Keleti Szél: Dennetrol meg nem hallottam, de most hallgatom hangoskonyvben Richard Dawkins God Delusion c konyvet. Annyira orulok, hogy a lanyom teologiat (is) tanul, nelkule valoszinuleg nem hallottam volna rola. azon meg vegkepp meglepodtem, hogy teologia oran az ateista allaspontokat is bemutatjak.
Ezutan meg akarom venni a Selfish Gene-t is, de ez a Dan Dennett is szimpatikus, majd most utanaolvasok, hogy miket irt.

2014.11.23. 21:31:47

@diggerdriver: Nekem a jelenlegi kedvencem a Batchelors' Cup-a-Soup instant zacskos paradicsomleves, 1 fontnak megfelelo osszegert 4 csomagot lehet kapni a helyi szupermarket brit termek reszlegeben :). Hiaba, nyomorgunk itt a Kozel-Keleten, sehol se jo a melosnak.

rezsöatya 2014.11.23. 21:38:11

@Muscari: es tudod, talalkoztam az eletben is ilyennel... korrepetaltam egy sracot erettsegire matekbol. Szulei konyorogtek, hogy foglalkozzam vele, hogy legalabb kettessel atmenjen. Adtam feladatot, egyenlet. Az vegere kijott, hogy x=6 alatta(!): x=10
Mondom, es ezt igy hogy?!
Azt mondja(!): "megoldottam, aztan megneztem az eredmenyt a feladatgyujtemenyben es ott 10 volt.
Hat igy!"
(Ugyanő, amikor valamit 10-zel kellett osztani, elovette a zsebszamologepet. Szigoru szemmel neztem ra, mire o: "miert, az iskolaban is lehet hasznalni!")
Es hadd ne mondjam, ma mivel foglalkozik!
:D

2014.11.23. 21:40:17

@Muscari: Ez nem vad :), az enyem is kb. ilyen lesz. Sokszor kenyszerbol irnak ilyeneket az emberek. Peldaul az en esetemben, szuksegem van meg egy diplomara hogy jobb allast kapjak nyelvtanari teruleten, ehhez muszaj lesz irnom jovore egy 15 ezer szavas diplomamunkat, hasznosabb temat nem tudok kitalalni, ez van. Persze vannak akiket tenyleg erdekel egy adott human terulet es oszinte erdeklodesbol kutatjak, de ez messze nem minden esetben van igy.

2014.11.23. 21:42:24

@Muscari: Ez a tantargy teologia vagy vallastudomany (religious studies)? Az utobbi vallassal foglalkozo tudomany, tehat az egesz kerdeskort vizsgalja, az ateizmust is beleertve.

rezsöatya 2014.11.23. 21:44:20

@Mirjam2: azert az aran kivul nezd meg az osszetetelet is! Mert azert ezek a gyorsan oldodo műdolgok rendesen el tudjak intezni a szervezetet, aminek kesobb iszod a levet... nem azonnal hatnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.23. 22:24:13

Mi a bánatos brokiért nem tudok posztot feltenni a blogomba?

montroyal ( CAN qc) 2014.11.23. 22:30:36

@Jess G: semmi rosszat nem talalok a kampainban ....nem azt mondja ,hogy a no a hibas, csak megelozheto ,legyenek ovatosak azok akik most peticioznak, vajon sajat gyermekuket nem ovjak . tanacsokkal latjak el stb ... miert nem esik meg egyes normalis csaladbol, normalis nevelest kapott, normalis eletet elo csajokkal ... na jo akkor
felesleges a biztonsagi berendezesek zarak felszerelese , reklamjai hagyjatok nyitva mindent , orizetlenul ertekeiteket ... tessek az embereknek oktato filmeket csinalni hogy ne torjenek be

www.peticiok.com/a_rendorseg_az_elkovetot_szolitsa...

montroyal ( CAN qc) 2014.11.23. 22:40:00

@Mirjam2: ja Neked is szol akkor : az eroszakoskodokat betoroket gyilkosokat csalokat oktassa ki a rendorseg, ne az aldozatokat hogy lehet megelozni , hogy ne valjanak aldozatta szoval nekem maskepp jott le mint a feministaknak ... nekem amikor a lanyok 15 16 evesek voltak hoztam vittem oket es tavol tartottak magukat drogtol ,rossz fiuktol kihivo korukhoz nem illo oltozkodestel stb ..mert vigyaztunk rajuk oktattuk oket .. ugyanugy nem rossz az oktato propaganda a rendorseg reszerol...

Keleti Szél 2014.11.23. 22:43:08

@Muscari: Dawkinsnak briliáns a humora is. Nekem az egyik kedvenc TED videóm épp az ő, militáns ateizmusról szóló rövid show-ja, tele van poénnal:
www.ted.com/talks/richard_dawkins_on_militant_atheism

'Mit is jelent ateistának lenni a gyakorlatban? Ateistának lenni csak annyit tesz, hogy úgy gondolunk Jahvéra, mint ahogy a legtöbb tisztes keresztény gondol, Thor-ra, vagy Baal-ra, vagy az aranyborjúra. Ahogy egyszer korábban mondták: "Mind ateisták vagyunk a legtöbb istent tekintve, melyben az emberiség valaha hitt. Néhányan pedig egyszerűen egy istennel tovább mennek.'

adg 2014.11.23. 23:09:27

@diggerdriver: mar mindent leirtal. :)

2014.11.23. 23:16:45

@rezsöatya:
"Es hadd ne mondjam, ma mivel foglalkozik!"
Szerintem informatikus:)

adg 2014.11.23. 23:22:07

@Dragonlady (now in Indonesia): ne erezd magad kellemetlenul ez miatt. Teljesen egyertelmu minden tovabbi idezgetes nelkul is , hogy pont az ellenkezojet irtam, mint amit Mirjam gondolt, hogy irtam. Ez sajnos mar a sokadik alkalom volt.
Mindegy, tulelem, de ideje levonni a tanulsagot. Mirjamos beszelgetesekbe nem folyok bele a jovoben. Ezt amugy sajnalom, mert szamomra erdekes temakrol szokott beszelni, szeretem amiket ir, csak valahogy nem tudok megfeleloen beleszolni. Ez van. Megvannak a hivoszavai (esetleg hivonevei), amikre ugrik. Genetika, rassz, india, ha ezek a szavak elhangzanak, mar nem johetek ki jol a beszelgetesbol, olyankor jo magasrol ki kell oktasson. :)

rumitom 2014.11.24. 00:06:44

@diggerdriver: ebben a temaban a Pluto volt a merfoldko nekem. allitolag mar nem bolygo. ezzel a naprendszerrol tanult ismereteim alapvetoen kerdojelezodtek meg es mar abban sem vagyok biztos tobbe, hogy hany holdja van a neptunnak.

Muscari 2014.11.24. 00:17:24

@Keleti Szél: pont most néztük meg :-) Igen jó humora van tényleg, nagyon élvezetesek az előadásai, kár, hogy nincs fent túl sok.

Sam Harris-től olvastál már valamit?

Muscari 2014.11.24. 00:22:26

@Keleti Szél: most gondoltam csak bele, hogy amióta tudok annyira angolul, hogy ilyen előadásokat és könyveket megértsek (csak 2-3 éve egyébként) mennyire kinyílt a világ számomra. Ez a kivándorlás egyik kellemes mellékhatása.

Muscari 2014.11.24. 00:29:07

@Mirjam2: nem, ez theology. Jobbára filozófia az egész, ahogy elnéztem. A level-t csinál belőle a kincsem, tavaly az AS-re A-t kapott.

Rendkívül csodálom őt, én ilyesmit az anyanyelvemen sem lennék képes tanulni. Vagyis volt egy év filozófiánk középiskolában, nagyon szar tanárral, kínszenvedés volt számomra az egész, lehet innen jön az ellenszenv.

Muscari 2014.11.24. 00:44:00

@rumitom: figyi, én kertészmérnök vagyok. Az új genetikai kutatások fenekestül felforgatták a rendszertant. Ez olyan 2009 körül robbant, én pont akkor jártam egyetemre. Rengeteg fajról derült ki hogy rokonok, másokról meg hogy mégsem. Létrehoztak új családokat, össze-vissza soroltak egy csomó mindent. Na most a tanáraim egy része egyetértett ezekkel egy másik részük meg nem.
Volt aki konkrétan azt mondta, mikor rákérdeztünk, hogy hagyjuk ezzel a hülyeséggel. Na most erre mit lépjen az egyszeri diák? Egy idő után majd letisztulnak a dolgok, remélem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.24. 01:10:19

@montroyal ( CAN qc): na erre emlekszem, amikor 16 evesen ki mertem eletemben elszor ruzsozni a szam , mert mentunk bulizni, megkaptam (csaladon belul) , hogy egy K vagyok...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.24. 01:12:30

@pasztasuta: En is rendszeresen elsutom, mikor vonatrol vagy metrorol szallok le, es mar furakszik befele, alig tudok leszallni, hogy talan leszallhatnek? Nem erdekel mit gondolnak, de ha bunko, a szemebe fogom mondani. Legkozelebb ha ez sem segit, meg fogok elotte allni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.24. 01:13:50

@QUERCUS: Hat akkor vonjak meg szepen a pakisztaniaktol, indiaiaktol, afrikaiaktol is. Jaaa azt nem emrik, mert az rasszizmus lenne? Ne, akkor ne legeyn kivetelezes. Ha az EU-s nem kap, akkor a masik se kapjon.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.24. 03:35:53

@tildy[UK]: amikor a lanyaink (exemmel) 16 korul voltak a Rukker tonal messzirol megismertuk oket ,mert mig masok monokiniztek tangaval , ok tornadresz szeru felsobe , alul a furdoruhajukra fiu sportgatyat huztak es turulkozobe becsavartak magukat ... ma mar itt is kissebbek a furdoruhak ,de abban az idoben itt ez volt a noknel ... monokini, tanga soha se volt ...

pappito · http://pappito.com 2014.11.24. 04:49:18

@diggerdriver: "Ötven évem alatt megtanultam egy bizonyos ismeretmennyiséget és rendre kiderül hogy az már túlhaladott és nem érvényes."

ez ilyen, sőt, ez normális. ez azt jelenti, hgoy az emberiség még nem adta fel :) amikor én jártam iskolában asszem 108 vagy 109 eleme volt a periódusos rendszernek, és ha jól emlékszem 104-es rendszámtól fölfelé még csak ilyen "kéne ilyen elemnek lennie, de senki se látta, csak majdnem" sztorik voltak. Ma már saccolják a 118-as rendszámot (Ununoctioum).
A kormányos példád azért nem stimmel amúgy, mert ahhoz képest amikor tőlet a 10/2 kéztartást követelték, nagyon sokat változtak a járművek, biztonsági-, kényelmi berendezések, az egész járműipar. Aprólékos ismereteid a porlasztóról továbbra is érvényesek, csak már nincs porlasztó :) (na jó a fűnyíróban talán)

Nem avul el minden (bár sokminden igen) a szénnek négy vegyértéke marad, csak már tudunk grafént csinálni. Mindenféle allotrópiákkal tisztában volt a tudomány korábban is, de felfedez/kitalál újakat hozzá.

2014.11.24. 05:31:29

@tildy[UK]: Nem-EU allampolgarok nem kapnak benefiteket, annak ellenere hogy levonjak toluk ugyanazokat a jaradekokat amiket az EU-allampolgaroktol. Csak akkor jogosultak benefitre ha Indefinite Leave to Remain-uk van. A nepali volt baratom 9 evig dolgozott a BBC-nel, jo fizetese volt, rengeteg adot befizetett. Mikor munkanelkuli lett mert atalakitottak a BBC Asian Network-ot, semmilyen benefitet nem kapott mert nem volt ILR-je. Termeszetesen azelott sem kapott semmilyen benefitet, viszont sokezer fontot kifizetett vizum-jelentkezesekert plusz adokat.

2014.11.24. 05:33:52

@montroyal ( CAN qc): Pont az a problema hogy NEM elozheto meg a nemi eroszak azzal ha nem hordasz 'kihivo' ruhat. Ez egy sokszor bebizonyitott teny. A betores megelozheto azzal ha nem hagyod nyitva az ajtot es riasztot szerelsz fel; a nemi eroszak nem igy mukodik. Engem itt napi szinten zaklatnak ferfiak, es ha tehetnek tutira meg is eroszakolnanak, mikozben egy nagy fekete zsakot hordok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.24. 07:50:39

@pappito:
Vezesd le nekem hogy mi köze a biztonsági fejlesztéseknek a kéztartáshoz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.24. 07:53:06

@Mirjam2:
Ebben a dologban Montinak van igaza.
Teljesen tévúton jártok.
Nézz utána a viktimológiának.

pappito · http://pappito.com 2014.11.24. 08:02:35

@diggerdriver: amikor te tanultál vezetni nem volt a két kezed között, térdednél meg a válladnál meg a fejed mellett légzsák pl.

ma már úgy tervezik az autókat, hogy a karjaid biztonságban legyenek, amikor eldurran 5-8 légzsák a kocsiban és a kormányoszlop eltekeredik, hogy megvédje a búrádat

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.24. 08:31:56

@pappito:
Na ennek pont semmi köze hozzá.
A kéztartás a vészhelyzeti reakcióidö legrövidebb optimális idöpontjában játszik szerepet.

pappito · http://pappito.com 2014.11.24. 08:38:22

@diggerdriver: ezt te nyilván sokkal jobban tudod, mint azok a mérnökök akik az autókat tervezik.

nem mellesleg biztos voltam abban, hogy ezzel jössz, amikor a lényeg kurvára nem ez, hanem az, hogy amit harminc éve tanultál az könnyen lehet, hogy rég meghaladta a tudomány, megváltozott csomó minden.

Hari Seldon 2 2014.11.24. 08:55:03

@Muscari:
Sam Harris: Tények és keresztények, nagyon jó.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.24. 09:07:08

@Keleti Szél:

Téves gondolat. Egy keresztény NEM így gondolkodik.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.24. 09:07:08

@Dragonlady (now in Indonesia):

Én is szűröm magamat, mert felháborító, hogy miket írok. S egy dolog írni, más dolog olvasni.

Keleti Szél 2014.11.24. 09:07:08

@Muscari: Hát igen, így van. Képzeld el, amikor már oroszul, mandarinül és urduul is beszélni fogsz! ;)
Nem ismerem Harrist.

tableno 2014.11.24. 09:25:32

@maxval birca hozzászóló: nem felháborító, csak idegesítő. Az ember ugyanis nem tudja eldönteni, hogy trollkodsz, vagy tényleg ilyen hülye vagy.

tanato 2014.11.24. 10:30:48

@tableno: Egyik sem,csak egy sima mókamester,egy kamasz gyerek felnőtt testben aki élvezi a polgár/felnőtt/pukkasztást.

Muscari 2014.11.24. 10:38:24

@diggerdriver: persze ti pasik mindig jobban tudjátok :-) Mirjamnak van igaza.
A nemi erőszak elkövetője a legritkább esetben idegen, valahonnan általában ismeri az áldozatot, így annak, hogy az adott pillanatban a nő hogy van felöltözve, akkor sincs jelentősége.

De akkor mondd meg, hogy miért zaklatják Mirjamot a zsákjában? Azt sem tudják hogy néz ki.

tableno 2014.11.24. 10:40:05

@tanato: ez a troll definíciója... :)

Muscari 2014.11.24. 10:41:49

@maxval birca hozzászóló: köszi, ez egy teljesen érthető magyarázat.

Muscari 2014.11.24. 10:43:15

@pappito: de az egy rossz dolog...

Muscari 2014.11.24. 10:45:11

@Hari Seldon 2: köszi. Alakíthatnánk egy ateista klubot itt a HA-n, biztos benne lennének egy páran :-)

Hari Seldon 2 2014.11.24. 12:21:46

@Muscari:
Jó, a honlapon biztos lesz egy lehetőség.

tanato 2014.11.24. 15:42:03

@tableno: Igen,de ő nem rosszindulatból teszi.

Keleti Szél 2014.11.24. 20:02:01

@Muscari:
Nono! Az szent!

Douglas Adams az egyik beszédét, amelyet Cambridge-ben, röviddel a halála előtt vettek fel, azzal kezdi, hogy elmagyarázza, hogyan működik a tudomány, hogy hipotéziseket tesztel, melyek ki vannak téve a cáfolat lehetőségének, majd folytatja: „A vallás láthatólag nem így működik; annak ugyanis egyes lényegi elgondolását szentnek tartjuk. Ez annyit jelent, hogy adott egy eszme vagy elgondolás, olyan, hogy nem szabad róla semmi rosszat mondanunk. Nem szabad és kész. Miért? Csak. (Nevetés) Hogyhogy teljesen megengedett a republikánusokat vagy a demokratákat támogatni; egyik gazdasági modellt a másik ellenében; a Macintosht a Windows-zal szemben, de hogy arról is véleményünk legyen, hogyan keletkezett a világegyetem, hogy ki teremtette a világegyetemet – az már szent.

(Eredetiben:)
Douglas Adams begins by explaining how science works through the testing of hypotheses that are framed to be vulnerable to disproof, and then he goes on. "Religion doesn't seem to work like that. It has certain ideas at the heart of it, which we call 'sacred' or 'holy.' What it means is: here is an idea or a notion that you're not allowed to say anything bad about. You're just not. Why not? Because you're not. (Laughter) Why should it be that it's perfectly legitimate to support the Republicans or Democrats, this model of economics versus that, Macintosh instead of Windows, but to have an opinion about how the universe began, about who created the universe -- no, that's holy.
www.ted.com/talks/richard_dawkins_on_militant_atheism/transcript?language=en

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.24. 22:51:53

@Mirjam2: nem lattam sema children tax creditnel, sem a working tax creditnel, sem a housing benefit papiroknal Nem-eu-bol jottem rublikat... Szoval hogy is van ez?

M. Péter 2014.11.24. 23:53:37

@tildy[UK]: Az kérelmen az első kérdések egyike az, hogy "Have you been subject to immigration control in the
last month?"

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása