oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 21. 06:42,  Minden hatodik határátkelő Nagy-Britanniába megy 236 komment

2014. november 21. 06:42 Határátkelő

Minden hatodik határátkelő Nagy-Britanniába megy

Ma kivételesen nem egy történet következik, hanem egy friss statisztika a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárokról. A friss persze relatív, hiszen elég nagy az átfutási idő, de azért találhatunk érdekességeket, például az arányok valószínűleg keveset változtak. Egyszóval ma az Oxford University Migration Observatory felmérését mutatom meg.

migráció Anglia.jpg

Az nem újdonság, hogy nehéz akár megközelítőleg pontos adatot mondani arról, hány magyar él külföldön, ami egyrészt az Európai Unió lényegéből (lásd a munkaerő szabad áramlása) fakad, másrészt abból, hogy a statisztika nem tudja tartani a lépést.

Most az Oxford University adott ki adatokat, de ezek is a 2011-es népszámláláson alapulnak, és az nem kérdés, hogy a magyar határátkelés éppen ezekben az években gyorsult fel.

Egyszóval az adatokat fenntartásokkal kell kezelni, ám van egy olyan érdekes vetülete a kérdésnek, amin alighanem érdemes elgondolkozni, és amiről érdemes beszélgetni.

Nem a jelenség, az arányok újak

Mielőtt azonban belevágnánk, azért pár mondatban összefoglalom a tanulmány lényegét, ami szerint a 2004-ben csatlakozott közép- és kelet-európai tagállamok lakosainak 1,3 százaléka él Nagy-Britanniában, de még egyszer mondom, ezek 2011-es adatok, tehát azóta ez az arány (ha magunkból és a bolgár-román csatlakozásból indulunk ki) valószínűleg még magasabb.

Augusztusi adatok szerint egyébként egy év alatt negyedével nőtt a 8 volt szocialista országból Nagy-Britanniába érkező határátkelők száma. A britek minden más uniós országnál több állampolgárságot adnak ki a bevándorlóknak, 2012 óta például 193 ezer darabot, ez a szám 2000 óta elérte a 2,1 milliót, ami azért nem kevés.

A Migration Observatory igazgatója, Dr. Carlos Vargas-Silva arra hívta fel a figyelmet, hogy a kelet-európai bevándorlás Nagy-Britanniába nem teljesen új jelenség: „Az 1951-es népszámláláskor az írek mögött a lengyelek alkották a második legnépesebb csoportot az itt élő, de külföldön született lakosok között. De az elmúlt tíz évben tapasztalt változás mérete sokkal nagyobb”.

Meglepetés az élen

Akkor nézzük az adatokat (a részletes táblázatot itt lehet megnézni), mert ezek nem minden tanulság nélkül valók. Ki gondolta volna például, hogy minden harmincadik litván Nagy-Britanniát választotta új otthonául, ez a szám a lengyeleknél 60, a magyarok esetében pedig 200.

Érdekesebb azonban, ha a százalékos arányokat nézzük, mert ezek talán valamivel nagyobb támaszpontot adnak a jelen helyzetre (persze annyiban még így is torzak lehetnek az arányok, hogy a német és az osztrák munkaerőpiac 2011 májusában nyílt meg előttünk).

A magyarok esetében tehát az arány 16 százalék (azaz nagyjából minden 6. magyar határátkelő választja Nagy-Britanniát), vannak azonban egészen durva adatok is. Például a lettek esetében 42 százalékról, a litvánoknál 33 százalékról beszélhetünk.

A lengyelek hozzánk hasonlóan 16 százalékon állnak, a szlovákok és az észtek durván 13-13, a bolgárok 10, a csehek közel 6, a románok valamivel több mint 3, míg a szlovénok mindössze 2 százaléka választja az Egyesült Királyságot.

Nem csak a kelet-európaiak

Persze egyszerű a Kelet-Európából érkezetteken elverni a port, de vannak nyugat- és dél-európai példák is. Ebben az esetben (abból kiindulva, hogy valószínűleg kisebb volt a nekibuzdulás az elmúlt években, kivételt ez alól talán a spanyolok, görögök jelentenek a válság miatt) a számokat is leírom, akad köztük pár meglepő.

Őszintén szólva engem leginkább az lepett meg, hogy közel 1,9 millió német él másik európai uniós országban (számuk Nagy-Britanniában kevés híján elérte a 300 ezret!), de több mint 900 ezer francia is úgy gondolta, másik tagállamban próbálkozik (közülük 140 ezren választották a briteket).

A brit állampolgárok közül több mint 1,1 millió él külföldön. Ők jellemzően nyugdíjasok, akik Spanyolországba (300 ezer fő) és Franciaországba (170 ezer), esetleg más meleg éghajlatú országba, valamint Írországba (287 ezer) vagy valamelyik nekik olcsóbb kelet-európai országba, talán éppen Magyarországra (3600 fő) költöztek az elmúlt években. Szintén 1,1 millióan vannak a portugálok is.

Az olaszok még kicsit ezt a számot is meghaladják (1,2 millióan vannak), míg a spanyolok közül 600 ezren vágtak neki. Nem különösebben fontos, de érdekes, hogy a szigetet odahagyó 100 ezer ciprusi 79 százaléka Nagy-Britanniába ment.

Mindezzel azt szerettem volna megmutatni, hogy noha a határátkelést elsősorban a kelet-európai országokból érkező bevándorlókkal kapcsolatban emlegetik és erre a vonalra tematizálják, a jelenség legalább ennyire jelen van a „régi” tagállamokban is.

Természetesen más helyzetből vág neki egy német egy másik uniós tagállamnak, mint egy lengyel vagy egy magyar, de ez nem jelenti azt, hogy pusztán kelet-európai kérdésről lenne szó – azt gondolom, hogy mindez alapvetően az Európai Unió lényegéből fakad.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: adatok Nagy-Britannia Oxford University Migration Observatory

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr146919953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2014.11.21. 21:38:24

@pasztasuta:

Ó, köszi. Azt hittem, az angol oldalon más a lista...

DieNanny CH 2014.11.21. 21:40:19

@Babette .:

Á, itt éjszaka olyan csönd van, mintha nem is lenne élet... Amúgy is, ki van írva, hogy 22:00-06:00-ig mindenkinek szilencium... Még a kutyák sem ugatnak... :-)

puhacica 2014.11.21. 21:41:36

@tildy[UK]: jol emlekszem, hogy egyszer regebben te irtal arrol, hogy milyen formanyomtatvanyt kell kitolteni ahhoz, hogy ne kelljen itthon tb-t fizetni? arra gondolok, hogy ha valaki fogja magat, kijelentkezik a magyarorszagi lakcimerol es az EU-ban letelepszik, akkor kell meg valami nyilatkozat. es hogy ez csak par eve van igy? ha te voltal, leirnad ujra? koszonom!

2014.11.21. 21:41:48

@QUERCUS: Ez jó. Ilyet bárki linkeljen, nagyon érdekesek ezek a videók. :)

NIKI LAURA 2014.11.21. 21:42:08

@diggerdriver: a kanadai Edmontot szinten elleptek a magyar ciganyok.
Ez az Edmonton egy ciganymagnes B+:)

kardio1 2014.11.21. 21:43:13

@Philosoraptor: Ez az emberi természet! Mindenütt igérgetés megy. Az viszont tény, hogy a mai magyarorszàgi mezônyben leginkàbb a Fidesz tudja azt a talpalàvalot hùzni, amit a publikum hallani szeretne (màr persze azok többsége, akik kinyilvànitottàk,mit akarnak). Eléggé ràéreztek a mai magyar tàrsadalomra.

NIKI LAURA 2014.11.21. 21:51:09

@puhacica: ne tedd!
Mindenki kibirja azt a havi 6600 ft- tot.
Viszont,ha komolyabb baja lesz az embernek,ne adja Isten hogy angliaba v a nemet krankenhaus sicherungal hadakozzak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.21. 21:53:07

@QUERCUS:
Ha figyeltél volna erről írt korábbi hozzászólásaimra akor tudnád hogy pontosan ez az én álláspontom is.
Azt nem lehet hogy kimazsolázzuk a jó szakembereket a többivel meg bajlódjon az anyaország.
Aki a húst lerágja gondoskodjon a csontról is.Nincs ebben semmi kivetnivaló.

Quercus a favágó 2014.11.21. 21:55:30

@diggerdriver:

Még hogy figyeltem volna! Iszom minden szavad! Még így félálomban is. DDD

Keleti Szél 2014.11.21. 22:01:09

@Cascabel:
"Angliaban hasonloak az arak, mint Kanadaban, csak dollar helyett fontban-ban:) Egy, ami Anglia mellett szol, az az idojaras. "

Végre valaki dicséri az angol időjárást! :)

Keleti Szél 2014.11.21. 22:01:10

@Muscari: Már nem sokáig lesz gond a szegényekkel. Mai hír:
"Emellett az adótörvény tervezetéből kiderül, hogy a kormány hogyan újítja meg a rászorulók támogatási rendszerét. Például megszűnik a rendszeres szociális segély. "
www.penzcentrum.hu/nyugdij/elfogyott_a_nyugdijpenz_megszunik_a_nyugdijalap.1042740.html

Keleti Szél 2014.11.21. 22:01:10

@puhacica:
ez egy jó oldal a témában (oep es hasonlo oldalakra mutató hivatkozásokkal):
nokkulfoldon.hu/hogy-is-van-a-tb-fizetes-ha-kulfoldon-elek/

puhacica 2014.11.21. 22:02:39

@NIKI LAURA: nem nekem kell az info. marmint nekem, de nem miattam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.21. 22:04:02

@puhacica: Bejelentő lap TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki EGT tagállamban biztosíott személy- lapot kell kitolteni es oepnek bekuldeni.:)

puhacica 2014.11.21. 22:06:05

@tildy[UK]: koszonom szepen! :)

@Keleti Szél: es neked is! :)

NIKI LAURA 2014.11.21. 22:12:28

@Keleti Szél: a relativitas,azaz a szarnal is van szarabb.
Kanada legnagyobb reszen kemeny hideg tel van.
Cascabel most Calgary felett van,ott most -25 c

Ehez kepest irta,hogy jobb a kodos,esos anglia.Ma pl 12 fok volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.21. 22:20:32

@tildy[UK]:
Nem így van.
Az emberek komfortérzetét nem befolyásolja a terrorista készülődés.
Vajmi kevés ember van aki tapasztalt ilyet.
Sokezer muzulmánt látunk az utcákon és van egy-két hülye aki tervez valamit.
Sokezer autót látunk mégsem félünk az autóktól.
Ugye nem kell mondanom hogy az autóknak mennyi áldozata van és ahhoz képest a terrorizmus áldozatai ezredszázalékokban sem mérhetők.
A koldusok és a cigányok viselkedése sokkal jobban zavarja az embereket.
A mindennapi életben való. a számuknál sokkal hangsúlyozottabb jelenlétük az igazi probléma.
A társadalmi együttélésnek vannak szabályai amiket illik betartani.
Gondolj bele, mi jut először valaki eszébe a cigányokról?
Nem az hogy a börtönben hány gyilkos ül közülük hanem hogy ordenárék hogy harsányak hogy nem dolgoznak hogy koldulnak hogy koszosak hogy büdösek hogy lopnak.
A mindennapi élet tapasztalatai a JELENLÉTÜK az irritáló.
Igaza van Mirjamnak hogy nem egy újságcikk a meghatározó a muzulmánokról alkotott véleményben.
A muszlimoknak nem kell úgy viselkedni mint a cigányoknak, élég ahogy az asszonyaik öltöznek. Semmit nem követtek el de máris kirekesztették magukat a társadalomból.
A társadalom már csak ilyen. Ilyen kirekesztő.
Minden ami nem standard az kiközösítendő.
Ez minden társadalom természetrajza csak a fokozatok mások.
Napi szinten számtalan életellenes fenyegetés éri az embert.
A zsúfolt város vagy a munka velejárói ezek.
Mégis mi a szenzáció? Valakik terveztek valamit.
Miért nem azon az autón szörnyülködünk amelyik holnap el fog ütni három embert?
Mert még nem tudjuk.
Terveztek valakik egy terrorcselekményt amiben meghal egy vagy több ember.
Mi a különbség?
Emberek halnak meg.
Szörnyű.
Az egyik mégis szenzáció.
Az élet hogy reagálja ezt le?
Minden megy tovább mintha misem történt volna és este felháborodva meséljük a párunknak hogy a piros lámpánál már megint román cigányok akarták erőszakosan lemosni az ablakot.
Szóval azt akarom mondani hogy a mindennapi gyakorisággal előforduló kellemetlenségek jobban befolyásolják a hangulatunkat a komfortérzetünket a mindennapi életünket mint egy lefejezős hír.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.21. 22:20:33

@NIKI LAURA: a magam keresetet nem szamolom de ugye itt 20-30+ keresnek 40 ora = az felett dupla a tulora ..ugy hogy 20 $ is 60 orara megvan netto 1000$ hat meg aki spéci , gyakorlott mint Te ...

na azert nem olyan fostalicska , sot magam reszerol nem cserelnem el a fizetesemet se meg azt a lehetoseget sem hogy 2-3 ev feketen dolgozas( a hazam melleti kis garazsomba ) kinyitottam sajat muhelyemet ,,, de a melosok is megkeresnek 200-300$ tisztan amit orommel adok mert az kb a harmada annak amit megtermel ...

na megsem megyek Angliaba ... bocs csak irtad szamoljak egyebkent nem szoktam , ami a zsebembe van az az enyem ..

pasztasuta 2014.11.21. 22:20:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Kicsit tényleg más, pl nekem a magyaron benne van munkám, az angol meg nincs, de azért elég nagy a fedés.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.21. 22:23:01

@puhacica:
Tudsz nyomtatni?
Holnap elküldöm neked a nyomtatványt csak emlékeztessél rá mert elfelejtem.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.21. 22:24:26

@montroyal ( CAN qc): 200-300$

ja naponta ... es voltak akiknak a nap vegen kellett a penz .. ha nem masnap 5 helyen kezdhet ...

montroyal ( CAN qc) 2014.11.21. 22:28:15

@NIKI LAURA: egy regebbi hirdetes lehet mar nincs , csak mutatoban pl autoszerelok ...

www.facebook.com/kanadaimagyarhalozat?ref=ts&fref=ts

puhacica 2014.11.21. 22:31:12

@diggerdriver: ok, szolok majd. csak el ne felejtsem! :D koszi elore is!

2014.11.21. 22:32:33

@kardio1: Mo.-n csak ígérgetés megy, és a valódi problémák szőnyeg alá söprése. De hát ha ez kell az embereknek, akkor én csak támogatni tudom őket. Legalább majd megtanulják egy életre, hogyha birkák, akkor annak lesz majd következményei. Ha megélik.

Az biztos, hogy én nem szeretném támogatni az adómmal és a fogyasztásommal a jelenlegi Mo.-t, az sem érdekel, ha utcát kell sepernem Angliában, csak ne kelljen ebben a jövő nélküli országban élnem, ahol a társadalom teljesen szétszakad, valamint képtelen vagyok megélni a fizetésemből, hiába dolgozom.

kardio1 2014.11.21. 22:35:11

@Philosoraptor: Ha jol emlékszem, elôször Hollandiàt céloztad meg, és csak utàna Angliàt. Hogy haladnak a dolgaid, van màr konkrét dàtum?

rezsöatya 2014.11.21. 22:35:52

@Keleti Szél: @NIKI LAURA:
Azert ijesztegetes itt is van:

http://www.hungliaonline.co.uk/#!7-fok-%C3%A9s-H%C3%B3vihar-%C3%8Dt%C3%A9letid%C5%91-lesz-j%C3%B6v%C5%91-h%C3%A9tt%C5%91l-NagyBritanni%C3%A1ban/c13ms/59A5790E-0CD5-4863-BFE5-763A630D5B7F

NIKI LAURA 2014.11.21. 22:46:53

@montroyal ( CAN qc): basszus,ez ahirdetes Sz.Katalin ( Fatyol)es ferje altal lett krealva.
Tolem tobb tizezer dollart kertek,az utolso pillanatban figyelmeztettek,hogy lehuzas.
Igy is tartoznak.
Valakit bepaliztak,es csinaltak egy munka kozvetito ceget.
Ugy hirdetik,hogy angolul nem is kell tudni,mert csoportba kell dolgozni....pff
Itthon korozik oket,bankokat huztak le kecskemeten,kint cigany menekultkent maradhattak,mert a gyerekuk kapott valami ' nyomi' papirt,amit a kinti biro bekajalt.

Engem amugy mindenhova fekvettek,ahova jelentkeztem.
Midig szemelyesen bemegyek a muhelyekbe,az a legjobb.

NIKI LAURA 2014.11.21. 22:48:51

@kardio1: sztem az a fajta " munkakereso" aki mar vagy 6 orszagot kinezett,de Mateszalkan marad orokre:)))...( csak vicc volt)

pasztasuta 2014.11.21. 23:00:04

@tildy[UK]: @diggerdriver: @Keleti Szél: Jaj látom TB a téma hátha tudtok segíteni: ha valakinek az EU-ban csak magánbiztosítása van akkor az OEP/NAV ugyanúgy leverheti rajta a 6600forintot/ho..? Köszi

morsels (törölt) 2014.11.21. 23:01:11

Bevallom oszinten, hangulattol fuggoen elhulve, vagy szemem felnyitva olvasom a HA-t.
Egy csomo olyan dolgot megtudok, amirol eddig - valoszinuleg onnon erdekdobozomba zarkozva - nem is volt tudomasom.

Kinyilt elottem a vilag. Itt (najo, mas blogok is terjesztik az iget, nem csak itt van a tuti)
Vagy legalabbis a vilag sotet oldala.
Az igazi vilag.
Vagyis hat jo oldal nincs is, csak manipulacio van, ami naposnak tunteti fel azt is, ami sotet.
Ideiglenesen.

Es ez hot komoly.

M. Péter 2014.11.21. 23:03:12

@Ödenburger [Hu/At]: Keress rá arra, hogy hány embert gyilkoltak meg litvánok az Egyesült Királyságban, és meg fogsz döbbenni.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.11.21. 23:06:09

@Muscari:
Remelem minded OK veletek. Engem is megtamadtak Northamptonban, hoodies koption. Saints, meg vedekezni sem lehet ellenuk

Simon Hasonmasa (TW) 2014.11.21. 23:07:55

Hoodies kolykok. Sajnos... Bicsanat, uj telo

Muscari 2014.11.21. 23:17:03

@morsels: ennek örülök :-)

@Simon Hasonmasa (Roch): ennek meg nem :-(
Ellopták valamidet? Hogy sikerült megúsznod?

Muscari 2014.11.21. 23:22:52

@rezsöatya: nem tudom, ezt honnan szedték, az előrejelzések szerint tartósan 10-11 fok lesz nappal.

morsels (törölt) 2014.11.21. 23:27:16

@Muscari:
Jaja...
Itt megtudom, hogy milyen Kanada.
Hogy milyen UK.
Hogy milyen a Centrum Allamok es azt is megtudom, hogy milyen harcot kell vivni veluk.
Megtudom, hogy mi a jolet es mi a melos.
Azt is megtudtam, hogy a melos es a jolet egyutt nem letezik; legfeljebb akkor, ha nem ebben az eltorzult vilagban letrehozott mesterseges egysegben merik a boldogsagot.
Mert a boldogsag a jolet egy nagy resze.

Es hogy szervezetten tamadjak a jolet-boldogsagot, vagyis inkabb valamifele boldogsag elszivo kozpontba csatoljak az embereket; akik ezek utan jolettel tudjak taplalni a boldogsagukat, vagy nekik annyi.

Es hogy angliaban joval tobb joletet lehet termelni, mint Lajosmizsen es persze ez tobb boldogsaggal is jar, meg...

Meg azt is megtudtam, hogy minel kevesebbet adsz le az allamnak a megtermelt joletbol, annal boldogabb leszel, meg...

Meg egy csomo ilyet.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.11.21. 23:27:40

@Muscari:
Tavolrol erkeztek. Tolattam. Semmi nem tortent, persze belem kotottek, hogy en, el akartam utni oket. Fiatal kolykok "trick" bicajokkal. Persze nem biztos, hogy jol hasznalom a szot. Inzultltak es lekopkodtek a kocsimat. Elhajtottam. A gond, hogy nem lehet ellenuk semmit tenni

morsels (törölt) 2014.11.21. 23:35:19

@Muscari:
Milyen alapon vonnam ketsegbe azt, amit Niki, montroyal, Quercus, hinta, birca ir.

Nincs alapom.
Felnyilt a szemem.
Maskepp latom a vilagot.

Sütemény1975 2014.11.21. 23:41:03

@maxval birca hozzászóló: ha mar a hataroknal tartunk:
pangea.blog.hu/2014/05/14/a_vilag_legbonyolultabb_hatara
multkor atmentem ezen a telepulesen. amig atertem 4x leptem be hollandiaba :)

Keleti Szél 2014.11.22. 00:23:04

@pasztasuta: erős a gyanúm, hogy a magánbiztosítás nem váltja ki a tb-t. de a korábban megadott oldalon ha utánaolvasol, szinte biztosan megtalálod a hivatalos választ.

@rezsöatya:
Nem tudom, figyelted-e az oldal címét, amit küldtél. A fejlécben ez olvasható:
"HuNglia - Hírek, Bulik magyaroknak Nagy-Britanniában | -7 fok és Hóvihar: Ítéletidő lesz jövő héttől Nagy-Britanniában"

Úgy kell érteni, hogy ami az angoloknak ítéletidő, az buli, móka és kacagás a magyaroknak? A tízmillió pintérsándor országából kivándorolva persze könnyen átszáll az ember egy másik autóba! Gondolom, ott sms-t se kap az ember a kormány aggódó és felelős, überkompetens biztonsági őrétől.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.22. 00:35:40

@Dragonlady (now in Indonesia): Fel kell rúgni az ilyet hátulról, összeakasztani a bokáit.A nagy hempergés után már nem fog akarni, meg tudni se szurkálódni...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.11.22. 02:20:10

@puhacica: www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/eugyintezes_enyomtatvanyok
És az a nyomtatväny, amit Tildy mondott. ;-)
@pasztasuta: Mit jelent a csak magänbiztositäs?
@Pernilla: Igen. ;-) És egyeseken igen jol szorakoztam. :-))) ( Albaner: hat in jedem Land Verwandte... Jani haverja jutott eszembe... A skandinävok is jok. Finnen: hat Ricola nicht erfunden)

montroyal ( CAN qc) 2014.11.22. 02:36:03

@NIKI LAURA: jo tudni ... na Albertaba sem megyek ... mar beturistaskodtam ugy super volt ...

van valami ami magyaroknak magyaroktol es nem lehuzas ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.22. 05:55:09

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: akkor masik dimenzio van. amikor ott jartam az ejfelkor latott szemet reggel hetre eltunt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.22. 05:57:46

@Keleti Szél: multkoribrit sutismusor musorvezetoje:"ezen a pingvincsalogato szep brit nyari delutanon..."

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.22. 05:59:15

@NIKI LAURA: NYbam meg ketmeteres ho van allitolag?

2014.11.22. 07:28:13

@kardio1: Az is lesz elsőnek megcélozva, itthoni bérből nem fogok összeszedni sosem több ezer fontot. Ha ott megragadok arra a 3-6 hónapra, amíg tart a munka, onnantól már a pénz nem lesz gond. Remélhetőleg jövő nyáron megvalósul a terv első szakasza.

2014.11.22. 07:46:32

@Ödenburger [Hu/At]: Ez igy van, a mai napig nincsenek kukak UK-ben pl. metro- es vonatallomasokon ugyanebbol az okbol.

2014.11.22. 07:48:59

@diggerdriver: Abszolut igy van. Ha megkerdezel egy atlag nem-muszlim britet hogy mi zavarja a muszlimokban, valoszinuleg a nok ruhajat vagy nok jogait fogja emliteni, nem a lefejezest.

2014.11.22. 07:51:48

@FutureFry: Lehet hogy meglep teged, de k*ra nem erdekli se a muszlim barataimat, se engem, hogy mi van akkor ha lerajzolja valaki a Profetat vagy kiter az iszlam vallasbol. A muszlim barataim normalis, hetkoznapi emberek, olyan dolgok erdeklik oket hogy hogy halad a gyerek az iskolaban, milyen buliruhat vegyunk, ilyesmi. Eletukben meg egy percet nem toltottek azzal hogy azon gondolkozzanak mi legyen a Profetat lerajzolo emberekkel. Lehet hogy nehez elkepzelni, de az emberek 99.9%-at nem foglalkoztatjak ilyen dolgok.

2014.11.22. 08:02:31

@Dragonlady (now in Indonesia): Igy van, az lenne a jo ha tenyleg csak 'kalandvagybol' vandorolnanak ki emberek es nem kenyszerbol - persze ez sajnos soha nem fog megvalosulni... A lengyelek kozul tenyleg viszonylag sokan hazamentek, szerintem ezeknek a nagy resze azok kozul kerult ki akik UK-ben is gyakorlatilag 'Lengyelorszagban' eltek. Hihetetlen kulturalis gettokat alakitottak ki, rengetegen nem beszelnek semmit angolul tobb evi angliai let utan sem, sajat boltjaik vannak, tobb lengyel nyelvu napilapot adnak ki UK-ben, stb. De azok kozul akik valamennyire beilleszkedtek szerintem kevesen mennek vissza. Valoban erdekes lenne errol olvasni egy tanulmanyt, eddig meg nem lattam ilyet.

Ami a kivandorolt magyarokat illeti, szerintem nagyon kevesen fognak visszamenni, illetve maximum nyugdijas korukban. Feltetelezem hogy nagyreszt azok mennek vissza par ev utan akik 'sikertelenek' voltak kulfoldon. Nemreg belinkelt ide valaki egy posztot egy masik blogrol ami arrol szolt hogy rengeteg magyar ment nemreg Angliaba aztan par het / honap utan visszamentek mert nem jottek be a szamitasaik. Nem tudom igaz-e ez, de a posztiro ezt allitotta. Ugy kepzelem el hogy az emberek nagy resze vagy meg az elso par het / honap / ev utan visszamegy, vagy ha sikerul megtanulnia a nyelvet es kialakitani egy egzisztenciat, mar marad ott ahol van, esetleg masik 'fejlett' orszagba koltozik tovabb de nem vissza Mo.ra.

2014.11.22. 08:04:41

@Hari Seldon 2: Azt gondolom tudod hogy a UKIP-szavazok nem mind feherek hanem egy reszuk azsiai illetve fekete? Azsiai es fekete jeloltjeik is vannak. Teljesen mas a profilja es a celjai a partnak mint a BNP-nek.

kardio1 2014.11.22. 08:32:22

@Philosoraptor: Sok sikert a terveidhez! Aztàn beszàmolni àm a blogon, hogy haladsz!

tanato 2014.11.22. 08:39:37

@Philosoraptor: Ez így van,egy román/vagy egy romániai/ magyar /minimális rátanulással vígan megvan Olaszországban vagy Spanyolban meg Franciaországban.Nem úgy mint mi akárhol.Viszont Romániának tényleg jól jön a több millió polgár deviza hazautalásai

tanato 2014.11.22. 08:43:38

@Mirjam2: Szegény Emigrant hazaköltözött nyugdíjas korára a "nyugalom szigetére" a magyar falusi életbe,azután meg jól kirabolták./előszeretettel rabolnak ki külföldiek által vásárolt házakat egyébként,mert nagy értékeket sejtenek benne./Azóta szegény nem is jelentkezett a blogon.lehet hogy visszakészülődnek.

Hari Seldon 2 2014.11.22. 08:45:34

@QUERCUS:
Én sem tagadom, hogy MOST a jobbik szavazóinak jelentős része a régi baloldali szavazók közül kerül ki. Viszont ez úgy 2007-2008 óta van így, amikor a hülye Gyurcsányék elkezdték "ajnározni" a cigányokat, mert akkor éreztek rá a Vonáék, hogy a zsidózás nem PC. Ezért kerestek egy közemberek számára jól látható és viszonylag gyenge érdekérvényesítő célcsoportot. Viszont addig (nagyjából 2007-2008-ig) a jobbik mindig a 3-4-5%-okon állt, ha felment pár százalékkal akkor a fidesz ment le párral, aztán fordítva.
Ez a nagy "zsákmány" az mszp hülye politizálásának következménye, amikor belementek a cigány témába, úgy, hogy tudták, hogy nem jöhetnek ki belőle jól.

tanato 2014.11.22. 08:47:28

@Sütemény1975: Genf sem rossz ilyen szempontból,az utca egyik oldala Franciaország,a másik meg Svájc.Középütt meg volt egy elhagyatott őrbódé.

Hari Seldon 2 2014.11.22. 08:52:52

@Sütemény1975:
Te tényleg voltál arra? Tök szuper. Van ahol a ház falában van a határ. Majd valamikor megnézem, ha Hollandia felé megyünk.

Hari Seldon 2 2014.11.22. 08:55:07

@Philosoraptor:
Na, végre egy nagy coming out!
Szóval a terv szerint Hollandia a célországod, a dátum 2015.

Hari Seldon 2 2014.11.22. 09:01:20

@Mirjam2:
"Lehet hogy meglep teged, de k*ra nem erdekli se a muszlim barataimat, se engem, hogy mi van akkor ha lerajzolja valaki a Profetat vagy kiter az iszlam vallasbol. A muszlim barataim normalis, hetkoznapi emberek, olyan dolgok erdeklik oket hogy hogy halad a gyerek az iskolaban, milyen buliruhat vegyunk, ilyesmi."

Ezzel egyetértek. Itt is vannak olyanok, akik már teljesen integrálódtak, de amíg sajnos vannak gettók, addig mindig lesz olyan közeg, ahol sok bevándorló radikalizálódhat.

Egyébként valahol olvastam, hogy például a brit muzulmánok 20 valahány % már felhagyott a vallással, csak nem hangoztatja a közösségében, mert nem szeretné magát kitenni zaklatásnak. (nyilvánvalóan az arányok más országokban is hasonlónak kell lennie)

FutureFry 2014.11.22. 09:22:38

@Mirjam2: Akkor jó. Sajnos a muszlim vallású emberek nem elenyésző részének nem ilyen a hozzáállása. Tudom nem Anglia vagy Nyugat-Európa, de pl. felmérések szerint a (majd 100%-ban muszlim) Egyiptom és Pakisztán lakosságának kb. 64 százaléka támogatja a halálbüntetést hitelhagyás esetében*. Szerény számításaim szerint ez kb. 169 millió ember. Csak remélni lehet, hogy ez a tendencia a “nyugati” muszlimoknál sokkal kevésbé érvényesül (bár persze egy is sok).

* www.pewforum.org/files/2013/04/worlds-muslims-religion-politics-society-full-report.pdf

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.22. 10:16:00

@tanato: ez igaz, vagy csak talalgatas, lehetseges esemeny?

pasztasuta 2014.11.22. 10:22:30

@Keleti Szél: A posztban nem volt, csak alatta egy 2013-as kommentben olvastam, hogy az illetőnek pont ez volt a problémája, hogy neki nem fogadta el az OEP. Csak gondoltam hátha változott azóta vmi törvény.
@tildy[UK]: Tudsz hozzá linket?

Muscari 2014.11.22. 10:42:02

@morsels: ne már. Nikit ismerjük, Hintát is, meg valamennyire mindenkit. Az a lényeg hogy kit mennyire veszel komolyan, én legalábbis ezt a módszert alkalmazom és mindenkinek a mondandóját megszorzom a saját kvóciensével. Ez Hintánál konvergál a nullához például.

Muscari 2014.11.22. 10:49:48

@Dragonlady (now in Indonesia): tényleg betörtek hozzájuk, de hogy utána mi történt azt nem tudjuk, mert nem jelentkezett szegény.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.22. 10:56:20

@diggerdriver: Hat engem kevesbe zavar a koldulo roma, mint az, hogy vannak Londonban olyan helyek, ahol ha nem a Saria szerint viselkedsz, akkor megnezheted magad.

www.dailymail.co.uk/news/article-2019547/Anjem-Choudary-Islamic-extremists-set-Sharia-law-zones-UK-cities.html

www.theguardian.com/uk-news/2013/dec/06/muslim-vigilantes-jailed-sharia-law-attacks-london

Ez itt UK, alapvetoen inkabb kereszteny hatterrel rendelkezo, akinek meg ez nem tetszik, el lehet innet menni.
Saria-t akarnak? MEgtehetik ott ahol az a szokas.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.22. 11:03:45

@pasztasuta:

Nem olvastam figyelmesen, mert maganbiztositasra kerdeztel ra
UK-ben alanyi jogon vagy biztositott ha itt elsz.
Ha van EU-s egeszsegbiztositasi kartyad, azt el szoktak otthon fogadni. Melyik orszagban vagy, hogy csak maganbiztositasod van?

Mert igy viszont lehet nem fogadjak el, ami viszont erdekes, mert EU-n belul tartozkodsz es igy nem lehet kettos befizetesed.

www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/bejelentesi_kotelezetteg/kulfoldon_munkat_vallalok_bejelentese

tanato 2014.11.22. 11:04:18

@Dragonlady (now in Indonesia): Az origón írták,ha igaz akkor nagyon durva.

tanato 2014.11.22. 11:06:47

@Dragonlady (now in Indonesia): Ja a másik kommentre kérdezed?Ez az én véleményem,hogy ekkora taruma után felmerül bennük a hazaköltözés.Majd megtudjuk ha megírja.-

tanato 2014.11.22. 11:11:13

@Muscari: Birca meg egy óriási mókamester.

pasztasuta 2014.11.22. 11:28:42

@tildy[UK]: Igen már én is bogarásztam az OEP honlapját de nem lettem okosabb. Azért köszi :)

Keleti Szél 2014.11.22. 11:36:18

@pasztasuta:
A törvény szerintem nem változott, de itt a jelenlegi hivatalos OEP tanács (mely szerint elég lehet a magánbiztosítás):

www.oep.hu/gyik/ellatas_gyogykezeles_kulfoldon#faq_522683

13. EGT tagállamban dolgozónak kell-e Magyarországon jeleznie, hogy külföldön dolgozik?

Amennyiben a magyar állampolgár az Európai Gazdasági Térség (EGT) [1] valamely tagállamában vállal munkát, akkor rá annak a tagállamnak a szociális biztonsági szabályai vonatkoznak, ahol keresőtevékenységet folytat és kizárólag ott kötelezett járulékfizetésre. A magyar jogszabályok alapján fennálló társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség rá nem terjed ki, illetve annak önkéntes teljesítésére sincs lehetősége.

Annak érdekében, hogy az EGT valamely tagállamában dolgozó személy a közösségi jogszabályban foglaltaknak eleget tegyen, illetve, hogy Magyarországon a járulékfizetési kötelezettség alól mentesüljön, illetve annak érdekében, hogy elkerülje a kettős járulékfizetést, bejelentést kell tennie a lakóhelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél a „Bejelentkező lap külföldön biztosítással rendelkezők részére” elnevezésű, a www.oep.hu weboldalról letölthető nyomtatványon. A bejelentést a külföldi biztosítási jogviszony létrejöttét, illetve megszűnését követő 15 napon belül kell megtenni. A bejelentés elmulasztása mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után.

A bejelentésnek tartalmaznia kell egy nyilatkozatot, amelynek értelmében adott EGT-tagállamban végzett kereső tevékenység a helyi jogszabályok értelmében biztosítási kötelezettséget alapoz meg (pl: „Nagy-Britanniában végzett kereső tevékenységem alapján az ottani jogszabályok szerint a járulékfizetési kötelezettségemnek eleget teszek.”).

pasztasuta 2014.11.22. 12:14:23

@Keleti Szél: Igen ezt is olvastam, habár engem annyira nem győz meg. :( De azért köszi a segítséget! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.22. 12:41:07

@tanato: koszi, errol lemaradtam, hogy kiraboltak oket :-(

Ladislav 2014.11.22. 14:29:10

@házelőtthinta: "én meg azt látom hogy szinte senki nem "lépett" tovább... mi lett amúgy belőlük? Mosogató supervisor? " :)
Valamiért nem jelzett az értesítő, ezért csak most válaszolok.
Példák, az ismeretségi körömből:
Van, aki nem lépett tovább, maradt 4 év után is mosogató-konyhai előkészítő, de van letett pénze, amire kint is alapozhat.
Van, aki a vendéglátáson belül felszolgáló, szakács, főpincér, shéf lett, tehát szakmát végez, amit megfizetnek, amire alapozhat.
Van aki mosogatóból lett taxisofőr.
Van aki raktáros lett, van aki már raktárvezető.
Van aki az építőiparban dolgozik és van aki vállalkozó.
Van aki irodában.
Van aki mérnökként vagy orvosként.
Vagyis, teljesen hétköznapi munkát végeznek odakint is, de ami a lényeg, hogy elmondásuk szerint és velük beszélgetve is, láthatóan jól érzik magukat, tudnak a jövőre alapozni, zömében anyagi és erkölcsi megbecsülést kapnak és egyelőre nem tervezik a hazaköltözést. Saját tapasztalatról nem tudok beszélni, mert még a saját megyémen kívül sem éltem soha. Nem éltem a lehetőséggel, de hamarosan ez változik.

Muscari 2014.11.22. 14:35:52

@tanato: igy van. Ugyanakkor azt szeretem, mikor nyelveszeti vagy foldrajzi temakban megnyilvanul. A masfajta hozzaszolasait meg atgorgetem.

Muscari 2014.11.22. 14:40:36

@Ladislav: Hova keszulsz, ha szabad tudni?

Quercus a favágó 2014.11.22. 17:10:54

@Hari Seldon 2:

Magyarországon a gengszterváltás óta nem volt a klasszikus értelemben vett, szociáldemokrata gyökerekkel rendelkező baloldal. Ennek már kimondható, történelmi okai vannak. Gyurcsány, és a hozzá hasonló idióták egyszerűen állbaloldaliak.
A magát liberálisnak nevező SZDSZ meg köztörvényesek gyülekezete.

A szélsőségesnek, fasisztának, nácinak nevezett pártok szerte Európában elsősorban nem a baloldali alternatíva hiányának termékei.
Ezek a pártok egyértelműen a hülye PC dumának, és az általa végzett agymosásnak köszönhetőek. Mind a magukat jobboldalinak, liberálisnak, baloldalinak nevező pártok úgy gondolták, ha nem beszélnek a problémákról, és a polgároknak is megtiltják, hogy erről beszéljenek, akkor ezek a problémák maguktól megoldódnak. Már egyértelmű, hogy nem. De a hülye politikusok még mindig nem értik meg, a PC fölött eljárt az idő.

Ezt ezen a blogon sem értik meg sokan.

Hari Seldon 2 2014.11.22. 17:17:52

@QUERCUS:
Rendben, de attól még, hogy nem PC még nem lehet uszító egyes csoportok ellen.
Ezt az ösvényt viszont még most sem járták ki.
Ezért a mainstream inkább marad a biztonságos PC-nél.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.22. 17:19:25

@Babette .: NY allamban pontosan Buffalo kornyeke ...

Quercus a favágó 2014.11.22. 17:56:10

@Hari Seldon 2:

Na elpusztítottam kb. 3 púpozott tányér túrós tésztát(az a baj, hogy egyszerűen nem tudok jól lakni a tésztával), tehát beszélgessünk, barátom.

Mi az, hogy uszítás?

Elmondja az épen aktuális brit, francia, svéd, stb. politika, hogy nem azért nem tudsz dolgozni teso, mert a bevándorlók elveszik a munkát előled, hanem azért, mert egy naplopó here vagy, aki tökéletesen megelégszik azzal, hogy otthon böfögi föl a sörrel lekísért hamburgert? Hogy azért teheted ezt meg, mert a bevándorlók dolgoznak helyetted, és az általuk fizetett adókból finanszírozzuk a naplopásodat? Nem mondja el.
Mint ahogyan azt sem mondja el, hogy azért van iszonyatos mennyiségű afrikai bevándorló, mert az USA ejtette az addig dédelgetett Észak-Afrikai diktátorait, akik eredményesen megfékezték a menekültáradatot, aztán ezt most Európa szívja meg, és nem az USA.
Többek között ezért népszerűek az általad, és mások által szélsőségesnek nevezett pártok. Mert egyértelműen megnevezik a vélt, vagy valós bűnbakot. Mondjuk Franciaország ezen belül még egy külön világ.
Lehet Orbánt gyűlölni, de ő olyan dolgokat mond ki, tesz meg, amit egyetlen Európai politikus sem mer megtenni, még álmában sem. Orbánnal nem az a baj, amit csinál, hanem az, ahogyan csinálja. Maga a módszer teszi hiteltelenné, elfogadhatatlanná a tevékenységét.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.11.22. 18:13:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: :-))) A nöket mär hallottam, pär férfit is, de a többsége uj volt. A 60-as férfi az mindent visz! :-))))
Az oldal csöppet függövé tesz...mert kb minden mäsodik szonäl van egy toväbbi link. :-))))
Most éppen ezt a gyöngyszemet olvasom: www.stupidedia.org/stupi/Fu%C3%9Fball
És véletlenül räkattintottam az Änglender szora... :-))) www.stupidedia.org/stupi/%C3%84ngland

2014.11.22. 21:01:07

@kardio1: Köszi. Igyekszem majd. :)

2014.11.22. 21:03:01

@tanato: Mo.-nak is jól fog, ha majd annyian lesznek kint, hogy érezhető lesz a hiányuk...

2014.11.22. 21:03:40

@Hari Seldon 2: Így van. És csak 5 hónapom van, nyáron már meló "van".

tanato 2014.11.22. 21:24:09

@Philosoraptor: Így van,és remélem mihamarabb sikerül a holland meló.Mostanság nekünk is van holland vonatkozású jó hírünk.Feleségem unokatestvére éppen most szült ebben a hónapban egy kis hollandust,éppen egy hete kaptuk meg a baba érkezéséről szóló képeslapot./Már több éve együtt vannak a a holland fiúval, a lány a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok szakon végzett a Közgázon,a végzése óta mindig külföldön dolgozott./

2014.11.22. 23:55:00

@tanato: Azt hallom egyik ismerősömtől is, hogy Hollandia amúgy jó hely, és nem a fű miatt. :D

Tulajdonképpen nekem más út nincsen a kitörésre. 24 vagyok, egyetemre már nem fogok menni, másik szakmát meg nem tanulok, mert egyrészt nincsen rá pénzem, másrészt, ami érdekelne, azzal ugyanennyit keresnék, mint most, és még többet kellene dolgoznom... Szóval marad ez az opció, én reménykedem, hogy össze fog jönni a munka, nem szeretnék még 1 évet várni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.23. 00:57:36

@QUERCUS: hat igen, nincs meg egy olyan demokratikus orszag, ahol a maganvagyont siman lenyulja az allam. Akkor is , ha kifejezeten kikotod, hogy nem adod.

Hari Seldon 2 2014.11.23. 07:32:37

@QUERCUS:
Az a helyzet, hogy hét végén nem nagyon tudok ide benézni, mert a gyerekekkel foglalkozom.
Csak egy komment az előzőhöz:

"Mint ahogyan azt sem mondja el, hogy azért van iszonyatos mennyiségű afrikai bevándorló, mert az USA ejtette az addig dédelgetett Észak-Afrikai diktátorait, akik eredményesen megfékezték a menekültáradatot"

Nézd, aki akart, az eddig is simán jött volna Algériából vagy Marokkóból, hiszen ott semmi sem változott.
Az USA a teljes világra kiterjedő szabad kereskedelemben érdekelt, hiszen abban dominál még sokáig, és az viszi előre a világot, ilyen ételemben az érdekeink egybe esnek.

Ő próbálja időről időre a szabad kereskedelmet megakasztó államokat felszámolni, akár olyan alapon, hogy pár év(évtized) idejére káosz lesz. Úgy gondolom, hogy ők tudatosan takarítják el a szabad keresekedelmet "gátló tényezőket".

Most csak hirtelen ennyi. Most hétvégén nincs időm sokat írogatni.

Hari Seldon 2 2014.11.23. 07:34:19

@tildy[UK]:
Pont egy effektíve bűnöző szektától mást vártál?

Ladislav 2014.11.24. 12:37:13

@Muscari:
Még a menni, vagy nem menni kérdés foglalkoztat, ezért majd akkor mondom el, ha biztosan tudom, hogy megyek (megyünk?).
A nyelvtanulás, felfrissítés már megy két hónapja, idáig ez a legbiztosabb pont.
Köszönöm érdeklődésed.

Lillababa01 2014.12.11. 15:38:32

Üdv mindenkinek! Tudnátok ajánlani valakit, aki megbízható és bizonyítvány hiteles fordításával foglalkozik?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása