oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 08. 06:44,  Garzon egy palazzóban és strandolás delfinekkel 265 komment

2014. november 08. 06:44 Határátkelő

Garzon egy palazzóban és strandolás delfinekkel

Ma is járunk egyet a világban, szerzőinket munkába is elkísérhetjük. Vagyis folytatódik „Az én városom” sorozat a Ti jóvoltotokból. Nem is szaporítom tovább a szót, csak annyira, ha gondoljátok, küldjetek hasonló beszámolót a városról, ahol éltek, azokról a részeiről, amit azok látnak, akik ott élnek vagyis nem látványosságok, hanem a hely valódi arcát mutatják vagy a ti kedvenceitek.

1. iroda_Ol.jpg

Először Orsival megyünk Olaszországba, a csodás Firenzébe, egy nem szokványos sétára, ráadásul praktikus információkat is kapunk a reneszánsz város lakhatási lehetőségeiről is.

„1. Ahol dolgozom; kicsit más, mint az előző multis munkahelyem Pesten... Abban az irodában, amiben én dolgozom vagyunk a legtöbben; mindenki odavan, hogy 4 ember egy szobában túl sok. Majd egyszer mesélek nekik a >100 fős open office-okról... (Nyitókép)

2. Egy mini garzont bérlek a belvárosban, nem azért mert szeretek burzsujkodni (de azért, hah, magasélet!), hanem mert a tájékozódási képességem pont annyira megbízható, mint egy törött GPS, így viszont előbb-utóbb odatalálok a helyekre, amik kb. mind a centrumban helyezkednek el.

Árban alig van különbség, ráadásul ismerve a szuper olasz tömegközlekedést, a külső kerületben lakás autó/robogó nélkül egyenlő az önkéntes száműzetésbe vonulással. A garzon egy tipikus firenzei palazzoban van, hatalmas bejárati ajtóval. Kilátás a világhíres firenzei antennákra, de egyébként tök rendben van, mindennel felszerelt, napos.

2. lakás_Ol.jpg

Amúgy Firenzében elég nehéz jó lakást találni: egyrészt iszonyat árakon kínálják őket. (Nem, nem magyar HUF-ba átszámítva, hanem az olaszok szerint is el vannak szállva az árak.) Másrészt egyik-másik konkrétan a Reneszánsz idején volt utoljára felújítva, és értem én, hogy menő a rusztikus toszkán konyha kőből, csak kár hogy nincs benne sütő, meg főzőlap, meg olyan high-tech vízcsap amiből keverten folyik a víz, és nem külön hideg meg meleg csapból.

3. Az Arno partján, a Ponte Vecchio közvetlen közelében van ez a hely: az utcáról nem lehet csak úgy beesni, a firenzei kajakos egyesület oszlopos tagjának kell lenni (nem kevés euróért, ráadásul az Arno színe pont elég ok arra, hogy ne vágjak bele valami remekjó vízi sportba...) vagy jobb esetben a munkahelyed szervez oda egy eventet.

3. societá canottieri_Ol.jpg

4. Egyik nap random mászkáltam a városban és akkor bukkantam erre a helyre, tiszta Instant (Vicolo dell'Oro - Gallery Hotel Art).

4. instant_Ol.jpg

5. Olasz KRESZ by Clet, francia street art művész. Nagyon sokféle van szerteszét a városban, főleg Santa Croce és San Niccoló negyedekben lehet rájuk vadászni.

5. clet_Ol.jpg

6. Békaemberekkel nem csak Pelikán elvtárs találkozott.

6. bekaemberek_Ol.jpg

7. Ezen a téren szoktam minden reggel átvágtatni, amikor dolgozni megyek. A sarkában van egy cuki bár, munka után jó időben (nem úgy, mint a képen, ami egy nagy zuhé előtt készült fél perccel) lehet kint lazulni. Ja és 3,5 euróért mérik az Aperol Spritzet, olé (az átlagos 6 helyett)!”

7. piazza s annunziata_Ol.jpg

Most pedig jöjjön Sándor hangulatos beszámolója, akinek már több írását is olvashattátok életükről a Riviérán, most egy kicsit körül is nézhetünk ő merre jár.

„Küldök pár fotót az én városomról, Antibes Juan-les-Pins-ről. Nem a belvárosról készült szokásos turistafotók, azokat neten meg lehet találni, inkább, azt mutatja, hogy én merre megyek.

Antibes1.jpg

Amikor kifordulok az utcánkból, vagy várok a buszmegállóban (bár inkább sétálok), ezt láthatom. A háttérben Antibes belvárosa.

Antibes2.jpg

Ha tömegközlekedéssel megyek dolgozni, akkor amennyiben a napfény engedi a kikötő egy részét és hajókat láthatok a Mont Saint-Jean-ról leereszkedve.

Antibes3.jpg

Ez már az irodánk parkolója felé kanyarodva fogad, a távolban a Francia-Alpok havas hegyeivel. Egészen június lehet fehér hegytetőket látni, nagyon szeretem ezt a kilátást. Főleg az iroda teraszáról.

Antibes4.jpg

És igen, elfelejtettem reggel elrakni a kulcsomat, a párom meg csak utánam ért haza. De a pincekulcs nálam volt, így felhoztam egy sört és lementem a partra.. Ez is a nap része lehet.

Antibes5.jpg

Ez pedig a kilátás a lakókomplexum kertjéből Juan-les-Pin-re és a Cap d'Antibes-ra." 

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön Bracha képes meséje Eilatról, Izraelből, ahol delfinekkel is lehet strandolni.

„Ahol lakunk Eilat, Izrael legdélebbi városa. Egy üdülőváros a Vörös-tenger partján, ami főleg a turizmusból él. Az ablakunkból már küldtem kèpeket. Most jöjjön Eilat általában. Mi a város legújabb részén lakunk.

Izrael1.jpeg

Tőlünk egy utcára már csak a hegy van, ami tulajdonképpen egy kősivatag.

Izrael2.jpeg

Izrael3.jpeg

A város a hegyről nézve, az első képen szemben Jordánia (Akaba):

Izrael4.jpeg

Izrael5.jpeg

A kedvenc helyem a környékünkön egy pálmákkal szegélyezett park, ami a hegytől majdnem a tengerig tart.

Izrael6.jpeg

Eilat jellemzője, hogy nincsenek közlekedési lámpák. Helyettük körforgalmak vannak és mindegyik közepén valami más. Egy pár kedvenc:

Izrael7.jpeg

Izrael8.jpeg

Az utóbbiban gyűjtötték össze a város összes lámpáját.

Izrael9.jpeg

Aztán néhány kép egy szállodából, a volt munkahelyemről fényképezve.

Izrael10.jpeg

Izrael11.jpeg

Meg még mindig a tenger:

Izrael12.jpeg

A város másik részén az egyiptomi határ (Taba) mellett a tenger. Abból a szállodából ahol a férjem dolgozik.

Izrael13.jpeg

És szintén arrafelé:

Izrael14.jpeg

Izrael15.jpeg

Meg pár teve az út mentén. :)

Izrael16_1.jpeg

A delfinstrand. Egy elkerített rész a strandolóké azon kívül élnek a delfinek, akikhez be lehet menni úszni, ha plusz fizet érte az ember. Amúgy meg kijönnek a parthoz etetéskor.

Izrael17_1.jpeg

Izrael18_1.jpeg

És a város egy másik jellegzetessége ez az autó a tetején Jeruzsálem, a szentély makettjével.

Izrael19_1.jpeg

Végül a jelenlegi munkahelyem. Ezen belül is egy ruhabolt. Az épület érdekessége hogy építettek a tetejére egy körhintát. :)

Izrael20.jpeg

Eilat nagyon jó hely. Szeretünk itt élni. Minden megvan benne, ami kellhet. Tenger, sivatag, szórakozóhelyek lenn a városban, csönd és nyugalom fenn ahol mi lakunk, és nekem legalábbis ideális éghajlat. Kb. 2 hónap 20 fokos tél évente egy két esővel, 45-50 fok nyáron, az év többi részében pedig 30-40 fok.”

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: fotó Firenze Olaszország Izrael Franciaország Eilat Antibes Az én városom

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr96877129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.11.08. 07:03:03

Ezeket most nagyon jó volt nézegetni így a kávé mellé. Köszönet érte!

tableno 2014.11.08. 07:27:06

Eilat nagyon jól néz ki, de a 40-50 fok kicsit soknak tűnik...

tableno 2014.11.08. 07:57:21

@Link elek: nem kételkedem benne. Azt mondom, hogy nekem sok lenne...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.08. 08:01:45

az eilati klimat birnam...

mi az a magaselet?

NIKI LAURA 2014.11.08. 08:12:23

SHALOM SHABBAT!

Imadtam Israelt,csak a katonaelet nem tetszett,el is lebecoltam.
Na meg az allando retteges az abroszkendosoktol.

Indulok galyazni ma is 6- ig,lassan utolerem Cascabel Stahanov olvtarsat:)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.08. 08:20:30

A tevék jópofák. Nekünk csak szamár jutott. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.08. 08:39:31

Úristen, Firenzében lakni... HÁ karrierem alatt először érzem azt, hogy cserélnék a posztolóval :) hiába, itt fájóan hiányzik a klasszikus művészet, esztétika.

Hari Seldon 2 2014.11.08. 08:56:08

@Réka ‎:
Meg a rossz tömegközlekedés? :-)

pasztasuta 2014.11.08. 09:00:41

@Réka ‎: Gyere Réka, én meg úgy mennék Stockholmba! :))

pasztasuta 2014.11.08. 09:00:42

@Babette.: Szia Babette, magasélet pl Ferrari, Prada táska, csiliárdos europapa és társai. Itt mivel egy 30 nm-es garzonról van szó irónikusan értendő.

pasztasuta 2014.11.08. 09:02:44

@Hari Seldon 2: Úgy úgy, hiányzik is a BKV rendesen... :) (ez nem vicc)

csőcsere 2014.11.08. 09:10:05

@Réka ‎: 1 hét múlva menekülnél vissza Stockholmba, főleg, ha ez a kirucc nyáron lenne. :-)
Én Téged irigyellek Stockholmért. Fantasztikus helyen élsz.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.08. 09:15:18

@csőcsere: az biztos, hogy a nyári hónapokban semennyi pénzért nem mozdulnék Stockholmtól délebbre. De azért most több mint egy hónapja nézem az ólomszürke eget és ez nem is készül megváltozni... szeptember vége óta egyszer láttam kék eget, szóval nem lenne rossz egy firenzei teraszon ülve csodálni a reneszánsz paloták sokaságát :)

Mme Seldon 2014.11.08. 09:50:03

Firenze és Antibes is nagyon tetszik, Izraelben még nem jártam, de jól néz ki, csak a 40-50 fok nekem is kicsit meleg :)

nyuszigonosz 2014.11.08. 10:13:25

Csodálatos képek! Jó volt nézegetni öket.

2014.11.08. 10:20:26

Amióta játszottam az Assassin's Creed nevű játékkal, azóta akarok elmenni Firenzébe. :D

Jók voltak a képek. :)

Hari Seldon 2 2014.11.08. 10:27:26

@Mme Seldon:
Kis hozzáfűzni való:
Nekem már a mostani helyem is meleg nyaranként. :-)

2014.11.08. 10:36:50

Firenzében még nem jártam, én Padovaért vagyok oda, komolyan tervezzük, hogy nyugdijas éveinkre összeszedjünk annyit, hogy odaköltözzünk. Izraelbe viszont semmi pénzért nem költöznék, továbbra sem értem azt, aki oda vágyik, egy sivatagba, ahol mindenki katona, folyamatosan lőnek és menetrendszerű dolog, hogy valaki felrobbant valamit, esetleg magával együtt. De erről már annó Évával hosszasan vitatkoztunk. Kinek a pap, kinek a paplak... :)

pasztasuta 2014.11.08. 11:34:28

@Philosoraptor: :D Majd szólj ha jössz, hogy tudjam mikor kell csuklyás alakok elől menekülni. :)))
(Amúgy nem nagyon vagyok otthon az ilyen gyilkolászós játékokban, de néztem most róla egy youtube videót; tényleg elég jól sikerült a várost visszaadniuk.)

2014.11.08. 11:36:59

40-50 fokban be lehet sza...ni. Ezt tapasztalatból mondom. Amúgy nagyon szép.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.08. 11:46:25

"Egy mini garzont bérlek a belvárosban, nem azért mert szeretek burzsujkodni (de azért, hah, magasélet!), hanem mert a tájékozódási képességem pont annyira megbízható, mint egy törött GPS, így viszont előbb-utóbb odatalálok a helyekre, amik kb. mind a centrumban helyezkednek el."

Szerintem azért bérel minigarzont mert melósként esély sincs normális lakásban élni.

Bracha79 2014.11.08. 11:46:37

@Ödenburger [Hu/At]: Azert ezen en is vitatkoznek. :) Hozzateve hogy Gaza kornyeken en sem laknek. De itt lenn Eilaton pl. teljesen jol el lehet eldegelni. Az elmult lassan harom evben amiota itt vagyunk talan ha 4-5szor lottek ide Egyiptombol. Azokat is hatastalanitotta a vaskupola meg mielott foldet ertek volna. Szoval meg veszelyben sem voltunk soha. Annyira fel van az orszag keszulve az esetleges tamadasra hogy szinte sosem sikerul eltalalniuk minket. Robbantani miota itt vagyunk egyszer sem robbantottak errefele. Se buszt se magukat se semmit. Itt a mindennapokban annyit latsz hogy rengeteg a turista, napoznak a tengerparton, vasarolnak a plazakban. Az itt elok meg mennek munkaba, elik az eletuket. Nem stresszelnek. Annyibol erzed csak hogy keszultseg van folyamatosan hogy plazakban femerzekelo kapun kell bemenni. Meg hogy az utcan, parton neha szembejon szabadnapos katona civil ruhaban fegyverrel. Mert nem hagyhatja otthon. Amugy tenyleg kinek a pap kinek a papne,.. vagy ahogy tetszik :)))) Mas... Amugy Antibes Eilat testvervarosa. Van is itt egy Antibes nevu utca. Mint ahogy Sopron utca is. Az is testvervaros :)

2014.11.08. 11:48:51

Ezek a firenzei muveszi izek nagyon tetszenek, kulonosen a szobrok az utcan, bar sotetben kicsit ijeszto lehet, kulonosen ha eloszor jar arra az ember :). Eilat-on voltam egyszer nyaron kempingezni meg tinedzser koromban, arra emlekszem hogy kifekudtem napozni delben, ami nem volt jo otlet, kb. egesnyomoknak megfelelo sebek lettek rajtam amik evekig meglatszottak utana... Fiatalsag, bolondsag, vagy valami ilyesmi. Akkor a barna bor volt a divat, lehet hogy meg mindig, mar nem kovetem. Tavaly voltunk a hatar masik oldalan (Akaba - na ezt sem tudtam hogy igy mondjak magyarul). Az is egy jo udulohely, szallodak, tengerpart, stb.

adg 2014.11.08. 12:25:32

@Bracha79: "Az elmult lassan harom evben amiota itt vagyunk talan ha 4-5szor lottek ide Egyiptombol. Azokat is hatastalanitotta a vaskupola meg mielott foldet ertek volna. Szoval meg veszelyben sem voltunk soha. Annyira fel van az orszag keszulve az esetleges tamadasra hogy szinte sosem sikerul eltalalniuk minket."

Ez megnyugtato. Csak negyszer-otszor, es szinte sosem talalnak el. :)
Tetszik a hozzaallasod, biztos meg lehet szokni ezt is, vegulis csak ott el egy csomo ember.
Kar ezert az allatkertert, nagyon szepnek tunik a kepeiden a varos, bar az 50 fok meg nekem is sok lenne.

tableno 2014.11.08. 12:28:55

@házelőtthinta: Te szerencsétlen, honnan veszed, hogy melós a posztoló? Tudod a mekin túl is van élet...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 12:30:49

Firenze q szép lehet, megnézném szívesen.
Érdekesek a ház élén mászkáló fehér alakok.
A kresz-táblák is jó röhejesek, az MKKP is csinálhatna ilyeneket.Bár
valszeg kapásból letartóztatnák a pár egyetlen tagját...
A fhanszia riviéra is visszavár még minket, egyszer voltunk arra, menni kell még... :-)
Az eilati lámpamentes közlekedés egy álom lehet.
Csak valszeg verne a víz, hogy mikor lőnek ki valamit az ember nyakába a szomszédos országokból...
Meg a 45-50 fok se fehér embernek való.
A Trabicsek nagyon ott van a szeren.Kösz a képeket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 12:34:34

@pasztasuta: @Réka ‎: Trtrtrtrtrtr... cc-sz-sz-sz (dobpergés, cintányér). A megoldás kócs-szörfing, egymás lakásainak kipróbálása.Probléma kipipálva, következő! :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.08. 12:39:23

@geegee: megfordult a fejemben a dolog :)
@házelőtthinta: szerintem egy firenzei palazzoban egy minigarzon nem csak hogy normális, de azon még sokkal felül van. Egyedülálló embernek nincs is szüksége nagyobbra.

tableno 2014.11.08. 12:39:56

@geegee: Vagy költözzenek mind a ketten Párizsba. Művészet és klasszikus építészet a topon, plusz kiváló tömegközlekedés és enyhe éghajlat. A kaja is jó.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 12:42:39

@Mirjam2: Ezt én nem értem.A született fehérek barna bőrre vágynak, a született barnák, sárgák, kékek meg fehérre...
Nooooooooooooormális?? (nem...)

:-)))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 12:43:29

@Réka ‎: Amúgy meg most nézz ki az ablakon, épp süt a nap!
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 12:44:27

@tableno: Hát jah, félúton is van, ez is jó megoldás... :D

adg 2014.11.08. 12:46:46

@geegee: Az nem trabant. Nezd csak meg kozelebbrol, tul sok ajtaja van, es az eleje is csak hasonlit.
Szerintem valami francia esetleg olasz(?) kocsi.

@tableno: Ne trollkodj, tudhatnad mar ennyi ido utan, hogy csak alja melos magyarok elnek szanaszet a vilagban, keresetuk egy tanyer rizs evente, es laposkuszasban vanszorognak haza a lepukkant szarjukba a hasonszoru szobatarsaikhoz, hogy meg ne lassak oket a gyulolkodo es vicsorgo helyiek. Aki mast allitik az hazud.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 12:47:48

@geegee: javítás "kapásból letartóztatnák a párT egyetlen tagját..." Mert hogy ez egy politikai párt, az egyetlen, amibe belépnék én is... :-))))

adg 2014.11.08. 12:48:45

@geegee: Hm, en nem akarok mas szinu lenni, szerintem igy vagyok a legszebb. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 12:53:00

@adg [Au, Darwin]: Mi az, hogy túl sok ajtaja??

www.trabantklub.hu/twk/pics/_cikk/446fb550da2da-2.jpg

:-)))))))

Amúgy meg télleg lehet, hogy nem, de kb faceliftnyi a különbség.
Érdekes....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 12:54:27

@adg [Au, Darwin]: Igen, én is így vagyok vele.Akkor mi vagyunk a kivételek, a szabályt erősítendő. Eszembe nem jutna kifeküdni napzani.
:D

pasztasuta 2014.11.08. 13:00:38

@tableno: Köszi! :) Én küldtem a képeket, de inkább neked válaszolok, mert habár nincs befőttem, azért a paradicsom szószaimat féltem. :) Nem, nem vagyok melós, az első kép a munkahelyemet ábrázolja, és hihetetlen, de nem én nyírom a sövényt (nem mintha bármi bajom lenne a kertészekkel, vagy bármilyen más munkát végző emberrel). Irodai munka: pénzügy, SAP és egyéb mókák. Nem keresem halálra magam, de szépen eléldegélek a fizumból. (De aki milliomos akar lenni, és kicsit utánanéz a dolgoknak, az tudja, hogy manapság nem Itáliában kell szerencsét próbálni, én sem azért vagyok itt.) Egyedül élek, úgyhogy a garzon pont megfelel. Ennyike.

2014.11.08. 13:09:14

@geegee: Igy van. Nekem az volt a megvilagosodas pillanata - szo szerint :) - mikor osszekoltoztem indiaiakkal es megkerdeztem hogy mire hasznaljak ezeket a kremeket a furdoszobaban - es elmondtak hogy borfeheritesre - feherebbek akarnak lenni... Megfordult velem a vilag, rajottem hogy milyen ertelmetlen otlet az egesz, megprobalni megvaltoztatni a borszint. Azota se szolarium, se napozas, se barnito kremek.

Volt egy vicces elmenyem tavaly: kek szemu vagyok, es az egyik szaudi diakom halal komolyan megkerdezte tolem hol vettem a kontaktlencsemet :). Itt nagy divat a szines kontaktlencse nok koreben (lila, zold, kek). Mondtam neki hogy nem kontaktlencse hanem eredeti, egyszeruen nem akarta elhinni, kijelentette hogy ilyen nincs hogy valakinek magatol ilyen szinu legyen a szeme. A masik meg az volt, amikor vizsgazni jottek - erre az alkalomra kivettek a szines lencseket, igy derult ki hogy nem latnak vele igazan jol - a fel osztalyt nem ismertem fel, teljesen maskepp neztek ki barna szemmel.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.08. 13:21:21

@pasztasuta: Én jártam Firenzében (sajnos régen), életem első és utolsó szervezett utazásán, "kutyafuttában". A Ponte Vecchio, a Dávid szobor meg a Dóm megvolt, de pl. az Uffizi képtárba már nem volt idő bemenni. :(
Van kapcsolatod ottani magyarokkal?

2014.11.08. 13:22:03

@tableno: Ne idegesitsd mar magad, ugyis tudjuk hogy mindenki nyomorog. Vannak akik palazzoban nyomorognak Firenzeben. Nehez az elet, na.

Bracha79 2014.11.08. 13:27:36

@adg [Au, Darwin]: Minden viszonyitas kerdese... ;) Gaza mellett orulnenek a napi 4-5nek neha... :( Azt meg hogy szinte sosem talalnak be ugy ertettem hogy ami lakott reszre megy azt a levegoben hatastalanitja a vaskupola. Ami meg pl a sivatagba ahol ember se jar azt hagyja becsapodni. Amugy is nagyon jol celoznak az arabok... Egyszer Eilatot akartak loni es Jordaniat talaltak el. Aztan meg Gazabol lottek Izraelre es meg Gazaban foldetert... Tudom furan hangzik a csak. 4-5. De hidd el egyaltalan nem voltunk veszelyben soha. Ugy elnek az emberek mint barhol mashol. Es ismetlem Gaza kornyeken en sem laknek... Egyebkent egy terrortamadas vagy raketa a vilagon barhol tobb aldozatot kovetelne mint itt. Annyira allando a keszultseg...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.08. 13:28:21

@Mirjam2: Ilyen élményem nekem is van. Fél évig itt volt egy thai csaj. Thai nőkhöz képest sötét bőrű, és képes volt otthonról fehérítő krémet küldetni ide is, mikor elfogyott. Nagyon keményen űzik ezt ott a nők az amerikai barátja szerint, mert a fehérebb bőrűek kelendőbbek. A thai nők szerint...

Igaz Barát 2014.11.08. 13:33:56

@adg [Au, Darwin]: Na, egyik troll tanácsot ad a másiknak. Nézegettem a múltkori képeid, és rájöttem, hogy te biztos nem lehetsz Ausztráliában, mert a képen a gyerekek nem fejtetőn vannak, meg ott autók sincsenek, mert leesnének az útról az égbe.
Lebuktál, túljátszottad a szerepedet! :)

2014.11.08. 13:34:48

@NIKI LAURA: legalabb jol irnad le (segutek, Shabbat Shalom, es nem forditva!)

@Réka ‎: az elso harom szoig ugyanazt gondoltuk.,utana igy folytadodik nalam. "De jo, hogy nem kell olaszokkal egyutt laknunk es reneszansz kenyelmetlen lakasban lakni"

@Mirjam2: Eilaton a muanyag papucsom olvadt szet. Izraelben mindig meglepodok, hogy alig vitorlaznak, mini marinak vannak, ott is inkabb ciprusi hajokkal. Az idojaras es a tenger adott. Nem egy vitorlazo nep, na.

Vegre: youtu.be/ZSzeFFsKEt4

pasztasuta 2014.11.08. 13:43:17

@VPBA: Én sem láttam még mindent, majd ha télen kevesebb turista lesz. ;) Nincs kapcsolatom itteni magyarokkal, eddig még nem éreztem szükségét, hogy kutassak utánuk, de persze ez még változhat. (Ja de várj, a múltkor mentem bevásárolni amikor szembe jött velem valaki aki mobilozott és ezt a beszédfoszlányt csíptem el miközben elment mellettem: "kurvára kib@szott jó b@zd meg." Ez számít? :) )

kardio1 2014.11.08. 13:46:10

@Mirjam2: Most hiàba lenne barna bôr a divat, a zsàkot hordva, ami nàlatok kötelezô, esélyed se lenne rà :)

kardio1 2014.11.08. 13:47:18

@Mirjam2: Es egyébként Saudi-Arabia magyar neve Szaùd-Aràbia, i nélkül.

kardio1 2014.11.08. 13:49:39

@tableno: Pàrizs màr a hideg északon van! :))
Oda turistànak menni jo, de ott élni nem annyira. Tùl sok idô elmegy a közlekedéssel.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.08. 13:50:25

@pasztasuta: Miért volt olyan érzésem, hogy ezt fogod írni. :) Egyébként mi is a turistás helyeken, ha magyar szót hallunk, inkább csendben maradunk v. albánul beszélünk, és miután megpróbáltuk feltérképezni, hogy az illető melyik "fajtából" való, akkor állunk szóba vele. (Bocs az előítéletért.)
Egyébként mi sem érezzük annyira hiányát a magyaroknak, mondjuk itt tartósabban rajtunk kívül nem is nagyon van csak 1-2, ők is csak átmenetileg.
Élvezd inkább Firenzét, meg az olaszokat! :) További szép napokat ott Neked!

kardio1 2014.11.08. 13:54:03

@Mirjam2: Màr annak idején a 80-as években is a cigànyok nyaranta fehéritôkrémért jàrtak a gyogyszertàrba, a többiek meg napozokrémért, kakaovajért

kardio1 2014.11.08. 13:56:56

@VPBA: Azota, amiota te utoljàra Firenzében jàrtàl, màr csak a mùzeumi teremôrök, meg pasztasuta él ott, a többi olasz mind Albàniàba ment :)))

csőcsere 2014.11.08. 14:05:26

@Ödenburger [Hu/At]: kiváló választás, Padova nagyon jó hely, amúgy is, Veneto -ban jó élni. Olaszországban élsz, ennek minden előnyével, mint a jó kaja és a szépséges környezet, mellette gazdag környék, magas az életszínvonal is. Mondjuk Norvégiát überelni nem tudja árak szempontjából. :-)

Padova mellett nagyon sok kis hangulatos városka van, pl Castelfranco Veneto. Ezeken a helyeken nagyon nyugis élni, közben a közelben van két fantasztikus hely: Padova és Velence. Igaz, a padovaiaik nem szívelik a velenceieket, de ez legyen az ő gondjuk. ;-)

Ahogy a venetoi mondás tartja:
Venessiani gran signori
Padovani gran dottori
Vicentini magnagati
Veronesi tutti matti

A velenceiek nagyurak
A padovaiak nagy tudósok
A vicenzaiak macskaevők
A veronaiak mind őrültek.

qkuc 2014.11.08. 14:07:09

@pasztasuta: Aaaannyira irigyellek! :) Firenze a szívem egyik bütyke, szerelem volt első látásra, ;).

csőcsere 2014.11.08. 14:08:24

@Réka ‎: semmi sem lehet tökéletes. :-)

Muscari 2014.11.08. 14:11:37

@Babette.: en a firenzei klimat is birnam, Eilat sajnos tul kopar nekem.

Viszont en is el tudnam magam kepzelni a teren ulve Firenzeben, Aperol Spritz-et kortyolgatva. Ahhh, de szep is lenne. Nekem nagy kedvencem, mindig iszom, ha Olaszorszagban jarok, de itthon is szoktunk csinalni. Igaz, nem prosecco-t teszunk bele, hanem sima feherbort, de ugy is jo.

Ugy kezdodott, hogy Velenceben jarva feltunt, hogy mindenki valami narancssarga italt iszik es megkerdeztem az egyik helyen a pincert, hogy mi az. Megkostoltuk es azota nagy kedvenc. Mint ahogy Olaszorszag is, kar, hogy nem tudok olaszul es olyan pocsek a gazdasagi helyzet ott is, kulonben egy percig se haboznek oda koltozni.

adg 2014.11.08. 14:11:54

@Igaz Barát: "Lebuktál, túljátszottad a szerepedet!"

Basszus...
:)

Muscari 2014.11.08. 14:12:31

@VPBA: nekem a szamar jobban tetszik. Olyan mokasak :-)

2014.11.08. 14:13:00

@NIKI LAURA:
"Indulok galyazni ma is 6- ig,lassan utolerem Cascabel Stahanov olvtarsat:) "
Jo reggelt!:) A sztahanovista mostanaban reggel 7-tol este hetig dolgozik, szombaton, vasarnap is, Fort McMurrayben. Bekoszontott a tel, -14C hideg van. 3 honapot tervezek itt dolgozni, nem tudom, kibirok e annyit. Igy jar az oreg korara, aki nem tanult, nem tervezte az eletet, csak elt vakvilagba:( Talalkoztam itt reg nem latott torontoi magyar haverokkal, hasonlo "szerencselovagok", mint en. 20 eve dolgoztunk egyutt Vancouverben. Akkoriban ott jottek ossze a vandor prolik, akiknek a fele mar nem is el, elvitte oket a drog:( Paran meg birjuk, kozel a nyugdijhoz:)

Muscari 2014.11.08. 14:13:51

@pasztasuta: te laksz Firenzeben? Ha igen, tudd meg, hogy nagyon utallak :-)

2014.11.08. 14:18:31

@kardio1:
Ket hete Londonban osszefutottam sok olasz, spanyol fiatallal. Mind munkat keresett. Leginkabb a vendeglatasban. Itt meg dolgozok egyutt irekkel, angolokkal. Szidjak a lengyeleket, hogy miattuk kellett eljonniuk, lenyomtak a fizeteseket az epitoiparban.

2014.11.08. 14:25:02

@kardio1: Koszi az infot, de nem kovetem a magyar helyesiras szabalyait hely- es szemelynevekre vonatkozoan - az utobbiakat ugy irom le ahogy nekem tetszik... Nalunk is lehetne napozni, pl. tavaly nyugati lakoparkban laktam ahol sok no napozott bikiniben a medence korul. En inkabb maradtam az arnyekban, mar elegszer 'megegettem magam' :).

Arrol fogalmam sem volt hogy Mo.on lehet(ett) feherito kremet kapni. Angliaban ezeket tilos arulni es reklamozni, de persze az indiai boltok megis tele vannak veluk. Indiaban pedig oriasi uzlet, kb. minden masodik reklam feherito kremrol szol. Pedig allitolag nem is mukodnek, maximum annyiban hogy magas faktoru napkremnek felelnek meg, tehat megakadalyozzak hogy az egyebkent barna boru ember meg jobban lebarnuljon a napon.

Szaudiban ugy oldjak meg (latod, ezt nem tudtam volna leirni a magyar helyesiras eletidegen szabalyait kovetve...) hogy teljesen feherre mazoljak az arcukat a lanyok ha jol akarnak kinezni. Mikor eloszor lattam ez elegge ijesztonek tunt, de mar kezdem megszokni - barna lany, teljesen feher arc, ket nagy piros folt, voros szaj es elenkszinu szemek (ja es hatalmas muszempilla).

pasztasuta 2014.11.08. 14:33:34

@kardio1: :))) A tervem a következő: elküldeni nyaralni a kis olaszokat valahova ahol jól elférnek (pl Grönland de ha szeretnéd lehet Albánia is, @VPBA -t meg kell kérdezni van-e hely) és a helyükre behívni pár millió németet/skandinávot akik helyreráznák a dolgokat (a gasztronómiához szigorúan nem nyúlhatnának, ez egy kardinális pont!), aztán ha az ország újra a sínen van, jöhetnek vissza a taljánok, kivéve vezető pozíciókba, ott maradnának a Müllerek meg a Johanssonok, nehogy visszaanarchiáskodják a dolgokat.
(CSAK VICC VOLT :))) szeretem őket, na)

kardio1 2014.11.08. 14:35:30

@Mirjam2: A leiràs alapjàn az ottani lànyok gésànak vannak maszkirozva! :)

pasztasuta 2014.11.08. 14:39:59

@Muscari: Ajaj, azért megpróbálok ezzel együtt élni. :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.08. 14:42:11

@Muscari: Igen, és sokkal okosabb, mint a ló. Azért csökönyös, mert átlátja, hogy azért ütik, hogy menjen. A ló meg azt hiszi, hogyha megy, akkor megszabadul az ostorcsapásoktól. Pedig dehogy. :) De azért a teve is tud mókás lenni. Amikor leköp. :)

2014.11.08. 14:47:07

@VPBA: @pasztasuta:

"ezt a beszédfoszlányt csíptem el miközben elment mellettem: "kurvára kib@szott jó b@zd meg.""

és

"és miután megpróbáltuk feltérképezni, hogy az illető melyik "fajtából" való, akkor állunk szóba vele."

:D

A firenzei mobilos nem én voltam, de amúgy ezt a fordulatot mondhattam volna én is. Állati sokat káromkodom magyarul -- gondolom (remélem), a hanghordozás is számít, amivel csinálja az ember, de hát mindegy, legföljebb én is a rossz "fajtából" vagyok, ezzel is együtt lehet élni; és nem is ezt akartam mondani, hanem hogy micsoda felüdülés olya helyen lenni, ahol nem értik a beszédemet.

És micsoda felüdülés eleve magyarnak lenni ebből a szempontból: a világ nagy részén nem csak nem értik, de meg sem tudják tippelni róla, hogy honnan származhatok (pedig nincs sok ilyen nyelv, hogy echte fehér ember beszéli, de a hallatán még a nyelvcsaládra sem tudsz tippelni sem). Csodálatos, és nem csak a káromkodások miatt. Egy plusz rétegnyi privát szféra.

@Mirjam2:

"megkerdeztem hogy mire hasznaljak ezeket a kremeket a furdoszobaban - es elmondtak hogy borfeheritesre - feherebbek akarnak lenni... "

Igen a thaioknál árulnak testrészspecifikus krémeket, például combközfehérítőt meg mellbimbófehérítőt.

Micsoda bizarr gondolkodás áll mögötte egyébként, nem? Szerencsére nem működnek a krémek, de ha működnének, és meglátnánk egy rózsaszínre fehérített mellbimbót egy thai bőrszínű testen... frankón bizarr, nem?

---

Micsoda ambivalens marhaság ez egyébként mind. Az öntréningelő meg motivációs idézetes kultúra ismételgeti folyton, hogy "légy önmagad". Persze, légy önmagad -- de csak a fogfehérítés után. Anyátok.

pasztasuta 2014.11.08. 14:54:12

@Th's child: Nem tudom, hogy lesz ebből így esküvő.... :))) Egyébként én is azon röhögtem, amikor elment mellettem, hogy biztos azt hiszi senki nem érti, pedig de.

2014.11.08. 14:59:06

@pasztasuta:

"Nem tudom, hogy lesz ebből így esküvő."

Kib.szottul sehogy. (Ha már a káromkodás a baj, muhaha.)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.08. 15:02:43

@Th's child: Ne vedd magadra! Én is azért írtam, hogy fülelünk egy kicsit, mert néhány perc beszélgetésből azért nagyjából le lehet szűrni, kivel állunk szemben? A káromkodás egy dolog, ha Neked jól esik, ettől nem hiszem hogy rossz „fajta” lennél, meg azt sem hiszem, hogy egyfolytában káromkodsz. A hangsúly inkább azon van, hogy az illető hogyan áll a dolgokhoz, mert a sírós-rívós-panaszkodós-mindent kritizáló magyarokból elég volt otthon.
A nyelvvel kapcsolatban egyetértek, nekünk is jó, hogyha nem akarjuk, hogy értsék, mit beszélünk, akkor magyarul, ha meg azt nem akarjuk, hogy a magyarok értsék, mit beszélünk, akkor albánul beszélünk. Egyébként itt minket néztek már a beszédünk alapján töröknek, orosznak, meg ki tudja még minek? :)

pasztasuta 2014.11.08. 15:07:01

@qkuc: Megjárja, megjárja ;) de azért nagy különbség van a nyaralás meg az itt élés között.

morsels (törölt) 2014.11.08. 15:09:06

@charlieharper:
"Nem egy vitorlazo nep, na. "

:-))
Megszoktak, hogy gyalog mennek at a tengeren :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.08. 15:09:40

erről jut eszembe, valaki nekem a minap simán mondta nekem a Magyarországra, hogy Budapest meg Puskás. egy huszonéves ápoló srác volt, a nagy büdös semmi közepéről. szereti a focit. de mindig meglepődök, ha fiatalok tudják, ki az a Puskás. ráadásul Indonézia valami szakadt kikötővárosában a halál faszán.

rászoktam arra, hogy ha káromkodni akarok, valakit elküldeni az anyjába, akkor csak magyarul. és jééé valahogy tökéletesen érti mindenki, lényeg átmegy arckifejezésből és hanglejtésből. a bazmeget többen eltanulták tőlem mostanában. :-) (terjesszük a magyar kultúrát, na.)

2014.11.08. 15:16:20

Apropó káromkodás: nem ugyanannyit káromkodom a különböző nyelveken. (Ok, nem mintha olyan állati sok nyelven beszélnék).

Magyarul nagyon sokat, sőt a káromkodást kívánatosnak tartom mások beszédében is (ha valaki egyáltalán soha nem ereszt el egy bazmeget sem, abban én nem tudok bízni).

Angolul is szoktam, de a töredékét.

Thaiul viszont fel sem merült, hogy akár csak meg akarjam tanulni a csúnya szavaikat. Talán más hangulatban van ott az ember, nem tudom. Pedig a thaiok is tudnak elég mocskosul beszélni (ezt majd dragonlady vagy megerősíti, vagy nem), de nekem semmi ingerenciám nem volt rá. Pedig elvileg ugyanaz az ember vagyok mind a 3 nyelven.

Ti tapasztaltok ilyet a különböző nyelveken?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.08. 15:24:45

@Th's child: én csak pár szóvirágot tanultam meg thaiul, nem vagyok otthon káromkodás témában. nem olyan közegben mozogtam :-)
nekem a számolás és az állatokkal beszélés ("gyere ide cica" stb) mellett a káromkodás az, ami nagyon erősen anyanyelvhez kötött. angolul nincs olyan kifejező ereje :-)

kardio1 2014.11.08. 15:28:44

@pasztasuta: Ezt az ötletedet nekik is elôadtad màr? :)

kardio1 2014.11.08. 15:29:47

@VPBA: Hàt nigen, az albàn szamàr! :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.08. 15:41:12

@Th's child: Én nem tudok albánul káromkodni. De nem azért mert én vagyok prűd, hanem itt valahogy nem „divat”, ezek olyan szemérmes népek.:) Magyarul azért még megy. :)

@Dragonlady (now in Indonesia): Az állatokkal viszont muszáj albánul beszélni, mert sem a macska nem érti hogy „sicc”, sem a kutya, hogy „menj innen"! Meg kellett tanulnunk az ő "nyelvükön", mert különben bambán néznek ránk, hogy mi van? :) A "cica" szót itt amúgy sem tanácsos mondogatni, mert az a női mell többes száma = "csöcsök". :)"

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.08. 15:42:07

@Muscari: haaat...ha lenne firenzenek tengere...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.11.08. 16:08:09

@morsels: Legközelebb szoljäl légyszi, hogy ne igyak elötte!!! :-)))

2014.11.08. 16:26:11

@Th's child: Sajnos nem tapasztaltam... Magyarul is sokat karomkodtam, angolul is, sot nemetul is mikor ott voltam alig egy evet, es hindiul is hasznalom a szitokszavakat amiket tudok. Raadasul spontanul es / vagy ha azt hiszem, nem halljak, angolul szoktam karomkodni, ami kinos helyzetekhez vezethet. Errefele kulonosen kell vigyaznom mert az araboknal abszolut tabu a karomkodas nyilvanos helyeken.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.11.08. 16:32:34

@Bracha79: Amikor kitört a banzäj 2000-ben, anyäm kétségbeesetten hivott, hogy jajjjj mi van. Mondom, miért, mi van? Mert a hiradoban mutattäk, hogy Jeruzsälemben lövöldöznek. Mondtam neki, hogy nem abban a Jeruzsälemben ahol mi vagyunk. :-))) Aztän kiderült, hogy mindig ugyanazokat mutattäk...
Eilati elsö élményem: Csalädot meghivtam nyaralni Pessach-kor. És azt talältam ki, hogy nekünk az a legjobb, ha pär napot Eilaton töltünk... egyetlen egy hotelben volt egyetlen egy 2 személyes szoba...és az a Hilton volt. :-))) Mi meg voltunk 6an. Buszpälyaudvaron kötöttünk ki, és 4éjszakära talältunk 1lakäst annyiért, mint amennyi 1éjszaka lett volna a hotelben. Az Obszervatorium csodälatos volt, a delfineket meg tök véletlenül lättuk.
Ja és az egyik szerintem legviccesebb az volt, amikor habparti volt a parton, és a helyi länyok fekete térdcsizma + sort komboban nyomultak...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.11.08. 16:35:27

@Bracha79: Apropo. Megy még a buszpälyaudvarozäs? :-) Vagy kihalt és csak neten lehet szälläsokat foglalni?

2014.11.08. 16:36:06

@Th's child: Mellbimbofeherito? Nagyon durva!!! :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.11.08. 16:38:20

@Réka ‎: a szurke eget a lanyom elcserelne veled - na jo, csak par napra:) komolyan mondom, amikor Kaliforniaba koltoztem, nem gondoltam volna, hogy lesz ido, amikor a felhotlen kek eg utan mar vagyom valami masra:)) plane akkor, amikor honapok, sot lassan evek ota nem volt egy kiadosabb eso. Kb.3 hete volt 1 nap, hogy esett, es az osszes itteni ismeros boldogan posztolta Facebookon: hurra, esik az eso!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.11.08. 16:41:01

@pasztasuta: Dehät az olaszok csak és kizärolag vezetésre születtek...nem tudtad? :-)))

2014.11.08. 16:46:09

@kardio1: Gesakat meg nem lattam eloben, de valami ilyesmi lehet. En azt nem ertem hogy hogyan mennek ferjhez - az a szabaly hogy az eskuvo elott egyszer lathatja oket a ferj, es akkor persze mind a legjobban akarnak kinezni, igy gondolom (bar nem lattam) hogy teljes maszkban jelennek meg. Csoda hogy az osszes ferjjelolt nem menekul el sikitva a latvanytol. Vagy lehet hogy nekik tenyleg ez jon be, nem tudom.

Muscari 2014.11.08. 16:52:24

@Cascabel: igy van, en is ezt tapasztalom. Rengeteg olasz es spanyol fiatal van itt, tobbseguk a vendeglatasban.

Az olaszok donto tobbsege azonban delrol valo, a jopar olasz ismerosom kozul egy veronai, az osszes tobbi deli. Rengetegen vannak Sziciliarol, Napolybol, Bari kornyekerol, nyilvan nem veletlenul. Allitasuk szerint nagyon sok deli dolgozik Eszakon a gyarakban, tehet orszagon belul is migralnak, nem csak Europa mas reszeire.

2014.11.08. 16:53:19

@pasztasuta: @Th's child:

Most látom csak, hogy az előbb nem tettem szmájlit. Természetesen csak a szóhasználatot akartam kifigurázni.
Most teszek szmájlit, íme: :).

pasztasuta 2014.11.08. 16:57:28

@Naschkatze (Mostindien / CH): De de, már feltűnt, hogy mindenki autóval a feneke alatt születik errefelé. :))))
Apropó angol-olasz nyelv kombóval mennyire kelendő valaki a pénzügyi szakmában Svájcban?

pasztasuta 2014.11.08. 17:09:01

@Th's child: Értettem én :) Azért az esküvőt kicsit sajnálom, sigh..

2014.11.08. 17:14:18

@pasztasuta: Az csak a külcsín. A történet, ami odaken a falra ezekben a játékokban. Sajnos rókabőr lett a játékszériából, most már jön ki megint egy új. Számomra a Brotherhood volt az utolsó normális AC. Vannak amúgy AC könyvek is, azok is nagyon jók, csak ajánlani tudom őket.

Muscari 2014.11.08. 17:17:32

@VPBA: Nekem a szamar hozza tartozik a mediterran eleterzeshez. Kretan lattam egy nenit vagtazni szamarhaton, hat az csucs volt! Sajnos tul gyorsan ment, nem tudtam lefotozni.

Ha valami ilyen helyre sikerul koltozni nyugdijas korunkban, tuti, hogy tartani fogunk egyet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 17:17:38

@Mirjam2: Bróhaha... a szomszéd füve mindig zöldebb, a szomszéd nője mindig bögyösebb, a szomszéd szeme mindig kékebb. :-)

Senkinek se jó az, ami van, ami jut....
Mit lépnének ott Terence Hill kéxemét látván? :D

2014.11.08. 17:20:54

@Bracha79: Jah hogy a vaskupola egy komplett rakéta rendszer. Én meg azt hittem, hogy tényleg az, amit a neve is sejtet. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.08. 17:21:33

@Th's child: engem az emberem tanított meg káromkodni,....

2014.11.08. 17:22:39

@VPBA: Milyen fajták vannak? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 17:25:56

@pasztasuta: :-))))))))))
Hiába, na az egyetemes magyar kultúra...Múltkorjában a nejem is messziről megismert pár magyart, mert kihallatszott a lóf@szozás a beszédjükből... :-))

jomtom 2014.11.08. 17:34:13

@Ödenburger [Hu/At]: @Bracha79:
Idén jártam feleségemmel Jeruzsálemben, 1 hétig laktunk egy másfél szobás garzonban. Proli, fizikai melósként nem akartam a Dávid király hotelből kék melós gatyában ki és bejárni. Giloból, mely határos Beth Lehemmel rendszeresen gyalog mentünk le a belvárosba, 7-8 km. Melósként drága volt 13,80 buszjegyre.-) Felfelé is gyalogoltunk, mert sajnáltam shabbat bejövetele után a pénzt buszra :-) Feleségem nagyon élvezte a gyaloglást, Elat helyett, mivel 3 napunk lett volna utazással, Ein Gediben töltöttünk 3 napot. Este 7-kor 37-39 fokos volt a levegő. Jövőre 1 hetet tervezek Eilatban. Petrába is szeretnénk átmenni. Utóbbi lehet, hogy külön út lesz.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.08. 17:34:14

@Muscari: Itt még nagyon sok szamár van, akkor Neked ez nagyon tetszene. Simán megengedik, hogy ráülj és kipróbáld. :) Az öregek "közlekednek" vele főleg. Férjnek egyébként kedvenc állata, mert szerinte okos, ő is szívesen tartana egyet. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.08. 17:39:24

off
itt van a pszichiáterünk, hogy mit szól ehhez?
indavideo.hu/video/Orban_14

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.08. 17:41:52

@Philosoraptor: Feljebb írtam, hogy van a rinyálós-panaszkodós-mindenben a rosszat látó, meg van a nyitott, elfogadó, pozitív. Nagyjából ennyi. Meg van a kettő között számtalan átmenet, káromkodással és anélkül. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 17:43:13

@pasztasuta: Nekem ugyanilyen gondolataim szoktak lenni a magyar politikai elit lecserélésére.Az egész bandát, akiknek köze volt 89-után az ország irányításához (a régebbieket meg még inkább...), mindet befelé a kőfejtőbe, határozatlan időre.Majd utána idehozni norvég, izlandi, feröeri politikusokat, akik rendbe tennék a dolgokat, kialakítanának egy becsületes vezetői réteget és betanítanának egy csomó fiatalt.Ezen fiataloknak lenne jó példa a szemük előtt és lenne egyúttal egy Damoklész-kard, a kőfejtő; nehogy rossz gondolataik támadjanak....
Úgy lábalna kifelé az ország a sz@rból, hogy fékezőernyőre is szükség volna... :-|

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 17:47:40

@Th's child: "Csodálatos, és nem csak a káromkodások miatt." Na, mondjuk ez is igaz, +100 :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 17:50:40

@morsels: "Nézd a hülyék, még úszni se tudnak..." :D

pasztasuta 2014.11.08. 17:52:43

@geegee: Annyi a különbség, hogy én a kis olaszokat nem akarom kőfejtőbe küldeni, mert nem akarom őket megbüntetni, csak a fennálló rendszerüket kéne lecserélni, ami saját bevallásuk szerint is röhejes/siralmas.
Amúgy a magyar politikusokkal kapcsolatos kőbánya álmoddal egyetértek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.08. 17:54:35

másik off
nemtom, érdekel-e valakit....külügyminisztérium attasékat keres
http://www.kormany.hu/download/b/73/20000/p%C3%A1ly%C3%A1zat-k%C3%BClgazdas%C3%A1gi%20attas%C3%A9.zip#!DocumentBrowse

Bracha79 2014.11.08. 18:06:54

@Naschkatze (Mostindien / CH): A csajok azota is erdekesen tudnak feloltozni. A sort flip flop papucs es fulvedo osszeallitas is szembejott mar velem az utcan :) A buszpalyaudvaron nem sokat jarok. Fogalmam sincs.

Bracha79 2014.11.08. 18:07:03

@Philosoraptor: Igen. :) Ha jol lattam azota mar belinkelt nekes valaki egy linket rola. En nem vagyok nagyon szakertoje a temanak de valami olyasmi a mukodese hogy erzekeli a legterben a raketat es ha ugy erzekeli hogy lakott tetuletre esne akkor kilo egy ellenraketat es meg a levegoben megsemmisiti. Ha meg a sivatagba esne akkor hagyja leesni. Es nagyon nagy pontossagu. Ezert van az hogy nem igazan vannak aldozatai a raketatatmadasoknak.

Bracha79 2014.11.08. 18:07:07

@Philosoraptor: Amugy itt van a vaskupola folottunk nem messze a hegyen. Ket resze biztosan van. Legalabbis en annyit lattam eddig. :)

Shanarey 2014.11.08. 18:09:40

Szép helyek, akad bámulni való bőven.

Turistaként meglátogatnám mindegyiket.
Az hogy Izraelben állandó a "tűzijáték", nem probléma, nem vagyok az az aggódógép fajta.

Shanarey 2014.11.08. 18:12:50

Ja igen a káromkodás, az nálam ritka dolog.
Akkor én nem is vagyok Magyar?
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 18:22:14

@VPBA: A szamáron, meg a rajta közlekedőkön én is jókat tudnék vigyorogni...Még egy ok Albánia mellett... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 18:26:51

@pasztasuta: Egyetértek, a digókkal, nem kell őket bántani, csak télleg, egy kicsit munkára szoktatni...:D Sose felejtem, mikor bicajtúrán voltunk arrafelé, kellett volna valami hétfőn délelőtt fél 11-kor.Persze, zárva volt a bringaszerviz.Nézem a nyitvatartást: 9.30kor kezd, 10 óra körül valami kávészünet, 13 órától szieszta (fieszta?), délután 4-6ig esetleg dolgozott is, pardon, nyitva volt a bolt, esetleg.Hát így hogy a pék facába' szárnyaljon a gdp...?

2014.11.08. 18:30:37

@Babette.: Már olvastam ezt is, meg egy másik cikket is.

puhacica 2014.11.08. 18:37:30

@VPBA: es a puhanak is van magyar jelentese? :D

-------------

hogy, hogy nem, Lengyelorszagba vetett a sors mara es holnapra. nagyon tetszenek a tipikusnak tuno hazak, amiknek teglalap az alapjuk es a hosszabbik oldalukon van egy kis kiugro resz, ugy neztem, altalaban itt van a bejarat. van beloluk fabol es kobol epitett is, a fahazak kozul nemelyik szerintem legalabb 100 eves. imadjak a kertitorpeket, lattam vaddisznot, baranyt, t-rexet is. :D sok udvaron vannak pici, fabol keszult szelmalmok. nagyon szepek! holnap megyunk Krakkoba, kivancsi vagyok ra, mert ma "csak" a videket lattam. aztan irany haza!

puhacica 2014.11.08. 18:39:46

na, azt meg elfelejtettem, hogy Firenze szuper lehet, picit sarga is vagyok. :)

Matula néne 2014.11.08. 18:42:09

@házelőtthinta: te beteg vagy.... most már biztos..... nézesd meg magad!!!

kardio1 2014.11.08. 18:55:42

@Mirjam2: Micsoda liberàlis fertô! Làthatjàk a leendô feleséget a férjjelöltek, még ha csak egy alkalommal is! Nahàt. Bàr abbol, amit irsz, leginkàbb akkor sem a valodi külsôr làtjàk.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.08. 18:59:19

@Cascabel:

Akkor Kanadában jobb az életszínvonal mint Nyugat-Európában?

kardio1 2014.11.08. 19:01:12

@pasztasuta: Az olasz politikusokrol jobb véleményed van?

kardio1 2014.11.08. 19:02:21

@geegee: Még szerencse, hogy a svéd politikusokat nem emlitetted! Hamar telelennénk szomàliai menekültekkel, nekik hàla...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 19:03:16

Én is most néztem ezt a Vaskupola rendszer, döbbenetesen precíz.Csak hát szomorú ez, hogy ilyen dolgokra kell elkölteni csilliárd dollárnyi pénzeket... :-(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.11.08. 19:06:29

@geegee: Hidd el, hogy nagyon kedvesek. Az emberek is, meg a szamarak is. :) Meg még van egy csomó dolog, amin lehet röhögni, és közben azt gondolod, hogy ez nem Európában történik. Pedig de! :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.08. 19:07:58

@geegee:
@Jani haverja:
Na, most én is "szamár" voltam, Jani h. neve alatt írtam. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 19:09:18

@puhacica: Krakkó nagyon szép, ott van a közepén a P(r)osztócsarnok.Teccett annó nekünk is.Meg a Lengyel-Tátra is nagyon klassz, már ha valaki hegybuzi, ott is jellegzetesek a Górál-házak.Az a fura bennük, hogy a házak oldalfalain is van tető... :-)

@kardio1: igen, a svédeket pont ilyen megközelítésből direkt hagytam ki... :-) Amúgy szerintem nem a korrupcióról híresek, bár biztos van valamennyi.Erről Réka tudna valszeg többet mondani.
Inkább a túlzott szocialista felfogás a problémásabb, nekem úgy tűnik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 19:11:29

@Jani haverja: Elhiszem én.Az a szamárháton suhanó öreg néne egy látomás lehetett...imádom az ilyeneket. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.08. 19:12:19

@VPBA: Miért nem csináltál Jani haverjáné nicket? :-))))
Mondjuk még mindig megoldható... :D

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.08. 19:12:30

@puhacica: Annak tudtommal nincs, de a "puha" szó albánul a "butë", határozott alakja a "buta" (merthogy minden szónak van olyan is, csak hogy ne legyen túl egyszerű.) Ne haragudj, kérlek, tényleg így van, furcsa nyelv ez az albán :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.08. 19:21:38

@geegee: Aszondod, úgy jobb lenne, majd még meghányom-vetem. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.08. 19:27:18

Na mi van senki többet a Trabi formájú autóra?

puhacica 2014.11.08. 19:30:19

@geegee: nem tudtam, hogy ez a nevuk. olyan szep rendben tartjak oket, kis fuggonyok, cserep viragok, egyszeruek, mondhatni szegenyesek, de van egy szamomra nagyon kedves hangulatuk. :) nekem az a bajom, hogy szivem szerint bekopognek, hogy mutassak mar meg belulrol is! mediterran orszagokban is igy vagyok, csak ott szerencsemre eleve nyitottabban elnek, ezert itt-ott belatni a lakasokba.

@VPBA: na fasza! :D dehogy haragszom, ne viccelj mar! :D

2014.11.08. 19:42:36

@kardio1: Tavaly olvastam a helyi ujsagban egy hirt hogy a ferj beperelte a hazassag-kozvetitot: arrol panaszkodott hogy felrevezettek, a feleseg teljesen maskepp nez ki mint amikor bemutattak neki... Nem tudom mi lett az ugy vege.

qkuc 2014.11.08. 19:42:52

@VPBA: japánul a buta malacot jelent, :) szépek ezek a nyelvek, :D

Bracha79 2014.11.08. 19:52:46

Amugy kedves HA kerhetnem esetleg hogy ne kelljen a kommentjeimnel a moderalas? :)

**mimi** 2014.11.08. 20:03:42

Én is sárga vagyok...de nagyon...Firenze...:) hát ha még tengerpartja is lenne..

**mimi** 2014.11.08. 20:07:06

@Babette.:
Ahammmmmm.. :-)
vizimádó vagyok.. elöző életemben viziszörny lehettem
:-)

pasztasuta 2014.11.08. 20:10:01

@geegee:
Igen a munkamorál az egyik, de az a baj, hogy ezen kívül van még sok más dolog. Szerintem Genova szomorú története jól szemlélteti, hogy mi a szitu úgy általában:

Idén októberben egyik este volt egy nagy zuhé, másnapra Genova városa sártengerré változott, 300millió euros kár. Meg is lepődtem, hogy ez mégis hogy történhetett, egy este alatt ekkora katasztrófa. Aztán az olasz kolléganőm felvilágosított, hogy mindez azért lehetséges, mert a kis patakocskákra illegálisan ráépítkeztek. Persze az önkormányzatot meg kellett kenni, de máris megvolt az építési engedély. (És nem ér az "aki hülye haljon meg" elv mert ez több évtizedre nyúlik vissza, aki valakitől vette a házat, honnan tudhatná.)
Az, hogy a város sártengerré vált, nem először fordult elő, legutóbb 2011-ben. Meg is kapták anno a több milliós támogatást, hogy rendezzék valahogy a helyzetet, hogy ez többet ne forduljon elő. Kiírták a tendert, egy cég megnyerte, de a vesztesek megtámadták a döntést. Itt elkezdődött a tili-toli; egyik bíróság a másikhoz utalta az ügyet, a jó öreg olasz bürokrácia ugye, a projekt és a pénz a fiókban maradt. És hát megint esett..
Az még csak hab a tortán, hogy a katasztrófa után kiderült, hogy pont idén kapott 40ezer euro premiumot a "hidrogeológia instabilitás ellen folytatott harc"ért pár fejes.
Ja és másnap ki volt a hibás? Hát a meteorológiai szolgálat, nem vicc!
A katonaságnak 2 napba telt mire a helyszínre értek. (Melyik békefenntartó kontingenst sikerült hazarendelni...??)
És tádám.. Genova északon van, ahol ugye minden flottul működik; nincs korrupció, nincs adócsalás, nincs maffia. Természetesen...

Én nagyon szeretem ezt a gyönyörű országot, teli van értelmes emberekkel, akik látják, hogy ami folyik nagyon nincs rendben, de valahogy mind beletörődik, hogy ez annyira kezelhetetlen, hogy bele se érdemes fogni, és jobb híján alkalmazkodnak a helyzethez, ami ugye csak tovább ront a dolgon..

Bocsi ha hosszú voltam.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.08. 20:20:12

@qkuc: Egyetértek, és akkor:

puna = munka
kocka = csont
para = pénz
vaj = olaj
muti = szar

És még van jónéhány. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.11.08. 20:23:35

@pasztasuta: A kérdést sajnos passzolnom kell. Annyit tudok csak, hogy az olasz részen nem fizetnek jol...mert az olaszok lenyomjäk az ärakat. :-)))
Amugy meg Tucanot kérdezd, ha erre jär, szerintem ö többet tudna neked mondani. ;-)

pasztasuta 2014.11.08. 20:33:06

@kardio1: Nem egyáltalán sőt, de meghagyom a jogot a saját választópolgáraiknak, hogy kőbányába küldhessék őket. :)

kardio1 2014.11.08. 20:55:10

@VPBA: Ebbôl is làtszik, hogy az albàn nyelv ôse a magyar! Nem talàltak ki ùj szavakat, csak a jelentésüket csereberélgették :))

kardio1 2014.11.08. 20:58:52

@pasztasuta: A francia politikusok sem màsok, ha ez vigasztal...

Hari Seldon 2 2014.11.08. 21:04:03

@kardio1:
Csak most értem haza, erre mit látok?
Megint "lehidegezed" Párizst.
Ne magyarázz te déli!
Ti ott közel az egyenlítőhöz szerintem még a 25 fokban is kesztyűt húztok.

33621 2014.11.08. 21:07:25

@pasztasuta: Sajnos ez a hozzáállás Magyarországon is meg van!
Nekem egy korábbi hozzászóló kőbányai foglalkoztatási lehetősége nagyon tetszett, én még ennél komolyabbra is voksolnék ha lehetne a politikusok felé!

Hari Seldon 2 2014.11.08. 21:09:41

@diggerdriver:
Kérdés volt? Szerintem valami amerikai tákolmány lehetett a 70-es évekből.

pasztasuta 2014.11.08. 21:10:21

@Naschkatze (Mostindien / CH): oké, akkor majd lesem hátha felbukkan. :)

Hari Seldon 2 2014.11.08. 21:14:07

@Hari Seldon 2:
Ja, látom már van megoldás. - Legalább az évtizedet eltaláltam...

pasztasuta 2014.11.08. 21:24:05

@kardio1: Sajnos (szerencsére) a francia belpolitikában nem nagyon vagyok otthon. Csak arra emlékszem, hogy amikor volt a Juliet Gayet botrány, akkor a Corriere della sera honlapján volt egy cikk egy videójátékról, amiben a robogós Hollandenak kellett kerülgetni a paparazzikat, Valeriet meg Royalt hogy eljusson szerelméhez. :D Jaaa, meg most beugrott az is, hogy a bukósisak gyártó cég főnöke egy újsághirdetésben köszönte meg Hollandenak, hogy hála neki, az egész készletet abból a bukósisakból elkapkodták.
Ezek a franciák mekkora jó arcok már! :))))

2014.11.08. 21:34:30

@pasztasuta: "Én nagyon szeretem ezt a gyönyörű országot, teli van értelmes emberekkel, akik látják, hogy ami folyik nagyon nincs rendben, de valahogy mind beletörődik, hogy ez annyira kezelhetetlen, hogy bele se érdemes fogni, és jobb híján alkalmazkodnak a helyzethez, ami ugye csak tovább ront a dolgon.."

De érdekes, én pont így látom Mo.- is... :)

Muscari 2014.11.08. 21:53:05

@geegee: goral falu a szlovak oldalon is van, Zdiar a neve, ha jol emlekszem. Jol betalaltal, mert en hegybuzi vagyok (nagy banatom, hogy kozel-tavol sehol egy hegy, London legmagasabb pontja alig tobb, mint 100 m)

A lengyel Tatraban meg nem jartam, gondolom hasonlo, mint a szlovak oldalrol, csak mashova esik az arnyek ;-)
En a monarchia korabeli villakat es szallodakat szeretem a Tatraban, na persze a termeszeti szepsegeken kivul.

@puhacica: Auschwitzba is ellatogattok? A ferjem szerint Krakko gyonyoru, most mar rad is irigykedek.

Muscari 2014.11.08. 21:59:56

@pasztasuta: nem voltal hosszu, jo, hogy ilyeneket is megtudunk itt. Nagyon sajnalom en is azt a gyonyoru orszagot, de tenyleg.

@Babette.: en is csatlakozom a Legyen Firenzenek Tengerpartja tarsasaghoz. Ha elfogadjak a peticionkat, odakoltozom.

kardio1 2014.11.08. 22:00:01

@Hari Seldon 2: Azért Pàrizsban több az afrikai, mint itt :)) Tudom, tudom, te nem pàrizsi vagy...
Kesztyùut nem hasznàlok. Es téligumi sincs a kocsimon :)

33621 2014.11.08. 22:06:32

Ezt Kövérmadárnak ajánlom meg persze mindenkinek akit érdekel!

totalcar.hu/magazin/bologatokutya/2014/11/08/ha_csuszik_az_ut/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.08. 22:12:17

@Hari Seldon 2:
Teeeeee...
Láttál te már autót? Tudod aminek négy kereke van és ha megnyomod a kormány közepét akkor azt mondja hogy tü-tűűűű...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Az elsőlámpa felül kicsúcsosodó keretéről azonnal felismertem.
Valamikor az átkosban nagy kincs volt a dízelautó.
Általában Volgákba tettek Mercedes vagy Peugeot dízelmotorokat.
Aki menő volt az ilyen 404-es dízel Peugeottal járt.

Egyik barátomnak volt egy 204-es benzines Peugeotja.
Abban láttam életemben először kanyarékszíjat.
A motor keresztben volt beleépítve a a ma is korszerű építési mód szerint. Viszont a hűtő az menetiránnyal szemben szintén mint a mai autóké.
Igenám csak nem elektromos ventillátorja volt hanem a fötengelyről mechanikusan volt meghajtva. vagyis az ékszíj forgása derékszögben meg volt törve.
Felül a fejre állított dinamó alul egy feszítő törte meg az irányát.
Tipikus egyedi francia megoldás.
Az alsó képen jól látszik.

kepkezelo.com/images/kf4uoz8u3cv8h40i1wy0.jpg

kepkezelo.com/images/rapbtt1kz6a5aaio2a29.jpg

Muscari 2014.11.08. 22:14:46

@pasztasuta: ez az, megcsinaltuk :-)))

Hari Seldon 2 2014.11.08. 22:16:36

@diggerdriver:
Köszi. Tényleg érdekes. (most viszont komolyan mondtam)

pasztasuta 2014.11.08. 22:20:18

@Muscari: "Kiadtuk a jelszót: legyen firenzei tenger! És lett firenzei tenger. Mi nem ígérgetünk a levegőbe" :D

montroyal ( CAN qc) 2014.11.08. 22:25:35

@Mirjam2: mi a netten ismerkedtunk meg...kit kell perelnem Gates-t...DDD

kardio1 2014.11.08. 22:36:31

@diggerdriver: Egyidôben nagyon elôremutato technikai megoldàsokat alkalmaztak a franciàk. A 80-as és 90-es évek mélyrepülése utàn mostanàban talàlnak vissza a helyes ùtra.
Az egyik legfuturisztikusabb jàrmû a Citroën DS volt (Fantomas rémlik?). A DS ejtése azonos a déesse szoéval, ami istennôt jelent. Nem véletlenül...

montroyal ( CAN qc) 2014.11.08. 22:41:05

@Bracha79: Ha meg a sivatagba esne akkor hagyja leesni. Es nagyon nagy pontossagu. Ezert van az hogy nem igazan vannak aldozatai a raketatatmadasoknak.

viszont hidd el a caadai TV bemutatja a lyukat a sivatagba es az okos commentetor megmondja, hogy ha ez a raketa egy iskolara esett VOLNA ,rengeteg gyermek meghalt ,megserult VOLNA, ezert israelnek jogaban van megvedeni magat es ezert jogos a 2heti szonyegbombazas a civilekre ... es ezt komolyan elakarjak hitetni de hogy ok ezt komolyan hiszik...

na meg 2 ora az USAban a mcdoban es utana hazamehetunk 800$ vammentessel...

Muscari 2014.11.08. 22:48:54

@kardio1: az autóra nem emlékszem, de a Fantomast azt nagyon szerettem gyerekkoromban. Lehet, hogy ha most újra megnézném nagy csalódás lenne, így inkább nem teszem. Csak elrontanám vele a szép emlékeket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.08. 22:49:37

@montroyal ( CAN qc):
Tudod ha valaki átdob a kertembe egy rakétát ami nem okoz kárt és én MEGTEHETEM hogy eltöröljem őt a föld színéről akkor megteszem.

Taxomükke (UK) 2014.11.08. 22:53:22

@pasztasuta: Nem jól tudod. Te igenis csóró melós vagy, épp hogy megélsz, ezért bérelsz garzont. Kocsira sem fussa, apádék küldenek tthonról szalonnát, hogy ne halj éhen.
;)

montroyal ( CAN qc) 2014.11.08. 22:54:48

@házelőtthinta: Akkor Kanadában jobb az életszínvonal mint Nyugat-Európában?

nem hinnem de maskepp elunk ...viszont ha ugyanolyan korulmenyek lennenek anyagilag , valszeg nem mennek vissza europaba...Mo-ra pedig amikor a pesti csaladi hazat orokoltem es itt mindent eladva anyagi gond , munka nelkul elhettem volna - nem tettem , inkabb fele aron eladtam a hazat es tovabb gurizek Canadaban ... de ez én vagyok ..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.08. 22:58:17

@kardio1:
Igen ismerem az autót.
A legelső nagy durranásuk a háború Gengszter Citroen volt a Traction Avant.
Minden amerikai gengszter azt használta mert az első hajtású korszerű futóművű autóval játszva el tudtak menekülni a kanyarban aszfaltra fekvő amcsi libóhintók elől.
Aztán jött a DS a hidraulikus magasságállítással a hidropneumatikus rugózással később kanyarfényszórókkal meg hát egy megdöbbentően áramvonalas karosszériával.
Sokkolta a világot.
Azóta sem sikerül olyan korszakalkotó és egyben iránymutató autót alkotniuk.
Volt még jóval később egy méltatlanul mellőzött autójuk az XM.
Az egyébként egy minden igényt kielégítő autó volt de nem lett sikeres.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.08. 22:58:33

@kardio1: Mostanában találnak vissza a franciák a helyes útra technikailag? Ez mit jelent?

Csakmert az egyik legjelentősebb mérnöki cégüket, az Alstomot speciel pont most veszik meg az amcsik (a képviselt szellemi értékéhez képest kb. gombokért...). Bár tény, a Technip és a GDF Suez egész jól érzik magukat. :)

Érdekes amúgy, hogy hozzánk mostanában kb. minden hónapban jön egy új francia mérnök, akik mind cégen belül jönnek át a francia anyacégtől és "soha többé nem akarok visszamenni Franciaországba" felkiáltások közepette éltetik Angliát... a francia mérnökök... én valami vírusos fertőzésre gyanakszom. :D Vagy belülről akarják bomlasztani a rendszert. :) Mindenesetre érdemes résen lenni.

nyuszigonosz 2014.11.08. 23:01:24

@kardio1: Én vezettem a DS5-öt. Óriási élmény volt!

montroyal ( CAN qc) 2014.11.08. 23:01:53

@diggerdriver: tudod en szerintem az élet a legfobb ertek es senkinek nincs joga elvenni a masiket csak mert teheti ... minden oldalon ...azokat az israeli v amerikai katonakat is melysegesen sjnalom akiknek azert kell meghalni mert idiota politikusainak vallasi vagy gazdasagi vezetoiknek ez az erdeke ...
@Muscari: megvan a tuzhely a kocsiba tuszkoltuk es varjuk hogy 24 oran TUL legyunk mert ugy 800$ vammentes szamokra forditva feleert vettuk es kb igy 25$ lesz a vam ...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.08. 23:07:15

@nyuszigonosz(D): Ez a DS nem AZ a DS. :) Mármint abban az értelemben, hogy a két széria közöt megrendeztek kb. 10 olimpiát. :) De közös pont, hogy mindkettő Citroen és a maga korában mindkettő nagyon jó autónak számít(ott).

kardio1 2014.11.08. 23:08:06

@Muscari: En megnéztem néhàny évvel ezelôtt. Vicces volt, fôleg mert a korban futurisztikusnak gondolt környezet ma mulatsàgosnak hat. Louis de Funes pedig oriàsi, mint mindig.

kardio1 2014.11.08. 23:10:21

@diggerdriver: A hidrotol mostanàban vàlnak meg fokozatosan (sajnos). Az a mechanikus kanyarfényszoro egy nagy feature volt!

kardio1 2014.11.08. 23:12:04

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: En az autoikra gondoltam. Es nem is elsôsorban technikailag javultak sokat, hanem minôségben.
A francia vàllakozok nagy szàmban mentek Angliàba Hollande megvàlasztàsa utàn. Sokakat a magas adok vittek rà erre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.08. 23:18:14

@montroyal ( CAN qc):
A kérdés nem ez volt.
Hanem az hogyha életek kioltása szándékával átlőnek egy rakétát ami a sivatagban leesik akkor joguk van e megtorolni?
Az hogy a sivatagban esett le vagy az elhárítórendszer semmisítette meg nem számít.
A szándék ártatlan civilek megölése volt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.08. 23:18:55

@kardio1: Jah, így rendben, ezzel egyetértek. Az ezredforduló környékén még inkább zsákbamacskát gyártottak Citroen/Peugeot/Renault néven, de mostanra nagyon magukra találtak. Elkezdtek autókat gyártani. :)

Az egyik legszebb farú autó szerintem jelenleg a piacon a Laguna Coupe. Az RCZ sokkal szebb lett, mint az Audi TT és ha coming out-olhatok egy nagyot, akkor én bizony imádom a Citroen C6-ost. Kedvenc limuzinom (remélem Zoli nem olvassa). Ha 50-es éveimben lennék és a kényelemről szólna minden, bizisten azt vennék. Melyik falhoz álljak a kövezés miatt? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.08. 23:20:26

@kardio1:
Azért brusztolhatnak még vagy 50évig míg a megbízhatóság fogalmát francia autóhoz társítják.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.08. 23:22:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
A C6 fantasztikus.
Előbb vennék egy olyat mint egy Audi A8-at.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.08. 23:23:09

@nyuszigonosz(D): Jaja, tudom melyikről beszélsz. Egyik Projekt Menedzserünknek van ilyen. Dicséri megállás nélkül. :)

nyuszigonosz 2014.11.08. 23:24:09

@diggerdriver: De most te nem hiszed el?
Akkor volt a német bemutatója a DS 5 hybridnek, és elmentem.
Én tényleg a kocsit bámultam, míg sokan mások a terített asztalok választékát, így tölem kérdezték meg, hogy szeretném-e vezetni.
És hát perszehogy igennel válaszoltam.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.08. 23:24:35

@diggerdriver: Egyetértünk. De lássuk be, ezzel a véleménnyel kevesen vagyunk így. :)

nyuszigonosz 2014.11.08. 23:25:37

@diggerdriver: És jobban is tennéd. Szebb, jobb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.08. 23:29:31

@nyuszigonosz(D):
Dehogynem hiszem el, csak mi az Istennőről beszélgettünk te meg belerondítottál egy űrhajóval.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

nyuszigonosz 2014.11.08. 23:33:23

@diggerdriver: Menj már Digger,
akinek még van Istennöje, az dehogy engedné, hogy bárki más vezethesse.
Meg amúgy is : irigykedsz, hogy ürhajót vezettem. :-)))))))

kardio1 2014.11.08. 23:34:46

@pasztasuta: Ez nagyon jo! Az olaszok jàtékot csinàltak a Gayet-sztoribol? Hollande népszerûsége elôtt sem volt magas, ez az ügy csak tovàbb rombolta. A franciàk egyébként elég tolerànsak az elnökök magànéletével kapcsolatban, ha amùgy megy a szekér (Pompidounak és Mitterrand-nak is volt szeretôje, VGE, azaz Valéry Giscard d'Estaing meg hiresen nagy szoknyavadàsz volt a maga idejében). Most Hollande-nàl nem ez a helyzet, legfrissebb közvéleménykutatàs szerint 12%-on àll.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.08. 23:35:38

@nyuszigonosz(D): @Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nekem a német autók körüli habverés az ami taszít.
Messze nincsenek olyan jók mint amire tartják őket.
A Merci még hozza a formáját de neki is mindig vannak fekete bárányai. Most éppen a GL az.

kardio1 2014.11.08. 23:39:54

@diggerdriver: Hàt igen, a jo hirnevet könnyebb elveszteni, mint visszaszerezni. Mondjuk logikusan itt Franciaorszàgban mindig is népszerûek voltak a helyi autok. De premiumkategoriàba nem tudnak betörni. A Citroën ötlete a DS-szériàval nem rossz, de idô kell annak is. Meg aztàn eléggé Kinàra koncentràlnak. ott màs igények vannak.

kardio1 2014.11.08. 23:42:28

@nyuszigonosz(D): Ugyanazt a kocsit vezetted, mint amit Hollande vàlasztott elnöki autonak (micsoda discsôség!). Igaz azota màr félig-meddig visszatért elôdje hivatali autojàhoz, egy C6-hoz.

nyuszigonosz 2014.11.08. 23:47:59

@diggerdriver: Nos, ezért is nincs német kocsim. :-))
Mert már a Mercedes sem az, ami még valamikor volt.

@kardio1: Hát, nem is akkorra dicsöség Hollande - al egyszerre említve lenni. :-) De: a kocsi jó, szép és nagyon jó vezetni.

A C6- is egy szép kocsi.

kardio1 2014.11.08. 23:48:30

@diggerdriver: Ez igaz. Volt két Renault-unk is, egy Mégane II, meg egy Clio I, nem volt velül gond. A Jettàmban 31000-nél szeleptörés miatt meg kellett bontani a motort. Vsz. gyàrtàsi hibàs volt. Most cak az olajat eszi jobban a kelleténél.
Persze ez kicsi merités. De ha pl. azt mondom, hogy ugyanazt az 1.6-os benzinest épitik Peugeot-ba, Citroënbe meg a BMW irànyitotta Minibe (meg talàn az 1-es sorozatù BMW-be), vagy hogy az 1.6-os dizelt a PSA-n (Citroën, Peugeot) a Volvo és a Ford is hasznàlta/-ja, Akkor kivilàglik, hogy az autok hirneve néha csaloka.

kardio1 2014.11.08. 23:49:34

@nyuszigonosz(D): Nem bizony, nem emeli a fényedet, ha vele egy lapon emlitenek...

kardio1 2014.11.08. 23:51:29

Aki tud franciàul annak egy mondàs, amit mostanàban hallottam:
Depuis deux ans, l'élection de M. Hollande; la France est un pays bas (Pays-Bas). :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.08. 23:59:30

@kardio1:
Nézd, más a jó autó neked és más nekem.
Nekem az a jó autó ami 200ezer kilométer után még megbízhatóan elmegy 100-200ezret.
Könnyű úgy jó autót találni BÁRHOL ha 100ezernél lecseréljük.
A Ford például tipikusan az az autó amelyik 150ezerig hibamentes utána meg ingét.gatyáját rákölti a pógár.
Mi csórók csak olyan autót tudunk venni amelyik már sokat futott.
Mivel a megbízhatóság az elsőszámú szempont ezért józan ember japánt vesz 200ezer felett.

nyuszigonosz 2014.11.09. 00:00:27

@kardio1: Monsieur Hollande két év irányítása alatt Franciaország Hollandiává vált?

montroyal ( CAN qc) 2014.11.09. 00:00:53

@diggerdriver: OK ha nem ez a kerdes akkor Teged kerdezlek ha a szuleidet testvereidet rokonaidat gyerekeidet megolik lebombazzak , Te ezzel egyetertesz es béke felejtsuk el ... vagy Te is probalod megbosszulni .. na ennek soha sem lesz vege de felek a szamok torvenye alapjan plane nem a tobb ezer aldozat hozzatartozoi ugye sokkal tobben vannak a masik oldalon viszont tehetik mert nekik van a legerosebb hadsereguk ... na indulunk ... ne gyozkodjuk egymast ..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.09. 00:03:20

@montroyal ( CAN qc):
Ez egy teljesen más kérdés mint amit az elején feltettél.
Úgy kezdődött hogy a másik visszaütött.
Az okokat lehet vizsgálni vitatkozni róla de az első kérdésed nem ez volt.

nyuszigonosz 2014.11.09. 00:03:57

@kardio1: @nyuszigonosz(D): Mármint olyan értelemben, hogy le ment. Szóval nem Hollandia, hanem alsó föld.
( szintet váltott lefelé :-)))

kardio1 2014.11.09. 00:22:08

@nyuszigonosz(D): Igen, ez szojàték Hollandiàval, meg a lapos orszàggal (àtvitt èrtelemben gazdasàgilag lejtôn lévô, illetve alacsony szinvonalù)

@diggerdriver: En csak arra akartam célozni, hogy a motorok és persze màs alkatrészek is sok autoban benne vannak, a hirnév és a presztizs ettôl némileg független.
A Cliot egyébként 150 ezerrel vettük.

kardio1 2014.11.09. 00:30:56

@pasztasuta: Francia jàték. 1179 pontot értem el nemi gyakorlàs utàn. Egyébként nemcsak Valérie Trierweilert, hanem a koràbbi élettàrsàt, Ségolène Royalt is kerülgetni kell. Trierweilert sokan csak Valérie Rottweilerként emlegetik. Nemrégiben irt egy könyvet Hollande-dal valo kapcsolatàrol. Ebben hideg, érzéketlen, a szegényeket megvetô, a luxust kedvelô politikusnak mutatja be a szocialista àllamfôt.

**mimi** 2014.11.09. 00:35:58

@pasztasuta:
ééééés....igennnn :)))))))))))))))))))))))

pasztasuta 2014.11.09. 00:42:38

@kardio1: na tessék! :)) amúgy írtam a Royalt is csak biztos átsiklott felette a szemed. Amúgy a Royal most épp nem vmi miniszter (környezetvédelemre tippelek mert mintha nagyon ugrált volna amikor a Costa Concordiat elszállították Corsica mellett)? Biztos jó lehet a volt élettárssal kormányozni...

montroyal ( CAN qc) 2014.11.09. 03:12:31

@diggerdriver: OK béke , legalabb is kozottunk vilagmegvaltast meg masokra hagyjuk ...,

Bracha79 2014.11.09. 05:18:44

@montroyal ( CAN qc): Izraelnek rengeteg penzebe kerul a vedelmi rendszer... Azt a penzt tudnak kolteni masra is... De ugye nem lehet... Ha nem lenne a vaskupola itt is ugyanannyi aldozat lenne... Es igen... Ha az embert megtamadjak teljesen normalis dolog ha visszalo. Barmelyik orszag igy tenne ha lonenek ra...

Bracha79 2014.11.09. 05:25:03

@montroyal ( CAN qc): A lovoldozest az arabok kezdtek... Izrael az aki vedi a csaladjat es visszalo.. Az meg hogy a palesztinok lakohazakbol es iskolakbol lovik a raketakat es ezzel gyakorlatilag ok aldozzak fel a sajat civiljeiket meg a a masik dolog... Van egy olyan hogy ha az arabok letennek a fegyvert vege lenne a haborunak. Ha Izrael letenne a fegyvert vege lenne Izraelnek. Remelem erted a leneyeget...

Bracha79 2014.11.09. 05:26:16

Ja es tema lezarva....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.09. 06:16:16

@puhacica: szerintem nem feltétlen szegényesek azok, mi láttunk olyat, amelyik vacsi új volt, gyönyörű minőségben, de ugyanebben a stílusban.Aki ma fel tud építeni káeurópában egy akkora házat, szerintem semmiképpen nem szegény...
Hát próbálj meg bekopogni, mit veszthetsz, legföljebb elküld melegebb éghajlatra.Nyiss azzal, hogy polák, wegier, dvá brátánki, vagy valami ilyesmi... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.09. 06:43:09

@Igaz Barát: @diggerdriver: húúú, köszi a választ.A kabrió, meg a kupé az kéne keményen, blokkolnám, sunáznám... :-)))
A kombija is egészen betegesen érdekes... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.09. 06:44:20

@diggerdriver: főleg a brit versenykocsi-zöld, az teccik a legjobban...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.09. 06:47:49

@pasztasuta: Asztaqrva...agyhalottak.Nem baj, ha hosszú voltál, belefér, széles az internet háta, elbírja... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.09. 06:49:45

@VPBA: írjad, akkor, nekem már van kb száz svéd-magyar szavam, ki kéne tenni valahová az összes ilyet, nyelv szerint csoportosítva.HÁ, akár egy ilyen poszt, mondjuk április elsején??Na??
:-)))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.09. 06:55:52

@Muscari: Igen, igen, kompletten Tátra rulez.Csak a cseszlovákokat tudnám feledni... :-(((
Az épületek is szuperek a régi tátrafüredi szállodák, stb...A 80-as években majdnem minden évben oda jártunk nyaralni, mert olcsóbb volt, mint a Balaton...Pedig volt ott nyaraló is...De a tirpa népséget eléggé megutáltuk, az idegenforgalomhoz segghülyék voltak, kb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.09. 07:01:20

@diggerdriver: Haha, de beteg... :D
Mondjuk ha nem trapéz keresztmetszetű az éxíj, hanem kör, akkor semmi nehézség nem lehet benne.Vagy a franc tudja...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.09. 07:04:16

@kardio1: Tudtommal a mai DS-ek is jó gépek, mintha olyat olvastam volna, hogy külön brandot akarnak a DS-sorozatból csinálni.Na, ennyit a ford-fiat-franciázásból...

(mondjuk, Fiatot azt én se vennék... :-)))) )

Muscari 2014.11.09. 07:11:57

@montroyal ( CAN qc): szerintem jól tetted, hogy maradtál. Megölt volna az unalom, aztán szerintem ott is nyitottál volna egy műhelyt a végén, csak hogy legyen mit csinálni.

Muscari 2014.11.09. 07:16:42

@kardio1: ha azt mondod érdemes, lehet, hogy én is megnézem. Én Louis De Funes-től a Jakob rabbi kalandjait szeretem a legjobban, aki nem látta, annak sürgősen pótolnia kell.

Muscari 2014.11.09. 07:18:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: te az autóknak is a fenekét nézed? ;-)

Muscari 2014.11.09. 07:24:40

@geegee: mostanra már jobb a helyzet. Volt, hogy a szobafoglalásunkat magyarul igazolták vissza, nagyon aranyos volt, ahogy próbálkoztak. Egyszer nem indult az autónk reggel a minusz húsz fokban, a panzió tulaja hordta nekünk a forró vizet.

Viszont az az első szlovákiai élményeim között van, mikor azt monták a kajáldában, hogy magyarnak nincs virsli :-( Ez még a nyolcvanas években volt, azóta szerencsére ilyet nem tapasztaltam.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.09. 07:33:03

@33621: Haha, köszi, ez télleg látványos... :D A f@szi megrendelésre érkezett... :-)

2014.11.09. 07:50:15

@Bracha79:

Az részemről ugye még az is bejátszik, hogy abszolút hegyi ember vagyok, nem viselem jól a 25 fok feletti hőmérsékletet, és a fenyvesek közt és felett érzem jól magam, szóval ezt a sivatagot nem nekem találták ki, na... :) Ausztria nekem pont jó... :)

Bracha79 2014.11.09. 08:15:34

@Ödenburger [Hu/At]: Akkor te a tokeletes ellentetem vagy. :) En a hegyeket leginkabb csak a labuktol szeretem nezni. Fentrol nem igazan. 25 fok alatt fazom, es a fenyveseknel jobbam szeretem a palmakat. Meg a sivatagot es a 45 fokot.... :)De meg szerencse hogy nem vagyunk egyformak. Unalmas is lenne. ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.09. 09:45:00

@geegee:
Normál trapéz ékszíj volt. Soha semmi probléma nem volt vele.

pasztasuta 2014.11.09. 10:28:36

@geegee: "(mondjuk, Fiatot azt én se vennék... :-)))) )"
Nademostmiértnem? :))))
Valami azt súgja, hogy Ferrarit viszont igen... ;) Pedig olasz és mozog (és 2 napja ki is gyulladt indeed...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.09. 10:45:25

Na kérem, erről beszéltem.Ez egy elkötelezett politikus

index.hu/kulfold/2014/11/06/egymillio_dollart_adnanak_az_uruguayi_kadar_bogarhatujaert/

Mindnek ilyennek kéne lennie...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.09. 10:58:38

@pasztasuta: Nem, szerintem Ferkát se, pont azért, mert rohadtul gyúlékony...Egész biztos kipróbálnám, ha úgy anyagilag "ráérnék" de venni valszeg inkább egy Porkát vagy Astont vennék...

pasztasuta 2014.11.09. 11:02:19

@geegee: De az avatarodon nem egy Ferraris paci van? Olyan kicsi nem látom jól, nekem annak tűnt, de akkor bocsi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.09. 15:53:39

@pasztasuta:
Ferrariból kettőt kell venni.
Az egyik mindig szervízben van.
Ugyanaz a fostalicska mint a Fiat és konszerntársai.
Azért egy Maserati Quattroportalén elgondolkodnék.

pasztasuta 2014.11.09. 16:01:54

@diggerdriver: :))) Ha majd egyszer kocsit veszek az majd vmi japán lesz,ezt otthon apám belém nevelte.

2014.11.09. 16:35:59

@pasztasuta: Az inkább egy rénszarvasnak tűnik, nem lónak.

DieNanny CH 2014.11.09. 16:45:16

@pasztasuta:

A könyvelőség pénzügyi szakma? Mert itt kell olasz nyelv, igaz, német sem árt: www.autoag.ch/docs/Jobs/AAGN/SB_Buchhaltung_2015.pdf

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.09. 16:58:44

@pasztasuta:
Apád egy igen figyelemreméltó nagytudású ember.
Fogadd meg a tanácsát.

pasztasuta 2014.11.09. 18:36:33

@Philosoraptor: vagy esetleg egy unikornis..vagy kecske..vagy egy albán szamár! :)

pasztasuta 2014.11.09. 18:44:57

@DieNanny [SZ,CH]: Jaj de kedves vagy! :) A német mondjuk nálam nem játszik, de nem hajt a tatár csak gondoltam érdeklődöm hogy mi a helyzet ott az Alpokon túl.

DieNanny CH 2014.11.09. 18:56:15

@pasztasuta:

Végül is, Tessin kantonba keresnek, ott meg senki nem beszél németül... (Tapasztaltam!)

puhacica 2014.11.10. 10:03:21

@geegee: persze, vannak újak is, de én inkább a régire, a hagyományosra vagyok kíváncsi. de nem volt idő bekopogni. :)
ilyenek egyébként, amikre gondolok, ezen mondjuk pont nincs az a kiugró bejárati rész és lakatlan is, de ugyanebből a "korosztályból" van nagyon sok, ami szépen rendben van tartva.

kepfeltoltes.hu/view/141110/lengyel_haz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

tudod, olyan kis régi mama féle függönnyel, levert zománcú, piros edényben virágokkal, stb...

@Muscari: nem, ott nem voltunk, kevés időnk volt csak. (tesómmal mentem, aki csomagot szállított egy lengyel megrendelőnek és aki ment volna vele, lemondta, így utaztam én.) Krakkó tényleg nagyon szép. érdemes lenne több időre visszamenni egyszer. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.15. 04:37:47

@pasztasuta: Hahaha, nem, nagyon nem... :-))
Az egy ágaskodó jávorszarvas, és a Volvo-kra szokták itt kiragasztani, kicsit gúnyt űzve a Ferkákból, Lambókból. (A Lambókon egy bika van amúgy...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.15. 04:38:57

@puhacica: Aham... Hát na, sok szerencsét hozzá. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.15. 04:49:13

@Philosoraptor: @pasztasuta:

www.stylingbutiken.se/public/img/user/moosevolvo.jpg

Itt van nagyobban.

Múlkor írtad, hogy senki sem ismeri ezt a pasztasuta szót.Nos az én anyám annó használta ezt egy időben, az olasz-trutymós tésztára, de ő inkább két té-vel mondta.A wikis linken leírtak alapján nekem is úgy tűnik helyesebbnek, de nem tudok olaszul, szóval tévedhetek simán.Így egy té-vel télleg olyan, mintha valami balkezes kenőcs lenne a jelentése... :D :D

Igaz Barát 2014.11.15. 09:14:29

@geegee: A feleségem is ismeri, azt mondta, tésztát jelent (pastasciutta). Igaz ő majdnem anyanyelvi szinten beszél olaszul :)
Ez olyan szó lehet, mint nálunk a spájz. Amikor először hallottam a grazi (nem röhög) barátomtól, hogy speiz, majdnem hanyattestem a nevetéstől. Ő meg nézett rám mintha megbolondultam volna.

pasztasuta 2014.11.15. 09:19:38

@geegee: Jaj, erről most eszembe jutott ez a Volvos video, legjobb autós hirdetés ever:
www.youtube.com/watch?v=JJ0nkStZnWo

:D

pasztasuta 2014.11.15. 09:27:08

@geegee: @Igaz Barát: Nna, szóval, több mint 4 év alatt rám is ragadt valamennyi olasz, meg le is diplomáztam itt pár évvel ezelőtt, szóval csak arról van szó, hogy úgy írtam le, ahogy mi otthon Mo-n hívtuk anno. De majd legközelebb a bolognai spaghetti nevet fogom választani. :))(és akkor majd írhatjátok, hogy de hát az Olaszországban nem is létezik :D )

tanato 2014.11.15. 09:32:10

@pasztasuta: Hej de finomak az olasz tészta meg tengeri ételek,csak az a baj hogy amit itthon adnak el olasz kajának az poros nyomába sincs az igazinak.

Igaz Barát 2014.11.15. 09:38:04

@pasztasuta: Bolognai spagetti nincs is, legalábbis Olaszországban :)
Azt akartam csak mondani, hogy ez valami kintről hazánkba került jövevényszó lehet, aminek nálatok megváltozott kicsit a jelentése.
Szép példa erre a környékünkön a "vigéc" szó, amit nagyképű fiatal férfiakra mondanak az öregek. Pedig aki egy kicsit tud németül, az tudja, hogy honnan ered. :)

pasztasuta 2014.11.15. 09:39:39

@tanato: Az igazság az, hogy én csak a kaja miatt vagyok kint.
EZ CSAK VICC VOLT!!! :)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása