oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 03. 06:50,  Az egészség és biztonság országa 356 komment

2014. november 03. 06:50 Határátkelő

Az egészség és biztonság országa

A Health and Safety (Egészség és Biztonság) az elmúlt évtizedekben kiemelt témává vált az angolszász munkakultúrában, néha már-már az az ember érzése, hogy kissé túl is lihegik a dolgokat (ebben a témában ajánlanám Jeremy Clarkson munkásságát, aki jelentős utálatot fejlesztett ki magában az H&S-szel kapcsolatban, de legalább vicces…). Viki mai posztja is ezt járja körül, méghozzá egy angliai gondozócégnél dolgozó szemszögéből.

Health and safety.jpg

„Mielőtt munkába álltam volna egy gondozócégnél, ötnapos tréningen vettem részt. Az első nap, dvd-kkel tarkítva, órákon keresztül a Health and Safety (azaz H/S) volt a téma, a higiénia, a kézmosás. Csak úgy zubogott a bő folyóvíz a kivetítőn!

Rengetegen jártunk a mosdóba, a cég saját dolgozói is. Többször is hallottam, ahogy a szomszédos WC-t lehúzták és utána 2 másodperccel csapódott a folyosóra vezető ajtó. Kézmosás...?

Harmadik nap a kitett törülköző még mindig ugyanaz volt, csak kicsit feketedett. Rutinosan beletöröltem vizes kezeimet a gatyaszárba (a kézszárító nem működött... papírtörlő...), szólni bárkinek is nem volt értelme.

Ám angol tanulótársaim megjegyezték oktatónknak a dolgot, mosolygós válasza ez volt: egy külsős takarító céget alkalmazunk, nem tehetünk semmit. Csak ámultam és bámultam. A takarító cégnél nyilván halomban állnak nem csak a H/S-t végzett alkalmazottaik sikeresen kitöltött tesztlapjai, hanem a cég hivatalos engedélyei között is vaskos dossziét tesznek ki eme előírások.

Ételhigiénia

A gondozói szakmában az ételhigiénia is nagyon fontos, dvd-k, szabályok. Mit hová tegyünk a hűtőben, ellenőrizzük a lejárati időket, konzervek elpakolásakor a korábbi lejáratúakat rakjuk előre... mintha óvodásokat akarnának bevezetni a háztartás ügyes-bajos, pici trükkjeibe. Ám mindezt felnőtteknek kell itt elmagyarázni.

Házakhoz járó gondozóként volt, hogy néhány nap kihagyással mentem ismét egy klienshez. Naivan úgy gondoltam, mindenkire egyformán érvényesek az előírások, de ha más nem, akkor is ott a józan ész.

Tévedtem.

Sokszor kellett nem csak fonnyadt zöldséget, szárazon felkunkorodó szélű felvágottat, hanem romlott, penészes ételt kidobnom az ügyfelek hűtőjéből. Sőt, nyitott halkonzervet is találtam, holott szigorúan kimondják: semmilyen ételt ne hagyjunk konzervdobozban, mérgező anyagok keletkezhetnek. Ha volt 3 csomag felvágott, mindegyiket felbontották, anélkül, hogy legalább egy papírt rátettek volna információként a következő munkatársnak: ekkor nyitottam ki.

Egyik magyar barátnőm szavait idézem: Nálam már az kivágta a biztosítékot, hogy mosogatáskor nem öblítik le a habot az edényekről - tény, tapasztaltam. Ez még „hagyján”, de el sem mosogatnak rendesen. Számtalanszor dolgoztam mások helyett, amikor a szekrényből-fiókból elővett tányért-evőeszközt már raktam is a mosogatóba. Úgy látszik, az előírások tényleg nem vonatkoznak mindenkire.

Pedig a tanfolyamon még a vágódeszkák használatát is kihegyezik: minimum négy, különböző színűt kell használni: nyers hús, kenyérfélék – sajt - felvágottak, hal, zöldségek.

Még ha meg is tudnánk győzni az ügyfeleket, hogy: ugyan már, tessék erre a négy vágódeszkára beruházni (ami nem is a mi, gondozók, hanem a cég feladata lenne), hajszálamat nem tenném fel arra, hogy azokat valóban úgy és jól használnák.

Védőfelszerelések

Fontosak a védőfelszerelések, nálunk, gondozóknál elsősorban a gumikesztyű, hogy elkerüljünk bármilyen keresztbe-fertőzést. Ezt a cégek korlátlanul bocsátják rendelkezésre. Ezért is nem értettem egyik angol kolléganőmet, hogy, amikor távoztunk egyik kliensünktől, ő az ott használt gumikesztyűjét még mindig viselve, beült a kocsiba, megragadta a kormánykereket, vezetett.

Ha ez nem lenne elég, ugyanabban a gumikesztyűben akarta ellátni a következőt. Szólnom kellett neki, ugyan már, vegyél fel újakat! Olyan „apróságokat” már meg sem mertem említeni, hogy, miután kiürítette a szobai WC tálkáját, cserélje le a kesztyűt, mielőtt beadná a gyógyszereket...

Ja, hogy miért nem „mertem” megemlíteni? Azonnal jelentenek a főnökségnél, hogy főnökösködsz és terrorizálod őket.

Az angoloknak a papír, az eszme fontos, de senki ne merje őket emlékeztetni a saját agyrémükre! Mindjárt kimondják, hogy bossy (= főnökösködő, parancsolgató) vagy. Ha mégis megtörténne, ahogy jeleztem is menedzsmentnél a le nem cserélt kesztyű esetét, csak kacagtak: tényleg? Ugyanazt akarta viselni?

Vízcsere

Egyik klienst először az alsó felénél mosdattuk, ágyban. Meg volt rá az értelmes okunk, nekem viszont erősen nem tetszett, hogy utána ugyanazzal a vízzel, bár másik mosdató flannellel mostuk a felső testét, arcát. A két flannel, világosabb és sötétebb színű használata H/S előírás. A vízcsere nem.

Jeleztem fenntartásaimat a főnökségnél, ismét mosolyogva vették tudomásul. Néhány nap múlva angol kolléganőm (akit előzőleg kérdeztem, nem kellene-e mégis tiszta vizet használni, s ezt mondta: nem, jó ez így...) szólt nekem, hogy mindig ki kell cserélni a vizet. Na, végre!

A H/S-t „belső agyi képemben” úgy érzékelem, mint egy régóta lezárt épületben kialakult vastag pókhálót. Mindent befed, bárhová is mozdulnál, állandóan rád tekeredik. Haszna nincs, viszont meggátolja az összeszedett és a lényegre irányuló tevékenységet.

Bármibe fognál, hogy kitakaríts és rendet rakj, összes energiádat felemészti a „félelem”, jaj, mikor csinálsz valami nem helyénvalót, sőt, veszélyest. Ahogy ez a H/S-pókháló mindent lefed(ni vél), úgy satnyul el az emberek normális ítélőképessége.

Szeretek cikkeket olvasni, elsősorban, hogy fejlesszem angoltudásomat, új szavakkal, és hogy hogyan írják le (nehéz!), másrészt, hogy betekintést nyerjek eme nép gondolkodásmódjába.

A beteg gyermek és a szülők

Megható történet: kisgyermek nagyon beteg, kórházban vérátömlesztés során megfertőződik, ami egyben a halálos ítélete is. Ahogy olvasom az írást, gyűlik bennem az indulat: mi az, hogy a kórházban, egy szinte rutin-beavatkozás révén pecsételték meg a kicsi sorsát? Várom a szülők eme vádját, de más a történet lényege.

A haldokló gyermek kérésére szülei eldöntik, összeházasodnak, ha máshol nem, akkor ott, a kórteremben. Az angolok ebben nagyok, ha ilyen helyzet adódik, mindenki támogatja őket.

Képet is közöltek a ceremóniáról, mellette a szöveg: Természetesen műanyag kötényt viseltünk mind a ketten (apa-anya), hogy elkerüljük a fertőzés veszélyét. Az ember fejében megáll a fűrészpor - mondta vala Böbe Baba.

Az alkoholvásárlás

Szintén törvény írja elő, hogy kisgyerekkel vásárló felnőtt nem vehet alkohol tartalmú italt.

Nézzünk egy egyszerű példát: kicsijével otthon lévő anyuka szeretne venni egy üveg bort / pezsgőt, hogy este, otthon megünnepeljen párjával valamilyen évfordulót. De ezt nem teheti meg.

Viszont megteheti, hogy beadja a napi bölcsibe / oviba / szomszédhoz a kisdedet, s elmegy literszámra venni mindenféle alkoholt, amit akár naponta is jól bevedel társával együtt. A lényeg, hogy nem a gyermek szeme láttára veszi meg az italt. Arra, hogy a gyermek otthon mivel szembesül... arra nincs szabály.

Végül a kedvencem: pici gyermekek nem ülhetnek Santa Claus ölébe, mert még le találnának esni és abból bajuk lehet.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr266856469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.03. 07:06:55

koszi a beszamolot!

latszat szabalyok, a valosag meg senkit nem erdekel

A Santa Claus esete nem csak a leeses miatt necces ha jol sejtem

HardPötty 2014.11.03. 07:49:19

H/S oktatásra nálunk szerintem csak a kávé miatt jönnek az emberek.
Múltkor szóvá tették hogy a kollégám és az én szekciómban a rongyok a vegyszerek és a gumikesztyűk gyorsabban fogynak. Mondom persze... mivel használjuk őket... nem véletlenül adtátok a legtisztább munkaterület oklevelét nekünk.
Szerintem a H/S-nek mindenkinek saját maga miatt is fontosnak kellene lennie, de ezt nem magyarázod meg annak aki kesztyű nélkül kikeféz egy budit utána meg elmajszol egy muffint.

NIKI LAURA 2014.11.03. 07:59:50

Miert van az hogy az idosgondozasra lasszoval fogjak ny europaba,eszak amerikaba a melosokat?

Helyi sosem csinalja,kizarolag nepali,asiai,es kelet europai.
En az angol korhazakban segednovert,novert kizarolag ferdeszemut,nehany feketet lattam,es ugyan abetegekkel kommunikalni kell tudni,de ezek alap szinten beszelnek csak angolul.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.11.03. 08:06:45

Érdekes.
Mondjuk, nálunk sem jobb a helyzet.
Előírás van, megoldási javaslat nincs.
:(
Mikor még otthon dolgoztunk, jött a munkavédelmis, azt mondja, az úgy nem jó, ahogy csináljuk, balesetveszélyes. Mondom ok, akkor mondja meg, hogyan csináljuk helyesen. Ja ő, azt nem tudja megmondai, de a mostani az nem jó.
:D

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.11.03. 08:35:45

Legalább végre tudom miért nem ülhetett a Santa ölébe a fiam. Évek óta törtem a fejem rajta, milyen megfontolásból is csinálta ezt. Érdekes tengeren túli kollégáinak sose volt ilyen gondja.

2014.11.03. 08:48:48

Nem gondoltam volna, hogy élnek trehány emberek is ezen a bolygón...

Altaïr 2014.11.03. 09:11:19

Mi az a Santa Claus?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.03. 09:11:19

@maxval birca hozzászóló:

Telitalálat. Akár az itteni magyarokról is írhatták volna,mindegy egyes sora igaz rájuk is.

fasor6 2014.11.03. 09:11:19

Azert nem minden cegnel van ig a UK-ben. Nalunk nagyon komolyan veszik, hogy minden h & S szabalyt betartsunk, evente ismeteltetik velunk a H & S traininget, vedofelszerelesre sohasem sajnaljak a penzt. Iparagi elsok vagyunk munkahelyi balesetmentessegben (cca 200 fos ceg, muszaki, valoban veszelyes tevekenyseggel), Most kaptam egy 660£ -os irodai szeket, hogy csokkenjen a hatfajasom az irodaban toltott ido alatt.
Az viszont tenyleg vicces, hogy a mosdoban az egesz orszagban folyik a 80 fokos viz, nem oldjak meg, hogy hidegebb legyen, csak kiirjak, hogy vigyazz, veszelyesen forro viz. Es az ujonnan epult epuletek nagy reszenel sem epitenek be keverocsapot, pedig a XXI. szazadban mar letezik ilyen.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.03. 09:11:19

@NIKI LAURA:

Egyre több kell belőle, mert egyre tovább élnek az emberek. És nem éppen az a tipikusan túlfizetett meló. Hát ezért fogják lasszóval őket. A keleti megcsinálja aprópénzért is. Pl ha hirtelen csökkentenék itt a jellemző minimális bért mondjuk 100 euróval, ugyanúgy itt maradna a magyar bagázs jelentős része. Mert hogy az is milyen jó pénz. Az már senkit nem érdekel hogy a szegénységi küszöb alatt van...ahogy pl az én fizetésem is..

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.03. 09:11:19

@Ödenburger [Hu/At]:

Hát persze. Az örök duma. Mindenről a bevándorlók tehetnek. Rajtuk le lehet verni mindent. A nyugati melós meg komálja ezt. Pontosabban a szociális bérlakásban fetrengő drogos osztrák, akinek esze ágában sincs dolgozni, csüng a hálón, de azért a bevándorlók tehetnek az ő sorsáról is, nem ő maga.

Ha 2017ben hatalomra kerül az FPÖ, akkor Ausztria is simán kilép az EUból.

csőcsere 2014.11.03. 09:17:18

A masik nemzet el nem fogadása és lekicsinylése nem védjegyzett a magyarok által. :-)
Pár napja egy társaságban találkoztam egy pakisztánival, itt Bp-n. 4 éve él itt. Egy szót sem beszél magyarul.

Muscari 2014.11.03. 09:38:28

Hu, basszus, egy kicsit felhuztam magam.

Ahol en dolgoztam idosgondozokent, a fent leirtakbol SEMMIT nem tapasztaltam! Bar vannak emberek, akik hanyagabbul vegzik a munkajukat, szeretnek elmismasolni ezt-azt, ilyen durva dolgokat sehol nem lattam.

Az meg a csucsok csucsa, hogy a lemosast alulrol kezdik. Alapveto szabaly, hogy az arccal kezdunk, kezek, hat, mellkas, labak majd az altest a sorrend.
Az eszem megall, hat milyen cegnel dolgozik a posztolo???

A fennhejazo stilus meg kulonosen nem jon be, sorry.

Sajnalom, ebbol a temabol sokkal tobbet ki lehetett volna hozni, mert a H&S tenyleg tul van kicsit ragozva.

Elizabeth72 2014.11.03. 09:40:47

Őszintén szólva én riportolnek es riportolnek a helyedben amig valaki komolyan nem veszi. Az én munkahelyemen is vannak gondok a h&s-vel, ha valaki bevisz egy kis vírust az otthonba, inkabb ugy kezelik mint valami időtöltést a costumernek, eszükbe nem jutna hogy maszkot adjanak hogy abban dolgozz ha mar muszáj bemenned. A múltkor szóltam hogy beteg vagyok, kértem maszkot mire az volt a valasz, hogy gyakorlatilag minden reidens antibiotikumon van ugyhogy felesleges a maszk. Hihetetlen. Es amikor a kollegano odáig van magától hogy o szülésznő es tulajdonképpen nem is odavaló de közben meg nem húz kesztyűt amikor az epp hanyo beteggel foglalkozik... Nálam ez csapta ki a biztosítékot. Tegnap. Nem egy fel eve... Nagyon is aktuális az irasod...

Muscari 2014.11.03. 09:41:33

@NIKI LAURA: mert keveset fizetnek, es ezt a munkat nem mindenki kepes csinalni. Tudtad, hogy keresnek ferfi gondozokat is? Az az elonye megvan, hogy mar alapfoku nyelvtudassal is szinte azonnal el lehet helyezkedni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.03. 10:01:06

@maxval birca hozzászóló: Fogott a poszter egy ollot es csinalt egy kompilaciot 10 HA posztbol es a kommentekbol. 0% eredetiseg. Regen ez egy vicces blog volt.

Elizabeth72 2014.11.03. 10:07:18

@Muscari: Hiába van tulragozva, ha a dolgozók letojjak az előírásokat.

2014.11.03. 10:10:32

@házelőtthinta: Jah, tiszta szégyen, hogy ezek magyaroknak merik magukat nevezni. :S

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 10:10:53

Jeeeezusisten...Nincs ez kicsit túllihegve? (Dehogynincs...) 4 féle vágódeszka, nooooooormális?Értem én, hogy nem jó egyik után a másikat használni, de el is lehet mosni a kettő közt...Kinek van otthon 4 különféle vágódeszkája, de őszintén! Döbbenet...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 10:14:05

@NIKI LAURA: Szerrinted? Ki szereti mások sz@ros seggét törölgetni, valszeg szirszar fizetésért?Senki.Csak az, akinek nem jut valamiért jobb munka...Esetleg még néhány, szabályt erősítő kivétel, akinek van valamennyi elhivatottsága, vagy érzülete az ilyen dolgok iránt...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 10:16:10

@Altaïr: A Santa Claus a férfi télapó, aki kicsit húzza az egyik lábát.
A Santa Barbara, Santa Monica pedig a beste télapósunák, szekszi harisnyakötőbe, piros bébidollba csomagolva... :P

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.03. 10:16:17

@geegee: Nekem...piros a husoknak, zold a zoldsegeknek, kek a gyumolcsoknek, feher a kenyerfeleknek .

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 10:17:15

@geegee: Bocsánat, szóval télanyók... :D A feleségek általában nem nézik őket jó szemmel, a férjek viszont annál inkább...
:-)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 10:23:54

@zöldeketbeszélek: Hát jó, akkor neked egy strigula.Apropó, milyen gyümölcsöket váx vágódeszkán? Nekünk kb kettő van vagy tán három, de nincsenek színben megkülönböztetve.Annyi van csak, hogy nyers hús után megy a deszka mosogatóba.És ha kell még vágni valamit, veszünk elő egy tisztát.Illetve a legtöbb dolgot a tányérban aprítjuk, amiből aztán enni fogjuk.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.03. 10:27:43

@geegee: pld almas-kortes cobblerhez a gyumit. Hazi muzliszelethez vagy francia gyumolcskenyerhez az aszalt gyumit. Stb. Azert nem a zoldsegesen mert a hagymaszagot semmivel sem lehet teljesen eltuntetni. A husos dolgoknal meg fobias vagyok, kezmosas 20*, papirtorlo stb.

Mr Long 2014.11.03. 10:29:32

@geegee: Nyehh, nekunk van egy vastag fa. Ha megcsinaltam rajta a hust megforditom es megcsinalom rajta a zoldseget.
Ize, nem megcsinalom, hanem elokeszitem...
Utana egybol mosogatom, a pultot meg fertotlenitem. Nem kell ezt tullihegni.
Kenyeret meg nem vagok, mert a szeletelt kenyeret veszek, haromszogre meg a tanyeron vagom a szenyat.

Muscari 2014.11.03. 10:45:49

@Elizabeth72: akkor en nagyon kiveteles helyen dolgozhattam, mert nalunk a legtobb ember betartotta. Igaz, care home-okrol nincs tapasztalatom, mert en csak hazi idosapolo voltam.

Muscari 2014.11.03. 10:48:46

@Ödenburger [Hu/At]: olvastam, nagyon ugy nez ki, hogy errefele megyunk. A Daily Mailt is rengetegen olvassak, az az ujsag meg uszit rendesen a kulfoldiek ellen. Ugy latszik van ra kereslet.

Aki meg szeretne jonni, az most jojjon, mert nem lehet tudni, hogy meddig engedik meg.

Muscari 2014.11.03. 10:57:14

@zöldeketbeszélek: nekem csak ketto van, el szoktam oket mosni hasznalat utan ;-)

Egyedul muanyagot nem erdemes hasznalni, azon maradnak meg legjobban a bakteriumok. Lattam egyszer egy musorban, hasznalat utan siman elmostak harom fele vagodeszkat: muanyagot, marvanyt es fat, aztan megneztek, hogy mennyi bakterium maradt rajta. A muanyagon maradt a legtobb, a fan a legkevesebb.

Csodabogár 2014.11.03. 10:58:33

@ChristineK: Californiában élő barátnőm szerint ezek a Santa Clauok mind pedofilek, isten őrizz a kezükbe adni egy gyereket.:-(
Ugyanakkor a floridaiak mind ölbe ülve fényképezkednek.:-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.03. 11:00:40

@Mr Long (UK): Regen nekem is csak egy nagyon vastag fa vagodeszkam volt. Ugy latszik oregszem :-). Egyebkent a tanyer kemeny felulete rongalja a kes elet.

Mr Long 2014.11.03. 11:04:55

@zöldeketbeszélek: Hat, ha evente kell vennem egy uj kest emiatt, akkor nem esem ketsegbe, max tuloraban mosogatok meg egy orat valamelyik nap.... :D

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.11.03. 11:08:06

Cseppet sem szerény véleményem szerint Jeremy Clarkson kb. annyira vicces, mint a norovirus.

qkuc 2014.11.03. 11:13:22

Én csak a kollégákból tudok kiindulni, de egyeseknél a higiénia az ördögtől való ..., :). Mintha félnének a szappantól és a víztől.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.11.03. 11:22:39

@Muscari: Angliában amúgy ez konkrétan elég nagy gond, megdöbbentően sok idősgondozó működik ilyen trehány módon, főleg, amióta magáncégek csinálják profitért, és hát néhányan finoman szólva sem terveznek hosszú távra.

Ellenőrzés meg nevetséges szinten van. Időről időre kitör egy botrány, amikor valaki rejtett kamerával felveszi, hogy mi is folyik, erre bezárnak pár otthont, kiosztanak pár bírságot, aztán minden megy tovább a régi kerékvágásban.

macamuca [IHUN] 2014.11.03. 11:22:44

@Altaïr:
Santa Claus == Sánta Károly.
Magyar zenész, aki kiment Külföldiába.
Mo.-on vendéglátózott == népi zenekarával a Mátyás Pincében szórakoztatta a turistákat. Külföldiában is maradt a vendéglátásban, most egy londoni pubban mosogat.
Picit külföldiesítette a nevét, de amúgy őrzi identitását.
December 6.-tól dec. 26.-ig kiveszi az éves szabiját, és világ körüli útra indul.
Családcentrikus nagyon, ezért szabija alatt családokat látogat, újabban (=pár évtizede) olyan helyeket is, ahol nagy koncentrációban fordulnak elő családok.
Kedvencei a kisgyerekes családok, de szeretettel fordul a nagyobb gyerekek felé is. A szülők, nagyszülők is szeretettel emlegetik, sokszor mesélnek róla a gyerkőcöknek, akik aztán várják nagyon világhírűvé vált hazánkfiát.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.03. 11:24:50

@Ödenburger [Hu/At]:

Anglia válaszút előtt áll. El kell dönteni: elfogadja az EU előnyeit és enyben hátrányait is, vagy lemond mindkettőről.

Lehet vitázni az EU-ban mindenről, de az alapelvekről nem lehet. Anglia a bevándorlás korlátozásával éppen az egyik alapelvet készül megsérteni. Ezt nem engedheti meg az EU, mert jel lesz mindenkinek.

Az igazi megoldás az lenne: csökkenteni a brit államon élősködő parazita lumpenek ellátását. Ez ellen az EU-nak nem lehet szava. De mivel ez 99 %-ban briteket érint és nem bevándorlókat, így ezt nem teheti meg a brit kormány.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.03. 11:24:50

@qkuc:

Annak idején, amikor orosz gimnáziumba jártam, még a szovjet időkben, 9. osztályban volt egy Emberi test című tantárgyunk. Ebben volt egy Higiénia rész is.

Itt nagyon fontos dolgokat tanultunk. Pl. benne volt, hogy "mindenképpen fürödjünk le legalább kéthetente egyszer, s - amennyiben lehetséges - fürdés után vegyünk fel tiszta alsónemüt".

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.03. 11:24:50

@Muscari:

A bolgár médiákban szokássá vált - különösen tavaly volt ez rendszeres - a brit idegenellenes, xebofób, rasszista kampány parodizálása.

2014.11.03. 11:25:55

@házelőtthinta:

Nem fog, azert attol meg igen messze vannak, hogy kormanyra keruljenek. Es az emberek tobbsege sem akar kilepni az EU-bol. Egyebkent is a cikk Angliarol szol, nem tudom, vetted-e?

Józsi01 2014.11.03. 11:28:07

EZ egy nagyon érdekes és figyelemre méltó írás. Köszönöm.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.11.03. 11:29:35

@maxval birca hozzászóló: Külön nehezítésként valójában egyik nagy párt nem akarja sem a bevándorlást csökkenteni, sem kilépni az EU-ból.

Viszont kénytelenek úgy tenni, mintha, mert fenyegetve érzik magukat a UKIP-től, akik ugyan egy totál komolytalan brigád, és teljes mértékben képtelenek lennének kormányzásra (még arra sem képesek, hogy ellenőrizzék, a képviselőjelöltjei nem osztottak-e véletlenül meg náci karlendítős fotót magukról), de bajkeverésre azért képesek.

TilosazA (UK) 2014.11.03. 11:39:11

@geegee: Én jelentem három évig törölgettem más "sz@ros s.ggét", tök ingyen. És imádtam a melót. :) Hál' Istennek a lányom azóta szobatiszta. :P

macamuca [IHUN] 2014.11.03. 11:42:17

@zöldeketbeszélek:
Késekből is van több, természetesen színkódos nyéllel?
Külön helyiség és mosogató == fekete és fehér mosogató? A harmadik a poharaknak? Külön hűtő a húsnak, tejterméknek, tésztaféléknek, készételeknek, zöldségeknek, innivalóknak? Természetesen külön fagyasztók is vannak? Elkülönített helyiségek az alapanyagok előkészítésére? Külön asztal/pultszakasz mindezekre, és külön a tálaláshoz?
Vagy csak különböző vágódeszkán darabolod az alapanyagokat ugyanazzal a késsel (még ha el is mosod közben), ugyanazon a pulton, a kész ételt ugyanabban a hűtőben tálalod, ahol a különféle alapanyagokat-egyebeket is?
(tényleg nem kekeckedni akarok, csak azt szeretném bemutatni, hogy a sokszor ésszerű /és sokszor nem :D/ hapci-szabályok közül egyet kiragadni és otthon alkalmazni semmit nem jelent, teljességében meg lehetetlen, holott a hapci egy rendszer, ami összességében alkalmazva valóban jó eredményeket produkálhat, mármint ha az egyén is betartja).

A hapci szabályok nem otthonra, háztartási léptékű konyházásra (egyebezésre) lettek kitalálva, hanem a nagyüzemi léptékre.
Persze, ettől még lehet alkalmazni őket otthon is, kárt nem csinál (maximum anyagilag eredményez plusz terhet), de felesleges.

Anno dédit gondozva (vagy a szomszéd nénit, később) pld soha nem használtam gumikesztyűt sem fürdetésnél, sem máshoz, holott pontosan tisztában vagyok vele, hogy nagyüzemi betegellátáskor miért fontos==miért ""találták ki"".
:)

Mr Long 2014.11.03. 11:42:42

Hinta!
Tessek, kulonosebb szakmai tudast (na jo, egy ev sulit) igenylo melo, amibol lehet folfele jutni. A fizu sem rossz, nem a tularazott Londonban kell alkni hozza.
Ne a senior reszet nezzed, az mar a tovabblepes resze lenne.
www.jobsite.co.uk/job/onshore-wind-service-techs-required-40hr-week-952154073?nosession=YES&i.

TilosazA (UK) 2014.11.03. 11:45:02

A poszthoz: valami ilyesmiről beszéltem múltkor, mikor azt mondtam, itt a higiénia nem az emberek erőssége. Két éve minden tavasszal és ősszel elkapok egy hányós vírusos fertőzést, még így is, hogy igazából csak a boltba megyek, vagy néha beülünk enni valahová. Ezekkel a hányós nyavalyával nem maradnak otthon, nem mosnak kezet, és viszik szépen a boltba, a buszra a betegséget. Mo-n nagyon ritkán kaptam el ilyet, kb 3-4 évente egyszer, de pl. akkor is kórházban, mikor meglátogattam nagyimat. (Rettenetes állapotok uralkodtak a mosdóban, meg is tanultam a leckét.)

2014.11.03. 11:46:56

@Muscari:

Futottunk mar nehany kort ekorul, ami szamomra megdobbento volt, hogy az itt kommentelo torzskozonseg Angliaban elo tagjai kozt is vannak tobben is, akik a "mocskos EU, lepjen ki Anglia" szoveget nyomjak. Ez szamomra teljesen erthetetlen.

TilosazA (UK) 2014.11.03. 11:50:20

@Ödenburger [Hu/At]: Tényleg? És mit fognak csinálni, ha tényleg kilép Anglia? :) Hazamennek?

puhacica 2014.11.03. 11:57:10

@Mr Long (UK): ugyanezt a megfordítós technikát alkalmazom én is. :)

qkuc 2014.11.03. 11:58:48

@maxval birca hozzászóló: :D Erről nyilatkozni csak egy ember kapcsán tudnék és őt csodabogárnak tartjuk, :D. Az említett "tömeg" viszont krónikusan elsunnyogja a kézmosást a wc használat után ...

Kriszta D 2014.11.03. 12:07:54

@geegee: nekem 6 különféle van. De csak mert úgy jöttek leárazáskor egy csomagban :) Különben én mindig azt használom ami éppen kéznél van, és utána jól elmosogatom.

Otthon nálunk például FA vágódeszkák voltak mindig, és soha nem lett semmi bajunk :)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.03. 12:10:17

@qkuc:

A tankönyv szövege egyébként hagyományos szempontból is butaság volt.

Az orosz népi szokás is heti egy fürdést írt elő, szaunával egybekötve, jellemzően szombaton, hogy tiszta legyen az ember a vasárnapi misére. S persze ruhacserével. Ha az ember olyan szegény, hogy csak egy váltás ruhája van, akkor azt kimossa a fürdés alatt, majd szárítja a gőz melegében, s amíg az szárad, ő ücsörög a szaunában.

Sosem volt keleten divatban a nyugat-európai fürdésmentesség szokása.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.03. 12:16:43

a szegénységi küszöb Ausztriában 958 euró
www.inequalitywatch.eu/spip.php?article99
itt van a számítási módszer, 60% of the median income.
érdemes összehasonlítani a magyar adatokkal.
és szerintem kuss, mert különben törni-zúzni kezdek.
rossz napom van, szórakozni jöttem ide, nem felbosszantani magam :-(
úgy kell nekem.

Mr Long 2014.11.03. 12:23:10

Az a kerdes volt mar, ha ennyire gaz es igenytelen az orszag, akkor mi a f@szt keres itt a problemazo? Ha nem tudja elerni, hogy masok az eloirasok betartasaval dolgozzanak, akkor valtson. Vagy szenvedjen a kuldetestudattol. Esetleg vegye be a leszarom tablettat. Az utobbi a legcelravezetobb sokszor.

Mr Long 2014.11.03. 12:25:28

@Dragonlady (now in Indonesia): Eles versenyben feljutottunk a dobogora (egy kiforditott vilagban :)

2014.11.03. 12:34:31

@TilosazA (UK): Sportolj és szedj vitaminokat. Sokat segít.

TilosazA (UK) 2014.11.03. 12:35:46

@Philosoraptor: A vírusok ellen? :O És ha megfognám egy gombomat, és hátraköpnék a jobb vállam fölött? :)

TilosazA (UK) 2014.11.03. 12:37:07

@Mr Long (UK): Van úgy, mikor az ember nem tudja bevenni a lesz.rom tablettát, mert bacifóbiája van. Én ezt valahol megértem, nekem is van egy nagyon enyhe...

Mr Long 2014.11.03. 12:39:38

@Philosoraptor: Azert a bolgarok nem annyira maradtak le, lehet elerjuk a masodik helyet :(

2014.11.03. 12:40:56

@TilosazA (UK): Az immunrendszered sokkal erősebb és ellenállóbb bármilyen kórság ellen, ha rendszeresen sportolsz, "helyesen" táplálkozol, és szedsz vitaminokat is. Legalábbis én így látom. Nyilván ebola ellen ezek is keveset érnek. De általános betegségeknél sokat tudnak számítani. És ha beteg is leszel, sokkal hamarabb kijössz belőle, ha egészséges a szervezeted.

2014.11.03. 12:41:51

@Mr Long (UK): Hajrá magyarok, hajrá Mo.! :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.03. 13:04:37

@macamuca [IHUN]: Biztos h nem kekeckedni akarsz ;-)? Egyebkent eszembe sem jutott h barmifele haccp szabalyt beemeljek a konyhamba. Csupan geege kerdesere valaszoltam, miszerint ki az a kommentelik kozitt akinek itthon 4 vagodeszkaja van. Ami meg a keseket illeti hat igen, van par. Es nem kell szinkod mert egy haziasszonynak elegge egyertelmu h masfele kessel jo hamozni, hust vagni, filezni es igy tovabb. A hutoben pedig van par polc ugyhogy nem gond a hust, sajtot, zoldsegeket mas-mas polcon tarolni. Es leheth tulzas de az sem mindegy h a huto melyik reszebe pakolod a romlando es tartosabb dolgokat. Eshgyorsan lehutod-e a maradek bablevest vagy a lezart tuzhelyen aszalodik meg par orat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.03. 13:11:35

@Philosoraptor: ilyeneket látok, mindig nézek, mint a lyuki nyúl, nem mi voltunk nem is olyan nagyon rég Kelet-Európa éltanulói? hogy a bánatba jutottunk ide, mikor, és ez miért nem égig szóló hatalmas botrány???

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.03. 13:13:08

@Muscari: En nem mosogatok, az csak uri huncutsag, bemegyek a kinaiba es veszek uj keszletet. Naponta. Mar elore koszon Ping neni ;-).

TilosazA (UK) 2014.11.03. 13:17:22

@Dragonlady (now in Indonesia): :D Lyuki nyúl? Eddig még csak azt hallottam, hogy "mint hal a szatyorban".
Tényleg voltunk K-Európa éltanulói? Az nem csak vmi propaganda szöveg volt?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.03. 13:17:35

@TilosazA (UK): Az enyem is szobatiszta de azert meg meg kell torolni neha. Azert nehogy azt hidd, ingyen csinalom, kemenyen behajtom rajta a napi 100 puszit :-).

TilosazA (UK) 2014.11.03. 13:19:33

@Philosoraptor: Iiigen, tudom, de valahogy nem tapasztaltam még ezt az immunerősítés dolgot. Nem nagyon érzek különbséget ha szedek vagy nem szedek vitamint. Leszámítva, hogy néha baromi éhes leszek pár hét multivitaminozás után, és elkezdek enni mint egy nemnormális...

Simon Hasonmasa (TW) 2014.11.03. 13:19:49

Nagyon jo tema. Tele vagyok elmenyekkel. Van egy ceg ahova napi szinten bejarok arut felszedni. A H/S-t mint szinte mindenhol nagyon komolyan veszik. Kotelezoen cipot kell cserelnem, semmi nehezet nem emelek. Persze a targoncas vidaman targoncazik tornacipoben.
Masik kedvenc az ora atallitas. Mivel csak letrarol erheto el senki nem nyul es nyulhat hozza. Ez is H/S. Megbiznak egy profi kulsos ceget aki hetekkel kesobb biztonsagosan es szakszeruen atallitja:))) Kesz agyrem...

TilosazA (UK) 2014.11.03. 13:21:39

@zöldeketbeszélek: Nem ingyen, hanem pusziért. :)) Igaz. A világ legjobb melója, kár hogy nem lehet megélni belőle, és a társadalom sem ismeri el.

TilosazA (UK) 2014.11.03. 13:25:05

@zöldeketbeszélek: Volt pasim tesója mondta mindig viccesen anyukájának, hogy még lógnak neki több ezer pelenkacserével, és cipőfűző kötéssel. Aztán szállóige lett belőle, mindig anyukája emlegette vissza: ne feledd... :D Tiszta zizik voltak.

2014.11.03. 13:27:05

Eddig volt bennem valami naivitas, hogy a tanarneniknek nagyobb a tolerenciaszintjuk a hulyesegre (akar Hintara). Latva a Chang es Turchi kommenteit, orommel latom, hogy ez csak urban legend.

@maxval birca hozzászóló: urban legend. A k-europaiak sok benefitet kapnak, mindenfele hozzajarulas formajaban, legyen az gyerektamogatasi (nekem pl egy filler sem jar a gyerekek utan a fizetesi savom miatt) meg a lakhatasi tamogatas. Nyilvan a munkanelkuli dolog az mas, de nem az az egyeduli "tarhalas".

Volt egy nagyobb balhe, amikor kiderult, hogynrengeteg lengyel veszi fel a gyerek utani tamogatast, de a gyerek a nagyszuloknel van Lengyelorszagban. Ezt siman meg lehetne oldani, hogy gyerek utan csak akkor kapjanak tamogatast, ha az iskola igazolja, hogy odajarnak. Es akkor az irek sem kapnanak :))) mert ok 12-13 eves korban kiveszik az iskolai "fertobol" a gyereket.

TilosazA (UK) 2014.11.03. 13:30:03

@charlieharper: Dehát gyerek után akkor is kapsz, ha nem iskolaérett korú a gyerek, 4 éves kora előtt...

Muscari 2014.11.03. 13:33:08

@maxval birca hozzászóló: gyerekkoromban mi is csak hetente kétszer fürödtünk, a többi napokon lavórban mosakodtunk. Emlékszem, fatüzelésű bojlerunk volt és nagyon macerás volt begyújtani.
A fürdőszoba padlójára kucorodva mosakodtunk a lavórban, hát nagy élmény volt :-(

@Püspök utcai gombaszedő: ezekről én is szoktam a értesülni az újságokból. Rózamami ugyanakkor semmi ilyesmiről nem ír, kíváncsi lennék a véleményére.

Nem tudom, hogy szeretnék - e idősotthonban dolgozni, ha nagyon muszáj lenne, biztos elvállalnám.

Amikor valaki durva szabálytalanságot tapasztal, azt igen is jelenteni kell, ezt nekünk kerek perec megmondták annak idején.

2014.11.03. 13:33:12

@TilosazA (UK): ha a fizetesed valami alatt van, talan 50k vagy 60k?

TilosazA (UK) 2014.11.03. 13:36:14

@charlieharper: Igen, de nem arra mondtam, hanem hogy nem lehet a beiskolázáshoz kötni, mert nem csak iskoláskorúaknak jár. De amúgy szerintem is jó ötlet.
Évi 50k-60k fölött meg őszintén kit izgatna 80 font hetente?! :)

2014.11.03. 13:37:45

@charlieharper: DD
Hintát elég jól tűröm...hmm
Már régen nem vagyok a szakmában, megengedhetem magamnak a zéró tolerancia szintet DDD

2014.11.03. 13:45:40

@TilosazA (UK): igazad van. A lengyel fele balhe mar iskolas,oruakra szolt. Legalabb ott lehetne egy szuro. Biztosan lehetne alkalmazni valamit 4 ev alatt is.
A nagyobb kereseteknel ket oldal van. Az egyik oldal a Quercus-fele erveles, hogy fizessenek meg tobb adot. A masik oldal, hogy igy is eleg sokat fizetnek es a mezesbodonbol tenyleg semmit nem kapnak vissza, hiszen semmi allami penzt nem kapnak. Jellemzoen maganiskola es magan egeszsegugyet hasznalnak. Tehat, mi a francra fizessek ezt a sok adot?
Ugye, ha munkanelkuliek lesznek meg segelyt is csak eppenhogy kapnak, ha mondjuk haztulajok, amire kellene fizetni a hitelt, mert megnezik a teljes vagyonu helyzetet a munkanelkulisegre.
Es jonnek utana a sztorik, hogy a k-europaiak benefit vadaszok (es igen, van ilyen is), akik a penzbol az olcso otthonukban felhuznak egy hazat.
Ezzel lehet hergelni a nepet.

Muscari 2014.11.03. 13:48:45

@TilosazA (UK): :-)))))

Tőlem az egyik ismerősöm azt kérdezte, hogy hogy vagyok képes utána enni. Mondtam neki, hogy kesztyű, kézmosás, fertőtlenítés.

Hari Seldon 2 2014.11.03. 13:50:27

@Ödenburger [Hu/At]:
Most látszik, hogy talán jól járt volna Skócia a kiválással.
Ők inkább EU pártiak. Az Angolok kilépnek, az összes angolul beszélő EU-s bevándorló megy oda.
Skótoknál felpörgeti a gazdaságot, Angolából meg hiányozni fog 1 millió friss munkaerő.
Persze ha az angolok tovább vacakolnak, még lehet új népszavazás Skóciában.
Egyenlőre nincs mit tenni, csak várni.
Meglátjuk merre futja ki magát a függetlenségi párt kampánya.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 14:03:20

@macamuca [IHUN]:
:)))))))))))))))))))))
Látom humorodnál vagy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 14:15:57

@Pernilla:
itt nincs az évnek olyan napja hogy ne találnál boltot nyitva.

Pernilla 2014.11.03. 14:23:01

@diggerdriver: Marmint az összes nyitva van ünnepnapokon is, vagy lehet talalni? Nem mindegy... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 14:26:39

@Pernilla: itt kevés ünnepnap van.
talán két vagy három nap van mikor a multik zárva vannak.
a török boltot még nem láttam bezárva.

Pernilla 2014.11.03. 14:31:07

@diggerdriver: Ertem. Itt Ausztriaban a törököknek is be kell zarni vasarnap es ünnepnapkor, ezt a peksegek tudjak kibekkelni (akik valojaban kis valaszteku boltkent is funkcionalnak).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 14:45:51

@zöldeketbeszélek: Aham, értem, köszi.Mink ilyesmiket nem csinálunk, bár jó lehet.

@Mr Long (UK): Na, kb ezt valljuk mi is.Teccetős válasz... :D

@maxval birca hozzászóló: Asztaqrva... :-o :D

@TilosazA (UK): Hahaaa, igen. Ez még beleférhet.Nekem is volt, én annyira azért nem imádtam, szerencsére nálunk is vége. :-)

@macamuca [IHUN]: Végre már valaki rendesen, Hapcinak nevezi... :-))))))))

@Kriszta D: Köszi neked is a választ.Nálunk most épp műanyag van, de lehet, visszatérünk a fadeszkához.Csak az a baj, hogy a fadeszka nem hajlik olyan jól (persze lehet, hogy gyenge vagyok, hogy nem tudom meghajlítani a kétcentis deszkát... :D ), a műanyagról könnyebb belekapirgálni a cuccot a fazékba...

@maxval birca hozzászóló: na jó, de hogy hetente v kéthetente csak egyszer fürdeni, mosakodni...hát abba bele is halnék.Még ha szegény lennék, akkor is megoldanám, tóban, folyóban kerekes kútnál...Ráadásul ugye ez utóbbit oda tolja az ember, ahová akarja, ergo a lakásban is megoldható... :-)

2014.11.03. 14:47:03

@Pernilla: Eltem mar egy par orszagban, eddig az egyetlen hely ahol vasarnap zarva voltak a boltok Nemetorszag volt. UK-ben minden nyitva van vasarnap, annyi a kulonbseg hogy a nagy uzletek altalaban kesobb nyitnak ki mint mas napokon (mivel vasarnap koran reggel ugysem nagyon lenne vasarlo). Unnepnapokon is nyitva van a legtobb bolt, kiveve karacsony es ujev napjat, olyankor szinte minden zarva van a kisebb sarki boltokat kiveve (ez attol fugg hogy milyen kornyek, pl. indiai, torok boltok tobbnyire nyitva vannak karacsony napjan is de minden mas zarva). Mikor eloszor Nemetorszagba koltoztunk, jopar hetig a benzinkutrol kellett kajat vennunk minden vasarnap mert en minden heten elfelejtettem hogy zarva vannak a boltok.

Ugy tunik Mo. rohamos leptekkel fejlodik vissza a kokorszakba. Par ev mulva gondolom mar boltok sem lesznek, csak cserekereskedelem. Kulonben megertem - a hagyomanyokat apolni kell, Arpad vezer idejeben sem voltak pl. vasarnap nyitva a boltok. Vagy valami ilyesmi.

Sütemény1975 2014.11.03. 14:49:08

En altalaban tullihegett munkavedelemmel talalkozok a cegeknel. Tökfedo, vedoszemuveg meg akkor is, ha csak az udvaron vagy. Az nem erdekes, hogy az irodasok anelkul setalnak! Neked legyen fent. Nyilvan rajuk nem eshet semmi. Nem komalom ezt a kettos mercet. Sok barom oltonyos kitalal szabalyokat, amiknek a valo elethez semmi koze.

Sütemény1975 2014.11.03. 14:51:06

@Mirjam2: minek nyitva lenni vasarnap? Hetfo reggeltol szombat estig nem tud bevasarolni a polgar? A nemet megoldja.

Pernilla 2014.11.03. 14:56:03

@Mirjam2: Hat nem tudom. Nekem nem tartott sokaig hozzaszokni itt Ausztriaban, hogy vasarnap nincsenek nyitva a boltok. Söt, most mar teljesen ledöbbentenek azok az emberek, akik azt kerdezik, hogy ez nem rossz-e. Nem! Nehogymar nem lehet kibirni egy napot vasarlas nelkül...
Bocsanat, ezzel nem neked akartam beszolni :-) Csak Magyarorszagon ez tenyleg inkabb a dolgozok kizsakmanyolasat segiti elö, ahogy en latom...
Persze, nyilvan kenyelmes, hogy a het barmelyik napjan, illetve hajnali 2-kor is leugorhatok egy pohar tejfölert, de tenyleg szükseg van erre? Gondolom az ejjel-nappali boltok rendszere ugyanugy megmaradna, szoval nem az lenne, hogy sehova nincs menni, ha valami elfogyott (Ausztriaban ejjelnappalik sincsenek).
A masik meg, hogy azt sem tartom normalisnak, hogy Magyarorszagon tele vannak a plazak vasarnap. Persze mindenki azt csinal amit akar.
Na de ez csak az en velemenyem... :)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.03. 14:56:34

@Muscari:

Gyerekkoromban a legtöbb osztálytársam hetente 1-2-szer fürdött, néhányan kétnaponta.

Nagyon mérges voltam a szüleimre, hogy NAPI 2-szeri fürdésre kényszerítettek. Aztán kamaszkorban fellázadtam és átálltam a napi 1-re. Szüleim mind a mai napig naponta kétszer fürdenek, pedig már mindketten 70 felett vannak.

A Balkánon fürdésmánia van. Ha valaki nem takarít, vagy az ablakait évekig nem pucolja, az nem gond, de nem fürdeni, azt nem lehet. Ez amolyan oszmán örökség.

Bolgár lakásokban nem ritka látvány a hónapok óta nem tisztított tűzhely ráégett mocsokkal és a mocskos hűtőszekrény, de közben a konyhában a háziasszony frissen fürödve, tiszta ruhában, kifestett arccal és körömmel tevékenykedik.

Az a röhej, hogy Kubában hasonló a helyzet. Ott az emberek napont átlag 3-szor fürödnek: reggel felkelés után, munka után otthon, s késő este mikor visszajönnek a buliból. Kubában ezt megcsinálni marha nehéz egyébként, mert nincs állandóan víz, minden 3-4 órából 1-2 órára elzárják a vízszolgáltatást. De a kubai ember kivárja, s 3-szor fürdik.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.03. 14:56:34

@geegee:

Csak szokás kérdése ez. A bőröd megszokja.

Hozzáteszem: Nyugat-Európában a fürdés csak a legújabb időkben jött divatba. Korábban ez parasztos bunkóságnak számított. A felső réteg nem fürdött.

Pernilla 2014.11.03. 14:56:42

@Pernilla: * tele vannak csaladokkal a plazak, ezt akartam irni

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.03. 14:59:43

@Ödenburger [Hu/At]:

Pedig ez természetes emberi dolog.

Erről született a következő zsidó vicc.

Kohn és Grün elhatározzák, hogy megkeresztelkednek.

Elsőnek Kohn megy be. Amikor kijön a templomból, Grün faggatni kezd:
- Na, Kohn, mi volt?
Kohn erre fölényesen végignéz Grünön:
- Először is, az én nevem már nem Kohn. Másodszor pedig, egy kérdésem lenne hozzád: miért feszítettétek meg Jézus urunkat?

A kereszténységben ezt neofita betegségnek hívják. Magam is sokszor tapasztaltam friss keresztényektől.

Budapesten még, volt egy zsidó csaj, aki keresztény lett nálunk. Ő a mintapéldája volt ennek. Triplán vetett keresztet, nemcsak a templom előtt, de a kerítésnél is. Igyekezett úgy öltözni misére, mintha egy XVIII. századi orosz témát feldolgozó filmből jött volna elő. Amikor a hívek meghajoltak, ő térdre esett. Amikor a hívek letérdeltek, ő végig feküdt a templom padlóján. Hajnalban telefonált a papnak néha. Aztán úgy fél év múlva lenyugodott.

2014.11.03. 15:01:04

@Sütemény1975: Minek zarva lenni vasarnap? Miert ne vasarolhatnek akkor amikor akarok? Mit zavar az teged ha en meg sok millio mas ember nem szeretnenk 'megoldani', hanem vasarnap vasarolnank? A vasarnapi (illetve egyes orszagokban penteki, szombati) zarva tartas vallasi korlatozas, azonban jelenleg sok europai ember nem vallasos, igy teljesen ertelmetlen, idejetmult szabaly. Meg itt Szaudi Arabiaban is nyitva vannak az elelmiszerboltok penteken egesz nap, pedig szinte a teljes lakossag tobb orat a mecsetben tolt pentek reggel. A tobb bolt zarva van pentek reggel, penteken kora delutan pedig mar minden kinyit ujra. Unnepnapokon sem zarnak be a boltok, pont akkor van a legtobb forgalmuk.

2014.11.03. 15:03:46

@Pernilla: Oke, en azt nem ertem hogy miert nem 'normalis' az hogy a plazaban vannak az emberek vasarnap - miert pont vasarnap ne lennenek ott? En rettenetesen utaltam ezt hogy pont az egyik szabadnapomon nem lehetett vasarolni, meg a gyogyszertarak is zarva voltak, stb. Persze mindenki mas, de en soha nem tudnek hozzaszokni es nagyon orulok neki hogy nem kell ilyen helyen elnem ahol valaki eldontotte helyettem hogy en vasarnap marpedig nem vasarolhatok.

TilosazA (UK) 2014.11.03. 15:10:36

@Pernilla: Mikor a lányom olyan totyogós korba lépett, még Mo-n éltünk. Én is rászoktam a plázákra, annak ellenére, hogy soha nem vettem ott semmit. Egyszerűen az volt az egyetlen olyan hely, ahova el tudtunk menni otthonról, és volt fűtés télen. Nulla fok alatt nem akkora móka egy épp járni tanuló gyerekkel sétálni menni. Később is sokszor azért mentünk,mert ott találkoztam barátokkal. Nyáron ha 30 fok van, ott a légkondi, télen a fűtés. Hát ezért.
Ha lett volna valami ingyenes más lehetőség, ahol lehet sétálni, és nem fagyunk meg vagy forr fel az agyunk, odamegyünk.

2014.11.03. 15:13:54

A kommenteket olvasva az jutott eszembe hogy pont ez irritalo a briteknek az egesz EU-ban: jon egy csomo ember aki meg eleteben nem volt UK-ben de elmondja hogy a briteknek mit kene csinalni a bevandorlokkal, meg a sajat allampolgaraikkal akik segelyen elnek, stb. Nem ertem miert erzi barki feljogositva magat ezekre a velemenyekre aki soha nem elt Angliaban. Ez olyan mintha en irnek kommenteket egy Norvegia-temaju poszt ala hogy marpedig a norvegoknak ezt es ezt kell tenniuk az olajbol befolyt penzzel, stb. Egyebkent bocs hogy megzavartam a partit, nyugodtan szidjatok tovabb a segelyen elo, rasszista, kirekeszto angolokat...

2014.11.03. 15:18:01

@TilosazA (UK): Pontosan, a plazakat egy csomoan szocialis terkent hasznaljak. Nem ertem mi ezzel a gond. Ha vasarnap zarva vannak a boltok, maximum ugyanezek az emberek otthon fognak ulni a gyerekekkel a TV meg a videojatek elott, mennyivel jobb... Persze az idealis vilagban minden csalad turazik a hetvegen, a mosolygo, piros arcu gyerekek vidaman bicikliznek a parkban, stb.

Sütemény1975 2014.11.03. 15:29:44

@Mirjam2: nevetseges ez a mufelhaborodas amugy engem nem erdekel, hogy te mikor vasarolsz be. csak azt, akinek ott kell allnia vasarnap, mikor a csaladjaval lehetne. onzo a viselkedesed.

Igaz Barát 2014.11.03. 15:33:16

@Mirjam2: Teljesen igazad van. Nem azért fog egy család elmenni kirándulni, kezd el tartalmasan beszélgetni a szülő a gyerekeivel, mert nem lehet elmenni a plázába. Ez megint csak valami hülye ideológia, amivel magyarázni akarják a magyarázhatatlant.

TilosazA (UK) 2014.11.03. 15:33:44

@Mirjam2: Ja, melyik parkban? Ha megpróbálsz kimenni a Margitszigetre, lépni nem tudsz az emberektől hétvégén. Így is, hogy a nagy részük a plázákban van...

puhacica 2014.11.03. 15:35:54

@Mirjam2: TV meg videojáték, mi? tessék a templomba menni, nem plázázni! persze!

rettentően felháborodtam ezen az idiótaságon pár napja, amikor olvastam. mi pl. hétközben egyáltalán nem vásárolunk meg főzünk. reggel 8-fél 9 körül elindulunk otthonról és este 6-7, amikor hazaérünk. örülünk, hogy kicsit letehetjük otthon a valagunkat, nemhogy még menjek vásárolgatni, hogy felkészüljek a hétvégére. szombat-vasárnap pedig délelőtt heverészünk, aztán meg elmegyünk valami hiperbe általában, megvesszük a hétvégére a reggelire/vacsorára valót, ha van kedvünk főzni, akkor a hozzávalókat, ha nincs, beülünk egy kifőzdébe. a csekkeket is ilyenkor fizetem be a postán, vagy ha van valami banki ügyintéznivaló, az is hétvégén kerül sorra. mi lényegében hétvégén élünk és akkor se az "elfogadott" időbeosztásban.

peacefroggg 2014.11.03. 15:38:09

@Sütemény1975: persze, mindenkit megillet a pihenés, de szerintem sokszázezer ember örül, hogy ha ugyan vasárnap is, de dolgozhat, és ezzel plusz pénzt vihet haza (netán még hétvégi pótlékot is kap).
Persze, lehetne mondani, hogy kapjanak magasabb fizetést a rendes munkanapi melóért és ne dolgoztassanak vasárnap...de mindig lesz olyan réteg, aki azt mondja, hogy én bizony bemennék vasárnap is, mert kell az a plusz pénz, az meg nem érdekel, hogy milyen nap van. Ilyen alapon esti műszakban se dolgozzon senki, mert az este az alvásra való, meg a délutánt szintén töltse otthon a család a napi robot után.

2014.11.03. 15:39:13

@Sütemény1975: Szerinted en 'mufelhaborodok' itt a blogon? Ezt kikerem magamnak! :) Egyebkent 3 evig dolgoztam pentek, szombat es vasarnap ejjel. Igy vegeztem el az egyetemet, het kozben volt szabadidom. Ha nem lett volna ez a lehetoseg, nem lenne diplomam. Ja, arrol nem is beszelve hogy mivel hetvegi, ejszakai muszak volt, sokkal tobbet fizettek mintha het kozben csinaltuk volna ugyanazt a munkat.

2014.11.03. 15:43:17

@puhacica: Na pont ezt utaltam (sok minden mas mellett...) Nemetorszagban hogy szombaton folyton volt ez a stressz hogy ma muszaj bevasarolni mert masnap nem lehet. (Arrol nem is beszelve hogy UK-ben sokszor interneten rendelek a szupermarketbol, de Nemetorszagban nem szallitottak hazhoz.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.03. 15:43:19

@Sütemény1975: hidd el, hogy minden vasarnapi, sot ejszakai bolti muszakra ezrevel volna jelentkezo. Aki ilyenkor dolgozik, az nem martir meg rabszolga, hanem az ideje felett szabadon rendelkezo allampolgar. Nehogy mar te mondanad meg, hogy az emberek mikor es mennyit akarnak dolgozni.

Evain 2014.11.03. 15:44:25

@puhacica: szerintem ez szokás kérdése. Mi pölö heti kétszer eszünk maradékot, a többi napon főzünk. Hétköznap is. Esténként járunk vásárolni is, 7 után. Nekünk ez így teljesen jó, mi már hozzászoktunk, hogy hétvégén nincs vásárlás, engem spec nem igazán érintene, ha nem lenne nyitva bolt. Hivatalos ügyet egyébként is hétköznap intézünk, Itt "special leave" a minősítése, ha ilyesmit kell intézni, ugyanis mindenki tisztában van vele, hogy a nyitvatartási idő a te munkaidőddel esik egybe. A (nem közért típusú) boltok hétköznap is 5-6-kor zárnak, heti egy nap van hosszított nyitvatartás.

Hari Seldon 2 2014.11.03. 15:45:01

@diggerdriver:
Úgy értjük, hogy vasárnap zárva van-e mondjuk a város széli Tesco?
Merthogy itt nálunk lényegében minden zárva,kivéve a pékségek.

Mr Long 2014.11.03. 15:48:04

@Mirjam2: Nincs is jobb annal. Pont ma hozza a futar a hat karton vizet, ket nagy doboz mosoport, tokom tudja meg miket. Haza sem lehetne cipelni ennyi mindent, a buszjegy £4 lenne egy fore (negyedet sem tudnam elhozni a rendelesnek), igy meg hozzak £1-ert este. Csak a friss elelmiszereket veszem boltban (vagy ha gyorsan kell valami), minden mast rendelek.
Vasarnap utalok bevasarolni, a tesco delben nyit, akkor mar kesz az ebed, nem lehet bevasarolni hozza akkor mar :)

Hari Seldon 2 2014.11.03. 15:50:08

@Mirjam2:
Szerintem nem szidjuk. Legalábbis én nem. Annyit mondtunk, hogy el kell dönteni, hogy engedik-e a munkavállalók mozgását, vagy nem. Ha igen, minden rendben, folytassuk. Ha nem,ki lehet lépni és nincs harag. (részemről legalábbis nincs. Miért is lenne? Nem érint.) Csak döntsenek már végre.

Sütemény1975 2014.11.03. 15:50:31

@Réka ‎: senki sem jarna be dolgozni vasarnap a boltba, ha tisztesseges penzt kapna hetfotol szombatig. sajnos nekem volt alkalmam kozel egy evig elelmiszer boltban dolgozni. kb 30-40 fos szemelyzetbol egy nem volt, aki szivesen jott volna be vasarnap. azert jottek mert muszaj volt.

Hari Seldon 2 2014.11.03. 15:51:10

@Mirjam2:
Persze, ha nem esik az eső, vagy nincs mínusz ezer fok, és hóvihar.

Sütemény1975 2014.11.03. 15:52:22

@peacefroggg: az ejszakai muszakok kikerulhetetlenek. a vasarnapi szabadnap viszont megoldhato.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.03. 15:52:26

@Sütemény1975: en meg egyaltalan nem jarnek be dolgozni, ha a cegtol annyi penzt kapnek, hogy megtehessem. Ez nem erv.

puhacica 2014.11.03. 15:55:29

@Mirjam2: ja, arról meg ne is beszéljünk, hogy hányszor jártunk úgy, hogy ünnepnapokon jól pofára estünk, mert mi általában olyankor is dolgozunk és megfeledkezünk róla, hogy minden zárva. :D anyu rászokott arra, hogy felhívja a figyelmünket, hogy másnap ünnepnap, vegyünk kaját. :D de ez nyilván a mi hülyeségünk, csak arra akartam rávilágítani, hogy mennyire nem a régi munkanap-szabadnap rendszerben működik a világ. :)

@Evain: persze, biztos, hogy megszokás kérdése, csak mindenki máshoz van hozzászokva és nehezen mozdul. amit megértek, mert hát miért kellene neked az én szokásaim szerint működni, vagy fordítva? mert lényegében erről van szó, hogy most központilag megmondják majd, hogy mi legyen a szokás.

amúgy azon gondolkodtam, hogy hétvégén ne legyen adás a tv-ben, meg a rádiók se működjenek. mert szegény kívánságműsorvezető ott ül és hallgatja, hogy mások üzengetnek a családjuknak, ő meg magányosan szomorkodik a stúdióban. meg az a sok operatőr, hírolvasó, szerkesztő, műsorvezető és vágó... értük ki emeli fel a szavát? :D

2014.11.03. 15:55:45

@Hari Seldon 2: 'Úgy értjük, hogy vasárnap zárva van-e mondjuk a város széli Tesco?'

Nem.

2014.11.03. 16:02:04

@Mr Long (UK): Igen, en is pont igy vasaroltam be regen mindig UK-ben. Vasarnap delben majdnem mindig pizsomaban vagyok meg, igy nem is voltam vele tisztaban hogy csak delben nyitnak ki, de az tuti hogy delutan nyitva vannak mire en odaerek (nem, en nem tartozom azok koze akik pizsomaban jarnak Tescoba :)). Kulonben a legegyszerubb megoldas fozes helyett a pubban ebedelni vasarnap, aztan irany a bolt.

puhacica 2014.11.03. 16:03:15

@Sütemény1975: hidd el, ez nem csak a bolti eladókra érvényes. én is csak azért vagyok bent például október 23-án, mert muszáj, nem jókedvből.

Pernilla 2014.11.03. 16:11:34

@Réka ‎: ha ez valóban így lenne, hogy extráért, önkéntesen vállalnak műszakot vasárnap, akkor rendben van, semmi kifogásom a vasárnapi nyitvatartás ellen... Csak ez Magyarországon sok helyen nagyon nem így van, inkább kötelező jellegű, ezért nem tartom annyira ördögtől valónak ezt a vasárnapi zárvatartást.

@Mirjam2: Ok, tényleg csak kíváncsi voltam mások véleményére :)

@puhacica: Akkor ti itt Ausztriában elég nagy gondban lennétek, pár hónappal ezelőttig hétköznap is csak 7-ig voltak nyitva az élelmiszerboltok (most kezdik bevezetni a 8-as zárást). De megértem az álláspontodat így.

2014.11.03. 16:11:41

@Hari Seldon 2: Oke hogy 'annyit mondtatok', csak oszinten szolva nem ertem miert kell 'annyit mondani'. Nem ertem milyen alapon szolnak bele ebbe kivulallok. UK az EU egyik alapito tagja, majd a politikusok meg a szavazok eldontik hogy ok mit szeretnenek es hogyan. A szabalyok vannak az emberekert es nem az emberek / orszagok a szabalyert. Ha van egy olyan szabaly az EU-ban aminek a betartasa komoly karokat okoz az egyik tagorszagnak, akkor lehet modositani a szabalyon, foleg ha drasztikusan megvaltoztak a korulmenyek miota a szabalyt hoztak.

Evain 2014.11.03. 16:13:19

@puhacica: hát én most meg is kavarodtam kissé, mikor ideköltöztem, akkor itt is központilag szabályozták, hogy hétvégén (vasárnap) márpedig nem lehet nyitva semmi. No azóta egyre többször volt nyitva vasárnap is a közért. Elébb csak 4 órát, és csak a legnagyobb. Aztán 6 órát, aztán a konkurens is, csak nem délután, hanem délelőtt. Szóval most nem tom, hogy mi akarnak, de ez a döntés kivételesen nem érint. :P

puhacica 2014.11.03. 16:17:47

@Pernilla: hát, mi itt is elég nagy gondban vagyunk! :D (persze nem a boltok nyitva tartása miatt.)

@Evain: ez olyan, mint valami elszúrt lottó. ha szerencséd van, nyitva van a bolt és eszel, ha nem, nem. :)

Hari Seldon 2 2014.11.03. 16:18:44

@Mirjam2:
Ezt mondom én is. Nem tetszik a szabály. Semmi gond. Viszont a többieknek tetszik. Nem változtatjuk meg. Innentől lehet lépni.
Ez olyan, hogy nem tetszik a szabály a snapszerben. Szerintem ne 66-ot kelljen ütni, hanem 77-et. Rendben. többi mondja. Nem, maradjon a 66. Innentől kell eldönteni a játékosnak, hogy folytatja a kártyázást tovább az eddigiek szerint, vagy nem tetszik ez, és miután senki nem akar vele játszani az ő által kitalált új szabály szerint. Abba hagyja.

De mondom: Részemről semmi gond. A többi válaszolt, hogy marad a régi játékszabály. Ott a labda. Nekem a vita ez az UK-EU vita így jön le.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.03. 16:18:52

@Pernilla: mindenki onkentesen vallal vasarnapi/ejszakai muszakot. Az teljesen mas teszta, hogy legszivesebben mast csinalna helyette, ettol meg nem lesz kenyszer a vasarnapi muszak.
A leepites, elbocsatas, munkanelkuliseg viszont valoban kenyszer. Ezert idiota otlet ez a bezarosdi, egy olyan orszagban, ahol sokan - tul sokan - vallaljak a vasarnapi muszakot egy jobb netto jovedelem erdekeben.

Evain 2014.11.03. 16:28:01

@puhacica: hát azért két kisgyerekkel kevésbé hajlamos az ember a véletlenre bízni a dolgot :D:D:D
De beismerem, nálunk is volt már "oh shit" pillanat. :P

puhacica 2014.11.03. 16:35:44

@Evain: ja, amikor lepattansz a fotocellás ajtóról. :D

2014.11.03. 16:36:53

@Hari Seldon 2: Ennel kicsit komplexebb a helyzet. Tutira nem fognak kilepni a kozeljovoben, ez nem ilyen egyszeru. Viszont mas megoldasokon gondolkoznak, pl. 'two-tier' rendszer az EU-n belul. Lehet hogy ez egyeseknek nem szimpatikus, de elsosorban a sajat erdekuket nezik es nem azt hogy masok szerint mit kene csinalniuk.

Hari Seldon 2 2014.11.03. 16:57:05

@Mirjam2:
Na látod már értelmes vonalra álltunk. (szerintem)
Engem nem zavarna, főleg, hogy mi is belső körösek lennénk.
De itt a szabad munkaerő áramlás ügyében izmoznak.

Mr Long 2014.11.03. 17:01:47

Kulonben, ha az az eu-s iranyelv, hogy szabadon elhetsz barmelyik eu-s orszagban, HA fenn tudod magad tartani, akkor miert nem vonhatjak meg a segelyeket az idejovoktol? A ketto nincs ellentetben egymassal. A segely egy extra segitseg, nem pedig onfenntartas.

Ladislav 2014.11.03. 17:06:46

@Pernilla: Szerintem ne legyen nyitva szinte semmi vasárnap. Egy ideig én is részese voltam a vasárnapi munkának, szerencsére csak egy évig, de kijelenthetem, hogy mint fentebb írták, hogy "nem kötelező ezt vállalni", de sok embernél nincs más lehetőség. Ha nem szabályoznák, akkor még lenne gyermekmunka (csak a fejlettnek nevezett országokról beszélek) is, amit természetesen nem kötelezően, hanem csak puszta kalandvágyból vállalnak az érintettek. Dolgoztam hétfőtől-szombatig is már, és meg tudtam oldani a bevásárlásokat.
Véleményem szerint, egy általános vasárnapi zárvatartás után, elég hamar ráállnának az emberek arra, hogy a "maradék" 6 nap is elegendő a bevásárláshoz, és a vasárnapi plázázás helyett létezik még olyan, mint családlátogatás, baráti beszélgetések, sportolás, szabadidős tevékenységek, stb. Vagyis ezáltal javulna a család, a barátok és a közösségek közötti kapcsolat, mert hála istennek van egy nap, amire lehet terveznie nem csak a rengeteg ilyen területen dolgozónak.
A maradék 6 nap alatt pedig annyival növekedne a forgalom, hogy nem lenne szükséges tömeges elbocsátásokra számítani, mert a sok helyen túl szűkre szabott létszám helyett lenne egy kis mozgástér.
Nemrég az egyik volt kolléganőmmel beszélgettünk erről. Én támogatom a vasárnapi zárást ő nem. És miért nem? Mert elmaradna a vasárnapi, hétvégi céltalan plázázgatás, mert ha megkíván egy croasant,akkor nem veszi meg a kisboltban, "mert drágább", "meg különben is, ez a dolga, menjen máshová, ha nem tetszik".
Szerintem nem visszafejlődés, ha vasárnap megállítjuk egy kis időre a fogyasztásunkat, hacsak egy napra is.

Pernilla 2014.11.03. 17:13:56

@Ladislav: elméleti síkon abszolút egyetértek veled, de abban meg @Réka -nak adok igazat, hogy sokaknak csak a vasárnapi/éjszakai műszakkal van lehetőségük egy normális jövedelemre, és abban nem vagyok biztos, hogy ez az általad levezetett módon megváltozna, ha bevezetnék a vasárnapi zárvatartást :-(
De arról még mindig nem vagyok meggyőzve, hogy mindenhol annyira önként vállalt-e az a vasárnapi műszak...

2014.11.03. 17:30:13

@Dragonlady (now in Indonesia): Nem tudom, itt az idősebbek mindig azt mondják, hogy a 90-es években jól állt a szénánk a környező országokhoz képest is. De eltelt nagyon sok év, és gazdaságilag sehol sem tart az ország. Szóval nem tudom. Nem volt valódi rendszerváltás, ez lehet az oka. Társadalmilag és gazdaságilag a szocializmus nem túl kifizetődő a társadalom nagyobbik részének.

2014.11.03. 17:33:50

@TilosazA (UK): Sport megy? Az legalább annyit ér, mint a vitamin+helyes táplálkozás. Kiváltani nem váltja ki őket, de nagyon sokat számít. És nemcsak egészségileg, de lelkileg is.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.03. 17:40:06

@Mirjam2:

Az EU-tagság korlátozza a tagállamok szuverenitását. Ebbe a britek is belementek. Ki lehet lépni, ha valaki ezt nem akarja. Az UK eleve kapott lehetőséget pár EU-szabály nem alkalmazására, pl. nem köteles csatlakozni Schengenhez és nem köteles bevezetni az eurót, ezek eleve különjogok, az új tagállamok erre is kötelesek! Ezek után az UK egy közösségi alapelv alól is felmentést akar. Ezek után felmerül a kérdés: miért nem lép ki az ország?

S persze ott a kettős mérce. Eközben más országokat olyan döntések miatt ér kritika, melyek NEM ellenkeznek az EU elveivel. Lásd pl. a Déli Áramlat kérdését, mely ügyben Mo-t és Bulgáriát folyamatosan fenyegetik Brüsszelből. Pedig nincs semmilyen EU-s szabály, mely kimondaná, hogy nem szabad orosz gázvezetéket építeni.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.03. 17:40:07

@Mirjam2:

Valójában ez amolyan félreértés.

A tiltás hívei arra hivatkoznak, hogy a dolgozók érdeke. Ebben van is valami, egy átlag dolgozó nem mondhatja azt, hogy ő nem akar vasárnap dolgozni.

Viszont az egész szembemegy a 20 éve kialakult szokásokkal. A magyar emberek zöme hétvégén vásárol, nagy üzletben, mert csak az ár számít. Ez úgyse fog megváltozni, csak ezzel felesleges nehézség lesz okozva sokaknak. Az eddig az egész hétvégre eloszló vásárlótömeg mind át fog állni a szombati vásárlásra.

Egyébként valószínű, hogy az egész nem is lesz megcsinálva.

Én pont a fentiek miatt sosem jártam Mo-n hétvégén vásárolni. Nem vagyok hajlandó tömegben vásárolni és várakozni. Itt is így teszek, eleve hipermarketbe átlag évente egyszer járok.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.03. 17:40:07

@Mirjam2:

Ez téves hozzáállás.

Az EU egyik ALAPelve a szabad költözés. Na most, ha valaki ezzel nem ért egyet valaki, akkor marad a kilépés.

Ez kb. olyan, mint hogy muszlim akarok lenni, de követelem, hogy ezentúl a muszlimok ehessenek disznóhúst.

UK2011 2014.11.03. 17:40:30

Hahaha... lehetne errol sokat meselni. En is idosapolo vagyok.
A "kikepzesen" , ami 2 hetes volt, boszen mosattak a kezunket, allandoan. Egy hotelben laktunk, annak konyhajan volt nehany oktatas is az H&S -vel kapcsolatban. Nekem szornyu koszos volt a konyha. Tobb honapos odaszaradt, egett zsirpacak korben a tuzhely korul. Broaaaf. Egyszer az oktato kert onkenteseket kitakaritani a konyhat. Jelentkeztem. Normalis tisztitoszer az nem volt, csak valami atlagos felulet tisztito, mely csak napi hasznalatra alkalmas.
a konyharuhak szaglottak, mivel csak 30 C-on moshattak.
Nekem ez volt a sajat kis "kultursokk"-om. Mindemellett tudom, hogyen extrem modon szeretem a tisztasagot, tehat nem varom el mindenkitol ua szintet. Nade oktatni , igy, ilyen koszban ?
A tisztasag iranti igeny kulonbozosegerol eddig is tudtam, de ez mar-mar szakadek.
csak hintanak !
jelentkezz te is ilyen melora! Csak a megtakaritasod annyi lesz, mint most a bered. Gyorsan osszeszedheted a vagyott kis bp-i kecod arat. Aztan hatha nem rinyalsz ennyit...

2014.11.03. 17:40:47

@Pernilla: Az a véleményem, hogy faszság, több okból is. Az egyik, hogy nem mindenki úgy dolgozik, hogy hétfőtől péntekig, tehát elképzelhető, hogy valaki esetleg vasárnap tud csak bevásárolni, mert előtte dolgozott három napig egyfolytában. A másik a bezárásból fakadó hiány, amitől elesnek a boltok. Kevesebb pénz, kevesebb munkaerő kell akkor, mehetnek Isten hírével.

A fidesz annyira keresztény (mert ugye azt senki se hiszi el, hogy a kdnp bármibe is beleszól), hogy vasárnap misére kell járnia az embereknek. Ezért kell a szabad vasárnap.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.03. 17:42:36

el sem mosogatnak rendesen

én lehet hogy nem mosogatok rendesen (vagy sehogy ) de obliteni kivaloan tudok ....DDD

2014.11.03. 17:44:01

@Pernilla: Mert ez egy program. Nem kell többet belelátni, mint ami valójában. Nekik ez a program. Kritizálni lehet, de ők tudják.

Nem szeretek plázába járni, sok ember, viszonylag kis helyen. Brrr. :D

Mr Long 2014.11.03. 17:47:15

@maxval birca hozzászóló: Arrol mi a velemenyed amit feljebb irtam az onfenntartasrol?

TilosazA (UK) 2014.11.03. 17:50:53

@Philosoraptor: Igen, megy, a tv-ben, ha átkapcsolok oda. :) Nincs nekem kérem erre időm. Korábban volt, aztán gyerekem lett. Azóta az a sport hogy futkosok mint a mérgezett egér. Ill. nem igaz, mert most munkát keresek, utána amiatt nem lesz időm. Majd ha nyugdíjas leszek. Vagy hétvégén...

montroyal ( CAN qc) 2014.11.03. 17:53:16

pici gyermekek nem ülhetnek Santa Claus ölébe, mert még le találnának esni és abból bajuk lehet.”

mas fontos oka is lehet .. kitudja a gyerek (kek) 20-30 ev mulva feljelentik Santat hogy megfogdosta oket meg pedolfia stb ... karteritest!!! mint az egyhazakkal szembe 50 evvel ezelotti ugyek ...(bar lehet benne valami)

2014.11.03. 17:54:26

@Ladislav: "Vagyis ezáltal javulna a család, a barátok és a közösségek közötti kapcsolat, mert hála istennek van egy nap, amire lehet terveznie nem csak a rengeteg ilyen területen dolgozónak. "

Szerintem otthon döglenének akkor az emberek bolti látogatás helyett (vagy bármivel be lehet helyettesíteni). Bizonyára a vasárnapi bezárással sok ember kereszténnyé varázsolódna (mise-kdnp párhuzam), a többiek pedig több időt töltenének a családjukkal meg a közösséggel. :)))

UK2011 2014.11.03. 17:57:04

Bocs' , hogy a poszthoz is hozzaszoljak...
A poszt iroja jol latja a helyzetet. Sajnos igy van ez...
Lehetett volna hosszabb is. Koszonom !

2014.11.03. 17:59:55

@TilosazA (UK): Mindenkinek arra van ideje, amire szakít.

Amúgy nem kell túl nagy dolgokat elképzelni sport címszó alatt, ha elmész kocogni, már az is valami. Vagy bárhová bármit, amit szeretsz csinálni. Még több órás elfoglaltságnak sem kell lennie. A sport nagyon sokat számít az egészségi állapotodban. Abban biztos vagyok, hogy nyugdíjasként valószínűleg már elhasználtabb lesz a szervezeted, mint most, és legkevésbé a futáson fog járni az eszed. :P Legalábbis Mo.-n én nem sok futó nyugdíjast láttam eddig, de fájdalmakkal küzdőket annál többet. :(

TilosazA (UK) 2014.11.03. 18:05:28

@Philosoraptor: Igen, tudom,hogy felkelhetnék hajnalban, és kimehetnék futni. De futni mindig is utáltam. Spinningelni nagyon szeretek, de ...mindegy, bonyolult.

2014.11.03. 18:13:09

@Mr Long (UK): +1, ez lenne szerintem a legjobb megoldas.

TilosazA (UK) 2014.11.03. 18:24:05

@Mr Long (UK): Szerintem azért, mert nem diszkriminálhatják a bevándorlókat, legalábbis az EU-sakat nem. Akkor egy általános szabályt kéne hozni, szigorítani mindenkién.... és akkor hova lenne a népszerűség.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.03. 18:24:08

ebed ido atneztem a kommenteket is

az idosgondozas nalunk is a philippin haiti szarmazasuak fo kivaltsaga ... nem fizetik jol de normalisan ... viszont akik tulajdonosok az ilyen oregotthonoknak ugynoksegeknek azok az igazi rablok es milliomosok (gondolok a lancolatokra ) felelmetesen sokat kell fizetni az ALAP elletasert de mindenert kulon extrat szamolnak pl ha 2x nez be az apolo ;plus 20$ mosas mosdatas stb extra extra ...2-3 ezer kozott siman fizetni kell..

leutobb nagy port vert fel amikor egy milliomos( tobbszaz millioja van ) bepereli azokat a hozzatartozokat, akik reklamalnak a rossz elletasert ; a jo hire miatt ... persze jogos volt a reklamacio es a birosag elutasitotta a karteritest ... persze megerdemelte hogy ezutan a hozzatartozok pereltek ot be ...

2014.11.03. 18:26:12

@maxval birca hozzászóló: Ezzel en is igy vagyok, a szupermarketben a tomeg a halalom. Pont ezert regen mindig interneten csinaltam nagybevasarlast. Itt nincs erre lehetosegem igy kenytelen vagyok szupermarketezni, de soha nem megyunk a legforgalmasabb napon - ami itt a hetvege elso napja, azaz pentek - hanem mindig elotte vagy utana.

Sütemény1975 2014.11.03. 18:29:30

@Philosoraptor: kevesebbet koltenenek az emberek ha vas zarva lenne bolt? Mitol? Kevesebbet ennenk akkor? Azert erzed, hogy ez baromsag.
A vas mise meg gondolom csak ironia volt a reszedrol.

2014.11.03. 18:38:42

@Sütemény1975:

Két dolog:

"nevetseges ez a mufelhaborodas"

Milyen az igazi felháborodás?

"kb 30-40 fos szemelyzetbol egy nem volt, aki szivesen jott volna be vasarnap"

Ugyanezek az emberek szívesen jártak szombaton dolgozni? Hétfőn? Amikor esett odakint?
Szóval ezt te most tök komolyan ideírtad érvként? Meh.

macamuca [IHUN] 2014.11.03. 18:40:45

@zöldeketbeszélek:
"Biztos h nem kekeckedni akarsz ;-)? "
Biztos. :)
Azért írtam eleve, hogy tudható legyen.
Kések: nem a kés méretére gondoltam a színkódos késnél, hanem ugyanolyan (méretű, felhasználású) késekre. Tehát: hússzeletelésre/aprításra használt késből több, külön-külön a halnak, szárnyasnak, marhának, sertésnek, és a megkülönböztethetőség miatt jelölve (ennek a legegyszerűbb módja a színkód, a színes nyél).
Ugyanígy a többi késtípusnál/méretnél.
Nyilván egy átlag háztartásban van mindenre 1-1 kés (kenyérhez, húsdaraboláshoz, zöldségtisztításhoz, stbstb), és nincs külön-külön minden húsfajtához, zöldséghez, gyümölcshöz, stbstb. De a hapci-rendszerben előírás, hogy legyen. Éppúgy, ahogyan előírás az elkülönített és jelölt vágódeszka is (sok egyéb mellett).
" Egyebkent eszembe sem jutott h barmifele haccp szabalyt beemeljek a konyhamba."
A vágódeszkás dolog onnan származik, tehát máris beemeltél egy hapci-szabályt :)) , gondolom, úgy történhetett, hogy hallottál/olvastál róla valahol, megtetszett, könnyen kivitelezhető volt (sem helyben /úgy értem, a deszkák tárolása-helyigénye nem nagy/, sem anyagiakban nem jelent nagy gondot )megvalósítani), és ""beemelted"" a konyhádba.
Nincs ezzel semmi gond, csak arra akartam kilukadni, hogy praktikálisan nem igazán van sok haszna (mármint egy sima háztartásban).
Szóval, nem kekeckedés, hanem egy eszmefuttatás részemről a te kommented apropóján a hapciról, meg a részleteiről :)

macamuca [IHUN] 2014.11.03. 18:41:56

@diggerdriver:
Sírva vigadós.
:))))
Válaszoltam. :)

Ladislav 2014.11.03. 18:44:01

@Philosoraptor:
"otthon döglenének akkor az emberek" :) Igen, ez is lehetséges, de mivel a legtöbb munkahely nem szanatórium, ezért legalább kipihentebben kezdenék az új hetet.
Szerintem valamivel többen lennének a templomokban is, mert sok keresztény dolgozik olyan helyen, ahol a vasárnap is munkanap, de létszámban nyilván nem lennének többen :)
Az összfogyasztás pedig közel állandó mennyiségű, legfeljebb egy picit előrelátóbban, egyszerre valamivel nagyobb tételben vásárolnának az emberek. Ami elmaradna, az a sokszor céltalan, unalomból történő vásárlás vasárnapi része. De 6 napon át a lehetőség adott erre is.

i got my (törölt) 2014.11.03. 18:47:01

británia.
"A német kormány elképzelhetőnek tartja, hogy megszűnik Nagy-Britannia uniós tagsága a tervezett bevándorlási korlátozások nyomán - írta a Der Spiegel vasárnap megjelent számában."
www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/veget_erhet_a_brit_eu-tagsag_a_nemet_kormany_szerint.205840.html

"Igyekezett csökkenteni hétfői hivatalos reakcióiban a brit kormány a német Der Spiegel hírmagazin azon hétvégi értesülésének jelentőségét, amely szerint Angela Merkel német kancellár akkor sem lenne hajlandó az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás London által követelt korlátozásának támogatására, ha Nagy-Britannia e korlátozások nélkül kilépne az EU-ból. "
www.portfolio.hu/gazdasag/a_britek_visszatancolhatnak_a_bevandorlas_korlatozasatol.205881.html

2014.11.03. 18:57:01

@Sütemény1975: Le vannak vezetve a fentebbi linkelt cikkben a miértek. Olvasd el, mielőtt jössz a komolytalan érveléseddel. A "mert csak" nem érvelés, ha eddig még nem hívták fel a figyelmedet, akkor most megteszem.

A misét meg a családot nem én gondolom komolyan, hanem a kereszténydemokrata kdnp. Ők is annyira el vannak tájolva ebben az országban, mint a szövetségesük. Ez tényleg kurvára fontos ebben az országban, hogy vasárnap ne legyen nyitva a bolt. Ennél égetőbb problémák nincsenek is. :D XDDD Ezen tényleg csak sírni v. röhögni lehet, komolyan.

i got my (törölt) 2014.11.03. 18:58:30

@Hari Seldon 2: volt egy bizonyos hirschmann, aki okosakat írt a témáról. kivonulás, tiltakozás, hűség címmel jelent meg magyarul is.

"His later work was in political economy and there he advanced two simple but intellectually powerful schemata. The first describes the three basic possible responses to decline in firms or polities: Exit, Voice, and Loyalty. "

nagyon sok esetben nem racionális a megszoksz vagy megszöksz cselekvési szabály, amit te most javasolsz. amikor magasak a tranzakciós költségek, akkor lose-lose szituáció állhat elő: mindkét fél veszít. megítélésem szerint ez a mostani helyzetre is igaz: vesztene az eu is és a uk is a kilépéssel. ilyenkor érdemes tárgyalni, megpróbálni mindkét fél számára elfogadható módon módosítani a szabályokat. persze, ez a nyilatkozatháború a downing street és strasbourg / berlin között inkább még csak a taktikázási fázis, hogy minél jobb tárgyalási pozícióból indulhassanak.

2014.11.03. 19:00:27

@Ladislav: Szerintem tiltsuk be akkor mondjuk a szombatot is. mert miért ne. :DDD

négyzet 2014.11.03. 19:11:31

@Ladislav: pihentebben kezdenék az új hetet? Hát de mi van, ha hétfő a szabadnapja? Mert pont, hogy vasárnap dolgozott. A vasárnapi munkavégzés nem egyenlő túlóra.
És hát ne felejtsük már el, hogy ezeken a helyeken rengeteg részmunkaidős dolgozik, direkte hétvégére veszik fel őket. Diákok, másodállást vállalók. Nem lesz rájuk szükség. De persze, a templomba menni, az fontos.

Egyébként mi is hétvégén vásárolunk. Mivel hétköznap elég gyakran este 9-kor érünk haza... Ja igen, és mifelénk a hiperek jópár km távolságra vannak, ahova nem ugrasz csak úgy ki este, a kisbolt meg már rég bezárt.

2014.11.03. 19:15:43

@maxval birca hozzászóló: errol Iran es Izrael jut eszembe. Egy 10%-os vallasi kisebbseg tartja sakkban a maradek 90%-ot, mert nekik ez jo.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.03. 19:15:58

@macamuca [IHUN]: Nem, ez úgy történt, hogy kaptam egy szettet az IKEA-ból és mert amúgy is érzékeny vagyok a szagokra (hagyma, hús), elérkezettnek láttam az időt az alapanyagok elkülönítésére :).

Sanz 2014.11.03. 19:21:44

@i got my: Cameron nagyon be van tojva a UKIP miatt. Csak az a baj, hogy ezzel az emberek fejében olyan ötleteket legitimizál, ami a végén a UK EU-ból való kilépéséhez fog vezetni...
Szomorú, hogy a briteknél is működik a populizmus; sajnálom az országukat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 19:21:48

index.hu/nagykep/2014/11/02/a_ketteszakadt_berlin_vegnapjai/

Mocskos rohadt kommunizmus.Hogy irigykedtünk fiatalként a határátkelő endékásokra, mert hogy nekik megnyílt az út a jövőbe, már akkor.Mi is reménykedtünk, jó darabig, hogy akkor most már közel a nyugati életszínvonal...Aha.. A nagy lószerszám volt, meg van azóta is közel.
De legalább már lehet határátkelni...

Shanarey 2014.11.03. 19:23:14

A poszt, elég lehangoló, de sajnos én sem nagyon tudom az ellenkezőjét bizonyítani. Dolgoztam itt (UK) már három olyan helyen, ami élelmiszer gyártásban érdekelt, s amit ezeken a helyeken láttam, na az néha gyomorforgató volt. Emiatt az utolsó ilyen helyet egy munkanap után ott is hagytam.

A vasárnapi nyitva tartásról meg annyit hogy ez is egy olyan jogszabály, amit azért akarnak bevezetni, hogy meglegyen a látszat, a KDNP nem csak papíron létezik. Pedig dehogynem, csak is ott létezik.

Amikor még családos emberként üzemeltem akkoriban nekem nagyon is jól jött a vasárnapi nyitva tartás, mert általában hétfőtől péntekig dolgoztam, de a szombat is sokszor beugrott, a vasárnap volt az egyetlen nap amikor mindketten szabadok voltunk, mert a feleségemnek is munkanap volt minden második szombat, és néha minden szombat, mert mindig volt valaki akit helyettesíteni kellett.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.03. 19:23:42

@macamuca [IHUN]: Na persze ettől még az IKEA vehette a haccp-ből az ötletet...
Úgy tudom különben, hogy amikor a haccp szülője még kósza gondolat sem lehetett a profi szakácsok már egész késarzenálokkal dolgoztak, minden apró kis szüttyögéshez külön kis célszerszámokkal. Nekem van faműves végzettségem is és megszoktam, hogy minden műveletre külön véső van, minden típusból több méret mind pengeszélességre, mind hosszúságra, mind hajlásra, mind szögre. Szóval nem dobok hátast egy kis specializáció láttán, még ha az a haccp miatt van is.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.03. 19:26:10

@charlieharper:

Dehát ez itt nem vallási kérdés. Nem is ezt hozzák fel oknak. Aki templomba jár, az is tud bevásárolni egyébként vasárnap. Szóval ez itt nem a fő szempont semmiképpen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.03. 19:26:23

@Shanarey(England): Én utáltam hétvégén dolgozni. Amikor az egész családom pihent vagy kirándult én a boltban adtam a fél kiló kenyereket meg a lemaradt tejfölt a vasárnapi ebédhez és így tovább. Persze ettől még tudom, hogy fontos a hétvégi nyitvatartás, elvégre nem csak a kereskedelemben dolgoznak heti hét napon...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 19:27:08

@maxval birca hozzászóló: ááá, kösz, de inkább nem szoktatom hozzá... :-))
A napi 3 fürdés télleg fura, bár a magyar nyarakon a 44 fokban meg tud az ember úgy izzadni, mint a ló, hogy télleg szükséges lehet...

A nyugati középkori nemfürdés meg legyen az ő szégyenük.Én mindenesetre proliként röhögtem volna rajtuk, ha akkor éltem volna... :D

Shanarey 2014.11.03. 19:27:19

@Sanz:

Nem csak Cameron, az összes fickó be van tojva az UKIP miatt.

Ed Miliband, pedig egy okleveles barom, na meg zsugori is.

metro.co.uk/2014/11/01/ed-miliband-criticized-from-every-direction-after-giving-homeless-woman-just-two-pence-in-manchester-4930490/

2014.11.03. 19:33:45

@Th's child: 'Ugyanezek az emberek szívesen jártak szombaton dolgozni? Hétfőn? Amikor esett odakint?'

Errol jut eszembe, holnap kedd, es semmi kedvem bemenni dolgozni de attol tartok hogy ha nem megyek, a gonosz fonokok nem fizetnek :)

i got my (törölt) 2014.11.03. 19:38:30

@charlieharper:
"Eddig volt bennem valami naivitas, hogy a tanarneniknek nagyobb a tolerenciaszintjuk a hulyesegre (akar Hintara). Latva a Chang es Turchi kommenteit, orommel latom, hogy ez csak urban legend."

nehogy már szabadidejükben is dolgozniuk kelljen! olyankor ki kell engedni a gőzt. :)

"- Hofi beállt tankolni egy benzinkúthoz. A kezelő felismerte, és miközben tankolta a kocsiját a következőt mondta neki:
- Jé, Művész Úr! Mondjon már valami vicceset!
Mire Hofi:
- Mondja, maga amikor hazamegy, akkor a kredencbe nyomja benzint?"

2014.11.03. 19:43:26

@Ladislav: Persze, szegeny keresztenyeknek muszaj dolgozni, azert nem tudnak templomba menni... Egyebkent vasarnap este, sot szombat este is lehet menni vasarnap reggel helyett, nem hinnem hogy sokan dolgoznak 24 oraban vasarnap (kiveve persze az orvosokat peldaul, na erdekes modon senki nem mondja hogy nekik nem kene dolgozni...). Hadd dontse mar el mindenki maga hogy akar-e 'celtalanul lodorogni' vasarnap a plazaban, miert kene egy torvenynek szabalyozni a celtalan lodorgest? Eddig ugy tudtam hogy szabad tarsadalmakban teljesen elfogadott celtalanul lodorogni a het barmely napjan.

i got my (törölt) 2014.11.03. 19:43:42

@Mirjam2: én végeznék egy felmérést a vasárnapi nyitvatartású boltok dolgozói körében. ha örülnek, hogy 100% túlórapótlékkal dolgozhatnak vasárnap, akkor legyenek nyitva a boltok. ha nem örülnek, akkor zárják be őket vasárnap.
szerintem az eladók érdeke ebben a kérdésben fontosabb, mint a vásárlók kényelme. kiszolgáltatott társaság, védeni kell őket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 19:44:38

@puhacica: Nem t'om, milyen korosztály vagy, de volt olyan, hogy hétfői adásszünnap.Bizonyíthatóan ezeken a napokon bővült az ország lakossága a leginkább... :-)))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 19:48:41

@Mr Long (UK): 1 fontért kiviszik házhoz a komnplett bevásárlást, cakkpakk??? Baaaaaaaazz, hát a faxom se mozdulna akkor egy centit se a bevásárlásért.Úúúristen, de király lehet.Esküszöm, körülnézek itt, de hogy lenne átszámítva legalább 50 euró csak a kiszállítás, az hétszentség.Ugye benzin, parkolás, teherautó amortizációja, melós bére esti és/vagy 7vgi felárral, simán kijönne ennyire...címenként.Az meg azért csak sok egy picit, ilyesmire.
:-(((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 19:51:34

@Mr Long (UK): Ami még "baj", hogy akik ilyen kiszállítós cégek, tudtommal, azok nem azok a helyek, amiket kiismertünk, mexoktunk.Plusz még alapból az árak is eltérhetnek.Szóval lehetne megint mindent kitapasztalni előre...Na mindegy, ez már télleg first world problem...Valahogy majd túléljük... :D

Quercus a favágó 2014.11.03. 19:52:04

A vasárnapi nyitva tartás kérdésének semmi köze ahhoz, hogy az családok együtt legyenek, vagy aki akar el tudjon menni a misére. Ez csak a szokásos süket duma.
Mint mindig, most is üzletről van szó. Ez a dolog része a külföldi üzletláncok kiszorításának Magyarországról. Ennél sokkal keményebb ütés lesz, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj sávossá tétele. Ez elsősorban a Tesco-t fogja keményen megütni. Aki már így is meg van roggyanva, és fontolgatja a Kelet-Európából való kivonulást is. A CBA hazai üzletlánc már be is jelentkezett a Tesco áruházaira.
A sávos felügyeleti díj érzékenyen érinti a Coop üzletláncot, és a CBA-t is.
A vasárnapi zárva tartás őket kompenzálja. A falusi Coop üzletek jelentős része nem fog bele esni a 400 m2-es korlátba, a CBA-nak meg szinte minden nagyobb városban van raktáráruháza, amire rá lehet fogni, hogy nem kiskereskedelmi egység. Ha még kell, majd tesznek egy pár kiskaput a jogszabályba.

Shanarey 2014.11.03. 19:54:30

@i got my:

A probléma ott van hogy Magyarországon, nem szokás 100% plusz fizut adni a túlóráért vagy a hétvégi meló miatt.

@geegee:

De azt is tedd hozzá, hogy az átlag TV akkoriban fekete fehér alapon ment, és volt egy egész csatorna amit választani lehetett. Azoknak akiknek nem volt megfelelő tetőantennája, avagy nem az országhatár közelében laktak. na meg ha mozira sem volt pénzük.

:-)

Shanarey 2014.11.03. 20:03:09

@QUERCUS:

Papíron igen, de a valóságban nem mindenhol létezik ez.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 20:06:32

Kérem szépen, én támogatom a vasárnapi nyitvatartási tilalmat.
Mindenkit megillet a vasárnap szentsége.
Mint a zsidóknál a szombat. Ők is kibírják hogy a boltjaik zárva vannak.
Viszont, ahogy mondtam MINDENKIT megillet a szabad vasárnap.
A mozdonyvezetőt a baktert az állomásfőnököt a Volánbusz sofőrjét a BKV minden alkalmazottját a szórakoztatóiparban dolgozókat beleértve a TV csatornák és rádiócsatornák dolgozóit a pincéreket a bárpultosokat a taxisokat a rendőröket tűzoltókat a biztonsági őröket.
A tűznek meg kell tiltani hogy vasárnap ne lobbanjon fel a tolvajoknak szólni kell hogy vasárnap ne lopjanak.
A villamoserőművek minden dolgozóját is megilleti a szabad vasárnap sőt a paksi atomerőművet is le kell állítani.
Az állattenyésztésben dolgozók szintén beleértendők.
Majd megfejik a teheneket hétfőn.
A szállodák tegyék utcára a vendégeiket vasárnap.
Múzeumok fürdőhelyek zárjanak be hiszen azok üzemeltetőit is megilleti a szabadnap.
Mintahogy a mentősöket is. Megkérdezi őket valaki hogy akarnak e három szülést levezetni a mentőben vagy inkább tartalmas beszélgetést folytatnának csemetéikkel?
Miért pont az eladókért aggódnak ennyire. A fent felsoroltak összességéhez elenyésző a számuk.
A többiekért ki emel szót?
Ha nem miért nem?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 20:10:16

Jaaa a leglényegesebbet kifelejtettem.
A templomokat is be kell zárni hiszen a hetedik napon a teremtő is megpihent hát hogyne pihenhetnének akkor földi szolgái?

2014.11.03. 20:11:07

@Mirjam2:

Jaja, a melóst csak kisemmizik, a nagyfejűek meg zsírosodnak.
(Vagy hogyan is mondaná ezt hinta.)

SzZoole 2014.11.03. 20:14:56

@QUERCUS: A CBA tulajdonosi korebe nem az a fogathajto vilagbajnok Lazar testverek vannak akik veletlenul jo kapcsolatot apolnak a szeretett vezirel?

TilosazA (UK) 2014.11.03. 20:15:42

@Shanarey(England): @QUERCUS: Akik ilyen áruházláncokban dolgoznak, azok nem kapnak hétvégi pótlékot, a hétvége ugyanolyan napnak számít mint bármelyik más. Olyan a szerződésük. Azért tudom, mert egyszer a bankban ahol dolgoztam, át akarták írni a mi szerződésünket is ilyenre, hogy bármelyik hétvégén berendelhessenek, ha túl sok meló van, mondván hogy majd köv. héten mondjuk szerdán otthonmaradunk helyette. Persze kiharcoltuk, hogy ne tegyék. Ma már szerintem nem tudnánk kiharcolni.
Valahogy úgy van a szerződésük, hogy egy héten x órát dolgoznak, és a munkaadó határozza meg hogy mikor. Gondolom a munka törvénykönyvével összhangban.

i got my (törölt) 2014.11.03. 20:22:52

@diggerdriver: igen, lehetőleg mindenki kapja meg a szabadnapot. ha ez mégsem érhető el, mert komoly társadalmi érdek fűződik az adott szolgáltatás folyamatosságához, akkor fizessük meg busásan pótlékokkal az extra munkát.
de ne próbáljuk azt a látszatot kelteni, hogy a vasárnap reggeli cseresznyepálinka meg a paradicsomos húsgombóc VASÁRNAPI vásárlásának lehetőségéhez komoly társadalmi érdek fűződik.

rendes ember megveszi szombaton, a többi meg nem is érdemli meg.

(mellékesen: gyanítom, hogy a kereskedelmi dolgozók nemhogy nem elenyésző számúak, hanem a mentősök, papok, buszsofőrök együttesen se közelítik meg a számukat.)

a papokat én a hét többi napján is szabadságolnám... :)

a taxisokat meg nagyon nem keverném ide, hiszen ők nagyrészt magánvállalkozók. ha akarnak melóznak, ha nem akarnak, nem melóznak, senki se rúgja ki őket, ha nem teszik. önkéntes alapon a bolti eladók munkája ellen sincs vasárnaponként kifogásom.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.03. 20:23:40

@TilosazA (UK): Ugy tudom ugyanez van a vagyonoroknel is Ok ugye jellemzoen nem is 8 oras muszakokban dolgoznak hanem 12/24 vagx 24/48 oras munkarendben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.03. 20:28:32

@QUERCUS: hat tudod ez meg a vallasos urugynel is gyomorforgatobb.

SzZoole 2014.11.03. 20:29:35

@qkuc: Es gondolom az sem veletlen,hogy ha mar a Tesco kimegy,Ok bejeletkeztek a tesco helyere es "veletlenul"meg is nyerik a palyazatott,kb.mint a trafikoknal.

Sütemény1975 2014.11.03. 20:30:19

@Philosoraptor: en inkabb rajtad nevetek, meg az "erveiden" :))

qkuc 2014.11.03. 20:31:40

@Zoole[uk]: Megkapod a phd fokozatot Unortodoxiából ..., :D.

Egyébként az másnak is tiszta, hogy a terv az, hogy vasárnap a családi vállalkozások lehetnének nyitva? (Vagy legalábbis ilyesmiről is szó volt/van/lesz) Mármint boltok. Ezen azért nyihogok még, hogy vajon a CBA az annak számít-e ..., :D.

Muscari 2014.11.03. 20:33:18

@TilosazA (UK): ez érdekes, én lassan négy éve itt vagyok, de még soha nem kaptam el náthán kívül semmit. Pedig én aztán többszáz emberrel találkozom naponta, kezet ugyan mosok, de a fertőtlenítő kiszárítja a bőröm, azt nem szeretem.

Sütemény1975 2014.11.03. 20:33:44

@diggerdriver: az ironiad ertheto, csak kar, hogy nem allja meg a helyet.

Igaz Barát 2014.11.03. 20:34:02

@qkuc: Ha jelenleg nem is, majd hoznak rá egy törvényt, hogyaszonyahogy minden kereskedelmi egység családi vállalkozás, ha a neve C-vel kezdődik és BA-ra végződik. Vagy valami ennél kevésbé ravaszabbat. Bármit kinézek a fiúkból.

Sütemény1975 2014.11.03. 20:35:08

@QUERCUS: errol kaphatnank egy linket? Marmint, hogy a cba bejelentkezett a tesco ingatlanokert?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 20:37:26

@Shanarey(England): Hát jah. Nekünk mondjuk jött valahogy a cseh1, cseh2 (Észak-Budapest), ha nem is hádé minőségben...Meg asszem valami ruszki hangyafoci is rémlene...szóval volt valami választék.De hát manapság ezt a szolgáltatást mindenki csak kiröhögni tudná, tök jogosan...
Ehh, régi szép idők...amiket azért rohadtul nem sírok vissza...
:-))))

SzZoole 2014.11.03. 20:40:35

@qkuc: PhD,az mi az?Ugy beszeljel,hogy egy 6 elemivel rendelkezo ember megertse:)))

A CBA?Hogyne szamitana mar csaladi vallakozasnak,az egyik Lazar fiunak is van felesege,gyereke a masiknak is van,az mar 2 csalad,igy mar csaladi vallakozas nem?:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 20:42:21

@i got my:
A probléma ott van hogy "társadalmi érdekeket" emlegetsz.
Kinek mi köze más emberek érdekeihez?
Milyen társadalmi érdek fűződik a vasárnap esti "Kit kúrnak meg élő adásban? " valóságsóhoz?
Ki és milyen alapon határozza meg hogy mi a társadalmi érdek?
Csaxólok hogy a biztonsági őrök legnagyobb része magánvállalkozó mint egy taxis. Nem hiszem hogy módjában áll eldönteni hogy vasárnap dolgozik vagy nem.
A "társadalmi érdekekre" épültek bizonyos eszmerendszerek amik például "társadalmi érdekből" gulágra küldték az embereket.
Csak kérdem hogy "társadalmi érdek" a Gundel vasárnapi nyitvatartása?
A Kék osztriga báré is?
Súlyozzuk már kicsit a "társadalmi érdekeket".
"Társadalmi érdek" a fogyatékkal születettek eltartása?
Csak kérdem?
Meddig lehet elmenni?
Kezdjük a vasárnapi zárvatartással.
Mi a következő "társadalmi érdek"?
Például kötelező legyen a fideszre szavazni.
Ennél magasztosabb "társadalmi érdeket" elképzelni sem tudok.
Most jön a nyerő kérdés?
A "társadalmi érdek" mennyiben maximalizálja az EXTRAPROFITOT???

TilosazA (UK) 2014.11.03. 20:42:28

@Muscari: Én meg látod így szoktam járni. De ki is van írva az orvosi rendelőben, hogy járvány van (és hogy ez a szokásos őszi/tavaszi járvány), férjem is elkapta, a barátnőm is a családjával, és még pár ember, aki csak ilyen ismerős. Na, ők tuti nem tőlem kapták el...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 20:43:13

@diggerdriver: Apszolút igazad van, ennek csakis így lenne értelme...Meg árvíz, katasztrofális időjárás, M7-esen hófúvás se legyen vasárnap. Földrengés, cunami úgyszintén.
Valahogy le kell focizni ezt...
Szólni kell a Télapónak, ő tekeri a Földgolyó tengelyét is, hogy meglegyen a forgási idő.Tudom, én voltam ott, láttam... :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 20:44:08

@Sütemény1975:
Ilyen következtetésre minden hülyegyerek képes.
Az okosak cáfolni is tudnak.
Hajrá.

qkuc 2014.11.03. 20:46:04

@Zoole[uk]: Várjál, na, akkor olyan doktorrá avatlak mint SkiccPált, :D. Így jó? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 20:49:09

@Igaz Barát:
Valamikor a rendszerváltás környékén a Ford egy kábelkorbács gyárat épített Székesfehérváron.
A kormány kiírt egy pályázatot a posta teherautó beszerzésére.
Olyan részletekbe menő pályázatot hogy szerepelt benne a hossz szélesség tengelytáv nyomtáv, és valahogy pont ezekre szabták vagy ezeket szabták a Ford Transitokra.
Óriási botrány lett belőle aztán visszakoztak.

Igaz Barát 2014.11.03. 20:53:28

@diggerdriver: Ha erre a törvényre sor kerül, akkor valószínűleg nem lesz belőle botrány, el fogják valamivel terelni róla a figyelmet.

SzZoole 2014.11.03. 20:54:25

@qkuc: Ja,igy mar ertem,olyat itt is lehet venni a whitechepeli piacon,meg mast is,gyakorlatilag a jezuskatol a gep puskaig mindent:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 20:55:11

@peacefroggg: akik rendszeresen dolgoznak hétvégén (tehát megszakítás nélküli munkarendben pl éjjel-nappal nyitva lévő tesco), azoknak nincs hétvégi pótlék. egy fillér sem. pont ugyanannyit kap érte, mint egy hétfőért.

Quercus a favágó 2014.11.03. 20:56:06

@Sütemény1975:

"A magyarországi láncok közül egyedül a nagyobbak, az Auchan vagy a CBA tudná átvenni a piacvezető Tesco boltjait. A CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila megkeresésünkre annyit reagált, hogy ők készen állnak, ha “bármely Magyarországon működő piaci szereplő úgy döntene, hogy abbahagyja a tevékenységét”.

vs.hu/gazdasag/osszes/oriasi-bajban-a-tesco-mar-a-magyar-kivonulast-javasoljak-a-szakertok-1024

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 20:56:40

@puhacica: hétvégén nyitva levő bank? hol éltek ti?

:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 20:56:45

@diggerdriver: Bakker...Látta már valaki ezt a Kék Osztriga-bárt??Télleg létezik, vagy csak a fimben volt?
Ezek után, hogy mindenki emlegeti, meg kéne csinálni, ha nincs még meg...Én mondjuk nem értenék egyet a hovatartozás kérdésével, de üzletileg lehet, hogy jó ötlet volna... :-)))
Szerintem ennek Londonban lenne a legjobb helye, valamiért azt gondolnám...

Bocs, hogy megragadtam az érdemi lényeget a kommentedből...
:-))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 20:58:19

@Sütemény1975: én kizárólag ilyeneket ismerek, akik muszájból dolgoznak vasárnap.

qkuc 2014.11.03. 20:58:51

@Babette.: Már az is csoda, ha hétközben nyitva vannak, :D.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 20:59:36

@puhacica:
"mennyire nem a régi munkanap-szabadnap rendszerben működik a világ"

hát pedig de:)
ti vagytok a kisebbség...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:02:55

@Mr Long (UK): a diszkrimináció is tilos. azt sem lehet,hogy az állampolgár kap, a bevándorló meg nem.

i got my (törölt) 2014.11.03. 21:03:16

@diggerdriver:
"Kinek mi köze más emberek érdekeihez?"

egy társadalomban a tagok nem szigetekként lebegnek a semmiben, hanem érdekközösséget alkotnak. a szabályok ideális esetben a tagok érdekeit, a közjót szolgálják. tehát: mindenkinek van köze a többiek érdekeihez.
a gundel meg a tévésó természetesen nem társadalmi érdek. a vagyonvédelem már sokkal inkább.

hogy mi a társadalmi érdek, az ideális esetben nyilvános vitákban kristályosodik ki. nyilvánvalóan a társadalom maga dönti el, mit mennyire tart fontosnak. s ideális esetben a társadalom értékítéletét tükrözi, illetve képezi le a törvényhozás. ha tehát konkrét témákban a társadalmi érdeket szeretnéd ismerni, elég elővenned a törvénytárat.

a lényeget szerintem nem értetted meg. nem vagyok a vasárnapi munkavégzés ellen. viszont fontosnak tartanám a kiszolgáltatott csoportok érdekvédelmét. ausztriában van egy bivalyerős AK, ami kőkeményen szembeszáll a politikával meg a munkaadókkal is, nagyon erősen védik a munkavállaló érdekeit. magyaro.-n ilyen nyomokban sem lelhető fel. ezért bármit megtehetnek a szerencsétlen dolgozókkal, akik örülnek, ha van munkájuk, nem fognak "ugrálni", hogy ugyan már fizessenek pótlékot, ha a mindenki számára adott pihenőidőben munkát várnak el. egy erős érdekérvényesítő-képességgel rendelkező munkavállaló a pofájába röhöghet a munkaadónak, ha unfair feltételeket támaszt, de egy eladó egy pillanat alatt az utcán találja magát, ha szóvá teszi a méltánytalanságot.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:05:02

@Pernilla:
"sak a vasárnapi/éjszakai műszakkal van lehetőségük egy normális jövedelemre"

pont ugyanannyi jövedelmük lesz nekik heti 6 nappal is, csak kevesebb dolgozóra lesz szükség.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 21:05:17

@Babette.: Elég szomorú és rohadt dolognak tartom ezt, hogy ennyire nem szorongatják meg a multik tökeit...Ezt nevezik tisztán kizsákmányolásnak.

Nem tom, vajon nyugaton hogy van ez.Itt felénk is szinte minden nyitva van vasárnap is, de nem teljes nyitvatartással.A teljes mondjuk 7-21 ig, élelmiszerláncoknál; vasárnap viszont csak 10-16 ig.De hogy hogy van a bérezés, finn gomb sincs...

Szerintem valami olyasmi lenne a megoldás, hogy minden dolgozónak járjon legalább 2 7vge, illetve vasárnap szabadon.Vagyis oldja meg a munkaadó, vegyen fel ügyeletbe, keresztműszakba, akárhogy dolgozókat.Illetve ha akar, akkor dolgozhat, de ne legyen kötelező, és azt is fizessék meg rendesen...szombat +50%, vasárnap +100%.Ha nem kapja ezt meg a munkavállaló, akkor nyomhassa fel a munkaadót.

Na hát ez a bilibe kézlógatás, manapság Magyarországon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 21:05:49

@Babette.:
Hogy ők hol élnek azt nem minősíteném de itt nálunk vasárnap is nyitva van az a bank ahol a számlám van.
Szombaton ugyan zárva van de vasárnap kinyit.

Quercus a favágó 2014.11.03. 21:07:47

@zöldeketbeszélek:

Gyöngyikének a minap már leírtam, szerintem hogyan működnek a dolgok kis hazánkban. Ez is beleillik a képbe.

@TilosazA (UK):

A Munka Törvénykönyve lehetőséget ad arra, hogy a felek megállapodása, vagy a Kollektív Szerződés eltérjen a jogszabályi előírásoktól. A kivételeket a 165. § tartalmazza.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 21:08:44

@geegee: javítás: ...minden dolgozónak járjon legalább 2 7vge, illetve vasárnap szabadon minden hónapban...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 21:09:06

@geegee:
Várgyámá....
Egyszer a családdal sétáltunk a SOHO-ban. A gyengébbek kedvéért hangsúlyozom hogy a SOHO-ban.
Szóval be akartam térni egy vendéglőbe.
Kérdi az asszony hogy biztos oda akarsz menni?
Mondom miért ne?
Azt mondja szivárványszínű a tábla az ajtó fölött.
Na és?
Az egy buzibár.
Jaaaa akkor nem akarok bemenni.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

i got my (törölt) 2014.11.03. 21:09:41

@QUERCUS: általában távolságtartással kezelem az összeesküvés-elméleteid, de ez most simán beleillik a képbe, amit a magyar kormány ámokfutásában eddig felrajzolt.
ahogy egyértelmű, hogy a külföldi bankokat és tulajdonosait ki akarja szorítani, mindent saját kézbe akar venni az olajipartól a közművekig. miért épp a teszkót ne akarná koncnak?

(megjegyzem, világszinten nagyon gyatrán muzsikál a teszkó, évtizedek óta nem ment ilyen rosszul neki. magyar kormánytól függetlenül. szóval azon se lepődnék meg, ha magától kerekedne fel, s önként vágná vissza bizonyos országcsoportokban az aktivitását. mint ahogy több bankról is olvastam, hogy régiószinten búcsúznak kelet európától.)

SzZoole 2014.11.03. 21:12:15

@geegee: Londonban van Blue Oyster bar,Kensingtonban van a South Kensington Stationtol nem messze.

puhacica 2014.11.03. 21:12:26

@QUERCUS: ezt már nem is írtam, mert még kikiált valaki üldözési mániásnak. :(

@diggerdriver: szívemből!

@geegee: emlékszem rá, bár halványan, mert kis csipszar voltam még. :)

@Babette.: a Westendben van OTP, ami nyitva van. de persze nem ott élünk. :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.03. 21:13:15

srácok..ma is legyőzött a meló...az igát azt húzom csak nincsen belőle della..az albérletem centire akkora mint egy cella.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:15:57

@diggerdriver: jól emlékszem, azt mondtad, ez valami zsidó bank?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:18:25

@i got my: "lehetőleg mindenki kapja meg a szabadnapot. ha ez mégsem érhető el, mert komoly társadalmi érdek fűződik az adott szolgáltatás folyamatosságához, akkor fizessük meg busásan pótlékokkal az extra munkát. "

na most ez pont ellenkezőleg van, és az is logikus: vagyis ha nem szoktál vasárnap dolgozni, akkor a vasárnapi munkavégzésért jár a plusz díjazás. ha szoktál, akkor nem.

@puhacica:
:DD
akkor ez valami új.

puhacica 2014.11.03. 21:18:31

@Babette.: vidéken, falun biztosan neked van igazad. Pesten meg nekem. :)

@diggerdriver: te csak ne is minősítgessél, nem putriban lakunk! hanem közvetlen mellette. :D (vicceltem)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:19:41

@qkuc: nem, csak az számít annak, ahol a családtagok dolgoznak az üzletben. egyébként rájuk munkajogilag lazább szabályok vonatkoznak most is

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:20:27

@puhacica: lehet, hogy ezzel titkot árulok el, de vidéken él a lakosság több mint 80%-a:PD

Quercus a favágó 2014.11.03. 21:20:39

@Babette.:

Akkor pontosabban:

Munka Törvénykönyve:

" 140. § (1)57 Vasárnapi munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár,

a) ha a munkavállaló a rendes munkaidőben történő munkavégzésre kizárólag a 101. § (1) bekezdés d), e) vagy i) pontban meghatározott feltételek alapján kötelezhető, továbbá

b) a rendkívüli munkaidőre

ba) a 101. § (1) bekezdés d), e) vagy i) pontban meghatározott munkavállalónak,

bb) ha a munkavállaló a 101. § (1) bekezdés alapján rendes munkaidőben történő munkavégzésre nem kötelezhető."

" 101. § (1)39 Vasárnapra rendes munkaidő

a) a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben,

b) az idényjellegű,

c) a megszakítás nélküli,

d) a több műszakos tevékenység keretében,

e) a készenléti jellegű munkakörben,

f) a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben,

g) társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén,

h) külföldön történő munkavégzés során, valamint

i) a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál"

Tehát a kereskedelemben dolgozóknak jár a vasárnapi pótlék, kivéve, ha a Kollektív Szerződésben konkrétan rögzítik, hogy nem.

Igaz Barát 2014.11.03. 21:21:22

@házelőtthinta:
Ez az! Megtaláltad! Ilyent igyál minden nap, ne azt a másikat, ami depresszióba taszít!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 21:21:52

@i got my:
Akkor közelítsük meg máshonnan a kérdést.
Mindent elmond a "társadalmi érdekről" hogy az utca emberét a VÁSÁRLÓT kérdezték meg mi a véleménye ha nem lesznek nyitva vasárnap.
Hiszen az elsőszámú érintett akinek az ÉRDEKÉBEN döntenek az az eladó.
Ők is akarják hogy megszűnjön a vasárnapi műszak?
Valahogy olyannak érzem ezt mint amikor az USA azt mondta Iraknak hogy márpedig itt demokrácia lesz ha akarjátok ha nem.
Az érdekérvényesítés meddig terjed?
Ugye a dolgozók egyhetedét ki kell rúgni.
Ha nem akkor a felszabaduló munkaerőt bújtatni kell.
Ha Simléder Jenőnét Jucikát megkérdik hogy minek örül jobban a plusz szabadnapjának vagy az elmaradt munkabér miatti befizetetlen sárgacsekknek akkor mit fog válaszolni?
Az embereknek megint megmondják hogy mit akarnak.
Természetesen az ő érdekükben.
Egy vasárnapi műszak megszüntetése teljesen más horderejű Osztrákiában mint Orbánisztánban.
Azt is kifejtsem hogy miért vagy sejted?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:22:08

@puhacica: egyébként pesten sincs igazad, a többség ott is h-p dolgozik, kivéve a szolgáltatókat.
pest és vidék között max annyi a különbség, hogy az irodisták pesten akár járhatnak 9-re is dolgozni

Taxomükke (UK) 2014.11.03. 21:23:58

Nna.
(nem nah, olyan magyar szó nincs)
Amit a poszter leír, sajnos mind igaz. Csak kibővíteni, továbbragozni tudnám, megcáfolni nem...
Mondjuk az "eme" szót hanyagolnám a helyében.
Most pedig (a befőtteim health and safetyje megtartása mellett) elolvasom a kommenteket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 21:24:20

@diggerdriver: :-)))
Esetleg a cicibuziknak is lehetne ilyen bárokat nyitni.Bár mondjuk arra ott van a Hooters, csak ott a bestéken még túl sok a ruha...
:D Jajj, én is alpári, szexista disznó vagyok... :-))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 21:24:25

@i got my:
A Tesco az utolsó tőrdöfést szombaton kapta.
Tőlem.
Felmondtam az autó biztosításomat náluk.
Mostmár az Isten sem menti meg őket.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 21:26:19

@Babette.:
Nem tudom hogy zsidó bank e de a zsidónegyedben van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 21:26:47

@Zoole[uk]: Hát akkor kész, passz, ezt a szálat le is varrtuk.Megelőztek bennünket... :-)))
Vagy maximum a frencsájzot lehetne mexerezni, és így láncolatot létrehozni...
:kérdőn nézve gondolkodó szmájli:

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 21:28:30

@puhacica: :-)))
Amúgy mit csinál a cafka cica?Nincs valami jó röhejes sztorid?
Mint a múltkor asszem Gejza bá írta, hogy legyeket fognak a macskái...Már ha nem keverem valakivel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 21:28:39

@puhacica:
Lakjál ottan még vagy 100évig.

Most akkor ez jókívánság volt?......
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2014.11.03. 21:29:15

@Babette.:

Döntsd el, mint jogász, kinek hiszel: az indexnek, vagy a törvénynek.

puhacica 2014.11.03. 21:29:35

@Babette.: én az igényekre gondoltam, amikor azt leírtam.

@Zoole[uk]: írtam neked privátban. nem sürgős, csak jeleztem. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 21:30:19

@házelőtthinta: Ez valami zenekarnak a számszövege?Belga?Tanksapka? :-)))

@Babette.: Van olyan, amelyik nem az? :-O

puhacica 2014.11.03. 21:31:25

@Babette.: mégiscsak jó, ha felvilágosult népek közé keveredik az egyszeri lány. különben hülyén halna meg. :D

@diggerdriver: jobbat csak szülinapomra kérhetnék! ez megteszi az egyszerű hétköznapokra is. :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:33:23

@QUERCUS: drágám, tedd fel a szemüveged: ezt én írtam be oda.
nem volt kedvem ide bekopizni, mert elveszti a formázást.
és az az összefoglaló pontos.
ennyi.

2014.11.03. 21:34:05

@Babette.: nem, a Digger a hsbc-nel van. Nem zsido bank, csak zsido negyedben van.
Egyebkent ismerosok, akiknek videki rokonaik vannak, talan barany csorda vagy mi, azt mondjak, hogy nincs olyan, hogy pihenonap.....

Ez mar nem a 80-as evek kellemes laid back eletmodja. Felgyorsult a vilag. Ha valaki cuclizmust akar, menjen Franciaorszagba. Ott sem mukodik, kutya nem akar munkat vinni oda vagy ceget alapitani.

@házelőtthinta: leirjam neked mennyibe kerul egy egyszobas ciposdoboz Manhattan jobb kornyekein?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:35:41

@geegee: ja tényleg.

@puhacica: közben eszembe jutott, hogy egyszer, mégmikor pesten éltem, 23-án éjfélkor mentem a tescóba, hát úgy utált a pénztáros, hogy be is szólt, mit keresek ott olyankor...csak lestem.

Quercus a favágó 2014.11.03. 21:36:22

@i got my:

Nekem nincsenek összeesküvés elméleteim. Az, hogy a véleményem nem felel meg a liberális elvárásoknak, nem összeesküvés elmélet. Ezt a "szlogent" ti akkor szoktátok használni, mikor nem tudtok ellenérveket fölhozni.

Mr Long 2014.11.03. 21:36:29

@TilosazA (UK): Ez Eus alapszabaly, ha jol emlekszem. El kell tudnod tartani magad.

@geegee: Ha ugy foglalsz idopontot. Oras savokba van osztva reggel talan hattol ejfelig es kulonbozo araik vannak. En uberskot leven kinezem mikor £1, amikor raerek es akkor hozatom. Most is varom, mert 9-10 kozt hozza ma a cuccot. Van olyan opcio, hogu felveszed naluk az osszekeszitett arut, az ingyen van, de nem jarok arrafele, meg nincs is kocsim. Multkor beszeltem a kiszallitos cavoval, mondta, hogy o is ezt csinalja. Busszal jar melozni, nem cipekedik, a benzinpenz is tobbe lenne neki is, meg idoben sem eri meg. :)
Itt szinte mindenki kiszallit a nagyok kozul. Asda, tesco (en oket preferalom), meg a saintsbury's. Az asda pl fasz tarsasag, a futar csak kipakolja a szajret szatyrokba a jardara aztan vidd isten hirevel. A tescos csavo felhozza, vagyis felhozzuk, mert nem jo a lift es kezben kell felvinni, mert a lepcson nem huzhatja fel a trolijat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:37:09

@charlieharper: a hsbc-n kívül egy szavadat sem értem.
:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:38:29

@Mr Long (UK): látod, nálunk is akkor hozta be a tesco a házhozszállítást, amikor elköltöztem pestről:D

Mr Long 2014.11.03. 21:39:09

@diggerdriver: "A villamoserőművek minden dolgozóját is megilleti a szabad vasárnap sőt a paksi atomerőművet is le kell állítani."
Amilyen szakszerutlenul kezelik azt az eromuvet ne adj nekik otletet... Nem tudjak az atomeromu mire valo.

puhacica 2014.11.03. 21:39:39

@geegee: ha a légyfogást említetted... nem biztos, hogy másnak is vicces, én nagyon röhögtem. ma reggel, amikor kimentem a konyhába, észrevettem egy legyet az ablakon. (amin egyébként nincs függöny én meg teljesen pucér voltam.) eszembe jutott a macska, hogy hogy örülne a légynek, mert nagyon szeret vadászni rájuk. fel is kaptam gyorsan, de addigra a légy feljebb mászott, ezért ki kellett nyújtanom a kezem, benne az 5 kilós cicukával. aztán ahogy ott nyújtózkodtam, az jutott eszembe, hogy ha most lát valaki a szemben lévő házból vagy az utcáról, biztos gondol egyet, hogy ki ez az idióta és mit csinál... :D

nemokos.blog.hu/2014/10/23/_41_ujabb_macskas_video
nemokos.blog.hu/2014/10/06/_23_fulemule

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.03. 21:40:23

Ha a szegeny jolelku kormany annyira aggodik a multik altal kizsakmanyolt csoro munkavallalokert,akkor csak azt nem ertem, hogy miert modositottak a munka torvenykonyvet, miert lehet meguszni a potlekot,miert konnyebb

Taxomükke (UK) 2014.11.03. 21:40:50

@Muscari: "Amikor valaki durva szabálytalanságot tapasztal, azt igen is jelenteni kell, ezt nekünk kerek perec megmondták..."
Ez így van.
Csak azután a főnökség vagy szarik rá, vagy nem.
Leginkább de.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:41:43

@puhacica: ezek a videokon ez az eset van? mert akkor megnyitom.

Mr Long 2014.11.03. 21:42:08

@Zoole[uk]: Nemzeti szalonna boltot!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.03. 21:42:53

Kirugni embereket, es hova lettek a szakszervezetek. Ja vagy nema munkavallalokat szeretnek megvedeni? Es miert is pont a kisbolt a kivetel?

Mr Long 2014.11.03. 21:45:33

@házelőtthinta: Na! Megjott az etkezoasztal es teged tettek ki a szobadbol?

Quercus a favágó 2014.11.03. 21:46:08

@Babette.:

Megnyitottam......és tényleg!!!!!
Tudod, nálam az index nem játszik.

puhacica 2014.11.03. 21:46:42

@Babette.: igen, az elsőn elölről vagyok látható, a másodikon meg hátulról. :D

puhacica 2014.11.03. 21:48:59

@diggerdriver: dikk, de jó quadod van! :D

Giddy Lamb 2014.11.03. 21:50:29

@diggerdriver: "Szombaton ugyan zárva van de vasárnap kinyit."
Erről eszembe jutott, hogy remélem 20 év múlva így telik el egy ideális vasárnap...

For Absent Friends

Sunday at six when they close both the gates
A widowed pair,
Still sitting there,
Wonder if they're late for church
And it's cold, so they fasten their coats
And cross the grass, they're always last.

Passing by the padlocked swings,
The roundabout still turning,
Ahead they see a small girl
On her way home with a pram.

Inside the archway,
The priest greets them with a courteous nod.
He's close to God.
Looking back at days of four instead of two.
Years seem so few (four instead of two).
Heads bent in prayer
For friends not there.

Leaving twopence on the plate,
They hurry down the path and through the gate
And wait to board the bus
That ambles down the street.

www.youtube.com/watch?v=cHWJ-7BUCNg

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.03. 21:50:29

@charlieharper:

2500 dollár per hó? Goldman Sachos fiúk simán kifizetik :)

@Igaz Barát:

Sört locsolok magamba jelenleg csak.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.03. 21:50:29

@Dragonlady (now in Indonesia):

Nálunk se fizetnek pl éjszakai pótlékot. Isten hozott Nyugat-Európában ahol megbecsülik a munkásokat és korrektek a munkaadók!

Quercus a favágó 2014.11.03. 21:50:58

@Mr Long (UK):

Nemzeti italbolt lesz a következő.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 21:55:03

@Babette.:
Sajnos nem.
Lecsaptam rá mint gyöngytyúk a takonyra.
Hiába....
:(((((((((((((((((

Mr Long 2014.11.03. 21:55:15

@QUERCUS: Gondolom ottmajd csak voros, meg feherbor, kobanyai, meg palinka lesz.

@házelőtthinta: Nekem is egyszeres aron fizetik a tulorat es a hetveget is...

2014.11.03. 21:56:03

@házelőtthinta: 4-5000. Meglepo, de a varos nem csak a GSbol all. A jol keresok meg nem 1szobasban laknak. A hatter munkat a GS meg levitte Salt Lake Citybe.
Megyek, hosszu meg a nap

Mr Long 2014.11.03. 21:56:49

@Babette.: @puhacica: Na ne ilyen hulyesegeket posztoljatok, lassuk a macskaemelos kepeket :)

négyzet 2014.11.03. 21:57:27

@i got my: de hát más napokon megkapják a pihenőnapjukat. Tv. szabályozza, hogy hogyan kell kiadni. Dolgozik vasárnap? Jó, de lehet, hogy nem dolgozik hétfőn-kedden-szerdán-csütörtökön vagy pénteken. A hétvégi munka nem csak átok, de amikor el kell valamit intézni, amit csak hétköznap lehet, áldás is lehet..

SzZoole 2014.11.03. 22:02:45

Akit erdekel snooker bajnoksag van az itv4-en.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 22:06:09

@Mr Long (UK): m aláttam az alföldön valami nemzeti csárdát...körbe volt festve nemzetiszínnel...

Quercus a favágó 2014.11.03. 22:12:58

Miután én nem vagyok Goldman Sachsos fiú, ebből kifolyólag keményen meg kell dolgoznom a pénzért(mint itt sokaknak), így:

Jó éjszakát.

www.youtube.com/watch?v=OQ6UPYNx78o

2014.11.03. 22:13:14

@négyzet: Nem érted? Az a lényeg, hogy az embereknek minél kevesebb pénzük legyen, ezáltal lesznek még inkább kiszolgáltatottabbak az állami csecs felé meg a hűbérurak rövidebb pórázt tudnak alkalmazni. :)

2014.11.03. 22:16:00

@QUERCUS: Ha csak CBA lesz az országban, az nem baj, mert egyrészt nemzeti, másrészt meg ugye fidesz érdekeltségű a tulaj is. Hol lesz vége ennek az urambátyám rendszernek?

2014.11.03. 22:17:17

@Zoole[uk]: Nagyon rátapintottál a lényegre. Jár a piros pont. :D

2014.11.03. 22:18:53

@Sütemény1975: Két nevetés között azért gondolkodj el azon, hogy nem kell ám mindent elfogadni, amit a pártod kitalál. Néha nem árt gondolkodni is, v. szkeptikusnak lenni.

2014.11.03. 22:20:13

@qkuc: Annak fog, mert nemzeti és magyar. A mi kutyánk kölyke, habár az eléggé elszomorító, hogy egyrészt nagyon drága, másrészt eléggé kihasználják a dolgozóikat.

2014.11.03. 22:21:37

@diggerdriver: "Mi a következő "társadalmi érdek"?
Például kötelező legyen a fideszre szavazni.
Ennél magasztosabb "társadalmi érdeket" elképzelni sem tudok.
Most jön a nyerő kérdés?
A "társadalmi érdek" mennyiben maximalizálja az EXTRAPROFITOT???"

Ne hagyd abba, szakadok. :D

SzZoole 2014.11.03. 22:27:29

@Philosoraptor: Piros pont,ne csesz ki velem.A HA-tol mar kaptam sargat+ figyelmeztetest,Te mar ki is akarsz allitani?:)))))

pappito · http://pappito.com 2014.11.03. 22:32:56

@zöldeketbeszélek: ja, nekem is van négy egyforma, mert négyesével voltak összecsomagolva, de nekem anyukám tanította, hogy hússal dolgozás után azonnal elmosni a deszkát, akármilyen színe is van :)

2014.11.03. 22:47:17

@diggerdriver:
"Szombaton ugyan zárva van de vasárnap kinyit."
A Canary Wharf-nal jarva jutott eszembe, hogy ott sem lehetett dolgozni szombatonkent par evig, amig az Olympia & York volt a developer. (egy legendas kanadai ceg, magyar szarmazasu ortodox zsido tulajdonosokkal-Reichmann testverek) Egy epitesi teruletukon sem lehetett dolgozni amugy szombaton. Sajnos tonkrementek a 90-es evek elejen.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.03. 22:48:35

@charlieharper:

New Yorkban nagyon rossz lehet mekiből élni. 7,25 dolláros bér..mit bérelsz abból..szerintem szobában élve se nagyon jössz ki a pénzedből...amerikai álom...

Giddy Lamb 2014.11.03. 22:48:44

@pappito: "de nekem anyukám tanította, hogy hússal dolgozás után azonnal elmosni a deszkát, akármilyen színe is van :)"

A bárányt kivéve, mert az nem hús

www.youtube.com/watch?v=iFemw_6a-Tg

33621 2014.11.03. 23:01:03

@házelőtthinta: 22 éves autó! Nem tudom de ennél olcsóbb is lehetne ha nem Audi lenne.

2014.11.03. 23:01:11

@Zoole[uk]: Sajnos nem beépíthető a NER-be. :(

2014.11.03. 23:03:33

@házelőtthinta: Az autót csak a más zsírjából hízók engedhetik meg. Neked sosem lesz kocsid pont emiatt. :(

Milyen voltam? Alakul a molekula?

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.11.03. 23:05:22

Érdekes, hogy olyan sokan élünk a ködös albionban, de senki nem tudja hogy a boltok nyitva tartása hogyan van szabályozva? 280 nm alatt nincs korlátozva. 280 nm felett vasárnap 6 órát lehet nyitva 10 és este 6 között (legtöbben 10-16.00 között), illetve karácsony és húsvét napján zárva kell tartaniuk. Persze van néhány kivétel, pl reptér vagy vasútállomás, gyógyszertár stb. Vasárnapi munka után fizetett extra bér lehetséges, kivéve ha a munkaszerződés ez másként szabályozza. (hoppá!)

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.11.03. 23:06:46

@diggerdriver: na, ezt azért te se hiszed el, hogy a vásárló az első, és nem a profit...

33621 2014.11.03. 23:07:23

A vasárnapi nyitvatartásra meg visszatérve, a 90-es években a feleségem január 1-én meg december 25-26 án ill egyébb ünnepnapokon is ment az élelmiszer boltba reggel fél 6-ra dolgozni.
Szerintetek a tulajt mennyire érdekelte az hogy a dolgozó mit szeretne az ünnep alatt csinálni vagy vasárnap. Ráadásul két kisgyerek s volt akkor a családba.

Ladislav 2014.11.03. 23:23:45

@Philosoraptor: "Szerintem tiltsuk be akkor mondjuk a szombatot is. mert miért ne. :DDD" Azért ne essünk túlzásba :))
@négyzet: Nem vagyok vallásos, ezért a templomi dolgot csak példaként hoztam fel, mert többen is ezt írták.
"de mi van, ha hétfő a szabadnapja?" Amikor ilyen munkarend szerint dolgoztam a vendéglátásban én is kifejezetten értékeltem, amikor rendre kimaradtam a szombati vagy vasárnapi (és ünnepnapi) családi, baráti összejövetelekről, és nagyon jó volt nekem is, hogy a hétfői szabadnapomon, amikor rajtam kívül mindenki dolgozott egyedül lehettem, immár sokadjára. Most, hogy hétfőtől-péntekig dolgozok (havi 1-2 szombaton) és reggel 6-tól, este 7-ig távol vagyok az utazás miatt, még így is meg tudom oldani a bevásárlást és persze örülök a havi 2-3 hétvégének.
Felénk nem jellemző, hogy ne főállású alkalmazottakkal üzemeljenek a szupermarketek, max. van néhány 4 órás diákmunka.
@Mirjam2: Nem vagyok vallásos, de a környezetemben sokan. Tiszteletben tartom. Van olyan tevékenység, mint az orvosi, ami létfontosságú, de ugye hétvégén is csak ügyelet van, ha nem létfontosságú, akkor hétköznap műtik a beteget, mert hétvégén csak csökkentett létszámmal dolgoznak az egészségügyi intézmények. A vasárnapi vásárlás pedig nem létfontosságú. Habár tudom, hülyék a németek és az osztrákok is :)
Nekem is kényelmes lenne a vasárnapi vásárlás sokszor, de ha tudom, akkor hétköznap, vagy szombaton elintézem, hogy vasárnap ne kelljen ilyenekkel foglalkozni, csak a családdal. Templomba pedig nem, pontosabban csak ritkán járok.

Pernilla 2014.11.03. 23:26:54

@Babette.: sok helyen biztos így van. De nem mindenhol így oldják meg, hogy plusz emberek dolgoznak vasárnap.

Én már nem tudom követni ezeket az összeesküvés-elméleteket, hogy miért jó a vasárnapi bezárás a kormánynak (valamiért biztosan), de ezt a "helyette templomba kell menni"-dolgot nettó baromságnak tartom. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy akinek eddig a plázázás volt a vasárnapi fő programja, az ezentúl ezt az időt a templomban fogja tölteni...
Ahogyan fordítva is, az amúgy templomba járók is eljárhatnak vasárnap vásárolni.

Meg szép az az érv, hogy "akkor neki meg másik nap van szabadnapja", csakhogy azért a legtöbb ember mégis hétfőtől-péntekig munkarendben dolgozik. Nem irigylem azokat a családokat, akik emiatt nem tudnak hétvégén időt együtt tölteni, vagy a barátaikkal nem tudnak találkozni (és hangsúlyozom, most azokról a helyekről beszélek, ahol a munkavállaló nem önként és dalolva választja a vasárnapot).
De úgy látom, itt majdnem mindenki a vasárnapi nyitvatartás mellett van, hát akkor legyen. Nekem is nagyon kényelmes ám, amikor hazaugrom egy hétvégére, hogy vasárnap is meg tudom venni a túrórudit, tejfölt és a kerítésfonáshoz való kolbászt a Sparban.

Abban viszont igazat adok mindenkinek, hogy Magyarországon ennek következményeképpen valószínűleg csak leépítések vagy fizetéscsökkenések lennének, és nem kevesebb napért normális bér. Így én sem igazán tudom támogatni a dolgot. Csak kicsit szerettem volna a másik oldalról megvilágítani a helyzetet, mert itt az érvek nagy része csak arról szólt, hogy ez nekünk, vásárlóknak milyen baromi kényelmetlen lenne.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.11.03. 23:28:12

@diggerdriver: hű de nagyon fèlreolvastalak! Visszaszívom! Bedtime!

2014.11.03. 23:38:18

@Zoole[uk]: Nemzeti Együttműködési Rendszer.

2014.11.03. 23:44:00

@diggerdriver: Pont, hogy ennek az intézkedésnek nem sok köze van az eladókhoz. Arra viszont nagyon jó, hogy szítsa a sok idióta között az ellentétet. Mo.-n két dolog miatt szoktak döntéseket hozni a politikusok. Az egyik, hogy nekik jobb legyen, a másik, hogy továbbra is tudjanak a zavarosban halászni, meg kell osztani a társadalmat. Habár ami Quercus mondott, az sem elhanyagolható tényező. Az biztos, hogy legkevésbé az emberek érdekeit nézik a politikusok.

Muscari 2014.11.04. 00:24:15

Sajnos nincs energiam vegigolvasni a kommenteket, de ha szeretnetek elcseszett lakasokat nezegetni es kozben jot szorakozni, ime:

index.hu/urbanista/2014/11/03/ingatlansalata_ingatlanhirdetes/

tsabus UAE 2014.11.04. 01:07:58

Kicsit belefáradtam a kommentek olvasásába, ezért félbehagytam.
A poszthoz:
Még nem saját, hanem a feleségem tapasztalata, hogy (mint a posztban) döbbenetesen sokan sumákolják el a WC utáni kézmosást. A "profibbak" gyorsan áthúzzák a kezüket a szárító alatt, hogy beinduljon és ezzel meg is van a látszat. A folyosóra kilépve, még éppen hallani lehet, amint leáll utánuk a kézszárító és nem fogják azt gondolni, hogy nem mostak kezet, pedig...
Ez alatt a 3 hét alatt leszoktam a pohárból ivásról, a vendéglátóhelyeken. Néhol a kaját is igyekszem oda húzni a tányéron, ahol az kevésbé látszik koszosnak. Pedig betartom az ajánlást és nem megyek olyan helyre, aminek 4-nél alacsonyabb az osztályzata.
A hétvégi plázabezáráshoz:
2+7 évet dolgoztam folyamatos műszakban, amiből 7-et olyan egzotikus műszakrendben, hogy havonta csak egy hétvégén voltam pihenős. Rohadtul nem értem, mire föl csak a kereskedelemben dolgozóknak JÁR a hétvége. Akkor már tessenek lehúzni a főkapcsolót vasárnap és senki se dolgozzon ! De a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha nem kreténekre bíznák egy ország sorsát és akkor nem idegesítenének hasonlókkal.

Világpolgár2012 2014.11.04. 01:19:04

@Cascabel:
Ja-ja, ez tényleg így volt! Betartatták mindenkivel, aki a Canary Wharf-i építkezésen dolgozott a shabbat-ot. A nyáron mesélte nekünk az építőipari kamara volt elnöke, aki dolgozott velük a akkoriban.

bxf 2014.11.04. 03:19:56

A H&S eloirasok igenis fontosak, annak ellenere, hogy sok ember csak rohog rajta. Nekem ez "alap", igaz 25 evetle is huztam az egeszsegugyben.

Nehany pelda miert fontosak az eloirasok:

-lejart szavatossagu/romlott konzerv botulizmust okozhat, amelyet ha nem, vagy keson diagnosztizalnak, halalhoz vezet
- kulon vagodeszka fontos kulonbozo betegsegek megakadalyozasaban (pl. shellfish allergia,vagy eppen a tojasbol a Salmonella atvitele mas etelekre, stb.)

3.5 evet lehuztam segednoverkent az orvosi alatt, es megdobbentem, hogy az emberek ennyire nem tudjak, hogyan kell mosdatni. Ilyenkor azt kell megkerdezned toluk, hogy te hogyan csinalnad?

Alkohol: az USA-ban is van ilyen szabaly. Sot! Birosag ele citaljak a szulot........ aztan, ha jol emlekszem 18 vagy 21 ev alatt nem lehet alkoholt vasarolni es MINDEN alkalommal be kell mutatni a jogsid, amikor alkoholt veszel. Ejfel utan sem vasarolhatsz alkoholt.

Talan kevesen emlekeztek meg ra, de Mo-n is volt ido, amikor reggel 9 elott nem lehetett alkoholt vasarolni.

Egyebkent az alkoholvasarlasra vonatkozo szabalyokkal teljes mertekben egyetertek.

Nagyon uj bevandorlo lehetsz, ha ilyeneken kiakadsz, engem mar semmi sem dobbent meg.

A Santas dolgon sem kell meglepodni. Valoszinuleg egyszer regen egy kisgyerek leesett Sana olebol, bepereltek a ceget (aruhazat, korhazat stb.), amely Santat szerzodtette, igy azota kinosan ugyelnek az ilyen reszletekre.

Ha ajanlasz valamit, megtenned, hogy befarasztasz egy linket? Nem mindenki lakik Angliaban...

Egyebkent ha egy tanacsot adhatok: amikor meg
"kicsi" vagy, vagyis alig hogy el kezdtel dolgozni a cegnel, maradj csendben, mert hamar kikialtanak persona non grata-nak. Ha majd feljutsz a szamarletra egy olyan fokara, hogy kevesebben tojnak rad, mint te masokra, akkor lehet megvaltani a vilagot.
(s mielott meg azt hinned, hogy a torteneted egyedi es csak Angliaban eshet meg, javaslom tekints ki a nagyvilagra, amely nem csak ket orszagbol all)

Az angliai sztorik egyebkent mindig mosolyra kesztetnek (lasd papirtorlo hianya), es ilyenkor mindig azt gondolom, hogy a jo oreg juu-essz-ejjj azert meg mindig verhetetlen :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.04. 04:27:12

@Mr Long (UK): Értem, köszi az infókat.Nem kell mentegetőzz, én is űbersvéd lennék az ilyesmivel, minek fizessek többet a kelleténél... :D Meg a svéd is szeret spórolni, csak az a baj, hogy nem nagyon tud.Értsd itt olyan óradíjak vannak emberi munkára, hogy az ész megáll.Nem is értem, nálatok hogy jön ki 1 fontból, a kocsin a gumikopás is többe kerülhet...Esküszöm, megnézem itt hogy mennyi a kiszállítás, de szerintem ütni fogja az 500 koronát/50 eurót.Bár tekintve, hogy egy átlag bevásárlás 800-1500 korona, úgy már kissé húzós lehet.Na mindegy, köcce +1x.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.04. 04:30:26

@puhacica: Ha csinos, fiatal, jó alakú vagy, és pucéran gebeszkedsz felfelé az ablakban; nem idiótának fog nézni, egészen más gondolatai lesznek... :-))))))))))))))))))
Legalább is egy disznó férfinek... :D Erről is jöhet kép. :P :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.04. 04:37:31

@Mr Long (UK): Mondjuk nem lenne hülyeség, disznóvágós boltokat létrehozni.Ahol figyelve van a minőségre, szabványokra, különféle tájak ételkultúráinak bemutatására. :-))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.04. 04:51:49

Charlieharperrrr mondom h szar napom van :-) ilyen allapotban mar nem tanitanek de sajnos netezni lehet infuzion logva is kenyelmesen fekve. (egy kis heveny kiszaradas forog fent azert meg nem haldoklok)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.04. 04:52:30

@házelőtthinta: Így képekről nem tűnik veszélyesen romlottnak.Nézdd meg, ülj bele, tegyél egy próbakört.Ha így is oké, vidd el bevizsgáltatni.Vagy ha hozzámérhető a bevizsgálási költség az autó árához (nem lepődnék meg rajta), akkor reszkírozd meg anélkül. Utána okés is lehet, akár...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.04. 04:59:08

@Giddy Lamb: Ha ez az ötsebességes Tiptronic, akkor kerülendő.160-200e km és garantáltan megkotlik.A mienk 185e-ig húzta...Lehet cseréltetni csilliárdokért.Ilyennel szopódtunk be mi is, fakk.Állítólag van belőle 6 sebességes is, azok jók...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.04. 06:11:04

@Pernilla: muszaj a plusz ember, maskent nem jon ki a beosztas. higgy nskem, beosztas guru vagyok:D

i got my (törölt) 2014.11.04. 06:48:03

@diggerdriver: @négyzet:
"Ők is akarják hogy megszűnjön a vasárnapi műszak?"

ez a lényeg, pont ezt írtam már a legelején: kérdezzék meg az ott dolgozókat, akarnak-e vasárnaponként dolgozni. szinte biztos vagyok benne, hogy jó néhányan akarnak a pótlék miatt. de azt nem tudom, hogy a többségük akar-e.
ne a vásárlók kényelme, hanem az eladók érdeke döntsön a kérdésben.

2014.11.04. 09:50:35

@Ladislav: En is tiszteletben tartom masok szokasait, peldaul ha templomba vagy plazaba akarnak menni vasarnap vagy mas napokon, nem itelem el oket, mivel semmi kozom hozza. Nemetek / osztrakok nem hulyek, csak van ez a szokasuk hogy szeretik eloirni embereknek mit hogyan es mikor csinaljanak. Van akinek bejon ez, van akinek nem. Neked igen, nekem nem.

M. Péter 2014.11.04. 10:53:38

@Ladislav: Éltem az NSZK-ban a régi szép időkben, amikor munkanapokon 6-kor, szombaton délben bezártak a boltok. Aki dolgozott, annak nem volt olyan egyszerű bevásárolni. Akkor még
nagy újdonság volt, hogy a városközpontban csütörtökön 8-ig is nyitva tartottak.

Ladislav 2014.11.04. 12:50:54

@Mirjam2: Rendben, "megegyezhetünk abban, hogy nem értünk egyet". :)
@M. Péter: Az a nyitvatartás nekem sem lenne jó, mert akkor ebbe az időkeretbe van amikor szombaton se férnék be, de az asszony igen. Ha figyelte amit írtam, akkor én nem ezt a nyitvatartást szeretném visszasírni, csak annyit, hogy személyes véleményem szerint, ha a kormány csomó javaslatával nem is, de ezzel egyetértek. Hétfőtől-szombatig, reggel 6-21 óráig egy csomó üzlet elérhető lenne, nem egy köztük non-stop, a többit már leírtam.
A régi NSZK, csak hallomásból tudom, hogy 60-as évektől nagyon jó volt ott élni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása