oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 03. 06:50,  Az egészség és biztonság országa 356 komment

2014. november 03. 06:50 Határátkelő

Az egészség és biztonság országa

A Health and Safety (Egészség és Biztonság) az elmúlt évtizedekben kiemelt témává vált az angolszász munkakultúrában, néha már-már az az ember érzése, hogy kissé túl is lihegik a dolgokat (ebben a témában ajánlanám Jeremy Clarkson munkásságát, aki jelentős utálatot fejlesztett ki magában az H&S-szel kapcsolatban, de legalább vicces…). Viki mai posztja is ezt járja körül, méghozzá egy angliai gondozócégnél dolgozó szemszögéből.

Health and safety.jpg

„Mielőtt munkába álltam volna egy gondozócégnél, ötnapos tréningen vettem részt. Az első nap, dvd-kkel tarkítva, órákon keresztül a Health and Safety (azaz H/S) volt a téma, a higiénia, a kézmosás. Csak úgy zubogott a bő folyóvíz a kivetítőn!

Rengetegen jártunk a mosdóba, a cég saját dolgozói is. Többször is hallottam, ahogy a szomszédos WC-t lehúzták és utána 2 másodperccel csapódott a folyosóra vezető ajtó. Kézmosás...?

Harmadik nap a kitett törülköző még mindig ugyanaz volt, csak kicsit feketedett. Rutinosan beletöröltem vizes kezeimet a gatyaszárba (a kézszárító nem működött... papírtörlő...), szólni bárkinek is nem volt értelme.

Ám angol tanulótársaim megjegyezték oktatónknak a dolgot, mosolygós válasza ez volt: egy külsős takarító céget alkalmazunk, nem tehetünk semmit. Csak ámultam és bámultam. A takarító cégnél nyilván halomban állnak nem csak a H/S-t végzett alkalmazottaik sikeresen kitöltött tesztlapjai, hanem a cég hivatalos engedélyei között is vaskos dossziét tesznek ki eme előírások.

Ételhigiénia

A gondozói szakmában az ételhigiénia is nagyon fontos, dvd-k, szabályok. Mit hová tegyünk a hűtőben, ellenőrizzük a lejárati időket, konzervek elpakolásakor a korábbi lejáratúakat rakjuk előre... mintha óvodásokat akarnának bevezetni a háztartás ügyes-bajos, pici trükkjeibe. Ám mindezt felnőtteknek kell itt elmagyarázni.

Házakhoz járó gondozóként volt, hogy néhány nap kihagyással mentem ismét egy klienshez. Naivan úgy gondoltam, mindenkire egyformán érvényesek az előírások, de ha más nem, akkor is ott a józan ész.

Tévedtem.

Sokszor kellett nem csak fonnyadt zöldséget, szárazon felkunkorodó szélű felvágottat, hanem romlott, penészes ételt kidobnom az ügyfelek hűtőjéből. Sőt, nyitott halkonzervet is találtam, holott szigorúan kimondják: semmilyen ételt ne hagyjunk konzervdobozban, mérgező anyagok keletkezhetnek. Ha volt 3 csomag felvágott, mindegyiket felbontották, anélkül, hogy legalább egy papírt rátettek volna információként a következő munkatársnak: ekkor nyitottam ki.

Egyik magyar barátnőm szavait idézem: Nálam már az kivágta a biztosítékot, hogy mosogatáskor nem öblítik le a habot az edényekről - tény, tapasztaltam. Ez még „hagyján”, de el sem mosogatnak rendesen. Számtalanszor dolgoztam mások helyett, amikor a szekrényből-fiókból elővett tányért-evőeszközt már raktam is a mosogatóba. Úgy látszik, az előírások tényleg nem vonatkoznak mindenkire.

Pedig a tanfolyamon még a vágódeszkák használatát is kihegyezik: minimum négy, különböző színűt kell használni: nyers hús, kenyérfélék – sajt - felvágottak, hal, zöldségek.

Még ha meg is tudnánk győzni az ügyfeleket, hogy: ugyan már, tessék erre a négy vágódeszkára beruházni (ami nem is a mi, gondozók, hanem a cég feladata lenne), hajszálamat nem tenném fel arra, hogy azokat valóban úgy és jól használnák.

Védőfelszerelések

Fontosak a védőfelszerelések, nálunk, gondozóknál elsősorban a gumikesztyű, hogy elkerüljünk bármilyen keresztbe-fertőzést. Ezt a cégek korlátlanul bocsátják rendelkezésre. Ezért is nem értettem egyik angol kolléganőmet, hogy, amikor távoztunk egyik kliensünktől, ő az ott használt gumikesztyűjét még mindig viselve, beült a kocsiba, megragadta a kormánykereket, vezetett.

Ha ez nem lenne elég, ugyanabban a gumikesztyűben akarta ellátni a következőt. Szólnom kellett neki, ugyan már, vegyél fel újakat! Olyan „apróságokat” már meg sem mertem említeni, hogy, miután kiürítette a szobai WC tálkáját, cserélje le a kesztyűt, mielőtt beadná a gyógyszereket...

Ja, hogy miért nem „mertem” megemlíteni? Azonnal jelentenek a főnökségnél, hogy főnökösködsz és terrorizálod őket.

Az angoloknak a papír, az eszme fontos, de senki ne merje őket emlékeztetni a saját agyrémükre! Mindjárt kimondják, hogy bossy (= főnökösködő, parancsolgató) vagy. Ha mégis megtörténne, ahogy jeleztem is menedzsmentnél a le nem cserélt kesztyű esetét, csak kacagtak: tényleg? Ugyanazt akarta viselni?

Vízcsere

Egyik klienst először az alsó felénél mosdattuk, ágyban. Meg volt rá az értelmes okunk, nekem viszont erősen nem tetszett, hogy utána ugyanazzal a vízzel, bár másik mosdató flannellel mostuk a felső testét, arcát. A két flannel, világosabb és sötétebb színű használata H/S előírás. A vízcsere nem.

Jeleztem fenntartásaimat a főnökségnél, ismét mosolyogva vették tudomásul. Néhány nap múlva angol kolléganőm (akit előzőleg kérdeztem, nem kellene-e mégis tiszta vizet használni, s ezt mondta: nem, jó ez így...) szólt nekem, hogy mindig ki kell cserélni a vizet. Na, végre!

A H/S-t „belső agyi képemben” úgy érzékelem, mint egy régóta lezárt épületben kialakult vastag pókhálót. Mindent befed, bárhová is mozdulnál, állandóan rád tekeredik. Haszna nincs, viszont meggátolja az összeszedett és a lényegre irányuló tevékenységet.

Bármibe fognál, hogy kitakaríts és rendet rakj, összes energiádat felemészti a „félelem”, jaj, mikor csinálsz valami nem helyénvalót, sőt, veszélyest. Ahogy ez a H/S-pókháló mindent lefed(ni vél), úgy satnyul el az emberek normális ítélőképessége.

Szeretek cikkeket olvasni, elsősorban, hogy fejlesszem angoltudásomat, új szavakkal, és hogy hogyan írják le (nehéz!), másrészt, hogy betekintést nyerjek eme nép gondolkodásmódjába.

A beteg gyermek és a szülők

Megható történet: kisgyermek nagyon beteg, kórházban vérátömlesztés során megfertőződik, ami egyben a halálos ítélete is. Ahogy olvasom az írást, gyűlik bennem az indulat: mi az, hogy a kórházban, egy szinte rutin-beavatkozás révén pecsételték meg a kicsi sorsát? Várom a szülők eme vádját, de más a történet lényege.

A haldokló gyermek kérésére szülei eldöntik, összeházasodnak, ha máshol nem, akkor ott, a kórteremben. Az angolok ebben nagyok, ha ilyen helyzet adódik, mindenki támogatja őket.

Képet is közöltek a ceremóniáról, mellette a szöveg: Természetesen műanyag kötényt viseltünk mind a ketten (apa-anya), hogy elkerüljük a fertőzés veszélyét. Az ember fejében megáll a fűrészpor - mondta vala Böbe Baba.

Az alkoholvásárlás

Szintén törvény írja elő, hogy kisgyerekkel vásárló felnőtt nem vehet alkohol tartalmú italt.

Nézzünk egy egyszerű példát: kicsijével otthon lévő anyuka szeretne venni egy üveg bort / pezsgőt, hogy este, otthon megünnepeljen párjával valamilyen évfordulót. De ezt nem teheti meg.

Viszont megteheti, hogy beadja a napi bölcsibe / oviba / szomszédhoz a kisdedet, s elmegy literszámra venni mindenféle alkoholt, amit akár naponta is jól bevedel társával együtt. A lényeg, hogy nem a gyermek szeme láttára veszi meg az italt. Arra, hogy a gyermek otthon mivel szembesül... arra nincs szabály.

Végül a kedvencem: pici gyermekek nem ülhetnek Santa Claus ölébe, mert még le találnának esni és abból bajuk lehet.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr806856469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 21:21:52

@i got my:
Akkor közelítsük meg máshonnan a kérdést.
Mindent elmond a "társadalmi érdekről" hogy az utca emberét a VÁSÁRLÓT kérdezték meg mi a véleménye ha nem lesznek nyitva vasárnap.
Hiszen az elsőszámú érintett akinek az ÉRDEKÉBEN döntenek az az eladó.
Ők is akarják hogy megszűnjön a vasárnapi műszak?
Valahogy olyannak érzem ezt mint amikor az USA azt mondta Iraknak hogy márpedig itt demokrácia lesz ha akarjátok ha nem.
Az érdekérvényesítés meddig terjed?
Ugye a dolgozók egyhetedét ki kell rúgni.
Ha nem akkor a felszabaduló munkaerőt bújtatni kell.
Ha Simléder Jenőnét Jucikát megkérdik hogy minek örül jobban a plusz szabadnapjának vagy az elmaradt munkabér miatti befizetetlen sárgacsekknek akkor mit fog válaszolni?
Az embereknek megint megmondják hogy mit akarnak.
Természetesen az ő érdekükben.
Egy vasárnapi műszak megszüntetése teljesen más horderejű Osztrákiában mint Orbánisztánban.
Azt is kifejtsem hogy miért vagy sejted?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:22:08

@puhacica: egyébként pesten sincs igazad, a többség ott is h-p dolgozik, kivéve a szolgáltatókat.
pest és vidék között max annyi a különbség, hogy az irodisták pesten akár járhatnak 9-re is dolgozni

Taxomükke (UK) 2014.11.03. 21:23:58

Nna.
(nem nah, olyan magyar szó nincs)
Amit a poszter leír, sajnos mind igaz. Csak kibővíteni, továbbragozni tudnám, megcáfolni nem...
Mondjuk az "eme" szót hanyagolnám a helyében.
Most pedig (a befőtteim health and safetyje megtartása mellett) elolvasom a kommenteket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 21:24:20

@diggerdriver: :-)))
Esetleg a cicibuziknak is lehetne ilyen bárokat nyitni.Bár mondjuk arra ott van a Hooters, csak ott a bestéken még túl sok a ruha...
:D Jajj, én is alpári, szexista disznó vagyok... :-))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 21:24:25

@i got my:
A Tesco az utolsó tőrdöfést szombaton kapta.
Tőlem.
Felmondtam az autó biztosításomat náluk.
Mostmár az Isten sem menti meg őket.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 21:26:19

@Babette.:
Nem tudom hogy zsidó bank e de a zsidónegyedben van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 21:26:47

@Zoole[uk]: Hát akkor kész, passz, ezt a szálat le is varrtuk.Megelőztek bennünket... :-)))
Vagy maximum a frencsájzot lehetne mexerezni, és így láncolatot létrehozni...
:kérdőn nézve gondolkodó szmájli:

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 21:28:30

@puhacica: :-)))
Amúgy mit csinál a cafka cica?Nincs valami jó röhejes sztorid?
Mint a múltkor asszem Gejza bá írta, hogy legyeket fognak a macskái...Már ha nem keverem valakivel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 21:28:39

@puhacica:
Lakjál ottan még vagy 100évig.

Most akkor ez jókívánság volt?......
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2014.11.03. 21:29:15

@Babette.:

Döntsd el, mint jogász, kinek hiszel: az indexnek, vagy a törvénynek.

puhacica 2014.11.03. 21:29:35

@Babette.: én az igényekre gondoltam, amikor azt leírtam.

@Zoole[uk]: írtam neked privátban. nem sürgős, csak jeleztem. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 21:30:19

@házelőtthinta: Ez valami zenekarnak a számszövege?Belga?Tanksapka? :-)))

@Babette.: Van olyan, amelyik nem az? :-O

puhacica 2014.11.03. 21:31:25

@Babette.: mégiscsak jó, ha felvilágosult népek közé keveredik az egyszeri lány. különben hülyén halna meg. :D

@diggerdriver: jobbat csak szülinapomra kérhetnék! ez megteszi az egyszerű hétköznapokra is. :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:33:23

@QUERCUS: drágám, tedd fel a szemüveged: ezt én írtam be oda.
nem volt kedvem ide bekopizni, mert elveszti a formázást.
és az az összefoglaló pontos.
ennyi.

2014.11.03. 21:34:05

@Babette.: nem, a Digger a hsbc-nel van. Nem zsido bank, csak zsido negyedben van.
Egyebkent ismerosok, akiknek videki rokonaik vannak, talan barany csorda vagy mi, azt mondjak, hogy nincs olyan, hogy pihenonap.....

Ez mar nem a 80-as evek kellemes laid back eletmodja. Felgyorsult a vilag. Ha valaki cuclizmust akar, menjen Franciaorszagba. Ott sem mukodik, kutya nem akar munkat vinni oda vagy ceget alapitani.

@házelőtthinta: leirjam neked mennyibe kerul egy egyszobas ciposdoboz Manhattan jobb kornyekein?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:35:41

@geegee: ja tényleg.

@puhacica: közben eszembe jutott, hogy egyszer, mégmikor pesten éltem, 23-án éjfélkor mentem a tescóba, hát úgy utált a pénztáros, hogy be is szólt, mit keresek ott olyankor...csak lestem.

Quercus a favágó 2014.11.03. 21:36:22

@i got my:

Nekem nincsenek összeesküvés elméleteim. Az, hogy a véleményem nem felel meg a liberális elvárásoknak, nem összeesküvés elmélet. Ezt a "szlogent" ti akkor szoktátok használni, mikor nem tudtok ellenérveket fölhozni.

Mr Long 2014.11.03. 21:36:29

@TilosazA (UK): Ez Eus alapszabaly, ha jol emlekszem. El kell tudnod tartani magad.

@geegee: Ha ugy foglalsz idopontot. Oras savokba van osztva reggel talan hattol ejfelig es kulonbozo araik vannak. En uberskot leven kinezem mikor £1, amikor raerek es akkor hozatom. Most is varom, mert 9-10 kozt hozza ma a cuccot. Van olyan opcio, hogu felveszed naluk az osszekeszitett arut, az ingyen van, de nem jarok arrafele, meg nincs is kocsim. Multkor beszeltem a kiszallitos cavoval, mondta, hogy o is ezt csinalja. Busszal jar melozni, nem cipekedik, a benzinpenz is tobbe lenne neki is, meg idoben sem eri meg. :)
Itt szinte mindenki kiszallit a nagyok kozul. Asda, tesco (en oket preferalom), meg a saintsbury's. Az asda pl fasz tarsasag, a futar csak kipakolja a szajret szatyrokba a jardara aztan vidd isten hirevel. A tescos csavo felhozza, vagyis felhozzuk, mert nem jo a lift es kezben kell felvinni, mert a lepcson nem huzhatja fel a trolijat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:37:09

@charlieharper: a hsbc-n kívül egy szavadat sem értem.
:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:38:29

@Mr Long (UK): látod, nálunk is akkor hozta be a tesco a házhozszállítást, amikor elköltöztem pestről:D

Mr Long 2014.11.03. 21:39:09

@diggerdriver: "A villamoserőművek minden dolgozóját is megilleti a szabad vasárnap sőt a paksi atomerőművet is le kell állítani."
Amilyen szakszerutlenul kezelik azt az eromuvet ne adj nekik otletet... Nem tudjak az atomeromu mire valo.

puhacica 2014.11.03. 21:39:39

@geegee: ha a légyfogást említetted... nem biztos, hogy másnak is vicces, én nagyon röhögtem. ma reggel, amikor kimentem a konyhába, észrevettem egy legyet az ablakon. (amin egyébként nincs függöny én meg teljesen pucér voltam.) eszembe jutott a macska, hogy hogy örülne a légynek, mert nagyon szeret vadászni rájuk. fel is kaptam gyorsan, de addigra a légy feljebb mászott, ezért ki kellett nyújtanom a kezem, benne az 5 kilós cicukával. aztán ahogy ott nyújtózkodtam, az jutott eszembe, hogy ha most lát valaki a szemben lévő házból vagy az utcáról, biztos gondol egyet, hogy ki ez az idióta és mit csinál... :D

nemokos.blog.hu/2014/10/23/_41_ujabb_macskas_video
nemokos.blog.hu/2014/10/06/_23_fulemule

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.03. 21:40:23

Ha a szegeny jolelku kormany annyira aggodik a multik altal kizsakmanyolt csoro munkavallalokert,akkor csak azt nem ertem, hogy miert modositottak a munka torvenykonyvet, miert lehet meguszni a potlekot,miert konnyebb

Taxomükke (UK) 2014.11.03. 21:40:50

@Muscari: "Amikor valaki durva szabálytalanságot tapasztal, azt igen is jelenteni kell, ezt nekünk kerek perec megmondták..."
Ez így van.
Csak azután a főnökség vagy szarik rá, vagy nem.
Leginkább de.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 21:41:43

@puhacica: ezek a videokon ez az eset van? mert akkor megnyitom.

Mr Long 2014.11.03. 21:42:08

@Zoole[uk]: Nemzeti szalonna boltot!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.03. 21:42:53

Kirugni embereket, es hova lettek a szakszervezetek. Ja vagy nema munkavallalokat szeretnek megvedeni? Es miert is pont a kisbolt a kivetel?

Mr Long 2014.11.03. 21:45:33

@házelőtthinta: Na! Megjott az etkezoasztal es teged tettek ki a szobadbol?

Quercus a favágó 2014.11.03. 21:46:08

@Babette.:

Megnyitottam......és tényleg!!!!!
Tudod, nálam az index nem játszik.

puhacica 2014.11.03. 21:46:42

@Babette.: igen, az elsőn elölről vagyok látható, a másodikon meg hátulról. :D

puhacica 2014.11.03. 21:48:59

@diggerdriver: dikk, de jó quadod van! :D

Giddy Lamb 2014.11.03. 21:50:29

@diggerdriver: "Szombaton ugyan zárva van de vasárnap kinyit."
Erről eszembe jutott, hogy remélem 20 év múlva így telik el egy ideális vasárnap...

For Absent Friends

Sunday at six when they close both the gates
A widowed pair,
Still sitting there,
Wonder if they're late for church
And it's cold, so they fasten their coats
And cross the grass, they're always last.

Passing by the padlocked swings,
The roundabout still turning,
Ahead they see a small girl
On her way home with a pram.

Inside the archway,
The priest greets them with a courteous nod.
He's close to God.
Looking back at days of four instead of two.
Years seem so few (four instead of two).
Heads bent in prayer
For friends not there.

Leaving twopence on the plate,
They hurry down the path and through the gate
And wait to board the bus
That ambles down the street.

www.youtube.com/watch?v=cHWJ-7BUCNg

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.03. 21:50:29

@charlieharper:

2500 dollár per hó? Goldman Sachos fiúk simán kifizetik :)

@Igaz Barát:

Sört locsolok magamba jelenleg csak.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.03. 21:50:29

@Dragonlady (now in Indonesia):

Nálunk se fizetnek pl éjszakai pótlékot. Isten hozott Nyugat-Európában ahol megbecsülik a munkásokat és korrektek a munkaadók!

Quercus a favágó 2014.11.03. 21:50:58

@Mr Long (UK):

Nemzeti italbolt lesz a következő.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.03. 21:55:03

@Babette.:
Sajnos nem.
Lecsaptam rá mint gyöngytyúk a takonyra.
Hiába....
:(((((((((((((((((

Mr Long 2014.11.03. 21:55:15

@QUERCUS: Gondolom ottmajd csak voros, meg feherbor, kobanyai, meg palinka lesz.

@házelőtthinta: Nekem is egyszeres aron fizetik a tulorat es a hetveget is...

2014.11.03. 21:56:03

@házelőtthinta: 4-5000. Meglepo, de a varos nem csak a GSbol all. A jol keresok meg nem 1szobasban laknak. A hatter munkat a GS meg levitte Salt Lake Citybe.
Megyek, hosszu meg a nap

Mr Long 2014.11.03. 21:56:49

@Babette.: @puhacica: Na ne ilyen hulyesegeket posztoljatok, lassuk a macskaemelos kepeket :)

négyzet 2014.11.03. 21:57:27

@i got my: de hát más napokon megkapják a pihenőnapjukat. Tv. szabályozza, hogy hogyan kell kiadni. Dolgozik vasárnap? Jó, de lehet, hogy nem dolgozik hétfőn-kedden-szerdán-csütörtökön vagy pénteken. A hétvégi munka nem csak átok, de amikor el kell valamit intézni, amit csak hétköznap lehet, áldás is lehet..

SzZoole 2014.11.03. 22:02:45

Akit erdekel snooker bajnoksag van az itv4-en.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.03. 22:06:09

@Mr Long (UK): m aláttam az alföldön valami nemzeti csárdát...körbe volt festve nemzetiszínnel...

Quercus a favágó 2014.11.03. 22:12:58

Miután én nem vagyok Goldman Sachsos fiú, ebből kifolyólag keményen meg kell dolgoznom a pénzért(mint itt sokaknak), így:

Jó éjszakát.

www.youtube.com/watch?v=OQ6UPYNx78o

2014.11.03. 22:13:14

@négyzet: Nem érted? Az a lényeg, hogy az embereknek minél kevesebb pénzük legyen, ezáltal lesznek még inkább kiszolgáltatottabbak az állami csecs felé meg a hűbérurak rövidebb pórázt tudnak alkalmazni. :)

2014.11.03. 22:16:00

@QUERCUS: Ha csak CBA lesz az országban, az nem baj, mert egyrészt nemzeti, másrészt meg ugye fidesz érdekeltségű a tulaj is. Hol lesz vége ennek az urambátyám rendszernek?

2014.11.03. 22:17:17

@Zoole[uk]: Nagyon rátapintottál a lényegre. Jár a piros pont. :D

2014.11.03. 22:18:53

@Sütemény1975: Két nevetés között azért gondolkodj el azon, hogy nem kell ám mindent elfogadni, amit a pártod kitalál. Néha nem árt gondolkodni is, v. szkeptikusnak lenni.

2014.11.03. 22:20:13

@qkuc: Annak fog, mert nemzeti és magyar. A mi kutyánk kölyke, habár az eléggé elszomorító, hogy egyrészt nagyon drága, másrészt eléggé kihasználják a dolgozóikat.

2014.11.03. 22:21:37

@diggerdriver: "Mi a következő "társadalmi érdek"?
Például kötelező legyen a fideszre szavazni.
Ennél magasztosabb "társadalmi érdeket" elképzelni sem tudok.
Most jön a nyerő kérdés?
A "társadalmi érdek" mennyiben maximalizálja az EXTRAPROFITOT???"

Ne hagyd abba, szakadok. :D

SzZoole 2014.11.03. 22:27:29

@Philosoraptor: Piros pont,ne csesz ki velem.A HA-tol mar kaptam sargat+ figyelmeztetest,Te mar ki is akarsz allitani?:)))))

pappito · http://pappito.com 2014.11.03. 22:32:56

@zöldeketbeszélek: ja, nekem is van négy egyforma, mert négyesével voltak összecsomagolva, de nekem anyukám tanította, hogy hússal dolgozás után azonnal elmosni a deszkát, akármilyen színe is van :)

2014.11.03. 22:47:17

@diggerdriver:
"Szombaton ugyan zárva van de vasárnap kinyit."
A Canary Wharf-nal jarva jutott eszembe, hogy ott sem lehetett dolgozni szombatonkent par evig, amig az Olympia & York volt a developer. (egy legendas kanadai ceg, magyar szarmazasu ortodox zsido tulajdonosokkal-Reichmann testverek) Egy epitesi teruletukon sem lehetett dolgozni amugy szombaton. Sajnos tonkrementek a 90-es evek elejen.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.03. 22:48:35

@charlieharper:

New Yorkban nagyon rossz lehet mekiből élni. 7,25 dolláros bér..mit bérelsz abból..szerintem szobában élve se nagyon jössz ki a pénzedből...amerikai álom...

Giddy Lamb 2014.11.03. 22:48:44

@pappito: "de nekem anyukám tanította, hogy hússal dolgozás után azonnal elmosni a deszkát, akármilyen színe is van :)"

A bárányt kivéve, mert az nem hús

www.youtube.com/watch?v=iFemw_6a-Tg

33621 2014.11.03. 23:01:03

@házelőtthinta: 22 éves autó! Nem tudom de ennél olcsóbb is lehetne ha nem Audi lenne.

2014.11.03. 23:01:11

@Zoole[uk]: Sajnos nem beépíthető a NER-be. :(

2014.11.03. 23:03:33

@házelőtthinta: Az autót csak a más zsírjából hízók engedhetik meg. Neked sosem lesz kocsid pont emiatt. :(

Milyen voltam? Alakul a molekula?

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.11.03. 23:05:22

Érdekes, hogy olyan sokan élünk a ködös albionban, de senki nem tudja hogy a boltok nyitva tartása hogyan van szabályozva? 280 nm alatt nincs korlátozva. 280 nm felett vasárnap 6 órát lehet nyitva 10 és este 6 között (legtöbben 10-16.00 között), illetve karácsony és húsvét napján zárva kell tartaniuk. Persze van néhány kivétel, pl reptér vagy vasútállomás, gyógyszertár stb. Vasárnapi munka után fizetett extra bér lehetséges, kivéve ha a munkaszerződés ez másként szabályozza. (hoppá!)

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.11.03. 23:06:46

@diggerdriver: na, ezt azért te se hiszed el, hogy a vásárló az első, és nem a profit...

33621 2014.11.03. 23:07:23

A vasárnapi nyitvatartásra meg visszatérve, a 90-es években a feleségem január 1-én meg december 25-26 án ill egyébb ünnepnapokon is ment az élelmiszer boltba reggel fél 6-ra dolgozni.
Szerintetek a tulajt mennyire érdekelte az hogy a dolgozó mit szeretne az ünnep alatt csinálni vagy vasárnap. Ráadásul két kisgyerek s volt akkor a családba.

Ladislav 2014.11.03. 23:23:45

@Philosoraptor: "Szerintem tiltsuk be akkor mondjuk a szombatot is. mert miért ne. :DDD" Azért ne essünk túlzásba :))
@négyzet: Nem vagyok vallásos, ezért a templomi dolgot csak példaként hoztam fel, mert többen is ezt írták.
"de mi van, ha hétfő a szabadnapja?" Amikor ilyen munkarend szerint dolgoztam a vendéglátásban én is kifejezetten értékeltem, amikor rendre kimaradtam a szombati vagy vasárnapi (és ünnepnapi) családi, baráti összejövetelekről, és nagyon jó volt nekem is, hogy a hétfői szabadnapomon, amikor rajtam kívül mindenki dolgozott egyedül lehettem, immár sokadjára. Most, hogy hétfőtől-péntekig dolgozok (havi 1-2 szombaton) és reggel 6-tól, este 7-ig távol vagyok az utazás miatt, még így is meg tudom oldani a bevásárlást és persze örülök a havi 2-3 hétvégének.
Felénk nem jellemző, hogy ne főállású alkalmazottakkal üzemeljenek a szupermarketek, max. van néhány 4 órás diákmunka.
@Mirjam2: Nem vagyok vallásos, de a környezetemben sokan. Tiszteletben tartom. Van olyan tevékenység, mint az orvosi, ami létfontosságú, de ugye hétvégén is csak ügyelet van, ha nem létfontosságú, akkor hétköznap műtik a beteget, mert hétvégén csak csökkentett létszámmal dolgoznak az egészségügyi intézmények. A vasárnapi vásárlás pedig nem létfontosságú. Habár tudom, hülyék a németek és az osztrákok is :)
Nekem is kényelmes lenne a vasárnapi vásárlás sokszor, de ha tudom, akkor hétköznap, vagy szombaton elintézem, hogy vasárnap ne kelljen ilyenekkel foglalkozni, csak a családdal. Templomba pedig nem, pontosabban csak ritkán járok.

Pernilla 2014.11.03. 23:26:54

@Babette.: sok helyen biztos így van. De nem mindenhol így oldják meg, hogy plusz emberek dolgoznak vasárnap.

Én már nem tudom követni ezeket az összeesküvés-elméleteket, hogy miért jó a vasárnapi bezárás a kormánynak (valamiért biztosan), de ezt a "helyette templomba kell menni"-dolgot nettó baromságnak tartom. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy akinek eddig a plázázás volt a vasárnapi fő programja, az ezentúl ezt az időt a templomban fogja tölteni...
Ahogyan fordítva is, az amúgy templomba járók is eljárhatnak vasárnap vásárolni.

Meg szép az az érv, hogy "akkor neki meg másik nap van szabadnapja", csakhogy azért a legtöbb ember mégis hétfőtől-péntekig munkarendben dolgozik. Nem irigylem azokat a családokat, akik emiatt nem tudnak hétvégén időt együtt tölteni, vagy a barátaikkal nem tudnak találkozni (és hangsúlyozom, most azokról a helyekről beszélek, ahol a munkavállaló nem önként és dalolva választja a vasárnapot).
De úgy látom, itt majdnem mindenki a vasárnapi nyitvatartás mellett van, hát akkor legyen. Nekem is nagyon kényelmes ám, amikor hazaugrom egy hétvégére, hogy vasárnap is meg tudom venni a túrórudit, tejfölt és a kerítésfonáshoz való kolbászt a Sparban.

Abban viszont igazat adok mindenkinek, hogy Magyarországon ennek következményeképpen valószínűleg csak leépítések vagy fizetéscsökkenések lennének, és nem kevesebb napért normális bér. Így én sem igazán tudom támogatni a dolgot. Csak kicsit szerettem volna a másik oldalról megvilágítani a helyzetet, mert itt az érvek nagy része csak arról szólt, hogy ez nekünk, vásárlóknak milyen baromi kényelmetlen lenne.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.11.03. 23:28:12

@diggerdriver: hű de nagyon fèlreolvastalak! Visszaszívom! Bedtime!

2014.11.03. 23:38:18

@Zoole[uk]: Nemzeti Együttműködési Rendszer.

2014.11.03. 23:44:00

@diggerdriver: Pont, hogy ennek az intézkedésnek nem sok köze van az eladókhoz. Arra viszont nagyon jó, hogy szítsa a sok idióta között az ellentétet. Mo.-n két dolog miatt szoktak döntéseket hozni a politikusok. Az egyik, hogy nekik jobb legyen, a másik, hogy továbbra is tudjanak a zavarosban halászni, meg kell osztani a társadalmat. Habár ami Quercus mondott, az sem elhanyagolható tényező. Az biztos, hogy legkevésbé az emberek érdekeit nézik a politikusok.

Muscari 2014.11.04. 00:24:15

Sajnos nincs energiam vegigolvasni a kommenteket, de ha szeretnetek elcseszett lakasokat nezegetni es kozben jot szorakozni, ime:

index.hu/urbanista/2014/11/03/ingatlansalata_ingatlanhirdetes/

tsabus UAE 2014.11.04. 01:07:58

Kicsit belefáradtam a kommentek olvasásába, ezért félbehagytam.
A poszthoz:
Még nem saját, hanem a feleségem tapasztalata, hogy (mint a posztban) döbbenetesen sokan sumákolják el a WC utáni kézmosást. A "profibbak" gyorsan áthúzzák a kezüket a szárító alatt, hogy beinduljon és ezzel meg is van a látszat. A folyosóra kilépve, még éppen hallani lehet, amint leáll utánuk a kézszárító és nem fogják azt gondolni, hogy nem mostak kezet, pedig...
Ez alatt a 3 hét alatt leszoktam a pohárból ivásról, a vendéglátóhelyeken. Néhol a kaját is igyekszem oda húzni a tányéron, ahol az kevésbé látszik koszosnak. Pedig betartom az ajánlást és nem megyek olyan helyre, aminek 4-nél alacsonyabb az osztályzata.
A hétvégi plázabezáráshoz:
2+7 évet dolgoztam folyamatos műszakban, amiből 7-et olyan egzotikus műszakrendben, hogy havonta csak egy hétvégén voltam pihenős. Rohadtul nem értem, mire föl csak a kereskedelemben dolgozóknak JÁR a hétvége. Akkor már tessenek lehúzni a főkapcsolót vasárnap és senki se dolgozzon ! De a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha nem kreténekre bíznák egy ország sorsát és akkor nem idegesítenének hasonlókkal.

Világpolgár2012 2014.11.04. 01:19:04

@Cascabel:
Ja-ja, ez tényleg így volt! Betartatták mindenkivel, aki a Canary Wharf-i építkezésen dolgozott a shabbat-ot. A nyáron mesélte nekünk az építőipari kamara volt elnöke, aki dolgozott velük a akkoriban.

bxf 2014.11.04. 03:19:56

A H&S eloirasok igenis fontosak, annak ellenere, hogy sok ember csak rohog rajta. Nekem ez "alap", igaz 25 evetle is huztam az egeszsegugyben.

Nehany pelda miert fontosak az eloirasok:

-lejart szavatossagu/romlott konzerv botulizmust okozhat, amelyet ha nem, vagy keson diagnosztizalnak, halalhoz vezet
- kulon vagodeszka fontos kulonbozo betegsegek megakadalyozasaban (pl. shellfish allergia,vagy eppen a tojasbol a Salmonella atvitele mas etelekre, stb.)

3.5 evet lehuztam segednoverkent az orvosi alatt, es megdobbentem, hogy az emberek ennyire nem tudjak, hogyan kell mosdatni. Ilyenkor azt kell megkerdezned toluk, hogy te hogyan csinalnad?

Alkohol: az USA-ban is van ilyen szabaly. Sot! Birosag ele citaljak a szulot........ aztan, ha jol emlekszem 18 vagy 21 ev alatt nem lehet alkoholt vasarolni es MINDEN alkalommal be kell mutatni a jogsid, amikor alkoholt veszel. Ejfel utan sem vasarolhatsz alkoholt.

Talan kevesen emlekeztek meg ra, de Mo-n is volt ido, amikor reggel 9 elott nem lehetett alkoholt vasarolni.

Egyebkent az alkoholvasarlasra vonatkozo szabalyokkal teljes mertekben egyetertek.

Nagyon uj bevandorlo lehetsz, ha ilyeneken kiakadsz, engem mar semmi sem dobbent meg.

A Santas dolgon sem kell meglepodni. Valoszinuleg egyszer regen egy kisgyerek leesett Sana olebol, bepereltek a ceget (aruhazat, korhazat stb.), amely Santat szerzodtette, igy azota kinosan ugyelnek az ilyen reszletekre.

Ha ajanlasz valamit, megtenned, hogy befarasztasz egy linket? Nem mindenki lakik Angliaban...

Egyebkent ha egy tanacsot adhatok: amikor meg
"kicsi" vagy, vagyis alig hogy el kezdtel dolgozni a cegnel, maradj csendben, mert hamar kikialtanak persona non grata-nak. Ha majd feljutsz a szamarletra egy olyan fokara, hogy kevesebben tojnak rad, mint te masokra, akkor lehet megvaltani a vilagot.
(s mielott meg azt hinned, hogy a torteneted egyedi es csak Angliaban eshet meg, javaslom tekints ki a nagyvilagra, amely nem csak ket orszagbol all)

Az angliai sztorik egyebkent mindig mosolyra kesztetnek (lasd papirtorlo hianya), es ilyenkor mindig azt gondolom, hogy a jo oreg juu-essz-ejjj azert meg mindig verhetetlen :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.04. 04:27:12

@Mr Long (UK): Értem, köszi az infókat.Nem kell mentegetőzz, én is űbersvéd lennék az ilyesmivel, minek fizessek többet a kelleténél... :D Meg a svéd is szeret spórolni, csak az a baj, hogy nem nagyon tud.Értsd itt olyan óradíjak vannak emberi munkára, hogy az ész megáll.Nem is értem, nálatok hogy jön ki 1 fontból, a kocsin a gumikopás is többe kerülhet...Esküszöm, megnézem itt hogy mennyi a kiszállítás, de szerintem ütni fogja az 500 koronát/50 eurót.Bár tekintve, hogy egy átlag bevásárlás 800-1500 korona, úgy már kissé húzós lehet.Na mindegy, köcce +1x.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.04. 04:30:26

@puhacica: Ha csinos, fiatal, jó alakú vagy, és pucéran gebeszkedsz felfelé az ablakban; nem idiótának fog nézni, egészen más gondolatai lesznek... :-))))))))))))))))))
Legalább is egy disznó férfinek... :D Erről is jöhet kép. :P :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.04. 04:37:31

@Mr Long (UK): Mondjuk nem lenne hülyeség, disznóvágós boltokat létrehozni.Ahol figyelve van a minőségre, szabványokra, különféle tájak ételkultúráinak bemutatására. :-))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.04. 04:51:49

Charlieharperrrr mondom h szar napom van :-) ilyen allapotban mar nem tanitanek de sajnos netezni lehet infuzion logva is kenyelmesen fekve. (egy kis heveny kiszaradas forog fent azert meg nem haldoklok)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.04. 04:52:30

@házelőtthinta: Így képekről nem tűnik veszélyesen romlottnak.Nézdd meg, ülj bele, tegyél egy próbakört.Ha így is oké, vidd el bevizsgáltatni.Vagy ha hozzámérhető a bevizsgálási költség az autó árához (nem lepődnék meg rajta), akkor reszkírozd meg anélkül. Utána okés is lehet, akár...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.04. 04:59:08

@Giddy Lamb: Ha ez az ötsebességes Tiptronic, akkor kerülendő.160-200e km és garantáltan megkotlik.A mienk 185e-ig húzta...Lehet cseréltetni csilliárdokért.Ilyennel szopódtunk be mi is, fakk.Állítólag van belőle 6 sebességes is, azok jók...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.04. 06:11:04

@Pernilla: muszaj a plusz ember, maskent nem jon ki a beosztas. higgy nskem, beosztas guru vagyok:D

i got my (törölt) 2014.11.04. 06:48:03

@diggerdriver: @négyzet:
"Ők is akarják hogy megszűnjön a vasárnapi műszak?"

ez a lényeg, pont ezt írtam már a legelején: kérdezzék meg az ott dolgozókat, akarnak-e vasárnaponként dolgozni. szinte biztos vagyok benne, hogy jó néhányan akarnak a pótlék miatt. de azt nem tudom, hogy a többségük akar-e.
ne a vásárlók kényelme, hanem az eladók érdeke döntsön a kérdésben.

2014.11.04. 09:50:35

@Ladislav: En is tiszteletben tartom masok szokasait, peldaul ha templomba vagy plazaba akarnak menni vasarnap vagy mas napokon, nem itelem el oket, mivel semmi kozom hozza. Nemetek / osztrakok nem hulyek, csak van ez a szokasuk hogy szeretik eloirni embereknek mit hogyan es mikor csinaljanak. Van akinek bejon ez, van akinek nem. Neked igen, nekem nem.

M. Péter 2014.11.04. 10:53:38

@Ladislav: Éltem az NSZK-ban a régi szép időkben, amikor munkanapokon 6-kor, szombaton délben bezártak a boltok. Aki dolgozott, annak nem volt olyan egyszerű bevásárolni. Akkor még
nagy újdonság volt, hogy a városközpontban csütörtökön 8-ig is nyitva tartottak.

Ladislav 2014.11.04. 12:50:54

@Mirjam2: Rendben, "megegyezhetünk abban, hogy nem értünk egyet". :)
@M. Péter: Az a nyitvatartás nekem sem lenne jó, mert akkor ebbe az időkeretbe van amikor szombaton se férnék be, de az asszony igen. Ha figyelte amit írtam, akkor én nem ezt a nyitvatartást szeretném visszasírni, csak annyit, hogy személyes véleményem szerint, ha a kormány csomó javaslatával nem is, de ezzel egyetértek. Hétfőtől-szombatig, reggel 6-21 óráig egy csomó üzlet elérhető lenne, nem egy köztük non-stop, a többit már leírtam.
A régi NSZK, csak hallomásból tudom, hogy 60-as évektől nagyon jó volt ott élni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása