oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 29. 06:45,  Fő a rugalmasság! 294 komment

2014. október 29. 06:45 Határátkelő

Fő a rugalmasság!

A mai történet legfontosabb üzenete számomra az, hogy milyen sokat számít a pozitív hozzáállás és a rugalmasság, különösen akkor, ha az ember külföldön próbál meg boldogulni. Zoltán története azért is érdekes (és számomra szívmelengető), mert a Határátkelő törzskommentelői közül kettőnek is szerepe van a sikerben!

Anglia, buszsofőr.jpg

„Idén márciusban jelent meg a kis szösszenetem a blogodon. Kaptam hideget-meleget, sok dologban egyet tudtam érteni a hozzászólókkal, néhányban nem. Kaptam néhány hasznos tanácsot és szerencsére konkrét segítséget is. Itt szeretnék köszönetet mondani - amennyiben lehet - Don Kartasch-nak és Mr Long-nak az önéletrajzommal kapcsolatos segítségért, valamint K. János-nak és M. Márk-nak, akik segítsége nélkül valószínűleg nem pozitív hangvételű lenne a mostani levelem. Valamint természetesen mindenkinek, aki segített vagy próbált segíteni akár csak egy jó szó erejéig is. Nagyon sokat jelentett, hogy támogattatok.

Kényszerpályán mozogva

Ott fejeztem be legutóbbi levelem, hogy igyekszem kideríteni, hogyan tudok villanyszerelővé válni villamosmérnökből. Nos, ez részben sikerült is. Azon a héten, amikor megjelent a poszt, vitába keveredtem a fizetésemmel kapcsolatban a főnökömmel, így egyfajta kényszerpályán mozogva teljes intenzitással tudtam magam belevetni a mérnöki munkakeresésbe. Feltöltöttem létező (a cv-library.co.uk nagyon jó oldalnak bizonyult) és létezhetetlen helyekre az igencsak feljavított önéletrajzomat és jelentkeztem szinte minden lehetőségre, ami szembejött.

Kitöltöttem mindenhol, ahol csak lehetett a beépített önéletrajzokat, kérdőíveket és mindent, amit csak az álláskereső oldalak felajánlottak. Ezek nagyon hasznosnak bizonyultak, mert sok apró részletet tudtam módosítani az önéletrajzomon általuk.

Nem számoltam hány helyre jelentkeztem, de egy héten belül elkezdtek hívogatni az ügynökségek. Kezdetben napi egyszer-kétszer, később napjában 5-7 hívásom volt. Volt olyan, aki konkrét ajánlattal kapcsolatban hívott, de néhány perc beszélgetés után azt mondta, hogy nincs semmije, majd hív. Nekik nyilván nem volt elég az angol nyelvtudásom, de ezekkel is egyre nagyobb rutint szereztem az interjúzásban.

Alapkurzus pár nap alatt

Mivel nem az a fajta vagyok, aki tud és szeret a fenekén ülni és várni a sült galambot, ezért közben intéztem a villanyszerelő-képzést is. Tálaltam egy magyar céget, akiket csak ajánlani tudok. Ők szerveznek egy indiai fiatalemberhez számos kurzust, ami ugyan angol nyelvű, de Nishitnek nagyon nagy gyakorlata és tapasztalata van a nem angol anyanyelvűek oktatásában. Én legalább hat magyarral találkoztam az alatt a 3 napos kurzus alatt.

Az ő cégét is érdemes megkeresni, néha akcióz bizonyos kurzusokat. Ott jelenleg 400 font körül el lehet végezni a 17th editiont, ami az első lépes a villanyszerelősséghez, bár utána van egy elég húzós vizsga, amire érdemes tanulni. Nishit azonban nem kér pénzt a sikertelen vizsga utáni konzultációkért, amíg az ember le nem vizsgázik. Tényleg nagyon rendes, emberileg is és szakmailag is. Szóval ott néhány nap alatt letettem az alapkurzust, majd két héttel később megcsináltam a vizsgát is.

Ezután megkerestem mi kell az ECS cardnak nevezett tüneményhez. Itt kell egy health and safety vizsgát tenni, amihez letölthető az oldalukról a tananyag. Háromszáz kérdésből kérdeznek negyvenet, amire legalább 85%-ban jól kell tudni válaszolni (34 helyes válasz minimum) harminc perces vizsgaidőtartammal.

Szerencsémre az öcsém programozóként dolgozik, így amikor megkértem, hogy csináljon egy kis programot a tesztkérdések gyakorlásához, két nap alatt fel tudtam készülni a vizsgára. Háromszáz kérdésből 40 véletlenszerűen kiválasztva 3 perc alatt 100%-ra sikerült. (Kérésre el tudom küldeni a programot bárkinek, nagyon kicsi.)

Külön gratuláltak a csoport előtt, de nem igazán jelentett pluszt, csak az érzés miatt érte meg. Amennyiben megvan mindkét vizsga, lehet kérni az ECS kártyát.

Én az apprentice kártyát választottam, mert ahhoz már elegek volt a megszerzett vizsgák. Nem akarok senkit sem meggondolatlan cselekedetre csábítani, de a 17th edition és a health and safety vizsgák megszerzéséhez semmilyen előtanulmány nem szükséges elvileg (azért nem árt tisztában lenni az alapfogalmakkal).

Nem kell semmilyen végzettség vagy egyéb papír, tehát ezzel a két papírral el lehet kezdeni pl. egy villanyszerelő segédmunkát. Nishit el tudja mondani melyik az a két vizsga, amit le kell rakni 2 éven belül, amivel teljes értékű villanyszerelővé lehet válni.

Valamint további információval tud szolgálni milyen 2-3 további vizsga kell ahhoz, hogy az aláírási jogod is meglegyen (teljesen önállóan, felügyelet nélkül lehet dolgozni, nem kell engedélyekért és felülvizsgálatokért külön fizetni valakinek – az már maga a villanyszerelő mennyország). Én erre a szintre már nem jutottam el, mert közben intéztem a buszsofőri állást.

Jöhetett a busz

Nem szeretem különösebben az autókat, de nagy gépeket és járműveket világéletemben szerettem volna kipróbálni. Gondoltam, miután már több mint egy éve van angol jogosítványom és elég régóta vezetek is a „rossz” oldalon, meg merem kockáztatni egy busz elnavigálását is.

A jogosítványcseréhez 180 nappal az országban tartózkodás után postán be kell küldeni az oldalukról postán kérhető vagy a postáról ingyen elhozható adatlapot a régi magyar jogosítvánnyal és egy másik okirattal együtt (pl. útlevél vagy személyi igazolvány).

Magyar szemmel meredeknek tűnik a postára bízni az útlevelet ÉS a jogosítványt, de itt meg lehet tenni (nem árt biztosítva küldeni). Néhány nap múlva visszaküldik a második magyar okiratot (a jogosítványt értelemszerűen megtartják). Kb. két hét után küldik az újat. Mindez 50 font plusz postaköltségbe kerül.

A felvételi

Kiválasztottam a lakóhelyemhez közel eső nagyobb busztársaságok közül kettőt-hármat. Elolvastam, kiről mit írnak, és hogyan kell jelentkezni hozzájuk. Úgy alakult, hogy végül is az Arriva felvételijére jutottam el, így azt fogom röviden ismertetni. Közvetlenül az Arriva oldaláról is lehet jelentkezni, minden információ megtálalható itt

Körülbelül a jelentkezés elküldése után egy héttel volt egy telefonhívásom, ahol rákérdeztek néhány részletre, majd néhány nap múlva kaptam egy behívó levelet. A levél tartalmaz dresscode-ot és néhány információt a várható felvételiről, de a legfontosabb rész, hogy el kell vinni a jogosítványhoz tartozó zöld színű lapot is, mert ezen tartják nyilván a büntetőpontokat. Amennyiben az nincs nálad, nagyon csúnyán néznek rád illetve haza is küldhetnek.

A felvételi első része nagyon egyszerű: négy részből álló írásbeli feladatlapot kell kitölteni nagyjából 40 perc alatt. Az első része szövegértés: néhány mondat a karácsonyi forgatagban közlekedő buszokról, erről tesznek fel 4-5 kérdést. Két-három szavas válaszok elegendőek és minden válasz ott van a szövegben.

A második része egy kicsit nehezebb, de néhány szabályt betartva könnyen meg lehet ugorni. Ez egy 6 kockából álló képregény, általában valamilyen buszozással kapcsolatos kis történet. Valaki fel akar szállni, leinti a buszt, a sofőr megvárja az utast, az jegyet kér, megkapja vagy szólnak neki, hogy kevés a pénz, leül, és közben gondol valamit. Amit most leírtam az egy valós példa.

Amire szerintem érdemes figyelni

- nyilván csak olyan szót szabad leírni, amit le tudsz helyesen írni;
- ne keverd az igeidőket (őket nem zavarod össze, de magadat könnyedén), én csak egyszerű múlt időt használtam;
- ne használj bonyolult szavakat, viccesen hangzik, de a „the man” jól leírva sokkal többet ér, mint a „the passenger” rosszul;
- hat képkocka van, de nekik a lényeg kell nem egy tündérmese (ezt szó szerint el is mondják);
- vannak szavak, amiket mi ritkán használunk, nekem volt egy ilyen (szinonima a „shame”-re), én azt javaslom, ne próbáld kitálalni mit jelent, írd le, amit te gondolsz.

A harmadik rész egy szerintem egyszerű jegyvásárlásos példasor. Én azt gondolom, hogy negyedik-ötödik osztályos gyerek meg kell, hogy tudja csinálni hibátlanul fejben és te használhatsz papírt, ceruzát (én láttam számológépet is, de nem értem mit számolt az illető). Szóval nagyon egyszerű.

Az utolsó rész egy menetrend értelmezéses számolós feladat. Szintén olyan egyszerű, hogy szót sem érdemel, ha le tudod olvasni a mutatós órát, akkor meg fogod tudni csinálni.

Min múlhat?

Ezzel kész is az első vizsga. Egy héten belül jön a levél, ha sikerült. Hívni kell egy telefonszámot, időpontot egyeztetni a második gyakorlati és orvosi részre. Az orvosi részt mindenki ismeri, akinek hivatalos úton van jogsija, csak a drogteszt jelent pluszt. Ezután attól függően van-e jogosítványod buszra vagy sem, beültetnek egy furgonba vagy egy buszba.

Az instructor elmondja, mik a szabályok és indulás. Én egy szabályt emelnék ki, mert nekem ezen múlott a sikeres vizsgám: amikor megállsz egy lámpánál vagy valamilyen okból az úton (pl. hosszú a sor előtted), mindig húzd be a kéziféket.

Másik fontos dolog, hogy mindig indexelj a körforgalmaknál, akkor is, ha az csak egy festékpötty egy T elágazásnál. Inkább lassan (értsd: baromi lassan menj, de tényleg), mint egyszer is gyorsabban, mint a megengedett sebesség. Ha nem vagy biztos mennyivel lehet menni, akkor csak 30 vagy kevesebb. Utálják, ha megbillen a fejük fékezésnél, nem buktatnak érte, de szólnak, mert ezért is perelik a sofőröket és a céget az utasok (nyilván a nagyobb erejű fékezésekről van szó).

Még egy dolog eszembe jutott: a kormányfogás. Életemben nem vezettem buszt tehát lehet, hogy ez a normális, de itt tilos átnyúlni a kormányon. „Fejni” kell a kormányt: a kezek alapesetben tíz és kettő óránál fogják a kormányt és egyik kéz sem megy át a tizenkettő és a hat óránál. Nekem ezért külön szóltak és roppant nehéz megállni, hogy ne nyúlkálj, de ha gyakorolsz előbb egy kicsit, menni fog.

Bukás és siker

Majdnem elfelejtettem a tükröket. Tudom, hogy normálisan minden tükröt kell használni néha-néha (na jó, rendszeresen), de itt rettentően szigorúan nézik a bal oldali tükröt (az van tőled távolabb) a biciklisek miatt. Használd, és nem lesz gond. Nos, én megbuktam, de azt mondták, hogy nagyon jó a hozzáállásom, tehát fél év múlva jöjjek újra.

Amikor szálltam ki a furgonból észrevettem, hogy csörgött a telefonom vezetés közben. Amikor ránéztem elkezdett csörögni megint. Felvettem London egyik igencsak forgalmas, zajos kereszteződésében és lebeszéltem egy állásinterjút.

Május 9-én egyeztettünk egy időpontot következő héten hétfőre, Portsmouth-ba. Hétfőn volt egy roppant rövid interjúm, ahol a srác másnapra ígérte, hogy eldönti a kérdést. Annak rendje-módja szerint másnap reggel kilenckor hívott az ügynök, hogy van munkám.

Ez volt a második személyes interjúm (összesen is csak háromra mentem el) és felvettek. Rákérdeztem a tulajdonosnál az interjú végén, hogy mit gondol, el tudnám-e látni ezzel az angol nyelvtudással az állást. Azt válaszolta, hogy végül is az interjút is jól megoldottam. Szóval jelenleg van egy lighting designer állasom, ami nem a szakmám csúcsa, de nagyon jó beugró a mérnöki munka világába.

Jól fizetett nyelvtanfolyam

Akárhányszor valami nem tetszik, kényszerítem magamat, hogy jusson eszembe: jelenleg egy meglehetősen jól fizetett angol NYELVTANFOLYAM-on vagyok. Egyedüli bevándorló vagyok egy tízfős cégben, napi 9 órában csak angolul kommunikálhatok.

Az első három hónapban béreltem a közeli településen egy szobát és csak hétvégére mentem haza (100+ km Londontól, ahol addig éltünk), mert a gyerekeknek nem fejeződött be az iskola. Nem mellesleg nagyon jó barátságba kerültem az angol családdal, ahol béreltem a szobát, ami nagyon jól jött például akkor is, amikor bérelnem kellett egy nagy furgont a költözéshez.

Nekem van három rubrika a jogosítványomon, ami tartalmaz valami bejegyzést. Jonnak (az ex-landlordom) egy rubrika van üresen és van neki két kiegészítő kártyája. Szerintem a holdkompot is el tudná vezetni. Augusztus 6-án leköltöztünk egy szép kertes házba 10 percre a munkahelyemtől, egy olyan környezetbe, ahol az első héten azért nem tudtunk aludni, mert a croydoni éjszakai zajokhoz voltunk szokva és túl nagy volt a csend.

Az iskoláról

Az iskola 2 percre van a házunktól és a fiam két év óta az első nem angol nemzetiségű gyerek. A lányomék óvodájában meg még nem volt bevándorló. Az iskola mindent megtesz azért, hogy a fiam beilleszkedjen, nagyon kedvesek.

Két héttel az iskolakezdés után hívtak az iskolából, hogy hívnak hozzá egy advisort, amitől a feleségem két éjjel nem aludt (ezért nekem is volt egy álmatlan éjszakám), mert azt hitte, hogy gyámügyet hívták ránk valamilyen okból.

Kiderült, hogy minden iskolának van lehetősége hívni egy anyanyelvű segítőt a bevándorló gyerekhez, aki felméri a lehetőségeit a gyereknek és segítséget próbál nyújtani a felzárkózáshoz. Természetesen az iskola fizeti. A fiam mostanra elhozhatta az osztály hörcsögét hétvége és kapott egy képeslapot postán (!) az osztályfőnökétől, amiben a hónap tanulójává választották.

A kislányomat körbeudvarolják az oviban: akárhányszor érte megyek, valamelyik óvónő fésülgeti, kényezteti. Szóval a gyerekek jól vannak, a környezet csodaszép, a feleségem jelentkezett egy napközis konyhás néni állásra a fiam iskolájába, most várjuk a CRB check eredményét.

A célokról

De az élet nem áll meg. Kiderítettem, mi kell ahhoz, hogy bejegyezzenek az itteni mérnöki kamarába és a világítástechnikai mérnöki kamarába. Szóval a nem túl távoli cél megszerezni az IEng és a MILP titulusokat, valamit kitálalni, milyen egyetemre menjek tovább. Szakmailag ez alatt az 5 hónap alatt is rengeteget fejlődtem és még van hova.

Közeli céljaink között szerepel lecserélni az autót egy családilag kényelmesebbre és már vizsgálom a lehetőséget, hogyan lehet megoldani a házvásárlást amennyiben lehetséges hitel nélkül. Bár ha belegondolok, hogy végső soron ez az egész egy elpuskázott lakáshitellel kezdődött…”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr596842109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.29. 19:50:43

@Pernilla: "Na ne is mondd, tegnap vagy fel orat szöszöltem egy granatalma kimagozasaval. Egyesevel szedtem ki a szemeket. (arrol nem is beszelve, hogy ugy nez ki utana a konyha, mint egy meszarlas utan :-))"

Lehet, hogy mégiscsak tűzszerészekre kéne bízni ezt a munkát...
:-)

nyuszigonosz 2014.10.29. 19:55:16

@Mirjam2: Nem hiszem, hogy a németen keresztül került volna a magyar nyelvbe a szó, mert a németbe is a görögböl került. Gondolom a magyarba úgyszintén.

A mai német köznyelvben inkább a túlzások, dagályosság, túldramatizáltság kifigurázására használják.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.29. 19:58:29

@maxval birca hozzászóló: Így van.Meg még van a bakteriológus is, aki csak simán egy vasutas, hiába fellengzősködik...
:-)))

2014.10.29. 19:59:34

@nyuszigonosz(D): Ertem - angolul teljesen mas jelentese van, most nem fogok utananezni hogy ugyanaz-e az eredete. Inkabb olyan rohejes / szanni valo kevereke.

nyuszigonosz 2014.10.29. 19:59:49

@Pernilla: Hát én pont ezért az egyenkénti kipiszkálás miatt nem szoktam venni, de: a napokban néztem valamit és ott a "szakértö": félbevágta, fogott egy kalapácsfélét és addig csapkodta a félbevágott gránátalma tetejét, oldalait, míg minden kipotyogott belöle. :-)

2014.10.29. 20:02:15

@geegee: Burmaban ezt nagyon jol megoldottak, ulnek az utszelen ilyen szegenyemberek akik abbol elnek hogy hamozott gyumolcsot arulnak. Pl. fillerekert vettem higienikusan csomagolt friss granatalma-belsot nagy mennyisegben.

nyuszigonosz 2014.10.29. 20:02:50

@Mirjam2: Kösz, mert most én is tanultam valamit töled.

Meg érdekes is , mert igen, vannak olyan szavak, amelyek több nyelvben is használatosak és lényegében mindegyikben mást jelentenek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.29. 20:04:55

@Muscari: Az öreg angol nénikék is ezt csinálják, amikor mogyorós tállal kínálnak: -Egyed fiacskám, én már csak a csokit tudom leszopogatni róla...

Mindenki jól jegyezze meg...

:-)))))))))))

**mimi** 2014.10.29. 20:08:02

@Pernilla: @nyuszigonosz(D):

nézzétek meg amit Babette belinkelt...

nyuszigonosz 2014.10.29. 20:08:22

@geegee: Juj! :-))))))))
Ezentül nem fogadok el öreg nénikéktöl mogyorót. :-))))

nyuszigonosz 2014.10.29. 20:12:39

@**mimi**: Jé, itt is itt van a csapkodós verzió. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.29. 20:13:38

@geegee:
Sőt, Magyarországon van sok balneológus aki soha nem látott bálnát.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.29. 20:14:59

@Mirjam2:
El tudom képzelni a higiénikus kiszedését a magoknak.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.29. 20:15:36

@maxval birca hozzászóló: Télleg, Birkamann, milyen net van a bolgároknál?Sebességben, elterjedtségben...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.29. 20:18:01

@diggerdriver: Gyááá, baxxameg télleg, ezt kifelejtettem...

:-))))))))))))
Gyűjtsünk még ilyen idióta nevű foglalkozásokat...

Játszik még: pathológus: lólábfetisiszta(pata) ösvénykutató(path)...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.29. 20:19:02

@diggerdriver: kb mint a cseresznyénél...egymást lövöldözni vele.
Erre gondoltál? :-)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.29. 20:20:35

@**mimi**: Majd kezdd úgy, hogy kihúzod a szent biztosítószeget és elszámolsz háromig...

:-)))))))))))

(Elnézést, ma agyamra ment a hülyeség... :D )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.29. 20:22:26

INDIA
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

www.keptelenseg.hu/kereses?q=chuck%20norris%20india

i got my (törölt) 2014.10.29. 20:22:45

@Cascabel: lehetnél kicsit engedékenyebb végre magaddal szemben. napi 10-12 óra munka? mire hajtasz még? miért nem vagy végre mexikóban, nincs még elég hideg?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.29. 20:22:47

@Mirjam2: Nem kell ehhez ott ülni a gép előtt folyamatosan... elég kiadni a parancsot, hogy

dload *.*, enkore, c:\ és a gép dolgozik, a mester meg pihen...

:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.29. 20:24:57

@Mirjam2: Azért csak óvatosan.Valszeg nem véletlen az a neve a gyümölcsnek, ami... :-)

i got my (törölt) 2014.10.29. 20:25:54

@diggerdriver:
pathetic.
ezek a bollwoodi filmek, majdnem olyan rosszak, mint a hollywoodiak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.29. 20:26:56

@nyuszigonosz(D): De legalább is legyenek fenntartásaid... :D

nyuszigonosz 2014.10.29. 20:28:30

@geegee: Ez után, ami írtál, igen vannak fenntartásaim. :-)))

i got my (törölt) 2014.10.29. 20:29:50

@diggerdriver: igen, meg tengernyi politikus, akit már a nagycsoportba se lett volna szabad beengedni. és ez a pokorni még az értelmesebbek közül való... :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.29. 20:35:33

Ja, és ha már India, meg kaja.

Ma voltam életemben először indiai étteremben.
Kértem egy adag currys marhahúst.
Kérdezték, hogy kérek e valami "nán" nevű cuccot hozzá?
Kérdeztem, hogy azmiaz?
Aszondja, valami kenyérféle.(Nem volt kitéve, vagy ilyesmi, nem láttam előtte sem soha).
Jó legyen, volt normál és hagymás.Kértem a hagymásból.
(Hagymát eszem hagymával, ha csak lehet...)
Leülök, várok.
Erre mit kapok, mikor hozták?
Egy csodaszép LÁNGOST! Ez volt a nán.
Haha, úgy megörültem neki... :D

Nem pont olyan a színe, mint a magyarnak, hogy olyan barnás-sárgás-fánxínű legyen; hanem inkább világos, kenyérszínű volt.
De méretre, kinézetre, állagra 1:1-ben az volt.
Teccett! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.29. 20:40:39

@geegee:
Ettem már egy helységben indiaikkal.
Ki lehet bírni.
Középre tesznek egy tálat valamivel amit jobb nem forszírozni hogy mi és ebből a lángosszerű kenyérből tépnek egy darabot majd kanál formára hajtogatják és úgy esznek.
Nagyon ügyesen csinálják különben, semmit nem maszatolnak össze.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.29. 20:49:17

@diggerdriver: Na, ez jól hangzik, mint a magyar népmesében, serclivel kikanalaznii a húslevest...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.29. 20:49:35

@geegee: igen:)
azert volt segitseg a video

Muscari 2014.10.29. 20:51:03

@Cascabel: epp most kortyolgatom a kavelikort (elnezest a tobbiektol)

Rendben hazaertel?

i got my (törölt) 2014.10.29. 20:51:42

@tanato: brit tudósok kutatásaira támaszkodva? a rákból kigyógyulóknak miért ne fizessünk? abból valószínűleg még nehezebb kigyógyulni? vagy akinek sikeresen összeforr a csontja lábtörés után?
vagy nem is betegség az elhízás?
a szerencsejátékkal / asszonyveréssel / bérgyilkossággal felhagyóknak milyen ajándékot adjunk?
és aki megtanul olvasni / vezetni / villanyt szerelni?

Muscari 2014.10.29. 20:52:45

@Zoole[uk]: en is azt iszom, meg a nagylany is. Nagyon finom:-)

Muscari 2014.10.29. 21:02:34

@Babette.: nyilvan ilyen is van. Magyarorszagon meg nagyon sokat szamit a protekcio, ismerossel mindent el lehet intezni. Azt mindenesetre jo tudni, hogy az NHS kifizeti a mutetet, mint ahogyan az tortent egy korabbi posztolonal is. Tehat ez egy jarhato ut, ha itt pl nem talaljak ki, hogy mi az ember baja.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.29. 21:05:04

@Cascabel: nem sokkal kevésbé volt érett, komolyan meglepődtem. Szinte szétfolyt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.29. 21:07:19

@Babette.:
Igen, olyan is van.
Nem rossz egyébként

tanato 2014.10.29. 21:23:10

@maxval birca hozzászóló: Az szép,havi 50 film.de ez Mohamedről szóló Mohamed nélküli,tényleg érdekes volt.

tanato 2014.10.29. 21:25:11

@i got my: Nem annyira rossz az ötlet,mert ha sikerül egy csomó embert lefogyasztani,tényleg sokat lehet spórolni az elhízás elmaradása miatti eü.kiadások csökkenése miatt.Diabetes,Stroke, Infarktus,Ízületi degenerációk stb.

Muscari 2014.10.29. 21:35:22

@diggerdriver: jo nyomon vagy :-)

Annyit tennek hozza, hogy a kuszkusz az ott is cuscus, lasd okelmet: www.google.co.uk/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=Phalanger%20gymnotis

Mig a posszum az pl o: en.wikipedia.org/wiki/Possum

Ugyanabba a rendbe tartoznak, de a posszumoknak kulon alrendje van es termesztesen kulon csaladba is tartoznak emiatt.

Nem okoskodni akarok, de imadom a rendszertant, mert annyira egzakt. Mindig rakeresek a latin nevekre az allatok eseteben is, nem csak a novenyeknel, igy 100%-ban be lehet oket azonositani.

Sokszor nem lehet mindet megtalalni a szotarban, itt jon az, hogy legyen az noveny vagy allat, leforitom (guglival persze) latinra, majd onnan magyarra vagy angolra attol fuggoen, hogy honnan indultam.

Nagyon jo jatek, ajanlom mindenkinek, ha egy noveny vagy allat nevet szeretne egy masik nyelven megtudni.

Muscari 2014.10.29. 21:42:21

@diggerdriver: par eve volt egy marokkoi kollegam, o csinalt otthon aztan hozott belole. Isteni volt, azota sem ettem olyat.

A legmeglepobb hely, ahol kuszkusszal talalkoztam az Szicilia volt, az egyik tradicionalis tengeri herkentyus eteluk, mor hatasra kerult be a konyhajukba.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.29. 21:50:57

@Muscari:
Hubazmeg.

Akkor módosítom az álláspontomat.
Minden kuszkusz possszum de nem minden posszum kuszkusz.
Így jó?

jollin8 2014.10.29. 21:53:25

Nagyon orulok az irasodnak es foleg hogy ilyen celtudatosan es pozitivan allsz hozza a dolgokhoz! A legjobbkor jelent meg ez az iras, a baratom pont egy ilyen tanfolyamot keres. Meg tudnad adni Nishi elerhatoseget? (hlljdt@gmail.com ha esetleg emailben tudnad csak kuldeni)
Elore is nagy koszonettel es kivanok tovabbi sikereket!

Hari Seldon 2 2014.10.29. 22:38:23

Most a gyerekeknek óvodai szünet van, ezért csak most tudtam elolvasni. Nagyon tetszett az optimista hozzáállás, elvállal mindent, amit meg tud csinálni.
Viszont nem értettem, a buszos cégnél most átment a vizsgán, vagy megbukott?

Muscari 2014.10.29. 23:14:48

@Babette.: tudom, tudom. Kinek a Btk, kinek a BKV :-)

@Hari Seldon 2: megbukott, fél év múlva próbálkozhatna újra. Jó fáradt lehetsz az egesz napos cserekfelvigyázástól.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.29. 23:32:15

Internetadó, mémeskút, bróhaha... :-)

index.hu/galeria/index/tech/2014/10/22/adomentes_memeskut/

Nekem persze nagy a szám, nem otthonról tolom...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.29. 23:33:44

@Babette.: Jaaa, azt nem is néztem... :-)
Úgy előttem van az a hang, pedig vagy 10 éve nem láttam... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.29. 23:43:33

@Muscari: Na, bökjék meg, eddig arról volt szó, hogy az kuszkusz az egy étel...

www.otletkonyha.hu/cikkek/etelkeszitesi-praktikak/hogyan-keszitsd-el-a-legjobb-kuszkuszt/229/51/

Most akkor el kéne dönteni, ne hívjunk már százféle dolgot ugyanúgy... :-o Ostobaság.

Vagy netán ebből a kis szőrös vakarcsból állítják elő? :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.30. 02:01:32

@tanato: akkor adjanak azoknak inkább, akik alapból nem híztak el vagy kezdtek el dohányozni :-) hát még ők mennyit megspóroltak a rendszernek!
(egyébként valahol értem a logikát, még ha nem is értek egyet vele én sem.)

montroyal ( CAN qc) 2014.10.30. 02:13:19

@geegee: "nán"... mindenhol van nalunk a pekaru reszlegnel egy ideig reggelire ettem a fokhagymas valtozatat kremsajtal es szalami|sonka tetezesevel .. azutan meguntam ...
most sesamos bagelt eszek sajtal olasz paprikas szalamival egy ideje minden nap(hetkozbe) .... 3-4 eve ...

bxf 2014.10.30. 02:38:15

Annak ellenere hogy nem elek Angliaban, es buszt sem fogok vezetni (sem villanyt szerelni), nekem tetszett ez a poszt.

Nehez megmagyarazni az angol nyelvtant vagy csak egyszeru szavak lebetuzeset olyannak, aki egy percig sem tanulta. Magyarok altal irott angol szovegbol pillanatok alatt eszre lehet venni, hogy ki ult az iskolapadban es ki az akire a nyelv "raragadt". Sajnos az esetek zomeben ez nem fog fejlodeni, ezert is KELL az idegen nyelveket mar legkesobb kozepiskolaban elsajatitani. Kesobb erre nem biztos, hogy lesz lehetoseg (ido, penz, energia) - ha egy kulfoldi orszagban el az ember, akkor sincs garancia, hogy helyesen valaha meg fog tanulni irni.

Kezifek: az angliai buszok manualis sebvaltojuak? Ezen meglepodtem.

Zoltan, ne felejtsd el, hogy a villamosmernok a mernoki tarsadalom kremje, es ami neked remegyszeru volt, mas vert fog izzadni.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 06:35:04

@geegee:

Az egyik leggyorsabb Európában. Miért? Mert később kezdték kiépíteni, így eleve modernebb technológiát alkalmaztak.

Az elterhedtség 78 %-os, az idei adatok szerint.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.30. 06:35:04

@Mirjam2:

Nagyon sok dologgal foglalkozom.

Az 50 filmből a rosszakat nem nézem végig eleve. Pl. ha kalandot látok, már törlöm is le.

2014.10.30. 07:14:19

@diggerdriver: :))) Nem erdekel. Megettem, finom volt, semmi bajom nem lett tole :)

2014.10.30. 07:20:23

@geegee: :) Ez jo. A naan valoban hasonlit a langoshoz de egeszsegesebb mivel kevesbe zsiros. Indiaban nem hasznalnak elesztot, igy nincs az europai ertelemben vett kenyer, helyette van pl. naan, puri, paratha meg hasonloak.

2014.10.30. 07:23:11

@Muscari: Igy van, inkabb errol kene a magyar sajtoban cikkezni hogy ez hogy mukodik, ahelyett hogy 'nem kapsz ellatast mert nem fizetsz TB-t Mo.on, most mi lesz jujjuj'.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.30. 07:37:47

@bxf:
Pont azért kell behúzni a kéziféket mert automata váltósak.
Kúszik.

adg 2014.10.30. 07:39:58

@Muscari: hat borzaszto az elet. :) azt a guacamolet majd kiprobalom, bar fogalmam sincs mi az. De siman kiguglizom.

@Dragonlady (now in Indonesia): mi is kenyerre kenjuk, aztan meg ra valami sos cucc, es akkor nem rossz

@geegee: csak annyit tudok en is, mint wiki. Sose lattam amerikai oposszumot, ami a jegkorszakban van, az inkabb patkany. Ezek itt ugy neznek ki, mint egy kicsi tomzsi kenguru, foleg mikor hatso labara all. Parkokban eleg szelidek, lehet oket etetni. Az itthoniak mar nagyon beszariak, tudjak, hogy haragszom rajuk a mango miatt. :)

bxf 2014.10.30. 08:17:52

@diggerdriver: Passz. Nekem egyszer volt csak automata sebvaltos kocsim, az is kb. egy evig. Parkba ("P") es az boven eleg volt ahhoz, hogy megalljon. Nyilvan boven van kulonbseg egy szemelyauto es egy (tomott) busz kozott, de nehanyszor ultem az USA-ban is buszon es nem emlekszem, hogy valaha is behuztak volna a kezifeket. Semmi kulonos, elhiszem, csak furcsallottam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.30. 08:45:45

@bxf:
Persze. Seholsem húzzák be.
Más az élet és más a vizsga.

adg 2014.10.30. 09:00:53

@diggerdriver: @bxf: en azt figyeltem meg, hogy behuzza. Meg piros lampanal is, es a megalloban is. Persze ez nem az a bovdenes kattogos rogzitofek, mint az autoban. De mindenesetre nem rakosgatja p allasba minden megallaskor a valtot.
Epp itt ulok a sofor mogott, gyorsan le is kaptam. A kis kart hajtja at minden megallaskor szinte. A muszerfalon a piros gom felett van a valto fokozatvalaszto kapcsoloja, ahhoz hozza sem er.
kepkezelo.com/viewer.php?file=c4aoq8auxpallr6ocioe.jpg

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.30. 11:35:22

@montroyal ( CAN qc): Jó nektek! :D Én még eddig felénk nem láttam sehol, 6 év alatt...De simán lehet, hogy csak nem volt szerencsém.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.30. 11:37:42

@maxval birca hozzászóló: Elhiszem én, van sok ilyen példa, ha a kezdeti, zsákutca-lépések kimaradnak...Kösz a választ.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.30. 11:39:05

@Mirjam2: Köszi. Ezentúl keresni fogom, nekem nagyon bejött.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.30. 11:42:21

@adg [Au, Darwin]: Kösz. Így a képekről úgy tűnik, hogy f@sza jó szőrük van.Elkapni mennyire lehet, játszani, gyömöszölni; vagy harap mint a hétszentség? :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.30. 12:11:24

@geegee:

Nem minden automatikusan jobb Nyugaton. Keleten jobb a net.

pamut 2014.10.30. 12:54:02

Nem tudom Zoltán olvasta-e a kommenteket, vagy hogy mennyire komoly a felajánlása, de ha komoly akkor én köszönettel elfogadnám azt a kis programot, amiről a posztban írt (amit az öccse csinálta a tesztkérdések gyakorlásához).

@borboszi:
Csatlakozom, engem is érdekelne Nishi elérhetősége. Illetve ha neked megadja, kérlek küld át nekem is köszi.

Xulirt 2014.10.31. 11:57:02

En irtam a posztot es ugyan tudtam olvasni a hozzaszolasokat neha, a munka miatt nem tudtam hozzaszolni eddig.
Koszonom mindenkinek a biztato kedves szavakat. Elnezest az ekezet nelkuliseg miatt.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Megegyszer koszonom a segitseget, lehet hogy fogok elni a felajanlassal az egyetemekkel kapcsolatban.

@Babette.:
a hazvasarlas csak tavoli celok kozott szerepel, legalabb ot ev itt tartozkodas kell ahhoz, hogy akarmelyik banknal komolyan vegyenek.

@pamut:
A programhoz itt egy link (sajnos csak egy hetig el): we.tl/HIR6nfLeyv At kell nevezni .zip kiterjesztesre, hogy ki tudd csomagolni. "A programot meg úgy használd, hogy ha rányomsz a startra akkor számolja a statisztikákat, de ha nem, akkor meg bármelyik kérdést kiválaszthatod magadnak. A többi szerintem értelemszerű."

@borboszi:
Biztonsagi okokbol ket linket eltavolitott Hataratkelo a posztbol, de megengedte, hogy a kommentekben feltuntessem:
londonspecialista.hu/ a magyar ceg oldala
getkeytraining.co.uk/ Nishit oldala

Xulirt 2014.10.31. 12:08:09

@pamut: Valaszoltam egy kicsit feljebb, de a linkek valamiert nem mukodnek. :(

Xulirt 2014.10.31. 12:08:59

@borboszi: ket hozzaszolassal feljebb kuldtem a linket.

jollin8 2014.10.31. 12:41:49

@Xulirt: Koszonom!!!! Emlitetted hogy hasznaltal egy programot ami segitett a test kitoltesenel (a batyad arany keze nyoman :) es nem tul nagy, at tudod kuldeni nekem?

Mr Long 2014.10.31. 14:53:10

@Xulirt: Nem tudom, hogy tagja vagy-e a magyar kamaranek, de erdemes lenne utana nezned, lehet "athozhato ide" az ottani regisztraciod. Ennek annyi ertelme van (nem valodi regisztracio athozatalrol beszelunk), hogy konnyebb megkapnod az IEng/CEng statuszt. Kollegam most csinaltja epp ezt masik orszagbol a CEngert, en most keztem el az IEng-ert. Vagyis a heten beadtam ajelentkezesem a kamaraba Mon. Ket szponzornak (legalabb olyan statuszonak kell lenniuk, mint amire jelentkezel) kell tamogatnia teged. Legalabbis az IMECHE-nel igy van.
european mobility directive, ezzel kapcsolatban keresgelj, ha erdekel.

Mr Long 2014.10.31. 15:46:04

@Mirjam2: "hogyan lehetne villamosmernoki allasa magas szintu nyelvtudas nelkul" lasd en :DDDDDDDDDD

pamut 2014.10.31. 21:10:21

@Xulirt:
Nagyon köszönöm!
Letöltöttem, átneveztem .zip-re, kicsomagoltam a benne lévő két fájlt, és el akartam indítani a Tester.exe-t, de nem indul :( A hibaüzenet szerint azért nem, mert "nem Win32 alkalmazás".

Vagy ez okostelefonra van megírva?

jollin8 2014.11.01. 16:29:45

@Xulirt: Nagyon koszonom, szuperul mukodik!!!
Meg egyszer nagyon sok sikert kivanok!!!!

Xulirt 2014.11.03. 08:41:57

@pamut: megkérdeztem az öcsemet kell hozzá a .NET keretrendszer. A Microsoft oldaláról lehet letölteni: www.microsoft.com/hu-HU/download/details.aspx?id=17851

Xulirt 2014.11.03. 08:42:29

@jollin8: Szivesen és én is köszönöm a jókivánságot. :)

Xulirt 2014.11.03. 08:43:25

@Mr Long (UK): A magyar kamarának nem vagyok tagja, de megnézem ma hátha az arról az oldalról egyszerűbb elindulni. Köszönöm a tippet.

pamut 2014.11.03. 12:02:30

@Xulirt: Köszönöm szépen hogy megtudakoltad! Így már biztos menni fog.
Have a good day :)

Conexant 2014.11.24. 09:07:08

Nekem van buszos jogsim és biza minden megállóban be kell húzni a rögzítőféket. Igaz ennek már csak a neve ez, manuál váltósnál üresbe kell rakni aztán a vezető mellett egy kis kart átbillenteni, automatánál elég a műszerfalon egy kapcsolót megpöccenteni. Ha valaki erősen figyeli láthatja hogy a csengő/ajtó nyitó-záró mellett ezt is nyomkodja a sofőr.
Oktatni is így oktatják, vizsgán is nagyon nézik, fontos dolog. Van is olyan tétel a vizsgalapon hogy induláskor, megálláskor gurul-e a busz. és ha igen akkor azonnali bukó.
Pluszban a bólogatásra egy műszer: vizsgán teli pohár víz kerül a műszerfal tetejére és ha egy csepp is kimegy akkor is buktad.
És nem 15 percet vezetsz ám, hanem 2 órát vegyes forgalomban, van ideje kilötyögni a víznek...
A bukásokról is egy adalék: ha 5* megbuksz akkor el kell menned egy nagyon komoly kivizsgálásra ahol átnézik a buktáidat és ha nem tudsz valami elképesztő indokot mondani miért nem sikerült akkor végleg eltanácsolnak a buszvezetéstől.
Más műfaj ez mint a teherautó, vagy a személygépkocsi ahol alacsonyabbak a követelmények.

Xulirt 2014.12.18. 10:14:58

@Mr Long (UK): Tanacsodra bejgyeztettem magam a Magyar Mernoki Kamamraba, de nem tul sok infot talaltam az athozatalrol. Neked sikerult elobbre jutnod?

Xulirt 2014.12.18. 10:17:25

@Conexant: Sejtettem en hogy nem olyan egyszeru buszt vezetni, de sokkal egyszerubb lenne, ha valahova leirnak mit fognak nezni. :) Nem voltam egyebkent gyalazatosan rossz, ki is emelte a vizsgabiztos, hogy jo a hozzaallasom, de amirol nem tudsz, azt nem tudod betartani sem (szandekosan biztosan nem).

Mr Long 2014.12.18. 10:21:21

@Xulirt: Erre keress ra es erdeklodj a cel institusion nal: European Mobility Directive

En januarban intezem az IMeche-nel, megvannak a szponzorjaim, elvilleg mar csak fordittatas kell arrol, hogy tagja vagyok a magyar kamaranak, meg reszletes szakmai oneletrajz. Kerd a ceged tamogatasat, hogy segitsenek az intezesben (plusz hatha fizeteik a tagdijat is, nekem igen, ez evente nalunk kb £200 :).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása