oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 23. 06:51,  Angol kórházas kaland 432 komment

2014. október 23. 06:51 Határátkelő

Angol kórházas kaland

Még szeptember vége felé megjártuk a brit közegészségügy poklait Péterrel, (amit itt olvashattok, ha valakinek esetleg kimaradt), erre reagálva írta meg Andy a maga teljesen ellentétes kicsengésű tapasztalatait. A dolog nyilván teljesen szubjektív, és orvosa, intézménye is válogatja, illetve a szerencse is, hogy ki hogy jár. A "pokol" után jöjjön tehát némi pozitív tapasztalat.

nhs.jpg

„2007-2008-ban dolgoztam kinn, de mivel odakinn saját Ltd-m (vállalkozásom) volt, nem voltam bejelentve az ottani betegbiztosítási rendszerben, itthon fizettem a TB járulékot és magyar TAJ kártyám volt.

Egy esős nyári napon, ami London felé nem nagyon ritka, sikerült ráfékeznem a motorral egy festékcsíkra az úton, ami ilyenkor csúszik, mint a jég, és az eldőlő motor mellett csúszva jobb vállal vettem egy járdasziget szélét. Az eredmény egy négyszeres felkarcsonttörés lett.

Este 6 körül volt, egy kollégám, aki hárommal mögöttem jött éppen a kocsisorban, bevitt a Slough-i kórházba az ügyeletre. Fél tízre már megvolt a röntgen és a kórházi ágyamban feküdtem. Kicsit szegényes volt a felszerelés (összehasonlítva a későbbiekkel legalábbis), mivel "csak" TV (15 hüvelykes LCD monitor egy állítható karon) és telefon (saját direkt hívószámmal) volt minden egyes ágyhoz.

Persze ezért fizetni kellett, alapból csak néhány rádiócsatorna volt ingyen. Itt nem maradtam soká, hazaengedtek, mivel a Slough-i kórház specialistája szabadságon volt. Oxfordba kellett vigyenek műteni, de amíg nem volt meg a műtét időpontja, addig mehettem haza felkötött kézzel.

A röntgen is érdekes volt, annál is inkább, mivel ugyanennek a "másik oldalán" dolgoztam Angliában, az NHS (kb. az OEP angol megfelelője) egyik projektjén. Nincs vegyi film, csak egy olyan kazetta, ami a röntgenképet a filmmel analóg módon rögzíti, csak éppen abból előhívás helyett a számítógép fél perc alatt elektronikusan kiolvassa és kiteszi a képernyőre. Ez utána szó szerint akárhonnan elérhető, pl. szükség esetén a skót háziorvos Aberdeenben le tudja kérdezni, hogy a Slough-i kórházban milyen röntgent csináltak a vállamról három évvel korábban.

Betegszállítás taxival

Két nap múlva telefon, indulás be a kórházba, mert időpont van! A Slough-iak egyszerűen hívtak egy taxit, megmondták a sofőrnek, hogy vigyen el Oxfordba, és ennyi volt. Ez a betegszállítás Angliában - semmi mentőre várunk, órákat furikázunk körbe a fél világon a másik hat beteggel a kocsiban, míg odaérünk stb. Nem cifrázzák. Alig talált oda az ember, de azért csak megérkeztünk. A portás kifizette, és ennyi volt.

Kaptam szépen egy ágyat egy 4 ágyas kórteremben. A legközelebbi ágy is olyan távolságban volt, hogy oda itthon még egyet simán beállítottak volna... Ráadásul motorosan távirányítható, dönthető, emelhető, hajtogatható stb., állítsa be magának mindenki, ahogyan szereti, vagy ahogyan a műtét után legkevésbé kényelmetlen neki.

Az ágyak fölött volt mindenhol egy jókora ventilátor. Amikor utóbb kicsit belázasodtam, rájöttem, mire jó: első körben lázcsillapító helyett az ágyra parancsolják az embert, és bekapcsolják, hogy azzal hűtve
"természetes úton" vigyék le a kisebb hőemelkedést. Azt persze mondanom sem kell, hogy mindezt a nem annyira forró angol éghajlat ellenére teljesen légkondicionált kórházban.

A felszerelés itt már kicsit jobb volt, lehetett Internetet is rendelni. A telefon kézibeszélője egyik oldalon nyomógombos volt a hívásokhoz, a másik oldalán a fedél alatt meg egy négyirányú kurzornyíl volt egér helyett és egy teljes alfanumerikus billentyűzet. 3 napra 7font a TV+Internetért nem éppen olcsó, de jobb híján ezt már megkockáztattam, hogy ne unjam el az életem a kórházban. A TV-hez mindkét kórházban egy steril, vadonatúj fejhallgatót kapott mindenki, hogy ne zavarja a többieket, ha TV-t néz vagy rádiót hallgat.

Minden nap jött reggel egy fekete srác egy olyasforma listával, mint a szállodában az ajtóra akasztható "Ne zavarj!" tábla. Itt háromféle reggeli közül kellett beikszelni a másnapit. Az ebédet szintén háromféle leves + kb. 10-12 fogásból kellett kiválasztani.

Ezek között volt "hagyományos" angol étel, de pl. kecskehúsból főzött vagy kóser, vegetáriánus és vegán is, hogy mindenféle vallás, felekezet és irányzat követője meg tudja találni a neki megfelelőt. Többet is lehetett választani, akkor mindegyikből arányosan kevesebbet kapott a tányérjára az ember. Amikor jött a fekete srác ebédet osztani, szóltam neki, hogy ha a kör végén marad a körtéből, nem kéri el mindenki, akkor dobjon már be visszafelé még egyet.

Közben elvittek CT-re, hogy a műtéthez pontosan tudják, hol vannak a törött csontdarabok a vállamban, nem voltam ott - de a srác nem felejtette el, ott várt két körte az ágyam mellett, mire visszaértem. Mindezt szó szerint értve egyetlen szóra - soha, senkinek egy fillért nem fizettem zsebbe ezért, és még csak fel sem merült, hogy kellene. De még az sem, hogy egyáltalán lehetne...

Ellátás magyar TAJ kártyára

A műtét előtt odajött a műtétet végző orvos. Elmagyarázta, hogy mit fognak csinálni, és persze aláíratta a szükséges papírokat. Jött egy másik kórházi ember is, az megnézte a magyar TAJ kártyámat, és adott róla egy igazolást, hogy az érvényes EU-s biztosításom alapján a teljes kezelés, műtét, ellátás, minden számomra teljesen ingyenes, térítésmentes.

Csütörtökön műtét, utána péntek, jött a hétvége. A főnővér minden egyes beteghez sorban odament elnézést kérni a kényelmetlenségért, hogy a nyári szabadságolások miatt sajnos a szokásos 2 ágy / 1 nővér helyett szombaton és vasárnap csak minden 4 (!!!) ágyra fog egy nővér jutni. Ez az a szintű kórházi ellátás, amire akkor, 2008-ban Angliában a fél ország fújt, hogy évek óta zuhan a színvonal, tessék már valamit csinálni és megállítani a folyamatos romlást!

Másik érdekes dolog. A kórházi kacsa Angliában nem műanyag, hanem papírmasé, mint itthon a tojásdoboz (csak persze kicsit vastagabb). Külön szóltak, hogy nem állja soká a terhelést, eszembe ne jusson az éjszaka közepén használni és reggelig tartogatni.

Azonnal, az éjszaka közepén csengessek a nővérnek, jön és elviszi, hoz másikat. És lőn, pontosan így is történt. A használt kacsákat elvitték egy erre szolgáló helyiségbe, ahol a pisi ment a külön ennek dedikált lefolyóba, a papírmasé kacsa meg a darálógépbe. Meg is kérdeztem: a darálékból megfelelő feldolgozás, fertőtlenítés stb. után ismét kórházi kacsák lesznek.

A szemétnek is háromféle kuka van mindenfelé kitéve. Van a papírnak külön, van egy a vegyes szemétnek, és persze kórház lévén a fertőzésveszélyes biológiai hulladék számára szolgáló. Ez utóbbi is van minden sarkon, mindig, mindenhol együtt van a három egymás mellett. Pl. a fülhőmérőhöz való egyszer használatos füldugót és hasonlókat is ebbe dobják a kórház dolgozói.

Mindegyikre kiírják azt is, hogy mennyibe kerül az adott szemétfajta kezelése, feldolgozása, és kérik, hogy mindig a megfelelőt használjuk. Nem mindegy, hogy a papírfecnit a tonnánként 20 fontos papírszemét közé dobjuk, amiből ráadásul újra papír lesz, vagy az 50 fontos vegyes szeméttel együtt égetik el, esetleg 90 fontért biológiai hulladékot csinálunk belőle egy óvatlan mozdulattal a rossz kukába dobva.

A műtét után egy CD-lemezre írva megkaptam a műtét közben, majd a műtét végén készült röntgenfelvételeket, mellé zárójelentést angol + orvosi latinul leírva, hogy mi is volt a gond és mit csináltak, meg azt a papírt, amivel az OEP-nél igazolni tudom a balesetet, műtétet és a keresőképtelenséget.

A táppénz intézése már a magyar bürokrácia bugyraiba vezetett

Nagyjából ennyi a történet, a kezem utána már itthon fejezte be a gyógyulását, mert már készültünk haza, amikor a baleset történt másfél héttel a tervezett távozás előtt. Az utóélet azért eléggé cifra, és sajnos a jól ismert magyar bürokrácia minden jellemvonása megtalálható benne.

A táppénzt a magyar biztosítás alapján itthon kellett kapjam az OEP-től az előző éves magyar keresetem átlaga alapján megállapítva. Mivel ez pár hónapig elég magas volt, a táppénz is messze magasabb volt, mint a minimálbér után járó. A júliusi hazaérkezés után egy héten belül leadtunk minden papírt az OEP-nek, ez alapján a minimál táppénzt el is kezdték fizetni.

A nem megvetendő mértékű különbözet viszont valahogyan az istennek se akart megérkezni, hiába írogattam nekik leveleket az ügyben. Mivel a közelben dolgoztam, én kis naiv azt gondoltam, átsétálok és leadom nekik a sürgető kérelmet, hogy gyorsítsam az ügyet. Amikor ebédszünetben átmentem, a négy működő ablakhoz sikerült a 32. várakozó céduláját megkapnom a sorszámhúzóból, ezért inkább átmentem a szemközti postára és feladtam nekik ajánlottan...

Már összeforrt a csontom, gyógytornára jártam, három hónap telt el, újra dolgoztam, de a kb. 2,5 havi keresőképtelen időre vonatkozó táppénz-különbözettel még mindig tartozott az OEP. Láthatóan semmi ingerenciájuk nem is volt a kifizetésre a közben elküldött két sürgető-reklamáló levél ellenére. Ugye ez lenne az az összeg, amiből azalatt kellene a fizetésem helyett megéljek, amíg nem tudok dolgozni...

Szerencsére korábban leszerződtem a DAS-szal, akik kezükbe vették az ügyet. Másfél héttel későbbre kapott a DAS ügyvédje időpontot az OEP-ügyintézőnél. Újabb három nap múlva a számlámon volt a pénz, nem utolsó sorban a több hónapos késésnek megfelelő késedelmi kamattal megfejelve.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogyan lépünk át egy újabb határt közösen veletek, akkorkattints ide és olvasd el a posztot!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Nagy-Britannia NHS

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr676820547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 20:50:36

@Cascabel:
Ez nagy igazság.
Erre a mondatodra legurítottam az utolsó korty Canadian Club-ot.
:)))))))))))))))))))))))))))))

2014.10.23. 20:56:09

@Cascabel: Senki sem akar benneteket kitorolni a vilagbol, sot erdekes figurak vagytok. Te tevesen azt kepzeled hogy en pikkelek a hozzad hasonlo emberekre, illetve mindig a proli-diplomas ellenteted probalod eloterbe hozni. Az en bajom veled csak annyi volt hogy indirekte beszologattal, pl. "kanadai AVO-snak" neveztel, ami bevallom kivagta a biztositekot. Is akkor most hanyagoljuk egymast, ignore on.

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 20:56:46

@macamuca [IHUN]:
Írja = ÉRZI mindezt egy olyan ember, akit sokan alpárinak-stb tartanak.
Akivel magam is jópárszor vitáztam.
És az első szóra-kérdésre "ugrott" és válaszolt, segített, sokkal többet, mint amit remélhettem.
És nem ő volt az egyetlen, akit itt a blogon "ismertem" meg, és az elmúlt időszakban kérdésekkel kerestem meg.
Többen voltak-vannak, és MINDANNYIAN azonnal és készségesen válaszoltak, segítettek. E-mailban, skype-on, fészen.

KÖSZÖNET érte mindannyiótoknak <3
Nélkületek sokkal nehezebb lenne....

2014.10.23. 20:57:26

@diggerdriver:
Legkozelebb nagy uveggel hozok, ha izlett:)
@cougarcat:
"Te vagy a blog kanadai megmondoembere, meg en is elismerem. Te mindent tudsz. ;) "
Erre mi szukseg volt? :( Tudok olyat, amit nem tudsz, nem lattal, nem eltel at, nem tapasztaltal. Es vica versa. Ettol kerek a vilag:)

morsels (törölt) 2014.10.23. 21:00:56

@Cascabel:
Az igazsag az, hogy tenyleg mindenki azt fogadja el Kanadaval kapcsolatban, amit te irsz.

Szoval igen, te vagy a kanadai megmondo ember.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 21:03:31

@morsels: mivel más kanadai alig szól hozzá....

2014.10.23. 21:03:31

@Cascabel: Oh de erzekenyek vagyunk hirtelen. :) Amikor te utaltal ram mint "megmondoember", akkor arra mi szukseg volt.? (koltoi kerdes)

Mondom, hagyjuk inkabb.... :)

Quercus a favágó 2014.10.23. 21:03:39

@Babette.:

Gondolom én lennék az egyik. Már elmagyaráztam egy párszor a különbségeket,de mind egy. Belefér.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 21:05:40

@QUERCUS: hét nemtom, én egyszer sem láttam tőled, hogy rosszul vetted volna, ha valaki nem dicsérte az országot.
egészen konkrétan: senkitől nem láttam ilyet. (mármint itthonitól, hinta viszont nem itthon él)
petya szokta elmondani, hogy ő mit szeret benne.

morsels (törölt) 2014.10.23. 21:07:19

@diggerdriver:
Az igazsag az, hogy nem olvastam vegig a szosszenetedet (pedig szoktam).

De azt hizem, hogy te is elfogult vagy ebben az esetben. Nemreg mentel Londonba, es hat minden olyan, mintha egy Disney rajzfilmbe kerultel volna.
Nem azt mondom, hogy nincs igazad.
Csak azt, hogy fog ez meg valtozni.
Es azert te mar eleg harcsabajszu vagy ahhoz, hogy tudd ezt.

2014.10.23. 21:09:19

@Babette.: Tulajdonkeppen Babette el kell ismernem valamit. Biztos nagyon rossz erzes lehet nektek Mo-n ulve az idonkenti legvadabb beszolasokat olvasni. En ignoralom ezeket, de nektek ez feltunik. Te pl. ritka turelmes noszemely vagy es egy eve meg Quercus is az volt (persze nem mint noszemely). En viszont nem vagyok turelmes, elismerem. Ez van...

morsels (törölt) 2014.10.23. 21:10:39

@Babette.:
Nem... ez nepszeruseg kerdese.
Es ezt nem azert mondom, mert bajom van vele.
Inkabb cas/montroyal/nicky (mondjuk ot nem is tudom igazan kanadainak venni) mint az az altalad is ismert kanadai.

Es hat o aztan nepszeru volt.

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 21:15:02

@morsels:
Konkrét személytől függetlenül: 3 év, az nemrég-nek számít?
Ok, nyilván kevesebb, mint 10-20-30 év, node mikortól, mennyi idő után tekinthető valaki kompetensnek 1-1 ország, vagy város viszonylatában? Mikortól mondható az, hogy X már régóta él ott=tudja, mizu arratájt, tehát érdemes odafigyelni arra, amit mond?
Nem kekeckedés, csak kíváncsiság :)

2014.10.23. 21:17:47

@morsels:
En most vagyok elosszor Londonban - Heathrow-on voltam mar elotte parszor - de egy nagy csalodas az egesz. Tobbet vartam. Irtam is, hogy most tudom igazan ertekelni Kanadat:)

2014.10.23. 21:19:40

@Babette.: Nem a dicsérésről van itt szó. Hanem a problémák elbagatellizálásáról. Ami tulajdonképpen a beletörődőm, mert úgysem lesz jobb hozzáállás. Miért próbálják emberek a kész tényeket megmagyarázni?

2014.10.23. 21:21:59

@cougarcat: szia Cougar, jo ujra "latni".
Mit szolsz ehhez: t.thestar.com/#/article/news/canada/2014/10/23/lawyers_argue_law_to_strip_terrorists_of_citizenship_is_unconstitutional.html

Erdekes vita lesz. Ha nalatok atmegy, akkor szerintem a UK is fontolora veszi.

@morsels: Niki nem elt Kanadaban hosszabb idot. Mindig par honapot volt. Aztan a tanya.

OFF
Azt kell mondjam, ez a blog peldat mutat mindenkinek, hogy a magyarok igenis osszefognak. Erre buszkek lehetunk

2014.10.23. 21:24:38

@cougarcat: Ez csak az ember személyiségétől függ, és hogy mi a véleménye. Van, aki nem tudja a helyén kezelni a jogos kritikát, és magára veszi. Én Mo.-n élek, de eddig még egyszer sem vettem fel a fikázást, és nemcsak azért, mert egyetértek vele, hanem mert tudom, hogy nem ok nélkül írják, van alapja. Sokan ezt nem tudják elfogadni, és próbálnak kompenzálni, önigazolást keresni... Az számomra tényleg rejtély, hogy miért pont egy kivándorlós blogon kellene agyondicsérni Mo.-t. Mert régen is voltak olyanok (még a nagy terrormoderálás előtt), akik ezt várták el. Aztán ebből szoktak lenni a konfliktusok.

morsels (törölt) 2014.10.23. 21:26:52

@QUERCUS:
Te figyelj...

Ahogy en latom innen messzirol, az orszag megosztott, van a ketharmad, aztan van a masik ketharmad, dehat az igazsag az, hogy az orszag nem szunik meg csak azert, mert kulonbozo blogokon, hirportalokon felvazoljak a lehetoseget.

Innentol kezdve ket dolgot kene neked is elfogadnod (persze nem muszaj).
1. Akik mostanaban mennek el, azoknal lehet egy eros keseruseg, kulonbozo okokbol kifolyolag. Es az erzelmeknek hangot adnak kulonbozo csatornakon.
Persze voltak koztuk, akik a 'magyarsagukat' (jelentsen ez barmit) is meg akartak, akarjak tagadni, de ez az adott erzelmi felfokozottsagi allapotban valahol ertheto.
2. Par eve (kevesebb mint 12 mondjuk) mentek es a magyar lehetosegekhez hasonlitva mintha Isten labat fognak.
Ok is nyilvanvaloan maskepp ertekelik, mint azok, akik most ulnek fel valami tomott microbuszba, hogy valami kerdeses munkat vegezzenek el.

Egy dolog biztos. Valahol mindenki hasonlit a tapasztalatahoz. Te is teszed, csak a te tapasztalatod korlatozott a korulmenyedhez.
Masoknak masfajta tapasztalatai vannak es vilagos, azok sem altalanos ervenyuek, hanem egyedi.

Peldaul en nem hiszem, hogy szidtam volna Magyarorszagot, masoknak lehettek megjegyzesei es az is igaz, hogy akik viszonylag nemreg leptek at a hatart, azok meg kemenyen fogalmaztak; valoszinuleg azert, mert eros bennuk az, ami miatt azt megtettek.

Ezt persze veheted rosszneven, csak szerintem nem kene.

Mint ahogy en nem veszem magamra Hinta vagy Eddie (es eddie, a tarhalos posztod utan ne merj ez miatt szolni) velemenyet. Ok igy latjak.

En meg maskepp elek.

2014.10.23. 21:31:05

@charlieharper: Hat, nem ertek egyet az ugyvedekkel, igaz ezt csak mint maganember mondom, a constitutional law-hoz nem ertek. Terjen mar vissza a jozan esz! :))) En ugy nezem a zemberek fel vannak haborodva hogy terroristak allami segelyen elnek, stb., szoval ez jo irany. Persze nem lesz konnyu ilyen legkorben a normalis iszlamistaknak, de bizom abban hogy kepesek leszunk megkulonboztetni az ocsut a buzatol....

morsels (törölt) 2014.10.23. 21:32:59

@macamuca [IHUN]:
Ebbol nem akarok vitat csinalni, mert hat mindenkinek megvan a maga velemenye, dehat gondold vegig.

Az emberek valtoznak. Csak ido kerdese.
Ujoncbol iszapszemu oregnek lenni ido kerdese, semmi mas.
Vilagos, a harom eves tapasztalt mar osztja az eszt az ujoncnak, a 10 eves meg meginkabb.

Aztan persze bejon az, hogy az ujonc joval magasabban kezdi, mint az iszapszemu, de az igazsag az, hogy a tapasztalatot akkor is csak idovel lehet megszerezni.
Es ok is maskepp fogjak latni 3, 5, 10, 20 ev utan. Marmint sajat magukat es valoszinuleg mas tanacsot adnanak; ha nem valtozott volna a vilag addigra olyan sokat, hogy a tanacsuk nem er lofaszt sem.

morsels (törölt) 2014.10.23. 21:36:19

@Cascabel:
En meg nem voltam Londonban...
De van errefele is 'council' lakhatas (fogalmam nincs, hogy mennyire hasonlo az angolhoz, de a lenyeg az, hogy oda azokat teszik be, akik nem tudjak fizetni a lakbert... nyilvanvalo modon nem a legjobb kornyek altalaban.

Dehat ilyen volt es van Magyarorszagon is.

morsels (törölt) 2014.10.23. 21:40:37

@charlieharper:
Ja, Nicky eseteben fogalmam nincs, hogy mirol beszel.
Valoszinuleg van egy permanent resident kartyaja, amit meg kell ujitani rendszeresen, dehat o ilyen tipus. Csinaljuk meg okosba, vagy valami.

Viszont en szemely szerint nem tartom hitelesnek az o velemenyet.
Cas/Montroyal velemenye mar hiteles, bar vannak dolgok, amikben elternek az en tapasztalatomtol, dehat ez leginkabb azert van, mert egyszeruen mas volt az utunk, mas korulmenyek kozott eltunk, tapasztaltunk.

Nekem ez belefer, meg ha nem is ertek egyet veluk mindig :-)

NIKI LAURA 2014.10.23. 21:41:34

@Cascabel: hehe,a gyonyoru kanada...hat nekem,kicsit fostalicska volt,de azert jo volt..csak a qva hideg Calgary ne lett volna...
Akkor megyek,mikor akarok,van-lenne munkam,lakas,ervenyes biztositasom,meg a Dodge is ott van letamasztva,ahol hagytam!

Csak ott kezdesnek 2000$ kaptam,itt meg ua,csak £-ban...pont a duplaja.
Esik ugyanugy,mint Vancouver,de itt legalabb kevesebb a Kinai,es nincs olyan hideg mint Calgary...

A jo elet alapja,nyugaton keresni,keleten elkolteni!( v Mexiko?)

morsels (törölt) 2014.10.23. 21:46:44

@charlieharper:
Namost a masik, hogy elvenni valaki allampolgarsagat...

Ez azert meredek dolog. Ugy ertem, hogy vilagos, ha valaki a ISIS-hez akar csatlakozni, akkor tolem menjen, ebbol a szempontbol fasza dolog.
Nade a masik resze a dolognak az, hogy gyakorlatilag barki terroristanak minositheto, ha a fennallo rendszer ellen 'izel'.

Es hat ugye ez az, ami egy diktaturaban egyszeruen megoldhato, az altalunk ismert demokracia meg tokol :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 21:46:55

@morsels:
Hátigen.
Aki segít vagy segíteni akar az "osztja az észt".
Az CSAK három éve van itt az zöldfülű újonc bezzeg aki már öreg iszapszemű rája az tudja a tutit.
Ez a mentalitás mintha valahonnan ismerős lenne.
Akkor most megragadnám az alkalmat és én, csikoshátú vadmalac kérnék engedélyt az öreg vadkanoktól a makkosban turkálni.
Elég lesz ennyi vagy mossam fel a körletet is?

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 21:48:47

@morsels:
Ok, node adott jelen pillanatban (bármikor) az lehet (!! nem tuti, csak lehetőség) a jó tanács, ami a pillanatnyi helyzetre vonatkozik. Pld most a helyzet x-y területen = és ezt az ismerheti jobban, aki nemrég tapasztalta meg (úgy értve, ha adott témában az elmúlt években változás volt). Hiába él kint valaki mondjuk 20 éve, ha nincs tisztában a mostani szabályozással adott témában, nem sokra megyek azzal, ha elmondja, ő 20 éve hogyan intézte.
Ha kint él 10 éve, de nincs saját kocsija, akkor egy esetleges autó-vásárláskor a 2 éve kint élőt fogom megkérdezni (=tanácsot kérni), aki fél éve vett autót. Ha egyedülálló, hiába él kint nagyon rég, mégis inkább a rövidebb ideje kint élőtől fogok érdeklődni, hogy mi a menetrendje egy iskolai beiratkozásnak.
Ilyesmik. Tehát itt (efféle dolgokban) szerintem nem az a mérvadó, hogy ki mennyi ideje él kint, hanem a megszerzett tapasztalat (van-e), illetve a megszerzés időpontja.
Aztán meg adott személy hitelessége. Ami megint nem azon múlik, hogy mennyi ideje él adott országban/városban, hanem kizárólag a személyiségén.
(No és az örökérvényű általános tanácsok: nyelvet muszáj ismerni, stbstb).
Az emberek természetesen változnak, de jó esetben az alapelveik = értékrendjük meghatározó szempontjai nem változnak számottevően. Az "a mai eszemmel már nem így csinálnám"-gondolat sokak fejében megfordul, node akkor kell dönteni, amikor, és annyi ésszel+lehetőséggel, ami aktuálisan rendelkezésre áll. :)))

Szóval én ilyesmikre gondoltam :)
(és tényleg nem veszekedési szándékkal kérdeztem)

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 21:51:27

@diggerdriver:
fogkeféd van?
azzal szaporább, mint nélküle...
:DD

NIKI LAURA 2014.10.23. 21:55:49

@morsels: inkabb mas.Nekem nem jott be,legalabb is En sokkal jobban elek,eltem Mo-on...Uk ba is " kalandvagybol" jottem,de ha havi 800e keresek,az is bonusz...
Ma kaptam egy munkaajanlatot Maltan,kevesebb fizetes,de sokkal jobb ido,ahol most dolgozom,ott a fonoknek a testvere nyitott ott is egy" Mot es repair center-t."

33621 2014.10.23. 21:59:18

@sodalisO [eng]: Szabolcsban van Vállaj község!

morsels (törölt) 2014.10.23. 22:00:11

@macamuca [IHUN]:
Tanacsot mindig lehet adni...
Es eszembe jut egy regi mondas, miszerint tanacsot azert kernek, hogy kesobb legyen kit hibaztatni :-)

De komolyan.
A HA hasznos lehet embereknek, amikor hasznos informaciokat talalhat meg egy helyen.
Vilagos, az olyan, hogy 'jo helyen voltam jo idoben' nem segit senkit, de sok pelda van arra, amikor alapveto informaciokat nem kulonbozo helyekrol kell osszeszednie annak, aki az adott orszagba keszul.

Ketlem, hogy HA ezert kezdte volna az egeszet, de ebbol a szempontbol hasznos informacios kozpont lehet.
Persze nem csak a forum altal; illetve azoknak, akik regota tagjai a blognak, azok ki tudjak banyaszni maguknka ami kell, de ha ezt lehet fejleszteni, akkor valhat hasznos eszkozze masoknak is.

Es itt jon be az, hogy mindenkinek lehet hasznos informacioja. Annak is, aki 30 evet elt Brightonban, meg annak is, aki 2 evet Londonban.

En csak azt irtam, hogy a ket tapasztalat lehet mas. Nincs ezzel semmi problema.
(mint ahogy az is mas lehet, hogy valaki pizzafutarkent dolgozik, vagy epitesz mernokkent)

morsels (törölt) 2014.10.23. 22:02:25

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya):
Good for you.

Nezd, en nem akarok beleturni az eletedbe, nade valami miatt irod azt Kanadarol, amit.

Es hat amikor ilyen velemenyt irsz, akkor en is kivancsi lennek a hatterre :-)

morsels (törölt) 2014.10.23. 22:11:54

@diggerdriver:
Vallvonas.
Aki elmondja azt, amit tapasztalt, az osztja az eszt.
Ja, te is osztod az eszt.
Meg gyakorlatilag mindenki, aki ide ir.

Es az a zoldfulu, aki meg Magyarorszagon ul es figyel, annak mindenki az okosat mondja.

Es erzelmi alapon dont. Hogy hinta/eddie a nyero, vagy digger/zolee.

Es kozben van Reka, mirjam, meg valahany nev a naptarban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 22:16:53

Talán emlékeztek még hogy annak idején mekkorákat vitáztam Barátusszal és egyebekkel az "olcsó" "igénytelen" Tescós "szemét" kajákról.
A vaktesztet senki nem vállalta be.
Én azt sem tagadom hogy mai napig eszem a 40pennys húsgolyót és nagy rajongója vagyok a KFC-nek.
Olyannyira hogy ma is vettem egy 14 részes Family Bargain Bucket-et.
Viszont megcsinálták helyettem a vaktesztet.
Ime:

velvet.hu/blogok/gumicukor/2014/10/23/mekis_kajaval_szivattak_meg_az_etelkritikusokat/

Na szóval ennyit a Mekis "szemétről"

2014.10.23. 22:27:06

@diggerdriver: Baratusz kapcsan a sohoi randitok az igazi emlek. Meg, hogy mindenbe belekotott.

Egyed.
@morsels: azt ne felejtsuk el, hogy egy allampolgarsagi esku alatt az orszag ertekeire eskuszol fel. Ezt szeged meg a Kanada elkeni terrorizmussal. Hogy mit fognak csinalni a szuletett kanadaiakkal, azt nem tudom. Erdekes vitaparbaj lesz.

SzZoole 2014.10.23. 22:30:20

@morsels: hogy jovok en a kepbe???

morsels (törölt) 2014.10.23. 22:32:30

@charlieharper:
Na igen, az ott szuletettek erdekes problemat vetnek fel es ahogy nezem, egyre komolyabb problema lesz ez (marmint nem csak Kanadaban, hanem a nyugati vilagban).
Radicalized muslim. Home grown jihad.

Es azert Kanada, Ottawa egy unalmas kisvaros, aztan tessek. Egy nappal elotte meg Montrealtol nem messze egy masik ilyen.
Persze nem biztos, hogy ez a srac is az volt.

morsels (törölt) 2014.10.23. 22:35:52

@diggerdriver:
A KFC csirkek valoszinuleg sosem lattak a napvilagot es hormonokkal etettek oket kukorica dara helyett... az mellett nem volt rossz, neha en is veszek.
Azok a meetballsok meg valoszinuleg ugy keszulnek mint a virslik, csak mesterseges izesitesot nyomnak a gombocba :-)

De attol meg egyed, persze.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.23. 22:38:57

@diggerdriver:
Én támogatlak! :)
Együk együtt! :D

@charlieharper:
:)))))
Barátusz és a Soho-party :D

morsels (törölt) 2014.10.23. 22:39:47

@Zoole[uk]:
Szerinted olyan vagy, mint hinta?

33621 2014.10.23. 22:42:27

@Zoole[uk]: A disznó meg 200 Kg fölött kezdődik!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.23. 22:49:08

@Zoole[uk]:
Mi sem vagyunk normálisak, de a hinta az konkrétan lökött ;)

Shanarey 2014.10.23. 22:49:29

@cougarcat:

A regény, attól még lehet érdekes hogy már a benne leírtakon az idő "aljas" módon túlhaladt.
Ugyan már, ez ne tartson vissza.

morsels (törölt) 2014.10.23. 22:49:32

@Zoole[uk]:
Akkor mi a kerdes?

Kontraszt vagy.
Egy adott tipussal szemben felallithato sztereotipikus sablon :-)

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 22:49:43

@Kövérmadár [swe]:
Verbálmosogatónak jelentkeznék. Kalóriaszegény, olcsó és illúzióteremtő (ettem...).
Remélhetek?
:)))))))))))))))))

SzZoole 2014.10.23. 22:52:47

@Kövérmadár [swe]: Nem,O csak szorakozik itt,bedobal gumicsontokat es meg mindig van olyan aki ragodik rajta.

SzZoole 2014.10.23. 22:58:44

@morsels: Nem probalnal meg,egy 6 elemis szintjen beszelni?Csak,hogy ertsem.
(csak vicc volt,ertem ,hogy mit akartal mondani)
De en nem vagyok az a pozitiv szemilyeseg akit a fentebb emlitett parosal allithatnal szembe.Vannak tolem sokkal pozitivabb szemelyek itt,ezert nem ertettem,hogy miert engem hozol fel peldanak.

33621 2014.10.23. 23:00:30

@cougarcat: Üdv macsek jó látni téged itt újra! :-))) Még Hagyma kellene ide, és akkor lenne csak igazi pörgés itt!!!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.23. 23:03:40

Viszont látársa Hölgyeim és Uraim. Jó éjt! :)

@Zoole[uk]:
Tudom én, tudom.

@macamuca [IHUN]:
Mindenképpen! :)

wuaaa 2014.10.23. 23:06:19

@puhacica: ..és én pont ma akartam belinkelni ide Belgát, amikor valaki a palócokat említette, de aztán inkább mégse vállaltam be.. :))

morsels (törölt) 2014.10.23. 23:07:21

@Zoole[uk]:
Az ellentetparok kozott nem szuksegszeru a pozitiv szemelyiseg.
Egyszeruen csak ellentetparok.

A pozitiv es negativ megitelese evezredes filozofiai problema, amit a mai napig csak azok tudnak hatarozottan megvalaszolni, akik vallasosak.

Tudomanyos megkozelitesben a jo es/vagy rossz csak adott kornyezetben ertelmezheto, s mint ilyen, szubjektiv ertekeles, nem minden felett allo objektiv teny.
A kulonbozo vallasokban az objektivitast a deity (valamifele Isten, vagy istenhez hasonlo, a jelenlegi (fizikai, tarsadalmi) rendszerunk felett allo egyed kepviseli.

Ami persze mas kerdeseket is felvet, de ez mar tenyleg messze visz attol, amit te kerdeztel.

puhacica 2014.10.23. 23:13:37

@wuaaa [nor]: ja, nekem is eszembe jutott. :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.23. 23:15:10

@sodalisO [eng]: "...a szögedi se piskóta, aki nem oda született sosem fogja megtanulni az Ő-zés logikáját..." Bär probälkoznak vele. Györi barätnömtöl hallottam: Szögödön röpköd bötmön.
@TilosazA (UK): Az a baj, hogy sajnos egyre többen a fiatalok közül... :-(
@Muscari: Miért? Egy läny nem kacsäzhat? :-)
@QUERCUS: +1!
@DieNanny [SZ,CH]:
Pedig hogy imädjäk ezt! :-))) Meg a kézfogdosäst. :-( Nälunk még bejön a fönököknek a "mi" az "én" helyett. Végülis igy jol el lehet bujni a csapat mögött...
@macamuca [IHUN]: :-)))))
@Babette.: Nem ismered a fogoly golyoistent? :-)
@puhacica: Pedig még figyelmeztetted is rä...
@diggerdriver: +1

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 23:25:01

@puhacica:
Én sem reméltem túl nagy áttörést, és a fenti néhány kommentár igazolta is.

puhacica 2014.10.23. 23:29:50

@wuaaa [nor]: en meg, ha mar eszunkbe jutott, kuldom neked szeretettel :D

m.youtube.com/watch?v=WbUWCsFkMms

a tobbieknek meg jo ejt!

wuaaa 2014.10.23. 23:32:42

@puhacica: óóóó, köszi, bár ma már 1x megvolt ez nekem, amikor megkerestem a link miatt.. :))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.23. 23:53:04

@cougarcat: Pedig hidd el, sokakat érdekelné, attol függetlenül, hogy "nem aktuälis"! (Hol van az avatarod? :-) )
@macamuca [IHUN]:
@morsels: @diggerdriver: Szerintem ezt nem lehet években mérni. És ebben nem csak az van benne, hogy éppen aktuälisan hogyan is lehet kikerülni, hanem az emberek nagyrésze csak egy szük területet ismer. És sem tudom pl, hogy kertészmérnökként hogyan lehet ide kikerülni. Mert nem az a szakmäm, nincs az ismeröseim között senki, aki itt kertészmérnök lenne. Sok mindenben tudok segiteni, de azt ne värja mär el senki sem, és lehet, hogy most bunkonak tartotok, hogy én menjek utäna, hogy hogyan lehet elfogadtatni a diplomät, hol kell älläst keresni (!), ugy hogy még beszél is az illetö németül...
A mäsik meg, vannak olyanok is, akik évtizedek ota külföldön élnek, de fogalmuk sincs, hogy hogyan lehet kijutni. Mert mäs (cég, partner) intézte a hivatalos okmänyokat, és még räadäsul a helyi nyelvet sem beszéli.

morsels (törölt) 2014.10.24. 00:27:25

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Teljesen felreertetel te is, mint ahogy digger is.
Vilagos, digger tud egy csomo olyan dolgot mondani, amihez nem kell eveket eltolteni kinnt es nagy valoszinuseggel, a mostani hataratkelok szamara ezek az igazan hasznos informaciok.

En azt mondtam, hogy majd mondjuk 15 ev mulva o is maskepp fog latni sok mindent.
Dehat ezen digger is megakadt, pedig tole tobbet vartam.

2014.10.24. 00:29:02

@Shanarey(England): Igen de nem akarok a fohos lenni. :)

@33621: Regi szep idok, mi? :) Meg mindig varom hogy Hagymank befejezze a tortenetet, megirja a konyvet - en rendelnek belole!

@Naschkatze (Mostindien / CH): Eros felindulasbol kitoroltem, es most mar jol van igy. :) Nagyritkan idenyavogok egyet, oszt annyi. :)

i got my (törölt) 2014.10.24. 00:31:29

@Babette.:
ha jól értem, hinta üríteni jár ide. nem gondolatokat közöl, hanem emésztőgödörként használja a blog kommentterét.

"Van egy olyan elmélet (Wilfred Bioné), amely szerint az emberi kommunikációnak vannak alfa és béta elemei: az alfa elem azt jelenti, hogy átérzek valamit, átgondolom, és úgy közlöm. A béta elemek viszont nem igazi gondolatokat közvetítenek, hanem gondolat előtti állapotban felsejlő töredékeket: amit nem emésztettünk meg. Ezeknek a közlése látszólag ugyanolyan felnőtt módon történik, hiszen szavak hangzanak el, de valójában ezek a szavak nem gondolatokat közvetítenek, hanem csak ürítési szerepük van, amelynek során megszabadulunk a felhalmozódott méreganyagtól. Emésztőgödörként használjuk azt a közeget, ahol ürítünk, a közösség dolga pedig, hogy eméssze."

Shanarey 2014.10.24. 00:47:13

@cougarcat:

Hmmmm.
:-))

Ezt már elbuktad akkor amikor a hozzászólásaidban leírtál egyet s mást magadról.

i got my (törölt) 2014.10.24. 00:55:25

nyelvlecke angolul tanulóknak :)

"a NAV elnökét amerikai angolul úgy hívják: FOGJÁK MEG, TOLVAJ."
hvg.hu/w/20141022_Bunozoknek_nem_adozunk/

2014.10.24. 00:56:15

@Shanarey(England): Ez igaz, es ezt nem is bantam meg. Neha valami hatteret adni kell, mert ha nem akkor mindenki csak talalgat, az meg rosszabb. Gondolom ez a fajta intimitas az egyik vonzoereje ennek a blognak, ezert is van olyan nagy sikere.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.24. 04:40:45

@Babette.: mivel más kanadai alig szól hozzá.

mert masok dolgoznak ... es mire en olvasok , akkor mar mindenki megirt mindent es alszik a jonep ..

Muscari 2014.10.24. 06:06:53

@macamuca [IHUN]: olyan szívszorító látni, hogy hogyan mentél végig azon a folyamaton, hogy kiköltözöl, hiszen mindent megosztottál velünk itt a blogon.
Sok sikert és kitartást kívánok neked az új élethez és és remélem hamar együtt leszel majd a családoddal.

Muscari 2014.10.24. 06:08:30

@cougarcat: azért jó téged is látni néha :-)

2014.10.24. 06:59:27

@Muscari: Koszi, nem fogok teljesen eltunni, ahhoz tul erdekes ez a blog, csak passzivabb leszek. Remelem hirt adsz majd idonkent arrol hogy hogy halad a leanyzo a BSW fele! :)

Muscari 2014.10.24. 07:59:09

@cougarcat: folyamatban van a dolog. Már kiválasztottuk az egyetemeket, megvan a sorrend, sőt tegnap a personal statement - jét is befejezte. Egy-két héten belül elküldi a jelentkezését, aztán már csak sokat kell tanulnia.

Ma kezdett dolgozni carerkent, het kétnap, ami duplán jó. Az egyetem kér work experience-t, és még ráadásul pénzt is keres vele.

Köszi az érdeklődést, majd még beszámolok :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.24. 08:06:10

@Naschkatze (Mostindien / CH): mist mar igen. ezert is erdemes idejarni. ugye.

nigara 2014.10.24. 08:49:55

@macamuca [IHUN]: ki vagy te, hogy így beszélsz bárkivel??????????????????????????????????????????????
az összes egy ostoba, de nagyképű embert tükröz. Talán ezen gondolkodj el.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.24. 09:11:55

@nigara:
Ezen a blogon sok ostoba és nagyképü ember leugatott téged.
Szembementél a forgalommal.
Van ilyen.

2014.10.24. 10:28:00

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya):
"Csak ott kezdesnek 2000$ kaptam,itt meg ua,csak £-ban...pont a duplaja."
Ezt elhiszem, de itt minden a duplajaba is kerul. A lakhatas meg 3X annyiba. Szoval ott van az ember, ahol a part szakad.
" Esik ugyanugy,mint Vancouver,de itt legalabb kevesebb a Kinai,es nincs olyan hideg mint Calgary..."
Azert ha Vancouverben "elered az eso" azt meg az azsiai monszun sem ubereli:) Omlik 24 oran at, sokszor 2 hetig is megallas nelkul. Igaz, nem olyan gyakori, sok mindentol fugg, peldaul a tengeri aramlasoktol (El Nino 7 evente, stb) Megeltem ott par oszt ugy, hogy bokaig ert a viz az utcakon egesz nap.
A kinaiakat jobban elviselem, mint itt a vegyes vagottat:) A hidegrol nem irok, szubjektiv. Itt szetfagyok reggelente, pedig +4, +5C van. Calgaryban -15C foknal kesztyut sem hordok.
De nem is ez a lenyeg. Mas ez a vilag, elszoktam en mar Europatol. Alig varom, hogy leszalljon a gepem Calgaryban.
Magyarorszag sem jott be ugy, ahogy regebben. A mostani hazalatogatasom volt az elso, hogy nem ereztem jol magam:( Nem tudom, hogy miert. Pedig nem ert semmi atrocitas, megkulonboztetes. Mar nem annyira vagyom haza:(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.24. 11:16:37

@Cascabel:
Kezdesz leengedni Cas.
Elérted azt a kort mikor kivert öreg magányos kafferbivaly leszel.
Ez nem negatívum ez nem dicsöség csak egy állapot.

andyuk 2014.10.24. 11:31:57

@diggerdriver: Tősgyökeres pesti vagyok, itt születtem, itt nőttem fel. :)

andyuk 2014.10.24. 11:31:58

@nigara:

Vegyük sorba:

- Nyelvtan: nem mondom, hogy kifogástalan, de nem rosszabb, mint a tied, ha már személyeskedünk. :)

- Nem csak minimál TB-járulékot fizettem, hanem saját cégbe voltam bejelentve, azaz ennél kicsivel többe fájt havonta.

- A magasabb táppénzért korábban egy évvel korábban a magasabb TB-járulékot is befizettem, ez azért megvan, ugye?

- Mert az láthatóan nincs, hogy másfél héttel az amúgy is tervezett hazajövetel előtt történt a baleset, és gondolhatod, nem azért, hogy milyen jó magas táppénzt kaphassak utána itthon.

andyuk 2014.10.24. 11:41:46

@bxf: "Nagyjából ennyi a történet, a kezem utána már itthon fejezte be a gyógyulását, mert már készültünk haza, amikor a baleset történt másfél héttel a tervezett távozás előtt."

Kicsit felületesen olvastad el a posztot, úgy tűnik.

macamuca [IHUN] 2014.10.24. 13:34:16

@nigara:
Ki vagyok?
Leírtam.
Egy kommentelő, akinek fontos a nyelvtan/helyesírás, DE fontos a tartalom is. Olykor fontosabb, mint a nyelvtan.
Ugyanis az írott és a beszélt nyelv legfőbb feladata az információ átadása, a közlés. Hogy tudassak valamit valakivel. Akár nyelvtanilag helytelenül leírva, akár helyesen.
Tehát: első a tartalom.
És csak utána következik a nyelvtan.
Te a nyelvtant kritizáltad, és a tartalommal kapcsolatban is tettél kritikus megállapításokat.
Kiderült, hogy a nyelvtan terén is vannak hiányosságaid, és a tartalmat sem értetted meg (ha megértetted volna, ha figyelmesen (!!) olvastad volna el, akkor nem írod azt, hogy minimális tb-befizető volt a posztoló, sem azt, hogy csakis a magas táppénz miatt jött haza: ugye, az elkerülte a figyelmedet, hogy e két állításod önellentmondást tartalmaz = minimális befizetés után nincs magas táppénz-kifizetés...).
Ezek után felháborodsz, hogy hogyan merészeli valaki erre felhívni a figyelmedet...
És minősítesz, nem éppen pozitív jelzőkkel = személyeskedni kezdesz.
Nos, a személyeskedés tartalomnak minősül. Gondolom, megalapozott a véleményed, tények támasztják alá, hogy ostoba és nagyképű vagyok = ne haragudj, de nem emlékszem, honnan ismerjük egymást, ki is vagy pontosan?
Vagy mindössze arról van szó, hogy a tiedtől eltérő véleményt megfogalmazó embereket tartod ostobának és nagyképűnek? Semmi személyes ismeretség, csakis egyszerű véleménykülönbség az alapja annak, hogy hogyan minősítettél engem?
Ezesetben ajánlom figyelmedbe az "objektív" és a "szubjektív" szavak/fogalmak jelentését. Azt, hogy véleményed nem objektív, mindössze szubjektív, így nem mérvadó.

Hogy a szóhasználatod=stílusod téged minősít, feltételezem, ezt tudod.
Ahogyan azt is, hogy vitában a személyeskedő megjegyzések, minősítések, stb nem érvek = nem lesz igazad attól, hogy engem, vagy mást ostobának nevezel.

Tehát: mit is akartál mondani?
Mi az, hogy "így beszélsz bárkivel"? Miért sértődtél meg, mivel bántottalak meg?

i got my (törölt) 2014.10.24. 21:09:10

@Cascabel:
"Magyarorszag sem jott be ugy, ahogy regebben. A mostani hazalatogatasom volt az elso, hogy nem ereztem jol magam:( Nem tudom, hogy miert. Pedig nem ert semmi atrocitas, megkulonboztetes. Mar nem annyira vagyom haza:( "

sajnálom. talán egy szép tavaszi napon próbáld meg legközelebb. persze, a fejedben élő ország nehezen fog életre kelni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.24. 23:44:08

@morsels: Igen, és igazad van! :-)
@cougarcat:
Hät nyävoghatnäl többet is! ;-)

Bal 2014.10.25. 08:54:39

@svájci sapka (ch): a privát ellátásra itt Angliában nem fogadnék nagy tétben... Nagyjából két éve van egy probléma a torkomban, fél tucat fül-orr gégészen vagyok túl, angol állami, magyar állami, magyar privát, angol privát mind megvolt, és egyelőre még mindig ott tartunk, hogy semmi bajom nem kéne legyen.

Azt bizton állíthatom, hogy az NHS lényegében nem foglalkozik nem akut, és nem egyértelműen kezelhető (tehát drágán kivizsgálható) problémákkal. A szakorvoshoz augusztusban könyörögtem ki beutalót a GP-nél, februárban kaptam egy levelet, hogy telefonálhatok időpontért. Közben már persze megjártam Mo-on a szakrendelést, így be se mentem.

Nagyjából ekkor világos lett, hogy lényegében kétszintű egészségügy létezik Angliában: privát a szabréknak, ami Ny-Európában elfogadható eü-t nyújt, meg van az NHS a szelekcióra ítélt alsóbb rétegeknek. Az enyémhez hasonló probléma vagy elmúlik magától, vagy döglésközeli állapotba kell vele kerülni ahhoz, hogy az NHS foglalkozzon veled.

Szerencsére a cégnek van magánbiztosítása, szóval bejelentkeztem. Erről az a tapasztalatom, hogy ez se villámgyors, de valamivel elfogadhatóbb határidőkkel dolgoznak, és mivel fizetik, nem fukarkodnak a kezelésekkel. Sőt, a pácienst mintha kicsit pénznyerő automatának használnák: volt altatásos nyelőcsővizsgálatom (ugyan mondtam a dokinak, hogy ott semmi bajom, ragaszkodott hozzá), két CT-m fél év alatt, és mindkettőben sikeresen kihagyták azt a területet, ahol a probléma történetesen van. A megpróbált ötféle kezelés egyike sem használt, de legalább mérgezhettem magam tucatnyi drága gyógyszerrel feleslegesen

A röhej, hogy miután mindezt végigcsináltatták velem, a kizárólag saját erősködésemre felírt közönséges antibiotikum nagyjából három nap alatt tünetmentessé tett. Amikor rákérdeztem, hogy ha én nem mondom, mikor írja fel, a válasz az volt, hogy sosem. Sajnos azóta visszajött a dolog, hétfőn megyek MRI-re, most már tisztességes duzzanatot tudok felmutatni a nyakamon. Remélem, végre eltalálják képalkotóval és kapunk valami konkrétumot - azon apróságon kívül persze, hogy nem kapok levegőt alvás közben.

Szóval azért a kép innen nézve eléggé vegyes. Általában nézve is, nekem úgy tűnik, a betegségedről ma már gyakran többet tudsz, mint az orvosod, aki leginkább az eseti tapasztalatát tudja beletenni, és ha nem passzolsz bele a rubrikáiba, de nem akarsz helyben összeesni, akkor hajlamos vállat vonni. Attól függetlenül, hogy mennyiért fizetik melyik országban. A saját nyavalyádról te tudsz a legtöbbet mondani, neked van a legtöbb időd vele foglalkozni, és persze mindig neked lesz a legfontosabb. Egyszerűen meg kell csinálni a házi feladatod, és nem csak az egészségügytől várni, hogy megoldja.

2014.10.25. 11:04:06

@Bal: 'lényegében kétszintű egészségügy létezik Angliában: privát a szabréknak, ami Ny-Európában elfogadható eü-t nyújt, meg van az NHS a szelekcióra ítélt alsóbb rétegeknek'

Meg fogsz lepodni, de ez a vilagon mindenhol igy van. A privat egeszsegugy jobb mint az allami. Egyebkent nekem mindig van tobbfele antibiotikumom otthon: Azsiaban recept nelkul lehet venni, ha pedig egy ideig nem jarok ott, akkor kitalalok magamnak valami problemat meg amikor teljesen egeszseges vagyok es feliratok magamnak NHS-en, hogy legyen ha szuksegem van ra. Nem kell / lehet mindig mindent az orvosoktol varni, vegulis a te egeszsegedrol van szo. Az orvosok nem varazslok.

2014.10.25. 11:39:54

@Cascabel: Az az oka, hogy egy másik Mo. él a képzeletedben. Mert amikor te elmentél, nem olyan volt, mint amilyen jelenleg. Ilyen egyszerű ez.

Az meg külön poén, hogy a múltkor leugattál, mert nem érzem itt jól magamat, de neked viszont megengedett... ;-)

Bal 2014.10.25. 23:59:12

@Mirjam2: azért ennél én többet mondtam, és Angliában szerintem a szokásosnál is markánsabb a különbség. A kontinensen úgy tudom, az állami egészségügy kevésbé spórolós. Az angolszász országok a kis állam hívei, és ezen keresztül jóval magasabb a toleranciájuk a jövedelmi különbségekből fakadó előnyök elviselésére.

Na és persze ott van teljes ellenpéldának Magyarország, ahol privát egészségügy néhány budapesti elitkerületet kivéve a fizetőképesség hiánya miatt lényegében nem létezik, viszont az államin belül, annak eszközeit használva jön létre a második szint a hálapénzen keresztül.

A privát egészségügyi intézmények egyébként a legtöbb országban nem teljes alternatívái az állami egészségügynek. A súlyos esetek szinte minden országban az állami rendszerben kötnek ki, hiszen a magánkezelések és a biztosítók számára az ezekhez szükséges eszközöket üzemeltetni nem nyereséges. A privát egészségügy jól működik kisebb problémákra, aminek megoldásáért egy gazdagabb páciens hajlandó fizetni, a szegényebb meg elviseli vagy megvárja míg rosszabbra fordul. De a privát nagyjából ezen a szinten meg is áll.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.30. 20:35:44

@Muscari: Bróhaha, nagyon jó...
Gesztiék is megénekelték:

"Martonvásár, Gyúró, Kápolnásnyék, VerÉb...Elég!
Az úton a tábla több mint sok,
Hány jével írják, hogy Sijófok?"

:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.30. 21:21:21

@tanato: Bugyi? :D Bár mondjuk az inkább csak pajkos... :-)))

tanato 2014.11.01. 10:51:16

@geegee: Ennél már csak a Végh Béla meg a Bélei Sára jobb.Mindkét személyt ismertem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 08:42:03

@tanato: :-))))) Szegények, jól megverte őket a sors...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása