oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 23. 06:51,  Angol kórházas kaland 432 komment

2014. október 23. 06:51 Határátkelő

Angol kórházas kaland

Még szeptember vége felé megjártuk a brit közegészségügy poklait Péterrel, (amit itt olvashattok, ha valakinek esetleg kimaradt), erre reagálva írta meg Andy a maga teljesen ellentétes kicsengésű tapasztalatait. A dolog nyilván teljesen szubjektív, és orvosa, intézménye is válogatja, illetve a szerencse is, hogy ki hogy jár. A "pokol" után jöjjön tehát némi pozitív tapasztalat.

nhs.jpg

„2007-2008-ban dolgoztam kinn, de mivel odakinn saját Ltd-m (vállalkozásom) volt, nem voltam bejelentve az ottani betegbiztosítási rendszerben, itthon fizettem a TB járulékot és magyar TAJ kártyám volt.

Egy esős nyári napon, ami London felé nem nagyon ritka, sikerült ráfékeznem a motorral egy festékcsíkra az úton, ami ilyenkor csúszik, mint a jég, és az eldőlő motor mellett csúszva jobb vállal vettem egy járdasziget szélét. Az eredmény egy négyszeres felkarcsonttörés lett.

Este 6 körül volt, egy kollégám, aki hárommal mögöttem jött éppen a kocsisorban, bevitt a Slough-i kórházba az ügyeletre. Fél tízre már megvolt a röntgen és a kórházi ágyamban feküdtem. Kicsit szegényes volt a felszerelés (összehasonlítva a későbbiekkel legalábbis), mivel "csak" TV (15 hüvelykes LCD monitor egy állítható karon) és telefon (saját direkt hívószámmal) volt minden egyes ágyhoz.

Persze ezért fizetni kellett, alapból csak néhány rádiócsatorna volt ingyen. Itt nem maradtam soká, hazaengedtek, mivel a Slough-i kórház specialistája szabadságon volt. Oxfordba kellett vigyenek műteni, de amíg nem volt meg a műtét időpontja, addig mehettem haza felkötött kézzel.

A röntgen is érdekes volt, annál is inkább, mivel ugyanennek a "másik oldalán" dolgoztam Angliában, az NHS (kb. az OEP angol megfelelője) egyik projektjén. Nincs vegyi film, csak egy olyan kazetta, ami a röntgenképet a filmmel analóg módon rögzíti, csak éppen abból előhívás helyett a számítógép fél perc alatt elektronikusan kiolvassa és kiteszi a képernyőre. Ez utána szó szerint akárhonnan elérhető, pl. szükség esetén a skót háziorvos Aberdeenben le tudja kérdezni, hogy a Slough-i kórházban milyen röntgent csináltak a vállamról három évvel korábban.

Betegszállítás taxival

Két nap múlva telefon, indulás be a kórházba, mert időpont van! A Slough-iak egyszerűen hívtak egy taxit, megmondták a sofőrnek, hogy vigyen el Oxfordba, és ennyi volt. Ez a betegszállítás Angliában - semmi mentőre várunk, órákat furikázunk körbe a fél világon a másik hat beteggel a kocsiban, míg odaérünk stb. Nem cifrázzák. Alig talált oda az ember, de azért csak megérkeztünk. A portás kifizette, és ennyi volt.

Kaptam szépen egy ágyat egy 4 ágyas kórteremben. A legközelebbi ágy is olyan távolságban volt, hogy oda itthon még egyet simán beállítottak volna... Ráadásul motorosan távirányítható, dönthető, emelhető, hajtogatható stb., állítsa be magának mindenki, ahogyan szereti, vagy ahogyan a műtét után legkevésbé kényelmetlen neki.

Az ágyak fölött volt mindenhol egy jókora ventilátor. Amikor utóbb kicsit belázasodtam, rájöttem, mire jó: első körben lázcsillapító helyett az ágyra parancsolják az embert, és bekapcsolják, hogy azzal hűtve
"természetes úton" vigyék le a kisebb hőemelkedést. Azt persze mondanom sem kell, hogy mindezt a nem annyira forró angol éghajlat ellenére teljesen légkondicionált kórházban.

A felszerelés itt már kicsit jobb volt, lehetett Internetet is rendelni. A telefon kézibeszélője egyik oldalon nyomógombos volt a hívásokhoz, a másik oldalán a fedél alatt meg egy négyirányú kurzornyíl volt egér helyett és egy teljes alfanumerikus billentyűzet. 3 napra 7font a TV+Internetért nem éppen olcsó, de jobb híján ezt már megkockáztattam, hogy ne unjam el az életem a kórházban. A TV-hez mindkét kórházban egy steril, vadonatúj fejhallgatót kapott mindenki, hogy ne zavarja a többieket, ha TV-t néz vagy rádiót hallgat.

Minden nap jött reggel egy fekete srác egy olyasforma listával, mint a szállodában az ajtóra akasztható "Ne zavarj!" tábla. Itt háromféle reggeli közül kellett beikszelni a másnapit. Az ebédet szintén háromféle leves + kb. 10-12 fogásból kellett kiválasztani.

Ezek között volt "hagyományos" angol étel, de pl. kecskehúsból főzött vagy kóser, vegetáriánus és vegán is, hogy mindenféle vallás, felekezet és irányzat követője meg tudja találni a neki megfelelőt. Többet is lehetett választani, akkor mindegyikből arányosan kevesebbet kapott a tányérjára az ember. Amikor jött a fekete srác ebédet osztani, szóltam neki, hogy ha a kör végén marad a körtéből, nem kéri el mindenki, akkor dobjon már be visszafelé még egyet.

Közben elvittek CT-re, hogy a műtéthez pontosan tudják, hol vannak a törött csontdarabok a vállamban, nem voltam ott - de a srác nem felejtette el, ott várt két körte az ágyam mellett, mire visszaértem. Mindezt szó szerint értve egyetlen szóra - soha, senkinek egy fillért nem fizettem zsebbe ezért, és még csak fel sem merült, hogy kellene. De még az sem, hogy egyáltalán lehetne...

Ellátás magyar TAJ kártyára

A műtét előtt odajött a műtétet végző orvos. Elmagyarázta, hogy mit fognak csinálni, és persze aláíratta a szükséges papírokat. Jött egy másik kórházi ember is, az megnézte a magyar TAJ kártyámat, és adott róla egy igazolást, hogy az érvényes EU-s biztosításom alapján a teljes kezelés, műtét, ellátás, minden számomra teljesen ingyenes, térítésmentes.

Csütörtökön műtét, utána péntek, jött a hétvége. A főnővér minden egyes beteghez sorban odament elnézést kérni a kényelmetlenségért, hogy a nyári szabadságolások miatt sajnos a szokásos 2 ágy / 1 nővér helyett szombaton és vasárnap csak minden 4 (!!!) ágyra fog egy nővér jutni. Ez az a szintű kórházi ellátás, amire akkor, 2008-ban Angliában a fél ország fújt, hogy évek óta zuhan a színvonal, tessék már valamit csinálni és megállítani a folyamatos romlást!

Másik érdekes dolog. A kórházi kacsa Angliában nem műanyag, hanem papírmasé, mint itthon a tojásdoboz (csak persze kicsit vastagabb). Külön szóltak, hogy nem állja soká a terhelést, eszembe ne jusson az éjszaka közepén használni és reggelig tartogatni.

Azonnal, az éjszaka közepén csengessek a nővérnek, jön és elviszi, hoz másikat. És lőn, pontosan így is történt. A használt kacsákat elvitték egy erre szolgáló helyiségbe, ahol a pisi ment a külön ennek dedikált lefolyóba, a papírmasé kacsa meg a darálógépbe. Meg is kérdeztem: a darálékból megfelelő feldolgozás, fertőtlenítés stb. után ismét kórházi kacsák lesznek.

A szemétnek is háromféle kuka van mindenfelé kitéve. Van a papírnak külön, van egy a vegyes szemétnek, és persze kórház lévén a fertőzésveszélyes biológiai hulladék számára szolgáló. Ez utóbbi is van minden sarkon, mindig, mindenhol együtt van a három egymás mellett. Pl. a fülhőmérőhöz való egyszer használatos füldugót és hasonlókat is ebbe dobják a kórház dolgozói.

Mindegyikre kiírják azt is, hogy mennyibe kerül az adott szemétfajta kezelése, feldolgozása, és kérik, hogy mindig a megfelelőt használjuk. Nem mindegy, hogy a papírfecnit a tonnánként 20 fontos papírszemét közé dobjuk, amiből ráadásul újra papír lesz, vagy az 50 fontos vegyes szeméttel együtt égetik el, esetleg 90 fontért biológiai hulladékot csinálunk belőle egy óvatlan mozdulattal a rossz kukába dobva.

A műtét után egy CD-lemezre írva megkaptam a műtét közben, majd a műtét végén készült röntgenfelvételeket, mellé zárójelentést angol + orvosi latinul leírva, hogy mi is volt a gond és mit csináltak, meg azt a papírt, amivel az OEP-nél igazolni tudom a balesetet, műtétet és a keresőképtelenséget.

A táppénz intézése már a magyar bürokrácia bugyraiba vezetett

Nagyjából ennyi a történet, a kezem utána már itthon fejezte be a gyógyulását, mert már készültünk haza, amikor a baleset történt másfél héttel a tervezett távozás előtt. Az utóélet azért eléggé cifra, és sajnos a jól ismert magyar bürokrácia minden jellemvonása megtalálható benne.

A táppénzt a magyar biztosítás alapján itthon kellett kapjam az OEP-től az előző éves magyar keresetem átlaga alapján megállapítva. Mivel ez pár hónapig elég magas volt, a táppénz is messze magasabb volt, mint a minimálbér után járó. A júliusi hazaérkezés után egy héten belül leadtunk minden papírt az OEP-nek, ez alapján a minimál táppénzt el is kezdték fizetni.

A nem megvetendő mértékű különbözet viszont valahogyan az istennek se akart megérkezni, hiába írogattam nekik leveleket az ügyben. Mivel a közelben dolgoztam, én kis naiv azt gondoltam, átsétálok és leadom nekik a sürgető kérelmet, hogy gyorsítsam az ügyet. Amikor ebédszünetben átmentem, a négy működő ablakhoz sikerült a 32. várakozó céduláját megkapnom a sorszámhúzóból, ezért inkább átmentem a szemközti postára és feladtam nekik ajánlottan...

Már összeforrt a csontom, gyógytornára jártam, három hónap telt el, újra dolgoztam, de a kb. 2,5 havi keresőképtelen időre vonatkozó táppénz-különbözettel még mindig tartozott az OEP. Láthatóan semmi ingerenciájuk nem is volt a kifizetésre a közben elküldött két sürgető-reklamáló levél ellenére. Ugye ez lenne az az összeg, amiből azalatt kellene a fizetésem helyett megéljek, amíg nem tudok dolgozni...

Szerencsére korábban leszerződtem a DAS-szal, akik kezükbe vették az ügyet. Másfél héttel későbbre kapott a DAS ügyvédje időpontot az OEP-ügyintézőnél. Újabb három nap múlva a számlámon volt a pénz, nem utolsó sorban a több hónapos késésnek megfelelő késedelmi kamattal megfejelve.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogyan lépünk át egy újabb határt közösen veletek, akkorkattints ide és olvasd el a posztot!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Nagy-Britannia NHS

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr646820547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.10.23. 07:27:19

Igen, ez a másik oldal. Sajnos mindkét típusú ellátásba belefuthat az ember itt Angliában.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.23. 07:31:30

Ez nem országfüggő. Ebbe bárhol bele lehet futni, kivéve, ha privát ellátást vesz igénybe valaki.
Én is tapasztaltam kiváló ellátást itt Svájcban is, de sz@rt is.
Ugyanazt tapasztalom otthon is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 07:36:10

Teljes mértékben elítélem a posztolót.
Az angol egészségügy szar a magyar jó.
Kész.
Ez ki lett mondva le lett írva számtalanszor.
A többi hazaköpködés.
:)))))))))))))))))

NIKI LAURA 2014.10.23. 07:43:47

En kb 3 hete igenyeltem NI szamot,elmentem ket helyre - a lakhelytol kb 5 km re- de nem volt jo nekik,lakohely szerinti GP kell...mondtak.
Bementem itt a helyi "SZTK"ba,adtak egy idopontot ket hetre Dr.Abdul Allah Mustafa-hoz,aki ra egy hetre irt egy levelet,hogy kerjek uj idopontot mert nem er ra.

Lehet,hogy az orvos is olyan itt,mint a Kalkutai Londoni taxis: par honapja meg riksat hajtott!?

Elhataroztam,ma ugy kezdem a fonoknek: nem dolgozom,unnep van, Diggi Te se markolj ma!:)

HardPötty 2014.10.23. 07:51:13

@rezsöatya: meginyélte az NI-t. Megkapta. Majd orvoshoz kellett mennie ahol használni akarta, de a csak a helyi GP segíthetett. Én így értelmeztem

HardPötty 2014.10.23. 07:53:52

@diggerdriver: a nyugat által megint jól kizsákmányolt... hát fizetett a netért. ::))))

Várjunk csak! Hiszen azért otthoni hamarosan extra pénzt kell perkálni.

Magyarország megérkezett az EU-ba. :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 07:56:58

Három évvel ezelött kértem idöpontot az itteni háziorvostól hogy bejelentkezzek hozzá.
Közben jött egy meló nem tudtam menni.
Egy hét múlva kaptamegy levelet hogy regisztrálva vagyok oda menjek ha valami bajom van.
Ennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 07:58:26

@HardPötty:
Igen. Az egész ország egy kórház.
:)))))))))))))))

NIKI LAURA 2014.10.23. 07:58:30

A Tb- vel kapcsolatban
Bar egy idoben,csak egy helyen lehetek,de:

- fizetem a havi 6990 ft- tot otthon,a biztonsag kedveert...
- vonjak itt is,illetve fizeti a munkaltatom,kb 5-600£/ honap.
- ervenyes sz Albertai Healt Insurance Card/ is Kanadaba( Albertaba ingyenes a gyogyszer nagy resze is)

Allitolag,ezert is megbuntetnek,ha tobb helyre fizetek....mert aki nem jelentkezik ki a Mo lakcimnyilvantartasbol( es kulfoldon fizet)azt 5 ev mulva is buntetik,kovetelik a havi 6900plusz kamatot,ez ertheto.
De ha fizetek mindenhol...

NIKI LAURA 2014.10.23. 08:00:50

@rezsöatya: kerik a "proof of address",es az NI is igazolja,hogy itt elsz,vagy akarsz..( szerintem)

NIKI LAURA 2014.10.23. 08:05:22

@rezsöatya: basszus,tleg hulyen irtam....persze,fuggetlen....kulon eljaras mind2,csak egy bovitett mondatba irtam:)

Kapkodok,mert kitalalta a kapitalista munkaltato,hogy fel oraval korabban menjek,hogy ki tudjak allni a kocsikkal...de pm6h utan meg maradjak fel orat,hogy visszaalljak...mondom neki,ez extra 1h,de nem erdekli...

Din Serpahis 2014.10.23. 08:12:48

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya): Dehogyis... Otthon nem kell fizetni, akkor se ha nem jelentkeztel ki a lakcimnyilvantartasbol. Az OEP-nel kell kerni egy papirt, ahol megadod a kulfoldi biztositasod adatait, ezzel kijelentkezel a magyar TB-bol, aztan szevasz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.23. 08:13:30

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya):
Es mi lett a "Strawberry fields"-el???
Vagy ugy megszaladt a 'mizsei farmereknek, hogy mar Angliaban is vasaroljak a foldeket? :》

rezsöatya 2014.10.23. 08:18:36

@HardPötty: akkor sem ertem, mi koze a kettonek egymashoz. Marmint elment az orvoshoz. Ok. Ehhez hogy jon, hogy 3 hete igenyelt NI numbert.
Aztan meg mi az, hogy lakhely szerinti GP. Azutan, hogy eljottem Skociabol meg masfel evig skociai GP-m volt. Majd atmentem egy readingihez, aki a lakhelyemtol 6.6 merfoldre, azaz 10.69 km-re van.
Szoval ugy erzem, kis Niki kitalal ilyen torteneteket Lajosmizserol...
(Lasd a multkorit: dieselmozdony szerelonek jelentkezett Angliaba, de allitolag alig van dieselmizdony... namarmost csak az van...! :-P)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 08:19:16

Klassz volt olvasni a mai posztot. Valoban minosegi ellatast kapott. Igazibol ez a legfontosabb, mert az egeszseg itt hatvanyozottan fontos, hogy tudjunk dolgozni, penzt keresni.
Erdekes, hogy az egyik ismerosom, egy nappal szules utan nem kapott taxit. Szoba sem kerult...Az ujszulott babanak kellett azonnali servmutet , a mentore sokat kellett volna varni igy az apukanak kellett az anyukat es a kizarodott serves ujszulottet a hatso ulesre becuccolva, ejszaka Oxfordba szallitani. Termeszetes volt, hogy bevallalja, mert nem volt mas opcio.....
De azert a felelosseg nem kicsi volt....
Tudom, tudom......van ilyen is meg olyan is.....
Csak azert irtam le, mert arra gondoltam, ez a taxi hivas megsem lehet annyira altalanos....

2014.10.23. 08:28:03

@svájci sapka (ch): 'Én is tapasztaltam kiváló ellátást itt Svájcban is, de sz@rt is.
Ugyanazt tapasztalom otthon is.'

Regen nem voltam Mo.on korhazban, de nagyon csodalkoznek ha olyan lenne barmikor, barhol az ellatas mint amit a posztolo itt leirt. Azon is csodalkoznek ha barmikor olyan helyzet lenne Angliaban hogy ha nem adsz penzt a novereknek nem latnak el, orditoznak veled a tobbi beteg elott ha osszehanytad az agynemudet, stb. (Igen, utobbi kozeli rokonommal megtortent eset Mo.on. Ja es nem reszeg volt az illeto - kemoterapia miatt hanyt.)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.23. 08:31:10

@Mirjam2: Nagyon sajnálom, hogy ilyen tapasztalatod van. Anyukám kórházban van hónapok óta (állami, megyei), az egyik osztályon nagyon jók a tapasztalatok (pénz nélkül), a másikon meg vacakok. Nem egyforma, de nem szabad általánosítani.
Szerintem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 08:59:21

Milyen érdekes az élet.
Van két ismerösöm, mindkettö egymástól nem messze lakik a Londonhoz közeli vidéki angliában.
Hogy úgy mondjam ax életben mindketten megjárták a hadak útját.
Az egyik egy végtelenül pozitív gondolkodású hihetetlenúl laza és mindennek a jó oldalát nézö vidán figura. Élvezi az életet rajong Angliáért.
A másik egy mindennek a negatív oldalát nézö mindenben a rosszat keresö ''utálok itt lenni de a pénz az kell'' típusú, ''Magyarországon minden jobb'' felfogású ember.
Bármilyen angliai poszt megjelenik midegyik a világlátásának megfelelően kommmentel.
Mindegyiket megértem és elfogadom csak azt akarom kihozni belöle hogy hasonló életutak hasonló csapások az élet darálója milyen különböző módon tud lecsapódni a lelkekben.

rezsöatya 2014.10.23. 09:14:29

@diggerdriver: milyen lirai vagy ma! Vigyazz, nehogy barokkos hullamu godroket ass!

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 09:15:46

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya):
"Allitolag"

elvileg igen, gyakorlatilag nincs rá kapacitás/figyelem/stb

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 09:22:22

@rezsöatya:
Nyúvadjak meg ha nem igaz de pont egy hullámos vonalú árkot kell ásnom egy medencéhez.
:)))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 09:30:31

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya): Hát, én 3 évvel ezelőtt igényeltem a NI számot, egyedül csak azt kérdezték tőlem, hol lakom, meg van-e már bankszámlaszámom. Semmi más nem érdekelte őket. ja de, még az , hogy mikor érkeztem Skóciába...ennyi Sztem a GP rohadtul nem kell hozzá...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.23. 09:31:12

@Babette.:
Oh, a balga... es most Angliaban mosogat? Hogy felvitte az isten a dolgat!?! :))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 09:32:42

@Kövérmadár [swe]: természetesen. mindenki mosogat.
nem te is a mosogatói állásra interjúztál ott a minap?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 09:34:01

@sodalisO [eng]:
Tölem is kérdeztek ezt azt csak nem értettem így válaszolni nem tudtam oszt jòvan.
A számot megkaptam egy hét múlva.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 09:35:38

@Babette.:
Söt Zolikáéknàl mosogatásból castingolt.
:)))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 09:42:12

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya):
Te figyu nálunkbujjlenyomat azonosító van reggel este.
Az alapján fizetik az óráinkat.
Ha negyed órával később végzünk akkor mondja fönök hogy várjunk még negyed órát és akkor fél órával többet fizetnek.
Ha nincs ujjlenyomat azonosító egy munkahelyen és egy órát túlórázunk akkor minimum kettöt írnak be.
Hanyatlunk.

nigara 2014.10.23. 10:00:50

"Oxfordba kellett vigyenek műteni" "itthon kellett kapjam" - már nem megy a magyar nyelvtan?

"jött reggel egy fekete srác" "jött a fekete srác ebédet osztani" - jó, hogy elég diplomatikusan fogalmazol, de ez miért volt fontos???

Egyébként meg a havi 5500 Ft magyar TB-járulék fizetése ellenében megkaptad a világ legjobb kórházi ellátását, valamint a baromi magas táppénzt, mellesleg csak ezért jöttél haza ugye... szóval gratula. Így kell korrektül intézni a dolgaidat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 10:04:22

@nigara: ez tájszólás, ha nem tudnád.

amúgy 6810.-

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 10:04:59

@diggerdriver:
"mi van nyuszika, mész dolgozni?":D

tanato 2014.10.23. 10:05:31

@nigara: NIgar dr.nő már elfelejtettem, Te itthon dolgozol?Írtad már régebben csak kiment a fejemből.

Kaksi Kapitány 2014.10.23. 10:05:36

Pénzt igaz hogy nem kell adni, de egy doboz csokit nyugodtan oda lehet adni a nővéreknek távozáskor, nálam nagyon örültek neki...

tanato 2014.10.23. 10:06:15

@Babette.: Talán erdélyi tájszólás ha jól emlékezem.

2014.10.23. 10:12:10

@nigara: "Egyébként meg a havi 5500 Ft magyar TB-járulék fizetése ellenében megkaptad a világ legjobb kórházi ellátását"

Azért ne essünk túlzásokba.

tanato 2014.10.23. 10:14:18

@Babette.: Kell menjek az aliementárba,kell jöjjön a cséférista,igen ott hallottam ezeket a kifejezéseket sok-sok évvel ezelőtt.

nigara 2014.10.23. 10:15:42

@Babette.: 2008-2009-ben 5500 Ft körül volt.
Tájszólás??? hmmm... a suk-süközés is kábé ennyire tájszólás. Ne finomkodjunk már ennyire.

tanato 2014.10.23. 10:18:16

A cikk jó,persze mindig örülök ha eü.-téma van napirenden a blogon.A másik angol cikknél kommentált ide egy 16 éve Angliában dolgozó magyar orvos,hogy szerinte alapellátásban nem jeleskednek az angolok hozzánk képest/előjegyzés,továbbküldés vizsgálatok/,de a kórházi ellátásban persze klasszisokban jobbak,itt már nagyon számít az egy főre jutó állami eü.-finanszíroszás abszolút értéke.Na most megyek,még este benézek.

TilosazA (UK) 2014.10.23. 10:20:32

@tanato: @nigara: Volt egy záhonyi kolléganőm, ő is így beszélt. Ez olyan mint az "el kell lesz intéznem". Furán hangzik, de tájszólás.

tanato 2014.10.23. 10:23:50

@TilosazA (UK): Arrafelé is?Azt igazán nem ismerem.A debreceni tájszólást még felismerem, a szatmárit,szabolcsit azt már nem.

tanato 2014.10.23. 10:24:57

@nigara: Köszi,nekem is úgy rémlett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 10:27:47

@nigara:
Pedig ez tájszólás.
Ha tetszik ha nem.

nigara 2014.10.23. 10:30:03

@diggerdriver: nem teszik, mert az iskolában megtanuljuk a helyes nyelvtant (már aki), és ott sem a tájszólást tanítják.

SzZoole 2014.10.23. 10:31:29

A taxis beteg szallitasrol meg nem hallottam eleg erdekes.
Amikor az en balesetem tortent,ertem helikoptert kuldtek(nem vicc).Azota,ha egy helikoptert latok kozelrol a hideg fut vegig a hatamon es rossz erzes tolt el,pedig nem emlekszem semmire.Az az erdekes,hogy a repulestol a magasagtol nem felek.Tul vagyok mar tobb,mint 60 repulo uttol es a repules alatt jokat eszek,iszok es alszok.
A korhazi szobakrol csak megerositeni tudom,4 agyas szobak,tv+ internet a noverek a hivo gomb nyomasara szinte azzonal ott voltak,bar en a morphium adagolo gombjat nyomogattam leginkabb,az etkeztetes szinte ettermi hangulatot festett,nagyon sok ennivalobol lehetett vallasztani.Minden reggel jottek mosdatni es mivel mozgaskeptelen voltam a "kiralyi szerszamot" is mindig tisztara toroltek:)))
Amikor mar erosebb voltam es leszedtek a csovekrol,drotokrol es a katetert is ki vettek a .... akkor mar onallositottam magam,igaz,hogy nagyon ovatosan a fall mellet ovatosan,de mindig mentem setalni a folyoson,de egy nover mindig a nyomomban volt es kisert.
Haza szallitasom mentovel tortent,meg a szobaba is fel kisertek.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 10:34:18

@TilosazA (UK): Hehe, emlékszem, amikor Salgótarjánban laktam rövid ideig, a munkahelyemen kérdeztem a főnökömet, hogy miért nem vesz fel magyar takarítónőt, miért kellett Szlovákiából felvenni a Terikét, hiszen minden reggel látom mennyi munkanélküli áll sorba a hivatal előtt....Megdöbbenve kérdezte, hogy honnan veszem ezt a hülyeséget ? Mert a Terike Kazárról jár be és természetesen magyar, csak "kicsit " palócos tájszólással beszél.....
Nah, nagyjából érthetetlen volt a virtigli palóc tájszólás, amit őszintén szólva egyszerűen imádtam és tátott szájjal hallgattam.... a szögedi se piskóta, aki nem oda született sosem fogja megtanulni az Ő-zés logikáját , ritmusát..na de a palóc.....:-D
Imádnivaló.:-))
Mondjuk nekem, minden ami a tájszólás kategóriába belefér jöhet ezerrel,halálosan szeretem hallgatni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 10:34:25

Basszátok meg nem hiszem el hogy egy nap alatt összedobunk több mint ezer dollárt aztán 90 dollár meg ilyen nyögvenyelösen se sikerül.

SzZoole 2014.10.23. 10:35:37

@TilosazA (UK): Te is Szabolcs megyebol jottel?

TilosazA (UK) 2014.10.23. 10:36:28

@Zoole[uk]: Nem, én "bunkó pesti" vagyok. ;)

TilosazA (UK) 2014.10.23. 10:37:58

@nigara: Igen, a budapesti iskolában megtanítják, és pesti magyart beszélnek. Az ország egyes részein meg nem. Még a tanárnő sem, ezt kapd ki. Csak a tévéből jön a sznob pesti beszéd, azt meg ki akarja beszélni....

SzZoole 2014.10.23. 10:38:02

@TilosazA (UK): ertem,en meg nyiregyhazi,de nem szarhazi:)))

nigara 2014.10.23. 10:38:45

@sodalisO [eng]: na igen, ezek a tájszólások, mint a palóc meg a szegedi

Muscari 2014.10.23. 10:39:32

Először azt hittem hogy egy Andi nevű lány írta a posztot, de a kacsánál rájöttem, hogy Andy fiú :-)

Sajnálom a baleset miatt, de annak örülök, hogy jó ellátást kapott. Azt hiszem, Zoli is valami hasonlóról tudna beszámolni.

2014.10.23. 10:39:43

@svájci sapka (ch): Szerintem meg a legjobb sem olyan jo Mo.on mint Angliaban, es a legrosszabb biztos hogy nem olyan rossz mint Mo.on. Ez csak egy kiragadott pelda volt a sok traumatikus elmeny kozul ami a magyar egeszsegugyi rendszerben ert engem vagy a kozvetlen csaladtagjaimat.

TilosazA (UK) 2014.10.23. 10:39:55

@sodalisO [eng]: Nekem is tetszik, bár nagyon ritkán van alkalmam hallani... egyszer volt egy felvidéki haverom, nála mindig késztetést éreztem kijavítani amit mondott, úgy kellett visszafognom magam, nem szokott hozzá a fülem. De akkor még fiatal voltam és bohó... :))

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 10:40:20

@nigara:

Ráhibáztál. A suksükölés valóban tájszólás, sőt ez a logikus alak. Az irodalmi nyelvi alak a nyelvi logika ellenében van. Pont ezért nem tudta az irodalmi nyelv máig kiirtani a suksükölést.

Quercus a favágó 2014.10.23. 10:41:25

@sodalisO [eng]:

Kazár, Vizslás még Nógrád megyén belül is egy külön világ. Dolgoztam ott egy pár évet. A palócok meg jó emberek.

TilosazA (UK) 2014.10.23. 10:41:43

@Zoole[uk]: Ha már "házi", a nagyszüleim kiskunfélegyháziak voltak...

nigara 2014.10.23. 10:41:59

@TilosazA (UK): jujjj... ez fájt. Kevered a nyelvtan fogalmát, meg a tájszólás fogalmát, mint itt nagyrészt mindenki.
Tényleg, miért is nem beszél mindenki úgy, ahogy kedve tartja??? miért is kell tanítani nyelvtant???

SzZoole 2014.10.23. 10:43:13

@Kaksi Kapitány: tolem nem hogy egy tabla csokit nem fogadtak el,de a felesegem altal keszitett repatortabol sem fogadtak el egy szeletet sem.Megmondtak,hogy bar nagyon szeretik a repatortat,de az allasukat kockaztatjak,ha elfogadjak.

TilosazA (UK) 2014.10.23. 10:46:24

@nigara: Szerintem te vagy képtelen elfogadni, hogy a nyelv nem egy statikus dolog, vagy szentírás. Különböző helyeken különböző módokon beszélik, és egyik sem jobb a másiknál.
Ezen akkor lehet jobban elgondolkozni, mikor elkezdesz megtanulni egy olyan nyelvet, mint az angol. Ezerféleképpen beszélik, különböző nyelvtannal pl. Indiában, Ausztráliában, és egyik sem helytelen. Csak Mo. túl kicsi, és könnyű sznobnak lenni, és kikiáltani az irodalmi magyart az egyetlen helyesnek.
Az igazság az, hogy Indiában egész más nyelvtant tanítanak, mint Angliában, ha egyáltalán tanítják. Mert ahhoz hogy beszélj, nem kell tudnod melyik az alany és az állítmány.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 10:46:44

@nigara:
Na figyelj.
Van az a tájsxólás amit nem írunk le.
Például a Maunika vagy a ''jau van'' vagy a szögedi meg a hájrá hájrá Sálgótárján.
Aztán van ez a fajta amit leírunk.
Ha tyúkot tiknak írom a verebet csurinak a tojást tikmonynak az is tájszólás és leírva is rendben van.
A lönek megyek fönek megyek szintén.
A lábtók és a kelempájsz madár leírva is így van.
A szórendek változása ugyanúgy tájanként változhat.
Miért kéne valakinek az iskolában tanultakat követni?

Muscari 2014.10.23. 10:47:16

@nigara: ezt egyes vidékeken pedig így mondják.
Meg lehet kérdezni Bircát, ha jön, de ő is mindig azt mondja, hogy a nyelv az egy élő dolog, változik és változatos.
Ha valamit sokan használnak ugyan úgy, akkor az elfogadott a nyelvészetben akkor is, ha nincs benne a tankönyvekben.

A fent említett eset tájszólás az én véleményem szerint is

SzZoole 2014.10.23. 10:47:48

@nigara: miert kell elvinni a temat???Ez nem egy nyelvtan vetelkedo,hogy ki ir helyesebben....

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 10:49:45

@QUERCUS: Jaja, igen,bejártam az egész környéket, egyszerűen imádtam ott lakni, minden percét szerettem és a palóc embereket meg különösen.
Sosem felejtem el én mint nagy alföldi gombaszakértő...

/életemben nem vittem a leszedett gombát soha szakértőhöz, mert 100% biztonsággal tudtuk mit kell leszedni, ami kicsit is gyanús volt, inkább ottmaradt , a földben...és mindenki él még !!/

....hogy az első Salgó-hegy túránk során kb 10 kg gyilkos és mérgező gombát szedtünk össze /de gyönyörű volt mind / a piacon a bevizsgáló jó fej volt, jót elröhögcséltünk, de melegen ajánlotta, hogy itt Nógrádban ezt inkább hagyjuk...:-)))
Igazi, helyi palóc ember, szerintem mindent tudott az életről a, a világról...:-D

Muscari 2014.10.23. 10:49:46

@nigara: te ma csalánra pisiltél?

Muscari 2014.10.23. 10:50:47

@maxval a bircaman: na itt is vagy. Akkor a fent említett dolog is tájszólás, ugye?

bxf 2014.10.23. 10:51:00

Azert teljesen mas, hogy egy balesetest hogyan latnak el, es azt aki ugy erkezik, hogy x hete/honapja faj a dereka. Peter esetevel ossze sem hasonlithato. Egyebkent ha harom eve(ha jol latom a korabbi esetbol) Angliaban elsz es dolgozol, nem gondolod, hogy egy kicsit tulzas, hogy "csak" magyar TB-t fizetsz? Vajon miert? Egyebkent ha pl. egy rakos megbetegedest diagnosztizaltak volna ilyen gyorsan, hidd el, nem kezdtek volna el kezelni, annal is inkabb, mert sokszor "postal code lottery"-tol fugg, hogy az ember megkapja-e a kezelest, es ebben megnezik azt is, hogy hova fizetted a TB-d (tehat angliai cim nem eleg).

Szuper, hogy haromfele kajabol lehet valasztani, meg hogy van jo nehany TV-csatorna, ha nem is ingyenes minden, de ha nekem tobbszoros felkarcsonttoresem van, talan felkotott kezzel megsem mentem volna haza, es egy picit aggodtam is volna a compartment syndroma miatt :-(

Amennyire kivettem a "szakmat" ebbol a sztoribol, engem nem hatott meg az angliai ellatas nagysaga. Jo, hogy vannak "perk"-ok, modern rontgen is szuper (foleg ha van, aki jol olvassa, mert a gep nem kopi ki sem az angol, sem a latin diagnozist), de azert az alapellatasra sem art koncentralni.

nigara 2014.10.23. 10:51:27

@Zoole[uk]: szerintem sem, ennek ellenére mindenki hajtogatja az igazát.

nigara 2014.10.23. 10:52:36

@TilosazA (UK): köszi a felvilágosítást az angolról, de lehet hogy én tudnék neked újakat mondani...

Quercus a favágó 2014.10.23. 10:53:39

A palócok sem egyformán beszélik a "palóc nyelvet". Más Kazáron, más Cereden, más Nőtincsen.

Szerintem egy nemzetnek nem kell szégyellni a tájszólásait.

TilosazA (UK) 2014.10.23. 10:54:09

@nigara: Biztos vagyok benne, ugyanis én még mindig tanulom. Sőt, biztos vagyok benne, hogy 10 év múlva is tudnál újat mondani. Ez viszont nem érv ebben a vitában.

nigara 2014.10.23. 10:54:29

@Muscari: nem. nem én.
De látom, hogy megint kár volt idejönnöm, akár csak olvasni is.

nyuszigonosz 2014.10.23. 10:57:56

@Zoole[uk]: Itt elterjedt a taxis betegszállítás, föleg chemoterápíára, dialízisre, meg hasonló ismétlödö kivizsgálásokra taxi hozza-viszi a beteget. De bármilyen más szakorvosi kivizsgálásra, utókezelésre jönni-menni is. Ezenkívül a gyógykezeléseknél (gyógyfürdök) oda és hazautazásra is lehet az egészségbiztosítótól taxit kérni.

Taxis ismerösöm szerint ez neki egy nagyon jó bevételi forrás volt:( azért volt, mert tavaly nyugdíjba ment) szerzödése volt pár egészségbiztosítóval és egyfolytában gurult a kocsija, mert annyi volt az ilyen szállítás. A költségtérítés minden hónapban direkt a biztosítóktól jött.

2014.10.23. 10:58:04

@diggerdriver: A nyugat szar, Mo.-n meg minden a legnagyobb rendben. Ez is ki lett már mondva párszor. :D

Quercus a favágó 2014.10.23. 11:01:30

@sodalisO [eng]:

Én csak félig vagyok palóc. Anyám Pest megyéből származik, ráadásul pedagógus, így mi a húgommal nem tájszólással beszélünk.
Ennek ellenére nagyon büszke vagyok a palóc gyökereimre. Már csak apám miatt is, aki egy fantasztikusan jó ember volt.

Most egyébként Matyóföldön élek már vagy 25 éve. Itt is van tájszólás.

Mr Long 2014.10.23. 11:03:56

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya): £500 NI az evi £140000 fizut jelent. Azert ennyire nem megy jol az autoszereles...

2014.10.23. 11:06:23

@TilosazA (UK): Ez nem azert van mert 'mas nyelvtant tanitanak' Indiaban, hanem mert az evek soran kialakult egy 'indiai angol' ami olyan kb. mint egy tajszolas. Ha tanitanak angol nyelvtant, akkor termeszetesen a standard angol nyelvtant tanitjak. Pl. Essexben sem azert mondjak azt sokan hogy 'was you' mert ezt tanultak az iskolaban, hanem mert olyan emberek kozott nottek fel akik igy beszelnek.

Mr Long 2014.10.23. 11:07:41

@rezsöatya: Lassan eler talan vegre hozzatok is a drotos voat. Legalabbis a hirekben beszelnek rola.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 11:08:39

@QUERCUS: <3
Én is nagyon büszkén hordom a déli hagyományaimat...
Sőt, voltak időszakok, még lázadó bakfis koromban, amikor Pesten, jóval hangosabban keményen ő-zve beszéltem és kaján élvezettel figyeltem a tágra nyílt szemeket, ahogy megdöbbenve néztek rám, mint egy ufóra...."Ki ez az elvetemült suttyó, honnan jött ez ide ?? Itt mekegni kell kötelezően, mert ott kezdődik az ember! "
Viszont megmosolyogtam és sokszor legszívesebben megöleltem volna azokat a 18-20 év körüli salgótarjáni fiatal suhancokat akik annyira tiszták maradtak a modern kor ellenére, hogy felvállalták a helyi hagyományaikat, és természetesen palócosan beszéltek. Édesek voltak.

2014.10.23. 11:09:20

@nigara:
"Egyébként meg a havi 5500 Ft magyar TB-járulék fizetése ellenében megkaptad a világ legjobb kórházi ellátását,"
Honnan tetszik tudni, hogy hol van a vilag legjobb korhazi ellatasa? Konyvekbol, utleirasokbol, statisztikakbol, HA-s hozzaszolasokbol? Vagy mutottek mar Indoneziaban, Mexikoban, az USA-ban, Norvegiaban, Belgiumban, ezert van osszehasonlitasi alapod?
Az angolok meg megkaptak a vilag legolcsobb munkaerejet a kelet-europai vendegmunkasokkal. Valamit valamiert. Kiegyenlitodenek a dolgok mindenhol. Zero-sum game:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 11:09:40

@Mr Long (UK): Hehe, jaja, kicsit sokkallom én is....Nagyon durva a havi 500 font:-DD

2014.10.23. 11:10:09

@bxf: Azert kicsit gyorsabban kezdenek el rakkal kezelni UK-ben mint Mo.on, csak nezz utana a szamoknak: Mo.on nagy problema van a daganatos betegsegek kezelesevel, sokkal magasabb a halalozasi arany mint UK-ben.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 11:10:13

@sodalisO [eng]: -1k> sokallom.../még mielőtt kapok a pofámra

2014.10.23. 11:11:05

@Mr Long (UK): Igen, en sem ertettem honnan jott ki neki 500 font.

nigara 2014.10.23. 11:12:02

@Cascabel: nem tapasztalat, de jó sok statisztika ezt mutatja. Egyébként meg nem az volt a lényeg, hogy a világ legjobbja-e vagy csak az első ötben van benne...

TilosazA (UK) 2014.10.23. 11:18:03

@sodalisO [eng]: Na mi az, már elfelejtetted a magyar nyelvtant? ;P (csak vicc volt...)

Muscari 2014.10.23. 11:19:21

@nigara: igy van. Kötekedni felesleges idejönni.
Szép napot neked is.

@bxf: nem olvastál figyelmesen. A posztoló már rég nincs itt, csak egy rövid időre jött ki egy projekt erejéig, 2007-2008-ban volt Angliában. Azért is nem szüntette meg az otthoni tb-jét, mert ment vissza.
Nem volt szabályos, az igaz, de érthető szerintem.

Az nekem se tetszett a sztoriban, hogy hazaküldték, de mondok jobbat.
Egy ismerős 17éves fiúnak eltört a sípcsontja meg a bokája egy évvel ezelőtt. Láttam a röntgentfelvételt, van róla fotónk, több darabban volt a sípcsontja, mégsem műtötték meg, csak begipszelték neki. Három hónapig volt gipszben, aztán mankó, stb, de a mai napig sokat fáj neki.

Mi lett volna, ha megműtik? Lehet, hogy sosem tud majd az a fiú futni többet..

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.23. 11:19:47

@Mirjam2: Megértelek, de hidd el, hogy rengeteg jó példa is van. Nekem soha nem volt okom panaszra, pedig "élveztem" párszor a vendégszeretetüket. Az tény, hogy a nyugati ellátás színvonala más, de nem is annyiba kerül.
:)

DieNanny CH 2014.10.23. 11:24:58

@nigara:

Az óvónői középiskolában és főiskolán is azt tanultam, hogy a tájszólás nem beszédhiba, tehát nem szükséges átszoktatni a gyereket. Ugyanolyan helyes beszéd, mint bármelyik. (Már amelyik helyes.)

Quercus a favágó 2014.10.23. 11:25:58

@nigara:

Nyugi. Vagyunk itt egy páran,akik rendszeresen kiverjük a biztosítékot a közönségnél, meg a bloggazdánál. Én pl. szándékosan. De amíg nincs kiírva a blog fejlécére, hogy zártkörű klub, az úri közönség táncol, addig belefér.

2014.10.23. 11:27:26

@nigara:
" "Oxfordba kellett vigyenek műteni" "itthon kellett kapjam" - már nem megy a magyar nyelvtan? "
Nem nagyon ertek hozza, de mivel magyar vagyok, osztom az eszt abban is, amihez nem ertek:) Szerintem ez a german vagy a latin nyelv idejebol maradt meg egyes teruleteken csak elkorcsosult. Valami szamunkra elfelejtett vagy nem hasznalt komplikalt igeido vagy cselekves elmondasara hasznalhattak regen.
@QUERCUS:
Egyszer hallottam lekiabalni valakit a Hatvan-Salgotarjan vonalon a vonatrol, hogy "A bonyoba' hagytam a kabotom meg a nadrogom" Egy eletre szolo emlek:) En is imadom a palocokat, Tarjon mellett volt az elso munkahelyem a Kis-Zagyva Volgyben, a Cserhat erdeiben, palocok meg totok kozott.

Hari Seldon 2 2014.10.23. 11:30:22

Ahogy értettem, itt is a kórházi ellátásról írt pozitívat. Az alapellátásról nem nagyon volt szó, ha jól értem. És ahogy régebben erről már beszélgettünk, inkább az alapellátást kritizálják ott.

2014.10.23. 11:30:23

@nigara:
Ezt irtad: " megkaptad a világ legjobb kórházi ellátását,"
Nem pedig azt, hogy a vilag masodik vagy negyedik vagy akarhanyadik legjobb ellatasat:)
Tetszik erezni a kulonbseget?:)

Mr Long 2014.10.23. 11:30:54

@Mirjam2: Gondolom hasrautes szeruen irja ezeket...

SzZoole 2014.10.23. 11:31:23

@nyuszigonosz(D): Nem,mondom,hogy nem igaz,csak en meg nem talalkoztam vele.En is rengeteg vizsgalatra,kezelesre jartam vissza,de buszal metroval.Igaz azt is fizette a biztositom.

De az utobbival egy jo tippet adtal,csak meg kell keresnem,hogy itt kivel tudok beszelni ezzel a beteg szallitos temaval.Biztos van igeny,hogy egy olyan autoval jarjanak a betegek kezelesre mint az amilyen nekem van.
Koszonom a tippet:)))

2014.10.23. 11:31:45

@QUERCUS:
Pontosan! Nagybarkany, Kisbarkany, Luchaza, Samsonhaza, stb.

Quercus a favágó 2014.10.23. 11:38:08

@Cascabel:

Magyarországnak a gengszterváltásig elfogadható színvonalú eü. ellátási rendszere volt. Ezt az elmúlt 25 év politikusainak sikerült leamortizálni(sok más mellett).
Persze vannak pl. olyan eü. intézmények, amik a mai napig tartják a "színvonalat". Mint az egri kórház. Az már a 80-as években is a magyar egészségügy, és a város szégyene volt, és a mai napig az.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 11:40:12

@TilosazA (UK): Nem, amint látod! :-P Elütés volt, de azonnal ki is javítottam magam, mielőtt a hiénák lecsaptak volna. :-D
Mondjuk a javítás alapból nem jellemző rám, mert rohadt lusta vagyok, ha írkálok és hibázok, a legtöbbször hagyom....de nem ITT, eme díszes társaság a fikázásban élen jár! Itt nem merek lustálkodni, félek na! :-DDDDD

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 11:44:56

@Muscari:

Oké, akkor leírom részletsen.

A jelenség gyakorlatilag arra vezethető vissza, hogy a magyarban tárgyas ragozásban jelen időben nincs különbség

többes számban és egyes szám 3. személyben a kijelentő és a felszólító mód között. Példa: a "csináljuk" szó

jelentheti azt, hogy "Holnap megcsináljuk a munkát.", de azt is, hogy "Csináljuk meg holnap a munkát!". Egyes szám

első személyben és második személyben a különbség megvan (csinálom - csináljam, csinálod - csináld)!

Egyszerűen a magyarban a két alak azonos, s ez senkit sem zavar.

Igenám, de magyar irodalmi nyelv kitalálásakor (a XIX. sz. elején) az a szabály lett lefektetve, hogy a -t végű igék

ragozása más, így ott különböztessük meg a két alakot. Ott és csak ott. Ez azonban teljesen idegen a magyar

nyelvjárások többségétől, így csak a művelt nyelvhasználatnak lett a része. Tulajdonképpen a kevés még élő

nyelvjárási jelenség egyike ez.

Az jelenség mindig ott lép fel, ahol az ige -t hangra végződik és ehhez kapcsolódik a rag j hangja. Minden

nyelvjárásban és az irodalmi nyelvben is felszólító módban a t+j kapcsolatból ss vagy ssz vagy cs lesz, míg kijelentő

módban csak az irodalmi nyelvben és pár nyelvjárásban a t+j megmarad. Ez teljesen ellenkezik egyébként a magyar

hangkapcsolódási szabályokkal, ezért van az, hogy a suksükölők kifejezetten magyartalannak érzik a t+j

kapcsolatot igék végén.

Öt lehetőség van az ige végződése szerint:
- rövid magánhangzó + t: pl. kijelentő mód kutatja - felszólító mód kutassa az irodalmi nyelvben, míg a "hibás"

verzióban csak az utóbbi alak mindkét módban,
- hosszú magánhangzó + t: pl. kijelentő mód butítja - felszólító mód butítsa az irodalmi nyelvben, míg a "hibás"

verzióban csak az utóbbi alak mindkét módban,
- s + t: kijelentő mód festi - felszólító mód fesse az irodalmi nyelvben, míg a "hibás" verzióban csak az

utóbbi alak mindkét módban,
- sz + t: pl. kijelentő mód halasztja - felszólító mód halassza az irodalmi nyelvben, míg a "hibás" verzióban csak az

utóbbi alak mindkét módban,
- más mássalhangzó + t: pl. kijelentő mód mártja - felszólító mód mártsa az irodalmi nyelvben, míg a

"hibás"verzióban csak az utóbbi alak mindkét módban.

A vicc a hiperkorrekció. Sokan annyira rettegnek a suksükölés "bűnétől", hogy kijelentő módban is t+j alakot

használnak, pedig akkor az irodalmi nyelvben sem ez a helyes alak. Pl. Kádár párszor csinálta ezt spontán beszéd

közben. Hofinak is volt egyik számában erről egy vicc: "Kistarcsa község, bocsánat Kistartja község".

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 11:45:54

@svájci sapka (ch): hm...én csak halkan merem megjegyezni, hogy amikor nekem épp az életemet mentették meg egy otthoni, vidéki, kisvárosi, szegényesen felszerelt kórházban......hát , nos akkor nagyjából a kutya retkes f@t érdekelte, hogy van-e az ágyam végén LCD monitor és 15 vagy 17 colos-e és, hogy hány ingyenes csatorna vagy mi a tököm jön be a tv-n....beteg voltam, és örültem, hogy élek.... egy biztos megmaradtam...
...hazabocsátáskor vittem a dokimnak egy nagy üveg whiskyt, mert tudtam, hogy szereti, ő meg a kezembe nyomott egy barna papírtáskát amiben 2 üveg igen kellemes vörösbor volt......:-DDDD
Tényleg röhögőgörcsöt kaptam...
/Ja, és persze mehettem volna, választhattam volna a 25 km-re levő, profi módon felszerelt nagy klinikát is....nem tettem.../

Quercus a favágó 2014.10.23. 11:54:08

@svájci sapka (ch):

Sajnos itthon a betegút legelső, és egyben legfontosabb lépcsőjét, az alapellátást gyengítik folyamatosan. Nagyon sok a betöltetlen praxis, a háziorvos társadalom folyamatosan öregszik, ráadásul ki vannak téve a polgármesterek, és a képviselő testületek kényének, kedvének. Magyarországon ugyan is nem a betegek döntik el, ki a jó háziorvos, hanem a polgármester.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.23. 11:54:10

@sodalisO [eng]: Szerencsére, épségben megúsztad. :)
Egyébként, és megint csak az én véleményem, hogy sok esetben a betegeknek is magasak az elvárásai.
Az ember általában gyógyulni megy kórházba és nem szórakozni. Az utóbbi az a szálloda.
:)
Anyám szobájában is van TV, de soha nincs bekapcsolva, mert a betegek nincsenek olyan állapotban, hogy igényeljék.
:(

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.23. 11:56:32

@QUERCUS: Ez sajnos így van. :(
A családban is sorra mennek nyugdíjba az orvosok és panaszkodnak, hogy nincs helyettük senki.
Ez egy kistelepülésen óriási probléma lehet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 12:05:21

@diggerdriver: en is a lenek fonek et akartam mondani:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 12:07:18

@Philosoraptor: csak akkor azt nem ertem, anyam miert majusra kapott idopontot ultrahangra...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 12:09:01

@QUERCUS: a bloggazdanak sose volt baja veled.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 12:12:51

@svájci sapka (ch): Egyetértek veled.
..valóban jól látható jelei vannak , hogy az otthoni egészségügyben egyhamar nem lesz pozitív változás. Elég sok orvos ismerősünk van, az egyik tesóm kórházi osztályon dolgozik, naprakészen bele látunk mi és hogyan zajlik. Szomorúan állapítom mindig meg, hogy kár....mert ÁLTALÁBAN a magyar szakemberek nagyon jók, magasan képzettek, nagy tudásúak. Megkockáztatom, /kicsit eljátszom a gondolattal...képzelődöm, álmodozom..// , ha annyi pénzt lehetne invesztálni a magyar egészségügybe mint ..mondjuk egy osztrák, német vagy angol, francia.../jójó tudom, ez hülyeség , mert az arányok meg minden , izémizé/...
szóval csak oda akarok ki"lukadni, hogy ha a finanszírozás teljesen optimális lenne egyszer az életben, szerintem ott lehetnénk a világranglistán, tudásban, minőségben....
Persze ....ez csak fikció és az is marad....
...inkább csak a szakmai tudás és magyar szellemi tőkét akartam hangsúlyozni....

2014.10.23. 12:31:36

@QUERCUS: Szerintem neked van problémád a közönséggel, és nem fordítva. Ez a tini lázadó imidzs meg nagyon cuki. :D

2014.10.23. 12:32:48

@Babette.: Mert Mo. jobban teljesít ebben is...

Taxomükke (UK) 2014.10.23. 12:37:15

Ha már magyar nyelv(tan)...
Ki lett takarítva a szoba.
El lett halasztva a meeting... jaj, bocs, az értekezlet.
Meg lett javítva az autó.
Meg lett eve a pörkölt????????
Meg lett iva/íva az összes kóla???????
Ja, szenvedőt ne is használjunk,mert magyartalan, igaz?
Az ügy elintézésre került, a döntés elhalasztásra került... ezt a "került-ös" formát (megfigyeltem) a kamera váltja ki az emberekből. A tévében nyilatjozók elfelejtik, hogy mondhatnák azt is: elintéztük, eldöntöttük, esetleg el lett intézve, el lett döntve... nem, a kamera miatt minden "-ra/-re került".
:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 12:38:03

@sodalisO [eng]: nos, kifejezetten birlak, amikor nem vagy harsany:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 12:39:32

@Taxomükke: abban nincsen felelosseg, mert alfalanos az alany. jobb, ha ovatos az ember.

2014.10.23. 12:40:58

Latom ment a cicaharc a semmin. Jelentem budaikent, az egyik 7. keruleti hazmestert nem ertettem meg egyszer.

@Cascabel: ha kotekedni akarnek, akkor elmondanam, hogy a K-europai messze nem a legolcsobb. Es nincs annyi k-europai orvos a Ukban, mint ahogy azt elkepzeled :)

@nigara: a reggeli 4 ember felhaborodasa miatt le ne lepjel.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 12:44:05

@Taxomükke:Ahh, nálam a divatos ..." azt gondolom, hogy...."
veri ki a biztosítékot. pedig tudom, ez egy helyes szókapcsolat, csak amikor mindenki ezt használja...na!
Nem lehetne, egyszer, csak egyszer 20 "azt gondolom" után, egyszer azt mondani, "..nekem erről az a véleményem, hogy..." ?
Olyan jól esne...persze, tudom, ki nem sz@ja le?! Ez a divat, most ez a menő oszt jóvan! :-D
De éngöm akkor is idegösít! :-P

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 12:45:02

@Babette.: akkó ma nem szeretsz mert harsány vagyok.:-P
Hiába, szabadnap, ilyenkor elszabadulok mint a bolond kutya! :-P

2014.10.23. 12:45:06

@sodalisO [eng]: annyiban nincs igazad, hogy nagyban fugg, hogy milyen a korhaz "gepparkja", milyen diagnosztikai muszereik es mutos gepeik vannak. Ez elsosorban penz kerdese.
Emelett a higenia nagyon fontos (lattam magyar allami korhazat, ahol a levegoben folyton hugyszag volt), hiszen a fertozesveszely a korhazban a legnagyobb.
A tobbi mind kenyelem, ebben igazad van.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 12:56:54

@charlieharper: Abszolút egyetértek, én sem másról beszélek. A felszereltség egyértelműen pénzkérdés, sőt még a személyi feltételek is. Mennyi orvos, mennyi nővér látja el az adott terület szakmai ellátását.
A higiénia az egyik legfontosabb paraméter szintén, főleg, hogy egészségügyről beszélünk. Ez is pénzkérdés IS. Ha nincs pénz takarítónőre, nincs elég státusz,, a tisztítószerek is keményen kiszámolva....hát akkor van nagy gáz...

Egyszer voltam egy nagyon nagy és országos hírű fürdőben. Nyár , csúcsidő, a strand tömve, lépni nem lehetett, medencék megtelve, egy meggondolatlan döntés és szükséglet miatt arra vetemedtem, hogy elmegyek a női wc-be.....térdig ért a @ és a @, még a balkánnál is rosszabb, elképesztő állapotok uralkodtak.....sarkon kifordultam és szembe jött velem az egyetlen fogatlan takarítónő,szájában lógó cigivel, egykor hófehér de akkorra már gusztustalan színű és állagú borzadvány köpenyben, zsebre tett kézzel szépen sétafikált a medence szélén....
Ki volt a főnöke ? Munkaköri leírás?
...szóval a megfelelő pénzügyi keretek mellé kell a megfelelően megválogatott humán erőforrás is. Mindenhová!

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 12:59:42

@nigara:
"Egyébként meg a havi 5500 Ft magyar TB-járulék fizetése ellenében megkaptad a világ legjobb kórházi ellátását, valamint a baromi magas táppénzt, mellesleg csak ezért jöttél haza ugye... szóval gratula. Így kell korrektül intézni a dolgaidat."

Nem, nem ezért jött haza.
"... mert már készültünk haza, amikor a baleset történt másfél héttel a tervezett távozás előtt."

Nem, nem a havi (akkoriban valóban ennyi) 5500 ft. befizetése ellenében kapott ellátást akárhol is, hanem dolgozott=levonták tőle az összeget.

A baromi magas táppénzt (bármennyi volt is) sem eme összeg befizetése alapján kapta, hanem:
"A táppénzt a magyar biztosítás alapján itthon kellett kapjam az OEP-től az előző éves magyar keresetem átlaga alapján megállapítva. Mivel ez pár hónapig elég magas volt, a táppénz is messze magasabb volt, mint a minimálbér után járó."

Elmondható tehát, hogy a szöveg elolvasása esetedben nem azonos az értő (!!) olvasással, illetve nem eredményezte a szöveg tartalmának megértését.
Talán picit gyakorolni kellene még ezt az értő olvasás-dolgot...
Javaslom, hogy a nyelvtan szabályainak tanulmányozása és másokon való számonkérése mellett fordíts időt+energiát erre is.
Vagy szépirodalmi műveket, szakirodalmat, bármit olvasva téged csakis a nyelvtan izgat, a tartalom másodlagos?

Suk-sükölés és társai, úgy is, mint tájszólás.
A -suk, -sük végződés feltételes mód. Tudhassuk, nézhessük, stb. Helyes alak, amennyiben a szövegkörnyezet (=az a fránya tartalom...) igényli.
Pld: Megkértük a portást, hogy engedjen be bennünket a próbaterembe, hogy hadd nézhessük meg a táncpróbát.
Kijelentő módban már más a közlendő (=már megint az a fránya tartalom...), ennek megfelelően más a helyes szóalak.
Pld: A portás beengedett bennünket a próbaterembe, így most láthatjuk a táncpróbát.
Amikor kijelentő mondatban (=szövegkörnyezet, a közölt információ valós tartalma, igen, már megint-még mindig a tartalom....) használnak feltételes módban szót (=-suk, -sük), akkor valóban szokatlan, sőt, akár zavaró is lehet a nem odavaló alak/mód használata.
Hogy miért használják mégis sokan?
Nos, szokásból. Tudod, a tájszólásnak ez az alapja. A megszokás. Mi ezt, itt, így mondjuk. És ezen nem fog sehol sem változtatni senki, csak azért, mert egy tudálékoskodó, magát a nyelvtan avatott szakértőjének tekintő valaki kijelenti, hogy ez rossz, így nem szabad mondani-beszélni, ez helytelen, tessék erről leszokni, stbstb.
Hogy mi miért alakul ki, terjed el, marad meg használatban, nos, ezt nem lehetséges utasítással szabályozni-megszabni.
A nyelv, az élő (!!) beszéd már csak ilyen...
Ha annyira járatosnak tartod magad nyelvtani területen, akkor ezt is tudnod kellene....

Van még mit tanulnod, nyelvtanról is (a feltételes mód és a kijelentő mód közötti különbséget egy szóval sem említetted, egyből a tájszólást, annak létét és helytelenségét kezdted ostorozni....), meg tartalomról (=értő olvasás!!!) is.

Üdvözlettel:
Egy olykor-olykor tájszólással beszélő a nyelvtant ÉS a tartalmat egyaránt fontosnak tartó kommentelő.
:))

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 13:05:29

@macamuca [IHUN]:
Egyébként az egyik ""kedvenc"" tájszövegem (a kiejtést+hangsúlyt nem tudom visszaadni így írásban, pedig az is sokat hozzátesz ám :D) a "mit én tudjam!" (a "mit tudom én!"=nem tudom/nem tudhatom értelmében használva).
Lábrázásosan zavar, de tudomásul vettem, hogy van, hogy használják, és tudva, hogy milyen értelemben használják, a mondandót is simán megértem.
Sem én, sem más nem fogja tudni leszoktatni erről az ezt használókat. És hogy mégjobban megbotránkoztassalak, nem csak tanulatlan emberek használják, többdiplomás (!!) embereket is sokszor hallottam ezt a kifejezést használni.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 13:07:44

@diggerdriver: :-) Mikor Debrecenbe jártam vegyipari szakközépbe, volt a koleszban egy csaj, Vállaj közsségből..../azóta sem tudom hol van../ ....na amikor ő beszélt, vagy mesélt valamit röpködtek, a strudli, kémérli és ehhez hasonló szavak....mi meg néztünk mint a moziban, fogalmunk se volt miről beszél! de jó volt, rengeteget röhögtünk, én elkezdtem ő-zni, a hajdúhadházi kiscsaj meg nyomott ttt-vel...:-)))) Haláli jó volt. :-D

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 13:12:03

@nigara:
"Tényleg, miért is nem beszél mindenki úgy, ahogy kedve tartja???"

Mindenki úgy beszél, ahogy kedve tartja.
És téged pont ez zavar.
Hogy nem úgy beszélnek, ahogyan szerinted (!!!) kellene. Hogy nem egységes az élő beszéd, sem formailag (szóhasználat, kifejezések), sem tartalmilag, sem hangzásban.
Szerinted a budapesti, általad irodalminak ÉS helyesnek tartott beszéd (szavak, kifejezések, kiejtés/hangzás) a jó.
Érdekes, hogy egy szegedi, kecskeméti, debreceni, zalai, stbstb. ember nem támaszt ilyen elvárásokat a budapestiekkel, vagy az ország más részén-táján élőkkel szemben.

Ezen is nyugodtan elgondolkozhatsz......

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.10.23. 13:14:48

@sodalisO [eng]: Vállaj Mátészalka mellett van, talán Jármi után, Nyíregyháza felé. A strudli király, sok a szilva és a pálinka, meg az alma. :) És ott is "kell lesz"-eznek, meg betesszük a ler-be (sütő), vedér, furik (talicska). Én nagyon bírom, sokat át is vettem dunántúliként.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.10.23. 13:16:11

@Lex D'Arquebus: rosszul mondtam, nem Szalka mellett, de azon a környéken. Mérk mellett, ahol nagyon király sváb kolbászt csinálnak. :)

2014.10.23. 13:16:13

@charlieharper:
Nem orvosokra gondoltam a kommentemnel, hanem arra, hogy Anglia kapott egy csomo olcso munkaerot, akiknek a "vilag legjobb korhazi ellatasat" adja, mert az jar altalaban az Angliaban dolgozoknak. Szoval mindket oldal jol jar: angolok az olcso munkaerovel, magyarok a korhazi ellatassal. valamit valamiert:)
Mas: nem tudom, hogy van e tappenz Angliaban. Marmint fizeteskiegeszites tarsadalom biztositasbol betegseg, munkakeptelenseg eseten. A posztolo kapott-e volna, ha angol cegnek dolgozik. Kanadaban nem annyira jellemzo, kulonosen az epitoipari melosok eseteben. alvallalkozoknak peldaul. Sot szabadsag penz sem jar.

DieNanny CH 2014.10.23. 13:19:19

@sodalisO [eng]:

Velem is az a probléma, hogy nem tudom kerülgetni a témát... Tesómnak néha égnek áll a haja tőle. Pl, mikor emailt írok a bölcsimnek: "Tisztelt Frau X. Szeretném megkérdezni, hogy a kért nyomtatványt mikor postázza?" :-) Nem ám: hogy van, mi a helyzet, stb... Vagy telefonon sem édelgek, meg bájolgok, ha éppen megbeszélnivalónk van. Hanem rátérek a lényegre...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 13:19:20

@Lex D'Arquebus: Nah, most én is megnéztem hol van, szégyenszemre tényleg ez eddig elmaradt.:-) De köszi.
@Cascabel: Van táppénz Angliában is, csak más a rendszer teljesen .

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.23. 13:21:37

@Philosoraptor:

Nem. Pont fordítva szoktátok leírogatni. Pont ti, otthon élők.Én sose mocskoltam még itt a Nyugatot annyira mint ti naponta Magyarországot. Csupán igyekszem az egyensúlyt fenntartani és nem csak arról beszélni hogy több kenyeret lehet venni Nyugaton a béredből.Az egyensúlyt amikor előkerülnek a szokásos betanult szövegek : kiszámíthatóság,reményteljes jövőkép meg a többi. Ezek mind rajtunk múlnak, nem országokon.Meg persze a jó szerencsénken is. Semmi köze ennek országokhoz. Persze Németországban biztos nagyobb esélyed van elfogadható életre mint Szomáliában, Magyarországgal összevetve azonban erre nem vennék mérget.

A legtöbb magyar szívbajt kapna ha látná pl a Nyugaton élő magyarok lakhatási körülményeit. Magyaroszágon teljesen természetes hogy egy szegényebb család is pl családi házban él vidéken. Nyugaton ilyen nincs. Itt a szakadt bérlakás jut a hasonló szegény embereknek. Egyébként az is érdekes hogy mikor a magyar szegénység van terítéken akkor állandóan a 70 ronggyal jöttök, mintha ott tényleg mindenki annyit keresne. Ha a nyugati szegénységet hozom fel példaként, akkor meg egyből jön a szöveg,hogy de csak te vagy ilyen szerencsétlen, más tanult és jól keres! Magyaroszágon meg általános ez az egész.

Szummázva : Magyaroszágról lehet általánosítani rossz dolgokat, Nyugatról meg lehet általánosítani jó dolgokat. Ha peddig ez a metódus megtörik, akkor mindenki elkezd prüszkölni .

De mondom, mindenki azt hisz amit akar. Ha Raptornak úgy esik jól, gondolja azt hogy minden gondjára a Nyugat a csodaszer és annyi a dolga hogy átlépi a határt. De ha így áll hozzá, akkor abból óriási csalódás lesz.Nem a pénz miatt elsősorban. Hanem mert rá fog jönni hogy ugyanolyan kizsákmányolt ott is, akin a lehető legtöbbet spórolják. Akárcsak otthon. Leírtam már párszor, de még egyszer leírnám : Az előadás mindig ugyanaz, a díszletek térnek csak el. Nyugaton szebbek a házak, rendezettebbek az utcák, és ugyanúgy kinyomják a szuszt, a profit margint a melósból, mint otthon. A tragédia meg az hogy a szegény otthon élők meg elhiszik hogy ez nincs így.

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 13:24:27

@QUERCUS:
Neeeem, a mókus arról értesült, hogy az erdő önkormányzata újabb helyi adókat vetett ki:
1: ugrás-adó: minden egyes felkeresett fa után 5 ft./db/nap, negyedévente fizetendő
2: tartalék-adó: minden egyes elraktározott akármi után 5 ft./db./év, évente egyszer, egy összegben fizetendő
3: luxus-adó: szőrmével/bundával rendelkezők IS fizetik, 12.000 ft./fő/év, évente egyszer fizetendő, de havi részletfizetés is kérhető.

Fut a róka az erdőben, találkozika csigával. Kérdezi a csiga, hogy miért futsz, rókakoma?
- Kiszállt a NAV az erdőbe, mindenkit ellenőriznek, és mindenkit meg is bírságolnak.
- No és??
- Nekem is van bundám, az asszonynak is, a gyerekeknek is, ha megkérdezik, miből telik nekem erre, hát nem tudom, mi lesz.
Elgondolkozik a csiga, majd szól:
- Igazad van, futok én is: nekem is van egy házam, az asszonynak is, a gyerekeknek is, én se tudom, mit mondhatnék arra, hogy miből telik.
Szaladnak együtt tovább, találkoznak a gólyával, aki kérdezi tőlük, hogy miért futnak. Elmondják neki. A gólya rövid gondolkodás után megszólal:
- Értem, de nekem nincs mitől tartanom: nincs értékes bundám, a fészkünkben együtt él a család, ráadásul ronda is, meg piszkos is: nekem nincs mitől tartanom, maradok.
Mire a csiga:
- Nono, gólya: fél év itthon, fél év külföldön: miből????

DieNanny CH 2014.10.23. 13:26:01

@QUERCUS:

Azért tudjátok, hogy miattunk vezetik be a net-adót? (Mármint, akik kint vannak.)
Velünk email-ezik, skypol, wyberezik a fél ország, a mi képeinket, videóinkat nézik a rokonok, ismerősök. Neten próbál az egyszeri emberke külföldi munkát találni. Szóval, csak hogy mindenki tisztában legyen vele...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 13:27:17

@DieNanny [SZ,CH]: meg az a 4 millió otthoni internetfelhasználó.....azért róluk se feledkezz meg, néhányan maradtak még otthon..:-D

2014.10.23. 13:28:19

@Muscari: igen, de uriember ilyenrol nem beszel.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 13:28:51

@házelőtthinta: nekem a kedvencem az amikor valaki azt gondolja pár hónap alatt félretud tenni 5-6 ezer fontot, egyedül, deposit, lakbér és kaja , közlekedés kifizetése után.....:-P

Persze, félretud, ha egyből vezérigazgató lesz valahol! :-))

2014.10.23. 13:32:39

@Cascabel: nade tudod, hogy a k-europai munkas nem a vilag legolcsobbja. :)
Egyebkent az utobbi idoben epp ezt taglaltuk, hogy megerte -e.

2014.10.23. 13:39:56

@sodalisO [eng]: nem. Letett mar a HA annyit az asztalra, hogy ha nevtelen akar maradni, akkor azt a tobbiek respektaljak.

Mr Long 2014.10.23. 13:40:15

@Cascabel: Nekem 12 het jar teljes fizun, mert meg nem dolgozok legalabb harom eve itt a cegnel. Utana 16 het teljes fizun es 16 het fel fizun. 4-5 ev melo eseten 20-20 het, majd 5+ ev eseten 26 het teljes es 26 het fel fizun.
Ha het napnal kevesebbet vagyok beteg, ebben benne vannak a hetvegek is, csak betelefonalok es otthon maradok. Ha hosszabb, mint 7 nap hetvegevel egyutt, akkor kell orvosi papir rola.

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 13:46:54

@Taxomükke:
" A tévében nyilatjozók elfelejtik, hogy mondhatnák azt is: elintéztük, eldöntöttük, esetleg el lett intézve, el lett döntve... nem, a kamera miatt minden "-ra/-re került"."

Neeem, nem feljtik el, nagyon is tudják. Pont azért kerülik a használatát.
Az "eldöntöttem", "eldöntöttük" szó használata személyes/csoportos felelősségvállalást jelent: az én/mi döntésünk az, hogy...., ebből következik, hogy a következményekért is én/mi vagyok/vagyunk a felelősek.
Node ha "eldöntésre került", akkor már nem én/mi döntöttem/döntöttünk, hanem valaki/valakik. Más/mások. Nekem nincs részem benne. Nem volt beleszólásom a döntésbe == nincs felelősségem a továbbiakban.

Eccerű ez :))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 13:49:16

@charlieharper: Remélhetőleg így van. :-) De mint tudjuk az emberi kíváncsiság olykor határtalan".:-)
Mondjuk csak btw ,engem személy szerint eddig sem , de ezután sem érdekel ki-kicsoda itt. Nekem ez egy internetes blog, ahova olvasgatni és néha kicsit ugatérozni' jövök, ennyi és nem több.

Muscari 2014.10.23. 13:49:22

@charlieharper: igazad van, majd kitoroltetem vele. Csak olyan sokan szoktak kerdezni, hogy ki az.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 13:50:06

@diggerdriver: itt kerem mindent zongesitenek. illedve zongezsidenek.

2014.10.23. 13:54:05

@sodalisO [eng]:
Nalunk nincs, vagy nem tudok rola. Ha valaki beteg lesz - nem munkahelyi baleset, az mas tema - peldaul megfazas, baleset, akkor mehet benefitet kerni. Esetleg van maganbiztositas. Haveromnak szivinfraktusa volt, 3 honapig egy centet sem kapott, a felesege tartotta el. Szerencsejere 2 hetettel az infraktus elott fogadta vissza az asszonyt:) De tarsadalombiztositast sem vonnak, csak nyugdijjarulekot, munkanelkuli biztositast, adot (azt sem mindenkitol, sajnos, most buktam meg). Egeszsegugyi ellatas ingyenes Albertaban, csak albertai cim kell hozza, munkahely nem szukseges. Mas tartomanyokban havi 40-50 dollart kell fizetni, jovedelemtol fugg. Sok helyen a ceg fizeti.
@házelőtthinta:
"A legtöbb magyar szívbajt kapna ha látná pl a Nyugaton élő magyarok lakhatási körülményeit."
En is ledobbentem az itteni un. council lakasok allapotan es a berles arain. Kezdem ertekelni Kanadat:) Nalunk harmada, negyede a lakasberles osszege a londoninak. 50 evnel regebbi epitesuek nem nagyon vannak. Azok mar vedettek, muemlekek:) Jobb helyeken 30 evesnel idosebb hazakat lebontanak, mert elavultak.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 14:01:27

@Cascabel: You can get £87.55 per week Statutory Sick Pay (SSP) if you’re too ill to work. It’s paid by your employer for up to 28 weeks.

You need to qualify for SSP and have been off work sick for 4 or more days in a row (including non-working days).

You can’t get less than the statutory amount. You can get more if your company has a sick pay scheme (or ‘occupational scheme’) - check your employment contract.

Mr Long 2014.10.23. 14:07:34

@házelőtthinta: "A legtöbb magyar szívbajt kapna ha látná pl a Nyugaton élő magyarok lakhatási körülményeit."
Ez valami atlagolas alapjan? Nekem pl Kartacsek lakasa teszik, illetve mostanaban jopar szep lakast megnzetem es azok kozul barmelyik lehetne "nyugaton elo magyar" lakasa, hisz magunknak keresunk :)

SzZoole 2014.10.23. 14:08:27

@Cascabel: mint fuggetlen leirnad neki,hogy mi is milyen nyomorban lakunk,hiszen,ha csak 1 napra,de reszese lehettel a nyomorunknak:)))
(de azert ne tul reszletesen)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 14:13:31

@házelőtthinta:

Az mindenképpen tény, hogy nyugaton az átlagember jobban él, mint Mo-n. Ennek kijelentése igazság. A gond más. A gond az, hogy a nyugati társadalmi viszonyoknak SEMMI közük ahhoz, hogy ott magasabb az életszínvonal. A magasabb életszínvonal oka történelmi, s különösen egy szűk időszak szerencsés körülményei.

S éppen napjainkban megy ez lefelé. Ha megkérdezel egy mai 70 éves nyugat-európait vagy amerikait, hogy milyen volt az élet amikor ő 30 éves volt és milyen ma, 90 % azt fogja válaszolni, hogy ma sokkal rosszabb. Ma van az első nyugati nemzedék, mely már rosszabbul él, mint szülei! Ez nem fordult elő a XIX. sz. kezdete óta!

Azaz a nyugat hanyatlik. A nyugati társadalmi modell fenntarthatatlan, a gazdaság is stagnál.

S erre az a buta érv, hogy mégis ott magasabb az életszínvonal, nem érv, mert ez az a látásmód, mely szerint nem gond kiugrani a tizedik emeletről, hiszen az utolsó előtti pillanatig nincs komoly gond és ez valójában nem zuhanás, hanem szabad szárnyalás.

A kérdés nyugat előtt csak az: mi lesz a kiút? Több lehetőség van:
- idegen, életerős civilizációk átveszik a hatalmat, s a saját rendjüket rákényszerítik mindenki másra, lásd: muszlim invázió, ez az iszlám régi álma, ma zajlik az iszlám történetének harmadik nagy inváziója Európa ellen, s ez a legtrükkösebb eddig,
- fasiszta diktatúrába torkollik a liberalizmus, sajnos ez tűnik jelenleg a legvalószínűbbnek,
- az európaiak hajlandók lesznek belemenni az életszínvonal csökkenésébe és a gazdaság újra versenyképes lesz, ennek a valószínűsége nulla,
- új, európai erők jönnek elő és alapjaiban hoznak változást, ez lenne a legjobb, de óriási a harc ezen erők ellen.

rax 2014.10.23. 14:13:36

@Din Serpahis:
Ez igy igaz, en is ugyanezt tettem kb 4 eve (azota mondjuk lehet valtozott a helyzet)

2014.10.23. 14:13:55

@házelőtthinta: Köszönjük. Most pedig mehetsz Isten hírével. A napi feladatodat már letudtad. ;)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 14:14:01

@Muscari:

Én már régóta tudom valószínűleg ki a HÁ, de mindig tiszteletben tartom a személyes adatokat, ha valaki azokat direkt védi. Persze magam mindig utána nézek az ilyen dolgoknak, de nem terjesztem. Még akkor sem teszem, ha ellenséges ember adatairól van, pl. valaki névtelenül fenyegetőzik, de hülye ahhoz, hogy valóban anoním legyen.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 14:14:11

@Taxomükke:

Népszerű tévhit, hogy magyartalan a van + határozói igenév alak. Pedig nem az.

A másik amit említesz, az meg a hivatalos nyelv közhelyei. A legjobb forrásai ennek a rendőrségi jegyzőkönyvek. Ott kifejezetten vicces dolgok is vannak, látszik, hogy a rendőr marhára igyekszik "hivatalos" lenni, így paródiaszerű kifejezéseket használ. Pl. a rendőr nem "intézkedik", hanem mindig "intézkedést alkalmaz", "intézkedést foganatosít", sőt "intézkedést léptet életbe", úgy érzi, hogy csak úgy igét leírni nem elég "hivatalos".

rax 2014.10.23. 14:14:15

@Mirjam2:
Igen, uvoltozni itt beteggel egyenlo az eroszakkal (abuse), nemcsak kirugjak de meg rendorsegi ugy is lehet belole. Meg itt picit jobban is vannak fizetve, mint otthon.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 14:14:31

@nigara:

"Tényleg, miért is nem beszél mindenki úgy, ahogy kedve tartja??? miért is kell tanítani nyelvtant???"

Kapaszkodj meg: mindenki úgy beszél, ahogy akar.

Ez minden élő nyelv jellegzetessége.

Csak a holt nyelvekben van másképp. Ott kimondják: úgy kell beszélni, ahogy X helyen beszéltek Y időpontban, s kész. S mindenki úgy használja a nyelvet, csak ez a nyelv holt nyelv, nem anyanyelve senkinek. Lásd: latin - a helyes latin az, amit az i. e. I. században beszélt Rómában az elit. Kész, meg van oldva.

S a nyelvtan nem azt tanítja, ahogy beszélni kell, hanem azt, ahogy az emberek ténylegesen beszélnek, persze jellemzék kb. 1 nemzedék késéssel.

Határátkelő 2014.10.23. 14:16:04

@maxval a bircaman: Mindig tudtam, hogy zseni vagy - és még hozzá fantasztikusan diszkrét is. :)))))

Quercus a favágó 2014.10.23. 14:17:36

@DieNanny [SZ,CH]:

Hát.....másról van itt szó.

Orbán ugyan azt a hatalomtechnikai eszközt alkalmazza a külföldi kézben levő telekommunikációs cégekkel kapcsolatban, mint a bankok, a média, és a közüzemi szolgáltatóknál.
Egyik esetben sem a plusz költségvetési bevételekről van szó elsősorban.

Első lépésként a kormány beleavatkozik a piaci viszonyokba. Célzottan olyan piaci környezetet hoz létre, a jogszabályi háttér folyamatos változtatásával, hogy az általa kiszemelt szektorok külföldi szereplőinek ne érje meg fenntartani a Magyarországi érdekeltségeiket. Vagyis kivonuljanak az országból. Létre jön egy piaci rés, amit a kormány akvizíciókkal(felvásárlással) betölt. Természetesen a kivonuló cégek, bankok érdekeltségeit fillérekért vásárolja föl.A fölvásárlás a második lépés.
Harmadik lépésként a saját, állami kézben levő piaci szereplők számára, különböző jogszabályi kiskapuk segítségével nagyságrendileg előnyösebb feltételeket teremt, mint a többi szereplőnek. Így már azok is elhúznak, akik még eddig kitartottak. Vagyis lezárul a visszaállamosítás folyamata.

Az így állami kézbe került bankok,cégek segítségével elősegítik a megálmodott magyar tőkés réteg kiépítését.

Továbbá, a későbbiek során igen előnyös pozícióba kerül a magyar állam, egy új gazdasági érdekszövetség kialakításakor, hiszen a tárgyalási pozíciói igen erősek lesznek, miután ismét föl tudja ajánlani az állami kézben levő bankokat, cégeket megvételre az új(valószínűleg keleti) szövetségeseknek.

2014.10.23. 14:19:14

@Babette.:
Szerintem igaza van Hintanak. Csak sokaknak nem tetszik, ha valaki a valosagot irja le. A kevesbe sikeres, szolgaltato munkat vegzok kozul kevesen irnak ide. Pedig ok vannak a legtobben kinn. Ezert ujjong a HA olvasotabora, amikor olyanrol szol a poszt, akinek "bejott a Nyugat", IT-sek, vallalkozok, stb., akinek sikerult kitorni. De ok a kinn gurizoknek elenyeszo hanyada. Ilyen 20 ezerbol egy ha van:) Sokaknak mar az is siker, ha kap munkat. Lenyegtelen hogy milyet, hiszen otthon arra sem volt eselye.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 14:21:17

@maxval a bircaman: Na birca, ez most cukker volt. :-DDDDDD
Naggggyon jóóóó! :))))

2014.10.23. 14:23:10

@maxval a bircaman: "Ha megkérdezel egy mai 70 éves nyugat-európait vagy amerikait, hogy milyen volt az élet amikor ő 30 éves volt és milyen ma, 90 % azt fogja válaszolni, hogy ma sokkal rosszabb. Ma van az első nyugati nemzedék, mely már rosszabbul él, mint szülei! Ez nem fordult elő a XIX. sz. kezdete óta!"

Eltudom képzelni, hogy te mennyi amerikai és nyugat-európai idős emberrel tartod a kapcsolatot. Ha megkérdezel 70 éves magyarokat, hogy milyen volt a kádárizmus, 90%-a azt fogja válaszolni, hogy jobb volt, mert volt mindenkinek munkája, volt kmk, volt 3,60-as kenyér. Nah hát kb. ennyire lehet komolyan venni ezeket a véleményeket.

A nyugat napról napra hanyatlik, órát lehet hozzá igazítani. Még szerencse, hogy Mo. inkább a kommunista országokkal barátkozik, az a jövő.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 14:28:28

@sodalisO [eng]:
Na ez nálam is az alja.
Minden uborkafára felkapaszkodott gyökér azt mondja hogy ''azt gondolom''
A világ legsemmitmondóbb szófordulata.
Ha nem gondolná akkor nem mondaná.
Ez olyan élünk mert vagyunk.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 14:29:11

@Határátkelő:

Ellenség adatait sem adnám ki, te meg eleve nem vagy ellenség.

Ann1294 2014.10.23. 14:29:19

@nyuszigonosz(D): Ez a taxis betegszallitas nem rossz otlet. Magyarorszag is tanulhatna kulfoldi peldakbol.

-----------------------------------------------------

Az orszagos balesetin is ez a rtg modszer van mar de csak intezmenyen belul sajnos. Kiterjeszthetnek. Tovabba megvehetnenk Norvegiabol az egy csepp veres analizis gepeket is... a fekvobeteg ellatas is nagyon gyermekcipoben van, keves az apolo, azok is szivesseget tesznek sajnos. Legalabbis ok igy erzik. :(

Ez a etelmenus rendszer is jo. Kellene itthon is egy etkezteto/dietetikus. Vitaminokat is adhatnanak a felepuleshez, zoldseget, gyumolcsot stb. Ezt nagyon hianyolom.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 14:30:00

@Zoole[uk]: egy havi fizetésből fent tudnád tartani a jelenlegi kecót Zoli? Csak kérdezem.

2014.10.23. 14:32:27

@Cascabel: Sokaknak az nem tetszik, hogy csúsztat, és direkt izgatja a közönséget a troll hülyeségeivel. Nem tudom, mit szólna, ha látogatást kellene tennie ténylegesen szegény magyaroknál, és nem a fotelból mantrázná a faszságait.

"A kevesbe sikeres, szolgaltato munkat vegzok kozul kevesen irnak ide. Pedig ok vannak a legtobben kinn. Ezert ujjong a HA olvasotabora, amikor olyanrol szol a poszt, akinek "bejott a Nyugat", IT-sek, vallalkozok, stb., akinek sikerult kitorni. De ok a kinn gurizoknek elenyeszo hanyada. Ilyen 20 ezerbol egy ha van:) Sokaknak mar az is siker, ha kap munkat. Lenyegtelen hogy milyet, hiszen otthon arra sem volt eselye."

És ezzel mi a baj? Mármint miért kellene mindenkinek posztot írnia? Ha kap munkát kint, már azzal is előrébb lesz egy kicsivel, mint itthon. Feltételezve, hogy itthon nem volt agyonfizetve. Egyéni preferencia, hogy kinek mi a siker, és hogy mit jelent a "bejött az élet". A másik az, hogy nem mindenki akar bármit is megosztani az interneten, ami kapcsolatos a magánéletével v. a munkájával. Ezt hívják magánszférának, és ezzel nincsen semmi baj. Azonban ebből még nem az következik, hogy 10 magyarból 9 mosogató.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 14:33:58

@sodalisO [eng]: ne értsd félre, nem érdekel mennyit keresel, nem a zsebedben akarok turkálni, sosem érdekelt ki mennyi fizetést kap. Inkább abból az irányból érdeklődöm, ha pl. mondjuk, most te frissen kiment egyedülálló pasi, / család még otthon mondjuk, kimentél talajt előkészíteni/ egy kezdeti minimálbérből fenn tudnád-e tartani a mostani lakást , úgy hogy félreteszel, mert majd megy ki a család ?
Na ezt akartam kérdezni...-D

Mr Long 2014.10.23. 14:36:11

@sodalisO [eng]: Tegyunk kulonbseget minimalber es az illeto elso angliai meloja bere kozt. Azok kozt akar ezresekben merheto kulonbseg is lehet!

SzZoole 2014.10.23. 14:38:17

@sodalisO [eng]: lakast nem tudtam,csak szobat,az elejen.
A penzem eleg volt egy szobara,etkezesre,utazasra,minden szombaton buli es meg haza is kuldtem£200-300.
Igy gondoltad?

Muscari 2014.10.23. 14:39:49

@sodalisO [eng]: igen, van a ssp, illetve a jobb cegeknel van sajat sick pay is. Nalunk peldaul kapod a teljes fizetesed a szerzodeses oraid szerint, az, hogy mennyi ideig az attol fugg, hogy milyen regen dolgozol a cegnel.
Sajnos a vallalkozoknak ez nagy szivas, mert a 87 font ehen halni sem eleg...
Ezert szerintem kotni kell valami kiegeszito biztositast, de en nem tudok bovebbet rola.

2014.10.23. 14:43:46

@svájci sapka (ch): Oke hogy nem kerul annyiba, de megis mennyibe kerulne Mo.on ha az orvosok, noverek tisztessegesen beszelnenek veled, nem alaznanak meg nyilvanosan, stb.? Tudom hogy nem mindenki csinalja ezt, de nem is szokatlan. Ez UK-ben nem fordulhatna elo, ami szerintem megfizethetetlen.

2014.10.23. 14:48:19

@rax:
"S éppen napjainkban megy ez lefelé. Ha megkérdezel egy mai 70 éves nyugat-európait vagy amerikait, hogy milyen volt az élet amikor ő 30 éves volt és milyen ma, 90 % azt fogja válaszolni, hogy ma sokkal rosszabb."
En is hasonloan velekedem. 31 eve elek kinn, azota a prolik szegenyebbek lettek, a fizetesek kb. a duplajara emelkedtek, de minden min. 4x olyan draga lett. 84-ben 200$-t fizettem egy szobas lakasert, ez most 1000 dollar korul van. Cigarettarol, alkoholrol, benzinrol, kajarol, kocsibiztositasrol nem is beszelek. Csaladi hazat lehetett venni 40-50 ezer dollarert, ma ennek 5-10X -eseert. Igaz, akkoriban becsuletesebben dolgoztunk, 8 orabol 7-et ledolgoztunk, ma jo ha 3 orat tenykedunk. Szerencsere nem is akar fiatal jonni az epitkezesekre, 40 even alulit alig latni. Haverommal talalkoztam otthon, epp akkor jott haza Kolnbol, ahol olajfinomitok felujitasan dolgoznak, mondta, hogy az 500 melos kozott nem volt 50 even aluli. O is elmult mar 60 eves. A melosok 95 %-a kelet-europai. 10 eurot kapnak orankent. Annyiert mosogatni sem menne el egy kanadai. Csak a fulop-szigeteki, kolumbiai, mexikoi.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.23. 14:54:26

@Mirjam2: Jó, nem vitatkozom tovább. Neked kizárólag rosszak a tapasztalataid, a magyar ellátást tekintve, nekem nem. Ennyi.
Ha bármi bajom van (nem akut) inkább megyek haza, mint itt bármelyik egészségügyi intézménybe (és nem azért, mert nincs biztosításom). Marha sokat fizetek itt is, a semmire...
Kinek a pap, kinek a papné.

2014.10.23. 14:54:41

@Zoole[uk]:
Nem rolatok irtam, amikor a council lakasokat emlitettem:) Neked bejott Anglia:) Kovetendo peldakep lehetnel, irhatnal egy posztot a "titkodrol":) "3 ev alatt arukiserobol limodriver" cimmel:)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 14:54:46

@Philosoraptor:

Jelenleg 2 kommunista ország van: Észak-Korea és Kuba. Mo. egyikkel se fejleszti mostanában a kapcsolatait,

2014.10.23. 14:58:54

@Ann1294:
" Ez a taxis betegszallitas nem rossz otlet. Magyarorszag is tanulhatna kulfoldi peldakbol."
A 80-as evekben nalunk a "welfare queens" limoval jartak felvenni a benefitet:)

Muscari 2014.10.23. 15:00:45

@QUERCUS: a múltkor volt szó vicces településnevekről, akkor nem volt lehetoségem leirni egy történetet.

Van egy falu Fejér megyében, Vereb. Egyszer egy távolról érkezett ember megkérdezte, hogy hová lett az ékezet. A falu polgármestere erre nagyon frappáns választ adott: odaadtuk Szár községnek, nekik nagyobb szükségük van rá :-))))

2014.10.23. 15:04:21

@maxval a bircaman:
Tegnap olvastam, hogy az oroszok ujranyitjak a kubai Lourdes elektronikai kemtamaszpontot. Elengedetek a kubaiak 30 milliard dollaros tartozasanak 90 %-at. Osszeall ami osszetartozik:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 15:05:05

@Mr Long (UK): Igen, igen, tudom, persze. Nagy különbségek vannak.

SzZoole 2014.10.23. 15:05:20

@Cascabel: Nem a Te kommentedre gondoltam,hanem a Hintaera,hogy a magyarok milyen korulmenyek kozt nyomorognak nyugaton.
Posztot minek irjak?A kommentekben egy csomo mindent elarulok magamrol.
A titok?Jokor jo helyen jo idoben:)))
Az a 3 ev mar most 5 ev lesz egy honap mulva,Meg egy kicsit elotte Hollandia.
De mikor mondhatom el magamrol amit Te,31 ev azert az nem semmi,ha nem lenne csaladom,biztos vagyok benne,hogy ugy elnek,mint Te:)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 15:09:07

@Zoole[uk]: Igen, konkrétan erre gondoltam. Azt hiszem nagyjából ez a tipikus, erre számíthatnak az egyedül most útnak induló határátkelők. Nem rossz, de nem is túl ideális. Átmeneti állapotnak viszont tűrhető és kibírható, persze nem könnyű.De ha feltörekvő, agilis emberekről beszélünk,akkor, persze, főleg ha optimális esetben van egy-két jól használható szakma és némi nyelvtudás is a tarsolyban.
Csak azért kérdeztem, hogy tegyük kicsit helyre amiről Hinta beszél.
Persze, ez már megtörtént jó sokszor. :-D
Köszi, Zoli.

Kaksi Kapitány 2014.10.23. 15:09:44

@Zoole[uk]: Hát akkor nyasgem, majd megeszi más. (Én pl. szeretem a jépatojtát)

Nálam azonnal rávetették magukat, de nem tűntek egyáltalán megleppetnek...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.23. 15:11:24

@Mirjam2: @svájci sapka (ch): Azt hiszem a HÁ mai bevezetőjében keményen benne van a lényeg, szó szerint.
..."A dolog nyilván teljesen szubjektív, és orvosa, intézménye is válogatja, illetve a szerencse is, hogy ki hogy jár. "

Ann1294 2014.10.23. 15:11:55

@Cascabel: Lehet nem teljesen ertem. Ezzel azt irod, hogy taxival jartak felvenni a social benefitet? Melyik orszag?

Irorszagban sajnos a generous welfare system miatt sokan pentekenkent taxival jartak oda-vissza, mert kozben be kell ugrani a karton sorert es azt nem cipelik haza! Van ilyen reteg is sajnos... ami kihasznalja a rendszert.

DieNanny CH 2014.10.23. 15:11:57

HÁ, a +25 dollárból kezdődik egy + év bérlése?
Gratulálok!!! :-)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 15:15:10

@diggerdriver:
Nyuszika és a róka minden héten sakkoznak, de mindig a nyuszika nyer. Egyszer megkérdi a róka, hogy hogy van ez?
- Hát úgy, - mondja a nyuszi, - hogy előtte mindig elmegyek a barátnőmhöz, és benyúlok a bugyijába.
Gondolkodik a róka, és mivel neki csak felesége van, következő héten kimegy a konyhába, látja, hogy az asszony mosogat, és benyúl a bugyijába. Erre hátraszól rókáné:
- Mi van nyuszika, mész sakkozni?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.23. 15:17:26

@sodalisO [eng]: Teljesen igazad van. Én csak azt akartam kihozni, hogy nem szabad általánosítani.
:)

Határátkelő 2014.10.23. 15:19:16

@DieNanny [SZ,CH]: A helyzet az, hogy ez az összeg a közvetlen elindulás költségeit fedezi (nem teljesen, de jórészt). A szerverbérlés, a hibaelhárítás és egyéb rendszeres költségek nincsenek benne, és természetesen én is ingyen dolgozom vele. :)

Őszintén szólva nem hittem volna, hogy egyáltalán összejön a pénz, azt meg pláne nem, hogy ilyen gyorsan, szóval most itt a feladvány: menjünk-e tovább?

Én azt gondolnám, hogy igen, mert ha még jön be pénz, akkor az biztosítja ezeket a költségeket is, és annál biztosabb lábakon áll majd az oldal.

Ti mit gondoltok?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 15:20:02

@Cascabel:
"Sokaknak mar az is siker, ha kap munkat"

és? mindenkinek mások a preferenciái.

vagy te tudsz egy objektív mércéről?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 15:20:48

@Határátkelő: szerintem menjen tovább...fenntartás is van a világon.

Pernilla 2014.10.23. 15:22:07

@Határátkelő: Hülyeseg lenne, ha most leallitanad :-) en pl. meg nem adtam, es meg szeretnek. Szerintem vard ki nyugodtan a 30 napot.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.23. 15:23:14

@Cascabel:

Az emberek nem szeretik az igazságot. Igazából sose növünk fel, mindenki gyerek a lelke mélyén és hisz a tündérmesékben is.Az embereknek szüksége van erre a mindennapok elviseléséhez. Ezért tudom elfogadni hogy pl Raptor elhiszi hogy Nyugaton minden jobb. Megértem miért hiszi el. Nem akarom meggyőzni őt az én igazamról. Remélem azért bejön neki valamennyire Nyugaton, ha tényleg lelép.

" Sokaknak az nem tetszik, hogy csúsztat, és direkt izgatja a közönséget a troll hülyeségeivel. Nem tudom, mit szólna, ha látogatást kellene tennie ténylegesen szegény magyaroknál, és nem a fotelból mantrázná a faszságait.
"
És te szegény vagy szerinted a mai Magyaroszágon? Van elég élelmiszer?Mit nélkülözöl?

DieNanny CH 2014.10.23. 15:36:42

@házelőtthinta:

"És te szegény vagy szerinted a mai Magyarországon? Van elég élelmiszer?Mit nélkülözöl?"

Azt mondtad korábban, hogy csak kajára meg megélhetésre költeni tudni, egyenlő a létfenntartással. Vagyis, nem élet az ilyen. Az "élet"-be az tartozik, ha este hazamész fáradtan, akkor legyen pénzed étterembe menni.
Tehát, aki nem tud étterembe menni, az szegény.
Továbbgondolva: Te, a Mo-i béredből milyen gyakran tudnál étteremben enni? (Csak és kizárólag olyan bért mondj, amit a mostani végzettségednek megfelelő munkáért kapnál!)
Mert ha nem tudnál a saját igényeid szerint élni Mo-on, akkor te a saját szemedben szegénynek számítanál.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 15:42:26

@Cascabel:

Az ember nem válogathatja meg szövetségeseit, amikor háborús veszély van. Néha össze kell állni kellemetlen alakokkal is. Hozzáteszem: a nyugat pontosan ugyanezt teszi.

2014.10.23. 15:42:43

@Határátkelő: Persze hogy menjen tovabb. 1200 dollar nem sokra futja ha szinvonalas oldalt szeretnel / szeretnenk. De termeszetesen fantasztikus hogy ez az osszeg ket nap alatt osszejott.

2014.10.23. 15:45:27

@DieNanny [SZ,CH]: Ne viccelj mar, naponta egyszer a McD-ban tudna etkezni! Vagy az mar nem is etterem? :)

2014.10.23. 15:46:56

@maxval a bircaman: Kína és Oroszország nem kommunista?

2014.10.23. 15:46:59

@Babette.:
Igazad van, mindenkinek masok a preferenciai. En peldaul nem jonnek Londonba 20 fontos oraberert sem, hiszen a megelhetes dragabb, mint Kanadaban, embertelen tomeg van, lepusztult lakasok - me'g a hazai panelok is luxusnak szamitanak ezekhez kepest -, hideg van es meg en, a veresszaju "wannabe" marxista is par heten belul rasszistava valnek itt es az UKIP-re szavaznek:)
Nagyon jo lecke volt ez a rovid londoni kiruccanas. Most jottem ra, hogy egy uvegkalitkaban eltem eddig:)
Londonban egy pozitivum van csak, az, hogy a rendorok nem hordanak fegyvert!!! Ezt nagyon tudom ertekelni!!!!

2014.10.23. 15:52:58

@házelőtthinta: Nem, én abszolút nem vagyok szegény. Azt nem nálam kezdődik. Vegetálásnak hívom a jelenlegi életemet.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 15:59:53

@Philosoraptor:

Oroszország nem az a 80-as évek vége óta.

Kína sem az, bár hivatalosan annak mondja magát. De ténylegesen nem az

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 15:59:53

@Cascabel:

A realitásteszt mindig jó módszer.

Ismertem meggyőződéses kommunistákat, akiket a párhónapos kubai tartózkodás tett fanatikus antikommunistává.

De a történelem ismer sok ilyen példát.

2014.10.23. 16:03:36

@maxval a bircaman:
A kubai szocializmus nekem sem nyerte meg a tetszesemet. Kubanal meg Anglia is jobb:)

Thargoid 2014.10.23. 16:22:36

@Határátkelő: Ne állítsd le szerintem, lesz itt még költség bőven... amúgy lehet, hogy külföldi szerverre kellenne telepíteni az egészet, mert amikor már nem blog vagy a magyar törvényekk szerint bármikor bírságot kaphatsz a tartalomért vagy pedig folyamatos öncenzúra lesz a vége. Az index, hvg stb. megengedhet magának időnként néhány milliós bírságot, meg állandóan pereskedni járni, ez a honlap viszont azonnal megszűnne. Egyszerűbb más országba helyezni a szervert, ahol napestig emberkedhetnek az éppen illetékes elvtársak ha nem tetszik nekik valami, akármelyik pártról is beszéljünk.
Sajnos ezzel számolni kell szerintem, egyszerűbb lenne megelőzni a bajt.

2014.10.23. 16:27:25

@Thargoid: +1, teljesen igazad van.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.23. 16:29:39

@DieNanny [SZ,CH]:

A mekis béremből nem tudnék étterembe enni se Nyugaton, se Magyarországon. Pont ahogy te se tudsz Svájcban étterembe járni. És ne magyarázd meg hogy tudnál ha akarnál...nem tudnál. Melósbérből egyszerűen nem megy.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 16:29:39

@Thargoid:

Jajj, ne viccelj, mondj egy megbírságolt honlapot.

Ez a hiszti 2 éve lement már.

Thargoid 2014.10.23. 16:34:30

@maxval a bircaman: mondod ezt... Nauru ország kóddal a saját honlapodról...? Ja...

Shanarey 2014.10.23. 16:37:11

@Thargoid:

+1

Sajnos nagy az esély arra hogy előbb utóbb ez a blog, és a leendő oldal is szálka lesz a "gyerehaza.org" futtatói számára.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 16:40:50

@Thargoid:

Én nem vagyok tényező, én csak Isten haderejének szürke altisztje vagyok.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 16:40:50

@Shanarey(England):

Igen, öngyilkos merénylet lesz a hozzászólók ellen. :-)

2014.10.23. 16:42:10

@maxval a bircaman: Bírságolásról nem tudok, de nem olyan régen történt, hogy eltávolítottak sok újságírót meg a főszerkesztőt is, mert túlságosan kritizálni merték a kormányt. Szóval ahhoz képest, hogy Mo. nincsen diktatúra, eléggé érdekes dolgok történnek a média cenzúrázását illetően.

SzZoole 2014.10.23. 16:44:55

@Thargoid: +1,Te tudsz valamit:)))
A minap emlitetted,hogy Mo.rajta van a cegetek korupcios listajan,erre jott a hir a NAV. es az USA dologrol.

2014.10.23. 16:46:18

@maxval a bircaman: Nincs szukseg ongyilkos merenyletre, eleg egy-ket vizsgalat az adohivataltol es hasonloktol.

2014.10.23. 16:47:10

@Shanarey(England): Igen, es meg csodalkozik valaki hogy HA nevtelen szeretne maradni.

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 16:47:11

@maxval a bircaman:
"Én már régóta tudom valószínűleg ki a HÁ ..."

A "tudom" és a "valószínűleg" szavak jelentése nem ugyanaz.
Némiképp ellentmondanak egymásnak.

(nekem mindegy, ki HÁ, én ugyan nem firtatom a kilétét, de pont tőled azért meglepő egy ilyen fogalmazás).

Tudjuk-tudjuk, hanyatlik, blablabla. Megyek, oszt segítek megtámasztani-támogatni, nehogy összeomoljon
Esetleg gyűjtést is szervezhetnénk a javára.
No, ki csatlakozik? Gondoljatok bele: mingyá' rátok hanyatlik, maga alá temet, agyonnyom. Tessenek virítani a lóvét, vegytiszta önvédelemből!!!
Számlaszámot ide kéritek, vagy privátba?

@Muscari:
:)))))))))))))))))))))))))))))

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 16:48:29

@Philosoraptor:

Az, hogy egy média tulaja kirúg egy alkalmazottat, az minden, de nem cenzúra.

Ezen az alapon ezen a blogon kormányzati cenzúra van, mert nem szólhat hozzá mindenki szabadon.

SzZoole 2014.10.23. 16:50:06

@maxval a bircaman: "én csak Isten haderejének szürke altisztje vagyok"
Az altalad linkelt par foto alapjan,az alkatodnal fogva,en inkabb azt mondanam,hogy a had ero golyofogolya vagy:)
(csak vicc volt)

Mr Long 2014.10.23. 16:50:40

@Shanarey(England): Az meg mukodik? Azt hittem miota Madar nem irogat oda unalmaban kiurult...

Shanarey 2014.10.23. 16:50:45

@Philosoraptor:

Perek voltak kommentelők ellen, ám birca, azért birca mert ő ezt nem tudja.
Neki már a google sem a barátja.

Shanarey 2014.10.23. 16:52:33

@macamuca [IHUN]:

Ezt úgy hívják, feltűnési viszketegség.
Ez már régen kiderült róla.

Thargoid 2014.10.23. 16:53:13

@Zoole[uk]: Nálunk néhány hónapja volt az eligazítás ebben a témában, valami törvényhez kapcsolódott (amit ha egy cég nem tart be nagyon megbírságolhatják), amiről az érintett dolgozóknak oktatást kell elvileg tartani legalább a nagyobb cégeknél.
Szóval ha mi tudtunk róla már jó ideje - bár gondosan kerültem származásom említését, és a többiek angolosan hallgattak a témáról :) - akkor még sokan mások is.
Ez a történet nem néhány nap alatt zajlott le, hanem nagyon hosszú folyamat eredménye volt idáig jutni szerintem.

2014.10.23. 16:56:10

@maxval a bircaman: Oh, ha nem te mondtad volna ezt, csak azt hinném, hogy naiv vagy. Ezzel szemben tudom, hogy komolyan gondoltad. Nah ez a baj. :(

DieNanny CH 2014.10.23. 16:56:39

@házelőtthinta:

Tudod, az az egyik különbség kettőnk között, hogy én tisztában vagyok a határaimmal. Nem vágyom olyasmire, amire anyagilag nem futja. Célt tűzök ki magam elé, amivel a határaimat tágíthatom, és megvalósítom. Ilyen egyszerű.
Az a célod, hogy hetente egyszer étteremben ehess? Vagyis legyen heti + 30 euród? Havonta 120 euróval több? Nézz utána, hogyan érhetnéd ezt el.

Mr Long 2014.10.23. 17:02:38

@házelőtthinta: Van aki nem szeret etterembe jarni, de emiatt nem eli meg negativumkent, hogy nem tud.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 17:03:48

@Zoole[uk]:
"golyofogolya"

hogy tetszik mondani...?

Muscari 2014.10.23. 17:11:52

@QUERCUS: nem tudom, hogy ezt te következtetted ki, vagy olvastad valahol, de attól tartok igazad van. Így minden összáll és az is érthető, hogy Amerika ezt miért nem nézi jó szemmel.

Csak ez semmi jót nem igér az otthoniaknak, főleg nem a vállalkozásoknak.

@Philosoraptor: azok ilyen-olyan piaci alapon működő diktatúrák. Kínában sincs már kommunizmus rég, bármi is a neve. Nem csak kommunista diktatúra létezik, sajnos van sokféle. Oroszországban is olyan vad kapitalizmus van, hogy ihaj.
Sőt olyat is olvastam, hogy féldiktatúra - fél demokrácia (ez legyen mondjuk Oroszország) , aztán háromnegyed diktatúra - negyed demokrácia (ez mondjuk Irán)

Magyarországot hova soroljuk? Egyelőre háromnegyed demokrácia szerintem.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 17:13:58

@Zoole[uk]:

Ilyen egy erős, határozott egyéniség, Ha nincs meg a tömeg, elfújja a szél.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.23. 17:13:58

@DieNanny [SZ,CH]:

Én is ismerem a határaimat. Csakhogy te otthon előadod a gazdagságot, a valóság meg eléggé más.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 17:13:59

@Shanarey(England):

Bűncselekményt blogban sem lehet elkövetni.

Mondjuk az furcsa lenne, ha szóban és írásban nem szabadna rágalmazni, de blogban ugyanakkor lehetne korlátlanul, nem?

De véleményért vontak bárkit felelősségre bármikor?

Természetesen egy bloggoló, egy kommentelő is perelhető. De ezzel mi a gond?

Egy másik blogon volt egy híres eset. Egy egyébként undorító alakot egy másik elmebeteg adócsalónak nevezett, ráadásul leírta az illető valódi nevét is. Erre az undorító alak beperelte a rágalmazót, s meg is nyerte a pert. A bíróság úgy ítélte: ez nem vélemény, hanem rágalmazás. Valóban az.

Aztán én is adócsalónak neveztem az illetőt. De nem írtam le a valódi nevét sosem. Így nem tudott már perelni, mert egy nicknevet nem lehet rágalmazni. Azt hiszem, ellenem is tett feljelentést, de még az ügyész ellenezhette.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 17:13:59

@Philosoraptor:

Egyszerűen kevered a dolgokat.

Ez egy népszerű tévhit.

A szerkesztési politika és a cenzúra NEM ugyanaz.

Az, hogy nem írhat bárki a Népszabadságban, vagy az, hogy nem közli mindenkinek az olvasói levelét a HVG, vagy akár az, hogy ebbe a blogba nem írhat bárki - mindez NEM cenzúra, hanem a tulaj szerkesztési politikája. Pl. csinál XY egy iszlám blogot és nem akar arról vitázni, hogy jó vallás-e az iszlám, így nem enged semmilyen kritikus hozzászólást. Én is részt veszek olyan keresztény FB-csoportban, ahonnan azonnal törölnek minden nem-keresztény hozzászólást és kizárják azt, aki írta - miért? mert a csoportnak nem célja a kereszténység alapjainak a megvitatása kritikai szempontból.

Ezzel szemben a cenzúra az, ha egy állami hatalom:
- nem enged tőle független médiákat (pl. Kádár alatt nem lehetet újságot alapítni, rádiót működtetni, erre csak a pártállam hivatalos szervezetei voltak jogosultak),
- ha mégis enged független médiát, annak tartalmát ellenőrzi és letilt egyes anyagokat (a magyar valamivel szabadabb lengyel helyzet ilyen volt a 80-as években, már léteztek független lapok, de megesett, hogy egy-egy oldal félig üres volt, mert letiltott egy-egy cikket a cenzúra).

Mo-n egyik sincs. Van egy rakás független média, s nincs semmilyen tartalomkontroll.

Az, hogy utólag lehet perelni egy médiát az NEM cenzúra, ez nyugaton is így van.

Muscari 2014.10.23. 17:14:55

@Cascabel: látom nem jött be London :-)

ma még itt vagy?

2014.10.23. 17:15:38

@maxval a bircaman: 'Az, hogy egy média tulaja kirúg egy alkalmazottat, az minden, de nem cenzúra.'

Nem csak direkt cenzura van, hanem diktatorikus berendezkedes eseten sokkal jellemzobb az on-cenzura (self censorship). Ez azt jelenti hogy pl. Szaudiban ha a (brit) kozvetlen fonokom megtudja hogy pl. keresztenysegrol beszelek a diakjaimmal, akkor azonnal kirugnak. Ez nem direkt cenzura, nem hivjak a rendorseget, nem avatkoznak bele az allami szervek. Viszont olyanok a torvenyek hogy a fonokom nem mer kockaztatni, nem varja meg amig valaki bevonja az allami szerveket kozvetlenul. Nem mondom azt hogy Mo.on diktatura van, mert termeszetesen nincs. De sajnos egyre jobban terjed a lakossag megfelemlitese, kontrollalasa az allami szervek altal, ami vezethet tobbek kozott oncenzurahoz.

morsels (törölt) 2014.10.23. 17:17:44

@Babette.:
Hat aki megfogLya isten szolgainak a golyoit.

DieNanny CH 2014.10.23. 17:20:39

@házelőtthinta:

Már megint keversz valakivel. Soha nem adtam elő sehol semmilyen gazdagságot.
Én ELÉGEDETT vagyok. De látom, számodra ismeretlen ez a szó.

Mr Long 2014.10.23. 17:23:40

@Babette.: Azert egy egesz had golyoit fogni munka lehet. X)

Mr Long 2014.10.23. 17:28:02

@Babette.: Nem akarom Ofelseget megserteni, de jol ropja, majdnem olyan jol, mint Fleto.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.23. 17:30:24

@DieNanny [SZ,CH]:

Előadtad. Szidtad Ausztriát is hogy csak 1700 eurót kap egy óvónő, bezzeg Svájcban 3400 eurót...

SzZoole 2014.10.23. 17:31:00

@Thargoid: valoszinu,hogy ez nem ujkeltu problema.

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 17:31:42

@Határátkelő:
Nehogy rükvercbe kapcsolj!
És Thargoid észrevételét ajánlom fogyelmedbe.

@Thargoid:
Pontosan!

SzZoole 2014.10.23. 17:33:17

@Babette.: golyofogo az az akit az utkozetben/haboruban legelol vannak.

SzZoole 2014.10.23. 17:35:27

@maxval a bircaman: igen,azt is szoktak mondani,hogy egy ember 100 kg felett kezdodik:)

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 17:36:42

@Babette.:
A riportban említett könyvet is érdemes....

2014.10.23. 17:38:39

@maxval a bircaman: "Mo-n egyik sincs. Van egy rakás független média, s nincs semmilyen tartalomkontroll."

Még...

2014.10.23. 17:39:24

@Muscari: Most még. Aztán változhat ez rosszabb irányba is.

DieNanny CH 2014.10.23. 17:39:51

@házelőtthinta:

A tények közlése nem szidás.

DieNanny CH 2014.10.23. 17:41:14

@házelőtthinta:

Ja, és nem is "előadás" - bármit is akar ez számodra jelenteni.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2014.10.23. 17:43:05

@Határátkelő: Menjünk tovább...
Mert én is csak este tudok paypallozni... ( ez egyébként milyen ige...suksükos vagy ikes?...:))

2014.10.23. 17:45:30

@Babette.: "mint akik csak a saját hasznukat nézik, lopják a köztulajdont, és nem becsülik a többi országot. Úgy mulatoznak együtt, mintha testvérek volnának, de közben sunyin acsarkodnak egymásra. Ahol bármit el lehet érni pár ember megvesztegetésével. Akik önteltek, büszkék, nem tudnak parancsolni vagy engedelmeskedni, nem fogadnak el tanácsokat."

De érdekes, hogy pont ezeket a dolgokat írjuk le mindannyian, és mégis vannak olyanok, akik nem hiszik el.... :(

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.23. 17:47:13

@DieNanny [SZ,CH]:

És szerinted a svájci óvónő kétszer jobban él akkor mint az osztrák? Vagy miért közölted ezt a tényt?

X0Y0ZQ3 2014.10.23. 17:47:21

@házelőtthinta:
Az miért szidás, ha leírja a fizetésbeli különbségeket? Az én szakmámmal itt Svájcban dupla annyit keresek,mint ott.
Ezek tények (sajnos vagy nem sajnos) :-)

Shanarey 2014.10.23. 17:49:39

@maxval a bircaman:

Na megint majdnem okos voltál.
A Nick, IP cím alapján azonosítható, vagyis perelhető

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.23. 17:49:48

@Shanarey(England):
Egy külföldi szerveren futó oldallal mégis mit tudnának csinálni?

DieNanny CH 2014.10.23. 17:53:06

@házelőtthinta:

Amiért te is közlöd, hogy Ausztriában a mekis 1100-at kap, Mo-on meg 300-at.

Shanarey 2014.10.23. 17:54:33

@maxval a bircaman:

Volt egyszer egy Blogtér névre hallgató hely, ott megjelent egy űberjobbos kommentelő, akinek a nick neve, méltó volt a végkifejlethez.

S tényleg, mert az IP cím alapján kiderült hogy honnan írogat, és amit írt az sem volt az amely a munkahelyhez passzolt volna, így kirúgták az illetőt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.23. 17:54:43

@házelőtthinta:
Én már jártam itt néhány étteremben... most akkor vagy az nem igaz, hogy "melós" vagyok vagy az, hogy jártam étteremben.
Nyilván nem minden nap, de arra nincs is igényem.

Mondjuk elég szép summát szedek a nálam lakó 12 szomáliaitól :D

Mondd, te mé' vagy ilyen hülyeeee??? :))))))

puhacica 2014.10.23. 17:54:51

@házelőtthinta: valamelyik nap tettel egy kijelentest: "meg egyszer utoljara". naiv marha vagyok, hogy elhittem, betartod a szavad. fontosabb neked a mantraidat tolni es masokat vegzalni, mint a sajat becsuleted. es ez vegtelenul elszomorit. megigerted, hogy posztot is irsz, nagyon varom. remelem, nem hiaba. tobbek kozott azert is, mert megigerted azt is, ha megirod a velemenyed egy bejegyzesben, az alatt kivesezhetjuk ezt az egesz nyugatonmindenjoitthonmegsemmi problematikat, igy nem kell majd ugyanazt leirnod minden nap. es az nekunk nagyon jo lesz.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2014.10.23. 17:56:30

@házelőtthinta: Három gyereket nevelek, járatok iskolába...
Élünk mint egy normalis család...
Igaz étterembe nem sokat jártunk... De auert voltunk...
Ellenben nov 3 atol egy hétre elmegyek vitorlázni...
Palma de Mallorca től Gibraltár ig.
En ezt spóroltam ossze magamnak...
Es azt hiszem nem a család szájától vonom meg a falatot...

2014.10.23. 17:56:58

@házelőtthinta: Figyelj, a Nanny olyan tenyt kozol amilyet akar. En kivancsi vagyok a mondandojara, a tieddel ellentetben. Az egy dolog hogy hulyesegeket irsz itt a 'nyugati valosagrol', teljesen masik dolog hogy szemelyeskedsz es betamadsz embereket. Ma beszoltal nekem amiert fiatalon szegeny voltam es nem a mama-hotelben laktam (balga modon, nem ugy mint te), Nanny-t meg mar egy ideje folyamatosan piszkalod szemelyeskedo megjegyzesekkel - jo celpontot talaltal benne mert o egy udvarias, jol nevelt no aki nem fog beszolni neked. Es meg te csodalkozol hogy nincs baratnod, ezzel a hozzaallassal az emberekhez. En a helyedben kicsit magamba szallnek.

DieNanny CH 2014.10.23. 17:59:28

@házelőtthinta:

Ja, és nem ismerek sem svájci óvónőt, sem osztrákot. De ha ismernék, akkor sem általánosítanék a nemzetisége szerint.

Ismerek egy magyar munkanélküli anyukát, aki kertet művel, és csodásan nevelik a 4 gyereküket.
És ismerek hasonló korú egyedülálló magyar férfit havi 150ezerrel, aki a hónap végén már nem tud autóval hazamenni, mert dombon lakik, és ilyenkor a völgyben hagyja a benzin nélküli autót...

Tehát, fogd fel a tényeket csupán tényként. Nem kell túlmisztifikálni.
(Ja, a magyar óvónő pedig 400 eurót keres. De ez is csupán tény.)

2014.10.23. 18:08:48

@DieNanny [SZ,CH]: Amúgy azt megfigyelted, hogy te meg én vagyunk Hinta kedvencei? :D Ha nem lenne ennyire debil, még értékelni is tudnám a rajongását.

2014.10.23. 18:09:24

@vityo641(AT): És hány bevándorlóval kell ezért együtt laknod?

Shanarey 2014.10.23. 18:09:25

@Kövérmadár [swe]:

Azzal úgy semmit, ezért is kell nem magyarországi szervert használni

2014.10.23. 18:12:32

@Kövérmadár [swe]: És pluszban van mercid, van pénzed utazgatni a világban. Bárcsak én is szomáliai lehetnék nálad...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.23. 18:16:41

@Philosoraptor:
Lehetsz, de akkor mosogatnod kell... majd bekenünk cipőpasztával és feltöltetjük az ajkaidat. Szerintem senki sem venné észre.

A nyomoromat meg ne reklámozd... ;)

@DieNanny [SZ,CH]:
Hát már hogyne lenne?
Ha csak annyit mersz leírni, hogy jól érzed magad ott, ahol vagy, akkor már minimum:
a) hazudsz;
b) hazaköpködsz;
c) 12 pakisztánival élsz együtt;
d) mosogatsz.

2014.10.23. 18:27:26

@Kövérmadár [swe]: Jól van, írd a címet. Intézem a repjegyet. :D

2014.10.23. 18:28:15

@vityo641(AT): Az lehetetlen. Minden magyar mosogat kint és bevándorlókkal lakik. Megmondták az okosok. Aki mást mond, az hazudik. :)))

DieNanny CH 2014.10.23. 18:32:10

@Philosoraptor:

De hiszen ez nem mond ellent a tényeknek! A feleség és a kiskorúak is bevándorlók... :-)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 18:37:54

@Shanarey(England):

Persze, ha bűncselekményt követ el.

Egyébként nem minden esetben kereshető vissza,

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.23. 18:49:33

@Shanarey(England):

Persze, de ez megint nem cenzúra.

Mellesleg a blog.hu-n a blogtulaj NEM látja senkinek az IP-címét, így nehezebb ez.

2014.10.23. 19:02:33

@Philosoraptor: En nem vagyok se proli, se mosogato, se IT-s, a nullarol indulva (50 dollaros valutakeret) ertem el magas eletszinvonalat, es pont a Cascabel/Niki Laura tipusu magyar bevandorlokat nem latom sehol, pedig dolgoztam letelepedesi ugynoksegnel evekig. En olyan magyar bevandorlokkal talalkoztam, akik kepzettek, tanultak, vagy vallalkoztak es elertek a kituzott celjaikat, mi tobb, boldogok es szeretnek itt elni. Igaz en utalom a negativ, picsogo embereket, kerulom oket mert mergezonek tartom a veluk valo erintkezest a privat eletemben - esetleg az ilyen emberek antiszocialisak, nem tudom, lenyeg, hogy jol elkerultuk egymast. :)

Azt hozza kell tenni hogy ahol en elek az Kanadanak a legdragabb es legfelkapottabb kornyeke, vagyis errefele tenyleg pedalozni kell ha fenn akarsz maradni. Az is igaz hogy Kanada nem "munkasparadicsom" (es nem is lesz), a kozeposztaly tulnyomo resze itt white collar service industry with or without a degree. A pontrendszer miatt pont ez utobbiak tudnak a legkonnyebben ide bejutni...

Persze nem akarom ilyen iranyba vinni a temat, mert akkor Cascabel/Hinta/Laura bepoccen es jon a beszologatas hadjarat, es tolgyfa meg ujfent kibeszel engem a blogjaban, ha eppen van neki. :) Termeszetesen felhaborito amikor valaki a semmibol valamit csinal, foleg ha no az illeto. Mint tudjuk a pozitiv hozzaallas az uj orszagban egyenlo a Mo-ra valo kopkodessel, es annak a jele, hogy valaki "erolkodik a beilleszkedesevel" meg "kodosit". :) Legalabbis rolam ez volt a velemeny. :)

tanato 2014.10.23. 19:03:11

@Muscari: Veisses települések ,itthon,erotikusak:Pornóapáti,Pinkamindszent,Ondód.

Shanarey 2014.10.23. 19:13:48

@Babette.:

"A rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy a fórumon megjelent történet egyszerűen nem lehet igaz. Társaságunknál nincs olyan vezető, aki megfelelne a személytelen nick név mögé bújt fórumozó leírásának. "

balatonihal.hu/aktualitasok2?news_id=1312

Mr Long 2014.10.23. 19:16:28

@cougarcat: Kanada es Ausztralia mondjuk nem azok a tipikus celorszagok ahova ahogy esik ugy puffan alapon mennek az emberek (kiveve a visszagepuket lekeso turistak...). Azert tenni kell, dolgozni, stb. Szoval termeszetes, hogy azok az emberek ott el is erik a celjaikat, mert tesznek erte.
Persze a 89 elottiek mas teszta, ok apoljak az osmagyar kulturat es kalandozva jutottak ki. :)

Quercus a favágó 2014.10.23. 19:18:14

@maxval a bircaman:

A rágalmazás magánvádra üldözendő. Ez azt jelenti, hogy a vádat a sértett(feljelentő) képviseli. Ebben az esetben a feljelentés maga a vád, ami azt jelenti, hogy az elkövető személyének ismertnek kell lenni. A feljelentést a bíróságnak kell benyújtani. Ha a feljelentésben nem azonosítható be egyértelműen az elkövető, a bíróság nyomozást rendelhet el. Ilyenkor hatósági megkeresésre a szolgáltatóknak ki kell adni az IP cím tulajdonosának adatait.

@cougarcat:

Nincs.

2014.10.23. 19:26:53

@Mr Long (UK): Ez igy van, adjuk hozza NZ-t is... epp azert fura hogy nemely kommentelok az ellenkezojet probaljak bizonygatni, valoban burokban elhetnek, mar amennyire a kornyezo vilag ismeretet illeti... Egyebkent nemreg olvastam a HVG-n hogy a UK-be is most mar leginkabb szakkepzett es diplomas emberek mennek, az mas kerdes hogy eleinte lehet hogy rakenyszerul a kepesitese alatti munkara, mint ahogy ez velem is megtortent itt evtizedekkel ezelott.

@QUERCUS: Oh OK. Kulonben is fogadok hogy szivesebben olvasnal meg Kanadarol is pozitivumokat mint Albaniarol. ;) De ne ijedj meg, csak viccelek, nem akarnek rozsaszin kepet festeni egy alapvetoen gonosz, kizsakmanyolo orszagrol es ezzel megbantani az erzekeny magyar lelket... ;)

Mr Long 2014.10.23. 19:36:17

@cougarcat: Ne csodalkozz. Amikor haverom orult az uj melojanak, ami atlagon felul fizet brutto 350k, csereben 8 het kulfoldon szallodaban, 2 otthon. Azert ez nem olyan jo buli.

Quercus a favágó 2014.10.23. 19:41:01

@cougarcat:

Szívesen olvasnék Kanadáról. Nekem nincs bajom a nyugati világgal,országokkal(az USA-t kivéve).
Albániával sincs. Ugyan úgy a maffia irányítja,mint Magyarországot. Csak nem szeretem,mikor napi száz kommentben be akarják bizonyítani, hogy az Albán maffia állam happy, míg a magyar meg a pokol.

2014.10.23. 19:56:14

@Mr Long (UK): Persze, en sem allitom hogy konnyu. A kivandorlas kemeny dolog, csakugy mint mas, a munka, a gyerekneveles pl., a hazassag, az elet, blablabla. :) De ez termeszetes dolog - akik itt szocializalodnak azok ezt mar eleve elfogadjak es igy allnak hozza. Persze extrem peldak mindig vannak amikor az ember elismeri hogy hat ez bizony kemeny dio, nehez eset. En pl. sok ilyen emberrel dolgozom - igaz nagyon ritka a bevandorlo koztuk! A tarsadalom legaljan nalunk nem a bevandorlok allnak...

@QUERCUS: En humorosnak tartom, illetve nekem tetszik ahogy Janiek hozzaallnak a dologhoz, meg akkor is ha nagyon sok mindennel nem ertek egyet. Egesz egyszeruen jol akarjak erezni magukat ott ahol elnek - ez adaptacio, alkalmazkodas keszseg. Ez azert erdekes, mert akiben ez nincs meg, az el se induljon sehova. Mindegy hogy rozsaszin szemuveg vagy euforia - inkabb ez mint sajat magadnak szabott gatak. A negativitas tulajdonkeppen belso felelem, es onbizalom hiany tukrozodese. Persze az orszagok osszehasonlitasa sohasem szerencses! - en pl. sohasem ezt csinaltam, megis problema volt velem. :)

morsels (törölt) 2014.10.23. 20:10:15

@cougarcat:
En is sok egyedi tortenetbe futottam bele, persze csak feluletesen ismerem par kivetelt leszamitva.
90-en utan jovo magyarok gyakorlatilag mind Romaniabol, Szlovakiabol jottek, legalabbis akikbe en futottam bele.
De ugyanugy ismertem horvatokat, szerbeket, akik a szerb haboru elott-alatt jottek.

Kanadaba nehez bejutni, ha nem menekult valaki.
Azt hiszem ezt inkabb ugy irnam, hogy joval nehezebb letelepedokent bejutni es arra is fel kell keszulni, hogy ami Europaban normalis (szabad munkavallalas, koltozes) az ertelemszeruen itt nem mukodik, mivel Kanada nem resze Europanak.
De ugyanigy az iskolai vegzettseg elfogadasa is mas (peldaul akar orvosi diplomake).

Az nem megy, mint Europaban, hogy valaki odautazik es szorja a CV-jet mindenhova, hogy mosogatna, oregekhez jarna bevasarolni, kutyat setaltatna, vagy epitkezesen dolgozna.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 20:15:08

@Shanarey(England): csak az elkövetőre koncentrálsz. az nem kérdés, hogy az elkövető többé-kevésbé beazonosítható.
viszont a sértetti oldalt is figyelembe kell venned, hogy egy nicknek van-e becsülete.

idézem a Btk magyarázat szövegét:
"A bűncselekmény jogi tárgya a becsület. Ezen a társadalmi megbecsülés, a társadalomban kialakult kedvező értékítélet és az emberi méltóság értendő. A bűncselekmény sértettje élő természetes személy, személyösszesség, valamint jogi személy, társadalmi szervezet és hatóság egyaránt lehet.
A rágalmazás elkövetési magatartása a becsület csorbítására alkalmas tény állítása, ilyen tény híresztelése, illetve ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezés használata. Tényállítás az olyan nyilatkozat, amely a múltban megtörtént vagy a jelenben megtörténő eseményre, jelenségre vagy állapotra vonatkozik. A tényállítás feltétele, hogy a sértett magatartását a becsület csorbítására alkalmas módon és egyedileg felismerhetően határozza meg. A tény híresztelése a mások tényállításának, közlésének a továbbítását jelenti. Tényre közvetlenül utaló kifejezés használata valósul meg minden esetben, amikor az elkövető egy tényből olyan mozzanatot emel ki, illetve olyan kifejezést használ, amelyből egyértelműen meghatározott tényre lehet következtetni. Az elkövetési magatartásokat más, tehát harmadik személy előtt kell kifejteni."

2014.10.23. 20:19:12

@cougarcat: Igen, te azért mindenféleképpen kuriózum vagy. :) Posztot írtál valaha is, hogyan jutottál el odáig?

2014.10.23. 20:20:30

@cougarcat:
Nem hagyom magam provokalni:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 20:21:05

Az egészségügyet nem lehet objektíven megítélni.
Még ugyanannak az embernek is homlokegyenest más tapasztalatai lehetnek róla akár egy városon belül is.
Ezért egyértelmű ítéletet is hiba volna mondani róla.
25 éve meghal Apám, úgy hogy másnap látogatáskor tudtam meg hogy meghalt mert senki nem értesítette a családot.
Három éve meghalt Anyám úgy hogy másnap a látogatáskor találtuk üresen az ágyát és közölték velünk hogy meghalt anélkül hogy bárki értesítette volna a családot.
Ebből milyen következtetést kellene levonnom?
A fiam súlyos szívbetegséggel született. Egy lyuk volt a két szívkamra között. Persze egy 0,3milliméteres lyukat befoltozni nem nagy ügy- Na de oda eljutni és visszajönni az a nem semmi. Motoros szívműtét volt vagyis leállították és gép helyettesítette a műtét idején. Olyan körülmények és olyan ellátás volt hogy egy nyugati színvonalú kórház is megirigyelhetné beleértve a személyzet hozzáállását is.
Ebből milyen következtetést kéne levonnom?

Más téma.
Immár állandósulni látszik az ellentét az otthonról kommentelők és a kivándoroltak között. Egyik nyugatot dicsőíti a másik Magyarországot.
Az egyik hazaköpködésnek vesz minden kritikát a másik turbómagyarkodásnak minden otthoni megnyilvánulást.
Szeretnék néhány szót ehhez hozzáfűzni.
Senki ne gondolja azt hogy mi határátkelők nem tudnánk elképzelni az életünket ott ahol felnőttünk. Ahol OTTHON voltunk.
A kivándorlás okai ismertek, kár megint elmondani.
Egyetlen egy dolgot kérek.
A kivándorlók gondoljanak vissza, az otthonlévők gondoljanak bele abba a pillanatba mikor megtörtént a búcsú.
Mikor becsukódik az autó ajtaja. A busz ajtaja. Amikor a becsekkolásnál visszanézve már nem látjuk a hozzátartozókat.
Amikor eltesszük a zsebkendőt és megyünk ELŐRE.
Nem tudjuk mi vár ránk de megyünk.
Egyik kommentelőtársunk hamarosan átéli ezt a pillanatot.
Beteszik a bőröndjeit az autóba ő pedig megöleli férjét, lányát és becsukódik mögötte az ajtó. Élete nagy részét abban az országban élte le. Most új életet kezd.
Ez a pillanat az élet fordulópontja.
Ezek azok a pillanatok amiket nem lehet higgadt fejjel megélni és visszagondolni rá.
Kell egy bűnbak. Kell valami amit felelőssé tehetünk. Az nem lehet hogy ennek így kellett történni.
Én, és még sokan mások ezért Magyarországot hibáztatjuk.
Ezekért a fentebb leírt pillanatokért gyűlölünk.
Az elvesztegetett életért. A hiábavaló munkáért.
Nem azt mondjuk hogy ezért a politikai elit a hibás.
Azt mondjuk Magyarország.
Mint ahogy a kapott sok szépért sem a politikát dícsérjük.
Mikor meglátjuk a Szalajka völgyet nem azt mondjuk hogy "köszönjük Kádárnak és a Pártnak.
Azt mondjuk "köszönjük Magyarország".
Azt mondjuk "szép vagy Magyarország.
Egy életnek a derékba törését még ha pozitív is a fordulat nem lehet kisebb-nagyobb gyűlölet nélkül megélni.
Persze egyéni habitustól függően ki könnyebben ki nehezebben éli ezt meg.
A fentebb említett okoknál fogva, ez a blog soha nem lesz az a blog ahol Magyarország dicsérete lesz az uralkodó hangnem.
Arra kérem az otthon lévőket ezt értsék meg.
Köszönöm.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 20:25:20

@diggerdriver: petyán kívül mondj egy itthon élőt, aki jót mond az itthoni helyzetről,
vagy aki itthoni (!) bármikor is szóvá tette "nektek", hogy nem dicséritek?

2014.10.23. 20:30:47

@morsels: Igen itt van egy kettoseg amirol tudni kell - bar a szakkepzettseg, diploma, stb. biztosithat eleg pontszamot a bejutashoz, ez meg nem jelenti azt hogy ugyanezek a kepesitesek biztositanak a szakmadban allast a szamodra. Pl. egy orvosnak 3-6 ev az atkepzesi ido. Nagyon sok szakmaban, szakmai testulet ad mukodesi engedelyt. Evekkel ezelott amikor bevandorlo ugyekben ultem egy testuletben Vancouverben, az akkreditacio kerdese (hianya) nagyon sokszor feljott, es termeszetesen nem tudtunk erre intezmenyes (allami) megoldast talalni. Pedig lunch-oltunk politikusokkal, stb. :) (azert nagyon erdekes volt, sot ekkor jottem ra hogy jo ha a sajat kezembe veszem a sorsomat)

Nade a legtobb problemat meg lehet oldani. A megoldas sokunknak az hogy itt szerzunk kepesitest. A kanadai "papirt", ami aztan kinyitja az ajtokat. Vagy egy orvosnak, mernoknek, le kell tennie a vizsgakat. Nemhiaba varnak el most mar penzmagot amit magaddal kell hozni, hogy atveszeld az elso idoszakot. Na es persze el kell vallalni kulonbozo munkakat. Nadehat ha valaki nem hajlando erre, akkor az mas. Ide csak annak kellene jonni, aki valami okbol ebben az orszagban akar elni, mert tetszik neki vagy az orszag vagy a tarsadalom, stb. Egyebkent nem erdemes...

A mi kornyekunkon inkabb olyan magyarok vannak akik mashol kezdtek Kanadaban aztan idekoltoztek, foleg az enyhebb eghajlat miatt. Draga itt az elet, nem vitas. Vancouverben a berekhez merten magasak a megelhetesi koltsegek, a Szigeten ez jobb, viszont itt kevesebb a munka. Mi vagyunk Kanada Floridaja. :) (meg palmafak is vannak)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 20:31:12

@Babette.:

Szerinted nincsenek ilyenek?
Olvasod te egyáltalán ezt a blogot?

2014.10.23. 20:33:20

@cougarcat: kimaradt hogy azert "florida" mert ide jonnek Keletrol a tehetos nyugdijasok :)

2014.10.23. 20:35:43

@cougarcat:
Meg egy mondat es befejeztem:
A Niki Laura/Cascabel fele kalandorok, szerencsevadaszok nelkul szurkebb lenne ez a szep vilag:)

puhacica 2014.10.23. 20:37:21

@diggerdriver: elkezdtem ma írni valami hasonlót, de aztán kitöröltem a francba. akiknek szólt volna, úgyse értik/leszarják.

2014.10.23. 20:45:58

@Babette.: Akadnak azért páran rajta kívül is.

2014.10.23. 20:50:17

@Philosoraptor: Nem tudnam leirni a tortenetem anelkul hogy ne egy regeny lenne. :) Es biztos erdekes lenne masnak olvasni mert nagyon szemelyes tortenet, de a mai hataratkelo szempontjabol mar teljesen ervenytelen, igy nincs ertelme. Neha belegondolok hogy hihetetlen, milyen vakmero, tajekozatlan es naiv voltam, es igen, szarul is elsulhetett volna. Az ember nem tudja, mire szamithat, de remenykedik - garanciak nincsenek, foleg itt Kanadaban, ezt hamar megtanulod. Aztan uszni kell az arral vagy sullyedsz. Nade azert visszaut mindig van- ha itt nem jott be, vissza lehet koltozni, van B terv. Nem muszaj szenvedni olyan helyen ahol nem tudsz megelni. De ha meg se probalod, akkor honnan tudod hogy milyen? Nekem ez utobbi volt a donto - en meg akartam probalni...

@Cascabel: Nem provokal teged senki. Te vagy a blog kanadai megmondoembere, meg en is elismerem. Te mindent tudsz. ;)

@Babette.: Kosz, csak beneztem. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 20:50:36

@Cascabel:
Ez nagy igazság.
Erre a mondatodra legurítottam az utolsó korty Canadian Club-ot.
:)))))))))))))))))))))))))))))

2014.10.23. 20:56:09

@Cascabel: Senki sem akar benneteket kitorolni a vilagbol, sot erdekes figurak vagytok. Te tevesen azt kepzeled hogy en pikkelek a hozzad hasonlo emberekre, illetve mindig a proli-diplomas ellenteted probalod eloterbe hozni. Az en bajom veled csak annyi volt hogy indirekte beszologattal, pl. "kanadai AVO-snak" neveztel, ami bevallom kivagta a biztositekot. Is akkor most hanyagoljuk egymast, ignore on.

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 20:56:46

@macamuca [IHUN]:
Írja = ÉRZI mindezt egy olyan ember, akit sokan alpárinak-stb tartanak.
Akivel magam is jópárszor vitáztam.
És az első szóra-kérdésre "ugrott" és válaszolt, segített, sokkal többet, mint amit remélhettem.
És nem ő volt az egyetlen, akit itt a blogon "ismertem" meg, és az elmúlt időszakban kérdésekkel kerestem meg.
Többen voltak-vannak, és MINDANNYIAN azonnal és készségesen válaszoltak, segítettek. E-mailban, skype-on, fészen.

KÖSZÖNET érte mindannyiótoknak <3
Nélkületek sokkal nehezebb lenne....

2014.10.23. 20:57:26

@diggerdriver:
Legkozelebb nagy uveggel hozok, ha izlett:)
@cougarcat:
"Te vagy a blog kanadai megmondoembere, meg en is elismerem. Te mindent tudsz. ;) "
Erre mi szukseg volt? :( Tudok olyat, amit nem tudsz, nem lattal, nem eltel at, nem tapasztaltal. Es vica versa. Ettol kerek a vilag:)

morsels (törölt) 2014.10.23. 21:00:56

@Cascabel:
Az igazsag az, hogy tenyleg mindenki azt fogadja el Kanadaval kapcsolatban, amit te irsz.

Szoval igen, te vagy a kanadai megmondo ember.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 21:03:31

@morsels: mivel más kanadai alig szól hozzá....

2014.10.23. 21:03:31

@Cascabel: Oh de erzekenyek vagyunk hirtelen. :) Amikor te utaltal ram mint "megmondoember", akkor arra mi szukseg volt.? (koltoi kerdes)

Mondom, hagyjuk inkabb.... :)

Quercus a favágó 2014.10.23. 21:03:39

@Babette.:

Gondolom én lennék az egyik. Már elmagyaráztam egy párszor a különbségeket,de mind egy. Belefér.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 21:05:40

@QUERCUS: hét nemtom, én egyszer sem láttam tőled, hogy rosszul vetted volna, ha valaki nem dicsérte az országot.
egészen konkrétan: senkitől nem láttam ilyet. (mármint itthonitól, hinta viszont nem itthon él)
petya szokta elmondani, hogy ő mit szeret benne.

morsels (törölt) 2014.10.23. 21:07:19

@diggerdriver:
Az igazsag az, hogy nem olvastam vegig a szosszenetedet (pedig szoktam).

De azt hizem, hogy te is elfogult vagy ebben az esetben. Nemreg mentel Londonba, es hat minden olyan, mintha egy Disney rajzfilmbe kerultel volna.
Nem azt mondom, hogy nincs igazad.
Csak azt, hogy fog ez meg valtozni.
Es azert te mar eleg harcsabajszu vagy ahhoz, hogy tudd ezt.

2014.10.23. 21:09:19

@Babette.: Tulajdonkeppen Babette el kell ismernem valamit. Biztos nagyon rossz erzes lehet nektek Mo-n ulve az idonkenti legvadabb beszolasokat olvasni. En ignoralom ezeket, de nektek ez feltunik. Te pl. ritka turelmes noszemely vagy es egy eve meg Quercus is az volt (persze nem mint noszemely). En viszont nem vagyok turelmes, elismerem. Ez van...

morsels (törölt) 2014.10.23. 21:10:39

@Babette.:
Nem... ez nepszeruseg kerdese.
Es ezt nem azert mondom, mert bajom van vele.
Inkabb cas/montroyal/nicky (mondjuk ot nem is tudom igazan kanadainak venni) mint az az altalad is ismert kanadai.

Es hat o aztan nepszeru volt.

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 21:15:02

@morsels:
Konkrét személytől függetlenül: 3 év, az nemrég-nek számít?
Ok, nyilván kevesebb, mint 10-20-30 év, node mikortól, mennyi idő után tekinthető valaki kompetensnek 1-1 ország, vagy város viszonylatában? Mikortól mondható az, hogy X már régóta él ott=tudja, mizu arratájt, tehát érdemes odafigyelni arra, amit mond?
Nem kekeckedés, csak kíváncsiság :)

2014.10.23. 21:17:47

@morsels:
En most vagyok elosszor Londonban - Heathrow-on voltam mar elotte parszor - de egy nagy csalodas az egesz. Tobbet vartam. Irtam is, hogy most tudom igazan ertekelni Kanadat:)

2014.10.23. 21:19:40

@Babette.: Nem a dicsérésről van itt szó. Hanem a problémák elbagatellizálásáról. Ami tulajdonképpen a beletörődőm, mert úgysem lesz jobb hozzáállás. Miért próbálják emberek a kész tényeket megmagyarázni?

2014.10.23. 21:21:59

@cougarcat: szia Cougar, jo ujra "latni".
Mit szolsz ehhez: t.thestar.com/#/article/news/canada/2014/10/23/lawyers_argue_law_to_strip_terrorists_of_citizenship_is_unconstitutional.html

Erdekes vita lesz. Ha nalatok atmegy, akkor szerintem a UK is fontolora veszi.

@morsels: Niki nem elt Kanadaban hosszabb idot. Mindig par honapot volt. Aztan a tanya.

OFF
Azt kell mondjam, ez a blog peldat mutat mindenkinek, hogy a magyarok igenis osszefognak. Erre buszkek lehetunk

2014.10.23. 21:24:38

@cougarcat: Ez csak az ember személyiségétől függ, és hogy mi a véleménye. Van, aki nem tudja a helyén kezelni a jogos kritikát, és magára veszi. Én Mo.-n élek, de eddig még egyszer sem vettem fel a fikázást, és nemcsak azért, mert egyetértek vele, hanem mert tudom, hogy nem ok nélkül írják, van alapja. Sokan ezt nem tudják elfogadni, és próbálnak kompenzálni, önigazolást keresni... Az számomra tényleg rejtély, hogy miért pont egy kivándorlós blogon kellene agyondicsérni Mo.-t. Mert régen is voltak olyanok (még a nagy terrormoderálás előtt), akik ezt várták el. Aztán ebből szoktak lenni a konfliktusok.

morsels (törölt) 2014.10.23. 21:26:52

@QUERCUS:
Te figyelj...

Ahogy en latom innen messzirol, az orszag megosztott, van a ketharmad, aztan van a masik ketharmad, dehat az igazsag az, hogy az orszag nem szunik meg csak azert, mert kulonbozo blogokon, hirportalokon felvazoljak a lehetoseget.

Innentol kezdve ket dolgot kene neked is elfogadnod (persze nem muszaj).
1. Akik mostanaban mennek el, azoknal lehet egy eros keseruseg, kulonbozo okokbol kifolyolag. Es az erzelmeknek hangot adnak kulonbozo csatornakon.
Persze voltak koztuk, akik a 'magyarsagukat' (jelentsen ez barmit) is meg akartak, akarjak tagadni, de ez az adott erzelmi felfokozottsagi allapotban valahol ertheto.
2. Par eve (kevesebb mint 12 mondjuk) mentek es a magyar lehetosegekhez hasonlitva mintha Isten labat fognak.
Ok is nyilvanvaloan maskepp ertekelik, mint azok, akik most ulnek fel valami tomott microbuszba, hogy valami kerdeses munkat vegezzenek el.

Egy dolog biztos. Valahol mindenki hasonlit a tapasztalatahoz. Te is teszed, csak a te tapasztalatod korlatozott a korulmenyedhez.
Masoknak masfajta tapasztalatai vannak es vilagos, azok sem altalanos ervenyuek, hanem egyedi.

Peldaul en nem hiszem, hogy szidtam volna Magyarorszagot, masoknak lehettek megjegyzesei es az is igaz, hogy akik viszonylag nemreg leptek at a hatart, azok meg kemenyen fogalmaztak; valoszinuleg azert, mert eros bennuk az, ami miatt azt megtettek.

Ezt persze veheted rosszneven, csak szerintem nem kene.

Mint ahogy en nem veszem magamra Hinta vagy Eddie (es eddie, a tarhalos posztod utan ne merj ez miatt szolni) velemenyet. Ok igy latjak.

En meg maskepp elek.

2014.10.23. 21:31:05

@charlieharper: Hat, nem ertek egyet az ugyvedekkel, igaz ezt csak mint maganember mondom, a constitutional law-hoz nem ertek. Terjen mar vissza a jozan esz! :))) En ugy nezem a zemberek fel vannak haborodva hogy terroristak allami segelyen elnek, stb., szoval ez jo irany. Persze nem lesz konnyu ilyen legkorben a normalis iszlamistaknak, de bizom abban hogy kepesek leszunk megkulonboztetni az ocsut a buzatol....

morsels (törölt) 2014.10.23. 21:32:59

@macamuca [IHUN]:
Ebbol nem akarok vitat csinalni, mert hat mindenkinek megvan a maga velemenye, dehat gondold vegig.

Az emberek valtoznak. Csak ido kerdese.
Ujoncbol iszapszemu oregnek lenni ido kerdese, semmi mas.
Vilagos, a harom eves tapasztalt mar osztja az eszt az ujoncnak, a 10 eves meg meginkabb.

Aztan persze bejon az, hogy az ujonc joval magasabban kezdi, mint az iszapszemu, de az igazsag az, hogy a tapasztalatot akkor is csak idovel lehet megszerezni.
Es ok is maskepp fogjak latni 3, 5, 10, 20 ev utan. Marmint sajat magukat es valoszinuleg mas tanacsot adnanak; ha nem valtozott volna a vilag addigra olyan sokat, hogy a tanacsuk nem er lofaszt sem.

morsels (törölt) 2014.10.23. 21:36:19

@Cascabel:
En meg nem voltam Londonban...
De van errefele is 'council' lakhatas (fogalmam nincs, hogy mennyire hasonlo az angolhoz, de a lenyeg az, hogy oda azokat teszik be, akik nem tudjak fizetni a lakbert... nyilvanvalo modon nem a legjobb kornyek altalaban.

Dehat ilyen volt es van Magyarorszagon is.

morsels (törölt) 2014.10.23. 21:40:37

@charlieharper:
Ja, Nicky eseteben fogalmam nincs, hogy mirol beszel.
Valoszinuleg van egy permanent resident kartyaja, amit meg kell ujitani rendszeresen, dehat o ilyen tipus. Csinaljuk meg okosba, vagy valami.

Viszont en szemely szerint nem tartom hitelesnek az o velemenyet.
Cas/Montroyal velemenye mar hiteles, bar vannak dolgok, amikben elternek az en tapasztalatomtol, dehat ez leginkabb azert van, mert egyszeruen mas volt az utunk, mas korulmenyek kozott eltunk, tapasztaltunk.

Nekem ez belefer, meg ha nem is ertek egyet veluk mindig :-)

NIKI LAURA 2014.10.23. 21:41:34

@Cascabel: hehe,a gyonyoru kanada...hat nekem,kicsit fostalicska volt,de azert jo volt..csak a qva hideg Calgary ne lett volna...
Akkor megyek,mikor akarok,van-lenne munkam,lakas,ervenyes biztositasom,meg a Dodge is ott van letamasztva,ahol hagytam!

Csak ott kezdesnek 2000$ kaptam,itt meg ua,csak £-ban...pont a duplaja.
Esik ugyanugy,mint Vancouver,de itt legalabb kevesebb a Kinai,es nincs olyan hideg mint Calgary...

A jo elet alapja,nyugaton keresni,keleten elkolteni!( v Mexiko?)

morsels (törölt) 2014.10.23. 21:46:44

@charlieharper:
Namost a masik, hogy elvenni valaki allampolgarsagat...

Ez azert meredek dolog. Ugy ertem, hogy vilagos, ha valaki a ISIS-hez akar csatlakozni, akkor tolem menjen, ebbol a szempontbol fasza dolog.
Nade a masik resze a dolognak az, hogy gyakorlatilag barki terroristanak minositheto, ha a fennallo rendszer ellen 'izel'.

Es hat ugye ez az, ami egy diktaturaban egyszeruen megoldhato, az altalunk ismert demokracia meg tokol :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 21:46:55

@morsels:
Hátigen.
Aki segít vagy segíteni akar az "osztja az észt".
Az CSAK három éve van itt az zöldfülű újonc bezzeg aki már öreg iszapszemű rája az tudja a tutit.
Ez a mentalitás mintha valahonnan ismerős lenne.
Akkor most megragadnám az alkalmat és én, csikoshátú vadmalac kérnék engedélyt az öreg vadkanoktól a makkosban turkálni.
Elég lesz ennyi vagy mossam fel a körletet is?

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 21:48:47

@morsels:
Ok, node adott jelen pillanatban (bármikor) az lehet (!! nem tuti, csak lehetőség) a jó tanács, ami a pillanatnyi helyzetre vonatkozik. Pld most a helyzet x-y területen = és ezt az ismerheti jobban, aki nemrég tapasztalta meg (úgy értve, ha adott témában az elmúlt években változás volt). Hiába él kint valaki mondjuk 20 éve, ha nincs tisztában a mostani szabályozással adott témában, nem sokra megyek azzal, ha elmondja, ő 20 éve hogyan intézte.
Ha kint él 10 éve, de nincs saját kocsija, akkor egy esetleges autó-vásárláskor a 2 éve kint élőt fogom megkérdezni (=tanácsot kérni), aki fél éve vett autót. Ha egyedülálló, hiába él kint nagyon rég, mégis inkább a rövidebb ideje kint élőtől fogok érdeklődni, hogy mi a menetrendje egy iskolai beiratkozásnak.
Ilyesmik. Tehát itt (efféle dolgokban) szerintem nem az a mérvadó, hogy ki mennyi ideje él kint, hanem a megszerzett tapasztalat (van-e), illetve a megszerzés időpontja.
Aztán meg adott személy hitelessége. Ami megint nem azon múlik, hogy mennyi ideje él adott országban/városban, hanem kizárólag a személyiségén.
(No és az örökérvényű általános tanácsok: nyelvet muszáj ismerni, stbstb).
Az emberek természetesen változnak, de jó esetben az alapelveik = értékrendjük meghatározó szempontjai nem változnak számottevően. Az "a mai eszemmel már nem így csinálnám"-gondolat sokak fejében megfordul, node akkor kell dönteni, amikor, és annyi ésszel+lehetőséggel, ami aktuálisan rendelkezésre áll. :)))

Szóval én ilyesmikre gondoltam :)
(és tényleg nem veszekedési szándékkal kérdeztem)

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 21:51:27

@diggerdriver:
fogkeféd van?
azzal szaporább, mint nélküle...
:DD

NIKI LAURA 2014.10.23. 21:55:49

@morsels: inkabb mas.Nekem nem jott be,legalabb is En sokkal jobban elek,eltem Mo-on...Uk ba is " kalandvagybol" jottem,de ha havi 800e keresek,az is bonusz...
Ma kaptam egy munkaajanlatot Maltan,kevesebb fizetes,de sokkal jobb ido,ahol most dolgozom,ott a fonoknek a testvere nyitott ott is egy" Mot es repair center-t."

33621 2014.10.23. 21:59:18

@sodalisO [eng]: Szabolcsban van Vállaj község!

morsels (törölt) 2014.10.23. 22:00:11

@macamuca [IHUN]:
Tanacsot mindig lehet adni...
Es eszembe jut egy regi mondas, miszerint tanacsot azert kernek, hogy kesobb legyen kit hibaztatni :-)

De komolyan.
A HA hasznos lehet embereknek, amikor hasznos informaciokat talalhat meg egy helyen.
Vilagos, az olyan, hogy 'jo helyen voltam jo idoben' nem segit senkit, de sok pelda van arra, amikor alapveto informaciokat nem kulonbozo helyekrol kell osszeszednie annak, aki az adott orszagba keszul.

Ketlem, hogy HA ezert kezdte volna az egeszet, de ebbol a szempontbol hasznos informacios kozpont lehet.
Persze nem csak a forum altal; illetve azoknak, akik regota tagjai a blognak, azok ki tudjak banyaszni maguknka ami kell, de ha ezt lehet fejleszteni, akkor valhat hasznos eszkozze masoknak is.

Es itt jon be az, hogy mindenkinek lehet hasznos informacioja. Annak is, aki 30 evet elt Brightonban, meg annak is, aki 2 evet Londonban.

En csak azt irtam, hogy a ket tapasztalat lehet mas. Nincs ezzel semmi problema.
(mint ahogy az is mas lehet, hogy valaki pizzafutarkent dolgozik, vagy epitesz mernokkent)

morsels (törölt) 2014.10.23. 22:02:25

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya):
Good for you.

Nezd, en nem akarok beleturni az eletedbe, nade valami miatt irod azt Kanadarol, amit.

Es hat amikor ilyen velemenyt irsz, akkor en is kivancsi lennek a hatterre :-)

morsels (törölt) 2014.10.23. 22:11:54

@diggerdriver:
Vallvonas.
Aki elmondja azt, amit tapasztalt, az osztja az eszt.
Ja, te is osztod az eszt.
Meg gyakorlatilag mindenki, aki ide ir.

Es az a zoldfulu, aki meg Magyarorszagon ul es figyel, annak mindenki az okosat mondja.

Es erzelmi alapon dont. Hogy hinta/eddie a nyero, vagy digger/zolee.

Es kozben van Reka, mirjam, meg valahany nev a naptarban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 22:16:53

Talán emlékeztek még hogy annak idején mekkorákat vitáztam Barátusszal és egyebekkel az "olcsó" "igénytelen" Tescós "szemét" kajákról.
A vaktesztet senki nem vállalta be.
Én azt sem tagadom hogy mai napig eszem a 40pennys húsgolyót és nagy rajongója vagyok a KFC-nek.
Olyannyira hogy ma is vettem egy 14 részes Family Bargain Bucket-et.
Viszont megcsinálták helyettem a vaktesztet.
Ime:

velvet.hu/blogok/gumicukor/2014/10/23/mekis_kajaval_szivattak_meg_az_etelkritikusokat/

Na szóval ennyit a Mekis "szemétről"

2014.10.23. 22:27:06

@diggerdriver: Baratusz kapcsan a sohoi randitok az igazi emlek. Meg, hogy mindenbe belekotott.

Egyed.
@morsels: azt ne felejtsuk el, hogy egy allampolgarsagi esku alatt az orszag ertekeire eskuszol fel. Ezt szeged meg a Kanada elkeni terrorizmussal. Hogy mit fognak csinalni a szuletett kanadaiakkal, azt nem tudom. Erdekes vitaparbaj lesz.

SzZoole 2014.10.23. 22:30:20

@morsels: hogy jovok en a kepbe???

morsels (törölt) 2014.10.23. 22:32:30

@charlieharper:
Na igen, az ott szuletettek erdekes problemat vetnek fel es ahogy nezem, egyre komolyabb problema lesz ez (marmint nem csak Kanadaban, hanem a nyugati vilagban).
Radicalized muslim. Home grown jihad.

Es azert Kanada, Ottawa egy unalmas kisvaros, aztan tessek. Egy nappal elotte meg Montrealtol nem messze egy masik ilyen.
Persze nem biztos, hogy ez a srac is az volt.

morsels (törölt) 2014.10.23. 22:35:52

@diggerdriver:
A KFC csirkek valoszinuleg sosem lattak a napvilagot es hormonokkal etettek oket kukorica dara helyett... az mellett nem volt rossz, neha en is veszek.
Azok a meetballsok meg valoszinuleg ugy keszulnek mint a virslik, csak mesterseges izesitesot nyomnak a gombocba :-)

De attol meg egyed, persze.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.23. 22:38:57

@diggerdriver:
Én támogatlak! :)
Együk együtt! :D

@charlieharper:
:)))))
Barátusz és a Soho-party :D

morsels (törölt) 2014.10.23. 22:39:47

@Zoole[uk]:
Szerinted olyan vagy, mint hinta?

33621 2014.10.23. 22:42:27

@Zoole[uk]: A disznó meg 200 Kg fölött kezdődik!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.23. 22:49:08

@Zoole[uk]:
Mi sem vagyunk normálisak, de a hinta az konkrétan lökött ;)

Shanarey 2014.10.23. 22:49:29

@cougarcat:

A regény, attól még lehet érdekes hogy már a benne leírtakon az idő "aljas" módon túlhaladt.
Ugyan már, ez ne tartson vissza.

morsels (törölt) 2014.10.23. 22:49:32

@Zoole[uk]:
Akkor mi a kerdes?

Kontraszt vagy.
Egy adott tipussal szemben felallithato sztereotipikus sablon :-)

macamuca [IHUN] 2014.10.23. 22:49:43

@Kövérmadár [swe]:
Verbálmosogatónak jelentkeznék. Kalóriaszegény, olcsó és illúzióteremtő (ettem...).
Remélhetek?
:)))))))))))))))))

SzZoole 2014.10.23. 22:52:47

@Kövérmadár [swe]: Nem,O csak szorakozik itt,bedobal gumicsontokat es meg mindig van olyan aki ragodik rajta.

SzZoole 2014.10.23. 22:58:44

@morsels: Nem probalnal meg,egy 6 elemis szintjen beszelni?Csak,hogy ertsem.
(csak vicc volt,ertem ,hogy mit akartal mondani)
De en nem vagyok az a pozitiv szemilyeseg akit a fentebb emlitett parosal allithatnal szembe.Vannak tolem sokkal pozitivabb szemelyek itt,ezert nem ertettem,hogy miert engem hozol fel peldanak.

33621 2014.10.23. 23:00:30

@cougarcat: Üdv macsek jó látni téged itt újra! :-))) Még Hagyma kellene ide, és akkor lenne csak igazi pörgés itt!!!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.23. 23:03:40

Viszont látársa Hölgyeim és Uraim. Jó éjt! :)

@Zoole[uk]:
Tudom én, tudom.

@macamuca [IHUN]:
Mindenképpen! :)

wuaaa 2014.10.23. 23:06:19

@puhacica: ..és én pont ma akartam belinkelni ide Belgát, amikor valaki a palócokat említette, de aztán inkább mégse vállaltam be.. :))

morsels (törölt) 2014.10.23. 23:07:21

@Zoole[uk]:
Az ellentetparok kozott nem szuksegszeru a pozitiv szemelyiseg.
Egyszeruen csak ellentetparok.

A pozitiv es negativ megitelese evezredes filozofiai problema, amit a mai napig csak azok tudnak hatarozottan megvalaszolni, akik vallasosak.

Tudomanyos megkozelitesben a jo es/vagy rossz csak adott kornyezetben ertelmezheto, s mint ilyen, szubjektiv ertekeles, nem minden felett allo objektiv teny.
A kulonbozo vallasokban az objektivitast a deity (valamifele Isten, vagy istenhez hasonlo, a jelenlegi (fizikai, tarsadalmi) rendszerunk felett allo egyed kepviseli.

Ami persze mas kerdeseket is felvet, de ez mar tenyleg messze visz attol, amit te kerdeztel.

puhacica 2014.10.23. 23:13:37

@wuaaa [nor]: ja, nekem is eszembe jutott. :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.23. 23:15:10

@sodalisO [eng]: "...a szögedi se piskóta, aki nem oda született sosem fogja megtanulni az Ő-zés logikáját..." Bär probälkoznak vele. Györi barätnömtöl hallottam: Szögödön röpköd bötmön.
@TilosazA (UK): Az a baj, hogy sajnos egyre többen a fiatalok közül... :-(
@Muscari: Miért? Egy läny nem kacsäzhat? :-)
@QUERCUS: +1!
@DieNanny [SZ,CH]:
Pedig hogy imädjäk ezt! :-))) Meg a kézfogdosäst. :-( Nälunk még bejön a fönököknek a "mi" az "én" helyett. Végülis igy jol el lehet bujni a csapat mögött...
@macamuca [IHUN]: :-)))))
@Babette.: Nem ismered a fogoly golyoistent? :-)
@puhacica: Pedig még figyelmeztetted is rä...
@diggerdriver: +1

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.23. 23:25:01

@puhacica:
Én sem reméltem túl nagy áttörést, és a fenti néhány kommentár igazolta is.

puhacica 2014.10.23. 23:29:50

@wuaaa [nor]: en meg, ha mar eszunkbe jutott, kuldom neked szeretettel :D

m.youtube.com/watch?v=WbUWCsFkMms

a tobbieknek meg jo ejt!

wuaaa 2014.10.23. 23:32:42

@puhacica: óóóó, köszi, bár ma már 1x megvolt ez nekem, amikor megkerestem a link miatt.. :))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.23. 23:53:04

@cougarcat: Pedig hidd el, sokakat érdekelné, attol függetlenül, hogy "nem aktuälis"! (Hol van az avatarod? :-) )
@macamuca [IHUN]:
@morsels: @diggerdriver: Szerintem ezt nem lehet években mérni. És ebben nem csak az van benne, hogy éppen aktuälisan hogyan is lehet kikerülni, hanem az emberek nagyrésze csak egy szük területet ismer. És sem tudom pl, hogy kertészmérnökként hogyan lehet ide kikerülni. Mert nem az a szakmäm, nincs az ismeröseim között senki, aki itt kertészmérnök lenne. Sok mindenben tudok segiteni, de azt ne värja mär el senki sem, és lehet, hogy most bunkonak tartotok, hogy én menjek utäna, hogy hogyan lehet elfogadtatni a diplomät, hol kell älläst keresni (!), ugy hogy még beszél is az illetö németül...
A mäsik meg, vannak olyanok is, akik évtizedek ota külföldön élnek, de fogalmuk sincs, hogy hogyan lehet kijutni. Mert mäs (cég, partner) intézte a hivatalos okmänyokat, és még räadäsul a helyi nyelvet sem beszéli.

morsels (törölt) 2014.10.24. 00:27:25

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Teljesen felreertetel te is, mint ahogy digger is.
Vilagos, digger tud egy csomo olyan dolgot mondani, amihez nem kell eveket eltolteni kinnt es nagy valoszinuseggel, a mostani hataratkelok szamara ezek az igazan hasznos informaciok.

En azt mondtam, hogy majd mondjuk 15 ev mulva o is maskepp fog latni sok mindent.
Dehat ezen digger is megakadt, pedig tole tobbet vartam.

2014.10.24. 00:29:02

@Shanarey(England): Igen de nem akarok a fohos lenni. :)

@33621: Regi szep idok, mi? :) Meg mindig varom hogy Hagymank befejezze a tortenetet, megirja a konyvet - en rendelnek belole!

@Naschkatze (Mostindien / CH): Eros felindulasbol kitoroltem, es most mar jol van igy. :) Nagyritkan idenyavogok egyet, oszt annyi. :)

i got my (törölt) 2014.10.24. 00:31:29

@Babette.:
ha jól értem, hinta üríteni jár ide. nem gondolatokat közöl, hanem emésztőgödörként használja a blog kommentterét.

"Van egy olyan elmélet (Wilfred Bioné), amely szerint az emberi kommunikációnak vannak alfa és béta elemei: az alfa elem azt jelenti, hogy átérzek valamit, átgondolom, és úgy közlöm. A béta elemek viszont nem igazi gondolatokat közvetítenek, hanem gondolat előtti állapotban felsejlő töredékeket: amit nem emésztettünk meg. Ezeknek a közlése látszólag ugyanolyan felnőtt módon történik, hiszen szavak hangzanak el, de valójában ezek a szavak nem gondolatokat közvetítenek, hanem csak ürítési szerepük van, amelynek során megszabadulunk a felhalmozódott méreganyagtól. Emésztőgödörként használjuk azt a közeget, ahol ürítünk, a közösség dolga pedig, hogy eméssze."

Shanarey 2014.10.24. 00:47:13

@cougarcat:

Hmmmm.
:-))

Ezt már elbuktad akkor amikor a hozzászólásaidban leírtál egyet s mást magadról.

i got my (törölt) 2014.10.24. 00:55:25

nyelvlecke angolul tanulóknak :)

"a NAV elnökét amerikai angolul úgy hívják: FOGJÁK MEG, TOLVAJ."
hvg.hu/w/20141022_Bunozoknek_nem_adozunk/

2014.10.24. 00:56:15

@Shanarey(England): Ez igaz, es ezt nem is bantam meg. Neha valami hatteret adni kell, mert ha nem akkor mindenki csak talalgat, az meg rosszabb. Gondolom ez a fajta intimitas az egyik vonzoereje ennek a blognak, ezert is van olyan nagy sikere.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.24. 04:40:45

@Babette.: mivel más kanadai alig szól hozzá.

mert masok dolgoznak ... es mire en olvasok , akkor mar mindenki megirt mindent es alszik a jonep ..

Muscari 2014.10.24. 06:06:53

@macamuca [IHUN]: olyan szívszorító látni, hogy hogyan mentél végig azon a folyamaton, hogy kiköltözöl, hiszen mindent megosztottál velünk itt a blogon.
Sok sikert és kitartást kívánok neked az új élethez és és remélem hamar együtt leszel majd a családoddal.

Muscari 2014.10.24. 06:08:30

@cougarcat: azért jó téged is látni néha :-)

2014.10.24. 06:59:27

@Muscari: Koszi, nem fogok teljesen eltunni, ahhoz tul erdekes ez a blog, csak passzivabb leszek. Remelem hirt adsz majd idonkent arrol hogy hogy halad a leanyzo a BSW fele! :)

Muscari 2014.10.24. 07:59:09

@cougarcat: folyamatban van a dolog. Már kiválasztottuk az egyetemeket, megvan a sorrend, sőt tegnap a personal statement - jét is befejezte. Egy-két héten belül elküldi a jelentkezését, aztán már csak sokat kell tanulnia.

Ma kezdett dolgozni carerkent, het kétnap, ami duplán jó. Az egyetem kér work experience-t, és még ráadásul pénzt is keres vele.

Köszi az érdeklődést, majd még beszámolok :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.24. 08:06:10

@Naschkatze (Mostindien / CH): mist mar igen. ezert is erdemes idejarni. ugye.

nigara 2014.10.24. 08:49:55

@macamuca [IHUN]: ki vagy te, hogy így beszélsz bárkivel??????????????????????????????????????????????
az összes egy ostoba, de nagyképű embert tükröz. Talán ezen gondolkodj el.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.24. 09:11:55

@nigara:
Ezen a blogon sok ostoba és nagyképü ember leugatott téged.
Szembementél a forgalommal.
Van ilyen.

2014.10.24. 10:28:00

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya):
"Csak ott kezdesnek 2000$ kaptam,itt meg ua,csak £-ban...pont a duplaja."
Ezt elhiszem, de itt minden a duplajaba is kerul. A lakhatas meg 3X annyiba. Szoval ott van az ember, ahol a part szakad.
" Esik ugyanugy,mint Vancouver,de itt legalabb kevesebb a Kinai,es nincs olyan hideg mint Calgary..."
Azert ha Vancouverben "elered az eso" azt meg az azsiai monszun sem ubereli:) Omlik 24 oran at, sokszor 2 hetig is megallas nelkul. Igaz, nem olyan gyakori, sok mindentol fugg, peldaul a tengeri aramlasoktol (El Nino 7 evente, stb) Megeltem ott par oszt ugy, hogy bokaig ert a viz az utcakon egesz nap.
A kinaiakat jobban elviselem, mint itt a vegyes vagottat:) A hidegrol nem irok, szubjektiv. Itt szetfagyok reggelente, pedig +4, +5C van. Calgaryban -15C foknal kesztyut sem hordok.
De nem is ez a lenyeg. Mas ez a vilag, elszoktam en mar Europatol. Alig varom, hogy leszalljon a gepem Calgaryban.
Magyarorszag sem jott be ugy, ahogy regebben. A mostani hazalatogatasom volt az elso, hogy nem ereztem jol magam:( Nem tudom, hogy miert. Pedig nem ert semmi atrocitas, megkulonboztetes. Mar nem annyira vagyom haza:(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.24. 11:16:37

@Cascabel:
Kezdesz leengedni Cas.
Elérted azt a kort mikor kivert öreg magányos kafferbivaly leszel.
Ez nem negatívum ez nem dicsöség csak egy állapot.

andyuk 2014.10.24. 11:31:57

@diggerdriver: Tősgyökeres pesti vagyok, itt születtem, itt nőttem fel. :)

andyuk 2014.10.24. 11:31:58

@nigara:

Vegyük sorba:

- Nyelvtan: nem mondom, hogy kifogástalan, de nem rosszabb, mint a tied, ha már személyeskedünk. :)

- Nem csak minimál TB-járulékot fizettem, hanem saját cégbe voltam bejelentve, azaz ennél kicsivel többe fájt havonta.

- A magasabb táppénzért korábban egy évvel korábban a magasabb TB-járulékot is befizettem, ez azért megvan, ugye?

- Mert az láthatóan nincs, hogy másfél héttel az amúgy is tervezett hazajövetel előtt történt a baleset, és gondolhatod, nem azért, hogy milyen jó magas táppénzt kaphassak utána itthon.

andyuk 2014.10.24. 11:41:46

@bxf: "Nagyjából ennyi a történet, a kezem utána már itthon fejezte be a gyógyulását, mert már készültünk haza, amikor a baleset történt másfél héttel a tervezett távozás előtt."

Kicsit felületesen olvastad el a posztot, úgy tűnik.

macamuca [IHUN] 2014.10.24. 13:34:16

@nigara:
Ki vagyok?
Leírtam.
Egy kommentelő, akinek fontos a nyelvtan/helyesírás, DE fontos a tartalom is. Olykor fontosabb, mint a nyelvtan.
Ugyanis az írott és a beszélt nyelv legfőbb feladata az információ átadása, a közlés. Hogy tudassak valamit valakivel. Akár nyelvtanilag helytelenül leírva, akár helyesen.
Tehát: első a tartalom.
És csak utána következik a nyelvtan.
Te a nyelvtant kritizáltad, és a tartalommal kapcsolatban is tettél kritikus megállapításokat.
Kiderült, hogy a nyelvtan terén is vannak hiányosságaid, és a tartalmat sem értetted meg (ha megértetted volna, ha figyelmesen (!!) olvastad volna el, akkor nem írod azt, hogy minimális tb-befizető volt a posztoló, sem azt, hogy csakis a magas táppénz miatt jött haza: ugye, az elkerülte a figyelmedet, hogy e két állításod önellentmondást tartalmaz = minimális befizetés után nincs magas táppénz-kifizetés...).
Ezek után felháborodsz, hogy hogyan merészeli valaki erre felhívni a figyelmedet...
És minősítesz, nem éppen pozitív jelzőkkel = személyeskedni kezdesz.
Nos, a személyeskedés tartalomnak minősül. Gondolom, megalapozott a véleményed, tények támasztják alá, hogy ostoba és nagyképű vagyok = ne haragudj, de nem emlékszem, honnan ismerjük egymást, ki is vagy pontosan?
Vagy mindössze arról van szó, hogy a tiedtől eltérő véleményt megfogalmazó embereket tartod ostobának és nagyképűnek? Semmi személyes ismeretség, csakis egyszerű véleménykülönbség az alapja annak, hogy hogyan minősítettél engem?
Ezesetben ajánlom figyelmedbe az "objektív" és a "szubjektív" szavak/fogalmak jelentését. Azt, hogy véleményed nem objektív, mindössze szubjektív, így nem mérvadó.

Hogy a szóhasználatod=stílusod téged minősít, feltételezem, ezt tudod.
Ahogyan azt is, hogy vitában a személyeskedő megjegyzések, minősítések, stb nem érvek = nem lesz igazad attól, hogy engem, vagy mást ostobának nevezel.

Tehát: mit is akartál mondani?
Mi az, hogy "így beszélsz bárkivel"? Miért sértődtél meg, mivel bántottalak meg?

i got my (törölt) 2014.10.24. 21:09:10

@Cascabel:
"Magyarorszag sem jott be ugy, ahogy regebben. A mostani hazalatogatasom volt az elso, hogy nem ereztem jol magam:( Nem tudom, hogy miert. Pedig nem ert semmi atrocitas, megkulonboztetes. Mar nem annyira vagyom haza:( "

sajnálom. talán egy szép tavaszi napon próbáld meg legközelebb. persze, a fejedben élő ország nehezen fog életre kelni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.24. 23:44:08

@morsels: Igen, és igazad van! :-)
@cougarcat:
Hät nyävoghatnäl többet is! ;-)

Bal 2014.10.25. 08:54:39

@svájci sapka (ch): a privát ellátásra itt Angliában nem fogadnék nagy tétben... Nagyjából két éve van egy probléma a torkomban, fél tucat fül-orr gégészen vagyok túl, angol állami, magyar állami, magyar privát, angol privát mind megvolt, és egyelőre még mindig ott tartunk, hogy semmi bajom nem kéne legyen.

Azt bizton állíthatom, hogy az NHS lényegében nem foglalkozik nem akut, és nem egyértelműen kezelhető (tehát drágán kivizsgálható) problémákkal. A szakorvoshoz augusztusban könyörögtem ki beutalót a GP-nél, februárban kaptam egy levelet, hogy telefonálhatok időpontért. Közben már persze megjártam Mo-on a szakrendelést, így be se mentem.

Nagyjából ekkor világos lett, hogy lényegében kétszintű egészségügy létezik Angliában: privát a szabréknak, ami Ny-Európában elfogadható eü-t nyújt, meg van az NHS a szelekcióra ítélt alsóbb rétegeknek. Az enyémhez hasonló probléma vagy elmúlik magától, vagy döglésközeli állapotba kell vele kerülni ahhoz, hogy az NHS foglalkozzon veled.

Szerencsére a cégnek van magánbiztosítása, szóval bejelentkeztem. Erről az a tapasztalatom, hogy ez se villámgyors, de valamivel elfogadhatóbb határidőkkel dolgoznak, és mivel fizetik, nem fukarkodnak a kezelésekkel. Sőt, a pácienst mintha kicsit pénznyerő automatának használnák: volt altatásos nyelőcsővizsgálatom (ugyan mondtam a dokinak, hogy ott semmi bajom, ragaszkodott hozzá), két CT-m fél év alatt, és mindkettőben sikeresen kihagyták azt a területet, ahol a probléma történetesen van. A megpróbált ötféle kezelés egyike sem használt, de legalább mérgezhettem magam tucatnyi drága gyógyszerrel feleslegesen

A röhej, hogy miután mindezt végigcsináltatták velem, a kizárólag saját erősködésemre felírt közönséges antibiotikum nagyjából három nap alatt tünetmentessé tett. Amikor rákérdeztem, hogy ha én nem mondom, mikor írja fel, a válasz az volt, hogy sosem. Sajnos azóta visszajött a dolog, hétfőn megyek MRI-re, most már tisztességes duzzanatot tudok felmutatni a nyakamon. Remélem, végre eltalálják képalkotóval és kapunk valami konkrétumot - azon apróságon kívül persze, hogy nem kapok levegőt alvás közben.

Szóval azért a kép innen nézve eléggé vegyes. Általában nézve is, nekem úgy tűnik, a betegségedről ma már gyakran többet tudsz, mint az orvosod, aki leginkább az eseti tapasztalatát tudja beletenni, és ha nem passzolsz bele a rubrikáiba, de nem akarsz helyben összeesni, akkor hajlamos vállat vonni. Attól függetlenül, hogy mennyiért fizetik melyik országban. A saját nyavalyádról te tudsz a legtöbbet mondani, neked van a legtöbb időd vele foglalkozni, és persze mindig neked lesz a legfontosabb. Egyszerűen meg kell csinálni a házi feladatod, és nem csak az egészségügytől várni, hogy megoldja.

2014.10.25. 11:04:06

@Bal: 'lényegében kétszintű egészségügy létezik Angliában: privát a szabréknak, ami Ny-Európában elfogadható eü-t nyújt, meg van az NHS a szelekcióra ítélt alsóbb rétegeknek'

Meg fogsz lepodni, de ez a vilagon mindenhol igy van. A privat egeszsegugy jobb mint az allami. Egyebkent nekem mindig van tobbfele antibiotikumom otthon: Azsiaban recept nelkul lehet venni, ha pedig egy ideig nem jarok ott, akkor kitalalok magamnak valami problemat meg amikor teljesen egeszseges vagyok es feliratok magamnak NHS-en, hogy legyen ha szuksegem van ra. Nem kell / lehet mindig mindent az orvosoktol varni, vegulis a te egeszsegedrol van szo. Az orvosok nem varazslok.

2014.10.25. 11:39:54

@Cascabel: Az az oka, hogy egy másik Mo. él a képzeletedben. Mert amikor te elmentél, nem olyan volt, mint amilyen jelenleg. Ilyen egyszerű ez.

Az meg külön poén, hogy a múltkor leugattál, mert nem érzem itt jól magamat, de neked viszont megengedett... ;-)

Bal 2014.10.25. 23:59:12

@Mirjam2: azért ennél én többet mondtam, és Angliában szerintem a szokásosnál is markánsabb a különbség. A kontinensen úgy tudom, az állami egészségügy kevésbé spórolós. Az angolszász országok a kis állam hívei, és ezen keresztül jóval magasabb a toleranciájuk a jövedelmi különbségekből fakadó előnyök elviselésére.

Na és persze ott van teljes ellenpéldának Magyarország, ahol privát egészségügy néhány budapesti elitkerületet kivéve a fizetőképesség hiánya miatt lényegében nem létezik, viszont az államin belül, annak eszközeit használva jön létre a második szint a hálapénzen keresztül.

A privát egészségügyi intézmények egyébként a legtöbb országban nem teljes alternatívái az állami egészségügynek. A súlyos esetek szinte minden országban az állami rendszerben kötnek ki, hiszen a magánkezelések és a biztosítók számára az ezekhez szükséges eszközöket üzemeltetni nem nyereséges. A privát egészségügy jól működik kisebb problémákra, aminek megoldásáért egy gazdagabb páciens hajlandó fizetni, a szegényebb meg elviseli vagy megvárja míg rosszabbra fordul. De a privát nagyjából ezen a szinten meg is áll.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.30. 20:35:44

@Muscari: Bróhaha, nagyon jó...
Gesztiék is megénekelték:

"Martonvásár, Gyúró, Kápolnásnyék, VerÉb...Elég!
Az úton a tábla több mint sok,
Hány jével írják, hogy Sijófok?"

:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.30. 21:21:21

@tanato: Bugyi? :D Bár mondjuk az inkább csak pajkos... :-)))

tanato 2014.11.01. 10:51:16

@geegee: Ennél már csak a Végh Béla meg a Bélei Sára jobb.Mindkét személyt ismertem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.03. 08:42:03

@tanato: :-))))) Szegények, jól megverte őket a sors...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása