oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 19. 06:43,  Az én bűnöm (?) 374 komment

2014. október 19. 06:43 Határátkelő

Az én bűnöm (?)

Örömmel jelentem, hogy ma két új blogot is módomban áll a figyelmetekbe ajánlani (egyébként aki ír vagy csak olvasott valamilyen érdekes posztot, lát egy jó blogot, nyugodtan jelezze!), ám az első poszt Bandi Republicé, egy nagyon izgalmas, és ellentmondásos témáról.

svéd munkahely.jpg(A kép illusztráció)

Kezdjük akkor Svédországgal, ahol régi ismerősünk, Bandi Republic, a Bezzeg a svédek blog szerzője új élethelyzetben találta magát. (VIGYÁZAT, - mint maga a szerző az első kommentben megjegyezte - írása nyomokban iróniát és költői túlzásokat tartalmazhat a mondanivaló kiemelése érdekében!!!)

„Már a 3. helyen dolgozom, s mindenhol hasonló jelenséget figyeltem meg: az európai expat vezetők – akik szintén nem beszélnek svédül – szívesebben alkalmaznak külföldieket.

A meglátásom szerint nem is a nyelvi korlátok kikerülése végett, hanem mert ufóként kezelik a svéd dolgozókat s az ő munkamoráljukat, melyben a „work-life balance” magasan a legfontosabb szempont (nagyon helyesen szerintem).

Egy svájci menedzser például nem képes legbelül elfogadni, hogy a nők is dolgoznak, és hogy mondjuk egy szülőnek 4 előtt le kell lépnie, hogy odaérjen az oviba a gyerekért. Pedig ez itt teljesen hétköznapi, s a svédek képesek ezt legtöbbször összeegyeztetni az elvégzendő munkával.

Például most egy amerikai cégnél dolgozom, ahol 5 évvel ezelőtt megjelent az első főnök a kontinensről (belga). Később őt előléptették, s érkezett alá egy svájci csóka, akinek 3 svéd embere volt akkoriban. Az elmúlt 1,5 évben a csoportja teljesen kicserélődött, s most kizárólag külföldiek / bevándorlók alkotják a kis csapatunkat. A pénzügyi osztály másik részlegén még mindig svéd vezető van, akinek van vagy 15 bennszülött beosztottja. mi vagyunk a kis színes amőba a szervezetben. (...)

Nemrégiben előléptettek, s fel kell vennem egy új embert, akinek én leszek a főnöke. (…) Először is egy kolleganőt szeretnék, mert a kizárólag férfiakból álló csapatok hamar elállatiasodnak, továbbá a konkrét feladat nagyfokú precizitást igényel, amiben szerintem a nők általánosan jobbak.

A másik pedig, hogy fontosnak tartom, hogy a svéd fajtajelleget magán hordozó, lehetőleg Svensson vagy hasonló családnevű árja legyen az új csapattag, mert nem szeretném, hogy a szervezet nagyobb része ferde szemmel nézzen a mi idegen társaságunkra.

Próbálom elkerülni, hogy befogadó ország őslakosai esetleg úgy gondolják, hogy a bevándorló az olyan, mint a rákos sejt, gyorsan szaporodik, s felzabálja a gazdatest egészséges részét.

Kicsit nyomaszt, hogy a szerintem értelmes szempontjaim miatt szexista és rasszista bélyeget kapnék, ha azokat egyszer ki merném mondani! De szerintem szükség lenne beszélni nyíltan ezekről a témákról, mert akkor nem kéne a szélsőjobb előretörésén hőzöngeni, akik semmi mást nem tesznek, mint hangosan kimondják ezeket a dolgokat egy rendkívüli módon konfliktuskerülő társadalomban.”

Akit további részletek is érdekelnek, az ne habozzon és kattintson ide, olvassa el Bandi Republic eredeti írását!

Barátkozni Amerikában

Az egyik új blog (legalábbis itt, a Határátkelőn) az Amerika, melynek szerzője már három éve él az Egyesült Államokban és egy unalmas meetingen futott bele a Határátkelőbe (ezúton is örülök, hogy sikerült érdekessé tenni a napját…). Idézett posztja részben az egyik eheti posztra reflektál.

„Valóban marha nehéz itt barátságot kötni, nekünk nem sikerült még EGY AMCSIVAL sem. Mondjuk az még hagyján, na de konkrétan akik itt élnek 12 éve, azoknak sem.

Akkor azért elgondolkozol, hogy ez hogy is van, meg miért is van. Hiszen az utcán meg BÁRMIKOR BÁRKI simán megszólít, és 5 percben az egész életét elmeséli neked. Hogy milyen volt az első abortusza; hogy sajnos a második gyereke autista; hogy nem lehet gyereke, de már feldolgozta… stb., stb. Mert egyébként ha hiszitek, ha nem, ilyenek az amcsik!! Ugyanakkor meg egyik se „hív be a házába”, ha értitek, mire gondolok?!

Nekünk mázlink van a magyar baráti társasággal, de komolyan el tudom képzelni, hogy depresszió közeli állapotot tud előidézni, ha nincsenek magyarok, mert család és barátok nélkül meg lehet gajdulni…

Közben 4,5 éves kisnagyfiúnk egész jól érzi már magát az oviban! Továbbra is az égetnivaló Oliver a legjobb haver, de már túltettem magam ezen. Ms Tanya, az óvó néni viszont szuper, imádja Áront, és az a vonzalom abszolút kétoldalú!

Ennek külön örülök, és nem csak azért, mert állandóan a „fejemhez vágja”, hogy hiperokos a kölkünk, hanem mert látom rajta, hogy tényleg érdekli őt Áron. Már konkrétan azt is felajánlotta, hogy ő olyan szívesen vigyáz rá, szóval nyugodtan menjünk el olykor-olykor Apjukkal egy randira!!”

Akit a továbbiak is érdekelnek, az ne habozzon kattintani, az Amerika blogon elolvashatja a teljes posztot.

Veszély minden irányból

Végezetül egy blog, melyet már csak a címe miatt sem lehet kihagyni: ez a Hortobágyi Rántott Vombat, amely Ausztráliába (is) elvezet bennünket, ezúttal a Kakadu Nemzeti Parkba.

Ausztrália_3.jpg

„Azt hittük, hogy a kirándulásunk csúcspontja itt Northern Territory-ban az volt, amikor a Kakadu méltán híres Yellow Water holtágán hajózva azért fordították vissza a csoportot (amelyik épp rettegéssel vegyes ámulattal nézte a krokodilokat és a vízi bölényeket a vöröses arany fényű naplementében), mert a parton lövöldöznek az abók és hogy valaki meg ne sérüljön.

A Top Enden ilyen kalandos hát az élet: futott át előttünk emu, kenguru és dingó is az úton, csípnek és marnak a hangyák meg a rovarok és kiugrálnak a vízből a krokodilok. (...)

És az is biztos, hogy a sivatag tényleg veszélyes. Az ozziek nem is pörgik túl, hogy könnyebbé tegyék számodra az utat, közel 180-200 km-en át se budi, se víz. Mindegy, ők szóltak előre mindenhol, hogy mindig legyen nálad tartalék (min. 10-20 liter) víz és üzemanyag.

Térerő ugyan nincs, ha bármi bajod lenne, de mivel engem egy főhadnagy képzett ki a túlélés szabályairól, én nem izgulok (mondjuk asszem Ádám nem dicsért volna meg, amikor felmentem a kilátóhoz egy szál kisszoknyába, víz nélkül, oldaltáskával- kisszoknya, meg táska, érted! Még jó, hogy sminket nem dobtam fel mellé.)

Viszont elmondhatatlan érzés volt a Yellow Wateren csónakázva békés vadlovakat, lustálkodó bölényeket és meseszép vízililiomokat nézegetni. Azt az érzést pedig sosem fogom elfelejteni, hogy milyen a trópusi medence tükrére felfeküdve bámulni a csillagokat. Két hőguta között azért akadnak itt is tökéletes pillanatok!”

Szokás szerint további részleteket (képekkel) az eredeti bejegyzésben, ide kattintva olvashattok.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztrália Svédország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr596805457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2014.10.19. 07:00:12

aki nem ismer vagy nem olvas rendszeresen annak szeretném felhívni a figyelmét a következőre:

VIGYÁZAT, írásam nyomokban iróniát és költői túlzásokat tartalmazhatnak a mondanivaló kiemelése végett!!!

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2014.10.19. 07:03:20

VIGYÁZAT, az írásaim nyomokban iróniát és költői túlzásokat tartalmazhatnak!!!

csak előre szólok azoknak, akik nem ismernek...

Muscari 2014.10.19. 07:23:40

@bandirepublic: értettük elsőre is és ne aggódj, ismerünk :-)

Nagyon jó az írásod, mint mindig, teljesen megértem, hogy miért akarsz svéd lányt felvenni. Én ismerek is egyet, Camillának hívják, nagyon aranyos, csak sajnos itt él Londonban :-)

Muscari 2014.10.19. 07:27:25

Az ausztrál blog is jó, bár az inkább utazós blog, de jó humora van a csajnak. Most megyek a ládagyárba/gyapotföldekre, de délután tuti olvasok még belőle.

BTW remélem Cascabel jelentkezik, elvileg ma érkezik Londonba.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2014.10.19. 07:36:51

@Muscari: köszi. csak a saját blogomon már volt erre az írásra néhány elképesztő félreértésen alapuló komment rendszeres olvasóktól. tuti itt is kapok majd:/

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.19. 07:47:12

HA, multkor linkeltem kommentbe egy egy angliaban taxizo srac blovgjat...az is nagyon jo.

Mme Seldon 2014.10.19. 08:08:59

@bandirepublic:
nekem is tetszett az írás, én is értettem elsőre. De ez azt is jelenti, hogy a multicégeknél dolgozó külföldiek önkorlátozása folytán lelassul a bevándorlók felvétele? A másik kérdés, hogy az expat vezetők miért nem akarnának megtanulni svédül?

"A meglátásom szerint nem is a nyelvi korlátok kikerülése végett, hanem mert ufóként kezelik a svéd dolgozókat s az ő munkamoráljukat, melyben a „work-life balance” magasan a legfontosabb szempont (nagyon helyesen szerintem).

Egy svájci menedzser például nem képes legbelül elfogadni, hogy a nők is dolgoznak, és hogy mondjuk egy szülőnek 4 előtt le kell lépnie, hogy odaérjen az oviba a gyerekért. Pedig ez itt teljesen hétköznapi, s a svédek képesek ezt legtöbbször összeegyeztetni az elvégzendő munkával."

Hogy sikerül összeegyeztetniük? Rugalmasabb a munkabeosztás vagy a gyerek hazavitele után még visszamennek? Tényleg kiváncsi lennék.

rezsöatya 2014.10.19. 08:39:24

@bandirepublic: "...továbbá a konkrét feladat nagyfokú precizitást igényel, amiben szerintem a nők általánosan jobbak."

vs.:

"VIGYÁZAT, az írásaim nyomokban iróniát és költői túlzásokat tartalmazhatnak!!!"

:DDD

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2014.10.19. 08:39:49

@Mme Seldon: van aki már reggel 7- kor bent van az irodában s délután magával viszi a laptopot haza - just in case.

pesten is ez van. efy expat eltölt pár évet egy olyan országban, ahol a nyelv nem globális. minek a sok erőfeszítés - gondolják sokan

NIKI LAURA 2014.10.19. 08:45:42

@Muscari: Micsoda?..Ne B+,.Casi Londonba van?...azt irta,hogy jon magyarba...

Off
Penteken hazaugrottam a lajosmizsei csulokfesztivalra,hetfon megyek vissza,a verdat letamasztottam a longstay parkingba.

Mondja a repteren egy magyar csoka,mindig hoz visszafele 4csik cigit,mert annyi legalis,es pont a duplajaert adja el kint.
Mas szerint meg barmennyit lehet kihozni,mert Eu...

Van valakinek infoja errol a cigi bizniszrol?
On

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 08:54:00

@bandirepublic:
Nő kell mi mert az precíz.
Én meg helikopter vagyok.
Haggyá' má'
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 08:59:21

@bandirepublic:
Pedig mi olyan megértőek vagyunk...
Mi mindent értünk és a beleérző képességünk páratlan.
Megértjük mi azt is hogy miért feltétel a jelöltnél a C kosaras melltartó....
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 09:05:36

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya):
A bármennyiért bármennyit kaphatsz később a bíróságon.

NIKI LAURA 2014.10.19. 09:11:05

Hehe,ezt most olvastam:

20y a go we had:
- Johnny Cash
- Bob Hope
- Steve Jobs

Now we have:
- No cash
- No hope
-No jobs

Pls don't let Kevin Bacon die!

Der echte Weihnachtsmann 2014.10.19. 09:40:58

@bandirepublic: a harom iras közül, messze tied a legjobb es legerthetöbb szamomra. Gratula az elöleptetesedhez, a te helyedben en is egy "szöke Ingrid-et" vennek fel

DieNanny CH 2014.10.19. 09:47:53

Mindhárom blog nagyon tetszik! Az első kettő továbbgondolásra meg kibeszélésre érdemes, a 3. pedig jópofa élménybeszámoló.

Amúgy ilyen ausztrál naplementés képem nekem is van ;-D
kepfeltoltes.hu/141019/SAM_3596_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Határátkelő 2014.10.19. 09:51:44

@bandirepublic: Ez jogos, csak én már olyan régen olvaslak, hogy ez nem jutott eszembe. :) Szerintem beleírom a posztba is...

Bonjour 2014.10.19. 09:53:46

@bandirepublic: szimpi a blogod, és nagyon szeretem skandináviát.
Én nagyon értem, amit írsz, és tényleg így van.
Azért amit mondasz, hogy is mondjam, bizony könnyen antifeminista felhangú érvelésbe fordulhat mások szemében, ezt neked kell látnod, van-e erre esély (lásd diggi véleményét, és másnak is eszébe jutott). Pláne, hogy neked is eszedbe jutott, hogy szexistának nézhetnek. Vagy egy fokkal jobb (rosszabb?): egy szerencsétlen bevándorlónak néznek, akivel úgy tűnik nem akarnak ismerkedni a svéd lányok, mert a bevándorló k-európaiból csak a svéd pasik kérnek, de a csajok nem, és így akarsz bekerülni a svéd vérkeringésbe. Nem biztos, hogy a füledig eljut egy ilyen vélemény, pláne ha az echte svédek között alakul ez ki.
Persze ez nem feltétlen igaz, csak egy olvasat, egy lehetséges kimenet. Mert azt képzeld, ha egy feltörekvő albán a bp-i amerikai cégben előjön ugyenezzel a sztorival, hogy magyar precíz (=szófogadó?) kiscsajt akar felvenni, mert csak külföldi van a részlegen. Neked, ott dolgozó magyarként mi ugrana be?
És van olyan szép svéd lány, aki szóba áll veled, csak könnyebb volna megtalálni, ha az egyetemistaként vetődnél erre a témára.

Én sunnyognék, senkivel nem beszélnék, majd csendben felvennék egy c kosaras szőke tündért, ha meg nincs házasulási szándék, akkor agy anyát, mert az meg plusz pont lesz majd a társadalom felé, meg a lelkiismeretednek.
De nem dumálnék erről senkivel, legfeljebb magyarul a blogodon, mert a saját főnököd személyzeti politikáját kritizálod ezzel, ő meg nem biztos, hogy olyan naív és elfogadó, mint a svédek és esetleg nem egyenlősdiben gondolkodik (= vagyis nem fogadja el, hogy te másképp gondolod, mint ő, és ezzel nem őt akarod kritizálni).

A francia bevándoról, többgenerációsok pláne, sokszor franciábbak a franciáknál :))).

Azért te tudod csak, mit akarsz, nekünk csak korlátozott infoink vannak a szándékaidról.

Na jó mulatást mára :)!

DieNanny CH 2014.10.19. 09:54:18

@diggerdriver:

Ezt nem értem. Most miért adta rendőrkézre? Nem vett jegyet, vagy részeg volt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 09:59:43

@DieNanny [SZ,CH]:
Nézd meg mégegyszer a videót. Mikor felszállt a gyökér kétszer is ki akarta tépni a táskát az elöl ülő nő kezéből.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.19. 10:06:22

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya):

europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/alcohol-tobacco-cash/index_hu.htm

"Ha Ön EU-tagországból EU-tagországba utazik, szabadon vihet magával alkohol- és dohánytermékeket, feltéve hogy azokat saját fogyasztásra, nem pedig viszonteladásra szerzi be.

Az uniós szabályok értelmében nem kell bizonyítania, hogy a kérdéses termékeket személyes fogyasztás céljára vásárolta meg, illetve szállítja, ha mennyiségük nem haladja meg az alábbi határértékeket:

800 cigaretta
400 szivarka
200 szivar
1 kg dohány
10 liter tömény szeszes ital
20 liter szeszezett bor
90 liter bor (ebből max. 60 liter pezsgő)
110 liter sör
Az uniós országok korlátozhatják a behozható cigaretta mennyiségét, ha Ön olyan uniós országból érkezik, ahol a jövedéki adó jelenleg még kisebb az uniós szabályozásban előírt minimumnál. A behozható mennyiség azonban 300 szálnál kevesebbre nem korlátozható. "

Muscari 2014.10.19. 10:07:11

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya):. Még otthon van, de a jövő héten itt lesz, ha minden igaz.

SzZoole 2014.10.19. 10:08:59

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya): 4 csik a legalis a NAV szabalyai szerint is.
A legokosabb,hogy 4 csikal becsekolsz es a duty shopban veszel meg negyet vagy amennyit akarsz.Lutonon nem igazan szoktak nezegetni,ha csak nem viselkedsz feltunoen gyanusan.
Cascabel elmeletileg holnap lesz elerheto Londonban.
Jo lenne ha jelentkezne,mert nekem is lesz holnap egy meglepetes vendegem,amit csak kesobb irok le,hogy ki.A
Annyit elarulok,hogy egy nepszeru komment tarsunk a blogrol.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.19. 10:09:35

mi bajotok bandi gondolkodásával? szerintem teljesen jó, hogy így gondolja, integrálódni akar, és ezt ilyen módon gondolja megoldani
"mert nem szeretném, hogy a szervezet nagyobb része ferde szemmel nézzen a mi idegen társaságunkra."
mindig az integrálódás mellett vagytok, hát most miért baj?

Muscari 2014.10.19. 10:12:40

@diggerdriver: biztos? Az nagyon ügyes volt, hogy odacsukta, de miért kellett a baseball ütő?
A fickó már teljesen ártalmatlan volt. A sofőr se jobb a tolvajnal szerintem.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2014.10.19. 10:20:32

@Bonjour: köszi a hozzászólást. van egy gyönyörű idevalósi feleségem meg egy szőke kékszemű kislányunk, uh a kollégák ismernek annyira, hogy fel se merüljön bennük az a vonatkozás.

de a lényeg szerintem, hogy jó (lenne) nyíltan beszélgetni az érintettek bevonásával az ilyen kényes témákról

qkuc 2014.10.19. 10:21:00

@bandirepublic: Szerintem kér előre paráznod, a meglátásod helyes. Nem szerencsés, ha csak külföldiekből álló "zárt" közösségek alakulnak ki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 10:25:17

@Zoole[uk]:
Ki lenne? Én.
Bár én ma délután megyek de tudjuk be hajlott korodnak a tévedést.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.10.19. 10:26:45

@diggerdriver: Te nepszeru lennel???:))))))))))
(csak vicc volt)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 10:26:54

@Babette.:
Pontosan ezt mondom én is. Be akar integrálódni egy benganagy szőke C kosaras svéd csajba. Teljesen megérthető és elfogadható.
:))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 10:28:01

@Zoole[uk]:
Az útált emberek is népszerűek.
:)))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 10:30:28

@Muscari:
Míí vaaan?
Egy büdös gyökér tolvaj akit addig kellett volna ütni amíg mozog.
Ettől a nézőponttól kapok idegrángást.
Csinált valamit de MÁR ártalmatlan volt akkor meinden rendben meg sem kell büntetni.
Hiszen MÁR ártalmatlan.
Fasza.

2014.10.19. 10:30:52

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya): angliaba 4 csikot vihetsz csaj,de a repteren elmondjak a duty ban.

SzZoole 2014.10.19. 10:34:32

@diggerdriver: ez igaz,mint pl. Te:)))
(csak vicc volt)

Szerencsetlen csoka oruljon,hogy egy jo veresel meguszta.
Egyes orszagokban a kez fejet is le vagtak volna ezert a cselekedetert.

2014.10.19. 10:36:40

Off:

van egy jo cikk a Guardianban az au pairekrol, gondoltam belinkelem mert sok jelenlegi es jovobeni magyar lanyt erinthet:
www.theguardian.com/money/2014/oct/18/au-pairs-on-a-pittance-young-women-minding-kids

On

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 10:49:21

@Zoole[uk]:
Nem érted?
Mikor ütötték MÁR teljesen ártalmatlan volt.
Az a szemét sofőr nem átallotta megverni szegény MÁR ártalmatlan raboló fiatalt, örök életre szóló lelki törést okozva ezzel.

Hari Seldon 2 2014.10.19. 10:55:22

"Valóban marha nehéz itt barátságot kötni, nekünk nem sikerült még EGY AMCSIVAL sem. Mondjuk az még hagyján, na de konkrétan akik itt élnek 12 éve, azoknak sem."

"Ugyanakkor meg egyik se „hív be a házába”, ha értitek, mire gondolok?!"

Tudom, hogy nem hiányérzet miatt mondta.
De nekem ez mindig bicska a zsebben esete: Mi a fenéért akar valaki állandóan "komázni" a szomszéddal. Magyarországon ez neki egy "szükséglet volt", hogy át tudja vinni a épp elkészül töltött káposzta kóstolóját a szomszédba?
(Én régen sem szerettem az ilyen "gyere át hozzánk, beszéljünk az élet nagy kérdéseiről" hozzáállást.)
Ez szerintem a régi falusi létből itt maradt "mánia" egyeseknél.

SzZoole 2014.10.19. 10:55:50

@diggerdriver: mar,hogyne ertenem,ha engem vagy a csaladomat probalta volna meg kirabolni,meg tobbet is kapott volna.
(csak vicc volt vagy nem?Most osszezavarodtam)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 10:58:11

@Zoole[uk]: Itt talán le is lőtték volna! :) (csak tréfáltam, vagy nem?)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.19. 11:00:07

Bandi posztja érdekes és komoly témákat pedzeget, ezáltal jobb sorsra volna érdemes, mint hogy ilyen rettenetesen primitív, c kosaras ezersmileys viccelődésbe süllyedjen. Azok, akik itt idétlenkednek, tudnának sokkal értelmesebb és tartalmasabb kommentet is írni. Just my 2 cents :)

SzZoole 2014.10.19. 11:00:13

@VPBA: az attol is fugg,hogy kitol probal lopni.
(ez nem vicc)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.19. 11:03:33

@Der echte Weihnachtsmann: hatalmas a különbség bevándorló és bevándorló között. Hadd ne kelljen szolidaritást éreznem a kődobáló Abdullahhal, csoporterőszakoló Ahmeddel meg férfi kollégával kezet rázni nem hajlandó Aishával csupán azért, mert egyikünk sem itt született.

2014.10.19. 11:10:37

@Hari Seldon 2: Igen, nem akartam bunko lenni, de szerintem is igy van hogy egyes kozossegekben nem szokas egymashoz atjarni, inkabb nyilvanos helyeken talalkoznak a baratok, pl. UK-ben erre szolgal a pub. Nyilvan vannak akik otthon is latogatjak egymast de ez nem annyira altalanos mint Mo.on. Megkockaztatom hogy Mo.on anyagi okai is lehetnek a maganhaznal valo talalkozasnak: pl. sok ember nem engedheti meg maganak napi szinten hogy etterembe, kavezoba jarjon, mig ez pl. USA-ban vagy Nyugat-Europaban teljesen termeszetes, mindennapi dolog.

DieNanny CH 2014.10.19. 11:12:41

@Muscari:

Nem biztos, hogy ártalmatlan volt. Mi van, ha az övébe tűzve ott volt egy pisztoly, amit talán elő is tudott volna venni a bal kezével, ha nem a fejét kellett volna védenie a sofőrtől.
Én egyetértek a veréssel.

Emlékeztek, pár éve volt Mo-on az osannál, vagy valahol, hogy fiatalok bementek este, hogy kirámolják, és mikor kijövet a rendőrség el akarta fogni őket, egy 14 évest lelőttek? Akkor is a közvélemény a gyerek mellé állt, merthogy nem volt nála pisztoly. Szegény rendőr lett meghurcolva.
Amúgy sincsenek a magyar rendőrök sokat akcióban, tehát sötétben lát egy menekülőt, talán van is valami a kezében - nem csoda, hogy rálő.
Aki bűntényre készül, az számoljon azzal, hogy lesz olyan, aki ellenáll.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 11:17:28

@Zoole[uk]: Úgy érted, hogy tolvajtól nem bűn lopni?

SzZoole 2014.10.19. 11:28:35

@VPBA: Nem egeszen,ha egy hetkoznapi embert probal kirabolni akkor meguszhatja egy alapos veresel,de,ha egy bizonyos korokben mozgo "uzletembert"akkor az isten se menti meg ezt a sracot.(ez nem vicc)

Hari Seldon 2 2014.10.19. 11:29:56

@Mirjam2:
Nem gondolom, hogy bunkóság lenne ennek elemzése.

Persze az igaz, hogy szubjektíven nézek rá a kérdésre, ezért egyből megfogalmazok egy határozott álláspontot.
(Ez persze igaz minden témában)

Der echte Weihnachtsmann 2014.10.19. 11:35:34

@Réka ‎: ebben maxi-maximalisan egyetertek veled!
Az irasabol kiderül valahol az ilyen iranyu szelektalas?

@Babette.: valamit felreerthettel. Nem az integralodasi szandekat kerdöjeleztem meg!
Egyebkent hasonloan gondolkozom mint bandi es föleg mint Reka. A parom itt bevandorlonak szamit es ha emiatt nem vennek fel valahova, annak ellenere hogy integralodni akar es normalis eletet folytatni, az igen szarul esne.

@Hari Seldon 2: + sok millio

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 11:38:30

@Zoole[uk]: Ezt most úgy unblock érted világszerte, vagy arra az országra, ahol mi élünk? Mert itt ugyan az a nagyon jó, hogy soha senkiről nem tudhatod elsőre, ki is valójában, tehát simán elképzelhető, hogy a buszon belefutsz egy „bizonyos körökben mozgó” üzletemberbe, de azért a világ más részein ez nem jellemző. Gondolom, a „fejlettebb” világban az olyanok, akikre Te gondolsz nem busszal közlekednek. :)))

puhacica 2014.10.19. 11:41:40

Bandi posztja olyan egyertelmu, hogy nem is ertem, hogy lehet nem erteni. amit a sajat blogjara irt az egyik kommentelo, az meg egyenesen hajmereszto.

az amerikas poszthoz. mivel nem vagyunk egyformak, nem is itelkezem, viszont sose fogom megerteni ezt a nagy ragaszkodast a szomszedokhoz. mi meg azokat is gyorsan leepitjuk, akik probalkoznanak a cimbizessel. koszonunk, azt' jonapot. eppen ezert gondolom, hogy ebbol a szempontbol pl. edesmindegy, hol elunk.

az ausztraliai "kirandulas" miatt meg szimplan csak irigy vagyok. :)

SzZoole 2014.10.19. 11:44:05

@VPBA: ez vilag szerte igy mukodik,most had' ne irjak peldakat,es nem csak a buszon,hanem az utcan setalo embereket is probalnak kirabolni.De ne vigyuk el a temat ebbe az iranyba.

2014.10.19. 11:50:45

@diggerdriver: youtu.be/08RFTI9QR20
Hanggal! Ne csak a csomagolasd nezd. Keszitsd be az aszpirint es a hideg borogatast mileott megnyitod.

A videodra reagalva, nagyon helyes, igy kellene mukodnie. A dan es a sved model teljesen megbukott. A danok legujabb agyszulemenye, hogy a lefejezos/kalasnyikovos daniaba visszatero dzsihadistaknak nem borton jar, hanem egy pszichologussal valo beszelgetes. Aztan mehetnek a dolgukra.

33621 2014.10.19. 11:52:36

@diggerdriver: Ezek nem cicóztak! Gyorsan megoldották a problémát.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.10.19. 11:53:51

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya): @Babette.:

Ingovanyos talaj. Gyakorlatilag barmennyit hozhatsz sajat hasznalatra. Igazolnod kell ha
megkerdezik:(((

For excise goods such as alcohol and tobacco, there are no restrictions.

www.hmrc.gov.uk/customs/arriving/arrivingeu.htm

SzZoole 2014.10.19. 11:57:58

@VPBA: kerdezd a ferjed,O biztos tudja,hogy mirol beszelek:)))

SzZoole 2014.10.19. 12:00:57

@charlieharper: hallotal,olvastal a penteki esemenyekrol,ami White City es Shepard Bush-ba tortent?

Hogy van a nejed es az ikrek?

Simon Hasonmasa (TW) 2014.10.19. 12:06:04

@Zoole[uk]:
Ismerek embereket akik Lutonban buktak.
Az EU-s gyakorlathoz kepest az angolok hihetetlenul toleransak. Eljaras ala, csak a harmadik kiserlet utan vonnak. Addig csak elkobozzak a cuccot.

SzZoole 2014.10.19. 12:11:00

@Simon Hasonmasa (Roch): igen,toleransak egy bizonyos szintig,meg akik buktak azok pancserok voltak.En mar tobb mint 30 alkalomal hoztam 7-8 csikot,kezipoggyaszban,eddig soha semmi nem volt,autoval meg,meg tobbet,ott sem volt semmi.

FrankyLon 2014.10.19. 12:16:08

@Der echte Weihnachtsmann:

Hidd el, bevandorlokent a legkonnyebb kritizalni a bevandorlokat. Egy benszulottnek altalabn minden bevandolrlo egyforma. de mi latjuk a kulonbseget. Igen jol meg tudjuk itelni, ki miert van itt, ki az aki uj eletet kezdeni jott, es ki az aki csak a pesti lakas arat osszelapatolni, ki az, aki munkaval akarja megkeresni a kenyeret es ki az aki eloskodessel. Biztosithatak, nincs az a benszulott aki annyira eliteli a parazita, neatn bunozo vagy illegallis bevandorlot, mint a becsuletesen dolgozo es boldogulni vagyo bevabdorlo. Ennek ket oka van, egyreszt, az ilyen nemkivanatos elemek a mi integralodasunkat is megnehezetik, hiszen, mint mondtam, egy benszulottnek minden bevandorlo egyforma. Mas reszt, mi pontosan azert jottunk ide, mert elegunk volt abbol, ami ott folyik, ahonnan jottunk. Persze, hogy rohadtul duhit, amikor azt olvasom, hogy romaniai bevandorlok bekoltoznek az aluljaroba a Park Lane-n es hazat kovetelnek. Pontosan azert is jottem el Budapestrol, hogy ha lemegyek az aluljaroba ne az athato hugyszag csapjon meg es ne jojjon oda 5 tag, hogy van egy kis aprod. Persze, hogy duhit, amikor azt latom, hogy ebben az orszagban is ez tortenik, hogy mindenfele rakos daganatok megfertozik ezt a tarsadalmat is. Persze, hogy nekem a legnagyobb hangom a korlatlan, nyaklo nelkuli bevandorlas ellen. Igen, felemelem a hangomat, hogy aki nem ide valo, igenis pateroljak ki.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.10.19. 12:16:53

@Zoole[uk]:

Ugy ertem toleransak haromig. Jegyzokonyveznek es elengednek.
Ezek a csavok nem 7-8at hoztak...

SzZoole 2014.10.19. 12:22:28

@Simon Hasonmasa (Roch): hidd el,tudom mirol beszelsz,de ne vigyuk el a temat...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 12:38:09

@Zoole[uk]: Rendben. De attól, hogy 2-sel kezdődik a személyi számom, "én se ma jöttem le a falvédőről" :)))

i got my (törölt) 2014.10.19. 12:43:20

@charlieharper:
az semmi, én ettől a válaszvideótól röhögtem magam könnyesre:
www.youtube.com/watch?v=SFzybU1Sb3E
"it seems you dont have a brain, and you are able to talk..." :))

SzZoole 2014.10.19. 12:46:56

@VPBA: eszmecseret kellene tartanod a nejemel,mar O is 23 eve " szenved" melletem:)))

i got my (törölt) 2014.10.19. 12:48:07

@charlieharper: @diggerdriver:
ezzel is egyetértetek?
www.dailymail.co.uk/news/article-2787752/Lynch-mob-use-butcher-s-meat-cleaver-castrate-rapist-caught-attacking-teenage-girl-alleyway-Indian-city.html

tépjük le önkezünkkel vagy vágjuk le egy bárddal? nem ezt hívják önbíráskodásnak? vagy máris elfogadtuk, hogy nincs működő igazságszolgáltatás, magunknak kell kézbe venni a saját sorsunkat?
esetleg térjünk vissza a mózesi törvényekhez (szemet szemért, fogat fogért)?

Taxomükke (UK) 2014.10.19. 12:51:03

@VPBA: Bocs a kötekedésért, de az nem unblock, hanem en bloc.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 12:59:52

@Zoole[uk]: Nagyon szívesen, akár itt, akár privátban. Mesélni én is tudnék :)))

Der echte Weihnachtsmann 2014.10.19. 13:00:20

@FrankyLon: minden betüddel azonosulok! Irtam valami mast?
Abban is igazad van, hogy bevandorlo sokkal szigorubban nezi a masik bevandorlot.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 13:00:33

@Taxomükke: Én az angol kifejezésre gondoltam, ami azt jelenti, "összességében, teljes egészében".

2014.10.19. 13:05:27

@i got my: komolyan gondolkodtam rajta, hogy fake, csak kattintas generator, hogy tobb bevetelt kapjon a youtubetol. Ennyire nem lehet valaki buta, ha megis, akkor azonnali szavazatjog megvonas

Igen, az igazsagszolgaltatas, foleg a UKben mar reg megbukott. Del-Afrikaban sincs bizalma az embereknek. Ott,ha a badognvarosokbol lopsz es elkapnak, akkor kapod a "necklace"-t. Vagyis megkotoznek es radteszik az ego autogumit. A felesegem egyik rokonanak volt az a feladata a katonasagnal, hogy a badog varosok szelere lakott hullakat szedtek ossze reggelente. Egyik sem termeszetes halallal vegezte.

i got my (törölt) 2014.10.19. 13:05:59

@bandirepublic:
szerintem a diszkrimináció - mégha pozitív is - nemkívánatos. szuboptimális eredményre vezet, ha nem a legjobb jelöltet keressük, hanem másod-, hamad- és sokadlagos vélt szűrőfeltételeket választunk. (jelen esetben: hogy az általunk egészségesnek tartott arányok ne sérüljenek, vagy hogy az általunk vélt svéd előítéleteket ne tápláljuk.)
én a főnököd helyében biztosan nem dicsérnélek meg, ha efféle szempontok alapján akarnál a jelöltek közül választani. nem azért, mert más szempontokat tartasz fontosnak és felülbírálod az ő szempontjait, hanem mert nem-szakmai szempontok szerint válogatsz.

az meg, hogy a nők precízebbek, vegytiszta előítélet, ezt már pozitívnak sem nevezném, csupán diszkrimináció. ugyanolyan hiba és hülyeség, mint azt mondani, hogy a férfiak erősebbek, ezért férfit keresek a cementeszsák pakolásához. statisztikailag lehet, hogy erősebbek, de biztosan van jónéhány nő, aki többet bír emelni, mint a férfiak túlnyomó többsége.

Muscari 2014.10.19. 13:08:04

@Zoole[uk]: én tudom, ki az, de sajnos én holnap délután dolgozom. Azért meglátom, mit tehetek.

2014.10.19. 13:09:33

@VPBA: az unblock angolul azt jelenti, hogy nincs blokkolva.
En bloc lesz az, a franciaban, ha e utan n vagy m betu van, akkor ejted a-nak.

@Zoole[uk]: igen, olvastam. Biztos vagyok benne, hogy a jeghegy csucsa. Azt is olvastam, hogy a Labour keri Palesztina elfogadasat. Jovore, ha a Labour nyer politikai menekulkent fogok magamra gondolni. Csak en nem a Viktor elol menekulok, hanem a Ed elol.

Felseg jobban van, koszonom. Mar tud enni, csak a lababan ejszaka van a "charlie horse". A vadliaban, amikor ejszaka sikitozva felkel es masnap nem tud raallni a labara. Ha majd jon a Madame Hari Sheldon megkerdezem mit tud csinalni vele.

i got my (törölt) 2014.10.19. 13:15:29

@charlieharper: igen, az is lehet, hogy a kiszolgált dinnyeárus új megélhetési forrást keres.

az önbíráskodás szerintem zűrzavarhoz vezet, csodálkozom, hogy ti ezt propagáljátok. (hogy mennyire tekinthető a modern társadalommal és az európai értékekkel összeegyeztethetőnek, azt már nem is merem említeni.)
nekem bejönne az anarchia, de ezek a módszerek egyfajta társadalom utáni állapotot sejtetnek. tegnap kardio azt írta, hogy jelenleg még létezik társadalom. mi akkor az igazság? :)

SzZoole 2014.10.19. 13:21:11

@Muscari: delelott 10-11 kozt veszem fel az Edgware station-ben,gyere oda,ha szeretnel,vagy
tudom hogy hivnak,tudom hol laksz,tudom hol dolgozol,tudom mit dolgozol,tudom a telefonszamod,meg keresunk:)))
(csak vicc volt)

2014.10.19. 13:26:29

@i got my: nem tudom, hogy a doki mit irt. Az ablakos posztot nem olvasom el.
Az igazsagszolgaltatas, a UKben atment vicc kategoriaba. Igy valasztas nem nagyon maradt. Ha megjelennek a mi falunkban az irek, mindenki tudja, hogy a rendor nem mer kijonni es mindent le kell szogelnunk, ami mozdithato. Majd az ir 4-5 eves kolykoktol el kell viselnunk, ahogy kaviccsal dobaljak meg az autoinkat es dobaljak felenk uvoltozve az f-betus szavakat. A hazunk moge megjelentek 5 lakokocsival es egesz ejjel bogettek a zenet es a quadjukat. Ez csak pelda volt. Amig nem vagyunk otthon es bekoltoznek a hazamba, nem tudom kirakni oket.
Ez mar reg nem "igazsag"szolgaltatas.

2014.10.19. 13:27:12

@Zoole[uk]: tippelek, vagy a Pulcsi gazdaja vagy a Rezso lesz

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 13:28:18

@charlieharper: Jó, legyen! :). Hallottam én már angolul is (ismerem a szó alapjelentését), magyarul is. Vasárnap talán ne menjünk bele etimológiai kérdésekbe :))) Ez olyan, mint a helyesírás, a végén úgyis úgy lesz, ahogy az emberek használják, nem, ahogy a nyelvészek akarják. :)))

SzZoole 2014.10.19. 13:28:31

@charlieharper: nagyon remelem,hogy a jo erzesu valasztopolgarok nem fogjak meg valasztani a Labourt es nagyon remelem,hogy ezek a valasztopolgarok lesznek tobbsegben.

Itt nalunk videken 10% alatt van a muszlim kozoseg es 80% koruli a feher lakosok szama.

Kitartast a nejednek:)))

Ha ott van mar az anyosod akkor neked is:)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.19. 13:28:41

@FrankyLon: ez az év kommentje, minden benne van. Köszönöm.

SzZoole 2014.10.19. 13:35:28

@charlieharper: Egyik sem,a komondoros csavot mar tobbszor hivtam,de eddig meg nem valaszolt.
Rezsovel mar talalkoztunk.

FrankyLon 2014.10.19. 13:41:31

@Der echte Weihnachtsmann: Nem irtal mast, csak felvettem a fonalat, amit elejtettel es tovabbvittem. :)

FrankyLon 2014.10.19. 13:47:30

@charlieharper:

Hat van miert aggodni, en mindenkitol azt halloom, hogy UKIP vagy a Torry-k, senki nem mondta meg, hogy a Labourre vagy a LibDem-re szavazna. Errol az idei magyar valasztasok jutottak eszembe, ahol folyton az hallottam elotte, hogy igy a mocskos Orban, meg a rohadt Fidesz, aztan csak sikerult oket ket haramddal megvalasztani. Szoval aggodok en is. :)

Merpedig, ha Ed vagy Nick lenne a befuto, akkor mar csak Ausztralia marad nekunk, esetleg Uj Zelnad. :)

Der echte Weihnachtsmann 2014.10.19. 13:55:38

@FrankyLon: ok! Akkor ezen nem fogunk vitatkozni mert egyetertünk

2014.10.19. 13:55:40

@Hari Seldon 2: @puhacica: Na jo, akkor en is bevallom hogy annyira utalom ha a szomszedaim megkerdezik ki vagyok, hova megyek, stb... Nemhogy meg beengednem oket a lakasomba, ez kizart. Bar azt hiszem a poszt nem igazan szomszedokrol szolt, hanem baratokrol akik atjarnak egymashoz? De lehet hogy felreertettem.

puhacica 2014.10.19. 14:02:53

@Zoole[uk]: szerintem egy svediai madar repul feletek. :)

@Mirjam2: ja, de ha baratok lennenek, akkor beengednek magukhoz. de amig csak szomszedok... na mindegy, en nem vagyok egy tarsasagi ember, szoval az en velemenyem nem mervado egy ilyen temaban. :)

@i got my: nem tudom elkepzelni, hogy Bandi felvenne valakit, aki szakmailag alkalmatlan, meg ha a masik ket feltetelnek meg is felel. viszont el tudom kepzelni, hogy van a palyazok kozott egy sved no, aki szakmailag is tokeletesen alkalmas.

Mme Seldon 2014.10.19. 14:04:33

@charlieharper:
Szed a feleséged valamilyen formában magnéziumot? Magyarországon MagneB6, magnesii citrici, esetleg Mg pezsgőtabl az ajánlott a terheseknek (Nekem legjobban a Mg citrici vált be, a Mg pezsgőtabletta nagy adagban hasmenést okoz.) És asajnos, amikor jön a lábgörcs az éjszaka közepén rá kell állni (esetleg masszírozni), ugrálást most nem javaslom). Az egésznapos reggeli rosszullétek elmúltak?

i got my (törölt) 2014.10.19. 14:05:10

@FrankyLon: hamar el fognak fogyni az országok, ahová szívesen mennél.
arányában egyre több a szegény, képzetlen, akiknek nincs más választásuk, mint hogy összehugyozzák a kedvenc aluljáróidat. nem azért vizelnek oda, hogy téged bosszantsanak, hanem azért, mert nem találnak olyan munkát, amiből olyan wc-be járhatnának, amilyen neked van. európa egésze kétségkívül rá van és fokozódó mértékben rá lesz szorulva ezekre az emberekre, mert másmilyen nincs, nem lesz. (hajlok rá, hogy jogos önkritikát gyakorol európa, amikor lemond a reprodukcióról. ha nem lesz ki- és bevándorlás magyaro.-ról, -ra, és nem változnak az arányok, 2-300 év múlva meghal az utolsó magyar is. ugyan ebben élenjár magyaro., európában se sokkal jobb a helyzet.)

Muscari 2014.10.19. 14:05:20

@diggerdriver: szóval te egyetértesz az önbíráskodással minden körülmények között?

2014.10.19. 14:06:52

@FrankyLon: mert Delen laksz. Eszakon es London egyes reszei a Labour szavazobazis.
Ha a skotok vegre levaltak volna, akkor a Labour oriasi bajban lenne.
LibDem szerintem be sem fog kerulni. Sehol nincsenek.

Muscari 2014.10.19. 14:08:29

@diggerdriver: az büntetés kiszabása a bíróság dolga, nem a sofőré. Az nagyon dicséretes, hogy rendőrkézre adta, de ennyi elég lett volna.

Babette?

2014.10.19. 14:11:57

@puhacica: Nem tudom o mire gondolt, de pl. UK-ben (legalabbis Londonban) messze nem olyan gyakori hogy baratok meghivjanak magukhoz a lakasukra, mint Mo.on - legalabbis en ezt vettem eszre (de az is igaz hogy limitalt tapasztalataim vannak Mo.rol ezen a teren). Ez nem azt jelenti hogy baratsagtalanok, de egyszeruen gyakoribb hogy pl. kavezoban, parkban, pubban stb. talalkoznak az emberek. Persze sokszor maganlakasokban is, de ez nem annyira jellemzo mint Mo.on.

2014.10.19. 14:12:46

@Mme Seldon: mennyi magneziumot szedjen naponta? Es a terhesseg vegeig? Valami olyasmit olvastam, hogy az utolso honapban mar ne szedjen, az lehet?
Igen, mar nagyjabol elmultak a rosszulletek, de azt mondtak neki, hogy legyen "bed rest"-en egy ideig, ameddig lehet.meg ezek a labfajasok nem jok. Kalciumkt is szedjen hozza vagy eleg a magnezium?akkor leugrom majd venni.

qkuc 2014.10.19. 14:52:23

@FrankyLon: Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy eléggé alacsony volt a részvétel a választáson, tehát azok nagyjából el sem mentek, akik nem csípik a magyar narancsot. Ez még szembeötlőbb volt az önkormányzati választáson ...

Giddy Lamb 2014.10.19. 14:53:26

@Zoole[uk]: "Nem egeszen,ha egy hetkoznapi embert probal kirabolni akkor meguszhatja egy alapos veresel,de,ha egy bizonyos korokben mozgo "uzletembert"akkor az isten se menti meg ezt a sracot.(ez nem vicc)"

Fogadjunk, hogy jobb öklödre kereszt, a balra pedig H betű van tetoválva! Ujjakra Ü S S vagy angolosan G A M E O V E R?
(Viccesnek találod:)))?)

Giddy Lamb 2014.10.19. 14:53:26

@VPBA: Én azt nem értem a férjeddel és Veled kapcsolatban, hogy lelkendeztek Albániáról és mindenkit szeretnétek meggyőzni arról, hogy az "a létező világok legjobbika", közben láthatóan teljes mértékig tisztában vagytok azzal, hogy azt az országot a maffia tartja a kezében politikai és gazdasági szinten is. Vagy úgy gondoljátok, hogy amíg rend és nyugalom van, addig ez tök mindegy? Az emberkereskedelem, a prostitúció, kábítószer és a pénzmosás (kórházak, bankok, szállodák, távközlés) csak akkor aggályos, ha a szűkebb környezetedben vagy kénytelen szembesülni vele, különben nem létezik?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 15:20:54

@Giddy Lamb: A "lelkendezést" túlzásnak tartom, le szoktuk írni azt is, mi nem tetszik. Mert Albánia sem tökéletes, ahogyan egyik ország sem, de az a véleményem, hogy ahogy írtad, amíg rend, nyugalom és közbiztonság van, és a kis ember a nagyok játékából szinte semmit nem érzékel, az még mindig jobb, mint amit a kommentelő társaink írnak akár Angliáról (Londonról), akár Svédországról (Stockholmról), akár Franciao-ról (Párizsról), vagy akár saját tapasztalataink alapján Budapestről. Ezek mind fővárosok. Mi itt Tiranában teljes nyugalommal sétálhatunk éjszaka a kihalt utcákon, nem fognak kirabolni és megerőszakolni, sőt a legtöbb helyen az autónkat is nyitva hagyhatjuk, benne a kulccsal. Próbáld meg ezt megcsinálni az előbb említett helyeken! Emberkereskedelem, prostitúció, kábítószer és pénzmosás pedig a világ minden országában létezik, megkockáztatom nagyobb mértékben, mint Albániában.

Muscari 2014.10.19. 15:22:14

@Zoole[uk]: jo, meglatom. Esetleg egy kavet meg tudnak inni egyutt.

Muscari 2014.10.19. 15:33:46

@charlieharper: nem talalt :-)

Orulok, hogy a feleseged vegre jobban van, tovabbi jo egeszseget kivanok nektek. Negy gyerek, te jo eg, igazi nagycsalados leszel :-)

DieNanny CH 2014.10.19. 15:42:50

@Mirjam2:

Ezt, hogy Mo-ra jellemző, nem tudom osztani. Legalábbis, míg 7 évet otthon dolgoztam, egyik kolléganőmnél sem voltam. Pontosabban, az egyiknél igen, de csupán azért, mert neki kertes háza volt, és a húsvéti nyuszi mindig az ő kertjébe vitte a gyerekek csokinyuszijait... :-) Meg minden tanév végén rendeztünk ott palacsintaevő versenyt (csoportpénzből lettek megvéve a hozzávalók, ő meg megsütötte a 100-150 palacsintát...).
Szóval, nem tudom, kinél szokás kollégákhoz átjárni, de az ismeretségi körömben nem volt az.

svédnyugger 2014.10.19. 15:46:48

Volt egy pár komment bandirepublic blogról, C kupa, szôkeség stb. Nos azt hiszem egyáltalán nem éltetek, laktatok Svédországban. Itt a nôk nagyon is öntudatosak, a törvény is támogatja ôket. A nem tényleg azt jelenti, hogy NEM. Már-már elôzetes írásos hozzájárulás kell egy közeledéshez.
Az is jellemzô, hogy sexuális alhangokat kerestek egy kandidat kiválasztása mögött. Gondolom az kísért, hogy bizony a nôk jobbak a precizitásban, mint a férfiak. Olyan nehéz ezt lenyelni?
Ha nem lennék boldog nyugger, biztos jelentkeznék, mert az egész eddigi karrierem erre épült.

Giddy Lamb 2014.10.19. 15:46:48

@VPBA: Úgy látszik, nem akarod megérteni amiről írtam...

2014.10.19. 15:55:19

@DieNanny [SZ,CH]: Nem kollegakrol volt szo a posztban, hanem baratokrol, esetleg szomszedokrol. Azt taglalja a posztolo / blogiro hogy milyen nehez Amerikaban baratokat talalni.

DieNanny CH 2014.10.19. 15:56:51

@Giddy Lamb:

(Tudod, én arra vágyom, hogy bárcsak annyira tudnék rajongani Magyarországért, mint Janihaverjáék Albániáért...) :-(

DieNanny CH 2014.10.19. 16:01:33

@Mirjam2:

Értem.
Akkor viszont a kulturális különbségekben kell keresni az okot.
Pl Ausztriában és Svájcban a nagynéni-nagybácsi nem puszival üdvözli az unokaöccs-unokahúgot. Vagy a sógorékat. Míg Mo-on ez természetes.
Lehet, amcsiban nem szokás még a barátokat sem behívni a házba-lakásba.
Bár nem tudok érdemben hozzászólni, mert felnőtt koromban én egy barátságot sem kötöttem... Ami van, gyerekkoromból maradt.

2014.10.19. 16:02:09

@svédnyugger: Mint a blog ugyeletes feminista reme, kotelessegem ramutatni hogy ez szexista altalanositas hogy a nok 'precizebbek' mint a ferfiak.

Meg ugy altalaban, szexista es diszkriminativ annak alapjan valasztani uj munkatarsat hogy ferfi vagy no; kulonosen ha irodai munkarol van szo.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 16:05:09

@Giddy Lamb: Tényleg nem értem, mire gondolsz, de ha gondolod, fejtsd ki!
Véleményem szerint Bp-en a magyar rendőrségnek kellene rendet tartani, Londonban az angol rendőrségnek, Stockholmban a svéd rendőrségnek stb. Itt Tiranában az albán rendőrség rendet tart. Attól a sztereotípiától meg szakadjunk már el végre, hogy ezt az országot a maffia irányítja, pont annyira, mint amennyire pl.Mo-ot, csak mások a szereplők.

Ja, és sokszor leírtuk már, ne keverd össze Albániát Koszovóval. Nektek külföldieknek mind a kettő albán, nekünk nem. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Albániában nincs bűnözés vagy rossz ember, de legalább rend van általában.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.19. 16:06:18

@Mirjam2: precíz nőként mondom, hogy az szerintem se állja meg a helyét, hogy a nők általában precízebbek lennének, igaz nem sok férfit ismerek, aki horgol, hímez stb.
viszont nem szerint választani teljesen okés, egy jó főnök mindenkor figyelembe veszi a csoportdinamikát és ebben benne van egy egészséges nemi megoszlás is. Nálunk pl túl sok nő van a csoportban, ezért most férfit keresünk. Aki pusztán "szakmai" alapon dönt, az inkább ne legyen főnök.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 16:12:48

@DieNanny [SZ,CH]: De hát Te Svájcban laksz. :)
A mi "rajongásunk" az ország iránt néha lehet, hogy túlzottnak tűnik, de mindez abból fakad, hogy a mérleg nyelve jócskán pozitívban van Albániával kapcsolatban, míg Mo-ra nézve ez sajnos nem mondható el. De hát Te ezt úgyis átlátod.

FrankyLon 2014.10.19. 16:16:55

@i got my: Na ne probald mar megmagyarazni, hogy ra van szorulva arra, hogy allatkent viselkedjen, mert az ugysem fog menni. Attol mert valaki szegeny, vagy nehez a sorsa, meg nem kell egy allat modjara tonkretenni azt amit mas kemeny munkaval felelpitett. Attol mert valakinek tobb van, nem kell elvarni, hogy az a masik tartson el, adja a feje fole a hazat, szajaba az etelt.
Azt sem igazan ertem, miert is lesz szukseggem egy hajlektalan, sokgyerkees, analfabeta, angolul nem tudo emberre? Dolgozni valoszinuleg soha nem is akart, itt meg nem is fog tudni, mert annyit sem tud angolul, hogy bu. A kolykei meg vilageletunkben csak azt latjak, hogy kell a segelyert rinyalni, meg elvenni a maset, na azoktol sem remelek tul sokat, hogy majd ok epitik itt a jovot. Sajnos mindenhol vannak parazita modjara eloskodo emberborbe bujt lenyek, a helyben szuletettel nem lehet mit kezdeni, hat legalabb azt rakjak ki, amelyik mashonnan jott. Ne aggodj, marad meg igy is ep eleg tisztes, dolgozni tudo es akaro bevandorlo, aki kepes kulturaltan viselkedni, fizeti az adot, termeli a GDP-t. Szoval itt a Csatorna ezen az oldalan koszonjuk megleszunk a naplopok nelkul is.

adg 2014.10.19. 16:22:57

@Mirjam2: "Meg ugy altalaban, szexista es diszkriminativ annak alapjan valasztani uj munkatarsat hogy ferfi vagy no; kulonosen ha irodai munkarol van szo."

@Réka ‎: "nem szerint választani teljesen okés, egy jó főnök mindenkor figyelembe veszi a csoportdinamikát és ebben benne van egy egészséges nemi megoszlás is."

Hű, na most teljesen összezavartatok....
Most akkor jó, vagy nem? Én pl nem bánnám, ha lenne még egy-két lány az irodában, meglehetősen rossz az ivararány.

FrankyLon 2014.10.19. 16:36:23

@Réka ‎: Ezzel maximalisan egyetertek, nem lehet kizarolag szakmai alapon donteni. Plane nem, ha egy csapattagot keres a vezeto. Mert lehet a legjobb szakember, ha a szemelyisege vagy mas (pl. vallasi) okokbol meggyulik a baja mindenkivel. Bandi peldajanal maradva, probalj meg egy indiai team-be felvenni egy pakisztanit. Ahogy egy futballcsapat harmoniajat felborithatja egy renitens jatekos, ugy a munkahelyi csapatet is, es a rossz legkor rontja a teljesitmenyt.

Idealis esetben amugy is van egy rakas jelentkezod, kozuluk mondjuk tobben megfelelnek a szakmai elvarasoknak, aztan, megyegyszer mondom, idealis esetben, marad 4-5 akik a legmagasabb szakmai szinvonalat kepviselik. Na kozuluk mar mas szempotnok alapjan kell valasztani. Amugy sem lehet senki jovobeli munkajat az eddigi teljesitmenye alapjan megitelni, mert lehet hogy az uj csapat tobbet vegy kevesebbet tud kihozni belole.

Ha kizarolag szakmai alapon dontenek, nem kellene allasinterjura hivni az embereket, hiszen, a szakmai (akademiai) mult benne van az oneletrajzban.

kardio1 2014.10.19. 16:39:48

@VPBA: Te valoban visszafogottabb vagy. Mùltkor Jani haverja, amikor kérdeztem, mi nem tetszik neki Albàniàban, az àllami oktatàs létét (nem a milyenségét) emlitette, a többi dologgal elégedettnek tûnt.

kardio1 2014.10.19. 16:42:17

@DieNanny [SZ,CH]: Az ember sokkal kevésbé tud rajongani azért, amibe, vagy ahovà beleszületett. A vàlasztott orszàg az természetes, hogy màs. Szerintem.

Muscari 2014.10.19. 16:43:40

@Mirjam2: Itt sem konnyu. Az is szamit, hogy hany eves az ember, fiatalon ez meg konnyen megy, negyven felett mar sokkal nehezebb. Nekunk sok baratunk sosem volt, egy nagyon jo baratnom maradt meg egyedul, akivel tartom a kapcsolatot, de ma mar o is Franciaorszagban el, vele tobb, mit tiz eve ismerjuk mar egymast.

SzZoole 2014.10.19. 16:48:34

@puhacica: "szerintem egy svediai madar repul feletek"
Nem egeszen,vonatal jon:)))

SzZoole 2014.10.19. 16:51:08

@Giddy Lamb: Nem,semmi ilyesmi nincs ram tetovalva,de ha erdekel leirom,hogy hova mi van ram tetovalva:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.19. 16:53:21

@Muscari: a jogot kérded vagy a véleményemet?;D

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 16:55:44

@kardio1: Igen, mert ő mindig mindent nagyon sarkosan Mo-hoz viszonyít, hiszen eddig ott éltünk. A mi lehetőségeink és szempontjaink alapján eddig ezzel az országgal elégedettek vagyunk. Egyéb tekintetben elég sajátosak a nézetei, libertárius eszméket vall, ez az ország Európában leginkább megfelel ennek szerinte. Ez sem tökéletes, de a legközelebb áll az ő nézeteihez. Fent említett eszmecseréteket nem olvastam.

Giddy Lamb 2014.10.19. 16:56:00

@VPBA:"Tényleg nem értem, mire gondolsz, de ha gondolod, fejtsd ki! "
Én a "bizonyos körökben mozgó" "üzletemberekre" gondoltam, meg a barátok barátaira, akik egy nap késéssel tudják mondjuk New Yorkban, hogy mi történik Jani haverjával Shkodrában...

"Mert itt ugyan az a nagyon jó, hogy soha senkiről nem tudhatod elsőre, ki is valójában, tehát simán elképzelhető, hogy a buszon belefutsz egy „bizonyos körökben mozgó” üzletemberbe, de azért a világ más részein ez nem jellemző."

Meg még erre is gondoltam... ha esetleg félreértettem a fentieket, akkor világosíts fel, hogy mit akartál ezzel mondani?
Nem azt írtam, hogy az emberkereskedelem, a kábszer és egyéb a maffiához köthető tevékenység Albániában jellemző, hanem azt, hogy onnan irányítják a szálakat...
A sok szálloda, bank és magánkórház se pénzmosoda ezek szerint?

FrankyLon 2014.10.19. 16:57:41

@adg [Au, Darwin]: En ugy mondanam, eloszor szakmai szempontok alapjan kell megszurni a jelentkezoket, igy biztonsotando, hogy olyan ne johessen szoba, aki szakmailag alkalmatlan. Erre sok ceg harmadik fel altal osszeallitott tesztekete alkalmaz, amelyekkel felmerik a kulcskepessegeket. Pl. koncentracio, olvasasi keszseg, kombinatorika, logika, barmi ami kell az adott poziciohoz. Aki ezen mefelel es a szakmai, akademiai multja is impozans, azok kozul lehet nem szakmai szempontok szerint valasztani, mint nem, eletkor, vallas, etnikai hovatartozas. Aki azt mondja, ez diszkriminacio, az teved. Egy vezetonek a ceg, a termelekenyseg es a csapat erdekeben kell meghoznia ezt a dontest. En pl. nem vennek muszlimot csak ugy, hogy az elejen tisztazzuk, hogy munkaidobe nincs imadkozas, legfeljebb az ebedszunetben. Mert engem baromira zavar, hogy a muszlim kollegaim 3x20 percre eltunnek, mert ugye naponta otszor kell imadkozni, ebbol harom munkaidore esik, es ugy felizgulnak kozben, hogy utanna meg egy cigire is el kell menni mindegyiknek. Amikor a fonoknek meg mondom, hogy bazki rohangaszok a peron ket vege kozott mint fing a gatyaban, mert a vonat 240 meter hosszu, ezek meg eppen hajlonganak Mekka fele, akkor azt mondja,hogy tudja, de nem szolhat nekik, mert ajvekolni kezdenek, hogy vallasszabadsag. Csak egy pelda, miert kell figyelembe venni nem szakmai szempontokat is.

2014.10.19. 16:58:08

@FrankyLon: Hat eleg nagy baj lenne ha nem vennenek fel egy pakisztanit mert a tobbiek indiaiak, vagy forditva. Szerencsere nem hiszem hogy az ilyen diszkriminacio gyakori lenne; UK-ben es a Kozel-Keleten is gyakran dolgoznak egyutt indiaiak es pakisztaniak.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 17:02:46

@Babette.: Ok. Köszi. Legyen így! Én meg használok többet idegen szavakat, kizárólag albánt. DDD

i got my (törölt) 2014.10.19. 17:08:07

@FrankyLon: úgy tűnik, a főnököd éppoly kevéssé tudja, mit jelent a vallásszabadság, mint amennyire te (nem) érted a diszkrimináció szó jelentését. amit leírtál, az a tankönyvi példája a diszkriminációnak.
és a vallásszabadságnak semmi köze ahhoz, hogy teljesíted-e vagy sem a munkaköri kötelességeid. ha mekka felé fordulsz ahelyett, hogy dolgoznál, páros lábbal rúgnálak ki. de azt is, aki azért nem vesz fel egy muszlimot, mert "biztos" imádkozik.

kardio1 2014.10.19. 17:08:37

@VPBA: Volt szerencsém megismerni a nézeteit, lefolytattunk pàr eszmecserét itt a blogon vele. Es ne bànd, hogy nem olvastad mindegyiket. Néha màr kiakadtak a többiek, hogy a hozzàszolàsok felét mi adtuk :))

Muscari 2014.10.19. 17:11:22

@kardio1: igazad lehet. Az ember azt nem tudja megvalasztani, hogy hova szulessen, de a kivandorlas celorszagat meg igen.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 17:16:34

@Giddy Lamb: Így már értem, egy kicsit kavarc van.
Lehet, hogy valóban félreérthető volt, de mivel ez egy nagyon kicsi és zárt ország, és nagyon sokan élnek külföldön albánok (New York-ban is, többek között a mi előző háztulajdonosunk is), és mivel nagyon tartják az albánok egymással a kapcsolatot, ezért valóban "mindenki mindenkiről mindent tud". Ennek meg van az előnye és a hátránya is. Az előnye az, hogy bárhol a világon előbb számíthatunk egy albánra, mint egy magyarra. Sajnos, így van. A hátránya az, hogy ez az egész ország olyan, mint egy nagy pletykás falu.
A második gondolattal kapcsolatban arra próbáltam utalni, hogy itt senkiről nem tudod elsőre megállapítani, hogy kicsoda, ugyanúgy, mint pl. Svájcban. A státuszszimbólumok itt nagyon megtévesztőek. Pl. egy gazdag ember simán felül a buszra vagy leül a lépcsőre beszélgetni a szegénnyel.
A szálak irányításával kapcsolatban részben igazad van, de ezen szálak csomópontját inkább Koszovóban keresd. Tudom, van Lazarat stb, de azért a szerbek, románok, ukránok és a magyarok is ott vannak ebben témában. Meg még sorolhatnám. Tehát ez nem Albánia specifikus.

Muscari 2014.10.19. 17:16:53

@Babette.: Tipikus jogasz valasz :-)

Mondhatod mindkettot, erdekel

kardio1 2014.10.19. 17:17:43

@Muscari: Te miért pont Angliàt vàlasztottad? A nyelv miatt?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 17:21:40

@Giddy Lamb: Ja, az utolsót elfelejtettem megválaszolni: a sok szálloda, kórház, bank nem pénzmosoda, hanem a kedvező adórendszer miatt tudnak olcsón és jól működni.

@kardio1: Igen, hallottam hírét, hogy volt néhány eszmecserétek :)

kardio1 2014.10.19. 17:22:01

@VPBA: Mi lenne veletek, ha egyszer tényleg létrejönne Nagy-Albània. Akor màr nem lehetne azt mondani, hogy a koszovoiak, akik minden albànoknak tulajdonitott rossz dologért felelôsek :)))
Tudom, azt fogod mondani, hogy ezt nàlatok senki se akarja. Mindenesetre, ha jol tudom, az albàn miniszterelnök testvére àltal a belgràdi stadion fölé vitetett dron egy Nagy-Albània zàszlot vitt. Vagy ez egy nagy Albània-zàszlo volt, csak magyarra pontatlanul forditottàk?

Giddy Lamb 2014.10.19. 17:22:59

@Zoole[uk]: Megvan a vicc, amikor a matróz bemegy a nemi beteg gondozóba, hogy doktor úr segítsen összement a farkam?
Mutassa mondja a doktor, mire a matróz előveszi az amúgy teljesen rendben lévő műszert, amire rá van tetoválva, hogy RÓZA.
Jóember, mit akar -így a doktor- sok ember boldog lenne, ha ekkora jutna neki!
De doktor úr! Nem az van rátetoválva, hogy RÓZA, hanem, hogy VITÉZ NAGYBÁNYAI HORTHY MIKLÓS MATRÓZA!

kardio1 2014.10.19. 17:23:04

@VPBA: Az offshore-paradicsomokba is a kedvezô pénzügy feltételek miatt éri meg a pénzt vinni :)))

morsels (törölt) 2014.10.19. 17:26:28

@diggerdriver:
A nejem is nezte es azt mondta, hogy meg kellett volna kapnia :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.19. 17:28:28

@FrankyLon:
"En pl. nem vennek muszlimot csak ugy"

hát csak úgy én se vennék egyet se....az ilyet meggondolja az ember...

FrankyLon 2014.10.19. 17:30:35

@Mirjam2: Nezd ez mind szituacio es egyenfuggo. Nekem is vannak indiai es pakisztani ismeroseim akik egyutt dolgoznak, sot meg egymas hazaba is eljarnak vendegsegbe. Nyilvan egy ilyen kornyezetben felesleges lenne elfordulni valakitol csak azert mert ide- vagy odavalosi. Azonban kepzeld el a kovetkezo helyzetet;

Te vagy a fonok, van egy ot fos csapatod, minden frankon megy, jo a csapatszellem. A csapatodban van ket indiai a masik harom csapattag mindegy milyen szarmazasu, de ok a semleges felek. Fel kell venned egy hatdoik embert, tortenesen egy pakisztanira esik a valasztasod. A ket indiai mondjuk kiakad, mert ki nem allhatjak oket. Te meg utasitod oket, mint fonok, hogy marpedig pofa lapos, csinald a munkadat es baratkozz meg vele. Igen am, de mondjuk a ket indiainak szemelyes oka van gyulolni a pakisztaniakat, pl. valamelyik rokonuk, baratjuk egy kasmiri hatarvillongasnal halt meg. Nem tudhattad, csak azt tudtad, hogy nem szeretik a pakisztaniakat. Na most, magyarazd meg ezeknek az embereknek, hogy ne tekintesenek ra ugy, mint pakisztanira. No a feszultseg, a ket indiai elkezdi a harom semleges alakot oltani az uj kollega ellen, persze csak szepen, viccesnek szant, csikelodo megjegyzesekkel. Azok kellemetlenul erzik magukat, mert bar szeretnenek kimaradni nem tudnak, mert az uj fiu is hozzajuk megy panaszkodni. Megindult a klikkesedes, a csoportod szetesett, vagy mindenki beall az egyik oldalra, vagy a legrosszabb, ha a harom semleges a ket tuz kozott orlodik. Itt meg van egy mentesi lehetoseged, probaido alatt elkuldod az uj fiut, bar eleg nehez lesz megmagyarazni, hogy nem az alakalmazotti nyomasnak engedve, ergo o majd megy panaszkodni a te fonokodhoz, a beosztottaid meg azt latjak, hogy meghatralsz, tehat igazabol ok barmit csinalhatnak, mert te a vegen ugyis meghunyaszkodsz es engedsz. A legjobb amit tehetsz, hogy te is tavozol. Mindezt azert, mert te nem akartal diszkriminalni. Tegyuk fel, hogy kiallsz a dontesed mellett es a pakisztani marad, ekkor harom dolog tortenhet; az uj fiu nem birja es elmegy, te ugyanott vagy, hogy kell egy hatodik ember, es a csapattal, vagy legalabb egy reszevel megromlott a viszonyod, mert nem vetted figyelemebe mi jo nekik, mert rajukkenyszeritettel egy helyzetet, amibol senki nem jott ki jol. Fonok vagy nem vezeto, felnek, de nem tisztelnek. Megerte? A masik lehetoseg, hogy a ket indiai adja fel, es lelep, a harmadik es lagvaloszinubb, hogy a mindharman maradnak, mar csak dacbol is, "az tuti, hogy nem en leszek az, aki elmegy", es a harom artatlan elegeli meg es hagy ott teged. Az eredmeny nagyjabol ugyanaz, a ceg szegenyebb lett ketto vagy harom jo alkalmazottal, a csapatod szetesett, a megmaradt alkalamazottaid a pokolba kivanjak a munkahelyuket esetleg teged is. Szep munka volt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.19. 17:30:37

@Mirjam2: a helyzet az, hogy egy vezetőnek az emberi szempontokat is figyelembe kell venni felvételkor, nemcsak a szakmait. fiatal csapatba sokkal idősebbet nem mindig praktikus (és fordítva), viszont csupa lány csapatba kell pár fiú, különben állandósul a cicaharc.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.19. 17:31:12

@VPBA: aztán albánul hogy mondják, hogy ámblokk?:D

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 17:32:47

@kardio1: Az zászló tényleg Nagy-Albánia zászló volt. Szerintünk ez egy balkáni színdarab volt, és a miniszterelnök öccsének, aki mellesleg amerikai állampolgár, nem sok köze lehetett hozzá, hamar el is engedték. Mi nem tudjuk, kik a színdarab forgatókönyvírói, a rendezői, a szereplői, és azok a statiszták, akik nem is tudtak arról, hogy egy színdarabban statiszták. Mi csak azt nézzük, hogy ki nyert és ki vesztett ezzel, merthogy valószínűleg nekik állt érdekükben.
Nyertesek: Szerbia, USA, Albánia, Koszovó. Vesztes csak az EU.
Abban igazad van, hogy az albánok nem akarják Nagy-Albániát, egyedül a szerbek akarják.

A második kommentedre:
Az offshore-ral nincs baj szerintem, Mo. is lehetne akár, csak kedvező adórendszer kéne. Lichtenstein tiszteletre méltó ország.

SzZoole 2014.10.19. 17:32:58

@Giddy Lamb: igen,ismertem,nem vagyok mar mai gyerek(40)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.19. 17:35:12

@Muscari:
1. persze, nyilván a bíróság feladata mind a bűnösség kimondása, mind a büntetés kiszabása. senki másé.
2. voltam már olyan helyzetben, amikor vágytam arra, bárcsak ne lennék olyan erkölcsös és jogtisztelő, hogy rettentően szájbatöröljessek valakit:D
van a hétköznapi történéseknek egy olyan szintje, amire az igazságszolgáltatásnak nincs kapacitása, viszont ettől még rettentő bosszantó tud lenni az ember számára, és senki nem fogja helyette megoldani.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.19. 17:37:00

@FrankyLon: mély tisztelettel kérhetném, hogy kicsit tördeld a kommentjeidet, annyira szeretném elolvasni őket, de így ömlesztve ÉS ékezetek nélkül képtelen vagyok. köszönöm.

FrankyLon 2014.10.19. 17:39:25

@i got my: Olvasd el meg egyszer, bar egy igekoto kimaradt, de azert szerintem ertheto. En nem vennek fel muszlimot, csak ugy (csak abban az esetben, ha ez igy erthetobb), hogy ha az elejen tisztazzuk, hogy munkaidoben csak a szerzodesben foglalt szunetben van imadkozas. Engem nem az zavar, ha imadkozik, hanem az, hogy eltunik akkor, amikor nem kellene, nem lehetne, en meg szivok. Te magad is mondtad, hogy az ilyet ki kellene rugni, na most nalunk meg szolni sem mernek nekik, mert megy a hiszti. Ezen tapasztalat utan, en bizony olyat vennek fel, akivel elore tisztazzuk, hogy ez nem igy mukodik. Ha jobban tetszik igy, nem vennem fel azt, aki kozli, hogy marpedig o vallasi okokra hivatkozva logni fog a munkabol. Azt meg vegkep nem ertem, hogy esik mindig harom imadsag munkaidore, fuggetlenul attol, hogy reggelesek vagyunk, estesek vagy ejszakasok, hogy 8 vagy 12 orat dolgozunk.

FrankyLon 2014.10.19. 17:43:33

@Babette. :

Rendben, igyekszem, most azonban vege a kommnetelesnek, porszivozni kell. Van itt egy nagy fekete imadnivalo labrador aki mindig osszeszorozi a lakst. :))

kék madár 2014.10.19. 17:49:10

@VPBA: ez az unblock egyre kinosabb, ha rosszul hasznalod, akkor csak rosszul hasznalod. A bagolybol nem lesz lo, attol mert kovetkezetesen lonak hivod.

Mr Long 2014.10.19. 18:01:59

Ha megegyszer valaki azt mondja nekem,hogy az angol vasut egy fokkal is jobb a szarnal kiherelem, ha nincs neki varrok ra es utana herelem ki. Meg csak 75 perce varok a vonatomra...

kardio1 2014.10.19. 18:02:27

@VPBA: Tudom, màr férjurad :) leirta, hogy ez kinek jo szerinte. Szerintem meg senkinek se jo. Azt a különbségtételt meg végképp nem értem, miért lenne rossz ez az egész kizàrolag az EU-nak. A szerbeknek nem volt rà szükségük, enélkül is utàljàk az albànokat Koszovo miatt, az albànoknak se érdeke valojàban az ellentétek szitàsa. A szerbek meg a legkevésbé se akarjàk Nagy-Albàniàt. Ez olyan, mintha azt mondanàd, mi magyarok azt szeretnénk, hogy ne csak Erdély legyen romàn, hanem Moldova, Bukovina, meg ha lehet a Tiszàntùl is... Visszatérve a zàszlora, azért nem gondolom, hogy a miniszterelnök öccse csak véletlenül arra sétàlt :))

Bonjour 2014.10.19. 18:03:08

@bandirepublic: szia, csak most lestem ide vissza. Millió elnézést akkor :))). Pláne vigyázz ugyanakkor, ha ez így van. De megértem, én is így tennék, csak csendben. Pedig beszélni, csak ne a konkrét üged kapcsán, nehogy megégesd magad :))). Illetve nem tudom, lehet, hogy a svédek rugalmasabbak, ezt te jobban tudod. Esetleg ha írsz erről a blogodon, megnézem, nagyon érdekes ez az egész. Mégpedig azért, mert amiben egyetértek veled úgy igazán: nincsenek kimondva bizonyos dolgok, és jobban lenne beszélni, mert az vezet megoldásra, a kényszeredett hallgatás robbanásveszéllyel jár. Na, most rögtön ellent is mondtam magamnak.

Volt egy fickó, magyar, ki emlékszik a nevére, ejjj, nem ugrik be. A lényeg, hogy 1-2 éve azért mondták neki vissza valami külföldi konferencia előadását, mer valaki másik magyar felnyomta, gondolom riválisa, hogy van egy cikke (vagy egyetemi előadása?), amelyben előadta, hogy a roma származásúak között azért van olyan sok csökkent szellemi képességű vagy egyéb disability-k (hátrányos helyzetűnek mondják?), mert sok a vérfertőzés.

Nos, ez az okosok szerint rasszista, mindezt bizonyíték nélkül. Ebben nem az a felháborító, hogy ellenvéleményük van, hanem az, hogy ellenérv és bizonyíték nélkül lesöpörték az asztalról az egész témát a fickóval együtt. Pedig ha belementek volna egy vitába, lehet, hogy kiderül, hogy micsoda abúzús megy, különösen vidéken, apák és bátyók egyaránt, már tizenkét éves lányokat is, saját gyermeket testvért. Aztán gyorsan kiházasítják. Ez nem a védendő cigány kultúra, ez nem ősi rend ott sem. Ez az emberi jogok sárba tiprása, és éppen ilyen megélhetési társadalomtudósok akadályozzák meg, hogy ez napvilágra kerülhessen. És a döbbenet, hogy már nem csak roma családokban, hanem alacsony státuszú fehér családokban, akik ilyen környéken élnek. Persze, hogy nem mindenki, de egy is sok. Én magam is szembesültem ilyen sorsú lánnyal, ha megnyílnak neked és zokogva elmesélik a történeted, napokra padlót fogsz, hogy micsoda sorsok vannak, hogy kelet Mo az már maga a rossz értelemben vett tömény balkán.

Nos, a kedves ballib önjelölt éppen egy ilyen vitát akadályozott meg azzal, hogy erre a nagy PC-re játszott.

Úgyhogy, bár szándékod fordított irányú, nagy respect, csak vigyázz, ne saját ügyből kifolyólag. Réka is itt hasonló dolgokat ír, régóta követem (csak félszemmel) Svédország bevándorlási politikáját és a svédek naivitását, innen hatalmas problémának lárszik, hogy ennyi embert hogyan tud befogadni a svéd társadalom, nagyon problematikusnak tűnik. De erről beszélni veszélyes. Ma már kevésbé, remélem Réka megírja, amit akart.

Tévedés, nem vagyok a bevándorlás, meg a multikulti ellen, csak ésszel, az emberi természetre alapozva. Most nem az megy.

Még1x bocs, de gondolj bele, ha én is ezt gondoltam, pedig ultra visszafogott vagyok ám. :)

Bonjour 2014.10.19. 18:07:05

És mondom mindezt úgy, hogy magamat liberálisnak tartom. De ezt meg Bp-en nem merem mondani, mert egyből azt hiszik szadeszes vagyok (voltam) pedig dehogy :), én egy apolitikus alkat vagyok.

Bonjour 2014.10.19. 18:09:15

@Bonjour: index-en olvastam ezt a cikket, ha valaki emlékszik rá...

Mr Long 2014.10.19. 18:11:46

@FrankyLon: Brighouse, toroltek a vonatom, a kovetkezo kesik es egy magaban (remelem, mert ertek semmit) beszelo no van az esobealloban. Elvileg hamarosan jon mar a vonatom. Remelem...

Shanarey 2014.10.19. 18:16:22

Hmmmmmm.

www.youtube.com/watch?v=dAkqgeNnFWQ

Látom Albániának ez a film sem tett jót.
Minden országnak megvan a maga maffia kategóriája, kinek kisebb kinek nagyobb, de léteznek.

rumitom 2014.10.19. 18:21:44

@adg [Au, Darwin]: meg soha nem dolgoztam olyan helyen ahol 10-nel tobb no maszkalt volna az irodaban. es ebben a titkarnok es recepciosok is benne vannak. ellenben altalaban nagyszeru hangulat uralkodott az irodaban es lehetett viccelodni barmirol.

DieNanny CH 2014.10.19. 18:22:19

@VPBA:

"De hát Te Svájcban laksz. :)"

Igen, de Mo-on szeretnék.

rumitom 2014.10.19. 18:25:53

@FrankyLon: igazolva amit irsz, van egy hajlektalan ismerosom. ismeros alatt ertsd minden reggel ugyanott ul es elhaladtamkor szeles mosollyal udvozol, kezet razunk stb. kozepkoru, tiszta, nem budos, rendes ruhazatban levo ember. volt, hogy lealltam vele beszelgetni hosszabban. 5 eve hajlektalan. neki sem sok eselye van visszaterni a normal elethez, megsem valt allatta. most meg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 18:31:04

@Réka ‎:
Kiskezitcsókolom hű de véresen komolynak tetszik lenni.
Teljesen egyetértek ki kell tiltani innen ezeket a szeKSZista állatokat, nem méltó a blog komoly hangviteléhez.
Ne hagyjuk hogy alpári megnyilvánulások léket üssenek feminizmus tankhajóján, ne hagyjuk hogy tiszteleten egyedek belepúzoljanak a templomi áhitat csendjébe.

Bonjour 2014.10.19. 18:32:05

@VPBA: bocs, de ebben Charlinak van igaza, mivel egyszerűen mást jelent úgy. Ez nem etimológiai kérdés. En block. Az am block se jó ugye, így is láttam már, ert az németül a -nál ragnak felel meg. A többi se. Marad az en block, ha azt akarod, hogy azt jelentse, hogy egy az egyben, egészében, vagy hasonlót. Ez van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 18:32:56

@charlieharper:
Figyelj, én megnyitottam jól vagyok, hideg borogatás és Aszpirin se kellett mert egy kurva szót nem értettem belőle.
Amúgy biztos jó.

rumitom 2014.10.19. 18:33:23

@charlieharper: az a gond, hogy a traveller pikeykat azonositod az irekkel.

Ettol fuggetlenul az igazsagszolgaltatasban vannak komoly hianyossagok. otthon is, mashol is. legfokepp azt serelmezem, hogy ha az altalad emlitett egyedeket beken hagyja a rendorseg, akkor engem miert akar megbuntetni ha az autopalyan kicsit gyorsabban megyek? vagy legyen mindenki mindenert buntetve mint kis tulzassal az allamokban, vagy hagyjanak mindenkit beken. nyilvan ez a ket veglet, de a ketto kozott barmi is keruljon megvalosulasra, az legyen mindenkire ertendo.

Bonjour 2014.10.19. 18:35:15

@Mme Seldon: az igaz, hogy a mg, meg a calcium citrát formában tud jól hasznosulni? Most komolyan kérdezem.

Muscari 2014.10.19. 18:40:35

@Shanarey(England): ez egy nagyon jo film, lattam egy parszor.

Marco (vagy kicsoda) Topojabol :-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.19. 18:40:35

@Bonjour: bonjour monsieur, hidd el a svéd blogomon nem írnám le pl. a bevándorlásos posztsorozatomat, pedig abban igyekeztem visszafogottan és tárgyilagosan fogalmazni. Ma megjelent egy vitacikk, ahol egy afgán menekült (író és tanár) arról tanúskodik, hogy csak az ő vidéki mecsetéből tömegesen mentek el az IS oldalán harcolni, míg a hivatalos becslés 40 -80 "svéd" IS-harcost tart számon. Egyik kommentelő jóslata szerint amíg az első nyilvános lefejezés be nem következik Stockholmban, addig tabu lesz kritizálni a multikultit. Sajnos igazat adok neki.

Muscari 2014.10.19. 18:47:41

@Réka ‎: innen Angliabol is nagyon sokan mentek el. A csucs az az, amikor 15-16 eves lanyok mennek ki, hogy dzsihadistakhoz menjenek ferjhez. Es ezek a lanyok mar itt szulettek, csak valami elferdult romantikus elkepzelesuk van a szuleik orszagarol, ugyanugy, mint a fiuknak, akik harcolni mennek.

2014.10.19. 18:50:01

@diggerdriver: kar. Arrol a filozofikus kerdesrol beszel, hogy van -e a kutyaknak agya. Jol olvostad, agya, a fejukben. O nem biztos benne, mivel a kutyak nem tudnak beszelni. Azt is nehezen lotte be, hogy emlosok.
Az volt meg a komoly erv, hogy esetleg azert tudnak menni a kutyak, mert az ember parancsolja nekik.
es egy ilyen embernek valasztojoga van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 18:52:33

@Muscari: Egyetértek.
Azt hogy milyen körülmények között azt én döntöm el.
ilyen egyszerű.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 18:55:04

@Muscari:
Hagyjuk meg a PC dumát a hanyatló nyugat mákonyának elvtársnő.
Az ilyen magamfajta kelet Európai proligyerekek szeretik saját maguk intézni az efféle dolgokat.
Legfőképp azért mert a bíróság nem intézi.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.19. 18:56:05

@Muscari:

Babette jogász? Eddig azt hittem hogy valami tehenésznő valami farmon. :)

Giddy Lamb 2014.10.19. 18:56:05

@Shanarey(England): "Látom Albániának ez a film sem tett jót."

Ez tömény rosszindulat! Jani haverja is megmondta, hogy ez a koszovóiak műve, Tropoja pedig ott van a koszovói határon, földrajzilag hiába Albániához tartozik, de a szellemisége koszovár!
Az pedig, hogy Berisha tropojaiként lett Albánia első embere, csak azt bizonyítja, hogy az albánok milyen toleránsok a szomszédaikkal...

en.wikipedia.org/wiki/Tropoj%C3%AB

www.balkanpeace.org/index.php?index=article&articleid=12215

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 18:58:11

@charlieharper:

"- Doktor úr, a feleségem terhes lett, ezért szeretném megkérdezni, hogy ezentúl hogyan csináljuk a szexet?
- Hát kedves uram, az első hónapokban csinálhatják teljesen normálisan, majd a terhesség középső szakaszában térjen át a kutyapózra, végül az utolsó harmadban a farkaspózt ajánlom.
- Farkaspóz? Hát az meg milyen?
- Ül a lyuk mellett és vonyít."

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.19. 19:01:04

@házelőtthinta: kecskepasztor vagyok egy francia farmon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 19:01:15

@Giddy Lamb:
"országot a maffia tartja a kezében politikai és gazdasági szinten is"

Mintha ez nekem valahonnan ismerős lenne.
Nem tudjátok honnan?
:)))))))))))))))))))

Shanarey 2014.10.19. 19:01:57

@Giddy Lamb:

Tudom hol van, amikor a film ment rá kerestem a térképen.

Azért is írtam hogy ez a film sem volt jó arra hogy Albániát jó színben tüntesse fel

2014.10.19. 19:04:59

@házelőtthinta: jogasz doktorno. Hobbi kecskepasztor

@Réka ‎: laatad mit irtam Daniarol?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.19. 19:06:55

@charlieharper: nem, nyomnal egy reply-t nekem is meg annak a kommentnek is? Kösz :)

2014.10.19. 19:07:38

@Giddy Lamb: nem tudom, hogy a foldi paradicsomban mit adtak le a tv-ben az alban-szerb meccsrol. Nalunk a rothado nyugaton, lehetett latni, hogy ki iranyitja a dront. Egy pillanatra ugyan, de lehetett latni. Namost, egy rendorseg, titkosszolgalat akkor pontosan tudja, hogy ki volt.

Muscari 2014.10.19. 19:10:01

@charlieharper: "hobbi kecskepasztor" :-)))

@házelőtthinta: tehenesz? Mondd, te write only uzemmodban mukodsz?

Shanarey 2014.10.19. 19:12:46

@Muscari:

Ő, nem az okosságáról híres errefelé.
:-)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 19:12:56

@kardio1: Ebből látszik, hogy az EU-nak fogalma nincsen a Balkánról, mégis be akarja kebelezni. Itt a Balkánon egyedül Szerbiának érdeke Nagy-Albánia a következők miatt: Szerbia éppen most éli meg a saját Trianonját. Ha szerb szemszögből nézed, és Jugoszláviát Szerbia elődjének tekinted (merthogy Belgrád volt akkor is a főváros), akkor 20 év alatt nem a területének a kétharmadát, hanem jóval többet vesztett el (mint Trianonnál Mo.). Ezt a szerb embereknek meg kell magyaráznia a politikusaiknak. A szerb politikusoknak nagyon jól jönne Nagy-Albánia két okból:
1. Ha létrejönne Nagy-Albánia, azaz új Albánia-Koszovó egysége, akkor Koszovó északi részét, azaz Mitrovica környékét viszont a szerbekhez visszacsatolnák, és akkor a szerb politikusok megmagyaráznák a szerb népnek, hogy vesztettünk, de mégis valamennyit visszanyertünk.
2. Ha létrejönne Nagy-Albánia, akkor a szerb politikusoknak lenne egy tiszta ellenségképük, merthogy így nincs.

Ezért egyedül Szerbiának érdeke Nagy-Albánia. Megfelelően tájékozottnak tartalak arra, hogy nézz utána bárhol az interneten bármilyen nyelven, hogy kik propagálják Nagy-Albániát? Ha egy kicsit elgondolkozol bármelyik neten megtalálható híren, előbb-utóbb mindig az az eredmény, hogy az egész Nagy-Albánia cirkusz a szerbektől indul ki. Aztán még egy dolog: ez a meccs Szerbiában volt. Hogy a fenébe nem ellenőrizték egy ilyen előreláthatólag zűrös meccsnél a szerb hatóságok a szurkolókat, a szerbek mindenféle pirotechnikai eszközöket bevittek a stadionba, meg berepült egy drón a játéktérbe. Hol volt a szerb rendőrség, a szerb titkosszolgálat, és az egyéb szerb hatóságok?

Itt Albániában is van egy olyan párt, aki a tavalyi választásokon célul tűzte ki Nagy-Albánia megvalósítását. Ha jól emlékszem, az illető párt 0.1%-ot ért el a választáson...

Az albán miniszterelnök öccse nem albánként, hanem amerikai állampolgárként érkezett nemzetközi meghívásra. A társaságában egy EU-s nagykövet is volt.

Hogyha kíváncsi vagy arra, hogy miért járt jól az USA, miért járt jól Albánia és Koszovó, és miért járt rosszul az EU, arról már a férjemet kérdezd. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.19. 19:14:12

@charlieharper: ja ez természetes. Itt sem illegális a dzsihadosdi, nem is tervezik a kriminalizálást.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.10.19. 19:16:55

@Mr Long (UK): Csatlakozom!!! Az első vonatomat törölték, aztán a fél órával később induló a negyven perces utat sikerült egy és fél óra alatt teljesíteni. Majd az én hülyeségem miatt kiegészítő jegyet kellett vennem Stradfordban, hárman három helyre küldtek, végül a pénztáros az orrom előtt akarta bezárni a pénztárt. Nem mondhatom hogy elégedett vagyok, és a customer service is hagy kivetni valót. Na.

morsels (törölt) 2014.10.19. 19:21:08

@VPBA:
"Az albán miniszterelnök öccse nem albánként, hanem amerikai állampolgárként érkezett nemzetközi meghívásra."

:-))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 19:21:41

@DieNanny [SZ,CH]: Vagyunk így egy páran ezzel, de egyre távolabbinak tűnik a dolog....

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 19:23:40

@Muscari: Ennek a filmnek a kielemzése 10 posztot is felölelne...:)

morsels (törölt) 2014.10.19. 19:23:47

@Réka ‎:
Kifejtened a komoly temat? Engem erdekelne.

2014.10.19. 19:27:12

@Babette.: 'csupa lány csapatba kell pár fiú, különben állandósul a cicaharc'

Mar nem eloszor dolgozom kizarolag nokkel, es eddig semmilyen 'cicaharcot' nem figyeltem meg.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 19:28:15

@Giddy Lamb: Ez azért kicsit bonyolultabb annál. Maradjunk annyiban, hogy a tropojaiak nem koszovárok, de az itteni nyelvben "malok-ok". Ezt senki magyar ne használja, mert ezért viszont ők ölnek. Ez a szó ugyanis, hogy "hegyi tahó". Berishának a gúnyneve is ez volt.

Shanarey 2014.10.19. 19:30:03

@VPBA:

Ezzel szerintem várjuk meg a harmadik részt, és majd utána.....

www.youtube.com/watch?v=JuU0M2xBasc

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 19:31:45

@charlieharper: Akkor miért engedték el Rama öccsét? És miért arról szólnak a mai napig is a hírek, hogy nagy nehezen megtalálták magát a drónt, és most nyomoznak arról, hogy ki irányíthatta?

Quercus a favágó 2014.10.19. 19:32:21

"Hogyha kíváncsi vagy arra, hogy miért járt jól az USA, miért járt jól Albánia és Koszovó, és miért járt rosszul az EU, arról már a férjemet kérdezd. :)"

Könyörgök, nehogy eszébe jusson valakinek megkérdezni!!!!!!!

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 19:33:32

@charlieharper: Rama egyébként azt nyilatkozta, hogy teljesen mindegy, ki irányította, ha ez a meccs Albániában zajlott volna, ilyen itt nem történhetett volna meg semelyik részéről. A Pápát sem lőtték le.

2014.10.19. 19:34:17

@Babette.: :))) Attol fugg, ha akciosan van, pl. egyet fizet kettot kap, akkor en siman megvennem :)

Giddy Lamb 2014.10.19. 19:36:16

@Shanarey(England): Tudom, hogy tudod, ezt csak megelőző csapásként írtam, mielőtt még @VPBA: kimossa Tropoját hátrányos geográfiai helyzetére hivatkozva:)))
A másik, hogy nem túl PC hollywoodi filmekre alapozni az előítéletedet, azoknál még a wiki is szavahihetőbb, ezért linkeltem megelőző csapásként:)

A filmre adott válaszcsapásként a Kelmendi klán megjelent Hollywoodban:
www.bubblews.com/news/6004962-xhevat-kelmendi-an-albanian-who-walk-to-hollywood

Giddy Lamb 2014.10.19. 19:36:16

@VPBA: "Berishának a gúnyneve is ez volt."

Nyilván ezért választották meg:)

2014.10.19. 19:36:23

@QUERCUS: Nyugi, nem fogom. Van ket dolog amit nem szeretnek szoba hozni ezen a blogon - az egyik az USA, a masik Albania :)

2014.10.19. 19:39:38

@VPBA: azt, hogy nalatok mi megy a hirekben, azt nem tudom. Nalunk semmi Albaniarol.
Ha a brit, bena, titkosszolgalat egy letakart dzsihadista akcentusabol es hangjabol megmondja, hogy ki volt a lefejezos gyerek, akkor egy keprol barmely europai rendszervezet megmondja, hogy ki iranyitotta a dront. Hogy nem publikaljak, az egy masik dolog.
Az meg, hogy azert hivtak meg XYt, mert amerikai, az korulmeny. Nem indok. Ne legyunk mar abszurdok.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 19:40:02

@Giddy Lamb: Igen, igazad van, miután kettő állampolgárságot adott fél Koszovónak.

További szép estét mindenkinek!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 19:42:15

@házelőtthinta:
Egy állat vagy:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.19. 19:43:37

@charlieharper: Ő azt írta, hogy szűri Jani haverját, utána meg azt, hogy nem szűr senkit...

Na tényleg szép estét mindenkinek!

Giddy Lamb 2014.10.19. 19:46:59

@Mirjam2: "Mar nem eloszor dolgozom kizarolag nokkel, es eddig semmilyen 'cicaharcot' nem figyeltem meg."

Persze, mert Nálatok szesztilalom van:)

Amúgy mindennaposak a cicaharcok azokban az országokban, ahol sört lehet fogyasztani:
www.youtube.com/watch?v=Cp8Fy4Xs-F8

Quercus a favágó 2014.10.19. 19:48:16

@VPBA:

Senkit nem szűrök. Viszont szelektíven olvasok.

@charlieharper:

Megegyezünk.

Most olvastam:

"A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap kormányforrásokat idézve azt írta, hogy London az évente kibocsátható társadalombiztosítási kártyák számának, illetve érvényességi határidejének korlátozásával kívánná kordában tartani az Európai Unió más országaiból érkező, főleg alacsony szakképesítésű munkavállalók bevándorlását."

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.19. 19:52:29

@morsels: Na, átvettem a stafétabotot, de én sem szeretnék túl sokat írni.

Igen, így volt. Habsburg Otto is lehetett magyar állampolgár, lehetett osztrák állampolgár, meg ki tudja még, hogy milyen országnak az állampolgára egyszerre, meg a fia is többes állampolgár jelenleg is.

i got my (törölt) 2014.10.19. 19:54:01

@Babette.: azért ez elég ingoványos talaj. ilyen alapon engem nem lett volna szabad felvenni a céghez, mert idősebb vagyok, mint a többiek. még szerencse, hogy az osztrákok nem így gondolkodnak! és nekik van igazuk, mert beváltam és nem okozott feszültséget, hogy a nálam évtizedekkel fiatalabbaktól kérdezzek és tanuljak.

TilosazA (UK) 2014.10.19. 19:54:24

MI az a társadalombiztosítási kártya, itt Angliában? Nino? De ahhoz nincs kártya... :O

2014.10.19. 19:54:42

@QUERCUS: vegre egy jo hir. Kivancsi lennek a szamitasokra, hogy a Hinta-fele es nala lejjebb munkat vegzok az UKnak igazabol profitot hoz vagy deficitet. A befizetett adojuk fedezi -e, ami kivesznek az allambol; egeszsegugy, oktatas, segelyek

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.19. 19:55:24

@QUERCUS: Nem fogom elmondani, halj meg bután.... D

2014.10.19. 19:55:41

@TilosazA (UK): nekem meg van. Par eve szuntettek meg, de aki regebben jott, annak van

2014.10.19. 19:55:57

@Muscari:
Nem csak elvileg van Londonban, hanem gyakorlatilag is:) Per pillanat a St. George katedralis mellett kavezik:) Reggel erkezett, hulla faradtan. Egesz delutan csak aludt. 27.-en megy tovabb Kanadaba. Egy HA talalkozora szivesen elmenne. Telefonszamom:
44-7405109860 egy hetig ervenyes ez a szam

33621 2014.10.19. 19:56:37

@Mr Long (UK): Miért mentél ki ilyen korán a vonat hoz? :-)))

i got my (törölt) 2014.10.19. 19:57:15

@FrankyLon:
akkor félreértettem elsőre, bocs.

2014.10.19. 20:00:14

@FrankyLon: Ez igy mas szerintem, mint amikor valaki mar rogton az elejen eldonti hogy sved not akar a posztra es kesz. Ha az elejen minden jeloltbol valogat, a vegen marad egy par akik ugyanolyan alkalmasnak tunnek, es annal a szintnel mar az is szamit hogy emberileg hogyan illenek bele a csapatba, az oke. Viszont velem pl. elofordult munkahelyen hogy meghirdettunk egy allast, engem kertek meg hogy valasszam ki az igeretesnek tuno oneletrajzokat elso korben. De (!) az osszes pasi oneletrajzat dobjam ki es csak a nokbol valasszak (irodai munkarol volt szo, konyvelessel kapcsolatos; tehat nem csecsemogondozas vagy valami ilyesmi). Es azt mondtak hogy azert mert az uj alkalmazott egy noi konyvelo kozvetlen beosztottja lesz, es o nem szereti a ferfiakat a csapataban mert arrogansak vele es nem hallgatnak ra. Hat nekem nagyon rossz erzes volt szo szerint a kukaba dobni az osszes pasi oneletrajzat, mikor sokan kozuluk nagyon is jo jeloltek voltak. Inkabb a noi fonoknek kellett volna szerintem megtanulni kezelni kulonbozo helyzeteket / embereket.

TilosazA (UK) 2014.10.19. 20:00:31

@charlieharper: Azért csodálkoztam, mert nem tudtam róla, hogy a NiNo-nak volna érvényességi ideje. És mint kiderült, nincs is, de a hír pont az, hogy be fogják vezetni az újonnan igénylőknél. Gondolom mikor lejár, akkor meg kell hosszabbítani, és csak annak hosszabbítják meg, aki nem segélyen élt az elmúlt években.

Mr Long 2014.10.19. 20:01:01

@petrasp: Jah, mi iscsak37 percre voltunk manchestertol.... Jah es aket vonat osszes utasa volt egy szerelvenyen :D

@charlieharper: Akkor nem lesznek ettermek,mert nem lesz aki odavigye, elkeszitse neked a kajat. Piszkosak lesznek az irodak, mertnem lesz aki kitakarit. Egyszer mar kifejtette.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.19. 20:02:00

@charlieharper:
"Ha a brit, bena, titkosszolgalat egy letakart dzsihadista akcentusabol es hangjabol megmondja, hogy ki volt a lefejezos gyerek, akkor egy keprol barmely europai rendszervezet megmondja, hogy ki iranyitotta a dront. Hogy nem publikaljak, az egy masik dolog."

Csak szólok: A MECCS SZERBIÁBAN VOLT! A többit gondold hozzá...

SzZoole 2014.10.19. 20:02:48

@TilosazA (UK): mert a keson jovoknek mar nem jutott:)))
(csak vicc volt)
Nekem van,egy dombornyomott,bank kartya meretu plasztik kartya,szep piros feher szinu,nem sokara 5 eves leszek Tildyvel egyutt:)))

33621 2014.10.19. 20:02:56

@Cascabel: Kedves utazó! Régebben ígértem hogy összefuthatnánk esetleg Demjénfürdön , de mivel a feleségemet hétfőn műtötték ezért itthon vagyok vele és segítek a háztartásban.
Valakinek főzni is kell meg bevásárolni meg stb..!
Jössz még máskor is remélem.

Mr Long 2014.10.19. 20:03:10

@33621: Mert elotte 50 percet setaltam a halal faszarol oda. :D Ellenben ultam ma kamionban, nagyon kenyelmes volt (zsir uj fullos) meg utazgatnek is vele par honapot.

morsels (törölt) 2014.10.19. 20:04:39

@Jani haverja:
Nem nem... igy mar teljesen ertheto.

SzZoole 2014.10.19. 20:05:02

@Cascabel: mikor hol?
Holnap itt lesz a kovermadar is.

TilosazA (UK) 2014.10.19. 20:06:18

@Mr Long (UK): A halal f.sza az olyan, ami az iszlám törvényeknek maradéktalanul megfelel? :D

Taxomükke (UK) 2014.10.19. 20:06:31

@Bonjour: En bloc, nem en block.
Illetve még az ámblokk is helyes. :))

2014.10.19. 20:07:20

@TilosazA (UK): @charlieharper: Engem az lep meg hogy megszuntettek a kartyat, nem tudtam. Ez egy ilyen kek-piros plasztik kartya, olyan mint egy bankkartya, es nekem annak idejen azt mondtak hogy nagyon vigyazzak ra mert nem lehet potolni ha elveszik.

TilosazA (UK) 2014.10.19. 20:08:38

Amúgy az EU szabályozás megengedi, hogy feltételekhez kösse a UK az EU-s polgárok munkavállalását? Mert szerintem nem...

TilosazA (UK) 2014.10.19. 20:10:15

@Mirjam2: Nekem már nincs kártyám, csak egy levelet kaptam amiben leírják a számomat, és csókolom. Igazolnom még sosem kellett, hogy ez a számom, bár majd munkavállalásnál biztos vinnem kell a levelet. (Ami sima fejléc nélküli fekete-fehér papír, szóval az nem hamisítja aki nem akarja.)

Mr Long 2014.10.19. 20:12:18

@TilosazA (UK): Nekem ujrahasznositott papirbol van raadasul.. Asszonynak mar csak a masolat van, valami interjun elkeveredett.

SzZoole 2014.10.19. 20:12:42

@Mr Long (UK): tudom,colos baratom:)))En mindent tudok:)))
(csak vicc volt)

Taxomükke (UK) 2014.10.19. 20:12:57

@Cascabel: @Zoole[uk]: Sziasztok, én holnap 13 óra után egy kicsit ráérek, bent leszek pont Londonban a St John's Wood környékén... ki hogy ér rá?

2014.10.19. 20:13:17

@Mirjam2: a kartya nem kell. A szamod kell. Azalapjan csinalsz adobevallast is, mar, ha te csinalsz.
@TilosazA (UK): nem kell vinned a levelet, a szamot kell tudnod.

TilosazA (UK) 2014.10.19. 20:13:36

@Mr Long (UK): Azért gondoltam, mert "halal".... Na mindegy, úgy tűnik, hogy az éttermek kirakatában már mindig úgy fogom olvasni, hogy "halál food", és amit pedig tényleg halálnak kéne azt meg halalnak. :)
Más is volt olyan fázisban angol tanulás közben, mikor úgy érezte, már egyik nyelvet sem beszéli? Mert az rendben, hogy mikor angolul beszélek, néha megállok, és gondolkozom, hogy fejezzem ki magam, de újabban mikor magyarul beszélek, akkor meg az angol szó jönne, de nem akarok hunglishül beszélni, ezért inkább elhallgatok, és gondolkozom.... Tök ciki.

2014.10.19. 20:15:01

@Mr Long (UK): en azon szoktam szorakozni, amikor a Rezso le szokta irni, hogy milyen jo a brit vonat. Igaz, en csak 10 evig jartam vele minden nap, napi 2 orat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 20:16:11

@Mirjam2:
Amikor mi jöttünk 3éve akkor szüntették meg. Mi már nem kaptunk.
Semmi értelme. A szám a lényeg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 20:18:26

@TilosazA (UK):
Nem kérik a levelet csak a számot.
A számból tudnak leellenőrizni.

SzZoole 2014.10.19. 20:18:31

@Taxomükke: eddig ugy nez ki,hogy delelott Muscari,a madar es en Edgwareben talalkozunk.Utanna Muscarinak mennie kell dolgozni.Este Diggerel talalkozunk,jo lenne bemenni a citybe,hogy Cascabelel is tudjunk talakozni.De ez Meg csak terv.
Ja madar holnap a vendegem lesz,itt is alszik.

2014.10.19. 20:18:52

@Giddy Lamb: Nekem mondod - egyszer egy reszeg angol no megtamadott a metron a magassarku cipojevel! Azert mert megkertem hogy ne cigizzen. Szerencsere eppen a megallonal voltunk es sikerult kimenekulnom a kocsibol. Meg jo hogy nem kellett egyutt dolgoznunk :).

Kulonben nem csak itt dolgoztam noi csapatban (bar ez a legextremebb, ferfiakat szigoruan nem engednek be az epuletbe) hanem pl. fiatal koromban gyarban dolgoztam es ott is csak nok voltunk, a fonok / muszakvezeto is no volt. Semmi problemat nem tapasztaltam.

TilosazA (UK) 2014.10.19. 20:19:29

Ja, és múltkor volt egy jópofa, venni akartunk pókcsapdát, de nem találtunk. Férjem megkérdezte az eladót, azt mondta, nincs, de adjunk neki "konkösz"-t, az távol tartja. Agyaltunk rajta, hogy az mi, mert azt ismerem, hogy "concuss", de nem hittem, hogy ha fejbeverem a pókot, a többi majd tanul belőle, és nem jön be... úgyhogy felhívtam a barátnőmet, és elsőre mondjuk ő sem tudta, de aztán kiderítette, hogy az "concers"-lesz, vagyis vadgesztenye. :) Mindig tanul az ember.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.19. 20:21:42

@i got my: nem erted. nem azt mondtam, hogy nem szabad felvenni, hanem alaposan meg kell gondolni, es megnezni, hogy csoportnak jo-e. kulonosen fontos ez olyan helyeken, ahol csoportot kell kepezni.es utana odafigyelni, hogy mukodik- esetleg beavatkozni.

2014.10.19. 20:21:59

@diggerdriver: Ez igaz hogy a szam a lenyeg, tolem egyszer kertek magat a kartyat, egy biztonsagi ellenorzes / atvilagitas soran, de ilyenen a legtobb ember persze nem esik at. Olvastam a nyugdijrol irt posztodat, nagyon elgondolkodtato, es az is amit egy kommentben irtal az egeszseges eletmod / magasabb eletkor temarol.

2014.10.19. 20:27:44

@Mirjam2: soha nem kertek. Evente kell atmennem a biztonsagi ellenorzesen

2014.10.19. 20:28:09

@TilosazA (UK): 'Más is volt olyan fázisban angol tanulás közben, mikor úgy érezte, már egyik nyelvet sem beszéli?'

Abszolut. Nagyon regen volt, de tisztan emlekszem ra. Szornyu volt, angolul meg messze nem tudtam rendesen beszelni, de ha megprobaltam magyarul, az sem mukodott. Mondjuk annak idejen szinte soha nem beszeltem magyarul, csak evente parszor. Kesobb minden helyrejott, megtanultam rendesen angolul, aztan hala a Hataratkelonek (komolyan!) teljesen visszajott a magyarom is az eredeti szintre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 20:34:00

@Mirjam2:
Éntőlem nagyon sokszor kérik a számot.
Minden új munkahelyen mikor az induction room van akkor egy vagon adatot kérnek és rá kell írni egy vagon nyomtatványra.
Nekem van egy külön erre a célra tartott papírom a tárcámban amin minden rajta van.
UTR number
NI number
CPCS number.
Lejárat dátuma
Cím
Születési év
Nex of kin neve telefonszáma
meg még franc tudja mik.

2014.10.19. 20:34:27

@charlieharper: Nem akarok belemenni a reszletekbe, de ez valoban szokatlan helyzet volt. A legtobb embertol valoszinuleg tenyleg soha nem kertek es nem is fogjak.

Bonjour 2014.10.19. 20:36:05

@Taxomükke: hehe! Abszolút jogos, németre van állítva éppen az agyam...

Tekintettel arra, hogy több évtizede majdnem anyanyelvi szinten beszélek franciául, szerintem megbocsátható nekem. Azért látszik... Kell nekem belevau mindenbe, ugyeugye...

Kösz az észrevételt, nem olvastam vissza, pedig néha szoktam, mert parallel dolgozom közben valamin (németül olvasok, jegyzettömb - Block! :) - meg előttem, régimódian csak papíron jegyzetelek, ti is?)

2014.10.19. 20:37:43

@diggerdriver: Igen, a szamot valoban kerik, de a kartyat nem, tehat tenyleg mindegy hogy van vagy nincs.

Shanarey 2014.10.19. 20:40:53

@diggerdriver:

Én lefotóztam a telefonommal az összes iratomat, és fel is raktam az összes számítógépemre és a többi telefonra, így mindig nálam van, akkor is ha a papírok nincsenek.

Shanarey 2014.10.19. 20:42:02

Na és az igazságszolgáltatás is működik erre felé csak lassan:-)

www.bbc.co.uk/news/uk-29678989

Bonjour 2014.10.19. 20:42:51

@Réka ‎: kicsit jobban megnézem a blogod majd. Tudsz nekem linket dobni, ahol a választások eredménye meg az új parlamentről van valami tényszerű info. Csak gagyi hírt találtam. Nem sürgős és szimpla magánérdeklődés. Köszönöm!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 20:43:10

@Mirjam2:
Így van.
Köszi hogy olvastad a blogot.

2014.10.19. 20:46:24

@Shanarey(England): En is ezt csinalom, plusz e-mailben elkuldom magamnak ezeket, igy online barmikor hozza tudok jutni szukseg eseten. Tudom hogy erre vannak fejlettebb modszerek mint Dropbox meg egyeb virtualis tarolohelyek, de en maradok az e-mailnel.

33621 2014.10.19. 20:47:25

@Mr Long (UK): Talán csak nem stoppoltál? Milyen gép volt az az új szekér?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.19. 20:48:05

@Shanarey(England):
Csak érdekességképpen megemlítem hogy mikor '81ben vizsgáztam traktorvezetésből meg nagymotorból akkor a vizsga volt Május végén és Augusztus végén kaptam kézhez a jogosítványt. Addig nem vezethettem holott érvényes vizsgát tettem.
Itt mikor a CSCS és utána a CPCS vizsgát tettem AZONNAL adtak egy számot és már vállalhattam is munkát aztán egy héten belül jött a kártya is. A szám viszont teljes értékű dokumentumnak számít itt.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2014.10.19. 20:54:42

@Mirjam2: egyetértek veled. egyelőre sokkal kevesebb női jelentkező volt s eddig kétszer annyi pasit interjúztattam,mint nőt. a jövő hétre is ez a terv. szóval majd meglátjuk. az, hogy valamit szeretnék az nem jelenti azt, hogy minden áron ragaszkodom hozzá, csak hogy vannak preferenciáim.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2014.10.19. 21:00:38

nagyon köszönöm a remgeteg értelmes hozzászólást. akinek inge, mind vegye magára;)

2014.10.19. 21:01:59

@bandirepublic: Persze, mindannyiunknak vannak preferenciai - en peldaul a magas, barna pasikat preferalom, mindegy milyen nemzetiseg :) (Csak vicc volt, illetve felig...)

Shanarey 2014.10.19. 21:03:45

@diggerdriver:

Tudom.
:-)

A fotó csak azért kell mert utálok írni, és így egyszerűbb.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.19. 21:03:50

@Bonjour: m.thelocal.com/20140926/sweden-awaits-new-government
Ez par hetes cikk. A kormany mar megvan (a zold kulturminiszter kinevezese elott ket nappal lepett be a partba), nemsokara jon a tuzproba. Ha a paria Sverigedemokraterna nem szavazza meg a kisebbsegben levo kormany koltsegvetesi javaslatat, alighanem ujra valasztas lesz :D
A thelocal a svedorszagban elo expatok ujsagja, en eleg komolynak es hitelesnek tartom.

Quercus a favágó 2014.10.19. 21:06:46

@TilosazA (UK):

Liechtensteinnek van joga kvótát alkalmazni a uniós munkavállalókkal kapcsolatban. Másnak nincs.

Ha 5 éven át megszakítás nélkül tartózkodsz egy másik EU-s országban, kiválthatod a huzamos tartózkodás jogát igazoló okmányt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.19. 21:10:06

@Mirjam2: Lehet hogy furcsán hangzik, de nem tartom ördögtől valónak, hogy előre meghatározzák, milyen jelöltet várnak egy pozira. Baromi sok felesleges energiát takarítanának meg a jelentkezni vágyók, ha tudnák, hogy fekete hajú 20 éves csajként ne jelentkezzenek egy 30-as, szőke pasikra kiírt állásra, vagy bármilyen más paraméter, szakmai tudás, nyelvtudás szerint kiírt állásra. Ezt akkor is így gondolom, ha most nem vagyok éppen előnyös helyzetben a munkaerőpiacon, sőt, talán ezért még inkább.

M. Péter 2014.10.19. 21:18:10

@Mr Long (UK): Kérd vissza a menetjegy árát. 1 órán felüli késésnél a legtöbb vasúttársaság visszafizeti a jegy árát, de 20%-ot mindenképpen vissza kell térítenie.

TilosazA (UK) 2014.10.19. 21:19:16

@zöldeketbeszélek: A gond az, hogy ha ezt megtehetnék, akkor előre meg lehetne határozni, hogy nagy fülű vörös hajú nőket nem akarnak alkalmazni, hiszen azok köztudottan lusták. Vagy meghatároznák, hogy csak C kosaras szőkéket keresnek, mert ők sokkal precízebbek, köztudottan... És akkor nekem is szőkére kéne festenem a hajam.... :)

M. Péter 2014.10.19. 21:30:16

@VPBA: A Balkán nagy része már az EU-ban van.

Bonjour 2014.10.19. 21:54:37

@Réka ‎: csak megszavazzák :). Én a riksdagen.se-t néztem, de az meg ugye túl faktuális.
Jó ez az oldal, érdekes. Két nagy előnye van, az egyik az expat szemlélet, a másik az angol nyelv :))). Köszi, elmentettem ezt az oldalt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.19. 22:01:25

@M. Péter: Bocs, hogy a feleségem helyett válaszolok, de ő már alszik.

Attól függ, hogy mit nevezünk Balkánnak. Ha mentalitásról (inkább úgy fogalmaznék, hogy az emberek közgondolkodásáról) van szó, akkor a Balkán 99,9%-a nem EU tag, és egy jó része nem is lesz. Ha földrajzi területről van szó, akkor viszont igazad van.

Mme Seldon 2014.10.19. 22:09:49

@Bonjour:
A magnézium citrát, a magnézium-orotát, és a magnézium-laktát kitűnően felszívódik.

Részletek: www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/3850/a-magnezium
De nem tudom,mi a kérdés?

puhacica 2014.10.19. 22:14:03

@Mirjam2: @Babette.: cicaharc. nem szeretek nokkel dolgozni. unom, hogy mielott megszolalok, vegig kell gondolnom, hogy kinek mit es hogyan mondhatok, hogy ne seruljon a szep lelke. hogy mindig van valami sirankozni vagy sutyorognivalo. hogy a munkahelyre csak masodsorban jarunk dolgozni, az ebedke, a pletyi, a kepzeldmitortent az elso. a sracokkal annyival konnyebb. mondjuk, ami eszunkbe jut, nincs sertodes, nincs furkalodas, tiszta, egyertelmu minden.

Taxomükke (UK) 2014.10.19. 22:16:39

@Zoole[uk]: Hát akkor nem valószínű, hogy holnap találkozunk... Én holnap Wokinghamben kezdek, aztán London, majd vissza Staines (ez nem muszáj), aztán Uxbridge, majd Luton, és haza Stainesbe.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.19. 22:17:36

@puhacica: Igen! És velük sokkal jobban meg lehet beszélni a motorostura részleteit! :-)))

2014.10.19. 22:22:05

@puhacica: @Réka ‎: Off
Fotos kerdes. Semmit nem ertek a kamerakhoz (az asszony sem), de szeretnek egy fenykepezot, ami egy fokkal jobb kepet csinal, mint a telefon. Valami idiot-proof gepet szeretnek, ami elfer a zsebembe. Csak a csaladot akarom fotozni. Es legyen vizallo. Van valami ajanlasotok vagy esetleg hogy mit NE vegyek? Valami point and shoot tipusu gepre gondoltam.
Koszonom
On

Taxomükke (UK) 2014.10.19. 22:22:13

@Mirjam2: "...e-mailben elkuldom magamnak ezeket, igy online barmikor hozza tudok jutni szukseg eseten."
Én is így szoktam csinálni, mert a telefon elveszhet, laptop felrobbanhat, de amit emailben elküldtem a saját címemre, az nagy valószínűséggel megmarad... Régebben a fordításaim darabjait is elküldtem így magamnak, mert ha mondjuk egy könyv első 300 oldala odaveszett volna, biztos hülyét kapok.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.19. 22:24:54

@charlieharper: holnapig körülnézek és megy majd mail. :)

2014.10.19. 22:27:34

@puhacica: Fura, en ezeket egyaltalan nem tapasztalom, pedig jelenleg tenyleg csak nokkel dolgozom. Regen a gyar noi reszlegen sem vettem eszre semmi ilyesmit.

Bonjour 2014.10.19. 22:28:13

@Réka ‎: akkor azért csak kimondanak dolgokat, vagy csak ezen az oldalon?

"It's unforgivably naive to think that giving money to these kinds of [Muslim] organizations and mosques will work against segregation and will reach out to these youths who are being radicalized," she wrote.

Ilyesmiknek, ha elég ilyen felszólalás van, el kellene indítania egy gondolkodást, "társadalmi vitát", amikor minden nap cikkek születnek nagy napilapokban pro és kontra. Valami megegyezés csak kiforrna.

Látnád Párizst amúgy. Nem a turistákat augusztusban, amikor minden párizsi elmenekül valahova :).
Rengeteg a bevándorló. 20 éve is sok volt, ez igaz, sokkal több, mint máshol, de ez most nagyon sok. Ráadásul a 2-3. generációs bevándorló fiatalok több mint 50%-a munkanélküli, 2x-e az országos átlagnak (a fiatalokról beszélünk), ami fehér-nem fehér viszonylatban ue kb. 3x szorzóra jön ki. És a probléma nem csupán annyi, hogy szegregáció, hanem annál sokkal összetettebb. Lehet szegregációra fogni, de én azt gondolom ez egyoldalú. Na jó, ez egy végtelen téma, hagyom most.

Mindenestre nekem azért érdekes, mert míg franciao rutinos ebben a kérdésben, addig a svédek nem. Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy Fro. sem oldotta meg a kérdést.

2014.10.19. 22:28:59

@Taxomükke: Igen, en is maniakusan e-mailezek minden dolgozatot magamnak stb. Egyebkent nem is tudtam hogy forditokent dolgoztal regebben.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.19. 22:32:13

@puhacica: Én egészen äprilisig nem voltam tisztäban, hogy milyen kirälyläny pozicioban vagyok. :-))) Aztän fölvettünk egy länyt, akiért erösen lobbiztam is, és nem mondom, hogy letaszitott a tronomrol, de mär nem vagyok 1edül. :-)))

2014.10.19. 22:33:38

@Bonjour: Veletlenul pont Parizsban voltunk nyaron, mikor visszaerkeztunk Londonba es kiszalltunk a palyaudvaron, a ferjem elso mondata az volt hogy 'regen lattam ennyi feher embert', es tenyleg, a 'multi-kulti' London teljesen feher Parizshoz kepest. Ezen en is elegge meglepodtem. Nem voltam meg Afrikaban, de kb. Parizsban ereztem magam legkozelebb hozza. Persze ez a varosnegyed miatt is lehetett ahol laktunk (nem volt egy tul posh varosresz).

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.19. 22:33:45

@charlieharper:

Na várj, most azt akarod mondani hogy mi, melósok még túl is vagyunk tartva? Áruld már el hogy mit veszek én az osztrák államtól igénybe úgy alapvetően? Segélyezett pl voltam egy ideig de elég speciális körülmények áldozata lettem, finoman fogalmazva se infuenzás voltam. Több hónapos felépülési idő, a meki kaliberű helyekre pedig ilyen esetben nem számíthatsz hogy vígan ellelhetsz táppénzen náluk addig.Ha nominálisan számoljuk ki, akkor valójában 1 havi munkanélküli segélyem is annyi volt mint az egész éves adóm. És? Ebből mégis mi következik? Mit akarsz ebből kihozni? Számold ki akkor 4-5 gyerekes családokra is hogy mennyit költ rájuk az állam....a kényszerpályámat leszámítva szerintem én is pont ugyanolyan nettó befizető vagyok mint pl te.Vagy adózzunk mi is rengeteget a bérünkből amik így is rohadt alacsony szinten vannak és a létminimum környékén mozognak? Egyébként ez inkább elvi dolog szerintem mint gazdasági. Dolgozok, fizetek adót, innentől kezdve szerintem ne nézzen csúnyán rám senki amiért mondjuk igénybe veszek néha mankót is. Nem lehet mindenből gazdasági kérdést csinálni. Emberek vagyunk, nem gazdasági termékek.

puhacica 2014.10.19. 22:36:33

@charlieharper: "idiot-proof" kategoriaban nincsenek nagy kulonbsegek szerintem. :) nem tudom, hogy webrol rendelned vagy szakboltban, de mindenkepp javasolnam, hogy nezz meg parat testkozelbol. az eladok is tudnak segiteni. en egy kis kompakt Samsungot valasztanek. ami fontos, az az, hogy minel tovabb birja az akksi es hogy minel tobbszoros optikai zoom legyen benne. az, hogy 15 vagy 23 megapixelt tud, mindegy, mert ugyse poszter meretben hivatod elo. ja, es a Nikon Coolpixeket mondjak meg jonak. remelem, tudtam segiteni, de vard meg Rekat is, hatha tud valami tuti tippet. :)

2014.10.19. 22:36:52

@Bonjour: @Mirjam2: www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/11171314/France-is-a-nation-in-decline-and-Britain-could-be-next.html

Bonjour, bocs, nem tudom, hogy a francia nemet es sved melle beszelsz e angolul. Csak feltetelezem. @Mirjam, nezd a kommenteket is.

kardio1 2014.10.19. 22:39:02

Albàniai honfitàrsaimnak, meg mindenkinek, akit érdekel:

sportgeza.hu/futball/2014/10/19/megint_dronoztak_egy_alban_meccsen/

Ertem én, hogy az albànokat nem érdekli Nagy-Albània, meghogy a belgràdi dronos akcio is csak egy amerikai àllampolgàr ötlete volt, meg hogy a szerbeknek volt az jo tkp., de Akkor belföldön miért csinàljàk? Ôk is koszovoiak? :)))

2014.10.19. 22:39:05

@házelőtthinta: azt mondtam, hogy szeretnek rola latni szamokat, hogy a bevandorlo melos megeri -e az orszagnak. Ezen lehet puffogni, de a szamok beszelnek.

2014.10.19. 22:40:06

@kardio1: doki, a fenti cikk neked is megy @charlieharper:

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.19. 22:41:46

@TilosazA (UK): Ez mar egy mas teszta, de eloiteletek most is vannak, csak nem pc ki is mondani oket. Az igenyeket v preferenciakat meg azert most is megfogalmazzak maguknak, csak ugye nem mondjak ki nyiltan igy szegeny munkakeresok csak futjak a felesleges koroket. Es pazarokjak a draga idot...

kardio1 2014.10.19. 22:43:26

@charlieharper: Hollande-nak ez a fényképe erôsen emlékeztet egy bieonyos, XVI. lajost àbràzolo festményre. Végülis van hasonlosàg a két vezetô politikai sikerességében...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.19. 22:44:01

@Bonjour: Szerintem ezt a kérdést nem lehet jol megoldani...:-(

Taxomükke (UK) 2014.10.19. 22:45:24

@Mirjam2: Sosem volt a főfoglalkozásom, de 3-4 könyvet, pár esszét, novellát, meg szerződéseket, .műszaki anyagokat fordítottam.

puhacica 2014.10.19. 22:45:52

@Mirjam2: szerintem ez munkahely fuggo is lehet. vagy csak ertelmes, kiegyensulyozott nokkel dolgoztal eddig. :) esetleg az lehet meg a titok nyitja, hogy kulfoldon nem divat a maganeletet kiteregetni meloban. legalabbis itt tobbszor olvastam errol.

@Naschkatze (Mostindien / CH): en sose voltam kiralylany. "csak" itthon. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.19. 22:46:39

@puhacica: Engem furt mar a melohelyen a hatam mogott no is, pasi is, a legtobbet egy pasi es egy sajat nemehez vonzodo pasi artott nekem. De nem vonok le ebbol messzemeno kovetkezteteseket ;-).

Muscari 2014.10.19. 22:48:23

@Cascabel: vettem, majd jelentkezem

SzZoole 2014.10.19. 22:49:39

@Taxomükke: es Wokinghambol mikor jossz vissza Londonba?

kardio1 2014.10.19. 22:49:49

@Mirjam2: Merre voltatok Pàrizsban? A Montmartre nagyon népszerû turistacélpont a Sacré Coeurrel. Ez a 18. kerületben van, ami nagyrészt (pont a nagyon turistas részeket leszàmitva), tiszta Afrika: vàlaszthatsz Eszak-Afrika és Fekete-Afrika között...A 19. egy része is ilyen. Nekem Akkor volt nagyon furcsa érzésem, mikor legutobb a St-Denis-i bazilikànàl voltam (ez volt a francia kiràlyok temetkezôhelye). A metrotol feljôve nem làttam fehér embert az utcàn...Ez màr Seine-St-Denis megye, a leginkàbb bevàndorlo-sùjtotta övezet.

kardio1 2014.10.19. 22:51:05

@charlieharper: Atolvastam. Remélem, nàlatok nem Ed bàcsi nyer. Es azt is remélem, hogy Hollande màr 2017 elôtt megbukik.

Taxomükke (UK) 2014.10.19. 22:55:07

@Zoole[uk]: 1 órakor van egy találkozóm, kb. fél óra, utána ráérek egy kicsit.

SzZoole 2014.10.19. 22:59:00

@Taxomükke: akkor ketto es vegzel is,igy van esely:)
csak hogy erjuk el egymast?

Bonjour 2014.10.19. 23:00:02

@Mme Seldon: egy idős rokonomnak csontritkulása van, enyhe. Még az elején van. Neki kellene, de úgy tudom a kálcium mellé érdemes a magnéziumot is, szed valamit, de az nem citrát, majd megkérdezem. Amennyire utánaolvastam, nem annyira ez számít, hanem a mozgás meg a napfény, de azért valami támogatás kéne matériában is. Persze van orvosi tanács, de az nem erre vonatkozott, csak érdeklődtem, mer én valami cikk miatt úgy tudom, a tojáshéjpor nem ideális, amiben viszont az érintett hisz.

puhacica 2014.10.19. 23:04:32

@zöldeketbeszélek: konkret furkalodassal engem meg csak egyszer talaltak meg, de abban volt minden, fiu, lany, politika, hazugsag. :) mindenesetre a sracokkal nekem eddig konnyebb volt.

SzZoole 2014.10.19. 23:22:26

@Taxomükke: na ez nem volt jo otlet,szerintem toroltesd ki ezt a kommented a HA-val.
Kuldtem uzenetet.

Bonjour 2014.10.19. 23:27:19

@Mirjam2: pontosan.
Sokan a 18-19. kerületben foglalnak szállást, olcsónak és jónak tűnik, mert odaírják, hogy a sacré coeur közelében, aztán van az elképedés. Biztosat nem lehet mondani pozitív irányba, bár azért sok jó hely van, a 16. kerület majdnem mindig jó, a híres 5. kerület már pl necces is lehet, ugyanígy a 6. kerület, a szállások fele kerülendő, a sok klassz hely ellenére, amit ott találsz, de pl. a 15. nem ismert, de nyugodt kerület, arányában ott is van annyi kellemes utca, mint az 5-ben, és olcsóbb. Stb. Ez sem egy kommentnyi téma, lévén, hogy egy metropoliszról beszélünk.

TilosazA (UK) 2014.10.19. 23:27:58

@Jani haverja: :) Pozitív tulajdonság, ha ki tudod szűrni a lényeget... ;)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.19. 23:31:07

@puhacica:

Külföldön a munkahelyi klíma is jobban működik? Ki ne derüljön tényleg hogy még a vér is nemesebb az emberek vénáiban hegyeshalmon túl...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.19. 23:31:08

@charlieharper:

Szummázva biztos megéri. Sok sok bepalizható olcsó munkaerő. Ez jól jön az országoknak.A helyi képzetleneknek meg nem jön túl jól. Elveszik a munkájukat.

kardio1 2014.10.19. 23:33:11

@diggerdriver: Elolvastam az iràsodat, érdekes viszontlàtni a mùltkor itt lefolytatott beszélgetés néhàny visszhangjàt (pl. birca hozzàszolàsàét). Szerintem se jo hosszùtàvon a mai rendszer és kàr, hogy ilyen magyaroschan lett bevezetve és megszüntetve is a magànnyugdijrendszer. Ez utobbira önkéntes formàban szükség van, és egyre inkàbb szükség is lesz.
PS.: szolidàRis, nem szolidàlis :)

Bonjour 2014.10.19. 23:34:21

@kardio1: és ehhez már nem is kell ennyire eltávolodni a belvárostól. Mondjuk a les halles? Alig találsz fehérembert, bár a fnac-ban meg felülrepresentáltak :)))!

kardio1 2014.10.19. 23:36:12

@házelőtthinta: Persze, itt élnek az igazi kékvérûek! :) En màr csak tudom :)))

kardio1 2014.10.19. 23:37:58

@Bonjour: Hàt igen, arrafelé is vigyàzni kell...
Azért a vidéknek vannak még elônyei Pàrizzsal szemben. Mondjuk itt nem Marseille-ra gondolok :)

kardio1 2014.10.19. 23:40:47

@Bonjour: Januàrban a Bichat korhàzban Leszek tovàbbképzésen egy hétig. Ez a Périph és a Porte St Ouen között van a 18. kerületben. Ismered a negyedet? Nem biztos, hogy a közvetlen környéken keresek kiado garzont...

Bonjour 2014.10.20. 00:00:29

@charlieharper: most csak belefutottam, később alaposabban elolvasom, most csak annyit, hogy kicsit hangulatkeltő, de van benne igazság. Ma Párizsban a kis üzlethelyiségek a legolcsóbbak. Majd igyekszem keresni neked, bár nem ismerem teljesen a hátterét a small business-nek, lehet, hogy másért olcsóak. A tax nagyon igaz, rengeteget adóznak a kicsik, nagy a kedvezés a nagyoknak. Nem tudják visszafogni a nagyokat különben, nem akarják, hogy elmenjenek máshova gyártani. Épp elég, hogy a nagy öntudatú francia munkásból a külföldi befektetők nem kérnek. De a francia nagyvállalatokat is nehéz otthon tartani. Ott jó is a lobbierő ugye.

Nem beszélek svédül, ez azért túlzás lenne :))), angolul viszont tényleg tudok, bár nem úgy mint te. De minden nap használom.

Bonjour 2014.10.20. 00:01:38

@kardio1: :))) híresen rosszhírű, igen

svédnyugger 2014.10.20. 00:16:00

@diggerdriver:
Nyugi, ha nem is véresen, de néha tényleg komoly vagyok, amúgy kedvelem a humorodat, de miután én elég új vagyok itt szoknom kell a stílust.

Bonjour 2014.10.20. 00:29:44

@kardio1: Én alapból nem bérelnék a 18. kerületben :))), de nem emlékszem, nincs teljes Párizs a fejemben. A közeli metromegálló okés, nem nyomasztó (ligne 13), mint sokszor. Talán van esély rá, hogy modernebb a kórház közvetlen környéke is. Fekete tuti lesz arra bőven, de gondolom az nem gond, csak biztonságos legyen, ami sajnos bevándorló részeken ugye kihívás néha. A kórháznak nincs szobája? Az lenne a legjobb. Esetleg lehet, hogy van bevett megoldásuk erre, vagy címlistájuk. A franciák logikája félelmetes, de mindig van valami megoldásuk mindenre, de kérni kell többnyire.
Ha nincs, többnyire okkal nincs (nem tudják megoldani :D). Muszáj mennem aludni, holnap este kicsit jobban megnézem. De pont a porte de st ouen nem olyan rossz megálló. De ez nem kellemes környék akkor se, az biztos. Egy-egy bájos kávézó lehet, meg csinosabb házak, meg bolhapiac. De valszeg ki lehet bírni. "Ennyit tudok mondani, kérem kapcsolják ki a mikrofont." :))))

Shanarey 2014.10.20. 00:32:42

@Taxomükke:

Ez nem volt jó ötlet, főleg miután........,
Na ezt inkább nem folytatom.
:-)))

Telefonszámot és Email címet nem szabad efféle helyekre kirakni.Hacsak, nem akarsz rengeteg marketing kategóriájú mailt és telefonhívást

Bonjour 2014.10.20. 00:48:41

@kardio1:ha a kollégák szerint ne bérelj ott, és a kórház sem segít, vagy nincs erre megoldása, akkor megnézzük majd, merre érdemes, ami nem olyan sok utazás és a környék is valszeg jó lesz. Jelezz majd! Mégha ronda, de egy hónapra talán mindegy. Ami turistaként nem oké, az lehet, hogy neked megfelelő megoldás lenne. Szóval nem ugyanaz. Mondjuk egy hónapra nehéz bérelni hivatalosan, vagy ismerős, vagy pl airbnb.

A kórház úgy látom még épp a périphérique-en belül van.
Itt a kilátás a kórházból, hogy kontextusba tudd helyezni a mondottakat, ha jól látom, a périphérique-en túlra, vagyis kifele,
http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fcommons%2Fa%2Fa5%2FParis_vu_du_14%2525C3%2525A8me_%2525C3%2525A9tage_de_l%2527h%2525C3%2525B4pital_Bichat_(3).jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fcommons.wikimedia.org%2Fwiki%2FFile%3AParis_vu_du_14%25C3%25A8me_%25C3%25A9tage_de_l'h%25C3%25B4pital_Bichat_(3).jpg&h=1536&w=2048&tbnid=7Dpg572UC-Y7rM%3A&zoom=1&docid=WYfioFU4trJZrM&hl=hu&ei=TjxEVPzYJ4nHPYG3gMgC&tbm=isch&client=safari&iact=rc&uact=3&page=1&start=0&ndsp=12&ved=0CDQQrQMwCw

Ez pedig befele mutatja a környéket:

http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fcommons%2F1%2F10%2FParis_vu_du_14%2525C3%2525A8me_%2525C3%2525A9tage_de_l%2527h%2525C3%2525B4pital_Bichat_(5).jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fcommons.wikimedia.org%2Fwiki%2FFile%3AParis_vu_du_14%25C3%25A8me_%25C3%25A9tage_de_l'h%25C3%25B4pital_Bichat_(5).jpg&h=1536&w=2048&tbnid=FOl-7hpeA6dy_M%3A&zoom=1&docid=tYn_chvJYAcwNM&hl=hu&ei=TjxEVPzYJ4nHPYG3gMgC&tbm=isch&client=safari&iact=rc&uact=3&page=2&start=12&ndsp=16&ved=0CDgQrQMwDQ

Na de tényleg megyek aludni.

Bonjour 2014.10.20. 00:53:28

Ui. Most látom, hogy ott egy hatalmas hotel. Kérdezz rá arra.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.20. 02:41:28

@TilosazA (UK): Nem komplettek (pedig, lehet, hogy kompok akartak lenni, de nem azok lettek...) ezek az arabok, hogy egy ilyen, totál ellenkező nemű szót használnak, mint kaja jelzőt...Egyszer mondjátok el nekik, mit jelent a halál!Hogy az ilyen kajától pont hogy menekülni kell!
:-))))))))))))))

Én már mondtam egynek, de valahogy nem jött át neki a dolog...

2014.10.20. 04:04:44

@házelőtthinta: pont ezt mondom, hogy nem biztos, hogy megeri. Az alacsonyabb ber, alacsonyabb adot jelent. Ebbol az adobevetelbol nem biztos, hogy fedezve van, amit az allam a melosra es a csaladjara kolt. Nem veletlen, hogy USA, Kanada, ausztralia es Svajc nem ker a melosbol. Vagy szerinted ezekben az orszagokban mindenki gazdasagi analphabeta?

@Bonjour: azert erdekes ez a francia szocializmus. Rettegek is tole, hogy a Labour ezt akarja a UKben jovore. A rengeteg benefiten elo allva fog neki tapsolni. Cserebe meg tobb hitelt vesznek fel, meg jobban eladositjak majd a UKt es tobb adot fognak kivetni. Addig vissza se fogok menni a UKbe dolgozni, amig ke nem valtjak oket.

FutureFry 2014.10.20. 05:45:58

@Mirjam2: @TilosazA (UK): @charlieharper:

Érdekes, én (még jóval az EU csatlakozás előtt) tartózkodtam kint (legálisan) hosszab távon, de nem kellett (vagy kellet volna?) nino (kártya), annak ellenére, hogy (sajnos) rászorultam az NHS-re (ingyenesen, akkoriban még államközi viszont-megállapodás alapon).

Pedig az alábbi információ szerint már '75 óta adnak ki kártyát (ami 2011-ben szünt meg), azóta van csak levél meg szám:
www.hmrc.gov.uk/manuals/nimmanual/nim39220.htm

----
Más:

Egyébként ez (nino) olyasmi ezek szerint, mint az amerikai SSN (kártya), bár az még most sem műanyag, hanem papír, és még mindig adják). Igaz itt ezt néha még kérik/kérhetik, mert pl. lehet rajta a munkavállalással kapcsolatos megjegyzés (pl. "NOT VALID FOR EMPLOYMENT"). Igaz mostanában ezt már inkább elektronikus úton ellenőrzik, nomeg a jó régi kártyákra az ilyesmit nem is jegyezték fel (a delikvens - aki kaphatott SSN-t, de elvileg nem, vagy csak korlátozottan dolgozhatott - "örömére").

puhacica 2014.10.20. 08:07:32

@házelőtthinta: hat pedig elkepzelheto. sot, ugy hallottam, meg a fu is zoldebb es a viragok is jobban illatoznak... :D (te honnan veszed ezt a baromsagot? mert en nem irtam ilyet, az tuti. :D )

2014.10.20. 08:24:08

@charlieharper: Koszi a Telegraph linket, legalabb lesz mit olvasnom ebedszunetben! Sajnos egyetertek az alapgondolattal, es a legrosszabb hogy semmi nem fogja megallitani ezt a tendenciat. Ami a bevandorlok gazdasagi hasznat illeti, errol tobb tanulmany keszult az elmult evekben, most dolgoznom kell :( de kesobb belinkelek parat ha megtalalom oket. Pl. itt van egy 2010-bol: www.ucl.ac.uk/~uctpb21/Cpapers/DustmannFrattiniHalls2010.pdf, de vannak sokkal frissebbek is. A legtobb azt hozta ki hogy alig vagy relative keves gazdasagi elony van ha a benefiteket is beleszamoljak, kulonosen az in-work benefiteket. Es ha abbol a perspektivabol nezzuk ezt a keves vagy semmi gazdasagi elonyt hogy szocialisan abszolut hatrany eri a kozosseget (rengeteg gyerek az iskolakban akik nem beszelnek angolul, ugyanez a korhazakban stb.) akkor nagyon kerdeses hogy 'megeri-e'.

2014.10.20. 10:51:43

@FutureFry: Ha pl. kulfoldi / nem brit cegnek dolgoztal es csak ideiglenesen kuldtek UK-be, akkor gondolom nem kellett, meg van meg egy-ket ilyen kivetel, pl. au pair munka nem szamit munkaviszonynak es ahhoz sem kell. De altalaban kell national insurance szam ill. regen a kartya. NHS viszont fuggetlen ettol, pl. en is voltam regisztralva GP-nel mint au pair mikor nem volt szamom; illegalis bevandorlok is sokan vannak regisztralva GP-nel es igy hasznalhatjak az NHS-t. Eppen ezert vezettek be nemreg korlatozasokat illetve hogy bizonyitanod kell miota es milyen alapon elsz az orszagban mielott hasznalod az NHS-t.

2014.10.20. 10:54:18

@FutureFry: Nem, a national insurance number kifejezetten munkaval kapcsolatos, csak a neve felrevezeto. Nem dolgozhatsz legalisan UK-ben ha nincs ilyen szamod (kiveve nehany eset, lasd fent).

2014.10.20. 11:00:36

@Bonjour: @kardio1: Mi egy ismerosnel laktunk Parizsban, fogalmam sincs melyik kerulet, arra emlekszem hogy Orc volt a legkozelebbi metromegallo (lehet hogy hibasan irtam). De mindenhol rengeteg afrikai volt, nem csak azon a kornyeken. Es kimondottan afrikainak neztek ki, tehat nem az amit pl. Londonban megszoktam hogy 'brit feketek', vagy 'black Americans' az USA-ban, hanem igy feluletesen, elso benyomasra tenyleg ugy ereztem magam mintha egy nem-nyugati kulturaba csoppentem volna. Es ezt nem azert mondom mintha eloiteleteim lennenek, pl. a nyaralast megelozoen egy evig egy lakoparkban laktam es egyutt dolgoztam egy csomo szudanival, illetve kozvetlenul Indiabol erkeztem Parizsba, de igy is az volt a benyomasom mintha nem Europaban lennek.

2014.10.20. 11:04:12

@puhacica: Hat erre nem is gondoltam hogy maganeletrol beszelnenek a munkahelyen, en kis naiv :). Valoban, nem volt divat eddig sehol ahol dolgoztam. Idonk sincs ra egyebkent. Termeszetesen elofordul hogy valakivel osszebaratkozol es egy ido utan beszeltek maganeletrol, de nem a munkahelyen, hanem esetleg munka utan.

2014.10.20. 11:05:23

@Taxomükke: Ez nagyon erdekes munka lehetett, nagy kar hogy nem lehet megelni belole.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.20. 11:20:05

@charlieharper:

Figyelj, ezt neked kell tudni. Nekem max véleményem lehet róla. Szerintem nem szerencsés emberi sorsokat kizárólag gazdasági alapokra helyezve megközelíteni. Értsd meg, hogy nem gazdasági entitások vagyunk, hanem emberek. A dolgozó melós semmiképpen se tekinthető élősködőnek. Vagy akkor mi legyen? Mindenkit aki nem profit marginnal működik, lőjünk le? Küldjük őket haza? Vagy felesleges ezen rágódni úgyis jönnek a robotok és kiváltják a melósok nagy részét és beköszönt az aranykor?

Egyébként tényleg, mi legyen? Adózzanak többet hogy a nyugati országokban se érje el a létminimumot a melós bére? Valóban jó ez az irány? Aki melós meg se tudjon élni?

2014.10.20. 12:22:06

@házelőtthinta: ne legyel mar naiv, nem ezt mondtam. A Uknak van tobb szazezer tanitattlan munkanelkulije. Jelenleg benefiten elnek, de os siman el tudnak latni a mosogatoi/buri forgatoi munkat.,ezert nem kell behivni immigranst. Tetszik, nem tetszik, egy alacsonyabb fizetesu tanulatlan, ambicio nelkuli bevandorlo gazdasagilag nem eri meg a UKnek. Hogy van a mondas, tobbe kerul a hus, mint a leves? Na, kb ez a helyzet.
Mas orszagok, az fenti felsorolas, de mondhatom Sing es HKt is szelektal. Ha az orszagban hianyszakma es szukseg van ra, epitomunkas vagy lek, akkor johet. Ha nem, akkor nem johet. Na, ebben van racio.
Vagy szerinted tartson el 6milliard embert a UK, mert szerint az ugy "emberseges"? A UKnak elsosorban a sajat allampolgarairol kell gondoskodnia, nem az A vagy B orszagbol erkezokbol, emberseg felkialtassal.

2014.10.20. 14:05:50

@charlieharper: Na talaltam meg egy par temaba vago dolgot: migrationobservatory.ox.ac.uk/briefings/fiscal-impact-immigration-uk; www.cream-migration.org/publ_uploads/CDP_22_13.pdf, ezek eleg frissek (2013; 2014).

Ahogy mondod, az a nagy helyzet hogy a vilagon tobb milliard ember 'egyszeru melos' akik tobbe-kevesbe embertelen korulmenyek kozott elnek, szocialis halo nelkul. Ez szomoru, de egyetlen 60 millios orszag / sziget nem fogja tudni ezt a problemat megoldani.

Mr Long 2014.10.20. 14:21:47

@33621: Nem stoppoltam, egy haver gepe (vagyis a munkahelye), ot latogattam meg. Itt ragadt Angliaban a hetvegere, aztan vittem sort.
Daf es nagy :)

FutureFry 2014.10.20. 15:54:54

@Mirjam2: A "nem"-et a nino és SSN hasonlóságára mondod? Én a hasonlóságot úgy értettem, hogy Az SSN megléte szükséges de nem elégséges feltétel az amerikai munkavállaláshoz.

A nino viszont önmagában is elég lenne a UK munkavállaláshoz? Mi van ha valaki (pl. nem EU-s állampolgár) csak átmenetileg jogosult dolgozni? Ha kap nino-t és később látogatóba visszatér gondolom nem jogosult munkavállalásra (bár van nino-ja).

Taxomükke (UK) 2014.10.20. 16:43:23

HÁ, töröld légyszíves a 2014.10.19. 23:03:49 hozzászólásomat.
Köszi.

Taxomükke (UK) 2014.10.20. 16:45:57

@Mirjam2: "Ez nagyon erdekes munka lehetett, nagy kar hogy nem lehet megelni belole."
De igen, meg lehet élni belőle, ha főállásban csinálja az ember. Én csak mellékesként csináltam. Nem volt rossz pénz így sem.

2014.10.20. 19:30:36

@Taxomükke: Ja ertem, bocsi, magambol indultam ki - ha en meg tudnek elni forditasbol, biztosan foallasban csinalnam, mivel elegge introvertalt ember vagyok. De az a hajo mar elment, egyelore kenytelen vagyok tanarkent dolgozni, ami nem igazan idealis nekem, de nem panaszkodom.

2014.10.20. 19:43:53

@FutureFry: Az n.i. szam jelenleg ugy mukodik hogy egy ember csak egyet kaphat eleteben, tehat korlatlan ideig ervenyes. Munkavallalashoz onmagaban nem eleg, kell hozza megfelelo vizum es / vagy EU utlevel is. Viszont ha mar egyszer megvan a szamod, belekerulsz a rendszerbe, akkor lehet ugyeskedni, pl. illegalis bevandorlok altalaban ezt hasznaljak ki hogy egyszer megkaptak a szamot, es nem hagyjak el az orszagot a vizumuk lejarta utan, tovabb dolgoznak a szammal. Persze a munkaadonak ellenoriznie kene a vizumot, de ez nem mindig tortenik meg. A cikkben amirol beszeltunk az volt hogy a brit kormany tervezi hogy a szam csak korlatozott ideig legyen ervenyes, a visszaelesek kikuszobolese miatt. Jelenleg sok mindent lehet csinalni a szammal amit nem kene, pl. megvan egy ideje a szamod, ugy csinalsz mintha dolgoznal UK-ben kozben lehet hogy pl. masik EU-orszagban elsz, aztan egy ev mulva megjelensz UK-ben, azt mondod elvesztetted a kamu munkadat (mondjuk addig papiron maganvallalkozo voltal) es segelyeket kersz.

FutureFry 2014.10.20. 20:09:10

@Mirjam2: Ah - köszi a részletes beszámolót.
(Akkor mégiscsak hasonló a n.i. és az SSN. Legalább is úgy tűnik, az egyetlen külömbség az, hogy az n.i. néha nem kell(ett?) akkor sem amikor valaki nem turista céllal látogat(ott) (tanuló, au-pair, etc.)).

kardio1 2014.10.20. 23:21:17

@Mirjam2: Az az Ourcq megàllo lehetett az 5. metro vonalàn a 19. kerületben..
Itt Franciaorszàgban tényleg sok a valoban feket afrikai. Ez abbol is adodhat, hogy a régi francia gyarmati területeken fôleg nilotida négerek élnek, ôk ilyenek.

kardio1 2014.10.20. 23:28:09

@Bonjour: Szàlloda nem jön igazàn szoba, mert a korhàz àltal adott szàllàs napidij 60 euro. A Homelidays oldalàn szoktam garzonlakàsokat keresni. A képzés koràbban a HEGP-ben (Hôpital Européen georges Pompidou) volt, akkoriban a 15., vagy 14. kerületben laktam, ami azért is jo volt, mert a vonatom a Gare de Montparnasse-ra érkezik. Legutobb a Cochinban volt, és a Boulevard de Port-Royalon laktam, gyalog is közel volt a korhàz. Majd keresek egy olyat, ami viszonylag egyszerû eljutàst biztosit a Bichat-ban. Miromesnil környéke valoban jonak tûnik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.21. 01:44:20

@charlieharper: " Hogy van a mondas, tobbe kerul a hus, mint a leves? " Nem, fordítva, többe kerül a leves, mint a hús. :-)
Ha a hús kerül többe, abban semmi meglepő, vagy rendellenes nincs; viszont ha a leves, akkor az a "nem éri meg" esete.

De nem akarok nyelvtan-szélsőjobboldali lenni... :D

DieNanny CH 2014.10.21. 08:48:54

@geegee:

Ez érdekes. Én mindig húslevesre asszociáltam. Vagyis, ha mondjuk fél liter leves kerül 500 Ft-ba, de a benne lévő 10 dkg hús kilója 5000, akkor gyanús számomra a dolog...
Vagyis, papíron 5000, mert esetleg valami mócsingos nyesedék van benne...
Nem tudom, érthetően írtam-e... Majd utánanézek ennek a szólásnak.

:-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.21. 11:50:13

@FrankyLon: bocs, későn járok erre, lehet, hogy valaki már írta azóta, ha _mindig_ van három imádság, szerintem nézzél utána, hogy nálatok mikorra esnek, mert szerintem lehet az is, hogy kamuznak neked (a tesómmal is megpróbálták Magyarországon pl)
google simán kidobja neked egy olyan keresésre, hogy "Muslim prayer times in London"
nagy vonalakban a szabályok
első napkelte előtt, amikor már világosodik
második a delelés és kb du 3 között (amikor a nap félúton van lefele)
harmadik a "félút" és naplemente között
negyedik naplemente és a sötét beállta között
ötödik sötétben, lefekvés előtt (bármikor egész éjjel elvileg)
szóval nem tudom, milyen műszakokat dolgoztok, de ha mindig van három, az gyanús nekem.
egyébként engem is halálra idegesített, hogy a gyakornok kistanárom mindig akkor hagyott ott, amikor felébredtek a gyerekek és a legnagyobb volt a káosz, vele az volt a baj, hogy szerette du 3 körül összevonni a második és a harmadik imádságot (ezt elvileg lehet, habár nem szorgalmazzák), de egy muzulmán iskolában nem reklamál az ember, ha nem feltétlen muszáj, és egyébként nagyon rendes kolléga volt. ha egy lógós fazon lett volna, akkor konfrontálódtam volna vele, hogy húzzon el akkor imádkozni, amikor alszanak a gyerekek, meg később mittomén az az ő dolga. persze egy peron kicsit más, jó vicc :-( aztán majd ha felfordul egy vonat, mert understaffed volt az állomás, akkor lehet nyifogni :-(

2014.10.21. 15:55:10

@kardio1: Igen, ez volt az, Or... oke, nem tudom leirni. Nem az afrikaiak borszinere gondoltam, hanem olyan dolgokra mint testbeszed, oltozet, viselkedes.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása