oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 22. 06:42,  Pokoljárás az angol egészségügyben 530 komment

2014. szeptember 22. 06:42 Határátkelő

Pokoljárás az angol egészségügyben

Az angol egészségügyről elég sok rosszat lehet olvasni (nekem is van vele személyes, és nem túl jó tapasztalatom, és hallottam is érdekes dolgokat közeli ismerősöktől), így aztán engem tulajdonképpen nem is lepett meg különösebben Péter mai írása, aki egy leírta az angliai NHS-en belül végigélt kálváriáját.

Anglia, NHS orvos.jpg

„Eddig csak - nem rendszeres - olvasója voltam a blognak. Most viszont úgy gondoltam, van mit kiírnom magamból, Angliában szerencsét próbáló honfitársaim hátha okulnak belőle, vagy csak érdekesnek fogják találni. Az alább megírt dolgok Anglia második legnagyobb városában történtek meg, de erősen kétlem, hogy az angol egészségügy máshol másképp működne.

Magamról annyit, hogy 7,5 éve élek Angliában, köztiszteletben álló, megbecsült munkakörben dolgozom, és még orvosnál is csak egyszer voltam, egy magamnak köszönhető baleset miatt – elsősegélyre volt szükségem, amit meg is kaptam (fémforgács ment a szemembe).

Azt már sok helyről hallottam – angoloktól, külföldiektől egyaránt -, hogy az angol orvosok, és általában az egészségügy nem áll a helyzet magaslatán, de mivel nem volt vele dolgom, egészséges voltam, ezért annyi jelentőséget sem tulajdonítottam neki, mint bármi más pletykának.

Fordult a kocka

Fájdalmaim márciusban kezdődtek. Enyhén fájt a derekam, igazából azt sem tudtam eldönteni, hogy a derekam, vagy a lábam. A derekam máskor is szokott fájni, ha egész nap hajolok, vagy nehezet emelgetek (a lakosság több mint fele így van ezzel), ezért nem is tulajdonítottam túl nagy jelentőséget neki. Gondoltam, pár nap és kipihenem.

Nem így történt. 2-3 hét múlva a fájdalmak erősödtek és csak a baloldalon. Köhögés, tüsszentés, orrfújás csak nehezítette a dolgot. Nem vagy az az orvoshoz rohangászós típus, megpróbáltam magamat gyógyítani: lóbalzsammal és vásároltam elektromos derékmelegítőt, mert köztudott, hogy a meleg ellazítja az izmokat.

A lóbalzsam korábban mindig segített, most nem, és a derékmelegítő sem. Gyanús lett a dolog, és még pár hét eltelt, erősödő fájdalmakkal. Már futni sem voltam képes, a lakótársam (egészségügyi dolgozó, konkrétan radiológus) tanácsára kértem időpontot, és elmentem a GP-hez (háziorvoshoz).

Korábban sosem voltam GP-nél, egy kicsit furcsa volt a különbség az otthonihoz (magyarhoz) képest: asszisztensek, recepciós odakint, bent egyedül az orvos. Két percet kaptam, hogy elmondjam a panaszaim. Mondtam, és (amit lehetett) mutattam is, egy kattogó hangot, ahogy a bal lábam emelgetem. Azt hittem, a fájdalmaim a bal forgó kopása miatt vannak (de akkor a jobb miért nem kopott, hiszen ugyanannyit használtam??). Az orvos bevitte az adataimat, megtapogatta a lábam, és azt mondta, hogy tornászgassak, minden jó lesz, semmi baj sincs.

Hiába minden, semmi javulás

Mivel a panaszaim nem javultak, ezért 2 hét múlva ismét mentem hozza. A szituáció ugyanez, 2 percet foglalkozott velem, írt fel Paracetamolt (!!!), amit én kiváltottam. Hiába magyaráztam neki, hogy a megoldás nem ez, nem a fájdalomcsillapító, hanem a fájdalom okát kell megtalálnunk és megszüntetnünk.

Akkor még hittem neki és bíztam benne, hiszen ő az orvos, én csak egy egyszerű mérnök vagyok. Arról nem is beszélve, hogy ha akarok, tudok fájdalomcsillapítót venni a benzinkútnál, vagy még a Lidl-ben is. Ezért nem megyek orvoshoz.

Semmi javulás nem történt, már május végén jártunk, újra mentem a GP-hez. Már unta a „zaklatást” (ha az alkalmankénti 2 perc vele töltött idő ennek számít) – gondolom én, és elküldött röntgenre. Itt már kezdett felmenni bennem a pumpa, hogy én, aki havi 270 fonttal járulok hozzá a NI-hez (National Insurance - a magyar TB-nek felel meg) és ezt becsülettel fizetem 7 éve, csak 2 percet érdemlek?

Milyen a kórházi ellátás?

Elmentem röntgenre a közeli kórházba, Ott mi fogadott? Ülnek az emberek sorban, várnak sorukra, miközben két nő papírokat fénymásolgat, a harmadik pedig kíséri a beteget röntgenre (bújtatott munkanélküliség, kommunizmus??).

Aznap este meg is röntgeneztek. Az eredményt persze többszöri kérésemre sem kaphattam meg, azt mondták, postázzák a GP-nek. Miért nem postagalamb az email és az internet korában? (Újabb adalék ahhoz, hogy az egészségügy nem a betegekért, hanem az amúgy semmire sem képes adminisztrátorok foglalkoztatásáért van.)

Eltelt további 2 hét, ezalatt többször felhívtam a GP-t, hogy megérkeztek-e már a röntgenképeim. Végre igen (két hetet kellett várni arra, hogy a fizikailag 3 km-re lévő kórházból továbbítsák a háziorvosnak, nem egyszerűbb lett volna, ha odaadják, és én átviszem?), én pedig mentem a GP-hez, kíváncsian várva az eredményt.

A röntgen nem mutatott ki semmit. Az orvos boldog volt, hogy végre lerázhat. Én nem annyira, mert a fájdalmaim fokozatosan erősödtek, és immár 3,5 hónapja tartottak. Köhögni, tüsszenteni, orrot fújni egy, a bal lábamba nyilalló fájdalommal járt, és nehezet emelni is alig tudtam már (pl. kerékcsere az autón).

Futni már abszolút nem, sőt egy jót nevetni, mély lélegzetet venni sem bírtam, három lépés után éktelen fájdalom a bal combban. A fájdalom csak úgy enyhült, ha leültem egy nem túl alacsony, nem is túl magas székre. Akkor 2 perc után elmúlt minden. Tegyük hozzá, hogy már az edzést is abbahagytam, mert nem bírtam a fájdalom miatt, ami a terhelés során jelentkezett.

Ha nem vagy nyomulós, nem törődnek veled

Már a legközelebbi barátaim is tudtak a dologról, mert június elejére már a mindennapi életemben zavart a fájdalom, nem tette lehetővé a teljes életet. Június közepén jártunk, egy Magyarországon élő ismerősömmel beszélgettem éppen a betegségünkről. Neki is hasonlóképpen kezdődött a porckorongsérv, amit a kezelések, majd a McKenzie-torna gyógyított.

Próbált rávenni, hogy sürgessem a dolgot, ha kell, menjek haza, ha az angol orvosok nem kínálnak megoldást, mert a dolog nagyon komoly is lehet. Ő dicsérte a magyar orvosokat, a története alapján tényleg le a kalappal előttük. Javasolta még, hogy kérjem, küldjenek el MRI (mágneses rezonancia) vizsgálatra, mert a röntgen nem mutat ki minden elváltozást.

Közben végig jártam dolgozni, mivel irodai munkát végzek a betegség nem akadályozott, egyetlen percet sem voltam eddig táppénzen. A munkatársaim is tudtak már a dologról, és mondták, hogy legyek „pushy” vagyis nyomulós, mert másképp bizony nem törődik veled az angol NHS!

Visszamentem a GP-hez, és elmondtam neki újra+újra (sokadszor), hogy mi a bajom. Kértem, hogy küldjön el MRI vizsgálatra, mert a röntgen csak a csontok elváltozását mutatja ki. Kérésemet arra alapoztam, hogy valaminek akkor is lennie kell, ha a röntgen nem is mutatja ki, mert hiszen fájdalmaim vannak, amik egyre erősödnek, már 3,5 hónapja.

A kérésemet kategorikusan elutasította, adott szórólapot (!!!), amit ha kitöltök, és elküldök az ortopéd kórházba, akkor majd értesítenek levélben (!!), 6-8 hét múlva (!!), hogy mikor mehetek fizikoterápiás kezelésre. Itt már elegem lett az egészből, és kikeltem magamból. Alig bírok mozogni, és várjak még 6-8 hetet? Mivel egy picit összevitatkoztam a GP-vel, ezért voltam bent több, mint 2 percet.

Nem hagyom magam lerázni

A GP-től az utam egyenesen a kórházba vezetett. Már este volt, a folyosókon egy árva lélek sem, de a recepciós a helyén volt. Kérdeztem, kihez fordulhatnék, és elmondtam neki a panaszaim. Tudom, nem neki kellett volna, de már minden mindegy alapon álltam a dolgokhoz, és elhatároztam, hogy nem hagyom magam lerázni, ahogy hagytam eddig a GP-nél.

A recepciós magyarázta, hogy ő nem tud segíteni, mert este van, és nincs orvos, stb. stb., de nem tágítottam, ezért hívott egy nővért. Neki is elmondtam a panaszom, azt tanácsolta, menjek a Queen Elizabeth kórházba (szintén pár km-re van), a sürgősségi osztályra (a balesetinek felel meg).

Ez a város legnagyobb kórháza, odamentem, és kivártam a soromat. Felvették az adataim, végre behívott egy terepgatyás, piros pólós orvos (legalábbis annak mutatkozott be). Elmondtam a panaszaim, begépelte a rendszerbe, és minden vizsgálat nélkül azt mondta, hogy az esetem egyáltalán nem sürgősségi, és különben is, mit keresek itt. (Persze nem így, szemtől szemben, hanem a szokásos angol diplomatikus, udvariaskodó, álmosolygós módon.) Az MRI vizsgálatot „természetesen” megtagadta.

Késő este volt, mire hazaértem, bevallom őszintén, lógó orral. Két hétig nem is történt semmi, már kezdtem beletörődni az egészbe, a lakótársammal (mint említettem korábban, egészségügyi dolgozó) megvitattuk a dolgokat. Mondta, hogy hiába akadnak jó orvosok, a rendszer betegellenes és működésképtelen. Tanácsolta, hogy menjek vissza a sürgősségire, és hazudjam azt, hogy leestem a létráról. Hátha nagyobb szerencsével járok.

Július közepén már kezdett a WC-zés is nehezen menni, séta közben 200 méter után már zsibbadt a bal lábam. A biciklizés viszont ment, ahogy régen. Fizikai munkát egyáltalán nem tudtam már végezni. Egyik hétvégén összeraktam egy biciklit, de éjjel már üvöltöttem a fájdalomtól.

A tanács szerint elmentem a sürgősségire, azt hazudtam, hogy leestem a létráról, megröntgeneztek, de nem volt semmi elváltozás. Kértem, hogy nézzenek meg MRI-vel is, de immár harmadszor is megtagadták tőlem, és a szokásos „everything will be all right” üres duma kíséretében elbocsátottak.

Akkor jöjjön Siófok!

Nyaralni Magyarországon szoktam, így telefonon kértem időpontot egy siófoki magánklinikától MRI vizsgálatra. Arra gondoltam, hogy kezemben lesz az MRI eredménye, akkor visszamegyek Angliába, és megmutatom az orvosoknak, majd megkapom a megfelelő kezelést, ha már a megfelelő, szakszerű kivizsgálást megtagadták tőlem. (Én marha, még mindig hittem abban, hogy az angol egészségügy fog rajtam segíteni!)

Augusztus első hetében sor került az MRI-re is. A képeken egy fekete folt látszott a gerinccsatornában, ott, ahol a gerincvelő szétágazik idegekre, és az idegek továbbfutnak a végtagokba. A siófoki radiológus nem bíztatott semmi jóval, azt mondta, hogy „én nem vagyok orvos, nem nyilatkoznék semmit, de eddigi tapasztalataim alapján ez egy daganat a gerinccsatornában, nyomja az idegeket, ezért a fájdalom, valószínűsíthetően műtet lesz”.

A vizsgálat díja 39 ezer forint volt (Angliában ugyanez a vizsgálat magánklinikán kb. 700 font, azaz 280 ezer forint lett volna) és bár nem tartozott bele a szolgáltatásukba, az elkészült képeket elküldték több orvos ismerősüknek is, és kaptam elérhetőséget sebészekhez is (egy angol mikor csinálna meg olyat, amiért nem fizettem?), valamint kiírták az eredményeket DVD-re.

Több mint két hónap várólista

Aztán visszajöttem Angliába, kezemben a DVD-vel (155 kép mindenféle metszetekben rólam) elmentem az itteni háziorvosomhoz. Mondtam, hogy voltam privát klinikán MRI-vizsgálaton múlt héten. Visszakérdezett: és mit mondtak?

Itt döbbentem rá, hogy ennek az orvosnak (jobb lenne, ha idézőjelbe tenném az „orvos” kifejezést) lövése sincs a szakmájáról. Három képet nézette meg, aztán írt egy levelet az ortopéd kórháznak (Jézus úristen, hiszen ez idegsebészeti beavatkozást igényel, nem ortopéd jellegűt, ortopéd jellegű például a gerincsérv!!!).

Nálam végleg leszerepelt az NHS. Aznap augusztus 11-e volt, kérdeztem az orvostól, milyen kezelésre számíthatok és mikor? Azt mondta, hogy vagy műtét, vagy injekciós tűvel leszívják, 8-10 hétig várnom kell.

Ekkor már nem bírtam fekve aludni sem a fájdalmaktól, sőt, ülve sem nagyon. Minden WC-zés felért egy kínszenvedéssel, de legalább már tudtam az okát. A lakótársamnak is mutattam a képeim, és bár ő nem orvos, azért látott mér ilyen képeket, van sejtése, mire lehet számítani. Idézem a szavait: „fucking scary” azaz „rohadt ijesztő”.

Mégis happy end

A dolgok közben egy másik szálon is futottak, csak hogy happy end legyen a vége. A siófoki klinika elküldte a képeimet többek között egy pécsi professzornak is (aki augusztus vége óta a Pécsi Orvostudományi Egyetem Idegsebészeti Klinikájának vezetője), aki azonnal hívta édesanyámat, hogy sürgősen műtétre van szükségem.

Én is felhívtam, azt mondta, ez egy jóindulatú, de folyamatosan növekvő daganat, amit sürgősen el kell távolítani, mert a gerinccsatorna 90 százalékát kitölti, nem hagy szabad helyet az idegeknek, nyomja azokat. Ezért vannak a fájdalmak.

Minden korábbi, a GP-nek és a többi angol orvosnak feltett kérdésemre érthető, világos választ adott. Azt is mondta, muszáj most elvégezni a műtétet, mert 3 hónapon belül lebénulok. Elmondása szerint annyira előrehaladott stádiumban van a dolog, hogy nem érti, egyáltalán miként vagyok képes tartani a vizeletet, székletet.

Megbeszéltük a részleteket, megadta a mobilszámát, hogy hívjam, ha bármi van (mikor tenné ezt meg egy angol?), hazarepültem, és a meg is műtöttek augusztus 21-én. Az összes problémám megszűnt, jelenleg ugyan betegállományban, itthon lábadozok, de kitűnően érzem magam, az egyetlen probléma, hogy amíg a műtéti seb teljesen be nem gyógyul, addig vigyázni kell a mozdulatokkal, hogy fel ne szakadjon. Futni sem tudok a seb miatt, de már alig várom. :)

Örök hála a MAGYAR doktoroknak, akik ott voltak a műtőben, és segítettek rajtam (sajnos nem is tudom, kik), és a gyors felépülésemben. A műtét augusztus 21-én volt, 22-én este már sétálgattam, 23-án már 4 emeletet fel-le, 24-én kimentünk gyalog a városba pizzázni (mert a kórházkoszt ehetetlen).

Eközben én elvileg még mindig az ortopéd kórház kezelésre / műtétre szóló behívójára várok. Ha legközelebb Angliában leszek, azért elmegyek a háziorvoshoz, hogy elmondjam neki, a gyógyulás útján vagyok, NEM neki köszönhetően, és GP-t fogok váltani (bár attól még nem hiszem, hogy bármikor a jövőben az angol „orvosokra” merném magam bízni). A negatív értékelést meg fogja kapni minden létező fórumon.

Ezúton is köszönöm a sok bátorító telefonhívást, és facebookos üzenetet. Három másik született angol mondta el panaszát és történetét, hogyan kezelték őket félre az angol „doktorok”. Ezekkel a részletekkel nem akarok untatni senkit, köszönöm mindenkinek, aki elolvasta ezt a történetet, aminek meg nincs teljesen vége. A tanulságot vonja le mindenki magának.”

FELHÍVÁS!! A nagysikerű ablakos sorozat után újabb ötlet: küldjetek fotókat a városotokról! Nem a nevezetességekről, hanem arról a környezetről, ahol éltek: a házról, a sarki kisboltról, a busz- / metrómegállóról, a kedvenc éttermetekről, pubotokról, a munkahelyetekről (ha nem okoz problémát), a parkról, ahova szívesen jártok, az eldugott, kevesek által ismert hangulatos, érdekes helyekről, stb. Írjatok pár sort is mellé, mert így lesz igazán érdekes a sorozat! A cím a szokásos: hataratkelo@hotmail.com.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr46718121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.23. 02:45:10

@Philosoraptor: muhaha, akkor már értem, miért vagyunk félázsiai nemzet :-))))
nekem ez az a dolog, ami a legnehezebben megy errefele (tényleg elég jellegzetes ázsiai tuladonság, bár másképp és más mértékben). nagy balhéim szoktak lenni, amikor nem ítélik megfelelőnek a takarítási szokásaimat. én meg általában megválasztom a csatáimat, és ezek fontosak tudnak lenni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.23. 02:55:26

@Mirjam2: ráadásul a magamfajtákat an NHS előbb ellátná, mint a magyar TB, pedig semmi közöm Angiához. ez sincs jól, azért valamiféle járulékfizetés kellene, na.... úgy tudom, durván bedőlés szélén áll az egész, és az is nagyot fog szólni.

2014.09.23. 02:59:29

@pappito: Amíg távol voltál, kiderült, hogy egy "nagyképű senkiházi" vagy. :D

2014.09.23. 03:02:50

@Dragonlady (now in Indonesia): Nevetünk ezen, de valójában szörnyű következményei lesznek ezeknek a dolgoknak, és az emberek fognak majd nagyot szívni (eü. és nyugdíjrendszer, hogy két égető problémáról beszéljek).

montroyal ( CAN qc) 2014.09.23. 03:05:58

@charlieharper: @Cascabel:

nalunk mind harman kijonnek rendorseg ,tuzoltok ,mentok (pocsekolni az adofizetok penzet) a
-premiere repondant - szabaly szerint ... mondjuk jo és gyorsabb is hogy ki fog eloszor oda érni ...

FutureFry 2014.09.23. 03:24:32

@bxf: "MRI ingyen volt". Nem tudom, hogy a biztosítás miatt volt-e ingyen, de egy MRI átlagára olyan $2600, lásd: www.nerdwallet.com/blog/health/2014/05/09/how-much-does-an-mri-cost/
Jó nagy a szórás (kb. $500-tól $13,000-ig). Nem tudom, hogy ezekben az árakban benn-e vane, de általában még pluszban ehhez jön a kiértékelés díja (pár száz dollár körül). Persze biztosítása válogatja, hogy mit fedez, de maga a listaár is már más attól függően, hogy ki a beteg (azaz milyen biztosítása van vagy nincs).

Egyébként az amerikai egészségügyi rendszer pénzügyi oldaláról van egy nagyon jó cikk ami a Time magazinban jelent meg egy olyan másfél éve, érdemes elolvasni:
www.uta.edu/faculty/story/2311/Misc/2013,2,26,MedicalCostsDemandAndGreed.pdf
Jól mutatja, hogy mennek a dolgok (pl. doki/nővér addig nem néz meg amig nem látja, hogy van előre fedezet a kezelésre, teljesen átláthatatlan számlák, stb.). Igaz legalább az ellátás színvonalas - ami azért nem áll arányban a nagyon magas árral.

pappito · http://pappito.com 2014.09.23. 03:28:45

@Philosoraptor: csak most derült ki????? :)

de láttam, valaki küldött egy linket valami blogra ahol mindenféléket összeirkáltak mindenkiről, köztük rólam is, de hát sebaj. ja, meg azt is onnan tudtam meg, hogy sikerblogom van :)

de hát, ha így érzik jól magukat, nekem nem baj

2014.09.23. 04:16:41

@pappito: Olvastam én is azt a blogot. Onnan tudtam meg, hogy mi is vagy te valójában. :DDD Meg persze ment a seggnyalás ezerrel, mert ugye itt elvannak nyomva a Mo.-t szerető emberek...

bxf 2014.09.23. 04:36:45

@montroyal ( CAN qc):

Valoban perlik az orvosokat uton-utfelen, de mar tobb allam rajott, hogy ha ezt veg nelkul engedi, akkor elveszti a szakembereket. Erre az egyik jo pelda Florida volt, ahonnan a szulesz-nogyogyaszok csoportokban menekultek el, olyannnyira, hogy a muhibaperekkel foglalkozo ugyvedekkel becsukhattak az uzletet (nna nem mintha Floridaban rengeteg gyerek szuletne... mas allamokhoz viszonyitva).

Ha jol emlekszem, 2003. korul Texas torvenybe foglalta, hogy bar az orvosokat lehet tovabbra is perelni, a max. osszeg ami kovetelheto, az 250 ezer dollar. Egy un. cap-et letesitett, ennel tobbet nem lehet perelni. Es egyre tobb allam koveti ezt az elvet. Amiert meg Texasban jo praktizalni, hogy ha az ember elveszt egy muhibapert, a hazat, az autojat es meg csomo mas ingatlant megtarthat, mig ezzel ellentetben New Yorkban vagy Californiaban pl. minden uszik...

A muhiba biztositast a korhaz allja a legtobb esetben es a korhaz is fizet. Az ugyvedek megegyezesre torekednek, mintsem 5-10-20 evekig elhuzodo perekre. Az orvosok pedig eskudtszekes meghallgatast akarnak, foleg ha tudjak, hogy nem hibaztak. Azonban a dontes joga a munkaado (korhaz) kezeben van... tehat elmeletileg a kiegyezes az ut... ami tobbszor is elofordulhat egy orvos eseteben, de altalaban 2 ilyen eset utan a korhaz kirugja, sot! Masik allamba koltozik az orvos, hogy tiszta lappal inditson.

A panaszosnak nem fogy el a penze... mert sok olyan muhibaperre szakosodo ugyved van, aki "no fee, if no recovery" alapon vallalja az ugyet. Ez azt jelenti, hogy ha nem nyernek, akkor az ugyved is penz nelkul marad. Ha nyernek, akkor az ugyved altalaban a nyert osszeg 33-50%-at viszi, miutan levontak a korhazi koltsegeket, kifizettek az ugyved altal felfogadott szakertoket, stb. Konkretan van egy peldam: XY (amerikai magyar) 2002-ben a McDonald'sban elesett a szemetgyujto ajtajaban. Korhazba vittek, kisebb horzsolasok voltak, talan 1-2 napra bent fogtak, mert a balesettel kapcsolatban egyaltalan nem hozhato kondiciot talaltak (pitvarfibrillacio). Ekkor jo amerikai szokas modjara ugyvedhez fordult, es kb. 3 ev utan megegyezesre kerult a dolog. A befolyt osszegbol a Medicare rogton leakasztotta a maga kis 106 ezer dollarjat (az illeto 65 felett volt, es igen, 2002-ben egy szamla 1-2 napos apolas utan ennyire jott ki), az ugyved levette a postakoltseget, benzinkoltseget stb., es amit a bacsi kapott az annyira volt eleg,hogy egy hasznalt Lincoln Towncart vegyen a felesege (mer' ugye jo magyar szokas modra a rongyrazasnal fontosabb nincs), ami akkor kb. 20 ezer dollarba kerult. Nna ennyit, hogy mennyit lat a beteg a megnyert penzbol.

Hja igen. Gondolom, hogy egyertelmu, hogy az ugyved (foleg ha no fee, if no recovery alapon dolgozik), minel elobb es minel tobb penzt szeretne latni, lehetoleg minel kevesebb munkaval. Ezert NEM huzodik el a legtobb targyalas 10-15-20 evig (hatalmas teveszme!), hanem a legtobb igenis "megoldodik" 5 even belul.

Elnezest kerek, de nem tudom, hogy az USA melyik reszerol szarmazik a tapasztalatod... de nagyon melletrafaltal!

A surgossegen valoban van 6-8 oras varakozas, sot! 18 orarol is hallottam mar. Megsugom, hogy ennek sokszor tanito celzata is van, hogy legkozelebb hoemelkedessel ne b.sztassza a jo doktort mindenki...

Van "walk-in" clinic, ami azt jelenti, hogy az ember besetal, nem kell idopont. Attol fuggoen, hogy az ember melyik varosban, ill. annak melyik reszeben van, az USA-ban az ilyen helyeken nem kell sokat varakozni (kisebb panasszal urgent care-re is lehet menni, nagyobbakkal viszont a helyi ER helyett a korhazi ER-t keresnem meg - Houstonban mar orvosismeroseimtol azt is sikerult begyujtenem, hogy melyik korhaz surgossegijere mivel NEM erdemes menni!).

SENKIT nem kuldenek haza, SOHA nem hallottam azt, hogy "gyere holnap"... Az egeszsegugy egy profitorientalt agazat, es minden egyes beteg utan min. $130-at kiszamlaz a doki... olyan haziorvost is ismerek, aki szombaton is kinyit 4 orara, mert MEGERI!

bxf 2014.09.23. 04:36:53

@FutureFry: " Ja és a kézi váltósat be is lehet tolni (vagy írta már valaki?)."

Igen, draga. Az a "valaki" en voltam.

bxf 2014.09.23. 04:37:05

@Muscari: "te is ott laksz? Milyen kicsi a vilag! Bizony, Blackhair Lady, hogy ugy mondjam, oda ment ferjhez."

Yeap. Tizedik eve.

Mit jelent az "hogy ugy mondjam" ?

katamaran 2014.09.23. 04:37:15

Sziasztok!

Az NHSről nekem is csak rossz tapasztalatom van, így teljesen átérzem a post-író helyzetét. Én is hasonló kálvárián mentem keresztül pár éve. Több hónapig jártam GPhez, mire nagy nehezen beutaltak ultrahang vizsgálatra, miközben már kiegyenesedni nem tudtam a fájdalomtól. Persze fájdalomcsillapítót azt írtak fel, nem sajnálták.

KÉnytelen voltam elmenni privát ultrahangra (140Font), de ezért 250kmt kellett utazni, mert a városban, ahol lakok ugyanez a vizsgálat 370 Font =145 000Ft lett volna. Mikor az ultrahangos radiológus meglátta a leletemet közölte, hogy AZONNAL kórházba kell mennem. Ő anno betelefonált a kórházba, ahonnan elfelejttek engem felhívni.

NHS24es vonal...majd addig eljutottam, hogy az éjszaka közepén megvizsgált egy nővér. És...csak nem? Fájdalomcsillapítót adott, majd közölte hogy másnap reggel menjek vissza a GPhez.
A GP nézte reggel az ultrahangomat, majd közölte hogy sürgősségileg beutal, kb egy hét mire fogadnak. "De én ne menjek be magamtól a kórházba, mert nem gyorsítom meg a folyamatot. "(???? !!!!) És ez konkrétan elhangzott a szájából.

Szerencsére nem fogadtam meg a tanácsát, és onann utam kórházba vezetett. Ahol még egy recepciós sem volt. Már én is ott tartottam majdnem mint a post-író, hogy én levetem magam a földre, hátha akkor odajön egy orvos. Találtunk egy nővért akinek odaadtuk a leletemet, ő rögtön hozott egy szakorvost, aki megállapította, hogy sürgősen meg kell műteni.

Eddigre azonban teljesen elfogyott a hitem az angol orvosokban, így hazarepültem. Otthon 2 nap múlva mentővel vittek kórházba és 3 napon belül megműtöttek. 2 hétig lábadoztam.

Mikor visszajöttem, akkorra kaptam meg az ultrahangos beutaló-behívását az angol orvostól.
(Itt ugyanis a rendszer úgy működik, hogy ha az orvos beutal egy vizsgálatra, akkor az orvos ír a megfelelő részlegnek, akik írnak NEked egy levelet postán, hogy foglalj be időpontot náluk) Ezt a rendszert a mai napig nem értem.

Amit az egészből ki akarok hozni az két dolog:

1. A magyar emberek nem értékelik a magyar egészségügyet, és azt, hogy bármikor besétálhatnak egy szakorvoshoz. Legyen az akár privát, és fogadják őket. Igen, elő lehet jönni olyan történetekkel, hogy "de otthon is miylen orvosok vannak", csak a különbség az az, hogy otthon bármikor elmehetsz egy másik orvoshoz, vagy ha nem tetszik, elmehetsz egy privát orvoshoz. Itt a privát orvoshoz is a GP utal be. Csak nem olyan hosszú a várólista. Továbbá nem "google-orvosok" vannak otthon, akik a panaszaidat betik a google-ba és az alapján találják ki mi a bajod.
Ugye a kis történetem során láttam amagyar egészségügyet is közelről meg az angolt is. Mindkettőnek megvannak a hátrányai, de vajon az ember olyan orvoshoz menne inkább aki kedves mosolyog, és nem tud semmit, vagy olyanhoz, aki egy kissé modoros, de tudja mit kell tenni? Én az utóbbit választanám.

2. Nagyon sokáig úgy éereztem hogy én voltam a hibás az esetben, hiszen az orvos mindent úgy tett, ahogy tennie kellett. Ő nem hibázott. Ő úgy gondolta valóban az a bajom. A válasz azonban nem ez. Otthon az orvosok rögtön kitapintották mi volt a gond. NEm kellett nekik még ultrahang sem. Vagyis az itteni orvosok hatalmas hibá(k)at követtek el egymás után, hogy nem ismerték fel mi a gond. Ugyanez vonatkozik a kedves postolóra is. Most úgy gondolod, ők csak a protocolt követték, miközben ott is súlyos szakmai hibákat követtek el. HA felhavsz egy solicitort az első kérdése az lesz, hogy mi lett volna Veled ha a Magyarországon megcsinált műtétet nem csinálták volna meg. A válasz pedig az, hogy lebénulhattál volna. Ha nem mész haza Magyarországra, lebénulhattál volna, mert ez az orvos fájdalomcsillapítót adott egy tumorra a gerincedben. Ha ez nem műhiba, akkor mi az? Szóval a tanácsom az hogy legalább kérdezz meg egy solicitort, ilyen no-win no fee solicitort, hogy mit gondol az esetről.

Remélem mostmár minden rendben a kedves post-íróval.

bxf 2014.09.23. 04:37:27

@Virago_1000: "Ha mindig nagy a dugo, akkor a motorbicikli nem jatszik? En azt valasztanam. Ugyis azt olvasom ki szolasaidbol, hogy "szereted a kihivasokat" :)))"

Peter, tokos vagyok, de hulye nem! :-))

bxf 2014.09.23. 04:37:34

@Virago_1000: Kozben rajottem, hogy a ketto kozul rosszul valasztottam. Manchester es Birmingham kozul Manchestert valasztottam es masik pasinak kuldtem azt a levelet, LOL.

Az irasaim egyebkent nem jelennek meg egy ideje!!!

bxf 2014.09.23. 04:37:37

Oooo, ize... ugy latszik, hogy moderaljak a hozzaszolasaim... De miert?

bxf 2014.09.23. 04:37:40

Jeee, irtam es jo nehany hozzaszolasom nem jelent meg!

FutureFry 2014.09.23. 05:11:17

@bxf: OK, én csak tippeltem, hogy valaki már megírta, nem olvastam minden hozzászólást 100%-ig...
Egyébként még annyit a kézi- vs. automata váltó témához, hogy régen az előbbi most meg már az útóbbi nyúlt jobb fogyasztást (általában). De persze a kéziváltó élménye megér 1-2 MPG-t...

FutureFry 2014.09.23. 05:43:05

@tildy[UK]: A TSA az én statisztikám szerint majd 50%-os eséllyel nyit feladott cuccot. És igen, csak egy cetlit hagynak benne, hogy belenéztek (bár azt sem mindig, feltétlenül).

Az hogy az ülések amerikában kicsik szerintem nem általános - legalább is moziban, színházban, stb. nem ez a benyomásom. És - ahogy mindenki tudja - az amerikaiak nagyok. Persze a Broadway (meg a repülőtársaságok) talán kicsit jobban profitorientáltak, és minél több embert próbálnak bepréselni egy helyre.

Ja és a keleti parton szerintem Boston a "nyerő".

Muscari 2014.09.23. 05:52:47

@bxf: semmi kulonos, csak elotte Magyarországon is eltek, de igazan nem szeretnék ebbe jobban belefolyni, mert nem ram tartozik.

Muscari 2014.09.23. 06:09:48

@bxf: ha figyelmesen elolvasod, akkor latni fogod, hogy moderacio van. A bloggazda valoszinuleg alszik mar, valamikor azt is kell neki.

Csak azoknak az embereknek jelenik meg a hozzaszolasa azonnal, akik rajta vannak egy premium listan.

coeris 2014.09.23. 06:16:02

@Muscari: oké, valamikor este érek oda, még egyelőre remegek, mint a nyárfalevél. A pakkom sincs teljesen kész, ki kell venni dolgokat, meg betenni, hogy benne legyek a súlykorlátban, de meg is legyenek a dolgok, amik kellenek... Kevés a 20 kg nagyon, de csak ez volt... Estefele leszek, lesz egy jópár skype hívás keresztbe-kasul, hogy élek, ugyanis telefonom már nincs, meg holnap reggel már megyek is az egyetemre. Azért igyekszem idesuvasztani valamit, de nem ígére,, hogy ontopic lesz a mai poszthoz.

tanato 2014.09.23. 07:11:45

@Philosoraptor: Erre még nincs tapasztalat,mert még csak két éve van ez a törvény.Senki nem tudja ,ha "illegálisan" megy ela végzős,mi lesz a folytatás.A TEK bizonyosan nem hozza haza.

tanato 2014.09.23. 07:12:28

@Virago_1000: Erről sajnos nincs informcióm,de majd megpróbálok utánanézni.

tanato 2014.09.23. 07:13:58

@bxf: Köszi az infót,tehát akkor mindenképpen mentél volna.Nyilvánavaló 2004 óta kb. 10000 az elmenők száma/orvosoké/

tanato 2014.09.23. 07:29:23

@Virago_1000: 9 eve dolgozom Angliaban, elotte otthon 18 evet toltottem az egeszsegugyben, azt gondolom mind a ket rendszerbol lattam annyit, hogy ossze tudjam hasonlitani oket. Roviden osszefoglalva az alapellatas es a surgossegi ellatas egy jokora resze jobb otthon, sokkal konnyebben hozzaferheto a betegeknek, ellenben az elektiv korhazi szakellatast jobbnak, magasabb szinvonalunak tartom Angliaban. (A kulonbseg nem az orvosok miatt van, bar hozzateszem az orvoskepzes, kulonosen a postgradualis kepzes sokkal jobban szervezett , gyakorlat centrikusabb Angliaban. Az igazi kulonbseget a sokkal jobb korhazi feltetelek, eszkozok, a megfelelo szamu szemelyzet jelentik ) Az pedig, hogy orvosnak hol jobb lenni nem is lehet kerdes, es ezt nem elsosorban a magasabb fizetes miatt mondom.

tanato 2014.09.23. 07:30:43

@tanato: Egy hozzászólás a cikkhez/magyar orvosi blogról/,küldök majd többet is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 07:32:47

@Jani haverja: a rakos kisgyerekek nem ertenek egyet...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 07:47:57

@katamaran: "magyar egészségügyet, és azt, hogy bármikor besétálhatnak egy szakorvoshoz."

a barmikort ugyerted, hogy amikorra idopontot kap, ugye?

bxf 2014.09.23. 08:01:48

@FutureFry:

Jeeee, vegre megjelentek a hozzaszolasaim, kb. 4 oras kesessel. e nem panaszkodom!

"MRI ingyen volt". Nem tudom, hogy a biztosítás miatt volt-e ingyen, de egy MRI átlagára olyan $2600,"

Megmondom pontosan, hogy az MRI elmeletileg $4980 volt. Mivel a biztositom szerint minden diagnosztikus vizsgalat ingyenes, ezert nem kerult nekem, mint betegnek semmibe. Mas kerdes az, hogy a biztosito es a korhaz megegyezett egy joval kevesebb osszegbe...

Egyebkent egy teljesen mas okbol kifolyoag evente ketszer van MRI, es mindket alkalommal ingyenes. Vagyis egyszer majdnem...

Kaptam egy szamlat a munkahelyemtol (ugyanis az elet ugy hozta, hogy nem csak dolgozni sikerult az onkologian, hanem betegnek is lenni... de ez egyaltalan nem zavarja oket, amikor penzt kell behajtani, hogy az ember ott is dolgozik...), kozel 4 ezer dollaros MRI volt, ill. a radiologus dija, ami kb. $1300 volt, ha jol emlekszem. Az intezet "business office" az intezeti e-mailemre cseszett reagalni, viszont a biztositot felhivtam, es megkerdeztem, hogy milyen ICD-9 kodot kuldott be az onkologia. Azt is megkerdeztem, hogy a 6 honappal ezelotti MRI vizsgalat hogyan volt kodolva. Megneztem a kodokat (mer' fejbol en sem tudok mindent ugye), es kiderult, hogy rosszul kodoltak az MRI-vizsgalatot (szures -screening- neven a nyomonkovetes -follow-up- helyett). Irtam egy e-mailt a business office-na ismet, es ramutattam a kodolas hibajara (az ilyen kodokat egyebkent elegge felmuvelt emberek dobaljak, akik 1-2 eves laza gyorstalpaloval medical coder-ek lesznek, de meg az alap medical terminology-val sincsenek tisztaban). Kb. 3 honapba kerult, mire az onkologiai korrigalta, a biztosito kuldott egy szamlat es kiderult, hogy semmivel sem tartozom. A szamlabol az is kiderult, hogy a radiologusi $1300-as szamlabol a biztosito kb. 10%-ot fizetett, es az MRI-ert sem azt az osszeget, amit a korhaz be akart rajta elso korben hajtani. Happy ending. Csak mozgatni kell a szalakat tudni :-)

Azt, hogy hozzad sem szolnak mig nem perkalsz, sajat tapasztalatbol tudom. Anelkul, hogy konkret diagnozist megosztanek a sajat maganeletemrol (egyelore legalabbis nem), elmondom, hogy mi tortent velem.

Egyreszt orulok, hogy latok magyar egeszsegugyet dicsero hozzaszolasokat, mint pl. @katamaran -e, mert tudom, hogy sokan hatalmas erofesziteseket tesznek, hogy a "rohamokat" alljak. Pontosan tudom, hogy mennyi munka van mogotte, hogy valaki vegre a Suzukijat lecserelje egy Renaultra, vagy felepitsen egy hazat, ahol aztan a hitelt holtaig meg unokai is fizetni tudjak. Tobb csoporttarsam van, aki devizahitel miatt hagyta el az orszagot, mert 3-4-5 allasban ugralva mar a kimerultseg hataran voltak.

Azonban el szeretnem mondani, hogy meglatasom, amerikai tanulmanyaim es tapasztalataim szerint a magyar egeszsegugynek oriasi hianyossaga, hogy nem vilagit ra a szuresek fontossagara...

Szoval, jojjon a tortenetem. Korai 30-as eveiben szeretett gimis oszt.tarsamat egy vegstadiumu rakkal diagnosztizaltak. Mi tortenik ilyenkor? A baratnok zome panikol es rohan szuresre, mint en is tettem (szegeny egyebkent 3.5 ev szenvedes utan elhunyt). Megerkeztem kis videki korhazunkba, ahol korberohogtek, mikor a vizsgalatot kertem, mondvan, hogy en meg fiatal vagyok ahhoz, hogy bizonyos fajta rajom legyen (itt hozzateszem, hogy anyai nagynenemnek is volt ez, tobb, mint 20 eve tulelo). Unottan elvegeztek a vizsgalatot, semmit nem talaltam. Egy ev mulva ismet bementem a korhazba, es a folyoson ulve, hallottam, hogy a nevem fennhangon rohogve mondjak egymas kozott, hogy "Dr. XY meg csak 30+ eves, de mar megint itt van". MEgcsinaltak a vizsgalatot, meg nagyobb utalattal, mint egy evvel ezelott. Mindenesetre ez a kedvemet elvette, hogy valaha is a szurovizsgalaton megjelenjek. Porgessuk a tortenetet elore nehany evvel. Eves rutinszures (mer' orvos letemre azert en jo beteg vagyok am!), azt mondja a dokim, hogy menjek el erre a szures, mert a koromnal fogva ingyen van. OK, lazan beballagtam a legkozelebbi intezetbe, megszenvedtettek a vizsgalattal es 2 nap mulva csorog a telefon, hogy talaltak valamit (amikor "oda" tapintottam, azt mondtam, hogy jeee, tenyleg itt van valami!), es menjek mar vissza ismetlesre, ill. egy masik fajta vizsgalatra... Amit meg is tettem. A vizsgalat vegen a radiologs berobogott es kozolte, hogy vszinuleg harmas stadiumu rak (a negyedik a legrosszabb), nyirokcsomo is volt ketto nagyobb. Biopszia kell. Itt kisse mentalisan lerobbantam es bombolve kirohantam a rendelobol, kellett egy ora, mig lecsillapodtam. Ha mar egy vilaghiru onkologian dolgozik az ember, miert ne hivja fel a fonoket (aki azota Kanada egyik vezeto orvosa lett). Pentek du. 3-kor a ficko korbetelefonalt es voila! Hetfon du. 1-re mar idopontot is kaptam egy kulso intezetben, ahol az intezeti onkologus praktizalt (a fointezmenyben 3 hetet kellett volna varnom, hogy talalkozzak egy onkologussal). Hetfon megjelentem, csipobol kozoltek, hogy 6 honap kemo, de

bxf 2014.09.23. 08:01:48

@FutureFry: de harom alatt meguszom, mert dupladozis siman johet a koromnal fogva, ill. azert, mert semmifele betegsegem nincs (eletemben kb. evente 1x volt influenzam, es egyetlenegyszer kozepfulgyulladas, azonkivul meg egy gyerekbetegseg sem; a porckorongserv az kesobb tortent). Ezek utan lekisertek a biopsziara, amit ott nyomban elvegeztek... miutan legomboltam 800 dollart. Nem vicc. Meg kell, hogy mondjam, elegge profin vegeztek a biopsziat es vegtelenul rendes volt a radiologus, meg biztatott is, hogy ez szerinte nem lesz rak. Ezek utan beultem a kocsiba es visszavezettem a munkahelyemre. Dolgozni.

Valahogy rossz erzesem volt az onkologussal kapcsolatban. Nem lattam az empatiat, es ez nagyon fontos. Bedside manner nuku. 3 honap kemo, utana sugarterapia, majd mutet. Utana 5 ev hormonkezeles. Mintha egy etlapot olvasott volna fel. Menet kozben "konzultaltam" egy kulsos sebesszel, aki ajanlott egy masik onkologus sebeszt. Akit persze ismernem kellett volna, mert egy emeleten dolgoztunk... csak eppen kulonbozo csoportban es az epulet ket ellentetes szarnyaban. A fonokom megkornyekeztem, hogy hadd valthassak orvost, de o nem javasolta. Igy megleptem azt, hogy irtam a ferfi sebesznek (az elozo noi sebesz volt, es elegge erzeketlen). Ahogyan a fonokom megjosolta, 3 hetet tenyleg kellett varnom arra, hogy talalkozhassak az uj sebesszel. Kozben tobben javasoltak, hogy szedjek antidepresszanst, mert elegge rosszul erintett a dolog. Az agyam lazasan azon dolgozott, hogy ez nem lehet rak. Atmentem azon, mint a legtobb rakos beteg: denial - vagyis tagadja, nem akarja elfogadni, hogy rakos lehet. Alternativat kerestem, es azt mondtam magamnak, hogy ez mas lesz. Antidepresszanst elfogadni hajlando nem voltam. Gyogyszert eletemben nem szedtem (max. kohogesre), alkoholt nem iszom (reszeg sem voltam soha), dohanyozni sem dohanyzom, soha nem drogoztam. A disszertaciomra koncentralni nem tudtam, igy az a szemeszter kimaradt az eletembol... viszont talaltam egy uj gyogyirt: Netflix! Ejjel-nappal Netflixet neztem :-) Mig vegre elerkezett a varva vart konzultacio az uj sebesszel. Mit mondjak> Megerte varni! Sokatoknak kivanom, hogy az eletetek egy nehez helyzeteben legyen valaki, aki igy megnyugtasson. Azt mondta: 15 eve onkologus sebesz vagyok, ennek a tumornak a tapintasa nem emlekeztet a rakra. En meg rohogtem magamban, hogy naja, kezratettel diagnosztizalunk :-) De akkor pont ezt akartam hallani es jolesett! Kozben lazasan olvastam a szakirodalmat es leszukitettem ot (5) diagnozisra, hogy mit szeretnek... Nem vicc. Kert egy masodik biopsziat (mert az elso NEM talalta meg a rakot!). Es itt job a lenyeg: egy magankorhazban valoban szoba sem allnak veled, amig le nem perkalsz bizonyos osszeget (lasd az en 800 dollarom az elso biopsziaert). De vannak korhazak, ahol igenis lehet payment plant kerni, vagyis reszletfizetest, ill. utolag es NEM elore szamlaznak. O azonnal mutott volna, de en meg 6 hetig huztam, mert ugye Karacsonykor nem szerettem volna labadozni. Illetve meg otthon be kellett adnom a sztorit ugy, hogy lehetoleg nem kuldom ozvegy edesanyamat sem antidepresszansra...

Es vegre elerkezett a varva vart masodik biopszia... es itt jon a lenyeg! Mivel az intezmeny onkologiara specializalodik, ezert elegge korultekintoek, elvegeztek egy extra festest, amibol egyertelmuen kiderult a tumor jellege. Mit mondjak? Az ot diagnozis kozott, amit szerettem volna, benne volt. Egy het mulva mutet, majd egy het labadozas (ket nap utan labra alltam - teljesen egyedul, mert senki nem ugralt korul), aztan vissza dolgozni. Hisztologiai vissza, a tumort meg sem sikerult teljesen eltavolitani. Masodik mutet. Nna itt majd megszivtam. Az elejen kozoltem, hogy hoemelkedesem van, de figyelmen kivul hagytak a mutet elott... ebbol kifolyolag tudogyulladasom lett es kb. 3 honapig horgogyulladasom... Nem kivanom senkinek. Azota 6 havonta follow-up, de jo erzes elmondani, hogy ebben a diagnozisban nagyon kevesen halnak meg... viszont a tumor szeret kiujulni, akar evente is... de arra en mar teszek...

Es itt jon a lenyeg: ha anno abban a magyar videki korhazban rendesen elvegzik a szurovizsgalatot, akkor az MRI mar nem egy 4.5 cm-es tumort talalt volna, ami beleszovodott az izomba... es szelesen (tobb, mint 2 cm-es marginnal) kellett eltavolitani... Persze nem hagytam annyiban, felhivtam oket... be is izgultak es kozoltek, hogy nem adhatjak ki a leleteim. Vagyis a papiron irottat igen, de a filmet nem. Mi van?! amikor utoljara otthon voltam a porckorongservemmel nyavalyogtam, de a tortenet meg nem lefutott. Azt szeretnem, hogy adjanak ala a flegmasagukbol, ha egy fiatal no jelentkezik a szuresre, mert mint az en esetemben is, sosem lehet tudni, hogy mi lesz a vegkifejlet...

Egy reszrol en tisztelettel gondolok a magyar egeszsegugyre es aki egyszer kulfoldot megjarja, hamar rajon az erossegere. De sajnos latom a gyengeit is, es ezen meg van mit javitani.

bxf 2014.09.23. 08:01:48

@FutureFry: Elnezest, de ma nagyon belelendultem... nem lesz ez mindig igy (igerem).

A tortenetnek meg van nehany pikanteriaja:

1. Veletlenszeruen pontosan abban az onkologiai csoportban dolgoztam, amely azzal a tumorral is dolgozott, amit nalam talaltak. Sokat tudtam a tumorrol, de innen kezdve elohuztam nehany rekordot es megneztem, hogy a betegeket pontosan mivel es hogyan is kezelik, mennyire hatasos, stb.

2. Kertem egy idopontot, hogy egy specialistaval beszeljek (bar akkorra mar tudtam a valaszt). Amit hallottam, el nem akartam hinni. Meg a mutet korul megbeszeltuk a sebesszel, hogy ezt a tumor eltavolitassal lehet gyogyitani (mutet elotti besugarzasba nem mentem bele). Ha kiujulna, akkor esetleg besugarzas. Szoval, megjelentem a specialistanal, aki kozolte, hogy intravenas XXXkemo, majd YYY tabletta hosszu honapokon at, ZZZ hormonnal megspekelve, akar orok eletre is. Raneztem hatalmas szemekkel es azt mondtam: No way. Ennyi idos vagyok, es XXX kemo nem hat, a YYY tablettat a betegek zome nem birja, ZZZ hormont szedni edig fiatal vagyok. Hja, egyebkent ez a specialista a nagyfonk volt :-) aki tudta, hogy orvos vagyok, azt is, hogy a csoportjaban dolgozom, es hogy nem praktizalok. Majd folytatta, hogy de azert sugarterapia jo lenne. Ravagtam, hogy majd ha kiujul :-) Az elso harom ev huzos, es koszonom szepen tulvagyok rajta! :-) Egy gyogyszerrel kapcsolatban lett volna eredetileg az egyik kerdesem, de mire odaertem, tudtam, hogy a csaladi anamnezisben szivbetegseg van, es bar nekem nincs, ezert ellenjavallt lenne (elnezest, konkretumokat szandekosan nem irok, mert nem akarom, hogy akik hasonlo diagnozist kaptak Mo-n azzal "szorakoztassak" a kezeloorvosukat, hogy az USA-ban igy meg ugy kezelik...). Egy dolgot kertem: egy masik szurovizsgalatot, amit a koromnal fogva nem kaphattam meg beutalo nelkul. Ugyanis a tumor egy masik fajta rakkal tarsulva szeret "megjelenni". Ezt a koromra hivatkozva elutasitottak... de ugye ha az ember orvosit vegzett, akkor tuneteket produkalni nem nehez... igy azt is megoldottam egy fel delelott alatt :-) Ami szerencsere negativ lett (igen, az is egy kb. 5 ezer dollaros vizsgalat volt, ami semmibe nem kerult nekem).

Gimnaziumi fizikatanarom szerint jo kapusnak szerencseje van. En azt mondom, hogy nem eleg jo kapusnak lenni, szerencse is kell hozza, hogy valaki az legyen.

Egyetemi eveim utan ugy gondolom, hogy a "book smart" kategoriaba tartoztam. Az USA-ban tanultam meg, hogyan kell "street smart" -nak lenni.

A masodik linkkel kapcsolatban. Az amerikai korhazak koztudottan szeretnek tulszamlazni. Ketszeresen-haromszorosan. Ezert mindig un. itemized bill-t kell kerni. Houstonban megvan az a luxus, hogy fel vilag idejar gyogyittatni magat es keszpenzzel fizet. Ez a varos nem csak az olajbol befolyo milliokban uszkal, hanem a betegektol bejovo penzben is...

Mivel en a ket mutetet es meg ket szurest, ket biopsziat, es harom MRI-t es szamtalan laborvizsgalatot, ketszeri altatast, egyszeri erzestelenitest stb. stb. $3100-bol megusztam, ezert nem neztem tulsagosan bele a szamlakba. De anelkul, hogy megneveznem a tetelt, elmondom, hogy nekem is kiszamlaztak egy bizonyos egeszsegugyi segedeszkozt ketszer is (~2 x $100), amit egyszer sem kaptam meg.

Viszont a kovetkezoket tanacsolom jo szivvel azoknak, akik arra kenyszerulnek, hogy sajat zsebbol kelljen fizetni: 1. a fenti itemized billt (teteles szamla) minden intezmenynek kotelessege kiadni, es 2. medical auditort kell keresni, aki atnezi a szamlakat. Nem szabad addig a korhazzal egyezkedni, mig ez meg nem tortent.

A masodik link, amit bemasoltal... nehany esetet ismertem. Konkretan az elso (a NHL-s beteg) nagy felhaborodast keltett az USA szerte. Egyebkent a mai napig sem ertem, hogy Ohiobol miert eppen Texasba jottek, amikor ott is vannak onkologusok (ertem, nyilvan Houstonnak jobb neve van, de ki akarna allandoan repulni). En biztosan nem hagytam volna zsarolni magam. Azt sem ertem, hogy reszletfizetesben miert nem tudtak kiegyezni. Ezt mindenkinek meg kell ajanlani.

Ismetelten, elnezest kerek, tul hosszura sikeredett.

Egy masik topic kapcsan meg csak annyit tennek hozza, hogy megertem, ha kulfoldon sokan magyar orvoshoz szeretnek jarni (hogy a nyelv ismeretenek hianya miatt vagy sem, az most reszletkerdes). Hadd osszak meg egy itteni tortenet. X korai 40-es eveiben levo ferfi, ismert es kozkedvelt a helyi magyar kozossegben. Edesapja koran halt meg, szivinfarktusban. A ferfi is panaszkodott tobbszor mellkasi fajdalomrol. Kapora jott, hogy volt a kornyeken egy magyar orvos, akihez elmehetett kivizsgaltatni magat. Mivel az illeto ismerte X-et tarsasagbol es sokra(szerintem) nem tartotta, a panaszait sem vette komolyan kellokeppen. Elkuldte, hogy minden rendben. X egy even belul infarktust kapott es ha jol emlekszem bypass mutetje volt. A doktor meg majdnem felrenyelte a vacsorat, amikor meseltek neki... azota gyulolik egymast. Megjegyzem,hogy X joggal...
Jobb olyanhoz menni, akit nem ismersz es nem (pre)judgmental...

bxf 2014.09.23. 08:01:48

@Muscari : A moderaciorol tudtam, de semmi olyat nem irtam, ami - szerintem - arra adhatott volna okot.

A premium listarol nem tudtam. Egy ideje olvastam a blogot itt-ott, de ma szoltam hozza eloszor.

Nem tudtam, hogy Mo-rol, az USA-bol vagy mashonnan moderaljak.

@FutureFry : igen, a fogyasztas is! Es ez a lenyeg! Egyszer autopalyan 420 merfoldet mentem 10.5 gallonnal. Manualis az autom. Imadom!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 08:03:29

@bxf:
Ez így nem teljesen igaz.
Be lehet csak a katalizátoros kocsikat nem szabad betolni mert tönkre megy a katalizátor.

Határátkelő 2014.09.23. 08:03:56

@bxf: Nem utólagos, hanem előzetes moderáció van. Azaz ha nem szerepelsz a listán, akkor nem kerül ki automatikusan a kommented. Hogy erre miért volt szükség, arról a minden poszt legvégén szereplő linkre kattintva olvashatsz.

Amennyiben szeretnél moderáció nélkül kommentelni, akkor kérd és felveszlek a listára.

Üdv

Határátkelő

M. Péter 2014.09.23. 08:23:41

@Virago_1000: "a magyar orvosi egyetemek (inkabb ez utobbi) sokkal magasabb szinvonalanak koszonheto. "
Az orvosegyetemek, orvosi karok objektív szempontok alapján összeállított rangsoraiban Oxford, Cambridge, UCL, Imperial College mindig a világ legjobbjai között van, néha Oxford az első. Magyar nincs az első 100-ban.

DieNanny CH 2014.09.23. 08:43:18

@diggerdriver:

Akinek az országa fizette, "afelett" az országa rendelkezik.
Pl jön valaki Nigériából, Nigéria állama kifizet neki mindent - szállás, ellátás, tanulás, jegyzetek. Hogy aztán Nigéria ezzel az illetővel milyen szerződést kötött, az igazából Mo-ot nem érinti.
De, mondom, én teljesen laikus vagyok!

belekotty 2014.09.23. 08:55:06

@Tudományos libsizmus: "Na de hát másfél milliárd szerencsétlen, diktatúra elől kizárólag elvi okokból menekült honfitársunk kutatja a kvantumfizikát Londonban! "
Látom értelmes hozzászólásra nem futja. KISZ titkár úr! A foximaxin, ahol úgy látom a tud.szoc mélyen hatott rád, nem tanították, hogy egy vitába csak ahhoz kapcsolódóan ugatunk bele?

DieNanny CH 2014.09.23. 09:33:32

@Philosoraptor:

"Jah, meg ha nem kerülne ~500 ezerbe fél évente a képzési díj."

Dehát pont az a lényege az eszmefuttatásomnak, hogy a képzés ideje alatt SEMMIT nem kellene fizetni. Tehát én nem a diákhiteles-dolgokra gondolok, hanem rendes, üzleti szerződésre.
És ebben az esetben mindegy, mennyi a képzési díj, merthogy énhozzám csupán képzés formájában jut el.
Vagyis az állam átutalja az iskolának.

tsabus UAE 2014.09.23. 09:52:44

@FutureFry: Ááá... A beszólásom miatt várakoztattak fél órát ("utánanéznek") és utána azt mondták, hogy nincs ilyen kocsijuk az egész államban... :-)

qkuc 2014.09.23. 09:57:06

@Cascabel: Szerencsére nem kávézom, ami közöttünk ritka, mint a fehér holló, :D. De tényleg, ez itt Európában nem lett egy átütő siker. Persze ha jól vettem le, akkor lényegesen drágább ezen a kontinensen egy automata váltós járgány. Bár nem értek a kocsikhoz ...

Tameszka88 2014.09.23. 09:57:07

Múlthéten szerdán leadtam az inzulin recept rendelésem, tudtam jól, hogy 48 órát várni kell a receptre (volt még otthon 2-3 ampullányi, ami kb 3-4 napra elegendő), míg átvehető lesz a recepción, direkt így kalkuláltam ki, hogy akkor hétfő délutánra már tuti meglesz, na persze... Tegnap nem kaptam meg az inzulin receptemet, mondván, hogy én már kb egy hete kiváltottam... mondom, oké, de mivel terhes vagyok, amellett, hogy 1-es típusú cukros, több inzulinra van szűkségem, az egy havi adagot egy hét alatt elhasználom! Erről nem tehetek szerintem! és a kórházi adataim között biztos vagyok, hogy a folyamatos heti szintű diabetológia látogatásaim során csak felviszik valahova azokat az információkat, hogy most 3-szor annyit kell használnom, mint terhesség előtt... de ezek szerint nem úgy tűnik, hogy a kórház és a GP kommunikálnak egymással. Dehát ez tök jó, nem? Most meg van fél ampullányi inzulinom...Én időben jeleztem az igényemet a receptre, pont azért, mert tudom, hogy várni kell rá, de ezek szerint mégis csak én vagyok a hülye?! most megyek a recepcióra megérdeklődni, hogy ma sikerül-e megkapnom, vagy meghalok/lunk?! cöhh...

qkuc 2014.09.23. 09:57:07

@tildy[UK]: Belőlem csak egyetlen rossz tapasztalat beszél, amiért megvagyok automata váltós autó nélkül, :). Minden esetre az az eset bekerült a családi anekdoták közé, :D.

tsabus UAE 2014.09.23. 10:02:12

@Virago_1000: Nem tudok még tanácsot adni, de már ezt megtették előttem néhányan. Beszélj egy solicitor-ral ! Legalább tájékozódj, hogy mik a lehetőségek ! Lehet, hogy nem is kell minden tárgyaláson személyesen megjelenned.
Bocs, de azért voltam kiakadva, mert minden ott van a hozzászólásokban és úgy általában a neten, amivel simán el tudsz indulni. Legalább a tájékozódás terén. Ha valóban segíteni akarsz másokon, akkor csak ennyit tegyél meg és utána gyere vissza a fejleményekkel. Akár naplót is vezethetsz róla, amit az ügy lezártával megoszthatsz majd itt - mi pedig érdeklődve olvassuk. Én mindenképpen.
Szóval, sok sikert és hajrá !

2014.09.23. 10:03:23

Meg annyit a temahoz, hogy megneztem a vilag kulonbozo orszagaiban varhato elettartamot osszehasonlito listat: UK 28-adik, Mo. 73-dik (en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy). Ennyit arrol hogy hol jobb az egeszsegugy.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 10:08:35

@Tameszka88: erről még nem is hallottam, hogy terhesség esetén négyszeres adag inzulin kell.....

qkuc 2014.09.23. 10:17:17

@Philosoraptor: Szerintem nincsenek elnyomva, csak a realitás talaján ritkán sikerül megállniuk és értelmetlen sárdobálásba kezdenek ... Aki szerint itt sikertörténet van Pannonpumával meg hungarian fairy tale, azok egy párhuzamos univerzumban vannak (ami még a végtelenben sem metszi a valóságot), vagy nagyon ragaszkodnak ahhoz a rózsaszín eufórikus szemüveghez. És személyes sértésnek veszik, ha valaki kritikát fogalmaz meg, vagy máshol próbál szerencsét.

Így azért neház értelmes párbeszédet és építő jellegű vitát folytatni ...

Tameszka88 2014.09.23. 10:17:17

Sajnos a 3. Trimeszter kezdete óta ez van. Kb 3*annyira van szükség, mint "normál" állapotban... Nagyon nehéz is most kezelni

qkuc 2014.09.23. 10:17:17

@montroyal ( CAN qc): Azért ez így eléggé keményen hangzik, :S. Sehol sem érdemes betegnek lenni, de itthon azért (még) működik a háziorvosi rendszer. ersze abszolút emberfüggő, hogy menynire foglalkozik veled. Én cspíem, hogy rendszeresen elzavar laborra, stb.

Tameszka88 2014.09.23. 11:42:47

@Tameszka88: A történet folytatódik, amit tegnap beígértek, hogy akkor sürgősen intéznek nekem receptet az inzulinra... na az sehol! nincs számomra receptük. Mivel más recepciós volt most reggel, újból előadtam a sztorit, 5:30-ra menjek vissza délután a receptért... ez már mi??????!!!!!!! És ha akkor is azt mondják hogy nincs recept? akkor mit csináljak?! Ez most tényleg komoly? Hagynak egy 31 hetes cukros kismamát "meghalni"???

2014.09.23. 12:10:08

@tildy[UK]: Nem tudom, lehet, hogy itt délebbre más a helyzet. Nekem az a tapasztalatom, hogy a GP megpróbál lerázni, de váltani például minden további nélkül sikerült. Az orvosokról pedig az a véleményem alakult ki, hogy a fiatalok sokkal alaposabbak. A GP-re mindig "URGENT" időpontot kérek.
Ami érdekes, a szemlélet különbség: magyar gyerekorvos minden esetben cataflamot írt fel a gyereknek, mert gyulladáscsökkentő is. A paracetamolt és az ibuprofent pedig kimondottan veszélyesnek ítéli meg. Szemben az angol gyakorlattal...
Ugyanez az antibiotikumokkal is, szerinte évi négy kúra még nem vezet hozzászokáshoz. Anglia kicsit túllihegi. Talán azért, mert régen még vény nélkül is kapható volt.
Szerintem, ha bajod van, keress a neten egy magyar orvost. Néha meglepően segítőkészek.

2014.09.23. 12:12:50

@Tameszka88: Mentőt kell hívni. Az is ellát, vagy bevisz a kórházba. A GP rendszer azért nem működik, mert az NHS szorítja a töküket.

tanato 2014.09.23. 13:35:46

@Virago_1000: Szerintem a betegnek nagyon rossz volt a szerencséje; az elso sorokból egyértelmű volt a diagnózis : valami nyomja a kilepo idegeket. Egy középszerű angol kórházban is diagnosztizálta volna a legifjabb ügyeletes, legalábbis akikkel én dolgozom. 10 éve dolgozom angliaban jelenleg kardiológiai registrar-ként. Tévedések mindenhol vannak.

Az tény viszont; a háziorvoshoz bejutni nagyon nehéz.

tanato 2014.09.23. 13:36:22

@tanato: Még egy hozzászólás a cikkedhez.

Bath és Wells gyermeksajtoló püspöke 2014.09.23. 14:48:55

@Virago_1000:

"Idefigyelj ocsi!"

Figyelek, de nem vagyok az öcséd.

"Az nem az en hibam, ha nem tudom, hogy mi a teendo szar GP eseten, hiszen eletemben eloszor volt dolgom angol GP-vel."

Amikor elromlik a kenyérpirítód, és nem csinálja azt, amit csinálnia kéne, akkor szerzel újat, vagy megtartod a régit, és folyamatosan próbálod működésre bírni?

Nekem meg nem volt még bajom GP-vel, pedig 2 városban 3 különböző orvosom volt, valahogy mégis az az első gondolatom, hogy ha a GP nyilvánvalóan szar, másikat keresek. Ha valamelyik medical centre-ben, vagy surgery-n regisztrálsz, akkor simán, a recepción kérhetsz magadnak, van belőlük elég sok.

"A minosegi elteres a 2 rendszer, valamint a magyar orvosi egyetemek (inkabb ez utobbi) sokkal magasabb szinvonalanak koszonheto. "

Erről nem tudok nyilatkozni, csak azt tudom, hogy mi fogadott, amikor Magyarországon voltam olyan hülye, hogy kezeltetni próbáltam magam, és mi fogadott amikor itt. És nálam nem a magyar szolgáltató nyert, milliónyi okból. Persze tudok rosszat mondani a brit rendszerre is (a várólisták eszméletlen hosszúak).

Ezért nem árt a private health insurance, mert az bizony fedezi magánorvosit is. És nem kell hozzá a kontinens másik oldalával felvenni a kapcsolatot.

"Masik: Miert kered szamon rajtam a magan- es allami ellatas kozti kulonbseget? Tudom en azt nagyon jol!"

Ahhoz képest annyira lefoglalt a doktorok nemzetisége, hogy a MAGYAR is nagy betű lett, plusz 1 azaz egy angol doktor faszsága miatt tulajdonképpen megbízhatatlannak minősíted az összeset.

A kósza megemlítésen kívül nem nagyon foglalkoztál a ténnyel, hogy tulajdonképpen arra csodálkozol rá, hogy döbbenetes módon jobb a magánorvos, mint az állami.
Szinte biztos, hogy azért jártál jobban a magyar orvossal, mert egy rendes magánorvos volt, nem pedig azért, mert magyar. Próbálj meg besétálni egy közkórházba mondjuk a Tiszántúlon, és ott ellátást kérni, mindjárt hanyagolni fogod a nagy betűt.

"De elvarom, hogy magas szinten kezeljen az allami is, hiszen nagymertekben hozzajarulok a fizetesem x %-aval a mukodesehez!"

Hát elvárni sok mindent el lehet várni, csak a helyzet az, hogy a realitások talaján az az X%, amit kifizetünk, elég amire elég.

Láthatod Magyarországon és Angliában is, hogy az állami egészségügynek mindig van valami gyenge pontja. Magyarországon leginkább a lehasznált kórházak, a hiányos és elavult felszerelés a probléma, Angliában a hosszú várólisták, és egyes GP-k képzettsége a probléma, más a szitu, ha szakorvoshoz kerülsz.

Tessék megérteni, hogy lehet az asztalt csapkodni, és követelni a világon mindent, csak éppen az állami egészségügy az MINDIG olyan lesz, amilyen. Még a skandináv országokban sincs olyan állami ellátás, ami elérné a fizetős magánorvosi kezelés színvonalát. Ezen lehet dühöngeni naphosszat, csak éppen nem érdemes, az állami finanszírozás az mindig ilyen lesz.

Bath és Wells gyermeksajtoló püspöke 2014.09.23. 14:49:02

@tildy[UK]:

Én eddig mindig medical centre-ben voltam beregisztrálva, ahol alapból több GP van, és minden alkalommal megkérdezték (akármelyik városban voltam) hogy egy specifikus orvost szeretnék-e, vagy jó lesz-e az, amelyik szabad...

2014.09.23. 15:19:07

@Virago_1000: Ja hogy te inkabb halapenzt fizetsz Mo.on, mint hogy masik GP-hez kerd magad Angliaban, vagy privat biztositast fizess. Te tudod... En tudom hogy nekem melyik rendszer szimpatikusabb (nem a magyar). Azt kene megprobalnod megerteni hogy minden rendszernek megvannak a sajatossagai ezert azok akik ismerik a rendszert, adott esetben jobban tudjak kezelni. Pl. Mo.on az a sajatossag hogy ha halapenzt adsz, jobban latnak el. Ezt lehet hogy egy kulfoldi nem tudja, az is lehet hogy nem akar halapenzt fizetni, ezert szar ellatast kap, aztan panaszkodhat internetes forumokon hogy az egesz magyar egeszsegugy egy nagy kalap sz*. Angliaban az a sajatossag hogy egyreszt nyomulni kell, masreszt ha egy GP igy reagal a panaszodra mint az altalad leirt, akkor azonnal valtani kell. Te ezt nem tudtad vagy nem akartad elfogadni, ezert nem kaptal olyan szintu ellatast mint valaki aki tudja es akarja a leheto leghatekonyabb modon hasznalni a rendszert. Ebbol nem lehet messzemeno kovetkezteteseket levonni a brit allami egeszsegugyre.

tanato 2014.09.23. 15:22:10

@Virago_1000: A történet rém gusztustalan.Mert mi a lényeg? A pasas itthon kilóra megveszi az orvosokat ,ott meg vigyázba áll a recepciós előtt.
(Angliában nincs "egészségbiztosítás",ott az adó fedezi az egészségügyi kiadásokat.)A kelet-európaiak zömében tax-credit,income support,job-seeker,stb állapotban vannak.Gyakoratilag az angolok tartják el őket.(kezdik is unni nagyon)

tanato 2014.09.23. 15:23:16

@tanato: Na ez egy kevésbé hízelgő komment rád nézve egy 4 éve kint GP-ként dolgozó magyartól.

tanato 2014.09.23. 15:25:39

Nekem a 4 éves angliai munkám alatt egy páciensel gyűlt meg a bajom.Egy fóti családdal.

Ez talán magyarázza,pont egy magyar kivándorló családdal volt problémája és ezt vetíti az összes kivándorló magyarra a ho.kolléga.

tanato 2014.09.23. 15:28:16

Az angol betegek viszont igen fegyelmezettek, udvariasak és többé-kevésbe betartják az orvos által javasoltakat. ( A kevésbé kategória az, amelyik nappal igen egészséges életet és este viszont úgy tud berúgni, hogy csak az angol "legless" leírás fedi állapotát.)
Na van itt még egy másik kinti magyar doki véleménye is.

Mr Long 2014.09.23. 15:38:48

@Virago_1000: Nem veletlen mondtam, hogy elege az also hatara. Lattam mar ilyen osszeggel hirdetest, azert irtam le. Persze (hinta fogja be a fulet, szemet) a vicc kategoria 8-10 evnyi szakmai tapasztalatra annyit adni...

tanato 2014.09.23. 15:46:14

@Virago_1000: Külföldön lehet jól keresni, ha valaki dolgozik. Miért fáj még mindig? El lehet menni kipróbálni.

És a pénzt ott adja ki az ember, ahol 1. nem sajnálják elfogadni, 2. kap érte valamit. Jól döntött: elérte, hogy munkaképes maradjon, és még többet keressen. És ezen sokan tudnak bosszankodni, ezt külön megéri.

A legszebb és legigazabb mondat persze a sok eltartott adminisztrátor-heréről szólt, meg titkárnő, meg előadó meg Sachbearbeiterin meg Referentin, akik reggelinél a tízórai kávét, a kávénál az ebédet, ebéd közben meg a hazamenetelt beszélik meg és közben b@szogatják az orvosokat és mivel semmi dolguk nincs, egész nap intrikálnak.

tanato 2014.09.23. 15:46:48

@tanato: Ez meg itt egy Németben dolgozó magyar dr.véleménye a cikkhez.

bxf 2014.09.23. 16:34:01

@tanato: Igen. Valoszinuleg. Bar en mindig aggodtam a nyelvtudasom miatt. Az USA megtanitotta velem, hogy nem kell aggodani :-)

M. Péter 2014.09.23. 17:29:51

@Könnyen elkaptuk, uram!: Érdekes. Németországban, Írországban, az Egyesült Királyságban nem ajánlják a diklofenákot tartalmazó szereket 14 éven aluliaknak.

bxf 2014.09.23. 17:52:14

@Mirjam2: "Meg annyit a temahoz, hogy megneztem a vilag kulonbozo orszagaiban varhato elettartamot osszehasonlito listat: UK 28-adik, Mo. 73-dik (en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy). Ennyit arrol hogy hol jobb az egeszsegugy."

Ez a lista pont nem mond semmit az egeszsegugy minosegerol. Egy egeszsegugy minoseget olyan fuggetlen indikatorok hatarozzak meg, mint pl. a csecsemohalalozas.
Az eletminoseget pedig nem csak az egeszsegugy minosege, hanem elsosorban a taplalkozas es a jolet, ami viszont sok esetben a penzzel van osszefuggesben.

Az altalad hanyagul bedobott lista alapjan pl. Kinaban, Kubaban, esetleg Marokkoban, hogy tobb orszagot ne is soroljak, jobb az egeszsegugyi ellatas? Ugye ezt te sem gondolod komolyan?

Veletlenszeruen kiragadtal ket orszagot, hogy a spekulaciod igazold, hat nem jott be.

Ha megnezed a csecsemohalalozasi ratat orszagonkent, sokkal kozelebb all az igazsaghoz az egeszsegugy minosege:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_infant_mortality_rate

@tanato teljesen igazad van, amit az alap- es a posztgradualis kepzes, ill. a muszerezettseg, szemelyzet stb. osszehasonlitasarol irtal. Ugyanezt latom itt is. XYZ ritka betegseg diagnozisat a kisujjbol kirazzak, de egy sima tudogyulladast helybol elneznek. A fizikalis vizsgalat sem olyan, mint annak idejen nekunk tanitottak, min. egy szemesztert raszanva.

Nekem az az elvem, hogy magyar orvost helybol keruljek el. Amikor eloszor kijottem az USA-ba (csak nezelodni), akkor par magyar orvossal osszehozott az elet, es mast sem hallottam, hogy milyen nehez eletuk volt, amikor erkeztek. Meg hogy iratkozzak be a szinjatszo korukbe, mert szabadidejukben szinhazosdit jatszanak (ezt nem viccnek szantam). Kesobb sem volt jobb a helyzet. Volt, aki a valasarol sirankozott hosszasan (amig ment a szeker, addig meg sem ismert), mas az uj cipoit mutogatta (WTF?!). Konyvet tudnek irni az itteni amerikai magyar (nem csak orvosi) mentalitasrol, de ez majd egy mas tema lesz. Mindenesetre az elmult sok ev tapasztalata alapjan, en az amerikai magyarokat messze elkerulom. Az orvosaim zome pedig nyilvanvaloan amerikai (arab, kinai, olasz, indiai es izraeli szarmazasu). Ha praktizalnek, akkor nem emlitenem meg a magyar nyelvet az oneletrajzomon...

FutureFry 2014.09.23. 18:16:04

@bxf: Mondjuk Kuba tényleg jobban áll egészségügyileg mint sok más fejlett ország. Pláne ár/érték arányban. Még a te által ideézett "infant mortality" rate szerint is - ahol az USA-t is "leelőzi", mint a legtöbb európai állam is - pedig jóval kevesebbet költenek GDP arányosan és abszolut értékben is, ahol az USA "vezet":

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_total_health_expenditure_(PPP)_per_capita

p.s.: Van itt jó magyar orvos is. Igaz nem tud magyarul. Mondjuk kicsi a mintanagyság, merthogy magyarból és orvosból sem sokat ismerek.

Muscari 2014.09.23. 18:24:03

@Babette.: +1
Csak most néztem meg, hogy mire válaszoltál...

Muscari 2014.09.23. 18:35:05

@M. Péter: Mo-n Cataflam cseppek vannak kisgyerekeknek, bar nem tudom, hany eves kortol adhato. Nekunk bevalt annak idejen.

Muscari 2014.09.23. 18:42:18

@bxf: erdekes ez a lista. Kuba egyaltalan nem all rosszul, viszont Albania....
Szegeny Jani haverja ebből nem jön ki jól.

A fejlett országok között nem sok különbség van, úgy láttam.

bxf 2014.09.23. 18:44:11

@FutureFry: Sajnos a legtobb Kubabol szarmazo ismerosom nem ert vele egyet. Pedig nekik nem kellett uszva erkezniuk :-(

Az altalad bemasolt link sem feltetlenul igaz. Nezzuk csak: Sierra Leoniban a GDP 20.8%-at koltik az egeszsegugyre, Liberiaban 16.4%-at, mig az USA-ban 17.6%-at (a WHO listat nezem). Ha jol sejtem mostanaban eppen Liberia es Sierra Leoni a legtobbet emlegetett orszagok koze tartozik es nem eppen a kivalo egeszsegugye miatt (ahol meg gumikesztyu sincs sokszor a szemelyzetnek, akik az Ebolas betegekkel foglalkoznak).

Aztan, Izrael es Mo. kb. ugyannyit kolt az egeszsegugyre (GDP szazalekban, nem dollarban kifejezve), megis Izraelben tovabb elnek.

Megegyszer, varhato elettartam nem a legjobb indikator, amikor egy adott orszag egeszsegugyet kell jellemezni. A GDP szazalek sem jellemzi az egeszsegugy minoseget.

Csak megerositeni tudom, amit irtam: az egeszsegugy minosegenek EGYIK indikatora a csecsemohalalozas.

Ahogyan a lenti linkben irottakban fogalmaznak, "life expectancy is an imperfect metric".

theincidentaleconomist.com/wordpress/life-expectancy-and-health-care-spending/

Es egy masik (distorted numbers):

theincidentaleconomist.com/wordpress/the-zombie-infant-mortality-explanation/

M. Péter 2014.09.23. 18:47:09

@FutureFry: Nagy kérdés, hogy a kubai egészségügyi statisztikák megbízhatóak-e, mert pl. a gazdaságiak nem.

bxf 2014.09.23. 18:52:57

@M. Péter: "Nagy kérdés, hogy a kubai egészségügyi statisztikák megbízhatóak-e, mert pl. a gazdaságiak nem."

Igy igaz! Ez pontosan olyan, mint amikor Ugandaban azt hirdettek, hogy megnyertek a csatat az AIDS ellen, mert csokkent a 100,000 lakosra juto HIV/AIDS-betegek szama. Azt elfelejtettek hozzatenni, hogy azert csokkent, mert sokan meghaltak :-) Es a homoszexualitast halalbuntetessel "jutalmazzak" .

FutureFry 2014.09.23. 18:56:43

@bxf: A WHO list egy évvel régebbi mint az OECD lista. Plusz ez a "Sierra Leoneban a GDP 20.8%-at koltik az egeszsegugyre, ... mig az USA-ban 17.6%-at" a statisztikával való tipikus torzítás: Sierra Leone 20.8%-a az $171 míg az USA 17.6%-a $8233 (amivel az első). Arról nem is beszélve, hogy SL egy jóval kisebb ország. Olyan mint amikor azt mondom, hogy az utcánkban lévő autók 50%-a BMW (csak azt elfelejtem hozzátenni, hogy összesen két autó található ott).

De jogos a WHO listán amerika nem az első GDP arányos eü. költekezésben, csak a második, olyan jó nevű országok társaságában mint a Marshall Szigetek, Tuvalu, Libéria, stb.

FutureFry 2014.09.23. 19:01:30

@M. Péter: Jogos - Mondjuk a CIA is hasonló adatokat mutat mint a Wiki (azaz Kuba 4.7).

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2091rank.html

És nincs csillag az adat mellet. Persze lehet, hogy Kubai propagandát terjesztenek ők is :)

Muscari 2014.09.23. 19:09:44

@M. Péter: igazad lehet, csodalkoztam is, hogy Kuba igy kilog a sorbol felfele.

bxf 2014.09.23. 19:16:23

@FutureFry: "A WHO list egy évvel régebbi mint az OECD lista. Plusz ez a "Sierra Leoneban a GDP 20.8%-at koltik az egeszsegugyre, ... mig az USA-ban 17.6%-at" a statisztikával való tipikus torzítás: Sierra Leone 20.8%-a az $171 míg az USA 17.6%-a $8233 (amivel az első). Arról nem is beszélve, hogy SL egy jóval kisebb ország. Olyan mint amikor azt mondom, hogy az utcánkban lévő autók 50%-a BMW (csak azt elfelejtem hozzátenni, hogy összesen két autó található ott)."

Ezert nem lehet a szazalekokat semmire sem hasznalni (nem en voltam, aki a honlapot eredetileg belinkelte), erre akartam ramutatni.

Tovabba, lehet, hogy az USA kb. 48x tobbet kolt az egeszsegugyre (8233/171), de kb. 55x tobben is laknak az USA-ban, mint Sierra Leoneban (319/5.8).

A CIA World Factbook-ja is csak "hozott" adatokbol dolgozik. A legkevesbe erdekli oket az, hogy Kuba mennyit kolt az egeszsegugyre :-)

FutureFry 2014.09.23. 19:24:26

@bxf: "Tovabba, lehet, hogy az USA kb. 48x tobbet kolt az egeszsegugyre (8233/171), de kb. 55x tobben is laknak az USA-ban, mint Sierra Leoneban (319/5.8)."

Az adat az per fő, úgyhogy ilyen szempontból a lakosság száma kiesik. Amire én akartam rámutatni ezzel, az az, hogy amennyivel többet költ az USA eü-re (per kopf) _annyival_ azért nem jobb.

CIA: Szerintem azért zavarná a CIA-t, ha olyan számokat használnának/publikálnának amiről tudják, hogy kozmetikázott. Legalább egy kis megjegyzést odatehettek volna, hogy nem megbízható az adat. Persze az is lehet, hogy kubai hackerek keze van a dologban :)

FutureFry 2014.09.23. 19:27:50

@bxf: @Muscari: @M. Péter: Ja, és hamár megbízhatóság, kiváncsi lennék Észak Korea miért nem kozmetikázza kicsit jobban a statisztikáját:
...
75 Korea, North 24.50
...

Virago_1000 2014.09.23. 20:58:23

@DieNanny [SZ,CH]: "Dehát pont az a lényege az eszmefuttatásomnak, hogy a képzés ideje alatt SEMMIT nem kellene fizetni. Tehát én nem a diákhiteles-dolgokra gondolok, hanem rendes, üzleti szerződésre.
És ebben az esetben mindegy, mennyi a képzési díj, merthogy énhozzám csupán képzés formájában jut el.
Vagyis az állam átutalja az iskolának. "

- dehat akkor a bankok nem jarnanak jol! (Ugye erzed az ironiat).
Hitlernek, Kennedynek is azert kellett halnia, mert megrendszabalyoztak oket. (Barmi mast is tanitsanak.)

DieNanny CH 2014.09.23. 21:03:05

@Virago_1000:

Kivéve, ha a tanulási pénzt az állam is a bankoktól kölcsönzi, aztán utalja a sulinak... :-)

Virago_1000 2014.09.23. 21:28:42

@Bath és Wells gyermeksajtoló püspöke: mikorra erted meg mar vegre, hogy Magyarorszagon nem maganorvos, nem maganklinikan mutott? Olvasd el megegyszer a posztot, vagy menj vissza altalanos 2. osztalyba.

@Mirjam2: A varhato elettartam messze nem csak az egeszsegugyi ellatas szinvonalatol fugg.
Igen, inkabb fizetek halapenzt UTOLAG, mint biztositast elore a hatha bekovetkezo dolgokert, aztan a biztosito tobbhonapos kesessel utal, ha ugy tartja kedve. Sajat pelda: Be vagyok lepve egy biztositohoz, aki fedezi a fogaszati kezelesemet, de csak 1/3-t fizettek ki a szerzodessel ellentetben, iden lepek is toluk. Menjek ugyvedhez? Nem fogok pereskedni es az idegrendszeremet daralni 300 fontert, mert ok ugyis sokkal okossabb ugyvedekkel vannak korbebastyazva. Ahogy egyik volt kozgaztanarom veste a fejunkbe: Minden biztositas csalas. Es ezzel nem lehet vitatkozni, ha a a dolgok velejeig vegiggondolod.

@bxf: motor miert hulyeseg? Se dugo, se parkolasi dij. (Csak eso). Vagy feletek olyan durvan vezetnek, hogy eltaposnanak?

@tanato: "a betegnek nagyon rossz volt a szerencséje; az elso sorokból egyértelmű volt a diagnózis : valami nyomja a kilepo idegeket. Egy középszerű angol kórházban is diagnosztizálta volna a legifjabb ügyeletes, legalábbis akikkel én dolgozom".
- Pontosan ez volt a betegsegem, lehet, hogy a kollegaid eszrevettek volna, lehet, hogy az en GP-m is, ha elkuld egyaltalan vizsgalatra!

"Angliában nincs "egészségbiztosítás",ott az adó fedezi az egészségügyi kiadásokat.) "
- mar miert ne lenne? Hat akkor mit vonnak le havonta? (NI contribution)

"A kelet-európaiak zömében tax-credit,income support,job-seeker,stb állapotban vannak.
- ez egy jo nagy hulyeseg. Lefogadom, hogy a 95%-uk dolgozik, es egyre tobben felelos munkakorokben.

"Gyakoratilag az angolok tartják el őket.(kezdik is unni nagyon)"
- Szinten nagy hulyeseg, azert kezdik unni, mert a UKIP fanatizalja oket. Csak arra nem gondolnak, hogy onmagaban a kiralynoi herecsalad eltartasa tobb adofizetoi penzbe kerul, mint a kelet-europaiak segelyezese egyuttveve.
A kiralynore pocsekolt penz miert nem faj senkinek? Es a bank bailout?

Virago_1000 2014.09.23. 21:29:29

@DieNanny [SZ,CH]: igen, kamatra kap penzt az allam is a bankoktol :)

tanato 2014.09.23. 21:32:53

@Virago_1000: Na szóval,küldök még később idevágó írásokat lehetőség szerint.

M. Péter 2014.09.23. 21:37:46

@Virago_1000: A NI az állami nyugdíjat, a munkanélküli segélyt, meg egy-két egyéb segélyt fedez.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.23. 22:20:49

@Mirjam2: En komolyan, ugy orulnek, ha talalnal nekem itt jo gp-t.
Nekem nem sikerult a kornyeken.

www.nhs.uk/service-search/GP/E16/results/4/0.00744358403608203/51.5116386413574/4/0?distance=25 az Aberfeldy meg a Chrisp street nem fogad, mivel nem oda tartozunk.

2014.09.23. 22:21:32

@bxf: Ezzel nem tudom mit akarsz bizonyitani, de kivancsisagbol megneztem es az infant mortality rate is sokkal magasabb Mo.on mint Angliaban. En azokra a kommentekre reagaltam a statisztikaval amik szerint ez egesz angol egeszsegugy sz*r stb., ami nyilvanvaloan nem igaz. Tisztaban vagyok vele hogy a varhato elettartamot egy csomo dolog befolyasolja, de alig hiszem hogy teljesen fuggetlen lenne az orvosi ellatas minosegetol.

Egyebkent nekem kb. 15 ev alatt rengeteg nagyon jo tapasztalatom volt az NHS-szel es eletem vegeig halas vagyok nekik sok mindenert, igy engem pl. hiaba gyozkodsz rola hogy a magyar mennyivel jobb, mivel a szemelyes tapasztalatom ellentmond ennek.

2014.09.23. 22:25:39

@tildy[UK]: Probaltad mar a kulonbozo GP-ket annal a practice-nel ahol most vagytok regisztralva? Remelhetoleg tobb van. Ha kozuluk egyik sem jon be es mashol nem fogadnak a kornyeken, megprobalhatsz egy surgery-t a munkahelyed kornyeken. Nem tudom ez meg mukodik-e, de evekkel ezelott lehetett a munkahelyed kornyeken is regisztralni, ami jo mert munka utan kozvetlenul mehetsz pl. idopontra. Ha veletlenul nogyogyaszra van szukseged NHS-en keresztul, tudok egyet ajanlani privatban, a belvarosban van, es engem fogadnak / fogadnak ott lakcimtol fuggetlenul.

vladimir0370 2014.09.24. 12:24:02

ha visszamesz, keress fel egy ugyvedet. ha van lakasbiztositasod, akkor az tobbnyire ingyen biztosit szamodra jogorvoslati lehetoseget. ha nincs, akkor egy 'no win no fee' cucc befigyelhet.
nem mintha olyan marha szerencses lenne, de ha mar itt vagy, megerdemelsz egy kis karpotlast. kulonosen mivel a brit jogi kultura ilyen. abban ok jobbak... :-)

padlas 2014.09.24. 12:42:38

Ez a tortenet tipikus esete a gatekeeper rendszer hibajanak, itt Hollandiaban is sokszor latok hasonlot. A nyugati orszagokban a haziorvost ugyanis tobbnyire gatekeeper-nek tartjak, vagyis o az, aki megfogja a beteget, hogy az ne jusson el a specialistaig, merthogy a specialista draga. Vagyis eloszor mindig a haziorvoshoz mesz, aki az esetek legnagyobb reszeben hazakuld - a logika az, hogy a legtobb betegseg valoban elmulik idovel, es igy nem kerulsz sokba az egeszsegugynek. A lenyeg ugye az lenne, hogy a haziorvosnak ki kene szurnie, hogy ki az, akinek valoban sulyos baja van, ami nem mulik el magatol, es azokat kezelnie kell, vagy tovabbkuldenie specialistahoz. Csakhogy a haziorvos nagyon altalanos tudassal rendelkezik, es bizony vannak szakmai gyengesegek. Ezert ha olyan haziorvoshoz kerulsz, aki nem ert az adott problemahoz, konnyen lehet, hogy nem ismeri fel. A specialista mar felismerne, de oda a gatekeeper rendszer miatt nem jutsz el. Na a posztoloval pontosan ez tortent. Az olyan rendszerekben, ahol nem jellemzo a gatekeeper hozzaallas, ez kevesbe tortenik meg, mert hamarabb tovabbkuldenek vizsgalatra.

Tanulsag szerintem ketto van, legalabbis en ezt a ket dolgot alkalmazom.
1. igenis nyomulni kell, pushy-nak kell lenni. Mikor GPhez mesz, kapasbol azzal kezd, hogy mar X hete fennall a problema, hogy nagyos sulyos, hogy alapveto dolgokban akadalyoz, hogy probaltal fajdalomcsillapitot es nem volt eleg, stb. Ha van relevans csaladi vonatkozas, azt is azonnal sorolni kell (pl genetikus betegsegeknel igy komolyabban vesznek mert tudjak hogy van hajlamosito tenyezo). Ha tudsz egy kicsit keresgelni elotte a neten, az segit, mert latod, hogy milyen tenyezoket szoktak figyelembe venni az ilyen tipusu problemaknal, tehat tudod, hogy mire kell helyezni a hangsulyt.
2. ha ugy latod, tenyleg nagy a baj, es megsem vesz komolyan, a masodik eredmenytelen probalkozas utan orvost kell valtani. Az uj orvosnal ugy kezdeni, hogy azert jottel, mert a masik nem vette komolyan a problemadat, es te olyan orvosnal nem akarsz maradni. Csak hogy tudja, mire szamitson, ha o is kekeckedik.

bxf 2014.09.24. 16:24:18

@kabátlopó-merkel: Ez is azt bizonyitja, hogy amit irtam, az igaz. A GP (nalunk PCP, avagy primary care physician) gatekeeper, vagyis o adja a referalasokat specialistakhoz, stb. Ha adja. Ez mar regota tudott dolog, csodalkozom,hogy Angliaban most csinalnak csak ugyet belole.

bxf 2014.09.24. 16:29:55

@padlas: Igen, pont errol irtam en is par nappal ezelott az egyik kommentemben. Az USA-ban szerencsere van egy PPO tipusu biztositas is, amivel siman kerhetsz idopontot egy specialistatol. Az HMO rendszerben PCP-hez kell menni(ami a GP-vel kb. azonos, de nem minden esetben).

Konnyu azt mondani a betegnek, hogy a relevans csaladi vonatkozasokkal kezdje. Eloszor is honnan tudhatna, hogy mi a relevans, ha nem ezt tanulta, magyaran szolva nem minden betegnek van orvosi kepzettsege (bar sokan azt gondoljak magukrol). Masodszor is, az orvost az erdekli, hogy MOST mi hozott az irodajaba, aztan neki lehet allni kutakodni (anamnezis).

Korabban akartam mar irni, hogy ha valaki az ER-ba ugy lep be, hogy x hete vagy honapja vannak panaszai, ne csodalkozzon, hogy elhajtjak.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.25. 08:27:01

Az egész történet kissé gyanús, afféle anti-praxisblog-sztori. Pá dolog biztosan nem igaz. Például az operáló orvost mindenki megtudhatja, ha a saját zárójelentését elolvassa (ott a műtét rövid leírása mellett kötelezően az elvégző is szerepel). Nem is beszélve arról, hogy a beteget a műtét előtt az operatőr megvizsgálja, úgyhogy teljes képtelenség, hogy ne tudná meg az illető, ki operálta.

Ha valamiben ekkora maflaság van, akkor a történet többi részét se hiszem el. Még az se kizárt, hogy fizetett (vagy fizetetlen) politikai hirdetés, ilyen rafinált formában. A nép hangja, amint a magyar egészségügyet dicséri...

Virago_1000 2014.09.26. 01:26:46

@Molnárgörény: Ecsem, a tortenet en rolam szol, en kuldtem be, a 100%-os valosagtartalmarol biztosithatlak. Legkozelebb abba dumalj bele, amirol van fogalmad, ha nincs, akkor tomd be a szad!

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.27. 07:52:26

@Virago_1000: Ecséd a nénikéd. Attól, hogy agresszív vagy, nem lesz igazabb, amit írsz. Talán mutass egy zárójeletést, amin nincs rajta az operatőr neve, illetve mutass egy olyan idegsebészt, aki - az eszméletlenül bevitt fejsérülttől eltekintve - a tiszta tudatú beteget műtét előtt nem vizsgálja meg. Ha nem tudsz ilyet mutatni, akkor se mondasz igazat, ha erőszakosan mondod.

Megjegyzem, elég zárójelentést olvastam már én nem laikus vagyok, mint te. Ezerszer több fogalmam van róla, mint neked.

Eszter28 2014.12.29. 21:39:49

@wuaaa [nor]:
Szintén Anglia, engem 24 óra alatt 3x vitt be a mentő brutális hasi fájdalommal, de így is folyton kidobtak, leráztak. Először otthonról, majd éjjel 1-kor hazaküldtek. Pénz sem volt nálam, olyan hirtelen jött az egész, azt sem tudtam pontosan hol vagyok helyileg (mint kiderült totál a város másik vége), elindultam haza gyalog. 15 perc után az utcáról szedett össze a mentő, visszavitt a kórházba. Akkor egy lenéző "ennyire hiányoztunk?" beszólást kaptam a fiatal kis terhes doktornőtől, aki reggel ismét kidobott (addig meg a folyosón kellett ülnöm). Napközben alig voltam magamnál, a telefonos segítség szintén folyton lerázott. Hisz ha a doktornő szerint semmi komoly, akkor biztos tényleg semmi komoly. Várjak hétfőig, akkor elmehetek a háziorvoshoz. Este megint bevitt a mentő, ekkor máshoz kerültem (hiba volt ott a terhes csajszi). Ekkor félrediagnosztizáltak, félrekezeltek, több kárt csináltak mint hasznot (Ekkora már minden kijött belőlem, napok óta nem ettem, nem ittam, már csak epét tudtam hányni, ők hashatót és beöntést adtak). Fél év után az egész újra kezdődött, ismét hétvégén. Úgy kellett veszekedni hogy hadd lássak orvost, küldjenek mentőt. Ekkor elsőre benntartott az orvos (konkrétan ki kellett hogy üssön teljesen hogy el bírjam viselni a fájdalmat), majd 3 napig morfiumon tartottak, alkalomadtán ismét kiütöttek, mert a morfium mellett is sírtam a fájdalomtól, 3 nap után végre megvizsgáltak, és akkor rájöttek hogy sürgősen műteni kell, amit egy nap múlva meg is tettek.
Nem hogy zárójelentést nem kaptam, de a műtét után az orvos sem jött be hozzám napokig, a nővér meg nem volt hajlandó elárulni hogy kivették-e a petefészkem vagy nem, mert ő semmilyen információt nem adhat.
De rájöttem mi volt a baj, szépen tűrtem a fájdalmat ahogy tanították, (azt tanultuk az EÜ-ben, hogy míg orvos nem látott, ne csillapítsunk fájdalmat!!). Itt tényleg ki kell verni a balhét hogy ránézzenek az emberre.

trabant 2018.01.22. 01:34:06

"arról a környezetről, ahol éltek: a házról, a sarki kisboltról, a busz- / metrómegállóról, a kedvenc éttermetekről, pubotokról, a munkahelyetekről (ha nem okoz problémát),"

Ez az angliai magyarok lekáderezése? Nagyon gyanús, hogy valakiknek szükségük lehet rá - talán kormányszinten.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása