oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 22. 06:42,  Pokoljárás az angol egészségügyben 530 komment

2014. szeptember 22. 06:42 Határátkelő

Pokoljárás az angol egészségügyben

Az angol egészségügyről elég sok rosszat lehet olvasni (nekem is van vele személyes, és nem túl jó tapasztalatom, és hallottam is érdekes dolgokat közeli ismerősöktől), így aztán engem tulajdonképpen nem is lepett meg különösebben Péter mai írása, aki egy leírta az angliai NHS-en belül végigélt kálváriáját.

Anglia, NHS orvos.jpg

„Eddig csak - nem rendszeres - olvasója voltam a blognak. Most viszont úgy gondoltam, van mit kiírnom magamból, Angliában szerencsét próbáló honfitársaim hátha okulnak belőle, vagy csak érdekesnek fogják találni. Az alább megírt dolgok Anglia második legnagyobb városában történtek meg, de erősen kétlem, hogy az angol egészségügy máshol másképp működne.

Magamról annyit, hogy 7,5 éve élek Angliában, köztiszteletben álló, megbecsült munkakörben dolgozom, és még orvosnál is csak egyszer voltam, egy magamnak köszönhető baleset miatt – elsősegélyre volt szükségem, amit meg is kaptam (fémforgács ment a szemembe).

Azt már sok helyről hallottam – angoloktól, külföldiektől egyaránt -, hogy az angol orvosok, és általában az egészségügy nem áll a helyzet magaslatán, de mivel nem volt vele dolgom, egészséges voltam, ezért annyi jelentőséget sem tulajdonítottam neki, mint bármi más pletykának.

Fordult a kocka

Fájdalmaim márciusban kezdődtek. Enyhén fájt a derekam, igazából azt sem tudtam eldönteni, hogy a derekam, vagy a lábam. A derekam máskor is szokott fájni, ha egész nap hajolok, vagy nehezet emelgetek (a lakosság több mint fele így van ezzel), ezért nem is tulajdonítottam túl nagy jelentőséget neki. Gondoltam, pár nap és kipihenem.

Nem így történt. 2-3 hét múlva a fájdalmak erősödtek és csak a baloldalon. Köhögés, tüsszentés, orrfújás csak nehezítette a dolgot. Nem vagy az az orvoshoz rohangászós típus, megpróbáltam magamat gyógyítani: lóbalzsammal és vásároltam elektromos derékmelegítőt, mert köztudott, hogy a meleg ellazítja az izmokat.

A lóbalzsam korábban mindig segített, most nem, és a derékmelegítő sem. Gyanús lett a dolog, és még pár hét eltelt, erősödő fájdalmakkal. Már futni sem voltam képes, a lakótársam (egészségügyi dolgozó, konkrétan radiológus) tanácsára kértem időpontot, és elmentem a GP-hez (háziorvoshoz).

Korábban sosem voltam GP-nél, egy kicsit furcsa volt a különbség az otthonihoz (magyarhoz) képest: asszisztensek, recepciós odakint, bent egyedül az orvos. Két percet kaptam, hogy elmondjam a panaszaim. Mondtam, és (amit lehetett) mutattam is, egy kattogó hangot, ahogy a bal lábam emelgetem. Azt hittem, a fájdalmaim a bal forgó kopása miatt vannak (de akkor a jobb miért nem kopott, hiszen ugyanannyit használtam??). Az orvos bevitte az adataimat, megtapogatta a lábam, és azt mondta, hogy tornászgassak, minden jó lesz, semmi baj sincs.

Hiába minden, semmi javulás

Mivel a panaszaim nem javultak, ezért 2 hét múlva ismét mentem hozza. A szituáció ugyanez, 2 percet foglalkozott velem, írt fel Paracetamolt (!!!), amit én kiváltottam. Hiába magyaráztam neki, hogy a megoldás nem ez, nem a fájdalomcsillapító, hanem a fájdalom okát kell megtalálnunk és megszüntetnünk.

Akkor még hittem neki és bíztam benne, hiszen ő az orvos, én csak egy egyszerű mérnök vagyok. Arról nem is beszélve, hogy ha akarok, tudok fájdalomcsillapítót venni a benzinkútnál, vagy még a Lidl-ben is. Ezért nem megyek orvoshoz.

Semmi javulás nem történt, már május végén jártunk, újra mentem a GP-hez. Már unta a „zaklatást” (ha az alkalmankénti 2 perc vele töltött idő ennek számít) – gondolom én, és elküldött röntgenre. Itt már kezdett felmenni bennem a pumpa, hogy én, aki havi 270 fonttal járulok hozzá a NI-hez (National Insurance - a magyar TB-nek felel meg) és ezt becsülettel fizetem 7 éve, csak 2 percet érdemlek?

Milyen a kórházi ellátás?

Elmentem röntgenre a közeli kórházba, Ott mi fogadott? Ülnek az emberek sorban, várnak sorukra, miközben két nő papírokat fénymásolgat, a harmadik pedig kíséri a beteget röntgenre (bújtatott munkanélküliség, kommunizmus??).

Aznap este meg is röntgeneztek. Az eredményt persze többszöri kérésemre sem kaphattam meg, azt mondták, postázzák a GP-nek. Miért nem postagalamb az email és az internet korában? (Újabb adalék ahhoz, hogy az egészségügy nem a betegekért, hanem az amúgy semmire sem képes adminisztrátorok foglalkoztatásáért van.)

Eltelt további 2 hét, ezalatt többször felhívtam a GP-t, hogy megérkeztek-e már a röntgenképeim. Végre igen (két hetet kellett várni arra, hogy a fizikailag 3 km-re lévő kórházból továbbítsák a háziorvosnak, nem egyszerűbb lett volna, ha odaadják, és én átviszem?), én pedig mentem a GP-hez, kíváncsian várva az eredményt.

A röntgen nem mutatott ki semmit. Az orvos boldog volt, hogy végre lerázhat. Én nem annyira, mert a fájdalmaim fokozatosan erősödtek, és immár 3,5 hónapja tartottak. Köhögni, tüsszenteni, orrot fújni egy, a bal lábamba nyilalló fájdalommal járt, és nehezet emelni is alig tudtam már (pl. kerékcsere az autón).

Futni már abszolút nem, sőt egy jót nevetni, mély lélegzetet venni sem bírtam, három lépés után éktelen fájdalom a bal combban. A fájdalom csak úgy enyhült, ha leültem egy nem túl alacsony, nem is túl magas székre. Akkor 2 perc után elmúlt minden. Tegyük hozzá, hogy már az edzést is abbahagytam, mert nem bírtam a fájdalom miatt, ami a terhelés során jelentkezett.

Ha nem vagy nyomulós, nem törődnek veled

Már a legközelebbi barátaim is tudtak a dologról, mert június elejére már a mindennapi életemben zavart a fájdalom, nem tette lehetővé a teljes életet. Június közepén jártunk, egy Magyarországon élő ismerősömmel beszélgettem éppen a betegségünkről. Neki is hasonlóképpen kezdődött a porckorongsérv, amit a kezelések, majd a McKenzie-torna gyógyított.

Próbált rávenni, hogy sürgessem a dolgot, ha kell, menjek haza, ha az angol orvosok nem kínálnak megoldást, mert a dolog nagyon komoly is lehet. Ő dicsérte a magyar orvosokat, a története alapján tényleg le a kalappal előttük. Javasolta még, hogy kérjem, küldjenek el MRI (mágneses rezonancia) vizsgálatra, mert a röntgen nem mutat ki minden elváltozást.

Közben végig jártam dolgozni, mivel irodai munkát végzek a betegség nem akadályozott, egyetlen percet sem voltam eddig táppénzen. A munkatársaim is tudtak már a dologról, és mondták, hogy legyek „pushy” vagyis nyomulós, mert másképp bizony nem törődik veled az angol NHS!

Visszamentem a GP-hez, és elmondtam neki újra+újra (sokadszor), hogy mi a bajom. Kértem, hogy küldjön el MRI vizsgálatra, mert a röntgen csak a csontok elváltozását mutatja ki. Kérésemet arra alapoztam, hogy valaminek akkor is lennie kell, ha a röntgen nem is mutatja ki, mert hiszen fájdalmaim vannak, amik egyre erősödnek, már 3,5 hónapja.

A kérésemet kategorikusan elutasította, adott szórólapot (!!!), amit ha kitöltök, és elküldök az ortopéd kórházba, akkor majd értesítenek levélben (!!), 6-8 hét múlva (!!), hogy mikor mehetek fizikoterápiás kezelésre. Itt már elegem lett az egészből, és kikeltem magamból. Alig bírok mozogni, és várjak még 6-8 hetet? Mivel egy picit összevitatkoztam a GP-vel, ezért voltam bent több, mint 2 percet.

Nem hagyom magam lerázni

A GP-től az utam egyenesen a kórházba vezetett. Már este volt, a folyosókon egy árva lélek sem, de a recepciós a helyén volt. Kérdeztem, kihez fordulhatnék, és elmondtam neki a panaszaim. Tudom, nem neki kellett volna, de már minden mindegy alapon álltam a dolgokhoz, és elhatároztam, hogy nem hagyom magam lerázni, ahogy hagytam eddig a GP-nél.

A recepciós magyarázta, hogy ő nem tud segíteni, mert este van, és nincs orvos, stb. stb., de nem tágítottam, ezért hívott egy nővért. Neki is elmondtam a panaszom, azt tanácsolta, menjek a Queen Elizabeth kórházba (szintén pár km-re van), a sürgősségi osztályra (a balesetinek felel meg).

Ez a város legnagyobb kórháza, odamentem, és kivártam a soromat. Felvették az adataim, végre behívott egy terepgatyás, piros pólós orvos (legalábbis annak mutatkozott be). Elmondtam a panaszaim, begépelte a rendszerbe, és minden vizsgálat nélkül azt mondta, hogy az esetem egyáltalán nem sürgősségi, és különben is, mit keresek itt. (Persze nem így, szemtől szemben, hanem a szokásos angol diplomatikus, udvariaskodó, álmosolygós módon.) Az MRI vizsgálatot „természetesen” megtagadta.

Késő este volt, mire hazaértem, bevallom őszintén, lógó orral. Két hétig nem is történt semmi, már kezdtem beletörődni az egészbe, a lakótársammal (mint említettem korábban, egészségügyi dolgozó) megvitattuk a dolgokat. Mondta, hogy hiába akadnak jó orvosok, a rendszer betegellenes és működésképtelen. Tanácsolta, hogy menjek vissza a sürgősségire, és hazudjam azt, hogy leestem a létráról. Hátha nagyobb szerencsével járok.

Július közepén már kezdett a WC-zés is nehezen menni, séta közben 200 méter után már zsibbadt a bal lábam. A biciklizés viszont ment, ahogy régen. Fizikai munkát egyáltalán nem tudtam már végezni. Egyik hétvégén összeraktam egy biciklit, de éjjel már üvöltöttem a fájdalomtól.

A tanács szerint elmentem a sürgősségire, azt hazudtam, hogy leestem a létráról, megröntgeneztek, de nem volt semmi elváltozás. Kértem, hogy nézzenek meg MRI-vel is, de immár harmadszor is megtagadták tőlem, és a szokásos „everything will be all right” üres duma kíséretében elbocsátottak.

Akkor jöjjön Siófok!

Nyaralni Magyarországon szoktam, így telefonon kértem időpontot egy siófoki magánklinikától MRI vizsgálatra. Arra gondoltam, hogy kezemben lesz az MRI eredménye, akkor visszamegyek Angliába, és megmutatom az orvosoknak, majd megkapom a megfelelő kezelést, ha már a megfelelő, szakszerű kivizsgálást megtagadták tőlem. (Én marha, még mindig hittem abban, hogy az angol egészségügy fog rajtam segíteni!)

Augusztus első hetében sor került az MRI-re is. A képeken egy fekete folt látszott a gerinccsatornában, ott, ahol a gerincvelő szétágazik idegekre, és az idegek továbbfutnak a végtagokba. A siófoki radiológus nem bíztatott semmi jóval, azt mondta, hogy „én nem vagyok orvos, nem nyilatkoznék semmit, de eddigi tapasztalataim alapján ez egy daganat a gerinccsatornában, nyomja az idegeket, ezért a fájdalom, valószínűsíthetően műtet lesz”.

A vizsgálat díja 39 ezer forint volt (Angliában ugyanez a vizsgálat magánklinikán kb. 700 font, azaz 280 ezer forint lett volna) és bár nem tartozott bele a szolgáltatásukba, az elkészült képeket elküldték több orvos ismerősüknek is, és kaptam elérhetőséget sebészekhez is (egy angol mikor csinálna meg olyat, amiért nem fizettem?), valamint kiírták az eredményeket DVD-re.

Több mint két hónap várólista

Aztán visszajöttem Angliába, kezemben a DVD-vel (155 kép mindenféle metszetekben rólam) elmentem az itteni háziorvosomhoz. Mondtam, hogy voltam privát klinikán MRI-vizsgálaton múlt héten. Visszakérdezett: és mit mondtak?

Itt döbbentem rá, hogy ennek az orvosnak (jobb lenne, ha idézőjelbe tenném az „orvos” kifejezést) lövése sincs a szakmájáról. Három képet nézette meg, aztán írt egy levelet az ortopéd kórháznak (Jézus úristen, hiszen ez idegsebészeti beavatkozást igényel, nem ortopéd jellegűt, ortopéd jellegű például a gerincsérv!!!).

Nálam végleg leszerepelt az NHS. Aznap augusztus 11-e volt, kérdeztem az orvostól, milyen kezelésre számíthatok és mikor? Azt mondta, hogy vagy műtét, vagy injekciós tűvel leszívják, 8-10 hétig várnom kell.

Ekkor már nem bírtam fekve aludni sem a fájdalmaktól, sőt, ülve sem nagyon. Minden WC-zés felért egy kínszenvedéssel, de legalább már tudtam az okát. A lakótársamnak is mutattam a képeim, és bár ő nem orvos, azért látott mér ilyen képeket, van sejtése, mire lehet számítani. Idézem a szavait: „fucking scary” azaz „rohadt ijesztő”.

Mégis happy end

A dolgok közben egy másik szálon is futottak, csak hogy happy end legyen a vége. A siófoki klinika elküldte a képeimet többek között egy pécsi professzornak is (aki augusztus vége óta a Pécsi Orvostudományi Egyetem Idegsebészeti Klinikájának vezetője), aki azonnal hívta édesanyámat, hogy sürgősen műtétre van szükségem.

Én is felhívtam, azt mondta, ez egy jóindulatú, de folyamatosan növekvő daganat, amit sürgősen el kell távolítani, mert a gerinccsatorna 90 százalékát kitölti, nem hagy szabad helyet az idegeknek, nyomja azokat. Ezért vannak a fájdalmak.

Minden korábbi, a GP-nek és a többi angol orvosnak feltett kérdésemre érthető, világos választ adott. Azt is mondta, muszáj most elvégezni a műtétet, mert 3 hónapon belül lebénulok. Elmondása szerint annyira előrehaladott stádiumban van a dolog, hogy nem érti, egyáltalán miként vagyok képes tartani a vizeletet, székletet.

Megbeszéltük a részleteket, megadta a mobilszámát, hogy hívjam, ha bármi van (mikor tenné ezt meg egy angol?), hazarepültem, és a meg is műtöttek augusztus 21-én. Az összes problémám megszűnt, jelenleg ugyan betegállományban, itthon lábadozok, de kitűnően érzem magam, az egyetlen probléma, hogy amíg a műtéti seb teljesen be nem gyógyul, addig vigyázni kell a mozdulatokkal, hogy fel ne szakadjon. Futni sem tudok a seb miatt, de már alig várom. :)

Örök hála a MAGYAR doktoroknak, akik ott voltak a műtőben, és segítettek rajtam (sajnos nem is tudom, kik), és a gyors felépülésemben. A műtét augusztus 21-én volt, 22-én este már sétálgattam, 23-án már 4 emeletet fel-le, 24-én kimentünk gyalog a városba pizzázni (mert a kórházkoszt ehetetlen).

Eközben én elvileg még mindig az ortopéd kórház kezelésre / műtétre szóló behívójára várok. Ha legközelebb Angliában leszek, azért elmegyek a háziorvoshoz, hogy elmondjam neki, a gyógyulás útján vagyok, NEM neki köszönhetően, és GP-t fogok váltani (bár attól még nem hiszem, hogy bármikor a jövőben az angol „orvosokra” merném magam bízni). A negatív értékelést meg fogja kapni minden létező fórumon.

Ezúton is köszönöm a sok bátorító telefonhívást, és facebookos üzenetet. Három másik született angol mondta el panaszát és történetét, hogyan kezelték őket félre az angol „doktorok”. Ezekkel a részletekkel nem akarok untatni senkit, köszönöm mindenkinek, aki elolvasta ezt a történetet, aminek meg nincs teljesen vége. A tanulságot vonja le mindenki magának.”

FELHÍVÁS!! A nagysikerű ablakos sorozat után újabb ötlet: küldjetek fotókat a városotokról! Nem a nevezetességekről, hanem arról a környezetről, ahol éltek: a házról, a sarki kisboltról, a busz- / metrómegállóról, a kedvenc éttermetekről, pubotokról, a munkahelyetekről (ha nem okoz problémát), a parkról, ahova szívesen jártok, az eldugott, kevesek által ismert hangulatos, érdekes helyekről, stb. Írjatok pár sort is mellé, mert így lesz igazán érdekes a sorozat! A cím a szokásos: hataratkelo@hotmail.com.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr646718121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.22. 07:12:52

en nem vonnek le kovetkeztetest egy orvosbol.
velem ugyanezt csinaljak a magyar orvosok, annyi kulonbseggel, hogy neha csinalnak egy-egy vizsgalatot, amibol aztan nem derul ki semmi.

Sütemény1975 2014.09.22. 07:59:25

@Babette.: itt nem egy "orvos" volt a barom, hiszen mint irta, korhazban is volt.
vagy uk eseteben nem lehet altalanositani?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 08:01:36

Angol orvosokról szerencsére nem tudok mit írni a magyar orvosok kiválóak.

Altaïr 2014.09.22. 08:01:50

@Babette.: AZért volt ott kórházi látogatás is, tehát pár angol orvos kezén átment.

A megoldás lehetne az, hogy keressen egy kivándorolt magyar orvost...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 08:04:53

@Sütemény1975:
Nem. Itt egy orvos volt a hibás.
Az a rendszer hibája hogy a szolgálati utat nem lehet megkerülni.
A páciens egyszerűen nem tudja átlépni a háziorvost.

andaluzkutya 2014.09.22. 08:07:38

Annyiban egy orvos volt a főludas, hogy a panaszai nem esnek bele abba a kategóriába, ami sürgősségi ellátásnak minősül, így a sürgősségin szerintem joggal tagadhatták meg az MR készítését, más kérdés, hogy az örök halogatás miatt végül sürgősségivé vált az eset.
És a jelen történetben az angol általános ellátás áll szemben a egy magyar magánklinikáéval. Örülök, hogy ilyen jó élményeid voltak a magyar ellátással kapcsolatban, de ez sajnos nem általános, és ne feledjük, hogy ez nem az alapellátás volt.
Amúgy nem védem az angol EÜ-t, soha semmilyen kapcsolatom nem volt vele, nem is ott élek :) Tehát simán lehet, hogy ez az általános. De nem hiszem, hogy bármelyik országban lennének nyugdíjasok, ahol az orvosok többsége mindenre paracetamolt javasol :)

Sütemény1975 2014.09.22. 08:08:00

@diggerdriver: akkor az nem volt hibas, akinel a surgossegin volt? mert szerintem igen.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.09.22. 08:15:10

@diggerdriver: Viszont mehet másik orvoshoz. Bármikor kérhetsz másik GP-t, akár a meglévő rendelőbe, de akár átmehetsz másikba is. Szerintem a poszt írónak ezt kellett volna tenni, kb. a második sikeretlen beszélgetés után.
Persze ez nem garancia arra hogy akkor jobb dokihoz kerül, csak egy esély hátha....

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.09.22. 08:18:00

Én személy szerint a magyar dokikat se tudom isteníteni. Mikor egy repedt/törött borda kilétére való rájövés másfél hónapba kerül, ott számomra nehéz magyar zsenialitásról beszélni.

NIKI LAURA 2014.09.22. 08:19:20

No,akkor a posztolonak :

Sok loser GP van,korabban hegyikecsket,birkat " kezelt " a korona ekoven,a volt gyamatokon.
Nesztek nektek Anglia nagy demokracia,szabadsag...korabban szo volt rola,egyetlen EU tagallam aki beengedi siman a bunozoket,korozotteket,nem kernek erkolcsit...minden papirt elfogadnak,honositani sem kell...katmandui orvosi papir is jo,mint a Bajort " kezelo" roman Vargha Dr,aki talpmasszazsal operal...

En a posztolo helyebe irnek valamelyik ujsagnak- a borsonline.hu folyamatosan a Daily Mirror-tol vesz at cikkeket- es a leletekkel nyilvanossagra hoznam az egesszet,a GP nevevel.

tanato 2014.09.22. 08:28:35

@andaluzkutya: Igazán az volna jó ha olvasna minket a több ezer Angliába kivándorolt és ott dolgozó magyar orvos közül néhány és hozzászólna a témához.Norvégiába pl. egy ilyen discus herniához hasonló esetben mi a protokoll?
Itthon ilyen esetben háziorvos-ideggyógyász-idegsebész a szokásos sorrend.MO.-n nekünk ho.-knak nincs lehetőségünk MR vizsgálat kérésére.de a neurológus meg szokta kérni és az megmutatja hogy van e ok továbbküldeni idegsebészhez a pacienst.

wuaaa 2014.09.22. 08:29:54

@andaluzkutya: Ez a történet akár Norvégiában is játszódhatott volna. Sajnos.

tanato 2014.09.22. 08:31:27

@ChristineK: Meg kell többször RTg-zni,az első nem mindig mutatja ki a bordatörést,főleg ha nincs diszlokáció.

tanato 2014.09.22. 08:34:18

@ChristineK: De sajnos ha kimutatják a bordatörést akkor sem lehet a fájdalomcsillapításon kívül mást tenni,kivéve ha súlyos szövődmény van./Vérzés, PTX.Fluidum/

tanato 2014.09.22. 08:36:13

@Babette.: Így van, mindig éppen ahol élünk ott nem megfelelő az EÜ.ellátás./a szomszéd fűje mindig zöldebb,a szomszéd nője mindig kívánatosabb/

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.09.22. 08:37:14

@tanato: A röntgen volt az utolsó ahová beutalt a doki másfél hónap után. Merthogy talán ott majd találnak valamit....

rezsöatya 2014.09.22. 08:38:16

Orok igazsag: "csak egeszseg legyen!"

Nekem szerencsere sosem volt dolgom orvosokkal (marmint hivatalosan, mert a csaladomban 2 orvos is van). sosem voltam beteg egesz eletemben, sem Mo-on, sem itt (evi egy-ket megfazast leszamitva)
A magyar orvosok (nem az egeszsegugy, mint olyan!) fenyevekkel az angol orvosok elott jarnak. Az itteniek legtobbje - es ebben igaza van Nikinek - indiai, f.ngjuk nincs komolyabb dolgokrol, a Paracetamol varazsszo szamukra.

Viszont dolgoztam itt egeszsegugyben, na, en is tudnek meselni... a lefontosabb a booking! Mindent lekonyvelsz, hogy a felelosseget elharitsd magadrol, a paciens meg le lehet sz@rva... engem az osszes kliens szeretett, mert veluk foglalkoztam elsosorban es nem az adminisztracioval.

tanato 2014.09.22. 08:38:55

Mindenesetre elküldöm a cikket néhány Angliában dolgozó ismerős orvosnak,kíváncsi leszek a véleményükre.Éppen tegnapelőtt volt itthon egy gimis találkozón egyikük,ak már 20 éve kint van Bristolban ott tanít az orvosi egyetemen.

rezsöatya 2014.09.22. 08:41:00

@tanato: a fuvel egyetertek, a novel nem. A Kedvesem szamomra a legkivanatosabb. A tobbi szoba sem johet! :-P

tanato 2014.09.22. 08:41:15

@rezsöatya: Hát persze ők a gyarmatokról jövők anyanyelvi szinten beszélnek angolul így előnyben vannak egy kelet.európaival szemben egy állás megszerzésénél Angliában.

tanato 2014.09.22. 08:43:16

@rezsöatya: Nagyon helyes gondolkodás, ez a stabil párkapcsolat alapja.Én is ,már 33 éve vagyok együtt a párommal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 08:44:27

@rezsöatya:
Hogy az ég nem szakad a fejedre vén qujon:)))))))))))))))

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.09.22. 08:48:32

@tanato: Nem, csak iszonyatosan fájt a hátam. Küldözgetett a tüdőgondozótól a reumatológusig mindenhová, csak egy egyszerű röntgen nem merült fel jó sokáig. Ott meg a röntgen orvos úgy nézett rám mintha én volnék a hülye, mondván hogy persze hogy fáj a hátam mert közvetlenül a gerinc mellett van az egyik borda sérülve, de már csak azt látja hogy gyógyul, mivel ilyen későn jöttem.

tanato 2014.09.22. 08:48:39

@diggerdriver: Na jó ,nézni azért lehet,nyilván a nejem is megnézi azért a fiatalabb jó kiállású fiúkat.

tanato 2014.09.22. 08:50:49

@ChristineK: Igen ez ravasz dolog,mert bordatörés néha egy erőteljesebb tüsszentéstől is lehet akinél porotikusabb a csont.
De RTG mindenképpen célszerű.

LyukasBogrács 2014.09.22. 08:51:56

Én az amerikai autószerelőkkel jártam így. Megmondtam mindegyiknek, hogy mit kell csinálni a kocsimmal, a csomagtartóban volt a bontott cserealkatrész, a zsebemben meg a pénz és egyik sem akart vele foglalkozni. Vihettem a márkaszervizbe, de ott legalább egy nap alatt kész lett..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 08:53:39

@tanato: ahogy nagytiszteletü Eröss Pál mondta, nem baj ha a férfinak máshol csinálnak étvágyat csak otthon vacsorázzon.

swGuru 2014.09.22. 08:58:01

No, en szinten Angliaban olyan orvost fogtam ki, aki folyamatosan ellenorizni akart, mert magas a vernyomasom, es a cukrom sem kimondottan alacsony. Folyamatosan hivtak az asszisztensek, hogy menjek vizsgalatra, mert a doktorno aggodik miatram. Aztan atkerultem masik dokihoz, aki megnyugodott, hogy beallitottak a gyogyszereimet, azota nem kell minden heten bemennem. Azt hiszem, ezt is orvosa valogatja.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.09.22. 08:58:20

@tanato: Igen tudom. Rá egy évre majdnem percre pontosan ismétlődött a dolog. Akkor már elsőre a röntgenre küldtek. :)

M. Péter 2014.09.22. 09:05:11

Posztolónak javaslom, hogy tegyen panaszt: www.nhs.uk/choiceintheNHS/Yourchoices/GPchoice/Pages/GPcomplaints.aspx
www.gmc-uk.org/concerns/making_a_complaint/faqs.asp , legalább a magyarorsz±gi vizsgálat költségeit követelje vissza, és írjon a képviselőjének is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.22. 09:11:09

@Sütemény1975: @Altaïr: hm, akkor két orvos.
majd ha évek óta agy tolja, akkor érdekelne ismét a véleménye.

bár a paracetamol már közhelyszerű az angol ellátásban,

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.22. 09:14:42

csak beteg ne legyen az ember , akárhol is. :-((((
nekem is vissza kellett mennem Burmából Thaiföldre, hogy rámnézzenek rendesen tavaly, és sürgős műtét lett belőle, de mondjuk ez legalább várható volt, Angliáról nem ezt gondolná az ember :-( habár túl sok hasonló sztorit hallok, hogy hetekig parkolópályára rakják az embert erős fájdalmakkal is, ha nem életveszélyes :-(
örülök, hogy a posztoló még időben került orvoshoz, gyors gyógyulást!

OFF megint egy vulkán látszik az ablakból :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.22. 09:18:47

@Babette.: én azt hittem, vicc ez a paracetamol, de beleszaladtam én is, amikor a brit egyetemen végzett és ott sokáig praktizált burmai kollégám Cataflam helyett ajánlotta, hogy de hát a Paracetamol...
(a Cataflam egy erősebb gyulladáscsökkentő, pl fogorvos is azt szokott írni, ha begyulladt, nagyon fájdalmas egy fog, mondjuk azon már nem sokminden segít. de a paracetamol az cukorka, na.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.22. 09:30:40

@ChristineK: emelem a tétet: reflux másfél év?

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.22. 09:33:22

@tanato:
"háziorvos-ideggyógyász-idegsebész a szokásos sorrend"

a fő probléma, hogy ehhez tudni kéne, hogy a tünetek mire utalnak.
és ortopéd panaszokkal nem haematológiára küldeni,
vagy a reumatológus képalkotót vagy labort (vagy mittudomén) írna térd- és csípőproblémák esetén, nem pszichiátert (!)!

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.22. 09:34:19

@tanato: én nem érzem úgy, hogy a szomszéd fűje zöldebb. egyszerűen nem ki vagyok akadva, hogy képtelenek diagnosztizálásra.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.22. 09:34:58

@rezsöatya:

"a lefontosabb a booking! Mindent lekonyvelsz, hogy a felelosseget elharitsd magadrol"

elárulok egy titkot: ez mindenhol így megy. a multitól a közszféráig.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.22. 09:36:32

@diggerdriver: Erőss Pál? ezt melyik gyilkosság után mondta?:D

nem a Veres Pali bácsira gondoltál?

andaluzkutya 2014.09.22. 09:40:28

@tanato: Na itt jön elő, hogy milyen már szakorvosként bekerülni egy idegen rendszer egy specializált területére, mivel fogalmam sincs, hogy discuss herniánál mi a protokol. Az én tapasztalatom szerint itt is az első lépés az lesz, hogy szedjen fájdalomcsillapítót, hátha elmúlik, ha "csak" annyi a tünet, hogy fáj a hát. De ha nem múlik mondjuk max két héten belül, akkor tovább KELL vizsgálni. Ez lehet mondjuk beutaló a neurológiára, ahol meg lehet, hogy rögtön egy MR-rel nyitnak.

@wuaaa [nor]: Nekem még nem volt rossz tapasztalatom az itteni EÜ-vel (norvég), de lehet, hogy csak mázlim van, és viszonylag ritkán vannak gondjaim. De hogy valami intim dolgot elmeséljek: voltak mindenféle gondjaim, amiből arra gyanakodtam, hogy esetleg a prosztatámmal vannak gondok. Elmentem a háziorvoshoz, megvizsgált, szerinte ő érzett valamit, beutalt az urológiára, két hónapra rá volt MR időpontom, rá egy hétre vérvizsgálat, rá egy hétre urológus, annak minden nyűgével. Tehát abszolut komolyan vették a dolgot, szerintem az időtartamra se panaszkodhattam és szerintem elég alaposan kivizsgáltak. Utána még kontrollra is visszahívtak a protokol szerint. És nem találtak semmit, élek és virulok. Még :)

andaluzkutya 2014.09.22. 09:45:05

@Babette.: nekem még Mo.-n ügyeletben volt szerencsém belefutni egy szkizofrén betegbe, akit téveszmékkel utaltak be, mivel azt hajtogatta, hogy fáj a mellkasa, és hát nagyon hamar kiderült, hogy infarktusa volt...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 09:45:55

@Babette.:
Mi köze volt neki a gyilkosságokhoz?
A Jogi Esetek nem a gyilkosságokról szólt.
Igen Eröss Pál mondta.

M. Péter 2014.09.22. 09:48:38

@diggerdriver: Praxis blogot ( praxis.blog.hu ) olvasod? A magyar egészségügyi ellátásról is van elég sok rémtörténet, ma pl. "Lebénult a karja az orvos hanyagsága miatt".

jewel79bp 2014.09.22. 09:49:19

Hollandiai eset (nem ilyen komoly, de a mentalitás hasonló): nagyon komoly torokgyulladásom volt, nem tudtam nyelni, láz, fájdalmak. Az orvos szerint egyek paracetamolt és igyak teát... Végül anyám íratott fel Magyarországon normális gyógyszert a problémámra, kiküldte, én beszedtem és meggyógyultam. Röhej, de a holland orvos soha nem ír fel vényköteles gyulladáscsökkentőt, antibiotikmot, fájdalomcsillapítót. Mindenre paracetamol, ha már 2 hete döglődsz, esetleg átvált valami más, szintén nem vényköteles gyógyszerre.

vica62 2014.09.22. 09:49:42

Nos ha nem sertödsz meg ,sok heleyen sántit amit le irtál . kezdödik azzal hogy 270 NI ,,fizetés ahhoz a havi fizetésed kb 30.000 font kell hogy legyen, hát elgondolkoztato.... A másik a baráti koreimbe akik 10-20 éve élnek itt pont ellenkezö a véleménye és nekem is. Aztán velunk pont a magyar orvosok csinálják otthon ugyan ezt hozza teszem a nagynénémet hagytak meghalni ,mert 6 orát keringett a mento vele mire fogadta öt a korhaz ,,,

barkóca 2014.09.22. 09:49:42

Szerintem orvosa és kórháza válogatja.
A fiam Angliában él, ő mellkasi szorítással került kórházba és ott olyan alaposan kivizsgálták, hogy itthon csak álmodhatott volna róla. Csak arra "panaszkodott", hogy hajnalban mentek lepedőt cserélni. :)
Pár nap után kijött a kórházból mert jól volt és már megvolt a repülőjegye, jött haza szabadságra. A zárójelentés mellé az ottani kezelőorvosa még írt egyoldalnyi megjegyzést azzal, ha itthon panaszai lesznek, azt is mutassa meg az orvosnak.
Pont azokban a napokban került be a vőm itthon a kórházba hasonló panaszokkal, (stressz van itthon is, ott is) és ő egészen más dolgokat mesélt, mint a fiam.

radirpok123 2014.09.22. 09:49:42

???
londonimagyarok.hu/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=9&id=21907&Itemid=0#21924

Ezt hivjak szonyegbombazasnak.... de mit akar vele elerni az illeto? Az NHS-t nem fogja megvaltoztatni, legalabbis azzal biztosan nem, hogy magyar oldalakon magyarul panaszkodik... plane nev nelkul. Inkabb perelne be a GP-t, azzal tobbet hasznalna sajat maganak is.

vivike22 2014.09.22. 09:49:42

Sziasztok, en a posztolo helyeben panaszt tennek, ugy, ahogy M.Peter javasolta.

Paracetamol, mindenhol van valami fixa ideajuk, itt mindig ibuprofent adnak. Anyukam most ment haza innen, itt elt egy ideig, es most nagyon beteg lett. Ibuprofen csillapitotta a fajdalmait, hazament, kozoltek, ezt ne. Paracetamol.

Sajnos sok remtortenet van mindenhonnan, baratnom is 1 eve var egy ultrahang idopontra. Meg nem sikerult megkapnia (spanyolorszagban)

andaluzkutya 2014.09.22. 09:50:39

Amúgy mindenképpen érdemes panaszt tenni, nagyon jó, ha a kezében vannak a leletek, ill. nyilván az is dokumentálva van, hogy hányszor járt arra, hányszor nem vették komolyan.
Nem tudom, milyen gyakori, hogy orvost elmarasztalnak arrafelé, de itt pl. előfordul, hogy valakit "lefokoznak" és pl. kötelezik, hogy konzultálnia kell egy időszakban valakivel, mielőtt dönt valamiről. Úgyhogy szerintem nem érdemes csak legyinteni.

tanato 2014.09.22. 09:50:51

@Babette.: Na ez már komoly, csípőfájdalomra pszichiátert,ez már a vicc kategória.

2014.09.22. 09:54:22

Poszter!
Amit leírtál szórol- szóra igaz a belga egeszségügyre is.

tanato 2014.09.22. 09:57:49

@barkóca: @vivike22: @jewel79bp: Mondom :mindig ott a legrosszabb ahol él az illető panaszos beteg .Természetesen érthető.Az egészsége azért mindenkinek fontos/Kivéve persze ha saját magának kellene tenni érte,dohányzás,alkohol,testmozgás,zabálás/
A baj akkor van ha a saját problémájából vetít és általánosít egy egész országra.

andaluzkutya 2014.09.22. 10:05:07

@wuaaa [nor]: De hogy mondjak valami negatívat is, amit hallottam: egy ismerősöm anyjának gyomorrákja van, amit a helyi kórházban nem műthetőnek nyilvánítottak, így csak egyéb kezeléseket kap. Ismerősöm nemrég megtudta egy ismerősétől, hogy az Oslo-ban van egy specialista, aki ilyenekkel foglalkozik az állami EÜ-n belül. Elkezdték verni a tamtamot a helyi kórházban, hogy utalják tovább. Ezt többször elutasították, mondván, hogy a szakmai döntésük megalapozott. Aztán végül belementek abba, hogy átküldjék a leleteket, és természetesen műthető, a műtéttől jelentős javulás várható, úgyhogy két hét múlva műtik.
Az ok az elutasításra az lehetett, hogy az ismerősöm anyja idősebb, és minden ilyen eljárást a helyi korháznak számláznak le, így alighanem mérlegeltek és azt mondták, hogy aki nem balhézik, annál csak a szükséges minimumot teszik meg...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 10:11:01

@M. Péter:
Én csak saját tapasztalat alapján beszélek.
Angolokkal nincs tapasztalatom nem ítélek.
Magyarokkal van.
Azt mondom nekem mindig segítettek meggyógyulni.
Természetesen másnak más a tapasztalata másképp beszél.

tanato 2014.09.22. 10:11:03

@Babette.: Te voltál az áldozat?Az más,hogyan kerültél a csípőfájdalmaddal a Psychora?

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.09.22. 10:13:14

Sajnálom, hogy így járt a posztíró, ez nagyon para, örülök, hogy végül jó vége lett.

Én is sok rosszat hallottam az itteni egészségügyről, de a saját tapasztalat - szerencsére nem sok van - eddig csak pozitív.

Az tény, hogy a GP nem sokat csinál, nálunk minden betegre fejenként 15 perc jut, szépen felveszik az adatokat, meg alap dolgokat néznek (pl vérnyomást mér, vizeletet vizsgál), de ezen túl a képességük kimerül abban, hogy Paracetamolt javasolnak.
Gyereknek meg még azt se, feküdjön és igyon teát.

Anno kaptunk szép kis füzetet, abban benne van, hogy a GP-n kívül hova lehet még menni, szóval ha elsőre nem jön be a GP én másodikra tuti nem mennék vissza, hanem irány a Walk In Centre, rosszabb esetben a kórház, sürgősségi.

Páromnak egyszer volt szerencséje a sürgősségihez, de nagyon pozitív volt a tapasztalat, öt perc alatt sorra került mindenhol (pedig napközben ment, mindenhol sokan voltak, de ügyesen be volt osztva a rendszer), minden szükséges vizsgálatot megcsináltak, és egy óra múlva már meg is volt a diagnózisa, a doki nagyon figyelmesen elmagyarázott mindent, amit esetleg nem értett, azt újra elmondta, teljesen rendben volt az egész.

Azért ez biztos szerencse kérdése is, nekem inkább Magyarországon voltak rossz tapasztalataim, a háziorvosunk (biztos Angliában tanult), mindenre csak fájdalomcsillapítót tud javasolni, meg hümmögni, hogy fogalma sincs mi lehet a baj.
A nagymamámat simán hagyták egy herpeszvírustól meghalni, mert már öreg, mit vacakoljanak vele.
A kislányom majdnem megfulladt a szülés után, mert nem jól takarították ki a légutakat. Utána meg majd két napig nem akarták nekem odaadni, úgy kellett kizsarolni, hogy legalább láthassam.

De tudnék érdekes történetet mesélni Ausztriából is, ahol folyton leintették anyukát, míg végül a 3 éves gyerek majdnem meghalt perforálódott vakbél miatt.
Szóval szerintem mindegy, hogy melyik ország, az egészségügy mindenhol orosz rulett, csak szerencse kérdése, hogy ki marad életben.

Evain 2014.09.22. 10:16:56

@jewel79bp: azért had védjem kicsit a rendszert. Legalábbis a mi háziorvosunkat. Szerintem ez annyira orvosfüggő. Ha én bármi problémával bemegyek a dokihoz, simán írja a papírt a vérvételre, vagy a szakrendelőbe.
Sőt, továbbmegyek, mikor elkezdtük forszírozni a gyereknél az allergiát, akkor a szakorvos irányított tovább, hogy oké, hogy kutya+macska allergia kiderült, de a tünetekből nem meri egyértelműen azt állítani, hogy NINCS más allergiája, elküldött minket tejalelrgia specialistához. Pedig ott csak mi, szülők állítottuk azt, hogy van más baja is.
Háziorvosunk az antibiotikumot is simán írta fel bármelyik gyereknél volt gond.

Szóval szerintem érdemes lenne körülnézni, esetleg más háziorvoshoz átjelentkezni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.22. 10:17:48

@tanato: sehogy mert nem mentem el. itt lett elegem a 6 éves vizsgálódásokból.
a reumatológus annyit mondott, guggoljon le, mondtam, nem tudok. de. de nem tudok. de akkor is. mondom akkor se megy.
maga tényleg azt hitte, hogy én majd megmondom, mi a baja. hát, így hat év után már reméltem.
akkor ő ír beutalót a pszichiátriára.

azóta elkezdtem diagnosztikai oldalakat olvasni, és vinni fogom a HO-hoz, hogy célzottan küldjön el vizsgálatokra.
tudod, majdnem úgy éreztem magam, mint a drhouse-ban, volt minden találgatás, lupus (?), thalassemia, anyámtyúkja, mri herniára stb,
az a különbség, hogy itt nem született diagnózis.
az az érdekes, hogy a tünetek nem annyira rejtelmesek, mint a sokféle találgatásból gondolnám, ráadásul a találgatások mind ritka betegségekre voltak, ami fura.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 10:19:54

Engem hetente bombáz smsekkel háziorvos hogy menjek ilyen olyan vizsgálatra.

tanato 2014.09.22. 10:21:29

@Evain: Fején találtad a szöget,minden orvos-beteg találkozás személyfüggő,az orvos és a beteg személyiségétől függ,nincsenek abszolút igazságok.Ugyanazon orvost/engem is/ sokan szeretnek megbíznak benne,de vannak mindig akik meg a pokolba kívánják.A hatékonyság meg sajnos attól függ országos szinten hogy az illető kormány mennyit kíván a lakossága egészségére,eü.-jére fordítani.

wuaaa 2014.09.22. 10:21:53

@andaluzkutya: Elhiszem. Biztosan vannak jó és kevésbé jó orvosok errefelé is. A rossz tapasztalat híre is jobban terjed pl. ismerősök vagy kollégák körében, mint a jóé, ez is tény. Te meg azért nem vagy teljesen civil ezen a téren, szóval kollégák közt mindig kicsit más a helyzet, nem? :)
Én hallottam már nagyon hajmeresztő sztorikat kollégáktól, sajnos. Személyes tapasztalat szerencsére csak egy arcüreggyulladás kapcsán van, a kórházból (legevakt-sürgősségi) szombat este (azért szombat este, mert akkorra lett rosszabb és magasabb a láz 38-39, nem vagyok az a minden szirszarral azonnal orvoshoz rohanó fajta.elküldtek a fenébe úgy hogy orvost még csak nem is láttam, mert a recepciós néni eldöntötte, hogy ha 40 alatt van a lázam, az nem vészes, menjek haza, paracetamol. Nem baj, a lényeg hogy a vérző orrú részegeket akiket a rendőrök támogattak be azokat egymás után fogadták, hogy vattát tömjenek az orrukba). Másnap visszamentem, másik néni, szintén megpróbált eltessékelni, de én bunkóbb voltam. 2 óra után fogad az orvos a sürgősségin, mondom neki : figyelj, arcüreggyulladás, egy rokon főorvos telefonon lediagnosztizált, ilyen antibiotikumra van szükségem. Nézett rám tátott szájjal, ja, aha, oké, kiírt egy receptet, köszi, heló. Meg se nézett, 1 percig tartott az egész, 800,- NOK körül fizettem ha jól emlékszem a "konzultációért".
Újítom meg a jogosítványom, kell hozzá a háziorvostól egy nyomtatvány. Felhívom, időpontot kérni (ez a szokásos eljárás akkor is ha beteg vagy), azt mondja két hét (!) múlva tud fogadni, ha előbb lenne rá szükségem tud ajánlani privát klinikát, ahol ugyanaz a nyomtatvány igaz hogy 5x annyiba kerül, de azonnal (ami 3-4 napot jelent, mert oda is be kell jelentkezni).
Hát mit mondjak, próbálok nagyon egészségesen élni, a rendszer nagyon motivál.. :)

Evain 2014.09.22. 10:24:58

@Evain: Jah, még hozzáteszem, hogy mire képes még egy háziorvos. Anno a férjemnek pont övvonalban volt egy elég nagy anyajegye, amit le akart szedetni. A háziorvos csinálta meg. Amikor kizártuk magunkat a házból, és csak úgy tudtunk bejutni, hogy betörtük az üveget, a férjem (nem ér megjegyzést tenni rá, igen, barom volt) szétvagdalta a kézfejét, átballagott az 50 méternyire lévő háziorvoshoz, és az tette rendbe neki ott helyben. Szóval tudnak mást is, mint paracetamolt ajánlgatni. :)

szaszo71(D) 2014.09.22. 10:28:23

@jewel79bp: Nálunk is nehezen írnak normális gyógyszert. Pl. a gyerekorvos mindig azt mondja, várjunk 5 napot, addig háziszerek, majd utána menjünk vissza. Én most már alapból azt mondom, már vártunk 5 napot, akkor hajlandó felírni a normális gyógyszert:)))

andaluzkutya 2014.09.22. 10:28:50

@wuaaa [nor]: Én ma kértem időpontot a háziorvoshoz, nem is kérdezték mire, holnap mehetek :)
Jogosítványod meg kell újítani? Csináltass norvégot, az enyém 2076-ig érvényes, azaz 100 éves koromig és azt nem kell újítgatni :))

Evain 2014.09.22. 10:30:41

De hogy ne csak pozitívat mondjak, mikor az első gyerekkel terhes voltam, pont kifogtam egy számomra iszonyatosan unszimpatikus bábát a négyből. Mit ad isten, pont vele szültem. :s Ééééén barom, nem mentem át másik bábaszolgálathoz, mikor simán megtehettem volna.

wuaaa 2014.09.22. 10:31:06

@andaluzkutya: Nekem a norvégot is meg kell újítanom 5 évente, mert full-pakke a hátulja.. (az összes létező kategóriám megvan)
:)

andaluzkutya 2014.09.22. 10:31:16

@szaszo71(D): Azért azt is tudni kell, hogy a megfázásos/lázas dolgok jelentős része meggyógyul minden gyógyszer nélkül néhány napon belül és nem kell antibiotikum kezelésbe kezdeni azonnal, mint ahogy Mo.-n elvárás... Ha persze a gyerek/ember nem eszik, alig iszik, nagyon bágyadt, akkor érdemes tovább vizsgálni, de többnyire tényleg elég a "tea/pihenés/paracetamol vagy ibuprofen" kombináció.

andaluzkutya 2014.09.22. 10:32:14

@wuaaa [nor]: Így jár az, aki nem elégszik meg egy mezei B-jogosítvánnyal :D

Józsi01 2014.09.22. 10:34:17

Nagyon jó írás!!! További jó erőt és egészséget kívánok és mihamarabbi gyógyulást.

Azért elképesztő, hogy a világ egyik leggazdagabb országában így bánnak az emberrel. Talán ezért gazdagok, aki nem tudja megfizetni a magán kórházat az megdöglik (végletekig leegyszerűsítve).

SzZoole 2014.09.22. 10:34:36

GP es GP kozt is vannak kulombsegek.Ez egy altalanosito iras volt.A paracetamolos megjegyzesen kivul semmivel nem ertek egyet.Nekem decemberben gorcsosen fajt a fejem,telefonaltam Reggel a GP-nek delelot 11-kor a dokinal ultem,fel 11-kor a korhazban voltam vervetelen,par nap mulva mar megvolt az eredmeny.2hetre ra volt idopontom MRI vizsgalatra,hivtam a korhazat,hogy az nem jo nekem mert abban az idopontban MO.-on leszek.A holgy egy kis turelmet kert es megkerdezte,hogy az nap 4 orara be tudnek e faradni a korhazba,mert meg tudnak csinalni es akkor nyugodtan utazhatok,be tudtam es 5 percet sem kellet varnom a rendeloben.
Az eredmenyeket pedig nem postazzak nem futarszolgalatok hozzak viszik es meg csak nem is postagalambok,egyszeruen felteszik a rendszere es ahol beutik az NI szamat a paciesnek az arra jogosultak,minden megjelenik a gepen.
a lanyom reggelre rosszul lett nem ment iskolaba,faj az alhasa,szedul,hanyingere van,telefon a GP-re es most fel 11-re mar viszem is.
de ugylatom,hogy megerett az ido,hogy irjak egy posztot az en balesetemrol a 100%-ig pozitiv GP-rol es korhazrol,gyakorlatilag en az eletem koszonhetem az NHS-nek.

TilosazA (UK) 2014.09.22. 10:36:03

Nem tudom, én sosem találkoztam még itt (UK) kétszer ugyanazzal az orvossal. Pont azért, mert recepció van, mindenki egy váróban ül, és sorban hívják be az embereket.
Én tudnék rosszat mondani a magyar és az angol egészségügyről is, az angolról kevesebbet, mert otthon 31 évig éltem, itt meg csak 2 évet.
Anyukám orvosok hanyagsága és félrekezelése miatt halt meg, a nagymamámnak meg az utolsó 25 évében az egyik keze teljesen eldeformálódott egy hasonló jóindulatú gerincvelő daganat műtéte után. 29 év múlva megmondom mi az állás, egyelőre Mo. vezet a negatív pontversenyben, de csak az időkülönbség miatt. (Remélem nem...)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.22. 10:43:44

@andaluzkutya:
"nem kell antibiotikum kezelésbe kezdeni azonnal, mint ahogy Mo.-n elvárás."

ez csak az elmúlt húsz évben lett így, előtte mindenki tudta, hogyan kezeljen dolgokat háziszerekkel, és nem rohant azonnal orvoshoz.
ma 38 fokos lázzal az anyukák ügyeletre rohangálnak és nem tudják, hogy kell hűtőfürdőt csinálni.

SzZoole 2014.09.22. 10:44:37

@vica62: "Nos ha nem sertödsz meg ,sok heleyen sántit amit le irtál . kezdödik azzal hogy 270 NI ,,fizetés ahhoz a havi fizetésed kb 30.000 font kell hogy legyen, hát elgondolkoztato"

Nem inkabb evi 30ezer?
a 270/ho az 68.5/het,ez normalis egy mernok fizetesenek.
A nejem "csak"egy cukrasz es a le dolgozott oraszamaitol fuggoen O tole is £50-60/het NI vonnak.

rumitom 2014.09.22. 10:57:44

Hiaba, az orvos is csak egy foglalkozas... Vannak jo asztalosok, mernokok, orvosok meg kevesbe jok. Persze ez utobbi nagyobb szemelyes kart tud okozni. A szomoru inkabb a szures hianya illetve h a kevesbe joknak is ugyanakkora a fizetese.

Sanz 2014.09.22. 11:05:32

Szerintem ebben az egész történetben a fő ludas a GP, és nem a rendszer. Interneten lehet értékeléseket nézni GPkről, és úgy kell választani, hogy a körzetben a jobb átlagot kapó GPkhez kell menni.

Nekem ismerősömnek volt az, hogy a mellében talált egy csomót és nagyon megijedt. Elmondta a GP-nek, az pedig egyből elsőbbségi kivizsgálásra küldte (10 napot kellett csak várnia) daganat gyanúja miatt. Megvizsgálták két módszerrel is, és kiderült, hogy nincs semmi baja.
A GP mondhatta volna azt is, hogy "ó, hát ez nem daganat, várjon csak 60 napot az időpontra", de rendes volt, és elsőbbségivel küldte.

Szóval szerintem az angol rendszerben ez a legfontosabb; legyen egy jó GP-d, a túlélési esélyeid drasztikusan javulnak.

tanato 2014.09.22. 11:10:08

Ez egy igen jó téma,sztem minden országból kellene egy poszt hogy milyen az eü.-ellátás egy ott lakó kivándorló szemével.Kár hogy orvosi oldalról csak ketten vagyunk itt Andalúzkutyával,pont most hanyagol minket Kardio meg Mme Seldon.Na de hátha estig ők is befutnak esetleg.

tanato 2014.09.22. 11:14:12

@rumitom: @Sanz: Na északon meg egy GP kezébe adtak egy egészt országot,majd kiderül milyen ornol.hu/kulfold/haziorvos-kezeben-az-uj-lengyel-kormany-1487417vos volt az illető 25 évig.

jewel79bp 2014.09.22. 11:17:18

@tanato: azért nem hiszem, hogy itt arról lenne szó, hogy bárki elhanyagolja a saját egészségét. A posztoló pont tudatosan tenni akart érte, a betegség gyógyítható, nem különleges - mégse gyógyították meg. Ez a baj ezzel.

tanato 2014.09.22. 11:23:20

@jewel79bp: Így van,itt a másik oldal a hunyó.Viszont azt bátran ki merem jelenteni hogy legtöbben magasról csinálnak a saját egészségükre ha valamit tenni is kellene érte.Azután meg kész a baj.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 11:24:25

@Zoole[uk]:
Ird meg.
Ugyanúgy kontra írásként mint én csináltam múltkor.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 11:27:48

@Babette.:
Lehet.
Múltkor már odáig ment hogy felhívatott az orvosi rendelö adminisztrátorával aki egy kedves magyar hölgy hogy ugyan menjek már be legalább egy vérnyomás mérésre.
A karácsonyi szünetben be is mentem.

2014.09.22. 11:29:16

@tanato: Ez jó téma, melyik országban milyen az ellátás. Afrika kész aranybánya ebből a szempontból, és most nem tudom hogy smile vagy síró arc...

qkuc 2014.09.22. 11:29:30

Amerikában anno a paracetamol helyett az aszpirin volt a varázsszer, bár azt olvastam valahol, hogy tényleg rendkívül sok mindenre "használható".

Szerintem a rendszerbeli buktatókat leszámítva leginkább az orvos személyisége a döntő. A háziorvosommal mázlim van és nemis "cseréltem le" egy pestire. Inkább hazajövök hozzá, mert nála jó kezekben vagyok. Ez a korábbi endokrinológusaimról nem mondható el, egy magánpraxis keretén belül úgy 6 év után lett meg a probléma "forrása".

Viszont ez a poszt arra is jó (legalábbis számomra), hogy rendszeres gyógyszerszedőként utánajárjak, hogy tudok hozzájutni a bogyóimhoz külföldön ...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.22. 11:29:45

Nekem van közvetlen tapasztalatom az osztrák egészségügyről. Viszont a cikket olvasva lehet hogy ha UKban élnék már leginkább a föld alatt lennék. Nagyon gyorsan sikerült diagnosztizálniuk a tüdőembóliámat (orvosok kedvéért jegyzem meg : fulmináns tüdőembólia), igazából azt se tudom hogy csinálták. Valami géppel végigmasszírozták a mellkasom utána meg öntötték belém a vérhígítót. Meg ki tudja még mit. Rémálom volt az egész.

Egyébként már az is kiderült hogy protein c hiányom van. Szóval genetikailag sűrűsödik a vérem. Szívás.Egész életemben szedni kell ezt a xarelto vegyszert...

tanato 2014.09.22. 11:30:39

@rumitom: Hát most már az a baj,hogy a jók is meg a rosszak is egyre kevesebben vannak a munkához képest.Megyek is melózni két ember helyett,mert tartósan nincs nálunk két körzet betöltve.Egyik kolléganő öngyilkos lett,a másik férfikolléga meg krónikus alkoholista.Sajnos borzasztóan nagy a psychés terhelés a szakmában,ebből a szempontból más mint egy asztalos,itt hazavisszük a problémákat.Szóval mostanában dupla annyi embert kell ellátnom.A városomban a 12 ho.-ból csak négyen vagyunk 60 év alatt hatan viszont 70 fölöttiek.

Mr Long 2014.09.22. 11:31:20

@Zoole[uk]: www.listentotaxman.com/index.php
Ez szerint evi £35k eseten fizet az ember £270.44 NI-t.

tanato 2014.09.22. 11:32:15

@Turchi: Az tényleg külön világ,már egyáltalán ahol va n orvos a környékben országnyi területeken.

wuaaa 2014.09.22. 11:32:26

@Zoole[uk]: Írd meg, bár nem egészen lesz kontra írás, mint digger mondja, mert teljesen más egy olyan helyzet, amikor mentő vagy helikopter visz be kritikus állapotban és már vár rád a trauma-team.
Amikor saját lábon közlekedsz és sorszámmal a kezedben ülsz a váróban a sorodra várva, bár kínokkal, fájdalommal és egy komoly diagnózissal (lásd posztoló), olyankor nagy az esélye, hogy belefutsz egy paracetamol-helyzetbe.

Hari Seldon 2 2014.09.22. 11:32:32

Még nem tudtam teljesen elolvasni, csak a felét.
Majd jön Mme Seldon és ő biztosan ír hozzá.
Mi már a posztban is megírtuk, hogy (többek között), az ilyen egészségügy miatt nem Angila lett a befutó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 11:32:38

@Zoole[uk]:
Persze teljesen rendben van a havi 270.
10% a TB.

Mr Long 2014.09.22. 11:32:53

BTW azt mondjuk tudhatna a paciens, hogy az ellatas minosege nem fugg ossze a havi befizetessel, ahogy Mon sem.

Muscari 2014.09.22. 11:33:28

@tanato: az en lanyomnak tapintazos vizsgalat alapján alapítottak meg bordarepedest.
Viszont par het alatt magától elmúlt, tenyleg elég volt a fájdalomcsillapító.

Sok ilyen remtortenetet hallottam, de abban igaza van Andaluzkutyanak, hogy nem fair az itteni alapellatast a magyar privattal osszehasonlitani.

A mi GP-nk szerintem jo, minket kuldott mar ultrahangra, mikor kellett.
Most váltani készülök, mert a regi messze van, de gondosan olvasom az ertekeleseket az interneten.

tanato 2014.09.22. 11:33:31

@házelőtthinta: Szerencséd van, abba ma is sokan belehalnak.A vérhígító az jó ebben az esetben,de figyelni kell mert sokáig és sokat tudsz tőle vérezni.

tanato 2014.09.22. 11:34:37

@Hari Seldon 2: Jó hogy itt vagytok végre majd este én is jövök újra.

tanato 2014.09.22. 11:35:55

@Muscari: Lehet úgy is de a biztos azért a RTG

szaszo71(D) 2014.09.22. 11:36:42

@andaluzkutya: Tudom, hogy nem kell mindig antibiotikum, a férjem is orvos. ( is meg tudja venni a gyógyszertärban az igazolványával a gyógyszereket, nem is kellene feliratni, de 14 év alatt itt ingyen van.)

2014.09.22. 11:36:49

@tanato: Csak a saját tapasztalataimra gondoltam, jó felszerelt, tiszta magánkórház, külföldön végzett viszonylag jó orvosok, de voltak meglepő dolgok ott is. Eltűnt laboreredmények, leletek, stb. Egyszer keveredtünk egy nagyon helyi kórházba, onnan visítva menekültem, vagy a tartózkodási engedély miatti vérvétel alkohol, fertőtlenítés, kesztyű nélkül, majd ordítozás ezekért, jajaj

2014.09.22. 11:37:28

@tanato: "Az egészsége azért mindenkinek fontos/Kivéve persze ha saját magának kellene tenni érte,dohányzás,alkohol,testmozgás,zabálás/"

Ez mekkora igazság. Bővíteni lehetne amúgy azzal is, hogy mindenkinek fontos, hogy jól éljen, Kivéve, ha tennie kellene érte. :D

SzZoole 2014.09.22. 11:38:05

@Mr Long (UK): szerintem igen,en is evit irtam es ez realis egy senior mernok fizetesehez,bar tudom ez is terulet fuggo.

tanato 2014.09.22. 11:38:39

@szaszo71(D): Várom a férjed véleményit is,de még jobb volna ha írna ő is egy cikket ide.

tanato 2014.09.22. 11:39:20

@Turchi: Ez rád is vonatkozik,írhatnál Te is egy cikket a kinti eü.-tapasztalataidról.

tanato 2014.09.22. 11:39:58

@Philosoraptor: Pontosan ,ez az élet más részeire is értelmezhető.

tanato 2014.09.22. 11:41:42

@szaszo71(D): Na majd csak, összejön itt egy kis orvos csapat is.Ahhoz képest kevesen nyilatkoznak közülünk amennyien kimentek 2004 óta/meg még régebben/

Muscari 2014.09.22. 11:44:39

Van valami, amiben az angol egeszsegugy biztosan jobb, mint a magyar, es ez a rákgyógyítás. Itt ugyanis nagyon sokat számít a penz, hogy meg tudjak venni a legujabb készítményeket. Errol Tanatoval beszéltünk mar egy baratnom kapcsan, akinek a mellrakjat egy olyan szerrel kezelik, ami ma otthon 30embernek elerheto evente. Jo uton van a gyogyulas fele, pedig eleg keson fedeztek fel a bajt sajnos.

Meg lehet nezni a rak tulelesi statisztikakat, Mo. a vegen kullog. Linkelni nem tudok most, mert sok dolgom van, mindjart mennem kell, de szerintem nem nehez találni.

Az meg tanulság amit le lehet szűrni a posztbol, hogy vagy haziorvost k e ll valtani, vagy tenyleg keresni otthon valakit maganban.

Arra kivancsi lennek, hogy a műtétet o fizette vajon vagy a tb? Es ha o fizette, akkor mennyi volt?

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.22. 11:45:17

@tanato: tényleeg,...

de tegnap jutott eszembe, hogy pl papunk/lelkészünk nincs:)

szaszo71(D) 2014.09.22. 11:45:42

@Babette.: Azért nem általanosítanék,hogy a "a mai anyukák".
De azért mikor elviszed a gyereket orvoshoz, aki közli, hogy "nem látja, hogy lázas, menjen haza, adjon neki lázcsillapítót", és mire hazaérsz, addigra a gyerek a lázgörcstől (ami a rendelőben kezdődött) elveszti az eszméletét, és a mentő viszi a kórházba, akkor azért nem biztos, hogy az anyuka a hibás. Ez egyébként egy otthoni nyaralás alatt történt.

SzZoole 2014.09.22. 11:46:56

@wuaaa [nor]: megfogom irni.
irtam GP esetek is pozitivumban a lanyom most is ott van,mert a nejem haza tudott joni a munkahelyerol arra az 1orara.
Nem tudom a poszter milyen sorszamrol beszel,mint korabban irtam,egy telefon a GP-re adnak egy idopontot,oda mesz az idopontra a recepcion jelzed,hogy itt vagy,leultetnek es egy nagy kijelzon ki irjak,hogy melyik varoba menj,ennyi.A lanyom eseteben ma reggel fel 9-kor telefonaltunk,de olvasd el egy fentebb irt hozzaszolasom ott az en esetem is leirtam.

SzZoole 2014.09.22. 11:51:20

@Mr Long (UK): Persze,hogy nincs osszefuggesben,aki vallakozokent a heti minimumot fizeti,£3-4,nem tudom biztosan,mert en tobbet fizetek,vagy aki top munkaban dolgozik es heti tobb szazat fizet azt is ugyan ugy latjak el a GP.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.22. 11:52:11

@szaszo71(D): most őszintén: mit vártál a háziorvostól lázas gyerek esetében? mit tud ő mást tenni, többet tenni, mint te?

szaszo71(D) 2014.09.22. 11:53:53

@tanato: A férjem nem az az irkálós típus:)). De ismerek egy csomó magyar orvost itt, majd megkérdezem, hajlandó lenne-e valaki írni.
Meg a férjem amúgy is itt járt egyetemre, Magyarországon csak 5 évig dolgozott.

szaszo71(D) 2014.09.22. 11:58:04

@Babette.:Mondjuk ad neki egy lázcsillapító injekciót, ami gyorsan hat. De amúgy nem kell nekem esni, azért mentünk, mert előtte 3 nappal már voltunk ott, és akkor azt mondta, hogy "antibiotikum kell, de nem írom fel" - nem volt ott a taj-kártya, a rendszerben nem találta a gyereket, TB nélül meg nem nyomtatott állítólag a gép, hiába akartam kifizetni a teljes árat.
Akkor azért mentem vissza, mert ki akartam "verni" belőle a receptet. Még a mentős is azt mondta, jelentsem fel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.22. 12:00:47

@szaszo71(D): ki esett neked? kettő kérdést tettem fel...

Mr Long 2014.09.22. 12:10:43

@Zoole[uk]: Scotland senior drilling engineer £120kpa :D De normal szakmaban seniornak elege az also hatara ez a penz.

Muscari 2014.09.22. 12:13:32

@Babette.: basszus, nekem par nap alatt diagnosztizaltak, nem lacafacaztak. Megyeszekhely, SZTK. De a haziorvos is egybol tudta, hova kuldjon, igaz, akkor mar osszegornyedve jartam es hoemelkedesem is volt. Ahogy bevettem a gyogyszert, masnapra jol voltam. Neked miert tartott ilen sokaig?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.22. 12:20:22

@Muscari:

" Errol Tanatoval beszéltünk mar egy baratnom kapcsan, akinek a mellrakjat egy olyan szerrel kezelik, ami ma otthon 30embernek elerheto evente."

Ezek a full tündérmesék. Az angol prolinak se elérhető semmilyen bűvös készítmény, ami egy magyarnak nem. Szerintem inkább csak kisérleteznek valamivel.A nyugati eü se fürdik a pénzben. Ausztriából pl menekülnek az orvosok az alacsony bérezésük miatt. (főleg ugye a fiatalok)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.22. 12:20:22

egy kis off :

www.penzcentrum.hu/utazas/top_10_ezek_a_legolcsobb_nagyvarosok_europaban.1041858.html

Na, ennyire van Magyarországon nyugati árszínvonal (állandóan ezzel jönnek itt a blogon, hogy Magyarországon nyugati árszínvonal van)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.22. 12:20:49

@Muscari: fül-orr-gégész, allergiavizsgálat, légzésfunkció, atöbbi vizsgálatra nem emlékszem már.
de arra jó volt, hogy a fog-nál kiderült egy orrsövényferdülés meg egy arcüreggyulladás, azt megműtötték, és azóta most van először felsőlégúti hurutom (2006)

Sesamelmo (Q) 2014.09.22. 12:21:26

Dohában nincs állami ellátás -most kezdik bevezetni, de egyenlore csak a katari allampolgaroknak, csak maganbiztosito van vagy te fizetsz.
Tobb tapasztalatom is van, a korhaz ahova menni szoktam nagyon szep, csillogo, jol felszerelt, van hozza labor (altalaban azonnali eredmennyel). Ha idopontom van, kuldenek emlekezteto smst. Minden alkalommal kenyelmesen lefektettek, parna a fejem alatt megfelelo? takaro eleg, kerek meg? Teafiu hozott teat/vizet/kvt ha ohajtottam. tobbszor elnezest kertek elore az okozott fajdalomert, ami abszurd, ha ossze kell varni a sebemet, az fajni fog, tisztaban vagyok vele.fajdalomcsillapitasra mindig nagyon figyelnek.
Cöliákia miatt gyomortukrozesem is volt, ami nekem otthon sem volt tul rossz elmeny, gondoltam itt is bemegyek, 1 ora s mehettek vissza dolgozni. Lebeszélhetetlen volt a doki az altatasrol, nem hitte el, hogy ebren ilyesmit el lehet viselni, haloing, altatas, (ferjemnek kinevezett) paromnak adtak ki csak, egyedul nem mehettem el, munkarol aznap szo sem lehetett, vigyen haza pihenni. Megkaptam az egeszet dvdn.
Viszont ide se a magasan kepzett orvosok jonnek, egy orvost talaltunk, aki értette, hogy mi az a gluténintolerancia.
Hatfajassal is voltam, mert nem tudtam balra fordulni.... Meghalgatta a panaszokat2 perc alatt es adott egy injekciot. Hozzam sem ert,

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.22. 12:26:31

@Sesamelmo (Q):
"nem hitte el, hogy ebren ilyesmit el lehet viselni, "

ezt mondjuk én sem hiszem.

2014.09.22. 12:27:12

Oho, errol a temarol orakat tudnek irni, mind NhS mind magan ellatasrol. Osszehasonlitva Kanadaval es az USAval. Mindenhol vegyes a tapasztalat, de ami a legszembetunobb. Ami ingyenes az lutri.

@Muscari: ha olyan jo a rakgyogyitas, akkor miert is kellett a szegeny kolykot Pragaba vinni a szuloknek a Southamptoni korhazbol? Tudod, a balhe, ami az osszes UK ujsagban benne volt. Segitek, mert a UKben nincs meg a gep hozza. A cseheknel meg van. A lehetosegekhez kepest komolyan veszik, maradjunk ennyiben.

@tanato: @andaluzkutya: Doktor Urak, nektek az alabbi erdekes lehet.
Az NHS (a brit TB) tudtommal Europa legnagyobb foglalkoztatoja. Orias deficitet termel, elobb utobb fel kell bomlasztani es magan lesz. Nem azert, mert ez jo lesz a lakossagnak, hanem, mert nem tud fennmaradni.
Aki jo orvos colt, regen egybol ment maganrendelobe. Most tudtommal annyi valtozott, hogy az elit orvosirol kijovoknek is kotelezo az NHS gyakorlat.
UKban az orvos es az un. NHS Trust hatarozza meg a protokolt. Pl a mi regionk a East Anglia (Kelet Anglia). Nalunk akarmit is csinalsz, nem kuldenek el MRIre, ha elotte nem irtak fel 10 physiot. Gyanitom, hogy a poszterrel is ez tortent. Ez a protokol, csak akkor terhet el az orvos, ha a Haziorovos felugyelet ezt jovahagyja (nem tudom hogy van magyarul, azt hiszem the Surgery Head/Board).
Amire a Zoli hivatkozik rendszeresen, neki eletmento problemaja volt, teljesen mas elbiralas/protokol ala teszik, mint egy kivizsgalast, egy olyan betegnel, aki labon jon be es az "ongoing" problemja van, vagyis folytonos, de meg nem lett diagnosztizalva.
A surgossegin (A&E), ha felnott a paciens, hazakuldik, ha van pulzusa - kis tulzassal.
Tapasztalat, hogy az 5 eves alatti gyerekeket es a nagyon sulyos eseteket jol latjak el. Minden mas, lutri.

Posztolonak: teljes egyetertes az M.Petivel. Egyertelmu, hogy hivatalos panaszt kell tenni az NHS Trustnal, "gross negligence" miatt es teljes kivizsgalast kerni az ugyedre, amit kotelesek megcsinalni. Es azonnal GPt valtani. Azert ki lehet fogni jot is. Az en tapasztalatom, de ez szemelyes, hog az Indiaban es Egyiptomban vegzettek nem ragaszkodnak gorcsosen a protokollhoz es meg hasznaljak a jozan eszuket.
Emelett erdemes a BUPAnal privat biztositast kotni, amivel privat ellatast kaphatsz. Nagyobb az eselyed a jo orvosra. Nem draga, ha a munkahely ad, akkor meg jobb.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.22. 12:28:31

@tanato: Nem olyan nagy baj, itt 2013 előtt 8 évig a Sali Berisha volt a miniszterelnök, ő pl. agyérsebész :) Méghozzá jó agyérsebész!
De nem volt túl rossz miniszterelnök.
Nem tudom, hogy a lengyel milyen lesz, majd elválik, embere válogatja, vagy aránylag becsületes (politikushoz mérten, merthogy egy politikus sem becsületes), és még ért is a dolgokhoz nagyjából, meg hozzáértő emberekkel veszi körbe magát, vagy az ellenkezője. Nem szakmafüggő szerintem.
Ja, a mostani miniszterelnök itt meg egy festőművész :) Igaz 12 évig Tirana főpolgármestere is volt, és egy évben az év polgármestere lett világszinten. Tényleg jól csinálta, meg most a miniszterelnökséget is (mondom, átlag politikushoz mérve:)).
Szóval szerintem tényleg nem szakmafüggő.

wuaaa 2014.09.22. 12:32:28

@Jani haverja: Autókölcsönzőkben is mindig rácsodálkoznak, Münchenben egyszer körbemutogatták maguknak az ott dolgozó lányok, mert hogy ilyet még nem láttak... :)
Mi tart vissza? :)

szaszo71(D) 2014.09.22. 12:36:24

@Babette.: Ja, bocs. Én ha egy kérdést úgy kezdek, hogy most őszintén, akkor általában úgy gondolom, hogy az illető hülyeséget beszél. Ebből indultam ki most is:)))

andaluzkutya 2014.09.22. 12:43:03

@charlieharper: a protokollal kapcsolatban:
Itt nálunk úgy van, legalábbis az én szakterületemen mindenképpen ami a többi orvosi területhez képest meglehetősen diffúz, hogy megfelelő indoklással el lehet térni a protokoltól. Nem érzem úgy, hogy nagyon meg lenne kötve a kezem és tudtommal a háziorvosok is sokmindent megtehetnek, ha meg tudják indokolni.

Hari Seldon 2 2014.09.22. 12:47:11

@NIKI LAURA:
"korabban szo volt rola,egyetlen EU tagallam aki beengedi siman a bunozoket,korozotteket,nem kernek erkolcsit...minden papirt elfogadnak,honositani sem kell.."

Nem kérik a honosítás sem?!?

Mr Long 2014.09.22. 12:49:46

@házelőtthinta: Ez North West atlag erteke volt 2-3 eve. Most is kb ennyi lehet. DE, eleg nagy szoras van szakmak kozt. Egy karbantarto mernok siman kereshet 22k korul evente (ami valjuk be marha keves) es siman lehet egy specialista (nem senior) 50k korul (plusz ha idevesszuk az IT szektort, ami nekem nem mernoki, legalabbis a szoftver oldala).
En is ebben a 22-50 savban vagyok :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 12:53:02

@Zoole[uk]:
Várjál Zolika.
Én is fizetek 10% TB-t meg hetente valami 3 font körül.
Minden félévben jön egy 70fontos TB csekk.

SzZoole 2014.09.22. 12:55:07

@Mr Long (UK): azert irtam,hogy teruletfuggo.
na most szegeny hintanak fel adtad a lecket,22-50/ev?Na akkor mennyi az annyi:)))

Nigro notanda lapillo 2014.09.22. 12:56:46

@szaszo71(D): itt is ez van, szerintem rendben is van.A gyerekeim alig kaptak eddig antibiotikumot(mondjuk nem is betegesek szerencsére), az öcsém ovis gyereke tavaly 12(!!) kùra antibiotikumot kapott. Mindenre(pl. enyhe nàtha), azonnal azt írnak fel, hàtha rosszabb lesz...

SzZoole 2014.09.22. 12:58:28

@diggerdriver: azt nem tudom,hogy az enyem mennyi a nejem rendez mindent,de szerintem online fizeti.

Thargoid 2014.09.22. 13:02:08

@Hari Seldon 2: Szokásosan tájékozott hozzászólás...

Segítségképpen, nálunk az asszony dolgozik egészségügyben, nem NHS, hanem privát.
Minden egészségügyis végzettséget honosítani kell, hiteles fordítással, részletes ismertetőkkel a tárgyakról, gyakorlat, szakmai gyakorlat, megkeresték a magyar intézményeket közvetlenül stb.
Nagyon sok macera volt honosítani a diplomáját.
Lehet, hogy azóta ez változott, de kétlem, mivel a sok botrány miatt folyamatosan szigorítanak, pl. az EU-n kívül végzett nővéreknek már szakvizsgát kell tenniük:
www.nmc-uk.org/media/Latest-news/New-process-for-nurses-and-midwives-trained-overseas-will-register-hundreds-each-year/

És igen, kötelező az erkölcsi, régen CRB volt a neve, most DBS.
www.gov.uk/disclosure-barring-service-check/overview

Muscari 2014.09.22. 13:04:43

@tanato: bocsi, az elozo a telefon volt. Szoval biztosan emlwkszel az agyrazkodasara, na akkor sem rontgeneztek meg. Ki is voltam akadva, meg jo, hogy nem lett semmi baja.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.22. 13:06:08

@házelőtthinta: Ez egy baromság ez a lista. Először azt hittem, hogy csak EU-s városok vannak benne, de aztán megláttam Isztambult.
Egyrészt: Dubrovnik jóval drágább, ha már olcsó nagyvárost akar valaki Horvátországban, akkor miért nem Zágráb pl. ???
Másrészt: Isztambul ésszel jóval olcsóbb.
Harmadrészt: Hiányzik egy csomó olcsó nagyváros, pl. az összes albán, montenegrói, koszovói, makedon, szerb. Ezek MINDEGYIKE olcsóbb a listán felsorolt városoknál SOKKAL!!!

Hari Seldon 2 2014.09.22. 13:12:47

@tanato:
Igyekszik szerintem befutni. Pont ma elég sok a dolgunk.

Gizi06 2014.09.22. 13:14:46

@andaluzkutya: Szerintem inkabb azt mondtak, hogy nekünk hozzon penzt a beteg , megha bele is hal .

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.22. 13:16:33

@charlieharper:
"Mindenhol vegyes a tapasztalat, de ami a legszembetunobb. Ami ingyenes az lutri."

Tökéletes megállapítás. Én is pontosan így gondolom, bár (szerencsére) nekem még életemben nem volt komolyabb egészségügyi gondom, bár egyszer majdnem elpatkoltam, mert megcsípett egy darázs, de ezen kívül nem sok. Viszont sok rokoni-ismerősi tapasztalatot hallottam a Világ különböző országaiból, úgyhogy én ezek alapján ugyanazt a következtetést vontam le, mint Te.

Sesamelmo (Q) 2014.09.22. 13:16:43

@Babette.: de de. SOTEn a gasztron nagyon kedvesen es kimeletesen csinaljak. Nekem az altatassal jaro macera, tobb ido sokkal nyugosebb volt.

Thargoid 2014.09.22. 13:17:54

Ahogy Charlie írja, bár saját tapasztalatok alapján a GP a lutri, ha szakorvoshoz kerülsz ott nagyon profi ellátást kapsz.
GP-t pedig be kell panaszolni, és átjelentkezni másik orvoshoz vagy rendelőbe.
Volt problémánk, a GP a szokásos "el fog múlni" hozzáállást adta elő, átmentünk másik GP-hez, azonnal továbbküldött szakrendelésre.
Ez most rasszistán fog hangzani, de megintcsak saját tapasztalat: szerintem érdemes figyelembe venni, hogy a GP leginkább a környezetében többségben élők betegségeit ismeri, mi több, láthatóan úgy válogatják az orvosokat, hogy kultúrálisan megfeleljen a környék többségének. Így pl. ha valaki feketék lakta környéken megy GP-hez rendszeresen fehér emberként, lehet, hogy az életben nem találják ki mi baja, és nem feltétlenül azért, mert rossz a GP, hanem mert esetleg nem látja mi a baj, nem volt még dolga soha az adott tünetekkel.
A BUPA pedig jó ha van, nem feltétlenül jöbb a privát ellátás - sokszor ugyanaz, mint az NHS -, viszont nem kell várni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.22. 13:18:23

@wuaaa [nor]: DDD
Hogy mi tart vissza engem? Most mondjam meg az őszintét, hogy a lustaság? D

Muscari 2014.09.22. 13:24:39

@Zoole[uk]: tenyleg itt az ideje :-)

@Philosoraptor: nem pont ide tartozik, de van egy kollegam, aki folyton sir ri, hogy keves a fizezes es utalja a munkat. Mindezt folyamatosan masfel eve hallgatom :-(

@házelőtthinta: nem tundermese. Az o rokona is eu-s otthon, o mondta. Ha nekem nem hiszel, kerdezd meg tanatot a rakkezelessel kapcsolatos kulonbsegekrol.

@Sesamelmo (Q): gyomortukrozeshez altatas? Otthon meg a beltukrozeshez sem altatnak, ami allitolag sokkal durvabb. A gyomrost azert ki lehet birni, inkabb kellemetlen, de nem faj.

Muscari 2014.09.22. 13:28:51

@charlieharper: igen, emlekszem. Az en izomsorvadasos unokatesomat is vittek Pragaba annak idejen, biztosan tudnak valamit.

En csak arra akartam utalni, hogy a rak tulelesi eselye Magyarországon az egyik legrosszabb a fejlett vilagban.

Sajnos varnak a gyspotfoldek, majd este meg olvasik.

SzZoole 2014.09.22. 13:30:28

@Muscari: mar nagyon sok mindent leirtam kommentekben nem tudom mi ujjat irhatnek meg.

wuaaa 2014.09.22. 13:32:19

@Jani haverja: "...lustaság..."
Naugye. :)

Sesamelmo (Q) 2014.09.22. 13:32:33

@Muscari: ki lehet birni persze. Du 1re volt idopontom, bementunk, gondoltam 30 perc es vegzek, mehetunk vissza az irodaba. A nover es az orvos hulyenek neztek. Persze hogy altatnak, mit hittem en. O nem hiszi, hogy otthon azt ebren csinaljak, rosszul emlekszem... Ugy bantak velem, mint ha valami komoly bajom lenne. Baratomat behivtak, amikor ebredeztem, hogy legyen velem, vegig tajekoztattak mi tortenik velem, lelkere kotottek hogy fektessen agyba otthon azonnal.... Kozben mindkettonknek volt fontos dolga delutan,mentunk volna mar el a korhazbol, ehelyett 2-3 orat ott toltottunk.

LittleG (uk) 2014.09.22. 13:33:31

@vica62: lehet mör ámsok reagáltak erre, csak még nem olvastam tovább a hozzászólásokat, de tévedsz:

ahhoz, hogy valaki 270 font NI-t fizessen havonta, 35.000 fontos ÉVES bruttó fizetése kell legyen, ami teljesen reális.

Evain 2014.09.22. 13:34:47

@Muscari: hát nekem volt benne otthon részem, bódítóval csinálták (béltükrözés). Mikor már folyt a könnyem és szó szerint ordítottam a fájdalomtól, akkor a doki abbahagyta, hogy hát így nem tud vizsgálni. Hát vazzeg, biztos jókedvemből ordítok, nem?
Sokszor nem értem, hogy miért nem lehet elfogadni azt, hogy valakinek alacsonyabb a fájdalomküszöbe. :s Én spec mindkét szülésnél vajúdás közben hánytam mint a lakodalmas kutya. :(

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.22. 13:46:55

@Muscari:

talán azért sír mert neki egyedül kell megélnie. Te meg tudnál élni egyedül ott? Ha nem, akkor a te fizetésed is édeskevés.

Mrs. Clayton 2014.09.22. 13:52:26

hat nem tudom, amikor engem 2 honapon keresztul kuldozgettek innen-oda onnan-ide, akkor a 2. honapban megelegeltem, besetaltam az immar uj surgerym recepciojara, kisse emelt hangon elmondtam, h ez mar sok, 1 oran belul fogadott az orvos es lett idopontom, viszont igy lekestem egy masik idopontot de a korhazban a nover addig keresett masikat egy masik korhazban, amig az is meglett igy gyakorlatilag 2 honap utan par het alatt meg a nyaralasom elott elintezodott minden
az egy masik kerdes, h otthon kisebb szenvedest okozott volna az orvos, mivel itt nover is elvegezheti a beavatkozast, igy felteszem orvos ilyet ritkan csinal es nem szerez kello rutint, h fajdalommentesebben csinalja
Mo-n csak orvos csinalhat ilyet, igy eleve fel sem merul, h kuldozgetne, sot csak korhazi korulmenyek kozott csinaljak, sima rendeloben neki se allnak, s a rutin is ezaltal nagyobb, gondolom en

szemelyes tapasztalatom szt, amire azt mondjak, hogy meggyogyul a paracetamoltol, az az esetek donto tobbsegeben meg is gyogyul, ha viszont nem, akkor nem erdemes fulet farkat behuzva varni a csodara, mivel UK gyakorlatilag a hivatalos reklamaciok orszaga, tisztelettel irt reklamalassal szerintem meg lotto nyeremeny is lehet intezni, nem hogy szakorvosi kivizsgalast

a masik resze, hogy miert megyek inkabb itt orvoshoz, az az, hogy a privat szferamat, az emberi meltosagomat 100x jobban tisztelik itt az eu-ben dolgozok mint Mo-n, emelett az h protokoll van es esetleg az asztalra kell csapnom eddig szamomra nem volt tul lenyeges es tul bosszanto
csak egy kicsit :-)

Muscari 2014.09.22. 13:56:40

@Babette.: akkor legalabb valami haszna volt a sok vizsgalatnak :-)

qkuc 2014.09.22. 13:57:23

@charlieharper: Huha, tömören összefoglalva mi a véleményed a kanadai egészségügyről? :)

Muscari 2014.09.22. 14:02:34

@házelőtthinta: b+ a felteveseidet. A baratnojevel es annak a testverevel lakik. Nem kap csak harminc orat, de ha extra beesene masik uzletben, vagy valaki beteg, az sosem vallalja el.

Masik munkat sem keres, vagy csak tessek-lassek, mert nem tudja, hogy mit szeretne csinalni. Szerinted hogy lehetne neki segiteni?

adg 2014.09.22. 14:03:28

@qkuc: "egy magánpraxis keretén belül úgy 6 év után lett meg a probléma "forrása"."
A rosszindulat elohozta belolem ezt az ezer eves viccet:

Az oreg ugyved keszul nyugdijba, es szepen fokozatosan adja at a helyet a fianak.
Egy szep napon a fiu fuligero szajjal erkezik a birosagrol, es meseli az apjanak:
- Edesapam, megoldottam a hibbant milliardos ugyét, amivel maga 20 eve nem birt.
- De hulye vagye vagy, fiam! Tudod mennyit fizetett az nekunk?

Mr Long 2014.09.22. 14:07:45

@Muscari: Ed itt jelentette be a varosunkban a megoldast! 2017tol emelik a segelyeket. Kb meg is nyerte a valasztast? Charlie velemeny?

Muscari 2014.09.22. 14:10:37

@Evain: te szegeny...
Ha nekem ilyet kene vegigelnem, nem is tudom, mit csinalnek.
Beltukrozesnel inkabb elmennek privatban, ahol altatnak, de az elmenyt kihagynam.

Muscari 2014.09.22. 14:14:54

@Mr Long (UK): ne mar, ez igaz? Ahelyett, hogy munkara osztonoznek az embereket, lebeszelik oket rola. Szep mondhatom.

Mr Long 2014.09.22. 14:18:30

@Muscari: "to keep the books in balance"
Gondolom gyozni akar, nem erdekli a jovo...

Evain 2014.09.22. 14:23:09

@Muscari: Gondolom azt, amit én. Hívtam egy taxit, és zokogva hazamentem. Ha én akkor tudtam volna, hogy ezt altatásban is lehet? Utólag könnyen vagyok okos. :) Szoktam is mondogatni, hogy húúú de szeretnék a mai eszemmel mondjuk 20 éves lenni. :)

Mr Long 2014.09.22. 14:31:39

@Mr Long (UK): Inne kimaradt, hogy ezert cserebe megvagja a misiszteri fizukat. Azert abbol nem hiszem hogy kitermeli a child benefit emelese okozta kulonbseget...

Ennike (DK) 2014.09.22. 14:32:10

Charlinek van igaza. Lutri az egesz. Mit es kit fogsz ki. Ma is azt tartom,hogy itt Daniaban legjobb, ha delutan 3ig tortenik veled valami, akkor jobb eselyed van. A surgosseg az mas kategoria, de a nem akut esetek varhatnak. Itt 15 perc a konzultacios ido a haziorvosnal, en tudatosan megyek hozza, es kerem a receptet vagy vizsgalatot. Jo , hogy ertek a dolgokhoz, azt tartom magamnak vagyok a legjobb orvosa a hetkoznapokban. Ha nagy a baj, akkor lutri. En nem kivanom senkinek az intenziv osztalyt, mert akkor nagyon nagy a baj, de mivel en ott dolgozom ezert elmondhatom, hogy a legjobb ellatast kapjak a betegek. Olyanok kerultek ki tolunk, akiknek gyogyulasara eselyt nem lattam... Es igen, nem szabad nyamnyilanak lenni. Harcolni kell. Panaszt tenni.

blackhairlady 2014.09.22. 14:44:52

Sajnalom a tortenteket, borzaszto amikor fajdalommal egyutt kell elni naponta. En biztosan megemlitenem a GP honlapjan is, es egyeb forumokon is a nemtorodomseget.

A mi Phisicienunk fantasztikus. Egy fiatalabb amerikai holgy, soha nem nezi az idot, mindig mindenrol kikerdez, meg olyanrol is aminek latszolag koze nincs a dologhoz, aztan a vegen kiderul, hogy megis van. Megbeszeli a gyogyszerezest, a kezelsest. Amikor egy csomo volt a mellemben, meg aznapra kert idopontot a mammografiara, o sajat maga telefonalt. A gyerekeimnek volt nehany komoly problemaja, mindig alaposan kikerdezte oket is, engem is. Es ami szerintem nem mindennapi, mindig felhiv mindenkit par nap mulva, hogy hasznal-e a gyogyszer vagy a kezeles amit felirt.
Volt dolgunk szemesszel is, ok is maximalisan a helyzet magaslatan alltak, 2 nap alatt kaptunk idopontot mindenhova, ahol sajnos kiderult, hogy a gyerekmnek gyogyithattalan szembetegsege van.
Sajnos Pszichologussal, pszichiaterrel is van eleg dolgunk, de oket is csak dicserni tudom, ugy a korhazban mint a rendelesen.
Sajnos eleg sok szegmenset megismertuk az itteni egeszsegugynek, es cska jot mondhatok.
Persze az egeszsegbiztositas mas lapra tartozik, mivel mentalis betegsegekre nem volt biztositasa a ferjemnek, igy arra a korhazi, orvosi ellatasra annyit fizettunk naponta mintha egy 5 csillagos korhazba toltottuk volna a napjainkat.

2014.09.22. 14:44:56

@qkuc:
"Huha, tömören összefoglalva mi a véleményed a kanadai egészségügyről? :) "
Nem engem kerdeztel, de mint Kanadaban elo, gondolom irhatok rola. (bar paran megvonnak tolem ezt a jogot, mivel en proli vagyok, raadasul lakokocsiban elek) :))))
Szerencsere nem sok tapasztalatom van ezen a teren, 2x voltam korhazban a 31 ev alatt. Elosszor kb 25 eve, vermergezes, siman megmentettek egy kis varoska korhazaban fenn Eszakon, munkahelyi baleset volt. Masodszor par honapja, veseko mutet, rutinszeruen, fajdalommentesen, bekabitva alaposan morfiummal. Surgossegi alapon, CT, rotgen este, reggel mutet, delutan mar otthon voltam. Az orvosi alapellatas ingyenes Albertaban mindenkinek, aki bejelentett cimmel rendelkezik itt es legalisan el Kanadaban.
Az egyik legjobb haveromnak, aki munkatarsam is, 3 honapja volt szivinfraktusa. Mellkasi fajdalmai voltak reggel, hazament, telefonalt a mentoknek, fel ora mulva mar meg is volt mutve, 2 nap utan mehetett haza. Kiderult, volt mar korabban is szivinfraktusa, amit a haziorvosa megfazasnak diagnosztalt:( Akkor tulelte. Vannak un. walking clinic"-ek, ahova barki besetalhat, appoiment nelkul, kissebb panaszokkal, ha nincs haziorvosa.
www.albertahealthservices.ca/7582.asp

blackhairlady 2014.09.22. 14:47:40

@tanato: Nalunk is rengeteg indiai orvos van, a gyogyszertarakban pedig kb 80%-os az aranyuk. Szerintem nagy reszuk mar itt szuletett, itt vegezte el az iskolakat.

2014.09.22. 14:59:37

@Mr Long (UK): nem kell tovabb kampany. Meg is nyerte ezzel. A sok benefiten elo rajuk fog szavazni. Lattam, hogy a min bert is £8-ra akarja vinni. Mondom, gazdasagi analphabeta a palimadar. Es o lesz az uj miniszterelnok. Ajveeee. Es csodalkoznak, hogy aki teheti, menekiti a penzet offshorera. Szerintem addig nem megyunk vissza, amig o lesz hatalmon.

@Jess G: most ki az, aki neked ellen merne szegulni?! A volt ferjeden kivul..... Igazi Martha Stewart vagy.

@Cascabel: koszi. Nem ks nagyon akartam irni, mert nekem csak Ontariobol, illetve csak T.O.-bol van tapasztalatom, az is mar tobb, mi t 10 eves. Walk-ineket egyebkent atvette a UK is.

Mr Long 2014.09.22. 15:02:27

@charlieharper: Az sajnos nincs benne a miniszterelnoki pozicio kiirasban, hogy ertenie kell hozza...

2014.09.22. 15:03:04

@Hari Seldon 2: a gipszkartonozashoz nyilvan nem kell honositas. Egy regulalt szakmahoz, mint az orvos, nyilvan kell.

Mr Long 2014.09.22. 15:06:17

@charlieharper: Meg egy IEng, vagy CEng minositeshez is honositani kell a diplomamat. Vagyis EUs leven elfogadja az Engineering Council. Fura, hogy orvosihoz nem kell.

2014.09.22. 15:07:35

@Cascabel: meg leirok valamit torontorol, aztan utana dolgozom.
Egy baratom lent lakott a waterfronton, ami kozel van mind a St Michaels es a Mount Sinai korhazhoz (meg torontoi viszonylatban is kozel). Felesegnek beindult a szules es a St Michaelsbe jart. Hivtak a mentoket, ugye 911. Azonban a mentok foglaltak voltak es a t.o-i korhazak televoltak, ugyhogy sehol nem fogadtak oket.
A tuzoltok jottek a mentok helyett ki teljes harci felszerelesben es mivel nem volt fogado korhaz, a feleseg egy rakat tuzoltoval szult. Mire megszult, addigra lett hely az egyik korhazban.....

Thargoid 2014.09.22. 15:10:24

@Mr Long (UK): Kell honosítás. Olvasd el amit írtam korábban 13:02:08

blackhairlady 2014.09.22. 15:11:40

@Turchi: Afrika minden teren egy kesz aranybanya:))) Szegeny, te kifogtad ezt a hataratkelest:(

Mr Long 2014.09.22. 15:11:45

@Thargoid: OK, felreolvastam. Most dontenem kene, hogy a melora, vagy a blogra figyeljek...

Thargoid 2014.09.22. 15:15:03

@Mr Long (UK): hát... nálam az egyik monitoron most a HA fut, igaz másik kettőn munka :)

Mr Long 2014.09.22. 15:18:42

@Thargoid: Nekem csak ketto van. :( De sok melo, csak marha unalmas. Utalom amikor masok miatt kell szopnom.

Thargoid 2014.09.22. 15:21:01

@Mr Long (UK): itt 5, de abból 2-t nem szoktam bekapcsolni, csak ha használom is valamire...

Kaksi Kapitány 2014.09.22. 15:22:44

Isten hozott a valo vilagban. A GP-k maganorvosok akik azert kapjak a penzt az NHS-tol hogy minel tobb beteget, minel kevesebb ido alatt lehetoleg venykoteles gyogyszerek felirasa nelkul termeljenek ki.

Az elozo orvosom egy seggfej volt, tobbszor is volt ugyem vele. Akarhanyszor ott voltam mindig ilyen surgeto erzesem volt mintha mindjart zarna a GP v ilyesmi.

Kollegaknak teljesen igazuk van, ha nem teszed oda magad es nem cirkuszolsz (ovatosan mert zero tolerance abuse miatt pikk pakk kitiltanak) akkor kb megdoglesz.

Amugy ha mar kapod a kezelest vagy korhazban vagy, szinvonalas europai szinvonalu ellatast kapsz csak juss el odaig.

qkuc 2014.09.22. 15:22:44

@Nigro notanda lapillo: Én taigetosz pozitív egyedként nem zárkozóm el az antibiotikumok elől. Sajnos házipraktikával az éves bakteriális tüdőgyulladást nem sikerült még kikúrálni. De az is tény, hogy nem minden esetben létszükséglet. valamint addig kell szedni, amíg előírja az orvos. Ja és vírusos fertőzésre felesleges.

qkuc 2014.09.22. 15:22:44

@adg [Au, Darwin]: :D

Sajnos azt tapasztaltam, hogy nem erősség a hazai egészségügyben az endokrinológia, vagy legalábbis Kecskeméten nem. Bár szerencsére semmi halálos bajom nincs, de szomorú, hogy normál keretek között 5 évig nem jutottunk el egy a TSH-n kívüli hormon vizsgálatig sem a szakrendelésen, sem a szakrendelő jó doktorok magánrendelésein ... Aztán Pesten találtam egy szakosodott intézményt laborral, legomboltak egy rakat pénzt, de helyre is raktak nagyjából.

Viszont más orvosokkal jó tapasztalataim vannak, a háziorvosom például az egekbe tudom dícsérni, :). Hozzáállás kérdése.

Mr Long 2014.09.22. 15:23:38

@Thargoid: Te tervezel, grafikuskodsz, vagy elemzo vagy es azert van ennyi monitorod? (szerintem az utobbi)

Thargoid 2014.09.22. 15:27:39

@Mr Long (UK): egyik se, talán a szoftverfejlesztői tanácsadás a legközelebbi kategória, nagyon speciális területen (konzoljáték fejlesztés).

2014.09.22. 15:30:40

@tanato: Igenis Uram (hölgyem) DD. A képek az ablakból címűre is csak azért küldtem mert abban nem lehet sokat kötözködni. Igazából nem szeretek ilyen ismert blogokba írni, állandó indexcímlap, meg a sok barom, jelenlévők kivételek, bár itt is vannak akiket tudnék nélkülözni. A kritikát csak akkor tűröm ha normális stílusban hangzik el. Márpedig az előszűrés ellenére sem így van. Valamint nem reagálok a szemétkedő megjegyzésekre, az meg ugye nem generálja a forgalmat. Némelyek azt hiszik, hogy a poszt írójának meg kell védeni magát. Kell a rossebet. Leírta és kalap. Nem elég hogy megírja, még itt álljon, üljön haptákban és nyelje a nyelni valót. Olvasni jobban szeretek.

2014.09.22. 15:32:08

@blackhair-lady: Majd ha Etiópiába mennénk, az is jó móka lesz DD, mert tervben van az is.

blackhairlady 2014.09.22. 15:32:21

@Evain: En is igy vagyok. A fogorvosommal az elso talalkozasunkkor kozoltem, hogy en meg egy fogkotisztitast sem birok ki erzestelenito nelkul. Szerencsere megerto volt, es minden alkalommal amikor megyek, mar szedi is elo az eper izu erzestelenito kremet:) Sokan azt hiszik ez csak hiszti, de valoban van akinek alacsony a fajdalomkuszobe.

qkuc 2014.09.22. 15:32:47

@Cascabel: Persze, minden kommentnek örülök, ti éltek ott egy ideje, és én mindenkinek a véleményét meghallgatnám, :). *a szubjektív vélemény is vélemény*

Igazából nem szeretném megtapasztalni belülről az orvosi/kórházi ellátást, de jobb felkészülni rá, hogy mire számítsak, :). Mint rendszeres gyógyszerfogyasztó, viszont valamilyen formában találkozni fogok vele, bár még utána kell néznem egyáltalán hogyan megy a gyógyszer "felíratás" és milyen papírokat kéne vinni, hogy erre meg erre van szükségem.

SzZoole 2014.09.22. 15:37:25

@Thargoid: Melyik konzol,japan vagy az amerikai?

Thargoid 2014.09.22. 15:42:02

@Zoole[uk]: fiatalkorában japán volt, de az utolsó két gépünket már leginkább amerikában tervezték... szóval határeset :)

tsabus UAE 2014.09.22. 15:43:01

@Thargoid: Rákérdezek: Tetris ? :-DDDD

blackhairlady 2014.09.22. 15:43:12

@Turchi: Na te szegeny, mivel ver meg ajoisten?:::

Thargoid 2014.09.22. 15:45:26

@tsabus [PL to UK]: "close enough", csak, hogy pozitív hozzáállást mutassak és ne érjen kudarc élmény - ez itt fontos :)

Thargoid 2014.09.22. 15:46:56

@Zoole[uk]: mostanában már leginkább az, de jó pár évet töltöttem a hármassal is.

SzZoole 2014.09.22. 15:52:14

@Thargoid: kerdezhetek itt,vagy emailban inkabb?

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.22. 15:52:16

@szaszo71(D): reszemrol egyaltalan nem offenziv volt a kerdes

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.22. 15:54:29

@Sesamelmo (Q): en meg hiaba kertem boditast...a vegen meg lecseszett a domtorno, hogy nem voltam egyuttmukodo

SzZoole 2014.09.22. 15:54:49

@Thargoid: Semmi titkos,csak nem akarom el vinni a vonalat a mai temarol.

2014.09.22. 15:55:27

@Jess G: +1000. Mindent leirtal, amit en akartam mondani a temarol :). Es Charlienak is igaza van abban hogy erdemes privat biztositast fizetni ha megengedheti maganak valaki, jo kiegeszitoje az NHS-nek. Magyarorszagon is teljesen elterjedt dolog maganorvoshoz jarni, nem var el az ember az allami ellatastol tul magas szinvonalat. Szerintem ahhoz kepest amennyit egy atlagember fizet az NHS-ert (sokan semmit vagy szinte semmit), nagyon jo az ellatas, persze vannak neha problemak de akkor ki kell allnia az embernek magaert, nem csak szidni a rendszert.

Evain 2014.09.22. 15:56:02

@tsabus [PL to UK]: Ember, így mellélőni? Ha japán volt, akkor csak Sudoku lehet! :D:D:D:D:D

SzZoole 2014.09.22. 15:58:05

@Evain: vagy a super Marios:)))

tsabus UAE 2014.09.22. 16:00:09

@Evain: Ha orosz lett volna, akkor az abacus lett volna a tippem, mert az 3D-s és nagyon elterjedt (a legtöbb üzletben ott volt anno). De hát japánnal menőznek itt. :-DD

Thargoid 2014.09.22. 16:00:15

@Zoole[uk]: akkor email, ha csak nem "közérdekű"

tsabus UAE 2014.09.22. 16:03:33

Az egészségügyről itt Lengyelországban is változatosak a tapasztalatok. Nekem szinte kizárólag pozitív, az 5 év alatt. Mások szerint meg olyan, vagy rosszabb, mint a magyar. Habár nem tudom, hogy mások voltak-e olyan sokszor és olyan sok minden miatt idekint orvosnál/kórházban, mint mi a feleségemmel...

Kelly és a szexi dög 2014.09.22. 16:08:31

Az első háziorvosi látogatás után ügyvédet kellett volna felkeresned!

SzZoole 2014.09.22. 16:17:24

@Thargoid: 5 utan nem gond,most utam van

tanato 2014.09.22. 16:20:34

@Turchi: Abba nem lehet belekötni ha leírod a tapasztalataidat a kinti eü.-ről.

tanato 2014.09.22. 16:22:13

@blackhair-lady: Sőt itthon meg egyre több indiai orvostanhallgató van mind a négy egyetemen.

2014.09.22. 16:23:25

@házelőtthinta: Élelmiszerek tekintetében szokták mondani, szeretsz csúsztatni, mint mindig. :)

2014.09.22. 16:24:46

@házelőtthinta: És dobpergés!!!! Ki gondolta volna, hogy Budapest lesz az első. :DDD Már előtte sejtettem, mielőtt akár megnyitottam volna.

LittleG (uk) 2014.09.22. 16:25:01

@Thargoid: "Ahogy Charlie írja, bár saját tapasztalatok alapján a GP a lutri, ha szakorvoshoz kerülsz ott nagyon profi ellátást kapsz."

Nálunk pont fordítva volt, bár a háziorvos is csak nyomásra küldött tovább, a kórházban egykettőre leráztak, behatóbb vizsgálat nélkül (a lányom eltörte a szemüvegét, de ezek azt állították, hogy hát jól lát, nem is kell neki).

Majd az optikában készült alapos szemvizsgálat megállapította, hogy tény hogy lát, de nem egészen tökéletesen, és jól mondta két romániai (elismert) szemorvos is, hogy kell neki szemüveg...

2014.09.22. 16:25:22

@tanato: Mindenbe bele lehet kötni. Van aki csak ezért jár ide. Többen is. Legutóbb valamelyik bunkó beleolvasott a blogomba témától függetlenül és közölte hogy phúújj. Hát hiányzik ez nekem? És még válaszoljak is? DDD

Herr Géza 2014.09.22. 16:26:32

@Thargoid: Ollé, ha a fiam megtudná, jelentkezne nálad dedikált fotóért!!! A szobájában (még) nem pucér csajok vannak a falon, hanem PS4-es képek meg ilyesmi lózungok, hogy: PS4 FOREVER !! 13 éves.... :))))) Ha bosszantani akarom, csak annyit kell mondani, hogy mindjárt lecserélem a kütyüdet XBox-ra.... Elvakult, fanatikus Sony-rajongó.... :))

tanato 2014.09.22. 16:27:57

@Turchi: Pedig az blog egész jó.de ha valaki persze kötözködni akar talál hibát mindenütt.

Thargoid 2014.09.22. 16:29:57

@Herr Géza: dicséretes, bár valószínűleg jobb lesz a fejlődése szempontjából ha a csajokról lesznek képek és nem rólam :)

tanato 2014.09.22. 16:30:40

@Muscari: Emlékezem, szerencsére azért a commotiók többsége szépen nyom nélkül gyógyul.

tanato 2014.09.22. 16:32:48

@charlieharper: Köszi a szakszerű információkat,valószínűleg szoros a felügyeletük azért igyekeznek kevésből kihozni.

2014.09.22. 16:33:34

@Muscari: Hm, panaszkodni mindig egyszerűbb. Nem csoda, hogy az emberek ilyen téren manipulálhatóak. Lásd, a csúnya gonosz bankok meg a multik teszik tönkre az emberek életét.

tanato 2014.09.22. 16:40:06

@Muscari: Egyértelmű sajnos hogy rákhalálozásban nagyon elöl vagyunk.Ez az egyik objektív mércéje pl. a magyar eü.-nek és persze a gazdaságnak is.Meg a mortalitás ,morbiditás,átlagos várható élettartam stb.

2014.09.22. 16:42:09

Amúgy amikor sokan fikázzák bármelyik egészségügyi rendszert, azon azért elgondolkodhatnának, hogy itthon is hány műhiba történik évente, és hány embernek kell járnia élete végéig kezelésre.

Megvallom őszintén, én nem szívesen mennék állami kórházba, elég durva sztorikat lehet hallani. Másrészt teljesen agyon vannak terhelve az eü.-s alkalmazottak, nem is értem, hogyan gondolhatja bárki is, hogy egy agyonhajszolt, alulfizetett dolgozó "minőségi" munkát adjon ki a kezéből. Jelen esetben rendesen tudja kezelni és ápolni a betegeket.

Herr Géza 2014.09.22. 16:43:52

@Thargoid: Na épp ezért írtam azt, hogy "ha megtudná".... :)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.22. 16:51:52

hajam szála égnek áll attól, amit Tanato mond, hogy mennyi orvos fog nagyon nemsokára nyugdíjba menni. a fiatalok meg ezerszám külföldön. mi lesz pár év múlva??

tanato 2014.09.22. 16:54:34

@Dragonlady (now in Indonesia): Nagy gond lesz, ez jósolható.és nincs senki erre rákészülve.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.22. 17:03:50

@tanato: na ez a rákészülés, anyukám emlegeti többször, hogy amikor megszületett 1976-ban az a sok gyerek, akkor azért előre lehetett látni, hogy mondjuk 1979-ben sok 3 éves, 1982-ben sok hatéves lesz, aztán mégis "váratlanul" érte a rendszert, hogy több gyerekruhát és gumibugyit kéne gyártani meg több óvodai csoport kellene.
azért ez nem olyan, mint egy cunami vagy egy ebola-járvány, ami kicsikét váratlanabbul csap le. valamit nagyon kéne csinálni, nemcsak hadonászni a kamu rezidensprogrammal meg röghözkötéssel. (lenne elég megfelelő színvonalú jelentkező egyébként, ha kétszerennyi orvostanhallgatónak lenne helye? mondjuk attól jelenlegi helyzetben csak Angliában stb enyhül majd az orvoshiány, de ezért az valahol nyilvánvaló, hogy több orvosnak kellene kijönni a rendszerből kezdeti lépésnek.)
tizenévesen nekem is egyébként egy ilyen kriptaszökevény (bocs....) háziorvosom volt. kiszámoltam, hogy amikor egyetemre járt, még a DNS-t se fedezték fel, mi van, ha azóta nem képezte magát tovább, balhéztam anyukámnak. aztán mondjuk amúgy is át kellett mennem másik orvoshoz.
a legtöbb ember azért 60-70 évesen még elég tiszta, de alighanem nem illik feltenni a kérdést, hogy eléggé friss még vajon ahhoz egy hetven feletti HO, hogy komoly döntéseket hozzon és sokszor elég komplex problémákat oldjon meg (nem mindenki csak megfázással megy az orvoshoz).

tanato 2014.09.22. 17:09:45

@Dragonlady (now in Indonesia): Persze ez előre látható volt,de mivel ez sosem érdekelte a nagypolitikát/azok ott VIP ellátást kapnak mindig/sajnos megy magától a vesztébe.
70-en felül meg nagyon kevesen tudnak már minőségi ellátást nyújtani,viszont ha ők is elszállnának azonnal kitörne a krach.Így egy kissé elhúzódik.

2014.09.22. 17:10:29

@Dragonlady (now in Indonesia): Mint minden valós problémát, be kell seperni a szőnyeg alá, és várni a csodát.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.22. 17:24:19

@Philosoraptor: Tetejében totál téves a lista, le is írtam itt, hogy miért: @Jani haverja:

ma21 2014.09.22. 17:27:39

Maximálisan együtt érzek a poszt írójával. Nekem decemberben néhány óra alatt lezsibbadt a lábam, és mintha kiszaggatnák a helyéről.Magánrendelés csak januárban. Az idegsebész megvizsgált és már akkor mondta, hogy az V. csigolyán sérv. 10 nap múlva az MR vizsgálat szerint 3 sérv. Kaptam injekciókat, 10 infúziót - semmi javulás. Üvölteni tudtam volna a fájdalomtól. Áprilisban megműtöttek, 2-3 hónapig jól voltam és aztán vissza jött ugyanaz a fájdalom( ill még jobban ) a derekamba és lábamba. 2 x a Sürgősségire vittek, ahol kaptam 2 receptet... Mentő bevitt ,kaptam 10 infúziót, semmi javulás. Az orvos szerint 6 hónap a gyógyulási idő. Most nem tudok ülni, járni gyógyszert szedek és várom a 6 hónap leteltét...

na4 2014.09.22. 17:27:50

Nem kötelező ott élni.

Mrs. Clayton 2014.09.22. 17:27:52

@charlieharper: eloszor is a volt ferjem megbolondult, szoval o az egyetlen elo kivetel, akinek van ehhez batorsaga, bar ujabban egesz normalis, miota a noje elhagyta, hihi :-)
egyebkent nem is gondoltam, h ennyire nyilvanvalo itt a blogon, hogy milyen vagyok a valo eletben
@Mirjam2: volt meg egy tapasztalatunk az A&E-n amikor a lanyomat IBS-sel diagnoztizaltak, ott vartunk iszonyat gorcsok kozepette 1-2 orat, utana szepen vegigmentek a protokollon kezdve a paracetamollal befejezve morfiummal, nem hazudok, megvolt a gyerek elso igazi kemenydrogos elmenye, haha
vegul ultrahang, ver, vizelet mittudomen mi, 3 nap bentfekves, megfigyeles, vegul kozoltek h kizartak minden elkepzelhetot, maradt ez, azota par dolog valtozott es az IBS is elmult ugy tunik
minden esetre az nekem elegge fontos, h nem kezelnek ugy mint egy darab sz.t, ha odamegyek, illetve, ha megsem vagyok elegedett, akkor reklamalok, es ha igazam volt biztosan valaki bocsanatot fog kerni vagyis el fogjakismerni, ha hibaztak
egyebkent ez sokszor sokkal tobbet er barminel, mertez a bizalom alapja, ez sokszor hianyzik otthon, vagy visszaelnek vele

george47 2014.09.22. 17:28:44

Nem olvastam el az előző kommenteket, az eredetihez szólnék hozzá.
Lányom negyedik éve dolgozik orvosként. Most az NHS egyik Londonhoz közeli kórházában. Negyedik helyen, a korábbiakban rohangáltatták, adminisztrált, egész nap rohangált. Itthon két diplomát szerzett (általános sebész és szájsebész) Jelenlegiből a szerződés lejártával eljött, mert nem tud fejlődni. Három éve még arról áradozott, hogy mennyivel jobb, sok műtétet lát (de nem engedik oda), olyanokhoz igen, melyek nekik alantas. (8-as fogak húzása stb.) Az itteni diplomák nem számítanak, más a rendszer, így azok lépnek előbbre, akik meg tudják engedni maguknak, hogy rakosgassák egyikből a másikba és főleg angol fiatalok. vagyis a kör bezárul, akinek pl. gyereke van.
Az ellátásról én is tudnék mesélni. Szemtelenül közönyös, utcai ruhában dolgozó, a beteget lerázó orvosok. A tapasztalatom az, hogy sokkal rugalmasabb a hazai ellátó rendszer, hibáival együtt.
Magyar orvosok! Csak menjetek Angliába! Néhány év után más lesz a véleményetek, miután kiismeritek őket!

Bath és Wells gyermeksajtoló püspöke 2014.09.22. 17:29:22

Itt inkább az a tanulság, hogy mennyivel jobb a magánrendelést, mint az állami egészségügy. Illetve milyen az, ha valaki kap egy szar GP-t, akkor mennyivel tovább tart ha valamiért kitart mellette, majd más országba megy kezelésre, mintha egyszerűen leslattyogna a recepcióra kb. abban a pillanatban, ahogy Paracetamolt kínál az orvos az alig elviselhető fájdalomra, és kérne egy másik GP-t.

Nagyon-nagyon furcsa logikája van ennek a fickónak, nem csak hogy nem érti a magánorvos és az állami orvos közötti markáns különbséget, és valamiért az orvos nemzetiségének tudja be a minőségi eltérés okát, de valamiért csak hosszas kálvária és tortúra után jut eszébe a GP-váltás, akkor, amikor a probléma már meg lett oldva, holott az kéne hogy legyen az első gondolat ilyen szituban. Ilyen mentalitás mellett nem biztos, hogy az NHS-el van akkora baj...

Azért örülök, hogy jobban van, a GP-je meg hentesnek még talán jó lesz.

nu pagagyí 2014.09.22. 17:29:36

És ugyanez a történet hálapénzzel? Az ottani állami egészségügy nem ismeri ezt a fogalmat? Ideje lenne megtanítani őket, sokkal otthonosabbá válnának.

Gondolom ott az van, ami itt lesz. Az állami egészségügy a szegények ellátására specializálódott, csúcsra járatva a bürokráciát és a beteg szívatását. Akinek viszont pénze is van a nyavalyájához, az rögtön magánintézményhez fordul.

hopptarisznyarák 2014.09.22. 17:30:34

Lehetett volna rosszindulatú daganat is... és akkor most sugárkezelésre járnál. Ha élnél egyáltalán. Mázlid volt!

Macropus Rufus 2014.09.22. 17:30:56

talán most indíthatna egy pert. Ui. a magyar MRI-n egyértelműen látszik, hogy a gerinc csatornájának a 90%-át egy daganat foglalja el. Ezt már az angoloknál is látni kellett volna. Gy.k. ha a kinti dokikon múlik, lebénúl. Simán pert kellene indítani a dokik ellen, majd a bíróság eldönti, hogy ki milyen mértékben volt ludas, hogy az állapot idáig rommlott. + kártérítés, a lelki és egyéb fájdalmak miatt.

(megjegyzem: sztem az dominált, hogy ő ott csak egy bevándorló és kész. Szép lehetsz, jó nem.)

Herr Géza 2014.09.22. 17:31:37

A mai témához: én otthon a "normál" TB-ellátással csak ritkán találkoztam, mert mindig volt a családban, a rokonságban vagy a haverok között orvos. A feleségemnek a gyerekszüléssel jutott rendesen a "mezítlábas" beteg státuszával kapcsolatos balhékból (kis híján özvegy lettem...), pedig életemben elöször (és utoljára) nyomtam én is a bélelt borítékok a föorvos "úrnak", persze lehet, hogy vékony volt a bélés....
Az általános kórházi körülményekröl persze regényt tudnék írni (voltam böven otthon is, itt is), csak ugye az ember szart sem ér adott esetben az ötcsillagos ellátással, ha a végén fadobozban kerül ki onnan. Mindenestere maradandó itteni élményem, hogy tolnak be mütétre, jön a talpig zöld sterilben az altatóorvos, ránéz a kartonomra, majd annyit szól: "hát te ba... meg, hogy kerülsz ide...", természetesen így, magyarul.... :)))) És a kisvárosi kórház föorvosi karában csak három echte magyar név szerepel.....
Háziorvosból szintén kijutott itt is néhány verzió: az öreg csóka, aki megpróbál mindent varázsfüvel meg ráolvasással elöször (vö. természetgyógyászat..), a középkorú (társadalmilag is roppant sikeres) doktor "ÚR", akinek "kezelése" közben (járvány van, pihenjen... módszer) kétszer vittek mentövel kórházba - nem a járványt kaptam el... Most meg van egy hobóm (veterán csili-vili Porsche, állandó napbarnított bör, évi ca. 120 nap szabi..), viszont gyakorlatilag haveri viszonyba kerültünk, 1a kiszolgálást kapok (már ha éppen nem szabin van...) és már most "sírok", hogy a költözés miatt muszáj lesz váltanom...

blackhairlady 2014.09.22. 17:38:19

@Jani haverja: Ha most gonoszkodni akarnek, akkor azt mondanam, hogy ebbol is latszik, hogy Albaniat meg nem jegyzik a tozsden:))))

lavór 2014.09.22. 17:43:38

Nem kell aggódni. Ahogy egyre több magyar orvos megy ki, úgy nő majd az angol egészségügyi színvonal.

Taxomükke (UK) 2014.09.22. 17:48:16

@Babette.: Nem, ezt valóban Dr. Jogerős mondta. :)

Taxomükke (UK) 2014.09.22. 17:52:32

@diggerdriver: "Engem hetente bombáz smsekkel háziorvos hogy menjek ilyen olyan vizsgálatra."
Miért, netán kóros soványság miatt, vagy mi a szösz?

2014.09.22. 18:01:51

@lavór: Nem hiszem, hogy csak odamennének. Az északi jóléti államokban nagyon jó munkakörülmények és szuper fizetés várja őket.

bxf 2014.09.22. 18:16:40

Tobb, mint egy evtizede az USA-ban elek (ezert is elnezest kerek az ekezet nelkuli betukert). Amikor en erkeztem (csaladi allapotvaltozas volt a hatterben), akkor meg nem volt hataratkelo, de igy is szivesen olvasom, fokent az egeszsegugyi jellegu hozzaszolasokat.

Edddig soha nem kommentaltam egy sztorin sem, ez lesz az elso, szoval keretik nem letaposni.

Eloljaroban elmondom, hogy vegzettsegem szerint orvos vagyok, otthon praktizaltam, az USA-ban nem (itt a kutatasban es az oktatasban dolgoztam-dolgozom).

Kedves Peter!

Torteneted olvasva, amikor a 2-3 hetes fajdalomnal jartam, az elso benyomasom az volt, hogy porckorongserved van, amit viszont csak MRI-vel lehet diagnosztizalni. Turelmetlenul olvastam az utana kovetkezo reszeket, mert alig vartam mar, hogy ki lesz az, aki mindezt diagnosztizalja. Kulon koszonom, hogy a kalvariad leirtad, mert mindez azt igazolja, hogy a magyar orvosok igenis a gyogyitas magaslatan allnak a kulfoldi kollegaikhoz viszonyitva (meg ha ezt a magyar nepesseg nem is hajlando elismerni!), es a sokat hangoztatott cliche, hogy "csak a sz.r orvos maradt itthon" egyaltalan nem igaz. Orulok, hogy a vegen happy enddel vegzodott az egesz tortenet.

Sajat tortenetem hadd osszam meg, hogy hasonlo esetben hogyan tortenik a sokat szidott USA-ban egy hasonlo tunetekkel orvoshoz kerulo beteg menedzselese (ez a beteg en lennek, orvosi vegzettseggel, naja es pushy is vagyok).

2012 nyaran a gymben kicsit tuldolgoztam magam, de semmi panaszom nem volt. Novemberben derekfajasom kezdodott, amit "isiasz"-nak veltem. Volt mar ilyen, kezelessel egy hetig tart, kezeles nelkul 7 napig :-) Ugyhogy kulonosebb figyelmet nem tulajdonitottam neki. Decemberben hazarepultem (~11 + 2.5 ora, atszallassal Londonban), ami a derekfajasom sulyosbitotta. Mar jarni is nehezemre esett. Ha 3 napot pihentem, akkor nehany oraig jobban ereztem magam. 2013. januarban visszerkeztem, ujabb 2-3 napokat pihengettem, hogy dolgozni tudjak menni (a munkakoromben megengedhettem magamnak). Januar vegere mar ott tartottam, hogy a kuplungot sirva nyomta ki, mert a bal labamba olyan fajdalom sugarzott, hogy mozditani is alig birtam. Akkor el kezdtem gondolkodni, hogy kihez kellene fordulnom. Haziorvos/belgyogyasz, reumatologus? Csontkovacsot javasoltak... Mivel onkologian dolgoztam, onkologusokon kivul masokat nem nagyon ismertem. Ekkor ugrott be, hogy van egy idegsebesz, akivel egy cikken dolgoztam evekkel ezelott. Remenykedtem, hogy ketszeri talalkozasunk ellenere mely nyomot sikerult benne hagynom :-) [no vagyok]. Nosza, felhivtam az irodajat: idopont 3 het mulva. Megkoszontem, es maris probaltam a privat e-mailcimet megkeresni. Irtam neki, kb. 20 perc mulva valasz, hogy holnapra kerjek idopontot az asszisztensenel. Ez kedd delutan volt. Szerda (igen, masnap!) reggel 8-ra az irodajaban voltam, 30 perc mulva pedig abban a tudatban hagytam el az irodat, hogy ez megsem gerincserv lesz (amit en akkorra sejtettem), mert nincsenek neurologiai tuneteim, de egy MRI-re beutalt. Mire beertem a munkahelyre, az irodaja hivott, es kerdezte, hogy csutortokre (igen, megint csak masnapra), mikor es hova SZERETNEK menni MRI-re. Termeszetesen a masfel kilometerre levo intezetet valasztottam, es egy delutani idopontot kertem (munka utan), amit meg is kaptam. Penteken (igen, ismet masnap!) delutan 1-kor az irodajaban talalkoztunk, ahol a szamitogepen megmutatta az MRI-kepeket es elmondta, hogy o sem gondolta volna, hogy porckorongserv, mert nem voltak meg a tunetek hozza a fajdalmon kivul, ami ugye szubjektive, de ez bizony az. Szerencsemre, a tok centralisan szakadt ki, ahol nem lepnek ki idegek a gerincvelobol.

Kezeles: epiduralis szteroid injekciot ajanlott (par ezer dollar, de egy havi $700+$200-os biztositassal, az $500 lefizetese utan max. meg $2000-et fizethettem volna). Mondom, hogy aaa, ugye, akkor valakinek haza kell majd vezetni. Mondja, hogy igen. OK, az nem jo, mivel egyedul elek, es most eppen senkit nem tudok igy hirtelenjeben mozgositani. De szteroid tablettat esetleg nem tudna felirni? Ja, de igen. $15. TIZENOT DOLLAR. Az elso 6 tabletta szteroid bevetele utan a tuneteim 95%-a megszunt...

Gyogytornaszhoz is mentem, de arrol itt most inkabb nem szolnek. Igen, McKenzie torna - keressetek ra a youtube-on, ha valakinek valaha is kell, mert az USA-ban megkerik az arat erte.

Nyilvan az esetem valamennyire egyedi, mert en nem az vagyok, aki hagyja magat cincalni jobbra-balra. Tudatosan valaszottam specialistat ugy, hogy valamennyire sejtettem, hogy mi all a panaszaim hattereben. Az "ugyem" kedd delutantol pentek delutanig tartott (3 nap) es majd max. 5 napon belul megoldodott. A honapokig valo kuszkodes es makacskodas, hogy majd elmulik, az a sajat hulyesegem volt.

Koltsegek: 2 x $35 - idegsebesz vizit, 1 x $15 - szteroid tabletta. MRI ingyen volt.

A $700 havi biztositasban $500-at a munkahelyem fizetett, A plusz $200 az a masodik maganbiztositasom. Igy havi $400-at fizettem akkoriban.

bxf

Ui.
A (siofoki) radiologus is orvos :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 18:28:30

@Taxomükke:
Anorexia baszod anorexia.
A hasam szappanozom és a hátam habzik.
:)))))))))))))))

2014.09.22. 18:38:49

@Jess G: Elegge hasonlo egyenisegek lehetunk - nekem is az egyik legfontosabb szempont hogy az emberi meltosagomat tiszteletben tartsak, es ez eddig mindig maximalisan megvalosult az NHS-nel, a magyar egeszseguggyel ellentetben. Es en sem fogadok el soha 'nem'-et valasznak :). Az utobbi hozzaallas sajnos szukseges ahhoz hogy az NHS-bol a legtobbet hozza ki az ember. De inkabb ezerszer ez mint a halapenz stb.

szaszo71(D) 2014.09.22. 18:41:03

@tanato: Nem német, csak itt járt egyetemre. Anesztes.

2014.09.22. 18:45:32

@bxf: Az elkerulte a figyelmedet, hogy Magyarorszagon maganklinikan csinaltak az MRI-t? Ez nem azt bizonyitja hogy a magyar dokik a helyzet magaslatan vannak, hanem azt hogy Magyarorszagon olcsobb a maganorvos mint Angliaban. Egyszer en is azt gondoltam hogy MRI-ra van szuksegem, felhivtam egy londoni maganklinikat, es ok meg aznap megcsinaltak volna par szaz fontert. Most akkor a londoni maganklinika az orvosi szakma csucsa? Ami az USA-t illeti, mindenki tudja mennyibe kerul ott az egeszsegugybiztositas. UK-ben teljesen ingyen ellatnak az NHS kereteben, ha allando lakos vagy. Ha munkanelkuli vagy, semmit nem kell fizetned es megis ellatnak.

kardio1 2014.09.22. 18:47:30

Az angol egészségügyrôl màr hallottam egyet s màst. Ha gondoljàtok, összedobok egy szösszenetet a francia eü. rendszerrôl, persze csak ha Mme Seldon le nem lövi elôttem az összes poént. Ez esetben csak a morzsàkat fogom elmesélni, amit Ô esetleg elfelejt.

Mme Seldon 2014.09.22. 19:01:56

Még nem tudtam végigolvasni az összes kommentet. Ahogy látom, az angol egészségügyre vonatkozóan vannak pozitív és negatív tapasztalatok is (gondolom, ez nagyjából kiterjeszthető bármelyik egészségügyi ellátásra). Az angol egészségügyről - a betegek oldaláról- sok negatív tapasztalatot hallottam, ez is volt az egyik oka annak, hogy nem akartam az angol egészségügyben dolgozni (ahogy Hari is írta).
Két kolléganőm is Londonban, a Great Ormond Streeten neonatológiai (koraszülött-újszülött-gyógyászati) osztályon dolgozott és néhány év után hazamentek sok jó tapasztalattal gazdagodva.

Nagyon sajnálom a posztolót és az egész kálváriáját, valóban az lett volna a minimum, ha a GP nem tudja diagnosztizálni a gerincsérvet/gerincvelői tumort, legalább továbbküldi.

A lázas gyerekkel kapcsolatosan általánosságban az a protokoll (Magyarországon és Franciaországban is), hogy lázcsillapítót adnak és várnak 2-3 napot, mielőtt komolyabb kivizsgálást kezdenének. Én személy szerint azért megvizsgálom és kérek vizeletvizsgálatot. Kísérőtünet nélküli láz esetén leggyakrabban vírusfertőzés van a háttérben, amit ki kell zárni, az a vesemedencegyulladás, középfülgyulladás, esetleg tüdőgyulladás - mert ezen esetekben relatív sürgős az antibiotikum adása, míg a vírusfertőzés nagyrészt elmúlik magától.

Mme Seldon 2014.09.22. 19:03:03

@kardio1: Kezdd Te, te vagy itt régebben :)

Mrs. Clayton 2014.09.22. 19:05:50

@Mirjam2: :-) ez kedves, alapvetoen egyetertek a szemlyisegunket illetoen, mivel csak egy-ket dologban kulonbozott a velemnyunk
@bxf: nezd ez nekem meg meg sok mindenki masnak is Mo-n meg eddig sem tartana es ingyen minden meglenne tekintve, hogy neurologus, idegsebesz es egy rakas mas orvos ismerosom van, szoval meg az asszisztensukkel sem kellene egyeztetnem, mert ismerem a privat telefonszamukat
de azert jo neked, hogy nem illegalis bevandorlokent kell elned amerikaban sot az ismeroseid sem illegalis bevandorlok

SzZoole 2014.09.22. 19:08:58

@Jess G: "nezd ez nekem meg meg sok mindenki masnak is Mo-n meg eddig sem tartana es ingyen minden meglenne tekintve, hogy neurologus, idegsebesz es egy rakas mas orvos ismerosom van, szoval meg az asszisztensukkel sem kellene egyeztetnem, mert ismerem a privat telefonszamukat"

+1 csatlakozom.

2014.09.22. 19:09:47

@kardio1: Doki, engem nagyon erdekelne. Csak jokat hallottam meg a francia oldalrol.

@Mirjam2: UKben a magan MRIs nem ad velemenyt, csak a felvetelt. Legalabbis, ahol en voltam. A magyar MRI velemennyel jott.

@bxf: mit csinal az, akinek nincs ismerose, var 3 hetet (nekem van, ugyhogy koltoi kerdes)? Attol fugg milyen biztositasod van, hogy hol mit fogadnak el.

Hari Seldon 2 2014.09.22. 19:14:03

Az angol egészségüggyel az emberek úgy vannak mint az olasz kocsikkal:
Próbálják magyarázni, hogy pont az enyém szerencsére jó darab, de közben aggódnak, nehogy akkor romoljon el, amikor a legjobban van rá szükségük.

2014.09.22. 19:18:15

@Hari Seldon 2: tokeletes hasonlat. 50%-os eselyed van, hogy jo ellatast kapsz. Pont, mint a Fiatnal.

Mrs. Clayton 2014.09.22. 19:21:51

@Mme Seldon: en szemely szerint a lanyom 3 eves koraban nagyon megtanultam, h csak vegszukseg eseten vigyem a gyereket orvoshoz
torten ugyanis, hogy a fiam a lakasban hintazva jo lendulettel elutotte a lanyomat, aki mint a pincebeka kiterult, amikor felvettem kicsit ossze-vissza forogtak a szemei, lathatoan zavart volt
bevittem az ugyeletre, h nezzek meg, mivel a varoban nem volt senki, igy bekopogtam az ajton, mivel tobbszori kopogasra sem jott semmi valasz benyitottam, majd lattam, h az alatalam ismert asszisztens es az ugyeletes orvos egy tal sutemeny folott kvaterkaznak
gondoltam az esetunk csak surgosebb mint a suti, igy bementem, de azert elnezest kertem, majd elmondtam mi tortent
a no, marmint az orvos, kozolte, h latott mar o eleg haldoklo gyereket, az enyem nem igy nez ki, menjunk haza
ezen jol meglepodtem es kertem, hogy de legalabb nezze meg
o hajthatatlan maradt, fogta a sutemenyt es kozolte, h ot vrja kint az ugyeletes auto, neki mennie kell
na ezen mar felhuztam magam, a gyereket leraktam a vizsgalo asztalra, h legalabb a hatalmas puklira vessen mar egy pillantast vagy mondjon valamit
a no erre becsukta az ajtot es kozolte, hogy neki dolga van, nem er erre ra
itt azt hiszem mar kiabaltam vele, de annyi bizonyos, hogy azzal valtunk el, hogy kifejeztem abbeli remenyemet, hogy majd az o gyereke is hasonlo ellatast kap, ha baja lesz
ezen azert o rendesen bepoccent es valami tragarsagot hozzam vagott, de elhajtott a szolgalati Nivaval sutemenyestul
vegul a gyerek tulelte a dolgot es a hupli is leapadt sot egesz tehetseges kepzomuvesznek tunik
viszont a MOK fegyelmi vizsgalatanak eredmenye volt a legszebb es egyben legelrettentobb
a no a vizsgalaton azt hazudta, h azert nem vizsgalta meg a gyereket, mert nem adtam at a TB kartyat plusz szerinte epp ellenkezo oldalon volt a pukli, mint ahol tenylegesen elhelyezkedett es amirol volt korhazi zarojelentesunk, a betegnaplot gyakorlatilag utolag meghamisitotta, de a bizottsag szerint semmilyen szakmai vetseget nem kovetett el
szoval miota ez tortent, amit lehet vagy otthon megoldottam, vagy elmentunk ismeroshoz,
kizart, hogy a botranyos NHS-ben ilyesmi megtortenhet valaha is, persze lehet tevedek, de erre 1% eselyt adok

tanato 2014.09.22. 19:29:12

@szaszo71(D): Köszi az infót!Ha magyar akkor viszont hozzászólhatna néha ilyen Há-s témákhoz.

tanato 2014.09.22. 19:36:59

@bxf: Na eggyel többen kommentelünk már orvosként,hajrá így tovább.Na de ha a radiológus is orvos az oktató-kutatóként te is az vagy.

kardio1 2014.09.22. 19:38:36

Köszönöm többeknek a biztatàst és Mme Seldonnak az elsôbbségadàst :) Ami a szosszenetet illeti, gondoltam, irok egy posztot a témàrol, és nem a kommentekbe illesztem be, ha nincs ellene kifogàsotok...

Sesamelmo (Q) 2014.09.22. 19:48:11

@Zoole[uk]: hogy van a lanyod? (Vagy irtad mar csak atsiklottam felette?)

DieNanny CH 2014.09.22. 19:53:00

@Dragonlady (now in Indonesia):

Bár a röghözkötést anno nagyon elleneztem, most, belegondolva jó ötletnek tartom, de csak 1 módon: Emlékszel a Miért éppen Alaszka? -sorozatra? Ott a doki tanulmányait az állam fizette, és mikor végzett, választhatott: vagy elmegy az isten háta mögé 4 évre, vagy kifizeti a többezer dollár tandíjat.
Mo-on is így kéne: oké, ingyen tanulsz, de aztán az országban maradsz ugyanannyi ideig, ÉS ÍGY NEM KELL EGY FILLÉRT SEM VISSZAFIZETNED.
Ha így vezetnék be, ennek lenne értelme.

Bár én tényleg nem értek hozzá, csak laikusként így gondolom.

DieNanny CH 2014.09.22. 19:55:24

@na4:

És te mi alapján döntenéd el, hogy hol élj, ha egyszer minden országból olvasni pozitív és negatív tapasztalatokat is?

SzZoole 2014.09.22. 19:58:38

@Sesamelmo (Q): koszi,jobban:)))
A kimerultseg es a rendszertelen etkezes okozta a doki szerint,de ezt mar mi is mondtuk neki,sokat tanul rengeteget kell neki jegyzetelni keso ejszakaig a gep elott ul.

tanato 2014.09.22. 19:59:32

@DieNanny [SZ,CH]: Ez pontosan így működik minden magyar felsőoktatási intézménynél,ahány évet tanulsz annyi évet vagy itthon utána.

DieNanny CH 2014.09.22. 20:12:41

@tanato:

És amíg tanultam, semmiért nem kellett fizetnem? És ha itthon dolgozom utána, akkor sem kell semmit visszafizetnem?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.22. 20:13:22

@blackhair-lady: Ezért még meg se sértődnék. Szíve joga a listaállítónak. De hogy az Istenbarma pont Horvátország messze legdrágább városát írja???
Ha már Horvátország, merthogy van ilyen a listán, akkor bármelyik horvát város jóval olcsóbb, mint Dubrovnik, Zágrábot is beleértve természetesen.

M. Péter 2014.09.22. 20:16:20

@Mr Long (UK): Az orvosnak kell egy "licence to practice", akárhonnan is van a diplomája.

Jesus.Green 2014.09.22. 20:20:39

Poszter, poszter, te is mint a vadasz... az angliatopikban mar elmondtak, hogy hol hibaztal te is. En meg csak annyit kerdezek, ha mar szamszerusited az NI hozzajarulasodat, hogy egy franya BUPA-ra ugye fussa azert, es akor nem kell honapokig keringeni legkozelebb. Amugy meg erot, egeszeget.
Akkor most elolvasom a kommenteket is.

M. Péter 2014.09.22. 20:22:40

@Philosoraptor: Hányan tudnak valamilyen skandináv nyelven?

tralalala 2014.09.22. 20:29:52

Én komolyan kezdek aggódni, hogy egy darab "az angol beteg"-jellegű poén sem bukkant fel.

bxf 2014.09.22. 20:29:52

@tanato: :-) Kicsit mar megbantam, hogy hozzaszoltam (lasd valaszok a legelso hataratkelos kommentemre).

Nem allitottam, hogy nem vagyok orvos, hanem azt mondtam, hogy nem praktizalok az USA-ban.

bxf 2014.09.22. 20:29:52

@Mirjam2: Ugy latom, hogy nem vetted a lapot. A hangsuly azon van, hogy a megfelelo orvossal hozzon ossze az elet. Legyen az Magyarorszag, Anglia vagy eppen az USA. Hiaba volt siofoki maganklinika, ha nem kuldtek volna tovabb a posztolo MRI-felveteleit, nekiallhatott volna idegsebeszt keresni. Itt (USA) ingyen es bermentve referalnak. A GP az primary care physician-nek felel meg (PCP) es koztudottan gatekeeper-ek, vagyis az a celjuk, hogy minimalizaljak a betegek altal igenybe veheto szolgaltatasokat (vagyis csokkentsek a feleslegesen elvegzett labor- es mas diagnosztikai vizsgalatok szamat es az azokhoz tarsulo koltsegeket). Nyilvanvaloan, valahol egy jo GP (PCP) tudja, hogy hol a hatar - de a fenti esetbol nem ez derult ki. Az en szerencsem az volt, hogy specialistahoz referalas nelkul kerulhettem, es ismertem is egyet. Reszemrol itt a levelezgetest lezartam. Nekem erre nincs idom. Namaste.

bxf 2014.09.22. 20:30:38

@Jess G: Most akkor essek hasra? En is ismertem a privat telefonszamat, sot az e-mailjet is (mint kiderult ugye a hozzaszolasombol), megis azt e-mailt valasztottam. Ne aggodj, Mo-n ez nekem is ingyen lett volna, es eleg gyorsan, tekintve, hogy csak a volt evfolyamtarsaimmal kellett volna a kapcsolatot felvenni, csak akkor eszembe sem jutott orvoshoz fordulni, amikor Karacsonyra hazautaztam. Hja, igen Nekem a "jo magyar mentalitas" mar kihalni latszik (ennyi USA-ban toltott ev utan), mert en NEM varok el mindent ingyen... ahogyan az en munkamat is megfizetek. Szoval, teljesen felesleges nagykepuskodni.

Az illegalis bevandorlos trollkodasodra pedig inkabb nem reagalnek. Mindenki a sajat szerencsejenek a kapusa.

bxf 2014.09.22. 20:30:38

@charlieharper: Nekem eddig minden vizitre, vizsgalatra sikerult egy heten belul idopontot kapni. Ismeros nelkul is. Naja, ha Medicaid-en van az ember, akkor var 3 honapot egy szemeszeti vizsgalatra, ami kb. 2 perc lesz.

Hari Seldon 2 2014.09.22. 20:31:11

@M. Péter:
Svédországban speciel 4 hónapos intenzív nyelvtanfolyamot szerveztek volna Barcelonában (!) Heti öt nap öt óra, négy hónapon keresztül. Továbbá ingyenes lakás a családnak is a nyelvtanfolyam idejére, plusz egy kisebb óraszámú tanfolyam a családtagoknak. Plusz kb 1000 Euro "ösztöndíj/költőpénz/zsebpénz" a tanfolyam idejére. Elég jó, nem?

M. Péter 2014.09.22. 20:32:04

@TilosazA (UK): Nekem mindig konkrét orvoshoz adnak időpontot, Meg szokták kérdezni, hogy melyik doktorhoz akarok menni, vagy hogy mindegy, hogy melyik.

coeris 2014.09.22. 20:32:25

További jobbulást, nagy szerencse, hogy sikerült látszólag jól kijönni a dologgal!

Nem olvastam végig a kommenteket, kissé el vagyok havazva, bocs, ha más már bekommentelte, de annyit mindenképpen hozzáfűznék, hogy nagyon nem fekete-fehér az egészségügy.

Nekem magyar háziorvos a posztban leírt módon kezelte félre a nagybátyjámat jó másfél éven keresztül ("jó lesz, szedjem fájdalomcsillapítót, menjen hallásvizsgálatra"), majd a végén kiderült, hogy agydaganata volt. Megműtötték azonnal, mire végre kiderült, de már nem jött ki a műtőből...

Édesanyám több hónapos magyarországi kórházi kálváriájáról is tudnék írni, az élen a házi orvossal, aki abszolút sosem volt képben semmivel, nem is nagyon érdekelte, csak sajnálkozott, meg jobbulást kívánt... Egyébként a magyar rendelőknek egy eddig általam tapasztalt "vicces" aspektusa az asszisztens, aki a doki helyett dirigál, nem tudom ez máshol így megy-e.

Na de az angol egészégügyhöz holnap már, ha más nem, fizikailag közelebb leszek, mint a magyarhoz. Azért nagyon remélem, hogy még hosszú évekig nem szerzek összehasonlítási alapot...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 20:33:47

@bxf:
Amerikában élsz. Nő vagy. Kuplungos autót vezetsz.
Inyenc vagy vagy szakértő?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.22. 20:34:52

@blackhair-lady: Ja, meg azt kifelejtettem, hogy azért az angol Postáénál mondjuk ez egy kicsit komolyabb összehasonlítás, több emberhez is jutott el, és tetejében nem Európára, hanem a Világra vonatkozik, itt pedig a negyedik helyen szerepel a kis kedvenc országom, mellesleg Európát nézve az első helyen:
www.nytimes.com/interactive/2014/01/10/travel/2014-places-to-go.html?src=dayp&_r=0

Úgyhogy azért jegyzik ám ezt az országot rendesen :)

bxf 2014.09.22. 20:45:53

@diggerdriver: Nincs jo velemenyem az automata sebvaltos autokrol - foleg, amikor autopalyan kell vezetni. Szeretem, ha en vezetem az autot es nem forditva.

djpeter 2014.09.22. 20:45:54

azert nem tudom mit varsz kint. nalunk az egesz csalad maszek orvoshoz jár,mert az ado formajaba levont magyar egeszsegugy megsegitesere befizetett kis penzecskemet masra tapsolja el az egeszsegugy. sorolhatnam,most is hanyszor voltam bajommal orvosnál es ra kellett jonnom ha gyogyulni szeretnek akkor vagy magam kuralom ki magam,vagy orvoshoz megyek es csengetek...
Akkor most mi a kulonbseg kinthez kepest???
Ertem,hogy nem tudtak mi a bajod,es nem egyszer voltal orvosnál. Magyarorszagon tobbszor nekem sem tudtak mi a bajom pedig itt elo magyar orvosok vizsgáltak meg...szerintem nincsen kulonbseg,de fokozhatnam mas orszag orvosaival is...hanyatt esnel attol jobban is amit usa-ban tapasztaltam 7 ev alatt...

2014.09.22. 20:45:54

Íme a fejlett nyugat...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 20:47:39

@DieNanny [SZ,CH]:
Jó, és mi legyen azzal a sok száz orvossal akiknek az országa fizette a magyar tanulmányait és mégis itt maradtak?
Jaa hogy az rendben van mert annak mi vagyunk a haszonélvezői.
Ugye?

2014.09.22. 20:50:43

@bxf: doki, nehogy mar 2 komment miatt ne kommentelj. Majd hozzaszoksz a Martha Stewartokhoz.

@diggerdriver: nekem is feltunt, csak nem tudtam ilyen elegansan megkerdezni.

@tanato: a noveremet kellene megkernem, hogy kommenteljen, Bostonban orvos. (o meg nalam is rosszabbul ir magyarul). Akkor aztan lenne itt merites orvostarsadalombol.

M. Péter 2014.09.22. 20:50:59

@Hari Seldon 2: Barcelonában svéd nyelvfolyam? 4 hónap akármilyen intenzív tanulás után még nem fog tudni svédül betegeket kezelni.

2014.09.22. 20:54:51

@M. Péter: kerdez meg a Dr Andaluz Kutyat. Neki is felajnlottak a norveg tanfolyamot es mar norvegul kezel. Ok, a pszichiatrian ki tudja mennyit kell beszelni (valamiert azt gondolom, hogy a kenyszerzubbony a fo kifejezes, amit tudnia kell).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 20:55:33

@bxf: Akkor értesz hozzá.
Sejtettem.:))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 20:56:19

@csentecsa:
Igen. Te maradjál a fejlett keleten.
:)))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 20:59:03

@bxf:
Figyu, ne sértődj meg. Itt így megy ez. Nem vagy te olyan bátortalan hogy ne tudd ezt kezelni.

lüke 2014.09.22. 21:02:17

@bxf:
Yes az orvoslást is emberek végzik
/mint a vegyes osztály,néhai biol. tanárnőm szerint: fele hülye/

RedRum 2014.09.22. 21:02:18

Sok okos válasz volt biztosan korábban, de azért...

GP-t beperelni, ha már Anglia. 100% garantált az eljárás sikere, tömegével vannak erre specializálódott solicitorok, betegjogi szervezetek(no win no fee hírdetéssel), jól jön majd a családnak. Az összes bizonyíték a kezedben. Az angol nemzeti sport ugyanis nem a rugby/krikett/golf stb. hanem a "complaint" gyártás.

Másrészt. Arra az író is rájött, hogy egy NHS bűnözővel volt dolga. Sajnos korábban írták már, ezeket pontosan a betegtávoltartásért fizetik.
De azért ugye leesett a tantusz, hogy az írót NEM a csodálatos MAGYAR EÜ rendszer, és zseniális tehetségű orvosok mentették meg az inkontinenciától, hanem pár lelkes őrült, akinek esetleg valami érdeke fűződik a jelenlegi posztjához. Mert ugye nem kell ecsetelnem, az adott klinika professzora, minden tiszelet mellett, nem magyar orvosi fizuért dolgozik. Vagy esetleg megkérdezhetné azt a betegeket aki az adott klinika "hivatalos" várólistáján, csak egy picit, lejjebb csúszott, esetleg kimaradt a hó végén, a volumenkorlát miatt.

Ja igen. Dolgoztam/ok néhány ország EÜ-ben. Toronymagasan a legjobb képzést jelenti Európában az NHS...és mind emberileg, mind szakmailag a messze a legjobb szakemberekkel, azon pár ország tapasztalata alapján legalábbis, ahol dolgoztam. De ezekkel nem az A/E-n, és nem a GP-nél lehet találkozni. Tegyük hozzá sajnos. Mivel pont itt jelenik meg a legnagyobb betegszám, siklik el a legtöbb probléma.

lüke 2014.09.22. 21:02:18

Hmmm
ezért képeznek orvosokat, hogy pl a derékfájásnál megkérdezze
"köhög tüsszent/zsebkendöbe:)/ fáj-e a dereka" , ami egyértelmű jel ,az átalunk /magyarok/ pongyolán nevezett gerincsérv egyszerű tünetének

xporolyke 2014.09.22. 21:02:34

Angliaban nekem is volt egy Fulop-szigeteken tanult, amugy pakisztani lakotarsam, aki orvos lett. Nekik a paracetamolt tanitottak kizarolag ot even at.Tulajdonkepp ez volt a hittvallasa, azt barmikor felirta. (a tikka masala receptje amugy tenyleg gyogyereju volt) Orvoslashoz nem ertett.

Amugy rontgen nem csak a csontokat mutatja, sot, tudoszures, mammo, CT, stb., sok dologra jo, ahol pl. MRI nem hasznalhato.

Lehet elobb-utobb lesz kint par magyar orvos is, csak hogy legyen aki ert a lovakhoz...:) Magyar fogorvosokbol mar evekkel ezelott is volt par. Nekem egyszer a terdemet varrta ossze egy orvos Angliaban, de az bolgar volt.

Taxomükke (UK) 2014.09.22. 21:02:55

@M. Péter: "Hányan tudnak valamilyen skandináv nyelven?"
Hát nagyjából az összes svéd, dán, norvég, feröeri és izlandi, nameg Réka, Kövérmadár, wuaa, meg én.
Bocs, ha kihagytam valakit.

Taxomükke (UK) 2014.09.22. 21:04:12

@diggerdriver: Lemaradtam, kicsoda mondta, amire emlékszem?

Taxomükke (UK) 2014.09.22. 21:06:55

@diggerdriver: Ja, megvan, Dr. Jogerős? Valami féltékenykedős történet volt, és a zasszonynak címezve mondta (de nem a jelenlétében), amit mondott, miszerint mindegy, hol csinálnak étvágyat a férjének, a lényeg, hogy otthon vacsorázzon. :))

M. Péter 2014.09.22. 21:09:03

@Taxomükke: A kérdés a magyar orvosokra vonatkozott.

lüke 2014.09.22. 21:09:08

megj. a jelelenlegi pécsi prof. elődje a zürichi Neurochirurgie vezetője volt

lüke 2014.09.22. 21:09:08

@RedRum:
yes az angol képzés remek,
nekem a közvetlen kolléganőm fokvárosi volt- valahol Európában- vele tudtam a legjobban dolgozni,a másik ilyen jelesen pragmatikus a német volt

bxf 2014.09.22. 21:16:07

@charlieharper: Oh no, nem kell aggodni. Rengeteg emberrel hozott ossze a sors az elmult 15 ev alatt az USA-ban, aki fanyalgatott, hogy milyen jo nekem, mert nem vagyok illegalis. Az ilyeneket rogton leptetem (telefonszam+e-mail letiltas - nem vicc).

Edesanyamat is tamadtak a munkahelyen, hogy biztos azert olyan feher a foga, mert a lanya Amerikabol fizeti, igy konnyu (pedig fogfeheritesrol szo sincs). Ilyenkor azt mondom, hogy kedveskeim, a hatar 2004. ota nyitva all (sot, mar korabban is nyitva volt), el lehet indulni, hajra! Egyebkent most oszinten, kinek jut ilyen hulyeseg az eszebe, hogy masba belekosson a foga szine miatt?

A kuplungos autotol olyan szinten viszolyognak itt, hogy egyszer amikor 1000 merfoldet egyben levezettem, es a most vagy soha alapon az elso utan a szervizve vezetett, mondvan, hogy a vagy 5 honapja nem volt olajcsere es most vezettem le oda-vissza 2000 merfoldet (az auto 2 eves volt), a 21 eves autoszerelo legeny nem tudta beinditani. Eppen a varakozoban ultem sok amerikai idos ember kozott, mikor a kissrac bejon es kerdi, hogy van-e riaszto a kocsiban. Mondtam, hogy nincs. Asszony, akkor kijonne? Mert az autoja nem indul be. Mondom, hogy az elmult ~44 oraban 2000 merfoldet vezettem osszesen, a kocsinak semmi baja nem volt. Beultem az autoba, kuplung kinyomva, kocsi indul. Kissrac: jaaa, a kuplungot ki kell nyomni az inditasnal? Mondom, hogy naja. Visszatipegek a varakozoba, az amerikai oregek (vagy het idosebb pasi), nna, mi volt a baj? Mondom, hogy nem tudta, hogy a kuplungot ki kell nyomni inditasnal. Az osszes egybol rohogni kezdett... ilyen az itteni uj generacio :-(

A kuplungos auto arra is jo, hogy nem fogjak kolcsonkerni :-) mert nem tudjak vezetni. Egyszer egy amerikai ismerosom tanitottam. Egy ora alatt feladtam :-( Igy altalaban ha mentunk valahova, akkor az o kocsijaval, mert azt mindketten tudtuk vezetni (automata sebvaltos volt). Erdekessegkeppen, talalkoztam olyan magyarral itt, aki nem tudott kuplungos autot vezetni. Igy amikor otthon nepes kis csaladjanak autot berelt, bizony 2-3x annyit fizetett az automata sebvaltosert, mint a manualisert tette volna.

wuaaa 2014.09.22. 21:17:02

@Taxomükke: ...meg andaluzkutya és Ennike ... :)) Hogy pont az eü-iseket hagyod ki... :))

Taxomükke (UK) 2014.09.22. 21:17:57

@M. Péter: Mi a foglalkozásod, ha nem titok?
Ha túl személyes a kérdés, akkor bocs.

lüke 2014.09.22. 21:21:02

@ChristineK:
ez sajna gyakori, a rtg csak később mutatja, de mivel konzekvenciája nincs- a fájdalom csillapításon kívül,kivéve HTX- ezért nem kell kétségbe esni

Virago_1000 2014.09.22. 21:21:17

KEdves kommentelok!
A poszt bekuldoje en voltam. Koszonom mindenkinek a kommentelest, most elkezdem vegig olvasni oket, es legjobb tudasom szerint valaszolok. Lehet, hogy indulatos leszek, elore is elnezest, nem akarok senkit megbantani.

Egyebkent jol vagyok, tegnapelott ertem vissza Angliaba, tegnap-ma baratokkal eltoltottunk szep 2 napot, es aztan okt 1-tol fogok dolgozni,

A csattano, a slusszpoen: Ma kaptam sms-t hogy jovo het hetfore van idopontom a birminghami ortoped korhazba, ahol kitalaljak, hogy hogyan tovabb.

Most elmenjek szettorni a fejukon az asztalt? :DD
Vagy telefonaljak, es rajuk ijesszek, hogy nem birok elmenni, mert lebenultam es mert nem birom visszatartani aszekletet, vizeletet, mert tonkrement minden izmom? :DD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 21:23:17

@bxf:
...és hogyha hozzáteszed hogy egy békalámpás léghűtéses Porche 911-ed van akkor háromszor leborulok Mekka felé.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

wuaaa 2014.09.22. 21:23:28

@bxf: "A kuplungos auto arra is jo, hogy nem fogjak kolcsonkerni.."

:)) ..gyakrabban is írhatnál !

2014.09.22. 21:25:01

OFF: Kell hozzá fb, de érdemes megnézni.

www.facebook.com/freitamas/posts/830007593687299

Amúgy valaki olvasta az eredeti bejegyzést, ami törölve lett?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 21:27:03

@Taxomükke:
A történet elmesélője egy cirka 200kilós fiatalasszony volt.
Azt panaszolta hogy a szomszédba nudisták költöztek és azóta a férje ha kell ha nem az udvart elválasztó sövényt nyírja.
Milyen jogi lépést lehet tenni a nudisták ellen?
Akkor mondta Erőss az ominózus mondatot.
Na ott volt mit vacsorázni az kétségtelen.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

coeris 2014.09.22. 21:27:17

@coeris: IGen, azt elfelejtettem hozzátenni a nagy kapkodásban, hogy ennek ellenére nagyon nem kell leírni sehol a szakmát. Ez is olyan, mint minden más, csak "kicsit" nagyobb a tét. Ha én elszámolok valamit, nem hal bele senki, ha az orvos néz be valamit, akkor meg lehet, hogy igen, de legalábbis nagyon nagy baj lesz belőle. Mindenhol minden országban vannak nagy jó, elhivatott, szívvel lélekkel dolgozó, képzett (itthon is, nem is kevés, maximum respect ilyen körülmények közt) meg rossz szakemberek, csak ugye az egészségügynél pont jobban kéne szűrni, vagy komolyan ellenőrzés kéne hogy legyen egy-egy döntés felett/mellett. Ezt mondjuk erősen hátráltatja, hogy itthon hiányszakma az orvos... Az angol rendszer meg a poszt alapján valóban nem tűnik ember/betegbarátnak.

Virago_1000 2014.09.22. 21:34:36

@Babette.: 3 helyen utasitottak vissza, 4 orvosnak nem volt fogalma, hogy mit csinal.

@Altaïr: Sajnos a kivandorolt magyar orvos sem biztos, hogy megoldas, ha a rendszer szar. Egyebkent felepuloben vagyok, kitunoen erzem magam mar ! :)

@diggerdriver: eppen ez az. Ha a haziorvos hulye, akkor nem leeht elobbre lepni. AZt mondtak szuletett angol ismeroseim, hogy nagyon fontos a jo GP. Sok mulik rajta.
Es mindenki, akivel beszelgettem, barmely naciobol, meg jot nem mondott az NHS-rol.

lüke 2014.09.22. 21:35:35

@Virago_1000:
GP- d nem árt,ha tanul tőled......

Virago_1000 2014.09.22. 21:38:48

@ChristineK: igen, mennem kellett volna masik orvoshoz, de en hogy jovok ahhoz, hogy felulbiraljam az orvost. Legalabbis igy kozelitettem meg a dolgot, es biztam az orvosban - aki amugy iraki szarmazasu, de nem ez szamit, hanem hogy hol szerezte a diplomajat. Angliaban, tehat buta mint a fold.
Visszakerdezett a kepek lattan, hogy "What did they say" - marmint a magyar MRI vizsgalaton (akkor meg nem is beszeltem orvossal otthon, az csak 1 hetre ra) de neki is tudni kellett volna, vagy legalabb loves, hogy mi akar az lenni. De nem volt!
MEg egyszer visszamegyek hozza, es elmondom neki miert fog negativ ertekelest kapni ahol csak lehet!

blackhairlady 2014.09.22. 21:43:44

@bxf: Azert en mar nem szeretnek a dugoban kuplungos autot vezetni, ezt a nyaron a budapesti forgalomban megallapitottam, es itt Houstonban duplaja a reggeli es a delutani csucsforgalom. No meg attol sem kell tartanom, hogy a nem kicsit meredek emelkedon a megallt forgalomban visszacsuszok. En az autopalya varoson kivuli reszet olyan ritkan hasznalom, hogy a valtos auto nem elony, sokkal inkabb hatrany lenne.

bxf 2014.09.22. 21:44:12

@diggerdriver: Hahaha, Ovatosan a Mekkaval! Tudod, az USA-bol irok... itt buknak bizonyos kulcsszavakra :-)

Porsche az nincs, de a 'toke van a menyasszonynak' az megfelel?
:-P

Rolam talan csak annyit, hogy egyeduli gyerekkent a turpissagokba idejekoran bele lettem vezetve (9 eves tanultam autot vezetni, felso tagozatoskent mar fegyver is volt a kezemben, igaz, csak MHSZ-eskent - ill. a masikrol nem illik beszelni). Az USA-ban is kiharcoltam, amit szerenyen lehetett, es a fegyvereket a mai napig szeretem :-)

blackhairlady 2014.09.22. 21:45:32

@Virago_1000: Vidd el a leleteidet, a magyarokat, es mutasd meg nekik:)
Jobbulast!

2014.09.22. 21:50:12

@bxf: tudom, ismerem a kuplungos auto nehezsegeit, szinten az USAban.

@Virago_1000: az orvoshoz ne faraszd magad a leleteiddel. Valts GPt, az interneten vegyel BuPat es kezd el a hivatalos complaint process professional gross negligence miatt az NHS Trustodnal.

@Jess G: ne legyel mar ennyire naiv a UKval kapcsolatban. Most bukott le a UKban egy brit orvos, aki rakos gyerekeket molesztalt szexualisan.

qkuc 2014.09.22. 21:50:27

@bxf: Nem tudom miért, de a kuplungos autó felér arrafelé az agysebészettel ... Egyszerűen nem értették miért nem terjedt el itt az automata sebváltó, mi a jó abban, hogy bíbelődünk a sebváltóval, :). Hát nem tudom, szerintem nem egy rocket science megtanulni a manuál változatot használni, :D.

2014.09.22. 21:52:45

@bxf: egyebkent utalom a manualt. Europaban is automatat vezetek

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 22:04:32

@bxf:
Akkor meg ne parázz itt, basszál vissza azoknak akik kóstolgatnak.
Volt itt egy rendkívül értelmes kanadai nő.
Egyetlen baj volt vele, hogy a mondatvégi pontba is belemagyarázta hogy megsértették vele.
Ha dícsérték megsértődött ha idéztek tőle megsértődött ha kérdezték megsértődött.
Most éppen önkéntes száműzetésben van sértődésügyileg foganatosítva.

Virago_1000 2014.09.22. 22:04:43

@NIKI LAURA: Ime itt a GP neve: www.nhs.uk/Services/GP/Overview/DefaultView.aspx?id=41721

Megerdemli, hogy ki legyen teve! Isten mentse meg az ellensegeimet is tole!

@tanato: itt sincs lehetoseg kerni semmit, En is csak azert kertem, tobbszor is, mert a rontgen semmit nem mutatott ki. A fajdalmaim meg fokozodtak. Amugy igen, minden kifele tekintgeto es kintlevo magyarnak olvasni kene, azert is kuldtem erre a blogra, mert tudomasom szerint ez a legolvasottabb.

"Mindenesetre elküldöm a cikket néhány Angliában dolgozó ismerős orvosnak,kíváncsi leszek a véleményükre."
- koszonom neked elore is, varom a velemenyuket, akar kommentben. De adataim publikusak, emailben is johet.

@M. Péter:
koszonom!

@jewel79bp: "esetleg átvált valami más, szintén nem vényköteles gyógyszerre. " - jutalekot kap esetleg?

@vica62: "Nos ha nem sertödsz meg ,sok heleyen sántit amit le irtál . kezdödik azzal hogy 270 NI ,,fizetés ahhoz a havi fizetésed kb 30.000 font kell hogy legyen, hát elgondolkoztato..."
- A helyesirasi hibaidra nem ternek ki. Egyebkent meg igenis, megsertodok, nem santit a tortenet sehol sem. Ja az eves bruttom tobb, mint 30, na mivan te, irigy vagy? Szerinted itt mindenki csak mosogato, takarito, vagy pultos? Ne magadbol induljal mar ki! Inkabb tanulj, dolgozz azon, hogy neked is jobb, tobb legyen! En is mosogato voltam mikor kijottem, fel evig, amig felfejlodott a nyelvtudasom, aztan folytattam a szakmamban. De ennek mar 7.5 eve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 22:07:26

@charlieharper:
Charli, ilyenről férfiember mélyen hallgat és a legsötétebb titkaként kezeli.
Az automata váltós autóval egy szinten van az alkoholmentes sör és a guminő...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Jesus.Green 2014.09.22. 22:11:17

Igazabol erteni velem, hol van a kutya elasva. Azaz ket kutya: 1. Akik meg a regi rendszerben voltak 'szerencsesek' orvossal talakozni, azok az akkori korulmenyek miatt kenytelenek voltak kicsit utananezni a dolgoknak, alternativ megoldasokat keresni, nem egyszer az orvos sugta meg bizalmasan, milyen gyogyszert kene akar kulfoldrol is beszerezni vagy melyik profhoz kell ismerost szerezni. 2. A magyar ember mindenhez ert: autoszereles, orvoslas, tanitas, epites, vizszereles esatobbi, ezert amint a szakember (autoszerelo, komuves, orvos) velemenye kicsit is elter az ovetol, mar rogton jon, hogy nem ugy van az, mert o tudja (lasd valahol fentebb az egyik komentelot, aki az alkatresszel a csomagtartojaban, kesz diagnosztikaval ment az autoszerelohoz, aki hat nem hulye volt, hogy meg igy sem talata meg a hibat? Hat tetszett volna sk megjavitani akkor.). Aztan kicsoppen egy olyan kozegbe, ahol az atlagember megbizik a szakember tudasaban es nem kerdojelezi meg lepten-nyomon azt. De ekkor mar csak az van, hogy itt-es-itt (orszag neve tetszolegesen helyettesitendo) senki sem ert semmihez, mindenki egy Mekk mester, bezzeg a draga jo magyar villanyszerelo, autoszerelo, ful-orr-gegesz. Hiaba na, rovid az emberek memoriaja, hamar elfelejtik, hogy a viaghiru magyar egeszsegugy, oktatas stb elol is el akartak szakadni amikor hataratkeltek.

qkuc 2014.09.22. 22:11:24

@blackhair-lady: Na de te legalább tudsz/tudtál kuplungost vezetni, :D.

bxf 2014.09.22. 22:11:24

@blackhair-lady: Houstonban attol fugsz, hogy hol vezetsz es mikor. A 45-oson befele reggel nyomor van, kifele nincs. Este forditva. Tavaly juniusban a 610-est 18 oran keresztul lezartak, de tablaval jelezni elfelejtettek. Hat merfoldet tettem meg hat ora alatt, hatalmas q.anyazasok kozepette. Aki nem tud kuplungos autot JOL vezetni, annak nyilvanvaloan kinszenvedes lesz a vezetes, akar autopalya, akar nem. A 290-esen szivas van szinte mindig, foleg most, hogy felujitjak. Persze amiota itt lakom, Houstonban mindig dolgoznak valamelyik autopalyan. De szerintem ez elotte sem volt maskent. Reggel nyomor van minden autopalyan befele, este pedig kifele. Washington DC-ben is ez volt a tapasztalatom. Ha valakinek a munkahelye elleniranyban van, akkor az elettel nincs gond. Egyebkent probaltal mar gyorsitani automataval es kuplungossal? Erezheto a kulonbseg. A kuplungos javara. Helyes kuplungtartassal egyetlen auto sem csuszik vissza. Ha bena a vezetoje, akkor csuszik vissza. Bocs. Automata sebvaltonal is megvan a veszely, hogy egy pillanatra visszacsuszik az auto (feltetelezve, hogy nem ket labbal vezet az illeto, a gazt es a feket egyszerre nyomva, akar ellenkezo iranyba is). Automata sebvaltonal folyadekot gyakrabban kell cserelni, mint a manualisnal. Automata sebvaltosat nem lehet "megtolni", manualisat lehet, kettosbol es harmasbol is. Automata sebvalto kenyelmes - ennyi. Nalam tobb pozitivum nem irhato a javara. En a manualisra szavazok. Nekem ez mar a veremben van, eszre sem veszem, hogy hogyan es mikor kell valtani, mert ezek a mozdulatok mar max. 17 eves koromban az extrapyramidalis palyakba ultetodtek bele.

Egyebkent ritkan jarhatsz Mo-ra, mert nem emlekszem, hogy valaki magyar is valaha budapesti forgalomnak nevezte volna a pesti forgalmat :-)

bxf 2014.09.22. 22:11:24

@lüke: @Philosoraptor: En is kerestem az eredetit, de ugy tunik, hogy torolte.

bxf 2014.09.22. 22:11:24

@Virago_1000: Peter, kuldtem egy maszek levelet a FB-on, nezd meg az Other folderben.

bxf 2014.09.22. 22:11:24

@charlieharper: Lebukott naja, de mar 2009-tol tudtak az uzedelmeirol es megis engedtek praktizalni!

2014.09.22. 22:11:25

@diggerdriver: Most komolyan! Ennyire képes a brit egészségügy? Először nem értettem, hogy Londonban élő ismerősöm miért jár haza a térdét kezeltetni. Mostmár értem...
Kíváncsi vagyok, hogy hány született angol alsó osztály beli munkavállalót vágtak tönkre hasonló módon, aki azóta a leszázalékoltak életét tengeti..

bxf 2014.09.22. 22:11:34

@qkuc: Hja, en is ezt tapasztaltam. Nem beszelve arrol, hogy akit tanitottam is orvos (ill. PhD-je is van) es megsem jutott sokra egy ora utan. Akkor azt vagtam a fejehez, hogy ha nekem ez 9 evesen ment, akkor neki harmincaskent siman le kellene gyurni. Par ember meg szerette volna, ha tanitom, de sajat, es fokent az autom epseget feltve, sikeresen kibujtam a megbizatas alol :-)

A 80-as evek elejen keresztapamnak automata sebvaltos Volvoja volt, es csodajara jartak. Egy rovid korre kisgyerekkent meg en is vezettem (vagyis inkabb csak kormanyozhattam). Azota mar korantsem vagyok meghatva.

2014.09.22. 22:11:42

@diggerdriver: ilyet csak azt mond, aki nem vezette a Merc automata valtojas autojat. Japan autoknal nem csodalkozom, hogy manualt akarsz vezetni.
Remelem, aki a manualis valtoert rajong, szinten rajong a ABS nelkuli autokert. Mert ugye a vezetes elmenye...

bxf 2014.09.22. 22:12:11

@blackhair-lady: "A mi Phisicienunk fantasztikus"

URISTEN! Most realizaltam! Te tenyleg Houstonban laksz???????

Es nem tudod leirni a "physician" szot helyesen?

Bocs, de emellett nem tudtam szo nelkul elmenni.

Jesus.Green 2014.09.22. 22:14:59

A masik meg, hogy ne varjuk el a GP-tol, hogy egyszerre neurologus es szivspecialista is legyen. Nem biztos, hogy az o feladata az MRI-t kiertekelni. Szakemberhez kuldeni igen, ha o nem tud tovabb mit kezdeni a pacienssel, de itt lep kozbe az emberi tenyezo meg a protokollok, amint azt par kartars mar kifejtette.

tanato 2014.09.22. 22:19:49

@DieNanny [SZ,CH]: Ahány évet finanszíroz az állam,annyi időt kell itthon dolgozni.Vagy fizetni,de ez csak akadémikus,kérdés döntő többség kihúzza addig itthon.

tanato 2014.09.22. 22:21:01

@Virago_1000: Köszi a reagálást,néhányan már reagáltak,vannak köztük nem túl hízelgőek is,rád nézve,majd elküldöm őket.

Jesus.Green 2014.09.22. 22:21:30

@csentecsa: hat igen, britorszag a nyomorekok, leszazalekoltak es orvosi muhiba miatt elhalalozottak orszaga. Nem is tudom mi lenne a bevandorlok nelkul.

tanato 2014.09.22. 22:21:58

@diggerdriver: Ki volt az a sértődős kanadai nő?

blackhairlady 2014.09.22. 22:25:52

@bxf: Szoval te is itt laksz? Udv:)
En a 99-tol (vagy az Old Katy-tol jark, kb a Memorialig, attol fugg hova visz az utam. Befele a fel oras ut 1 ora. A 45-oson allandoan karambol van, ezert nem csak reggel meg este xar az ut. A 290-esen nem jarok, szerencsere, emrt a reggeli hirekben az tunik a legszornyubbnek., egy folyamatos piros csik az egesz. A 610-est csak akkor hasznalom, ha az mellett van a hely ahova mennem kell, egyebkent nagy ivben elkerulem. Az I-10 az en utam, 99%-ban azt hasznalom.
A 99-esnel megepult az uj tollway, olyan meredek a felhajtoja, hogy egeszen biztosan visszacsusznek, ha nem autopmatasebvaltom lenen, nem is mernek vele probalkozni, pedig eppen 30 eve vezetek.
A legnagyobb bajom a sebvaltossal, hogy a terdeimet nem erzem amikor egy kiados csucsforgalomba csoppenek a folyamatos kuplung-fek konbinacio miatt. Otthon meg megvan a sebvaltos Renaultm, azt vezetem, de itt mar semmi penzert nem vennek masikat.
A nyaron voltam otthon utoljara, juniusban, es az elmult 4 evben minden evben voltam otthon. Nem is tudom miert budapestit irtam, pedig en is csak pestinek mondom altalaban:))
Ja, es a lanyom is itt tanult meg vezetni, es nem is probalkozik otthon az autonkkal, amit nem is banok:))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 22:28:00

@csentecsa:
Mondom hogy igazad van.
Maradjál ott ahol vagy nyugodtan mint nyúl a hurokban...
Jó neked az.
Mi majd itt megdöglünk.
Not your fucking problem.

blackhairlady 2014.09.22. 22:28:48

@bxf: Semmi gond. Le tudom irni, de inkabb nem bizonygatom, ugy sem lenen ertelme.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 22:34:43

@charlieharper:
Elég sokat vezettem ABS-es céges autót. Nekem méd soha nem dobolt a pedál a lábam alatt de ne hasonlítsd össze a vezetés élményét egy passzív biztonsági eszközzel.
Nem arról van szó hogy térjünk vissza Ford T modellhez hanem hogy vannak bizonyos funkciók amit nem adnék ki a kezemből.
Mindazonáltal megértem hogy egyes presztízsautók elképzelhetetlenek automata váltó nélkül. Ez így van rendben de a két műfajnak nem ugyanaz a célközönsége.
Természetesen csak vicceltem az előbb.

blackhairlady 2014.09.22. 22:35:06

@blackhair-lady: Es a "lenne" szot is le tudom irni am:)

kardio1 2014.09.22. 22:35:37

Néha tényleg olyan érzésem van nekem is, hogy az orvosi ellàtàs minôségének megitélése valoban egyike a magyar nemzeti sportoknak. Mi, magyarok ehhez is jobban értünk természetesen :) Ez persze nem azt jelenti, hogy az orvost biraloknak sosincs igaza.
Mit mondhatnék innen Franciaorszàgbol a poszttal kapcsolatban? Hogy egy klasszikust idézzek: "Hülye angolok! Angol hülyék!" :D

tanato 2014.09.22. 22:43:08

@charlieharper: Várom a nővéred írásait is.,az nem baj ha nem, tökéletes a magyar írása.Pl aMO.-on élő sok ittragadt 3.-ik világbeli orvosok közül egyik sem ír tökéletesen magyarul,de mind abszolút érthetően.Szóval nagyon sok orvos olvassa a blogot,de kevesen jönnek elő:a mai nap kivétel szerencsére.

SzZoole 2014.09.22. 22:49:42

@charlieharper: " ilyet csak azt mond, aki nem vezette a Merc automata valtojas autojat."

tanato 2014.09.22. 22:50:39

@bxf: Itthon is már kutatóként dolgoztál?

Virago_1000 2014.09.22. 22:57:45

@radirpok123: Azt akarom elerni vele, hogy Te ne kerulj hasonlo helyzetbe, es ha panaszaid vannak, idoben fordulhass a megfelelo helyre (ami valoszinuleg honfitars orvos lesz). Ha dobsz 1 emailt, az arcomat is atkuldom.
Be nem perlek senkit, hiszen nem tortent semmi muhiba, semmilyen akcio. Nem lenne ertelme muhiba esten sem, nem nyernem meg, ha az orvos a "guideline"-t kovette, es ezt tudja bizonyitani.
Tehat celom a figyelemfelkeltes. Panaszt fogok tenni termeszetesen.

@tanato: "A baj akkor van ha a saját problémájából vetít és általánosít egy egész országra. "
- akit megkerdeztem - angol, azsiai, kozepeuropai egyarant panaszkodott az NHS-re. Mindenki, akivel beszeltem. Radiografus lakotarsam exfelesege is tobbek kozt.
Az egeszsege mindenkinek a legfontosabb. A baj az, hogy altalaban csak azok figyelnek ra (taplalkozas, sport), akik a kozosbe a legtobbet teszik be - es ok hasznalnak legkevesebbet belole.

"A hatékonyság meg sajnos attól függ országos szinten hogy az illető kormány mennyit kíván a lakossága egészségére,eü.-jére fordítani. "
- cafolnam, az angol egeszsegugy az elo pelda. Itt olyan tulfizetettek az orvosok, hogy a nemet orvosok is ide vandorolnak ki. Minden csilivili, uj gepek a korhazakban, stb, de hova, minek, ha tudas nincs?

@diggerdriver: Nincs penz a magyar egeszsegugyben - rohely - omlanak a vakolatok, a kutyamnak nem adnam a korhazi kajat - en aki a menzakajat a szakkozepben finomnak tartottam, nem birtam megenni. Siralmas allapotban volt a korhaz is ahol voltam. De az orvosok tudasa, segiteni akarasa maximalis: mobilszamat megadta a pecsi idegklinika igazgato professzora, aki mutott, es kerte, barmi tortenjen, nyugodtan hivjam pedig irto elfoglalt. Minden kerdesemre vilagos kozertheto valaszt adott, ellenben az angolokkal, akik csak talalgattak.

@andaluzkutya: "Azért azt is tudni kell, hogy a megfázásos/lázas dolgok jelentős része meggyógyul minden gyógyszer nélkül néhány napon belül "
- ilyen jellegu dolgokkal en sem mentem soha sem orvoshoz. Mezestea, forro furdo,

@Zoole[uk]: abszolut kivetel vagytok, tekintve a sok panaszt, ami hallottam, es olvastam itt a blogon is.

@Sanz: " Interneten lehet értékeléseket nézni GPkről, és úgy kell választani, hogy a körzetben a jobb átlagot kapó GPkhez kell menni."
- hiszek neked. De mivel meg nem voltam orvosnal miota itt elek, leszamitva 2 balesetet, ezert nem tulajdonitottam a dolgoknak jelentoseget, csak biztam.

@Nelossel: orulok a pozitiv tapasztalataidnak, jo ha van kivetel. De az is igaz, hogy az immunrendszer vegzi a melo 80%-at.

@Józsi01:
"aki nem tudja megfizetni a magán kórházat az megdöglik"
- a cel, hogy megdogoljon, hiszen nem kell neki akkor nyugdijat fizetni. Ki hiszi el azt a baromsagot, hogy eloregedo tarsadalomban elunk? En nem. Nem is latni oregeket sem utcan, sem orvosnal. Ez csak egy duma, amivel etetnek minket, hogy emelhessek a korhatart, addig is tobb a termelo robot, amelyik azert robotol, hogy masnak tobb legyen.

@Mr Long (UK): Tudja a paciens, hogy az ellatas minosege nem fugg a befizetett osszegtol. Csak "kicsit" bosszantja a dolog, hogy addig jo, amig befizet, de ha raszorul a segitsegre, akkor agressziven szarnak a fejere ("I mean you can go anytime to private" - mondta a GP). A fizetesekrol meg annyit, hogy nem vagyok senior mernok meg, a senior szerintem 40 korul kezdodik. De 35-t meg egy jobb cnc forgacsolo is megkeres.

@Muscari: Nem en fizettem a mutetet, hanem majd a magyar egeszsegbiztosito kiszamlazza az NHS-nek. En "csak" az MRI vizsgalatot fizettem zsebbol. Ugyanis azt megtagadtak. Ha nem megyek el a siofoki maganrendelobe, akkor mara mar a vizeletemet /szekletemet nem birnam visszatartani. Mondta ezt a pecsi idegsebeszeti klinika igazgatoja, aki egy vilaghiru professzor.

@házelőtthinta: " Ausztriából pl menekülnek az orvosok az alacsony bérezésük miatt." -ide Angliaba.

@Sesamelmo (Q): "Dohában nincs állami ellátás -most kezdik bevezetni, de egyenlore csak a katari allampolgaroknak, csak maganbiztosito van vagy te fizetsz."

- Barcsak itt se lenne (kotelezo) ! Barcsak ugy lenne, mint Katarban, vagy USA-ban! En szivesen kifizettem volna az osszes koltseget, amibe kerultem most egy maganklinikan, ahol a seggem is kifenyesitik. Es olcsobb lett volna az egesz, mint amit azota befizettem a kozosbe miota itt vagyok! A kotelezo egeszsegbiztositas tudod kinek jo? Az ingyeneloknek, trogereknek, akik amugy sem figyelnek az egeszsegukre.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.22. 23:01:12

@charlieharper: magyarorszagon voltama terdemmel MRI-n, maganpraxisban. Velemenyt nem adott, csak felvetelt. Itt UK-ben annyit mondtak, genetikus, tehat csaladban orokoltem valakitol, szedjek fajdalomcsillapitot, ha faj, nem tud rajta segiteni. Fajt. Kertem valahogy segitsen, na jo, fizikoterapiara elkuldott. Az se segitett. Elmentem otthon fehervarra, na ott elkuldtek mri-re, deruljon ki, ha valami van. Most megyek megint, viszem a leletet.

tsabus UAE 2014.09.22. 23:01:21

"Ámerikában" manuális váltós kocsit kértem a kölcsönzőben. Az ipse megkérdezte mi bajom az automatával és erre azt találtam felelni, hogy sem túl öreg, sem fogyatékos nem vagyok, hogy egy gép váltson helyettem. Erre kicsit sértődött arcot vágott...

tanato 2014.09.22. 23:04:09

@Virago_1000: A hatékonyságnak vannak objektív fokmérői,mortalitás,morbiditás,születéskor várható átlagéletkor,daganatos és krónikus betegségek aránya és túlélési esélyei stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.22. 23:04:47

@Virago_1000:
Nézd, én egyetértek veled mert hasonlóak az otthoni tapasztalataim.
Az angolhoz szerencsére még nem fordultam arról nincs véleményem és teljesen rendben van ha ezek után a te véleményed nem a legjobb.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.22. 23:05:40

@andaluzkutya: Errol eszembe jut az, mikor 38.5 fokos lazzal fekudtem otthon , mellkasi fajdalommal 3 hetig. idopontot egy hetre adtak, akkor is azt mondta, paracetamol, -ami ket orara levitte 37-re, utana megint felment- nagy nehezen ott is sikerult kikonyorogni valami normalisabb gyogyszert. Igen, 3 het utan valoban meggyogyult, de senkinek nem kivanom, hogy a parja szoritsa a mellkasat, es harom hetig a konyhaba kibattyogas is hatalmas fajdalmakkal, szedulessel, es lazzal jarjon.

Valoszinuleg egy tudogyulladast hordtam akkor ki, amit nem vettek eszre.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.22. 23:06:24

@Virago_1000:
"A kotelezo egeszsegbiztositas tudod kinek jo? Az ingyeneloknek, trogereknek, akik amugy sem figyelnek az egeszsegukre."

Tökéletesen egyetértek.

vuvuvu2 2014.09.22. 23:07:43

az NHS-ről semmi jót nem hallottam még. konkrétan nemrég épp az OOI-ban (Kékgolyó utca) futottunk össze egy magyar petefészekrákossal aki kintről költözött haza, mert kint közölték vele, hogy nem tudnak vele mit csinálni. itthon persze megműtötték, és ha talán nem is éri meg a 100 évet, jónéhány évvel meghosszabbították az életét. ha kint marad, néhány hónap alatt meghal. de orvos barátnőm is hazajött szülni és nincs elájulva a kinti terhesgondozástól. én meg attól, hogy kint, még londonvárosban is előfordulnak szülés során olyan haélálesetek (anya, bébi) amelyek megelőzhetőek lennének, ha kint nem az utolsó percben fogadnák a vajúdó nőket a kórházak, vagy időben kimenne a mentő a szülő nőhöz. de 10+ éve kint élő barátnőm egy maláriaellenes oltás okozta hétvégi belázasodás miatti órákig tartó kálvária után (nem iskerült hétvégi ügyeletet találni londonvárosban csak több órás telefonálgatás, város másik felére való átautózás után, ahol aztán semmit nem csináltak az "ügyeletesek"), döntötte el azt amit előtte sokan mások: az első komolyabb bajnál, betegségnél, repülőre felül és utazik haza. azóta is minden hazalátogatásnál nem mulasztja el felkeresni itthoni fogorvosát és nőgyógyászát, nem feltétlenül a költségek miatt, inkább az orvosi ellátás minősége miatt. nyilván a kinti magán eü magas színvonalú, azonban az NHS úgy sz*r ahogy van.

lüke 2014.09.22. 23:07:57

a másik lázcsillapító,

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.22. 23:14:42

A privat biztositast meg hajra lehet kenni, ha hirtelen kell intezkedni, mint ahogy velem tortent nyraon. Hiaba fizetek havi 40-t az avivanak, ido nem volt oket felhivni, surgossegire kellett azonnal menni. Es ahogy lattam, elvileg semmi nem jar, pedig ket hetig voltam betegallomanyban. Elore lathato, lassu lefolyasu betegsegeknel lehet oke, de sajnos nalam nem jott szoba.

SzZoole 2014.09.22. 23:15:40

@Virago_1000: mar tobben is ajanlottak,en is csak azt tudom mondani,valts orvost,leginkabb feheret valasz olyat aki tanulta is a szakmat.
Azert had irjak egy negativ tortenetet is.A fiam hanyag modon nem vagta rendszeresen a lab ujjain a kormet es eleg csunyan begyuladt neki.Indopont keres a GP-nel,elmentunk es egy szinesboru doktor? no fogadot minket aki 2 lepes tavolsagbol megnezte es antibiotikumot irt fel,hogy az majd rendbe hozza.Kerdeztuk,hogy nem kell kivagni a kormot a gyuladt reszbol?Mire az orvos azt mondta,hogy nem kell hozza nyulni az antibiotikum helyre hozza.Ugy helyre hozta,mint neked a paracetamol a Te hatfajasodat.Vegul megkerestunk egy szakembert aki 15-20 perc alatt megoldotta a problemat igaz nem volt olcso.
Azota,ha szukseg van a GP-re mint Ma reggel,egy feher doktonohoz nevszerint kerjuk az idopontot.

tsabus UAE 2014.09.22. 23:16:26

@Virago_1000: "Be nem perlek senkit, hiszen nem tortent semmi muhiba, semmilyen akcio. Nem lenne ertelme muhiba esten sem, nem nyernem meg, ha az orvos a "guideline"-t kovette, es ezt tudja bizonyitani."
Bocs, de ez olyan tipikusan nőies. Megvan a protokoll, ami szerint úgy indíthatsz pert, hogy semmi negatív következménye nem lesz rád nézve, ha elveszíted. Anyagilag sem ! Közben pedig ez az egyetlen út, hogy másokon valóban segíts és megbüntessék az orvost, vagy változtassanak a rendszeren. De nem, te inkább telesírod a netet. Az orvosod pedig továbbra is néz bután a páciensekre és követi a (talán) hülye szabályokat. Azon kívül, hogy ezt kiírod magadból és ezáltal lenyugszol, kinek is segítettél ?
A hozzászólók fentebb mindent leírtak arról, hogyan kell kezelni egy ilyen helyzetet. De végülis jobb itt és más fórumokon füstölögni. Igen, sajnállak amiért ez történt veled és örülök, hogy gyógyulsz már. De most már csinálj végre valami értelmeset is !

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.22. 23:17:27

Ez a keress masik gp-t meg nagyon jo hozzaszolas, csak a valosagban nem mukodik. Ugyanis nem koteles mas orvos fogadni, ha nem oda tartozol. Es sokszor el is zavarnak, hogy bocs, de hiaba ez a masodik legkozelebbi a lakhelyedhez, te nem ide tartozol.... Tobbszor tortent mar ilyen velunk. A sajat gp-mtol nem vagyok hasra esve amugy.

Virago_1000 2014.09.22. 23:25:20

@george47:
"Szemtelenül közönyös, utcai ruhában dolgozó, a beteget lerázó orvosok."
- ugyanigy gondolom! Az almosoly azert folyton kiserokent ottvan.

@Philosoraptor: "Másrészt teljesen agyon vannak terhelve"
- ez meg a masik, a nagynenem is emiatt halt meg.
Azt is tegyuk hozza, hogy - gyalazatos modon - a magyar orvosok jo nagy resze a maganrendeleset az allami korhazakban, allami gepen csinalja....

@charlieharper: igen, el akartak kuldeni phisiora, de arra is varni kellett volna par hetet. Irtam is a posztban. Es amint kesobb kiderult, a problemamra abszolut haszontalan lett volna.

@Kelly és a szexi dög: "Az első háziorvosi látogatás után ügyvédet kellett volna felkeresned! " - annal naivabb vagyok :)

Muscari 2014.09.22. 23:33:10

@kardio1: igen, akarjuk, johet a poszt.

@Mme Seldon: wow, Great Ormond Street. Azt tudod, hogy sok hiresseg szul ott? Valozzinuleg az újszülött ellátás sem lehet rossz. Tudod, hogy miert mentek onnan haza az ismeroseid?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.22. 23:34:30

De azt mondom , ez meg mindig jobb, mintha a nyari mutetemre amerikaban tobbtizezer dollartfizettem volna.
Amugy hazajottem, megyek majd meg , de nyugati partra. Washington D.C. a kedvenc, New York nekem sok(k) volt, es sok helyen brutalul lepukkant. ( port authority bus terminal pl.)
Fbre kepfeltoltes obilneten egy ora, egy ejszaka alatt nem toltott fel a telom akksija, es sorolhatnam. Elelmiszerbolt, mint olyan, szinte nem letezik a varosban, ( itt a belvarosban is van, meg a big bennel szemben is egy kicsi metro express, vagy sainsbury's local) , az arak nem a vegleges arak, utolag szamoljak ra az adot, ( ezt mondtuk tudtam elore, de honnet a kisujjambol szopjam, melyik allamban mennyi az annyi, es ha mar ez van, akkor ruhara miert 0%?) . A brodwayen , ahol musicalt neztunk az ulesen kb gyerekmeretu ember fer el, nem tudtam hova tenni a labam, es meg lehetne sorolni.
D.C total mas volt, imadnivalo, bejott nagyon, bar ott sem talaltunk 10 km gyaloglas utan sem olyan elelmiszerboltot, ahol legalabb normalis elelmiszert ( gyumolcs, joghurt, zsomle, vagy hasonlo) talaltunk volna.
Jahm, es a TSA hazafele kinyitotta a borondom, remelem megcsapta oket a beizzadt ruhaim penetrans szaga. Okot persze nem modntak, nem irtak, miert nyitottak ki.

Toronto viszont amulatba ejtett. Nem egy latvanyos varos, de az emberek, a tisztasag, es a vendegszeretet, whao.

2014.09.22. 23:39:10

@M. Péter: Itt elég sokszor elmondták már sokan, hogy őket felfogják venni anélkül is. Először elég az angolt tudni.

Muscari 2014.09.22. 23:39:22

@Zoole[uk]: o szegeny csaj, nehogy tulhajtsa magat, vigyazzatok ra. Kivalasztottatok mar az egyetemet, ahova jelentkezik?

2014.09.22. 23:43:04

@DieNanny [SZ,CH]: Jah, meg ha nem kerülne ~500 ezerbe fél évente a képzési díj. Nem a csórók fognak odajelentkezni, abban biztos vagyok. Ez a röghöz kötés úgy ahogy van, egy f@szság. Élhetőbb országban, normális fizetésekben kellene gondolkodniuk a kedves honatyáknak, és akkor lenne MIÉRT visszajönnie az embernek, miután elég tapasztalatot gyűjtött kint. Ezzel szemben az történik, hogy a legtöbb ember csak oda vált jegyet. Meg is értem őket.

2014.09.22. 23:43:58

@DieNanny [SZ,CH]: Megtapasztalja a saját bőrén. Szerintem ez a tuti recept. :)

Muscari 2014.09.22. 23:47:07

@coeris: holnap jossz? Ird majd meg az elso benyomasaidat, legalabb egy-ket kommentben.

2014.09.22. 23:49:15

@tanato: Nem követem a magyar közélet eseményeit napi szinten (ezért bocsássatok meg nekem :D), de van valami hivatalos szerv, aki fél évente leellenőrzi, hogy itthon vagyok-e még, miután végeztem az egyetemen? Mi van, ha én úgy döntök, hogy nem alamizsnáért tanultam 3/5 évet, és inkább kimegyek külföldre sokkal több pénzért? Visszahoz a TEK?

bxf 2014.09.22. 23:57:02

@vuvuvu2: "de 10+ éve kint élő barátnőm egy maláriaellenes oltás okozta hétvégi belázasodás miatti órákig tartó kálvária után "

Malaria ellen nincs vedooltas.

Csak szolok.

Tudományos libsizmus 2014.09.22. 23:57:03

Na de hát másfél milliárd szerencsétlen, diktatúra elől kizárólag elvi okokból menekült honfitársunk kutatja a kvantumfizikát Londonban!

bxf 2014.09.22. 23:57:03

@tanato: Nem. Rendesen huztam a rabigat, mint legtobben. Ket-harom allasban. Aztan amikor 1998-ban 200 tuloraval (a foallasomban) 50 ezret vittem haza, elgondolkodtam. Nem mondom, egyedulallokent, gyerek nelkul, szulok altal kinyogott pesti, tehermentes lakasban, igenyeimet alacsony szinten tartva megeltem, de... egyebkent meg most is otthon lennek, ha a maganeletem nem ugy alakul, es a sok igergetes el nem hozott volna az orszagbol. Helyesbites: 2004-ig biztosan otthon tengodtem volna, azutan pedig valahol vagy angol vagy nemet nyelvteruleten.

2014.09.22. 23:57:03

@diggerdriver: Te meg mosogassál szépen valamelyik kifőzdében, és takarítsd a klotyót. Majd küldök Níveát :))))

bxf 2014.09.22. 23:57:03

@tsabus [PL to UK]: Imadlak! Imadom a tokos legenyeket!

Muscari 2014.09.23. 00:00:48

@M. Péter: a szuleim volt haziorvosa is Svedorszagban el mar vagy ot eve. O is ugy kezdte, hogy a csalad Spanyolorszagba ment nyelvtanfolyamra par honapra, o egy hangot sem beszelt elotte svedul termeszetesen.

bxf 2014.09.23. 00:04:14

@Tudományos libsizmus: MASFEL MILLIARD? Ilyen sokan lennenek az angliai magyarok?

:-)

2014.09.23. 00:05:11

@Tudományos libsizmus: Diktatúra É-Koreában van, viszont szép lassan mi is haladunk abba az irányba. Lásd, aki nem ír szépet a kormányról, azt kirúgják. :))))

Virago_1000 2014.09.23. 00:11:07

@Bath és Wells gyermeksajtoló püspöke: "Nagyon-nagyon furcsa logikája van ennek a fickónak, nem csak hogy nem érti a magánorvos és az állami orvos közötti markáns különbséget, és valamiért az orvos nemzetiségének tudja be a minőségi eltérés okát, de valamiért csak hosszas kálvária és tortúra után jut eszébe a GP-váltás"

Idefigyelj ocsi! Az nem az en hibam, ha nem tudom, hogy mi a teendo szar GP eseten, hiszen eletemben eloszor volt dolgom angol GP-vel. A beteg hibaja, ha nem tudja, hogyan mukodik a rendszer? A minosegi elteres a 2 rendszer, valamint a magyar orvosi egyetemek (inkabb ez utobbi) sokkal magasabb szinvonalanak koszonheto.
Masik: Miert kered szamon rajtam a magan- es allami ellatas kozti kulonbseget? Tudom en azt nagyon jol! De elvarom, hogy magas szinten kezeljen az allami is, hiszen nagymertekben hozzajarulok a fizetesem x %-aval a mukodesehez!

@nu pagagyí: "Az állami egészségügy a szegények ellátására specializálódott, csúcsra járatva a bürokráciát és a beteg szívatását. "
- akkor bakker finanszirozzak a szegenyek!

"Akinek viszont pénze is van a nyavalyájához, az rögtön magánintézményhez fordul. " - akkor ne kerjek tole az NHS / TB (ki minek hivja) hozzajarulast!

@hopptarisznyarák: igy is fel lehet fogni. Tudod, Afrikaban eheznek, Magyarorszag meg egy gazdag orszag! Onnan nezve!

@Mirjam2: koze nem volt a siofoki MRI diagnosztaknak a mutetemhez. Ok "csak" megadtak 3 altaluk ismert orvos telefonszamat. Es az egyikhez kerultem. Halapenz is volt. Tudom, hogy ez a halapenzesdi nem jo dolog, de 1000x inkabb, mint a tehetetlen buta, de legalabb jol tulfizetett angol "orvosok".

@charlieharper: "A magyar MRI velemennyel jott." Nem igaz! Olvasd el megegyszer!

@bxf: "A kuplungos autotol olyan szinten viszolyognak itt"
Remelem, akkor egy manualis Porschet olcson behozatok kontenerben :DDD

@lüke: "GP- d nem árt,ha tanul tőled...... " - nem jon at, hogy mit akartal mondani.

@blackhair-lady: Mar megtortent, es kaptam valasz sms-t is, hogy mahoz 1 hetre varnak a korhazban. De mivel parhuzamosan futtattam a dolgokat, ezert kozben otthon meg is mutottek, a jobbulas utjan vagyok, es abszolut egeszseges(nek erzem magam).

@Jesus.Green: " A magyar ember mindenhez ert: autoszereles, orvoslas, tanitas, epites, vizszereles esatobbi" - mert ra van kenyszerulve, mert mindenhol retteg, hogy atvagjak!!!
Es meg a politikusokat szidjuk, holott ideje lenne elobb magunkba nezni!

Muscari 2014.09.23. 00:12:41

@bxf: te is ott laksz? Milyen kicsi a vilag! Bizony, Blackhair Lady, hogy ugy mondjam, oda ment ferjhez.

Muscari 2014.09.23. 00:14:28

@Jesus.Green: Mar akartam kerdezni, hogy te Cambridge-ben elsz? Csak a neved miatt...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.23. 00:14:59

@Dragonlady (now in Indonesia): Cataflam Uk-ben nincs, a - ha jol emlekszem0 diclofenac hatoanyagu gyogyszereket nem szivesen adjak, mert karos tud lenni a szervezetre.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.23. 00:16:14

@bxf:
@Philosoraptor: Bérkommentelőnek nem ész kell, hanem "elhivatottság".
Már a nickneve is elárulja, hogy melyikből van neki több. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.23. 00:17:15

@Bath és Wells gyermeksajtoló püspöke: lehet nezelodni e16 eseten, hol van jo gp. Csak sozlok, ha e14-est talalsz, pl. appleby practice, onnet elzavarnak, mert helyileg nem oda tartozol. Ennyit a szabad gp valasztasrol. Szetneztem, ahol vagyok, ott van normal brit orvos, de ... Az esetek tobbsegeben biza indiai. De a hajamra kenhetem a britet is, ha azt mondja, orokletes, nem tud vele mit csinalni, en meg orditok a fajdalomtol...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.23. 00:17:33

@csentecsa: Szerintem te nem nagyon tudod, hogy ki az a Digger, mekkora, és milyen géppel dolgozik... D

montroyal ( CAN qc) 2014.09.23. 00:17:45

@qkuc: nem sokat tudok en se viszont ha nem is annyira mint az USAban beperelik a hibazo orvosokat (van biztositasuk) de nem igazan sokat er .. 5-10-20 evre elhuzodnak a perek ami azert jo mert vagy meggondolja magat a panaszos, vagy elfogy a penze pereskedni vagy meghal ...
amit sokan felvetettek ,ghogy menjen mas orvoshoz , na az itt nem menne mert hazi orvost nem is lehet talalni hiany van, nem is vesznek fel uj beteget .. ez esetben lehet a surgossegi osztalyra menni 6-8 ora varakozas ..(tenyleg surgos esetekben viszont 20 an ugralnak korbe rogton ) vagy randevu nelkuli clinikara , de nyitas elott 1 oraval sorba kell allni mert csak x pacienset vesznek fel, aztan gyere holnap ....
mindent osszevetve nagyon jo az orvosi ellatas csak beteg ne legyél ...

Muscari 2014.09.23. 00:22:35

@tildy[UK]: szerintem ugy gondoltak, hogy jeletkezzen at masik gp-hez. A nyar mutetes dolog utan mar rendbejottel teljesen?

Mindig elfelejtem mondani, hogy milyen szuper a paprika. Orok halam erte :-)

2014.09.23. 00:24:31

@charlieharper:
" Igazi Martha Stewart vagy. "
" Simonyi dated Martha Stewart for 15 years until 2008." :))))))))
No comment:))))

Muscari 2014.09.23. 00:26:05

@tildy[UK]: Voltarol neven lehet kapni, a 25 mg-osat recept nelkul is. En mar kinyomoztam, sajnos neha kell, nekem nagyon bevalt eros fajdalomcsillapito. Csak enni kell mindig elotte, mert kikesziti a gyomrot.

Virago_1000 2014.09.23. 00:36:45

@bxf: En is preferalom a manualisat, habar a 126-os mercimet automataval szeretem, ugy, ahogy van :)
Ha mindig nagy a dugo, akkor a motorbicikli nem jatszik?
En azt valasztanam. Ugyis azt olvasom ki szolasaidbol, hogy "szereted a kihivasokat" :)))

@diggerdriver: Mondjuk meg nem doglunk itt. De azt latni kell, hogy a nyugati allamokban azert magasabb az eletszinvonal, mert a (kamu) allamadossag is magasabb. A GDP aranyaban termeszetesen.
Porsche maniadat megertem, en is egy 964-re nyaladzok :DD

@tanato: kivancsi lennek a velemenyedre, ha orvos vagy. Hol es mikor vannak Angliaban kotelezo szurovizsgalatok? Ebben is elobbre tart Magyarorszag?

@Zoole[uk]: Azt mar a poszt megirasa elott is tudtam, sot a mutet elotti heten dontottem el, hogy GP-t valtok. De nem maradt ra mar ido. Egyebkent otthon labadoztam, ma reggel erkeztem vissza UKba. Azert meg elmegyek a regihez is, elmagyarazni neki, hogy miert valtok. A faj, borszin nem szamit, a diploma megszerzesenek helye annal inkabb.

@tsabus [PL to UK]: "Bocs, de ez olyan tipikusan nőies. Megvan a protokoll, ami szerint úgy indíthatsz pert, hogy semmi negatív következménye nem lesz rád nézve, ha elveszíted. Anyagilag sem ! Közben pedig ez az egyetlen út, hogy másokon valóban segíts és megbüntessék az orvost, vagy változtassanak a rendszeren. De nem, te inkább telesírod a netet. Az orvosod pedig továbbra is néz bután a páciensekre és követi a (talán) hülye szabályokat. Azon kívül, hogy ezt kiírod magadból és ezáltal lenyugszol, kinek is segítettél ?"

- nezd, lehet, hogy igazad van. Alkoholmentes sort is iszok, ami mint tudjuk az elso lepes a gumino fele :) Na de, hogy miert nem akartam pert inditani? Nezd en dolgozo ember vagyok, van, hogy napi 12 orat, nem erek ra meg erre is, orulok, ha ledolhetek, mire hazaertem. De a tanacsodat erdemes lenne megfogadni, mert ha az emberek kiallnanak az igazukert, akkor egy szebb jovo koszontene rank. Csak hat mindannyian egy keves kiveteltol eltekintve gyavak vagyunk, "sajnalom, en is egy kicsit", ezert tehetnek velunk meg, amit akarnak. Mint pl amikor kiraboltak 1.5 eve, feltortek a garazsomat vasas ciganyok, es £6000 font ertekben vittek el szerszamokat. A felniket, karosszeriaelemeket nem is szamszerusitem, es a rendorseg helyszinelni sem jott ki. A szomszedomat is kiraboltak, azt mondta nem tesz feljelentest. Ennyire el vannak az emberek keseredve. A kozeposztalybeliek is, igen.

Egyebkent ha van tanacsod, akar privatban is, varom, hogy hogy induljak neki egy lyen pernek, mert az angol jogban es birosagi folyamatokban abszolut jaratlan vagyok (a magyarban sem jobb).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.23. 00:38:08

@Muscari: ugy nez ki igen, rendbejottem:) A paprika meg hazi, de vigyazz, ecetes ollos valtozat:D
Atjelentkezni nem olyan egyszeru. Ahova mi akartunk menni, ket helyre is, pozitiv erkelesu, onnet elkuldtek, mert nem oda tartozunk.

pappito · http://pappito.com 2014.09.23. 00:44:16

ezen a HÁ blogon csak Magyarországot kutyázó és a nyugatot istenítő posztok vannak :)

FutureFry 2014.09.23. 00:45:57

@bxf: @charlieharper: @blackhair-lady: Ja és a kézi váltósat be is lehet tolni (vagy írta már valaki?). Esetleg egyedül is, úgy Frédi-Bénisen. Én már többször "reklamáltam" kölcsönzőnél, hogy nincs kézi váltós csak automata (és nem valami extra sportkocsira gondoltam). De sosincs... Mindjárt nosztalgiázom, hogy minlyen kár, hogy kétütemű sincs. Persze van hátránya a kéziváltósnak is: Pl. nehezebb vezetni porckorongsérvvel...

Sajnos a váltók ki fognak halni lassan - de akkor lehet Tesla-ra váltani (no pun intended). Bár jó lenne abból is egy kuplungos :). Lehet, hogy majd szimulálják - de sajnos (mint néhány automatában a "kézi" mód) az már nem az igazi...

ABS: (Charlieharpernek): Volt már, hogy jól jött hogy nem volt...
www.nhtsa.gov/cars/problems/equipment/absbrakes/page1-doom-04-26-2013.html :
"... On very soft surfaces, such as gravel or unpacked snow, ABS may actually lengthen stopping distances..."

2014.09.23. 00:47:16

@charlieharper:
"A tuzoltok jottek a mentok helyett ki teljes harci felszerelesben "
A tuzoltok sokszor jobban vannak kikepezve itt beteg vagy serult surgossegi ellatasara, mint a mentoorvos. (azt hiszem, nincs is olyan, altalaban orvostanhallgatok vegzik masodallasban ezt a munkat) 911 hivasnal ok ernek ki leghamarabb. Mire a mento megerkezik, a serult vagy beteg el van latva, csak be kell tenni a mentoautoba, ami a korhazba viszi.

FutureFry 2014.09.23. 00:56:27

@tsabus [PL to UK]: És kaptál is? Egyébként lehet, hogy mégse szeretnék kölcsönzőből kéziváltósat: Képzeld el ha kiadták egy olyannak aki nem tudja használni. Szívhatsz vele (pl. leégett kuplung)

pappito · http://pappito.com 2014.09.23. 01:03:25

@Virago_1000: vagyis, ha a valóság nem támasztja alá a bullshitet, akkor nem ér a nevem, mi? :)))))))

2014.09.23. 01:04:29

@qkuc:
" miért nem terjedt el itt az automata sebváltó, mi a jó abban "
Peldaul az a jo benne, hogy lehet a kavespoharat allandoan a jobb kezben tartani es nyugodtan kortyolgatni vezetes kozben:)

Virago_1000 2014.09.23. 01:08:58

@bxf: a maszeklevelet nem kaptam meg.

pappito · http://pappito.com 2014.09.23. 01:17:24

@Cascabel: meg nem vagyunk mi állatok, hogy moslékkavbaróval a kézben vezessünk :)

2014.09.23. 01:23:58

@pappito: Végre visszatértél. :D

Mrs. Clayton 2014.09.23. 01:28:21

@charlieharper: akkor latod hogy mi a kulonbseg? lebukott. becsukjak a boribe es vakoszinuleg nem fog praktizalni a jovoben, ellenben a mi orvosunk jo esellyel meg ma is praktizal, habar par evente kenytelen koltozni, mert nem ujitanak vele szerzodest vagy felmondjak, mert annyira hanyag, utalatos, rosszindulatu stb

pappito · http://pappito.com 2014.09.23. 01:32:10

@Philosoraptor: :)

kicsit sok volt nekem a spoánkodás, hogy miért nem lehet kommentelni a blogba, _kilencszáz_ hozzászóláson keresztül :)))))

na mindegy, reméljük posztolónk felgyógyult és hosszú, boldog élete lesz, elkerüli a betegség, rátalál az öröm!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.23. 01:56:25

@diggerdriver: Loller! :D Akkor én még kis féleszű voltam, (mondjuk most sincs túl sok...) de az öregnek a dumájától fetrengeni lehetett...
:-))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.23. 02:18:05

@qkuc: szerintem sem, de van akinek tenyleg automata kell. Pl. edesapamnak is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.23. 02:34:01

@lüke: tudom, mi a non-steroidal anti-inflammatory, és mire jó, sajnos tapasztalatból tudom mondani az orvosnak, hogy melyik panaszra mi szokott működni, olykor pont melyik fájdalomcsllapítóval együtt.
és mondjuk a rendszer szerencséje, hogy itt (Ázsiában) úgyis megveszem a gyógyszertárban azt, ami 20 éves tapasztalat után működik. csak olykor nehéz elmenni a gyógyszertárig és másokra szorulna az ember, és akkor jönnek a paracetamollal.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.23. 02:45:10

@Philosoraptor: muhaha, akkor már értem, miért vagyunk félázsiai nemzet :-))))
nekem ez az a dolog, ami a legnehezebben megy errefele (tényleg elég jellegzetes ázsiai tuladonság, bár másképp és más mértékben). nagy balhéim szoktak lenni, amikor nem ítélik megfelelőnek a takarítási szokásaimat. én meg általában megválasztom a csatáimat, és ezek fontosak tudnak lenni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.23. 02:55:26

@Mirjam2: ráadásul a magamfajtákat an NHS előbb ellátná, mint a magyar TB, pedig semmi közöm Angiához. ez sincs jól, azért valamiféle járulékfizetés kellene, na.... úgy tudom, durván bedőlés szélén áll az egész, és az is nagyot fog szólni.

2014.09.23. 02:59:29

@pappito: Amíg távol voltál, kiderült, hogy egy "nagyképű senkiházi" vagy. :D

2014.09.23. 03:02:50

@Dragonlady (now in Indonesia): Nevetünk ezen, de valójában szörnyű következményei lesznek ezeknek a dolgoknak, és az emberek fognak majd nagyot szívni (eü. és nyugdíjrendszer, hogy két égető problémáról beszéljek).

montroyal ( CAN qc) 2014.09.23. 03:05:58

@charlieharper: @Cascabel:

nalunk mind harman kijonnek rendorseg ,tuzoltok ,mentok (pocsekolni az adofizetok penzet) a
-premiere repondant - szabaly szerint ... mondjuk jo és gyorsabb is hogy ki fog eloszor oda érni ...

FutureFry 2014.09.23. 03:24:32

@bxf: "MRI ingyen volt". Nem tudom, hogy a biztosítás miatt volt-e ingyen, de egy MRI átlagára olyan $2600, lásd: www.nerdwallet.com/blog/health/2014/05/09/how-much-does-an-mri-cost/
Jó nagy a szórás (kb. $500-tól $13,000-ig). Nem tudom, hogy ezekben az árakban benn-e vane, de általában még pluszban ehhez jön a kiértékelés díja (pár száz dollár körül). Persze biztosítása válogatja, hogy mit fedez, de maga a listaár is már más attól függően, hogy ki a beteg (azaz milyen biztosítása van vagy nincs).

Egyébként az amerikai egészségügyi rendszer pénzügyi oldaláról van egy nagyon jó cikk ami a Time magazinban jelent meg egy olyan másfél éve, érdemes elolvasni:
www.uta.edu/faculty/story/2311/Misc/2013,2,26,MedicalCostsDemandAndGreed.pdf
Jól mutatja, hogy mennek a dolgok (pl. doki/nővér addig nem néz meg amig nem látja, hogy van előre fedezet a kezelésre, teljesen átláthatatlan számlák, stb.). Igaz legalább az ellátás színvonalas - ami azért nem áll arányban a nagyon magas árral.

pappito · http://pappito.com 2014.09.23. 03:28:45

@Philosoraptor: csak most derült ki????? :)

de láttam, valaki küldött egy linket valami blogra ahol mindenféléket összeirkáltak mindenkiről, köztük rólam is, de hát sebaj. ja, meg azt is onnan tudtam meg, hogy sikerblogom van :)

de hát, ha így érzik jól magukat, nekem nem baj

2014.09.23. 04:16:41

@pappito: Olvastam én is azt a blogot. Onnan tudtam meg, hogy mi is vagy te valójában. :DDD Meg persze ment a seggnyalás ezerrel, mert ugye itt elvannak nyomva a Mo.-t szerető emberek...

bxf 2014.09.23. 04:36:45

@montroyal ( CAN qc):

Valoban perlik az orvosokat uton-utfelen, de mar tobb allam rajott, hogy ha ezt veg nelkul engedi, akkor elveszti a szakembereket. Erre az egyik jo pelda Florida volt, ahonnan a szulesz-nogyogyaszok csoportokban menekultek el, olyannnyira, hogy a muhibaperekkel foglalkozo ugyvedekkel becsukhattak az uzletet (nna nem mintha Floridaban rengeteg gyerek szuletne... mas allamokhoz viszonyitva).

Ha jol emlekszem, 2003. korul Texas torvenybe foglalta, hogy bar az orvosokat lehet tovabbra is perelni, a max. osszeg ami kovetelheto, az 250 ezer dollar. Egy un. cap-et letesitett, ennel tobbet nem lehet perelni. Es egyre tobb allam koveti ezt az elvet. Amiert meg Texasban jo praktizalni, hogy ha az ember elveszt egy muhibapert, a hazat, az autojat es meg csomo mas ingatlant megtarthat, mig ezzel ellentetben New Yorkban vagy Californiaban pl. minden uszik...

A muhiba biztositast a korhaz allja a legtobb esetben es a korhaz is fizet. Az ugyvedek megegyezesre torekednek, mintsem 5-10-20 evekig elhuzodo perekre. Az orvosok pedig eskudtszekes meghallgatast akarnak, foleg ha tudjak, hogy nem hibaztak. Azonban a dontes joga a munkaado (korhaz) kezeben van... tehat elmeletileg a kiegyezes az ut... ami tobbszor is elofordulhat egy orvos eseteben, de altalaban 2 ilyen eset utan a korhaz kirugja, sot! Masik allamba koltozik az orvos, hogy tiszta lappal inditson.

A panaszosnak nem fogy el a penze... mert sok olyan muhibaperre szakosodo ugyved van, aki "no fee, if no recovery" alapon vallalja az ugyet. Ez azt jelenti, hogy ha nem nyernek, akkor az ugyved is penz nelkul marad. Ha nyernek, akkor az ugyved altalaban a nyert osszeg 33-50%-at viszi, miutan levontak a korhazi koltsegeket, kifizettek az ugyved altal felfogadott szakertoket, stb. Konkretan van egy peldam: XY (amerikai magyar) 2002-ben a McDonald'sban elesett a szemetgyujto ajtajaban. Korhazba vittek, kisebb horzsolasok voltak, talan 1-2 napra bent fogtak, mert a balesettel kapcsolatban egyaltalan nem hozhato kondiciot talaltak (pitvarfibrillacio). Ekkor jo amerikai szokas modjara ugyvedhez fordult, es kb. 3 ev utan megegyezesre kerult a dolog. A befolyt osszegbol a Medicare rogton leakasztotta a maga kis 106 ezer dollarjat (az illeto 65 felett volt, es igen, 2002-ben egy szamla 1-2 napos apolas utan ennyire jott ki), az ugyved levette a postakoltseget, benzinkoltseget stb., es amit a bacsi kapott az annyira volt eleg,hogy egy hasznalt Lincoln Towncart vegyen a felesege (mer' ugye jo magyar szokas modra a rongyrazasnal fontosabb nincs), ami akkor kb. 20 ezer dollarba kerult. Nna ennyit, hogy mennyit lat a beteg a megnyert penzbol.

Hja igen. Gondolom, hogy egyertelmu, hogy az ugyved (foleg ha no fee, if no recovery alapon dolgozik), minel elobb es minel tobb penzt szeretne latni, lehetoleg minel kevesebb munkaval. Ezert NEM huzodik el a legtobb targyalas 10-15-20 evig (hatalmas teveszme!), hanem a legtobb igenis "megoldodik" 5 even belul.

Elnezest kerek, de nem tudom, hogy az USA melyik reszerol szarmazik a tapasztalatod... de nagyon melletrafaltal!

A surgossegen valoban van 6-8 oras varakozas, sot! 18 orarol is hallottam mar. Megsugom, hogy ennek sokszor tanito celzata is van, hogy legkozelebb hoemelkedessel ne b.sztassza a jo doktort mindenki...

Van "walk-in" clinic, ami azt jelenti, hogy az ember besetal, nem kell idopont. Attol fuggoen, hogy az ember melyik varosban, ill. annak melyik reszeben van, az USA-ban az ilyen helyeken nem kell sokat varakozni (kisebb panasszal urgent care-re is lehet menni, nagyobbakkal viszont a helyi ER helyett a korhazi ER-t keresnem meg - Houstonban mar orvosismeroseimtol azt is sikerult begyujtenem, hogy melyik korhaz surgossegijere mivel NEM erdemes menni!).

SENKIT nem kuldenek haza, SOHA nem hallottam azt, hogy "gyere holnap"... Az egeszsegugy egy profitorientalt agazat, es minden egyes beteg utan min. $130-at kiszamlaz a doki... olyan haziorvost is ismerek, aki szombaton is kinyit 4 orara, mert MEGERI!

bxf 2014.09.23. 04:36:53

@FutureFry: " Ja és a kézi váltósat be is lehet tolni (vagy írta már valaki?)."

Igen, draga. Az a "valaki" en voltam.

bxf 2014.09.23. 04:37:05

@Muscari: "te is ott laksz? Milyen kicsi a vilag! Bizony, Blackhair Lady, hogy ugy mondjam, oda ment ferjhez."

Yeap. Tizedik eve.

Mit jelent az "hogy ugy mondjam" ?

katamaran 2014.09.23. 04:37:15

Sziasztok!

Az NHSről nekem is csak rossz tapasztalatom van, így teljesen átérzem a post-író helyzetét. Én is hasonló kálvárián mentem keresztül pár éve. Több hónapig jártam GPhez, mire nagy nehezen beutaltak ultrahang vizsgálatra, miközben már kiegyenesedni nem tudtam a fájdalomtól. Persze fájdalomcsillapítót azt írtak fel, nem sajnálták.

KÉnytelen voltam elmenni privát ultrahangra (140Font), de ezért 250kmt kellett utazni, mert a városban, ahol lakok ugyanez a vizsgálat 370 Font =145 000Ft lett volna. Mikor az ultrahangos radiológus meglátta a leletemet közölte, hogy AZONNAL kórházba kell mennem. Ő anno betelefonált a kórházba, ahonnan elfelejttek engem felhívni.

NHS24es vonal...majd addig eljutottam, hogy az éjszaka közepén megvizsgált egy nővér. És...csak nem? Fájdalomcsillapítót adott, majd közölte hogy másnap reggel menjek vissza a GPhez.
A GP nézte reggel az ultrahangomat, majd közölte hogy sürgősségileg beutal, kb egy hét mire fogadnak. "De én ne menjek be magamtól a kórházba, mert nem gyorsítom meg a folyamatot. "(???? !!!!) És ez konkrétan elhangzott a szájából.

Szerencsére nem fogadtam meg a tanácsát, és onann utam kórházba vezetett. Ahol még egy recepciós sem volt. Már én is ott tartottam majdnem mint a post-író, hogy én levetem magam a földre, hátha akkor odajön egy orvos. Találtunk egy nővért akinek odaadtuk a leletemet, ő rögtön hozott egy szakorvost, aki megállapította, hogy sürgősen meg kell műteni.

Eddigre azonban teljesen elfogyott a hitem az angol orvosokban, így hazarepültem. Otthon 2 nap múlva mentővel vittek kórházba és 3 napon belül megműtöttek. 2 hétig lábadoztam.

Mikor visszajöttem, akkorra kaptam meg az ultrahangos beutaló-behívását az angol orvostól.
(Itt ugyanis a rendszer úgy működik, hogy ha az orvos beutal egy vizsgálatra, akkor az orvos ír a megfelelő részlegnek, akik írnak NEked egy levelet postán, hogy foglalj be időpontot náluk) Ezt a rendszert a mai napig nem értem.

Amit az egészből ki akarok hozni az két dolog:

1. A magyar emberek nem értékelik a magyar egészségügyet, és azt, hogy bármikor besétálhatnak egy szakorvoshoz. Legyen az akár privát, és fogadják őket. Igen, elő lehet jönni olyan történetekkel, hogy "de otthon is miylen orvosok vannak", csak a különbség az az, hogy otthon bármikor elmehetsz egy másik orvoshoz, vagy ha nem tetszik, elmehetsz egy privát orvoshoz. Itt a privát orvoshoz is a GP utal be. Csak nem olyan hosszú a várólista. Továbbá nem "google-orvosok" vannak otthon, akik a panaszaidat betik a google-ba és az alapján találják ki mi a bajod.
Ugye a kis történetem során láttam amagyar egészségügyet is közelről meg az angolt is. Mindkettőnek megvannak a hátrányai, de vajon az ember olyan orvoshoz menne inkább aki kedves mosolyog, és nem tud semmit, vagy olyanhoz, aki egy kissé modoros, de tudja mit kell tenni? Én az utóbbit választanám.

2. Nagyon sokáig úgy éereztem hogy én voltam a hibás az esetben, hiszen az orvos mindent úgy tett, ahogy tennie kellett. Ő nem hibázott. Ő úgy gondolta valóban az a bajom. A válasz azonban nem ez. Otthon az orvosok rögtön kitapintották mi volt a gond. NEm kellett nekik még ultrahang sem. Vagyis az itteni orvosok hatalmas hibá(k)at követtek el egymás után, hogy nem ismerték fel mi a gond. Ugyanez vonatkozik a kedves postolóra is. Most úgy gondolod, ők csak a protocolt követték, miközben ott is súlyos szakmai hibákat követtek el. HA felhavsz egy solicitort az első kérdése az lesz, hogy mi lett volna Veled ha a Magyarországon megcsinált műtétet nem csinálták volna meg. A válasz pedig az, hogy lebénulhattál volna. Ha nem mész haza Magyarországra, lebénulhattál volna, mert ez az orvos fájdalomcsillapítót adott egy tumorra a gerincedben. Ha ez nem műhiba, akkor mi az? Szóval a tanácsom az hogy legalább kérdezz meg egy solicitort, ilyen no-win no fee solicitort, hogy mit gondol az esetről.

Remélem mostmár minden rendben a kedves post-íróval.

bxf 2014.09.23. 04:37:27

@Virago_1000: "Ha mindig nagy a dugo, akkor a motorbicikli nem jatszik? En azt valasztanam. Ugyis azt olvasom ki szolasaidbol, hogy "szereted a kihivasokat" :)))"

Peter, tokos vagyok, de hulye nem! :-))

bxf 2014.09.23. 04:37:34

@Virago_1000: Kozben rajottem, hogy a ketto kozul rosszul valasztottam. Manchester es Birmingham kozul Manchestert valasztottam es masik pasinak kuldtem azt a levelet, LOL.

Az irasaim egyebkent nem jelennek meg egy ideje!!!

bxf 2014.09.23. 04:37:37

Oooo, ize... ugy latszik, hogy moderaljak a hozzaszolasaim... De miert?

bxf 2014.09.23. 04:37:40

Jeee, irtam es jo nehany hozzaszolasom nem jelent meg!

FutureFry 2014.09.23. 05:11:17

@bxf: OK, én csak tippeltem, hogy valaki már megírta, nem olvastam minden hozzászólást 100%-ig...
Egyébként még annyit a kézi- vs. automata váltó témához, hogy régen az előbbi most meg már az útóbbi nyúlt jobb fogyasztást (általában). De persze a kéziváltó élménye megér 1-2 MPG-t...

FutureFry 2014.09.23. 05:43:05

@tildy[UK]: A TSA az én statisztikám szerint majd 50%-os eséllyel nyit feladott cuccot. És igen, csak egy cetlit hagynak benne, hogy belenéztek (bár azt sem mindig, feltétlenül).

Az hogy az ülések amerikában kicsik szerintem nem általános - legalább is moziban, színházban, stb. nem ez a benyomásom. És - ahogy mindenki tudja - az amerikaiak nagyok. Persze a Broadway (meg a repülőtársaságok) talán kicsit jobban profitorientáltak, és minél több embert próbálnak bepréselni egy helyre.

Ja és a keleti parton szerintem Boston a "nyerő".

Muscari 2014.09.23. 05:52:47

@bxf: semmi kulonos, csak elotte Magyarországon is eltek, de igazan nem szeretnék ebbe jobban belefolyni, mert nem ram tartozik.

Muscari 2014.09.23. 06:09:48

@bxf: ha figyelmesen elolvasod, akkor latni fogod, hogy moderacio van. A bloggazda valoszinuleg alszik mar, valamikor azt is kell neki.

Csak azoknak az embereknek jelenik meg a hozzaszolasa azonnal, akik rajta vannak egy premium listan.

coeris 2014.09.23. 06:16:02

@Muscari: oké, valamikor este érek oda, még egyelőre remegek, mint a nyárfalevél. A pakkom sincs teljesen kész, ki kell venni dolgokat, meg betenni, hogy benne legyek a súlykorlátban, de meg is legyenek a dolgok, amik kellenek... Kevés a 20 kg nagyon, de csak ez volt... Estefele leszek, lesz egy jópár skype hívás keresztbe-kasul, hogy élek, ugyanis telefonom már nincs, meg holnap reggel már megyek is az egyetemre. Azért igyekszem idesuvasztani valamit, de nem ígére,, hogy ontopic lesz a mai poszthoz.

tanato 2014.09.23. 07:11:45

@Philosoraptor: Erre még nincs tapasztalat,mert még csak két éve van ez a törvény.Senki nem tudja ,ha "illegálisan" megy ela végzős,mi lesz a folytatás.A TEK bizonyosan nem hozza haza.

tanato 2014.09.23. 07:12:28

@Virago_1000: Erről sajnos nincs informcióm,de majd megpróbálok utánanézni.

tanato 2014.09.23. 07:13:58

@bxf: Köszi az infót,tehát akkor mindenképpen mentél volna.Nyilvánavaló 2004 óta kb. 10000 az elmenők száma/orvosoké/

tanato 2014.09.23. 07:29:23

@Virago_1000: 9 eve dolgozom Angliaban, elotte otthon 18 evet toltottem az egeszsegugyben, azt gondolom mind a ket rendszerbol lattam annyit, hogy ossze tudjam hasonlitani oket. Roviden osszefoglalva az alapellatas es a surgossegi ellatas egy jokora resze jobb otthon, sokkal konnyebben hozzaferheto a betegeknek, ellenben az elektiv korhazi szakellatast jobbnak, magasabb szinvonalunak tartom Angliaban. (A kulonbseg nem az orvosok miatt van, bar hozzateszem az orvoskepzes, kulonosen a postgradualis kepzes sokkal jobban szervezett , gyakorlat centrikusabb Angliaban. Az igazi kulonbseget a sokkal jobb korhazi feltetelek, eszkozok, a megfelelo szamu szemelyzet jelentik ) Az pedig, hogy orvosnak hol jobb lenni nem is lehet kerdes, es ezt nem elsosorban a magasabb fizetes miatt mondom.

tanato 2014.09.23. 07:30:43

@tanato: Egy hozzászólás a cikkhez/magyar orvosi blogról/,küldök majd többet is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 07:32:47

@Jani haverja: a rakos kisgyerekek nem ertenek egyet...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 07:47:57

@katamaran: "magyar egészségügyet, és azt, hogy bármikor besétálhatnak egy szakorvoshoz."

a barmikort ugyerted, hogy amikorra idopontot kap, ugye?

bxf 2014.09.23. 08:01:48

@FutureFry:

Jeeee, vegre megjelentek a hozzaszolasaim, kb. 4 oras kesessel. e nem panaszkodom!

"MRI ingyen volt". Nem tudom, hogy a biztosítás miatt volt-e ingyen, de egy MRI átlagára olyan $2600,"

Megmondom pontosan, hogy az MRI elmeletileg $4980 volt. Mivel a biztositom szerint minden diagnosztikus vizsgalat ingyenes, ezert nem kerult nekem, mint betegnek semmibe. Mas kerdes az, hogy a biztosito es a korhaz megegyezett egy joval kevesebb osszegbe...

Egyebkent egy teljesen mas okbol kifolyoag evente ketszer van MRI, es mindket alkalommal ingyenes. Vagyis egyszer majdnem...

Kaptam egy szamlat a munkahelyemtol (ugyanis az elet ugy hozta, hogy nem csak dolgozni sikerult az onkologian, hanem betegnek is lenni... de ez egyaltalan nem zavarja oket, amikor penzt kell behajtani, hogy az ember ott is dolgozik...), kozel 4 ezer dollaros MRI volt, ill. a radiologus dija, ami kb. $1300 volt, ha jol emlekszem. Az intezet "business office" az intezeti e-mailemre cseszett reagalni, viszont a biztositot felhivtam, es megkerdeztem, hogy milyen ICD-9 kodot kuldott be az onkologia. Azt is megkerdeztem, hogy a 6 honappal ezelotti MRI vizsgalat hogyan volt kodolva. Megneztem a kodokat (mer' fejbol en sem tudok mindent ugye), es kiderult, hogy rosszul kodoltak az MRI-vizsgalatot (szures -screening- neven a nyomonkovetes -follow-up- helyett). Irtam egy e-mailt a business office-na ismet, es ramutattam a kodolas hibajara (az ilyen kodokat egyebkent elegge felmuvelt emberek dobaljak, akik 1-2 eves laza gyorstalpaloval medical coder-ek lesznek, de meg az alap medical terminology-val sincsenek tisztaban). Kb. 3 honapba kerult, mire az onkologiai korrigalta, a biztosito kuldott egy szamlat es kiderult, hogy semmivel sem tartozom. A szamlabol az is kiderult, hogy a radiologusi $1300-as szamlabol a biztosito kb. 10%-ot fizetett, es az MRI-ert sem azt az osszeget, amit a korhaz be akart rajta elso korben hajtani. Happy ending. Csak mozgatni kell a szalakat tudni :-)

Azt, hogy hozzad sem szolnak mig nem perkalsz, sajat tapasztalatbol tudom. Anelkul, hogy konkret diagnozist megosztanek a sajat maganeletemrol (egyelore legalabbis nem), elmondom, hogy mi tortent velem.

Egyreszt orulok, hogy latok magyar egeszsegugyet dicsero hozzaszolasokat, mint pl. @katamaran -e, mert tudom, hogy sokan hatalmas erofesziteseket tesznek, hogy a "rohamokat" alljak. Pontosan tudom, hogy mennyi munka van mogotte, hogy valaki vegre a Suzukijat lecserelje egy Renaultra, vagy felepitsen egy hazat, ahol aztan a hitelt holtaig meg unokai is fizetni tudjak. Tobb csoporttarsam van, aki devizahitel miatt hagyta el az orszagot, mert 3-4-5 allasban ugralva mar a kimerultseg hataran voltak.

Azonban el szeretnem mondani, hogy meglatasom, amerikai tanulmanyaim es tapasztalataim szerint a magyar egeszsegugynek oriasi hianyossaga, hogy nem vilagit ra a szuresek fontossagara...

Szoval, jojjon a tortenetem. Korai 30-as eveiben szeretett gimis oszt.tarsamat egy vegstadiumu rakkal diagnosztizaltak. Mi tortenik ilyenkor? A baratnok zome panikol es rohan szuresre, mint en is tettem (szegeny egyebkent 3.5 ev szenvedes utan elhunyt). Megerkeztem kis videki korhazunkba, ahol korberohogtek, mikor a vizsgalatot kertem, mondvan, hogy en meg fiatal vagyok ahhoz, hogy bizonyos fajta rajom legyen (itt hozzateszem, hogy anyai nagynenemnek is volt ez, tobb, mint 20 eve tulelo). Unottan elvegeztek a vizsgalatot, semmit nem talaltam. Egy ev mulva ismet bementem a korhazba, es a folyoson ulve, hallottam, hogy a nevem fennhangon rohogve mondjak egymas kozott, hogy "Dr. XY meg csak 30+ eves, de mar megint itt van". MEgcsinaltak a vizsgalatot, meg nagyobb utalattal, mint egy evvel ezelott. Mindenesetre ez a kedvemet elvette, hogy valaha is a szurovizsgalaton megjelenjek. Porgessuk a tortenetet elore nehany evvel. Eves rutinszures (mer' orvos letemre azert en jo beteg vagyok am!), azt mondja a dokim, hogy menjek el erre a szures, mert a koromnal fogva ingyen van. OK, lazan beballagtam a legkozelebbi intezetbe, megszenvedtettek a vizsgalattal es 2 nap mulva csorog a telefon, hogy talaltak valamit (amikor "oda" tapintottam, azt mondtam, hogy jeee, tenyleg itt van valami!), es menjek mar vissza ismetlesre, ill. egy masik fajta vizsgalatra... Amit meg is tettem. A vizsgalat vegen a radiologs berobogott es kozolte, hogy vszinuleg harmas stadiumu rak (a negyedik a legrosszabb), nyirokcsomo is volt ketto nagyobb. Biopszia kell. Itt kisse mentalisan lerobbantam es bombolve kirohantam a rendelobol, kellett egy ora, mig lecsillapodtam. Ha mar egy vilaghiru onkologian dolgozik az ember, miert ne hivja fel a fonoket (aki azota Kanada egyik vezeto orvosa lett). Pentek du. 3-kor a ficko korbetelefonalt es voila! Hetfon du. 1-re mar idopontot is kaptam egy kulso intezetben, ahol az intezeti onkologus praktizalt (a fointezmenyben 3 hetet kellett volna varnom, hogy talalkozzak egy onkologussal). Hetfon megjelentem, csipobol kozoltek, hogy 6 honap kemo, de

bxf 2014.09.23. 08:01:48

@FutureFry: de harom alatt meguszom, mert dupladozis siman johet a koromnal fogva, ill. azert, mert semmifele betegsegem nincs (eletemben kb. evente 1x volt influenzam, es egyetlenegyszer kozepfulgyulladas, azonkivul meg egy gyerekbetegseg sem; a porckorongserv az kesobb tortent). Ezek utan lekisertek a biopsziara, amit ott nyomban elvegeztek... miutan legomboltam 800 dollart. Nem vicc. Meg kell, hogy mondjam, elegge profin vegeztek a biopsziat es vegtelenul rendes volt a radiologus, meg biztatott is, hogy ez szerinte nem lesz rak. Ezek utan beultem a kocsiba es visszavezettem a munkahelyemre. Dolgozni.

Valahogy rossz erzesem volt az onkologussal kapcsolatban. Nem lattam az empatiat, es ez nagyon fontos. Bedside manner nuku. 3 honap kemo, utana sugarterapia, majd mutet. Utana 5 ev hormonkezeles. Mintha egy etlapot olvasott volna fel. Menet kozben "konzultaltam" egy kulsos sebesszel, aki ajanlott egy masik onkologus sebeszt. Akit persze ismernem kellett volna, mert egy emeleten dolgoztunk... csak eppen kulonbozo csoportban es az epulet ket ellentetes szarnyaban. A fonokom megkornyekeztem, hogy hadd valthassak orvost, de o nem javasolta. Igy megleptem azt, hogy irtam a ferfi sebesznek (az elozo noi sebesz volt, es elegge erzeketlen). Ahogyan a fonokom megjosolta, 3 hetet tenyleg kellett varnom arra, hogy talalkozhassak az uj sebesszel. Kozben tobben javasoltak, hogy szedjek antidepresszanst, mert elegge rosszul erintett a dolog. Az agyam lazasan azon dolgozott, hogy ez nem lehet rak. Atmentem azon, mint a legtobb rakos beteg: denial - vagyis tagadja, nem akarja elfogadni, hogy rakos lehet. Alternativat kerestem, es azt mondtam magamnak, hogy ez mas lesz. Antidepresszanst elfogadni hajlando nem voltam. Gyogyszert eletemben nem szedtem (max. kohogesre), alkoholt nem iszom (reszeg sem voltam soha), dohanyozni sem dohanyzom, soha nem drogoztam. A disszertaciomra koncentralni nem tudtam, igy az a szemeszter kimaradt az eletembol... viszont talaltam egy uj gyogyirt: Netflix! Ejjel-nappal Netflixet neztem :-) Mig vegre elerkezett a varva vart konzultacio az uj sebesszel. Mit mondjak> Megerte varni! Sokatoknak kivanom, hogy az eletetek egy nehez helyzeteben legyen valaki, aki igy megnyugtasson. Azt mondta: 15 eve onkologus sebesz vagyok, ennek a tumornak a tapintasa nem emlekeztet a rakra. En meg rohogtem magamban, hogy naja, kezratettel diagnosztizalunk :-) De akkor pont ezt akartam hallani es jolesett! Kozben lazasan olvastam a szakirodalmat es leszukitettem ot (5) diagnozisra, hogy mit szeretnek... Nem vicc. Kert egy masodik biopsziat (mert az elso NEM talalta meg a rakot!). Es itt job a lenyeg: egy magankorhazban valoban szoba sem allnak veled, amig le nem perkalsz bizonyos osszeget (lasd az en 800 dollarom az elso biopsziaert). De vannak korhazak, ahol igenis lehet payment plant kerni, vagyis reszletfizetest, ill. utolag es NEM elore szamlaznak. O azonnal mutott volna, de en meg 6 hetig huztam, mert ugye Karacsonykor nem szerettem volna labadozni. Illetve meg otthon be kellett adnom a sztorit ugy, hogy lehetoleg nem kuldom ozvegy edesanyamat sem antidepresszansra...

Es vegre elerkezett a varva vart masodik biopszia... es itt jon a lenyeg! Mivel az intezmeny onkologiara specializalodik, ezert elegge korultekintoek, elvegeztek egy extra festest, amibol egyertelmuen kiderult a tumor jellege. Mit mondjak? Az ot diagnozis kozott, amit szerettem volna, benne volt. Egy het mulva mutet, majd egy het labadozas (ket nap utan labra alltam - teljesen egyedul, mert senki nem ugralt korul), aztan vissza dolgozni. Hisztologiai vissza, a tumort meg sem sikerult teljesen eltavolitani. Masodik mutet. Nna itt majd megszivtam. Az elejen kozoltem, hogy hoemelkedesem van, de figyelmen kivul hagytak a mutet elott... ebbol kifolyolag tudogyulladasom lett es kb. 3 honapig horgogyulladasom... Nem kivanom senkinek. Azota 6 havonta follow-up, de jo erzes elmondani, hogy ebben a diagnozisban nagyon kevesen halnak meg... viszont a tumor szeret kiujulni, akar evente is... de arra en mar teszek...

Es itt jon a lenyeg: ha anno abban a magyar videki korhazban rendesen elvegzik a szurovizsgalatot, akkor az MRI mar nem egy 4.5 cm-es tumort talalt volna, ami beleszovodott az izomba... es szelesen (tobb, mint 2 cm-es marginnal) kellett eltavolitani... Persze nem hagytam annyiban, felhivtam oket... be is izgultak es kozoltek, hogy nem adhatjak ki a leleteim. Vagyis a papiron irottat igen, de a filmet nem. Mi van?! amikor utoljara otthon voltam a porckorongservemmel nyavalyogtam, de a tortenet meg nem lefutott. Azt szeretnem, hogy adjanak ala a flegmasagukbol, ha egy fiatal no jelentkezik a szuresre, mert mint az en esetemben is, sosem lehet tudni, hogy mi lesz a vegkifejlet...

Egy reszrol en tisztelettel gondolok a magyar egeszsegugyre es aki egyszer kulfoldot megjarja, hamar rajon az erossegere. De sajnos latom a gyengeit is, es ezen meg van mit javitani.

bxf 2014.09.23. 08:01:48

@FutureFry: Elnezest, de ma nagyon belelendultem... nem lesz ez mindig igy (igerem).

A tortenetnek meg van nehany pikanteriaja:

1. Veletlenszeruen pontosan abban az onkologiai csoportban dolgoztam, amely azzal a tumorral is dolgozott, amit nalam talaltak. Sokat tudtam a tumorrol, de innen kezdve elohuztam nehany rekordot es megneztem, hogy a betegeket pontosan mivel es hogyan is kezelik, mennyire hatasos, stb.

2. Kertem egy idopontot, hogy egy specialistaval beszeljek (bar akkorra mar tudtam a valaszt). Amit hallottam, el nem akartam hinni. Meg a mutet korul megbeszeltuk a sebesszel, hogy ezt a tumor eltavolitassal lehet gyogyitani (mutet elotti besugarzasba nem mentem bele). Ha kiujulna, akkor esetleg besugarzas. Szoval, megjelentem a specialistanal, aki kozolte, hogy intravenas XXXkemo, majd YYY tabletta hosszu honapokon at, ZZZ hormonnal megspekelve, akar orok eletre is. Raneztem hatalmas szemekkel es azt mondtam: No way. Ennyi idos vagyok, es XXX kemo nem hat, a YYY tablettat a betegek zome nem birja, ZZZ hormont szedni edig fiatal vagyok. Hja, egyebkent ez a specialista a nagyfonk volt :-) aki tudta, hogy orvos vagyok, azt is, hogy a csoportjaban dolgozom, es hogy nem praktizalok. Majd folytatta, hogy de azert sugarterapia jo lenne. Ravagtam, hogy majd ha kiujul :-) Az elso harom ev huzos, es koszonom szepen tulvagyok rajta! :-) Egy gyogyszerrel kapcsolatban lett volna eredetileg az egyik kerdesem, de mire odaertem, tudtam, hogy a csaladi anamnezisben szivbetegseg van, es bar nekem nincs, ezert ellenjavallt lenne (elnezest, konkretumokat szandekosan nem irok, mert nem akarom, hogy akik hasonlo diagnozist kaptak Mo-n azzal "szorakoztassak" a kezeloorvosukat, hogy az USA-ban igy meg ugy kezelik...). Egy dolgot kertem: egy masik szurovizsgalatot, amit a koromnal fogva nem kaphattam meg beutalo nelkul. Ugyanis a tumor egy masik fajta rakkal tarsulva szeret "megjelenni". Ezt a koromra hivatkozva elutasitottak... de ugye ha az ember orvosit vegzett, akkor tuneteket produkalni nem nehez... igy azt is megoldottam egy fel delelott alatt :-) Ami szerencsere negativ lett (igen, az is egy kb. 5 ezer dollaros vizsgalat volt, ami semmibe nem kerult nekem).

Gimnaziumi fizikatanarom szerint jo kapusnak szerencseje van. En azt mondom, hogy nem eleg jo kapusnak lenni, szerencse is kell hozza, hogy valaki az legyen.

Egyetemi eveim utan ugy gondolom, hogy a "book smart" kategoriaba tartoztam. Az USA-ban tanultam meg, hogyan kell "street smart" -nak lenni.

A masodik linkkel kapcsolatban. Az amerikai korhazak koztudottan szeretnek tulszamlazni. Ketszeresen-haromszorosan. Ezert mindig un. itemized bill-t kell kerni. Houstonban megvan az a luxus, hogy fel vilag idejar gyogyittatni magat es keszpenzzel fizet. Ez a varos nem csak az olajbol befolyo milliokban uszkal, hanem a betegektol bejovo penzben is...

Mivel en a ket mutetet es meg ket szurest, ket biopsziat, es harom MRI-t es szamtalan laborvizsgalatot, ketszeri altatast, egyszeri erzestelenitest stb. stb. $3100-bol megusztam, ezert nem neztem tulsagosan bele a szamlakba. De anelkul, hogy megneveznem a tetelt, elmondom, hogy nekem is kiszamlaztak egy bizonyos egeszsegugyi segedeszkozt ketszer is (~2 x $100), amit egyszer sem kaptam meg.

Viszont a kovetkezoket tanacsolom jo szivvel azoknak, akik arra kenyszerulnek, hogy sajat zsebbol kelljen fizetni: 1. a fenti itemized billt (teteles szamla) minden intezmenynek kotelessege kiadni, es 2. medical auditort kell keresni, aki atnezi a szamlakat. Nem szabad addig a korhazzal egyezkedni, mig ez meg nem tortent.

A masodik link, amit bemasoltal... nehany esetet ismertem. Konkretan az elso (a NHL-s beteg) nagy felhaborodast keltett az USA szerte. Egyebkent a mai napig sem ertem, hogy Ohiobol miert eppen Texasba jottek, amikor ott is vannak onkologusok (ertem, nyilvan Houstonnak jobb neve van, de ki akarna allandoan repulni). En biztosan nem hagytam volna zsarolni magam. Azt sem ertem, hogy reszletfizetesben miert nem tudtak kiegyezni. Ezt mindenkinek meg kell ajanlani.

Ismetelten, elnezest kerek, tul hosszura sikeredett.

Egy masik topic kapcsan meg csak annyit tennek hozza, hogy megertem, ha kulfoldon sokan magyar orvoshoz szeretnek jarni (hogy a nyelv ismeretenek hianya miatt vagy sem, az most reszletkerdes). Hadd osszak meg egy itteni tortenet. X korai 40-es eveiben levo ferfi, ismert es kozkedvelt a helyi magyar kozossegben. Edesapja koran halt meg, szivinfarktusban. A ferfi is panaszkodott tobbszor mellkasi fajdalomrol. Kapora jott, hogy volt a kornyeken egy magyar orvos, akihez elmehetett kivizsgaltatni magat. Mivel az illeto ismerte X-et tarsasagbol es sokra(szerintem) nem tartotta, a panaszait sem vette komolyan kellokeppen. Elkuldte, hogy minden rendben. X egy even belul infarktust kapott es ha jol emlekszem bypass mutetje volt. A doktor meg majdnem felrenyelte a vacsorat, amikor meseltek neki... azota gyulolik egymast. Megjegyzem,hogy X joggal...
Jobb olyanhoz menni, akit nem ismersz es nem (pre)judgmental...

bxf 2014.09.23. 08:01:48

@Muscari : A moderaciorol tudtam, de semmi olyat nem irtam, ami - szerintem - arra adhatott volna okot.

A premium listarol nem tudtam. Egy ideje olvastam a blogot itt-ott, de ma szoltam hozza eloszor.

Nem tudtam, hogy Mo-rol, az USA-bol vagy mashonnan moderaljak.

@FutureFry : igen, a fogyasztas is! Es ez a lenyeg! Egyszer autopalyan 420 merfoldet mentem 10.5 gallonnal. Manualis az autom. Imadom!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.23. 08:03:29

@bxf:
Ez így nem teljesen igaz.
Be lehet csak a katalizátoros kocsikat nem szabad betolni mert tönkre megy a katalizátor.

Határátkelő 2014.09.23. 08:03:56

@bxf: Nem utólagos, hanem előzetes moderáció van. Azaz ha nem szerepelsz a listán, akkor nem kerül ki automatikusan a kommented. Hogy erre miért volt szükség, arról a minden poszt legvégén szereplő linkre kattintva olvashatsz.

Amennyiben szeretnél moderáció nélkül kommentelni, akkor kérd és felveszlek a listára.

Üdv

Határátkelő

M. Péter 2014.09.23. 08:23:41

@Virago_1000: "a magyar orvosi egyetemek (inkabb ez utobbi) sokkal magasabb szinvonalanak koszonheto. "
Az orvosegyetemek, orvosi karok objektív szempontok alapján összeállított rangsoraiban Oxford, Cambridge, UCL, Imperial College mindig a világ legjobbjai között van, néha Oxford az első. Magyar nincs az első 100-ban.

DieNanny CH 2014.09.23. 08:43:18

@diggerdriver:

Akinek az országa fizette, "afelett" az országa rendelkezik.
Pl jön valaki Nigériából, Nigéria állama kifizet neki mindent - szállás, ellátás, tanulás, jegyzetek. Hogy aztán Nigéria ezzel az illetővel milyen szerződést kötött, az igazából Mo-ot nem érinti.
De, mondom, én teljesen laikus vagyok!

belekotty 2014.09.23. 08:55:06

@Tudományos libsizmus: "Na de hát másfél milliárd szerencsétlen, diktatúra elől kizárólag elvi okokból menekült honfitársunk kutatja a kvantumfizikát Londonban! "
Látom értelmes hozzászólásra nem futja. KISZ titkár úr! A foximaxin, ahol úgy látom a tud.szoc mélyen hatott rád, nem tanították, hogy egy vitába csak ahhoz kapcsolódóan ugatunk bele?

DieNanny CH 2014.09.23. 09:33:32

@Philosoraptor:

"Jah, meg ha nem kerülne ~500 ezerbe fél évente a képzési díj."

Dehát pont az a lényege az eszmefuttatásomnak, hogy a képzés ideje alatt SEMMIT nem kellene fizetni. Tehát én nem a diákhiteles-dolgokra gondolok, hanem rendes, üzleti szerződésre.
És ebben az esetben mindegy, mennyi a képzési díj, merthogy énhozzám csupán képzés formájában jut el.
Vagyis az állam átutalja az iskolának.

tsabus UAE 2014.09.23. 09:52:44

@FutureFry: Ááá... A beszólásom miatt várakoztattak fél órát ("utánanéznek") és utána azt mondták, hogy nincs ilyen kocsijuk az egész államban... :-)

qkuc 2014.09.23. 09:57:06

@Cascabel: Szerencsére nem kávézom, ami közöttünk ritka, mint a fehér holló, :D. De tényleg, ez itt Európában nem lett egy átütő siker. Persze ha jól vettem le, akkor lényegesen drágább ezen a kontinensen egy automata váltós járgány. Bár nem értek a kocsikhoz ...

Tameszka88 2014.09.23. 09:57:07

Múlthéten szerdán leadtam az inzulin recept rendelésem, tudtam jól, hogy 48 órát várni kell a receptre (volt még otthon 2-3 ampullányi, ami kb 3-4 napra elegendő), míg átvehető lesz a recepción, direkt így kalkuláltam ki, hogy akkor hétfő délutánra már tuti meglesz, na persze... Tegnap nem kaptam meg az inzulin receptemet, mondván, hogy én már kb egy hete kiváltottam... mondom, oké, de mivel terhes vagyok, amellett, hogy 1-es típusú cukros, több inzulinra van szűkségem, az egy havi adagot egy hét alatt elhasználom! Erről nem tehetek szerintem! és a kórházi adataim között biztos vagyok, hogy a folyamatos heti szintű diabetológia látogatásaim során csak felviszik valahova azokat az információkat, hogy most 3-szor annyit kell használnom, mint terhesség előtt... de ezek szerint nem úgy tűnik, hogy a kórház és a GP kommunikálnak egymással. Dehát ez tök jó, nem? Most meg van fél ampullányi inzulinom...Én időben jeleztem az igényemet a receptre, pont azért, mert tudom, hogy várni kell rá, de ezek szerint mégis csak én vagyok a hülye?! most megyek a recepcióra megérdeklődni, hogy ma sikerül-e megkapnom, vagy meghalok/lunk?! cöhh...

qkuc 2014.09.23. 09:57:07

@tildy[UK]: Belőlem csak egyetlen rossz tapasztalat beszél, amiért megvagyok automata váltós autó nélkül, :). Minden esetre az az eset bekerült a családi anekdoták közé, :D.

tsabus UAE 2014.09.23. 10:02:12

@Virago_1000: Nem tudok még tanácsot adni, de már ezt megtették előttem néhányan. Beszélj egy solicitor-ral ! Legalább tájékozódj, hogy mik a lehetőségek ! Lehet, hogy nem is kell minden tárgyaláson személyesen megjelenned.
Bocs, de azért voltam kiakadva, mert minden ott van a hozzászólásokban és úgy általában a neten, amivel simán el tudsz indulni. Legalább a tájékozódás terén. Ha valóban segíteni akarsz másokon, akkor csak ennyit tegyél meg és utána gyere vissza a fejleményekkel. Akár naplót is vezethetsz róla, amit az ügy lezártával megoszthatsz majd itt - mi pedig érdeklődve olvassuk. Én mindenképpen.
Szóval, sok sikert és hajrá !

2014.09.23. 10:03:23

Meg annyit a temahoz, hogy megneztem a vilag kulonbozo orszagaiban varhato elettartamot osszehasonlito listat: UK 28-adik, Mo. 73-dik (en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy). Ennyit arrol hogy hol jobb az egeszsegugy.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.23. 10:08:35

@Tameszka88: erről még nem is hallottam, hogy terhesség esetén négyszeres adag inzulin kell.....

qkuc 2014.09.23. 10:17:17

@Philosoraptor: Szerintem nincsenek elnyomva, csak a realitás talaján ritkán sikerül megállniuk és értelmetlen sárdobálásba kezdenek ... Aki szerint itt sikertörténet van Pannonpumával meg hungarian fairy tale, azok egy párhuzamos univerzumban vannak (ami még a végtelenben sem metszi a valóságot), vagy nagyon ragaszkodnak ahhoz a rózsaszín eufórikus szemüveghez. És személyes sértésnek veszik, ha valaki kritikát fogalmaz meg, vagy máshol próbál szerencsét.

Így azért neház értelmes párbeszédet és építő jellegű vitát folytatni ...

Tameszka88 2014.09.23. 10:17:17

Sajnos a 3. Trimeszter kezdete óta ez van. Kb 3*annyira van szükség, mint "normál" állapotban... Nagyon nehéz is most kezelni

qkuc 2014.09.23. 10:17:17

@montroyal ( CAN qc): Azért ez így eléggé keményen hangzik, :S. Sehol sem érdemes betegnek lenni, de itthon azért (még) működik a háziorvosi rendszer. ersze abszolút emberfüggő, hogy menynire foglalkozik veled. Én cspíem, hogy rendszeresen elzavar laborra, stb.

Tameszka88 2014.09.23. 11:42:47

@Tameszka88: A történet folytatódik, amit tegnap beígértek, hogy akkor sürgősen intéznek nekem receptet az inzulinra... na az sehol! nincs számomra receptük. Mivel más recepciós volt most reggel, újból előadtam a sztorit, 5:30-ra menjek vissza délután a receptért... ez már mi??????!!!!!!! És ha akkor is azt mondják hogy nincs recept? akkor mit csináljak?! Ez most tényleg komoly? Hagynak egy 31 hetes cukros kismamát "meghalni"???

2014.09.23. 12:10:08

@tildy[UK]: Nem tudom, lehet, hogy itt délebbre más a helyzet. Nekem az a tapasztalatom, hogy a GP megpróbál lerázni, de váltani például minden további nélkül sikerült. Az orvosokról pedig az a véleményem alakult ki, hogy a fiatalok sokkal alaposabbak. A GP-re mindig "URGENT" időpontot kérek.
Ami érdekes, a szemlélet különbség: magyar gyerekorvos minden esetben cataflamot írt fel a gyereknek, mert gyulladáscsökkentő is. A paracetamolt és az ibuprofent pedig kimondottan veszélyesnek ítéli meg. Szemben az angol gyakorlattal...
Ugyanez az antibiotikumokkal is, szerinte évi négy kúra még nem vezet hozzászokáshoz. Anglia kicsit túllihegi. Talán azért, mert régen még vény nélkül is kapható volt.
Szerintem, ha bajod van, keress a neten egy magyar orvost. Néha meglepően segítőkészek.

2014.09.23. 12:12:50

@Tameszka88: Mentőt kell hívni. Az is ellát, vagy bevisz a kórházba. A GP rendszer azért nem működik, mert az NHS szorítja a töküket.

tanato 2014.09.23. 13:35:46

@Virago_1000: Szerintem a betegnek nagyon rossz volt a szerencséje; az elso sorokból egyértelmű volt a diagnózis : valami nyomja a kilepo idegeket. Egy középszerű angol kórházban is diagnosztizálta volna a legifjabb ügyeletes, legalábbis akikkel én dolgozom. 10 éve dolgozom angliaban jelenleg kardiológiai registrar-ként. Tévedések mindenhol vannak.

Az tény viszont; a háziorvoshoz bejutni nagyon nehéz.

tanato 2014.09.23. 13:36:22

@tanato: Még egy hozzászólás a cikkedhez.

Bath és Wells gyermeksajtoló püspöke 2014.09.23. 14:48:55

@Virago_1000:

"Idefigyelj ocsi!"

Figyelek, de nem vagyok az öcséd.

"Az nem az en hibam, ha nem tudom, hogy mi a teendo szar GP eseten, hiszen eletemben eloszor volt dolgom angol GP-vel."

Amikor elromlik a kenyérpirítód, és nem csinálja azt, amit csinálnia kéne, akkor szerzel újat, vagy megtartod a régit, és folyamatosan próbálod működésre bírni?

Nekem meg nem volt még bajom GP-vel, pedig 2 városban 3 különböző orvosom volt, valahogy mégis az az első gondolatom, hogy ha a GP nyilvánvalóan szar, másikat keresek. Ha valamelyik medical centre-ben, vagy surgery-n regisztrálsz, akkor simán, a recepción kérhetsz magadnak, van belőlük elég sok.

"A minosegi elteres a 2 rendszer, valamint a magyar orvosi egyetemek (inkabb ez utobbi) sokkal magasabb szinvonalanak koszonheto. "

Erről nem tudok nyilatkozni, csak azt tudom, hogy mi fogadott, amikor Magyarországon voltam olyan hülye, hogy kezeltetni próbáltam magam, és mi fogadott amikor itt. És nálam nem a magyar szolgáltató nyert, milliónyi okból. Persze tudok rosszat mondani a brit rendszerre is (a várólisták eszméletlen hosszúak).

Ezért nem árt a private health insurance, mert az bizony fedezi magánorvosit is. És nem kell hozzá a kontinens másik oldalával felvenni a kapcsolatot.

"Masik: Miert kered szamon rajtam a magan- es allami ellatas kozti kulonbseget? Tudom en azt nagyon jol!"

Ahhoz képest annyira lefoglalt a doktorok nemzetisége, hogy a MAGYAR is nagy betű lett, plusz 1 azaz egy angol doktor faszsága miatt tulajdonképpen megbízhatatlannak minősíted az összeset.

A kósza megemlítésen kívül nem nagyon foglalkoztál a ténnyel, hogy tulajdonképpen arra csodálkozol rá, hogy döbbenetes módon jobb a magánorvos, mint az állami.
Szinte biztos, hogy azért jártál jobban a magyar orvossal, mert egy rendes magánorvos volt, nem pedig azért, mert magyar. Próbálj meg besétálni egy közkórházba mondjuk a Tiszántúlon, és ott ellátást kérni, mindjárt hanyagolni fogod a nagy betűt.

"De elvarom, hogy magas szinten kezeljen az allami is, hiszen nagymertekben hozzajarulok a fizetesem x %-aval a mukodesehez!"

Hát elvárni sok mindent el lehet várni, csak a helyzet az, hogy a realitások talaján az az X%, amit kifizetünk, elég amire elég.

Láthatod Magyarországon és Angliában is, hogy az állami egészségügynek mindig van valami gyenge pontja. Magyarországon leginkább a lehasznált kórházak, a hiányos és elavult felszerelés a probléma, Angliában a hosszú várólisták, és egyes GP-k képzettsége a probléma, más a szitu, ha szakorvoshoz kerülsz.

Tessék megérteni, hogy lehet az asztalt csapkodni, és követelni a világon mindent, csak éppen az állami egészségügy az MINDIG olyan lesz, amilyen. Még a skandináv országokban sincs olyan állami ellátás, ami elérné a fizetős magánorvosi kezelés színvonalát. Ezen lehet dühöngeni naphosszat, csak éppen nem érdemes, az állami finanszírozás az mindig ilyen lesz.

Bath és Wells gyermeksajtoló püspöke 2014.09.23. 14:49:02

@tildy[UK]:

Én eddig mindig medical centre-ben voltam beregisztrálva, ahol alapból több GP van, és minden alkalommal megkérdezték (akármelyik városban voltam) hogy egy specifikus orvost szeretnék-e, vagy jó lesz-e az, amelyik szabad...

2014.09.23. 15:19:07

@Virago_1000: Ja hogy te inkabb halapenzt fizetsz Mo.on, mint hogy masik GP-hez kerd magad Angliaban, vagy privat biztositast fizess. Te tudod... En tudom hogy nekem melyik rendszer szimpatikusabb (nem a magyar). Azt kene megprobalnod megerteni hogy minden rendszernek megvannak a sajatossagai ezert azok akik ismerik a rendszert, adott esetben jobban tudjak kezelni. Pl. Mo.on az a sajatossag hogy ha halapenzt adsz, jobban latnak el. Ezt lehet hogy egy kulfoldi nem tudja, az is lehet hogy nem akar halapenzt fizetni, ezert szar ellatast kap, aztan panaszkodhat internetes forumokon hogy az egesz magyar egeszsegugy egy nagy kalap sz*. Angliaban az a sajatossag hogy egyreszt nyomulni kell, masreszt ha egy GP igy reagal a panaszodra mint az altalad leirt, akkor azonnal valtani kell. Te ezt nem tudtad vagy nem akartad elfogadni, ezert nem kaptal olyan szintu ellatast mint valaki aki tudja es akarja a leheto leghatekonyabb modon hasznalni a rendszert. Ebbol nem lehet messzemeno kovetkezteteseket levonni a brit allami egeszsegugyre.

tanato 2014.09.23. 15:22:10

@Virago_1000: A történet rém gusztustalan.Mert mi a lényeg? A pasas itthon kilóra megveszi az orvosokat ,ott meg vigyázba áll a recepciós előtt.
(Angliában nincs "egészségbiztosítás",ott az adó fedezi az egészségügyi kiadásokat.)A kelet-európaiak zömében tax-credit,income support,job-seeker,stb állapotban vannak.Gyakoratilag az angolok tartják el őket.(kezdik is unni nagyon)

tanato 2014.09.23. 15:23:16

@tanato: Na ez egy kevésbé hízelgő komment rád nézve egy 4 éve kint GP-ként dolgozó magyartól.

tanato 2014.09.23. 15:25:39

Nekem a 4 éves angliai munkám alatt egy páciensel gyűlt meg a bajom.Egy fóti családdal.

Ez talán magyarázza,pont egy magyar kivándorló családdal volt problémája és ezt vetíti az összes kivándorló magyarra a ho.kolléga.

tanato 2014.09.23. 15:28:16

Az angol betegek viszont igen fegyelmezettek, udvariasak és többé-kevésbe betartják az orvos által javasoltakat. ( A kevésbé kategória az, amelyik nappal igen egészséges életet és este viszont úgy tud berúgni, hogy csak az angol "legless" leírás fedi állapotát.)
Na van itt még egy másik kinti magyar doki véleménye is.

Mr Long 2014.09.23. 15:38:48

@Virago_1000: Nem veletlen mondtam, hogy elege az also hatara. Lattam mar ilyen osszeggel hirdetest, azert irtam le. Persze (hinta fogja be a fulet, szemet) a vicc kategoria 8-10 evnyi szakmai tapasztalatra annyit adni...

tanato 2014.09.23. 15:46:14

@Virago_1000: Külföldön lehet jól keresni, ha valaki dolgozik. Miért fáj még mindig? El lehet menni kipróbálni.

És a pénzt ott adja ki az ember, ahol 1. nem sajnálják elfogadni, 2. kap érte valamit. Jól döntött: elérte, hogy munkaképes maradjon, és még többet keressen. És ezen sokan tudnak bosszankodni, ezt külön megéri.

A legszebb és legigazabb mondat persze a sok eltartott adminisztrátor-heréről szólt, meg titkárnő, meg előadó meg Sachbearbeiterin meg Referentin, akik reggelinél a tízórai kávét, a kávénál az ebédet, ebéd közben meg a hazamenetelt beszélik meg és közben b@szogatják az orvosokat és mivel semmi dolguk nincs, egész nap intrikálnak.

tanato 2014.09.23. 15:46:48

@tanato: Ez meg itt egy Németben dolgozó magyar dr.véleménye a cikkhez.

bxf 2014.09.23. 16:34:01

@tanato: Igen. Valoszinuleg. Bar en mindig aggodtam a nyelvtudasom miatt. Az USA megtanitotta velem, hogy nem kell aggodani :-)

M. Péter 2014.09.23. 17:29:51

@Könnyen elkaptuk, uram!: Érdekes. Németországban, Írországban, az Egyesült Királyságban nem ajánlják a diklofenákot tartalmazó szereket 14 éven aluliaknak.

bxf 2014.09.23. 17:52:14

@Mirjam2: "Meg annyit a temahoz, hogy megneztem a vilag kulonbozo orszagaiban varhato elettartamot osszehasonlito listat: UK 28-adik, Mo. 73-dik (en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy). Ennyit arrol hogy hol jobb az egeszsegugy."

Ez a lista pont nem mond semmit az egeszsegugy minosegerol. Egy egeszsegugy minoseget olyan fuggetlen indikatorok hatarozzak meg, mint pl. a csecsemohalalozas.
Az eletminoseget pedig nem csak az egeszsegugy minosege, hanem elsosorban a taplalkozas es a jolet, ami viszont sok esetben a penzzel van osszefuggesben.

Az altalad hanyagul bedobott lista alapjan pl. Kinaban, Kubaban, esetleg Marokkoban, hogy tobb orszagot ne is soroljak, jobb az egeszsegugyi ellatas? Ugye ezt te sem gondolod komolyan?

Veletlenszeruen kiragadtal ket orszagot, hogy a spekulaciod igazold, hat nem jott be.

Ha megnezed a csecsemohalalozasi ratat orszagonkent, sokkal kozelebb all az igazsaghoz az egeszsegugy minosege:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_infant_mortality_rate

@tanato teljesen igazad van, amit az alap- es a posztgradualis kepzes, ill. a muszerezettseg, szemelyzet stb. osszehasonlitasarol irtal. Ugyanezt latom itt is. XYZ ritka betegseg diagnozisat a kisujjbol kirazzak, de egy sima tudogyulladast helybol elneznek. A fizikalis vizsgalat sem olyan, mint annak idejen nekunk tanitottak, min. egy szemesztert raszanva.

Nekem az az elvem, hogy magyar orvost helybol keruljek el. Amikor eloszor kijottem az USA-ba (csak nezelodni), akkor par magyar orvossal osszehozott az elet, es mast sem hallottam, hogy milyen nehez eletuk volt, amikor erkeztek. Meg hogy iratkozzak be a szinjatszo korukbe, mert szabadidejukben szinhazosdit jatszanak (ezt nem viccnek szantam). Kesobb sem volt jobb a helyzet. Volt, aki a valasarol sirankozott hosszasan (amig ment a szeker, addig meg sem ismert), mas az uj cipoit mutogatta (WTF?!). Konyvet tudnek irni az itteni amerikai magyar (nem csak orvosi) mentalitasrol, de ez majd egy mas tema lesz. Mindenesetre az elmult sok ev tapasztalata alapjan, en az amerikai magyarokat messze elkerulom. Az orvosaim zome pedig nyilvanvaloan amerikai (arab, kinai, olasz, indiai es izraeli szarmazasu). Ha praktizalnek, akkor nem emlitenem meg a magyar nyelvet az oneletrajzomon...

FutureFry 2014.09.23. 18:16:04

@bxf: Mondjuk Kuba tényleg jobban áll egészségügyileg mint sok más fejlett ország. Pláne ár/érték arányban. Még a te által ideézett "infant mortality" rate szerint is - ahol az USA-t is "leelőzi", mint a legtöbb európai állam is - pedig jóval kevesebbet költenek GDP arányosan és abszolut értékben is, ahol az USA "vezet":

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_total_health_expenditure_(PPP)_per_capita

p.s.: Van itt jó magyar orvos is. Igaz nem tud magyarul. Mondjuk kicsi a mintanagyság, merthogy magyarból és orvosból sem sokat ismerek.

Muscari 2014.09.23. 18:24:03

@Babette.: +1
Csak most néztem meg, hogy mire válaszoltál...

Muscari 2014.09.23. 18:35:05

@M. Péter: Mo-n Cataflam cseppek vannak kisgyerekeknek, bar nem tudom, hany eves kortol adhato. Nekunk bevalt annak idejen.

Muscari 2014.09.23. 18:42:18

@bxf: erdekes ez a lista. Kuba egyaltalan nem all rosszul, viszont Albania....
Szegeny Jani haverja ebből nem jön ki jól.

A fejlett országok között nem sok különbség van, úgy láttam.

bxf 2014.09.23. 18:44:11

@FutureFry: Sajnos a legtobb Kubabol szarmazo ismerosom nem ert vele egyet. Pedig nekik nem kellett uszva erkezniuk :-(

Az altalad bemasolt link sem feltetlenul igaz. Nezzuk csak: Sierra Leoniban a GDP 20.8%-at koltik az egeszsegugyre, Liberiaban 16.4%-at, mig az USA-ban 17.6%-at (a WHO listat nezem). Ha jol sejtem mostanaban eppen Liberia es Sierra Leoni a legtobbet emlegetett orszagok koze tartozik es nem eppen a kivalo egeszsegugye miatt (ahol meg gumikesztyu sincs sokszor a szemelyzetnek, akik az Ebolas betegekkel foglalkoznak).

Aztan, Izrael es Mo. kb. ugyannyit kolt az egeszsegugyre (GDP szazalekban, nem dollarban kifejezve), megis Izraelben tovabb elnek.

Megegyszer, varhato elettartam nem a legjobb indikator, amikor egy adott orszag egeszsegugyet kell jellemezni. A GDP szazalek sem jellemzi az egeszsegugy minoseget.

Csak megerositeni tudom, amit irtam: az egeszsegugy minosegenek EGYIK indikatora a csecsemohalalozas.

Ahogyan a lenti linkben irottakban fogalmaznak, "life expectancy is an imperfect metric".

theincidentaleconomist.com/wordpress/life-expectancy-and-health-care-spending/

Es egy masik (distorted numbers):

theincidentaleconomist.com/wordpress/the-zombie-infant-mortality-explanation/

M. Péter 2014.09.23. 18:47:09

@FutureFry: Nagy kérdés, hogy a kubai egészségügyi statisztikák megbízhatóak-e, mert pl. a gazdaságiak nem.

bxf 2014.09.23. 18:52:57

@M. Péter: "Nagy kérdés, hogy a kubai egészségügyi statisztikák megbízhatóak-e, mert pl. a gazdaságiak nem."

Igy igaz! Ez pontosan olyan, mint amikor Ugandaban azt hirdettek, hogy megnyertek a csatat az AIDS ellen, mert csokkent a 100,000 lakosra juto HIV/AIDS-betegek szama. Azt elfelejtettek hozzatenni, hogy azert csokkent, mert sokan meghaltak :-) Es a homoszexualitast halalbuntetessel "jutalmazzak" .

FutureFry 2014.09.23. 18:56:43

@bxf: A WHO list egy évvel régebbi mint az OECD lista. Plusz ez a "Sierra Leoneban a GDP 20.8%-at koltik az egeszsegugyre, ... mig az USA-ban 17.6%-at" a statisztikával való tipikus torzítás: Sierra Leone 20.8%-a az $171 míg az USA 17.6%-a $8233 (amivel az első). Arról nem is beszélve, hogy SL egy jóval kisebb ország. Olyan mint amikor azt mondom, hogy az utcánkban lévő autók 50%-a BMW (csak azt elfelejtem hozzátenni, hogy összesen két autó található ott).

De jogos a WHO listán amerika nem az első GDP arányos eü. költekezésben, csak a második, olyan jó nevű országok társaságában mint a Marshall Szigetek, Tuvalu, Libéria, stb.

FutureFry 2014.09.23. 19:01:30

@M. Péter: Jogos - Mondjuk a CIA is hasonló adatokat mutat mint a Wiki (azaz Kuba 4.7).

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2091rank.html

És nincs csillag az adat mellet. Persze lehet, hogy Kubai propagandát terjesztenek ők is :)

Muscari 2014.09.23. 19:09:44

@M. Péter: igazad lehet, csodalkoztam is, hogy Kuba igy kilog a sorbol felfele.

bxf 2014.09.23. 19:16:23

@FutureFry: "A WHO list egy évvel régebbi mint az OECD lista. Plusz ez a "Sierra Leoneban a GDP 20.8%-at koltik az egeszsegugyre, ... mig az USA-ban 17.6%-at" a statisztikával való tipikus torzítás: Sierra Leone 20.8%-a az $171 míg az USA 17.6%-a $8233 (amivel az első). Arról nem is beszélve, hogy SL egy jóval kisebb ország. Olyan mint amikor azt mondom, hogy az utcánkban lévő autók 50%-a BMW (csak azt elfelejtem hozzátenni, hogy összesen két autó található ott)."

Ezert nem lehet a szazalekokat semmire sem hasznalni (nem en voltam, aki a honlapot eredetileg belinkelte), erre akartam ramutatni.

Tovabba, lehet, hogy az USA kb. 48x tobbet kolt az egeszsegugyre (8233/171), de kb. 55x tobben is laknak az USA-ban, mint Sierra Leoneban (319/5.8).

A CIA World Factbook-ja is csak "hozott" adatokbol dolgozik. A legkevesbe erdekli oket az, hogy Kuba mennyit kolt az egeszsegugyre :-)

FutureFry 2014.09.23. 19:24:26

@bxf: "Tovabba, lehet, hogy az USA kb. 48x tobbet kolt az egeszsegugyre (8233/171), de kb. 55x tobben is laknak az USA-ban, mint Sierra Leoneban (319/5.8)."

Az adat az per fő, úgyhogy ilyen szempontból a lakosság száma kiesik. Amire én akartam rámutatni ezzel, az az, hogy amennyivel többet költ az USA eü-re (per kopf) _annyival_ azért nem jobb.

CIA: Szerintem azért zavarná a CIA-t, ha olyan számokat használnának/publikálnának amiről tudják, hogy kozmetikázott. Legalább egy kis megjegyzést odatehettek volna, hogy nem megbízható az adat. Persze az is lehet, hogy kubai hackerek keze van a dologban :)

FutureFry 2014.09.23. 19:27:50

@bxf: @Muscari: @M. Péter: Ja, és hamár megbízhatóság, kiváncsi lennék Észak Korea miért nem kozmetikázza kicsit jobban a statisztikáját:
...
75 Korea, North 24.50
...

Virago_1000 2014.09.23. 20:58:23

@DieNanny [SZ,CH]: "Dehát pont az a lényege az eszmefuttatásomnak, hogy a képzés ideje alatt SEMMIT nem kellene fizetni. Tehát én nem a diákhiteles-dolgokra gondolok, hanem rendes, üzleti szerződésre.
És ebben az esetben mindegy, mennyi a képzési díj, merthogy énhozzám csupán képzés formájában jut el.
Vagyis az állam átutalja az iskolának. "

- dehat akkor a bankok nem jarnanak jol! (Ugye erzed az ironiat).
Hitlernek, Kennedynek is azert kellett halnia, mert megrendszabalyoztak oket. (Barmi mast is tanitsanak.)

DieNanny CH 2014.09.23. 21:03:05

@Virago_1000:

Kivéve, ha a tanulási pénzt az állam is a bankoktól kölcsönzi, aztán utalja a sulinak... :-)

Virago_1000 2014.09.23. 21:28:42

@Bath és Wells gyermeksajtoló püspöke: mikorra erted meg mar vegre, hogy Magyarorszagon nem maganorvos, nem maganklinikan mutott? Olvasd el megegyszer a posztot, vagy menj vissza altalanos 2. osztalyba.

@Mirjam2: A varhato elettartam messze nem csak az egeszsegugyi ellatas szinvonalatol fugg.
Igen, inkabb fizetek halapenzt UTOLAG, mint biztositast elore a hatha bekovetkezo dolgokert, aztan a biztosito tobbhonapos kesessel utal, ha ugy tartja kedve. Sajat pelda: Be vagyok lepve egy biztositohoz, aki fedezi a fogaszati kezelesemet, de csak 1/3-t fizettek ki a szerzodessel ellentetben, iden lepek is toluk. Menjek ugyvedhez? Nem fogok pereskedni es az idegrendszeremet daralni 300 fontert, mert ok ugyis sokkal okossabb ugyvedekkel vannak korbebastyazva. Ahogy egyik volt kozgaztanarom veste a fejunkbe: Minden biztositas csalas. Es ezzel nem lehet vitatkozni, ha a a dolgok velejeig vegiggondolod.

@bxf: motor miert hulyeseg? Se dugo, se parkolasi dij. (Csak eso). Vagy feletek olyan durvan vezetnek, hogy eltaposnanak?

@tanato: "a betegnek nagyon rossz volt a szerencséje; az elso sorokból egyértelmű volt a diagnózis : valami nyomja a kilepo idegeket. Egy középszerű angol kórházban is diagnosztizálta volna a legifjabb ügyeletes, legalábbis akikkel én dolgozom".
- Pontosan ez volt a betegsegem, lehet, hogy a kollegaid eszrevettek volna, lehet, hogy az en GP-m is, ha elkuld egyaltalan vizsgalatra!

"Angliában nincs "egészségbiztosítás",ott az adó fedezi az egészségügyi kiadásokat.) "
- mar miert ne lenne? Hat akkor mit vonnak le havonta? (NI contribution)

"A kelet-európaiak zömében tax-credit,income support,job-seeker,stb állapotban vannak.
- ez egy jo nagy hulyeseg. Lefogadom, hogy a 95%-uk dolgozik, es egyre tobben felelos munkakorokben.

"Gyakoratilag az angolok tartják el őket.(kezdik is unni nagyon)"
- Szinten nagy hulyeseg, azert kezdik unni, mert a UKIP fanatizalja oket. Csak arra nem gondolnak, hogy onmagaban a kiralynoi herecsalad eltartasa tobb adofizetoi penzbe kerul, mint a kelet-europaiak segelyezese egyuttveve.
A kiralynore pocsekolt penz miert nem faj senkinek? Es a bank bailout?

Virago_1000 2014.09.23. 21:29:29

@DieNanny [SZ,CH]: igen, kamatra kap penzt az allam is a bankoktol :)

tanato 2014.09.23. 21:32:53

@Virago_1000: Na szóval,küldök még később idevágó írásokat lehetőség szerint.

M. Péter 2014.09.23. 21:37:46

@Virago_1000: A NI az állami nyugdíjat, a munkanélküli segélyt, meg egy-két egyéb segélyt fedez.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.23. 22:20:49

@Mirjam2: En komolyan, ugy orulnek, ha talalnal nekem itt jo gp-t.
Nekem nem sikerult a kornyeken.

www.nhs.uk/service-search/GP/E16/results/4/0.00744358403608203/51.5116386413574/4/0?distance=25 az Aberfeldy meg a Chrisp street nem fogad, mivel nem oda tartozunk.

2014.09.23. 22:21:32

@bxf: Ezzel nem tudom mit akarsz bizonyitani, de kivancsisagbol megneztem es az infant mortality rate is sokkal magasabb Mo.on mint Angliaban. En azokra a kommentekre reagaltam a statisztikaval amik szerint ez egesz angol egeszsegugy sz*r stb., ami nyilvanvaloan nem igaz. Tisztaban vagyok vele hogy a varhato elettartamot egy csomo dolog befolyasolja, de alig hiszem hogy teljesen fuggetlen lenne az orvosi ellatas minosegetol.

Egyebkent nekem kb. 15 ev alatt rengeteg nagyon jo tapasztalatom volt az NHS-szel es eletem vegeig halas vagyok nekik sok mindenert, igy engem pl. hiaba gyozkodsz rola hogy a magyar mennyivel jobb, mivel a szemelyes tapasztalatom ellentmond ennek.

2014.09.23. 22:25:39

@tildy[UK]: Probaltad mar a kulonbozo GP-ket annal a practice-nel ahol most vagytok regisztralva? Remelhetoleg tobb van. Ha kozuluk egyik sem jon be es mashol nem fogadnak a kornyeken, megprobalhatsz egy surgery-t a munkahelyed kornyeken. Nem tudom ez meg mukodik-e, de evekkel ezelott lehetett a munkahelyed kornyeken is regisztralni, ami jo mert munka utan kozvetlenul mehetsz pl. idopontra. Ha veletlenul nogyogyaszra van szukseged NHS-en keresztul, tudok egyet ajanlani privatban, a belvarosban van, es engem fogadnak / fogadnak ott lakcimtol fuggetlenul.

vladimir0370 2014.09.24. 12:24:02

ha visszamesz, keress fel egy ugyvedet. ha van lakasbiztositasod, akkor az tobbnyire ingyen biztosit szamodra jogorvoslati lehetoseget. ha nincs, akkor egy 'no win no fee' cucc befigyelhet.
nem mintha olyan marha szerencses lenne, de ha mar itt vagy, megerdemelsz egy kis karpotlast. kulonosen mivel a brit jogi kultura ilyen. abban ok jobbak... :-)

padlas 2014.09.24. 12:42:38

Ez a tortenet tipikus esete a gatekeeper rendszer hibajanak, itt Hollandiaban is sokszor latok hasonlot. A nyugati orszagokban a haziorvost ugyanis tobbnyire gatekeeper-nek tartjak, vagyis o az, aki megfogja a beteget, hogy az ne jusson el a specialistaig, merthogy a specialista draga. Vagyis eloszor mindig a haziorvoshoz mesz, aki az esetek legnagyobb reszeben hazakuld - a logika az, hogy a legtobb betegseg valoban elmulik idovel, es igy nem kerulsz sokba az egeszsegugynek. A lenyeg ugye az lenne, hogy a haziorvosnak ki kene szurnie, hogy ki az, akinek valoban sulyos baja van, ami nem mulik el magatol, es azokat kezelnie kell, vagy tovabbkuldenie specialistahoz. Csakhogy a haziorvos nagyon altalanos tudassal rendelkezik, es bizony vannak szakmai gyengesegek. Ezert ha olyan haziorvoshoz kerulsz, aki nem ert az adott problemahoz, konnyen lehet, hogy nem ismeri fel. A specialista mar felismerne, de oda a gatekeeper rendszer miatt nem jutsz el. Na a posztoloval pontosan ez tortent. Az olyan rendszerekben, ahol nem jellemzo a gatekeeper hozzaallas, ez kevesbe tortenik meg, mert hamarabb tovabbkuldenek vizsgalatra.

Tanulsag szerintem ketto van, legalabbis en ezt a ket dolgot alkalmazom.
1. igenis nyomulni kell, pushy-nak kell lenni. Mikor GPhez mesz, kapasbol azzal kezd, hogy mar X hete fennall a problema, hogy nagyos sulyos, hogy alapveto dolgokban akadalyoz, hogy probaltal fajdalomcsillapitot es nem volt eleg, stb. Ha van relevans csaladi vonatkozas, azt is azonnal sorolni kell (pl genetikus betegsegeknel igy komolyabban vesznek mert tudjak hogy van hajlamosito tenyezo). Ha tudsz egy kicsit keresgelni elotte a neten, az segit, mert latod, hogy milyen tenyezoket szoktak figyelembe venni az ilyen tipusu problemaknal, tehat tudod, hogy mire kell helyezni a hangsulyt.
2. ha ugy latod, tenyleg nagy a baj, es megsem vesz komolyan, a masodik eredmenytelen probalkozas utan orvost kell valtani. Az uj orvosnal ugy kezdeni, hogy azert jottel, mert a masik nem vette komolyan a problemadat, es te olyan orvosnal nem akarsz maradni. Csak hogy tudja, mire szamitson, ha o is kekeckedik.

bxf 2014.09.24. 16:24:18

@kabátlopó-merkel: Ez is azt bizonyitja, hogy amit irtam, az igaz. A GP (nalunk PCP, avagy primary care physician) gatekeeper, vagyis o adja a referalasokat specialistakhoz, stb. Ha adja. Ez mar regota tudott dolog, csodalkozom,hogy Angliaban most csinalnak csak ugyet belole.

bxf 2014.09.24. 16:29:55

@padlas: Igen, pont errol irtam en is par nappal ezelott az egyik kommentemben. Az USA-ban szerencsere van egy PPO tipusu biztositas is, amivel siman kerhetsz idopontot egy specialistatol. Az HMO rendszerben PCP-hez kell menni(ami a GP-vel kb. azonos, de nem minden esetben).

Konnyu azt mondani a betegnek, hogy a relevans csaladi vonatkozasokkal kezdje. Eloszor is honnan tudhatna, hogy mi a relevans, ha nem ezt tanulta, magyaran szolva nem minden betegnek van orvosi kepzettsege (bar sokan azt gondoljak magukrol). Masodszor is, az orvost az erdekli, hogy MOST mi hozott az irodajaba, aztan neki lehet allni kutakodni (anamnezis).

Korabban akartam mar irni, hogy ha valaki az ER-ba ugy lep be, hogy x hete vagy honapja vannak panaszai, ne csodalkozzon, hogy elhajtjak.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.25. 08:27:01

Az egész történet kissé gyanús, afféle anti-praxisblog-sztori. Pá dolog biztosan nem igaz. Például az operáló orvost mindenki megtudhatja, ha a saját zárójelentését elolvassa (ott a műtét rövid leírása mellett kötelezően az elvégző is szerepel). Nem is beszélve arról, hogy a beteget a műtét előtt az operatőr megvizsgálja, úgyhogy teljes képtelenség, hogy ne tudná meg az illető, ki operálta.

Ha valamiben ekkora maflaság van, akkor a történet többi részét se hiszem el. Még az se kizárt, hogy fizetett (vagy fizetetlen) politikai hirdetés, ilyen rafinált formában. A nép hangja, amint a magyar egészségügyet dicséri...

Virago_1000 2014.09.26. 01:26:46

@Molnárgörény: Ecsem, a tortenet en rolam szol, en kuldtem be, a 100%-os valosagtartalmarol biztosithatlak. Legkozelebb abba dumalj bele, amirol van fogalmad, ha nincs, akkor tomd be a szad!

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.27. 07:52:26

@Virago_1000: Ecséd a nénikéd. Attól, hogy agresszív vagy, nem lesz igazabb, amit írsz. Talán mutass egy zárójeletést, amin nincs rajta az operatőr neve, illetve mutass egy olyan idegsebészt, aki - az eszméletlenül bevitt fejsérülttől eltekintve - a tiszta tudatú beteget műtét előtt nem vizsgálja meg. Ha nem tudsz ilyet mutatni, akkor se mondasz igazat, ha erőszakosan mondod.

Megjegyzem, elég zárójelentést olvastam már én nem laikus vagyok, mint te. Ezerszer több fogalmam van róla, mint neked.

Eszter28 2014.12.29. 21:39:49

@wuaaa [nor]:
Szintén Anglia, engem 24 óra alatt 3x vitt be a mentő brutális hasi fájdalommal, de így is folyton kidobtak, leráztak. Először otthonról, majd éjjel 1-kor hazaküldtek. Pénz sem volt nálam, olyan hirtelen jött az egész, azt sem tudtam pontosan hol vagyok helyileg (mint kiderült totál a város másik vége), elindultam haza gyalog. 15 perc után az utcáról szedett össze a mentő, visszavitt a kórházba. Akkor egy lenéző "ennyire hiányoztunk?" beszólást kaptam a fiatal kis terhes doktornőtől, aki reggel ismét kidobott (addig meg a folyosón kellett ülnöm). Napközben alig voltam magamnál, a telefonos segítség szintén folyton lerázott. Hisz ha a doktornő szerint semmi komoly, akkor biztos tényleg semmi komoly. Várjak hétfőig, akkor elmehetek a háziorvoshoz. Este megint bevitt a mentő, ekkor máshoz kerültem (hiba volt ott a terhes csajszi). Ekkor félrediagnosztizáltak, félrekezeltek, több kárt csináltak mint hasznot (Ekkora már minden kijött belőlem, napok óta nem ettem, nem ittam, már csak epét tudtam hányni, ők hashatót és beöntést adtak). Fél év után az egész újra kezdődött, ismét hétvégén. Úgy kellett veszekedni hogy hadd lássak orvost, küldjenek mentőt. Ekkor elsőre benntartott az orvos (konkrétan ki kellett hogy üssön teljesen hogy el bírjam viselni a fájdalmat), majd 3 napig morfiumon tartottak, alkalomadtán ismét kiütöttek, mert a morfium mellett is sírtam a fájdalomtól, 3 nap után végre megvizsgáltak, és akkor rájöttek hogy sürgősen műteni kell, amit egy nap múlva meg is tettek.
Nem hogy zárójelentést nem kaptam, de a műtét után az orvos sem jött be hozzám napokig, a nővér meg nem volt hajlandó elárulni hogy kivették-e a petefészkem vagy nem, mert ő semmilyen információt nem adhat.
De rájöttem mi volt a baj, szépen tűrtem a fájdalmat ahogy tanították, (azt tanultuk az EÜ-ben, hogy míg orvos nem látott, ne csillapítsunk fájdalmat!!). Itt tényleg ki kell verni a balhét hogy ránézzenek az emberre.

trabant 2018.01.22. 01:34:06

"arról a környezetről, ahol éltek: a házról, a sarki kisboltról, a busz- / metrómegállóról, a kedvenc éttermetekről, pubotokról, a munkahelyetekről (ha nem okoz problémát),"

Ez az angliai magyarok lekáderezése? Nagyon gyanús, hogy valakiknek szükségük lehet rá - talán kormányszinten.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása