oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2014. szeptember 14. 06:38,  Választások 249 komment

2014. szeptember 14. 06:38 Határátkelő

Választások

Ez az ősz a választások jegyében telik majd, ma Svédországban szavaznak, csütörtökön pedig a skótok döntenek arról, önállósodnak-e, aztán Magyarországon lesznek önkormányzati választások, és ott van még egy csomó minden, amit most nyilván kifelejtettem, de ti majd emlékeztettek. :) Szóval ma Svédország adja a kétharmadot, a harmadik ajánlott poszt pedig alighanem sokak számára ismerős történetet mesél el – egy autóutat Magyarországról Angliába.

cím_svéd plakátok.jpeg

Svédország sokak számára „bezzeg-ország”, és a racionális szemléletüket mutatja az is, hogy egyszerre rendezik a parlamenti és az önkormányzati választásokat, ráadásul minden negyedik év szeptemberének második hétvégéjén. Bandirepublic posztja arról szól, milyen is első választónak lenni Svédországban.

„Eléggé meglepődtem, hogy én is szavazhatok, persze – mivel nem vagyok állampolgár – csak a helyhatósági listákon (kommun és land). Végül is a személyi jövedelemadóm nagy részét nekik fizetem be, úgyhogy fair, hogy dönthetek arról, kik költsék el. (...)

Nem követem nagyon közelről az eseményeket, de az általam otthon megszokottakhoz képest rendkívül kulturált körülmények közt zajlik a kampány. pont annyira tolakodik be az életembe, amennyire (nem) szeretném.

Óriásplakát kevés van, inkább a helyi csomópontokon az aktivisták által saját kezűleg kitett A0-ás (?) hirdetések a jellemzőek. Simán egymás mellett vannak a riválisok képei, nincsenek meggyalázott plakátok, csak néhány bajuszos képviselőjelölt nő. (...)

Sokat filózom azon, hogy vajon csupán 2 év ittléttel a hátam mögött, a pártok és a képviselők limitált ismeretében van-e erkölcsi alapom, s jogom választani. Furcsa, hogy itt nincs bennem a családból hozott politikai értékítélet, minden párt egyenlő esélyekkel indul a szavazatomért.

Szoktam beszélgetni erről a dilemmámról a svéd kollegáimmal, ismerőseimmel, hogy teszteljem, ők mit gondolnak arról, hogy egy külföldi dönt a svédországi politika jövőjéről.

Általában nem is értik a problémámat, de az egyikük olyan szépen megfogalmazta: „Ha van szavazati jogod, akkor még jó, hogy élned kell vele!”

Akit érdekel a teljes bejegyzés, az ne habozzon, ide kattintva elolvashatja az egészet!

Na de kire lehet szavazni?

Maradunk Svédországban, ahol Réka egész posztsorozatot írt blogján a svéd belpolitikai helyzetről, a bevándorlókról. Akit érdekel a téma, annak ajánlom, olvassa el ezeket a posztokat! Én azt a bejegyzést választottam, melyben a pártokkal foglalkozik, hogy egy kicsit mi is képbe kerüljünk.

svéd plakát.jpg

Ismertető arról, hogyan akarják a pártok finanszírozni a bevándorlás költségeit

„A jelenlegi parlamentben két blokk van: a magát Szövetségnek nevező polgári koalíció, valamint a vörös-zöld baloldali blokk. Blokkon kívüli a 2010-ben először bejutott Sverigedemokraterna, a Svéd Demokraták. A parlamentet négy évre választják és a mostani polgári koalíció második kormányidőszakát tölti. (...)

A parlament fekete bárány pártja, a Sverigedemokraterna. Velük senki nem akar koalícióra lépni, a TV-stúdióban a Vänsterpartiet elnöke kirohant a sminkszobából, amikor az Sd elnök leült mellé és az összes többi pártelnök ünnepélyes ígéretet tett, hogy a büdös életben nem fognak együttműködni velük. (...)

Érdekes jelenség azonban, hogy az egyes botrányok kirobbanása nem hogy csökkentené, hanem inkább növeli az SD népszerűségét. Elemzők szerint ez azért van, mert az SD választói hozzászoktak a párt fekete bárány imidzséhez, és akik megunták a bevándorlást és a média egyoldalúan pozitív hozzáállását a bevándorláshoz, azok alapból gyanakvóak a médiával szemben, akik ezeket a botrányokat kirobbantják.

A szavazók, szimpatizánsok minden botrányban egy új, rosszindulatú kampányt látnak, amely a valós problémákról (=bevándorlás) hivatott elterelni a figyelmet. A ravasz SD-szavazó eszén azonban nem lehet csak úgy, holmi rasszistázással túljárni! Csak azért is Jimmie-re és csipet csapatára szavaz legközelebb is.

De a fő ok, amiért az SD napról napra erősödik, az nem a választók közömbössége a botrányos, rasszista kijelentésekkel szemben. Nem is a választók rasszista vagy akár xenofób volta. (…) Aki a bevándorlást tartja a legfontosabb politikai kérdésnek, annak számára egyszerűen nincs más választási lehetősége, csak ez a kétes múltú, kétes erkölcsű képviselőkkel fertőzött, marginalizált fekete bárány.”

A teljes bejegyzés ide kattintva érhető el, benne az összes párt rövid ismertetésével – szerintem nagyon érdekes és hasznos mindenkinek, akit kicsit is érdekel a téma!

Egy gyerek, három macska, négy kerék, 1733 kilométer

Aligha lehet túlzott merészséggel vádolni, ha azt írom, a Welcome London blog szerzője által autóval megtett londoni utat ezekben az években jó pár ezren megtették már. Esetünkben gyerekkel és három (!) macskával súlyosbítva.

londoni út.JPG

„A terv a következő volt: Ausztra - Németország - Hollandia - Belgium után Franciaországban szállunk kompra hajnali 6 órakor. A hajóra előre, a neten keresztül megvettük a jegyet. Reméltem, hogy ha javarészt sötétben megyünk, a hátul ülők jó sokat alszanak majd, és nem kell állandó háttérzajban kémlelni az utat. Mert az ugye egyértelmű volt, hogy az alvás az utasülésen is kizárt, hiába nem kell (szabad) vezetnem.

Magyarországtól gyorsan búcsút vettünk, némi evés-ivás és az előre bekészített matricás foglalkoztató füzet („Anya, megmondtam, hogy a kocsiban nem tudok rajzolni, mert nagyon zötykölődik.”) elég elfoglaltság volt a határig, itt még egész lelkesek voltunk, és optimisták. (…)

Ausztriában is volt mit nézni, előbb Bécs környéke, azután pedig az egyre magasodó hegyek látványa kötött le. (...) Németország nagy. Nagyon nagy, főleg, ha sötétben kell átmenni rajta, mert akkor még egyhangú is.

Frankfurt előtt megint megálltunk, itt volt a legjobb WC, minden szenzoros, az öblítés, az ülőkemosás!, és a kéztörlőpapír-adagolás is, ez nagy móka volt. Itt már erősödő migrénes fejfájással küzdöttem, és a gyerek még mindig nem aludt.
Valahol Frankfurt környékén lett végre teljes csend, az egész hátsó sor békésen szuszogott. (...)

Hollandiában épp csak annyi ideig voltunk, míg megjött az üdvözlő SMS. Belgiumból sem akartunk sokkal többet látni, de úgy tűnik a GPS elunta az egyhangúságot, mert bevitt minket Brüsszel belvárosába, ahonnan aztán nem talált ki. Mi sem találtunk ki, nagyjából 50 percet autókáztunk körbe-körbe az egyik templomot háromszor is megkerülve, mire végre visszataláltunk a helyes irányba.

Ezzel minden reményünk odalett, hogy elérjük a kompot, már csak azon izgultunk, hogy akkor mi lesz. Nagyon reméltük, hogy nem kell még egyszer megvenni a jegyeket. (...) Végre elértük Dunkerque-öt, de korai volt az öröm, hiszen a kikötő csak névleg a város része, egyébként meg jó messze van tőle. Én legalábbis így éreztem.

A kapunál a francia határellenőrzés és a „beszállókártyák” kiadása zajlik. Beállítunk a sorba, és nagyon-nagyon szurkoltunk, hogy átcsússzunk. Mikor sorra kerültünk, beadtuk az ablakon az iratokat - emberekét és állatokét egyaránt. (...) A következő pont párszáz méterrel odébb az angol határellenőrzés, itt már csak a mi iratainkat kérték el, az állatok útleveleit nem. Miután mindent rendben találtak, begurulhattunk a komphoz. (...)

A hajó eleje ezen a két szinten csupa üveg, úgyhogy a kétórás út alatt végig élvezhettük a tenger, majd a közeledő sziklafalak látványát - már amennyire a párás ablak engedte.

A kiürítés elég gyorsan ment, a kikötés után mindenki rohant vissza a járművéhez, mi pedig, ahogy már korábban írtam, elég gyorsan újra a szárazföldön voltunk. Itt már semmilyen ellenőrzés nem volt, mehettünk utunkra. (...)

Vasárnap délelőtt végre itthon voltunk. Koszosan, fáradtan, de épségben túléltük az utat. Így nem tenném meg ezt még egyszer, de nappal, cicák nélkül egyszer majd szívesen végigmennék a távon, szép részeknél meg-megállva kényelmesen, nem rohanva.”

Ez természetesen ebben az esetben is egy részlet csak, szóval akit érdekel a téma (mert esetleg ő is utazott már így, vagy csak tervezi), az kattintson és olvassa el az egész posztot, vagy akár nézegesse végig a képeket!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Anglia Svédország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr36695555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2014.09.14. 17:51:15

@Mme Seldon:
Most látom Mme Seldon nevével írtam. Mindegy, észreveszed.

Hari Seldon 2 2014.09.14. 17:53:48

@nyuszigonosz(D):
Igen ilyen is van egyes szakaszokon. Mondom, a Forbach - Metz csak sima bankkártyás megoldás, de sok helyen cetli kihúzós van.
(nem tudom melyik az elterjedtebb, és mi alapján ilyen az egyik és a másik)

DieNanny CH 2014.09.14. 17:55:25

@diggerdriver:

Hát, ezt sajnálom. Remélem pozitív értelemben tűntek el, mint anno Rózamamiék, hogy csak összecsomagoltak és irány a határ...
:-(((

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 17:56:31

@Dragonlady (now in Indonesia): Én arra értettem a kötelező (őszintétlen) mosolyt, amikor simán társaságban vagy egy ázsiaival. Nagyon sokszor megnyilvánulnak így.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 17:58:27

@sodalisO [eng]: Hát ha pár sor kell csak, akkor az ott van a honlapunkon, a "Minden ami víz" kategóriában. De ha tavat akarsz itt, akkor szerintem mérföldekkel jobb, szebb, kulturáltabb az Ohridi tó, amit itt Pogradeci tónak hívnak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.14. 18:00:54

@Jani haverja: ez nekem még mindig értelmezhetetlen, bocs. "simán társaságban" mit kellene csinálniuk az embereknek, vicsorogni? bambán nézni?
ha másképp nem megy, akkor vedd úgy, hogy a mosoly a default arckifejezés. ugyanúgy nem azt jelenti, hogy a haverod a másik, mint mikor az angol megkérdezi, hogy háuárjú.

Hari Seldon 2 2014.09.14. 18:06:25

@kardio1:
Akkor a délnyugati szakaszt egy kicsit olcsóbban érzem.
Nekem olyan 40 körül jön ki Párizs, pedig csak 350 km, neked meg legalább 600 km.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 18:08:49

@Dragonlady (now in Indonesia): Ha Európában valaki mosolyogva figyel Rád, akkor általában tényleg figyel rád, és nem teljesen máshol járnak a gondolatai.
Ez csak egy példa, de szemléletes.

A másik meg az, hogy - már amit mi észrevettünk az ázsiai emberekben - gátlástalanul törtetőek. Simán átgázolnak rajtad. Itt Európában is törtetőek az emberek nagy része, de más a mérték.

Hari Seldon 2 2014.09.14. 18:09:08

@kardio1:
Mondjuk arról hallgassunk, hogy az összes híres csatában ők nyertek. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.14. 18:28:20

@Jani haverja: bocs, de ilyen szintű primitív általánosításokkal nem tudok mit kezdeni.
hm vagy igen.
az lehet, hogy az ázsiaiak számára az európai egy olyan agresszív, erőszakos kultúra, hogy úgy érzik, másképpen nem lehet érvényesülni, egyáltalán észrevevődni, de mivel nem ebben szocializálódtak, így nem elég kifinomultak a módszereik, és amit kihoznak a helyzetből, az másoknak ott így jön le.
ez most lehet, hogy egy nem is rossz gondolat, de az is lehet, hoyg egy primitív általánosítás részemről is.
életemben nem láttam még dk-ázsiait törtetni, csak úgy mondom. mondjuk nem sok top üzletembert meg politikust ismerek személyesen, ez is igaz. viszont soha nem ismertem még dk-ázsiaiakat a saját közegükön kívül.
na mindegy, élvezd az előítéleteidet, hoyg mindenki csak azért mosolyog, mert őszintétlen és át akar verni, hogy aztán amint hátat fordítasz, áttörtessen rajtad.
az indiai, a kínai, a japán, a szaudi, a pápua, a kazah, a perzsa, a khmer, meg a filipinó mind ugyanúgy.

Giddy Lamb 2014.09.14. 18:32:58

@Jani haverja: "amit mi észrevettünk az ázsiai emberekben - gátlástalanul törtetőek. Simán átgázolnak rajtad. Itt Európában is törtetőek az emberek nagy része, de más a mérték."

Azért azok az ázsiaiak akikkel Te találkozol Európában, nem reprezentatív minta. Az átlag thaiok és indonézek nem engedhetik meg maguknak, hogy Európába utazzanak, csak az útlevél ára a szegényebb országrészekben több havi kereset, a repjegyről már nem is beszélve. Te valszeg kőkemény üzletemberekkel találkoztál.
A mosolygás náluk azt is jelentheti, hogy nagyon zavarban vannak, pld. a fehér ember udvariatlan, bunkó viselkedése miatt (amit a farang esetleg észre sem vesz), tehát amit Te műmosolynak értelmezel, nála az a legnagyobb zavar/ijedtség jele.
A kultúrális különbségek is sokkolóak lehetnek, egy sok ezer éves kultúra és egy 2-300 éves között irdatlan a különbség. Egy kínai üzletember (Délkelet-Ázsiában nagyon sok a kínai származású üzletember) a több ezer éves üzleti etikának/szabályrendszernek megfelelően gondolkozik, egy fehér ember meg a pár száz éves gyarmati berögződéseitől sem tudott még megszabadulni (tisztelet a kivételnek).
,

SzZoole 2014.09.14. 18:34:45

@Mme Seldon: koszonom,doktorno:)))
Az tudtad,hogy rajtunk kivul talan Ti vagytok a masodik hazaspar akik itt kommentelnek?

SzZoole 2014.09.14. 18:36:01

@Jani haverja: es mikortol kezdted elo kesziteni az egeszet?

Hari Seldon 2 2014.09.14. 18:48:42

@Zoole[uk]:
Nem is gondoltam bele.
Én csak időnként hivatkoztam Mme Seldonra, mint Colombo a feleségére.
Aztán elkezdte olvasni is.
Aztán szóba került egyszer egyszer gyerekes téma.
Aztán beírt a kommentembe.
Aztán regisztráltam.

DieNanny CH 2014.09.14. 18:54:34

Kedves HÁ!

Mivel nyitott könyv vagyunk előtted, kérhetek tőled egy magánéletben való vájkálást?
Megnéznéd, honnan írt @nézzazégfele korábban? Az ip cím alapján. Nem is kell elárulnod róla semmit, csak... Mit tudom én, a falunak utánanézni, ... Igazából nem tudom, hogyan lehetne őket megtalálni.
Ez itt a nagy névtelenség átka...
:-(((((((

blackhairlady 2014.09.14. 19:16:39

Off: Mindjart kezdodik a foci, a hamburger, hot dog, grillezett csirkecomb, szarny kesz, guacamole, bacon, zoldsegek...
kezdodhet a barbekjuuuu:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 19:17:10

@Dragonlady (now in Indonesia): Tényleg ne vedd bántásnak, az általánosítást, tudom, hogy nem minden emberre igaz ott sem, ahogyan az sem igaz, hogy minden magyar szereti a pörköltet. Mindenesetre mi ilyeneket tapasztaltunk.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 19:31:26

@Giddy Lamb: Akkor leírok egy konkrét példát:
Egy thai masszőrnő ugye nem egy igazi üzletember, viszont azért elég jól keres egy átlagmelóshoz képest.

Itt a Sheratonban volt (tavasszal ment haza) egy olyan lány, akinek otthon volt egy 12 éves kisfia. 6 évig nem látta, mert 6 évet lehúzott itt Albániában. Keresett kb. havi 1.500 EUR-t itt. A gyerekét a szülei nevelték otthon 6 évig. Megkérdeztem, hogy otthon nem lenne neki munka? Azt mondta, hogy otthon fele ennyit keresne masszőrként, megélne simán, el tudná tartani a gyerekét, de ő egy nagy házra gyűjtött, ezért dolgozott itt.. Mindezért 6 éve nem látta a gyerekét.

Hááát nem tudom...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 19:34:55

@Zoole[uk]: Hááát, ha tágabban vesszük, akkor 2005-től, akkor voltam itt először, de már akkor is azért, hogy az általam innen-onnan összeszedegetett infóknak utánanézzek. De igazából 2007-2008 környékére vált komolyabbá az elhatározás.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.14. 19:36:16

@Giddy Lamb: tudom, tudom,...... de gondoltam Jani ott van, tud szemelyesen is informalni. ;-)

SzZoole 2014.09.14. 19:38:02

@Hari Seldon 2: tudom,akkor en kerdeztem az itt levo orvosok velemenyet es tobbek kozt O is valaszolt a kerdesemre.

2014.09.14. 19:52:05

@Dragonlady (now in Indonesia): Na tessek, nem vagyok itt fel napig es maris elszabadulnak a rasszista, anti-azsiai indulatok! :)))

Sosem ertettem ezt a (szamomra tipikusan magyarnak tuno) ervelest hogy aki idegenekre mosolyog az nem 'oszinte'. Az oszinteseg elegge absztrakt fogalom, nekem mar az is eleg ha nem bunkok korulottem az emberek es nem nez ki mindenki depressziosnak. A mosolygo, kedves embereket szeretem, akar oszinte, akar nem, ilyen felszines vagyok, na...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 19:58:16

@sodalisO [eng]: Akkor magánvélemény: Én nem nagyon szeretem a Shkodrai tavat flamingók ide, vagy oda. Az albán oldal nem olyan szép, és bár van néhány jó halétterem, meg Shkodra belvárosa is ok, de Shkodra környéke elég szemetes, tetejében ott a tó mellett van az ország legnagyobb cigánytelepe, tetejében azok az itt kivételesnek tekinthető cigányok lakják, akik nem nagyon szeretnek dolgozni az itteni cigány többséggel ellentétben. Betörni, lopni, rabolni ugyan nem mernek, de elég agresszív kéregetők. Ha turistaként mennél a Shkodrai tóhoz, akkor jobban jársz szerintem a montenegrói oldallal.

puhacica 2014.09.14. 20:11:25

@Dragonlady (now in Indonesia): @Mirjam2: ne ertsetek felre, nem (elo)itelkezem vagy kotozkodok, csak eszembe jutott valami, amire talan tudtok valaszolni. szoval: ha itthon bemegyek egy "kinai" boltba, piacra, bevasarlokozpontba, a legritkabb esetben koszonnek vissza vagy mosolyognak ram. leginkabb levegonek neznek. ez miert lehet?

2014.09.14. 20:16:59

@Jani haverja: Nem akarlak piszkalni, foleg hogy te vagy az egyik kedvenc kommentelom es nagyon erdekeseket irsz Albaniarol, de azt azert biztosan te is belatod hogy azert mert te talalkoztal egy (1) emberrel es kialakitottal rola egy velemenyt, abbol nem feltetlenul bolcs dolog kovetkezteteseket levonni tobb milliard 'azsiai' emberre nezve.

Alapveto emberi tulajdonsag hogy hajlamosak vagyunk masokat nagyon leegyszerusitve, fekete-feheren latni, es ez hatvanyozottan igaz ha a masik ember egy szamunkra idegen csoport tagja. Lehet hogy a thai holgy akivel talalkoztal igy magyarazta el neked hogy mit miert es hogyan csinalt, de a valosagban lehet hogy a sztori sokkal komplexebb. Nem ismered ot, a csaladjat, az elettortenetet, stb., nem tudod hogy miert mondta neked amit mondott es mi igaz belole. A te szempontodbol erzeketlensegnek tunik hogy elcserelte a 6, potencialisan gyerekkel toltheto eveket egy nagy hazra, de az is lehet hogy egy olyan tarsadalomban ahol nincsen szocialis halo, nyugdij stb., a dontese teljesen maskepp ertekelheto. Es meg ha igaz is ez a verzio hogy az illeto egy penzehes, erzeketlen noszemely, abbol sem kovetkezik hogy sok millio masik ember is az.

DieNanny CH 2014.09.14. 20:18:28

@puhacica:

De érdekes! Én meg - bár még csak vidéken voltam kínaiban - mindig hangosan rámköszönnek, nagyon szép magyarsággal. Lehet, itt a főnök ott volt valahol egy függöny mögött, és ellenőrzött?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 20:30:43

@sodalisO [eng]: Kiegészítés: Persze az albán oldalon is vannak jó helyek, csak azt jobban kell tudni, hogy hol. Pl ez egy jó hely az albán oldalon:
sq-al.facebook.com/RozafaSeaFoodShkoder

Meg ez is:
www.facebook.com/pages/XHAKA-Restaurant-Shiroke/143967582296776?sk=photos_stream&ref=page_internal

2014.09.14. 20:35:32

@puhacica: Remelem Chang valaszol majd mert neki sokkal tobb tapasztalata van kinaiakkal mint nekem. En szemely szerint azt vettem eszre hogy a (Kinaban szocializalodott) kinaiak nagyon keveset mosolyognak es ha megis, az gyakran negativ erzelmet fejez ki, es nem kedvesseget. A kinai fonokeimmel ugy voltam, hogy az elejen kiakadtam amiert baratsagtalanul neznek ram, aztan par honap mulva ez mar fel sem tunt es csak akkor kezdtem el nagyon parazni ha mosolyogni kezdtek - akkor tudtam hogy valami nagy gaz van! :) Kinaiak gyakran kimondottan bunkok nyugati, europai szemszogbol. A thai emberek modora, arcmimikaja teljesen mas, mint ahogy az indiaiake is stb. Ebbol is latszik hogy a 'megtevesztoen mosolygo azsiai' sztereotipija nem tobb, mint egy sztereotipia.

puhacica 2014.09.14. 20:36:12

@DieNanny [SZ,CH]: tenyleg! most, hogy mondod, otthon en is ezt tapasztaltam.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 20:36:24

@Mirjam2: Nem tudom, a feleségem meg én sokszor tapasztaltunk ilyeneket ázsiaiakkal kapcsolatban :( Aztán lehet, hogy nekünk volt pechünk, hogy pont ilyeneket ismerünk :)

puhacica 2014.09.14. 20:40:53

@Mirjam2: na igen, a sztereotipiaink... mondjuk, sok tapasztalatom nincs e teren, csak a "boltos kinai kasztot" ismerem.

2014.09.14. 20:50:00

@Jani haverja: Az is lehet, hogy vannak olyan elethelyzetek, amiket neked europaikent nehez elkepzelni. Sajnos nagyon sok ember van vilagszerte akiknek nem adatik meg az a luxus hogy erzekenyek legyenek, mindig a gyerekeik mellett legyenek stb.

2014.09.14. 20:52:25

@puhacica: Nem pont rad gondoltam a sztereotipiakkal kapcsolatban, altalanossagban irtam. Nekem sincs sok tapasztalatom kinaiakkal, csak a sajat benyomasaimat irtam le.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 20:54:07

@sodalisO [eng]: Még egy kis kiegészítés:
Nézd csak meg mit találtam Neked:
www.facebook.com/restorantdubai.shkoder/photos_stream?ref=page_internal
DDD

De amiért nézegettem (azaz túrtam fel) a netet igazából, az ez:
www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g303166-d5929493-Reviews-Taverna_Shkodrane-Shkoder_Shkoder_County.html

Nem emlékeztem a nevére ugyanis. Ez egy nagyon-nagyon jó hely!
Nézd meg a 9 látogatói fotót is!

Giddy Lamb 2014.09.14. 21:43:41

@Jani haverja: "Pl ez egy jó hely az albán oldalon:"

Elég különleges hely, mivel a datolyakagyló halászata szigorűan tilos minden európai országban, ők meg még ki is posztolják:)
Lehet, hogy a törvény Albániára nem vonatkozik?

www.facebook.com/RozafaSeaFoodShkoder/photos/a.141374939383642.1073741828.115683408619462/158656387655497/?type=1&theater

Giddy Lamb 2014.09.14. 21:43:42

@Jani haverja: "Hááát nem tudom... "

Sokféle magyarázat lehetséges, a legrosszabb eset, hogy nem volt más választása, eladták és az előírt összeget ki kellett termelnie ahhoz, hogy visszamehessen a családjához.
A legjobb eset, hogy Thaiföldön az interneten surfözve rátalált a tiranai Sheraton weboldalára, ahol épp thai masszőrt kerestek...

kardio1 2014.09.14. 21:58:41

@Jani haverja: Visszatérve az albàn csodàhoz egy kicsit, meg ahhoz, hogy nincs korrupcio. Ertem én, hogy küzdenek ellene, de azért nézd meg ezt a linket:
www.anticorruption-albania.org/home/news-from-albania/154-corruption-in-albania-pervasive-us-report-says

a jelentés ezévi...bàr gondolom, ez sem fog meggyôzni, hogy a korrupcio sùlyos gond Albàniàban...

@Hari Seldon 2: persze, nyertek egy-két csatàt, és sokàig nyerésre àlltak, de végül vesztettek. A II. vh.-nàl se érdekel senkit, hogy a németek a hàborù elsô felében mindenkit
legyalultak joformàn. Végül mégse ôk gyôztek.

Az autopàlya meg kutya dràga itt: Toulouse oda-vissza 300 km és 18 euro.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 21:59:43

@Giddy Lamb: Albániában koran-t (tavi lazac) is lehet enni az Ohridi tó mellett egy csomó étteremben, ugyanez a makedon oldalon lehetetlen, mivel halászata szigorúan tilos. A makedónok ezért járnak át kajálni Lin-be, meg Pogradecbe Ohridból.

Ennek a kagylónak a halászata nem csak az EU-ban tilos?

M. Péter 2014.09.14. 22:06:22

@kardio1: Ezek szerint tökéletesen beilleszkedett.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 22:06:24

@kardio1: Írtam már Neked: Itt a korrupciót nem papírozzák le annyira, mint Magyarországon, ezért látható jobban.
A magyar trafikmutyinak, meg az út-, vasútépítéseknek meg elvileg semmi köze nincsen a korrupcióhoz, mert minden le van papírozva. De azért mindannyian tudjuk, hogy bűzlik mindegyik, mint a három napja napon álló lóhús.

Itt élve én jóval kevesebb korrupcióval találkozok, mint Magyarországon találkoztam. Magyarországon a legkisebb önkormányzati megrendeléseknél is előjön a korrupció. Itt nem.
Magyarországon a hétköznapi ember sokkal gyakrabban találkozik korrupcióval, mint itt, hidd el.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 22:10:28

@kardio1: Ja, kifelejtettem: Nagyon sok országban súlyos gond a korrupció, nem csak itt, meg Magyarországon!

Ez van, amikor egy állami tisztviselő túl sok pénzről dönt! Merthogy az a pénz nem az övé! És nem nagyon van, aki ellenőrizze az elköltését.

Én többek között pont ezért szeretem a minél kisebb államot, és a minél kisebb adókat. Minél kevesebb pénzről dönt az állami tisztviselő, annál kevesebbet tud lopni belőle!

Herr Géza 2014.09.14. 22:18:25

@nyuszigonosz(D): Az tuti. Az ügy jelenleg csak egy politikai lózung, semmi több. Jellemzö pl. hogy ugye arról van szó, hogy a belföldieknek ugyanannyival kompenzálnának a gépjármüadóban, így az kvázi tényleg csak a külföldieket érintené igazából. Aztán gyorsan megszületett, hogy az éves nagyságrend kb. 100 € lenne. Arra úgy tünik nem gondolt egy okos sem, hogy jelenleg az autósok komoly része nem is fizet annyi adót évente (modern benzines, kisebb autók gazdái), tehát nekik uram bocsá ezentúl pénz járna... Más: matricás rendszert akarnak, le is írták, hogy a németnek egy lépést sem kellene tennie, hanem hivatalból kapná a matricát. Kérdem én halkan: akkor nekik minek egyáltalán matrica ? Miért nem elég maga a német rendszám ?
Ja persze, ha azt a látszatot akarjuk kelteni, hogy nem csak a külföldiek fizetne pályadíjat, akkor persze cifra lesz ezt úgy megoldani, hogy mindenki ki legyen szolgálva.... :))))

Simon Hasonmasa (Roch) 2014.09.14. 22:53:51

@Jani haverja:
Dehat magad mondtad, mennyire zart kozosseg. Harom eve elsz ott. Nem gondolhatod komolyan, hogy annyira belelatsz az ottani rendszerbe, mint ahogyan otthon tetted.

kardio1 2014.09.14. 23:02:04

@M. Péter: Màr eleve ilyen volt :)

kardio1 2014.09.14. 23:02:52

@Jani haverja: A magànszféràban is van korrupcio!

Giddy Lamb 2014.09.14. 23:06:19

@Jani haverja: "Én többek között pont ezért szeretem a minél kisebb államot, és a minél kisebb adókat. Minél kevesebb pénzről dönt az állami tisztviselő, annál kevesebbet tud lopni belőle! "

Az biztos, ott egy állami tisztviselő nem hülye, hogy a mafiát lopja meg:). Találtam egy 2014-es dokumentumfilmet a lazarati marijuana ültetvényekről. 4,5 Milliárd eurós biznisz csak ez... A termelők a filmben azt mondják, hogy enélkül éhen halnának és hogy a politikusok megkapják a részüket az üzletből...

www.youtube.com/watch?v=MFgKmzoDMlA

puhacica 2014.09.14. 23:20:26

@Mirjam2: tudom, en is csak altalanossagban irtam. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 23:43:42

@Simon Hasonmasa (Roch):
Azt is mondtam, hogy ebbe a zárt közösségbe nekem (nekünk) sikerült bekerülnöm (bekerülnünk).
Az előző poszt kommentjei között írtam le.
Meg azt is leírtam már párszor, hogy igaz, hogy csak 3 éve lakom itt, de 2005 óta járkálok ide, és rengeteg barátom van az ország szinte minden részéből.

Muscari 2014.09.14. 23:43:48

@DieNanny [SZ,CH]: nekem nagyon nem tetszik, hogy egyaltalan nincsenek fent Skype-on, nekem megvan az ove is es a ferjee is. A cimuket vagy a telefonjukat nem tudom. Megneztem a Facen, augusztus 9-en irt utoljara oda is. Remelem, jol vannak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.14. 23:50:56

@Giddy Lamb: Ok, én csak kérdeztem :)
DE: Lehet, hogy már este van és azért, de nem látok dátumot a cikkhez. Lehet, hogy ez valami friss rendelet, és a kép meg régebbi.
Mondom, lehet, hogy én vagyok a figyelmetlen, de nem találok dátumot.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.14. 23:53:36

@Jani haverja: Na akkor én is beleugatok ebbe. :-)))
Volt egy pär Fülöp szigeteki munkatärsam, akiknél ugy volt, hogy ök akärhol külföldön, évente 1x haza (mert ältaläban azt fizette a cég). A gyerekeket meg a csalädbol valaki nevelte. Abbol a pénzböl amugy amit ök külföldröl hazaküldtek a csaläd jol megélt. Volt Thai ismerösöm, aki mär Németorszägban nött föl. 3gyereke volt, imädta öket. A gyerekeket viszont a nagynéni nevelte, nem is laktak együtt...
Tök mäs kulturäban nönek föl, és ami neked kiakaszto, az nekik természetes.
Amugy még ezer éve az egyik Nök Lapjäban olvastam erröl. Mo-on élö kinaiakrol szolt a cikk, és ugyan ez volt. Egy valaki nevelte a csalädbol a gyerekeket, az összes többi szülö meg dolgozott. Sokszor csak hetente 1x lättäk a sajät gyereküket...

blackhairlady 2014.09.14. 23:55:10

@Muscari: En lattam kepeket a haborus idokbol, a ferjem az osszes exjugo allamban dolgozott. Tenyleg sokkolo volt. Nem tudom azota mennyire sikerult a felujitas.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.15. 00:02:31

@Giddy Lamb: Namost: Ez a Lazarat téma már sokszor ki lett vesézve sok-sok fórumon.
1./ Ebből a 4,5 milliárdos bizniszből a lazaratiaknak, meg úgy általában az albánoknak nem sok jut. Merthogy azt a német kisker áron számolták ki a baromagyú újságírók, az albánok meg ezt csak megtermelik. A koszovóiak átcsempészik a határokon, a németek meg elszívják. Ez a munkamegosztás már jó rég óta, még az Enver Hoxha kommunista diktatúrája sem tudott sok mindent kezdeni Lazarattal, merthogy az egy zsákfalu, hatalmas hegyekkel körülvéve.
2./ Ha a Lazaratiak krumplit termelnének fű helyett, akkor kevesebbet keresnének, ez tény, de nem halnának éhen, ugyanúgy mint a szomszédos falvak lakói sem, csak hát ugye a vádakra védekezni is kell valamivel, és ez a "jaj éhenhalnánk" egy elég tűrhető védekezés.
3./ Én voltam arra sokszor, mert Gjirokastrából a görög határra, vagy éppen Sarandába a főút a lazarati elágazás mellett vezet el. Nem sok politikust kell ahhoz megvesztegetni, hogy ott működjön az üzlet. Az egyetlen bekötőutat a rendőrség ugyan zárva tartja, de a hegyeken keresztül úttalan ösvényeken annyi füvet lehet onnan kicsempészni hátizsákkal, vagy a "lopott szamár" módszerrel, amennyit akar valaki, aki ott született és ismeri a környéket.

Szóval én így látom Lazarat problémáját.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.15. 00:04:09

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hát mindenesetre jól látod, ez nekem nagyon furcsa dolog...

blackhairlady 2014.09.15. 00:21:34

@Dragonlady (now in Indonesia): Hat en lathatatlanba kijelentem, hogy nem tudnek Albaniaban elni:)))))

blackhairlady 2014.09.15. 00:25:29

@Muscari: Nekem is egy jp par napja eszembe van, csak mikor ideerek Albania elvonja a figyelmemet.
Remelem, hogy ha nem is ir de olvassa meg mindig a blogot, es jelentkezik. Ritka az annyira pozitiv szemelyiseg mint Nezzazegfele.

blackhairlady 2014.09.15. 00:27:05

@kardio1: Lattam rola egy kepet az Origon a napokban, a baratnojevel napozgattak a vizparton. amikor meglattam, Jabba jutott eszembe a Star Warsbol:D

blackhairlady 2014.09.15. 00:31:55

@Jani haverja: Tudod, ahogy olvaslak, olyan mint ha Hagyma 2 lennel:))) A kulonbseg annyi, hogy te nem beszelsz csunyan (szerencsere). De ahogy o is csak amerikat eltette, ott a legjobb, legszebb minden, ugy te is ezt teszed, lhet, hogy eszre sem veszed. Es ez tenyleg egy ido utan mar kontraproduktiv. Mint amikor ugyanazt a dalt hallom hetekig a radioban, biztos, hogy nem vagyom megvenni a CD-t is, eleg volt belole annyi is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.15. 00:39:36

@Giddy Lamb: Ez meg a "Lazarati köztársaság" egy érdekes összeállítása. Érdemes megfigyelni a szimbólumokat: a zászlót, a karácsonyfát, a poharat, stb...
Meglehetősen elgondolkodtató... D

@blackhair-lady: Hidd el, én nem csak a jókat írom le Albániáról. Viszont nekem elég sokan írnak, és azokra én mindig válaszolok, ha van időm.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.15. 00:41:10

@blackhair-lady: Tegnapi cimre utalva: Kié a Hatärätkelö? Hät most a Jani haverjäé. :-))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.15. 00:45:26

@Naschkatze (Mostindien / CH): De holnaptól már nem, mert dolgozom, úgyhogy csak bepótoltam a lemaradásomat :)

blackhairlady 2014.09.15. 00:54:49

@Jani haverja: En meg negativumot nem olvastam toled. Amit te irsz az csak aszuperlativusz, es mindenhol mashol cska rosszabb lehet. Es nekem az mondatom masodik resze nem gyerebe. Bocsi, en igy erzek, es oszinten megmondom neked, mert az en mosolyom oszinte ( na jo, neha nem:D)

blackhairlady 2014.09.15. 00:55:48

@Naschkatze (Mostindien / CH): Bizony, jol emlekeztem, nagyon hasonlit ra mostanaban JD:DDD

blackhairlady 2014.09.15. 01:16:56

@Naschkatze (Mostindien / CH): Bocs, GD a helyes monogram:)
Nem talalom a kepet amit az Origon lattam, szerintem a blog ajanloban volt, de nem tudom hogy kell rakeresni. Szepen kiiperedett:D

blackhairlady 2014.09.15. 02:53:44

Kozben majdnem vegleges a sved valasztas vegeredmenye, a balkozep szocialista part nyert. Hogy ez jo-e vagy nem svedorszagnak, azt nem tudom, erdekelnenek a velemenyek.

www.origo.hu/nagyvilag/20140915-lemond-a-sved-miniszterelnok.html

Muscari 2014.09.15. 05:58:30

@blackhair-lady: igen, sokkolo. Kepzeld el mindezt eloben, amikor jon veled szembe a szetbombazott tobbszintes regi haz. Sose fogom elfelejteni.

Muscari 2014.09.15. 05:59:28

@Naschkatze (Mostindien / CH): de igen, de konkret tervuk meg nem volt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.15. 08:31:48

Elnezest hogy belepofazok janihaver monologjaba egy ontopic kommenttel: Svedorszagbsn kormanyvaltas, az SD 13%-al a nagy nyertes. A Facebookomat elarasztjak a szornyulkodo posztok, nehanyan kivandorlasrol beszelnek, a "rászisták" eloretorese miatt (persze csupa olyan ember szornyulkodik, akik meg csak kepen lattak menekultet) :D mi meg mindent leszarunk es indulunk a Szechenyi furdobe :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.15. 14:45:15

@Mirjam2: (ráadásul nem tipikus történet, a legtöbb vidéki szegény, aki ki akar ebből mászni, nem külföldre megy - a nepáliakkal stb ellentétben, - hanem otthonhagyja tényleg a gyerekeket a nagyszülőkkel és a Bangkok környéki gyárakban, építkezéseken stb dolgozik, ahonnan gyakrabban haza tud menni, telefonálni tud, stb. sajnos bizonyos szegény és isten háta mögötti régiókban tényleg probléma a nagyszülőkre hagyott gyerekek nagy tömege.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.15. 14:51:18

@puhacica: fogalmam sincs. nekem az az elméletem, hogy azt a tömegnyomort, amiben a kínaiak élnek (hatalmas városok stb), nem lehet másképpen kibírni, csak ha távolságot tartanak. :-P
vagy ezt szokták meg, ezt látták otthon kiskoruktól szocializálódva, fel se merül bennük, hogy másképpen kellene a vevőkhöz fordulni.
vagy mondjuk nem érzik magukat jól a gyenge magyartudásukkal. vagy valamiért riasztja őket az átlag mufurc magyar arckifejezés, és védekező álláspontra helyezkednek.

(nahát sztereotípiákért nekem se kell a szomszédba menni?)
(én személy szerint nagyon szeretem, ha békénhagynak, akkor szóljon hozzám csak valaki, ha én kérdezem, mármint boltban, ha elkezd valaki jönni utánam és lelőhetetlenül beszélni, akkor kimegyek, vagy kiosztom és kimegyek, de ez tényleg személyes.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.15. 14:58:52

@Muscari: emailekre egyáltalán nem válaszol?
én csak a blogon próbáltam üzenetet hagyni.
viszont tudom, hogy HÁ biztosan tud valamit, közvetetten.

DieNanny CH 2014.09.15. 18:48:06

@Muscari:

Facen a saját nevével van fenn? Lehet látni az ismerőseit? Mert akkor lehetne valamelyiknek írni. Ha meg nem nyilvános az ismerőslista, akkor egyelőre nincs több ötletem.

DieNanny CH 2014.09.15. 18:53:33

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Most olvasom a Vadhattyúk c. könyvet (Kína kb 1920-tól ~1970? - még nem végeztem vele -) ott volt hetes óvoda, iskola. De az ötvenes években Mo-on is. A hétvégén néztem meg a Repülő osztályt, 1973-ba volt helyezve a történet, a gyerekek internátusban laktak, ha a szülők sokat dolgoztak, vagy külföldön voltak.
Igazából a mostani határátkelők is, ha nem lenne jó szinte bárhol a világon az iskolahelyzet, meg nem lenne internet, internátusba adhatnák a gyereküket. Bár asszem Mo-on már nincs ilyen. De pl még Ausztriában van. (Nem kollégiumra gondolok.)

DieNanny CH 2014.09.15. 18:57:26

@Muscari:

A blogjában pontokba voltak szedve a tennivalói, és a legutolsóhoz az volt írva: - Titok - . Remélem, feleslegesen aggódunk.

puhacica 2014.09.15. 22:00:02

@Dragonlady (now in Indonesia): tenyleg mennyi oka lehet! olyanok is, amikbe bele se gondoltam. azt en se szeretem, amikor "molesztal" a boltos, de a koszonest el szoktam varni. :) koszi a valaszt!

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.09.16. 00:07:52

@DieNanny [SZ,CH]: @Muscari: @blackhair-lady:

nezzazegfele.blog.hu/2014/09/15/tomondatokban_573

Blackhair, köszi az útmutatást. Kis időeltolódásban vagyok a 3 műszak miatt, végignyálaztam egy másik napi posztalját is... :)))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.09.16. 00:20:13

@Muscari: Szerintem megadtam a telefont is :)

@Naschkatze (Mostindien / CH): Készültünk. Most is készülünk. Mielőtt kikészülünk ;)

@blackhair-lady: Aranyos vagy :) "Sajnos"-szerencsére 4 hete nem jutok nethez. Ennyi csak az oka. Férjemnek meg ideje nincs, hiába van gép előtt legalább 8 órában.

@Dragonlady (now in Indonesia):
Kinyitottam tegnap a fiókomat és a billentyűzetre ömlöttek a levelek... :) <3

@DieNanny [SZ,CH]: Az ismerőseimet én sem látom. Napi 10 órában közel 100 km-rel vagyok távolabb szinte mindenkitől :D
Na, ha most azt mondja valaki, hogy miért nem próbál meg valaki itthon elvállalni hasonló munkát, amit külföldön vígan, önként és dalolva, azt képen törlöm. Ja, hogy nekem még szakmám is és szeretem is. Vigyorogva dolgozok a munkahelyemen, mások meg szenvedő szerkezettel az arcukon. Kérdezték, miért van olyan jó kedvem? Levezettem számokkal: még két nap, és megvan a férjemnek a nyelvtanfolyam ára... Én kérek elnézést... :D ;D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.16. 00:25:22

De jo h megvagy :-) bocs kutyafutta van nem is olvastam mi a helyzer csak epp latlak :-)

DieNanny CH 2014.09.16. 10:38:20

@nezzazegfele [Hu ]:

Oké, köszi.
(Kicsit kényelmetlenül érzem magam, hogy túlmisztifikáltam a dolgot. Bocsi!)

mrsmihaly 2014.09.16. 16:28:39

@blackhair-lady: Felek, hogy ez nem lesz jo nekunk, akik dolgoznak. Emelni fogjag az adot, kell a penz a bevandorlok fenntartasara

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása