oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 09. 06:48,  Angol építőipar magyar szemmel 315 komment

2014. szeptember 09. 06:48 Határátkelő

Angol építőipar magyar szemmel

Aki angliai munkavállalásra adja a fejét, annak akár kézenfekvő is lehet megpróbálni az építőiparban elhelyezkedni. Szerintem nem csak őket érdekli majd Digger mai posztja, ami ugyan az angliai építőipart mutatja be, szerintem sokkal többről (hozzáállásról, gondolkodásmódról) is szól. Szóval bátran ajánlom mindenkinek (a képekért pedig külön köszönet a szerzőnek)!

Nyitókép.jpg

"Nagyon érdekesnek találtam Digger írását Miért ilyenek az angol házak? címmel. Ha nem jelent problémát, kérlek Titeket, kérjétek már fel egy következő cikk írására, amiben bemutatná az angliai építőipart, a külföldi (magyar) szakemberek lehetőségeit, akár a pályakezdőkét, ill. saját tapasztalatait (pl. angolszász mértékegység probléma, kommunikáció, munkahelyi kultúra, stb.). Biztos vagyok benne, hogy rajtam kívül sok más építőmérnök / technikus kollégámat is érdekelné."

Előrebocsátanám, hogy tudom, mindenkinek tele van már a hócipője az építőipari posztjaimmal, de mint a bevezetőből kitűnt ezt felkérésre írtam. Mikor 47 évesen, harminc év gépkezelői gyakorlattal kijöttem ide akkor úgy botladoztam az itteni viszonyok útvesztőiben, mint egy nyeretlen kétéves. Az első kötelező tennivalók (Ni szám, bankszámlanyitás, angol telefonszám) után munkát kellett találni.

Három hónapba telt, mire az első munkanapom elkezdődött. Sokan keresnek meg emailban, hogy segítsek nekik elindulni. A rekord eddig az volt, hogy a pártfogoltam első munkanapja az érkezése után három héttel megtörtént.

Az itteni építőiparban a munka feltételei egy viszonylag hosszú folyamatot feltételeznek. Megpróbálom leírni, hogy is van ez. Egy biztos. Semmi sem úgy van, mint otthon. A lőtéri kutyát sem érdekelte a 30 év gyakorlatom.

A sosem hallott kártya

Az első csapás az volt, mikor kiderült, hogy itt ügynökségek közvetítik ki az építőipari szakembereket. Mikor jelentkeztem az ügynökségeknél, első kérdésük az volt, hogy van e CPCS-kártyám. Azt sem tudtam, mi az.

Interneten történt kutakodás után kiderült hogy az az angol gépkezelői jogosítvány. Merthogy a magyar jogosítvány csak íves felhasználásra elegendő. Nagy ívben el kell hajítani. Jó, akkor keressünk valakit, aki intéz nekem CPCS vizsgát. Tanfolyam nem kell végül is az egész életem egy tanfolyam.

Találtam egy lengyel vállalkozót, aki vállalta, hogy elintézi a vizsgát, az elméleti részre a tolmácsot, a szállításomat Birminghamba, és minden egyebet. Itt jött a következő pofon, merthogy csak akkor mehetek gépkezelői vizsgára, ha előtte megvan a CSCS vizsgám. Na, az mi a bánat? Az egy általános munkavédelmi vizsga, ami nélkül egy takarítónő sem léphet be semmilyen építési munkaterületre.

Jó, hát akkor nincs más hátra, mint előre, azt is el kell végezni. Ja, hogy az nincs magyar nyelven (azóta már igen) de urdu vagy zulu nyelven bátran levizsgázhatok. Köszi.

Mondja a lengyel, hogy következő hét szombatra bejelent vizsgára Finchley-be, szerdára megérkezik a könyv, negyven kérdés lesz a vizsgán. Azt nagy bölcsen elfelejtette hozzátenni, hogy 319 kérdésből tesznek fel negyvenet.

Szerdán megérkezett a könyv és szombatig volt három napom megtanulni.

Angolul.

Nem kívánom senkinek azt a három napot.

Sikerült a vizsga. Hibátlanul.

Következő hét szombaton volt a gépkezelői vizsga elmélet és gyakorlat egyben.
Tolmáccsal az egész egy sétagalopp volt. Ott helyben mindjárt adtak egy számot, ami a majdani kártyám száma lesz, és amivel már jogosult vagyok munkát vállalni. Hurrá.

Folytassuk inkább SMS-ben

Mivel elég korlátozott az angol nyelvtudásom, ami konkrétan T1-es (tökhülye) kategória, így megpróbáltam SMS-ben jelentkezni az ügynökségeknél. Elküldtem néhány SMS-t és vártam.

Nem sokáig. Már hívtak is telefonon. Semmit sem értettem. Mondtam, hogy nem értem telefonban az angol kiejtést, folytassuk SMS-ben. Volt olyan ügynök, aki nem, de a többség hajlandó volt. Mikor írtam, hogy van CPCS számom, a következő kérdésük az volt, hogy van-e UTR számom.

Na, itt egy kicsit anyáztam, hogy már megint mi a franc kell nekik. Kiderült, az UTR szám az angol vállalkozói szám.

Mivel ügynökségek közvetítenek ki az adóval, TB-vel kapcsolatos adminisztrációt nem ők intézik, hanem a munkavállaló. Egy ember akár 20-50 ügynökségnél is dolgozhat egy évben, nehéz lenne az adminisztrációt összehangolni. Ilyen egyszerű.

Szerencsére ezt el lehet intézni interneten is, így hamar vállalkozó lettem. Halkan és csendben jelzem, hogy itt egy vállalkozó terhei kimerülnek megközelítőleg 26% SZJA és TB befizetéséből. Ebből a költségek levonásával 10%-ot vissza lehet kapni.

Innen kezdve egyenes az út előre. Gondoltam én naivan. Következő kérdés: van-e full PPE-m?

Mi vaaan? Van-e teljes védőfelszerelésem, úgymint kobak, láthatósági mellény, és acélbetétes bakancs? Jaaa, az van. Már megijedtem, hogy megint vizsgázni kell.

Ügynök megadta a címet, megyek oda reggel, hát egy nagy TESCO-építkezés Woolwich-ban. Ez volt az első munkahelyem.

1 (8).jpg

A beléptetés

Újabb érdekesség: minden építkezésen át kell esni egy úgynevezett „induction room-on”, vagyis egy beléptetésen. Ez egy munkavédelmi oktatás, ami az adott munkaterületre vonatkozik.

Első munkanapomon esett meg az idáig leghosszabb beléptetés, ami 5 órán keresztül tartott. Természetesen semmit nem értettem, de aláírtam egy vagonnyi papírt. Itt elmondják, mikor van a szünet, hol az ebédlő, a WC, a gyülekezési hely veszély esetén, és minden fontos információt. Ötórás oktatás volt és tartott a munkám három napig. Mindegy, fizették.

Engem itt meg akarnak merényelni

Napközben küldött egy SMS-t az ügynök hogy az email címemre elküldte a Timesheet-et. Mondom, az mi? Az a jelenléti ív, amit minden pénteken, vagy amikor vége a munkának a művezetővel alá kell íratnom, és beszkennelve elküldeni az ügynökségnek, mert ez alapján fizetnek. Jó, rendben, majd este kinyomtatom.

Cseng a telefon, valami company szót értettem, de azt hittem, másik ügynökség keres és mondtam, hogy már találtam munkát, sorry, és letettem. Megint jön egy SMS az ügynöktől, hogy akik az előbb hívtak, az az ő Payment Company-juk volt, vagyis a bérelszámoló cég, aki az én kifizetésemet intézi és mindjárt felhívnak megint, adjam meg az adataimat és a bankszámla számomat.

Valóban visszahívtak és viszonylag gördülékenyen ment az adatrögzítés. Jön megint egy SMS az ügynöktől, hogy van-e CIS-regisztrációm? Hínnye. A nemzetközi helyzet fokozódik. Engem itt meg akarnak merényelni.

Mi az a CIS regisztráció?

Az építőiparban fizetni kell adóelőleget. Ez 30 százalék, de ha van CIS-regisztrációm, akkor csak 20. Ha nem regisztrálok, akkor azt a 10 százalékot visszakapom adóbevalláskor.

Este a sógornőm felhívott egy számot, ott azonosítottam magam, hogy valóban én vagyok, és elintézte a regisztrációt. Három nap múlva vége lett a melónak és a Timesheet-et elküldtem az ügynökségnek.

Következő pénteken rajta volt a pénz a számlámon. Rákövetkező hétre pedig jött egy Payment dokumentum, ami egy bérlap. Ezeket meg kell őrizni, mert ezzel igazolom minden jövedelmem és befizetésem az adóbevalláson.

Ez után jött még két kétnapos meló és egy féléves. Igaz, hogy az Slough-ban. Reggel 3,45-kor indultam és este 8-ra értem haza. Kemény volt, de minden indulás nehéz.

Szóval ezen az egész folyamaton saját erőből nyelvtudás nélkül kellett végigbotladoznom. Ezért tartott három hónapig.

Talán emiatt a tortúra miatt van az, hogy a magyarok messziről elkerülik az angol, úgynevezett nagy építőipart. Sokkal hamarabb elhelyezkednek egy himihumi cégnél valami belső épület-felújításon, aztán vagy fizetnek nekik vagy nem. Viszont oda semmi papír vagy vizsga nem kell.

2 (5).jpg

Milyen az angol nagy építőipar?

Jelenleg valami hihetetlen sebességgel szárnyal felfelé. Elképesztő szakemberhiány van. Van olyan ügynökség, amelyik 50 fontot ad, ha viszek nekik gépkezelőt és további 200-at, ha három hónapig nekik dolgozik.

Naponta legalább tíz munkaajánlatom van. Az az órabér, amiért most dolgozok egy évvel ezelőtt még nagyon jónak számított, de most az alsó határ. Viszont az a cég, amelyik most már több mint egy éve visz munkáról munkára biztosabb jövedelem ezzel az órabérrel, mint többért váltani és kockáztatni, hogy esetleg néhány napos vagy hetes munka lesz csak belőle.

A képen egy építkezés első napja láthatók. Háttérben a Wembley-stadion.

3 (4).JPG

Milyen az építőipar szerkezete?

Általában van egy fővállalkozó, aki csak az irodákat, a szociális feltételeket, és a műszaki felügyeletet biztosítja. Embereik, eszközeik, gépeik nincsenek. A munka logisztikáját, a munkafolyamatok maradéktalan ellenőrzését végzik.

Néhány nagynevű fővállalkozó: a Willmott Dixon, a McLaren, a Balfour Beatty, Bellway. Nagy építőipari cégek: Galdris, Brennan, Skanska, Brehiny, Braun.

A munkaterületen jelen vannak a fővállalkozó emberei, mérnökei és általában egy lótifuti emberük, aki mindent csinál. Az alvállalkozók részéről az építésvezető, a művezető és néhány mérnök valamint a fizikai állomány.

Itt van a legnagyobb különbség a magyar és angol építőipar között. Magyarországon egy nagy építkezésen, ahol dolgozik 50 ember és 10 gép, azt a területet felosztják mondjuk 5 művezető között és a művezetők csak a saját feladatukért felelnek a saját munkaterületükön és minden mérnöki munkát is ők végeznek.

Itt, Angliában az egész hatalmas munkaterület irányításáért, a munkák összehangolásáért, a gépek mozgatásáért egyetlen művezető felel. Ő az, aki a legtöbbet dolgozik, aki mindig mindenhol ott van.

Viszont nem mér. Minden mérnöki munkát 2-3 mérnök végez, ők felelősek minden kitűzésért minden irányért minden magasságért minden mérnöki dologért.

Brigádok nincsenek. Kiemelt emberek vannak, úgymint csőfektetők, szegélykőrakók, akikhez be van osztva egy, maximum két ember. A gépekhez, bármekkorák legyenek, bármilyen munkát végezzenek, két embernél több nincs beosztva.

Az a két ember szintezi az árkot, fekteti a csövet, készíti a csőágyazatot, tölteti vissza az árkot, döngöli meg rétegesen, mozgatja a korlátokat, építi az aknákat.

4 (5).jpg

Mire számíthat, aki ezt az utat választja?

A felsőfokú végzettségűekről nem tudok nyilatkozni, nem tudom, nekik milyen követelményeket támasztanak, ahhoz, hogy például építésvezetők legyenek. Ha valaki az alapoktól kezdi és groundworkernek megy, arra mindaz vonatkozik, amit fentebb leírtam, kivéve a CPCS-vizsgát.

Tudni kell, hogy a groundworkerek között is szakosodás van. Vannak a sima segédmunkás lapátos emberek és vannak a csőfektetők vagy a járdalap és szegélykő-rakók. Ezek szorgalom, tapasztalat, és tehetség által elérhető munkakörök, semmi nem kell hozzájuk.

Az említett pártfogoltam, aki három hét után már talált is munkát, egy csőfektetőknek meghirdetett ügynöki munkára jelentkezett, 12 fontos órabérre. Ez nagyon jó pénz. Egy napig tartott a munkája, mert nem volt meg a tapasztalata hozzá.

Ez egy ilyen műfaj. Először tapasztalni kell, fel kell mérni a terepet, megismerni az itteni szisztémát.

Nem baj, akár be is jöhetett volna neki. Ebben a szakmában csak előre nézünk majd a következő jobb lesz. Én még két év itteni gyakorlat után is futottam bele egy héten három egynapos munkába. Aztán utána jött a mostani, ami már több mint egy éve tart.

A kezdőknek el kell érni egy szakmai szintet, az én apám úgy fogalmazott annak idején, hogy egy szakembernek be kell érni. Még egy lapátos embernek is, bár megjegyzem, hogy az építőiparban a lapáttal való munka nem teszi ki a munkaidő 5%-át. Na, az összes többi az, amit meg kell tapasztalni.

A nagy építőiparban szó szerint veszik, hogy a legfőbb érték az ember, és lehet, hogy lapáttal nem sokat dolgozik egy munkás, de kerítéstologatással, árokdúcolással és minden munkavédelemmel kapcsolatos dologgal annál többet.

A munkaidő hosszú

Általában tíz óra, ebből két félórás szünet van, amiből az egyik fizetett. Ez a hármas tagolás a legjobb, amit kitalálhattak ilyen hosszú munkaidő felosztására. Viszont ha a munkaidő lejárt, akkor az le van járva. Nincs túlóra.

Ha a beton nem lett bedolgozva, akkor ott köt meg, ahol van. Kezdés általában 8 órakor van, mert a gépeket a lakosság zajterhelése miatt 8 előtt tilos beindítani. Szombatonként néha van lehetőség dolgozni, de mivel mi vállalkozók vagyunk, túlóra nem jár. Azt szokták csinálni, hogy mivel a szombati műszak maximum kettőig tart, beírják a teljes napunkat ötig vagy fél hatig.

A szociális ellátás példaértékű. Itt nem lehet spórolni és alávállalni a megspórolt pénzzel a versenytársaknak. Itt nem az utcán egy kerítésdeszka az öltöző fogasa. És nem az árokpart az ebédlő. Tiszta WC-k, bennük a mosdó fölött bőrápolók, még naptej is van erős faktorú.

5 (4).jpg

Az ebédlők teljes felszerelésűek, ingyen kávéval és teával, két mikrohullámú sütővel, a melegítéshez két hűtőszekrénnyel. Az öltözőkben Uvex szemüvegtisztító spray hozzávaló törlőkendővel.

7 (3).jpg

6 (5).jpg

A munkaterületre ujjlenyomatos azonosítás után forgóajtón lehet belépni, és mindjárt, ahogy átment az ember ezen, szembetalálkozik egy hatalmas tükörrel, hogy még időben ellenőrizhesse, minden védőfelszerelés rajta van-e.

Huszonöt kilónál többet senki sem emelhet, még a cement is huszonöt kilós zsákokban van. Kesztyű és védőszemüveg viselése kötelező. Zajos eszköz használatakor fülvédő is.

Merre van az előre?

Egy groundworkernek számos előrelépési lehetősége van. Különböző kisebb tanfolyamok elvégzése jelentősen emeli az értékét a munkaerőpiacon. Elsősegély-tanfolyam, signaller-tanfolyam, Traffic Marshall-tanfolyam, dumper driver-tanfolyam, Banksman-tanfolyam, PTS-vizsga stb....

Utóbbi olyan munkákra jogosít fel, amit vasút mellett végeznek. Ezekkel a vizsgákkal 3-4 fonttal is feljebb tornázhatja az órabérét. Néhány év alatt apránként megtanulhatja a gépkezelést is. Egy biztos. Megszakadni senkinek sem kell, de folyamatosan csinálni kell valamit.

Néhány gyakorlati tapasztalat

A mértékegységek metrikusak, minden csőátmérőt milliméterben adnak meg. Csőfektetés, aknaépítés más előírások szerint történik, mint otthon. Valami érthetetlen okból az aknagyűrűk köré betonköpenyt tesznek. Itt látszik, hogy milyen minőségben.

8 (3).jpg

Csőfektetésben elsőfokú követelmény a rendkívüli kreativitás gányolásban. Professzori szinten művelik.

9 (2).jpg

10 (3).jpg

A munka annyira szervezett, hogy minden munkafolyamatot csak egy lépéssel gondolnak előre. Ha a harmadik lépésnél el kell bontanom, amit elsőnek építettem, akkor el kell bontani.

Ha ások egy árkot és a dömper elvitte a földet, akkor amíg visszajön, mellérakom, majd a végén, mikor az árok már ki van ásva, összeszedem és felrakom a dömperre. Látszólag időpocsékolás, de az árok mégis így van a legrövidebb idő alatt kiásva.

A munkások nemzetiségbeli összetétele igen nagy szórást mutat. A menedzsment nagyobbrészt ír, kisebb részt angol. A melósok 60 százaléka román, 30 százaléka egyéb kelet-európai, úgymint moldáv, litván, lengyel, albán, ukrán.

A fennmaradó 10 százalék nagyobb része indiai, elsősorban pujabi szikh, a többi az fekete, leggyakrabban Nigériából, Ghánából vagy Szomáliából. A populáció nyomokban magyarokat is tartalmazhat, kb. olyan arányban, mint a konzerv gulyás mogyorót. Mindezek ellenére vagy épp ezért a hangulat nagyon jó.

Tudom, hogy a magyar embert arra tanította a politika, hogy a román az egy szőröstalpú bocskoros. Itt megtanultam, hogy ez nem igaz. Senki nem segített nekem annyit, mint a románok.

Végigjárni az utat

Aki úgy dönt, hogy az angol nagy építőiparban akar dolgozni, annak végig kell járnia a fent vázolt utat, de eleve nem minimálbérrel kezd dolgozni, valamint komoly szociális ellátást és biztos fizetést kap. Előfordulhat, hogy London távolabb eső részein is kell dolgozni és sokat kell utazni. Az építőipar ilyen, ritkán megy onnan nyugdíjba az ember, ahol az első munkáját kapta.

Ha nehezen is indult, de én végigjártam az utat. Hihetetlen sokat tanultam. Mind új technológiákat, mind pedig szakmailag az angol kollégáktól. Dolgoztam 20 géptípus negyven különböző súlyú modelljével. Nyitott szemmel járok, mindent megfigyelek és igyekszem elraktározni. Ennek az életnek, ennek a munkának minden perce örömmel tölt el.

Megtanultam, milyen érzés, amikor az embert megbecsülik. Megtanultam, mi a pozitív inspiráció. Láttam építésvezetőt WC-t takarítani, láttam fővállalkozót szemetet szedni. Egy munkaterületen a különböző beosztású emberek partnernek tekintik egymást, nem érezni alá és fölérendeltségi viszonyokat.

Így nem haltam meg egyszer

Levezetésként elmondok egy frissen megesett történetet, aminek én voltam a „szenvedő” alanya. Tudni kell, hogy jelenleg Angliában gigantikus pénzeket tolnak az oktatásba, én már egy éven belül a negyedik iskolában dolgozom. Természetesen a munkaterület kétméteres kerítésrácsokkal el van választva az üzemelő iskolától, de mégiscsak egymás mellett vagyunk.

Egyik szünetben, én jó szokásomhoz híven fülem-farkam kinyújtóztatva bevertem a szunyát a gép fülkéjében. Mindig mindenhol egy percen belül tudok aludni. Mellettem két méterre egy iskolaudvar volt, még emlékszem, hogy integettem néhány kisgyereknek, aztán alvás. Arra riadok, hogy dől ki mellettem a kerítés, és három melós döntve-borítva mindent rohan felém, a háttérben meg két tanárnő sipítozik.

Nagy nyugodtan felnézek, mondom „what is the problem?”. A három melós mindjárt nyomott egy satuféket és sűrű sorryzás után visszafelé indultak. Kiderült, hogy a tanárok, látván igen ellazult testhelyzetemet, azt hitték, meghaltam. Azonnal telefonáltak a fővállalkozónak, a művezetőnek, meg rám küldték a három melóst, akik gerendákat rakodtak és nem tartva szünetet, pont a közelben voltak.

Annyi eszük nem volt az ostobáknak, hogy odajöjjenek a két méterre lévő kerítéshez és próbáljanak szólongatni, hogy élek-halok-e. A legjobb az volt, hogy a művezető felvette a telefont, és miután értesült a tényállásról, halál nyugodtan azt mondta, hogy „a driver minden szabadidejében a fülkében alszik, hagyjátok aludni”.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: építőipar Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr46678177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2014.09.09. 22:23:55

@házelőtthinta: "Ott KEZDŐDIK"
Jol van na,most mit kiabalsz velem,felsz vagy meg akarsz ijeszteni?Akkor kormozd be magad vagy oltoz fel indiannak,akkor talan megijedek.
Egyebkent lehet talalni 1 szoba+nappalis lakast £650-850 kozt vagy videken,20 percre Londontol,meg olcsobban.

SzZoole 2014.09.09. 22:29:11

@Mirjam2: figyelj, Te egy jo par eve itt vagy mar a UK-ban,azert az rongyos 2 ezer netto valjuk be nem olyan rossz penz azert a munkaert,nem?
Ne Te vagy osszezavarodva,hanem hinta probalja mar megint palintaztatni az embereket,csak hat ugye at latunk mar rajta:)

SzZoole 2014.09.09. 22:31:16

@Mr Long (UK): ne mar,a mernok kollegaid csak 1600 keresnek?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.09. 22:31:19

@SilentDreams:
Igen. A blogomon van vagy három poszt ami ilyenekről szól.

SzZoole 2014.09.09. 22:33:23

@Simon Hasonmasa (Roch): ha csak a szamlak lenenek anyik,de tankolasra neha tobb is elmegy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.09. 22:35:57

Mindenkinek köszönöm az elismerő szavakat.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.09. 22:42:39

Digger, csatlakozva a tobbseghez, nagyon jo iras volt ez is. Mindig jo olvasni, ahogy irsz! Koszi

Muscari 2014.09.09. 22:49:00

@diggerdriver: jo volt a posztod, elnezest, hogy kicsit beleronditottam.

El kell hogy mondjam, hogy mennyire jo itt ez a csapat. Szerintem nincs az a Facebook csoport vagy akarmilyen szervezodes kulfoldi munkaval kapcsolatban, ahol az emberek ennyit segitenenek egymasnak, mint ezen a blogon.

Ez am a nagy dolog.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.09. 22:51:10

@Zoole[uk]:

tankolásra több mint 350 font elmegy? Te naponta 100 kmt vezetsz?

SzZoole 2014.09.09. 22:53:45

@Simon Hasonmasa (Roch): olyan is volt mar.
Te mar akartam kerdezni,hogy melyik Simonak vagy a hasonmasa?Tan csak nem Cowell- nek?:)))

SzZoole 2014.09.09. 22:55:22

@diggerdriver: "Mindenkinek köszönöm az elismerő szavakat.
"
Es a gunyolodot?:)))))))))))

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.09. 22:59:16

@Zoole[uk]:
Gyerekkorom egyik nagy elmenyebol a Fredi a csempesz-rendeszbol meritve. De voltam itt mar Herion neven is, azt jobban szeretem, csak ugy jartam mint Cas...

SzZoole 2014.09.09. 23:00:13

@házelőtthinta: 100km/ nap?Annyit ritkan vezetek.A 300-400 km sokkal gyakrabban elofordul,de ha nincs kedvem dolgozni akkor meg a garazsbol sem alok ki.

SzZoole 2014.09.09. 23:02:50

@Simon Hasonmasa (Roch): ok,de Fredi es Beni- ben ki volt Simon?

2014.09.09. 23:03:51

@Muscari: Ez így van. Azt is fontos megemlíteni, hogy teljesen kulturált, nem úgy, mint a többi magyar fórum. A határátkelőn kívül még egy fórumot olvasok, ott is eléggé komoly moderálás van.

SzZoole 2014.09.09. 23:16:35

@Simon Hasonmasa (Roch): nem lehet meg nyitni,blokolva van,kar:(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.09. 23:19:33

@Simon Hasonmasa (Roch):
Az a baj hogy fogyóban a téma amiről írhatnék.

Taxomükke (UK) 2014.09.09. 23:24:19

@diggerdriver: Talán a dialektikus materializmusról...?

33621 2014.09.09. 23:27:48

Szegény Hinta itt gondba lenne a saját maga által bevallott súlya miatt. Azért mennyivel korrektebbek nyugaton:

index.hu/mindekozben/poszt/2014/09/09/nem_vettek_fel_a_debreceni_mcdonald_s-ba_mert_kover/

rezsöatya 2014.09.09. 23:34:22

@diggerdriver: talan az angol epitoiparrol kellene... erre meg nem gondoltal? :-P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.09. 23:38:02

@rezsöatya:
Igazad van, már írtam az építőipar legnagyobb ágáról mostmár csak a belső renováló iparosokról kéne.
Ha tudsz valami gányoló mekkelek asztalosról akkor szóljál szívesen meginterjúvolnám:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.09. 23:39:53

@Taxomükke:
Ja. Vagy arról vagy a quantumfizikáról...
:)))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.09. 23:42:06

@sodalisO [eng]:
Arról már írtam. Különben honnan tudnál róla?
:)))))))))))))))))))

rezsöatya 2014.09.09. 23:42:16

@diggerdriver: hat a belsoepiteszt nevezhetjuk ugy is, ahogy te (belso renovalo iparos), de ezt pl. epp ma fejeztem be...

kepfeltoltes.hu/140909/2014-09-09_22.02.09_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

blackhairlady 2014.09.09. 23:43:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: na ez kiirva a teljes hosszaban sem hangzik/latszik jobban:)))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.09. 23:43:56

@diggerdriver: najójó, de építőipar is volt már bőven!
és húsgombócban is van sokféle pölö:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.09. 23:55:59

@rezsöatya:
Mi van WC puceváló kisiparos lettél?
:))))))))))))))))))))))))))))))))

rezsöatya 2014.09.09. 23:59:33

@diggerdriver: ujonnan beepitett WC-t meg pucolni sem kell...! :-P

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.10. 00:01:01

@diggerdriver: Te, figyimááá, ez egy dohányzóasztal, nem látod ?:-D

Mr Long 2014.09.10. 07:41:23

@Zoole[uk]: Friss diplomaval, tapasztalat nelkul, az egyetemi padbol a mellettem levo szekbe :) es ez netto. Szerintem nem olyan rossz.

Mr Long 2014.09.10. 07:44:20

@rezsöatya: Hu de szepen kipucoltad ezt a szobat! Tskarito mester vagy? Nagyon csillognak a porcelanok! :DDDDDDDD

rezsöatya 2014.09.10. 07:52:45

@Mr Long (UK): Betarsultam egy ceghez, minosegi lakasokat tervezunk es kivitelezunk. Vegre a szakmamban dolgozom es nagyon elvezem!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.10. 08:20:42

@rezsöatya:
Ok. Pedig már kezdtem aggódni mert olyan élhetetlen vagy.
Na gondoltam Rezsöfaterból sem lesz énekes halott.
:))))))))))))))))))))))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.10. 09:07:27

@33621:

Nekem 62 es nadrágom van, és simán hoztak nekem olyat, mikor intéztem most a szerződést 1 hónapja. Egyébként én nem vagyok kövér, csak van rajtam felesleg.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.10. 09:14:20

@diggerdriver:
Irjal egyet a nokrol, ferfi szemmel. Esetleg az angol nokrol, magyar ferfi szemmel:)))

2014.09.10. 09:14:22

@rezsöatya:
Gratulalok az uj munkadhoz, komolyan! Marmint a minosegi lakastervezeshez es kivitelezeshez. Gondolom, renovalas, nem komplett uj hazak epitese. Csinaltam egy idoben, tetszett. Igaz, csak a falak felujitasaban vettem reszt, de meg akkor is. A haverom volt a "tervezo". Olcson, keves munkaval es gyorsan kellett lelakott lakasokat eladhatova varazsolni. "Latnoki" kepesseg kell hozza, latni kell a vegeredmenyt mielott nubkahoz lat az ember. Ez keveseknek adatik meg. Csodakat lehet muvelni. A kepen elso ranezesre hianyzik valami. A baseboard. Rontja az esztetikat a fal es a padlo kozotti res. Szerintem. Meg silicon caulking is segitene, vegso esetben. Vagy egy femlec, amivel a ceramic tile-t szoktak lezarni. Vagy 1-2 inch magassagban ceramic, korbe a furdoszoban.

2014.09.10. 09:15:29

@Cascabel:
nubkahoz=munkahoz :))

SzZoole 2014.09.10. 09:38:43

@Mr Long (UK): lehet,hogy nem rossz,frissen vegzetnek valoban nem.Azert gondolom az evek multaval az szepen fog ugralni felfele.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.10. 09:52:01

@Simon Hasonmasa (Roch):
Abból mekkora botrány lenne itt...
:)))))))))))))))))))

Muscari 2014.09.10. 10:12:05

@33621: aztarohadteletbe :-(

Ilyet Nyugat-Europabanbiztosan nem mernenek megtenni, azonnal beperelnek oket. Ennek a sracnak is meg kene tenni.

Egyebkent is oke, hogy kover, de honnan tudja, hogy milyeneroben van? Es meg be is vallja. Ha ha a no vegigjatssza az interjut, sose derul ki, hogy miert nem vettek fel.

Muscari 2014.09.10. 10:19:27

@Simon Hasonmasa (Roch): mar megtette, csak nem posztot irt hanem hosszu kommentet. Volt is belole vita rendesen :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.10. 10:19:28

@norvég kém [Hu/At]: az jut az ember eszébe, hogy ha bedobják a békát a forró vízbe, kiugrik (állítólag), de ha lassan melegítik fel, megfő.
én se látom, hova tud süllyedni még a rendszer.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.10. 10:28:32

@Mirjam2: basszus nekem is ez jutott eszembe, de úgy gondoltam, jobb a békesség, nem írom le :-(
igen, mostmár sokkal könnyebben érthető, miért tudta Hitler és a birodalma megcsinálni, amit. korábban nem értettem.

rezsöatya 2014.09.10. 10:41:00

@Cascabel: tegnap meg nedves volt a fuga, epp most szilikonozok...
(a szakember szeme...! :-) )
Sajna itt is harcolnom kell, nem mindegyik "szakember" vegzi rendesen a munkajat, rajtuk kel legyen a szemem...

rezsöatya 2014.09.10. 10:44:55

Kell, ket ellel termeszetesen... :-P
(Babeeeette!)

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.09.10. 11:33:39

@diggerdriver Ez jó volt, végigolvastam, érdekes a sztori, még így totál kívülállóként is, a stílus is kellemes. Írjál még sok ilyet! :)
A lakásunk előtt is éppen építkezés folyik, az utat újítják, meg hiperszuper lámpákat állítanak be, néha szoktam nézni a munkát, elég szórakoztató (egy egész kis várost építettek fel a munkásoknak a munkaterület melletti üres telekre). Mostantól "szakértő" szemmel tudom figyelni őket. :p

wuaaa 2014.09.10. 16:51:30

@Ahatis: Ezek szerint már dolgozol. Írhatnál valamit az első benyomásokról. Engem nagyon érdekelne hogy milyenek a hétköznapok ahhoz képest, amire számítottál. Vagy esetleg lesz belőle megint egy poszt? Jó lenne.. :)

2014.09.10. 18:05:01

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, csakis igy lehet elkepzelni. Ha felkelnek a nemetek annak idejen egy reggel es bemondjak a radioban minden atmenet nelkul hogy most minden zsidot, kommunistat, meleget, fogyatekost stb. vagonokba pakolunk es halalra eheztetunk egy taborban Lengyelorszagban, tutira kicsit nagyobb felhaborodas lett volna :)

2014.09.10. 18:14:08

@Zoole[uk]: Persze hogy jo penz a ketezer netto, nagyon is. Egyertelmuen atlagon feluli fizetes. (Persze orvosok, bankarok stb. tobbet keresnek, de az egy masik tortenet. Atlagembernek - mint pl. en - kivalo fizetes havi ketezer font.)

DieNanny CH 2014.09.10. 18:50:40

@házelőtthinta:

Vagy utánaérdeklődsz a munkahelyeden, milyen továbbképzési lehetőségek vannak.

Kaksi Kapitány 2014.09.10. 20:09:52

@diggerdriver: Jo nagy írás volt, tetszett. Egy kicsit több hangsúlyt lehetne még fektetni az építkezések magas munka- és tűzvédelmi követelményeire, PPE, Tool Talks, If you feel it's not safe don't do it stb...

Amúgy te is úgy alszol a gépben hogy a kanalat lenyomva megemeled a géptestet a kényelmesebb fekvési pozíció végett?

Ahatis [DE] 2014.09.10. 21:25:16

@wuaaa [nor]: Ígérem, írok majd, ha véget ért a tanulóidő.

tavolirokon2 2014.09.10. 21:29:56

Ha nekem az egeszbol az a konkluzio, hogy aki ugy megy angliaba dolgozni hogy mar elore tud angolul, annak minden siman fog menni, akkor en nagyon geci vagyok?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.10. 21:41:41

@tavolirokon2: Hát itt azért nagyot tévedsz...
Itt nagyon sokan leírták, hogy középfokú nyelvvizsgával mentek ki, és volt aki meggebedt az első időszakban , mert az élő beszéd, a beszélt nyelv , a különböző kiejtés az angolok között rémálommá is teheti a kezdést.
Kérdés, mekkora rutinod van a beszélt nyelvben és az élő szövegértésben...Milyen szintű nyelvtudásod van, mennyi élő használati tapasztalattal...
Sok szemponttól függ, nagyon összetett.....sokan mentek teljes nyelvhiánnyal, volt aki túlélte, megoldotta, volt aki meg már régen hazakullogott....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.11. 08:14:23

@Kaksi Kapitány:
Igen úgy és a megemelt gép alatt mèg alszik 3 román.
:))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.11. 08:19:10

@tavolirokono: @sodalisO [eng]:
Igazából a nyelvtudás sokkal nem rövidìtette volna meg a bejàrt utat.
Az rendszer müködésének a nemtudása volt a fö akadály.
Most sem tudok sokkal jobban de màr ismerem a rendszert.

braue 2014.09.11. 08:26:18

Egy idegen harminc éves gyakorlata persze, hogy senkit nem érdekel. De az angol szakmunkásé, aki jó (ott elismert) cégeknél szerzett gyakorlatot, egészen biztosan ott is érdekes.

wuaaa 2014.09.11. 09:28:07

@Ahatis: Az jó lesz, köszi ! :)

Rob67 2014.09.11. 10:18:52

Azert az UTR-t ne hatarozzuk mar meg angol vallalkozoi szamkent...
Unique Tax Reference (number). Mindenkinek van, aki mar legalabb egy adobevallast leadott. Nem a vallalkozok, minden termeszetes szemely.
A masik, hogy a tapasztalat ek nem fogadasa nyilban nem altalanos, ez az epitoiparra vonatkozhat, azt nem ismerem. De mas, peldaul informatikai pont az ellenkezoje igaz. Csak a tapasztalat erdekli oket. Mit csinaltal mit ismersz, miota dolgozol vele, benne?
Es van itt meg valami, amit csak idovel vesz eszre az ember: egy allas interjunal legfokeppen a karakter erdekli oket, az hogy akarnak e azzal az emberrel egyutt dolgozni.Ha nem akkor nincsen mirol beszelni, nem szimpatikus karaktert nem vesznek fel. Ha emberileg megfelelo, nyitott, erdeklodo, problemamaegoldo, akkor szamit csak hogy szakmailag mit tud. Es meg ezen belul is elonyt elvez az esetlegesen kisebb tudas, de jobb emberi tenyezo.
Es ez nem nemzetisegi kerdes. Az akcentus, a honnan jottel, a hibazol e az angol mondatszerkezetben, szinte egyaltalan nem erdekes. Sot, sok teruleten a kulfoldi (lengyel, magyar) akar siman elony is lehet. Nem a tanyer mosogatasra gondoltam.
Az angolok pontosan tudjak, hogy a kelet europai bevandorlok tobbsege ide azert jon hogy kitorjon, hogy elerjen valamit. ezert pedig hajlando tenni, akar tobbet is mint mas. Nem oraszamban, nem megalazkodasban, az itt nem elvart. Kreativitasban, hozzaadott ertekben, gondolkodasmodban.
En lassan 8 eve elek itt. Senior grafikus, web es UX designerkent dolgozom egy piacvezeto cegnel. Ot beosztottam van, mind az ot angol. Sem a tulajdonosokat, sem a beosztottaimat nem erdekli honnan jottem, mikor. Nem csinalnak ebbol kerdest. Mindenki vegzi a maga feladatat.
Ez egy gondolkodasbeli kulonbseg amit idovel meg kell erteni, elfogadni. A magyarok 'honnan jottel-mennyit keresel' szemlelete itt nem mukodik. Es ez jo.
Hamarosan indul egy egy nagyon atfogo, kifejezetten az angliai magyar kolonia eletevel foglalkozo weboldal. Hirekkel, erdekessegekkel, sok-sok informacioval azoknak akik mar itt vannak es azoknak akik meg csak most indulnanak.

Reggie 2014.09.11. 10:36:54

@tavolirokon2: Nem, csak megsporol par sms-t.

Mr Long 2014.09.11. 10:44:33

@tavolirokon2: Ha az angoltudassaval atolvas jopar weboldalt es nem a hogy an trukkozzunk angliaban oldalakra gondolok, akkor konyebb neki lenyegesen.

Alaister Grand 2014.09.11. 13:10:22

Wow! Elképesztően jó írás egy roppant jófej embertől!
őőő... nem akarsz megnősülni?...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.11. 17:57:11

@DieNanny [SZ,CH]:

szerinted egy mekiben milyen lehetőségek vannak? most őszintén? szivassam magam 2 éven át hogy műzsakvezető lehessek 1250 euróért? lol.

DieNanny CH 2014.09.11. 18:20:03

@házelőtthinta:

Fogalmam sincs, milyen lehetőségek vannak továbbképzésre. Ezért ajánlottam, hogy kérdezd meg. És leírom megint: kérdezd meg!
Azt mondod, meglett korú osztrákok is dolgoznak ott. Van családjuk? Ha igen, hogyan tudnak megélni, ha - szerinted - nincsen továbblépési lehetőség?
Ha meg tényleg nincs, és szeretnél többet keresni, akkor menj át egy étterembe - már ha vendéglátásban akarsz maradni -, mert ott tudom, van egy csomó feljebbjutási lehetőség.

wuaaa 2014.09.11. 19:01:59

@DieNanny [SZ,CH]: A mekiben olyan lehetőségek vannak, hogy jelenleg két közép-európai ország vezérigazgatója olyan ember, aki hambisütőként kezdte 19-20 évesen és 13 év alatt ért a csúcsra. Csak gondolom ő nem úgy állt hozzá, hogy mit miért nem lehet, meg mit mennyiért nem érdemes.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.11. 19:43:40

@DieNanny [SZ,CH]:

Úgy tudnak megélni hogy meg lehet élni mekizésből is Nyugaton. Úgy. Nem írtam sose hogy én mindenképpen többet akarok keresni, csak annyit szoktam írni hogy szerintem a betanított melósokra egyáltalán nem érvényes a gyakran hangoztatott nyugati jólét....

Taxomükke (UK) 2014.09.11. 20:23:50

@diggerdriver: Ez az a három román, akivel a konyhán meg a vécén is osztoztok, vagy másik három?
;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.11. 20:35:00

@Rob67:
Az UTR szám azt jelenti hogy önadózó valaki.
Az ügynökök soha nem azt kérdezik hogy vállalkozó vagyok e hanem van e UTR számom.

A gépkezelőknél garancia a tapasztalatra a CPCS kártya megléte.
Ha még ennél is tapasztaltabbat akar egy cég akkor olyan embert kér a ügynökségtől akinek kék CPCS kártyája van. Azt csak két év munka után adják újabb vizsgákkal.
Egy ügynökség nem tudja leellenőrizni hogy mekkora a tapasztalatom. Annyit tehet hogy referenciát kér ami a művezetők telefonszáma. Ennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.11. 20:38:07

@Mr Long (UK):
Persze a nyelvtudás mindenképp előny, de gondoljatok bele idejön valaki nyelvtudással és jó magyar szokás szerint el akar helyezkedni egy építőipari cégnél gépkezelőként.
Aztán kiröhögik. Ez a folyamat amit leírtam nincs leírva sehol.
Végig kell járni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.11. 20:40:13

@Taxomükke:
Nem, azok pakik...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2014.09.11. 22:25:00

@Alaister Grand:

Sikerült neki megtalálni Magyarországon az egyetlen nőt, aki el tudja viselni. Gyorsan ki is szöktette Angliába. DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.11. 22:50:12

@QUERCUS:
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.09.11. 22:59:05

@diggerdriver: te kis uttoro, most szepen leirtad, mar sms szinten sem kell tudni angolul.

adg 2014.09.13. 02:23:00

@wuaaa [nor]: nocsak, erre Hintus valahogy elfelejtett válaszolni. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 04:51:50

@adg [Au, Darwin]: de hát nem ééééérted, hogy ő nem akar előrelépni, tanulni, többet dolgozni, csak ott állni és toporzékolva követelni a magasabb fizetést?
én egyébként el vagyok képedve, hogy még mindig van itt kétnaponta valami jólelkű kommentelő, aki megpróbál a lelkére beszélni, hogy miért és hogyan és merre kellene / lehetne továbblépni, részemről riszpekt erre, mást nem tudok mondani, nálam már rég elszakadt a cérna. és akkor megint jön a topozék.

adg 2014.09.13. 05:07:05

@Dragonlady (now in Indonesia): de értem én. Most hogy birca bedurcizott, úgy kell ide hinta, mint egy falat kenyér. Stabilan hoz 15% kommentet. :)
Szerintem amúgy szórakoztató a srác , én mindig várom. Bár néha én sem tudom megállni, de tényleg mókás. Főleg a reakciók, amiket kivált. Nem igazán tudom magam ilyen hülyeségeket felhúzni. Ártalmatlan gyerek.
Engem jobban zavar Mizse hőse, a szarbol is gyémántot varázsló eperbáró. De azért ő sem tud felhúzni. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 05:16:17

@adg [Au, Darwin]: eperbaro lenullazta magat,mikor jott az egymas ala ajanlo szerencsetlen bermunkasokkal, es a masik oldalon mwg hogy milyenjol lehet elni mo-nvallalkozokent. (mobilnezetben nem tudok kommentet irni ittcsak nem latom mit irok, gratula mg mindig a bligmotor fejleszto lovagjainak))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 05:18:33

Viszont tegnap lattam epret lehet h finom ismindig szkeptikusvagyok es maradok a mangonal

adg 2014.09.13. 05:28:10

@Dragonlady (now in Indonesia): itt nálunk vacak az eper. Délről hozzak, vagy kulfuldrol, vagy új zelandrol de teljesen víz ízű. Nagyon szép, meg akkora mint egy dinnye, de szar. Viszont legalább drága.
A mango szezon most kezdődik, már nagyon várom. Van nekünk is egy fa, remelem lesz rajta pár kilonyi.

zsolo1980 2014.09.14. 08:34:01

Faja kis cikk. Köszönet érte.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 03:42:41

@diggerdriver: Nem okoz ez gondot, pl lakáshitel esetén?Egyszer olvastam valahol, hogy a munkaerőkölcsönzött embereknek mekkora a sz*pás az, hogy nincs semmi tervezhető, garantált jövedelmük.A bankok nem állnak szóba velük, mert nincs fix szerződésük, akár minden nap máshol dolgozhatnak.Angliában nem okoz ez ilyen gondot?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 03:47:19

@diggerdriver: Eccer írtad, hogy aki frissen akar gépkezelő lenni az próbálja meg a dömperezést.Ezek a dömperek kéziváltósak, vagy automaták?Elég hozzájuk a d? e? jogsi, meg ez a négybetűs alapvizsga?Bár igaz, én nem Angliában vagyok, de gondolkodnék szakmaváltáson...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.18. 08:02:00

@geegee:
Nem tudok róla hogy az probléma lenne.
A munkaerö kölcsönzött emberek az más mint mi szabadúszó vállalkozók.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.18. 08:07:32

@geegee:
Vagy félautomata vagy kuplungos.
Viszont a kormányzása más mert derékcsuklós.
Területen belül csak CPCS kártya kell a közúton angol jogosítvány. Majd megkérdem milyen kategória.
D meg e biztos nem.
Elég valami lóhajtó szerü.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 11:02:56

@diggerdriver: Köszi a választ.Ááá, azért ne ásd bele magad nagyon, csak úgy elméleti szinten érdekel.Lehet, hogy a svédeknél egész más szisztem van.Vagy a fene tudja...

A félautomata az csak láb vagy csak kéz használatát igényli?

viphulb 2014.09.20. 09:03:29

"A felsőfokú végzettségűekről nem tudok nyilatkozni, nem tudom, nekik milyen követelményeket támasztanak, ahhoz, hogy például építésvezetők legyenek. "
Én tudom: semmilyet. Van egy lengyel ismerősöm, aki most jár egy szakirányú egyetemre, de papírja még nincs, és nem is azért jár, mert kötelező lenne később bemutatni a végzettséget. Amúgy pergősebben beszéli az angolt mint az angolok, és sajnáltatja magát, hogy kevés az évi 60-ezres bruttó fizetése, Épp egy jobban fizető építésvezetői állást keres. A tisztelt szerző kihagyta azt a lényeges különbséget, hogy angliában a szakmák java részéhez nem kell semmilyen végzettség, hanem csak rátermettség meg gyakorlat. Vagyis nem kérnek mondjuk egy festőtől vagy burkolótól szakmunkás bizonyítványt, viszont a villanyszerelőtől és a gázszerelőtől igen. Ha valaki vállalkozóit vált ki, akkor sem kérnek semmit.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása