oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. augusztus 19. 06:45,  Az ész elmegy, a szív marad 319 komment

2014. augusztus 19. 06:45 Határátkelő

Az ész elmegy, a szív marad

Moser86 2010 év elején döntött úgy, hogy nekivág Angliának. London nagyon drága csalódás volt, és már majdnem visszaköltöztek Magyarországra, amikor jött egy lehetőség Coventryben. Ahol jó is volt minden addig, amíg egy meglepő fordulat nem következett… (A képért külön köszönet!)

Anglia, Moser86_140819.jpg

„2010 februárjában fejeztem be az egyetemet, egy regionális holding cégnél végeztem a diplomamunkámat és tetszett nekik a munkám. Kaptam is egy ajánlatot, hogy ha befejeztem az egyetemet elkezdhetem a karrierem náluk.

Ki is írták a pályázatot, ami egyezett a profilommal. Meg is történtek az interjúk. Utolsó interjú alkalmával már mondták, hogy legközelebb lehet jönni a HR-re, majd értesítenek. Hívás nem érkezett azóta sem.

Kis utánajárás után kiderül, hogy megcsörrent a piros telefon és valamelyik bennfentes lánya kapta meg a munkát, akit pár hónapon belül átpozicionáltak, mert alkalmatlan volt a pozícióra. Ekkor ért meg a gondolat, hogy el innen, el... 2010. március 15-én felültünk a retúrjegy nélküli repülőre.

Kezdetek

Nem volt egyszerű. Friss diplomás mérnökként az első 3 hónapban, alkalmi munkákból (nyomda, szemétszedés...) tartottuk fenn magunkat a párommal. „Magyar” házban laktunk másik öt honfitársunkkal.

Az együttélés sosem egyszerű, de ez volt a legköltséghatékonyabb megoldás. Jött egy vendéglátós álláslehetőség, aminek köszönhetően ki tudtunk bérelni a egy stúdiólakást, „potom” 820 fontért havonta, ami elképesztően sok, de legalább már saját lábunkon álltunk.

A vendéglátós élet nem egyszerű. hajnali 3-ig munka, dupla műszak... stb. Három hónap után rájöttünk, hogy félrerakni alig lehet a magas bérleti költségek miatt és eléggé kimerítő ez a fajta munka. Fel is mondtam a saját egészségem érdekében.

Volt tartalékunk, amivel újfent három hónapig ki tudtuk volna bírni, de mekkora kudarc lett volna, ha hazamegyünk. Eltelt majd 1 hónap, amikorra a honvágy már olyan erős volt, hogy úgy éreztük, ennél még otthon is jobb. Ekkor jött egy fordulat!

Irány vidék!

Akkor már menyasszonyom édesanyja Angliából tartott hazafelé, mikor szóba elegyedett egy magyar párral, akik Coventryben dolgoznak és egész jó hely. Számot cseréltek, majd mi felvettük velük a kapcsolatot, nagyon segítőkészek voltak.

Ügynökségen keresztül bejutottunk egy elektronikai gyárba (Jabil), november 22-én kezdtünk. Persze előtte még házat kellett keresni, ami meghökkentően olcsó volt Londonhoz képest. Egyszobás házrész nappalival 425 font. Egyből mosolyra kerekedett a szánk, oda is a honvágy. :)

Szépen teltek a hónapok, közben meglett a szerződés is a gyárral, ami egy kis pluszpénzzel is járt. Szóval elkezdtünk tervezgetni az esküvőnket, amit természetesen otthon tartottunk meg. Előtte még költöznünk kellett, mert eladták a fejünk felől a házat, de 450 fontért immár 2 szobás házat béreltünk.

Level Up :)

A bérleti díjunk alacsony volt, két keresetből bőven tudtunk félre is rakni (az egyik fizetéshez nem is nyúltunk), így érkeztünk el a 2012-es év januárjához. Ahogy számolgattam a lehetőségeinket, arra az elhatározásra jutottunk, hogy minek fizessünk 450 fontot, hogy ha ekkora törlesztő-részletért akár vehetünk is egy házat?

Gyorsan nyakunkba kaptuk a várost és az ügynökségeket hamarosan meg is találtuk álmaink házikóját (három szoba, nappali, kert). Anglia árviszonylatban jutányos áron, 87.000 fontért. (na, ezen a ponton ne számolja át senki forintba, mert mások az arányok. Négyéves bruttó keresetünk volt az ára). Megkötöttük a szerződést és boldogan költöztünk 2012. április 25.-én. :)

Irónia?

Egy hét telt el a beköltözésünket követően, nagyban ment a berendezés, szobafestés, mázolás, mikor a cégünk bejelentette, hogy költségmegtakarítás céljából Magyarországra helyezi át a termelést. Ekkor jött a sokk, hiszen most vertük magunk 22 év sötétségbe a bankkal, most mi lesz??? Mi lenne? Munkakeresés...

Új cég, új lehetőségek

2012 szeptemberében sikerült bekerülnöm egy kisebb angol céghez (kb. 50 fő), ezzel új lendületet vett a kedvünk. Itt már sikerült mérnöki pozícióban elhelyezkedni. Újra helyrebillentünk, sikerült bedolgozni magam úgy, hogy a feleségemet is boldogan felvették.

Csak annyit fűznék hozzá a történethez, hogy én voltam a cég első kelet-európai dolgozója, egy kicsit meglepődtek a munkamorálunkon. Angolokhoz képes valami „ufóknak” tűnhettünk. Teltek a hónapok, helyreraktuk a házunkat és elkezdett forrni a gondolat, hogy mi lenne, ha jobban kihasználnánk a szobákat… ;)

Én + Ő + 1 fő

Elérkeztünk 2014 márciusába. Megszületett kislányunk. A házon is már csak 14 év hitel van. (Ez megérne egy külön történetet, hogy itt a bankok nem büntetnek, ha szorgalmas vagy és előre törlesztesz.) Cégünk megbecsült tagjai vagyunk. Minden "klafa".

De valami mégsem stimmel.... Gyerekorvos meg ilyenek, mindenre csak azt mondják „All Right". Parkok tekintetében sincs eleresztve a környékünk, így a helyzet még rosszabb. Fórumokról szedjük össze a szükséges infókat.

Környékünkre beköltöztettek sok fekete családot 3-4 gyerekkel, már a kertbe sincs az embernek kimenni olyan kulturálatlanul zajonganak. (Érdekes, a közvetlen lengyel szomszéd gyerekei olyan szépen tudnak játszani.)

Újra elkezdett feltörni bennünk egyfajta honvágy, hogy babával itt nem akarunk élni. Ebben a városban biztos nem, ahol 60% a bevándorlók aránya (beleértve a második generációs ázsiaiakat is).

Mi legyen?

Költözés? Költözzünk vidékre, ahol több a natív lakos? Akkor ideláncoljuk magunkat újabb sok évre, mert a vidéki házak legalább 2x annyiba kerülnek? Viszont jobb a közösség. Kisebb az esélye hogy gyermekünk pl. „megtetvesedjen”. (Ez a másik probléma, sok gyűjtővárosban élő szülő panaszkodik, hogy gyermeke tetvet kapott, mert nagy közösségbe vannak)

Menjünk haza? Kiadva az angliai házat + otthon elhelyezkedve 3 bevételből, már elég szép egzisztenciát tudnánk kiépíteni. Viszont lehetünk ilyen önzőek?

Kövessük az álmainkat? Cégem terjeszkedni szeretne, és ha eladásaink elérnek Kelet-Európában egy szintet, akkor alapítanánk egy leányvállalatot. Ez még 1-2 év. Viszont munkát tudnánk adni egy pár embernek, és talán tovább tudnék nekik adni egy kis mentalitást nyugatról.

Azt elfelejtettem megemlíteni, hogy kb. félévente továbbra is frissítem magyar önéletrajzomat. Mindig kapok egy pár ajánlatot, cégem tudtára adva ezen lehetőségeket, fizetésemeléssel marasztaltak.

Ennyi mindent Magyarországon egy élet alatt sem értünk volna el...

Most már: Ész marad, szív elmegy... Már csak kombinálni kéne őket. :)”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Felhívás! Örömmel várnék írásokat az iskolakezdésről, ahol éltek hogyan zajlik, mit kell beszerezni és mit ad az iskola, miben nehezebb vagy könnyebb mint Magyarországon, és általában véve is lehet szó az oktatásról, mennyire nehéz vagy könnyű iskolát választani az adott országban – természetesen várom azok írását is (szokás szerint a hataratkelo@hotmail.com címre), akiknek gyermeke most kezdi a sulit külföldön. Előre is köszönöm!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr116615377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Géza 2014.08.19. 16:57:10

@pontiustolpilatusig:
"...tudom, nem akarod, hogy szétcsesszék ezt a blogot, de talán itt ezek a tényezők is közre játszhatnak, elkeseredés, elszakítottság a családtól, beilleszkedési nehézségek, nem megfelelő munka(hely) stb, nem pedig a natúr rosszakarat."

WTF. Öööö, család itt, beilleszkedve kb. 30 éve vagyok...., munka(hely) oké, akkor szerinted csak a natúr rosszakarat lehet? Hol, mikor, kivel??

LittleG (uk) 2014.08.19. 17:08:52

@puhacica: szerintem attól is függ, milyen munka a cél. bármi, ami fizet, vagy konkrét szakterület?

Ha ilyen irányban kutakodom, mindig beírom a saját szakmám egy munkakereső weboldalra (kedvencem a totaljobs), és megnézem, hogy adott környéken mennyi lehetőségem lenne (nagyjából).

Következő lépésben a rightmove-on nézem meg hogy ott emnnyi a bérlés középáron (persze mindig ugyanazokkal a paraméterekkel, azaz ház vagy flat, X hálószoba).

Nem sok infóm van Bornemouth-ról, ezek: szép környék, nem olcsó, és inkább vendéglátásban van sok munka. És van ott is sok magyar :)

Mi kicsit feljebb, egy hasonló méretű (legalábbis lakosság szempontjából) városban vagyunk, ahol számomra sok a munkalehetőség. Nem olcsó hely ez sem, de jól érezzük itt magunk. Itt is sok a magyar, kisgyerekkel, aminek vannak jó oldalai, ha az embernek szintén van kisgyereke.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.19. 17:46:30

@Herr Géza: hitel nem lehetne tobb mint a haz piaci ertekenek 3/4 -e."
nalunk pedig minimum 10%+ de az elbiralasnal a 3evi adobevallasos jovedelmed szamit , es a torlesztes + a hazzal kapcsolatos osszes kiadas (ado villany futes) osszege nem haladhatja meg a fizetesed egyharmadat .. ha alkalmazott vagy a bruttot veszik, ha vallalkozo annak a felet(!) veszik alapul ... igy vannak buntetve az adot be nem vallo vallalkozok..mas kerdes hogy kapjak egy kolcsont 2-3% kamatra - azert be kell vallanom es adoznom 30-40%-ot, ami nem logikus es nem eri meg ... ezert nem fizetem ki inkabb a balancomat ..
a kamat 25$ hetente ... tehat berelni vs venni : kb 100$-ert lakok egy olyan lakasba(mert a kapital ugye az enyem ) aminek a bere 1200 lenne

2014.08.19. 17:54:11

@Ahatis:

"Szerintem az arany középutat kellene megtalálni a stratégiai gondolkodás és a king-for-a-day érzés között. "

Igen, én is így gondolom.

Lehet, hogy csak a szóhasználaton vitázok, de ami a jövőre való "tervezés"-t illeti, szerintem van egy nagy adag vágyvezérelt gondolkodás abban, hogy ezt tervezésnek hívjuk. Ráadásul, ha már itt tartunk, miért csak 40 évre?

Ha meggondoljuk, ahogy növekszik a várható élettartam, egy első világbeli nő, amikor egyetemre megy, még várhatóan 70(!) évet fog élni. Reális azt gondolni, hogy ennyire lehet előre látni? Vagy akár 40 évre? 20-ra?

Fentebb mondtam példákat, mekkorákat fordul a világ ennyi idő alatt -- mennyit tudtál/tudtam volna megjósolni a mai helyzetből 1994-ben? Vagy akár 2004-ben?

Ezek a dolgok nem tudhatók előre, ergo tervezni sem lehet rájuk. Önbecsapás másképp gondolni.
(Akiknek mégis van valamennyi előrelátásuk ebben, azok meg mind spekulálnak és kőgazdagok, és gyanítom, hogy a jelen blogot nem olvassák.)

Az viszont szerintem is igaz, hogy tervezni azt kell, ha nem is a jövőt, legalább a jelent. Asszem, mo-on nemigen csinálják az emberek, de valóban érdemes leosztani, hogy a bevételem 25%-át vagyok hajlandó lakhatásra költeni, és legalább 30%-át mindig félreteszem. Ez igen, ez stratégiai gondolkodás volna.

Mindig csisszre kicentizni, hogy mekkora a lehető legnagyobb hitel, amit épp ki tudok fizetni, mekkora a legnagyobb autó stb., az nem tervezés, hanem vakmerőség/bolondság. (Ezt most nem személyesen neked címeztem, de mo-on általában ezt csinálják az emberek.)

"akkor minek vállalunk gyerekeket"

Ez itt csak mellékvágány, de remek kérdés. Ahogy a csökkenő házasságkötési meg születési számokból is látszik, egyáltalán nem eldöntött dolog, hogy van-e egyáltalán értelme megpróbálni.

A legnagyobb trollkodás, de szeretem csinálni, hogy odalopakodom gyerekes ismerőseimhez, és megkérdem, akarnak-e még egyet. Jellemzően nem szoktak, pedig biztos szuper móka meg életük legjobb döntése stb.

(Plusz most olvastam, hogy a magyarok 70%-a nem hagyományos családban él. Lám, pontosan ennyire lehet meg érdemes előre tervezni családot/gyereket.)

montroyal ( CAN qc) 2014.08.19. 19:04:42

@házelőtthinta: a kamat ,ami kdobott penz lenne , mert a kapital vissza jon, ha eladod sot a kamat is mert 10-20 ev mulva 2x aron adod el ... elobb irtam, a kamatom 100$ kb 400at kellene fizetnem, de 800 fizetek hogy hamarabb kimenjen sot ha tehetem (teszem) evi 5K+$ beleadok extraba .. 3 eve vettem 150K-ert es 4 ev mulva ki lesz fizetve az ara most 200K... hasonlo lakasokat kiadnak a hazunkba 1200$ ...
OK roghozkotes .. 1 kmre van a muhelyemtol ... ha en is keruleteket varosokat orszagokat cserelnek munkahely miatt mas lenne ... nekem a biztonsag tobbet ér mint a vandorélet ..

pontiustolpilatusig 2014.08.19. 19:06:46

@Herr Géza: Elnézést, mire legörgettem, össze is kevertelek NIKI LAURÁVAL, ahogy Határátkelő helyre is tette a dolgot. Ami miatt megbocsáthatsz, az az, hogy közben megemlítettem azt, hogy emlékezem néhány nagyon pontos hozzászólásodra, annak ellenére, hogy nem vagyok túl gyakori vendég errefelé...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.19. 19:19:47

@Ahatis: A hosszu tavra tervezes ebben az esetben nagyon nem csak rajtad all. Mondom, gondolj bele, mi volt 30-40 eve.

Amirol mi beszelunk -szerintem- az az, hogy bizony sokat valtozott a vilag, es meig regen siman lehuztal egy eletet ugyanabban a gyarban, vagy munkahelyen, ma csak egy biztos: a folyamatos valtozas.

Raadasul magayr korulmenyek kozt meg vegkepp lehetetlen 30 evre elore latni ( de szerintem meg 5-10 evre is igen nehez)

Herr Géza 2014.08.19. 19:57:28

@pontiustolpilatusig: Jaj, én meg már teljesen megijedtem, hogy be lettem sorolva NL meg Hinta mellé....Spongyát reá. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.19. 20:16:14

@Herr Géza:
Te Géza téged most rendesen megkóstoltak...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.19. 20:20:54

@yes Sir!:
Persze. Aki a többség véleményével nem ért egyet...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Határátkelő 2014.08.19. 20:37:28

@yes Sir!: A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórum, chat, blog, levelező lista), vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy egyéb módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét. Ezt írja a Wikipedia, igaz itt is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.19. 20:41:12

Jó poszt volt, jól megírva. Semmi baj vele.
Értelmetlen ilyen ökörségeken rugózni hogy venni vagy bérelni.
Ezerféle élethelyzet szemléletmód kinek ez kinek az.
Mit mondjak annak a barátomnak aki 30fontot fizet egy lakásért havonta mert a többit az önkormányzat állja? Vegyen lakást?
Amúgy belegondolva MINDENT bérlünk.
A zoknitól az autóig mindent. A tulajdonost úgy hívják hogy enyészet.
Tőle bérlünk mindent.
Mikor visszaveszi tőlünk mondjuk a TV-t akkor a vételárat visszaosztva a használattal töltött hónapokkal pontos képet kapunk mennyibe került a bérlése.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.19. 20:42:49

@Határátkelő:
Ajajj...
Ajajajjj....
Most elgondolkodtam...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2014.08.19. 20:52:05

@tildy[UK]: OV vezir elore lat 30-40 evet ... mindent ugy rendez ... ja 2/3-al es birkakkal ..... kihalasos alapon lesz kiralyvalasztas. de nekem mind1

puhacica 2014.08.19. 21:20:32

@LittleG.: munka szempontjából igazából is-is. és köszönöm az infókat neked is. állást, lakásárakat nézegetjük, ettől függetlenül természetesen ezek is érdekelnek egy "helyi" szemszögéből, de ami jobban mozgat, az az, hogy akinek személyes tapasztalata van, mit mond erről a vidékről. ami persze nyilván szubjektív, lehet, ami nekem élhető, másnak dögunalom... de egy kép azért kialakul, ha ezeket a tapasztalatokat összevetjük. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.19. 21:42:41

@házelőtthinta: Olyan fiatal mondjuk már nem vagyok, így betöltve a 40-et... :D
Szerintem meg inkább egészségesebb dolog tervezgetni, mint teljesen AS-szabvány szerint élni, csak úgy bele a vakvilágba.Nyilván nem tud az ember reálisan előre látni 20 évet, de azért minden előregondolkodásról lemondani nem fogunk.Illetve vannak a tapasztalatok, amiket szintén érdemes reálisan beleépíteni a jövő tervezésébe.A hangsúly a reális szón lenne.
Persze ezek csak mi vagyunk, más még gondolhatja máshogy is.

LittleG (uk) 2014.08.19. 21:53:21

@puhacica: Csak Bournemouthban gondolkodtok? Ha onnan felejebb is, jó az angolod (nagyon), vagy a párodé és szívesen beszéls kliensekkel telefonon (nem eladás), nálunk a cégnél épp magyarul is beszélőt keresnek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.19. 21:58:11

@Th's child: Mondom én elsősorban az itteni tapasztalatainkból merítettünk itteni ingatlanvásárláshoz.Magyarország egy sziget a maga kis betokosodott, gyakorlatilag nem létező ingatlanpiacával, ennek működésésvel, stb.Odahaza én sem biztos, hogy favorizálnám a saját ingatlan vásárlását, főleg manapság.

Új autóval úgy vagyok, ha az ember használja is, nem csak a parkolóban áll, mert tankolni sem maradt a fizetésből a hitel mellett (ez is jó otthoni példa a takaró hosszához képesti rugódozásra) és az ember hosszú távra tervez vele, akkor lehet az simán jó döntés is.Ugye itt játszik az értékvesztés a használthoz képest, de azt meg folyton javíttatni kellhet.Egy drága szolgáltatási árú országban (gyakorlatilag egész Nyugat-európa...) marha hamar rámegy egy használt kocsira évesen a vételára többszöröse is, évente.Az újat meg az első 4-5 évben meg csak szinte a kötelezőkre kell csak hordani.

Ami a végigszámolást illeti, elég jól megrágtuk, a bankos tanácsadó embert is meghallgattuk, a hitel sincsen kiszámolva fillérre, erősen van benne mozgástér, és van 6 év lakbéres tapasztalat, ismerjük a másik oldalt is.Persze így is belecsúszhatunk a slamasztikába, ha beüt valami nagyon extrém, mindenre nem lehet felkészülni.(De ilyen "beütés" lehet bérlés esetén is.)Ha meg netalán esemény van, akkor meg el lehet adni, itt működik az ingatlanpiac, ha valahol, akkor itt a fővárosban mindig lesz kereslet.Másrészt meg az a cikk, amit linkeltél, erősen ferdít szerintem, marhára egyoldalúan mutatja be a bérlést a vásárláshoz képest.Ahogy Géza bá is írta.

Taxomükke (UK) 2014.08.19. 21:59:45

@Cascabel: "a honvagy... Evekig nincs, egyszer csak hirtelen rator az emberre, megint elmulik, megint rator, stb."
Erről eszembe jutott apám, aki 1956-tól 1963-ig élt Angliában. Nemrégiben meglátogatott itt bennünket, és megkérdeztem, miért is ment haza annakidején. Azt mondta, öt év után tört rá erős honvágy, aztán elmúlt, majd újabb két év után gondolt egyet, és hazament, bár akkor nem volt már honvágya (vagy legalábbis nem úgy rémlik neki). És otthon is maradt, de nem tudja miért.

Taxomükke (UK) 2014.08.19. 22:03:10

@NIKI LAURA: "a foldet egyszer kell megvenni, azt nem lopjak el, mindig ertek."
Hát erre a fideszes érában nem venné mérget...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.19. 22:07:31

@Kiég3tt: Hmm, egész jó kiindulási alapnak.Az a 37 ezer font különbséget meg jó eséllyel mindig hozni fogja a 100 ezer fontos ingatlan.Ha meg nem, akkor már akkora a gebasz, hogy úgyis minden mindegy, az ember az életét kell menekítse...Háború, éhínség, természeti katasztrófa, stb, ilyenekre nem lehet tervezni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.19. 22:09:55

@házelőtthinta: Te Hinta!
Te egyre értelmesebbeket írsz!!!
Komolyan mondom, nem viccből.

puhacica 2014.08.19. 22:11:11

@LittleG.: basszus, ha nem fekudnek eppen, akkor most hanyatt esnek. :) nem csak Bournemouthban gondolkodunk, de sajnos sem anyagilag, sem "angolilag" nem vagyunk meg felkeszulve a kitantorgasra, kb. egy evre van meg szuksegunk mindehhez. de irto jofej dolog toled, hogy megemlitetted ezt a lehetoseget! :)

Taxomükke (UK) 2014.08.19. 22:12:04

@LittleG.: Erről a melóról dobnál esetleg egy emailt privátban? Köszi.

Herr Géza 2014.08.19. 22:32:25

@diggerdriver: Take it easy... De tény, hogy csak néztem ki a fejemből, hogy " mi vaaaaan?" Azért sejtettem, ill. bíztam benne, hogy pontiustolpilatusig csak elnézett valamit. :))))))))))))))))))

2014.08.19. 22:33:38

@geegee:

"az a cikk, amit linkeltél, erősen ferdít szerintem, marhára egyoldalúan mutatja be a bérlést a vásárláshoz képest"

Igen, ebben igazad van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.19. 22:42:23

@Herr Géza:
Olyan komolyan volt levezetve hogy gondoltam megint idetalált egy hülye...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.19. 22:50:58

@diggerdriver: Haha, ezzel mondjuk nem nagyon lehet vitatkozni...
:-)

Herr Géza 2014.08.19. 22:52:30

@diggerdriver: Nem, a nevére én emlékeztem és az is megvolt, hogy messze nem egybites kolléga. Gondoltam, biztos rágyújtott egy mókásra... :))))

LittleG (uk) 2014.08.19. 23:20:20

@puhacica: nincs mit :) nem tudom hogy kell úgy nyilvánosan elérhetőségeket cserélni, úgy hogy ne kelljen ország-világ elé tárni, de ha adsz egy elérhetőséget (a blogodon sem találtam ilyen opciót), írok neked egy emailt, s mikor készek vagytok, keress meg, hátha épp akkor is tudok valamit. Sok sikert amúgy :)

onewayticket 2014.08.19. 23:59:41

Lakást (külföldön, ahol bérelni szokás) én sem vásároltam volna. Nem annyira a hitel miatt, hogy tudom-e fizetni vagy nem, hanem a mobilitás megőrzése miatt.
A másik, hogy 1-2 év nem elég ahhoz, hogy egy várost (falut) az ember jól kiismerjen. Érheti csalódás, hogy pont az ő környékére, utcájába olyanok települnek, akikkel nem szívesen élne együtt.
Higgyétek el, ez számít, akkor is, ha még nincs gyerek!

Mo.-n azért vesz fel "mindenki" hitelt, mert a hiteltörlesztés (ha nem deviza) és a bérleti díj között nincs nagy különbség, így akkor már érdemesebb a hitelt fizetni. De ha a bérlet fele annyi lenne, akkor tényleg csak a sznobok vásárolnának hitelre.

Rossz környéket úgy is ki lehet fogni, hogy ismered a helyet és amikor megismered, nem rossz. Csak aztán sorra meghalnak az idős (és még kulturált, alsó középosztálybeli) lakók, a helyükre nem a gyerekeik/unokáik költöznek, hanem terjeszkedik a gettó...

montroyal ( CAN qc) 2014.08.20. 00:36:07

@onewayticket: a bérleti díj között nincs nagy különbség, így akkor már érdemesebb a hitelt fizetni.

ezt magyarazom ... nalunk olcsobb a hitellel sajat lakasba, hazba lakni mint berelni de ez varostol fuggo .. nalunk rengeteg lakas van elado annyit epitettek ,hogy besokaltak vele . penzmosasnak jo ..

2014.08.20. 01:25:59

@onewayticket: Ez egy tevhit hogy 'kulfoldon' szivesebben berelnek az emberek lakast vetel helyett; nem igy van. Egyszeruen dragabbak a lakasok Nyugaton mint Mo.on (a jovedelmekhez kepest is) - tehat kevesebben engedhetik meg maguknak a vasarlast, de Nyugaton is szinte mindenki vesz aki teheti, Angliaban mindenkeppen es sok mas orszagban is. Mobilitas: ha koltozol, kiadod a lakast. Az alberlok fizetik a hiteledet, a vegen lesz egy sajat lakasod. Aki meg csak alberletet fizet pl. 20 evig, annak 20 ev utan sem lesz lakasa.

2014.08.20. 01:32:01

@Mrs.Eszmaradszivelmegy: Szerintem jo hogy kiegeszitetted a posztot, sok tovabbi sikert kivanok. Egyszeruen nem ertem mi volt ez a kirohanas ellenetek a kommentelok reszerol hogy minek vettetek fel kolcsont; masokat azert kritizalnak hogy miert laknak shared house-ban. Teljesen jo dontes volt szerintem a kolcson, akar maradtok Angliaban, akar nem. Sokan a kommentelok kozul egyszeruen irigyek, remelem nem vetted fel a dolgot es nem bantatok meg hogy bekuldtetek a posztot.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.20. 01:55:30

@onewayticket: "Érheti csalódás, hogy pont az ő környékére, utcájába olyanok települnek, akikkel nem szívesen élne együtt. "

Nem akarok kötözködni, de szerintem ez nem lehet opció, hiszen bármikor (értsd: az után is, hogy lejárt a szerinted értelmes kivárási idő) költözhetnek oda kétes elemek, rossz hírű népek.Meg amúgy is, mennyi ez a kivárási idő?5 év, 10 év, 15?Ilyen hosszúi megfontolásra nincs ideje az emberek nagy részének...
Ez olyan, mint hogy addig nem vállalok gyereket, amíg nem lesznek jó anyagi körülményeim.Ha erre várnának az emberek, kipusztulna a Föld lakossága... :-)

2014.08.20. 02:15:34

@geegee: Pontosan, ilyen alapon soha senki ne tervezzen semmit, sot mindenki mondjon fel rogton a munkahelyen mert tok felesleges a honap vegere tervezni stb. Mondjuk a 30, 40 eves lakashitelek nekem is tulzasnak tunnek, de hogy senki ne vegyen fel lakashitelt mert nem tudod mi lesz 20 ev mulva meg lehet hogy nem lesznek jo szomszedok stb.?

Valahogy azt vettem eszre ezen a blogon - mar nem eloszor - hogy mindegy mit ir a posztolo, a kommentelok egy reszenek az a lenyeg hogy belekosson. Ha azt irta volna hogy nem vettek fel hitelt, abba is belekotottek volna. Leirja valaki hogy szepen alakulnak a dolgaik, jo allasuk, lakasuk, gyerekuk van stb., a problemakat sem hallgatja el; erre ebben is hibat talal a kommentelok nagy resze. Tenyleg kicsit lehangolo.

adg 2014.08.20. 03:31:40

@Mirjam2: Teljesen egyetertek, valami hibbant kitalalta az elejen, hogy nem volt penzuk, felvettek egy kb sajatero nelkuli hitelt, amit alig birnak fizetni, a tobbiek meg ezen kezdtek lovagolni.
Pedig csak el kellett volna olvasni a posztot. De a hitel szo beinditotta a pavlovi reflexet. Nem is kell sokaknak tovabb olvasni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.20. 04:07:21

@ukcsibe: naigen ez volt a kerdesem hogy hogy all a piac, ha a posztolo el akarja adni kifizetni a abankot es lepni, akkor el lehet-e adni manapsag barmit is normalis aron v hatalmas bukta mint pl mo-n lenne

2014.08.20. 05:12:15

@geegee:
" Ha erre várnának az emberek, kipusztulna a Föld lakossága... :-) "
Erre anelkul is meg van az esely: eleg csak egy Shoemaker-Levy fele ustokos, oszt annyi:) Meg is erdemelne az emberiseg. Pusztulna burzsuj, proli, jo, rossz, szep, csunya, feher, sarga, muszlim, hindu, kereszteny, mind. Kiirnak: End of Civilization:) Az evolution csak egy veletlen volt, sok huho semmiert:)
Amen!
Peace! :)

2014.08.20. 05:28:19

@ukcsibe:
" hogy ha valaha el szeretnénk adni (ami nincs az 5-10 éves tervben), akkor az gyorsan és nem áron alul sikerülni is fog. "
Are you sure? Good luck!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.20. 05:39:59

Tudom h vadkapitalizmus van, de nekem ez akkor is nyomaszto meg mindig, korunk hose a vallalkozo, aki villog es tanacsokat osztogat, mikozben a katasztrofalis munkaeropiac miatt a minimalberes allasert is egymast taposo emberek dolgozn ak mint a barmok. Nembaj jol jon majd meg egy ferrari a sok hulye meg miert nem keres jobb melot mashol (hol is?)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.20. 05:56:16

@Cascabel: Hát jah, mennénk a dínók után a levesbe...Valami kapszulába azért be kellene csomagolni egy ilyen esetben az egész becsapódást rögzítő felvételt HD-ban.Vagy egy műhódon elhelyezni (tudod, nagy foga van, lapos farka és a Föld körül kering...). Az utánunk jövő civilizációk lehet, hogy értékelnék...
:-))

2014.08.20. 06:10:49

@Dragonlady (now in Thailand):
Ayn Rand alma valik valosagga:(
"•"No one's happiness but my own is in my power to achieve or to destroy."
Amen!
Peace!

2014.08.20. 06:17:33

@geegee:
"Az utánunk jövő civilizációk lehet, hogy értékelnék..."
Nem ertekelnek:(
(lasd Majmok bolygoja, mind az 5 reszt)
A mienk a hetedik civilizacio Foldon, az utolso. Tobb eselyt nem ad az Universum:) (az aztekok szerint)
Amen!
Peace!

Quercus a favágó 2014.08.20. 08:05:34

@Jani haverja:

Majd megkapod, hogy Te is troll vagy.

tsabus UAE 2014.08.20. 09:28:01

@LittleG.: Éppen most futottam bele egy hasonló hirdetésbe. Csak nem Nottinghamben vagytok ?

Kiég3tt 2014.08.20. 09:34:18

@geegee: Igen, megfogtad a lenyeget... jo h valaki megis tud itt olvasni a szamokbol :)
Magyarorszagrol magunkal hozzuk a tapasztalatainkat es elvbol kialakul egy sztereotipia, h a lakashitel egy rossz dolog, mert elkotelezodes, bank sokat keres rajtunk... stb, stb.
Ebben az esetben 20 ev alatt 37K-t, mig a masik scenarioban ugye 144K-t a foberlo.

puhacica 2014.08.20. 09:43:28

@LittleG.: irok neked privat uzenetet ma valamikor. es koszi szepen! :)

Taxomükke (UK) 2014.08.20. 09:49:48

@LittleG.: Gyakorlatilag nem jött át...

Mr Long 2014.08.20. 09:54:22

@Mirjam2: Ma reggel a BBC-n pont a lakashitelekrol volt szo. Nem figyeltem, mert keszulodtem munkaba, de biztos azert aktualis a tema, mert senki nem akar ingatlant venni. Tenyleg nem hiszem el,hogy sokak fejeben az van, hogy nem vesznek a nyugatiak lakast/hazat.

2014.08.20. 10:08:11

@Dragonlady (now in Thailand): Nem tudok olyan ingatlant elkepzelni barhol Angliaban amit ne lehetne a kovetkezo par evben pillanatok alatt el- vagy kiadni. Egy brit hazaspar akikkel egyutt dolgoztunk most eppen kb. 300 ezer font keszpenzzel probal hazat venni a nagy semmi kozepen videken (olyan helyeken mint Devon pl.), azt gondoltam volna hogy kedvukre valogathatnak, erre eppen most irtak egy e-mailt hogy milyen nehez es mindent ami tetszik nekik eladnak az orruk elol, visszamondjak, emelik az arat menet kozben stb.

Egyebkent meg a leges legrosszabb ami tortenhet a posztoloval (ami biztosan nem fog szerintem megtortenni) hogy mindketten elvesztik a munkajukat, nem tudjak fizetni a hitelt es senkit nem talalnak aki kiberelne a hazat (nem tudom elkepzelni), igy vissza kell adni a banknak a hazat akik elarverezik, esetleg magancsodot jelent a posztolo. Na es? Igy sem vesztene semmit anyagilag, mivel addig is lakott valahol es ugyanannyi berleti dijat kellett volna fizetni (ha nem tobbet) mint amennyit a hitelre fizettek. Tenyleg nem ertem hol a problema. Es ez az abszolut 'worst case scenario', emberi szamitasok szerint pedig az valoszinu hogy max. 14 ev mulva lesz egy sajat ingatlanuk Angliaban, azert ez nem rossz. De persze biztos Hintanak van igaza aki szerint nem jo otlet lakashitelt felvenni...

2014.08.20. 10:15:22

@Mr Long (UK): Ez Angliaban semmikeppen nem igaz hogy nem vesznek ingatlant, mindenki vesz aki megengedheti maganak. Minden 'middle class' csaladnak van ingatlana, legalabb egy vagy tobb, kiveve ha valami nagy szerencsetlenseg erte oket es el kellett adni pl. Kizart dolog hogy valaki, aki venni is tudna, inkabb bereljen. Ez egy jo cikk a temaban: www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/houseprices/10663923/Rise-of-Generation-Rent-as-home-ownership-hits-25-year-low.html

Nemetorszagban viszont valoban elofordul hogy berelnek akkor is ha vehetnenek, de ugy tudom ott is kezd megfordulni a trend es jelenleg is az emberek kb. 50%-anak sajat ingatlana van ott is (Angliaban 60-70 szazalek). De a nemet helyzet sajatos, nem jellemzo mas orszagokra.

Mr Long 2014.08.20. 10:22:07

@Mirjam2: En ezzel tisztaban vagyok, csak a sok okos tegnap itt bizonygatta, hogy menyire NEM vesznek, csak az albimaffia. Erre pont ma reggel tema a teveben :)

LittleG (uk) 2014.08.20. 10:31:13

@Taxomükke: Hm. És ha az emailedben nézed? Ha jól emlékszem én anno oda kaptam értesítőt.

Tudja valaki, hogy működik ez?

Taxomükke (UK) 2014.08.20. 12:15:16

@LittleG.: Az emailemben néztem, de nem jött semmi, a junk folderben sincs.
Ide küldd légy szíves: bonavini (kukac) hotmail com
Köszi.

tucano 2014.08.20. 12:49:42

Érdekes poszt. Nálunk ugye félvérek a kölkök és a fiamat amíg otthon laktunk, 4x küldték el(ha jól emlékszem) hallásvizsgálatra. Aztán megértették, hogy csak hangos, kulturális különbség. Mi magyarok meg egyébként is olyan kussban élünk, hogy néha kifejezetten zavar, ha otthon járok a motyogás. Kivéve a flex, az nagyon tud menni hétvégén.

tucano 2014.08.20. 13:30:03

@Mirjam2: "De persze biztos Hintanak van igaza aki szerint nem jo otlet lakashitelt felvenni..."
Az OTP-től soha többet a büdös életbe', az tuti. Viszont itt meg fix 2%-ra adnak hitelt, roppant alacsony önrésszel, meg világos és könnyen értelmezhető szabályokkal. De olyan botrány drágák a máltai ingatlanok, hogy csak röhögni tudok, 2-3x túlértékelt a piac és csak ömlenek be a biztonságos befektetést kereső emberek. Már nem is az a lényeg, hogy fialjon, hanem szinte csak a biztonság. Meg a legkomolyabb, hogy tervezőasztalról bérelnek, mert a tulajok nem adják el, csak ki a pecókat. És jó helyen már csak akkor talál az ember bérleményt, ha már tervrajzról kibéreli, aztán reménykedik benne, hogy időre elkészül (kizárt).

onewayticket 2014.08.20. 14:02:36

@Mirjam2:
A lakásbérlés vs. saját ingatlan (hitelre) témához:

A legtöbb nyugati országban úgy tudom (persze nem személyes tapasztalatból, így lehet, hogy tévedek), hogy nemcsak azért bérel a többség, mert nagyon drága a saját. Hanem azért is, mert ott létezik a hosszú távú, "háborítatlan" bérlet lehetősége, azaz nem csak bizonytalan időre, 1-2 évre bérelhet valaki, mert a tulaj bármikor meggondolhatja magát! A másik, hogy nemcsak magánszemélytől (aki vagy adózik utána, vagy nem...) lehet bérelni, hanem cégtől, önkormányzattól is. Itt ilyen alig van.

A jogi szabályozás is problémás Mo-n, mert a szabályokat (szerződést) megszegő bérlőket meg túl nehéz eltávolítani, ha gyereke van, akkor meg pláne... (Ezért vannak hátrányban a tisztességes fiatal párok, akik úgy szeretnének lakást bérelni, hogy gyerekük is van/lesz.)

A bérbeadóknak sem könnyű a dolguk. Kifoghatnak "rendes" bérlőt, de sajnos gyakori az olyan is, aki visszaél azzal, hogy ott semmi nem a sajátja. Lepusztít mindent, házibulikat rendez, nem fizet, ismeretleneknek tovább adja a bérletet (a tulaj beleegyezése nélkül).

onewayticket 2014.08.20. 14:13:49

@geegee: Ha valaki bérel, akkor nem kell semmilyen "kivárási idővel" kalkulálnia. Beköltözik valahová, fizeti a lakbért meg a rezsit és addig él ott, ameddig neki tetszik. Ha már nem tetszik, tovább áll.

Mo-n abba is sokan belebuktak, hogy az egész család (nagyszülőket is beleértve) összekuporgatott egy nagy, többgenerációs családi házra, de aztán a gyerekek felnőttként mégsem akartak ott élni, két (rosszabb esetben csak egy) idős embernek a 150 négyzetméteres, két szintes "hodály" túl nagy. Eladni sem tudja, mert a nagy ingatlanokra visszaesett a kereslet + amennyi pénzt beleöltek, annak a fele sem jönne vissza a vételárból.

Herr Géza 2014.08.20. 15:01:22

@Mirjam2: Jut eszembe, Németországban a bérelhetö házak/lakások jelentös része (itt délen különösen) magánszemélyek birtokában van, akik közül sok egyetlen másodpercig sem lakott a saját kéglijében, mert eleve azért vette/építette, hogy kiadja. "Valahogy" ez már 40-50 éve egy bombabiztos hosszútávú befektetési forma. Ez azért ugye elgondolkoztató: ha neki megéri (márpedig megéri), akkor nekem, aki benne akar lakni, miért is nem ?? Nyilvánvaló, hogy a bérleti díj + az ingatlan értéknövekedése - a havi törlesztörészlet egyenlege jobb, mint ha a sajáterös részt simán befektetné valami szolíd hosszútávú banki projektbe.... Akkor én, aki így nem fizet lakbért, de a törlesztörészlet kevesebb, mint a hasonló lakás bérleti díja, és a végén enyém a ház rosszabbul járnék?? Ugye, hogy nem?
Éppen most újságolta egy ismerös házaspár, hogy a szomszéd városban van egy lakásuk, amit pont egy magyar családnak adtak ki.(Meg is ijedtem elöször, hogy mindjárt jön a szétszarták/nem fizetnek/disznóól van a kégliben panaszáradat, de szerencsére pont az ellenkezöjével rohantak le... :D)
A ffi nyugdíjas mérnök, a felesége soha nem dolgozott. Élnek egy méretes családi házban immár ketten, plusz a megtakarításukat lakásba fektették, amit -mint kiderült- évtizedek óta kiadnak. Ebböl a kettöböl olyan életszínvonalat biztosítanak maguknak nyugdíjasként, hogy a nagy ház fenntartása meg sem kottyan, és 5000 eurós dunai és dnyeperi (!) luxus-hajóutakra mennek nyaralni, mert a világ összes többi felét már rég bejárták....
A lakást egyébként pont azért vették, hogy majd idöskorukra beköltöznek oda, ha már a ház ellátása anyagi vagy fizikai terhet jelent és akkor ezt adják el.
Szóval az ingatlanok igen komoly része itt nem az ingatlancápák kezében van, hanem sokkal inkább a békés "kispolgárok" megtakarításai vannak benne.
A sváboknál különben van egy mondás, ami szerint az a férfi, aki 40 éves korára még nem épített házat és nem vett Mercit, az nem is ember.... Kb. így is élnek, és ezen a fronton bizony nincs különbség a mérnök/szakmunkás/parasztember között. Legfeljebb az egyiknek drágább/nagyobb a háza, vagy kisebb/nagyobb a saját megtakarítás/bankkölcsön aránya.
Természetesen nem igaz ez minden svábra, de nyilván nem véletlenül ilyen az imidzsük. :))))))

FutureFry 2014.08.20. 15:03:06

Bérlés vs. vétel: Európában (Angliában, Németországban, stb.) van olyan hely ahol le lehet írni a kölcsön kamatait az adóalapból? Mert az elég sokat tud számítani (a mérleg nyelvét a vásárlás felé billenteni)...

montroyal ( CAN qc) 2014.08.20. 15:27:17

@Mirjam2: @onewayticket:
nincs angliai v mas tapasztalatom de amikor irjak, 1000fontbol 6-800 a lakas ,igy nalunk sem lehet venni ,tehat azok akik ki tudnak igy,ugy fizetni bért ,de a lakassal kapcsolatos koltsegeik nem erhetik el az 1/3-t a keresetnek .. biztos mashol is megnezik ezt az aranyt , tehat marad a berles, tetszik nem tetszik ,es lathato hogy tobbe kerul a berles, mert kifizetsz tobbet mint a kereseted 1/3-a ...

igaz a mobilitas de az is, hogy azok nem vesznek lakast, akik nem is kapnanak kolcsont , nem beszelve a beszallo osszegrol, ami 10-25% is lehet ...mindent megertek csak amikor valaki a vasarlas ellen frocsog (ami kidobott penz mas zsebebe) megkerdeznem -- oszinten - tudnal venni ?

wuaaa 2014.08.20. 16:05:40

@FutureFry: Norvégiában a pénzintézetek automatikusan közlik az adóhivatallal a kölcsönt és a megtakarítást is, ami meg is jelenik az adóbevalláson. A kölcsön pozitívan hat az adózásra, nagyon durván úgy lehetne meghatározni, hogy egy átlagos lakáskölcsönnél éves szinten egy átlagos fizetést jelent plusszba.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.20. 17:08:00

@Ginix: ez magyar roblo bank rendszerbe ami gondolom kulfoldon sehol sincs . mert az ottani torvenyek tiltjak ezt ... eleve csak 2-3% a kamat amit nalunk 1+ evre lekotik es nem valtozik addig az ideig . utana az akkorinak megfelelo kamatra, megint alairsz uj szerzodest mindig a 20-25 even belul .. es ahogy kamatos kamat . lefele is kevesebb lesz a kamat resze es tobb a capital mindenegyes befizetesnel , nem az eves kamat van szetosztva ... csak a magyar corrupt torvenyek engedik ezt a rablast, amit a bankok ott csinalnak

most 5 evre irtam ala a kolcsonomet EVENTE felulvizsgalando kamatra ... mert indulasnak annyival kevesebb volt ,hogy valaltam a kockazatot, hogy emelekedi sem tud annyira mint a fix kamatu volt ...
es lass csodat lement a kamat !! es levettek nekem is ugy ahogy kell !

Quercus a favágó 2014.08.20. 17:24:46

@montroyal ( CAN qc):

Már Einstein megmondta, a kamatos kamat a világ legnagyobb matematikai találmánya.
Ha itthon kölcsönt veszel föl, először a kamatokat törleszted. Ez azt jelenti, hogy a havi törlesztő részleted jelentős része kamattörlesztés, és csak egy minimális része a törzstőke törlesztés.
Ez azért van így kitalálva, mert a futamidő elején szinte mindenki tud törleszteni. Amikor beüt a bazdmeg, akkorra már általában visszafizetted -a kamatot. Marad tartozásba a felvett összeg. Amit aztán ha nem tudsz tovább fizetni, végrehajtanak. Az úgynevezett "deviza alapú hitel" is így működött.
Ki van ez találva teso, hidd el. Ezért mondom én azt: bank=bűnöző.

onewayticket 2014.08.20. 17:42:30

@montroyal ( CAN qc): Mo-n van lakásom, hitelem is... Amikor a hitelt felvettem, vittem jövedelemigazolást (átlag feletti kereset), a banki ügyintéző nem is kérte el, nem tette bele a hiteligénylés mappájába....
Pedig kellett volna, főleg a devizásoknál! (De ez most más téma.)

Külföldön valószínűleg más a gyakorlat, mindenesetre - ahogy a posztból is kitűnik - nem olyan nagy a létbizonytalansági együttható!
Ezért vágott bele "bátran" a "Poszter" a lakásvásárlásba, a hitelbe (kisgyerek mellett is). Mo-n nagyot kockáztattak volna, az biztos. Itt sajnos kell olyan fejjel gondolkodni, hogy katasztrófa-forgatókönyvvel, ha ez-meg az-meg amaz történik, akkor is tudok-e fizetni? Vagy egyáltalán, mi lesz? :P

montroyal ( CAN qc) 2014.08.20. 19:00:54

@QUERCUS: @onewayticket: az en kolcsonomre rakattintok , es reszletesen kimutatja ,heti fizetesnel mennyi volt a kamat, mennyi maradt a capitalbol, a kovetkezo heten mar par centtel kevesebb a kamat ... nincs ilyen bullshi..., hogy eloszor a kamatot fizeted es marad a tartozas ... valamikor olvastam hogy egy oriasi osszegbe kerult Mo-on megszerezni adminisztralni a kolcsont es azt rogton hozzacsaptak a kolcsonhoz(itt ingyenes ) sot mar nem is adtak oda az a kezelesi osszeget .KRIMINAL .. koszonet a magyar torvenyhozasnak es az igazsagszolgaltatasnak ...

Quercus a favágó 2014.08.20. 20:14:55

@montroyal ( CAN qc):

Nem a jogszabályokkal van baj alapvetően. Azok többé-kevésbé rendben vannak. Azok betartásával van a gond. A bankok ugyan is nagy ívben leszarják. Mert megtehetik. És ehhez eddig megkaptak minden segítséget. Kormányzatit, bírói, ügyészit, rendőrit. Magyarországon még egyetlen egy bank ellen tett feljelentést sem talált alaposnak a Sunyi Róka által irányított ügyészség. Így nem is indult eljárás.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.20. 20:28:27

@QUERCUS: na megis magyar sajatossag ... nem tudom de ugyanaz a kulfoldi bank mas orszagokban nem teheti meg amit Mo-on ..

2014.08.20. 20:32:11

@Ginix:

Köszi, klassz, ilyesmire gondoltam. (Bár ez meg mintha a vásárlás irányába lenne elfogult.)

Elképesztő bonyolult dolog ez, tényleg jó lenne valami pénzügyi ismeretek vagy hasonló órát betenni iskolába, mert lassan kifolyik az agyam az orromon.

Quercus a favágó 2014.08.20. 21:14:56

@montroyal ( CAN qc):

Magyarországon sok mindent meg lehet tenni, amit más országokban nem.
Nincs pl. a követeléskezelést(más néven behajtást) szabályozó törvény. Így a bankok, a behajtó cégek gyakorlatilag bármit megtehetnek. Na és követelés kezelő bárki lehet.

Aztán most ugye a sláger a deviza hiteleseket mentő törvény. Ez végül is érint agy másik banki tevékenységet is. A hitelkártya bizniszt. A bankok, legalább is a Citibank úgy bocsájtott ki éveken keresztül hitelkártyát, hogy semmilyen, ismétlem, semmilyen írásos szerződést nem kötött az ügyfelekkel. Pedig három törvény is előírja ezt. Megtehette. Eddig. Na most kíváncsi leszek, hogyan fogja bizonyítani a bíróság előtt, hogy jogosan módosított egyoldalúan szerződést, mikor szerződés nemlétezik.
Tudod, ezek a szarháziak úgy gondolták, ide jönnek, az USA-ból, Ausztriából, Olaszországból, stb. és nekik mindent lehet. Na most majd kiderül, így van-é.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.20. 21:42:30

@QUERCUS: a kolcsonoknel viszont csinalt szerzodest. meg kozjegyzos tartozaselismerot is csinalt szerzodeskor.

puhacica 2014.08.20. 21:42:31

@LittleG.: nem, de most irtam neked, hatha igy sikerul. :)

Quercus a favágó 2014.08.20. 22:00:56

@Babette.:

Ott igen. Bár a személyi ill. a gépjármű kölcsönöknél az esetek többségében elfelejtették konkrétan rögzíteni, hogy a kölcsönt devizában tartják nyilván. Na de ezt a "deviza hiteles" bulit nem is a Ptk, hanem a Btk. oldaláról kellene először megvizsgálni. Na ez az amit ma Magyarországon senki nem mer meglépni. Mert ha csak első körben azt vizsgálnák, volt-é ténylegesen deviza a kölcsönök mögött, már lehetne rabosítani a bankárokat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.20. 22:37:13

@QUERCUS: a budapest banknal konkretan le van irva, h chfben folyositja a kolcsont. szo szerint.
ehhez kepest forintban adtak.
ugyhogy kivancsi leszek, mit hoznak ki belole.

cicibUzi 2014.08.21. 08:11:47

@onewayticket: Pffff, na ez jól betalált... :D
A második eset abszolút rám illik.Nem buktunk bele, mert már régen épült, nincs rajta vagy 20 éve hitel, az is csak forint volt.Viszont ott áll a nagy ház, 70%-a üresen, kihasználatlanul.És romlik az állaga, sajnos.Eladni meg télleg lehetetlen, illetve az idősödő szülők már nem akarnak/tudnak sehová se költözni...
De remélem azért középtávon megoldódik majd.

Thargoid 2014.08.21. 12:53:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Alternatívaként vagyont szokás trustokba tenni, amik ha nem halsz meg 7 éven belül adómentesek - nyilván ennek is van mértéke, de az nem érint minket :)
citywire.co.uk/money/inheritance-tax-guide-what-is-a-trust-and-how-does-it-work/a589610

Thargoid 2014.08.21. 13:24:09

@FutureFry: Igen, de sajnos csak Buy-To-Let esetén lehet kamatot leírni költségként Angliában.

zsolti_ 2014.08.23. 08:32:50

@Th's child:

www.almaimotthona.hu/sajat-lakas-vs-alberlet.html
Ez a cikk írdatlan nagy baromság és az égvilágon semmi köze a valósághoz. Ne vedd komolyan!

kiszamolo.hu/alberlet-vagy-sajat-lakas-melyik-az-olcsobb/
A más által is linkelt kiszámolós cikk az jó. Viszont már 3 éves, így annyit még hozzá kell tenni, hogy azóta csökkent az alapkamat, így olcsóbb a hitel és alig kamatozik a bankban lévő pénz, tehát még inkább megéri venni, mint bérelni.

adg 2014.08.23. 08:59:08

@QUERCUS: "Nincs pl. a követeléskezelést(más néven behajtást) szabályozó törvény. Így a bankok, a behajtó cégek gyakorlatilag bármit megtehetnek. "
Hogy ne lenne. Eléggé be van szabályozva az egész végrehajtási procedúra. Az más kérdés, hogy sok végrehajtó leszarja, és néha a bíróság is.
Én már támadtam meg végrehajtói intézkedést, és nekem lett igazam. :)
A követeléskezelő/behajtó cégek meg egy vicc, az agresszív fellépésükkel érnek el eredményt legtöbbször. Ők ugye konkrétan nem intézkedhetnek, csak fenyegetnek, leveleznek, kiegészítik a tartozást, végül ha nem győznek meg, kiadják bíróságnak, végrehajtónak.

Quercus a favágó 2014.08.23. 15:26:54

@adg [Au, Darwin]:

Ne keverd össze a követeléskezelést a végrehajtással. Két külön dolog.
A végrehajtást szabályozza a 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról. A követeléskezelést nem szabályozza törvény. A Ptk. ugyan foglalkozik a zálogjoggal, de az kevés. A behajtás nincs hatósági felügyelet, ellenőrzés alatt.
Komoly adatvédelmi aggályok merülnek föl, megsértik az adósok személyiségi jogait, és a behajtók(főleg a másod- ill harmadlagos) bűncselekményeket követnek el az adósokkal szemben.

Bal 2014.08.25. 22:09:41

@zsolti_: "Ez a cikk írdatlan nagy baromság"

Miért is? És a kiszámolós meg azért jó, mert kihozta a te stratégiád nyertesnek?

De ha már a kiszámolót dicsérted, ennek örülni fogsz:

kiszamolo.hu/az-ingatlanbefektetesekrol/

Ahol szépen kiderül, hogy a bérlés-ingatlanvétel azon múlik, hogy milyen kiinduló számokat írunk a táblázatba. Magyarán itt csak azon folyhat a vita, milyen számok reálisak.

Bal 2014.08.25. 22:09:41

@Kiég3tt: egy ingatlan amortizációja óriási, amit elegánsan kihagytál a számításból. Ha nem költesz rá az épület értékével megegyező összeget közben, lényegében harminc-negyven év alatt telekárra íródik le. Nézd meg, mennyit ér egy ház tetszőleges ingatlanpiacon, amire 1970 óta nem költöttek.

Bal 2014.08.25. 23:07:11

@geegee: aztán ha majd bedől a röhejesen túlértékelt londoni piac és viszi magával az egészet, nézheted a 2 font = 1 euró konverziós rátát és a befektetésed kőként zuhanó reálértékét, már ha egyáltalán sikerül elinflálni a BoE-nak a hiteleket.

A lakáspiacot valószínűleg megmentik majd abban az értelemben, hogy nem engedik bedőlni a lakosságot, mert az a homo sapiens kipusztulását jelentené a szigeten. De ehhez meg nem árt állampolgárságot szerezned, mert aligha hiszem, hogy ezek a lehetőségek a külföldieknek is adottak lesznek.

Persze lehet, hogy nem ez lesz és túlzok, de sajnos elég valószínű forgatókönyv. A lakáspiac a legdurvábban kitett likviditási kríziseknek, a hatalmas vagyonérték és a lassú forgás miatt. 2008-ban láthattuk egy sor országban, hogy pontosan egy hét alatt képes a boom->bust átmenetre.

Bal 2014.08.25. 23:07:11

@Herr Géza: szerintem rossz a gondolatmenet. A tégla az, ami villámgyorsan amortizálódik, a jó helyen levő telek pedig nem. A drága telek megdobja a beruházás költségét, de ha teheti az ember, érdemes a telek arányát felpumpálni az árban a különleges lokációval.

Másképp: szerinted melyik lesz jobb befektetés negyven év alatt: egy húszszobás kastély Mátészalkán, vagy egy azonos értékű bódé a Rózsadombon?

melaena 2014.08.30. 19:00:37

@Babette.:
"70%-os aron sem viszik el"
azert ez nagyon ritka magyaroszagon.
pesten kizart,ennyiert meg a 8 legsotetebb pontjain is elviszik
varosokban is biztosan megveszik..

esetleg a kisebb telepuleseken,kultereleten elhelyezkedo, vagy eszak-kelet mo durvabb reszein ,de ott mar a bazis is olyan alacsony,h a 70% fillerekert van.
meg ezekre nem is adtak hitelt,igy nem tud bedolni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása