oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. augusztus 15. 06:42,  Előny vagy hátrány a chat és társai? 174 komment

2014. augusztus 15. 06:42 Határátkelő

Előny vagy hátrány a chat és társai?

Skype, Facebook, email, chatek – mindennapi életünket alapjaiban meghatározó programok, amelyek ráadásul a határátkelésben is sokat számítanak. Úgyhogy arra gondoltam, ma beszélgethetnénk egy olyan témáról, ami nagyon megkönnyíti a kapcsolattartást az otthon maradottakkal vagy éppen a külföldre költözött családtagokkal, barátokkal, ugyanakkor nagy kérdés, vajon mennyire nehezíti meg a beilleszkedést.

videóchat.jpg

A chat vagy a Skype még akkor is fontos része az életünknek, ha ugyanazon országban (vagy városban) élünk családtagjainkkal vagy barátainkkal, ez a jelentőség pedig megsokszorozódik, ha valamelyik fél külföldön él.

Hogy rögtön egy saját példával indítsak, az egyik közeli rokonom Amerikában él, ő egyszer például Skype-on mutogatta végig, hogyan megy munkába, hol dolgozik, egy másik alkalommal pedig vásárláskor vitattuk meg, hogy a kiválasztott termék vajon megfelelő lesz-e.

A Skype és a különböző chatalkalmazások persze arra is jók, hogy (legalább virtuálisan) jelen legyünk a tőlünk távol élők mindennapjaiban, tudjunk velük beszélgetni, együtt kávézni, és még sorolhatnám.

A mobil fiatalok

Hasonló élményekről számolt be Clare Herbert, aki írként költözött New Yorkba, miután korábban Washington DC-ben is eltöltött két nyarat. Mint írja, New York az első hónapokban kimerítő volt, de rengeteg ott az ír származású, akik ráadásul nagyon befogadóak is az újonnan érkezőkkel.

A beilleszkedést ráadásul megkönnyítette az írekről az Egyesült Államokban kialakult kép, mely szerint keményen dolgoznak, de tudnak mulatni is. Ugyanakkor (mint írja) nagyok a generációs különbségek, éppen ezért 9 hónap New York-i tartózkodás után sem tekinti magát az ottani diaszpóra tagjának.

Ő a saját, fiatal generációját „mobil írnek” nevezi, akik ugyan írnek születtek, de már a nagyvilág az otthonuk, és ugyanannyira képesek otthon érezni magukat ott, ahol élnek, mint a szülőhazájukban.

Ugyanazt nézzük és olvassuk

„New Yorkban élve a technológia tart közel Írországhoz. A napi médiafogyasztásomba beletartozik a The Irish Times oldala és a Ray D’Arcy Show meghallgatása. Morgok, amikor inkompetens politikusokat választunk meg, szurkolok az ír rögbicsapatnak és online nézem a Moone Boy-t (ez egy ír sitcom – HÁ)” – írta Clare Herbert.

„Az itteni életem is megosztom a barátaimmal és a családommal, képeket és sms-eket küldök nekik, hangüzeneteket hagyok a heti egy telefon helyett. Ugyanazokat a tévéműsorokat nézzük és utána jól kibeszéljük. Recepteket cserélünk, és közösen próbáljuk meg kitalálni, miért nem kelt meg rendesen a kenyértésztám. Múlt héten egy áruház próbafülkéjében állva küldtem egy képet az egyik barátomnak, aki visszaírt: Vedd meg! Egy óceán választ el minket, de érzelmileg egymás mellett vagyunk” – fogalmazott.

Ugyanakkor persze a Skype és társai nem pótolhatják az ölelést és a közös kávézásokat, sörözéseket. „Néha szeretném, ha olyasvalaki ölelne meg, vagy olyannal ihatnék meg egy csésze kávét, aki több mint fél éve ismer, de az idő nagy részében ugyanannyira közel érzem magam Írországhoz, mint amikor ott éltem” – tette hozzá Clare Herbert.

Az is igaz persze, hogy más dolog, ha az ember saját önszántából, kalandvágyból, vagy éppen szakmai okokból költözik külföldre, és más, ha erre kényszerül gazdasági okok miatt.

Változó világkép

Ugyanakkor a külföldi élet megváltoztatja az ember perspektíváját, másképp tekint sok mindenre. Clare például két éve még úgy vélte, a fiatalok közül aki teheti, maradjon otthon, a hazájában, amely kitanította (ugye ismerős a szöveg...?) és segítsen megoldást találni a problémákra.

Ma már úgy látja, hogy más útja is lehet a segítségnyújtásnak: „Külföldön élve ma már jobban látom az erősségeinket – képesek vagyunk keményen dolgozni és kapcsolatokat kiépíteni -, és a gyengeségeinket – a siker szülte irigységet és az ambíció lekicsinylését - is. Minél többet élek Írországon kívül, annál erősebb bennem a meggyőződés, hogy a világban kiépített kapcsolataink lehetnek az ország jövőbeni sikerének titkai”.

Visszatérve a technológiára, akad olyan vélemény is, mely szerint ez akár hátrányit is jelenthet, hiszen akadályozhatja a beilleszkedést. Hiszen ha bárhol a világon olvashatjuk a magyar híroldalakat, nézhetjük a magyar sorozatokat, hallgathatunk magyar rádiót, miközben szinte folyamatosan kapcsolatban lehetünk az otthon maradottakkal, akkor kisebb lesz a kényszer a beilleszkedésre.

Elmegyünk dolgozni, ott nyilván építünk kapcsolatokat, de a szabadidőnk nagy részét akár „hazai” környezetben is tölthetjük, ha éppen úgy akarjuk.

Nektek mi a tapasztalatotok?

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Felhívás! Örömmel várnék írásokat az iskolakezdésről, ahol éltek hogyan zajlik, mit kell beszerezni és mit ad az iskola, miben nehezebb vagy könnyebb mint Magyarországon, és általában véve is lehet szó az oktatásról, mennyire nehéz vagy könnyű iskolát választani az adott országban – természetesen várom azok írását is (szokás szerint a hataratkelo@hotmail.com címre), akiknek gyermeke most kezdi a sulit külföldön. Előre is köszönöm!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr96602907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabus UAE 2014.08.15. 15:48:43

@tableno: Igen, most már én is mondhatom ezt, mert csak azok a barátaim maradtak, akikről tudom, hogy nem veszik dicsekvésnek amit mondok.
Azt viszont nem merném állítani, hogy annyira ismerem az embereket, hogy bárhol, bárkivel beszélgetve biztosan nem futok bele egy ilyen szituációba...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.08.15. 15:51:51

@NIKI LAURA: Ahhh, ezaz, elérted azt a szintet hogy önmagad paródiája légy. Nagyon jó! :) Eleinte még féltem is, hogy te ezeket komolyan gondolod, de mostmár látom, hogy csak simán szórakoztatsz. :) Így már viszont nagyon jó, abba ne hagyd! :DDD

NIKI LAURA 2014.08.15. 15:52:29

@tableno: a so..ertem.De mit jelent a "troll"?...
Sokan irtak,beszeltek rola...talan mint az a kocsi,a troley?

jewel79bp 2014.08.15. 15:53:28

8 év külföld után mondom, hogy hátrány. Az embernek a skype-pal, chattel megmarad a támogató otthoni közeg, a magyar nyelv. Ha nem lenne, sokkal inkább rá lenne szorulva mindenki, hogy helyi barátokat találjon... Magyar újság, weboldal, tévé helyett kénytelen lenne a helyi csatornákat nézni/olvasni, így sokkal hamarabb megtanulna az adott nyelven, bekapcsolódna a helyi életbe. Sokan képtelenek elszakadni Magyarországtól (lásd Határátkelősök). Amúgy megfigyeltétek, az igazán sikeres, valóban beilleszkedett emberek soha nem írnak ide (sem)? Szerintem, mert nincs rá szükségük, mert ez már nem hiányzik nekik, ők az új hazájukban vannak 100%-ig otthon.

NIKI LAURA 2014.08.15. 15:57:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: jol van,probaltam egy kicsit feldobni ezt az allovizet,de penteken mar mindenki a horvat-gorog- spanyol tengerparton van,a viccet sem szeretik,vettem.

2014.08.15. 16:00:32

@Dragonlady (now in Thailand): irtam egy jo hosszut, de freeze volt. Bemasolva
: nem szoktam ilyet mondani, de ez fake gyanus. Minimum eros csusztatas.
Nem tudsz ugy elindulni egy vitivel, hogy hoppa, 16 evig fogok vitizni a vilag korul. Ranezesre a hajojuk egy 40ft-nal nem nagyobb. Foleg egy 1997-es.

Ugye ott kezdodik, hogy az idojaras rendszereket es a tidal vectorokat alaposan ismerni kell, mert vitivel nem mindig hajozhato az ocean. Csak bizonyos honapokban es akkor is nagyon kell figyelni. Egy ocean atmenes utan meg alapos szerviz kell a hajonak illetve a motornak. A mi marinank is televolt USA, Kanada hajokkal egy ocean atszeles utan
Arrol nem is beszelve, hogy a Panama atszelest jo elore be kell foglalni vitivel, kulonben nem kapsz helyet.

Alapban egy vilag koruli ut altalaban min fel ev tervezes, de inkabb egy evet szoktak rahagyni. Csak a hajo felkeszitese minimum hetek, akkor is, ha szuper allapotban van.

TilosazA (UK) 2014.08.15. 16:00:51

Szerintem azok az emberek, akik sok időt töltenek a chat előtt, facebook előtt, vagy sokat kommentelnek a neten, azok nem azok a kifejetett party arcok. Tisztelet a kivételnek (és tudom hogy vannak akik csak munkaidőben írnak ide pl.), de ha nem lenne internetük valami miatt, akkor sokan akkor sem mennének fel az üzletekhez csevegni a nénikkel, vagy ilyesmi.
Úgyhogy nem azért nem alakítanak (én is egyébként) ki baráti kört a helyiekkel, mert túl sokat lógnak egy blogon kommentelgetve, hanem azért kommentelgetnek, mert amúgy sem lennének ott az események középpontjában.
És még ott van az is, hogy simán előfordulhat ugye, hogy vannak barátok is a külföldiek közül pl. munkahelyről, de párhuzamosan megy a kapcsolattartás az otthoniakkal is, ill. kommentelgetés is. Miért ne?

tableno 2014.08.15. 16:08:08

@jewel79bp: "Amúgy megfigyeltétek, az igazán sikeres, valóban beilleszkedett emberek soha nem írnak ide (sem)? Szerintem, mert nincs rá szükségük, mert ez már nem hiányzik nekik, ők az új hazájukban vannak 100%-ig otthon." - ez egy hatalmas, egetverő, orbitális baromság.

Herr Géza 2014.08.15. 16:08:33

@charlieharper: "...elindulni egy vitivel," Jaj, ne tégy már tönkre te is... "Viti" vazze. És útközben husi-musit esznek piri-burgival, koviubival meg parival és kakcsival öblítik le.... Neeeeeeeeee!! :))))

jewel79bp 2014.08.15. 16:15:04

@tableno: miért is? Ismersz olyan helyieket, akik évek óta a helyi közösség oszlopos tagjai - mellesleg - magyarok? Én igen. Csomó ember dolgozik komoly posztokon külföldön. Ők nem ide fognak jönni megerősítést kérni a kommentelőktől, hogy jól csinálták-e...

montroyal ( CAN qc) 2014.08.15. 16:15:52

@yes Sir!: @NIKI LAURA: ""a tavolsag megerositi,osszekovacsolja a szerelmunket" mondjak,de ne higyjuk el,ez tevut-szinte- mindig!"

és a kozellét? 2bol 1 az is tévut...

tableno 2014.08.15. 16:30:19

@jewel79bp: Érdekes, én pont ilyen ember vagyok...

jewel79bp 2014.08.15. 16:34:38

@tableno: önbizalmad az van, az biztos :) mondjuk akkor úgy, hogy nagyon sok magyar éli úgy az életét, hogy tudatosan nem száll bele magyar chatekbe, nem olvas magyar újságot, stb és szerintem gyorsabban és jobban integrálódik a többségi társadalomba, ezáltal sokszor sikeresebb is. De ők nyilván nem fogják itt elmesélni az álláspontjukat, mert nincsenek itt. Velük szemben nagyon sok magyarban az ilyen fórumok és lehetőségek csak a honvágyat erősítik.

tableno 2014.08.15. 16:36:05

@jewel79bp: Amúgy feltenném a kérdést: az mennyiben tekinthető sikeres és boldog embernek, aki kizárólag azért jelenik meg egy (virtuális) közösségben, hogy megpróbálja tönkretenni az ottaniak jó hangulatát?

montroyal ( CAN qc) 2014.08.15. 16:37:14

@tsabus: Hogy meséled el a Hawaii-on átélt élményeidet valakinek,
a magyarorszagi rokonaimmal ezert(is) szakadt meg a kapcsolatom , naluk laktam toluk mentem el delafrikai utazasra .. nem firtattam sokat, de visszateresemkor betartottak, hogy egy szot sem kerdeztek ,fenykepet nem akartak megnezni az utrol ..bevasarlaskor tobbet elkoltottem, mint az egesz havi budgetuk nekik is bevasaroltam , de nem neztek jo szemmel , nekik ez felesleges koltekezes volt .. viszont amikor azt kérték valtsam ki gyorsan a tizenmillios hazkolcsonuket es, mivel nem allt modomba nagyon megharagudtak ... szoval nekem nem kell a chat-skype..

NIKI LAURA 2014.08.15. 16:52:22

@tableno: az emberek legnagyobb resze azt varja a kozossegtol,hogy erositsek meg az altala elkepzelteket: jol dontott,jo uton jar.

Csakhogy- legyen az parkapcsolat,v hataratkeles-ezt egy kivullalo sosem tudja jol megitelni.
Amikor hangot adnak a magamfajta "trollok" a velemenyuknek,miszerint ez egy kepzelt vilag,csak amitas,stb...nos,akkor mindenki tiltakozik,pont ugy mikor Dr- kozli,hogy atetes rakunk van...

Mikor az uj autotulajdonos- a vasarlas utan- behozta az autot egy atvizsgalasra,korabban szembesitettuk: atbasztak,egy visszatekert,karambolos jarganyt vett nagy penzert.(az esetek tobbsegeben)

Mindig balhe volt,meg az atvizsgalast sem mindig fizettek ki.

Aztan taktikat valtottunk.

Dicsertuk az uj jarganyt,de megjegyeztuk,hogy egy kicsit kolteni kell ra,de nem veszes.Nagyon megerte,gratulaltunk a jo bolthoz.
Utana velunk csinltatta-s bar szazezreket koltott ra- elegedett,visszajaro ugyfel lett.

Ez igy mukodott itthon,de a helyi sajatossagokat figyelembe veve Kanadaban,Afrikaba,stb is...

A legtobb ember megerositest var.Hat megkapjak.Vagy nem :)

tsabus UAE 2014.08.15. 16:57:50

@montroyal ( CAN qc): Na ja... A barátokkal ellentétben, a rokonait nem maga választja az ember...

tableno 2014.08.15. 17:00:17

@NIKI LAURA: Szerinted itt hány embernek van szüksége a kéretlen "tanácsaidra"?

Taxomükke (UK) 2014.08.15. 17:07:51

@tableno: Bár nem engem kérdeztél, de szerintem kevésnek. Sok itteni kommentelő afféle véleményvezér(nek érzi magát), megmondja a tutit, de a másiktól ugyanezt nehezményezi.
Ez természetesen nem mindenkire igaz, de nem is egy törpe minoritásról beszélek.

Taxomükke (UK) 2014.08.15. 17:16:40

@Taxomükke: ... szóval Nikit sokan ezért nem szenvedhetik, ahogy - bár egészen másképp - Diggerre is sokan kirúgnak.

Az is jellemző ám itt sokakra (ezt már leírtam párszor), hogy nem azt olvassák, ami le van írva, hanem amit olvasni akarnak - magyarán: beleértenek olyat egy-egy posztba vagy hozzászólásba, ami nincs is benne, vagy éppen nem látnank/értenek/vesznek észre valamit, ami benne van. Szándékosan vagy véletlenül ("ebben az életben semmi se véletlen") kihagynak valamit az elolvasott írásból vagy hozzászólásból, majd pár tucat (vagy több száz) kommenten át azon lovagolnak.

Én részben ezért szólok hozzá egyre kevesebbet, inkább csak olvasok. Jártam én is úgy (nem egyszer), hogy egy általam meglehetősen alaposan ismert témávakl kapcsolatban simán leugattak olyanok, akiknek egyértelműen csak felszínes ismereteik (helyesebben: előítéletekeik) voltak a dologról, de azért nagy bőszen kommenteltek.

Szóval korántsem értek egyet mindenben Nikivel (vagy éppen azzal, akire itt rámásznak), de a tömegpszichózis ezt a kört is eléggé érinti, jobban, mint azt az ember - naívan - várná.

Átlagemberek vagytok mind.

Velem együtt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.15. 17:18:33

@montroyal ( CAN qc): úgy általában nem kell kéretlenül jótékonykodni az emberekkel, nem veszi jól ki magát...
én most már lassan kérve se fogok. elegem van, hogy köszönés nélkül veszik természetesnek...

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.15. 17:20:31

@Taxomükke:
"Az is jellemző ám itt sokakra (ezt már leírtam párszor), hogy nem azt olvassák, ami le van írva, hanem amit olvasni akarnak"

hát ez szerintem egy tök természetes dolog. mindenkinek saját szemüvege van, azon látja a világot.

lásd pl a féreglyukas történetet, tipikus példája...

montroyal ( CAN qc) 2014.08.15. 17:24:50

@Evain: @tsabus: azt is tudjuk hogy megy a kulfoldre szakadtakra kopkodes hazaaruloozas , csak menjetek ilyenekre nincs is szukseg itt , kotelezzek a tanulas koltsegeinek visszafizeteset ...stb

ugyanakkor aki kozel van a tuzhoz , holdudvarhoz, politikahoz , csak gunyosan nevet; ezert mentel ki , nyomorogni , kozoskodni lakason , szar helyen , szar autoval ..., na en nem mennek , eleg ha csak nyaralni jarok egzotikus orszagokba ,meg vasarlolni, sielni stb ..

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.15. 17:32:00

@charlieharper: viszont te el tudod mondani, szerinted miért fake, tök civilizáltan, nem csak szimplán hörögve, hogy "kamúúúúúúú!"
nekem nagy különbség. :)

skype stb: annyira jó, hogy vannak lehetőségek. de ez nem azt jelenti, hogy állandóan lógni kell a neten / skypeon / facebookon. nekem egyszerűen jólesik, meg anyámnak és húgomnak is, hogy ha olyanunk van, mondjuk kéthetente, beszélgetünk 2-3 órát, fent vannak a picasán képek, rákérdeznek élő egyenesben, ez meg az micsoda ott a kilencedik sorban, családi pletykák stb.
de ha nincs éppen elég gyors net, akkor nem zokogok a párnámba.

magyar hírekre és fórumokra akkor szoktam vissza, amikor elkezdtem nem érteni a mindenféle utalásokat és félszavakat, plusz kilenc hónapig senkivel nem beszéltem magyarul (még skype előtt), utána nem tudtam másfél napig megszólalni magyarul, és ez rosszul esett, rájöttem, hogy hülyeség. pedig nem is elvből csináltam, csak így alakult akkoriban. de ha ezt mondom, akkor ugye meg az a baj, hogy vetítek, és úgyse lehet ennyire leszokni a magyarról, meg hazaáruló vagyok, meg stb. akármit csinálsz, valaki belédköt úgyis.

tableno 2014.08.15. 17:34:41

@Taxomükke: "Átlagemberek vagytok mind" -és ez miért baj? Miért nem beszélgethetünk itt kötetlenül, anélkül hogy állandóan számonkérnének tőlünk valamit?

Taxomükke (UK) 2014.08.15. 17:40:32

@tableno: Nem mondtam, hogy baj. Én is az vagyok.
Nem mások kérnek számon tőlünk, MI kérünk számon másoktól dolgokat.

tableno 2014.08.15. 17:43:00

@Taxomükke: Én nagyon igyekszem nem tenni ilyet.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.15. 17:45:07

@TilosazA (En/Mum): "Szerintem azok az emberek, akik sok időt töltenek a chat előtt, facebook előtt, vagy sokat kommentelnek a neten, azok nem azok a kifejezett party arcok." - lassan megerjuk, hogy ez nem lesz ciki :)))
En pl kifejezetten szivesebben kommunikalok irasban az interneten, mint szoban. Vannak kirivoan kiveteles helyzetek, pl kozonseg elott szivesen beszelek, de egy asztaltarsasagban nem nagyon lehet szavam venni, pedig jol erzem magam :) neha nehez megertetni az emberekkel, hogy remekul elvagyok csendben is. A neten viszont akkor szolok hozza, amikor akarok, es a valaszok megvarnak, amig legkozelebb bekapcsolom a szamitogepet. Es senki nem nez nyominak, ha este kilenckor visszavonulok.
Az internetnek pedig megvan az a csodalatos tulajdonsaga, hogy mindenki megtalalhatja a sajat kozeget: hataratkeloket, fotosokat, koromlakkosokat, harayuku tranzvesztitakat.... :))) akar tobbet is es az offline elettel parhuzamosan, ahogy mondod.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.15. 17:46:28

@Taxomükke: sőt, én átlag alatti vagyok :-)
botladozok a depressziómmal, meg egyéb hülyeségekkel, sokszor belefutok sokmindenbe, amibe nem kéne, meg összefüggéstelenül beszélek.
de speciel hazudozni nem szoktam, meg rózsaszínre festeni, meg kamuzni, meg direkt az ellenkezőjét mondani, meg ilyesmik, amit itt többször felróttak személy szerint nekem is, meg az egységsugarú átlag határátkelőknek úgy általában is (nem te!)

Badeni_lakos 2014.08.15. 18:00:08

Jó a cikk! Tetszik ez az ír gondolat:

"a világban kiépített kapcsolataink lehetnek az ország jövőbeni sikerének titkai”.

A címben feltett kérdésre pedig: "előny-e vagy hátrány? "
Mindent lehet, csak mértékkel, jó időbeosztással. Legyen benne helyi érintkezés is, online is, megfelelő arányban.
A legfontosabb szerintem: A nyitottság, Rugalmasság, alkalmazkodni tudás...
Végül ez az ír határátkelő jól áll hozzá, jól gondolkozik.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.15. 18:07:46

@Babette.: @tsabus: arra viszont jo hogy 2010 ota annyi mas orszagot latogathatok meg ..es azalaskai jamaikai utmrol a kepeket nem kell likelniuk..

Badeni_lakos 2014.08.15. 18:14:31

@jewel79bp: nagyjából egyetértek az első kommenteddel.
Nagyon sokan nem írogatnak ide, mert minek... drágább az idejük attól.
pl.: olvastam a prog.hu fórumán, h nem ajánláják a határátkelőt informálódni, ( úgy írták vhogy h "nem releváns" ) mert itt
Szerintük csak nyavalyognak, meg egymást osztják az emberek feles idejükben. (svájcba készült egy programozó. A téma svájci munka, vagy vmi ilyesmi volt).

Határátkelő 2014.08.15. 18:17:46

@jewel79bp: Hát erre most hány ellenpéldát hozzak??? Persze mindenki azt lát, amit látni akar... Mondjuk rögtön a tegnapi posztot.

Határátkelő 2014.08.15. 18:20:45

@Badeni_lakos: Az első perctől kezdve hangsúlyoztam, hogy ez egy személyes történeteket közreadó blog, ami arra jó, hogy a különböző szubjektív történeteken keresztül képet lehessen alkotni egy-egy országról, de nem egy információs oldal (noha vannak rajta természetesen infók is). Mondjuk aki szerint itt csak nyavalyognak, az valószínűleg nem nagyon olvasott még Határátkelőt, de ez meg legyen az ő baja. :))))

HardPötty 2014.08.15. 18:42:00

@NIKI LAURA: igazad van azt kell mondjam. A pozitív vélemények mellé kell negatív is hogy megfelelő kontrasztot kapjanak a dolgok. Sokszor ezek a negatív megnyilvánulások betalálnak az embereknek. Ilyenkor ráakasztják a troll jelzőt.

jewel79bp 2014.08.15. 18:44:00

@Határátkelő: a madridi közgazdászlány? Aki 1000, aztán 2000 euróért beosztott közgazdász egy multinál? Azért szerintem te is látsz ennél tovább... Én azokra gondolok, akik az EU-ban, ENSZ-ben dolgoznak, itt Hollandiában az egyik bank vezetője (mellesleg) magyar, van egy EU-s holland képviselő, aki magyar, nemrég volt egy cikk egy hős amerikai rendőrről, aki amerikai állampolgár, mellesleg magyar. Egy volt osztálytársam a Harvardon tanít... Rájuk gondoltam. Egy percig nem a Határátkelőt szidtam, hosz én is ide írok, csak azt mondom, ezen a szinten felül is van élet - és azok az emberek nem chatelnek...

2014.08.15. 18:49:22

@Taxomükke: Te itt nagyon felreertesz valamit. Remelem nem gondolod hogy a "velemenybe" belefer az hogy elkuld valaki masokat a "picsaba", vagy hogy kijelenti hogy ez meg az a rassz, embercsoport "budos" vagy eppen allatkinzason "humorkodik". A velemenyszabadsag nem egyenlo azzal hogy minden sotet gondolatat egy nyilvanos forumon kiteregeti az ember, foleg ott nem ahol kozosseg van. En nem hiszem hogy errol szolna ez a blog. Ennyi erovel reszletezhetnenk hogy mi tortent reggel a WC-n, de valami miatt azt se tesszuk, nem? Es persze egyketszer el lehet sutni valamit, na de allandoan? Ne csodalkozz ha meg masoknak errol velemenyuk van.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.08.15. 18:51:21

@tsabus: "Hogy meséled el a Hawaii-on átélt élményeidet valakinek..."
- Milyen volt?
- Jó.
Kb igy meséltem el. És tényleg azért, mert azt lätni kell. Hiäba mesélem el, nem fogjäk elhinni, mert annyira mäs.
Én amugy olyan vagyok, hogy ugy szeretném megmutatni mäsoknak (csaläd) amit én ätéltem. Ugy elvinném öket is oda, hogy tudjäk, hogy miröl beszélek. Nekem fontosak a közös élmények. Én amugy az otthoniaknak se nagyon tärulkozok ki. Jo hallgato vagyok. :-) Velük ugyis több minden történik, mint velem. :-) Meg tényleg, nekem nincs miröl panaszkodni. (Amugy itt is nagyon szeretnek panaszkodni, csak a "szint" mäs.)
A mäsik meg. Nekünk mäsok a fontosak, mint sokaknak. Otthon voltunk tavaly, és az egyik nevelt gyerek leszarautozta a kocsinkat... igaz, a szarautoban ülve mär megvältozott a véleménye...kamilläzott is rendesen... :-) Az a baj, hogy olyan szinten a külsöségekkel foglalkoznak, és sokszor räzzäk a rongyot, hogy az mär boträny.

@Babette.: A féreglyukas az azért nagyon durva volt... :-)))
@nosuti: Elärulom, kb senki nem néz helyi (SF1, SF2) csatornät! :-) Viszont Billagot kötelezöen fizetni kell, hogy tämogasd a helyi csatornäkat.
Kollégäkkal mi sem a tv-müsorokrol szoktunk értekezni, hanem munkahelyi erröl-arrol és az élet nagy dolgairol. Na jo, van aki követi a különbözö tehetségkutato müsorokat, meg a Bachelor legujabb adäsait :-), oszt' ha az megy éppen, akkor kitärgyaljuk ki miért tetszik / nem tetszik, de kb ennyi.

A poszthoz.
Anno MSN-eztem ezerrel, aztän Skype, de mär az is egyre kevésbé. Havonta kb 1x. FB nincs, whatsupp-ozni szoktam a csalädtagokkat. Amikor otthon vagyok, akkor összegyüjtöm a barätokat, csalädtagokat és grillezünk 1-et. (nincsenek eleresztve, ugyhogy a kajät/piät én veszem, és hogy ne sértsem meg öket, nekik "csak" häzisütit, vagy 1doboz fagyit kell hozniuk.)

M. Péter 2014.08.15. 18:52:41

@Sanz: Aztán a 3-4 év után marad még egyet, meg még egyet, és egyszer csak azon veszi észre magát, hogy már 10 éve Londonban van, és még mindig csak minimálbérért mosogat, és az előrehaladásra semmi esélye, mert nem tud angolul.

HardPötty 2014.08.15. 18:52:56

@jewel79bp: csak hiszed hogy egy bankár nem használ közösségi médiát kapcsolattartásra. Csak ők nem bableves receptet cserélnek hanem az MNB monetáris politikájának hatásairól diskurálnak.

Sanz 2014.08.15. 18:55:25

@M. Péter: Az már csak az adott egyén hibája, hogy rosszul mérte fel, miért ment külföldre.
Én a magam példáján azt tudom, hogy szívesebben járnék haza, de pont a "nekem integrálódnom kell, mert nem Magyarországon lesz a jövőm" hozzáállás miatt a hazamenetelek számát nem szabad növelnem, mert túl kockázatos, hogy a hamis "nem is olyan rossz ebben az országban" tudat visszahúzna.
De persze ez megint egyénfüggő, nekem ez működik, azt tudom.

Taxomükke (UK) 2014.08.15. 18:59:59

@cougarcat: Ne magyarázd bele a mondandómba, ami nincs benne.
Köszönöm.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.08.15. 19:04:14

@Határátkelő: És mindenki azt nem lätja meg, amit nem akar... :-)))
@Badeni_lakos: Mär bocs, de miröl akar informälodni? Mert ha én teszem föl az Ällamokba szeretnék menni, akkor az lenne az elsö, hogy fölhajtanék minimum 1db(volt) kollégät, ismeröst, ismerös ismerösét, aki abban a szakmäban dolgozik, amiben én. És nem a HA-röl informälodnék munkavällaläsi szändékkal.
Amugy meg mär millioszor leirtam itt, hogy hogyan is lehet legälisan a semmiböl munkavällaläsi engedélyt "szerezni". Igaz, ezutän utäna kell(ett) egy kicsit järni. Mégis vannak, akik ezt nem hiszik el, ignoräljäk, és ujra és ujra megkérdezik. Én meg nem vagyok papagäj, meg gépirokisasszony sem, hogy ujra és ujra leirjam. Ha valaki nem veszi a färadsägot, hogy sajät maga järjon utäna, az vessen magära!

puhacica 2014.08.15. 19:14:58

@Naschkatze (Mostindien / CH): "Az a baj, hogy olyan szinten a külsöségekkel foglalkoznak, és sokszor räzzäk a rongyot, hogy az mär boträny." - na igen. lehet, nagykepuen hangzik, de en pl. szinte csak a kulfoldi nyaralasokon tudom fesztelenul jol erezni magam. mert lehet, hogy van hurkam, vagy nem a legtrendibb a ruham, de mindez senkit nem is erdekel. es ez olyan felszabadito erzes! :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.08.15. 19:16:53

@M. Péter: Szerintem a "legveszélyesebb" réteg pont az, amelyik kényszerböl megy ki, és csak pär évre. Vagyis azt hiszi, hogy pär évre. :-) Ez a réteg az, amiröl @Réka ‎: irt, és voltak akik talälva érezték magukat ältala...

tableno 2014.08.15. 19:21:36

@Badeni_lakos: Hát ez a szar kis blog 3 éve fut NAPONTA új poszttal, és 40 ezren lájkolják. Én sem ajánlanám senkinek jó szívvel! :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.15. 19:22:44

kepkezelo.com/images/vbx4xierqtyb8xz4o4fq.jpg
Ezzel a keppel kivanok jo hetveget az itt kommentelo atlagembereknek... a. ENSZ fohadiszallasarol biztos szebbeket lehetne fotozni de ide ez jutott :)))))

33621 2014.08.15. 19:24:08

Egy kis Magyarország a phuketi Tesco parkolójában.

index.hu/mindekozben/poszt/2014/08/15/bangkok_charlie/

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.08.15. 19:28:36

@puhacica: Most röhögni fogsz! Férjem modta, hogy az egyik legfölszabaditobb érzés az volt az Ällamokban, hogy a kutyät nem érdekelte, hogy mi van rajtad, hogy nézel ki, és milyen autod van.... pedig exem keresztanyja, aki räkkutato )volt mert mär nyugdijas) mesélte, hogy bizony-bizony megvannak ott a melyik osztälynak hol "kell" laknia, milyen auto(ka)t "kell" vezetnie, hol "kell" nyaralnia.
Engem anyäm rossz példäja tanitott meg rä, hogy addig nyujtozkodjam, amig a takarom ér.
Az, hogy erröl mit gondolnak mäsok? Nem érdekel. Nekem sokkal fontosabb az, hogy én jol érezzem magam, a "szabadsägom", minhogy ällandoan igazoljam, hogy külföldön minden arany ami fénylik.

puhacica 2014.08.15. 19:44:10

@Naschkatze (Mostindien / CH): :) akkor lehet benne valami! :)
tudatosan, evek ota kondicionalom magam es novesztem a pancelt, hogy minel ellenallobb legyek, hogy ne erdekeljen, mit gondolnak rolam masok. kulfoldon pedig talan azert erezzuk magunkat jobban, legalabbis ebbol a szempontbol mindenkepp, mert nem vagyunk minden "szaballyal" olyan mertekig tisztaban, mint az ott szuletettek. vagy csak hosszu ido utan. szoval a kevesebb neha tobb. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.15. 19:48:30

@cougarcat:
Pedig de. A véleménybe több minden belefér mint ami neked tetszik.
Akár tetszik neked akár nem.

TilosazA (UK) 2014.08.15. 19:53:25

OFF:
Tudja valaki, mi a teendő, ha külföldön élek, tehát az otthoni TB-re nincs szükségem, nem is szeretném fizetni, de itt a UK-ben még nincs munkám, és itt egyébként munka nélkül is jár az egészségügyi ellátás?
Mert az OEP honlapján olyan bejelentőlap van, ahol kb. a külföldi munkaadó cipőméretét is ki kell tölteni. Meg biztosítási számot, ami itt nincs. (A NIN szám az nem az.)

2014.08.15. 20:03:27

@Taxomükke: Nem hiszem hogy ezt tettem. Amit te "tomegpszichozisnak" hivsz, az jelenleg a tobbseg velemenye bizonyos viselkedesrol, amit te a velemeny elfojtasanak velsz.

@diggerdriver: Megegyszer mondom: amikor masokat elkuldesz a "picsaba", az nem velemeny, hanem szemelyeskedes. A provokacio is az, csak az egy gyava formaja, nem lehet pontosan tudni, kiknek szol, bar akiknek szol azert az "veszi".

TilosazA (UK) 2014.08.15. 20:05:42

@Réka ‎: Hűű, harayuku tranzvesztiták is vannak a neten?! :)) Ezt meg kell találnom, megkérdezem hogy csinálják a rántottát. :D
Egyébként én is így vagyok vele ahogy írod. Csak akkor beszélek sokat, ha iszom. Az viszont nagyon ritkán van. Ennek ellenére jól érzem magam ha mindenki beszél körülöttem.

TilosazA (UK) 2014.08.15. 20:13:26

Tudom, "fogatlan" prókátor, de abba gondoljatok bele, hogy mindenkinek addig szabad a véleménynyilvánítás, amíg mást (vagy törvényt) nem sért vele. Ilyen egyszerű.

wuaaa 2014.08.15. 20:16:52

@Dragonlady (now in Thailand):
"...kilenc hónapig senkivel nem beszéltem magyarul (még skype előtt), utána nem tudtam másfél napig megszólalni magyarul, és ez rosszul esett.."

Igen, ezt én is átéltem. Kellemetlen volt a saját makogásomat hallva rádöbbenni, milyen nehezen jönnek elő a szavak magyarul annak ellenére, hogy tudom, hogy mind ott vannak valahol elraktározva. Meglep, hogy eddig mástól még nem olvastam itt ilyet. Nálam ez egy tudatos döntés következménye volt, igyekeztem a lehető legtöbb időt a helyi nyelv elsajátítására szánni, aminek pozitív értelemben meg is lett az eredménye. Manapság nagyon könnyű a helyi közegtől elszigetelődve élni külföldön, pont az internetes lehetőségek miatt. Az 56-os emigránsok valószínűleg pár év alatt nagyon jól megtanulták új hazájuk nyelvét, pont azért, mert nem volt lehetőségük olyan mértékben elszigetelődniük az új környezetüktől mint ma, ezért is sokan sokra vitték közülük. A mai londoni mosogatók meg skypeal kelnek-fekszenek és épp hogy csak a munkahelyi zsargont ösmerik angolul, mert hát azt mégse kiabálhatják a konyhában, hogy "fakanál", mi lenne ha kihallatszana...
:P

Badeni_lakos 2014.08.15. 20:16:53

@tableno: :D Jó'van na, hát én is ezt olvasom! :D
Hát persze, h jó kis blog! (nem tagadtam én ezt soha!)
van itt sok segítőkész ember, gyakran hasznos infók a kommentekben, érdekes élmények, tanulságos történetek.
hát pont ezért olvasgatom én is... már lassan függő vagyok! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.15. 20:36:48

@cougarcat:
Akiket el szoktam küldeni a picsába azokkal vagyok olyan viszonyban hogy ez belefér.
Az állatokról alkotott véleményem meg az én véleménye és nem biztos hogy az a helytelen.
Van még néhány olyan falun nevelkedett parasztgyerek akinek nem természetes ha valaki a kutyáját-macskáját beviszi az ágyába.
Ezt én véleményezni szoktam. Sőt továbbra is fogom.

nosuti 2014.08.15. 20:54:26

@Naschkatze (Mostindien / CH): melyiken megy a bachelor? ;)

amúgy csak azért elemeztem a helyi helyzetet, mert itt a bogon visszatérő téma, hogy sok határátkelő miért néz magyar csatornákat, és hogy így hogy lesz a beilleszkedés, meg a nyelvtanulás, stb.
nekem aztán mindegy, mielőtt idejöttem 4 hónapot voltam otthon, szerencsém volt a magyar csatornákhoz...hát nem hiányzik a budapest éjjel nappal :))))

2014.08.15. 21:10:26

@yes Sir!: Sok minden igaz abbol amit irsz. Tulajdonkeppen egyik oldalnak se kene bizonygatni semmit. De mindenki akkor haborodik fel amikor valaki azon eroskodik hogy csak az o tapasztalata letezik. Biztosan mindannyian hibasak vagyunk, en is...

Igazad van, tenyleg jo lenne ha kevesbe szerencses hataratkelok is irnanak tobbet, a tortenetuk tanulsagos lenne. Csak ezt masok provokalasa nelkul lenne jo leirni.... hitvitak meg ilyesmik nelkul. Csak az en 2 centem...

Mr Long 2014.08.15. 21:11:40

Mivel nincsen magyar settopboxunk igy "kenytelenek" vagyunk a helyi csatornakat nezni. Most epp a "Doctor Who: The Ultimate Guide"- ot nezem. Ezt felirhatom akkor a listamra, mint kultura
is integralodas? Vagy hagyjam a fenebe es nezzem a magyar adokat a neten?

nosuti 2014.08.15. 21:14:19

@Mr Long (UK): shakespeare összes meg volt már? :)

Mr Long 2014.08.15. 21:17:52

@nosuti: Nem, uncsi nekem., de Poirot regenyeket olvasom szepen sorban! Tetszik nagyon az a kor (es a szep oltonyeik, vagyis a filmekben, nem a regenyekben :)

Hol vagy Madar!!! Itt van egy baratod!
weknowmemes.com/2014/08/best-of-the-look-at-me-im-the-captain-now-meme-4-pics/

2014.08.15. 21:25:29

@diggerdriver: Oh, tolem nyugodtan folytasd az egeszet, gondolod hogy nekem artasz vele? ;)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.08.15. 21:26:20

@nosuti: Bocsi, Bachelorette megy most. :-)))
Annyira täjékozott vagyok, hogy meg kellett néznem, hogy hol megy...
www.rtl.de/cms/sendungen/show/die-bachelorette/anna-ist-die-bachelorette-2014-3d9e7-c6b4-20-1974680.html
Az összes agyzsibbaszto müsornak megvan a helyi megfelelöje. Én mondjuk a hugomnäl futottam bele a Berlin Tag und Nacht- ba... arra tényleg jok az ilyenek, hogy hozzäszokjäl a kiejtéshez, a nyelv ritmusähoz, täjszoläsokhoz, és a szlenghez.
Amugy vicces, mert vannak sorozatok, amiket csak németül / angolul vagyok hajlando megnézni, mert magyarul annyira münek tünnek a szinkronok. Ezek ältaläban az ujabb sorozatok, de ezek közül se mind... A régiek közül viszont egyikkel sincs semmi bajom. Ki érti ezt...?

nosuti 2014.08.15. 21:29:10

@Mr Long (UK): na de ez segít e az integrálódásban? :))
erről jut eszembe, hogy alig várom a the knick-et, clive owennel, mondjuk az usában játszódik, de a képek és előzetes alapján hangulatos sorozat lesz

nosuti 2014.08.15. 21:34:13

@Naschkatze (Mostindien / CH): magamon azt vettem észre, hogy ahogyan először láttam, úgy szoktam meg és nehéz volt átállni. így voltam a mentalistával, hogy a magyaron láttam néha, aztán rászoktam és mikor Dániában voltam akkor angolul láttam úgy elsőre furcsa volt, de most már megszoktam. De vannak amiket nem láttam nagyon magyarul sosem, pl. a house of cards

M. Péter 2014.08.15. 21:37:17

@TilosazA (En/Mum): Ha felvesznek az NHS-be, akkor kapsz egy NHS azonosítószámot. Lehet, hogy ez kell az OEP-nek?

nosuti 2014.08.15. 21:38:38

@Naschkatze (Mostindien / CH): macskákat idelinkelsz?
csak óvatosan, van akiknek nem bírja a gyomra ;)

2014.08.15. 21:43:54

Jo lett volna Skype es internet az osidokben, az se erdekelt volna ha emiatt nehezebb a beilleszkedes. :) A gyerekkori baratok elvesztese nem kavar fel annyira, ez sztem valahol egy termeszetes folyamat - nekem megmaradt egy es ezt megbecsulom.

Nem tudom masok hogy vannak ezzel de en nem tudok egyszerre egy rakas emberrel minosegi kapcsolatot tartani - a felszines meg nem erdekel. A csaladommal is ugy vagyok, akikkel minosegi kapcsolatot lehet tartani, azokat elonyben reszesitem. Amit nem kedvelek manapsag az a "pozolas" es egymas hulyitese hogy milyen tokeletes minden. Az egyoldalu es allando panaszkodas is kimerito, bar mar elfogadtam hogy idosebb generaciok mar csak ilyenek...

2014.08.15. 21:45:13

@nosuti: Hol? Mi? CUKI!!!! :)))

Mr Long 2014.08.15. 21:53:54

@nosuti: Nem, de szarok ra! :DDDDDD

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem vagyok macskas, de ha az lennek ebbol csomo mindent megvalositanek.mFoleg a falon maszosak marha jok!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.15. 21:58:23

@nosuti:
Dehogynem. Fokhagymával tűzdelve jól átsütve....
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.08.15. 22:03:57

@nosuti: @Mr Long (UK): kezdte... :-)))
Azota mär talältam mäst is ott:
weknowmemes.com/2014/03/15-shocking-truths-behind-what-cat-behaviors-really-mean/#at_pco=smlwn-1.0&at_si=53ee63e544a988fe&at_ab=per-2&at_pos=0&at_tot=1
weknowmemes.com/2013/05/30-pictures-that-will-ruin-your-childhood/
@cougarcat: Nekem egyre jobban hiänyoznak a régi csalädi összejövetelek. 2éve megprobältam föléleszteni, de a fiatalabb geheräcionak nem volt igénye rä... :-( Volt aki meg a ki mit mondott a mäsikra és hogy sértette meg jätszma miatt nem jött el...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.08.15. 22:16:56

@nosuti: Ja, pär napja eszembe jutott öcsém és a haverjai pär éve eljätszottäk kissé becsiccsentve egy fagyizo teraszän Bud Spencer és Terence Hill pisztäciäs jelenetét...a pincér jofej volt, értékelte éjfélkor is a humort.
Persze rajta van a YouTube-on, meg kellett nézni. Eredetiben tök szokatlanok voltak a hangok , pedig a hangszinük kb semennyire nem tér el a magyartol. (Érdekes modon a német sem.)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.08.15. 22:19:31

@nosuti: Bevallom, barätnömet, Wikit segitségül kellett hivnom a következöhöz: :-)
weknowmemes.com/2012/10/wanted-dead-and-alive/

2014.08.15. 22:22:59

@Naschkatze (Mostindien / CH): Sajnos ez az en csaladomban is elofordul....

LOL, remelem ma az osszes HA-s macskabuzi benez ide, erdemes! :)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.15. 22:35:50

@TilosazA (En/Mum): Az nem a navos bejelento ( 14T1011) ? Amit minden olyan embernek ki kell tolteni, aki nem biztositott? Csak mert nem biztos hogy az itteni cegeknek ugy van adoszama, stb....

""Bejelentő lap TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki EGT tagállamban biztosított személy"" - nyomtatvanyon nem kernek ilyen adoszamot, meg ilyen hulyesegeket.

www.oep.hu/pls/portal/url/ITEM/7C524F29C624781BE040A8C0CB326FEE

Nalunk mindenki az NI-t adta megehhez, plusz kikertuk az ehic kartyat , arrol kuldtunk masolatot. Elfogadtak eddig mindig.

nosuti 2014.08.15. 22:57:44

@puhacica: nekem ez a minden idők kedvence, tiszta rajzfilm cica :)))

www.youtube.com/watch?v=uAeZ0EwQmKI

TilosazA (UK) 2014.08.15. 23:42:55

@tildy[UK]: Én is ezt a nyomtatványt nézem, de ez nem NAV, ez OEP. Ilyeneket kérnek, hogy biztosítás jogcíme, meg kezdete, biztosító megnevezése, biztosítási száma... Nekem van egy NHS-es regszámom, ahogy @M. Péter is írta, de szerintem az csak itt egymás között tudják átpasszolni az orvosok, ha rendelőt váltok.
Amúgy van NIN számom, de nem sokra mennek vele, mivel nem még nem dolgozom....

TilosazA (UK) 2014.08.16. 00:05:16

@tildy[UK]: Bár lehet várok pár hónapot mire találok vmi munkát, és visszatérek a problémára. Bár szerettem volna megspórolni azt az X-szer 6800 vagy 8600 vagy hány forintot addig.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.16. 00:37:42

@TilosazA (En/Mum): viszont itt alanyi jogon jar a tb.

A 14T1011-t a Navnal kell bekuldeni, tudomasom szerint.

Amirol irsz, hogy " biztosítás jogcíme, meg kezdete, biztosító megnevezése, biztosítási száma..." -oda en beirtam az NHS-t, + alkalmazotti jogviszonyt + NI number meg ehic kartya szamat, bar megneznem oket, mit szolnanak arra,ha valaki azt irna, hogy bocsika, de ha itt elsz, alanyi jogon biztositott vagy :D

Szerintem kuld be ezekkel az infokkal, el fogjak fogadni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.16. 04:10:57

nagyon jópofák a macskabútorok :-)

Mr Long 2014.08.16. 09:27:14

@TilosazA (En/Mum): "You usually only have to pay national insurance contributions if you are employed or self-employed in Great Britain or Northern Ireland, and you live here."
www.adviceguide.org.uk/wales/benefits_w/benefits_benefits_introduction_ew/national_insurance_contributions_and_benefits.htm
Ha ket munkavallalas kozt lyuk van a befizetesedben, akkor kell csak vizetned onkentes hozzajarulast, ha teljes allami nyugdijat akarsz. Vagyis ahhoz gyujtod a honapokat.

puhacica 2014.08.16. 12:28:41

@nosuti: jajjj, en ot nagyon sajnalom!

@tsabus: hat mik ezek a baglyok?! nagyon vicces! :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása