oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. augusztus 13. 06:41,  Családostól Londonba 447 komment

2014. augusztus 13. 06:41 Határátkelő

Családostól Londonba

Már megint egy angliás poszt, ám ez az angliás poszt egy teljesen más oldalát mutatja meg a határátkelésnek, mint a tegnapi. Zsuzsa történetében egy gyerekes család költözik, ennek minden nehézségével (ráadásul cicákkal és egy kutyával) együtt. A képekért külön köszönet!

cím_kilátás az Emirates AirLine függővasútjából.jpgKilátás az Emirates AirLine függővasútjából

„Annyi posztot olvastam mostanában, amiknek mind London volt a helyszíne, hogy úgy voltam vele, felesleges egy milliomodik történet, aztán mégis az írás mellett döntöttem, magam sem értem miért.

Az előzményekről pár szóban annyit, hogy harmincas pár vagyunk, egy 4,5 éves kislánnyal, három cicával és egy kutyával. A párom informatikus, és eredetileg művelődésszervezést tanultam, de aztán más irányba fordult az érdeklődésem.

Nem éltünk annyira rosszul, de fényesen sem, és zavart, hogy nem jutunk előrébb, hiába minden igyekezet, ráadásul a kislányt sem vették fel az óvodába, helyhiányra hivatkozva. Valahol itt lett nagyon elegünk az egészből.

A sajtos kifli fotója

A mi történetünk 2013 késő ősszel, egy tepsi sajtos kifli fotójával, illetve az alatta kommentekben kialakult beszélgetéssel kezdődött. Párom egy korábbi kollégája, aki akkor már két éve élt Londonban, biztatott minket, hogy vágjunk bele, mi meg komolyan vettük.

Sok tanácsot kaptunk tőle, illetve más londoni ismerősöktől, és rengeteget olvastunk a neten. Hetekig csak gyűjtöttük az infót, számoltunk, terveztünk, gyerekkel már nem mertünk csak úgy fejest ugrani a költözésbe.

Amikor eldöntöttük, hogy megpróbáljuk, akkor egyetlen dolgot kellett nagyon tudatosítani magunkban - hogy az eleje szar lesz.

London Eye este.jpgLondon Eye este

Tényleg mindent megtettünk, hogy sikerrel járjunk, angol formátumú önéletrajz a megfelelő oldalakra feltöltve, béreltünk angol telefonszámot, párom kétszer kiutazott egy-egy hétre (illetve másodszorra már egy hónapra), a lényeg az, hogy kb. két hét alatt lett állása, ez volt december elején.

Először hostelben lakott, én pedig Magyarországon maradtam a gyerekkel. Ekkor kezdődött az ingázás - ő jött karácsonyra, mi mentünk januárban (szállodába), aztán áprilisban, ő jött húsvétra, és így tovább, a köztes időszakokban meg persze Skype.

Mi alapján kerestünk lakást?

Persze mindenkinek mások a szempontjai, elmondom, mi hogyan és mi alapján választottunk.

- Voltak preferált környékek, amik jobban tetszettek, például Crystal Palace, Croydon vagy Wembley-től kifelé. Belváros semmiképp.

- Legyen normális közlekedés a lakóhely és férjem munkahelye között.

- Gyerekbarát környék (park, játszótér, tisztaság) - itt esett ki például Lewisham.

- Vásárlási lehetőségek - itt esett ki Clapham, ami szép, de olyan „puccos”.

- Ha lehet, legyen egy hálószoba. Kizárt az olyan icipici stúdiólakás, ahol az ágy vége már belelóg a hűtőbe, mégiscsak gyerekkel vagyunk.

- Legyen parkettás. Az angoloknak mániája a padlószőnyeg, jellemzően csúnya sötétkék, vagy bézs színben, esetleg valami szemgyilkos mintával. Nem csak a szobákba teszik, hanem közlekedőbe, lépcsőre, de láttam már konyhában, sőt fürdőszobában is, ahol felfuttatták a kád oldalára, és még rátettek egy kádkilépőt is. Még a vonatok is szőnyegesek. Vicces, na.

- Európai fürdőszoba. Az angoloknál hagyományosan külön rendszer a hideg és a meleg víz, ezért a mosdó két oldalán két külön csapból folyik. Nem is értem.

- Legyen benne hűtő és mosógép, de egyéb bútor inkább ne.

- Vihessük legalább a macskákat.

- Ja, és persze ne legyen túl drága. Kezdésnek az egy hónap bérleti díj mellé még egy - másfél hónapnyi kauciót ki kell fizetni, plusz ingatlanközvetítői díjat, ami elég változatosan alakul (függ a helytől, mérettől, beköltözők számától, stb.), de legalább 300 font.

Portobello Road Market.jpgPortobello Road Market

Milyen módszerrel?

Ezt a három ingatlanos oldalt használtam: Zoopla, Rightmove, PrimeLocation. Először a képeket néztem meg, aztán a térképet, végül elolvastam a leírást is. Fontos, hogy végigmenjünk a szöveges részen, mert sokszor belefutottam, hogy a lakásként meghirdetett ingatlan valójában csak szoba volt, megosztott közös helységekkel, vagy kikötés volt, hogy nem lehet háziállat, esetleg gyerek sem.

Kiválogattam azokat, amik szerintem szóba jöhetnek, ezeknek a linkjeit pár szavas jellemzéssel átküldtem Petinek. Ő jobban ismeri a várost, így tovább tudta szűkíteni a kört. A potenciális jelölteket pedig felhívta.

De nem csak mi kerestünk, minket is kerestek. A Gumtree-n feladtunk egy hirdetést, hogy lakást keresünk, ilyen és ilyen paraméterekkel három fős család számára. Jöttek is megkeresések, végül áprilisban sikerült találni egy megfelelő lakást, így már nem kell közösködni a zuhanyon. (A lakáskeresésről részletesen itt olvashattok.)

kilátás az ablakból.jpgKilátás az ablakunkból

Azonban hiába lett lakás, nekem a gyerekkel muszáj volt többször hazamenni, mert otthon három cica és egy kutya vár, és nem tudom őket hosszú távon kire hagyni.

Többször megkaptuk már, hogy miért nem hagyjuk őket a fenébe. Hát mert szeretjük őket, és felelősséget vállaltunk értük, még akkor is, ha most némi plusz fejtörőt okoznak. A gyereket sem hagytuk otthon, pedig nélküle is egyszerűbb lett volna, ugye.

National History Museum.jpgNational History Museum

Két nagyon intenzív hónap

Most két hónapja vagyunk itt egyhuzamban, de ebben a két hónapban annyi minden történt, hogy sokkal többnek érzem. Szereztem NI Numbert, regisztáltunk az NHS-nél, van háziorvosunk, voltunk iskolalátogatáson, a lányunk pedig három hetet járhatott egy helyi óvodába heti 15 órában. Lettek új barátaink, meghívtak házibuliba, és minden hétvégén lejárjuk a lábunkat, mert mindig akad valami program.

Néha megkérdezzük egymástól, hogy mi a fenét keresünk itt, de a kérdés inkább költői. Nagyon is jól tudjuk. Most még nehéz (nem meglepetés), de itt legalább látjuk az esélyét, hogy lesz jobb is.

Jelenleg egy fizetésből élünk hárman, ami a helyi lakásbérlési és tömegközlekedési árak mellett éppen csak elég. De párom már most előrébb lépett, másik állás, magasabb fizetés, az ő tudása itt nagyon keresett árucikk. Ha lesz már hova tenni a törpét, én is el fogok helyezkedni, és onnantól egyenesben leszünk.

Victoria Park.jpgVictoria Park

Fél év tapasztalatával eddig annyit tudok, hogy tetszik London, bár közel sem olyan tökéletes, mint amilyennek néhány "fanatikus" honfitársunk leírta, de élhető, és nekem ennyi elég. Egyelőre maradunk.

Az országváltásról és személyes élményeinkről a Welcome London blogon szoktam írni.”

Felhívás! Örömmel várnék írásokat az iskolakezdésről, ahol éltek hogyan zajlik, mit kell beszerezni és mit ad az iskola, miben nehezebb vagy könnyebb mint Magyarországon, és általában véve is lehet szó az oktatásról, mennyire nehéz vagy könnyű iskolát választani az adott országban – természetesen várom azok írását is (szokás szerint a hataratkelo@hotmail.com címre), akiknek gyermeke most kezdi a sulit külföldön. Előre is köszönöm!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr796597073

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: TiGáz csalás és garázdálkodás 2014.08.14. 16:44:24

  Most fogalmazom a feljelentést a Tigáz-Eni és TIGÁZ-DSO felmenő és lemenő cégei al és felvállakozói ellen. Csalás és garázdaság miatt.* Elboldogulok vele magam is, de aki akar az magának segít, ha valamilyen módon csatlakozik a feljelentésemhez. Ha ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.08.13. 22:08:27

@diggerdriver:
Az kemenyito. Csinalj, egy limonadet cukorral, szerintem erezni fogod.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.13. 22:09:19

@Simon Hasonmasa (Roch):
Azért az érdekes hogy otthon aranyárban mérik a gumicukrot itt meg fillérekért.
A legjobbat egy Family Home nevű boltban vettem.
40dekás gumicukor 80penny-ért.
Ez még hagyján de a legfinomabb amit eddig ettem.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.08.13. 22:11:10

@diggerdriver:
Itt pedig, az angol SOHA NEM MOND NEMET. De felkopna az allad abbol a mennyisegbol amit megvesznek toled.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.08.13. 22:18:53

@diggerdriver:
Ha az etolajra kerdeztel, azt nem tudom. Nincs rossz tapasztalatom. Viszont a liszt, es a kenyer ugyan az.
Uzletben ide nem szabad mast/ujat hozni. Azt kell nekik adni amit evszazadok ota szeretnek es akkor is ketes a siker. Nem langost, hanem Fish and Chipst.:)))))))

Ludmilla a Beta 2014.08.13. 22:25:11

@Simon Hasonmasa (Roch): Csemegeuborka! Az angliai családomban az anyuka kis két decis üvegekben vette a csemegeuborkát aranyáron! Imádta, de csak egyenként ette magában, amolyan jutalomfalatként, mert rohadt drága volt. Megkóstoltam, semmi különös, itthon mindennapos csemegeuborka volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.13. 22:25:52

Csak azért kérdeztem mert a motorolajat emlegetted.
Azt hittem az érdekel.

Valóban csak a hagyományos kell nekik de az is csak akkor ha belebotlanak mert amúgy egy lépést nem tesznek érte.

Taxomükke (UK) 2014.08.13. 22:27:31

@sodalisO [eng]: "Raadasul nekem ide hiaba linkelnek etteremlancokat , en nem Londonban elek... "
Ugyan már, Readingben is van Harvester pl, meg az országban mindenfelé. Néhány hete arrafelé volt dolgom, egy pubban ebédeltünk Readingben a feleségemmel, finom volt és bőséges, ott sem voltak olyan magasak az árak, mint amit te írsz.

2014.08.13. 22:29:10

Nagyon jo poszt, ugyesek vagytok es remelem irsz majd maskor is! A blogod is olvasmanyos es informativ - egy dolog azert hianyzik: cuki cicas kepek! Na majd ha kivandoroltak a cicak is remelem bepotolod. :)

Erdekelne (es talan mast is), hogy milyen munka lehetosegeket latsz magadnak a diplomaddal Londonban, vagy esetleg milyen felsofoku (vagy mas) atkepzesi lehetoseget? Az biztos hogy egy lakberendezo veszett el benned, a blogodbol itelve. :)

Tovabbi sok sikert!

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nagy kar lenne ha pont te nem irnal ide, amikor a sztorid sok olvasot inspiralna - gondolom a tobbseg inkabb ezt olvasna mint masok nyilvanos szellemi leepuleset. :)

@firg_firg: Tulajdonkeppen igazad van, de en nem hiszem hogy a mai posztolo a felvazolt kategoriaba esik. A masik az hogy azert eleinte lehet fura sok minden, ez sztem termeszetes. Azt mar nem tartom normalisnak ha valaki ezt evek utan se probalja megerteni a kornyezetet, pedig ilyen is van.

Giddy Lamb 2014.08.13. 22:32:59

@Taxomükke: "mindig is viccesnek talaltam azokat, akik nem levagni jelszoval adnak el haszonallatot;)"

Tényleg, ez eddig eszembe se jutott, hogy az ember az egyetlen állat ezen a bolygón, aminek semmi haszna nincs a környezetére nézve, mondhatnám, hogy kártékony féreg, de a féreg is haszonállat hozzánk képest a bolygó szemszögéből nézve:(.

Giddy Lamb 2014.08.13. 22:32:59

@diggerdriver: "Viszont a porcukrot lecseréltük mert egyszerűen olyan állaga van mint a lisztnek. Felhőben száll a levegőben."

Cseppent rá jódot, ha elkékül van benne liszt:)

Simon Hasonmasa (TW) 2014.08.13. 22:32:59

@Ludmilla a Beta:
Minden supemarketben kaphato csemegeuorka. Picit mas mint amit megszoktunk, de finom. Viszont a kovaszos... az is kaphato a "lengyeel" boltokban, oda voszont az angol be nem megy.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.08.13. 22:37:50

@diggerdriver:
Beszeltetek a motorolajrol es ezert jutott eszembe a cukor, liszt... mint minosegi kulonbseg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.13. 22:40:56

@Giddy Lamb:
Cseppentsen a franc.
Ha liszt van benne akkor mi van?
Így is úgy is másikat veszünk.

2014.08.13. 22:42:12

@Herr Géza: "Ugyanis a macskát is be lehet tanítani sokmindenre, csak türelem kell hozzá. Nekem meg van."

Ez nagyszeru, nem tudtam hogy macska varazsloval allok szemben. :) A kovetkezo problemakban kernem a segitseged: 1. cserepes novenybe valo beugralas 2. virag eves 3. alvo gazdira valo raugralas. :))

puhacica 2014.08.13. 22:42:48

@Taxomükke: koszi, elmentem es megnezem holnap.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.08.13. 22:43:08

@Mr Long (UK): @puhacica: árakkal kapcsolatban: most költözünk Leicesterbol Romfordba, ami Greater London egy része, Essex megye. Itt kozepfolden egy két szobás, tágas nappali-konyhas, új építésű, kitűnő szigetelésű, dupla ablakos, részben parkettás, részben padloszonyeges ( fürdőszoba jarolapos), erkélyes lakás £550. Parkolás külön £43. Lakás a belvárosban, tomegkozlekedesre nem kell költeni. Romfordban, vagyis pár mérföldre Romfordtol egy egy szobás, kis méretű, teljesen padloszonyeges ( kértem hogy a fürdőben cseréljük ki ha lehet valami másra), nagyon szép lakoparkban szinten új építésű lakás parkolással egyben £790, és ez olcsó. Tomegkozlekedni kell majd, vagy napi szinten használni a kocsit, vagy mindkettő. És nem elhanyagolhato különbség a council tax, Romfordban közel £500-al drágább évente.

Giddy Lamb 2014.08.13. 22:45:38

@diggerdriver: "Azért az érdekes hogy otthon aranyárban mérik a gumicukrot itt meg fillérekért."

A gumicukor és a marshmallow alapanyaga a zselatin.
A zselatinlobbi (:)))) nagyon erős a kontinensen, brüsszeli székhellyel, ezért drága a gumicukor:)
Voltam a Brüsszel melletti zselatingyárban, ami talán a legnagyobb, elég kísérteties volt, ahogy a csontokkal megrakott vasúti kocsik hosszú sora várta, hogy rájuk kerüljön a sor, miközben a környékre ráterült a kéményekből gomolygó füst és az a furcsa édeskés szag...
Arrafelé a szülők úgy ijesztgetik a gyerekeiket: "várj csak, ha nem tanulsz a PB Gelatinsnál fogsz dolgozni":)

Simon Hasonmasa (TW) 2014.08.13. 22:46:02

@Taxomükke:
Nem-nem, Vannak pubok es kajaztatnak. Persze lehet ott enni ezt-azt. De a minoseg az nem ettermi minoseg. Szepen van talalva. Ennyi. Viszont azt mer reg tudjuk az angolokrol, hogy talalasban verhetetlenek.
Tobbnyire, megkapjak fagyasztva a beszallitotol a cuccot. Kisebbek megveszik a Bookersbol a legolcsobb minoseget. Kisutik, extrem modon feldiszitik, kesz. OK, meg lehet enni, super. Itt csak kevesen foznek. esznek ami van. A pizza az egyik siker agazat.
Probaljatok asztalteritos, pinceres ettermet.

puhacica 2014.08.13. 22:50:13

@petrasp: koszi az infot! 5-600 korul szeretnenk majd megallni es maximum 50par m2-ben gondolkodunk. ezert is erdekel inkabb a videk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.13. 22:50:42

@cougarcat:
Kár hogy nem engem kérdeztél....
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.08.13. 22:53:40

@Mr Long (UK): "Amint meglesz a kenyelmes auto bovul a csalad egy kiskutyaval. Azert kell a kocsi, mivel a kutyat nem hagyjuk hatra nyaralaskor es csaladlatogataskor igy utazik majd velunk. Vagy a kutyasok hol hagyjak a kedvencet addig? Kutyahotel, vagy barat felugyeli?"

Housesitter. Felkutattunk olyan kollegakat, akik allatbaratok es megbizhato emberek es akik hajlandoak voltak idekoltozni amig uton voltunk. Napi 20 dollart fizettem - egyben az illeto eletben tartotta a novenyeket, behozta az ujsagokat, stb. A kutyamnak kellett az emberi tarsasag, nem lehetett hosszu idore egyedul hagyni, kennelbe meg nem akartuk vinni. Sajnos mi szinte mindig repulunk vagy nagyon hosszu autoutakra megyunk, igy magunkkal vinni nem tudtuk. Amikor megoregedett, az utolso evben, mar nem lehetett masra hagyni, akkor mar itt-ott extra ellatast igenyelt amit mi szivesen megcsinaltunk, de idegenre nem akartuk bizni. Ebben az idoszakban nem mentunk sehova, elkepzelhetetlen lenne hogy otthagyjam oreg baratomat utolso honapjaiban, amikor egesz eleteben tamogatott es mellettem allt. Ezzel az utolso, nagyon nehez idoszakkal egyutt is totalisan megeri kutyat hozni a csaladba.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.08.13. 22:55:00

@diggerdriver:
Viszont ez nagyon erdekes. Kifejtened miert az a jo motorolaj ami feketedik?

blackhairlady 2014.08.13. 22:57:45

@Ludmilla a Beta: Pontosan errol van szo. Nekem a sajat kenyelmem fontosabb mint az, hogy allatkam legyen, ezert donthetek igy. Ettol en meg szeretem az allatokat, csak magamat sokkal jobban:)))) Viszont mindenki aki ezt a "kenyelmetlenseget" vallalja, azzal sincs semmi bajom ameddig nem nekem kell vigyaznom az itthon hagyott allatkara:)))))))))))
Igen, ott elek, 20-an lesz 4 eve. Elsem hiszem, minth ategnap koltoztem volna:)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.08.13. 23:01:07

@puhacica: nincs mit, az ár a számlákat, és ahogy írtam a council tax-ot nem tartalmazza. Zoopla, Righmove, ezeken az oldalakon rengeteg lakás van, ezek mondjuk általában ügynökségek hirdetései, de kiindulásnak jó. Imádok lakásokat nézegetni, keresni!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.13. 23:12:31

@Simon Hasonmasa (Roch):
Az olaj a koromtól feketedik leginkább.
Vegyünk egy 100ezer kilométert futott autót.
Némi korom visszamegy a dugattyúk mellett.
Az a jó olaj ami ezt a kormot olajcseréig lebegteti vagyis magában tartja. Tehát a korom és az olaj fajsúlyának meg kell egyezni.
Tegyük fel hogy két hétig szép tiszta az olaj, olajcsere után.
Ezalatt a két hétben is visszament a korom. Hol van?
Lerakódott az olajjáratokban meg az olajteknőben olajsár formában.
Új autóknál kevés korom megy vissza ott minden olaj tovább tiszta.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.13. 23:15:58

Na lassan szedelőzködök megyek az asszonyért Stanstedbe.
Előtte megiszok egy vödör kávét.
Holnap meg leszek dögöve.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.08.13. 23:21:54

@diggerdriver:
Aha, koszonet.
Akkor itt a fajsuly lehet a lenyeg es a korom okozza az elszinezodest.
Elkoszonok

montroyal ( CAN qc) 2014.08.13. 23:38:02

@Ludmilla a Beta: napolyi mastif 86-88ban azelott schnauzerrel ..

szoval csak mindent bele panzio, apolas kikepzes ..sok lehetoseg van a kutyakkal

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.13. 23:58:32

@petrasp: Romfordon mi is gondolkodtunk. Viszont hiaba Essex, hiaba Greater London, akkoris London, ugyanugy, ahogy Croydon is ide tartozik. A postcode mar nem szokasos "londoni" ( azaz E, N, W ,S), de meg Londonhoz tartozik.

Legalabbis a terkepen London hataran belul jelolik. Nekem kicsit Rakoskeresztur - BP kapcsolatnak tunik:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.14. 00:03:36

@Simon Hasonmasa (Roch): Etterem: eddig Jamie Oliver fele Fifteenben jartunk, valami 40 fontot fizettunk kettonkre, isteni kiszolgalast kaptunk.
Igaz az kb evente 2-3-szor esik meg, hogy ilyen helyre beulunk, pubos ebed/vacsora viszont van mikor egy honapban 3-4-5szor is befigyel.( mostanaban legalabbis)

M. Péter 2014.08.14. 00:13:46

@Taxomükke: Van a gyereknek útlevele vagy személyije? A Lloydsot emlékeztetni kellene, hogy a saját honlapjuk szerint egy uniós útlevél vagy személyi önmagában is elég a számlanyitáshoz. Ezt valamikor nagyon reklámozták is a lengyeleknek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.14. 05:44:14

@tsabus: na ez egy érdekes oldal. látni, hogy hol tűnnek el fél-egy órára teljesen, ahova nem érnek el a radarok, és ha történik valami, soha senki nem fogja tudni. valahogy tanulni kéne a maláj gép tragédiájából, és valamit csinálni, hogy mindig mindenhol mindegyik gép látszódjon.... illetve remélem, hogy valahol valakik mégis látják, csak nekünk nem kötik az orrunkra.....
(anyám nézte múltkorjában az enyémet, hogy épp merre járok, nem én ragadtam rá a képernyőre, szerencsére)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.14. 05:55:38

@Giddy Lamb: miből van az olyan zselatin, ami nem csontból? (azt muzulmánok nem eszik meg, de van halal zselatin is.)

a DK-Ázsiában szokásos kis étterem, az magyarul is étterem? a kifőzde az más? az a fajta, ahol nincs flancolás meg terítő, bemész, megkérdezi valaki, mit akarsz, megfőzi, elédteszi, fizetsz. és ezt mindenki megengedheti magának, sőt, a szegényebbek pont csak ezt engedhetik meg maguknak, mert nem tartanak fent konyhát otthon. de pl a család, akiknél most lakok, sokszor hoz curryt, levest utcai árustól, akik megfőzik nagy kondérban, és kis nejlonzacskóban lehet vinni adagot, a fene se áll neki otthon curryt pancsolni. nagyon könnyen rá lehet szokni, hogy az ember nem főz. ha az itteniek elmennek európába látogatóba, nem értik, mit esznek az emberek. :-)
lehet, hogy mégis írok egy posztot. nem személyeset, hanem egyszerűen csak hogy miket szeretek itt. :-)

pappito · http://pappito.com 2014.08.14. 06:10:05

@Dragonlady (now in Thailand): "na ez egy érdekes oldal. látni, hogy hol tűnnek el fél-egy órára teljesen, ahova nem érnek el a radarok, és ha történik valami, soha senki nem fogja tudni. "

ugye nem gondolod, hogy a repülésnek bármi köze van ahhoz, hogy a flightradar24-en te mit látsz... az ADSB transzponderek adatait önkétes rádiózók/repülésbuzik veszik a saját pénzükön felszerelt bigyókkal, aztán ezt az adatot küldözgetik be a flightradarnak aki rábiggyeszti a guglimapra.

A légiforgalmi irányítás nem ebből a rendszerből dolgozik, és sok repülőnek nincs is ADSB transzpondere, mégis vígan repked annak ellenére, hogy nem látszik a flightradaron.

Nálunk a tasmán tenger felett tűnnek ela gépek, mert az ausztrál meg a kiwi vevők között van fehér folt, de azért tucatszám mennek ottan a repcsik, csak nem látszanak amíg elég közel nem érnek

pappito · http://pappito.com 2014.08.14. 06:12:03

@Dragonlady (now in Thailand): Due to the high frequency used (1090 MHz) the coverage from each receiver is limited to about 250-400 km (150-250 miles) in all directions depending on location. The farther away from the receiver an aircraft is flying, the higher it must fly to be covered by the receiver. The distance limit makes it very hard to get ADS-B coverage over oceans.

About 99% of Europe is covered with ADS-B receivers. There is also good ADS-B coverage in USA, Canada, Caribbean, Brazil, Russia, Middle East, India, Japan, Thailand, Malaysia, Indonesia, Australia and New Zealand. In other parts of the world the ADS-B coverage varies.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.14. 06:18:51

@pappito: ok, értem, köszi, én nem foglalkoztam különösebben a dologgal, egyszer megnéztem. ha rajtam múlna egyébként, nem szabadna, hogy nyilvános legyen, hogy melyik repülő éppen hol van. csak az lenne jó, hogy valaki valahol tudja, hogy ha eltűnik egy, akkor hol keresse, Vietnám partjainál, vagy Ausztráliától nyugatra.... mert ez nekem nagyon ijesztő volt, és még mindig az.

juteszembe - most az ISIS balhé kapcsán, ugye nem repül senki arrafele, pont felettük? meg se merem nézni. karácsonykor arra ment simán a Budapest-Doha, meg mindenki más is, gondosan kikerülve a szaudi légteret. a városok, amiket a térképen láttam, ma a hírekben vannak. vagy az ottaniaknak nincsen rakétarendszerük?

pappito · http://pappito.com 2014.08.14. 06:33:49

@Dragonlady (now in Thailand): nem tudom mijük van, most megnéztem, szaudi légtérben az etihad, gulf air, emirates, egyiptomiak meg ilyen burnuszosok repkednek leginkább, de most éjszaka van arrafelé, nem? Katar meg Bahrain-től északra viszont komoly nyüzsi van, Európa és Ázsia felé is van forgalom szépen.

Persze azt nem tudjuk, hogy szaudi kb. mennyire van lefedve ADSB vevőkkel, gondolom nem véletlen, hogy Irak, Libia, Egyiptom, Sziria nem sokkal járul hozzá a flightradar adatokhoz :)

Egyébként nem értem, hogy miért veszélyes v félelmetes, hogy a kereskedelmi járatok látszanak a képen? Eddig is látszottak, csak nem tudtál róla. Ehhez hasonló van egyébként kereskedelmi hajókkal is : www.marinetraffic.com/

innen tudom, hogy a Quick Kat mindjárt odaér Waiheke szigetre :) (az egy komp)

Sesamelmo (Q) 2014.08.14. 06:50:53

@montroyal ( CAN qc): egyetértek veled, hogy a magyarok kulfoldon altlaban nem tartanak ossze.... ez alol Katar kivétel. Mi itt szépen tamogatjuk es segitjuke gy ast. Osszejarunk... Es ez jo. :)

@blackhair-lady: @Ludmilla a Beta:
Nálunk ez ugy van, hogy 4-5 en vagyunk kutyas baratok, egyutt setalunk a tengerpartra minden este, de ha valaki nem er haza idoben, akkor a masik kiviszi az o kutyajat is. Szerencsere a kutyak szofogadoak. Nem sokan vannak, akik elengedik a kutyat poraz nelkul, amit nem is ertek. Imadnak a kutyak uszni, ehlyett csomoan a fuvon setalnak fel s ala. Na mindegy,
kb 10 napig egymasra is bizzuk oket. 2 hete nálunk volt az egyik, holnaptol az enyem megy a szomszedba 1 hetre. A masik szomszednal most 3 kutya van epp. Nagy segitseg ez, de az adok-kapok mukodik. Egymasra vagyunk utalva, de szeretjuk is a masik kutyajat es maximalisan bizunk egymasban. Volt mar, hogy menni kellett allatorvoshoz.

Csuszomaszo meg nem tudom micsoda nincsen. Szegeny kutya alig lat mas allatot. Van madar, gyikocska es hangya. Neha egy-egy legy, tavasszal par szunyog. Bolha nincs, kullancs allitolag lehet, de ritka. Mikor irtam Katarrol, picit kitertem a kutyara is. Azt olvastad?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.14. 06:53:18

@pappito: tudtam róla korábban is, csak nem néztem meg kb egy hónappal ezelőttig. - egyszerűen az a bajom, hogy sokaknak ezek célpontot jelenthetnek. ok, persze, ha nagyon akarja valaki, úgyis leszedi, szemét mégse lehet kinyomni, saját radarjaik vannak, stb. szóval végülis nincs igazam objektíven, csak a komfortérzetemnek tenne jót :-)

Sesamelmo (Q) 2014.08.14. 06:54:34

@Dragonlady (now in Thailand): pont tegnap vacsi kozben errol dumaltunk a pilotakkal. Nem repulnek irak felett, se ukrajna felett, Izrael felett QAtar airways amugy sem repulhet. Szaudival csak "vitaztak tavaly, de nem alltak harcban. Szerencsere.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.14. 07:00:00

@Sesamelmo (Q): jó tudni :-)
arra emlékszem, hogy magyar személyzettel repülte a Doha-Budapestet meg vissza a Qatar, kíváncsi is lettem volna, hogy mennyi magyart vettek át, és ők vajon akkor kint laknak, és bármi mást is repülnek, amit csak kell, szívás ezerrel, vagy van valami olyan opció, hogy otthon Mo-n van a pihenőidejük, ott váltanak, általában/sokszor ezt az útvonalat repülik? és vajon hova mindenfele szóródtak még szét a Malév-pilóták és légikísérők, és hogy megy nekik a soruk?

Sesamelmo (Q) 2014.08.14. 07:22:47

@Dragonlady (now in Thailand): a mi házunkban 2 magyar pilota lakik es sok nem magyar. Az ajto szomszedom spanyol pilota a brazil utaskisero felesegevel, aki most nem dolgozik.
Osszevissza repulnek mindnyajan. Mivel a jegy hihetetlenul olcso nekik , ha akarnak hazamehetnek (vagy akarhova) a pihenoidejukben. Az egyik magyar fiu azt hiszem sokat jar haza.
Nevukben nem nyilatkozok, de szerintem nem szivas az életük. Spanyol pasinak biztosan nem, o az Iberiatol jott el. Volt olyan magyar srac, aki elment innen mashova, hat neki nem jott be.
Sok magyar QA dolgozo van, irodaban is, foldi kiszolgalasnal is.
Utaskiserokrol eleterol sok rosszat lehet hallani, de akiket jobban ismerek -nem magyarok- ok nem panaszkodnak, sot....

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.14. 07:31:12

@Sesamelmo (Q): jó, ha nem szívás.
egyszerűen csak azért gondoltam, hogy sokaknak az lehetett, mert kényszerűen egész családot felforgatni, költöztetni akár végül, úgy, hogy nem ezt tervezték, nem akarták, egyik napról a másikra borult az egész világuk.
mindig sajnálom azokat, akik nagyon nem akartak határátkelni, mégse maradt más választásuk, és megszenvedik, száműzetésként élik meg.

lavór 2014.08.14. 07:41:00

"Jelenleg egy fizetésből élünk hárman..."

Ennyi. Már nincs is miről tovább beszélni.

Giddy Lamb 2014.08.14. 07:41:00

@Dragonlady (now in Thailand):
A halal zselatin marhacsontból van.

A Chiang Mai streetfood nekem is bejött, emlékszem hajnalban tántorogtam vissza a szállodába és a Moat keleti falán belül a Shell kút mellett hajnalig állt egy ilyen mozgó kocsis fickó, mindig nála ettem. Voltam ott főzőiskolában is Somponnál akinek angol felesége van (Chiang Mai Cookery School) és megtanultam a curry paszták készítését is, többek között. A suliba a világ minden tájáról járnak szakácsok, én egy afro-amerikai cheffel voltam párban, aki csak ezért jött Thaiföldre, hogy autentikus helyen tanulja meg a thai ételek elkészítését.

2014.08.14. 07:44:55

@geegee: Nem gondolom, hogy komolyabban balhe lenne belol, mivel az alap mindenhol ugyanaz, az adalekoles az, ami cegenkent elter, es ettol fugg a benzin minosege. De mivel azt lehet is tudni, hogy ez cegenkent elter, ezert nem gondolom, hogy akar orszagonkent is ne terhetne el...

316i, semmi extra, de a napi Sopron-Becs korre teljesen idealis utazoauto, pont azt tudja, amit kell. Megbizhato, biztonsagos, mert eleg nagy es massziv az autopalyara, es a kategoriajaban az egyik legolcsobb a fenntartasa, a tapasztalatok alapjan ledurvabb esetben is kb. 10-15%-al kerul tobbe, mint pl. egy Opel Astra fenntartasa.

2014.08.14. 07:46:50

@diggerdriver: Na, ezt nem tudom... de ha epitettetek, akkor biztosan van... :) De attol meg a sajat benzint is ugy adalekolja, ahogy akarja...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.14. 07:52:41

@Ödenburger Wiener Schnitzel: megint az a sztori jut eszembe, amit említettem többször, amikor egy magyar lány, aki idejött hotelbe gyakorlatra, hozott magával mosogatószert meg mosóport meg sampont, mert hátha itt nem lehet ilyeneket kapni (??!) aztán persze a két hónapja végén rámhagyományozta a mosogatószerét, ami használhatatlan volt, illetve, nem lehetett lazán egyszerűen használni, mert itt a konyhákban csak hideg víz van, mindenki abban mosogat, és ezért a mosogatószerek is arra vannak kitalálva, hogy hideg vízben levigyák a trutyit (és leviszik). (mosógépek nagy része dettó, default a hidegvízben mosás, így a mosóporok is erre vannak kitalálva. ausztrál kolléga mondta, hogy náluk is, felesleges flanc a melegvíz, nem értette, mire jó. lehet venni melegvizes mosógépet, az egyik kollégámnak van is, olykor fogtam az összes fehérneműt, fehér cuccot, elvittem hozzá, és behajítottam a mosógépébe nyolcvan fokra, ő se értette soha, mire jó, nem is tudom, miért van melegvizes mosógépe, sokkal többe kerül.)

Sesamelmo (Q) 2014.08.14. 07:55:35

@Dragonlady (now in Thailand): no jo, családosokat nem ismerek. Akiknek gyermeke is lenne.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.14. 08:04:43

@Sesamelmo (Q): érdekes lenne, mit lett velük.
egy osztálytársam apja volt Malév-pilóta, szerencsére nyugdíjba ment, még mielőtt bedőlt volna az egész. különben mit csinált volna ötvenesen, ha éppen a Wizzhez nem fér be, hát.....
tavaly repültem Myanmar Airways-szel párszor, volt magyar nevű pilóta, volt félig bolgár cabin crew, ezt nem is tudom, hogyan, tán csak betanították épp a helyieket. kevés annál nagyobb szívást tudok elképzelni, hogy valaki nem talál más állást, miután bedőlt a légitársasága, mint hogy ötvenévesen Yangonba költözzön. igaz, átképezhetné magát online pókerjátékosnak vagy pornósztárnak is :-/

Giddy Lamb 2014.08.14. 08:11:45

@Dragonlady (now in Thailand): " hogy valaki nem talál más állást, miután bedőlt a légitársasága, mint hogy ötvenévesen Yangonba költözzön. igaz, átképezhetné magát online pókerjátékosnak vagy pornósztárnak is :-/"

Jackie Brown is talált erre megoldást :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.14. 08:21:01

@Giddy Lamb: meg kellett néznem ki/mi ez a JAckie Brown.
egy tanítványom mondott nekem érdekeset még a pályafutásom elején, nyelviskolában, mikor megtudta, hogy határátkelek hamarosan. ő logisztikai szakértő volt, valami speciális területtel. hogy irigyel, mert ahhoz, hogy tanítson az ember, nem kell semmi különös, nem kell háttércég, nem kell feltétlen a helyi jellegzetességek, törvények stb alapos ismerete, el lehet indulni azzal, hogy két ember beszélget, pár könyv, papír, ceruza. ő meg hiába szakértő, semmit sem ér a cége nélkül, egyedül csak lóg a levegőben. hogy ő hiába tologat konténereket Hongkongba, mégis az enyém a világ. - habár sokszor nem érzem így, azért van ebben valami, nem is kevés, és nehéz elfelejteni. ilyesmi jut eszembe a pilóták helyzetéről is. mit ér ugye egy pilóta repülő nélkül, még az engedélyeit is pikkpakk elveszíti. nagy kiszolgáltatottság, ha úgy alakul. még a hamburgerforgató kollégánk is szabadabb, bizonyos szempontból.
ha ennek van értelme :-)

Sesamelmo (Q) 2014.08.14. 08:26:07

@Dragonlady (now in Thailand): na igen.....
Tegnap is ertem meg egy spanyol holgyet (kutyat setaltattunk), aki boven 40esnek tunt. Csladja nincs, 2 eve koltozott ide, o is inerianal dolgozott. Olyan fura volt, ahogy a boyfriendjerol meselt.

Megkérdezem a magyar fiúkat esetleg irnának-e ide.

röf 2014.08.14. 08:32:26

"Most két hónapja vagyunk itt egyhuzamban, de ebben a két hónapban annyi minden történt, hogy sokkal többnek érzem. Szereztem NI Numbert, regisztáltunk az NHS-nél, van háziorvosunk, voltunk iskolalátogatáson, a lányunk pedig három hetet járhatott egy helyi óvodába heti 15 órában. Lettek új barátaink, meghívtak házibuliba, és minden hétvégén lejárjuk a lábunkat, mert mindig akad valami program...."

Hát ez fantasztikus.... ha még hozzáveszem a látképet az ablakból... maga a gyönyör.
Most komolyan, mindenkit hülyének néznek itthon?
Nem tudok mást mondani, rajta csak rajta, törhetetlen fajta...

Giddy Lamb 2014.08.14. 08:46:28

@Dragonlady (now in Thailand):
"még a hamburgerforgató kollégánk is szabadabb, bizonyos szempontból. ha ennek van értelme :-)"
A szabadság belülről fakad, a külső körülmények keveset számítanak, ha belül minden rendben. Hinta nem szabad, a saját kisebbrendűség komplexusának és gátlásainak a rabja, mint majdnem mindenki, úgyhogy szerintem ennek így nincs értelme.

Giddy Lamb 2014.08.14. 08:46:28

@röf: "Nem tudok mást mondani, rajta csak rajta, törhetetlen fajta..."

Tőled annyi is elég lenne, hogy röf-röf-röf

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2014.08.14. 08:46:28

Én annyira nem értem néha a posztokat ezen a blogon. Főleg amikor pár hónapja kint élők írnak. Nem ismerik a szokásokat, egy halom dolgot nem értenek miért van így vagy úgy. Tanácsokat nem tudnak adni a kiköltözőknek.

A padlószőnyegről:
Anglia esős hely. Még az újépítésű, minőségi szigeteléssel ellátott lakásokban is ha nincsenek körülötted szomszédok, vagy földszinti a lakás akkor a padló hideg, nyirkos.

Mi egy pár éve épített lakásban lakunk, alul felül szomszédokkal.
Fűteni elég csak novembertől míg a földszinten vagy külön házban lakó barátainknál a fűtési szezon jóval hamarabb kezdődik és gyakran májusban ér véget (nem a hideg, inkább a nyirkosság miatt). Amikor az alattunk lévő lakás nem volt kiadva egy hónapig, rendesen megéreztük a talpunk alatt. A szőnyeg nedves volt, mikor pedig földszintes parkettásban laktunk párás volt reggelre a felülete.

Tehát ha nem laksz valami szuperjól szigetelt házban a parketta szar. Én is jobban szeretem, de ez van, kell a padlószőnyeg.
Jópár évet lehúztunk már a szigeten sokféle lakásban laktunk.

Határátkelő 2014.08.14. 08:50:12

@sEm: Én meg azt nem értem, hogy mit nem értesz. Ezen a blogon mindenféle határátkelő ír: olyan is, aki már jó pár évet lehúzott (mint te) és olyan is, aki nemrég ment ki. Mindenki másképp lát dolgokat, mást érzékel, és ebből aki akarja, levonja maga számára a tanulságokat. Én nagyon szeretem az olyan posztokat, amiket nemrég kiköltözött emberek írnak, mert egy teljesen friss látásmód van bennük. És azokat is nagyon szeretem, amiket olyanok írnak, akik már évek óta kint élnek, mert nekik meg sokkal több a tapasztalatuk és jobban átlátják a dolgokat. Ettől változatos szerintem a blog.

No meg az olyan kommentektől, mint a tied, amikor jön valaki és megmagyarázza, adott dolog miért van. (Ezt most tök komolyan írom.) Szóval kösz szépen, és én továbbra is szeretném megőrizni a változatosságot. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.14. 09:02:53

@sEm: szia SEm, jó téged itt látni, egyébként.
szerintem egyszerűen csak megosztanak emberek történeteket, meg hogy ők hogy látják. nem kell feltétlen tanácsokat adni. illetve a kommentekben sokszor az is megtörténik.

járólap vagy hogyhívják, nem lenne jobb, mint a parketta? vagy a melegebb linóleum? én itt nálunk mást ritkán látok. persze, itt nincs hideg meg tél, csak az állandó nedvesség. télen szívás, hidegnek hideg, értem. de egy nedves szőnyegnél rosszabbat én el nem tudok képzelni. tutira két nap alatt allergiás rohamaim lennének tőle. emlékeim szeirnt ti is iszonyú sokat szenvedtetek a penésszel.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2014.08.14. 09:18:59

Iskolakezdésről meg annyit:
nincs tankönyv és nincs füzetvásárlás.
Kapunk egy átlátszó tasakot a sulitól amiben benne van egy kis füzet egyikbe kell vezetni az elolvasott könyveket, és két nagy amibe majd a házi feladatokat kell írni.

Nincs ellenőrző, nincs tolltartó - minden a suliban van. Az iskolatáska a tasak és az ebéd hordására szolgál. A tasakban hetente egy vagy két alkalommal hazaküldik a házit (attól függően hányadik osztályba jár a gyerek) ami egy a4-es lapnál nem nagyobb. Általában nem kell megcsinálni az egészet, hanem max húsz percet, fél órát kell dolgozniuk vele.

Van még ezen kívül tornacucc - iskolai szabványpólóval, illetve úszócucc.

Nyáron általában jó nagyot nőnek a gyerekek, így iskolaruha meg cipő is kell általában. Ezeket olcsón, jó minőségben bárhol meg lehet vásárolni. A pulovert/zakót/nyakendőt az iskola emblémájával meg a kijelölt boltban vagy az iskolában lehet megvásárolni.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2014.08.14. 09:18:59

@Határátkelő: Értem én, értem. Csak nem tudom mit akar ezzel mondani. :D

Az első három év a beszokás időszaka, addig bármi megtörténhet. A legtöbben ekkorra már feladják. A baj az, hogy sok ilyen három év alatti kint élő ír aki még rácsodálkozós kicsit, és még mindig nincs teljesen tisztában mindennel ami a kikötözőknek fontos lenne.

A három év olyan szempontból is vízválasztó, hogy ez után kezd érlelődni az emberekben hazaköltöznek-e családostul a megtakarításokból vagy végleg ott maradnak.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2014.08.14. 09:18:59

@Dragonlady (now in Thailand): Szia :) Ja itt bűnözök, miközben ezerrel kéne írnom a disszertációmat.

A járólap elég hideg, nekünk szerencsére linoleum van a konyhában meg a fürdőkben is, amit nehezebb tisztítani, nem is annyira csinos, de nem nyirkos annyira.
A szőnyeg jó opció mert itt nyáron sincs valami nagy meleg - 25 foknál általában már nagyon haldokolnak az emberek. :D

A régebbi, Viktoriánus vagy György korabeli házaknál érdemes megfontolni, hogy ne mindenhova kerüljön szőnyeg és a földszintre iszonyat jó padlószigetelés kell, de a lakásoknál társasházban a padlószönyeg a legjobb megoldás.

Tapsi75 2014.08.14. 09:46:06

Csak meg pár adalék a padlószőnyeg kérdéshez...
Itt szinte kizárólag a fa az építési alapanyag, csak a sokkal régebbi épületekben választja el az elméleteket valamilyen ennél szilárdabb anyag. Ha a fa padlóra járólapot teszel, az en súlyos alatt mar annyit mozog, hogy pár hónap alatt egyszerűen összetörik, nem elég rugalmas. A vizes helyiségeket is gipszkarton es fa segítségével alakítják ki, próbáljátok ki, ha erősebben megnyomod szépen mozog minden. Mi egy nagyon vastag, valóban kő hatású linoleum szeru anyagot raktunk a padlóra, ez egész jol működik!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.14. 09:52:52

@sEm: ha valaha is Angliába költözök, észben fogom tartani ;-)
kitartást a munkához, mindjárt vége lesz, kész lesz, és akkor nagyon jól fogod érezni magad :-)

Badeni_lakos 2014.08.14. 11:26:01

Érdekes.
Köszi szépen a benzin-infókat.
ha eljön az idő, tankolok én is, itt is ott is. Addig meg jó lesz a RailJet kényelme, meg az IC vonatok nyári fülledt romantikája :)

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2014.08.14. 11:57:51

@Tapsi75: Hát igen, ez meg az építészeti vonatkozása a dolognak. Köszönöm a kiegészítést.

@Dragonlady (now in Thailand): Köszi a bíztatást. :)

A padlószőnyeggel egyébként semmi gond nincs, ha rendszeresen és megfelelően tisztítja az ember. Jó porszívó kell és évente mondjuk bérelni egy szőnyegtisztítógépet.

@Határátkelő:
A "már egy rövid ideje itt élek és mindenről megmondom a tutit" posztokkal meg az a bajom általában, hogy mindig az jön ki a végére, hogy "hülye Angolok, angol hülyék", nincs keverőcsapjuk, szőnyeg van mindenhol, nem tesznek citromot a teába stb...
Rengeteg ilyen van, aki nem veszi a fáradtságot hogy megismerje az új hazáját, nincs benne meg az igényesség, szűklátókörű és meggyőződése, hogy a magyarok tojták a spanyolviaszt.
Miattuk van az, hogy a régen nagyon segítőkész, régóta kint élő magyar már egy idő után nem is mondja meg honnan származik igazából.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.08.14. 12:09:11

@tildy[UK]: igen, érdekes hogy ez most London vagy nem?? Mi azért választottuk, mert ott fogok dolgozni, szóval sokat nem kell majd utazom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.14. 12:23:46

londoni borough, szerintem pont ugy London, ahogy Croydon , vagy Twickenham.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.14. 12:29:41

@sEm: szerintem a posztoló pont nem volt ilyen megmondóember, ezek csak furcsaságnak, nehézségnek merültek fel nekik :-/
de egyébként értem, mit mondasz, itt is megvan a "hülye nyugati", főleg a vén fasz kategóriás, nagyon irritáló.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.14. 12:32:37

@sEm: Van kulonbseg akozott, hogy valaki megmondja a tutit, netan nem jon be par dolog itt neki.

" nincs keverőcsapjuk, szőnyeg van mindenhol, nem tesznek citromot a teába stb.." Ok meg lesnek nagyokat, mikor tejeskaveval iszom a muzlimet, nekik meg ez a fura. En erre az tmondom, semmi gond addig, amig nem akarjuk megnevelnia masikat. En nem kerek szonyeget a konyhaba, meg kulon hideg-melegvizes csapot sem, ennyi.

Csak azt kell eszrevenni, hogy aki "kritizal" nem feltetlen amiat teszi, mert nem akarja megismerni az uj hazajat, sot az sem mindegy hogyan teszi.

A kifele nyilo, 5 meteres bottal kivulrol moshato ablak meg mindig talany, hiaba tudom, mi ra a magyarazat, nem logikus. De pont emiuatt szeretek itt elni, mert ennyire kuloncok.

Tapsi75 2014.08.14. 12:53:02

En is sokszor hallom, hogy ezek ilyen meg olyan hülyék, nem értenek semmihez... Az egyik gond valóban ez, de a másik amit látok, hogy kevesen tudnak érdemben beszélni angolul, amikor szabadon közölsz gondolatokat, megérted a számunkra néha kissé fura humorukat... Es mindezt nem eroltetve, hanem teljesen természetesen. Ilyenkor azonnal nyitottabbak, es sok mindent elmeselnek! Szerintem azt nem értik meg sokan, hogy ide mar 200 éve érkeznek a bevándorlók, szinte minden részéről a világnak..abból indulnak ki, hogy mindenki hülye, es nem beszél normálisan angolul. Amint bizonyitod az ellenkezőjét, mar teljesen más a viszony!

2014.08.14. 13:20:48

Törpe, törpe, törpe.

recommented 2014.08.14. 13:53:50

@tableno: Körül kell nézni.

Siófok annak drága, aki kimondottan lusta turistaként megy oda, és nem érdeklik az árak, nem szeretne körülnézni, csak dögleni a strandon.

Szállás már nagyon olcsón van, legfeljebb kicsit messzebb a városközponttól - de feltételezem, az ott nyaralók nem is a siófoki városközpont miatt mennek oda :).
A napi étkezés étteremben, itallal, borravalóval együtt 1500 forint/fő alatt megoldható (1000 forint alatt van _jó minőségű_ menü, sőt szódát is adnak, ha nem szeretnél cukros löttyöket vagy sört inni. Szabadstrand mindenhol van, azért sem kell fizetni.

Komolyan mondom, én imádom a Balatont, pedig jártam már pár egészen extrém helyen is, de az a kedvencem. És nagyon-nagyon olcsó tud lenni, ha az ember veszi a fáradságot, hogy felderítse a jobb helyeket. Ugyanígy bármennyit el lehet itt költeni, ha nem figyelsz oda, de ez gyakorlatilag minden üdülőhellyel így van.

tableno 2014.08.14. 14:03:17

@recommented: hát ha a lusta turista a te definíciód szerint az, hogy valaki pici gyerekekkel megy oda, akiket nem nagyon lehet naponta többször végighurcolászni a város és a strand között, plusz állandó felügyeletet igényelnek, vagyis nincs nagyon ideje az embernek mellettük végignézni az összes szóba jöhető étterem árlapját, akkor igazad van.

marczy 2014.08.14. 16:28:53

Bocsánat a nyelvtannáciskodásomért, de helyesen "CsaládostUl" és nem "családostól", mert a -stul/-stül képzőnek semmi köze nincs a -tól/-től-höz. Hanem a régi, nem produktív -st képzőhöz (képest, mihelyst stb.) jött hozzá az ismert -ul/-ül, így jött létre a -stul/-stül. (és nem -s + -tól/-től módon).

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2014.08.14. 16:57:30

Na én és a családom kalandvágyból itthon marad :-)

FrankyLon 2014.08.14. 17:19:48

@Mr Long (UK): Sokban fugg a kornyektol, itt Battersea-ben ilyeneket 1200-1300 pcm aron lattam. Ha a lakotelepen van akkor olcsobb, mig, ha kozvetlen a park mellett, netan valamelyik uj epitesu kulipintyoban akar lehet 1400-1500 is.

Taxomükke (UK) 2014.08.14. 18:22:56

@M. Péter: Azt mondták a Lloydsban, ez egy új szigorítás, tavaly év végéig simán az én (lévén ügyfelük) ajánlásommal nyitottak volna neki számlát, így nem.
A vicces az, hogy a HMRC-től a fiam nevére és részére érkezett levelet nem fogadták el lakcímigazolásként...

2014.08.14. 18:52:56

@sEm: Koszi ez egy erdekes magyarazat a padloszonyeg dologrol. Talan a posztolonak csak az tunt fel hogy nemelyik ronda, es ez akasztotta ki. :) Majd ha megismeri jobban Angliat akkor rajon hogy ott is van egy reteg ahol letezik jo izles, mi tobb, hogy az izles is a kultura resze, vagyis ahogy megismeri az angolok kulturajat, jobban elfogadja az izlesuket is.

Amugy a fent leirt frusztraciodat tokeletesen ertem. De itt a HA-n a friss bevandorlo posztok a nepszeruek, nem az informacio, hanem az erzelmi tartalom miatt. Talan azert mert az itt kommentelok nagy resze meg maga is uj es tapasztalatlan. Erdekes lesz 10 ev mulva megnezni hogy ki hol tart, ha meg lesz ez a blog akkor. :)

micsoda? 2014.08.14. 19:09:35

Hát, hát. Egy kicsit lenézően ir a londoni szokásokról a posztíró /padlószőnyeg, hideg-meleg vizes csap/ , remélem a többi idegen dolgot, amiből lesz bőven, magába tartja. Jók a képek.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2014.08.14. 20:36:46

@tildy[UK]: Health and Safety plusz eso, plusz helyhiany befele. Ha tanacs altal epittetett hazban laktok akkor leginkabb HS foleg ha nem lehet egy bizonyos szelessegnel nagyobbra nyitni. Nekunk az egyetemi campuson volt ilyen. A mostani nekunk befele nyilik.

@cougarcat: Az bant, hogy sokan meg sem probaljak elfogadni a helyi kulturat, sokan meg a nyelvet sem kepesek rendesen megtanulni annak ellenere, hogy sok eve itt elnek. Es egyre tobben vannak es ezert ok kepviselik a magyarokat.

2014.08.14. 20:46:44

@sEm: a birodalmi kulon csap es a ki nem takarithato szonyegpadlo-fetish a kultura resze lenne? Az elso amit csinaltattunk, amikro megvettuk a hazat, a csap lecserelese volt. Padloszonyeg feltepese, ami alatt rohadt a fapadlo. Majd lejarolapzni es leparkettazni a hazat. Ezzel egybol az erteket is noveltuk. Az ingatlanosok (egyik szomszed is az) szerint a tradicional kontinentalis padloburkolo, vagyis szonyegpadlo nelkuli szobak, novelik az erteket a haznak. A szonyegpadlo azert elterjedt, mert olcso. Igenyesebb hazakban nem az van.
Az uj epitesuekben az alap olcso megoldas a szonyegpadlo, ha rafizetsz extraban, akkor van parketta.

Aki a kulon csapot is szereti es nem akar keverocsapot, az gondolom az egyeb technikai vivmanyokat is megveti, mint ABS, a szervo kormany az autoban vagy a satnav
11 evet eltem a UKben

2014.08.14. 20:51:53

@sEm: Ilyen ideat is sok van, sot ha altalnositani akarnek, akkor azt hiszem, rank magyarokra, sot a legtobb bevandorlora ez a jellemzo. Viszont a masodik generacio meg tokeletesen beilleszkedik... A helyiek ugy neznek erre a dologra, hogy elfogadjak az onszegregaciot, mert tudjak hogy a bevandorlok gyerekei mar mashogy gondolkoznak.... Olyan 20 ev mulva talan a UK is tele lesz magyar szarmazasu tokeletesen beilleszkedett polgarokkal :)

2014.08.14. 21:02:30

@charlieharper: Jo, de pl. lakberendezo temaban van Angliaban egy bizonyos stilus ami nepszeru meg az elit hazakban is, es masoknak ez fura. Pl. kis es nagyviragmintas butorok, fuggonyok, tapetak meg kulonbozo elenk szinek hasznalata. En igy gondolom hogy a kultura resze. Pl. English country style...., stb. Van aki az ilyesmit giccsesnek talalja es izlestelennek, pedig nem hiszem hogy errol lenne szo. Mas.

Amugy meg lattam magazinokban angol luxus hazakat ahol a padloszonyegre tettek draga perzsa szonyegeket - nyilvan ide jart takaritono. :) Ha cserelik ezeket le hajopadlora akkor biztos sokkal jobb azota a szigeteles. Nalunk kb. 10 eve terjedt el az hogy mindenki cserelte a padloszonyeget faburkolatra, most mar sokszor a konyhaban is ez van, szonyegekkel diszitve. Es valoban, az ilyesmi noveli a haz erteket.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.14. 21:40:00

@sEm: feltalálták már az ablakreteszt, tehát a health and safety csak kifogás. Esőre szintén megoldás, ha befele buko az ablak.Szerintem csak így szokták meg. Amúgy nálunk is befelé nyílik, tehát csak ismerik. A kifelé nyílót viszont életveszélyes takarítani, ha a szobából próbálod.

Padloszonyeg pl allergiásoknak, asztmasoknak gond lehet, laminalt vagy fapadlora meg ha nagyon akarsz, terithetsz padloszonyeget. Viszont az eloszobaban, a konyhában, a fürdőben semmi keresnivalója.

Amúgy alattunk kukatarolo van,nem fűtött, d padloszonyeges minden, kivéve a konyhát és fürdőt. Idén télen öszzesen kb 3 nap ment a fűtés, tavaly se volt sokkal több.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.14. 23:24:24

@Mr Long (UK): Nalam kb 900-1000 fontot. Ennyibol mar egy haloszobas lakast talalni a 3-as zonaban. Oke, lehet mondani, hogy csalok, mivel HA-ban lakom, de pl ez tok rendben van: www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-46805135.html

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.14. 23:58:12

@cougarcat: "Nalunk kb. 10 eve terjedt el az hogy mindenki cserelte a padloszonyeget faburkolatra, most mar sokszor a konyhaban is ez van, szonyegekkel diszitve. Es valoban, az ilyesmi noveli a haz erteket. "

Olvasgatom a lakberedenzesi kommenteket, jopofa latni, hogy az angolszasz hagyomanyok mennyire atjottek az Ujvilagba is :)) a padloszonyeg nalunk is a regebbi hazak viszonylag olcso megoldasa volt. manapsag a "hardwood floor" a varazs szo, az ujonnan epulo v. felujitott lakasokban szinten mindenhol ez van. Annyira nepszeru lett, hogy, eloalltak a fa-kinezetu csempe (vagy inkabb jarolap?) otletevel. Amikor eloszor lattam ilyen kepen, nem tudtam, hogy keramia laprol van szo, es csodalkoztam is, kinek volt az az orult otlete, hogy faburkolatot tesz a furdoszobaba?? aztan amikor lakberendezo aruhazban valosagban lattam, hogy mirol is van szo, megertettem a "trukkot" amberpolk.blogspot.com/2013/05/wall-and-floor-wood-look-tiles.html

M. Péter 2014.08.15. 00:12:20

@tildy[UK]: A brit expat fórumokon meg biztos arról írnak a Mo.-n élő britek, hogy a hülye magyaroknak befelé nyíló ablakaik vannak, meg hogy az a mániájuk, hogy maguk mossák az ablakokat ahelyett, hogy ablaktsztítót hívnának.

A fürdőszobában a szőnyegpadló ízlés kérdése. Kellemes, ha az ember mezítláb is mehet a fürdőszobába és nem fagy meg a lába. Van speciális fürdőszobába való vízálló, jól tisztítható szőnyegpadló, persze nem 2.99 £/m2, mint az a szőnyegpadló, amelyet a mindent pennyt megspórolni akaró tulajdonos rak a kiadni szánt lakásba,

2014.08.15. 00:19:36

@Zsuzsi65: Az elso hazban itt meg faltol falig "shag carpet" volt, olyan tiritarka okkersarga szinu. :))) Volt meg arany ciradas tukorfal es sarga szinu haztartasi gepek. Akkoriban meg sokan nem ujitottak fel a hazukat, hanem eladtak ugy ahogy volt es masikat vettek. Viszont ma mar inkabb megeri rendben tartani es ugy eladni.

O, hat akkor ez a trukk a furdoszobaban. :) Jol nez ki, "natural look".

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.15. 00:24:56

@M. Péter: hat lehet akarmennyire vizallo, de nyirkos helyiseg, nekunk is van benn kadkilepo, de kb hetente-kethetente mosni kell, ahogy a torolkozoket is, eleve eleg nyirkos helyiseg, ablak nincs, szellozo nem sizv eleg erosen , hogy elszivja az osszes parat.

A masik meg, amit mondtam asztmasoknak kifejezetten rossz a padloszonyeg. Szerencsere en nem vagyok az, de ertheto , ha valaki nem akar szonyeget mindenhova.

Nalunk a lakasban raadasul vajkremszinu van, mar az eloszobaban is. Ket-haromhavonta megyunk rajta vegig takaritogeppel( kb 1 ev ittlet utan ruhaztunk be ra) , de jobban orulnek, ha csak felmosni kene, egyszerubb rendbentartani.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2014.08.16. 09:39:52

@tildy[UK]: "feltalálták már az ablakreteszt, tehát a health and safety csak kifogás. Esőre szintén megoldás, ha befele buko az ablak.Szerintem csak így szokták meg."

Mikor szoktak meg igy? A masodik VH vegeig tobbnyire mindenhol felfele nyilo ablakaik voltak.

"Amúgy alattunk kukatarolo van,nem fűtött, d padloszonyeges minden, kivéve a konyhát és fürdőt. Idén télen öszzesen kb 3 nap ment a fűtés, tavaly se volt sokkal több."

Pont errol beszeltem - ha jol szigetelt uj epitesu a lakas akkor nincs gond mi is keveset futunk. De ha nem padloszonyegetek lenne, akkor bizony mar lehet, hogy ereznetek a nyirkossagot.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása