oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 03. 06:48,  Amiből nem lesz határátkelés 513 komment

2014. július 03. 06:48 Határátkelő

Amiből nem lesz határátkelés

Van az úgy, hogy hiába mennénk, valami miatt nem járunk szerencsével. Vannak, akik már indulás előtt elbuknak, vannak, akik nem bírják és visszatérnek Magyarországra, és vannak, akik végül megfelelő munkát nem találnak. Mai szerzőnk, YurikFisher Kanadába ment ki szétnézni, és ha már ott járt, szétnézett kicsit a munkavállalás ügyében is.

cím_106.jpg

"Kanadáról nem tudom, mennyire „ér” élménybeszámolót írnom, mivel csak egy hónapot töltöttem ott, ebből két hetet Torontóban, másik kettőt pedig Vancouverben. Mindenesetre gazdagodtam annyi élménnyel, hogy némi betekintést tudjak adni azoknak, akik még soha nem jártak ebben a csodálatos országban!

Kiutazásom kettős céllal történt: egyrészt szét akartam nézni, puszta kíváncsiságból, másrészt meg akartam nézni, lenne-e lehetőség kint maradni (ha utánaolvasok, tudtam volna, hogy nincs).

Eredetileg Vancouvert akartam csak megnézni, de mivel úgy voltam vele, hogy ha már kifizetem az annyira nem olcsó repjegyet, akkor szeretnék többet látni. Így először Torontóba vezetett utam.

Kinéztem egy hotelt, ami térképen nem tűnt messzinek a városközponttól és viszonylag jó áron volt (100 CAD/éj). Mint később kiderült mégse volt olyan közel a városközponthoz, így bejutni csak másfél óra buszozással tudtam. (Tanulság: ha külföldre megyünk, alaposan járjunk utána, konkrétan hol van a főutca, milyen a város felépítése és csak utána nézzünk szállást.)

Minimálbér és Porschék

Első utamon a rendkívül barátságos és nyitott buszsofőrrel elegyedtem beszélgetésbe. Valahogy a fizetések is szóba kerültek, elmondta, hogy ő úgy tudja, 12 CAD / óra a minimálbér, de nem tudja pontosan, mert ő többet keres.

Vancouverben a főutcán egymást érik a legkülönfélébb éttermek (török, indiai, koreai, japán stb.) és amikor az ember már a 20. Porschét látja ugyanazon a napon, akkor rájön, hogy ilyen is lehet az átlag életszínvonal.

Az idősebb korosztály (nyugdíjasok) közül nem kevesen kint kocognak az óceán partján (Vancouver a nyugati parton fekszik) és meglepően fittek. (Nem szakadt szatyrokkal és ruhákban járnak, mint agyonsanyargatott, megtört szerencsétlenségek.)

Összességében nekem Vancouver jobban tetszett Torontónál, a természet közelsége miatt, illetve mert még emberi léptékű. Ha már megtaláltam Földgolyónk egyik legszebb helyét, felvetődött bennem, hogy mi lenne, ha maradnék? Lehetséges ez egyáltalán?

A munkavállalás nehézségei

A rövid válasz az, hogy nem. Gyakorlatilag fizikai képtelenség. Munkavállalási vízum kell hozzá, amit csak akkor kap meg az ember, ha a munkáltató külön kéri az államot, hogy téged akar felvenni, mert nem talált kanadait a helyedre.

Sorolhatnám még a feltételeket (lásd hiányszakmák), hogy az ember belépést nyerhessen. Nemhiába, minden gazdag ország (Kanada, Ausztrália, USA) nagyon szigorú feltételekhez köti a vízum-szerzést, nehogy a sok bevándorló ellepje az országot. Az ott lakók pedig sokszor bele sem gondolnak milyen szerencsések, hogy egy ilyen országba születtek!

Magyarországra visszatérve újra a kosz, általános rosszkedv, töredezett aszfalt és a düledező kerítés fogadott. A vonatállomásról kiérve egy részeg hontalan átölelt (lehet megtetszett neki az öltönyöm?!), ekkor már tudtam: újra itthon vagyok…”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

UPDATE: A szerző kérésére módosítottam a poszton, és annak címén is.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr706469003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 06:55:46

sajnálom, hogy nem sikerült, majd legközelebb. azért látott hősünk egyet-mást, ami mindenképpen hasznára fog válni majd.

Kanadáról nagyon vegyes dolgokat hallok itten. Pedig gyönyörű lehet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.03. 07:10:38

Szerintem nem volt elég szilárd az elhatározás.

Ha valaki akar dolgozni, talál munkát.
Gondolom (ha meg tudta venni egy repülőjegyet és szállodában tudott lakni), akkor nem az utolsó fillérjeit ölte bele a kalandba.
Kirándult egy jót.
Ennyi.
:)

NIKI LAURA 2014.07.03. 07:24:28

...az ilyenek miatt szivatjak Kanadaba belepeskor meg a PERMANENT RESIDENT- kartyasokat is...belibbensz mint helloturist,oszt munkat akarsz B+

tableno 2014.07.03. 07:51:08

Hát ha valaki Kanadába akar vándorolni, akkor gondolom a hivatalos csatornákon kell keresztülmennie (pontrendszer, stb.). Viszont Európa nagy, miért csak Ciprust próbálta meg?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.03. 08:08:00

hat igen, ciprus mindig js draga volt

a mhnkakeresest nem erzem eltokeltnek
inkabb nyaralasnak, ami alatt lazan megnezte, van- e munka

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 08:13:14

@Babette.: Mikor ezt a posztot olvastam, az járt az eszemben, hogy simán írhatnék én is a 'próbálkozásaimról'. Tanulság is van annyi, mint itt :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 08:18:34

A legelső mindig a szilárd elhatározás.
Az eltökéltség hogy nincs visszaút.
Mindig csak elöre nézni és menni az úton.
Sok múlik a kudarcok megélésén.
Söt ez a leglényegesebb momentum.
Mindenkit érnek kudarcok az a nem mindegy hogy mi marad utána.

rezsöatya 2014.07.03. 08:25:01

@zöldeketbeszélek: ahogy a kepekbol kiveszem, Kanada 2011-ben, Ciprus meg egesz friss, idei...

@diggerdriver: "nincs visszaút.
Mindig csak elöre nézni és menni az úton..."
na ja. Egy markologeppel konnyu...! :-)))))

tableno 2014.07.03. 08:27:10

@Babette.: ...és gondolom, ha volt pénze 1 hónapot Kanadában, 5 hónapot Cipruson nyaralni, akkor otthon sem mehet rosszul neki...

Herr Géza 2014.07.03. 08:34:02

Hát ez meg mi volt???
Öltönyös csávó összvissz 6 hónapot töltött el két országban elköltve alaphangon 6000 eurót. Havi 1300-ért nem megy el dolgozni, mert abból "csak" 500-at lehet megspórolni. Térképet olvasni nem tud, internetet nem ismeri. A ciprusiakat azért csípöböl fikázza, a kanadaiakról a Porschék száma alapján megállapítja, hogy nagyon gazdagok. (Ilyen alapon a magyarok is, javaslom próbaképpen a német pémiumkategóriás autók számlálását egy napig Budapesten....)
Ha tényleg dolgozni akart volna, azt 6000 euróval a zsebében okosabban is megoldhatta volna.....
Mostanában volt néhány nagyon színvonalas posztunk, hát ez viszont a béka segge alatt volt....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 08:58:07

@tableno: Megírom HÁ-nek és ha érdekesnek találja (nem tavalyi sztorik), akkor elolvashatjátok, hogy kell a lehetőségeket ügyesen elszúrni két országban is :)).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 08:59:02

@rezsöatya: a minap béreltem egy motort. nem volt rajta tükör. amikor reklamáltam, őszintén nem értette a tulaj, hogy minek nekem tükör, előre kell nézni. aztán körülnéztem, és láttam, hogy a legtöbb motoron nincs is.
aki jön mögöttem, az ledudál az útról. csak nem látom, hogy egy hatalmas teherautóból jön-e az iszonyat hangerő, vagy egy másik motorból. hát lefostam a bokám, majdnem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 09:04:36

@Chang Yai: Bevállalós vagy, ilyen helyen motorra pattanni :)!

Hari Seldon 2 2014.07.03. 09:05:04

Legalább tapasztalatot szerzett. Mondjuk nem tudtuk meg, hogy mit akart dolgozni, milyen tervei voltak, stb...
"csak kiment, mert ott jól lehet keresni" elv alapján.

"Kiutazásom kettős céllal történt: egyrészt szét akartam nézni, puszta kíváncsiságból, másrészt meg akartam nézni, lenne-e lehetőség kint maradni (ha utánaolvasok, tudtam volna, hogy nincs)."

Igen, ha után olvas. Utána jár. Pontosan tudja a terveit. Pontosan tudja, hogy milyen munkát keres. (Linkedin is is ismerik ott is...)
Internet van. Iszonyatos sok információt lehet szerezni kiutazás előtt. Talán ezzel kellett volna kezdeni.

Egyéb baj nincs, csak az, hogy nem pontos tervekkel indult neki.
Ezt és ezt a munkát keresem. Erre ennyi és ennyi időm van. Ennyi és ennyi pénzt szánok rá. Itt és itt keresem ezt. És sorolhatnám. Ezek pont nem derültek ki a posztból.

Hari Seldon 2 2014.07.03. 09:07:00

@rezsöatya:
+1
Ha valami az útjába kerül akkor úgy kellett neki! :-)

rezsöatya 2014.07.03. 09:08:14

@zöldeketbeszélek: ezt mondta a csatar is a vb-n... :-)

@Chang Yai: a multkor a fuszeres etelektol f@stal... most a dudalastol... hallod, neked nem sok kell...! :-)))

Sesamelmo (Q) 2014.07.03. 09:23:09

Milyen munkát keresett? Semmit, de semmit sem talált? Állásközvetítők sem tudtak segíteni?

Térképet, tripadvisort , lonely planetet vagy akármit sem nézett meg a szállodáról foglaláskor? Ami 1,5 órára van a központtól, az nem kicsit van odébb, hanem nagyon nagyon.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 09:26:23

@zöldeketbeszélek: kis utakon mentem a Himalája legszélső dombjainál, nem volt nagy forgalom, de ha 300 méteres szakadék van az egyik oldalon, és rámdudál valaki hátulról, hát lehet, hogy ijedtemben beleesek.

OFF
@rezsöatya: alighanem nem a fűszeres ételek lesznek mégse, mert már napok óta nincs más, csak a pirítós, banán, üres rizs, üres lepény (naan/paratha), joghurt, tea, víz. lehet, hogy a víz a ludas, nem tudom, de azzal aztán végképp nem tudok mit csinálni, kólát mége ihatok naponta minimum 3 litert. mára odáig fajult a helyzet, hogy nem mertem nekivágni a legnagyobb látványosságnak. hócipőm televan, majdnem négy hete fosok.

2014.07.03. 09:31:26

@Chang Yai:

Nem vagy te egy kicsitnagyon hisztis?

tableno 2014.07.03. 09:31:30

@Chang Yai: szerintem a víz lesz az. Igyál forralt teát.

nyuszigonosz 2014.07.03. 09:33:49

Szépek a képek.
Meg hát ilyen is van.
Szerintem ez a tapasztalat is hasznára válik majd.

rezsöatya 2014.07.03. 09:37:15

@Chang Yai: hát, a kólánál valoban jobb a viz. A petpalackos is "hat", vagy csapvizet iszol?

"hócipőm televan, majdnem négy hete fosok..." - szokas kerdese, en a wc-ajanlom...! :-))))) (bocs, magas labda volt!)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 09:39:09

@tableno: @zöldeketbeszélek: köszi, palackozott vizet iszom csak. teát nehéz lenne megbízható forrásból szerezni, sose lehet tudni, miből van az is.
@lexrex: ok, elhúzok mára a picsába. jó beszélgetést.
nem, nem vagyok hisztis. de mindjárt az leszek bazmeg.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 09:40:54

@rezsöatya: csapvizet 10 éve nem iszom. sehol nem szabad. bár van, ahol nem lesz belőle baja az embernek.

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 09:41:44

@Herr Géza: "Mostanában volt néhány nagyon színvonalas posztunk, hát ez viszont a béka segge alatt volt...."

most viszont ki van fogva a vitorlából a szél, nem mondhatja senki, hogy nem látunk olyat, akinek nem sikerül

2014.07.03. 09:43:04

@Chang Yai:

Maradj nyugodtam, csak benéztem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 09:58:10

@Chang Yai: Azt írtad, hogy lehet, hogy a víz a ludas...gondolod, akár még a palackozott víz is okozhat gondot?
Vagy a gyümölcsöket csapvízzel mosod le, nem palackossal? Én még nem voltam ilyen helyzetben (mármint egzotikus országban :)), de Törökországban azt mondták nekünk, hogy ha lehet, fogmosáshoz is palackozott vizet használjunk. Szerintem azért Isztambulban ez inkább fölösleges óvatosság volt.

2014.07.03. 10:05:35

@lexrex: Én Afrikában mindig fosok. Otthon nem. Csak palackozott vizet iszom. Ok ismeretlen. Ha most ezt elmondom akkor én is hisztis vagyok?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 10:05:47

@zöldeketbeszélek: mármint Ázsiában. Mo-n én nagyon haragszom azokra, akik naponta minimum két palackot szórnak a szemétbe, mikor a csapvíz is iható. ahol nincs teljesen rendben, az tényleg más. vagy akkor legyenek ott is az újratölthető 20 literesek és legyen megbízható házhozszállítás, csere.

2014.07.03. 10:10:22

@zöldeketbeszélek: Gyümölcsmosás, bizony lehet ha azt csapvízzel mossák a hatás ugyanaz mintha inná. Vagy saláta, ok ugyanaz. Fogmosás dettó.

2014.07.03. 10:13:36

@Chang Yai: Mi itthon sem iszunk csapvizet. Így szoktuk meg, de a palackokat legalább a szelektív gyűjtőbe dobjuk. Mikor a gyerek allergiás volt és mindig az különben, az orvos mondta hogy nem feltétlen kellene csapvizet innia. Aztán mi sem.

Warlimont 2014.07.03. 10:14:53

Szerintem nem kell elitelni a posztirot, ez is egy nezopont, ez is egy törtenet. Nyilvan rengeteg reszlet hianyzik a sztoribol, ami talan jobban megmagyarazna a logikai hezagokat, igy inkabb csak fogjuk fel egy hangulatnak ezt az egeszet.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.03. 10:14:53

Én nem értem az embereket. Mi a francnak mennek Kanadába,Ausztráliába,USAba meg egyéb képtelen nehezen bekerülhető helyekre? Ny-Európában van a világon a legmagasabb életszínvonal jelenleg és egy személyivel a zsebben mehetünk bármelyik ny-európai országba.A kedvencem az volt mikor az egyik kolléga mesélte hogy egy ismerőse meg a párja menni akar az usába mosogatni...

Mondjuk megértem..a sok film miatt..nyilván..csak hogy az amerikai álom nem a melósoknak szól hanem a középosztálynak és attól felfelé.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.03. 10:14:53

@svájci sapka (ch):

Persze..talál..de milyet...te dolgoznál egy mekiben? Na látod.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 10:15:02

@Turchi: Háááát, ha csak a blogod címét nézem ;)...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 10:15:02

Kerdesek a posztolohoz:
- hany kulfoldi baratot szerzett alatt?
- hany helyi ferfi - egzotikus no parost latott? Szerettek-e egymast a felek?
- mennyibe kerul egy keseru lohugy Kanadaban es Cipruson?
- havi 1300 eurobol mennyi keseru lohugyot lehet venni?
- volt-e helyben magyar getto? Vagyott-e ilyesmire a szerzo (nemleges valaszt nem fogadunk el, mi jobban tudjuk)?
- lehet-e turorudit kapni?
- mennyibe kerul a teliszalami? Van-e tejfol?
- hany nap utan sirt fel ejjel a turorudihianytol?
- karikas ostort vitt-e magaval?

A konyhabol nezve egyertelmu: vagy hazudik vagy boldogtalan!

Bipolaris jegesmedve! A hazug lanyok a legturosabbak, karikas a szemuk es az ostoruk. Teliszalamissor s konyha padlojan ulve a legbaratsagosabb!

Koszonom!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 10:16:48

@Turchi: A csapvizet egyszerűen lehet szűrni és akkor még palackosat sem kell venni. Na jó, nem tudom, minden cuccot kiszűrnek-e a háztartási szűrőkészülékek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 10:18:53

@Kövérmadár [swe]: Megnyomta a gyomrodat a tegnap esti tejfölös harcsapöris túrós csusza, amit a slambuc után küldtél le :))?

2014.07.03. 10:20:27

@zöldeketbeszélek: DD, a blog azért van hogy ne élőben az ismerősöknek hisztizzek. Az írást meg csak az olvassa akit érdekel. Igen, van sokféle szűrő de mióta ilyen fos helyekre járunk és megteszünk minden óvintézkedést és mégis van gond azóta igyekszünk minimálisra szűrni az okokat. Meg a vizet DD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 10:20:29

@Chang Yai: Szerintem is teljesen rendben van a víz a legtöbb helyen. Viszont néhol kicsit sajátságos az íze vagy a színe. A Jászságban pld. lágyabb, mint Pesten és kicsit sárgás a vastól. Érdekes az íze, de meg lehet szokni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 10:22:25

@zöldeketbeszélek: jó lenne, ha ilyen helyeken adnának valami támogatást a szűrőberendezésekhez :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 10:24:07

@Turchi: boil it, or peel it, otherwise forget it - asszem valami ilyesmit mondtak a gyarmatosító angolok a zöldségekről és a gyümölcsökről. sajnos ehhez kell tartanom magam. pedig nagy gyümölcszabáló lennék. még jó, hogy nem unom a banánt.

Kiég3tt 2014.07.03. 10:24:48

@NIKI LAURA:
Hat nekem ez a komment eros volt. Ha mar mindenaron felelosoket keresel, akkor sztem okold azokat, akik kedveert a kanadaiak Miskolcra kiakasztottak a "Szivesen latunk" tablat es azokat, akik sokat "dolgoztak" azert, h magyar felirat is olvashato legyen a kanadai boltok ajtajan.
A kollega nem tartozik egyik csoportba sem.
Nem aggodom erte, atlatja a dolgait es levonja a tanulsagokat es mindezt aki igy szavakba is tudja onteni, annak az embernek nem lesz gondja a boldogulassal.

Egyet ertek Hary-val: aki komolyan kulfoldre megy, az jarjon utana. Sztem, ha a posztiro komolyan elhatarozza majd magat, akkor meg is fogja tenni.

Ami a kanadai viszonyokat illeti... vegyeszmernokkent en is eljatszottam a gondolattal, hogyan mehetnek Kanadaba... elvetettem, mert 22-es csapdaja az egesz rendszer annak ellenere, h vmilyen kanadai kivansaglistan rajta volt.

Herr Géza 2014.07.03. 10:25:08

@zöldeketbeszélek: Nem, a háztartási szürökészülékek nem szürnek ki semmi olyat, amitöl fosni lehet (baktériumok, etc.). Kiszürik viszont a lebegö planktonokat, az ebihalakat, a vízködarabokat, az apróbb pénzérméket pl. :DDDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 10:25:35

@Chang Yai: A banán organikus-antiszeptikus csomagolását semmi sem múlja felül :)!

SzZoole 2014.07.03. 11:00:48

@Kövérmadár [swe]: azt kihagytad a kerdesek kozul,hogy tud e porkoltot es rakott krumplit kesziteni,ha tud akkor eleg jo minosegu e az ott veheto piros paprika orlemeny a rakot krumplhoz meg eleg jo e az ott kapott kolbasz es eleg savanyu e a tejfol.
Tenyleg az agyadra ment a dieta:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.03. 11:02:13

@Chang Yai: siman a kezedrol is a szadba jutnak a bacik, ahogy megfogsz dolgokat.

Herr Géza 2014.07.03. 11:08:54

@zöldeketbeszélek: "Azt a mindenit:" Ez most pozitív, vagy negatív reakció a "pamfletemre" ??? :))))

Reklámszöveg:
Használj xy háztartási víztisztítót! Ebihalat nem fogsz nyelni, de a vékonyfosás 99,879654 százalékosan garantált!

:DDDDD

Herr Géza 2014.07.03. 11:11:10

@Babette.: Ne bántsd már! Most olvasom az elsö olyan hsz-t töle, amivel még egyet is tudok érteni.....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 11:11:31

@Herr Géza: Abból a szempontból pozitív, hogy a kommented miatt rákerestem egy-két cikkre a háztartási víztisztítókról, negatív pedig amiatt, hogy találtam is infót...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 11:12:13

@zöldeketbeszélek: @Zoole[uk]:
Pirosaranyas kakaoscsiga!
Teliszalamiber! Csapolt kolbasz!

Azt a dalt ismeritek, hogy:
"A konyhaaaa ablakabaaaa soha nem suuuut be a naaaap..."?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.03. 11:13:29

@Herr Géza: en csak beszelgetek vels, ahogy mindig.

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 11:14:28

@házelőtthinta: "Én nem értem az embereket. Mi a francnak mennek Kanadába,Ausztráliába,USAba meg egyéb képtelen nehezen bekerülhető helyekre?"

hogy ne kelljen egy országban élni veled. te nem juthatsz be mi meg de.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 11:15:12

@Zoole[uk]:
Azt mondod, nem kellett volna megvennem a piacon azt a taplalekkiegeszitot? Pedig olyan aranyos kutyusok voltak a dobozan.
Meg kellett volna tanulnom par szot svedul, akkor lehet lennenek orszagos comporaim, akik neha levinnenek setalni es adnanak jutalomfalatot.

SzZoole 2014.07.03. 11:16:51

@Kövérmadár [swe]: en igy ismerem ezt a notat.
A börtön ablakába soha nem süt be a nap
Az évek tovaszállnak, mint egy múló pillanat.

Ragyogón süt a nap, és szikrázik a fény,
Csak a szívem szomorú, ha rád gondolok én,
Szeretlek én, óóó szeretlek én!

A rács mögött az élet olyan lassan múlik el,
Egy csavargó dalától tán vidámabb leszel.

Ragyogón süt a nap, és szikrázik a fény,
Csak a szívem szomorú, ha rád gondolok én,
Szeretlek én, óóó szeretlek én!

Egy késő üzenet, egy megkésett levél,
Egy végső búcsúcsók, mit úgy vártam én.

Ragyogón süt a nap, és szikrázik a fény,
Csak a szívem szomorú, ha rád gondolok én,
Szeretlek én, óóó szeretlek én!

Egy késő éjszakán karomba zártalak,
Ha nem voltál velem, én mindig vártalak.

Ragyogón süt a nap, és szikrázik a fény,
Csak a szívem szomorú, ha rád gondolok én,
Szeretlek én, óóó szeretlek én!

Egy késő üzenet, egy megkésett levél,
Amelyben üzened, hogy nem vagy már enyém.

Ragyogón süt a nap, és szikrázik a fény,
Csak a szívem szomorú, ha rád gondolok én,
Szeretlek én, óóó szeretlek én!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 11:21:21

@Kövérmadár [swe]: Pszihomókus látott már :)? Aki a konyhaablakról a rácsos börtönablakra asszociál...:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 11:24:35

@Zoole[uk]: @zöldeketbeszélek:
Hinta bortone a sajat elmeje. Jrlkepesen a konyha, amiben lakik.

Szabaditsuk ki Willy-t!!!

SzZoole 2014.07.03. 11:25:07

@Kövérmadár [swe]: Te badar,ne olvasd annyit a hinta blogjat,mert antisocialis leszel:)))

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 11:26:08

@Herr Géza: vannak ilyen hordozható, kulacsszerű bigyók amibe beleteszed a pocsolyavizet is akár és meg lehet inni, és többezer liter löttyöt kipucol. a túrázók meg túlélőzők használnak ilyeneket, lehet h érdemes lenne megnézni

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 11:27:12

@zöldeketbeszélek:
Volt meg Veresen vizlagyitonk, mert apam volt olyan hulye, hogy egy haverjaval beszereltette.

Eredmeny: ihatatlan csapviz es gusztustalan furdoviz. Fizetni valamiert, ami ront az eletminosegen. Csak gratulalni tudtam hozza.

Herr Géza 2014.07.03. 11:31:04

@pappito: Amire te gondolsz, az a vízfertötlenítés, nem a szürés. Egy tabletta a kulacsba, aztán lehet inni (igaz a pocsolyaíz marad). Túlélésre tényleg jó.
A szürökre (kannás meg ilyesmi) vonatkozott az én írásom... Az bakteriológiailag rosszabb, mint ha csak úgy a csapból innál.. :DDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 11:31:47

@Kövérmadár [swe]: Erre idéztem pár napja Miltontól: 'Önmagában lakik a szellem, ott teremt poklot mennyből, mennyet pokolból. Mit számít hol, míg ugyanaz vagyok?'

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 11:32:49

@Zoole[uk]:
Nem olvasom, egyszer beleneztem, de az ereim elkezdtek felvagni sajat magukat. Azota inkabb hanyagolom.

Szerintem hinta is egy alvo sejt. Pszichologiai hadviselesre tenyesztettek, fegyvere a pesszimizmus es a buriforgato fogo. Szuperhos kepessege a teliszalamival baratkozas, nemet nyelven.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 11:35:19

@Herr Géza:
Nekem van bakteriologiai immunrendszerem. Akiket a szeltol is ovtak meg 4 hetig heverik ki a megfazast.

Bakteriologia = vasutallomastan.

adg 2014.07.03. 11:36:50

@Babette.: "en csak beszelgetek vele" Marmint beszelgetsz NEKI. :)

McZozo 2014.07.03. 11:37:26

@házelőtthinta:
Addig jo mig oda mennek es nem it zsufolodnak ahol mi masok komolyan munkat szeretnenk nem csak kirandulni jottunk.
De mondjuk a posztolo nem ugy tunt mint akinek anyagi gondjai lennenek es nincs mas lapon menekul nyugatra hogy kicsit fellelegezhessen.
Mert az elmondottak szerint 6 honapot volt cypruson minden bevetel nelkul ahol elmondasa szerint a havi megelheteshez minimum 600 euro kell tehat mar csak ez 3600 eurot igenyelt emelett ne felejtsuk a repjegyeket es par aprosagot majd ezek uitan hazament es nem beledolt kardjaba a veszteseg miatt hanem kiment kanadaba ami megintcsak nem ket forint es ott meg szallodaba is ment.
Szal szerintem ez inkabb valami jobb csaladi haterrel rendelkezoi embere fiatalkori kalandozasa mintsem realis hataratkelo sztory.
Nincs ezzel semmi baj csak nem arrol szol ami itt szokott lenni

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 11:38:25

@Kövérmadár [swe]: Azon nagyon csodálkoznék, hacsak nem jár Hinta szellemidézőhöz szabad estéin...

hu.wikipedia.org/wiki/John_Milton

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 11:40:58

@Herr Géza: nem, nem tablettára gondoltam, hanem kütyüre.

ilyesmi: www.katadyn.com/sgen/katadyn-products/products/katadynshopconnect/katadyn-wasserfilter/

van sokféle, van egészen alapos teszt is valahol, ezek nem ilyen himihumi dolgok

adg 2014.07.03. 11:44:04

Nem volt ez olyan rossz poszt. Teny, hogy nem akart kulfoldre koltozni, de legalabb egy maradandot kirandult.
Es mi lesz most? Megprobalod komolyan is, vagy ennyi pont eleg is volt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 11:48:25

Segítséget kérek.
15 év IT gyakorlattal de felsőfokú végzettség nélkül mi az esélye itthonról munkát találni englisben valamint milyen fejvadász cégek vannak akiknél esetleg lehet jelentkezni?
Köszi

Mr Long 2014.07.03. 11:48:33

@Chang Yai: "teát nehéz lenne megbízható forrásból szerezni, sose lehet tudni, miből van az is."
Szerintem egy szavadba kerulne es postaznank neked!

Pernilla 2014.07.03. 11:51:43

@adg [Au, Darwin]: Valoszinüleg rajött, hogy jobb, ha megül a seggen. Hiszen Cipruson csak 500 eurot lehet felretenni havonta...
Nem lehetnek annyira rosszak az otthoni körülmenyei. Csak az az erzesem, hogy arra szamitott, hogy az otthonihoz kepest majd raszakad a nagy nyugati (keleti) josag es meg ennel is több penz. Csak ehhez rossz orszagokat valasztott, föleg hogy eleve magas volt az elvaras. Meg nem is fektetett bele sok idöt meg energiat a jelek szerint, ez meg nem megy egy csettintes alatt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 11:53:03

@Mr Long (UK): mármint ennek is a víz részével van a baj, mi van, ha csapvízből van (ha fel is forralják tessék-lássék, nem az igaz), plusz mondjuk a Gangeszban mossák el a csészét, vagy aki odaadja, nem mosott kezet az elmúlt két hétben..... :-)
(ok, ennél jobb hotelben lakom egyébként, itt meginnám a teát, illetve megittam.)

Herr Géza 2014.07.03. 12:02:26

@pappito: Na ja, ezek közül a hardcore, túlélös típusok 300 €-tól felfelé vannak. Igen ez már nem szimplán szürö, hanem fertötlenít is. Más kategória, mint egy "háztartási" vízszürö.

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 12:04:52

@Herr Géza: tudom, ezt mondtam :)

viszont egy ilyet el tud cipelni magával bárki még indiában is és mondjuk lehet h nem fosna naphosszat a juzer, meg nem lenne kockázat

Kiég3tt 2014.07.03. 12:05:51

@diggerdriver:
En nem IT-s vagyok, de 15 eves munkaviszony eseten mar a szakmai multat firtatjak es a munka referenciakat - legyen visszaellenorizheto.
Ha passzol a mult a jelentkezni kivant feladatkorrel, akkor jo esellyel palyazhat.
Azt hallom orrba-szajba, h IT hiany igy, IT hiany ugy... Sztem ha kezdetnek fellovi monsterre, technojobs.co.uk-ra a CV-t, es palyazgat akkor lesz par telefonos erdeklodes.
Mellesleg plusz szerencse pontokat er egy szinesen ("endorse") karban tartott LinkedIn profil...
A nyelvtudast vegul csak azert emlitem, mert rajtad kivul masok is olvassak a hozzaszolast...

Herr Géza 2014.07.03. 12:06:22

@diggerdriver: Tedd hozzá, hogy angolul nem tudok, de bármely megoldás érdekel, szállás-ellátás legyen. Úgy kerek a klasszikus magyar munkakeresö hirdetés. A jelige meg hozzá: "Kalandorok nettó 3000 font/hó alatti fizuval kíméljenek!!" :DDDDD

SzZoole 2014.07.03. 12:11:52

@Chang Yai: a Gangeszrol jut eszembe egy story a nejem meselte a minap.
Van egy Sri Lankai boltos srac kolegaja egy igazi IQ-nuku,Evian asvanyvizet tesz a vizforraloba es ugy keszit teat maganak.A nejem kerdezi tole,hogy a csapviz miert nem jo erre a celra,mire a valasz,hogy azert mert az szennyezet.A nejem erre mondja neki,hogy a mikor a szent folyotokban a Gangeszban furodtok es isztok belole a sok doglot allat kozt az nem szennyezet?
A srac valasza csak annyi volt,hogy az mas.

adg 2014.07.03. 12:13:45

@Pernilla: en inkabb ugy erzem, hogy poszter elment vilagot latni, azzal a kitetellel, hogy ha nagyon nem tudja elkerulni a munkat, akkor egye fene, elvallalja. Nem azert ment, hogy mindenkeppen munka kell. Az irasbol arra kovetkeztetek, hogy nem gyemgeelmeju a srac, ha nagyon komolyak lettek volna a szandekai, akkor jobban utananezett volna.

Aztan lehet, hogy tevedek....

Mr Long 2014.07.03. 12:20:20

@Kiég3tt: "A nyelvtudast vegul csak azert emlitem, mert rajtad kivul masok is olvassak a hozzaszolast"
Na ne mar, hogy tudni kell angolul is... :DDDD

Pernilla 2014.07.03. 12:23:03

@adg [Au, Darwin]: Hat valoban, az irasbol nem ugy tünik, hogy felkopik az alla, ha nem talal munkat. Igy termeszetesen nincs is akkora motivacio, kenyszer meg föleg nem.
Az biztos, hogy 0 informacioval indult utnak, ha Kanadaban döbbent ra, hogy bizony csak vizummal lehet munkat vallalni...

rezsöatya 2014.07.03. 12:23:59

@házelőtthinta:

Nem is olyan rossz hely a meki. Még borravaló is leesik néha... :-)

youtu.be/hyXJeus-wm4

Kiég3tt 2014.07.03. 12:32:48

@Mr Long (UK):
Fogadjunk, h van egy reteg akiknek ez nem evidens :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 12:39:19

@Zoole[uk]: jobb ha nem keveri az indiait a srilankaival :)

rezsöatya 2014.07.03. 12:42:52

@zöldeketbeszélek: @Herr Géza: az RO (reverse osmosIs system) vizszurok mindent kiszurnek, meg az oldott allapotban levo hormon-gyogyszermaradekot is (amit az allattenyesztesnel igencsak nagy dozisokban hasznalnak). Mo-on az egesz haztartast levedo ilyen vizszurok 40-60 e Ft korul voltak nehany eve. Van hordozhato valtozatuk is, a magunkfele vandormadaraknak.

2014.07.03. 12:46:59

@diggerdriver: Igy van. En rengetegszer feladtam volna az elso par evben ha nem ereztem volna ugy hogy nincs visszaut.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 12:54:50

@pappito: egyébként köszi, nem tudtam, hogy létezik ilyen, mindenhol a vízforralást meg a jódtablettákat írják csak.

SzZoole 2014.07.03. 12:56:35

@pappito: marmint az Eviant a Gangesz kristaly tiszta vizevel?

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 12:58:21

@Zoole[uk]: a srilankainak nincs gangesze :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 12:59:13

@zöldeketbeszélek:
Hinta ezt is megoldja. Hinta mindent tud, mindenre kepes! :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 12:59:49

@Chang Yai: drága, mint a háborodás, de mondjuk én vinnék ilyesmit, ha úgy alakulna, hogy olyan fosatós helyre kéne mennem

szerencsére mi itt eléggé el vagyunk kényeztetve vizügyben

adg 2014.07.03. 13:00:20

@házelőtthinta: "Én nem értem az embereket. Mi a francnak mennek Kanadába,Ausztráliába,USAba meg egyéb képtelen nehezen bekerülhető helyekre? Ny-Európában van a világon a legmagasabb életszínvonal jelenleg és egy személyivel a zsebben mehetünk bármelyik ny-európai országba."
Ooo, ne viccelj mar, hat hogy lehet ugy elni, hogy nincs a kertben banan meg mango? Az nem eletszinvonal.

adg 2014.07.03. 13:02:23

@Babette.: Vegulis az angol teak a legjobbak. Ne kuldjunk egy kis rizst meg curryt is? Hatha kifogytak.

SzZoole 2014.07.03. 13:04:08

@pappito: azt tudom,de vallas ugyileg a Gangeszhoz jarnak.

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 13:06:54

@Zoole[uk]: tényleg? nem tudtam, csak egy srilankait ismerek, de szerinte az indiaiak nagyon fura népek és sose volt indiában és idegenkedik tőlük. elég fura. Egyszer iszonyú hisztit csapott, mert valaki leindiaizta :)

de akkor az srilankák okosabbak, az indusok vizét koszolják, nem a sajátjukat :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.03. 13:12:32

"Elsősorban azért választottam ezt úticélul, mert beszélek oroszul"

WOT?
Valami azt súgja, valamit nem tudok Ciprusról.

SzZoole 2014.07.03. 13:14:44

@pappito: en ismerek tobbet,nagy reszuk rendes normalis,de van koztuk idiota is.ha mennek haza mindig hoznak nekunk eredeti ott termelt teat,100% tea,isteni finom:)

2014.07.03. 13:15:12

@Chang Yai: Nem akarok beleszolni de egy-ket napra, ha pl. meg akarsz nezni valami fontosat vagy utazol, nem megoldas a hasmenes elleni tabletta? Tudom hogy csak tuneti kezeles, de sokan szedik es allitolag a legextremebb esetektol eltekintve hatasos. Mar maskor is mondtam, en nem tudom elkepzelni hogy gond lenne a palackozott vizzel, elvegre mindenki azt issza. Szerintem csak balszerencses vagy es rosszul reagal a szervezeted az egeszre. Mellesleg bocs hogy eltuntem FB-rol, napok ota gyenge az internet es nem tudom megnyitni az uzeneteimet. Megprobaltam tegnap reklamalni a szolgaltatonal de mission impossible a Ramadan miatt. Telefonalni sem tudok Skype-on pedig egy csomo mindent inteznem kene, nagyon idegesito.

Viszont megkaptam tegnap az indiai vizumomat! Valamit akart tolem a ficko aki vegul odaadta az utlevelemet; nem tudom hogy penzt akart vagy ismerkedni probalt, de vegul sikerult kijutnom az irodabol sertetlenul az utlevelemmel egyutt. Megkerdezhetem hogy a te vizumodon is csak egy feher kocka van (pecset nelkul)? Folyton valtoztatjak ezeket a formatumokat, regen pecset volt a feher kockaban, aztan egy 'fantomkep', most meg semmi csak a feher kocka. A tied is ilyen?

SzZoole 2014.07.03. 13:17:10

@adg [Au, Darwin]: ne hergeld az alvo oroszlant,tudod Te mit tud muvelni egy 204 centis 130 kilos ideges ember?:))))

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 13:18:47

@Zoole[uk]: hát legyen is kurva jó a teájuk ott (ceylon)
de mi az h 100%? minden tea 100% tea, nem?

csak a minőség ilyen meg olyan. bár az akit én ismerek az a fos P.G. Tipset issza, ami szeirintem úgy szar ahogy van, pláne a srilankai motyókhoz képest

Pernilla 2014.07.03. 13:19:14

@Zka: Nagyon egyszerü. Tömve van orosz turistakkal.

2014.07.03. 13:23:30

@Herr Géza: Nekem sem allt ossze a kep, talan majd megjelenik az illeto es megmagyarazza.

SzZoole 2014.07.03. 13:23:43

@pappito: ugy ertem a100% teat,hogy nincs keverve semmivel csak tea,mint ahogy Te is irtad peldaul PG es sok mas,mindenfele szemetel keverik,keves benne a tea.

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 13:28:28

@Zoole[uk]: úgy tudtam (simán tévedhetek is, nem vagyok teaszakértő) h ezek a tömegteák is teák, csak mindenféle, jóval értéktelenebb tealevél is van benne összevissza, de nincs benne szalmatörek meg szárított jakszar meg zsebpiszok

persze a teabuzi ismerősöm szerint ami filteres azt amúgy is hazaárulás meginni, ilyesmire csak a legalja emberek képesek :)

én a twiningset szeretem, nem tudom az össze van-e kutyulva vmivel, meg mindenféle kínai zöldeket iszunk, az meg szálas motyó, azon látszik, hogy minden része ugyanolyan, nincs benne varázslat

CJKrisz 2014.07.03. 13:29:26

@rezsöatya:

"@diggerdriver: "nincs visszaút.
Mindig csak elöre nézni és menni az úton..."
na ja. Egy markologeppel konnyu...! :-))))) "

Megelőztél, pont ezt akartam írni neki! :D

2014.07.03. 13:30:32

@Chang Yai: 'minek nekem tükör, előre kell nézni'

:))) Ez jo. Mikor mi motorral maszkaltunk a ferjemmel Tamil Naduban, volt tukor a motoron, viszont en voltam az egyetlen ember az egesz varosban aki sisakot hordott. Mindenki mutogatott ram, gyakran korulalltak es megcsodaltak, megkerdeztek minek van rajtam ez az ize. Tobb nyugati viszont azt kerdezte hogy hol vettem. A boltnak szazalekot kellett volna nekem adnia, annyi ugyfelet kuldtem hozzajuk.

tableno 2014.07.03. 13:32:30

@Zka: valóban. Ciprus az orosz milliomosok pénzmosó-paradicsoma, gyakorlatilag második nyelv az orosz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 13:37:56

@Mirjam2: grat a vízumhoz! a kockában "fantomkép" van nekem, kék színű, elég rémisztő.
remélem, visszajön a neted rendesen hamarosan, sajnos tudom, mennyire idegesítő tud lenni :-(
itt Jaipurban mindenkin van sisak, tele van a város rendőrrel. tegnap hárman ültek egy motoron mellettünk, és amikor a rendőr meg akarta állítani, akkor el akartak húzni, a rendőr utánuk kapott, lehúzott egy fickót, aki beesett a riksa elé.
minden másról akkor majd alkalomadtán.

SzZoole 2014.07.03. 13:40:56

@pappito: olvass utanna neten,hogy mennyi mindenel van szennyezve a filteres tea,meg fogsz lepodni.

Az ismerosodnek igaza van.

Nalunk a nejem es a fiam teaorult a lanyom megissza,de el van nelkule is.En csak,ha nagyon meleg van akkor keszitek magamnak jeges teat,en inkabb kave bolond vagyok,probaltam mar eleg sok felet,de mindig az olasz jon be a legjobban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 13:44:56

@Zoole[uk]:
Kiváló mérnököket ismerek közülük.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.03. 13:47:30

@Chang Yai: Szegeden kurvabüdös a víz, mi már megszoktuk de amikor jött egy Egri ismerős, teljesen kibukott rajta :D
Illetve itt is mintha nem lenne egységes, de Rókuson/Újrókuson ilyen büdi cucc van. Gyakorlatilag ásványvíz. Én azt nem tudom feldolgozni, hogy egyszerűen nem hideg. Nyáron nincs olyan, hogy kinyitom a csapot és iszok egy jó hidegvizet, mint Pesten.

www.szegedivizmu.hu/kornyezetvedelem_minosegugy_ivovizbiztonsag/a_viz_minosege_jellemzoi/

SzZoole 2014.07.03. 13:50:47

@diggerdriver: elhiszem,es rendkivul segitokeszek,ha erzik a bizalmat a ruhat is le adjak magukrol.Sokszor az az erzesem,hogy nekik nagy kincs egy feher ember baratsaga.

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 13:50:59

@Zoole[uk]: köszi, utánaolvasok!

a kávéba bele se kezdjünk, mániám :) (viszont az olaszok elmehetnek a sunyiba a szénnépörkölt vackaikkal, kanyarban sincsenek a single origin cuccokhoz képest)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 13:51:01

@Zoole[uk]:
Akkor csak en vagyok olyan sudribunko, hogy a kavet a koffein miatt iszom, igy teljesen mindegy a marka/tipus/szarmazasi hely? :)

(Zold)teat csak tablettabol :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 13:52:56

@Zka: ha nincs rendes víz, persze simán megértem a palackosat.

de akkor viszont megfordítanám, ha nincs rendes víz, akkor miért tettetjük, hogy van? (nem a nép, hanem a "hivatal".) mert különben a "hivatalnak" lépni kéne valamit? agyrém.

mert egyébként mintha nem lenne luxus ivóvízzel vécét öblíteni.
de ebbe nem akarok megint belemenni, tudom, hogy valamikor tán nem is olyan rég belementem már.

és ma még foci sincsen :-(

SzZoole 2014.07.03. 13:56:26

@pappito: en a lavazza vagy a cosco medium porkolesu kavebabot veszem kilos kiszerelesben 1kg £12-13 es altalaban 1 honap alatt el is fogy.

SzZoole 2014.07.03. 13:59:10

@Kövérmadár [swe]:,
En is a koffein miatt iszom,csak nem mindegy,hogy milyen az aromaja,Te sudribunko:))))))

SzZoole 2014.07.03. 14:02:44

@pappito: tudsz valami website-ot ahonnan tudok rendelni kv kulonlegesegeket,csak ne negy kiszerelesben legyen mert azt nem tudom jol tarolni,max 1kilosokat eltudom.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.03. 14:07:54

@Chang Yai: rendes az csak büdös és langyos. De legalább akkor is lehet zuhanyozni, ha épp karbantartják a melegvizet :P

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 14:22:11

@Zoole[uk]: hát én ezeket a lavazzákat már nem iszom meg, igen finnyás lettem az ipari szarokra, mióta kényeztetjük magunkat kis tételben pörkölt, single origin kávékkal. én darálom magamnak itthon, kézzel, mielőtt kávé lesz belőle.

mondjuk itt nézegess:
www.ozonecoffee.co.uk/shop/single-origins/
www.climpsonandsons.com/pages/contact-us

meg nézz körbe a guglin coffee roasters meg single origin-re keresgélve, ha valahol lehet minőségi cuccot kapni az UK/London
Meg kell keresni a pici pörkölőcégeket és kipróbálni az egészen modern, aligpörköltektől (ez nekem pl. nem jön be igazán) a kokszig mindent. Tök jó móka!

Mi kb. egy éve toljuk így, ezalatt elég sokminden kiderült a kávékról meg magunkról is. 250g/hét megy el nálunk is kb.
Kolumbia, Guatemala, Tanzania, Etiópia, Szumátra, Honduras, Brazilia, Salvador, stb. ezekről a helyekről általában 1-2 különböző termőterület/ültetvény cuccai, érdekes módon tök jól lehet érezni a tengerszint feletti magasságot (ha nincs kokszrapörkölve a bab) meg hogy mennyire más egy brazil meg egy etióp kávé. Vagy két etióp.

Ezekkel a lavazzákkal az a baj, hogy nyolc vagon babot bekúrnak a pörkölőbe, aztán amikor a kompóter szerint jó, akkor megy a zsákba és szevasz. A kisiknél meg ott áll a szaki és sasolja a processzt meg kisérleteznek mindenfélével, csodákba lehet belehajolni.

Plusz a V60-tól a szifonon át a kotyogósig, az aropresstől az espressoig elég széles a készítési módok tárháza is, azzal is érdemes játszani.

mi ide járunk: www.coffeelab.co.nz/store szombatonként, a kölkek tornáznak, mi meg iszunk egy jó kávét és kiválasztjuk a jövő heti babot :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 14:24:52

youngandfoodish.com/coffee/top-10-coffee-shops-in-london/

ez az Ozone ez kiwi bolt, tőlük is vettünk már ezt-azt, ezek szerint britországban is matatnak

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 14:26:23

@Zoole[uk]:
Igen így van.
Én akiket ismerek azok tamilok.
Végtelenül szerény csendes emberek.

2014.07.03. 14:52:30

@Chang Yai: Hihetetlen hogy mik vannak Jaipurban, rendorallam! En mar siman lattam 4 felnott embert is motoron, senki sem allitotta meg oket... Jaipur olyan lehet kicsit mint Chandigar, en nagyon utaltam azt a varost, olyan volt mintha Nemetorszagban lettem volna de kozben Indiaban voltam, mind a ket helyrol a negativ dolgokat sikerult osszeszedniuk az en szempontjaim szerint. De van aki imadja azt a varost, ki erti ezt.

Vizumra visszaterve: koszi az infot, meg mindig parazok mert az enyemen nem fantomkep van hanem csak ures feher negyzet. Interneten nem talaltam infot errol es itt remenytelen barkivel is beszelni. Felhivnek valakit hogy tisztazzam, de nem tudom kit es hol... Valoszinuleg minden rendben de azert jo lenne biztosra menni.

2014.07.03. 14:59:22

@Mirjam2: Errol jut eszembe hogy en is ultem mar ugy motoron hogy harman voltunk, igaz az egyik gyerek, es sisak sem volt rajtunk, meg jo hogy a rendor nem rangatott le engem a motorrol :)

2014.07.03. 15:06:56

@Chang Yai: Lehet hogy hulye kerdes, de most villant be hirtelen: beoltattad magad mielott odamentel? En mindig beoltatom magam 2-3 evenkent Hep A-re meg typhoidra, persze a tetanusz es Hep B emlekezteto oltasok mellett.

2014.07.03. 15:18:10

@Zoole[uk]: 1. A Gangesz nem Sri Lankaban van; 2. nem isznak a szent folyokbol, furdestol altalaban nem kapsz fertozest (en sem kaptam); 3. Azsiaban valoban csak palackozott / tisztitott vizet hasznalnak vizforralo kannaban is mivel a csapviz tul szennyezett, nyilvan ez Angliaban nem szukseges.

SzZoole 2014.07.03. 15:20:02

@pappito: nekem izre bejon a costa.
A daralasal fozesel nincs gondom a gepem frissen daralja es utanna 1.8 bar-al lefozi.
Talaltam kis cegeket itt,de csak nagy menyisegben adnak el csak 5 kilotol felfele.
Amiket felsoroltal mar en is mind probalta es mint irta a costa ricai izlett a legjobban meg az etiopiai.
Koszi a cimeket:)

2014.07.03. 15:21:03

@Mirjam2: Ja es a Dunabol vagy a Temzebol sem innek direkten, csaxolok.

SzZoole 2014.07.03. 15:22:57

@rezsöatya: nem hiszek neked,Ti papok kavet(bort)isztok es vizet predikaltok:)))))))
Jonak nez ki ez a kave is.

SzZoole 2014.07.03. 15:26:39

@Mirjam2: ezekel tisztaban vagyok nem vagyok olyan tudatlan,ha tovabb olvasod a kommenteket,ott mar megbeszeltuk papitoval,hogy miert irtam azt.

Sütemény1975 2014.07.03. 15:29:29

@diggerdriver: engem is ez vezerelt tegnap godollon, a caterpillarnal, ahol raktak fel neked markolokanalakat :))

rezsöatya 2014.07.03. 15:29:48

Ha nem hiszel, akkor talan probald ki ezt:

retronom.hu/node/6440 :-)

Sütemény1975 2014.07.03. 15:30:32

@Kövérmadár [swe]: nem csak te, en is. Kave, kave, oszt jovan! :)

2014.07.03. 15:31:22

@diggerdriver: Nem vagyok ITs, remelem jon majd a Tildy meg masok akik kepben vannak. Viszont altalanossagban annyit mondhatok hogy Angliaban alapvetoen nem a diploma erdekli a munkaadokat hanem hogy tenylegesen mit tud az illeto, kiveve pl. ha orvosrol vagy tanarrol van szo ahol nyilvan szamit a papir.

Ha tud az ismeros angolul es 15 ev IT tapasztalata van, en biztosan belevagnek a helyeben. A legrosszabb esetben, ha nehezen tud elindulni UK tapasztalat nelkul, csinalhat az elejen mas munkat es 'internship' vagy onkentes munka kereteben dolgozhat heti par orat, egy-ket napot valahol ingyen hogy meglegyen az elso UK referenciaja. De elkepzelheto hogy enelkul is talal valamit a magyar referenciak alapjan.

Sütemény1975 2014.07.03. 15:34:29

Ha mar ilyen nagy kave szakik vannak itt. Dallmayr mennyire jo kv? Anyueknak azt hordom haza, szeretik nagyon.

Ginix 2014.07.03. 15:40:35

@Chang Yai: mikor tífuszos lettem ecuadorban én is kajtattam minden lehetőséget, nemtom ismered-e ill van-e arrafelé, ilyen kis 2 decis kiszerelésben árulták víztisztító cseppnek pont ilyen céllal. pár liter vízbe kellett pár csepp. én abban mostam a salátát meg a gyümölcsöket. mondjuk meggyőződésem, h hypo volt, tök olyan volt a szaga.

Ginix 2014.07.03. 15:45:41

@Chang Yai: ja, és furamód nem patikában lehetett kapni, hanem a puccosabb szupermarketekben (a hűtöpolcokon).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 15:48:50

@Mirjam2: @Ginix:
tífusz rosszul hangzik :-( remélem, meggyógyultál teljesen. köszi a tippet.
be vagyok oltva mindenre természetesen. két hét Thaiföldet se ajánlok senkinek oltás nélkül, ahogyan a könyvek / weblapok se, mert sose lehet tudni, mibe fut bele az ember.
holnap egyszerűen ramadánt fogok játszani (najó, inni muszáj), mert fel akarok szállni arra a vonatra, ha már egyszer itt vagyok.

2014.07.03. 15:50:38

@Zoole[uk]: Nem gondolom hogy tudatlan vagy, csak tenyleg lejart lemez mar ez a Gangeszben uszo hulla, en mellesleg egyetlen hullat sem lattam benne. Sok millio ember szamara szent folyo, tortenelmileg az egyik legosibb emberi civilizacio szuletese kotodik hozza. Nyilvan lehet vele viccelni, csak ne lepodj meg ha egyesek sertonek erzik.

Egyebkent pont az uj indiai kormany inditott egy nagyszabasu projektet a viz megtisztitasaert, de ez nem olyan egyszeru feladat. Mashol is vannak gondok a vizzel, lasd Balaton, es abban is furdenek az emberek, raadasul nem azert mert szent folyo hanem puszta szorakozasbol.

Ginix 2014.07.03. 15:54:08

@Chang Yai: meg, bár tény, h eltartott egy darabig. viszont azóta olyan bika a gyomrom, h mikor tavaly elutaztam kolumbiába egy barátom esküvőjére, előre örültem, h pár kilót tutira ledobok magamról mire visszaérek. hát nem, egy dekát sem. egy felet sem volt hajlandó menni a hasam.

2014.07.03. 15:56:07

@Chang Yai: Csak azert kerdeztem mert sok ember oltas nelkul megy, a legtobbnek semmi baja nem lesz, de nyilvan van akinek igen... Illetve van akinek oltassal is mint pl. pont neked. En a helyedben mindenkeppen hasmenes-ellenes tablettat vennek be jopar oraval az utazas elott. Gondolom orvosnal voltal. Nem akarlak elkeseriteni, de tifuszt (gondolom ez ugyanaz mint a typhoid?) akkor is el lehet kapni ha beoltottak ellene, csak kevesebb az eselyed de nem lehetetlen.

Ginix 2014.07.03. 16:03:42

@Mirjam2: így igaz, én is beoltva kaptam el.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 16:11:32

@Mirjam2: a tünetek szerint alighanem giardia, csak azért nem olyan durva, mint múltkor, mert már egyszer volt. vagy valami hasonló protozoa, nem baktérium vagy vírus. ezt Nepálban nagyon tipikusan nagyon sokan begyűjtik.
még nem voltam orvosnál, mert nem hánytam és nem volt lázam, és javuló tendencia volt. most meg hirtelen nincs.
typhoid, hepA, e coli és minden más gyanús hányással és magas lázzal kezdődik.
a helyiek meg majdnemhogy akármit megehetnek/ megihatnak, mert simán generációk óta immunisak, vagy tünetmentesek, vagy kiszelektálódik, aki nem. ez mindenhol így van a helyi betegségekkel. sok helyen még a malárára is megtanultak majdnemhogy immunisak lenni. vagy ott voltak szerencsétlen indiánok a megfázással.

ja, és a Gangesz meg még az indiai standardok és mérések szerint sem alkalmas a fürdésre, olyan mértékű az ipari szennyezettsége. azért a Balatonnal nem kéne összevetni, még ha most volt is pár csúnya dolog ezzel kapcsolatban.
"According to the National Ganga River Basin Authority, which is trying to clean up the river, the amount of toxins, chemicals and dangerous bacteria found in it is now almost 3000 times higher than is considered safe by the World Health Organisation."
www.theaustralian.com.au/news/world/pollution-clogs-indias-sacred-ganges-river/story-fnb64oi6-1226940442658
ezt még tegnap találtam, aikor rákerestem arra a képes blogos linkre.
elhiszem, hogy erre a témára érzékeny vagy, de amikor még helyi hinduk is azt mondják, hogy nem mennek bele, mert annyira mocskos, vagy legalább van annyi eszük, hogy átmennek a túloldalra Varanasiban, vagy felmennek a forráshoz a Himalájában, mint olyan nagyon sokan, akkor azért elgondolkoznék, hogy beledugjam-e a lábam.

CJKrisz 2014.07.03. 16:13:16

Én is nagy kávémániás vagyok, de (egyelőre) Magyarországról. Szerencsére már itt is lehet megbízható forrásból különleges kávékat kapni, értsd nem az 1000Ft-os Wiener Extrát adják 10000Ft-ért minőségi etióp kávéként. :)
BP-en a szentmihályi úti Pólusban van egy kis sarok, ahogy egy idősebb figura árul a világ mindenféle végéből származó kávét. Nem olcsó, mert a kimért szemes kávék általában 7000Ft/kiló körül vannak (persze lehet venni 10 dekát is akár), viszont rossz ízűvel nem is nagyon találkoztam. Végigkóstoltam már nála a kenyaitól az etiópon, meg indiai kávén át a brazil és kolumbiai feketéket is, a legjobban viszont messze a guatemalai kávé ízlett. Nagyon jó az aromája, krémes, nincs agyonégetve, nagyon enyhén mintha kakaóra hajazó utóíze lenne. Isteni finom. Többfélét is kipróbáltam a guatemalaiból, egy picit mind különbözött, de a lényeg mindnél ugyanaz volt: kimagaslóan finom. Úgyhogy csak javasolni tudom a külföldön élő olvasóknak is, hogy próbálják ki a guatemalai kávét. Mindegy milyen márka, csak guatemalai legyen. Ha itt kapható, akkor pl. Londonban nincs az az isten, hogy ne lehessen venni.

CJKrisz 2014.07.03. 16:13:23

Közben látom, hogy pár hozzászólás elkerülte a figyelmemet kissé feljebb. Én lennék az a 15 éves IT tapasztalattal rendelkező figura, akit Diggerdriver barátom említett. Neki is köszönöm, illetve azoknak is, akik hozzászólással segítettek!

CJKrisz 2014.07.03. 16:13:27

@Sütemény1975: Én Dallmayr-ből a Prodomo-t ismerem. Finom, szerintem jobb, mint az átlag kommersz kávék. Nem tudom, hogy ebből pl. a Classic milyen, de a Prodomo jelzésű elég lightos, az őrlemény is inkább világosbarna, mint sötét. Nem tartom annak az igazi, erős feketének, amiből elég napi egy adag. :) Biztos vagyok benne, hogy a szüleid nem csak mondják, hogy szeretik, hanem tényleg szeretik, mert a hagyományos tucatkávéktól tényleg utcahosszal jobb.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 16:16:09

@Ginix: @Mirjam2: ezt egyébként köszönöm, hogy mondjátok, fontos tudni.

DieNanny CH 2014.07.03. 16:21:17

@rezsöatya:

A svájci unokaöcséim imádják a Macikávét. Mindig kell nekik hozni egy dobozzal. Szerencsére sok helyen lehet kapni Mo-on.

Ginix 2014.07.03. 16:27:27

@Chang Yai: csak még annyit, h én pl nem produkáltam a tipikus tüneteket, a doki nem is vágta, h mi bajom van egészen addig, míg vért nem vettek és látták, h ott ficeg a sok kis genya. és kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel bő fél évig elhúzódott, de lázam csak egyszer volt. ezzel csak azt akarom mondani, h lehet, h érdemes egy vérvételt beiktatni, ha nem múlik.

2014.07.03. 16:33:18

@Chang Yai: Nem akarok itt a Gangesz-temaba publikusan belemenni, de maradjunk annyiban hogy en akkor is sertonek erzem az ezzel valo viccelodest ha 'objektiven' szennyezett, mivel ettol meg a vallasi, tortenelmi jelentosege ugyanolyan. En furodtem benne tobbszor is Varanasinal, sot ittam is belole par cseppet a szokasoknak megfeleloen es semmi bajom nem lett. Nyilvan nem ajanlanam masnak, ez mindenkinek a maga dontese, de alapvetoen egy vallasi / erzelmi dolog.

Egyebkent ez nem ennyire egyszeru hogy indiaiak immunisak a betegsegekre: kozuluk is sokan megbetegszenek typhoidtol stb., nyilvan ritkabban mint a turistak. Alapvetoen szerencse es immunrendszer kerdese szerintem, en mindent megeszek-megiszok Indiaban es megsem kaptam el fertozest eddig sosem. Csapvizet nyilvan nem iszok de hasznalom fozeshez, fogmosashoz. Ami neked van az valoszinu tenyleg nem typhoid vagy hasonlo mivel, ahogy irtad, nem hanysz es nincs lazad, 'csak' gyomortuneteid vannak.

rezsöatya 2014.07.03. 16:34:39

@CJKrisz: Diggernel allando munkad lehet, minden heten tonkrevagja a computeret.... :-P

2014.07.03. 16:37:35

@Mirjam2: Ahogy Ginix irja fentebb, az a legbiztosabb ha egy megbizhato (!) orvos tesztel. Egyebkent azt tudja valaki hogy a tifusz ugyanaz-e mint a typhoid magyarul? Nem vagyok orvos, de en mindig azt gondoltam hogy a typhus az mas mint a typhoid fever. Amit altalaban el szoktak kapni eteltol stb. az a typhoid.

Ginix 2014.07.03. 16:48:03

@Mirjam2: sztem igen, bár én csak azt tudom, h spanyolul tifoideának hívták:)

SzZoole 2014.07.03. 16:54:59

@Mirjam2: kerlek ne forgasd ki a szavaim,egyike vagy azoknak az itt kommentelo holgyeknek akik irant tiszteletet erzek es ne szoruljon minden szavam magyarazatra.
A Gangeszt azert irtam mert a Sri Lankarol szarmazo srac a vallasa miatt latogatja,uszo hullakrol nem irtam,doglot allatokrol irtam.
A Balaton tisztasaga pedig egyes reszen a tonak ivoviz tisztasagu es nem hasonlitanam ossze a Gangeszal,teljesen mas eletkorulmeny a ket viz kozt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 16:56:26

@Ginix: @Mirjam2:
rendes orvos, kórház meg vérvétel, na ez az, amibe fogalmam sincs hogyan kellene belevágni. szerintem még az orvosok egy rétege (nem mind!!) is hazudnak, ha külföldit látnak. vagy nem tudom, nem vagyok jó hangulatban. :-(
de egyébként most olyan szállodában vagyok, hogy itt megbíznék bennük, amit mondanak.
ja ez tipikusan az az eset, amikor nem érdekel, hogy magyarul hogy mondják ezeket a dolgokat, angolul tudom, angolul rákeresek, ti is tudjátok, miről beszéltem. de jó látni, hogy nem mindenki ilyen lusta disznó :-)))

FutureFry 2014.07.03. 17:08:01

@Chang Yai: Esetleg UV alapú hordozható sterillizáló vízszűrő is lehetne, pl:
www.steripen.com/
(Mondjuk én még nem próbáltam, de jónak tűnik...)

A hasmenés ellen SZVSZ a legjobb a "Pepto Bismol" tabletta:
www.pepto-bismol.com/
Ezt már próbáltam (sajnos). Műkszik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 17:10:28

@Zoole[uk]: légyszi sorold fel, hogy ki más itteni hölgyek iránt érzel még tiszteletet :-)))
Mirjamnak már meséltem, de akkor most itt is, a Balin élő hinduknak India nagyon messze van, nekik az egész sziget legnagyobb hegyéből feltörő tiszta forrás a Gangesz (Tirta Gangga), és ezzel el van intézve a kérdés.
itt vannak képek, érdemes megnézni
harindabama.com/2014/04/27/peacefulness-by-the-water/
sajnos vagyok olyan felszínes, hogy nyugodt, szép, tiszta helyeken sokkal könnyebben találok valami spirituálisat.

TilosazA (UK) 2014.07.03. 17:13:31

@Chang Yai: Tök szép hely. Ha lenne bakancslistám, tutira rátenném.

2014.07.03. 17:15:16

@Zoole[uk]: Persze, ne vitatkozzunk, csak pont ezt mondom hogy sok millio ember vallasi okokbol latogatja a Gangeszt ezert vannak kozottunk akiket erzekenyen erint a tema. Mindenkinek vannak ilyen heppjei, pl. egyszer kiakasztottam Zoldeketbeszelek kartarsnot mikor attetelesen a magyar Szentkoronaval vicceltem. De tenyleg assuk el a csatabardot: te nem furodnel a Gangeszben, en igen, ennyi. Abban pedig igazad van hogy Angliaban nyugodtan lehet csapvizet tenni az elektromos kannaba mert nem szennyezett a viz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 17:15:16

@FutureFry: köszönöm neked is, sokminden megfontolandó lett mostanság.

SzZoole 2014.07.03. 17:17:08

@Chang Yai: hat konnyebb lenne leirni,hogy ki irant nem annyira,van egy ketto,de azert oket is tisztelem annyira,hogy nem irom le nevuket.
Nagyon szep kepek,vagyis a hely gyonyoru,itt en is el lennek 1-2 hetet:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 17:17:19

@TilosazA (En/Mum): én nagyon elfogult tudok lenni Balival kapcsolatban, szerencsére nagyon sok olyan hely van, ahova soha nem jutnak el a déli beacheket telehányó ausztrálok meg a másik déli beacheken ötcsillagos szállodában hentergő package trip-esek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 17:18:48

@Zoole[uk]: na most akkor már sose fogom megtudni, hogy melyik listán vagyok, és mit kellene tennem, hogy a megfelelő listán legyek :-)))

FutureFry 2014.07.03. 17:19:48

@Chang Yai: @Mirjam2: Indiai vízum: Nem tudom milyen útlevéllel kértétek, de érdekelne egy "összehasonlító elemzés": magyar vs. más nemzetiségű (pl. angol, amerikai) utlévéllel indiai vízumot igényelni nagyon más?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 17:23:02

@Mirjam2: Annyira nem akasztottál ki, mintha a turulmadárral vicceltél volna :)))!

Na de annyi már biztosan kiderült rólad számomra, hogy vasból vagy! Én fele ennyitől is alulról szagolnám az ibolyát :).

TilosazA (UK) 2014.07.03. 17:24:35

@Chang Yai: A másik ami nagyon tetszik az Angkor Wat, Kambodzsában. Majd egyszer a következő életemben talán. Vagy ki tudja.

2014.07.03. 17:25:26

@Chang Yai: Sok szent folyo van Indiaban is, nemcsak a Gangesz, de az utobbinak kulonleges tortenelmi es vallasi jelentosege van, a Yamunaval egyutt. Nyilvan szamodra a vallasi szempont nem jatszik, de sok millio ember szamara igen. Nyilvan ki lehetne nevezni pl. egy masik varost Mekka helyett hogy akkor mostantol ez lesz a szent hely mert ez ilyen nyugisabb meg tisztabb, csak nagyon nem lenne ugyanaz.

Egyebkent en tenyleg unom a tipikus India-bashing megjegyzeseket mert mar annyiszor hallottam oket, pl. miert vannak a tehenek az utcan, miert vannak hullak a Gangeszben, miert hordanak a nok fura ruhat stb. stb. 'Csak' :)

Ginix 2014.07.03. 17:25:29

@FutureFry: nem tartozik nagyon ide, csak erről a kérdésről az jutott eszembe, mikor szóba elegyedtem egy svájci 80+ os bácsival és elmesélte, h mennyit utazott fiatalabb korában és képzeljem el, annak idején egy egész hetet kellett várnia az indiai vízumjára. rákérdeztem, h jól hallom-e és elégedetten csillant a szeme, h ugye-hogy-ugye? én sem hiszem, h ennyire megvárakoztatták? nem ábrándítottam ki:)

2014.07.03. 17:26:47

@zöldeketbeszélek: Oke, don't mention the Turul Bird! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 17:28:15

@FutureFry: nekem sajnos csak magyar útlevelem van, ami sztorikat hallottam, attól függ leginkább, hogy hány vízumot nyomott már le az ember. elsőre simán adnak 3 hónapot, illetve ha Európában bizonyos helyeken kér az ember, akkor talán 6-ot is. az általam megszokottakhoz képest újdonság volt, hogy ez a vízum kiadásának napjától ketyeg, nem a belépés dátumától. Kathmanduban nem kérnek repjegyet, pénzről igazolást vagy semmit, de máshol mások lehetnek a követelmények, ez is ilyen ázsiai hepp, hogy durván különbözni tudnak a szabályok egyik követségtől a másikig.
de Mirjam szerintem elég nagy szakértője a témának, én csak azt tudom, amiket hallottam.

CJKrisz 2014.07.03. 17:30:10

@rezsöatya: Mert mindig úgy csinálják meg neki, hogy csak ideig-óráig legyen jó. Én már egy D10-es dózerrel elsimítottam volna azt a céget, amelyik így dolgozik. :D

SzZoole 2014.07.03. 17:31:57

@Mirjam2: senki vallasat es szokasait nem akartam bantani,csak arra probaltam ra mutatni,hogy a Gangesz vize mennyivel tisztabb mint a londoni csapviz vagy a srac eseteben az Evian asvanyviz,mivel hogy azt rakta a vizforraloba a tea elkeszitesehez
Milyen csatabardrol beszelsz?Azt tudtam hogy harcos feminista vagy,de azt nem hogy harcos amazon is:)))

2014.07.03. 17:34:21

@FutureFry: Hat en nem eloszor kertem indiai vizumot, regenyt irni meg nem akarok... Lenyeg az hogy igen, mas, de nem ilyen egyszeru hogy pl. az amcsikat szeretik es nekik gyorsan megadjak a magyaroknak meg nem stb. Egyreszt sokfele indiai turistavizum van, kulonbozo orszagokbol kulonbozo opciok vannak, olyan nemzetisegek is vannak akik kaphatnak visa on arrival-t. Masreszt az egesz nem az indiai kovetsegen keresztul zajlik hanem outsourcingolva van kulonbozo ugynoksegeknek, igy sokszor az ugynokseg kompetenciajatol fugg hogy milyen az eljaras. Attol is sok fugg hogy abbol az orszagbol kered-e ahol allampolgar vagy, vagy egy masik orszagbol, es ha igen, melyikbol. Vegul attol is fugghet hogy mennyi idos vagy es no vagy ferfi. Pl. egy idoben nagyon nehezen adtak vizumot, es csak max. korlatozott idore, 30 es alatti kelet-europai noknek mivel viszonylag sok kelet-europai prostitualt dolgozott Indiaban turistavizummal.

Egyebkent a vizum ara is nemzetisegenkent kulonbozo, brit utlevellel brutalisan draga jelenleg, ez azert van mert a britek is dragan adjak a sajat vizumukat az indiai allampolgaroknak. Amerikaiak pedig kaphatnak - ugy tudom a vilagon egyedulallo modon - 5 vagy akar 10 eves turistavizumot is Indiaba, azt hiszem azert mert ok is ajanlanak hosszu tavu turistavizumot indiaiaknak.

SzZoole 2014.07.03. 17:36:58

@Chang Yai: nincs listam,de nyugi Te azok kozze tartozol akit nagyon tisztelek:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 17:39:24

@Mirjam2: ja, akkor ezekszerint biztos nem is igazi hinduk szegények. nekem inkább kedves, aranyos, vagy praktikus, hogy egyszerűen megoldották, hogy mivel olyan nagyon messze vannak, mégse érezzék úgy, hogy spirituálisan teljesen kimaradnak mindenből. nyilván akinek annyira fontos, az eljön ide is. a legtöbb balinéz soha nem jár másik indonéz szigeten sem, nemhogy külföldön.
nem akartam semmi bashing dologba belemenni. főleg veled nem, mert annyi sokat segítettél. csak mivel kicsit a közepén vagyok, nehéz érzelemmentesen szemlélni a dolgokat, iszonyú sokmindenen el lehet gondolkozni hirtelen. ok, neked nyilván unalmas már az összes téma, ezt elhiszem :-(
szerintem pont az lenne az ijesztő, ha az emberek nem akadnának ki olyan dolgokon, mint az utcán élő és meghaló emberek stb stb (én mondjuk pont nem az vagyok, aki ettől inspirálódva lesz és idejön önkénteskedni hónapokra, nekem más helyekhez vannak érzelmi kötődéseim), és nem kérdeznének akár hülyeségeket is olykor. nem szeretnék olyan zombi lenni, aki nem tud kiakadni semmin vagy akármit megkérdezni.
és ebben nincs semmi személyeskedés, nagyon kérlek, ne vedd magadra.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 17:41:34

@Mirjam2: egy indiában élő amerikai azt mondta, hogy gyakorlatiag nem adnak már ilyen 5 meg 10 éves vízumokat amerikaiaknak sajnos, akiknek volt korábbról, azok érvényesek, de újakat nem és nem.

2014.07.03. 17:42:03

@Zoole[uk]: Ertem hogy mit akartal mondani, szerintem ertheto volt az elejen is, csak en meg azt probalom magyarazni hogy ez egy hindu vallasu embernek szerintem nem vicces. Egyebkent teljesen elhiszem hogy joindulatuan irtad. De tenyleg nem tudod elkepzelni hogy ha barmi kapcsolata is van az embernek Indiaval, eleteben hanyszor hallja ezeket a megjegyzeseket hogy 'Gangesz koszos, hullak vannak benne; egesz India koszos; tehenek vannak az utcan, minek; noknek fura potty van a homlokukon es fura ruhaban jarnak, minek; sok koldus van, miert' stb. stb. stb. Amazon egyelore nem vagyok de lehet hogy a kovetkezo eletemben az leszek :)

2014.07.03. 17:44:30

@Chang Yai: Akkor neki pechje volt, pont ma voltam egy forumon ezzel kapcsolatban es ott arrol panaszkodtak hogy 10 evesre jelentkeztek de csak 5 eveset adtak, az szerintem meg mindig eleg hosszu. Egyebkent pont uj ugynokseg vette at a vizumkiadast USA-ban es teljes kaosz van, nagyon durva. Egy csomo utlevelet elvesztettek stb. Azt mondjak a forumon hogy tobben lemondtak az indiai utjukat emiatt.

2014.07.03. 17:51:13

@Chang Yai: Nem mondtam hogy nem igazi hinduk; nem tudom hogy probaltal-e veluk a Gangeszrol viccelni, de ha probaltal volna, konnyen lehet hogy nem talaltak volna viccesnek, mint ahogy egy muszlimnak sem tetszene gyakorlatilag soha egy Mekkaval kapcsolatos vicc, fuggetlenul attol hogy megy-e oda vagy sem. Csak ennyit akartam mondani. A Gangesz minden hindunak szent folyo, akkor is ha koszos, akkor is ha nem akar benne megfurodni stb. Ertem hogy ki lehet akadni dolgokon Indiaban amikor ott vagy pl., de nem ertem hogy valaki - nem Zoolera gondolok, hanem sokan masok - akik soha nem voltak ott, soha nem szandekoznak oda menni, ok milyen alapon 'akadnak ki' valamin amirol fogalmuk sincs.

Nem tudod elkepzelni milyen buta, eloiteletes emberek vannak. Nekem volt egy 'krisnas' ismerosom sok evvel ezelott Pesten aki szariban utazott a metron, es egy pasi elkezdett vele uvoltozni hogy 'szemet hindu, belefolytalak a Gangeszba!' :))) Ez megtortent eset, nem talalom ki.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 17:53:00

@Ginix: nagyon érdekeseket tudnak mesélni ezek az idős utazók, hogy milyen volt régen. na akkoriban én biztos nem vállaltam volna be. Balin ahol lakni szoktam, van egy hetvenes kanadai néni, aki disznó vicceket olvas föl az újságból minden arrajáró backpackernek, elbeszélget mindenkivel, azt mondja, mostmár a világ jön hozzá. na ő is végigcsinálta egész Ázsiát (évekig) a barátnőjével valamikor a hetvenes években, járt kb mindenhol, amikor még kb bozótvágó késsel kellett utat vágni :-)
ja meg tavaly Indonézia egy igen eldugott szegletében találkoztam egy 78 éves amerikai hölggyel, aki évente 5-6 hónapot utazik, hátizsákkal, mint a fiatalok (az idő többi részében a Karib-tenger egyik szigetén egy nemzeti parkban idegenvezet). commercial lobster diver volt fiatalabb korában, szóval még ma is felveszi a spandex cuccost, szemüveget, pipát, beugrik a csónakról sznorkelezni, és minden fiatalt leúszik.
a másik egy bőven nyolcvanas holland bácsi volt, aki a Maluku-szigetcsoport egyik szigetén specialista búvár volt a második világháború után, a japánok kiverése után résztvett a kikötők aknamentesítésében, nagyon sok barátja halt meg közben, azt mondta, még vissza akart jönni egyszer a "gyarmatokra", ahol harcolt, mielőtt meghal. ő már nem búvárkodik, de szellemileg friss volt ő is, és sokmindent mesélt.
nagyon érdemes az ilyen figurákkal beszélgetni :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 17:55:19

@Mirjam2:
Egy híres író mondta hogy a Gangesz olyanszennyezett hogy a betegség bacilusok is elpusztulnak benne.
Ne firtasd ezt a témát mert teszek fel néhány képet a Gangeszban úszó hullákról.
Bármennyire is tisztelem a hindu vallást attól még a Gangesz nem lesz osztrák hegyi patak.

2014.07.03. 17:57:32

@Chang Yai: Ezt most lattam. Igen, nem vagy paranoid hanem vannak orvosok akik hazudnak, ezert kell megprobalni olyanhoz menni akit szemelyesen ajanl valaki, aztan proba, szerencse; vagy elmenni legalabb ket kulonbozo orvoshoz. En nem azon rugoztam hogy hogy mondjak angolul, hanem hogy szerintem potencialisan ket kulonbozo betegsegrol beszelunk es nem akartam hogy bepanikoljal hogy esetleg 'typhus'-od van ami nekem komolyabbnak hangzik mint a 'typhoid', de tenyleg nem vagyok orvos es nem vagyok kepben. Nekem a 'typhus'-rol jarvany meg egy csomo halott ember jut eszembe, a masikrol meg nem. De kar hogy nincs itt egy orvos aki helyre tudna ezt rakni, en nem akarok belemagyarazni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 18:01:12

@CJKrisz:
Utoljára Rezsöfater csinálta.
:))))))))))))))))))))))))))))))
Ezt a telitalálatot vakon.
:)))))))))))))))))))))))

2014.07.03. 18:04:00

@diggerdriver: A Gangesz nem volt mindig ilyen szennyezett. Valoszinuleg nem ott tartana most az emberi kultura ahol ha nem alakult volna ki egy viragzo civilizacio annak idejen a Gangesz partjan. Egy nagyon nagy folyorol beszelunk aminek teljesen tiszta szakaszai is vannak a hegyekben, Varanasi ahol a legtobb halottat egetik nem a hegyekben van.

Nyilvan, aki osztrak hegyi patakra vagyik, az menjen oda es ne a Gangeszhez, foleg ne Varanasiba. Akit nem erdekel a folyo es nincs koze hozza, az nem tudom milyen alapon kritizalja hogy masok furodnek-e benne vagy sem. Kepet sok mindenrol lehet talalni, en tobb hetet toltottem Varanasiban ahol a hullak esetleg elofordulhatnanak es nem lattam egyet sem a vizben, tehat nem gyakori, elofordulni biztosan elofordul, ennek szamomra nincs jelentosege. Ha valakit zavar, tenyleg nem kell odamenni, ilyen egyszeru.

2014.07.03. 18:13:08

@Chang Yai: Nem vagyok szakerto :) de 6 honap multiple entry a default a legtobb nyugati orszagbol; brit utlevellel UK-bol eleg konnyu 1 eveset kapni de kb. 300 font. Mo.rol lehet hogy 3 honap de oszinten szolva nem tudom mert onnan soha nem jelentkeztem indiai turistavizumra. Egy idoben svajciaknak is csak 3 honapra adtak azt hiszem, lehet hogy azert mert Svajc szigoritott az indiai turistaknak, nem tudom.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 18:14:49

@Mirjam2: ez durva :-( mármint a szári meg a metró.
mellesleg, nekem itt még senki nem szólt be, hogy hordjak szárit, és ne pólót meg nadrágot, tegnapi téma alapján. de nyugaton sokak szerint le kellene venni minden ilyen etnikai ruházatot a bevándorlóknak vagy utazóknak.

milyen mázli, hogy Kathmanduban tényleg megcsinálják 4 nap alatt akárkinek, akibe nem kötnek bele azért, mert televan vízumokkal az útlevele. ha ilyenekkel találkozol, mint az én esetem is volt, tehát első vízum, és kétségbe vannak esve, szerintem küldd őket Nepálba.

nyilván nem fogok Gangesszel és Mekkával viccelni. ez is olyan, hogy én nem mondom egy cigánynak, hogy a cigányok így meg úgy, mert nagyon nem, de ha ő mondja magukról, hogy de a többi cigány így meg úgy, akkor az belefér.
nem sokáig tart az ember pályafutása egy ázsiai iskolában, ha a vallásokkal kapcsolatban nem tud kulturáltan megnyilvánulni. nagyon durva, amikor 9-10 évesen kinyílik a csipájuk a gyerekeknek, és elkezdik egymást piszkálni, pont ilyenekkel, hogy milyen hülyeség ezt meg azt csinálni, meg a hírekből összeszedett félmondatokkal. és azt se felejtem el, amikor egy ilyen tízéves fiú hallott valamit, és rádöbbent, hogy az ő vallását mennyire sokan terroristának tartják, teljesen ki volt borulva, ő mindig annyira jó ember akart lenni, tanult arabul, tanult imádkozni, eszméletlen jófejek a szülei is, stb, és akkor hirtelen szembejön ez. sokat írogatott akkor nekem mindenféléket ilyen témában. jut is eszembe, küldeni kéne neki egy Taj Mahal képeslapot, mindig vágyott rá, és nem sikerült szereznünk.
á, túl sokminden jut eszembe, néha mostmár hiányzik az iskola.

szóval egy hindu nyilván másképp, más indulattal mehet neki a Gangesznak, ha ki van tőle akadva, hogy szeretne, de piszkos, vagy egy muzulmán annak, hogy milyen tömegjelenetek vannak a hajjon és mennyire undorító, hogy egy olyan tornyot építettek a Kaba mellé, amitől eltörpül a mecset és árnyékot vet rá. (én egyébként ettől kiakadtam, mikor láttam képen, és sokan mások is, amennyire képben vagyok, de ez sem az én ügyem.) nyilván más indulattal meg érzelmi töltettel lehet belülről kritizálni érzékeny dolgokat. szigorúan szerintem.

egyébként mint írtam, belementem volna én is a Gangeszbe Rishikeshnél, mert ott tényleg tiszta, a jelenlegi állapotomban nem akarok 1%-ot se kockáztatni. ott felette már nincsenek üzemek, nagyvárosok. motorral felmentem, ameddig nem féltem (nagyon durván felmegy az út egy hegy szélébe, ott volt ez a ledudálnak én meg félek élmény), eszméletelen szép, nem tudom, te jártál fent a forrásnál, a zarándokhelyeken? nem szoktam félni motoron, de így, hogy nagy forgalom, őrült buszsofőrök, és nincs tükör, féltem eléggé. és Mekkába is mennék, ha lehetne, mert eszméletlenül nagyon tetszenek a hajj-os dokufilmek, amiket láttam eddig (mondjuk pont akkor nem mennék, a tömegiszonyom miatt, de máskor igen, ha lehetne). pedig nem vagyok se hindu, se muzulmán, mindig mindenkit összezavarok itt azzal, amikor azt mondom, nincs vallásom, csak általában vonzanak az ilyen dolgok.

najó, tényleg összevissza beszélek, igaz? :-)

ezek is az én sikertelen határátkeléseim, vagy ki tudja, mennyire sikeresek, mert nemcsak országhatárokat lehet átkelni.
alighanem jobb, ha beveszek egy rakat lázcsillapítót, mert érzem, hogy jön a láz, és alszom, és nagyon nem akarom kihagyni az Amber fortot holnap basszus :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 18:25:06

@Mirjam2: az agent aki nekem csinálta Kathmanduban azt mondta, hogy ott senkinek nem adnak 6 hónaposat, mert túl sok az ilyen notórius border runner, ha olyat akarok, menjek haza. ez egybevág a többi ázsiai ország heppjeivel is, Európában könnyebben adnak multiple entry-t, hosszabb időt, vagy nem olyan szigorú feltételekkel.
ja értem ezt a typhoid-tífusz dolgot, most hogy mondod, amikor kaptam az oltást régen, én is belezavarodtam a dologba. én mindig mindent angolul guglizok. most is makacs leszek és nem nézek utána :-)
amit belinkeltem feljebb, abban meséli egy hetvenes bácsi Varanasiból, hogy amikor fiatal volt, akkor még halak és teknőcök voltak a vízben, le lehetett látni az aljára, és ittak belőle. mellesleg a Duna is ilyen volt még 100-120 éve.
Kathmanduban mesélte nekem valaki, hogy valami német fund egy csomó pénzt pumpált bele abba a hetvenes években, hogy szennyvízrendszer legyen, ne az utcára öntsék az összes házi szennyvizet. úgyhogy most megy minden kaki a folyóba, ahogy van, tisztítatlanul, mert arra már nem futotta a németeknek, vagy leszarták, vagy nem tudom, hol ment félre a projekt. korombeliek is emlékeznek arra, hogy lehetett úszni a folyóban, most meg senki nem megy bele. az ott egyébként SOKKAL durvább volt szerintem, mint a Gangesz Varanasiban.

CJKrisz 2014.07.03. 18:30:31

@Zoole[uk]: Az ivóvíz egyébként mindig érdekes kérdés, mindenki tudja, hogy a világ bizonyos részein jobb, ha a kákabelű európai ember nem csapvizet iszik, hanem inkább valamilyen palackozottat.
Világ életemben falusi gyerek voltam (na jó, 1999 óta a falum már város :) ), a nagyszülőknél kútvizet ittam, vagy ha a Mátrában, Bükkben túráztam, akkor a patakból, vagy forrásból simán ittam, sosem volt bajom. Aztán 3 éve egy motoros túra keretében Lengyelországban jártam és a krakkói egyetemváros diákszállóján szálltam meg. Nem valami lepukkant helyre kell gondolni, nagyon tiszta, rendezett szállásról van szó. Mivel ott van egy köpésre (szó szerint) a Visztula, nyilván a csapból is az folyik megtisztítva. Gondoltam, ha valahol lehet csapvizet inni, akkor itt biztosan. Nos, egy jó nagy pohár víz elfogyasztása után fél órával olyan hasmenésem volt, hogy a pintesüvegbe öt lépésről biztosan beletaláltam volna. :) A recepciós kislánytól kérdeztem is, hogy merre van egy patika, ahol erre a bajomra kaphatnék valami mérget. Rögtön kérdezte is, hogy csak nem csapvizet ittam? Mondom de. Azt mondta, hogy nem kell félni, nem piszkos, vagy ilyesmi, csupán agyon van klórozva. Mondjuk ebben lehetett igazság, mert erős klórszagát éreztem. Ez persze aligha vigasztalja az embert, ha majd' két napig f.sik, mint a vízfolyás. :)

CJKrisz 2014.07.03. 18:30:31

@diggerdriver: Ááááá! :D :D :D :D Erre mondják, hogy epic fail. :D

2014.07.03. 18:32:10

@Chang Yai: Figyelj, en a helyedben tenyleg elmennek egy orvoshoz ASAP! Azt irod lazad is van meg hasmenesed?? Ez akarmi lehet, valoszinuleg semmi komoly de ki kene zarni. Ne vard meg amig annyira rossz lesz hogy ugy erzed, mar nem tudsz orvoshoz menni es inkabb a szobadban maradsz!! Az a legrosszabb. Meg elotte menj el orvoshoz.

Egyetertek azokkal amiket irtal eloiteletekrol stb. Egyebkent fogalmuk sincs a kivulalloknak hogy mennyire probaljak megmenteni a szent folyokat azok akiknek ez fontos, es hogy milyen nehez helyzetben vannak. Evek ota kozvetlen kozelrol figyelem a Yamunaert folyo kampanyt, voltam par NGO irodajaban akik ezen dolgoznak, lattam az ehsegsztrajkolokat stb. Nagyon nehez Indiaban barmit elerni mert komoly anyagi erdekek fuzodnek hozza hogy ne mentsek meg a folyokat. Engem szemelyesen melyen erint a tema, konkretan nem is a Gangesz hanem a Yamuna miatt, de ezt majd egyszer FB-on megbeszelhetjuk.

Most pedig szerintem menj le a recepciora es mondd meg a fiuknak hogy neked holnap orvoshoz kell menned, tudnak-e valakit.

rezsöatya 2014.07.03. 18:34:56

@diggerdriver: igen, es bevallom, nem allitottam be a parental controlt Digger csocsos kepei ellen... :-P

rezsöatya 2014.07.03. 18:36:14

@Mirjam2: "aki osztrak hegyi patakra vagyik, az menjen oda es ne a Gangeszhez" - ott a pont!

2014.07.03. 18:39:56

@Chang Yai: Igen, ma mar altalaban csak nyugati orszagokban adnak 6 honaposat de ott meg mindig az a default. Regen adtak Nepalbol is de szigoritottak.

Ne is mondd az esetet a nyugati penzzel meg a csatornazassal, Indiaban mar nagyon komoly penzeket nyultak le amiket pl. skandinav kormanyok adtak erre a celra, sot a legutobb az tortent a Yamunaval kapcsolatban hogy az indiai kozponti kormany altal adott penzt - amit azutan adtak hogy sadhuk, hindu szent emberek, honapokig kampanyoltak, ehsegsztrajkoltak - a helyi onkormanyzat nyulta le. Iszonyuan frusztralo.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 18:41:09

@Mirjam2: pont ezért is akarom elkerülni a személyeskedés / fikázás látszatát is, mert tudom, hogy pont te látod a dolgokat meg nem a szőnyeg alá megy az egész, és sokat dolgoztál itt mindenféle fontos ügyön. én ehhez kicsit vagyok, én csak kiakadni tudok :-)
amikor olvasgattam krisnás blogokat, emlékszem egy szerzetesre, aki mindig rettegett attól, mikor Indiába kellett jönnie. azt mondta, olyan nagyon eltávolodott már minden az eredeti ideáktól, hogy neki ez teljesen elviselhetetlen. csak arról jutott eszembe, hogy a Krisna-völgyben is Yamunának hívják a patakot :-)
remélem, lesz facebookod hamarosan.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 18:43:38

@Mirjam2: ilyen esetekben egyébként simán érthetőnek és védhetőnek tartom, hogy a kínaiak halálbüntetést húznak az ilyen korrupt tisztségviselőkre :-( van, hogy van mentség meg magyarázat a gyilkosságra is :-(

SzZoole 2014.07.03. 18:47:23

@CJKrisz: hat ez gaz,ha 2 napig spricelt a picsu akkor biztos fogytal is vagy 3-4 kilot.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 18:48:01

@Mirjam2: emailed egyébként működik? bocs, most nem találom fentebb.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 18:50:27

@Zoole[uk]: na ez az egyetlen vígaszom, hogy merem remélni, hogy közben legalább fogyok vagy tíz kilót. :-/

2014.07.03. 18:52:03

@Chang Yai: Inkabb azt mondanam hogy szerencsem volt latni mas embereket akik fontos ugyeken dolgoztak :), en sajnos semmit nem csinaltam azt kiveve hogy idegesito kerdeseket tettem fel (neha szo szerint, mikor riportokat csinaltam az NGO honlapjara ahol 'dolgoztam').

A 'krisnasok' oszinten szolva legtobbszor kiakasztanak szoval nem tudok szimpatizalni az ilyen emberekkel mint akit emlitesz, nyilvan mindenkinek megvan a joga a sajat velemenyehez, de ok szerintem egy alomvilagban elnek, ilyen 'eredeti idea' amit ok mindig emlegetnek soha nem letezett, ez egyebkent tortenelmi teny (csak ok lazan figyelmen kivul hagyjak a tortenelmet meg a tudomanyt ugy altalaban). Ha nem akar Indiaba menni az illeto akkor ugyanazt uzenem neki amit masoknak: ne menjen. Nem kotelezo odamenni.

A 'Krisna-volgy' az egy olyan dolog pont mint amit Balival kapcsolatban emlitettel, ok teremtettek maguknak egy szent helyet amirol azt tartjak hogy ez spiritualis szempontbol az eredeti szent hely (Mathura / Vrindavan) megfeleloje ahol Krisna felnott. Ezert hivjak a patakot Yamunanak, szerintuk ez az eredeti Yamuna megfeleloje.

SzZoole 2014.07.03. 18:54:02

@Mirjam2: ertem,ezek olyan dolgok,mint pl.a UK.Londonbol all es mindenki mosogat,de ez csak egy egyszeru pelda.termeszetesen meg ertem az erzeseidet India irant.

2014.07.03. 18:57:31

@Chang Yai: Varjal, probalkozok FB-ra belepni a ferjem laptopjarol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 18:58:53

@Mirjam2: nyilván nem önszántából ment sokadszor is, küldte az egyház valami miatt (már nem emlékszem).
nem jártam ott, de nekem tetszik, hogy a semmiből csináltak valamit, mivel nem ártanak vele senkinek, nem nyúlnak le nagy állami pénzeket, eltartják magukat, stb, nem bánt az "álomviláguk". mindenkinek megvan a maga realitása vagy saját kis világa, amitől el tudja viselni vagy akár élvezni a saját életét. (aztán lehet, hogy valamit benéztem, vannak mondjuk drogok, kényszerházasságok, stb, egyéb kommunákra jellemző dolgok, fogalmam sincs, akkor más a kép.)

SzZoole 2014.07.03. 18:59:27

@Chang Yai: csak 5-os ala?
Alt,isk.-ban az osztalyfonokom mindig azt monta,hogy fiam beloled soha nem lesz semmi,igy mindig csak 2-est adott minden tantargyamra.Par honapja talalkozott edesanyamal(egy faluban laknak)es azt mondta neki,hogy nem is gondoltam,hogy Zoole fiad ilyen sora viszi.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 18:59:59

@Zoole[uk]: és minden thai nő kurva, természetesen.

2014.07.03. 19:00:05

@Zoole[uk]: Pontosan! :))) De hat nem kell ezt ilyen erzekenyen felfogni hiszen mindenki tudja hogy te is Londonban mosogatsz napi 12 oraban egy tal rizsert es husz pakival laksz egy szobaban. Mi a problema? :)

SzZoole 2014.07.03. 19:02:25

@Chang Yai: addig mig van mibol lefogyni,semmi ,semmi gond,csak a kiszaradasra kell vigyazni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 19:04:12

@Zoole[uk]: nem voltál kellőképpen meggyőzően lelkes :-)
én afféle lúzer vagyok, aki mindig összekaparja a pluszpontokat mindenkinek meg annyira akarja a jót látni. csak néha nehéz :-)
még érettségi dolgozatot is hamisítottam, átírtam két választ, mert különben megbukott volna a szegény csávó, pedig tényleg igyekezett, nem érdemelte volna. (még otthon, első évemben.)
hm, nemrég jelentkezett nálam egy másik osztályból egy csávó, hogy tudom-e, mi történt a Marikával (nem így hívják), mondom nem, erre belinkelt egy kemény pornós lapot, hogy milyen keresett pornószínész lett a Marika. a franciatanárának gondolom jobban tetszett :-) hű de durva volt viszontlátni így valakit!

SzZoole 2014.07.03. 19:04:41

@Chang Yai: biztos,hogy no?Nem ferfi?:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 19:06:03

@Zoole[uk]: igen, ezért nem paráztam eddig, mert nem hánytam. akkor azonnal kórház és másfél nap az infúzión. negyven fokban másképp nem lehet. azt nagyon nem szerettem. (eddig kétszer volt.)

2014.07.03. 19:06:35

@Chang Yai: Nem, a 'kommuna' az egy mitosz, nincsenek drogok es kenyszerhazassagok. Engem mindenfele hitterites idegesit, akar muszlim, akar kereszteny, akar mas, es 'krisnasok' rengetegszer probaltak mar megteriteni, igy nincs tul sok jo tapasztalatom. Es igen, Indiara is rengeteget panaszkodnak kozuluk sokan, ami kulon idegesit; mi az hogy 'az egyhaz kuldte', vagy ne menjen oda, vagy legalabb ne panaszkodjon hulyesegekrol hogy nem az a Disneyland amit o elkepzelt. India soha nem volt az a Disneyland amit a 'krisnasok' elkepzelnek, szoval eleg rohejes amikor annak alapjan kritizalnak egy valodi orszagot hogy nem felel meg az o kitalalt eszmenyeiknek. Ugyanezt csinaljak egyebkent a 'radikalis' muszlimok a 'kalifatussal', minden igazi muszlim orszag szar mert nem olyan mint szerintuk a kalifatus volt (ugyanaz a Disneyland-tortenet).

SzZoole 2014.07.03. 19:06:59

@Mirjam2: es ez pontosan igy is van:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 19:09:02

@Zoole[uk]: :-D
ahol először laktam évekig (serviced apartment), ott a recepciós volt egy ilyen ladyboy. nem volt pénze műtétre meg hormonra, rendes férfihangon beszélt. kivéve a telefonba, ott mindig előadta, hogy nő, és nagyon viccesnek találta magát, iszonyú jókat tudott poénkodni saját magán. először az ő nevén volt a motorom, amíg nem lettek nekem is papírjaim. nagyon bírtam :-)

SzZoole 2014.07.03. 19:11:21

@Chang Yai: ok,leggkozelebb jobban lelkesedem:)
Mindent egy nemes cel erdekeben:)
Esetleg megkaphatom Marika elerhetoseget?Ez csak vicc,termeszetesen boldog,kiegyensulyozot hazasagban elek:)))

2014.07.03. 19:37:16

@Zoole[uk]: Ez egy tanulsagos tortenet :). Soha nem tudtam megerteni, es most hogy veletlenul tanarkent dolgozom vegkepp nem tudom megerteni, hogyan mondhat ilyet egy tanar barmilyen formaban hogy 'soha nem viszed semmire'. Mintha pont a tanarok kozul a letobben olyan sokra vittek volna, most komolyan...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.03. 19:42:51

@Herr Géza: OFF

Nem tudom, hogy a fiadat mennyire érdeklik az ilyenek: :-)
Nem csak neked, hanem akit még érdekel, és a környéken lakik:
www.allerheiligen.ch/aktuell/ritterspiele-live

ON

Hari Seldon 2 2014.07.03. 19:46:30

@Kövérmadár [swe]:
Már ketten vagyunk: Én is csak azért és akkor iszom kávét, amikor nagyon fontos, hogy ne aludjak el. Nekem tök mindegy, hogy Cora / Auchan gazdaságos, vagy Winny márka. Annyi a lényeg, hogy hasson a koffein, és kész.

2014.07.03. 19:47:27

@Turchi:

Beleolvastam a blogodba. Ha nem ez a hiszti, akkor mi?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 19:56:29

@Hari Seldon 2:
Hárman vagyunk.
Három púpozott evőkanál nescafe egy deci forró vízbe.
Az egy emberes lórugás.

SzZoole 2014.07.03. 19:57:26

@Mirjam2: ez meg a '80-as evekben volt '80- tol '88-ig jartam alt,isk.-ba,akkor meg mas idok jartak.
Egy masik story ugyanezzel az osztalyfonokel.
A fia velem jart egy osztalyba.A rajzorai ertekeles ugy tortent,hogy egy honapban osszegyujtottuk a rajzokat amit ho vegen ertekelt.A fia elottem volt a nevsorban,termeszetesen minden rajza otos volt.
Volt olyan rajza amit nem lattamozott le,en elkertem azokat a rajzokat a fiutol es amikor ram kerult a sor kivittem.Az osztalyfonok szerint mindegyik alig ert egy kettest.En kerdeztem,hogy az,hogy lehet,mikor a fia hozta ki ugyanezeket a rajzokat mind otos volt,ha en hozom ki,meg alig er egy kettest.
Az osztalyfonok megkerdezte a fiat,hogy igy volt e a fia mondta,hogy igen.A fiat jol elverte az egesz osztaly elott,velem is probalkozott,de en elszaladtam elole,erre mondta,hogy mennyek fel az igazgatohoz en mondtam neki,hogy fel megyek,de elmondom neki az egesz tortenetet,erre azt mondta,hogy ugy sem hisz nekem,mire en,nem e hiszen egy egesz osztaly latta,hogy mi tortent.Az egesz feje piros volt,habzott a szaja az idegtol,de nem tudott mit csinalni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 20:06:24

@Mirjam2:
Na itt álljunk meg egy pillanatra.
Miután 324-szer elmondtad hogy ne menjek Indiába így sikerült lebeszélned. Pedig hátralevő életemet az aszkétizmusnak szántam a Gangesz partján.
Ha nem hát nem.
Viszont az internet világában arra hivatkozni hogy ne mondjon véleményt aki nem volt ott az minimum furcsa.
A vélemény szabad. Én nem is szoktam visszatartani.
Na de másnak a véleményét ostorozni miközben lazán írsz egy nem éppen hízelgő véleményt a krisnásokról az már bizarr.
Neked is van véleményed a világról, arról is ahol nem jártál, és nekem is.
Ha nem beszélünk róla akkor is India kloákája a Gangesz.
Ez az én véleményem.
Indiáról is megvan a nem túl hízelgő...
Persze a vélemény olyan mint a segglyuk, mindenkinek van de senki sem kíváncsi a másikéra.

CJKrisz 2014.07.03. 20:06:34

@Zoole[uk]: Inkább a kiszáradástól tartottam. Erőm meg emiatt nem is volt nagyon. Volt is két nap pihi, de muszáj volt, mert tényleg nagyon erőtlen voltam és egy 3 mázsás kétkerekűvel nem jó így mókázni, másrészről meg egy motoros göncöt levenni nem 10mp, mire egy hasmenéses ember kihámozza belőle magát belőle, addigra már mindegy is. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 20:08:52

@Kövérmadár [swe]:
Azért kérdeztem a turult mert egy érdekes téma.
a mai napig nem tudják valójában milyen madár volt.
A kerecsensólyomtól a dögkeselyűig számtalan madárra ráfogták már de bizonyítani nem sikerült.
Áltanulmányok garmadái találgatják hiába.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 20:10:42

@Sütemény1975:
Csak szólok hogy nálunk a gépnek kanala van és körme itt meg vödör és foga van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 20:12:33

@Hari Seldon 2: @diggerdriver:
Korábban megesett, hogy 4-5 kávét is megittam a cégnél. Na, attól utána rendesen ketyegett a szívem. Azóta leálltam erről, jobb nem kísérteni a sorsot (sem a Sorost :) ).

@digger:
Turul: az biztos, hogy nem kövérmadár volt :D

2014.07.03. 20:12:49

@Zoole[uk]: Nem semmi ez a tortenet!! Egyaltalan rajzokat osztalyozni, foleg altalanos iskolaban, abszurd otlet. Hihetetlen hogy annyi idosen igy ki tudtal allni magadert, respect. Biztos vagyok benne hogy az egesz osztalynak peldat mutattal ezzel. Talan nem is baj hogy vannak neha ilyen tanarok, hiszen sajnos az eletben mindannyian talalkozunk ilyenfajta emberrel elobb-utobb es az iskola tulajdonkeppen erre valo felkeszules. Aki mar akkor is meg tudta allni a helyet annak kesobb mar csak konnyebb lehet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 20:13:18

@diggerdriver:
Inkább a vödörnek legyen foga, mint a ... (tudodminek :) ).

2014.07.03. 20:15:23

Van 20 percem, beleolvastam a tegnapi, és a mai kommentekbe. Egy kérdés.
A biológiai szükségletek útszélen történő elvégzésének taglalása, ill. egyesek emésztési problémáinak virtuális kezelése-már sokadszor-, mennyivel PC-b duma, mint a buzilobbi?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 20:19:59

@Kövérmadár [swe]:
Igaz. Azt tudod hogy a munkahelyen mi az első kérdés ha valaki bekötött kézzel jön be?
Mi van foga is van?
Jó persze nálad elhittük hogy az esztergagép volt de mostmár bevallhatnád hogy édes kicsi céencémnek becézed:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 20:22:16

@lexrex:
Jut eszembe. azt tudjátok hogy Magyarországon a 21. században még vannak olyan utcák ahol egyetlen egy WC sincs?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 20:27:05

@nyuszigonosz(D):
A hasmenés? Hát még annak, akire rájön ;)

@diggerdriver:
Marógép volt, nem eszterga.
Az eszterga ma harapott meg, 2 ujjam sajog, de nincs komolyabb baj :)

nyuszigonosz 2014.07.03. 20:29:15

@Kövérmadár [swe]: Te legalább a hasmenés szót használtad.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 20:31:06

@nyuszigonosz(D):
Mert kifinomult vagyok, mint az ütvefúró tokmány ;)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.07.03. 20:33:27

@Kövérmadár [swe]: "Marógép volt, nem eszterga.
Az eszterga ma harapott meg, 2 ujjam sajog, de nincs komolyabb baj :)"

Elég nehezen tanulsz hallod a hibákból. :) Most komolyan, miért nem zárjátok be azokat a rohadt plexiablakokat a gyartógépek oldalán? Safety first, madár, ne nyúlkálj bele a gépekbe, a hétszentségit már! :)

2014.07.03. 20:36:23

@Kövérmadár [swe]:

"Előbbi nem sért senkit"

Csak a jó ízlést. Már ha van. .

2014.07.03. 20:37:23

@diggerdriver: En tapasztalatok alapjan irok velemenyt, errol ennyit. Irhatnek velemenyt pl. a Balatonrol is csak nem lenne hiteles mert kb. harminc eve nem jartam ott es nem is szandekozom odamenni az eletem hatralevo reszeben. Ettol persze meg jogomban all azt irni hogy draga a langos es ez ellen tiltakozom, csak nem igazan lenne hiteles tolem ha ezt irnam. De irni mindent lehet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 20:38:25

@diggerdriver: Ez egy eredetmonda mitikus madara. Miért kellene bármit is tudományos alapon rábizonyítani? Attól, mert soha nem fogjuk megtudni, kerecsensólyom vagy sas, vagy keselyű, még ő Emese álmának a turulmadara és kész. A csodaszarvas milyen szarvas volt? Gímszarvas? Ez biztos? Előkerült a csontváza, csináltak DNS-tesztet? Nem kell mindent lombikba gyömöszölni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 20:39:41

Na szóval...

kepkezelo.com/images/clicaqz5wa5aggf0nql.jpg

A posztról sokat nem lehet írni. A forma jó a tartalom kevésbé.
Ennyi.

Viszont a tegnapi poszton @Mirjam2: és@Chang Yai: Egy érdekes témát feszegetett pontosabban kérdeztek tőlem.
Hogy igaz e hogy a Camdeni piacon a magyar kajálda fő vendégköre magyar?
Valamint hogy a Magyarországra látogató külföldieknek mi a véleményük a magyar konyháról?
Ezen elgondolkodtam egy kicsit.
Lehet hogy a magyar konyhát csak mi tartjuk olyan jónak?
Azt vettem észre hogy a török a thai a kínai és egyéb kifőzdéknek éttermeknek nem a saját nemzetiségük a fő vendégkör.
A camdeni piacon a magyarnál igen. Miért?
Jó persze biztos hogy egy Kuala Lumpur-i magyar étterem fő közönsége nem magyar de gyanítom hogy az ételek sem kizárólag magyarok.
Egyik ismerős aki kint él az USA-ban vendégül látta a feleség nagymamáját néhány hétre.
A mama csinált egy jóféle töltött káposztát amit a família befalt és három napig fekve szart mint a rudasökör.
Nem szokta a gyomruk.
Egy ausztrál magyar mondta hogy egyszer az egyik magyar csinált a tengerparton egy lángosost.
A kutyának sem kellett a lángosa.
Másik ismerős itt Angliában a tengerparon próbálkozott kürtőskalácsal. Belebukott.
A Magyarországra látogató külföldiek általában kétpofára zabálják a magyar kaját de ahogy hazamentek el is felejtették.
Mi lehet ennek az oka?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 20:39:54

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ez be szokott lenni zárva, most csiszolnom kellett 2-3 századot (ezt a gép nem tudja levenni) és ezért voltam kénytelen belepiszkálni.
:)

Véremet adom a vállalatért :D

@lexrex:
Annak már virág nő a sírján.

2014.07.03. 20:42:42

@diggerdriver: 'Neked is van véleményed a világról, arról is ahol nem jártál'

Nem, nincs. Nyilvan van egyfajta elkepzelesem pl. Svedorszagrol bar nem jartam ott, de ez nem velemeny, es nem kezdenek bele itt annak a fejtegetesebe hogy mit gondolok Svedorszagrol vagy a svedekrol mivel meg nem jartam ott. Egy szamukra szent es fontos dolgot pedig vegkepp nem kritizalnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 20:43:03

@zöldeketbeszélek:
Ezzel most teljesen egyetértek.
Az Operenciás tengert sem tudjuk hol van.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.03. 20:44:16

@diggerdriver:
"Azt vettem észre hogy a török a thai a kínai és egyéb kifőzdéknek éttermeknek nem a saját nemzetiségük a fő vendégkör.
A camdeni piacon a magyarnál igen. Miért?"

mert a török, kínai, thai olyat főz, ami az angoloknak ízlik, tehát nem autentikus.
a magyar meg igazi magyart.

a kínaiaknak vannak kis zugfőzdéik, ahol igazi kínait főznek, és csak ők járnak oda.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 20:45:15

@zöldeketbeszélek:
Nem teljesen értek egyet :)
Számomra pl. a "lombikolás" feltétele az elfogadásnak vagy "hitnek".

Bár az is igaz, hogy sosem láttam még diggert, mégis elhiszem, hogy létezik.

A turulmadár és a köré épülő eredetmonda egy mese. Nem több, de nem is kevesebb, mint pl. a Micimackó.

SzZoole 2014.07.03. 20:46:23

@Mirjam2: ohh,ettol vannak durvabbak storyik is,akkoriban a tananyag resz volt atanaroknak a testi fenyites,volt olyan,hogy a iskola mellet levo szomszed szolojet loptuk az igazgato elkaptt minket,sorba allitott minket a legelso kapott egy hatalmas pofont es kapott utes hatasara a dominoelv alapjan sorra fejeltuk le egymast,de volt olyan is hogy a kornyezetismeret tanartol olyan kokit kaptam,aki nagyfeju pecsetgyurut viselt,hogy a fejborom fel szakadt es omlott a ver a fejembol.a heg mai napig latszik a fejemen.De ez csak hatodik ev vegeig volt,hetedikben vagy szembe alltam a tanaral vagy elszaladtam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 20:46:28

@Mirjam2:
Na de én nem vagyok te.
Én tapasztalatok nélkül alkotok véleményt mint Kolombusz.
Tapasztalatok nélkül az volt a véleménye hogy a föld gömbölyű.
A világ túl nagy ahhoz hogy csak a tapasztalatainkat bocsássuk vitára.
Hamar kifogynánk a témából.
Ezért ha megengeded én az innen-onnan összeszedett ismereteim alapján alkotok véleményt.

SzZoole 2014.07.03. 20:48:53

@CJKrisz: igen a kiszaradasal nagy kell vigyazni,durvan le tudja gyengiteni az embert.
Motoros ruhaban fosast elkapni nem egy egyszeru eset:)

2014.07.03. 20:50:31

@diggerdriver: Igen, ez nagyon erdekes amit az etelekrol mondasz! Most a soraidat olvasva az jutott eszembe hogy talan az a problema, hogy nem fejlesztettek ki egy 'lajtos', kicsit 'mu'-magyar verziojat a nepszeru kajaknak. Pl. az a 'kinai' vagy 'indiai' kaja amit imadnak a kulfoldiek altalaban jelentosen kulonbozik attol amit a kinaiak vagy indiaiak valojaban esznek a sajat hazajukban vagy otthon, de rajottek hogy van egy 'eladhato' valtozat ami szo szerint 'emesztheto' egy csomo embernek vilagszerte. Szerintem ezt magyar etelekkel is meg lehetne csinalni, pl. a kurtos kalacsnak talan lehetne egy kisebb, cukrosabb, izesitett vagy kulonlegesen csomagolt valtozata ami bejonne a nagykozonsegnek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 20:51:29

@Babette.:
Akarom tudni, hogy ott mit szolgálnak fel?

@diggerdriver:
De nem is viccelünk vele ;)

Magyar ételek: szerintem a Magyarországra látogató külföldiek nem tudják reprodukálni azokat az ízeket. Így lehet, hogy annyiba is marad.
Itt nagyon megy a goulash, láttam már étteremben, büfében és ma a fagyasztottárús résznél is. Pedig szerintem elég sok jobb magyar étel van (töltöttkáposzta nagyon sok tejföllel pl. számomra magasan veri a gulyást).

@Mirjam2:
Ismerek olyat, aki szintén nem járt itt és mégis bőszen kritizálta...

DieNanny CH 2014.07.03. 20:52:39

@Zoole[uk]:

Hú, nekem is volt két idegbajos rajztanárom! Általánosban is kifogtam egyet, annak mindenkinek rossz jegyet adott, aki nem az ő énekkarába járt, hanem a konkurens kórusba. Így volt ez velem is, bár többször nyertem rajzversenyt, nyolcadikban megyei 2. lettem.
Középiskolában 4.-ben kaptunk ilyet, ott is volt már pár rajzom versenyen. Na, az egyik képemnél azt sem tudta, hogy dicsérje, aztán mondta, elküldi versenyre. Ebbe viszont nem egyeztem bele, mert tudtam, azt a festményemet sosem látom többet. Ott vitatkozott velem, aztán mikor osztályzásra került a sor, akkor a száját húzta, úgy mondta, hogy négyes. Engem nem érdekelt, mert úgyis ötösre álltam, de néhány nagyszájú osztálytársam igencsak kikelt magából, és kiharcolta nekem az ötöst...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 20:52:42

@Babette.:
Ebben igazad lehet. Kinek van tapasztalata a török konyháról Törökországban és valahol Nyugat Európában?
Ugyanaz vagy különbözik?
Ha különbözik akor minden eddigi elmélet megdőlt.
Egy török konyha amelyik angolra hangolt kaját főz török zászló alatt?
Lehet hogy a White Swan gulyáslevese pont azért volt mosogatóvízszerű mert az angolokat akarta becsábítani?

2014.07.03. 20:53:39

@diggerdriver: Oke, oke, szerintem inkabb beszelgessunk a magyar etelek nepszerusegerol, sokkal erdekesebb tema, a masikat mar tultargyaltuk!

Ha sok szabadidom lesz, nyitni fogok egy sajat blogot aminek az lesz a mottoja: India ugy szar ahogy van, ha ez nem tetszik ne gyere ide es egyebkent pedig kuss! :) Es mindenkit, de mindenkit ki fogok moderalni aki nem ert velem egyet (na jo, kiveve talan a Diggert meg a Zoolet...).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 20:54:50

@diggerdriver: hát mert jó, de annyira azért nem, hogy ha van más is, akkor is azt egyék.
annak külön örülök, hogy a te kommentedben is volt szarás. :-)

@lexrex: @nyuszigonosz(D):
mellesleg, ha nem reagáltak volna annyian a problémámra (köszönöm a segítséget meg mindent), akkkor én se foglalkoztam volna vele, nem reagálok vissza. de valamiért kellett a népnek a téma. vagy csak mindenki ilyen empatikus.
tehát magyarul mindenki más tehet róla. :-)
a határátkelésnek vannak olykor kevésbé jól sikerült aspektusai is ;-)
Lexrex, nemtom, mi bajod van velem, többedszer piszkálódsz, esetleg privátban megfogalmazhatnád, mi bánt ennyire?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.07.03. 20:56:17

@diggerdriver: "Az Operenciás tengert sem tudjuk hol van."

Dehogynem tudjuk. Ez az Enns folyó másik, tehát nyugati oldalát jelenti. Az "ober Enns" (Enns-en túl) német kifejezés magyaros elfajzása az Óperencia.

2014.07.03. 20:56:40

@Babette.: Megeloztel, toled fuggetlenul pont ezt gondoltam! En csak a kinairol meg az indiairol tudok nyilatkozni, mind a ketto kulonbozik az 'igazitol' (marmint amit nemzetkozileg forgalmaznak). Szerinted ez mukodne magyar kajakkal? Pl. langos mas verzioban?

DieNanny CH 2014.07.03. 20:57:11

@diggerdriver:

Sőt, olyan iskola is - pár éve láttam -, ahol udvari pottyantós van? Azért emlékszem ennyire, mert volt a tv-ben, hogy az iskola számítógépeket kapott, aztán félhangosan elhangzott a budiról is pár szó... Persze lehet, azóta változott a helyzet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 20:58:02

@Mirjam2:
Igen, ebben lehet valami.
Így viszont közelítünk egy egyenkonyha felé.
Ha ez így van akkor azt mondom hogy maradjon a magyar konyha elszeparálva és őrizze meg a jellegét még ha nem is lesz népszerű.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 20:58:36

@diggerdriver:
Hát.
A pizza olasz étel. Akkor miért különbözik észrevehetően a svéd és a magyar pizza? Biztosan van valami ebben a finomhangolásban.

Azt pl. észre vettem, hogy bármilyen nyugati étteremben is jártam, a húsok átsültsége és "porcmentessége" eltér a magyarországiaktól. Nem tudok rá más magyarázatot, mint azt, hogy a magyarok jobban szeretik "véresebben" a húsokat. Számomra megváltás volt az itteni éttermi húsfelszolgálás, mert nekem az angolos verzió semmiből sem kedvező.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 20:58:54

@diggerdriver: én nagy rajongója voltam mindig is a török kollégáim főztjének, nagyon sokban a magyar ízekre emlékeztet, csak még sokkal jobb annál :-) viszont étteremben stb még nem ettem, nincs hasonlítási alapom.

2014.07.03. 20:59:16

@Zoole[uk]: :( Gondolom nem sirod vissza az iskolat...

SzZoole 2014.07.03. 21:00:41

@DieNanny [SZ,CH]: hat igen,abban az idoben mindegy volt,hogy valaki tok hulye volt,de ha tanar kedvence volt es anyunak is eleg hosszu volt a nyelve akkor az a gyerek szinotos volt.

nyuszigonosz 2014.07.03. 21:00:57

@Chang Yai: Nézd, amiket tegnap írtál az ottani ilyenjellegü szokásokról az érdekes volt.
Meg igazán sajnálom, hogy ilyen problémád van és ennyire hosszantartóan, de hát te élsz ott már nagyon régen, gondolom tudod mit lenne jó vagy nem jó enned, innod vagy melyik orvoshoz elmenned.

Csak az ember atolvassa a kommenteket ilyenkor és az egész nap ez van. Jó, persze, ehhez ugye mindenki hozzá tud szólni. :-)

Na mindegy is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 21:02:16

@DieNanny [SZ,CH]:
Az hogy milyen van arról lehet vitatkozni hogy az jó vagy nem de VAN.
Na de mikor a télen a hóba abordálja a gyereket a lány és kieszik a kutyák alóla az azért elég durva.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.03. 21:05:14

@Mirjam2: gondolom, működne. mondjuk pont a lángost nem tudom elképzelni, mit lehetne rajta változtatni.

2014.07.03. 21:06:05

@diggerdriver: Hogy egy peldat mondjak: a 'chicken tikka masala' nem letezik Indiaban, ezt kimondottan az angol piacra talaltak ki, de ma az egyik legnepszerubb etel Angliaban. Ilyen fogalom sem letezik az indiai konyhaban hogy 'curry', ez eredetileg egy bizonyos fuszer neve es most arra hasznaljak ezt a szot hogy megnevezzek azokat a zoldseg alapu eteleket amikre kulfoldiek nem tudjak a pontos szot (kb. mintha kitalalnal a husetelekre egy gyujtonevet a magyar konyhaban mert a kulfoldiek nem tudjak mi a 'porkolt' meg a tobbi dolog). A legtobb nyugati ember keptelen lenne megenni az 'igazi' indiai eteleket, mar csak a fuszerezes miatt is.

Szerinted nem lenne jo ha lenne a magyar konyhanak egy ilyen valtozata amit masok is megesznek? Pedig en mar latom magam elott ahogy a Marks & Spencerben aruljak a kis dizajnos csomagokat, magyar motivumokkal a csomagolason meg minden... Lehet hogy mukodne, nem tudom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 21:06:39

@Zoole[uk]:
Sok minden mellett ezért utáltam én is.
Akinek az anyja szülői munkaközösség tag volt az jó tanuló volt.
Meg a tanácselnök fia meg a doktor úr lánya. Ha tökhülyék voltak akkor is.
A testi fenyítésből nekem is kijutott viszont én azt az egyet nem ítélem el és ha rajtam múlna visszahoznám.

SzZoole 2014.07.03. 21:06:49

@Mirjam2: engem igazsag szerint India eszaki resze vonz es mellete Nepal es Tibet.Sok L.L.Lawrance konyvet olvastam,ami ott jatszodott es megfogott es mint tudjuk O Tibet kutato.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.03. 21:07:33

@zöldeketbeszélek:
jaj, neked meg akarom mondani, hogy jó, hogy itt vagy. éppen hiányolni akartalak, hogy nem láttalak mióta.

(te mondtad, hogy a férjed szuper havi költséges excelt csinált?)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 21:08:00

@nyuszigonosz(D):
Tudom. Olvastam már de nem tudom elfogadni.
Mi bizonyítja?

2014.07.03. 21:08:59

@Babette.: Kevesbe olajos verzio kevesebb fokhagymaval? Mondjuk tenyleg nem nagyon tudom elkepzelni en sem. Az is igaz hogy mar az eredeti langost sem tudom elkepzelni, egyet sem lattam kozelrol mar tobb mint husz eve... De ha lesz egy lajtosabb megoldas, lehet hogy benevezek ra, foleg ha a Marks & Spencerben lehet majd kapni!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 21:10:00

@Mirjam2:
Lehet hogy jó lenne mert népszerűsítené a magyar konyhát, de valahol csalásnak érzem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.03. 21:14:37

@Zoole[uk]: ő orientalista. amúgy mongol szakon végzett. egyszer hallottam vele egy riportot, abban mesélte. egyedül volt a szakon az egyetemen.
aztán amikor végzett, rájött, hogy a téma nem túl népszerű a közemberek között, és azt találta ki, hogy akkor regényeket fog írni. viszont a regényekben minden "szakmai" részlet teljesen valósághű.

**mimi** 2014.07.03. 21:15:42

@Zoole[uk]:
én is sokat olvastam tőle...:)

2014.07.03. 21:16:03

@diggerdriver: Nem, ezt nem tudtam, es nem is gondoltam volna. Hol? Azt hittem vannak valami kozegeszsegugyi torvenyek amik tiltjak hogy ne legyen WC olyan helyen ahol emberek laknak Mo.on, ezek szerint tevedtem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.03. 21:16:18

@Mirjam2: az nem olajos, ha elég forró zsiradékban sütik. a fokhagyma meg nem kötelező tartozék. én mondjuk az alap, üres verzión gondolkodtam. mármint hogy mit lehet rajta népszerűbbé tenni. hiszen annyira egyszerű kaja.
egyszerű kenyér/pizzatészta zsiradékban kisütve.

SzZoole 2014.07.03. 21:19:55

@Babette.: En ugy tudom,hogy Lorinc L.Laszlo neven tudomanyos konyveket irt/ir.
L.L.Lawrance neven pedig krimiket amiben tobbnyire O maga volt a foszereplo detektiv,es igazad van mert beleszotte a valosagot is.Nekem nagyon tetszettek a konyvei.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 21:20:30

hű, lángos, az milyen jó lenne. szerintem se kötelező tartozék a fokhagyma meg az olajos tocsogás. nade a tejföl....! :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 21:21:03

@Mirjam2:
Az önkormányzat adott nekik deszkát hogy építsen mindenki pottyantóst. Azt meg is építették.
Az első télen eltüzelték.

2014.07.03. 21:21:22

@diggerdriver: Igen, egyertelmuen 'csalas' lenne valamilyen ertelemben. De lehetne pl. egy etel ami nepszeru lesz, oke nem a Turo Rudi :) de valami ami pozitiv ertelemben ismertte teszi a magyar konyhat. A gulyas szerintem nem alkalmas erre, megkapta az eselyt de eljatszotta :).

Egyebkent egy csomo minden mast is lehetne nepszerusiteni Mo.rol, pl. magyar motivumokkal diszitett ruhakat vagy hasznalati targyakat, termeszetesen valami modernre gondolok hagyomanyos motivumokkal. Erre kolthetne pl. a kormany a penzt hogy valami ilyet tervezzenek es piacra dobjanak, de mindig a stadionokkal stb. vannak elfoglalva.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 21:21:37

@diggerdriver:
Volt egy matek tanárom középiskola első évében (1999). Ő még kiosztott tockosokat, körmösöket. Hihetetlen, de a legnagyobb seggfejek is tudtak emberhez méltóan viselkedni ezeken az órákon.
Nagyon tiszteltem ezért.

Ma már nem divat megütni a gyereket. Sem az iskolában, sem a szülőnek. De kérdem én, naív laikussággal: ha sem az iskola, sem a szülő nem nevelheti és fegyelmezheti a gyereket, akkor hogyan lesz belőlük normális felnőtt? Már azokból, akikre ráférne egy két tockos...

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.03. 21:21:53

@Zoole[uk]: én nem olvasom, párat olvastam, de untam, hogy az első oldalon már hulla volt (nem költői túlzás). én azt mondom, amit a riportban hallottam.
amúgy szimpatikus ürge.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 21:22:59

@Mirjam2:
Az új Népstadionnak kalocsai mintás lesz a gyepszőnyege...

2014.07.03. 21:25:20

@Chang Yai:

Semmi bajom veled. Egy talpraesett, okos lány vagy, csak nagyon magányos. Mint itt sokan.

2014.07.03. 21:27:12

@diggerdriver: Ez durva, gondolom egy faluban tortent? Akkor most szo szerint nincs WC-juk es a foldekre jarnak elvegezni a dolgukat, telen pl.? Indiaban legalabb nincs hideg tel az orszag nagy reszen... Ha ezen a helyen Mo.on gyerekek is laknak, nem tudom hogyan engedheti meg pl. a Gyamhatosag hogy igy eljenek. Ez kozegeszsegugyi problema is termeszetesen. Feltetelezem hogy furdoszobajuk sincs, talan meg folyoviz sem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 21:28:12

@lexrex:
Ne csodálkozz ezen. Ez itt az MMK, a Magányos Mosogatók Klubja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 21:28:43

@Mirjam2:
Figyu az angolok nem tudnak töltött cukorkát csinálni.
Ami van a ilyen foglevevős fajta ragadós szar.
Gumicukorból óriási a választék super finomak de töltött cukruk nincs.
Akit eddig megkínáltam Negróval az eredetivel vagy a mézessel az mind odáig volt.
Kilószámra hozhatnám el tudnám adni zacskóját 2fontért.
Máris egy sikeres termék.
A neve külön reklámként eladná.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 21:29:35

@lexrex: ilyen szempontból egyébként nagyon nem jó nem dolgozni, ezt soha nem gondoltam át.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 21:31:16

@diggerdriver: @Mirjam2: bocs, de most nagyon röhögök (kínomban).

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.03. 21:32:33

@Mirjam2: a gyámhatóság majd akkor foglalkozik velük, ha ki akarnak költözni angliába dolgozni, meg szép albérletben lakni.

2014.07.03. 21:32:56

@diggerdriver: Ez mennyire igaz! Es olvastam par eve egy magyar csaladrol akik maganvallalkozasban dizajner cukorkakat csinaltak Pesten. Annyi kene hogy legyen egy par program ahol segitenek az ilyeneknek hogy meg tudjak vetni a labukat a nyugati piacon, ahelyett hogy direkt akadalyozzak a vallalkozokat. Lehet hogy a magyar edessegek nepszerubbek lennenek mint a masfele etelek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 21:33:10

@Kövérmadár [swe]: nemcsak nem divat, törvényellenes is gyereket megütni. tanárt megütni, na az nem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.07.03. 21:33:11

@diggerdriver: "Tudom. Olvastam már de nem tudom elfogadni.
Mi bizonyítja?"

Semmi. Mint a történelmi események többségét. Egyikünk sem volt ott. Abból tudunk kiindulni, amit mások leírtak vagy szájhagyomány útján máig fennmaradt. Nem kötelező elfogadni egyiket sem. :)

DieNanny CH 2014.07.03. 21:35:16

@Zoole[uk]:

Én is sokat olvastam tőle!

**mimi** 2014.07.03. 21:35:30

@Zoole[uk]:
igen, minden évben jelenik meg 1 vagy 2 könyve

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 21:36:51

@Chang Yai:
Tudom, elég szomorú :(
Szerintem ha egy gyerek elég idős ahhoz, hogy tiszteletlen / agresszív / bunkóprimitívállat legyen, akkor ahhoz is az, hogy alkalom adtán a tanár megleckéztesse.

A szüleink is felnőttek ilyen környezetben, nem értem a "puhulás" okát.

Hari Seldon 2 2014.07.03. 21:37:21

@diggerdriver:
"A Magyarországra látogató külföldiek általában kétpofára zabálják a magyar kaját de ahogy hazamentek el is felejtették."
Azért zabálják két pofára, mert éhesek és valamit csak kell enni.
Ismered Moldova klasszikusát: "a magyar konyha világhírű - Magyarországon"
(nem mondom, hogy pont így van, de van benne igazság)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 21:39:56

@Babette.: @Mirjam2:
Itt minden akkor jó biznisz ha beletolod a vevő arcába.
Senki egy lépést nem fog tenni érte de ha ott lenne a három hipermaket polcain az nagy siker lenne.
Hát még valami igazi töltött mint régen azok a töltött keménycukorkák voltak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 21:40:41

@nyuszigonosz(D):
Végig csak feltételezésekről van szó.
Ez semmi.

DieNanny CH 2014.07.03. 21:41:57

@Mirjam2:

Tegnap vagy tegnapelőtt linkelt be valaki egy erdélyi párt amerikában, akik ilyen ruhákat terveznek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 21:42:07

@Mirjam2:
a hungry - Hungary rémálomra próbált már valaki marketing-kampányt építeni? vagy elveszett ötlet?
@Kövérmadár:
szerintem a tanári fenyítés túl sok visszaélésre adhat alkalmat, lásd a fentebbi példákat, ezért biztonságosabb és korrektebb teljesen leszámolni vele.
nekem valahol az azért sok, amikor lassanként már szülőkre is rászállnak azért, hogy kioszt egy tockost, odacsap, vagy húsz évalatt elszáll egy hatalmas pofon (nem arról van szó, hogy naponta péppé veri a gyereket, az nyilván más, csak a határt nagyon nehéz meghúzni, nyilván szülő is lehet totál idegbeteg, mint némelyik tanár, de mégis, az ő gyereke....)

2014.07.03. 21:44:35

@Chang Yai: Hat kicsit sem emlekeztet arra amikor profilokat irtam a gyerekeknek akiknek szponzorokat kerestunk az NGO-n keresztul. Pl. 'Ramu 12 eves, ambiciozus, komoly fiu. Ozvegy edesapjaval es nyolc testverevel osztozik egy ketszobas viskon. A hazban nincs furdoszoba vagy konyha, Ramu es testverei minden nap egy kilometert gyalogolnak a legkozelebbi kuthoz ahonnan vizet hordanak. Kerjuk, segitse Ramut es csaladjat hogy emberi korulmenyek kozott elhessenek'.

Az ilyenekhez ki kellett eloszor toltenem egy adatlapot amin olyan kerdesek szerepeltek hogy van-e WC, konyha, furdoszoba, folyoviz a lakasban; milyen messze van a legkozelebbi vizforras. Nem gondoltam volna hogy Mo.on ilyen kerdesek egyaltalan felmerulhetnek...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 21:48:06

@Babette.: Erről lemaradtatok, az olaszok már megcsinálták :).

it.wikipedia.org/wiki/Pizza_fritta_(gastronomia)

Nagyon finom, Nápolyban elég sokszor részesítettem magam a nem éppen kalóriaszegény élvezetben :).

2014.07.03. 21:48:18

@DieNanny [SZ,CH]: Igen, pont innen jott az otletem. Elolvastam a cikket, de az a baj szerintem az o ruhaikkal is mint az etelekkel hogy kimondottan (kulfoldon elo) magyarokat celoztak meg. Jo kezdemenyezes, de ha ezt tomegmeretben akarnad csinalni akkor pl. mas dizajnokra lenne szukseg, marketingre, stb.

nyuszigonosz 2014.07.03. 21:48:37

@diggerdriver: Mint ahogy Kartasch is írta: ha elhiszed elhiszed, ha meg nem, akkor meg nem. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 21:48:52

@DieNanny [SZ,CH]: én voltam, itt van megint.
tinkmara.com/2014/07/01/hordd-kivul-ami-belul-van/
nekem valahogy nem jöttek be a képek (kivéve a rovásírásos ábécéset, mert az ilyen ábécéseket gyűjtöm), valami nagyon kellemetlen érzésem lett ezektől a pólóktól, és nem tudom megmagyarázni, miért, ezért nem is kommenteltem a dolgot tegnap.
ezt a kalocsai motívumot kb tavalyelőtt nagyon felkapták nem? még valamelyik forma1-es pilóta szerkóját is ezzel varrták ki, mert megnyert a dizájn valami online szavazást,vagy valami ilyesmi.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 21:49:58

@DieNanny [SZ,CH]: Ha jól emlékszem, indultak is ilyen ruhákkal fiatal magyar tervezők designer-versenyen. Nekem kicsit fura, pedig szeretem a népi motívumokat, de nem egy modern kosztümön, vagy kézitáskán. Ékszeren már inkább.

2014.07.03. 21:53:08

@Babette.: Helyes, akkor csapjon le rajuk a torveny teljes szigoraval! Kuldjek rajuk a NAT-ot is meg azt a masik szervezetet amelyik azt vizsgalja, honnan lett a rengeteg penz arra hogy budi legyen a gyerekeknek. Az is lehet hogy a kolyok az LMP-vel szimpatizal es akkor ez mar politikai kampany.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 21:53:54

@Chang Yai: A folyamatos agymosást vádold a kellemetlen érzésért (magyar motívum = nagymagyar ködtől elborult tekintetű jobberek).

Egyébként nekem meg maga a póló, mint ruhadarab nem jön be. Olyan szinten jellegtelen, semleges, hogy Monet legszebb festménye sem adna neki egyediséget rányomtatva...

2014.07.03. 21:58:44

@Babette.: Az a vicc hogy a naan bread is egyszeru pl. meg a poppadom is meg a tortilla is, megis imadjak es minden sarki boltban lehet kapni pl. Angliaban. Akkor a 'langos light' miert nem? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 21:59:06

@Kövérmadár [swe]: Mondtam én, hogy bárkinek is hinnie kell benne? Nem kell. Attól még a magyar mondavilág olyan része marad, amely nélkül sok minden nem lenne érthető. A világ más részén meg abban hittek, hogy a Földet egy óriási teknősbéka tartja a hátán. Na most kétlem, hogy a 21. században ebben komolyan biztos lenne bárki is, de attól még a mese tovább él, a teknőst továbbra is tisztelhetik.
Szóval igen, mese, de annak elég érdekes :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 22:01:35

@Mirjam2: Akkor neked is :). A lángos felturbózott változatát az olaszok már feltalálták kb. a II. vh végén. Campania tartomány jellegzetes étele, én Nápolyban tömtem magam vele, amikor csak lehetett.

it.wikipedia.org/wiki/Pizza_fritta_(gastronomia)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 22:02:45

@zöldeketbeszélek: ezt értem, de valahogy ezen kívül / túl sem fekszik nekem ez a gulyás - puli - csikós - kalocsai izés világ. amikor ott(hon) vagyunk, akkor se erről szól akármi is.
pöttyös túrórudis pl mindjárt más lenne :-) londoni mosogatós poénos. bármi igazi mai téma. ja,mármint nekem, nem a nagy nemzetközi közönségnek.

Nepálban nagyon szép mintákat varrnak ki seperc alatt varrógéppel (mind férfiak), olyan kár, hogy ilyesmit még máshol soha nem láttam (remélem, kitartanak jó ideig!) gyönyörű sárkányok vannak meg mandalák, meg akármit megcsinálnak neked, amit kérsz. ok, ott mondjuk a jetis meg jakos poénok mennek. viszont az érdekes, hogy milyen sok helyi is hord nepáli zászlós, I love Nepal-os dizájnokat. hm, most jól belezavarodtam saját magamba. :-) ebben igazad van, hogy jobber dolog lett bármi szinten is büszkének lenni :-(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 22:05:31

@Babette.: Köszi, állatira el voltam havazva...azért olvastam időnként, meg a saját blogomra is raktam ki egy cikket két hét kihagyás után, de nagy volt a hajtás...

Igen, az én párom volt, de maga az excel rém egyszerű, csak nagyon terjedelmes. Évek óta vezeti...én befordulnék, ha csak egy évig kellene, akkor is :).

2014.07.03. 22:07:14

@zöldeketbeszélek: Pontosan. Mas ruhadarabokat lehetne valasztani, illetve kiegeszitokre ramenni mint pl. ekszer vagy taska, ahogy te is mondtad. En egyszer sok evvel ezelott vettem egy magyar motivumokkal diszitetett, narancssarga szinu, hosszu ruhat a Siptar boltbol (nem tudom ismeri-e valaki) Budapesten ajandekba egy londoni / zimbabwei baratnomnek. Teljesen el volt ajulva tole, evekig hordta, mindenkinek mutogatta hogy ez a 'kulonleges magyar ruhaja'. A ruha relative draga volt, de biztosan lehetne gyartani ezeket olcsobban is, akar alacsonyabb minosegu anyagbol. Ma mar ugysem orizgetik az emberek a ruhat orokke, mindig masikat vesznek, legalabbis Nyugat-Europaban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 22:07:47

@Chang Yai: Pedig milyen ökörség...magunkat fosztjuk meg attól, hogy jó érzéssel felvegyünk olyan ruhadarabot, táskát, cipőt, bármit, amelyen akár ősmagyar (tarsolylemez-minta, rovásírás, turul, csodaszarvas), akár népi motívumok vannak. És igen, ahogy írtad, máshol a helyieknek sem derogál a helyi folklórból meríteni. Ez van, a végletek országa vagyunk ebben is.

2014.07.03. 22:09:30

@zöldeketbeszélek: Errol lemaradtunk... Majd legkozelebb! :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 22:12:25

@Mirjam2: Na, az ócska, fél évados ruha meg a másik rémálom. Az a fajta vagyok, aki a kedvenc darabjait addig hordja- évekig! -, míg kb. szét nem esik. Vagyis ez a fajta voltam, mert ezt ma már nem tehetem meg. Nagyjából a rendszerváltás óta a jó dolgokkal együtt a silányság is szépen teret hódított Mo-n...

Quercus a favágó 2014.07.03. 22:14:45

@zöldeketbeszélek:

Izlandon addig nem kezdenek el egy építkezést, amíg nincs pöcsétes papír arról, hogy a terület manómentesítve van. Ők ebben hisznek.

2014.07.03. 22:15:28

@zöldeketbeszélek: Szerintem nem derogal a magyar embereknek sem, legalabbis nekem kifejezetten tetszenek a magyar motivumok es szivesen hordanek ezzel diszitett ruhakat. Inkabb azzal van a gond hogy sajnos neha Mo.on bizonyos politikai, vilagnezeti beallitottsagu emberek hordanak ilyen ruhakat es gondolom sokan nem szeretnenek veluk azonosulni. Pont azert lenne nekem szimpatikus ha minel szelesebb korben, a hatarokon kivul is akar, nepszerusitenek a magyar motivumokat mert ezek egyszeruen szepek es onmagukert kene szeretni oket, nem azert mert egy bizonyos politikai hovatartozast fejeznek ki.

blackhairlady 2014.07.03. 22:19:11

@**mimi**: En eppen most is tole olvasok:)

**mimi** 2014.07.03. 22:20:56

@Mirjam2:
én ismerem...pécsi lány :)

blackhairlady 2014.07.03. 22:21:12

@Mirjam2: Minden egyes amerikai akivel eddig beszeltem es jart Budapesten, a langost nevezte meg elsonek amit imadott itt, hogy az milyen finom, es milyen jo lenne ismet megkostolni.

**mimi** 2014.07.03. 22:21:31

@blackhair-lady:
:))
én is gyűjtök az új könyveire...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.03. 22:22:33

@Zoole[uk]: Mi erre vagyunk räkattanva (a piros csomagoläsura): www.caffe-http://www.caffe-cerutti.ch/en/prodotti.php
Annyira itatja magät, hogy kénytelenek voltunk koffeinmenteset venni belöle. :-)
Elötte amugy a Lavazza volt nälunk a "menö"...
@Zka: Rossz helyen laksz! :-P Ujszegeden nagyon is finom a csapviz!
@DieNanny [SZ,CH]: Eddig az összes gyerek, akit ismerek és van valamilyen magyar kötödése, Macikävét iszik. :-)))) Én egészen kb 3évvel ezelöttig azt Sem tudtam, hogy létezik. :-)

blackhairlady 2014.07.03. 22:23:46

@Zoole[uk]: Igen. Azt hiszem minden evben kettot ki kell adnia, megallapodasa van a kiadoval.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 22:25:24

@Mirjam2: Az a baj, hogy a jobboldalon elhitték, hogy a hazaszeretetet a külsőségekben is ki kell fejezni, a baloldalon meg elhitték, hogy aki rovásírásos pólóban van, az csak jobboldali lehet. De az is lehet, hogy a jobboldalon elhitték, hogy a baloldalon nincs hazaszeretet, tehát őket nem illeti meg a nemzeti jelképek ilyen módon történő viselése. Meg az is lehet, hogy mivel a szocializmus alatt a nemzeti jelképek amolyan futottak még kategóriába tartoztak az enyhébb időszakokban, a keményebb évek alatt meg nagyjából a nyilasokkal tették egy sorba aki ezeket használni merte volna (lásd a kokárda tiltását), a baloldal szemében a mai napig gyanúsak maradtak, akik felvállalják ezeket külsőségekben is. Ezért aztán a jobboldal jogosnak érzi, hogy a hovatartozását ezzel is kifejezze, lévén ez szemben áll az úgynevezett baloldal évtizedekig tartó elutasító, sőt megbélyegző skatulyázásával. Na.

blackhairlady 2014.07.03. 22:29:36

@Mirjam2: Hu, ha ezt akkor irtad volna amikor meg Vaj Mi is itt volt, biztos lett volna velemenye a "keregetesrol" a szegeny kisgyerekek szamara.

Quercus a favágó 2014.07.03. 22:32:05

@Mirjam2:

Váci Rozi, meg Nagy Ervin már próbálkoznak a tardi matyóval.

www.matyodesign.hu/

2014.07.03. 22:32:24

@diggerdriver: Egyebkent nem akarok bunko lenni, de pont nem Kolumbusz gondolta hogy a Fold gombolyu. O azt gondolta pl. hogy Indiaban van mikor Amerikaban volt, rossz iranyba indult szegenykem, tapasztalatok nelkul :). Es nem is jott ra a tevedesere, ezert nevezte tevesen az amerikai oslakokat 'indianok'-nak.

A pasi aki azt gondolta hogy a Fold gombolyu - feltetelezem Kopernikuszra gondolsz - tudos volt aki szamitasok alapjan jutott arra a kovetkeztetesre hogy a Fold gombolyu. Ez nem csak egy velemeny volt a reszerol.

blackhairlady 2014.07.03. 22:32:48

@Mirjam2: Mert azok melegitve is jok, a langos meg csak frissen, abban a pillanatban kisutve, ha kihult mar nincs meg az az elvezeti erteke.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 22:33:08

@blackhair-lady: Tényleg, miért nincs itt Vaj Mi? Eltűnt, visszajött, eltűnt...történt valami attak itt a blogon?

blackhairlady 2014.07.03. 22:37:45

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem ismerted a Macikavet? Oh, hogy az milyen finom:) melegen, melytanyerban, kiflit, vagy kenyeret (foleg a hejat) beleszelve... Bar elobb irtad volna, hoztam volna otthonrol:(

blackhairlady 2014.07.03. 22:39:31

@zöldeketbeszélek: Nem tudom. Egyszer jott vissza azt hiszem amiota az az 1000. poszt -os nap volt. Szerintem olvas, csak nem kommentel.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 22:40:50

@blackhair-lady: Hát ha olvas minket, remélem egyszer vissza is jön. Van pár ember, akit hiányolok innen...

2014.07.03. 22:41:38

@blackhair-lady: Szerintem sem ez a legjobb modszer, csak az a baj hogy ha mar ott vannak a gyerekek akkor nincs igazan jobb megoldas. Nyilvan az igazi megoldas az lenne ha jobb lenne az oktatas, egeszsegugy, kevesebb gyerek szuletne stb., de amikor mar ott vannak a szegeny gyerekek, mit tudsz csinalni.

2014.07.03. 22:43:02

@blackhair-lady: Ebben van valami, tenyleg nem mukodne a langossal.

2014.07.03. 22:45:34

@QUERCUS: Megneztem az oldalt, lehetek oszinte? Ne sertodj meg, de ezek szerintem orult ronda rohak. Az egesz oldal dizajnja ijeszto. A matyohimzest meg kimondottan szeretem szoval nem azzal van a baj.

blackhairlady 2014.07.03. 22:46:23

@**mimi**: Szerintem nekem az osszes konyve megvan, mindket neven irtak. En kedvelem oket, kikapcsolnak, erdekes tajakon jatszodik, az ottani kulturarol, vallasrol is megtudok par dolgot, az meg hidegen hagy ha ponyvanak titulaljak.
A Balatonon elromlott a Kindle toltoje, es nem volt nalam semmi konyv. Viszont apolcon meg mindig ott vannak az elozo tulajnak a konyvei, koztuk tobb Hod konyv is. Nem tudom ismered-e oket, meg a 80-as evekben, tehat a szocializmusban jatszodnak, a magyar elharitasrol szolnak a sztorik, az ugynok fedoneve Hod ( a magyar Bond:D).
Olvastam oket annak idejen amikor konyvcsomagokat vettem es ezeket is tartalmazta, nagyon nagyon szorakoztatoak, es egy kicsit visszavitt a regi rendszerbe:) Szoval most ismet elkezdtem, es nem csalodtam, pont olyan jo erzes volt elolvasni mint annakidejen:) Le is toltottem jo parat a Kindlere miutan vettem uj toltot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 22:47:14

@Mirjam2:
Na ennek azért fussál neki mégegyszer mert nagy butaságot mondtál.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 22:47:15

@blackhair-lady: @Mirjam2: Abban a formában miért ne működhetne, mint bármelyik másik népszerű street food? A pizza sem jó melegítve, a gofri sem, a hamburger sem, mégis ezer tonnaszámra fogynak nap mint nap.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.03. 22:48:27

@Chang Yai:
Visszaélés most is van: a hatalmától megfosztott tanarral szemben élnek vissza a kis görények.
Néhányan (szerencsére szerintem nem túl sokan) pedig a büntethetőségi korhatárral (jó néhány éve volt erről egy cikk, hogy talán 13 éves "banda" garázdálkodott).

Visszaélés mindig lesz. Vagy A él vissza, vagy B. Jelenleg a tanárok lehetőségei egyre inkább korlátozva vannak, az amúgy is büntethetetlen gyerekek pedig minden felelősség alól kibújhatnak. Ezzel szerintem kétszeresen is eltolódik az egyensúly.

Legvégső soron pedig úgy gondolom, hogy ha már mindenképpen "pofa alapállás" helyzet áll elő (jelen pillanatban a tanár oldaláról), akkor kívánatosabb az, ha a gyerek áll alacsonyabb szinten a "hierarchiában".

A szülőkkel történő konfliktusok esetén pedig teljesen egyértelmű helyzet: a szülő gondoskodik a gyerekről, tehát megérdemli a "tiszteleltet". Ha ezt nem kapja meg, akkor legyen joga nevelni. Tisztelet alatt értem azt is, hogy a tanár felhívhatja a szülőt, hogy regulázza meg a gyerekét.

M. Péter 2014.07.03. 22:48:38

@blackhair-lady: Egyes indián törzsek is ismerik a lángost, pl. a navahók.

blackhairlady 2014.07.03. 22:49:41

@Mirjam2: En ertem, o nem ertett egyet ezzel. Szerintem meg mindenki azt tamogat akit akar. Azt tudom, hogy en kuldeni senkinek nem kuldok, ha adok az csak szemelyesen tortenhet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 22:51:25

@Kövérmadár [swe]: "a hatalmától megfosztott tanarral szemben élnek vissza a kis görények."

Helyesebben: a hatalmától megfosztott és saját jogán tekintéllyel soha nem is rendelkezett tanárral szemben élnek vissza a kis görények...

blackhairlady 2014.07.03. 22:52:14

@zöldeketbeszélek: Ugy mukodhetne, csak Mirjam azt irta, hogy miert nincsenek a polcokon.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 22:53:27

@blackhair-lady: Igaz, én meg közben ugrottam egy gondolatnyit :).

2014.07.03. 22:53:52

@diggerdriver: Tenyleg? :) Fejtsd ki.

Pernilla 2014.07.03. 22:55:05

@Mirjam2: @Babette.: Itt Ausztriában sok helyen árulnak "Langosch"-t. Számomra megdöbbentő volt, hogy nincs rajta feltét, sokkal keményebb mint az eredeti, emiatt "függőlegesen" fogva eszik az emberek. Egyszóval borzalmas :))) De az elterjedségét tekintve az ittenieknek biztosan bejön...
Mindenesetre osztrák barátommal tavaly belebotlottunk egy lángosos bódéba valami rendezvényen, ahol magyarok árultak. Akkor felcsillant a szeme, és mondta, hogy akkor most ő magyarosat akar enni, hozzak neki egy lángost. Én természetesen a sajtos-tejfölös verziót választottam. Utólag bevallotta, hogy elég gyanakodva nézte, hogy mi az amit hozok, tejföllel megkenve?? Ez egy elég meglepő kombináció az ittenieknek. De aztán annyira ízlett neki, hogy még hetekig mesélte a barátainak, hogy evett "igazi" magyar lángost, és mennyire finom volt :)
Azért azt még megemlíteném, hogy ugyanennél a bódénál próbáltak az osztrák ízlésnek is behódolni, árultak Apfelmus-szal megkent lángost (ez egy amolyan pépesített almakompót). Na ettől meg nekem állt fel a szőr a hátamon.

Egyébként Svédországban is több helyen láttam lángosos bódét, ott meg olyan verziókkal sokkoltak, mint a garnélarákos-kapros lángos. Nem kóstoltam. :D

blackhairlady 2014.07.03. 23:01:22

@M. Péter: Igen, van hasonlo itt is tobb helyen, a kulonbseg talan az, hogy nem elesztot hanem sutoport hasznalnak, igy egy picit mas a szerkezete. illetve nem lattam meg a fokhagyma-tejfol-sajt kombot ami ugye meg jobban magyar specifikussa teszi.

blackhairlady 2014.07.03. 23:03:52

@Pernilla: Epp az iment irtam, hogy szerintem mindenhol sutoporosan keszitik azert mas.
En is meglepodtem amikor meg regebben balatonlellen a langososnal lekvarral kertek a nemetek:) Megkostoltam en is, nem rossz, csak mas.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 23:05:01

@blackhair-lady: És káposztás verziót sem? Az is elég autentikus :).

Pernilla 2014.07.03. 23:05:53

@blackhair-lady: elképzelhető, nem kérdeztem utána hogy csinálják itt :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 23:14:41

@Mirjam2:
Kolombusz azért indult nyugat felé hogy megkerülje a földet és azt körbehajózva érjen Indiába.
Ö azt hitte sikerült neki azért nevezte el az őslakosokat indiánoknak.
Többször járt Amerikában de soha nem tudta meg hogy útjába akadt egy új földrész.

blackhairlady 2014.07.03. 23:30:28

@zöldeketbeszélek: Nem, de azt otthon sem eddig:) Van olyan egyaltalan?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 23:33:21

@blackhair-lady: Piacokon több helyen is láttam, nem mondom, hogy mindenhol van, de nem is ritka. Itt egy recept a kedvencemtől:

www.limarapeksege.hu/2014/03/kaposztas-langos.html

2014.07.03. 23:41:16

@diggerdriver: Igen, ebben igazad van, de nem tole jott az otlet hogy a Fold kerek - o nem tudos volt hanem kalandor. Mindegy ez egy komplex tema, lenyeg az hogy az o idejeben mar felteteleztek Europaban hogy a Fold kerek, most hirtelen ezt talaltam ami szerint konkretan Kolumbusz abban hitt hogy korte alaku: www.sacred-texts.com/earth/boe/boe26.htm. Egyebkent Kopernikusz sem azt 'fedezte fel' hogy a Fold kerek hanem azt allitotta hogy a bolygorendszer kozeppontja a Nap es nem a Fold ahogy addig hittek. Erdekes tema de azt hiszem most lassan megyek aludni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.03. 23:45:15

Látom, lassan mindenki kidől, ki lángossal, ki matyóhímzéssel, ki Kolumbusszal, úgyhogy jó éjt :)!

FutureFry 2014.07.03. 23:45:21

@Mirjam2: Sőt az "indiai" kaja még aszerint is más néha, hogy angol vagy amerikai. Pl. a "vindaloo" az Amerikában nem (volt) annyira ismert, Angliában pedig nagyon is (lásd "Red Dwarf" c. sorozat). Persze most a globalizáció jegyében már ez is van biztos mindenhol (talán csak Indiában nincs - vagy legalább is nem az angol változatban...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 23:48:23

@Mirjam2:
Én egy szóval sem állítottam hogy ö találta fel hogy gömbölyű.
Azért annyira talán mégsem vagyok hülye.

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 23:49:02

@Sütemény1975: " Dallmayr mennyire jo kv? Anyueknak azt hordom haza, szeretik nagyon."

ha szeretik, akkor jó, nem? tökmindegy más mit gondol, az számít, hogy anyudék mit gondolnak

2014.07.03. 23:50:35

@diggerdriver: @Mirjam2: Most mar tenyleg nyugovora terek de hihetetlen hogy mit fedeztem fel ennek kapcsan - 1956-ban (igen, 1956-ban!) egy angol pasi megalapitotta a 'Lapos Fold Tarsasagot' (theflatearthsociety.org/cms/), arrol probaltak meggyozni az embereket hogy nincs ra bizonyitek hogy a Fold kerek. A 70-es evekben meg kb. haromezer tagjuk volt, azota kevesebben vannak. Egyebkent most hogy vegiggondolom, sosem volt nekem kerek ez a sztori a Folddel...

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 23:52:00

@Ginix: "ilyen kis 2 decis kiszerelésben árulták víztisztító cseppnek pont ilyen céllal. pár liter vízbe kellett pár csepp. én abban mostam a salátát meg a gyümölcsöket. mondjuk meggyőződésem, h hypo volt, tök olyan volt a szaga."

mert az volt :) a hipoklóros sav vizes oldatát szokták használni hajókon is vízfertőtlenítésre, az 1%-os hipóból 10 csepp/l és ihatod.

2014.07.03. 23:54:49

@diggerdriver: Nem gondolom egyaltalan hogy hulye vagy, elnezest ha barmi amit mondtam ugy hangzott. Egyebkent ez nem egy fekete-feher dolog a Folddel meg minden, egy csomo homalyos kerdes van, en sem tudom a reszleteket. Lehet hogy felreertettem az eredeti kommentedet.

2014.07.04. 00:01:18

@FutureFry: Mondjuk ez ertheto, vegulis Indiaban is van pl. eszak-indiai, punjabi, gujarati, tamil, stb. stb. kaja, akkor miert ne legyen angol indiai, meg amerikai indiai is. Ja es ami nagyon nepszeru Indiaban, az a kinai kaja, de persze annak egy specialis indiai kinai valtozata! Pl. chai mein-t arulnak egy csomo helyen az utcan. Vindaloo-val nem vagyok kepben, Changot kell majd megkerdezni rola hogy ez mennyire nepszeru az 'oshazaban' ha kepes lesz szegeny meg egyszer valaha indiai etelt enni, vagy legalabbis bemereszkedni egy etterembe es megnezni az etlapot.

blackhairlady 2014.07.04. 00:02:39

@zöldeketbeszélek: Ja hogy a tesztajaban van a kaposzta! azt hittem a feltetrol beszeltel:)
Ilyet mar lattam, de meg nem kostoltam, de nem lehet rossz.
@diggerdriver: Nem volt rossz az sem, de nekem a fokhagymas-tejfolos-sajtos az igazi, mit a Rudiban a pottyos:))))
Mindkettobol kostoltam annyit, hogy nem lesz hianyerzetem egy jo ideig:)))))

blackhairlady 2014.07.04. 00:04:04

@zöldeketbeszélek: En meg tartom a frontot, eppen valami edesseg irant ahitozom, ami nalam nagyon ritkan jon elo, nem is tudom mi torten velem:(((

FutureFry 2014.07.04. 00:06:03

@zöldeketbeszélek: És a teknős min áll? Másik teknőson. És az? Teknősök egészen az aljáig.
Ez magyarul nem olyan jó, vagy csak nem tudok jól fordítani ("Turtles all the way down"): cosmology.carnegiescience.edu/timeline/1610/turtles-all-the-way-down

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.04. 00:08:47

@Mirjam2:
Na figyelj.
Te azt mondtad hogy csak tapasztalati alapon véleményezel.
Én azt mondtam hogy minden egyéb ismeret alapján is véleményt nyilvánítok.
Azért utaltam Kolombuszra mert ő is tapasztalat nélkül kialakította a véleményét hogy a föld gömbölyű és ő azt körbehajózva eléri Indiát.
Ő is máshonnan vett ismeretek alapján és nem tapasztalati alapon indult el.
Magyarul ha mindenki csak tapasztalati alapon véleményezne akkor a világ egy helyben állna.
Szóval erre utaltam.

FutureFry 2014.07.04. 00:18:56

@Mirjam2: Már az ókori görögök is tudták (legalább is némelyikük), hogy a föld gömbölyű. Sőt Eratoszthenész egész pontosan kiszámolta, hogy mekkora a kerülete:
hu.wikipedia.org/wiki/Eratoszthen%C3%A9sz_Pentatlosz

FutureFry 2014.07.04. 00:23:53

@M. Péter: Igen, én "Indian Taco" néven ismerem. Ja és persze ez a Kolumbusz-féle indián és nem az ázsiai indiai.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.04. 00:38:45

@CJKrisz: Szoktam is irigyelni a fiukat amikor pisilni kell... :-)
@Zoole[uk]: Nälunk 3-4.-es ofö szorakozäsa volt, hogy homlokon kopogtatta a nem eléggé gyorsan / megfelelöen välaszolokat. 1-2 fiunak gyorsan beleégett a levélforma a homlokäba...
@Chang Yai: és a sajt! :-)
@Babette.:És regényenként minimum 1szende szüzet megmelegitett a hideg éjszakäkon... :-)))
@Mirjam2: Mär linkeltem egyszer régen: nyomorszeleblog.hvg.hu/
Rengetegen vannak Europäban is, és a "gazdag" nyugaton is akik segitségre szorulnälnak. De sokkal menöbb egy afrikai / äzsiai ärvät tämogatni, mint a környezetünkben szétnézni. Ezt ne vedd magadra, nem räd gondoltam!
@zöldeketbeszélek: Mi van a nyelvvizsgäddal?

FutureFry 2014.07.04. 00:43:57

@Mirjam2: Igen ez jó magyarázat az indiai kaja változatokra. Csak nem értem, hogy ez az erős változat miért pont Angliában lett népszerű. Mert a vidaloo-t csak annak ajánlom aki tényleg bírja az erőset (szóval gyomorbajokkal nem - ha csak nincs Pepto Bismol kéznél). Szóval Chang Yai-nak (állapotát olvasva) nem igazán. Persze ilyenkor sok más indiai ételt sem...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.04. 00:48:53

@blackhair-lady: Ha IGAZÀN :-) ki vagy éhezve 1jo längosra, akkor hidegen is fantasztikus...
Macikävét még nem kostoltam. Nälunk dédmamäm cukrot karamellizält, és azt öntötte föl tejjel. :-) Erröl eszembe is jutott a mäkosguba...

rezsöatya 2014.07.04. 00:59:49

@blackhair-lady: virtualisan is jo?
A szilvasgomboc eleg edesseg? A napokban keszitettem...

kepfeltoltes.hu/140704/2014-07-03_23.56.41_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Amugy langos eleszto nelkul, sutoporral? Megall az eszem!

blackhairlady 2014.07.04. 01:02:01

@Naschkatze (Mostindien / CH): Persze, de eladni mar nem lehetne olyan konnyen:)
Az a karamella volt, meg most is keszitem ha nem vagyok eppen egeszsegmegszallott:))) (Neha ram jon, aztan meg eppen az ellentetje)
Makos gubat meg sosem csinaltam (de mar ettem).
Viszont most mar tudok mindenfele makosat alkotni, mert vettem otthon a vasarban makdaralot 1500 ft-ert. Meg nem probaltam, remelem mukodni fog.

blackhairlady 2014.07.04. 01:04:19

@rezsöatya: Jujj, te egy gonosz atya vagy, kinzod az alattvalokat:(((
Ez pont olyan ahogy a nagykonyvben meg van irva, akarki kovette el nagyon jol ert a gombocformalashoz:))))
Vett a lanyom a botba kepviselofankot, de nagy csalodas volt, mert csak sima tejszinhab van a kozepeben amit ki nem allhatok:(

M. Péter 2014.07.04. 01:11:17

@FutureFry: A vindaloo arra jó, hogy az ember 10 pint sör után megmutassa a barátainak, hogy ő milyen nagy legény.

rezsöatya 2014.07.04. 01:12:53

@blackhair-lady: pedig nagy(szakacs)konyv nelkul fozok, sutok..!

@Naschkatze (Mostindien / CH): a GoGirl-ot ismered? Tobbe nem kell irigykedned...! :-P

www.amazon.com/gp/aw/d/B003BEDUS6?pc_redir=1404306068&robot_redir=1

youtu.be/XryQKlwBtTg

FutureFry 2014.07.04. 01:25:38

@M. Péter: Én azt hittem ez pont fordítva van. Vindaloo után kell a 10 pint sör.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.04. 01:26:43

@Pernilla: Férjem sokäig fujjolt a längosra. (Fujj Teufel = tejföl) Egyszer véletlenül vittem haza magamnak (csak fokhagymäs volt)...kunyizott, izlett neki és megette az egészet.:-) Aztän voltunk valami fesztivälon és ott vettem neki kolbässzal és sajttal töltöttet. Felét megette, aztän cserélni "kellett" 1harapäsra...és az én kis sajtos-tejfölös-fokhagymäs féllängosom a bendöjében végezte...
@blackhair-lady: A krumplilängos vagy hogy hivjäk, viszont szigoruan csak särgabaracklekvär + porcukor komboval! :-)
"...eppen valami edesseg irant ahitozom, ami nalam nagyon ritkan jon elo, nem is tudom mi torten velem:((( " - tuti terhes vagy! :-))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.04. 01:30:44

@rezsöatya: Nekem az oldal kicsit érdekesen jött elö. :-)))
Viccet félretéve, "hallottam" mär rola, viszont szerintem motorosszerkoban szerintem nem müxik...röhögés nélkül tuti nem. :-)

rezsöatya 2014.07.04. 01:33:42

@Naschkatze (Mostindien / CH): jovanna!
En is csak hallottam rola, most utanakerestem... nekem van sajat... :-))))

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 01:41:05

@diggerdriver: "Másik ismerős itt Angliában a tengerparon próbálkozott kürtőskalácsal. Belebukott.
A Magyarországra látogató külföldiek általában kétpofára zabálják a magyar kaját de ahogy hazamentek el is felejtették.
Mi lehet ennek az oka?"

az, hogy az emberek összevissza besélnek :) a lángos most megy nálunk is meg ozziban is, csak ki kellett mozdulni a sajtos-tejfölös-fokhagymás alapvetésből, itt a városban most van lángosos ami sose volt magyar és tök jó dolgokat csinál, ilyen pesztós izéket.

a kürtőskalács meg farmers market kaja, imádják.

persze egyik se valami gasztro-csoda, de azért nekem szokták mesélgetni kollégáim, hogy ide mentek meg oda mentek és ettek kürtőskalácsot és mennyire jó volt

M. Péter 2014.07.04. 01:44:32

@FutureFry: Józanul az ember nem rendel vindaloot.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.04. 01:59:30

@pappito: A kürtőskalácsot a férjem is sztärolja, kävéba tunkolva. :-) Én a régit jobban szerettem. Azt a fajtät, aminek olyan volt a bevonata, mint a Dobos tortänak. Nem tudom, hogy hogy csinältäk, de én ugy imädtam ugy enni, hogy csigavonalban szedtem szét a kaläcsot, elöször kiharaptam a belsejét, majd elszopogattam a mäzt. :-)
Ami még menö a külföldieknél, az a pogäcsa és a sos aprosütemény, amit kilora ärulnak. Ha hozok két pofära zabäljäk magukat belöle.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.04. 02:02:53

@M. Péter: Töled valahogy nem värtam ezt a mondatot...mindig olyan komolyan irsz. :-)

rezsöatya 2014.07.04. 02:08:51

@Naschkatze (Mostindien / CH): na, a pogacsat itt, Angliaban sem ismerik. Van valami edes valtozata... szornyu! (szerintem).

Ha sutok pogit, vagy sos aprot, netan sajtosat, szeretik nagyon!

skye8 2014.07.04. 03:26:51

Toronto gyonyoru de nem lehet megszeretni 2 het alatt. van egy sajatos hangulata ami szamomra megfoghatatlan de megis otthonos.

blackhairlady 2014.07.04. 03:52:40

@Naschkatze (Mostindien / CH): A pogacsa itt nagyon megy, szerintem nemelyik finomabb is mint az othhoni. A Red lobsternek van egy pogija amit eloetelnek szolgalnak fel, az valami isteni.

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 04:32:30

@Kövérmadár [swe]: "Ma már nem divat megütni a gyereket. Sem az iskolában, sem a szülőnek. De kérdem én, naív laikussággal: ha sem az iskola, sem a szülő nem nevelheti és fegyelmezheti a gyereket, akkor hogyan lesz belőlük normális felnőtt?"

mára kiderült, hogy ha csak a tockos meg a körmös (fizikai erőszak) maradt, akkor elbasztál valamit. Nem a gyerek, te. Ha már odáig jut egy alá-fölé rendelt viszony, hogy erőszakra van szüksége az erősebbik félnek, akkor a gyengébbik az okosabb.

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 04:57:31

@zöldeketbeszélek: " a szocializmus alatt a nemzeti jelképek amolyan futottak még kategóriába tartoztak az enyhébb időszakokban, a keményebb évek alatt meg nagyjából a nyilasokkal tették egy sorba aki ezeket használni merte volna (lásd a kokárda tiltását)"

mikor volt tiltva a kokárda? én a hetvenes évek végén voltam ovis és minden évben volt kokárdánk március 15én, áltisiben is meg középiskolában is. sőt, ki _kellett_ tűzni, még emlékszem riportokra, hogy a röltexben nem lehet kapni nemzetiszín szalagot, mert mind megvette a nép március elején.

a közmegegyezés a gond szerintem, a trikolor még megy mindenkinek, de én speciel nem szeretnék turulyos bigyókat hordani, mert a széljobber szimbólumtár rovásírós-jázuspártusmagyarherceg áltörténelmi kontextusával én nem tudok azonosulni, meg sokán mások sem, szóval nem lesz közmegegyezés. majd ha nem dacból meg "én magyarabb vagyok, mint te" okból hordják akkor lesz közmegegyezés, hogy ez normális és közös kultúrkincsünk.

ennek persze semmi köze ahhoz, hogy csomó tradicionális minta (hímzések pl.) állatjól néz ki modern cuccokon is, van is a kölyköknek pár ilyen, anyós küldte (ilyesmi: lh3.googleusercontent.com/-54-5A6hbdB4/UrjAlBfnRzI/AAAAAAAAMx4/kuJqCq--i7c/w837-h628-no/IMG_20131224_115741.jpg )

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 05:02:30

@Mirjam2: szerintem nem rosszak, én láttam olyat ami tetszik. bár a magyar népmesék cirkoványos főcíméből kilopni a madarat azért nem szép szerintem

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 05:14:43

@Naschkatze (Mostindien / CH): a simán csak vastag cukorréteg van égetve, arról lehet lerágni a kalácsot. Itt durvára darált dió, mandula, barnacukor tálcákban hempergetik, illetve a gyerekek odaáig vannak az apró szines cukorgolyós verzióért (pixie dust?)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.04. 05:32:59

7900 ft egy póló, ez úgy alapból normális,ennyi szokott lenni egy cucc, csak én elszoktam tőle?
egyébként jól vagyok, és nehogy valaki kérdezzen vagy mondjon valamit gyomorügyileg, mert akkor válaszolni fogok rá, és kiakasztok valakit.
nem tudom, mi az a vindaloo, pár étlapot lefényképeztem már, hogy megfejtsem őket , mert szerintem nem alapműveltség, vagy magától értetődő, hogy mi az az aloo gobi mondjuk, d emégis minden étlap úgy kezeli, mintha az lenne :-( szóval ezt a szót még nem láttam, vagy nagyon elkerülte a figyelmemet.
egyébként ezt senki nem kérdezte vagy kommentelte: természetesen csak vegetáriánus kaját eszek, kivéve amikor úgy alakult, hogy muszáj volt mekis kaját betolnom reggelire. minden tanács és útikönyv egyet szokott érteni abban, hogy nagyban csökkenti a kockázatot, ha az ember itt elkerüli a csirkét stb. de Kuala Lumpurban nagyon szeretem a tandori csirkét.

Muscari 2014.07.04. 06:32:26

@Zoole[uk]: van egy kaveporkolo a Borough marketnel, hatalmas sorokat lattam ott allni, biztisan jo. Nekik is single origin kaveik vannak.
En is azokat szeretem egyebkent, nekem Latin-Amerikaiak jonnek be leginkabb. Tenyleg jo moka vegigprobalni es osszehasonlitani a kulonbozo termohelyekrol szarmazokat.
Nyilvan sejted, hogy en "sajat" kavet iszom, de ez itt nem a reklam helye. (azert azok is finomak)

Quercus a favágó 2014.07.04. 07:41:31

@Mirjam2:

Megnyugodtam. Én is így gondolom.

@Babette.:

Egy könyvben olvastam.

**mimi** 2014.07.04. 07:54:39

@blackhair-lady:
óóóóóó...persze, hogy emlékszem:))))
Nekem is nagyon tetszettek anno...de régen is volt! :)

**mimi** 2014.07.04. 08:02:41

@blackhair-lady:
kéne már nekem is vennem egy ilyen olvasót...de egy kicsit idegenkedem tőle, bár kétségtelenül praktikus,nem kell cipelni magammal a rengeteg könyvet a nyaralásra. :)
Arról nem is beszélve, hogy hova szöktek fel a könyvárak...szomorú vagyok, már nem engedhetem meg magamnak a havi 1-2-3 könyvet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 08:04:26

@pappito:
Ez is igaz.
Nincs tapasztalatom, de az osztalytarsaimon lattam anno, hogy suttyo gyereke jobbara a suttyo szulonek van. Ertelmes, tanult, muvelt szulok gyereke ritkabban lesz eroszakos, nagypofaju f@szfej.
Ebben az esetben a szulo a hibas, ez tiszta sor.

De egy 15 eves, agressziv hulyegyereket egyedul a tanar hogyan tud fegyelnezni? Nem utheti meg, rendben. Ha az otthoni minta eredendoen rossz, akkor merre tovabb? Into? Ugyan mar! Bukas? Azzal csak a kov. evfolyam sziv. Bortonbe nem lehet zarni, gyakorlatilag mint a kiraly elhet.

Szerintem ez nem jo...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 08:17:55

@pappito: "945 után a megszálló hatalom illegitimitását volt hivatott szimbolizálni. Még a Kádár-rendszer utolsó évtizedében sem igazán tolerálták a használatát, s akin túl nagy kokárda volt, azzal levetették, amikor pedig a karhatalom szétvert egy március 15-i megmozdulást, akkor nagyobb eséllyel kapott a fejére az, akin kokárda volt. (Az 1988. március 15-i, utolsó betiltott ünnepségen különösen felértékelődött a szerepe, akkor talán Tamás Gáspár Miklós büszkélkedhetett a legnagyobbal.)"

És hogy ne vádolhass jobboldali elfogultsággal - :))), a forrás:

nol.hu/belfold/20100313-a_kokarda-583171

SzZoole 2014.07.04. 08:18:53

@Muscari: arrol mar hallottam,de nincs az a kave amiert en oda bekocsikaznek es sorba allnek.
A "sajat" kavebol mar vegig ittam az egesz repertualt abbol talan az etiop vagy kenya izlett a legjobban,de mar azt is unom.
Lent Brighton mellet van egy kisvaros,ott van egy holgy aki ezzel foglalkozik neztem a honlapjat es egesz jo dolgokat arul,kis kavezoja is van a porkolo mellet,talan most hetvegen lemegyunk oda a csaladal ugyis jo ido lesz:)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 08:21:40

@pappito: Nagyon tündériek a picurok!

De fenntartom, hogy a póló olyan ruhadarab, amelyet semmiféle minta nem szépíthet meg...inkább a póló húzza le a saját szintjére a mintát is. Ezt igazán nem sértő szándékkal írom, még mielőtt...

Igazad van egyébként, ha majd nem a politikai hovatartozás szimbólumai lesznek a nemzeti jelképek, úgy fogjuk majd hordani magunkon, mint bármely más ország polgárai a sajátjukat, amin nem akad fenn senki...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 08:23:06

@Kövérmadár [swe]: El kellene küldeni az ilyen gyereket két hétre dolgozni mondjuk egy italgyárba, szalag mellé (én csináltam diákmunkában, hááát...). Szerintem 'megjavulna' hipp-hopp :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 08:24:47

@Naschkatze (Mostindien / CH): Márciusban megcsináltam, sikerült is :). Egy pipa. Most kiderült, hogy angolul kellene tudnom, de jól...nem pedig olaszul :))).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 08:25:58

@Muscari: @Zoole[uk]: Mi a véleményetek a fair trade kávékról? Parasztvakítás, vagy tényleg érdemes kicsit többet áldozni rá, mert valóban oda megy a pénz, ahová kell?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 08:27:53

@FutureFry: Ez nagyon jó! És az indiai sem kutya: óriáskígyón teknős, azon négy elefánt, azon a Föld...jó kis szendvics :). Én csodálom az emberek teremtő fantáziáját, sokkal szegényebbek lennénk az ilyen mítoszok nélkül.

SzZoole 2014.07.04. 08:32:08

@zöldeketbeszélek: ha jol tudom azt a szegenyebb orszagokbol vasaroljak fel a nagyobb kavegyartok pl.Starbucks,mar ittam es jo finom kave.

rezsöatya 2014.07.04. 08:34:46

@pappito: hat, bizony a hetvenes evek elejen!
'70-'74-ig jartam gimnaziumba, raadasul pont a Nemzeti Muzeum kozeleben volt az iskola. Es bizony kergettek a rendorok (gumibottal), mert kokarda volt rajtunk! Mondjuk minket sem kellett felteni, lazado fiatalok voltunk. Egyik osztalytarsamat bevittek, mert szovjet zaszlot egetett. Soha tobbet nem lattuk, nem hallottunk felole... :-(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 08:45:26

@Zoole[uk]: Ezt én is így tudom, az a kérdés, hogy a fair trade elvek valóban érvényesülnek-e a kávétermesztőknél, vagy ez is csak egy jó reklám.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 08:50:34

@rezsöatya: Te jó ég! Később sem sikerült felkutatni őt vagy a családját? Azért a hetvenes években már nem tüntettek el gimis srácokat a pincepadló alá...Esetleg kiutasították Budapestről? Ez előfordulhatott.

rezsöatya 2014.07.04. 09:02:20

Akkoriban nem volt a zsebunkben internet, fenykepezogep, igy nagyon keves informacio jutott el hozzank. Tanaraink is feltek, feltettek minket. De otthon a szuleimtol megkaptam a "kepzest", mindketten munkajukbol kifolyolag aktiv reszesei voltak az '56-os esemenyeknek (hivatasukbol persze, nem voltak parttagok!).
Egy masik osztalytarsam az apjatol elcsent (szovjet markaju) filmfelvevovel messzirol filmezte a diakok-rendorok kergetozeset a Muzeum koruton, aztan ezt "titkos osszejoveteleken" nezegettuk... tiszta Holt koltok tarsasaga feeling volt...!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 09:13:01

@rezsöatya: Hát nem bánom, hogy nekem csak a vége jutott...

nyuszigonosz 2014.07.04. 09:15:21

@zöldeketbeszélek: Ezen már én is elgondolkoztam, de nagyon el tudom azt is képzelni, hogy bizony nem azokhoz kerül a pénz, akik azt a kávét ültették, törödtek vele, leszedték meg szárították, egyszóval dolgoztak vele, hanem elszivárog.

M. Péter 2014.07.04. 09:18:07

Indiai étel témájaban, ha valaki még nem látta: www.youtube.com/watch?v=ix9OP1i9UN8

rezsöatya 2014.07.04. 09:19:20

@zöldeketbeszélek: Az ido szepit. De - bar ez nem temaja a blognak - amikor a mai mo-i helyzetben ujra felfedezek hasonlo kezdodo jelensegeket, vagy azokra utalo jeleket, akkor azert elgondolkodom (gondolok itt a hatalom vadhajtasaira)...

SzZoole 2014.07.04. 09:21:17

@zöldeketbeszélek: hogy mennyire fair azt nem tudom,de minden uzlet mogott valakinek az erdeke all mindig....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 09:28:26

@Zoole[uk]: @nyuszigonosz(D): Maga az, hogy az üzleti érdekeket érvényesíteni kell - hiszen nem hobbiból vállal a kereskedő sem kockázatot - még nem zárja ki azt, hogy a lánc legelején álló ember, a termelő is tisztességes haszonhoz jusson. De legalább a munkaereje újratermelésén felül még a családja eltartása miatt se kelljen álmatlanul forgolódnia egy kemény nap után...
Nekem nagyon tetszik a fair trade mozgalom, csak van bennem egy kis bizalmatlanság...

SzZoole 2014.07.04. 09:36:04

@zöldeketbeszélek: ebben igazad van,mivel mindket fel jol jar.A termelo eltudja adni a kavejat es kapott penz egy reszet visszaforgatja az ujj kavecsemetekbe es gondazasara a kovetkezo szuretig.
A kereskedo pedig kesobb is felvasarolja a kavebabot a termelotol ez igy fair.
De az hogy kinek mennyi haszna van ebbol......

M. Péter 2014.07.04. 09:45:19

@zöldeketbeszélek: A szerző nyilvánvalóan egy más Magyarországon élt, mint én. A 70-es években az március 15.-i iskolai ünnepségeken viseltünk kokárdát, a tanárok is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 09:51:13

@M. Péter: Az más tészta, az szervezett volt. Ott nem hangozhatott el olyasmi, ami esetleg sértette volna a hatalom fülét.

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 09:52:35

@zöldeketbeszélek: olvastam már én mindenfélét a nolon :)

Ugyanakkor rajtunk '88-ban is volt, meg mindig, iskolai elvárás volt, (pesti áltisi) meg teljesen természetesen viseltük. Igaz, csak ünnepnapon, egyszer egy évben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 09:56:26

@pappito: Éppen ezt írtam M.Péternek is. A szervezett, ellenőrzött, állami ünnepeken kokárdát viselni persze, hogy nem volt tilos...

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 09:56:54

@rezsöatya: te, biztos a kokárda miatt? csak mert a rendszerváltás óta hallgatom, hogy templomba járni is tilos volt meg mindenféle következményekkel járt, a nagyanyámnak mégis sikerült egész életében, még az ötvenes években is, pedig teljesen átlagos asszonyság volt. Kutyát nem érdekelte.

Félre ne érts, nem meghazudtolni akarlak, csak én úgy nőttem fel, hogy minden márciusban kokárdát tűztünk, még a pesti áltisiben is, ahol nov. 7én minden évben meg kellett nézni a moziban az emlékezz a nevedre c. borzalmas szovjet filmet, szóval nem ilyen értelmiségi rendszerellenes bagázs volt

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 09:57:57

@zöldeketbeszélek: hát lehet h te nem szereted a pólót, de hát a kölkekre mit adjak? nem bukfencezhetnek kisestélyiben a kertben...

M. Péter 2014.07.04. 09:58:04

@zöldeketbeszélek: A kokárda használatáról volt szó, "Még a Kádár-rendszer utolsó évtizedében sem igazán tolerálták a használatát".

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 09:59:19

@zöldeketbeszélek: szervezetlenkedni volt tilos, az, hogy ezt kokárdával vagy anélkül teszed az mindegy volt eléggé...

az emberk kokárdával járkáltak az utcán teljesen szervezetlenül, csak mentek a dolgukra és viselték mindenféle retorzió nélkül.

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 10:05:07

@nyuszigonosz(D): nem ismerem a dolgot közelebbről, de aszonta a kávés arc, hogy ő személyesen elutazik ezekhez az ültetvényekhez (csomó képet mutigatott) vásárolni, és a termelők valahogy szövetkezeteket csinálnak és a szövetkezet értékesít, nem egyenként és mivel a szövetkezet az ültetvényeké ha valaki lop, akkor a három másik termelőt lopja meg, szóval nem nagyon van sunnyogási lehetőség. Igaz, hogy magasabb árat kérnek, de nem rabszolgabéren dolgoznak a munkások és nincs kilenc nagykereskedő az ért. láncban.

az, hogy valaki ráírja-e a dobozra, hogy fair trade, ha nem az, azt nem tudom ellenőrzi-e valaki, ez a csávó direktben vásárol a szövetkezettől, ott vannak a nagy zsákok a pörkölőüzemben a kávézóban.

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 10:06:28

@zöldeketbeszélek: szóval az állam nem tolerálta azt amit ő írt elő az általa szervezett ünnepeken? =:o

rezsöatya 2014.07.04. 10:08:04

@pappito: ex-anyosom tanarno volt egy videki varosban. Bizony, neki a szomszed faluba kellett templomba jarnia, hogy ki ne rugjak!

@M. Péter: igen, volt egy masik Magyarorszag! Aki nem hunyaszkodott meg, akit figyeltek, lehallgattak, azert annak nem volt atlagos elete. Ujpesten, ahol gyerekkoromban eltem, volt egy pap, aki "ongyilkos" lett. Mint kiderult, besugo(?) volt az Allami Egyhazugyi Hivatalnal. Mi ismertuk, ezert tudjuk a sztorit. Es akkoriban az informacio nem a zsebunkben hordott kutyukon volt elerheto...!

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.04. 10:16:56

@pappito: érdekes, én is emlékszem, hogy 15-21-ig hordani kellett,
de közben a tiltásra is emlékszem.
fura...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 10:23:55

@pappito: Nem erről van szó. Az állami ünnepen hordhattad, sőt, hordanod kellett. De ott minden perc felügyelet alatt volt. Ellenben az utcán, spontán csoportosulásban (vagy éppen nem is olyan spontán csoportosulásban) már nem ellenőrizhették, hogy éppen milyen hangvételben zajlik mondjuk egy megemlékezés, egy ünnep. Jogosan gondolták, hogy ellenzéki a megmozdulás, ezért aztán kaptál érte a fejedre. Nincs ebben ellentmondás.

Egy kicsit sántító hasonlattal élve, a keresztény egyház gyakorlata a pogány rítusok beemelésével az vallásgyakorlatba is hasonló elven működik.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 10:26:18

@pappito: Én is hordok pólót, de bár valaki kitalálna helyette valami hasonlóan kényelmes, de normális ruhadarabot...

Miért is ne bukfencezhetnének a kertben kisestélyiben :)? Biztos élveznék :))!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 10:32:17

@M. Péter: Oké, talán szétválaszthatta volna a szerző a különböző helyszíneket, úgy mint állami intézmények és az ott szervezett állami ünnepek és az utca...

M. Péter 2014.07.04. 10:37:46

@pappito: Sajnos a fairtrade igazolást is hamisítják.

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 10:43:20

@zöldeketbeszélek: de én nem élvezném, nem vagyok a csekonics báró :)

2014.07.04. 10:43:40

Na visszatertem a bazisra, nem fogok tudni a fentiekre reagalni mert olyan sokat kommenteltetek miota itt jartam :) de kozben felfedeztem hogy tobb helyen is lehet 'magyaros' ruhakat kapni, ez szinte mindig 'matyot' jelent ami kicsit egyoldalu de mindegy... Nekem szemely szerint ez az oldal tetszik nagyon: www.kalocsastyle.com/, az a gond veluk hogy iszonyu dragak a ruhak. Ha ezt olcsobban meg tudnak oldani es marketingelnek kicsit, el tudom kepzelni hogy nepszeru lenne szeles korben. Egyebkent mindenfele hiressegeket fedeztem fel magyaros ruhaban, peldaul: www.familysafety.ch/wp-content/uploads/2014/01/Screen-Shot-2014-01-06-at-14.36.58.png

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 10:47:52

@M. Péter: nyilván, mint mindent
de azért jó eséllyel nem hamisítja az aki olyan könnyen ellenőrizhető, mint a kávéman itten

nyuszigonosz 2014.07.04. 11:12:35

@pappito: Ilyen helyen, ahol tudom, hogy rendben van a dolog, szivesen fizetem is a magasabb árat.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 11:31:48

@Mirjam2: Innen már lenne olyan, amit felvennék. Viszont tényleg elég drága. Mondjuk, ha azt nézem, hogy egy kínai tömegtermék blúz 5-7 lepedőbe fáj a c&a-ban, már nem is olyan vészes.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.04. 14:20:33

@**mimi**: én mostanra dobtam be a törölközőt, könyvet venni könnyű, eladni már nem lehet így úton, szerintem megszűnnek a könyvesboltok is hamarosan (mármint az ilyen utazókra célzottak). július végén hoz nekem valaki Angliából egy kindlet. majd beszámolok :-) nekem az a félelmem, hogy sokszor úgy alszom el, hogy kiesik a könyv a kezemből, vagy ráfekszem, na ezt nem kéne. érdekes lesz, mindig külön program volt nekem a könyvesbolt, az köré szervezni a visa run-jaimat, hogy tudjak könyvesboltba menni, de aztán el kellett osztogatnom vagy 100 könyvet és a szívem szakadt meg. nem is tudom, kindle mellett is jár az ember könyvesboltba, hogy min akad meg a szeme, vagy akkor már csak online böngészik utána?

blackhairlady 2014.07.04. 14:43:50

@Chang Yai: en jarok konyvesboltba, vettem otthon is konyvet, de legalabb 200 konyv van a kindlen is. Kell a papir konyv feeling is, de ha sokat olvas az ember akkor a konyvolvaso nagy kincs.
Rendelj egy kemeny boritot, es semmi baja nem lesz ha leejted.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.04. 14:53:10

@blackhair-lady: köszi, ezt a rendes borítót mindenki mondja, úgyhogy ezen nem fogok spórolni. (minden nő kurva - külünben is remélem, hogy az ismerősöm majd nem kéri el az árát végül ;-) )
most hlyét fogok kérdezni, magyarul általában megvannak e-könyvben a dolgok? akár eredetiek, akár fordítások? és a klasszikusok? fogalmam sincs. az elmúlt 8 évben 2 magyar könyvet olvastam.

blackhairlady 2014.07.04. 17:45:16

canadahun.com/temak/saj%C3%A1t-kindle-olvasm%C3%A1nyok-ii-2014.53773/

Itt rengeteg konyvet talalsz amit ingyen le tudsz tolteni, Ha nem MOBI a kiterjesztese, akkor a Calibre programmal at tudod konvertalni.
Ha kell segitseg akkor szolj.
Regebbi konyveket, klasszikusokat pedig a Mek oldalarol letolthetoek.
mek.oszk.hu/

Quercus a favágó 2014.07.04. 17:47:43

@rezsöatya:

'76 márc. 15-én levetették velünk a kokárdát az iskolába. Délután visszaraktuk. A vörös csillag mozi(Eger) melletti mellékutcában kaptunk egy pár pofont civil ruhás nyomozóktól, így újra levettük.
Ma már nem ünneplem Kossuthékat. Megértettem, Magyarország halálos ítélete a Monarchia felbomlásával lett aláírva.

A nagyapám '45-ben alapító tagja volt a "Párt" helyi szervezetének. Élete végéig minden vasárnap elment a templomba.

De hát a fiatalok mindent jobban tudnak mint mi.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.04. 18:30:15

@zöldeketbeszélek: Hät hajrä! Okos nö vagy! ;-)
@pappito: Decemberben a sväjci légitärsasäggal repültünk Miamiba. Odafelé is, és visszafelé is fölhivtäk a figyelmünket, hogy az ällamok légterében tilos mindennemü csoportosuläs a gép területén. 2nél többen nem lehettünk "egyben"...
@Chang Yai: Nem tudom mennyire tudsz videot nézni: Papas iPad - YouTube
www.youtube.com/watch?v=KvLoUNlwNBM

Quercus a favágó 2014.07.04. 18:35:34

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Akkor is az USA a világ legdemokratikusabb országa. Szerintük.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.04. 18:40:24

@blackhair-lady: köszi, szerintem pár hétig biztosan egyfolytában anyázni fogok, mire megtanulom.

@Naschkatze (Mostindien / CH): perpill elég jó a net, az eddigi legjobb. de inkább egy meccs streaminget linkeltél volna. :-)
a minap volt először a kezemben ipad. az egyik látványosságnál ilyen formában adták az audio guide-ot. simán lehet, hogy én is benéztem volna még múlt héten :-)))

DieNanny CH 2014.07.04. 20:53:15

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Ez de fura! Még én is ittam gyerekkoromban!

DieNanny CH 2014.07.04. 20:55:33

@zöldeketbeszélek:

Itt az unokaöcséimnek kétfajta magyar motívumos siltes sapkájuk van, akkora magyar címerrel, hogy még egy repülő is látná... :-)
Mo-on is néha hordják. Gondjuk még nem volt belőle.

DieNanny CH 2014.07.04. 21:00:52

@Mirjam2:

Én ezt úgy tudom, hogy de igen, ő úgy gondolta, a Föld gömbölyű, csak Amerikát nem vette tervbe. (Mármint, hogy Európa és India között van még egy földrész.) Emiatt nyugatra indulva azt hitte, India keleti partjait érte el.

DieNanny CH 2014.07.04. 21:10:43

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Ez az afrikai/ázsiai árvatámogatás szerintem nem divat, hanem előrelátás. Úgy értem, ha a lakhelyükön van az emberek életkörülményei javítva, akkor nem fognak egy lélekvesztőbe ötvenen is belezsúfolódva Európába szökni, hogy aztán itt nyelvhiány meg tudás nélkül bűnözőkké váljanak.
De ez csak az én egyéni véleményem.

DieNanny CH 2014.07.04. 21:14:01

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Nekem is pont az utolsó mondatod ugrott be, mint válasz... :-)))

DieNanny CH 2014.07.04. 21:28:23

@pappito:

Ez az a film, ahol a babakocsi leszánkázik a lépcsőn? Mert ha igen, akkor még a borzalmasnál is borzalmasabb. (Csak erre a jelenetre emlékszem belőle...)

DieNanny CH 2014.07.05. 10:18:04

@M. Péter:

Oh, köszi...

Azért a ruszkik tudtak jó filmeket is, pont tegnap néztem meg unokaöcséimmel a Hurrá, nyaralunk! c. filmet.
Nagyon jó, pedig fekete-fehér és 50 éves.

négyzet 2014.07.07. 18:28:12

@pappito: ojjé, egy kávémániás! Hogy csak most néztem ide! Hadd értsek egyet azzal, hogy az olaszok menjenek a fenébe a szénné pörkölt cuccaikkal... a jó hír viszont itthoniaknak, hogy Magyarországon is van már kispörkölde, méghozzá Etyeken, amúgy külföldre szállítanak főleg..., most vettünk tőlük egy single-origin (guatemalai) kávét, ég és föld, csodás. Amúgy kézi kismalommal daráljuk főzés előtt és megy a kotyogóba. Ez így most egészen bevált :)

El periodista 2014.08.07. 10:31:57

Kedves Blog-gazda!
Írod, hogy a kommentelő kérésére változtattál a bejegyzésen. Ezt értem (bár újságíróként nekem furcsa, hogy utólag módosítgatunk, de ez most mellékszál :)). A kérdés inkáb az, hogy a módosítás után ennyi a bejegyzés? Egy lead és aztán kb. 10 bekezdés? Hová lett a poszt?
Csak most találtam meg ezt a bejegyzést és a hozzászólásokból látom, hogy felmerült Ciprus is, meg holmi 6000 eurós költségvetés stb. Ebből semmi nem látszik.
Vagy én vagyok vak és nem találom a teljes bejegyzést?
Szívesen elolvasnám, ha valahol megvan még.
Köszi!

Határátkelő 2014.08.07. 10:36:22

@El periodista: Mindenekelőtt pontosítsunk: nem egy kommentelő, hanem a szerző kérésére módosítottam a poszton, ami azért nem ugyanaz.

Ez nem gyakorlat, egy kezemen meg tudom számolni, hány alkalommal fordult elő az elmúlt 3 évben, de most elegendő indoka volt a változtatásnak.

Mivel a szerző kérte, azt hiszem, érthető és elfogadható, ha azt írom, hogy nem lehet elolvasni (hiszen éppen ezért kérte a módosítást.)

Üdv

Határátkelő

El periodista 2014.08.07. 11:17:49

@Határátkelő:
Köszönöm a választ! A kommentelő elírás volt, elnézést, nyilván a szerzőre gondoltam, csak kapkodtam.
Sajnálom, hogy a bejegyzés nem elérhető, habár a véleményemet fenntartom. Valóban értelmetlen így a bejegyzés, jómagam ebben az esetben inkább az egészet levenném, de ez csak kéretlen tanács.

Lelkes olvasótok voltam, vagyok és leszek - mindezektől függetlenül.
További jó blogszerkesztést!

És minél több olvasót, persze!
El periodista

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása